Četvrtak, 21.03.2013.

10:47

Fudbal: Regionalna liga, da ili ne?

Predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić smatra da bi Balkanska liga privukla gledaoce i sponzore, ali kaže da o njoj odlučuju političari.

Izvor: B92

Fudbal: Regionalna liga, da ili ne? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

bubo

pre 11 godina

Tek sa balkanskom ligom mozemo ocekivati podizanje kvalitete i povratak gledatelja na stadione. Nogomet bi se i trebao igrati zbog gledatelja, a sve ostale price su suvisne. Purger sam, ali mi nije niti najmanje zanimljiva liga gdje cak i moj Dinamo osvaja 7 prvenstava zaredom, s barem 10 bodova razlike..***es takav nogomet...***es i politicare, ***es i taj ***cevi rat ***es sva ta sranja...duhovne obnove, zabave i para kronicno trebaju cijeloj regiji za sve ostalo me zaboli

vlah

pre 11 godina

Apsolutno sam za neki oblik regionalne lige! Ona svakako povećava nivo kvalitete klubova (sponzori, jake utakmice u kontinuitetu...) i iako zvuči paradoksalno, zasigurno će smiriti tenzije među narodima, slično kao i sa košarkaškom regionalnom ligom, najprije euforija i nabrijavanje, kasnije uobičajena stvar. Budući da UEFA ne priznaje ovakve lige, najbolje bi bilo organizirati ligu na proljeće, po uzoru na ligu UEFE, u kojoj bi pobjednik dobio 2 mil. eura, a ostali sudionici proporcionalno njihovom uspjehu dijelili 3 mil. Ovih 5 mil. eura osigurali bi sponzori i tv. prava.

srećko

pre 11 godina

Najviše bih volio da najbolji hrvatski klubovi igraju u Seriji A ili u Bundesligi,ali pošto je to nemoguće,spas je u Balkanskoj ligi. Svi klubovi u regiji su jedna velika nula,redovno se sramote u europskim takmičenjima. Balkanska liga možda i pojačana sa kojom susjednom zemljom poput Bugarske ili Mađarske bi imala 30 do 40 miljuna potencijalnih gledatelja,jake sponzore i brzo bi iznjedrila jake klubove koji bi igrali zapaženu ulogu i u europskim takmičenjima. Za početak bi trebalo odigrati neki turnir najjačih klubova regije i razgovarati i dogovarati kakvu Ligu želimo. Problem je što najmoćnijim klubovima u našim državicama takva liga ne odgovara jer bi ju bilo puno teže osvojiti nego ove seoske lige,samim tim bilo bi puno teže doći do Lige prvaka ili Europske lige. Huligani nisu problem ako je policija dobro organizirana,zatvorske kazne za najgore i brzo bi se ohladili.

Miki

pre 11 godina

Liga poput one u košarci ne bi imala toliki značaj jer bi se stvorilo po nekoliko kvalitetnih timova iz svih zemalja dok bi ostali propali. Ako bi se organizovala druga i eventualno treća liga to bi bilo odlično rešenje. U kratkom vremenskom periodu manji klubovi bi izgradili infrastrukturu i šampion takve lige bi bio ozbiljan učesnik u Ligi Šampiona. Ipak, mi jedva možemo da organizujemo jedan meč godišnje, pa je suludo razmišljati o bilo čemu za sada.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kad i ove jadne lige u potpunosti izgube svaki smisao i popropadaju onda ce se napraviti takva liga. Onda se nece postavljati nikakva pitanja, desit ce se, kao u kosarci i vaterpolu. Ovi rukovodioci koji su protiv u Srbiji i Hrvatskoj su protiv samo iz nekih vlastitih interesa, saveze je možda strah da bi nekim tijelima te lige morali prenijeti dio ovlasti ili ko to zna kakvi točno interesi. Recimo Dinamo ovako bez problema kupi sve talente iz hrvatske i nesto šire i onda ih skupo prodaje, da je vise jakih klubova teze bi dolazio do perspektivnih igrača jer bi i ostali klubovi imali novaca, a i nebi smio prodavat igrače jer bi loše stajao u toj ligi. Mamić je sigurno protiv.
A BBB i ostale zaludjene navijačke skupine, pa one su uvijek bile glavno leglo desnicarstva, normalno da ti neće ligu. Ali nogomet pratimo skoro pa svi, sto se ne pita nas obicnu raju sta hoćemo i dal nam smetaju ovakve ideje? Kladim se da je bar 2/3 ljudi spremno za tako nesto, jer žele dobar nogomet i žele pune stadione.

Bs

pre 11 godina

Propala je drzava, propao i fudbal, propala je svaka sfera zivota u zemljama propale drzave. Sad je kasno da se krpimo, svi smo propali.

zoks

pre 11 godina

Ja sam i za da i za ne.Mada po mom misljenju bi trebalo da se organizuje kup takmicenje u toku prolecnog dela sezone.Generalno nijedan tim sa balkana ne prezimi u evropi tako da je prolece idealno za kup.Timovi koji u zimsko delu sezone osvoje prva dva mesta idu u kup pa ide izvlacenje ko sa kim,dve utakmice,bolji ide ko je bolji.Finale jedna utakmica na neutralnom terenu.Zabrana gostujecim navijacima i problem je resen.Posle 2-3 kupa da se vidi sa ligom mada liga je vise komplikovanija zbog ispadanja i ulaska.Jedino bi moglo da se igra play off za ulazak tj onaj tim koji zavrsi prvi u Srbiji,Hrvatskoj,Sloveniji...da igra za ulazak u EXYU ligu.
I jos jedno moje misljenje da nebi samo EXYU liga bi bila jaca nego bi svaka zemlja bi ojacala svoju prvu ligu.Zamislite Srpsku ligu bez Zvezde,Partizana,Vojvodine...Liga bi bila i jaca,zanimljiva i ne bi znali ko ce da osvoji prvo mesto...

BMF

pre 11 godina

Kategoricki NE,NE i NE. Srpska liga je najjaca u bivsoj YU i tu je svaka diskusija zavrsena. Samo nacionalni savezi daju predstavnike u Euro takmicenja pa samim tim ne vidim nikakav smisao te hipoteticke lige.

uzor

pre 11 godina

dinamo,hajduk,rijeka,osijek,zvezda,partizan,vojvodina,radnicki,olimpija,maribor,sarajevo,zeljo,borac,siroki,buducnost,vardar. e sad hipotetski zamislite da je dozvoljeno gostujucim navijacima dolazak na utakmicu i u jednom kolu igraju hajduk-zvezda,partizan-dinamo,siroki-vojvodina,osijek-radnicki,borac-sarajevo,maribor-olimpija,vardar-buducnost,zeljo-rijeka.mislim da bi morali uvest policiju iz madjarske i bugarske da bi se to sve moglo osigurati

sasha

pre 11 godina

Kategoricki NE,NE i NE. Srpska liga je najjaca u bivsoj YU i tu je svaka diskusija zavrsena. Samo nacionalni savezi daju predstavnike u Euro takmicenja pa samim tim ne vidim nikakav smisao te hipoteticke lige.
(BMF, 21. mart 2013 16:11)

Pa jeste, ja sam najbolji fudbaler u mom selu, opstinska liga, ne pada mi napamet da igram neku bolju ligu kad sam ovde najbolji

emigrant

pre 11 godina

kad bi bilo mnogo manje plemenskog ponasanja, a malo vise starogrckog olimpijskog duha, svi bi uzivali u dobrom fudbalu. ali realnost je drugacija, dovoljno je reci da bi u tu ligu pre ili kasnije usao i kosovski tim... situacija je prilicno jasna...

runner

pre 11 godina

Možda bi za početak bolje bilo organizovati neku vrstu turnira revijalnog karaktera među bivšom velikom četvorkom. Nešto slično onom mostarskom turniru koji se održavao svake godine pred početak proletnjeg dela prvenstva. Organizatori turnira bi mogli biti Fudbalski savezi u saradnji sa gradom domaćinom jer sami klubovi nemaju sredstava da to finansiraju.

Davor

pre 11 godina

Ja sam za regionalnu ligu pa to bi diglo fudbal iz mrtvih...Zamislite dodje na marakanu hajduk,partizan gostuje dinamu,vojvodina sa zeljom...A to sa huliganima je samo izgovor...Huliganizam na stadionu moze da se resi za sat vremena...Vredjas na nacionalnoj osnovi,lomis,gadjas ,palis itd...snimi te kamera letis u corku ,novcana kazna i dozivotna zabrana ulaska na stadion...A ima dovoljno pametnih sa svih strana koji bi mogli da upravljaju regionalnom ligom(bez politicara) mnogi su odlicni prijatelji a i igrali su zajedno(Suker,Mijatovic,Jugovic itd itd itd...)TACKA KRAJ!

meljo

pre 11 godina

Dzajo svaka ti cast za Bari,Tokijo itd. ali sadasnja ti je prica samo kupovina vremena, ne mozete ni u domacoj ligi da prismrdite,a ne u Balkanskoj nego mi se ovaj tvoj povratak sve vise cini kao da te neko na silu naterao ,a kad puknemo na kraju nikom nista

slardar

pre 11 godina

@STRUCNJAK objasni mi sta bi izgubile bilo koje od ovih liga ako ne bi isle u Evropu? Navedi mi jedan uspeh bilo kog tima iz bivse SFRJ u Evropi u zadnjih 5 godina. 95% ispada u sezoni kupanja, a oni koji se i domognu nekog takmicenja sluze za gol razliku. Bez puno jakih utakmica i dalje cemo gubiti od Kiprana, Linhenstajnaca i slicnih. Sto se mene tice, treba napraviti ligu od 18-20 klubova, Bivsa SFRJ, Bugarska i Madjarska. Tu bi bio skoncentrisan kvalitet i pobednici tih liga bi za jedno 3-4 godine mogli i da nesto ozbiljnije naprave cak i u Ligi Sampiona. U suprotnom imacemo domacu ligu, a u Evropi cemo i dalje da gubimo od Kiprana i Linhenstajnaca. Mnogo potcenjujete iskustvo igranja jakih utakmica i rutinu koja se tako stice posebno kod mladih igraca.

DraganO

pre 11 godina

To je sasvim OK inicijativa. Pa zar mislite da ima manje netrpeljivosti u nacionalnim ligama izmedju CZ i partizana ili dinama i hajduka, mnogo veci incidenti su bili medju ovim navijackim grupama od raspad SFRJ do danas nego pre toga.
Konacno ovu ligu ne bi gledali takozvani patriotski navijaci isto kao u ABA, i onda lepo mozete da odete na utakmicu, da vam niko ne ugrozava bubne opne, zdravlje, bezbednost, ne ugrozava vam intelegenciju. Njim aostaje nacionalna super liga i nacionalni kup, dalje od toga nisu imali.

Prohodnost u LS i LE bi svakako bila veca iz ove lige, jer trenutno iz nacionalnih odlaze monopolski klubovi koji u takvim okolnostima nemaju kvalitet i sluze za gol razliku.

Dakle kome se nesvidja negleda te utakmice, imace super ligu i nacionalni kup kao i do sada, pa tamo neka gledju vrhunski fudbal. Uostalom ko ne zeli i nemora, CZ bi svakako trebala da istupi iz ove lige.

021

pre 11 godina

Sa time se saglasio i bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić:

"To (osnivanje lige) bi bila prilika da desničarski ekstremisti izraze svoje frustracije. Još su sveža sećanja o ratu i fudbal bi trebalo da bude van svega toga", rekao je on.

Prva utakmica kupa Sampiona odigrana je 1955 godine, deset godina posle svetskog rata, a sada dvadeset godina posle rata ne moze da se organizuje regionalna liga! Glupost.

Navijači Dinama iz Zagreba "Bed blu bojs" nisu za osnivanje zajedničke lige:

"Ako neko želi rat, hajde da napravimo zajedničku ligu", rekli su oni za AP.

A ovaj komentar je tek presmesan, najslabija grupa nekadasnje velike cetvorke da izjavi ovako nesto!!!

Njihov strah od zajednickog takmicanja je sportski opravdan sto je dokazala ABA liga, kvalitet nase klupske kosarke je daleko odmakao susedima, hale su im sve praznije, trofej nisu videli ne pamte. Dominacija Crvene Zvezde i Partizana u fudbalu bi bila pogubna po njih. Ako se prikljuce Rumuni, Grci, Bugari ili Madjari oni ce ostati klupski talog te i takve lige.

Da se ne prica o navijackoj strani u kojoj su totalno inferiorni.

Aca

pre 11 godina

Ako ce organizacija da bude u rangu ABA lige onda naravno da ne...mada iskreno o tom regionalnom takmicenju se prica vec godinama bez ikakvog napretka i mislim da to nije realna opcija.

md

pre 11 godina

da jedino ako će imati neku svrhu i prolaz ka evropi kao u kosarci. u suprotnom ne, jer ne vidim čemu bi služila kao letnja zabava...

STRUCNJAK

pre 11 godina

Sve je to u redu i lepo zvuci. Samo ima tu jedna mala sitnica koju svi previdjaju da fudbal vodi UEFA a ne privatna organizacija ULEB pa da moze da radi ko sta hoce. Bez saglasnosti UEF-e ove lige nema, a na to se nece sigurno u skorijoj buducnosti desiti.

Tatko

pre 11 godina

Svi oni koji pricaju da su odredjeni kluboviJedan Čelzi je „preko noći“ postao tim vredan evropskog vrha. Zašto? Sazreli omladinci i kadeti? Ostali konkurenti pali sa formom? NE, ušao je novac i tim se pojačao igrački i organizaciono tako da je danas najveći kandidat za osvajanje LŠ. Novac je uložen zato što može da se vrati, u samostalnim ligama Srbije, Hrvatske i ostalih, to je nemoguće! Sponzori u investitori će doći samo ukoliko zaživi regionalana liga. 45 godina smo stvarali rivalitet i tradiciju, pa ako ništa drugo samo zbog toga će se povećati interes a sa njim i kvalitet i ulaganje.
I da ne bi ispalo da pričam od kraja, staviću na kraju koji su po meni preduslovi da se uopšte razmišlja o ovakvoj ligi: zakon o sportu (navijači, vlasništvo nad klubovima itd.), pomoć UEFE tj. da pobednik i ostali učesnici imaju nešto od takve lige (takmičenje u evropskim takmičenjima), definisan status domaćih liga (prvaci ulaze u regionalnu) i sl.
Sportski pozdrav svima

maylo,zg

pre 11 godina

Ja sam apsolutno za.Zabraniti gostujuće navijače,pojačati osiguranje,oštro sankcionirati incidente i sve će biti u redu.Kakve su nam to države ako se ne mogu nositi sa šačicom huligana.Stadioni bi bili puni,liga bi bila marketinški privlačna i podigla bi se kvaliteta i konkurentnost naših klubova u Evropi.Ja bih prvi kupio godišnju za Maximir u tome slučaju.

