Ponedeljak, 29.03.2010.

18:02

Mediji krenuli u napad na Šumahera

Posle dve trke u kojima nije bio ni blizu podijuma, a kamoli pobede, mediji su krenuli u napad na povratnika u Formulu 1 Mihaela Šumahera.

Izvor: JT

Mediji krenuli u napad na Šumahera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

nekerozberg

pre 14 godina

Sumi jeste veliko ime autosporta i to ce biti bez obzira na buduce trke i to nije slucajno voleli ga ili ne. Gledao sam skoro trku iz 1993. vozenu u Estorilu. Fantasticni Sumi pobedjuje u prosecnom Beneton Fordu ispred Prosta i Hila u nadmocnim Vilijams Renoima i to je mislim bila Sumijeva druga pobeda. Odlicno izvezeno a na toj trci je od velikih vozaca tog vremena falio samo Mensel. Tu su bili Sena, Prost, Hil, Hakinen, Alezi ... Ipak dve su cinjenice koje su dovele do pobede (iako je ona nesporna) a to su da je Prost i tim drugim mestom postao ponovo sampion, pa nije ni jurio a da se Hilu na startu ugasio motor pa je umesto sa pol pozicije startovao poslednji a na kraju bio treci sa samo 8 sekundi iza Sumija. Ovo pricam da bi rasvetlili neke detalje: Sumi je tada pokazao koliko je dobar vozac i to u losem bolidu, a drugo Prost se takodje u F1 te godine vratio posle pauze u tim koji je prethodno osvojio titule, kao sto se i Sumi vratio u Mercedes (Bron) GP, pa je odmah osvojio titulu a nije ga neki nizerazredni vozac samarao na stazi kao sto je Sumi prosao sa Algersuarijem. Sumiju treba skinuti kapu za 1995. godinu i titulu, kao i za voznju u 1994 ali je tada uprskao celu karijeru onim potezom u poslednjoj trci. Da stvar bude gora on je zlocin ponovio 1997! To je kao onaj ludak koji je uhapsen zbog silovanja, pa pusten pa ponovo pocinio silovanje - neoprostivo! Tacno je da u prve 4 godine u Ferariju nije imao konkurentan bolid, ali je isto tako tacno da ga nije on usavrsio 2000 i da je tako nastao nepobedivi bolid Ferarija, istina je da se Reno povukao iz F1 mislim 1998. i da su pravila oko obaveznog trajanja motora minimum 2 trke direktno uticala na to McLaren sa izuzetno lakim motorom Mercedesa vise nije mogao da parira (nije mogao da izdrzi 2 trke). A sve i da treba velicati Sumijev razvoj bolida pa ljudi to je trajalo 4 godine! Alonsu je zamereno sto se radovao odustajanju Sumija na jednoj trci 2006. a zamera se i mehanicarima Mclarena sto su se na prosloj trci radovali odustajanju Fetela ali ce se retko ko setiti radovanju Mihaela u na trci u Indijanopolisu 2005. kad pobedjuje u trci koju su vozila 6 vozaca, a izostanak ostalih prouzrokovan je cinjenicom da je posle udesa njegovog brata Ralfa procenjeno da bi eventualno ucesce vozaca sa Miselinovim gumama bilo opasno po zivot (srecna okolnost pobedio sam jer brat zamalo da mi pogine - jupi).
Sve u svemu odlican vozac sa mnogo mrlja. Povratak u F1 - velika greska!

Breka

pre 14 godina

Smijesno je da se Engleski mediji "sekiraju" zasto Mercedes placa Sumahera 30 miliona. Nesto se ne sjecam da su se "sekirali" zasto Amerikanci/Los Andjelos placa Bekhama milione dolara. Vjerovatno se brinu za Mercedes, a nije razlog sto je Bekhama Englez.
Drugo, Sumaher se sigurno ne takmici u Formuli zbog para, on je istinski trkac i zato je vozio motore, gdje nije dobijao nikakve pare a izuzetno je opasno. Takodje on je dao milione u dobrovoljne svrhe (samo za zrtve cunamia ja dao 10 miliona).
trce kada je dosao u Formulu on je sam rekao da je dosao da se bori za titulu, ali da to nece sigurno biti prve godine. Onda je smijsno poslije prve dvije trke davati sud o njegovoj voznji i mogucnostima. Kada je dosao u Ferari, prve dvije godine nije imao nikakve rezultate iako je dosao kao aktuelni prvak.
Mozda je najbolje da ovu diskusiju nastavimo/obnovimo u novembru nakon ove sezone, na kraju krajeva imamo poslovicu "Prvi macici se u vodu bacaju".

amot

pre 14 godina

Shumaheru je sigurno potrebno neko vreme da se privikne imajući u vidu zabrane testiranja van sezone. Čovek nije vozio 3 godine i sigurno će pokazati bolje rezultate. U svakom slučaju vratio je gledanost i formula1 može samo da dobije njegovim povratkom. A oni koji ga mrze, mrze ga i kad vozi dobro i lose. Mnogi su ovde bili deca kada je on pobeđivao i kada su od njega svi učili.

Pemzija

pre 14 godina

1. Fernando Alonso (Ferrari) - 37 poena
.
.
.
5. Nico Rosberg (Mercedes) - 20 poena
.
.
8. Michael Schumacher (Mercedes) - 9 poena


Pa, ako je to odličan rezultat....onda dobro!!

bludnik

pre 14 godina

Ne volim Sumahera ali mislim da komentare treba dati na kraju prvenstva a ne na prve dvije trke. Treba ipak znati voziti pa osvojiti 7 titula. Ali kao covjek nije mi legao i to zasto je rekao da se trka trebala nastaviti kada je Sena poginuo.

LOST BOYS

pre 14 godina

Zašto pričaju da je preplaćen?! PA KVALITET MORA DA SE PLATI !!
On da sedne na bicikl bio bi atraktivniji od velike većine u najbržem cirkusu.

Samo su rezultati merodavni, a on ih definitivno poseduje!!

