Sreda, 20.07.2016.

14:15

Tajna moskovskih oblakodera: Znate li legende o Staljinkama?

Izvor: B92

Tajna moskovskih oblakodera: Znate li legende o Staljinkama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

naselje

pre 7 godina

@
"To su zemlje gde sistem na funkcionise" - jel ti misliš da "sistem koji ne funkcioniše" je mogao da pobedi najveću i najorganizovaniju vojnu invaziju u istoriji? Ajd sad malo prst na čelo pa razmisli o svojoj rečenici
(roadrunner, 20. jul 2016 18:16)

Uf, blago tebi ako ti je ratovanje najvažnija stvar u životu, svetu i sistemu

jeremija

pre 7 godina

@артиљерац

Ovom pricom ste "oduvali" i clanak i ostale komentare. Iako zvuci nadrealno, odlucujem da vam poverujem. Hvala sto ste ovo podelili sa nama.

prst cara Nikolaja

pre 7 godina

(hours of love, 20. jul 2016 18:04)

Ja znam za priču kad je car Nikolaj povlačio granice lenjirom.... a carska se ne poriče.

gl

pre 7 godina

МГУ... Provedoh tamo 4 godine studija, kad se setim ides u glavnu zgradu na 12 sprat, a lift tipa ide do 6og onda "presedas" na drugi do 12og...za nas na prvoj godini studiranja delovalo kao da ce mo se pogubiti....

TrueDet

pre 7 godina

Evo me u Moskvi. Ni jedan grad me nije razočarao kao ovaj, a vala sam se naputovala. Mislim da za urbanističke planove nisu čuli, periferije izgledaju kao da će na svakom ćošku neko da vam izvadi bubreg, a centar je kič bez mere. Sve izgleda kao da je građeno po principu - jel imamo para? Imamo! E onda nek bude najveće, a za estetiku i meru nam se fućka.

predrag

pre 7 godina

Očigledno je da Miroslav u svom komentaru o Staljinki i Lebjinki aludira na Stanislavu i Vesnu Pešić. S obzirom da su one rodjene 1940., odnosno, 1941. godine čini se da je njihov otac bio vidovit. Drugo, baš me zanima u koje matične knjige je tad mogao da ih upiše, pogotovo Staljinku.

артиљерац

pre 7 godina

Давне 1979 мој кум и ја смо били у Москви неким послом.Није све ишло
по плану па смо седели 12 дана у хотелу "Украјина".Убијали смо се од
досаде.једно поподне лешкаримо после ручка,и видимо на ТВ,у Москви
игра репка NHL против СССР.А Руси су играли тад хокеј из снова.
Каже кум,како би дошли до карата,сигурно је све продато.Кренемо
увече да се прошетамо и негде на вечеру,кад рецепционер:Изволите
ваше карте за хокеј,за вечерас.Згледасмо се,узесмо карте,одосмо на
хокеј и јако смо мало причали у соби,до поласка за Београд.Уствари
нисмо ни причали.

Radovan

pre 7 godina

Izmisljotina,zgrade su pravljene moc ekonomije i vojne sile.Danas se rade zgrade u staklu,a u to vreme socijalni barok.Svih 7 si vrlo funkcionalne,a ona koja opcinjava jeste studentski dom sa parkom koji podseca na njujorski.Ideja da su tu sve intelektualci prve klase planete je moc.Rusi nikad nisu imali stila,ali nauku postuju kao zivot.I ako ih nesto nevolim,moj poklon i postovanje

Hilton

pre 7 godina

Mogli ste da dodate da sovjetski spijuni su pokupili informacije i inspiracije iz njujorka kada su ameri zavrsili empire state building. Ova arhitektura vise podseca na onu raniju arhitekturu iz njujorku :)
(Darko, 20. jul 2016 19:23)

Skoro identicnu izjavu sam dao kada sam vratio u Amsterdam iz Moskve 2013.godine. Moja svastika, koja je inace arhitekta, rece da ce pre biti da su u i jednom i u drugom projektanti u stvari iz Rusije, tj ruski Jevreji... cini mi se da cela stvar moze imati smisla, odmah sam se setio filma "Frida" gde Diego Rivera and Kalo (kod kojih se inace krio Trocki), oslikavaju komunisticki mural u Rokfeler centru. Obzirom da nisu pristali da koriguju tu ekstremnu verziju, mural je unisten, ali elementi koji su ih zamenili u Rokfeler centru svejedno imaju jaku notu soc-realizma.

Momir

pre 7 godina

Cudi me da vrsni poznavaoci Rusije iz Srbije,ne kazu da je kao znak "BRATSKE" ljubavi,u Varsavi izgradjena 8 zgrada(dom kulture).
Inace sam bivsi student univerziteta Lomonosov(zavrsio i nostrifikovao u SFRJ) i bas zato sto ih POZNAJEM iz svih faza drustveno/politickog uredjenja,NE ZELIM DA OVLADAJU SRBIJOM.Zelim da Srbija sto pre Bede clan EU i NATO.
(Beograd, 20. jul 2016 16:36)

" 'rani kuče da te ujede. " (Srpska poslovica)

Samir, Sarajevo

pre 7 godina

Bio u dvije od njih sedam. U jednoj spavao (hotel Ukraina) a u drugoj boravio (Univerzitet). Impresivno, ali i pomalo zastrasujuce. Zazivaju neka prosla, po meni ne bas sretna vremena u SSSR-u...

deki

pre 7 godina

Rusija, Grčka...jedine dve zemlje (sem ex yu država) koje se "izdašnije" putnički komentarišu na ovom sajtu! U sve ostale zemlje srbi, čini se, putuju procentualno u okviru statističke greške.

