Četvrtak, 28.02.2019.

15:16

Zingaro, Zingaro

Izvor: Stefan Nikoliæ

Zingaro, Zingaro IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Леонардо

pre 5 godina

Никола 87

Све написано, тачно. Плус, један за друге потпуно небитан податак, а за мене важан. Спасили мог оца сигурне смрти ( као дечака од осам година), у Другом светском рату.

profesor

pre 5 godina

Odakle im uopste ideja da nas vredjaju sa "zingaro"? Kakve veze imaju Srbi sa ciganima?
(C i n i k, 28. februar 2019 19:28)
To je opšta uvreda kod njih, vređaju se tako i međusobno. Ima u nekom Felinijevom filmu, s početka sedamdesetih, kako iz jednog navijačkog autobusa vređaju navijače u drugom, pretičući ih, jer su svi krenui na istu utakmicu, baš sa "Zingaro".

J.

pre 5 godina

je. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Amerikanac)
Da li si čuo za helikoptere Augusta? Da li čuo za brodogradilišta Fincantieri u kojima je izgrađena većina svetskih brodova za krstarenje? Da li si čuo za traktore Lamborghini? Osiguranje i finansije Generali? Naftni gigant Eni? Druga farmaceutska industrija u svetu, drugi proizvođač fabričkih mašina u Evropi...na nabrajanje modnih i prehrambenih giganata neću da gubim vreme.

@@@

pre 5 godina

@Amerikanac
Slabo se razumes u istoriju i ekonomiju. Da nije tako, znao bi da je Italija OSMA ekonomska sila sveta. Cetvrta ekonomska sila Evrope! Italija ima BDP od 2 000 MILIJARDI dolara, dok Srbija ima 50 milijardi. Dakle, Italija ima 40 puta vecu ekonomiju od Srbije! I ti pitas sta oni to proizvode i pokusavas da osporis tvrdnju da su ekonomska velesila!?
Pa ima vecu ekonomiju nego Rusija i ceo Balkan ZAJEDNO. Zamisli, Italija veci BDP od Rusije koja ima neuporedivo vecu teritoriju i neuporedivo vise stanovnika.
Inace, samo Fiat ima vise novca i profita od tvoje drzave.
Ako ti zaista mislis da se Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferari itd prodaju u nekoliko hiljada primeraka, onda si ozbiljno dezinformisan.
Ne, ne mozes traziti da se iz proizvoda drzave izuzme njena automobilska industrija. To je neozbiljno.
A ako nisi cuo za italijanske prehrambene proizvode, vina, ili tekstilnu indistriju, onda zaista nemamo o cemu da pricamo. Pa pola kvalitetne odece koju vidis proizvedeno je u Italiji.
O turizmu da ne govorimo. Hemijska industrija im je medju najrazvijenijima na svetu, cisto da znas.
Sto se vojske tice, Italija je medju 10 najmocnijih drzava sveta (ne racunajuci nuklearno oruzje).
Ta Italija ima ukupno (RV, Mornarica, armija) preko 1 000 najmodernijih aviona i helikoptera, ukljucujuci i Eurofajter i F-35... uporedi to s tvojom zemljom koja slavi kad dobije nekoliko prastarih migova. Ima dva nosaca aviona, vise od Rusije npr, ima mornaricu koja je medju najmocnijim mornaricama sveta, a uz to i hiljade tenkova, oklopnih borbenih vozila, artiljerijskih oruzja i ostalih oruzja kopnene vojske. Dakle, vojna VELESILA!
“Pojela” bi one koje ti smatras silama, npr. Iran, Irak, S.Koreju, Belorusiju i slicne.
Dakle, to su ti cinjenice.
Sto se istorije tice, hajde lepo procitaj nesto o Veneciji (Mletackoj Republici) ili Djenovi npr, pa da vidis da li su oni bili sila ili ne.
Dakle, cak i dok su bili razjedinjeni, njihovi gradovi su bili svetske velesile!
To je neki period istorije koji je tebi ocigledno nepoznat.
O kulturi tog naroda da ne pricamo, cela Italija je muzej kulture, Rim, Venecija, Verona, Djenova... Mikelandjelo, Leonardo, Verdi....
I ti njih pokusavas da proglasis nebitnim narodom!?
Italijani su u svakom pogledu svetska sila, oduvek su bili evropska i svetska sila i to je nesto sto je sramota ne znati!

Amerikanac

pre 5 godina

@Bruce Springsteen 
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

Koja bre velesila? Vojna velesila? Dal si ozbiljan. Oni od raspada Rima nisu bili nikakva sila. Imali su uticaj na Evropu jer su bili centar katolicanstva, ali nikakva vojna sila. U drugom svetskom ratu osovina je imala vise stete pd njih nego koristi. Ekonomska velesila? Ajde reci mi sta zabari prave a da nisu automobili koji su preskupi i kojih prodaju par hiljada godisnje. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.

Anketa

pre 5 godina

Koja bre velesila? Vojna velesila? Dal si ozbiljan. Oni od raspada Rima nisu bili nikakva sila. Imali su uticaj na Evropu jer su bili centar katolicanstva, ali nikakva vojna sila. U drugom svetskom ratu osovina je imala vise stete pd njih nego koristi. Ekonomska velesila? Ajde reci mi sta zabari prave a da nisu automobili koji su preskupi i kojih prodaju par hiljada godisnje. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Amerikanac)

Njiov godišnji Gdp je 2000 miljardi dolara, a Gdp Srbije je 50 miljardi dolara.

Kom

pre 5 godina

@ Amerikanac :
Pa recimo:
Automobili, već si napomenu najskuplji i samim tim najbolji: Ferrari, Lamborghini, Maserati....

Turistička mesta sa 2 mora i plažama kao u raju: Sicilija,Sardinija...a na zimovanje u Alpima...

Turistička mesta, gradovi sa istorijom Rim, Pisa, Venecija....

Toscana i njihova najbolja vina na svetu ...Valpolicela ...

Milano...grad mode...Versaci i još hiljadu modnih kreatora i dizajnera....

Parfemi...Aqua di Gio, jedan od onih koji traju decenijama ...

A što se tiče Italijanske kuhinje mislim da je dovoljno reći " Nemci jedu da bi mogli da rade kvalitetno, Italijani rade da bi mogli da jedu kvalitetno"....

Samo oni koji nikada nisu bili u Italiju mogu omalovažavati jednu od najlepših zemalja na planeti!

Baš zato što te znamo

pre 5 godina

Lično, nemam taj problem da mi neko smeta što je druge boje kože, ali pre tri meseca sam ovde gledao utakmicu omladinaca Zvezde i Napolija.Kod igrača Zvezde ni za jednog ne bih mogao da kažem da je tamne boje kože , a Napoli u vr' glave trojica belih i dva crnca, ostali da nose dresove Maroka recimo, ne bih ništa provalio.

History

pre 5 godina

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)


Prvo, Turci su vladali prostorom celog Balkana, a ne samo prostorom današnje Srbije, tako da iako je to navodno, a ustvari izmišljeno, pravilo "prve bračne noći" važilo u Beogradu ili Nišu, važilo je i u ostalim okupiranim krajevima, pa između ostalog i u Osjeku, bar jedno 160 godina koliko je Osjek bio pod Turcima, a takođe i u Skoplju gde su Turci ostali najduže, čak 512 godimna ili u Bosni gde su Turci bili od 1463 do 1912. godine, dakle punih 469 godina u kontinuitetu i bez prekida ili ako ti se više sviđa, čak čitavih 189 godina više negoli što je to Beograd bio pod turskom okupacijom
koji je pod Turcima robijao negde oko 260 godina.
A druga stvar je što ne postoje nikakve genetske sličnosti između Srba i Turaka, pa čak ni po formi, Turci su niski rastom i dežmekasti, a Srbi mnogo višlji (u proseku 15 santina) i vitkiji, crna ili smeđa kosa je inače uobičajena za sve mediteranske narode.

Suarez

pre 5 godina

Ovi danasnji Turci su hibridi, pravi Turkijski narodi su iz centralne Azije sa Altajskih planina i oni su kosooki. Oni su došli sa Mongolima i naselili Anatoliju i tu se mešali sa ostalim narodima Grcima, Kurdima, Arapima, Armenima. Kasnije su dovodili Slavene i Albance i sa njima se mešali.
Srbi su isto samo delom Slaveni 33%-50%, 20%-25% Grko anatolci, bliski istok,9% Germani, 8% Kelti.

mikac678

pre 5 godina

Italijani koji su većinom svi niski, crnoputi, malo veći nos... nekom kažu ciganin. Mada ako se odnosi kao kod nas kad nekom kažeš cigane, gde mu to kažeš zbog njegovih osobina onda je druga stvar

Уторак вече ма шта ми рече

pre 5 godina

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)
Шта ми тачно знамо о периоду под османском окупацијом? Шта знамо о свакодневном животу, политичким и религијском слободама "обичног" српског живља и његовог односа са муслиманским окупатором, посебно када и сами историчари кажу да недовољно знамо?
Мало тога а и оно што је свима "опште познато" на крају буде да се ради само о стереотипу.
Право "прве брачне ноћи" је фикција, доказано - пошто шеријат није дозвољавао блуд. Институција права прве брачне ноћи (Droit du seigneur/jus primae noctis) је изум западног феудализма, док код Турака никада није постојала као таква јер је централна власт у Турској била чврста, и у земљи је морао да влада ред. Постојале су строге казне за блуд. Иако Куран прописује смртне казне "каменовањем и бичевањем" за недолично понашање ове врсте, у Османском царству казне су биле новчане. Казне су биле оштрије за муслимане, јер се од њих очекивала већа морална чистота. Наравно бивало је свега и свачега тј свакаквих злодела током свих тих векова, нарочито током хаоса и устанака, али далеко од тога да је то било правило односно "институција" којом су локалне аге и бегови масовно мењали генетску слику ових простора.

kl

pre 5 godina

Иначе, једини смо Словени црне косе и нисмо ми никога асимиловали већ је то све турско наслеђе, пре свега проистекло из закона о првој брачној ноћи али и општег зулума које је трајало вековима.

Тако да, о генетици и поређењу са Италијом, боље немој.

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)

Kakve su ovo gluposti? Srbi jesu tamniji od ostalih slovenskih naroda,ali ne zbog mešanja sa Turcima kako neuki tvrde već zato što su genetički i antropološki mešavina slovenskog i balkanskog starosedelačkog stanovništva. Genetika potvrdila. Turci su genetički daleko od bilo kog evropskog naroda, pa čak i od Grka kojima su genetički najbliži (verovatno zbog asimilacije maloazijskih Grka).

