Nedelja, 27.01.2013.

19:15

Novakov pehar – rekord i potvrda 'broja jedan'

Stefan Edberg, Boris Beker, privilegija je biti u društvu takvih velikana, a Novak Đoković sada je baš tu – u Melburnu je osvojio svoju šestu Gren slem titulu.

Izvor: Saša Ozmo

Novakov pehar – rekord i potvrda 'broja jedan' IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Dermendziev

pre 11 godina

@Sneza

Daleko od toga,da nasu razmenu misljenja dozivljavm kao „prepucavanje“.Neoprezno sam upotrebio taj ruzni termin(pogotovo sa damama taj termin treba izbegavati),a zbog „ prokletih 1500karaktera“(zbog kojih se mnogi cenjeni komentatori ne pojavljuju ili retko cine)neoprezno sam „pojeo“neke reci.Moja namera je bila,da preostali ucestnici foruma ne pomisle tako nesto.U Vasu iskrenost nikada nisam sumnjao(ako ste pratili moje ranije koment.,vise puta sam prizivao na povratak mnogih,posebno dama,izm. ostalih i Vas)da bi forum bio jos bolji,jos lepsi.

Kada govorim o "v.cetvorki",o tom „pocetku zagovora“ mislio sam na sadasnje aktivne u posmatranom segmentu(pocetak ozbiljne konkurencije do danas).Da bi se dokazao neki stav potrebna su dva uslova:“potrebni i dovoljni“u drugom obliku receno „ako i samo ako“,naravno i uslovi pod kojima vaze.Obicno,za dokaz,uzimamo karakteristicnie momente(tacke)-najvece i velike pobede (GS,OI,mastersi,njihovi medjusobni dueli).Po meni,svi oni cetvorica su ispunili te uslove,u zadatom vremenskom segmentu,intervalu.Uvek je bilo sumnji i bice ih(uzgred,ako Vas zaintrigira mozete pogledati moje“lepo ironicne“ komentare posle US i OI).Za sada sve je tako, dok se suprotno ne dokaze.Tema je neiscrpna,misljenja su podeljena ne samo izmedju nas vec i medju ekspertima.

T.Z.,lobiranje,posebne su teme.Neko vise,neko manje u njih veruje,neko nikako.

Bilo mi je zadovoljstvo sa Vama caskati,ako smem tako da kazem.
S postovanjem,

D.Dermendziev.

Bojan

pre 11 godina

(Dermendziev, 29. januar 2013 16:04)
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Four_(tennis)
ovo je definitivno potvrda zasto ima smisla govoriti o big_four, mada i u tom big_four ima big three koji su uzeli preko 2/3 od poslednjih 73 bitna trofeja, ili cak big two (nole i nadal) koji su uzeli preko pola.

Sneža

pre 11 godina

@ Dermendziev

Naš "dijalog", nikako nije prepucavanje. Bar ga ja ne doživljavam tako, niti kao sujetu – bilo čiju.

Moje potenciranje na individualnosti, mada je iza toga timski rad, je samo ukazivanje, da na terenu sve zavisi od jednog čoveka, ma ko on bio, a nikako da Vi ne uočavate razliku između: timskih i individualnih sportova ( zato sam i rekla da razumem Vašu fudbalsku analogiju ).
Rećiću nešto, a svi smo to uočili, vezano za prošlogodišnju "raspodelu" GS: NĐ – AO, RN – RG, RF – W i AM – USO. Na ravne časti. Zašto to spominjem, a znam, kako će biti shvaćeno???? Zbog nametnutog "istorijskog trenutka": RG: RN – 7. put ili NĐ - veliki slem; W: RF - ruši Samprasov record i vraća se na 1. mesto; USO: Lendl je tek u 5. finalu osvojio svoj 1. GS, a AM je već izgubio 4!?!?!? Pre svakog GS, kretalo je ponavljanje ovih priča, iz dana u dan, do granica neukusa. Čemu sve ovo u komentaru???? Od onih sam, koji se zalažu, da rezultati na terenu pikažu: KO je KO, nikako nekakvo, bilo kakvo i bilo čije projektovanje. POTENCIRANjE na bilo čemu, kod mene izaziva revolt, pobuđuje sumnju… i odmah mi se upale neke unutrašnje lampice. Takva sam. Zato mi i smeta "velika četvorka". Ponavljam, AM će sigurno osvajati još trofeja, ali on nije igrač za velika dela. Bar ga ja ne vidim tako, a vreme će pokazati.
Pozdrav!!!!

Bojan

pre 11 godina

(Бетелгез, 29. januar 2013 00:49)
pa nemam razloga da ne volim Noleta, simpatican je, zanimljiv, deluje kao dobar momak i na listi mi je omiljenih tenisera, ipak najvise volim Federera.

Dermendziev

pre 11 godina

@Sneza

Hvala na odgovoru.Voleo bih da se ova nasa razmena misljenja ne tumaci kao nasa prepucavanja ili moja sujeta.Naprotiv cenim konstruktivnu kriiku,vise kada je i dobronamerna.

Obrnutim redom:“sta bi bilo da je bilo“...Slazem se sa Vama(nikada ne pravdam poraze,cak i„nesretne“-u sali cesto kazem :samo verujem u ono sto je proslo,mada sam u naturi nepopr.optimista).Moj kom.mogao je i bez te fraze,mozda se mahinalno desila(ili ima veze sa stavom koji ce na kraju uslediti?).

Iskreno se nadam da ipak verujete,da pravim razlike izmedju individualnih i ekipnih sportova.Trenerski stab,ostale podrske(„cimbenici“:))i te kako su zasluzni za uspehe,znamo svi,o tome je govorio Sasa,jos mnogo eksperata,a Minsky vidi jedan od gl.kljceva Noletovog uspeha upravo u „N.s.stabu“.U neku ruku i ovde imamo ekipu,gde je individua glavni akter.Mozda je simulacija koju sam napravio bila cak i vulgarna,ali po nekada analogije mogu dati i te kako koristne rezultate.

Da,slazem se,Mari nije imao GS kada se pocelo pisati o „velikom cetvorkom“ ali nek mi svi oproste,Nole je tada imao samo 1GS.Dal je trebalo tada govoriti samo o „dvojcu bez kormilara(konkurencije)“(Feda i Rafe)?Ne.Opravdano 2+2.Znate,talenti se testiraju sa velikima(elitom).Pobedio on,dobio samo jedan set,izgubio oba,ali skupo prodao svoju kozu.Kvalitet se prepoznao,stofa je bilo,rodila se jaka konkurencija(bas ova„4-ka“),pocelo se pisati.

Iskreno zelim da svaki Vas komentar ugleda svetlost dana,bude objavljen!

Pozd.!

Бетелгез

pre 11 godina

@Саша
Никако нисам желео да умањим његов успех, него о тој теми је причао и сам Лендл помињући и свој пример како је лакше освајати титуле против слабије рангираних тенисера.Надам се да ћете у будућности наћи простора и времена да изнесете ваше мишљење.
@Бојан
Нема проблема, одавно сам огуглао на ваше коментаре.Шалу на страну, ви сте један од ретких који навија за Федерера, али не зато што мрзи Нолета.
Поздрав!

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Vukašin
Mislim da Mari može još da napreduje, naročito na drugom servisu. Takođe, on tek odnedavno pokušava da igra nešto agresivnije, posebno forhendom, i treba vremena da se sve to lepo slegne. Mentalno je napravio ogroman pomak, nije stena kao Novak, ali napredak se vidi.

@Бетелгез
To je prilično kompleksna tema, bilo bi neozbiljno da pokušamo da je obrađujemo na ovako malom prostoru. Zavisi od ugla gledanja, ali moj generalni stav jeste da ničije titule ne treba nipodaštavati – Federer sve što je osvojio, osvojio je pošteno.

@aco
Moje je mišljenje da ono što Novak nipošto ne sme da uradi jeste da bilo šta menja. Svi ćemo se saglasiti da mu i ovako ide odlično. Za titulu na Rolan Garosu potrebno je da se poklope neke stvari, da Novak ima malo sreće i da maksimalno počinje najvažnije mečeve, što mislim i nadam se da će biti slučaj posle ovog finala.

Vidim da su dve teme uvek aktuelne – pojam „velike četvorke“ sa Marijem i Federerova konkurencija pre Nadala, Đokovića i Marija. Možda bi te dve teme mogle da budu predmet nekih od budućih tekstova?

Hvala svima na plodnoj diskusiji, sve najbolje!

Bojan

pre 11 godina

(, 28. januar 2013 15:10)
znam da je pitanje bilo namenjeno Sasi, ali nadam se da nije problem sto sam se ubacio :)
u svakom slucaju, makar i subjektivno, zasto je Nadal na sljaci imao jacu konkurenciju od Federera pre 2008. Zasto je OK umanjivati Federerove titule protiv Rodika na betonu i travi, a nije ok umanjivati Nadalove titule protiv Federera na sljaci. Federer je dominirao protiv Rodika na ove dve podloge podjednako kao sto je Nadal dominirao protiv Federera na sljaci (pa cak i protiv Noleta) sto bi impliciralo da Nadal tokom 9 godina nije imao konkurenciju na sljaci.
(Ludi Milojko, 28. januar 2013 15:41)
to sto Rodik nije mogao da pobedi Federera ne znaci da je Rodik bio los igrac na travi. I Nole i Federer protiv Nadala na sljaci gube 12-2, pa ne bih rekao da su losi sljakasi, jednostavno je Nadal bolji.
i sto tako reagujete za tvrdnju da je Endi bolji od Noleta na travi (na betonu a narocito sljaci to sigurno nije). Ne tvrdim da je bolji teniser, Nole je kompletniji definitivno, sa osnovne linije u duzim razmenama bi uvek dobijao poene (naravno u svom vrhu 2003-5, nisi u pravu u svojim navodima za kasnije), ali na Vimbldonu to ne bi bila tolika prednost i presudjivala bi igra na mrezi na kojoj se Rodik bolje snalazio, mada ovo poslednje finale pokazuje znacajan napredak Noleta na tom planu i ako bude jos nekoliko puta uspeo da odigra takve meceve promenicu misljenje, ili ako osvoji jos jedan Vimbldon.

Vojislav YVR_BGD

pre 11 godina

Hvala Gospodinu Ozmu na lepoj analizi.
MOzda bih mogao da dodam par opaski.
Slazem se da je servis bio to sto je okarakterisalo ovaj mec. Novak nije izgubio ni jedan. Njegov prvi servis je Gospodin Ozmo vrlo lepo analizirao. Ja bih voleo da malo popricamo o Novakobom drugom servisu. Ako ste prometili njegov kik drugi servis je zadavao muke Endiju jer nikako nije mogao (u vecini slucajeva) da ga napadne. Endi ceka Novakov drugi servis tako da ga kupi visoko, iznad ramena, mora da skoci da ga udari, za razliku od Nadala koji se povuce jos vise nazad i hvata ga kad loptica pocne da pada. NI jedan ni drugi nisu uspesni u riternu drugog servisa. Novak je imao 66% uspesnosti posle drugog servisa, a to je prilichno....
Jos jedna stvar koja je interesantna, i govori o stanju duha dvojice finalaista ovogodisnjeg AO; Endi je izabrao da prima servis posle bacanja novchica na pocetku mecha! Znam da ce ce mnogi narogusiti, ali za mene je on jedan veliki i vrlo uspesni "pusher" i nista vise. On to odlichno radi ali ce uvek gubiti od choveka koji sve to radi malo bolje i jos ... Novak je kompletan teniser koji zna da se brani i da napada ali o tome su drugi vec dovooljno napisali...
Pozdrav svim teniserima i ljubiteljima gospodske igre (gentleman's game) iz Vankuvera.

Jova

pre 11 godina

I.b., hvala.

Na moju nesreću ( ili sreću, kako se uzme ) engleski ne znam dovoljno da bih posijećivala strane sajtove. Maca sam vidjela ( u ponovljenom snimku, negdije kasnije uveče ), ne baš i dobro razumjela ali govor tijela .. čovijek se naprosto topio, što mi je baš drago. Tu me više oduševilo Novakovo ponašanje i reakcije na dreku navijača, morali su vikati da se šta čuje ali izgleda da to nije smetalo nijednom od njih. Simpatično.

Mene ustvari zanima da li su Novaka, barem sada, bezrezervno prihvatili kao najboljeg. I dosad je igrama a i bodovima dokazivao to ali uvijek je negdje u pozadini čučala sumnja i potreba da se stalno dokazuje. Pretpostavljam da je sad, poslije ZT u Londonu i ovdije u Australiji bar korak bliže tome da se može opustiti i samo igrati. Može to Novak i bez dozvole i potvrde ali ipak je lakše ako imaš podršku. Federer je u svoje vrijeme imao bezrezervnu, Nadal čini mi se isto tako, čak se i »grešni« Mari trpa gdje treba i ne treba ( mislim da mu to više odmaže nego pomaže, inače mi je diječko simpatičan i nekako drag ) jedino je Novak morao kroz »pustinju i prašumu«.

Previše dužim, ali ipak dva pitanja: DD nam se naljutio? Naša Jelena?, ako je i samo aber, lijep je.


Pozdrav

miladin silni

pre 11 godina

sasin rezime o ovoj teniskoj istoriji je najobjektivniji.Volimo Novaka jer nam pruža radost,a teško gledamo svih onih 4-5 sati,kao da se poradjamo.U tome i leži draž Njegovog tenisa,jedno je sigurno "VELIKI JE VELIKI I KAD SPAVA" protivnici neka razmišljaju! šta ćeš M,F,N ?????

Inspector Bloch

pre 11 godina

Postovana Jovo, ne znam da li ce nam moderatori,dozvoliti prepisku, ali ja VaM u svakom slucaju odgovaram na pitanje. Zato smo i ovde!
Ako niste odgledali, poslednji Vilanderov prilog Mats'point ODGLEDAJTE obavezno! Npravljen je , pa, kao da smo ga mi pravili: posebno KRAJ- hiperbole/ dao Bog pa sto da ih ne koristimo?/ o Novak iz usta Vilandera su, za mene kao melem na ranu! No, ovog puta je to bilo iskreno, sto samo pojacava utisak. Po meni, najlepsi, najspontaniji inervju/prilog je sa ESPN-a, potrazite na YT. Nas Novak je, da upotrebim ruznu metaforu prvo, kao kuga..ne volis je a ona postoji! Ali nas Novak je isto..i ljubav, cak i kada je neces TU je, nudi se! A, ima i aber, o izostanku Jelene, ALI samo aber: blagoslovena sa maleckim sincicem!

Toliko od mene, i pozdrav, uz nepitanje'DD gde si', nego DD javi se, odljuti se ...pobogu!

Uzdravlje,

Katarina

pre 11 godina

@ Bojan, 28. januar 2013 13:33
Rodik je bolji teniser od Djokovića možda samo u nekom paralelnom univerzumu u koji ti imaš uvid i nigde više. Taj Rodik bi svoja 4 finala na Wimbledon-u danas menjao za tu jednu titulu Novaka Đokovića.
Ništa bolje od priloga "jakoj" konkurenciji nisi mogao da napišeš nego izvlačenje Rodika.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Bojane,
ajde molim te nemoj više da braniš Federera, malo si zastranio pa pišeš baš svašta.

"Sto se tice Rodika, jesu 4 titule osvojene protiv njega, ali do 4 se doslo preko njega na vimbldonu, koji je na tom turniru bolji igrac nego sto je nole, a nole je opet uzeo vimbldon"

Rodik nigde i nikako i ni u kojoj varijanti nije bolji igrač od Noleta. Imao je bolji servis. Uspevao je baš u periodu slabe konkurencije da bude br 1 i da dođe do 1/2 f i finala Wimbledona, a onda su ga sa tog Wimbledona u njegovim zlatnim igračkim godinama izbacivali redom 18to godišnji Mari, pa Gaske, pa Tipsarevic, pa Lu. Sve same teniske veličine i specijalisti za travu Wimbledona.
Rodik ima jedan blistavi momenat na Wimbledonu, finale 2009. I kad je pri dodeli pehara nakon 16-14 u petom setu 2009, kad je Federer držao govor i rekao "Žao mi je Endija, znam kako se osećaš" dobacio "Ne, ne znaš ti imaš 6 ovih, a ja sam hteo samo jedan"
Veliko rivalstvo Federera i Rodika i međusobni skor od 21-3 u periodu dominacije Federera uz Rodikove teniske kvalitete najbolje govore o konkurenciji u tom periodu.

Бетелгез

pre 11 godina

@Бојан
Нисам питао вас него Сашу.Ваше мишљење као и своје сврставам у субјективне, мада несвесно ваш коментар потврђује да је тренутно најјача конкуренција у тенису.Поздрав!



pre 11 godina

@
    ,     ,       .               .
!

Bojan

pre 11 godina

(Бетелгез, 28. januar 2013 10:22)
da li cemo da umanjujemo i Samprasove titule koje je 4 komada osvojio bez da je na celom turniru igrao protiv nekoga iz top 10.
jednostavno tenis nije uvek bio isti i bilo je dosta igraca koji su konstanta samo na pojedinim turnirima (recimo burguera na rgu), epizodisti (safin, imao je covek 4-5 serija u karijeri) i nikada se nije desavalo da se ista lica iznova i iznova igraju u finalima turnira. od poslednjih 20 slemova sem velike cetvorke videli smo 2 puta soderlinga u finalu, jednom congu, del potra i berdiha.
Sto se tice Rodika, jesu 4 titule osvojene protiv njega, ali do 4 se doslo preko njega na vimbldonu, koji je na tom turniru bolji igrac nego sto je nole, a nole je opet uzeo vimbldon. Jednostavno Federer je bio premocan na londonskoj travi, cak je i sada sa 31 godinom jedan od glavnih favorita.
btw, sto je sezona sljake pre 2008 imala jacu konkurenciju od ostatka sezone? na isti nacin se moze umanjivati nadalova konkurencija do 2011 na sljaci kao sto se federerova na ostalim podlogama umanjuje do 2008.

Sneža

pre 11 godina

@ Dermendziev

Sve vreme sam bila tu, ali iz meni nepoznatih razloga, komentari mi nisu objavljivani.
Da, Marej je godinama u vrhu. "Velika četvorka" je proglašena, a da Endi nije imao nikakav stvarni rezultat (GS, zlato sa OI, a i to je, po mom mišljenju, osvojio pod vrlo, vrlo čudnim okolnostima). Samo pobeđivanje RF, RN ili Noleta, nedovoljno je za bilo kakvo svrstavanje. I drugi su ih pobeđivali. Vidna je promena, od kada je Lendl u Endijevom timu – slažem se. Pitanje je: koliko još Endi može da se menja? Mišljenja sam: ne mnogo. Ne sumnjam: pobeđivaće, osvojaće još turnira. Kada i koliko – videćemo. Endi mi je, simpatičan ( smušen, nekako trapav, …), ali… I da ne zaboravimo: Endi i Nole su vršnjaci!!!!
Razumela sam Vašu fudbalsku analogiju - tad je jedino i vredelo gledati fudbal na ovim prostorima – ali mi ovde govorimo o INDIVIDUALNOM sportu. Endi ima više od Conge, ali mnogo, mnogo manje od gorepomenute trojice.
Ne volim:" šta bi bilo kad bi bilo" i "da nije bilo to - bilo bi ovo"… To su izgovori. Istorija, sama bira, ko će u nju ući, nikako novinari, komentatori… grupe.
Pozdrav!!!

Vukašin

pre 11 godina

Posle nestvarne 2011. godine, za Novaka je usledila izuzetno teška 2012. godina, pre svega na mentalnom planu. Novak se našao u novoj situaciji, morao se nositi sa mnogo većim pritiskom nego prethodne godine. Zbog tog pitiska je gubio važne mečeve u kojima je igrački bio bolji, ili ravnopravan. Najčešće bi poklekao pri kraju seta. Preokret se dogodio na završnom Mastersu u Londonu, gde je Federeru, a i celoj javnosti pokazao ko je najbolji teniser na svetu.
Jučerašnji meč smatram najvažnijim u Novakovoj karijeri, pobedio je pre svega sebe, a tek onda Mareja.
Novak je previše stegnuto ulazio u mečeve protiv Škota, na poslednja 4 duela gubio je 1. set, 3 puta je uspeo da preokrene, na USO nije imao snage i koncentracije.
Ovom pobedom izbacio je svaku sumnju iz sebe, a i Mareju jasno stavio do znanja ko će biti budući višegodišnji br. 1.
Ostao je još samo 1 izazov: RG i Rafael Nadal.

Pitanje za Sašu: Može li Marej još igrački i mentalno napredovati, ili je ovo što je pokazao na AO maksimum koji je iz njega izvukao Lendl?

Pozdrav!

Nikola

pre 11 godina

Samo par dodataka na standardno dobru Sašinu analizu...Čini mi se da još dobar broj nas nije svestan da je samopuzdanje koje je Novak stekao antologijske 2011. prosto tako ugravirano u njega da niko i nikad neće moći da mu ga oduzme...pa ni on sam.Jedan od boljih primera u prilog tome je prototip taktike začet na završnom londonskom mastersu koji je genijalno razvijen u ovom finalu,a taktika je smišljena isključivo za Endija!Radi se naravno o natprosečnom broju izlazaka na mrežu.Tako odmerenih i surovo evikasnih.Poređenja radi,Federer je u 1/2 finalu protiv Endija izašao na mrežu isto puta koliko i Novak u finalu ali sa 20% MANJE uspešnosti!!...a odigrao je set više!Zatim,činjenica koju sam već pomenuo pre finala da bi mogla napraviti razliku...napravila je.Reč je o ogromnoj razlici u kvalitetu drugog servisa.Ako na ove igračke segmente dodamo i već papagajski ponavljanu razliku u mentalnoj snazi,dolazimo do trenutnog stanja stvari...Pa i sam Endi je u prvom intervjuu posle osvajanja US Opena(Gregu Rusedskom) rekao da je glavni razlog za tu pobedu bio-VETAR!...dečko je savršeno svestan da još mora proći vremena da bi bio na Novakovom nivou(ako ikad bude).Ali onda dobije 'po ušima' od Ivana Ledenog koji poslednjih 6 meseci i kad je pitan i kad nije izjavljuje da je Endi najbolji igrač na turu!Blagokarakterni Škot je uspeo da se otme iz maminog zagrljaja...da li će uspeti da pobegne iz kandži osobenog Čeha?Pa Novak je,između ostalog,odsekao nokat po imenu Tod Martin!...Pozz

Žeks

pre 11 godina

Saša kao i obično odlična analiza. Većina ovde kaže malo prestroga, što je možda i tačno, ali je ipak realna. Odavno pratim sve komentare mrzi me da pišem iako dugo pratim tenis od vremena Vilandera, Bekera i društva, a i igrao sam po malo. Slažem se sa komentarom @ Sablasnog. Ja to kažem malo drugačije, kao da im daje infuziju pa se protivnici vrate podivljaju i ozbiljno ga ugroze. Koliko je samo puta Nadala tako "spašavao". Ako obezbedi da mu teniseri dolaze na mečeve sa velikim strahom, kao što je uradio Federer onda narednih godina nema zime. U svakom slučaju hvala Nole za sve što si nam pružio i da sada.
Pozdrav svima

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Ono što je već bilo vidljivo sredinom prošle sezone, a pogotovo se iskristarisalo u Aziji, je poboljšanje Noletovog servisa. Nekako je taj servis izostajao baš u finalnim mečevima sredinom i krajem prošle sezone, ali je juče bio odličan i to protiv jednog od najboljih reternera u današnjem tenisu. Mislim da je početak meča bio slabiji za Novaka i da ga je u tom periodu igre samo servis držao u egalu tj. Mari je osvajao više poena kad je poen počeo da se igra. Kao posledica dobrog servisa je i tako dobra statistika poena osvojenih na mreži. Ono što mislim da je juče izdvojilo Noleta od Marija kad je servis u pitanju je mnogo bolji drugi servis. Drugi servis je juče bio čvrst, bez oscilacija, sa mnogo varijacija na temu i tokom celog meča je davao Mariju vrlo malo šansi za napad, a prilično često se dešavalo i da osvoji lagan poen, bez igre, nakon drugog servisa. U prilog tome i 66% osvojenih poena na drugi servis, što je statistički podatak (uz poene osvojene na mreži) koji odskače u odnosu na njihove prethodne mečeve.
Drugi element igre koji je rešio meč je Noletova upornost i istrajnost, da iako krajem prvog i početkom drugog seta nije mogao da nađe teren, nastavi sa svojom kontrolisanom agresivnošću i visokim tempom udaraca sa osnovne linije. To je na kraju i slomilo protivnika i uz probleme koje je Mari imao dovelo do prilično rutinski dobijenog 3. i 4. seta.
Sada sledi napad na RG.

