Sreda, 12.03.2014.

15:55

Đinđić - buntovnik i filozof

Za života, Zoran Đinđić nije dobio razumevanje većinske javnosti, zaključuju oni koji ga danas proučavaju.

Izvor: B92

Ðinðiæ - buntovnik i filozof IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

K

pre 10 godina

Nije li vas sramota sto je na celu Srbije covek koji je uzvikivao "AKO VIDITE NEGDE DJINDJICA, PORUCITE MU DA JE I TITA BOLELA NOGA PRED SMRT" na mitingu neposredno pre atentata.
Mene jeste. Sramota me je i sto se svi pretvaraju da politicka strana ubistva ne postoji, iako svi mi znamo ko ga je ubio.

dusan

pre 10 godina

To je srpska ironoja. Onaj koga su citavu deceniju prozivali za izdaju je polozio svoj zivot a oni koji su ga prozivali su izdali svetu srpsku zemlju i sada se sepure na vlasti i prozivaju ljude za kradju. Da li ce za 10 godina ti koje prozivaju za kradju zavrsiti na prosjackom stapu a oni opljackati zemlju i opet se sepuriti na vlasti? Hoce nazalost jer istorija se ponavlja.

Pobesneli max

pre 10 godina

Formalisti, legalisti, nevladine organizacije, "intelekltualci"...i ostali sljam, koje je predstavljao elitu( tu ne racunam primitivni olos olicen u radikalima i milosevicevcima, oni su tek posebna prica), ga nikad nisu razumeli...A najvise su ga napadali, kada je bilo najpotrebnije da ga podrze. Sada, uprkos svim brljotinama, daju podrsku Vucicu...pa vi sad vidite koji je put prosla i gde je sada Srbija...

UlicniHodac

pre 10 godina

Mene je sramota da gledam TV. Niko ne moze da mu se priblizi na beskonacnost, moralno, duhovno, intelekrualno, politicki. A svima puna usta Zorana, jednom godišnje ili dva puta ako su izbori. Pigmeji. Hvala Zorane, mirno spavaj.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

Zoran Đinđic je žrtva "naše" socijalne kulture. Takozvanog, čuvenog "folklora" i posebno, običaja.
I zato ubiše čoveka, ni krivog ni dužnog.
Baš ti "običaji" će Državu Srbiju sahraniti do temelja.
Zapamtite ovo, braćo, seljačine će vas dovesti do gladi, a potom će vam prodavati g..... da se prehranite.
Izvinite na izrazu i na prognozi.

mira sajba

pre 10 godina

Naravno,da mi je bilo strasno zao 12. marta 2003. godine, kada je ubijen Zoran. Zao,kao oca dvoje maloletne dece, kao supruga, kao intelektualca, kao lidera jedne stranke, kao premijera,a najvise kao coveka, pojedinca. Nevezano za sve to, za sve te grupe ljudi,koje su licno dozivele gubitak Djindjica, svako bi drustvo, kao sklop razlicitih pojedinaca, osetilo gubitak jednog tako svestranog, obrazovanog, pametnog i energicnog pojedinca, ma kako da napusti ovaj svet i ma cime da se bavi.
Sa svim tim takvim,licnim kvalitetima koje je imao Zoran, on se u trenutnu svoje smrti, nalazio na mestu, premijera, odakle je za izvesno vreme, mogao ovo drustvo da promeni.
Ubistvom Djindjica, nije ubijen samo jedan kvalitetan pojedinac, nego je vecina tog trenutka shvatila, da se u dugom narednom perjodu, u ovom drustvu nista nece promeniti. Posle uklanjanja takvog pojedinca, sa takvog mesta, drustvo stagnira i degradira, i po 50 godina!
Uz sav pijetet, koji osecam i osecamo prema Zoranu, svi koji ga ne zale licno, a licno ga zali njegova porodica, familija i par prijatelja izvan politike, zale ustvari sebe i besperspektivnost u koju smo upali 12. marta 2003. godine. Da je Djindjic, takav, radio u nekom institutu, danas bi bio zaboravljen!
Politicari, koji bi danas Zorana da proglase "svetim", trebalo bi da se zapitaju, zasto ova zemlja 11 godina, ne moze da iznedri i prepozna medju njima, nekog novog vizionara i naslednika politike, koji je poveo Zoran. Te 2003. je sve stalo!

Salle

pre 10 godina

Sa žaljenjem konstatujem da Srbija ne zaslužuje boljeg od Vučića i Tome. Ali zašto ubiše čoveka koji se bar potrudio da nas promeni? Zašto?

