Ponedeljak, 26.06.2017.

16:03

"Razvijen kao albanski turizam" ima potpuno novo značenje

Izvor: B92

"Razvijen kao albanski turizam" ima potpuno novo znaèenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

bolest ne bira

pre 6 godina

@Pera&Auto-Gol

Ma tako je, i ne samo to nego da se u udzbenike unesu i vidjenja nacista u vezi II svetskog rata, da prosirimo vidike i da budemo tako siroki i pametni kao ti a ne da ostanemo ispranih mozgova. Mogu samo da zamislim nacisticku verziju II svetskog rata i kako npr. objasnjavaju konc-logore.

hu

pre 6 godina

Jedan jedini razlog zasto NIKADA necu ici u Albaniji i zasto cu u sirokom luku zaobilaziti Albance su ovi komentari koje kososvski Albanci ostavljaju na ovakve i slicne vesti. Iako su takvi stavovi i ponasanje tipicni za kosovske Albance tinejdzere a ne i za Albance iz Albanije, procitavsi sve te komentare ode ti volja i od Albanije i od Albanaca generalno.

dzaba

pre 6 godina

@auto-gol, "pera" itd.

Ako je i od albanskih dezurnih spinera - puno je. Mozete vi Albanci da izvrcete cinjenice, zamenjujete teze, spinujete, ponavljate lazi po milion puta, izmisljate ajke o ilirima i dardanima ali sve vam je dzaba.

Pera

pre 6 godina

za: auto-gol

Odličan odgovor primitivizmu i bahatosti! Čestitam! I hvala vam na na toj pametnoj sugestiji da treba pogledati i druge istorijske izvore (i uključiti ih u naše udžbenike!). To je jedini način da izlečimo naše slepilo, zablude i predrasude i počnemo polako da razmišljamo šire i objektivnije.

auto-gol

pre 6 godina

auto-gol...o čemu ti bulazniš majke ti!? Da li si ti svestan kakvu glupost si napisao!? Koju golgotu su prosli albanci pri povlačenju srpske vojske!? Naši vojnici su bili bolesni,iznemogli,gladni...od isti tih albanaca doživljavali su takodje napade i ubistva.Čovek stvarno mora da bude toliko nepismen i nevaspitan kao ti da bi se usudio da nalupeta ovako nešto u komentaru!
(Lurd, 27. jun 2017 14:28)
gospodine lorde, ovakav komentar govori pre svega o vasoj kulturi
komuniciranja, a ne o onome sta se desavalo(ili nije) pre vise od sto godina u tudjoj zemlji. a kako izgleda prolazak vojske kroz naseljena mesta i gde i kako je ona "nalazila" hranu i smestaj nije potrebno puno objasnjavati. treba pogledati i neke druge izvore o ovom "herojskom povlacenju" osim ovakve pateticne retorike kojom su nam decenijama punili glave.

Lurd

pre 6 godina

auto-gol...o čemu ti bulazniš majke ti!? Da li si ti svestan kakvu glupost si napisao!? Koju golgotu su prosli albanci pri povlačenju srpske vojske!? Naši vojnici su bili bolesni,iznemogli,gladni...od isti tih albanaca doživljavali su takodje napade i ubistva.Čovek stvarno mora da bude toliko nepismen i nevaspitan kao ti da bi se usudio da nalupeta ovako nešto u komentaru!

nikola

pre 6 godina

E znači one statistike o odlasku mladih Albanaca u inostranstvo zbog lošeg standarda su laž, lepo su nam srpski autošovinisti objasnili da je Srbija gora od Sijera Leonea a Albanija samo što nije stigla Dansku. Svaka čast komšijama na razvoju turizma ali mnogo moraju da urade da bi on bio ozbiljna prihodna stavka u budžetu.

auto-gol

pre 6 godina

golgotu koju su nasi predci doziveli ne mogu da im zaboravim a ni pare da im dam... ko je bio na Krfu- osrvu Vido ili je upoznat sa Srpskom istorijom zna o cemu pricam.
 (cvetko, 26. jun 2017 21:39)
pa cvetko, nije to albanska vojska prolazila kroz nasa sela, nego srpska kroz albanska. da li si se mozda zapitao kakvu je golgotu taj narod preziveo od tudje vojske u povlacenju.

Bane

pre 6 godina

@Iskreno

"Mozemo da se hvalimo prirodnim bogatsvom ali osim nafte i ostalih detivata izlaz na more je najvredniji resurs jede ozbilne drzave. Mi cemo uvek morati da radimo 120% da bi izjednacili tu nepravdu iz balkanskih ratova."

Ne kažem da izlaz na more nije značajna stvar za jednu zemlju, ali upravo zbog tog kompleksa nemanja izlaza na more mislim da previše zapostavljamo druga bogatstva sa kojima raspolažemo.

Evo neću da uzimam kao primer zemlje koje nemaju izlaz na more, evo uzmimo primer Slovenije, Slovenija ima izlaz na more ali ja bar nisam stekao utisak niti da oni forsiraju niti da su nešto posebno prepoznati kao letnja morska destinacija. Daleko su poznatiji po svojim termama, skijalištima, jezerima Bled i Bohinj. Pa i na samu Ljubljanu se više stavlja akcenat.

Mi takođe imamo i planina i jezera i banja. Kvalitetnim magistralnim putevima, pokošenom travom, urbanistički uređenim turističkim centrima, uklanjanjem bespravno izgrađenih vašarskih objekata, ulaganjem u kvalitetan welness & spa smeštaj i sadržaj, razvijanjem ski centara, uređenjem jezera...možemo da pojačamo naš turistički potencijal samo tako. Da budemo Evropski Diznilend.

Ali dok god budemo sedeli i kukali kako eto nemamo izlaz na more, da, moraćemo da radimo 120% više od drugih jer drugih prihoda od turizma nećemo imati jer smo stalnim žaljenjem za onim što nemamo potpuno zaboravili i zapustili ono što imamo.

Papageno

pre 6 godina

Sve im uzalud, sad ce se javiti stotinu komentatora koji ni dzabe ne bi isli na odmor u Albaniju.
(doc, 26. jun 2017 17:16)

Evo, ja bih! Naročito za džabe!

Ali pošto je to verovatno nemoguće, vrlo bih rado, da nisam sprečen iz drugih razloga, nezavisnih od mojih želja, otišao tamo onako, čisto iz radoznalosti da vidim kako je.

Znam odakle su krenuli i ne očekujem ništa spektakularno luksuzno i bogato, ali meni to ni ne treba. Dovoljno bi mi bilo ako tamo nađem na lepu prirodu i normalne ljude dobre volje koji me prihvataju. A ako je smeštaj i nešto skromniji, zašto da ne, ja sam skroman čovek i nemam potrebe da na odmoru izgravam bogatu i razmaženu primadonu.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?
(Ono kad ti je sopstveno najgore, 26. jun 2017 16:44)

E, sad cu ja da kazem k'o kad je Mustafa Hasanagic objasnjavao jaranu iz Doboja sta su to banane: "Znas li bolan sta su oskoruse?" "Kaknebi znao!?" "E, pa - ni nalik!" Tako i ja kazem - vi ste ni nalik nicem od toga sto si nabrojao. I zivite lose zbog toga.

