Subota, 09.11.2013.

12:20

SPO za, SKOJ protiv "Ravne gore"

Srpski pokret obnove pozvao je svoje članove i simpatizere da ne nasedaju na provokacije povodom serije "Ravna gora".

Izvor: Tanjug

SPO za, SKOJ protiv "Ravne gore" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

235 Komentari

Sortiraj po:

SirOliver

pre 10 godina

Stvar je veoma prosta za onog ko zeli da mu logika bude vodilja u ovoj stvari. Cinjenice su da je taj prvi antifasista saradjivao sa nemackom vojskom i u zdruzenim akcijama se borio protiv partizanskog pokreta,sledi da nije bio antifasista.Druga cinjenica da bi porazio komunizam bio je spreman da pobije onoliki broj svoga naroda ,koliko je potrebno da komunizma ne bude i on sacuva kraljevinu.Sacuvane fotografije najbolje govore o cetnickim zlocinima ,jer gde su oni prolazili malo je ostajalo svedoka.Na kraju cinjenica je da su izgubili gradjanski rat i da ih je pobednicka strana sa pravom postavila na sramno mesto nase istorije.

Gledalac

pre 10 godina

Kome se ne svidja serija, nije obavezan da je gleda ali nema pravo da uskracuje gledanje onome ko to zeli. To je jedan od osnovnih postulata demokratije.

pre 10 godina

Ma ljudi,bitno je da porodica Bajić uzme pare isto kao i u onoj seriji za onu babu i ono selo.Ekipa glumaca ista.Usladila im se jevtina gluma za velike pare.A što li bogati Tadić tada išao u posetu na snimanju.Neki glumci nemaju ni za leba a ovaj doveo celu porodicu pa čak i onog dedu iz sela.ON ĆE DA MI KAŽE KAKO JE BILO U PROLEĆE 1941.na sud.

boza

pre 10 godina

Dve vojske koje rade po diktatu interesa velikih sila, zrtve na jednoj i drugoj strani su zrtve istog naroda...!!! KO he pobedio?

from hr

pre 10 godina

U životu, najvrijedniji savjeti koji me vode u životu, izrekla je moja baba. A stara partizanka je rekla ovo: "Ustaše i četnici su najgori zločinci i lopovi koja majka može roditi."
Rođena ličanka, čijoj je dio obitelji bio ustaški orjentiran, iako prvoborac i udovica palog borca, cijeli život je odživila skromno bez ikakvih privilegija boreći se da svoje potomke oplemeni vrjednostima NOB-a. Hvala joj !
A sve vas koje su didovi i babe odgajali suprotno - iskreno mi vas je žao.

Marko

pre 10 godina

Nema tu neke mnoge razlike sa danasnjim vremnom, nacin i metodi borbe su razliciti, a ciljevi isti - borba za vlast!
Evropske sile iz onog vremena su manje vise iste u danasnje vreme i imaju manje vise slicne ciljeve, sfera uticaja na drzave koje su kontrolisale tada su skoro identicne, i danas jedni suruju sa Nemcima i kapitalistickim blokom sa jedne strane, drugi pokusavaju sa Rusima, i tad su postajali i treci i cetvrti sa svojim ideologijama koji predstavljaju krajnost jedne ili druge strane, imamo ih i dan danas
Jedino sto ni tada ni danas nije bilo moguce jeste a to je surovati i sa jednom i sa drugom stranom!

ocajan

pre 10 godina

Mnogo buke oko serije zabavnog karaktera sa sumnivim istorijskim cinjenicama. Istina je da je za vreme antifasisticke borbe u bivsoj Jugoslaviji trajao i gradjanski rat izmedju dve struje. Pobednici su malo prilagodili istoriju sebi i to je to. Da je Draza surovao sa nemcima to je istina ali samo u cilju sputavanja partizana i zbog toga je proglasen za izdajnika. To sto je pravio dogovore sa svabama ne znaci i da nije vodio antifasisticku borbu vec je samo trazio nacin da on bude taj koji ce biti pobednik u gradjanskom ratu jer nije imao dovoljno pristalica. Kockao se i izgubio. Kraj price.

Techno

pre 10 godina

Serija je pseudo-istorija smece i laz, napravljena tako da velica fasiste i izdajnike posto je sad u trendu da se menja istorija (kad mogu hrvati pa ajmo i mi) , primitivizam u ovoj drzavi uzima maha jos malo pa ce da mi namecu kako su cetnici oslobodili srbiju od nemaca ! UZAS LJUDI ! Zivela omladina SKOJ-a i zivela cela ANTI-FA internacionala u srbiji!

Lale

pre 10 godina

Serijom će više biti razočarani današnje patriJote nego skojevci. iz prostog razloga što njihova vizura nema blage veze sa dražinom gerilom do proleća 43 i kolaboracijom od sredine 43. pa do kraja rata .

Nemci, Mađari, Bugari...

pre 10 godina

Kakva serija, bre!
Gledajte Sulejmana i učite istoriju!
Gledali ste Otpisane?
I uživali.
I opet ćete gledajući četničku verziju!
Najvažnije je da rokamo Švabe, bre!

Istina je negde izmedju

pre 10 godina

Kao klinca me je zahvatilo ratno ludilo u bivsoj nam drzavi.. Poslednja sam generacija pionira,istoriju koju smo ucili u citanci, i tadasnjih serija i filmova je malo drugacija od ove danasnje koju ucimo (ali sada svaki bivsi komsija ima neku svoju istoriju).Sta je prava istina, zaista me jako zanima ali ne verujem da ce ovde iko ikada uspeti to da isprica na pravi nacin.U NOBu mi je ubijen deda, nekoliko rodjaka, spaljena oceva kuca gde se rodio, on je ostao siroce sa 3 godine. Ni dan danas nikada nikoga nije krivio za to,cak ni on ne zna pravu istinu sta se tu zapravo dogodilo. Jedino na gomile mojih pitanja sto mi zna reci je: Sine, ja jedino znam da kod nas u Crnoj Gori niko nemackog vojnika nikada nije video-izmedju sebe su ratovali samo cetnici, partizani i muslimani.
Cak i kao klinac nisam verovao da je zaista Titov pas skocio na avionsku bombu i spasio marsalu zivot, ali mi se taj film jako svideo. Po principu zabrane trebalo bi zabraniti svaki holivudski film jer i onaj dobar i onaj najgluplji imaju za smisao propagandu i blacenje suprotne strane.
Ova serija me je zaista zaintrigirala, pa kazem ajde prvo da je pogledam. Kao prvo ne zove se "Ravna Gora" neko WW2 Trilogija. Ovo je samo prvi serijal, drugi serijal se zove "Uzicka Republika" i obradjuje partizanski pokret.
Postojao je i treci pokret,koji je nama najvise zla naneo, rehabilitovan 90ih,i istina o njemu nije nikada ispricana zbog bratstva i jedinstva,ne verujem da ce i sada zbog "dobrosusedskih odnosa".

SQI

pre 10 godina

Draža i četnici su 1943. izgubili podršku saveznika zbog dokaza o saradnji sa fašistima. Partizani su proglašeni za jedini antifašistički pokret na teritoriji SFRJ. To je sve, kratko i jasno. Ali ne, Radoš nam je onako bahato poručio kako ćemo od našeg novca gledati njegove bajke o Draži...

Marija Simonović

pre 10 godina

Dobro, a kako bi bilo da prestanemo da se "prepucavamo", a da serija nije ni počela da se emituje??? Da stišamo strasti, odgledamo seriju i onda donesemo neki sud?! Ja čak verujem da ćemo biti iznenađeni i jedni i drugi...Šta ako nam ona isključivo donese sveži pogled na srpske muške glave i na njihove odluke donete na vetrometini nekih svetskih dešavanja uoči i u toku Drugog svetskog rata? Da se zapitamo i zašto je toliko srpskih intelektualaca, dama i gospode, streljano nakon rata jer su bili u četnicima?! Nisu valjda oni svi, masni i prljavi, sa kamama u zubima, ubijali civile?! Trenutno mogu samo da komentarišem ovo saopštenje SPO - smatram da ono baš ukazuje da se treba neostrašćeno otvoriti za činjenice i biti objektivan. Ali, mnogo puta sam se uverila da u Srbiji ništa nije nezahvalnije nego biti objektivan.

Radoš će da bude Vojvoda!

pre 10 godina

Да ли је то све вама нормално да се сада расправа свела на неку нискобуџетну серију?
(Кривокапић, 9. novembar 2013 17:54)

Ko si bre, ti da ovo zoveš nisko budžetskom serijom?
Znaš li ti , bre, koje su pare u to uložene od preplate i iz budžeta?
Tihi i Prle pobiše više Nemaca no Rusi na istočnom frontu!
Red je i da četnici zakolju nekolicinu...

Alcale

pre 10 godina

@mirko kojotovski
Mirko, previše "kontaš" a slabo ti ide. Mark, Alan ford i Blek stena su likovi iz stripova a Đon Vejn je bio glumac. Sava Kovačević je bio čovek od krvi i mesa koji je učestvovao u NOB. Pa kada si nastavio da kontaš tek si se onda zapetljao! Kada smo ušli u ratove konusta poooodavno više nije bilo na političkoj sceni već su ulicama BGa već od 88 paradirale bradonje sa svom četničkom ikonografijom a po tezgama se uredno prodavali beđevi majce zastave šubare sa mrtvačkim glavama, dražom, kalabićem i krstovima.
A sada nas u EU GURAJU isti oni koji rehabilituju one koji su izdali kralja oglušivši se na naređenje istog, sarađivali sa okupatorom ubijali SVOJ narod i sprovodili jevreje i srbe nemcima na streljanje.
Tako da prijatelju pre nego što kreneš da kontaš, uzmi knjigu iz istorije (pazi kada ne moraš našu, jer je sada tako menjaju da će Draža svetac da postanje ,mi smo izgleda gladovali 40 godina pod Titom) pa ti to malo prouči pa kada nešto naučiš onda kreni da kontaš (razmišljaš).

doktor

pre 10 godina

Ako bi mene neko pitao za mišljenje, radije bih voleo da smo u drugom ratu bili hrabri i pametni poput Francuza, Belgijanaca ili Holandjana... manje bi naših majki, sestara, starih zaplakalo za svojim mrtvima, bilo bi nas više, bili bismo bolji i srećniji...a komunisti su potvrda da su tadašnju istoriju, kao i mnogo puta pre, pisali pobednici. To ne znači da je ta istorija tačna i jedina... mislim da su našu istoriju iz drugog i posle drugog rata komunisti iskoristili za opravdanje svojih ciljeva, a brojne žrtve iz bežanije po bosanskim gudurama, golobrada naivna deca pala na sremskom frontu, laka konjica iz ruske ofanzive na kraju rata, brojna gospoda, intelektualna elita koju je pojeo mrak posle rata, Goli otok, za koji neki drugi narodi sa ovih prostora gotovo nisu ni čuli... Sve te žrtve, najvećim delom srpske, nažalost su bile malo opravdane u decenijama koje su sledile. Ta ideja sa kojom su crveni krenuli na početku rata, a realizovali je kroz ćoravu kutiju na kraju rata, ispostavila se kao potpuni promašaj...zašto? Pa, i dalje smo za Nemce niži intelektualni nivo, Rusi nas drže na dugačkom štapu, a Englezi nam naravno nisu saveznici u našem dugom putovaju u Evropu, a Srbija od centralne balkanske države pre drugog rata, ostade samo jedna od tamo nekih...

ideoloski protivnik

pre 10 godina

Slute SKOJ-evci da ce im se uskoro oduzeti ono sto su im ocevi oteli od ideoloskih protivnika. Polovina ce morati da se vrati u Bosnu i Liku i Kordun a tamo bas i nisu raspolozeni prema partizanstini.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

(Kvazimodo Sorabius, 9. novembar 2013 22:34)

Sta kazes zlocin u Vranicu je grozniji od sto hiljada pobijenih Srba od strane Udbaske bande?
Jel to hoces da kazes?
Reci ti meni jednu bitku partizana i Nemaca ( sem iz Bulajicevih filmova o nepostojecoj bitki za ranjenike).
Ovo je zvanicna biografije vodje Udbasko -boljsevicke bande koja je nasilno upala u Srbiju uz pomoc Crvene Armije, zove se Josua Ambroz Mayer-Tito, poljak jevrejskog porekla, agent ruske Kominterne.
http://en.metapedia.org/wiki/Josua_Ambroz_Tito

Sa svojom bandom je napravio masakr po Srbiji, kotrljale su se glave gradjana srbije po ulicama.
Jel hoces da kazes da zvanicna drzavna komisija Srbije laze za dosad pronadjenih 50000 likvidiranih ljudi od strane bande Joshua Ambroz Mayer-Tita?
Jel to hoces da kazes?

Sta kazes Srba bilo samo milion u Srbiji ?
Saberi se malo sa ciframa, nije ovo 44-a i 45-a godina da ljudi padaju na Udbaske fore .

Uostalom dosijea UDBE cekaju , gradjani Srbije iz Srbije su sirom otvorili oci i spoznali sta je Udbaska banda radila po Srbiji i koliko su ljudi pobili, proterali i oteli imovine.

istoricar amater

pre 10 godina

najveci uspesi komunista su ulazak u srbiju 44-te i streljanje zarobljenih cetnika bez pitanja da li su krivi ili ne nazovimo oslobodjenje beograda a rusa je bilo 10 puta vise preko 300000 i odmah ubijanje srpskih videnijih ljudi ne istomisljenika po celoj srbiji pa sremski front gde su satrli omladinu srbije od 17 pa navise godina poslali ih bez ikakve obuke u borbu a da ne pisem o progonu i streljanju na hiljade vojvodjanskih nemaca i madjara opet ne pitajuci ko je kriv a ko ne. pa goli otok koji si mogao da zaglavis i ako imas lepu zenu ili cerku a komesar bas bacio oko na njih. da zakljucim u jugoslaviji se vodio gradjanski rat i to ceo svet zna zato ni na jednoj stranoj televiziji a pogotovu onima koje se dave istorijom nema ni jedne emisije o borbi jugoslovenskih partizana protiv fasista jer njihovi gubici na teritoriji jugoslavije od 41--45 su zanemarljivi i nisu vredni spomena ko ne veruje ima internet pa neka malo prekopa po njemu a skoj neka ide u njihovu jugoslaviju i tamo dize bune demonstracije ili vec sta hoce srbiju neka ostave na miru

Aleksandar I

pre 10 godina

(Gospodin iz Srbije, 09. novembar 2013 20:40)

ma naravno da znam ta to, znam da su se i partizani prerusavali u cetnike i takodje plasili narod,komunizam je najgore sto nam se desilo...

Plavi

pre 10 godina

Još ni prva epizoda nije emitovana, a našli su se neki da kritikuju. Mada samo je bilo pitanje vremena kada će se drugovi pobuniti, samo mislio sam da će smisliti neke nove parole pošto su im se ove stare već poprilično ofucale. Ovi napadi na seriju mi deluju kao nastavak represalija režima za koji sam mislio da je davano za nama. Poziv Gojkovića na uzdržavane od ishitrenih komentara samo govori o tome da su i on i njegova stranka duboko posvećeni demokratizaciji ovog društva, jer on ne osporava nikom prava na mišljnje ili na umetničko ozražavanje kao što to čini SKOJ ili kako već sebe nazivaju. Demokratija nije samo nešto o čemu se govori ona se i primenjuje u praksi što upravo Gojković i njegova Stranka čine.

Gavra

pre 10 godina

Komunisti kao da žele neove sukobe i ovo mi izgleda kao raspirivanje mržnje u već dovoljno podeljenom narodu. Reči Gojkovića zvuče kao glas razuma!

Markoni-bgd

pre 10 godina

SKOJ-evci, cime se sluzite i po forumima, a kuckate komentare iz otetih stanova i kuca Srba iz Srbije.
Fakture vas cekaju u Srbiji.
85000 streljanih gradjana Srbije.
450000 proteranih gradjana Srbije iz zemlje i sa svojim imanja i kuca.
Umetnine, zlato, nakit i sve sto ste oteli.
Sve do posldenjih privatizacija u Srbiju koje su bile u reziji dece i unuka Udbinih generala i SKOJ-evaca.

Fakture cekaju drugovi.

fafa

pre 10 godina

Pa kad smo mogli decenijama da gledamo Prleta i Tihog kako izbegavaju 200 metaka u sekundi i ubijaju hiljade Nemaca ne znam zasto bi bio problem da odgledamo i jednu cetnicku verziju.

MaDajteKomentatori

pre 10 godina

Au, koliko komentatora kucka ovde iz otetih nekretnina i sa otetog zemljišta. Ko sme u oči da mi kaže da su moji preci bili fašisti? Svi su bili u četnicima, i naravno da sam ponosan na to, i svaki od njih je poginuo ili od Nemaca, ili od ustaša, a lep broj i od komunista. Jedom od njih su partizani čak i nudili da pređe u njihove redove zbog zasluga u zaštiti naroda od pokolja muslimana i ustaša u Bosni, ali je odbio pa je ubijen. I zato crveni, crknite od muke.

Bravo ti ga bate

pre 10 godina

Uopste necu da ulazim u partizansku propagandu o cetnicima kroz filmove, jer je verovatno i toga bilo, ali moj deda je bio svedok sta su cetnici radili, kada su maltene celo selo poklali i to srpsko, mada naravno isto strasno bi bilo i da je u pitanju bilo selo naseljeno nekom drugom nacijom, DECU su nabijali na bajonete i radili razne grozote. I da...svi su bili zabradjeni, prljavi i masni i to nije samo propaganda, vec je to svedocenje nekoga kome cu naravno mnogo vise verovati nego jednom neostvarenom glumcu Radosu Bajicu i njegovom tumacenju istorije. Istina je i da su partizani cinili zlocine, ali decu klati...to je van svake pameti i za mene to nisu ljudi i uvek ce biti zlocinci.
(Rodney, 9. novembar 2013 21:30)
BULAJIĆU TI LI SI? Vidiš, mog dedu su ubili komunjare, znaš li zašto, zato što dobrovoljno nije hteo da uđe u kolhoz...zadrugu sa svojom imovinom koju je počeo da stvara tako što je od države dobio posle prvog svetskog rata zemlju kao jedan od junaka prvog svetskog rata. Kako su Vam mozak isprali, pa koliko su komunjare pobile, pa svoje su istrebili s kojima su zajedno ratovalina istoj strani... ali nakit Кarađorđеvića su prvo pokrali kad su im Rusi oslobodili Beograd. Obična terorističko-razbojnička organizacija, lažno se predstavljajući kao komunisti, borci za radnička prava, ološ poslednji.
Samo veruj dedi... a kritiku ko je ostvaren glumac, ostavi onima koji su bili dva puta u bioskopu.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Tobožnji "gospodine iz Srbije", i ako ti je dozvoljeno više poruka, nikako da se presabereš: KOJU, aman KOJU bitku su četnici vodili, a kamo li pobedili protiv fašista? NI JEDNU. Bilo je zavedenih patriota i mrdju četnicima, ali ako bi se pobunili protiv klanja - i sami bi bili zaklani.
Da su u ratu Partizani i jednu nevinu zrtvu utadili, osim zbog discipline svojih, bilo bi dezertitanja i odlazili u dične četnike, ali takvog slučaja NEMA. Obrnutih slučajeva ima bezbroj, i pojedinci i cele grupe.
I, šta je trebalo, da se oni koji su Nemcima i ostalim okupatorima, i četnicima izdavali SRBE, razbaškare po svojom vilama, stečenim profiterstvom, uživaju u slobodi koju su doneli oni koji su četiri godine po šumama ratovali? Deo ideologije je bio DIKTATURA PROLETERIJATA, i desila se: svi su bili jednaki, od bogatih je oduzeto a sirotinja, seljaci i radnici su imali dostojanstvo.
Brojke koje prosipaš su laž! Jugoslavija je iz rata izašla s nešto preko 4 miliona stanovnika, Srbija s milion - da je tačno šta pišeš, trebalo bi da je svaki drugi stanovnik ubijen?
Niko ne spori da je bilo osvete i odmazde, možda jedan broj i nevinih, ali sigurno ukupno manje od ubijenih u jednom pohodu na selo Vranic.
Istorija su činjenice a ne popis želja.

Lale

pre 10 godina

Partizani su obučeni u četničke uniforme poklale pola istočne hercegovine. zato su četnici i sarađivali sa italijanima da istrebe taj sovjetski korov. Ako je to kolaboracija onda neka je. Više mi se taj kamikaza patriotizam za mase, a privatno uletanje sa šmajserom u vile po Dedinju, popeo na vrh glave.

Sofronije

pre 10 godina

E pa drugovi, ne mozete da budete i Srbi i komunisti u isto vreme. Dosta ste zla naneli ovom narodu, krajnje je vreme da konacno nestanete...

Bikan

pre 10 godina

Problem je sto su generacije nas bili u "the truman show"...50 godina smo ucili da su partizani/komunisti ovo i ono, a cetnici su u najvecu ruku da bi se "oprostilo" hrvatima izjednacavani sa ustasama.
Citam gomilu komentara - i ne mogu da verujem kakve gluposti pisemo. Kraljevina u ono vreme nije bila idealna, ali je bar 100 puta bolja od naseg socijalistickog sistema koji bazirao na ne-ekonomskim principima i po partijskim privilegijama...
Pocnite samo od ovog: iz kog razloga bi jedna imucna porodica u ono vreme izgubila kucu i svoje imanje samo sto je cinjenica da je bila dobro stjeca i da su godina posle rata tesko radili za sve ono sto su stekli...onda dodje rat, 4-5 godina prodju nekako, prezivi se - dodju komunisti i oduzmu ti sve bez razloga, bez suda, bez cinjenica...i ovih prica je na hiljadu i hiljadu, po svakom gradu i varosici u Srbiji. E sad ja vas pitam: kakvo bi ekonomsko stanje nase Srbije bilo da su te porodice ostali vlasnici svojih imovina u to vreme...da li bih se kralo po preduzecima i u privredi. Da li bi nam trebali danas strani "privatni" investitori?

