Subota, 25.08.2012.

16:05

Tehnologijom protiv škrtica u kafanama

Izvor: B92

Tehnologijom protiv škrtica u kafanama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Bazinga

pre 11 godina

Mozda sam ja drugacije vaspitan ali, uvredim se ako mi klijent ponudi napojnicu i NIKADA je ne prihvatam, cak popust dajem ako je klijent normalan. AKo prica krene na prvom sastanku sa cenkanjem to samo zaobidjem. Programer sam i imam firmu koja pruza takve usluge, istina uglavnom strancima. Kelner je nesto drugo i to je posao uz koji se to ocekuje, ali doktor...

Da sam doktor, hirurg, zavrsio fakultet, NIKADA, ALI NIKADA ne bih prihvatio ni kafu, ne bi dopustio da sebe ponizim toliko! Znam neke lekare koji tako misle! Ja nisam ucio da bi zickao, vec samo ono sto radom zaradim, vise poklanjam ljudima oko sebe i ne ocekujem da meni bilo ko sta poklanja, tako i svoje dete ucim, mnogo je bolja pozicija nego da cekas da ti neko pokloni! Ne mislim nista lose pod tim, da se neko ne uvredi, to je moj princip, nisam uvek imao, a da sam cekao ne bi verovatno ni sad imao.

Da sam tu da pomognem nekom, prestrasenim ljudima, i jos da uzmem pare, NE MOGU! A o ovima sto jos otvoreno traze... nemam reci.

U Norveskoj iako placate karticom, ostavljate napojnicu tako sto vam kelner donese aparat, upise cenu a sledeci korak je da vi upisete cenu koju zelite da platite( cena + napojnica) i to ide valjda kelneru stim sto vreovatno je duzan da plati porez na to, sto je po meni OK.

germanija

pre 11 godina

@(No tip for you!, 26. avgust 2012 01:51)

Genije, prvo i osnovno pravilo "don't f---- with people that handle your food".
(Nikola, 26. avgust 2012 11:12)
a u ny ima dve kafane i tri bara pa ce da ga prepoznaju

samo polako

pre 11 godina

Potpuno besmislen članak. Kao prvo, odnosi se samo na Ameriku, i nema bilo kakve veze sa Srbijom ili Japanom. Kao drugo, nema baš puno veze ni sa Amerikom, jer i tamo svaki račun kreditne kartice na koji se potpisujete ima rubriku za "tip" i većina Amerikanaca tu uredno unosi 15-20% tipa. U većini restorana račun za veće grupe gostiju automatski uključuje 18%. Ako neko odluči da ne doda tip kada se potpisuje (ili ukucava kod), neće ga platiti ni ovom elektronskom konzervom.

Sve u svemu, bruka od članka.

popp

pre 11 godina

Nekada je u Beogradu, dok su se poslom ugostitelja bavili ozbiljni ljudi, postojalo nepisano pravilo da je svaka 3-4 tura na racun kuce - gazde. Tog principa se danas retko ko drzi. Ostavljanje napojnice mi nikada nije bio problem, ali jeste kada tu istu napojnicu ocekuje bahati kelner koga moram da vucem za uvo da bi primio porudzbinu.

bivsi konobar

pre 11 godina

citajuci ove komentare tacno me bude blam sto sam Srbin. ova prica kao, ja sam dosao da jedem I pijem I nek ga gazda plati, je toliko primitivna... moze gazda da lijepo uracuna tu uslugu u cijenu, ali onda cete imati radnike koje boli dupe za gosta, jer vec ima platu... ovako preko baksisa, svaki konobar se trudi da sto vise udovolji gostu sto rezultira u ljepsem iskustvu za tog gosta... sto je I poenta... dok ne odes van i ne znas koliko smo mi stoka

michigen

pre 11 godina

zasto bi dao napojnicu,mozda sam stedeo svaki dinar od plate da bi izveo devojku najzad na rucak,zasto se automatski udje u cenu,nego da me konobar gleda molecljivo?

objashnjenje

pre 11 godina

Za sve one kojima stvarno nije jasno zashto se u kafani ostavlja napojnica, a kod doktora ne:

- U kafanu idesh zato shto zelish, kod doktora idesh zato shto morash.
- Po ustavu smo svi jednaki, i kao takvi imamo pravo da se prema nama drzava isto ponasha u sluchaju nuzde - a odlazak kod lekara je sluchaj nuzde.
- Od kvaliteta usluge u kafani se obichno ne umire.
- Ugostiteljski radnici ne polazu Hipokratovu zakletvu. Ta zakletva nije dzabe - stvarno u zdravstvu su moral i etika izuzetno bitni zbog same prirode posla.

sumadinac atl

pre 11 godina

zanimljivo ali tip se vec daje preko kartica u restoranima u usa.
barovi su nesto drugo ali kad otvoris "tab" tj recku onda platis kako hoces. svi uglavnom daju tip

Peca

pre 11 godina

U Americi konobari obicno nemaju platu, pa zaradjuju preko napojnica. Postoje mesta gde imaju redovnu platu, ali su u manjini i to su obicno skuplja mesta. U Evropi je obicno obrnuto.
Kvalitet usluge u kaficima i restoranim kod nas i u Americi je isti, i ne vidim kakav to spektakl ocekujete od konobara. Kako ovde neko vec rece, "dosao sam da jedem i pijem" pa se kvalitet usluge treba meriti po kvalitetu hrane.
Tu bih vec imao primedbi, kao na primer na tradicionalnu "jagnjetinu na zaru" koja se tako cesto nudi u kafanama i restoranima na magistralnim i autoputevima u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Navodno radi se o specijalitetu koji se do kraja svede na 90% nekih kostiju, zbog cega vise i ne idem na ta mesta, bar ne da jedem. Odem samo na kafu i to ako bas moram. Toliko o kvalitetu ugostiteljskoh usluga u Srbiji.

UK-retailer

pre 11 godina

u USA je to moguce zato sto mozes "provuci" karticu. u EU vlasnik kartice MORA da ukuca PIN! U mojoj radnji kartice na potpis dobijamo samo od non-eu turista i ponekog skandinavca(ali njihove kartice su drugacije,sa slikom su i izgledaju kao licna karta)i primamo ih samo ako vlasnik ima dokaz identiteta i to je "nas rizik" - neke radnje ih uopste ne prihvataju. Ta prica da ti das karticu i oni naplate koliko hoce ne pije vodu...

Dalibor

pre 11 godina

Jedno je kad se ode u jeftin restoran, kafanu ili slično, pa račun nije preterano veliki. Tada je bakšiš sasvim logična stvar, naročito ako je usluga dobra. Ali kada te oderu za uslugu koja vredi nekoliko puta manje, pa na to još treba da ostaviš proporcionalno veliki bakšiš, to mi već ide na živce. Zato uvek prednost dajem kvalitetu usluge, umesto prestižu lokala.

Da povučem paralelu sa jednim drugim poslom. Ako odem u mali autoservis, gde je vlasnik ujedno i jedini radnik i gde mi ne deru kožu sa leđa, normalno je da ostavim nešto više od traženog iznosa. Kad bih (ikada ponovo) otišao u ovlašćeni servis, naravno da me ne zanima da li vlasnik pošteno plaća radnike, pa makar im plata bila pola minimalca.

Zašto se onda jedna uslužna delatnost razlikuje od drugih? Uvek ću za uslugu porodičnog preduzeća ili mesta gde vlada takva atmosfera ostaviti bakšiš. Tamo gde je sve svedeno na čist profesionalizam i proračunat krupan kapital, neka vlasnici ekstraprofiteri uračunaju poštenu platu svojim radnicima. Menenjihovi zaposleni neće dotaći nervoznim pogledima, sami su birali gde će da rade. Kad me pitaju čime nisam zadovoljan, jednostavno odgovorim - cenom usluge.

doktor

pre 11 godina

OK, jasno je da je u clanku rec o preduzetnickoj ideji, ciji uspeh zavisi od lokalnih obicaja.

Mene interesuje zasto je "kulturno" ostaviti baksis konobaru, a "nekulturno", "koruptivno" i "kriminalno" ostaviti napojnicu: doktoru, profesoru, inženjeru... koji vrše mnogo važnije usluge nas. Nemojte mi samo reći da su plate profesora i doktora velike i dovoljne.

Jedina razlika je, barem ja to tako vidim, je što je odlazak u restoran - ćef, želja da se lepo osećaš i provedeš. Kod onih napred pomenutih ideš od muke, zato što imaš problem. Ali to opet ne rešava moju nedoumicu, baš zato što su ti ljudi rešili problem trebalo bi da ih častiš?!

Izgleda da je ćef važniji od rešavanja ozbiljnih problema! ;-) Ovo je očigledno stvar ljudske psihologije.

nesh_bros

pre 11 godina

Koja glupost ! Omalovazavanje gostiju, sramota zvati ih skrtice ! Dosao sam u restoran da jedem i pijem, to znaci da hocu da platim sto sam jeo i pio. Da li konobar ima platu ili ne, to mene ne zanima! Ako je bio usluzan i ljubazan dobice napojnicu, ako nije NECE ! U Beogradu konobari u poznatijim kaficima "izadju na kraju meseca" sa platom da padnes na du*e ! Uopste ih ne zalim..

Dušan

pre 11 godina

Bio i radio kao konobar na američkom tlu. Standardi usluge su tamo svetlosnim godinama daleko od naših. Ovde takav sistem sigurno ne prolazi ali tamo itekako ima smisla.

ne znam sta ovde nije jasno

pre 11 godina

Pa da je na poslodavcu da plati konobara u potpunosti, to bi bilo uracunato u cenu hrane I pica. Tako bi npr. pice umesto $5 kostalo $6. Drugim recima poslodavcu ni iz dzepa ni u dzep. Ovako gost napojnicom "ocenjuje" kvalitet pruzene usluge. Sto bolju uslugu konobar pruza, vece su sanse da bolje zaradi. Ako neko ne ostavi napojnicu iako je usluga zadovoljavajuca, on je uskratio konobara za zasluzenu zaradu. Ako konstantno pruza losu uslugu, konobar nece dugo ostati u toj profesiji jer ce da zaradjuje uzasno malo.

