Subota, 27.10.2012.

15:56

Windows 8: Stvari koje treba da znate

Izvor: B92

Windows 8: Stvari koje treba da znate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Rodrigo

pre 11 godina

Luxor Obelisk na trgu Place de la Concorde ima svoj par, svoj blizanac. Oba oskbilea su bili poklonjeni Francuskoj. Medjutim, 1990-tih godina Francois Mitterand je vratio Egiptu jednog od blizanaca, ili jedan od para oskbilea, verivatno zahvaljujuci slicnim debatama koje su se vodile neprestano od kraja kolonijalizma. Naprimer British Museum izlaze Elgin Marbles, Elginove mermerne sculpture, od 1830-ih godina, besplatno, milionima posetilaca do sadasnjeg dana. One su prenesene sa hrama Parthenon-a u London, u Vatican i u Louvre. Neke se nalaze i u muzeju New Acropolis u Atini. Grci vec decenijama zahtevaju povratak svih mermernih skulptura rodnom tlu kakobi ih izlozili zajedno, restorirane u originalnoj arhitekturnoj structuri. To je sve veoma kompleksno, kao sto pises, tako da bi tvoj tekst doprineo toj vaznoj debati.

win8

pre 11 godina

Za one kojima nedostaje Start Button: Instalirajte Classic Shell i dobicete Start Button. Onda imate podesavanja i skinove kada desnim mishem kliknete na Start Button.Pozdrav.
[link]/
(Sasa, 28. oktobar 2012 23:55
HVALA!!!

Mario Bros

pre 11 godina

Koristim ga jedan dan i za sada deluje zanimljivo. Nije zaista problem koristiti ga sa misem i tastaturom, posebno ako se pogleda ili procita u vezi sa par novina i kako se obavljaju uobicajene radnje u novom interfejsu.

ivan

pre 11 godina

Hmmm ... Sebi dajem za pravo da komentarisem pre svega jer sam proso sijaset operativnih sistema. Workbench 2.04, Atri TOS 1.1, MS DOS 5.0, MS DOS 6.22, Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows NT, Windows Milenium, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Ubuntu, puno verzija Linuxa bez GUI i skoro Windows 8 . Priznajem da ga nisam koristio vise od 10 dana. Moje misljenje (napominjem MOJE) je da je Windows 8 zakoracio u svet tableta velikim korakom. Ruku na srce, mogu da nabrajam puno njegovih vrlina ali i puno mana. Ne zelim da se bavim time ovde, vec zelim da skrenem paznju korisnicima da je najbolji OS onaj koji vam najvise odgovara. Meni licno (opet napominjem MENI), Windows 8 ne odgovara. Barem sto se mene tice Microsoft je nekako galopirao u prozivodnji OS-a. Jedan mi je odgovarao, sledeci nije, pa opet sledeci jeste .Verovatno ce sledeci OS da bude pogodak sto se mene tice...
Ipak, generalno gledano ovaj sistem je prvi promenio svoju filozofiju jos od Windowsa 95, igrom slucaja ili inspirativnoscu Microsofta, ili ipak tehnoloskim napretkom, utisak je da je OS svez, nov, drugaciji od svega vidjenog do sada, tablet orjentisan, desktop vise nije ono sto prvo vidite kad upalite racunar...
Sve sam isprobao, testirao, i shvatio da se meni ne svidja. Naravno to ne znaci da nekom drugom coveku nece da odgovara, naprotiv, nekome ce biti super.
Ne zaboravite... Najbolji OS je onaj koji vama najvise odgovara, to nikada niko nece moci da vam oduzme.

Vlad

pre 11 godina

A da li znate za jednu stvar kod Microsofta i Windows-a 8, a to je vest da gospoda iz Redmonda dobijaju upozorenje od Evropske komisije da u Windows-u 8 trebaju da se omoguće i drugi pretraživači koji će raditi u Windows 8, a ne samo Internet Explorer da bude glavni pretraživač.

Da se podsetimo da je EU 2008. godine kaznila Microsoft sa 899 miliona evra, jer američka kompanija nije ispoštovala nalog da deli informacije o proizvodu sa konkurentima da bi njihovi programi funkcionisali u operativnom sistemu Windows.

Izvor: IT-vesti http://www.itvesti.info/2012/10/evropska-komisija-upozorila-microsoft.html

Zurkolomac

pre 11 godina

Srbija je oduvek bila puna strucnjaka i onih koji tvrde da je xp najbolji windows, a golf 2 najbolji auto na svetu. Ima jako puno pozitivnih recenzija o W8, ali ipak treba sacekati da prodje jedno 3-4 meseca i pocetne zakrpe. Prilagodjavanje ce biti neminovno, kao i kod svake vece novine, ali bolje i to nego da 100 godina koristimo zastareli i budjavi xp...

Dusan

pre 11 godina

Ne znam da li su ovi koji kritikuje Win 8 uopste probali da ga koriste. Ja igram vec par dana i mnogo mi se svidja. Veoma je intuitivan i nije potrebno nikakvo predznanje da bi se koristio. Priznajem da mi nedostaje Start dugme. Ostalo je sve OK. Naravno, plocice dobijaju svoj pun smisao kod hibridnih uredjaja koji ce imati touch screen, ili naravno, tableta. U svakom slucaju, prava stvar! Preporucujem! (Inace Professional verzija se u Evropi prodaje za 50 EUR). Pozz!

Sasa

pre 11 godina

Za one kojima nedostaje Start Button: Instalirajte Classic Shell i dobicete Start Button. Onda imate podesavanja i skinove kada desnim mishem kliknete na Start Button.Pozdrav.
http://classicshell.sourceforge.net/

N

pre 11 godina

@: "sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali..."

A kakve veze ima linux sa Windows-om ili OSX-om? Ajde sad... Ako si mislio na unix (sto vecina misli da je isto), windows nema nikakve veze sa njim, istoriski gledano on je naslednik VAX/VMS filozofije.

A OSX je FreeBSB klon, opet nema veze sa linux-om.

Za ime Boga, makar proveri prvo sta ces da napises.

qweas

pre 11 godina

Ja sam uzeo osmicu posto je upgrade prilicno jeftin (40$) a pre toga sam imao ilegalnu sedmicu. Eto sad sam legalan. :)
(zoz, 28. oktobar 2012 14:44)

Kako si upgrade-ova ilegalnu sedmicu?

Sale

pre 11 godina

Gledam šta pišete i svaki treći komentator "Evo juče sam kupio osmicu", "Evo juče sam instalirao legalnu osmicu...", "Instalirao sam legalnu osmicu jer je jeftina..."

Ne mogu da se otmem utisku da tu nešto ne štima.
Kao da je većina komentatora zaposlena u MS-u :-)

qweas

pre 11 godina

@Morpheus
A mozda tebi nije jasno da microsoft hoce da te natera da koristis metro I nije tacno da je desktop mode skroz isti..gde je aero npr u win osmici???Gde je Run dugme ..meni za ono cime se bavim cesto treba command prompt ..u sedmici ukucam tu cmd i eto ga command prompt a gde ovde da ga nadjem??Za bilo koji program sem ako nemam skracenicu na desktopu moram da ulazim u metro gde su prvo izlistani metro programi a oni za desktop najmanjim mogucim ikonama koje ne mogu da se povecaju.
Ne bi me cudilo da u sledecoj verziji izbace desktop pa da svi windowsi budu kao windows rt na sutfaceu.
(Dzoni, 28. oktobar 2012 15:44)

Microsoft nece da te natera da koristis Metro, jer kad bi te naterao, morao bi da prestane da kreira svoje aplikacije koje rade i uvek ce raditi samo u desktop modu.
Neces valjda da pravis i programiras metro aplikacije u metro-u? To je apsurdno...

Aero ti nedostaje u osmici? Aero je izuzetno esencionalan za produktivnost...

A ovo za command prompt...
Jasno ti je da kad pritisnes START dugme i kad pocnes da kucas sta trazis imas identicnu funkcionalnost kao u sedmici?
Bilo koji program mozes da startujes tako...
Pritisnes start i kucas photoshop i pritisnes enter...
Potpuno je isto kao na sedmici...

Da li ste vi probali uopste 8 ili samo pricate napamet?

Princip

pre 11 godina

Plus! Jako prosto za koriscenje, mislim da je Microsoft sam uplasio korisnike da je suvise komplikovano. Otprilike je podeljen na tablet i regularan windows...

Simke

pre 11 godina

Pišem iz ugla korisnika desktop računara. Kakvi komentarti. Svi smo mi tehnološki nepismeni i glupi koji smo krtikovali 8. Do onih komentara možete preći na windows 7 okruženje. Pa koji bi onda đavo to inastalirao da dobijem komplikovaniju stvar. Kao postoji start dugme, to nema veze sa onim što smo do sad koristili. Ja želim OS koji će meni da služi, a ne ja njemu kao što želi MS. Pa neće biti da je jedan miš komplikovaniji od brljanja sa rukom po ekranu.
Možda je ovo inženjerski poduhvat MS-a. Samo ovaj inžinjerski poduhvat je komplikovan u praksi. Nema opravdanja za MS koji nije napravio verziju prilagodljivu za OS. Tako da je oruženje mogao da napravi kao do sad.

Dodaću i ovo VISTA će u odnosu na WINDOWS 8 izgledati kao poslovni uspeh što se tiče desktop računara. To govorim bez ironije.

Ukoliko se MS ostane tvrdoglav pa ostane pri svom stavu, za par godina Linux će početi značajnije da se probija do korisnika. Ne treba zaboraviti to da je MS bio uspešniji od IOS-a, samo zbog filozofije koju je forsirao.

MS će dosta morati da se potrudi, kako bi i on uzeo ozbiljniji udeo na tržištu.

P.S Velika je greška ovog MS OS što nije napravljen za desktop računare. Možda je to MS i namerno uradio kako bi se usresredio za utakmicu sa uređaje osetljive na dodir. Možda će u skorijijoj budućnosti ipak morati vratiti svojim korisnicima.

mnedel

pre 11 godina

Pre nekoliko dana sam upgrade-ovala win 7 na windows 8 pro na laptopu i za sada sam sasvim zadovoljna. Imam lumiu pa mi je metro vec poznat. Isprobavala sam sve uobicajene stvari i metro se pokazao veoma korisno. Pregledan je, brzo i lako se stize do svega, a inace bi moralo da se juri po netu. Ista fora kao i sa aplikacijama na telefonu. Bukvalno treba 5 sekundi da se predje na desktop i tada deluje isto kao win7 i ima istu funkcionalnost. Svi programi koje sam imala instalirane su nastavili normalno da rade i sa win8. Sama instalacija je bila brza i skroz idiot frendly.Sva moja podesavanja su ostala ista, taskbar, shorcut-i, themes itd. Nisam imala problema da nadjem sve sto me zanimalo tako da stvarno ne znam koja je fora sa silnim tekstovima gde se ljudi zale da im je trebalo 10 min da nadju shutdown! Jeste da do shutdown treba dva klika vise nego u win7, ali to je bukvalno nekoliko sekundi razlike. Sve u svemu, dobar os.

Dzoni

pre 11 godina

@Morpheus
A mozda tebi nije jasno da microsoft hoce da te natera da koristis metro I nije tacno da je desktop mode skroz isti..gde je aero npr u win osmici???Gde je Run dugme ..meni za ono cime se bavim cesto treba command prompt ..u sedmici ukucam tu cmd i eto ga command prompt a gde ovde da ga nadjem??Za bilo koji program sem ako nemam skracenicu na desktopu moram da ulazim u metro gde su prvo izlistani metro programi a oni za desktop najmanjim mogucim ikonama koje ne mogu da se povecaju.
Ne bi me cudilo da u sledecoj verziji izbace desktop pa da svi windowsi budu kao windows rt na sutfaceu.

zoz

pre 11 godina

Osmica je, bar 25%, brza od sedmice! U startu se vidi, prilikom instalacija samog sistema i programa i to na jakoj masini. Sa drajverima nema nikakvih problema, kao ni sa igricama. To je ukratko... A, vi sto ste "testirali" osmicu na YouTube videu, posto je sigurno niste instalirali na vasem racunaru, popravite kvalitet vase internet veze, pa nece biti bagova! Ili, prestanite da sirite neistine, na osnovu predrasuda. Vizuelni dozivljaj, to jest ukus, je nesto drugo. Pozdrav! ;)
(Ferrero, 28. oktobar 2012 07:43)

Ne bi se slozio. Po mom misljenju, win8 ima iste performanse kao i sedmica samo sto nema transparentne prozore i neki servisi su iskljuceni tako da je malo brzi. Isto moze da se uradi na sedmici ako se malo "tweek-uje". Ja sam uzeo osmicu posto je upgrade prilicno jeftin (40$) a pre toga sam imao ilegalnu sedmicu. Eto sad sam legalan. :)

Sveznam

pre 11 godina

Verujem da sigurno nekih 95% komentatora nikada nije koristilo Windows 8, ali zato je spremna da da svoje mišljenje o njemu. Kao i uvek do sada, kao i na svakoj drugoj temi.

zoz

pre 11 godina

@maxx, sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali...
(:), 28. oktobar 2012 08:52)
Nije iz Linuxa nego iz Unix-a.

zoz

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...
(kokobill, 28. oktobar 2012 02:01)
Mozes da ga kupis preko Neta sa kreditnom karticom. Ja sam kupio download verziju za 40$ na Microsoft sajtu.

gejmer

pre 11 godina

Videću sve vas kritičare kad bude za par meseci izašla neka igra koja se može instalirati samo na win 8 ili update za skype,msn, i sl. koji će moći samo na win 8.Ima svi da instalirate!

Morpheus

pre 11 godina

i sad imas ovaj sistem gde ti samo jedan program prokazuje na ekranu i umesto da misa koristis normalno koristis gestures koji su za touch.
(Dzoni, 27. oktobar 2012 23:29)

Aman zaman ljudi, Metro koristi APLIKACIJE a ne programe i to je jedan DEO sistema koji možete i ne morate koristiti. Desktop iskustvo je identično onome iz Windows 7, koriste se isti programi, otvaraju se na isti način i možete ih imati koliko hoćete otvorenih na istom ekranu, sve isto kao pre. Zar je to tako teško razumeti?

Resenje

pre 11 godina

Kupio sam Windows 8,inace radi odlicno,mnogo bolje nego preview,sasvim sam zadovoljan. Sto se preformansi tice isti je kao Windows 7.

zasto

pre 11 godina

Windows XP i Office 2003 - to je bio sasvim dobar paket. Sto se mene tice posle toga nisu morali dalje.

Kasnije verzije su samo unele zbrku u user accounts, security i instaliranje u Windowsu i sarenilo, goru navigaciju i security u Officu.

To je moj licni osecaj, ako neko zna nesto na plus strani neka slobodno doda.

qweas

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...
(kokobill, 28. oktobar 2012 02:01)

Bilo koja prodavnica racunara... Trebalo bi da moze i online.