MarkoM

pre 6 godina

Toliko zemalja u svetu ima, Albanija je zadnja u kojoj bih zeleo da ostavim evro, sto neko kaze i da su najlepsi a nisu, i najjeftiniji, prosto me ne zanimaju. Onaj neki Srk, imam i ja druga , nazalost bio u Alb i kaze nikad ruznije more nije video a dosta je proputovao. Pre bih kod Hrvata isao.

imena luda

pre 6 godina

Reka Bistrica.
Pravo albansko ime.
(Smeško Naivčić, 26. jun 2017 17:19)

pa da, kao sto su prava i srpska imena: Dunav, Kalemegdan, Topcider, Tasmajdan, Dorcol, Sava Ma(h)ala, Bezistan, Ada Ciganlija, zgrada Albanija, Skadarlija...

ma vazi

pre 6 godina

@D

U 2016. u Albaniju je ulozeno 900 miliona dolara direktnih stranih investicija u Srbiju 1.9 milijardi. Po tebi je 900 miliona vise od 1.9 milijardi? I koje to strane firme su u Albaniji a da im Srbija nije jos ni u planu? Pa u Albaniji nemas cak ni takvih kao sto je H&M ili McDonalds... Kada se ono otvara IKEA u Albaniji?

dovla

pre 6 godina

pa ja pricham mnogim ljudima oko sebe,vecc godinama...ozzvalavih sve!!!....al ne vredi-zadrto to do zla boga!...a kad bi jednom otishli,ne bi im pale razne Paralije,Leptokarije,Stavrosi i Vrasne na pamet NIKAD VISHE!...plus,sad kad je evro pao na 121-122 din,kurs dinar-lek je i BUKVALNO 1:1!...znachi,odmah uporedjujesh cene sa Srbijom(naravno,ko to voli i kome je do toga stalo...),pa i da neznash mnozzenje i deljenje...a cene za 30% nizze neg u Greciji...plus ULTRA autoput od ispred Prishtine do Dracha,a od Dracha preko Valone josh 130km do Sarande...magistralnog puta koji nije bash neshto,ali je malo i obnovljen od vremena E.Hodze,uglavnom,nishta loshiji od puta Krushevac-Blace...

Tera

pre 6 godina

Recimo prestigli su nas u IT sektoru koji je itekako bitna stavka. Zatim su nas prestigli i u ulaganju, mnogo ozbiljnijih kompanija imas u Albaniji kojima Srbija nije ni u planu jos. Da ne nabrajam dalje...
(D, 26. jun 2017 19:29)

Ajde ne pricaj o tome sto ne znas, jedan Novi Sad cije celu Albaniju u IT sektoru. Proveri informacije!

mario

pre 6 godina

Albanija je ekonomski tigar Europe. Vozim kola napravljena u Albaniji, u ducanu vecinom kupujem albanske proizvode, industrija im je odlicna, nude garanciju od 5 godina pa nadalje, na sve, kompujtere, foto, instrumente.

Bio sam i kod njih na moru, gradovi su super uredjeni, uglavnom voze elektricna kola, sve velike firme imaju tamo svoja predstavnistva: Microsoft, Google, Apple, Toyota, SwissBank, Ikeu ima svaki malo veci grad, u centrima sve od Prade do H&M.

Idite u Albaniju dok jos mozete, za nekoliko godina to ce biti VIP turizam, samo za evropsku i americku elitu.

cvetko

pre 6 godina

golgotu koju su nasi predci doziveli ne mogu da im zaboravim a ni pare da im dam... ko je bio na Krfu- osrvu Vido ili je upoznat sa Srpskom istorijom zna o cemu pricam.

dovla

pre 6 godina

kad naprave auto put, eto mene.
(vegetarijanac vanzemaljac, 26. jun 2017 16:34)

IMASH AUTOPUT od Prishtine do Dracha, VRHUNSKI autoput!...sa vrhunskim pogledom na planine oko njega,celom duzzinom je pejzash kao od Grevene do Janjine na epirskom autoputu za Igumenicu...

poruka

pre 6 godina

E bas ce brazilci da dodju u albaniju na more
(mare, 26. jun 2017 17:20)

Štaviše, upoznao sam trojicu Brazilaca iz Belo Horizontea u hotelu u Sarandi još 2010. :)

dusan

pre 6 godina

omalozava i podcenjuje se albanija to je velika greska....oni su na jako dobrom putu ekonomskog napretka,ulazu u turizam i grade infrastrukturu,trenutno su ispred nas i ekonomski i sto se tice politicke stabilnosti,ako budu pametni za par godina albanci ce za nas biti zapad,zivi bili pa videli,priroda im je jos netaknuta imaju lepe plaze samo im treba infrastruktura i sredjivanje...

Gruzanin

pre 6 godina

Da Vam i ja kazem kako se nekad govorilo - " koja je najtanja knjiga na svetu : 1) albanski telefonski imenik 2) spisak talijanskih heroja 3) spisak nevinih svedjanki ". Ok, svi imaju more sen Srbije, cilj treba da nam bude da se ugledamo na : cesku, poljsku, madjarsku, austriju, svajcarsku, luksemburg, . . . Ugledati se samo na Japan i Izrael. Dzabe ti je more, ako niko ne zeli da dodje kod tebe!

Srx Bg

pre 6 godina

Meni je drugarica jos pre 10 god.bila u Albaniji na moru(posl) i tad mi je rekla da skoro nije videla lepsu obalu a dosta je putovala...

NBG21

pre 6 godina

Poslovno sam proveo 3 dana u Tirani, u jednom jako lepom hotelu pored jezera. Ljudi, onakva gostoljubivost nije vidjena nigde. Iskreno su bili srecni sto sam dosao iz Beograda kod njih, sve su mi cinili. Nemojte da mesate Albance sa Kosova i Albance iz Albanije. Dva razlicita sveta koja se medjusobno ne podnose.

Ako je suditi po tome u kom smeru ide Albanija kao drzava, bojim se da cemo biti daleko iza njih vrlo brzo.

Tuzno, ali istinito!

aljbanski patriljota na steroidima

pre 6 godina

@D

Budi ljubazan pa nabroj sve te "znacajne" firme koje su ulozile u Albaniji. Cinjenice su bitne a ne suplja prica i tinejdzersko samohvalisanje.

vesele devedesete

pre 6 godina

na zalost, vecina nikad nije otisla dalje od segedina devedesetih, sad im je i to misaona imenica. nece proci puno vremena i dok pljasnes dlanom o dlan, bicemo za ostatak evrope upravo ono sto je albanija bila sedamdesetih i osamdesetih. ovo drustvo ide ka trajnom siromastvu i dok nam objasnjavaju kako nam dobro ide, narod je sve siromasniji i siromasniji, sve zatucaniji i zatucaniji

Shpend

pre 6 godina

Albanija, 1991-ve , prosecna plata 30 dolara. 2016 prosecna plata je 400-500 eura. Nisu najrazvijeni u regionu ali imaju ubedljivo najveci rast.

bardhyl shqiptari

pre 6 godina

"Bistrica" je slavensko ime za "bistru" rijeku. Nama Albancima ne smeta ako nije albansko ime i mi s time možemo da živimo. Kada bolje razmislim, ovo slavensko ime je samo dokaz da je tamo nekada bila Srbija!! Mora da je i to jedna od kako je jedan komentator napisao "nepravde Balkanskih ratova".
Strašan je.

albakos

pre 6 godina

Bio prosle godine u Sarandi sa porodicom. Sve ok ali nizih i ruznijih ljudi ne vidjeh nigde kao tamo.
(sasa, 26. jun 2017 17:06)

Ti si bijo najlepshi medzu svih, shta nama ti isprica. decko saranda ima najlepshih cura I momaka u citavom balkanu, google ti je tu pred nosa proveri.

