Petak, 29.07.2011.

11:08

Lefkada - prelepe plaže i grčka tradicija

Izvor: B92

Lefkada - prelepe plaže i grèka tradicija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

vlada

pre 12 godina

lepo je da ali vise se vozam kolima nego sto odmaram.gledam srbe koji tamo dolaze,ceger pijaca hladno pice iz malog frizidera poneki sendvic,sve u svemu paradajz turizam.

poznavalac Stanja

pre 12 godina

Lefkada jeste jako lepa,ali ne može da se poredi sa KEFALONIJOM.Zakitos je KRŠ,jedan običan buvljak,Guča na moru ili neki loš vašar.

Sale

pre 12 godina

Lefkada :)))))))))))
Mesto na kome mozete bukvalno da uzivate i samo da uzivate.
Lefkada nije za lude nocne provode, ali je zato za one koji vole prelepe i dugacke pescane i sljunkovite plaze. Boja mora je jedinstvena i svakoga ostavlja bez daha, ima mnogo prelepih fotografija ali sve je to jos lepse kada dodjete i sami se uverite.

Vedri,
bacio sam pogled na sajt koji si naveo i mogu reci da je odlicno uradjen za ljude koji jos nisu bili, a i odlican je za one koji su bili da mogu malo da se podsete kako je bilo...

Vedri

pre 12 godina

Citam komentare i moram da se javim. Sto ljudi sto cudi!
Lefkada je jedno fenomenalno ostrvo sa predivnim plazama na zapadnoj obali. Sve su pescane na zapadu i odlicne su. Na jugu ima takodje nekoliko lepih plaza i sljunkovite su, mirnije i bez talasa. Dakle za svakog ima po nesto. Ja sam bio ove godine u Eleana studiu koji je skroz ok (28 evra dnevno u junu, apartman za dve osobe). Ustvari skoro je nebitno gde ste smesteni jer vam treba auto za svaku plazu. Moja preporuka je Lefkas i Agios Nikitas. Takodje naleteo sam na extra sajt zove se Lefkada u srcu, ima gomila korisnih informacija.

Idem opet sledece godine :)

Savo

pre 12 godina

Ostrvo je za svaku pohvalu,
-nije komercijalizovano,što znači prihvatljivo za našeg turistu
-plaže su kao na Južnim morima,neverovatan doživljaj
-Istočna obala se omalovažava,ali je najbolja veza za obilaske Kefalonije,Ithake,Meganisia,Skorpios ostrva,a što se tiče plaža na zapadnom delu....malo brodom,malo kolima,u tom slučaju ne morate uvek ići onim famoznim stepenicama već se jednostavno iskrcati sa broda.
-Na kraju računajte da morate preći barem 2300 km,2000 km BG-Lefkada i nazad i oko 200-300 km po ostrvu uz jedno spavanje negde usput,preporučujem hotel Popova Kula u Demir Kapiji,Makedonija www.popovakula.com.mk ,na 50 ak km od grčke granice,nov,lep i nije skup.
Pozdrav za sve one koji su bili ili planiraju svoje letovanje na Lefkadi

Andrej

pre 12 godina

Pre dve godine smo otišli na Lefkadu na bum. Našli smeštaj u mestu Tsoukalades, odmah pored Lefkada grada. Plaćali smo 35 evra dvokrevetni apartman, uz neizbežno cenjkanje sa domaćinom. Tako da je moguće naći smeštaj i bez prethodne rezervacije, ako ste spremni na rizik. Prednost je što smeštaj možete da vidite na licu mesta i, naravno, da spustite cenu.

Vrlo je važno pomenuti da su vodene struje na zapadu ostrva jako nepredvidive. Mi smo imali tu nesreću da je naišao hladan talas baš u vreme dok smo bili tamo, tako da je voda bila ledena, pogotovo na plažama Egremni i Porto Katsiki. Plaža puna, a u vodi desetak ljudi... Struja je bila hladna u sred sezone, a u septembru je voda bila veoma topla. Nema pravila po tom pitanju.

Nada

pre 12 godina

Niko nije pomenuo kamp Kastri koji je na prelepom mestu i nalazi se na jugu ostrva. U kamp mozete slobodno uci bez naplate ulaznica. Tu se nalazi prelepa plaza. Interesantan je i izlet na Kefaloniju i Itaku kao i na malo udaljenija ostrva. Bili smo na Kritu, Krfu i Sijatosu ali Lefkada je najlepsa. Nemojte, ako letujete u Grckoj zaobici ovo ostrvo.

Nada

pre 12 godina

Ove godine smo letovali na Lefkadi. Ostrvo je prelepo a pogotovu zapadni deo. Plaze izgledaju kao da ste na egzoticnim ostrvima. Jeftinije je od Krfa i bilo je puno mladog sveta koji je sa skuterima obolazio ostrvi i kupao se na prelepim plazama. Mozete se jeftino hranom snabdeti u Lidl-u. Neke namernice su jeftinije nego u nasim samoposlugama. Ako hocete da uzivate, da se kupate na prelepim plazama, da vam mirise borovina obavezno idite tamo. Pri tome je mnogo jeftinije od hrvatskog i crnogorskog primorja. Mana je sto je malo dalje ali isplati se.

čika velja

pre 12 godina

Neverovatan je broj "Schumachera" na svaku vest o Grčkim turističkim centrima, kao da niko ne poštuje saobraćajne propise?! Auto putem kroz Srbiju je ograničenje 120 km/h uz par naplatnih rampi i Grdelicu kuda je ograničenje 60-80 km/h. Kroz Makedoniju ista priča, kombinacija auto-puta i magistrale, uz dve naplatne rampe, a konačno treba i odmoriti uz posetu pumpi, jer u Grčkoj te čeka gorivo skuplje i do 40 centi. Do Paralia-Katerini kombinacija auto puta i magistrale sa ograničenjem od 110-120 km/h, uz par naplatnih rampi i radarski video nadzor. Sve u svemu, sa dve granice gde sam početkom jula "izgubio" sat vremena, za 695 km mi je bilo potrebno 9h 30min uz jednu polučasovnu pauzu i nalivanje goriva na izlasku iz Makedonije. Znači, do Lefkade se narednih 300 km ne može preći brže od tri sata, što ukupno čini preko 12h vožnje, što ni jedan normalan čovek nebi trebao sebi da dozvoli, zar ne?! Tako se dolazi do momenta da je poželjno odmoriti na Dojranu recimo, a onda u zdravlju i veselju stigneš sa svojom porodicom do Lefkade za 12h vožnje u dva dana! Pozdrav svim "Schumacherima" iz Srbije, a ovo moje obraćanje je bilo namenjeno svima onima koji bar malo koriste mozak kada sednu za volan i krenu na put duži od 8h vožnje, PAMET U GLAVU, NE BRŽE OD ŽIVOTA I NAJ BRŽA VOŽNJA JE SIGURNA VOŽNJA!

Agiofilicar

pre 12 godina

Da napomenem onima koji planiraju da idu. Ni slucajno ne idite na istocnu obalu, potpuno je bezveze, kao da ste u Crnoj Gori. Zapadna obala je nesto nevidjeno. Sve navedene plaze su sjajne, posebno Porto Katsiki i Kalamitsi. Pored njih obavezno posetite Agiofili plazu. Nalazi se juzno od Vasilikija i moze se doci brodicem iz Vasilikija koji ide na svaki sat, ili prici kolima relativno blizu(makadam) pa pesaciti nizbrdo 500m. Za bazu preporucujem Agios Nikitas i auto pod obazvezno. Najveci grad Lefkas (Lefkada Town) je bezveze i cela ta ravnica na severu ostrva. Nidri je manji i ali je tursiticki orijentisan sa beskonacno taverni i ostalih sadrzaja ali je cela ta istocan obala krs.
Malo sam napisao razbacano napisao, al nemam vremena. Poz

Peca

pre 12 godina

Ako imate malu decu ne idite na Lefkadu.Vetar,hladnije more,"tri livade nigde lada nema" i stepenice na sve strane.Ne kažem da nije lepo ali je samo za parove bez dece.

jatzans

pre 12 godina

@magellan
Čestitam na brzini. Ni mi ne pravimo veće pauze, ali poštujemo propise. Par činjenica iz Vašeg komentara govori o Vama i kao o vozaču i kao o vrsnom poznavaocu puteva
1. vozite prosečnom brzinom od 130 km/h, jer navedeno rastojanje je moguće preći auto-putem za navedeno vreme samo pri tim uslovima. Pošto imate jedan granični prelaz, obilaznicu oko Zagreba i naplatne rampe Lučko i Ivanja rijeka, a bogami i isključenje u Dugopolju, pretpostavljam da ste upravo Vi onaj kog su nedavno uhvatili i pri brzini od 224 km/h u Slavoniji naplatili kaznu od 7000 kuna i uručili zabranu vožnje u HR i time ugrozili i sopstveni život (za koji ne hajete, očigledno), ali što je još strašnije i život nekog ko se ne hvali time da za 6 sati pređe 780 km.
2. Očigledno ne poznajete put preko Bosne, jer ruta koju ste dali predstavlja jednu od mogućih, ali bespotrebno dugačkih. Samo neko ko ima rođake u Metkoviću ide tim putem za Split. Put inače vodi preko Doboja, Zenice, Novog Travnika, Bugojna i Livna. I iznosi 550 km od našeg stana u Novom Sadu do trajektne luke Split. I ne vozi se duplo duže, već onoliko koliko sam napisala (8-9 sati, malo kršeći propise, uz 3 granična prelaza SRb-Hr, Hr-Bosna i BiH-Hr)
S poštovanjem poznavalac :)

katarina

pre 12 godina

Ostrvo je prelepo,plaze na zapadnoj obali su divlje,more i beli pesak podsecaju na najlepse karibske predele.Nidri i okolina nisu za preporuku,bolji i lepsi je Vasiliki. A iz Vasilikija mozete posetiti Odisejevo ostrvo Itaku,sat vremena voznje trajaktom.

bogdan

pre 12 godina

Oboažvam Grčku i,sa kraćim prekidima ,letujem tamo od 1979 god.,ali ''duva vetar,350 stepenica ,kolima na plažu?Pa gde je tu odmor i uživanje? Udari te srčka na pola puta.

