Nedelja, 16.08.2020.

14:10

Srpska prezimena kraljevskog i plemićkog porekla: Da li je i vaše među njima?

Izvor: DDL

Srpska prezimena kraljevskog  i plemiækog porekla: Da li je i vaše meðu njima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

226 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav

pre 3 godine

Ja sam najpozvaniji da pricam o Kotromanicima i srpskoj Bosni ( i Hercegovini) jer sam regresivnom hipnozom vracen u prosle zivote gde sam u jednom bio pisar kralja Ostoje Kotromanica i mogu da posvedocim da je bio Srbin od glave do pete. Poznavao sam i vojvodu Hranu Vukovica od koga vode poreklo Hranici i svi su njegovi bili ne Srbi vec Srbende. Hvala na paznji.

Maja, Zadar

pre 3 godine

@Deli; miro split; delaga

Dva puta sam slala svoj odgovor,
nažalost, ni jednom nije prošao.
Ako ovaj komentar prođe, to znači da mi se redakcija b92 smilovala, čisto kako bih vam rekla da sam vam (u zajedničkom komentaru) odgovorila, ali jednostavno nije objavljen. Žao mi je.
Samo još jedna stvar u vezi "Srba katolika", pa da zaključim temu;
vi nemate povijest kao npr. Nijemci u smislu da ste jedan/isti narod s dvije (kršćanske) vjere.
Ali ono što je Nijemcima zajednički nazivnik, unatoč različitoj vjeri, jest ista povijest, isti jezik (dijalekti su nešto drugo, oni nisu standardni jezik), ista kultura (zapadnoeuropska), isti nacionalni običaji i tradicija (vjerski, naravno ne, jer su različita vjera, iako protestantizam puno toga baštini od Katoličke crkve, pa se ponekad i poklope), i isti teritorij na kojem žive (ona državna jezgra).
To kod vas nije slučaj.
Tako da su "Srbi katolici" povijesno neutemeljeni, a Hrvati nisu nikakvi "pokatoličeni Srbi".
Da "Srbi katolici" postoje, onda bi ostavili tisućljetni zapadnoeuropski civilizacijski trag, ponajprije u Srbiji i srpskoj kulturi, onda i šire. Ali, kao što znamo, to nije slučaj.

@Miro, ja nisam nikada ni rekla da je moje (univerzalno) ime hrvatsko i katoličko. Nisam ga ni spomenula u komentaru. Tako da je Vaš komentar promašen.

@delaga:
Preporuka: Nikola Tolja "Dubrovački Srbi katolici - istine i zablude"

@mlekadžija

"Мајо, Мајо враголанко...."

Je li ovo pozitivno ili negativno? :)

sociolog

pre 3 godine

ne mogu da shvatim ovo stalno prebrojavanje krvnih zrnaca ko je ko bio pre 600++ godina...? to moze samo neko ko pojma nema sa istorijom ovih prostora i da je svako svakoga asimilirao u procesu stvaranja drzava i nacija...ni srbi ni hrvati nisu izuzetak. Drbi su pravoslavizvali i posrbljavali sve sto su mogli a hrvati takodjer..to e bila praksa tih vremena na kojima su zivele grupe slavenskih i neslavenskih plemena...odatle nam genetika gde nijedna halpogrupa ne preovladava, nahveci je procenat slavenskih ali ne vise od 30%. Ili vratimo sve na pocetak ili se manimo gluposti koje osim zle krvi nista ne donose? da necemo mozda napraviti Srbiju od Hrvatske ako dokazemo da su bili Srbi????

samo kazem

pre 3 godine

Pre nego sto su postojali Hrvati i Bosnjaci u ovom broju, svi u bili Srbi, pre nego su Srbi postali Srbi u ovom broju, bili su ?????? Pa zna se, opet Srbi sa 100% srpskim krvnim zrncima prije i posle i izmedju ne postoji nista. Mozda paramecijum prije a posle mozda sve do Tokija..

Dejo

pre 3 godine

Šta je sa Lužičkim Srbima? Kojih je danas ostalo samo 60000, a posle I svetskog rata ih je bilo preko 250000. Ugnjetavani i asimilovani od strane Nemaca.

velibor

pre 3 godine

Vidim gomile fanatika koji su poslednjih godina naučili novohrvatsku istoriju i isprani im mozgovi. Pravi Hrvati su bili jedino u Zagorju i to je to. Nikakvi Hrvatski kraljevi nisu postojali
(Ortodox)

A ja vidim gomilu fanatika na sve strane, nasa istorija je sve samo ne crno-bela ni sa jednog aspekta, etnickog, religizionog, drustvenog, politickog, nacionalnog, jezickog, svi koji imaju crno-belu "istinu' su fanatici (i neznalice koje znaju jedan detalj i gomilu mitova za ispiranje mozga i na njemu grade velike istine).

Denis

pre 3 godine

Sve uredu, ali bre što su se pisali vladari koji nisu iz Srbije i koji nemaju veze sa srpskom kraljevinom i plemstvom?!? Glupo je ovde dodavati bosanske kraljeve ili neke sa drugih mesta

Nok

pre 3 godine

Imamo narod i drzavu u kojoj 10+ miliona prica srpski, gdje glavni grad ima 2 miliona stanovnika i onda se nadje neki grad i drzava koja je 5-10
Puta manja i misli da je od nje sve pocelo... da da..

Bogu fala pa sam Lala

pre 3 godine

Bogu fala, nije. Ne potičem ni iz jedne ugledne razbojničke familije. Moji su preci svi odreda bili niko i ništa, dobri ljudi.

Luka

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Mile, 16. avgust 2020 22:19)

To je istina, mada se ne misli na danasnju Hrvatsku u Dalmaciji i Panoniji, vec na staru, tzv. Belu Hrvatsku koja se protezala od danasnje istocne Ceske, juzne Poljske i zapadne Ukrajine. Plus nisu svi Sloveni Hrvati, ali su Hrvati organizovali prvu drzavu Slovena, tj. okupili neka slovenska plemena u danasnjoj zapadnoj Ukrajini i vodili ih na zapad. Tu su blizu bili i Srbi, ali izgleda su kontrolisali dosta manju teritoriju oko danasnjeg Drezdena i Lajpciga.

Vuk Mandušić

pre 3 godine

ali što se javljaju ove veštačke nacije iz susedstva i što pričaju o srpskoj istoriji kao nekoj legendi a da nije bilo te srpske istorije i oni kao narodi danas ne bi postojali

ja

pre 3 godine

@(Krsto, 16. avgust 2020 19:25)

Nemojte mesati vasa sadašnja osećanja sa prošlošću. Kakvi Crnogorci pre 1000 godina? Prema popisima stanovništva Crnogorci se kao 'nacija' pominju 1948.godine. Kako komentarišete činjenicu da se crnogorski kralj Nikola izjašnjavao kao Srbin i da 1909.godine 90% stanovništva Crne Gore se izjašnjavalo kao Srbi?

Lazar

pre 3 godine

U nedostatku sopstvene istorije prisvajaju tudju. Kada bi is srpske istorije izbrisali prisvojenu crnogorsku, srpska istorija bi u najvecem dijelu bila vazalna.

pismen

pre 3 godine

neka mi neko objasni kako mrtvim ljudima mozete menjati etnicku pripadnost, oni su se izjasnjavali kao x, sad pripadnici nacije y, koja se diferencirala pre 100 godina tvrde da su bili y (vekovima nakon njihove smrti)
hajmo ovako, jesu li rimski carevi rodom iz danasnje Francuske Francuzi?

Taurunum

pre 3 godine

Al su pukli ovi hrvati. Toliko ih ima na srpskom portalu kao što je b92 da to nije normalno. Toliko su opterećeni srbima da je to neverovatno, da razumem da ih u Srbiji ima 100 000 pa da razumem, ali oni iz Hrvatske prate nas portal i ostavljaju komentare. Znas kad bi preuzeo app nekih hrvatski novina i čitao i ostavljao konentare, nikad u životu jer me zabole ona stvar za hrvate i Hrvatsku.

Dejan

pre 3 godine

S ovakvim povjesničarima i tumačenjem povijesti nećete daleko dogurati...
(Miro ZG, 16. avgust 2020 23:20)

Pa ti brate Miro citaj Večernji list.

nenad

pre 3 godine

Ja sam Pavlovic. Nitko od mojih predaka nije bio Srbin.
(Dtagan, 16.
Bio je naravno sem ako nisi uzeo prezime zbog Zike Pavlovica iz popularne filsmske price Zikina dinastija ..a pre toga si se recimo prezivao Horvat ili Maroje ili nekim cistopolitickinepromenjenimbezuplivapolitike hrvatskim prezimenom)

nenad

pre 3 godine

Prvu Srbiju stvorio katilik Crnogorac Nemanjić. Što ti vladari “Srbi” ne nazvaše svoju državu Srbija, već Bosna, Zeta, Makedonija?
(bajke i basne, 16. avgust 2020 17:56)
zato sto tada nije bilo bitno ! Pa i italija se nije tada tako zvala , nemacka , turska , francuska , !

sremac

pre 3 godine

Kompleksi vas ubise, veli Srpska plemena iz crne gore ahahhahahahaha a Crnojevici utemeljivaci CG crkve i drzave... Hahaha vazda se presmijem kad vas citam hahahahah ??

Pero

pre 3 godine

21.vek, Balkan. Srbi i Hrvati, iskeženih zuba i zakrvavljenih očiju, reže jedni na druge spremni da se pobiju oko prezimena vladara. Istih onih vladara koji nisu marili ni za naciju, ni za veru, a pogotovo ne za živote svojih podanika da bi sedeli drugima na grbači i vladali.

Život je jedan. Manite se istorije, držite se svoje porodice i prijatelja. Živimo u doba kada je najlakše, najudobnije i najlepše živeti, samo treba biti dovoljno mudar i ne izgubiti glavu ili ličnu slobodu zarad tuđih interesa.

Radoznao

pre 3 godine

Za vreme srednjeg veka, a na pojedinim prostorima sve do sredine 19. veka pretežni deo stanovništva su bili kmetovi - poluslobodno stanovništvo koje je maksimalno u životu odlazilo do svog regionalnog centra. Osim sveštenstva, plemića i malobrojnog građanstva stanovništvo je bilo nepismeno. Sela su imala maksimalno par stotinjak stanovnika, desetak porodica, a ni gradovi su po populaciji po današnjim standardima bili selendre. Kmetovska zemlja nije se mogla ni prodavati, isključivo se nasleđivala, tako da ni ugovori nisu sklapani pismeno. Tako da je bilo i nepotrebno koristiti prezimena, ljudi su se poznavali po nadimcima. Samo kada je počela modernizacija, kada je ukinuto kmetsvo ( ili spahiluci), i kada je počelo oporezivanje od modernije države je došla potreba da se uvedu nepromenjiva prezimena. Većina napred navedenih "plemićkih" porodica nije koristilo ova prezimena, već su se u poveljama pozivali na neke svoje pretke, najznačajnije, ali je pitanje dali su to oni podrazumevali prezimenima, ili su to pozivanje na pretke činili da bi se pozvali na neke privilegije, prava koje je taj predak stekao. U Austrougarskoj je većina plemstva dobila prezimena manje-više kada i ostala raja, i to po svojim geografskim centrima ( najznačajnijim posedima).

Neko

pre 3 godine

Što neko napomenu, odakle Hrvata i Crnogoraca ovoliko na portalu koji je srpski, nas većinu vaši portali ne zanimaju, niti znam koji su. Drugo sve i da prisvojite sve te vladara što pokušavate, mi i dalje imamo jasnu istoriju, poreklo i vladare, čak se ne odričemo ni te činjenice da smo bili 500 godina pod turcima. Istina je čak da ne znam ni vašu istoriju, hrvatsku naročito, a vidim vi svi znate našu i dajete sebi da komentarišete. Pošto nas smatrate time čime nas smatrate, gledajte u sebe i u svoje kljuse, okrenite se EU pustite nas nama. I nemojte samo svojatati već ljude koji su već se i u novijoj a i u daljoj istoriji izjadnili kao Srbi. Svako ko se izjadni kao Hrvat, neka ga neka bude Hrvag ko sam ja da mu kažem drugačije, vrlo jednostavno zar ne.

nenad

pre 3 godine

Prezimena koja mi danas koristimo su nastala u 19. veku. Do tada kod Srba, kao i ostalih Slovena, koristili su se patronimi. Patronim se pravi tako se uz ime coveka doda ime oca na slican nacin kao sto se prave moderna prezimena. Dakle ako se neko zove Jovan, a otac mi se zove Marko, Jovan bi bio Jovan Markovic. Kada bi Jovan imao sina Petra, Petar bi bio Petar Jovanovic (dakle po ocu). Zbog toga prezimena mogu biti potpuno ista, a dolaziti od razlicitih naroda (Balsic moze biti i srpsko i hrvatsko i kako god drugo prezime) jer je Balsa istorijsko ime sa primorskih prostora (isto vazi i za biblijska imena koja cete pronaci kod hriscana). I naravno zbog toga istoricari moraju da anahronisticki daju imena istorijskim dinastijama.
(Krcko Orascic, 16. avgust
To vazi samo za krajeve pod turcima , vlastela i zapadno od Drine imali su 1000 godina drugo ime ( prezime ) veliki rod smo bili

Onoovo

pre 3 godine

Pre 200nak godina Crnogorci su imali problem da tadašnjom Srbijom jer su smatrali da oni imaju pravo na uspostavljanje nemanjićke Srbije o čemu je i sam Petar Petrović Njegoš pisao. Niko nije dovodio u pitanje da li su Srbi ili ne nego samo je dovodjeno u pitanje zašto Srbija uzima ulogu predvodnika srpskog korpusa. Zbog toga se tražila i pomoć Rusije. Danas bi neko da pravi Crnogorce kao naciju?! Hrvati su jedno od dva slovenska plemena koja su došla na južne prostore i to niko ne sme i ne može negirati. Može negirati neke kraljeve i uticaj Hrvata na deo istočno od Zagorja jer tu ih nije ni bilo niti su imali uticaj. BiH je specificna u meri da se uticaj prelivao neprestano, ali mnogo kasnije i tek sa slabljenjem Osmanlija, do tada to je bila teritorija naseljena Srbima.

Dr.

pre 3 godine

Ovi novokomponovani susedi što uče istoriju napisanu pre 20 godina na aparatima, ne mogu da shvate pravu. Ali redovno čitaju srpske pirtale, vidim. Uglavnom da bi pisali komentare.

Istina

pre 3 godine

Opet uzimste Crnogorske vladaoce i dinastije i pokusavatr da ih posrbite... kroz cijelu vasu istoriju pokusavate rupu od 5 vjekova kad ste sluzili turcima da popunite Crnom Gorom. Ne ide to tako

21VEK

pre 3 godine

1. MIT! Noin potop je uništio život na Zmelji pa svaki narod je morao od nekuda doći i da ima legendu o tome ako je nema nije autohtoni narod nego se odvojio od drugog/ih naroda a jedini od Južnih Slovena koji imaju takvu legendu su HRVATI.
2. SIMBOL! Svaki narod mora da ima svoje autohtone simbole a jedini od Južnih Slovena ih imaju HRVATI a to su Šahovnica(Sa kalendara Orion starog 5000g) i Hrvatski Pleter(Višeslavova krstionica 8vek) a 4C i Dvoglavi orao su simboli rimskog Cezara i Istočnog i Zapdnog Rimskog carstva.
3. ARHEOLOGIJA! Naučno dokazano najstariji razvijen narod u ovom delu Evrope su Histri(1200g p.n.e.) u današnjoj Istri a kojoj je neko maknuo to H da se eto slučajno ne vežu sa HRVATIMA.
4. VERA! Sloevni su u 7-8 veku iz poganskog višebožja(Perun) uzeli tada jedino Papino Hrišćanstvo a posle ih razdvojio raskol Crkve u 11veku a HRVATI nisu izdali Papu jer oni koji jesu su završili u 500g ropstva sa kojem je došla i mržnja.
5. JEZIK! Poljak Stanislaw Hozjusz 1559g piš da je hrvatski jezik majka svih slovenskih jezika(madre lingua) a Faust Vrančić 36g posle piše prvi hrvatski i evropski riječnik a tu su i hrvatska imena meseca u godini.
6. IME! Najčešće Slovensko prezime je HORVAT(Svi o tome ćute) i najčešće ili drugo najčešće je kod svih Slovenskih država.
7. GENI! Evropska analiza gena srećne 2013g je pokazale da taj najstariji južnoslovenski gen u najveći odsto u Evropi imaju zamislite vi to baš HRVATI.

Boske

pre 3 godine

Fali tu puno turskih prezimena...
(500godina, 16. avgust 2020 19:05)

Ooo, Turčin progovorio srpski?! Svaka čast, aferim! Službenik ambasade, ili?

Monty Python

pre 3 godine

Ovo pokazuje da su Srbi naseljavali današnju Srbiju, Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju oduvek. A sada taj narod svojataju nekie novostvorene nacije koje postoje od komunista i amerikanaca.

lal

pre 3 godine

@mile: mozda je hrvatski majka svih slovenskih jezika... ali majka ne moze da rodi dok cale ne napravi... tako da znate ko vas je j........ ;)

Znalac

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Mile, 16. avgust 2020 22:19)
hahahaha bravo Mile hahaha jos da si rekao da Vatikan i Papa licno poticu od Hrvata, bio bi kompletan hahahahaha
bre nije vas bilo na karti do pre 102 godine i ti si neke nacije stvarao, koje su 10 puta vece od tvoje (Poljaka ima 40 miliona). Jeli, jel ti to stvarno mislis ili si sanjao?!
hahahaha sve u svemu sjaajan si hahaha

Znalac

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!
(Nile, 16. avgust 2020 22:47)
Hahahaha ovaj je apsolutni pobednik hahaha
Hrvata nigde nije bilo do 1918te a on prica o 11 veku. I on poverovao u silne hrvatske kraljeve, samo jos da im nadjemo grobove i istorijske spise hahaha e sta sve necu procitati hahaha

Crna guja

pre 3 godine

Ako imate bilo koje od ovih prezimena to samo znaci da vam je predak oslepeo, ubio, zatvorio, iskeko jezik, spalio svog brata, sina , oca , majku a bogami i kuma da bi bio/ ostao na vlasti. Sve u svemu nista za pohvalu.

History

pre 3 godine

Pa i Stefan Nemanja je bio katolik, dok je Stefan Prvovencani krunisan kao katolik i to ga krunisao Papin izaslanik. Sta je tada bilo cudn promeniti veru, Nemanjici su je menjali kako vetar duva.
-->(hop, 16. avgust 2020 21:41)



Nemanjići nisu bili katolici, to je najobičniji spin, jer kako onda objašnjavaš činjenicu da:

1. da je rođeni brat Stefana Nemanje, Miroslav Zavidović naručio za sebe i svoju braću pravoslavno jevanđelje, danas poznatije kao Miroslavljevo jevanđelje i to pune 33 godine pre pomenutog krunisanja ili
2. kako objašnjavaš činjenicu da su sve Nemanjićke crkve od Stefana pa na ovamo isključivo pravoslavni hramovi ili
3. kako objasniti činjenicu da se Stefan Nemanjić, kasnije Prvovenčani oženio katolkinjom Anom u pravoslavnoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Raškoj?
Nemanjići nisu bili katolici, ali su koketirali sa papom baš kao i sa Vizantijom i njenim patrijarsima, sve je to bila politička igra u to vreme.

Srba

pre 3 godine

@ bajke i basne

Moderne nacije nastaju dosta kasnije od 14. veka. Sta mislite, kako su se zvale ponaosob razlicite drzavice koje je Bizmark "utopio" u jednu Nemacku? Da li se bar jedna od njih zvala Nemacka (Deutschland)?
(R.P.F., 16. avgust 2020 20:19)
Ne da se nijedna nije zvala tako vec Kajzer nije htio da mu stoji "njemacki kajzer", vec "kajzer Njemacke" bas da ga ne bi u taj korpus naroda uvrstili. Bio je Prus. E jedino kod Srba izgleda nema naroda prije njih, oko njih, samo su oni svudje i oko sebe. A to sto u Srbiji, da ne dodjose naveliko iz Bosne i Crne Gore, bi naveliko zivjeli neki uber Srbi koji jedva da govore razumljivo za ove ostale...

Taras Buljba

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!
(Nile, 16. avgust 2020 22:47)



Srbi imaju svoju crkvu i svog patrijarha i ne robuju nikome, za razliku od vas koji robujete rimskom imperatoru papi i njegovim legijama sa zapada.

Јабучило

pre 3 godine

Hahahaha Crnojevici i Balsici srpske dinastije. Jos malo cete reci da je Njegos u stvari rodjen u Krusevac pa je na Cetinje samo studirao. Sto rade braca .. hahaha :)))
(Nikola MNE, 16. avgust 2020 20:47)

Изабра једног од највећих Срба за пример и мисли да је паметан.

Koja

pre 3 godine

Čitam gluposti ovih tako nazovi hrvata i mogu samo da im poručim mi smo bili Carevina i Kraljevina a vi nikad nebiste ni drzavu imali da vam je nedade naš Kralj zato Srbi budite ponosni jer da oni imaju ovakvu istoriju nebi se moglo od njih ziveti koliko bi se hvalili

Sallas

pre 3 godine

Ja bih podelio neka svoja razmisljanja.
Pripadnost naciji i kulturnom korpusu jedne nacije nisu kategorije koje su nepromenljive, mrtve i onda ih treba secirati i izicavati kao takve.
I nacija i kultura su pulsirajuce i zive i mi kao pojedinci mozemo raditi na tome da kroz nas nivo reprezentujemo naciju i svoju kulturu na najbolji moguci nacin i nista vise od toga, a ako postanemo znacajni eto mozda nas i istorija upamti.
Dakle u samo jednoj ili dve generaciji se od Srbina moze postati Nemac i naravno i obratno, ali neka licnost pripada određenom nacionalnom korpusu i ako to ostane zapisano to je prosto tako.
Onaj ko je autor teksta sigurno ne bi iznosi plemicke srpske porodice bez ikakvog izvora, pa se ja necu tome mnogo ni posvetiti u svom komentaru.
Ono sto je cinjenica je da krooz dalju ili blizu istoriju Srbi jesu na ovim prostorima najbrojniji narod i narod koji je uspeo okupiti i sebe i druge oko nekakvih ideja i stvarati drzave koje su igrale nekakvu ulogu u geosvetskoj politici.
Danas kada Srbi nemaju taj kapacitet zivimo svi u malim drzavam, protektoratima.

Ortodox

pre 3 godine

Vidim gomile fanatika koji su poslednjih godina naučili novohrvatsku istoriju i isprani im mozgovi. Pravi Hrvati su bili jedino u Zagorju i to je to. Nikakvi Hrvatski kraljevi nisu postojali

Miro ZG

pre 3 godine

Mene samo zanima da li se nekada naši istočni susjedi zapitaju zašto nitko od njihovih susjeda s njima ne želi imati posla? Što to ima u vama? Ili stvarno mislite da su svi drugi u krivu, a vi u pravu? S ovakvim povjesničarima i tumačenjem povijesti nećete daleko dogurati...

goga

pre 3 godine

Samo daj Srbinu ovakvu temu i odmah kreće borba i obrana srpstva, jer sve je srbijai sve je srpsko. Niko drugi nema jezik, samo Srbi. Bas smo jadni i bedni, sami sebe žalimo. A mi? Manjina u Evropu, svetu i religiji! Prestrašno

Vuk

pre 3 godine

(janjicari, 16. avgust 2020 21:51)

Prvo ćeš da nauči šta znači prvo venčani, a posle komentariši. I to nema nikakve veze da li je srpski kralj ili ne. To je čovek koji se prvi venčao krunom. Tačka. Dalje sam tumači.

ja

pre 3 godine

Vidim da neki ovde tvrde da Srbi nisu imali prezimena do 19. veka. Netačno! Moji preci su došli sa Kosova u Srem u 1700tim. Prezime Rakić. Što se Srba katolika tiče, preci sa druge strane su mi pokatoličeni i pohrvaćeni na silu. Pored katoličke crkve u selu stoji crkvica iz 14tog veka, pravoslavna.

dr Milan St. Protić

pre 3 godine

Mi Srbi smo opterečeni megalomanijom pod svaku cijenu.
Megalomanijom i mitomanijom i to plačamo tako skupo,
dok nas ne budu iskorjenili. Dok nestanemo kao narod,
mi Srbi se nećemo opametiti.

Plemić

pre 3 godine

Meni su Vojinovići preci sa dedine strane mada se tako ni deda ni oni nisu prezivali a baba je od cetinjskih Petrovića. Nikad od njih nisam čuo da smo nešto drugo nego Srbi. Nažalost odavno nisu živi a i ja sam mator čovek ne priliči mi da lažem i da kvarim sećanje na njih. Nastavite sa prepirkom i vređanjem jer nije ni blizu onoga kako su se npr. Vojinovići među sobom klali. Običnom čoveku je i danas isto kao nekad, gleda kako da preživi a uvalili mu nacionalni ponos da gine za interese vladajuće klase. Samo se rokajte...