Sem toga, oni koji su kod nas nazivani "Turcima" bili su domaće islamizovano stanovništvo.

Kako Srbi izgledaju objasniću na primeru nekih naših fudbalera. Andrija Živković izgleda kao tipični Srbin, pan-srpski izgled. Nemanja Vidić i Nemanja Matić su slovenski tip. Nemanja Radonjić je primer tog balkansko-mediteranskog izgelda.

теолог

pre 5 godina

Како тумачи Владика Николај, о универзалним типовима људи, у Јеванђељу (дело "Теодул"):
Мародери-цигани, то су римски војници који су под крстом делили одећу распетих, и бацали коцку да виде чија је туника Христова, која се није могла поделити.
Они су преци и баштиници данашње романско-латинске цивилизације.

Mrseal

pre 5 godina

Kad procitam novinarske clankove o racizmu u italiji prema srbima nemogu da prestanem da se nacudim. brat mi zivi u italiji ozenjen je italijankom imaju dvoje dece. on nikad nije imao problema sa italijanima.

smejem se, a plakao bih

pre 5 godina

Nismo isti.
(Avangarda, 28. februar 2019 19:16)

Koliko mi je bilo potrebno mimikrije,
da bih ukazao na proste činjenice?

1985

pre 5 godina

Vređamo i mi naše fudbalere. U komentarima članka u kojem se navodi kako su navijači Lacija vređali Sergeja Milinkovića Savića, neki su se tome naslađivali tvrdeći da su njegove loše igre uzrok tome, da je Muslin bio u oravu itd. Inače, Sergej je ove sezone prema whoscored.com, sajtu specijalizovanom za fudbalsku statistiku najbolje ocenjeni igrač Lacija u prvenstvenim utakmicama od svih standardnih provotimaca. Bolji prosek imao od njega samo jedan rezervista koji je dobro odigrao jedan meč. Ocene fudbalera Lacija:
https://www.whoscored.com/Teams/77/Show/Italy-Lazio
Prošle sezone je ušao u idealnu postavu italijanske lige po glasovima igrača, trenera i sportskih novinara u Italiji. To se daleko manje komentarisalo od uvreda šačice huligana.
U nekom pljuvanju i omalovažavanju naših i uživanju u njihovom padu smo prvi.

комша

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)
Италијан владао светом? Можда у време Рима, али то нису данашњи Италијани. А и Римљани су све исплагирали од Грка. Што се чите војне силе само ћу се насмејати. Талијани познате кукавице...

jošn neki primeri

pre 5 godina

Kako Srbi izgledaju objasniću na primeru nekih naših fudbalera. Andrija Živković izgleda kao tipični Srbin, pan-srpski izgled. Nemanja Vidić i Nemanja Matić su slovenski tip. Nemanja Radonjić je primer tog balkansko-mediteranskog izgelda.
(kl, 28. februar 2019 19:12)

Još neki primeri starije i srednje generacije među političarima.
Ratko Mladić i Milorad Dodik - slovenski tip
Zoran Đinđić, Slobodan Milošević, Koštunica - pan srpski tip
Sergej Trifunović - balkansko-mediteranski tip
Čedomir Jovanović - možda delimično romsko poreklo ili balkansko-mediteranski tip.

Навијач

pre 5 godina

Само кад се сетим Михајловића и његових на мечевима Лација плаћених "транспарената" посвећених тзв.команданту.

Весели Сремац

pre 5 godina

Они су само рат у Етиопији добили одпочетка 20 векана овамо, а учествовали бога питај колико пута. Важно је учествовати...

sasa

pre 5 godina

Možda bi neko ko poznaje kulturu Italije malo bolje, tj, ko živi tamo, mogao da objasni šta u njihovom tumačenju znači ZINGARO.Koliko znam dosta Roma iz bivše Juge su tamo prosili, pa možda zato sve sa ovih prostora tako nazivaju.
(Dule Astro, 28. februar 2019 16:56)

Po njihovom shvatanju cigani dolaze sa Balkana. Cigani u Italiji uglavnom se bave kradjom. Ovako nazivati ne-cigane sa Balkana je uvreda prema tim osobama i oni to odlicno znaju. Kao sto recimo njih iz Rima ovi sa severa nazivaju Terroni (zemljoradnici, vrlo pogrdno).

Никола87

pre 5 godina

Италијанима праштам њихове испаде због неколико историјских разлога. Нећу писати научни рад на комент. секцији, само да наведем да:

1) италијански авиони су према незваничним наводима имали највећи број намерно непогођених/ омашених циљева у бомбардовању '99-те.
2) италијански бродови су, уз француске, превозили нашу рањену и изморену војску са албанске обале на Крф и Валону.
3) италијанске трупе су наоружавале Југословенску војску у отаџбини у 2. светском рату.
4) Српкиња (Јелена Петровић-Његош) је била претпоследња италијанска краљица, јако цењена у италијанском народу (и онда и данас).
5) неки италијански историчар уметности је крајем деведесетих у једном свом чланку након посете косовским манастирима написао да сматра српске средњевековне фреске несумњиво првим ренесансним уметничким делима у Европи.
6) Маурицио Монте је изузетно дирљиво похвалио победу српске женске одбојкашке репрезентације над италијанском у октобру прошле године.

Има још разлога, ал као што написах, овде је довољно оволико.

omg

pre 5 godina

@Тиосав
Када причаш о Салвинију, треба да знаш да је он први човек владајуће странке, као и то да је у потуности успео да заустави илегални прилив миграната, који је далеко највећи проблем Италије. До његовог доласка, сви бродови из Африке са мигрантима, који траже срећу у Европи, су ишли баш преко Италије.
Иако је договорено, иницијално, да се у сразмери преузимају мигранти, многе земље су се обрушиле о исти, нарочито Шпанија, што је директно погодило Италију.
Да ли треба да причам да је Рим сада најнебезбеднији град у Европи, у коме је сваки 10ти човек мигрант, без школе, васпитања и културе.
Да ли би ти био рад, да као први човек неке државе, омогућиш неконтролисани улазак истих тих миграната, баш у твоју земљу?

salo popovic

pre 5 godina

i mi njih tako zovemo, sa tim sto oni i lice na iste...
medjutim u njihovu odbranu ide to da oni u svom jeziku nemaju bas puno psovki, kao naprimer sto imamo mi, pa im se vredjanje svodi na ovakve stvari...

Becks

pre 5 godina

Da ostavimo po strani to sto huligani vredjaju fudbalere sa Balakana... Pitam se zasto bi se neko vredjao kada ga neko nazove Ciganinom? Nisam znao da je to pogrdan naziv. Jeste da se tako upotrebljava ali time i stampa stavlja cigane u taj los kontekst. Ali sa su Italijani rasisti.. To stoji.

Srbin 100%

pre 5 godina

Cigani svakako ni u jednom jedinom društvu nisu neka Bog zna kakva elita, ali svakako nisu ni narod koji je pokretao ratove i istrebljivao druge ljude, to je jedan, skoro u apsolutnoj većini, naivan i dobar narod.

MOE32

pre 5 godina

Zamisli Italijani, koje po fizionomiji tesko da moze neko da razlikuje od Pakistanaca, nekoga nazivaju Ciganinom.
Apsurdno..
(Radijator, 28. februar 2019 16:58)

Ljudi, razumite vec jednom.. oni zingaro govore nekome kada zele da ga uvrede jer je kod njih zingaro i prljav covek a ne samo Rom. Isto je i kod nas samo se mi pravimo nevinasca. Kolarov nema nikakve slicnosti sa Romima i ne kapiram kako mozete da pomislite da ga neko uporedjuje sa istima. Jednostavno ljudi zele da ga vredjaju.

Pavle

pre 5 godina

Zasto lepo ne igra svako za svoje i nema vredjanja. U pravu su ovi talijani za njih treba da igra njihov zabar nemaju nasi sta tamo da traze. Isto i za nas vazi, nek nasim klubovima igraju nasi ljudi ako nemamo ko da igra onda nam ne treba klub.

Zuga-do

pre 5 godina

@Bruce Springsteen
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

O cemu ti pricas? Italijani ekonomska i vojna velesila? Zivim u Nemackoj, obisao sam pola Evrope i svuda ih dozivljavaju kao kokosare. Batali decko nemas pojma.

kinez

pre 5 godina

Npr Pirlo je stvarno ciganin, nisam siguran da li su njega vredjali isto.
Inace, proveo sam na studijama u Italiji 3 godine, a posle toga kao i dan danas sam u kontaktu sa italijanima i njima ciganin ima malo drugacije misljenje...recimo da sve sa nasih prostora, a pogotovo rumune kojih mnogo ima u italiji, pogotovo roma svrstavaju u nizi sloj drustva. Njima smo mi isti.

Ivan

pre 5 godina

To je valjda odbrambeni mehanizam koji se kod njih zbog kompleksa razvio, da prikriju da su oni sami cigani time sto ce to govoriti za druge. Isto sto lopovi rade, vicu za druge drzte lopova.

aco

pre 5 godina

Од бивших фашиста, највећи напредак су направили Немци и Аустријанци. Има тога и даље и код њих, али нису као Италијани и Хрвати (част изузецима). У Немачкој након оваквих испада, фашисти добијају забрану да долазе на стадион. Понекад и сами клубови направе листу непожељних гостију.

Pako Alkaser

pre 5 godina

Kad pripadnici jednog od (ROM)anskih naroda za nekoga kažu da je Ciganin,
to jest ROM ccc...

Gde ide ovaj svet??? Nemojte se naši italijanski drugovi Romi tako lako odricati svojih predaka! Krv nije voda!

bla

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

prvo ni jedan italijan koji je danas ziv nije vladao svetom. u to vreme koje ti pominjes (Venecija, Djenova) oni nisu imali nacionalni identitet. bili su podeljeni u gomilu malih drzava i nisu se bas gotivili medjusobno.
Zivim u fr vec godinama i to je zemlja velike kulture i kulturnog nasledja, medjutim francuzi nisu bas nesto upuceni u tu kulturu. vecina je jedva procitala po neku knjigu njihovih velikih pisaca, a svi slusaju eminema, j z-a i bijonse. vecina sama kaze da ne mogu da pisu pravilno francuski!?
a ovi sto su vredjali ljude su sigurno kulturne gromade i imaju vrlo razvijenu svest o umetnosti i kulturi

gemini

pre 5 godina

Teniser Fabio Fonjini je jednom mislim da je bilo u Hamburgu nazvao Krajinovica ciganinom, samo iskreno neznam na koju osnovu posto on sam vise lici na Indijca ili Pakistanca.

mare

pre 5 godina

Cekaj manje vise sam cuo za sve osim za ovo poslednje. Je l su stvarno vredjali Maldinija i to navijaci Milana, na oprostajnoj utakmkci? Ako jesu moze li neko da mi objasni zbog cega tacno?

