Subota, 17.03.2012.

14:15

Vilander savetuje: Kako poboljšati govor tela?

Nekadašnji broj jedan Mats Vilander smatra da je ’govor tela’ jedna od važnijih stvari u tenisu.

Izvor: SO

Vilander savetuje: Kako poboljšati govor tela? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 12 godina

A sta on ima da komentarise? Pa on cak ni Wimbledon nije uspeo da osvoji!!! A vecito protiv Novaka!!! Ej burazeru,Novak ti je izgleda NOCNA MORA kao Nadalu.a???

Kokan Prvi

pre 12 godina

Govor tela je mnogo važan i tu je Vilander u pravu. U pravu je kada kaže da telo sportiste svojim nemuštim jezikom može mnogo toga otkriti protivniku.To su činjenice. Međutim, po meni, u govor tela ne spada kada R.F. okrenut leđima stisne pesnicu i podstiče samoga sebe. Govor tela nije ni kada igrač pokaže razočarenje zbog jeftino izgubljenog poena. Po Vilanderu trebalo bi da se ponaša kao da je sve normano i kao da se ništa nije desilo. Da bude "mrtav hladan". Hmm ... da li je to realno ? Kada neko profula poen bolje je da to odmah izbaci iz sebe jer je to svojevrsna priprema za naredni. Nikakva šteta ako pokaže, pre svega sebi, kako je u stvari trebalo da udari tu loptu. Pravi govor tela je kada igrač, na primer, mrzovoljno prilazi liniji za prijem protivnikovog servisa, kada pokazuje bol, zamor, dekoncentraciju, kad ponavlja neuobičajene pokrete, kada mu se težište pomera sa vrhova prstiju na pete, kada izražava nezadovoljstvo udarajući reketom ili pesnicom po butinama i listovima, kada nekontrolisano "čupa" majicu . . . Sve to govori da je poraz blizu. Zato je mnogo važnije da taj pravi govor svoga tela igrač detektuje pre protivnika i prikrije ga maksimalno. Slažem se sa onima koji smatraju da je Vilander mnogo bolje baratao reketom od mikrofona. Moć zapažanja mu, takođe, nije jača strana. Uostalom niko mu nije kriv što se nijedna od njegovih prognoza i procena o Novaku nije obistinila.

istomisljenik

pre 12 godina

Na slican nacin sam uvek razmisljao.Pa zar nije sve tako normalno i ispravno kao sto kaze nekada izvrsni igrac Vilander.Dokle cemo pokazivati svoju prostotu i nekulturu tamo gde za to nema nikakve potrebe.Auuu ljudi daleko idemo u kritizerstvu.

Damir

pre 12 godina

Osim što ne može da pogodi gotovo ništa u svojim prognozama,izvaljuje se i u "stručnim" analizama. Stisnuta pesnica u slučaju okretanja prema protivniku - samo se može protumačiti kao izazivanje,provociranje i sl.,a nikako kao sportski gest. Naravno da će okrenuti lice od protivnika,kao i bilo ko ko ima imalo sportskog duha. Nevjerovatno koliko gluposti ispriča stručnjak. Za ostale dvije stavke se takođe da reći ponešto,ali i ovo je dovoljno. Valjda ga skinu sa Eurosporta.

Posmatrač

pre 12 godina

Od ovih koji besne na Vilandera (iz "onih" razloga) smešniji su mi samo još ovi "stručnjaci" koji "... dugo godina gledaju TV prenose tenisa..." i kažu da je najveći problem što ovi prvi prate tenis tek od kada je Đoković postao svetska zvezda.

To je tako srpski - niti igram (ili igram samo rekreativno), niti sam postigao neke uspehe (frustrirani nerealizovani sportisi), ali zato svima prodajem pamet na nekom forumu...

