Subota, 09.03.2013.

14:26

“Ne čudi što je ‘Neretva’ hrvatska”

Izvor: Tanjug

“Ne èudi što je ‘Neretva’ hrvatska” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

zevs

pre 10 godina

Zvanicno je Srbija naslednik SFRJ pa prema tome i svega sto je jugoslovensko. Tacka.

Ostali sto se sada bune trebali su da razmisljaju o tome kada su hteli da rasparcavaju SFRJ.

Pozdrav iz Toronta

pre 10 godina

Naši su četnici u tom filmu.
(Denis, 9. mart 2013 15:38)

Mada je ovo samo 50% tacno, dao sam ti plus zbog dobre fore, slatko si me nasmejao.

Vjera i nevjera

pre 10 godina

Kao sto kaze drug Ludilo Niksic je u Crnu Goru.
Cuveni cetnicki kraj!
A Veljkec je promijenio vjeru.
Ili jos bolje, nikad je nije ni imao.

Kiza

pre 10 godina

Neretva, Sutjeska...to su bili i bice za navek JUGOSLOVENSKI filmovi. Film jeste snimao Jadran film u Bosni, ali glumci oni glavni su 80% bili iz Srbije. Tu je jos plejada u ono vreme velikih Holivudskih glumaca...a niko ne spominje strane koproducente. Prema tome film moza biti i internacionalni. Inace za neupucene ta dva filma su proglasena medju 10 najboljih ratnih filmova sa tematikom II Svetskog rata svih vremena.

jul briner

pre 10 godina

Pa koliko god to nekome bilo tesko, i u Srbiji a i nekima u Hrvatskoj, bitku na Neretvi na svojim su ledjima iznijeli hrvatski partizani - Dalmatinske brigade! Osim toga medju partizanima u NOB-u bilo je uvjerljivo najvise Hrvata.

my way

pre 11 godina

@Jelena
ako Tesla nema veze s HR nego Austrougarskom onda niti jedan Srbin za vrijeme 500 godina nije rođen u Srbiji nego Turskoj.
(znači tako, 10. mart 2013 00:56)

A Tesla je jel' Hrvat rodjen u Austrougarskoj pa ga poredis sa Srbima rodjenim za vreme turske vladavine?. Ili si negde mozda video da prisvajamo turske pase na bilo koji drugi nacin osim kao strane ugnjetavace koji su vladali ovde i drzali kmetove u bedi?. Na kraju, pa naravno da niko nije rodjen u Srbiji kad je nije ni bilo, vec u Otomanskoj imperiji, mi problem sa istorijskom istinom i potrebu da falsifikujemo proslost nemamo. Meni je samo fascinantno da vi dobijate pluseve na vase apsurdne komentare.

mrki

pre 11 godina

Ova nula za kulturu a posebno kinematografiju je zasluzema iz mnogo razloga. Glavni razlog je da poslednjih dvadeset godina nije napravljen ni jedan film koji afirmarivno govori o Srpskom narodu. Velika vecina filmova nas predatavlja kao bolesne ubice sa puno krvavih scena maltretiranja pa kad pogledam film imam osecaj da cu i ja da nekoga silujem ili ne daj boze ubijem.

cifra

pre 11 godina

Gledao ja jedanput fotografije kod strica kad on na jednoj sa grupom cetnika, na glavi mu subara sa kokardom (stric je 47 godiste). Pitam ga ja kakva je ovo slika kaze on to je kad sam ja bio u cetnicima. Bio sam u cetnicima kad je snimana Bitka na Neretvi ;)....

pera

pre 11 godina

ovde neko uporedjuje neuporedivo-književnost i filmsku umetnost-pa pisac kad napise knjigu,ona pripada njemu,a reditelj kad snimi film, nije bas apsolutni vlasnik istog,jer film ne moze da se snimi bez love! Pitanje filma Bitka na Neretvi jeste pitanje ko je finansirao taj skupi projekat-samo stanovnici Hrvatske ili čitave SFRJ? E sad ovde neko pokušava da kaže kako Srbi svojataju Ivu Andrića-pa znate,šta da radimo kad se on sam izjašnjavao kao Srbin,i ceo život proveo u Beogradu,i imao kucu na crnogorskom primorju,a ne u Zagrebu i Hrvatskoj,iako je mogao! Kao što ja ne sporim da su Veljko Bulajić i Krtsto Papić hrvatski reditelji,Mirko Kovač hrvatski pisac,iako su u pitanju crnogorci! Pa vi ste prisvojili Ruđera Boškovića,a njemu otac bio Srbin,a majka Italijanka...i?!

joca

pre 11 godina

Bitka na Neretvi jeste istorijski dogadjaj i vodjena je kao posledica tzv. 4.neprijateljske ofanzive pozatije kao plan Weiss (belo) Weiss se sastojao iz 3 dela. Weiss 1- unistenje Bihacke republike, Weiss 2 opkoljavanje NOVJ i njihovo unistenje u dolini Neretve, Weiss 3- unistavanje cetnika u Hercegovini jer su kod Vermahta postojale procene da bi se u slucaju iskrcavanja saveznika na Balkan oni stavili u njihovu sluzbu. Plan Weiss 1. je realizovan , ali je padom Prozora u ruke NOVJ dospeo kompletan arsenal italijanske divizije Murga sto su oni iskoristili pokusavsi protivudar preko Makljena sto je zadrzalo Nemce. Mostovi na Neretvi nisu poruseni kao rezultat genijalne ideje Broza, vec od straha da bi cetnici mogi da udare sa ledja. Uvidevsi da Weiss ne moze da se realizuje u celini Nemci su pristali na pregovore sa partizanima koje je u Zagrebu vodio Tempo i sklopljen je dogovor da Nemci prekinu operacije ,a da partizani za uzvrat uniste cetnike u Hercegovini. Film je bolji od mnogih americkih sr...a, ima izuzetnu glumacku ekipu, a partizani zasluzeno jesu dobili rat, svidjalo se to nekome ili ne, jer su se vise borili,a manje okretali jaganjce i cekali saveznike.
Ne znam zasto Hrvatska hoce da prisvoji ovaj film kad on predstavlja borbu za zajednicku drzavu koju su se trudili svim silama da razbiju. Mislim da vlasnistvo nad filmom treba da se podeli,pa da Hrvatska dobije onu scenu gde ustase lupaju u bubnjeve,a zapovjednik komanduje "Naprijed Crna Legijo!"

witcher

pre 11 godina

Šta ste se popalili, kome treba to lažiranje povijesti uzmite si sve te partizanske filmove, ako vam fali uzmite i Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Marina Držića, Ivana Meštrovića, Bartola Kašića, uzmite sve naše umjetnike i znanstvenike kad nemate ništa. Već ste sve rezultatske uspjehe Yugoslavije pripisali Srbiji što je jako indikativno.
(zg slavac, 9. mart 2013 21:22)

Ako Hrvat moze avnojevske granice da proglasi drzavnim, a pre stvaranja zajednicke drzave ih nije imao, sta su nekakve medalje u poredjenju s tim? Hoces medalje, daj granice. Da vidimo ko je sa kakvim granicama usao, a sa kakvim granicama izasao iz Jugoslavije. Od prilike pre SFRJ ste imali kolibu, a posle SFRJ kucu na tri sprata s pogledom na more. Ne verujes? Pitaj Italijane, Madjare, Austrijance... I da, Nikolu Teslu si zaboravio da dodas na taj spisak...

Crnogorac

pre 11 godina

Pa i Ivo Andrić pripada svim Jugoslovenima, pa to Srbe nije spriječilo da ga svojataju, iako je etnički Hrvat (od oca Antuna) i rimokatolik rođen u Bosni (Travniku), izjašnjavao se kao Jugosloven koji govori srpskohrvatskim jezikom, a obrazovan je u Beču, Pragu i Gracu.

U srpskim udžbenicima i medijima, on je međutim - srpski pisac.

pera

pre 11 godina

kultura je pala na najniže grane,ali ne samo u Srbiji,nego generalno,na svetskom nivou-i nemojte se zanositi da je svetski "džet-set" nešto bolji-sve je to isto ceca,jeca,seka,rijana,sakira...isti intelektualni nivo i životni stil,fudbaleri,droga,skupa kola,silikoni...to su uzori danas-i ne mislite da je negde drugačije!
E sad-što se tiče novca za kulturu-slažem se da ga je premalo,ali kada se konkretno govori o filmu u Srbiji-onda bi dobro razmislio sta ova drzava treba da finansira-da li filmove kao sto su klip,porno banda,sisanje,srpski film...?-da li je to sto nas promoviše u svetu i da li tako nešto doprinosi našem kulturnom napretku?! drugo,zašto se u našim filmovima stalno vrte isti glumci,nekad i po cenu da potpuno upropaste film obzirom da ne odgovaraju liku koga tumače?da to mozda ne postoje klanovi koji se dobro naplacuju od tih para koje država odvaja za film?

"Nasa" kinematogrfija

pre 11 godina

Filmove koje nije finansirala Hrvatska nego cela Jugoslavija, i koji su imali budzet kakav bi holivudski filmovi pozeleli za to vreme, nemoze on sam da "pokloni" Hrvatskoj. Vlasnici filmova su u produkcijske kuce, a ne reziseri, montazeri itd., a produkcija je bila placena i "dzepa" svih gradjana bivse Juge, tako da to moze samo da ostane zajednicko vlasnistvo svih bivsih republika.

Takodje, mnogo mi je jasnije zasto je Bulajic uvek vizuelno predstavljao cetnike kao neke "zlocince" vanzemaljce, a ustase kao "zlocince" u "modernim" uniformama. Ovaj imidz je znatno "pomogao" nasim seljacinama u devedesetim da puste brade i smrde i na televiziji, tako da je CNN-u bilo vrlo lako da se opredeli za negativca u ovakvoj vizuelnoj prezentaciji.

Svedok

pre 11 godina

"isto tako me čudi tj ne čudi kako je po novome Ivo andrić srpski pisac a ne hrvatski tj jugoslavenski..jel tako..prema tome...idemo dalje sa čuđenjima"
(FeboZg, 9. mart 2013 21:58)

Ivo Andrić se izjašnjavao kao Srbin (tako mu je pisalo u ličnoj karti), a živeo je i Radio u Beogradu. Ako već mora da se svrsta negde, onda je zbog tih činjenica najlogičnije da bude srpski pisac. Inače, nama Srbima je najmanje smetalo da se neki pripadnik našeg naroda smatra Jugoslovenom i da neko važno dostignuće bude jugoslovensko iako je možda nastalo u Srbiji. Srbi su najviše verovali u Jugoslaviju.

Milutin

pre 11 godina

Film je onog ko da pare odnosno ko je producent. Za Neretvu su i mnoge srpske firme izdvajale pare, tako da film nikako ne moze biti hrvatski. Zivojin Pavlovic je srpski reditelj ali nekoliko njegovih filmova je slovenacko jer je producent bio iz Slovenije. Znaci racuna se producent, a ne reditelj ili glumci.

Aleksandar

pre 11 godina

za (zika, 9. mart 2013 18:37)

najveća ironija je da je u poslednjih 100 godina, Srbija najmirnije i nabolje živela u vreme "tog u Kući cveća"...

vlado

pre 11 godina

Bitka na Neretvi jest ideološki i propagandistički film, ali nije li takav i dobar dio američke kinematografije, koju nekritički gutamo u kinima? Pa i takva Bitka na Neretvi, snimljena prije toliko godina, barem je 100 puta bolja od Spielbergovog Lincolna.

znači tako

pre 11 godina

@Jelena
ako Tesla nema veze s HR nego Austrougarskom onda niti jedan Srbin za vrijeme 500 godina nije rođen u Srbiji nego Turskoj.

Бојан

pre 11 godina

Па да, могао би филм да буде Хрватски! Појављује се у филму ЦРНА ЛЕГИЈА која јуриша на болницу. То му дође врло Хрватски!

tanja

pre 11 godina

Nebitno ciji je,komunisticka propaganda,megalomanski projekat,nije ni cudo sto smo propali kad smo silne pare bacali na ovakve filmove.Eto im ga ako im je toliko bitno,kompleksi su cudo.

Ne duva jugo, no puše sirocco

pre 11 godina

Mene čudi. Pritom, sadašje stanje u kinematografijama Srbije i Hrvatske nema nikakve veze sa produkcijom ovog filma. Osamdesetpetogodišnji Veljko Bulajić može danas da priča šta god hoće, ali svi njegovi filmovi snimljeni do 1991. godine ostaće zabeleženi kao jugoslovenski filmovi, uključujući i ratni superspektakl "Bitka na Neretvi" iz 1969. Ovaj film, 1970. godine nominovan je za nagradu "Oskar" Američke filmske akademije kao jugoslovenski film. Da je nagrađen "Oskarom", takođe bi bio nagrađen kao jugoslovenski film. Film je finansiran sredstvima svih 6 republika i obe pokrajine, uz "besplatnu" obilatu logistiku, tehniku i statiste (vojnike) JNA, a filmska ekipa, osim veoma poznate internacionalne, obuhvatala je kako glumce, tako i filmske tehničare i ostale članove ekipe iz cele Jugoslavije. Na kraju, tematika, kao i osnovna poruka filma jeste suštinski i isključivo jugoslovenska: "Dragi gledaoci, ovako je stvorena socijalistička Jugoslavija, na čelu sa maršalom Titom".

milee

pre 11 godina

Bulajic je crnogorski "hrvat" po "prisili" kao i Danijel Popovic (Džuli) -zadesili su se u HR kad se SFRJ raspadala,ostali u njoj,i svoju odanost "novoj demokraciji" i drugu Njofri morali su pravdati ovakvim izjavama - koga secanje dobro sluzi,ovo nije Bulajicu prvi put da priča u korist svoje nove drzave.Ko sto napisa neko,ko njega zarezuje i ko ga danas uopste shvata ozbiljno

Milos

pre 11 godina

Pa ko je to ginuo u silnim ofanzivama i bitkama poput "Neretve, Sutjeske, Kozare, Kadijnace, Sremskog fronta" nego Srbi! Nesecam se ni jedne velike bitke koja se odigrala u Hrvatskoj? Pa neka bude hrvatski film o stradanju i zrtvama Srpskog naroda koji je na kraju time i doprineo da se rat zavrsi onako kako se zavrsio!

misko

pre 11 godina

U potpunost ise slazem sa Ravnogorcem..jos samo kad bi hteli ovoga sto lezi u mauzoleju da uzmu gde bi nam bio kraj...generacije izmedju dva rata su ginule i izgradile SFRJ,a generacije koje su samo lepo i udobno zivele su je unistele i nisu shvatali trenutak u komesmo se nalazili,kao 1980,tako i 1990,pa ni 2003..a tako je i 2013.

iz branše

pre 11 godina

Bitka na Neretvi je hrvatski film pošto su se u toj bici Hrvati posebno istakli, ha, ha... Srpski film, na žalost, ima svega 2-3 vredna dela u poslednje 23 godine. Zato što su se državne pare delile samo "preko veze" a tu najmanju šansu imaju dobri scenariji i talentovani reditelji. Prema tome, ako se ništa ne snimi, bar se pare neće bezveze davati, a filmadžije neka malo razmisle šta snimaju i da li to kome treba.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Imam ideju razgraničenja: sve filmove gde se "pojavljuje" Josip Broz označiti kao hrvatske, pa čak i gde su glumci Bata, Ljubiša, Milena...
A za objektivnu priču, nebitno je šta neki reditelj ili redatelj i ravnatelj kaže: kriteriumi mogu biti od mesta snimanja, preko statista, finansijske konstrukcije, pa do glumaca. Možda je najkonkretnije da se hrvatskim smatraju svi filmovi gde je Jadran film imao veći procenat učešća od Avala filma - i obratno?

satelit

pre 11 godina

Hrvati bi trebalo da snime film o Jasenovcu,to su oni iz II sv.rata,a ne da biraju sa distance sta im odgovara.. Ko im je kriv kad nisu bili na pravim strana u I i II,a u balkanskim nisu ni ucestvovali.. Ali da su majstori da se izvuku,tu im skidam kapu!!!