čika velja

pre 14 godina

Auh, kakvih komentara ovde sve ima?! A čovek je samo prihvatio ponudu koja se ne odbija! 23 miliona + 10 miliona od sponzora, pa šta je trebao - da odbije, samo da bi mrzitelji i ne poštovaoci NAJ BOLJEG bili srećni. E neće moći, čak će morati da odslušaju do kraja sezone koji put i DEUTSCHLAND UBER ALLES

domestos

pre 14 godina

Evo opet one cuvene teorije kako je veliki Sumaher od malog Ferarija napravio veliku ekipu. Moje misljenje je da je to kojesta. Dacu i dokaz: ako Sumaher od Mercedesa (inace velikog tima) napravi sampionski auto pristajem da pojedem svoj komentar. Ko sme da se kladi da od toga nema nista?

Jo

pre 14 godina

Sumaher je pretekao Di Grassija i iskompromitovao svoju putanju, pa se odmah i videlo da ce Di Grassi uzvratiti. To definitivno znaci da Di Grassi nije pretekao Sumahera nego samo vrati opoziciju.
Alguersuari ga je skoro izbacio na travu, ali je i njega pretekao.
Nisam Sumahrov fan. Samo bi voleo da natrlja nos onom uobrazenku Hamiltonu, bar jednom.

Elektor

pre 14 godina

Jednom (2002) godine beše jedan gospodin, i u interviju za Duke & Peterson F1 dotični reče: ... gledao sam mnoge vozače, saradjivao sam sa njima. Ali definitivno Šumaher je najbolji i najkompletniji vozač kojeg sam ikada video.
E sad momak se zove Patrik Hed. Možda grešim (LOL) ali tehnički direktor Vilijamsa se teško može podvesti pod Ferarijeve i Šumaherove navijače

deki1977

pre 14 godina

Neopravdano se napada jedan od top deset vozača svih vremena u F1. Nisam njegov navijač,čak sam ga jedno vreme mrzeo... Ali čoveku se mora odati poštovanje za svo znanje,pogotovo na tehničkom polju. Dokazano je da on jedini od svih vozača može da podesi svoj bolid bez pomoći telemetrije,što bi majstori rekli na uvo.Kada je pre desetak godina rađena grafička statistika ulaska u krivinu imao je najiskorišćeniji prolaza bolidom kroz krivinu.On je u ovoj sezoni samo zbog marketinga i promocije posrnule formule jedan zbog SEKE.Samo bilo bi pitanje šta bi bilo do kraja trke sa Šumaherom da nije bilo incidenta na prvoj krivini.Možda i podijum...Mislite o tome...

Adrenalin

pre 14 godina

Covek samo sto se vratio. Nije vozio 3 godine, stariji je nego sto je bio :-), ne vozi ferrari koji je vozio toliko godina a sve i da vozi ferrari bolidi su se u medjuvremenu promenili. Dakle, prvo on treba da shvati kako bolidi funkcionisu, onda da Mercedes bolid prilagodi njegovom vozackom stilu i konacno nakon svega toga da se covek navikne na bolid kako se ne bi koncetrisao sam kocnicu i gas vec na stvari oko sebe. Za to je, bez testiranja, potrebno malo vise vremena. Tako da strpite se sa recima koje ce te za par trka morati da progutate. Samo ga gledajte kada se karavan preseli u evropu!!!

lowac

pre 14 godina

Od stare slave se ne zivi dugo. Vozacki talenat je neosporan, ali harizma prakticno ne postoji... Sigurno da ce biti boljih rezultata kasnije tokom sezone, ali povratak posle glamuroznog odlaska mozda i nije najpametnija stvar. Ipak su se okolnosti u medjuvremenu promenile i odsustvo do samo nekoliko trka vec znaci mnogo...o nekoliko sezona da i ne pricamo...
Bez zle mnamere, ali ako je Shumi za cilj imao ponovno osvajanje titule mislim da gresi, ali ako zeli da se trka onda ce biti bolje da stisne zube...neki novi klinci su stigli i brzi su barem koliko i on... u najboljim danima...

SASA BG

pre 14 godina

Tacno. Velika zabluda automobilskog sprta. Nikad nikog na cisto nije dobio, ali za te pare bi trpeo sve ovo sto pisu.
Bas njega briga i za reputaciju i sve ostalo. Zali boze one ljude iz mercedesa sto su dobili otkaze, da bi njega platili.

stefan,MKD

pre 14 godina

sta su se britanci zabrinuli kolko pare Sumaher uzima a sta se ne pitat kolko pare sad zaraduje F1 kad se on vratio???gledanost je porasla deset puta vise i sam interes za F1 je porasla tako da trebalo bi mu svi placati sto se on vratio...a dali ce osvoiti titulu manje vazno meni je zanimljivo sto je on opet u sportu i ja ga obozavam gledati...jos kad bi imao konkurentan bolid za sam vrh bilo bi odlicno ali i ovako ne osudujem se da pljujem po nega...kakav je covek neznam posto ga nisam upoznao a o negovu velicinu govore negove titule,kako su osvojene necu polemizirati jer ne bi imalo kraj...rezultate stoje a ostalo je samo svoj utisak koj nema nikakvo znacenje

Bojan

pre 14 godina

(njuska, 29. mart 2010 18:32)
kakva količina gluposti na jednom mestu. Mogao bi bar da proveriš stvari koje nameravaš da izneseš