Chana

pre 12 godina

Neko lepo reče - IGNORE !
Vilander je imao slobodnog vremena da ovo sve izjavi, neko da to objavi,
a sad će Srbi da se posvađaju - KO JE U PRAVU, A KO NIJE...
Baš svakoješta !!!
P.S. Hleba I Igara...
Vojvodinaš

Poldi

pre 12 godina

Sta ti je srpska uobrazenost.
Sada su svi teniski eksperti a kada je ovaj Vilander bio as uz B. Borga nisu ni videli tenisku lopticu a kamo li teniski mec.
Ajte more tamo i pecite rakiju i guslajte.

vlads

pre 12 godina

zbog stisnute pesnice okrenutih ledja, Fed nije osvojio 15 gren slem titula u karijeri. Krucijalna je ta pesnica za njegovu karijeru, stvarno treba da se zabrine... Cime se bavi Wilander bas ga zalim mada je ovo i malo drsko. Ignore...

Dermendziev

pre 12 godina

Ponasajte se kao u svakom poslu,jer to Vam je profesija.Stvar je individualne prirode,pa je sveukupni rezultat upravo proporcionalan vasim mogucnostima i ponasanjem.

Pozdrav!

Johny Logan

pre 12 godina

Federer - najbolji teniser svih vremena radi pod broj jedan
Murray - cesto pokazuje da je trebao drugacije da odigra (broj dva)
Nole - cesto odaje utisak da je klonuo (broj tri)
Sta Vilanderu treba vise da demantuje da sto je rekao je prava glupost.

Dorćolac

pre 12 godina

Na teren donosiš ono što dobiješ iz domećeg vaspitanja. Svako neprirodno ponašanje je ustvari gluma. Sve se to uočava na terenu. Mišljenja sam da radovanje, stiskanje pesnica, lupanje u grudi nije baš najuljudnije. Toliko toga ima da su nas navikli i to postaje normalno. A ustvari nije. Nije korektno prema protivniku radovanje kada on pogreši. Radovanje na svoj uspešan potez odvlači koncentraciju za sledeći poen. Čak i radovanje posle pobede, pre prilaska protivniku za rukovanje i ukazivanje respekta isto nije uredu. Radovanje treba da bude posle meča sa svojim timom, prijateljima i svima bližnjim. Ne biti uzdrman u svom govoru tela je najjače oružje za protivnika. Čak i onda kada te igrački ponizi u poenu treba ostati potpuno miran, pribran i spreman za novi poen. To će dovesti do pomisli kod protivnika, "vidi ovoga, ne mogu da ga mentalno poljuljam"! Onda i sam bude zbog toga poljuljan. To najbolje znaju igrači pokera, kada počneš da gubiš, ostrve se na tebe jer se vidi da si mentalno izgubljen. U tenisu, kada te ne ide, recept je što duže držati loptu u igri da "uđeš u udarac". Kada se već dotakoh teniskog bon-tona, rukovanje sa sudijom sa okrenutom glavom... kako to deluje?
Sve u svemu, možda po prvi put čuh od Matsa Vilandera nešto pozitivno.

Goran S.