Nikola

pre 11 godina

@(duki, 9. mart 2013 15:06)
Nemoj molim te o kulturi da pricas.Po cemu je grand gori od svetskog repa ili popa trenutno.Kultura u svetu je najnizem nivou a ne u srbiji.Ne placamo mi milion dolara za pojavljivanje paris hilton,kardasijan...i sl. bisera na nekom eventu.Farma i VB su ti losi,pogledaj sta je buducnost reality tv-a na mtv, pa onda pljuj po farmi i velikom bratu.

zg slavac

pre 11 godina

Šta ste se popalili, kome treba to lažiranje povijesti uzmite si sve te partizanske filmove, ako vam fali uzmite i Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Marina Držića, Ivana Meštrovića, Bartola Kašića, uzmite sve naše umjetnike i znanstvenike kad nemate ništa. Već ste sve rezultatske uspjehe Yugoslavije pripisali Srbiji što je jako indikativno.

mikin

pre 11 godina

E, pa to je samo nastavak nebuloza koje su pocele na ovim prostorima stvaranjem samostalnih bantustana. Na tom polju daleko prednjaci Hrvatska. Pogledajte, kazu da je cirilica njihova (hrvatska!!!) a ne daju da se njom pise u Vukovaru. Kao drzava rodjenja pre 1991 navodi se Hrvatska iako takva drzava u to vreme nije postojala (normalno bi bilo kao drzavu rodjenja upisati Jugoslaviju jer je u vreme rodjenja TO bila drzava). Film "Neretva" je jugoslovenski kao i masa drugih filmova.
E, sada, kada smo vec kod medalja, postoji i njena druga strana: ako je neko izrazio zelju da se otcepi od Jugoslavije, da izadje iz njenih okvira i pri tom prekine sve veze sa "tamnicom naroda" onda se ppostavlja pitanje kako onda moze svojatati nesto sto je ocigledno produkat te Jugoslavije. Pogotovo kada je istovremeno neko drugi u toj Jugoslaviji pokusavao da je odrzi i nastavi pravni kontinuitet. Ako si vec svojim novim ustavom iskazao da PREKIDAS sve pravno-sledbene sveze sa Jugoslavijom kako sada mozes svojajtati ono sto je produkt te drzave. Ma moze sve na Balkanu. Ponestalo para starkelji pa bi sada malo da zaradi na pravima. Ali, morace malo vise da se potrudi ako zaista zeli da do toga dodje ali sa vrlo slabim izgledima na uspeh.

FeboZg

pre 11 godina

I mene ne čudi tj čudi kako je po novome Mate PArlov i ostali hrvatski sportaši osvajao medalje za Srbiju a ne za Hrvatsku tj ondašnju Jogoslaviju pa život ide dalje..jel tako..isto tako me čudi tj ne čudi kako je po novome Ivo andrić srpski pisac a ne hrvatski tj jugoslavenski..jel tako..prema tome...idemo dalje sa čuđenjima

mr.wolf

pre 11 godina

Neka ode Darko Bajic u Holivud pa nek trazi da mu neko tek tako da pare za film. Naviklo se da se muze pa ne ume da se stane, na kraju je drzava kriva sto mi nemamo film koji bi neko gledao van granica zemlje, kako da ne.

nenad

pre 11 godina

... i tako je pravni naslednik NDH postala i vlasnik partizanskog filma, reditelja, idejnog sledbenika Sekule Drljevica.Ista ta drzava je i "cuvar" secanja na Jasenovac i druga stratista ovog naroda. 100% blasfemija

ptt sluzbenica

pre 11 godina

@ravnogorac..pogledaj glumacku ekipu pa ces znati da je to film svijetske klase a ne propagandisticki kako ti kazes...ali od tebe nije nista drugo ni ocekivati! (SAC1343, 09. mart 2013 17:00)Pa kakve veze ima glumacka ekipa sa tim.Oni su dosli da rade za ogromne(nikad vece na ovim prostorima)pare i samo zbog toga,a ne zato sto cene Bulajica i njegove filmove,ili zato sto su voleli sfrj i partizanske filmove,ili da bi igrali u svetskom filmu.A da je film skupa partizanska propaganda ce reci svako ko se bar malo razume u kinematografiju bez obzira gde zivi(Srbija,Hrvatska,Francuska,Italija).Uostalom svi filmski kriticari se slazu da skoro svi partizanski filmovi nemaju ni umetnicku ni dokumentarnu vrednost.Naravno tu ne ubrajam filmove koji se bave drugim svetskim ratom na objektivan nacin.Ne znam da li neko u svetu zna za partizanske filmove(malo je verovatno),ali su zato filmovi poput:Otac na sluzbenom putu,Podzemlje,Skupljaci perija,Rani radovi,Vreme cuda,Ko to tamo peva,Maratonci,Kad budem mrtav i beo,Bice skoro propast sveta priznati kao remek dela svetske kinematografije.

my way

pre 11 godina

Pa kao sto je Olimpijski komitet Srbije proslog leta proslavljao stotu medalju za Srbiju, a ne tek neku drugu ili trecu, tako i Hrvati mogu da prisvajaju jugoslovenske filmove.
(Mirko i Slavko, 9. mart 2013 16:43)

Pa nije nas Olimpijski komitet prisvojio nista, vec su te medalje jednostavno njegove. On postoji od 1910. i neprekidno je clan MOK-a. To je pitanje identiteta, a ne vlasnistva. Na proslavi je bio i Zak Rog koji nam je pozeleo 100. medalju, a svecanosti su prisustvovali i Jure Franko i Miroslav Cerar. Jasna Fazlic, koja je svoju medalju izgubila obratila se OKS, jer je preko njega jedini nacin na koji je mogla od MOK-a da dobije duplikat. Da je po vasem izvisila bi samo tako. Novostvorenim drzavama i njihovim komitetima niko ne dira u jednu jedinu medalju koju su osvojili od svog nastanka, ali sve i da hocemo ne mozemo da im damo ono sto je nase, jer o tome ne odlucujemo mi. I oni znaju da nemaju nikakav osnov niti mogu da ih potrazuju, jer tad nisu ni postojali, a kamoli bili clanovi MOK-a, ali bi hteli da ih mi izbrisemo. Ne pada nam napamet, a i utuvite sebi vec jednom u glavu da, cak i kad bi hteli, mi to ne mozemo da uradimo, jer takve odluke nisu na nama.
Sto se tice ove situacije, to sto "Jadran film" menja nacionalni prefiks filma ima karakteristike prisvajanja, jer je to njegova odluka. Kako god, nakon ovoga, posteno bi bilo da niko vise ne spominje olimpijske medalje, jer je to, osim sto je licemerno takodje i glupo.

Miloš

pre 11 godina

@Dejan

"Klip" nije pokupio "neke nagrade", nego skoro sve što film u toj kategoriji može da pokupi. Mada, znate šta, nije neobično da hrabra i nova umetnost ostane van mejnstrima i da se masi ne dopadne. Isto je bilo sa "Paklenom pomorandžom", "Apokalipsom danas" i sličnim ostvarenjima, a teško da im danas neko može osporiti kultni status.

Ne kažem da je "Klip" među njima, ali serije i filmovi koji su pravljeni na narodskoj i patriotskoj liniji, da se dopadnu narodu, su danas potpuno zaboravljeni ili će to biti čim prestanu da se daju (ili RTS da ih reprizira). Zona Zamfirova, Ivkova slava, ovaj nesrećni Rođak sa sela iz partijske manufakture, i tako dalje - da se ne emituju u 8 uveče, da li biste ih se sećali? Radnje, likova, bilo čega?

Dakle, sasvim je okej da vam se "Klip" ne dopada, jer je uloga umetnosti da isprovocira da se uključi mozak - i možda sagleda neka ružnija slika realnosti, prenaglašena.

Ono što nije okej, i što je prilično nesvakidašnje, jeste da kulturna elita oličena u ministru kulture i savetniku za kulturu Predsednika Republike, ne samo da ne prepoznaje modernu umetnost, nego je otvoreno prezire i nema strah da ukidanjem finansiranja to jasno i kaže. A to tako može zato što nam je kultura na listi prioriteta tamo gde je, na dnu. Nije to ništa novo, pa ne treba ni da čudi taj potpuno logičan sled okolnosti, šlag na torti ako hoćete, a torta je odavno ispečena...

Jelena

pre 11 godina

Niti je Bitka na Neretvi hrvatska niti je film Bitka na Neretvi hrvatski.
Postoji ovde nesto dublje i opasnije od prava na film.
U pitanju je prekrajanje istorije.
Hrvati svpjataju i Teslu na slican nacin. Tesla je bio etnicki Srbin, tako da nije etnicki Hrvat. Kako je rodjen u vreme kada nije postojala hrvatska drzava, ne moze da bude ni politicki Hrvat.
Radi se, dakle, o tome da Hrvati uyimaju tudje, jer nemaju svoje i naravno, pranje istorije.
Svasta cemo mi jos videti u 21. veku!

prellee

pre 11 godina

Sve je privatizirano, nije čudo što ta sudbina pogađa i nekađašnje zajedničke projekte.Sve pripisati sebi i koristiti reklamu za današnje i buduće potrebe pojedinaca (kapitalista).

neko

pre 11 godina

Ma, briga me ciji je taj "film". Neka ima ga... Nama nije potreban!
Sam "film", ima jako malo istinskih istorijskih cinjenica. Sto ce reci, da je cist politicki i rezimski pamflet.
Zalazem se za to, da se isti i slicni filmovi vise ne prikazuju u Srbiji, jer vrve od neistina i zlonamernosti!
I oslikavaju "istoriju" koja je velikim delom cist falsifikat!

Miki

pre 11 godina

Super je ona scena kada se igra "hrvatsko kolce moravac". Obzirom da su partizani u tom filmu pobili najmanje jednu diviziju cetnika , mozda je stvarno njihov posto su se ustase pojavile samo reda radi,kao lupaju neke dobose vicu "napred crna legijo"(izigravaju valjda neke rimljane...) i nikoga nisu zaklali ili maljem po glavi ne daj boze.

dzoni

pre 11 godina

@Mirko i Slavko: Srbija se nije odrekla Jugoslavije,Hrvatska jeste. Vec kad placamo debelu cenu te nastrane jugo-politike i kad istrpesmo sve represalije i penale zbog iste,onda bar imamo pravo da kazemo da su sportske medalje,a i filmovi nasi. pride sto su vecinski i glavni sportisti/glumci bili srbi. pametnom dosta.

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Ma neka ga Hrvati prisvajaju,nije velika šteta,nego koliko se sećam onom narodu tokom snimanja srušiše most.Nije mi poznato jeli sagrađen nov, ako nije eto neka ga Hrvati sagrade pošto je film njihov(mislim sve ovo vreme)

Marko

pre 11 godina

Iskreno, Darko Bajić nije snimio dobar film još od serije 'Sivi dom', pa ne znam o čemu onda ova priča. I ne razumem, kakve veze ima budžet Srbije sa Neretvom???

mertur

pre 11 godina

Naši su četnici u tom filmu.
(Denis, 9. mart 2013 15:38)

A sefa cetnika igrao je Xhevdet Lila, albanac sa Kosova, u majku mu pa ima tu nesto i kosovskog.

i tebi sinko

pre 11 godina

polako, onda je i fiat iz kragujevca jugoslovenski, posto su svi ulagali
a i djelovi se pravili u cjeloj jugi, zasto je onda srpski...

Zoran

pre 11 godina

Ne znam

Te, ovamo ne mogu da smisle cirilicu, partizane..., pa se otcepise.

A sada odjednom svojataju, cega su se do juce grozili.

I sada nek neko kaze da to nije sizofrenicno.

biber

pre 11 godina

Ništa čudno od "brata hrvata"
Za deset godina saznaćemo da je patrijarh Pavle u stvari bio kardinal iz Splita a sveti Sava katolički vjeroučitelj iz Koprivnice.

zbunjena

pre 11 godina

Pa oni i za Banovic Strahinju, zato sto ga je rezirao Mimica, kazu da je Hrvatski film, iz njihoved slavne historije.Banovic Strahinja je snimljena u koprodukciji, ja mislim, Avale i Jadran filma.

dada

pre 11 godina

naravno je da je nula za kinematografiju, kad ti isti glumci prvo dobijaju neoporezovan honorar iz drzacne kase, a zatim traze i dobijaju drzavne penzije.... naravno da nema para!!!

FP

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)

Ma glavno da je Ivo Andrić - Srbin

Valter

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)
------------------------
- Veljko Bulajić je hrvatski redatelj a ne Hrvat po nacionalnosti, po nacionalnosti je Crnogorac - tako se uvijek sam izjašnjavao,
- Bitka na Neretvi je hrvatski film isto kao što je i Balkanski špijun srpski film u kojemu jednu od glavnih uloga (Đure) igra hrvatski glumac, sada nažalost pokojni Zvonko Lepetić, objektivno i jedan i drugi film su jugoslovenski,
- slažem se da su partizanski filmovi smiješni, predvidivi i nezanimljivi u kojima se uvije zna sve unaprijed i da su čista propaganda iz tog vremena,
- ti se ništa ne pitaš a sve ovo je u svrhu zarade nekih pojedinaca od mrtve jugoslavije,
- Zaključak: stalne reprize partizanskih filmova dojadile su i bogu i vragu.

očekivano

pre 11 godina

Picasso je u životu napravio samo dva filmska plakata, drugi je za Bitku na Neretvi. Pošto se na nekoliko mjeseci cjelokupna izložba Picassa seli iz Parisa u Zagreb možda će i ovaj plakat biti u Klovićevim dvorima. Inače, Jadran film je sada privatiziran ali su sva autorska prava za filmove ostala autorima, jasno i naknada za prikazivanje. Ne zaboravimo da je tu i oskarovac preminuli Vukotić s Surogatom te cijela zagrebačka škola crtanog filma. Branko Lustig je drugi Hrvat koji je dobio Oskara kao producent za Sindlerovu listu.