Prva stvar, Šumaher je osvojio dve titule sa benetonom, pet sa ferarijem. U trenutku kada je došao u ferari, ferari je zaostajao debelo za vodećim ekipama šampionata, skoro 20 godina nisu imali svetskog prvaka, a onda su pre svega zahvaljujući Šumiju uspeli da naprave tako dominantan bolid da su svi ostali delovali kao jugići naspram ferarijevog mercedesa :). Možda je bilo i bržih vozača od Šumija u to vreme, ali on je jedini uspevao da prenese iskustva iz bolida svojim mehaničarima, objasni im probleme i zajedno sa njima ih reši.
Drugo, Barikelo 10 puta puštao Šumija pred ciljem??? Ne izmišljaj, to se desilo jednom, ne ide na čast Ferariju, ali da je Barikelo pobedio na toj trci ništa se ne bi promenilo. Šumi je te sezone bio najbolji sa 40 poena razlike. Tačno je da je Barikelo bio drugi vozač ekipe, ali to je druga priča, ima veze samo sa taktikom tima da dođe do šampionske pozicije. Ali sigurno je da Šumaher ne bi bio prvi vozač da nije bio brži od Barikela.
Treće, udes sa Hilom nije bio napravljen iz superiornog Ferarija, Šumi je tada vozio za Beneton koji je bio mnogo sporiji od Hilovog Williamsa (osvojili ubedljivo prethodne dve titule). Nakon te trke ni Williams se nije žalio na udes ali zli jezici ne prestaje da ponavljaju kako je Šumi "izbacio" Hila iz trke za šampionat. Pogledaj http://www.youtube.com/watch?v=Zvlw3lm3dV0&feature=related i videćeš da je Hill bio taj koji je pogrešio srljajući da istog treba pretekne Šumija koji je već praktično bio izgubio trku. Da je sačekao do sledeće krivine ništa mu ne bi mogao i Hill bi osvojio titulu.
Za Vilneva 1997. je bila druga priča, i Šumi je tu pravedno kažnjen.
Kada je Šumi udario Hakinena? Koga je Šumi prevrnuo i doveo mu život u opasnost, i to još prevrnuo sa leđa.

Ko sve ne ostavlja komentare

Što se teme tiče, siguran sam da će Šumi čim se malo navikne na novi bolid, trke i uđe u sezonu početi da pobeđuje.

kimi

pre 14 godina

Veliki sumi ce se vratiti sa par podijuma ove sezone. uostalom njegov zadatak je da pored voznje utice i na razvoj bolida, a svi znami kakva su kombinacija Ros i Sumi.

marko

pre 14 godina

Kao u filmu. Sad ide loše, a onda kada ga svi već budu otpisali, one će da da gas, i početi da pretiče jednog, pa drugog, pa trećeg...

veliki strumf

pre 14 godina

Sumaher je jedna od najvecih zabluda svetskog sporta u istoriji. Jednostavno, covek je zbog svoje harizme (a ne zbog nekog preteranog talenta) vozio u najboljim timovima, imao najbrze bolide, u boksu najbolje mehanicare, a u upravi najbolje takticare. Koliko je samo pobeda odneo pretekavsi protivnike pri promeni pneumatika, a ne u borbi prsa u prsa.
Da su svi vozaci imali bolide i ostale uslove istog kvaliteta, siguran sam da Shumi ne bi uzeo nijednu titulu. Jednostavno, Formula 1 je takvo takmicenje gde ne pobedjuje najbolji vozac vec najbolji bolid i najbolji tim.
Kad se takmice BMW i Stojadin, moze ovaj u BMW lagano 10 puta da sleti sa staze, ope ce na kraju pobediti. Tako i u formuli - kad sednes u Ferari samo stisnes gas i gledas da ne udaris nigde.
I nema sanse da ne pobedis. Tako je bilo dok je Ferari imao najdominantniji bolid i to je cela prica.

Sasko

pre 14 godina

Samo treba da sedimo i gledamo.
Kajzer se vratio da uzme ono sto je bilo njegovo. I da uvede malo reda u Fomuli. Tek da deca shvate znacenje reci autoritet.
Miris kerozina, mmmmmm..., samo miris sis-cevapa moze da se meri sa tim. I ukus Jelenka, oladjenog na 8 stepeni.
Vrele gume, vrele ribe i hladno pivo = formula dugog zivota.

njuska

pre 14 godina

Nikada nije ni bio veliki vozac..Jednostavno vozio je u najboljem i najdominantnijem bolidu ikad a to je bio ferari tih godina. Isto kao da sada neko vozi mercedes i takmicim se u nacionalnoj klasi sa jugicima..Da Baricelo nije bio drugi vozac ekipe i da nije bar 10 tak puta morao da uspori pred ciljem da ga Sumaher pretekne i pobedi nebi ni osvojio toliko naslova..A sta tek reci za pogane udese kada je Hil ili Hakinen trebalo da uzmu titulu i to sa slabijim bolidom od ferarija a Sumaher ih sa ledja udarao i prevrtao dovodeci im i zivote u opasnost sve zbog svoje bolesne nemacke ambicije..Uzas.. Jos tada ga je trebalo suspendovat,i suspendovali bi ga i zabranili mu da vozi da nije bio u Ferariju koji je ipak TATA u F1. Mizeran covek i prosecan vozac,ovo je samo dokaz za to..

marko

pre 14 godina

Kao u filmu. Sad ide loše, a onda kada ga svi već budu otpisali, one će da da gas, i početi da pretiče jednog, pa drugog, pa trećeg...

njuska

pre 14 godina

Nikada nije ni bio veliki vozac..Jednostavno vozio je u najboljem i najdominantnijem bolidu ikad a to je bio ferari tih godina. Isto kao da sada neko vozi mercedes i takmicim se u nacionalnoj klasi sa jugicima..Da Baricelo nije bio drugi vozac ekipe i da nije bar 10 tak puta morao da uspori pred ciljem da ga Sumaher pretekne i pobedi nebi ni osvojio toliko naslova..A sta tek reci za pogane udese kada je Hil ili Hakinen trebalo da uzmu titulu i to sa slabijim bolidom od ferarija a Sumaher ih sa ledja udarao i prevrtao dovodeci im i zivote u opasnost sve zbog svoje bolesne nemacke ambicije..Uzas.. Jos tada ga je trebalo suspendovat,i suspendovali bi ga i zabranili mu da vozi da nije bio u Ferariju koji je ipak TATA u F1. Mizeran covek i prosecan vozac,ovo je samo dokaz za to..