Gistro Bancho

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)


bas si originalan sa komentarima

Pikula

pre 5 godina

Videti ce ti Italijani kad im zingari nasele zemlju. Afrikanaca 1,5 miljarde, a Italijana 60 milijuna prosecne starosti 50 godina. Oni su prvi na udaru. Ja ću dotle jesti kokice.

E, moj Kalina

pre 5 godina

Kao sto rece Kalinic, treba malo putovati da bi shvatili da smo samo mi ostali u proslosti. Svi ostali su vec dalieko odmakli u svetloj buducnosti.

@@@

pre 5 godina

@Bruce Springsteen
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.

Holy Smoke

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

To sto si sve nabrojao im ne daje za pravo da nekoga vredjaju!

adriano_galliani

pre 5 godina

Срби имају по тестираном генетском узорку од неколико хиљада људи 44% И2 хаплогрупе. Та хаплогрупа је најстарија у Европи. Ми смо од ових тзв. "Римљана" на територији Европе пар хиљада година дуже. Е сад, да ли смо асимиловали раније становништво није важно, јер се овде стриктно бавимо расом/генетиком. Нека смо Цигани, само нека наставе Италијани да се брукају незнањем. Уосталом, Роми су древан народ.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Вукосав, 28. februar 2019 16:43)

Врло могуће. Историја Европе је веома занимљива, колико само цивилизација је нестало када су дошле ове напредније, Бритони, Гали, Келти - само сенке прошлости.

Чак то што ти кажеш има смисла ако се гледа мало дубље у историју од "ми смо најстарији народ на свету" - чињеница је да су Грци и Римљани освојили свет и практично упалили ватру у свету дивљака.

Иначе, једини смо Словени црне косе и нисмо ми никога асимиловали већ је то све турско наслеђе, пре свега проистекло из закона о првој брачној ноћи али и општег зулума које је трајало вековима.

Тако да, о генетици и поређењу са Италијом, боље немој.

Такође, није Италија само Напуљ, Италија је и Ломбардија, а тамо људи изгледају битно другачије.

Истом том "аналитиком" нама су и Шпанци и Португалци иста категорија, а тајна је заправо у лепом, сунчаном времену.

И да, тамо нема неартикулисаних народњака из Пакистана и Индије, која се слушају већином код нас.

HARIS

pre 5 godina

Nisam imao pojma da je Mihajlovic igrao i za Romu, sve vrijeme sam mislio da je u Italiji igrao samo za Sampdoriju, Lacio i nesto malo za Inter. Ostace covjek upamcen po tome da je igrao za Romu i Lacio, a jos i Inter, pa potom trenirao Milan, hahaha.

ЖЕЦА.ШУЋУР.1976

pre 5 godina

Прочитах негде на сајту не тако давно баш на ову тему да наше играче зову циганима, да на томе треба да захвалимо ником другом до Емиру Кустурици јер му је сваки филм на тему цигана и још је у Италији освајао највише филмских награда па ето како нас виде италијани. Иначе цигани тј Роми су у нашој држави скоро у апсолутној мањини па је парадоксално да нас на утакмицама прозивају тако.
Поздрав за Врчин!

Saša

pre 5 godina

Italijani su prema nama inače veoma druželjubivi i ljubazni, bio sam i video. Ne mešajte svakakve bitange sa tribine sa običnim svetom, bar bi mi u Srbiji trebalo da znamo kako to ide i koliko puta te sramota pojede zbog budala tupavih...

Nemi posmatrač

pre 5 godina

Italija je najbolja nacija na svetu!
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:57)

Italija je zemlja, a ne nacija. Uklapaš se...

Preletacevic

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)

room 1408, ti li si?

kl

pre 5 godina

@(@@@, 28. februar 2019 17:05)

Ono što je Veneciju i druge apeninske gradove-države učinilo super bogatim je trgovina robljem, izrabljivanje i pljačka. Nebitno.

Bez obzira kakva si sila nemaš pravo da ponižavaš druge i gaziš po ljudskom dostojanstvu jer u tom slučaju nisi sila, nego ljudska beda i ništarija.

milansm

pre 5 godina

Pa dobro, uvek je istina bolela, a napad je najbolja odbrana..., i opet ponavljanje koja grupica degenerika izjavi, pa ostane živa..., u grupi možeš sve... i crnca da nazoveš belcem i obrnuto...,bitno je da si ti pijan i da ti je lepo, a da li si nekoga uvredio ili ne, ko će o tome da razmislja...

BogiBog

pre 5 godina

Nista onda, kad budu dolazi Italijani da igraju protiv nas, na tribina da se peva od Ljube Aličića "Ciganin sam, ali najlepsi". To bi po meni bila fora.

Тиосав

pre 5 godina

Један од највређанијих повицима zingaro у Италији засигурно је био Златан Ибрахимовић. Како је Ибра играо за Јувентус, Интер и Милан, вређан је буквално на сваком стадиону, али он није придавао пажњу томе. Ови повици су усмерени свакоме ко није Италијан, а претежно људима са Балканског полуострва. Фашизам итекако је присутан у италијанском друштву. А како и не би, када им је први потпредседник владе и министар унутрашњих послова радикални десничар који је 49 дана оставио брод са мигрантиме по сред мора зимос.

Dule Astro

pre 5 godina

Možda bi neko ko poznaje kulturu Italije malo bolje, tj, ko živi tamo, mogao da objasni šta u njihovom tumačenju znači ZINGARO.

Koliko znam dosta Roma iz bivše Juge su tamo prosili, pa možda zato sve sa ovih prostora tako nazivaju.

Вукосав

pre 5 godina

Срби имају по тестираном генетском узорку од неколико хиљада људи 44% И2 хаплогрупе. Та хаплогрупа је најстарија у Европи. Ми смо од ових тзв. "Римљана" на територији Европе пар хиљада година дуже. Е сад, да ли смо асимиловали раније становништво није важно, јер се овде стриктно бавимо расом/генетиком. Нека смо Цигани, само нека наставе Италијани да се брукају незнањем. Уосталом, Роми су древан народ.

Gohheta

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)

na svakim vestima te ima covece..

sk

pre 5 godina

Italija, kolevka fašizma, šta je tu čudno? Sedamdesetih su zamalo ponovo došli na vlast. Tamo fašizam nikad nije iskorenjen, a iz ovih primera se vidi da im je u DNK.

sk

pre 5 godina

Italija, kolevka fašizma, šta je tu čudno? Sedamdesetih su zamalo ponovo došli na vlast. Tamo fašizam nikad nije iskorenjen, a iz ovih primera se vidi da im je u DNK.

BogiBog

pre 5 godina

Nista onda, kad budu dolazi Italijani da igraju protiv nas, na tribina da se peva od Ljube Aličića "Ciganin sam, ali najlepsi". To bi po meni bila fora.

Тиосав

pre 5 godina

Један од највређанијих повицима zingaro у Италији засигурно је био Златан Ибрахимовић. Како је Ибра играо за Јувентус, Интер и Милан, вређан је буквално на сваком стадиону, али он није придавао пажњу томе. Ови повици су усмерени свакоме ко није Италијан, а претежно људима са Балканског полуострва. Фашизам итекако је присутан у италијанском друштву. А како и не би, када им је први потпредседник владе и министар унутрашњих послова радикални десничар који је 49 дана оставио брод са мигрантиме по сред мора зимос.

kinez

pre 5 godina

Npr Pirlo je stvarno ciganin, nisam siguran da li su njega vredjali isto.
Inace, proveo sam na studijama u Italiji 3 godine, a posle toga kao i dan danas sam u kontaktu sa italijanima i njima ciganin ima malo drugacije misljenje...recimo da sve sa nasih prostora, a pogotovo rumune kojih mnogo ima u italiji, pogotovo roma svrstavaju u nizi sloj drustva. Njima smo mi isti.

Вукосав

pre 5 godina

Срби имају по тестираном генетском узорку од неколико хиљада људи 44% И2 хаплогрупе. Та хаплогрупа је најстарија у Европи. Ми смо од ових тзв. "Римљана" на територији Европе пар хиљада година дуже. Е сад, да ли смо асимиловали раније становништво није важно, јер се овде стриктно бавимо расом/генетиком. Нека смо Цигани, само нека наставе Италијани да се брукају незнањем. Уосталом, Роми су древан народ.

Никола87

pre 5 godina

Италијанима праштам њихове испаде због неколико историјских разлога. Нећу писати научни рад на комент. секцији, само да наведем да:

1) италијански авиони су према незваничним наводима имали највећи број намерно непогођених/ омашених циљева у бомбардовању '99-те.
2) италијански бродови су, уз француске, превозили нашу рањену и изморену војску са албанске обале на Крф и Валону.
3) италијанске трупе су наоружавале Југословенску војску у отаџбини у 2. светском рату.
4) Српкиња (Јелена Петровић-Његош) је била претпоследња италијанска краљица, јако цењена у италијанском народу (и онда и данас).
5) неки италијански историчар уметности је крајем деведесетих у једном свом чланку након посете косовским манастирима написао да сматра српске средњевековне фреске несумњиво првим ренесансним уметничким делима у Европи.
6) Маурицио Монте је изузетно дирљиво похвалио победу српске женске одбојкашке репрезентације над италијанском у октобру прошле године.

Има још разлога, ал као што написах, овде је довољно оволико.

Dule Astro

pre 5 godina

Možda bi neko ko poznaje kulturu Italije malo bolje, tj, ko živi tamo, mogao da objasni šta u njihovom tumačenju znači ZINGARO.

Koliko znam dosta Roma iz bivše Juge su tamo prosili, pa možda zato sve sa ovih prostora tako nazivaju.

Srbin 100%

pre 5 godina

Cigani svakako ni u jednom jedinom društvu nisu neka Bog zna kakva elita, ali svakako nisu ni narod koji je pokretao ratove i istrebljivao druge ljude, to je jedan, skoro u apsolutnoj većini, naivan i dobar narod.