Бетелгез

pre 11 godina

Свака част Нолету на новом ГС-у и да ове године не буде сам, барем још један да му прави друштво.Мислим да сам скроман.
Ја бих о конкуренцији, ако ми дозволите.
Гледам Федерерове трофеје и приметио сам следеће.Четри ГС титуле против играча који нису у топ 10 (Филипусис 48, Сафин 86, Багдатис 54 и Содерлинг 25), а такође 4 ГС титуле против Родика(као када би Ноле освајао ГС-е против Бердиха).Не желим да ниподаштавам, али и сам Родик, када је био 2. играч света, признао је да Федерера може да бије само мотком.Морам признати и да је Ноле имао среће када је освојио прву титулу пошто је играо са Цонгом који је тада био 38., али за све остале морао је рударски да се избори.Надал је прву своју титулу освојио против Пуерте (37.), када је ту пробио лед после је и њему било лакше.Највећи мученик је Мареј, који очигледно нема среће, у финалима је играо само са великом тројком, можда му је ветар на УСО-у неки вид среће.Не желим да оспорим Федерера, титуле од 2008. па до сада потврђују његов квалитет, али мишљења сам да је ипак до 2008. конкуренција била доста слабија него сада, изузев сезоне шљаке где је Надал почео да господари од 2005.
Можда грешим, можда сам субјективан и због тога ме интересује Ваше мишљење Саша, као најобјективнијег Нолетовог навијача.
Поздрав!

Jedan s brda

pre 11 godina

@Mikele: nakon krace pretrage u Google-u:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Grand_Slam_men%27s_singles_champions#Most_Grand_Slam_singles_titles_.285_or_more.29

Tu vidimo da vec ove godine Nole moze da se izjednaci sa Mekinroom i
Vilanderom (ha !) koji imaju 7 titula a ako osvoji jos dva Gren Slem turnira (sto nije nimalo nerealno) cak i sa Konorsom, Lendlom i Agasijem koji imaju po 8 !

Mislim da to pokazuje velicinu i znacaj Noletovih uspeha i cinjenicu da je sto se tice globalnog uspeha i slave vec sada daleko najuspesniji srpski sportista svih vremena. Divcu svaka cast ali njegova slava i popularnost je "ogranicena" na SAD i Srbiju (u ostatku sveta kosarka se prati kako gde), a stvarni uspesi vezani "samo" za nasu reprezentaciju (u NBA max. finale Zapadne konferencije).

Srbenda

pre 11 godina

Nole je pored vaterpolista jedina svetla tačka našeg sporta, možda čak i najsvetlija. Odbojkaši i košarkaši još tu i tamo, rukometaši nedefinisani a o fudbalerima samo jedno veliko " no comment".

Dermendziev

pre 11 godina

@(Sneža, 27. januar 2013 22:34)

Zadovoljstvo mi je sto se "ponovo vracate".Drag mi je nacin na koji razmisljate(dame su po pravilu pragmaticnije).U mnogim stvarima slazem se sa Vama(pogotovo o euforiji),u nekim ne( "...znamo od kuda to dolazi").Dva puta glasam za Vas komentar:regularno i javno,zbog originalnog razmisljanja.

Pominjete Potra i Tsongu,ja cu dodati Anu i Jelenu respektivno,simultano,mozda cu "Jelenomrzci"razocarati,od kud Tsonga i Jelena u istom kosu(ofanzivac i "najdosadnija prebacivacica").Da gospodo,ali Jelena i Tsonga su bili blizu osvajanju GS titule,to nije moj to su cinjenice.Pomenuto cetvoro,po meni ne nemogu u istom kosu sa Mariem.Pomenuto cetvoro kad je doslo do nekog njihovog maksimuma,stalo je,"nije zelelo" savrsenstvo,tj "usavrsavanje",ili je pogresno radilo.Na svu srecu Tsonga se sa Rasidom malo trgao.

Citajuci izmedju redova,Vi ste takodje u grupi za koje postoji "velika trojka".Ok.cenim Vase misljenje.Ja kazem da je Endi clan velike cetvorke(godinama je u Top 4,osvajac GS titule,sto nije slucaj sa Potrom,iako ima 1GS).Necu da Vas zamaram sa fudbalskom analogijom,ali za muskarce:Dinamo je imao mnogo manje titula od Hajduka,Partizana,Zvezde,a uvek je bio clan "vel. cetvorke".

Zamislimo na trenutak da je Endi juce dobio Novaka,sta bi dalje bilo.Endi je kompletan igrac,bolji sa Lendlom,pobedjivao Nadala,Feda, i ha,ha,koliko samo puta,pa i Noleta.Igrom,Novaku je najslicniji, buduci je njegov najtezi protivnik i pored Noletove ere.

Poz.!

Zagreb

pre 11 godina

Nole kralju nije bilo u pitanju tko će dobit! Cijela HR te gleda te uz tebe smo! Ti si prvo čovjek a onda Srbin i zato te voli cijela HR! Samo tako dalje!

Milan Nis

pre 11 godina

o Bože, kakav mentalitet...država "treba" da da nesto. mozes li ti ista sam da napravis?
(J.F.Kennedy, 28. januar 2013 02:42)

Da,drzava bi trebalo da da sansu,odnosno izgradi infrastrukturu,da bi neko trenirao i imao sansu i kroz razne programe KAO STO JE NAKADA BILO BESPLATNO U SKOLAMA,aktivira sto veci broj dece,a onda se izrodi neko "cudo" od deteta,koje nema sansu,jer nema para.
Ja sam u skoli trenirao rukomet BESPLATNO sa ogromnim entuzijazmom mog nastavnika,a moja generacija je dala trojicu VRHUNSKIH igraca,koji su karijeru nastavili u najboljim klubovima evrope u to vreme.

srbin

pre 11 godina

To Nole Srbendo.Pokazi ko si i sta si.Svaka tebi cast sto igras za svoju Drzavu,drugi bi sigurno otisli da igraju za neku bolju drzavu,dok nas Nole ne...Ma njega bi Nemci zlatom placali samo da igra za njih bio bi istog momenta Nemac.

milojko

pre 11 godina

Ni sta dodati ni oduzeti...Jednostavno uzivam sto sam Srbin i sto imamo Novaka. Kad vidim Kineza ili Indijku sa srpskom zastavom u hodnicima teniskog hrama u Melburnu...Uzivam ! Hvala ti Novace za jos jedan trofej, za dve ponosne nedelje i da si nam ziv i zdrav mnogo godina.

DraganC

pre 11 godina

Sasa, ti si car! Zaista je uzivanje citati tvoju analizu! Sve, ali bas sve sto sam mislio i sto sam i sam zamjerao u Novakovoj danasnjoj igri si primijetio, objasnio, a i sugerisao stabu novaka Djokovica! p.s. rece mi skoro prijatelj da te poznaje i da si oduvijek bio veliki fan sporta uopste, od fudbala preko kosarke i svih ostalih sportova. Samo naprijed!

J.F.Kennedy

pre 11 godina

Lepo Nole što si pobedio, ali ujedno i jadno kad pomislim šta li je tebi ova drzava dala da bi se tobom hvalila na sva usta? Mene bi bilo sramota da se hvalim tuđim uspehom i to uspehom čoveka kome sam mogao dati a nisam.
(Zoran M., 27. januar 2013 20:03)

o Bože, kakav mentalitet...država "treba" da da nesto. mozes li ti ista sam da napravis?

Gorjana Radulovic

pre 11 godina

Cestitke Noletu. Ulepsava nam dane u ledenoj Kanadi. Bravo, jos jedan trofej, treci u nizu na AO. Sta lepse je moglo da se ocekuje na Sv. Savu.
Izvrstan komentar (kao i obicno), sa malo kritike. Verovatno je stamparska greska, ali je Murray imao 7 asova, spram Noletovih 8. (gorjana)

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Posmatrač
Nisam saglasan da sam, kao što ste rekli, „pomešao kvalitet sa dramatikom“.

U prva dva i po seta loptice su retko kada završavale blizu linija i na jednoj i na drugoj strani, i po dužini i po širini. Intenzitet razmena sa osnovne linije ne može ni da se poredi sa prošlogodišnjim polufinalnim mečom njih dvojice u Melburnu, zato nema mnogo neiznuđenih grešaka koje bismo možda mogli da svrstamo pod iznuđene, kao što je to prošle godine bio slučaj. Možete li da se setite nekog ’pasinga’ iz ’nemoguće’ pozicije, tako karakterističnih za njih dvojicu? Teško. jer ih je bilo vrlo malo. Takođe, u veliko broju slučajeva razmene su se završavale ranije nego inače u njihovim mečevima, upravo zato što su pravili atipične greške.

Dalje, Novak i Endi imaju dva najbolja riterna na svetu, a danas smo videli previše grešaka ili nesigurnosti u tom udarcu, čak i posle slabih drugih servisa rivala. Eto, samo neki aspekti od mnoštva, i za mene važi ograničenje u karakterima :) Takođe, mislim da je pogrešno Đokovića i Marija nazivati „razaračima“. Njihove igra bazira se na tehnici, osećaju za lopticu, teniskoj inteligenciji, brzini i elastičnosti, a znatno manje na snazi.

Poštujem Vaše mišljenje i hvala Vam na doprinosu. Hvala i ostalima na sugestijama, kritikama i pohvalama, bile su ovo dve lude nedelje. Toliko od mene, sve najbolje!

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Nole, sinko, hvala ti sto si mi ulepsao dan...nedelju...mesec...godinu...
deceniju...vek...milenijum. Da nije bilo tebe, zaboravio bih kako izgleda biti ljudsko bice.

U svakom Srbinu cuci jedan mali Novak, i ceka da mu vlasnik pruzi sansu.

Hocemo li, Srbijo?

Иван

pre 11 godina

Баш тако: одбрана првог места, титула и рекорд.
Јер, поглед у будућност каже да је, што се тиче првог места, Ђоковић вероватно одрадио овим тријумфом велики део посла за најмање годину дана. Има он пуно поена да брани до краја 2013, али и те како има где и да их стиче, поготово ако се урачуна да Федерер више неће учествовати на сваком мастерсу. Укратко, може да игра много растерећеније у наставку сезоне, док ће под притиском бити Мари и Надал (ако се врати). Ето, следи америчка пролећна мастерс серија на харду: у одсуству Федерера са бар једног од та 2 турнира а Надала можда и са оба, то је прилика за повећање предности. Потом долази шљака, где Роџер опет неће превише форсирати (његов циљ је Вимблдон), Надал нема много шта да освоји, док је Мари на тој подлози слабији, па Ноле има прилику да се још више "одлепи". Најзад, на трави и бржем бетону под кудикамо већим оптерећењем биће Швајцарац и Шкот, који бране велики број поена, а за петама ће им бити Надал који не брани ништа. Дакле, трећа сезона заредом на месту број један после Мелбурна делује врло реално. Уз нове рекорде и титуле, наравно.

Volejem protivu otmičara

pre 11 godina

Još jedan veliki trijumf. Nije mi jasno čemu nesigurnost i stegnutost u prvoj polovini meča, postaje tradicija da gubi prvi set a posle se "iznervira". Kad pusti ruku i ne misli previše o rezultatu + "igra mu se" s lopticom, pruža monster- partije kao protiv Herisona i Ferera. Mnogo me raduje statistika na mreži (35 od 41 ili slično?) ali ubeđen sam da je mogao još više poena da završi pravovremenim jurišom na mrežu- nekako se vidi kad će Marijev odbrambeni udarac da bude malo sporiji i viši. Bilo bi dobro da u početnim kolima isprobava takve ofanzivne varijante, dobar tajming je nekad pola voleja. U servisu je danas imao bolju statistiku od Endija, a malo je bilo velikih riterna.

Srdjan

pre 11 godina

Marej je odigrao najbolji mec u zivotu i prvi set je bio vrhunac njegove dosadasnje karijere protiv spremnog i motivisanog sampiona. Pravi odnos snaga se video u 3. i 4. setu. Novace zelimo ti dobro zdravlje!
Zahvalna Srbija.

Milos

pre 11 godina

Sada je sasvim jasno da počinje era Novaka Djokovića u svetu tenisa!Imali smo Federerovu i Rafinu eru koje su prošlost!Želim mu samo dobro zdravlje pa ćemo za četriri-pet godina svoditi račune i videti ko je od njih trojice najveći jer ima više kriterijuma za ovu računicu!Kako je godinu počeo odbranom titule na AO za očekivati da će svu snagu usmeriti ka Rolan Garosui i to je ljudski!Ne mislim da će povratak Rafe Nadala nešto posebno promeniti i ja mu želim uspešan povratak ali će se stvar rešavati u mečevima sa Marijem i Federerom!Sve ostalo će biti na nivou lošeg dana!Do tridesete godine Novak ima šanse da dodatno pomeri granice koje je postavio Federer.Mislim da ima odlične šanse da postane najbolji teniser svih vremena što svi priželjkujemo!Napred Nole!

GARO

pre 11 godina

evo mene prije svega cestitke novaku koji je samljeo sve svoje protivnike sem wawrinke ali je i to prosao zasluzeno,strasna dominacija fereru je ogadio tenis wawrinku bacio u depro a mareya psihicki slomio i nadigrao,jedva cekam povratak RAFE NADALA nadam se onog pravog pa da vidimo ko je najbolji i ko ce biti u buducnosti .... pozdrav portalu b92 koji je najbolji na balkanu :-)))

Posmatrač

pre 11 godina

Navikao sam na bolje komentare od ovog autora. Mislim da je nepotrebno oštar kritičar u odnosu na oba finalista, naročito u odnosu na pobednika. Naime, mislim da su igrali obojca veoma dobro ali zbog sudara dva stila koji nisu dijametralno suprotni (mada su smatram veoma različiti) izostali su poeni karakteristični za sudar veoma različitih protivnika. Skrećem pažnju da Novak i Marej razmenjuju naizgled jednostavne udarce (koji prosečnom nervoznom posmatraču mogu da izgledaju i kao dosadni) koji su zapravo prvo razorni a drugo tako visoko tehnički obrađeni da odaju utisak "običnosti". U stvarnosti je reč o užasno teškim udarcima koje razmenjuju dva najpokretljivija tenisera današnjice, kod njih sve često izgleda prostim i običnim. Autor teksta je pao u tu zamku, nije video sudar dva u suštini razarača od kojih je Novak jednostavno razorniji, što je meč pokazao. Nije isključeno da če ovo finale pasti u zaborav ali samo zato što je dobilo epilog koji se naslutio već na samoj polovini susreta. Pamte se samo do kraja neizvesni mečevi. Međuti, kvalitet finala je bio na jako visokom nivou teniske tehnike i atletike što je komentator Sašinog kalibra morao da primeti. Mislim da je današnjim tekstom malo pomešao kvalitet sa dramatikom jer, ako izostane dramatika ne znači da je izostao kvalitet. Današnje finale nije bilo spektakularno samo zato što se pobednik znao znatno pre iskorišćene prve meč lopte.

za sve antiprotivne

pre 11 godina

Iako Novak kao profesionalac, da bi bio ono sto jeste, a to je broj 1, nalazi vreme za neke druge ljude. Cesto se na forumima proziva za neplacanje poreza u Srbiji ( da plati, taj bi novac samo otisao u dzepove nasih alavih politicara i njihovih tajkuna) ovako...Novak sam odlucuje gde i kako ce nocac otici. Za sve koje zanima, evo malo vise informacija:
http://novakdjokovicfoundation.org/news/
I nadam se da nece se naci oni koji ce reci: malo je. Jer nije!

sasa jokic

pre 11 godina

Adrenalin je odradio svoje, obojica su usli stegnuti u mec. U oar navrata Nole je tesko dolazio do daha (posledica stresa) noge nisu slusale, i zato je stalno kasnio na loptu, lose se namestao za udarce.
Ni Endi nije bio bolji, ali nekako je lakse braniti se, manje se gresi. Nole je imao pet neiskoriscenih brejk sansi, i to ga je na kraju kostalo prvog seta.
Medjutim kao sto smo znali, bilo je pitanje kada ce adrenalin pasti, i kada ce se strasti smiriti.
A onda.....sledi ono sto sam uvek tvrdio, Marej ne moze da parira Noletu mentalno, na tri dobijena sanse su uvek na Noletovoj strani, i to ke bio slucaj i danas.
Morace Marej da se pomeri sa cinjenicom da je na zalost vrsnjak sa najboljim teniserom na svetu!

daevon

pre 11 godina

Bravo Novak. Svima nama bude drago kada vidimo da i neko odavde može da se vine u takve visine. Čak i Hrvati mogu sa ponosom reći "on je naš sused".

Beograđanka

pre 11 godina

Sve čestitke Novaku! Sjajan meč, zaista. Nadam se da će nastaviti sa odličnim rezultatima i da će oboriti još mnogo rekorda u budućnosti. Naravno, posebno mi je drago što predstavlja Srbiju u pozitivnom svetlu. :)

Pozdrav svima.

Srpski Mudrinjo

pre 11 godina

Varijacije koje igra Nole to jest nacin na koji miksuje igru od servisa pa do promene ritma i do izlazaka na mrezu mnogo otezajva citanje igre pa samim tim i priprema meca protiv njega je otezana.pa i ako procitas igru treba biti dovoljno brz i to sprovesti.inace protiv Mareja je to pogotovo vazno jer je danas pokusao defanzivom da iznenadi Noleta jer je verovatno ocekivao da ce Nole prithskati i napadati pa se samim tim i vise izmoriti.Poznato je da agresija vise umara nego hladna i proracunata defanziva.ipak Nole je imao plan i bilo je samo pitanje vremena kad ce poceti da ga sprovodi onako kako treba.

pokvaren

pre 11 godina

Iz Skopjla sam i gledam u petak hrvatsku-dansku i normalno navijam za Dansku.Na poluvremenu rekoh da ne budem pokvaren ,neka pobede hrvati pa i nek budu sampioni samo da Nole osvoji Melburn.Hrvati izgubise a Nole osvojio OZI-OPEN.Sad mi je duplo bolje ali ne znam dali sam opet pokvaren

Nenad PVO

pre 11 godina

Bravo, Nole majstore.
Izuzetno vazna pobeda iz vise razloga.Ocigledno svog najveceg konkurenta Novak je pobedio uzastopno tri puta i pokazao mu ko je gazda u svetskom tenisu.
Druga vazna stvar sto je osvajanjem AO stekao uslov da uz normalnu igru u nastavku sezone zadrzi prvo mesto 2013 godine.
Sasa, posle pobede u finalu AO, mislim da nije bio trenutak za ovako hladnu i strogu analizu najvaznijeg meca na turniru. Svako finale GS je prica za sebe a pobeda u njemu potire sve greske u mecu.

Danasnji prvi set je bio obostrano izuzetno slab. Marej ga je dobio prosecnom igrom. Bolje je drzao loptu u poenima ali bez agresivnosti i inicijative.Marej je cak i nalosije servirao bas u prvom setu. Novak je u taj brejku poklonio cetiri mini brejka i tu je set otisao.

Drugi set je bio slican i Marej je verovatno pomislio da mu je prosecna igra bez agresivnosti dovoljna za pobedu. I to je osnovna Marijeva greska.
Novak je pred kraj drugog seta poceo da hvata ritam,udarci su nu postali konstantniji, poceo je da povezuje po3-4 cvrsca udarca a greske je smanjio na normalu.Dobio je nekoliko duzih snaznih razmena i jasno poslao poruku Endiju da je doslo do preokreta. Pogotovo je to bilo uocljivo u taj brejku.
U trecem setu Novak je pritiskao Marijev servis, ali je Endi uz dosta srece prva tri svoja servis gema uspevao da sacuva. Cetvrti nije mogao,narocito je bio vazan prvi poen u tom gemu (36 razmena) koji je konacno prelomio i ceo mec.
Do kraja Marej vise nije mogao da nadje odgovor.

Sneža

pre 11 godina

Kada se pojavio Conga, većina je tvrdila: evo ga novi broj 1. Onda je Del Potro osvojio svoj prvi GS – ista prica. Tada sam govorila da treba sačekati sa prognozama, da ne mislim da će biti tako. Nisam pogrešila. Ja ne vidim u Endiju ništa drugo osim: SAMO dobrog tenisera. Ne vidim ništa od onoga što poseduju: Rodžer, Rafa i Nole, u bilo kom segmentu onoga, što čini vrhunskog tenisera. Možda grešim, ali… ne bih rekla. Stvaranje priče o: novom teniskom rivalstvu je blago rečeno: smešno. Jasno mi je odakle to dolazi, jasni su mi i razlozi, ali to za sada nije tako!!!! Možda će biti, onoga dana kada se RF povuče ili Nole počne sa manje žara da želi pobedu, ali pre toga... ( Rafu ne pominjem, čekam da vidim kakav će se vratiti, mada mislim, da nikada više neće biti onakav kakav je bio).
Što se današnjeg meča tiče: nije bio lep za gledanje, meni bar (nikad mi Noletovi mečevi sa Endijem, nisu lepi kao mečevi sa Rafom ili Rodžerom – nema lucidnosti, lepršavosti, svakavih udaraca…). Nole je izgubio 1. set, u kome je, po mom mišljenju, bio bolji, 3. i 4. su bili: tipično Noletovo hvatanje protivnika u mrežu, tako da… Na samom početku meča se videlo da će Nole biti pobednik, ali i stegnutost, pritisak "istorijskog trenutka ", nametnutog kao i mnogo puta pre, sa kojim se ovoga puta uspešno izbiru, za razliku od SF RG 2011 – rušenje Mekenroovog niza, 1. mesto na ATP listi, finala 2012. istog GS – objedinjavanje sva 4 slema…
Bravo, Nole, bravooooo!!!! Davno si dokazao KO si!!!!!

bole bgd

pre 11 godina

Kad neće niko da me pohvali, moram sam sebe! Naime 12.01.2013. u 13,43h napisao sam da će AO osvojiti Azarenka i Đoković, tj odbraniti titule od prošle godine!
Što se tiče meča Marej - Đoković ( takođe sam i tačno prevideo finaliste kod muškaraca), priznajem da sam se dosta zabrinuo sve dok Novak nije dobio drugi taj brek. Onda je sve bilo jasno, rekoh sebi sledi 6:4 6:2(mala greška)! Znao sam da će Novak "da pusti ruku", kako se on prodrao na sebe zbog stegnutosti i loše igre sa mnogo grešaka u prva dva seta. Kad je bilo 4:3 za Đokovića u trećem setu, videlo se, ključni momenat! Taj rezultat Novak najviše voli! Izlazi kao panter na crtu, steže reket, sav je stegnut kao mačka pred skok na žrtvu! U stilu, ajde sad momak da vidim kakve živce imaš?! I bi kako je želeo, mi priželjkivali, brejk 5:3, odmah i 6:3. Četvrti set je bio već egzibicija, Novak je znao da je Marej gotov, da može da pogodi šta hoće, zato je "odvaljivao" one drajv voleje, jer i ako pogreši sledeći poen osvaja. To je to njegovo samopuzdanje, zato je i broj 1!Bravo Nole!

Sercan

pre 11 godina

Sve čestitke Nole, drago mi je zbog tvojih uspeha. Ustajem ili ostajem budan da te gledam jer si Srbin, ja nemam drugi razlog.
Medjutim jedno mi nedostaje, trobojka. Dok si bio mladji i ona je bila tu, i kačket Srbije i tvoji u boksu, svi ste pronosili slavu naše Srbije. Brate moj, Srbine, raširi zastavu sledeći put kad pobediš, ljubim te ko rod rodjeni.

El General

pre 11 godina

Pre svega sjajna analiza sjajnog Sashe. Nimalo stroga vec krajnje realna. Nole danas nije bio na vrhunskom nivou ali je svejedno nasao put do pobede ...
Pre nego sto napisem par reci o Novaku, zelim da pohvalim Endija. Momak je zaista dosta napredovao pre svega na servisu i forhendu na koji moze cesto da se osloni. U defanzivnom smislu, Marej ima taj bekhend slajs koji je veoma dobar i koji ga bukvalno uvek drzi u poenu. Dosta je napredovao ali bez obzira na sve kvalitete, misljenja sam da je daleko od velike trojke ..
Sta reci o Novaku? Nole je pre svega jedan ofanzivan igrac, koji voli da postigne sto vise direktenih poena.. Medjutim, igraci poput Nadala pa i Mareja su ga naterali da razmislja drugacije i da u nekom smislu prilagodi svoju igru njima. Na primer, Federer to nikada nije uspeo da postigne sa Nadalom i zato ima samo poraze vs Rafe na sljaci. Novak je na vreme uocio da sa Fedeksom moze da igra napadacki tenis jer obojica gaje slican stil, dok sa Nadalom/Marejom treba primeniti drugaciju taktiku.. Bravo!
Nole mora jos da popravi servis koji je vec dosta bolji nego li u 2011, volej je nesto gde ima dosta prostora za napredak.
Broj 1 je idealna kombinacija Federera i Nadala, ko god prati tenis zna o cemu pricam ovde..
Jos pre 5-6 godina sam pricao da ce Nole biti najveci, moja bliza familija i prijatelji znaju o cemu pricam. Imace na kraju vise Slemova od Federera i bice najveci u istoriji.
Pozdrav Nokiju, nek se odmori pa onda Dubai, Indijan Vels, Majami..