Bojan

pre 14 godina

(njuska, 29. mart 2010 18:32)
kakva količina gluposti na jednom mestu. Mogao bi bar da proveriš stvari koje nameravaš da izneseš

Prva stvar, Šumaher je osvojio dve titule sa benetonom, pet sa ferarijem. U trenutku kada je došao u ferari, ferari je zaostajao debelo za vodećim ekipama šampionata, skoro 20 godina nisu imali svetskog prvaka, a onda su pre svega zahvaljujući Šumiju uspeli da naprave tako dominantan bolid da su svi ostali delovali kao jugići naspram ferarijevog mercedesa :). Možda je bilo i bržih vozača od Šumija u to vreme, ali on je jedini uspevao da prenese iskustva iz bolida svojim mehaničarima, objasni im probleme i zajedno sa njima ih reši.
Drugo, Barikelo 10 puta puštao Šumija pred ciljem??? Ne izmišljaj, to se desilo jednom, ne ide na čast Ferariju, ali da je Barikelo pobedio na toj trci ništa se ne bi promenilo. Šumi je te sezone bio najbolji sa 40 poena razlike. Tačno je da je Barikelo bio drugi vozač ekipe, ali to je druga priča, ima veze samo sa taktikom tima da dođe do šampionske pozicije. Ali sigurno je da Šumaher ne bi bio prvi vozač da nije bio brži od Barikela.
Treće, udes sa Hilom nije bio napravljen iz superiornog Ferarija, Šumi je tada vozio za Beneton koji je bio mnogo sporiji od Hilovog Williamsa (osvojili ubedljivo prethodne dve titule). Nakon te trke ni Williams se nije žalio na udes ali zli jezici ne prestaje da ponavljaju kako je Šumi "izbacio" Hila iz trke za šampionat. Pogledaj http://www.youtube.com/watch?v=Zvlw3lm3dV0&feature=related i videćeš da je Hill bio taj koji je pogrešio srljajući da istog treba pretekne Šumija koji je već praktično bio izgubio trku. Da je sačekao do sledeće krivine ništa mu ne bi mogao i Hill bi osvojio titulu.
Za Vilneva 1997. je bila druga priča, i Šumi je tu pravedno kažnjen.
Kada je Šumi udario Hakinena? Koga je Šumi prevrnuo i doveo mu život u opasnost, i to još prevrnuo sa leđa.

Ko sve ne ostavlja komentare

Što se teme tiče, siguran sam da će Šumi čim se malo navikne na novi bolid, trke i uđe u sezonu početi da pobeđuje.

Sasko

pre 14 godina

Samo treba da sedimo i gledamo.
Kajzer se vratio da uzme ono sto je bilo njegovo. I da uvede malo reda u Fomuli. Tek da deca shvate znacenje reci autoritet.
Miris kerozina, mmmmmm..., samo miris sis-cevapa moze da se meri sa tim. I ukus Jelenka, oladjenog na 8 stepeni.
Vrele gume, vrele ribe i hladno pivo = formula dugog zivota.

Adrenalin

pre 14 godina

Covek samo sto se vratio. Nije vozio 3 godine, stariji je nego sto je bio :-), ne vozi ferrari koji je vozio toliko godina a sve i da vozi ferrari bolidi su se u medjuvremenu promenili. Dakle, prvo on treba da shvati kako bolidi funkcionisu, onda da Mercedes bolid prilagodi njegovom vozackom stilu i konacno nakon svega toga da se covek navikne na bolid kako se ne bi koncetrisao sam kocnicu i gas vec na stvari oko sebe. Za to je, bez testiranja, potrebno malo vise vremena. Tako da strpite se sa recima koje ce te za par trka morati da progutate. Samo ga gledajte kada se karavan preseli u evropu!!!

veliki strumf

pre 14 godina

Sumaher je jedna od najvecih zabluda svetskog sporta u istoriji. Jednostavno, covek je zbog svoje harizme (a ne zbog nekog preteranog talenta) vozio u najboljim timovima, imao najbrze bolide, u boksu najbolje mehanicare, a u upravi najbolje takticare. Koliko je samo pobeda odneo pretekavsi protivnike pri promeni pneumatika, a ne u borbi prsa u prsa.
Da su svi vozaci imali bolide i ostale uslove istog kvaliteta, siguran sam da Shumi ne bi uzeo nijednu titulu. Jednostavno, Formula 1 je takvo takmicenje gde ne pobedjuje najbolji vozac vec najbolji bolid i najbolji tim.
Kad se takmice BMW i Stojadin, moze ovaj u BMW lagano 10 puta da sleti sa staze, ope ce na kraju pobediti. Tako i u formuli - kad sednes u Ferari samo stisnes gas i gledas da ne udaris nigde.
I nema sanse da ne pobedis. Tako je bilo dok je Ferari imao najdominantniji bolid i to je cela prica.

kimi

pre 14 godina

Veliki sumi ce se vratiti sa par podijuma ove sezone. uostalom njegov zadatak je da pored voznje utice i na razvoj bolida, a svi znami kakva su kombinacija Ros i Sumi.

stefan,MKD

pre 14 godina

sta su se britanci zabrinuli kolko pare Sumaher uzima a sta se ne pitat kolko pare sad zaraduje F1 kad se on vratio???gledanost je porasla deset puta vise i sam interes za F1 je porasla tako da trebalo bi mu svi placati sto se on vratio...a dali ce osvoiti titulu manje vazno meni je zanimljivo sto je on opet u sportu i ja ga obozavam gledati...jos kad bi imao konkurentan bolid za sam vrh bilo bi odlicno ali i ovako ne osudujem se da pljujem po nega...kakav je covek neznam posto ga nisam upoznao a o negovu velicinu govore negove titule,kako su osvojene necu polemizirati jer ne bi imalo kraj...rezultate stoje a ostalo je samo svoj utisak koj nema nikakvo znacenje

Elektor

pre 14 godina

Jednom (2002) godine beše jedan gospodin, i u interviju za Duke & Peterson F1 dotični reče: ... gledao sam mnoge vozače, saradjivao sam sa njima. Ali definitivno Šumaher je najbolji i najkompletniji vozač kojeg sam ikada video.
E sad momak se zove Patrik Hed. Možda grešim (LOL) ali tehnički direktor Vilijamsa se teško može podvesti pod Ferarijeve i Šumaherove navijače

deki1977

pre 14 godina

Neopravdano se napada jedan od top deset vozača svih vremena u F1. Nisam njegov navijač,čak sam ga jedno vreme mrzeo... Ali čoveku se mora odati poštovanje za svo znanje,pogotovo na tehničkom polju. Dokazano je da on jedini od svih vozača može da podesi svoj bolid bez pomoći telemetrije,što bi majstori rekli na uvo.Kada je pre desetak godina rađena grafička statistika ulaska u krivinu imao je najiskorišćeniji prolaza bolidom kroz krivinu.On je u ovoj sezoni samo zbog marketinga i promocije posrnule formule jedan zbog SEKE.Samo bilo bi pitanje šta bi bilo do kraja trke sa Šumaherom da nije bilo incidenta na prvoj krivini.Možda i podijum...Mislite o tome...