Ecce homo

pre 10 godina

Koliko ce jos vremena biti potrebno pa da Srbija ponovo dobije takvog coveka? Jako, jako puno .... Ono sto mislim u ovom trenutku, u potpunosti sublimira i ovaj kratki Velikicev govor (Pescanik, 27.02.2014): http://pescanik.net/2014/02/govor-na-otvaranju-10-svetosavskog-sajma-knjiga/
Apsolutno zavredjuje da ga procitate, sasvim je kratak govor, i u njemu se Srbija ogleda, nekako, kao u onom Stendalovom ogledalu koje klizi niz put a u njemu se ogledaju ljudi i predeli. Pozdrav svima.

moonwalker72

pre 10 godina

Vrhunac nase demokratije je sto veceras nijedna televizija u Srbiji, cak i nekad, avangardni B92 nema specijal, ne o ubistvu, vec egzekuciji premijera nase drzave, cak i da zanemarimo stanacko opredeljenje, to je jos uvek nerazjasnjeno ubistvo, sa politicke strane; i u najmanju ruku zasluzujemo da neko opominje da se mora istraziti....na zalost, bio sam svedok vremena kada je vladao djavo, imam utisak da je sad isti obukao oprano i cisto odelo...a mi...drzimo ih pod skute...

trebao je da pazi s kim se druži

pre 10 godina

Za života, Zoran Đinđić nije dobio razumevanje većinske javnosti, zaključuju oni koji ga danas proučavaju.

Tačno, mnogi ga i do danas nisu razumeli i uvek su sumnjali u njegove stvarne namere prema ovom narodu i državi, a među njima sam i ja. Način na koji je izgubio život napravio ga je ikonom i herojem, ali da se to nije desilo, on nikad ne bi imao takav status, već bi bio samo još jedan.

Silvester

pre 10 godina

Nešto mi je čudno da takav jedan fenomenalni Đinđić u svojoj neposrednoj okolini uzgaja katastrofalne kadrove. Po broju kvalitetnih saradnika se ogleda ozbiljan političar, a Đinđićeve kolege su se pokazale katastrofalnim u ovih 10 godina posle njega. Pametnom dosta da ukapira neke stvari. Bio je vispren i govorljiv čovek, ali zbog njegovog društva sumnjam da je bio i pošten. S kim si, takav si. Nije voleo sposobne i kvalitetne ljude oko sebe, a da je formirao nesalomive od 100 mladih Zorana njegovoj ideji niko ne bi mogao da naudi. Umesto toga dobili smo hohštaplere između ostalog i iz njegove partije, sve gori od goreg.

liverpool

pre 10 godina

mene je bre sramota kad vidim ko nam sad vodi zemlju,koji su to ljudi...svakom,ali bas svakom svojom recenicom djindjic mi je ulivao nadu,jednostavno,verovao sam mu...a ovi sad kad krenu da sricu,mucaju,LAZU...ma tuga od zemlje.

zonbi

pre 10 godina

Pupin je dosta značajnija ličnost od Djindjića, koji nije imao ni približna dostignuća kao Pupin. (aco, 12. mart 2014 18:01)

Mislis da ubistvo premijera nije toliko vazno? Bravo ti ga

grk

pre 10 godina

grk sam i zaista uvek sam se divio njemu kad sam bio u bg,i za mene cak ni jedan grcki politicar nije bio do kolena ovog djindjica.nek mu bog oprosti dusu pa nek se rode u srbiji jos takvi otvoreni umovi

postavalac djindjica

pre 10 godina

Ubili ga oni koji sada vladaju Srbijom i svakodnevno pricaju da su protiv kriminala i tajkuna. Jadni staljinisticki metodi.

aco

pre 10 godina

Na današnji dan je umro i Mihajlo Pupin, neko je u prethodnim komentarima napisao njegova dostignuća, a niko ga ne spominje. Pupin je dosta značajnija ličnost od Djindjića, koji nije imao ni približna dostignuća kao Pupin.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Za života, Zoran Đinđić nije dobio razumevanje većinske javnosti, zaključuju oni koji ga danas proučavaju.

Pa nebi je dobio ni danas a kamo li jos onda ?
U Srbiji se smenjuju "vladari" ali narod ostaje ISTI a narod bira "vladare" i tako Srbija uvek ima ono sto ima a sta "ima" e to NEDAJ BOZE NIKEM !

Aleksandar Vucic Veliki

pre 10 godina

dnevno.rs....Tokom Prvog svetskog rata Pupin je na Univerzitetu Kolumbija organizovao grupu za istraživanje tehnike otkrivanja podmornica. Zajedno sa svojim kolegama izvršio je brojna ispitivanja u cilju otkrivanja podmornica u Ki Vestu i Novom Londonu. Takođe, vršio je i istraživanja za potrebe uspostavljanja telekomunikacije između aviona. Tokom rata, Pupin je bio član Državnog saveta za istraživanja i Državnog savetodavnog odbora za aero-nautiku. Za ovaj rad dobio je posebnu zahvalnicu američkog Predsednika Hardinga.
Godine 1912, Kraljevina Srbija imenovala je Pupina za počasnog konzula u SAD. Ovu dužnost je obavljao sve do 1920. godine. Sa te pozicije on je mnogo doprineo uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa između Kraljevine Srbije, a kasnije Kraljevine Jugoslavije i SAD.
Pupin je po završetku Prvog svetskog rata kao tada već poznati i priznati naučnik ali i politički uticajna figura u Americi uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije kada se odlučivalo o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta. Nosilac je jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda.
Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka".