Marko Vlahović

pre 11 godina

Ne znam ko razuman može biti protiv regionalne lige.
Zapanjen sam kako ljudi razmišljaju kada kažu da to nikome nije potrebno. To je van svake pameti.
Tu se može pregovarati sa UEFA-om da pobednik te lige bude npr. direktan učesnik Lige šampiona. Bilo bi više gledalaca, autom. više para, autom. veći sponzorski ugovori, autom. bi možda NEKO USPEO DA PROĐE GRUPU U LIGI ŠAMPIONA!
Ako već političari i ekonomisti u svakoj od ovih jadnih država moraju da budu učaureni u njihovim malim Vladama, umetnost i sport ne moraju.
UOSTALOM UMETNOST I SPORT TAKVU VRSTU SPUTAVANJA NE TRPE!
Kada je veća scena, i film i muzika i fudbal su bolji.
Mišljenja da navijači sputavaju ovakvu ligu i sakrivanja iza bezbednosnih i sličnih razloga uopšte neću da komentarišem

ante

pre 11 godina

Sztrašnja utakmica će dati odgovor na to pitanje.Žalosno je šta Srbi ne mogu doći u Zagreb,i Hrvati u Beograd pratiti svoju reprezentaciju.To je dokaz kako zaostajemo za svijetom milijun godina.Nadam se pozitivnoj atmosferi mada sve me strah.Iskreno ne mogu zamisliti 45000-50000 ljudi da mirno navijaju dovoljna je grupa da počne vrijeđati i onda se dogodi psihologija mase,krenu svi i tako svaki put ili kod vas ili kod nas.

Serdar

pre 11 godina

Prvi bih gledao svaku utakmicu kada bi nam dolazili Dinamo,Hajduk,Buducnost,Sarajevo itd.A mozda bih cak isao i na stranu zasto da ne! Pa cak i po cenu neprijatnosti,jer mi je vise dosta ovog naseg osakacenog nazovimo ga fudbala,hocu bre da gledam kako varnice sevaju na terenu!

Tottenham

pre 11 godina

ja sam za,jer mi je muka od nase lige,a kada bi se udruzili mi,Bosanci,Crnogorci,Rumuni,Slovenci,Madjari pa i Hrvati bila bi solidna liga

kujtim šalja

pre 11 godina

Moje mišljenje je da bi mogao da se organizuje Kup u prolećnom delu takmičenja. To bi mogla biti priprema najboljih timova iz liga post-Yu država za kvalifikacije u evropska takmičenja. Liga bi bila polunameštena i vrlo brzo bi se obesmislila. Na stranu divljannje huligana i ekstremista.

Nislija

pre 11 godina

Ne postoje mali i veliki klubovi,vec oni koje finansira drzava (zvezda i partizan) i svi ostali! Drzavnim klubovim odgovara igranje te lige,ali ostalima ne,jer ce se bez jakih utamica ugasiti. Vrlo jasno...
p.s.neka i drugi klubovi imaju isti tretman drzave kao zvezda/partizan,pa da pricamo o regionalnoj ligi

firma

pre 11 godina

Дајте бесплатан улаз на све стадионе у нашој лиги и добићете више публике, као што је то сада у Новом Саду са Војводином.Кад има више људи на стадиону онда ће доћи и спонзори јер они желе да се њихов производ рекламира пред више људи.Проблем је у томе што неко те паре узме, пример је звезда. Ко да игра у тој регионалној лиги? Динамо је класа за наше клубове, партизан би могао нешто да уради, хајдук је ок, воша исто, ово остало боже сачувај.Ко да игра из Босне, Црне Горе, Македоније,Словеније? Осим Марибора? То су само приче старих људи на сећања тих великих утакмица од пре 30 година, то сада мало кога занима.Звезда је пропала одавно, са ким они да играју? Неко је споменуо доњи срем, тај исти клуб је победио партизан. Та лига би сморила после прве сезоне, и који је смисао да не можеш отићи рецимо у загреб да гледаш текму и бодриш својим тим до победе.То је онда велика вероватноћа да ће домаћин победити. Само треба мало више организације код нас и резултати ће доћи.

Krkan

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobra ideja, imacemo utakmice sa jacim protivnicima a samim tim ce se i kvalitet ekipa poboljsati. Sto se tice ovih slabijih ekipa, moze da se organizuje i druga regionalna liga tako da i ove ekipe mogu da odmere snage sa jacim protivnicima. Bolje je Jagodini da igra meceve sa treceplasiranim i cetvrtoplasiranim ekipama iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Slovenije nego sa BSK-om i tako tim ekipama. A sad ove najslabije ekipe nek se bore kako bi usle u drugu regionalnu ligu pa ce i one igrati bolje. Jedini je problem kada da se igraju utakmice naseg prvenstva jer ovi nasi fudbaleri jedva izdrze nase prvenstvo a kamoli jos da igraju i regionalnu ligu :) Mozda da se utakmice u regionalnoj ligu boduju istovremeno i za nase prvenstvo.

navijac

pre 11 godina

Košarka je pokazala da zajednička liga ne doprinosi kvalitetu i ne dovodi do većeg profita, veliki košarkaški klubovi i dalje jedva sastavljaju kraj sa krajem, a neki su i propali! Isto će biti i sa fudbalom.

Jedino što doprinosi većem kvalitetu jeste KAPITAL, a njega će doneti samo poštena PRIVATIZACIJA u sportu! I kada bi imali 16 privatnih klubova u super ligi Srbije i jasna pravila kakvu infrastrukturu ti klubovi treba da imaju i poštenu sudijsku organizaciju oko koje bi se sami ti klubovi dogovorili, bilo bi i gledalaca i sponzora i dobrih rezultata u evropskim takmičenjima a onda nikom ne bi palo na pamet da priča o zajedničkim ligama...Prema tome moj odgovor je NE zajednička liga, dajte prvo sredjivanje stanja u svom dvorištu, dajte PRIVATIZACIJU!

zare

pre 11 godina

malibat pa druze mislim da to nema nikve veze sa reprezentacijom velika vecina fudbalera i kosarkasa vec kad ih spomines ni neigra u nasim domacim ligama mnogi su u stranim klubovima.naravno da bi bila jaca liga kad bi igrali hajduk dinamo zvezda partizan vojvodina zelja sarajevo djer levski maribor olipija itd ili kad bi recimo reprezetivci svi srbije i jrvatske igrali u domacem prvenstvu nasem bila bi naravno jaca liga onda domaca.ali to je nemoguce da ih vratimo

Rafael

pre 11 godina

Bilo bi dobro razmisliti o ligi koju bi činile Mađarska,Hrvatska,Srbija i Bugarska,da bude po tri ili četiri kluba iz svake zemlje,veliko tržište ,sponzora koliko hoćeš,evidentiranim izazivačima nereda zabraniti pristup na stadione,i to bi bila sigurno četvrta liga po snazi u Europi

Slix

pre 11 godina

Ja sam za regionalnu ligu! Jer ce kvalitet fudbala biti mnogo bolji nego sto jeste!!! Bice dosta dobrih utakmica, navijaca, sponzora...borba za evropu! Pa posle par godina ako sve bude ok, da se dozvoli gostovanje navijaca!
Da prva 3 kluba idu u LS a 4,5,6 u LE!

Da u ligi igra 20 klubova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, CG, Makedonije, Albanije, Bugarske, Srbije i Rumunije. Madjari nisu na balkanu.

Problem je ko ce ispasti iz lige i iz koje lige ce neki klub uci u regionalnu ligu...to treba smisliti!

Nebojsa- Delija

pre 11 godina

Ja nisam protiv Balkanske lige koja bi obuhvatala drzave :
Srbije, Bugarske,Madjarske,Rumunije,Grcke,sto da ne da u toj ligi bude i Rusja, Belorusija, Ukrajina i jos neke drzave samo sam protiv klubova iz ex- yu.

Zato da nam se nebi desio scenario kosarka ,pa da nam neki Lorbek,Lisac,Bilic ili tamo neki slicni njima uniste domacu ligu .
Moze da se napravi dobra liga od 14-16 timova , ali nikako sa slovencima,hrvatima,bosancima....itd
Ne mislim da je rano da sa klubovima iz ex-yu pravimo ligu nego sam licno protiv bilo kad da pravimo ligu.

Posto su nam se klubovi u kosarci opekli i oni su bili srecni kad su nasi klubovi uslu u takvu ligu u kosarci neznam, sta bi dali sad da mogu da izadju iz te lige .

Rafael

pre 11 godina

Bilo bi dobro razmisliti o ligi koju bi činile Mađarska,Hrvatska,Srbija i Bugarska,da bude po tri ili četiri kluba iz svake zemlje,veliko tržište ,sponzora koliko hoćeš,evidentiranim izazivačima nereda zabraniti pristup na stadione,i to bi bila sigurno četvrta liga po snazi u Europi

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

U takmicarskom i komercijalnom smislu takva liga bi bila sjajna. U svim ostalim bila bi uzas. Kome treba jos jedan povod za svadju, kome treba da samo isceuje novi incident k(gori od onih na derbijima)?

DusanNS

pre 11 godina

Apsolutno sam protiv takve lige,nisam nikakav sovinista vec objektivan.Ono sto bi se dobilo ovom ligom jeste puni stadioni i donekle povećanje kvalitete.Ali zato bi se trosilo hiljade i hiljade evra za organizaciju meca,umesto da za te pare damo socijalno ugrozenima ili onima koji su teže bolesni(eto desava se da i ljudi umiru jer ne reaguje drzava).Drugo,liga bi samo podigla tenzije medju narodima,pogotovo kad navijaci budu podizali razne transparente/poruke ili kad budu skandirali razne gluposti,a tu vec vidim novinara koji bi sirili jos vise tenzije.Trece,ljudi zaboravljaju da je prvenstveno bivsa ex yu liga bila kvalitetna(medju 5) zbog toga sto igraci nisu mogli otici iz zemlje dok ne navrse 27 godina.Cetvrto-formiranjem lige unistili bi se mali klubovi i u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji...Da li je to vredno zbog "velike cetvorke"?I da na kraju ako se formira takva liga ko će biti sampion nacionalnih prvenstava?Jer srbija treba da ima prvaka svoje drzave recimo za sezonu 2020/2021,i kako ce to izvesti ako u regionalnoj ligi recimo Partizan odigra minimum 26 kola,onda bi trebao da igra i jos jedno 14 kola(to kad bi se bas skratilo) u nacionalnom,srpskom prvenstv.Ljudi fudbal nije kosarka,razliciti ljudi posecuju ova dva sporta,i lakse je kontrolisati 8000 ljudi u zatvorenom nego 30000 ljudi na otvorenom prostoru.Hvala

Dejan

pre 11 godina

A koliko bi kostalo obezbedjenje tih utakmica "visokog rizika"? Koliko policije treba da se angazuje za tako nesto? I to svakog vikenda. Ne hvala. Neka svako igra u svojoj drzavi i gotovo. Ludnica je i kad igraju Zvezda i Partizan, ili recimo Novi Pazar i neki klub iz uze Srbije. Zamislite sta bi bilo da dolaze navijaci Dinama ili Hajduka ili Sarajeva. Dovoljno nam je nasih huligana. Ne.

Playboy

pre 11 godina

Daaaaaa.voleo bih da bude kao u staroj Jugoslaviji.
czv,dinamo,split,olimpia,vardar,sarajevo,buducnost,...iz svake drzave po 2-3 bilo bi ludilo. :D

sasa

pre 11 godina

Treba oganizovati regionalnu ligu ali samo kao komercijalno takmicenje a da prohodnost ka evropskim takmicenjima i dalje ima nacionalno prvenstvo.

todor

pre 11 godina

Regionalna i bilo bi idealno kad bi se prikljucili rumuni umesto madjara, crnogoraca i bosanaca.. da se ubace bar 4 rumunska tima, steaua, kluz, dinamo bukurest i rapid bukurest. Sta ce nam bosanci i crnogoroci, realno njihovi najbolji klubovi su kvaliteta osrednjih klubova iz jelen lige..

Komsija

pre 11 godina

Da nam nije ABA lige i kosarka bi nam bila na veoma smesnom i ne bas zavidnom mestu. Ovako imamo klubove koji su redovno pri vrhu takmicenja u kojem se nalaze.

suit

pre 11 godina

NE NE i NE!!! Nista to ne bi donijelo Srpsko fudbalu jer su komsijske lige 50 puta losije od kakve-takve nase lige. Da se ne lazemo znamo kakva je nasa liga, ali bi to zdruzivanje bilo isto kao da polovnjaku golfu "dvojci" dodajemo dijelove od kojekakvih jugica, varburga i fica. A sta mislite da bi komsije pristale na to zdruzivanje da su u nasoj poziciji tj. da imaju bar za nijansu kvalitetniju ligu od nase? Pa necemo valjda ponoviti kosarkasku gresku? Onakva Srpska liga na sta je spala!

bojan

pre 11 godina

Zašto ne prvo kao kup ex yu država? Jedan sponzor čije bi ime nosio kup. Lakše bi bilo za održavanje, a bio bi i proba za ligu. Recimo 16 timova po plasmanima iz ex yu liga. Izvlačenje parova. Pokušati obezbediti i nagradni fond kao i marketinški dobro ispratiti. A mogao bi se igrati i za vreme nacionalnih šampionata.

bane

pre 11 godina

Koliko utakmica ima Partizan godisnje u kojima nije favorit, u kojima mora da se brani, u kojima ne napada bunker, u kojima mozemo da vidimo kakvu odbranu ima? Da nema Jadrana u kosarci, nikad ne bi pala Barselona u Pioniru!

danilo

pre 11 godina

Mislim da nema nikakve dileme da liga teritorije sa 2o( ili sa Bugraima i Madjarima i 4o) miliona stanovnika daje veći kvalitet i da je marketinški privlačnija nego lige sa 5 ili 1o puta manjim brojem stanovnika.
Partizan, Zvezda, Vojvodina, Dinamo, Hajduk i Rijeka, Olimpija i Maribor, Budućnost i Sutjeska,i već ko sleduje iz Bosne i Makedonije i to je već 12 pristojnih ekipa. Eventualno Madjari i Bugari i liga bi ušla u 1o najboljih evropskih?
Naravno, mali timovi će biti protiv jer bolje im je da im jednom godišnje dodju Partizan i Zvezda nego 4 puta Donji Srem ili BSK.
I budale će biti protiv jer su budale uvek protiv svakog zrna razuma.
Ivinjavam se pri tom unapred svakom ko ima neki pravi argument protiv takve lige.