Gohheta

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)

na svakim vestima te ima covece..

MOE32

pre 5 godina

Zamisli Italijani, koje po fizionomiji tesko da moze neko da razlikuje od Pakistanaca, nekoga nazivaju Ciganinom.
Apsurdno..
(Radijator, 28. februar 2019 16:58)

Ljudi, razumite vec jednom.. oni zingaro govore nekome kada zele da ga uvrede jer je kod njih zingaro i prljav covek a ne samo Rom. Isto je i kod nas samo se mi pravimo nevinasca. Kolarov nema nikakve slicnosti sa Romima i ne kapiram kako mozete da pomislite da ga neko uporedjuje sa istima. Jednostavno ljudi zele da ga vredjaju.

kl

pre 5 godina

Иначе, једини смо Словени црне косе и нисмо ми никога асимиловали већ је то све турско наслеђе, пре свега проистекло из закона о првој брачној ноћи али и општег зулума које је трајало вековима.

Тако да, о генетици и поређењу са Италијом, боље немој.

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)

Kakve su ovo gluposti? Srbi jesu tamniji od ostalih slovenskih naroda,ali ne zbog mešanja sa Turcima kako neuki tvrde već zato što su genetički i antropološki mešavina slovenskog i balkanskog starosedelačkog stanovništva. Genetika potvrdila. Turci su genetički daleko od bilo kog evropskog naroda, pa čak i od Grka kojima su genetički najbliži (verovatno zbog asimilacije maloazijskih Grka).

Sem toga, oni koji su kod nas nazivani "Turcima" bili su domaće islamizovano stanovništvo.

Kako Srbi izgledaju objasniću na primeru nekih naših fudbalera. Andrija Živković izgleda kao tipični Srbin, pan-srpski izgled. Nemanja Vidić i Nemanja Matić su slovenski tip. Nemanja Radonjić je primer tog balkansko-mediteranskog izgelda.

Saša

pre 5 godina

Italijani su prema nama inače veoma druželjubivi i ljubazni, bio sam i video. Ne mešajte svakakve bitange sa tribine sa običnim svetom, bar bi mi u Srbiji trebalo da znamo kako to ide i koliko puta te sramota pojede zbog budala tupavih...

Gistro Bancho

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)


bas si originalan sa komentarima

Весели Сремац

pre 5 godina

Они су само рат у Етиопији добили одпочетка 20 векана овамо, а учествовали бога питај колико пута. Важно је учествовати...

комша

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)
Италијан владао светом? Можда у време Рима, али то нису данашњи Италијани. А и Римљани су све исплагирали од Грка. Што се чите војне силе само ћу се насмејати. Талијани познате кукавице...

sasa

pre 5 godina

Možda bi neko ko poznaje kulturu Italije malo bolje, tj, ko živi tamo, mogao da objasni šta u njihovom tumačenju znači ZINGARO.Koliko znam dosta Roma iz bivše Juge su tamo prosili, pa možda zato sve sa ovih prostora tako nazivaju.
(Dule Astro, 28. februar 2019 16:56)

Po njihovom shvatanju cigani dolaze sa Balkana. Cigani u Italiji uglavnom se bave kradjom. Ovako nazivati ne-cigane sa Balkana je uvreda prema tim osobama i oni to odlicno znaju. Kao sto recimo njih iz Rima ovi sa severa nazivaju Terroni (zemljoradnici, vrlo pogrdno).

bla

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

prvo ni jedan italijan koji je danas ziv nije vladao svetom. u to vreme koje ti pominjes (Venecija, Djenova) oni nisu imali nacionalni identitet. bili su podeljeni u gomilu malih drzava i nisu se bas gotivili medjusobno.
Zivim u fr vec godinama i to je zemlja velike kulture i kulturnog nasledja, medjutim francuzi nisu bas nesto upuceni u tu kulturu. vecina je jedva procitala po neku knjigu njihovih velikih pisaca, a svi slusaju eminema, j z-a i bijonse. vecina sama kaze da ne mogu da pisu pravilno francuski!?
a ovi sto su vredjali ljude su sigurno kulturne gromade i imaju vrlo razvijenu svest o umetnosti i kulturi

milansm

pre 5 godina

Pa dobro, uvek je istina bolela, a napad je najbolja odbrana..., i opet ponavljanje koja grupica degenerika izjavi, pa ostane živa..., u grupi možeš sve... i crnca da nazoveš belcem i obrnuto...,bitno je da si ti pijan i da ti je lepo, a da li si nekoga uvredio ili ne, ko će o tome da razmislja...

Zuga-do

pre 5 godina

@Bruce Springsteen
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

O cemu ti pricas? Italijani ekonomska i vojna velesila? Zivim u Nemackoj, obisao sam pola Evrope i svuda ih dozivljavaju kao kokosare. Batali decko nemas pojma.

gemini

pre 5 godina

Teniser Fabio Fonjini je jednom mislim da je bilo u Hamburgu nazvao Krajinovica ciganinom, samo iskreno neznam na koju osnovu posto on sam vise lici na Indijca ili Pakistanca.

Nemi posmatrač

pre 5 godina

Italija je najbolja nacija na svetu!
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:57)

Italija je zemlja, a ne nacija. Uklapaš se...

@@@

pre 5 godina

@Bruce Springsteen
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.

kl

pre 5 godina

@(@@@, 28. februar 2019 17:05)

Ono što je Veneciju i druge apeninske gradove-države učinilo super bogatim je trgovina robljem, izrabljivanje i pljačka. Nebitno.

Bez obzira kakva si sila nemaš pravo da ponižavaš druge i gaziš po ljudskom dostojanstvu jer u tom slučaju nisi sila, nego ljudska beda i ništarija.

aco

pre 5 godina

Од бивших фашиста, највећи напредак су направили Немци и Аустријанци. Има тога и даље и код њих, али нису као Италијани и Хрвати (част изузецима). У Немачкој након оваквих испада, фашисти добијају забрану да долазе на стадион. Понекад и сами клубови направе листу непожељних гостију.

salo popovic

pre 5 godina

i mi njih tako zovemo, sa tim sto oni i lice na iste...
medjutim u njihovu odbranu ide to da oni u svom jeziku nemaju bas puno psovki, kao naprimer sto imamo mi, pa im se vredjanje svodi na ovakve stvari...

Baš zato što te znamo

pre 5 godina

Lično, nemam taj problem da mi neko smeta što je druge boje kože, ali pre tri meseca sam ovde gledao utakmicu omladinaca Zvezde i Napolija.Kod igrača Zvezde ni za jednog ne bih mogao da kažem da je tamne boje kože , a Napoli u vr' glave trojica belih i dva crnca, ostali da nose dresove Maroka recimo, ne bih ništa provalio.

omg

pre 5 godina

@Тиосав
Када причаш о Салвинију, треба да знаш да је он први човек владајуће странке, као и то да је у потуности успео да заустави илегални прилив миграната, који је далеко највећи проблем Италије. До његовог доласка, сви бродови из Африке са мигрантима, који траже срећу у Европи, су ишли баш преко Италије.
Иако је договорено, иницијално, да се у сразмери преузимају мигранти, многе земље су се обрушиле о исти, нарочито Шпанија, што је директно погодило Италију.
Да ли треба да причам да је Рим сада најнебезбеднији град у Европи, у коме је сваки 10ти човек мигрант, без школе, васпитања и културе.
Да ли би ти био рад, да као први човек неке државе, омогућиш неконтролисани улазак истих тих миграната, баш у твоју земљу?

Holy Smoke

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

To sto si sve nabrojao im ne daje za pravo da nekoga vredjaju!

Pako Alkaser

pre 5 godina

Kad pripadnici jednog od (ROM)anskih naroda za nekoga kažu da je Ciganin,
to jest ROM ccc...

Gde ide ovaj svet??? Nemojte se naši italijanski drugovi Romi tako lako odricati svojih predaka! Krv nije voda!

mikac678

pre 5 godina

Italijani koji su većinom svi niski, crnoputi, malo veći nos... nekom kažu ciganin. Mada ako se odnosi kao kod nas kad nekom kažeš cigane, gde mu to kažeš zbog njegovih osobina onda je druga stvar

jošn neki primeri

pre 5 godina

Kako Srbi izgledaju objasniću na primeru nekih naših fudbalera. Andrija Živković izgleda kao tipični Srbin, pan-srpski izgled. Nemanja Vidić i Nemanja Matić su slovenski tip. Nemanja Radonjić je primer tog balkansko-mediteranskog izgelda.
(kl, 28. februar 2019 19:12)

Još neki primeri starije i srednje generacije među političarima.
Ratko Mladić i Milorad Dodik - slovenski tip
Zoran Đinđić, Slobodan Milošević, Koštunica - pan srpski tip
Sergej Trifunović - balkansko-mediteranski tip
Čedomir Jovanović - možda delimično romsko poreklo ili balkansko-mediteranski tip.

@@@

pre 5 godina

@Amerikanac
Slabo se razumes u istoriju i ekonomiju. Da nije tako, znao bi da je Italija OSMA ekonomska sila sveta. Cetvrta ekonomska sila Evrope! Italija ima BDP od 2 000 MILIJARDI dolara, dok Srbija ima 50 milijardi. Dakle, Italija ima 40 puta vecu ekonomiju od Srbije! I ti pitas sta oni to proizvode i pokusavas da osporis tvrdnju da su ekonomska velesila!?
Pa ima vecu ekonomiju nego Rusija i ceo Balkan ZAJEDNO. Zamisli, Italija veci BDP od Rusije koja ima neuporedivo vecu teritoriju i neuporedivo vise stanovnika.
Inace, samo Fiat ima vise novca i profita od tvoje drzave.
Ako ti zaista mislis da se Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferari itd prodaju u nekoliko hiljada primeraka, onda si ozbiljno dezinformisan.
Ne, ne mozes traziti da se iz proizvoda drzave izuzme njena automobilska industrija. To je neozbiljno.
A ako nisi cuo za italijanske prehrambene proizvode, vina, ili tekstilnu indistriju, onda zaista nemamo o cemu da pricamo. Pa pola kvalitetne odece koju vidis proizvedeno je u Italiji.
O turizmu da ne govorimo. Hemijska industrija im je medju najrazvijenijima na svetu, cisto da znas.
Sto se vojske tice, Italija je medju 10 najmocnijih drzava sveta (ne racunajuci nuklearno oruzje).
Ta Italija ima ukupno (RV, Mornarica, armija) preko 1 000 najmodernijih aviona i helikoptera, ukljucujuci i Eurofajter i F-35... uporedi to s tvojom zemljom koja slavi kad dobije nekoliko prastarih migova. Ima dva nosaca aviona, vise od Rusije npr, ima mornaricu koja je medju najmocnijim mornaricama sveta, a uz to i hiljade tenkova, oklopnih borbenih vozila, artiljerijskih oruzja i ostalih oruzja kopnene vojske. Dakle, vojna VELESILA!
“Pojela” bi one koje ti smatras silama, npr. Iran, Irak, S.Koreju, Belorusiju i slicne.
Dakle, to su ti cinjenice.
Sto se istorije tice, hajde lepo procitaj nesto o Veneciji (Mletackoj Republici) ili Djenovi npr, pa da vidis da li su oni bili sila ili ne.
Dakle, cak i dok su bili razjedinjeni, njihovi gradovi su bili svetske velesile!
To je neki period istorije koji je tebi ocigledno nepoznat.
O kulturi tog naroda da ne pricamo, cela Italija je muzej kulture, Rim, Venecija, Verona, Djenova... Mikelandjelo, Leonardo, Verdi....
I ti njih pokusavas da proglasis nebitnim narodom!?
Italijani su u svakom pogledu svetska sila, oduvek su bili evropska i svetska sila i to je nesto sto je sramota ne znati!