Jova

pre 11 godina

Lijepo rečeno Saša, kao i uvijek. Drago mi je zbog Novaka, mnogo. Vidi se da vrijedno radi, ne leži na lovorikama, popravlja igru na mreži, što mu svakako omogućava bolji servis ali sve to ne bi toliko dolazilo do izraza da Novak nije »sazrio«, tj navikao se na poziciju na kojoj je. Mene najviše raduje nešto novo, što sam na ovom GS vidjela kod Novaka a to je MIR, kao odraz velikog sampouzdanja i vijere u sebe. U onom meču s Vavrinkom, kad je ovaj igrao kao lud, sve ga ulazilo, naš je Novak u poslednjem setu, kod baš čupavog rezultata bio potuno miran. To mi je naročito upalo u oči. U meču s Berdihom su se itekako vidjeli znaci umora što mu nije smetalo da ga »otrese« kao i Ferera. Izvinjavam se zbog izraza, nije mi ništa drugo palo na pamet. Finale je finale, tu se može i dešava svašta, Mari nije bio bez šansi ali kad se Novak u drugom setu »uravnotežio« bila sam sigurna da ni ev. gubljenje drugog seta ne bi ništa značilo, jer je Novak bio riješen da ovo dobije. A kad se Novaku igra…da se ne ponavljam, ko čita moje komentare zna o čemu pričam.

Uz neizmijernu zahvalnost za radosti do sada, Novaku želim da uživa u ovoj tituli i bude zdrav i veseo, kao i dosad.

Pozdrav svima a poseban pozdrav za I.b-a. Nadam se da će napisati štogod o odjecima ove pobijede u teniskim krugovima i klimi oko Novaka jer to nikako nije beznačajno.

City Girls

pre 11 godina

Odlicna analiza. Ja bih samo dodala da je na Noletu bila velika presija koju naravno on nije pokazivao ali koja je mozda bila uzrok sto je mec poceo stegnuto. Prvo, ne samo sto je branio titulu, vec je sa ovom pobedom postavio rekord od tri vezane pobede u Melburnu. Drugo, verovatno mu je u glavi bio poraz od Murray-ja na US Openu i nije hteo da se to ponovo desi. Svaka mu cast na hladnokrvnosti i skoncentrisanosti.

Moler

pre 11 godina

Juce sam rekao da ce Novak izlascima na mrezu poremetiti Mareja i to se upravo desilo! Ja sam predvidjeo 3:0 ali ni ovo nije za bacanje!
Novak igra TOTALNI TENIS, cak je i smec funkcionisao besprekorno!

Inspector Bloch

pre 11 godina

Hvala vam Sasa na analizi,kao i uvek. Medutim misljanja sam da je preostra sigurno kada pricate o Novaku. Ja sam vrlo srecan OVAKVIM Novakom, danas. I poslednja, mentalna,prepreka je danas srusena! Najteze u zivotu je prijatelja 'cistiti'! Novak je ziveo u toj porodici,kada nikoga oko njega nije bilo, VOLI ih pobogu!I OBRNUTO! I to stvara zadrske- pa, i belgiski komentator ES, negde dubooooko u drugom setu prica o sestom gemu kao 'poklonu' Novaka, i ..jedi se!Cudno finale, za one koji ne shvataju da su momci...ljudi, Bogu hvala!
Meni/Novaku/ je ova bitna, pored ostalog, da je PRVA ove godine! Da. Opet zelim, opet hocu, opet...sam mozda megaloman..opet ocekujem da 'ispravi'sta se propustilo. Dakle, idemo na RG ..pa lagano ..dalje. Ostalo me ne interesuje.

Pozdrav, vama Sasa,i..sigurno..Jovi&Nikol. He, Savadan,neka nam je srecan!

Dermendziev

pre 11 godina

Kao nikada do sada Nole nije odigrao tako takticki zrelo ni jedan nec u derbiu velike cetvorke,kao ovaj.Naravno posebno dobro je odigrao zadnja tri seta.
Prvi set karakterise bolja igra Endija na drugom servisu,a ko dobro igra drugi servis po pravilu dobija set,a ako je to i tokom igre,onda i mec.Primedba za drugi servis,naravno odnosi se kad prvi servis ne funkcionise bas dobro.

Novak je bio taj koji je prvi poceo agresivnije,sa vise rizika da napravi brejk.Izgubivsi cetiri brejk sansi u sestom i jednu u sedmom,kao da je bio svestan da ce ga kazna stici(sto se i desilo u t.b-u)prvoga seta.T.b.nije lutrija,vec znanje,a i test kako ces imati posledice,kako ces ga preziveti ako ga izgubis.Prvi set ce ostati zapamcen i po dva antologijska Noletova poteza,dva volsebno dobivena poena.Kraj petoga gema,kada Mari uspesno pokriva desni deo mreze,a Djokovic "obodjascim udarom" iz koridora,nekim cudnim Fe-om pogadja i poentira ugao korta.Drugi golmanskom paradom reketom u stilu nekada Olje Petrovica,Maria,Bonetia,Dasaeva,Siltona,Klemensa,Ceha,brani gotov poen i kontranapadom poentira.

Drugi set je skoro 100% -tni reprocitet prvoga,bez onih antologija.

Kad Nole pocinje da "stenje" njemu je uvek teze,a meni lakse.Spokojan sam,znam da je fokusiran,znam da dobija poene,gemove,mec.

Nole ulazi u istoriju,srcno mu bilo.
Endi ima prava ljutnje na sudijske greske,koje nisu uticale na krajnji ishod.

Hvala obojici,ugl.bud.finalistima!

Pozdrav!
(Dermendziev, 27. januar 2013 14:29)

SS

pre 11 godina

Nole polako, ali sigurno koraca ka vrhu vecne liste teniskih legendi!

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmxXswe2Guv2dDdVN3VRNzYzdkNIZzVGMWFOMEtNX3c#gid=0

Ako ste pratili moje komentare, onda ste videli da sam od starta bio optimista i nisam se prevario. Ove godine Nole uzima Quattro Stagione!!!

Dovidjenja do RG!

Ziveli!

Dal

pre 11 godina

Možda je delovalo smelo kada sam juče u najavi meča rekao da su šanse da Nole osvoji trofej 80%, ali je to današnji meč pokazao kao ispravnim.Mari stvarno i nije imao velikih šansi, čak i da je dobio i 2. set, verovatno, samo bi otežao Novaku posao.Isto tako sam rekao da ponekad jedan poen može da prelomi meč i to se pokazalo donekle tačnim, na sreću ne i potpuno.Mari je spasao 5 brejk lopti u prvom setu.Danas je to samo zakomplikovalo situaciju i produžilo meč za jedan set, ne i odredilo pobednika.Sa ovom pobedom Novak je verovatno rešio pitanje prvog u ovoj godini, jer ide u Pariz kao veliki favorit i da Nadal bude onaj pravi, što mu iskreno želim.Za preostala dva GS ćeraće se još i iskreno tu ima još favorita.Da se polufinale i finale u Londonu igra na početku turnira, dok je trava još dobra, Nole ne bi bio prvi favorit, ali kada stignu teži protivnici, teren više liči na zemlju i zbog toga Nole i može da dođe tu do trofeja.U svakom slučaju u ogromnoj je prednosti posle ove pobede, jer sada nema dileme, ako je je uopšte i bilo, ko je najbolji.
Mislim da je jedino pitanje gde će se na kraju karijere po titulama smestiti među velikane tenisa, a skoro je izvesno da će biti u najužem vrhu.
Inače Sašina analiza same igre je izvanredna.
Pozdrav za Sašu i komentatore!

Sad ili uskoro!

pre 11 godina

Da li je ovo godina za Grand Slam?
Verujem da ce biti spreman za Rolan Garos, uvek je bio blizu, a ko zna sta je s Rafom, a kad osvoji prva dva,onda bi bio greh propustiti priliku, to ce mu biti motiv nad motivima!

Neznalica

pre 11 godina

Mislim da nije realno govoriti na ovaj nacin o finalnom mecu. Prva dva seta su izuzetno kvalitetna. Neiznudjene greske jednostavno to u najvecem broju slucajeva nisu bile. Naime, kada neko pogresi nakon vise od 20 razmena udaraca to nije cista neiznudjena greska. Dalje, Novakov servis je bio fantastican. Da Marej ne brejkuje protivnika u ovako dugom mecu je veliki kuriozitet. Novakova fizicka spremnost je za divljenje. Po tom pitanju je prevazisao i Nadala iz najboljih dana. Sada samo sa nestrpljenjem iscekujem Roland Garos. Ako i taj turnir Novak osvoji definitivno postaje teniska legenda za sva vremena.

llopez

pre 11 godina

To se znalo da mecevi Nola i Murraya nikako ne mogu biti lijepi, Murray zna ako napadne da nema sta da trazi kao i protiv Federera tako i protiv Nola ... Taktika drzanja lopte u igri niskim sigurnim jakim spinovima bez mnogo rizika davala je rezultate jedno vrijeme jer Nole moram biti iskren ima po snazi slabije udarce od Murraya ali u trecem setu je podigao nivo igre, mixovao, srecom ispogadjao neke udarce i manje grijesio i time unistio Murrayev takticki plan, posle toga je sve islo lakse ... najljepsi mecevi Nola su oni protvi Nadal, to su pravi klasici, Murray ti jednostavno ne dozvoljava da lijepo igras ...

game, set and...

pre 11 godina

dragi Saša, korektna analiza, na koju bi po prvi put nešto dodao...

kao prvo, ja se sa Vama ne bih složio da je meč odlučio servis, jer šta god govorile statistike, meč smo svi videli, i Noletov servis nije bio nešto što se izdvaja, pre bi se moglo reći da u većem delu meča nije bilo kvalitetnog reterna ni na jednoj strani...
moje je mišljenje da je razliku napravila Noletova teniska inteligencija, tj. taktika: od samog početka je „mešao“, menjao ritam, izlazio na mrežu, pritiskao, rizikovao, ne dozvoljavajući Endiju da igra na svoje čuveno čitanje, intuiciju – najbolji pokazatelj je uporno udaranje bekhend drajva...
statistika prvog seta: Nole izlasci 13/15, vineri 14, neiz.greške 24, naspram Endijevih 3/5, 9, i 12...
Nole je, nakon početnog zagrevanja, krenuo agresivno, želeći da drži konce igre u svojim rukama, da izbaci Endija iz njegove „komfortne zone“, i u tome je i uspeo, ali nije materijalizovao zbog sopstvenih grešaka... tako da se ne slažemo ni po pitanju sporog starta...
po meni je prvi set Endi „oteo“ Noletu, ali je isto tako Nole drugi „oteo“ od Marija... to je bio deo u kojem se desio čuveni pad koncentracije, srećom bez posledica...
u nastavku meča, mislim da je Nole pročitao Endija u smislu da se ovaj baš nije dobro osećao, da Endijeve današnje grimase nisu bile gluma, pa je ostatak meča odigrao onako kako prvom igraču svetske liste i dolikuje, tačno onoliko koliko je neophodno za pobedu...

pozdrav

Milko

pre 11 godina

Saša, baš ste "ocrnili" Novaka.
Mislim da je analiza tačna ali intenzitet kritike malo strog. Statistika koju ste objavili na kraju pokazuje da je bilo i veoma dobrih elemenata u igri.
Novak je posle teškog i nervoznog početka uspeo da se konsoliduje i da pomeri Marija na dole. Poslednja dva seta odigrao je mirno, gotovo rutinski.
Značaj meča za Djokovića i respekt Marija prema najboljem učinili su da meč ne sija od lepote ali pobeda je sigurno velika.
Uostalom lepše je biti pobednik u ovakvom meču, nego poraženi u najlepšem na turniru(Wavrinka)

Kapa do poda

pre 11 godina

Mnogo mi se svidja tekst i kompletna analiza. Ozmo je pravi strucnjak za analizu igre. Odmah uoceno da niko nije savrsen, uvek postoje neke rupe za poboljsanje igru. Vecini ljudi su primetili kako se Mari napreduje a malo njih primete da ustvari Djokovic svaki put poboljsava svoju igru i servis.
Tekst je potpuno pozitivan. Bez obzira sto se tu skupljaju pljuvaci, nista nece umanjiti izvrsnu analizu.
Ja se nadam da niko ovde nece vise postavljati pitanja o porezu jer je to dosadna tema i nepromisljena tema. U stvari, nadam se da komentari bud pozitivni.
Bilo je pravo uzivanje gledati finala i moram reci da postoji osecaj kod svakog srbina : Srecan sam sto sam srbin jer Djokovic je srbin broj jedan !

Zoran M.

pre 11 godina

Lepo Nole što si pobedio, ali ujedno i jadno kad pomislim šta li je tebi ova drzava dala da bi se tobom hvalila na sva usta? Mene bi bilo sramota da se hvalim tuđim uspehom i to uspehom čoveka kome sam mogao dati a nisam.

Sablasni

pre 11 godina

Ono sto je meni veoma simptomaticno u zadnjih par godina od kada je Nole BR.1 je sledece...
Nole koliko god je mentalno jaK toliko je i slab.....jedina zamerka koju kao navijac imam je upravo ta slabost......nije dete, na prvoj je poziciji i ulazio je u finala kao vec osvajac turnira a opet se ponasao kao da je prvi put u toj poziciji.......

Dovoljna je neka mala sitnica da ga iznervira i on gubi mec......te neke cudne mentalne oscilacije mora pod hitno da resi razumem pritisak, zelju ali on kao vec iskusni br1 ne sme to da dozvoli.......moj licni utisak a seticete se i vi da je mogao dobiti sva polufinala i finala prosle godine da nije bilo toga....pocevsi od one ''njegove mentalne predaje'' u finalu Rima posle sporne odluke i onda se samo nastavilo........ja nemam nikakav problem kad je neko bolji da to priznam, ali Nole nije bio nadigran ni u Londonu, Parizu i Njujorku..........vec je on pobedjivao samog sebe, isto kao sto je i danas na svu srecu nesupesno krenuo.......neka izgubi mec ali od boljeg, ne od samog sebe......
Jedino sto treba da nauci od Federera je ta ''Teniska aura broja jedan na terenu'' a ne da svojom nesigurnoscu vraca u zivot protivnika.....sto se i danas videlo, jer Endi bio prestravljen a Nole mu dao 1 set...

I jedan od najludjih clanaka danas.....hahahahahaaa,posteno se nasmejah..
[url=http:http://www.dailytelegraph.com.au/sport/tennis/how-a-falling-feather-broke-andy-murrays-momentum-in-australian-open-final/story-fnddjf3n-1226563124832[/url]

Jack 10`

pre 11 godina

Novak objasnio neke stvari.Sad je na redu da se tempira forma za R.G ne sumnjam da ce tako i biti.Sto se tice samog finala,verovao sam u Novaka,jer nije bilo realno da Novak izgubi 3 0 od Endija ,trebalo mu je vremena da udje u udarac sto se desilo sredinom drugog seta.Jeste izgledalo lako kad nemas mec skoro 2 ipo dana.al to ume da bude opasno,zbog sporol ulazenja u jace razmene,sto je Marey imao protiv Rodzera,sve u svemu zavrslio se onako kako je Novak zamislio.Nije bilo lako al je bilo vazno posle nekih bitnoh porza sredinom sezone u vaznim mecevima...Idemo dalje!

Bata

pre 11 godina

Odlican komentar, ali jos vece je uzivanje citate slavopojke o Novaku na sajtu CNN-a posvecenom tenisu, pod velikim naslovom Superb Serb.

http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/

http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/news/20130127/novak-djokovic-australian-open-andy-murray/?sct=tn_t11_a5

Milos

pre 11 godina

Moram priznati da me je poprilicno iznenadio izlascima na mrezu. Vecina tih poena su bili smecevi, lagane kratke lopte koje lako ubacivao u teren medjutim lepo je videti da se radi i na tom segmentu igre jer on moze biti jako vazan u onim mecevima kada je tesko i kada se lomi rezultat. Cetvrti set je pokazao svu raznovrsnost Novakove igre i definitvno potvrdio da je najbolji. Nadam se da ce u nastavaku sezone biti uspesan i pre svega zdrav. Napred Nole!

4444

pre 11 godina

Potpuno realna analiza. Neko bi rekao: "Prestrogo prema Novaku", ali siguram sam da bi i sam Novak ovako analizirao mec.
Ipak, ohrabruje da je sa manje od 70% svoje najbolje igre prosto oduvao drugog igraca sveta koji takodje, ruku na srce, nije bio na 100% mogucnosti. Ali, zato Grand Slam traje dve nedelje, pobedi se u zube ne gleda. Bravo, sampione!!

dobitak

pre 11 godina

Tenis je mnogo dobio pobjedom Novaka ,čiji nisam navijač,jer da je kojim pukim slučajem pobjedio Mari,bilo bi poražavajuće za ovaj sport

Vlada

pre 11 godina

Sasa, jos jednom cestitke za sjajnu analizu. Mozda je falilo malo jos malo komentara o uzrocima ovakve igre i osvrt na glavu Mareja, ali to je vec finesa.

Poslednja recenica u tekstu u sustini sve govori.

4444

pre 11 godina

Potpuno realna analiza. Neko bi rekao: "Prestrogo prema Novaku", ali siguram sam da bi i sam Novak ovako analizirao mec.
Ipak, ohrabruje da je sa manje od 70% svoje najbolje igre prosto oduvao drugog igraca sveta koji takodje, ruku na srce, nije bio na 100% mogucnosti. Ali, zato Grand Slam traje dve nedelje, pobedi se u zube ne gleda. Bravo, sampione!!

Milos

pre 11 godina

Moram priznati da me je poprilicno iznenadio izlascima na mrezu. Vecina tih poena su bili smecevi, lagane kratke lopte koje lako ubacivao u teren medjutim lepo je videti da se radi i na tom segmentu igre jer on moze biti jako vazan u onim mecevima kada je tesko i kada se lomi rezultat. Cetvrti set je pokazao svu raznovrsnost Novakove igre i definitvno potvrdio da je najbolji. Nadam se da ce u nastavaku sezone biti uspesan i pre svega zdrav. Napred Nole!

Milko

pre 11 godina

Saša, baš ste "ocrnili" Novaka.
Mislim da je analiza tačna ali intenzitet kritike malo strog. Statistika koju ste objavili na kraju pokazuje da je bilo i veoma dobrih elemenata u igri.
Novak je posle teškog i nervoznog početka uspeo da se konsoliduje i da pomeri Marija na dole. Poslednja dva seta odigrao je mirno, gotovo rutinski.
Značaj meča za Djokovića i respekt Marija prema najboljem učinili su da meč ne sija od lepote ali pobeda je sigurno velika.
Uostalom lepše je biti pobednik u ovakvom meču, nego poraženi u najlepšem na turniru(Wavrinka)

Sneža

pre 11 godina

Kada se pojavio Conga, većina je tvrdila: evo ga novi broj 1. Onda je Del Potro osvojio svoj prvi GS – ista prica. Tada sam govorila da treba sačekati sa prognozama, da ne mislim da će biti tako. Nisam pogrešila. Ja ne vidim u Endiju ništa drugo osim: SAMO dobrog tenisera. Ne vidim ništa od onoga što poseduju: Rodžer, Rafa i Nole, u bilo kom segmentu onoga, što čini vrhunskog tenisera. Možda grešim, ali… ne bih rekla. Stvaranje priče o: novom teniskom rivalstvu je blago rečeno: smešno. Jasno mi je odakle to dolazi, jasni su mi i razlozi, ali to za sada nije tako!!!! Možda će biti, onoga dana kada se RF povuče ili Nole počne sa manje žara da želi pobedu, ali pre toga... ( Rafu ne pominjem, čekam da vidim kakav će se vratiti, mada mislim, da nikada više neće biti onakav kakav je bio).
Što se današnjeg meča tiče: nije bio lep za gledanje, meni bar (nikad mi Noletovi mečevi sa Endijem, nisu lepi kao mečevi sa Rafom ili Rodžerom – nema lucidnosti, lepršavosti, svakavih udaraca…). Nole je izgubio 1. set, u kome je, po mom mišljenju, bio bolji, 3. i 4. su bili: tipično Noletovo hvatanje protivnika u mrežu, tako da… Na samom početku meča se videlo da će Nole biti pobednik, ali i stegnutost, pritisak "istorijskog trenutka ", nametnutog kao i mnogo puta pre, sa kojim se ovoga puta uspešno izbiru, za razliku od SF RG 2011 – rušenje Mekenroovog niza, 1. mesto na ATP listi, finala 2012. istog GS – objedinjavanje sva 4 slema…
Bravo, Nole, bravooooo!!!! Davno si dokazao KO si!!!!!

dobitak

pre 11 godina

Tenis je mnogo dobio pobjedom Novaka ,čiji nisam navijač,jer da je kojim pukim slučajem pobjedio Mari,bilo bi poražavajuće za ovaj sport

pokvaren

pre 11 godina

Iz Skopjla sam i gledam u petak hrvatsku-dansku i normalno navijam za Dansku.Na poluvremenu rekoh da ne budem pokvaren ,neka pobede hrvati pa i nek budu sampioni samo da Nole osvoji Melburn.Hrvati izgubise a Nole osvojio OZI-OPEN.Sad mi je duplo bolje ali ne znam dali sam opet pokvaren

El General

pre 11 godina

Pre svega sjajna analiza sjajnog Sashe. Nimalo stroga vec krajnje realna. Nole danas nije bio na vrhunskom nivou ali je svejedno nasao put do pobede ...
Pre nego sto napisem par reci o Novaku, zelim da pohvalim Endija. Momak je zaista dosta napredovao pre svega na servisu i forhendu na koji moze cesto da se osloni. U defanzivnom smislu, Marej ima taj bekhend slajs koji je veoma dobar i koji ga bukvalno uvek drzi u poenu. Dosta je napredovao ali bez obzira na sve kvalitete, misljenja sam da je daleko od velike trojke ..
Sta reci o Novaku? Nole je pre svega jedan ofanzivan igrac, koji voli da postigne sto vise direktenih poena.. Medjutim, igraci poput Nadala pa i Mareja su ga naterali da razmislja drugacije i da u nekom smislu prilagodi svoju igru njima. Na primer, Federer to nikada nije uspeo da postigne sa Nadalom i zato ima samo poraze vs Rafe na sljaci. Novak je na vreme uocio da sa Fedeksom moze da igra napadacki tenis jer obojica gaje slican stil, dok sa Nadalom/Marejom treba primeniti drugaciju taktiku.. Bravo!
Nole mora jos da popravi servis koji je vec dosta bolji nego li u 2011, volej je nesto gde ima dosta prostora za napredak.
Broj 1 je idealna kombinacija Federera i Nadala, ko god prati tenis zna o cemu pricam ovde..
Jos pre 5-6 godina sam pricao da ce Nole biti najveci, moja bliza familija i prijatelji znaju o cemu pricam. Imace na kraju vise Slemova od Federera i bice najveci u istoriji.
Pozdrav Nokiju, nek se odmori pa onda Dubai, Indijan Vels, Majami..

daevon

pre 11 godina

Bravo Novak. Svima nama bude drago kada vidimo da i neko odavde može da se vine u takve visine. Čak i Hrvati mogu sa ponosom reći "on je naš sused".

Milos

pre 11 godina

Sada je sasvim jasno da počinje era Novaka Djokovića u svetu tenisa!Imali smo Federerovu i Rafinu eru koje su prošlost!Želim mu samo dobro zdravlje pa ćemo za četriri-pet godina svoditi račune i videti ko je od njih trojice najveći jer ima više kriterijuma za ovu računicu!Kako je godinu počeo odbranom titule na AO za očekivati da će svu snagu usmeriti ka Rolan Garosui i to je ljudski!Ne mislim da će povratak Rafe Nadala nešto posebno promeniti i ja mu želim uspešan povratak ali će se stvar rešavati u mečevima sa Marijem i Federerom!Sve ostalo će biti na nivou lošeg dana!Do tridesete godine Novak ima šanse da dodatno pomeri granice koje je postavio Federer.Mislim da ima odlične šanse da postane najbolji teniser svih vremena što svi priželjkujemo!Napred Nole!

bole bgd

pre 11 godina

Kad neće niko da me pohvali, moram sam sebe! Naime 12.01.2013. u 13,43h napisao sam da će AO osvojiti Azarenka i Đoković, tj odbraniti titule od prošle godine!
Što se tiče meča Marej - Đoković ( takođe sam i tačno prevideo finaliste kod muškaraca), priznajem da sam se dosta zabrinuo sve dok Novak nije dobio drugi taj brek. Onda je sve bilo jasno, rekoh sebi sledi 6:4 6:2(mala greška)! Znao sam da će Novak "da pusti ruku", kako se on prodrao na sebe zbog stegnutosti i loše igre sa mnogo grešaka u prva dva seta. Kad je bilo 4:3 za Đokovića u trećem setu, videlo se, ključni momenat! Taj rezultat Novak najviše voli! Izlazi kao panter na crtu, steže reket, sav je stegnut kao mačka pred skok na žrtvu! U stilu, ajde sad momak da vidim kakve živce imaš?! I bi kako je želeo, mi priželjkivali, brejk 5:3, odmah i 6:3. Četvrti set je bio već egzibicija, Novak je znao da je Marej gotov, da može da pogodi šta hoće, zato je "odvaljivao" one drajv voleje, jer i ako pogreši sledeći poen osvaja. To je to njegovo samopuzdanje, zato je i broj 1!Bravo Nole!