NbgDeki

pre 6 godina

@Ono kad ti je sopstveno najgore Pricam o platama, zdravstvu, privredi... Postali smo zemlja jeftine radne snage. Ljudi su spremni da za 200€ rade 12h u pelenama. Bedni smo do ludila.

Vuk

pre 6 godina

Rijeka Bistrica. Na jugu Albanije a naročito u tom dijelu ima puno slovenskih tponima da ne kažem srpskih. Ništa nije slučajno. Inače Cincari vode porijeklo sa juga Albanije

D

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?
(Ono kad ti je sopstveno najgore, 26. jun 2017 16:44)

Recimo prestigli su nas u IT sektoru koji je itekako bitna stavka. Zatim su nas prestigli i u ulaganju, mnogo ozbiljnijih kompanija imas u Albaniji kojima Srbija nije ni u planu jos. Da ne nabrajam dalje...

berkut

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

Niko nas nije prestigao... Kako da nas prestignu kada smo oduvek poslednji. Uvek smo mi bili najgori samo smo se šlepali na leđima Slovenaca, Hrvata, Bosanaca itd... Danas se Srbija šlepa na leđima Vojvodine i da nije nje osta Uža Srbija jad i beda.

Hajzenberg četvrti

pre 6 godina

Ko je bio u CG levo od Ulcinja (Ada Bojana) zna da su albanci 100 puta bolji ugostitelji od crnogoraca. Ja u CG nikad više a ALB bih još i razmislio.

klisura

pre 6 godina

Prosle godine u septembar mesec na sarandu i ksamili toliko je bio turista iz srbije i makedonije retko si mogao na olazu da cujes neko drugi jezik osim srbski i makedonski.

Aja Vasil

pre 6 godina

Jedna od najlepših obala zahvaljujući (nažalost ili srećom) Hodžinom režimu zbog čega je ostala netaknuta i prelepa, pravi biser, sada će je (nažalost ili srećom) "izgraditi" "dograditi" "ugraditi" te je veliko pitanje šta će od nje ostati, da li će se pridružiti ostalim primorskim nakazama koje su stvorile pohlepa i bahatost i nepostojanje pravila i osećaja za estetiku...

politikologbezbednjak

pre 6 godina

@nbgdeki, pa jako čudno bi bilo da imamo razvijeniji turizam od zemlje koja ima izlaz na more.
Ono zbog čega inače dođoh jeste ime reke, Bistrica. Ako je to Albanski toponim ja sam ljubičica.

zz

pre 6 godina

e brate dok se mi naoruzavamo i imamo neke paranoje ratnog sukoba,zavera...itd.drugi ulazu u ekonomiju i bolji zivot,svi koji su nekada bili iza nas obisli nas,rumuni,bugari,albanci....a sto se tice letovanja drugar mi je bio i ima samo reci hvale,ljubazni su jako pogotovo prema turistima iz srbije...imaju veliku perspektivu treba jos dosta ulagati,uglavnom idu u pravom smeru...a gde mi idemo?ove godine ne mogu,ali sledece godine sigurno idem da vidim kako je tamo,malo za promenu

bp

pre 6 godina

tolika frka oko nekoliko zgrada, danima se pise o nekakvomn razvoju. a tamo, kao i u okolnim zemljama, obican narod sve siromasniji i siromasnijia a tajkuni i ratni profiteri grade.

да да

pre 6 godina

Пре ће бити развијен као српски туризам. Сви нас живи прешишаше у свему, браво за великог вођу и његове верне следбенике !!!

dzoni

pre 6 godina

Mene ovo mijesto uopste ne fascinira. Rodjen sam u Hrvatskoj i to na primorju a bio sam i u CG i ovo mjesto sto je prikazano djeluje dosta losije i arhitektonski neskladnije u odnosu na hrvatske,crnogorske i slovenacke primorske gradove. Jos kad se sjetim kako je smece plutalo sa te strane obale sjevernije ka otocima hrvatskog primorja onda mogu misliti kakva je cistoca.

Iskreno

pre 6 godina

Mozemo da se hvalimo prirodnim bogatsvom ali osim nafte i ostalih detivata izlaz na more je najvredniji resurs jede ozbilne drzave. Mi cemo uvek morati da radimo 120% da bi izjednacili tu nepravdu iz balkanskih ratova.

Ono kad ti je sopstveno najgore

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?

Filip

pre 6 godina

Bio sa porodicom prosle godine.Odusevljeni smo. More divno, a ljudi fenomenalni.Ono sto je bitno ne pravi se ona razlika na zapadnjake i ostale koja je redovna u Grckoj.U Albaniji je svaki gost gost. Sama Saranda je divna.Prepuna antike i crkava.Veci deo Albanaca na jugu zemlje su pravoslavci. Bio sam na 5 grckih ostrva i meni je Saranda lepsa.Lepa, moderna ali i dalje neiskvarena. Sve preporuke.

zz

pre 6 godina

e brate dok se mi naoruzavamo i imamo neke paranoje ratnog sukoba,zavera...itd.drugi ulazu u ekonomiju i bolji zivot,svi koji su nekada bili iza nas obisli nas,rumuni,bugari,albanci....a sto se tice letovanja drugar mi je bio i ima samo reci hvale,ljubazni su jako pogotovo prema turistima iz srbije...imaju veliku perspektivu treba jos dosta ulagati,uglavnom idu u pravom smeru...a gde mi idemo?ove godine ne mogu,ali sledece godine sigurno idem da vidim kako je tamo,malo za promenu

Filip

pre 6 godina

Bio sa porodicom prosle godine.Odusevljeni smo. More divno, a ljudi fenomenalni.Ono sto je bitno ne pravi se ona razlika na zapadnjake i ostale koja je redovna u Grckoj.U Albaniji je svaki gost gost. Sama Saranda je divna.Prepuna antike i crkava.Veci deo Albanaca na jugu zemlje su pravoslavci. Bio sam na 5 grckih ostrva i meni je Saranda lepsa.Lepa, moderna ali i dalje neiskvarena. Sve preporuke.

Iskreno

pre 6 godina

Mozemo da se hvalimo prirodnim bogatsvom ali osim nafte i ostalih detivata izlaz na more je najvredniji resurs jede ozbilne drzave. Mi cemo uvek morati da radimo 120% da bi izjednacili tu nepravdu iz balkanskih ratova.

да да

pre 6 godina

Пре ће бити развијен као српски туризам. Сви нас живи прешишаше у свему, браво за великог вођу и његове верне следбенике !!!

bp

pre 6 godina

tolika frka oko nekoliko zgrada, danima se pise o nekakvomn razvoju. a tamo, kao i u okolnim zemljama, obican narod sve siromasniji i siromasnijia a tajkuni i ratni profiteri grade.

berkut

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

Niko nas nije prestigao... Kako da nas prestignu kada smo oduvek poslednji. Uvek smo mi bili najgori samo smo se šlepali na leđima Slovenaca, Hrvata, Bosanaca itd... Danas se Srbija šlepa na leđima Vojvodine i da nije nje osta Uža Srbija jad i beda.

Hajzenberg četvrti

pre 6 godina

Ko je bio u CG levo od Ulcinja (Ada Bojana) zna da su albanci 100 puta bolji ugostitelji od crnogoraca. Ja u CG nikad više a ALB bih još i razmislio.