Ja

pre 11 godina

Ne zna se ko je bedniji, vlasnici kafana ili ti konobari koji pristaju na prosjacenje.
Ne znam odakle nekome uopste ta ideja da trebam da poklanjam, pa bilo to i 2 dinara, nekome ko radi svoj posao.
Posebno mi smeta kada konobar cvili i ljubi ruku i sve to toliko ocigledno da ne pozelim da platim ni to sto sam narucio!

Dino-NYC

pre 11 godina

Zivim u NYC. Minimalna satnica "tipped employees" (radnika kojima se ostavlja baksis) odredjena je od strane Odjeljenja za Rad (US Department of Labor) i varira od drzave do drzave. Listu mozete pogledati ovde: http://www.dol.gov/whd/state/tipped.htm

E sad, konobar na Manhatten-u, ili barmen (bartender) u dobrom restoranu ili klubu zaradi od $500 do $1,000 dolara baksisa. Ima ih koji rade (udarni dani) cetvrtkom, petkom i vikendom i za ta cetri dana u baksisu zarade preko $500 do $1000 po danu. Ovo znam iz prve ruke i nije neka tajna.

E sad to su bolji restorani na Manhattenu ali i drugi imaju napojnice koje idu dnevno od $300+ udarnim danima (cetvrtak, petak, subota).

Moj prijatelj je radio jedno vrijeme kao "pizza delivery" /vozio pice po kucama u Jersey-u (znaci nije NYC) kao dodatni posao cetvrtkom, petkom i subotom i imao po danu preko $200 baksisa.

Zasto vam to pricam? Zato da vidite da gazda u principu nema potrebu (niti mu zakon nalaze) da on nesto placa vise nego sto mora, a radnik tesko da ce se zaliti jer dobro zaradi. Ne idu svi da rade te poslove ovde jer nemogu da zarade, vec zato sto mogu.

Naravno u svemu postoji hijerarhija pa bolji restoran = bolja zarada. A u Americi napojnica je normalna stvar.

Mi smo neki dan isli u Cheesecake Factory restoran . Ja, zena, 2 djece i moja majka, i racun je dosao na $189 dolara (jelo se malo vise). Automatski je uracunata 18% napojnica i to je sasvim ok.

Pozdrav

pre 11 godina

Ja radim u SAD-u u restoranu, za jedan od najpoznatijih lanaca restorana na svetu i placen sam 3.17$ po satu, a minimalac je 7.25$, tako da i ocekujem da mi gosti ostave baksis, al to mi Srbi ne razumemo, al Amerikanci su navikli tako da znaju da treba da ostave baksis. Najvise me nerviraju Nemci, e oni su stvarno baksuzi. Al ne znaci ako mi neki gost ne da baksis da cu sledeci put biti los prema njemu, meni je u opisu posla da budem fin sa svima tako da i jesam. Al samo da se zna da ja od svog baksisa sto dobijem, treba da platim basera (onaj sto cisti sto), fud ranera (nosi hranu) i barmena, tako ako dolazite u SAD, ostavite konobaru baksis (18-20%):) Ali ako konobar ne ostvari dovoljno baksisa, onda mu se placa minimalac (7.25)

Cika Mile

pre 11 godina

U nekim restoranima u USA vec je UNAPRED (???) zaracunata napojnica od 15, pa cak i 20%. Neverovatno! Za mene je ovo cista pljacka...

Takodjer, bilo je i slucajeva kada su ljudi u New Yorku-u uredno podmirili racun ali nisu ostavili napojnicu jer nisu osecali da je servis bio nesto izuzetan, pa su ih konobari doslovno ganjali po ulici i pretili im da se vise ne vracaju u taj restoran ako ne misle ostavljati napojnice!?

Licno, nikada u USA nisam dozivio nekakav poseban tretman u restoranu koji bi me potaknuo da ostavim napojnicu ali bi uvek ostavio nesto radi reda sto mi je bilo vrlo iritantno i uvek sam se osecao kao da sam prisiljen to napraviti da bih izbjegao neugodnu situaciju...

Strasno glup sistem...

No tip for you!

pre 11 godina

Tocno je da konobari u USA uglavnom ne primaju nikakvu ili vrlo malu naknadu od poslodavca (vlasnika restorana). Medjutim, za mene europljanina to je apsolutno neshvatljivo jer POSAO konobara je da donese hranu i pice koje su gosti narucili. Dakle, to je ono sto konobar radi. On posluzuje goste. Od konobara se ocekuje da donese ono sto su gosti narucili i ako u tome uspije onda je samo obavio svoj posao kako treba. To nije nikakav ekstra servis, vec samo ono sto se ocekuje.

A kada su stvari u USA krenule toliko naopako da su konobari prakticki besplatna radna snaga tj. da ih vlasnik NE PLACA za njihov rad vec da oni rade samo za napojnice ja stvarno ne znam. I ne zanima me. Zato i ne ostavljam napojnice kada sam u americi. Nije da ne volim konobare vec uvijek osjecam da na taj nacin podrzavam onu stoku - vlasnike restorana koji ne placaju svoje radnike vec ocekuju da ih gost plati kroz napojnice... Strasno!!!

Vlasnik restorana neka plati svoje radnike, a gost treba imati opciju da ostavi napojnicu AKO TO ZELI! Medjutim, ovakav sistem u USA osudjuje svakoga tko ne ostavlja napojnicu i njemu je bolje da slijedeci put vise ne dolazi u isti restoran sto je apsolutno nekorektno jer gost koji ne ostavi napojnicu je los gost a vlasnik koji ne plati radnika se ne osudjuje i nitko nece reci vlasniku restorana "hej, zasto ti ne placas ove ljude".

Jos je gore kada odete u USA kod frizera. I oni ocekuju napojnicu. Pa na 40$ treba dodati jos 10 jer 5 je malo.

Mili

pre 11 godina

Odnosi se na sve komentatore ispod - U REDU JE, objasnili ste zasto se ostavlja napojnica. U isto vreme ste promasili poentu ovog clanka, a to je preduzetnicki duh - covek je dosao na originalnu ideju, osnovao sopstvenu firmu, sproveo ideju u proizvod, i sada zaradjuje. Da nam je vise preduzetnickog duha u Srbiji, sigurno bi nam bilo bolje.

Masha

pre 11 godina

Ja se uvek pitam kad izadjem iz pekare, prodavnice ili kafica gde sam ostavila napojnicu da li bi oni meni prodali hleb ili posluzili pice da mi za isto to fali npr. 15 dinara.

Nikola

pre 11 godina

U velikom broju zemalja, posebno turistički orijentisanih, je napojnica već uključena u račun. Naplaćena je kao "usluga", i u zavisnosti od zemlje iznosti između 5% i 10% od ukupne cene računa. Po zakonu je poslodavac u obavezi da tih 5%-10% u potpunosti ostavi zaposlenima i podeli na sve zaposlene.

muamua

pre 11 godina

dimilo...to je bilo nekada u americi sada nije....meni su u piceriji u italiji obracunali uslugu u cenu...tako da nisam trebao da castim sa 2.5e...

stručnjaci

pre 11 godina

Očigledno da ljudi koji nikada nisu radili u ugostiteljstvu nemaju pojma koliko radonjića znači barmenu i konobaru!Da se u tom poslu živi od čiste plate ne bi niko preživeo.Žalosno je što nam je barska i kafanska kultura ista kao i trenutno stanje društva-žalosna!

dimilo

pre 11 godina

u SAD je običaj da se konobaru ostavi bakšiš od 10-20% od iznosa računa bez obzira što oni rade za platu... ukoliko to ne uradite, sljedeći put konobar neće biti uslužan...

Petar

pre 11 godina

@mail U ugostiteljstvu je često da se podrazumeva manja plata ali ugovorom sve napojnice ostaju radniku. Kod nas je to takođe praksa mada ne znam da li je sasvim legalno jer se time izbegava plaćanje poreza.

bn

pre 11 godina

kod nas u pabu od 4 konobara 3 zakidaju nenormalno, jedino je gile dobar
a tek sto su nadrndani i neljubazni za medalje, i takvima da ostavljam nema sanse.

U tome je bio štos sa bakšišom sve vreme!

pre 11 godina

Na platu koju isplati radniku, poslodavac plaća porez državi (bilo ovo dobro, ili ne). Ukoliko je deo plate u obliku bakšiša (nikad nije garantovan - poslodavac ne snosi rizik!), onda to država ne oporezuje, jer jednostavno nije u stanju (bilo ovo dobro, ili ne). Sada će moći i to da oporezuje (bilo to dobro, ili ne)!

Marko

pre 11 godina

U SAD rade za napojnicu. Konobaru je satnica $2.75 po satu a razliku do normalne satnice treba da nadomesti napojnica. I zacudjuje me ova masina jer makar ovde na svakom racunu ispod iznosa postoji crtica na koju se dopise iznos koji si predvideo za napojnicu pa jos jednu na koju upises sabran ukupan iznos. Tako da ti je ostavljen nacin da se zahvalis onome ko te sluzijo. Napojnica je ovde uobicajna stvar i nepristojno je ne ostaviti nista. Uobicajno je izmedju 15% i 20% od racuna. Mnoga mesta, ako konobar sluzi vecu grupu, uracunaju napojnicu od 18%

Daniel

pre 11 godina

Genijalno das karticu on ti naplati npr veceru i usput ( u Srbiji) ti je provuce par puta kroz tu casu... Ne moze to da prodje kod nas... Ovde pola njih ni ne zna da koristi karticu a pola ugostitelja nema ni aparate...

Милош

pre 11 godina

Напојница треба да се прво заслужи ,а она није следовање већ добра воља муштерије и услужност особља .Ово ће бити чиста пљачка ,да не спомињем не доношење фискалног рачуна где губи и држава Србија какава год била ал је моја .