Alivio

pre 10 godina

Neka mi neko nabroji cuvene bitke cetnika i nemaca. Nema ih. Od 1942 pa do kraja rata oni su bili pod istim barjakom. Oni su najvece zlo koje se desilo ovom narodu, a zbog slicnih usijanih glava nam je i danas ovako. Postujem svakog cetnickog potomka, ali postujem i one ciji su se dedovi borili protiv fasizma. Cetnici nisu. Procitao sam o 2 ratu vise knjiga nego sto ih je Rados Bajic video u zivotu. Neka se baba i dalje ceslja, ali istorija ima trajnu frizuru. Ona se ne menja, da bi neciji deda postao pozitivac. Zlo je uvek zlo. Sramota me je ove serije i svih jeftinih lazi. Vuk i Rados. Sve je jasno. Uzas, horror. Morbidno.

Rodney

pre 10 godina

Uopste necu da ulazim u partizansku propagandu o cetnicima kroz filmove, jer je verovatno i toga bilo, ali moj deda je bio svedok sta su cetnici radili, kada su maltene celo selo poklali i to srpsko, mada naravno isto strasno bi bilo i da je u pitanju bilo selo naseljeno nekom drugom nacijom, DECU su nabijali na bajonete i radili razne grozote. I da...svi su bili zabradjeni, prljavi i masni i to nije samo propaganda, vec je to svedocenje nekoga kome cu naravno mnogo vise verovati nego jednom neostvarenom glumcu Radosu Bajicu i njegovom tumacenju istorije. Istina je i da su partizani cinili zlocine, ali decu klati...to je van svake pameti i za mene to nisu ljudi i uvek ce biti zlocinci.

Beogradjanin

pre 10 godina

(Rodney, 9. novembar 2013 21:30)

Cuj nabijali decu na bajonete.
Au pravi SKOJ-evski komentar o "nekakvim bradatim cetnicima".

Za tvoju informaciju komunisticka bagra se preoblacila u cetnicke uniforme i klali ljude kao bi navukli mrznju naroda ka cetnicima.
U Hercegovini je to bilo redovno, postojali su partizanski odredi koju su pustali vrade da bi glumili cetnike nekakve koljace.
Bagra boljsevicka nije prezala ni od cega.

Pricu o bajonetu pricaj kada pricas lovacke price za malu decu sa tvojim SKOJ-evcima.
Vidim zavladala panika od serije, od istine, od skorog otvaranje dosijea UDBE, krenule price o nabijanju neduzne dece na kolac.

Idemo SKOJ-evci koji i dan danas zivite u otetim kucama vilama i stanovima gradjana Srbije.
Jos malo.

Geometar

pre 10 godina

Samo idiot i nepismen covek moze porediti cetnike i ustase. Pa cetnike ceo svet prihvata i prepoznaje kao antifasiste, tako jedino ne misle komunisti i ustase (verovatno zbog njihove saradnje i bliskosti vrhovnika). Najvecu operaciju u spasavanja saveznickih pilota su upravo izveli pripadnici Drazine gerile.

SKOJEVAC za ravnogorce

pre 10 godina

Evo kako je Bata ZIvojinovic glumac cuveni Valter upamtio Drazine junake:
Kao dečak od deset, jedanaest godina, u svom dvorištu, u selu na Kosmaju gde sam odrastao, gledao sam kako četnici kolju mladića, partizanskog kurira. Na deset metara od njih, stajali su dečakovi roditelji i rodbina… Znate, ljudi misle da čoveka možete zaklati tako što mu stavite nož pod grlo i presečete vodoravno. Ne. Nožem morate da uđete u ovu rupu na vratu, između dve kosti i... Na mestu gde je mladić ubijen, moj deda je zasadio višnju. Bujala je, ali niko nikada sa tog drveta nije ploda ubrao. Evo, skoro sedamdeset godina je prošlo, a taj događaj ne mogu da izbacim iz glave. Pokušavao sam…
link: http://www.lupiga.com/vijesti/razgovor-velimir-bata-zivojinovic-nisam-ono-sto-sam-radio

Milan

pre 10 godina

Vecina komentara je u stilu "knjigu nijesam citao ali je kao nacionalisticku osudjujem." sto je svojevremen Vlado Segrt rekao za Noz, Vuka Draskovica. Ocekujem da Ravna Gora bude realna a ne "cetnicka" ili antipartizanska. Nama treba istina, koju ne poznajemo, a ne ideologiziranje kakve smo gledali u partizanskim filmovima.

narod koji istoriju uci iz serije, buducnost moze imati samo u naucnofantasticnom filmu

pre 10 godina

Strani faktor je skinuo ozbiljne diktature kao Sadamovu i Gadafijevu, pa kako ne bi i jednu kraljevinu, i to u ratnom periodu koja kada je ocekivala pomoc od saveznika, dobila je noz u ledja...

Бојан Илић

pre 10 godina

Мени само није јасно како је господин ( одличан писац) Драшковић са оволико партиотизма и национализма "заобишао" Хаг, а његов Кум труне деценију за "говор мржње"?!

marija76

pre 10 godina

koliko ste ljudi pobili '44 kad ste usli u beograd i zasto....koliko ste ljudi pobili u srbiji do '47-48 i zasto....kome ste vi to sluzili i za koga ste to radili...cime ste se vi to bavili pre rata ,a sta ste postali posle rata....od gracanice ste konjusarnicu napravili...svestenike ste ubijali i po gradovima na lancu ih vodili....koju ste vi to zemlju i ciji narod voleli i sta je to ili ko je to koga danas volite i kome danas verujete....za one koji ne znaju...hari truman je Drazu posthumno modlikovao,U FRANCUSKOJ je de Gol nalozio minut cutanja....Dzord Orvel je posvetio ''zivotinjsku farmu'' Drazi Mihailovicu....

Djifs

pre 10 godina

jos uvek postoje ovakve "PARTIJE" ? pa cemu to? to je bila proslost,sad cemo da snimamo serije I da se prisecamo kako je nekad bilo,ko je koga klao,it'd...ja nemam nista ni protiv hrvate iako ih neki I dalje mrze,ali sta je bilo bilo je..mora negde da se presece I krene od nule jer ce ovako samo da se mrzimo...nece biti neutralnih,ili si sa nama ili protiv nas...ostavimo nesuglasoce I provokacije iza nas!!

Fred

pre 10 godina

Pa posle milion ,,nepristrasnih'' Mirko pazi metak filmova red je da vidimo i neke nepristrasne cetnicke.....
Ljudi, to je bio rat, veliki rat, svi su cinili zlocine, nista nije crno-belo.

antifa

pre 10 godina

pomirimo se sa cinjenicom da je fasizam konacno pobedio i svima ce nam biti lakse...
porazeni su se "promenama" usunjali na vlast i sada im se moze.
Kako bi rekao Sava iz Kikinde: Zbogom Srbijo na.... :D

majstor

pre 10 godina

sta je sramota u prikazivanju serije koju jos niko nije video? ovo me podseca na histeriju katolicke crkve i muslimana u poslednjih nekoliko decenija povodom objavljovanja raznih knjiga karikatura filmova koji po misljenju ovih globalnih korporacija blate njihove religije. pri cemu ovde jos nije ni pocelo prikazivanje. Panika i histerija komunisticke dece i unuka ciji je nivo gradjanske tolerancije nizi od nivoa spanske inkvizicije i ajatolaha homeinija hitlera staljina i njima slicnim

Toni/Split

pre 10 godina

po meni su cetnici kao i ustase sramota za vas i sramota za moj narod...ponosit se s takvim ubojicama je sramotno u svakom pogledu...treba postovati i cijeniti ono sto su oartizani ucinili za nas i nikada zaboraviti....smrt fasizmu sloboda narodu!!!

šta je to?

pre 10 godina

Nije mi samo jasno zašto ti iz tog Saveza komunističke omladine Jugoslavije ne idu u tu Jugoslaviju, ma gde to bilo, pa neka tamo prave proteste...

Aleksandar

pre 10 godina

Lepo je pre dve i po decenije pesnik otpevao:

Decu ubijaju na spavanju,
Plaši me da se ne podigne vampir četnički.
Šta vampir zna o iseljavanju?
I on sve vidi čisto etnički...
Nesreća jedna, jadna i bedna...

A onda je usledilo to što je usledilo... Sad bismo kanda malo ponovo?

Aleksandar I

pre 10 godina

Gospodin iz Srbije, 09. novembar 2013 19:51)

Veruj mi da sam i ja za Monarhiju,da sam za cetnicki pokret ali cetnici nisu ubijali srbe samo u filmovima,vec i u realnosti...Nadomak Beograda ima jedno selo Vranic,gde su cetnici pobili sve zivo cak i decu u kolevkama.Licno mislim da su krili komuniste, jel su cetnici i po celoj Srbiji ubijali one koji su krili komuniste.

Branko V.

pre 10 godina

Ja sam bio komunista ali im nikad nisam verovao (komunista sam postao jer nisam hteo da im se zamerim). Sada kada je došla "demokratija" i puno istine je izašlo na videlo (pljčkanje svega i svačega, nemoralno sveštenstvo, siromaštvo koje je svakim danom sve veće i veće, bezdušnost novih gazdi.....) sramota me je što sam bio tolika budala jer komunistima nisam verovao (i nije mi uteha što nisam jedini). Zato sada ovaj "demokratski" pristup istoriji ne smatram realnim i smatram da je komunistička omladina upravu što protestuje protiv ove serije.

miroslav

pre 10 godina

Postavicu jedno pitanje, vezano za Drazu Mihailovica. Ako neko zna sa sigurnoscu neka mi odgovori. Pitanje glasi: Koju veliku bitku je vodio Draza, I tako pokazao da je veliki voskovodja i vojni komandant kome nove generacije mladih Srba treba da se dive"? A SPO-u bilo bi bolje da se bori za polozaj radnika( SRBA) koji rade kod brata od lidera te partije. Sledeci put kad budete hteli da izaberete nacionalnog junaka pitajte mene nepismenog Srbina da vam objasni koga da velicate. Ipak za kraj da vam kazem da su i partizani i cetnici bili dzelati obicnih Srba. Nase je samo da izmerimo ko je vise prosuo litara nevine SRPSKE krvi. Sram i stid nas bilo!!!

Relja

pre 10 godina

Ne znam sta je veći cirkus - SKOJ danas koji baštini laži komunista ili prevrtljivi SPO kojem niko u Srbiji ne veruje i koji nam potura sebe kao izdanak Četnika. Ni jedni ni drugi nemaju veze sa tim periodom, a istoriju treba ozbiljno tretirati, ne na osnovu partijskih stavova ili "kako nam je sada" ličnog emotivnog odnosa, da ne budem grub.

selogoriababaadažapečevola

pre 10 godina

@Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...

To je samo dokaz da većina četnika nije imala nikakav moralni stav o svojem ratovanju, a da su ustaše imale, ma kako se on nekome ne sviđa. Pa da su imali takav princip, ne bi valjda klali civile po Srbiji, Bosni,...Pobednici su im se osvetili time što su ih poništili. A onda su oni ubijali i zakopavali one koji su imali nekakav princip. Na tim terazijama od dva tasa ne može se izmeriti istorija i to je glavna greška R. Bajića. Istoriju ne može da piše prvi potomak seljaka.

ujko

pre 10 godina

Ljudi, opustite se. Ovo je serija, dramatizacija istorije a ne njeno prekrajanje. Ne znam za vas, ali ja moram videti Dragana Bjelogrlića kao Tita...

dejan

pre 10 godina

Na jednom brdu,stoji komunista a na drugom fasista.Komunista vice fasisto a fasista vice komunisto.U dolini odjekuje,ISTO,ISTO...

Sto se tice nasih "junaka"isti je to narod i sve je isto,nazalost samo su im se ideologije razlikovale ali mentalitet i karakter isti.Kao, u sta smo se dobro uverili,komunisti - demokrate samo deklarativna ideologija.Niti su prvi komunisti niti ovi drugi demokrate. ISTO,ISTO.... nazalost jos dugo,dugo vremena.
(sila osovina, 9. novembar 2013 18:33)

Tvoj komentar brale uramiti pa u skole a i na sve bilborde duz puteva po Srbiji, kako magistralnih tako i onih regionalnih!

Bravo za komentar!!!

Darko

pre 10 godina

@Gospodin iz Srbije - A tebi su istoriju razjasnili Vuk i Šešelj (četnički vojvoda) Ubijali su po čitavoj Srbiji, ozloglašene crne trojke i crnokošuljaše pamti pola Srbije. Lično sam čuo od tridesetak starina iz svog kraja (Kosmaj) uključujući svoju babu i svog dedu. By the way, žao mi je što deda i ekipa iz Kosmajskog Odreda nije među živima jer bi Bajić sa svojim kvazi glumcima bežao sa tog istog Kosmaja (Nemenikuća) gde je snimao ovo sra.. i to sve nogama u d..e...

Aleksandar

pre 10 godina

Umesto da nam ideologije proslosti budu pokazatelj losih stvari i time da kreiramo bolju buducnost i dalje se stvara separatizam zasnovan na ko-je-sta-koga. Ako hocemo vec da se raspravljamo, najbolje je da krenemo od pocetka covecanstva, da uvidimo gde je sve to naopako krenulo. Po komentarima ovde, vidi se da se Srbi jos uvek nisu opametili. A bogami i svet.

my way

pre 10 godina

Otpocni na belom platnu.
Grubim potezima nacrtaj figure
muskaraca zena i dece.

U mastionicu sopstvene
nepriznate tmine
umoci debelu cetkicu
i oboj neznance
u zlokobnu nijansu senke.

Nacrtaj na licu neprijatelja
pohlepu, mrznju, bezobzirnost
koje se ne usudjujes pripisati samom sebi.

Obrisi svaki trag bezbrojnih ljubavi,
nada, strahova koji poigravaju
u kaleidoskopu svakog smrtnog srca.

Krivi osmeh dok ga ne izvijes u luk okrutnosti.

Svlaci meso s kostiju sve dok ne ostane
samo apstraktni kostur smrti.

Preuvelicaj svaku crtu dok se covek
ne preobrazi u zver, gamad, insekt.

Oslikaj pozadinu zlocudnim prilikama
iz prastarih nocnih mora - djavolima,
demonima, slugama zla.

Kad dovrsis sliku neprijatelja,
moci ces da ubijas bez grize savesti,
masakriras bez stida.

Ono sto unistavas postace
tek neprijatelj Boga.


Jedna poema za sve, a pogotovo za ljude koji bi da za neku ideologiju monopolizuju dobrotu i antifasizam, ignorisuci njene brojne zlocine i grehove (i to pogotovo one u miru, koji su mnogo tezi od onih u ratnom vihoru i tragicnom vremenu smrti), a umnozavajuci i izmisljajuci tudje.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Veruj mi da sam i ja za Monarhiju,da sam za cetnicki pokret ali cetnici nisu ubijali srbe samo u filmovima,vec i u realnosti...Nadomak Beograda ima jedno selo Vranic,gde su cetnici pobili sve zivo cak i decu u kolevkama.Licno mislim da su krili komuniste, jel su cetnici i po celoj Srbiji ubijali one koji su krili komuniste.
(Aleksandar I, 9. novembar 2013 20:12)

Rat je bio to, naravno da je bilo zlocina to niko ne spori.
Na celoj teritoriji tadasnje Jugoslavije je bio gradjanski rat.
Ali je cinjenica da opet napiminjem zvanicna drzavna komisija je do sada registrovala preko 50000 likvidiranih ljudi od strane komunisticke bande.
Trazi se jos nekoliko desetina hiljada ljudi koji su negde u zivom krecu.
450000 proteranih ljudi iz Srbije i svojih domova.
I to je sve bilo nakon rata bez sudjenja, metkom u potiljak.
Jedan jedini razlog - zavodjenje boljsevicke diktature u Srbiji i otimanje imovine.

Ko je napravio vise zlocina po Srbiji?
Kraljeva Vojska ili komunisticka banda?
Ovde pricamo o stotinama hiljada zrtava i progonjenih ljudi od strane komunisticke bande.
Sta su radili po Srbiji?
Dosli da oslobode Srbiju?
Na taj nacin sto su strelali ljude po Srbiji i otimali imovinu?
Jel to "oslobodjenje Srbije"?

Strasno je sta je komunisticna banda uradila u Srbiji tada a kasnije njihovi naslednici nastavili sa unistavanjem Srbije i boljevickim idejama.

Srbija mora dobiti zvanicnu istoriju i istinu.

tako nekako

pre 10 godina

Ravnogorski pokret je bio za kraljevinu, dakle za buržoaski sistem u kojem je uži krug bio bogat ili prosečnog standarda, a velika većina naroda siromašna.

Komunisitički pokret je bio više jugoslovenski nego srpski, pa je tako nakon rata podredio interese Jugoslaviji i to na štetu Srbije (stvaranje AP-a samo u Srbiji). Sa druge strane komunisti su izvukli narod iz bede, započeli industrijalizaciju itd.

Najbolje bi bilo da se komunistički pokret nije ujedinjavao, tj da je bio samo srpski, a sa drugima u okolini su mogli da sarađuju, nisu trebali posle da stvaraju Jugoslaviju.

Неутралан

pre 10 godina

Mихаиловић је отишао у шуму као део једног ширег плана, да се припреми устанак широм поробљене Европе, од Холандије и ФВранцуске па до Србије и Пољске. Тај устанак је требао да букне када се поново отвори фронт у Европи, а није се знало да ли ће то бити у Француској или на Балкану. Комунистички устанак, који је избио после напада на СССР је имао другачије циљеве, те је прислио и Михаиловића да се понаша другачије.
Стратешка грешка коју је Михаиловић направио је што се није 1941. пребацио у Босну, а оставио љотићевцима и недићевцима да се обрачунају са комунистичким бандама.
Комунистички устанак 1941, методе борбе, организација власти... све то није имало везе са везом. Циљ је био испровоцирати репресалије и тако отерати народ у шуму. Истовремено су палили општинске архиве и убијали виђеније људе, како би обезглавили народ и лакше наметнули власт својих народних одбора.
Додатни проблем ЈуВО је био недостатак чврсте организације и дисциплине. Било је јако пуно слободних стрелаца, али и одреда који са ЈуВО нису имали везе, али су себе називали четницима.
Ипак, није никаква тајна да су у раду ЈуВО били ангажовани и интелектуалци и студенти, и то не само међу Србима. Исто тако, није тајна да су поједине фотографије које "доказују" сарадњу четника са Немцима били комунистички фалсификати. У пар наврата је ово успешно доказано поређењем фалсификованих фотографија са оргиналима.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Ako neko spinuje "gospodine" onda si to ti.
A taman i da sve budalastine i lazi koje si napisao jesu istinite kazi ti meni da li to ponistava cinjenicu da su cetnici sa Drazom na celu bili izdajnici,da su saradjivali sa fasistima i da su ubijali i Srbe?
(skripi kavez,ne znas ko ga ljulja..., 9. novembar 2013 18:54)

A gde si ti citao da je kraljeva vojska i cetnici ubijali Srpski narod?
To si gledao u partizanskim filmovima jel tako?
Jel ti znas da su u kraljevoj vojsci i centicima bili i Srbi i Jevreji, i Muslimani nasi gradjani .
Ili samo pamtis partizanske filmove gde cetnici imaju brade i nose kame u zubima.
Srpski narod su ubijali nemacki fasiti i kasnije Udbasko boljsevicka banda 45-e godine.
Samo do sada zvanicna drzavna komisija je registrovala oko 50000 likvidiranih gradjana Srbije od strane Udbaske bande .
Ostalih par desetina hiljada brutalno likvidiranih gradjana Srbije od strane Udbaske bande su negde ispod Ade Ciganlije , gde nasa deca i unuci voze bicikle.
Velika je panika nastala od istine koja ce uskoro doci u Srbiju , o zlocinima Boljsevicke bande.
Punih skoro 70 godina UDBA je sakrivala zvanicnu istoriju Srbije, sakrivala svoje zlocine po Srbiji.
450000 ljudi su proterali iz Srbije, iz svojih kuca i imanja.
Oko 250000 Dunavskih svaba i 200000 Srba iz Srbije.
To nisu uradili neki Kinezi, vec Udbasi komunisti koji su dosli u Srbiju 45-e godine.

Zao mi je ali istina kad tad dodje na videlo, a nasa srpska istina je vrlo surova.

mlekadzija

pre 10 godina

Da je kojim slucajem Pokojnik ziv radovao bi se neizmerno kada bi video koliko je virus komunizma zarazio ljude ove zemlje. Kao ni u jednoj zemlji istocnog bloka. Tragicno...