NekoIzMase

pre 11 godina

Mozemo da dozvolimo da se neki klubovi iz Bosne i Hrvatske takmice u nasim ligama kao sto Vaduz takmici u Svajcarskoj, Cardiff, Swansea i Wrexham u Engleskoj.... :-)

Bojan

pre 11 godina

Regionalna liga?Da,za pocetak bi mogla da bude neka pilot liga od 8,10 kluba.koja bi pocinjala na prolece posto nijedan klub ne prezimi u evropi mogli bi da igraju paralelno sa svojom ligom recimo sredom regionalna liga,a subotom svoja nacionalna liga.

zg euroskeptik

pre 11 godina

Ne postoji nijedna regionalna liga u Europi iz koje se ide u UEFA natjecanja. Postoje samo neka baltička i skandinavska natjecanja, više prijateljskog karaktera. Nema znakova da bi UEFA promijenila stav prema regionalnim natjecanjima. I bez posebnih okolnosti koje vladaju među zemljama u regiji odgovor na pitanje iz naslova članka je NE.

zare

pre 11 godina

zasto da ne to bi bio onda jako dobar fudbal i na jako visokom nivov i mnogo veci kvalitet lige i fudbala bi bilo...huliganima kao sto su pojedinci delija grobara dinama iz zagreba splicana nije mesto na tribinama nego iza resetaka.takvi ljudi kvare atmosveru.pogledajte sta se desava u kosarci i kakva je liga pa dobro razmislite mislim da bi trebalo da se to desi i u fudbalu.po istom pricipu...cist primer je utakmica u pioniru iz kosarkosarkaskog meca izmedju zvezde i zadra posle tog meca trener zadra je izjavio da je zvezda gospodski klub naravno zbog fer i korektnog navijanja nije bilo prozivku nikakvih.to se zove postovanje protivnika..

sremac

pre 11 godina

Ma kakva zajednicka liga! Stvaramo drugima reprezentacije kao u kosarci. Pored toga sto ce biti mrtvih ljudi na tribinama bice i materijalne stete i samo nanosimo stetu ugledu nasih navijaca i klubova.

dado

pre 11 godina

"srpski i hrvatski huligani, zbog nasilja i rasističkih incidenata, "medju najozloglašenijima u Evropi".---------ovo ne stoji, rasizam je svakodnevna hrana u ostatku Europe i to ne samo na utakmicama nego i u drustvu... UEFA je puna predrasuda, zasto ne kaznjavaju Engleze, Talijane, Grke..

Vako

pre 11 godina

Ne dolazi u obzir.

1. Sa njima vise nikad nista
2. Nasa iga je krenula na bolje. Malo se digla ali je bar krenula. Necu da zrtvujem svoju ligu da bih njima dizao kvalitet.
3. S kim da igram? Sa Hajdukom koji je nivo ofk beograda ili sa sarajevom i zeljenzicarem...

Kibicer

pre 11 godina

S obzirom da je regionalna liga uništila srpsku košarku,hajde da uništimo i ovo malo fudbala što nam je ostalo. Domaći trofeji u košarci više ne znače ništa,reprezentacija je propala načisto. U fudbalu bar još uvek domaća liga obezbeđuje Evropu. Od regionalne lige dobit bi imali samo bg blizanci jer bi bili večiti učesnici iste,a manji klubovi bi mogli da se pogase jer bi tada našu domaću ligu pratili samo ljudi sa klupa za rezerve!

dusan

pre 11 godina

klubovima i igracima nedostaju kvalitetnije utakmice, zbog toga se svi raspadamo i sramotimo po evropi. nisu dinamo, maribor i sarajevo svetska klasa ali su za zvezdu i partizan i razvoj igraca bolji od donjeg srema ili bska. sto se tice bezbednosti, sve se moze kad se hoce. kao i u aba ligi ne mora da bude gostujucih navijaca (kao sto ih cesto nema u domacim ligama jer ne postoje ozbiljne navijacke grupe pa nikome ne smeta), nacionalisti ce da se izduvaju posle prve dve godine i onda moze lepo da se igra. evo za pocetka nek se odigra kup sistem na prolece sledece godine kad svi ispadnu iz evrope (moze i od novembra :-)). naravno, domace lige smanjiti kao sto i Suker predlaze, da se ne igra po livadama i da se zna neki red. ne vidim zbog cega nasi fudbaleri igraju tako malo utakmica godisnje? plus bice vise sanse za mladje igrace....

loodak011

pre 11 godina

NIKAD!!! kosarka nam se raspada zbog regionalne lige. fudbal nam je svakako na dnu! a od regionalne lige nista nece biti bolje jer manje klubova ima sansu da izadje u evropu!!!

malibat

pre 11 godina

Apsolutno protiv takve lige, jer bi na taj način profitiralo samo par klubova, dok bi ostatak lige pononija još dublje. Veliki sam navijač Hajduka i njemu bi to vjerojatno koristilo, ali sve ostalo bi propalo, čak bi i reprezentacije oslabile. Pogledajte šta se Vama dogodilo s košarkom, prije ulaska u zajedničku ligu bili ste među prve tri reprezentacije u Europi, često i na vrhu. Sada se i Vi mučite iako imate odlične igrače, sigurno to ime neke veze s tim.

Mr.

pre 11 godina

Pogledajte ABA ligu, svake nedelje derbi, a kvalitet se znatno poboljsao, verujem da bi isto bilo i sa fudbalom, smirite divljake i dobicemo kvalitet...

Labud

pre 11 godina

Bez zajednicke lige parlozecemo svako u svom svinjcu bez izgleda da se ide i gore i dole. Naravno da su sve vlasti ujedninjene oko price da se hapse izgrednici i kaznjavaju shodno prekrsajima, brzo bi bezbednost nadzivela nasilje. Na kraju krajeva nismo Tutsi i Huti, a i oni zive danas u miru. Ma koliko ja simpatisao Javor iz Ivanjice, to je sve jadno kada se uporedi sa eventuelnim gostovanjem velikana kao Hajduk iz Splita ili Zeljo iz Sarajeva. Ko se seca tih vremena zna o cemu pricam.

king

pre 11 godina

I onda za 10 godina ce se pricati da je Dzaja unistitelj srpskog fudbala, jer ce navodno osali nasi klubovi skorz propasti (kao da nesto sad vrede!), da nam je reprezentacija u kurcu bas zbog te iste regionalne lige, kad da je u zadnjih 10-15 godina ikad valjala. Bice isto kao i sa kosarkom. Sad kao tekao bi med i mleko da nema Jadranske lige, a ne shvataju da ne bi bilo ni ovoga malo sto valja da nema te lige.
Ja sam inace za regionalnu ligu u fudbalu, ali ko mene sta pita kao i sve nas ovde. Problem sa navijacima uvek moze da se resi ako ima dobre volje, al to je tesko jer su politicari u dilu sa tim istim navijacima i cine jedni drugima usluge.
U svakom slucaju da se i formira ovakava liga ne bi me cudilo da za nekoliko godina mi pricamao kako je to unistilo srpski, Hrvati hrvatski, Bosanci bosanski fudbal.

Brljiv narod

pre 11 godina

Logican odgovor je NE, ali posto mi nismo logican narod mi cemo reci odusevljeno DA.
Sutra ono sto ce se desiti, cela ikonografija mrznje mnogima nece biti odgovor sta treba da rade, da se vec jednom okrenemo sebi i radimo na sebi.

Marko

pre 11 godina

Puniji stadioni,veci priliv novca, mnogo tezih meceva = konkurentniji klubovi u evropi, sve u svemu bolji fudbal. Ko voli fudbal voleo bi i ovu ligu. Ali mora se jako ozbiljno pristupiti toj ligi, da ne bude poligon za politicke frustracije mora se drzava ozbiljno ukljuciti i stati na put huliganima. A posto do sada nijedna drzava u regionu nije znala ili zelela da resi taj problem mislim da nije pametno to organizovati. Ali kad bi doslo do te lige pametno bi bilo angazovati strane sudije da ne bi dolazilo do teorija zavere.

Kum Djole

pre 11 godina

O ovome se priča već godinama, a nikakvog pomaka nema - ne toliko zbog politike koliko zbog nečije love i mutljavina, nejasnih vlasničkih prava nad klubovima i stadionima, odnosno sprezi sportskog (proizvodnog) kapitala i kriminala. Sve zemlje u regionu imaju manje-više iste probleme s huliganima i ekstremistima, a nijedna nema kapacitet da rešava samo huliganizam na stadionima bez da rešava krovna pitanja životnog standarda i perspektive naročito mladih, regionalnu stabilnost itd. Imali smo ratno, sad imamo sportsko profiterstvo. Drugim rečima, da se nismo klali bez potrebe na pragu 21. veka možda bi sutrašnji duel bio prava TV fantazija za milijardu ljudi, a puna kasa za NSH i FSS... ovako, batalite priču. Format takmičenja i gostovanje navijača je tu najmanji problem.

proYu

pre 11 godina

Zbog cega treba komplicirati stvari. Treba osnovati zajdenicku ligu bes Hrvatske!!! Tako se jednostavno rijesi problem sa huliganima. Tako je pocela i Jadranska (ali tada bez Srbije - ako se dobro sjecam).

Pozdrav svim ljubiteljima fudbala.

danilo

pre 11 godina

Mislim da nema nikakve dileme da liga teritorije sa 2o( ili sa Bugraima i Madjarima i 4o) miliona stanovnika daje veći kvalitet i da je marketinški privlačnija nego lige sa 5 ili 1o puta manjim brojem stanovnika.
Partizan, Zvezda, Vojvodina, Dinamo, Hajduk i Rijeka, Olimpija i Maribor, Budućnost i Sutjeska,i već ko sleduje iz Bosne i Makedonije i to je već 12 pristojnih ekipa. Eventualno Madjari i Bugari i liga bi ušla u 1o najboljih evropskih?
Naravno, mali timovi će biti protiv jer bolje im je da im jednom godišnje dodju Partizan i Zvezda nego 4 puta Donji Srem ili BSK.
I budale će biti protiv jer su budale uvek protiv svakog zrna razuma.
Ivinjavam se pri tom unapred svakom ko ima neki pravi argument protiv takve lige.

dado

pre 11 godina

"srpski i hrvatski huligani, zbog nasilja i rasističkih incidenata, "medju najozloglašenijima u Evropi".---------ovo ne stoji, rasizam je svakodnevna hrana u ostatku Europe i to ne samo na utakmicama nego i u drustvu... UEFA je puna predrasuda, zasto ne kaznjavaju Engleze, Talijane, Grke..

king

pre 11 godina

I onda za 10 godina ce se pricati da je Dzaja unistitelj srpskog fudbala, jer ce navodno osali nasi klubovi skorz propasti (kao da nesto sad vrede!), da nam je reprezentacija u kurcu bas zbog te iste regionalne lige, kad da je u zadnjih 10-15 godina ikad valjala. Bice isto kao i sa kosarkom. Sad kao tekao bi med i mleko da nema Jadranske lige, a ne shvataju da ne bi bilo ni ovoga malo sto valja da nema te lige.
Ja sam inace za regionalnu ligu u fudbalu, ali ko mene sta pita kao i sve nas ovde. Problem sa navijacima uvek moze da se resi ako ima dobre volje, al to je tesko jer su politicari u dilu sa tim istim navijacima i cine jedni drugima usluge.
U svakom slucaju da se i formira ovakava liga ne bi me cudilo da za nekoliko godina mi pricamao kako je to unistilo srpski, Hrvati hrvatski, Bosanci bosanski fudbal.

dusan

pre 11 godina

klubovima i igracima nedostaju kvalitetnije utakmice, zbog toga se svi raspadamo i sramotimo po evropi. nisu dinamo, maribor i sarajevo svetska klasa ali su za zvezdu i partizan i razvoj igraca bolji od donjeg srema ili bska. sto se tice bezbednosti, sve se moze kad se hoce. kao i u aba ligi ne mora da bude gostujucih navijaca (kao sto ih cesto nema u domacim ligama jer ne postoje ozbiljne navijacke grupe pa nikome ne smeta), nacionalisti ce da se izduvaju posle prve dve godine i onda moze lepo da se igra. evo za pocetka nek se odigra kup sistem na prolece sledece godine kad svi ispadnu iz evrope (moze i od novembra :-)). naravno, domace lige smanjiti kao sto i Suker predlaze, da se ne igra po livadama i da se zna neki red. ne vidim zbog cega nasi fudbaleri igraju tako malo utakmica godisnje? plus bice vise sanse za mladje igrace....

zare

pre 11 godina

zasto da ne to bi bio onda jako dobar fudbal i na jako visokom nivov i mnogo veci kvalitet lige i fudbala bi bilo...huliganima kao sto su pojedinci delija grobara dinama iz zagreba splicana nije mesto na tribinama nego iza resetaka.takvi ljudi kvare atmosveru.pogledajte sta se desava u kosarci i kakva je liga pa dobro razmislite mislim da bi trebalo da se to desi i u fudbalu.po istom pricipu...cist primer je utakmica u pioniru iz kosarkosarkaskog meca izmedju zvezde i zadra posle tog meca trener zadra je izjavio da je zvezda gospodski klub naravno zbog fer i korektnog navijanja nije bilo prozivku nikakvih.to se zove postovanje protivnika..

bane

pre 11 godina

Koliko utakmica ima Partizan godisnje u kojima nije favorit, u kojima mora da se brani, u kojima ne napada bunker, u kojima mozemo da vidimo kakvu odbranu ima? Da nema Jadrana u kosarci, nikad ne bi pala Barselona u Pioniru!