pre 12 godina

Kakvo iznenadjenje, cemu treba da zahvalimo za pojavljivanje njegovog velicanstva Vilandera na stranama B92.
Ocigledno mac seta po teniskim kategorijama i gleda gde moze dati sebe sa dobrim rezultantama.
Ali i sa klincima to mi deluje bas onako sturo, istina govori prave stvari, ali nepotpuno i slusajuci ovakve savete teniser moze otici u potpunu stranputicu.
Evo primera, kaze:
"Ali razočaranje, sa pognutim ramenima i pognutom glavom, to nije dobro. To govori protivniku da imate negativne misli, da gledate unazad i da ćete igrati grozan tenis. To ohrabruje protivnika. Govor tela je važan jer šalje poruku protivniku"
Tacno! Ali sta ako pojedinac nakon lose odigranog poena svoje lose osecanje ne moze da sakrije? Onda ce on misleci o tome kako deluje protivniku oduzeti sebi koncentraciju na naredni poen i gradnju istog, zar ne, jer u pitanju su sekunde izmedju dva poena.
Zar ne moze posto je slegao ramenima i gestikulirao nezadovoljstvo, zatim uzeti vazduh ispraviti se i odlucno krenuti ka mestu prijema servisa, nije li to onda takodje jedna poruka protivniku dijametralno suprotna od predhodne, jer negativnom gestikulacijom i izbacivanjem besa cinite da se lakse adaptirate i koncentrisete na naredni poen. Ne mogu svi biti Ivan Lendl, ne kazem namerno Rodzer, jer on to ne radi savrseno, vidi se da ga sve dotice, oseti se i njegov nervozan iako lagan korak.
Zato ako vec to ne mozete sakriti, onda je bolje ciniti to poput Novaka Djokovica npr.Mac je u toj situaciji pomenuo Mekenroa a ja kazem da je u tome jos bolji Nole, jer on energicno izbaci frustraciju iz sebe i vec sledeceg sekunda je hladan i koncentrisan. To svakako ne bi mogao da je izostala reakcija, trebalo bi mu mnogo vise vremena potisnuti taj naboj negativne energije proistekle iz greske u bitnom poenu, i verovatno bi i zapoceo naredni bez dobre koncentracije.
Conga npr ume tako da deluje na terenu pa i kad servira, da pridje servis liniji pognute glave i spustenih ramena i potpuno bezvoljno, a onda od jednom odservira bombu na koji i ne stgnete reagovati, znaci govor tela se moze i simulirati vama u korist i posluziti kao zamka ili trik za protivnika.
Ume i Nole kad kad skrivati emocije i trenutno mentalno stanje od protivnika, ali to cinite samo onda kada nemate kontra varijantu prikaza da ste izasli iz tog loseg stanja, kao i suprotno sto vec mnogi rade a to je da na svoj dobar potez i ako je publika odusevljena, vi ostajete ladni i tako saljete poruku da nije to nista, da ste kadri za jos sto sta vise. Mnogi, ali ne i nasa Ana npr, ona razvuce kez od uva do uva, ali to opet ne znaci nista lose za nju jer ona je i zaista sposobna izvesti famozne udarce kakve bi voleli imati i vecina muskaraca.

Pa eto koliko price treba samo o jednoj stavki, a treba je jos, mora se do kraja svaka stavka iskristalisati kako bi se teniser osecao sigurno na terenu i da cini najbolje.Na druge stvari necu se osvrtati jer bi mi komentar bio predugacak za objavu.
Pozdrav!

CC

pre 12 godina

Zaboravio je jednu stvar: Treba sto vise pretiti prstom u stilu: "Pokazacu ja tebi",LOL....Prvo je to uradio Federer u mecu protiv Novaka (bolje receno posle zavrsenog meca), pa je to uradio Rafa opet protiv Novaka ali pre zavrsetka meca pa se zeznuo jer ga je Nole natamburao:-), pa je onda uradila Ana a za njom evo i Azarenko vec vise puta. Ako mene pitate, vrlo bezobrazno! Ali sta ja znam, nisam ja profesionalni teniser,D

Johny Logan

pre 12 godina

Federer - najbolji teniser svih vremena radi pod broj jedan
Murray - cesto pokazuje da je trebao drugacije da odigra (broj dva)
Nole - cesto odaje utisak da je klonuo (broj tri)
Sta Vilanderu treba vise da demantuje da sto je rekao je prava glupost.

CC

pre 12 godina

Zaboravio je jednu stvar: Treba sto vise pretiti prstom u stilu: "Pokazacu ja tebi",LOL....Prvo je to uradio Federer u mecu protiv Novaka (bolje receno posle zavrsenog meca), pa je to uradio Rafa opet protiv Novaka ali pre zavrsetka meca pa se zeznuo jer ga je Nole natamburao:-), pa je onda uradila Ana a za njom evo i Azarenko vec vise puta. Ako mene pitate, vrlo bezobrazno! Ali sta ja znam, nisam ja profesionalni teniser,D

vlads

pre 12 godina

zbog stisnute pesnice okrenutih ledja, Fed nije osvojio 15 gren slem titula u karijeri. Krucijalna je ta pesnica za njegovu karijeru, stvarno treba da se zabrine... Cime se bavi Wilander bas ga zalim mada je ovo i malo drsko. Ignore...

