Nedelja, 24.05.2015.

22:45

Jailbreak dolazeće iOS 9 platforme će biti gotovo nemoguć

Izvor: benchmark.rs

Jailbreak dolazeæe iOS 9 platforme æe biti gotovo nemoguæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Realno

pre 8 godina

Ti nikako da shvatis poentu,nije u pitanju nikakvo sklapanje komponenti nego je poenta da zbog izmene softvera gubis garanciju na hardver sto je enormna glupost.Kakve veze ima sto si rutovao ili jailbrekovao telefon ako se desi hardverski kvar koji nema sa time veze,to je jedino zbog toga sto proizvodjaci hoce da te drze na povodcu i diktiraju ti sta i kako mozes da radis.Jedino mi se svidja sto kinezi usvajaju praksu da rutovanjem i menjanjem roma ne gubis garanciju pa ce ljubitelji androida imati legalnu soluciju da imaju potpuno slobodan os dok ljubitelji ios-a ce za to morati da se oslone na hakere dobre volje...

EU Citizen

pre 8 godina

@Ske
Super je što ste mi ispričali svoju realnu ili imaginarnu profesionalnu biografiju, ali do sada je za mene radila gomila takvih klinaca, pa moram da priznam da nekako nisam impresioniran, :) mislim da za nekoga ko se ne bavi kompjuterima profesionalno dosta dobro poznajem materiju, pa vaši pokušaji da me indirektno diskvalifikujete kao "nestručnjaka" u jednom pitanju koje se tiče zdravog razuma a ne sposobnosti da se nešto iskompajlira i instalira, samo svedoče o višku arogancije i manjku valjanih argumenata (uzgred, nismo na ti, a vaš "batica" isto ni u kom slučaju nisam :) ). Inače, “Uslovi garancije” nisu Sveto pismo, i mogu biti fer ili nefer, sve što sam ja hteo da kažem jeste da ovakvi uslovi korporatnih ljigavaca, koji im prolaze po zakonima koje prave izlobirani politički demagozi, nisu ni fer prema korisnicima ni normalni. Verovatno ste propustili da primetite da sam odmah rekao da sam se ovoga puta prevario, to jest da sam sam kriv, i da mi se to više neće desiti, a ni Samsungu, bogami, da vidi moj novac, a vi, kao što rekoh, ako vam je hobi da budete poslušna robinja Izaura ili Kunta Kinte birokratsko-kriminalnih nakaza iz Applea ili Samsunga, samo napred, prvi sam uvek branio svačije pravo da bude šta hoće, ukljućujući i, s moje tačke gledišta, budala :)) I, uzgred, opet ste s dizelom i benzinom potpuno promašili temu, koliko ja znam programere, a znam ih, nećete predaleko otići, možda znate da kodirate, ali logika i pronicljivost vam nisu jača strana :))

Ske

pre 8 godina

@Realno, sto bi reko Cvarkov Djordje... ali nije...
Upravo o tome ti ja i pricam.
Idi malo raspitaj se po prodavnicama...Ti na PC za softverske kvarove ne dobijas garanciju, a na hardver automatski gubis istu cim promenis softver koji je dosao presitaliran sa tim PC racunarom, osim ako sam sastavljas masinu pa ga kupis bez softvera, ali de mi reci, kada si zadnji put sastavio neki telefon iz delova koje si posebno kupio?

Realno

pre 8 godina

@ske,kao sto rece covek skroz pogresna analogija,ti forsiras pricu o hardverskoj promeni a ovde je softver u pitanju.Ako se ne klokuje procesor i gpu ne vidim nikakav problem,kao da kupis racunar sa win8 ubacis umesto njega linux i onda nece da ti priznaju garanciju zbog toga...

Milos

pre 8 godina

Rekli su oni sto sta, ali svega par sati od kupovine iPhone-a se uploaduje klip od individue koja to uspeva da odradi za svega 10 minuta. Cak i da ovo "gotovo nemeguce" nije izvodljivo za 10 min, bice izvedeno za 48h. Samo oni neka iscikavaju hakere... Meni je to uvek bilo smesno. Nijedan software nije savrsen i ne znam koliko godina i dokazanih situacija jos treba biti da je za sada svaki kod razbijen na planeti. Nije software stvorio coveka, covek je stvorio software! A covek ga moze i razbiti. Pateticno je uopste i pisati o tome, nego ajd... Neka se raduju.
(Hacker, 26. maj 2015 00:31). Sve ovo sto si napisao bi bilo ok samo da je istina...Kojih 10 min,kojih 48 sati?Cekam vec dva meseca JB za 8.3 i kako stvari stoje nacekacu se!Daj Boze da ga uopste i bude...A za taj ios9 ce JB izaci onda kada ti stvarno budes "hacker".

Ske

pre 8 godina

@EU Citizen, analogiji ne fali nista ali evo druga...
Ne mozes sipati dizel u rezervoar benzinca i ocekivati da ce da ti motor poprave u garanciji, bez obzira koliko dobro se potrudis da "sakrijes" sta si uradio.
Kada kupujes neki uredjaj (Samsung telefon) postoji nesto sto se zove "Uslovi garancije" koji u velikoj vecini slucajeva kazu da ako menjas fabricki softver, i hardver ti crkne iz bilo kog razloga, ne mozes da ga reklamiras. To su uslovi garancije koje si prihvatio. Sto si kupio telefon pod tim uslovima??? Ah da, nemas izbora pa nalazis glupe razloge da opravdas zasto je to tako. Samo cekam, kada ces kao Kalimero da krenes da vices "to je nepravda, prava nepravda".

A sto se tice samog softvera, jednom kada uzmes AOSP i zaronis duboko u njegove korene, od Linuxa na samom dnu, preko abstraktnih slojeva i nativnih biblioteka, toliko duboko da sam na kraju uspes da ga iskompajliras i instaliras na neki uredjaj, onda mozes da mi pricas o "slobodama".
Do tada te Open Source floskule mozes da "prodajes" na primer, ljudima koji Windows poistovecuju sa racunarom, a ne nekome ko vec vise od jedne decenije aktivno radi na razvoju softvera pod GNU/GPL licencama a pritom, gle cuda za to koristi OS X dok telefonira sa iPhone-om.
Jer boze moj, iPhone koristi za telefoniranje a ne za "rocket science" kao neki "zahtevni korisnici".

EU Citizen

pre 8 godina

@Ske
Analogija je potpuno besmislena: vi kod automobila govorite o hardverskim promenama, kakav je softver na telefonu, osim u par specijalnih slučajeva, tipa overclockovanja, uglavnom uopšte ne utiče na hardver. E sad, ja sam taj hardver kupio, i za svoje pare želim da imam punu kontrolu, a ne da me neko maltretira I usporava svojim stupidnim neodstranjivim bloatwareom. Ako ste vi zadovoljni takvim stanjem (to jest, I mnogo gorim, jer, koliko se sećam, koristite iPhone :) ), ja nisam, i neću ni da budem. Problem i jeste u tome što su većina ljudi ovce, zadovoljni da budu nečiji robovi i da pristaju na sve što im se servira, i to za gomilu para. Što se mene tiče, borim se protiv takvog pristupa svim dostupnim oružjima (za sada su to uglavnom briljantni softverski trikovi dragih kolega sa XDAdevelopers gde sam dvanaest godina, i sličnih zajednica :) ), a kada to više ne bude moguće, sa zadovoljstvom ću preći na mobilni Linux, i nikada više neću Samsungu i Googleu ostaviti ni centa. Prešao bih, uostalom, odavno, da je razvoj bio nešto brži i podrška bolja, kao i da je, pošto sam dosta zahtevan čovek, dostupan na makar par telefona iz flegšip segmenta. Ovako sam za sada makar završio sa Samsungom, moj sledeći telefon će posle više od pet godina biti sasvim sigurno nešto drugo, a ako Android nastavi sa trendom sve veće zatvorenosti i kontrole, završiću brzo i sa njim. Šta ćete, neki vole slobodu, a nekima više prija ropstvo, glavno je da svi možemo da biramo šta nam odgovara :))

Ske

pre 8 godina

Ono što meni smeta je što se i Android, pod raznim providnim izgovorima, Googlea, Samsunga i ostale korporatne bande, sve više izobličuje i "iPhoneizuje", pa smo tako već u poslednjim modelima Samsunga koji se mogu pohvaliti nakaradom zvanom Knox, došli do toga da je, doduše, moguće rutovati telefon, ali se pritom pomeri nekakav hardverski switch, pa je kompletno “anrutovanje” moguće, ali ne I resetovanje brojača, što Samsungu pruža izgovor da anulira garanciju, dakle, da maltretira korisnike za vlastite pare.
(EU Citizen, 25. maj 2015 21:35)

A to sto korisnik maltretira uredjaj koji nije predvidjen da radi kako korisnik zeli, to nikome nista?
Zamisli kada bi recimo kupio novi auto. I odmah potom mu hipoteticki stavis motor od ferarija.
Posle nekog vremena, pocrkaju ti kocnice jer moraju da trpe veci napor, vesanje i upravljacki mehanizam oslabi jer to nije motor koji je predvidjen za taj auto, menjac i diferencijali polude jer motor prenosi lude obrtaje.
Sta ces ti da radis? Da vratis originalni motor i da trazis garanciju na kocnice, vesanje i menjac?