crni domino

pre 10 godina

Djindjic je gospodin politicar kome ovi sadasnji ne umeju ni cipele da ociste. Pocev od Tome, Vucica, Dacica pa na dalje...
Covek filozof koga su ovi ubili da bi nam prosipali i prikazali moc, demagogiju, lazi, nekulturu, prevare, svinjarije, , siledzijstvo, pljacku naroda, burazersku ekonomiju, primitivizam, sejanje straha i pravljenje stolice dok vas gledaju u oci...
Nikada Srbija nije bila u goroj i zalosnijoj situaciji nego sa ovom vlascu.
Da bi prfikrila nesposobnost i neznanje sta uraditi, stalno okrivljuje prethodnu vlast i ne preduzima nista.

Srbija

pre 10 godina

Djindjic je bio intelektualna velicina ali kao politicar je bio isti kao i ostali. Kralo se za vreme Milosevica, Djindjica, Kostunice, Tadica i sada se krade za vreme Vucica. Budimo realni, svi su isti.

dr jt

pre 10 godina

Jedan jedini. Najbolji. Covek koga nismo zasluzili. Nismo sacuvali. Simbol neuspeha naseg drustva da se tranformise. Simbol naseg poraza. Nasa griza savesti za sve prethodne 24 godine. Inspiracija. Motivacija.

Hallo 011

pre 10 godina

Bio je najbolji,najpametniji i najvredniji medju nama.JEDNOSTAVNO NEPONOVLJIV.Ubistvom takvog coveka pokazali smo kakav smo narod,kakvi smo ljudi.Ne mogu da razumem ljude koji su ga blatili i pljuvali usled medijskog linca 90ih,a kojima je na kratko doslo iz d..... u glavu tj samo kada su ga ubili i koji su u onolikom broju dosli da ga isprate do vecne kuce i bacali cvece ka njegovom sanduku da su ponovo to sve zaboravili i da masovno glasaju za politicku opciju koja je dovela do Zoranovog ubistva.Samo se budala saplice dva puta o isti kamen,glasi kineska poslovica osim ako nisi Srbin,dodao bih skromno. Verujem da ga 90% Srba nije razumelo jer je bio daleko ispred vremena ali da ce ta patoloska mrznja prema svemu naprednom,pametnom,modernom se zavrsiti ubistvom...bojao sam se da ce se to desiti ali nisam hteo da priznam.Kada vidim ko danas jase nije ni cudo.Mediokriteti.Uzasno je sto je Srbija stala od kako ga nema i uzasno je sto nema nade da ce se takav neko opet ovde pojaviti,a ocajnicki nam svima treba.

studentnijezapaliozito

pre 10 godina

Zoran Djindjic- covek koji je prerano dosao za Srbe. Izgleda, trajno prerano.

Pored zlikovaca, koji su pucali i onih mracnih interesnih krugova, koji su organizovali egzekuciju, Djindjica smo svi ubili- neradom, kukanjem, lopovlukom, nazadnoscu, primitivizmom, patriJotizmom, neodgovornoscu i odsustvom bilo kakve zelje da se menjamo na bolje.

Zbog nase tolike upornosti, stvarnost nam je takva.

Jadan covek, mogao je da se drugde bavi pametnim stvarima, u sredini koja ce da ga postuje i razume, i ceni srecnu okolnost da ga ima.

Pocivaj u miru.

studentnijezapaliozito

pre 10 godina

Zoran Djindjic- covek koji je prerano dosao za Srbe. Izgleda, trajno prerano.

Pored zlikovaca, koji su pucali i onih mracnih interesnih krugova, koji su organizovali egzekuciju, Djindjica smo svi ubili- neradom, kukanjem, lopovlukom, nazadnoscu, primitivizmom, patriJotizmom, neodgovornoscu i odsustvom bilo kakve zelje da se menjamo na bolje.

Zbog nase tolike upornosti, stvarnost nam je takva.

Jadan covek, mogao je da se drugde bavi pametnim stvarima, u sredini koja ce da ga postuje i razume, i ceni srecnu okolnost da ga ima.

Pocivaj u miru.

dr jt

pre 10 godina

Jedan jedini. Najbolji. Covek koga nismo zasluzili. Nismo sacuvali. Simbol neuspeha naseg drustva da se tranformise. Simbol naseg poraza. Nasa griza savesti za sve prethodne 24 godine. Inspiracija. Motivacija.

postavalac djindjica

pre 10 godina

Ubili ga oni koji sada vladaju Srbijom i svakodnevno pricaju da su protiv kriminala i tajkuna. Jadni staljinisticki metodi.