Seter

pre 11 godina

Relevantan filmski sajt imdb.com navodi da je "Neretva" jugoslovenski film. Wikipedija takođe kaže: jugoslovenski partizanski film. Koga onda briga šta Bulajić izjavljuje.

Nina

pre 11 godina

I neka je 0 za kinematografiju! Snimate samo antisrpske filmove, takmicite se ko ce vise da pljune po Srbima i Srbiji, ko ce vise da ocrni i okrivi Srbe za 90-te, a i prethodnu istoriju našeg naroda...pa jos takve filmove kandidujete za Oskara, i treba jos to drzava Srbija da vam placa?
E, pa kad krenete da snimate afirmativne filmove u srpskom narodu i njegovoj istoriji, a ne da podilazite međunarodnoj propagandi i ulizujete se ne bi li vas pozvali na neke festivale, u tom slucaju mozda i treba derzava Srbija da finansira kinematografiju. A do tada, bolje te pare usmjeriti na gladne i bolesne kojih je ova zemlja prepuna...

SAC1343

pre 11 godina

@ravnogorac..
pogledaj glumacku ekipu pa ces znati da je to film svijetske klase a ne propagandisticki kako ti kazes...ali od tebe nije nista drugo ni ocekivati!

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Pa kao sto je Olimpijski komitet Srbije proslog leta proslavljao stotu medalju za Srbiju, a ne tek neku drugu ili trecu, tako i Hrvati mogu da prisvajaju jugoslovenske filmove.

Debos

pre 11 godina

I ne treba da vam država da pare, fino ste se užljebili na razne jasle, napravili klanove i klančiće, a filmovi vam ne vrede ama baš ništa. "Kultna" ostvarenja budu zaboravljena posle par meseci. Ko se danas seća tvog "Crnog Bombardera" i kome danas znači taj (nekada) "kultni" film?

Gledalac

pre 11 godina

"Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi", koji je oko četiri decenije najčešće označavan kao jugoslovenski, sada službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su 8. marta "Jadran film" i Bulajić."

To je bio i uvek će ostati jugoslovenski film, suštinski, šta god da neko sada tvrdi. Jedino mogu, ako im je toliko stalo, da ga snime ponovo, ali od hrvatskih para i sa hrvatskim viđenjem događaja iz Drugog svetskog rata, pa da bude hrvatski. Taj režiser nije snimio samog sebe svojom kamerom u svom dvorištu, pa da može da kaže da mu film pripada. Snimio je ambiciozan i skup film zahvaljujući parama, tehnici, podršci i političkoj motivaciji države Jugoslavije. Da toga nije bilo, mogao bi samo da sanja takav angažman. Ne bih da se upuštam u procenu umetničkih dometa filma, jer to nije tema.

Gledalac

pre 11 godina

"Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!"
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)

Može on da bude i Marsovac, ali je imao jugoslovenski pasoš tada kad je snimao film. Čak i da nije tako, to ne bi pravilo razliku, jer je moguće angažovati stranca da snimi film i to opet ne bi značilo da taj film pripada kinematografiji njegove nacije. Međutim, znajući tadašnje prilike, ne samo da je ovaj morao biti Jugosloven, već i dokazano politički podoban, inače ga ne bi ni uzeli za režisera tog filma. Film je bio od nacionalnog značaja i finansirala ga je država Jugoslavija, a ne tada nepostojeća država Hrvatska. Valjao ili ne, film je jugoslovenski.

Filmadzija/roker/penzioner

pre 11 godina

Vidim, neki brkaju babe i zabe. Pink i Grand su PRIVATNA preduzeca/kompanije, kako god, i NE TRAZE PARE od drzave, za svoje potrebe. Ona su nastala pocetkom 90-tih, na talasu nacional/cetnickog raspojasavanja, i kao takva nemaju veze bratstvom-jedinstvom i ostalim tekovinama socijalisticke Jugoslavije. U danasnje vreme traziti novac od drzave, a potom glumiti nekakvu nezavisnost i slobodan duh je pateticno. Svi su hteli promenu drustvenog poretka, kapitalizam i slobodno trziste, sad neka prihvate i nuzne posledice. Jedino mi je zao ljudi ciji talenat i stvaralastvo nece doci do izrazaja, ali to je Srbija danas

rani radovi

pre 11 godina

Kao sto je vec receno film bitka na Neretvi je cisto komunisticko-partizanska propaganda.Nema ni dokumentarnu(nije prikazana istina),ni umetnicku ni bilo koju drugu vrednost.Velike pare su bacene kako bi se gradjani izmanipulisali ideologijom.Tako da ne vidim zasto bi se brinuli za to.U Srbiji je u to vreme(60-tih i pocetkom 70-tih)postojao pravac u kinematografiji tzv.Crni talas(kostali mnogo manje para od partizanstine)i svaki film je neuporedivo bolji od svih partizansko propagandnih filmova(ne racunajuci neke filmove koji su se objektivno bavili temom drugog svetskog rata,kao sto je film Bate Cengica- Gluvi barut i sl).Crnotalasni filmovi i njihovi autori(Pavlovic,Makavejev,Petrovic,Zilnik...)su ostavili znacajan uticaj na svetsku kinematografiju i na to moramo biti ponosni.Steta je sto i danas ne pravimo takve filmove.Nije sve u kolicini novca,vec nema ideja i kvalitetnih scenarija za dobre filmove.

dalibor

pre 11 godina

da im se da nesto posto imaju rupe u tisucletnoj kulturi. sada kada su porusili sve do jednog spomenika partizanima iz ww2, sada bi partizanski film. ovde se previse pridaje znacaja necijim glupim izjavama.

rifko

pre 11 godina

u to doba vecina filmova imaju politicku pozadinu, a takvo vreme je i danas. setite se samo ramba, rokija i slicnih, tako da je to nirmalno u svetu filma.

ostap

pre 11 godina

Pa kad nassi vrli reditelji ne snimaju film o Jasenovcu, Gradisski,Jadovnu,ndh....nego o babama koje se ccessljaju, svadbama i sliccnim glupostima!

Dejan

pre 11 godina

"...delatnosti koja je najviše doprinela širenju pozitivnih slika iz Srbije - razumevanja, tolerancije, poštovanja"...Kao sto je "Klip" pokazao pozitivnu sliku Srbije? Jes' da je taj trecerazredni film dobio po neku nagradu, ali to samo zato sto pokazuje ono sto pokazuje. Inace je "Klip" prilicno smece. Ni trunke umetnosti. A "Klip" je, koliko znam, dobio pare iz drzavnog budzeta. Bolje da nije. Inace se slazem sa Bajicem, ali ne zasluzuju svi koji traze drzavne pare za svoj projekat da ih i dobiju. To sto sada uopste nema novaca za srpski film je naravno tuzno i bezveze.

eto

pre 11 godina

Hoće li srpski režiseri i producentske kuće koji su stvarale za vreme SFRJ filmove, sada te filmove službeno prevesti pod srpsku kinematografiju (kao što su oni uradili sa tim filmom)? To bi bilo logično, ipak je to 45 godina stvaralštva, i logično da pripadnu srpskoj filmskoj kulturnoj baštini (oni filmovi koji su rađeni u srpskoj produkciji, režiji...), koja je počela još za vreme Kraljenine Srbije, pa bi se tako lepo objedinilo sve.

vladimir

pre 11 godina

Nebitan film reditelja koji je stao na stranu protiv Srba u nesrecnom ratu devedesetih. Vaznije je konstatovati katastrofalnu situaciju u kulturi kada su dosli ovi narodnjaci. Tek cemo izgubiti sve sa njima, kultura je identitet jednog naroda, a ovi koji su sada na vlasti nemaju pojma , kultura za njih ne postoji, sa njima Srbija gubi sve.

duki

pre 11 godina

I sta je tu cudno? Kakva struktura biraca, takva i kultura. Nemojmo se cuditi da je film zanemaren, jer kultura ne postoji za drugove odrasle i sazrele u politici na turbo folku i sundu. Ako Grand produkciji, Pinku i slicnima bude zatrebalo, naci ce se, jer biracko telo vecinom sumanuto gleda program stvoren u tim kuhinjama. Farma, Veliki brat, Grand sou i slicne emisije imaju zadatak da ubiju i ono malo kulture sto je prezivelo i stvori automate koji ce na zvuk uzasne turbo folk melodije da stane mirno i slepo slusa vodju.

Vesna

pre 11 godina

Nije vazno ko svojata film . Bitka na Neretvi je istorijski film u kome su ucestvovale zvezde svetskog filma. Film je sniman na osnovu dokumentacije koja se cuva u istorijskom muzeju u Londonu.Moj ujak koji je bio ucesnik bitke i koji je jos uvek ziv i veoma zivahan ,ima dosta dokumentacije, slika ; i sve to je doneo sa sobom kada je napustao Sarajevo 1993.Zli ljudi ne pokusavajte da negirate herojsku borbu svih onih koji su branili svoju domovinu od nacista i domacih izdajnika.

seljadin

pre 11 godina

pola americkih ratnih filmova Hollywooda finansira Pentagon, prema tome, umetnost je uvek angazovana, kao u komunizmu, skoro da je isto, nema neke velike razlike, s tim da Pentagon ne finansira sve, ali je primetna doza zelje da se slede smernice politike kroz film

Propagandni fim, nije važno čiji je

pre 11 godina

U svakom slučaju propagandni film. Nije važno čiji je. Ne mogu da razumem da neko u XXI veku i u jednoj demokratskoj zemlji toliko forsira propagandističke filmove jednog autoritarnog sistema.

Mislim, jasno je da su ljudi u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo skloni idealizaciji prošlosti. Ali ova poplava partizanskih filmova prevazilazi sve granice dobrog ukusa!

Равногорац

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!

dusan

pre 11 godina

realno i neka su dali 0 dinara.... filmovi su nam nula, nema ni trunke originalnosti sve su neke price bazirane na pred ratnom posle ratnom i ratnom stanju ili su neka depra prica... loze se kao da prikazu neku realnost bla bla, neka snimaju onda dokumentarce.... nema originalnosti nikakve skroz je nestala, jos na sve to imate 5 lobija koj samo snimaju filmovi ako niste sa nekim od pomenutih u prici tesko da cete snimiti film...

Равногорац

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!

dusan

pre 11 godina

realno i neka su dali 0 dinara.... filmovi su nam nula, nema ni trunke originalnosti sve su neke price bazirane na pred ratnom posle ratnom i ratnom stanju ili su neka depra prica... loze se kao da prikazu neku realnost bla bla, neka snimaju onda dokumentarce.... nema originalnosti nikakve skroz je nestala, jos na sve to imate 5 lobija koj samo snimaju filmovi ako niste sa nekim od pomenutih u prici tesko da cete snimiti film...

Propagandni fim, nije važno čiji je

pre 11 godina

U svakom slučaju propagandni film. Nije važno čiji je. Ne mogu da razumem da neko u XXI veku i u jednoj demokratskoj zemlji toliko forsira propagandističke filmove jednog autoritarnog sistema.

Mislim, jasno je da su ljudi u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo skloni idealizaciji prošlosti. Ali ova poplava partizanskih filmova prevazilazi sve granice dobrog ukusa!

duki

pre 11 godina

I sta je tu cudno? Kakva struktura biraca, takva i kultura. Nemojmo se cuditi da je film zanemaren, jer kultura ne postoji za drugove odrasle i sazrele u politici na turbo folku i sundu. Ako Grand produkciji, Pinku i slicnima bude zatrebalo, naci ce se, jer biracko telo vecinom sumanuto gleda program stvoren u tim kuhinjama. Farma, Veliki brat, Grand sou i slicne emisije imaju zadatak da ubiju i ono malo kulture sto je prezivelo i stvori automate koji ce na zvuk uzasne turbo folk melodije da stane mirno i slepo slusa vodju.

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Pa kao sto je Olimpijski komitet Srbije proslog leta proslavljao stotu medalju za Srbiju, a ne tek neku drugu ili trecu, tako i Hrvati mogu da prisvajaju jugoslovenske filmove.

Valter

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)
------------------------
- Veljko Bulajić je hrvatski redatelj a ne Hrvat po nacionalnosti, po nacionalnosti je Crnogorac - tako se uvijek sam izjašnjavao,
- Bitka na Neretvi je hrvatski film isto kao što je i Balkanski špijun srpski film u kojemu jednu od glavnih uloga (Đure) igra hrvatski glumac, sada nažalost pokojni Zvonko Lepetić, objektivno i jedan i drugi film su jugoslovenski,
- slažem se da su partizanski filmovi smiješni, predvidivi i nezanimljivi u kojima se uvije zna sve unaprijed i da su čista propaganda iz tog vremena,
- ti se ništa ne pitaš a sve ovo je u svrhu zarade nekih pojedinaca od mrtve jugoslavije,
- Zaključak: stalne reprize partizanskih filmova dojadile su i bogu i vragu.

Seter

pre 11 godina

Relevantan filmski sajt imdb.com navodi da je "Neretva" jugoslovenski film. Wikipedija takođe kaže: jugoslovenski partizanski film. Koga onda briga šta Bulajić izjavljuje.

Vesna

pre 11 godina

Nije vazno ko svojata film . Bitka na Neretvi je istorijski film u kome su ucestvovale zvezde svetskog filma. Film je sniman na osnovu dokumentacije koja se cuva u istorijskom muzeju u Londonu.Moj ujak koji je bio ucesnik bitke i koji je jos uvek ziv i veoma zivahan ,ima dosta dokumentacije, slika ; i sve to je doneo sa sobom kada je napustao Sarajevo 1993.Zli ljudi ne pokusavajte da negirate herojsku borbu svih onih koji su branili svoju domovinu od nacista i domacih izdajnika.

ostap

pre 11 godina

Pa kad nassi vrli reditelji ne snimaju film o Jasenovcu, Gradisski,Jadovnu,ndh....nego o babama koje se ccessljaju, svadbama i sliccnim glupostima!

Nina

pre 11 godina

I neka je 0 za kinematografiju! Snimate samo antisrpske filmove, takmicite se ko ce vise da pljune po Srbima i Srbiji, ko ce vise da ocrni i okrivi Srbe za 90-te, a i prethodnu istoriju našeg naroda...pa jos takve filmove kandidujete za Oskara, i treba jos to drzava Srbija da vam placa?
E, pa kad krenete da snimate afirmativne filmove u srpskom narodu i njegovoj istoriji, a ne da podilazite međunarodnoj propagandi i ulizujete se ne bi li vas pozvali na neke festivale, u tom slucaju mozda i treba derzava Srbija da finansira kinematografiju. A do tada, bolje te pare usmjeriti na gladne i bolesne kojih je ova zemlja prepuna...

zbunjena

pre 11 godina

Pa oni i za Banovic Strahinju, zato sto ga je rezirao Mimica, kazu da je Hrvatski film, iz njihoved slavne historije.Banovic Strahinja je snimljena u koprodukciji, ja mislim, Avale i Jadran filma.