Windows 7 je bio podrzan i pre...
To sto sada pricaju je Windows Store i Windows Phone Store, i da sada smo zvanicno podrzani i za kupovinu i prodaju aplikacija...

sta te briga

pre 11 godina

Nekim ljudima treba da se objasnjava 100 puta, ljudi taj start (metro) moze da se iskljuci i da se dobije povrsina slicna 7-ici samo malo izmenjena a mogu biti ukljucene obe i raditi naizmenicno.A pitanja u u vezi kompatibilnosti proizilaze i zbunjenosti, znaci WIN i WIN PRO su kompatibilni sa x86(AMD, Intel) a WIN RT je kompatibilan sa ARM procesorima (Qualcomm, nVidia...) i ako sam dobro shvatio ima iste funkcije kao i ostali WINovi samo sto ne podrzava aplikacije za x86.

DSS

pre 11 godina

Dok se nedeljni rucak krcka, otvorih ovaj teksta sa sve komentarima, da se malo nasmejem ms novotarijama, kad ono, ne mogu da prestanem JAKO da se smejem ovoj najblaze receno drami, koja je inace neizostavna kada se radi o delima (dvorske lude tj. dezurne lude) zvanog Bilova Vrata. Samo neka je on meni ziv i zdrav, da se ja i dalje mogu bogatiti na njegovim skalamerijama...

qweas

pre 11 godina

(Dzoni, 27. oktobar 2012 23:29)

ALT + F4 na desktopu radi kao sto je radilo i u 7.
Ne drzis dugo na desnoj strani, vec stavis u cosak. Bas naprotiv uopste ne treba da budes precizan, ne znam zasto se ljudi tripuju sa ovim samo stavis kursor u neki ugao ekrana...
Isto vazi i za gasnje/minimizovanje aplikacija pod metro-om, u stvari mozes da budes manje precizan nego pre...

Zasto bi pustao video iz metro playera na desktop racunaru?
Aplikacija je jasno namenjena za uredjaje koji imaju volume up/down dugmice na sebi...
Imam osecaj da uopste niste razmislili sta hocete od OS-a i kako zelite da ga koristite...
Apsolutno niko vas ne tera da koristite metro. Internet Explorer dolazi instaliran sa svakim Windows-om, ja ne vidim da ga svi koriste, a jos manje da se zale sto im je IE instaliran. Zasto pravite od Metro-a toliku dramu?
Ko hoce da koristi metro i touch moze! Ko je uber super korisnik i hoce samo misa/tastaturu moze da koristi desktop!

Posebna ironija mi je sto je Metro u stvari bolje optimizovan za koricenje racunara samo sa tastaturom, bez misa i bez toucha, nego klasican Windows Desktop... Bez ikakvih problema sam napisao mail i dodao event u kalendar. Ajde probajte to u Outlook-u ili Google Mail/Calendaru...


Poslovni korisnici ce pre pruziti sansu Windows 8/RT, neko kucni korisnici.
Treba im nesto lako, sto poseduje tastaturu, a da nije glomazno kao laptop, a da im rade sve stare aplikacije koje koriste na desktopu...

Umbriel

pre 11 godina

Zanimljivo kako Windows tek sada dobija AppStore i reklamira ga kao neku novinu dok nešto tako postoji za *nix sisteme ne godinama već decenijama - centralni repozitorijum odakle se skidaju potrebne aplikacije, doduše ovo kod Windows 8 deluje prilično rudimentirano u odnosu na ono što ima npr. Linux ili FreeBSD, slična priča kao i za Aero svojevremeno - deluje kao loš pokušaj onoga što imaju MacOS X ili 3D windows manageri kod Linux-a
Sećam se dobro rasprava Win vs Linux po forumima gde su svojevremeno Windows advokati pljuvali takav pristup (instalacija programa iz repozitorijuma) i kleli se da je pojedinčano instaliranje exe fajlova zakon, ali izgleda vremena se menjaju pa vidim sada isti ti koji su pljuvali te iste stvari ih sada hvala, eh
Što se tiče Metroa, meni se sviđa kako je odrađen na mobilnim telefonima (koristim Lumia 800) i tu ga je zaista pravo uživanje koristiti, za desktop realno nije a kako će proći na tabletu ostaje da se vidi - i prodaja WP 7 nije išla baš najbolje tako da čisto sumnjam da će ljudi trčati da kupuju nešto što je praktično ista ili vrlo slična stvar
Bitno pitanje je - šta to ima Windows 8 da ponudi korisnicima a da to već nemaju Android ili iOS? Jedino na šta MS može da igra je Office paket i Skydrive (opet, ne vidim po čemu je uopšte bolji od Google Drive), mada ko još ozbiljan obavlja productivity poslove na tabletu?

Miloje

pre 11 godina

Instalirao sam i probao Win8. Zaista će biti sjajan na tabletima, ali na mom desktop PC-ju mi je Windows 7 draži. Za razliku od drugih komentatora koji ga kude, ja sam se sada zagrejao za kupovinu Surfacea.

Posmatrac

pre 11 godina

Ove "nove" Mikrosoftove izume mogu da uporedim sa stvarima koje su razvili slobodni programeri Kubuntu-a i Ubuntu-a, dakle HUD i PlazmaDesktop.
Sve u svemu, nista novo a da je korisno. Zadrzavam se na dualboot-u Windows-a 7 i Ubuntu-a ili Fedore (mozda cak i Debian-a).
Pozdrav.

N

pre 11 godina

Zanimljivo, pre ove sam procitao vest o tome kako cemo izumreti kao nacija jer nismo u stanju da se adaptiramo na promene i prvo sam pomislio "ma daj, opet neki socistagod daje svoju teoriju zarad malo vremena na tv-u", a onda procitah par komentara ovde...

Alex Nis

pre 11 godina

Unazad 12 godina koristim Linux distribucije I jedino sto ne mogu jeste da igram directX igre, I ako za to postoji resenje ne interesuje me. Hocu reci da je MS sa ovim OS trebao da se opredeli, mobilni, desktop ili najcesce OS za igranje. Ovako je ispalo nista, sta dobijamo a da nismo to isto mogli sa predhodnim verzijama, a jos ga platimo! Pozdrav!

Шибицар

pre 11 godina

Какав глуп текст. Где је тест перформанса у разним апликацијама, поређење са седмицом и сл? Да ли вреди прећи уопште?

:)

pre 11 godina

@maxx, sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali... posto je svaki noviji os radjen iz linuxa...i zamisli da linux nikad nije bio uradjen.....ne bi postojali ni ios i android...i iskreno linux je odlican os, jer ne zauzima mnogo memorije, a moze sve kao i windows i mac....moze cak i igrice kao sto su battlefield 3 i slicno...moras samo da skines neki program sto lazira direct x, da bi mogao da koristis igrice za windows...

Ferrero

pre 11 godina

Osmica je, bar 25%, brza od sedmice! U startu se vidi, prilikom instalacija samog sistema i programa i to na jakoj masini. Sa drajverima nema nikakvih problema, kao ni sa igricama. To je ukratko... A, vi sto ste "testirali" osmicu na YouTube videu, posto je sigurno niste instalirali na vasem racunaru, popravite kvalitet vase internet veze, pa nece biti bagova! Ili, prestanite da sirite neistine, na osnovu predrasuda. Vizuelni dozivljaj, to jest ukus, je nesto drugo. Pozdrav! ;)

Milan

pre 11 godina

ubuntu sa nekim drugim wm. pooooz
(pavle, 27. oktobar 2012 22:30)

Ovi što daju minuse verovatno ni ne znaju šta je Ubuntu Linux. Jeste skinuli su fore, ali me taj interfejs od verzije 11 nervira, tako da verujem da će me i ovaj od Windows-a nervirati na poslu gde koristim Windows 7 na klasičnom desktop računaru. Vreme je da počnu da prave različita grafička okruženja kao na Linuxu, pa ko šta voli neka izabere. Ovako biram Windows 7 dokle god je to moguće.

Obavesten

pre 11 godina

Vecina ljudi u svetu koristi jos uvek office 2003 iz razloga sto je najbolja verzija offica.Imam win 8 na drugoj particiji vec par meseci i nije za mene ,meni je korak nazad.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dzoni, 27. oktobar 2012 19:55)
Nije tacno!
Vecina ljudi koja koristi stare verzije windowsa i ofisa to radi iskljucivo iz dva razloga.Prvi je jer su navikli na njega,a drugi je jer im zavrsava posao i nece ga menjati sve dok je tako.
Citam komentare o osmici i ne mogu da se nacudim koiko ljudi nemaju pojma o onome o cemu komentarisu.
Win 8 Je odlican.Radi veoma zadovoljavajuce na svim 64-bitnim masinama i ne pravi probleme.Metro UI se moze ukloniti,a start dugme se moze dodati.To sto su neki maloumni i nisu u stanju da pronadju na netu ono sto ih zanima,njihov je problem!Kod svakog windowsa (bas kao i kod androida koji pojedinci pominju),sve je moguce resiti samo ako imas malo volje da procitas i iskoristis tudja iskustva.
Slazem se da je Metro UI besmislen za desktop masine,ali se isti moze ukloniti.Vec su se pojavile verzije sa pratecim softverom koji to dozvoljava.Cak i da ga ostavite,nije stetan,ne utice na brzinu i rad racunara,tako da ne smeta.Ono sto je najveca prednost osmice u odnosu na ostale OS-ove jeste taj sto podrzava rad i na mobilnim platformama.Prednost je i to sto je moguce imati klasican desktop na tabletu,kao i to sto je period privikavanja sveden na minimum.
Win 8 je pun pogodak!

iVar

pre 11 godina

Instalirao sam ga juce na laptopu i iskreno prijatno sam iznenadjen. Odlicno lezi na laptopu jer je laksi od w7 i brzi je dosta sto je odlicno kod masina sa skromnijim komponentama. Treba malo vremena da se naviknete na drugaciji interfejs ali posle toga sve dolazi na svoje mesto. Laksi pristup aplikacijama,instaliranje je takodje maksimalno pojednostavljeno,a do sada nisam imao nikakav problem sa drajverima,svi sa prosle w7 rade i na w8. Sve u svemu topla preporuka pogotovo mladjim generacijama,cini mi se da ce se mnogo lakse snaci i da ce njima mnogo vise lezati nego malo iskusnijim korisnicima,a cini mi se da oni dosta vise bojkotuju w8.

kokobill

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...

kokobill

pre 11 godina

..kakva diskusija...ali sve Vam je to uzalud..Windows 8 će uskoro biti prvi OS kao što je to bio XP, pa Vista i najzad 7..ali stvari idu dalje....potrebno je prvo shvatiti zašto Windows 8 i šta on donosi pa tek onda izvlačiti zaključke...u svakom slučaju, sve Vas Windows 8 čeka...ili najbolje , vratite se nazad na DOS....vratite se u 90. na primer...kada ste tukli po 286-icama kao i ja....ali sada sam na Windows 8 x64 i ostaću na tome do sledeće smene...ura nazad...

Vladimir

pre 11 godina

Za jedno 3 meseca kad uvidu gresku I pritisak od korisnike Microsoft pustice neki update I svi biti zadovolni sa izgledom novi Win 8.

Klej

pre 11 godina

A kakve mogucnosti nudi za programere i developere...Da li i dalje moram da se "lomim" oko podesavanja Python Django projekta zbog jadnog command prompta? Hvala!

slavisa

pre 11 godina

Meni , manje vise sve je isto kao i W7, jedino imam problem kod shut downa, ne ugasi racunar vec ode u sleep mode, nasao sam resenje na netu, i odradio isto, ali i dalje ode u sleep, ne na shut down.
win 7 je ipak bolji

Dzoni

pre 11 godina

Da bi ugasio racunar umesto prosto start pa shutdown kao od uvek ..sad mora cela procedura...prvo drzis misa odredjeno vreme na desnoj strani ekrana i cekas da se pojavi charms meni ..e kad se on konacno pojavi (tj ako si pogodio
misem to nevidljivo mesto ) onda moras da udjes u settings ,pa onda u power menu pa tek onda shut down..ode ceo minut za tako prostu stvar..
Isto i za druge nekad proste stvari,pustis neko video fajl iz metro media playera i hoces da pojacas zvuk i umesto jednog klika kao do sad opet cela procedura ,opet drzanje misa jedno vreme sa desne strane pa ulazak u setting itd.

Ja stvarno ne vidim koji bi poslovni korisnici da se prebaci na Win 8..vecina u svetu se tek prebacila sa xpa na win 7 i sad imas ovaj sistem gde ti samo jedan program prokazuje na ekranu i umesto da misa koristis normalno koristis gestures koji su za touch.

DPolitika

pre 11 godina

Početni ekran skladišti sve vaše aplikacije u takozvanim „živim pločicama“. Pločice vam pokazuju šta se tačno dešava unutar aplikacije.

Netacno je da su sve aplikacije uskladistene na pocetnom ekranu u tzv "zivim plocicama" a samo izrazavanje autora teksta je takvo da ga 90% ljudi ne razume.

Ovako bi ja to objasnio a vi me ispravite ako gresim jer brzo iz "glave" kucam:

Pocetni ekran se sastoji od mreze koja je podeljena na cetvorougaone celije tj ploce(slicno keramickim plocicama razlicitih dezena samo ove su na ekranu vaseg racunara a njihov dezen zavsi od programa koji predstavljaju ) u kojima se prikazuju razliciti programi kao sto su program za vreme, program za sat, program za pretrazivanje interneta i mnogi drugi programi. Statusi program koje vidimo kao ploce automatski se osvezavaju pa tako mozete videti trenutno vreme i na primer najnoviju vremensku prognozu a da li cete uvek videti promenet zavisi od programa. Ploce mozete pomerati, izbrisati ili dodati ploce drugh programa koji ce se prikazati sve prema vasoj potrebi.

Sve je to deo novog startnog ekrana koji se promovise u okviru Metro korisnickog interfejsa Windows-a 8 koji prema zelji mozete i kompletno iskljuciti.

Ovo je samo deo teksta kako bih ga ja uradio nema mesta za ostalo u komentaru.

Ako je cilj teksta edukacija i upoznavanje sa novim tehnologijam uradite ga na pravi nacin tako da ga svi razumeju.

nisam ekspert, nego krajnji korisnik

pre 11 godina

Neko ko želi da koristi desktop računare ne vidim ni jedan ozbiljan argument koji ide u korist 8. Lično moje mišljenje da je ovaj OS uvreda za desktop korisnike i da je metro više nego ružan i nedopadljiv.

Što se ekrana na dodoir tiče tu već postoje dva ozbiljna takmaca koja su više nego prihvaćena od strane korisnika. Kako će na tom polju proći MS videćemo. Da li ću želeti da kupim nešto pa još da platim za OS, sumljam...

P.S Kao desktop korisnik zaključak. Toliko autističnosti na kritike od korisnika koj su želeli nešto više odavno nisam video. Ovo je biti ili ne biti što se MS-a tiče. Treba imati u vidu da je MS OS ipak preplavio tržište za razliku od IOS-a svih ovih decenija. Da ne živim u Srbiji gde Apple i nema neku podršku bez razmišljanja bi prešao na IOS, ako bi želo nešto novo. Ovo je loša kopija IOS-a i Androida.