NbgDeki

pre 6 godina

@Ono kad ti je sopstveno najgore Pricam o platama, zdravstvu, privredi... Postali smo zemlja jeftine radne snage. Ljudi su spremni da za 200€ rade 12h u pelenama. Bedni smo do ludila.

imena luda

pre 6 godina

Reka Bistrica.
Pravo albansko ime.
(Smeško Naivčić, 26. jun 2017 17:19)

pa da, kao sto su prava i srpska imena: Dunav, Kalemegdan, Topcider, Tasmajdan, Dorcol, Sava Ma(h)ala, Bezistan, Ada Ciganlija, zgrada Albanija, Skadarlija...

NBG21

pre 6 godina

Poslovno sam proveo 3 dana u Tirani, u jednom jako lepom hotelu pored jezera. Ljudi, onakva gostoljubivost nije vidjena nigde. Iskreno su bili srecni sto sam dosao iz Beograda kod njih, sve su mi cinili. Nemojte da mesate Albance sa Kosova i Albance iz Albanije. Dva razlicita sveta koja se medjusobno ne podnose.

Ako je suditi po tome u kom smeru ide Albanija kao drzava, bojim se da cemo biti daleko iza njih vrlo brzo.

Tuzno, ali istinito!

albakos

pre 6 godina

Bio prosle godine u Sarandi sa porodicom. Sve ok ali nizih i ruznijih ljudi ne vidjeh nigde kao tamo.
(sasa, 26. jun 2017 17:06)

Ti si bijo najlepshi medzu svih, shta nama ti isprica. decko saranda ima najlepshih cura I momaka u citavom balkanu, google ti je tu pred nosa proveri.

vesele devedesete

pre 6 godina

na zalost, vecina nikad nije otisla dalje od segedina devedesetih, sad im je i to misaona imenica. nece proci puno vremena i dok pljasnes dlanom o dlan, bicemo za ostatak evrope upravo ono sto je albanija bila sedamdesetih i osamdesetih. ovo drustvo ide ka trajnom siromastvu i dok nam objasnjavaju kako nam dobro ide, narod je sve siromasniji i siromasniji, sve zatucaniji i zatucaniji

bardhyl shqiptari

pre 6 godina

"Bistrica" je slavensko ime za "bistru" rijeku. Nama Albancima ne smeta ako nije albansko ime i mi s time možemo da živimo. Kada bolje razmislim, ovo slavensko ime je samo dokaz da je tamo nekada bila Srbija!! Mora da je i to jedna od kako je jedan komentator napisao "nepravde Balkanskih ratova".
Strašan je.

D

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?
(Ono kad ti je sopstveno najgore, 26. jun 2017 16:44)

Recimo prestigli su nas u IT sektoru koji je itekako bitna stavka. Zatim su nas prestigli i u ulaganju, mnogo ozbiljnijih kompanija imas u Albaniji kojima Srbija nije ni u planu jos. Da ne nabrajam dalje...

politikologbezbednjak

pre 6 godina

@nbgdeki, pa jako čudno bi bilo da imamo razvijeniji turizam od zemlje koja ima izlaz na more.
Ono zbog čega inače dođoh jeste ime reke, Bistrica. Ako je to Albanski toponim ja sam ljubičica.

dovla

pre 6 godina

kad naprave auto put, eto mene.
(vegetarijanac vanzemaljac, 26. jun 2017 16:34)

IMASH AUTOPUT od Prishtine do Dracha, VRHUNSKI autoput!...sa vrhunskim pogledom na planine oko njega,celom duzzinom je pejzash kao od Grevene do Janjine na epirskom autoputu za Igumenicu...

klisura

pre 6 godina

Prosle godine u septembar mesec na sarandu i ksamili toliko je bio turista iz srbije i makedonije retko si mogao na olazu da cujes neko drugi jezik osim srbski i makedonski.

Aja Vasil

pre 6 godina

Jedna od najlepših obala zahvaljujući (nažalost ili srećom) Hodžinom režimu zbog čega je ostala netaknuta i prelepa, pravi biser, sada će je (nažalost ili srećom) "izgraditi" "dograditi" "ugraditi" te je veliko pitanje šta će od nje ostati, da li će se pridružiti ostalim primorskim nakazama koje su stvorile pohlepa i bahatost i nepostojanje pravila i osećaja za estetiku...

Shpend

pre 6 godina

Albanija, 1991-ve , prosecna plata 30 dolara. 2016 prosecna plata je 400-500 eura. Nisu najrazvijeni u regionu ali imaju ubedljivo najveci rast.

Vuk

pre 6 godina

Rijeka Bistrica. Na jugu Albanije a naročito u tom dijelu ima puno slovenskih tponima da ne kažem srpskih. Ništa nije slučajno. Inače Cincari vode porijeklo sa juga Albanije

Ono kad ti je sopstveno najgore

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?

Srx Bg

pre 6 godina

Meni je drugarica jos pre 10 god.bila u Albaniji na moru(posl) i tad mi je rekla da skoro nije videla lepsu obalu a dosta je putovala...

dusan

pre 6 godina

omalozava i podcenjuje se albanija to je velika greska....oni su na jako dobrom putu ekonomskog napretka,ulazu u turizam i grade infrastrukturu,trenutno su ispred nas i ekonomski i sto se tice politicke stabilnosti,ako budu pametni za par godina albanci ce za nas biti zapad,zivi bili pa videli,priroda im je jos netaknuta imaju lepe plaze samo im treba infrastruktura i sredjivanje...

poruka

pre 6 godina

E bas ce brazilci da dodju u albaniju na more
(mare, 26. jun 2017 17:20)

Štaviše, upoznao sam trojicu Brazilaca iz Belo Horizontea u hotelu u Sarandi još 2010. :)

Tera

pre 6 godina

Recimo prestigli su nas u IT sektoru koji je itekako bitna stavka. Zatim su nas prestigli i u ulaganju, mnogo ozbiljnijih kompanija imas u Albaniji kojima Srbija nije ni u planu jos. Da ne nabrajam dalje...
(D, 26. jun 2017 19:29)

Ajde ne pricaj o tome sto ne znas, jedan Novi Sad cije celu Albaniju u IT sektoru. Proveri informacije!

cvetko

pre 6 godina

golgotu koju su nasi predci doziveli ne mogu da im zaboravim a ni pare da im dam... ko je bio na Krfu- osrvu Vido ili je upoznat sa Srpskom istorijom zna o cemu pricam.