grk

pre 10 godina

grk sam i zaista uvek sam se divio njemu kad sam bio u bg,i za mene cak ni jedan grcki politicar nije bio do kolena ovog djindjica.nek mu bog oprosti dusu pa nek se rode u srbiji jos takvi otvoreni umovi

crni domino

pre 10 godina

Djindjic je gospodin politicar kome ovi sadasnji ne umeju ni cipele da ociste. Pocev od Tome, Vucica, Dacica pa na dalje...
Covek filozof koga su ovi ubili da bi nam prosipali i prikazali moc, demagogiju, lazi, nekulturu, prevare, svinjarije, , siledzijstvo, pljacku naroda, burazersku ekonomiju, primitivizam, sejanje straha i pravljenje stolice dok vas gledaju u oci...
Nikada Srbija nije bila u goroj i zalosnijoj situaciji nego sa ovom vlascu.
Da bi prfikrila nesposobnost i neznanje sta uraditi, stalno okrivljuje prethodnu vlast i ne preduzima nista.

Hallo 011

pre 10 godina

Bio je najbolji,najpametniji i najvredniji medju nama.JEDNOSTAVNO NEPONOVLJIV.Ubistvom takvog coveka pokazali smo kakav smo narod,kakvi smo ljudi.Ne mogu da razumem ljude koji su ga blatili i pljuvali usled medijskog linca 90ih,a kojima je na kratko doslo iz d..... u glavu tj samo kada su ga ubili i koji su u onolikom broju dosli da ga isprate do vecne kuce i bacali cvece ka njegovom sanduku da su ponovo to sve zaboravili i da masovno glasaju za politicku opciju koja je dovela do Zoranovog ubistva.Samo se budala saplice dva puta o isti kamen,glasi kineska poslovica osim ako nisi Srbin,dodao bih skromno. Verujem da ga 90% Srba nije razumelo jer je bio daleko ispred vremena ali da ce ta patoloska mrznja prema svemu naprednom,pametnom,modernom se zavrsiti ubistvom...bojao sam se da ce se to desiti ali nisam hteo da priznam.Kada vidim ko danas jase nije ni cudo.Mediokriteti.Uzasno je sto je Srbija stala od kako ga nema i uzasno je sto nema nade da ce se takav neko opet ovde pojaviti,a ocajnicki nam svima treba.

aco

pre 10 godina

Na današnji dan je umro i Mihajlo Pupin, neko je u prethodnim komentarima napisao njegova dostignuća, a niko ga ne spominje. Pupin je dosta značajnija ličnost od Djindjića, koji nije imao ni približna dostignuća kao Pupin.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Za života, Zoran Đinđić nije dobio razumevanje većinske javnosti, zaključuju oni koji ga danas proučavaju.

Pa nebi je dobio ni danas a kamo li jos onda ?
U Srbiji se smenjuju "vladari" ali narod ostaje ISTI a narod bira "vladare" i tako Srbija uvek ima ono sto ima a sta "ima" e to NEDAJ BOZE NIKEM !

liverpool

pre 10 godina

mene je bre sramota kad vidim ko nam sad vodi zemlju,koji su to ljudi...svakom,ali bas svakom svojom recenicom djindjic mi je ulivao nadu,jednostavno,verovao sam mu...a ovi sad kad krenu da sricu,mucaju,LAZU...ma tuga od zemlje.

zonbi

pre 10 godina

Pupin je dosta značajnija ličnost od Djindjića, koji nije imao ni približna dostignuća kao Pupin. (aco, 12. mart 2014 18:01)

Mislis da ubistvo premijera nije toliko vazno? Bravo ti ga

Srbija

pre 10 godina

Djindjic je bio intelektualna velicina ali kao politicar je bio isti kao i ostali. Kralo se za vreme Milosevica, Djindjica, Kostunice, Tadica i sada se krade za vreme Vucica. Budimo realni, svi su isti.

Aleksandar Vucic Veliki

pre 10 godina

dnevno.rs....Tokom Prvog svetskog rata Pupin je na Univerzitetu Kolumbija organizovao grupu za istraživanje tehnike otkrivanja podmornica. Zajedno sa svojim kolegama izvršio je brojna ispitivanja u cilju otkrivanja podmornica u Ki Vestu i Novom Londonu. Takođe, vršio je i istraživanja za potrebe uspostavljanja telekomunikacije između aviona. Tokom rata, Pupin je bio član Državnog saveta za istraživanja i Državnog savetodavnog odbora za aero-nautiku. Za ovaj rad dobio je posebnu zahvalnicu američkog Predsednika Hardinga.
Godine 1912, Kraljevina Srbija imenovala je Pupina za počasnog konzula u SAD. Ovu dužnost je obavljao sve do 1920. godine. Sa te pozicije on je mnogo doprineo uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa između Kraljevine Srbije, a kasnije Kraljevine Jugoslavije i SAD.
Pupin je po završetku Prvog svetskog rata kao tada već poznati i priznati naučnik ali i politički uticajna figura u Americi uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije kada se odlučivalo o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta. Nosilac je jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda.
Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka".

Salle

pre 10 godina

Sa žaljenjem konstatujem da Srbija ne zaslužuje boljeg od Vučića i Tome. Ali zašto ubiše čoveka koji se bar potrudio da nas promeni? Zašto?