FP

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)

Ma glavno da je Ivo Andrić - Srbin

Gledalac

pre 11 godina

"Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!"
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)

Može on da bude i Marsovac, ali je imao jugoslovenski pasoš tada kad je snimao film. Čak i da nije tako, to ne bi pravilo razliku, jer je moguće angažovati stranca da snimi film i to opet ne bi značilo da taj film pripada kinematografiji njegove nacije. Međutim, znajući tadašnje prilike, ne samo da je ovaj morao biti Jugosloven, već i dokazano politički podoban, inače ga ne bi ni uzeli za režisera tog filma. Film je bio od nacionalnog značaja i finansirala ga je država Jugoslavija, a ne tada nepostojeća država Hrvatska. Valjao ili ne, film je jugoslovenski.

witcher

pre 11 godina

Šta ste se popalili, kome treba to lažiranje povijesti uzmite si sve te partizanske filmove, ako vam fali uzmite i Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Marina Držića, Ivana Meštrovića, Bartola Kašića, uzmite sve naše umjetnike i znanstvenike kad nemate ništa. Već ste sve rezultatske uspjehe Yugoslavije pripisali Srbiji što je jako indikativno.
(zg slavac, 9. mart 2013 21:22)

Ako Hrvat moze avnojevske granice da proglasi drzavnim, a pre stvaranja zajednicke drzave ih nije imao, sta su nekakve medalje u poredjenju s tim? Hoces medalje, daj granice. Da vidimo ko je sa kakvim granicama usao, a sa kakvim granicama izasao iz Jugoslavije. Od prilike pre SFRJ ste imali kolibu, a posle SFRJ kucu na tri sprata s pogledom na more. Ne verujes? Pitaj Italijane, Madjare, Austrijance... I da, Nikolu Teslu si zaboravio da dodas na taj spisak...

očekivano

pre 11 godina

Picasso je u životu napravio samo dva filmska plakata, drugi je za Bitku na Neretvi. Pošto se na nekoliko mjeseci cjelokupna izložba Picassa seli iz Parisa u Zagreb možda će i ovaj plakat biti u Klovićevim dvorima. Inače, Jadran film je sada privatiziran ali su sva autorska prava za filmove ostala autorima, jasno i naknada za prikazivanje. Ne zaboravimo da je tu i oskarovac preminuli Vukotić s Surogatom te cijela zagrebačka škola crtanog filma. Branko Lustig je drugi Hrvat koji je dobio Oskara kao producent za Sindlerovu listu.

rani radovi

pre 11 godina

Kao sto je vec receno film bitka na Neretvi je cisto komunisticko-partizanska propaganda.Nema ni dokumentarnu(nije prikazana istina),ni umetnicku ni bilo koju drugu vrednost.Velike pare su bacene kako bi se gradjani izmanipulisali ideologijom.Tako da ne vidim zasto bi se brinuli za to.U Srbiji je u to vreme(60-tih i pocetkom 70-tih)postojao pravac u kinematografiji tzv.Crni talas(kostali mnogo manje para od partizanstine)i svaki film je neuporedivo bolji od svih partizansko propagandnih filmova(ne racunajuci neke filmove koji su se objektivno bavili temom drugog svetskog rata,kao sto je film Bate Cengica- Gluvi barut i sl).Crnotalasni filmovi i njihovi autori(Pavlovic,Makavejev,Petrovic,Zilnik...)su ostavili znacajan uticaj na svetsku kinematografiju i na to moramo biti ponosni.Steta je sto i danas ne pravimo takve filmove.Nije sve u kolicini novca,vec nema ideja i kvalitetnih scenarija za dobre filmove.

dalibor

pre 11 godina

da im se da nesto posto imaju rupe u tisucletnoj kulturi. sada kada su porusili sve do jednog spomenika partizanima iz ww2, sada bi partizanski film. ovde se previse pridaje znacaja necijim glupim izjavama.

Filmadzija/roker/penzioner

pre 11 godina

Vidim, neki brkaju babe i zabe. Pink i Grand su PRIVATNA preduzeca/kompanije, kako god, i NE TRAZE PARE od drzave, za svoje potrebe. Ona su nastala pocetkom 90-tih, na talasu nacional/cetnickog raspojasavanja, i kao takva nemaju veze bratstvom-jedinstvom i ostalim tekovinama socijalisticke Jugoslavije. U danasnje vreme traziti novac od drzave, a potom glumiti nekakvu nezavisnost i slobodan duh je pateticno. Svi su hteli promenu drustvenog poretka, kapitalizam i slobodno trziste, sad neka prihvate i nuzne posledice. Jedino mi je zao ljudi ciji talenat i stvaralastvo nece doci do izrazaja, ali to je Srbija danas

satelit

pre 11 godina

Hrvati bi trebalo da snime film o Jasenovcu,to su oni iz II sv.rata,a ne da biraju sa distance sta im odgovara.. Ko im je kriv kad nisu bili na pravim strana u I i II,a u balkanskim nisu ni ucestvovali.. Ali da su majstori da se izvuku,tu im skidam kapu!!!

Gledalac

pre 11 godina

"Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi", koji je oko četiri decenije najčešće označavan kao jugoslovenski, sada službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su 8. marta "Jadran film" i Bulajić."

To je bio i uvek će ostati jugoslovenski film, suštinski, šta god da neko sada tvrdi. Jedino mogu, ako im je toliko stalo, da ga snime ponovo, ali od hrvatskih para i sa hrvatskim viđenjem događaja iz Drugog svetskog rata, pa da bude hrvatski. Taj režiser nije snimio samog sebe svojom kamerom u svom dvorištu, pa da može da kaže da mu film pripada. Snimio je ambiciozan i skup film zahvaljujući parama, tehnici, podršci i političkoj motivaciji države Jugoslavije. Da toga nije bilo, mogao bi samo da sanja takav angažman. Ne bih da se upuštam u procenu umetničkih dometa filma, jer to nije tema.

Jelena

pre 11 godina

Niti je Bitka na Neretvi hrvatska niti je film Bitka na Neretvi hrvatski.
Postoji ovde nesto dublje i opasnije od prava na film.
U pitanju je prekrajanje istorije.
Hrvati svpjataju i Teslu na slican nacin. Tesla je bio etnicki Srbin, tako da nije etnicki Hrvat. Kako je rodjen u vreme kada nije postojala hrvatska drzava, ne moze da bude ni politicki Hrvat.
Radi se, dakle, o tome da Hrvati uyimaju tudje, jer nemaju svoje i naravno, pranje istorije.
Svasta cemo mi jos videti u 21. veku!

nenad

pre 11 godina

... i tako je pravni naslednik NDH postala i vlasnik partizanskog filma, reditelja, idejnog sledbenika Sekule Drljevica.Ista ta drzava je i "cuvar" secanja na Jasenovac i druga stratista ovog naroda. 100% blasfemija

Ne duva jugo, no puše sirocco

pre 11 godina

Mene čudi. Pritom, sadašje stanje u kinematografijama Srbije i Hrvatske nema nikakve veze sa produkcijom ovog filma. Osamdesetpetogodišnji Veljko Bulajić može danas da priča šta god hoće, ali svi njegovi filmovi snimljeni do 1991. godine ostaće zabeleženi kao jugoslovenski filmovi, uključujući i ratni superspektakl "Bitka na Neretvi" iz 1969. Ovaj film, 1970. godine nominovan je za nagradu "Oskar" Američke filmske akademije kao jugoslovenski film. Da je nagrađen "Oskarom", takođe bi bio nagrađen kao jugoslovenski film. Film je finansiran sredstvima svih 6 republika i obe pokrajine, uz "besplatnu" obilatu logistiku, tehniku i statiste (vojnike) JNA, a filmska ekipa, osim veoma poznate internacionalne, obuhvatala je kako glumce, tako i filmske tehničare i ostale članove ekipe iz cele Jugoslavije. Na kraju, tematika, kao i osnovna poruka filma jeste suštinski i isključivo jugoslovenska: "Dragi gledaoci, ovako je stvorena socijalistička Jugoslavija, na čelu sa maršalom Titom".

Dejan

pre 11 godina

"...delatnosti koja je najviše doprinela širenju pozitivnih slika iz Srbije - razumevanja, tolerancije, poštovanja"...Kao sto je "Klip" pokazao pozitivnu sliku Srbije? Jes' da je taj trecerazredni film dobio po neku nagradu, ali to samo zato sto pokazuje ono sto pokazuje. Inace je "Klip" prilicno smece. Ni trunke umetnosti. A "Klip" je, koliko znam, dobio pare iz drzavnog budzeta. Bolje da nije. Inace se slazem sa Bajicem, ali ne zasluzuju svi koji traze drzavne pare za svoj projekat da ih i dobiju. To sto sada uopste nema novaca za srpski film je naravno tuzno i bezveze.

FeboZg

pre 11 godina

I mene ne čudi tj čudi kako je po novome Mate PArlov i ostali hrvatski sportaši osvajao medalje za Srbiju a ne za Hrvatsku tj ondašnju Jogoslaviju pa život ide dalje..jel tako..isto tako me čudi tj ne čudi kako je po novome Ivo andrić srpski pisac a ne hrvatski tj jugoslavenski..jel tako..prema tome...idemo dalje sa čuđenjima

SAC1343

pre 11 godina

@ravnogorac..
pogledaj glumacku ekipu pa ces znati da je to film svijetske klase a ne propagandisticki kako ti kazes...ali od tebe nije nista drugo ni ocekivati!

milee

pre 11 godina

Bulajic je crnogorski "hrvat" po "prisili" kao i Danijel Popovic (Džuli) -zadesili su se u HR kad se SFRJ raspadala,ostali u njoj,i svoju odanost "novoj demokraciji" i drugu Njofri morali su pravdati ovakvim izjavama - koga secanje dobro sluzi,ovo nije Bulajicu prvi put da priča u korist svoje nove drzave.Ko sto napisa neko,ko njega zarezuje i ko ga danas uopste shvata ozbiljno

Debos

pre 11 godina

I ne treba da vam država da pare, fino ste se užljebili na razne jasle, napravili klanove i klančiće, a filmovi vam ne vrede ama baš ništa. "Kultna" ostvarenja budu zaboravljena posle par meseci. Ko se danas seća tvog "Crnog Bombardera" i kome danas znači taj (nekada) "kultni" film?

biber

pre 11 godina

Ništa čudno od "brata hrvata"
Za deset godina saznaćemo da je patrijarh Pavle u stvari bio kardinal iz Splita a sveti Sava katolički vjeroučitelj iz Koprivnice.

seljadin

pre 11 godina

pola americkih ratnih filmova Hollywooda finansira Pentagon, prema tome, umetnost je uvek angazovana, kao u komunizmu, skoro da je isto, nema neke velike razlike, s tim da Pentagon ne finansira sve, ali je primetna doza zelje da se slede smernice politike kroz film

Svedok

pre 11 godina

"isto tako me čudi tj ne čudi kako je po novome Ivo andrić srpski pisac a ne hrvatski tj jugoslavenski..jel tako..prema tome...idemo dalje sa čuđenjima"
(FeboZg, 9. mart 2013 21:58)

Ivo Andrić se izjašnjavao kao Srbin (tako mu je pisalo u ličnoj karti), a živeo je i Radio u Beogradu. Ako već mora da se svrsta negde, onda je zbog tih činjenica najlogičnije da bude srpski pisac. Inače, nama Srbima je najmanje smetalo da se neki pripadnik našeg naroda smatra Jugoslovenom i da neko važno dostignuće bude jugoslovensko iako je možda nastalo u Srbiji. Srbi su najviše verovali u Jugoslaviju.

vladimir

pre 11 godina

Nebitan film reditelja koji je stao na stranu protiv Srba u nesrecnom ratu devedesetih. Vaznije je konstatovati katastrofalnu situaciju u kulturi kada su dosli ovi narodnjaci. Tek cemo izgubiti sve sa njima, kultura je identitet jednog naroda, a ovi koji su sada na vlasti nemaju pojma , kultura za njih ne postoji, sa njima Srbija gubi sve.

joca

pre 11 godina

Bitka na Neretvi jeste istorijski dogadjaj i vodjena je kao posledica tzv. 4.neprijateljske ofanzive pozatije kao plan Weiss (belo) Weiss se sastojao iz 3 dela. Weiss 1- unistenje Bihacke republike, Weiss 2 opkoljavanje NOVJ i njihovo unistenje u dolini Neretve, Weiss 3- unistavanje cetnika u Hercegovini jer su kod Vermahta postojale procene da bi se u slucaju iskrcavanja saveznika na Balkan oni stavili u njihovu sluzbu. Plan Weiss 1. je realizovan , ali je padom Prozora u ruke NOVJ dospeo kompletan arsenal italijanske divizije Murga sto su oni iskoristili pokusavsi protivudar preko Makljena sto je zadrzalo Nemce. Mostovi na Neretvi nisu poruseni kao rezultat genijalne ideje Broza, vec od straha da bi cetnici mogi da udare sa ledja. Uvidevsi da Weiss ne moze da se realizuje u celini Nemci su pristali na pregovore sa partizanima koje je u Zagrebu vodio Tempo i sklopljen je dogovor da Nemci prekinu operacije ,a da partizani za uzvrat uniste cetnike u Hercegovini. Film je bolji od mnogih americkih sr...a, ima izuzetnu glumacku ekipu, a partizani zasluzeno jesu dobili rat, svidjalo se to nekome ili ne, jer su se vise borili,a manje okretali jaganjce i cekali saveznike.
Ne znam zasto Hrvatska hoce da prisvoji ovaj film kad on predstavlja borbu za zajednicku drzavu koju su se trudili svim silama da razbiju. Mislim da vlasnistvo nad filmom treba da se podeli,pa da Hrvatska dobije onu scenu gde ustase lupaju u bubnjeve,a zapovjednik komanduje "Naprijed Crna Legijo!"

my way

pre 11 godina

Pa kao sto je Olimpijski komitet Srbije proslog leta proslavljao stotu medalju za Srbiju, a ne tek neku drugu ili trecu, tako i Hrvati mogu da prisvajaju jugoslovenske filmove.
(Mirko i Slavko, 9. mart 2013 16:43)

Pa nije nas Olimpijski komitet prisvojio nista, vec su te medalje jednostavno njegove. On postoji od 1910. i neprekidno je clan MOK-a. To je pitanje identiteta, a ne vlasnistva. Na proslavi je bio i Zak Rog koji nam je pozeleo 100. medalju, a svecanosti su prisustvovali i Jure Franko i Miroslav Cerar. Jasna Fazlic, koja je svoju medalju izgubila obratila se OKS, jer je preko njega jedini nacin na koji je mogla od MOK-a da dobije duplikat. Da je po vasem izvisila bi samo tako. Novostvorenim drzavama i njihovim komitetima niko ne dira u jednu jedinu medalju koju su osvojili od svog nastanka, ali sve i da hocemo ne mozemo da im damo ono sto je nase, jer o tome ne odlucujemo mi. I oni znaju da nemaju nikakav osnov niti mogu da ih potrazuju, jer tad nisu ni postojali, a kamoli bili clanovi MOK-a, ali bi hteli da ih mi izbrisemo. Ne pada nam napamet, a i utuvite sebi vec jednom u glavu da, cak i kad bi hteli, mi to ne mozemo da uradimo, jer takve odluke nisu na nama.
Sto se tice ove situacije, to sto "Jadran film" menja nacionalni prefiks filma ima karakteristike prisvajanja, jer je to njegova odluka. Kako god, nakon ovoga, posteno bi bilo da niko vise ne spominje olimpijske medalje, jer je to, osim sto je licemerno takodje i glupo.