Šukam Momšilu sa ljubavlju

pre 7 godina

Neko ode u Rusiju kao clan neke delegacije, vodaju ga kolima tamo-amo po ovakvim lokalitetima, a neko pravac Sibir i u nekakvoj Kujumbi radi kao varilac deset godina i ne vidi suncevu svetlost. I onda obojica tvrde kako su "bili u Rusiji i znaju sve".

Darko

pre 7 godina

Mogli ste da dodate da sovjetski spijuni su pokupili informacije i inspiracije iz njujorka kada su ameri zavrsili empire state building. Ova arhitektura vise podseca na onu raniju arhitekturu iz njujorku :)

željko

pre 7 godina

Pjesma Padaj silo i nepravdo posvećena je vođi bune pučana na Hvaru Matiji Ivaniću 151o.i nema veze sa Lenjinom,strofa u orginalu glasi"Nastati će novo doba Matija Ivaniću,ustsati ćeš tada iz groba s tobom u boj poći ću!"Naši sveznajući komentari i tekstove starih pjesama pripisuju komunistima.QGV6T

dzoni

pre 7 godina

@Realno
GResis ...postoji stalinisticki stil u arhitekturi ..i on je postojao u istocnoj evropi od 1933 do 1954 ..sve zgrade gradjene u tom stilu su jednom recju masivne i prelepe...ali kad je na vlast dosao Kruscov taj stil je odbacen kao skup i luksuzan

Kutuzovski prospekt

pre 7 godina

Jedna je bivsi hotel Ukrajina na Kutuzovskom,druga je MID (Ministarstvo inostranih del) Na Smolenskoj a tu se nalazio i Sojuznefteexport, Treci MGU osma u Varsavi gde je bilo njihovo ministrastvo inostranih poslova. Svako vreme nosi svoje

djoleKg

pre 7 godina

Bio prosle godine na nekoj razmeni mladih u unutrasnjosti Rusije, proveo dva nezaboravna dana u Moskvi, i stvarno imate utisak kada vidite ove zgrade da ste blizu,a ono jos pola sata pesacenja...Inace,meni Moskva izgleda skroz evropejski,totalna razlika kad posetite Moskvu ili neki grad u unutrasnjosti. Zato Rusi iz unutrasnjosti kazu da Moskva nije pravi lice Rusije,nije Rusija samo Moskva,postoje gradovi u mojima je zivot totalno suprotan zivotu u Moskvi ili Sankt Peterburgu..

hours of love

pre 7 godina

a cuvena kruzza linija metroa u Moskvi. Legenda kaze da je plan stajao na Staljinovom stolu, a on kad je popio caj okrene soljicu I ostane krug na planu. Kad su planovi vraceni sa odobravanja, vredni inzenjeri naprave kruznu liniju metroa koja se I danas koristi.
(Pera, 20. jul 2016 14:36)

Ja sam u srednjoj od profesorke istorije cuo da kada je staljin razgovarao sa inzinjerima o gradnji zeleznice kroz sibir samo u jednom momentu uzeo lenjir i olovku i povukao pravu liniju rekavsi da ce biti tako i nikako drugacije, ali kako je prstom drzao lenjir olovka je presla i preko prsta i napravila mali polukrug, ovi zbog straha da ga pitaju da li zeli pravu liniju ili i taj polukrug naprave zeleznicu bas onako kako je nacrtana-sa polukrugom!

Nisam proveravao da li to zaista postoji, ali malo mi te price iskreno deluju mitski...i tvoja i moja.

pozz...svaki dan se nesto novo cuje i nauci :)

Simbolika broja 9

pre 7 godina

Dakle, ipak ih ukupno ima 9, a ne 7. Osim pomenutih 7 u Moskvi, osma građevina ovog specifičnog arhitektonskog tipa jeste Palata kulture i nauke u Varšavi (visoka 227 metara), a deveta je Palata akademije nauka u Rigi (108 metara).

roadrunner

pre 7 godina

"U istoriji arhitekture ne postoji ni "staljinisticki stil" ni "sovjetski monumentalni klasicizam" kao stilovi ili pojmovi. Stil se zove socrealizam (isti stil kao i Dom Sindikata u Beograd)"

Za tako samouverene komentare treba nešto prvo i pročitati...Stil se baš tako zove, staljinski, ili staljinski ampir (kao što ima napoleonovski ampir), i soc realizam je poptuno nešto drugo...

roadrunner

pre 7 godina

"To su zemlje gde sistem na funkcionise" - jel ti misliš da "sistem koji ne funkcioniše" je mogao da pobedi najveću i najorganizovaniju vojnu invaziju u istoriji? Ajd sad malo prst na čelo pa razmisli o svojoj rečenici

vasilje knezevic

pre 7 godina

Od vaseg sajta sam saznao da je Staljin,pored svih ozloglasenih kvaliteta,
bio i arhitekta.Moguce da sve lazi koje poticu sa zapada imaju samo
jedan cilj.Napravioti od Staljina cudoviste,po svaku cijenu gore od Hitlera.
Neki nasi sajtovi vole da se pokondireno tretiraju kao zapad.Cak je i ovdje
u Americi ta naivna propaganda izgubila smisao.
vasilije knezevic 20 jula 2016

nema deda mraza

pre 7 godina

jesul to te u kojima su i zidovi imali usi. u kojima su liftom ulazili u dnevne sobe i istim odvodili neposlusne

sve bile povezane podzemnom zeleznicom.

valjda takkve legende treba spominjati

Zadrigo

pre 7 godina

Evo priče o neizgrađenoj Palati Sovjeta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of_the_Soviets

A evo i slike:

http://russiatrek.org/blog/wp-content/uploads/2011/07/moscow-palace-of-soviets-3.jpg

Zaista je šteta što nije izgrađena. Možda bi Lenjin oživeo i bio sa nama večno...čak i naša partizanska pesma "Padaj silo i nepravdo" ima u pretposlednjoj strofi stihove:

"Nastati će novo doba, Vladimire Iljiću!
Ustati ćeš tad iz groba, s tobom u boj poći ću!"