Neko Iz Mase

pre 10 godina

Zoran Đinđic je žrtva "naše" socijalne kulture. Takozvanog, čuvenog "folklora" i posebno, običaja.
I zato ubiše čoveka, ni krivog ni dužnog.
Baš ti "običaji" će Državu Srbiju sahraniti do temelja.
Zapamtite ovo, braćo, seljačine će vas dovesti do gladi, a potom će vam prodavati g..... da se prehranite.
Izvinite na izrazu i na prognozi.

mira sajba

pre 10 godina

Naravno,da mi je bilo strasno zao 12. marta 2003. godine, kada je ubijen Zoran. Zao,kao oca dvoje maloletne dece, kao supruga, kao intelektualca, kao lidera jedne stranke, kao premijera,a najvise kao coveka, pojedinca. Nevezano za sve to, za sve te grupe ljudi,koje su licno dozivele gubitak Djindjica, svako bi drustvo, kao sklop razlicitih pojedinaca, osetilo gubitak jednog tako svestranog, obrazovanog, pametnog i energicnog pojedinca, ma kako da napusti ovaj svet i ma cime da se bavi.
Sa svim tim takvim,licnim kvalitetima koje je imao Zoran, on se u trenutnu svoje smrti, nalazio na mestu, premijera, odakle je za izvesno vreme, mogao ovo drustvo da promeni.
Ubistvom Djindjica, nije ubijen samo jedan kvalitetan pojedinac, nego je vecina tog trenutka shvatila, da se u dugom narednom perjodu, u ovom drustvu nista nece promeniti. Posle uklanjanja takvog pojedinca, sa takvog mesta, drustvo stagnira i degradira, i po 50 godina!
Uz sav pijetet, koji osecam i osecamo prema Zoranu, svi koji ga ne zale licno, a licno ga zali njegova porodica, familija i par prijatelja izvan politike, zale ustvari sebe i besperspektivnost u koju smo upali 12. marta 2003. godine. Da je Djindjic, takav, radio u nekom institutu, danas bi bio zaboravljen!
Politicari, koji bi danas Zorana da proglase "svetim", trebalo bi da se zapitaju, zasto ova zemlja 11 godina, ne moze da iznedri i prepozna medju njima, nekog novog vizionara i naslednika politike, koji je poveo Zoran. Te 2003. je sve stalo!

moonwalker72

pre 10 godina

Vrhunac nase demokratije je sto veceras nijedna televizija u Srbiji, cak i nekad, avangardni B92 nema specijal, ne o ubistvu, vec egzekuciji premijera nase drzave, cak i da zanemarimo stanacko opredeljenje, to je jos uvek nerazjasnjeno ubistvo, sa politicke strane; i u najmanju ruku zasluzujemo da neko opominje da se mora istraziti....na zalost, bio sam svedok vremena kada je vladao djavo, imam utisak da je sad isti obukao oprano i cisto odelo...a mi...drzimo ih pod skute...

Silvester

pre 10 godina

Nešto mi je čudno da takav jedan fenomenalni Đinđić u svojoj neposrednoj okolini uzgaja katastrofalne kadrove. Po broju kvalitetnih saradnika se ogleda ozbiljan političar, a Đinđićeve kolege su se pokazale katastrofalnim u ovih 10 godina posle njega. Pametnom dosta da ukapira neke stvari. Bio je vispren i govorljiv čovek, ali zbog njegovog društva sumnjam da je bio i pošten. S kim si, takav si. Nije voleo sposobne i kvalitetne ljude oko sebe, a da je formirao nesalomive od 100 mladih Zorana njegovoj ideji niko ne bi mogao da naudi. Umesto toga dobili smo hohštaplere između ostalog i iz njegove partije, sve gori od goreg.

trebao je da pazi s kim se druži

pre 10 godina

Za života, Zoran Đinđić nije dobio razumevanje većinske javnosti, zaključuju oni koji ga danas proučavaju.

Tačno, mnogi ga i do danas nisu razumeli i uvek su sumnjali u njegove stvarne namere prema ovom narodu i državi, a među njima sam i ja. Način na koji je izgubio život napravio ga je ikonom i herojem, ali da se to nije desilo, on nikad ne bi imao takav status, već bi bio samo još jedan.

Ecce homo

pre 10 godina

Koliko ce jos vremena biti potrebno pa da Srbija ponovo dobije takvog coveka? Jako, jako puno .... Ono sto mislim u ovom trenutku, u potpunosti sublimira i ovaj kratki Velikicev govor (Pescanik, 27.02.2014): http://pescanik.net/2014/02/govor-na-otvaranju-10-svetosavskog-sajma-knjiga/
Apsolutno zavredjuje da ga procitate, sasvim je kratak govor, i u njemu se Srbija ogleda, nekako, kao u onom Stendalovom ogledalu koje klizi niz put a u njemu se ogledaju ljudi i predeli. Pozdrav svima.