Komsija

pre 11 godina

Da nam nije ABA lige i kosarka bi nam bila na veoma smesnom i ne bas zavidnom mestu. Ovako imamo klubove koji su redovno pri vrhu takmicenja u kojem se nalaze.

proYu

pre 11 godina

Zbog cega treba komplicirati stvari. Treba osnovati zajdenicku ligu bes Hrvatske!!! Tako se jednostavno rijesi problem sa huliganima. Tako je pocela i Jadranska (ali tada bez Srbije - ako se dobro sjecam).

Pozdrav svim ljubiteljima fudbala.

Mr.

pre 11 godina

Pogledajte ABA ligu, svake nedelje derbi, a kvalitet se znatno poboljsao, verujem da bi isto bilo i sa fudbalom, smirite divljake i dobicemo kvalitet...

ante

pre 11 godina

Sztrašnja utakmica će dati odgovor na to pitanje.Žalosno je šta Srbi ne mogu doći u Zagreb,i Hrvati u Beograd pratiti svoju reprezentaciju.To je dokaz kako zaostajemo za svijetom milijun godina.Nadam se pozitivnoj atmosferi mada sve me strah.Iskreno ne mogu zamisliti 45000-50000 ljudi da mirno navijaju dovoljna je grupa da počne vrijeđati i onda se dogodi psihologija mase,krenu svi i tako svaki put ili kod vas ili kod nas.

bojan

pre 11 godina

Zašto ne prvo kao kup ex yu država? Jedan sponzor čije bi ime nosio kup. Lakše bi bilo za održavanje, a bio bi i proba za ligu. Recimo 16 timova po plasmanima iz ex yu liga. Izvlačenje parova. Pokušati obezbediti i nagradni fond kao i marketinški dobro ispratiti. A mogao bi se igrati i za vreme nacionalnih šampionata.

Kum Djole

pre 11 godina

O ovome se priča već godinama, a nikakvog pomaka nema - ne toliko zbog politike koliko zbog nečije love i mutljavina, nejasnih vlasničkih prava nad klubovima i stadionima, odnosno sprezi sportskog (proizvodnog) kapitala i kriminala. Sve zemlje u regionu imaju manje-više iste probleme s huliganima i ekstremistima, a nijedna nema kapacitet da rešava samo huliganizam na stadionima bez da rešava krovna pitanja životnog standarda i perspektive naročito mladih, regionalnu stabilnost itd. Imali smo ratno, sad imamo sportsko profiterstvo. Drugim rečima, da se nismo klali bez potrebe na pragu 21. veka možda bi sutrašnji duel bio prava TV fantazija za milijardu ljudi, a puna kasa za NSH i FSS... ovako, batalite priču. Format takmičenja i gostovanje navijača je tu najmanji problem.

Playboy

pre 11 godina

Daaaaaa.voleo bih da bude kao u staroj Jugoslaviji.
czv,dinamo,split,olimpia,vardar,sarajevo,buducnost,...iz svake drzave po 2-3 bilo bi ludilo. :D

maylo,zg

pre 11 godina

Ja sam apsolutno za.Zabraniti gostujuće navijače,pojačati osiguranje,oštro sankcionirati incidente i sve će biti u redu.Kakve su nam to države ako se ne mogu nositi sa šačicom huligana.Stadioni bi bili puni,liga bi bila marketinški privlačna i podigla bi se kvaliteta i konkurentnost naših klubova u Evropi.Ja bih prvi kupio godišnju za Maximir u tome slučaju.

Marko Vlahović

pre 11 godina

Ne znam ko razuman može biti protiv regionalne lige.
Zapanjen sam kako ljudi razmišljaju kada kažu da to nikome nije potrebno. To je van svake pameti.
Tu se može pregovarati sa UEFA-om da pobednik te lige bude npr. direktan učesnik Lige šampiona. Bilo bi više gledalaca, autom. više para, autom. veći sponzorski ugovori, autom. bi možda NEKO USPEO DA PROĐE GRUPU U LIGI ŠAMPIONA!
Ako već političari i ekonomisti u svakoj od ovih jadnih država moraju da budu učaureni u njihovim malim Vladama, umetnost i sport ne moraju.
UOSTALOM UMETNOST I SPORT TAKVU VRSTU SPUTAVANJA NE TRPE!
Kada je veća scena, i film i muzika i fudbal su bolji.
Mišljenja da navijači sputavaju ovakvu ligu i sakrivanja iza bezbednosnih i sličnih razloga uopšte neću da komentarišem

Bojan

pre 11 godina

Regionalna liga?Da,za pocetak bi mogla da bude neka pilot liga od 8,10 kluba.koja bi pocinjala na prolece posto nijedan klub ne prezimi u evropi mogli bi da igraju paralelno sa svojom ligom recimo sredom regionalna liga,a subotom svoja nacionalna liga.

Serdar

pre 11 godina

Prvi bih gledao svaku utakmicu kada bi nam dolazili Dinamo,Hajduk,Buducnost,Sarajevo itd.A mozda bih cak isao i na stranu zasto da ne! Pa cak i po cenu neprijatnosti,jer mi je vise dosta ovog naseg osakacenog nazovimo ga fudbala,hocu bre da gledam kako varnice sevaju na terenu!

sremac

pre 11 godina

Ma kakva zajednicka liga! Stvaramo drugima reprezentacije kao u kosarci. Pored toga sto ce biti mrtvih ljudi na tribinama bice i materijalne stete i samo nanosimo stetu ugledu nasih navijaca i klubova.

sasa

pre 11 godina

Treba oganizovati regionalnu ligu ali samo kao komercijalno takmicenje a da prohodnost ka evropskim takmicenjima i dalje ima nacionalno prvenstvo.

Vako

pre 11 godina

Ne dolazi u obzir.

1. Sa njima vise nikad nista
2. Nasa iga je krenula na bolje. Malo se digla ali je bar krenula. Necu da zrtvujem svoju ligu da bih njima dizao kvalitet.
3. S kim da igram? Sa Hajdukom koji je nivo ofk beograda ili sa sarajevom i zeljenzicarem...

zg euroskeptik

pre 11 godina

Ne postoji nijedna regionalna liga u Europi iz koje se ide u UEFA natjecanja. Postoje samo neka baltička i skandinavska natjecanja, više prijateljskog karaktera. Nema znakova da bi UEFA promijenila stav prema regionalnim natjecanjima. I bez posebnih okolnosti koje vladaju među zemljama u regiji odgovor na pitanje iz naslova članka je NE.

todor

pre 11 godina

Regionalna i bilo bi idealno kad bi se prikljucili rumuni umesto madjara, crnogoraca i bosanaca.. da se ubace bar 4 rumunska tima, steaua, kluz, dinamo bukurest i rapid bukurest. Sta ce nam bosanci i crnogoroci, realno njihovi najbolji klubovi su kvaliteta osrednjih klubova iz jelen lige..

021

pre 11 godina

Sa time se saglasio i bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić:

"To (osnivanje lige) bi bila prilika da desničarski ekstremisti izraze svoje frustracije. Još su sveža sećanja o ratu i fudbal bi trebalo da bude van svega toga", rekao je on.

Prva utakmica kupa Sampiona odigrana je 1955 godine, deset godina posle svetskog rata, a sada dvadeset godina posle rata ne moze da se organizuje regionalna liga! Glupost.

Navijači Dinama iz Zagreba "Bed blu bojs" nisu za osnivanje zajedničke lige:

"Ako neko želi rat, hajde da napravimo zajedničku ligu", rekli su oni za AP.

A ovaj komentar je tek presmesan, najslabija grupa nekadasnje velike cetvorke da izjavi ovako nesto!!!

Njihov strah od zajednickog takmicanja je sportski opravdan sto je dokazala ABA liga, kvalitet nase klupske kosarke je daleko odmakao susedima, hale su im sve praznije, trofej nisu videli ne pamte. Dominacija Crvene Zvezde i Partizana u fudbalu bi bila pogubna po njih. Ako se prikljuce Rumuni, Grci, Bugari ili Madjari oni ce ostati klupski talog te i takve lige.

Da se ne prica o navijackoj strani u kojoj su totalno inferiorni.

uzor

pre 11 godina

dinamo,hajduk,rijeka,osijek,zvezda,partizan,vojvodina,radnicki,olimpija,maribor,sarajevo,zeljo,borac,siroki,buducnost,vardar. e sad hipotetski zamislite da je dozvoljeno gostujucim navijacima dolazak na utakmicu i u jednom kolu igraju hajduk-zvezda,partizan-dinamo,siroki-vojvodina,osijek-radnicki,borac-sarajevo,maribor-olimpija,vardar-buducnost,zeljo-rijeka.mislim da bi morali uvest policiju iz madjarske i bugarske da bi se to sve moglo osigurati

sasha

pre 11 godina

Kategoricki NE,NE i NE. Srpska liga je najjaca u bivsoj YU i tu je svaka diskusija zavrsena. Samo nacionalni savezi daju predstavnike u Euro takmicenja pa samim tim ne vidim nikakav smisao te hipoteticke lige.
(BMF, 21. mart 2013 16:11)

Pa jeste, ja sam najbolji fudbaler u mom selu, opstinska liga, ne pada mi napamet da igram neku bolju ligu kad sam ovde najbolji

Krkan

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobra ideja, imacemo utakmice sa jacim protivnicima a samim tim ce se i kvalitet ekipa poboljsati. Sto se tice ovih slabijih ekipa, moze da se organizuje i druga regionalna liga tako da i ove ekipe mogu da odmere snage sa jacim protivnicima. Bolje je Jagodini da igra meceve sa treceplasiranim i cetvrtoplasiranim ekipama iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Slovenije nego sa BSK-om i tako tim ekipama. A sad ove najslabije ekipe nek se bore kako bi usle u drugu regionalnu ligu pa ce i one igrati bolje. Jedini je problem kada da se igraju utakmice naseg prvenstva jer ovi nasi fudbaleri jedva izdrze nase prvenstvo a kamoli jos da igraju i regionalnu ligu :) Mozda da se utakmice u regionalnoj ligu boduju istovremeno i za nase prvenstvo.

Davor

pre 11 godina

Ja sam za regionalnu ligu pa to bi diglo fudbal iz mrtvih...Zamislite dodje na marakanu hajduk,partizan gostuje dinamu,vojvodina sa zeljom...A to sa huliganima je samo izgovor...Huliganizam na stadionu moze da se resi za sat vremena...Vredjas na nacionalnoj osnovi,lomis,gadjas ,palis itd...snimi te kamera letis u corku ,novcana kazna i dozivotna zabrana ulaska na stadion...A ima dovoljno pametnih sa svih strana koji bi mogli da upravljaju regionalnom ligom(bez politicara) mnogi su odlicni prijatelji a i igrali su zajedno(Suker,Mijatovic,Jugovic itd itd itd...)TACKA KRAJ!

Labud

pre 11 godina

Bez zajednicke lige parlozecemo svako u svom svinjcu bez izgleda da se ide i gore i dole. Naravno da su sve vlasti ujedninjene oko price da se hapse izgrednici i kaznjavaju shodno prekrsajima, brzo bi bezbednost nadzivela nasilje. Na kraju krajeva nismo Tutsi i Huti, a i oni zive danas u miru. Ma koliko ja simpatisao Javor iz Ivanjice, to je sve jadno kada se uporedi sa eventuelnim gostovanjem velikana kao Hajduk iz Splita ili Zeljo iz Sarajeva. Ko se seca tih vremena zna o cemu pricam.

Tottenham

pre 11 godina

ja sam za,jer mi je muka od nase lige,a kada bi se udruzili mi,Bosanci,Crnogorci,Rumuni,Slovenci,Madjari pa i Hrvati bila bi solidna liga

Tatko

pre 11 godina

Svi oni koji pricaju da su odredjeni kluboviJedan Čelzi je „preko noći“ postao tim vredan evropskog vrha. Zašto? Sazreli omladinci i kadeti? Ostali konkurenti pali sa formom? NE, ušao je novac i tim se pojačao igrački i organizaciono tako da je danas najveći kandidat za osvajanje LŠ. Novac je uložen zato što može da se vrati, u samostalnim ligama Srbije, Hrvatske i ostalih, to je nemoguće! Sponzori u investitori će doći samo ukoliko zaživi regionalana liga. 45 godina smo stvarali rivalitet i tradiciju, pa ako ništa drugo samo zbog toga će se povećati interes a sa njim i kvalitet i ulaganje.
I da ne bi ispalo da pričam od kraja, staviću na kraju koji su po meni preduslovi da se uopšte razmišlja o ovakvoj ligi: zakon o sportu (navijači, vlasništvo nad klubovima itd.), pomoć UEFE tj. da pobednik i ostali učesnici imaju nešto od takve lige (takmičenje u evropskim takmičenjima), definisan status domaćih liga (prvaci ulaze u regionalnu) i sl.
Sportski pozdrav svima

malibat

pre 11 godina

Apsolutno protiv takve lige, jer bi na taj način profitiralo samo par klubova, dok bi ostatak lige pononija još dublje. Veliki sam navijač Hajduka i njemu bi to vjerojatno koristilo, ali sve ostalo bi propalo, čak bi i reprezentacije oslabile. Pogledajte šta se Vama dogodilo s košarkom, prije ulaska u zajedničku ligu bili ste među prve tri reprezentacije u Europi, često i na vrhu. Sada se i Vi mučite iako imate odlične igrače, sigurno to ime neke veze s tim.

Slix

pre 11 godina

Ja sam za regionalnu ligu! Jer ce kvalitet fudbala biti mnogo bolji nego sto jeste!!! Bice dosta dobrih utakmica, navijaca, sponzora...borba za evropu! Pa posle par godina ako sve bude ok, da se dozvoli gostovanje navijaca!
Da prva 3 kluba idu u LS a 4,5,6 u LE!

Da u ligi igra 20 klubova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, CG, Makedonije, Albanije, Bugarske, Srbije i Rumunije. Madjari nisu na balkanu.

Problem je ko ce ispasti iz lige i iz koje lige ce neki klub uci u regionalnu ligu...to treba smisliti!

slardar

pre 11 godina

@STRUCNJAK objasni mi sta bi izgubile bilo koje od ovih liga ako ne bi isle u Evropu? Navedi mi jedan uspeh bilo kog tima iz bivse SFRJ u Evropi u zadnjih 5 godina. 95% ispada u sezoni kupanja, a oni koji se i domognu nekog takmicenja sluze za gol razliku. Bez puno jakih utakmica i dalje cemo gubiti od Kiprana, Linhenstajnaca i slicnih. Sto se mene tice, treba napraviti ligu od 18-20 klubova, Bivsa SFRJ, Bugarska i Madjarska. Tu bi bio skoncentrisan kvalitet i pobednici tih liga bi za jedno 3-4 godine mogli i da nesto ozbiljnije naprave cak i u Ligi Sampiona. U suprotnom imacemo domacu ligu, a u Evropi cemo i dalje da gubimo od Kiprana i Linhenstajnaca. Mnogo potcenjujete iskustvo igranja jakih utakmica i rutinu koja se tako stice posebno kod mladih igraca.