Gruzanin

pre 6 godina

Da Vam i ja kazem kako se nekad govorilo - " koja je najtanja knjiga na svetu : 1) albanski telefonski imenik 2) spisak talijanskih heroja 3) spisak nevinih svedjanki ". Ok, svi imaju more sen Srbije, cilj treba da nam bude da se ugledamo na : cesku, poljsku, madjarsku, austriju, svajcarsku, luksemburg, . . . Ugledati se samo na Japan i Izrael. Dzabe ti je more, ako niko ne zeli da dodje kod tebe!

dovla

pre 6 godina

pa ja pricham mnogim ljudima oko sebe,vecc godinama...ozzvalavih sve!!!....al ne vredi-zadrto to do zla boga!...a kad bi jednom otishli,ne bi im pale razne Paralije,Leptokarije,Stavrosi i Vrasne na pamet NIKAD VISHE!...plus,sad kad je evro pao na 121-122 din,kurs dinar-lek je i BUKVALNO 1:1!...znachi,odmah uporedjujesh cene sa Srbijom(naravno,ko to voli i kome je do toga stalo...),pa i da neznash mnozzenje i deljenje...a cene za 30% nizze neg u Greciji...plus ULTRA autoput od ispred Prishtine do Dracha,a od Dracha preko Valone josh 130km do Sarande...magistralnog puta koji nije bash neshto,ali je malo i obnovljen od vremena E.Hodze,uglavnom,nishta loshiji od puta Krushevac-Blace...

dzoni

pre 6 godina

Mene ovo mijesto uopste ne fascinira. Rodjen sam u Hrvatskoj i to na primorju a bio sam i u CG i ovo mjesto sto je prikazano djeluje dosta losije i arhitektonski neskladnije u odnosu na hrvatske,crnogorske i slovenacke primorske gradove. Jos kad se sjetim kako je smece plutalo sa te strane obale sjevernije ka otocima hrvatskog primorja onda mogu misliti kakva je cistoca.

mario

pre 6 godina

Albanija je ekonomski tigar Europe. Vozim kola napravljena u Albaniji, u ducanu vecinom kupujem albanske proizvode, industrija im je odlicna, nude garanciju od 5 godina pa nadalje, na sve, kompujtere, foto, instrumente.

Bio sam i kod njih na moru, gradovi su super uredjeni, uglavnom voze elektricna kola, sve velike firme imaju tamo svoja predstavnistva: Microsoft, Google, Apple, Toyota, SwissBank, Ikeu ima svaki malo veci grad, u centrima sve od Prade do H&M.

Idite u Albaniju dok jos mozete, za nekoliko godina to ce biti VIP turizam, samo za evropsku i americku elitu.

aljbanski patriljota na steroidima

pre 6 godina

@D

Budi ljubazan pa nabroj sve te "znacajne" firme koje su ulozile u Albaniji. Cinjenice su bitne a ne suplja prica i tinejdzersko samohvalisanje.

ma vazi

pre 6 godina

@D

U 2016. u Albaniju je ulozeno 900 miliona dolara direktnih stranih investicija u Srbiju 1.9 milijardi. Po tebi je 900 miliona vise od 1.9 milijardi? I koje to strane firme su u Albaniji a da im Srbija nije jos ni u planu? Pa u Albaniji nemas cak ni takvih kao sto je H&M ili McDonalds... Kada se ono otvara IKEA u Albaniji?

MarkoM

pre 6 godina

Toliko zemalja u svetu ima, Albanija je zadnja u kojoj bih zeleo da ostavim evro, sto neko kaze i da su najlepsi a nisu, i najjeftiniji, prosto me ne zanimaju. Onaj neki Srk, imam i ja druga , nazalost bio u Alb i kaze nikad ruznije more nije video a dosta je proputovao. Pre bih kod Hrvata isao.

auto-gol

pre 6 godina

golgotu koju su nasi predci doziveli ne mogu da im zaboravim a ni pare da im dam... ko je bio na Krfu- osrvu Vido ili je upoznat sa Srpskom istorijom zna o cemu pricam.
 (cvetko, 26. jun 2017 21:39)
pa cvetko, nije to albanska vojska prolazila kroz nasa sela, nego srpska kroz albanska. da li si se mozda zapitao kakvu je golgotu taj narod preziveo od tudje vojske u povlacenju.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?
(Ono kad ti je sopstveno najgore, 26. jun 2017 16:44)

E, sad cu ja da kazem k'o kad je Mustafa Hasanagic objasnjavao jaranu iz Doboja sta su to banane: "Znas li bolan sta su oskoruse?" "Kaknebi znao!?" "E, pa - ni nalik!" Tako i ja kazem - vi ste ni nalik nicem od toga sto si nabrojao. I zivite lose zbog toga.

Papageno

pre 6 godina

Sve im uzalud, sad ce se javiti stotinu komentatora koji ni dzabe ne bi isli na odmor u Albaniju.
(doc, 26. jun 2017 17:16)

Evo, ja bih! Naročito za džabe!

Ali pošto je to verovatno nemoguće, vrlo bih rado, da nisam sprečen iz drugih razloga, nezavisnih od mojih želja, otišao tamo onako, čisto iz radoznalosti da vidim kako je.

Znam odakle su krenuli i ne očekujem ništa spektakularno luksuzno i bogato, ali meni to ni ne treba. Dovoljno bi mi bilo ako tamo nađem na lepu prirodu i normalne ljude dobre volje koji me prihvataju. A ako je smeštaj i nešto skromniji, zašto da ne, ja sam skroman čovek i nemam potrebe da na odmoru izgravam bogatu i razmaženu primadonu.

Bane

pre 6 godina

@Iskreno

"Mozemo da se hvalimo prirodnim bogatsvom ali osim nafte i ostalih detivata izlaz na more je najvredniji resurs jede ozbilne drzave. Mi cemo uvek morati da radimo 120% da bi izjednacili tu nepravdu iz balkanskih ratova."

Ne kažem da izlaz na more nije značajna stvar za jednu zemlju, ali upravo zbog tog kompleksa nemanja izlaza na more mislim da previše zapostavljamo druga bogatstva sa kojima raspolažemo.

Evo neću da uzimam kao primer zemlje koje nemaju izlaz na more, evo uzmimo primer Slovenije, Slovenija ima izlaz na more ali ja bar nisam stekao utisak niti da oni forsiraju niti da su nešto posebno prepoznati kao letnja morska destinacija. Daleko su poznatiji po svojim termama, skijalištima, jezerima Bled i Bohinj. Pa i na samu Ljubljanu se više stavlja akcenat.

Mi takođe imamo i planina i jezera i banja. Kvalitetnim magistralnim putevima, pokošenom travom, urbanistički uređenim turističkim centrima, uklanjanjem bespravno izgrađenih vašarskih objekata, ulaganjem u kvalitetan welness & spa smeštaj i sadržaj, razvijanjem ski centara, uređenjem jezera...možemo da pojačamo naš turistički potencijal samo tako. Da budemo Evropski Diznilend.

Ali dok god budemo sedeli i kukali kako eto nemamo izlaz na more, da, moraćemo da radimo 120% više od drugih jer drugih prihoda od turizma nećemo imati jer smo stalnim žaljenjem za onim što nemamo potpuno zaboravili i zapustili ono što imamo.

auto-gol

pre 6 godina

auto-gol...o čemu ti bulazniš majke ti!? Da li si ti svestan kakvu glupost si napisao!? Koju golgotu su prosli albanci pri povlačenju srpske vojske!? Naši vojnici su bili bolesni,iznemogli,gladni...od isti tih albanaca doživljavali su takodje napade i ubistva.Čovek stvarno mora da bude toliko nepismen i nevaspitan kao ti da bi se usudio da nalupeta ovako nešto u komentaru!
(Lurd, 27. jun 2017 14:28)
gospodine lorde, ovakav komentar govori pre svega o vasoj kulturi
komuniciranja, a ne o onome sta se desavalo(ili nije) pre vise od sto godina u tudjoj zemlji. a kako izgleda prolazak vojske kroz naseljena mesta i gde i kako je ona "nalazila" hranu i smestaj nije potrebno puno objasnjavati. treba pogledati i neke druge izvore o ovom "herojskom povlacenju" osim ovakve pateticne retorike kojom su nam decenijama punili glave.