Goran Loznica

pre 3 godine

Vi Srbi nemate svoju istoriju pa prisvajate Crnogorske vladare Balsice, Crnojevice, Petrovice ?? eto takva vam je sva istina vasa
(ivano75, 16. avgust 2020 22:27)
A Crnogorci su poreklom iz južne Afrike?

Gravedigger

pre 3 godine

Moje prezime nije medju ovima. Zasto nigde na ovom spisku nema Bogdanovica, Velickovica, Ilica, Kovacevica, Markovica, Mitrovica, Petrovica, Milutinovica, Marinkovica, Milosevica, Ostojica, Miletica, Matica...Za polovinu ovih prezimena sa spiska nisam cuo u danasnje vreme. Jos nisam upoznao nekoga da se preziva Nemanjic, Hrebeljanovic, Lazarevic, Mrnjavcevic ili Dragas.

Јабучило

pre 3 godine

Vi Srbi nemate svoju istoriju pa prisvajate Crnogorske vladare Balsice, Crnojevice, Petrovice ?? eto takva vam je sva istina vasa
(ivano75, 16. avgust 2020 22:27)

Да није обратно? Проучи када и како је настала црногорска нација. Али не вреди, образа немате...

Goran Loznica

pre 3 godine

Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore.
(bokica, 16. avgust 2020 16:44)
A šta su bili?Englezi,Španci,Italijani?U dilemi sam velikoj...

Nile

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!

Милорад ®

pre 3 godine

Оклен ови Хрвата и Црногораца оволико на порталу. Имам нет од 1998, не знам један њихов портал да убодем.

nevski

pre 3 godine

@ Commentator
Kako čoveče crnogorske dinastije,kad se bre prvi put spominje termin Crna Gora,nesrećo.
Posle sve ove Srpske Gospode(Jer su tako sebe zvali)koje si ti nabrojao...
Dajte ljudi,poštujmo Slovence,Hrvate,Bosance,Bokelje,Ovi,ovi su naši,setiće se sami čim Milo zglajzne za koji mesec s vlasti.
Ako se ne sete,nek pitaju Đedove i Prađeđove ,oni starine znaju,na kapi im piše!

Mile

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).

Стеван

pre 3 godine

Твртко Котроманић је био католик. Нисам знаО да има и Срба католика?
(јајце, 16. август 2020 17:09)
Ево само неких:

Иво Андрић, Руђер Бошковић, дон Лујо Војновић, дон Јаков Групковић, Матија Антун Рељковић, фра Андрија Качић, Иван Гундулић.
Дум Иван Стојановић, угледни католички свештеник, писао је: „Србин сам по поријеклу и по чувству, католичка ми црква то не брани, јер је она универзална; кршћанство ме учи, да љубим ближњега, па ко је ближи од српскога народа? Звало би се не бити кршћанином, кад би се вјере ради од свога народа одбио и његовијем непријатељем постао.“

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

(janjicari, 16. avgust 2020 21:51)
(Banja Luka, 16. avgust 2020 21:49)

U pravu ste, super je kad ne moraš da se držiš činjenica. Humor odmah dolazi do izražaja.

Kontra

pre 3 godine

Branko je neko ko brani a na srpskom bi bio Odbranko ko i branitelj šta bi bio odbranitelj ko šta je i obrana u nogometu odbrana...ali možemo se mi zezati sa ovom mitomanijom ALI kako Hercegović može biti Srbin da neko pojasni?

ketiS

pre 3 godine

Komentatori iz Hrvatske ili Crne Gore nikako ne mogu da shvate da se istorija ne cita tako, sto se sadasnjost preslikava na proslost. U srednjem veku su od danasnjih juznoslovenskih drzava postojale SRbija, Bugarska i Bosna, koja se oslanjala na politicke i kulturne tradicije Nemanjicke Srbije. Srednjovekovna Srbija je balansirala izmedju Rima i Carigrada, te shodno tome verske podele nisu imale nikakav uticaj na tada ionako nepostojeci pojam etnickog identiteta. Razumem da je vama jako tesko da to shvatite, ali to s druge strane govori kakvu "istoriju" vi u svojim skolama ucite. To se u ozbiljnim naucnim krugovima naziva, pseudoistorijom!

hop

pre 3 godine

@max
Pa i Stefan Nemanja je bio katolik, dok je Stefan Prvovencani krunisan kao katolik i to ga krunisao Papin izaslanik. Sta je tada bilo cudn promeniti veru, Nemanjici su je menjali kako vetar duva.

123456789

pre 3 godine

По паду средњовековне државности Срби су тек под кнезом Милошем усталили презимена, пре тога су сви носили презиме по оцу.
Тако да је то све неухватљива територија.

Deli

pre 3 godine

(Maja, Zadar, 16. avgust 2020 19:46)
Uzivaj u našem drustvu na ovom sajtu, pošto dole kod vas ,ovi Srbi kojih se bojiš neće doći . Kad bi nas upoznala ,videla bi da smo svi gostoljubivi i tebe bi svi gledali sa simpatijama kada bi rekla odakle dolaziš . Dali bi ti trpezu i postelju . Poseti Beograd svideceti se i grad i ljudi . Sve te lazu o nama . Upitaj se gde su sad tvoje komšije Srbi kojih više nema u tvom susedstvu ? Njihova imena i prezimena su ista kao naša na Kosovu u Srbiji,Republici Srpskoj , Federaciji, Crnoj Gori , Makedoniji ,svuda gde živimo , a takva ista imena i prezimena imaju ljudi koji se izjašnjavaju kao Hrvati !? Zar ti nije palo napamet da su to Srbi koji su primili Katoličku veru da ne bi stradali kao tvoje komšije iz Zadra kojih više nema ? Kao npr vas premijer i poglavnik uostalom .
P.S. Mi smo bili carevina ,a vama je nas kralj omogućio državu ,tako da mućni glavom ,nije sve tako kao što te ćaća učio .

janjicari

pre 3 godine

Crnojevic je krunisan za kralja 150 godina prije Stefana "Prvovencanog". Kako prvovencani, ako je postojao "srpski kralj" mnogo prije njega. Do skoro ste u svojim knjigama pisali da je Stefan bio prvi kralj Srbin. Sada ispade da su svi Srbi. Ni sami ne mozete da se snadjete u svojim izmisljotinama.

Zurkolomac

pre 3 godine

Fali tu puno turskih prezimena...
(500godina, 16. avgust 2020 19:05)

Mora da boli spoznaja da nemate ni istoriju, ni kulturu, ni jezik.
Ali je zato prelepa spoznaja da morate koristiti srpski jezik, jer svoga nemate...

Prava informacija

pre 3 godine

Да ли се презивају по Мрњавку некаквом Мрњавчевићи?
Да нису ипак по Вукашину Вукашиновићи?
Чудно то мало.

Zvezdinho

pre 3 godine

I jos jedan komentar za Milogorce. Crna Gora je srpska, ne postoji crnogorac kao nacija vec kao geografska odrednica. Nemanjici su poreklom sa danasnjeg prostora Crne Gore kao i neke kraljevske i despotske porodice i deklarisu se kao srbi. I ovi sto pisu da su neki bili katolici, to nema nikakve veze sa danasnjom religijom i verom. Tvrtko I Kotromanic se krunisao u manastiru Mileseva. Sto bi se krunisao u srpskom manastiru ako nije imao veze sa srbima?

Rynchinoi

pre 3 godine

@LowKeyLeysmith: Naše podguzne muve bi sve uradile za jedan otpad od gospodara.

Moja porodica se pominje još u 6. veku u grčkim izvorima i Solunu. I Srbi smo, ne Vlasi ili Tračani.

Bobovac

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Наравно да има, само у Хрватској их живи близу четири милиона.
(питам за друга, 16. avgust 2020 17:33)

@ Zašto žive u Hrvatskoj? Svaki narod svoju državu zove svojim imenom. Prvu srpsku državu napravi Crnogorac katolik. Vlasi, Romi, Bugari, Turci, Mađari, Bošnjaci, Slovaci, Hrvati, Crnogorci, Rusini, Makedonci, Albanci... sve to zivi na teritoriju Srbije a mnogo od toga se posrbilo. Đe li su pravi Srbi pitam se? Zašto Raška a ne Srbija? Rasi dali ime državi po svom imenu. Bosna je imala svoje vladare, svoje simbole, svoje pismo, svoj novac, svoju religiju.

Srb

pre 3 godine

Baš dosta komšija čita ovu vest, zanimljivo. Ako nekome nije jasno i misle da mi lažemo neka obiđu stara groblja u Srbiji i neka vide šta na njima piše. To što su komunisti palili knjige po crkvama i manastirima da bi mogli da pišu istoriju kakva njima odgovara i da bi mogli da stvore nove narode i time oslabe Srbiju ništa neznači. Na spomenicima piše ko smo, čiji smo i čime se koji čovek bavio. Dali smo vam slobodu i imate države u granicama dokle je Srpska čizma došla i to vam nije dovoljno, hoćete i ime i poreklo da nam uzmete e pa neće da može.

Istina

pre 3 godine

Mi Bunjevci smo nekada bili Srbi katolici kao i Sokci.No,Sokce su sve pohrvatili,a mi smo ostali Bunjevci,ponosni na svoje poreklo.Srbi su nam najveca braca,a Hrvati najveci neprijatelji!

Banja Luka

pre 3 godine

Tvrtko kotrmanović je bio hrvatski kralj Bosne i grob mu je u katoličkoj franjevačkoj katerdali Sv.Nikole i nije okrunjen u Mileševu nego gde mu je grob u mestu Mile kod Viskog.

Vera

pre 3 godine

Najčešće prezime među sviom Slovenskim narodima vam je hrvatsko HORVAT a onda Novak koje je drugo najčešće u Hrvatskoj ali eto to se ne piše nego se tera ova srpska klasična mitomanija.

Zvezdinho

pre 3 godine

Koliko ovde ima neznalica... Sve Berlinsko-Becka skola.
Prvo bih spomenuo da u tekstu nema A.
Mozda nisu culi za Nikolu Altomanovica sina Altomana Vojinovica. Jedan od znacajnijih vladara.
A za ove sto kazu da mi prisvajamo Kotromanice. Tvrtko I Kotromanic je sebe proglasio kraljem Srba, Bosne i Pomoravlja. Znaci Srba - kao naroda, Bosne kao zemlje kojom je vladao i Pomoravljem - zemljom kojom je vladao. Nigde ne pominje bosance, bosnjake ili hrvate. Deca Stefan Tvrtko ll Kontomanic, Stefan Ostoja Kontomanic i Jelena Kotromanic ( sve bosanska i hrvatska imena).
I da vam jos jednom pojasnim Car Dusan Silni se bio car Srba i Grka, znaci dva naroda, a Tvrtko se proglasio za kraljem Srba ( pise u njegovoj povelji) znači nema drugih naroda sem Srba.
A vi ostali izmisljajte svoje kraljeve, junake i sve ostalo a drzavu niste imali do 1945 NDH i 1995 BIH.
Kod nas Srba je uvek bilo lose sto smo ratovali jedni protiv drugih, kao u Game of Thrones.
Bilo je mnogo srpskih velikasa i sprskih zemalja a ostali nek se pomire sa tom cinjenicom kao i da njihove drzave i nacije nisu postojale do 19, 20og veka.

Stalker

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni.
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin?
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.
(Hrvat bez zlobe, 16. avgust 2020 17:11)

To je verovatno taj Višeslav čija je i krstionica, ne postoji hrvatski knez Višeslav, a da istorija zna za njega. Ko vas je vezao za njega kao i onaj koji je vezao Srbe sa Stefana Nemanju dobro je zeznuo i jedne i druge. Inače bilo koja jedinka koja se veže za vođe je u velikom problemu kao biće bivstvujuće. Probaj da proguglaš malo za Višeslava pronaćićeš valjda nešto, a ako te ovo više zanima pročitaj "Srpsko pomorje od 7. do 10 veka" od Đorđa Jankovića i "Srpske zemlje pre Nemanjića" od Marka Aleksića. U pitanju su ozbiljni naučnici, arheolozi, da ne pomisliš da su neki pseudoistoričari. Imaš i emisije gde je Marko gostovao i mislim da baš govori i o toj krstionici.

Bzvz

pre 3 godine

Svi ovi ako nisu pobegli u Ugarsku, Dubrovnik ili Veneciju su se odmah po dolasku Osmanlija poturcili i postali spahije ili su ubijeni. Njihovi potomci ako ih ima nismo mi. Prosto to su istorijske cinjenice.

Nikola MNE

pre 3 godine

Hahahaha Crnojevici i Balsici srpske dinastije. Jos malo cete reci da je Njegos u stvari rodjen u Krusevac pa je na Cetinje samo studirao. Sto rade braca .. hahaha :)))

delaga

pre 3 godine

Vidim ovdje toliko neznanja i komentara pogotovu od strane ovih novokomponovanih nacija. Iznesite argumente gospodo za svoje tvrdnje a ne da svojatate nesto koristeci se kontekstom modernih shvatanja nacija, sto je nonsens. Kao Srbin iz Bosne ciji su preci dosli iz Hercegovine pocetkom 19. vijeka imam pravo da iznosim svoj stav jer je moje povezivanje sa prostorom koji se naziva BIH od pamtivjeka..
Za Maju iz Zadra:
Volio bih da mi Maja odgovori na ove cinjenice pa cu onda uzeti u razmatranje njene stavove, citat: "1874. se u Dubrovniku osnivaju: Pevačko društvo "Sloga", Dubrovačko radničko društvo, Dubrovački glazbeni zbor, a 1887. i Zadruga Srpkinja Dubrovkinja. Zatim, slede: Srpska dubrovačka akademska omla-dina - 1900, "Srpska zora" - 1901, Gimnastičko - sokolsko društvo "Dušan Silni" - 1907. i Matica srpska - 1909. Ćirilična izdanja knjiga i novina, izdavana su u štamparijama Pretnera i Mate Gracića.
Jedan od najuglednijih novčanih zavoda u Dalmaciji, bila je Srpska štedionica u Dubrovniku, a važan doprinos privrednom razvoju Dubrovnika dolazio je iz Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga. Najpoznatije srpske novine u Dubrovniku bile su "Dubrovnik". Ovaj srpski list pratio je, redovno, aktivnosti svih srpskih društava i ustanova. Posebno je, svake godine, prikazivao svetosavske proslave." Hvala unaprijed.
Za ovu gospodu koja tvrde da su Kosace katolici mogu samo reci ili je bezobrazluk ili neznanje. Za neupucene pogledajte zaduzbinu Kosaca u Novom Gorazdu i crkvu Sveti Georgije koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Da li znate kako je uopste nastao termin Hercegovina?
Sveti Sava dok jos nije bio zamonasen bio je srpski princ koji je od oca dobio Zahumlje na upravljanje.
Posle njegove smrti oblasti Zahumlja mijenjaju naziv u Vojvodstvo Svetog Save. Kosace koje vladaju tom oblascu nose titulu "Vojvode Svetog Save" ili "Hercog od Svetog Save" po germanskoj verziji titule vojvoda. Tako da gospodo vase komentarisanje bez argumenata je SRAMOTNO! Objavite mi komentar.

R.P.F.

pre 3 godine

@ bajke i basne

Moderne nacije nastaju dosta kasnije od 14. veka. Sta mislite, kako su se zvale ponaosob razlicite drzavice koje je Bizmark "utopio" u jednu Nemacku? Da li se bar jedna od njih zvala Nemacka (Deutschland)?

Srba

pre 3 godine

Čudno, meni baš Crnojevići rekoše da su srpskog porekla oduvek bili. Doduše, tvrde da su sad Crnogorci ali od pre nekog vremena (godina) kad se formirala nacija, ne znam zašto. Bolji izvor nećete naći.
(Svetolik Popadic Backo, 16. avgust 2020 19:52)
Koji Crnojevici, druze? Crnojevici iz Srbije? Pa tih nema u Crnoj Gori, a u Srbiji imas i Petrovice, i Jovanovice, evo sad cujem i Crnojevice... Sve Srb do Srba. U Crnoj Gori nema Crnojevica, a oni pronalaze neke tamo s koca i konopca koji su bili bijeda pa odlucili da se prezivaju kao neka kraljevska loza iz proslosti.

Jednodžeki ok

pre 3 godine

Proslavljeni češki pisac Milan Kundera je dobio ime po srpskom kralju Milanu Obrenoviću,a poznati češki režiser Miloš Forman po Milošću Obiliću. Česi su uvijek bili tikva bez korjena.

max

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Samo sto ne znam kako je mogao da se krunise za kralja u pravoslavnoj Milesevi ako je bio katolik?

Vuk

pre 3 godine

Igrom slucaja sam saznao da sam plemickog porekla ali nije u pitanju ni jedno od ovih prezimena. U pitanju je zenska linija Nemanjica ali ne ova koja se ovde pominje. Ako je pricna tacna, Vukanova cerka/unuka se udala za nekog hercegovackog kneza, koji je umro mlad, a ona je nastavila da se brine o deci koja su ostala jako mala posle njegove smrti. Kad su porasli njeni naslednici su promenili prezime majci u cast, prema njenom imenu, sto je generalno prilicno retko u svetu da imate prezime po zenskom imenu, mada kod Srba ima vise takvih primera. Uglavnom potomci te zene su ostali dugo u hercegovini dok se deo njih kasnije preselio u centralne i podrinjske delove bosne.

miro split

pre 3 godine

Potomci kmetova se svađaju jesu li im feudalna gospoda koja su živili na grbači njihovi predaka bili Hrvati, Srbi ili Kinezi.
Jesu li Kotromanovići bili Hrvati, Srbi ili Bosanci vašem pretku je bija isti đava. Ujutro bi ga probudija pivac i tovar iz štale, motiku na rame i ajde u polje kopat cili dan da bi Tvrtko i njegova žena mogli glumit plemstvo.
Kad mu je sa grbače sjašija Nemanjići, uzjašija ga je Kotromanić, a kad je ovi sletija sa leđa odma se udpeja Mehmed paša Sokolovi.
I tako stalno. Iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće.
Mate kopa i misli se ko ga jaše danas?
Hrvat, Srbin, Bosanac ili možda Slovenac...

mile hund

pre 3 godine

Poznata je cinjenica da su Srbi dobili prezimena u 19. stoljecu medju zadnjim narodima u Evropi ali to ih ne sprijecava da prisvajaju tudja prezimena

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Za sve koji su zapenili kako Kotromanići i ini nisu Srbi - besmislica. Pomenuti su i te kako bili Srbi. Naime, Srbi je stari ethnonym za sve Slovene. I nema veze sa terminima "serv" / "serf" i slično. To je tzv. false etymology; kao i tvrdnja da reč Sloven / Slaven potiče od reči "slave". Sad, da li je Srbi istodobno i endonym, ili pak exonym je nešto što bi verovatno trebalo ispitati. Današnji Srbi su zadržali to ime, kao i Lužički Srbi (iliti Wenden, mada oni ne vole da ih se tako zove), a u i Šleziji i Pomeraniji, nije retko naići na to da se lokalno stanovništvo naziva Srbima.
BTW, Srbi nemaju prezimena tek od XIX veka CE, kako neki ovde tvrde. Istina, u centralnoj Srbiji je tokom turske okupacije vladao patronymic sistem - da se tako izrazim - da li u nekakvom pokušaju da se doaka okupatoru, ili veorvatnije zbog činjenice da sami okupatori nisu imali tradiciju klasičnih prezimena (sve do Ataturkovih reformi). Zbog čega se samo misli da nije bilo prezimena. Ali među Srbima postoji duga tradicija klasičnih prezimena. Naročito među Srbima s područja Dalmacije (neka od tih prezimena datiraju iz XII i XIII veka CE)...

Svetolik Popadic Backo

pre 3 godine

"Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore."
Čudno, meni baš Crnojevići rekoše da su srpskog porekla oduvek bili. Doduše, tvrde da su sad Crnogorci ali od pre nekog vremena (godina) kad se formirala nacija, ne znam zašto. Bolji izvor nećete naći.

Štale Habzburga, tradicija duga milenijum

pre 3 godine

Srbi nemaju nijednu tradiciju duže od 30 godina!
(MIRO, 16. avgust 2020 16:27)

Istina. Tako dugačku tradiciju timarenja konja zaista nemamo.

Zagor

pre 3 godine

@Brajan: "KARADJORDJE JE PETROVIC ,NJEGOS JE PETROVIC, KRALJ NIKOLA JE PETROVIC." Upravo sam hteo to da napisem. A nigde na listi prezime Petrovic.

Maja, Zadar

pre 3 godine

@(jedan od mnogih, 16. avgust 2020 17:37)

Ono što je meni zanimljivo kod vaših "Srba katolika", pa ako mi b92 dopusti komentar, je to da vi, kao "Srbi katolici", uopće nemate katolička imena ili imena koja nisu izvorno katolička, ali pripadaju katoličkoj imenskoj kulturi, duhu i tradiciji. Vi u svome narodu i imenskoj kulturi i tradiciji nemate imena kao što su Franjo, Dominik, Roko, Mario, Robert, Karlo, Dino, Marin, Bernard, Dujam (Duje), Klara, rijetko Martin (to ste ime usvojili novijeg datuma, kao i Karlo, Robert i Dino, ali kod vas je rijetko i ne pripada vašoj imenskoj kulturi, duhu i tradiciji koja je pravoslavna, istočna), i t.d. Čak ni ne slavite blagdane tih katoličkih svetaca s gore spomenutim imenima, nemate katoličku kulturu, tradiciju i običaje, nemate katoličke crkve koje su "Srbi katolici" sagradili, u Srbiji, kamoli u drugoj državi (pustimo sad vaše svojatanje Dubrovnika, Boke kotorske, Dalmacije). A ako bi i dali svojoj djeci ta katolička imena, u ovom obliku jer drugoga nemate, optužili bi vas vaši sunarodnjaci da ste djeci dali hrvatska imena ili zapadnjačka, katolička. Je l' sad vidite sav apsurd "Srba katolika"? Pravite "Srbe katolike" od tuđih naroda i na tuđem teritoriju. "Srbi katolici" jednostavno ne postoje, još od Velike šizme, a pogotovo otkad je vaš svetitelj Sava osnovao SPC. Oni koji su bili dotad katolici, pretopili su se tada u pravoslavce. To je, na ovim prostorima, jednostavno, povijesni usud.

Krsto

pre 3 godine

Ko nema svoje krade tudju istoriju zalosno Srbi sto ucite Crnogorci su imaju svoju 1000 godina istoriju Voislavljevici Balsici Crnojevici Petrovici

Pazarac

pre 3 godine

Zaboravili ste Adama I Evu kao prve Srbe na
(Cuj Kotromanici Srbi?, 16. avgust 2020 16:26) # Link komentara

Nisu zaboravili nego su oni poturice!

BH Liberal

pre 3 godine

Komicno kad vidis Srbiju I Hrvatsko kako se svadjaju oko necega sto pripada Bosni.
Hrvati pod Madjarima a Srbi pod Turcima valjda nisu imali sansu da razviju svoju vlastitu istoriju pa moraju da kradu Bosanasku I Crnogorsku.

realno

pre 3 godine

zanimljivo, na srpskoj vikipediji su hrvatinici bosanska vladaraska obitelj, a svi ostali racunajuci I kotromanice srpska. Cista mitomanija.

tom pus

pre 3 godine

Moji su Živkovići od 1845...pre toga bili Đurđevići,krsna slava sveti nikola,doseli li se pre prvog srp.ustanka iz stare hercegovine....tako piše u crkvenoj knjizi...u kolubarsku šumadiju!

kvasnik_mile

pre 3 godine

Vidim ima onih kojima dosta smeta srpsko svojatanje, a na svoja pomno cute. A kako i ne bi jer do maksimalno pradede da zagrebes eto ti ga Srbin. Niko ne osporava njihove posebnosti i to da su sada zasebne nacije. Jedino je pitanje kada su, od koga i kako nastali ;) primeri su iskljucivo u jednom smeru. Izrugivanja tipa Adam i Eva uvek dobro dodju kada argumenata nema.

acca

pre 3 godine

Koliko hrvata ovde komentariše , neverovatno.Ja nikad ne čitam njihove sajtove i nije mi jasno sta dobijaju sa tim ostavljanjem komentara.
(jaBre, 16. avgust 2020 17:31)

To je ono sto su otvorili regionalni centar u CG a verovatno i Hr. za uticaj na internetu, za kreiranje javnog mnjenja!
Ima neki naziv kako ga oni strucno zovu al u prevodu to ti je to gore napisano!
Hoce i bez opaljenog metka da nam diriguju i kontrolisu Srbiju! Pamet u glavu Srbine!!!