Vlada

pre 11 godina

Sasa, jos jednom cestitke za sjajnu analizu. Mozda je falilo malo jos malo komentara o uzrocima ovakve igre i osvrt na glavu Mareja, ali to je vec finesa.

Poslednja recenica u tekstu u sustini sve govori.

milojko

pre 11 godina

Ni sta dodati ni oduzeti...Jednostavno uzivam sto sam Srbin i sto imamo Novaka. Kad vidim Kineza ili Indijku sa srpskom zastavom u hodnicima teniskog hrama u Melburnu...Uzivam ! Hvala ti Novace za jos jedan trofej, za dve ponosne nedelje i da si nam ziv i zdrav mnogo godina.

Posmatrač

pre 11 godina

Navikao sam na bolje komentare od ovog autora. Mislim da je nepotrebno oštar kritičar u odnosu na oba finalista, naročito u odnosu na pobednika. Naime, mislim da su igrali obojca veoma dobro ali zbog sudara dva stila koji nisu dijametralno suprotni (mada su smatram veoma različiti) izostali su poeni karakteristični za sudar veoma različitih protivnika. Skrećem pažnju da Novak i Marej razmenjuju naizgled jednostavne udarce (koji prosečnom nervoznom posmatraču mogu da izgledaju i kao dosadni) koji su zapravo prvo razorni a drugo tako visoko tehnički obrađeni da odaju utisak "običnosti". U stvarnosti je reč o užasno teškim udarcima koje razmenjuju dva najpokretljivija tenisera današnjice, kod njih sve često izgleda prostim i običnim. Autor teksta je pao u tu zamku, nije video sudar dva u suštini razarača od kojih je Novak jednostavno razorniji, što je meč pokazao. Nije isključeno da če ovo finale pasti u zaborav ali samo zato što je dobilo epilog koji se naslutio već na samoj polovini susreta. Pamte se samo do kraja neizvesni mečevi. Međuti, kvalitet finala je bio na jako visokom nivou teniske tehnike i atletike što je komentator Sašinog kalibra morao da primeti. Mislim da je današnjim tekstom malo pomešao kvalitet sa dramatikom jer, ako izostane dramatika ne znači da je izostao kvalitet. Današnje finale nije bilo spektakularno samo zato što se pobednik znao znatno pre iskorišćene prve meč lopte.

Zoran M.

pre 11 godina

Lepo Nole što si pobedio, ali ujedno i jadno kad pomislim šta li je tebi ova drzava dala da bi se tobom hvalila na sva usta? Mene bi bilo sramota da se hvalim tuđim uspehom i to uspehom čoveka kome sam mogao dati a nisam.

Sad ili uskoro!

pre 11 godina

Da li je ovo godina za Grand Slam?
Verujem da ce biti spreman za Rolan Garos, uvek je bio blizu, a ko zna sta je s Rafom, a kad osvoji prva dva,onda bi bio greh propustiti priliku, to ce mu biti motiv nad motivima!

llopez

pre 11 godina

To se znalo da mecevi Nola i Murraya nikako ne mogu biti lijepi, Murray zna ako napadne da nema sta da trazi kao i protiv Federera tako i protiv Nola ... Taktika drzanja lopte u igri niskim sigurnim jakim spinovima bez mnogo rizika davala je rezultate jedno vrijeme jer Nole moram biti iskren ima po snazi slabije udarce od Murraya ali u trecem setu je podigao nivo igre, mixovao, srecom ispogadjao neke udarce i manje grijesio i time unistio Murrayev takticki plan, posle toga je sve islo lakse ... najljepsi mecevi Nola su oni protvi Nadal, to su pravi klasici, Murray ti jednostavno ne dozvoljava da lijepo igras ...

Kapa do poda

pre 11 godina

Mnogo mi se svidja tekst i kompletna analiza. Ozmo je pravi strucnjak za analizu igre. Odmah uoceno da niko nije savrsen, uvek postoje neke rupe za poboljsanje igru. Vecini ljudi su primetili kako se Mari napreduje a malo njih primete da ustvari Djokovic svaki put poboljsava svoju igru i servis.
Tekst je potpuno pozitivan. Bez obzira sto se tu skupljaju pljuvaci, nista nece umanjiti izvrsnu analizu.
Ja se nadam da niko ovde nece vise postavljati pitanja o porezu jer je to dosadna tema i nepromisljena tema. U stvari, nadam se da komentari bud pozitivni.
Bilo je pravo uzivanje gledati finala i moram reci da postoji osecaj kod svakog srbina : Srecan sam sto sam srbin jer Djokovic je srbin broj jedan !

Bata

pre 11 godina

Odlican komentar, ali jos vece je uzivanje citate slavopojke o Novaku na sajtu CNN-a posvecenom tenisu, pod velikim naslovom Superb Serb.

http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/

http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/news/20130127/novak-djokovic-australian-open-andy-murray/?sct=tn_t11_a5

SS

pre 11 godina

Nole polako, ali sigurno koraca ka vrhu vecne liste teniskih legendi!

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmxXswe2Guv2dDdVN3VRNzYzdkNIZzVGMWFOMEtNX3c#gid=0

Ako ste pratili moje komentare, onda ste videli da sam od starta bio optimista i nisam se prevario. Ove godine Nole uzima Quattro Stagione!!!

Dovidjenja do RG!

Ziveli!

Neznalica

pre 11 godina

Mislim da nije realno govoriti na ovaj nacin o finalnom mecu. Prva dva seta su izuzetno kvalitetna. Neiznudjene greske jednostavno to u najvecem broju slucajeva nisu bile. Naime, kada neko pogresi nakon vise od 20 razmena udaraca to nije cista neiznudjena greska. Dalje, Novakov servis je bio fantastican. Da Marej ne brejkuje protivnika u ovako dugom mecu je veliki kuriozitet. Novakova fizicka spremnost je za divljenje. Po tom pitanju je prevazisao i Nadala iz najboljih dana. Sada samo sa nestrpljenjem iscekujem Roland Garos. Ako i taj turnir Novak osvoji definitivno postaje teniska legenda za sva vremena.

Moler

pre 11 godina

Juce sam rekao da ce Novak izlascima na mrezu poremetiti Mareja i to se upravo desilo! Ja sam predvidjeo 3:0 ali ni ovo nije za bacanje!
Novak igra TOTALNI TENIS, cak je i smec funkcionisao besprekorno!

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Nole, sinko, hvala ti sto si mi ulepsao dan...nedelju...mesec...godinu...
deceniju...vek...milenijum. Da nije bilo tebe, zaboravio bih kako izgleda biti ljudsko bice.

U svakom Srbinu cuci jedan mali Novak, i ceka da mu vlasnik pruzi sansu.

Hocemo li, Srbijo?

Inspector Bloch

pre 11 godina

Hvala vam Sasa na analizi,kao i uvek. Medutim misljanja sam da je preostra sigurno kada pricate o Novaku. Ja sam vrlo srecan OVAKVIM Novakom, danas. I poslednja, mentalna,prepreka je danas srusena! Najteze u zivotu je prijatelja 'cistiti'! Novak je ziveo u toj porodici,kada nikoga oko njega nije bilo, VOLI ih pobogu!I OBRNUTO! I to stvara zadrske- pa, i belgiski komentator ES, negde dubooooko u drugom setu prica o sestom gemu kao 'poklonu' Novaka, i ..jedi se!Cudno finale, za one koji ne shvataju da su momci...ljudi, Bogu hvala!
Meni/Novaku/ je ova bitna, pored ostalog, da je PRVA ove godine! Da. Opet zelim, opet hocu, opet...sam mozda megaloman..opet ocekujem da 'ispravi'sta se propustilo. Dakle, idemo na RG ..pa lagano ..dalje. Ostalo me ne interesuje.

Pozdrav, vama Sasa,i..sigurno..Jovi&Nikol. He, Savadan,neka nam je srecan!

Иван

pre 11 godina

Баш тако: одбрана првог места, титула и рекорд.
Јер, поглед у будућност каже да је, што се тиче првог места, Ђоковић вероватно одрадио овим тријумфом велики део посла за најмање годину дана. Има он пуно поена да брани до краја 2013, али и те како има где и да их стиче, поготово ако се урачуна да Федерер више неће учествовати на сваком мастерсу. Укратко, може да игра много растерећеније у наставку сезоне, док ће под притиском бити Мари и Надал (ако се врати). Ето, следи америчка пролећна мастерс серија на харду: у одсуству Федерера са бар једног од та 2 турнира а Надала можда и са оба, то је прилика за повећање предности. Потом долази шљака, где Роџер опет неће превише форсирати (његов циљ је Вимблдон), Надал нема много шта да освоји, док је Мари на тој подлози слабији, па Ноле има прилику да се још више "одлепи". Најзад, на трави и бржем бетону под кудикамо већим оптерећењем биће Швајцарац и Шкот, који бране велики број поена, а за петама ће им бити Надал који не брани ништа. Дакле, трећа сезона заредом на месту број један после Мелбурна делује врло реално. Уз нове рекорде и титуле, наравно.

Jova

pre 11 godina

Lijepo rečeno Saša, kao i uvijek. Drago mi je zbog Novaka, mnogo. Vidi se da vrijedno radi, ne leži na lovorikama, popravlja igru na mreži, što mu svakako omogućava bolji servis ali sve to ne bi toliko dolazilo do izraza da Novak nije »sazrio«, tj navikao se na poziciju na kojoj je. Mene najviše raduje nešto novo, što sam na ovom GS vidjela kod Novaka a to je MIR, kao odraz velikog sampouzdanja i vijere u sebe. U onom meču s Vavrinkom, kad je ovaj igrao kao lud, sve ga ulazilo, naš je Novak u poslednjem setu, kod baš čupavog rezultata bio potuno miran. To mi je naročito upalo u oči. U meču s Berdihom su se itekako vidjeli znaci umora što mu nije smetalo da ga »otrese« kao i Ferera. Izvinjavam se zbog izraza, nije mi ništa drugo palo na pamet. Finale je finale, tu se može i dešava svašta, Mari nije bio bez šansi ali kad se Novak u drugom setu »uravnotežio« bila sam sigurna da ni ev. gubljenje drugog seta ne bi ništa značilo, jer je Novak bio riješen da ovo dobije. A kad se Novaku igra…da se ne ponavljam, ko čita moje komentare zna o čemu pričam.

Uz neizmijernu zahvalnost za radosti do sada, Novaku želim da uživa u ovoj tituli i bude zdrav i veseo, kao i dosad.

Pozdrav svima a poseban pozdrav za I.b-a. Nadam se da će napisati štogod o odjecima ove pobijede u teniskim krugovima i klimi oko Novaka jer to nikako nije beznačajno.

Dal

pre 11 godina

Možda je delovalo smelo kada sam juče u najavi meča rekao da su šanse da Nole osvoji trofej 80%, ali je to današnji meč pokazao kao ispravnim.Mari stvarno i nije imao velikih šansi, čak i da je dobio i 2. set, verovatno, samo bi otežao Novaku posao.Isto tako sam rekao da ponekad jedan poen može da prelomi meč i to se pokazalo donekle tačnim, na sreću ne i potpuno.Mari je spasao 5 brejk lopti u prvom setu.Danas je to samo zakomplikovalo situaciju i produžilo meč za jedan set, ne i odredilo pobednika.Sa ovom pobedom Novak je verovatno rešio pitanje prvog u ovoj godini, jer ide u Pariz kao veliki favorit i da Nadal bude onaj pravi, što mu iskreno želim.Za preostala dva GS ćeraće se još i iskreno tu ima još favorita.Da se polufinale i finale u Londonu igra na početku turnira, dok je trava još dobra, Nole ne bi bio prvi favorit, ali kada stignu teži protivnici, teren više liči na zemlju i zbog toga Nole i može da dođe tu do trofeja.U svakom slučaju u ogromnoj je prednosti posle ove pobede, jer sada nema dileme, ako je je uopšte i bilo, ko je najbolji.
Mislim da je jedino pitanje gde će se na kraju karijere po titulama smestiti među velikane tenisa, a skoro je izvesno da će biti u najužem vrhu.
Inače Sašina analiza same igre je izvanredna.
Pozdrav za Sašu i komentatore!

za sve antiprotivne

pre 11 godina

Iako Novak kao profesionalac, da bi bio ono sto jeste, a to je broj 1, nalazi vreme za neke druge ljude. Cesto se na forumima proziva za neplacanje poreza u Srbiji ( da plati, taj bi novac samo otisao u dzepove nasih alavih politicara i njihovih tajkuna) ovako...Novak sam odlucuje gde i kako ce nocac otici. Za sve koje zanima, evo malo vise informacija:
http://novakdjokovicfoundation.org/news/
I nadam se da nece se naci oni koji ce reci: malo je. Jer nije!

City Girls

pre 11 godina

Odlicna analiza. Ja bih samo dodala da je na Noletu bila velika presija koju naravno on nije pokazivao ali koja je mozda bila uzrok sto je mec poceo stegnuto. Prvo, ne samo sto je branio titulu, vec je sa ovom pobedom postavio rekord od tri vezane pobede u Melburnu. Drugo, verovatno mu je u glavi bio poraz od Murray-ja na US Openu i nije hteo da se to ponovo desi. Svaka mu cast na hladnokrvnosti i skoncentrisanosti.

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Posmatrač
Nisam saglasan da sam, kao što ste rekli, „pomešao kvalitet sa dramatikom“.

U prva dva i po seta loptice su retko kada završavale blizu linija i na jednoj i na drugoj strani, i po dužini i po širini. Intenzitet razmena sa osnovne linije ne može ni da se poredi sa prošlogodišnjim polufinalnim mečom njih dvojice u Melburnu, zato nema mnogo neiznuđenih grešaka koje bismo možda mogli da svrstamo pod iznuđene, kao što je to prošle godine bio slučaj. Možete li da se setite nekog ’pasinga’ iz ’nemoguće’ pozicije, tako karakterističnih za njih dvojicu? Teško. jer ih je bilo vrlo malo. Takođe, u veliko broju slučajeva razmene su se završavale ranije nego inače u njihovim mečevima, upravo zato što su pravili atipične greške.

Dalje, Novak i Endi imaju dva najbolja riterna na svetu, a danas smo videli previše grešaka ili nesigurnosti u tom udarcu, čak i posle slabih drugih servisa rivala. Eto, samo neki aspekti od mnoštva, i za mene važi ograničenje u karakterima :) Takođe, mislim da je pogrešno Đokovića i Marija nazivati „razaračima“. Njihove igra bazira se na tehnici, osećaju za lopticu, teniskoj inteligenciji, brzini i elastičnosti, a znatno manje na snazi.

Poštujem Vaše mišljenje i hvala Vam na doprinosu. Hvala i ostalima na sugestijama, kritikama i pohvalama, bile su ovo dve lude nedelje. Toliko od mene, sve najbolje!

GARO

pre 11 godina

evo mene prije svega cestitke novaku koji je samljeo sve svoje protivnike sem wawrinke ali je i to prosao zasluzeno,strasna dominacija fereru je ogadio tenis wawrinku bacio u depro a mareya psihicki slomio i nadigrao,jedva cekam povratak RAFE NADALA nadam se onog pravog pa da vidimo ko je najbolji i ko ce biti u buducnosti .... pozdrav portalu b92 koji je najbolji na balkanu :-)))

Dermendziev

pre 11 godina

Kao nikada do sada Nole nije odigrao tako takticki zrelo ni jedan nec u derbiu velike cetvorke,kao ovaj.Naravno posebno dobro je odigrao zadnja tri seta.
Prvi set karakterise bolja igra Endija na drugom servisu,a ko dobro igra drugi servis po pravilu dobija set,a ako je to i tokom igre,onda i mec.Primedba za drugi servis,naravno odnosi se kad prvi servis ne funkcionise bas dobro.

Novak je bio taj koji je prvi poceo agresivnije,sa vise rizika da napravi brejk.Izgubivsi cetiri brejk sansi u sestom i jednu u sedmom,kao da je bio svestan da ce ga kazna stici(sto se i desilo u t.b-u)prvoga seta.T.b.nije lutrija,vec znanje,a i test kako ces imati posledice,kako ces ga preziveti ako ga izgubis.Prvi set ce ostati zapamcen i po dva antologijska Noletova poteza,dva volsebno dobivena poena.Kraj petoga gema,kada Mari uspesno pokriva desni deo mreze,a Djokovic "obodjascim udarom" iz koridora,nekim cudnim Fe-om pogadja i poentira ugao korta.Drugi golmanskom paradom reketom u stilu nekada Olje Petrovica,Maria,Bonetia,Dasaeva,Siltona,Klemensa,Ceha,brani gotov poen i kontranapadom poentira.

Drugi set je skoro 100% -tni reprocitet prvoga,bez onih antologija.

Kad Nole pocinje da "stenje" njemu je uvek teze,a meni lakse.Spokojan sam,znam da je fokusiran,znam da dobija poene,gemove,mec.

Nole ulazi u istoriju,srcno mu bilo.
Endi ima prava ljutnje na sudijske greske,koje nisu uticale na krajnji ishod.

Hvala obojici,ugl.bud.finalistima!

Pozdrav!
(Dermendziev, 27. januar 2013 14:29)

sasa jokic

pre 11 godina

Adrenalin je odradio svoje, obojica su usli stegnuti u mec. U oar navrata Nole je tesko dolazio do daha (posledica stresa) noge nisu slusale, i zato je stalno kasnio na loptu, lose se namestao za udarce.
Ni Endi nije bio bolji, ali nekako je lakse braniti se, manje se gresi. Nole je imao pet neiskoriscenih brejk sansi, i to ga je na kraju kostalo prvog seta.
Medjutim kao sto smo znali, bilo je pitanje kada ce adrenalin pasti, i kada ce se strasti smiriti.
A onda.....sledi ono sto sam uvek tvrdio, Marej ne moze da parira Noletu mentalno, na tri dobijena sanse su uvek na Noletovoj strani, i to ke bio slucaj i danas.
Morace Marej da se pomeri sa cinjenicom da je na zalost vrsnjak sa najboljim teniserom na svetu!

Sercan

pre 11 godina

Sve čestitke Nole, drago mi je zbog tvojih uspeha. Ustajem ili ostajem budan da te gledam jer si Srbin, ja nemam drugi razlog.
Medjutim jedno mi nedostaje, trobojka. Dok si bio mladji i ona je bila tu, i kačket Srbije i tvoji u boksu, svi ste pronosili slavu naše Srbije. Brate moj, Srbine, raširi zastavu sledeći put kad pobediš, ljubim te ko rod rodjeni.

Gorjana Radulovic

pre 11 godina

Cestitke Noletu. Ulepsava nam dane u ledenoj Kanadi. Bravo, jos jedan trofej, treci u nizu na AO. Sta lepse je moglo da se ocekuje na Sv. Savu.
Izvrstan komentar (kao i obicno), sa malo kritike. Verovatno je stamparska greska, ali je Murray imao 7 asova, spram Noletovih 8. (gorjana)

game, set and...

pre 11 godina

dragi Saša, korektna analiza, na koju bi po prvi put nešto dodao...

kao prvo, ja se sa Vama ne bih složio da je meč odlučio servis, jer šta god govorile statistike, meč smo svi videli, i Noletov servis nije bio nešto što se izdvaja, pre bi se moglo reći da u većem delu meča nije bilo kvalitetnog reterna ni na jednoj strani...
moje je mišljenje da je razliku napravila Noletova teniska inteligencija, tj. taktika: od samog početka je „mešao“, menjao ritam, izlazio na mrežu, pritiskao, rizikovao, ne dozvoljavajući Endiju da igra na svoje čuveno čitanje, intuiciju – najbolji pokazatelj je uporno udaranje bekhend drajva...
statistika prvog seta: Nole izlasci 13/15, vineri 14, neiz.greške 24, naspram Endijevih 3/5, 9, i 12...
Nole je, nakon početnog zagrevanja, krenuo agresivno, želeći da drži konce igre u svojim rukama, da izbaci Endija iz njegove „komfortne zone“, i u tome je i uspeo, ali nije materijalizovao zbog sopstvenih grešaka... tako da se ne slažemo ni po pitanju sporog starta...
po meni je prvi set Endi „oteo“ Noletu, ali je isto tako Nole drugi „oteo“ od Marija... to je bio deo u kojem se desio čuveni pad koncentracije, srećom bez posledica...
u nastavku meča, mislim da je Nole pročitao Endija u smislu da se ovaj baš nije dobro osećao, da Endijeve današnje grimase nisu bile gluma, pa je ostatak meča odigrao onako kako prvom igraču svetske liste i dolikuje, tačno onoliko koliko je neophodno za pobedu...

pozdrav

Nenad PVO

pre 11 godina

Bravo, Nole majstore.
Izuzetno vazna pobeda iz vise razloga.Ocigledno svog najveceg konkurenta Novak je pobedio uzastopno tri puta i pokazao mu ko je gazda u svetskom tenisu.
Druga vazna stvar sto je osvajanjem AO stekao uslov da uz normalnu igru u nastavku sezone zadrzi prvo mesto 2013 godine.
Sasa, posle pobede u finalu AO, mislim da nije bio trenutak za ovako hladnu i strogu analizu najvaznijeg meca na turniru. Svako finale GS je prica za sebe a pobeda u njemu potire sve greske u mecu.

Danasnji prvi set je bio obostrano izuzetno slab. Marej ga je dobio prosecnom igrom. Bolje je drzao loptu u poenima ali bez agresivnosti i inicijative.Marej je cak i nalosije servirao bas u prvom setu. Novak je u taj brejku poklonio cetiri mini brejka i tu je set otisao.

Drugi set je bio slican i Marej je verovatno pomislio da mu je prosecna igra bez agresivnosti dovoljna za pobedu. I to je osnovna Marijeva greska.
Novak je pred kraj drugog seta poceo da hvata ritam,udarci su nu postali konstantniji, poceo je da povezuje po3-4 cvrsca udarca a greske je smanjio na normalu.Dobio je nekoliko duzih snaznih razmena i jasno poslao poruku Endiju da je doslo do preokreta. Pogotovo je to bilo uocljivo u taj brejku.
U trecem setu Novak je pritiskao Marijev servis, ali je Endi uz dosta srece prva tri svoja servis gema uspevao da sacuva. Cetvrti nije mogao,narocito je bio vazan prvi poen u tom gemu (36 razmena) koji je konacno prelomio i ceo mec.
Do kraja Marej vise nije mogao da nadje odgovor.

Sablasni

pre 11 godina

Ono sto je meni veoma simptomaticno u zadnjih par godina od kada je Nole BR.1 je sledece...
Nole koliko god je mentalno jaK toliko je i slab.....jedina zamerka koju kao navijac imam je upravo ta slabost......nije dete, na prvoj je poziciji i ulazio je u finala kao vec osvajac turnira a opet se ponasao kao da je prvi put u toj poziciji.......

Dovoljna je neka mala sitnica da ga iznervira i on gubi mec......te neke cudne mentalne oscilacije mora pod hitno da resi razumem pritisak, zelju ali on kao vec iskusni br1 ne sme to da dozvoli.......moj licni utisak a seticete se i vi da je mogao dobiti sva polufinala i finala prosle godine da nije bilo toga....pocevsi od one ''njegove mentalne predaje'' u finalu Rima posle sporne odluke i onda se samo nastavilo........ja nemam nikakav problem kad je neko bolji da to priznam, ali Nole nije bio nadigran ni u Londonu, Parizu i Njujorku..........vec je on pobedjivao samog sebe, isto kao sto je i danas na svu srecu nesupesno krenuo.......neka izgubi mec ali od boljeg, ne od samog sebe......
Jedino sto treba da nauci od Federera je ta ''Teniska aura broja jedan na terenu'' a ne da svojom nesigurnoscu vraca u zivot protivnika.....sto se i danas videlo, jer Endi bio prestravljen a Nole mu dao 1 set...

I jedan od najludjih clanaka danas.....hahahahahaaa,posteno se nasmejah..
[url=http:http://www.dailytelegraph.com.au/sport/tennis/how-a-falling-feather-broke-andy-murrays-momentum-in-australian-open-final/story-fnddjf3n-1226563124832[/url]

Zagreb

pre 11 godina

Nole kralju nije bilo u pitanju tko će dobit! Cijela HR te gleda te uz tebe smo! Ti si prvo čovjek a onda Srbin i zato te voli cijela HR! Samo tako dalje!

Beograđanka

pre 11 godina

Sve čestitke Novaku! Sjajan meč, zaista. Nadam se da će nastaviti sa odličnim rezultatima i da će oboriti još mnogo rekorda u budućnosti. Naravno, posebno mi je drago što predstavlja Srbiju u pozitivnom svetlu. :)

Pozdrav svima.