Možda je Tito znao nešto što mi nismo znali? U stvari, kakva konstrukcija, naravno da je Tito znao mnogo toga što mi nismo znali. To je bio čovek, a ne ove ništarije što danas upravljaju razorenim zemljama od Jadrana do Ohotskog Mora.

Nastati će novo doba, Vladimire Iljiču, ustati ćeš tad iz groba, s tobom u boj poći ću!

goran l

pre 7 godina

Prva recenica kao preslikano ono sto se meni desilo.Mislio izaci iz busa dve stanice prije Lomonosova toliko se blizu cinilo a hodao 45 minuta.

Tom Tailor

pre 7 godina

To su bile prave arhitekte, a ne ko ovi danas preko kompjutera rade vecinu posla. Olovka, lenjir, gumica pa crtaj prijatelju projekat za ovo cudo.

garfild

pre 7 godina

@Pera

Ta prica je za sadasnji hotel Four seasons, zgrada ima dve razlicite fasade po pola, Staljin gledo planove i u zurbi potpise odobrenje za oba, i oni urade zgradu po pola. A to je u sustini prica gde se jedan covek pita za sve, kao kod nas, pukne cev, zovite Vucica. To su zemlje gde sistem na funkcionise, a raja se zanima na izborima, kao da ce nesto da promeni...

Beograd

pre 7 godina

Cudi me da vrsni poznavaoci Rusije iz Srbije,ne kazu da je kao znak "BRATSKE" ljubavi,u Varsavi izgradjena 8 zgrada(dom kulture).
Inace sam bivsi student univerziteta Lomonosov(zavrsio i nostrifikovao u SFRJ) i bas zato sto ih POZNAJEM iz svih faza drustveno/politickog uredjenja,NE ZELIM DA OVLADAJU SRBIJOM.Zelim da Srbija sto pre Bede clan EU i NATO.

eh

pre 7 godina

Legende ko legende, meni su pricali studenti sa Lomonosova da treba da prodje mnogo meseci kada bi isao od prostorije do prostorije i samo otvarao i zatvarao vrata. Moskvu nije moguce upoznati, ni rodjeni Moskvici je ne poznaju. Ziveo u Rusiji mnogo vremena posle raspada SSSR-a. I ja malo znam o Rusiji. Tuzan sam kada citam komentare, kazu, bio na sluzbenom putu, oni zive ovako ili onako. Ja sam cak jedno leto proveo na dacama na obalama Volge, to jest Zigulskog jezera. I lovio ribu i stosta. Turistickim posetama bilo gde da putujete nemate sanse da znate ista o zivotu tamo, da bi znali, treba tamo, nije vazno gde dugo ziveti.

Miodrag

pre 7 godina

Slavo da se ljudi secaju koliko je to zlo komunizma bilo popularno i na ovim prostorima. Jedna porodica, sada poznate dece, dala je svojim cerkama sledeca imena; Staljinka i Lebjinka. Naravno, pa su ta imena 1948 brzopotezno promenjena u Stanislava i Vesna.... Uzasno, kakvo je zlo komunizam. ISIS je malo dete "zla" u odnosu na komunisticku posast za covecanstvo

Realno

pre 7 godina

"Sedam visokih zdanja izgrađenih u staljinističkom stilu (sovjetski monumentalni klasicizam)..."

U istoriji arhitekture ne postoji ni "staljinisticki stil" ni "sovjetski monumentalni klasicizam" kao stilovi ili pojmovi. Stil se zove socrealizam (isti stil kao i Dom Sindikata u Beograd)

Pera

pre 7 godina

a cuvena kruzza linija metroa u Moskvi. Legenda kaze da je plan stajao na Staljinovom stolu, a on kad je popio caj okrene soljicu I ostane krug na planu. Kad su planovi vraceni sa odobravanja, vredni inzenjeri naprave kruznu liniju metroa koja se I danas koristi.

eh

pre 7 godina

Legende ko legende, meni su pricali studenti sa Lomonosova da treba da prodje mnogo meseci kada bi isao od prostorije do prostorije i samo otvarao i zatvarao vrata. Moskvu nije moguce upoznati, ni rodjeni Moskvici je ne poznaju. Ziveo u Rusiji mnogo vremena posle raspada SSSR-a. I ja malo znam o Rusiji. Tuzan sam kada citam komentare, kazu, bio na sluzbenom putu, oni zive ovako ili onako. Ja sam cak jedno leto proveo na dacama na obalama Volge, to jest Zigulskog jezera. I lovio ribu i stosta. Turistickim posetama bilo gde da putujete nemate sanse da znate ista o zivotu tamo, da bi znali, treba tamo, nije vazno gde dugo ziveti.

Beograd

pre 7 godina

Cudi me da vrsni poznavaoci Rusije iz Srbije,ne kazu da je kao znak "BRATSKE" ljubavi,u Varsavi izgradjena 8 zgrada(dom kulture).
Inace sam bivsi student univerziteta Lomonosov(zavrsio i nostrifikovao u SFRJ) i bas zato sto ih POZNAJEM iz svih faza drustveno/politickog uredjenja,NE ZELIM DA OVLADAJU SRBIJOM.Zelim da Srbija sto pre Bede clan EU i NATO.

garfild

pre 7 godina

@Pera

Ta prica je za sadasnji hotel Four seasons, zgrada ima dve razlicite fasade po pola, Staljin gledo planove i u zurbi potpise odobrenje za oba, i oni urade zgradu po pola. A to je u sustini prica gde se jedan covek pita za sve, kao kod nas, pukne cev, zovite Vucica. To su zemlje gde sistem na funkcionise, a raja se zanima na izborima, kao da ce nesto da promeni...