my way

pre 11 godina

@Jelena
ako Tesla nema veze s HR nego Austrougarskom onda niti jedan Srbin za vrijeme 500 godina nije rođen u Srbiji nego Turskoj.
(znači tako, 10. mart 2013 00:56)

A Tesla je jel' Hrvat rodjen u Austrougarskoj pa ga poredis sa Srbima rodjenim za vreme turske vladavine?. Ili si negde mozda video da prisvajamo turske pase na bilo koji drugi nacin osim kao strane ugnjetavace koji su vladali ovde i drzali kmetove u bedi?. Na kraju, pa naravno da niko nije rodjen u Srbiji kad je nije ni bilo, vec u Otomanskoj imperiji, mi problem sa istorijskom istinom i potrebu da falsifikujemo proslost nemamo. Meni je samo fascinantno da vi dobijate pluseve na vase apsurdne komentare.

pera

pre 11 godina

ovde neko uporedjuje neuporedivo-književnost i filmsku umetnost-pa pisac kad napise knjigu,ona pripada njemu,a reditelj kad snimi film, nije bas apsolutni vlasnik istog,jer film ne moze da se snimi bez love! Pitanje filma Bitka na Neretvi jeste pitanje ko je finansirao taj skupi projekat-samo stanovnici Hrvatske ili čitave SFRJ? E sad ovde neko pokušava da kaže kako Srbi svojataju Ivu Andrića-pa znate,šta da radimo kad se on sam izjašnjavao kao Srbin,i ceo život proveo u Beogradu,i imao kucu na crnogorskom primorju,a ne u Zagrebu i Hrvatskoj,iako je mogao! Kao što ja ne sporim da su Veljko Bulajić i Krtsto Papić hrvatski reditelji,Mirko Kovač hrvatski pisac,iako su u pitanju crnogorci! Pa vi ste prisvojili Ruđera Boškovića,a njemu otac bio Srbin,a majka Italijanka...i?!

mikin

pre 11 godina

E, pa to je samo nastavak nebuloza koje su pocele na ovim prostorima stvaranjem samostalnih bantustana. Na tom polju daleko prednjaci Hrvatska. Pogledajte, kazu da je cirilica njihova (hrvatska!!!) a ne daju da se njom pise u Vukovaru. Kao drzava rodjenja pre 1991 navodi se Hrvatska iako takva drzava u to vreme nije postojala (normalno bi bilo kao drzavu rodjenja upisati Jugoslaviju jer je u vreme rodjenja TO bila drzava). Film "Neretva" je jugoslovenski kao i masa drugih filmova.
E, sada, kada smo vec kod medalja, postoji i njena druga strana: ako je neko izrazio zelju da se otcepi od Jugoslavije, da izadje iz njenih okvira i pri tom prekine sve veze sa "tamnicom naroda" onda se ppostavlja pitanje kako onda moze svojatati nesto sto je ocigledno produkat te Jugoslavije. Pogotovo kada je istovremeno neko drugi u toj Jugoslaviji pokusavao da je odrzi i nastavi pravni kontinuitet. Ako si vec svojim novim ustavom iskazao da PREKIDAS sve pravno-sledbene sveze sa Jugoslavijom kako sada mozes svojajtati ono sto je produkt te drzave. Ma moze sve na Balkanu. Ponestalo para starkelji pa bi sada malo da zaradi na pravima. Ali, morace malo vise da se potrudi ako zaista zeli da do toga dodje ali sa vrlo slabim izgledima na uspeh.

Бојан

pre 11 godina

Па да, могао би филм да буде Хрватски! Појављује се у филму ЦРНА ЛЕГИЈА која јуриша на болницу. То му дође врло Хрватски!

zg slavac

pre 11 godina

Šta ste se popalili, kome treba to lažiranje povijesti uzmite si sve te partizanske filmove, ako vam fali uzmite i Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Marina Držića, Ivana Meštrovića, Bartola Kašića, uzmite sve naše umjetnike i znanstvenike kad nemate ništa. Već ste sve rezultatske uspjehe Yugoslavije pripisali Srbiji što je jako indikativno.

rifko

pre 11 godina

u to doba vecina filmova imaju politicku pozadinu, a takvo vreme je i danas. setite se samo ramba, rokija i slicnih, tako da je to nirmalno u svetu filma.

eto

pre 11 godina

Hoće li srpski režiseri i producentske kuće koji su stvarale za vreme SFRJ filmove, sada te filmove službeno prevesti pod srpsku kinematografiju (kao što su oni uradili sa tim filmom)? To bi bilo logično, ipak je to 45 godina stvaralštva, i logično da pripadnu srpskoj filmskoj kulturnoj baštini (oni filmovi koji su rađeni u srpskoj produkciji, režiji...), koja je počela još za vreme Kraljenine Srbije, pa bi se tako lepo objedinilo sve.

Miki

pre 11 godina

Super je ona scena kada se igra "hrvatsko kolce moravac". Obzirom da su partizani u tom filmu pobili najmanje jednu diviziju cetnika , mozda je stvarno njihov posto su se ustase pojavile samo reda radi,kao lupaju neke dobose vicu "napred crna legijo"(izigravaju valjda neke rimljane...) i nikoga nisu zaklali ili maljem po glavi ne daj boze.

Milos

pre 11 godina

Pa ko je to ginuo u silnim ofanzivama i bitkama poput "Neretve, Sutjeske, Kozare, Kadijnace, Sremskog fronta" nego Srbi! Nesecam se ni jedne velike bitke koja se odigrala u Hrvatskoj? Pa neka bude hrvatski film o stradanju i zrtvama Srpskog naroda koji je na kraju time i doprineo da se rat zavrsi onako kako se zavrsio!

"Nasa" kinematogrfija

pre 11 godina

Filmove koje nije finansirala Hrvatska nego cela Jugoslavija, i koji su imali budzet kakav bi holivudski filmovi pozeleli za to vreme, nemoze on sam da "pokloni" Hrvatskoj. Vlasnici filmova su u produkcijske kuce, a ne reziseri, montazeri itd., a produkcija je bila placena i "dzepa" svih gradjana bivse Juge, tako da to moze samo da ostane zajednicko vlasnistvo svih bivsih republika.

Takodje, mnogo mi je jasnije zasto je Bulajic uvek vizuelno predstavljao cetnike kao neke "zlocince" vanzemaljce, a ustase kao "zlocince" u "modernim" uniformama. Ovaj imidz je znatno "pomogao" nasim seljacinama u devedesetim da puste brade i smrde i na televiziji, tako da je CNN-u bilo vrlo lako da se opredeli za negativca u ovakvoj vizuelnoj prezentaciji.

iz branše

pre 11 godina

Bitka na Neretvi je hrvatski film pošto su se u toj bici Hrvati posebno istakli, ha, ha... Srpski film, na žalost, ima svega 2-3 vredna dela u poslednje 23 godine. Zato što su se državne pare delile samo "preko veze" a tu najmanju šansu imaju dobri scenariji i talentovani reditelji. Prema tome, ako se ništa ne snimi, bar se pare neće bezveze davati, a filmadžije neka malo razmisle šta snimaju i da li to kome treba.

mrki

pre 11 godina

Ova nula za kulturu a posebno kinematografiju je zasluzema iz mnogo razloga. Glavni razlog je da poslednjih dvadeset godina nije napravljen ni jedan film koji afirmarivno govori o Srpskom narodu. Velika vecina filmova nas predatavlja kao bolesne ubice sa puno krvavih scena maltretiranja pa kad pogledam film imam osecaj da cu i ja da nekoga silujem ili ne daj boze ubijem.

Zoran

pre 11 godina

Ne znam

Te, ovamo ne mogu da smisle cirilicu, partizane..., pa se otcepise.

A sada odjednom svojataju, cega su se do juce grozili.

I sada nek neko kaze da to nije sizofrenicno.

Nikola

pre 11 godina

@(duki, 9. mart 2013 15:06)
Nemoj molim te o kulturi da pricas.Po cemu je grand gori od svetskog repa ili popa trenutno.Kultura u svetu je najnizem nivou a ne u srbiji.Ne placamo mi milion dolara za pojavljivanje paris hilton,kardasijan...i sl. bisera na nekom eventu.Farma i VB su ti losi,pogledaj sta je buducnost reality tv-a na mtv, pa onda pljuj po farmi i velikom bratu.

znači tako

pre 11 godina

@Jelena
ako Tesla nema veze s HR nego Austrougarskom onda niti jedan Srbin za vrijeme 500 godina nije rođen u Srbiji nego Turskoj.

Crnogorac

pre 11 godina

Pa i Ivo Andrić pripada svim Jugoslovenima, pa to Srbe nije spriječilo da ga svojataju, iako je etnički Hrvat (od oca Antuna) i rimokatolik rođen u Bosni (Travniku), izjašnjavao se kao Jugosloven koji govori srpskohrvatskim jezikom, a obrazovan je u Beču, Pragu i Gracu.

U srpskim udžbenicima i medijima, on je međutim - srpski pisac.

mertur

pre 11 godina

Naši su četnici u tom filmu.
(Denis, 9. mart 2013 15:38)

A sefa cetnika igrao je Xhevdet Lila, albanac sa Kosova, u majku mu pa ima tu nesto i kosovskog.

mr.wolf

pre 11 godina

Neka ode Darko Bajic u Holivud pa nek trazi da mu neko tek tako da pare za film. Naviklo se da se muze pa ne ume da se stane, na kraju je drzava kriva sto mi nemamo film koji bi neko gledao van granica zemlje, kako da ne.

neko

pre 11 godina

Ma, briga me ciji je taj "film". Neka ima ga... Nama nije potreban!
Sam "film", ima jako malo istinskih istorijskih cinjenica. Sto ce reci, da je cist politicki i rezimski pamflet.
Zalazem se za to, da se isti i slicni filmovi vise ne prikazuju u Srbiji, jer vrve od neistina i zlonamernosti!
I oslikavaju "istoriju" koja je velikim delom cist falsifikat!

cifra

pre 11 godina

Gledao ja jedanput fotografije kod strica kad on na jednoj sa grupom cetnika, na glavi mu subara sa kokardom (stric je 47 godiste). Pitam ga ja kakva je ovo slika kaze on to je kad sam ja bio u cetnicima. Bio sam u cetnicima kad je snimana Bitka na Neretvi ;)....

i tebi sinko

pre 11 godina

polako, onda je i fiat iz kragujevca jugoslovenski, posto su svi ulagali
a i djelovi se pravili u cjeloj jugi, zasto je onda srpski...

dzoni

pre 11 godina

@Mirko i Slavko: Srbija se nije odrekla Jugoslavije,Hrvatska jeste. Vec kad placamo debelu cenu te nastrane jugo-politike i kad istrpesmo sve represalije i penale zbog iste,onda bar imamo pravo da kazemo da su sportske medalje,a i filmovi nasi. pride sto su vecinski i glavni sportisti/glumci bili srbi. pametnom dosta.

Marko

pre 11 godina

Iskreno, Darko Bajić nije snimio dobar film još od serije 'Sivi dom', pa ne znam o čemu onda ova priča. I ne razumem, kakve veze ima budžet Srbije sa Neretvom???

ptt sluzbenica

pre 11 godina

@ravnogorac..pogledaj glumacku ekipu pa ces znati da je to film svijetske klase a ne propagandisticki kako ti kazes...ali od tebe nije nista drugo ni ocekivati! (SAC1343, 09. mart 2013 17:00)Pa kakve veze ima glumacka ekipa sa tim.Oni su dosli da rade za ogromne(nikad vece na ovim prostorima)pare i samo zbog toga,a ne zato sto cene Bulajica i njegove filmove,ili zato sto su voleli sfrj i partizanske filmove,ili da bi igrali u svetskom filmu.A da je film skupa partizanska propaganda ce reci svako ko se bar malo razume u kinematografiju bez obzira gde zivi(Srbija,Hrvatska,Francuska,Italija).Uostalom svi filmski kriticari se slazu da skoro svi partizanski filmovi nemaju ni umetnicku ni dokumentarnu vrednost.Naravno tu ne ubrajam filmove koji se bave drugim svetskim ratom na objektivan nacin.Ne znam da li neko u svetu zna za partizanske filmove(malo je verovatno),ali su zato filmovi poput:Otac na sluzbenom putu,Podzemlje,Skupljaci perija,Rani radovi,Vreme cuda,Ko to tamo peva,Maratonci,Kad budem mrtav i beo,Bice skoro propast sveta priznati kao remek dela svetske kinematografije.

misko

pre 11 godina

U potpunost ise slazem sa Ravnogorcem..jos samo kad bi hteli ovoga sto lezi u mauzoleju da uzmu gde bi nam bio kraj...generacije izmedju dva rata su ginule i izgradile SFRJ,a generacije koje su samo lepo i udobno zivele su je unistele i nisu shvatali trenutak u komesmo se nalazili,kao 1980,tako i 1990,pa ni 2003..a tako je i 2013.

vlado

pre 11 godina

Bitka na Neretvi jest ideološki i propagandistički film, ali nije li takav i dobar dio američke kinematografije, koju nekritički gutamo u kinima? Pa i takva Bitka na Neretvi, snimljena prije toliko godina, barem je 100 puta bolja od Spielbergovog Lincolna.

Milutin

pre 11 godina

Film je onog ko da pare odnosno ko je producent. Za Neretvu su i mnoge srpske firme izdvajale pare, tako da film nikako ne moze biti hrvatski. Zivojin Pavlovic je srpski reditelj ali nekoliko njegovih filmova je slovenacko jer je producent bio iz Slovenije. Znaci racuna se producent, a ne reditelj ili glumci.

Aleksandar

pre 11 godina

za (zika, 9. mart 2013 18:37)

najveća ironija je da je u poslednjih 100 godina, Srbija najmirnije i nabolje živela u vreme "tog u Kući cveća"...

Miloš

pre 11 godina

@Dejan

"Klip" nije pokupio "neke nagrade", nego skoro sve što film u toj kategoriji može da pokupi. Mada, znate šta, nije neobično da hrabra i nova umetnost ostane van mejnstrima i da se masi ne dopadne. Isto je bilo sa "Paklenom pomorandžom", "Apokalipsom danas" i sličnim ostvarenjima, a teško da im danas neko može osporiti kultni status.

Ne kažem da je "Klip" među njima, ali serije i filmovi koji su pravljeni na narodskoj i patriotskoj liniji, da se dopadnu narodu, su danas potpuno zaboravljeni ili će to biti čim prestanu da se daju (ili RTS da ih reprizira). Zona Zamfirova, Ivkova slava, ovaj nesrećni Rođak sa sela iz partijske manufakture, i tako dalje - da se ne emituju u 8 uveče, da li biste ih se sećali? Radnje, likova, bilo čega?