Malo sutra batice...

sarkazam

pre 8 godina

Ma samo nokia i golf II. Puste srbende... Komentari da umreš od smeha, sve mudrac do mudraca, a svako ko se barem malo razume u tematiku, vidi koliko je znanje "stručnjaka" smešno, al dobro, zato smo i tu gde jesmo...

Arhivator

pre 8 godina

1. Nema softvera koji ne može da se provali pre ili kasnije.
2. Za ovo bi neko mogao da ih tuži ("Kupio sam telefon i dao vam pare, nećete mi vi određivati kojim fajlovima mogu da pristupim i šta mogu, a šta ne mogu da instaliram")
3. Imajući u vidu ovo pod 2, sud može da im naredi da batale takvu zaštitu, ili da svima omoguće "jailbreakovanje"

Hacker

pre 8 godina

Rekli su oni sto sta, ali svega par sati od kupovine iPhone-a se uploaduje klip od individue koja to uspeva da odradi za svega 10 minuta. Cak i da ovo "gotovo nemeguce" nije izvodljivo za 10 min, bice izvedeno za 48h. Samo oni neka iscikavaju hakere... Meni je to uvek bilo smesno. Nijedan software nije savrsen i ne znam koliko godina i dokazanih situacija jos treba biti da je za sada svaki kod razbijen na planeti. Nije software stvorio coveka, covek je stvorio software! A covek ga moze i razbiti. Pateticno je uopste i pisati o tome, nego ajd... Neka se raduju.

Shone

pre 8 godina

@ micron @ske: hvala vam. A ostali ne znam sto sam dobio minuse, ocigledno da je sramota sto neko ne zna da otvori sistem. Okk, kapiram da jeste, al nisam znao da je sramota pitati! Pozz svim dobrim ljudima.

EU Citizen

pre 8 godina

To što iOS 9 neće biti moguće jailbreakovati, je irelevantno, to je, čak i kad se jailbreakuje, ionako jedna toliko ružna platforma i bedan hardver, da su sami po sebi već dijagnoza onih koji ih koriste. Ono što meni smeta je što se i Android, pod raznim providnim izgovorima, Googlea, Samsunga i ostale korporatne bande, sve više izobličuje i "iPhoneizuje", pa smo tako već u poslednjim modelima Samsunga koji se mogu pohvaliti nakaradom zvanom Knox, došli do toga da je, doduše, moguće rutovati telefon, ali se pritom pomeri nekakav hardverski switch, pa je kompletno “anrutovanje” moguće, ali ne I resetovanje brojača, što Samsungu pruža izgovor da anulira garanciju, dakle, da maltretira korisnike za vlastite pare. Note 4, moj trenutni primarni smartfon, takođe ima tu svinjariju, jer kad sam ga kupio detalji nisu još bili najjasniji, a i ja sam bio zauzet, pa mi je taj detalj promakao. Lično mi taj novac ionako ne znači previše i ta garancija mi nije mnogo bitna, pa sam ga naravno rutovao (bez toga ga je nemoguće normalno koristiti, do najbanalnijih stvari tipa nesistemskih aplikacija koje ne mogu da pišu po SD kartici, i sličnih specijaliteta Google-Samsungove ljigavštine), ali rekao sam sebi da je to, ako Knox ne padne, moj poslednji Samsung, a što se tiče Google-a, kako i Android postaje sve smrdljiviji zatvor koji će uskoro konkurisati iOS-u, mislim da mi se za par godina, taman kad malo sazri i preboli dečije bolesti, smeši mobilni Linux, odnosno, zbogom gamadi zauvek :))

Aleksa

pre 8 godina

Ahahahahahahaha , jedva cekam da cujem iOS je bolji od Androida komentare kad vam udare neku stock glupost koja nestaje bez memorije za jedno mesec dana.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Azer, 25. maj 2015 02:25)

Za stock gluposti Android je ipak car. Mada i iOS ima svoje sistemske propuste.

vampir

pre 8 godina

@Alex Zbog čega je rootovan telefon nebezbedan? Što se mene tiče čak je i bezbedniji jer možeš da obrišeš one špijunske aplikacije i sl. Samo ti možeš da pristupiš sistemu uz dozvolu superusera.
Proizvođač ti ne daje root da korisnik ne bi čačkao nešto oko sistema i posle se žalio jer mu ne radi telefon.

Ske

pre 8 godina

Jailbreak? Jel ne mrzi nekog da mi objasni sta je to? Msm cenim da se dobiju neke mogucnosti. Koristim iphone. I za sve mi vrsi posao. Sta je to i cemu sluzi?
(Shone, 25. maj 2015 10:58)

Jailbreak (bekstvo iz zatvora) je slicna radnja kao i rutovanje Android uredjaja, ii "fleshovanje" starijih Symbian modela. Jednostavnim recnikom to znaci da mozes da instaliras na telefon sta god hoces i imas pristup sistemskim fajlovima. Mozes da instaliras aplikacije van App Store-a, pristupas sistemskim funkcijama kojima nemas pristup na "stock" verziji itd...

Mikron

pre 8 godina

@shone
Evo vec 8 godina kako postoje jailbreak alati koji "otvaraju" iOS, odnosno, omogucavaju korisniku da menja elemente iOS-a za koje po defaultu nema mogucnosti. U pocetku glavni motiv za jailbreak su bile dve stvari: aplikacije i otkljucavanje sim kartice. Putem jailbreak-a korisnici su mogli da instaliraju aplikacije koje kostaju besplatno (piraterija koja je cvetala tada) i mogli su da otkljucaju svoje iphone koji su po defaut-u zakljucani na mreze operatera.
Vremenom je jailbreak poceo da privlaci developere, hakere i graficke dizajnere koji su poceli da prave tvikove (tweaks) i teme za iOS. Tvikovi su ekstenzije koje menjaju iOS u nekim segmentima (nacin otkljucavanja telefona, font, notifikacije, melodije za sms, animacije, itd) a teme menjaju stock ikone i UI. Zadnjih par godina jailbreak se radi iskljucivo zbog tema i tvikova jer je Apple uglavnom stao na put piratskim aplikacijama. Od pre nekoliko godina postoje i widgeti za iOS koji ne mogu da se instaliraju bez jailbreaka.
Dakle, to je sustina jailbreak-a, telefon je potpuno funkcionalan i bez njega, ako se zna sta se radi dobijate iphone na steroidima i imate samo koristi od toga. Nema tu nikakve prisile ili nuzde, ko voli radi jailbreak, ko moze bez toga ne obraca paznju na postojanje ovakvog alata.

Surovi

pre 8 godina

(Alex, 25. maj 2015 11:31)
Kada je bezbednost u pitanju,uvek sam za otvoreni kod.
Kod zatvorenog koda je nemoguce proveriti sta tak os radi u pozadini,da li ,sta i kome salje podatke.Kod os-a sa otvorenim kodom je to moguce,jer imas punu kontrolu nad sistemom.Generalno,open source resenja su bolja,stabilnija i daleko sigurnija od bilo kojeg sa zatvorenim kodom.
Onemogucavanje jailbreaka nece pogoditi vecinu korisnika ,posto da zele da prckaju po telefonu,ne bi ni uzeli smrdljivi ajfon,sa retrdiranim IOS-om.
Trenutno koristim android i BB os 10.Ios sam batalio jer je beskoristan.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ljudi vidim ovde mnogi ljudi spominju kako je lako moguce probiti bilo koji sistem. Jeste moguce ali ne moze bas svako to da uradi. Jailbrake ne moze svako da uradi a sada kada bude jos tezi jos manje ljudi ce raditi to. Jednostavno i ios 9 ce moci da se jailbrake ali ce biti teze.