JByO

pre 10 godina

Au,koliko partizanštine na svom omiljenom portalu (B92).
Seriju,inače,jedva čekam.Vala,dosta je bilo Bulajića,Mitrovića,Krvavaca i partizanskog westerna kojim su,i to veoma uspešno,ispirali mozak narodu pola veka.

hehehehe

pre 10 godina

mislim da ne bi trebali dizatid frku oko ovoga. Seriju cu pogledati, ali moj stav o istoriji je jasan. Lose je sto mi i nakon 50 god se svadjamo I delimo a taj rat je zavrsen 45 god. Ljudi mi smo jedina nenormalna zemlja koja je imala gradjanski rat za vreme 2.s.t.
Znaci, cetnici su izgubili jer su imali manju podrsku naroda, a zverstva su cinile obe strane. Bio je RAT, I u ratu nema nista dobro. Druga stvar je ta da svi spominju zrtve koje su komunisti napravili nakon rata. To je strasno ali realno je da bi isto uradili I cetnici da su pobedili. Komunistima skidan kapu kakvu su zemlju napravili, sta su sve uradili. Pa valjda je svima jasno, ma koliko ih pljuvalu, da se pod njima zivelo I vise nego dobro. Verovatno nikad vise tako dobro na ovim prostorima.
Poenta je da iz istorije naucimo I to iskoristimo za bolju buducnost. Ali kako vidim nazalost nema nista od toga.
Videcemo kakvoj nas istoriji uci serija, ali za mene nema dileme da su komunisti bila bolja varijanta. Jer su imali vecinu u tom vremenu a jedino je to realno. Vecinu Srba, a ono sto su cetnici hteli je trebalo uraditi 1915...Mozemo mi sad da tupimo ovde do sutra. Istoriju su ispisali, ma koliko hteo neko da je menja sad je kasno. Bio on u Kanadi USA ili Srbiji :)

VH

pre 10 godina

Moj pradeda je bio učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Njegov sin odnosno moj deda je bio u partizanima. Ono što ovde neko hoće da nametne a to je da su partizani bili komunisti, što je notorna laž. Partizanski pokret jesu predvodili komunisti ali učesnici NOB-a uglavnom nisu bili komunisti odnosno nisu se izjašnjavali kao komunisti ni posle rata.
Ovi što hoće kraljevinu Srbiju, nek pitaju Karađođeviće gde se dede ta kraljavina. Kokliko su se nakrali pojedinci posle Prvog svetskog posle tog rata pojedinci a posebno kraljevska porodica i njihov odnos prema narodu najbolje je opisao Arčibald Rajs.
Tačno je i to da ljude koji su pristupili četničkom pokretu ne smemo proglasiti zločincima. Međutim nema nikave sumlje da su četnici odnosno njihov vrh sarađivao sa okupatorom, to najbolje potvrđuju zarobljeni nemački dokumenti posle oslobođenja. Treba ipak imati u vidu da su svi koji su bili u tom pokretu bili pozvani da se priključe NOB-u. Što nije slučaj sa utašama i ostalim kvislinškim odredima.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

...Znaci nemaju pojma, vec samo lupaju neke cifre, sto vece da budu da sto vise popljuju komunizma, nema veze sto za to nemaju nikakve dokaze, da imaju ne bi se razbacivali ciframa ovako, vec je vazno da se popljuje komunizma sto vise...i naravno time skrene paznja sa fasizma.
(vaske, 9. novembar 2013 18:21)

Ja ne lupan cifre. Zvanična državna komisija ministarstva Pravde Srbije je pronašla podatke i lokacije za 50 803 ubijena stanovnika Srbije http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/#00 i to ne računajući domaće Nemce koji su takođe bili masovno ubijani. Ubiti ljude u miru i bez suđenja je zločin.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Nisu mi jasni ovi što se bune. Pa partizani su snimili stotinu serija i filmova i veličali i izmišljali nepostojeće dogadjaje. Setimo se bitke na Neretvi, sutjeska, otpisanih, hvatanje Draže Mihajlovića.
Savetujem svakog srbina da se malo obavesti o svojoj istoriji. Da ne čita istoriju koju su pisali poltroni istoričari. Neka pročita šta su pisali akteri istoriskih dogadjaja. Navodim Dučića, Crnjanski, Milan Stijadinović, Nikolaj Velimirović,Slobodan Jovanović, Vladimir Ćorović, Mihajlo Ibrovac i drugi.
Čuveni film Katin, čuvenog režisera Vajde (koji još nije prikazan na RTS), završava se rečenicom NIŠTA SE NA LAŽIMA NE MOŽE STVORITI.

smrt fasizmu, sloboda narodu.

pre 10 godina

Da li je moguce da su ljudi toliko 'pametni' i upustaju se u ozbiljne price i rasprave za tv seriju jednog izmisljenog i samozvanog reditelja poput Bajica??? .. I to sve po nalogu Tijanica?
Alo ljudi, knjige u sake. Nije ni cudo sto ovakvu zemlju imamo.

Zna se ko je oslobodilac,a ko fasista.

BIP

pre 10 godina

Na jednom drvetu je 1942. urezano ,, necu ni Titi necu ni Drazi uzmi pusku pa me trazi ,, drvo poraslo sa njim i slova steta sto nije i ideja mozda se nebi ovako i danas delili.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Nakon što su poubijali, proterali i pozatvarali svoje ideološke protivnike, potom se na Golom Otoku obračunali sa svojim saborcima i pola veka trošili i potrošili zapadne kredite, komunisti su uzeli nacionalne plaštove i započeli ratove devedesetih. Iste su im bile metode, od ratne propagande, preko uništavanja neprijatelja, do etiketiranja neistomišljenika kao izdajnika. Hrvatski komunisti su bili pametniji i približili su se Zapadu, dok je Milošević do poslednjeg trenutka žrtvovao Srbe, ostajući odan boljševističkim idejama.

Smrt Fašizmu

pre 10 godina

Stalni pokusaji prekrajanja istorije i njenih tekovina su manir slabih i primitivnih naroda, a mozda treba reci i dovoljno dokonih da se ovakvim temama bave.
Na zalost svih obozavalaca lika i dela D.Mihailovica, utakmica u kojoj je ovaj gospodin ucestvovao je davno zavrsena. U toj utakmici se nasao skoro ceo svet. Gospodin se nalazio na strani gubitnika. Ne moze se sada menjati rezultat te utakmice!
Gospodi koja se iz raznih motiva bave rehabilitacijom ovog coveka bilo bi najbolje da ovu stvar zaborave, jer je Srbiji vec nanela i previse stete. Ne zaboravite da su EU, UN i Nato tekovine pobednika iz Drugog svetskog rata.

čovek

pre 10 godina

zabranjeno je snimati bilo kakav materijal koji daje pozitivnu ulogu osuđenim licima, pogotovo za krivicu koja je na DM ... da li je ta krivica, istina ili nije, je sasvim druga tema ali po zakonu tek nakon rehabilitacije DM, moguće je davati pozitivan kontekst ... videćemo šta serija pruža ali mislim da je ovo pravilo prekršeno što je jako loše

alibaba

pre 10 godina

@Bio sam cvrsto ubedjen da je Rados Bajic u svojoj seriji "selo gori a baba se ceslja" koja se prikazivala "sa ponosom" vec uspeo da "docara" sav taj PRIMITIVIZAM "srpskoga bica", gde je svaki gradjanim mogao "sebe da prepozna" u nekom od likova iz te serije, da l' Radisin, da l' Milasin ili "sin Dragan" al' "'oces vraga" ocigledno ni to jos nije bilo "dovoljno duboko" kako bi se "docaralo to DNO DNA" ?
(Bucko razmisljam, 9. novembar 2013 13:48)

Opa, neko je pratio babu! Aj' sto je pratio, nego se i prepoznao ;)

Ciciban

pre 10 godina

Probudite se Srbi jednog dana i ostavite serije i razne zatupljujuce serije.Cudimo se sto nam je ovako?Sami smo krivi a ne KP,SPS,DOS,SNS?Sami!Hajde da se probudimo jednog dana i malo gledamo nasu kucu a ne tudje kuce na tv-u.Ljudi to je predstava a mi zivimo u realnosti,dok mi pogledamo svaku seriju,ode zivot.Ne moze sve!

VUKOSAV LUKOVIC

pre 10 godina

Cica draza je olicenje postenja srpskog inelektualca tog vremena i olicenje rodoljuba i domacina.pustimo istoriji da da svoje strucno misljenje.

kalabic

pre 10 godina

Jedva cekam da gledam seriju i vidim kako su nam cetnici oslobodili Srbiju.
Necu nikada biti poklonik niti jedne ideologije, ali znam da dok su kod nasi bili komunjare, da bas one koje ceo svet mrzi, a pogotovo zapadna Evropa, nas su svi postovali.
Danas mi prekrajamo istoriju, ovi na zapadu to vide, kako oni nas da postuju kada mi sami nepostujemo nase pretke.
Slobodno idite i procitajte o II svetskom ratu i nasim prostorima u Ruskim, Francuskim, Nemackim, Austrijskim, Britanskim i Americkim arhivama. To su najmerodavnije i najrespektabilnije zemlje danas. Ako su komunjare lagale pa ne laze valjda ceo svet. Dovoljno mi je i to sto su mi dedovi bili u partizanima a nikada nisu bili clanovi partije. Kao i mnogi ljudi tada, jer se ipak znalo ko je na kojoj strani i ko se bori.
Danas su dosle nove generacije ispranih mozgova koje bi da promene istoriju, neznajuci da ce to biti samo za domacu upotrebu, za citav svet cetnici iz II svetkog rata su izdajnici i fasisti i to ce biti dok postoji ljudska civilizacija.

smrt fasizmu

pre 10 godina

Eto sta se desava kada se unisti skolstvo.
Onda proizvedete ljude koji nemaju veze sa vezom poput ovog naroda, necu ga nazvati gradjanstvom.
Docekali smo 2013 godine ne znamo ko je oslobodilac,a ko fasista.

Ali nama sve ne funkcionise jer smo neobrazovani, sujetni, mrzimo sve oko sebe, ne znamo da razlikujemo dobro od loseg, ne znamo sta su prioriteti jedne drzave u 21 veku kako bi jedno drustvo u njoj opstalo.

Za manje od 100 godina nas nece biti. Ziveli.

Djordje

pre 10 godina

Mislim da će serija biti hit, ekranizovana socijalistička revolucija i narodno oslobodilačka borba. Objektivno govoreći iako sam ja iz partizanske porodice mislim da ni monarhisti a ni komunisti neće imati razloga da se ljute. Komunisti su pobednici a u toku svoje vladavine više su ličili na one protiv kojih su ratovali, pouka bi bila da pazimo koga biramo za suverena jer su na koncu naše sudbine u pitanju. Ravna gora je jos jedan Srpski mit i zabluda kojom se Srpski narod tesi za onakvu izdaju kneza Pavla od strane sopstvenih generala koji su na kraju prihvatili sve Hitlerove uslove a izvrsili puc i uveli drzavu u agoniju.

IIPJ

pre 10 godina

(Zemun grad SPO, 9. novembar 2013 17:41)

Odgovor je mislim jednostavan: Milosevic (za koga stvarno ne mislim da je bio nacionalista) je dobio svekoliku podrsku upravo na ideji "pomirenja" partizana i cetnika gde bi retorika (barem SPSova) ostala "komunjarska" (govori partijskih aparatcika cinicno i populisticki, uvijeno u ideju ocuvanja SFRJ) a sadrzina zapravo bila nesto sto najblize moze da se opise kao cetnicka ideologija - ideologija okrenuta ka zacrtavanju granica prema etnickom principu, prema raseljavanju (ili nesto gore) drugih naroda i prema prici o istorijskoj zrtvi i posebnosti srpskog naroda (i navodnoj nezahvalnosti drugih).

"Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa...“
Mihailovićeva pismena "instrukcija" Pavlu Đurišiću Str. pov. br. 370 od 20. decembra 1941. godine

Sa druge strane, komunisticki rezim jeste bio totalitaran i zlocinacki, ali je ideologija koja govori o jednakosti svih ljudi i socijalnoj pravdi ipak nesto sto je mnogo humanije nego varijanta etnickog tribalizma!

boris67

pre 10 godina

molim ove sto su za cetnike, da mi odgovore samo na jedno pitanje
sta su cetnici radili na Neretvi 43. nemci, ustase, domobrani, italijani i cetnici. pitanje je bez ikakve zle namere, ali ovo je surova istina.

Prva dalmatinska proleterska udarna brigada

pre 10 godina

Radoše da li će biti epizoda o Blajburgu, gde su maja 1945. ustaše i četnici uhvaćeni na gomili i postreljani? Ima li neki JVuO junoša da ospori činjenicu da su "antifašisti" bežali iz Jugoslavije zajedno sa najvećim krvnicima srpskog naroda? Uvek ćete biti gubitnička manjina, džaba vam i filmska trilogija. SF/SN

MARKOS

pre 10 godina

Punih 68 godina Srbija je u Udbasko-boljsevickoj okupaciji.
45-e smo se nekako oslobodili nemackih fasista , ali je onda upala Udbasko-boljevicka banda sa one strane Drine i Crne Gore i okupirala Srbiju i onda kolonizovala Srbiju .
I dalje masa njih zivi u otetoj imovini gradjana Srbije, Srba, Dunavskih Svaba, Madjara i svih ostalih koje je Udbasko-boljsevicka banda proterala iz Srbije.
45-e godine odman nakon likvidacija desetina hiljada ljudi po Srbiji metkom u potiljak,napisali su laznu falsifikovanu istoriju Srbije.
Vise su zlocina uradili po Srbiji nego nemacki fasisti.
Vreme je za istinu na videlo, za otvaranje dosijae UDBE i procesuiranja Udbasko-boljsevicke bande.

Жељко

pre 10 godina

Да ли је могуће да још има оних који и сада верују у комунистичку пропаганду???

za izdajnike nema opravdanja

pre 10 godina

Izuzev desetine hiljada domacih podunavskih Svaba civila, koje ste vi SKOJ-evci masаkrirali po oslobadjanju Srbije od strane Sovjeta odgovorite - koliko ste ukupno nemackih vojnika ubili tokom II Svetskog rata?
(A.S., 9. novembar 2013 17:51)

Cemu ove lazi i zamena teza?!
Ti bi da prebrojavas mrtve?Pa moze i tako,ajde da se prebroje mrtvi Srbi koji su stradali od cetnicke ruke pa da vidimo.

Ivan

pre 10 godina

Samo citam komentare i neznam zasto nisam iznenadjen.Jedni su za jedne ,a drugi su za druge.A ja kazem,aman ljudi,serija jos nije ni pocela da se prikazuje,a vec ste poceli da je ocenjujete pre vremena.Rados je lepo u nekoj emisiji da mu nije namera da staje na bilo ciju stranu,vec da pokaze dogadjaje onako kako su se desili,a to sto je mozda iskopao neki novi podatak koji ne odgovara pojedincima,to vec nije njegov problem.

zaborav nas ubi

pre 10 godina

deda mi je bio partizan, 45. je pratio 8500 zarobljenih svaba, ustasa, cetnika... ali je bio patriota i 74. zamrzio je tita. zato podrzavam ovu serju, bolje da mi o nama snimamo, a ne amerikanci ili hrvati, jer znam sta bi prikazivali svetu

sila osovina

pre 10 godina

Na jednom brdu,stoji komunista a na drugom fasista.Komunista vice fasisto a fasista vice komunisto.U dolini odjekuje,ISTO,ISTO...

Sto se tice nasih "junaka"isti je to narod i sve je isto,nazalost samo su im se ideologije razlikovale ali mentalitet i karakter isti.Kao, u sta smo se dobro uverili,komunisti - demokrate samo deklarativna ideologija.Niti su prvi komunisti niti ovi drugi demokrate. ISTO,ISTO.... nazalost jos dugo,dugo vremena.

Lazar

pre 10 godina

Ova tema je napravila trostruku podelu - na monarhiste i partizane i na monarhiste i monarhiste koji ne mogu da smisle Draškovića. To je kao kad npr. Velja Ilić kaže nešto sa čim se slažem, a meni muka! Prosto mi dodje da zauzmem kontra stav. Nego, živela Srbija (nadam se monarhija, jednog dana)!

Spasic

pre 10 godina

Pa treba biti mnogo naivan i pomisliti da ce rados bajic da bude objektivan, evo vec pola godine guraju tu cetnicku pricu, svako malo glogovac ili ristovski govore o svojim likovima i istorijskoj nepravdi. Bas mi se cini da ce serija nazvana ravna gora da miri zavadjene srbe. To kao kad bi snimili seriju koja ce da miri delije i grobare a nazvali je marakana. A naravno da je sama ideja pomirenja i izjednacavanja fasista i antifasista nedopustiv skandal.

Ravnogorke su gospodjice

pre 10 godina

Citajuci ove komentare samo potvrdjujem da su komunisti najvece zlo koje je zadesilo ovu zemlju! Ne samo da su otimali, ubijali, zatvarali, unizavali, vec su inficirali generacije i generacije. Osvesti se Srbijo!

vaske

pre 10 godina

Vidi se da su cetnici bili saradnici fasizma. Sami to dokazuju svojim komentarima.
Gospodin iz Srbije @100 hiljada zrtava komunizma, Zemunac SPO@ 50 hiljada....tamo neki komentator 200 hiljada pominje, a ova SP-ovca iz clanka 450 hiljada zrtava komunizma.

Znaci nemaju pojma, vec samo lupaju neke cifre, sto vece da budu da sto vise popljuju komunizma, nema veze sto za to nemaju nikakve dokaze, da imaju ne bi se razbacivali ciframa ovako, vec je vazno da se popljuje komunizma sto vise...i naravno time skrene paznja sa fasizma.

Sta ces, tipicni antikomunisti, prikace ti nesto sto nisi uradio, pa te posle napadju zbog toga.
Nacisti su to izmislili optuzujuci Jevreje, Rome, komuniste itd. a cetnici preuzeli. Vidi da su cetnici bili saradnici nacista, cim toliko vole nacisticke metode obracuna sa neistomisljenicima.

A o tome da NIKO od antikomunistickih-procetnickih komentatora NE pominje naciste kao zlocince, vec samo partizane i Crvenu Armiju, nema se sta dodati vise na to da li su bili, ili nisu, saradnici nacista u borbi protiv komunizma.
Uostalom, procitajte komentare, pa proverite koliko cetnici sami pokazuju da nisu nikakvi antifasisti.
Pametnom dovoljno, cetnicima nije.

vesna

pre 10 godina

Jadni srpski narode!Čemu se radujete?!Još jednoj seriji koja magli vid i razum!Nije nama toliko loše,a najmanje loše je ovima koji snimaju serije poput ove i one o životu žena na Dedinju,čim vas ovo interesuje.Jedino mogu i moram da gledam šta se dešava i šta nas očekuje u ovoj jadnoj zemlji.Za ovakve budalaštine,jednostavno nemam ni strpljenja ni interesovanja.Vi,koji imate,očigledno vam dobro ide u životu ili ste se prepustili neradu i čekate spas od nekoga.Radoš Bajić i Vuk Drašković su dokazani presvlakači košulja,plivaju svim stilovima i dobro žive,razbuktavajući podele u narodu.

skripi kavez,ne znas ko ga ljulja...

pre 10 godina

Cisto da ne bi spinovao stvari po forumu.
(Gospodin iz Srbije, 9. novembar 2013 17:47)

Ako neko spinuje "gospodine" onda si to ti.
A taman i da sve budalastine i lazi koje si napisao jesu istinite kazi ti meni da li to ponistava cinjenicu da su cetnici sa Drazom na celu bili izdajnici,da su saradjivali sa fasistima i da su ubijali i Srbe?

my way

pre 10 godina

Muko moja, ni jedni ni drugi nisu dostojni Drazu Mihailovica i JVUO da uzmu u usta, a kamoli da ih osudjuju ili podrzavaju.
Nekad je sila bila u rukama skojevaca, vise nije i ne mogu nista da brane, niti da bilo koga ucutkuju. Njihovim se putem islo i sad lepo mozemo danas da uzivamo u tome dokle smo stigli. Svi koji bi da seju mrznju i pricaju kako je ova serija nekakva sramota i kako bi svi koji cene Drazu i JVUO trebalo da se stide, jer su valjda zli, primitivni, patriJote, sta li, treba prvo da sagledaju zlocine novih vlasti, koje su u miru, nakon svog stravicnog stradanja ovog naroda u ratu pobile desetine hiljada ljudi, ne zlocinaca, ne cak ni neistomisljenika, vec onih za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti neistomisljenici. A ne postoji jedan jedini pokret na svetu, koji je bio lojalan vladi u Londonu, krio se po sumama i dobio najvisa saveznicka ordenja, a da je nekako, samo ne znam kako, bio na strani Hitlera, pa to svakako nije bio ni cetnicki. Da jeste bili bi i mi kao svi nasi susedi satelit, ne bi Srbija bila rasparcana izmedju njih i direktne nemacke okupacije, ne bi toliko Srba stradalo u odmazdi zbog sveopste narodne antifasisticke borbe, a rehabilitacija Draze i JVUO je upravo rehabilitacija te borbe i apokalipticnih zrtava koje su zbog nje pale. To je rehabilitacija istine, pravde i casti i oni koji se tome protive, apsurdno podilazeci upravo onima koji su bili na strani nacista i fasista, treba to da znaju. Uostalom, Jevreji znaju sve, pitajte njih.

major Gavrilović

pre 10 godina

Mučno je kada je čovek na istoj strani sa SPO-om. Nego, još mučnije je čitati komentare pojedinaca u kojima dominira nepoznavanje sopstvene istorije. Teško je, ali proćiće i to. Živela Kraljevina Srbija, a vi do tada ''lajte'', kako prestolonaslednik ne zna srpski i sl. Lično, ni meni se on ne dopada, ali to je najmanje bitno.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Po ko zna koji put izneta laž neće biti istina!
1. U toku rata nije bilo nikakvog "Ravnogosrkog pokreta", ta izmišljotina malenog procenta Srba je sklepana nakon završetka rata.
2. Mihailović NIKADA nije bio general, čak mu je suđeno i presuđeno kao PUKOVNIKU.
3. Još negde "na pola rata u Srbiji" - Mihailovića se odrekla Privremena Vlada u izbeglištvu, a i izbegli "Kralj".
4. Niko i NIKAD nije Mihailovića odlikovao za doprinos borbi protiv fašizma, već za spasavanje pilota!
5. Pojam "ČETNICI" se NE SME uniformno posmatrati: u Lici, Dalmaciji, Hercegovini, Bosni, a donekle i u Južnoj Srbiji - četnici jesu bili zaštitnici Srpskog naroda, u centralnoj Srbiji su vodili bezakonje i bratoubilački rat, tesno sarađivali sa Nemcima - u borbi za ratne privilegije i posleratnu vlast.
I u toku rata Četnike je podržavalo MANJE od 10% stanovništva, otuda slobodarski duh Srba nije naseo ni u toku rata ni posle na bolećive laži o nekom herojstvu četnika - osim protiv nemoćnih u svom narodu.
Konačno - razdvojimo ČASNU, herojsku i besprimernu borbu Partizana u ratu od posleratnih zloupotreba.
SPO, dok ga je bilo, i komunistički četnik Drašković, su naneli teško zlo Srbiji, brisanjem ulice Generala Ždanova, oslobodioca Beograda - pa nas više nema NIGDE na proslavama Pobede nad fašizmom - ni u Moskvi ni u Parizu.