Jack 10`

pre 11 godina

Novak objasnio neke stvari.Sad je na redu da se tempira forma za R.G ne sumnjam da ce tako i biti.Sto se tice samog finala,verovao sam u Novaka,jer nije bilo realno da Novak izgubi 3 0 od Endija ,trebalo mu je vremena da udje u udarac sto se desilo sredinom drugog seta.Jeste izgledalo lako kad nemas mec skoro 2 ipo dana.al to ume da bude opasno,zbog sporol ulazenja u jace razmene,sto je Marey imao protiv Rodzera,sve u svemu zavrslio se onako kako je Novak zamislio.Nije bilo lako al je bilo vazno posle nekih bitnoh porza sredinom sezone u vaznim mecevima...Idemo dalje!

J.F.Kennedy

pre 11 godina

Lepo Nole što si pobedio, ali ujedno i jadno kad pomislim šta li je tebi ova drzava dala da bi se tobom hvalila na sva usta? Mene bi bilo sramota da se hvalim tuđim uspehom i to uspehom čoveka kome sam mogao dati a nisam.
(Zoran M., 27. januar 2013 20:03)

o Bože, kakav mentalitet...država "treba" da da nesto. mozes li ti ista sam da napravis?

DraganC

pre 11 godina

Sasa, ti si car! Zaista je uzivanje citati tvoju analizu! Sve, ali bas sve sto sam mislio i sto sam i sam zamjerao u Novakovoj danasnjoj igri si primijetio, objasnio, a i sugerisao stabu novaka Djokovica! p.s. rece mi skoro prijatelj da te poznaje i da si oduvijek bio veliki fan sporta uopste, od fudbala preko kosarke i svih ostalih sportova. Samo naprijed!

Srpski Mudrinjo

pre 11 godina

Varijacije koje igra Nole to jest nacin na koji miksuje igru od servisa pa do promene ritma i do izlazaka na mrezu mnogo otezajva citanje igre pa samim tim i priprema meca protiv njega je otezana.pa i ako procitas igru treba biti dovoljno brz i to sprovesti.inace protiv Mareja je to pogotovo vazno jer je danas pokusao defanzivom da iznenadi Noleta jer je verovatno ocekivao da ce Nole prithskati i napadati pa se samim tim i vise izmoriti.Poznato je da agresija vise umara nego hladna i proracunata defanziva.ipak Nole je imao plan i bilo je samo pitanje vremena kad ce poceti da ga sprovodi onako kako treba.

Бетелгез

pre 11 godina

Свака част Нолету на новом ГС-у и да ове године не буде сам, барем још један да му прави друштво.Мислим да сам скроман.
Ја бих о конкуренцији, ако ми дозволите.
Гледам Федерерове трофеје и приметио сам следеће.Четри ГС титуле против играча који нису у топ 10 (Филипусис 48, Сафин 86, Багдатис 54 и Содерлинг 25), а такође 4 ГС титуле против Родика(као када би Ноле освајао ГС-е против Бердиха).Не желим да ниподаштавам, али и сам Родик, када је био 2. играч света, признао је да Федерера може да бије само мотком.Морам признати и да је Ноле имао среће када је освојио прву титулу пошто је играо са Цонгом који је тада био 38., али за све остале морао је рударски да се избори.Надал је прву своју титулу освојио против Пуерте (37.), када је ту пробио лед после је и њему било лакше.Највећи мученик је Мареј, који очигледно нема среће, у финалима је играо само са великом тројком, можда му је ветар на УСО-у неки вид среће.Не желим да оспорим Федерера, титуле од 2008. па до сада потврђују његов квалитет, али мишљења сам да је ипак до 2008. конкуренција била доста слабија него сада, изузев сезоне шљаке где је Надал почео да господари од 2005.
Можда грешим, можда сам субјективан и због тога ме интересује Ваше мишљење Саша, као најобјективнијег Нолетовог навијача.
Поздрав!

Srdjan

pre 11 godina

Marej je odigrao najbolji mec u zivotu i prvi set je bio vrhunac njegove dosadasnje karijere protiv spremnog i motivisanog sampiona. Pravi odnos snaga se video u 3. i 4. setu. Novace zelimo ti dobro zdravlje!
Zahvalna Srbija.

Volejem protivu otmičara

pre 11 godina

Još jedan veliki trijumf. Nije mi jasno čemu nesigurnost i stegnutost u prvoj polovini meča, postaje tradicija da gubi prvi set a posle se "iznervira". Kad pusti ruku i ne misli previše o rezultatu + "igra mu se" s lopticom, pruža monster- partije kao protiv Herisona i Ferera. Mnogo me raduje statistika na mreži (35 od 41 ili slično?) ali ubeđen sam da je mogao još više poena da završi pravovremenim jurišom na mrežu- nekako se vidi kad će Marijev odbrambeni udarac da bude malo sporiji i viši. Bilo bi dobro da u početnim kolima isprobava takve ofanzivne varijante, dobar tajming je nekad pola voleja. U servisu je danas imao bolju statistiku od Endija, a malo je bilo velikih riterna.

Milan Nis

pre 11 godina

o Bože, kakav mentalitet...država "treba" da da nesto. mozes li ti ista sam da napravis?
(J.F.Kennedy, 28. januar 2013 02:42)

Da,drzava bi trebalo da da sansu,odnosno izgradi infrastrukturu,da bi neko trenirao i imao sansu i kroz razne programe KAO STO JE NAKADA BILO BESPLATNO U SKOLAMA,aktivira sto veci broj dece,a onda se izrodi neko "cudo" od deteta,koje nema sansu,jer nema para.
Ja sam u skoli trenirao rukomet BESPLATNO sa ogromnim entuzijazmom mog nastavnika,a moja generacija je dala trojicu VRHUNSKIH igraca,koji su karijeru nastavili u najboljim klubovima evrope u to vreme.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Ono što je već bilo vidljivo sredinom prošle sezone, a pogotovo se iskristarisalo u Aziji, je poboljšanje Noletovog servisa. Nekako je taj servis izostajao baš u finalnim mečevima sredinom i krajem prošle sezone, ali je juče bio odličan i to protiv jednog od najboljih reternera u današnjem tenisu. Mislim da je početak meča bio slabiji za Novaka i da ga je u tom periodu igre samo servis držao u egalu tj. Mari je osvajao više poena kad je poen počeo da se igra. Kao posledica dobrog servisa je i tako dobra statistika poena osvojenih na mreži. Ono što mislim da je juče izdvojilo Noleta od Marija kad je servis u pitanju je mnogo bolji drugi servis. Drugi servis je juče bio čvrst, bez oscilacija, sa mnogo varijacija na temu i tokom celog meča je davao Mariju vrlo malo šansi za napad, a prilično često se dešavalo i da osvoji lagan poen, bez igre, nakon drugog servisa. U prilog tome i 66% osvojenih poena na drugi servis, što je statistički podatak (uz poene osvojene na mreži) koji odskače u odnosu na njihove prethodne mečeve.
Drugi element igre koji je rešio meč je Noletova upornost i istrajnost, da iako krajem prvog i početkom drugog seta nije mogao da nađe teren, nastavi sa svojom kontrolisanom agresivnošću i visokim tempom udaraca sa osnovne linije. To je na kraju i slomilo protivnika i uz probleme koje je Mari imao dovelo do prilično rutinski dobijenog 3. i 4. seta.
Sada sledi napad na RG.

Vukašin

pre 11 godina

Posle nestvarne 2011. godine, za Novaka je usledila izuzetno teška 2012. godina, pre svega na mentalnom planu. Novak se našao u novoj situaciji, morao se nositi sa mnogo većim pritiskom nego prethodne godine. Zbog tog pitiska je gubio važne mečeve u kojima je igrački bio bolji, ili ravnopravan. Najčešće bi poklekao pri kraju seta. Preokret se dogodio na završnom Mastersu u Londonu, gde je Federeru, a i celoj javnosti pokazao ko je najbolji teniser na svetu.
Jučerašnji meč smatram najvažnijim u Novakovoj karijeri, pobedio je pre svega sebe, a tek onda Mareja.
Novak je previše stegnuto ulazio u mečeve protiv Škota, na poslednja 4 duela gubio je 1. set, 3 puta je uspeo da preokrene, na USO nije imao snage i koncentracije.
Ovom pobedom izbacio je svaku sumnju iz sebe, a i Mareju jasno stavio do znanja ko će biti budući višegodišnji br. 1.
Ostao je još samo 1 izazov: RG i Rafael Nadal.

Pitanje za Sašu: Može li Marej još igrački i mentalno napredovati, ili je ovo što je pokazao na AO maksimum koji je iz njega izvukao Lendl?

Pozdrav!

Dermendziev

pre 11 godina

@(Sneža, 27. januar 2013 22:34)

Zadovoljstvo mi je sto se "ponovo vracate".Drag mi je nacin na koji razmisljate(dame su po pravilu pragmaticnije).U mnogim stvarima slazem se sa Vama(pogotovo o euforiji),u nekim ne( "...znamo od kuda to dolazi").Dva puta glasam za Vas komentar:regularno i javno,zbog originalnog razmisljanja.

Pominjete Potra i Tsongu,ja cu dodati Anu i Jelenu respektivno,simultano,mozda cu "Jelenomrzci"razocarati,od kud Tsonga i Jelena u istom kosu(ofanzivac i "najdosadnija prebacivacica").Da gospodo,ali Jelena i Tsonga su bili blizu osvajanju GS titule,to nije moj to su cinjenice.Pomenuto cetvoro,po meni ne nemogu u istom kosu sa Mariem.Pomenuto cetvoro kad je doslo do nekog njihovog maksimuma,stalo je,"nije zelelo" savrsenstvo,tj "usavrsavanje",ili je pogresno radilo.Na svu srecu Tsonga se sa Rasidom malo trgao.

Citajuci izmedju redova,Vi ste takodje u grupi za koje postoji "velika trojka".Ok.cenim Vase misljenje.Ja kazem da je Endi clan velike cetvorke(godinama je u Top 4,osvajac GS titule,sto nije slucaj sa Potrom,iako ima 1GS).Necu da Vas zamaram sa fudbalskom analogijom,ali za muskarce:Dinamo je imao mnogo manje titula od Hajduka,Partizana,Zvezde,a uvek je bio clan "vel. cetvorke".

Zamislimo na trenutak da je Endi juce dobio Novaka,sta bi dalje bilo.Endi je kompletan igrac,bolji sa Lendlom,pobedjivao Nadala,Feda, i ha,ha,koliko samo puta,pa i Noleta.Igrom,Novaku je najslicniji, buduci je njegov najtezi protivnik i pored Noletove ere.

Poz.!

Jedan s brda

pre 11 godina

@Mikele: nakon krace pretrage u Google-u:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Grand_Slam_men%27s_singles_champions#Most_Grand_Slam_singles_titles_.285_or_more.29

Tu vidimo da vec ove godine Nole moze da se izjednaci sa Mekinroom i
Vilanderom (ha !) koji imaju 7 titula a ako osvoji jos dva Gren Slem turnira (sto nije nimalo nerealno) cak i sa Konorsom, Lendlom i Agasijem koji imaju po 8 !

Mislim da to pokazuje velicinu i znacaj Noletovih uspeha i cinjenicu da je sto se tice globalnog uspeha i slave vec sada daleko najuspesniji srpski sportista svih vremena. Divcu svaka cast ali njegova slava i popularnost je "ogranicena" na SAD i Srbiju (u ostatku sveta kosarka se prati kako gde), a stvarni uspesi vezani "samo" za nasu reprezentaciju (u NBA max. finale Zapadne konferencije).

Nikola

pre 11 godina

Samo par dodataka na standardno dobru Sašinu analizu...Čini mi se da još dobar broj nas nije svestan da je samopuzdanje koje je Novak stekao antologijske 2011. prosto tako ugravirano u njega da niko i nikad neće moći da mu ga oduzme...pa ni on sam.Jedan od boljih primera u prilog tome je prototip taktike začet na završnom londonskom mastersu koji je genijalno razvijen u ovom finalu,a taktika je smišljena isključivo za Endija!Radi se naravno o natprosečnom broju izlazaka na mrežu.Tako odmerenih i surovo evikasnih.Poređenja radi,Federer je u 1/2 finalu protiv Endija izašao na mrežu isto puta koliko i Novak u finalu ali sa 20% MANJE uspešnosti!!...a odigrao je set više!Zatim,činjenica koju sam već pomenuo pre finala da bi mogla napraviti razliku...napravila je.Reč je o ogromnoj razlici u kvalitetu drugog servisa.Ako na ove igračke segmente dodamo i već papagajski ponavljanu razliku u mentalnoj snazi,dolazimo do trenutnog stanja stvari...Pa i sam Endi je u prvom intervjuu posle osvajanja US Opena(Gregu Rusedskom) rekao da je glavni razlog za tu pobedu bio-VETAR!...dečko je savršeno svestan da još mora proći vremena da bi bio na Novakovom nivou(ako ikad bude).Ali onda dobije 'po ušima' od Ivana Ledenog koji poslednjih 6 meseci i kad je pitan i kad nije izjavljuje da je Endi najbolji igrač na turu!Blagokarakterni Škot je uspeo da se otme iz maminog zagrljaja...da li će uspeti da pobegne iz kandži osobenog Čeha?Pa Novak je,između ostalog,odsekao nokat po imenu Tod Martin!...Pozz

Sneža

pre 11 godina

@ Dermendziev

Sve vreme sam bila tu, ali iz meni nepoznatih razloga, komentari mi nisu objavljivani.
Da, Marej je godinama u vrhu. "Velika četvorka" je proglašena, a da Endi nije imao nikakav stvarni rezultat (GS, zlato sa OI, a i to je, po mom mišljenju, osvojio pod vrlo, vrlo čudnim okolnostima). Samo pobeđivanje RF, RN ili Noleta, nedovoljno je za bilo kakvo svrstavanje. I drugi su ih pobeđivali. Vidna je promena, od kada je Lendl u Endijevom timu – slažem se. Pitanje je: koliko još Endi može da se menja? Mišljenja sam: ne mnogo. Ne sumnjam: pobeđivaće, osvojaće još turnira. Kada i koliko – videćemo. Endi mi je, simpatičan ( smušen, nekako trapav, …), ali… I da ne zaboravimo: Endi i Nole su vršnjaci!!!!
Razumela sam Vašu fudbalsku analogiju - tad je jedino i vredelo gledati fudbal na ovim prostorima – ali mi ovde govorimo o INDIVIDUALNOM sportu. Endi ima više od Conge, ali mnogo, mnogo manje od gorepomenute trojice.
Ne volim:" šta bi bilo kad bi bilo" i "da nije bilo to - bilo bi ovo"… To su izgovori. Istorija, sama bira, ko će u nju ući, nikako novinari, komentatori… grupe.
Pozdrav!!!

Srbenda

pre 11 godina

Nole je pored vaterpolista jedina svetla tačka našeg sporta, možda čak i najsvetlija. Odbojkaši i košarkaši još tu i tamo, rukometaši nedefinisani a o fudbalerima samo jedno veliko " no comment".

Jova

pre 11 godina

I.b., hvala.

Na moju nesreću ( ili sreću, kako se uzme ) engleski ne znam dovoljno da bih posijećivala strane sajtove. Maca sam vidjela ( u ponovljenom snimku, negdije kasnije uveče ), ne baš i dobro razumjela ali govor tijela .. čovijek se naprosto topio, što mi je baš drago. Tu me više oduševilo Novakovo ponašanje i reakcije na dreku navijača, morali su vikati da se šta čuje ali izgleda da to nije smetalo nijednom od njih. Simpatično.

Mene ustvari zanima da li su Novaka, barem sada, bezrezervno prihvatili kao najboljeg. I dosad je igrama a i bodovima dokazivao to ali uvijek je negdje u pozadini čučala sumnja i potreba da se stalno dokazuje. Pretpostavljam da je sad, poslije ZT u Londonu i ovdije u Australiji bar korak bliže tome da se može opustiti i samo igrati. Može to Novak i bez dozvole i potvrde ali ipak je lakše ako imaš podršku. Federer je u svoje vrijeme imao bezrezervnu, Nadal čini mi se isto tako, čak se i »grešni« Mari trpa gdje treba i ne treba ( mislim da mu to više odmaže nego pomaže, inače mi je diječko simpatičan i nekako drag ) jedino je Novak morao kroz »pustinju i prašumu«.

Previše dužim, ali ipak dva pitanja: DD nam se naljutio? Naša Jelena?, ako je i samo aber, lijep je.


Pozdrav

Inspector Bloch

pre 11 godina

Postovana Jovo, ne znam da li ce nam moderatori,dozvoliti prepisku, ali ja VaM u svakom slucaju odgovaram na pitanje. Zato smo i ovde!
Ako niste odgledali, poslednji Vilanderov prilog Mats'point ODGLEDAJTE obavezno! Npravljen je , pa, kao da smo ga mi pravili: posebno KRAJ- hiperbole/ dao Bog pa sto da ih ne koristimo?/ o Novak iz usta Vilandera su, za mene kao melem na ranu! No, ovog puta je to bilo iskreno, sto samo pojacava utisak. Po meni, najlepsi, najspontaniji inervju/prilog je sa ESPN-a, potrazite na YT. Nas Novak je, da upotrebim ruznu metaforu prvo, kao kuga..ne volis je a ona postoji! Ali nas Novak je isto..i ljubav, cak i kada je neces TU je, nudi se! A, ima i aber, o izostanku Jelene, ALI samo aber: blagoslovena sa maleckim sincicem!

Toliko od mene, i pozdrav, uz nepitanje'DD gde si', nego DD javi se, odljuti se ...pobogu!

Uzdravlje,

Žeks

pre 11 godina

Saša kao i obično odlična analiza. Većina ovde kaže malo prestroga, što je možda i tačno, ali je ipak realna. Odavno pratim sve komentare mrzi me da pišem iako dugo pratim tenis od vremena Vilandera, Bekera i društva, a i igrao sam po malo. Slažem se sa komentarom @ Sablasnog. Ja to kažem malo drugačije, kao da im daje infuziju pa se protivnici vrate podivljaju i ozbiljno ga ugroze. Koliko je samo puta Nadala tako "spašavao". Ako obezbedi da mu teniseri dolaze na mečeve sa velikim strahom, kao što je uradio Federer onda narednih godina nema zime. U svakom slučaju hvala Nole za sve što si nam pružio i da sada.
Pozdrav svima

Ludi Milojko

pre 11 godina

Bojane,
ajde molim te nemoj više da braniš Federera, malo si zastranio pa pišeš baš svašta.

"Sto se tice Rodika, jesu 4 titule osvojene protiv njega, ali do 4 se doslo preko njega na vimbldonu, koji je na tom turniru bolji igrac nego sto je nole, a nole je opet uzeo vimbldon"

Rodik nigde i nikako i ni u kojoj varijanti nije bolji igrač od Noleta. Imao je bolji servis. Uspevao je baš u periodu slabe konkurencije da bude br 1 i da dođe do 1/2 f i finala Wimbledona, a onda su ga sa tog Wimbledona u njegovim zlatnim igračkim godinama izbacivali redom 18to godišnji Mari, pa Gaske, pa Tipsarevic, pa Lu. Sve same teniske veličine i specijalisti za travu Wimbledona.
Rodik ima jedan blistavi momenat na Wimbledonu, finale 2009. I kad je pri dodeli pehara nakon 16-14 u petom setu 2009, kad je Federer držao govor i rekao "Žao mi je Endija, znam kako se osećaš" dobacio "Ne, ne znaš ti imaš 6 ovih, a ja sam hteo samo jedan"
Veliko rivalstvo Federera i Rodika i međusobni skor od 21-3 u periodu dominacije Federera uz Rodikove teniske kvalitete najbolje govore o konkurenciji u tom periodu.

Katarina

pre 11 godina

@ Bojan, 28. januar 2013 13:33
Rodik je bolji teniser od Djokovića možda samo u nekom paralelnom univerzumu u koji ti imaš uvid i nigde više. Taj Rodik bi svoja 4 finala na Wimbledon-u danas menjao za tu jednu titulu Novaka Đokovića.
Ništa bolje od priloga "jakoj" konkurenciji nisi mogao da napišeš nego izvlačenje Rodika.

Vojislav YVR_BGD

pre 11 godina

Hvala Gospodinu Ozmu na lepoj analizi.
MOzda bih mogao da dodam par opaski.
Slazem se da je servis bio to sto je okarakterisalo ovaj mec. Novak nije izgubio ni jedan. Njegov prvi servis je Gospodin Ozmo vrlo lepo analizirao. Ja bih voleo da malo popricamo o Novakobom drugom servisu. Ako ste prometili njegov kik drugi servis je zadavao muke Endiju jer nikako nije mogao (u vecini slucajeva) da ga napadne. Endi ceka Novakov drugi servis tako da ga kupi visoko, iznad ramena, mora da skoci da ga udari, za razliku od Nadala koji se povuce jos vise nazad i hvata ga kad loptica pocne da pada. NI jedan ni drugi nisu uspesni u riternu drugog servisa. Novak je imao 66% uspesnosti posle drugog servisa, a to je prilichno....
Jos jedna stvar koja je interesantna, i govori o stanju duha dvojice finalaista ovogodisnjeg AO; Endi je izabrao da prima servis posle bacanja novchica na pocetku mecha! Znam da ce ce mnogi narogusiti, ali za mene je on jedan veliki i vrlo uspesni "pusher" i nista vise. On to odlichno radi ali ce uvek gubiti od choveka koji sve to radi malo bolje i jos ... Novak je kompletan teniser koji zna da se brani i da napada ali o tome su drugi vec dovooljno napisali...
Pozdrav svim teniserima i ljubiteljima gospodske igre (gentleman's game) iz Vankuvera.

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Vukašin
Mislim da Mari može još da napreduje, naročito na drugom servisu. Takođe, on tek odnedavno pokušava da igra nešto agresivnije, posebno forhendom, i treba vremena da se sve to lepo slegne. Mentalno je napravio ogroman pomak, nije stena kao Novak, ali napredak se vidi.

@Бетелгез
To je prilično kompleksna tema, bilo bi neozbiljno da pokušamo da je obrađujemo na ovako malom prostoru. Zavisi od ugla gledanja, ali moj generalni stav jeste da ničije titule ne treba nipodaštavati – Federer sve što je osvojio, osvojio je pošteno.

@aco
Moje je mišljenje da ono što Novak nipošto ne sme da uradi jeste da bilo šta menja. Svi ćemo se saglasiti da mu i ovako ide odlično. Za titulu na Rolan Garosu potrebno je da se poklope neke stvari, da Novak ima malo sreće i da maksimalno počinje najvažnije mečeve, što mislim i nadam se da će biti slučaj posle ovog finala.

Vidim da su dve teme uvek aktuelne – pojam „velike četvorke“ sa Marijem i Federerova konkurencija pre Nadala, Đokovića i Marija. Možda bi te dve teme mogle da budu predmet nekih od budućih tekstova?

Hvala svima na plodnoj diskusiji, sve najbolje!

Bojan

pre 11 godina

(Dermendziev, 29. januar 2013 16:04)
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Four_(tennis)
ovo je definitivno potvrda zasto ima smisla govoriti o big_four, mada i u tom big_four ima big three koji su uzeli preko 2/3 od poslednjih 73 bitna trofeja, ili cak big two (nole i nadal) koji su uzeli preko pola.

miladin silni

pre 11 godina

sasin rezime o ovoj teniskoj istoriji je najobjektivniji.Volimo Novaka jer nam pruža radost,a teško gledamo svih onih 4-5 sati,kao da se poradjamo.U tome i leži draž Njegovog tenisa,jedno je sigurno "VELIKI JE VELIKI I KAD SPAVA" protivnici neka razmišljaju! šta ćeš M,F,N ?????

Sneža

pre 11 godina

@ Dermendziev

Naš "dijalog", nikako nije prepucavanje. Bar ga ja ne doživljavam tako, niti kao sujetu – bilo čiju.

Moje potenciranje na individualnosti, mada je iza toga timski rad, je samo ukazivanje, da na terenu sve zavisi od jednog čoveka, ma ko on bio, a nikako da Vi ne uočavate razliku između: timskih i individualnih sportova ( zato sam i rekla da razumem Vašu fudbalsku analogiju ).
Rećiću nešto, a svi smo to uočili, vezano za prošlogodišnju "raspodelu" GS: NĐ – AO, RN – RG, RF – W i AM – USO. Na ravne časti. Zašto to spominjem, a znam, kako će biti shvaćeno???? Zbog nametnutog "istorijskog trenutka": RG: RN – 7. put ili NĐ - veliki slem; W: RF - ruši Samprasov record i vraća se na 1. mesto; USO: Lendl je tek u 5. finalu osvojio svoj 1. GS, a AM je već izgubio 4!?!?!? Pre svakog GS, kretalo je ponavljanje ovih priča, iz dana u dan, do granica neukusa. Čemu sve ovo u komentaru???? Od onih sam, koji se zalažu, da rezultati na terenu pikažu: KO je KO, nikako nekakvo, bilo kakvo i bilo čije projektovanje. POTENCIRANjE na bilo čemu, kod mene izaziva revolt, pobuđuje sumnju… i odmah mi se upale neke unutrašnje lampice. Takva sam. Zato mi i smeta "velika četvorka". Ponavljam, AM će sigurno osvajati još trofeja, ali on nije igrač za velika dela. Bar ga ja ne vidim tako, a vreme će pokazati.
Pozdrav!!!!