Macak

pre 11 godina

Uvijek li su nove stvari problem za naše ljude. Zato smo tu đe smo.
Ja lično ne podnosim WIN, ali ovo mi izgleda obećavajuće, tako da držim um otvoren. Nadamo se da su ovaj put napravili nešto kvalitetno.
Čuo sam da je strašno brz i na stare računare, što je stvarno korektno, jer do sada je bio operativni kriv u većinu slučajeva za sporost računara.

James

pre 11 godina

Ne znam zašto bi neko dao 100 i više evra za sistem kad može da ima bolji (Android) i to besplatan ? Ovo je najveći promašaj Majkrosofta, veći i od Viste videćete...

Billy

pre 11 godina

(Marko, 27. oktobar 2012 18:02)
Ko si ti pa da kažeš da neko ne zna da koristi kompijuter. Da si malo čačkao po netu našo bi što šta o ovoj 8. Tako je na zvnaičnom MS sajtu pojavio se podatak da ljudi koji su koristili probne verzije njih 52% dalo je negativne ocene, dok svega 25% ljudi reklo je da im se sviđa.
Ovo nije OS za desktop računare jer je MS zaboravio da postoje miš i tastatura. O ovim problemima je mnogo pisano. Izbacivanjem start dugmeta pucali su sebi u noge. Priča o tome kako se može nekim klikom prebaciti u okruženje predhodne verzije je smešna. Zašto bi onda neko tako nešto kupovao. Tako ni to start dugme u starom okruženju nije ono što je bilo. Izbacuje programe koji se najviše koriste. Pa ja sam takve programe odnosno aplikacije držao na desktopu i otvarao ih sa jednim klikom.
Mnogi kompetentni ljudi su dali svoje mišljenje. Zaključak ni XP,VISTU a kamoli 7 ne bi bilo pametno unaprediti u OS 8. Prvi čovek Intela je rekao da je finalna verzija 8 bagovita. Veliki proizvođači PC-a poput Dell-a i Acer-a su već dali sopštenja da će da nastve prodaju kompijutera sa OS 7. Sve velike kopmanije će da nastave da koriste stariju verziju MS OS-a.
Ne želim da pričam o MS prodavnici koju nameću kao i oblak. Pa neće biti da je MS-ov oblačak jedini u virtalnom svetu.

Geekčina

pre 11 godina

Probao sam Win8 Pro na quad core i7, 4 GB RAM i nista bolje ne radi od Win7 Pro. W8 je nasminkani W7 i jednostavno nije za desktop i laptop.

Dzoni

pre 11 godina

@marko
Vecina ljudi u svetu koristi jos uvek office 2003 iz razloga sto je najbolja verzija offica.Imam win 8 na drugoj particiji vec par meseci i nije za mene ,meni je korak nazad.

Marko

pre 11 godina

"Taj sam ;)
I sve brže obavim nego na konfuznim Office ribbon-ima i šarenom OS-u ;)"
(NBG)

Da skroz si izsotavio deo gde ljudi ne žele da nauče!

Ja koristim Office 2013 Preview, i neviđeno je brz! Svaki Office je uveo nove funkcije koje ubrzavaju rad. Sad sa Office 2013 i SkyDrive-om ja više ne razmišljam gde mi je šta već gde i koliko brzo nešto mogu da uradim.

A da XP ne može da radi sa 4 GB rama tako da više nije standard, i još sledeće godine ostaje bez podršek!

Nikola

pre 11 godina

Kakvo crno "lagano kruzenje-rotiranje misa"? Osecam se kao da imam nekog metero seksualca umseto OSa kog treba pomaziti svaki put kad treba nesto uraditi. Samo jos fali neka krema ili losion pri podizanju sistema :)

Marko

pre 11 godina

Ok ja ga koristim već 10 meseci i danas sam uradio upgrade na Windows 8 Pro. Vidim da većina ljudi ne ume ni računar da koristi ali se našla prozvana do komentariše novine. Da li ste ih probali? Nesretni drajveri ! radi na mašinama koje su po 5 do 6 godina stare! To sa drajverima je stara priča vreme je da smislite neku novu.
User friendly novi termin to što ne izgledao kao sve dosad nije „user friendly“! Ovo je OS koji više ne muči korisnika prilikom instalacije i sve prolazi jako glatko. Ja da koristim na laptopu i od ponedeljak krećem da ga koristim na desktopu. Savršeno radi sa mišem i tastaturom još ako ste vispreni pa koristite prečice računar leti!
Ovde ljudi još koriste XP i Office 2003, jer teško je nešto novo naučiti!
A da laptop mi je danas radio 8 sati samo na bateriji, sigurno negde imam i punjač!

qweas

pre 11 godina

je l neko probao ovo sokocalo na desktop ili laptop masinama? kompatibilnost softvera namenjenog w7, nesretni drajveri...
(slanik, 27. oktobar 2012 17:03)

Sve sto je radilo na 7 radi i na 8.
Driveri sa 7 (generalno) rade i na 8.
Ja koristim cak neke vista drivere bez problema...
Nemoj bas stavljati drivere za 7 za graficku karticu...

Bez problema radi na desktopu/laptopu bez toucha, ako si na to ciljao...


Ako je cilj ovog teksta bio da korisnike 7-ice zadrzite na istoj - uspeli ste.
(Alexandrius, 27. oktobar 2012 16:56)

Ovo se vise odnosi na tablete i Windows RT nego full Windows 8 na klasicnom desktopu/laptopu... Ja prakticno nista od toga ne koristim, pogotovo ne sa tim "gestures"... Sve ima skracenicu sa tastature (kao i do sada)


Те силне апликације су тотална глупост и чисто губљење времена. Користим 8-цу пар месеци и ипак ми је и даље важан стандардни десктоп као у 7-ци
(Ја, 27. oktobar 2012 16:20)

Pa koliko ja primecujem, desktop bolje radi na 8 nego na 7. Podrska za vise monitora je znacajno bolja, Task Manager takodje... Ostalo ne vidim bas neke mane... Aplikacija pod "modern UI-ijem" ima, ali to je dodatak na desktop, ne obrnuto sta god rekli na reklami :)



Ovo je iskreno smesno za opertivni sistem koji koristi skoro ceo svet.
(Wuk, 27. oktobar 2012 16:12)

Slicne kritike je dobio i Windows XP kad se pojavio. Zanimljivo kako se zavrsilo.

Dzpni

pre 11 godina

Metro za desktop masine je obicna glupost...pazi multitasking ..mozes dve aplikacije tako sto ce jedna u 1/3 a ova druga u 2/3 ..pa sa prozorima mozes koliko hoces aplikacija i da ih redjas kako hoces..mogao bi do sutra o tome koliko je metro besmislen za destop masine i misa.

milos

pre 11 godina

Isprobavam Windows 8 na laptopu veće nekoliko dana i neki zaključak bi bio sledeći: Desktop korisnici dobijaju lošiji desktop operativni sistem, tablet korisnici dobijaju operativni sistem sa skoro ni malo aplikacija i mnogo skromnijih funkcija od iOS-Android korisnika. Svi gube a Microsoft se pravi lud.

Marko

pre 11 godina

Za mobilni hardver Win 8 donosi veliki napredak, ali za desktop je druga prica. Win 7 je daleko komotniji za rad, pogotovo ljudima koji su naviknuli da veci deo navigacije obavljaju preko tastature.

Aleksandar

pre 11 godina

Kurt i Krempita ocigledno rade za Microsoft.

Windows 7 sto se tice interfejsa, malo je losiji od XP. Brzi i bolji jeste.
Velika zamerka W7 je sto ne mogu da organizujem ikonice kako ja zelim u folderima na desktopu. Nego on mora sve da sredi po abecednom redu. Onda ako imam fise foldera na desktopu, i ako razvucem jedan na odredjene dimenzije, sledeci folder je jednak prethodnom. Na XP-u sam mogao imati jedan folder tih i tih dimenzija, a drugi razlicitih. Onda ikonice na dektopu ne zauzimaju povrsinu kolika je ikonica, nego sada imamo onaj cuveni kvadrat koji okruzuje ikonicu. Pa je problem sa obelezavanjem misem (levi klik + vucenje) frustrirajuci. Treba da nabodes prostor izmedju ikonica k'o da nisanis muvi, na 100 metara, jedno od ociju na levom skupu. Par stvari na 7mici je nebulozno i nepotrebno iskomplikovano. A tek Windows 8. Najveca nebuloza do sada. Vise ne mozes da organizujes stvari po svojim potrebama, nego po Microsoftovim potrebama. OS vise nije user friendly, nego as Microsoft said. Dzaba mu to sto je brzi i trosi manje memorije, u svetu gde je 4 GB rama sada neki minimum, kada je totalno konfuzan i idiotski sredjen.

krepmita

pre 11 godina

Kakva su vaša iskustva?Ja sam oduševljena!Novi user friendly interfejs,metro rastura,nove boje,podrška za touch screen,brže se startuje,ima manje procesa,sve aplikacije su sredjene po vrsti...Najbolji sistem ikada!

Wuk

pre 11 godina

Ovo je iskreno smesno za opertivni sistem koji koristi skoro ceo svet.Dajte ozbiljno milite da ce se neko preko 30 godina imati vremena da se zamajva sa uglovima po cosku i ostalo.Budimo realni kranje vreme je da windows bude smenjen sa trona.

Ја

pre 11 godina

Те силне апликације су тотална глупост и чисто губљење времена. Користим 8-цу пар месеци и ипак ми је и даље важан стандардни десктоп као у 7-ци

kurt

pre 11 godina

Odlična je osmica!!!Ko nije prešao još neka upgrade-uje!Nije ni mnogo skupa nadogradnja.Metro luk je odličan izbor,nešto novo na windows-u.Kad odem na neki forum pa kad vidim da ljudi ovde i dalje koriste zastarele xp i 7-icu dodje mi da vrisnem.Pa zar u svemu da budemo zadnji na svetu?

Ја

pre 11 godina

Те силне апликације су тотална глупост и чисто губљење времена. Користим 8-цу пар месеци и ипак ми је и даље важан стандардни десктоп као у 7-ци

Wuk

pre 11 godina

Ovo je iskreno smesno za opertivni sistem koji koristi skoro ceo svet.Dajte ozbiljno milite da ce se neko preko 30 godina imati vremena da se zamajva sa uglovima po cosku i ostalo.Budimo realni kranje vreme je da windows bude smenjen sa trona.

milos

pre 11 godina

Isprobavam Windows 8 na laptopu veće nekoliko dana i neki zaključak bi bio sledeći: Desktop korisnici dobijaju lošiji desktop operativni sistem, tablet korisnici dobijaju operativni sistem sa skoro ni malo aplikacija i mnogo skromnijih funkcija od iOS-Android korisnika. Svi gube a Microsoft se pravi lud.

Marko

pre 11 godina

Ok ja ga koristim već 10 meseci i danas sam uradio upgrade na Windows 8 Pro. Vidim da većina ljudi ne ume ni računar da koristi ali se našla prozvana do komentariše novine. Da li ste ih probali? Nesretni drajveri ! radi na mašinama koje su po 5 do 6 godina stare! To sa drajverima je stara priča vreme je da smislite neku novu.
User friendly novi termin to što ne izgledao kao sve dosad nije „user friendly“! Ovo je OS koji više ne muči korisnika prilikom instalacije i sve prolazi jako glatko. Ja da koristim na laptopu i od ponedeljak krećem da ga koristim na desktopu. Savršeno radi sa mišem i tastaturom još ako ste vispreni pa koristite prečice računar leti!
Ovde ljudi još koriste XP i Office 2003, jer teško je nešto novo naučiti!
A da laptop mi je danas radio 8 sati samo na bateriji, sigurno negde imam i punjač!

Nikola

pre 11 godina

Kakvo crno "lagano kruzenje-rotiranje misa"? Osecam se kao da imam nekog metero seksualca umseto OSa kog treba pomaziti svaki put kad treba nesto uraditi. Samo jos fali neka krema ili losion pri podizanju sistema :)

Dzpni

pre 11 godina

Metro za desktop masine je obicna glupost...pazi multitasking ..mozes dve aplikacije tako sto ce jedna u 1/3 a ova druga u 2/3 ..pa sa prozorima mozes koliko hoces aplikacija i da ih redjas kako hoces..mogao bi do sutra o tome koliko je metro besmislen za destop masine i misa.

DPolitika

pre 11 godina

Početni ekran skladišti sve vaše aplikacije u takozvanim „živim pločicama“. Pločice vam pokazuju šta se tačno dešava unutar aplikacije.

Netacno je da su sve aplikacije uskladistene na pocetnom ekranu u tzv "zivim plocicama" a samo izrazavanje autora teksta je takvo da ga 90% ljudi ne razume.

Ovako bi ja to objasnio a vi me ispravite ako gresim jer brzo iz "glave" kucam:

Pocetni ekran se sastoji od mreze koja je podeljena na cetvorougaone celije tj ploce(slicno keramickim plocicama razlicitih dezena samo ove su na ekranu vaseg racunara a njihov dezen zavsi od programa koji predstavljaju ) u kojima se prikazuju razliciti programi kao sto su program za vreme, program za sat, program za pretrazivanje interneta i mnogi drugi programi. Statusi program koje vidimo kao ploce automatski se osvezavaju pa tako mozete videti trenutno vreme i na primer najnoviju vremensku prognozu a da li cete uvek videti promenet zavisi od programa. Ploce mozete pomerati, izbrisati ili dodati ploce drugh programa koji ce se prikazati sve prema vasoj potrebi.

Sve je to deo novog startnog ekrana koji se promovise u okviru Metro korisnickog interfejsa Windows-a 8 koji prema zelji mozete i kompletno iskljuciti.

Ovo je samo deo teksta kako bih ga ja uradio nema mesta za ostalo u komentaru.

Ako je cilj teksta edukacija i upoznavanje sa novim tehnologijam uradite ga na pravi nacin tako da ga svi razumeju.

Marko

pre 11 godina

Za mobilni hardver Win 8 donosi veliki napredak, ali za desktop je druga prica. Win 7 je daleko komotniji za rad, pogotovo ljudima koji su naviknuli da veci deo navigacije obavljaju preko tastature.

Aleksandar

pre 11 godina

Kurt i Krempita ocigledno rade za Microsoft.