Alex

pre 8 godina

Uvek sam se pitao za cega pristalice root-ovanja i jailbreak-ovanja koriste telefone? Nije valjda da su vam bitnije kozmeticke promene na telefonu nego sigurnost podataka koje vam garantuje fabrika na fabrickom software-u. Vrlo jednostavno - na telefonu mi je, izmedju ostalih, aplikacija za internet bankarstvo i za svaki sigurnosni propust su direktno oddgovorni korisnik, banka i proizvodjac software-a za telefon i ukoliko sami niste napravili sigurnosni propust u 99.9% slucajeva vam steta bude nadoknadjena od banke/ proizvodjaca- bar je na zapadu ovakva situacija. Ukoliko vam se desi sigurnosni propust na root-ovanom telefonu znate li koje su vam sanse da ispravite sve ovo? Nula. A vi se vitlajte po sudovima sa privatnim tuzbama i pokusajima da nadoknadite stetu. Ili koristite telefone za igrice gde vam je neplacanje aplikacija najvaznija stvar na svetu?

Shone

pre 8 godina

Jailbreak? Jel ne mrzi nekog da mi objasni sta je to? Msm cenim da se dobiju neke mogucnosti. Koristim iphone. I za sve mi vrsi posao. Sta je to i cemu sluzi?

Nikola

pre 8 godina

Čim izadje 9, izlazi jailbreak 8.4. Kad izadje 9.1, izlazi jailbreak 9....Zasto? Jer isti ti likovi koji pravi jailbreak, rade za Apple, time što ukazuju na te propuste. Ovi zakrpe, ovi nadju novu rupu i sve tako u krug.

šišanje

pre 8 godina

Samo još jedan od razloga zbog kojeg nikada neću kupiti Apple uređaj. Em je maksimalno ograničen, em se još svim silama trude da unište svaki pokušaj oslobođenja od Apple okova (tm).

Ali, kako kaže naš narod ovce su za...

banana

pre 8 godina

Ovo je malo smesno ... uz dovoljno vremena i truda nema te zastite koju ne mogu da skinu. Mozda ce se cekati ali ce sigurno nesto napraviti. Pa celoj jailbreak zajednici je "roothles" oznaka samo motiv vise.

Pedja

pre 8 godina

uvek ce biti moguce to uraditi i uvek ce ljudi vise voleti druge sisteme, kojima se lakse pristupa... ljudi vole da imaju slobodu eksperimenta i menjanja

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Nije dobro. Jeste da je njihov sistem odlican ali mora se reci da jailbrake uvek donosi neku lepu novinu koja je senzacionalna i interesanta . I jailbrake je omogucavao sto bi ja reko neka nova prostranstva. Ako se to ispostavi istina bice prwva steta. I dalje ce ios biti fenomenalan sistem ali jednostavno nece biti to to.

Bradonja

pre 8 godina

Lepo ste napisali u naslovu "gotovo" nemoguće. Ja garantujem da ne može nijedan softver da se napravi a da je nemoguće hakovati ga. Eto videćete da će i taj novi IOS biti jailbrake-ovan. Ili ovca :)

Azer

pre 8 godina

Ahahahahahahaha , jedva cekam da cujem iOS je bolji od Androida komentare kad vam udare neku stock glupost koja nestaje bez memorije za jedno mesec dana.

lucifer

pre 8 godina

ovo tvrdnju iznosi apple svaki put kada predstavi novi i-OS, i svaki put ga provale za par dana. Meni samo nije jasno zasto se apple toliko protivi jailbreak-u.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Nije ni potreban. Ljudi kupuju sebi Jabuku da bi imali lepse misljenje o sebi. Ne da impresioniraju druge, vec sebe. Kakav jailbreak, gluposti...

Mario

pre 8 godina

Čisto da se razumemo ne postoji software koji nema neku 'rupu'.
Probiće tu njihovu zaštitu kad tad.

Inače ne vidim svrhu. Nikakvu svrhu ne vidim.
Prvo, ne vidim svrhu rootovanja/jailbreakovanja iPhone-a. Osim par sitnijih opcija JB ne donosi ništa. Da li je vredno toga? Bolje kupi neki telefon sa otvorenim sistemom, mnogo ćeš više stvari moći da uradiš na lakši način.
A drugo, ne vidim svrhu blokiranja JB-a. Zašto braniti ljudima da rade šta hoće sa uređajima koje su kupili? Samo trošenje vremena i novca. Ko hoće siguran telefon, on neće odraditi JB; ko hoće, on se sigurno neće žaliti ako zbog toga upadne u probleme.

Leks

pre 8 godina

Probao sam da rutujem moj lg l70 sa kingo root i to dva puta oba neuspešno ima li ko ideju u čemu je problem sve krene kako valja preuzima neke fajlove i posle par minuta izadje poruka root fail.

Pyntux

pre 8 godina

Sve sto covek napravi, drugi covek moze da prepravi.... :) Da li stvarno misle da je moguce napraviti savrsen softver? Dajem im 10 dana da rutuju, ne vise... Budalastina do mile volje od strane jabucara iz Boleca...pardon, odakle god da su...

Secam se da su Vistu ovi drugi tako slicno predstavili, pa hack attack produzen sa probnih nekolino dana na mesec dana, da bi imali vremena da je razbiju, pa razbucali za celih tri dana....

Mislim, ako neko poveruje u ovo, alal mu guperstangla...

Pyntux

pre 8 godina

Sve sto covek napravi, drugi covek moze da prepravi.... :) Da li stvarno misle da je moguce napraviti savrsen softver? Dajem im 10 dana da rutuju, ne vise... Budalastina do mile volje od strane jabucara iz Boleca...pardon, odakle god da su...

Secam se da su Vistu ovi drugi tako slicno predstavili, pa hack attack produzen sa probnih nekolino dana na mesec dana, da bi imali vremena da je razbiju, pa razbucali za celih tri dana....

Mislim, ako neko poveruje u ovo, alal mu guperstangla...

Pedja

pre 8 godina

uvek ce biti moguce to uraditi i uvek ce ljudi vise voleti druge sisteme, kojima se lakse pristupa... ljudi vole da imaju slobodu eksperimenta i menjanja

Nikola

pre 8 godina

Čim izadje 9, izlazi jailbreak 8.4. Kad izadje 9.1, izlazi jailbreak 9....Zasto? Jer isti ti likovi koji pravi jailbreak, rade za Apple, time što ukazuju na te propuste. Ovi zakrpe, ovi nadju novu rupu i sve tako u krug.

banana

pre 8 godina

Ovo je malo smesno ... uz dovoljno vremena i truda nema te zastite koju ne mogu da skinu. Mozda ce se cekati ali ce sigurno nesto napraviti. Pa celoj jailbreak zajednici je "roothles" oznaka samo motiv vise.

šišanje

pre 8 godina

Samo još jedan od razloga zbog kojeg nikada neću kupiti Apple uređaj. Em je maksimalno ograničen, em se još svim silama trude da unište svaki pokušaj oslobođenja od Apple okova (tm).

Ali, kako kaže naš narod ovce su za...

Bradonja

pre 8 godina

Lepo ste napisali u naslovu "gotovo" nemoguće. Ja garantujem da ne može nijedan softver da se napravi a da je nemoguće hakovati ga. Eto videćete da će i taj novi IOS biti jailbrake-ovan. Ili ovca :)

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Nije ni potreban. Ljudi kupuju sebi Jabuku da bi imali lepse misljenje o sebi. Ne da impresioniraju druge, vec sebe. Kakav jailbreak, gluposti...