Dermendziev

pre 11 godina

@Sneza

Daleko od toga,da nasu razmenu misljenja dozivljavm kao „prepucavanje“.Neoprezno sam upotrebio taj ruzni termin(pogotovo sa damama taj termin treba izbegavati),a zbog „ prokletih 1500karaktera“(zbog kojih se mnogi cenjeni komentatori ne pojavljuju ili retko cine)neoprezno sam „pojeo“neke reci.Moja namera je bila,da preostali ucestnici foruma ne pomisle tako nesto.U Vasu iskrenost nikada nisam sumnjao(ako ste pratili moje ranije koment.,vise puta sam prizivao na povratak mnogih,posebno dama,izm. ostalih i Vas)da bi forum bio jos bolji,jos lepsi.

Kada govorim o "v.cetvorki",o tom „pocetku zagovora“ mislio sam na sadasnje aktivne u posmatranom segmentu(pocetak ozbiljne konkurencije do danas).Da bi se dokazao neki stav potrebna su dva uslova:“potrebni i dovoljni“u drugom obliku receno „ako i samo ako“,naravno i uslovi pod kojima vaze.Obicno,za dokaz,uzimamo karakteristicnie momente(tacke)-najvece i velike pobede (GS,OI,mastersi,njihovi medjusobni dueli).Po meni,svi oni cetvorica su ispunili te uslove,u zadatom vremenskom segmentu,intervalu.Uvek je bilo sumnji i bice ih(uzgred,ako Vas zaintrigira mozete pogledati moje“lepo ironicne“ komentare posle US i OI).Za sada sve je tako, dok se suprotno ne dokaze.Tema je neiscrpna,misljenja su podeljena ne samo izmedju nas vec i medju ekspertima.

T.Z.,lobiranje,posebne su teme.Neko vise,neko manje u njih veruje,neko nikako.

Bilo mi je zadovoljstvo sa Vama caskati,ako smem tako da kazem.
S postovanjem,

D.Dermendziev.

srbin

pre 11 godina

To Nole Srbendo.Pokazi ko si i sta si.Svaka tebi cast sto igras za svoju Drzavu,drugi bi sigurno otisli da igraju za neku bolju drzavu,dok nas Nole ne...Ma njega bi Nemci zlatom placali samo da igra za njih bio bi istog momenta Nemac.

Dermendziev

pre 11 godina

@Sneza

Hvala na odgovoru.Voleo bih da se ova nasa razmena misljenja ne tumaci kao nasa prepucavanja ili moja sujeta.Naprotiv cenim konstruktivnu kriiku,vise kada je i dobronamerna.

Obrnutim redom:“sta bi bilo da je bilo“...Slazem se sa Vama(nikada ne pravdam poraze,cak i„nesretne“-u sali cesto kazem :samo verujem u ono sto je proslo,mada sam u naturi nepopr.optimista).Moj kom.mogao je i bez te fraze,mozda se mahinalno desila(ili ima veze sa stavom koji ce na kraju uslediti?).

Iskreno se nadam da ipak verujete,da pravim razlike izmedju individualnih i ekipnih sportova.Trenerski stab,ostale podrske(„cimbenici“:))i te kako su zasluzni za uspehe,znamo svi,o tome je govorio Sasa,jos mnogo eksperata,a Minsky vidi jedan od gl.kljceva Noletovog uspeha upravo u „N.s.stabu“.U neku ruku i ovde imamo ekipu,gde je individua glavni akter.Mozda je simulacija koju sam napravio bila cak i vulgarna,ali po nekada analogije mogu dati i te kako koristne rezultate.

Da,slazem se,Mari nije imao GS kada se pocelo pisati o „velikom cetvorkom“ ali nek mi svi oproste,Nole je tada imao samo 1GS.Dal je trebalo tada govoriti samo o „dvojcu bez kormilara(konkurencije)“(Feda i Rafe)?Ne.Opravdano 2+2.Znate,talenti se testiraju sa velikima(elitom).Pobedio on,dobio samo jedan set,izgubio oba,ali skupo prodao svoju kozu.Kvalitet se prepoznao,stofa je bilo,rodila se jaka konkurencija(bas ova„4-ka“),pocelo se pisati.

Iskreno zelim da svaki Vas komentar ugleda svetlost dana,bude objavljen!

Pozd.!

Бетелгез

pre 11 godina

@Саша
Никако нисам желео да умањим његов успех, него о тој теми је причао и сам Лендл помињући и свој пример како је лакше освајати титуле против слабије рангираних тенисера.Надам се да ћете у будућности наћи простора и времена да изнесете ваше мишљење.
@Бојан
Нема проблема, одавно сам огуглао на ваше коментаре.Шалу на страну, ви сте један од ретких који навија за Федерера, али не зато што мрзи Нолета.
Поздрав!

Бетелгез

pre 11 godina

@Бојан
Нисам питао вас него Сашу.Ваше мишљење као и своје сврставам у субјективне, мада несвесно ваш коментар потврђује да је тренутно најјача конкуренција у тенису.Поздрав!

Bojan

pre 11 godina

(, 28. januar 2013 15:10)
znam da je pitanje bilo namenjeno Sasi, ali nadam se da nije problem sto sam se ubacio :)
u svakom slucaju, makar i subjektivno, zasto je Nadal na sljaci imao jacu konkurenciju od Federera pre 2008. Zasto je OK umanjivati Federerove titule protiv Rodika na betonu i travi, a nije ok umanjivati Nadalove titule protiv Federera na sljaci. Federer je dominirao protiv Rodika na ove dve podloge podjednako kao sto je Nadal dominirao protiv Federera na sljaci (pa cak i protiv Noleta) sto bi impliciralo da Nadal tokom 9 godina nije imao konkurenciju na sljaci.
(Ludi Milojko, 28. januar 2013 15:41)
to sto Rodik nije mogao da pobedi Federera ne znaci da je Rodik bio los igrac na travi. I Nole i Federer protiv Nadala na sljaci gube 12-2, pa ne bih rekao da su losi sljakasi, jednostavno je Nadal bolji.
i sto tako reagujete za tvrdnju da je Endi bolji od Noleta na travi (na betonu a narocito sljaci to sigurno nije). Ne tvrdim da je bolji teniser, Nole je kompletniji definitivno, sa osnovne linije u duzim razmenama bi uvek dobijao poene (naravno u svom vrhu 2003-5, nisi u pravu u svojim navodima za kasnije), ali na Vimbldonu to ne bi bila tolika prednost i presudjivala bi igra na mrezi na kojoj se Rodik bolje snalazio, mada ovo poslednje finale pokazuje znacajan napredak Noleta na tom planu i ako bude jos nekoliko puta uspeo da odigra takve meceve promenicu misljenje, ili ako osvoji jos jedan Vimbldon.

Bojan

pre 11 godina

(Бетелгез, 29. januar 2013 00:49)
pa nemam razloga da ne volim Noleta, simpatican je, zanimljiv, deluje kao dobar momak i na listi mi je omiljenih tenisera, ipak najvise volim Federera.

Bojan

pre 11 godina

(Бетелгез, 28. januar 2013 10:22)
da li cemo da umanjujemo i Samprasove titule koje je 4 komada osvojio bez da je na celom turniru igrao protiv nekoga iz top 10.
jednostavno tenis nije uvek bio isti i bilo je dosta igraca koji su konstanta samo na pojedinim turnirima (recimo burguera na rgu), epizodisti (safin, imao je covek 4-5 serija u karijeri) i nikada se nije desavalo da se ista lica iznova i iznova igraju u finalima turnira. od poslednjih 20 slemova sem velike cetvorke videli smo 2 puta soderlinga u finalu, jednom congu, del potra i berdiha.
Sto se tice Rodika, jesu 4 titule osvojene protiv njega, ali do 4 se doslo preko njega na vimbldonu, koji je na tom turniru bolji igrac nego sto je nole, a nole je opet uzeo vimbldon. Jednostavno Federer je bio premocan na londonskoj travi, cak je i sada sa 31 godinom jedan od glavnih favorita.
btw, sto je sezona sljake pre 2008 imala jacu konkurenciju od ostatka sezone? na isti nacin se moze umanjivati nadalova konkurencija do 2011 na sljaci kao sto se federerova na ostalim podlogama umanjuje do 2008.



pre 11 godina

@
    ,     ,       .               .
!

Sablasni

pre 11 godina

Ono sto je meni veoma simptomaticno u zadnjih par godina od kada je Nole BR.1 je sledece...
Nole koliko god je mentalno jaK toliko je i slab.....jedina zamerka koju kao navijac imam je upravo ta slabost......nije dete, na prvoj je poziciji i ulazio je u finala kao vec osvajac turnira a opet se ponasao kao da je prvi put u toj poziciji.......

Dovoljna je neka mala sitnica da ga iznervira i on gubi mec......te neke cudne mentalne oscilacije mora pod hitno da resi razumem pritisak, zelju ali on kao vec iskusni br1 ne sme to da dozvoli.......moj licni utisak a seticete se i vi da je mogao dobiti sva polufinala i finala prosle godine da nije bilo toga....pocevsi od one ''njegove mentalne predaje'' u finalu Rima posle sporne odluke i onda se samo nastavilo........ja nemam nikakav problem kad je neko bolji da to priznam, ali Nole nije bio nadigran ni u Londonu, Parizu i Njujorku..........vec je on pobedjivao samog sebe, isto kao sto je i danas na svu srecu nesupesno krenuo.......neka izgubi mec ali od boljeg, ne od samog sebe......
Jedino sto treba da nauci od Federera je ta ''Teniska aura broja jedan na terenu'' a ne da svojom nesigurnoscu vraca u zivot protivnika.....sto se i danas videlo, jer Endi bio prestravljen a Nole mu dao 1 set...

I jedan od najludjih clanaka danas.....hahahahahaaa,posteno se nasmejah..
[url=http:http://www.dailytelegraph.com.au/sport/tennis/how-a-falling-feather-broke-andy-murrays-momentum-in-australian-open-final/story-fnddjf3n-1226563124832[/url]

Sercan

pre 11 godina

Sve čestitke Nole, drago mi je zbog tvojih uspeha. Ustajem ili ostajem budan da te gledam jer si Srbin, ja nemam drugi razlog.
Medjutim jedno mi nedostaje, trobojka. Dok si bio mladji i ona je bila tu, i kačket Srbije i tvoji u boksu, svi ste pronosili slavu naše Srbije. Brate moj, Srbine, raširi zastavu sledeći put kad pobediš, ljubim te ko rod rodjeni.

Zoran M.

pre 11 godina

Lepo Nole što si pobedio, ali ujedno i jadno kad pomislim šta li je tebi ova drzava dala da bi se tobom hvalila na sva usta? Mene bi bilo sramota da se hvalim tuđim uspehom i to uspehom čoveka kome sam mogao dati a nisam.

dobitak

pre 11 godina

Tenis je mnogo dobio pobjedom Novaka ,čiji nisam navijač,jer da je kojim pukim slučajem pobjedio Mari,bilo bi poražavajuće za ovaj sport

J.F.Kennedy

pre 11 godina

Lepo Nole što si pobedio, ali ujedno i jadno kad pomislim šta li je tebi ova drzava dala da bi se tobom hvalila na sva usta? Mene bi bilo sramota da se hvalim tuđim uspehom i to uspehom čoveka kome sam mogao dati a nisam.
(Zoran M., 27. januar 2013 20:03)

o Bože, kakav mentalitet...država "treba" da da nesto. mozes li ti ista sam da napravis?

pokvaren

pre 11 godina

Iz Skopjla sam i gledam u petak hrvatsku-dansku i normalno navijam za Dansku.Na poluvremenu rekoh da ne budem pokvaren ,neka pobede hrvati pa i nek budu sampioni samo da Nole osvoji Melburn.Hrvati izgubise a Nole osvojio OZI-OPEN.Sad mi je duplo bolje ali ne znam dali sam opet pokvaren

Srdjan

pre 11 godina

Marej je odigrao najbolji mec u zivotu i prvi set je bio vrhunac njegove dosadasnje karijere protiv spremnog i motivisanog sampiona. Pravi odnos snaga se video u 3. i 4. setu. Novace zelimo ti dobro zdravlje!
Zahvalna Srbija.

Posmatrač

pre 11 godina

Navikao sam na bolje komentare od ovog autora. Mislim da je nepotrebno oštar kritičar u odnosu na oba finalista, naročito u odnosu na pobednika. Naime, mislim da su igrali obojca veoma dobro ali zbog sudara dva stila koji nisu dijametralno suprotni (mada su smatram veoma različiti) izostali su poeni karakteristični za sudar veoma različitih protivnika. Skrećem pažnju da Novak i Marej razmenjuju naizgled jednostavne udarce (koji prosečnom nervoznom posmatraču mogu da izgledaju i kao dosadni) koji su zapravo prvo razorni a drugo tako visoko tehnički obrađeni da odaju utisak "običnosti". U stvarnosti je reč o užasno teškim udarcima koje razmenjuju dva najpokretljivija tenisera današnjice, kod njih sve često izgleda prostim i običnim. Autor teksta je pao u tu zamku, nije video sudar dva u suštini razarača od kojih je Novak jednostavno razorniji, što je meč pokazao. Nije isključeno da če ovo finale pasti u zaborav ali samo zato što je dobilo epilog koji se naslutio već na samoj polovini susreta. Pamte se samo do kraja neizvesni mečevi. Međuti, kvalitet finala je bio na jako visokom nivou teniske tehnike i atletike što je komentator Sašinog kalibra morao da primeti. Mislim da je današnjim tekstom malo pomešao kvalitet sa dramatikom jer, ako izostane dramatika ne znači da je izostao kvalitet. Današnje finale nije bilo spektakularno samo zato što se pobednik znao znatno pre iskorišćene prve meč lopte.

Milko

pre 11 godina

Saša, baš ste "ocrnili" Novaka.
Mislim da je analiza tačna ali intenzitet kritike malo strog. Statistika koju ste objavili na kraju pokazuje da je bilo i veoma dobrih elemenata u igri.
Novak je posle teškog i nervoznog početka uspeo da se konsoliduje i da pomeri Marija na dole. Poslednja dva seta odigrao je mirno, gotovo rutinski.
Značaj meča za Djokovića i respekt Marija prema najboljem učinili su da meč ne sija od lepote ali pobeda je sigurno velika.
Uostalom lepše je biti pobednik u ovakvom meču, nego poraženi u najlepšem na turniru(Wavrinka)

4444

pre 11 godina

Potpuno realna analiza. Neko bi rekao: "Prestrogo prema Novaku", ali siguram sam da bi i sam Novak ovako analizirao mec.
Ipak, ohrabruje da je sa manje od 70% svoje najbolje igre prosto oduvao drugog igraca sveta koji takodje, ruku na srce, nije bio na 100% mogucnosti. Ali, zato Grand Slam traje dve nedelje, pobedi se u zube ne gleda. Bravo, sampione!!

bole bgd

pre 11 godina

Kad neće niko da me pohvali, moram sam sebe! Naime 12.01.2013. u 13,43h napisao sam da će AO osvojiti Azarenka i Đoković, tj odbraniti titule od prošle godine!
Što se tiče meča Marej - Đoković ( takođe sam i tačno prevideo finaliste kod muškaraca), priznajem da sam se dosta zabrinuo sve dok Novak nije dobio drugi taj brek. Onda je sve bilo jasno, rekoh sebi sledi 6:4 6:2(mala greška)! Znao sam da će Novak "da pusti ruku", kako se on prodrao na sebe zbog stegnutosti i loše igre sa mnogo grešaka u prva dva seta. Kad je bilo 4:3 za Đokovića u trećem setu, videlo se, ključni momenat! Taj rezultat Novak najviše voli! Izlazi kao panter na crtu, steže reket, sav je stegnut kao mačka pred skok na žrtvu! U stilu, ajde sad momak da vidim kakve živce imaš?! I bi kako je želeo, mi priželjkivali, brejk 5:3, odmah i 6:3. Četvrti set je bio već egzibicija, Novak je znao da je Marej gotov, da može da pogodi šta hoće, zato je "odvaljivao" one drajv voleje, jer i ako pogreši sledeći poen osvaja. To je to njegovo samopuzdanje, zato je i broj 1!Bravo Nole!

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Nole, sinko, hvala ti sto si mi ulepsao dan...nedelju...mesec...godinu...
deceniju...vek...milenijum. Da nije bilo tebe, zaboravio bih kako izgleda biti ljudsko bice.

U svakom Srbinu cuci jedan mali Novak, i ceka da mu vlasnik pruzi sansu.

Hocemo li, Srbijo?

Vlada

pre 11 godina

Sasa, jos jednom cestitke za sjajnu analizu. Mozda je falilo malo jos malo komentara o uzrocima ovakve igre i osvrt na glavu Mareja, ali to je vec finesa.

Poslednja recenica u tekstu u sustini sve govori.

Neznalica

pre 11 godina

Mislim da nije realno govoriti na ovaj nacin o finalnom mecu. Prva dva seta su izuzetno kvalitetna. Neiznudjene greske jednostavno to u najvecem broju slucajeva nisu bile. Naime, kada neko pogresi nakon vise od 20 razmena udaraca to nije cista neiznudjena greska. Dalje, Novakov servis je bio fantastican. Da Marej ne brejkuje protivnika u ovako dugom mecu je veliki kuriozitet. Novakova fizicka spremnost je za divljenje. Po tom pitanju je prevazisao i Nadala iz najboljih dana. Sada samo sa nestrpljenjem iscekujem Roland Garos. Ako i taj turnir Novak osvoji definitivno postaje teniska legenda za sva vremena.

Kapa do poda

pre 11 godina

Mnogo mi se svidja tekst i kompletna analiza. Ozmo je pravi strucnjak za analizu igre. Odmah uoceno da niko nije savrsen, uvek postoje neke rupe za poboljsanje igru. Vecini ljudi su primetili kako se Mari napreduje a malo njih primete da ustvari Djokovic svaki put poboljsava svoju igru i servis.
Tekst je potpuno pozitivan. Bez obzira sto se tu skupljaju pljuvaci, nista nece umanjiti izvrsnu analizu.
Ja se nadam da niko ovde nece vise postavljati pitanja o porezu jer je to dosadna tema i nepromisljena tema. U stvari, nadam se da komentari bud pozitivni.
Bilo je pravo uzivanje gledati finala i moram reci da postoji osecaj kod svakog srbina : Srecan sam sto sam srbin jer Djokovic je srbin broj jedan !

Inspector Bloch

pre 11 godina

Hvala vam Sasa na analizi,kao i uvek. Medutim misljanja sam da je preostra sigurno kada pricate o Novaku. Ja sam vrlo srecan OVAKVIM Novakom, danas. I poslednja, mentalna,prepreka je danas srusena! Najteze u zivotu je prijatelja 'cistiti'! Novak je ziveo u toj porodici,kada nikoga oko njega nije bilo, VOLI ih pobogu!I OBRNUTO! I to stvara zadrske- pa, i belgiski komentator ES, negde dubooooko u drugom setu prica o sestom gemu kao 'poklonu' Novaka, i ..jedi se!Cudno finale, za one koji ne shvataju da su momci...ljudi, Bogu hvala!
Meni/Novaku/ je ova bitna, pored ostalog, da je PRVA ove godine! Da. Opet zelim, opet hocu, opet...sam mozda megaloman..opet ocekujem da 'ispravi'sta se propustilo. Dakle, idemo na RG ..pa lagano ..dalje. Ostalo me ne interesuje.

Pozdrav, vama Sasa,i..sigurno..Jovi&Nikol. He, Savadan,neka nam je srecan!

El General

pre 11 godina

Pre svega sjajna analiza sjajnog Sashe. Nimalo stroga vec krajnje realna. Nole danas nije bio na vrhunskom nivou ali je svejedno nasao put do pobede ...
Pre nego sto napisem par reci o Novaku, zelim da pohvalim Endija. Momak je zaista dosta napredovao pre svega na servisu i forhendu na koji moze cesto da se osloni. U defanzivnom smislu, Marej ima taj bekhend slajs koji je veoma dobar i koji ga bukvalno uvek drzi u poenu. Dosta je napredovao ali bez obzira na sve kvalitete, misljenja sam da je daleko od velike trojke ..
Sta reci o Novaku? Nole je pre svega jedan ofanzivan igrac, koji voli da postigne sto vise direktenih poena.. Medjutim, igraci poput Nadala pa i Mareja su ga naterali da razmislja drugacije i da u nekom smislu prilagodi svoju igru njima. Na primer, Federer to nikada nije uspeo da postigne sa Nadalom i zato ima samo poraze vs Rafe na sljaci. Novak je na vreme uocio da sa Fedeksom moze da igra napadacki tenis jer obojica gaje slican stil, dok sa Nadalom/Marejom treba primeniti drugaciju taktiku.. Bravo!
Nole mora jos da popravi servis koji je vec dosta bolji nego li u 2011, volej je nesto gde ima dosta prostora za napredak.
Broj 1 je idealna kombinacija Federera i Nadala, ko god prati tenis zna o cemu pricam ovde..
Jos pre 5-6 godina sam pricao da ce Nole biti najveci, moja bliza familija i prijatelji znaju o cemu pricam. Imace na kraju vise Slemova od Federera i bice najveci u istoriji.
Pozdrav Nokiju, nek se odmori pa onda Dubai, Indijan Vels, Majami..

game, set and...

pre 11 godina

dragi Saša, korektna analiza, na koju bi po prvi put nešto dodao...

kao prvo, ja se sa Vama ne bih složio da je meč odlučio servis, jer šta god govorile statistike, meč smo svi videli, i Noletov servis nije bio nešto što se izdvaja, pre bi se moglo reći da u većem delu meča nije bilo kvalitetnog reterna ni na jednoj strani...
moje je mišljenje da je razliku napravila Noletova teniska inteligencija, tj. taktika: od samog početka je „mešao“, menjao ritam, izlazio na mrežu, pritiskao, rizikovao, ne dozvoljavajući Endiju da igra na svoje čuveno čitanje, intuiciju – najbolji pokazatelj je uporno udaranje bekhend drajva...
statistika prvog seta: Nole izlasci 13/15, vineri 14, neiz.greške 24, naspram Endijevih 3/5, 9, i 12...
Nole je, nakon početnog zagrevanja, krenuo agresivno, želeći da drži konce igre u svojim rukama, da izbaci Endija iz njegove „komfortne zone“, i u tome je i uspeo, ali nije materijalizovao zbog sopstvenih grešaka... tako da se ne slažemo ni po pitanju sporog starta...
po meni je prvi set Endi „oteo“ Noletu, ali je isto tako Nole drugi „oteo“ od Marija... to je bio deo u kojem se desio čuveni pad koncentracije, srećom bez posledica...
u nastavku meča, mislim da je Nole pročitao Endija u smislu da se ovaj baš nije dobro osećao, da Endijeve današnje grimase nisu bile gluma, pa je ostatak meča odigrao onako kako prvom igraču svetske liste i dolikuje, tačno onoliko koliko je neophodno za pobedu...

pozdrav

Jova

pre 11 godina

Lijepo rečeno Saša, kao i uvijek. Drago mi je zbog Novaka, mnogo. Vidi se da vrijedno radi, ne leži na lovorikama, popravlja igru na mreži, što mu svakako omogućava bolji servis ali sve to ne bi toliko dolazilo do izraza da Novak nije »sazrio«, tj navikao se na poziciju na kojoj je. Mene najviše raduje nešto novo, što sam na ovom GS vidjela kod Novaka a to je MIR, kao odraz velikog sampouzdanja i vijere u sebe. U onom meču s Vavrinkom, kad je ovaj igrao kao lud, sve ga ulazilo, naš je Novak u poslednjem setu, kod baš čupavog rezultata bio potuno miran. To mi je naročito upalo u oči. U meču s Berdihom su se itekako vidjeli znaci umora što mu nije smetalo da ga »otrese« kao i Ferera. Izvinjavam se zbog izraza, nije mi ništa drugo palo na pamet. Finale je finale, tu se može i dešava svašta, Mari nije bio bez šansi ali kad se Novak u drugom setu »uravnotežio« bila sam sigurna da ni ev. gubljenje drugog seta ne bi ništa značilo, jer je Novak bio riješen da ovo dobije. A kad se Novaku igra…da se ne ponavljam, ko čita moje komentare zna o čemu pričam.

Uz neizmijernu zahvalnost za radosti do sada, Novaku želim da uživa u ovoj tituli i bude zdrav i veseo, kao i dosad.

Pozdrav svima a poseban pozdrav za I.b-a. Nadam se da će napisati štogod o odjecima ove pobijede u teniskim krugovima i klimi oko Novaka jer to nikako nije beznačajno.