Bojan NS

pre 11 godina

Ne razumem ovo, ja kada sam placao karticom u restoranima u inostranstvu, na racunu je bio prostor da se upise iznos koji zelim da platim kao napojnicu, i to je iznos koji je zajedno sa glavnim racunom skidan sa kartice. Znaci moze da se daje napojnica i kada se placa kreditnom karticom. Ne shvatam problem...

Srecko

pre 11 godina

Zasto je neko "skrtica", ako ode u restoran, preplati svoju veceru nekoliko puta, a onda ne ostavi jos novca konobaru, kome je to posao za koji prima platu?!
Mala plata? Onda je gazda kafane skrtica!

od baksisa zive

pre 11 godina

@mali
Vecina konobara ovde po kaficima ima neki minimalni deo od gazde ostalo je baksis .
Isto je i u svetu. Oni uglavnom rade za baksis jer on je uglavnom veci od plate.
Recimo kad sam sa svojim gazdom koji je preimucan on kad je zadovoljan hranom i uslugom u svetu ostavlja min 30 posto baksis. Inace prosek je od 5 do 15 posto .

zika

pre 11 godina

Takav obicaj treba ukinuti i naterati zakonom vlasnike biznisa da plate kako treba svoje radnike a ne da ovi ocekuju napojnicu od gostiju. Pa vala secam se kad sam bio mladji, culo se kada u nekim kaficima i restoranima vlasnik uzima od konobara i to sto dobiju od gostiju.

Petar

pre 11 godina

@mail
Svugde u svetu konobari rade za baksis.
U nekim zemljama je nekulturno ne ostaviti baksis.
A i red je ostaviti koju paru, naravno. ako si zadovoljan uslugom. To je sića.

re mail

pre 11 godina

U mnogim zemljama/restoranima je napojnica uracunata u platu, tj prava plata je mala jer se uracunava koliko ce ko iz ekipe dobiti kroz baksis (napojnicu)

Ilija

pre 11 godina

Ne vidim potrebu za tim uredjajem pogotovu u SAD gde se prilikom svake transakcije u bilo kom restoranu/baru ili slicnom objektu nalazi stavka "TIP" gde musterija moze da da napojnicu koliku zeli. . .
Ovaj uredjaj je samo zelja jednog coveka da malo zaradi i nista drugo. . .

TDI

pre 11 godina

Lepo. Kelnerima je baksis deo plate. To zna svaki vlasnik kafane ili restorana i zato im daje manju baznu platu. Ti ljudi imaju zenu, decu i trebaju od necega da zive.

Zoki

pre 11 godina

U Americi je uobičajeno da se konobarima ostavlja oko 15% kao napojnica. Plate koje dobijaju su formirane oko te pretpostavke. Naravno, vas kao gosta niko ne može naterati da ostavite napojnicu, ali to se retko dešava.
Međutim, ne sećam se da sam bilo kada plaćao račun u restoranu ili baru (karticom, naravno), da nisam imao opciju da ostavim napojnicu u procentima ili dolarskom iznosu. Zato mi smisao ovog uređaja nije jasan.

Miloš

pre 11 godina

Napojnica je stvar kulture. Kod nas se ostavlja tip, ali je to uglavnom neka relativno mala suma, da se zaokruži do pune stotine, ili ako je baš visok račun, do pune hiljade.

U Americi je druga priča - 10% je minimum, 15-20% je uobičajena napojnica. Sve ispod 10% znači da niste bili zadovoljni uslugom, a ako se napojnica ne da, nije čudno da pitaju gosta zašto nije dao napojnicu, čime nije bio zadovoljan, jer obično je to znak da se gostu nešto ozbiljno nije dopalo. A opet, imate zemlje poput Kine, gde je običaj da se ne daje nikakva napojnica, bez obzira na to jeste li zadovoljni uslugom ili ne, i niko vas neće popreko pogledati ako ne ostavite ništa, jer to prosto nije običaj.

Xomocekc

pre 11 godina

Jedna bitna napomena za komentatore. U Americi konobari i batmeni rade za manje od minimalca. Očekuje se da napojnicama nadoknade razliku. Zato je tamo tipping bitna stvar i smatra se za nekulturno da se ne ostavi bakšiš.

dushanbgd

pre 11 godina

u kafanama se radi za napojnicu, iliti baksis, jer su dnevnice smesne.
ja radim u jednom klubu, i kad neko izvadi karticu da plati racun, lepo pitam koliko da kucam, odnosno koliki je baksis :)

gs

pre 11 godina

Ne razumem clanak. U normalnom svetu, bar u USA, kada ti konobar donese slip od kartice mozes da dopises sumu za tip. Npr, racun je $12.34, ti na slipu napises $14.00, i potpises, a on posle naplati tip. Ovo kod nas ne funkcionise, a zasto, ne znam.

Dragan

pre 11 godina

Jel ovi u kafanam rade za platu ili napojnicu ???? Onda i nasi doktori primaju napojnicu.
(mail, 25. avgust 2012 16:39)

U New York-u je jednostavno kultura da se za svaku usluznu delatnost ostavlja baksis ili tip, tako da je ova naprava pun pogodak...
negde se radi za platu i baksis, a negde samo za baksis, srbi po astoriji rade za baksis koji nije ni malo zanemarljiv... :)

Ivan Milovanovic

pre 11 godina

A zasto je toliko strasno kada ne das napojnicu?? Narucim pice i cura donese i posle naplati.. U tu cenu je uracunat i taj njen rad da dodje do stola. Da me masirala, prala noge ili oprala sajbu pa da kazes da radi nesto za sta nije placena i sto nije u cenovniku... Juce u pekari nemaju da mi vrate 5 dinara, "jao izvinite".. ajde dinar ili dva, ali sada poceli na krupno bre..

milos

pre 11 godina

Ne razumem zasto je izmislio tako nesto kada vec postoji jednostavnija tehnologija koja resava problem. U Pragu sam u jednom restoranu dok sam placao karticom na automatu imao i opciju da osim pina ukucam i napojnicu. Uostalom i tamo gde ne postoji ta opcija ljudi plate karticom i dodatno ostave konobaru u kesu neki euro

color

pre 11 godina

Ja baš zbog ovakvih stvari i volim da plaćam kartivom. Natezanje da li neko ima da mi vrati kusur ako sam za račun od 500 dinara dao novčanicu od 2000 ili ne daj bože novčanicu od 5000 dinara, pa sitničarenje gde se prećuti par dinara, odnosno zaokruži se na veći iznos (neću propasti za par dinara, ali uglavnom ne zaokružuju na manji i kad je to logično - nisam ovca). Kartica je zakon.

U restoranima ako plaćam karticom, a zadovoljan sam uslugom - uz karticu ostavim i bakšiš konobaru ako imam keša kod sebe. Ako nemam - drugi put.

A u kafanu uglavnom idem sa kešom, pa oko bakšiša nema problema. :)

color

pre 11 godina

Ja baš zbog ovakvih stvari i volim da plaćam kartivom. Natezanje da li neko ima da mi vrati kusur ako sam za račun od 500 dinara dao novčanicu od 2000 ili ne daj bože novčanicu od 5000 dinara, pa sitničarenje gde se prećuti par dinara, odnosno zaokruži se na veći iznos (neću propasti za par dinara, ali uglavnom ne zaokružuju na manji i kad je to logično - nisam ovca). Kartica je zakon.

U restoranima ako plaćam karticom, a zadovoljan sam uslugom - uz karticu ostavim i bakšiš konobaru ako imam keša kod sebe. Ako nemam - drugi put.

A u kafanu uglavnom idem sa kešom, pa oko bakšiša nema problema. :)

Srecko

pre 11 godina

Zasto je neko "skrtica", ako ode u restoran, preplati svoju veceru nekoliko puta, a onda ne ostavi jos novca konobaru, kome je to posao za koji prima platu?!
Mala plata? Onda je gazda kafane skrtica!

No tip for you!

pre 11 godina

Tocno je da konobari u USA uglavnom ne primaju nikakvu ili vrlo malu naknadu od poslodavca (vlasnika restorana). Medjutim, za mene europljanina to je apsolutno neshvatljivo jer POSAO konobara je da donese hranu i pice koje su gosti narucili. Dakle, to je ono sto konobar radi. On posluzuje goste. Od konobara se ocekuje da donese ono sto su gosti narucili i ako u tome uspije onda je samo obavio svoj posao kako treba. To nije nikakav ekstra servis, vec samo ono sto se ocekuje.

A kada su stvari u USA krenule toliko naopako da su konobari prakticki besplatna radna snaga tj. da ih vlasnik NE PLACA za njihov rad vec da oni rade samo za napojnice ja stvarno ne znam. I ne zanima me. Zato i ne ostavljam napojnice kada sam u americi. Nije da ne volim konobare vec uvijek osjecam da na taj nacin podrzavam onu stoku - vlasnike restorana koji ne placaju svoje radnike vec ocekuju da ih gost plati kroz napojnice... Strasno!!!

Vlasnik restorana neka plati svoje radnike, a gost treba imati opciju da ostavi napojnicu AKO TO ZELI! Medjutim, ovakav sistem u USA osudjuje svakoga tko ne ostavlja napojnicu i njemu je bolje da slijedeci put vise ne dolazi u isti restoran sto je apsolutno nekorektno jer gost koji ne ostavi napojnicu je los gost a vlasnik koji ne plati radnika se ne osudjuje i nitko nece reci vlasniku restorana "hej, zasto ti ne placas ove ljude".

Jos je gore kada odete u USA kod frizera. I oni ocekuju napojnicu. Pa na 40$ treba dodati jos 10 jer 5 je malo.

Ivan Milovanovic

pre 11 godina

A zasto je toliko strasno kada ne das napojnicu?? Narucim pice i cura donese i posle naplati.. U tu cenu je uracunat i taj njen rad da dodje do stola. Da me masirala, prala noge ili oprala sajbu pa da kazes da radi nesto za sta nije placena i sto nije u cenovniku... Juce u pekari nemaju da mi vrate 5 dinara, "jao izvinite".. ajde dinar ili dva, ali sada poceli na krupno bre..