Windows 7 sto se tice interfejsa, malo je losiji od XP. Brzi i bolji jeste.
Velika zamerka W7 je sto ne mogu da organizujem ikonice kako ja zelim u folderima na desktopu. Nego on mora sve da sredi po abecednom redu. Onda ako imam fise foldera na desktopu, i ako razvucem jedan na odredjene dimenzije, sledeci folder je jednak prethodnom. Na XP-u sam mogao imati jedan folder tih i tih dimenzija, a drugi razlicitih. Onda ikonice na dektopu ne zauzimaju povrsinu kolika je ikonica, nego sada imamo onaj cuveni kvadrat koji okruzuje ikonicu. Pa je problem sa obelezavanjem misem (levi klik + vucenje) frustrirajuci. Treba da nabodes prostor izmedju ikonica k'o da nisanis muvi, na 100 metara, jedno od ociju na levom skupu. Par stvari na 7mici je nebulozno i nepotrebno iskomplikovano. A tek Windows 8. Najveca nebuloza do sada. Vise ne mozes da organizujes stvari po svojim potrebama, nego po Microsoftovim potrebama. OS vise nije user friendly, nego as Microsoft said. Dzaba mu to sto je brzi i trosi manje memorije, u svetu gde je 4 GB rama sada neki minimum, kada je totalno konfuzan i idiotski sredjen.

Billy

pre 11 godina

(Marko, 27. oktobar 2012 18:02)
Ko si ti pa da kažeš da neko ne zna da koristi kompijuter. Da si malo čačkao po netu našo bi što šta o ovoj 8. Tako je na zvnaičnom MS sajtu pojavio se podatak da ljudi koji su koristili probne verzije njih 52% dalo je negativne ocene, dok svega 25% ljudi reklo je da im se sviđa.
Ovo nije OS za desktop računare jer je MS zaboravio da postoje miš i tastatura. O ovim problemima je mnogo pisano. Izbacivanjem start dugmeta pucali su sebi u noge. Priča o tome kako se može nekim klikom prebaciti u okruženje predhodne verzije je smešna. Zašto bi onda neko tako nešto kupovao. Tako ni to start dugme u starom okruženju nije ono što je bilo. Izbacuje programe koji se najviše koriste. Pa ja sam takve programe odnosno aplikacije držao na desktopu i otvarao ih sa jednim klikom.
Mnogi kompetentni ljudi su dali svoje mišljenje. Zaključak ni XP,VISTU a kamoli 7 ne bi bilo pametno unaprediti u OS 8. Prvi čovek Intela je rekao da je finalna verzija 8 bagovita. Veliki proizvođači PC-a poput Dell-a i Acer-a su već dali sopštenja da će da nastve prodaju kompijutera sa OS 7. Sve velike kopmanije će da nastave da koriste stariju verziju MS OS-a.
Ne želim da pričam o MS prodavnici koju nameću kao i oblak. Pa neće biti da je MS-ov oblačak jedini u virtalnom svetu.

Geekčina

pre 11 godina

Probao sam Win8 Pro na quad core i7, 4 GB RAM i nista bolje ne radi od Win7 Pro. W8 je nasminkani W7 i jednostavno nije za desktop i laptop.

qweas

pre 11 godina

je l neko probao ovo sokocalo na desktop ili laptop masinama? kompatibilnost softvera namenjenog w7, nesretni drajveri...
(slanik, 27. oktobar 2012 17:03)

Sve sto je radilo na 7 radi i na 8.
Driveri sa 7 (generalno) rade i na 8.
Ja koristim cak neke vista drivere bez problema...
Nemoj bas stavljati drivere za 7 za graficku karticu...

Bez problema radi na desktopu/laptopu bez toucha, ako si na to ciljao...


Ako je cilj ovog teksta bio da korisnike 7-ice zadrzite na istoj - uspeli ste.
(Alexandrius, 27. oktobar 2012 16:56)

Ovo se vise odnosi na tablete i Windows RT nego full Windows 8 na klasicnom desktopu/laptopu... Ja prakticno nista od toga ne koristim, pogotovo ne sa tim "gestures"... Sve ima skracenicu sa tastature (kao i do sada)


Те силне апликације су тотална глупост и чисто губљење времена. Користим 8-цу пар месеци и ипак ми је и даље важан стандардни десктоп као у 7-ци
(Ја, 27. oktobar 2012 16:20)

Pa koliko ja primecujem, desktop bolje radi na 8 nego na 7. Podrska za vise monitora je znacajno bolja, Task Manager takodje... Ostalo ne vidim bas neke mane... Aplikacija pod "modern UI-ijem" ima, ali to je dodatak na desktop, ne obrnuto sta god rekli na reklami :)



Ovo je iskreno smesno za opertivni sistem koji koristi skoro ceo svet.
(Wuk, 27. oktobar 2012 16:12)

Slicne kritike je dobio i Windows XP kad se pojavio. Zanimljivo kako se zavrsilo.

slavisa

pre 11 godina

Meni , manje vise sve je isto kao i W7, jedino imam problem kod shut downa, ne ugasi racunar vec ode u sleep mode, nasao sam resenje na netu, i odradio isto, ali i dalje ode u sleep, ne na shut down.
win 7 je ipak bolji

krepmita

pre 11 godina

Kakva su vaša iskustva?Ja sam oduševljena!Novi user friendly interfejs,metro rastura,nove boje,podrška za touch screen,brže se startuje,ima manje procesa,sve aplikacije su sredjene po vrsti...Najbolji sistem ikada!

Sale

pre 11 godina

Gledam šta pišete i svaki treći komentator "Evo juče sam kupio osmicu", "Evo juče sam instalirao legalnu osmicu...", "Instalirao sam legalnu osmicu jer je jeftina..."

Ne mogu da se otmem utisku da tu nešto ne štima.
Kao da je većina komentatora zaposlena u MS-u :-)

Dzoni

pre 11 godina

@marko
Vecina ljudi u svetu koristi jos uvek office 2003 iz razloga sto je najbolja verzija offica.Imam win 8 na drugoj particiji vec par meseci i nije za mene ,meni je korak nazad.

James

pre 11 godina

Ne znam zašto bi neko dao 100 i više evra za sistem kad može da ima bolji (Android) i to besplatan ? Ovo je najveći promašaj Majkrosofta, veći i od Viste videćete...

qweas

pre 11 godina

Ja sam uzeo osmicu posto je upgrade prilicno jeftin (40$) a pre toga sam imao ilegalnu sedmicu. Eto sad sam legalan. :)
(zoz, 28. oktobar 2012 14:44)

Kako si upgrade-ova ilegalnu sedmicu?

nisam ekspert, nego krajnji korisnik

pre 11 godina

Neko ko želi da koristi desktop računare ne vidim ni jedan ozbiljan argument koji ide u korist 8. Lično moje mišljenje da je ovaj OS uvreda za desktop korisnike i da je metro više nego ružan i nedopadljiv.

Što se ekrana na dodoir tiče tu već postoje dva ozbiljna takmaca koja su više nego prihvaćena od strane korisnika. Kako će na tom polju proći MS videćemo. Da li ću želeti da kupim nešto pa još da platim za OS, sumljam...

P.S Kao desktop korisnik zaključak. Toliko autističnosti na kritike od korisnika koj su želeli nešto više odavno nisam video. Ovo je biti ili ne biti što se MS-a tiče. Treba imati u vidu da je MS OS ipak preplavio tržište za razliku od IOS-a svih ovih decenija. Da ne živim u Srbiji gde Apple i nema neku podršku bez razmišljanja bi prešao na IOS, ako bi želo nešto novo. Ovo je loša kopija IOS-a i Androida.

Macak

pre 11 godina

Uvijek li su nove stvari problem za naše ljude. Zato smo tu đe smo.
Ja lično ne podnosim WIN, ali ovo mi izgleda obećavajuće, tako da držim um otvoren. Nadamo se da su ovaj put napravili nešto kvalitetno.
Čuo sam da je strašno brz i na stare računare, što je stvarno korektno, jer do sada je bio operativni kriv u većinu slučajeva za sporost računara.

zasto

pre 11 godina

Windows XP i Office 2003 - to je bio sasvim dobar paket. Sto se mene tice posle toga nisu morali dalje.

Kasnije verzije su samo unele zbrku u user accounts, security i instaliranje u Windowsu i sarenilo, goru navigaciju i security u Officu.

To je moj licni osecaj, ako neko zna nesto na plus strani neka slobodno doda.

kurt

pre 11 godina

Odlična je osmica!!!Ko nije prešao još neka upgrade-uje!Nije ni mnogo skupa nadogradnja.Metro luk je odličan izbor,nešto novo na windows-u.Kad odem na neki forum pa kad vidim da ljudi ovde i dalje koriste zastarele xp i 7-icu dodje mi da vrisnem.Pa zar u svemu da budemo zadnji na svetu?

Morpheus

pre 11 godina

i sad imas ovaj sistem gde ti samo jedan program prokazuje na ekranu i umesto da misa koristis normalno koristis gestures koji su za touch.
(Dzoni, 27. oktobar 2012 23:29)

Aman zaman ljudi, Metro koristi APLIKACIJE a ne programe i to je jedan DEO sistema koji možete i ne morate koristiti. Desktop iskustvo je identično onome iz Windows 7, koriste se isti programi, otvaraju se na isti način i možete ih imati koliko hoćete otvorenih na istom ekranu, sve isto kao pre. Zar je to tako teško razumeti?

Simke

pre 11 godina

Pišem iz ugla korisnika desktop računara. Kakvi komentarti. Svi smo mi tehnološki nepismeni i glupi koji smo krtikovali 8. Do onih komentara možete preći na windows 7 okruženje. Pa koji bi onda đavo to inastalirao da dobijem komplikovaniju stvar. Kao postoji start dugme, to nema veze sa onim što smo do sad koristili. Ja želim OS koji će meni da služi, a ne ja njemu kao što želi MS. Pa neće biti da je jedan miš komplikovaniji od brljanja sa rukom po ekranu.
Možda je ovo inženjerski poduhvat MS-a. Samo ovaj inžinjerski poduhvat je komplikovan u praksi. Nema opravdanja za MS koji nije napravio verziju prilagodljivu za OS. Tako da je oruženje mogao da napravi kao do sad.

Dodaću i ovo VISTA će u odnosu na WINDOWS 8 izgledati kao poslovni uspeh što se tiče desktop računara. To govorim bez ironije.

Ukoliko se MS ostane tvrdoglav pa ostane pri svom stavu, za par godina Linux će početi značajnije da se probija do korisnika. Ne treba zaboraviti to da je MS bio uspešniji od IOS-a, samo zbog filozofije koju je forsirao.

MS će dosta morati da se potrudi, kako bi i on uzeo ozbiljniji udeo na tržištu.

P.S Velika je greška ovog MS OS što nije napravljen za desktop računare. Možda je to MS i namerno uradio kako bi se usresredio za utakmicu sa uređaje osetljive na dodir. Možda će u skorijijoj budućnosti ipak morati vratiti svojim korisnicima.

Miloje

pre 11 godina

Instalirao sam i probao Win8. Zaista će biti sjajan na tabletima, ali na mom desktop PC-ju mi je Windows 7 draži. Za razliku od drugih komentatora koji ga kude, ja sam se sada zagrejao za kupovinu Surfacea.

Dzoni

pre 11 godina

Da bi ugasio racunar umesto prosto start pa shutdown kao od uvek ..sad mora cela procedura...prvo drzis misa odredjeno vreme na desnoj strani ekrana i cekas da se pojavi charms meni ..e kad se on konacno pojavi (tj ako si pogodio
misem to nevidljivo mesto ) onda moras da udjes u settings ,pa onda u power menu pa tek onda shut down..ode ceo minut za tako prostu stvar..
Isto i za druge nekad proste stvari,pustis neko video fajl iz metro media playera i hoces da pojacas zvuk i umesto jednog klika kao do sad opet cela procedura ,opet drzanje misa jedno vreme sa desne strane pa ulazak u setting itd.

Ja stvarno ne vidim koji bi poslovni korisnici da se prebaci na Win 8..vecina u svetu se tek prebacila sa xpa na win 7 i sad imas ovaj sistem gde ti samo jedan program prokazuje na ekranu i umesto da misa koristis normalno koristis gestures koji su za touch.

Umbriel

pre 11 godina

Zanimljivo kako Windows tek sada dobija AppStore i reklamira ga kao neku novinu dok nešto tako postoji za *nix sisteme ne godinama već decenijama - centralni repozitorijum odakle se skidaju potrebne aplikacije, doduše ovo kod Windows 8 deluje prilično rudimentirano u odnosu na ono što ima npr. Linux ili FreeBSD, slična priča kao i za Aero svojevremeno - deluje kao loš pokušaj onoga što imaju MacOS X ili 3D windows manageri kod Linux-a
Sećam se dobro rasprava Win vs Linux po forumima gde su svojevremeno Windows advokati pljuvali takav pristup (instalacija programa iz repozitorijuma) i kleli se da je pojedinčano instaliranje exe fajlova zakon, ali izgleda vremena se menjaju pa vidim sada isti ti koji su pljuvali te iste stvari ih sada hvala, eh
Što se tiče Metroa, meni se sviđa kako je odrađen na mobilnim telefonima (koristim Lumia 800) i tu ga je zaista pravo uživanje koristiti, za desktop realno nije a kako će proći na tabletu ostaje da se vidi - i prodaja WP 7 nije išla baš najbolje tako da čisto sumnjam da će ljudi trčati da kupuju nešto što je praktično ista ili vrlo slična stvar
Bitno pitanje je - šta to ima Windows 8 da ponudi korisnicima a da to već nemaju Android ili iOS? Jedino na šta MS može da igra je Office paket i Skydrive (opet, ne vidim po čemu je uopšte bolji od Google Drive), mada ko još ozbiljan obavlja productivity poslove na tabletu?

N

pre 11 godina

Zanimljivo, pre ove sam procitao vest o tome kako cemo izumreti kao nacija jer nismo u stanju da se adaptiramo na promene i prvo sam pomislio "ma daj, opet neki socistagod daje svoju teoriju zarad malo vremena na tv-u", a onda procitah par komentara ovde...

Marko

pre 11 godina

"Taj sam ;)
I sve brže obavim nego na konfuznim Office ribbon-ima i šarenom OS-u ;)"
(NBG)

Da skroz si izsotavio deo gde ljudi ne žele da nauče!

Ja koristim Office 2013 Preview, i neviđeno je brz! Svaki Office je uveo nove funkcije koje ubrzavaju rad. Sad sa Office 2013 i SkyDrive-om ja više ne razmišljam gde mi je šta već gde i koliko brzo nešto mogu da uradim.

A da XP ne može da radi sa 4 GB rama tako da više nije standard, i još sledeće godine ostaje bez podršek!

Posmatrac

pre 11 godina

Ove "nove" Mikrosoftove izume mogu da uporedim sa stvarima koje su razvili slobodni programeri Kubuntu-a i Ubuntu-a, dakle HUD i PlazmaDesktop.
Sve u svemu, nista novo a da je korisno. Zadrzavam se na dualboot-u Windows-a 7 i Ubuntu-a ili Fedore (mozda cak i Debian-a).
Pozdrav.