Dakle, sasvim je okej da vam se "Klip" ne dopada, jer je uloga umetnosti da isprovocira da se uključi mozak - i možda sagleda neka ružnija slika realnosti, prenaglašena.

Ono što nije okej, i što je prilično nesvakidašnje, jeste da kulturna elita oličena u ministru kulture i savetniku za kulturu Predsednika Republike, ne samo da ne prepoznaje modernu umetnost, nego je otvoreno prezire i nema strah da ukidanjem finansiranja to jasno i kaže. A to tako može zato što nam je kultura na listi prioriteta tamo gde je, na dnu. Nije to ništa novo, pa ne treba ni da čudi taj potpuno logičan sled okolnosti, šlag na torti ako hoćete, a torta je odavno ispečena...

dada

pre 11 godina

naravno je da je nula za kinematografiju, kad ti isti glumci prvo dobijaju neoporezovan honorar iz drzacne kase, a zatim traze i dobijaju drzavne penzije.... naravno da nema para!!!

pera

pre 11 godina

kultura je pala na najniže grane,ali ne samo u Srbiji,nego generalno,na svetskom nivou-i nemojte se zanositi da je svetski "džet-set" nešto bolji-sve je to isto ceca,jeca,seka,rijana,sakira...isti intelektualni nivo i životni stil,fudbaleri,droga,skupa kola,silikoni...to su uzori danas-i ne mislite da je negde drugačije!
E sad-što se tiče novca za kulturu-slažem se da ga je premalo,ali kada se konkretno govori o filmu u Srbiji-onda bi dobro razmislio sta ova drzava treba da finansira-da li filmove kao sto su klip,porno banda,sisanje,srpski film...?-da li je to sto nas promoviše u svetu i da li tako nešto doprinosi našem kulturnom napretku?! drugo,zašto se u našim filmovima stalno vrte isti glumci,nekad i po cenu da potpuno upropaste film obzirom da ne odgovaraju liku koga tumače?da to mozda ne postoje klanovi koji se dobro naplacuju od tih para koje država odvaja za film?

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Ma neka ga Hrvati prisvajaju,nije velika šteta,nego koliko se sećam onom narodu tokom snimanja srušiše most.Nije mi poznato jeli sagrađen nov, ako nije eto neka ga Hrvati sagrade pošto je film njihov(mislim sve ovo vreme)

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Imam ideju razgraničenja: sve filmove gde se "pojavljuje" Josip Broz označiti kao hrvatske, pa čak i gde su glumci Bata, Ljubiša, Milena...
A za objektivnu priču, nebitno je šta neki reditelj ili redatelj i ravnatelj kaže: kriteriumi mogu biti od mesta snimanja, preko statista, finansijske konstrukcije, pa do glumaca. Možda je najkonkretnije da se hrvatskim smatraju svi filmovi gde je Jadran film imao veći procenat učešća od Avala filma - i obratno?

tanja

pre 11 godina

Nebitno ciji je,komunisticka propaganda,megalomanski projekat,nije ni cudo sto smo propali kad smo silne pare bacali na ovakve filmove.Eto im ga ako im je toliko bitno,kompleksi su cudo.

jul briner

pre 10 godina

Pa koliko god to nekome bilo tesko, i u Srbiji a i nekima u Hrvatskoj, bitku na Neretvi na svojim su ledjima iznijeli hrvatski partizani - Dalmatinske brigade! Osim toga medju partizanima u NOB-u bilo je uvjerljivo najvise Hrvata.

Vjera i nevjera

pre 10 godina

Kao sto kaze drug Ludilo Niksic je u Crnu Goru.
Cuveni cetnicki kraj!
A Veljkec je promijenio vjeru.
Ili jos bolje, nikad je nije ni imao.

Kiza

pre 10 godina

Neretva, Sutjeska...to su bili i bice za navek JUGOSLOVENSKI filmovi. Film jeste snimao Jadran film u Bosni, ali glumci oni glavni su 80% bili iz Srbije. Tu je jos plejada u ono vreme velikih Holivudskih glumaca...a niko ne spominje strane koproducente. Prema tome film moza biti i internacionalni. Inace za neupucene ta dva filma su proglasena medju 10 najboljih ratnih filmova sa tematikom II Svetskog rata svih vremena.

zevs

pre 10 godina

Zvanicno je Srbija naslednik SFRJ pa prema tome i svega sto je jugoslovensko. Tacka.

Ostali sto se sada bune trebali su da razmisljaju o tome kada su hteli da rasparcavaju SFRJ.

prellee

pre 11 godina

Sve je privatizirano, nije čudo što ta sudbina pogađa i nekađašnje zajedničke projekte.Sve pripisati sebi i koristiti reklamu za današnje i buduće potrebe pojedinaca (kapitalista).

Pozdrav iz Toronta

pre 10 godina

Naši su četnici u tom filmu.
(Denis, 9. mart 2013 15:38)

Mada je ovo samo 50% tacno, dao sam ti plus zbog dobre fore, slatko si me nasmejao.

Равногорац

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!

Propagandni fim, nije važno čiji je

pre 11 godina

U svakom slučaju propagandni film. Nije važno čiji je. Ne mogu da razumem da neko u XXI veku i u jednoj demokratskoj zemlji toliko forsira propagandističke filmove jednog autoritarnog sistema.

Mislim, jasno je da su ljudi u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo skloni idealizaciji prošlosti. Ali ova poplava partizanskih filmova prevazilazi sve granice dobrog ukusa!

FP

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)

Ma glavno da je Ivo Andrić - Srbin

Nina

pre 11 godina

I neka je 0 za kinematografiju! Snimate samo antisrpske filmove, takmicite se ko ce vise da pljune po Srbima i Srbiji, ko ce vise da ocrni i okrivi Srbe za 90-te, a i prethodnu istoriju našeg naroda...pa jos takve filmove kandidujete za Oskara, i treba jos to drzava Srbija da vam placa?
E, pa kad krenete da snimate afirmativne filmove u srpskom narodu i njegovoj istoriji, a ne da podilazite međunarodnoj propagandi i ulizujete se ne bi li vas pozvali na neke festivale, u tom slucaju mozda i treba derzava Srbija da finansira kinematografiju. A do tada, bolje te pare usmjeriti na gladne i bolesne kojih je ova zemlja prepuna...

dusan

pre 11 godina

realno i neka su dali 0 dinara.... filmovi su nam nula, nema ni trunke originalnosti sve su neke price bazirane na pred ratnom posle ratnom i ratnom stanju ili su neka depra prica... loze se kao da prikazu neku realnost bla bla, neka snimaju onda dokumentarce.... nema originalnosti nikakve skroz je nestala, jos na sve to imate 5 lobija koj samo snimaju filmovi ako niste sa nekim od pomenutih u prici tesko da cete snimiti film...

zg slavac

pre 11 godina

Šta ste se popalili, kome treba to lažiranje povijesti uzmite si sve te partizanske filmove, ako vam fali uzmite i Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Marina Držića, Ivana Meštrovića, Bartola Kašića, uzmite sve naše umjetnike i znanstvenike kad nemate ništa. Već ste sve rezultatske uspjehe Yugoslavije pripisali Srbiji što je jako indikativno.

duki

pre 11 godina

I sta je tu cudno? Kakva struktura biraca, takva i kultura. Nemojmo se cuditi da je film zanemaren, jer kultura ne postoji za drugove odrasle i sazrele u politici na turbo folku i sundu. Ako Grand produkciji, Pinku i slicnima bude zatrebalo, naci ce se, jer biracko telo vecinom sumanuto gleda program stvoren u tim kuhinjama. Farma, Veliki brat, Grand sou i slicne emisije imaju zadatak da ubiju i ono malo kulture sto je prezivelo i stvori automate koji ce na zvuk uzasne turbo folk melodije da stane mirno i slepo slusa vodju.

Crnogorac

pre 11 godina

Pa i Ivo Andrić pripada svim Jugoslovenima, pa to Srbe nije spriječilo da ga svojataju, iako je etnički Hrvat (od oca Antuna) i rimokatolik rođen u Bosni (Travniku), izjašnjavao se kao Jugosloven koji govori srpskohrvatskim jezikom, a obrazovan je u Beču, Pragu i Gracu.

U srpskim udžbenicima i medijima, on je međutim - srpski pisac.

SAC1343

pre 11 godina

@ravnogorac..
pogledaj glumacku ekipu pa ces znati da je to film svijetske klase a ne propagandisticki kako ti kazes...ali od tebe nije nista drugo ni ocekivati!

Valter

pre 11 godina

Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)
------------------------
- Veljko Bulajić je hrvatski redatelj a ne Hrvat po nacionalnosti, po nacionalnosti je Crnogorac - tako se uvijek sam izjašnjavao,
- Bitka na Neretvi je hrvatski film isto kao što je i Balkanski špijun srpski film u kojemu jednu od glavnih uloga (Đure) igra hrvatski glumac, sada nažalost pokojni Zvonko Lepetić, objektivno i jedan i drugi film su jugoslovenski,
- slažem se da su partizanski filmovi smiješni, predvidivi i nezanimljivi u kojima se uvije zna sve unaprijed i da su čista propaganda iz tog vremena,
- ti se ništa ne pitaš a sve ovo je u svrhu zarade nekih pojedinaca od mrtve jugoslavije,
- Zaključak: stalne reprize partizanskih filmova dojadile su i bogu i vragu.

rani radovi

pre 11 godina

Kao sto je vec receno film bitka na Neretvi je cisto komunisticko-partizanska propaganda.Nema ni dokumentarnu(nije prikazana istina),ni umetnicku ni bilo koju drugu vrednost.Velike pare su bacene kako bi se gradjani izmanipulisali ideologijom.Tako da ne vidim zasto bi se brinuli za to.U Srbiji je u to vreme(60-tih i pocetkom 70-tih)postojao pravac u kinematografiji tzv.Crni talas(kostali mnogo manje para od partizanstine)i svaki film je neuporedivo bolji od svih partizansko propagandnih filmova(ne racunajuci neke filmove koji su se objektivno bavili temom drugog svetskog rata,kao sto je film Bate Cengica- Gluvi barut i sl).Crnotalasni filmovi i njihovi autori(Pavlovic,Makavejev,Petrovic,Zilnik...)su ostavili znacajan uticaj na svetsku kinematografiju i na to moramo biti ponosni.Steta je sto i danas ne pravimo takve filmove.Nije sve u kolicini novca,vec nema ideja i kvalitetnih scenarija za dobre filmove.

Seter

pre 11 godina

Relevantan filmski sajt imdb.com navodi da je "Neretva" jugoslovenski film. Wikipedija takođe kaže: jugoslovenski partizanski film. Koga onda briga šta Bulajić izjavljuje.

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Pa kao sto je Olimpijski komitet Srbije proslog leta proslavljao stotu medalju za Srbiju, a ne tek neku drugu ili trecu, tako i Hrvati mogu da prisvajaju jugoslovenske filmove.

FeboZg

pre 11 godina

I mene ne čudi tj čudi kako je po novome Mate PArlov i ostali hrvatski sportaši osvajao medalje za Srbiju a ne za Hrvatsku tj ondašnju Jogoslaviju pa život ide dalje..jel tako..isto tako me čudi tj ne čudi kako je po novome Ivo andrić srpski pisac a ne hrvatski tj jugoslavenski..jel tako..prema tome...idemo dalje sa čuđenjima

Vesna

pre 11 godina

Nije vazno ko svojata film . Bitka na Neretvi je istorijski film u kome su ucestvovale zvezde svetskog filma. Film je sniman na osnovu dokumentacije koja se cuva u istorijskom muzeju u Londonu.Moj ujak koji je bio ucesnik bitke i koji je jos uvek ziv i veoma zivahan ,ima dosta dokumentacije, slika ; i sve to je doneo sa sobom kada je napustao Sarajevo 1993.Zli ljudi ne pokusavajte da negirate herojsku borbu svih onih koji su branili svoju domovinu od nacista i domacih izdajnika.

očekivano

pre 11 godina

Picasso je u životu napravio samo dva filmska plakata, drugi je za Bitku na Neretvi. Pošto se na nekoliko mjeseci cjelokupna izložba Picassa seli iz Parisa u Zagreb možda će i ovaj plakat biti u Klovićevim dvorima. Inače, Jadran film je sada privatiziran ali su sva autorska prava za filmove ostala autorima, jasno i naknada za prikazivanje. Ne zaboravimo da je tu i oskarovac preminuli Vukotić s Surogatom te cijela zagrebačka škola crtanog filma. Branko Lustig je drugi Hrvat koji je dobio Oskara kao producent za Sindlerovu listu.

ostap

pre 11 godina

Pa kad nassi vrli reditelji ne snimaju film o Jasenovcu, Gradisski,Jadovnu,ndh....nego o babama koje se ccessljaju, svadbama i sliccnim glupostima!

vladimir

pre 11 godina

Nebitan film reditelja koji je stao na stranu protiv Srba u nesrecnom ratu devedesetih. Vaznije je konstatovati katastrofalnu situaciju u kulturi kada su dosli ovi narodnjaci. Tek cemo izgubiti sve sa njima, kultura je identitet jednog naroda, a ovi koji su sada na vlasti nemaju pojma , kultura za njih ne postoji, sa njima Srbija gubi sve.

Gledalac

pre 11 godina

"Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi", koji je oko četiri decenije najčešće označavan kao jugoslovenski, sada službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su 8. marta "Jadran film" i Bulajić."

To je bio i uvek će ostati jugoslovenski film, suštinski, šta god da neko sada tvrdi. Jedino mogu, ako im je toliko stalo, da ga snime ponovo, ali od hrvatskih para i sa hrvatskim viđenjem događaja iz Drugog svetskog rata, pa da bude hrvatski. Taj režiser nije snimio samog sebe svojom kamerom u svom dvorištu, pa da može da kaže da mu film pripada. Snimio je ambiciozan i skup film zahvaljujući parama, tehnici, podršci i političkoj motivaciji države Jugoslavije. Da toga nije bilo, mogao bi samo da sanja takav angažman. Ne bih da se upuštam u procenu umetničkih dometa filma, jer to nije tema.

dalibor

pre 11 godina

da im se da nesto posto imaju rupe u tisucletnoj kulturi. sada kada su porusili sve do jednog spomenika partizanima iz ww2, sada bi partizanski film. ovde se previse pridaje znacaja necijim glupim izjavama.

misko

pre 11 godina

U potpunost ise slazem sa Ravnogorcem..jos samo kad bi hteli ovoga sto lezi u mauzoleju da uzmu gde bi nam bio kraj...generacije izmedju dva rata su ginule i izgradile SFRJ,a generacije koje su samo lepo i udobno zivele su je unistele i nisu shvatali trenutak u komesmo se nalazili,kao 1980,tako i 1990,pa ni 2003..a tako je i 2013.

milee

pre 11 godina

Bulajic je crnogorski "hrvat" po "prisili" kao i Danijel Popovic (Džuli) -zadesili su se u HR kad se SFRJ raspadala,ostali u njoj,i svoju odanost "novoj demokraciji" i drugu Njofri morali su pravdati ovakvim izjavama - koga secanje dobro sluzi,ovo nije Bulajicu prvi put da priča u korist svoje nove drzave.Ko sto napisa neko,ko njega zarezuje i ko ga danas uopste shvata ozbiljno

Jelena

pre 11 godina

Niti je Bitka na Neretvi hrvatska niti je film Bitka na Neretvi hrvatski.
Postoji ovde nesto dublje i opasnije od prava na film.
U pitanju je prekrajanje istorije.
Hrvati svpjataju i Teslu na slican nacin. Tesla je bio etnicki Srbin, tako da nije etnicki Hrvat. Kako je rodjen u vreme kada nije postojala hrvatska drzava, ne moze da bude ni politicki Hrvat.
Radi se, dakle, o tome da Hrvati uyimaju tudje, jer nemaju svoje i naravno, pranje istorije.
Svasta cemo mi jos videti u 21. veku!