Pobesneli max

pre 10 godina

Formalisti, legalisti, nevladine organizacije, "intelekltualci"...i ostali sljam, koje je predstavljao elitu( tu ne racunam primitivni olos olicen u radikalima i milosevicevcima, oni su tek posebna prica), ga nikad nisu razumeli...A najvise su ga napadali, kada je bilo najpotrebnije da ga podrze. Sada, uprkos svim brljotinama, daju podrsku Vucicu...pa vi sad vidite koji je put prosla i gde je sada Srbija...

UlicniHodac

pre 10 godina

Mene je sramota da gledam TV. Niko ne moze da mu se priblizi na beskonacnost, moralno, duhovno, intelekrualno, politicki. A svima puna usta Zorana, jednom godišnje ili dva puta ako su izbori. Pigmeji. Hvala Zorane, mirno spavaj.

dusan

pre 10 godina

To je srpska ironoja. Onaj koga su citavu deceniju prozivali za izdaju je polozio svoj zivot a oni koji su ga prozivali su izdali svetu srpsku zemlju i sada se sepure na vlasti i prozivaju ljude za kradju. Da li ce za 10 godina ti koje prozivaju za kradju zavrsiti na prosjackom stapu a oni opljackati zemlju i opet se sepuriti na vlasti? Hoce nazalost jer istorija se ponavlja.

K

pre 10 godina

Nije li vas sramota sto je na celu Srbije covek koji je uzvikivao "AKO VIDITE NEGDE DJINDJICA, PORUCITE MU DA JE I TITA BOLELA NOGA PRED SMRT" na mitingu neposredno pre atentata.
Mene jeste. Sramota me je i sto se svi pretvaraju da politicka strana ubistva ne postoji, iako svi mi znamo ko ga je ubio.

Srbija

pre 10 godina

Djindjic je bio intelektualna velicina ali kao politicar je bio isti kao i ostali. Kralo se za vreme Milosevica, Djindjica, Kostunice, Tadica i sada se krade za vreme Vucica. Budimo realni, svi su isti.

aco

pre 10 godina

Na današnji dan je umro i Mihajlo Pupin, neko je u prethodnim komentarima napisao njegova dostignuća, a niko ga ne spominje. Pupin je dosta značajnija ličnost od Djindjića, koji nije imao ni približna dostignuća kao Pupin.

dr jt

pre 10 godina

Jedan jedini. Najbolji. Covek koga nismo zasluzili. Nismo sacuvali. Simbol neuspeha naseg drustva da se tranformise. Simbol naseg poraza. Nasa griza savesti za sve prethodne 24 godine. Inspiracija. Motivacija.

studentnijezapaliozito

pre 10 godina

Zoran Djindjic- covek koji je prerano dosao za Srbe. Izgleda, trajno prerano.

Pored zlikovaca, koji su pucali i onih mracnih interesnih krugova, koji su organizovali egzekuciju, Djindjica smo svi ubili- neradom, kukanjem, lopovlukom, nazadnoscu, primitivizmom, patriJotizmom, neodgovornoscu i odsustvom bilo kakve zelje da se menjamo na bolje.

Zbog nase tolike upornosti, stvarnost nam je takva.

Jadan covek, mogao je da se drugde bavi pametnim stvarima, u sredini koja ce da ga postuje i razume, i ceni srecnu okolnost da ga ima.

Pocivaj u miru.

Hallo 011

pre 10 godina

Bio je najbolji,najpametniji i najvredniji medju nama.JEDNOSTAVNO NEPONOVLJIV.Ubistvom takvog coveka pokazali smo kakav smo narod,kakvi smo ljudi.Ne mogu da razumem ljude koji su ga blatili i pljuvali usled medijskog linca 90ih,a kojima je na kratko doslo iz d..... u glavu tj samo kada su ga ubili i koji su u onolikom broju dosli da ga isprate do vecne kuce i bacali cvece ka njegovom sanduku da su ponovo to sve zaboravili i da masovno glasaju za politicku opciju koja je dovela do Zoranovog ubistva.Samo se budala saplice dva puta o isti kamen,glasi kineska poslovica osim ako nisi Srbin,dodao bih skromno. Verujem da ga 90% Srba nije razumelo jer je bio daleko ispred vremena ali da ce ta patoloska mrznja prema svemu naprednom,pametnom,modernom se zavrsiti ubistvom...bojao sam se da ce se to desiti ali nisam hteo da priznam.Kada vidim ko danas jase nije ni cudo.Mediokriteti.Uzasno je sto je Srbija stala od kako ga nema i uzasno je sto nema nade da ce se takav neko opet ovde pojaviti,a ocajnicki nam svima treba.

zonbi

pre 10 godina

Pupin je dosta značajnija ličnost od Djindjića, koji nije imao ni približna dostignuća kao Pupin. (aco, 12. mart 2014 18:01)