SASA BG

pre 14 godina

Tacno. Velika zabluda automobilskog sprta. Nikad nikog na cisto nije dobio, ali za te pare bi trpeo sve ovo sto pisu.
Bas njega briga i za reputaciju i sve ostalo. Zali boze one ljude iz mercedesa sto su dobili otkaze, da bi njega platili.

bludnik

pre 14 godina

Ne volim Sumahera ali mislim da komentare treba dati na kraju prvenstva a ne na prve dvije trke. Treba ipak znati voziti pa osvojiti 7 titula. Ali kao covjek nije mi legao i to zasto je rekao da se trka trebala nastaviti kada je Sena poginuo.

amot

pre 14 godina

Shumaheru je sigurno potrebno neko vreme da se privikne imajući u vidu zabrane testiranja van sezone. Čovek nije vozio 3 godine i sigurno će pokazati bolje rezultate. U svakom slučaju vratio je gledanost i formula1 može samo da dobije njegovim povratkom. A oni koji ga mrze, mrze ga i kad vozi dobro i lose. Mnogi su ovde bili deca kada je on pobeđivao i kada su od njega svi učili.

domestos

pre 14 godina

Evo opet one cuvene teorije kako je veliki Sumaher od malog Ferarija napravio veliku ekipu. Moje misljenje je da je to kojesta. Dacu i dokaz: ako Sumaher od Mercedesa (inace velikog tima) napravi sampionski auto pristajem da pojedem svoj komentar. Ko sme da se kladi da od toga nema nista?

Pemzija

pre 14 godina

1. Fernando Alonso (Ferrari) - 37 poena
.
.
.
5. Nico Rosberg (Mercedes) - 20 poena
.
.
8. Michael Schumacher (Mercedes) - 9 poena


Pa, ako je to odličan rezultat....onda dobro!!

lowac

pre 14 godina

Od stare slave se ne zivi dugo. Vozacki talenat je neosporan, ali harizma prakticno ne postoji... Sigurno da ce biti boljih rezultata kasnije tokom sezone, ali povratak posle glamuroznog odlaska mozda i nije najpametnija stvar. Ipak su se okolnosti u medjuvremenu promenile i odsustvo do samo nekoliko trka vec znaci mnogo...o nekoliko sezona da i ne pricamo...
Bez zle mnamere, ali ako je Shumi za cilj imao ponovno osvajanje titule mislim da gresi, ali ako zeli da se trka onda ce biti bolje da stisne zube...neki novi klinci su stigli i brzi su barem koliko i on... u najboljim danima...

Jo

pre 14 godina

Sumaher je pretekao Di Grassija i iskompromitovao svoju putanju, pa se odmah i videlo da ce Di Grassi uzvratiti. To definitivno znaci da Di Grassi nije pretekao Sumahera nego samo vrati opoziciju.
Alguersuari ga je skoro izbacio na travu, ali je i njega pretekao.
Nisam Sumahrov fan. Samo bi voleo da natrlja nos onom uobrazenku Hamiltonu, bar jednom.

Breka

pre 14 godina

Smijesno je da se Engleski mediji "sekiraju" zasto Mercedes placa Sumahera 30 miliona. Nesto se ne sjecam da su se "sekirali" zasto Amerikanci/Los Andjelos placa Bekhama milione dolara. Vjerovatno se brinu za Mercedes, a nije razlog sto je Bekhama Englez.
Drugo, Sumaher se sigurno ne takmici u Formuli zbog para, on je istinski trkac i zato je vozio motore, gdje nije dobijao nikakve pare a izuzetno je opasno. Takodje on je dao milione u dobrovoljne svrhe (samo za zrtve cunamia ja dao 10 miliona).
trce kada je dosao u Formulu on je sam rekao da je dosao da se bori za titulu, ali da to nece sigurno biti prve godine. Onda je smijsno poslije prve dvije trke davati sud o njegovoj voznji i mogucnostima. Kada je dosao u Ferari, prve dvije godine nije imao nikakve rezultate iako je dosao kao aktuelni prvak.
Mozda je najbolje da ovu diskusiju nastavimo/obnovimo u novembru nakon ove sezone, na kraju krajeva imamo poslovicu "Prvi macici se u vodu bacaju".

čika velja

pre 14 godina

Auh, kakvih komentara ovde sve ima?! A čovek je samo prihvatio ponudu koja se ne odbija! 23 miliona + 10 miliona od sponzora, pa šta je trebao - da odbije, samo da bi mrzitelji i ne poštovaoci NAJ BOLJEG bili srećni. E neće moći, čak će morati da odslušaju do kraja sezone koji put i DEUTSCHLAND UBER ALLES

LOST BOYS

pre 14 godina

Zašto pričaju da je preplaćen?! PA KVALITET MORA DA SE PLATI !!
On da sedne na bicikl bio bi atraktivniji od velike većine u najbržem cirkusu.

Samo su rezultati merodavni, a on ih definitivno poseduje!!