Dermendziev

pre 12 godina

Ponasajte se kao u svakom poslu,jer to Vam je profesija.Stvar je individualne prirode,pa je sveukupni rezultat upravo proporcionalan vasim mogucnostima i ponasanjem.

Pozdrav!

Goran S.

pre 12 godina

Kakvo iznenadjenje, cemu treba da zahvalimo za pojavljivanje njegovog velicanstva Vilandera na stranama B92.
Ocigledno mac seta po teniskim kategorijama i gleda gde moze dati sebe sa dobrim rezultantama.
Ali i sa klincima to mi deluje bas onako sturo, istina govori prave stvari, ali nepotpuno i slusajuci ovakve savete teniser moze otici u potpunu stranputicu.
Evo primera, kaze:
"Ali razočaranje, sa pognutim ramenima i pognutom glavom, to nije dobro. To govori protivniku da imate negativne misli, da gledate unazad i da ćete igrati grozan tenis. To ohrabruje protivnika. Govor tela je važan jer šalje poruku protivniku"
Tacno! Ali sta ako pojedinac nakon lose odigranog poena svoje lose osecanje ne moze da sakrije? Onda ce on misleci o tome kako deluje protivniku oduzeti sebi koncentraciju na naredni poen i gradnju istog, zar ne, jer u pitanju su sekunde izmedju dva poena.
Zar ne moze posto je slegao ramenima i gestikulirao nezadovoljstvo, zatim uzeti vazduh ispraviti se i odlucno krenuti ka mestu prijema servisa, nije li to onda takodje jedna poruka protivniku dijametralno suprotna od predhodne, jer negativnom gestikulacijom i izbacivanjem besa cinite da se lakse adaptirate i koncentrisete na naredni poen. Ne mogu svi biti Ivan Lendl, ne kazem namerno Rodzer, jer on to ne radi savrseno, vidi se da ga sve dotice, oseti se i njegov nervozan iako lagan korak.
Zato ako vec to ne mozete sakriti, onda je bolje ciniti to poput Novaka Djokovica npr.Mac je u toj situaciji pomenuo Mekenroa a ja kazem da je u tome jos bolji Nole, jer on energicno izbaci frustraciju iz sebe i vec sledeceg sekunda je hladan i koncentrisan. To svakako ne bi mogao da je izostala reakcija, trebalo bi mu mnogo vise vremena potisnuti taj naboj negativne energije proistekle iz greske u bitnom poenu, i verovatno bi i zapoceo naredni bez dobre koncentracije.
Conga npr ume tako da deluje na terenu pa i kad servira, da pridje servis liniji pognute glave i spustenih ramena i potpuno bezvoljno, a onda od jednom odservira bombu na koji i ne stgnete reagovati, znaci govor tela se moze i simulirati vama u korist i posluziti kao zamka ili trik za protivnika.
Ume i Nole kad kad skrivati emocije i trenutno mentalno stanje od protivnika, ali to cinite samo onda kada nemate kontra varijantu prikaza da ste izasli iz tog loseg stanja, kao i suprotno sto vec mnogi rade a to je da na svoj dobar potez i ako je publika odusevljena, vi ostajete ladni i tako saljete poruku da nije to nista, da ste kadri za jos sto sta vise. Mnogi, ali ne i nasa Ana npr, ona razvuce kez od uva do uva, ali to opet ne znaci nista lose za nju jer ona je i zaista sposobna izvesti famozne udarce kakve bi voleli imati i vecina muskaraca.

Pa eto koliko price treba samo o jednoj stavki, a treba je jos, mora se do kraja svaka stavka iskristalisati kako bi se teniser osecao sigurno na terenu i da cini najbolje.Na druge stvari necu se osvrtati jer bi mi komentar bio predugacak za objavu.
Pozdrav!

Poldi

pre 12 godina

Sta ti je srpska uobrazenost.
Sada su svi teniski eksperti a kada je ovaj Vilander bio as uz B. Borga nisu ni videli tenisku lopticu a kamo li teniski mec.
Ajte more tamo i pecite rakiju i guslajte.