Pera

pre 7 godina

a cuvena kruzza linija metroa u Moskvi. Legenda kaze da je plan stajao na Staljinovom stolu, a on kad je popio caj okrene soljicu I ostane krug na planu. Kad su planovi vraceni sa odobravanja, vredni inzenjeri naprave kruznu liniju metroa koja se I danas koristi.

goran l

pre 7 godina

Prva recenica kao preslikano ono sto se meni desilo.Mislio izaci iz busa dve stanice prije Lomonosova toliko se blizu cinilo a hodao 45 minuta.

Realno

pre 7 godina

"Sedam visokih zdanja izgrađenih u staljinističkom stilu (sovjetski monumentalni klasicizam)..."

U istoriji arhitekture ne postoji ni "staljinisticki stil" ni "sovjetski monumentalni klasicizam" kao stilovi ili pojmovi. Stil se zove socrealizam (isti stil kao i Dom Sindikata u Beograd)

Šukam Momšilu sa ljubavlju

pre 7 godina

Neko ode u Rusiju kao clan neke delegacije, vodaju ga kolima tamo-amo po ovakvim lokalitetima, a neko pravac Sibir i u nekakvoj Kujumbi radi kao varilac deset godina i ne vidi suncevu svetlost. I onda obojica tvrde kako su "bili u Rusiji i znaju sve".

roadrunner

pre 7 godina

"To su zemlje gde sistem na funkcionise" - jel ti misliš da "sistem koji ne funkcioniše" je mogao da pobedi najveću i najorganizovaniju vojnu invaziju u istoriji? Ajd sad malo prst na čelo pa razmisli o svojoj rečenici

djoleKg

pre 7 godina

Bio prosle godine na nekoj razmeni mladih u unutrasnjosti Rusije, proveo dva nezaboravna dana u Moskvi, i stvarno imate utisak kada vidite ove zgrade da ste blizu,a ono jos pola sata pesacenja...Inace,meni Moskva izgleda skroz evropejski,totalna razlika kad posetite Moskvu ili neki grad u unutrasnjosti. Zato Rusi iz unutrasnjosti kazu da Moskva nije pravi lice Rusije,nije Rusija samo Moskva,postoje gradovi u mojima je zivot totalno suprotan zivotu u Moskvi ili Sankt Peterburgu..

hours of love

pre 7 godina

a cuvena kruzza linija metroa u Moskvi. Legenda kaze da je plan stajao na Staljinovom stolu, a on kad je popio caj okrene soljicu I ostane krug na planu. Kad su planovi vraceni sa odobravanja, vredni inzenjeri naprave kruznu liniju metroa koja se I danas koristi.
(Pera, 20. jul 2016 14:36)

Ja sam u srednjoj od profesorke istorije cuo da kada je staljin razgovarao sa inzinjerima o gradnji zeleznice kroz sibir samo u jednom momentu uzeo lenjir i olovku i povukao pravu liniju rekavsi da ce biti tako i nikako drugacije, ali kako je prstom drzao lenjir olovka je presla i preko prsta i napravila mali polukrug, ovi zbog straha da ga pitaju da li zeli pravu liniju ili i taj polukrug naprave zeleznicu bas onako kako je nacrtana-sa polukrugom!

Nisam proveravao da li to zaista postoji, ali malo mi te price iskreno deluju mitski...i tvoja i moja.

pozz...svaki dan se nesto novo cuje i nauci :)

Momir

pre 7 godina

Cudi me da vrsni poznavaoci Rusije iz Srbije,ne kazu da je kao znak "BRATSKE" ljubavi,u Varsavi izgradjena 8 zgrada(dom kulture).
Inace sam bivsi student univerziteta Lomonosov(zavrsio i nostrifikovao u SFRJ) i bas zato sto ih POZNAJEM iz svih faza drustveno/politickog uredjenja,NE ZELIM DA OVLADAJU SRBIJOM.Zelim da Srbija sto pre Bede clan EU i NATO.
(Beograd, 20. jul 2016 16:36)

" 'rani kuče da te ujede. " (Srpska poslovica)

roadrunner

pre 7 godina

"U istoriji arhitekture ne postoji ni "staljinisticki stil" ni "sovjetski monumentalni klasicizam" kao stilovi ili pojmovi. Stil se zove socrealizam (isti stil kao i Dom Sindikata u Beograd)"

Za tako samouverene komentare treba nešto prvo i pročitati...Stil se baš tako zove, staljinski, ili staljinski ampir (kao što ima napoleonovski ampir), i soc realizam je poptuno nešto drugo...

артиљерац

pre 7 godina

Давне 1979 мој кум и ја смо били у Москви неким послом.Није све ишло
по плану па смо седели 12 дана у хотелу "Украјина".Убијали смо се од
досаде.једно поподне лешкаримо после ручка,и видимо на ТВ,у Москви
игра репка NHL против СССР.А Руси су играли тад хокеј из снова.
Каже кум,како би дошли до карата,сигурно је све продато.Кренемо
увече да се прошетамо и негде на вечеру,кад рецепционер:Изволите
ваше карте за хокеј,за вечерас.Згледасмо се,узесмо карте,одосмо на
хокеј и јако смо мало причали у соби,до поласка за Београд.Уствари
нисмо ни причали.