Ferrero

pre 11 godina

Osmica je, bar 25%, brza od sedmice! U startu se vidi, prilikom instalacija samog sistema i programa i to na jakoj masini. Sa drajverima nema nikakvih problema, kao ni sa igricama. To je ukratko... A, vi sto ste "testirali" osmicu na YouTube videu, posto je sigurno niste instalirali na vasem racunaru, popravite kvalitet vase internet veze, pa nece biti bagova! Ili, prestanite da sirite neistine, na osnovu predrasuda. Vizuelni dozivljaj, to jest ukus, je nesto drugo. Pozdrav! ;)

mnedel

pre 11 godina

Pre nekoliko dana sam upgrade-ovala win 7 na windows 8 pro na laptopu i za sada sam sasvim zadovoljna. Imam lumiu pa mi je metro vec poznat. Isprobavala sam sve uobicajene stvari i metro se pokazao veoma korisno. Pregledan je, brzo i lako se stize do svega, a inace bi moralo da se juri po netu. Ista fora kao i sa aplikacijama na telefonu. Bukvalno treba 5 sekundi da se predje na desktop i tada deluje isto kao win7 i ima istu funkcionalnost. Svi programi koje sam imala instalirane su nastavili normalno da rade i sa win8. Sama instalacija je bila brza i skroz idiot frendly.Sva moja podesavanja su ostala ista, taskbar, shorcut-i, themes itd. Nisam imala problema da nadjem sve sto me zanimalo tako da stvarno ne znam koja je fora sa silnim tekstovima gde se ljudi zale da im je trebalo 10 min da nadju shutdown! Jeste da do shutdown treba dva klika vise nego u win7, ali to je bukvalno nekoliko sekundi razlike. Sve u svemu, dobar os.

ivan

pre 11 godina

Hmmm ... Sebi dajem za pravo da komentarisem pre svega jer sam proso sijaset operativnih sistema. Workbench 2.04, Atri TOS 1.1, MS DOS 5.0, MS DOS 6.22, Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows NT, Windows Milenium, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Ubuntu, puno verzija Linuxa bez GUI i skoro Windows 8 . Priznajem da ga nisam koristio vise od 10 dana. Moje misljenje (napominjem MOJE) je da je Windows 8 zakoracio u svet tableta velikim korakom. Ruku na srce, mogu da nabrajam puno njegovih vrlina ali i puno mana. Ne zelim da se bavim time ovde, vec zelim da skrenem paznju korisnicima da je najbolji OS onaj koji vam najvise odgovara. Meni licno (opet napominjem MENI), Windows 8 ne odgovara. Barem sto se mene tice Microsoft je nekako galopirao u prozivodnji OS-a. Jedan mi je odgovarao, sledeci nije, pa opet sledeci jeste .Verovatno ce sledeci OS da bude pogodak sto se mene tice...
Ipak, generalno gledano ovaj sistem je prvi promenio svoju filozofiju jos od Windowsa 95, igrom slucaja ili inspirativnoscu Microsofta, ili ipak tehnoloskim napretkom, utisak je da je OS svez, nov, drugaciji od svega vidjenog do sada, tablet orjentisan, desktop vise nije ono sto prvo vidite kad upalite racunar...
Sve sam isprobao, testirao, i shvatio da se meni ne svidja. Naravno to ne znaci da nekom drugom coveku nece da odgovara, naprotiv, nekome ce biti super.
Ne zaboravite... Najbolji OS je onaj koji vama najvise odgovara, to nikada niko nece moci da vam oduzme.

Шибицар

pre 11 godina

Какав глуп текст. Где је тест перформанса у разним апликацијама, поређење са седмицом и сл? Да ли вреди прећи уопште?

zoz

pre 11 godina

@maxx, sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali...
(:), 28. oktobar 2012 08:52)
Nije iz Linuxa nego iz Unix-a.

Obavesten

pre 11 godina

Vecina ljudi u svetu koristi jos uvek office 2003 iz razloga sto je najbolja verzija offica.Imam win 8 na drugoj particiji vec par meseci i nije za mene ,meni je korak nazad.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dzoni, 27. oktobar 2012 19:55)
Nije tacno!
Vecina ljudi koja koristi stare verzije windowsa i ofisa to radi iskljucivo iz dva razloga.Prvi je jer su navikli na njega,a drugi je jer im zavrsava posao i nece ga menjati sve dok je tako.
Citam komentare o osmici i ne mogu da se nacudim koiko ljudi nemaju pojma o onome o cemu komentarisu.
Win 8 Je odlican.Radi veoma zadovoljavajuce na svim 64-bitnim masinama i ne pravi probleme.Metro UI se moze ukloniti,a start dugme se moze dodati.To sto su neki maloumni i nisu u stanju da pronadju na netu ono sto ih zanima,njihov je problem!Kod svakog windowsa (bas kao i kod androida koji pojedinci pominju),sve je moguce resiti samo ako imas malo volje da procitas i iskoristis tudja iskustva.
Slazem se da je Metro UI besmislen za desktop masine,ali se isti moze ukloniti.Vec su se pojavile verzije sa pratecim softverom koji to dozvoljava.Cak i da ga ostavite,nije stetan,ne utice na brzinu i rad racunara,tako da ne smeta.Ono sto je najveca prednost osmice u odnosu na ostale OS-ove jeste taj sto podrzava rad i na mobilnim platformama.Prednost je i to sto je moguce imati klasican desktop na tabletu,kao i to sto je period privikavanja sveden na minimum.
Win 8 je pun pogodak!

Alex Nis

pre 11 godina

Unazad 12 godina koristim Linux distribucije I jedino sto ne mogu jeste da igram directX igre, I ako za to postoji resenje ne interesuje me. Hocu reci da je MS sa ovim OS trebao da se opredeli, mobilni, desktop ili najcesce OS za igranje. Ovako je ispalo nista, sta dobijamo a da nismo to isto mogli sa predhodnim verzijama, a jos ga platimo! Pozdrav!

qweas

pre 11 godina

(Dzoni, 27. oktobar 2012 23:29)

ALT + F4 na desktopu radi kao sto je radilo i u 7.
Ne drzis dugo na desnoj strani, vec stavis u cosak. Bas naprotiv uopste ne treba da budes precizan, ne znam zasto se ljudi tripuju sa ovim samo stavis kursor u neki ugao ekrana...
Isto vazi i za gasnje/minimizovanje aplikacija pod metro-om, u stvari mozes da budes manje precizan nego pre...

Zasto bi pustao video iz metro playera na desktop racunaru?
Aplikacija je jasno namenjena za uredjaje koji imaju volume up/down dugmice na sebi...
Imam osecaj da uopste niste razmislili sta hocete od OS-a i kako zelite da ga koristite...
Apsolutno niko vas ne tera da koristite metro. Internet Explorer dolazi instaliran sa svakim Windows-om, ja ne vidim da ga svi koriste, a jos manje da se zale sto im je IE instaliran. Zasto pravite od Metro-a toliku dramu?
Ko hoce da koristi metro i touch moze! Ko je uber super korisnik i hoce samo misa/tastaturu moze da koristi desktop!

Posebna ironija mi je sto je Metro u stvari bolje optimizovan za koricenje racunara samo sa tastaturom, bez misa i bez toucha, nego klasican Windows Desktop... Bez ikakvih problema sam napisao mail i dodao event u kalendar. Ajde probajte to u Outlook-u ili Google Mail/Calendaru...


Poslovni korisnici ce pre pruziti sansu Windows 8/RT, neko kucni korisnici.
Treba im nesto lako, sto poseduje tastaturu, a da nije glomazno kao laptop, a da im rade sve stare aplikacije koje koriste na desktopu...

qweas

pre 11 godina

@Morpheus
A mozda tebi nije jasno da microsoft hoce da te natera da koristis metro I nije tacno da je desktop mode skroz isti..gde je aero npr u win osmici???Gde je Run dugme ..meni za ono cime se bavim cesto treba command prompt ..u sedmici ukucam tu cmd i eto ga command prompt a gde ovde da ga nadjem??Za bilo koji program sem ako nemam skracenicu na desktopu moram da ulazim u metro gde su prvo izlistani metro programi a oni za desktop najmanjim mogucim ikonama koje ne mogu da se povecaju.
Ne bi me cudilo da u sledecoj verziji izbace desktop pa da svi windowsi budu kao windows rt na sutfaceu.
(Dzoni, 28. oktobar 2012 15:44)

Microsoft nece da te natera da koristis Metro, jer kad bi te naterao, morao bi da prestane da kreira svoje aplikacije koje rade i uvek ce raditi samo u desktop modu.
Neces valjda da pravis i programiras metro aplikacije u metro-u? To je apsurdno...

Aero ti nedostaje u osmici? Aero je izuzetno esencionalan za produktivnost...

A ovo za command prompt...
Jasno ti je da kad pritisnes START dugme i kad pocnes da kucas sta trazis imas identicnu funkcionalnost kao u sedmici?
Bilo koji program mozes da startujes tako...
Pritisnes start i kucas photoshop i pritisnes enter...
Potpuno je isto kao na sedmici...

Da li ste vi probali uopste 8 ili samo pricate napamet?

N

pre 11 godina

@: "sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali..."

A kakve veze ima linux sa Windows-om ili OSX-om? Ajde sad... Ako si mislio na unix (sto vecina misli da je isto), windows nema nikakve veze sa njim, istoriski gledano on je naslednik VAX/VMS filozofije.

A OSX je FreeBSB klon, opet nema veze sa linux-om.

Za ime Boga, makar proveri prvo sta ces da napises.

Vladimir

pre 11 godina

Za jedno 3 meseca kad uvidu gresku I pritisak od korisnike Microsoft pustice neki update I svi biti zadovolni sa izgledom novi Win 8.

Milan

pre 11 godina

ubuntu sa nekim drugim wm. pooooz
(pavle, 27. oktobar 2012 22:30)

Ovi što daju minuse verovatno ni ne znaju šta je Ubuntu Linux. Jeste skinuli su fore, ali me taj interfejs od verzije 11 nervira, tako da verujem da će me i ovaj od Windows-a nervirati na poslu gde koristim Windows 7 na klasičnom desktop računaru. Vreme je da počnu da prave različita grafička okruženja kao na Linuxu, pa ko šta voli neka izabere. Ovako biram Windows 7 dokle god je to moguće.

sta te briga

pre 11 godina

Nekim ljudima treba da se objasnjava 100 puta, ljudi taj start (metro) moze da se iskljuci i da se dobije povrsina slicna 7-ici samo malo izmenjena a mogu biti ukljucene obe i raditi naizmenicno.A pitanja u u vezi kompatibilnosti proizilaze i zbunjenosti, znaci WIN i WIN PRO su kompatibilni sa x86(AMD, Intel) a WIN RT je kompatibilan sa ARM procesorima (Qualcomm, nVidia...) i ako sam dobro shvatio ima iste funkcije kao i ostali WINovi samo sto ne podrzava aplikacije za x86.

Resenje

pre 11 godina

Kupio sam Windows 8,inace radi odlicno,mnogo bolje nego preview,sasvim sam zadovoljan. Sto se preformansi tice isti je kao Windows 7.

Sveznam

pre 11 godina

Verujem da sigurno nekih 95% komentatora nikada nije koristilo Windows 8, ali zato je spremna da da svoje mišljenje o njemu. Kao i uvek do sada, kao i na svakoj drugoj temi.

Klej

pre 11 godina

A kakve mogucnosti nudi za programere i developere...Da li i dalje moram da se "lomim" oko podesavanja Python Django projekta zbog jadnog command prompta? Hvala!

kokobill

pre 11 godina

..kakva diskusija...ali sve Vam je to uzalud..Windows 8 će uskoro biti prvi OS kao što je to bio XP, pa Vista i najzad 7..ali stvari idu dalje....potrebno je prvo shvatiti zašto Windows 8 i šta on donosi pa tek onda izvlačiti zaključke...u svakom slučaju, sve Vas Windows 8 čeka...ili najbolje , vratite se nazad na DOS....vratite se u 90. na primer...kada ste tukli po 286-icama kao i ja....ali sada sam na Windows 8 x64 i ostaću na tome do sledeće smene...ura nazad...

zoz

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...
(kokobill, 28. oktobar 2012 02:01)
Mozes da ga kupis preko Neta sa kreditnom karticom. Ja sam kupio download verziju za 40$ na Microsoft sajtu.

Dusan

pre 11 godina

Ne znam da li su ovi koji kritikuje Win 8 uopste probali da ga koriste. Ja igram vec par dana i mnogo mi se svidja. Veoma je intuitivan i nije potrebno nikakvo predznanje da bi se koristio. Priznajem da mi nedostaje Start dugme. Ostalo je sve OK. Naravno, plocice dobijaju svoj pun smisao kod hibridnih uredjaja koji ce imati touch screen, ili naravno, tableta. U svakom slucaju, prava stvar! Preporucujem! (Inace Professional verzija se u Evropi prodaje za 50 EUR). Pozz!

Dzoni

pre 11 godina

@Morpheus
A mozda tebi nije jasno da microsoft hoce da te natera da koristis metro I nije tacno da je desktop mode skroz isti..gde je aero npr u win osmici???Gde je Run dugme ..meni za ono cime se bavim cesto treba command prompt ..u sedmici ukucam tu cmd i eto ga command prompt a gde ovde da ga nadjem??Za bilo koji program sem ako nemam skracenicu na desktopu moram da ulazim u metro gde su prvo izlistani metro programi a oni za desktop najmanjim mogucim ikonama koje ne mogu da se povecaju.
Ne bi me cudilo da u sledecoj verziji izbace desktop pa da svi windowsi budu kao windows rt na sutfaceu.

Zurkolomac

pre 11 godina

Srbija je oduvek bila puna strucnjaka i onih koji tvrde da je xp najbolji windows, a golf 2 najbolji auto na svetu. Ima jako puno pozitivnih recenzija o W8, ali ipak treba sacekati da prodje jedno 3-4 meseca i pocetne zakrpe. Prilagodjavanje ce biti neminovno, kao i kod svake vece novine, ali bolje i to nego da 100 godina koristimo zastareli i budjavi xp...

iVar

pre 11 godina

Instalirao sam ga juce na laptopu i iskreno prijatno sam iznenadjen. Odlicno lezi na laptopu jer je laksi od w7 i brzi je dosta sto je odlicno kod masina sa skromnijim komponentama. Treba malo vremena da se naviknete na drugaciji interfejs ali posle toga sve dolazi na svoje mesto. Laksi pristup aplikacijama,instaliranje je takodje maksimalno pojednostavljeno,a do sada nisam imao nikakav problem sa drajverima,svi sa prosle w7 rade i na w8. Sve u svemu topla preporuka pogotovo mladjim generacijama,cini mi se da ce se mnogo lakse snaci i da ce njima mnogo vise lezati nego malo iskusnijim korisnicima,a cini mi se da oni dosta vise bojkotuju w8.

qweas

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...
(kokobill, 28. oktobar 2012 02:01)

Bilo koja prodavnica racunara... Trebalo bi da moze i online.

Windows 7 je bio podrzan i pre...
To sto sada pricaju je Windows Store i Windows Phone Store, i da sada smo zvanicno podrzani i za kupovinu i prodaju aplikacija...