Dorćolac

pre 12 godina

Na teren donosiš ono što dobiješ iz domećeg vaspitanja. Svako neprirodno ponašanje je ustvari gluma. Sve se to uočava na terenu. Mišljenja sam da radovanje, stiskanje pesnica, lupanje u grudi nije baš najuljudnije. Toliko toga ima da su nas navikli i to postaje normalno. A ustvari nije. Nije korektno prema protivniku radovanje kada on pogreši. Radovanje na svoj uspešan potez odvlači koncentraciju za sledeći poen. Čak i radovanje posle pobede, pre prilaska protivniku za rukovanje i ukazivanje respekta isto nije uredu. Radovanje treba da bude posle meča sa svojim timom, prijateljima i svima bližnjim. Ne biti uzdrman u svom govoru tela je najjače oružje za protivnika. Čak i onda kada te igrački ponizi u poenu treba ostati potpuno miran, pribran i spreman za novi poen. To će dovesti do pomisli kod protivnika, "vidi ovoga, ne mogu da ga mentalno poljuljam"! Onda i sam bude zbog toga poljuljan. To najbolje znaju igrači pokera, kada počneš da gubiš, ostrve se na tebe jer se vidi da si mentalno izgubljen. U tenisu, kada te ne ide, recept je što duže držati loptu u igri da "uđeš u udarac". Kada se već dotakoh teniskog bon-tona, rukovanje sa sudijom sa okrenutom glavom... kako to deluje?
Sve u svemu, možda po prvi put čuh od Matsa Vilandera nešto pozitivno.

Chana

pre 12 godina

Neko lepo reče - IGNORE !
Vilander je imao slobodnog vremena da ovo sve izjavi, neko da to objavi,
a sad će Srbi da se posvađaju - KO JE U PRAVU, A KO NIJE...
Baš svakoješta !!!
P.S. Hleba I Igara...
Vojvodinaš

Kokan Prvi

pre 12 godina

Govor tela je mnogo važan i tu je Vilander u pravu. U pravu je kada kaže da telo sportiste svojim nemuštim jezikom može mnogo toga otkriti protivniku.To su činjenice. Međutim, po meni, u govor tela ne spada kada R.F. okrenut leđima stisne pesnicu i podstiče samoga sebe. Govor tela nije ni kada igrač pokaže razočarenje zbog jeftino izgubljenog poena. Po Vilanderu trebalo bi da se ponaša kao da je sve normano i kao da se ništa nije desilo. Da bude "mrtav hladan". Hmm ... da li je to realno ? Kada neko profula poen bolje je da to odmah izbaci iz sebe jer je to svojevrsna priprema za naredni. Nikakva šteta ako pokaže, pre svega sebi, kako je u stvari trebalo da udari tu loptu. Pravi govor tela je kada igrač, na primer, mrzovoljno prilazi liniji za prijem protivnikovog servisa, kada pokazuje bol, zamor, dekoncentraciju, kad ponavlja neuobičajene pokrete, kada mu se težište pomera sa vrhova prstiju na pete, kada izražava nezadovoljstvo udarajući reketom ili pesnicom po butinama i listovima, kada nekontrolisano "čupa" majicu . . . Sve to govori da je poraz blizu. Zato je mnogo važnije da taj pravi govor svoga tela igrač detektuje pre protivnika i prikrije ga maksimalno. Slažem se sa onima koji smatraju da je Vilander mnogo bolje baratao reketom od mikrofona. Moć zapažanja mu, takođe, nije jača strana. Uostalom niko mu nije kriv što se nijedna od njegovih prognoza i procena o Novaku nije obistinila.

Damir

pre 12 godina

Osim što ne može da pogodi gotovo ništa u svojim prognozama,izvaljuje se i u "stručnim" analizama. Stisnuta pesnica u slučaju okretanja prema protivniku - samo se može protumačiti kao izazivanje,provociranje i sl.,a nikako kao sportski gest. Naravno da će okrenuti lice od protivnika,kao i bilo ko ko ima imalo sportskog duha. Nevjerovatno koliko gluposti ispriča stručnjak. Za ostale dvije stavke se takođe da reći ponešto,ali i ovo je dovoljno. Valjda ga skinu sa Eurosporta.