Radovan

pre 7 godina

Izmisljotina,zgrade su pravljene moc ekonomije i vojne sile.Danas se rade zgrade u staklu,a u to vreme socijalni barok.Svih 7 si vrlo funkcionalne,a ona koja opcinjava jeste studentski dom sa parkom koji podseca na njujorski.Ideja da su tu sve intelektualci prve klase planete je moc.Rusi nikad nisu imali stila,ali nauku postuju kao zivot.I ako ih nesto nevolim,moj poklon i postovanje

Miodrag

pre 7 godina

Slavo da se ljudi secaju koliko je to zlo komunizma bilo popularno i na ovim prostorima. Jedna porodica, sada poznate dece, dala je svojim cerkama sledeca imena; Staljinka i Lebjinka. Naravno, pa su ta imena 1948 brzopotezno promenjena u Stanislava i Vesna.... Uzasno, kakvo je zlo komunizam. ISIS je malo dete "zla" u odnosu na komunisticku posast za covecanstvo

vasilje knezevic

pre 7 godina

Od vaseg sajta sam saznao da je Staljin,pored svih ozloglasenih kvaliteta,
bio i arhitekta.Moguce da sve lazi koje poticu sa zapada imaju samo
jedan cilj.Napravioti od Staljina cudoviste,po svaku cijenu gore od Hitlera.
Neki nasi sajtovi vole da se pokondireno tretiraju kao zapad.Cak je i ovdje
u Americi ta naivna propaganda izgubila smisao.
vasilije knezevic 20 jula 2016

Simbolika broja 9

pre 7 godina

Dakle, ipak ih ukupno ima 9, a ne 7. Osim pomenutih 7 u Moskvi, osma građevina ovog specifičnog arhitektonskog tipa jeste Palata kulture i nauke u Varšavi (visoka 227 metara), a deveta je Palata akademije nauka u Rigi (108 metara).

Samir, Sarajevo

pre 7 godina

Bio u dvije od njih sedam. U jednoj spavao (hotel Ukraina) a u drugoj boravio (Univerzitet). Impresivno, ali i pomalo zastrasujuce. Zazivaju neka prosla, po meni ne bas sretna vremena u SSSR-u...

Tom Tailor

pre 7 godina

To su bile prave arhitekte, a ne ko ovi danas preko kompjutera rade vecinu posla. Olovka, lenjir, gumica pa crtaj prijatelju projekat za ovo cudo.

deki

pre 7 godina

Rusija, Grčka...jedine dve zemlje (sem ex yu država) koje se "izdašnije" putnički komentarišu na ovom sajtu! U sve ostale zemlje srbi, čini se, putuju procentualno u okviru statističke greške.

Hilton

pre 7 godina

Mogli ste da dodate da sovjetski spijuni su pokupili informacije i inspiracije iz njujorka kada su ameri zavrsili empire state building. Ova arhitektura vise podseca na onu raniju arhitekturu iz njujorku :)
(Darko, 20. jul 2016 19:23)

Skoro identicnu izjavu sam dao kada sam vratio u Amsterdam iz Moskve 2013.godine. Moja svastika, koja je inace arhitekta, rece da ce pre biti da su u i jednom i u drugom projektanti u stvari iz Rusije, tj ruski Jevreji... cini mi se da cela stvar moze imati smisla, odmah sam se setio filma "Frida" gde Diego Rivera and Kalo (kod kojih se inace krio Trocki), oslikavaju komunisticki mural u Rokfeler centru. Obzirom da nisu pristali da koriguju tu ekstremnu verziju, mural je unisten, ali elementi koji su ih zamenili u Rokfeler centru svejedno imaju jaku notu soc-realizma.

Darko

pre 7 godina

Mogli ste da dodate da sovjetski spijuni su pokupili informacije i inspiracije iz njujorka kada su ameri zavrsili empire state building. Ova arhitektura vise podseca na onu raniju arhitekturu iz njujorku :)

Zadrigo

pre 7 godina

Evo priče o neizgrađenoj Palati Sovjeta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of_the_Soviets

A evo i slike:

http://russiatrek.org/blog/wp-content/uploads/2011/07/moscow-palace-of-soviets-3.jpg

Zaista je šteta što nije izgrađena. Možda bi Lenjin oživeo i bio sa nama večno...čak i naša partizanska pesma "Padaj silo i nepravdo" ima u pretposlednjoj strofi stihove:

"Nastati će novo doba, Vladimire Iljiću!
Ustati ćeš tad iz groba, s tobom u boj poći ću!"

Možda je Tito znao nešto što mi nismo znali? U stvari, kakva konstrukcija, naravno da je Tito znao mnogo toga što mi nismo znali. To je bio čovek, a ne ove ništarije što danas upravljaju razorenim zemljama od Jadrana do Ohotskog Mora.

Nastati će novo doba, Vladimire Iljiču, ustati ćeš tad iz groba, s tobom u boj poći ću!

željko

pre 7 godina

Pjesma Padaj silo i nepravdo posvećena je vođi bune pučana na Hvaru Matiji Ivaniću 151o.i nema veze sa Lenjinom,strofa u orginalu glasi"Nastati će novo doba Matija Ivaniću,ustsati ćeš tada iz groba s tobom u boj poći ću!"Naši sveznajući komentari i tekstove starih pjesama pripisuju komunistima.QGV6T

nema deda mraza

pre 7 godina

jesul to te u kojima su i zidovi imali usi. u kojima su liftom ulazili u dnevne sobe i istim odvodili neposlusne

sve bile povezane podzemnom zeleznicom.

valjda takkve legende treba spominjati

dzoni

pre 7 godina

@Realno
GResis ...postoji stalinisticki stil u arhitekturi ..i on je postojao u istocnoj evropi od 1933 do 1954 ..sve zgrade gradjene u tom stilu su jednom recju masivne i prelepe...ali kad je na vlast dosao Kruscov taj stil je odbacen kao skup i luksuzan

Kutuzovski prospekt

pre 7 godina

Jedna je bivsi hotel Ukrajina na Kutuzovskom,druga je MID (Ministarstvo inostranih del) Na Smolenskoj a tu se nalazio i Sojuznefteexport, Treci MGU osma u Varsavi gde je bilo njihovo ministrastvo inostranih poslova. Svako vreme nosi svoje

predrag

pre 7 godina

Očigledno je da Miroslav u svom komentaru o Staljinki i Lebjinki aludira na Stanislavu i Vesnu Pešić. S obzirom da su one rodjene 1940., odnosno, 1941. godine čini se da je njihov otac bio vidovit. Drugo, baš me zanima u koje matične knjige je tad mogao da ih upiše, pogotovo Staljinku.