Miloš

pre 11 godina

Napojnica je stvar kulture. Kod nas se ostavlja tip, ali je to uglavnom neka relativno mala suma, da se zaokruži do pune stotine, ili ako je baš visok račun, do pune hiljade.

U Americi je druga priča - 10% je minimum, 15-20% je uobičajena napojnica. Sve ispod 10% znači da niste bili zadovoljni uslugom, a ako se napojnica ne da, nije čudno da pitaju gosta zašto nije dao napojnicu, čime nije bio zadovoljan, jer obično je to znak da se gostu nešto ozbiljno nije dopalo. A opet, imate zemlje poput Kine, gde je običaj da se ne daje nikakva napojnica, bez obzira na to jeste li zadovoljni uslugom ili ne, i niko vas neće popreko pogledati ako ne ostavite ništa, jer to prosto nije običaj.

Masha

pre 11 godina

Ja se uvek pitam kad izadjem iz pekare, prodavnice ili kafica gde sam ostavila napojnicu da li bi oni meni prodali hleb ili posluzili pice da mi za isto to fali npr. 15 dinara.

bn

pre 11 godina

kod nas u pabu od 4 konobara 3 zakidaju nenormalno, jedino je gile dobar
a tek sto su nadrndani i neljubazni za medalje, i takvima da ostavljam nema sanse.

Милош

pre 11 godina

Напојница треба да се прво заслужи ,а она није следовање већ добра воља муштерије и услужност особља .Ово ће бити чиста пљачка ,да не спомињем не доношење фискалног рачуна где губи и држава Србија какава год била ал је моја .

zika

pre 11 godina

Takav obicaj treba ukinuti i naterati zakonom vlasnike biznisa da plate kako treba svoje radnike a ne da ovi ocekuju napojnicu od gostiju. Pa vala secam se kad sam bio mladji, culo se kada u nekim kaficima i restoranima vlasnik uzima od konobara i to sto dobiju od gostiju.

Bojan NS

pre 11 godina

Ne razumem ovo, ja kada sam placao karticom u restoranima u inostranstvu, na racunu je bio prostor da se upise iznos koji zelim da platim kao napojnicu, i to je iznos koji je zajedno sa glavnim racunom skidan sa kartice. Znaci moze da se daje napojnica i kada se placa kreditnom karticom. Ne shvatam problem...

stručnjaci

pre 11 godina

Očigledno da ljudi koji nikada nisu radili u ugostiteljstvu nemaju pojma koliko radonjića znači barmenu i konobaru!Da se u tom poslu živi od čiste plate ne bi niko preživeo.Žalosno je što nam je barska i kafanska kultura ista kao i trenutno stanje društva-žalosna!

Mili

pre 11 godina

Odnosi se na sve komentatore ispod - U REDU JE, objasnili ste zasto se ostavlja napojnica. U isto vreme ste promasili poentu ovog clanka, a to je preduzetnicki duh - covek je dosao na originalnu ideju, osnovao sopstvenu firmu, sproveo ideju u proizvod, i sada zaradjuje. Da nam je vise preduzetnickog duha u Srbiji, sigurno bi nam bilo bolje.

milos

pre 11 godina

Ne razumem zasto je izmislio tako nesto kada vec postoji jednostavnija tehnologija koja resava problem. U Pragu sam u jednom restoranu dok sam placao karticom na automatu imao i opciju da osim pina ukucam i napojnicu. Uostalom i tamo gde ne postoji ta opcija ljudi plate karticom i dodatno ostave konobaru u kesu neki euro

Ilija

pre 11 godina

Ne vidim potrebu za tim uredjajem pogotovu u SAD gde se prilikom svake transakcije u bilo kom restoranu/baru ili slicnom objektu nalazi stavka "TIP" gde musterija moze da da napojnicu koliku zeli. . .
Ovaj uredjaj je samo zelja jednog coveka da malo zaradi i nista drugo. . .

gs

pre 11 godina

Ne razumem clanak. U normalnom svetu, bar u USA, kada ti konobar donese slip od kartice mozes da dopises sumu za tip. Npr, racun je $12.34, ti na slipu napises $14.00, i potpises, a on posle naplati tip. Ovo kod nas ne funkcionise, a zasto, ne znam.

Zoki

pre 11 godina

U Americi je uobičajeno da se konobarima ostavlja oko 15% kao napojnica. Plate koje dobijaju su formirane oko te pretpostavke. Naravno, vas kao gosta niko ne može naterati da ostavite napojnicu, ali to se retko dešava.
Međutim, ne sećam se da sam bilo kada plaćao račun u restoranu ili baru (karticom, naravno), da nisam imao opciju da ostavim napojnicu u procentima ili dolarskom iznosu. Zato mi smisao ovog uređaja nije jasan.

Xomocekc

pre 11 godina

Jedna bitna napomena za komentatore. U Americi konobari i batmeni rade za manje od minimalca. Očekuje se da napojnicama nadoknade razliku. Zato je tamo tipping bitna stvar i smatra se za nekulturno da se ne ostavi bakšiš.

TDI

pre 11 godina

Lepo. Kelnerima je baksis deo plate. To zna svaki vlasnik kafane ili restorana i zato im daje manju baznu platu. Ti ljudi imaju zenu, decu i trebaju od necega da zive.

U tome je bio štos sa bakšišom sve vreme!

pre 11 godina

Na platu koju isplati radniku, poslodavac plaća porez državi (bilo ovo dobro, ili ne). Ukoliko je deo plate u obliku bakšiša (nikad nije garantovan - poslodavac ne snosi rizik!), onda to država ne oporezuje, jer jednostavno nije u stanju (bilo ovo dobro, ili ne). Sada će moći i to da oporezuje (bilo to dobro, ili ne)!

Dalibor

pre 11 godina

Jedno je kad se ode u jeftin restoran, kafanu ili slično, pa račun nije preterano veliki. Tada je bakšiš sasvim logična stvar, naročito ako je usluga dobra. Ali kada te oderu za uslugu koja vredi nekoliko puta manje, pa na to još treba da ostaviš proporcionalno veliki bakšiš, to mi već ide na živce. Zato uvek prednost dajem kvalitetu usluge, umesto prestižu lokala.

Da povučem paralelu sa jednim drugim poslom. Ako odem u mali autoservis, gde je vlasnik ujedno i jedini radnik i gde mi ne deru kožu sa leđa, normalno je da ostavim nešto više od traženog iznosa. Kad bih (ikada ponovo) otišao u ovlašćeni servis, naravno da me ne zanima da li vlasnik pošteno plaća radnike, pa makar im plata bila pola minimalca.

Zašto se onda jedna uslužna delatnost razlikuje od drugih? Uvek ću za uslugu porodičnog preduzeća ili mesta gde vlada takva atmosfera ostaviti bakšiš. Tamo gde je sve svedeno na čist profesionalizam i proračunat krupan kapital, neka vlasnici ekstraprofiteri uračunaju poštenu platu svojim radnicima. Menenjihovi zaposleni neće dotaći nervoznim pogledima, sami su birali gde će da rade. Kad me pitaju čime nisam zadovoljan, jednostavno odgovorim - cenom usluge.

dushanbgd

pre 11 godina

u kafanama se radi za napojnicu, iliti baksis, jer su dnevnice smesne.
ja radim u jednom klubu, i kad neko izvadi karticu da plati racun, lepo pitam koliko da kucam, odnosno koliki je baksis :)

Dragan

pre 11 godina

Jel ovi u kafanam rade za platu ili napojnicu ???? Onda i nasi doktori primaju napojnicu.
(mail, 25. avgust 2012 16:39)

U New York-u je jednostavno kultura da se za svaku usluznu delatnost ostavlja baksis ili tip, tako da je ova naprava pun pogodak...
negde se radi za platu i baksis, a negde samo za baksis, srbi po astoriji rade za baksis koji nije ni malo zanemarljiv... :)

Petar

pre 11 godina

@mail U ugostiteljstvu je često da se podrazumeva manja plata ali ugovorom sve napojnice ostaju radniku. Kod nas je to takođe praksa mada ne znam da li je sasvim legalno jer se time izbegava plaćanje poreza.

muamua

pre 11 godina

dimilo...to je bilo nekada u americi sada nije....meni su u piceriji u italiji obracunali uslugu u cenu...tako da nisam trebao da castim sa 2.5e...

Daniel

pre 11 godina

Genijalno das karticu on ti naplati npr veceru i usput ( u Srbiji) ti je provuce par puta kroz tu casu... Ne moze to da prodje kod nas... Ovde pola njih ni ne zna da koristi karticu a pola ugostitelja nema ni aparate...

Nikola

pre 11 godina

U velikom broju zemalja, posebno turistički orijentisanih, je napojnica već uključena u račun. Naplaćena je kao "usluga", i u zavisnosti od zemlje iznosti između 5% i 10% od ukupne cene računa. Po zakonu je poslodavac u obavezi da tih 5%-10% u potpunosti ostavi zaposlenima i podeli na sve zaposlene.

nesh_bros

pre 11 godina

Koja glupost ! Omalovazavanje gostiju, sramota zvati ih skrtice ! Dosao sam u restoran da jedem i pijem, to znaci da hocu da platim sto sam jeo i pio. Da li konobar ima platu ili ne, to mene ne zanima! Ako je bio usluzan i ljubazan dobice napojnicu, ako nije NECE ! U Beogradu konobari u poznatijim kaficima "izadju na kraju meseca" sa platom da padnes na du*e ! Uopste ih ne zalim..

dimilo

pre 11 godina

u SAD je običaj da se konobaru ostavi bakšiš od 10-20% od iznosa računa bez obzira što oni rade za platu... ukoliko to ne uradite, sljedeći put konobar neće biti uslužan...