Ivan

pre 3 godine

Jel to bilo slovensko pleme "crnogorci"? Ako se danas osecete kao crnogorci a ne srbi iz crne gore, u redu, vasa stvar. Ali da druge pokusavate da ubedite u to, je istovremeno i smesno i zalosno

Maky

pre 3 godine

@Tvrtko, druže proveri po kome je Hercegovina dobila naziv, a što se dubrovačke književnosti tiče uputio bih te na hrvatskog istoričara Natka Nodila i njegovu izjavu o tome kojim se jezikom pričalo u Dubrovniku, a ukoliko to nije dovoljno baci pogled na austrougarski popis za Dubrovnik iz 1890. godine.
(Lojpur, 16. avgust 2020 18:11)
U to vreme ni jednog jedinog Hrvata nije bilo u Dubrovniku!
Odjednom su posle 55 god si katolici Hrvati...paz majku mu!

a

pre 3 godine

Do 1941. postojale su Dubrovnik,Slavonija,Dalmacija i hrvatska kao
odvojene celine.1945. tito "gumicom" briše ove tri koje se "utapaju"
u ovu 4.Prvi put u povijesti(istoriji) ,ali to je još uvek republika
u okviru federacije.Dakle prezimena su sve samo ne hrvatska.Držić,
Vlaho Bukovac,...su slavili svetog Vlaha.Pa vi Srve zovete Vlasi.

76er

pre 3 godine

Ја знам да сам потомак Орловића Павла, барјактара Кнеза Лазара у бици на Косову. Има нас његових неколико стотина потомака, који и не знају то. Једна од јавности познатијих је и уметница Марина Абрамович. Поздрав.
(Александар Милић, 16. avgust 2020 17:14)

Ja sam potomak Juga Bogdana, e...

oberin martel

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Kotromanića je bilo i pravoslavnih i katolika.

Srba

pre 3 godine

Ne znam kad sam cuo da se neko preziva Balsic... Voislavljevic... Bar u CG ih nema, gdje bi trebalo. Logika da su to bili, kao svi gospodari tog vremena, tlacitelji obicnog naroda, pa kad su padali u moci mijenjali prezimena jer nije bas bilo pametno prezivati se Balsic, nebitan si, a preci i rodjaci ti gazili sirotinju.

nedostizni

pre 3 godine

Ljudi, istoriju ne možete da tumačite iz današnjeg ugla. Tada u prošlosti ljudi se nisu delili na Srbe i ostale. Nacionalna svest je nastala mnogo kasnije. Ostaje činjenica da na ovom prostoru živi samo jedan narod koji se puno mešao i sa komšijama i domicilnim stanovništvom. Nemoguće je sačuvati čistoću genoma jednog naroda u periodu od hiljadu i po godina. I mada nemam dokaz ali nešto, se čini da kada bi mogli da se vratimo u prošlost, svi bi ove likove iz dinastija zvali tajkunima :)

dimitrije

pre 3 godine

Najsmesniji su mi ovi za Crnojevice kao nisu Srbi! Arsenije III Čarnojevic ( Crnojevic) Patrijarh Srpski, direktni potomak rodjen na Cetinju 1633 godine. Ljudi kako imate obraza lagati pored ovako krupnih cinenica. Bio Patrijarh Srpski a nije Srbin...Boze me sacuvaj. Inace moji su iz CG od vajkada Srbi i ima zapia o prezimenu iz XIV veka. Sad ce mene neko uciti ko sam i sta sam. U pamet se novopeceni...

Nenad

pre 3 godine

Crnogorski kraljevi i feudalci su vladali Srbima - Servima tj. slugama. Taj udvoricki mentalitet se u Srba zadrzao do danasnjih dana. Zato su prvu bracnu noc kod Turcina zamenili onom kod gazde ili sefa.

Duklja, Zeta, Crna Gora

pre 3 godine

Vojislavljevići,Crnojevići i Balšići ne pripadaju ovom spisku iz prostog razloga jer to nijesu srpska prezimena.Nema potrebe da prisvajate nešto što vam nikada nije pripadalo.To je uvijek bila i biće jedino i isključivo crnogorska baština.I Konstantin Porfirogenet nije zabilježio postojanje Srba u dukljanskoj državi kojom je upravljala dinastija Vojislavljevića.A njegovo djelo "O upravljanju državom" to nedvosmisleno potvrđuje.

Krcko Orascic

pre 3 godine

Prezimena koja mi danas koristimo su nastala u 19. veku. Do tada kod Srba, kao i ostalih Slovena, koristili su se patronimi. Patronim se pravi tako se uz ime coveka doda ime oca na slican nacin kao sto se prave moderna prezimena. Dakle ako se neko zove Jovan, a otac mi se zove Marko, Jovan bi bio Jovan Markovic. Kada bi Jovan imao sina Petra, Petar bi bio Petar Jovanovic (dakle po ocu). Zbog toga prezimena mogu biti potpuno ista, a dolaziti od razlicitih naroda (Balsic moze biti i srpsko i hrvatsko i kako god drugo prezime) jer je Balsa istorijsko ime sa primorskih prostora (isto vazi i za biblijska imena koja cete pronaci kod hriscana). I naravno zbog toga istoricari moraju da anahronisticki daju imena istorijskim dinastijama.

Maky

pre 3 godine

Zaboravili ste Adama I Evu kao prve Srbe na
(Cuj Kotromanici Srbi?, 16. avgust 2020 16:26)
Ne nismo...oni se podrazumevaju...to niko i ne postavlja pitanje jer je očigledno!
Nađeni su grobovi potomaka Kotromanića...po genetici jesu čisti srbi i imaju krvi Nemanjića...dokazano DNK analizom odavno!

Lojpur

pre 3 godine

@Tvrtko, druže proveri po kome je Hercegovina dobila naziv, a što se dubrovačke književnosti tiče uputio bih te na hrvatskog istoričara Natka Nodila i njegovu izjavu o tome kojim se jezikom pričalo u Dubrovniku, a ukoliko to nije dovoljno baci pogled na austrougarski popis za Dubrovnik iz 1890. godine.

hakija pozderac™

pre 3 godine

pa sta ako su kotromanici bili katolici? otkad to religija odredjuje pripadnost narodu? to je tek vatikan pocetkom 20. veka zakuvao insistirajuci da svi katolici sa ovih prostora budu proglaseni hrvatima kako bi ih odvojio od srba. a spc im je isla naruku prihvatajuci to. sto se tice komentatora iz crne gore koji kazu da balsici npr. nisu srbi, malo podsecanje- na teritoriji danasnje crne gore nikad nikakvih crnogoraca nije bilo do 1945., samo srba
(ana, 16. avgust 2020 17:29)

A to sto se tiče crnogoraca, to ćeš tek učiti u 12-om razredu - polako, ne trči

питам за друга

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Наравно да има, само у Хрватској их живи близу четири милиона.

ana

pre 3 godine

pa sta ako su kotromanici bili katolici? otkad to religija odredjuje pripadnost narodu? to je tek vatikan pocetkom 20. veka zakuvao insistirajuci da svi katolici sa ovih prostora budu proglaseni hrvatima kako bi ih odvojio od srba. a spc im je isla naruku prihvatajuci to. sto se tice komentatora iz crne gore koji kazu da balsici npr. nisu srbi, malo podsecanje- na teritoriji danasnje crne gore nikad nikakvih crnogoraca nije bilo do 1945., samo srba

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Većina prezimena u Srbiji su nastala u 19. veku i to po imenu oca onoga ko uzima prezime. I Karađorđe je bio Petrović jer mu se otac zvao Petar. Čak su i ova srednjovekovna "velikaška" prezimena patronimna (Brankovići po Branku, Vojinovići po Vojinu, Lazarevići po Lazaru). Iako je pre Turaka bilo puno plemstva koje je imalo "današnja" prezimena, teško je reći da li neka grana recimo Pavlovića ili Nenadića ima veze s njima ili su se nazvali po nekom Pavlu ili Nenadu koji s njima nema nikakve veze. Nažalost, slave su često jedini način da se nađe neka veza. Osim ako niste iz Crne Gore, tu se sve uglavnom zna jer su prezimena u Crnoj Gori plemenska.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Ovo je zaista fascinantno. Gde ste vi, ljudi, učili to što zovete istorijom?! Da li je moguće da poslednjih par decenija kvaziistorije u školama montenegra i bosanske federacije može da proizvede ovako tragikomično neznanje, pa sve i da je pomognuto youtube-om i wikipedia-om? Od početaka srednjeg veka, Duklja, Travunija, Konavlje, Zahumlje i Neretva su srpske zemlje u primorju, a Raška i Bosna u zaleđu. Koji god istorijski izvor da konsultujete, isto govori. I ko je išao u školu, to zna. Vojislavljevići jesu srpska dinastija, pitajte Jovana Skilicu i Anu Komninu ako meni ne verujete. Ako Balšići i Crnojevići nisu srpski, zašto bi to bili recimo Vojinovići ili Mrnjavčevići? Pa po jednoj teoriji Crna Gora je i dobila ime po Crnojevićima - šta su ti Crnojevići bili pte toga? Kao i bosanske porodice Kosača/Hranića/Vukčića itd. Kotromanići verovatno vode poreklo od Kotromana koji je bio nemački vitez poslat iz Ugarske u Bosnu, ali u kontekstu srednjeg veka jesu itekako srpska porodica, ne samo zato što po drugoj liniji vode poreklo od kralja Dragutina nego i što je sam Tvrtko polagao pravo na to i nazivao se srpskim kraljem. A to da Srbin ne može da bude katolik je, kako bih rekao... isti nivo inteligencije kao oni nesrećnici kojima je krunski dokaz tvrdnje da su Iliri taj što im je deda tati dao ilirsko ime.
Srpski knez Višeslav s kraja 8.veka je bio jedini Višeslav poznat u istoriji iz tog doba. Hrvatske spekulacije da je Višeslavljeva krstionica nazvana tako po "nekom drugom Višeslavu" su samo to - spekulacije, jer je jedini dokaz za postojanje tog drugog Višeslava - sama krstionica :). Privatizovali bi oni i ovog "srpskog" Višeslava da u DAI jasno ne piše da je to srpski knez.

Ovde se radi samo o šovinističkoj sitnošićardžijskoj tendenciji da se istorija prekroji tako da odgovara vašoj trenutnoj ideologiji, bez obzira na činjenice. Kad to radite, onda može sve - i da su Karađorđe i Stefan Nemanja Albanci i da je Višeslav Hrvat, i da je Radič Pavlović Eskim.

Александар Милић

pre 3 godine

Ја знам да сам потомак Орловића Павла, барјактара Кнеза Лазара у бици на Косову. Има нас његових неколико стотина потомака, који и не знају то. Једна од јавности познатијих је и уметница Марина Абрамович. Поздрав.

Hrvat bez zlobe

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni.
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin?
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.

Džoni

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

I car Dušan je bio katolik, mnogi naši kraljevi u to vreme su krunisani Papskim ukazom!

3210

pre 3 godine

Zar Kotromanići i Kosače nisu Hrvati?

imamo dovoljno svojih nema potrebe da krademo.

Crnojevići,Vojisavljevići,Balšići ...Crnogorci

i za naj manje još tri,četri dinastije bi se moglo reći da su diskutabilnog porekla

maxy

pre 3 godine

Koji ste vi mitomani, da Kotromanići, Kosače, Vukovići....Tvrtko, srpske dinastije i plemići. Zaboravili ste Tvrtkovog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čista srpska plemićka obitelj, pa ste kompletirali cijelu priču. I da ne zaboravimo uvrstiti dubrovačku književnost pod srpsku ostavštinu, tek tako da se nađe.
(Tvrtko, 16. avgust 2020 17:11)

sve to predstavlja zajedničko nasleđe, naš i vaš početak. Samo je pitanje koliko se daleko vraćamo u prošlost.
U svakom slučaju, moderne balkanske države nemaju mnogo čega zajedničkog sa državama tog vremena.

maxy

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni. 
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin? 
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.
(Hrvat bez zlobe, 16. avgust 2020 17:11)

ljudi gledaju na to vreme kroz prizmu skorašnjih događaja. ko zna kako bi i Nemanjici reagovali i da li bi se u opšte identifikovali sa sadašnjim Srbijom i srbima kada bi se mi mogli vratiti u prošlost i pokazati im budućnost.
Narodi se tokom vekova menjaju i ma koliko mi mislili da su nam bliski, to ipak nije tako iako nas povezuje zajednička nit.

bajke i basne

pre 3 godine

Prvu Srbiju stvorio katilik Crnogorac Nemanjić. Što ti vladari “Srbi” ne nazvaše svoju državu Srbija, već Bosna, Zeta, Makedonija?

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

O Balšićima postoji hipoteza (istu je navodio i uvaženi Fransoa Lenorman, francuski arheolog iz 19. veka) da su oni potomci/ogranak francuske plemićke dinastije De Baux. Navodno je Karlo Napuljski, dalji rođak kraljice Jelene Anžujske, naselio nekoliko francuskih kneženskih porodica na Kosovu, koje je sredinom 13. veka delimično bilo francuska kolonija.

jedan od mnogih

pre 3 godine

a slusaj ove novokomponovane Hrvate i Crnogorce sto se bune i sto bi da izbrisu poreklo

i da, bilo je, i danas ima i bice i sutra Srba katolika, bez obzira sto se SPC istih odrice zbog interesa Rusije

Tvrtko

pre 3 godine

Koji ste vi mitomani, da Kotromanići, Kosače, Vukovići....Tvrtko, srpske dinastije i plemići. Zaboravili ste Tvrtkovog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čista srpska plemićka obitelj, pa ste kompletirali cijelu priču. I da ne zaboravimo uvrstiti dubrovačku književnost pod srpsku ostavštinu, tek tako da se nađe.

Logikar

pre 3 godine

Glupost. Gotovo svakog od ovih prezimena ima bar 50 ili više loza koje su nastale na različitim mestima u različito vreme, i postoje i dan danas. A nemaju veze jedni sa drugima. Lazarević, Branković i slična prezimena koja su nastala od imena u stvari. E sada, Zlatonosić ili Kotromanić su nešto drugo, ali i njih sigurno ima više loza.

max

pre 3 godine

Samo sto malo ljudi nosi neizmenjeno staro prezime. Vecini ljudi je prezime izmenjeno po ocu ili dedi u nekom momentu pre 50, 100, 200, 300, 400 godina. Imam prezime Petrovic ali ga je moj deda uzeo po njegovom dedi Petru a pre toga je bio Jovanovic i zna se da je taj njegov deda Petar uzeo prezime po njegovom dedi Jovanu a njegovo rodjeno prezime se zaboravilo a da ne pricamo sta je radio taj daleki Jovan. Tako da tesko ko moze doci bas do srednjeg veka i nekakvih Nemanjica, Lazarevica, Brankovica...

1515

pre 3 godine

Osim DNK analize, poreklo se kod Srba jedino može pratiti preko slave. Prezimena se menjala nebrojano puta, zbog osvete, migracija, prelaska u drugu veru itd. Ali slava je u najvećem broju slučajeva uvek ostajala ista. Osim naravno prelaska u islam ili katoličanstvo, mada i tada se znalo koje porodice su slavile kod sveca.

Sirotinja

pre 3 godine

Do XIX veka 99% nacionalnog korpusa nam je bilo seljaštvo (1% vojnici i ćate koji su služili stranim silama). A sad, sad ćemo da pravimo novo plemstvo.

bokica

pre 3 godine

Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore.

WD

pre 3 godine

Da nije tužno bilo bi smešno .
Da li znate da se u svakoj novoj generaciji pre 1834 godine prilikom ženidbe menjalo i uzimalo prezime po volji ili nadimku ?
Dakle ako ste i imali neko tako zvučno prezime a vaši preci nisu hteli da ga sačuvaju vi o tome nemate pojma.

Dilke

pre 3 godine

Kakvo lozenje citalaca...pa i da neko nosi neko od prezimena, ne znaci da njihov potomak, jer su danasnja prezimena nastajala u zadnjih 200 godina...tako da ako se neko preziva Nemanjic, on potice od skorasnjeg pretka Nemanje, a ne od dinastije Nemanjic

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

Већина ових презимена готово да више не постоје јер су због страха од одмазде Турака или ривалских српских династија њихови потомци промијенили презиме.Са друге стране неки су себи дали за право да носе неко од ових презимена иако немају никакве везе са њима.Није их ни блам да се хвале како су њихови потомци...
Много чешћи случај је да породице или племена тврде да су потомци неке од краљевских или великашких породица иако носе друго презиме.Те приче су у већини случајева тешка заблуда коју не прате нити историјске чињенице нити ДНК тестирања.

питам за друга

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Наравно да има, само у Хрватској их живи близу четири милиона.

Dilke

pre 3 godine

Kakvo lozenje citalaca...pa i da neko nosi neko od prezimena, ne znaci da njihov potomak, jer su danasnja prezimena nastajala u zadnjih 200 godina...tako da ako se neko preziva Nemanjic, on potice od skorasnjeg pretka Nemanje, a ne od dinastije Nemanjic

Јабучило

pre 3 godine

Vi Srbi nemate svoju istoriju pa prisvajate Crnogorske vladare Balsice, Crnojevice, Petrovice ?? eto takva vam je sva istina vasa
(ivano75, 16. avgust 2020 22:27)

Да није обратно? Проучи када и како је настала црногорска нација. Али не вреди, образа немате...

miro split

pre 3 godine

Potomci kmetova se svađaju jesu li im feudalna gospoda koja su živili na grbači njihovi predaka bili Hrvati, Srbi ili Kinezi.
Jesu li Kotromanovići bili Hrvati, Srbi ili Bosanci vašem pretku je bija isti đava. Ujutro bi ga probudija pivac i tovar iz štale, motiku na rame i ajde u polje kopat cili dan da bi Tvrtko i njegova žena mogli glumit plemstvo.
Kad mu je sa grbače sjašija Nemanjići, uzjašija ga je Kotromanić, a kad je ovi sletija sa leđa odma se udpeja Mehmed paša Sokolovi.
I tako stalno. Iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće.
Mate kopa i misli se ko ga jaše danas?
Hrvat, Srbin, Bosanac ili možda Slovenac...

acca

pre 3 godine

Koliko hrvata ovde komentariše , neverovatno.Ja nikad ne čitam njihove sajtove i nije mi jasno sta dobijaju sa tim ostavljanjem komentara.
(jaBre, 16. avgust 2020 17:31)

To je ono sto su otvorili regionalni centar u CG a verovatno i Hr. za uticaj na internetu, za kreiranje javnog mnjenja!
Ima neki naziv kako ga oni strucno zovu al u prevodu to ti je to gore napisano!
Hoce i bez opaljenog metka da nam diriguju i kontrolisu Srbiju! Pamet u glavu Srbine!!!

ana

pre 3 godine

pa sta ako su kotromanici bili katolici? otkad to religija odredjuje pripadnost narodu? to je tek vatikan pocetkom 20. veka zakuvao insistirajuci da svi katolici sa ovih prostora budu proglaseni hrvatima kako bi ih odvojio od srba. a spc im je isla naruku prihvatajuci to. sto se tice komentatora iz crne gore koji kazu da balsici npr. nisu srbi, malo podsecanje- na teritoriji danasnje crne gore nikad nikakvih crnogoraca nije bilo do 1945., samo srba

Goran Loznica

pre 3 godine

Vi Srbi nemate svoju istoriju pa prisvajate Crnogorske vladare Balsice, Crnojevice, Petrovice ?? eto takva vam je sva istina vasa
(ivano75, 16. avgust 2020 22:27)
A Crnogorci su poreklom iz južne Afrike?

jedan od mnogih

pre 3 godine

a slusaj ove novokomponovane Hrvate i Crnogorce sto se bune i sto bi da izbrisu poreklo

i da, bilo je, i danas ima i bice i sutra Srba katolika, bez obzira sto se SPC istih odrice zbog interesa Rusije

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Ovo je zaista fascinantno. Gde ste vi, ljudi, učili to što zovete istorijom?! Da li je moguće da poslednjih par decenija kvaziistorije u školama montenegra i bosanske federacije može da proizvede ovako tragikomično neznanje, pa sve i da je pomognuto youtube-om i wikipedia-om? Od početaka srednjeg veka, Duklja, Travunija, Konavlje, Zahumlje i Neretva su srpske zemlje u primorju, a Raška i Bosna u zaleđu. Koji god istorijski izvor da konsultujete, isto govori. I ko je išao u školu, to zna. Vojislavljevići jesu srpska dinastija, pitajte Jovana Skilicu i Anu Komninu ako meni ne verujete. Ako Balšići i Crnojevići nisu srpski, zašto bi to bili recimo Vojinovići ili Mrnjavčevići? Pa po jednoj teoriji Crna Gora je i dobila ime po Crnojevićima - šta su ti Crnojevići bili pte toga? Kao i bosanske porodice Kosača/Hranića/Vukčića itd. Kotromanići verovatno vode poreklo od Kotromana koji je bio nemački vitez poslat iz Ugarske u Bosnu, ali u kontekstu srednjeg veka jesu itekako srpska porodica, ne samo zato što po drugoj liniji vode poreklo od kralja Dragutina nego i što je sam Tvrtko polagao pravo na to i nazivao se srpskim kraljem. A to da Srbin ne može da bude katolik je, kako bih rekao... isti nivo inteligencije kao oni nesrećnici kojima je krunski dokaz tvrdnje da su Iliri taj što im je deda tati dao ilirsko ime.
Srpski knez Višeslav s kraja 8.veka je bio jedini Višeslav poznat u istoriji iz tog doba. Hrvatske spekulacije da je Višeslavljeva krstionica nazvana tako po "nekom drugom Višeslavu" su samo to - spekulacije, jer je jedini dokaz za postojanje tog drugog Višeslava - sama krstionica :). Privatizovali bi oni i ovog "srpskog" Višeslava da u DAI jasno ne piše da je to srpski knez.

Ovde se radi samo o šovinističkoj sitnošićardžijskoj tendenciji da se istorija prekroji tako da odgovara vašoj trenutnoj ideologiji, bez obzira na činjenice. Kad to radite, onda može sve - i da su Karađorđe i Stefan Nemanja Albanci i da je Višeslav Hrvat, i da je Radič Pavlović Eskim.

Lojpur

pre 3 godine

@Tvrtko, druže proveri po kome je Hercegovina dobila naziv, a što se dubrovačke književnosti tiče uputio bih te na hrvatskog istoričara Natka Nodila i njegovu izjavu o tome kojim se jezikom pričalo u Dubrovniku, a ukoliko to nije dovoljno baci pogled na austrougarski popis za Dubrovnik iz 1890. godine.

Ortodox

pre 3 godine

Vidim gomile fanatika koji su poslednjih godina naučili novohrvatsku istoriju i isprani im mozgovi. Pravi Hrvati su bili jedino u Zagorju i to je to. Nikakvi Hrvatski kraljevi nisu postojali

max

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Samo sto ne znam kako je mogao da se krunise za kralja u pravoslavnoj Milesevi ako je bio katolik?

dimitrije

pre 3 godine

Najsmesniji su mi ovi za Crnojevice kao nisu Srbi! Arsenije III Čarnojevic ( Crnojevic) Patrijarh Srpski, direktni potomak rodjen na Cetinju 1633 godine. Ljudi kako imate obraza lagati pored ovako krupnih cinenica. Bio Patrijarh Srpski a nije Srbin...Boze me sacuvaj. Inace moji su iz CG od vajkada Srbi i ima zapia o prezimenu iz XIV veka. Sad ce mene neko uciti ko sam i sta sam. U pamet se novopeceni...

Istina

pre 3 godine

Mi Bunjevci smo nekada bili Srbi katolici kao i Sokci.No,Sokce su sve pohrvatili,a mi smo ostali Bunjevci,ponosni na svoje poreklo.Srbi su nam najveca braca,a Hrvati najveci neprijatelji!

Deli

pre 3 godine

(Maja, Zadar, 16. avgust 2020 19:46)
Uzivaj u našem drustvu na ovom sajtu, pošto dole kod vas ,ovi Srbi kojih se bojiš neće doći . Kad bi nas upoznala ,videla bi da smo svi gostoljubivi i tebe bi svi gledali sa simpatijama kada bi rekla odakle dolaziš . Dali bi ti trpezu i postelju . Poseti Beograd svideceti se i grad i ljudi . Sve te lazu o nama . Upitaj se gde su sad tvoje komšije Srbi kojih više nema u tvom susedstvu ? Njihova imena i prezimena su ista kao naša na Kosovu u Srbiji,Republici Srpskoj , Federaciji, Crnoj Gori , Makedoniji ,svuda gde živimo , a takva ista imena i prezimena imaju ljudi koji se izjašnjavaju kao Hrvati !? Zar ti nije palo napamet da su to Srbi koji su primili Katoličku veru da ne bi stradali kao tvoje komšije iz Zadra kojih više nema ? Kao npr vas premijer i poglavnik uostalom .
P.S. Mi smo bili carevina ,a vama je nas kralj omogućio državu ,tako da mućni glavom ,nije sve tako kao što te ćaća učio .

Hrvat bez zlobe

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni.
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin?
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.

Goran Loznica

pre 3 godine

Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore.
(bokica, 16. avgust 2020 16:44)
A šta su bili?Englezi,Španci,Italijani?U dilemi sam velikoj...