Alex

pre 8 godina

Uvek sam se pitao za cega pristalice root-ovanja i jailbreak-ovanja koriste telefone? Nije valjda da su vam bitnije kozmeticke promene na telefonu nego sigurnost podataka koje vam garantuje fabrika na fabrickom software-u. Vrlo jednostavno - na telefonu mi je, izmedju ostalih, aplikacija za internet bankarstvo i za svaki sigurnosni propust su direktno oddgovorni korisnik, banka i proizvodjac software-a za telefon i ukoliko sami niste napravili sigurnosni propust u 99.9% slucajeva vam steta bude nadoknadjena od banke/ proizvodjaca- bar je na zapadu ovakva situacija. Ukoliko vam se desi sigurnosni propust na root-ovanom telefonu znate li koje su vam sanse da ispravite sve ovo? Nula. A vi se vitlajte po sudovima sa privatnim tuzbama i pokusajima da nadoknadite stetu. Ili koristite telefone za igrice gde vam je neplacanje aplikacija najvaznija stvar na svetu?

lucifer

pre 8 godina

ovo tvrdnju iznosi apple svaki put kada predstavi novi i-OS, i svaki put ga provale za par dana. Meni samo nije jasno zasto se apple toliko protivi jailbreak-u.

Mikron

pre 8 godina

@shone
Evo vec 8 godina kako postoje jailbreak alati koji "otvaraju" iOS, odnosno, omogucavaju korisniku da menja elemente iOS-a za koje po defaultu nema mogucnosti. U pocetku glavni motiv za jailbreak su bile dve stvari: aplikacije i otkljucavanje sim kartice. Putem jailbreak-a korisnici su mogli da instaliraju aplikacije koje kostaju besplatno (piraterija koja je cvetala tada) i mogli su da otkljucaju svoje iphone koji su po defaut-u zakljucani na mreze operatera.
Vremenom je jailbreak poceo da privlaci developere, hakere i graficke dizajnere koji su poceli da prave tvikove (tweaks) i teme za iOS. Tvikovi su ekstenzije koje menjaju iOS u nekim segmentima (nacin otkljucavanja telefona, font, notifikacije, melodije za sms, animacije, itd) a teme menjaju stock ikone i UI. Zadnjih par godina jailbreak se radi iskljucivo zbog tema i tvikova jer je Apple uglavnom stao na put piratskim aplikacijama. Od pre nekoliko godina postoje i widgeti za iOS koji ne mogu da se instaliraju bez jailbreaka.
Dakle, to je sustina jailbreak-a, telefon je potpuno funkcionalan i bez njega, ako se zna sta se radi dobijate iphone na steroidima i imate samo koristi od toga. Nema tu nikakve prisile ili nuzde, ko voli radi jailbreak, ko moze bez toga ne obraca paznju na postojanje ovakvog alata.

Mario

pre 8 godina

Čisto da se razumemo ne postoji software koji nema neku 'rupu'.
Probiće tu njihovu zaštitu kad tad.

Inače ne vidim svrhu. Nikakvu svrhu ne vidim.
Prvo, ne vidim svrhu rootovanja/jailbreakovanja iPhone-a. Osim par sitnijih opcija JB ne donosi ništa. Da li je vredno toga? Bolje kupi neki telefon sa otvorenim sistemom, mnogo ćeš više stvari moći da uradiš na lakši način.
A drugo, ne vidim svrhu blokiranja JB-a. Zašto braniti ljudima da rade šta hoće sa uređajima koje su kupili? Samo trošenje vremena i novca. Ko hoće siguran telefon, on neće odraditi JB; ko hoće, on se sigurno neće žaliti ako zbog toga upadne u probleme.

Shone

pre 8 godina

@ micron @ske: hvala vam. A ostali ne znam sto sam dobio minuse, ocigledno da je sramota sto neko ne zna da otvori sistem. Okk, kapiram da jeste, al nisam znao da je sramota pitati! Pozz svim dobrim ljudima.

Ske

pre 8 godina

Jailbreak? Jel ne mrzi nekog da mi objasni sta je to? Msm cenim da se dobiju neke mogucnosti. Koristim iphone. I za sve mi vrsi posao. Sta je to i cemu sluzi?
(Shone, 25. maj 2015 10:58)

Jailbreak (bekstvo iz zatvora) je slicna radnja kao i rutovanje Android uredjaja, ii "fleshovanje" starijih Symbian modela. Jednostavnim recnikom to znaci da mozes da instaliras na telefon sta god hoces i imas pristup sistemskim fajlovima. Mozes da instaliras aplikacije van App Store-a, pristupas sistemskim funkcijama kojima nemas pristup na "stock" verziji itd...

vampir

pre 8 godina

@Alex Zbog čega je rootovan telefon nebezbedan? Što se mene tiče čak je i bezbedniji jer možeš da obrišeš one špijunske aplikacije i sl. Samo ti možeš da pristupiš sistemu uz dozvolu superusera.
Proizvođač ti ne daje root da korisnik ne bi čačkao nešto oko sistema i posle se žalio jer mu ne radi telefon.

Azer

pre 8 godina

Ahahahahahahaha , jedva cekam da cujem iOS je bolji od Androida komentare kad vam udare neku stock glupost koja nestaje bez memorije za jedno mesec dana.

Surovi

pre 8 godina

(Alex, 25. maj 2015 11:31)
Kada je bezbednost u pitanju,uvek sam za otvoreni kod.
Kod zatvorenog koda je nemoguce proveriti sta tak os radi u pozadini,da li ,sta i kome salje podatke.Kod os-a sa otvorenim kodom je to moguce,jer imas punu kontrolu nad sistemom.Generalno,open source resenja su bolja,stabilnija i daleko sigurnija od bilo kojeg sa zatvorenim kodom.
Onemogucavanje jailbreaka nece pogoditi vecinu korisnika ,posto da zele da prckaju po telefonu,ne bi ni uzeli smrdljivi ajfon,sa retrdiranim IOS-om.
Trenutno koristim android i BB os 10.Ios sam batalio jer je beskoristan.

EU Citizen

pre 8 godina

To što iOS 9 neće biti moguće jailbreakovati, je irelevantno, to je, čak i kad se jailbreakuje, ionako jedna toliko ružna platforma i bedan hardver, da su sami po sebi već dijagnoza onih koji ih koriste. Ono što meni smeta je što se i Android, pod raznim providnim izgovorima, Googlea, Samsunga i ostale korporatne bande, sve više izobličuje i "iPhoneizuje", pa smo tako već u poslednjim modelima Samsunga koji se mogu pohvaliti nakaradom zvanom Knox, došli do toga da je, doduše, moguće rutovati telefon, ali se pritom pomeri nekakav hardverski switch, pa je kompletno “anrutovanje” moguće, ali ne I resetovanje brojača, što Samsungu pruža izgovor da anulira garanciju, dakle, da maltretira korisnike za vlastite pare. Note 4, moj trenutni primarni smartfon, takođe ima tu svinjariju, jer kad sam ga kupio detalji nisu još bili najjasniji, a i ja sam bio zauzet, pa mi je taj detalj promakao. Lično mi taj novac ionako ne znači previše i ta garancija mi nije mnogo bitna, pa sam ga naravno rutovao (bez toga ga je nemoguće normalno koristiti, do najbanalnijih stvari tipa nesistemskih aplikacija koje ne mogu da pišu po SD kartici, i sličnih specijaliteta Google-Samsungove ljigavštine), ali rekao sam sebi da je to, ako Knox ne padne, moj poslednji Samsung, a što se tiče Google-a, kako i Android postaje sve smrdljiviji zatvor koji će uskoro konkurisati iOS-u, mislim da mi se za par godina, taman kad malo sazri i preboli dečije bolesti, smeši mobilni Linux, odnosno, zbogom gamadi zauvek :))

Shone

pre 8 godina

Jailbreak? Jel ne mrzi nekog da mi objasni sta je to? Msm cenim da se dobiju neke mogucnosti. Koristim iphone. I za sve mi vrsi posao. Sta je to i cemu sluzi?

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Nije dobro. Jeste da je njihov sistem odlican ali mora se reci da jailbrake uvek donosi neku lepu novinu koja je senzacionalna i interesanta . I jailbrake je omogucavao sto bi ja reko neka nova prostranstva. Ako se to ispostavi istina bice prwva steta. I dalje ce ios biti fenomenalan sistem ali jednostavno nece biti to to.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ljudi vidim ovde mnogi ljudi spominju kako je lako moguce probiti bilo koji sistem. Jeste moguce ali ne moze bas svako to da uradi. Jailbrake ne moze svako da uradi a sada kada bude jos tezi jos manje ljudi ce raditi to. Jednostavno i ios 9 ce moci da se jailbrake ali ce biti teze.