Punkerisimo

pre 12 godina

Na Lefkadi sam bio 2008., kada nije jos bila toliko urbanizovana.
Nasli smo smestaj na licu mesta, uz dosta cenjkanja smo dobili luksuzan apartman za 45e dnevno (inace je 130e).
Ostao sam bez teksta kako su im prelepe plaze na ZAPADNOJ obali, ali se definitivno mora otici kolima da se sve obidje (svaki dan je bila druga plaza).
Skoro sam se vratio sa Zakintosa, ima taj smek ali je pretrpano turistima... :(
Lefkada je za svaku preporuku svima koji vole prirodu i nestvarno lepe plaze!

Gandalf

pre 12 godina

Bio dve puta. I opet ću, netaknuta priroda, lepa i ukusna hrana, srdačni domaćini, plaže i more izmišljeno. Kefalonija još lepša ali do ovog "ostrva" se stiže bez trajekta i to je veeeeelika prednost ! Od nekih 1000 km do Lefkade, 70% je vožnja autoputem a ostatak po dosta solidnim magistralama sa sve Srbijom. Opuštenom i umerenom vožnjom bez jurcanja se lepo stiže za 11h ali je bolje prenoćiti na polovini puta i odmoriti. Ipak se ide na odmor a ne na umor. Lefkada je pravi izbor za one kojima svakodnevna vožnja kolima od po sat vremena do i od plaže ne predstavlja problem zbog stvarno istinske lepote prirode koju ćete tamo zateći. Ovisno o tome gde ste smešteni, spremite se da pređete i 1000km po samom ostrvu ako zaista želite da ga doživite.

srbo.ljub

pre 12 godina

trenutno smo na Lefkadi... definitivno vise umor nego odmor. plaže nisu rajske, za one koji vole pesak, neka se ne nadaju. svaka plaža ima šljunkoviti deo. jedino što preporučujemo je smeštaj u "Kastro Maistro" u gradu Lefkadi, skoro renoviran, bazen, ležaljke, roštilj... mana je što je malo udaljenije od grada, ali autom 5 min. Večeri sveže, duva vetar... inače surfersko ostrvo, ima dosta talasa. Preporučujemo plažu Milos, brodićem 6 eur iz mesta Agios Nikitas (12-ak km od Lefkade). Ako ste avanturista biće vam ok. toliko za ovo javljanje ;)

mali

pre 12 godina

Neko je pitao kako je tamo naci direktan smestaj , odgovor nikako osim ako si veliki srecnik ili imas debeo novcanik.Porodica i ja prosle godine krenusmo kolima bez aranzmana prva noc u Leptokariji nasao sam smestaj posle prepodnevnog odmora na plazi u laganoj setnji popodne,jos me startovale Jamajcanke,ali slaba vajda od mene ne placam. Sledeca destinacija Zakintos nasli smestaj iz cetvrtog pokusaja u jeku sezone 10 nocenja i onda smo planirali dva nocenja na Lefkadi , ali mesta su mala natrpana ono sto ima slobodno je luksuzno i skupo pravljeno za jedrilicare koji su ipak imucniji, tako da smo se samo na jugu u Vasiliku malo brculi i odmorili i krenuli ka staroj dobroj Pargi.Sigurno je bilo negde slobodnog smestaja ali ne znamo da gledamo u pasulj, a po onoj vrucini zena i ja smo pitali na po 15 mesta ali nista. Inace od Bgd-a do novog auto puta iznad Soluna nam treba 7h , novim auto putem do Igumanice voznja 140 km/h stize se za 3-3 ipo sata pa onda prema Pargi , Lefkadi i Zakintosu opusteno par sati. Preprosle godine Krf i Parga ove Rodos. Nikad Crna Gora sa ovakviom vlascu i fekalijama, a ni neprijateljska Hrvatska bez obzira na lepotu ne hvala bezobrazni su i preskupi.

sch

pre 12 godina

u agios nikitasu trazite smestaj Agatha studio,apartmani, 225e sa doruckom, svaki drugi dan menjaju posteljinu i peskire, prelepa basta sa pogledom na more. plaze i more zapadne strane, nikako istok. juce dosla, vecno pamtim...

sob

pre 12 godina

@ zena
ako ne odete autom varijanta je autobus, agenciju ne bih reklamirao ali google ce odraditi svoje,elem renta car je prilicno pristupacan, mislim da sam 5 dana platio 170 evra a dobio sam citroen c3, 10 dana je isplativije mozda recimo 240, inace na zapadnoj strani nema mesta za izlaske, odnosno fakticki nema nista turisticki atraktivno, to su sve omanja sela sa par kuca i mozda jedan , dva restorana, ima dosta maslenjaka i spooky baba koje prodaju med :)u mestu gde je plaza kathisma, mozda se i mesto tako zove postoji hotel ali je prilicno usamljeno i dosadno, sve u svemu nidri i vasiliki su dva mesta gde se nesto desava, a smestaj moze da se nadje na licu mesta samo meni je bilo jeftinije preko agencije, apartmani su prosecno od 80 evra pa na gore za 4 osobe u spicu, hrana je nesto skuplja nego na kopnu sto je razumljivo ali moze da se nadje po nesto sto je jeftinije nego i kod nas u marketima. Eto nadam se da je od pomoci, a kao sto neko vec rece lefkada vredi za sve pare koje potrosite tamo

magellan

pre 12 godina

"@grecco
U Split stigneš svakako brže. Preko Bosne za 7-8 sati lagane vožnje, okolo auto-putem za 8-9 sati. Ne znam čemu poređenje. Ne ide se na Lefkadu zbog blizine, već zbog lepote. A split...posebna priča, za mene.
(jatzans, 29. jul 2011 14:23)"

Kada smo se uhvatili sporednog puta, da bar budemo precizniji. Do Splita se stize za 6,5 - 7 sati, ako se vozi autoputem Beograd - Zagreb, Zagreb - Split. Ja stizem za 6 sati okruglo (od momenta kada sednem u kola, do ulaska u feribot za Hvar), jer ne pusim i ne pijem kafu, pa nemam potrebe za stajanjem. Preko Bosne se ide duplo duze, jer su putevi zahtevniji i vozi se znatno sporije (ima i vise razloga za zaustavljanje - npr. Sarajevo, Mostar, Motkovic).
A u kontekstu teme, svakako je dragoceno imati vozilo na Lefkadi jer se ima sta obici, a vremena je uvek premalo.

Lefkda u srcu

pre 12 godina

Lefkada je jedno od najlepših mesta na kojima sam letovao, ako ne i najlepše i teško ju je porediti sa nekim drugim mestima.

Do svake plaže morate kolima, takodje potrebno je preći i dosta stepenica na nekim plažama, ali vredi za sve pare!

Rece neko da se ne može stići za 10,5 sati. Može se stići za 10:50 min, a da pri tom ne jurcate. Been there, done that!

Zoran

pre 12 godina

Pre desetak dana sam se vratio sa ovog prelepog ostrva,uglavnom se o ostrvu sve zna,inace moja preporuka je da pre Lefkade obavezno posetito skijasko mesto Metsovo,samo 3km od EgNatia Odos auto puta,a stvarno prelepo mestasce.Ima dosta hotela,mi recimo platili 45 eura prenociste sa doruckom...nakon Metsova ste na 2 i po sata od Lefkade:-)

sob

pre 12 godina

Nidri je obicna barustina u odnosu na zapadnu obalu, mislim da kod nas u ponudi tesko moze da se nadje Vasiliki koji bi bio pravi pogodak jer je dosta lepsi a i porto katsiki i egremi su znatno blize. Inace do egremi plaze ima 350 stepenika (stairways to haven, ali bukvalno haven)i vredi se pomuciti iako kada se vracate nazad moze malo da presedne jer nije to samo stepeniste vec u mali deo puta koji treba preci uzbrdo.Sve u svemu vredno je truda i te kako vredno, samo ako vas jos posluzi da nema talasa jer su tamo talasi cesti i pojaki, bice odmor koji cete dugo pamtiti. Ljudi odlaze na Tajland, Maldive i slicne destinacije zbog egzoticnih plaza a ovo mesto je stvarno na 10-11 sati autom od BG-a i to je skoro do samog ostrva sve auto-put

Bio na Lefkadi

pre 12 godina

Samo da budemo precizni, do Egremnija ima 300 stepenika!!! I još toliko nazad. Vredi...ali je Porto kaciki ipak numero uno...

ccc

pre 12 godina

samo da dodam..

do Egremnija ima 350 stepenika..
i bas me zanima taj koji je stigao za 10.5 sati do Lefkade od Beograda, ali zivo me zanima kako... (u pitanju je nekih 970 - 980 km)
ne znam zasto ljudi preteruju ovoliko

zena

pre 12 godina

Jako lepo ste opisali Lefkadu i sad mi se bas ide... Kakva su vam iskustva kad idete tamo direktno da trazite smestaj i kako sve, osim kolima, moze da se dodje, mislim da li ima neka varijanta voz npr...?. Koja su to mesta na zapadnoj strani koja su dobra i za preko dana i za uvece? Koja agencija je dobra, ako bih isla tako? Nadam se nekom odgovoru, hvala :-)

Kop

pre 12 godina

Mozda nije pravi trenutak sada, ipak je leto, ali ja bih pomenuo sada nesto vezano za Kopaonik. Naime 10km od Kopaonika neki nashi se nesto bune. Nece valjda da zive pod vlascu neke drzave Kosovo. Valjda su do sada, poslednjih 90 godina, ziveli u Srbiji?! Ko ce ga znati...
Podigli neke barikade, koliko se da videti i deca se nalaze na njima. Bas im je on nesto izgleda bitno da zive u Srbiji. Deluju mi bas ono nesto nesrecno i u bedaku.