Zvezdinho

pre 3 godine

Koliko ovde ima neznalica... Sve Berlinsko-Becka skola.
Prvo bih spomenuo da u tekstu nema A.
Mozda nisu culi za Nikolu Altomanovica sina Altomana Vojinovica. Jedan od znacajnijih vladara.
A za ove sto kazu da mi prisvajamo Kotromanice. Tvrtko I Kotromanic je sebe proglasio kraljem Srba, Bosne i Pomoravlja. Znaci Srba - kao naroda, Bosne kao zemlje kojom je vladao i Pomoravljem - zemljom kojom je vladao. Nigde ne pominje bosance, bosnjake ili hrvate. Deca Stefan Tvrtko ll Kontomanic, Stefan Ostoja Kontomanic i Jelena Kotromanic ( sve bosanska i hrvatska imena).
I da vam jos jednom pojasnim Car Dusan Silni se bio car Srba i Grka, znaci dva naroda, a Tvrtko se proglasio za kraljem Srba ( pise u njegovoj povelji) znači nema drugih naroda sem Srba.
A vi ostali izmisljajte svoje kraljeve, junake i sve ostalo a drzavu niste imali do 1945 NDH i 1995 BIH.
Kod nas Srba je uvek bilo lose sto smo ratovali jedni protiv drugih, kao u Game of Thrones.
Bilo je mnogo srpskih velikasa i sprskih zemalja a ostali nek se pomire sa tom cinjenicom kao i da njihove drzave i nacije nisu postojale do 19, 20og veka.

Štale Habzburga, tradicija duga milenijum

pre 3 godine

Srbi nemaju nijednu tradiciju duže od 30 godina!
(MIRO, 16. avgust 2020 16:27)

Istina. Tako dugačku tradiciju timarenja konja zaista nemamo.

Милорад ®

pre 3 godine

Оклен ови Хрвата и Црногораца оволико на порталу. Имам нет од 1998, не знам један њихов портал да убодем.

Tvrtko

pre 3 godine

Koji ste vi mitomani, da Kotromanići, Kosače, Vukovići....Tvrtko, srpske dinastije i plemići. Zaboravili ste Tvrtkovog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čista srpska plemićka obitelj, pa ste kompletirali cijelu priču. I da ne zaboravimo uvrstiti dubrovačku književnost pod srpsku ostavštinu, tek tako da se nađe.

delaga

pre 3 godine

Vidim ovdje toliko neznanja i komentara pogotovu od strane ovih novokomponovanih nacija. Iznesite argumente gospodo za svoje tvrdnje a ne da svojatate nesto koristeci se kontekstom modernih shvatanja nacija, sto je nonsens. Kao Srbin iz Bosne ciji su preci dosli iz Hercegovine pocetkom 19. vijeka imam pravo da iznosim svoj stav jer je moje povezivanje sa prostorom koji se naziva BIH od pamtivjeka..
Za Maju iz Zadra:
Volio bih da mi Maja odgovori na ove cinjenice pa cu onda uzeti u razmatranje njene stavove, citat: "1874. se u Dubrovniku osnivaju: Pevačko društvo "Sloga", Dubrovačko radničko društvo, Dubrovački glazbeni zbor, a 1887. i Zadruga Srpkinja Dubrovkinja. Zatim, slede: Srpska dubrovačka akademska omla-dina - 1900, "Srpska zora" - 1901, Gimnastičko - sokolsko društvo "Dušan Silni" - 1907. i Matica srpska - 1909. Ćirilična izdanja knjiga i novina, izdavana su u štamparijama Pretnera i Mate Gracića.
Jedan od najuglednijih novčanih zavoda u Dalmaciji, bila je Srpska štedionica u Dubrovniku, a važan doprinos privrednom razvoju Dubrovnika dolazio je iz Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga. Najpoznatije srpske novine u Dubrovniku bile su "Dubrovnik". Ovaj srpski list pratio je, redovno, aktivnosti svih srpskih društava i ustanova. Posebno je, svake godine, prikazivao svetosavske proslave." Hvala unaprijed.
Za ovu gospodu koja tvrde da su Kosace katolici mogu samo reci ili je bezobrazluk ili neznanje. Za neupucene pogledajte zaduzbinu Kosaca u Novom Gorazdu i crkvu Sveti Georgije koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Da li znate kako je uopste nastao termin Hercegovina?
Sveti Sava dok jos nije bio zamonasen bio je srpski princ koji je od oca dobio Zahumlje na upravljanje.
Posle njegove smrti oblasti Zahumlja mijenjaju naziv u Vojvodstvo Svetog Save. Kosace koje vladaju tom oblascu nose titulu "Vojvode Svetog Save" ili "Hercog od Svetog Save" po germanskoj verziji titule vojvoda. Tako da gospodo vase komentarisanje bez argumenata je SRAMOTNO! Objavite mi komentar.

Sirotinja

pre 3 godine

Do XIX veka 99% nacionalnog korpusa nam je bilo seljaštvo (1% vojnici i ćate koji su služili stranim silama). A sad, sad ćemo da pravimo novo plemstvo.

1515

pre 3 godine

Osim DNK analize, poreklo se kod Srba jedino može pratiti preko slave. Prezimena se menjala nebrojano puta, zbog osvete, migracija, prelaska u drugu veru itd. Ali slava je u najvećem broju slučajeva uvek ostajala ista. Osim naravno prelaska u islam ili katoličanstvo, mada i tada se znalo koje porodice su slavile kod sveca.

oberin martel

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Kotromanića je bilo i pravoslavnih i katolika.

ketiS

pre 3 godine

Komentatori iz Hrvatske ili Crne Gore nikako ne mogu da shvate da se istorija ne cita tako, sto se sadasnjost preslikava na proslost. U srednjem veku su od danasnjih juznoslovenskih drzava postojale SRbija, Bugarska i Bosna, koja se oslanjala na politicke i kulturne tradicije Nemanjicke Srbije. Srednjovekovna Srbija je balansirala izmedju Rima i Carigrada, te shodno tome verske podele nisu imale nikakav uticaj na tada ionako nepostojeci pojam etnickog identiteta. Razumem da je vama jako tesko da to shvatite, ali to s druge strane govori kakvu "istoriju" vi u svojim skolama ucite. To se u ozbiljnim naucnim krugovima naziva, pseudoistorijom!

WD

pre 3 godine

Da nije tužno bilo bi smešno .
Da li znate da se u svakoj novoj generaciji pre 1834 godine prilikom ženidbe menjalo i uzimalo prezime po volji ili nadimku ?
Dakle ako ste i imali neko tako zvučno prezime a vaši preci nisu hteli da ga sačuvaju vi o tome nemate pojma.

Стеван

pre 3 godine

Твртко Котроманић је био католик. Нисам знаО да има и Срба католика?
(јајце, 16. август 2020 17:09)
Ево само неких:

Иво Андрић, Руђер Бошковић, дон Лујо Војновић, дон Јаков Групковић, Матија Антун Рељковић, фра Андрија Качић, Иван Гундулић.
Дум Иван Стојановић, угледни католички свештеник, писао је: „Србин сам по поријеклу и по чувству, католичка ми црква то не брани, јер је она универзална; кршћанство ме учи, да љубим ближњега, па ко је ближи од српскога народа? Звало би се не бити кршћанином, кад би се вјере ради од свога народа одбио и његовијем непријатељем постао.“

Zurkolomac

pre 3 godine

Fali tu puno turskih prezimena...
(500godina, 16. avgust 2020 19:05)

Mora da boli spoznaja da nemate ni istoriju, ni kulturu, ni jezik.
Ali je zato prelepa spoznaja da morate koristiti srpski jezik, jer svoga nemate...

Plemić

pre 3 godine

Meni su Vojinovići preci sa dedine strane mada se tako ni deda ni oni nisu prezivali a baba je od cetinjskih Petrovića. Nikad od njih nisam čuo da smo nešto drugo nego Srbi. Nažalost odavno nisu živi a i ja sam mator čovek ne priliči mi da lažem i da kvarim sećanje na njih. Nastavite sa prepirkom i vređanjem jer nije ni blizu onoga kako su se npr. Vojinovići među sobom klali. Običnom čoveku je i danas isto kao nekad, gleda kako da preživi a uvalili mu nacionalni ponos da gine za interese vladajuće klase. Samo se rokajte...

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Većina prezimena u Srbiji su nastala u 19. veku i to po imenu oca onoga ko uzima prezime. I Karađorđe je bio Petrović jer mu se otac zvao Petar. Čak su i ova srednjovekovna "velikaška" prezimena patronimna (Brankovići po Branku, Vojinovići po Vojinu, Lazarevići po Lazaru). Iako je pre Turaka bilo puno plemstva koje je imalo "današnja" prezimena, teško je reći da li neka grana recimo Pavlovića ili Nenadića ima veze s njima ili su se nazvali po nekom Pavlu ili Nenadu koji s njima nema nikakve veze. Nažalost, slave su često jedini način da se nađe neka veza. Osim ako niste iz Crne Gore, tu se sve uglavnom zna jer su prezimena u Crnoj Gori plemenska.

bokica

pre 3 godine

Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore.

ja

pre 3 godine

Vidim da neki ovde tvrde da Srbi nisu imali prezimena do 19. veka. Netačno! Moji preci su došli sa Kosova u Srem u 1700tim. Prezime Rakić. Što se Srba katolika tiče, preci sa druge strane su mi pokatoličeni i pohrvaćeni na silu. Pored katoličke crkve u selu stoji crkvica iz 14tog veka, pravoslavna.

Srb

pre 3 godine

Baš dosta komšija čita ovu vest, zanimljivo. Ako nekome nije jasno i misle da mi lažemo neka obiđu stara groblja u Srbiji i neka vide šta na njima piše. To što su komunisti palili knjige po crkvama i manastirima da bi mogli da pišu istoriju kakva njima odgovara i da bi mogli da stvore nove narode i time oslabe Srbiju ništa neznači. Na spomenicima piše ko smo, čiji smo i čime se koji čovek bavio. Dali smo vam slobodu i imate države u granicama dokle je Srpska čizma došla i to vam nije dovoljno, hoćete i ime i poreklo da nam uzmete e pa neće da može.

R.P.F.

pre 3 godine

@ bajke i basne

Moderne nacije nastaju dosta kasnije od 14. veka. Sta mislite, kako su se zvale ponaosob razlicite drzavice koje je Bizmark "utopio" u jednu Nemacku? Da li se bar jedna od njih zvala Nemacka (Deutschland)?

Svetolik Popadic Backo

pre 3 godine

"Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore."
Čudno, meni baš Crnojevići rekoše da su srpskog porekla oduvek bili. Doduše, tvrde da su sad Crnogorci ali od pre nekog vremena (godina) kad se formirala nacija, ne znam zašto. Bolji izvor nećete naći.

a

pre 3 godine

Do 1941. postojale su Dubrovnik,Slavonija,Dalmacija i hrvatska kao
odvojene celine.1945. tito "gumicom" briše ove tri koje se "utapaju"
u ovu 4.Prvi put u povijesti(istoriji) ,ali to je još uvek republika
u okviru federacije.Dakle prezimena su sve samo ne hrvatska.Držić,
Vlaho Bukovac,...su slavili svetog Vlaha.Pa vi Srve zovete Vlasi.

Banja Luka

pre 3 godine

Tvrtko kotrmanović je bio hrvatski kralj Bosne i grob mu je u katoličkoj franjevačkoj katerdali Sv.Nikole i nije okrunjen u Mileševu nego gde mu je grob u mestu Mile kod Viskog.

kvasnik_mile

pre 3 godine

Vidim ima onih kojima dosta smeta srpsko svojatanje, a na svoja pomno cute. A kako i ne bi jer do maksimalno pradede da zagrebes eto ti ga Srbin. Niko ne osporava njihove posebnosti i to da su sada zasebne nacije. Jedino je pitanje kada su, od koga i kako nastali ;) primeri su iskljucivo u jednom smeru. Izrugivanja tipa Adam i Eva uvek dobro dodju kada argumenata nema.

max

pre 3 godine

Samo sto malo ljudi nosi neizmenjeno staro prezime. Vecini ljudi je prezime izmenjeno po ocu ili dedi u nekom momentu pre 50, 100, 200, 300, 400 godina. Imam prezime Petrovic ali ga je moj deda uzeo po njegovom dedi Petru a pre toga je bio Jovanovic i zna se da je taj njegov deda Petar uzeo prezime po njegovom dedi Jovanu a njegovo rodjeno prezime se zaboravilo a da ne pricamo sta je radio taj daleki Jovan. Tako da tesko ko moze doci bas do srednjeg veka i nekakvih Nemanjica, Lazarevica, Brankovica...

Sallas

pre 3 godine

Ja bih podelio neka svoja razmisljanja.
Pripadnost naciji i kulturnom korpusu jedne nacije nisu kategorije koje su nepromenljive, mrtve i onda ih treba secirati i izicavati kao takve.
I nacija i kultura su pulsirajuce i zive i mi kao pojedinci mozemo raditi na tome da kroz nas nivo reprezentujemo naciju i svoju kulturu na najbolji moguci nacin i nista vise od toga, a ako postanemo znacajni eto mozda nas i istorija upamti.
Dakle u samo jednoj ili dve generaciji se od Srbina moze postati Nemac i naravno i obratno, ali neka licnost pripada određenom nacionalnom korpusu i ako to ostane zapisano to je prosto tako.
Onaj ko je autor teksta sigurno ne bi iznosi plemicke srpske porodice bez ikakvog izvora, pa se ja necu tome mnogo ni posvetiti u svom komentaru.
Ono sto je cinjenica je da krooz dalju ili blizu istoriju Srbi jesu na ovim prostorima najbrojniji narod i narod koji je uspeo okupiti i sebe i druge oko nekakvih ideja i stvarati drzave koje su igrale nekakvu ulogu u geosvetskoj politici.
Danas kada Srbi nemaju taj kapacitet zivimo svi u malim drzavam, protektoratima.

Miro ZG

pre 3 godine

Mene samo zanima da li se nekada naši istočni susjedi zapitaju zašto nitko od njihovih susjeda s njima ne želi imati posla? Što to ima u vama? Ili stvarno mislite da su svi drugi u krivu, a vi u pravu? S ovakvim povjesničarima i tumačenjem povijesti nećete daleko dogurati...

dr Milan St. Protić

pre 3 godine

Mi Srbi smo opterečeni megalomanijom pod svaku cijenu.
Megalomanijom i mitomanijom i to plačamo tako skupo,
dok nas ne budu iskorjenili. Dok nestanemo kao narod,
mi Srbi se nećemo opametiti.

nedostizni

pre 3 godine

Ljudi, istoriju ne možete da tumačite iz današnjeg ugla. Tada u prošlosti ljudi se nisu delili na Srbe i ostale. Nacionalna svest je nastala mnogo kasnije. Ostaje činjenica da na ovom prostoru živi samo jedan narod koji se puno mešao i sa komšijama i domicilnim stanovništvom. Nemoguće je sačuvati čistoću genoma jednog naroda u periodu od hiljadu i po godina. I mada nemam dokaz ali nešto, se čini da kada bi mogli da se vratimo u prošlost, svi bi ove likove iz dinastija zvali tajkunima :)

Džoni

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

I car Dušan je bio katolik, mnogi naši kraljevi u to vreme su krunisani Papskim ukazom!

Vera

pre 3 godine

Najčešće prezime među sviom Slovenskim narodima vam je hrvatsko HORVAT a onda Novak koje je drugo najčešće u Hrvatskoj ali eto to se ne piše nego se tera ova srpska klasična mitomanija.

hop

pre 3 godine

@max
Pa i Stefan Nemanja je bio katolik, dok je Stefan Prvovencani krunisan kao katolik i to ga krunisao Papin izaslanik. Sta je tada bilo cudn promeniti veru, Nemanjici su je menjali kako vetar duva.

Zvezdinho

pre 3 godine

I jos jedan komentar za Milogorce. Crna Gora je srpska, ne postoji crnogorac kao nacija vec kao geografska odrednica. Nemanjici su poreklom sa danasnjeg prostora Crne Gore kao i neke kraljevske i despotske porodice i deklarisu se kao srbi. I ovi sto pisu da su neki bili katolici, to nema nikakve veze sa danasnjom religijom i verom. Tvrtko I Kotromanic se krunisao u manastiru Mileseva. Sto bi se krunisao u srpskom manastiru ako nije imao veze sa srbima?

nevski

pre 3 godine

@ Commentator
Kako čoveče crnogorske dinastije,kad se bre prvi put spominje termin Crna Gora,nesrećo.
Posle sve ove Srpske Gospode(Jer su tako sebe zvali)koje si ti nabrojao...
Dajte ljudi,poštujmo Slovence,Hrvate,Bosance,Bokelje,Ovi,ovi su naši,setiće se sami čim Milo zglajzne za koji mesec s vlasti.
Ako se ne sete,nek pitaju Đedove i Prađeđove ,oni starine znaju,na kapi im piše!

goga

pre 3 godine

Samo daj Srbinu ovakvu temu i odmah kreće borba i obrana srpstva, jer sve je srbijai sve je srpsko. Niko drugi nema jezik, samo Srbi. Bas smo jadni i bedni, sami sebe žalimo. A mi? Manjina u Evropu, svetu i religiji! Prestrašno

Maja, Zadar

pre 3 godine

@(jedan od mnogih, 16. avgust 2020 17:37)

Ono što je meni zanimljivo kod vaših "Srba katolika", pa ako mi b92 dopusti komentar, je to da vi, kao "Srbi katolici", uopće nemate katolička imena ili imena koja nisu izvorno katolička, ali pripadaju katoličkoj imenskoj kulturi, duhu i tradiciji. Vi u svome narodu i imenskoj kulturi i tradiciji nemate imena kao što su Franjo, Dominik, Roko, Mario, Robert, Karlo, Dino, Marin, Bernard, Dujam (Duje), Klara, rijetko Martin (to ste ime usvojili novijeg datuma, kao i Karlo, Robert i Dino, ali kod vas je rijetko i ne pripada vašoj imenskoj kulturi, duhu i tradiciji koja je pravoslavna, istočna), i t.d. Čak ni ne slavite blagdane tih katoličkih svetaca s gore spomenutim imenima, nemate katoličku kulturu, tradiciju i običaje, nemate katoličke crkve koje su "Srbi katolici" sagradili, u Srbiji, kamoli u drugoj državi (pustimo sad vaše svojatanje Dubrovnika, Boke kotorske, Dalmacije). A ako bi i dali svojoj djeci ta katolička imena, u ovom obliku jer drugoga nemate, optužili bi vas vaši sunarodnjaci da ste djeci dali hrvatska imena ili zapadnjačka, katolička. Je l' sad vidite sav apsurd "Srba katolika"? Pravite "Srbe katolike" od tuđih naroda i na tuđem teritoriju. "Srbi katolici" jednostavno ne postoje, još od Velike šizme, a pogotovo otkad je vaš svetitelj Sava osnovao SPC. Oni koji su bili dotad katolici, pretopili su se tada u pravoslavce. To je, na ovim prostorima, jednostavno, povijesni usud.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Za sve koji su zapenili kako Kotromanići i ini nisu Srbi - besmislica. Pomenuti su i te kako bili Srbi. Naime, Srbi je stari ethnonym za sve Slovene. I nema veze sa terminima "serv" / "serf" i slično. To je tzv. false etymology; kao i tvrdnja da reč Sloven / Slaven potiče od reči "slave". Sad, da li je Srbi istodobno i endonym, ili pak exonym je nešto što bi verovatno trebalo ispitati. Današnji Srbi su zadržali to ime, kao i Lužički Srbi (iliti Wenden, mada oni ne vole da ih se tako zove), a u i Šleziji i Pomeraniji, nije retko naići na to da se lokalno stanovništvo naziva Srbima.
BTW, Srbi nemaju prezimena tek od XIX veka CE, kako neki ovde tvrde. Istina, u centralnoj Srbiji je tokom turske okupacije vladao patronymic sistem - da se tako izrazim - da li u nekakvom pokušaju da se doaka okupatoru, ili veorvatnije zbog činjenice da sami okupatori nisu imali tradiciju klasičnih prezimena (sve do Ataturkovih reformi). Zbog čega se samo misli da nije bilo prezimena. Ali među Srbima postoji duga tradicija klasičnih prezimena. Naročito među Srbima s područja Dalmacije (neka od tih prezimena datiraju iz XII i XIII veka CE)...

Maky

pre 3 godine

@Tvrtko, druže proveri po kome je Hercegovina dobila naziv, a što se dubrovačke književnosti tiče uputio bih te na hrvatskog istoričara Natka Nodila i njegovu izjavu o tome kojim se jezikom pričalo u Dubrovniku, a ukoliko to nije dovoljno baci pogled na austrougarski popis za Dubrovnik iz 1890. godine.
(Lojpur, 16. avgust 2020 18:11)
U to vreme ni jednog jedinog Hrvata nije bilo u Dubrovniku!
Odjednom su posle 55 god si katolici Hrvati...paz majku mu!

janjicari

pre 3 godine

Crnojevic je krunisan za kralja 150 godina prije Stefana "Prvovencanog". Kako prvovencani, ako je postojao "srpski kralj" mnogo prije njega. Do skoro ste u svojim knjigama pisali da je Stefan bio prvi kralj Srbin. Sada ispade da su svi Srbi. Ni sami ne mozete da se snadjete u svojim izmisljotinama.

Bobovac

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Наравно да има, само у Хрватској их живи близу четири милиона.
(питам за друга, 16. avgust 2020 17:33)

@ Zašto žive u Hrvatskoj? Svaki narod svoju državu zove svojim imenom. Prvu srpsku državu napravi Crnogorac katolik. Vlasi, Romi, Bugari, Turci, Mađari, Bošnjaci, Slovaci, Hrvati, Crnogorci, Rusini, Makedonci, Albanci... sve to zivi na teritoriju Srbije a mnogo od toga se posrbilo. Đe li su pravi Srbi pitam se? Zašto Raška a ne Srbija? Rasi dali ime državi po svom imenu. Bosna je imala svoje vladare, svoje simbole, svoje pismo, svoj novac, svoju religiju.

Pazarac

pre 3 godine

Zaboravili ste Adama I Evu kao prve Srbe na
(Cuj Kotromanici Srbi?, 16. avgust 2020 16:26) # Link komentara

Nisu zaboravili nego su oni poturice!

Bzvz

pre 3 godine

Svi ovi ako nisu pobegli u Ugarsku, Dubrovnik ili Veneciju su se odmah po dolasku Osmanlija poturcili i postali spahije ili su ubijeni. Njihovi potomci ako ih ima nismo mi. Prosto to su istorijske cinjenice.

Rynchinoi

pre 3 godine

@LowKeyLeysmith: Naše podguzne muve bi sve uradile za jedan otpad od gospodara.

Moja porodica se pominje još u 6. veku u grčkim izvorima i Solunu. I Srbi smo, ne Vlasi ili Tračani.

Vuk

pre 3 godine

(janjicari, 16. avgust 2020 21:51)

Prvo ćeš da nauči šta znači prvo venčani, a posle komentariši. I to nema nikakve veze da li je srpski kralj ili ne. To je čovek koji se prvi venčao krunom. Tačka. Dalje sam tumači.

Nenad

pre 3 godine

Crnogorski kraljevi i feudalci su vladali Srbima - Servima tj. slugama. Taj udvoricki mentalitet se u Srba zadrzao do danasnjih dana. Zato su prvu bracnu noc kod Turcina zamenili onom kod gazde ili sefa.

Ivan

pre 3 godine

Jel to bilo slovensko pleme "crnogorci"? Ako se danas osecete kao crnogorci a ne srbi iz crne gore, u redu, vasa stvar. Ali da druge pokusavate da ubedite u to, je istovremeno i smesno i zalosno

mile hund

pre 3 godine

Poznata je cinjenica da su Srbi dobili prezimena u 19. stoljecu medju zadnjim narodima u Evropi ali to ih ne sprijecava da prisvajaju tudja prezimena

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

Већина ових презимена готово да више не постоје јер су због страха од одмазде Турака или ривалских српских династија њихови потомци промијенили презиме.Са друге стране неки су себи дали за право да носе неко од ових презимена иако немају никакве везе са њима.Није их ни блам да се хвале како су њихови потомци...
Много чешћи случај је да породице или племена тврде да су потомци неке од краљевских или великашких породица иако носе друго презиме.Те приче су у већини случајева тешка заблуда коју не прате нити историјске чињенице нити ДНК тестирања.