Lurd

pre 6 godina

auto-gol...o čemu ti bulazniš majke ti!? Da li si ti svestan kakvu glupost si napisao!? Koju golgotu su prosli albanci pri povlačenju srpske vojske!? Naši vojnici su bili bolesni,iznemogli,gladni...od isti tih albanaca doživljavali su takodje napade i ubistva.Čovek stvarno mora da bude toliko nepismen i nevaspitan kao ti da bi se usudio da nalupeta ovako nešto u komentaru!

Pera

pre 6 godina

za: auto-gol

Odličan odgovor primitivizmu i bahatosti! Čestitam! I hvala vam na na toj pametnoj sugestiji da treba pogledati i druge istorijske izvore (i uključiti ih u naše udžbenike!). To je jedini način da izlečimo naše slepilo, zablude i predrasude i počnemo polako da razmišljamo šire i objektivnije.

nikola

pre 6 godina

E znači one statistike o odlasku mladih Albanaca u inostranstvo zbog lošeg standarda su laž, lepo su nam srpski autošovinisti objasnili da je Srbija gora od Sijera Leonea a Albanija samo što nije stigla Dansku. Svaka čast komšijama na razvoju turizma ali mnogo moraju da urade da bi on bio ozbiljna prihodna stavka u budžetu.

hu

pre 6 godina

Jedan jedini razlog zasto NIKADA necu ici u Albaniji i zasto cu u sirokom luku zaobilaziti Albance su ovi komentari koje kososvski Albanci ostavljaju na ovakve i slicne vesti. Iako su takvi stavovi i ponasanje tipicni za kosovske Albance tinejdzere a ne i za Albance iz Albanije, procitavsi sve te komentare ode ti volja i od Albanije i od Albanaca generalno.

dzaba

pre 6 godina

@auto-gol, "pera" itd.

Ako je i od albanskih dezurnih spinera - puno je. Mozete vi Albanci da izvrcete cinjenice, zamenjujete teze, spinujete, ponavljate lazi po milion puta, izmisljate ajke o ilirima i dardanima ali sve vam je dzaba.

bolest ne bira

pre 6 godina

@Pera&Auto-Gol

Ma tako je, i ne samo to nego da se u udzbenike unesu i vidjenja nacista u vezi II svetskog rata, da prosirimo vidike i da budemo tako siroki i pametni kao ti a ne da ostanemo ispranih mozgova. Mogu samo da zamislim nacisticku verziju II svetskog rata i kako npr. objasnjavaju konc-logore.

Ono kad ti je sopstveno najgore

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?

dzoni

pre 6 godina

Mene ovo mijesto uopste ne fascinira. Rodjen sam u Hrvatskoj i to na primorju a bio sam i u CG i ovo mjesto sto je prikazano djeluje dosta losije i arhitektonski neskladnije u odnosu na hrvatske,crnogorske i slovenacke primorske gradove. Jos kad se sjetim kako je smece plutalo sa te strane obale sjevernije ka otocima hrvatskog primorja onda mogu misliti kakva je cistoca.

ma vazi

pre 6 godina

@D

U 2016. u Albaniju je ulozeno 900 miliona dolara direktnih stranih investicija u Srbiju 1.9 milijardi. Po tebi je 900 miliona vise od 1.9 milijardi? I koje to strane firme su u Albaniji a da im Srbija nije jos ni u planu? Pa u Albaniji nemas cak ni takvih kao sto je H&M ili McDonalds... Kada se ono otvara IKEA u Albaniji?

albakos

pre 6 godina

Bio prosle godine u Sarandi sa porodicom. Sve ok ali nizih i ruznijih ljudi ne vidjeh nigde kao tamo.
(sasa, 26. jun 2017 17:06)

Ti si bijo najlepshi medzu svih, shta nama ti isprica. decko saranda ima najlepshih cura I momaka u citavom balkanu, google ti je tu pred nosa proveri.

berkut

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

Niko nas nije prestigao... Kako da nas prestignu kada smo oduvek poslednji. Uvek smo mi bili najgori samo smo se šlepali na leđima Slovenaca, Hrvata, Bosanaca itd... Danas se Srbija šlepa na leđima Vojvodine i da nije nje osta Uža Srbija jad i beda.

mario

pre 6 godina

Albanija je ekonomski tigar Europe. Vozim kola napravljena u Albaniji, u ducanu vecinom kupujem albanske proizvode, industrija im je odlicna, nude garanciju od 5 godina pa nadalje, na sve, kompujtere, foto, instrumente.

Bio sam i kod njih na moru, gradovi su super uredjeni, uglavnom voze elektricna kola, sve velike firme imaju tamo svoja predstavnistva: Microsoft, Google, Apple, Toyota, SwissBank, Ikeu ima svaki malo veci grad, u centrima sve od Prade do H&M.

Idite u Albaniju dok jos mozete, za nekoliko godina to ce biti VIP turizam, samo za evropsku i americku elitu.

bardhyl shqiptari

pre 6 godina

"Bistrica" je slavensko ime za "bistru" rijeku. Nama Albancima ne smeta ako nije albansko ime i mi s time možemo da živimo. Kada bolje razmislim, ovo slavensko ime je samo dokaz da je tamo nekada bila Srbija!! Mora da je i to jedna od kako je jedan komentator napisao "nepravde Balkanskih ratova".
Strašan je.

cvetko

pre 6 godina

golgotu koju su nasi predci doziveli ne mogu da im zaboravim a ni pare da im dam... ko je bio na Krfu- osrvu Vido ili je upoznat sa Srpskom istorijom zna o cemu pricam.

MarkoM

pre 6 godina

Toliko zemalja u svetu ima, Albanija je zadnja u kojoj bih zeleo da ostavim evro, sto neko kaze i da su najlepsi a nisu, i najjeftiniji, prosto me ne zanimaju. Onaj neki Srk, imam i ja druga , nazalost bio u Alb i kaze nikad ruznije more nije video a dosta je proputovao. Pre bih kod Hrvata isao.

zz

pre 6 godina

e brate dok se mi naoruzavamo i imamo neke paranoje ratnog sukoba,zavera...itd.drugi ulazu u ekonomiju i bolji zivot,svi koji su nekada bili iza nas obisli nas,rumuni,bugari,albanci....a sto se tice letovanja drugar mi je bio i ima samo reci hvale,ljubazni su jako pogotovo prema turistima iz srbije...imaju veliku perspektivu treba jos dosta ulagati,uglavnom idu u pravom smeru...a gde mi idemo?ove godine ne mogu,ali sledece godine sigurno idem da vidim kako je tamo,malo za promenu

Filip

pre 6 godina

Bio sa porodicom prosle godine.Odusevljeni smo. More divno, a ljudi fenomenalni.Ono sto je bitno ne pravi se ona razlika na zapadnjake i ostale koja je redovna u Grckoj.U Albaniji je svaki gost gost. Sama Saranda je divna.Prepuna antike i crkava.Veci deo Albanaca na jugu zemlje su pravoslavci. Bio sam na 5 grckih ostrva i meni je Saranda lepsa.Lepa, moderna ali i dalje neiskvarena. Sve preporuke.

Iskreno

pre 6 godina

Mozemo da se hvalimo prirodnim bogatsvom ali osim nafte i ostalih detivata izlaz na more je najvredniji resurs jede ozbilne drzave. Mi cemo uvek morati da radimo 120% da bi izjednacili tu nepravdu iz balkanskih ratova.