Petar

pre 11 godina

@mail
Svugde u svetu konobari rade za baksis.
U nekim zemljama je nekulturno ne ostaviti baksis.
A i red je ostaviti koju paru, naravno. ako si zadovoljan uslugom. To je sića.

objashnjenje

pre 11 godina

Za sve one kojima stvarno nije jasno zashto se u kafani ostavlja napojnica, a kod doktora ne:

- U kafanu idesh zato shto zelish, kod doktora idesh zato shto morash.
- Po ustavu smo svi jednaki, i kao takvi imamo pravo da se prema nama drzava isto ponasha u sluchaju nuzde - a odlazak kod lekara je sluchaj nuzde.
- Od kvaliteta usluge u kafani se obichno ne umire.
- Ugostiteljski radnici ne polazu Hipokratovu zakletvu. Ta zakletva nije dzabe - stvarno u zdravstvu su moral i etika izuzetno bitni zbog same prirode posla.

Cika Mile

pre 11 godina

U nekim restoranima u USA vec je UNAPRED (???) zaracunata napojnica od 15, pa cak i 20%. Neverovatno! Za mene je ovo cista pljacka...

Takodjer, bilo je i slucajeva kada su ljudi u New Yorku-u uredno podmirili racun ali nisu ostavili napojnicu jer nisu osecali da je servis bio nesto izuzetan, pa su ih konobari doslovno ganjali po ulici i pretili im da se vise ne vracaju u taj restoran ako ne misle ostavljati napojnice!?

Licno, nikada u USA nisam dozivio nekakav poseban tretman u restoranu koji bi me potaknuo da ostavim napojnicu ali bi uvek ostavio nesto radi reda sto mi je bilo vrlo iritantno i uvek sam se osecao kao da sam prisiljen to napraviti da bih izbjegao neugodnu situaciju...

Strasno glup sistem...

od baksisa zive

pre 11 godina

@mali
Vecina konobara ovde po kaficima ima neki minimalni deo od gazde ostalo je baksis .
Isto je i u svetu. Oni uglavnom rade za baksis jer on je uglavnom veci od plate.
Recimo kad sam sa svojim gazdom koji je preimucan on kad je zadovoljan hranom i uslugom u svetu ostavlja min 30 posto baksis. Inace prosek je od 5 do 15 posto .

Ja

pre 11 godina

Ne zna se ko je bedniji, vlasnici kafana ili ti konobari koji pristaju na prosjacenje.
Ne znam odakle nekome uopste ta ideja da trebam da poklanjam, pa bilo to i 2 dinara, nekome ko radi svoj posao.
Posebno mi smeta kada konobar cvili i ljubi ruku i sve to toliko ocigledno da ne pozelim da platim ni to sto sam narucio!

re mail

pre 11 godina

U mnogim zemljama/restoranima je napojnica uracunata u platu, tj prava plata je mala jer se uracunava koliko ce ko iz ekipe dobiti kroz baksis (napojnicu)

Marko

pre 11 godina

U SAD rade za napojnicu. Konobaru je satnica $2.75 po satu a razliku do normalne satnice treba da nadomesti napojnica. I zacudjuje me ova masina jer makar ovde na svakom racunu ispod iznosa postoji crtica na koju se dopise iznos koji si predvideo za napojnicu pa jos jednu na koju upises sabran ukupan iznos. Tako da ti je ostavljen nacin da se zahvalis onome ko te sluzijo. Napojnica je ovde uobicajna stvar i nepristojno je ne ostaviti nista. Uobicajno je izmedju 15% i 20% od racuna. Mnoga mesta, ako konobar sluzi vecu grupu, uracunaju napojnicu od 18%

UK-retailer

pre 11 godina

u USA je to moguce zato sto mozes "provuci" karticu. u EU vlasnik kartice MORA da ukuca PIN! U mojoj radnji kartice na potpis dobijamo samo od non-eu turista i ponekog skandinavca(ali njihove kartice su drugacije,sa slikom su i izgledaju kao licna karta)i primamo ih samo ako vlasnik ima dokaz identiteta i to je "nas rizik" - neke radnje ih uopste ne prihvataju. Ta prica da ti das karticu i oni naplate koliko hoce ne pije vodu...

Peca

pre 11 godina

U Americi konobari obicno nemaju platu, pa zaradjuju preko napojnica. Postoje mesta gde imaju redovnu platu, ali su u manjini i to su obicno skuplja mesta. U Evropi je obicno obrnuto.
Kvalitet usluge u kaficima i restoranim kod nas i u Americi je isti, i ne vidim kakav to spektakl ocekujete od konobara. Kako ovde neko vec rece, "dosao sam da jedem i pijem" pa se kvalitet usluge treba meriti po kvalitetu hrane.
Tu bih vec imao primedbi, kao na primer na tradicionalnu "jagnjetinu na zaru" koja se tako cesto nudi u kafanama i restoranima na magistralnim i autoputevima u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Navodno radi se o specijalitetu koji se do kraja svede na 90% nekih kostiju, zbog cega vise i ne idem na ta mesta, bar ne da jedem. Odem samo na kafu i to ako bas moram. Toliko o kvalitetu ugostiteljskoh usluga u Srbiji.

doktor

pre 11 godina

OK, jasno je da je u clanku rec o preduzetnickoj ideji, ciji uspeh zavisi od lokalnih obicaja.

Mene interesuje zasto je "kulturno" ostaviti baksis konobaru, a "nekulturno", "koruptivno" i "kriminalno" ostaviti napojnicu: doktoru, profesoru, inženjeru... koji vrše mnogo važnije usluge nas. Nemojte mi samo reći da su plate profesora i doktora velike i dovoljne.

Jedina razlika je, barem ja to tako vidim, je što je odlazak u restoran - ćef, želja da se lepo osećaš i provedeš. Kod onih napred pomenutih ideš od muke, zato što imaš problem. Ali to opet ne rešava moju nedoumicu, baš zato što su ti ljudi rešili problem trebalo bi da ih častiš?!

Izgleda da je ćef važniji od rešavanja ozbiljnih problema! ;-) Ovo je očigledno stvar ljudske psihologije.

Dušan

pre 11 godina

Bio i radio kao konobar na američkom tlu. Standardi usluge su tamo svetlosnim godinama daleko od naših. Ovde takav sistem sigurno ne prolazi ali tamo itekako ima smisla.

Pozdrav

pre 11 godina

Ja radim u SAD-u u restoranu, za jedan od najpoznatijih lanaca restorana na svetu i placen sam 3.17$ po satu, a minimalac je 7.25$, tako da i ocekujem da mi gosti ostave baksis, al to mi Srbi ne razumemo, al Amerikanci su navikli tako da znaju da treba da ostave baksis. Najvise me nerviraju Nemci, e oni su stvarno baksuzi. Al ne znaci ako mi neki gost ne da baksis da cu sledeci put biti los prema njemu, meni je u opisu posla da budem fin sa svima tako da i jesam. Al samo da se zna da ja od svog baksisa sto dobijem, treba da platim basera (onaj sto cisti sto), fud ranera (nosi hranu) i barmena, tako ako dolazite u SAD, ostavite konobaru baksis (18-20%):) Ali ako konobar ne ostvari dovoljno baksisa, onda mu se placa minimalac (7.25)

sumadinac atl

pre 11 godina

zanimljivo ali tip se vec daje preko kartica u restoranima u usa.
barovi su nesto drugo ali kad otvoris "tab" tj recku onda platis kako hoces. svi uglavnom daju tip

popp

pre 11 godina

Nekada je u Beogradu, dok su se poslom ugostitelja bavili ozbiljni ljudi, postojalo nepisano pravilo da je svaka 3-4 tura na racun kuce - gazde. Tog principa se danas retko ko drzi. Ostavljanje napojnice mi nikada nije bio problem, ali jeste kada tu istu napojnicu ocekuje bahati kelner koga moram da vucem za uvo da bi primio porudzbinu.

Dino-NYC

pre 11 godina

Zivim u NYC. Minimalna satnica "tipped employees" (radnika kojima se ostavlja baksis) odredjena je od strane Odjeljenja za Rad (US Department of Labor) i varira od drzave do drzave. Listu mozete pogledati ovde: http://www.dol.gov/whd/state/tipped.htm

E sad, konobar na Manhatten-u, ili barmen (bartender) u dobrom restoranu ili klubu zaradi od $500 do $1,000 dolara baksisa. Ima ih koji rade (udarni dani) cetvrtkom, petkom i vikendom i za ta cetri dana u baksisu zarade preko $500 do $1000 po danu. Ovo znam iz prve ruke i nije neka tajna.

E sad to su bolji restorani na Manhattenu ali i drugi imaju napojnice koje idu dnevno od $300+ udarnim danima (cetvrtak, petak, subota).

Moj prijatelj je radio jedno vrijeme kao "pizza delivery" /vozio pice po kucama u Jersey-u (znaci nije NYC) kao dodatni posao cetvrtkom, petkom i subotom i imao po danu preko $200 baksisa.

Zasto vam to pricam? Zato da vidite da gazda u principu nema potrebu (niti mu zakon nalaze) da on nesto placa vise nego sto mora, a radnik tesko da ce se zaliti jer dobro zaradi. Ne idu svi da rade te poslove ovde jer nemogu da zarade, vec zato sto mogu.

Naravno u svemu postoji hijerarhija pa bolji restoran = bolja zarada. A u Americi napojnica je normalna stvar.

Mi smo neki dan isli u Cheesecake Factory restoran . Ja, zena, 2 djece i moja majka, i racun je dosao na $189 dolara (jelo se malo vise). Automatski je uracunata 18% napojnica i to je sasvim ok.

Bazinga

pre 11 godina

Mozda sam ja drugacije vaspitan ali, uvredim se ako mi klijent ponudi napojnicu i NIKADA je ne prihvatam, cak popust dajem ako je klijent normalan. AKo prica krene na prvom sastanku sa cenkanjem to samo zaobidjem. Programer sam i imam firmu koja pruza takve usluge, istina uglavnom strancima. Kelner je nesto drugo i to je posao uz koji se to ocekuje, ali doktor...