nekerozberg

pre 14 godina

Sumi jeste veliko ime autosporta i to ce biti bez obzira na buduce trke i to nije slucajno voleli ga ili ne. Gledao sam skoro trku iz 1993. vozenu u Estorilu. Fantasticni Sumi pobedjuje u prosecnom Beneton Fordu ispred Prosta i Hila u nadmocnim Vilijams Renoima i to je mislim bila Sumijeva druga pobeda. Odlicno izvezeno a na toj trci je od velikih vozaca tog vremena falio samo Mensel. Tu su bili Sena, Prost, Hil, Hakinen, Alezi ... Ipak dve su cinjenice koje su dovele do pobede (iako je ona nesporna) a to su da je Prost i tim drugim mestom postao ponovo sampion, pa nije ni jurio a da se Hilu na startu ugasio motor pa je umesto sa pol pozicije startovao poslednji a na kraju bio treci sa samo 8 sekundi iza Sumija. Ovo pricam da bi rasvetlili neke detalje: Sumi je tada pokazao koliko je dobar vozac i to u losem bolidu, a drugo Prost se takodje u F1 te godine vratio posle pauze u tim koji je prethodno osvojio titule, kao sto se i Sumi vratio u Mercedes (Bron) GP, pa je odmah osvojio titulu a nije ga neki nizerazredni vozac samarao na stazi kao sto je Sumi prosao sa Algersuarijem. Sumiju treba skinuti kapu za 1995. godinu i titulu, kao i za voznju u 1994 ali je tada uprskao celu karijeru onim potezom u poslednjoj trci. Da stvar bude gora on je zlocin ponovio 1997! To je kao onaj ludak koji je uhapsen zbog silovanja, pa pusten pa ponovo pocinio silovanje - neoprostivo! Tacno je da u prve 4 godine u Ferariju nije imao konkurentan bolid, ali je isto tako tacno da ga nije on usavrsio 2000 i da je tako nastao nepobedivi bolid Ferarija, istina je da se Reno povukao iz F1 mislim 1998. i da su pravila oko obaveznog trajanja motora minimum 2 trke direktno uticala na to McLaren sa izuzetno lakim motorom Mercedesa vise nije mogao da parira (nije mogao da izdrzi 2 trke). A sve i da treba velicati Sumijev razvoj bolida pa ljudi to je trajalo 4 godine! Alonsu je zamereno sto se radovao odustajanju Sumija na jednoj trci 2006. a zamera se i mehanicarima Mclarena sto su se na prosloj trci radovali odustajanju Fetela ali ce se retko ko setiti radovanju Mihaela u na trci u Indijanopolisu 2005. kad pobedjuje u trci koju su vozila 6 vozaca, a izostanak ostalih prouzrokovan je cinjenicom da je posle udesa njegovog brata Ralfa procenjeno da bi eventualno ucesce vozaca sa Miselinovim gumama bilo opasno po zivot (srecna okolnost pobedio sam jer brat zamalo da mi pogine - jupi).
Sve u svemu odlican vozac sa mnogo mrlja. Povratak u F1 - velika greska!

njuska

pre 14 godina

Nikada nije ni bio veliki vozac..Jednostavno vozio je u najboljem i najdominantnijem bolidu ikad a to je bio ferari tih godina. Isto kao da sada neko vozi mercedes i takmicim se u nacionalnoj klasi sa jugicima..Da Baricelo nije bio drugi vozac ekipe i da nije bar 10 tak puta morao da uspori pred ciljem da ga Sumaher pretekne i pobedi nebi ni osvojio toliko naslova..A sta tek reci za pogane udese kada je Hil ili Hakinen trebalo da uzmu titulu i to sa slabijim bolidom od ferarija a Sumaher ih sa ledja udarao i prevrtao dovodeci im i zivote u opasnost sve zbog svoje bolesne nemacke ambicije..Uzas.. Jos tada ga je trebalo suspendovat,i suspendovali bi ga i zabranili mu da vozi da nije bio u Ferariju koji je ipak TATA u F1. Mizeran covek i prosecan vozac,ovo je samo dokaz za to..

Sasko

pre 14 godina

Samo treba da sedimo i gledamo.
Kajzer se vratio da uzme ono sto je bilo njegovo. I da uvede malo reda u Fomuli. Tek da deca shvate znacenje reci autoritet.
Miris kerozina, mmmmmm..., samo miris sis-cevapa moze da se meri sa tim. I ukus Jelenka, oladjenog na 8 stepeni.
Vrele gume, vrele ribe i hladno pivo = formula dugog zivota.

veliki strumf

pre 14 godina

Sumaher je jedna od najvecih zabluda svetskog sporta u istoriji. Jednostavno, covek je zbog svoje harizme (a ne zbog nekog preteranog talenta) vozio u najboljim timovima, imao najbrze bolide, u boksu najbolje mehanicare, a u upravi najbolje takticare. Koliko je samo pobeda odneo pretekavsi protivnike pri promeni pneumatika, a ne u borbi prsa u prsa.
Da su svi vozaci imali bolide i ostale uslove istog kvaliteta, siguran sam da Shumi ne bi uzeo nijednu titulu. Jednostavno, Formula 1 je takvo takmicenje gde ne pobedjuje najbolji vozac vec najbolji bolid i najbolji tim.
Kad se takmice BMW i Stojadin, moze ovaj u BMW lagano 10 puta da sleti sa staze, ope ce na kraju pobediti. Tako i u formuli - kad sednes u Ferari samo stisnes gas i gledas da ne udaris nigde.
I nema sanse da ne pobedis. Tako je bilo dok je Ferari imao najdominantniji bolid i to je cela prica.

marko

pre 14 godina

Kao u filmu. Sad ide loše, a onda kada ga svi već budu otpisali, one će da da gas, i početi da pretiče jednog, pa drugog, pa trećeg...

SASA BG

pre 14 godina

Tacno. Velika zabluda automobilskog sprta. Nikad nikog na cisto nije dobio, ali za te pare bi trpeo sve ovo sto pisu.
Bas njega briga i za reputaciju i sve ostalo. Zali boze one ljude iz mercedesa sto su dobili otkaze, da bi njega platili.