TrueDet

pre 7 godina

Evo me u Moskvi. Ni jedan grad me nije razočarao kao ovaj, a vala sam se naputovala. Mislim da za urbanističke planove nisu čuli, periferije izgledaju kao da će na svakom ćošku neko da vam izvadi bubreg, a centar je kič bez mere. Sve izgleda kao da je građeno po principu - jel imamo para? Imamo! E onda nek bude najveće, a za estetiku i meru nam se fućka.

naselje

pre 7 godina

@
"To su zemlje gde sistem na funkcionise" - jel ti misliš da "sistem koji ne funkcioniše" je mogao da pobedi najveću i najorganizovaniju vojnu invaziju u istoriji? Ajd sad malo prst na čelo pa razmisli o svojoj rečenici
(roadrunner, 20. jul 2016 18:16)

Uf, blago tebi ako ti je ratovanje najvažnija stvar u životu, svetu i sistemu

gl

pre 7 godina

МГУ... Provedoh tamo 4 godine studija, kad se setim ides u glavnu zgradu na 12 sprat, a lift tipa ide do 6og onda "presedas" na drugi do 12og...za nas na prvoj godini studiranja delovalo kao da ce mo se pogubiti....

jeremija

pre 7 godina

@артиљерац

Ovom pricom ste "oduvali" i clanak i ostale komentare. Iako zvuci nadrealno, odlucujem da vam poverujem. Hvala sto ste ovo podelili sa nama.

prst cara Nikolaja

pre 7 godina

(hours of love, 20. jul 2016 18:04)

Ja znam za priču kad je car Nikolaj povlačio granice lenjirom.... a carska se ne poriče.

Beograd

pre 7 godina

Cudi me da vrsni poznavaoci Rusije iz Srbije,ne kazu da je kao znak "BRATSKE" ljubavi,u Varsavi izgradjena 8 zgrada(dom kulture).
Inace sam bivsi student univerziteta Lomonosov(zavrsio i nostrifikovao u SFRJ) i bas zato sto ih POZNAJEM iz svih faza drustveno/politickog uredjenja,NE ZELIM DA OVLADAJU SRBIJOM.Zelim da Srbija sto pre Bede clan EU i NATO.

Miodrag

pre 7 godina

Slavo da se ljudi secaju koliko je to zlo komunizma bilo popularno i na ovim prostorima. Jedna porodica, sada poznate dece, dala je svojim cerkama sledeca imena; Staljinka i Lebjinka. Naravno, pa su ta imena 1948 brzopotezno promenjena u Stanislava i Vesna.... Uzasno, kakvo je zlo komunizam. ISIS je malo dete "zla" u odnosu na komunisticku posast za covecanstvo

Momir

pre 7 godina

Cudi me da vrsni poznavaoci Rusije iz Srbije,ne kazu da je kao znak "BRATSKE" ljubavi,u Varsavi izgradjena 8 zgrada(dom kulture).
Inace sam bivsi student univerziteta Lomonosov(zavrsio i nostrifikovao u SFRJ) i bas zato sto ih POZNAJEM iz svih faza drustveno/politickog uredjenja,NE ZELIM DA OVLADAJU SRBIJOM.Zelim da Srbija sto pre Bede clan EU i NATO.
(Beograd, 20. jul 2016 16:36)

" 'rani kuče da te ujede. " (Srpska poslovica)

Zadrigo

pre 7 godina

Evo priče o neizgrađenoj Palati Sovjeta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of_the_Soviets

A evo i slike:

http://russiatrek.org/blog/wp-content/uploads/2011/07/moscow-palace-of-soviets-3.jpg

Zaista je šteta što nije izgrađena. Možda bi Lenjin oživeo i bio sa nama večno...čak i naša partizanska pesma "Padaj silo i nepravdo" ima u pretposlednjoj strofi stihove:

"Nastati će novo doba, Vladimire Iljiću!
Ustati ćeš tad iz groba, s tobom u boj poći ću!"

Možda je Tito znao nešto što mi nismo znali? U stvari, kakva konstrukcija, naravno da je Tito znao mnogo toga što mi nismo znali. To je bio čovek, a ne ove ništarije što danas upravljaju razorenim zemljama od Jadrana do Ohotskog Mora.

Nastati će novo doba, Vladimire Iljiču, ustati ćeš tad iz groba, s tobom u boj poći ću!

Tom Tailor

pre 7 godina

To su bile prave arhitekte, a ne ko ovi danas preko kompjutera rade vecinu posla. Olovka, lenjir, gumica pa crtaj prijatelju projekat za ovo cudo.

roadrunner

pre 7 godina

"To su zemlje gde sistem na funkcionise" - jel ti misliš da "sistem koji ne funkcioniše" je mogao da pobedi najveću i najorganizovaniju vojnu invaziju u istoriji? Ajd sad malo prst na čelo pa razmisli o svojoj rečenici

vasilje knezevic

pre 7 godina

Od vaseg sajta sam saznao da je Staljin,pored svih ozloglasenih kvaliteta,
bio i arhitekta.Moguce da sve lazi koje poticu sa zapada imaju samo
jedan cilj.Napravioti od Staljina cudoviste,po svaku cijenu gore od Hitlera.
Neki nasi sajtovi vole da se pokondireno tretiraju kao zapad.Cak je i ovdje
u Americi ta naivna propaganda izgubila smisao.
vasilije knezevic 20 jula 2016

deki

pre 7 godina

Rusija, Grčka...jedine dve zemlje (sem ex yu država) koje se "izdašnije" putnički komentarišu na ovom sajtu! U sve ostale zemlje srbi, čini se, putuju procentualno u okviru statističke greške.