Дарко

pre 10 godina

Ови "скојевци" су смешни... Истина се не може сакрити... Па не би по завршетку Другог светског рата савезници и председници САД и Француске додељивали Дражи највиша војна одликовања да је био сарадник Хитлера! Као што самтрам највећим Дражиним патриотизмом што није хтео да сулудо просипа људске животе, као што су то чинили партизани. Браво за Радоша, али нарочито браво и за Вука Драшковића који је био најдоследнији у уклањању неправде којом је послератна пропаганда желела да осрамоти великог антифашисту генерала Михаиловића.

Nikola , Vracar

pre 10 godina

@(Imamo i stvarne junake

Oprosti ali Draza NIJE bio odlikovan za specificni akt (spasavanje saveznickih pilota) vec je jasno i glasno naglaseno (imas na netu, pogledaj) da je odlikovan za doprinos borbi protiv fasizma.
Takodje, mora se naglasiti da je Draza odlikovan DVA puta za svoj antifasisticki doprinos
-1943 - Sarl De Gol
-1948 (posthumno) - Hari Truman

SPOvac iz Zemuna

pre 10 godina

Zastupnici komunista bi trebali da zaćute i odgledaju seriju koja će biti neutralna i zasnovana na istorijskim činjenicama.
Njima ne smetaju Tihi i Prle koji u seriji pobiše stotine Nemaca u Beogradu gde je za vreme okupacije stradao samo jedan Nemac i to kockar. Ne smeta im ni lazni Valter kojeg nije bilo u Sarajevu, već se tim nadimkom služio Dražin major Žarko Todorovcić, ilegalac u Beogradu http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:396134-Valter-branio-Beograd . Samo u jednoj raciji prilikom potere za beogradskim Valterom ubijeno je ili u logor na Banjici odvedeno nekoliko desetina ravnogorskih ilegalaca iz Beograda.

Алекса, ПО

pre 10 godina

Свака част господину Бајићу и честитам Вам на свему што сте истрпели и још увек трпите да серију снимите до краја. Серија ће, осећам то, бити феноменална. Морамо исправити грешке из прошлости да би кренули ка бољој будућности. Истина се мора истерати на чистац и зато госн Бајићу само напред. СПОовци су уз тебе.

Ivan

pre 10 godina

Ne znam ko je bio sta u II sv. ratu ali znam da je komunizam i jugoslavija upropastila Srbiju. SKOJ, jel znate sta vam "J" znaci, jel vam postoji negde jugoslavija? Zasto Hrvatska u istoj nije imala pokrajine kao i Srbija. Jel znate koliko su komunisti ljudi pobili u Srbiji odmah posle rata?

Dal si nekad bio...

pre 10 godina

Moramo smiriti strasti "iako smo Srbi". Zlocine su cinili i partizani i cetnici, saradnju sa Nemcima imali su i partizani i cetnici, o tome postoje istorijski dokazi, a i fotografije za one koji nicemu napisanom ne veruju.
Sto se mene licno tice ne volim ni jedne ni druge, odnosno, podjednako su odgovorni za nasu tragicnu istorijsku sudbinu.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

(Kvazimodo Sorabius, 9. novembar 2013 17:13)

Posto spinujes stvari ovde, reci ti nama ko je pobio 100000 gradjana Srbije metkom u potiljak i zatrpao u zivi krec i ko je proterao 450000 ljudi iz svojih domova?
Jel su to uradili Meksikanci, Portorikanci, Kinezi ili boljsevisko-partizanska banda koje je dosla u Srbiju 45-e godine?

Da ne bi spinovao puno, u Srbiji nije bilo partizana,postojao je samo cetnicki pokret u kome su pored Srba bili i Jevreji, Rusini, Slovaci i svi ostali zajedno , partizani su nastali u Sisku od Hrvata, kasnije su se prikljicili njima prekodrinski Srbi i Crnogorci, sa jedinim ciljem a to je bila Srbija i otimacina Srbije.
Da su bili pravi oslobodioci, oslobodili bi Srbiju i vratili se u svoj zavicaj, ali ne, dosli su u Srbiju uz pomoc Crvene Armije pobili ljude i uslu u njihovu imovinu.

Ili si naslednik SKOJ-evaca pa te zabrinjava zvanicna istorija drzave Srbije, ili ne poznajes bas istoriju Srbije jer si ucio istoriju iz laznih Udbaskih citanki za malu decu.

Vodja Udbasko-partizanske bande je bio Joshua Ambroz Mayer-Tito, poljak jevrejskog porekla , agent Kominterne pod pseudonimom kamarad Walter.
Upad Crvene Armije u Srbiju, Joshua Ambroz Mayer je docekao na ostrvu VIS , i tek kada je Crvena Armija prosla kroz Beograd i opustosila ga, onda je Joshua Ambroz Mayer-Tito upoa sa svojom Udbaskom bandom u Srbiju u zavodjenje boljseviske diktature, likvidacije i otimacine imovine.
Cisto da ne bi spinovao stvari po forumu.

neravna Gora

pre 10 godina

Jos jedna prilika da se Srbi podele! Pa cemu sluzi ova serija, razjasnjavanju istorije sigurno ne!? A mi, posto sa prosloscu nismo rascistili i svakoga tamo postavili gde mu je mesto, svadjacemo se jos dugo.

Ceva

pre 10 godina

Meni nista nije jasno. SPO daje podrsku i velica cetnicki pokret ciji je vodja Vuk Draskovic dosao u Vojvodinu iz Hercegovine u kojoj je tokom II s.r. cetnicki major Bosko Todorovic i Pop Momcilo Djujic (priznavali su Drazu za vrhovnog komandanta) saradjivao sa Italijanima i onako uzgred pobio na stotine muslimana i hrvata pa im to bilo malo pa napravili mali Jasenovac (selo Kosovo kod Knina) za Srbe antifasiste. Isti taj Vuk je bio clan KP i pisao govore Miki Spiljki. E sad da neko drugi trazi da se rasvetli taj deo istorije pa da razumem ali kako bre SPO ciji vodja vrlo dobro zna sve zlocine cetnika u Hercegovini.

marko xxxx

pre 10 godina

Zasto je serija "Ravna Gora" vazna...
Nije istina kamen da se sakrije,istinu mozes pokopati poput hiljade stradalih izmedju 1944 i 1945.Ovaj masakar im je omogucila boljsevicka horda koja se sa istoka kretala kroz Srbiju, a Srbija je morala da plati cenu pomoci belogardejcima i pruzanju utocista ruskim emigrantima. Hiljade ljudi patriota, zanatlija, srednjeg i viseg staleza je stradalo na stratistima poput brda Kraljevice kod Zajecara, korita reke Jezave kod Smedereva. Istina kad tad izadje na videlo, jer iako je pokopna na povrsinu je teraju duse nevino stradalih, stradalih bez suda, bez prava na odbranu, samo zato sto su mislili drugacije..

Nick

pre 10 godina

Ovo vam smeta iako ni jednu epizodu niste odgledali, a sva ona presmesna komunisticka propaganda vam ne smeta? E moji rumeni ko li vas samo dokotrlja u ovaj Beograd...Imena i prezimena vam srpska a mrzite sve srpsko. Vi ste nam najveci neprijatelji!

vesna

pre 10 godina

Sad je stvarno dosta!Neću više da plaćam pretplatu RTS-u,posle gomile glupih seria snimnjnih od naši para,ovo je vrhunac.Ja, potomak roditelja partizana,redovan platiša svega u ovoj državi,neka plaćaju potomci i simpatizeri najvećeg krvnika na ovim prostorima,neka Radoš Bajić prekraja istoriju,to je sad moderno.Mogu se koprcati koliko hoće i on i novokomponovani četnici,neka idu sa njih u selo i češljaju se zajedno,svet,istorijski dokazi,rekli su istinu.

gosa

pre 10 godina

Rados Bajic i porodica Draskovic otvaraju oci Srbiji koja je zaspala davne 1944 i do dan danas pokusava da se probudi iz komunisticke kome koja se pokazala kao pogubna za srpsko nacionalno bice...

Кривокапић

pre 10 godina

Прво, ово је телевизијска серија у којој главне улоге играју глумци. Неко је написао причу, ту су сценариста и продуцент. Значи ово је фикција, а не документарац. Да је документарац, главне улоге би имали прави људи који су учествовали или бар били близу догађаја. Постоји још живих четника и партизана и људи који су у свему томе учествовали. Зашто нико њих нешто не пита.
Друго, земља грца у дуговима, губимо територије, путеви нсм пропадају, села се празне, хулугани продају дрогу и убијају по улицама, деца бацају коктеле на школе, у школама немамо сапун и папир, радници штрајкују итд. итд. А ви кош увек расправљате о Другом светском рату.
Треће, Србија и српски народ су током Другог светског рата страдали од фашиста. Данас ми не учествујемо на прославама победе над фашизмом. И још горе, у Србији постоје организације које величају Хитлера и фашизам. Да ли је то све вама нормално да се сада расправа свела на неку нискобуџетну серију?

"Primitivno srpsko bice"

pre 10 godina

Cim ovaj Bucko sto razmislja, pa Salih i rkipa nesto pljunu, meni to bude milije - znaci da je srpsko! Ko vas pita sta vam smeta?! Nek se vijori zastava JVuO, od Topole pa nadalje!

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Naslednici prekodrinsko-crnogorske Udbasko-Skojevske bande koja je prilikom nasilnog upada u Srbiju 45-e godine uz pomoc Crvene Armije pobila preko 100000 gradjana Srbije metkom u potiljak i zatrpala u zivi krec, pocinju sa spinovanjem .
Ne svidja im se sto ce Srbija uskoro da dobije svoju zvanicnu istinu i zvanicnu istoriju o svim zlocinima prekodrinsko crnogorske Udbaske bande koja je napravila masakr po Srbiji, uz kasnije i nasilno proterivanje 450000 gradjana Srbije iz svojih imanja i kuca, kako bi se boljsevicka banda useljavala na silu u tudju imovinu po Srbiji prilikom kolonizacije Srbije.

Srbija je na korak od zvanicne istorije, da nam deca ne uce vise laznu istoriju koju je Udbaska banda napisala nakon 45-e godine.
Dosijea UDBE cekaju da budu otvorena, a time i procesuiranje Udbaske bande na tlu Srbije za sve zlocine, otimacine, likvidacije , pljacke i privatizacije koje je Udbaska banda sprovodila na tlu Srbije.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

...Zbog te bizarne namere, današnji dan borbe protiv fašizma čekamo, ne kao potomci jednog humanog egalitarističkog pokreta (partizana), nego kao ljudi koji veličaju de facto kvislinge.
(Imamo i stvarne junake, 9. novembar 2013 16:57)

Zašto ratove devedesetih vezujete za četnike. Milošević je bio Titov komunista, Tuđman i Mesić čak i Brozovi saborci u partizanima. Mladić, Delić, Dudaković i mnogi hrvatski generali školovani su u Titovoj JNA, a ne na Ravnoj Gori.
Taj ,,humani egalitaristički pokret partizana" je nakon ratnih dejstava samo u Srbiji prema podatcima komisije ministarstva Pravde Srbije http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/ , bez suđenja ubio 52 803 stanovnika. Masovne egzekucije sprovođene su i u drugim republikama bivše Jugoslavije.

A.S.

pre 10 godina

Izuzev desetine hiljada domacih podunavskih Svaba civila, koje ste vi SKOJ-evci masаkrirali po oslobadjanju Srbije od strane Sovjeta odgovorite - koliko ste ukupno nemackih vojnika ubili tokom II Svetskog rata?

Radic

pre 10 godina

Uveren sam da ćemo imati prilike da gledamo sjajnu seriju, zasnovanu na objektivnim istorijskim činjenicama. Odlična ekipa predvođena fenomnalnim Radošem Bajićem to garantuje! A partizanski filmovi su bili jeftina komunistička propaganda! Ko da veruje skojevcima. Pa njihova partija se zalagala za društvo u kome postoji samo 1 (jedna) partija. Naravno - njihova. A sve druge zabranjivali... A sadašnja nervoza ih je uhvatila jer se boje da će se uskoro otvaranjem dosijea doznati i o komunističkim zločinima pri kraju i po završetku Drugog svetskog rata. Bravo za SPO, svi, svi, svi!!!

acomurija

pre 10 godina

Nakaznost SPO-vine u Beogradu je što su ulice dobile imena po nepoznatim "kraljicama" - uglavnom iz "dinastije" Karađorđević.
Beograd je pod KRSTOM Obrenovića: Knez-Mihailova+Kralja Milana i Kneza Miloša+Takovska!
Radoš Bajić je trebao snimiti glavninu svojih PRANGIJA u Vraniću kraj Beograda, tamo su još sveži tragovi "četničkog antifašizma"! Celo selo ZATRTO...

David

pre 10 godina

Још није приказана ни једна епизода серије, а већ су се препали истине. Док су се снимале комунистичке лажи, све им је било у реду.

vojislav

pre 10 godina

pa da sada kada trebaju srbi biti na srpskoj strani svi joj okrecu ledja,onda bolje je da podrzavamo gej paradu nego neku umerenu istinu o ravnoj gori i nasim precima,

ja sam uvek bio za srbe,srbiju i ravnu goru ,bojkujte protiv osoba koje su protiv ravne goreee

racerx

pre 10 godina

Mala ispravka: Cetnici nisu usli u saradnju sa Fasistima od 1943, vec od zime 1941. Uglavnom su bili u saradnji sa Itlijanima i to u otvorenoj saradnji ( zajedno se borili protiv partizana), dok su sa Nacistima redje saradjivali tako da se zajedno bore, vec se vise baziralo na medjusobnom NENAPADANJU (dakle, nisu se borili protiv okupatora), pocinjeno je mnogo ratnih zlocina nad nesrpskim stanovnistvom i bili su otvorene ANTISEMITE i otvoreno protiv romske populacije. Ako je neko antisemita, protiv roma, ne bori se protiv nacista, u otvorenoj saradnji sa Italijanima, bori se protiv komunista, ima akcije etnickog ciscenja, onda je ta grupacija FASISTICKA. Inace dokumenta o saradnji sa Nemcima i Italijanima su u Nemackim i Italijanskim arhivama i dostupna su (naravno i u cetnickim), tako da je ova rehabilitacija onih koji ne zasluzuju nikakvu rehabilitaciju!

Милан Радомир

pre 10 godina

У потпуности подржава став господина Жике Гојковића, а истовремено се захваљујем Вуку Драшковићу и Српском покрету обнове, што су скинули комунистичку анатему са генерала Драгољуба Драже Михаиловића и његове антифашистичке гериле, а Равну Гору учинили планином националног ходочашћа.Z

Саша Митровић

pre 10 godina

Шта замишљају млади скојевци, није им ово ни 44. ни 45. Ми се убисмо да њима који не чују и не виде истину пред очима објаснимо како су се некад одвијале ствари. У комунистичкој историји коју они помињу нема ни 5% истине. Освестите се децо мало. Прочитајте нешто другачије, видећете да је истина на сасвим другој страни. СПО већ 23 године покушава да овом народу отвори очи, поприлично је у томе и успео, хвала Богу..

aco

pre 10 godina

Draža je imao napredne ideje koje nije sproveo u delo. Njegov cilj je bio da se čeka pravi trenutak , pa da se u jednom naletu oslobodimo Nemaca. Nije želeo da podiže česte ustanke zbog nemačke odmazde - sto za jednog. Svi saveznici su o Draži imali percepciju da je bio antifašista. Školovan na francuskoj vojnoj akademiji. Posle rata, u mirnodopskim uslovima ubijeno je 200 000 civila od strane komunističkog režima. Jasno je da su oni zločinci.

Alcale

pre 10 godina

Mi smo PRSLI KAO NAROD POODAVNO!!!

1. Najviše zločina na strani POBEDNIKA (naši partizani među njima, svidelo se to nekom ili ne) počinili su pripadnici crvene aarmije, iza njih ali na prvom mestu po zlocinima prema svojim sunardonicima je pokret otpora u FR, korak drže USA i VB.
2. Kada bi se neko u FR usudio da napravi seriju o zločinima pokreta otpora, i pokošao da opravda okupatorsku vlast odnosno one francuze koji su sarađivali sa nemcima, verujem da bi ponovo odobrili smrtnu kaznu.
3. Ljudi u svetu gledaju kako da unaprede socijalni sistem, zdrastvo, nauku a u Srbiji se još vodi bitka za ravnu goru
4. Istoriska nepobitna činjenica (ako neko smatra da su pokolji četnika nedokazani) je da bi u slučaju povratka kralja 46, Draža po svim zakonima (a pogotovo tadašnjim) završio ako ne pred zidom ono u 4 zida i to zbog neposlušnosti prema kralju koji je izdao naređenje da se četnici priključe NOB i partizanima.
Ono što je najzanimljivije meni je da mi srbi konstantno volimo da pravdamo i veličamo gubitnike, a Draža je jedan od največih. Svojim samovoljnim odbijanjem da se priključi partizanima na samo da se oglušio o naređenje sovog vrhovnog komandanta već je neneo za vekovnu štetu srbiji, jer če ovde još barem 200-300 godina da se raspravlja o masnim bradonjama i njihovoj pravdi.
I onda mi neko kaže da su partizani pobili previše ljudi, NISU jer da jesu danas NIKO nebi snimao, pričao i raspravljao o jednom GUBITNIKU koji je izdao SVOG kralja i Srbiju.

SKOJEVAC za ravnogorce

pre 10 godina

Iz prepiske prvih gerilaca u Evropi izdvajam izveštaj komandanta 2. kosovskog korpusa od 8. aprila 1944. Draži Mihailoviću o stanju četničkih organizacija na Kosovu, pored ostalog, piše: »Pojedini korpusi učestvuju u zajednici sa okupatorom i sa satelitima u borbi protiv partizana. Po onome gde je pretežnija opasnost od partizana kao što je bio slučaj u Ibru, gde su se našli, na jednoj liniji jednovremeno Ljotićevci, Nedićevci, Arnautska Šuc policija, Bugari, Nemci i Javorski korpus (major Cvetić). To ima psiholoških reperkusija na narod. Treba, po mom mišljenju, raditi da se Nemci, Ljotićevci, Arnauti i drugi nađu u prvim linijama, a ne naši redovi... Cvetićevi vojnici slobodno šetaju po Raškoj i Ibarskom dolinom, a okupator to gleda«.
Arhiv VII, Ča, k. 101, reg. br. 10/3

Imamo i stvarne junake

pre 10 godina

(Darko Zemun, 9. novembar 2013 15:25)
Darko, Draza je dobio odlikovanje za specificni akt, a ne za svoje delovanje koje je u velikoj meri bilo negativno ili barem saglasno sa politikom sila osovine. Četnici su nakon prvobitnog otpora sarađivali sa okupatorima (Italijanima), činili su za strašna zlodela prema pripadnicima drugih naroda, a na sve to je Mihajlović direktno odgovoran za ubistva srpskih porodica u okolini Beograda (zločini u Vraniću, Boleču).
Ja sam razumeo delovanje Vuka Draškovića kao (možda ne baš potpuno iskren) pokušaj da se taj pokret, koji je metastaza jedne pogubne nacionalističke ideje, reinterpretira - da mu se da jedan produhovljen karakter - da se akcenat stavi na ideal srpskog borca koji je human, pravedan, hrabar i koji se ne sveti, jedan narativ (ne nužno novi) koji tom starom srpskom mitu daje humano odličje i nudi model nacionalnog identiteta koji je prijemčiv za moderne društvene okolnosti.

Naravno, kao što znamo, rezultati su potpuno suprotni. Dobili smo jeftini revizionizam karakterističan za značajan deo bivših komunističkih država, poptuno obesmišljeno shvatanje antifašizma, insistiranja na praznoj formi (kako smo mi mogli da budemo fasisti pa mi mrzimo nemce?) i sve to da bi se ratovima devedestih dala jedna legitimna odbrana.
Zbog te bizarne namere, današnji dan borbe protiv fašizma čekamo, ne kao potomci jednog humanog egalitarističkog pokreta (partizana), nego kao ljudi koji veličaju de facto kvislinge.

Posmatrač

pre 10 godina

Metro-četnici iz SPO su najbolja antireklama za bilo šta ravnogorsko i nije slučajno što jedan "montanjeros" (rođen u ravnici), vodi ovu bratiju...

Negotinac

pre 10 godina

Gospodine Gojkovicu u pravu ste neka oni protestuju protivu istine to je jedino sto znaju , a mi cemo uzivati u seriji koja je objektivna i snimana na temeljima istine za razliku od komunisticke kinematografije koja se temeljila na lazima i totalnoj degradaciji istine.

Zemunac

pre 10 godina

Moderna drustva idu napred dok se mi svadjamo oko necega sto se desilo pre naseg rodjenja i necega sto nece uticati na kvalitet nasih zivota. Zato i jesmo tu gde jesmo. Srbi budimo jedinstveni i pocnimo da gledamo napred i nase nacionalne interese.

Darko Zemun

pre 10 godina

Jako je mucno citati pojedine komentare koji su upuceni autoru ove serije, a pri tom nije ni pocelo emitovanje Ravne Gore. I orkestrirani napadi na Vuka i Spo koji je simbol borbe za evropsku i demokratsku Srbiju. Ovde se namece jedno pitanje svim komunistima koji komentarisu negativno. Dal im je smetao Rados Bajic kad je igrao u partizanskim filmovima? A sto se tice Draze i Ravne Gore, moze sa sigurnoscu da se kaze da nema nijednog dokaza da je bio kvisling, vec naprotiv, ima odlikovanja najvecih saveznika u drugom svetskom ratu. Uostalom neka SKOJ i mladi komunisti upute Americi i Francuskoj demars.