Gledalac

pre 11 godina

"Као што је Вељко Булајић Хрват, тако је и 'Битка на Неретви' хрватска. Притом, тај филм ништа не ваља, и ако се ја питам, ето им га!"
(Равногорац, 9. mart 2013 14:57)

Može on da bude i Marsovac, ali je imao jugoslovenski pasoš tada kad je snimao film. Čak i da nije tako, to ne bi pravilo razliku, jer je moguće angažovati stranca da snimi film i to opet ne bi značilo da taj film pripada kinematografiji njegove nacije. Međutim, znajući tadašnje prilike, ne samo da je ovaj morao biti Jugosloven, već i dokazano politički podoban, inače ga ne bi ni uzeli za režisera tog filma. Film je bio od nacionalnog značaja i finansirala ga je država Jugoslavija, a ne tada nepostojeća država Hrvatska. Valjao ili ne, film je jugoslovenski.

znači tako

pre 11 godina

@Jelena
ako Tesla nema veze s HR nego Austrougarskom onda niti jedan Srbin za vrijeme 500 godina nije rođen u Srbiji nego Turskoj.

witcher

pre 11 godina

Šta ste se popalili, kome treba to lažiranje povijesti uzmite si sve te partizanske filmove, ako vam fali uzmite i Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Marina Držića, Ivana Meštrovića, Bartola Kašića, uzmite sve naše umjetnike i znanstvenike kad nemate ništa. Već ste sve rezultatske uspjehe Yugoslavije pripisali Srbiji što je jako indikativno.
(zg slavac, 9. mart 2013 21:22)

Ako Hrvat moze avnojevske granice da proglasi drzavnim, a pre stvaranja zajednicke drzave ih nije imao, sta su nekakve medalje u poredjenju s tim? Hoces medalje, daj granice. Da vidimo ko je sa kakvim granicama usao, a sa kakvim granicama izasao iz Jugoslavije. Od prilike pre SFRJ ste imali kolibu, a posle SFRJ kucu na tri sprata s pogledom na more. Ne verujes? Pitaj Italijane, Madjare, Austrijance... I da, Nikolu Teslu si zaboravio da dodas na taj spisak...

zbunjena

pre 11 godina

Pa oni i za Banovic Strahinju, zato sto ga je rezirao Mimica, kazu da je Hrvatski film, iz njihoved slavne historije.Banovic Strahinja je snimljena u koprodukciji, ja mislim, Avale i Jadran filma.

jul briner

pre 10 godina

Pa koliko god to nekome bilo tesko, i u Srbiji a i nekima u Hrvatskoj, bitku na Neretvi na svojim su ledjima iznijeli hrvatski partizani - Dalmatinske brigade! Osim toga medju partizanima u NOB-u bilo je uvjerljivo najvise Hrvata.

Miloš

pre 11 godina

@Dejan

"Klip" nije pokupio "neke nagrade", nego skoro sve što film u toj kategoriji može da pokupi. Mada, znate šta, nije neobično da hrabra i nova umetnost ostane van mejnstrima i da se masi ne dopadne. Isto je bilo sa "Paklenom pomorandžom", "Apokalipsom danas" i sličnim ostvarenjima, a teško da im danas neko može osporiti kultni status.

Ne kažem da je "Klip" među njima, ali serije i filmovi koji su pravljeni na narodskoj i patriotskoj liniji, da se dopadnu narodu, su danas potpuno zaboravljeni ili će to biti čim prestanu da se daju (ili RTS da ih reprizira). Zona Zamfirova, Ivkova slava, ovaj nesrećni Rođak sa sela iz partijske manufakture, i tako dalje - da se ne emituju u 8 uveče, da li biste ih se sećali? Radnje, likova, bilo čega?

Dakle, sasvim je okej da vam se "Klip" ne dopada, jer je uloga umetnosti da isprovocira da se uključi mozak - i možda sagleda neka ružnija slika realnosti, prenaglašena.

Ono što nije okej, i što je prilično nesvakidašnje, jeste da kulturna elita oličena u ministru kulture i savetniku za kulturu Predsednika Republike, ne samo da ne prepoznaje modernu umetnost, nego je otvoreno prezire i nema strah da ukidanjem finansiranja to jasno i kaže. A to tako može zato što nam je kultura na listi prioriteta tamo gde je, na dnu. Nije to ništa novo, pa ne treba ni da čudi taj potpuno logičan sled okolnosti, šlag na torti ako hoćete, a torta je odavno ispečena...

my way

pre 11 godina

Pa kao sto je Olimpijski komitet Srbije proslog leta proslavljao stotu medalju za Srbiju, a ne tek neku drugu ili trecu, tako i Hrvati mogu da prisvajaju jugoslovenske filmove.
(Mirko i Slavko, 9. mart 2013 16:43)

Pa nije nas Olimpijski komitet prisvojio nista, vec su te medalje jednostavno njegove. On postoji od 1910. i neprekidno je clan MOK-a. To je pitanje identiteta, a ne vlasnistva. Na proslavi je bio i Zak Rog koji nam je pozeleo 100. medalju, a svecanosti su prisustvovali i Jure Franko i Miroslav Cerar. Jasna Fazlic, koja je svoju medalju izgubila obratila se OKS, jer je preko njega jedini nacin na koji je mogla od MOK-a da dobije duplikat. Da je po vasem izvisila bi samo tako. Novostvorenim drzavama i njihovim komitetima niko ne dira u jednu jedinu medalju koju su osvojili od svog nastanka, ali sve i da hocemo ne mozemo da im damo ono sto je nase, jer o tome ne odlucujemo mi. I oni znaju da nemaju nikakav osnov niti mogu da ih potrazuju, jer tad nisu ni postojali, a kamoli bili clanovi MOK-a, ali bi hteli da ih mi izbrisemo. Ne pada nam napamet, a i utuvite sebi vec jednom u glavu da, cak i kad bi hteli, mi to ne mozemo da uradimo, jer takve odluke nisu na nama.
Sto se tice ove situacije, to sto "Jadran film" menja nacionalni prefiks filma ima karakteristike prisvajanja, jer je to njegova odluka. Kako god, nakon ovoga, posteno bi bilo da niko vise ne spominje olimpijske medalje, jer je to, osim sto je licemerno takodje i glupo.

satelit

pre 11 godina

Hrvati bi trebalo da snime film o Jasenovcu,to su oni iz II sv.rata,a ne da biraju sa distance sta im odgovara.. Ko im je kriv kad nisu bili na pravim strana u I i II,a u balkanskim nisu ni ucestvovali.. Ali da su majstori da se izvuku,tu im skidam kapu!!!

my way

pre 11 godina

@Jelena
ako Tesla nema veze s HR nego Austrougarskom onda niti jedan Srbin za vrijeme 500 godina nije rođen u Srbiji nego Turskoj.
(znači tako, 10. mart 2013 00:56)

A Tesla je jel' Hrvat rodjen u Austrougarskoj pa ga poredis sa Srbima rodjenim za vreme turske vladavine?. Ili si negde mozda video da prisvajamo turske pase na bilo koji drugi nacin osim kao strane ugnjetavace koji su vladali ovde i drzali kmetove u bedi?. Na kraju, pa naravno da niko nije rodjen u Srbiji kad je nije ni bilo, vec u Otomanskoj imperiji, mi problem sa istorijskom istinom i potrebu da falsifikujemo proslost nemamo. Meni je samo fascinantno da vi dobijate pluseve na vase apsurdne komentare.

mikin

pre 11 godina

E, pa to je samo nastavak nebuloza koje su pocele na ovim prostorima stvaranjem samostalnih bantustana. Na tom polju daleko prednjaci Hrvatska. Pogledajte, kazu da je cirilica njihova (hrvatska!!!) a ne daju da se njom pise u Vukovaru. Kao drzava rodjenja pre 1991 navodi se Hrvatska iako takva drzava u to vreme nije postojala (normalno bi bilo kao drzavu rodjenja upisati Jugoslaviju jer je u vreme rodjenja TO bila drzava). Film "Neretva" je jugoslovenski kao i masa drugih filmova.
E, sada, kada smo vec kod medalja, postoji i njena druga strana: ako je neko izrazio zelju da se otcepi od Jugoslavije, da izadje iz njenih okvira i pri tom prekine sve veze sa "tamnicom naroda" onda se ppostavlja pitanje kako onda moze svojatati nesto sto je ocigledno produkat te Jugoslavije. Pogotovo kada je istovremeno neko drugi u toj Jugoslaviji pokusavao da je odrzi i nastavi pravni kontinuitet. Ako si vec svojim novim ustavom iskazao da PREKIDAS sve pravno-sledbene sveze sa Jugoslavijom kako sada mozes svojajtati ono sto je produkt te drzave. Ma moze sve na Balkanu. Ponestalo para starkelji pa bi sada malo da zaradi na pravima. Ali, morace malo vise da se potrudi ako zaista zeli da do toga dodje ali sa vrlo slabim izgledima na uspeh.

dzoni

pre 11 godina

@Mirko i Slavko: Srbija se nije odrekla Jugoslavije,Hrvatska jeste. Vec kad placamo debelu cenu te nastrane jugo-politike i kad istrpesmo sve represalije i penale zbog iste,onda bar imamo pravo da kazemo da su sportske medalje,a i filmovi nasi. pride sto su vecinski i glavni sportisti/glumci bili srbi. pametnom dosta.

pera

pre 11 godina

ovde neko uporedjuje neuporedivo-književnost i filmsku umetnost-pa pisac kad napise knjigu,ona pripada njemu,a reditelj kad snimi film, nije bas apsolutni vlasnik istog,jer film ne moze da se snimi bez love! Pitanje filma Bitka na Neretvi jeste pitanje ko je finansirao taj skupi projekat-samo stanovnici Hrvatske ili čitave SFRJ? E sad ovde neko pokušava da kaže kako Srbi svojataju Ivu Andrića-pa znate,šta da radimo kad se on sam izjašnjavao kao Srbin,i ceo život proveo u Beogradu,i imao kucu na crnogorskom primorju,a ne u Zagrebu i Hrvatskoj,iako je mogao! Kao što ja ne sporim da su Veljko Bulajić i Krtsto Papić hrvatski reditelji,Mirko Kovač hrvatski pisac,iako su u pitanju crnogorci! Pa vi ste prisvojili Ruđera Boškovića,a njemu otac bio Srbin,a majka Italijanka...i?!

biber

pre 11 godina

Ništa čudno od "brata hrvata"
Za deset godina saznaćemo da je patrijarh Pavle u stvari bio kardinal iz Splita a sveti Sava katolički vjeroučitelj iz Koprivnice.

nenad

pre 11 godina

... i tako je pravni naslednik NDH postala i vlasnik partizanskog filma, reditelja, idejnog sledbenika Sekule Drljevica.Ista ta drzava je i "cuvar" secanja na Jasenovac i druga stratista ovog naroda. 100% blasfemija

Aleksandar

pre 11 godina

za (zika, 9. mart 2013 18:37)

najveća ironija je da je u poslednjih 100 godina, Srbija najmirnije i nabolje živela u vreme "tog u Kući cveća"...

Filmadzija/roker/penzioner

pre 11 godina

Vidim, neki brkaju babe i zabe. Pink i Grand su PRIVATNA preduzeca/kompanije, kako god, i NE TRAZE PARE od drzave, za svoje potrebe. Ona su nastala pocetkom 90-tih, na talasu nacional/cetnickog raspojasavanja, i kao takva nemaju veze bratstvom-jedinstvom i ostalim tekovinama socijalisticke Jugoslavije. U danasnje vreme traziti novac od drzave, a potom glumiti nekakvu nezavisnost i slobodan duh je pateticno. Svi su hteli promenu drustvenog poretka, kapitalizam i slobodno trziste, sad neka prihvate i nuzne posledice. Jedino mi je zao ljudi ciji talenat i stvaralastvo nece doci do izrazaja, ali to je Srbija danas

neko

pre 11 godina

Ma, briga me ciji je taj "film". Neka ima ga... Nama nije potreban!
Sam "film", ima jako malo istinskih istorijskih cinjenica. Sto ce reci, da je cist politicki i rezimski pamflet.
Zalazem se za to, da se isti i slicni filmovi vise ne prikazuju u Srbiji, jer vrve od neistina i zlonamernosti!
I oslikavaju "istoriju" koja je velikim delom cist falsifikat!

joca

pre 11 godina

Bitka na Neretvi jeste istorijski dogadjaj i vodjena je kao posledica tzv. 4.neprijateljske ofanzive pozatije kao plan Weiss (belo) Weiss se sastojao iz 3 dela. Weiss 1- unistenje Bihacke republike, Weiss 2 opkoljavanje NOVJ i njihovo unistenje u dolini Neretve, Weiss 3- unistavanje cetnika u Hercegovini jer su kod Vermahta postojale procene da bi se u slucaju iskrcavanja saveznika na Balkan oni stavili u njihovu sluzbu. Plan Weiss 1. je realizovan , ali je padom Prozora u ruke NOVJ dospeo kompletan arsenal italijanske divizije Murga sto su oni iskoristili pokusavsi protivudar preko Makljena sto je zadrzalo Nemce. Mostovi na Neretvi nisu poruseni kao rezultat genijalne ideje Broza, vec od straha da bi cetnici mogi da udare sa ledja. Uvidevsi da Weiss ne moze da se realizuje u celini Nemci su pristali na pregovore sa partizanima koje je u Zagrebu vodio Tempo i sklopljen je dogovor da Nemci prekinu operacije ,a da partizani za uzvrat uniste cetnike u Hercegovini. Film je bolji od mnogih americkih sr...a, ima izuzetnu glumacku ekipu, a partizani zasluzeno jesu dobili rat, svidjalo se to nekome ili ne, jer su se vise borili,a manje okretali jaganjce i cekali saveznike.
Ne znam zasto Hrvatska hoce da prisvoji ovaj film kad on predstavlja borbu za zajednicku drzavu koju su se trudili svim silama da razbiju. Mislim da vlasnistvo nad filmom treba da se podeli,pa da Hrvatska dobije onu scenu gde ustase lupaju u bubnjeve,a zapovjednik komanduje "Naprijed Crna Legijo!"

eto

pre 11 godina

Hoće li srpski režiseri i producentske kuće koji su stvarale za vreme SFRJ filmove, sada te filmove službeno prevesti pod srpsku kinematografiju (kao što su oni uradili sa tim filmom)? To bi bilo logično, ipak je to 45 godina stvaralštva, i logično da pripadnu srpskoj filmskoj kulturnoj baštini (oni filmovi koji su rađeni u srpskoj produkciji, režiji...), koja je počela još za vreme Kraljenine Srbije, pa bi se tako lepo objedinilo sve.