Koji ste vi biseri, vama je u ovom trenutku bitno koja plaza ima bolji pesak i gde je voda slanija...

Ivan

pre 12 godina

Na Lefkadu se ide uglavnom zbog zapadne obale, a nase agencije smestaju ljude samo u Nidri koji je najudaljeniji od Zapadnih plaza, idealno je otici autom i smestiti se ili u Lefkadi ili u Agios Nikitasu koji je najlepse mesto na ostrvu ali i prilicno mali.Plaza sa stenama na slici je Kavalikefta i smestena je juzno od Katizme i veoma je lepa. na jugu treba pomenuti jos Agiofili plazu koja nije bas najprustupacnija ali je veoma lepa. Mana su jedino losiji putevi i kao i svuda u Grckoj losa signalizacija, ali uz laganu i opreznu voznju sve moze da se savlada. Ostrvo je lepo, ja bih ga uporedio po lepoti sa Zakintosom ali sa tim da u odnosu na Zakintos ima malo hladnije more.

n.

pre 12 godina

Vrhunsko je ostrvo. Najbolje plaze su na zapadnom delu, egremi, kavali kefta, Megali petra, avali. Cesto su jaki vetrovi i tesko je u moru provesti dugo vremena zbog talasa ali je spektalkl prirode. Juzna strana je takodje odlicna alternativa zapadnoj. Nigde nije guzva zato sto su plaze velike i ima ih dosta. Najveci broj turista su Grci, mi i Italijani, ima dosta i Makedonaca a svih ostalih na nivou statisticke greske. Ima dosta Beogradskih registracija. Atmosfera je svuda veoma prijatna a cene su korektne. Prodavnica kao u BG, a u tavernama klopa oko 15-20 evra po osobi za rucak/veceru sa picem. Pozdrav sa Lefkade :)

DoneThat

pre 12 godina

Spremite se za dosta dosta pesacenja i znoja :) Do svake bolje plaze morate da ulozite veliki napor da stignete. Egremni - 350 stepenika , Milos - preko celog brda gore dole pa onda opet gore dole :)itd.. Sve u svemu ok al vise je umor nego odmor ! :)

jatzans

pre 12 godina

@grecco
U Split stigneš svakako brže. Preko Bosne za 7-8 sati lagane vožnje, okolo auto-putem za 8-9 sati. Ne znam čemu poređenje. Ne ide se na Lefkadu zbog blizine, već zbog lepote. A split...posebna priča, za mene.

putnik

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da je neko lepote Lefkade opisao u nekoliko pasusa, toliko šturo i sa toliko bezosećajnih nabrajanja. Oni koji su bili na Lefkadi znaju o čemu pričam. Plaže Lefkade nisu jedne od najlepših u Evropi, one su prosto najlepše. Boju mora (plava-Ionnian blue) ne možete nigde više videti do na Lefkadi (posledica belih stena). Nabrajanjem u ovom tekstu (ako se tako može nazvati) izostavljene su gotovo sve nalepše plaže zapadne obale ostrva, na kojim svako može pronaći mesto za sebe (Egremni, Kathisma, Milos, Pefkolia...) kao i neke čuvene pojedinosti koje ih karakterišu (preko 350 stepenika na Egremniju, brodić za plažu Milos....). Ovo je više poruka onima koje će ovaj (ovakav) tekst odvratiti od Lefkade. Ljudi idite na Lefkadu, to je rajsko ostrvo.

grecco

pre 12 godina

Samo nemojte bez auta da idete. Ili barem da iznajmite moto skuter jer pesaka je sve daleko i naporno. Istocna obala je kao dalmacija a zapadna mnogo lepsa od nje. Sve u svemu od BG do Lefkade grada cca 10,5 sati voznje. Ni u Split ne stignes brze.

Volim_Lefkadu

pre 12 godina

Inače Lefkada je prelepo ostrvo, sa sjajnim plažama i nestvarno tirkizno plavom bojom mora. Još uvek nije pretrpana turistima tako da možete opušteno naći plaže na kojima 50m pored vas nema nikog. Preporučujem svakom ko je bar malo avanturista da ode tamo.

Alek

pre 12 godina

Lefkada je jedno od najlepših mesta za letovanje, ispitao sam svaki pedalj ostrva. Ne slažem se sa rečenim da je zapadna obala "manje popularna" - onaj ko zna zašto dolazi na Lefkadu, taj dolazi baš zbog zapadne obale, jer je istočna vrlo prosečna i nije vredna dolaska. Ima jedno 12 plaža sa neverovatnom bojom vode, liče jedna na drugu, a opet svaka ima nešto svoje. Najnepristupačnija je Egremni gde ima par stotina stepenika do dole, ne bih sad baš potencirao da je za "avanturiste" jer tu može da dođe bilo ko, osim ako mu baš pada teško par minuta silaska i penjanja. Milos je malo zavučenija, ali može da se dođe čamcem koji ide svaki čas, a može i peške preko brda. Ostale plaže su vrlo pristupačne, naravno neophodno je da imate kola ili motor da biste Lefkadu zaista doživeli na pravi način. Ako dođete na Lefkadu, a ne vidite zapadnu obalu, onda ništa niste ni videli. To nije mesto za one koji su ljubitelji "all inclusive" letovanja, to je mesto za one koji vole da dožive prirodu! Lepo se provedite :)

deki

pre 12 godina

Kažete "Manje popularna zapadna obala"??? Pa svi dolaze na Lefkadu baž zbog zapadne obale i njenih plaža! Zbog istočne obale nije ni vredno prevaljivati toliki put. Na istoku su samo smeštajni kapaciteti. Razlog? Zbog jakih zapadnih vetrova u toku zime, većina naselja na Jonskum ostrvima su na istoku, bacite pogled na kartu.

Alek

pre 12 godina

Lefkada je jedno od najlepših mesta za letovanje, ispitao sam svaki pedalj ostrva. Ne slažem se sa rečenim da je zapadna obala "manje popularna" - onaj ko zna zašto dolazi na Lefkadu, taj dolazi baš zbog zapadne obale, jer je istočna vrlo prosečna i nije vredna dolaska. Ima jedno 12 plaža sa neverovatnom bojom vode, liče jedna na drugu, a opet svaka ima nešto svoje. Najnepristupačnija je Egremni gde ima par stotina stepenika do dole, ne bih sad baš potencirao da je za "avanturiste" jer tu može da dođe bilo ko, osim ako mu baš pada teško par minuta silaska i penjanja. Milos je malo zavučenija, ali može da se dođe čamcem koji ide svaki čas, a može i peške preko brda. Ostale plaže su vrlo pristupačne, naravno neophodno je da imate kola ili motor da biste Lefkadu zaista doživeli na pravi način. Ako dođete na Lefkadu, a ne vidite zapadnu obalu, onda ništa niste ni videli. To nije mesto za one koji su ljubitelji "all inclusive" letovanja, to je mesto za one koji vole da dožive prirodu! Lepo se provedite :)

Volim_Lefkadu

pre 12 godina

Inače Lefkada je prelepo ostrvo, sa sjajnim plažama i nestvarno tirkizno plavom bojom mora. Još uvek nije pretrpana turistima tako da možete opušteno naći plaže na kojima 50m pored vas nema nikog. Preporučujem svakom ko je bar malo avanturista da ode tamo.

deki

pre 12 godina

Kažete "Manje popularna zapadna obala"??? Pa svi dolaze na Lefkadu baž zbog zapadne obale i njenih plaža! Zbog istočne obale nije ni vredno prevaljivati toliki put. Na istoku su samo smeštajni kapaciteti. Razlog? Zbog jakih zapadnih vetrova u toku zime, većina naselja na Jonskum ostrvima su na istoku, bacite pogled na kartu.

grecco

pre 12 godina

Samo nemojte bez auta da idete. Ili barem da iznajmite moto skuter jer pesaka je sve daleko i naporno. Istocna obala je kao dalmacija a zapadna mnogo lepsa od nje. Sve u svemu od BG do Lefkade grada cca 10,5 sati voznje. Ni u Split ne stignes brze.

ccc

pre 12 godina

samo da dodam..

do Egremnija ima 350 stepenika..
i bas me zanima taj koji je stigao za 10.5 sati do Lefkade od Beograda, ali zivo me zanima kako... (u pitanju je nekih 970 - 980 km)
ne znam zasto ljudi preteruju ovoliko

sob

pre 12 godina

Nidri je obicna barustina u odnosu na zapadnu obalu, mislim da kod nas u ponudi tesko moze da se nadje Vasiliki koji bi bio pravi pogodak jer je dosta lepsi a i porto katsiki i egremi su znatno blize. Inace do egremi plaze ima 350 stepenika (stairways to haven, ali bukvalno haven)i vredi se pomuciti iako kada se vracate nazad moze malo da presedne jer nije to samo stepeniste vec u mali deo puta koji treba preci uzbrdo.Sve u svemu vredno je truda i te kako vredno, samo ako vas jos posluzi da nema talasa jer su tamo talasi cesti i pojaki, bice odmor koji cete dugo pamtiti. Ljudi odlaze na Tajland, Maldive i slicne destinacije zbog egzoticnih plaza a ovo mesto je stvarno na 10-11 sati autom od BG-a i to je skoro do samog ostrva sve auto-put

Lefkda u srcu

pre 12 godina

Lefkada je jedno od najlepših mesta na kojima sam letovao, ako ne i najlepše i teško ju je porediti sa nekim drugim mestima.