Posmatrač

pre 12 godina

Od ovih koji besne na Vilandera (iz "onih" razloga) smešniji su mi samo još ovi "stručnjaci" koji "... dugo godina gledaju TV prenose tenisa..." i kažu da je najveći problem što ovi prvi prate tenis tek od kada je Đoković postao svetska zvezda.

To je tako srpski - niti igram (ili igram samo rekreativno), niti sam postigao neke uspehe (frustrirani nerealizovani sportisi), ali zato svima prodajem pamet na nekom forumu...

dragan

pre 12 godina

A sta on ima da komentarise? Pa on cak ni Wimbledon nije uspeo da osvoji!!! A vecito protiv Novaka!!! Ej burazeru,Novak ti je izgleda NOCNA MORA kao Nadalu.a???

istomisljenik

pre 12 godina

Na slican nacin sam uvek razmisljao.Pa zar nije sve tako normalno i ispravno kao sto kaze nekada izvrsni igrac Vilander.Dokle cemo pokazivati svoju prostotu i nekulturu tamo gde za to nema nikakve potrebe.Auuu ljudi daleko idemo u kritizerstvu.

Poldi

pre 12 godina

Sta ti je srpska uobrazenost.
Sada su svi teniski eksperti a kada je ovaj Vilander bio as uz B. Borga nisu ni videli tenisku lopticu a kamo li teniski mec.
Ajte more tamo i pecite rakiju i guslajte.

Dorćolac

pre 12 godina

Na teren donosiš ono što dobiješ iz domećeg vaspitanja. Svako neprirodno ponašanje je ustvari gluma. Sve se to uočava na terenu. Mišljenja sam da radovanje, stiskanje pesnica, lupanje u grudi nije baš najuljudnije. Toliko toga ima da su nas navikli i to postaje normalno. A ustvari nije. Nije korektno prema protivniku radovanje kada on pogreši. Radovanje na svoj uspešan potez odvlači koncentraciju za sledeći poen. Čak i radovanje posle pobede, pre prilaska protivniku za rukovanje i ukazivanje respekta isto nije uredu. Radovanje treba da bude posle meča sa svojim timom, prijateljima i svima bližnjim. Ne biti uzdrman u svom govoru tela je najjače oružje za protivnika. Čak i onda kada te igrački ponizi u poenu treba ostati potpuno miran, pribran i spreman za novi poen. To će dovesti do pomisli kod protivnika, "vidi ovoga, ne mogu da ga mentalno poljuljam"! Onda i sam bude zbog toga poljuljan. To najbolje znaju igrači pokera, kada počneš da gubiš, ostrve se na tebe jer se vidi da si mentalno izgubljen. U tenisu, kada te ne ide, recept je što duže držati loptu u igri da "uđeš u udarac". Kada se već dotakoh teniskog bon-tona, rukovanje sa sudijom sa okrenutom glavom... kako to deluje?
Sve u svemu, možda po prvi put čuh od Matsa Vilandera nešto pozitivno.

CC

pre 12 godina

Zaboravio je jednu stvar: Treba sto vise pretiti prstom u stilu: "Pokazacu ja tebi",LOL....Prvo je to uradio Federer u mecu protiv Novaka (bolje receno posle zavrsenog meca), pa je to uradio Rafa opet protiv Novaka ali pre zavrsetka meca pa se zeznuo jer ga je Nole natamburao:-), pa je onda uradila Ana a za njom evo i Azarenko vec vise puta. Ako mene pitate, vrlo bezobrazno! Ali sta ja znam, nisam ja profesionalni teniser,D

Johny Logan

pre 12 godina

Federer - najbolji teniser svih vremena radi pod broj jedan
Murray - cesto pokazuje da je trebao drugacije da odigra (broj dva)
Nole - cesto odaje utisak da je klonuo (broj tri)
Sta Vilanderu treba vise da demantuje da sto je rekao je prava glupost.