Hacker

pre 8 godina

Rekli su oni sto sta, ali svega par sati od kupovine iPhone-a se uploaduje klip od individue koja to uspeva da odradi za svega 10 minuta. Cak i da ovo "gotovo nemeguce" nije izvodljivo za 10 min, bice izvedeno za 48h. Samo oni neka iscikavaju hakere... Meni je to uvek bilo smesno. Nijedan software nije savrsen i ne znam koliko godina i dokazanih situacija jos treba biti da je za sada svaki kod razbijen na planeti. Nije software stvorio coveka, covek je stvorio software! A covek ga moze i razbiti. Pateticno je uopste i pisati o tome, nego ajd... Neka se raduju.

Ske

pre 8 godina

Ono što meni smeta je što se i Android, pod raznim providnim izgovorima, Googlea, Samsunga i ostale korporatne bande, sve više izobličuje i "iPhoneizuje", pa smo tako već u poslednjim modelima Samsunga koji se mogu pohvaliti nakaradom zvanom Knox, došli do toga da je, doduše, moguće rutovati telefon, ali se pritom pomeri nekakav hardverski switch, pa je kompletno “anrutovanje” moguće, ali ne I resetovanje brojača, što Samsungu pruža izgovor da anulira garanciju, dakle, da maltretira korisnike za vlastite pare.
(EU Citizen, 25. maj 2015 21:35)

A to sto korisnik maltretira uredjaj koji nije predvidjen da radi kako korisnik zeli, to nikome nista?
Zamisli kada bi recimo kupio novi auto. I odmah potom mu hipoteticki stavis motor od ferarija.
Posle nekog vremena, pocrkaju ti kocnice jer moraju da trpe veci napor, vesanje i upravljacki mehanizam oslabi jer to nije motor koji je predvidjen za taj auto, menjac i diferencijali polude jer motor prenosi lude obrtaje.
Sta ces ti da radis? Da vratis originalni motor i da trazis garanciju na kocnice, vesanje i menjac?

Malo sutra batice...

sarkazam

pre 8 godina

Ma samo nokia i golf II. Puste srbende... Komentari da umreš od smeha, sve mudrac do mudraca, a svako ko se barem malo razume u tematiku, vidi koliko je znanje "stručnjaka" smešno, al dobro, zato smo i tu gde jesmo...

Leks

pre 8 godina

Probao sam da rutujem moj lg l70 sa kingo root i to dva puta oba neuspešno ima li ko ideju u čemu je problem sve krene kako valja preuzima neke fajlove i posle par minuta izadje poruka root fail.

Aleksa

pre 8 godina

Ahahahahahahaha , jedva cekam da cujem iOS je bolji od Androida komentare kad vam udare neku stock glupost koja nestaje bez memorije za jedno mesec dana.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Azer, 25. maj 2015 02:25)

Za stock gluposti Android je ipak car. Mada i iOS ima svoje sistemske propuste.

Realno

pre 8 godina

@ske,kao sto rece covek skroz pogresna analogija,ti forsiras pricu o hardverskoj promeni a ovde je softver u pitanju.Ako se ne klokuje procesor i gpu ne vidim nikakav problem,kao da kupis racunar sa win8 ubacis umesto njega linux i onda nece da ti priznaju garanciju zbog toga...

Ske

pre 8 godina

@EU Citizen, analogiji ne fali nista ali evo druga...
Ne mozes sipati dizel u rezervoar benzinca i ocekivati da ce da ti motor poprave u garanciji, bez obzira koliko dobro se potrudis da "sakrijes" sta si uradio.
Kada kupujes neki uredjaj (Samsung telefon) postoji nesto sto se zove "Uslovi garancije" koji u velikoj vecini slucajeva kazu da ako menjas fabricki softver, i hardver ti crkne iz bilo kog razloga, ne mozes da ga reklamiras. To su uslovi garancije koje si prihvatio. Sto si kupio telefon pod tim uslovima??? Ah da, nemas izbora pa nalazis glupe razloge da opravdas zasto je to tako. Samo cekam, kada ces kao Kalimero da krenes da vices "to je nepravda, prava nepravda".

A sto se tice samog softvera, jednom kada uzmes AOSP i zaronis duboko u njegove korene, od Linuxa na samom dnu, preko abstraktnih slojeva i nativnih biblioteka, toliko duboko da sam na kraju uspes da ga iskompajliras i instaliras na neki uredjaj, onda mozes da mi pricas o "slobodama".
Do tada te Open Source floskule mozes da "prodajes" na primer, ljudima koji Windows poistovecuju sa racunarom, a ne nekome ko vec vise od jedne decenije aktivno radi na razvoju softvera pod GNU/GPL licencama a pritom, gle cuda za to koristi OS X dok telefonira sa iPhone-om.
Jer boze moj, iPhone koristi za telefoniranje a ne za "rocket science" kao neki "zahtevni korisnici".

Realno

pre 8 godina

Ti nikako da shvatis poentu,nije u pitanju nikakvo sklapanje komponenti nego je poenta da zbog izmene softvera gubis garanciju na hardver sto je enormna glupost.Kakve veze ima sto si rutovao ili jailbrekovao telefon ako se desi hardverski kvar koji nema sa time veze,to je jedino zbog toga sto proizvodjaci hoce da te drze na povodcu i diktiraju ti sta i kako mozes da radis.Jedino mi se svidja sto kinezi usvajaju praksu da rutovanjem i menjanjem roma ne gubis garanciju pa ce ljubitelji androida imati legalnu soluciju da imaju potpuno slobodan os dok ljubitelji ios-a ce za to morati da se oslone na hakere dobre volje...

Arhivator

pre 8 godina

1. Nema softvera koji ne može da se provali pre ili kasnije.
2. Za ovo bi neko mogao da ih tuži ("Kupio sam telefon i dao vam pare, nećete mi vi određivati kojim fajlovima mogu da pristupim i šta mogu, a šta ne mogu da instaliram")
3. Imajući u vidu ovo pod 2, sud može da im naredi da batale takvu zaštitu, ili da svima omoguće "jailbreakovanje"

EU Citizen

pre 8 godina

@Ske
Analogija je potpuno besmislena: vi kod automobila govorite o hardverskim promenama, kakav je softver na telefonu, osim u par specijalnih slučajeva, tipa overclockovanja, uglavnom uopšte ne utiče na hardver. E sad, ja sam taj hardver kupio, i za svoje pare želim da imam punu kontrolu, a ne da me neko maltretira I usporava svojim stupidnim neodstranjivim bloatwareom. Ako ste vi zadovoljni takvim stanjem (to jest, I mnogo gorim, jer, koliko se sećam, koristite iPhone :) ), ja nisam, i neću ni da budem. Problem i jeste u tome što su većina ljudi ovce, zadovoljni da budu nečiji robovi i da pristaju na sve što im se servira, i to za gomilu para. Što se mene tiče, borim se protiv takvog pristupa svim dostupnim oružjima (za sada su to uglavnom briljantni softverski trikovi dragih kolega sa XDAdevelopers gde sam dvanaest godina, i sličnih zajednica :) ), a kada to više ne bude moguće, sa zadovoljstvom ću preći na mobilni Linux, i nikada više neću Samsungu i Googleu ostaviti ni centa. Prešao bih, uostalom, odavno, da je razvoj bio nešto brži i podrška bolja, kao i da je, pošto sam dosta zahtevan čovek, dostupan na makar par telefona iz flegšip segmenta. Ovako sam za sada makar završio sa Samsungom, moj sledeći telefon će posle više od pet godina biti sasvim sigurno nešto drugo, a ako Android nastavi sa trendom sve veće zatvorenosti i kontrole, završiću brzo i sa njim. Šta ćete, neki vole slobodu, a nekima više prija ropstvo, glavno je da svi možemo da biramo šta nam odgovara :))