Do svake plaže morate kolima, takodje potrebno je preći i dosta stepenica na nekim plažama, ali vredi za sve pare!

Rece neko da se ne može stići za 10,5 sati. Može se stići za 10:50 min, a da pri tom ne jurcate. Been there, done that!

mali

pre 12 godina

Neko je pitao kako je tamo naci direktan smestaj , odgovor nikako osim ako si veliki srecnik ili imas debeo novcanik.Porodica i ja prosle godine krenusmo kolima bez aranzmana prva noc u Leptokariji nasao sam smestaj posle prepodnevnog odmora na plazi u laganoj setnji popodne,jos me startovale Jamajcanke,ali slaba vajda od mene ne placam. Sledeca destinacija Zakintos nasli smestaj iz cetvrtog pokusaja u jeku sezone 10 nocenja i onda smo planirali dva nocenja na Lefkadi , ali mesta su mala natrpana ono sto ima slobodno je luksuzno i skupo pravljeno za jedrilicare koji su ipak imucniji, tako da smo se samo na jugu u Vasiliku malo brculi i odmorili i krenuli ka staroj dobroj Pargi.Sigurno je bilo negde slobodnog smestaja ali ne znamo da gledamo u pasulj, a po onoj vrucini zena i ja smo pitali na po 15 mesta ali nista. Inace od Bgd-a do novog auto puta iznad Soluna nam treba 7h , novim auto putem do Igumanice voznja 140 km/h stize se za 3-3 ipo sata pa onda prema Pargi , Lefkadi i Zakintosu opusteno par sati. Preprosle godine Krf i Parga ove Rodos. Nikad Crna Gora sa ovakviom vlascu i fekalijama, a ni neprijateljska Hrvatska bez obzira na lepotu ne hvala bezobrazni su i preskupi.

čika velja

pre 12 godina

Neverovatan je broj "Schumachera" na svaku vest o Grčkim turističkim centrima, kao da niko ne poštuje saobraćajne propise?! Auto putem kroz Srbiju je ograničenje 120 km/h uz par naplatnih rampi i Grdelicu kuda je ograničenje 60-80 km/h. Kroz Makedoniju ista priča, kombinacija auto-puta i magistrale, uz dve naplatne rampe, a konačno treba i odmoriti uz posetu pumpi, jer u Grčkoj te čeka gorivo skuplje i do 40 centi. Do Paralia-Katerini kombinacija auto puta i magistrale sa ograničenjem od 110-120 km/h, uz par naplatnih rampi i radarski video nadzor. Sve u svemu, sa dve granice gde sam početkom jula "izgubio" sat vremena, za 695 km mi je bilo potrebno 9h 30min uz jednu polučasovnu pauzu i nalivanje goriva na izlasku iz Makedonije. Znači, do Lefkade se narednih 300 km ne može preći brže od tri sata, što ukupno čini preko 12h vožnje, što ni jedan normalan čovek nebi trebao sebi da dozvoli, zar ne?! Tako se dolazi do momenta da je poželjno odmoriti na Dojranu recimo, a onda u zdravlju i veselju stigneš sa svojom porodicom do Lefkade za 12h vožnje u dva dana! Pozdrav svim "Schumacherima" iz Srbije, a ovo moje obraćanje je bilo namenjeno svima onima koji bar malo koriste mozak kada sednu za volan i krenu na put duži od 8h vožnje, PAMET U GLAVU, NE BRŽE OD ŽIVOTA I NAJ BRŽA VOŽNJA JE SIGURNA VOŽNJA!

Kop

pre 12 godina

Mozda nije pravi trenutak sada, ipak je leto, ali ja bih pomenuo sada nesto vezano za Kopaonik. Naime 10km od Kopaonika neki nashi se nesto bune. Nece valjda da zive pod vlascu neke drzave Kosovo. Valjda su do sada, poslednjih 90 godina, ziveli u Srbiji?! Ko ce ga znati...
Podigli neke barikade, koliko se da videti i deca se nalaze na njima. Bas im je on nesto izgleda bitno da zive u Srbiji. Deluju mi bas ono nesto nesrecno i u bedaku.

Koji ste vi biseri, vama je u ovom trenutku bitno koja plaza ima bolji pesak i gde je voda slanija...

Punkerisimo

pre 12 godina

Na Lefkadi sam bio 2008., kada nije jos bila toliko urbanizovana.
Nasli smo smestaj na licu mesta, uz dosta cenjkanja smo dobili luksuzan apartman za 45e dnevno (inace je 130e).
Ostao sam bez teksta kako su im prelepe plaze na ZAPADNOJ obali, ali se definitivno mora otici kolima da se sve obidje (svaki dan je bila druga plaza).
Skoro sam se vratio sa Zakintosa, ima taj smek ali je pretrpano turistima... :(
Lefkada je za svaku preporuku svima koji vole prirodu i nestvarno lepe plaze!

Zoran

pre 12 godina

Pre desetak dana sam se vratio sa ovog prelepog ostrva,uglavnom se o ostrvu sve zna,inace moja preporuka je da pre Lefkade obavezno posetito skijasko mesto Metsovo,samo 3km od EgNatia Odos auto puta,a stvarno prelepo mestasce.Ima dosta hotela,mi recimo platili 45 eura prenociste sa doruckom...nakon Metsova ste na 2 i po sata od Lefkade:-)

Peca

pre 12 godina

Ako imate malu decu ne idite na Lefkadu.Vetar,hladnije more,"tri livade nigde lada nema" i stepenice na sve strane.Ne kažem da nije lepo ali je samo za parove bez dece.

n.

pre 12 godina

Vrhunsko je ostrvo. Najbolje plaze su na zapadnom delu, egremi, kavali kefta, Megali petra, avali. Cesto su jaki vetrovi i tesko je u moru provesti dugo vremena zbog talasa ali je spektalkl prirode. Juzna strana je takodje odlicna alternativa zapadnoj. Nigde nije guzva zato sto su plaze velike i ima ih dosta. Najveci broj turista su Grci, mi i Italijani, ima dosta i Makedonaca a svih ostalih na nivou statisticke greske. Ima dosta Beogradskih registracija. Atmosfera je svuda veoma prijatna a cene su korektne. Prodavnica kao u BG, a u tavernama klopa oko 15-20 evra po osobi za rucak/veceru sa picem. Pozdrav sa Lefkade :)

putnik

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da je neko lepote Lefkade opisao u nekoliko pasusa, toliko šturo i sa toliko bezosećajnih nabrajanja. Oni koji su bili na Lefkadi znaju o čemu pričam. Plaže Lefkade nisu jedne od najlepših u Evropi, one su prosto najlepše. Boju mora (plava-Ionnian blue) ne možete nigde više videti do na Lefkadi (posledica belih stena). Nabrajanjem u ovom tekstu (ako se tako može nazvati) izostavljene su gotovo sve nalepše plaže zapadne obale ostrva, na kojim svako može pronaći mesto za sebe (Egremni, Kathisma, Milos, Pefkolia...) kao i neke čuvene pojedinosti koje ih karakterišu (preko 350 stepenika na Egremniju, brodić za plažu Milos....). Ovo je više poruka onima koje će ovaj (ovakav) tekst odvratiti od Lefkade. Ljudi idite na Lefkadu, to je rajsko ostrvo.

jatzans

pre 12 godina

@grecco
U Split stigneš svakako brže. Preko Bosne za 7-8 sati lagane vožnje, okolo auto-putem za 8-9 sati. Ne znam čemu poređenje. Ne ide se na Lefkadu zbog blizine, već zbog lepote. A split...posebna priča, za mene.

Ivan

pre 12 godina

Na Lefkadu se ide uglavnom zbog zapadne obale, a nase agencije smestaju ljude samo u Nidri koji je najudaljeniji od Zapadnih plaza, idealno je otici autom i smestiti se ili u Lefkadi ili u Agios Nikitasu koji je najlepse mesto na ostrvu ali i prilicno mali.Plaza sa stenama na slici je Kavalikefta i smestena je juzno od Katizme i veoma je lepa. na jugu treba pomenuti jos Agiofili plazu koja nije bas najprustupacnija ali je veoma lepa. Mana su jedino losiji putevi i kao i svuda u Grckoj losa signalizacija, ali uz laganu i opreznu voznju sve moze da se savlada. Ostrvo je lepo, ja bih ga uporedio po lepoti sa Zakintosom ali sa tim da u odnosu na Zakintos ima malo hladnije more.

Gandalf

pre 12 godina

Bio dve puta. I opet ću, netaknuta priroda, lepa i ukusna hrana, srdačni domaćini, plaže i more izmišljeno. Kefalonija još lepša ali do ovog "ostrva" se stiže bez trajekta i to je veeeeelika prednost ! Od nekih 1000 km do Lefkade, 70% je vožnja autoputem a ostatak po dosta solidnim magistralama sa sve Srbijom. Opuštenom i umerenom vožnjom bez jurcanja se lepo stiže za 11h ali je bolje prenoćiti na polovini puta i odmoriti. Ipak se ide na odmor a ne na umor. Lefkada je pravi izbor za one kojima svakodnevna vožnja kolima od po sat vremena do i od plaže ne predstavlja problem zbog stvarno istinske lepote prirode koju ćete tamo zateći. Ovisno o tome gde ste smešteni, spremite se da pređete i 1000km po samom ostrvu ako zaista želite da ga doživite.