Pikula

pre 5 godina

Videti ce ti Italijani kad im zingari nasele zemlju. Afrikanaca 1,5 miljarde, a Italijana 60 milijuna prosecne starosti 50 godina. Oni su prvi na udaru. Ja ću dotle jesti kokice.

mare

pre 5 godina

Cekaj manje vise sam cuo za sve osim za ovo poslednje. Je l su stvarno vredjali Maldinija i to navijaci Milana, na oprostajnoj utakmkci? Ako jesu moze li neko da mi objasni zbog cega tacno?

Ivan

pre 5 godina

To je valjda odbrambeni mehanizam koji se kod njih zbog kompleksa razvio, da prikriju da su oni sami cigani time sto ce to govoriti za druge. Isto sto lopovi rade, vicu za druge drzte lopova.

Уторак вече ма шта ми рече

pre 5 godina

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)
Шта ми тачно знамо о периоду под османском окупацијом? Шта знамо о свакодневном животу, политичким и религијском слободама "обичног" српског живља и његовог односа са муслиманским окупатором, посебно када и сами историчари кажу да недовољно знамо?
Мало тога а и оно што је свима "опште познато" на крају буде да се ради само о стереотипу.
Право "прве брачне ноћи" је фикција, доказано - пошто шеријат није дозвољавао блуд. Институција права прве брачне ноћи (Droit du seigneur/jus primae noctis) је изум западног феудализма, док код Турака никада није постојала као таква јер је централна власт у Турској била чврста, и у земљи је морао да влада ред. Постојале су строге казне за блуд. Иако Куран прописује смртне казне "каменовањем и бичевањем" за недолично понашање ове врсте, у Османском царству казне су биле новчане. Казне су биле оштрије за муслимане, јер се од њих очекивала већа морална чистота. Наравно бивало је свега и свачега тј свакаквих злодела током свих тих векова, нарочито током хаоса и устанака, али далеко од тога да је то било правило односно "институција" којом су локалне аге и бегови масовно мењали генетску слику ових простора.

Anketa

pre 5 godina

Koja bre velesila? Vojna velesila? Dal si ozbiljan. Oni od raspada Rima nisu bili nikakva sila. Imali su uticaj na Evropu jer su bili centar katolicanstva, ali nikakva vojna sila. U drugom svetskom ratu osovina je imala vise stete pd njih nego koristi. Ekonomska velesila? Ajde reci mi sta zabari prave a da nisu automobili koji su preskupi i kojih prodaju par hiljada godisnje. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Amerikanac)

Njiov godišnji Gdp je 2000 miljardi dolara, a Gdp Srbije je 50 miljardi dolara.

E, moj Kalina

pre 5 godina

Kao sto rece Kalinic, treba malo putovati da bi shvatili da smo samo mi ostali u proslosti. Svi ostali su vec dalieko odmakli u svetloj buducnosti.

History

pre 5 godina

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)


Prvo, Turci su vladali prostorom celog Balkana, a ne samo prostorom današnje Srbije, tako da iako je to navodno, a ustvari izmišljeno, pravilo "prve bračne noći" važilo u Beogradu ili Nišu, važilo je i u ostalim okupiranim krajevima, pa između ostalog i u Osjeku, bar jedno 160 godina koliko je Osjek bio pod Turcima, a takođe i u Skoplju gde su Turci ostali najduže, čak 512 godimna ili u Bosni gde su Turci bili od 1463 do 1912. godine, dakle punih 469 godina u kontinuitetu i bez prekida ili ako ti se više sviđa, čak čitavih 189 godina više negoli što je to Beograd bio pod turskom okupacijom
koji je pod Turcima robijao negde oko 260 godina.
A druga stvar je što ne postoje nikakve genetske sličnosti između Srba i Turaka, pa čak ni po formi, Turci su niski rastom i dežmekasti, a Srbi mnogo višlji (u proseku 15 santina) i vitkiji, crna ili smeđa kosa je inače uobičajena za sve mediteranske narode.

Mrseal

pre 5 godina

Kad procitam novinarske clankove o racizmu u italiji prema srbima nemogu da prestanem da se nacudim. brat mi zivi u italiji ozenjen je italijankom imaju dvoje dece. on nikad nije imao problema sa italijanima.

Kom

pre 5 godina

@ Amerikanac :
Pa recimo:
Automobili, već si napomenu najskuplji i samim tim najbolji: Ferrari, Lamborghini, Maserati....

Turistička mesta sa 2 mora i plažama kao u raju: Sicilija,Sardinija...a na zimovanje u Alpima...

Turistička mesta, gradovi sa istorijom Rim, Pisa, Venecija....

Toscana i njihova najbolja vina na svetu ...Valpolicela ...

Milano...grad mode...Versaci i još hiljadu modnih kreatora i dizajnera....

Parfemi...Aqua di Gio, jedan od onih koji traju decenijama ...

A što se tiče Italijanske kuhinje mislim da je dovoljno reći " Nemci jedu da bi mogli da rade kvalitetno, Italijani rade da bi mogli da jedu kvalitetno"....

Samo oni koji nikada nisu bili u Italiju mogu omalovažavati jednu od najlepših zemalja na planeti!

Навијач

pre 5 godina

Само кад се сетим Михајловића и његових на мечевима Лација плаћених "транспарената" посвећених тзв.команданту.

J.

pre 5 godina

je. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Amerikanac)
Da li si čuo za helikoptere Augusta? Da li čuo za brodogradilišta Fincantieri u kojima je izgrađena većina svetskih brodova za krstarenje? Da li si čuo za traktore Lamborghini? Osiguranje i finansije Generali? Naftni gigant Eni? Druga farmaceutska industrija u svetu, drugi proizvođač fabričkih mašina u Evropi...na nabrajanje modnih i prehrambenih giganata neću da gubim vreme.

Becks

pre 5 godina

Da ostavimo po strani to sto huligani vredjaju fudbalere sa Balakana... Pitam se zasto bi se neko vredjao kada ga neko nazove Ciganinom? Nisam znao da je to pogrdan naziv. Jeste da se tako upotrebljava ali time i stampa stavlja cigane u taj los kontekst. Ali sa su Italijani rasisti.. To stoji.

Preletacevic

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)

room 1408, ti li si?

HARIS

pre 5 godina

Nisam imao pojma da je Mihajlovic igrao i za Romu, sve vrijeme sam mislio da je u Italiji igrao samo za Sampdoriju, Lacio i nesto malo za Inter. Ostace covjek upamcen po tome da je igrao za Romu i Lacio, a jos i Inter, pa potom trenirao Milan, hahaha.

1985

pre 5 godina

Vređamo i mi naše fudbalere. U komentarima članka u kojem se navodi kako su navijači Lacija vređali Sergeja Milinkovića Savića, neki su se tome naslađivali tvrdeći da su njegove loše igre uzrok tome, da je Muslin bio u oravu itd. Inače, Sergej je ove sezone prema whoscored.com, sajtu specijalizovanom za fudbalsku statistiku najbolje ocenjeni igrač Lacija u prvenstvenim utakmicama od svih standardnih provotimaca. Bolji prosek imao od njega samo jedan rezervista koji je dobro odigrao jedan meč. Ocene fudbalera Lacija:
https://www.whoscored.com/Teams/77/Show/Italy-Lazio
Prošle sezone je ušao u idealnu postavu italijanske lige po glasovima igrača, trenera i sportskih novinara u Italiji. To se daleko manje komentarisalo od uvreda šačice huligana.
U nekom pljuvanju i omalovažavanju naših i uživanju u njihovom padu smo prvi.

ЖЕЦА.ШУЋУР.1976

pre 5 godina

Прочитах негде на сајту не тако давно баш на ову тему да наше играче зову циганима, да на томе треба да захвалимо ником другом до Емиру Кустурици јер му је сваки филм на тему цигана и још је у Италији освајао највише филмских награда па ето како нас виде италијани. Иначе цигани тј Роми су у нашој држави скоро у апсолутној мањини па је парадоксално да нас на утакмицама прозивају тако.
Поздрав за Врчин!

profesor

pre 5 godina

Odakle im uopste ideja da nas vredjaju sa "zingaro"? Kakve veze imaju Srbi sa ciganima?
(C i n i k, 28. februar 2019 19:28)
To je opšta uvreda kod njih, vređaju se tako i međusobno. Ima u nekom Felinijevom filmu, s početka sedamdesetih, kako iz jednog navijačkog autobusa vređaju navijače u drugom, pretičući ih, jer su svi krenui na istu utakmicu, baš sa "Zingaro".

adriano_galliani

pre 5 godina

Срби имају по тестираном генетском узорку од неколико хиљада људи 44% И2 хаплогрупе. Та хаплогрупа је најстарија у Европи. Ми смо од ових тзв. "Римљана" на територији Европе пар хиљада година дуже. Е сад, да ли смо асимиловали раније становништво није важно, јер се овде стриктно бавимо расом/генетиком. Нека смо Цигани, само нека наставе Италијани да се брукају незнањем. Уосталом, Роми су древан народ.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Вукосав, 28. februar 2019 16:43)

Врло могуће. Историја Европе је веома занимљива, колико само цивилизација је нестало када су дошле ове напредније, Бритони, Гали, Келти - само сенке прошлости.