Bojan

pre 14 godina

(njuska, 29. mart 2010 18:32)
kakva količina gluposti na jednom mestu. Mogao bi bar da proveriš stvari koje nameravaš da izneseš

Prva stvar, Šumaher je osvojio dve titule sa benetonom, pet sa ferarijem. U trenutku kada je došao u ferari, ferari je zaostajao debelo za vodećim ekipama šampionata, skoro 20 godina nisu imali svetskog prvaka, a onda su pre svega zahvaljujući Šumiju uspeli da naprave tako dominantan bolid da su svi ostali delovali kao jugići naspram ferarijevog mercedesa :). Možda je bilo i bržih vozača od Šumija u to vreme, ali on je jedini uspevao da prenese iskustva iz bolida svojim mehaničarima, objasni im probleme i zajedno sa njima ih reši.
Drugo, Barikelo 10 puta puštao Šumija pred ciljem??? Ne izmišljaj, to se desilo jednom, ne ide na čast Ferariju, ali da je Barikelo pobedio na toj trci ništa se ne bi promenilo. Šumi je te sezone bio najbolji sa 40 poena razlike. Tačno je da je Barikelo bio drugi vozač ekipe, ali to je druga priča, ima veze samo sa taktikom tima da dođe do šampionske pozicije. Ali sigurno je da Šumaher ne bi bio prvi vozač da nije bio brži od Barikela.
Treće, udes sa Hilom nije bio napravljen iz superiornog Ferarija, Šumi je tada vozio za Beneton koji je bio mnogo sporiji od Hilovog Williamsa (osvojili ubedljivo prethodne dve titule). Nakon te trke ni Williams se nije žalio na udes ali zli jezici ne prestaje da ponavljaju kako je Šumi "izbacio" Hila iz trke za šampionat. Pogledaj http://www.youtube.com/watch?v=Zvlw3lm3dV0&feature=related i videćeš da je Hill bio taj koji je pogrešio srljajući da istog treba pretekne Šumija koji je već praktično bio izgubio trku. Da je sačekao do sledeće krivine ništa mu ne bi mogao i Hill bi osvojio titulu.
Za Vilneva 1997. je bila druga priča, i Šumi je tu pravedno kažnjen.
Kada je Šumi udario Hakinena? Koga je Šumi prevrnuo i doveo mu život u opasnost, i to još prevrnuo sa leđa.

Ko sve ne ostavlja komentare

Što se teme tiče, siguran sam da će Šumi čim se malo navikne na novi bolid, trke i uđe u sezonu početi da pobeđuje.

LOST BOYS

pre 14 godina

Zašto pričaju da je preplaćen?! PA KVALITET MORA DA SE PLATI !!
On da sedne na bicikl bio bi atraktivniji od velike većine u najbržem cirkusu.

Samo su rezultati merodavni, a on ih definitivno poseduje!!

Pemzija

pre 14 godina

1. Fernando Alonso (Ferrari) - 37 poena
.
.
.
5. Nico Rosberg (Mercedes) - 20 poena
.
.
8. Michael Schumacher (Mercedes) - 9 poena


Pa, ako je to odličan rezultat....onda dobro!!

kimi

pre 14 godina

Veliki sumi ce se vratiti sa par podijuma ove sezone. uostalom njegov zadatak je da pored voznje utice i na razvoj bolida, a svi znami kakva su kombinacija Ros i Sumi.

čika velja

pre 14 godina

Auh, kakvih komentara ovde sve ima?! A čovek je samo prihvatio ponudu koja se ne odbija! 23 miliona + 10 miliona od sponzora, pa šta je trebao - da odbije, samo da bi mrzitelji i ne poštovaoci NAJ BOLJEG bili srećni. E neće moći, čak će morati da odslušaju do kraja sezone koji put i DEUTSCHLAND UBER ALLES

amot

pre 14 godina

Shumaheru je sigurno potrebno neko vreme da se privikne imajući u vidu zabrane testiranja van sezone. Čovek nije vozio 3 godine i sigurno će pokazati bolje rezultate. U svakom slučaju vratio je gledanost i formula1 može samo da dobije njegovim povratkom. A oni koji ga mrze, mrze ga i kad vozi dobro i lose. Mnogi su ovde bili deca kada je on pobeđivao i kada su od njega svi učili.

lowac

pre 14 godina

Od stare slave se ne zivi dugo. Vozacki talenat je neosporan, ali harizma prakticno ne postoji... Sigurno da ce biti boljih rezultata kasnije tokom sezone, ali povratak posle glamuroznog odlaska mozda i nije najpametnija stvar. Ipak su se okolnosti u medjuvremenu promenile i odsustvo do samo nekoliko trka vec znaci mnogo...o nekoliko sezona da i ne pricamo...
Bez zle mnamere, ali ako je Shumi za cilj imao ponovno osvajanje titule mislim da gresi, ali ako zeli da se trka onda ce biti bolje da stisne zube...neki novi klinci su stigli i brzi su barem koliko i on... u najboljim danima...

nekerozberg

pre 14 godina

Sumi jeste veliko ime autosporta i to ce biti bez obzira na buduce trke i to nije slucajno voleli ga ili ne. Gledao sam skoro trku iz 1993. vozenu u Estorilu. Fantasticni Sumi pobedjuje u prosecnom Beneton Fordu ispred Prosta i Hila u nadmocnim Vilijams Renoima i to je mislim bila Sumijeva druga pobeda. Odlicno izvezeno a na toj trci je od velikih vozaca tog vremena falio samo Mensel. Tu su bili Sena, Prost, Hil, Hakinen, Alezi ... Ipak dve su cinjenice koje su dovele do pobede (iako je ona nesporna) a to su da je Prost i tim drugim mestom postao ponovo sampion, pa nije ni jurio a da se Hilu na startu ugasio motor pa je umesto sa pol pozicije startovao poslednji a na kraju bio treci sa samo 8 sekundi iza Sumija. Ovo pricam da bi rasvetlili neke detalje: Sumi je tada pokazao koliko je dobar vozac i to u losem bolidu, a drugo Prost se takodje u F1 te godine vratio posle pauze u tim koji je prethodno osvojio titule, kao sto se i Sumi vratio u Mercedes (Bron) GP, pa je odmah osvojio titulu a nije ga neki nizerazredni vozac samarao na stazi kao sto je Sumi prosao sa Algersuarijem. Sumiju treba skinuti kapu za 1995. godinu i titulu, kao i za voznju u 1994 ali je tada uprskao celu karijeru onim potezom u poslednjoj trci. Da stvar bude gora on je zlocin ponovio 1997! To je kao onaj ludak koji je uhapsen zbog silovanja, pa pusten pa ponovo pocinio silovanje - neoprostivo! Tacno je da u prve 4 godine u Ferariju nije imao konkurentan bolid, ali je isto tako tacno da ga nije on usavrsio 2000 i da je tako nastao nepobedivi bolid Ferarija, istina je da se Reno povukao iz F1 mislim 1998. i da su pravila oko obaveznog trajanja motora minimum 2 trke direktno uticala na to McLaren sa izuzetno lakim motorom Mercedesa vise nije mogao da parira (nije mogao da izdrzi 2 trke). A sve i da treba velicati Sumijev razvoj bolida pa ljudi to je trajalo 4 godine! Alonsu je zamereno sto se radovao odustajanju Sumija na jednoj trci 2006. a zamera se i mehanicarima Mclarena sto su se na prosloj trci radovali odustajanju Fetela ali ce se retko ko setiti radovanju Mihaela u na trci u Indijanopolisu 2005. kad pobedjuje u trci koju su vozila 6 vozaca, a izostanak ostalih prouzrokovan je cinjenicom da je posle udesa njegovog brata Ralfa procenjeno da bi eventualno ucesce vozaca sa Miselinovim gumama bilo opasno po zivot (srecna okolnost pobedio sam jer brat zamalo da mi pogine - jupi).
Sve u svemu odlican vozac sa mnogo mrlja. Povratak u F1 - velika greska!