Sneža

pre 11 godina

@ Dermendziev

Sve vreme sam bila tu, ali iz meni nepoznatih razloga, komentari mi nisu objavljivani.
Da, Marej je godinama u vrhu. "Velika četvorka" je proglašena, a da Endi nije imao nikakav stvarni rezultat (GS, zlato sa OI, a i to je, po mom mišljenju, osvojio pod vrlo, vrlo čudnim okolnostima). Samo pobeđivanje RF, RN ili Noleta, nedovoljno je za bilo kakvo svrstavanje. I drugi su ih pobeđivali. Vidna je promena, od kada je Lendl u Endijevom timu – slažem se. Pitanje je: koliko još Endi može da se menja? Mišljenja sam: ne mnogo. Ne sumnjam: pobeđivaće, osvojaće još turnira. Kada i koliko – videćemo. Endi mi je, simpatičan ( smušen, nekako trapav, …), ali… I da ne zaboravimo: Endi i Nole su vršnjaci!!!!
Razumela sam Vašu fudbalsku analogiju - tad je jedino i vredelo gledati fudbal na ovim prostorima – ali mi ovde govorimo o INDIVIDUALNOM sportu. Endi ima više od Conge, ali mnogo, mnogo manje od gorepomenute trojice.
Ne volim:" šta bi bilo kad bi bilo" i "da nije bilo to - bilo bi ovo"… To su izgovori. Istorija, sama bira, ko će u nju ući, nikako novinari, komentatori… grupe.
Pozdrav!!!

Sneža

pre 11 godina

Kada se pojavio Conga, većina je tvrdila: evo ga novi broj 1. Onda je Del Potro osvojio svoj prvi GS – ista prica. Tada sam govorila da treba sačekati sa prognozama, da ne mislim da će biti tako. Nisam pogrešila. Ja ne vidim u Endiju ništa drugo osim: SAMO dobrog tenisera. Ne vidim ništa od onoga što poseduju: Rodžer, Rafa i Nole, u bilo kom segmentu onoga, što čini vrhunskog tenisera. Možda grešim, ali… ne bih rekla. Stvaranje priče o: novom teniskom rivalstvu je blago rečeno: smešno. Jasno mi je odakle to dolazi, jasni su mi i razlozi, ali to za sada nije tako!!!! Možda će biti, onoga dana kada se RF povuče ili Nole počne sa manje žara da želi pobedu, ali pre toga... ( Rafu ne pominjem, čekam da vidim kakav će se vratiti, mada mislim, da nikada više neće biti onakav kakav je bio).
Što se današnjeg meča tiče: nije bio lep za gledanje, meni bar (nikad mi Noletovi mečevi sa Endijem, nisu lepi kao mečevi sa Rafom ili Rodžerom – nema lucidnosti, lepršavosti, svakavih udaraca…). Nole je izgubio 1. set, u kome je, po mom mišljenju, bio bolji, 3. i 4. su bili: tipično Noletovo hvatanje protivnika u mrežu, tako da… Na samom početku meča se videlo da će Nole biti pobednik, ali i stegnutost, pritisak "istorijskog trenutka ", nametnutog kao i mnogo puta pre, sa kojim se ovoga puta uspešno izbiru, za razliku od SF RG 2011 – rušenje Mekenroovog niza, 1. mesto na ATP listi, finala 2012. istog GS – objedinjavanje sva 4 slema…
Bravo, Nole, bravooooo!!!! Davno si dokazao KO si!!!!!

DraganC

pre 11 godina

Sasa, ti si car! Zaista je uzivanje citati tvoju analizu! Sve, ali bas sve sto sam mislio i sto sam i sam zamjerao u Novakovoj danasnjoj igri si primijetio, objasnio, a i sugerisao stabu novaka Djokovica! p.s. rece mi skoro prijatelj da te poznaje i da si oduvijek bio veliki fan sporta uopste, od fudbala preko kosarke i svih ostalih sportova. Samo naprijed!

Zagreb

pre 11 godina

Nole kralju nije bilo u pitanju tko će dobit! Cijela HR te gleda te uz tebe smo! Ti si prvo čovjek a onda Srbin i zato te voli cijela HR! Samo tako dalje!

Bojan

pre 11 godina

(Бетелгез, 28. januar 2013 10:22)
da li cemo da umanjujemo i Samprasove titule koje je 4 komada osvojio bez da je na celom turniru igrao protiv nekoga iz top 10.
jednostavno tenis nije uvek bio isti i bilo je dosta igraca koji su konstanta samo na pojedinim turnirima (recimo burguera na rgu), epizodisti (safin, imao je covek 4-5 serija u karijeri) i nikada se nije desavalo da se ista lica iznova i iznova igraju u finalima turnira. od poslednjih 20 slemova sem velike cetvorke videli smo 2 puta soderlinga u finalu, jednom congu, del potra i berdiha.
Sto se tice Rodika, jesu 4 titule osvojene protiv njega, ali do 4 se doslo preko njega na vimbldonu, koji je na tom turniru bolji igrac nego sto je nole, a nole je opet uzeo vimbldon. Jednostavno Federer je bio premocan na londonskoj travi, cak je i sada sa 31 godinom jedan od glavnih favorita.
btw, sto je sezona sljake pre 2008 imala jacu konkurenciju od ostatka sezone? na isti nacin se moze umanjivati nadalova konkurencija do 2011 na sljaci kao sto se federerova na ostalim podlogama umanjuje do 2008.

Sneža

pre 11 godina

@ Dermendziev

Naš "dijalog", nikako nije prepucavanje. Bar ga ja ne doživljavam tako, niti kao sujetu – bilo čiju.

Moje potenciranje na individualnosti, mada je iza toga timski rad, je samo ukazivanje, da na terenu sve zavisi od jednog čoveka, ma ko on bio, a nikako da Vi ne uočavate razliku između: timskih i individualnih sportova ( zato sam i rekla da razumem Vašu fudbalsku analogiju ).
Rećiću nešto, a svi smo to uočili, vezano za prošlogodišnju "raspodelu" GS: NĐ – AO, RN – RG, RF – W i AM – USO. Na ravne časti. Zašto to spominjem, a znam, kako će biti shvaćeno???? Zbog nametnutog "istorijskog trenutka": RG: RN – 7. put ili NĐ - veliki slem; W: RF - ruši Samprasov record i vraća se na 1. mesto; USO: Lendl je tek u 5. finalu osvojio svoj 1. GS, a AM je već izgubio 4!?!?!? Pre svakog GS, kretalo je ponavljanje ovih priča, iz dana u dan, do granica neukusa. Čemu sve ovo u komentaru???? Od onih sam, koji se zalažu, da rezultati na terenu pikažu: KO je KO, nikako nekakvo, bilo kakvo i bilo čije projektovanje. POTENCIRANjE na bilo čemu, kod mene izaziva revolt, pobuđuje sumnju… i odmah mi se upale neke unutrašnje lampice. Takva sam. Zato mi i smeta "velika četvorka". Ponavljam, AM će sigurno osvajati još trofeja, ali on nije igrač za velika dela. Bar ga ja ne vidim tako, a vreme će pokazati.
Pozdrav!!!!

City Girls

pre 11 godina

Odlicna analiza. Ja bih samo dodala da je na Noletu bila velika presija koju naravno on nije pokazivao ali koja je mozda bila uzrok sto je mec poceo stegnuto. Prvo, ne samo sto je branio titulu, vec je sa ovom pobedom postavio rekord od tri vezane pobede u Melburnu. Drugo, verovatno mu je u glavi bio poraz od Murray-ja na US Openu i nije hteo da se to ponovo desi. Svaka mu cast na hladnokrvnosti i skoncentrisanosti.

sasa jokic

pre 11 godina

Adrenalin je odradio svoje, obojica su usli stegnuti u mec. U oar navrata Nole je tesko dolazio do daha (posledica stresa) noge nisu slusale, i zato je stalno kasnio na loptu, lose se namestao za udarce.
Ni Endi nije bio bolji, ali nekako je lakse braniti se, manje se gresi. Nole je imao pet neiskoriscenih brejk sansi, i to ga je na kraju kostalo prvog seta.
Medjutim kao sto smo znali, bilo je pitanje kada ce adrenalin pasti, i kada ce se strasti smiriti.
A onda.....sledi ono sto sam uvek tvrdio, Marej ne moze da parira Noletu mentalno, na tri dobijena sanse su uvek na Noletovoj strani, i to ke bio slucaj i danas.
Morace Marej da se pomeri sa cinjenicom da je na zalost vrsnjak sa najboljim teniserom na svetu!

Иван

pre 11 godina

Баш тако: одбрана првог места, титула и рекорд.
Јер, поглед у будућност каже да је, што се тиче првог места, Ђоковић вероватно одрадио овим тријумфом велики део посла за најмање годину дана. Има он пуно поена да брани до краја 2013, али и те како има где и да их стиче, поготово ако се урачуна да Федерер више неће учествовати на сваком мастерсу. Укратко, може да игра много растерећеније у наставку сезоне, док ће под притиском бити Мари и Надал (ако се врати). Ето, следи америчка пролећна мастерс серија на харду: у одсуству Федерера са бар једног од та 2 турнира а Надала можда и са оба, то је прилика за повећање предности. Потом долази шљака, где Роџер опет неће превише форсирати (његов циљ је Вимблдон), Надал нема много шта да освоји, док је Мари на тој подлози слабији, па Ноле има прилику да се још више "одлепи". Најзад, на трави и бржем бетону под кудикамо већим оптерећењем биће Швајцарац и Шкот, који бране велики број поена, а за петама ће им бити Надал који не брани ништа. Дакле, трећа сезона заредом на месту број један после Мелбурна делује врло реално. Уз нове рекорде и титуле, наравно.

Milos

pre 11 godina

Moram priznati da me je poprilicno iznenadio izlascima na mrezu. Vecina tih poena su bili smecevi, lagane kratke lopte koje lako ubacivao u teren medjutim lepo je videti da se radi i na tom segmentu igre jer on moze biti jako vazan u onim mecevima kada je tesko i kada se lomi rezultat. Cetvrti set je pokazao svu raznovrsnost Novakove igre i definitvno potvrdio da je najbolji. Nadam se da ce u nastavaku sezone biti uspesan i pre svega zdrav. Napred Nole!

SS

pre 11 godina

Nole polako, ali sigurno koraca ka vrhu vecne liste teniskih legendi!

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmxXswe2Guv2dDdVN3VRNzYzdkNIZzVGMWFOMEtNX3c#gid=0

Ako ste pratili moje komentare, onda ste videli da sam od starta bio optimista i nisam se prevario. Ove godine Nole uzima Quattro Stagione!!!

Dovidjenja do RG!

Ziveli!

llopez

pre 11 godina

To se znalo da mecevi Nola i Murraya nikako ne mogu biti lijepi, Murray zna ako napadne da nema sta da trazi kao i protiv Federera tako i protiv Nola ... Taktika drzanja lopte u igri niskim sigurnim jakim spinovima bez mnogo rizika davala je rezultate jedno vrijeme jer Nole moram biti iskren ima po snazi slabije udarce od Murraya ali u trecem setu je podigao nivo igre, mixovao, srecom ispogadjao neke udarce i manje grijesio i time unistio Murrayev takticki plan, posle toga je sve islo lakse ... najljepsi mecevi Nola su oni protvi Nadal, to su pravi klasici, Murray ti jednostavno ne dozvoljava da lijepo igras ...

Sad ili uskoro!

pre 11 godina

Da li je ovo godina za Grand Slam?
Verujem da ce biti spreman za Rolan Garos, uvek je bio blizu, a ko zna sta je s Rafom, a kad osvoji prva dva,onda bi bio greh propustiti priliku, to ce mu biti motiv nad motivima!

daevon

pre 11 godina

Bravo Novak. Svima nama bude drago kada vidimo da i neko odavde može da se vine u takve visine. Čak i Hrvati mogu sa ponosom reći "on je naš sused".

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Posmatrač
Nisam saglasan da sam, kao što ste rekli, „pomešao kvalitet sa dramatikom“.

U prva dva i po seta loptice su retko kada završavale blizu linija i na jednoj i na drugoj strani, i po dužini i po širini. Intenzitet razmena sa osnovne linije ne može ni da se poredi sa prošlogodišnjim polufinalnim mečom njih dvojice u Melburnu, zato nema mnogo neiznuđenih grešaka koje bismo možda mogli da svrstamo pod iznuđene, kao što je to prošle godine bio slučaj. Možete li da se setite nekog ’pasinga’ iz ’nemoguće’ pozicije, tako karakterističnih za njih dvojicu? Teško. jer ih je bilo vrlo malo. Takođe, u veliko broju slučajeva razmene su se završavale ranije nego inače u njihovim mečevima, upravo zato što su pravili atipične greške.

Dalje, Novak i Endi imaju dva najbolja riterna na svetu, a danas smo videli previše grešaka ili nesigurnosti u tom udarcu, čak i posle slabih drugih servisa rivala. Eto, samo neki aspekti od mnoštva, i za mene važi ograničenje u karakterima :) Takođe, mislim da je pogrešno Đokovića i Marija nazivati „razaračima“. Njihove igra bazira se na tehnici, osećaju za lopticu, teniskoj inteligenciji, brzini i elastičnosti, a znatno manje na snazi.

Poštujem Vaše mišljenje i hvala Vam na doprinosu. Hvala i ostalima na sugestijama, kritikama i pohvalama, bile su ovo dve lude nedelje. Toliko od mene, sve najbolje!

milojko

pre 11 godina

Ni sta dodati ni oduzeti...Jednostavno uzivam sto sam Srbin i sto imamo Novaka. Kad vidim Kineza ili Indijku sa srpskom zastavom u hodnicima teniskog hrama u Melburnu...Uzivam ! Hvala ti Novace za jos jedan trofej, za dve ponosne nedelje i da si nam ziv i zdrav mnogo godina.



pre 11 godina

@
    ,     ,       .               .
!

Bata

pre 11 godina

Odlican komentar, ali jos vece je uzivanje citate slavopojke o Novaku na sajtu CNN-a posvecenom tenisu, pod velikim naslovom Superb Serb.

http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/

http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/news/20130127/novak-djokovic-australian-open-andy-murray/?sct=tn_t11_a5

Dermendziev

pre 11 godina

Kao nikada do sada Nole nije odigrao tako takticki zrelo ni jedan nec u derbiu velike cetvorke,kao ovaj.Naravno posebno dobro je odigrao zadnja tri seta.
Prvi set karakterise bolja igra Endija na drugom servisu,a ko dobro igra drugi servis po pravilu dobija set,a ako je to i tokom igre,onda i mec.Primedba za drugi servis,naravno odnosi se kad prvi servis ne funkcionise bas dobro.

Novak je bio taj koji je prvi poceo agresivnije,sa vise rizika da napravi brejk.Izgubivsi cetiri brejk sansi u sestom i jednu u sedmom,kao da je bio svestan da ce ga kazna stici(sto se i desilo u t.b-u)prvoga seta.T.b.nije lutrija,vec znanje,a i test kako ces imati posledice,kako ces ga preziveti ako ga izgubis.Prvi set ce ostati zapamcen i po dva antologijska Noletova poteza,dva volsebno dobivena poena.Kraj petoga gema,kada Mari uspesno pokriva desni deo mreze,a Djokovic "obodjascim udarom" iz koridora,nekim cudnim Fe-om pogadja i poentira ugao korta.Drugi golmanskom paradom reketom u stilu nekada Olje Petrovica,Maria,Bonetia,Dasaeva,Siltona,Klemensa,Ceha,brani gotov poen i kontranapadom poentira.

Drugi set je skoro 100% -tni reprocitet prvoga,bez onih antologija.

Kad Nole pocinje da "stenje" njemu je uvek teze,a meni lakse.Spokojan sam,znam da je fokusiran,znam da dobija poene,gemove,mec.

Nole ulazi u istoriju,srcno mu bilo.
Endi ima prava ljutnje na sudijske greske,koje nisu uticale na krajnji ishod.

Hvala obojici,ugl.bud.finalistima!

Pozdrav!
(Dermendziev, 27. januar 2013 14:29)

Srpski Mudrinjo

pre 11 godina

Varijacije koje igra Nole to jest nacin na koji miksuje igru od servisa pa do promene ritma i do izlazaka na mrezu mnogo otezajva citanje igre pa samim tim i priprema meca protiv njega je otezana.pa i ako procitas igru treba biti dovoljno brz i to sprovesti.inace protiv Mareja je to pogotovo vazno jer je danas pokusao defanzivom da iznenadi Noleta jer je verovatno ocekivao da ce Nole prithskati i napadati pa se samim tim i vise izmoriti.Poznato je da agresija vise umara nego hladna i proracunata defanziva.ipak Nole je imao plan i bilo je samo pitanje vremena kad ce poceti da ga sprovodi onako kako treba.

Volejem protivu otmičara

pre 11 godina

Još jedan veliki trijumf. Nije mi jasno čemu nesigurnost i stegnutost u prvoj polovini meča, postaje tradicija da gubi prvi set a posle se "iznervira". Kad pusti ruku i ne misli previše o rezultatu + "igra mu se" s lopticom, pruža monster- partije kao protiv Herisona i Ferera. Mnogo me raduje statistika na mreži (35 od 41 ili slično?) ali ubeđen sam da je mogao još više poena da završi pravovremenim jurišom na mrežu- nekako se vidi kad će Marijev odbrambeni udarac da bude malo sporiji i viši. Bilo bi dobro da u početnim kolima isprobava takve ofanzivne varijante, dobar tajming je nekad pola voleja. U servisu je danas imao bolju statistiku od Endija, a malo je bilo velikih riterna.

Dermendziev

pre 11 godina

@(Sneža, 27. januar 2013 22:34)

Zadovoljstvo mi je sto se "ponovo vracate".Drag mi je nacin na koji razmisljate(dame su po pravilu pragmaticnije).U mnogim stvarima slazem se sa Vama(pogotovo o euforiji),u nekim ne( "...znamo od kuda to dolazi").Dva puta glasam za Vas komentar:regularno i javno,zbog originalnog razmisljanja.

Pominjete Potra i Tsongu,ja cu dodati Anu i Jelenu respektivno,simultano,mozda cu "Jelenomrzci"razocarati,od kud Tsonga i Jelena u istom kosu(ofanzivac i "najdosadnija prebacivacica").Da gospodo,ali Jelena i Tsonga su bili blizu osvajanju GS titule,to nije moj to su cinjenice.Pomenuto cetvoro,po meni ne nemogu u istom kosu sa Mariem.Pomenuto cetvoro kad je doslo do nekog njihovog maksimuma,stalo je,"nije zelelo" savrsenstvo,tj "usavrsavanje",ili je pogresno radilo.Na svu srecu Tsonga se sa Rasidom malo trgao.

Citajuci izmedju redova,Vi ste takodje u grupi za koje postoji "velika trojka".Ok.cenim Vase misljenje.Ja kazem da je Endi clan velike cetvorke(godinama je u Top 4,osvajac GS titule,sto nije slucaj sa Potrom,iako ima 1GS).Necu da Vas zamaram sa fudbalskom analogijom,ali za muskarce:Dinamo je imao mnogo manje titula od Hajduka,Partizana,Zvezde,a uvek je bio clan "vel. cetvorke".

Zamislimo na trenutak da je Endi juce dobio Novaka,sta bi dalje bilo.Endi je kompletan igrac,bolji sa Lendlom,pobedjivao Nadala,Feda, i ha,ha,koliko samo puta,pa i Noleta.Igrom,Novaku je najslicniji, buduci je njegov najtezi protivnik i pored Noletove ere.

Poz.!

Bojan

pre 11 godina

(, 28. januar 2013 15:10)
znam da je pitanje bilo namenjeno Sasi, ali nadam se da nije problem sto sam se ubacio :)
u svakom slucaju, makar i subjektivno, zasto je Nadal na sljaci imao jacu konkurenciju od Federera pre 2008. Zasto je OK umanjivati Federerove titule protiv Rodika na betonu i travi, a nije ok umanjivati Nadalove titule protiv Federera na sljaci. Federer je dominirao protiv Rodika na ove dve podloge podjednako kao sto je Nadal dominirao protiv Federera na sljaci (pa cak i protiv Noleta) sto bi impliciralo da Nadal tokom 9 godina nije imao konkurenciju na sljaci.
(Ludi Milojko, 28. januar 2013 15:41)
to sto Rodik nije mogao da pobedi Federera ne znaci da je Rodik bio los igrac na travi. I Nole i Federer protiv Nadala na sljaci gube 12-2, pa ne bih rekao da su losi sljakasi, jednostavno je Nadal bolji.
i sto tako reagujete za tvrdnju da je Endi bolji od Noleta na travi (na betonu a narocito sljaci to sigurno nije). Ne tvrdim da je bolji teniser, Nole je kompletniji definitivno, sa osnovne linije u duzim razmenama bi uvek dobijao poene (naravno u svom vrhu 2003-5, nisi u pravu u svojim navodima za kasnije), ali na Vimbldonu to ne bi bila tolika prednost i presudjivala bi igra na mrezi na kojoj se Rodik bolje snalazio, mada ovo poslednje finale pokazuje znacajan napredak Noleta na tom planu i ako bude jos nekoliko puta uspeo da odigra takve meceve promenicu misljenje, ili ako osvoji jos jedan Vimbldon.

Bojan

pre 11 godina

(Бетелгез, 29. januar 2013 00:49)
pa nemam razloga da ne volim Noleta, simpatican je, zanimljiv, deluje kao dobar momak i na listi mi je omiljenih tenisera, ipak najvise volim Federera.

Jack 10`

pre 11 godina

Novak objasnio neke stvari.Sad je na redu da se tempira forma za R.G ne sumnjam da ce tako i biti.Sto se tice samog finala,verovao sam u Novaka,jer nije bilo realno da Novak izgubi 3 0 od Endija ,trebalo mu je vremena da udje u udarac sto se desilo sredinom drugog seta.Jeste izgledalo lako kad nemas mec skoro 2 ipo dana.al to ume da bude opasno,zbog sporol ulazenja u jace razmene,sto je Marey imao protiv Rodzera,sve u svemu zavrslio se onako kako je Novak zamislio.Nije bilo lako al je bilo vazno posle nekih bitnoh porza sredinom sezone u vaznim mecevima...Idemo dalje!

Moler

pre 11 godina

Juce sam rekao da ce Novak izlascima na mrezu poremetiti Mareja i to se upravo desilo! Ja sam predvidjeo 3:0 ali ni ovo nije za bacanje!
Novak igra TOTALNI TENIS, cak je i smec funkcionisao besprekorno!

Nenad PVO

pre 11 godina

Bravo, Nole majstore.
Izuzetno vazna pobeda iz vise razloga.Ocigledno svog najveceg konkurenta Novak je pobedio uzastopno tri puta i pokazao mu ko je gazda u svetskom tenisu.
Druga vazna stvar sto je osvajanjem AO stekao uslov da uz normalnu igru u nastavku sezone zadrzi prvo mesto 2013 godine.
Sasa, posle pobede u finalu AO, mislim da nije bio trenutak za ovako hladnu i strogu analizu najvaznijeg meca na turniru. Svako finale GS je prica za sebe a pobeda u njemu potire sve greske u mecu.

Danasnji prvi set je bio obostrano izuzetno slab. Marej ga je dobio prosecnom igrom. Bolje je drzao loptu u poenima ali bez agresivnosti i inicijative.Marej je cak i nalosije servirao bas u prvom setu. Novak je u taj brejku poklonio cetiri mini brejka i tu je set otisao.

Drugi set je bio slican i Marej je verovatno pomislio da mu je prosecna igra bez agresivnosti dovoljna za pobedu. I to je osnovna Marijeva greska.
Novak je pred kraj drugog seta poceo da hvata ritam,udarci su nu postali konstantniji, poceo je da povezuje po3-4 cvrsca udarca a greske je smanjio na normalu.Dobio je nekoliko duzih snaznih razmena i jasno poslao poruku Endiju da je doslo do preokreta. Pogotovo je to bilo uocljivo u taj brejku.
U trecem setu Novak je pritiskao Marijev servis, ali je Endi uz dosta srece prva tri svoja servis gema uspevao da sacuva. Cetvrti nije mogao,narocito je bio vazan prvi poen u tom gemu (36 razmena) koji je konacno prelomio i ceo mec.
Do kraja Marej vise nije mogao da nadje odgovor.

Beograđanka

pre 11 godina

Sve čestitke Novaku! Sjajan meč, zaista. Nadam se da će nastaviti sa odličnim rezultatima i da će oboriti još mnogo rekorda u budućnosti. Naravno, posebno mi je drago što predstavlja Srbiju u pozitivnom svetlu. :)

Pozdrav svima.

za sve antiprotivne

pre 11 godina

Iako Novak kao profesionalac, da bi bio ono sto jeste, a to je broj 1, nalazi vreme za neke druge ljude. Cesto se na forumima proziva za neplacanje poreza u Srbiji ( da plati, taj bi novac samo otisao u dzepove nasih alavih politicara i njihovih tajkuna) ovako...Novak sam odlucuje gde i kako ce nocac otici. Za sve koje zanima, evo malo vise informacija:
http://novakdjokovicfoundation.org/news/
I nadam se da nece se naci oni koji ce reci: malo je. Jer nije!