Bio na Lefkadi

pre 12 godina

Samo da budemo precizni, do Egremnija ima 300 stepenika!!! I još toliko nazad. Vredi...ali je Porto kaciki ipak numero uno...

bogdan

pre 12 godina

Oboažvam Grčku i,sa kraćim prekidima ,letujem tamo od 1979 god.,ali ''duva vetar,350 stepenica ,kolima na plažu?Pa gde je tu odmor i uživanje? Udari te srčka na pola puta.

sch

pre 12 godina

u agios nikitasu trazite smestaj Agatha studio,apartmani, 225e sa doruckom, svaki drugi dan menjaju posteljinu i peskire, prelepa basta sa pogledom na more. plaze i more zapadne strane, nikako istok. juce dosla, vecno pamtim...

srbo.ljub

pre 12 godina

trenutno smo na Lefkadi... definitivno vise umor nego odmor. plaže nisu rajske, za one koji vole pesak, neka se ne nadaju. svaka plaža ima šljunkoviti deo. jedino što preporučujemo je smeštaj u "Kastro Maistro" u gradu Lefkadi, skoro renoviran, bazen, ležaljke, roštilj... mana je što je malo udaljenije od grada, ali autom 5 min. Večeri sveže, duva vetar... inače surfersko ostrvo, ima dosta talasa. Preporučujemo plažu Milos, brodićem 6 eur iz mesta Agios Nikitas (12-ak km od Lefkade). Ako ste avanturista biće vam ok. toliko za ovo javljanje ;)

katarina

pre 12 godina

Ostrvo je prelepo,plaze na zapadnoj obali su divlje,more i beli pesak podsecaju na najlepse karibske predele.Nidri i okolina nisu za preporuku,bolji i lepsi je Vasiliki. A iz Vasilikija mozete posetiti Odisejevo ostrvo Itaku,sat vremena voznje trajaktom.

jatzans

pre 12 godina

@magellan
Čestitam na brzini. Ni mi ne pravimo veće pauze, ali poštujemo propise. Par činjenica iz Vašeg komentara govori o Vama i kao o vozaču i kao o vrsnom poznavaocu puteva
1. vozite prosečnom brzinom od 130 km/h, jer navedeno rastojanje je moguće preći auto-putem za navedeno vreme samo pri tim uslovima. Pošto imate jedan granični prelaz, obilaznicu oko Zagreba i naplatne rampe Lučko i Ivanja rijeka, a bogami i isključenje u Dugopolju, pretpostavljam da ste upravo Vi onaj kog su nedavno uhvatili i pri brzini od 224 km/h u Slavoniji naplatili kaznu od 7000 kuna i uručili zabranu vožnje u HR i time ugrozili i sopstveni život (za koji ne hajete, očigledno), ali što je još strašnije i život nekog ko se ne hvali time da za 6 sati pređe 780 km.
2. Očigledno ne poznajete put preko Bosne, jer ruta koju ste dali predstavlja jednu od mogućih, ali bespotrebno dugačkih. Samo neko ko ima rođake u Metkoviću ide tim putem za Split. Put inače vodi preko Doboja, Zenice, Novog Travnika, Bugojna i Livna. I iznosi 550 km od našeg stana u Novom Sadu do trajektne luke Split. I ne vozi se duplo duže, već onoliko koliko sam napisala (8-9 sati, malo kršeći propise, uz 3 granična prelaza SRb-Hr, Hr-Bosna i BiH-Hr)
S poštovanjem poznavalac :)

Savo

pre 12 godina

Ostrvo je za svaku pohvalu,
-nije komercijalizovano,što znači prihvatljivo za našeg turistu
-plaže su kao na Južnim morima,neverovatan doživljaj
-Istočna obala se omalovažava,ali je najbolja veza za obilaske Kefalonije,Ithake,Meganisia,Skorpios ostrva,a što se tiče plaža na zapadnom delu....malo brodom,malo kolima,u tom slučaju ne morate uvek ići onim famoznim stepenicama već se jednostavno iskrcati sa broda.
-Na kraju računajte da morate preći barem 2300 km,2000 km BG-Lefkada i nazad i oko 200-300 km po ostrvu uz jedno spavanje negde usput,preporučujem hotel Popova Kula u Demir Kapiji,Makedonija www.popovakula.com.mk ,na 50 ak km od grčke granice,nov,lep i nije skup.
Pozdrav za sve one koji su bili ili planiraju svoje letovanje na Lefkadi

DoneThat

pre 12 godina

Spremite se za dosta dosta pesacenja i znoja :) Do svake bolje plaze morate da ulozite veliki napor da stignete. Egremni - 350 stepenika , Milos - preko celog brda gore dole pa onda opet gore dole :)itd.. Sve u svemu ok al vise je umor nego odmor ! :)

zena

pre 12 godina

Jako lepo ste opisali Lefkadu i sad mi se bas ide... Kakva su vam iskustva kad idete tamo direktno da trazite smestaj i kako sve, osim kolima, moze da se dodje, mislim da li ima neka varijanta voz npr...?. Koja su to mesta na zapadnoj strani koja su dobra i za preko dana i za uvece? Koja agencija je dobra, ako bih isla tako? Nadam se nekom odgovoru, hvala :-)

Nada

pre 12 godina

Ove godine smo letovali na Lefkadi. Ostrvo je prelepo a pogotovu zapadni deo. Plaze izgledaju kao da ste na egzoticnim ostrvima. Jeftinije je od Krfa i bilo je puno mladog sveta koji je sa skuterima obolazio ostrvi i kupao se na prelepim plazama. Mozete se jeftino hranom snabdeti u Lidl-u. Neke namernice su jeftinije nego u nasim samoposlugama. Ako hocete da uzivate, da se kupate na prelepim plazama, da vam mirise borovina obavezno idite tamo. Pri tome je mnogo jeftinije od hrvatskog i crnogorskog primorja. Mana je sto je malo dalje ali isplati se.

sob

pre 12 godina

@ zena
ako ne odete autom varijanta je autobus, agenciju ne bih reklamirao ali google ce odraditi svoje,elem renta car je prilicno pristupacan, mislim da sam 5 dana platio 170 evra a dobio sam citroen c3, 10 dana je isplativije mozda recimo 240, inace na zapadnoj strani nema mesta za izlaske, odnosno fakticki nema nista turisticki atraktivno, to su sve omanja sela sa par kuca i mozda jedan , dva restorana, ima dosta maslenjaka i spooky baba koje prodaju med :)u mestu gde je plaza kathisma, mozda se i mesto tako zove postoji hotel ali je prilicno usamljeno i dosadno, sve u svemu nidri i vasiliki su dva mesta gde se nesto desava, a smestaj moze da se nadje na licu mesta samo meni je bilo jeftinije preko agencije, apartmani su prosecno od 80 evra pa na gore za 4 osobe u spicu, hrana je nesto skuplja nego na kopnu sto je razumljivo ali moze da se nadje po nesto sto je jeftinije nego i kod nas u marketima. Eto nadam se da je od pomoci, a kao sto neko vec rece lefkada vredi za sve pare koje potrosite tamo

Vedri

pre 12 godina

Citam komentare i moram da se javim. Sto ljudi sto cudi!
Lefkada je jedno fenomenalno ostrvo sa predivnim plazama na zapadnoj obali. Sve su pescane na zapadu i odlicne su. Na jugu ima takodje nekoliko lepih plaza i sljunkovite su, mirnije i bez talasa. Dakle za svakog ima po nesto. Ja sam bio ove godine u Eleana studiu koji je skroz ok (28 evra dnevno u junu, apartman za dve osobe). Ustvari skoro je nebitno gde ste smesteni jer vam treba auto za svaku plazu. Moja preporuka je Lefkas i Agios Nikitas. Takodje naleteo sam na extra sajt zove se Lefkada u srcu, ima gomila korisnih informacija.

Idem opet sledece godine :)

Agiofilicar

pre 12 godina

Da napomenem onima koji planiraju da idu. Ni slucajno ne idite na istocnu obalu, potpuno je bezveze, kao da ste u Crnoj Gori. Zapadna obala je nesto nevidjeno. Sve navedene plaze su sjajne, posebno Porto Katsiki i Kalamitsi. Pored njih obavezno posetite Agiofili plazu. Nalazi se juzno od Vasilikija i moze se doci brodicem iz Vasilikija koji ide na svaki sat, ili prici kolima relativno blizu(makadam) pa pesaciti nizbrdo 500m. Za bazu preporucujem Agios Nikitas i auto pod obazvezno. Najveci grad Lefkas (Lefkada Town) je bezveze i cela ta ravnica na severu ostrva. Nidri je manji i ali je tursiticki orijentisan sa beskonacno taverni i ostalih sadrzaja ali je cela ta istocan obala krs.
Malo sam napisao razbacano napisao, al nemam vremena. Poz

magellan

pre 12 godina

"@grecco
U Split stigneš svakako brže. Preko Bosne za 7-8 sati lagane vožnje, okolo auto-putem za 8-9 sati. Ne znam čemu poređenje. Ne ide se na Lefkadu zbog blizine, već zbog lepote. A split...posebna priča, za mene.
(jatzans, 29. jul 2011 14:23)"

Kada smo se uhvatili sporednog puta, da bar budemo precizniji. Do Splita se stize za 6,5 - 7 sati, ako se vozi autoputem Beograd - Zagreb, Zagreb - Split. Ja stizem za 6 sati okruglo (od momenta kada sednem u kola, do ulaska u feribot za Hvar), jer ne pusim i ne pijem kafu, pa nemam potrebe za stajanjem. Preko Bosne se ide duplo duze, jer su putevi zahtevniji i vozi se znatno sporije (ima i vise razloga za zaustavljanje - npr. Sarajevo, Mostar, Motkovic).
A u kontekstu teme, svakako je dragoceno imati vozilo na Lefkadi jer se ima sta obici, a vremena je uvek premalo.