DraganO

pre 11 godina

To je sasvim OK inicijativa. Pa zar mislite da ima manje netrpeljivosti u nacionalnim ligama izmedju CZ i partizana ili dinama i hajduka, mnogo veci incidenti su bili medju ovim navijackim grupama od raspad SFRJ do danas nego pre toga.
Konacno ovu ligu ne bi gledali takozvani patriotski navijaci isto kao u ABA, i onda lepo mozete da odete na utakmicu, da vam niko ne ugrozava bubne opne, zdravlje, bezbednost, ne ugrozava vam intelegenciju. Njim aostaje nacionalna super liga i nacionalni kup, dalje od toga nisu imali.

Prohodnost u LS i LE bi svakako bila veca iz ove lige, jer trenutno iz nacionalnih odlaze monopolski klubovi koji u takvim okolnostima nemaju kvalitet i sluze za gol razliku.

Dakle kome se nesvidja negleda te utakmice, imace super ligu i nacionalni kup kao i do sada, pa tamo neka gledju vrhunski fudbal. Uostalom ko ne zeli i nemora, CZ bi svakako trebala da istupi iz ove lige.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kad i ove jadne lige u potpunosti izgube svaki smisao i popropadaju onda ce se napraviti takva liga. Onda se nece postavljati nikakva pitanja, desit ce se, kao u kosarci i vaterpolu. Ovi rukovodioci koji su protiv u Srbiji i Hrvatskoj su protiv samo iz nekih vlastitih interesa, saveze je možda strah da bi nekim tijelima te lige morali prenijeti dio ovlasti ili ko to zna kakvi točno interesi. Recimo Dinamo ovako bez problema kupi sve talente iz hrvatske i nesto šire i onda ih skupo prodaje, da je vise jakih klubova teze bi dolazio do perspektivnih igrača jer bi i ostali klubovi imali novaca, a i nebi smio prodavat igrače jer bi loše stajao u toj ligi. Mamić je sigurno protiv.
A BBB i ostale zaludjene navijačke skupine, pa one su uvijek bile glavno leglo desnicarstva, normalno da ti neće ligu. Ali nogomet pratimo skoro pa svi, sto se ne pita nas obicnu raju sta hoćemo i dal nam smetaju ovakve ideje? Kladim se da je bar 2/3 ljudi spremno za tako nesto, jer žele dobar nogomet i žele pune stadione.

Marko

pre 11 godina

Puniji stadioni,veci priliv novca, mnogo tezih meceva = konkurentniji klubovi u evropi, sve u svemu bolji fudbal. Ko voli fudbal voleo bi i ovu ligu. Ali mora se jako ozbiljno pristupiti toj ligi, da ne bude poligon za politicke frustracije mora se drzava ozbiljno ukljuciti i stati na put huliganima. A posto do sada nijedna drzava u regionu nije znala ili zelela da resi taj problem mislim da nije pametno to organizovati. Ali kad bi doslo do te lige pametno bi bilo angazovati strane sudije da ne bi dolazilo do teorija zavere.

DusanNS

pre 11 godina

Apsolutno sam protiv takve lige,nisam nikakav sovinista vec objektivan.Ono sto bi se dobilo ovom ligom jeste puni stadioni i donekle povećanje kvalitete.Ali zato bi se trosilo hiljade i hiljade evra za organizaciju meca,umesto da za te pare damo socijalno ugrozenima ili onima koji su teže bolesni(eto desava se da i ljudi umiru jer ne reaguje drzava).Drugo,liga bi samo podigla tenzije medju narodima,pogotovo kad navijaci budu podizali razne transparente/poruke ili kad budu skandirali razne gluposti,a tu vec vidim novinara koji bi sirili jos vise tenzije.Trece,ljudi zaboravljaju da je prvenstveno bivsa ex yu liga bila kvalitetna(medju 5) zbog toga sto igraci nisu mogli otici iz zemlje dok ne navrse 27 godina.Cetvrto-formiranjem lige unistili bi se mali klubovi i u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji...Da li je to vredno zbog "velike cetvorke"?I da na kraju ako se formira takva liga ko će biti sampion nacionalnih prvenstava?Jer srbija treba da ima prvaka svoje drzave recimo za sezonu 2020/2021,i kako ce to izvesti ako u regionalnoj ligi recimo Partizan odigra minimum 26 kola,onda bi trebao da igra i jos jedno 14 kola(to kad bi se bas skratilo) u nacionalnom,srpskom prvenstv.Ljudi fudbal nije kosarka,razliciti ljudi posecuju ova dva sporta,i lakse je kontrolisati 8000 ljudi u zatvorenom nego 30000 ljudi na otvorenom prostoru.Hvala

Bs

pre 11 godina

Propala je drzava, propao i fudbal, propala je svaka sfera zivota u zemljama propale drzave. Sad je kasno da se krpimo, svi smo propali.

navijac

pre 11 godina

Košarka je pokazala da zajednička liga ne doprinosi kvalitetu i ne dovodi do većeg profita, veliki košarkaški klubovi i dalje jedva sastavljaju kraj sa krajem, a neki su i propali! Isto će biti i sa fudbalom.

Jedino što doprinosi većem kvalitetu jeste KAPITAL, a njega će doneti samo poštena PRIVATIZACIJA u sportu! I kada bi imali 16 privatnih klubova u super ligi Srbije i jasna pravila kakvu infrastrukturu ti klubovi treba da imaju i poštenu sudijsku organizaciju oko koje bi se sami ti klubovi dogovorili, bilo bi i gledalaca i sponzora i dobrih rezultata u evropskim takmičenjima a onda nikom ne bi palo na pamet da priča o zajedničkim ligama...Prema tome moj odgovor je NE zajednička liga, dajte prvo sredjivanje stanja u svom dvorištu, dajte PRIVATIZACIJU!

Brljiv narod

pre 11 godina

Logican odgovor je NE, ali posto mi nismo logican narod mi cemo reci odusevljeno DA.
Sutra ono sto ce se desiti, cela ikonografija mrznje mnogima nece biti odgovor sta treba da rade, da se vec jednom okrenemo sebi i radimo na sebi.

Kibicer

pre 11 godina

S obzirom da je regionalna liga uništila srpsku košarku,hajde da uništimo i ovo malo fudbala što nam je ostalo. Domaći trofeji u košarci više ne znače ništa,reprezentacija je propala načisto. U fudbalu bar još uvek domaća liga obezbeđuje Evropu. Od regionalne lige dobit bi imali samo bg blizanci jer bi bili večiti učesnici iste,a manji klubovi bi mogli da se pogase jer bi tada našu domaću ligu pratili samo ljudi sa klupa za rezerve!

suit

pre 11 godina

NE NE i NE!!! Nista to ne bi donijelo Srpsko fudbalu jer su komsijske lige 50 puta losije od kakve-takve nase lige. Da se ne lazemo znamo kakva je nasa liga, ali bi to zdruzivanje bilo isto kao da polovnjaku golfu "dvojci" dodajemo dijelove od kojekakvih jugica, varburga i fica. A sta mislite da bi komsije pristale na to zdruzivanje da su u nasoj poziciji tj. da imaju bar za nijansu kvalitetniju ligu od nase? Pa necemo valjda ponoviti kosarkasku gresku? Onakva Srpska liga na sta je spala!

runner

pre 11 godina

Možda bi za početak bolje bilo organizovati neku vrstu turnira revijalnog karaktera među bivšom velikom četvorkom. Nešto slično onom mostarskom turniru koji se održavao svake godine pred početak proletnjeg dela prvenstva. Organizatori turnira bi mogli biti Fudbalski savezi u saradnji sa gradom domaćinom jer sami klubovi nemaju sredstava da to finansiraju.

Dejan

pre 11 godina

A koliko bi kostalo obezbedjenje tih utakmica "visokog rizika"? Koliko policije treba da se angazuje za tako nesto? I to svakog vikenda. Ne hvala. Neka svako igra u svojoj drzavi i gotovo. Ludnica je i kad igraju Zvezda i Partizan, ili recimo Novi Pazar i neki klub iz uze Srbije. Zamislite sta bi bilo da dolaze navijaci Dinama ili Hajduka ili Sarajeva. Dovoljno nam je nasih huligana. Ne.

loodak011

pre 11 godina

NIKAD!!! kosarka nam se raspada zbog regionalne lige. fudbal nam je svakako na dnu! a od regionalne lige nista nece biti bolje jer manje klubova ima sansu da izadje u evropu!!!

firma

pre 11 godina

Дајте бесплатан улаз на све стадионе у нашој лиги и добићете више публике, као што је то сада у Новом Саду са Војводином.Кад има више људи на стадиону онда ће доћи и спонзори јер они желе да се њихов производ рекламира пред више људи.Проблем је у томе што неко те паре узме, пример је звезда. Ко да игра у тој регионалној лиги? Динамо је класа за наше клубове, партизан би могао нешто да уради, хајдук је ок, воша исто, ово остало боже сачувај.Ко да игра из Босне, Црне Горе, Македоније,Словеније? Осим Марибора? То су само приче старих људи на сећања тих великих утакмица од пре 30 година, то сада мало кога занима.Звезда је пропала одавно, са ким они да играју? Неко је споменуо доњи срем, тај исти клуб је победио партизан. Та лига би сморила после прве сезоне, и који је смисао да не можеш отићи рецимо у загреб да гледаш текму и бодриш својим тим до победе.То је онда велика вероватноћа да ће домаћин победити. Само треба мало више организације код нас и резултати ће доћи.

emigrant

pre 11 godina

kad bi bilo mnogo manje plemenskog ponasanja, a malo vise starogrckog olimpijskog duha, svi bi uzivali u dobrom fudbalu. ali realnost je drugacija, dovoljno je reci da bi u tu ligu pre ili kasnije usao i kosovski tim... situacija je prilicno jasna...

NekoIzMase

pre 11 godina

Mozemo da dozvolimo da se neki klubovi iz Bosne i Hrvatske takmice u nasim ligama kao sto Vaduz takmici u Svajcarskoj, Cardiff, Swansea i Wrexham u Engleskoj.... :-)

Nislija

pre 11 godina

Ne postoje mali i veliki klubovi,vec oni koje finansira drzava (zvezda i partizan) i svi ostali! Drzavnim klubovim odgovara igranje te lige,ali ostalima ne,jer ce se bez jakih utamica ugasiti. Vrlo jasno...
p.s.neka i drugi klubovi imaju isti tretman drzave kao zvezda/partizan,pa da pricamo o regionalnoj ligi

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

U takmicarskom i komercijalnom smislu takva liga bi bila sjajna. U svim ostalim bila bi uzas. Kome treba jos jedan povod za svadju, kome treba da samo isceuje novi incident k(gori od onih na derbijima)?

meljo

pre 11 godina

Dzajo svaka ti cast za Bari,Tokijo itd. ali sadasnja ti je prica samo kupovina vremena, ne mozete ni u domacoj ligi da prismrdite,a ne u Balkanskoj nego mi se ovaj tvoj povratak sve vise cini kao da te neko na silu naterao ,a kad puknemo na kraju nikom nista

BMF

pre 11 godina

Kategoricki NE,NE i NE. Srpska liga je najjaca u bivsoj YU i tu je svaka diskusija zavrsena. Samo nacionalni savezi daju predstavnike u Euro takmicenja pa samim tim ne vidim nikakav smisao te hipoteticke lige.

kujtim šalja

pre 11 godina

Moje mišljenje je da bi mogao da se organizuje Kup u prolećnom delu takmičenja. To bi mogla biti priprema najboljih timova iz liga post-Yu država za kvalifikacije u evropska takmičenja. Liga bi bila polunameštena i vrlo brzo bi se obesmislila. Na stranu divljannje huligana i ekstremista.

Nebojsa- Delija

pre 11 godina

Ja nisam protiv Balkanske lige koja bi obuhvatala drzave :
Srbije, Bugarske,Madjarske,Rumunije,Grcke,sto da ne da u toj ligi bude i Rusja, Belorusija, Ukrajina i jos neke drzave samo sam protiv klubova iz ex- yu.

Zato da nam se nebi desio scenario kosarka ,pa da nam neki Lorbek,Lisac,Bilic ili tamo neki slicni njima uniste domacu ligu .
Moze da se napravi dobra liga od 14-16 timova , ali nikako sa slovencima,hrvatima,bosancima....itd
Ne mislim da je rano da sa klubovima iz ex-yu pravimo ligu nego sam licno protiv bilo kad da pravimo ligu.

Posto su nam se klubovi u kosarci opekli i oni su bili srecni kad su nasi klubovi uslu u takvu ligu u kosarci neznam, sta bi dali sad da mogu da izadju iz te lige .

md

pre 11 godina

da jedino ako će imati neku svrhu i prolaz ka evropi kao u kosarci. u suprotnom ne, jer ne vidim čemu bi služila kao letnja zabava...

Aca

pre 11 godina

Ako ce organizacija da bude u rangu ABA lige onda naravno da ne...mada iskreno o tom regionalnom takmicenju se prica vec godinama bez ikakvog napretka i mislim da to nije realna opcija.

zoks

pre 11 godina

Ja sam i za da i za ne.Mada po mom misljenju bi trebalo da se organizuje kup takmicenje u toku prolecnog dela sezone.Generalno nijedan tim sa balkana ne prezimi u evropi tako da je prolece idealno za kup.Timovi koji u zimsko delu sezone osvoje prva dva mesta idu u kup pa ide izvlacenje ko sa kim,dve utakmice,bolji ide ko je bolji.Finale jedna utakmica na neutralnom terenu.Zabrana gostujecim navijacima i problem je resen.Posle 2-3 kupa da se vidi sa ligom mada liga je vise komplikovanija zbog ispadanja i ulaska.Jedino bi moglo da se igra play off za ulazak tj onaj tim koji zavrsi prvi u Srbiji,Hrvatskoj,Sloveniji...da igra za ulazak u EXYU ligu.
I jos jedno moje misljenje da nebi samo EXYU liga bi bila jaca nego bi svaka zemlja bi ojacala svoju prvu ligu.Zamislite Srpsku ligu bez Zvezde,Partizana,Vojvodine...Liga bi bila i jaca,zanimljiva i ne bi znali ko ce da osvoji prvo mesto...