Realno

pre 7 godina

"Sedam visokih zdanja izgrađenih u staljinističkom stilu (sovjetski monumentalni klasicizam)..."

U istoriji arhitekture ne postoji ni "staljinisticki stil" ni "sovjetski monumentalni klasicizam" kao stilovi ili pojmovi. Stil se zove socrealizam (isti stil kao i Dom Sindikata u Beograd)

TrueDet

pre 7 godina

Evo me u Moskvi. Ni jedan grad me nije razočarao kao ovaj, a vala sam se naputovala. Mislim da za urbanističke planove nisu čuli, periferije izgledaju kao da će na svakom ćošku neko da vam izvadi bubreg, a centar je kič bez mere. Sve izgleda kao da je građeno po principu - jel imamo para? Imamo! E onda nek bude najveće, a za estetiku i meru nam se fućka.

Pera

pre 7 godina

a cuvena kruzza linija metroa u Moskvi. Legenda kaze da je plan stajao na Staljinovom stolu, a on kad je popio caj okrene soljicu I ostane krug na planu. Kad su planovi vraceni sa odobravanja, vredni inzenjeri naprave kruznu liniju metroa koja se I danas koristi.

Darko

pre 7 godina

Mogli ste da dodate da sovjetski spijuni su pokupili informacije i inspiracije iz njujorka kada su ameri zavrsili empire state building. Ova arhitektura vise podseca na onu raniju arhitekturu iz njujorku :)

garfild

pre 7 godina

@Pera

Ta prica je za sadasnji hotel Four seasons, zgrada ima dve razlicite fasade po pola, Staljin gledo planove i u zurbi potpise odobrenje za oba, i oni urade zgradu po pola. A to je u sustini prica gde se jedan covek pita za sve, kao kod nas, pukne cev, zovite Vucica. To su zemlje gde sistem na funkcionise, a raja se zanima na izborima, kao da ce nesto da promeni...

naselje

pre 7 godina

@
"To su zemlje gde sistem na funkcionise" - jel ti misliš da "sistem koji ne funkcioniše" je mogao da pobedi najveću i najorganizovaniju vojnu invaziju u istoriji? Ajd sad malo prst na čelo pa razmisli o svojoj rečenici
(roadrunner, 20. jul 2016 18:16)

Uf, blago tebi ako ti je ratovanje najvažnija stvar u životu, svetu i sistemu

eh

pre 7 godina

Legende ko legende, meni su pricali studenti sa Lomonosova da treba da prodje mnogo meseci kada bi isao od prostorije do prostorije i samo otvarao i zatvarao vrata. Moskvu nije moguce upoznati, ni rodjeni Moskvici je ne poznaju. Ziveo u Rusiji mnogo vremena posle raspada SSSR-a. I ja malo znam o Rusiji. Tuzan sam kada citam komentare, kazu, bio na sluzbenom putu, oni zive ovako ili onako. Ja sam cak jedno leto proveo na dacama na obalama Volge, to jest Zigulskog jezera. I lovio ribu i stosta. Turistickim posetama bilo gde da putujete nemate sanse da znate ista o zivotu tamo, da bi znali, treba tamo, nije vazno gde dugo ziveti.

roadrunner

pre 7 godina

"U istoriji arhitekture ne postoji ni "staljinisticki stil" ni "sovjetski monumentalni klasicizam" kao stilovi ili pojmovi. Stil se zove socrealizam (isti stil kao i Dom Sindikata u Beograd)"

Za tako samouverene komentare treba nešto prvo i pročitati...Stil se baš tako zove, staljinski, ili staljinski ampir (kao što ima napoleonovski ampir), i soc realizam je poptuno nešto drugo...

Radovan

pre 7 godina

Izmisljotina,zgrade su pravljene moc ekonomije i vojne sile.Danas se rade zgrade u staklu,a u to vreme socijalni barok.Svih 7 si vrlo funkcionalne,a ona koja opcinjava jeste studentski dom sa parkom koji podseca na njujorski.Ideja da su tu sve intelektualci prve klase planete je moc.Rusi nikad nisu imali stila,ali nauku postuju kao zivot.I ako ih nesto nevolim,moj poklon i postovanje

željko

pre 7 godina

Pjesma Padaj silo i nepravdo posvećena je vođi bune pučana na Hvaru Matiji Ivaniću 151o.i nema veze sa Lenjinom,strofa u orginalu glasi"Nastati će novo doba Matija Ivaniću,ustsati ćeš tada iz groba s tobom u boj poći ću!"Naši sveznajući komentari i tekstove starih pjesama pripisuju komunistima.QGV6T

nema deda mraza

pre 7 godina

jesul to te u kojima su i zidovi imali usi. u kojima su liftom ulazili u dnevne sobe i istim odvodili neposlusne

sve bile povezane podzemnom zeleznicom.

valjda takkve legende treba spominjati

Šukam Momšilu sa ljubavlju

pre 7 godina

Neko ode u Rusiju kao clan neke delegacije, vodaju ga kolima tamo-amo po ovakvim lokalitetima, a neko pravac Sibir i u nekakvoj Kujumbi radi kao varilac deset godina i ne vidi suncevu svetlost. I onda obojica tvrde kako su "bili u Rusiji i znaju sve".