Vlad

pre 11 godina

A da li znate za jednu stvar kod Microsofta i Windows-a 8, a to je vest da gospoda iz Redmonda dobijaju upozorenje od Evropske komisije da u Windows-u 8 trebaju da se omoguće i drugi pretraživači koji će raditi u Windows 8, a ne samo Internet Explorer da bude glavni pretraživač.

Da se podsetimo da je EU 2008. godine kaznila Microsoft sa 899 miliona evra, jer američka kompanija nije ispoštovala nalog da deli informacije o proizvodu sa konkurentima da bi njihovi programi funkcionisali u operativnom sistemu Windows.

Izvor: IT-vesti http://www.itvesti.info/2012/10/evropska-komisija-upozorila-microsoft.html

DSS

pre 11 godina

Dok se nedeljni rucak krcka, otvorih ovaj teksta sa sve komentarima, da se malo nasmejem ms novotarijama, kad ono, ne mogu da prestanem JAKO da se smejem ovoj najblaze receno drami, koja je inace neizostavna kada se radi o delima (dvorske lude tj. dezurne lude) zvanog Bilova Vrata. Samo neka je on meni ziv i zdrav, da se ja i dalje mogu bogatiti na njegovim skalamerijama...

gejmer

pre 11 godina

Videću sve vas kritičare kad bude za par meseci izašla neka igra koja se može instalirati samo na win 8 ili update za skype,msn, i sl. koji će moći samo na win 8.Ima svi da instalirate!

:)

pre 11 godina

@maxx, sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali... posto je svaki noviji os radjen iz linuxa...i zamisli da linux nikad nije bio uradjen.....ne bi postojali ni ios i android...i iskreno linux je odlican os, jer ne zauzima mnogo memorije, a moze sve kao i windows i mac....moze cak i igrice kao sto su battlefield 3 i slicno...moras samo da skines neki program sto lazira direct x, da bi mogao da koristis igrice za windows...

zoz

pre 11 godina

Osmica je, bar 25%, brza od sedmice! U startu se vidi, prilikom instalacija samog sistema i programa i to na jakoj masini. Sa drajverima nema nikakvih problema, kao ni sa igricama. To je ukratko... A, vi sto ste "testirali" osmicu na YouTube videu, posto je sigurno niste instalirali na vasem racunaru, popravite kvalitet vase internet veze, pa nece biti bagova! Ili, prestanite da sirite neistine, na osnovu predrasuda. Vizuelni dozivljaj, to jest ukus, je nesto drugo. Pozdrav! ;)
(Ferrero, 28. oktobar 2012 07:43)

Ne bi se slozio. Po mom misljenju, win8 ima iste performanse kao i sedmica samo sto nema transparentne prozore i neki servisi su iskljuceni tako da je malo brzi. Isto moze da se uradi na sedmici ako se malo "tweek-uje". Ja sam uzeo osmicu posto je upgrade prilicno jeftin (40$) a pre toga sam imao ilegalnu sedmicu. Eto sad sam legalan. :)

Princip

pre 11 godina

Plus! Jako prosto za koriscenje, mislim da je Microsoft sam uplasio korisnike da je suvise komplikovano. Otprilike je podeljen na tablet i regularan windows...

win8

pre 11 godina

Za one kojima nedostaje Start Button: Instalirajte Classic Shell i dobicete Start Button. Onda imate podesavanja i skinove kada desnim mishem kliknete na Start Button.Pozdrav.
[link]/
(Sasa, 28. oktobar 2012 23:55
HVALA!!!

kokobill

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...

Sasa

pre 11 godina

Za one kojima nedostaje Start Button: Instalirajte Classic Shell i dobicete Start Button. Onda imate podesavanja i skinove kada desnim mishem kliknete na Start Button.Pozdrav.
http://classicshell.sourceforge.net/

Mario Bros

pre 11 godina

Koristim ga jedan dan i za sada deluje zanimljivo. Nije zaista problem koristiti ga sa misem i tastaturom, posebno ako se pogleda ili procita u vezi sa par novina i kako se obavljaju uobicajene radnje u novom interfejsu.

Rodrigo

pre 11 godina

Luxor Obelisk na trgu Place de la Concorde ima svoj par, svoj blizanac. Oba oskbilea su bili poklonjeni Francuskoj. Medjutim, 1990-tih godina Francois Mitterand je vratio Egiptu jednog od blizanaca, ili jedan od para oskbilea, verivatno zahvaljujuci slicnim debatama koje su se vodile neprestano od kraja kolonijalizma. Naprimer British Museum izlaze Elgin Marbles, Elginove mermerne sculpture, od 1830-ih godina, besplatno, milionima posetilaca do sadasnjeg dana. One su prenesene sa hrama Parthenon-a u London, u Vatican i u Louvre. Neke se nalaze i u muzeju New Acropolis u Atini. Grci vec decenijama zahtevaju povratak svih mermernih skulptura rodnom tlu kakobi ih izlozili zajedno, restorirane u originalnoj arhitekturnoj structuri. To je sve veoma kompleksno, kao sto pises, tako da bi tvoj tekst doprineo toj vaznoj debati.

kurt

pre 11 godina

Odlična je osmica!!!Ko nije prešao još neka upgrade-uje!Nije ni mnogo skupa nadogradnja.Metro luk je odličan izbor,nešto novo na windows-u.Kad odem na neki forum pa kad vidim da ljudi ovde i dalje koriste zastarele xp i 7-icu dodje mi da vrisnem.Pa zar u svemu da budemo zadnji na svetu?

Marko

pre 11 godina

Ok ja ga koristim već 10 meseci i danas sam uradio upgrade na Windows 8 Pro. Vidim da većina ljudi ne ume ni računar da koristi ali se našla prozvana do komentariše novine. Da li ste ih probali? Nesretni drajveri ! radi na mašinama koje su po 5 do 6 godina stare! To sa drajverima je stara priča vreme je da smislite neku novu.
User friendly novi termin to što ne izgledao kao sve dosad nije „user friendly“! Ovo je OS koji više ne muči korisnika prilikom instalacije i sve prolazi jako glatko. Ja da koristim na laptopu i od ponedeljak krećem da ga koristim na desktopu. Savršeno radi sa mišem i tastaturom još ako ste vispreni pa koristite prečice računar leti!
Ovde ljudi još koriste XP i Office 2003, jer teško je nešto novo naučiti!
A da laptop mi je danas radio 8 sati samo na bateriji, sigurno negde imam i punjač!

krepmita

pre 11 godina

Kakva su vaša iskustva?Ja sam oduševljena!Novi user friendly interfejs,metro rastura,nove boje,podrška za touch screen,brže se startuje,ima manje procesa,sve aplikacije su sredjene po vrsti...Najbolji sistem ikada!

Wuk

pre 11 godina

Ovo je iskreno smesno za opertivni sistem koji koristi skoro ceo svet.Dajte ozbiljno milite da ce se neko preko 30 godina imati vremena da se zamajva sa uglovima po cosku i ostalo.Budimo realni kranje vreme je da windows bude smenjen sa trona.

James

pre 11 godina

Ne znam zašto bi neko dao 100 i više evra za sistem kad može da ima bolji (Android) i to besplatan ? Ovo je najveći promašaj Majkrosofta, veći i od Viste videćete...

nisam ekspert, nego krajnji korisnik

pre 11 godina

Neko ko želi da koristi desktop računare ne vidim ni jedan ozbiljan argument koji ide u korist 8. Lično moje mišljenje da je ovaj OS uvreda za desktop korisnike i da je metro više nego ružan i nedopadljiv.

Što se ekrana na dodoir tiče tu već postoje dva ozbiljna takmaca koja su više nego prihvaćena od strane korisnika. Kako će na tom polju proći MS videćemo. Da li ću želeti da kupim nešto pa još da platim za OS, sumljam...

P.S Kao desktop korisnik zaključak. Toliko autističnosti na kritike od korisnika koj su želeli nešto više odavno nisam video. Ovo je biti ili ne biti što se MS-a tiče. Treba imati u vidu da je MS OS ipak preplavio tržište za razliku od IOS-a svih ovih decenija. Da ne živim u Srbiji gde Apple i nema neku podršku bez razmišljanja bi prešao na IOS, ako bi želo nešto novo. Ovo je loša kopija IOS-a i Androida.

Aleksandar

pre 11 godina

Kurt i Krempita ocigledno rade za Microsoft.

Windows 7 sto se tice interfejsa, malo je losiji od XP. Brzi i bolji jeste.
Velika zamerka W7 je sto ne mogu da organizujem ikonice kako ja zelim u folderima na desktopu. Nego on mora sve da sredi po abecednom redu. Onda ako imam fise foldera na desktopu, i ako razvucem jedan na odredjene dimenzije, sledeci folder je jednak prethodnom. Na XP-u sam mogao imati jedan folder tih i tih dimenzija, a drugi razlicitih. Onda ikonice na dektopu ne zauzimaju povrsinu kolika je ikonica, nego sada imamo onaj cuveni kvadrat koji okruzuje ikonicu. Pa je problem sa obelezavanjem misem (levi klik + vucenje) frustrirajuci. Treba da nabodes prostor izmedju ikonica k'o da nisanis muvi, na 100 metara, jedno od ociju na levom skupu. Par stvari na 7mici je nebulozno i nepotrebno iskomplikovano. A tek Windows 8. Najveca nebuloza do sada. Vise ne mozes da organizujes stvari po svojim potrebama, nego po Microsoftovim potrebama. OS vise nije user friendly, nego as Microsoft said. Dzaba mu to sto je brzi i trosi manje memorije, u svetu gde je 4 GB rama sada neki minimum, kada je totalno konfuzan i idiotski sredjen.

milos

pre 11 godina

Isprobavam Windows 8 na laptopu veće nekoliko dana i neki zaključak bi bio sledeći: Desktop korisnici dobijaju lošiji desktop operativni sistem, tablet korisnici dobijaju operativni sistem sa skoro ni malo aplikacija i mnogo skromnijih funkcija od iOS-Android korisnika. Svi gube a Microsoft se pravi lud.

Macak

pre 11 godina

Uvijek li su nove stvari problem za naše ljude. Zato smo tu đe smo.
Ja lično ne podnosim WIN, ali ovo mi izgleda obećavajuće, tako da držim um otvoren. Nadamo se da su ovaj put napravili nešto kvalitetno.
Čuo sam da je strašno brz i na stare računare, što je stvarno korektno, jer do sada je bio operativni kriv u većinu slučajeva za sporost računara.

Marko

pre 11 godina

"Taj sam ;)
I sve brže obavim nego na konfuznim Office ribbon-ima i šarenom OS-u ;)"
(NBG)

Da skroz si izsotavio deo gde ljudi ne žele da nauče!

Ja koristim Office 2013 Preview, i neviđeno je brz! Svaki Office je uveo nove funkcije koje ubrzavaju rad. Sad sa Office 2013 i SkyDrive-om ja više ne razmišljam gde mi je šta već gde i koliko brzo nešto mogu da uradim.

A da XP ne može da radi sa 4 GB rama tako da više nije standard, i još sledeće godine ostaje bez podršek!

qweas

pre 11 godina

je l neko probao ovo sokocalo na desktop ili laptop masinama? kompatibilnost softvera namenjenog w7, nesretni drajveri...
(slanik, 27. oktobar 2012 17:03)

Sve sto je radilo na 7 radi i na 8.
Driveri sa 7 (generalno) rade i na 8.
Ja koristim cak neke vista drivere bez problema...
Nemoj bas stavljati drivere za 7 za graficku karticu...

Bez problema radi na desktopu/laptopu bez toucha, ako si na to ciljao...


Ako je cilj ovog teksta bio da korisnike 7-ice zadrzite na istoj - uspeli ste.
(Alexandrius, 27. oktobar 2012 16:56)

Ovo se vise odnosi na tablete i Windows RT nego full Windows 8 na klasicnom desktopu/laptopu... Ja prakticno nista od toga ne koristim, pogotovo ne sa tim "gestures"... Sve ima skracenicu sa tastature (kao i do sada)


Те силне апликације су тотална глупост и чисто губљење времена. Користим 8-цу пар месеци и ипак ми је и даље важан стандардни десктоп као у 7-ци
(Ја, 27. oktobar 2012 16:20)

Pa koliko ja primecujem, desktop bolje radi na 8 nego na 7. Podrska za vise monitora je znacajno bolja, Task Manager takodje... Ostalo ne vidim bas neke mane... Aplikacija pod "modern UI-ijem" ima, ali to je dodatak na desktop, ne obrnuto sta god rekli na reklami :)



Ovo je iskreno smesno za opertivni sistem koji koristi skoro ceo svet.
(Wuk, 27. oktobar 2012 16:12)

Slicne kritike je dobio i Windows XP kad se pojavio. Zanimljivo kako se zavrsilo.

Dzoni

pre 11 godina

@marko
Vecina ljudi u svetu koristi jos uvek office 2003 iz razloga sto je najbolja verzija offica.Imam win 8 na drugoj particiji vec par meseci i nije za mene ,meni je korak nazad.

Zurkolomac

pre 11 godina

Srbija je oduvek bila puna strucnjaka i onih koji tvrde da je xp najbolji windows, a golf 2 najbolji auto na svetu. Ima jako puno pozitivnih recenzija o W8, ali ipak treba sacekati da prodje jedno 3-4 meseca i pocetne zakrpe. Prilagodjavanje ce biti neminovno, kao i kod svake vece novine, ali bolje i to nego da 100 godina koristimo zastareli i budjavi xp...

:)

pre 11 godina

@maxx, sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali... posto je svaki noviji os radjen iz linuxa...i zamisli da linux nikad nije bio uradjen.....ne bi postojali ni ios i android...i iskreno linux je odlican os, jer ne zauzima mnogo memorije, a moze sve kao i windows i mac....moze cak i igrice kao sto su battlefield 3 i slicno...moras samo da skines neki program sto lazira direct x, da bi mogao da koristis igrice za windows...

kokobill

pre 11 godina

..kakva diskusija...ali sve Vam je to uzalud..Windows 8 će uskoro biti prvi OS kao što je to bio XP, pa Vista i najzad 7..ali stvari idu dalje....potrebno je prvo shvatiti zašto Windows 8 i šta on donosi pa tek onda izvlačiti zaključke...u svakom slučaju, sve Vas Windows 8 čeka...ili najbolje , vratite se nazad na DOS....vratite se u 90. na primer...kada ste tukli po 286-icama kao i ja....ali sada sam na Windows 8 x64 i ostaću na tome do sledeće smene...ura nazad...

DSS

pre 11 godina

Dok se nedeljni rucak krcka, otvorih ovaj teksta sa sve komentarima, da se malo nasmejem ms novotarijama, kad ono, ne mogu da prestanem JAKO da se smejem ovoj najblaze receno drami, koja je inace neizostavna kada se radi o delima (dvorske lude tj. dezurne lude) zvanog Bilova Vrata. Samo neka je on meni ziv i zdrav, da se ja i dalje mogu bogatiti na njegovim skalamerijama...