EU Citizen

pre 8 godina

@Ske
Super je što ste mi ispričali svoju realnu ili imaginarnu profesionalnu biografiju, ali do sada je za mene radila gomila takvih klinaca, pa moram da priznam da nekako nisam impresioniran, :) mislim da za nekoga ko se ne bavi kompjuterima profesionalno dosta dobro poznajem materiju, pa vaši pokušaji da me indirektno diskvalifikujete kao "nestručnjaka" u jednom pitanju koje se tiče zdravog razuma a ne sposobnosti da se nešto iskompajlira i instalira, samo svedoče o višku arogancije i manjku valjanih argumenata (uzgred, nismo na ti, a vaš "batica" isto ni u kom slučaju nisam :) ). Inače, “Uslovi garancije” nisu Sveto pismo, i mogu biti fer ili nefer, sve što sam ja hteo da kažem jeste da ovakvi uslovi korporatnih ljigavaca, koji im prolaze po zakonima koje prave izlobirani politički demagozi, nisu ni fer prema korisnicima ni normalni. Verovatno ste propustili da primetite da sam odmah rekao da sam se ovoga puta prevario, to jest da sam sam kriv, i da mi se to više neće desiti, a ni Samsungu, bogami, da vidi moj novac, a vi, kao što rekoh, ako vam je hobi da budete poslušna robinja Izaura ili Kunta Kinte birokratsko-kriminalnih nakaza iz Applea ili Samsunga, samo napred, prvi sam uvek branio svačije pravo da bude šta hoće, ukljućujući i, s moje tačke gledišta, budala :)) I, uzgred, opet ste s dizelom i benzinom potpuno promašili temu, koliko ja znam programere, a znam ih, nećete predaleko otići, možda znate da kodirate, ali logika i pronicljivost vam nisu jača strana :))

Milos

pre 8 godina

Rekli su oni sto sta, ali svega par sati od kupovine iPhone-a se uploaduje klip od individue koja to uspeva da odradi za svega 10 minuta. Cak i da ovo "gotovo nemeguce" nije izvodljivo za 10 min, bice izvedeno za 48h. Samo oni neka iscikavaju hakere... Meni je to uvek bilo smesno. Nijedan software nije savrsen i ne znam koliko godina i dokazanih situacija jos treba biti da je za sada svaki kod razbijen na planeti. Nije software stvorio coveka, covek je stvorio software! A covek ga moze i razbiti. Pateticno je uopste i pisati o tome, nego ajd... Neka se raduju.
(Hacker, 26. maj 2015 00:31). Sve ovo sto si napisao bi bilo ok samo da je istina...Kojih 10 min,kojih 48 sati?Cekam vec dva meseca JB za 8.3 i kako stvari stoje nacekacu se!Daj Boze da ga uopste i bude...A za taj ios9 ce JB izaci onda kada ti stvarno budes "hacker".

Ske

pre 8 godina

@Realno, sto bi reko Cvarkov Djordje... ali nije...
Upravo o tome ti ja i pricam.
Idi malo raspitaj se po prodavnicama...Ti na PC za softverske kvarove ne dobijas garanciju, a na hardver automatski gubis istu cim promenis softver koji je dosao presitaliran sa tim PC racunarom, osim ako sam sastavljas masinu pa ga kupis bez softvera, ali de mi reci, kada si zadnji put sastavio neki telefon iz delova koje si posebno kupio?

šišanje

pre 8 godina

Samo još jedan od razloga zbog kojeg nikada neću kupiti Apple uređaj. Em je maksimalno ograničen, em se još svim silama trude da unište svaki pokušaj oslobođenja od Apple okova (tm).

Ali, kako kaže naš narod ovce su za...

Alex

pre 8 godina

Uvek sam se pitao za cega pristalice root-ovanja i jailbreak-ovanja koriste telefone? Nije valjda da su vam bitnije kozmeticke promene na telefonu nego sigurnost podataka koje vam garantuje fabrika na fabrickom software-u. Vrlo jednostavno - na telefonu mi je, izmedju ostalih, aplikacija za internet bankarstvo i za svaki sigurnosni propust su direktno oddgovorni korisnik, banka i proizvodjac software-a za telefon i ukoliko sami niste napravili sigurnosni propust u 99.9% slucajeva vam steta bude nadoknadjena od banke/ proizvodjaca- bar je na zapadu ovakva situacija. Ukoliko vam se desi sigurnosni propust na root-ovanom telefonu znate li koje su vam sanse da ispravite sve ovo? Nula. A vi se vitlajte po sudovima sa privatnim tuzbama i pokusajima da nadoknadite stetu. Ili koristite telefone za igrice gde vam je neplacanje aplikacija najvaznija stvar na svetu?

Shone

pre 8 godina

Jailbreak? Jel ne mrzi nekog da mi objasni sta je to? Msm cenim da se dobiju neke mogucnosti. Koristim iphone. I za sve mi vrsi posao. Sta je to i cemu sluzi?

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Nije ni potreban. Ljudi kupuju sebi Jabuku da bi imali lepse misljenje o sebi. Ne da impresioniraju druge, vec sebe. Kakav jailbreak, gluposti...

EU Citizen

pre 8 godina

To što iOS 9 neće biti moguće jailbreakovati, je irelevantno, to je, čak i kad se jailbreakuje, ionako jedna toliko ružna platforma i bedan hardver, da su sami po sebi već dijagnoza onih koji ih koriste. Ono što meni smeta je što se i Android, pod raznim providnim izgovorima, Googlea, Samsunga i ostale korporatne bande, sve više izobličuje i "iPhoneizuje", pa smo tako već u poslednjim modelima Samsunga koji se mogu pohvaliti nakaradom zvanom Knox, došli do toga da je, doduše, moguće rutovati telefon, ali se pritom pomeri nekakav hardverski switch, pa je kompletno “anrutovanje” moguće, ali ne I resetovanje brojača, što Samsungu pruža izgovor da anulira garanciju, dakle, da maltretira korisnike za vlastite pare. Note 4, moj trenutni primarni smartfon, takođe ima tu svinjariju, jer kad sam ga kupio detalji nisu još bili najjasniji, a i ja sam bio zauzet, pa mi je taj detalj promakao. Lično mi taj novac ionako ne znači previše i ta garancija mi nije mnogo bitna, pa sam ga naravno rutovao (bez toga ga je nemoguće normalno koristiti, do najbanalnijih stvari tipa nesistemskih aplikacija koje ne mogu da pišu po SD kartici, i sličnih specijaliteta Google-Samsungove ljigavštine), ali rekao sam sebi da je to, ako Knox ne padne, moj poslednji Samsung, a što se tiče Google-a, kako i Android postaje sve smrdljiviji zatvor koji će uskoro konkurisati iOS-u, mislim da mi se za par godina, taman kad malo sazri i preboli dečije bolesti, smeši mobilni Linux, odnosno, zbogom gamadi zauvek :))

Leks

pre 8 godina

Probao sam da rutujem moj lg l70 sa kingo root i to dva puta oba neuspešno ima li ko ideju u čemu je problem sve krene kako valja preuzima neke fajlove i posle par minuta izadje poruka root fail.

Azer

pre 8 godina

Ahahahahahahaha , jedva cekam da cujem iOS je bolji od Androida komentare kad vam udare neku stock glupost koja nestaje bez memorije za jedno mesec dana.

Pyntux

pre 8 godina

Sve sto covek napravi, drugi covek moze da prepravi.... :) Da li stvarno misle da je moguce napraviti savrsen softver? Dajem im 10 dana da rutuju, ne vise... Budalastina do mile volje od strane jabucara iz Boleca...pardon, odakle god da su...

Secam se da su Vistu ovi drugi tako slicno predstavili, pa hack attack produzen sa probnih nekolino dana na mesec dana, da bi imali vremena da je razbiju, pa razbucali za celih tri dana....

Mislim, ako neko poveruje u ovo, alal mu guperstangla...

Surovi

pre 8 godina

(Alex, 25. maj 2015 11:31)
Kada je bezbednost u pitanju,uvek sam za otvoreni kod.
Kod zatvorenog koda je nemoguce proveriti sta tak os radi u pozadini,da li ,sta i kome salje podatke.Kod os-a sa otvorenim kodom je to moguce,jer imas punu kontrolu nad sistemom.Generalno,open source resenja su bolja,stabilnija i daleko sigurnija od bilo kojeg sa zatvorenim kodom.
Onemogucavanje jailbreaka nece pogoditi vecinu korisnika ,posto da zele da prckaju po telefonu,ne bi ni uzeli smrdljivi ajfon,sa retrdiranim IOS-om.
Trenutno koristim android i BB os 10.Ios sam batalio jer je beskoristan.