Debos

pre 11 godina

I ne treba da vam država da pare, fino ste se užljebili na razne jasle, napravili klanove i klančiće, a filmovi vam ne vrede ama baš ništa. "Kultna" ostvarenja budu zaboravljena posle par meseci. Ko se danas seća tvog "Crnog Bombardera" i kome danas znači taj (nekada) "kultni" film?

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Ma neka ga Hrvati prisvajaju,nije velika šteta,nego koliko se sećam onom narodu tokom snimanja srušiše most.Nije mi poznato jeli sagrađen nov, ako nije eto neka ga Hrvati sagrade pošto je film njihov(mislim sve ovo vreme)

iz branše

pre 11 godina

Bitka na Neretvi je hrvatski film pošto su se u toj bici Hrvati posebno istakli, ha, ha... Srpski film, na žalost, ima svega 2-3 vredna dela u poslednje 23 godine. Zato što su se državne pare delile samo "preko veze" a tu najmanju šansu imaju dobri scenariji i talentovani reditelji. Prema tome, ako se ništa ne snimi, bar se pare neće bezveze davati, a filmadžije neka malo razmisle šta snimaju i da li to kome treba.

Ne duva jugo, no puše sirocco

pre 11 godina

Mene čudi. Pritom, sadašje stanje u kinematografijama Srbije i Hrvatske nema nikakve veze sa produkcijom ovog filma. Osamdesetpetogodišnji Veljko Bulajić može danas da priča šta god hoće, ali svi njegovi filmovi snimljeni do 1991. godine ostaće zabeleženi kao jugoslovenski filmovi, uključujući i ratni superspektakl "Bitka na Neretvi" iz 1969. Ovaj film, 1970. godine nominovan je za nagradu "Oskar" Američke filmske akademije kao jugoslovenski film. Da je nagrađen "Oskarom", takođe bi bio nagrađen kao jugoslovenski film. Film je finansiran sredstvima svih 6 republika i obe pokrajine, uz "besplatnu" obilatu logistiku, tehniku i statiste (vojnike) JNA, a filmska ekipa, osim veoma poznate internacionalne, obuhvatala je kako glumce, tako i filmske tehničare i ostale članove ekipe iz cele Jugoslavije. Na kraju, tematika, kao i osnovna poruka filma jeste suštinski i isključivo jugoslovenska: "Dragi gledaoci, ovako je stvorena socijalistička Jugoslavija, na čelu sa maršalom Titom".

ptt sluzbenica

pre 11 godina

@ravnogorac..pogledaj glumacku ekipu pa ces znati da je to film svijetske klase a ne propagandisticki kako ti kazes...ali od tebe nije nista drugo ni ocekivati! (SAC1343, 09. mart 2013 17:00)Pa kakve veze ima glumacka ekipa sa tim.Oni su dosli da rade za ogromne(nikad vece na ovim prostorima)pare i samo zbog toga,a ne zato sto cene Bulajica i njegove filmove,ili zato sto su voleli sfrj i partizanske filmove,ili da bi igrali u svetskom filmu.A da je film skupa partizanska propaganda ce reci svako ko se bar malo razume u kinematografiju bez obzira gde zivi(Srbija,Hrvatska,Francuska,Italija).Uostalom svi filmski kriticari se slazu da skoro svi partizanski filmovi nemaju ni umetnicku ni dokumentarnu vrednost.Naravno tu ne ubrajam filmove koji se bave drugim svetskim ratom na objektivan nacin.Ne znam da li neko u svetu zna za partizanske filmove(malo je verovatno),ali su zato filmovi poput:Otac na sluzbenom putu,Podzemlje,Skupljaci perija,Rani radovi,Vreme cuda,Ko to tamo peva,Maratonci,Kad budem mrtav i beo,Bice skoro propast sveta priznati kao remek dela svetske kinematografije.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Imam ideju razgraničenja: sve filmove gde se "pojavljuje" Josip Broz označiti kao hrvatske, pa čak i gde su glumci Bata, Ljubiša, Milena...
A za objektivnu priču, nebitno je šta neki reditelj ili redatelj i ravnatelj kaže: kriteriumi mogu biti od mesta snimanja, preko statista, finansijske konstrukcije, pa do glumaca. Možda je najkonkretnije da se hrvatskim smatraju svi filmovi gde je Jadran film imao veći procenat učešća od Avala filma - i obratno?

Nikola

pre 11 godina

@(duki, 9. mart 2013 15:06)
Nemoj molim te o kulturi da pricas.Po cemu je grand gori od svetskog repa ili popa trenutno.Kultura u svetu je najnizem nivou a ne u srbiji.Ne placamo mi milion dolara za pojavljivanje paris hilton,kardasijan...i sl. bisera na nekom eventu.Farma i VB su ti losi,pogledaj sta je buducnost reality tv-a na mtv, pa onda pljuj po farmi i velikom bratu.

Dejan

pre 11 godina

"...delatnosti koja je najviše doprinela širenju pozitivnih slika iz Srbije - razumevanja, tolerancije, poštovanja"...Kao sto je "Klip" pokazao pozitivnu sliku Srbije? Jes' da je taj trecerazredni film dobio po neku nagradu, ali to samo zato sto pokazuje ono sto pokazuje. Inace je "Klip" prilicno smece. Ni trunke umetnosti. A "Klip" je, koliko znam, dobio pare iz drzavnog budzeta. Bolje da nije. Inace se slazem sa Bajicem, ali ne zasluzuju svi koji traze drzavne pare za svoj projekat da ih i dobiju. To sto sada uopste nema novaca za srpski film je naravno tuzno i bezveze.

Zoran

pre 11 godina

Ne znam

Te, ovamo ne mogu da smisle cirilicu, partizane..., pa se otcepise.

A sada odjednom svojataju, cega su se do juce grozili.

I sada nek neko kaze da to nije sizofrenicno.

tanja

pre 11 godina

Nebitno ciji je,komunisticka propaganda,megalomanski projekat,nije ni cudo sto smo propali kad smo silne pare bacali na ovakve filmove.Eto im ga ako im je toliko bitno,kompleksi su cudo.

seljadin

pre 11 godina

pola americkih ratnih filmova Hollywooda finansira Pentagon, prema tome, umetnost je uvek angazovana, kao u komunizmu, skoro da je isto, nema neke velike razlike, s tim da Pentagon ne finansira sve, ali je primetna doza zelje da se slede smernice politike kroz film

Marko

pre 11 godina

Iskreno, Darko Bajić nije snimio dobar film još od serije 'Sivi dom', pa ne znam o čemu onda ova priča. I ne razumem, kakve veze ima budžet Srbije sa Neretvom???

Miki

pre 11 godina

Super je ona scena kada se igra "hrvatsko kolce moravac". Obzirom da su partizani u tom filmu pobili najmanje jednu diviziju cetnika , mozda je stvarno njihov posto su se ustase pojavile samo reda radi,kao lupaju neke dobose vicu "napred crna legijo"(izigravaju valjda neke rimljane...) i nikoga nisu zaklali ili maljem po glavi ne daj boze.

"Nasa" kinematogrfija

pre 11 godina

Filmove koje nije finansirala Hrvatska nego cela Jugoslavija, i koji su imali budzet kakav bi holivudski filmovi pozeleli za to vreme, nemoze on sam da "pokloni" Hrvatskoj. Vlasnici filmova su u produkcijske kuce, a ne reziseri, montazeri itd., a produkcija je bila placena i "dzepa" svih gradjana bivse Juge, tako da to moze samo da ostane zajednicko vlasnistvo svih bivsih republika.

Takodje, mnogo mi je jasnije zasto je Bulajic uvek vizuelno predstavljao cetnike kao neke "zlocince" vanzemaljce, a ustase kao "zlocince" u "modernim" uniformama. Ovaj imidz je znatno "pomogao" nasim seljacinama u devedesetim da puste brade i smrde i na televiziji, tako da je CNN-u bilo vrlo lako da se opredeli za negativca u ovakvoj vizuelnoj prezentaciji.

mrki

pre 11 godina

Ova nula za kulturu a posebno kinematografiju je zasluzema iz mnogo razloga. Glavni razlog je da poslednjih dvadeset godina nije napravljen ni jedan film koji afirmarivno govori o Srpskom narodu. Velika vecina filmova nas predatavlja kao bolesne ubice sa puno krvavih scena maltretiranja pa kad pogledam film imam osecaj da cu i ja da nekoga silujem ili ne daj boze ubijem.

rifko

pre 11 godina

u to doba vecina filmova imaju politicku pozadinu, a takvo vreme je i danas. setite se samo ramba, rokija i slicnih, tako da je to nirmalno u svetu filma.

i tebi sinko

pre 11 godina

polako, onda je i fiat iz kragujevca jugoslovenski, posto su svi ulagali
a i djelovi se pravili u cjeloj jugi, zasto je onda srpski...

mertur

pre 11 godina

Naši su četnici u tom filmu.
(Denis, 9. mart 2013 15:38)

A sefa cetnika igrao je Xhevdet Lila, albanac sa Kosova, u majku mu pa ima tu nesto i kosovskog.

prellee

pre 11 godina

Sve je privatizirano, nije čudo što ta sudbina pogađa i nekađašnje zajedničke projekte.Sve pripisati sebi i koristiti reklamu za današnje i buduće potrebe pojedinaca (kapitalista).

vlado

pre 11 godina

Bitka na Neretvi jest ideološki i propagandistički film, ali nije li takav i dobar dio američke kinematografije, koju nekritički gutamo u kinima? Pa i takva Bitka na Neretvi, snimljena prije toliko godina, barem je 100 puta bolja od Spielbergovog Lincolna.

Бојан

pre 11 godina

Па да, могао би филм да буде Хрватски! Појављује се у филму ЦРНА ЛЕГИЈА која јуриша на болницу. То му дође врло Хрватски!

Svedok

pre 11 godina

"isto tako me čudi tj ne čudi kako je po novome Ivo andrić srpski pisac a ne hrvatski tj jugoslavenski..jel tako..prema tome...idemo dalje sa čuđenjima"
(FeboZg, 9. mart 2013 21:58)

Ivo Andrić se izjašnjavao kao Srbin (tako mu je pisalo u ličnoj karti), a živeo je i Radio u Beogradu. Ako već mora da se svrsta negde, onda je zbog tih činjenica najlogičnije da bude srpski pisac. Inače, nama Srbima je najmanje smetalo da se neki pripadnik našeg naroda smatra Jugoslovenom i da neko važno dostignuće bude jugoslovensko iako je možda nastalo u Srbiji. Srbi su najviše verovali u Jugoslaviju.

Kiza

pre 10 godina

Neretva, Sutjeska...to su bili i bice za navek JUGOSLOVENSKI filmovi. Film jeste snimao Jadran film u Bosni, ali glumci oni glavni su 80% bili iz Srbije. Tu je jos plejada u ono vreme velikih Holivudskih glumaca...a niko ne spominje strane koproducente. Prema tome film moza biti i internacionalni. Inace za neupucene ta dva filma su proglasena medju 10 najboljih ratnih filmova sa tematikom II Svetskog rata svih vremena.

mr.wolf

pre 11 godina

Neka ode Darko Bajic u Holivud pa nek trazi da mu neko tek tako da pare za film. Naviklo se da se muze pa ne ume da se stane, na kraju je drzava kriva sto mi nemamo film koji bi neko gledao van granica zemlje, kako da ne.

Milos

pre 11 godina

Pa ko je to ginuo u silnim ofanzivama i bitkama poput "Neretve, Sutjeske, Kozare, Kadijnace, Sremskog fronta" nego Srbi! Nesecam se ni jedne velike bitke koja se odigrala u Hrvatskoj? Pa neka bude hrvatski film o stradanju i zrtvama Srpskog naroda koji je na kraju time i doprineo da se rat zavrsi onako kako se zavrsio!

Milutin

pre 11 godina

Film je onog ko da pare odnosno ko je producent. Za Neretvu su i mnoge srpske firme izdvajale pare, tako da film nikako ne moze biti hrvatski. Zivojin Pavlovic je srpski reditelj ali nekoliko njegovih filmova je slovenacko jer je producent bio iz Slovenije. Znaci racuna se producent, a ne reditelj ili glumci.

zevs

pre 10 godina

Zvanicno je Srbija naslednik SFRJ pa prema tome i svega sto je jugoslovensko. Tacka.

Ostali sto se sada bune trebali su da razmisljaju o tome kada su hteli da rasparcavaju SFRJ.

dada

pre 11 godina

naravno je da je nula za kinematografiju, kad ti isti glumci prvo dobijaju neoporezovan honorar iz drzacne kase, a zatim traze i dobijaju drzavne penzije.... naravno da nema para!!!

pera

pre 11 godina

kultura je pala na najniže grane,ali ne samo u Srbiji,nego generalno,na svetskom nivou-i nemojte se zanositi da je svetski "džet-set" nešto bolji-sve je to isto ceca,jeca,seka,rijana,sakira...isti intelektualni nivo i životni stil,fudbaleri,droga,skupa kola,silikoni...to su uzori danas-i ne mislite da je negde drugačije!
E sad-što se tiče novca za kulturu-slažem se da ga je premalo,ali kada se konkretno govori o filmu u Srbiji-onda bi dobro razmislio sta ova drzava treba da finansira-da li filmove kao sto su klip,porno banda,sisanje,srpski film...?-da li je to sto nas promoviše u svetu i da li tako nešto doprinosi našem kulturnom napretku?! drugo,zašto se u našim filmovima stalno vrte isti glumci,nekad i po cenu da potpuno upropaste film obzirom da ne odgovaraju liku koga tumače?da to mozda ne postoje klanovi koji se dobro naplacuju od tih para koje država odvaja za film?

cifra

pre 11 godina

Gledao ja jedanput fotografije kod strica kad on na jednoj sa grupom cetnika, na glavi mu subara sa kokardom (stric je 47 godiste). Pitam ga ja kakva je ovo slika kaze on to je kad sam ja bio u cetnicima. Bio sam u cetnicima kad je snimana Bitka na Neretvi ;)....

Vjera i nevjera

pre 10 godina

Kao sto kaze drug Ludilo Niksic je u Crnu Goru.
Cuveni cetnicki kraj!
A Veljkec je promijenio vjeru.
Ili jos bolje, nikad je nije ni imao.

Pozdrav iz Toronta

pre 10 godina

Naši su četnici u tom filmu.
(Denis, 9. mart 2013 15:38)

Mada je ovo samo 50% tacno, dao sam ti plus zbog dobre fore, slatko si me nasmejao.