Stalker

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni.
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin?
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.
(Hrvat bez zlobe, 16. avgust 2020 17:11)

To je verovatno taj Višeslav čija je i krstionica, ne postoji hrvatski knez Višeslav, a da istorija zna za njega. Ko vas je vezao za njega kao i onaj koji je vezao Srbe sa Stefana Nemanju dobro je zeznuo i jedne i druge. Inače bilo koja jedinka koja se veže za vođe je u velikom problemu kao biće bivstvujuće. Probaj da proguglaš malo za Višeslava pronaćićeš valjda nešto, a ako te ovo više zanima pročitaj "Srpsko pomorje od 7. do 10 veka" od Đorđa Jankovića i "Srpske zemlje pre Nemanjića" od Marka Aleksića. U pitanju su ozbiljni naučnici, arheolozi, da ne pomisliš da su neki pseudoistoričari. Imaš i emisije gde je Marko gostovao i mislim da baš govori i o toj krstionici.

bajke i basne

pre 3 godine

Prvu Srbiju stvorio katilik Crnogorac Nemanjić. Što ti vladari “Srbi” ne nazvaše svoju državu Srbija, već Bosna, Zeta, Makedonija?

realno

pre 3 godine

zanimljivo, na srpskoj vikipediji su hrvatinici bosanska vladaraska obitelj, a svi ostali racunajuci I kotromanice srpska. Cista mitomanija.

Zagor

pre 3 godine

@Brajan: "KARADJORDJE JE PETROVIC ,NJEGOS JE PETROVIC, KRALJ NIKOLA JE PETROVIC." Upravo sam hteo to da napisem. A nigde na listi prezime Petrovic.

Nikola MNE

pre 3 godine

Hahahaha Crnojevici i Balsici srpske dinastije. Jos malo cete reci da je Njegos u stvari rodjen u Krusevac pa je na Cetinje samo studirao. Sto rade braca .. hahaha :)))

3210

pre 3 godine

Zar Kotromanići i Kosače nisu Hrvati?

imamo dovoljno svojih nema potrebe da krademo.

Crnojevići,Vojisavljevići,Balšići ...Crnogorci

i za naj manje još tri,četri dinastije bi se moglo reći da su diskutabilnog porekla

maxy

pre 3 godine

Koji ste vi mitomani, da Kotromanići, Kosače, Vukovići....Tvrtko, srpske dinastije i plemići. Zaboravili ste Tvrtkovog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čista srpska plemićka obitelj, pa ste kompletirali cijelu priču. I da ne zaboravimo uvrstiti dubrovačku književnost pod srpsku ostavštinu, tek tako da se nađe.
(Tvrtko, 16. avgust 2020 17:11)

sve to predstavlja zajedničko nasleđe, naš i vaš početak. Samo je pitanje koliko se daleko vraćamo u prošlost.
U svakom slučaju, moderne balkanske države nemaju mnogo čega zajedničkog sa državama tog vremena.

Maky

pre 3 godine

Zaboravili ste Adama I Evu kao prve Srbe na
(Cuj Kotromanici Srbi?, 16. avgust 2020 16:26)
Ne nismo...oni se podrazumevaju...to niko i ne postavlja pitanje jer je očigledno!
Nađeni su grobovi potomaka Kotromanića...po genetici jesu čisti srbi i imaju krvi Nemanjića...dokazano DNK analizom odavno!

tom pus

pre 3 godine

Moji su Živkovići od 1845...pre toga bili Đurđevići,krsna slava sveti nikola,doseli li se pre prvog srp.ustanka iz stare hercegovine....tako piše u crkvenoj knjizi...u kolubarsku šumadiju!

Mile

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).

hakija pozderac™

pre 3 godine

pa sta ako su kotromanici bili katolici? otkad to religija odredjuje pripadnost narodu? to je tek vatikan pocetkom 20. veka zakuvao insistirajuci da svi katolici sa ovih prostora budu proglaseni hrvatima kako bi ih odvojio od srba. a spc im je isla naruku prihvatajuci to. sto se tice komentatora iz crne gore koji kazu da balsici npr. nisu srbi, malo podsecanje- na teritoriji danasnje crne gore nikad nikakvih crnogoraca nije bilo do 1945., samo srba
(ana, 16. avgust 2020 17:29)

A to sto se tiče crnogoraca, to ćeš tek učiti u 12-om razredu - polako, ne trči

Krsto

pre 3 godine

Ko nema svoje krade tudju istoriju zalosno Srbi sto ucite Crnogorci su imaju svoju 1000 godina istoriju Voislavljevici Balsici Crnojevici Petrovici

Nile

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!

BH Liberal

pre 3 godine

Komicno kad vidis Srbiju I Hrvatsko kako se svadjaju oko necega sto pripada Bosni.
Hrvati pod Madjarima a Srbi pod Turcima valjda nisu imali sansu da razviju svoju vlastitu istoriju pa moraju da kradu Bosanasku I Crnogorsku.

maxy

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni. 
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin? 
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.
(Hrvat bez zlobe, 16. avgust 2020 17:11)

ljudi gledaju na to vreme kroz prizmu skorašnjih događaja. ko zna kako bi i Nemanjici reagovali i da li bi se u opšte identifikovali sa sadašnjim Srbijom i srbima kada bi se mi mogli vratiti u prošlost i pokazati im budućnost.
Narodi se tokom vekova menjaju i ma koliko mi mislili da su nam bliski, to ipak nije tako iako nas povezuje zajednička nit.

Krcko Orascic

pre 3 godine

Prezimena koja mi danas koristimo su nastala u 19. veku. Do tada kod Srba, kao i ostalih Slovena, koristili su se patronimi. Patronim se pravi tako se uz ime coveka doda ime oca na slican nacin kao sto se prave moderna prezimena. Dakle ako se neko zove Jovan, a otac mi se zove Marko, Jovan bi bio Jovan Markovic. Kada bi Jovan imao sina Petra, Petar bi bio Petar Jovanovic (dakle po ocu). Zbog toga prezimena mogu biti potpuno ista, a dolaziti od razlicitih naroda (Balsic moze biti i srpsko i hrvatsko i kako god drugo prezime) jer je Balsa istorijsko ime sa primorskih prostora (isto vazi i za biblijska imena koja cete pronaci kod hriscana). I naravno zbog toga istoricari moraju da anahronisticki daju imena istorijskim dinastijama.

Srba

pre 3 godine

Ne znam kad sam cuo da se neko preziva Balsic... Voislavljevic... Bar u CG ih nema, gdje bi trebalo. Logika da su to bili, kao svi gospodari tog vremena, tlacitelji obicnog naroda, pa kad su padali u moci mijenjali prezimena jer nije bas bilo pametno prezivati se Balsic, nebitan si, a preci i rodjaci ti gazili sirotinju.

Duklja, Zeta, Crna Gora

pre 3 godine

Vojislavljevići,Crnojevići i Balšići ne pripadaju ovom spisku iz prostog razloga jer to nijesu srpska prezimena.Nema potrebe da prisvajate nešto što vam nikada nije pripadalo.To je uvijek bila i biće jedino i isključivo crnogorska baština.I Konstantin Porfirogenet nije zabilježio postojanje Srba u dukljanskoj državi kojom je upravljala dinastija Vojislavljevića.A njegovo djelo "O upravljanju državom" to nedvosmisleno potvrđuje.

Александар Милић

pre 3 godine

Ја знам да сам потомак Орловића Павла, барјактара Кнеза Лазара у бици на Косову. Има нас његових неколико стотина потомака, који и не знају то. Једна од јавности познатијих је и уметница Марина Абрамович. Поздрав.

123456789

pre 3 godine

По паду средњовековне државности Срби су тек под кнезом Милошем усталили презимена, пре тога су сви носили презиме по оцу.
Тако да је то све неухватљива територија.

Logikar

pre 3 godine

Glupost. Gotovo svakog od ovih prezimena ima bar 50 ili više loza koje su nastale na različitim mestima u različito vreme, i postoje i dan danas. A nemaju veze jedni sa drugima. Lazarević, Branković i slična prezimena koja su nastala od imena u stvari. E sada, Zlatonosić ili Kotromanić su nešto drugo, ali i njih sigurno ima više loza.

Jednodžeki ok

pre 3 godine

Proslavljeni češki pisac Milan Kundera je dobio ime po srpskom kralju Milanu Obrenoviću,a poznati češki režiser Miloš Forman po Milošću Obiliću. Česi su uvijek bili tikva bez korjena.

Gravedigger

pre 3 godine

Moje prezime nije medju ovima. Zasto nigde na ovom spisku nema Bogdanovica, Velickovica, Ilica, Kovacevica, Markovica, Mitrovica, Petrovica, Milutinovica, Marinkovica, Milosevica, Ostojica, Miletica, Matica...Za polovinu ovih prezimena sa spiska nisam cuo u danasnje vreme. Jos nisam upoznao nekoga da se preziva Nemanjic, Hrebeljanovic, Lazarevic, Mrnjavcevic ili Dragas.

76er

pre 3 godine

Ја знам да сам потомак Орловића Павла, барјактара Кнеза Лазара у бици на Косову. Има нас његових неколико стотина потомака, који и не знају то. Једна од јавности познатијих је и уметница Марина Абрамович. Поздрав.
(Александар Милић, 16. avgust 2020 17:14)

Ja sam potomak Juga Bogdana, e...

Bogu fala pa sam Lala

pre 3 godine

Bogu fala, nije. Ne potičem ni iz jedne ugledne razbojničke familije. Moji su preci svi odreda bili niko i ništa, dobri ljudi.

Vuk

pre 3 godine

Igrom slucaja sam saznao da sam plemickog porekla ali nije u pitanju ni jedno od ovih prezimena. U pitanju je zenska linija Nemanjica ali ne ova koja se ovde pominje. Ako je pricna tacna, Vukanova cerka/unuka se udala za nekog hercegovackog kneza, koji je umro mlad, a ona je nastavila da se brine o deci koja su ostala jako mala posle njegove smrti. Kad su porasli njeni naslednici su promenili prezime majci u cast, prema njenom imenu, sto je generalno prilicno retko u svetu da imate prezime po zenskom imenu, mada kod Srba ima vise takvih primera. Uglavnom potomci te zene su ostali dugo u hercegovini dok se deo njih kasnije preselio u centralne i podrinjske delove bosne.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

O Balšićima postoji hipoteza (istu je navodio i uvaženi Fransoa Lenorman, francuski arheolog iz 19. veka) da su oni potomci/ogranak francuske plemićke dinastije De Baux. Navodno je Karlo Napuljski, dalji rođak kraljice Jelene Anžujske, naselio nekoliko francuskih kneženskih porodica na Kosovu, koje je sredinom 13. veka delimično bilo francuska kolonija.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

(janjicari, 16. avgust 2020 21:51)
(Banja Luka, 16. avgust 2020 21:49)

U pravu ste, super je kad ne moraš da se držiš činjenica. Humor odmah dolazi do izražaja.

Taurunum

pre 3 godine

Al su pukli ovi hrvati. Toliko ih ima na srpskom portalu kao što je b92 da to nije normalno. Toliko su opterećeni srbima da je to neverovatno, da razumem da ih u Srbiji ima 100 000 pa da razumem, ali oni iz Hrvatske prate nas portal i ostavljaju komentare. Znas kad bi preuzeo app nekih hrvatski novina i čitao i ostavljao konentare, nikad u životu jer me zabole ona stvar za hrvate i Hrvatsku.

samo kazem

pre 3 godine

Pre nego sto su postojali Hrvati i Bosnjaci u ovom broju, svi u bili Srbi, pre nego su Srbi postali Srbi u ovom broju, bili su ?????? Pa zna se, opet Srbi sa 100% srpskim krvnim zrncima prije i posle i izmedju ne postoji nista. Mozda paramecijum prije a posle mozda sve do Tokija..

ja

pre 3 godine

@(Krsto, 16. avgust 2020 19:25)

Nemojte mesati vasa sadašnja osećanja sa prošlošću. Kakvi Crnogorci pre 1000 godina? Prema popisima stanovništva Crnogorci se kao 'nacija' pominju 1948.godine. Kako komentarišete činjenicu da se crnogorski kralj Nikola izjašnjavao kao Srbin i da 1909.godine 90% stanovništva Crne Gore se izjašnjavalo kao Srbi?

Dejo

pre 3 godine

Šta je sa Lužičkim Srbima? Kojih je danas ostalo samo 60000, a posle I svetskog rata ih je bilo preko 250000. Ugnjetavani i asimilovani od strane Nemaca.

Kontra

pre 3 godine

Branko je neko ko brani a na srpskom bi bio Odbranko ko i branitelj šta bi bio odbranitelj ko šta je i obrana u nogometu odbrana...ali možemo se mi zezati sa ovom mitomanijom ALI kako Hercegović može biti Srbin da neko pojasni?

Vuk Mandušić

pre 3 godine

ali što se javljaju ove veštačke nacije iz susedstva i što pričaju o srpskoj istoriji kao nekoj legendi a da nije bilo te srpske istorije i oni kao narodi danas ne bi postojali

Dejan

pre 3 godine

S ovakvim povjesničarima i tumačenjem povijesti nećete daleko dogurati...
(Miro ZG, 16. avgust 2020 23:20)

Pa ti brate Miro citaj Večernji list.

velibor

pre 3 godine

Vidim gomile fanatika koji su poslednjih godina naučili novohrvatsku istoriju i isprani im mozgovi. Pravi Hrvati su bili jedino u Zagorju i to je to. Nikakvi Hrvatski kraljevi nisu postojali
(Ortodox)

A ja vidim gomilu fanatika na sve strane, nasa istorija je sve samo ne crno-bela ni sa jednog aspekta, etnickog, religizionog, drustvenog, politickog, nacionalnog, jezickog, svi koji imaju crno-belu "istinu' su fanatici (i neznalice koje znaju jedan detalj i gomilu mitova za ispiranje mozga i na njemu grade velike istine).

History

pre 3 godine

Pa i Stefan Nemanja je bio katolik, dok je Stefan Prvovencani krunisan kao katolik i to ga krunisao Papin izaslanik. Sta je tada bilo cudn promeniti veru, Nemanjici su je menjali kako vetar duva.
-->(hop, 16. avgust 2020 21:41)



Nemanjići nisu bili katolici, to je najobičniji spin, jer kako onda objašnjavaš činjenicu da:

1. da je rođeni brat Stefana Nemanje, Miroslav Zavidović naručio za sebe i svoju braću pravoslavno jevanđelje, danas poznatije kao Miroslavljevo jevanđelje i to pune 33 godine pre pomenutog krunisanja ili
2. kako objašnjavaš činjenicu da su sve Nemanjićke crkve od Stefana pa na ovamo isključivo pravoslavni hramovi ili
3. kako objasniti činjenicu da se Stefan Nemanjić, kasnije Prvovenčani oženio katolkinjom Anom u pravoslavnoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Raškoj?
Nemanjići nisu bili katolici, ali su koketirali sa papom baš kao i sa Vizantijom i njenim patrijarsima, sve je to bila politička igra u to vreme.

Pero

pre 3 godine

21.vek, Balkan. Srbi i Hrvati, iskeženih zuba i zakrvavljenih očiju, reže jedni na druge spremni da se pobiju oko prezimena vladara. Istih onih vladara koji nisu marili ni za naciju, ni za veru, a pogotovo ne za živote svojih podanika da bi sedeli drugima na grbači i vladali.

Život je jedan. Manite se istorije, držite se svoje porodice i prijatelja. Živimo u doba kada je najlakše, najudobnije i najlepše živeti, samo treba biti dovoljno mudar i ne izgubiti glavu ili ličnu slobodu zarad tuđih interesa.

nenad

pre 3 godine

Prvu Srbiju stvorio katilik Crnogorac Nemanjić. Što ti vladari “Srbi” ne nazvaše svoju državu Srbija, već Bosna, Zeta, Makedonija?
(bajke i basne, 16. avgust 2020 17:56)
zato sto tada nije bilo bitno ! Pa i italija se nije tada tako zvala , nemacka , turska , francuska , !

Srba

pre 3 godine

Čudno, meni baš Crnojevići rekoše da su srpskog porekla oduvek bili. Doduše, tvrde da su sad Crnogorci ali od pre nekog vremena (godina) kad se formirala nacija, ne znam zašto. Bolji izvor nećete naći.
(Svetolik Popadic Backo, 16. avgust 2020 19:52)
Koji Crnojevici, druze? Crnojevici iz Srbije? Pa tih nema u Crnoj Gori, a u Srbiji imas i Petrovice, i Jovanovice, evo sad cujem i Crnojevice... Sve Srb do Srba. U Crnoj Gori nema Crnojevica, a oni pronalaze neke tamo s koca i konopca koji su bili bijeda pa odlucili da se prezivaju kao neka kraljevska loza iz proslosti.

21VEK

pre 3 godine

1. MIT! Noin potop je uništio život na Zmelji pa svaki narod je morao od nekuda doći i da ima legendu o tome ako je nema nije autohtoni narod nego se odvojio od drugog/ih naroda a jedini od Južnih Slovena koji imaju takvu legendu su HRVATI.
2. SIMBOL! Svaki narod mora da ima svoje autohtone simbole a jedini od Južnih Slovena ih imaju HRVATI a to su Šahovnica(Sa kalendara Orion starog 5000g) i Hrvatski Pleter(Višeslavova krstionica 8vek) a 4C i Dvoglavi orao su simboli rimskog Cezara i Istočnog i Zapdnog Rimskog carstva.
3. ARHEOLOGIJA! Naučno dokazano najstariji razvijen narod u ovom delu Evrope su Histri(1200g p.n.e.) u današnjoj Istri a kojoj je neko maknuo to H da se eto slučajno ne vežu sa HRVATIMA.
4. VERA! Sloevni su u 7-8 veku iz poganskog višebožja(Perun) uzeli tada jedino Papino Hrišćanstvo a posle ih razdvojio raskol Crkve u 11veku a HRVATI nisu izdali Papu jer oni koji jesu su završili u 500g ropstva sa kojem je došla i mržnja.
5. JEZIK! Poljak Stanislaw Hozjusz 1559g piš da je hrvatski jezik majka svih slovenskih jezika(madre lingua) a Faust Vrančić 36g posle piše prvi hrvatski i evropski riječnik a tu su i hrvatska imena meseca u godini.
6. IME! Najčešće Slovensko prezime je HORVAT(Svi o tome ćute) i najčešće ili drugo najčešće je kod svih Slovenskih država.
7. GENI! Evropska analiza gena srećne 2013g je pokazale da taj najstariji južnoslovenski gen u najveći odsto u Evropi imaju zamislite vi to baš HRVATI.

Neko

pre 3 godine

Što neko napomenu, odakle Hrvata i Crnogoraca ovoliko na portalu koji je srpski, nas većinu vaši portali ne zanimaju, niti znam koji su. Drugo sve i da prisvojite sve te vladara što pokušavate, mi i dalje imamo jasnu istoriju, poreklo i vladare, čak se ne odričemo ni te činjenice da smo bili 500 godina pod turcima. Istina je čak da ne znam ni vašu istoriju, hrvatsku naročito, a vidim vi svi znate našu i dajete sebi da komentarišete. Pošto nas smatrate time čime nas smatrate, gledajte u sebe i u svoje kljuse, okrenite se EU pustite nas nama. I nemojte samo svojatati već ljude koji su već se i u novijoj a i u daljoj istoriji izjadnili kao Srbi. Svako ko se izjadni kao Hrvat, neka ga neka bude Hrvag ko sam ja da mu kažem drugačije, vrlo jednostavno zar ne.

pismen

pre 3 godine

neka mi neko objasni kako mrtvim ljudima mozete menjati etnicku pripadnost, oni su se izjasnjavali kao x, sad pripadnici nacije y, koja se diferencirala pre 100 godina tvrde da su bili y (vekovima nakon njihove smrti)
hajmo ovako, jesu li rimski carevi rodom iz danasnje Francuske Francuzi?

Nok

pre 3 godine

Imamo narod i drzavu u kojoj 10+ miliona prica srpski, gdje glavni grad ima 2 miliona stanovnika i onda se nadje neki grad i drzava koja je 5-10
Puta manja i misli da je od nje sve pocelo... da da..

Denis

pre 3 godine

Sve uredu, ali bre što su se pisali vladari koji nisu iz Srbije i koji nemaju veze sa srpskom kraljevinom i plemstvom?!? Glupo je ovde dodavati bosanske kraljeve ili neke sa drugih mesta

Taras Buljba

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!
(Nile, 16. avgust 2020 22:47)



Srbi imaju svoju crkvu i svog patrijarha i ne robuju nikome, za razliku od vas koji robujete rimskom imperatoru papi i njegovim legijama sa zapada.

nenad

pre 3 godine

Ja sam Pavlovic. Nitko od mojih predaka nije bio Srbin.
(Dtagan, 16.
Bio je naravno sem ako nisi uzeo prezime zbog Zike Pavlovica iz popularne filsmske price Zikina dinastija ..a pre toga si se recimo prezivao Horvat ili Maroje ili nekim cistopolitickinepromenjenimbezuplivapolitike hrvatskim prezimenom)

sociolog

pre 3 godine

ne mogu da shvatim ovo stalno prebrojavanje krvnih zrnaca ko je ko bio pre 600++ godina...? to moze samo neko ko pojma nema sa istorijom ovih prostora i da je svako svakoga asimilirao u procesu stvaranja drzava i nacija...ni srbi ni hrvati nisu izuzetak. Drbi su pravoslavizvali i posrbljavali sve sto su mogli a hrvati takodjer..to e bila praksa tih vremena na kojima su zivele grupe slavenskih i neslavenskih plemena...odatle nam genetika gde nijedna halpogrupa ne preovladava, nahveci je procenat slavenskih ali ne vise od 30%. Ili vratimo sve na pocetak ili se manimo gluposti koje osim zle krvi nista ne donose? da necemo mozda napraviti Srbiju od Hrvatske ako dokazemo da su bili Srbi????

Boske

pre 3 godine

Fali tu puno turskih prezimena...
(500godina, 16. avgust 2020 19:05)

Ooo, Turčin progovorio srpski?! Svaka čast, aferim! Službenik ambasade, ili?

Luka

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Mile, 16. avgust 2020 22:19)

To je istina, mada se ne misli na danasnju Hrvatsku u Dalmaciji i Panoniji, vec na staru, tzv. Belu Hrvatsku koja se protezala od danasnje istocne Ceske, juzne Poljske i zapadne Ukrajine. Plus nisu svi Sloveni Hrvati, ali su Hrvati organizovali prvu drzavu Slovena, tj. okupili neka slovenska plemena u danasnjoj zapadnoj Ukrajini i vodili ih na zapad. Tu su blizu bili i Srbi, ali izgleda su kontrolisali dosta manju teritoriju oko danasnjeg Drezdena i Lajpciga.

Znalac

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!
(Nile, 16. avgust 2020 22:47)
Hahahaha ovaj je apsolutni pobednik hahaha
Hrvata nigde nije bilo do 1918te a on prica o 11 veku. I on poverovao u silne hrvatske kraljeve, samo jos da im nadjemo grobove i istorijske spise hahaha e sta sve necu procitati hahaha

Znalac

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Mile, 16. avgust 2020 22:19)
hahahaha bravo Mile hahaha jos da si rekao da Vatikan i Papa licno poticu od Hrvata, bio bi kompletan hahahahaha
bre nije vas bilo na karti do pre 102 godine i ti si neke nacije stvarao, koje su 10 puta vece od tvoje (Poljaka ima 40 miliona). Jeli, jel ti to stvarno mislis ili si sanjao?!
hahahaha sve u svemu sjaajan si hahaha

Crna guja

pre 3 godine

Ako imate bilo koje od ovih prezimena to samo znaci da vam je predak oslepeo, ubio, zatvorio, iskeko jezik, spalio svog brata, sina , oca , majku a bogami i kuma da bi bio/ ostao na vlasti. Sve u svemu nista za pohvalu.

Lazar

pre 3 godine

U nedostatku sopstvene istorije prisvajaju tudju. Kada bi is srpske istorije izbrisali prisvojenu crnogorsku, srpska istorija bi u najvecem dijelu bila vazalna.

Prava informacija

pre 3 godine

Да ли се презивају по Мрњавку некаквом Мрњавчевићи?
Да нису ипак по Вукашину Вукашиновићи?
Чудно то мало.

Koja

pre 3 godine

Čitam gluposti ovih tako nazovi hrvata i mogu samo da im poručim mi smo bili Carevina i Kraljevina a vi nikad nebiste ni drzavu imali da vam je nedade naš Kralj zato Srbi budite ponosni jer da oni imaju ovakvu istoriju nebi se moglo od njih ziveti koliko bi se hvalili

nenad

pre 3 godine

Prezimena koja mi danas koristimo su nastala u 19. veku. Do tada kod Srba, kao i ostalih Slovena, koristili su se patronimi. Patronim se pravi tako se uz ime coveka doda ime oca na slican nacin kao sto se prave moderna prezimena. Dakle ako se neko zove Jovan, a otac mi se zove Marko, Jovan bi bio Jovan Markovic. Kada bi Jovan imao sina Petra, Petar bi bio Petar Jovanovic (dakle po ocu). Zbog toga prezimena mogu biti potpuno ista, a dolaziti od razlicitih naroda (Balsic moze biti i srpsko i hrvatsko i kako god drugo prezime) jer je Balsa istorijsko ime sa primorskih prostora (isto vazi i za biblijska imena koja cete pronaci kod hriscana). I naravno zbog toga istoricari moraju da anahronisticki daju imena istorijskim dinastijama.
(Krcko Orascic, 16. avgust
To vazi samo za krajeve pod turcima , vlastela i zapadno od Drine imali su 1000 godina drugo ime ( prezime ) veliki rod smo bili

sremac

pre 3 godine

Kompleksi vas ubise, veli Srpska plemena iz crne gore ahahhahahahaha a Crnojevici utemeljivaci CG crkve i drzave... Hahaha vazda se presmijem kad vas citam hahahahah ??