Simbolika broja 9

pre 7 godina

Dakle, ipak ih ukupno ima 9, a ne 7. Osim pomenutih 7 u Moskvi, osma građevina ovog specifičnog arhitektonskog tipa jeste Palata kulture i nauke u Varšavi (visoka 227 metara), a deveta je Palata akademije nauka u Rigi (108 metara).

dzoni

pre 7 godina

@Realno
GResis ...postoji stalinisticki stil u arhitekturi ..i on je postojao u istocnoj evropi od 1933 do 1954 ..sve zgrade gradjene u tom stilu su jednom recju masivne i prelepe...ali kad je na vlast dosao Kruscov taj stil je odbacen kao skup i luksuzan

Samir, Sarajevo

pre 7 godina

Bio u dvije od njih sedam. U jednoj spavao (hotel Ukraina) a u drugoj boravio (Univerzitet). Impresivno, ali i pomalo zastrasujuce. Zazivaju neka prosla, po meni ne bas sretna vremena u SSSR-u...

артиљерац

pre 7 godina

Давне 1979 мој кум и ја смо били у Москви неким послом.Није све ишло
по плану па смо седели 12 дана у хотелу "Украјина".Убијали смо се од
досаде.једно поподне лешкаримо после ручка,и видимо на ТВ,у Москви
игра репка NHL против СССР.А Руси су играли тад хокеј из снова.
Каже кум,како би дошли до карата,сигурно је све продато.Кренемо
увече да се прошетамо и негде на вечеру,кад рецепционер:Изволите
ваше карте за хокеј,за вечерас.Згледасмо се,узесмо карте,одосмо на
хокеј и јако смо мало причали у соби,до поласка за Београд.Уствари
нисмо ни причали.

Hilton

pre 7 godina

Mogli ste da dodate da sovjetski spijuni su pokupili informacije i inspiracije iz njujorka kada su ameri zavrsili empire state building. Ova arhitektura vise podseca na onu raniju arhitekturu iz njujorku :)
(Darko, 20. jul 2016 19:23)

Skoro identicnu izjavu sam dao kada sam vratio u Amsterdam iz Moskve 2013.godine. Moja svastika, koja je inace arhitekta, rece da ce pre biti da su u i jednom i u drugom projektanti u stvari iz Rusije, tj ruski Jevreji... cini mi se da cela stvar moze imati smisla, odmah sam se setio filma "Frida" gde Diego Rivera and Kalo (kod kojih se inace krio Trocki), oslikavaju komunisticki mural u Rokfeler centru. Obzirom da nisu pristali da koriguju tu ekstremnu verziju, mural je unisten, ali elementi koji su ih zamenili u Rokfeler centru svejedno imaju jaku notu soc-realizma.

hours of love

pre 7 godina

a cuvena kruzza linija metroa u Moskvi. Legenda kaze da je plan stajao na Staljinovom stolu, a on kad je popio caj okrene soljicu I ostane krug na planu. Kad su planovi vraceni sa odobravanja, vredni inzenjeri naprave kruznu liniju metroa koja se I danas koristi.
(Pera, 20. jul 2016 14:36)

Ja sam u srednjoj od profesorke istorije cuo da kada je staljin razgovarao sa inzinjerima o gradnji zeleznice kroz sibir samo u jednom momentu uzeo lenjir i olovku i povukao pravu liniju rekavsi da ce biti tako i nikako drugacije, ali kako je prstom drzao lenjir olovka je presla i preko prsta i napravila mali polukrug, ovi zbog straha da ga pitaju da li zeli pravu liniju ili i taj polukrug naprave zeleznicu bas onako kako je nacrtana-sa polukrugom!

Nisam proveravao da li to zaista postoji, ali malo mi te price iskreno deluju mitski...i tvoja i moja.

pozz...svaki dan se nesto novo cuje i nauci :)

goran l

pre 7 godina

Prva recenica kao preslikano ono sto se meni desilo.Mislio izaci iz busa dve stanice prije Lomonosova toliko se blizu cinilo a hodao 45 minuta.

Kutuzovski prospekt

pre 7 godina

Jedna je bivsi hotel Ukrajina na Kutuzovskom,druga je MID (Ministarstvo inostranih del) Na Smolenskoj a tu se nalazio i Sojuznefteexport, Treci MGU osma u Varsavi gde je bilo njihovo ministrastvo inostranih poslova. Svako vreme nosi svoje

predrag

pre 7 godina

Očigledno je da Miroslav u svom komentaru o Staljinki i Lebjinki aludira na Stanislavu i Vesnu Pešić. S obzirom da su one rodjene 1940., odnosno, 1941. godine čini se da je njihov otac bio vidovit. Drugo, baš me zanima u koje matične knjige je tad mogao da ih upiše, pogotovo Staljinku.

jeremija

pre 7 godina

@артиљерац

Ovom pricom ste "oduvali" i clanak i ostale komentare. Iako zvuci nadrealno, odlucujem da vam poverujem. Hvala sto ste ovo podelili sa nama.

djoleKg

pre 7 godina

Bio prosle godine na nekoj razmeni mladih u unutrasnjosti Rusije, proveo dva nezaboravna dana u Moskvi, i stvarno imate utisak kada vidite ove zgrade da ste blizu,a ono jos pola sata pesacenja...Inace,meni Moskva izgleda skroz evropejski,totalna razlika kad posetite Moskvu ili neki grad u unutrasnjosti. Zato Rusi iz unutrasnjosti kazu da Moskva nije pravi lice Rusije,nije Rusija samo Moskva,postoje gradovi u mojima je zivot totalno suprotan zivotu u Moskvi ili Sankt Peterburgu..

prst cara Nikolaja

pre 7 godina

(hours of love, 20. jul 2016 18:04)

Ja znam za priču kad je car Nikolaj povlačio granice lenjirom.... a carska se ne poriče.

gl

pre 7 godina

МГУ... Provedoh tamo 4 godine studija, kad se setim ides u glavnu zgradu na 12 sprat, a lift tipa ide do 6og onda "presedas" na drugi do 12og...za nas na prvoj godini studiranja delovalo kao da ce mo se pogubiti....