Чак то што ти кажеш има смисла ако се гледа мало дубље у историју од "ми смо најстарији народ на свету" - чињеница је да су Грци и Римљани освојили свет и практично упалили ватру у свету дивљака.

Иначе, једини смо Словени црне косе и нисмо ми никога асимиловали већ је то све турско наслеђе, пре свега проистекло из закона о првој брачној ноћи али и општег зулума које је трајало вековима.

Тако да, о генетици и поређењу са Италијом, боље немој.

Такође, није Италија само Напуљ, Италија је и Ломбардија, а тамо људи изгледају битно другачије.

Истом том "аналитиком" нама су и Шпанци и Португалци иста категорија, а тајна је заправо у лепом, сунчаном времену.

И да, тамо нема неартикулисаних народњака из Пакистана и Индије, која се слушају већином код нас.

Pavle

pre 5 godina

Zasto lepo ne igra svako za svoje i nema vredjanja. U pravu su ovi talijani za njih treba da igra njihov zabar nemaju nasi sta tamo da traze. Isto i za nas vazi, nek nasim klubovima igraju nasi ljudi ako nemamo ko da igra onda nam ne treba klub.

Amerikanac

pre 5 godina

@Bruce Springsteen 
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

Koja bre velesila? Vojna velesila? Dal si ozbiljan. Oni od raspada Rima nisu bili nikakva sila. Imali su uticaj na Evropu jer su bili centar katolicanstva, ali nikakva vojna sila. U drugom svetskom ratu osovina je imala vise stete pd njih nego koristi. Ekonomska velesila? Ajde reci mi sta zabari prave a da nisu automobili koji su preskupi i kojih prodaju par hiljada godisnje. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.

теолог

pre 5 godina

Како тумачи Владика Николај, о универзалним типовима људи, у Јеванђељу (дело "Теодул"):
Мародери-цигани, то су римски војници који су под крстом делили одећу распетих, и бацали коцку да виде чија је туника Христова, која се није могла поделити.
Они су преци и баштиници данашње романско-латинске цивилизације.

Suarez

pre 5 godina

Ovi danasnji Turci su hibridi, pravi Turkijski narodi su iz centralne Azije sa Altajskih planina i oni su kosooki. Oni su došli sa Mongolima i naselili Anatoliju i tu se mešali sa ostalim narodima Grcima, Kurdima, Arapima, Armenima. Kasnije su dovodili Slavene i Albance i sa njima se mešali.
Srbi su isto samo delom Slaveni 33%-50%, 20%-25% Grko anatolci, bliski istok,9% Germani, 8% Kelti.

smejem se, a plakao bih

pre 5 godina

Nismo isti.
(Avangarda, 28. februar 2019 19:16)

Koliko mi je bilo potrebno mimikrije,
da bih ukazao na proste činjenice?

Леонардо

pre 5 godina

Никола 87

Све написано, тачно. Плус, један за друге потпуно небитан податак, а за мене важан. Спасили мог оца сигурне смрти ( као дечака од осам година), у Другом светском рату.

@@@

pre 5 godina

@Bruce Springsteen
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.

Gistro Bancho

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)


bas si originalan sa komentarima

adriano_galliani

pre 5 godina

Срби имају по тестираном генетском узорку од неколико хиљада људи 44% И2 хаплогрупе. Та хаплогрупа је најстарија у Европи. Ми смо од ових тзв. "Римљана" на територији Европе пар хиљада година дуже. Е сад, да ли смо асимиловали раније становништво није важно, јер се овде стриктно бавимо расом/генетиком. Нека смо Цигани, само нека наставе Италијани да се брукају незнањем. Уосталом, Роми су древан народ.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Вукосав, 28. februar 2019 16:43)

Врло могуће. Историја Европе је веома занимљива, колико само цивилизација је нестало када су дошле ове напредније, Бритони, Гали, Келти - само сенке прошлости.

Чак то што ти кажеш има смисла ако се гледа мало дубље у историју од "ми смо најстарији народ на свету" - чињеница је да су Грци и Римљани освојили свет и практично упалили ватру у свету дивљака.

Иначе, једини смо Словени црне косе и нисмо ми никога асимиловали већ је то све турско наслеђе, пре свега проистекло из закона о првој брачној ноћи али и општег зулума које је трајало вековима.

Тако да, о генетици и поређењу са Италијом, боље немој.

Такође, није Италија само Напуљ, Италија је и Ломбардија, а тамо људи изгледају битно другачије.

Истом том "аналитиком" нама су и Шпанци и Португалци иста категорија, а тајна је заправо у лепом, сунчаном времену.

И да, тамо нема неартикулисаних народњака из Пакистана и Индије, која се слушају већином код нас.

Вукосав

pre 5 godina

Срби имају по тестираном генетском узорку од неколико хиљада људи 44% И2 хаплогрупе. Та хаплогрупа је најстарија у Европи. Ми смо од ових тзв. "Римљана" на територији Европе пар хиљада година дуже. Е сад, да ли смо асимиловали раније становништво није важно, јер се овде стриктно бавимо расом/генетиком. Нека смо Цигани, само нека наставе Италијани да се брукају незнањем. Уосталом, Роми су древан народ.

Gohheta

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)

na svakim vestima te ima covece..

BogiBog

pre 5 godina

Nista onda, kad budu dolazi Italijani da igraju protiv nas, na tribina da se peva od Ljube Aličića "Ciganin sam, ali najlepsi". To bi po meni bila fora.

Amerikanac

pre 5 godina

@Bruce Springsteen 
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

Koja bre velesila? Vojna velesila? Dal si ozbiljan. Oni od raspada Rima nisu bili nikakva sila. Imali su uticaj na Evropu jer su bili centar katolicanstva, ali nikakva vojna sila. U drugom svetskom ratu osovina je imala vise stete pd njih nego koristi. Ekonomska velesila? Ajde reci mi sta zabari prave a da nisu automobili koji su preskupi i kojih prodaju par hiljada godisnje. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.

E, moj Kalina

pre 5 godina

Kao sto rece Kalinic, treba malo putovati da bi shvatili da smo samo mi ostali u proslosti. Svi ostali su vec dalieko odmakli u svetloj buducnosti.

комша

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)
Италијан владао светом? Можда у време Рима, али то нису данашњи Италијани. А и Римљани су све исплагирали од Грка. Што се чите војне силе само ћу се насмејати. Талијани познате кукавице...

Тиосав

pre 5 godina

Један од највређанијих повицима zingaro у Италији засигурно је био Златан Ибрахимовић. Како је Ибра играо за Јувентус, Интер и Милан, вређан је буквално на сваком стадиону, али он није придавао пажњу томе. Ови повици су усмерени свакоме ко није Италијан, а претежно људима са Балканског полуострва. Фашизам итекако је присутан у италијанском друштву. А како и не би, када им је први потпредседник владе и министар унутрашњих послова радикални десничар који је 49 дана оставио брод са мигрантиме по сред мора зимос.

Mrseal

pre 5 godina

Kad procitam novinarske clankove o racizmu u italiji prema srbima nemogu da prestanem da se nacudim. brat mi zivi u italiji ozenjen je italijankom imaju dvoje dece. on nikad nije imao problema sa italijanima.

Навијач

pre 5 godina

Само кад се сетим Михајловића и његових на мечевима Лација плаћених "транспарената" посвећених тзв.команданту.

Zuga-do

pre 5 godina

@Bruce Springsteen
Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

O cemu ti pricas? Italijani ekonomska i vojna velesila? Zivim u Nemackoj, obisao sam pola Evrope i svuda ih dozivljavaju kao kokosare. Batali decko nemas pojma.

Suarez

pre 5 godina

Ovi danasnji Turci su hibridi, pravi Turkijski narodi su iz centralne Azije sa Altajskih planina i oni su kosooki. Oni su došli sa Mongolima i naselili Anatoliju i tu se mešali sa ostalim narodima Grcima, Kurdima, Arapima, Armenima. Kasnije su dovodili Slavene i Albance i sa njima se mešali.
Srbi su isto samo delom Slaveni 33%-50%, 20%-25% Grko anatolci, bliski istok,9% Germani, 8% Kelti.

sk

pre 5 godina

Italija, kolevka fašizma, šta je tu čudno? Sedamdesetih su zamalo ponovo došli na vlast. Tamo fašizam nikad nije iskorenjen, a iz ovih primera se vidi da im je u DNK.

Никола87

pre 5 godina

Италијанима праштам њихове испаде због неколико историјских разлога. Нећу писати научни рад на комент. секцији, само да наведем да:

1) италијански авиони су према незваничним наводима имали највећи број намерно непогођених/ омашених циљева у бомбардовању '99-те.
2) италијански бродови су, уз француске, превозили нашу рањену и изморену војску са албанске обале на Крф и Валону.
3) италијанске трупе су наоружавале Југословенску војску у отаџбини у 2. светском рату.
4) Српкиња (Јелена Петровић-Његош) је била претпоследња италијанска краљица, јако цењена у италијанском народу (и онда и данас).
5) неки италијански историчар уметности је крајем деведесетих у једном свом чланку након посете косовским манастирима написао да сматра српске средњевековне фреске несумњиво првим ренесансним уметничким делима у Европи.
6) Маурицио Монте је изузетно дирљиво похвалио победу српске женске одбојкашке репрезентације над италијанском у октобру прошле године.

Има још разлога, ал као што написах, овде је довољно оволико.

ЖЕЦА.ШУЋУР.1976

pre 5 godina

Прочитах негде на сајту не тако давно баш на ову тему да наше играче зову циганима, да на томе треба да захвалимо ником другом до Емиру Кустурици јер му је сваки филм на тему цигана и још је у Италији освајао највише филмских награда па ето како нас виде италијани. Иначе цигани тј Роми су у нашој држави скоро у апсолутној мањини па је парадоксално да нас на утакмицама прозивају тако.
Поздрав за Врчин!

Srbin 100%

pre 5 godina

Cigani svakako ni u jednom jedinom društvu nisu neka Bog zna kakva elita, ali svakako nisu ni narod koji je pokretao ratove i istrebljivao druge ljude, to je jedan, skoro u apsolutnoj većini, naivan i dobar narod.

kl

pre 5 godina

Иначе, једини смо Словени црне косе и нисмо ми никога асимиловали већ је то све турско наслеђе, пре свега проистекло из закона о првој брачној ноћи али и општег зулума које је трајало вековима.

Тако да, о генетици и поређењу са Италијом, боље немој.