Goran S.

pre 12 godina

Kakvo iznenadjenje, cemu treba da zahvalimo za pojavljivanje njegovog velicanstva Vilandera na stranama B92.
Ocigledno mac seta po teniskim kategorijama i gleda gde moze dati sebe sa dobrim rezultantama.
Ali i sa klincima to mi deluje bas onako sturo, istina govori prave stvari, ali nepotpuno i slusajuci ovakve savete teniser moze otici u potpunu stranputicu.
Evo primera, kaze:
"Ali razočaranje, sa pognutim ramenima i pognutom glavom, to nije dobro. To govori protivniku da imate negativne misli, da gledate unazad i da ćete igrati grozan tenis. To ohrabruje protivnika. Govor tela je važan jer šalje poruku protivniku"
Tacno! Ali sta ako pojedinac nakon lose odigranog poena svoje lose osecanje ne moze da sakrije? Onda ce on misleci o tome kako deluje protivniku oduzeti sebi koncentraciju na naredni poen i gradnju istog, zar ne, jer u pitanju su sekunde izmedju dva poena.
Zar ne moze posto je slegao ramenima i gestikulirao nezadovoljstvo, zatim uzeti vazduh ispraviti se i odlucno krenuti ka mestu prijema servisa, nije li to onda takodje jedna poruka protivniku dijametralno suprotna od predhodne, jer negativnom gestikulacijom i izbacivanjem besa cinite da se lakse adaptirate i koncentrisete na naredni poen. Ne mogu svi biti Ivan Lendl, ne kazem namerno Rodzer, jer on to ne radi savrseno, vidi se da ga sve dotice, oseti se i njegov nervozan iako lagan korak.
Zato ako vec to ne mozete sakriti, onda je bolje ciniti to poput Novaka Djokovica npr.Mac je u toj situaciji pomenuo Mekenroa a ja kazem da je u tome jos bolji Nole, jer on energicno izbaci frustraciju iz sebe i vec sledeceg sekunda je hladan i koncentrisan. To svakako ne bi mogao da je izostala reakcija, trebalo bi mu mnogo vise vremena potisnuti taj naboj negativne energije proistekle iz greske u bitnom poenu, i verovatno bi i zapoceo naredni bez dobre koncentracije.
Conga npr ume tako da deluje na terenu pa i kad servira, da pridje servis liniji pognute glave i spustenih ramena i potpuno bezvoljno, a onda od jednom odservira bombu na koji i ne stgnete reagovati, znaci govor tela se moze i simulirati vama u korist i posluziti kao zamka ili trik za protivnika.
Ume i Nole kad kad skrivati emocije i trenutno mentalno stanje od protivnika, ali to cinite samo onda kada nemate kontra varijantu prikaza da ste izasli iz tog loseg stanja, kao i suprotno sto vec mnogi rade a to je da na svoj dobar potez i ako je publika odusevljena, vi ostajete ladni i tako saljete poruku da nije to nista, da ste kadri za jos sto sta vise. Mnogi, ali ne i nasa Ana npr, ona razvuce kez od uva do uva, ali to opet ne znaci nista lose za nju jer ona je i zaista sposobna izvesti famozne udarce kakve bi voleli imati i vecina muskaraca.

Pa eto koliko price treba samo o jednoj stavki, a treba je jos, mora se do kraja svaka stavka iskristalisati kako bi se teniser osecao sigurno na terenu i da cini najbolje.Na druge stvari necu se osvrtati jer bi mi komentar bio predugacak za objavu.
Pozdrav!

Posmatrač

pre 12 godina

Od ovih koji besne na Vilandera (iz "onih" razloga) smešniji su mi samo još ovi "stručnjaci" koji "... dugo godina gledaju TV prenose tenisa..." i kažu da je najveći problem što ovi prvi prate tenis tek od kada je Đoković postao svetska zvezda.