STRUCNJAK

pre 11 godina

Sve je to u redu i lepo zvuci. Samo ima tu jedna mala sitnica koju svi previdjaju da fudbal vodi UEFA a ne privatna organizacija ULEB pa da moze da radi ko sta hoce. Bez saglasnosti UEF-e ove lige nema, a na to se nece sigurno u skorijoj buducnosti desiti.

zare

pre 11 godina

malibat pa druze mislim da to nema nikve veze sa reprezentacijom velika vecina fudbalera i kosarkasa vec kad ih spomines ni neigra u nasim domacim ligama mnogi su u stranim klubovima.naravno da bi bila jaca liga kad bi igrali hajduk dinamo zvezda partizan vojvodina zelja sarajevo djer levski maribor olipija itd ili kad bi recimo reprezetivci svi srbije i jrvatske igrali u domacem prvenstvu nasem bila bi naravno jaca liga onda domaca.ali to je nemoguce da ih vratimo

bubo

pre 11 godina

Tek sa balkanskom ligom mozemo ocekivati podizanje kvalitete i povratak gledatelja na stadione. Nogomet bi se i trebao igrati zbog gledatelja, a sve ostale price su suvisne. Purger sam, ali mi nije niti najmanje zanimljiva liga gdje cak i moj Dinamo osvaja 7 prvenstava zaredom, s barem 10 bodova razlike..***es takav nogomet...***es i politicare, ***es i taj ***cevi rat ***es sva ta sranja...duhovne obnove, zabave i para kronicno trebaju cijeloj regiji za sve ostalo me zaboli

Rafael

pre 11 godina

Bilo bi dobro razmisliti o ligi koju bi činile Mađarska,Hrvatska,Srbija i Bugarska,da bude po tri ili četiri kluba iz svake zemlje,veliko tržište ,sponzora koliko hoćeš,evidentiranim izazivačima nereda zabraniti pristup na stadione,i to bi bila sigurno četvrta liga po snazi u Europi

Rafael

pre 11 godina

Bilo bi dobro razmisliti o ligi koju bi činile Mađarska,Hrvatska,Srbija i Bugarska,da bude po tri ili četiri kluba iz svake zemlje,veliko tržište ,sponzora koliko hoćeš,evidentiranim izazivačima nereda zabraniti pristup na stadione,i to bi bila sigurno četvrta liga po snazi u Europi

Miki

pre 11 godina

Liga poput one u košarci ne bi imala toliki značaj jer bi se stvorilo po nekoliko kvalitetnih timova iz svih zemalja dok bi ostali propali. Ako bi se organizovala druga i eventualno treća liga to bi bilo odlično rešenje. U kratkom vremenskom periodu manji klubovi bi izgradili infrastrukturu i šampion takve lige bi bio ozbiljan učesnik u Ligi Šampiona. Ipak, mi jedva možemo da organizujemo jedan meč godišnje, pa je suludo razmišljati o bilo čemu za sada.

srećko

pre 11 godina

Najviše bih volio da najbolji hrvatski klubovi igraju u Seriji A ili u Bundesligi,ali pošto je to nemoguće,spas je u Balkanskoj ligi. Svi klubovi u regiji su jedna velika nula,redovno se sramote u europskim takmičenjima. Balkanska liga možda i pojačana sa kojom susjednom zemljom poput Bugarske ili Mađarske bi imala 30 do 40 miljuna potencijalnih gledatelja,jake sponzore i brzo bi iznjedrila jake klubove koji bi igrali zapaženu ulogu i u europskim takmičenjima. Za početak bi trebalo odigrati neki turnir najjačih klubova regije i razgovarati i dogovarati kakvu Ligu želimo. Problem je što najmoćnijim klubovima u našim državicama takva liga ne odgovara jer bi ju bilo puno teže osvojiti nego ove seoske lige,samim tim bilo bi puno teže doći do Lige prvaka ili Europske lige. Huligani nisu problem ako je policija dobro organizirana,zatvorske kazne za najgore i brzo bi se ohladili.

vlah

pre 11 godina

Apsolutno sam za neki oblik regionalne lige! Ona svakako povećava nivo kvalitete klubova (sponzori, jake utakmice u kontinuitetu...) i iako zvuči paradoksalno, zasigurno će smiriti tenzije među narodima, slično kao i sa košarkaškom regionalnom ligom, najprije euforija i nabrijavanje, kasnije uobičajena stvar. Budući da UEFA ne priznaje ovakve lige, najbolje bi bilo organizirati ligu na proljeće, po uzoru na ligu UEFE, u kojoj bi pobjednik dobio 2 mil. eura, a ostali sudionici proporcionalno njihovom uspjehu dijelili 3 mil. Ovih 5 mil. eura osigurali bi sponzori i tv. prava.

sremac

pre 11 godina

Ma kakva zajednicka liga! Stvaramo drugima reprezentacije kao u kosarci. Pored toga sto ce biti mrtvih ljudi na tribinama bice i materijalne stete i samo nanosimo stetu ugledu nasih navijaca i klubova.

Vako

pre 11 godina

Ne dolazi u obzir.

1. Sa njima vise nikad nista
2. Nasa iga je krenula na bolje. Malo se digla ali je bar krenula. Necu da zrtvujem svoju ligu da bih njima dizao kvalitet.
3. S kim da igram? Sa Hajdukom koji je nivo ofk beograda ili sa sarajevom i zeljenzicarem...

suit

pre 11 godina

NE NE i NE!!! Nista to ne bi donijelo Srpsko fudbalu jer su komsijske lige 50 puta losije od kakve-takve nase lige. Da se ne lazemo znamo kakva je nasa liga, ali bi to zdruzivanje bilo isto kao da polovnjaku golfu "dvojci" dodajemo dijelove od kojekakvih jugica, varburga i fica. A sta mislite da bi komsije pristale na to zdruzivanje da su u nasoj poziciji tj. da imaju bar za nijansu kvalitetniju ligu od nase? Pa necemo valjda ponoviti kosarkasku gresku? Onakva Srpska liga na sta je spala!

BMF

pre 11 godina

Kategoricki NE,NE i NE. Srpska liga je najjaca u bivsoj YU i tu je svaka diskusija zavrsena. Samo nacionalni savezi daju predstavnike u Euro takmicenja pa samim tim ne vidim nikakav smisao te hipoteticke lige.

zg euroskeptik

pre 11 godina

Ne postoji nijedna regionalna liga u Europi iz koje se ide u UEFA natjecanja. Postoje samo neka baltička i skandinavska natjecanja, više prijateljskog karaktera. Nema znakova da bi UEFA promijenila stav prema regionalnim natjecanjima. I bez posebnih okolnosti koje vladaju među zemljama u regiji odgovor na pitanje iz naslova članka je NE.

malibat

pre 11 godina

Apsolutno protiv takve lige, jer bi na taj način profitiralo samo par klubova, dok bi ostatak lige pononija još dublje. Veliki sam navijač Hajduka i njemu bi to vjerojatno koristilo, ali sve ostalo bi propalo, čak bi i reprezentacije oslabile. Pogledajte šta se Vama dogodilo s košarkom, prije ulaska u zajedničku ligu bili ste među prve tri reprezentacije u Europi, često i na vrhu. Sada se i Vi mučite iako imate odlične igrače, sigurno to ime neke veze s tim.

loodak011

pre 11 godina

NIKAD!!! kosarka nam se raspada zbog regionalne lige. fudbal nam je svakako na dnu! a od regionalne lige nista nece biti bolje jer manje klubova ima sansu da izadje u evropu!!!

danilo

pre 11 godina

Mislim da nema nikakve dileme da liga teritorije sa 2o( ili sa Bugraima i Madjarima i 4o) miliona stanovnika daje veći kvalitet i da je marketinški privlačnija nego lige sa 5 ili 1o puta manjim brojem stanovnika.
Partizan, Zvezda, Vojvodina, Dinamo, Hajduk i Rijeka, Olimpija i Maribor, Budućnost i Sutjeska,i već ko sleduje iz Bosne i Makedonije i to je već 12 pristojnih ekipa. Eventualno Madjari i Bugari i liga bi ušla u 1o najboljih evropskih?
Naravno, mali timovi će biti protiv jer bolje im je da im jednom godišnje dodju Partizan i Zvezda nego 4 puta Donji Srem ili BSK.
I budale će biti protiv jer su budale uvek protiv svakog zrna razuma.
Ivinjavam se pri tom unapred svakom ko ima neki pravi argument protiv takve lige.

Nebojsa- Delija

pre 11 godina

Ja nisam protiv Balkanske lige koja bi obuhvatala drzave :
Srbije, Bugarske,Madjarske,Rumunije,Grcke,sto da ne da u toj ligi bude i Rusja, Belorusija, Ukrajina i jos neke drzave samo sam protiv klubova iz ex- yu.

Zato da nam se nebi desio scenario kosarka ,pa da nam neki Lorbek,Lisac,Bilic ili tamo neki slicni njima uniste domacu ligu .
Moze da se napravi dobra liga od 14-16 timova , ali nikako sa slovencima,hrvatima,bosancima....itd
Ne mislim da je rano da sa klubovima iz ex-yu pravimo ligu nego sam licno protiv bilo kad da pravimo ligu.

Posto su nam se klubovi u kosarci opekli i oni su bili srecni kad su nasi klubovi uslu u takvu ligu u kosarci neznam, sta bi dali sad da mogu da izadju iz te lige .

Kibicer

pre 11 godina

S obzirom da je regionalna liga uništila srpsku košarku,hajde da uništimo i ovo malo fudbala što nam je ostalo. Domaći trofeji u košarci više ne znače ništa,reprezentacija je propala načisto. U fudbalu bar još uvek domaća liga obezbeđuje Evropu. Od regionalne lige dobit bi imali samo bg blizanci jer bi bili večiti učesnici iste,a manji klubovi bi mogli da se pogase jer bi tada našu domaću ligu pratili samo ljudi sa klupa za rezerve!

proYu

pre 11 godina

Zbog cega treba komplicirati stvari. Treba osnovati zajdenicku ligu bes Hrvatske!!! Tako se jednostavno rijesi problem sa huliganima. Tako je pocela i Jadranska (ali tada bez Srbije - ako se dobro sjecam).

Pozdrav svim ljubiteljima fudbala.

Dejan

pre 11 godina

A koliko bi kostalo obezbedjenje tih utakmica "visokog rizika"? Koliko policije treba da se angazuje za tako nesto? I to svakog vikenda. Ne hvala. Neka svako igra u svojoj drzavi i gotovo. Ludnica je i kad igraju Zvezda i Partizan, ili recimo Novi Pazar i neki klub iz uze Srbije. Zamislite sta bi bilo da dolaze navijaci Dinama ili Hajduka ili Sarajeva. Dovoljno nam je nasih huligana. Ne.

firma

pre 11 godina

Дајте бесплатан улаз на све стадионе у нашој лиги и добићете више публике, као што је то сада у Новом Саду са Војводином.Кад има више људи на стадиону онда ће доћи и спонзори јер они желе да се њихов производ рекламира пред више људи.Проблем је у томе што неко те паре узме, пример је звезда. Ко да игра у тој регионалној лиги? Динамо је класа за наше клубове, партизан би могао нешто да уради, хајдук је ок, воша исто, ово остало боже сачувај.Ко да игра из Босне, Црне Горе, Македоније,Словеније? Осим Марибора? То су само приче старих људи на сећања тих великих утакмица од пре 30 година, то сада мало кога занима.Звезда је пропала одавно, са ким они да играју? Неко је споменуо доњи срем, тај исти клуб је победио партизан. Та лига би сморила после прве сезоне, и који је смисао да не можеш отићи рецимо у загреб да гледаш текму и бодриш својим тим до победе.То је онда велика вероватноћа да ће домаћин победити. Само треба мало више организације код нас и резултати ће доћи.

DusanNS

pre 11 godina

Apsolutno sam protiv takve lige,nisam nikakav sovinista vec objektivan.Ono sto bi se dobilo ovom ligom jeste puni stadioni i donekle povećanje kvalitete.Ali zato bi se trosilo hiljade i hiljade evra za organizaciju meca,umesto da za te pare damo socijalno ugrozenima ili onima koji su teže bolesni(eto desava se da i ljudi umiru jer ne reaguje drzava).Drugo,liga bi samo podigla tenzije medju narodima,pogotovo kad navijaci budu podizali razne transparente/poruke ili kad budu skandirali razne gluposti,a tu vec vidim novinara koji bi sirili jos vise tenzije.Trece,ljudi zaboravljaju da je prvenstveno bivsa ex yu liga bila kvalitetna(medju 5) zbog toga sto igraci nisu mogli otici iz zemlje dok ne navrse 27 godina.Cetvrto-formiranjem lige unistili bi se mali klubovi i u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji...Da li je to vredno zbog "velike cetvorke"?I da na kraju ako se formira takva liga ko će biti sampion nacionalnih prvenstava?Jer srbija treba da ima prvaka svoje drzave recimo za sezonu 2020/2021,i kako ce to izvesti ako u regionalnoj ligi recimo Partizan odigra minimum 26 kola,onda bi trebao da igra i jos jedno 14 kola(to kad bi se bas skratilo) u nacionalnom,srpskom prvenstv.Ljudi fudbal nije kosarka,razliciti ljudi posecuju ova dva sporta,i lakse je kontrolisati 8000 ljudi u zatvorenom nego 30000 ljudi na otvorenom prostoru.Hvala

meljo

pre 11 godina

Dzajo svaka ti cast za Bari,Tokijo itd. ali sadasnja ti je prica samo kupovina vremena, ne mozete ni u domacoj ligi da prismrdite,a ne u Balkanskoj nego mi se ovaj tvoj povratak sve vise cini kao da te neko na silu naterao ,a kad puknemo na kraju nikom nista

navijac

pre 11 godina

Košarka je pokazala da zajednička liga ne doprinosi kvalitetu i ne dovodi do većeg profita, veliki košarkaški klubovi i dalje jedva sastavljaju kraj sa krajem, a neki su i propali! Isto će biti i sa fudbalom.