Mislis da ubistvo premijera nije toliko vazno? Bravo ti ga

crni domino

pre 10 godina

Djindjic je gospodin politicar kome ovi sadasnji ne umeju ni cipele da ociste. Pocev od Tome, Vucica, Dacica pa na dalje...
Covek filozof koga su ovi ubili da bi nam prosipali i prikazali moc, demagogiju, lazi, nekulturu, prevare, svinjarije, , siledzijstvo, pljacku naroda, burazersku ekonomiju, primitivizam, sejanje straha i pravljenje stolice dok vas gledaju u oci...
Nikada Srbija nije bila u goroj i zalosnijoj situaciji nego sa ovom vlascu.
Da bi prfikrila nesposobnost i neznanje sta uraditi, stalno okrivljuje prethodnu vlast i ne preduzima nista.

grk

pre 10 godina

grk sam i zaista uvek sam se divio njemu kad sam bio u bg,i za mene cak ni jedan grcki politicar nije bio do kolena ovog djindjica.nek mu bog oprosti dusu pa nek se rode u srbiji jos takvi otvoreni umovi

postavalac djindjica

pre 10 godina

Ubili ga oni koji sada vladaju Srbijom i svakodnevno pricaju da su protiv kriminala i tajkuna. Jadni staljinisticki metodi.

liverpool

pre 10 godina

mene je bre sramota kad vidim ko nam sad vodi zemlju,koji su to ljudi...svakom,ali bas svakom svojom recenicom djindjic mi je ulivao nadu,jednostavno,verovao sam mu...a ovi sad kad krenu da sricu,mucaju,LAZU...ma tuga od zemlje.

Aleksandar Vucic Veliki

pre 10 godina

dnevno.rs....Tokom Prvog svetskog rata Pupin je na Univerzitetu Kolumbija organizovao grupu za istraživanje tehnike otkrivanja podmornica. Zajedno sa svojim kolegama izvršio je brojna ispitivanja u cilju otkrivanja podmornica u Ki Vestu i Novom Londonu. Takođe, vršio je i istraživanja za potrebe uspostavljanja telekomunikacije između aviona. Tokom rata, Pupin je bio član Državnog saveta za istraživanja i Državnog savetodavnog odbora za aero-nautiku. Za ovaj rad dobio je posebnu zahvalnicu američkog Predsednika Hardinga.
Godine 1912, Kraljevina Srbija imenovala je Pupina za počasnog konzula u SAD. Ovu dužnost je obavljao sve do 1920. godine. Sa te pozicije on je mnogo doprineo uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa između Kraljevine Srbije, a kasnije Kraljevine Jugoslavije i SAD.
Pupin je po završetku Prvog svetskog rata kao tada već poznati i priznati naučnik ali i politički uticajna figura u Americi uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije kada se odlučivalo o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta. Nosilac je jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda.
Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka".

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Za života, Zoran Đinđić nije dobio razumevanje većinske javnosti, zaključuju oni koji ga danas proučavaju.

Pa nebi je dobio ni danas a kamo li jos onda ?
U Srbiji se smenjuju "vladari" ali narod ostaje ISTI a narod bira "vladare" i tako Srbija uvek ima ono sto ima a sta "ima" e to NEDAJ BOZE NIKEM !

Silvester

pre 10 godina

Nešto mi je čudno da takav jedan fenomenalni Đinđić u svojoj neposrednoj okolini uzgaja katastrofalne kadrove. Po broju kvalitetnih saradnika se ogleda ozbiljan političar, a Đinđićeve kolege su se pokazale katastrofalnim u ovih 10 godina posle njega. Pametnom dosta da ukapira neke stvari. Bio je vispren i govorljiv čovek, ali zbog njegovog društva sumnjam da je bio i pošten. S kim si, takav si. Nije voleo sposobne i kvalitetne ljude oko sebe, a da je formirao nesalomive od 100 mladih Zorana njegovoj ideji niko ne bi mogao da naudi. Umesto toga dobili smo hohštaplere između ostalog i iz njegove partije, sve gori od goreg.

trebao je da pazi s kim se druži

pre 10 godina

Za života, Zoran Đinđić nije dobio razumevanje većinske javnosti, zaključuju oni koji ga danas proučavaju.

Tačno, mnogi ga i do danas nisu razumeli i uvek su sumnjali u njegove stvarne namere prema ovom narodu i državi, a među njima sam i ja. Način na koji je izgubio život napravio ga je ikonom i herojem, ali da se to nije desilo, on nikad ne bi imao takav status, već bi bio samo još jedan.

moonwalker72

pre 10 godina

Vrhunac nase demokratije je sto veceras nijedna televizija u Srbiji, cak i nekad, avangardni B92 nema specijal, ne o ubistvu, vec egzekuciji premijera nase drzave, cak i da zanemarimo stanacko opredeljenje, to je jos uvek nerazjasnjeno ubistvo, sa politicke strane; i u najmanju ruku zasluzujemo da neko opominje da se mora istraziti....na zalost, bio sam svedok vremena kada je vladao djavo, imam utisak da je sad isti obukao oprano i cisto odelo...a mi...drzimo ih pod skute...