Da sam doktor, hirurg, zavrsio fakultet, NIKADA, ALI NIKADA ne bih prihvatio ni kafu, ne bi dopustio da sebe ponizim toliko! Znam neke lekare koji tako misle! Ja nisam ucio da bi zickao, vec samo ono sto radom zaradim, vise poklanjam ljudima oko sebe i ne ocekujem da meni bilo ko sta poklanja, tako i svoje dete ucim, mnogo je bolja pozicija nego da cekas da ti neko pokloni! Ne mislim nista lose pod tim, da se neko ne uvredi, to je moj princip, nisam uvek imao, a da sam cekao ne bi verovatno ni sad imao.

Da sam tu da pomognem nekom, prestrasenim ljudima, i jos da uzmem pare, NE MOGU! A o ovima sto jos otvoreno traze... nemam reci.

U Norveskoj iako placate karticom, ostavljate napojnicu tako sto vam kelner donese aparat, upise cenu a sledeci korak je da vi upisete cenu koju zelite da platite( cena + napojnica) i to ide valjda kelneru stim sto vreovatno je duzan da plati porez na to, sto je po meni OK.

michigen

pre 11 godina

zasto bi dao napojnicu,mozda sam stedeo svaki dinar od plate da bi izveo devojku najzad na rucak,zasto se automatski udje u cenu,nego da me konobar gleda molecljivo?

ne znam sta ovde nije jasno

pre 11 godina

Pa da je na poslodavcu da plati konobara u potpunosti, to bi bilo uracunato u cenu hrane I pica. Tako bi npr. pice umesto $5 kostalo $6. Drugim recima poslodavcu ni iz dzepa ni u dzep. Ovako gost napojnicom "ocenjuje" kvalitet pruzene usluge. Sto bolju uslugu konobar pruza, vece su sanse da bolje zaradi. Ako neko ne ostavi napojnicu iako je usluga zadovoljavajuca, on je uskratio konobara za zasluzenu zaradu. Ako konstantno pruza losu uslugu, konobar nece dugo ostati u toj profesiji jer ce da zaradjuje uzasno malo.

bivsi konobar

pre 11 godina

citajuci ove komentare tacno me bude blam sto sam Srbin. ova prica kao, ja sam dosao da jedem I pijem I nek ga gazda plati, je toliko primitivna... moze gazda da lijepo uracuna tu uslugu u cijenu, ali onda cete imati radnike koje boli dupe za gosta, jer vec ima platu... ovako preko baksisa, svaki konobar se trudi da sto vise udovolji gostu sto rezultira u ljepsem iskustvu za tog gosta... sto je I poenta... dok ne odes van i ne znas koliko smo mi stoka

germanija

pre 11 godina

@(No tip for you!, 26. avgust 2012 01:51)

Genije, prvo i osnovno pravilo "don't f---- with people that handle your food".
(Nikola, 26. avgust 2012 11:12)
a u ny ima dve kafane i tri bara pa ce da ga prepoznaju

samo polako

pre 11 godina

Potpuno besmislen članak. Kao prvo, odnosi se samo na Ameriku, i nema bilo kakve veze sa Srbijom ili Japanom. Kao drugo, nema baš puno veze ni sa Amerikom, jer i tamo svaki račun kreditne kartice na koji se potpisujete ima rubriku za "tip" i većina Amerikanaca tu uredno unosi 15-20% tipa. U većini restorana račun za veće grupe gostiju automatski uključuje 18%. Ako neko odluči da ne doda tip kada se potpisuje (ili ukucava kod), neće ga platiti ni ovom elektronskom konzervom.

Sve u svemu, bruka od članka.

stručnjaci

pre 11 godina

Očigledno da ljudi koji nikada nisu radili u ugostiteljstvu nemaju pojma koliko radonjića znači barmenu i konobaru!Da se u tom poslu živi od čiste plate ne bi niko preživeo.Žalosno je što nam je barska i kafanska kultura ista kao i trenutno stanje društva-žalosna!

color

pre 11 godina

Ja baš zbog ovakvih stvari i volim da plaćam kartivom. Natezanje da li neko ima da mi vrati kusur ako sam za račun od 500 dinara dao novčanicu od 2000 ili ne daj bože novčanicu od 5000 dinara, pa sitničarenje gde se prećuti par dinara, odnosno zaokruži se na veći iznos (neću propasti za par dinara, ali uglavnom ne zaokružuju na manji i kad je to logično - nisam ovca). Kartica je zakon.

U restoranima ako plaćam karticom, a zadovoljan sam uslugom - uz karticu ostavim i bakšiš konobaru ako imam keša kod sebe. Ako nemam - drugi put.

A u kafanu uglavnom idem sa kešom, pa oko bakšiša nema problema. :)

dimilo

pre 11 godina

u SAD je običaj da se konobaru ostavi bakšiš od 10-20% od iznosa računa bez obzira što oni rade za platu... ukoliko to ne uradite, sljedeći put konobar neće biti uslužan...

Petar

pre 11 godina

@mail
Svugde u svetu konobari rade za baksis.
U nekim zemljama je nekulturno ne ostaviti baksis.
A i red je ostaviti koju paru, naravno. ako si zadovoljan uslugom. To je sića.

dushanbgd

pre 11 godina

u kafanama se radi za napojnicu, iliti baksis, jer su dnevnice smesne.
ja radim u jednom klubu, i kad neko izvadi karticu da plati racun, lepo pitam koliko da kucam, odnosno koliki je baksis :)

Srecko

pre 11 godina

Zasto je neko "skrtica", ako ode u restoran, preplati svoju veceru nekoliko puta, a onda ne ostavi jos novca konobaru, kome je to posao za koji prima platu?!
Mala plata? Onda je gazda kafane skrtica!

Ivan Milovanovic

pre 11 godina

A zasto je toliko strasno kada ne das napojnicu?? Narucim pice i cura donese i posle naplati.. U tu cenu je uracunat i taj njen rad da dodje do stola. Da me masirala, prala noge ili oprala sajbu pa da kazes da radi nesto za sta nije placena i sto nije u cenovniku... Juce u pekari nemaju da mi vrate 5 dinara, "jao izvinite".. ajde dinar ili dva, ali sada poceli na krupno bre..

Marko

pre 11 godina

U SAD rade za napojnicu. Konobaru je satnica $2.75 po satu a razliku do normalne satnice treba da nadomesti napojnica. I zacudjuje me ova masina jer makar ovde na svakom racunu ispod iznosa postoji crtica na koju se dopise iznos koji si predvideo za napojnicu pa jos jednu na koju upises sabran ukupan iznos. Tako da ti je ostavljen nacin da se zahvalis onome ko te sluzijo. Napojnica je ovde uobicajna stvar i nepristojno je ne ostaviti nista. Uobicajno je izmedju 15% i 20% od racuna. Mnoga mesta, ako konobar sluzi vecu grupu, uracunaju napojnicu od 18%

TDI

pre 11 godina

Lepo. Kelnerima je baksis deo plate. To zna svaki vlasnik kafane ili restorana i zato im daje manju baznu platu. Ti ljudi imaju zenu, decu i trebaju od necega da zive.

Xomocekc

pre 11 godina

Jedna bitna napomena za komentatore. U Americi konobari i batmeni rade za manje od minimalca. Očekuje se da napojnicama nadoknade razliku. Zato je tamo tipping bitna stvar i smatra se za nekulturno da se ne ostavi bakšiš.

No tip for you!

pre 11 godina

Tocno je da konobari u USA uglavnom ne primaju nikakvu ili vrlo malu naknadu od poslodavca (vlasnika restorana). Medjutim, za mene europljanina to je apsolutno neshvatljivo jer POSAO konobara je da donese hranu i pice koje su gosti narucili. Dakle, to je ono sto konobar radi. On posluzuje goste. Od konobara se ocekuje da donese ono sto su gosti narucili i ako u tome uspije onda je samo obavio svoj posao kako treba. To nije nikakav ekstra servis, vec samo ono sto se ocekuje.

A kada su stvari u USA krenule toliko naopako da su konobari prakticki besplatna radna snaga tj. da ih vlasnik NE PLACA za njihov rad vec da oni rade samo za napojnice ja stvarno ne znam. I ne zanima me. Zato i ne ostavljam napojnice kada sam u americi. Nije da ne volim konobare vec uvijek osjecam da na taj nacin podrzavam onu stoku - vlasnike restorana koji ne placaju svoje radnike vec ocekuju da ih gost plati kroz napojnice... Strasno!!!

Vlasnik restorana neka plati svoje radnike, a gost treba imati opciju da ostavi napojnicu AKO TO ZELI! Medjutim, ovakav sistem u USA osudjuje svakoga tko ne ostavlja napojnicu i njemu je bolje da slijedeci put vise ne dolazi u isti restoran sto je apsolutno nekorektno jer gost koji ne ostavi napojnicu je los gost a vlasnik koji ne plati radnika se ne osudjuje i nitko nece reci vlasniku restorana "hej, zasto ti ne placas ove ljude".

Jos je gore kada odete u USA kod frizera. I oni ocekuju napojnicu. Pa na 40$ treba dodati jos 10 jer 5 je malo.

doktor

pre 11 godina

OK, jasno je da je u clanku rec o preduzetnickoj ideji, ciji uspeh zavisi od lokalnih obicaja.

Mene interesuje zasto je "kulturno" ostaviti baksis konobaru, a "nekulturno", "koruptivno" i "kriminalno" ostaviti napojnicu: doktoru, profesoru, inženjeru... koji vrše mnogo važnije usluge nas. Nemojte mi samo reći da su plate profesora i doktora velike i dovoljne.

Jedina razlika je, barem ja to tako vidim, je što je odlazak u restoran - ćef, želja da se lepo osećaš i provedeš. Kod onih napred pomenutih ideš od muke, zato što imaš problem. Ali to opet ne rešava moju nedoumicu, baš zato što su ti ljudi rešili problem trebalo bi da ih častiš?!

Izgleda da je ćef važniji od rešavanja ozbiljnih problema! ;-) Ovo je očigledno stvar ljudske psihologije.