Elektor

pre 14 godina

Jednom (2002) godine beše jedan gospodin, i u interviju za Duke & Peterson F1 dotični reče: ... gledao sam mnoge vozače, saradjivao sam sa njima. Ali definitivno Šumaher je najbolji i najkompletniji vozač kojeg sam ikada video.
E sad momak se zove Patrik Hed. Možda grešim (LOL) ali tehnički direktor Vilijamsa se teško može podvesti pod Ferarijeve i Šumaherove navijače

Jo

pre 14 godina

Sumaher je pretekao Di Grassija i iskompromitovao svoju putanju, pa se odmah i videlo da ce Di Grassi uzvratiti. To definitivno znaci da Di Grassi nije pretekao Sumahera nego samo vrati opoziciju.
Alguersuari ga je skoro izbacio na travu, ali je i njega pretekao.
Nisam Sumahrov fan. Samo bi voleo da natrlja nos onom uobrazenku Hamiltonu, bar jednom.

stefan,MKD

pre 14 godina

sta su se britanci zabrinuli kolko pare Sumaher uzima a sta se ne pitat kolko pare sad zaraduje F1 kad se on vratio???gledanost je porasla deset puta vise i sam interes za F1 je porasla tako da trebalo bi mu svi placati sto se on vratio...a dali ce osvoiti titulu manje vazno meni je zanimljivo sto je on opet u sportu i ja ga obozavam gledati...jos kad bi imao konkurentan bolid za sam vrh bilo bi odlicno ali i ovako ne osudujem se da pljujem po nega...kakav je covek neznam posto ga nisam upoznao a o negovu velicinu govore negove titule,kako su osvojene necu polemizirati jer ne bi imalo kraj...rezultate stoje a ostalo je samo svoj utisak koj nema nikakvo znacenje

Adrenalin

pre 14 godina

Covek samo sto se vratio. Nije vozio 3 godine, stariji je nego sto je bio :-), ne vozi ferrari koji je vozio toliko godina a sve i da vozi ferrari bolidi su se u medjuvremenu promenili. Dakle, prvo on treba da shvati kako bolidi funkcionisu, onda da Mercedes bolid prilagodi njegovom vozackom stilu i konacno nakon svega toga da se covek navikne na bolid kako se ne bi koncetrisao sam kocnicu i gas vec na stvari oko sebe. Za to je, bez testiranja, potrebno malo vise vremena. Tako da strpite se sa recima koje ce te za par trka morati da progutate. Samo ga gledajte kada se karavan preseli u evropu!!!

domestos

pre 14 godina

Evo opet one cuvene teorije kako je veliki Sumaher od malog Ferarija napravio veliku ekipu. Moje misljenje je da je to kojesta. Dacu i dokaz: ako Sumaher od Mercedesa (inace velikog tima) napravi sampionski auto pristajem da pojedem svoj komentar. Ko sme da se kladi da od toga nema nista?

bludnik

pre 14 godina

Ne volim Sumahera ali mislim da komentare treba dati na kraju prvenstva a ne na prve dvije trke. Treba ipak znati voziti pa osvojiti 7 titula. Ali kao covjek nije mi legao i to zasto je rekao da se trka trebala nastaviti kada je Sena poginuo.

deki1977

pre 14 godina

Neopravdano se napada jedan od top deset vozača svih vremena u F1. Nisam njegov navijač,čak sam ga jedno vreme mrzeo... Ali čoveku se mora odati poštovanje za svo znanje,pogotovo na tehničkom polju. Dokazano je da on jedini od svih vozača može da podesi svoj bolid bez pomoći telemetrije,što bi majstori rekli na uvo.Kada je pre desetak godina rađena grafička statistika ulaska u krivinu imao je najiskorišćeniji prolaza bolidom kroz krivinu.On je u ovoj sezoni samo zbog marketinga i promocije posrnule formule jedan zbog SEKE.Samo bilo bi pitanje šta bi bilo do kraja trke sa Šumaherom da nije bilo incidenta na prvoj krivini.Možda i podijum...Mislite o tome...

Breka

pre 14 godina

Smijesno je da se Engleski mediji "sekiraju" zasto Mercedes placa Sumahera 30 miliona. Nesto se ne sjecam da su se "sekirali" zasto Amerikanci/Los Andjelos placa Bekhama milione dolara. Vjerovatno se brinu za Mercedes, a nije razlog sto je Bekhama Englez.
Drugo, Sumaher se sigurno ne takmici u Formuli zbog para, on je istinski trkac i zato je vozio motore, gdje nije dobijao nikakve pare a izuzetno je opasno. Takodje on je dao milione u dobrovoljne svrhe (samo za zrtve cunamia ja dao 10 miliona).
trce kada je dosao u Formulu on je sam rekao da je dosao da se bori za titulu, ali da to nece sigurno biti prve godine. Onda je smijsno poslije prve dvije trke davati sud o njegovoj voznji i mogucnostima. Kada je dosao u Ferari, prve dvije godine nije imao nikakve rezultate iako je dosao kao aktuelni prvak.
Mozda je najbolje da ovu diskusiju nastavimo/obnovimo u novembru nakon ove sezone, na kraju krajeva imamo poslovicu "Prvi macici se u vodu bacaju".