Salle

pre 10 godina

Sa žaljenjem konstatujem da Srbija ne zaslužuje boljeg od Vučića i Tome. Ali zašto ubiše čoveka koji se bar potrudio da nas promeni? Zašto?

Neko Iz Mase

pre 10 godina

Zoran Đinđic je žrtva "naše" socijalne kulture. Takozvanog, čuvenog "folklora" i posebno, običaja.
I zato ubiše čoveka, ni krivog ni dužnog.
Baš ti "običaji" će Državu Srbiju sahraniti do temelja.
Zapamtite ovo, braćo, seljačine će vas dovesti do gladi, a potom će vam prodavati g..... da se prehranite.
Izvinite na izrazu i na prognozi.

Ecce homo

pre 10 godina

Koliko ce jos vremena biti potrebno pa da Srbija ponovo dobije takvog coveka? Jako, jako puno .... Ono sto mislim u ovom trenutku, u potpunosti sublimira i ovaj kratki Velikicev govor (Pescanik, 27.02.2014): http://pescanik.net/2014/02/govor-na-otvaranju-10-svetosavskog-sajma-knjiga/
Apsolutno zavredjuje da ga procitate, sasvim je kratak govor, i u njemu se Srbija ogleda, nekako, kao u onom Stendalovom ogledalu koje klizi niz put a u njemu se ogledaju ljudi i predeli. Pozdrav svima.

mira sajba

pre 10 godina

Naravno,da mi je bilo strasno zao 12. marta 2003. godine, kada je ubijen Zoran. Zao,kao oca dvoje maloletne dece, kao supruga, kao intelektualca, kao lidera jedne stranke, kao premijera,a najvise kao coveka, pojedinca. Nevezano za sve to, za sve te grupe ljudi,koje su licno dozivele gubitak Djindjica, svako bi drustvo, kao sklop razlicitih pojedinaca, osetilo gubitak jednog tako svestranog, obrazovanog, pametnog i energicnog pojedinca, ma kako da napusti ovaj svet i ma cime da se bavi.
Sa svim tim takvim,licnim kvalitetima koje je imao Zoran, on se u trenutnu svoje smrti, nalazio na mestu, premijera, odakle je za izvesno vreme, mogao ovo drustvo da promeni.
Ubistvom Djindjica, nije ubijen samo jedan kvalitetan pojedinac, nego je vecina tog trenutka shvatila, da se u dugom narednom perjodu, u ovom drustvu nista nece promeniti. Posle uklanjanja takvog pojedinca, sa takvog mesta, drustvo stagnira i degradira, i po 50 godina!
Uz sav pijetet, koji osecam i osecamo prema Zoranu, svi koji ga ne zale licno, a licno ga zali njegova porodica, familija i par prijatelja izvan politike, zale ustvari sebe i besperspektivnost u koju smo upali 12. marta 2003. godine. Da je Djindjic, takav, radio u nekom institutu, danas bi bio zaboravljen!
Politicari, koji bi danas Zorana da proglase "svetim", trebalo bi da se zapitaju, zasto ova zemlja 11 godina, ne moze da iznedri i prepozna medju njima, nekog novog vizionara i naslednika politike, koji je poveo Zoran. Te 2003. je sve stalo!

UlicniHodac

pre 10 godina

Mene je sramota da gledam TV. Niko ne moze da mu se priblizi na beskonacnost, moralno, duhovno, intelekrualno, politicki. A svima puna usta Zorana, jednom godišnje ili dva puta ako su izbori. Pigmeji. Hvala Zorane, mirno spavaj.

Pobesneli max

pre 10 godina

Formalisti, legalisti, nevladine organizacije, "intelekltualci"...i ostali sljam, koje je predstavljao elitu( tu ne racunam primitivni olos olicen u radikalima i milosevicevcima, oni su tek posebna prica), ga nikad nisu razumeli...A najvise su ga napadali, kada je bilo najpotrebnije da ga podrze. Sada, uprkos svim brljotinama, daju podrsku Vucicu...pa vi sad vidite koji je put prosla i gde je sada Srbija...

dusan

pre 10 godina

To je srpska ironoja. Onaj koga su citavu deceniju prozivali za izdaju je polozio svoj zivot a oni koji su ga prozivali su izdali svetu srpsku zemlju i sada se sepure na vlasti i prozivaju ljude za kradju. Da li ce za 10 godina ti koje prozivaju za kradju zavrsiti na prosjackom stapu a oni opljackati zemlju i opet se sepuriti na vlasti? Hoce nazalost jer istorija se ponavlja.

K

pre 10 godina

Nije li vas sramota sto je na celu Srbije covek koji je uzvikivao "AKO VIDITE NEGDE DJINDJICA, PORUCITE MU DA JE I TITA BOLELA NOGA PRED SMRT" na mitingu neposredno pre atentata.
Mene jeste. Sramota me je i sto se svi pretvaraju da politicka strana ubistva ne postoji, iako svi mi znamo ko ga je ubio.