САД смо у капитализму и демократији

pre 10 godina

ма ко их пита зар су они велики фактор....ако серија има продуцента и ТВ станица жели да прикаже промените канал ако вам се не свиђа...

mirko kojotovski

pre 10 godina

Dok sam bio klinac uzivali smo u partizanima kako biju svabe, a i Dzon Vejnu kako tamani crvenokozce.Onda izadjemo van pa frka ko ce biti Dzon ili Sava Kovacevic.Zatim smo odrasli i postali malo svesniji ujedno nas rat natera da razmisljamo i tu se nadjemo u crnoj svemirskoj rupi!? Dzon Vejn je bio ubica i otimac zemlje Apacima Cejenima....Kako smo prevareni bili, a jedini istiniti likovi za slobodu su bili Zagor Blek Stena Komadant Mark...Kad sam dosao na zapad misleci da cu pronaci primerke ovih romana bio sam razocaran.Onda potrazim Alan Forda ali dzabe.Malo prokontas i skontas da su svi ti likovi bili u stvari borci za slobodu.Od koga?? Pa od tih istih koji nam prosipaju eu i nato kao super.To su kolonijalisti poput crvenih mundira i kauboja.E sad se pitam sta su partizani bili kad su nas ucili 50god.jednom i onda nas nahuskali na rat zajedno sa tim istim zlikovcima iz romana i sa tv.Zato verujem samo sebi i o serijama ili filmovima mogu da shvatim kao razonodu ili slicno.Sve ostalo pustam intelektu, a u knjigama i netu moze se dokuciti istina.Barem 5%

Bivsi vojnik JNA i JA

pre 10 godina

Preselo mi je danas ovih kvazi četnika. To što su četnici postali popularni sa Šešeljevom idejom "Velike Srbije" i srba kao uzvišene rase za vreme rata u Bosni meni je bilo strašno. Šešelj sa svojim Šešeljevicima je lepo proterao hrvate iz Srema a njegov kum Vuk Drašković sa svojim Belim Orlovima bio jedan od najvećih ratnih profitera. To što su nam trovali mozgove devedesetih ne znači da je verzija ljudi koji su proveli živote u zatvorima istina.
Istorija je diskutabilna, a pobednici pišu istoriju, i znam dok smo verovali u jedno svet nas je cenio, danas kad nam se poremetio sistem vrednosti ni ne znaju ko smo.

Husnija

pre 10 godina

E pa gospoda iz SPO, ne moze se na dve stolice, ne moze i jare i poare, ne moze i antifasisti i pristalice pukovnika Dragoslava-Draze Mihajlovica!!! Draza Mihajlovic je naneo mnogo stete svim narodima Jugoslavije a najvise srpskom narodu. Partizani su se birili protiv fasizma, a Mihaljovic se borio protiv njih. Znaci on je pomagao fasistima u Drugom Svetskom Ratu, ako vam je drago evo vam Draze i uzivajte ali vi se uvrstavate u stroju okuoatorskih saradnika.

Garbage collector

pre 10 godina

Ja pre mislim da su nam '90 falsifikovali istoriju. Koliko su nas ubedjivali da su cetnici dobri, toliko smo pobedili u ratu u Bosni i ratu na Kosovu.

A ko je malo ziveo u devedesetih dobro zna politiku Radosa Bajica, i na kojim politickim mitinzima je govorio. Objektivnost serije bice 0.

Kaiser Von Banovo brdo

pre 10 godina

Ne shvatam ove protivnike serije Ravna gora. Mozda je trebalo i danas da nas zatupljuju sa serijama Otpisani(Gde su Prle i Tihi u Bepgradu pobili na stotine nemaca a istorija kaze da je u Beogradusamo jedan nemac poginuo) , Valter brani Sarajevo,Partizanska eskadrila itd.Zasto ne prikazati idrugu dimenziju. Nema veze dali je podrska SPO ili nekog drugog.Scenario je pisan po verodostojnim dokumentima

Alex

pre 10 godina

Srpski Pokret Obmane je rezultatima na nekoliko poslednjih izbora pokazao koliko je minorna stranka u Srbiji.Njihov lider , književnik Drašković ,uporno forsira temu četništva.On je umislio da bolje zna šta se dešavalo u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata od živih svedoka i istoričara.
Srbija je umorna od njega i njemu sličnih.

kulak

pre 10 godina

@Jaa, 9. novembar 2013 13:58 Pa sto se prikljucivao partizanima?!
Da razmislis?
Ili zbog henocida nad srbima ili zbog privilegija.Izdao je cetnistvo da bi pristupio partizanima iz nekog interesa,ali kog?
Takvo lakrdijanje i povrsno je besmisleno.
Cutava vam se istorija zasniva na tim preletacima.
Ako si vetnik,dostojno pristupi cetnistvu,a ako ne znaci da ima mrlje.
Nije ti deda prvi ni poslednji koljac srba i hendikepiranik koji se prilonio pobvedniku.
Pogledaj film ozna sve dozna pa ces se sabrati i videti di si,a za di si,nisi.
PS:zlocini SHS za nepostovanje krune se ne pominju,a sta se desavalo sa genocidom pod patronatom SPS vladike nikolaja i nozevima je baz predmetno diskutovati.
Metak je humanije po meni od noza!

Domovinsko cvijeće

pre 10 godina

Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...
(Jaa, 9. novembar 2013 13:58

Nisu, sinko, nisu...
Ima nas još...
Mi smo se još prije presvukli...

Arcibald

pre 10 godina

Prvo koliko se ja secam vidjeni clanovi tog spo su bili Giska i njegov drug Beli dakle ljudi koji su lezali po evropskim zatvorima zbog pljacke i ko zna cega jos sve,da stvar bude gora draskovic je kasnije racunajuci valjda na srpsko pamcenje dostojne jedne barske musice izjavljivao da te ljude nije nikada upoznao elem video je ubio radio zvezdu.Kasnije iako je sloba pokusao da ih pocisti nije im smetalo da 99te ucestvuju sa njim u vlasti.Uzas i promiskuiteta i toliko o spo.Sto se tice cetnika ima gomila materijala na you tubu.Grupa bradatih ljudi koja marsira sa crnom gusarskom zastavom bilo bi smesno da nema poklanih ljudi po drugovcu okolini velike plane selo neko mislim tu kod beograda ima opet snimak na y.t.pitaju mihajlovica da li ste znali,zbunjen kaze da je cuo.Zrtve su uglavnom srbi civili uglavnom opet, elem,emigracija je konacnoi dosla kuci menjamo uloge kao cokula i todor u maloj pljacki vlaka oni sada ovde a mi bez napolje.Ono sledece sto mi je privuklo paznju je da ispod pomenutih videa ima uvek puno komentatora ,psovaci ,kletnici,prete svima i svacim ,zreo je za noz ko nija sa nama.Zao mi je ne zelim da budem deo takve druzine.Toliko o cetnicima i patriotizmu ziveo photoshop jer nam je dao da mozemo da isecemo nasmejanog nemackog oficira sa slike naseg omiljenog prvog gerilca u evropi mada sumnjam da evropu bas briga jer ga je na kraju i ona otpisal kao kvislinga i zlocinca.Nije bilo fotosopa tada.

bojan

pre 10 godina

svaku svoju istoriju odbacujemo za neku drugu koja nam je kao iz interesa.
toliko desavanja iz davnih vekova do zadnjih par godina u srpskoj istoriji, bila tuzna bolna ili srecna to je nasa istorija i treba da de je zajedno cuvamo za nasu decu a ne da plujemo jedni na druge a svi smo isti...

Vladimir Atanackovic

pre 10 godina

Nije li fasizam ideja da svi koji ne misle isto budu ubijeni ili zatvoreni?!?! O kom onda antifasizmu, zlotvori komunisti, koji su imali Goli otok za neistomisljenike, imaju ikakvo pravo da govore?!?! Antihristi cija deca jos uvek vladaju Srbijom i unistavaju je. Sve nam je nizbrdo krenulo i kao narodu i kao naciji i svo propadanje je jer nas vode antihristi i ljudi koji nisu ni rodjeni u Srbiji! O kom moralu i postovanju pricaju ljudi koji ni u Boga ne veruju, oni su najvece zlo i posast koja je ikad zahvatila Srbiju! Prekrojili su istoriju jer su oni nule i niko i nista pre nego sto su nepismeni istrcali iz suma u kojima su se skrivali i gledali dok za njihove "ekskurzije", kad istrce i ubiju jednog nemca, fasisti pobiju pola sela, a oni takve koji su to radili proglasavali narodnim herojima! Stana narodni heroj gleda iz sume dok streljaju djake i nece da se preda jer je ona vaznija od 7000 dusa, ljudi bez morala i imalo hrabrosti. Sad i njihova deca i unuci i dalje unistavaju Srbiju i dokle god se ne resimo posasti nece nam krenuti na bolje!

Kao nekad na Poljudu...

pre 10 godina

Ne mogu vjerovat da ce se serija prikazati,po komentatorima sam zakljucio da su samo hrvati fasisti..
(Zigzag, 9. novembar 2013 12:43)

Ti ništa nisi razumio!
Mi smo partizani, a Srbi su ćetnici...

Alex

pre 10 godina

Sta se snima nasim parama, bruka i sramota. Umesto da slavimo i da budemo ponosni na nasu antifasisticku proslost, mi rehabilitujemo cetnike. Sram te bilo Radose Bajicu sto prekrajas istoriju ili to bar pokusavas.

Frojdmund Sig

pre 10 godina

Strah kod komunista,pogotovo u ovo vreme,nastao je pojavom romana Noz.To je vreme kad je porusen barjak na Ravnoj Gori zamenjen perom Vuka Draskovica.Danas smo svedoci da je knjizevno pero lidera Srpskog Pokreta Obnove nadvisilo ne samo polomljen barjak golgotske JVuO, nego je ozbiljno zapretilo da se komunisticki barjak slomi usled nadolazece istine,istine o Ravnoj Gori.

A kad se već radi o nekakvoj ZONI, vlast ća da nam naplati i parking!

pre 10 godina

Šta je ovo - ZONA SUMRAKA?!! SKOJ?! Oni još postoje?!! SPO?! Oni još postoje?!!

korto malteze

pre 10 godina

Koga boli uvo za čiču i njegovu ulogu,ljudi nemaju posla,sve se raspada u ovj Srbiji,huligani jači od države,na FB anonimusi objavljuju imena narko dilera,na Kosovu raskol-džaba smo krečili,mladi odlaze glavom bez obzira,ono što je nekad bilo sramota i nemoralno sad je IN...došli smo milimetar od dna,a ja treba da brinem o ulozi Draže,ma daj...

Cetnik

pre 10 godina

Nista gore od fasizma i komunizma! Sta taj Savez komunisticke omladine omladine Jugoslavije hoce? Odakle njima monopol na antifa? Iza tog monopola sprovode decenijama zatiranje srpstva...kakva bre omladina Jugoslavije, jos komunisticka. Nece oni braniti antifasizam u Srbiji, jer su komunisti ista posat kao i fasisti.

lokomotiva

pre 10 godina

Kada vidim ko se buni protiv emitovanje serije (za koju i ne znamo kakva je) prosto mi dodje da na slepo podrzim njeno emitovanje.


U ostalom, 70 godina nas neprekidno kljukaju raznoraznim parizanski, prokomunistickim, agitatorskim, propagandnim serijama i filmovima tako da je valjde krajnje vreme da vidimo i nesto sto se bavi "drugom stranom".
Ne smemo biti slepi i istoriju shvatati crno-belo. Cak su i De Gol i Truman odlikovalo Drazu za borbu protiv fasizma.
Da li iko moze da pomisli da dva predsednika nisu znali sta rade?

Da se vidi i druga strana

pre 10 godina

Tesko je kad si sviknut na "istoriju narodnooslobodilacke borbe" koju pedeset godina obasjava stotine snimljenih filmova o partizanskoj borbi. Sad odjednom prvi film s one druge strane, iz ugla klasnog neprijatelja!?

nemanja

pre 10 godina

Ha,ha,ha ja baš mislim da bi bilo sjajno da imamo miting i kontra miting povodom emitovanja televizijske serije, pa kad se skupe po sva tri člana obe grupacije ima da ispadnu ogromni neredi.

Jaa

pre 10 godina

Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...

Sheena

pre 10 godina

Da li je moguce da nesto kao SKOJ i dalje postoji?! Da li je moguce da ce se neko usuditi da protestvuje protiv neceg tako osvezavajuceg kao sto je serija "Ravna gora"? Sramno je, zaista jeste! Podrska SPO-u, oni se vec godinama bore za rehabilitaciju Draze Mihajlovica, imaju pravo da osude ovo sto danasnje pristalice komunizma rade!

Smrt Fasizmu!

pre 10 godina

@ majstori majstori:

Care, svaka ti cast! Prvo sto sam procitao danas i odusevio se.

Veliki pozdrav iz Njujorka, tebi i svim antifasistima!

Miloš

pre 10 godina

Emitovanje te serije je velika sramota za Srbiju. Draža i Četnici su od 1943. godine bili saradnici okupatora i to je istorijska činjenica. SPO obmanjuje javnost, ali to nije ključni problem. Ključni problem je što je fašizam u velikom usponu u celoj Evropi a "Ravna gora" će stvoriti dodatne horde desničara.

Nikola , Vracar

pre 10 godina

SPO i SKOJ????


Postoji li nesto smesnije od njih?
SPO za koji niko vise i ne zna da li postoje i kakavo im je operedljenje i SKOJ se sveo na par boraca koji i dalje zive u 1945. godini i nekoliko njihovih bahatih, razmazenih i agresivnih unuka koji u zivotu nista teze od kasike nisu podigli.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Bio sam cvrsto ubedjen da je Rados Bajic u svojoj seriji "selo gori a baba se ceslja" koja se prikazivala "sa ponosom" vec uspeo da "docara" sav taj PRIMITIVIZAM "srpskoga bica", gde je svaki gradjanim mogao "sebe da prepozna" u nekom od likova iz te serije, da l' Radisin, da l' Milasin ili "sin Dragan" al' "'oces vraga" ocigledno ni to jos nije bilo "dovoljno duboko" kako bi se "docaralo to DNO DNA" ?

bruka i sramota!

pre 10 godina

Da,rehabilitujte sve izdajnike,zlocince i ratne profitere.To izgleda treba da se smatra "srpskom tradicijom".

Jel' vam jasno zasto Srbija MORA da propadne,da nestane nacisto?!

perungromovnik

pre 10 godina

U kojem vijeku (filmu) vi zivite. narod nema hljeba da jede a ne da lomi glavu oko Ravne gore i SKOJ-a. ko je bio u pravu Tito ili Draza? Kao da je bitno. Daj bombona da si...o

Umesto Prleta i Tihog, Bradonja i Nozonja.

pre 10 godina

Trebali su da naprave nove otpisane u kome su cetnici ilegalci u bg, i bore se protiv nemaca i partizana koji ubijaju neistomisljenike.

marko

pre 10 godina

Mislim da nasa scena filma i pozorista je toliko zasicena malogradjanima i svinjarijama da ne nabrajam serije zadnjih 20 godina,....traze nesto novo,ajmo drugi svetski rat i opet cetnici i partizani,a narod ne shvata da su i jedni i drugi nebitni.Rusi su porazili hitlera i nacizam,oni su pokorili berlin i sve ih pohvatali.Tako da mi i nemamo sta da slavimo,ni dan pobede ni dan poraza,to rusi treba da slave.A sto se tice serije,pa to je samo novo zamajavanje naroda!!

majstori majstori

pre 10 godina

Steta sto ne mogu da gledam tu seriju…mozda ce biti gde na netu da se nadje..
Bas bih voleo da vidim kad se prvi gerilac Evrope svadja sa stabskim oficirima ko je naceo pecenje prije nego sto je skinuto sa raznja i ko je otkinuo slanine dok su drugi spavali.

Epizoda "ofenziva na sveze cvarke" sigurno obiluje dramaticnim scenama i dijalozima: "Gde je cvarak?" "Kakav cvarak?" "Znas dobro koji cvarak!"

O ti prvi gerilce u srcu Evrope, hrabri kobasicaru-tebi toliko dugujemo-aj sad jena rakiica-e u zdravlje!

Miloš

pre 10 godina

Emitovanje te serije je velika sramota za Srbiju. Draža i Četnici su od 1943. godine bili saradnici okupatora i to je istorijska činjenica. SPO obmanjuje javnost, ali to nije ključni problem. Ključni problem je što je fašizam u velikom usponu u celoj Evropi a "Ravna gora" će stvoriti dodatne horde desničara.

Sheena

pre 10 godina

Da li je moguce da nesto kao SKOJ i dalje postoji?! Da li je moguce da ce se neko usuditi da protestvuje protiv neceg tako osvezavajuceg kao sto je serija "Ravna gora"? Sramno je, zaista jeste! Podrska SPO-u, oni se vec godinama bore za rehabilitaciju Draze Mihajlovica, imaju pravo da osude ovo sto danasnje pristalice komunizma rade!

Umesto Prleta i Tihog, Bradonja i Nozonja.

pre 10 godina

Trebali su da naprave nove otpisane u kome su cetnici ilegalci u bg, i bore se protiv nemaca i partizana koji ubijaju neistomisljenike.

majstori majstori

pre 10 godina

Steta sto ne mogu da gledam tu seriju…mozda ce biti gde na netu da se nadje..
Bas bih voleo da vidim kad se prvi gerilac Evrope svadja sa stabskim oficirima ko je naceo pecenje prije nego sto je skinuto sa raznja i ko je otkinuo slanine dok su drugi spavali.

Epizoda "ofenziva na sveze cvarke" sigurno obiluje dramaticnim scenama i dijalozima: "Gde je cvarak?" "Kakav cvarak?" "Znas dobro koji cvarak!"

O ti prvi gerilce u srcu Evrope, hrabri kobasicaru-tebi toliko dugujemo-aj sad jena rakiica-e u zdravlje!

korto malteze

pre 10 godina

Koga boli uvo za čiču i njegovu ulogu,ljudi nemaju posla,sve se raspada u ovj Srbiji,huligani jači od države,na FB anonimusi objavljuju imena narko dilera,na Kosovu raskol-džaba smo krečili,mladi odlaze glavom bez obzira,ono što je nekad bilo sramota i nemoralno sad je IN...došli smo milimetar od dna,a ja treba da brinem o ulozi Draže,ma daj...

lokomotiva

pre 10 godina

Kada vidim ko se buni protiv emitovanje serije (za koju i ne znamo kakva je) prosto mi dodje da na slepo podrzim njeno emitovanje.


U ostalom, 70 godina nas neprekidno kljukaju raznoraznim parizanski, prokomunistickim, agitatorskim, propagandnim serijama i filmovima tako da je valjde krajnje vreme da vidimo i nesto sto se bavi "drugom stranom".
Ne smemo biti slepi i istoriju shvatati crno-belo. Cak su i De Gol i Truman odlikovalo Drazu za borbu protiv fasizma.
Da li iko moze da pomisli da dva predsednika nisu znali sta rade?

A kad se već radi o nekakvoj ZONI, vlast ća da nam naplati i parking!

pre 10 godina

Šta je ovo - ZONA SUMRAKA?!! SKOJ?! Oni još postoje?!! SPO?! Oni još postoje?!!

Bivsi vojnik JNA i JA

pre 10 godina

Preselo mi je danas ovih kvazi četnika. To što su četnici postali popularni sa Šešeljevom idejom "Velike Srbije" i srba kao uzvišene rase za vreme rata u Bosni meni je bilo strašno. Šešelj sa svojim Šešeljevicima je lepo proterao hrvate iz Srema a njegov kum Vuk Drašković sa svojim Belim Orlovima bio jedan od najvećih ratnih profitera. To što su nam trovali mozgove devedesetih ne znači da je verzija ljudi koji su proveli živote u zatvorima istina.
Istorija je diskutabilna, a pobednici pišu istoriju, i znam dok smo verovali u jedno svet nas je cenio, danas kad nam se poremetio sistem vrednosti ni ne znaju ko smo.

Alex

pre 10 godina

Sta se snima nasim parama, bruka i sramota. Umesto da slavimo i da budemo ponosni na nasu antifasisticku proslost, mi rehabilitujemo cetnike. Sram te bilo Radose Bajicu sto prekrajas istoriju ili to bar pokusavas.

Nikola , Vracar

pre 10 godina

SPO i SKOJ????


Postoji li nesto smesnije od njih?
SPO za koji niko vise i ne zna da li postoje i kakavo im je operedljenje i SKOJ se sveo na par boraca koji i dalje zive u 1945. godini i nekoliko njihovih bahatih, razmazenih i agresivnih unuka koji u zivotu nista teze od kasike nisu podigli.

bruka i sramota!

pre 10 godina

Da,rehabilitujte sve izdajnike,zlocince i ratne profitere.To izgleda treba da se smatra "srpskom tradicijom".

Jel' vam jasno zasto Srbija MORA da propadne,da nestane nacisto?!

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Bio sam cvrsto ubedjen da je Rados Bajic u svojoj seriji "selo gori a baba se ceslja" koja se prikazivala "sa ponosom" vec uspeo da "docara" sav taj PRIMITIVIZAM "srpskoga bica", gde je svaki gradjanim mogao "sebe da prepozna" u nekom od likova iz te serije, da l' Radisin, da l' Milasin ili "sin Dragan" al' "'oces vraga" ocigledno ni to jos nije bilo "dovoljno duboko" kako bi se "docaralo to DNO DNA" ?

Husnija

pre 10 godina

E pa gospoda iz SPO, ne moze se na dve stolice, ne moze i jare i poare, ne moze i antifasisti i pristalice pukovnika Dragoslava-Draze Mihajlovica!!! Draza Mihajlovic je naneo mnogo stete svim narodima Jugoslavije a najvise srpskom narodu. Partizani su se birili protiv fasizma, a Mihaljovic se borio protiv njih. Znaci on je pomagao fasistima u Drugom Svetskom Ratu, ako vam je drago evo vam Draze i uzivajte ali vi se uvrstavate u stroju okuoatorskih saradnika.

Jaa

pre 10 godina

Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...