Sale

pre 12 godina

Lefkada :)))))))))))
Mesto na kome mozete bukvalno da uzivate i samo da uzivate.
Lefkada nije za lude nocne provode, ali je zato za one koji vole prelepe i dugacke pescane i sljunkovite plaze. Boja mora je jedinstvena i svakoga ostavlja bez daha, ima mnogo prelepih fotografija ali sve je to jos lepse kada dodjete i sami se uverite.

Vedri,
bacio sam pogled na sajt koji si naveo i mogu reci da je odlicno uradjen za ljude koji jos nisu bili, a i odlican je za one koji su bili da mogu malo da se podsete kako je bilo...

vlada

pre 12 godina

lepo je da ali vise se vozam kolima nego sto odmaram.gledam srbe koji tamo dolaze,ceger pijaca hladno pice iz malog frizidera poneki sendvic,sve u svemu paradajz turizam.

Nada

pre 12 godina

Niko nije pomenuo kamp Kastri koji je na prelepom mestu i nalazi se na jugu ostrva. U kamp mozete slobodno uci bez naplate ulaznica. Tu se nalazi prelepa plaza. Interesantan je i izlet na Kefaloniju i Itaku kao i na malo udaljenija ostrva. Bili smo na Kritu, Krfu i Sijatosu ali Lefkada je najlepsa. Nemojte, ako letujete u Grckoj zaobici ovo ostrvo.

Andrej

pre 12 godina

Pre dve godine smo otišli na Lefkadu na bum. Našli smeštaj u mestu Tsoukalades, odmah pored Lefkada grada. Plaćali smo 35 evra dvokrevetni apartman, uz neizbežno cenjkanje sa domaćinom. Tako da je moguće naći smeštaj i bez prethodne rezervacije, ako ste spremni na rizik. Prednost je što smeštaj možete da vidite na licu mesta i, naravno, da spustite cenu.

Vrlo je važno pomenuti da su vodene struje na zapadu ostrva jako nepredvidive. Mi smo imali tu nesreću da je naišao hladan talas baš u vreme dok smo bili tamo, tako da je voda bila ledena, pogotovo na plažama Egremni i Porto Katsiki. Plaža puna, a u vodi desetak ljudi... Struja je bila hladna u sred sezone, a u septembru je voda bila veoma topla. Nema pravila po tom pitanju.

poznavalac Stanja

pre 12 godina

Lefkada jeste jako lepa,ali ne može da se poredi sa KEFALONIJOM.Zakitos je KRŠ,jedan običan buvljak,Guča na moru ili neki loš vašar.

Kop

pre 12 godina

Mozda nije pravi trenutak sada, ipak je leto, ali ja bih pomenuo sada nesto vezano za Kopaonik. Naime 10km od Kopaonika neki nashi se nesto bune. Nece valjda da zive pod vlascu neke drzave Kosovo. Valjda su do sada, poslednjih 90 godina, ziveli u Srbiji?! Ko ce ga znati...
Podigli neke barikade, koliko se da videti i deca se nalaze na njima. Bas im je on nesto izgleda bitno da zive u Srbiji. Deluju mi bas ono nesto nesrecno i u bedaku.

Koji ste vi biseri, vama je u ovom trenutku bitno koja plaza ima bolji pesak i gde je voda slanija...

vlada

pre 12 godina

lepo je da ali vise se vozam kolima nego sto odmaram.gledam srbe koji tamo dolaze,ceger pijaca hladno pice iz malog frizidera poneki sendvic,sve u svemu paradajz turizam.

DoneThat

pre 12 godina

Spremite se za dosta dosta pesacenja i znoja :) Do svake bolje plaze morate da ulozite veliki napor da stignete. Egremni - 350 stepenika , Milos - preko celog brda gore dole pa onda opet gore dole :)itd.. Sve u svemu ok al vise je umor nego odmor ! :)

bogdan

pre 12 godina

Oboažvam Grčku i,sa kraćim prekidima ,letujem tamo od 1979 god.,ali ''duva vetar,350 stepenica ,kolima na plažu?Pa gde je tu odmor i uživanje? Udari te srčka na pola puta.

srbo.ljub

pre 12 godina

trenutno smo na Lefkadi... definitivno vise umor nego odmor. plaže nisu rajske, za one koji vole pesak, neka se ne nadaju. svaka plaža ima šljunkoviti deo. jedino što preporučujemo je smeštaj u "Kastro Maistro" u gradu Lefkadi, skoro renoviran, bazen, ležaljke, roštilj... mana je što je malo udaljenije od grada, ali autom 5 min. Večeri sveže, duva vetar... inače surfersko ostrvo, ima dosta talasa. Preporučujemo plažu Milos, brodićem 6 eur iz mesta Agios Nikitas (12-ak km od Lefkade). Ako ste avanturista biće vam ok. toliko za ovo javljanje ;)

jatzans

pre 12 godina

@grecco
U Split stigneš svakako brže. Preko Bosne za 7-8 sati lagane vožnje, okolo auto-putem za 8-9 sati. Ne znam čemu poređenje. Ne ide se na Lefkadu zbog blizine, već zbog lepote. A split...posebna priča, za mene.

poznavalac Stanja

pre 12 godina

Lefkada jeste jako lepa,ali ne može da se poredi sa KEFALONIJOM.Zakitos je KRŠ,jedan običan buvljak,Guča na moru ili neki loš vašar.

magellan

pre 12 godina

"@grecco
U Split stigneš svakako brže. Preko Bosne za 7-8 sati lagane vožnje, okolo auto-putem za 8-9 sati. Ne znam čemu poređenje. Ne ide se na Lefkadu zbog blizine, već zbog lepote. A split...posebna priča, za mene.
(jatzans, 29. jul 2011 14:23)"

Kada smo se uhvatili sporednog puta, da bar budemo precizniji. Do Splita se stize za 6,5 - 7 sati, ako se vozi autoputem Beograd - Zagreb, Zagreb - Split. Ja stizem za 6 sati okruglo (od momenta kada sednem u kola, do ulaska u feribot za Hvar), jer ne pusim i ne pijem kafu, pa nemam potrebe za stajanjem. Preko Bosne se ide duplo duze, jer su putevi zahtevniji i vozi se znatno sporije (ima i vise razloga za zaustavljanje - npr. Sarajevo, Mostar, Motkovic).
A u kontekstu teme, svakako je dragoceno imati vozilo na Lefkadi jer se ima sta obici, a vremena je uvek premalo.

Peca

pre 12 godina

Ako imate malu decu ne idite na Lefkadu.Vetar,hladnije more,"tri livade nigde lada nema" i stepenice na sve strane.Ne kažem da nije lepo ali je samo za parove bez dece.

grecco

pre 12 godina

Samo nemojte bez auta da idete. Ili barem da iznajmite moto skuter jer pesaka je sve daleko i naporno. Istocna obala je kao dalmacija a zapadna mnogo lepsa od nje. Sve u svemu od BG do Lefkade grada cca 10,5 sati voznje. Ni u Split ne stignes brze.

ccc

pre 12 godina

samo da dodam..

do Egremnija ima 350 stepenika..
i bas me zanima taj koji je stigao za 10.5 sati do Lefkade od Beograda, ali zivo me zanima kako... (u pitanju je nekih 970 - 980 km)
ne znam zasto ljudi preteruju ovoliko

mali

pre 12 godina

Neko je pitao kako je tamo naci direktan smestaj , odgovor nikako osim ako si veliki srecnik ili imas debeo novcanik.Porodica i ja prosle godine krenusmo kolima bez aranzmana prva noc u Leptokariji nasao sam smestaj posle prepodnevnog odmora na plazi u laganoj setnji popodne,jos me startovale Jamajcanke,ali slaba vajda od mene ne placam. Sledeca destinacija Zakintos nasli smestaj iz cetvrtog pokusaja u jeku sezone 10 nocenja i onda smo planirali dva nocenja na Lefkadi , ali mesta su mala natrpana ono sto ima slobodno je luksuzno i skupo pravljeno za jedrilicare koji su ipak imucniji, tako da smo se samo na jugu u Vasiliku malo brculi i odmorili i krenuli ka staroj dobroj Pargi.Sigurno je bilo negde slobodnog smestaja ali ne znamo da gledamo u pasulj, a po onoj vrucini zena i ja smo pitali na po 15 mesta ali nista. Inace od Bgd-a do novog auto puta iznad Soluna nam treba 7h , novim auto putem do Igumanice voznja 140 km/h stize se za 3-3 ipo sata pa onda prema Pargi , Lefkadi i Zakintosu opusteno par sati. Preprosle godine Krf i Parga ove Rodos. Nikad Crna Gora sa ovakviom vlascu i fekalijama, a ni neprijateljska Hrvatska bez obzira na lepotu ne hvala bezobrazni su i preskupi.