Masha

pre 11 godina

Ja se uvek pitam kad izadjem iz pekare, prodavnice ili kafica gde sam ostavila napojnicu da li bi oni meni prodali hleb ili posluzili pice da mi za isto to fali npr. 15 dinara.

Mili

pre 11 godina

Odnosi se na sve komentatore ispod - U REDU JE, objasnili ste zasto se ostavlja napojnica. U isto vreme ste promasili poentu ovog clanka, a to je preduzetnicki duh - covek je dosao na originalnu ideju, osnovao sopstvenu firmu, sproveo ideju u proizvod, i sada zaradjuje. Da nam je vise preduzetnickog duha u Srbiji, sigurno bi nam bilo bolje.

Dino-NYC

pre 11 godina

Zivim u NYC. Minimalna satnica "tipped employees" (radnika kojima se ostavlja baksis) odredjena je od strane Odjeljenja za Rad (US Department of Labor) i varira od drzave do drzave. Listu mozete pogledati ovde: http://www.dol.gov/whd/state/tipped.htm

E sad, konobar na Manhatten-u, ili barmen (bartender) u dobrom restoranu ili klubu zaradi od $500 do $1,000 dolara baksisa. Ima ih koji rade (udarni dani) cetvrtkom, petkom i vikendom i za ta cetri dana u baksisu zarade preko $500 do $1000 po danu. Ovo znam iz prve ruke i nije neka tajna.

E sad to su bolji restorani na Manhattenu ali i drugi imaju napojnice koje idu dnevno od $300+ udarnim danima (cetvrtak, petak, subota).

Moj prijatelj je radio jedno vrijeme kao "pizza delivery" /vozio pice po kucama u Jersey-u (znaci nije NYC) kao dodatni posao cetvrtkom, petkom i subotom i imao po danu preko $200 baksisa.

Zasto vam to pricam? Zato da vidite da gazda u principu nema potrebu (niti mu zakon nalaze) da on nesto placa vise nego sto mora, a radnik tesko da ce se zaliti jer dobro zaradi. Ne idu svi da rade te poslove ovde jer nemogu da zarade, vec zato sto mogu.

Naravno u svemu postoji hijerarhija pa bolji restoran = bolja zarada. A u Americi napojnica je normalna stvar.

Mi smo neki dan isli u Cheesecake Factory restoran . Ja, zena, 2 djece i moja majka, i racun je dosao na $189 dolara (jelo se malo vise). Automatski je uracunata 18% napojnica i to je sasvim ok.

od baksisa zive

pre 11 godina

@mali
Vecina konobara ovde po kaficima ima neki minimalni deo od gazde ostalo je baksis .
Isto je i u svetu. Oni uglavnom rade za baksis jer on je uglavnom veci od plate.
Recimo kad sam sa svojim gazdom koji je preimucan on kad je zadovoljan hranom i uslugom u svetu ostavlja min 30 posto baksis. Inace prosek je od 5 do 15 posto .

Милош

pre 11 godina

Напојница треба да се прво заслужи ,а она није следовање већ добра воља муштерије и услужност особља .Ово ће бити чиста пљачка ,да не спомињем не доношење фискалног рачуна где губи и држава Србија какава год била ал је моја .

zika

pre 11 godina

Takav obicaj treba ukinuti i naterati zakonom vlasnike biznisa da plate kako treba svoje radnike a ne da ovi ocekuju napojnicu od gostiju. Pa vala secam se kad sam bio mladji, culo se kada u nekim kaficima i restoranima vlasnik uzima od konobara i to sto dobiju od gostiju.

Dragan

pre 11 godina

Jel ovi u kafanam rade za platu ili napojnicu ???? Onda i nasi doktori primaju napojnicu.
(mail, 25. avgust 2012 16:39)

U New York-u je jednostavno kultura da se za svaku usluznu delatnost ostavlja baksis ili tip, tako da je ova naprava pun pogodak...
negde se radi za platu i baksis, a negde samo za baksis, srbi po astoriji rade za baksis koji nije ni malo zanemarljiv... :)

ne znam sta ovde nije jasno

pre 11 godina

Pa da je na poslodavcu da plati konobara u potpunosti, to bi bilo uracunato u cenu hrane I pica. Tako bi npr. pice umesto $5 kostalo $6. Drugim recima poslodavcu ni iz dzepa ni u dzep. Ovako gost napojnicom "ocenjuje" kvalitet pruzene usluge. Sto bolju uslugu konobar pruza, vece su sanse da bolje zaradi. Ako neko ne ostavi napojnicu iako je usluga zadovoljavajuca, on je uskratio konobara za zasluzenu zaradu. Ako konstantno pruza losu uslugu, konobar nece dugo ostati u toj profesiji jer ce da zaradjuje uzasno malo.

Miloš

pre 11 godina

Napojnica je stvar kulture. Kod nas se ostavlja tip, ali je to uglavnom neka relativno mala suma, da se zaokruži do pune stotine, ili ako je baš visok račun, do pune hiljade.

U Americi je druga priča - 10% je minimum, 15-20% je uobičajena napojnica. Sve ispod 10% znači da niste bili zadovoljni uslugom, a ako se napojnica ne da, nije čudno da pitaju gosta zašto nije dao napojnicu, čime nije bio zadovoljan, jer obično je to znak da se gostu nešto ozbiljno nije dopalo. A opet, imate zemlje poput Kine, gde je običaj da se ne daje nikakva napojnica, bez obzira na to jeste li zadovoljni uslugom ili ne, i niko vas neće popreko pogledati ako ne ostavite ništa, jer to prosto nije običaj.

Daniel

pre 11 godina

Genijalno das karticu on ti naplati npr veceru i usput ( u Srbiji) ti je provuce par puta kroz tu casu... Ne moze to da prodje kod nas... Ovde pola njih ni ne zna da koristi karticu a pola ugostitelja nema ni aparate...

bn

pre 11 godina

kod nas u pabu od 4 konobara 3 zakidaju nenormalno, jedino je gile dobar
a tek sto su nadrndani i neljubazni za medalje, i takvima da ostavljam nema sanse.

objashnjenje

pre 11 godina

Za sve one kojima stvarno nije jasno zashto se u kafani ostavlja napojnica, a kod doktora ne:

- U kafanu idesh zato shto zelish, kod doktora idesh zato shto morash.
- Po ustavu smo svi jednaki, i kao takvi imamo pravo da se prema nama drzava isto ponasha u sluchaju nuzde - a odlazak kod lekara je sluchaj nuzde.
- Od kvaliteta usluge u kafani se obichno ne umire.
- Ugostiteljski radnici ne polazu Hipokratovu zakletvu. Ta zakletva nije dzabe - stvarno u zdravstvu su moral i etika izuzetno bitni zbog same prirode posla.

Ja

pre 11 godina

Ne zna se ko je bedniji, vlasnici kafana ili ti konobari koji pristaju na prosjacenje.
Ne znam odakle nekome uopste ta ideja da trebam da poklanjam, pa bilo to i 2 dinara, nekome ko radi svoj posao.
Posebno mi smeta kada konobar cvili i ljubi ruku i sve to toliko ocigledno da ne pozelim da platim ni to sto sam narucio!

nesh_bros

pre 11 godina

Koja glupost ! Omalovazavanje gostiju, sramota zvati ih skrtice ! Dosao sam u restoran da jedem i pijem, to znaci da hocu da platim sto sam jeo i pio. Da li konobar ima platu ili ne, to mene ne zanima! Ako je bio usluzan i ljubazan dobice napojnicu, ako nije NECE ! U Beogradu konobari u poznatijim kaficima "izadju na kraju meseca" sa platom da padnes na du*e ! Uopste ih ne zalim..

Cika Mile

pre 11 godina

U nekim restoranima u USA vec je UNAPRED (???) zaracunata napojnica od 15, pa cak i 20%. Neverovatno! Za mene je ovo cista pljacka...

Takodjer, bilo je i slucajeva kada su ljudi u New Yorku-u uredno podmirili racun ali nisu ostavili napojnicu jer nisu osecali da je servis bio nesto izuzetan, pa su ih konobari doslovno ganjali po ulici i pretili im da se vise ne vracaju u taj restoran ako ne misle ostavljati napojnice!?

Licno, nikada u USA nisam dozivio nekakav poseban tretman u restoranu koji bi me potaknuo da ostavim napojnicu ali bi uvek ostavio nesto radi reda sto mi je bilo vrlo iritantno i uvek sam se osecao kao da sam prisiljen to napraviti da bih izbjegao neugodnu situaciju...

Strasno glup sistem...

Ilija

pre 11 godina

Ne vidim potrebu za tim uredjajem pogotovu u SAD gde se prilikom svake transakcije u bilo kom restoranu/baru ili slicnom objektu nalazi stavka "TIP" gde musterija moze da da napojnicu koliku zeli. . .
Ovaj uredjaj je samo zelja jednog coveka da malo zaradi i nista drugo. . .

re mail

pre 11 godina

U mnogim zemljama/restoranima je napojnica uracunata u platu, tj prava plata je mala jer se uracunava koliko ce ko iz ekipe dobiti kroz baksis (napojnicu)

Peca

pre 11 godina

U Americi konobari obicno nemaju platu, pa zaradjuju preko napojnica. Postoje mesta gde imaju redovnu platu, ali su u manjini i to su obicno skuplja mesta. U Evropi je obicno obrnuto.
Kvalitet usluge u kaficima i restoranim kod nas i u Americi je isti, i ne vidim kakav to spektakl ocekujete od konobara. Kako ovde neko vec rece, "dosao sam da jedem i pijem" pa se kvalitet usluge treba meriti po kvalitetu hrane.
Tu bih vec imao primedbi, kao na primer na tradicionalnu "jagnjetinu na zaru" koja se tako cesto nudi u kafanama i restoranima na magistralnim i autoputevima u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Navodno radi se o specijalitetu koji se do kraja svede na 90% nekih kostiju, zbog cega vise i ne idem na ta mesta, bar ne da jedem. Odem samo na kafu i to ako bas moram. Toliko o kvalitetu ugostiteljskoh usluga u Srbiji.

gs

pre 11 godina

Ne razumem clanak. U normalnom svetu, bar u USA, kada ti konobar donese slip od kartice mozes da dopises sumu za tip. Npr, racun je $12.34, ti na slipu napises $14.00, i potpises, a on posle naplati tip. Ovo kod nas ne funkcionise, a zasto, ne znam.