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)

Kakve su ovo gluposti? Srbi jesu tamniji od ostalih slovenskih naroda,ali ne zbog mešanja sa Turcima kako neuki tvrde već zato što su genetički i antropološki mešavina slovenskog i balkanskog starosedelačkog stanovništva. Genetika potvrdila. Turci su genetički daleko od bilo kog evropskog naroda, pa čak i od Grka kojima su genetički najbliži (verovatno zbog asimilacije maloazijskih Grka).

Sem toga, oni koji su kod nas nazivani "Turcima" bili su domaće islamizovano stanovništvo.

Kako Srbi izgledaju objasniću na primeru nekih naših fudbalera. Andrija Živković izgleda kao tipični Srbin, pan-srpski izgled. Nemanja Vidić i Nemanja Matić su slovenski tip. Nemanja Radonjić je primer tog balkansko-mediteranskog izgelda.

теолог

pre 5 godina

Како тумачи Владика Николај, о универзалним типовима људи, у Јеванђељу (дело "Теодул"):
Мародери-цигани, то су римски војници који су под крстом делили одећу распетих, и бацали коцку да виде чија је туника Христова, која се није могла поделити.
Они су преци и баштиници данашње романско-латинске цивилизације.

Ivan

pre 5 godina

To je valjda odbrambeni mehanizam koji se kod njih zbog kompleksa razvio, da prikriju da su oni sami cigani time sto ce to govoriti za druge. Isto sto lopovi rade, vicu za druge drzte lopova.

Pikula

pre 5 godina

Videti ce ti Italijani kad im zingari nasele zemlju. Afrikanaca 1,5 miljarde, a Italijana 60 milijuna prosecne starosti 50 godina. Oni su prvi na udaru. Ja ću dotle jesti kokice.

Pako Alkaser

pre 5 godina

Kad pripadnici jednog od (ROM)anskih naroda za nekoga kažu da je Ciganin,
to jest ROM ccc...

Gde ide ovaj svet??? Nemojte se naši italijanski drugovi Romi tako lako odricati svojih predaka! Krv nije voda!

omg

pre 5 godina

@Тиосав
Када причаш о Салвинију, треба да знаш да је он први човек владајуће странке, као и то да је у потуности успео да заустави илегални прилив миграната, који је далеко највећи проблем Италије. До његовог доласка, сви бродови из Африке са мигрантима, који траже срећу у Европи, су ишли баш преко Италије.
Иако је договорено, иницијално, да се у сразмери преузимају мигранти, многе земље су се обрушиле о исти, нарочито Шпанија, што је директно погодило Италију.
Да ли треба да причам да је Рим сада најнебезбеднији град у Европи, у коме је сваки 10ти човек мигрант, без школе, васпитања и културе.
Да ли би ти био рад, да као први човек неке државе, омогућиш неконтролисани улазак истих тих миграната, баш у твоју земљу?

Becks

pre 5 godina

Da ostavimo po strani to sto huligani vredjaju fudbalere sa Balakana... Pitam se zasto bi se neko vredjao kada ga neko nazove Ciganinom? Nisam znao da je to pogrdan naziv. Jeste da se tako upotrebljava ali time i stampa stavlja cigane u taj los kontekst. Ali sa su Italijani rasisti.. To stoji.

Уторак вече ма шта ми рече

pre 5 godina

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)
Шта ми тачно знамо о периоду под османском окупацијом? Шта знамо о свакодневном животу, политичким и религијском слободама "обичног" српског живља и његовог односа са муслиманским окупатором, посебно када и сами историчари кажу да недовољно знамо?
Мало тога а и оно што је свима "опште познато" на крају буде да се ради само о стереотипу.
Право "прве брачне ноћи" је фикција, доказано - пошто шеријат није дозвољавао блуд. Институција права прве брачне ноћи (Droit du seigneur/jus primae noctis) је изум западног феудализма, док код Турака никада није постојала као таква јер је централна власт у Турској била чврста, и у земљи је морао да влада ред. Постојале су строге казне за блуд. Иако Куран прописује смртне казне "каменовањем и бичевањем" за недолично понашање ове врсте, у Османском царству казне су биле новчане. Казне су биле оштрије за муслимане, јер се од њих очекивала већа морална чистота. Наравно бивало је свега и свачега тј свакаквих злодела током свих тих векова, нарочито током хаоса и устанака, али далеко од тога да је то било правило односно "институција" којом су локалне аге и бегови масовно мењали генетску слику ових простора.

kinez

pre 5 godina

Npr Pirlo je stvarno ciganin, nisam siguran da li su njega vredjali isto.
Inace, proveo sam na studijama u Italiji 3 godine, a posle toga kao i dan danas sam u kontaktu sa italijanima i njima ciganin ima malo drugacije misljenje...recimo da sve sa nasih prostora, a pogotovo rumune kojih mnogo ima u italiji, pogotovo roma svrstavaju u nizi sloj drustva. Njima smo mi isti.

HARIS

pre 5 godina

Nisam imao pojma da je Mihajlovic igrao i za Romu, sve vrijeme sam mislio da je u Italiji igrao samo za Sampdoriju, Lacio i nesto malo za Inter. Ostace covjek upamcen po tome da je igrao za Romu i Lacio, a jos i Inter, pa potom trenirao Milan, hahaha.

Dule Astro

pre 5 godina

Možda bi neko ko poznaje kulturu Italije malo bolje, tj, ko živi tamo, mogao da objasni šta u njihovom tumačenju znači ZINGARO.

Koliko znam dosta Roma iz bivše Juge su tamo prosili, pa možda zato sve sa ovih prostora tako nazivaju.

Pavle

pre 5 godina

Zasto lepo ne igra svako za svoje i nema vredjanja. U pravu su ovi talijani za njih treba da igra njihov zabar nemaju nasi sta tamo da traze. Isto i za nas vazi, nek nasim klubovima igraju nasi ljudi ako nemamo ko da igra onda nam ne treba klub.

@@@

pre 5 godina

@Amerikanac
Slabo se razumes u istoriju i ekonomiju. Da nije tako, znao bi da je Italija OSMA ekonomska sila sveta. Cetvrta ekonomska sila Evrope! Italija ima BDP od 2 000 MILIJARDI dolara, dok Srbija ima 50 milijardi. Dakle, Italija ima 40 puta vecu ekonomiju od Srbije! I ti pitas sta oni to proizvode i pokusavas da osporis tvrdnju da su ekonomska velesila!?
Pa ima vecu ekonomiju nego Rusija i ceo Balkan ZAJEDNO. Zamisli, Italija veci BDP od Rusije koja ima neuporedivo vecu teritoriju i neuporedivo vise stanovnika.
Inace, samo Fiat ima vise novca i profita od tvoje drzave.
Ako ti zaista mislis da se Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferari itd prodaju u nekoliko hiljada primeraka, onda si ozbiljno dezinformisan.
Ne, ne mozes traziti da se iz proizvoda drzave izuzme njena automobilska industrija. To je neozbiljno.
A ako nisi cuo za italijanske prehrambene proizvode, vina, ili tekstilnu indistriju, onda zaista nemamo o cemu da pricamo. Pa pola kvalitetne odece koju vidis proizvedeno je u Italiji.
O turizmu da ne govorimo. Hemijska industrija im je medju najrazvijenijima na svetu, cisto da znas.
Sto se vojske tice, Italija je medju 10 najmocnijih drzava sveta (ne racunajuci nuklearno oruzje).
Ta Italija ima ukupno (RV, Mornarica, armija) preko 1 000 najmodernijih aviona i helikoptera, ukljucujuci i Eurofajter i F-35... uporedi to s tvojom zemljom koja slavi kad dobije nekoliko prastarih migova. Ima dva nosaca aviona, vise od Rusije npr, ima mornaricu koja je medju najmocnijim mornaricama sveta, a uz to i hiljade tenkova, oklopnih borbenih vozila, artiljerijskih oruzja i ostalih oruzja kopnene vojske. Dakle, vojna VELESILA!
“Pojela” bi one koje ti smatras silama, npr. Iran, Irak, S.Koreju, Belorusiju i slicne.
Dakle, to su ti cinjenice.
Sto se istorije tice, hajde lepo procitaj nesto o Veneciji (Mletackoj Republici) ili Djenovi npr, pa da vidis da li su oni bili sila ili ne.
Dakle, cak i dok su bili razjedinjeni, njihovi gradovi su bili svetske velesile!
To je neki period istorije koji je tebi ocigledno nepoznat.
O kulturi tog naroda da ne pricamo, cela Italija je muzej kulture, Rim, Venecija, Verona, Djenova... Mikelandjelo, Leonardo, Verdi....
I ti njih pokusavas da proglasis nebitnim narodom!?
Italijani su u svakom pogledu svetska sila, oduvek su bili evropska i svetska sila i to je nesto sto je sramota ne znati!

Nemi posmatrač

pre 5 godina

Italija je najbolja nacija na svetu!
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:57)

Italija je zemlja, a ne nacija. Uklapaš se...

aco

pre 5 godina

Од бивших фашиста, највећи напредак су направили Немци и Аустријанци. Има тога и даље и код њих, али нису као Италијани и Хрвати (част изузецима). У Немачкој након оваквих испада, фашисти добијају забрану да долазе на стадион. Понекад и сами клубови направе листу непожељних гостију.

Весели Сремац

pre 5 godina

Они су само рат у Етиопији добили одпочетка 20 векана овамо, а учествовали бога питај колико пута. Важно је учествовати...

History

pre 5 godina

(adriano_galliani, 28. februar 2019 17:53)


Prvo, Turci su vladali prostorom celog Balkana, a ne samo prostorom današnje Srbije, tako da iako je to navodno, a ustvari izmišljeno, pravilo "prve bračne noći" važilo u Beogradu ili Nišu, važilo je i u ostalim okupiranim krajevima, pa između ostalog i u Osjeku, bar jedno 160 godina koliko je Osjek bio pod Turcima, a takođe i u Skoplju gde su Turci ostali najduže, čak 512 godimna ili u Bosni gde su Turci bili od 1463 do 1912. godine, dakle punih 469 godina u kontinuitetu i bez prekida ili ako ti se više sviđa, čak čitavih 189 godina više negoli što je to Beograd bio pod turskom okupacijom
koji je pod Turcima robijao negde oko 260 godina.
A druga stvar je što ne postoje nikakve genetske sličnosti između Srba i Turaka, pa čak ni po formi, Turci su niski rastom i dežmekasti, a Srbi mnogo višlji (u proseku 15 santina) i vitkiji, crna ili smeđa kosa je inače uobičajena za sve mediteranske narode.

jošn neki primeri

pre 5 godina

Kako Srbi izgledaju objasniću na primeru nekih naših fudbalera. Andrija Živković izgleda kao tipični Srbin, pan-srpski izgled. Nemanja Vidić i Nemanja Matić su slovenski tip. Nemanja Radonjić je primer tog balkansko-mediteranskog izgelda.
(kl, 28. februar 2019 19:12)

Još neki primeri starije i srednje generacije među političarima.
Ratko Mladić i Milorad Dodik - slovenski tip
Zoran Đinđić, Slobodan Milošević, Koštunica - pan srpski tip
Sergej Trifunović - balkansko-mediteranski tip
Čedomir Jovanović - možda delimično romsko poreklo ili balkansko-mediteranski tip.