Lefkda u srcu

pre 12 godina

Lefkada je jedno od najlepših mesta na kojima sam letovao, ako ne i najlepše i teško ju je porediti sa nekim drugim mestima.

Do svake plaže morate kolima, takodje potrebno je preći i dosta stepenica na nekim plažama, ali vredi za sve pare!

Rece neko da se ne može stići za 10,5 sati. Može se stići za 10:50 min, a da pri tom ne jurcate. Been there, done that!

sob

pre 12 godina

Nidri je obicna barustina u odnosu na zapadnu obalu, mislim da kod nas u ponudi tesko moze da se nadje Vasiliki koji bi bio pravi pogodak jer je dosta lepsi a i porto katsiki i egremi su znatno blize. Inace do egremi plaze ima 350 stepenika (stairways to haven, ali bukvalno haven)i vredi se pomuciti iako kada se vracate nazad moze malo da presedne jer nije to samo stepeniste vec u mali deo puta koji treba preci uzbrdo.Sve u svemu vredno je truda i te kako vredno, samo ako vas jos posluzi da nema talasa jer su tamo talasi cesti i pojaki, bice odmor koji cete dugo pamtiti. Ljudi odlaze na Tajland, Maldive i slicne destinacije zbog egzoticnih plaza a ovo mesto je stvarno na 10-11 sati autom od BG-a i to je skoro do samog ostrva sve auto-put

jatzans

pre 12 godina

@magellan
Čestitam na brzini. Ni mi ne pravimo veće pauze, ali poštujemo propise. Par činjenica iz Vašeg komentara govori o Vama i kao o vozaču i kao o vrsnom poznavaocu puteva
1. vozite prosečnom brzinom od 130 km/h, jer navedeno rastojanje je moguće preći auto-putem za navedeno vreme samo pri tim uslovima. Pošto imate jedan granični prelaz, obilaznicu oko Zagreba i naplatne rampe Lučko i Ivanja rijeka, a bogami i isključenje u Dugopolju, pretpostavljam da ste upravo Vi onaj kog su nedavno uhvatili i pri brzini od 224 km/h u Slavoniji naplatili kaznu od 7000 kuna i uručili zabranu vožnje u HR i time ugrozili i sopstveni život (za koji ne hajete, očigledno), ali što je još strašnije i život nekog ko se ne hvali time da za 6 sati pređe 780 km.
2. Očigledno ne poznajete put preko Bosne, jer ruta koju ste dali predstavlja jednu od mogućih, ali bespotrebno dugačkih. Samo neko ko ima rođake u Metkoviću ide tim putem za Split. Put inače vodi preko Doboja, Zenice, Novog Travnika, Bugojna i Livna. I iznosi 550 km od našeg stana u Novom Sadu do trajektne luke Split. I ne vozi se duplo duže, već onoliko koliko sam napisala (8-9 sati, malo kršeći propise, uz 3 granična prelaza SRb-Hr, Hr-Bosna i BiH-Hr)
S poštovanjem poznavalac :)

deki

pre 12 godina

Kažete "Manje popularna zapadna obala"??? Pa svi dolaze na Lefkadu baž zbog zapadne obale i njenih plaža! Zbog istočne obale nije ni vredno prevaljivati toliki put. Na istoku su samo smeštajni kapaciteti. Razlog? Zbog jakih zapadnih vetrova u toku zime, većina naselja na Jonskum ostrvima su na istoku, bacite pogled na kartu.

Bio na Lefkadi

pre 12 godina

Samo da budemo precizni, do Egremnija ima 300 stepenika!!! I još toliko nazad. Vredi...ali je Porto kaciki ipak numero uno...

Agiofilicar

pre 12 godina

Da napomenem onima koji planiraju da idu. Ni slucajno ne idite na istocnu obalu, potpuno je bezveze, kao da ste u Crnoj Gori. Zapadna obala je nesto nevidjeno. Sve navedene plaze su sjajne, posebno Porto Katsiki i Kalamitsi. Pored njih obavezno posetite Agiofili plazu. Nalazi se juzno od Vasilikija i moze se doci brodicem iz Vasilikija koji ide na svaki sat, ili prici kolima relativno blizu(makadam) pa pesaciti nizbrdo 500m. Za bazu preporucujem Agios Nikitas i auto pod obazvezno. Najveci grad Lefkas (Lefkada Town) je bezveze i cela ta ravnica na severu ostrva. Nidri je manji i ali je tursiticki orijentisan sa beskonacno taverni i ostalih sadrzaja ali je cela ta istocan obala krs.
Malo sam napisao razbacano napisao, al nemam vremena. Poz

Zoran

pre 12 godina

Pre desetak dana sam se vratio sa ovog prelepog ostrva,uglavnom se o ostrvu sve zna,inace moja preporuka je da pre Lefkade obavezno posetito skijasko mesto Metsovo,samo 3km od EgNatia Odos auto puta,a stvarno prelepo mestasce.Ima dosta hotela,mi recimo platili 45 eura prenociste sa doruckom...nakon Metsova ste na 2 i po sata od Lefkade:-)

Alek

pre 12 godina

Lefkada je jedno od najlepših mesta za letovanje, ispitao sam svaki pedalj ostrva. Ne slažem se sa rečenim da je zapadna obala "manje popularna" - onaj ko zna zašto dolazi na Lefkadu, taj dolazi baš zbog zapadne obale, jer je istočna vrlo prosečna i nije vredna dolaska. Ima jedno 12 plaža sa neverovatnom bojom vode, liče jedna na drugu, a opet svaka ima nešto svoje. Najnepristupačnija je Egremni gde ima par stotina stepenika do dole, ne bih sad baš potencirao da je za "avanturiste" jer tu može da dođe bilo ko, osim ako mu baš pada teško par minuta silaska i penjanja. Milos je malo zavučenija, ali može da se dođe čamcem koji ide svaki čas, a može i peške preko brda. Ostale plaže su vrlo pristupačne, naravno neophodno je da imate kola ili motor da biste Lefkadu zaista doživeli na pravi način. Ako dođete na Lefkadu, a ne vidite zapadnu obalu, onda ništa niste ni videli. To nije mesto za one koji su ljubitelji "all inclusive" letovanja, to je mesto za one koji vole da dožive prirodu! Lepo se provedite :)

Gandalf

pre 12 godina

Bio dve puta. I opet ću, netaknuta priroda, lepa i ukusna hrana, srdačni domaćini, plaže i more izmišljeno. Kefalonija još lepša ali do ovog "ostrva" se stiže bez trajekta i to je veeeeelika prednost ! Od nekih 1000 km do Lefkade, 70% je vožnja autoputem a ostatak po dosta solidnim magistralama sa sve Srbijom. Opuštenom i umerenom vožnjom bez jurcanja se lepo stiže za 11h ali je bolje prenoćiti na polovini puta i odmoriti. Ipak se ide na odmor a ne na umor. Lefkada je pravi izbor za one kojima svakodnevna vožnja kolima od po sat vremena do i od plaže ne predstavlja problem zbog stvarno istinske lepote prirode koju ćete tamo zateći. Ovisno o tome gde ste smešteni, spremite se da pređete i 1000km po samom ostrvu ako zaista želite da ga doživite.

Volim_Lefkadu

pre 12 godina

Inače Lefkada je prelepo ostrvo, sa sjajnim plažama i nestvarno tirkizno plavom bojom mora. Još uvek nije pretrpana turistima tako da možete opušteno naći plaže na kojima 50m pored vas nema nikog. Preporučujem svakom ko je bar malo avanturista da ode tamo.

Ivan

pre 12 godina

Na Lefkadu se ide uglavnom zbog zapadne obale, a nase agencije smestaju ljude samo u Nidri koji je najudaljeniji od Zapadnih plaza, idealno je otici autom i smestiti se ili u Lefkadi ili u Agios Nikitasu koji je najlepse mesto na ostrvu ali i prilicno mali.Plaza sa stenama na slici je Kavalikefta i smestena je juzno od Katizme i veoma je lepa. na jugu treba pomenuti jos Agiofili plazu koja nije bas najprustupacnija ali je veoma lepa. Mana su jedino losiji putevi i kao i svuda u Grckoj losa signalizacija, ali uz laganu i opreznu voznju sve moze da se savlada. Ostrvo je lepo, ja bih ga uporedio po lepoti sa Zakintosom ali sa tim da u odnosu na Zakintos ima malo hladnije more.

zena

pre 12 godina

Jako lepo ste opisali Lefkadu i sad mi se bas ide... Kakva su vam iskustva kad idete tamo direktno da trazite smestaj i kako sve, osim kolima, moze da se dodje, mislim da li ima neka varijanta voz npr...?. Koja su to mesta na zapadnoj strani koja su dobra i za preko dana i za uvece? Koja agencija je dobra, ako bih isla tako? Nadam se nekom odgovoru, hvala :-)

Punkerisimo

pre 12 godina

Na Lefkadi sam bio 2008., kada nije jos bila toliko urbanizovana.
Nasli smo smestaj na licu mesta, uz dosta cenjkanja smo dobili luksuzan apartman za 45e dnevno (inace je 130e).
Ostao sam bez teksta kako su im prelepe plaze na ZAPADNOJ obali, ali se definitivno mora otici kolima da se sve obidje (svaki dan je bila druga plaza).
Skoro sam se vratio sa Zakintosa, ima taj smek ali je pretrpano turistima... :(
Lefkada je za svaku preporuku svima koji vole prirodu i nestvarno lepe plaze!