Arhivator

pre 8 godina

1. Nema softvera koji ne može da se provali pre ili kasnije.
2. Za ovo bi neko mogao da ih tuži ("Kupio sam telefon i dao vam pare, nećete mi vi određivati kojim fajlovima mogu da pristupim i šta mogu, a šta ne mogu da instaliram")
3. Imajući u vidu ovo pod 2, sud može da im naredi da batale takvu zaštitu, ili da svima omoguće "jailbreakovanje"

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Nije dobro. Jeste da je njihov sistem odlican ali mora se reci da jailbrake uvek donosi neku lepu novinu koja je senzacionalna i interesanta . I jailbrake je omogucavao sto bi ja reko neka nova prostranstva. Ako se to ispostavi istina bice prwva steta. I dalje ce ios biti fenomenalan sistem ali jednostavno nece biti to to.

Mario

pre 8 godina

Čisto da se razumemo ne postoji software koji nema neku 'rupu'.
Probiće tu njihovu zaštitu kad tad.

Inače ne vidim svrhu. Nikakvu svrhu ne vidim.
Prvo, ne vidim svrhu rootovanja/jailbreakovanja iPhone-a. Osim par sitnijih opcija JB ne donosi ništa. Da li je vredno toga? Bolje kupi neki telefon sa otvorenim sistemom, mnogo ćeš više stvari moći da uradiš na lakši način.
A drugo, ne vidim svrhu blokiranja JB-a. Zašto braniti ljudima da rade šta hoće sa uređajima koje su kupili? Samo trošenje vremena i novca. Ko hoće siguran telefon, on neće odraditi JB; ko hoće, on se sigurno neće žaliti ako zbog toga upadne u probleme.

Pedja

pre 8 godina

uvek ce biti moguce to uraditi i uvek ce ljudi vise voleti druge sisteme, kojima se lakse pristupa... ljudi vole da imaju slobodu eksperimenta i menjanja

Ske

pre 8 godina

@EU Citizen, analogiji ne fali nista ali evo druga...
Ne mozes sipati dizel u rezervoar benzinca i ocekivati da ce da ti motor poprave u garanciji, bez obzira koliko dobro se potrudis da "sakrijes" sta si uradio.
Kada kupujes neki uredjaj (Samsung telefon) postoji nesto sto se zove "Uslovi garancije" koji u velikoj vecini slucajeva kazu da ako menjas fabricki softver, i hardver ti crkne iz bilo kog razloga, ne mozes da ga reklamiras. To su uslovi garancije koje si prihvatio. Sto si kupio telefon pod tim uslovima??? Ah da, nemas izbora pa nalazis glupe razloge da opravdas zasto je to tako. Samo cekam, kada ces kao Kalimero da krenes da vices "to je nepravda, prava nepravda".

A sto se tice samog softvera, jednom kada uzmes AOSP i zaronis duboko u njegove korene, od Linuxa na samom dnu, preko abstraktnih slojeva i nativnih biblioteka, toliko duboko da sam na kraju uspes da ga iskompajliras i instaliras na neki uredjaj, onda mozes da mi pricas o "slobodama".
Do tada te Open Source floskule mozes da "prodajes" na primer, ljudima koji Windows poistovecuju sa racunarom, a ne nekome ko vec vise od jedne decenije aktivno radi na razvoju softvera pod GNU/GPL licencama a pritom, gle cuda za to koristi OS X dok telefonira sa iPhone-om.
Jer boze moj, iPhone koristi za telefoniranje a ne za "rocket science" kao neki "zahtevni korisnici".

Aleksa

pre 8 godina

Ahahahahahahaha , jedva cekam da cujem iOS je bolji od Androida komentare kad vam udare neku stock glupost koja nestaje bez memorije za jedno mesec dana.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Azer, 25. maj 2015 02:25)

Za stock gluposti Android je ipak car. Mada i iOS ima svoje sistemske propuste.

EU Citizen

pre 8 godina

@Ske
Analogija je potpuno besmislena: vi kod automobila govorite o hardverskim promenama, kakav je softver na telefonu, osim u par specijalnih slučajeva, tipa overclockovanja, uglavnom uopšte ne utiče na hardver. E sad, ja sam taj hardver kupio, i za svoje pare želim da imam punu kontrolu, a ne da me neko maltretira I usporava svojim stupidnim neodstranjivim bloatwareom. Ako ste vi zadovoljni takvim stanjem (to jest, I mnogo gorim, jer, koliko se sećam, koristite iPhone :) ), ja nisam, i neću ni da budem. Problem i jeste u tome što su većina ljudi ovce, zadovoljni da budu nečiji robovi i da pristaju na sve što im se servira, i to za gomilu para. Što se mene tiče, borim se protiv takvog pristupa svim dostupnim oružjima (za sada su to uglavnom briljantni softverski trikovi dragih kolega sa XDAdevelopers gde sam dvanaest godina, i sličnih zajednica :) ), a kada to više ne bude moguće, sa zadovoljstvom ću preći na mobilni Linux, i nikada više neću Samsungu i Googleu ostaviti ni centa. Prešao bih, uostalom, odavno, da je razvoj bio nešto brži i podrška bolja, kao i da je, pošto sam dosta zahtevan čovek, dostupan na makar par telefona iz flegšip segmenta. Ovako sam za sada makar završio sa Samsungom, moj sledeći telefon će posle više od pet godina biti sasvim sigurno nešto drugo, a ako Android nastavi sa trendom sve veće zatvorenosti i kontrole, završiću brzo i sa njim. Šta ćete, neki vole slobodu, a nekima više prija ropstvo, glavno je da svi možemo da biramo šta nam odgovara :))

Ske

pre 8 godina

@Realno, sto bi reko Cvarkov Djordje... ali nije...
Upravo o tome ti ja i pricam.
Idi malo raspitaj se po prodavnicama...Ti na PC za softverske kvarove ne dobijas garanciju, a na hardver automatski gubis istu cim promenis softver koji je dosao presitaliran sa tim PC racunarom, osim ako sam sastavljas masinu pa ga kupis bez softvera, ali de mi reci, kada si zadnji put sastavio neki telefon iz delova koje si posebno kupio?

EU Citizen

pre 8 godina

@Ske
Super je što ste mi ispričali svoju realnu ili imaginarnu profesionalnu biografiju, ali do sada je za mene radila gomila takvih klinaca, pa moram da priznam da nekako nisam impresioniran, :) mislim da za nekoga ko se ne bavi kompjuterima profesionalno dosta dobro poznajem materiju, pa vaši pokušaji da me indirektno diskvalifikujete kao "nestručnjaka" u jednom pitanju koje se tiče zdravog razuma a ne sposobnosti da se nešto iskompajlira i instalira, samo svedoče o višku arogancije i manjku valjanih argumenata (uzgred, nismo na ti, a vaš "batica" isto ni u kom slučaju nisam :) ). Inače, “Uslovi garancije” nisu Sveto pismo, i mogu biti fer ili nefer, sve što sam ja hteo da kažem jeste da ovakvi uslovi korporatnih ljigavaca, koji im prolaze po zakonima koje prave izlobirani politički demagozi, nisu ni fer prema korisnicima ni normalni. Verovatno ste propustili da primetite da sam odmah rekao da sam se ovoga puta prevario, to jest da sam sam kriv, i da mi se to više neće desiti, a ni Samsungu, bogami, da vidi moj novac, a vi, kao što rekoh, ako vam je hobi da budete poslušna robinja Izaura ili Kunta Kinte birokratsko-kriminalnih nakaza iz Applea ili Samsunga, samo napred, prvi sam uvek branio svačije pravo da bude šta hoće, ukljućujući i, s moje tačke gledišta, budala :)) I, uzgred, opet ste s dizelom i benzinom potpuno promašili temu, koliko ja znam programere, a znam ih, nećete predaleko otići, možda znate da kodirate, ali logika i pronicljivost vam nisu jača strana :))

lucifer

pre 8 godina

ovo tvrdnju iznosi apple svaki put kada predstavi novi i-OS, i svaki put ga provale za par dana. Meni samo nije jasno zasto se apple toliko protivi jailbreak-u.

banana

pre 8 godina

Ovo je malo smesno ... uz dovoljno vremena i truda nema te zastite koju ne mogu da skinu. Mozda ce se cekati ali ce sigurno nesto napraviti. Pa celoj jailbreak zajednici je "roothles" oznaka samo motiv vise.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ljudi vidim ovde mnogi ljudi spominju kako je lako moguce probiti bilo koji sistem. Jeste moguce ali ne moze bas svako to da uradi. Jailbrake ne moze svako da uradi a sada kada bude jos tezi jos manje ljudi ce raditi to. Jednostavno i ios 9 ce moci da se jailbrake ali ce biti teze.

vampir

pre 8 godina

@Alex Zbog čega je rootovan telefon nebezbedan? Što se mene tiče čak je i bezbedniji jer možeš da obrišeš one špijunske aplikacije i sl. Samo ti možeš da pristupiš sistemu uz dozvolu superusera.
Proizvođač ti ne daje root da korisnik ne bi čačkao nešto oko sistema i posle se žalio jer mu ne radi telefon.

sarkazam

pre 8 godina

Ma samo nokia i golf II. Puste srbende... Komentari da umreš od smeha, sve mudrac do mudraca, a svako ko se barem malo razume u tematiku, vidi koliko je znanje "stručnjaka" smešno, al dobro, zato smo i tu gde jesmo...