To je tako srpski - niti igram (ili igram samo rekreativno), niti sam postigao neke uspehe (frustrirani nerealizovani sportisi), ali zato svima prodajem pamet na nekom forumu...

vlads

pre 12 godina

zbog stisnute pesnice okrenutih ledja, Fed nije osvojio 15 gren slem titula u karijeri. Krucijalna je ta pesnica za njegovu karijeru, stvarno treba da se zabrine... Cime se bavi Wilander bas ga zalim mada je ovo i malo drsko. Ignore...

Chana

pre 12 godina

Neko lepo reče - IGNORE !
Vilander je imao slobodnog vremena da ovo sve izjavi, neko da to objavi,
a sad će Srbi da se posvađaju - KO JE U PRAVU, A KO NIJE...
Baš svakoješta !!!
P.S. Hleba I Igara...
Vojvodinaš

istomisljenik

pre 12 godina

Na slican nacin sam uvek razmisljao.Pa zar nije sve tako normalno i ispravno kao sto kaze nekada izvrsni igrac Vilander.Dokle cemo pokazivati svoju prostotu i nekulturu tamo gde za to nema nikakve potrebe.Auuu ljudi daleko idemo u kritizerstvu.

Damir

pre 12 godina

Osim što ne može da pogodi gotovo ništa u svojim prognozama,izvaljuje se i u "stručnim" analizama. Stisnuta pesnica u slučaju okretanja prema protivniku - samo se može protumačiti kao izazivanje,provociranje i sl.,a nikako kao sportski gest. Naravno da će okrenuti lice od protivnika,kao i bilo ko ko ima imalo sportskog duha. Nevjerovatno koliko gluposti ispriča stručnjak. Za ostale dvije stavke se takođe da reći ponešto,ali i ovo je dovoljno. Valjda ga skinu sa Eurosporta.

Dermendziev

pre 12 godina

Ponasajte se kao u svakom poslu,jer to Vam je profesija.Stvar je individualne prirode,pa je sveukupni rezultat upravo proporcionalan vasim mogucnostima i ponasanjem.

Pozdrav!

Kokan Prvi

pre 12 godina

Govor tela je mnogo važan i tu je Vilander u pravu. U pravu je kada kaže da telo sportiste svojim nemuštim jezikom može mnogo toga otkriti protivniku.To su činjenice. Međutim, po meni, u govor tela ne spada kada R.F. okrenut leđima stisne pesnicu i podstiče samoga sebe. Govor tela nije ni kada igrač pokaže razočarenje zbog jeftino izgubljenog poena. Po Vilanderu trebalo bi da se ponaša kao da je sve normano i kao da se ništa nije desilo. Da bude "mrtav hladan". Hmm ... da li je to realno ? Kada neko profula poen bolje je da to odmah izbaci iz sebe jer je to svojevrsna priprema za naredni. Nikakva šteta ako pokaže, pre svega sebi, kako je u stvari trebalo da udari tu loptu. Pravi govor tela je kada igrač, na primer, mrzovoljno prilazi liniji za prijem protivnikovog servisa, kada pokazuje bol, zamor, dekoncentraciju, kad ponavlja neuobičajene pokrete, kada mu se težište pomera sa vrhova prstiju na pete, kada izražava nezadovoljstvo udarajući reketom ili pesnicom po butinama i listovima, kada nekontrolisano "čupa" majicu . . . Sve to govori da je poraz blizu. Zato je mnogo važnije da taj pravi govor svoga tela igrač detektuje pre protivnika i prikrije ga maksimalno. Slažem se sa onima koji smatraju da je Vilander mnogo bolje baratao reketom od mikrofona. Moć zapažanja mu, takođe, nije jača strana. Uostalom niko mu nije kriv što se nijedna od njegovih prognoza i procena o Novaku nije obistinila.

dragan

pre 12 godina

A sta on ima da komentarise? Pa on cak ni Wimbledon nije uspeo da osvoji!!! A vecito protiv Novaka!!! Ej burazeru,Novak ti je izgleda NOCNA MORA kao Nadalu.a???