Ја

pre 11 godina

Те силне апликације су тотална глупост и чисто губљење времена. Користим 8-цу пар месеци и ипак ми је и даље важан стандардни десктоп као у 7-ци

slavisa

pre 11 godina

Meni , manje vise sve je isto kao i W7, jedino imam problem kod shut downa, ne ugasi racunar vec ode u sleep mode, nasao sam resenje na netu, i odradio isto, ali i dalje ode u sleep, ne na shut down.
win 7 je ipak bolji

Obavesten

pre 11 godina

Vecina ljudi u svetu koristi jos uvek office 2003 iz razloga sto je najbolja verzija offica.Imam win 8 na drugoj particiji vec par meseci i nije za mene ,meni je korak nazad.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dzoni, 27. oktobar 2012 19:55)
Nije tacno!
Vecina ljudi koja koristi stare verzije windowsa i ofisa to radi iskljucivo iz dva razloga.Prvi je jer su navikli na njega,a drugi je jer im zavrsava posao i nece ga menjati sve dok je tako.
Citam komentare o osmici i ne mogu da se nacudim koiko ljudi nemaju pojma o onome o cemu komentarisu.
Win 8 Je odlican.Radi veoma zadovoljavajuce na svim 64-bitnim masinama i ne pravi probleme.Metro UI se moze ukloniti,a start dugme se moze dodati.To sto su neki maloumni i nisu u stanju da pronadju na netu ono sto ih zanima,njihov je problem!Kod svakog windowsa (bas kao i kod androida koji pojedinci pominju),sve je moguce resiti samo ako imas malo volje da procitas i iskoristis tudja iskustva.
Slazem se da je Metro UI besmislen za desktop masine,ali se isti moze ukloniti.Vec su se pojavile verzije sa pratecim softverom koji to dozvoljava.Cak i da ga ostavite,nije stetan,ne utice na brzinu i rad racunara,tako da ne smeta.Ono sto je najveca prednost osmice u odnosu na ostale OS-ove jeste taj sto podrzava rad i na mobilnim platformama.Prednost je i to sto je moguce imati klasican desktop na tabletu,kao i to sto je period privikavanja sveden na minimum.
Win 8 je pun pogodak!

Geekčina

pre 11 godina

Probao sam Win8 Pro na quad core i7, 4 GB RAM i nista bolje ne radi od Win7 Pro. W8 je nasminkani W7 i jednostavno nije za desktop i laptop.

Dzpni

pre 11 godina

Metro za desktop masine je obicna glupost...pazi multitasking ..mozes dve aplikacije tako sto ce jedna u 1/3 a ova druga u 2/3 ..pa sa prozorima mozes koliko hoces aplikacija i da ih redjas kako hoces..mogao bi do sutra o tome koliko je metro besmislen za destop masine i misa.

Nikola

pre 11 godina

Kakvo crno "lagano kruzenje-rotiranje misa"? Osecam se kao da imam nekog metero seksualca umseto OSa kog treba pomaziti svaki put kad treba nesto uraditi. Samo jos fali neka krema ili losion pri podizanju sistema :)

qweas

pre 11 godina

@Morpheus
A mozda tebi nije jasno da microsoft hoce da te natera da koristis metro I nije tacno da je desktop mode skroz isti..gde je aero npr u win osmici???Gde je Run dugme ..meni za ono cime se bavim cesto treba command prompt ..u sedmici ukucam tu cmd i eto ga command prompt a gde ovde da ga nadjem??Za bilo koji program sem ako nemam skracenicu na desktopu moram da ulazim u metro gde su prvo izlistani metro programi a oni za desktop najmanjim mogucim ikonama koje ne mogu da se povecaju.
Ne bi me cudilo da u sledecoj verziji izbace desktop pa da svi windowsi budu kao windows rt na sutfaceu.
(Dzoni, 28. oktobar 2012 15:44)

Microsoft nece da te natera da koristis Metro, jer kad bi te naterao, morao bi da prestane da kreira svoje aplikacije koje rade i uvek ce raditi samo u desktop modu.
Neces valjda da pravis i programiras metro aplikacije u metro-u? To je apsurdno...

Aero ti nedostaje u osmici? Aero je izuzetno esencionalan za produktivnost...

A ovo za command prompt...
Jasno ti je da kad pritisnes START dugme i kad pocnes da kucas sta trazis imas identicnu funkcionalnost kao u sedmici?
Bilo koji program mozes da startujes tako...
Pritisnes start i kucas photoshop i pritisnes enter...
Potpuno je isto kao na sedmici...

Da li ste vi probali uopste 8 ili samo pricate napamet?

Princip

pre 11 godina

Plus! Jako prosto za koriscenje, mislim da je Microsoft sam uplasio korisnike da je suvise komplikovano. Otprilike je podeljen na tablet i regularan windows...

Billy

pre 11 godina

(Marko, 27. oktobar 2012 18:02)
Ko si ti pa da kažeš da neko ne zna da koristi kompijuter. Da si malo čačkao po netu našo bi što šta o ovoj 8. Tako je na zvnaičnom MS sajtu pojavio se podatak da ljudi koji su koristili probne verzije njih 52% dalo je negativne ocene, dok svega 25% ljudi reklo je da im se sviđa.
Ovo nije OS za desktop računare jer je MS zaboravio da postoje miš i tastatura. O ovim problemima je mnogo pisano. Izbacivanjem start dugmeta pucali su sebi u noge. Priča o tome kako se može nekim klikom prebaciti u okruženje predhodne verzije je smešna. Zašto bi onda neko tako nešto kupovao. Tako ni to start dugme u starom okruženju nije ono što je bilo. Izbacuje programe koji se najviše koriste. Pa ja sam takve programe odnosno aplikacije držao na desktopu i otvarao ih sa jednim klikom.
Mnogi kompetentni ljudi su dali svoje mišljenje. Zaključak ni XP,VISTU a kamoli 7 ne bi bilo pametno unaprediti u OS 8. Prvi čovek Intela je rekao da je finalna verzija 8 bagovita. Veliki proizvođači PC-a poput Dell-a i Acer-a su već dali sopštenja da će da nastve prodaju kompijutera sa OS 7. Sve velike kopmanije će da nastave da koriste stariju verziju MS OS-a.
Ne želim da pričam o MS prodavnici koju nameću kao i oblak. Pa neće biti da je MS-ov oblačak jedini u virtalnom svetu.

iVar

pre 11 godina

Instalirao sam ga juce na laptopu i iskreno prijatno sam iznenadjen. Odlicno lezi na laptopu jer je laksi od w7 i brzi je dosta sto je odlicno kod masina sa skromnijim komponentama. Treba malo vremena da se naviknete na drugaciji interfejs ali posle toga sve dolazi na svoje mesto. Laksi pristup aplikacijama,instaliranje je takodje maksimalno pojednostavljeno,a do sada nisam imao nikakav problem sa drajverima,svi sa prosle w7 rade i na w8. Sve u svemu topla preporuka pogotovo mladjim generacijama,cini mi se da ce se mnogo lakse snaci i da ce njima mnogo vise lezati nego malo iskusnijim korisnicima,a cini mi se da oni dosta vise bojkotuju w8.

mnedel

pre 11 godina

Pre nekoliko dana sam upgrade-ovala win 7 na windows 8 pro na laptopu i za sada sam sasvim zadovoljna. Imam lumiu pa mi je metro vec poznat. Isprobavala sam sve uobicajene stvari i metro se pokazao veoma korisno. Pregledan je, brzo i lako se stize do svega, a inace bi moralo da se juri po netu. Ista fora kao i sa aplikacijama na telefonu. Bukvalno treba 5 sekundi da se predje na desktop i tada deluje isto kao win7 i ima istu funkcionalnost. Svi programi koje sam imala instalirane su nastavili normalno da rade i sa win8. Sama instalacija je bila brza i skroz idiot frendly.Sva moja podesavanja su ostala ista, taskbar, shorcut-i, themes itd. Nisam imala problema da nadjem sve sto me zanimalo tako da stvarno ne znam koja je fora sa silnim tekstovima gde se ljudi zale da im je trebalo 10 min da nadju shutdown! Jeste da do shutdown treba dva klika vise nego u win7, ali to je bukvalno nekoliko sekundi razlike. Sve u svemu, dobar os.

gejmer

pre 11 godina

Videću sve vas kritičare kad bude za par meseci izašla neka igra koja se može instalirati samo na win 8 ili update za skype,msn, i sl. koji će moći samo na win 8.Ima svi da instalirate!

N

pre 11 godina

Zanimljivo, pre ove sam procitao vest o tome kako cemo izumreti kao nacija jer nismo u stanju da se adaptiramo na promene i prvo sam pomislio "ma daj, opet neki socistagod daje svoju teoriju zarad malo vremena na tv-u", a onda procitah par komentara ovde...

Simke

pre 11 godina

Pišem iz ugla korisnika desktop računara. Kakvi komentarti. Svi smo mi tehnološki nepismeni i glupi koji smo krtikovali 8. Do onih komentara možete preći na windows 7 okruženje. Pa koji bi onda đavo to inastalirao da dobijem komplikovaniju stvar. Kao postoji start dugme, to nema veze sa onim što smo do sad koristili. Ja želim OS koji će meni da služi, a ne ja njemu kao što želi MS. Pa neće biti da je jedan miš komplikovaniji od brljanja sa rukom po ekranu.
Možda je ovo inženjerski poduhvat MS-a. Samo ovaj inžinjerski poduhvat je komplikovan u praksi. Nema opravdanja za MS koji nije napravio verziju prilagodljivu za OS. Tako da je oruženje mogao da napravi kao do sad.

Dodaću i ovo VISTA će u odnosu na WINDOWS 8 izgledati kao poslovni uspeh što se tiče desktop računara. To govorim bez ironije.

Ukoliko se MS ostane tvrdoglav pa ostane pri svom stavu, za par godina Linux će početi značajnije da se probija do korisnika. Ne treba zaboraviti to da je MS bio uspešniji od IOS-a, samo zbog filozofije koju je forsirao.

MS će dosta morati da se potrudi, kako bi i on uzeo ozbiljniji udeo na tržištu.

P.S Velika je greška ovog MS OS što nije napravljen za desktop računare. Možda je to MS i namerno uradio kako bi se usresredio za utakmicu sa uređaje osetljive na dodir. Možda će u skorijijoj budućnosti ipak morati vratiti svojim korisnicima.

Ferrero

pre 11 godina

Osmica je, bar 25%, brza od sedmice! U startu se vidi, prilikom instalacija samog sistema i programa i to na jakoj masini. Sa drajverima nema nikakvih problema, kao ni sa igricama. To je ukratko... A, vi sto ste "testirali" osmicu na YouTube videu, posto je sigurno niste instalirali na vasem racunaru, popravite kvalitet vase internet veze, pa nece biti bagova! Ili, prestanite da sirite neistine, na osnovu predrasuda. Vizuelni dozivljaj, to jest ukus, je nesto drugo. Pozdrav! ;)

zasto

pre 11 godina

Windows XP i Office 2003 - to je bio sasvim dobar paket. Sto se mene tice posle toga nisu morali dalje.

Kasnije verzije su samo unele zbrku u user accounts, security i instaliranje u Windowsu i sarenilo, goru navigaciju i security u Officu.

To je moj licni osecaj, ako neko zna nesto na plus strani neka slobodno doda.

Dusan

pre 11 godina

Ne znam da li su ovi koji kritikuje Win 8 uopste probali da ga koriste. Ja igram vec par dana i mnogo mi se svidja. Veoma je intuitivan i nije potrebno nikakvo predznanje da bi se koristio. Priznajem da mi nedostaje Start dugme. Ostalo je sve OK. Naravno, plocice dobijaju svoj pun smisao kod hibridnih uredjaja koji ce imati touch screen, ili naravno, tableta. U svakom slucaju, prava stvar! Preporucujem! (Inace Professional verzija se u Evropi prodaje za 50 EUR). Pozz!

Morpheus

pre 11 godina

i sad imas ovaj sistem gde ti samo jedan program prokazuje na ekranu i umesto da misa koristis normalno koristis gestures koji su za touch.
(Dzoni, 27. oktobar 2012 23:29)

Aman zaman ljudi, Metro koristi APLIKACIJE a ne programe i to je jedan DEO sistema koji možete i ne morate koristiti. Desktop iskustvo je identično onome iz Windows 7, koriste se isti programi, otvaraju se na isti način i možete ih imati koliko hoćete otvorenih na istom ekranu, sve isto kao pre. Zar je to tako teško razumeti?

zoz

pre 11 godina

Osmica je, bar 25%, brza od sedmice! U startu se vidi, prilikom instalacija samog sistema i programa i to na jakoj masini. Sa drajverima nema nikakvih problema, kao ni sa igricama. To je ukratko... A, vi sto ste "testirali" osmicu na YouTube videu, posto je sigurno niste instalirali na vasem racunaru, popravite kvalitet vase internet veze, pa nece biti bagova! Ili, prestanite da sirite neistine, na osnovu predrasuda. Vizuelni dozivljaj, to jest ukus, je nesto drugo. Pozdrav! ;)
(Ferrero, 28. oktobar 2012 07:43)

Ne bi se slozio. Po mom misljenju, win8 ima iste performanse kao i sedmica samo sto nema transparentne prozore i neki servisi su iskljuceni tako da je malo brzi. Isto moze da se uradi na sedmici ako se malo "tweek-uje". Ja sam uzeo osmicu posto je upgrade prilicno jeftin (40$) a pre toga sam imao ilegalnu sedmicu. Eto sad sam legalan. :)

Dzoni

pre 11 godina

@Morpheus
A mozda tebi nije jasno da microsoft hoce da te natera da koristis metro I nije tacno da je desktop mode skroz isti..gde je aero npr u win osmici???Gde je Run dugme ..meni za ono cime se bavim cesto treba command prompt ..u sedmici ukucam tu cmd i eto ga command prompt a gde ovde da ga nadjem??Za bilo koji program sem ako nemam skracenicu na desktopu moram da ulazim u metro gde su prvo izlistani metro programi a oni za desktop najmanjim mogucim ikonama koje ne mogu da se povecaju.
Ne bi me cudilo da u sledecoj verziji izbace desktop pa da svi windowsi budu kao windows rt na sutfaceu.

Sale

pre 11 godina

Gledam šta pišete i svaki treći komentator "Evo juče sam kupio osmicu", "Evo juče sam instalirao legalnu osmicu...", "Instalirao sam legalnu osmicu jer je jeftina..."

Ne mogu da se otmem utisku da tu nešto ne štima.
Kao da je većina komentatora zaposlena u MS-u :-)

Marko

pre 11 godina

Za mobilni hardver Win 8 donosi veliki napredak, ali za desktop je druga prica. Win 7 je daleko komotniji za rad, pogotovo ljudima koji su naviknuli da veci deo navigacije obavljaju preko tastature.

N

pre 11 godina

@: "sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali..."

A kakve veze ima linux sa Windows-om ili OSX-om? Ajde sad... Ako si mislio na unix (sto vecina misli da je isto), windows nema nikakve veze sa njim, istoriski gledano on je naslednik VAX/VMS filozofije.