Miroslav

pre 3 godine

Ja sam najpozvaniji da pricam o Kotromanicima i srpskoj Bosni ( i Hercegovini) jer sam regresivnom hipnozom vracen u prosle zivote gde sam u jednom bio pisar kralja Ostoje Kotromanica i mogu da posvedocim da je bio Srbin od glave do pete. Poznavao sam i vojvodu Hranu Vukovica od koga vode poreklo Hranici i svi su njegovi bili ne Srbi vec Srbende. Hvala na paznji.

Јабучило

pre 3 godine

Hahahaha Crnojevici i Balsici srpske dinastije. Jos malo cete reci da je Njegos u stvari rodjen u Krusevac pa je na Cetinje samo studirao. Sto rade braca .. hahaha :)))
(Nikola MNE, 16. avgust 2020 20:47)

Изабра једног од највећих Срба за пример и мисли да је паметан.

Radoznao

pre 3 godine

Za vreme srednjeg veka, a na pojedinim prostorima sve do sredine 19. veka pretežni deo stanovništva su bili kmetovi - poluslobodno stanovništvo koje je maksimalno u životu odlazilo do svog regionalnog centra. Osim sveštenstva, plemića i malobrojnog građanstva stanovništvo je bilo nepismeno. Sela su imala maksimalno par stotinjak stanovnika, desetak porodica, a ni gradovi su po populaciji po današnjim standardima bili selendre. Kmetovska zemlja nije se mogla ni prodavati, isključivo se nasleđivala, tako da ni ugovori nisu sklapani pismeno. Tako da je bilo i nepotrebno koristiti prezimena, ljudi su se poznavali po nadimcima. Samo kada je počela modernizacija, kada je ukinuto kmetsvo ( ili spahiluci), i kada je počelo oporezivanje od modernije države je došla potreba da se uvedu nepromenjiva prezimena. Većina napred navedenih "plemićkih" porodica nije koristilo ova prezimena, već su se u poveljama pozivali na neke svoje pretke, najznačajnije, ali je pitanje dali su to oni podrazumevali prezimenima, ili su to pozivanje na pretke činili da bi se pozvali na neke privilegije, prava koje je taj predak stekao. U Austrougarskoj je većina plemstva dobila prezimena manje-više kada i ostala raja, i to po svojim geografskim centrima ( najznačajnijim posedima).

Srba

pre 3 godine

@ bajke i basne

Moderne nacije nastaju dosta kasnije od 14. veka. Sta mislite, kako su se zvale ponaosob razlicite drzavice koje je Bizmark "utopio" u jednu Nemacku? Da li se bar jedna od njih zvala Nemacka (Deutschland)?
(R.P.F., 16. avgust 2020 20:19)
Ne da se nijedna nije zvala tako vec Kajzer nije htio da mu stoji "njemacki kajzer", vec "kajzer Njemacke" bas da ga ne bi u taj korpus naroda uvrstili. Bio je Prus. E jedino kod Srba izgleda nema naroda prije njih, oko njih, samo su oni svudje i oko sebe. A to sto u Srbiji, da ne dodjose naveliko iz Bosne i Crne Gore, bi naveliko zivjeli neki uber Srbi koji jedva da govore razumljivo za ove ostale...

lal

pre 3 godine

@mile: mozda je hrvatski majka svih slovenskih jezika... ali majka ne moze da rodi dok cale ne napravi... tako da znate ko vas je j........ ;)

Dr.

pre 3 godine

Ovi novokomponovani susedi što uče istoriju napisanu pre 20 godina na aparatima, ne mogu da shvate pravu. Ali redovno čitaju srpske pirtale, vidim. Uglavnom da bi pisali komentare.

Onoovo

pre 3 godine

Pre 200nak godina Crnogorci su imali problem da tadašnjom Srbijom jer su smatrali da oni imaju pravo na uspostavljanje nemanjićke Srbije o čemu je i sam Petar Petrović Njegoš pisao. Niko nije dovodio u pitanje da li su Srbi ili ne nego samo je dovodjeno u pitanje zašto Srbija uzima ulogu predvodnika srpskog korpusa. Zbog toga se tražila i pomoć Rusije. Danas bi neko da pravi Crnogorce kao naciju?! Hrvati su jedno od dva slovenska plemena koja su došla na južne prostore i to niko ne sme i ne može negirati. Može negirati neke kraljeve i uticaj Hrvata na deo istočno od Zagorja jer tu ih nije ni bilo niti su imali uticaj. BiH je specificna u meri da se uticaj prelivao neprestano, ali mnogo kasnije i tek sa slabljenjem Osmanlija, do tada to je bila teritorija naseljena Srbima.

Istina

pre 3 godine

Opet uzimste Crnogorske vladaoce i dinastije i pokusavatr da ih posrbite... kroz cijelu vasu istoriju pokusavate rupu od 5 vjekova kad ste sluzili turcima da popunite Crnom Gorom. Ne ide to tako

Monty Python

pre 3 godine

Ovo pokazuje da su Srbi naseljavali današnju Srbiju, Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju oduvek. A sada taj narod svojataju nekie novostvorene nacije koje postoje od komunista i amerikanaca.

Maja, Zadar

pre 3 godine

@Deli; miro split; delaga

Dva puta sam slala svoj odgovor,
nažalost, ni jednom nije prošao.
Ako ovaj komentar prođe, to znači da mi se redakcija b92 smilovala, čisto kako bih vam rekla da sam vam (u zajedničkom komentaru) odgovorila, ali jednostavno nije objavljen. Žao mi je.
Samo još jedna stvar u vezi "Srba katolika", pa da zaključim temu;
vi nemate povijest kao npr. Nijemci u smislu da ste jedan/isti narod s dvije (kršćanske) vjere.
Ali ono što je Nijemcima zajednički nazivnik, unatoč različitoj vjeri, jest ista povijest, isti jezik (dijalekti su nešto drugo, oni nisu standardni jezik), ista kultura (zapadnoeuropska), isti nacionalni običaji i tradicija (vjerski, naravno ne, jer su različita vjera, iako protestantizam puno toga baštini od Katoličke crkve, pa se ponekad i poklope), i isti teritorij na kojem žive (ona državna jezgra).
To kod vas nije slučaj.
Tako da su "Srbi katolici" povijesno neutemeljeni, a Hrvati nisu nikakvi "pokatoličeni Srbi".
Da "Srbi katolici" postoje, onda bi ostavili tisućljetni zapadnoeuropski civilizacijski trag, ponajprije u Srbiji i srpskoj kulturi, onda i šire. Ali, kao što znamo, to nije slučaj.

@Miro, ja nisam nikada ni rekla da je moje (univerzalno) ime hrvatsko i katoličko. Nisam ga ni spomenula u komentaru. Tako da je Vaš komentar promašen.

@delaga:
Preporuka: Nikola Tolja "Dubrovački Srbi katolici - istine i zablude"

@mlekadžija

"Мајо, Мајо враголанко...."

Je li ovo pozitivno ili negativno? :)

Tvrtko

pre 3 godine

Koji ste vi mitomani, da Kotromanići, Kosače, Vukovići....Tvrtko, srpske dinastije i plemići. Zaboravili ste Tvrtkovog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čista srpska plemićka obitelj, pa ste kompletirali cijelu priču. I da ne zaboravimo uvrstiti dubrovačku književnost pod srpsku ostavštinu, tek tako da se nađe.

bokica

pre 3 godine

Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore.

Miro ZG

pre 3 godine

Mene samo zanima da li se nekada naši istočni susjedi zapitaju zašto nitko od njihovih susjeda s njima ne želi imati posla? Što to ima u vama? Ili stvarno mislite da su svi drugi u krivu, a vi u pravu? S ovakvim povjesničarima i tumačenjem povijesti nećete daleko dogurati...

Nenad

pre 3 godine

Crnogorski kraljevi i feudalci su vladali Srbima - Servima tj. slugama. Taj udvoricki mentalitet se u Srba zadrzao do danasnjih dana. Zato su prvu bracnu noc kod Turcina zamenili onom kod gazde ili sefa.

BH Liberal

pre 3 godine

Komicno kad vidis Srbiju I Hrvatsko kako se svadjaju oko necega sto pripada Bosni.
Hrvati pod Madjarima a Srbi pod Turcima valjda nisu imali sansu da razviju svoju vlastitu istoriju pa moraju da kradu Bosanasku I Crnogorsku.

Maja, Zadar

pre 3 godine

@(jedan od mnogih, 16. avgust 2020 17:37)

Ono što je meni zanimljivo kod vaših "Srba katolika", pa ako mi b92 dopusti komentar, je to da vi, kao "Srbi katolici", uopće nemate katolička imena ili imena koja nisu izvorno katolička, ali pripadaju katoličkoj imenskoj kulturi, duhu i tradiciji. Vi u svome narodu i imenskoj kulturi i tradiciji nemate imena kao što su Franjo, Dominik, Roko, Mario, Robert, Karlo, Dino, Marin, Bernard, Dujam (Duje), Klara, rijetko Martin (to ste ime usvojili novijeg datuma, kao i Karlo, Robert i Dino, ali kod vas je rijetko i ne pripada vašoj imenskoj kulturi, duhu i tradiciji koja je pravoslavna, istočna), i t.d. Čak ni ne slavite blagdane tih katoličkih svetaca s gore spomenutim imenima, nemate katoličku kulturu, tradiciju i običaje, nemate katoličke crkve koje su "Srbi katolici" sagradili, u Srbiji, kamoli u drugoj državi (pustimo sad vaše svojatanje Dubrovnika, Boke kotorske, Dalmacije). A ako bi i dali svojoj djeci ta katolička imena, u ovom obliku jer drugoga nemate, optužili bi vas vaši sunarodnjaci da ste djeci dali hrvatska imena ili zapadnjačka, katolička. Je l' sad vidite sav apsurd "Srba katolika"? Pravite "Srbe katolike" od tuđih naroda i na tuđem teritoriju. "Srbi katolici" jednostavno ne postoje, još od Velike šizme, a pogotovo otkad je vaš svetitelj Sava osnovao SPC. Oni koji su bili dotad katolici, pretopili su se tada u pravoslavce. To je, na ovim prostorima, jednostavno, povijesni usud.

janjicari

pre 3 godine

Crnojevic je krunisan za kralja 150 godina prije Stefana "Prvovencanog". Kako prvovencani, ako je postojao "srpski kralj" mnogo prije njega. Do skoro ste u svojim knjigama pisali da je Stefan bio prvi kralj Srbin. Sada ispade da su svi Srbi. Ni sami ne mozete da se snadjete u svojim izmisljotinama.

Vera

pre 3 godine

Najčešće prezime među sviom Slovenskim narodima vam je hrvatsko HORVAT a onda Novak koje je drugo najčešće u Hrvatskoj ali eto to se ne piše nego se tera ova srpska klasična mitomanija.

Banja Luka

pre 3 godine

Tvrtko kotrmanović je bio hrvatski kralj Bosne i grob mu je u katoličkoj franjevačkoj katerdali Sv.Nikole i nije okrunjen u Mileševu nego gde mu je grob u mestu Mile kod Viskog.

dr Milan St. Protić

pre 3 godine

Mi Srbi smo opterečeni megalomanijom pod svaku cijenu.
Megalomanijom i mitomanijom i to plačamo tako skupo,
dok nas ne budu iskorjenili. Dok nestanemo kao narod,
mi Srbi se nećemo opametiti.

Nikola MNE

pre 3 godine

Hahahaha Crnojevici i Balsici srpske dinastije. Jos malo cete reci da je Njegos u stvari rodjen u Krusevac pa je na Cetinje samo studirao. Sto rade braca .. hahaha :)))

Mile

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).

Bobovac

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Наравно да има, само у Хрватској их живи близу четири милиона.
(питам за друга, 16. avgust 2020 17:33)

@ Zašto žive u Hrvatskoj? Svaki narod svoju državu zove svojim imenom. Prvu srpsku državu napravi Crnogorac katolik. Vlasi, Romi, Bugari, Turci, Mađari, Bošnjaci, Slovaci, Hrvati, Crnogorci, Rusini, Makedonci, Albanci... sve to zivi na teritoriju Srbije a mnogo od toga se posrbilo. Đe li su pravi Srbi pitam se? Zašto Raška a ne Srbija? Rasi dali ime državi po svom imenu. Bosna je imala svoje vladare, svoje simbole, svoje pismo, svoj novac, svoju religiju.

bajke i basne

pre 3 godine

Prvu Srbiju stvorio katilik Crnogorac Nemanjić. Što ti vladari “Srbi” ne nazvaše svoju državu Srbija, već Bosna, Zeta, Makedonija?

Ortodox

pre 3 godine

Vidim gomile fanatika koji su poslednjih godina naučili novohrvatsku istoriju i isprani im mozgovi. Pravi Hrvati su bili jedino u Zagorju i to je to. Nikakvi Hrvatski kraljevi nisu postojali

Jednodžeki ok

pre 3 godine

Proslavljeni češki pisac Milan Kundera je dobio ime po srpskom kralju Milanu Obrenoviću,a poznati češki režiser Miloš Forman po Milošću Obiliću. Česi su uvijek bili tikva bez korjena.

Nile

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!

mile hund

pre 3 godine

Poznata je cinjenica da su Srbi dobili prezimena u 19. stoljecu medju zadnjim narodima u Evropi ali to ih ne sprijecava da prisvajaju tudja prezimena

hakija pozderac™

pre 3 godine

pa sta ako su kotromanici bili katolici? otkad to religija odredjuje pripadnost narodu? to je tek vatikan pocetkom 20. veka zakuvao insistirajuci da svi katolici sa ovih prostora budu proglaseni hrvatima kako bi ih odvojio od srba. a spc im je isla naruku prihvatajuci to. sto se tice komentatora iz crne gore koji kazu da balsici npr. nisu srbi, malo podsecanje- na teritoriji danasnje crne gore nikad nikakvih crnogoraca nije bilo do 1945., samo srba
(ana, 16. avgust 2020 17:29)

A to sto se tiče crnogoraca, to ćeš tek učiti u 12-om razredu - polako, ne trči

goga

pre 3 godine

Samo daj Srbinu ovakvu temu i odmah kreće borba i obrana srpstva, jer sve je srbijai sve je srpsko. Niko drugi nema jezik, samo Srbi. Bas smo jadni i bedni, sami sebe žalimo. A mi? Manjina u Evropu, svetu i religiji! Prestrašno

Krsto

pre 3 godine

Ko nema svoje krade tudju istoriju zalosno Srbi sto ucite Crnogorci su imaju svoju 1000 godina istoriju Voislavljevici Balsici Crnojevici Petrovici

3210

pre 3 godine

Zar Kotromanići i Kosače nisu Hrvati?

imamo dovoljno svojih nema potrebe da krademo.

Crnojevići,Vojisavljevići,Balšići ...Crnogorci

i za naj manje još tri,četri dinastije bi se moglo reći da su diskutabilnog porekla

acca

pre 3 godine

Koliko hrvata ovde komentariše , neverovatno.Ja nikad ne čitam njihove sajtove i nije mi jasno sta dobijaju sa tim ostavljanjem komentara.
(jaBre, 16. avgust 2020 17:31)

To je ono sto su otvorili regionalni centar u CG a verovatno i Hr. za uticaj na internetu, za kreiranje javnog mnjenja!
Ima neki naziv kako ga oni strucno zovu al u prevodu to ti je to gore napisano!
Hoce i bez opaljenog metka da nam diriguju i kontrolisu Srbiju! Pamet u glavu Srbine!!!

питам за друга

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Наравно да има, само у Хрватској их живи близу четири милиона.

Duklja, Zeta, Crna Gora

pre 3 godine

Vojislavljevići,Crnojevići i Balšići ne pripadaju ovom spisku iz prostog razloga jer to nijesu srpska prezimena.Nema potrebe da prisvajate nešto što vam nikada nije pripadalo.To je uvijek bila i biće jedino i isključivo crnogorska baština.I Konstantin Porfirogenet nije zabilježio postojanje Srba u dukljanskoj državi kojom je upravljala dinastija Vojislavljevića.A njegovo djelo "O upravljanju državom" to nedvosmisleno potvrđuje.

Gravedigger

pre 3 godine

Moje prezime nije medju ovima. Zasto nigde na ovom spisku nema Bogdanovica, Velickovica, Ilica, Kovacevica, Markovica, Mitrovica, Petrovica, Milutinovica, Marinkovica, Milosevica, Ostojica, Miletica, Matica...Za polovinu ovih prezimena sa spiska nisam cuo u danasnje vreme. Jos nisam upoznao nekoga da se preziva Nemanjic, Hrebeljanovic, Lazarevic, Mrnjavcevic ili Dragas.

realno

pre 3 godine

zanimljivo, na srpskoj vikipediji su hrvatinici bosanska vladaraska obitelj, a svi ostali racunajuci I kotromanice srpska. Cista mitomanija.

Kontra

pre 3 godine

Branko je neko ko brani a na srpskom bi bio Odbranko ko i branitelj šta bi bio odbranitelj ko šta je i obrana u nogometu odbrana...ali možemo se mi zezati sa ovom mitomanijom ALI kako Hercegović može biti Srbin da neko pojasni?

Александар Милић

pre 3 godine

Ја знам да сам потомак Орловића Павла, барјактара Кнеза Лазара у бици на Косову. Има нас његових неколико стотина потомака, који и не знају то. Једна од јавности познатијих је и уметница Марина Абрамович. Поздрав.

Istina

pre 3 godine

Mi Bunjevci smo nekada bili Srbi katolici kao i Sokci.No,Sokce su sve pohrvatili,a mi smo ostali Bunjevci,ponosni na svoje poreklo.Srbi su nam najveca braca,a Hrvati najveci neprijatelji!

ana

pre 3 godine

pa sta ako su kotromanici bili katolici? otkad to religija odredjuje pripadnost narodu? to je tek vatikan pocetkom 20. veka zakuvao insistirajuci da svi katolici sa ovih prostora budu proglaseni hrvatima kako bi ih odvojio od srba. a spc im je isla naruku prihvatajuci to. sto se tice komentatora iz crne gore koji kazu da balsici npr. nisu srbi, malo podsecanje- na teritoriji danasnje crne gore nikad nikakvih crnogoraca nije bilo do 1945., samo srba

Јабучило

pre 3 godine

Vi Srbi nemate svoju istoriju pa prisvajate Crnogorske vladare Balsice, Crnojevice, Petrovice ?? eto takva vam je sva istina vasa
(ivano75, 16. avgust 2020 22:27)

Да није обратно? Проучи када и како је настала црногорска нација. Али не вреди, образа немате...

Zvezdinho

pre 3 godine

I jos jedan komentar za Milogorce. Crna Gora je srpska, ne postoji crnogorac kao nacija vec kao geografska odrednica. Nemanjici su poreklom sa danasnjeg prostora Crne Gore kao i neke kraljevske i despotske porodice i deklarisu se kao srbi. I ovi sto pisu da su neki bili katolici, to nema nikakve veze sa danasnjom religijom i verom. Tvrtko I Kotromanic se krunisao u manastiru Mileseva. Sto bi se krunisao u srpskom manastiru ako nije imao veze sa srbima?

jedan od mnogih

pre 3 godine

a slusaj ove novokomponovane Hrvate i Crnogorce sto se bune i sto bi da izbrisu poreklo

i da, bilo je, i danas ima i bice i sutra Srba katolika, bez obzira sto se SPC istih odrice zbog interesa Rusije

max

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Samo sto ne znam kako je mogao da se krunise za kralja u pravoslavnoj Milesevi ako je bio katolik?

Deli

pre 3 godine

(Maja, Zadar, 16. avgust 2020 19:46)
Uzivaj u našem drustvu na ovom sajtu, pošto dole kod vas ,ovi Srbi kojih se bojiš neće doći . Kad bi nas upoznala ,videla bi da smo svi gostoljubivi i tebe bi svi gledali sa simpatijama kada bi rekla odakle dolaziš . Dali bi ti trpezu i postelju . Poseti Beograd svideceti se i grad i ljudi . Sve te lazu o nama . Upitaj se gde su sad tvoje komšije Srbi kojih više nema u tvom susedstvu ? Njihova imena i prezimena su ista kao naša na Kosovu u Srbiji,Republici Srpskoj , Federaciji, Crnoj Gori , Makedoniji ,svuda gde živimo , a takva ista imena i prezimena imaju ljudi koji se izjašnjavaju kao Hrvati !? Zar ti nije palo napamet da su to Srbi koji su primili Katoličku veru da ne bi stradali kao tvoje komšije iz Zadra kojih više nema ? Kao npr vas premijer i poglavnik uostalom .
P.S. Mi smo bili carevina ,a vama je nas kralj omogućio državu ,tako da mućni glavom ,nije sve tako kao što te ćaća učio .

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Ovo je zaista fascinantno. Gde ste vi, ljudi, učili to što zovete istorijom?! Da li je moguće da poslednjih par decenija kvaziistorije u školama montenegra i bosanske federacije može da proizvede ovako tragikomično neznanje, pa sve i da je pomognuto youtube-om i wikipedia-om? Od početaka srednjeg veka, Duklja, Travunija, Konavlje, Zahumlje i Neretva su srpske zemlje u primorju, a Raška i Bosna u zaleđu. Koji god istorijski izvor da konsultujete, isto govori. I ko je išao u školu, to zna. Vojislavljevići jesu srpska dinastija, pitajte Jovana Skilicu i Anu Komninu ako meni ne verujete. Ako Balšići i Crnojevići nisu srpski, zašto bi to bili recimo Vojinovići ili Mrnjavčevići? Pa po jednoj teoriji Crna Gora je i dobila ime po Crnojevićima - šta su ti Crnojevići bili pte toga? Kao i bosanske porodice Kosača/Hranića/Vukčića itd. Kotromanići verovatno vode poreklo od Kotromana koji je bio nemački vitez poslat iz Ugarske u Bosnu, ali u kontekstu srednjeg veka jesu itekako srpska porodica, ne samo zato što po drugoj liniji vode poreklo od kralja Dragutina nego i što je sam Tvrtko polagao pravo na to i nazivao se srpskim kraljem. A to da Srbin ne može da bude katolik je, kako bih rekao... isti nivo inteligencije kao oni nesrećnici kojima je krunski dokaz tvrdnje da su Iliri taj što im je deda tati dao ilirsko ime.
Srpski knez Višeslav s kraja 8.veka je bio jedini Višeslav poznat u istoriji iz tog doba. Hrvatske spekulacije da je Višeslavljeva krstionica nazvana tako po "nekom drugom Višeslavu" su samo to - spekulacije, jer je jedini dokaz za postojanje tog drugog Višeslava - sama krstionica :). Privatizovali bi oni i ovog "srpskog" Višeslava da u DAI jasno ne piše da je to srpski knez.

Ovde se radi samo o šovinističkoj sitnošićardžijskoj tendenciji da se istorija prekroji tako da odgovara vašoj trenutnoj ideologiji, bez obzira na činjenice. Kad to radite, onda može sve - i da su Karađorđe i Stefan Nemanja Albanci i da je Višeslav Hrvat, i da je Radič Pavlović Eskim.

Goran Loznica

pre 3 godine

Vi Srbi nemate svoju istoriju pa prisvajate Crnogorske vladare Balsice, Crnojevice, Petrovice ?? eto takva vam je sva istina vasa
(ivano75, 16. avgust 2020 22:27)
A Crnogorci su poreklom iz južne Afrike?

a

pre 3 godine

Do 1941. postojale su Dubrovnik,Slavonija,Dalmacija i hrvatska kao
odvojene celine.1945. tito "gumicom" briše ove tri koje se "utapaju"
u ovu 4.Prvi put u povijesti(istoriji) ,ali to je još uvek republika
u okviru federacije.Dakle prezimena su sve samo ne hrvatska.Držić,
Vlaho Bukovac,...su slavili svetog Vlaha.Pa vi Srve zovete Vlasi.

ja

pre 3 godine

Vidim da neki ovde tvrde da Srbi nisu imali prezimena do 19. veka. Netačno! Moji preci su došli sa Kosova u Srem u 1700tim. Prezime Rakić. Što se Srba katolika tiče, preci sa druge strane su mi pokatoličeni i pohrvaćeni na silu. Pored katoličke crkve u selu stoji crkvica iz 14tog veka, pravoslavna.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

O Balšićima postoji hipoteza (istu je navodio i uvaženi Fransoa Lenorman, francuski arheolog iz 19. veka) da su oni potomci/ogranak francuske plemićke dinastije De Baux. Navodno je Karlo Napuljski, dalji rođak kraljice Jelene Anžujske, naselio nekoliko francuskih kneženskih porodica na Kosovu, koje je sredinom 13. veka delimično bilo francuska kolonija.