D

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?
(Ono kad ti je sopstveno najgore, 26. jun 2017 16:44)

Recimo prestigli su nas u IT sektoru koji je itekako bitna stavka. Zatim su nas prestigli i u ulaganju, mnogo ozbiljnijih kompanija imas u Albaniji kojima Srbija nije ni u planu jos. Da ne nabrajam dalje...

Tera

pre 6 godina

Recimo prestigli su nas u IT sektoru koji je itekako bitna stavka. Zatim su nas prestigli i u ulaganju, mnogo ozbiljnijih kompanija imas u Albaniji kojima Srbija nije ni u planu jos. Da ne nabrajam dalje...
(D, 26. jun 2017 19:29)

Ajde ne pricaj o tome sto ne znas, jedan Novi Sad cije celu Albaniju u IT sektoru. Proveri informacije!

dovla

pre 6 godina

pa ja pricham mnogim ljudima oko sebe,vecc godinama...ozzvalavih sve!!!....al ne vredi-zadrto to do zla boga!...a kad bi jednom otishli,ne bi im pale razne Paralije,Leptokarije,Stavrosi i Vrasne na pamet NIKAD VISHE!...plus,sad kad je evro pao na 121-122 din,kurs dinar-lek je i BUKVALNO 1:1!...znachi,odmah uporedjujesh cene sa Srbijom(naravno,ko to voli i kome je do toga stalo...),pa i da neznash mnozzenje i deljenje...a cene za 30% nizze neg u Greciji...plus ULTRA autoput od ispred Prishtine do Dracha,a od Dracha preko Valone josh 130km do Sarande...magistralnog puta koji nije bash neshto,ali je malo i obnovljen od vremena E.Hodze,uglavnom,nishta loshiji od puta Krushevac-Blace...

politikologbezbednjak

pre 6 godina

@nbgdeki, pa jako čudno bi bilo da imamo razvijeniji turizam od zemlje koja ima izlaz na more.
Ono zbog čega inače dođoh jeste ime reke, Bistrica. Ako je to Albanski toponim ja sam ljubičica.

Vuk

pre 6 godina

Rijeka Bistrica. Na jugu Albanije a naročito u tom dijelu ima puno slovenskih tponima da ne kažem srpskih. Ništa nije slučajno. Inače Cincari vode porijeklo sa juga Albanije

bp

pre 6 godina

tolika frka oko nekoliko zgrada, danima se pise o nekakvomn razvoju. a tamo, kao i u okolnim zemljama, obican narod sve siromasniji i siromasnijia a tajkuni i ratni profiteri grade.

Hajzenberg četvrti

pre 6 godina

Ko je bio u CG levo od Ulcinja (Ada Bojana) zna da su albanci 100 puta bolji ugostitelji od crnogoraca. Ja u CG nikad više a ALB bih još i razmislio.

да да

pre 6 godina

Пре ће бити развијен као српски туризам. Сви нас живи прешишаше у свему, браво за великог вођу и његове верне следбенике !!!

aljbanski patriljota na steroidima

pre 6 godina

@D

Budi ljubazan pa nabroj sve te "znacajne" firme koje su ulozile u Albaniji. Cinjenice su bitne a ne suplja prica i tinejdzersko samohvalisanje.

imena luda

pre 6 godina

Reka Bistrica.
Pravo albansko ime.
(Smeško Naivčić, 26. jun 2017 17:19)

pa da, kao sto su prava i srpska imena: Dunav, Kalemegdan, Topcider, Tasmajdan, Dorcol, Sava Ma(h)ala, Bezistan, Ada Ciganlija, zgrada Albanija, Skadarlija...

NBG21

pre 6 godina

Poslovno sam proveo 3 dana u Tirani, u jednom jako lepom hotelu pored jezera. Ljudi, onakva gostoljubivost nije vidjena nigde. Iskreno su bili srecni sto sam dosao iz Beograda kod njih, sve su mi cinili. Nemojte da mesate Albance sa Kosova i Albance iz Albanije. Dva razlicita sveta koja se medjusobno ne podnose.

Ako je suditi po tome u kom smeru ide Albanija kao drzava, bojim se da cemo biti daleko iza njih vrlo brzo.

Tuzno, ali istinito!

klisura

pre 6 godina

Prosle godine u septembar mesec na sarandu i ksamili toliko je bio turista iz srbije i makedonije retko si mogao na olazu da cujes neko drugi jezik osim srbski i makedonski.

dusan

pre 6 godina

omalozava i podcenjuje se albanija to je velika greska....oni su na jako dobrom putu ekonomskog napretka,ulazu u turizam i grade infrastrukturu,trenutno su ispred nas i ekonomski i sto se tice politicke stabilnosti,ako budu pametni za par godina albanci ce za nas biti zapad,zivi bili pa videli,priroda im je jos netaknuta imaju lepe plaze samo im treba infrastruktura i sredjivanje...

Srx Bg

pre 6 godina

Meni je drugarica jos pre 10 god.bila u Albaniji na moru(posl) i tad mi je rekla da skoro nije videla lepsu obalu a dosta je putovala...

dovla

pre 6 godina

kad naprave auto put, eto mene.
(vegetarijanac vanzemaljac, 26. jun 2017 16:34)

IMASH AUTOPUT od Prishtine do Dracha, VRHUNSKI autoput!...sa vrhunskim pogledom na planine oko njega,celom duzzinom je pejzash kao od Grevene do Janjine na epirskom autoputu za Igumenicu...

poruka

pre 6 godina

E bas ce brazilci da dodju u albaniju na more
(mare, 26. jun 2017 17:20)

Štaviše, upoznao sam trojicu Brazilaca iz Belo Horizontea u hotelu u Sarandi još 2010. :)

Gruzanin

pre 6 godina

Da Vam i ja kazem kako se nekad govorilo - " koja je najtanja knjiga na svetu : 1) albanski telefonski imenik 2) spisak talijanskih heroja 3) spisak nevinih svedjanki ". Ok, svi imaju more sen Srbije, cilj treba da nam bude da se ugledamo na : cesku, poljsku, madjarsku, austriju, svajcarsku, luksemburg, . . . Ugledati se samo na Japan i Izrael. Dzabe ti je more, ako niko ne zeli da dodje kod tebe!

auto-gol

pre 6 godina

golgotu koju su nasi predci doziveli ne mogu da im zaboravim a ni pare da im dam... ko je bio na Krfu- osrvu Vido ili je upoznat sa Srpskom istorijom zna o cemu pricam.
 (cvetko, 26. jun 2017 21:39)
pa cvetko, nije to albanska vojska prolazila kroz nasa sela, nego srpska kroz albanska. da li si se mozda zapitao kakvu je golgotu taj narod preziveo od tudje vojske u povlacenju.

vesele devedesete

pre 6 godina

na zalost, vecina nikad nije otisla dalje od segedina devedesetih, sad im je i to misaona imenica. nece proci puno vremena i dok pljasnes dlanom o dlan, bicemo za ostatak evrope upravo ono sto je albanija bila sedamdesetih i osamdesetih. ovo drustvo ide ka trajnom siromastvu i dok nam objasnjavaju kako nam dobro ide, narod je sve siromasniji i siromasniji, sve zatucaniji i zatucaniji

Lurd

pre 6 godina

auto-gol...o čemu ti bulazniš majke ti!? Da li si ti svestan kakvu glupost si napisao!? Koju golgotu su prosli albanci pri povlačenju srpske vojske!? Naši vojnici su bili bolesni,iznemogli,gladni...od isti tih albanaca doživljavali su takodje napade i ubistva.Čovek stvarno mora da bude toliko nepismen i nevaspitan kao ti da bi se usudio da nalupeta ovako nešto u komentaru!