Jedino što doprinosi većem kvalitetu jeste KAPITAL, a njega će doneti samo poštena PRIVATIZACIJA u sportu! I kada bi imali 16 privatnih klubova u super ligi Srbije i jasna pravila kakvu infrastrukturu ti klubovi treba da imaju i poštenu sudijsku organizaciju oko koje bi se sami ti klubovi dogovorili, bilo bi i gledalaca i sponzora i dobrih rezultata u evropskim takmičenjima a onda nikom ne bi palo na pamet da priča o zajedničkim ligama...Prema tome moj odgovor je NE zajednička liga, dajte prvo sredjivanje stanja u svom dvorištu, dajte PRIVATIZACIJU!

Rafael

pre 11 godina

Bilo bi dobro razmisliti o ligi koju bi činile Mađarska,Hrvatska,Srbija i Bugarska,da bude po tri ili četiri kluba iz svake zemlje,veliko tržište ,sponzora koliko hoćeš,evidentiranim izazivačima nereda zabraniti pristup na stadione,i to bi bila sigurno četvrta liga po snazi u Europi

Rafael

pre 11 godina

Bilo bi dobro razmisliti o ligi koju bi činile Mađarska,Hrvatska,Srbija i Bugarska,da bude po tri ili četiri kluba iz svake zemlje,veliko tržište ,sponzora koliko hoćeš,evidentiranim izazivačima nereda zabraniti pristup na stadione,i to bi bila sigurno četvrta liga po snazi u Europi

todor

pre 11 godina

Regionalna i bilo bi idealno kad bi se prikljucili rumuni umesto madjara, crnogoraca i bosanaca.. da se ubace bar 4 rumunska tima, steaua, kluz, dinamo bukurest i rapid bukurest. Sta ce nam bosanci i crnogoroci, realno njihovi najbolji klubovi su kvaliteta osrednjih klubova iz jelen lige..

king

pre 11 godina

I onda za 10 godina ce se pricati da je Dzaja unistitelj srpskog fudbala, jer ce navodno osali nasi klubovi skorz propasti (kao da nesto sad vrede!), da nam je reprezentacija u kurcu bas zbog te iste regionalne lige, kad da je u zadnjih 10-15 godina ikad valjala. Bice isto kao i sa kosarkom. Sad kao tekao bi med i mleko da nema Jadranske lige, a ne shvataju da ne bi bilo ni ovoga malo sto valja da nema te lige.
Ja sam inace za regionalnu ligu u fudbalu, ali ko mene sta pita kao i sve nas ovde. Problem sa navijacima uvek moze da se resi ako ima dobre volje, al to je tesko jer su politicari u dilu sa tim istim navijacima i cine jedni drugima usluge.
U svakom slucaju da se i formira ovakava liga ne bi me cudilo da za nekoliko godina mi pricamao kako je to unistilo srpski, Hrvati hrvatski, Bosanci bosanski fudbal.

zare

pre 11 godina

zasto da ne to bi bio onda jako dobar fudbal i na jako visokom nivov i mnogo veci kvalitet lige i fudbala bi bilo...huliganima kao sto su pojedinci delija grobara dinama iz zagreba splicana nije mesto na tribinama nego iza resetaka.takvi ljudi kvare atmosveru.pogledajte sta se desava u kosarci i kakva je liga pa dobro razmislite mislim da bi trebalo da se to desi i u fudbalu.po istom pricipu...cist primer je utakmica u pioniru iz kosarkosarkaskog meca izmedju zvezde i zadra posle tog meca trener zadra je izjavio da je zvezda gospodski klub naravno zbog fer i korektnog navijanja nije bilo prozivku nikakvih.to se zove postovanje protivnika..

Brljiv narod

pre 11 godina

Logican odgovor je NE, ali posto mi nismo logican narod mi cemo reci odusevljeno DA.
Sutra ono sto ce se desiti, cela ikonografija mrznje mnogima nece biti odgovor sta treba da rade, da se vec jednom okrenemo sebi i radimo na sebi.

NekoIzMase

pre 11 godina

Mozemo da dozvolimo da se neki klubovi iz Bosne i Hrvatske takmice u nasim ligama kao sto Vaduz takmici u Svajcarskoj, Cardiff, Swansea i Wrexham u Engleskoj.... :-)

Playboy

pre 11 godina

Daaaaaa.voleo bih da bude kao u staroj Jugoslaviji.
czv,dinamo,split,olimpia,vardar,sarajevo,buducnost,...iz svake drzave po 2-3 bilo bi ludilo. :D

dusan

pre 11 godina

klubovima i igracima nedostaju kvalitetnije utakmice, zbog toga se svi raspadamo i sramotimo po evropi. nisu dinamo, maribor i sarajevo svetska klasa ali su za zvezdu i partizan i razvoj igraca bolji od donjeg srema ili bska. sto se tice bezbednosti, sve se moze kad se hoce. kao i u aba ligi ne mora da bude gostujucih navijaca (kao sto ih cesto nema u domacim ligama jer ne postoje ozbiljne navijacke grupe pa nikome ne smeta), nacionalisti ce da se izduvaju posle prve dve godine i onda moze lepo da se igra. evo za pocetka nek se odigra kup sistem na prolece sledece godine kad svi ispadnu iz evrope (moze i od novembra :-)). naravno, domace lige smanjiti kao sto i Suker predlaze, da se ne igra po livadama i da se zna neki red. ne vidim zbog cega nasi fudbaleri igraju tako malo utakmica godisnje? plus bice vise sanse za mladje igrace....

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

U takmicarskom i komercijalnom smislu takva liga bi bila sjajna. U svim ostalim bila bi uzas. Kome treba jos jedan povod za svadju, kome treba da samo isceuje novi incident k(gori od onih na derbijima)?

Marko

pre 11 godina

Puniji stadioni,veci priliv novca, mnogo tezih meceva = konkurentniji klubovi u evropi, sve u svemu bolji fudbal. Ko voli fudbal voleo bi i ovu ligu. Ali mora se jako ozbiljno pristupiti toj ligi, da ne bude poligon za politicke frustracije mora se drzava ozbiljno ukljuciti i stati na put huliganima. A posto do sada nijedna drzava u regionu nije znala ili zelela da resi taj problem mislim da nije pametno to organizovati. Ali kad bi doslo do te lige pametno bi bilo angazovati strane sudije da ne bi dolazilo do teorija zavere.

sasa

pre 11 godina

Treba oganizovati regionalnu ligu ali samo kao komercijalno takmicenje a da prohodnost ka evropskim takmicenjima i dalje ima nacionalno prvenstvo.

Labud

pre 11 godina

Bez zajednicke lige parlozecemo svako u svom svinjcu bez izgleda da se ide i gore i dole. Naravno da su sve vlasti ujedninjene oko price da se hapse izgrednici i kaznjavaju shodno prekrsajima, brzo bi bezbednost nadzivela nasilje. Na kraju krajeva nismo Tutsi i Huti, a i oni zive danas u miru. Ma koliko ja simpatisao Javor iz Ivanjice, to je sve jadno kada se uporedi sa eventuelnim gostovanjem velikana kao Hajduk iz Splita ili Zeljo iz Sarajeva. Ko se seca tih vremena zna o cemu pricam.

sasha

pre 11 godina

Kategoricki NE,NE i NE. Srpska liga je najjaca u bivsoj YU i tu je svaka diskusija zavrsena. Samo nacionalni savezi daju predstavnike u Euro takmicenja pa samim tim ne vidim nikakav smisao te hipoteticke lige.
(BMF, 21. mart 2013 16:11)

Pa jeste, ja sam najbolji fudbaler u mom selu, opstinska liga, ne pada mi napamet da igram neku bolju ligu kad sam ovde najbolji

Mr.

pre 11 godina

Pogledajte ABA ligu, svake nedelje derbi, a kvalitet se znatno poboljsao, verujem da bi isto bilo i sa fudbalom, smirite divljake i dobicemo kvalitet...

Komsija

pre 11 godina

Da nam nije ABA lige i kosarka bi nam bila na veoma smesnom i ne bas zavidnom mestu. Ovako imamo klubove koji su redovno pri vrhu takmicenja u kojem se nalaze.

Nislija

pre 11 godina

Ne postoje mali i veliki klubovi,vec oni koje finansira drzava (zvezda i partizan) i svi ostali! Drzavnim klubovim odgovara igranje te lige,ali ostalima ne,jer ce se bez jakih utamica ugasiti. Vrlo jasno...
p.s.neka i drugi klubovi imaju isti tretman drzave kao zvezda/partizan,pa da pricamo o regionalnoj ligi

Marko Vlahović

pre 11 godina

Ne znam ko razuman može biti protiv regionalne lige.
Zapanjen sam kako ljudi razmišljaju kada kažu da to nikome nije potrebno. To je van svake pameti.
Tu se može pregovarati sa UEFA-om da pobednik te lige bude npr. direktan učesnik Lige šampiona. Bilo bi više gledalaca, autom. više para, autom. veći sponzorski ugovori, autom. bi možda NEKO USPEO DA PROĐE GRUPU U LIGI ŠAMPIONA!
Ako već političari i ekonomisti u svakoj od ovih jadnih država moraju da budu učaureni u njihovim malim Vladama, umetnost i sport ne moraju.
UOSTALOM UMETNOST I SPORT TAKVU VRSTU SPUTAVANJA NE TRPE!
Kada je veća scena, i film i muzika i fudbal su bolji.
Mišljenja da navijači sputavaju ovakvu ligu i sakrivanja iza bezbednosnih i sličnih razloga uopšte neću da komentarišem

021

pre 11 godina

Sa time se saglasio i bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić:

"To (osnivanje lige) bi bila prilika da desničarski ekstremisti izraze svoje frustracije. Još su sveža sećanja o ratu i fudbal bi trebalo da bude van svega toga", rekao je on.

Prva utakmica kupa Sampiona odigrana je 1955 godine, deset godina posle svetskog rata, a sada dvadeset godina posle rata ne moze da se organizuje regionalna liga! Glupost.

Navijači Dinama iz Zagreba "Bed blu bojs" nisu za osnivanje zajedničke lige:

"Ako neko želi rat, hajde da napravimo zajedničku ligu", rekli su oni za AP.

A ovaj komentar je tek presmesan, najslabija grupa nekadasnje velike cetvorke da izjavi ovako nesto!!!

Njihov strah od zajednickog takmicanja je sportski opravdan sto je dokazala ABA liga, kvalitet nase klupske kosarke je daleko odmakao susedima, hale su im sve praznije, trofej nisu videli ne pamte. Dominacija Crvene Zvezde i Partizana u fudbalu bi bila pogubna po njih. Ako se prikljuce Rumuni, Grci, Bugari ili Madjari oni ce ostati klupski talog te i takve lige.

Da se ne prica o navijackoj strani u kojoj su totalno inferiorni.

dado

pre 11 godina

"srpski i hrvatski huligani, zbog nasilja i rasističkih incidenata, "medju najozloglašenijima u Evropi".---------ovo ne stoji, rasizam je svakodnevna hrana u ostatku Europe i to ne samo na utakmicama nego i u drustvu... UEFA je puna predrasuda, zasto ne kaznjavaju Engleze, Talijane, Grke..

Slix

pre 11 godina

Ja sam za regionalnu ligu! Jer ce kvalitet fudbala biti mnogo bolji nego sto jeste!!! Bice dosta dobrih utakmica, navijaca, sponzora...borba za evropu! Pa posle par godina ako sve bude ok, da se dozvoli gostovanje navijaca!
Da prva 3 kluba idu u LS a 4,5,6 u LE!

Da u ligi igra 20 klubova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, CG, Makedonije, Albanije, Bugarske, Srbije i Rumunije. Madjari nisu na balkanu.

Problem je ko ce ispasti iz lige i iz koje lige ce neki klub uci u regionalnu ligu...to treba smisliti!

Krkan

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobra ideja, imacemo utakmice sa jacim protivnicima a samim tim ce se i kvalitet ekipa poboljsati. Sto se tice ovih slabijih ekipa, moze da se organizuje i druga regionalna liga tako da i ove ekipe mogu da odmere snage sa jacim protivnicima. Bolje je Jagodini da igra meceve sa treceplasiranim i cetvrtoplasiranim ekipama iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Slovenije nego sa BSK-om i tako tim ekipama. A sad ove najslabije ekipe nek se bore kako bi usle u drugu regionalnu ligu pa ce i one igrati bolje. Jedini je problem kada da se igraju utakmice naseg prvenstva jer ovi nasi fudbaleri jedva izdrze nase prvenstvo a kamoli jos da igraju i regionalnu ligu :) Mozda da se utakmice u regionalnoj ligu boduju istovremeno i za nase prvenstvo.

Tottenham

pre 11 godina

ja sam za,jer mi je muka od nase lige,a kada bi se udruzili mi,Bosanci,Crnogorci,Rumuni,Slovenci,Madjari pa i Hrvati bila bi solidna liga

maylo,zg

pre 11 godina

Ja sam apsolutno za.Zabraniti gostujuće navijače,pojačati osiguranje,oštro sankcionirati incidente i sve će biti u redu.Kakve su nam to države ako se ne mogu nositi sa šačicom huligana.Stadioni bi bili puni,liga bi bila marketinški privlačna i podigla bi se kvaliteta i konkurentnost naših klubova u Evropi.Ja bih prvi kupio godišnju za Maximir u tome slučaju.

bane

pre 11 godina

Koliko utakmica ima Partizan godisnje u kojima nije favorit, u kojima mora da se brani, u kojima ne napada bunker, u kojima mozemo da vidimo kakvu odbranu ima? Da nema Jadrana u kosarci, nikad ne bi pala Barselona u Pioniru!

kujtim šalja

pre 11 godina

Moje mišljenje je da bi mogao da se organizuje Kup u prolećnom delu takmičenja. To bi mogla biti priprema najboljih timova iz liga post-Yu država za kvalifikacije u evropska takmičenja. Liga bi bila polunameštena i vrlo brzo bi se obesmislila. Na stranu divljannje huligana i ekstremista.