GARO

pre 11 godina

evo mene prije svega cestitke novaku koji je samljeo sve svoje protivnike sem wawrinke ali je i to prosao zasluzeno,strasna dominacija fereru je ogadio tenis wawrinku bacio u depro a mareya psihicki slomio i nadigrao,jedva cekam povratak RAFE NADALA nadam se onog pravog pa da vidimo ko je najbolji i ko ce biti u buducnosti .... pozdrav portalu b92 koji je najbolji na balkanu :-)))

Milos

pre 11 godina

Sada je sasvim jasno da počinje era Novaka Djokovića u svetu tenisa!Imali smo Federerovu i Rafinu eru koje su prošlost!Želim mu samo dobro zdravlje pa ćemo za četriri-pet godina svoditi račune i videti ko je od njih trojice najveći jer ima više kriterijuma za ovu računicu!Kako je godinu počeo odbranom titule na AO za očekivati da će svu snagu usmeriti ka Rolan Garosui i to je ljudski!Ne mislim da će povratak Rafe Nadala nešto posebno promeniti i ja mu želim uspešan povratak ali će se stvar rešavati u mečevima sa Marijem i Federerom!Sve ostalo će biti na nivou lošeg dana!Do tridesete godine Novak ima šanse da dodatno pomeri granice koje je postavio Federer.Mislim da ima odlične šanse da postane najbolji teniser svih vremena što svi priželjkujemo!Napred Nole!

Nikola

pre 11 godina

Samo par dodataka na standardno dobru Sašinu analizu...Čini mi se da još dobar broj nas nije svestan da je samopuzdanje koje je Novak stekao antologijske 2011. prosto tako ugravirano u njega da niko i nikad neće moći da mu ga oduzme...pa ni on sam.Jedan od boljih primera u prilog tome je prototip taktike začet na završnom londonskom mastersu koji je genijalno razvijen u ovom finalu,a taktika je smišljena isključivo za Endija!Radi se naravno o natprosečnom broju izlazaka na mrežu.Tako odmerenih i surovo evikasnih.Poređenja radi,Federer je u 1/2 finalu protiv Endija izašao na mrežu isto puta koliko i Novak u finalu ali sa 20% MANJE uspešnosti!!...a odigrao je set više!Zatim,činjenica koju sam već pomenuo pre finala da bi mogla napraviti razliku...napravila je.Reč je o ogromnoj razlici u kvalitetu drugog servisa.Ako na ove igračke segmente dodamo i već papagajski ponavljanu razliku u mentalnoj snazi,dolazimo do trenutnog stanja stvari...Pa i sam Endi je u prvom intervjuu posle osvajanja US Opena(Gregu Rusedskom) rekao da je glavni razlog za tu pobedu bio-VETAR!...dečko je savršeno svestan da još mora proći vremena da bi bio na Novakovom nivou(ako ikad bude).Ali onda dobije 'po ušima' od Ivana Ledenog koji poslednjih 6 meseci i kad je pitan i kad nije izjavljuje da je Endi najbolji igrač na turu!Blagokarakterni Škot je uspeo da se otme iz maminog zagrljaja...da li će uspeti da pobegne iz kandži osobenog Čeha?Pa Novak je,između ostalog,odsekao nokat po imenu Tod Martin!...Pozz

Žeks

pre 11 godina

Saša kao i obično odlična analiza. Većina ovde kaže malo prestroga, što je možda i tačno, ali je ipak realna. Odavno pratim sve komentare mrzi me da pišem iako dugo pratim tenis od vremena Vilandera, Bekera i društva, a i igrao sam po malo. Slažem se sa komentarom @ Sablasnog. Ja to kažem malo drugačije, kao da im daje infuziju pa se protivnici vrate podivljaju i ozbiljno ga ugroze. Koliko je samo puta Nadala tako "spašavao". Ako obezbedi da mu teniseri dolaze na mečeve sa velikim strahom, kao što je uradio Federer onda narednih godina nema zime. U svakom slučaju hvala Nole za sve što si nam pružio i da sada.
Pozdrav svima

Inspector Bloch

pre 11 godina

Postovana Jovo, ne znam da li ce nam moderatori,dozvoliti prepisku, ali ja VaM u svakom slucaju odgovaram na pitanje. Zato smo i ovde!
Ako niste odgledali, poslednji Vilanderov prilog Mats'point ODGLEDAJTE obavezno! Npravljen je , pa, kao da smo ga mi pravili: posebno KRAJ- hiperbole/ dao Bog pa sto da ih ne koristimo?/ o Novak iz usta Vilandera su, za mene kao melem na ranu! No, ovog puta je to bilo iskreno, sto samo pojacava utisak. Po meni, najlepsi, najspontaniji inervju/prilog je sa ESPN-a, potrazite na YT. Nas Novak je, da upotrebim ruznu metaforu prvo, kao kuga..ne volis je a ona postoji! Ali nas Novak je isto..i ljubav, cak i kada je neces TU je, nudi se! A, ima i aber, o izostanku Jelene, ALI samo aber: blagoslovena sa maleckim sincicem!

Toliko od mene, i pozdrav, uz nepitanje'DD gde si', nego DD javi se, odljuti se ...pobogu!

Uzdravlje,

Vojislav YVR_BGD

pre 11 godina

Hvala Gospodinu Ozmu na lepoj analizi.
MOzda bih mogao da dodam par opaski.
Slazem se da je servis bio to sto je okarakterisalo ovaj mec. Novak nije izgubio ni jedan. Njegov prvi servis je Gospodin Ozmo vrlo lepo analizirao. Ja bih voleo da malo popricamo o Novakobom drugom servisu. Ako ste prometili njegov kik drugi servis je zadavao muke Endiju jer nikako nije mogao (u vecini slucajeva) da ga napadne. Endi ceka Novakov drugi servis tako da ga kupi visoko, iznad ramena, mora da skoci da ga udari, za razliku od Nadala koji se povuce jos vise nazad i hvata ga kad loptica pocne da pada. NI jedan ni drugi nisu uspesni u riternu drugog servisa. Novak je imao 66% uspesnosti posle drugog servisa, a to je prilichno....
Jos jedna stvar koja je interesantna, i govori o stanju duha dvojice finalaista ovogodisnjeg AO; Endi je izabrao da prima servis posle bacanja novchica na pocetku mecha! Znam da ce ce mnogi narogusiti, ali za mene je on jedan veliki i vrlo uspesni "pusher" i nista vise. On to odlichno radi ali ce uvek gubiti od choveka koji sve to radi malo bolje i jos ... Novak je kompletan teniser koji zna da se brani i da napada ali o tome su drugi vec dovooljno napisali...
Pozdrav svim teniserima i ljubiteljima gospodske igre (gentleman's game) iz Vankuvera.

Dal

pre 11 godina

Možda je delovalo smelo kada sam juče u najavi meča rekao da su šanse da Nole osvoji trofej 80%, ali je to današnji meč pokazao kao ispravnim.Mari stvarno i nije imao velikih šansi, čak i da je dobio i 2. set, verovatno, samo bi otežao Novaku posao.Isto tako sam rekao da ponekad jedan poen može da prelomi meč i to se pokazalo donekle tačnim, na sreću ne i potpuno.Mari je spasao 5 brejk lopti u prvom setu.Danas je to samo zakomplikovalo situaciju i produžilo meč za jedan set, ne i odredilo pobednika.Sa ovom pobedom Novak je verovatno rešio pitanje prvog u ovoj godini, jer ide u Pariz kao veliki favorit i da Nadal bude onaj pravi, što mu iskreno želim.Za preostala dva GS ćeraće se još i iskreno tu ima još favorita.Da se polufinale i finale u Londonu igra na početku turnira, dok je trava još dobra, Nole ne bi bio prvi favorit, ali kada stignu teži protivnici, teren više liči na zemlju i zbog toga Nole i može da dođe tu do trofeja.U svakom slučaju u ogromnoj je prednosti posle ove pobede, jer sada nema dileme, ako je je uopšte i bilo, ko je najbolji.
Mislim da je jedino pitanje gde će se na kraju karijere po titulama smestiti među velikane tenisa, a skoro je izvesno da će biti u najužem vrhu.
Inače Sašina analiza same igre je izvanredna.
Pozdrav za Sašu i komentatore!

Gorjana Radulovic

pre 11 godina

Cestitke Noletu. Ulepsava nam dane u ledenoj Kanadi. Bravo, jos jedan trofej, treci u nizu na AO. Sta lepse je moglo da se ocekuje na Sv. Savu.
Izvrstan komentar (kao i obicno), sa malo kritike. Verovatno je stamparska greska, ali je Murray imao 7 asova, spram Noletovih 8. (gorjana)

Srbenda

pre 11 godina

Nole je pored vaterpolista jedina svetla tačka našeg sporta, možda čak i najsvetlija. Odbojkaši i košarkaši još tu i tamo, rukometaši nedefinisani a o fudbalerima samo jedno veliko " no comment".

Бетелгез

pre 11 godina

Свака част Нолету на новом ГС-у и да ове године не буде сам, барем још један да му прави друштво.Мислим да сам скроман.
Ја бих о конкуренцији, ако ми дозволите.
Гледам Федерерове трофеје и приметио сам следеће.Четри ГС титуле против играча који нису у топ 10 (Филипусис 48, Сафин 86, Багдатис 54 и Содерлинг 25), а такође 4 ГС титуле против Родика(као када би Ноле освајао ГС-е против Бердиха).Не желим да ниподаштавам, али и сам Родик, када је био 2. играч света, признао је да Федерера може да бије само мотком.Морам признати и да је Ноле имао среће када је освојио прву титулу пошто је играо са Цонгом који је тада био 38., али за све остале морао је рударски да се избори.Надал је прву своју титулу освојио против Пуерте (37.), када је ту пробио лед после је и њему било лакше.Највећи мученик је Мареј, који очигледно нема среће, у финалима је играо само са великом тројком, можда му је ветар на УСО-у неки вид среће.Не желим да оспорим Федерера, титуле од 2008. па до сада потврђују његов квалитет, али мишљења сам да је ипак до 2008. конкуренција била доста слабија него сада, изузев сезоне шљаке где је Надал почео да господари од 2005.
Можда грешим, можда сам субјективан и због тога ме интересује Ваше мишљење Саша, као најобјективнијег Нолетовог навијача.
Поздрав!

Jedan s brda

pre 11 godina

@Mikele: nakon krace pretrage u Google-u:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Grand_Slam_men%27s_singles_champions#Most_Grand_Slam_singles_titles_.285_or_more.29

Tu vidimo da vec ove godine Nole moze da se izjednaci sa Mekinroom i
Vilanderom (ha !) koji imaju 7 titula a ako osvoji jos dva Gren Slem turnira (sto nije nimalo nerealno) cak i sa Konorsom, Lendlom i Agasijem koji imaju po 8 !

Mislim da to pokazuje velicinu i znacaj Noletovih uspeha i cinjenicu da je sto se tice globalnog uspeha i slave vec sada daleko najuspesniji srpski sportista svih vremena. Divcu svaka cast ali njegova slava i popularnost je "ogranicena" na SAD i Srbiju (u ostatku sveta kosarka se prati kako gde), a stvarni uspesi vezani "samo" za nasu reprezentaciju (u NBA max. finale Zapadne konferencije).

Vukašin

pre 11 godina

Posle nestvarne 2011. godine, za Novaka je usledila izuzetno teška 2012. godina, pre svega na mentalnom planu. Novak se našao u novoj situaciji, morao se nositi sa mnogo većim pritiskom nego prethodne godine. Zbog tog pitiska je gubio važne mečeve u kojima je igrački bio bolji, ili ravnopravan. Najčešće bi poklekao pri kraju seta. Preokret se dogodio na završnom Mastersu u Londonu, gde je Federeru, a i celoj javnosti pokazao ko je najbolji teniser na svetu.
Jučerašnji meč smatram najvažnijim u Novakovoj karijeri, pobedio je pre svega sebe, a tek onda Mareja.
Novak je previše stegnuto ulazio u mečeve protiv Škota, na poslednja 4 duela gubio je 1. set, 3 puta je uspeo da preokrene, na USO nije imao snage i koncentracije.
Ovom pobedom izbacio je svaku sumnju iz sebe, a i Mareju jasno stavio do znanja ko će biti budući višegodišnji br. 1.
Ostao je još samo 1 izazov: RG i Rafael Nadal.

Pitanje za Sašu: Može li Marej još igrački i mentalno napredovati, ili je ovo što je pokazao na AO maksimum koji je iz njega izvukao Lendl?

Pozdrav!

Jova

pre 11 godina

I.b., hvala.

Na moju nesreću ( ili sreću, kako se uzme ) engleski ne znam dovoljno da bih posijećivala strane sajtove. Maca sam vidjela ( u ponovljenom snimku, negdije kasnije uveče ), ne baš i dobro razumjela ali govor tijela .. čovijek se naprosto topio, što mi je baš drago. Tu me više oduševilo Novakovo ponašanje i reakcije na dreku navijača, morali su vikati da se šta čuje ali izgleda da to nije smetalo nijednom od njih. Simpatično.

Mene ustvari zanima da li su Novaka, barem sada, bezrezervno prihvatili kao najboljeg. I dosad je igrama a i bodovima dokazivao to ali uvijek je negdje u pozadini čučala sumnja i potreba da se stalno dokazuje. Pretpostavljam da je sad, poslije ZT u Londonu i ovdije u Australiji bar korak bliže tome da se može opustiti i samo igrati. Može to Novak i bez dozvole i potvrde ali ipak je lakše ako imaš podršku. Federer je u svoje vrijeme imao bezrezervnu, Nadal čini mi se isto tako, čak se i »grešni« Mari trpa gdje treba i ne treba ( mislim da mu to više odmaže nego pomaže, inače mi je diječko simpatičan i nekako drag ) jedino je Novak morao kroz »pustinju i prašumu«.

Previše dužim, ali ipak dva pitanja: DD nam se naljutio? Naša Jelena?, ako je i samo aber, lijep je.


Pozdrav

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Vukašin
Mislim da Mari može još da napreduje, naročito na drugom servisu. Takođe, on tek odnedavno pokušava da igra nešto agresivnije, posebno forhendom, i treba vremena da se sve to lepo slegne. Mentalno je napravio ogroman pomak, nije stena kao Novak, ali napredak se vidi.

@Бетелгез
To je prilično kompleksna tema, bilo bi neozbiljno da pokušamo da je obrađujemo na ovako malom prostoru. Zavisi od ugla gledanja, ali moj generalni stav jeste da ničije titule ne treba nipodaštavati – Federer sve što je osvojio, osvojio je pošteno.

@aco
Moje je mišljenje da ono što Novak nipošto ne sme da uradi jeste da bilo šta menja. Svi ćemo se saglasiti da mu i ovako ide odlično. Za titulu na Rolan Garosu potrebno je da se poklope neke stvari, da Novak ima malo sreće i da maksimalno počinje najvažnije mečeve, što mislim i nadam se da će biti slučaj posle ovog finala.

Vidim da su dve teme uvek aktuelne – pojam „velike četvorke“ sa Marijem i Federerova konkurencija pre Nadala, Đokovića i Marija. Možda bi te dve teme mogle da budu predmet nekih od budućih tekstova?

Hvala svima na plodnoj diskusiji, sve najbolje!

Dermendziev

pre 11 godina

@Sneza

Hvala na odgovoru.Voleo bih da se ova nasa razmena misljenja ne tumaci kao nasa prepucavanja ili moja sujeta.Naprotiv cenim konstruktivnu kriiku,vise kada je i dobronamerna.

Obrnutim redom:“sta bi bilo da je bilo“...Slazem se sa Vama(nikada ne pravdam poraze,cak i„nesretne“-u sali cesto kazem :samo verujem u ono sto je proslo,mada sam u naturi nepopr.optimista).Moj kom.mogao je i bez te fraze,mozda se mahinalno desila(ili ima veze sa stavom koji ce na kraju uslediti?).

Iskreno se nadam da ipak verujete,da pravim razlike izmedju individualnih i ekipnih sportova.Trenerski stab,ostale podrske(„cimbenici“:))i te kako su zasluzni za uspehe,znamo svi,o tome je govorio Sasa,jos mnogo eksperata,a Minsky vidi jedan od gl.kljceva Noletovog uspeha upravo u „N.s.stabu“.U neku ruku i ovde imamo ekipu,gde je individua glavni akter.Mozda je simulacija koju sam napravio bila cak i vulgarna,ali po nekada analogije mogu dati i te kako koristne rezultate.

Da,slazem se,Mari nije imao GS kada se pocelo pisati o „velikom cetvorkom“ ali nek mi svi oproste,Nole je tada imao samo 1GS.Dal je trebalo tada govoriti samo o „dvojcu bez kormilara(konkurencije)“(Feda i Rafe)?Ne.Opravdano 2+2.Znate,talenti se testiraju sa velikima(elitom).Pobedio on,dobio samo jedan set,izgubio oba,ali skupo prodao svoju kozu.Kvalitet se prepoznao,stofa je bilo,rodila se jaka konkurencija(bas ova„4-ka“),pocelo se pisati.

Iskreno zelim da svaki Vas komentar ugleda svetlost dana,bude objavljen!

Pozd.!

srbin

pre 11 godina

To Nole Srbendo.Pokazi ko si i sta si.Svaka tebi cast sto igras za svoju Drzavu,drugi bi sigurno otisli da igraju za neku bolju drzavu,dok nas Nole ne...Ma njega bi Nemci zlatom placali samo da igra za njih bio bi istog momenta Nemac.

Milan Nis

pre 11 godina

o Bože, kakav mentalitet...država "treba" da da nesto. mozes li ti ista sam da napravis?
(J.F.Kennedy, 28. januar 2013 02:42)

Da,drzava bi trebalo da da sansu,odnosno izgradi infrastrukturu,da bi neko trenirao i imao sansu i kroz razne programe KAO STO JE NAKADA BILO BESPLATNO U SKOLAMA,aktivira sto veci broj dece,a onda se izrodi neko "cudo" od deteta,koje nema sansu,jer nema para.
Ja sam u skoli trenirao rukomet BESPLATNO sa ogromnim entuzijazmom mog nastavnika,a moja generacija je dala trojicu VRHUNSKIH igraca,koji su karijeru nastavili u najboljim klubovima evrope u to vreme.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Ono što je već bilo vidljivo sredinom prošle sezone, a pogotovo se iskristarisalo u Aziji, je poboljšanje Noletovog servisa. Nekako je taj servis izostajao baš u finalnim mečevima sredinom i krajem prošle sezone, ali je juče bio odličan i to protiv jednog od najboljih reternera u današnjem tenisu. Mislim da je početak meča bio slabiji za Novaka i da ga je u tom periodu igre samo servis držao u egalu tj. Mari je osvajao više poena kad je poen počeo da se igra. Kao posledica dobrog servisa je i tako dobra statistika poena osvojenih na mreži. Ono što mislim da je juče izdvojilo Noleta od Marija kad je servis u pitanju je mnogo bolji drugi servis. Drugi servis je juče bio čvrst, bez oscilacija, sa mnogo varijacija na temu i tokom celog meča je davao Mariju vrlo malo šansi za napad, a prilično često se dešavalo i da osvoji lagan poen, bez igre, nakon drugog servisa. U prilog tome i 66% osvojenih poena na drugi servis, što je statistički podatak (uz poene osvojene na mreži) koji odskače u odnosu na njihove prethodne mečeve.
Drugi element igre koji je rešio meč je Noletova upornost i istrajnost, da iako krajem prvog i početkom drugog seta nije mogao da nađe teren, nastavi sa svojom kontrolisanom agresivnošću i visokim tempom udaraca sa osnovne linije. To je na kraju i slomilo protivnika i uz probleme koje je Mari imao dovelo do prilično rutinski dobijenog 3. i 4. seta.
Sada sledi napad na RG.

Бетелгез

pre 11 godina

@Бојан
Нисам питао вас него Сашу.Ваше мишљење као и своје сврставам у субјективне, мада несвесно ваш коментар потврђује да је тренутно најјача конкуренција у тенису.Поздрав!

Ludi Milojko

pre 11 godina

Bojane,
ajde molim te nemoj više da braniš Federera, malo si zastranio pa pišeš baš svašta.

"Sto se tice Rodika, jesu 4 titule osvojene protiv njega, ali do 4 se doslo preko njega na vimbldonu, koji je na tom turniru bolji igrac nego sto je nole, a nole je opet uzeo vimbldon"

Rodik nigde i nikako i ni u kojoj varijanti nije bolji igrač od Noleta. Imao je bolji servis. Uspevao je baš u periodu slabe konkurencije da bude br 1 i da dođe do 1/2 f i finala Wimbledona, a onda su ga sa tog Wimbledona u njegovim zlatnim igračkim godinama izbacivali redom 18to godišnji Mari, pa Gaske, pa Tipsarevic, pa Lu. Sve same teniske veličine i specijalisti za travu Wimbledona.
Rodik ima jedan blistavi momenat na Wimbledonu, finale 2009. I kad je pri dodeli pehara nakon 16-14 u petom setu 2009, kad je Federer držao govor i rekao "Žao mi je Endija, znam kako se osećaš" dobacio "Ne, ne znaš ti imaš 6 ovih, a ja sam hteo samo jedan"
Veliko rivalstvo Federera i Rodika i međusobni skor od 21-3 u periodu dominacije Federera uz Rodikove teniske kvalitete najbolje govore o konkurenciji u tom periodu.

Katarina

pre 11 godina

@ Bojan, 28. januar 2013 13:33
Rodik je bolji teniser od Djokovića možda samo u nekom paralelnom univerzumu u koji ti imaš uvid i nigde više. Taj Rodik bi svoja 4 finala na Wimbledon-u danas menjao za tu jednu titulu Novaka Đokovića.
Ništa bolje od priloga "jakoj" konkurenciji nisi mogao da napišeš nego izvlačenje Rodika.

miladin silni

pre 11 godina

sasin rezime o ovoj teniskoj istoriji je najobjektivniji.Volimo Novaka jer nam pruža radost,a teško gledamo svih onih 4-5 sati,kao da se poradjamo.U tome i leži draž Njegovog tenisa,jedno je sigurno "VELIKI JE VELIKI I KAD SPAVA" protivnici neka razmišljaju! šta ćeš M,F,N ?????

Dermendziev

pre 11 godina

@Sneza

Daleko od toga,da nasu razmenu misljenja dozivljavm kao „prepucavanje“.Neoprezno sam upotrebio taj ruzni termin(pogotovo sa damama taj termin treba izbegavati),a zbog „ prokletih 1500karaktera“(zbog kojih se mnogi cenjeni komentatori ne pojavljuju ili retko cine)neoprezno sam „pojeo“neke reci.Moja namera je bila,da preostali ucestnici foruma ne pomisle tako nesto.U Vasu iskrenost nikada nisam sumnjao(ako ste pratili moje ranije koment.,vise puta sam prizivao na povratak mnogih,posebno dama,izm. ostalih i Vas)da bi forum bio jos bolji,jos lepsi.

Kada govorim o "v.cetvorki",o tom „pocetku zagovora“ mislio sam na sadasnje aktivne u posmatranom segmentu(pocetak ozbiljne konkurencije do danas).Da bi se dokazao neki stav potrebna su dva uslova:“potrebni i dovoljni“u drugom obliku receno „ako i samo ako“,naravno i uslovi pod kojima vaze.Obicno,za dokaz,uzimamo karakteristicnie momente(tacke)-najvece i velike pobede (GS,OI,mastersi,njihovi medjusobni dueli).Po meni,svi oni cetvorica su ispunili te uslove,u zadatom vremenskom segmentu,intervalu.Uvek je bilo sumnji i bice ih(uzgred,ako Vas zaintrigira mozete pogledati moje“lepo ironicne“ komentare posle US i OI).Za sada sve je tako, dok se suprotno ne dokaze.Tema je neiscrpna,misljenja su podeljena ne samo izmedju nas vec i medju ekspertima.

T.Z.,lobiranje,posebne su teme.Neko vise,neko manje u njih veruje,neko nikako.

Bilo mi je zadovoljstvo sa Vama caskati,ako smem tako da kazem.
S postovanjem,

D.Dermendziev.

Bojan

pre 11 godina

(Dermendziev, 29. januar 2013 16:04)
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Four_(tennis)
ovo je definitivno potvrda zasto ima smisla govoriti o big_four, mada i u tom big_four ima big three koji su uzeli preko 2/3 od poslednjih 73 bitna trofeja, ili cak big two (nole i nadal) koji su uzeli preko pola.

Бетелгез

pre 11 godina

@Саша
Никако нисам желео да умањим његов успех, него о тој теми је причао и сам Лендл помињући и свој пример како је лакше освајати титуле против слабије рангираних тенисера.Надам се да ћете у будућности наћи простора и времена да изнесете ваше мишљење.
@Бојан
Нема проблема, одавно сам огуглао на ваше коментаре.Шалу на страну, ви сте један од ретких који навија за Федерера, али не зато што мрзи Нолета.
Поздрав!