Arcibald

pre 10 godina

Prvo koliko se ja secam vidjeni clanovi tog spo su bili Giska i njegov drug Beli dakle ljudi koji su lezali po evropskim zatvorima zbog pljacke i ko zna cega jos sve,da stvar bude gora draskovic je kasnije racunajuci valjda na srpsko pamcenje dostojne jedne barske musice izjavljivao da te ljude nije nikada upoznao elem video je ubio radio zvezdu.Kasnije iako je sloba pokusao da ih pocisti nije im smetalo da 99te ucestvuju sa njim u vlasti.Uzas i promiskuiteta i toliko o spo.Sto se tice cetnika ima gomila materijala na you tubu.Grupa bradatih ljudi koja marsira sa crnom gusarskom zastavom bilo bi smesno da nema poklanih ljudi po drugovcu okolini velike plane selo neko mislim tu kod beograda ima opet snimak na y.t.pitaju mihajlovica da li ste znali,zbunjen kaze da je cuo.Zrtve su uglavnom srbi civili uglavnom opet, elem,emigracija je konacnoi dosla kuci menjamo uloge kao cokula i todor u maloj pljacki vlaka oni sada ovde a mi bez napolje.Ono sledece sto mi je privuklo paznju je da ispod pomenutih videa ima uvek puno komentatora ,psovaci ,kletnici,prete svima i svacim ,zreo je za noz ko nija sa nama.Zao mi je ne zelim da budem deo takve druzine.Toliko o cetnicima i patriotizmu ziveo photoshop jer nam je dao da mozemo da isecemo nasmejanog nemackog oficira sa slike naseg omiljenog prvog gerilca u evropi mada sumnjam da evropu bas briga jer ga je na kraju i ona otpisal kao kvislinga i zlocinca.Nije bilo fotosopa tada.

Cetnik

pre 10 godina

Nista gore od fasizma i komunizma! Sta taj Savez komunisticke omladine omladine Jugoslavije hoce? Odakle njima monopol na antifa? Iza tog monopola sprovode decenijama zatiranje srpstva...kakva bre omladina Jugoslavije, jos komunisticka. Nece oni braniti antifasizam u Srbiji, jer su komunisti ista posat kao i fasisti.

Da se vidi i druga strana

pre 10 godina

Tesko je kad si sviknut na "istoriju narodnooslobodilacke borbe" koju pedeset godina obasjava stotine snimljenih filmova o partizanskoj borbi. Sad odjednom prvi film s one druge strane, iz ugla klasnog neprijatelja!?

nemanja

pre 10 godina

Ha,ha,ha ja baš mislim da bi bilo sjajno da imamo miting i kontra miting povodom emitovanja televizijske serije, pa kad se skupe po sva tri člana obe grupacije ima da ispadnu ogromni neredi.

Garbage collector

pre 10 godina

Ja pre mislim da su nam '90 falsifikovali istoriju. Koliko su nas ubedjivali da su cetnici dobri, toliko smo pobedili u ratu u Bosni i ratu na Kosovu.

A ko je malo ziveo u devedesetih dobro zna politiku Radosa Bajica, i na kojim politickim mitinzima je govorio. Objektivnost serije bice 0.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Po ko zna koji put izneta laž neće biti istina!
1. U toku rata nije bilo nikakvog "Ravnogosrkog pokreta", ta izmišljotina malenog procenta Srba je sklepana nakon završetka rata.
2. Mihailović NIKADA nije bio general, čak mu je suđeno i presuđeno kao PUKOVNIKU.
3. Još negde "na pola rata u Srbiji" - Mihailovića se odrekla Privremena Vlada u izbeglištvu, a i izbegli "Kralj".
4. Niko i NIKAD nije Mihailovića odlikovao za doprinos borbi protiv fašizma, već za spasavanje pilota!
5. Pojam "ČETNICI" se NE SME uniformno posmatrati: u Lici, Dalmaciji, Hercegovini, Bosni, a donekle i u Južnoj Srbiji - četnici jesu bili zaštitnici Srpskog naroda, u centralnoj Srbiji su vodili bezakonje i bratoubilački rat, tesno sarađivali sa Nemcima - u borbi za ratne privilegije i posleratnu vlast.
I u toku rata Četnike je podržavalo MANJE od 10% stanovništva, otuda slobodarski duh Srba nije naseo ni u toku rata ni posle na bolećive laži o nekom herojstvu četnika - osim protiv nemoćnih u svom narodu.
Konačno - razdvojimo ČASNU, herojsku i besprimernu borbu Partizana u ratu od posleratnih zloupotreba.
SPO, dok ga je bilo, i komunistički četnik Drašković, su naneli teško zlo Srbiji, brisanjem ulice Generala Ždanova, oslobodioca Beograda - pa nas više nema NIGDE na proslavama Pobede nad fašizmom - ni u Moskvi ni u Parizu.

Alex

pre 10 godina

Srpski Pokret Obmane je rezultatima na nekoliko poslednjih izbora pokazao koliko je minorna stranka u Srbiji.Njihov lider , književnik Drašković ,uporno forsira temu četništva.On je umislio da bolje zna šta se dešavalo u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata od živih svedoka i istoričara.
Srbija je umorna od njega i njemu sličnih.

Smrt Fasizmu!

pre 10 godina

@ majstori majstori:

Care, svaka ti cast! Prvo sto sam procitao danas i odusevio se.

Veliki pozdrav iz Njujorka, tebi i svim antifasistima!

racerx

pre 10 godina

Mala ispravka: Cetnici nisu usli u saradnju sa Fasistima od 1943, vec od zime 1941. Uglavnom su bili u saradnji sa Itlijanima i to u otvorenoj saradnji ( zajedno se borili protiv partizana), dok su sa Nacistima redje saradjivali tako da se zajedno bore, vec se vise baziralo na medjusobnom NENAPADANJU (dakle, nisu se borili protiv okupatora), pocinjeno je mnogo ratnih zlocina nad nesrpskim stanovnistvom i bili su otvorene ANTISEMITE i otvoreno protiv romske populacije. Ako je neko antisemita, protiv roma, ne bori se protiv nacista, u otvorenoj saradnji sa Italijanima, bori se protiv komunista, ima akcije etnickog ciscenja, onda je ta grupacija FASISTICKA. Inace dokumenta o saradnji sa Nemcima i Italijanima su u Nemackim i Italijanskim arhivama i dostupna su (naravno i u cetnickim), tako da je ova rehabilitacija onih koji ne zasluzuju nikakvu rehabilitaciju!

Alcale

pre 10 godina

Mi smo PRSLI KAO NAROD POODAVNO!!!

1. Najviše zločina na strani POBEDNIKA (naši partizani među njima, svidelo se to nekom ili ne) počinili su pripadnici crvene aarmije, iza njih ali na prvom mestu po zlocinima prema svojim sunardonicima je pokret otpora u FR, korak drže USA i VB.
2. Kada bi se neko u FR usudio da napravi seriju o zločinima pokreta otpora, i pokošao da opravda okupatorsku vlast odnosno one francuze koji su sarađivali sa nemcima, verujem da bi ponovo odobrili smrtnu kaznu.
3. Ljudi u svetu gledaju kako da unaprede socijalni sistem, zdrastvo, nauku a u Srbiji se još vodi bitka za ravnu goru
4. Istoriska nepobitna činjenica (ako neko smatra da su pokolji četnika nedokazani) je da bi u slučaju povratka kralja 46, Draža po svim zakonima (a pogotovo tadašnjim) završio ako ne pred zidom ono u 4 zida i to zbog neposlušnosti prema kralju koji je izdao naređenje da se četnici priključe NOB i partizanima.
Ono što je najzanimljivije meni je da mi srbi konstantno volimo da pravdamo i veličamo gubitnike, a Draža je jedan od največih. Svojim samovoljnim odbijanjem da se priključi partizanima na samo da se oglušio o naređenje sovog vrhovnog komandanta već je neneo za vekovnu štetu srbiji, jer če ovde još barem 200-300 godina da se raspravlja o masnim bradonjama i njihovoj pravdi.
I onda mi neko kaže da su partizani pobili previše ljudi, NISU jer da jesu danas NIKO nebi snimao, pričao i raspravljao o jednom GUBITNIKU koji je izdao SVOG kralja i Srbiju.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Dok sam bio klinac uzivali smo u partizanima kako biju svabe, a i Dzon Vejnu kako tamani crvenokozce.Onda izadjemo van pa frka ko ce biti Dzon ili Sava Kovacevic.Zatim smo odrasli i postali malo svesniji ujedno nas rat natera da razmisljamo i tu se nadjemo u crnoj svemirskoj rupi!? Dzon Vejn je bio ubica i otimac zemlje Apacima Cejenima....Kako smo prevareni bili, a jedini istiniti likovi za slobodu su bili Zagor Blek Stena Komadant Mark...Kad sam dosao na zapad misleci da cu pronaci primerke ovih romana bio sam razocaran.Onda potrazim Alan Forda ali dzabe.Malo prokontas i skontas da su svi ti likovi bili u stvari borci za slobodu.Od koga?? Pa od tih istih koji nam prosipaju eu i nato kao super.To su kolonijalisti poput crvenih mundira i kauboja.E sad se pitam sta su partizani bili kad su nas ucili 50god.jednom i onda nas nahuskali na rat zajedno sa tim istim zlikovcima iz romana i sa tv.Zato verujem samo sebi i o serijama ili filmovima mogu da shvatim kao razonodu ili slicno.Sve ostalo pustam intelektu, a u knjigama i netu moze se dokuciti istina.Barem 5%

marko

pre 10 godina

Mislim da nasa scena filma i pozorista je toliko zasicena malogradjanima i svinjarijama da ne nabrajam serije zadnjih 20 godina,....traze nesto novo,ajmo drugi svetski rat i opet cetnici i partizani,a narod ne shvata da su i jedni i drugi nebitni.Rusi su porazili hitlera i nacizam,oni su pokorili berlin i sve ih pohvatali.Tako da mi i nemamo sta da slavimo,ni dan pobede ni dan poraza,to rusi treba da slave.A sto se tice serije,pa to je samo novo zamajavanje naroda!!

Kaiser Von Banovo brdo

pre 10 godina

Ne shvatam ove protivnike serije Ravna gora. Mozda je trebalo i danas da nas zatupljuju sa serijama Otpisani(Gde su Prle i Tihi u Bepgradu pobili na stotine nemaca a istorija kaze da je u Beogradusamo jedan nemac poginuo) , Valter brani Sarajevo,Partizanska eskadrila itd.Zasto ne prikazati idrugu dimenziju. Nema veze dali je podrska SPO ili nekog drugog.Scenario je pisan po verodostojnim dokumentima

Frojdmund Sig

pre 10 godina

Strah kod komunista,pogotovo u ovo vreme,nastao je pojavom romana Noz.To je vreme kad je porusen barjak na Ravnoj Gori zamenjen perom Vuka Draskovica.Danas smo svedoci da je knjizevno pero lidera Srpskog Pokreta Obnove nadvisilo ne samo polomljen barjak golgotske JVuO, nego je ozbiljno zapretilo da se komunisticki barjak slomi usled nadolazece istine,istine o Ravnoj Gori.

Кривокапић

pre 10 godina

Прво, ово је телевизијска серија у којој главне улоге играју глумци. Неко је написао причу, ту су сценариста и продуцент. Значи ово је фикција, а не документарац. Да је документарац, главне улоге би имали прави људи који су учествовали или бар били близу догађаја. Постоји још живих четника и партизана и људи који су у свему томе учествовали. Зашто нико њих нешто не пита.
Друго, земља грца у дуговима, губимо територије, путеви нсм пропадају, села се празне, хулугани продају дрогу и убијају по улицама, деца бацају коктеле на школе, у школама немамо сапун и папир, радници штрајкују итд. итд. А ви кош увек расправљате о Другом светском рату.
Треће, Србија и српски народ су током Другог светског рата страдали од фашиста. Данас ми не учествујемо на прославама победе над фашизмом. И још горе, у Србији постоје организације које величају Хитлера и фашизам. Да ли је то све вама нормално да се сада расправа свела на неку нискобуџетну серију?

perungromovnik

pre 10 godina

U kojem vijeku (filmu) vi zivite. narod nema hljeba da jede a ne da lomi glavu oko Ravne gore i SKOJ-a. ko je bio u pravu Tito ili Draza? Kao da je bitno. Daj bombona da si...o

Ceva

pre 10 godina

Meni nista nije jasno. SPO daje podrsku i velica cetnicki pokret ciji je vodja Vuk Draskovic dosao u Vojvodinu iz Hercegovine u kojoj je tokom II s.r. cetnicki major Bosko Todorovic i Pop Momcilo Djujic (priznavali su Drazu za vrhovnog komandanta) saradjivao sa Italijanima i onako uzgred pobio na stotine muslimana i hrvata pa im to bilo malo pa napravili mali Jasenovac (selo Kosovo kod Knina) za Srbe antifasiste. Isti taj Vuk je bio clan KP i pisao govore Miki Spiljki. E sad da neko drugi trazi da se rasvetli taj deo istorije pa da razumem ali kako bre SPO ciji vodja vrlo dobro zna sve zlocine cetnika u Hercegovini.

David

pre 10 godina

Још није приказана ни једна епизода серије, а већ су се препали истине. Док су се снимале комунистичке лажи, све им је било у реду.

VH

pre 10 godina

Moj pradeda je bio učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Njegov sin odnosno moj deda je bio u partizanima. Ono što ovde neko hoće da nametne a to je da su partizani bili komunisti, što je notorna laž. Partizanski pokret jesu predvodili komunisti ali učesnici NOB-a uglavnom nisu bili komunisti odnosno nisu se izjašnjavali kao komunisti ni posle rata.
Ovi što hoće kraljevinu Srbiju, nek pitaju Karađođeviće gde se dede ta kraljavina. Kokliko su se nakrali pojedinci posle Prvog svetskog posle tog rata pojedinci a posebno kraljevska porodica i njihov odnos prema narodu najbolje je opisao Arčibald Rajs.
Tačno je i to da ljude koji su pristupili četničkom pokretu ne smemo proglasiti zločincima. Međutim nema nikave sumlje da su četnici odnosno njihov vrh sarađivao sa okupatorom, to najbolje potvrđuju zarobljeni nemački dokumenti posle oslobođenja. Treba ipak imati u vidu da su svi koji su bili u tom pokretu bili pozvani da se priključe NOB-u. Što nije slučaj sa utašama i ostalim kvislinškim odredima.

Posmatrač

pre 10 godina

Metro-četnici iz SPO su najbolja antireklama za bilo šta ravnogorsko i nije slučajno što jedan "montanjeros" (rođen u ravnici), vodi ovu bratiju...

Domovinsko cvijeće

pre 10 godina

Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...
(Jaa, 9. novembar 2013 13:58

Nisu, sinko, nisu...
Ima nas još...
Mi smo se još prije presvukli...

Imamo i stvarne junake

pre 10 godina

(Darko Zemun, 9. novembar 2013 15:25)
Darko, Draza je dobio odlikovanje za specificni akt, a ne za svoje delovanje koje je u velikoj meri bilo negativno ili barem saglasno sa politikom sila osovine. Četnici su nakon prvobitnog otpora sarađivali sa okupatorima (Italijanima), činili su za strašna zlodela prema pripadnicima drugih naroda, a na sve to je Mihajlović direktno odgovoran za ubistva srpskih porodica u okolini Beograda (zločini u Vraniću, Boleču).
Ja sam razumeo delovanje Vuka Draškovića kao (možda ne baš potpuno iskren) pokušaj da se taj pokret, koji je metastaza jedne pogubne nacionalističke ideje, reinterpretira - da mu se da jedan produhovljen karakter - da se akcenat stavi na ideal srpskog borca koji je human, pravedan, hrabar i koji se ne sveti, jedan narativ (ne nužno novi) koji tom starom srpskom mitu daje humano odličje i nudi model nacionalnog identiteta koji je prijemčiv za moderne društvene okolnosti.

Naravno, kao što znamo, rezultati su potpuno suprotni. Dobili smo jeftini revizionizam karakterističan za značajan deo bivših komunističkih država, poptuno obesmišljeno shvatanje antifašizma, insistiranja na praznoj formi (kako smo mi mogli da budemo fasisti pa mi mrzimo nemce?) i sve to da bi se ratovima devedestih dala jedna legitimna odbrana.
Zbog te bizarne namere, današnji dan borbe protiv fašizma čekamo, ne kao potomci jednog humanog egalitarističkog pokreta (partizana), nego kao ljudi koji veličaju de facto kvislinge.

vesna

pre 10 godina

Sad je stvarno dosta!Neću više da plaćam pretplatu RTS-u,posle gomile glupih seria snimnjnih od naši para,ovo je vrhunac.Ja, potomak roditelja partizana,redovan platiša svega u ovoj državi,neka plaćaju potomci i simpatizeri najvećeg krvnika na ovim prostorima,neka Radoš Bajić prekraja istoriju,to je sad moderno.Mogu se koprcati koliko hoće i on i novokomponovani četnici,neka idu sa njih u selo i češljaju se zajedno,svet,istorijski dokazi,rekli su istinu.

Vladimir Atanackovic

pre 10 godina

Nije li fasizam ideja da svi koji ne misle isto budu ubijeni ili zatvoreni?!?! O kom onda antifasizmu, zlotvori komunisti, koji su imali Goli otok za neistomisljenike, imaju ikakvo pravo da govore?!?! Antihristi cija deca jos uvek vladaju Srbijom i unistavaju je. Sve nam je nizbrdo krenulo i kao narodu i kao naciji i svo propadanje je jer nas vode antihristi i ljudi koji nisu ni rodjeni u Srbiji! O kom moralu i postovanju pricaju ljudi koji ni u Boga ne veruju, oni su najvece zlo i posast koja je ikad zahvatila Srbiju! Prekrojili su istoriju jer su oni nule i niko i nista pre nego sto su nepismeni istrcali iz suma u kojima su se skrivali i gledali dok za njihove "ekskurzije", kad istrce i ubiju jednog nemca, fasisti pobiju pola sela, a oni takve koji su to radili proglasavali narodnim herojima! Stana narodni heroj gleda iz sume dok streljaju djake i nece da se preda jer je ona vaznija od 7000 dusa, ljudi bez morala i imalo hrabrosti. Sad i njihova deca i unuci i dalje unistavaju Srbiju i dokle god se ne resimo posasti nece nam krenuti na bolje!

SKOJEVAC za ravnogorce

pre 10 godina

Iz prepiske prvih gerilaca u Evropi izdvajam izveštaj komandanta 2. kosovskog korpusa od 8. aprila 1944. Draži Mihailoviću o stanju četničkih organizacija na Kosovu, pored ostalog, piše: »Pojedini korpusi učestvuju u zajednici sa okupatorom i sa satelitima u borbi protiv partizana. Po onome gde je pretežnija opasnost od partizana kao što je bio slučaj u Ibru, gde su se našli, na jednoj liniji jednovremeno Ljotićevci, Nedićevci, Arnautska Šuc policija, Bugari, Nemci i Javorski korpus (major Cvetić). To ima psiholoških reperkusija na narod. Treba, po mom mišljenju, raditi da se Nemci, Ljotićevci, Arnauti i drugi nađu u prvim linijama, a ne naši redovi... Cvetićevi vojnici slobodno šetaju po Raškoj i Ibarskom dolinom, a okupator to gleda«.
Arhiv VII, Ča, k. 101, reg. br. 10/3

Kao nekad na Poljudu...

pre 10 godina

Ne mogu vjerovat da ce se serija prikazati,po komentatorima sam zakljucio da su samo hrvati fasisti..
(Zigzag, 9. novembar 2013 12:43)

Ti ništa nisi razumio!
Mi smo partizani, a Srbi su ćetnici...

Ivan

pre 10 godina

Ne znam ko je bio sta u II sv. ratu ali znam da je komunizam i jugoslavija upropastila Srbiju. SKOJ, jel znate sta vam "J" znaci, jel vam postoji negde jugoslavija? Zasto Hrvatska u istoj nije imala pokrajine kao i Srbija. Jel znate koliko su komunisti ljudi pobili u Srbiji odmah posle rata?

aco

pre 10 godina

Draža je imao napredne ideje koje nije sproveo u delo. Njegov cilj je bio da se čeka pravi trenutak , pa da se u jednom naletu oslobodimo Nemaca. Nije želeo da podiže česte ustanke zbog nemačke odmazde - sto za jednog. Svi saveznici su o Draži imali percepciju da je bio antifašista. Školovan na francuskoj vojnoj akademiji. Posle rata, u mirnodopskim uslovima ubijeno je 200 000 civila od strane komunističkog režima. Jasno je da su oni zločinci.

Zemunac

pre 10 godina

Moderna drustva idu napred dok se mi svadjamo oko necega sto se desilo pre naseg rodjenja i necega sto nece uticati na kvalitet nasih zivota. Zato i jesmo tu gde jesmo. Srbi budimo jedinstveni i pocnimo da gledamo napred i nase nacionalne interese.

Ravnogorke su gospodjice

pre 10 godina

Citajuci ove komentare samo potvrdjujem da su komunisti najvece zlo koje je zadesilo ovu zemlju! Ne samo da su otimali, ubijali, zatvarali, unizavali, vec su inficirali generacije i generacije. Osvesti se Srbijo!

Nick

pre 10 godina

Ovo vam smeta iako ni jednu epizodu niste odgledali, a sva ona presmesna komunisticka propaganda vam ne smeta? E moji rumeni ko li vas samo dokotrlja u ovaj Beograd...Imena i prezimena vam srpska a mrzite sve srpsko. Vi ste nam najveci neprijatelji!

Darko Zemun

pre 10 godina

Jako je mucno citati pojedine komentare koji su upuceni autoru ove serije, a pri tom nije ni pocelo emitovanje Ravne Gore. I orkestrirani napadi na Vuka i Spo koji je simbol borbe za evropsku i demokratsku Srbiju. Ovde se namece jedno pitanje svim komunistima koji komentarisu negativno. Dal im je smetao Rados Bajic kad je igrao u partizanskim filmovima? A sto se tice Draze i Ravne Gore, moze sa sigurnoscu da se kaze da nema nijednog dokaza da je bio kvisling, vec naprotiv, ima odlikovanja najvecih saveznika u drugom svetskom ratu. Uostalom neka SKOJ i mladi komunisti upute Americi i Francuskoj demars.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Naslednici prekodrinsko-crnogorske Udbasko-Skojevske bande koja je prilikom nasilnog upada u Srbiju 45-e godine uz pomoc Crvene Armije pobila preko 100000 gradjana Srbije metkom u potiljak i zatrpala u zivi krec, pocinju sa spinovanjem .
Ne svidja im se sto ce Srbija uskoro da dobije svoju zvanicnu istinu i zvanicnu istoriju o svim zlocinima prekodrinsko crnogorske Udbaske bande koja je napravila masakr po Srbiji, uz kasnije i nasilno proterivanje 450000 gradjana Srbije iz svojih imanja i kuca, kako bi se boljsevicka banda useljavala na silu u tudju imovinu po Srbiji prilikom kolonizacije Srbije.