Tatko

pre 11 godina

Svi oni koji pricaju da su odredjeni kluboviJedan Čelzi je „preko noći“ postao tim vredan evropskog vrha. Zašto? Sazreli omladinci i kadeti? Ostali konkurenti pali sa formom? NE, ušao je novac i tim se pojačao igrački i organizaciono tako da je danas najveći kandidat za osvajanje LŠ. Novac je uložen zato što može da se vrati, u samostalnim ligama Srbije, Hrvatske i ostalih, to je nemoguće! Sponzori u investitori će doći samo ukoliko zaživi regionalana liga. 45 godina smo stvarali rivalitet i tradiciju, pa ako ništa drugo samo zbog toga će se povećati interes a sa njim i kvalitet i ulaganje.
I da ne bi ispalo da pričam od kraja, staviću na kraju koji su po meni preduslovi da se uopšte razmišlja o ovakvoj ligi: zakon o sportu (navijači, vlasništvo nad klubovima itd.), pomoć UEFE tj. da pobednik i ostali učesnici imaju nešto od takve lige (takmičenje u evropskim takmičenjima), definisan status domaćih liga (prvaci ulaze u regionalnu) i sl.
Sportski pozdrav svima

Bojan

pre 11 godina

Regionalna liga?Da,za pocetak bi mogla da bude neka pilot liga od 8,10 kluba.koja bi pocinjala na prolece posto nijedan klub ne prezimi u evropi mogli bi da igraju paralelno sa svojom ligom recimo sredom regionalna liga,a subotom svoja nacionalna liga.

bojan

pre 11 godina

Zašto ne prvo kao kup ex yu država? Jedan sponzor čije bi ime nosio kup. Lakše bi bilo za održavanje, a bio bi i proba za ligu. Recimo 16 timova po plasmanima iz ex yu liga. Izvlačenje parova. Pokušati obezbediti i nagradni fond kao i marketinški dobro ispratiti. A mogao bi se igrati i za vreme nacionalnih šampionata.

ante

pre 11 godina

Sztrašnja utakmica će dati odgovor na to pitanje.Žalosno je šta Srbi ne mogu doći u Zagreb,i Hrvati u Beograd pratiti svoju reprezentaciju.To je dokaz kako zaostajemo za svijetom milijun godina.Nadam se pozitivnoj atmosferi mada sve me strah.Iskreno ne mogu zamisliti 45000-50000 ljudi da mirno navijaju dovoljna je grupa da počne vrijeđati i onda se dogodi psihologija mase,krenu svi i tako svaki put ili kod vas ili kod nas.

Serdar

pre 11 godina

Prvi bih gledao svaku utakmicu kada bi nam dolazili Dinamo,Hajduk,Buducnost,Sarajevo itd.A mozda bih cak isao i na stranu zasto da ne! Pa cak i po cenu neprijatnosti,jer mi je vise dosta ovog naseg osakacenog nazovimo ga fudbala,hocu bre da gledam kako varnice sevaju na terenu!

Kum Djole

pre 11 godina

O ovome se priča već godinama, a nikakvog pomaka nema - ne toliko zbog politike koliko zbog nečije love i mutljavina, nejasnih vlasničkih prava nad klubovima i stadionima, odnosno sprezi sportskog (proizvodnog) kapitala i kriminala. Sve zemlje u regionu imaju manje-više iste probleme s huliganima i ekstremistima, a nijedna nema kapacitet da rešava samo huliganizam na stadionima bez da rešava krovna pitanja životnog standarda i perspektive naročito mladih, regionalnu stabilnost itd. Imali smo ratno, sad imamo sportsko profiterstvo. Drugim rečima, da se nismo klali bez potrebe na pragu 21. veka možda bi sutrašnji duel bio prava TV fantazija za milijardu ljudi, a puna kasa za NSH i FSS... ovako, batalite priču. Format takmičenja i gostovanje navijača je tu najmanji problem.

STRUCNJAK

pre 11 godina

Sve je to u redu i lepo zvuci. Samo ima tu jedna mala sitnica koju svi previdjaju da fudbal vodi UEFA a ne privatna organizacija ULEB pa da moze da radi ko sta hoce. Bez saglasnosti UEF-e ove lige nema, a na to se nece sigurno u skorijoj buducnosti desiti.

Aca

pre 11 godina

Ako ce organizacija da bude u rangu ABA lige onda naravno da ne...mada iskreno o tom regionalnom takmicenju se prica vec godinama bez ikakvog napretka i mislim da to nije realna opcija.

DraganO

pre 11 godina

To je sasvim OK inicijativa. Pa zar mislite da ima manje netrpeljivosti u nacionalnim ligama izmedju CZ i partizana ili dinama i hajduka, mnogo veci incidenti su bili medju ovim navijackim grupama od raspad SFRJ do danas nego pre toga.
Konacno ovu ligu ne bi gledali takozvani patriotski navijaci isto kao u ABA, i onda lepo mozete da odete na utakmicu, da vam niko ne ugrozava bubne opne, zdravlje, bezbednost, ne ugrozava vam intelegenciju. Njim aostaje nacionalna super liga i nacionalni kup, dalje od toga nisu imali.

Prohodnost u LS i LE bi svakako bila veca iz ove lige, jer trenutno iz nacionalnih odlaze monopolski klubovi koji u takvim okolnostima nemaju kvalitet i sluze za gol razliku.

Dakle kome se nesvidja negleda te utakmice, imace super ligu i nacionalni kup kao i do sada, pa tamo neka gledju vrhunski fudbal. Uostalom ko ne zeli i nemora, CZ bi svakako trebala da istupi iz ove lige.

Davor

pre 11 godina

Ja sam za regionalnu ligu pa to bi diglo fudbal iz mrtvih...Zamislite dodje na marakanu hajduk,partizan gostuje dinamu,vojvodina sa zeljom...A to sa huliganima je samo izgovor...Huliganizam na stadionu moze da se resi za sat vremena...Vredjas na nacionalnoj osnovi,lomis,gadjas ,palis itd...snimi te kamera letis u corku ,novcana kazna i dozivotna zabrana ulaska na stadion...A ima dovoljno pametnih sa svih strana koji bi mogli da upravljaju regionalnom ligom(bez politicara) mnogi su odlicni prijatelji a i igrali su zajedno(Suker,Mijatovic,Jugovic itd itd itd...)TACKA KRAJ!

runner

pre 11 godina

Možda bi za početak bolje bilo organizovati neku vrstu turnira revijalnog karaktera među bivšom velikom četvorkom. Nešto slično onom mostarskom turniru koji se održavao svake godine pred početak proletnjeg dela prvenstva. Organizatori turnira bi mogli biti Fudbalski savezi u saradnji sa gradom domaćinom jer sami klubovi nemaju sredstava da to finansiraju.

Bs

pre 11 godina

Propala je drzava, propao i fudbal, propala je svaka sfera zivota u zemljama propale drzave. Sad je kasno da se krpimo, svi smo propali.

zare

pre 11 godina

malibat pa druze mislim da to nema nikve veze sa reprezentacijom velika vecina fudbalera i kosarkasa vec kad ih spomines ni neigra u nasim domacim ligama mnogi su u stranim klubovima.naravno da bi bila jaca liga kad bi igrali hajduk dinamo zvezda partizan vojvodina zelja sarajevo djer levski maribor olipija itd ili kad bi recimo reprezetivci svi srbije i jrvatske igrali u domacem prvenstvu nasem bila bi naravno jaca liga onda domaca.ali to je nemoguce da ih vratimo

slardar

pre 11 godina

@STRUCNJAK objasni mi sta bi izgubile bilo koje od ovih liga ako ne bi isle u Evropu? Navedi mi jedan uspeh bilo kog tima iz bivse SFRJ u Evropi u zadnjih 5 godina. 95% ispada u sezoni kupanja, a oni koji se i domognu nekog takmicenja sluze za gol razliku. Bez puno jakih utakmica i dalje cemo gubiti od Kiprana, Linhenstajnaca i slicnih. Sto se mene tice, treba napraviti ligu od 18-20 klubova, Bivsa SFRJ, Bugarska i Madjarska. Tu bi bio skoncentrisan kvalitet i pobednici tih liga bi za jedno 3-4 godine mogli i da nesto ozbiljnije naprave cak i u Ligi Sampiona. U suprotnom imacemo domacu ligu, a u Evropi cemo i dalje da gubimo od Kiprana i Linhenstajnaca. Mnogo potcenjujete iskustvo igranja jakih utakmica i rutinu koja se tako stice posebno kod mladih igraca.

emigrant

pre 11 godina

kad bi bilo mnogo manje plemenskog ponasanja, a malo vise starogrckog olimpijskog duha, svi bi uzivali u dobrom fudbalu. ali realnost je drugacija, dovoljno je reci da bi u tu ligu pre ili kasnije usao i kosovski tim... situacija je prilicno jasna...

uzor

pre 11 godina

dinamo,hajduk,rijeka,osijek,zvezda,partizan,vojvodina,radnicki,olimpija,maribor,sarajevo,zeljo,borac,siroki,buducnost,vardar. e sad hipotetski zamislite da je dozvoljeno gostujucim navijacima dolazak na utakmicu i u jednom kolu igraju hajduk-zvezda,partizan-dinamo,siroki-vojvodina,osijek-radnicki,borac-sarajevo,maribor-olimpija,vardar-buducnost,zeljo-rijeka.mislim da bi morali uvest policiju iz madjarske i bugarske da bi se to sve moglo osigurati

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kad i ove jadne lige u potpunosti izgube svaki smisao i popropadaju onda ce se napraviti takva liga. Onda se nece postavljati nikakva pitanja, desit ce se, kao u kosarci i vaterpolu. Ovi rukovodioci koji su protiv u Srbiji i Hrvatskoj su protiv samo iz nekih vlastitih interesa, saveze je možda strah da bi nekim tijelima te lige morali prenijeti dio ovlasti ili ko to zna kakvi točno interesi. Recimo Dinamo ovako bez problema kupi sve talente iz hrvatske i nesto šire i onda ih skupo prodaje, da je vise jakih klubova teze bi dolazio do perspektivnih igrača jer bi i ostali klubovi imali novaca, a i nebi smio prodavat igrače jer bi loše stajao u toj ligi. Mamić je sigurno protiv.
A BBB i ostale zaludjene navijačke skupine, pa one su uvijek bile glavno leglo desnicarstva, normalno da ti neće ligu. Ali nogomet pratimo skoro pa svi, sto se ne pita nas obicnu raju sta hoćemo i dal nam smetaju ovakve ideje? Kladim se da je bar 2/3 ljudi spremno za tako nesto, jer žele dobar nogomet i žele pune stadione.

Miki

pre 11 godina

Liga poput one u košarci ne bi imala toliki značaj jer bi se stvorilo po nekoliko kvalitetnih timova iz svih zemalja dok bi ostali propali. Ako bi se organizovala druga i eventualno treća liga to bi bilo odlično rešenje. U kratkom vremenskom periodu manji klubovi bi izgradili infrastrukturu i šampion takve lige bi bio ozbiljan učesnik u Ligi Šampiona. Ipak, mi jedva možemo da organizujemo jedan meč godišnje, pa je suludo razmišljati o bilo čemu za sada.

srećko

pre 11 godina

Najviše bih volio da najbolji hrvatski klubovi igraju u Seriji A ili u Bundesligi,ali pošto je to nemoguće,spas je u Balkanskoj ligi. Svi klubovi u regiji su jedna velika nula,redovno se sramote u europskim takmičenjima. Balkanska liga možda i pojačana sa kojom susjednom zemljom poput Bugarske ili Mađarske bi imala 30 do 40 miljuna potencijalnih gledatelja,jake sponzore i brzo bi iznjedrila jake klubove koji bi igrali zapaženu ulogu i u europskim takmičenjima. Za početak bi trebalo odigrati neki turnir najjačih klubova regije i razgovarati i dogovarati kakvu Ligu želimo. Problem je što najmoćnijim klubovima u našim državicama takva liga ne odgovara jer bi ju bilo puno teže osvojiti nego ove seoske lige,samim tim bilo bi puno teže doći do Lige prvaka ili Europske lige. Huligani nisu problem ako je policija dobro organizirana,zatvorske kazne za najgore i brzo bi se ohladili.

vlah

pre 11 godina

Apsolutno sam za neki oblik regionalne lige! Ona svakako povećava nivo kvalitete klubova (sponzori, jake utakmice u kontinuitetu...) i iako zvuči paradoksalno, zasigurno će smiriti tenzije među narodima, slično kao i sa košarkaškom regionalnom ligom, najprije euforija i nabrijavanje, kasnije uobičajena stvar. Budući da UEFA ne priznaje ovakve lige, najbolje bi bilo organizirati ligu na proljeće, po uzoru na ligu UEFE, u kojoj bi pobjednik dobio 2 mil. eura, a ostali sudionici proporcionalno njihovom uspjehu dijelili 3 mil. Ovih 5 mil. eura osigurali bi sponzori i tv. prava.

bubo

pre 11 godina

Tek sa balkanskom ligom mozemo ocekivati podizanje kvalitete i povratak gledatelja na stadione. Nogomet bi se i trebao igrati zbog gledatelja, a sve ostale price su suvisne. Purger sam, ali mi nije niti najmanje zanimljiva liga gdje cak i moj Dinamo osvaja 7 prvenstava zaredom, s barem 10 bodova razlike..***es takav nogomet...***es i politicare, ***es i taj ***cevi rat ***es sva ta sranja...duhovne obnove, zabave i para kronicno trebaju cijeloj regiji za sve ostalo me zaboli

md

pre 11 godina

da jedino ako će imati neku svrhu i prolaz ka evropi kao u kosarci. u suprotnom ne, jer ne vidim čemu bi služila kao letnja zabava...

zoks

pre 11 godina

Ja sam i za da i za ne.Mada po mom misljenju bi trebalo da se organizuje kup takmicenje u toku prolecnog dela sezone.Generalno nijedan tim sa balkana ne prezimi u evropi tako da je prolece idealno za kup.Timovi koji u zimsko delu sezone osvoje prva dva mesta idu u kup pa ide izvlacenje ko sa kim,dve utakmice,bolji ide ko je bolji.Finale jedna utakmica na neutralnom terenu.Zabrana gostujecim navijacima i problem je resen.Posle 2-3 kupa da se vidi sa ligom mada liga je vise komplikovanija zbog ispadanja i ulaska.Jedino bi moglo da se igra play off za ulazak tj onaj tim koji zavrsi prvi u Srbiji,Hrvatskoj,Sloveniji...da igra za ulazak u EXYU ligu.
I jos jedno moje misljenje da nebi samo EXYU liga bi bila jaca nego bi svaka zemlja bi ojacala svoju prvu ligu.Zamislite Srpsku ligu bez Zvezde,Partizana,Vojvodine...Liga bi bila i jaca,zanimljiva i ne bi znali ko ce da osvoji prvo mesto...