Hrvat bez zlobe

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni.
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin?
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.

Zvezdinho

pre 3 godine

Koliko ovde ima neznalica... Sve Berlinsko-Becka skola.
Prvo bih spomenuo da u tekstu nema A.
Mozda nisu culi za Nikolu Altomanovica sina Altomana Vojinovica. Jedan od znacajnijih vladara.
A za ove sto kazu da mi prisvajamo Kotromanice. Tvrtko I Kotromanic je sebe proglasio kraljem Srba, Bosne i Pomoravlja. Znaci Srba - kao naroda, Bosne kao zemlje kojom je vladao i Pomoravljem - zemljom kojom je vladao. Nigde ne pominje bosance, bosnjake ili hrvate. Deca Stefan Tvrtko ll Kontomanic, Stefan Ostoja Kontomanic i Jelena Kotromanic ( sve bosanska i hrvatska imena).
I da vam jos jednom pojasnim Car Dusan Silni se bio car Srba i Grka, znaci dva naroda, a Tvrtko se proglasio za kraljem Srba ( pise u njegovoj povelji) znači nema drugih naroda sem Srba.
A vi ostali izmisljajte svoje kraljeve, junake i sve ostalo a drzavu niste imali do 1945 NDH i 1995 BIH.
Kod nas Srba je uvek bilo lose sto smo ratovali jedni protiv drugih, kao u Game of Thrones.
Bilo je mnogo srpskih velikasa i sprskih zemalja a ostali nek se pomire sa tom cinjenicom kao i da njihove drzave i nacije nisu postojale do 19, 20og veka.

Zurkolomac

pre 3 godine

Fali tu puno turskih prezimena...
(500godina, 16. avgust 2020 19:05)

Mora da boli spoznaja da nemate ni istoriju, ni kulturu, ni jezik.
Ali je zato prelepa spoznaja da morate koristiti srpski jezik, jer svoga nemate...

Maky

pre 3 godine

Zaboravili ste Adama I Evu kao prve Srbe na
(Cuj Kotromanici Srbi?, 16. avgust 2020 16:26)
Ne nismo...oni se podrazumevaju...to niko i ne postavlja pitanje jer je očigledno!
Nađeni su grobovi potomaka Kotromanića...po genetici jesu čisti srbi i imaju krvi Nemanjića...dokazano DNK analizom odavno!

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Za sve koji su zapenili kako Kotromanići i ini nisu Srbi - besmislica. Pomenuti su i te kako bili Srbi. Naime, Srbi je stari ethnonym za sve Slovene. I nema veze sa terminima "serv" / "serf" i slično. To je tzv. false etymology; kao i tvrdnja da reč Sloven / Slaven potiče od reči "slave". Sad, da li je Srbi istodobno i endonym, ili pak exonym je nešto što bi verovatno trebalo ispitati. Današnji Srbi su zadržali to ime, kao i Lužički Srbi (iliti Wenden, mada oni ne vole da ih se tako zove), a u i Šleziji i Pomeraniji, nije retko naići na to da se lokalno stanovništvo naziva Srbima.
BTW, Srbi nemaju prezimena tek od XIX veka CE, kako neki ovde tvrde. Istina, u centralnoj Srbiji je tokom turske okupacije vladao patronymic sistem - da se tako izrazim - da li u nekakvom pokušaju da se doaka okupatoru, ili veorvatnije zbog činjenice da sami okupatori nisu imali tradiciju klasičnih prezimena (sve do Ataturkovih reformi). Zbog čega se samo misli da nije bilo prezimena. Ali među Srbima postoji duga tradicija klasičnih prezimena. Naročito među Srbima s područja Dalmacije (neka od tih prezimena datiraju iz XII i XIII veka CE)...

Srba

pre 3 godine

Čudno, meni baš Crnojevići rekoše da su srpskog porekla oduvek bili. Doduše, tvrde da su sad Crnogorci ali od pre nekog vremena (godina) kad se formirala nacija, ne znam zašto. Bolji izvor nećete naći.
(Svetolik Popadic Backo, 16. avgust 2020 19:52)
Koji Crnojevici, druze? Crnojevici iz Srbije? Pa tih nema u Crnoj Gori, a u Srbiji imas i Petrovice, i Jovanovice, evo sad cujem i Crnojevice... Sve Srb do Srba. U Crnoj Gori nema Crnojevica, a oni pronalaze neke tamo s koca i konopca koji su bili bijeda pa odlucili da se prezivaju kao neka kraljevska loza iz proslosti.

Sirotinja

pre 3 godine

Do XIX veka 99% nacionalnog korpusa nam je bilo seljaštvo (1% vojnici i ćate koji su služili stranim silama). A sad, sad ćemo da pravimo novo plemstvo.

oberin martel

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

Kotromanića je bilo i pravoslavnih i katolika.

delaga

pre 3 godine

Vidim ovdje toliko neznanja i komentara pogotovu od strane ovih novokomponovanih nacija. Iznesite argumente gospodo za svoje tvrdnje a ne da svojatate nesto koristeci se kontekstom modernih shvatanja nacija, sto je nonsens. Kao Srbin iz Bosne ciji su preci dosli iz Hercegovine pocetkom 19. vijeka imam pravo da iznosim svoj stav jer je moje povezivanje sa prostorom koji se naziva BIH od pamtivjeka..
Za Maju iz Zadra:
Volio bih da mi Maja odgovori na ove cinjenice pa cu onda uzeti u razmatranje njene stavove, citat: "1874. se u Dubrovniku osnivaju: Pevačko društvo "Sloga", Dubrovačko radničko društvo, Dubrovački glazbeni zbor, a 1887. i Zadruga Srpkinja Dubrovkinja. Zatim, slede: Srpska dubrovačka akademska omla-dina - 1900, "Srpska zora" - 1901, Gimnastičko - sokolsko društvo "Dušan Silni" - 1907. i Matica srpska - 1909. Ćirilična izdanja knjiga i novina, izdavana su u štamparijama Pretnera i Mate Gracića.
Jedan od najuglednijih novčanih zavoda u Dalmaciji, bila je Srpska štedionica u Dubrovniku, a važan doprinos privrednom razvoju Dubrovnika dolazio je iz Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga. Najpoznatije srpske novine u Dubrovniku bile su "Dubrovnik". Ovaj srpski list pratio je, redovno, aktivnosti svih srpskih društava i ustanova. Posebno je, svake godine, prikazivao svetosavske proslave." Hvala unaprijed.
Za ovu gospodu koja tvrde da su Kosace katolici mogu samo reci ili je bezobrazluk ili neznanje. Za neupucene pogledajte zaduzbinu Kosaca u Novom Gorazdu i crkvu Sveti Georgije koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Da li znate kako je uopste nastao termin Hercegovina?
Sveti Sava dok jos nije bio zamonasen bio je srpski princ koji je od oca dobio Zahumlje na upravljanje.
Posle njegove smrti oblasti Zahumlja mijenjaju naziv u Vojvodstvo Svetog Save. Kosace koje vladaju tom oblascu nose titulu "Vojvode Svetog Save" ili "Hercog od Svetog Save" po germanskoj verziji titule vojvoda. Tako da gospodo vase komentarisanje bez argumenata je SRAMOTNO! Objavite mi komentar.

Srb

pre 3 godine

Baš dosta komšija čita ovu vest, zanimljivo. Ako nekome nije jasno i misle da mi lažemo neka obiđu stara groblja u Srbiji i neka vide šta na njima piše. To što su komunisti palili knjige po crkvama i manastirima da bi mogli da pišu istoriju kakva njima odgovara i da bi mogli da stvore nove narode i time oslabe Srbiju ništa neznači. Na spomenicima piše ko smo, čiji smo i čime se koji čovek bavio. Dali smo vam slobodu i imate države u granicama dokle je Srpska čizma došla i to vam nije dovoljno, hoćete i ime i poreklo da nam uzmete e pa neće da može.

Štale Habzburga, tradicija duga milenijum

pre 3 godine

Srbi nemaju nijednu tradiciju duže od 30 godina!
(MIRO, 16. avgust 2020 16:27)

Istina. Tako dugačku tradiciju timarenja konja zaista nemamo.

ketiS

pre 3 godine

Komentatori iz Hrvatske ili Crne Gore nikako ne mogu da shvate da se istorija ne cita tako, sto se sadasnjost preslikava na proslost. U srednjem veku su od danasnjih juznoslovenskih drzava postojale SRbija, Bugarska i Bosna, koja se oslanjala na politicke i kulturne tradicije Nemanjicke Srbije. Srednjovekovna Srbija je balansirala izmedju Rima i Carigrada, te shodno tome verske podele nisu imale nikakav uticaj na tada ionako nepostojeci pojam etnickog identiteta. Razumem da je vama jako tesko da to shvatite, ali to s druge strane govori kakvu "istoriju" vi u svojim skolama ucite. To se u ozbiljnim naucnim krugovima naziva, pseudoistorijom!

Svetolik Popadic Backo

pre 3 godine

"Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore."
Čudno, meni baš Crnojevići rekoše da su srpskog porekla oduvek bili. Doduše, tvrde da su sad Crnogorci ali od pre nekog vremena (godina) kad se formirala nacija, ne znam zašto. Bolji izvor nećete naći.

Goran Loznica

pre 3 godine

Balsici, Vojislavljevici i Crnojevici nikad nisu bili Srbi. Uozbiljite se vise, ne otudjujte tudju istoriju, imate svoje dovoljno. Pozdrav iz Crne Gore.
(bokica, 16. avgust 2020 16:44)
A šta su bili?Englezi,Španci,Italijani?U dilemi sam velikoj...

miro split

pre 3 godine

Potomci kmetova se svađaju jesu li im feudalna gospoda koja su živili na grbači njihovi predaka bili Hrvati, Srbi ili Kinezi.
Jesu li Kotromanovići bili Hrvati, Srbi ili Bosanci vašem pretku je bija isti đava. Ujutro bi ga probudija pivac i tovar iz štale, motiku na rame i ajde u polje kopat cili dan da bi Tvrtko i njegova žena mogli glumit plemstvo.
Kad mu je sa grbače sjašija Nemanjići, uzjašija ga je Kotromanić, a kad je ovi sletija sa leđa odma se udpeja Mehmed paša Sokolovi.
I tako stalno. Iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće.
Mate kopa i misli se ko ga jaše danas?
Hrvat, Srbin, Bosanac ili možda Slovenac...

kvasnik_mile

pre 3 godine

Vidim ima onih kojima dosta smeta srpsko svojatanje, a na svoja pomno cute. A kako i ne bi jer do maksimalno pradede da zagrebes eto ti ga Srbin. Niko ne osporava njihove posebnosti i to da su sada zasebne nacije. Jedino je pitanje kada su, od koga i kako nastali ;) primeri su iskljucivo u jednom smeru. Izrugivanja tipa Adam i Eva uvek dobro dodju kada argumenata nema.

Lojpur

pre 3 godine

@Tvrtko, druže proveri po kome je Hercegovina dobila naziv, a što se dubrovačke književnosti tiče uputio bih te na hrvatskog istoričara Natka Nodila i njegovu izjavu o tome kojim se jezikom pričalo u Dubrovniku, a ukoliko to nije dovoljno baci pogled na austrougarski popis za Dubrovnik iz 1890. godine.

Стеван

pre 3 godine

Твртко Котроманић је био католик. Нисам знаО да има и Срба католика?
(јајце, 16. август 2020 17:09)
Ево само неких:

Иво Андрић, Руђер Бошковић, дон Лујо Војновић, дон Јаков Групковић, Матија Антун Рељковић, фра Андрија Качић, Иван Гундулић.
Дум Иван Стојановић, угледни католички свештеник, писао је: „Србин сам по поријеклу и по чувству, католичка ми црква то не брани, јер је она универзална; кршћанство ме учи, да љубим ближњега, па ко је ближи од српскога народа? Звало би се не бити кршћанином, кад би се вјере ради од свога народа одбио и његовијем непријатељем постао.“

Милорад ®

pre 3 godine

Оклен ови Хрвата и Црногораца оволико на порталу. Имам нет од 1998, не знам један њихов портал да убодем.

dimitrije

pre 3 godine

Najsmesniji su mi ovi za Crnojevice kao nisu Srbi! Arsenije III Čarnojevic ( Crnojevic) Patrijarh Srpski, direktni potomak rodjen na Cetinju 1633 godine. Ljudi kako imate obraza lagati pored ovako krupnih cinenica. Bio Patrijarh Srpski a nije Srbin...Boze me sacuvaj. Inace moji su iz CG od vajkada Srbi i ima zapia o prezimenu iz XIV veka. Sad ce mene neko uciti ko sam i sta sam. U pamet se novopeceni...

nevski

pre 3 godine

@ Commentator
Kako čoveče crnogorske dinastije,kad se bre prvi put spominje termin Crna Gora,nesrećo.
Posle sve ove Srpske Gospode(Jer su tako sebe zvali)koje si ti nabrojao...
Dajte ljudi,poštujmo Slovence,Hrvate,Bosance,Bokelje,Ovi,ovi su naši,setiće se sami čim Milo zglajzne za koji mesec s vlasti.
Ako se ne sete,nek pitaju Đedove i Prađeđove ,oni starine znaju,na kapi im piše!

Vuk

pre 3 godine

Igrom slucaja sam saznao da sam plemickog porekla ali nije u pitanju ni jedno od ovih prezimena. U pitanju je zenska linija Nemanjica ali ne ova koja se ovde pominje. Ako je pricna tacna, Vukanova cerka/unuka se udala za nekog hercegovackog kneza, koji je umro mlad, a ona je nastavila da se brine o deci koja su ostala jako mala posle njegove smrti. Kad su porasli njeni naslednici su promenili prezime majci u cast, prema njenom imenu, sto je generalno prilicno retko u svetu da imate prezime po zenskom imenu, mada kod Srba ima vise takvih primera. Uglavnom potomci te zene su ostali dugo u hercegovini dok se deo njih kasnije preselio u centralne i podrinjske delove bosne.

Stalker

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni.
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin?
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.
(Hrvat bez zlobe, 16. avgust 2020 17:11)

To je verovatno taj Višeslav čija je i krstionica, ne postoji hrvatski knez Višeslav, a da istorija zna za njega. Ko vas je vezao za njega kao i onaj koji je vezao Srbe sa Stefana Nemanju dobro je zeznuo i jedne i druge. Inače bilo koja jedinka koja se veže za vođe je u velikom problemu kao biće bivstvujuće. Probaj da proguglaš malo za Višeslava pronaćićeš valjda nešto, a ako te ovo više zanima pročitaj "Srpsko pomorje od 7. do 10 veka" od Đorđa Jankovića i "Srpske zemlje pre Nemanjića" od Marka Aleksića. U pitanju su ozbiljni naučnici, arheolozi, da ne pomisliš da su neki pseudoistoričari. Imaš i emisije gde je Marko gostovao i mislim da baš govori i o toj krstionici.

Džoni

pre 3 godine

Tvrtko Kotromanić je bio katolik. Nisam znaO da ima i Srba katolika?
(jajce, 16. avgust 2020 17:09)

I car Dušan je bio katolik, mnogi naši kraljevi u to vreme su krunisani Papskim ukazom!

Maky

pre 3 godine

@Tvrtko, druže proveri po kome je Hercegovina dobila naziv, a što se dubrovačke književnosti tiče uputio bih te na hrvatskog istoričara Natka Nodila i njegovu izjavu o tome kojim se jezikom pričalo u Dubrovniku, a ukoliko to nije dovoljno baci pogled na austrougarski popis za Dubrovnik iz 1890. godine.
(Lojpur, 16. avgust 2020 18:11)
U to vreme ni jednog jedinog Hrvata nije bilo u Dubrovniku!
Odjednom su posle 55 god si katolici Hrvati...paz majku mu!

Bzvz

pre 3 godine

Svi ovi ako nisu pobegli u Ugarsku, Dubrovnik ili Veneciju su se odmah po dolasku Osmanlija poturcili i postali spahije ili su ubijeni. Njihovi potomci ako ih ima nismo mi. Prosto to su istorijske cinjenice.

Prava informacija

pre 3 godine

Да ли се презивају по Мрњавку некаквом Мрњавчевићи?
Да нису ипак по Вукашину Вукашиновићи?
Чудно то мало.

Rynchinoi

pre 3 godine

@LowKeyLeysmith: Naše podguzne muve bi sve uradile za jedan otpad od gospodara.

Moja porodica se pominje još u 6. veku u grčkim izvorima i Solunu. I Srbi smo, ne Vlasi ili Tračani.

hop

pre 3 godine

@max
Pa i Stefan Nemanja je bio katolik, dok je Stefan Prvovencani krunisan kao katolik i to ga krunisao Papin izaslanik. Sta je tada bilo cudn promeniti veru, Nemanjici su je menjali kako vetar duva.

Ivan

pre 3 godine

Jel to bilo slovensko pleme "crnogorci"? Ako se danas osecete kao crnogorci a ne srbi iz crne gore, u redu, vasa stvar. Ali da druge pokusavate da ubedite u to, je istovremeno i smesno i zalosno

Dilke

pre 3 godine

Kakvo lozenje citalaca...pa i da neko nosi neko od prezimena, ne znaci da njihov potomak, jer su danasnja prezimena nastajala u zadnjih 200 godina...tako da ako se neko preziva Nemanjic, on potice od skorasnjeg pretka Nemanje, a ne od dinastije Nemanjic

maxy

pre 3 godine

Koji ste vi mitomani, da Kotromanići, Kosače, Vukovići....Tvrtko, srpske dinastije i plemići. Zaboravili ste Tvrtkovog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čista srpska plemićka obitelj, pa ste kompletirali cijelu priču. I da ne zaboravimo uvrstiti dubrovačku književnost pod srpsku ostavštinu, tek tako da se nađe.
(Tvrtko, 16. avgust 2020 17:11)

sve to predstavlja zajedničko nasleđe, naš i vaš početak. Samo je pitanje koliko se daleko vraćamo u prošlost.
U svakom slučaju, moderne balkanske države nemaju mnogo čega zajedničkog sa državama tog vremena.

Pazarac

pre 3 godine

Zaboravili ste Adama I Evu kao prve Srbe na
(Cuj Kotromanici Srbi?, 16. avgust 2020 16:26) # Link komentara

Nisu zaboravili nego su oni poturice!

1515

pre 3 godine

Osim DNK analize, poreklo se kod Srba jedino može pratiti preko slave. Prezimena se menjala nebrojano puta, zbog osvete, migracija, prelaska u drugu veru itd. Ali slava je u najvećem broju slučajeva uvek ostajala ista. Osim naravno prelaska u islam ili katoličanstvo, mada i tada se znalo koje porodice su slavile kod sveca.

76er

pre 3 godine

Ја знам да сам потомак Орловића Павла, барјактара Кнеза Лазара у бици на Косову. Има нас његових неколико стотина потомака, који и не знају то. Једна од јавности познатијих је и уметница Марина Абрамович. Поздрав.
(Александар Милић, 16. avgust 2020 17:14)

Ja sam potomak Juga Bogdana, e...

Vuk

pre 3 godine

(janjicari, 16. avgust 2020 21:51)

Prvo ćeš da nauči šta znači prvo venčani, a posle komentariši. I to nema nikakve veze da li je srpski kralj ili ne. To je čovek koji se prvi venčao krunom. Tačka. Dalje sam tumači.

WD

pre 3 godine

Da nije tužno bilo bi smešno .
Da li znate da se u svakoj novoj generaciji pre 1834 godine prilikom ženidbe menjalo i uzimalo prezime po volji ili nadimku ?
Dakle ako ste i imali neko tako zvučno prezime a vaši preci nisu hteli da ga sačuvaju vi o tome nemate pojma.

sremac

pre 3 godine

Kompleksi vas ubise, veli Srpska plemena iz crne gore ahahhahahahaha a Crnojevici utemeljivaci CG crkve i drzave... Hahaha vazda se presmijem kad vas citam hahahahah ??

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Većina prezimena u Srbiji su nastala u 19. veku i to po imenu oca onoga ko uzima prezime. I Karađorđe je bio Petrović jer mu se otac zvao Petar. Čak su i ova srednjovekovna "velikaška" prezimena patronimna (Brankovići po Branku, Vojinovići po Vojinu, Lazarevići po Lazaru). Iako je pre Turaka bilo puno plemstva koje je imalo "današnja" prezimena, teško je reći da li neka grana recimo Pavlovića ili Nenadića ima veze s njima ili su se nazvali po nekom Pavlu ili Nenadu koji s njima nema nikakve veze. Nažalost, slave su često jedini način da se nađe neka veza. Osim ako niste iz Crne Gore, tu se sve uglavnom zna jer su prezimena u Crnoj Gori plemenska.

Sallas

pre 3 godine

Ja bih podelio neka svoja razmisljanja.
Pripadnost naciji i kulturnom korpusu jedne nacije nisu kategorije koje su nepromenljive, mrtve i onda ih treba secirati i izicavati kao takve.
I nacija i kultura su pulsirajuce i zive i mi kao pojedinci mozemo raditi na tome da kroz nas nivo reprezentujemo naciju i svoju kulturu na najbolji moguci nacin i nista vise od toga, a ako postanemo znacajni eto mozda nas i istorija upamti.
Dakle u samo jednoj ili dve generaciji se od Srbina moze postati Nemac i naravno i obratno, ali neka licnost pripada određenom nacionalnom korpusu i ako to ostane zapisano to je prosto tako.
Onaj ko je autor teksta sigurno ne bi iznosi plemicke srpske porodice bez ikakvog izvora, pa se ja necu tome mnogo ni posvetiti u svom komentaru.
Ono sto je cinjenica je da krooz dalju ili blizu istoriju Srbi jesu na ovim prostorima najbrojniji narod i narod koji je uspeo okupiti i sebe i druge oko nekakvih ideja i stvarati drzave koje su igrale nekakvu ulogu u geosvetskoj politici.
Danas kada Srbi nemaju taj kapacitet zivimo svi u malim drzavam, protektoratima.

Plemić

pre 3 godine

Meni su Vojinovići preci sa dedine strane mada se tako ni deda ni oni nisu prezivali a baba je od cetinjskih Petrovića. Nikad od njih nisam čuo da smo nešto drugo nego Srbi. Nažalost odavno nisu živi a i ja sam mator čovek ne priliči mi da lažem i da kvarim sećanje na njih. Nastavite sa prepirkom i vređanjem jer nije ni blizu onoga kako su se npr. Vojinovići među sobom klali. Običnom čoveku je i danas isto kao nekad, gleda kako da preživi a uvalili mu nacionalni ponos da gine za interese vladajuće klase. Samo se rokajte...

Luka

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Mile, 16. avgust 2020 22:19)

To je istina, mada se ne misli na danasnju Hrvatsku u Dalmaciji i Panoniji, vec na staru, tzv. Belu Hrvatsku koja se protezala od danasnje istocne Ceske, juzne Poljske i zapadne Ukrajine. Plus nisu svi Sloveni Hrvati, ali su Hrvati organizovali prvu drzavu Slovena, tj. okupili neka slovenska plemena u danasnjoj zapadnoj Ukrajini i vodili ih na zapad. Tu su blizu bili i Srbi, ali izgleda su kontrolisali dosta manju teritoriju oko danasnjeg Drezdena i Lajpciga.

maxy

pre 3 godine

Bogami ce ovo, mnoge moje da pogodi.pa zar taj Viseslav od Vlastimirovica nije onaj hr Viseslav kod nas hrvata rodonacelnik naseg bivstvovanja na ovim prostorima i dokaz nase "tisucljetne sveze s majkom crkvom" a sta je dokaz Viseslavova krstionica.Molio bi koga od istoricara na ovom sajtu da to malo (ne)pristrano objasni. 
Inace taj Viseslav je sasvim ukorenjen tako da veliki Hrvati cesto svojim sinovima daju tu ime.pa se pitam, a sta ako je to ustvari dokazani Srbin? 
Moglo bi negde da bude i lepw diskusije.
(Hrvat bez zlobe, 16. avgust 2020 17:11)

ljudi gledaju na to vreme kroz prizmu skorašnjih događaja. ko zna kako bi i Nemanjici reagovali i da li bi se u opšte identifikovali sa sadašnjim Srbijom i srbima kada bi se mi mogli vratiti u prošlost i pokazati im budućnost.
Narodi se tokom vekova menjaju i ma koliko mi mislili da su nam bliski, to ipak nije tako iako nas povezuje zajednička nit.

Srba

pre 3 godine

Ne znam kad sam cuo da se neko preziva Balsic... Voislavljevic... Bar u CG ih nema, gdje bi trebalo. Logika da su to bili, kao svi gospodari tog vremena, tlacitelji obicnog naroda, pa kad su padali u moci mijenjali prezimena jer nije bas bilo pametno prezivati se Balsic, nebitan si, a preci i rodjaci ti gazili sirotinju.