Srbija je na korak od zvanicne istorije, da nam deca ne uce vise laznu istoriju koju je Udbaska banda napisala nakon 45-e godine.
Dosijea UDBE cekaju da budu otvorena, a time i procesuiranje Udbaske bande na tlu Srbije za sve zlocine, otimacine, likvidacije , pljacke i privatizacije koje je Udbaska banda sprovodila na tlu Srbije.

Nikola , Vracar

pre 10 godina

@(Imamo i stvarne junake

Oprosti ali Draza NIJE bio odlikovan za specificni akt (spasavanje saveznickih pilota) vec je jasno i glasno naglaseno (imas na netu, pogledaj) da je odlikovan za doprinos borbi protiv fasizma.
Takodje, mora se naglasiti da je Draza odlikovan DVA puta za svoj antifasisticki doprinos
-1943 - Sarl De Gol
-1948 (posthumno) - Hari Truman

acomurija

pre 10 godina

Nakaznost SPO-vine u Beogradu je što su ulice dobile imena po nepoznatim "kraljicama" - uglavnom iz "dinastije" Karađorđević.
Beograd je pod KRSTOM Obrenovića: Knez-Mihailova+Kralja Milana i Kneza Miloša+Takovska!
Radoš Bajić je trebao snimiti glavninu svojih PRANGIJA u Vraniću kraj Beograda, tamo su još sveži tragovi "četničkog antifašizma"! Celo selo ZATRTO...

zaborav nas ubi

pre 10 godina

deda mi je bio partizan, 45. je pratio 8500 zarobljenih svaba, ustasa, cetnika... ali je bio patriota i 74. zamrzio je tita. zato podrzavam ovu serju, bolje da mi o nama snimamo, a ne amerikanci ili hrvati, jer znam sta bi prikazivali svetu

SKOJEVAC za ravnogorce

pre 10 godina

Evo kako je Bata ZIvojinovic glumac cuveni Valter upamtio Drazine junake:
Kao dečak od deset, jedanaest godina, u svom dvorištu, u selu na Kosmaju gde sam odrastao, gledao sam kako četnici kolju mladića, partizanskog kurira. Na deset metara od njih, stajali su dečakovi roditelji i rodbina… Znate, ljudi misle da čoveka možete zaklati tako što mu stavite nož pod grlo i presečete vodoravno. Ne. Nožem morate da uđete u ovu rupu na vratu, između dve kosti i... Na mestu gde je mladić ubijen, moj deda je zasadio višnju. Bujala je, ali niko nikada sa tog drveta nije ploda ubrao. Evo, skoro sedamdeset godina je prošlo, a taj događaj ne mogu da izbacim iz glave. Pokušavao sam…
link: http://www.lupiga.com/vijesti/razgovor-velimir-bata-zivojinovic-nisam-ono-sto-sam-radio

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

(Kvazimodo Sorabius, 9. novembar 2013 17:13)

Posto spinujes stvari ovde, reci ti nama ko je pobio 100000 gradjana Srbije metkom u potiljak i zatrpao u zivi krec i ko je proterao 450000 ljudi iz svojih domova?
Jel su to uradili Meksikanci, Portorikanci, Kinezi ili boljsevisko-partizanska banda koje je dosla u Srbiju 45-e godine?

Da ne bi spinovao puno, u Srbiji nije bilo partizana,postojao je samo cetnicki pokret u kome su pored Srba bili i Jevreji, Rusini, Slovaci i svi ostali zajedno , partizani su nastali u Sisku od Hrvata, kasnije su se prikljicili njima prekodrinski Srbi i Crnogorci, sa jedinim ciljem a to je bila Srbija i otimacina Srbije.
Da su bili pravi oslobodioci, oslobodili bi Srbiju i vratili se u svoj zavicaj, ali ne, dosli su u Srbiju uz pomoc Crvene Armije pobili ljude i uslu u njihovu imovinu.

Ili si naslednik SKOJ-evaca pa te zabrinjava zvanicna istorija drzave Srbije, ili ne poznajes bas istoriju Srbije jer si ucio istoriju iz laznih Udbaskih citanki za malu decu.

Vodja Udbasko-partizanske bande je bio Joshua Ambroz Mayer-Tito, poljak jevrejskog porekla , agent Kominterne pod pseudonimom kamarad Walter.
Upad Crvene Armije u Srbiju, Joshua Ambroz Mayer je docekao na ostrvu VIS , i tek kada je Crvena Armija prosla kroz Beograd i opustosila ga, onda je Joshua Ambroz Mayer-Tito upoa sa svojom Udbaskom bandom u Srbiju u zavodjenje boljseviske diktature, likvidacije i otimacine imovine.
Cisto da ne bi spinovao stvari po forumu.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Ako neko spinuje "gospodine" onda si to ti.
A taman i da sve budalastine i lazi koje si napisao jesu istinite kazi ti meni da li to ponistava cinjenicu da su cetnici sa Drazom na celu bili izdajnici,da su saradjivali sa fasistima i da su ubijali i Srbe?
(skripi kavez,ne znas ko ga ljulja..., 9. novembar 2013 18:54)

A gde si ti citao da je kraljeva vojska i cetnici ubijali Srpski narod?
To si gledao u partizanskim filmovima jel tako?
Jel ti znas da su u kraljevoj vojsci i centicima bili i Srbi i Jevreji, i Muslimani nasi gradjani .
Ili samo pamtis partizanske filmove gde cetnici imaju brade i nose kame u zubima.
Srpski narod su ubijali nemacki fasiti i kasnije Udbasko boljsevicka banda 45-e godine.
Samo do sada zvanicna drzavna komisija je registrovala oko 50000 likvidiranih gradjana Srbije od strane Udbaske bande .
Ostalih par desetina hiljada brutalno likvidiranih gradjana Srbije od strane Udbaske bande su negde ispod Ade Ciganlije , gde nasa deca i unuci voze bicikle.
Velika je panika nastala od istine koja ce uskoro doci u Srbiju , o zlocinima Boljsevicke bande.
Punih skoro 70 godina UDBA je sakrivala zvanicnu istoriju Srbije, sakrivala svoje zlocine po Srbiji.
450000 ljudi su proterali iz Srbije, iz svojih kuca i imanja.
Oko 250000 Dunavskih svaba i 200000 Srba iz Srbije.
To nisu uradili neki Kinezi, vec Udbasi komunisti koji su dosli u Srbiju 45-e godine.

Zao mi je ali istina kad tad dodje na videlo, a nasa srpska istina je vrlo surova.

Дарко

pre 10 godina

Ови "скојевци" су смешни... Истина се не може сакрити... Па не би по завршетку Другог светског рата савезници и председници САД и Француске додељивали Дражи највиша војна одликовања да је био сарадник Хитлера! Као што самтрам највећим Дражиним патриотизмом што није хтео да сулудо просипа људске животе, као што су то чинили партизани. Браво за Радоша, али нарочито браво и за Вука Драшковића који је био најдоследнији у уклањању неправде којом је послератна пропаганда желела да осрамоти великог антифашисту генерала Михаиловића.

Darko

pre 10 godina

@Gospodin iz Srbije - A tebi su istoriju razjasnili Vuk i Šešelj (četnički vojvoda) Ubijali su po čitavoj Srbiji, ozloglašene crne trojke i crnokošuljaše pamti pola Srbije. Lično sam čuo od tridesetak starina iz svog kraja (Kosmaj) uključujući svoju babu i svog dedu. By the way, žao mi je što deda i ekipa iz Kosmajskog Odreda nije među živima jer bi Bajić sa svojim kvazi glumcima bežao sa tog istog Kosmaja (Nemenikuća) gde je snimao ovo sra.. i to sve nogama u d..e...

miroslav

pre 10 godina

Postavicu jedno pitanje, vezano za Drazu Mihailovica. Ako neko zna sa sigurnoscu neka mi odgovori. Pitanje glasi: Koju veliku bitku je vodio Draza, I tako pokazao da je veliki voskovodja i vojni komandant kome nove generacije mladih Srba treba da se dive"? A SPO-u bilo bi bolje da se bori za polozaj radnika( SRBA) koji rade kod brata od lidera te partije. Sledeci put kad budete hteli da izaberete nacionalnog junaka pitajte mene nepismenog Srbina da vam objasni koga da velicate. Ipak za kraj da vam kazem da su i partizani i cetnici bili dzelati obicnih Srba. Nase je samo da izmerimo ko je vise prosuo litara nevine SRPSKE krvi. Sram i stid nas bilo!!!

Negotinac

pre 10 godina

Gospodine Gojkovicu u pravu ste neka oni protestuju protivu istine to je jedino sto znaju , a mi cemo uzivati u seriji koja je objektivna i snimana na temeljima istine za razliku od komunisticke kinematografije koja se temeljila na lazima i totalnoj degradaciji istine.

A.S.

pre 10 godina

Izuzev desetine hiljada domacih podunavskih Svaba civila, koje ste vi SKOJ-evci masаkrirali po oslobadjanju Srbije od strane Sovjeta odgovorite - koliko ste ukupno nemackih vojnika ubili tokom II Svetskog rata?

Милан Радомир

pre 10 godina

У потпуности подржава став господина Жике Гојковића, а истовремено се захваљујем Вуку Драшковићу и Српском покрету обнове, што су скинули комунистичку анатему са генерала Драгољуба Драже Михаиловића и његове антифашистичке гериле, а Равну Гору учинили планином националног ходочашћа.Z

Zemun grad SPO

pre 10 godina

...Zbog te bizarne namere, današnji dan borbe protiv fašizma čekamo, ne kao potomci jednog humanog egalitarističkog pokreta (partizana), nego kao ljudi koji veličaju de facto kvislinge.
(Imamo i stvarne junake, 9. novembar 2013 16:57)

Zašto ratove devedesetih vezujete za četnike. Milošević je bio Titov komunista, Tuđman i Mesić čak i Brozovi saborci u partizanima. Mladić, Delić, Dudaković i mnogi hrvatski generali školovani su u Titovoj JNA, a ne na Ravnoj Gori.
Taj ,,humani egalitaristički pokret partizana" je nakon ratnih dejstava samo u Srbiji prema podatcima komisije ministarstva Pravde Srbije http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/ , bez suđenja ubio 52 803 stanovnika. Masovne egzekucije sprovođene su i u drugim republikama bivše Jugoslavije.

Саша Митровић

pre 10 godina

Шта замишљају млади скојевци, није им ово ни 44. ни 45. Ми се убисмо да њима који не чују и не виде истину пред очима објаснимо како су се некад одвијале ствари. У комунистичкој историји коју они помињу нема ни 5% истине. Освестите се децо мало. Прочитајте нешто другачије, видећете да је истина на сасвим другој страни. СПО већ 23 године покушава да овом народу отвори очи, поприлично је у томе и успео, хвала Богу..

marko xxxx

pre 10 godina

Zasto je serija "Ravna Gora" vazna...
Nije istina kamen da se sakrije,istinu mozes pokopati poput hiljade stradalih izmedju 1944 i 1945.Ovaj masakar im je omogucila boljsevicka horda koja se sa istoka kretala kroz Srbiju, a Srbija je morala da plati cenu pomoci belogardejcima i pruzanju utocista ruskim emigrantima. Hiljade ljudi patriota, zanatlija, srednjeg i viseg staleza je stradalo na stratistima poput brda Kraljevice kod Zajecara, korita reke Jezave kod Smedereva. Istina kad tad izadje na videlo, jer iako je pokopna na povrsinu je teraju duse nevino stradalih, stradalih bez suda, bez prava na odbranu, samo zato sto su mislili drugacije..

"Primitivno srpsko bice"

pre 10 godina

Cim ovaj Bucko sto razmislja, pa Salih i rkipa nesto pljunu, meni to bude milije - znaci da je srpsko! Ko vas pita sta vam smeta?! Nek se vijori zastava JVuO, od Topole pa nadalje!

major Gavrilović

pre 10 godina

Mučno je kada je čovek na istoj strani sa SPO-om. Nego, još mučnije je čitati komentare pojedinaca u kojima dominira nepoznavanje sopstvene istorije. Teško je, ali proćiće i to. Živela Kraljevina Srbija, a vi do tada ''lajte'', kako prestolonaslednik ne zna srpski i sl. Lično, ni meni se on ne dopada, ali to je najmanje bitno.

smrt fasizmu, sloboda narodu.

pre 10 godina

Da li je moguce da su ljudi toliko 'pametni' i upustaju se u ozbiljne price i rasprave za tv seriju jednog izmisljenog i samozvanog reditelja poput Bajica??? .. I to sve po nalogu Tijanica?
Alo ljudi, knjige u sake. Nije ni cudo sto ovakvu zemlju imamo.

Zna se ko je oslobodilac,a ko fasista.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Veruj mi da sam i ja za Monarhiju,da sam za cetnicki pokret ali cetnici nisu ubijali srbe samo u filmovima,vec i u realnosti...Nadomak Beograda ima jedno selo Vranic,gde su cetnici pobili sve zivo cak i decu u kolevkama.Licno mislim da su krili komuniste, jel su cetnici i po celoj Srbiji ubijali one koji su krili komuniste.
(Aleksandar I, 9. novembar 2013 20:12)

Rat je bio to, naravno da je bilo zlocina to niko ne spori.
Na celoj teritoriji tadasnje Jugoslavije je bio gradjanski rat.
Ali je cinjenica da opet napiminjem zvanicna drzavna komisija je do sada registrovala preko 50000 likvidiranih ljudi od strane komunisticke bande.
Trazi se jos nekoliko desetina hiljada ljudi koji su negde u zivom krecu.
450000 proteranih ljudi iz Srbije i svojih domova.
I to je sve bilo nakon rata bez sudjenja, metkom u potiljak.
Jedan jedini razlog - zavodjenje boljsevicke diktature u Srbiji i otimanje imovine.

Ko je napravio vise zlocina po Srbiji?
Kraljeva Vojska ili komunisticka banda?
Ovde pricamo o stotinama hiljada zrtava i progonjenih ljudi od strane komunisticke bande.
Sta su radili po Srbiji?
Dosli da oslobode Srbiju?
Na taj nacin sto su strelali ljude po Srbiji i otimali imovinu?
Jel to "oslobodjenje Srbije"?

Strasno je sta je komunisticna banda uradila u Srbiji tada a kasnije njihovi naslednici nastavili sa unistavanjem Srbije i boljevickim idejama.

Srbija mora dobiti zvanicnu istoriju i istinu.

Bikan

pre 10 godina

Problem je sto su generacije nas bili u "the truman show"...50 godina smo ucili da su partizani/komunisti ovo i ono, a cetnici su u najvecu ruku da bi se "oprostilo" hrvatima izjednacavani sa ustasama.
Citam gomilu komentara - i ne mogu da verujem kakve gluposti pisemo. Kraljevina u ono vreme nije bila idealna, ali je bar 100 puta bolja od naseg socijalistickog sistema koji bazirao na ne-ekonomskim principima i po partijskim privilegijama...
Pocnite samo od ovog: iz kog razloga bi jedna imucna porodica u ono vreme izgubila kucu i svoje imanje samo sto je cinjenica da je bila dobro stjeca i da su godina posle rata tesko radili za sve ono sto su stekli...onda dodje rat, 4-5 godina prodju nekako, prezivi se - dodju komunisti i oduzmu ti sve bez razloga, bez suda, bez cinjenica...i ovih prica je na hiljadu i hiljadu, po svakom gradu i varosici u Srbiji. E sad ja vas pitam: kakvo bi ekonomsko stanje nase Srbije bilo da su te porodice ostali vlasnici svojih imovina u to vreme...da li bih se kralo po preduzecima i u privredi. Da li bi nam trebali danas strani "privatni" investitori?

Geometar

pre 10 godina

Samo idiot i nepismen covek moze porediti cetnike i ustase. Pa cetnike ceo svet prihvata i prepoznaje kao antifasiste, tako jedino ne misle komunisti i ustase (verovatno zbog njihove saradnje i bliskosti vrhovnika). Najvecu operaciju u spasavanja saveznickih pilota su upravo izveli pripadnici Drazine gerile.

САД смо у капитализму и демократији

pre 10 godina

ма ко их пита зар су они велики фактор....ако серија има продуцента и ТВ станица жели да прикаже промените канал ако вам се не свиђа...

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Nakon što su poubijali, proterali i pozatvarali svoje ideološke protivnike, potom se na Golom Otoku obračunali sa svojim saborcima i pola veka trošili i potrošili zapadne kredite, komunisti su uzeli nacionalne plaštove i započeli ratove devedesetih. Iste su im bile metode, od ratne propagande, preko uništavanja neprijatelja, do etiketiranja neistomišljenika kao izdajnika. Hrvatski komunisti su bili pametniji i približili su se Zapadu, dok je Milošević do poslednjeg trenutka žrtvovao Srbe, ostajući odan boljševističkim idejama.

šta je to?

pre 10 godina

Nije mi samo jasno zašto ti iz tog Saveza komunističke omladine Jugoslavije ne idu u tu Jugoslaviju, ma gde to bilo, pa neka tamo prave proteste...

Алекса, ПО

pre 10 godina

Свака част господину Бајићу и честитам Вам на свему што сте истрпели и још увек трпите да серију снимите до краја. Серија ће, осећам то, бити феноменална. Морамо исправити грешке из прошлости да би кренули ка бољој будућности. Истина се мора истерати на чистац и зато госн Бајићу само напред. СПОовци су уз тебе.

Radic

pre 10 godina

Uveren sam da ćemo imati prilike da gledamo sjajnu seriju, zasnovanu na objektivnim istorijskim činjenicama. Odlična ekipa predvođena fenomnalnim Radošem Bajićem to garantuje! A partizanski filmovi su bili jeftina komunistička propaganda! Ko da veruje skojevcima. Pa njihova partija se zalagala za društvo u kome postoji samo 1 (jedna) partija. Naravno - njihova. A sve druge zabranjivali... A sadašnja nervoza ih je uhvatila jer se boje da će se uskoro otvaranjem dosijea doznati i o komunističkim zločinima pri kraju i po završetku Drugog svetskog rata. Bravo za SPO, svi, svi, svi!!!

vesna

pre 10 godina

Jadni srpski narode!Čemu se radujete?!Još jednoj seriji koja magli vid i razum!Nije nama toliko loše,a najmanje loše je ovima koji snimaju serije poput ove i one o životu žena na Dedinju,čim vas ovo interesuje.Jedino mogu i moram da gledam šta se dešava i šta nas očekuje u ovoj jadnoj zemlji.Za ovakve budalaštine,jednostavno nemam ni strpljenja ni interesovanja.Vi,koji imate,očigledno vam dobro ide u životu ili ste se prepustili neradu i čekate spas od nekoga.Radoš Bajić i Vuk Drašković su dokazani presvlakači košulja,plivaju svim stilovima i dobro žive,razbuktavajući podele u narodu.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Nisu mi jasni ovi što se bune. Pa partizani su snimili stotinu serija i filmova i veličali i izmišljali nepostojeće dogadjaje. Setimo se bitke na Neretvi, sutjeska, otpisanih, hvatanje Draže Mihajlovića.
Savetujem svakog srbina da se malo obavesti o svojoj istoriji. Da ne čita istoriju koju su pisali poltroni istoričari. Neka pročita šta su pisali akteri istoriskih dogadjaja. Navodim Dučića, Crnjanski, Milan Stijadinović, Nikolaj Velimirović,Slobodan Jovanović, Vladimir Ćorović, Mihajlo Ibrovac i drugi.
Čuveni film Katin, čuvenog režisera Vajde (koji još nije prikazan na RTS), završava se rečenicom NIŠTA SE NA LAŽIMA NE MOŽE STVORITI.

Smrt Fašizmu

pre 10 godina

Stalni pokusaji prekrajanja istorije i njenih tekovina su manir slabih i primitivnih naroda, a mozda treba reci i dovoljno dokonih da se ovakvim temama bave.
Na zalost svih obozavalaca lika i dela D.Mihailovica, utakmica u kojoj je ovaj gospodin ucestvovao je davno zavrsena. U toj utakmici se nasao skoro ceo svet. Gospodin se nalazio na strani gubitnika. Ne moze se sada menjati rezultat te utakmice!
Gospodi koja se iz raznih motiva bave rehabilitacijom ovog coveka bilo bi najbolje da ovu stvar zaborave, jer je Srbiji vec nanela i previse stete. Ne zaboravite da su EU, UN i Nato tekovine pobednika iz Drugog svetskog rata.

Неутралан

pre 10 godina

Mихаиловић је отишао у шуму као део једног ширег плана, да се припреми устанак широм поробљене Европе, од Холандије и ФВранцуске па до Србије и Пољске. Тај устанак је требао да букне када се поново отвори фронт у Европи, а није се знало да ли ће то бити у Француској или на Балкану. Комунистички устанак, који је избио после напада на СССР је имао другачије циљеве, те је прислио и Михаиловића да се понаша другачије.
Стратешка грешка коју је Михаиловић направио је што се није 1941. пребацио у Босну, а оставио љотићевцима и недићевцима да се обрачунају са комунистичким бандама.
Комунистички устанак 1941, методе борбе, организација власти... све то није имало везе са везом. Циљ је био испровоцирати репресалије и тако отерати народ у шуму. Истовремено су палили општинске архиве и убијали виђеније људе, како би обезглавили народ и лакше наметнули власт својих народних одбора.
Додатни проблем ЈуВО је био недостатак чврсте организације и дисциплине. Било је јако пуно слободних стрелаца, али и одреда који са ЈуВО нису имали везе, али су себе називали четницима.
Ипак, није никаква тајна да су у раду ЈуВО били ангажовани и интелектуалци и студенти, и то не само међу Србима. Исто тако, није тајна да су поједине фотографије које "доказују" сарадњу четника са Немцима били комунистички фалсификати. У пар наврата је ово успешно доказано поређењем фалсификованих фотографија са оргиналима.