Shpend

pre 6 godina

Albanija, 1991-ve , prosecna plata 30 dolara. 2016 prosecna plata je 400-500 eura. Nisu najrazvijeni u regionu ali imaju ubedljivo najveci rast.

NbgDeki

pre 6 godina

@Ono kad ti je sopstveno najgore Pricam o platama, zdravstvu, privredi... Postali smo zemlja jeftine radne snage. Ljudi su spremni da za 200€ rade 12h u pelenama. Bedni smo do ludila.

auto-gol

pre 6 godina

auto-gol...o čemu ti bulazniš majke ti!? Da li si ti svestan kakvu glupost si napisao!? Koju golgotu su prosli albanci pri povlačenju srpske vojske!? Naši vojnici su bili bolesni,iznemogli,gladni...od isti tih albanaca doživljavali su takodje napade i ubistva.Čovek stvarno mora da bude toliko nepismen i nevaspitan kao ti da bi se usudio da nalupeta ovako nešto u komentaru!
(Lurd, 27. jun 2017 14:28)
gospodine lorde, ovakav komentar govori pre svega o vasoj kulturi
komuniciranja, a ne o onome sta se desavalo(ili nije) pre vise od sto godina u tudjoj zemlji. a kako izgleda prolazak vojske kroz naseljena mesta i gde i kako je ona "nalazila" hranu i smestaj nije potrebno puno objasnjavati. treba pogledati i neke druge izvore o ovom "herojskom povlacenju" osim ovakve pateticne retorike kojom su nam decenijama punili glave.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

Eee doslo vreme da nas svi prestignu
(NbgDeki, 26. jun 2017 16:10)

U cemu bre da nas prestignu? Pa oni nemaju nista osim tog mora. Sad ces ti da kazes "a mi nemamo ni more". Pa nema ga ni Svajcarska, Austrija, Luksemburg...i, zive lose zbog toga?
(Ono kad ti je sopstveno najgore, 26. jun 2017 16:44)

E, sad cu ja da kazem k'o kad je Mustafa Hasanagic objasnjavao jaranu iz Doboja sta su to banane: "Znas li bolan sta su oskoruse?" "Kaknebi znao!?" "E, pa - ni nalik!" Tako i ja kazem - vi ste ni nalik nicem od toga sto si nabrojao. I zivite lose zbog toga.

Aja Vasil

pre 6 godina

Jedna od najlepših obala zahvaljujući (nažalost ili srećom) Hodžinom režimu zbog čega je ostala netaknuta i prelepa, pravi biser, sada će je (nažalost ili srećom) "izgraditi" "dograditi" "ugraditi" te je veliko pitanje šta će od nje ostati, da li će se pridružiti ostalim primorskim nakazama koje su stvorile pohlepa i bahatost i nepostojanje pravila i osećaja za estetiku...

Papageno

pre 6 godina

Sve im uzalud, sad ce se javiti stotinu komentatora koji ni dzabe ne bi isli na odmor u Albaniju.
(doc, 26. jun 2017 17:16)

Evo, ja bih! Naročito za džabe!

Ali pošto je to verovatno nemoguće, vrlo bih rado, da nisam sprečen iz drugih razloga, nezavisnih od mojih želja, otišao tamo onako, čisto iz radoznalosti da vidim kako je.

Znam odakle su krenuli i ne očekujem ništa spektakularno luksuzno i bogato, ali meni to ni ne treba. Dovoljno bi mi bilo ako tamo nađem na lepu prirodu i normalne ljude dobre volje koji me prihvataju. A ako je smeštaj i nešto skromniji, zašto da ne, ja sam skroman čovek i nemam potrebe da na odmoru izgravam bogatu i razmaženu primadonu.

Pera

pre 6 godina

za: auto-gol

Odličan odgovor primitivizmu i bahatosti! Čestitam! I hvala vam na na toj pametnoj sugestiji da treba pogledati i druge istorijske izvore (i uključiti ih u naše udžbenike!). To je jedini način da izlečimo naše slepilo, zablude i predrasude i počnemo polako da razmišljamo šire i objektivnije.

hu

pre 6 godina

Jedan jedini razlog zasto NIKADA necu ici u Albaniji i zasto cu u sirokom luku zaobilaziti Albance su ovi komentari koje kososvski Albanci ostavljaju na ovakve i slicne vesti. Iako su takvi stavovi i ponasanje tipicni za kosovske Albance tinejdzere a ne i za Albance iz Albanije, procitavsi sve te komentare ode ti volja i od Albanije i od Albanaca generalno.

Bane

pre 6 godina

@Iskreno

"Mozemo da se hvalimo prirodnim bogatsvom ali osim nafte i ostalih detivata izlaz na more je najvredniji resurs jede ozbilne drzave. Mi cemo uvek morati da radimo 120% da bi izjednacili tu nepravdu iz balkanskih ratova."

Ne kažem da izlaz na more nije značajna stvar za jednu zemlju, ali upravo zbog tog kompleksa nemanja izlaza na more mislim da previše zapostavljamo druga bogatstva sa kojima raspolažemo.

Evo neću da uzimam kao primer zemlje koje nemaju izlaz na more, evo uzmimo primer Slovenije, Slovenija ima izlaz na more ali ja bar nisam stekao utisak niti da oni forsiraju niti da su nešto posebno prepoznati kao letnja morska destinacija. Daleko su poznatiji po svojim termama, skijalištima, jezerima Bled i Bohinj. Pa i na samu Ljubljanu se više stavlja akcenat.

Mi takođe imamo i planina i jezera i banja. Kvalitetnim magistralnim putevima, pokošenom travom, urbanistički uređenim turističkim centrima, uklanjanjem bespravno izgrađenih vašarskih objekata, ulaganjem u kvalitetan welness & spa smeštaj i sadržaj, razvijanjem ski centara, uređenjem jezera...možemo da pojačamo naš turistički potencijal samo tako. Da budemo Evropski Diznilend.

Ali dok god budemo sedeli i kukali kako eto nemamo izlaz na more, da, moraćemo da radimo 120% više od drugih jer drugih prihoda od turizma nećemo imati jer smo stalnim žaljenjem za onim što nemamo potpuno zaboravili i zapustili ono što imamo.

nikola

pre 6 godina

E znači one statistike o odlasku mladih Albanaca u inostranstvo zbog lošeg standarda su laž, lepo su nam srpski autošovinisti objasnili da je Srbija gora od Sijera Leonea a Albanija samo što nije stigla Dansku. Svaka čast komšijama na razvoju turizma ali mnogo moraju da urade da bi on bio ozbiljna prihodna stavka u budžetu.

dzaba

pre 6 godina

@auto-gol, "pera" itd.

Ako je i od albanskih dezurnih spinera - puno je. Mozete vi Albanci da izvrcete cinjenice, zamenjujete teze, spinujete, ponavljate lazi po milion puta, izmisljate ajke o ilirima i dardanima ali sve vam je dzaba.

bolest ne bira

pre 6 godina

@Pera&Auto-Gol

Ma tako je, i ne samo to nego da se u udzbenike unesu i vidjenja nacista u vezi II svetskog rata, da prosirimo vidike i da budemo tako siroki i pametni kao ti a ne da ostanemo ispranih mozgova. Mogu samo da zamislim nacisticku verziju II svetskog rata i kako npr. objasnjavaju konc-logore.