Saša

pre 5 godina

Italijani su prema nama inače veoma druželjubivi i ljubazni, bio sam i video. Ne mešajte svakakve bitange sa tribine sa običnim svetom, bar bi mi u Srbiji trebalo da znamo kako to ide i koliko puta te sramota pojede zbog budala tupavih...

milansm

pre 5 godina

Pa dobro, uvek je istina bolela, a napad je najbolja odbrana..., i opet ponavljanje koja grupica degenerika izjavi, pa ostane živa..., u grupi možeš sve... i crnca da nazoveš belcem i obrnuto...,bitno je da si ti pijan i da ti je lepo, a da li si nekoga uvredio ili ne, ko će o tome da razmislja...

Preletacevic

pre 5 godina

Ono kada Italijan kaže:”ciganine”...Neprocenjivo hahahahahahaahahhaha
(Bruce Springsteen, 28. februar 2019 16:30)

room 1408, ti li si?

mikac678

pre 5 godina

Italijani koji su većinom svi niski, crnoputi, malo veći nos... nekom kažu ciganin. Mada ako se odnosi kao kod nas kad nekom kažeš cigane, gde mu to kažeš zbog njegovih osobina onda je druga stvar

Baš zato što te znamo

pre 5 godina

Lično, nemam taj problem da mi neko smeta što je druge boje kože, ali pre tri meseca sam ovde gledao utakmicu omladinaca Zvezde i Napolija.Kod igrača Zvezde ni za jednog ne bih mogao da kažem da je tamne boje kože , a Napoli u vr' glave trojica belih i dva crnca, ostali da nose dresove Maroka recimo, ne bih ništa provalio.

Anketa

pre 5 godina

Koja bre velesila? Vojna velesila? Dal si ozbiljan. Oni od raspada Rima nisu bili nikakva sila. Imali su uticaj na Evropu jer su bili centar katolicanstva, ali nikakva vojna sila. U drugom svetskom ratu osovina je imala vise stete pd njih nego koristi. Ekonomska velesila? Ajde reci mi sta zabari prave a da nisu automobili koji su preskupi i kojih prodaju par hiljada godisnje. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Amerikanac)

Njiov godišnji Gdp je 2000 miljardi dolara, a Gdp Srbije je 50 miljardi dolara.

kl

pre 5 godina

@(@@@, 28. februar 2019 17:05)

Ono što je Veneciju i druge apeninske gradove-države učinilo super bogatim je trgovina robljem, izrabljivanje i pljačka. Nebitno.

Bez obzira kakva si sila nemaš pravo da ponižavaš druge i gaziš po ljudskom dostojanstvu jer u tom slučaju nisi sila, nego ljudska beda i ništarija.

1985

pre 5 godina

Vređamo i mi naše fudbalere. U komentarima članka u kojem se navodi kako su navijači Lacija vređali Sergeja Milinkovića Savića, neki su se tome naslađivali tvrdeći da su njegove loše igre uzrok tome, da je Muslin bio u oravu itd. Inače, Sergej je ove sezone prema whoscored.com, sajtu specijalizovanom za fudbalsku statistiku najbolje ocenjeni igrač Lacija u prvenstvenim utakmicama od svih standardnih provotimaca. Bolji prosek imao od njega samo jedan rezervista koji je dobro odigrao jedan meč. Ocene fudbalera Lacija:
https://www.whoscored.com/Teams/77/Show/Italy-Lazio
Prošle sezone je ušao u idealnu postavu italijanske lige po glasovima igrača, trenera i sportskih novinara u Italiji. To se daleko manje komentarisalo od uvreda šačice huligana.
U nekom pljuvanju i omalovažavanju naših i uživanju u njihovom padu smo prvi.

gemini

pre 5 godina

Teniser Fabio Fonjini je jednom mislim da je bilo u Hamburgu nazvao Krajinovica ciganinom, samo iskreno neznam na koju osnovu posto on sam vise lici na Indijca ili Pakistanca.

MOE32

pre 5 godina

Zamisli Italijani, koje po fizionomiji tesko da moze neko da razlikuje od Pakistanaca, nekoga nazivaju Ciganinom.
Apsurdno..
(Radijator, 28. februar 2019 16:58)

Ljudi, razumite vec jednom.. oni zingaro govore nekome kada zele da ga uvrede jer je kod njih zingaro i prljav covek a ne samo Rom. Isto je i kod nas samo se mi pravimo nevinasca. Kolarov nema nikakve slicnosti sa Romima i ne kapiram kako mozete da pomislite da ga neko uporedjuje sa istima. Jednostavno ljudi zele da ga vredjaju.

Kom

pre 5 godina

@ Amerikanac :
Pa recimo:
Automobili, već si napomenu najskuplji i samim tim najbolji: Ferrari, Lamborghini, Maserati....

Turistička mesta sa 2 mora i plažama kao u raju: Sicilija,Sardinija...a na zimovanje u Alpima...

Turistička mesta, gradovi sa istorijom Rim, Pisa, Venecija....

Toscana i njihova najbolja vina na svetu ...Valpolicela ...

Milano...grad mode...Versaci i još hiljadu modnih kreatora i dizajnera....

Parfemi...Aqua di Gio, jedan od onih koji traju decenijama ...

A što se tiče Italijanske kuhinje mislim da je dovoljno reći " Nemci jedu da bi mogli da rade kvalitetno, Italijani rade da bi mogli da jedu kvalitetno"....

Samo oni koji nikada nisu bili u Italiju mogu omalovažavati jednu od najlepših zemalja na planeti!

bla

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

prvo ni jedan italijan koji je danas ziv nije vladao svetom. u to vreme koje ti pominjes (Venecija, Djenova) oni nisu imali nacionalni identitet. bili su podeljeni u gomilu malih drzava i nisu se bas gotivili medjusobno.
Zivim u fr vec godinama i to je zemlja velike kulture i kulturnog nasledja, medjutim francuzi nisu bas nesto upuceni u tu kulturu. vecina je jedva procitala po neku knjigu njihovih velikih pisaca, a svi slusaju eminema, j z-a i bijonse. vecina sama kaze da ne mogu da pisu pravilno francuski!?
a ovi sto su vredjali ljude su sigurno kulturne gromade i imaju vrlo razvijenu svest o umetnosti i kulturi

sasa

pre 5 godina

Možda bi neko ko poznaje kulturu Italije malo bolje, tj, ko živi tamo, mogao da objasni šta u njihovom tumačenju znači ZINGARO.Koliko znam dosta Roma iz bivše Juge su tamo prosili, pa možda zato sve sa ovih prostora tako nazivaju.
(Dule Astro, 28. februar 2019 16:56)

Po njihovom shvatanju cigani dolaze sa Balkana. Cigani u Italiji uglavnom se bave kradjom. Ovako nazivati ne-cigane sa Balkana je uvreda prema tim osobama i oni to odlicno znaju. Kao sto recimo njih iz Rima ovi sa severa nazivaju Terroni (zemljoradnici, vrlo pogrdno).

J.

pre 5 godina

je. Reci mi neki njihov brend iz oblasti tehnologije, hemijske industrije, finansija itd.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Amerikanac)
Da li si čuo za helikoptere Augusta? Da li čuo za brodogradilišta Fincantieri u kojima je izgrađena većina svetskih brodova za krstarenje? Da li si čuo za traktore Lamborghini? Osiguranje i finansije Generali? Naftni gigant Eni? Druga farmaceutska industrija u svetu, drugi proizvođač fabričkih mašina u Evropi...na nabrajanje modnih i prehrambenih giganata neću da gubim vreme.

Holy Smoke

pre 5 godina

Da, Italijan, onaj koji ima drzavu koja je ekonomska velesila, vojna velesila, turisticka supersila, drzava sa najvecim kluturnim blagom u Evropi i svetu, Italijan koji je i dok je imao vise drzava, vladao svetom (Venecija, Djenova...) on “nekome” kaze to sto kaze. A sta je tebi smesno, zahvaljujuci takvima kao sto si ti nas i mrze i vredjaju sirom sveta.
(@@@, 28. februar 2019 17:05)

To sto si sve nabrojao im ne daje za pravo da nekoga vredjaju!

mare

pre 5 godina

Cekaj manje vise sam cuo za sve osim za ovo poslednje. Je l su stvarno vredjali Maldinija i to navijaci Milana, na oprostajnoj utakmkci? Ako jesu moze li neko da mi objasni zbog cega tacno?

salo popovic

pre 5 godina

i mi njih tako zovemo, sa tim sto oni i lice na iste...
medjutim u njihovu odbranu ide to da oni u svom jeziku nemaju bas puno psovki, kao naprimer sto imamo mi, pa im se vredjanje svodi na ovakve stvari...

smejem se, a plakao bih

pre 5 godina

Nismo isti.
(Avangarda, 28. februar 2019 19:16)

Koliko mi je bilo potrebno mimikrije,
da bih ukazao na proste činjenice?

profesor

pre 5 godina

Odakle im uopste ideja da nas vredjaju sa "zingaro"? Kakve veze imaju Srbi sa ciganima?
(C i n i k, 28. februar 2019 19:28)
To je opšta uvreda kod njih, vređaju se tako i međusobno. Ima u nekom Felinijevom filmu, s početka sedamdesetih, kako iz jednog navijačkog autobusa vređaju navijače u drugom, pretičući ih, jer su svi krenui na istu utakmicu, baš sa "Zingaro".

Леонардо

pre 5 godina

Никола 87

Све написано, тачно. Плус, један за друге потпуно небитан податак, а за мене важан. Спасили мог оца сигурне смрти ( као дечака од осам година), у Другом светском рату.