Bojan NS

pre 11 godina

Ne razumem ovo, ja kada sam placao karticom u restoranima u inostranstvu, na racunu je bio prostor da se upise iznos koji zelim da platim kao napojnicu, i to je iznos koji je zajedno sa glavnim racunom skidan sa kartice. Znaci moze da se daje napojnica i kada se placa kreditnom karticom. Ne shvatam problem...

muamua

pre 11 godina

dimilo...to je bilo nekada u americi sada nije....meni su u piceriji u italiji obracunali uslugu u cenu...tako da nisam trebao da castim sa 2.5e...

Pozdrav

pre 11 godina

Ja radim u SAD-u u restoranu, za jedan od najpoznatijih lanaca restorana na svetu i placen sam 3.17$ po satu, a minimalac je 7.25$, tako da i ocekujem da mi gosti ostave baksis, al to mi Srbi ne razumemo, al Amerikanci su navikli tako da znaju da treba da ostave baksis. Najvise me nerviraju Nemci, e oni su stvarno baksuzi. Al ne znaci ako mi neki gost ne da baksis da cu sledeci put biti los prema njemu, meni je u opisu posla da budem fin sa svima tako da i jesam. Al samo da se zna da ja od svog baksisa sto dobijem, treba da platim basera (onaj sto cisti sto), fud ranera (nosi hranu) i barmena, tako ako dolazite u SAD, ostavite konobaru baksis (18-20%):) Ali ako konobar ne ostvari dovoljno baksisa, onda mu se placa minimalac (7.25)

bivsi konobar

pre 11 godina

citajuci ove komentare tacno me bude blam sto sam Srbin. ova prica kao, ja sam dosao da jedem I pijem I nek ga gazda plati, je toliko primitivna... moze gazda da lijepo uracuna tu uslugu u cijenu, ali onda cete imati radnike koje boli dupe za gosta, jer vec ima platu... ovako preko baksisa, svaki konobar se trudi da sto vise udovolji gostu sto rezultira u ljepsem iskustvu za tog gosta... sto je I poenta... dok ne odes van i ne znas koliko smo mi stoka

U tome je bio štos sa bakšišom sve vreme!

pre 11 godina

Na platu koju isplati radniku, poslodavac plaća porez državi (bilo ovo dobro, ili ne). Ukoliko je deo plate u obliku bakšiša (nikad nije garantovan - poslodavac ne snosi rizik!), onda to država ne oporezuje, jer jednostavno nije u stanju (bilo ovo dobro, ili ne). Sada će moći i to da oporezuje (bilo to dobro, ili ne)!

Nikola

pre 11 godina

U velikom broju zemalja, posebno turistički orijentisanih, je napojnica već uključena u račun. Naplaćena je kao "usluga", i u zavisnosti od zemlje iznosti između 5% i 10% od ukupne cene računa. Po zakonu je poslodavac u obavezi da tih 5%-10% u potpunosti ostavi zaposlenima i podeli na sve zaposlene.

Dušan

pre 11 godina

Bio i radio kao konobar na američkom tlu. Standardi usluge su tamo svetlosnim godinama daleko od naših. Ovde takav sistem sigurno ne prolazi ali tamo itekako ima smisla.

Dalibor

pre 11 godina

Jedno je kad se ode u jeftin restoran, kafanu ili slično, pa račun nije preterano veliki. Tada je bakšiš sasvim logična stvar, naročito ako je usluga dobra. Ali kada te oderu za uslugu koja vredi nekoliko puta manje, pa na to još treba da ostaviš proporcionalno veliki bakšiš, to mi već ide na živce. Zato uvek prednost dajem kvalitetu usluge, umesto prestižu lokala.

Da povučem paralelu sa jednim drugim poslom. Ako odem u mali autoservis, gde je vlasnik ujedno i jedini radnik i gde mi ne deru kožu sa leđa, normalno je da ostavim nešto više od traženog iznosa. Kad bih (ikada ponovo) otišao u ovlašćeni servis, naravno da me ne zanima da li vlasnik pošteno plaća radnike, pa makar im plata bila pola minimalca.

Zašto se onda jedna uslužna delatnost razlikuje od drugih? Uvek ću za uslugu porodičnog preduzeća ili mesta gde vlada takva atmosfera ostaviti bakšiš. Tamo gde je sve svedeno na čist profesionalizam i proračunat krupan kapital, neka vlasnici ekstraprofiteri uračunaju poštenu platu svojim radnicima. Menenjihovi zaposleni neće dotaći nervoznim pogledima, sami su birali gde će da rade. Kad me pitaju čime nisam zadovoljan, jednostavno odgovorim - cenom usluge.

UK-retailer

pre 11 godina

u USA je to moguce zato sto mozes "provuci" karticu. u EU vlasnik kartice MORA da ukuca PIN! U mojoj radnji kartice na potpis dobijamo samo od non-eu turista i ponekog skandinavca(ali njihove kartice su drugacije,sa slikom su i izgledaju kao licna karta)i primamo ih samo ako vlasnik ima dokaz identiteta i to je "nas rizik" - neke radnje ih uopste ne prihvataju. Ta prica da ti das karticu i oni naplate koliko hoce ne pije vodu...

michigen

pre 11 godina

zasto bi dao napojnicu,mozda sam stedeo svaki dinar od plate da bi izveo devojku najzad na rucak,zasto se automatski udje u cenu,nego da me konobar gleda molecljivo?

milos

pre 11 godina

Ne razumem zasto je izmislio tako nesto kada vec postoji jednostavnija tehnologija koja resava problem. U Pragu sam u jednom restoranu dok sam placao karticom na automatu imao i opciju da osim pina ukucam i napojnicu. Uostalom i tamo gde ne postoji ta opcija ljudi plate karticom i dodatno ostave konobaru u kesu neki euro

Zoki

pre 11 godina

U Americi je uobičajeno da se konobarima ostavlja oko 15% kao napojnica. Plate koje dobijaju su formirane oko te pretpostavke. Naravno, vas kao gosta niko ne može naterati da ostavite napojnicu, ali to se retko dešava.
Međutim, ne sećam se da sam bilo kada plaćao račun u restoranu ili baru (karticom, naravno), da nisam imao opciju da ostavim napojnicu u procentima ili dolarskom iznosu. Zato mi smisao ovog uređaja nije jasan.

Petar

pre 11 godina

@mail U ugostiteljstvu je često da se podrazumeva manja plata ali ugovorom sve napojnice ostaju radniku. Kod nas je to takođe praksa mada ne znam da li je sasvim legalno jer se time izbegava plaćanje poreza.

samo polako

pre 11 godina

Potpuno besmislen članak. Kao prvo, odnosi se samo na Ameriku, i nema bilo kakve veze sa Srbijom ili Japanom. Kao drugo, nema baš puno veze ni sa Amerikom, jer i tamo svaki račun kreditne kartice na koji se potpisujete ima rubriku za "tip" i većina Amerikanaca tu uredno unosi 15-20% tipa. U većini restorana račun za veće grupe gostiju automatski uključuje 18%. Ako neko odluči da ne doda tip kada se potpisuje (ili ukucava kod), neće ga platiti ni ovom elektronskom konzervom.

Sve u svemu, bruka od članka.

sumadinac atl

pre 11 godina

zanimljivo ali tip se vec daje preko kartica u restoranima u usa.
barovi su nesto drugo ali kad otvoris "tab" tj recku onda platis kako hoces. svi uglavnom daju tip

germanija

pre 11 godina

@(No tip for you!, 26. avgust 2012 01:51)

Genije, prvo i osnovno pravilo "don't f---- with people that handle your food".
(Nikola, 26. avgust 2012 11:12)
a u ny ima dve kafane i tri bara pa ce da ga prepoznaju

Bazinga

pre 11 godina

Mozda sam ja drugacije vaspitan ali, uvredim se ako mi klijent ponudi napojnicu i NIKADA je ne prihvatam, cak popust dajem ako je klijent normalan. AKo prica krene na prvom sastanku sa cenkanjem to samo zaobidjem. Programer sam i imam firmu koja pruza takve usluge, istina uglavnom strancima. Kelner je nesto drugo i to je posao uz koji se to ocekuje, ali doktor...

Da sam doktor, hirurg, zavrsio fakultet, NIKADA, ALI NIKADA ne bih prihvatio ni kafu, ne bi dopustio da sebe ponizim toliko! Znam neke lekare koji tako misle! Ja nisam ucio da bi zickao, vec samo ono sto radom zaradim, vise poklanjam ljudima oko sebe i ne ocekujem da meni bilo ko sta poklanja, tako i svoje dete ucim, mnogo je bolja pozicija nego da cekas da ti neko pokloni! Ne mislim nista lose pod tim, da se neko ne uvredi, to je moj princip, nisam uvek imao, a da sam cekao ne bi verovatno ni sad imao.

Da sam tu da pomognem nekom, prestrasenim ljudima, i jos da uzmem pare, NE MOGU! A o ovima sto jos otvoreno traze... nemam reci.

U Norveskoj iako placate karticom, ostavljate napojnicu tako sto vam kelner donese aparat, upise cenu a sledeci korak je da vi upisete cenu koju zelite da platite( cena + napojnica) i to ide valjda kelneru stim sto vreovatno je duzan da plati porez na to, sto je po meni OK.

popp

pre 11 godina

Nekada je u Beogradu, dok su se poslom ugostitelja bavili ozbiljni ljudi, postojalo nepisano pravilo da je svaka 3-4 tura na racun kuce - gazde. Tog principa se danas retko ko drzi. Ostavljanje napojnice mi nikada nije bio problem, ali jeste kada tu istu napojnicu ocekuje bahati kelner koga moram da vucem za uvo da bi primio porudzbinu.