čika velja

pre 12 godina

Neverovatan je broj "Schumachera" na svaku vest o Grčkim turističkim centrima, kao da niko ne poštuje saobraćajne propise?! Auto putem kroz Srbiju je ograničenje 120 km/h uz par naplatnih rampi i Grdelicu kuda je ograničenje 60-80 km/h. Kroz Makedoniju ista priča, kombinacija auto-puta i magistrale, uz dve naplatne rampe, a konačno treba i odmoriti uz posetu pumpi, jer u Grčkoj te čeka gorivo skuplje i do 40 centi. Do Paralia-Katerini kombinacija auto puta i magistrale sa ograničenjem od 110-120 km/h, uz par naplatnih rampi i radarski video nadzor. Sve u svemu, sa dve granice gde sam početkom jula "izgubio" sat vremena, za 695 km mi je bilo potrebno 9h 30min uz jednu polučasovnu pauzu i nalivanje goriva na izlasku iz Makedonije. Znači, do Lefkade se narednih 300 km ne može preći brže od tri sata, što ukupno čini preko 12h vožnje, što ni jedan normalan čovek nebi trebao sebi da dozvoli, zar ne?! Tako se dolazi do momenta da je poželjno odmoriti na Dojranu recimo, a onda u zdravlju i veselju stigneš sa svojom porodicom do Lefkade za 12h vožnje u dva dana! Pozdrav svim "Schumacherima" iz Srbije, a ovo moje obraćanje je bilo namenjeno svima onima koji bar malo koriste mozak kada sednu za volan i krenu na put duži od 8h vožnje, PAMET U GLAVU, NE BRŽE OD ŽIVOTA I NAJ BRŽA VOŽNJA JE SIGURNA VOŽNJA!

Nada

pre 12 godina

Ove godine smo letovali na Lefkadi. Ostrvo je prelepo a pogotovu zapadni deo. Plaze izgledaju kao da ste na egzoticnim ostrvima. Jeftinije je od Krfa i bilo je puno mladog sveta koji je sa skuterima obolazio ostrvi i kupao se na prelepim plazama. Mozete se jeftino hranom snabdeti u Lidl-u. Neke namernice su jeftinije nego u nasim samoposlugama. Ako hocete da uzivate, da se kupate na prelepim plazama, da vam mirise borovina obavezno idite tamo. Pri tome je mnogo jeftinije od hrvatskog i crnogorskog primorja. Mana je sto je malo dalje ali isplati se.

Savo

pre 12 godina

Ostrvo je za svaku pohvalu,
-nije komercijalizovano,što znači prihvatljivo za našeg turistu
-plaže su kao na Južnim morima,neverovatan doživljaj
-Istočna obala se omalovažava,ali je najbolja veza za obilaske Kefalonije,Ithake,Meganisia,Skorpios ostrva,a što se tiče plaža na zapadnom delu....malo brodom,malo kolima,u tom slučaju ne morate uvek ići onim famoznim stepenicama već se jednostavno iskrcati sa broda.
-Na kraju računajte da morate preći barem 2300 km,2000 km BG-Lefkada i nazad i oko 200-300 km po ostrvu uz jedno spavanje negde usput,preporučujem hotel Popova Kula u Demir Kapiji,Makedonija www.popovakula.com.mk ,na 50 ak km od grčke granice,nov,lep i nije skup.
Pozdrav za sve one koji su bili ili planiraju svoje letovanje na Lefkadi

Sale

pre 12 godina

Lefkada :)))))))))))
Mesto na kome mozete bukvalno da uzivate i samo da uzivate.
Lefkada nije za lude nocne provode, ali je zato za one koji vole prelepe i dugacke pescane i sljunkovite plaze. Boja mora je jedinstvena i svakoga ostavlja bez daha, ima mnogo prelepih fotografija ali sve je to jos lepse kada dodjete i sami se uverite.

Vedri,
bacio sam pogled na sajt koji si naveo i mogu reci da je odlicno uradjen za ljude koji jos nisu bili, a i odlican je za one koji su bili da mogu malo da se podsete kako je bilo...

putnik

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da je neko lepote Lefkade opisao u nekoliko pasusa, toliko šturo i sa toliko bezosećajnih nabrajanja. Oni koji su bili na Lefkadi znaju o čemu pričam. Plaže Lefkade nisu jedne od najlepših u Evropi, one su prosto najlepše. Boju mora (plava-Ionnian blue) ne možete nigde više videti do na Lefkadi (posledica belih stena). Nabrajanjem u ovom tekstu (ako se tako može nazvati) izostavljene su gotovo sve nalepše plaže zapadne obale ostrva, na kojim svako može pronaći mesto za sebe (Egremni, Kathisma, Milos, Pefkolia...) kao i neke čuvene pojedinosti koje ih karakterišu (preko 350 stepenika na Egremniju, brodić za plažu Milos....). Ovo je više poruka onima koje će ovaj (ovakav) tekst odvratiti od Lefkade. Ljudi idite na Lefkadu, to je rajsko ostrvo.

n.

pre 12 godina

Vrhunsko je ostrvo. Najbolje plaze su na zapadnom delu, egremi, kavali kefta, Megali petra, avali. Cesto su jaki vetrovi i tesko je u moru provesti dugo vremena zbog talasa ali je spektalkl prirode. Juzna strana je takodje odlicna alternativa zapadnoj. Nigde nije guzva zato sto su plaze velike i ima ih dosta. Najveci broj turista su Grci, mi i Italijani, ima dosta i Makedonaca a svih ostalih na nivou statisticke greske. Ima dosta Beogradskih registracija. Atmosfera je svuda veoma prijatna a cene su korektne. Prodavnica kao u BG, a u tavernama klopa oko 15-20 evra po osobi za rucak/veceru sa picem. Pozdrav sa Lefkade :)

sch

pre 12 godina

u agios nikitasu trazite smestaj Agatha studio,apartmani, 225e sa doruckom, svaki drugi dan menjaju posteljinu i peskire, prelepa basta sa pogledom na more. plaze i more zapadne strane, nikako istok. juce dosla, vecno pamtim...

katarina

pre 12 godina

Ostrvo je prelepo,plaze na zapadnoj obali su divlje,more i beli pesak podsecaju na najlepse karibske predele.Nidri i okolina nisu za preporuku,bolji i lepsi je Vasiliki. A iz Vasilikija mozete posetiti Odisejevo ostrvo Itaku,sat vremena voznje trajaktom.

Nada

pre 12 godina

Niko nije pomenuo kamp Kastri koji je na prelepom mestu i nalazi se na jugu ostrva. U kamp mozete slobodno uci bez naplate ulaznica. Tu se nalazi prelepa plaza. Interesantan je i izlet na Kefaloniju i Itaku kao i na malo udaljenija ostrva. Bili smo na Kritu, Krfu i Sijatosu ali Lefkada je najlepsa. Nemojte, ako letujete u Grckoj zaobici ovo ostrvo.

Andrej

pre 12 godina

Pre dve godine smo otišli na Lefkadu na bum. Našli smeštaj u mestu Tsoukalades, odmah pored Lefkada grada. Plaćali smo 35 evra dvokrevetni apartman, uz neizbežno cenjkanje sa domaćinom. Tako da je moguće naći smeštaj i bez prethodne rezervacije, ako ste spremni na rizik. Prednost je što smeštaj možete da vidite na licu mesta i, naravno, da spustite cenu.

Vrlo je važno pomenuti da su vodene struje na zapadu ostrva jako nepredvidive. Mi smo imali tu nesreću da je naišao hladan talas baš u vreme dok smo bili tamo, tako da je voda bila ledena, pogotovo na plažama Egremni i Porto Katsiki. Plaža puna, a u vodi desetak ljudi... Struja je bila hladna u sred sezone, a u septembru je voda bila veoma topla. Nema pravila po tom pitanju.

Vedri

pre 12 godina

Citam komentare i moram da se javim. Sto ljudi sto cudi!
Lefkada je jedno fenomenalno ostrvo sa predivnim plazama na zapadnoj obali. Sve su pescane na zapadu i odlicne su. Na jugu ima takodje nekoliko lepih plaza i sljunkovite su, mirnije i bez talasa. Dakle za svakog ima po nesto. Ja sam bio ove godine u Eleana studiu koji je skroz ok (28 evra dnevno u junu, apartman za dve osobe). Ustvari skoro je nebitno gde ste smesteni jer vam treba auto za svaku plazu. Moja preporuka je Lefkas i Agios Nikitas. Takodje naleteo sam na extra sajt zove se Lefkada u srcu, ima gomila korisnih informacija.

Idem opet sledece godine :)

sob

pre 12 godina

@ zena
ako ne odete autom varijanta je autobus, agenciju ne bih reklamirao ali google ce odraditi svoje,elem renta car je prilicno pristupacan, mislim da sam 5 dana platio 170 evra a dobio sam citroen c3, 10 dana je isplativije mozda recimo 240, inace na zapadnoj strani nema mesta za izlaske, odnosno fakticki nema nista turisticki atraktivno, to su sve omanja sela sa par kuca i mozda jedan , dva restorana, ima dosta maslenjaka i spooky baba koje prodaju med :)u mestu gde je plaza kathisma, mozda se i mesto tako zove postoji hotel ali je prilicno usamljeno i dosadno, sve u svemu nidri i vasiliki su dva mesta gde se nesto desava, a smestaj moze da se nadje na licu mesta samo meni je bilo jeftinije preko agencije, apartmani su prosecno od 80 evra pa na gore za 4 osobe u spicu, hrana je nesto skuplja nego na kopnu sto je razumljivo ali moze da se nadje po nesto sto je jeftinije nego i kod nas u marketima. Eto nadam se da je od pomoci, a kao sto neko vec rece lefkada vredi za sve pare koje potrosite tamo