Maja, Zadar

pre 3 godine

@Deli; miro split; delaga

Dva puta sam slala svoj odgovor,
nažalost, ni jednom nije prošao.
Ako ovaj komentar prođe, to znači da mi se redakcija b92 smilovala, čisto kako bih vam rekla da sam vam (u zajedničkom komentaru) odgovorila, ali jednostavno nije objavljen. Žao mi je.
Samo još jedna stvar u vezi "Srba katolika", pa da zaključim temu;
vi nemate povijest kao npr. Nijemci u smislu da ste jedan/isti narod s dvije (kršćanske) vjere.
Ali ono što je Nijemcima zajednički nazivnik, unatoč različitoj vjeri, jest ista povijest, isti jezik (dijalekti su nešto drugo, oni nisu standardni jezik), ista kultura (zapadnoeuropska), isti nacionalni običaji i tradicija (vjerski, naravno ne, jer su različita vjera, iako protestantizam puno toga baštini od Katoličke crkve, pa se ponekad i poklope), i isti teritorij na kojem žive (ona državna jezgra).
To kod vas nije slučaj.
Tako da su "Srbi katolici" povijesno neutemeljeni, a Hrvati nisu nikakvi "pokatoličeni Srbi".
Da "Srbi katolici" postoje, onda bi ostavili tisućljetni zapadnoeuropski civilizacijski trag, ponajprije u Srbiji i srpskoj kulturi, onda i šire. Ali, kao što znamo, to nije slučaj.

@Miro, ja nisam nikada ni rekla da je moje (univerzalno) ime hrvatsko i katoličko. Nisam ga ni spomenula u komentaru. Tako da je Vaš komentar promašen.

@delaga:
Preporuka: Nikola Tolja "Dubrovački Srbi katolici - istine i zablude"

@mlekadžija

"Мајо, Мајо враголанко...."

Je li ovo pozitivno ili negativno? :)

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

Већина ових презимена готово да више не постоје јер су због страха од одмазде Турака или ривалских српских династија њихови потомци промијенили презиме.Са друге стране неки су себи дали за право да носе неко од ових презимена иако немају никакве везе са њима.Није их ни блам да се хвале како су њихови потомци...
Много чешћи случај је да породице или племена тврде да су потомци неке од краљевских или великашких породица иако носе друго презиме.Те приче су у већини случајева тешка заблуда коју не прате нити историјске чињенице нити ДНК тестирања.

nedostizni

pre 3 godine

Ljudi, istoriju ne možete da tumačite iz današnjeg ugla. Tada u prošlosti ljudi se nisu delili na Srbe i ostale. Nacionalna svest je nastala mnogo kasnije. Ostaje činjenica da na ovom prostoru živi samo jedan narod koji se puno mešao i sa komšijama i domicilnim stanovništvom. Nemoguće je sačuvati čistoću genoma jednog naroda u periodu od hiljadu i po godina. I mada nemam dokaz ali nešto, se čini da kada bi mogli da se vratimo u prošlost, svi bi ove likove iz dinastija zvali tajkunima :)

123456789

pre 3 godine

По паду средњовековне државности Срби су тек под кнезом Милошем усталили презимена, пре тога су сви носили презиме по оцу.
Тако да је то све неухватљива територија.

Lazar

pre 3 godine

U nedostatku sopstvene istorije prisvajaju tudju. Kada bi is srpske istorije izbrisali prisvojenu crnogorsku, srpska istorija bi u najvecem dijelu bila vazalna.

Denis

pre 3 godine

Sve uredu, ali bre što su se pisali vladari koji nisu iz Srbije i koji nemaju veze sa srpskom kraljevinom i plemstvom?!? Glupo je ovde dodavati bosanske kraljeve ili neke sa drugih mesta

samo kazem

pre 3 godine

Pre nego sto su postojali Hrvati i Bosnjaci u ovom broju, svi u bili Srbi, pre nego su Srbi postali Srbi u ovom broju, bili su ?????? Pa zna se, opet Srbi sa 100% srpskim krvnim zrncima prije i posle i izmedju ne postoji nista. Mozda paramecijum prije a posle mozda sve do Tokija..

Krcko Orascic

pre 3 godine

Prezimena koja mi danas koristimo su nastala u 19. veku. Do tada kod Srba, kao i ostalih Slovena, koristili su se patronimi. Patronim se pravi tako se uz ime coveka doda ime oca na slican nacin kao sto se prave moderna prezimena. Dakle ako se neko zove Jovan, a otac mi se zove Marko, Jovan bi bio Jovan Markovic. Kada bi Jovan imao sina Petra, Petar bi bio Petar Jovanovic (dakle po ocu). Zbog toga prezimena mogu biti potpuno ista, a dolaziti od razlicitih naroda (Balsic moze biti i srpsko i hrvatsko i kako god drugo prezime) jer je Balsa istorijsko ime sa primorskih prostora (isto vazi i za biblijska imena koja cete pronaci kod hriscana). I naravno zbog toga istoricari moraju da anahronisticki daju imena istorijskim dinastijama.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

(janjicari, 16. avgust 2020 21:51)
(Banja Luka, 16. avgust 2020 21:49)

U pravu ste, super je kad ne moraš da se držiš činjenica. Humor odmah dolazi do izražaja.

Nok

pre 3 godine

Imamo narod i drzavu u kojoj 10+ miliona prica srpski, gdje glavni grad ima 2 miliona stanovnika i onda se nadje neki grad i drzava koja je 5-10
Puta manja i misli da je od nje sve pocelo... da da..

Zagor

pre 3 godine

@Brajan: "KARADJORDJE JE PETROVIC ,NJEGOS JE PETROVIC, KRALJ NIKOLA JE PETROVIC." Upravo sam hteo to da napisem. A nigde na listi prezime Petrovic.

History

pre 3 godine

Pa i Stefan Nemanja je bio katolik, dok je Stefan Prvovencani krunisan kao katolik i to ga krunisao Papin izaslanik. Sta je tada bilo cudn promeniti veru, Nemanjici su je menjali kako vetar duva.
-->(hop, 16. avgust 2020 21:41)



Nemanjići nisu bili katolici, to je najobičniji spin, jer kako onda objašnjavaš činjenicu da:

1. da je rođeni brat Stefana Nemanje, Miroslav Zavidović naručio za sebe i svoju braću pravoslavno jevanđelje, danas poznatije kao Miroslavljevo jevanđelje i to pune 33 godine pre pomenutog krunisanja ili
2. kako objašnjavaš činjenicu da su sve Nemanjićke crkve od Stefana pa na ovamo isključivo pravoslavni hramovi ili
3. kako objasniti činjenicu da se Stefan Nemanjić, kasnije Prvovenčani oženio katolkinjom Anom u pravoslavnoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Raškoj?
Nemanjići nisu bili katolici, ali su koketirali sa papom baš kao i sa Vizantijom i njenim patrijarsima, sve je to bila politička igra u to vreme.

21VEK

pre 3 godine

1. MIT! Noin potop je uništio život na Zmelji pa svaki narod je morao od nekuda doći i da ima legendu o tome ako je nema nije autohtoni narod nego se odvojio od drugog/ih naroda a jedini od Južnih Slovena koji imaju takvu legendu su HRVATI.
2. SIMBOL! Svaki narod mora da ima svoje autohtone simbole a jedini od Južnih Slovena ih imaju HRVATI a to su Šahovnica(Sa kalendara Orion starog 5000g) i Hrvatski Pleter(Višeslavova krstionica 8vek) a 4C i Dvoglavi orao su simboli rimskog Cezara i Istočnog i Zapdnog Rimskog carstva.
3. ARHEOLOGIJA! Naučno dokazano najstariji razvijen narod u ovom delu Evrope su Histri(1200g p.n.e.) u današnjoj Istri a kojoj je neko maknuo to H da se eto slučajno ne vežu sa HRVATIMA.
4. VERA! Sloevni su u 7-8 veku iz poganskog višebožja(Perun) uzeli tada jedino Papino Hrišćanstvo a posle ih razdvojio raskol Crkve u 11veku a HRVATI nisu izdali Papu jer oni koji jesu su završili u 500g ropstva sa kojem je došla i mržnja.
5. JEZIK! Poljak Stanislaw Hozjusz 1559g piš da je hrvatski jezik majka svih slovenskih jezika(madre lingua) a Faust Vrančić 36g posle piše prvi hrvatski i evropski riječnik a tu su i hrvatska imena meseca u godini.
6. IME! Najčešće Slovensko prezime je HORVAT(Svi o tome ćute) i najčešće ili drugo najčešće je kod svih Slovenskih država.
7. GENI! Evropska analiza gena srećne 2013g je pokazale da taj najstariji južnoslovenski gen u najveći odsto u Evropi imaju zamislite vi to baš HRVATI.

Taurunum

pre 3 godine

Al su pukli ovi hrvati. Toliko ih ima na srpskom portalu kao što je b92 da to nije normalno. Toliko su opterećeni srbima da je to neverovatno, da razumem da ih u Srbiji ima 100 000 pa da razumem, ali oni iz Hrvatske prate nas portal i ostavljaju komentare. Znas kad bi preuzeo app nekih hrvatski novina i čitao i ostavljao konentare, nikad u životu jer me zabole ona stvar za hrvate i Hrvatsku.

Istina

pre 3 godine

Opet uzimste Crnogorske vladaoce i dinastije i pokusavatr da ih posrbite... kroz cijelu vasu istoriju pokusavate rupu od 5 vjekova kad ste sluzili turcima da popunite Crnom Gorom. Ne ide to tako

Koja

pre 3 godine

Čitam gluposti ovih tako nazovi hrvata i mogu samo da im poručim mi smo bili Carevina i Kraljevina a vi nikad nebiste ni drzavu imali da vam je nedade naš Kralj zato Srbi budite ponosni jer da oni imaju ovakvu istoriju nebi se moglo od njih ziveti koliko bi se hvalili

Monty Python

pre 3 godine

Ovo pokazuje da su Srbi naseljavali današnju Srbiju, Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju oduvek. A sada taj narod svojataju nekie novostvorene nacije koje postoje od komunista i amerikanaca.

nenad

pre 3 godine

Ja sam Pavlovic. Nitko od mojih predaka nije bio Srbin.
(Dtagan, 16.
Bio je naravno sem ako nisi uzeo prezime zbog Zike Pavlovica iz popularne filsmske price Zikina dinastija ..a pre toga si se recimo prezivao Horvat ili Maroje ili nekim cistopolitickinepromenjenimbezuplivapolitike hrvatskim prezimenom)

sociolog

pre 3 godine

ne mogu da shvatim ovo stalno prebrojavanje krvnih zrnaca ko je ko bio pre 600++ godina...? to moze samo neko ko pojma nema sa istorijom ovih prostora i da je svako svakoga asimilirao u procesu stvaranja drzava i nacija...ni srbi ni hrvati nisu izuzetak. Drbi su pravoslavizvali i posrbljavali sve sto su mogli a hrvati takodjer..to e bila praksa tih vremena na kojima su zivele grupe slavenskih i neslavenskih plemena...odatle nam genetika gde nijedna halpogrupa ne preovladava, nahveci je procenat slavenskih ali ne vise od 30%. Ili vratimo sve na pocetak ili se manimo gluposti koje osim zle krvi nista ne donose? da necemo mozda napraviti Srbiju od Hrvatske ako dokazemo da su bili Srbi????

Taras Buljba

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!
(Nile, 16. avgust 2020 22:47)



Srbi imaju svoju crkvu i svog patrijarha i ne robuju nikome, za razliku od vas koji robujete rimskom imperatoru papi i njegovim legijama sa zapada.

lal

pre 3 godine

@mile: mozda je hrvatski majka svih slovenskih jezika... ali majka ne moze da rodi dok cale ne napravi... tako da znate ko vas je j........ ;)

Neko

pre 3 godine

Što neko napomenu, odakle Hrvata i Crnogoraca ovoliko na portalu koji je srpski, nas većinu vaši portali ne zanimaju, niti znam koji su. Drugo sve i da prisvojite sve te vladara što pokušavate, mi i dalje imamo jasnu istoriju, poreklo i vladare, čak se ne odričemo ni te činjenice da smo bili 500 godina pod turcima. Istina je čak da ne znam ni vašu istoriju, hrvatsku naročito, a vidim vi svi znate našu i dajete sebi da komentarišete. Pošto nas smatrate time čime nas smatrate, gledajte u sebe i u svoje kljuse, okrenite se EU pustite nas nama. I nemojte samo svojatati već ljude koji su već se i u novijoj a i u daljoj istoriji izjadnili kao Srbi. Svako ko se izjadni kao Hrvat, neka ga neka bude Hrvag ko sam ja da mu kažem drugačije, vrlo jednostavno zar ne.

R.P.F.

pre 3 godine

@ bajke i basne

Moderne nacije nastaju dosta kasnije od 14. veka. Sta mislite, kako su se zvale ponaosob razlicite drzavice koje je Bizmark "utopio" u jednu Nemacku? Da li se bar jedna od njih zvala Nemacka (Deutschland)?

Znalac

pre 3 godine

Toliko priča o poreklu a ne govori se da se još u 16veku znalo da su svi Slaveni-Hrvati: Poljski kardinal Stanislaw Hozjusz(1504-1579) piše da su Hrvati iz Hrvatske stvorili Češki i Poljski narod i države i da je hrvatski jezik majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Mile, 16. avgust 2020 22:19)
hahahaha bravo Mile hahaha jos da si rekao da Vatikan i Papa licno poticu od Hrvata, bio bi kompletan hahahahaha
bre nije vas bilo na karti do pre 102 godine i ti si neke nacije stvarao, koje su 10 puta vece od tvoje (Poljaka ima 40 miliona). Jeli, jel ti to stvarno mislis ili si sanjao?!
hahahaha sve u svemu sjaajan si hahaha

Vuk Mandušić

pre 3 godine

ali što se javljaju ove veštačke nacije iz susedstva i što pričaju o srpskoj istoriji kao nekoj legendi a da nije bilo te srpske istorije i oni kao narodi danas ne bi postojali

ja

pre 3 godine

@(Krsto, 16. avgust 2020 19:25)

Nemojte mesati vasa sadašnja osećanja sa prošlošću. Kakvi Crnogorci pre 1000 godina? Prema popisima stanovništva Crnogorci se kao 'nacija' pominju 1948.godine. Kako komentarišete činjenicu da se crnogorski kralj Nikola izjašnjavao kao Srbin i da 1909.godine 90% stanovništva Crne Gore se izjašnjavalo kao Srbi?

max

pre 3 godine

Samo sto malo ljudi nosi neizmenjeno staro prezime. Vecini ljudi je prezime izmenjeno po ocu ili dedi u nekom momentu pre 50, 100, 200, 300, 400 godina. Imam prezime Petrovic ali ga je moj deda uzeo po njegovom dedi Petru a pre toga je bio Jovanovic i zna se da je taj njegov deda Petar uzeo prezime po njegovom dedi Jovanu a njegovo rodjeno prezime se zaboravilo a da ne pricamo sta je radio taj daleki Jovan. Tako da tesko ko moze doci bas do srednjeg veka i nekakvih Nemanjica, Lazarevica, Brankovica...

tom pus

pre 3 godine

Moji su Živkovići od 1845...pre toga bili Đurđevići,krsna slava sveti nikola,doseli li se pre prvog srp.ustanka iz stare hercegovine....tako piše u crkvenoj knjizi...u kolubarsku šumadiju!

Srba

pre 3 godine

@ bajke i basne

Moderne nacije nastaju dosta kasnije od 14. veka. Sta mislite, kako su se zvale ponaosob razlicite drzavice koje je Bizmark "utopio" u jednu Nemacku? Da li se bar jedna od njih zvala Nemacka (Deutschland)?
(R.P.F., 16. avgust 2020 20:19)
Ne da se nijedna nije zvala tako vec Kajzer nije htio da mu stoji "njemacki kajzer", vec "kajzer Njemacke" bas da ga ne bi u taj korpus naroda uvrstili. Bio je Prus. E jedino kod Srba izgleda nema naroda prije njih, oko njih, samo su oni svudje i oko sebe. A to sto u Srbiji, da ne dodjose naveliko iz Bosne i Crne Gore, bi naveliko zivjeli neki uber Srbi koji jedva da govore razumljivo za ove ostale...

Znalac

pre 3 godine

Horvat(Horwath) i Novak su najčešća prezimena u Slovenskim narodima i za to imate kartu Evropskih prezimena n ainternetu pa vidite. A i ova su isto hrvatska samo popravoslavljena kad se Crkva cepala i kad su Srbi izdali Papu i odvojili se od braće Hrvata i obrnuli se Vizantiji i ropstvu na 500g...
E tu je problem. SAMO U VERI!
(Nile, 16. avgust 2020 22:47)
Hahahaha ovaj je apsolutni pobednik hahaha
Hrvata nigde nije bilo do 1918te a on prica o 11 veku. I on poverovao u silne hrvatske kraljeve, samo jos da im nadjemo grobove i istorijske spise hahaha e sta sve necu procitati hahaha

Dr.

pre 3 godine

Ovi novokomponovani susedi što uče istoriju napisanu pre 20 godina na aparatima, ne mogu da shvate pravu. Ali redovno čitaju srpske pirtale, vidim. Uglavnom da bi pisali komentare.

Onoovo

pre 3 godine

Pre 200nak godina Crnogorci su imali problem da tadašnjom Srbijom jer su smatrali da oni imaju pravo na uspostavljanje nemanjićke Srbije o čemu je i sam Petar Petrović Njegoš pisao. Niko nije dovodio u pitanje da li su Srbi ili ne nego samo je dovodjeno u pitanje zašto Srbija uzima ulogu predvodnika srpskog korpusa. Zbog toga se tražila i pomoć Rusije. Danas bi neko da pravi Crnogorce kao naciju?! Hrvati su jedno od dva slovenska plemena koja su došla na južne prostore i to niko ne sme i ne može negirati. Može negirati neke kraljeve i uticaj Hrvata na deo istočno od Zagorja jer tu ih nije ni bilo niti su imali uticaj. BiH je specificna u meri da se uticaj prelivao neprestano, ali mnogo kasnije i tek sa slabljenjem Osmanlija, do tada to je bila teritorija naseljena Srbima.

Dejo

pre 3 godine

Šta je sa Lužičkim Srbima? Kojih je danas ostalo samo 60000, a posle I svetskog rata ih je bilo preko 250000. Ugnjetavani i asimilovani od strane Nemaca.

Dejan

pre 3 godine

S ovakvim povjesničarima i tumačenjem povijesti nećete daleko dogurati...
(Miro ZG, 16. avgust 2020 23:20)

Pa ti brate Miro citaj Večernji list.

nenad

pre 3 godine

Prezimena koja mi danas koristimo su nastala u 19. veku. Do tada kod Srba, kao i ostalih Slovena, koristili su se patronimi. Patronim se pravi tako se uz ime coveka doda ime oca na slican nacin kao sto se prave moderna prezimena. Dakle ako se neko zove Jovan, a otac mi se zove Marko, Jovan bi bio Jovan Markovic. Kada bi Jovan imao sina Petra, Petar bi bio Petar Jovanovic (dakle po ocu). Zbog toga prezimena mogu biti potpuno ista, a dolaziti od razlicitih naroda (Balsic moze biti i srpsko i hrvatsko i kako god drugo prezime) jer je Balsa istorijsko ime sa primorskih prostora (isto vazi i za biblijska imena koja cete pronaci kod hriscana). I naravno zbog toga istoricari moraju da anahronisticki daju imena istorijskim dinastijama.
(Krcko Orascic, 16. avgust
To vazi samo za krajeve pod turcima , vlastela i zapadno od Drine imali su 1000 godina drugo ime ( prezime ) veliki rod smo bili

Logikar

pre 3 godine

Glupost. Gotovo svakog od ovih prezimena ima bar 50 ili više loza koje su nastale na različitim mestima u različito vreme, i postoje i dan danas. A nemaju veze jedni sa drugima. Lazarević, Branković i slična prezimena koja su nastala od imena u stvari. E sada, Zlatonosić ili Kotromanić su nešto drugo, ali i njih sigurno ima više loza.

Јабучило

pre 3 godine

Hahahaha Crnojevici i Balsici srpske dinastije. Jos malo cete reci da je Njegos u stvari rodjen u Krusevac pa je na Cetinje samo studirao. Sto rade braca .. hahaha :)))
(Nikola MNE, 16. avgust 2020 20:47)

Изабра једног од највећих Срба за пример и мисли да је паметан.

nenad

pre 3 godine

Prvu Srbiju stvorio katilik Crnogorac Nemanjić. Što ti vladari “Srbi” ne nazvaše svoju državu Srbija, već Bosna, Zeta, Makedonija?
(bajke i basne, 16. avgust 2020 17:56)
zato sto tada nije bilo bitno ! Pa i italija se nije tada tako zvala , nemacka , turska , francuska , !

velibor

pre 3 godine

Vidim gomile fanatika koji su poslednjih godina naučili novohrvatsku istoriju i isprani im mozgovi. Pravi Hrvati su bili jedino u Zagorju i to je to. Nikakvi Hrvatski kraljevi nisu postojali
(Ortodox)

A ja vidim gomilu fanatika na sve strane, nasa istorija je sve samo ne crno-bela ni sa jednog aspekta, etnickog, religizionog, drustvenog, politickog, nacionalnog, jezickog, svi koji imaju crno-belu "istinu' su fanatici (i neznalice koje znaju jedan detalj i gomilu mitova za ispiranje mozga i na njemu grade velike istine).

Boske

pre 3 godine

Fali tu puno turskih prezimena...
(500godina, 16. avgust 2020 19:05)

Ooo, Turčin progovorio srpski?! Svaka čast, aferim! Službenik ambasade, ili?

Miroslav

pre 3 godine

Ja sam najpozvaniji da pricam o Kotromanicima i srpskoj Bosni ( i Hercegovini) jer sam regresivnom hipnozom vracen u prosle zivote gde sam u jednom bio pisar kralja Ostoje Kotromanica i mogu da posvedocim da je bio Srbin od glave do pete. Poznavao sam i vojvodu Hranu Vukovica od koga vode poreklo Hranici i svi su njegovi bili ne Srbi vec Srbende. Hvala na paznji.

Pero

pre 3 godine

21.vek, Balkan. Srbi i Hrvati, iskeženih zuba i zakrvavljenih očiju, reže jedni na druge spremni da se pobiju oko prezimena vladara. Istih onih vladara koji nisu marili ni za naciju, ni za veru, a pogotovo ne za živote svojih podanika da bi sedeli drugima na grbači i vladali.

Život je jedan. Manite se istorije, držite se svoje porodice i prijatelja. Živimo u doba kada je najlakše, najudobnije i najlepše živeti, samo treba biti dovoljno mudar i ne izgubiti glavu ili ličnu slobodu zarad tuđih interesa.

Crna guja

pre 3 godine

Ako imate bilo koje od ovih prezimena to samo znaci da vam je predak oslepeo, ubio, zatvorio, iskeko jezik, spalio svog brata, sina , oca , majku a bogami i kuma da bi bio/ ostao na vlasti. Sve u svemu nista za pohvalu.

Radoznao

pre 3 godine

Za vreme srednjeg veka, a na pojedinim prostorima sve do sredine 19. veka pretežni deo stanovništva su bili kmetovi - poluslobodno stanovništvo koje je maksimalno u životu odlazilo do svog regionalnog centra. Osim sveštenstva, plemića i malobrojnog građanstva stanovništvo je bilo nepismeno. Sela su imala maksimalno par stotinjak stanovnika, desetak porodica, a ni gradovi su po populaciji po današnjim standardima bili selendre. Kmetovska zemlja nije se mogla ni prodavati, isključivo se nasleđivala, tako da ni ugovori nisu sklapani pismeno. Tako da je bilo i nepotrebno koristiti prezimena, ljudi su se poznavali po nadimcima. Samo kada je počela modernizacija, kada je ukinuto kmetsvo ( ili spahiluci), i kada je počelo oporezivanje od modernije države je došla potreba da se uvedu nepromenjiva prezimena. Većina napred navedenih "plemićkih" porodica nije koristilo ova prezimena, već su se u poveljama pozivali na neke svoje pretke, najznačajnije, ali je pitanje dali su to oni podrazumevali prezimenima, ili su to pozivanje na pretke činili da bi se pozvali na neke privilegije, prava koje je taj predak stekao. U Austrougarskoj je većina plemstva dobila prezimena manje-više kada i ostala raja, i to po svojim geografskim centrima ( najznačajnijim posedima).

pismen

pre 3 godine

neka mi neko objasni kako mrtvim ljudima mozete menjati etnicku pripadnost, oni su se izjasnjavali kao x, sad pripadnici nacije y, koja se diferencirala pre 100 godina tvrde da su bili y (vekovima nakon njihove smrti)
hajmo ovako, jesu li rimski carevi rodom iz danasnje Francuske Francuzi?

Bogu fala pa sam Lala

pre 3 godine

Bogu fala, nije. Ne potičem ni iz jedne ugledne razbojničke familije. Moji su preci svi odreda bili niko i ništa, dobri ljudi.