Ske

pre 8 godina

Ono što meni smeta je što se i Android, pod raznim providnim izgovorima, Googlea, Samsunga i ostale korporatne bande, sve više izobličuje i "iPhoneizuje", pa smo tako već u poslednjim modelima Samsunga koji se mogu pohvaliti nakaradom zvanom Knox, došli do toga da je, doduše, moguće rutovati telefon, ali se pritom pomeri nekakav hardverski switch, pa je kompletno “anrutovanje” moguće, ali ne I resetovanje brojača, što Samsungu pruža izgovor da anulira garanciju, dakle, da maltretira korisnike za vlastite pare.
(EU Citizen, 25. maj 2015 21:35)

A to sto korisnik maltretira uredjaj koji nije predvidjen da radi kako korisnik zeli, to nikome nista?
Zamisli kada bi recimo kupio novi auto. I odmah potom mu hipoteticki stavis motor od ferarija.
Posle nekog vremena, pocrkaju ti kocnice jer moraju da trpe veci napor, vesanje i upravljacki mehanizam oslabi jer to nije motor koji je predvidjen za taj auto, menjac i diferencijali polude jer motor prenosi lude obrtaje.
Sta ces ti da radis? Da vratis originalni motor i da trazis garanciju na kocnice, vesanje i menjac?

Malo sutra batice...

Bradonja

pre 8 godina

Lepo ste napisali u naslovu "gotovo" nemoguće. Ja garantujem da ne može nijedan softver da se napravi a da je nemoguće hakovati ga. Eto videćete da će i taj novi IOS biti jailbrake-ovan. Ili ovca :)

Hacker

pre 8 godina

Rekli su oni sto sta, ali svega par sati od kupovine iPhone-a se uploaduje klip od individue koja to uspeva da odradi za svega 10 minuta. Cak i da ovo "gotovo nemeguce" nije izvodljivo za 10 min, bice izvedeno za 48h. Samo oni neka iscikavaju hakere... Meni je to uvek bilo smesno. Nijedan software nije savrsen i ne znam koliko godina i dokazanih situacija jos treba biti da je za sada svaki kod razbijen na planeti. Nije software stvorio coveka, covek je stvorio software! A covek ga moze i razbiti. Pateticno je uopste i pisati o tome, nego ajd... Neka se raduju.

Nikola

pre 8 godina

Čim izadje 9, izlazi jailbreak 8.4. Kad izadje 9.1, izlazi jailbreak 9....Zasto? Jer isti ti likovi koji pravi jailbreak, rade za Apple, time što ukazuju na te propuste. Ovi zakrpe, ovi nadju novu rupu i sve tako u krug.

Mikron

pre 8 godina

@shone
Evo vec 8 godina kako postoje jailbreak alati koji "otvaraju" iOS, odnosno, omogucavaju korisniku da menja elemente iOS-a za koje po defaultu nema mogucnosti. U pocetku glavni motiv za jailbreak su bile dve stvari: aplikacije i otkljucavanje sim kartice. Putem jailbreak-a korisnici su mogli da instaliraju aplikacije koje kostaju besplatno (piraterija koja je cvetala tada) i mogli su da otkljucaju svoje iphone koji su po defaut-u zakljucani na mreze operatera.
Vremenom je jailbreak poceo da privlaci developere, hakere i graficke dizajnere koji su poceli da prave tvikove (tweaks) i teme za iOS. Tvikovi su ekstenzije koje menjaju iOS u nekim segmentima (nacin otkljucavanja telefona, font, notifikacije, melodije za sms, animacije, itd) a teme menjaju stock ikone i UI. Zadnjih par godina jailbreak se radi iskljucivo zbog tema i tvikova jer je Apple uglavnom stao na put piratskim aplikacijama. Od pre nekoliko godina postoje i widgeti za iOS koji ne mogu da se instaliraju bez jailbreaka.
Dakle, to je sustina jailbreak-a, telefon je potpuno funkcionalan i bez njega, ako se zna sta se radi dobijate iphone na steroidima i imate samo koristi od toga. Nema tu nikakve prisile ili nuzde, ko voli radi jailbreak, ko moze bez toga ne obraca paznju na postojanje ovakvog alata.

Ske

pre 8 godina

Jailbreak? Jel ne mrzi nekog da mi objasni sta je to? Msm cenim da se dobiju neke mogucnosti. Koristim iphone. I za sve mi vrsi posao. Sta je to i cemu sluzi?
(Shone, 25. maj 2015 10:58)

Jailbreak (bekstvo iz zatvora) je slicna radnja kao i rutovanje Android uredjaja, ii "fleshovanje" starijih Symbian modela. Jednostavnim recnikom to znaci da mozes da instaliras na telefon sta god hoces i imas pristup sistemskim fajlovima. Mozes da instaliras aplikacije van App Store-a, pristupas sistemskim funkcijama kojima nemas pristup na "stock" verziji itd...

Shone

pre 8 godina

@ micron @ske: hvala vam. A ostali ne znam sto sam dobio minuse, ocigledno da je sramota sto neko ne zna da otvori sistem. Okk, kapiram da jeste, al nisam znao da je sramota pitati! Pozz svim dobrim ljudima.

Milos

pre 8 godina

Rekli su oni sto sta, ali svega par sati od kupovine iPhone-a se uploaduje klip od individue koja to uspeva da odradi za svega 10 minuta. Cak i da ovo "gotovo nemeguce" nije izvodljivo za 10 min, bice izvedeno za 48h. Samo oni neka iscikavaju hakere... Meni je to uvek bilo smesno. Nijedan software nije savrsen i ne znam koliko godina i dokazanih situacija jos treba biti da je za sada svaki kod razbijen na planeti. Nije software stvorio coveka, covek je stvorio software! A covek ga moze i razbiti. Pateticno je uopste i pisati o tome, nego ajd... Neka se raduju.
(Hacker, 26. maj 2015 00:31). Sve ovo sto si napisao bi bilo ok samo da je istina...Kojih 10 min,kojih 48 sati?Cekam vec dva meseca JB za 8.3 i kako stvari stoje nacekacu se!Daj Boze da ga uopste i bude...A za taj ios9 ce JB izaci onda kada ti stvarno budes "hacker".

Realno

pre 8 godina

@ske,kao sto rece covek skroz pogresna analogija,ti forsiras pricu o hardverskoj promeni a ovde je softver u pitanju.Ako se ne klokuje procesor i gpu ne vidim nikakav problem,kao da kupis racunar sa win8 ubacis umesto njega linux i onda nece da ti priznaju garanciju zbog toga...

Realno

pre 8 godina

Ti nikako da shvatis poentu,nije u pitanju nikakvo sklapanje komponenti nego je poenta da zbog izmene softvera gubis garanciju na hardver sto je enormna glupost.Kakve veze ima sto si rutovao ili jailbrekovao telefon ako se desi hardverski kvar koji nema sa time veze,to je jedino zbog toga sto proizvodjaci hoce da te drze na povodcu i diktiraju ti sta i kako mozes da radis.Jedino mi se svidja sto kinezi usvajaju praksu da rutovanjem i menjanjem roma ne gubis garanciju pa ce ljubitelji androida imati legalnu soluciju da imaju potpuno slobodan os dok ljubitelji ios-a ce za to morati da se oslone na hakere dobre volje...