A OSX je FreeBSB klon, opet nema veze sa linux-om.

Za ime Boga, makar proveri prvo sta ces da napises.

DPolitika

pre 11 godina

Početni ekran skladišti sve vaše aplikacije u takozvanim „živim pločicama“. Pločice vam pokazuju šta se tačno dešava unutar aplikacije.

Netacno je da su sve aplikacije uskladistene na pocetnom ekranu u tzv "zivim plocicama" a samo izrazavanje autora teksta je takvo da ga 90% ljudi ne razume.

Ovako bi ja to objasnio a vi me ispravite ako gresim jer brzo iz "glave" kucam:

Pocetni ekran se sastoji od mreze koja je podeljena na cetvorougaone celije tj ploce(slicno keramickim plocicama razlicitih dezena samo ove su na ekranu vaseg racunara a njihov dezen zavsi od programa koji predstavljaju ) u kojima se prikazuju razliciti programi kao sto su program za vreme, program za sat, program za pretrazivanje interneta i mnogi drugi programi. Statusi program koje vidimo kao ploce automatski se osvezavaju pa tako mozete videti trenutno vreme i na primer najnoviju vremensku prognozu a da li cete uvek videti promenet zavisi od programa. Ploce mozete pomerati, izbrisati ili dodati ploce drugh programa koji ce se prikazati sve prema vasoj potrebi.

Sve je to deo novog startnog ekrana koji se promovise u okviru Metro korisnickog interfejsa Windows-a 8 koji prema zelji mozete i kompletno iskljuciti.

Ovo je samo deo teksta kako bih ga ja uradio nema mesta za ostalo u komentaru.

Ako je cilj teksta edukacija i upoznavanje sa novim tehnologijam uradite ga na pravi nacin tako da ga svi razumeju.

kokobill

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...

qweas

pre 11 godina

(Dzoni, 27. oktobar 2012 23:29)

ALT + F4 na desktopu radi kao sto je radilo i u 7.
Ne drzis dugo na desnoj strani, vec stavis u cosak. Bas naprotiv uopste ne treba da budes precizan, ne znam zasto se ljudi tripuju sa ovim samo stavis kursor u neki ugao ekrana...
Isto vazi i za gasnje/minimizovanje aplikacija pod metro-om, u stvari mozes da budes manje precizan nego pre...

Zasto bi pustao video iz metro playera na desktop racunaru?
Aplikacija je jasno namenjena za uredjaje koji imaju volume up/down dugmice na sebi...
Imam osecaj da uopste niste razmislili sta hocete od OS-a i kako zelite da ga koristite...
Apsolutno niko vas ne tera da koristite metro. Internet Explorer dolazi instaliran sa svakim Windows-om, ja ne vidim da ga svi koriste, a jos manje da se zale sto im je IE instaliran. Zasto pravite od Metro-a toliku dramu?
Ko hoce da koristi metro i touch moze! Ko je uber super korisnik i hoce samo misa/tastaturu moze da koristi desktop!

Posebna ironija mi je sto je Metro u stvari bolje optimizovan za koricenje racunara samo sa tastaturom, bez misa i bez toucha, nego klasican Windows Desktop... Bez ikakvih problema sam napisao mail i dodao event u kalendar. Ajde probajte to u Outlook-u ili Google Mail/Calendaru...


Poslovni korisnici ce pre pruziti sansu Windows 8/RT, neko kucni korisnici.
Treba im nesto lako, sto poseduje tastaturu, a da nije glomazno kao laptop, a da im rade sve stare aplikacije koje koriste na desktopu...

Sveznam

pre 11 godina

Verujem da sigurno nekih 95% komentatora nikada nije koristilo Windows 8, ali zato je spremna da da svoje mišljenje o njemu. Kao i uvek do sada, kao i na svakoj drugoj temi.

Sasa

pre 11 godina

Za one kojima nedostaje Start Button: Instalirajte Classic Shell i dobicete Start Button. Onda imate podesavanja i skinove kada desnim mishem kliknete na Start Button.Pozdrav.
http://classicshell.sourceforge.net/

Milan

pre 11 godina

ubuntu sa nekim drugim wm. pooooz
(pavle, 27. oktobar 2012 22:30)

Ovi što daju minuse verovatno ni ne znaju šta je Ubuntu Linux. Jeste skinuli su fore, ali me taj interfejs od verzije 11 nervira, tako da verujem da će me i ovaj od Windows-a nervirati na poslu gde koristim Windows 7 na klasičnom desktop računaru. Vreme je da počnu da prave različita grafička okruženja kao na Linuxu, pa ko šta voli neka izabere. Ovako biram Windows 7 dokle god je to moguće.

Alex Nis

pre 11 godina

Unazad 12 godina koristim Linux distribucije I jedino sto ne mogu jeste da igram directX igre, I ako za to postoji resenje ne interesuje me. Hocu reci da je MS sa ovim OS trebao da se opredeli, mobilni, desktop ili najcesce OS za igranje. Ovako je ispalo nista, sta dobijamo a da nismo to isto mogli sa predhodnim verzijama, a jos ga platimo! Pozdrav!

Dzoni

pre 11 godina

Da bi ugasio racunar umesto prosto start pa shutdown kao od uvek ..sad mora cela procedura...prvo drzis misa odredjeno vreme na desnoj strani ekrana i cekas da se pojavi charms meni ..e kad se on konacno pojavi (tj ako si pogodio
misem to nevidljivo mesto ) onda moras da udjes u settings ,pa onda u power menu pa tek onda shut down..ode ceo minut za tako prostu stvar..
Isto i za druge nekad proste stvari,pustis neko video fajl iz metro media playera i hoces da pojacas zvuk i umesto jednog klika kao do sad opet cela procedura ,opet drzanje misa jedno vreme sa desne strane pa ulazak u setting itd.

Ja stvarno ne vidim koji bi poslovni korisnici da se prebaci na Win 8..vecina u svetu se tek prebacila sa xpa na win 7 i sad imas ovaj sistem gde ti samo jedan program prokazuje na ekranu i umesto da misa koristis normalno koristis gestures koji su za touch.

Шибицар

pre 11 godina

Какав глуп текст. Где је тест перформанса у разним апликацијама, поређење са седмицом и сл? Да ли вреди прећи уопште?

Resenje

pre 11 godina

Kupio sam Windows 8,inace radi odlicno,mnogo bolje nego preview,sasvim sam zadovoljan. Sto se preformansi tice isti je kao Windows 7.

Posmatrac

pre 11 godina

Ove "nove" Mikrosoftove izume mogu da uporedim sa stvarima koje su razvili slobodni programeri Kubuntu-a i Ubuntu-a, dakle HUD i PlazmaDesktop.
Sve u svemu, nista novo a da je korisno. Zadrzavam se na dualboot-u Windows-a 7 i Ubuntu-a ili Fedore (mozda cak i Debian-a).
Pozdrav.

Umbriel

pre 11 godina

Zanimljivo kako Windows tek sada dobija AppStore i reklamira ga kao neku novinu dok nešto tako postoji za *nix sisteme ne godinama već decenijama - centralni repozitorijum odakle se skidaju potrebne aplikacije, doduše ovo kod Windows 8 deluje prilično rudimentirano u odnosu na ono što ima npr. Linux ili FreeBSD, slična priča kao i za Aero svojevremeno - deluje kao loš pokušaj onoga što imaju MacOS X ili 3D windows manageri kod Linux-a
Sećam se dobro rasprava Win vs Linux po forumima gde su svojevremeno Windows advokati pljuvali takav pristup (instalacija programa iz repozitorijuma) i kleli se da je pojedinčano instaliranje exe fajlova zakon, ali izgleda vremena se menjaju pa vidim sada isti ti koji su pljuvali te iste stvari ih sada hvala, eh
Što se tiče Metroa, meni se sviđa kako je odrađen na mobilnim telefonima (koristim Lumia 800) i tu ga je zaista pravo uživanje koristiti, za desktop realno nije a kako će proći na tabletu ostaje da se vidi - i prodaja WP 7 nije išla baš najbolje tako da čisto sumnjam da će ljudi trčati da kupuju nešto što je praktično ista ili vrlo slična stvar
Bitno pitanje je - šta to ima Windows 8 da ponudi korisnicima a da to već nemaju Android ili iOS? Jedino na šta MS može da igra je Office paket i Skydrive (opet, ne vidim po čemu je uopšte bolji od Google Drive), mada ko još ozbiljan obavlja productivity poslove na tabletu?

sta te briga

pre 11 godina

Nekim ljudima treba da se objasnjava 100 puta, ljudi taj start (metro) moze da se iskljuci i da se dobije povrsina slicna 7-ici samo malo izmenjena a mogu biti ukljucene obe i raditi naizmenicno.A pitanja u u vezi kompatibilnosti proizilaze i zbunjenosti, znaci WIN i WIN PRO su kompatibilni sa x86(AMD, Intel) a WIN RT je kompatibilan sa ARM procesorima (Qualcomm, nVidia...) i ako sam dobro shvatio ima iste funkcije kao i ostali WINovi samo sto ne podrzava aplikacije za x86.

zoz

pre 11 godina

@maxx, sigurno nisi znao da bez linuxa ne bi ni windows ni mac postojali...
(:), 28. oktobar 2012 08:52)
Nije iz Linuxa nego iz Unix-a.

zoz

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...
(kokobill, 28. oktobar 2012 02:01)
Mozes da ga kupis preko Neta sa kreditnom karticom. Ja sam kupio download verziju za 40$ na Microsoft sajtu.

Klej

pre 11 godina

A kakve mogucnosti nudi za programere i developere...Da li i dalje moram da se "lomim" oko podesavanja Python Django projekta zbog jadnog command prompta? Hvala!

Vladimir

pre 11 godina

Za jedno 3 meseca kad uvidu gresku I pritisak od korisnike Microsoft pustice neki update I svi biti zadovolni sa izgledom novi Win 8.

Miloje

pre 11 godina

Instalirao sam i probao Win8. Zaista će biti sjajan na tabletima, ali na mom desktop PC-ju mi je Windows 7 draži. Za razliku od drugih komentatora koji ga kude, ja sam se sada zagrejao za kupovinu Surfacea.

Vlad

pre 11 godina

A da li znate za jednu stvar kod Microsofta i Windows-a 8, a to je vest da gospoda iz Redmonda dobijaju upozorenje od Evropske komisije da u Windows-u 8 trebaju da se omoguće i drugi pretraživači koji će raditi u Windows 8, a ne samo Internet Explorer da bude glavni pretraživač.

Da se podsetimo da je EU 2008. godine kaznila Microsoft sa 899 miliona evra, jer američka kompanija nije ispoštovala nalog da deli informacije o proizvodu sa konkurentima da bi njihovi programi funkcionisali u operativnom sistemu Windows.

Izvor: IT-vesti http://www.itvesti.info/2012/10/evropska-komisija-upozorila-microsoft.html

qweas

pre 11 godina

Ja sam uzeo osmicu posto je upgrade prilicno jeftin (40$) a pre toga sam imao ilegalnu sedmicu. Eto sad sam legalan. :)
(zoz, 28. oktobar 2012 14:44)

Kako si upgrade-ova ilegalnu sedmicu?

Mario Bros

pre 11 godina

Koristim ga jedan dan i za sada deluje zanimljivo. Nije zaista problem koristiti ga sa misem i tastaturom, posebno ako se pogleda ili procita u vezi sa par novina i kako se obavljaju uobicajene radnje u novom interfejsu.

win8

pre 11 godina

Za one kojima nedostaje Start Button: Instalirajte Classic Shell i dobicete Start Button. Onda imate podesavanja i skinove kada desnim mishem kliknete na Start Button.Pozdrav.
[link]/
(Sasa, 28. oktobar 2012 23:55
HVALA!!!

Rodrigo

pre 11 godina

Luxor Obelisk na trgu Place de la Concorde ima svoj par, svoj blizanac. Oba oskbilea su bili poklonjeni Francuskoj. Medjutim, 1990-tih godina Francois Mitterand je vratio Egiptu jednog od blizanaca, ili jedan od para oskbilea, verivatno zahvaljujuci slicnim debatama koje su se vodile neprestano od kraja kolonijalizma. Naprimer British Museum izlaze Elgin Marbles, Elginove mermerne sculpture, od 1830-ih godina, besplatno, milionima posetilaca do sadasnjeg dana. One su prenesene sa hrama Parthenon-a u London, u Vatican i u Louvre. Neke se nalaze i u muzeju New Acropolis u Atini. Grci vec decenijama zahtevaju povratak svih mermernih skulptura rodnom tlu kakobi ih izlozili zajedno, restorirane u originalnoj arhitekturnoj structuri. To je sve veoma kompleksno, kao sto pises, tako da bi tvoj tekst doprineo toj vaznoj debati.

qweas

pre 11 godina

..može li neko reći kako i gde se u Srbiji može doći do Windows 8 Pro....koliko sam ukapirao, mi nismo podržani za sada...( bar što se skidanja sa neta tiče) ili ipak nisam u toku...
(kokobill, 28. oktobar 2012 02:01)

Bilo koja prodavnica racunara... Trebalo bi da moze i online.

Windows 7 je bio podrzan i pre...
To sto sada pricaju je Windows Store i Windows Phone Store, i da sada smo zvanicno podrzani i za kupovinu i prodaju aplikacija...

ivan

pre 11 godina

Hmmm ... Sebi dajem za pravo da komentarisem pre svega jer sam proso sijaset operativnih sistema. Workbench 2.04, Atri TOS 1.1, MS DOS 5.0, MS DOS 6.22, Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows NT, Windows Milenium, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Ubuntu, puno verzija Linuxa bez GUI i skoro Windows 8 . Priznajem da ga nisam koristio vise od 10 dana. Moje misljenje (napominjem MOJE) je da je Windows 8 zakoracio u svet tableta velikim korakom. Ruku na srce, mogu da nabrajam puno njegovih vrlina ali i puno mana. Ne zelim da se bavim time ovde, vec zelim da skrenem paznju korisnicima da je najbolji OS onaj koji vam najvise odgovara. Meni licno (opet napominjem MENI), Windows 8 ne odgovara. Barem sto se mene tice Microsoft je nekako galopirao u prozivodnji OS-a. Jedan mi je odgovarao, sledeci nije, pa opet sledeci jeste .Verovatno ce sledeci OS da bude pogodak sto se mene tice...
Ipak, generalno gledano ovaj sistem je prvi promenio svoju filozofiju jos od Windowsa 95, igrom slucaja ili inspirativnoscu Microsofta, ili ipak tehnoloskim napretkom, utisak je da je OS svez, nov, drugaciji od svega vidjenog do sada, tablet orjentisan, desktop vise nije ono sto prvo vidite kad upalite racunar...
Sve sam isprobao, testirao, i shvatio da se meni ne svidja. Naravno to ne znaci da nekom drugom coveku nece da odgovara, naprotiv, nekome ce biti super.
Ne zaboravite... Najbolji OS je onaj koji vama najvise odgovara, to nikada niko nece moci da vam oduzme.