Sofronije

pre 10 godina

E pa drugovi, ne mozete da budete i Srbi i komunisti u isto vreme. Dosta ste zla naneli ovom narodu, krajnje je vreme da konacno nestanete...

neravna Gora

pre 10 godina

Jos jedna prilika da se Srbi podele! Pa cemu sluzi ova serija, razjasnjavanju istorije sigurno ne!? A mi, posto sa prosloscu nismo rascistili i svakoga tamo postavili gde mu je mesto, svadjacemo se jos dugo.

Prva dalmatinska proleterska udarna brigada

pre 10 godina

Radoše da li će biti epizoda o Blajburgu, gde su maja 1945. ustaše i četnici uhvaćeni na gomili i postreljani? Ima li neki JVuO junoša da ospori činjenicu da su "antifašisti" bežali iz Jugoslavije zajedno sa najvećim krvnicima srpskog naroda? Uvek ćete biti gubitnička manjina, džaba vam i filmska trilogija. SF/SN

gosa

pre 10 godina

Rados Bajic i porodica Draskovic otvaraju oci Srbiji koja je zaspala davne 1944 i do dan danas pokusava da se probudi iz komunisticke kome koja se pokazala kao pogubna za srpsko nacionalno bice...

kalabic

pre 10 godina

Jedva cekam da gledam seriju i vidim kako su nam cetnici oslobodili Srbiju.
Necu nikada biti poklonik niti jedne ideologije, ali znam da dok su kod nasi bili komunjare, da bas one koje ceo svet mrzi, a pogotovo zapadna Evropa, nas su svi postovali.
Danas mi prekrajamo istoriju, ovi na zapadu to vide, kako oni nas da postuju kada mi sami nepostujemo nase pretke.
Slobodno idite i procitajte o II svetskom ratu i nasim prostorima u Ruskim, Francuskim, Nemackim, Austrijskim, Britanskim i Americkim arhivama. To su najmerodavnije i najrespektabilnije zemlje danas. Ako su komunjare lagale pa ne laze valjda ceo svet. Dovoljno mi je i to sto su mi dedovi bili u partizanima a nikada nisu bili clanovi partije. Kao i mnogi ljudi tada, jer se ipak znalo ko je na kojoj strani i ko se bori.
Danas su dosle nove generacije ispranih mozgova koje bi da promene istoriju, neznajuci da ce to biti samo za domacu upotrebu, za citav svet cetnici iz II svetkog rata su izdajnici i fasisti i to ce biti dok postoji ljudska civilizacija.

alibaba

pre 10 godina

@Bio sam cvrsto ubedjen da je Rados Bajic u svojoj seriji "selo gori a baba se ceslja" koja se prikazivala "sa ponosom" vec uspeo da "docara" sav taj PRIMITIVIZAM "srpskoga bica", gde je svaki gradjanim mogao "sebe da prepozna" u nekom od likova iz te serije, da l' Radisin, da l' Milasin ili "sin Dragan" al' "'oces vraga" ocigledno ni to jos nije bilo "dovoljno duboko" kako bi se "docaralo to DNO DNA" ?
(Bucko razmisljam, 9. novembar 2013 13:48)

Opa, neko je pratio babu! Aj' sto je pratio, nego se i prepoznao ;)

mlekadzija

pre 10 godina

Da je kojim slucajem Pokojnik ziv radovao bi se neizmerno kada bi video koliko je virus komunizma zarazio ljude ove zemlje. Kao ni u jednoj zemlji istocnog bloka. Tragicno...

Markoni-bgd

pre 10 godina

SKOJ-evci, cime se sluzite i po forumima, a kuckate komentare iz otetih stanova i kuca Srba iz Srbije.
Fakture vas cekaju u Srbiji.
85000 streljanih gradjana Srbije.
450000 proteranih gradjana Srbije iz zemlje i sa svojim imanja i kuca.
Umetnine, zlato, nakit i sve sto ste oteli.
Sve do posldenjih privatizacija u Srbiju koje su bile u reziji dece i unuka Udbinih generala i SKOJ-evaca.

Fakture cekaju drugovi.

Branko V.

pre 10 godina

Ja sam bio komunista ali im nikad nisam verovao (komunista sam postao jer nisam hteo da im se zamerim). Sada kada je došla "demokratija" i puno istine je izašlo na videlo (pljčkanje svega i svačega, nemoralno sveštenstvo, siromaštvo koje je svakim danom sve veće i veće, bezdušnost novih gazdi.....) sramota me je što sam bio tolika budala jer komunistima nisam verovao (i nije mi uteha što nisam jedini). Zato sada ovaj "demokratski" pristup istoriji ne smatram realnim i smatram da je komunistička omladina upravu što protestuje protiv ove serije.

Lale

pre 10 godina

Partizani su obučeni u četničke uniforme poklale pola istočne hercegovine. zato su četnici i sarađivali sa italijanima da istrebe taj sovjetski korov. Ako je to kolaboracija onda neka je. Više mi se taj kamikaza patriotizam za mase, a privatno uletanje sa šmajserom u vile po Dedinju, popeo na vrh glave.

JByO

pre 10 godina

Au,koliko partizanštine na svom omiljenom portalu (B92).
Seriju,inače,jedva čekam.Vala,dosta je bilo Bulajića,Mitrovića,Krvavaca i partizanskog westerna kojim su,i to veoma uspešno,ispirali mozak narodu pola veka.

Beogradjanin

pre 10 godina

(Rodney, 9. novembar 2013 21:30)

Cuj nabijali decu na bajonete.
Au pravi SKOJ-evski komentar o "nekakvim bradatim cetnicima".

Za tvoju informaciju komunisticka bagra se preoblacila u cetnicke uniforme i klali ljude kao bi navukli mrznju naroda ka cetnicima.
U Hercegovini je to bilo redovno, postojali su partizanski odredi koju su pustali vrade da bi glumili cetnike nekakve koljace.
Bagra boljsevicka nije prezala ni od cega.

Pricu o bajonetu pricaj kada pricas lovacke price za malu decu sa tvojim SKOJ-evcima.
Vidim zavladala panika od serije, od istine, od skorog otvaranje dosijea UDBE, krenule price o nabijanju neduzne dece na kolac.

Idemo SKOJ-evci koji i dan danas zivite u otetim kucama vilama i stanovima gradjana Srbije.
Jos malo.

MARKOS

pre 10 godina

Punih 68 godina Srbija je u Udbasko-boljsevickoj okupaciji.
45-e smo se nekako oslobodili nemackih fasista , ali je onda upala Udbasko-boljevicka banda sa one strane Drine i Crne Gore i okupirala Srbiju i onda kolonizovala Srbiju .
I dalje masa njih zivi u otetoj imovini gradjana Srbije, Srba, Dunavskih Svaba, Madjara i svih ostalih koje je Udbasko-boljsevicka banda proterala iz Srbije.
45-e godine odman nakon likvidacija desetina hiljada ljudi po Srbiji metkom u potiljak,napisali su laznu falsifikovanu istoriju Srbije.
Vise su zlocina uradili po Srbiji nego nemacki fasisti.
Vreme je za istinu na videlo, za otvaranje dosijae UDBE i procesuiranja Udbasko-boljsevicke bande.

Aleksandar I

pre 10 godina

Gospodin iz Srbije, 09. novembar 2013 19:51)

Veruj mi da sam i ja za Monarhiju,da sam za cetnicki pokret ali cetnici nisu ubijali srbe samo u filmovima,vec i u realnosti...Nadomak Beograda ima jedno selo Vranic,gde su cetnici pobili sve zivo cak i decu u kolevkama.Licno mislim da su krili komuniste, jel su cetnici i po celoj Srbiji ubijali one koji su krili komuniste.

Alivio

pre 10 godina

Neka mi neko nabroji cuvene bitke cetnika i nemaca. Nema ih. Od 1942 pa do kraja rata oni su bili pod istim barjakom. Oni su najvece zlo koje se desilo ovom narodu, a zbog slicnih usijanih glava nam je i danas ovako. Postujem svakog cetnickog potomka, ali postujem i one ciji su se dedovi borili protiv fasizma. Cetnici nisu. Procitao sam o 2 ratu vise knjiga nego sto ih je Rados Bajic video u zivotu. Neka se baba i dalje ceslja, ali istorija ima trajnu frizuru. Ona se ne menja, da bi neciji deda postao pozitivac. Zlo je uvek zlo. Sramota me je ove serije i svih jeftinih lazi. Vuk i Rados. Sve je jasno. Uzas, horror. Morbidno.

istoricar amater

pre 10 godina

najveci uspesi komunista su ulazak u srbiju 44-te i streljanje zarobljenih cetnika bez pitanja da li su krivi ili ne nazovimo oslobodjenje beograda a rusa je bilo 10 puta vise preko 300000 i odmah ubijanje srpskih videnijih ljudi ne istomisljenika po celoj srbiji pa sremski front gde su satrli omladinu srbije od 17 pa navise godina poslali ih bez ikakve obuke u borbu a da ne pisem o progonu i streljanju na hiljade vojvodjanskih nemaca i madjara opet ne pitajuci ko je kriv a ko ne. pa goli otok koji si mogao da zaglavis i ako imas lepu zenu ili cerku a komesar bas bacio oko na njih. da zakljucim u jugoslaviji se vodio gradjanski rat i to ceo svet zna zato ni na jednoj stranoj televiziji a pogotovu onima koje se dave istorijom nema ni jedne emisije o borbi jugoslovenskih partizana protiv fasista jer njihovi gubici na teritoriji jugoslavije od 41--45 su zanemarljivi i nisu vredni spomena ko ne veruje ima internet pa neka malo prekopa po njemu a skoj neka ide u njihovu jugoslaviju i tamo dize bune demonstracije ili vec sta hoce srbiju neka ostave na miru

kulak

pre 10 godina

@Jaa, 9. novembar 2013 13:58 Pa sto se prikljucivao partizanima?!
Da razmislis?
Ili zbog henocida nad srbima ili zbog privilegija.Izdao je cetnistvo da bi pristupio partizanima iz nekog interesa,ali kog?
Takvo lakrdijanje i povrsno je besmisleno.
Cutava vam se istorija zasniva na tim preletacima.
Ako si vetnik,dostojno pristupi cetnistvu,a ako ne znaci da ima mrlje.
Nije ti deda prvi ni poslednji koljac srba i hendikepiranik koji se prilonio pobvedniku.
Pogledaj film ozna sve dozna pa ces se sabrati i videti di si,a za di si,nisi.
PS:zlocini SHS za nepostovanje krune se ne pominju,a sta se desavalo sa genocidom pod patronatom SPS vladike nikolaja i nozevima je baz predmetno diskutovati.
Metak je humanije po meni od noza!

IIPJ

pre 10 godina

(Zemun grad SPO, 9. novembar 2013 17:41)

Odgovor je mislim jednostavan: Milosevic (za koga stvarno ne mislim da je bio nacionalista) je dobio svekoliku podrsku upravo na ideji "pomirenja" partizana i cetnika gde bi retorika (barem SPSova) ostala "komunjarska" (govori partijskih aparatcika cinicno i populisticki, uvijeno u ideju ocuvanja SFRJ) a sadrzina zapravo bila nesto sto najblize moze da se opise kao cetnicka ideologija - ideologija okrenuta ka zacrtavanju granica prema etnickom principu, prema raseljavanju (ili nesto gore) drugih naroda i prema prici o istorijskoj zrtvi i posebnosti srpskog naroda (i navodnoj nezahvalnosti drugih).

"Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa...“
Mihailovićeva pismena "instrukcija" Pavlu Đurišiću Str. pov. br. 370 od 20. decembra 1941. godine

Sa druge strane, komunisticki rezim jeste bio totalitaran i zlocinacki, ali je ideologija koja govori o jednakosti svih ljudi i socijalnoj pravdi ipak nesto sto je mnogo humanije nego varijanta etnickog tribalizma!

marija76

pre 10 godina

koliko ste ljudi pobili '44 kad ste usli u beograd i zasto....koliko ste ljudi pobili u srbiji do '47-48 i zasto....kome ste vi to sluzili i za koga ste to radili...cime ste se vi to bavili pre rata ,a sta ste postali posle rata....od gracanice ste konjusarnicu napravili...svestenike ste ubijali i po gradovima na lancu ih vodili....koju ste vi to zemlju i ciji narod voleli i sta je to ili ko je to koga danas volite i kome danas verujete....za one koji ne znaju...hari truman je Drazu posthumno modlikovao,U FRANCUSKOJ je de Gol nalozio minut cutanja....Dzord Orvel je posvetio ''zivotinjsku farmu'' Drazi Mihailovicu....

boris67

pre 10 godina

molim ove sto su za cetnike, da mi odgovore samo na jedno pitanje
sta su cetnici radili na Neretvi 43. nemci, ustase, domobrani, italijani i cetnici. pitanje je bez ikakve zle namere, ali ovo je surova istina.

za izdajnike nema opravdanja

pre 10 godina

Izuzev desetine hiljada domacih podunavskih Svaba civila, koje ste vi SKOJ-evci masаkrirali po oslobadjanju Srbije od strane Sovjeta odgovorite - koliko ste ukupno nemackih vojnika ubili tokom II Svetskog rata?
(A.S., 9. novembar 2013 17:51)

Cemu ove lazi i zamena teza?!
Ti bi da prebrojavas mrtve?Pa moze i tako,ajde da se prebroje mrtvi Srbi koji su stradali od cetnicke ruke pa da vidimo.

Aleksandar

pre 10 godina

Lepo je pre dve i po decenije pesnik otpevao:

Decu ubijaju na spavanju,
Plaši me da se ne podigne vampir četnički.
Šta vampir zna o iseljavanju?
I on sve vidi čisto etnički...
Nesreća jedna, jadna i bedna...

A onda je usledilo to što je usledilo... Sad bismo kanda malo ponovo?

vojislav

pre 10 godina

pa da sada kada trebaju srbi biti na srpskoj strani svi joj okrecu ledja,onda bolje je da podrzavamo gej paradu nego neku umerenu istinu o ravnoj gori i nasim precima,

ja sam uvek bio za srbe,srbiju i ravnu goru ,bojkujte protiv osoba koje su protiv ravne goreee

my way

pre 10 godina

Muko moja, ni jedni ni drugi nisu dostojni Drazu Mihailovica i JVUO da uzmu u usta, a kamoli da ih osudjuju ili podrzavaju.
Nekad je sila bila u rukama skojevaca, vise nije i ne mogu nista da brane, niti da bilo koga ucutkuju. Njihovim se putem islo i sad lepo mozemo danas da uzivamo u tome dokle smo stigli. Svi koji bi da seju mrznju i pricaju kako je ova serija nekakva sramota i kako bi svi koji cene Drazu i JVUO trebalo da se stide, jer su valjda zli, primitivni, patriJote, sta li, treba prvo da sagledaju zlocine novih vlasti, koje su u miru, nakon svog stravicnog stradanja ovog naroda u ratu pobile desetine hiljada ljudi, ne zlocinaca, ne cak ni neistomisljenika, vec onih za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti neistomisljenici. A ne postoji jedan jedini pokret na svetu, koji je bio lojalan vladi u Londonu, krio se po sumama i dobio najvisa saveznicka ordenja, a da je nekako, samo ne znam kako, bio na strani Hitlera, pa to svakako nije bio ni cetnicki. Da jeste bili bi i mi kao svi nasi susedi satelit, ne bi Srbija bila rasparcana izmedju njih i direktne nemacke okupacije, ne bi toliko Srba stradalo u odmazdi zbog sveopste narodne antifasisticke borbe, a rehabilitacija Draze i JVUO je upravo rehabilitacija te borbe i apokalipticnih zrtava koje su zbog nje pale. To je rehabilitacija istine, pravde i casti i oni koji se tome protive, apsurdno podilazeci upravo onima koji su bili na strani nacista i fasista, treba to da znaju. Uostalom, Jevreji znaju sve, pitajte njih.

vaske

pre 10 godina

Vidi se da su cetnici bili saradnici fasizma. Sami to dokazuju svojim komentarima.
Gospodin iz Srbije @100 hiljada zrtava komunizma, Zemunac SPO@ 50 hiljada....tamo neki komentator 200 hiljada pominje, a ova SP-ovca iz clanka 450 hiljada zrtava komunizma.

Znaci nemaju pojma, vec samo lupaju neke cifre, sto vece da budu da sto vise popljuju komunizma, nema veze sto za to nemaju nikakve dokaze, da imaju ne bi se razbacivali ciframa ovako, vec je vazno da se popljuje komunizma sto vise...i naravno time skrene paznja sa fasizma.

Sta ces, tipicni antikomunisti, prikace ti nesto sto nisi uradio, pa te posle napadju zbog toga.
Nacisti su to izmislili optuzujuci Jevreje, Rome, komuniste itd. a cetnici preuzeli. Vidi da su cetnici bili saradnici nacista, cim toliko vole nacisticke metode obracuna sa neistomisljenicima.

A o tome da NIKO od antikomunistickih-procetnickih komentatora NE pominje naciste kao zlocince, vec samo partizane i Crvenu Armiju, nema se sta dodati vise na to da li su bili, ili nisu, saradnici nacista u borbi protiv komunizma.
Uostalom, procitajte komentare, pa proverite koliko cetnici sami pokazuju da nisu nikakvi antifasisti.
Pametnom dovoljno, cetnicima nije.

VUKOSAV LUKOVIC

pre 10 godina

Cica draza je olicenje postenja srpskog inelektualca tog vremena i olicenje rodoljuba i domacina.pustimo istoriji da da svoje strucno misljenje.

antifa

pre 10 godina

pomirimo se sa cinjenicom da je fasizam konacno pobedio i svima ce nam biti lakse...
porazeni su se "promenama" usunjali na vlast i sada im se moze.
Kako bi rekao Sava iz Kikinde: Zbogom Srbijo na.... :D

Бојан Илић

pre 10 godina

Мени само није јасно како је господин ( одличан писац) Драшковић са оволико партиотизма и национализма "заобишао" Хаг, а његов Кум труне деценију за "говор мржње"?!

Zemun grad SPO

pre 10 godina

...Znaci nemaju pojma, vec samo lupaju neke cifre, sto vece da budu da sto vise popljuju komunizma, nema veze sto za to nemaju nikakve dokaze, da imaju ne bi se razbacivali ciframa ovako, vec je vazno da se popljuje komunizma sto vise...i naravno time skrene paznja sa fasizma.
(vaske, 9. novembar 2013 18:21)

Ja ne lupan cifre. Zvanična državna komisija ministarstva Pravde Srbije je pronašla podatke i lokacije za 50 803 ubijena stanovnika Srbije http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/#00 i to ne računajući domaće Nemce koji su takođe bili masovno ubijani. Ubiti ljude u miru i bez suđenja je zločin.

Rodney

pre 10 godina

Uopste necu da ulazim u partizansku propagandu o cetnicima kroz filmove, jer je verovatno i toga bilo, ali moj deda je bio svedok sta su cetnici radili, kada su maltene celo selo poklali i to srpsko, mada naravno isto strasno bi bilo i da je u pitanju bilo selo naseljeno nekom drugom nacijom, DECU su nabijali na bajonete i radili razne grozote. I da...svi su bili zabradjeni, prljavi i masni i to nije samo propaganda, vec je to svedocenje nekoga kome cu naravno mnogo vise verovati nego jednom neostvarenom glumcu Radosu Bajicu i njegovom tumacenju istorije. Istina je i da su partizani cinili zlocine, ali decu klati...to je van svake pameti i za mene to nisu ljudi i uvek ce biti zlocinci.

MaDajteKomentatori

pre 10 godina

Au, koliko komentatora kucka ovde iz otetih nekretnina i sa otetog zemljišta. Ko sme u oči da mi kaže da su moji preci bili fašisti? Svi su bili u četnicima, i naravno da sam ponosan na to, i svaki od njih je poginuo ili od Nemaca, ili od ustaša, a lep broj i od komunista. Jedom od njih su partizani čak i nudili da pređe u njihove redove zbog zasluga u zaštiti naroda od pokolja muslimana i ustaša u Bosni, ali je odbio pa je ubijen. I zato crveni, crknite od muke.

fafa

pre 10 godina

Pa kad smo mogli decenijama da gledamo Prleta i Tihog kako izbegavaju 200 metaka u sekundi i ubijaju hiljade Nemaca ne znam zasto bi bio problem da odgledamo i jednu cetnicku verziju.

SQI

pre 10 godina

Draža i četnici su 1943. izgubili podršku saveznika zbog dokaza o saradnji sa fašistima. Partizani su proglašeni za jedini antifašistički pokret na teritoriji SFRJ. To je sve, kratko i jasno. Ali ne, Radoš nam je onako bahato poručio kako ćemo od našeg novca gledati njegove bajke o Draži...

Techno

pre 10 godina

Serija je pseudo-istorija smece i laz, napravljena tako da velica fasiste i izdajnike posto je sad u trendu da se menja istorija (kad mogu hrvati pa ajmo i mi) , primitivizam u ovoj drzavi uzima maha jos malo pa ce da mi namecu kako su cetnici oslobodili srbiju od nemaca ! UZAS LJUDI ! Zivela omladina SKOJ-a i zivela cela ANTI-FA internacionala u srbiji!

skripi kavez,ne znas ko ga ljulja...

pre 10 godina

Cisto da ne bi spinovao stvari po forumu.
(Gospodin iz Srbije, 9. novembar 2013 17:47)

Ako neko spinuje "gospodine" onda si to ti.
A taman i da sve budalastine i lazi koje si napisao jesu istinite kazi ti meni da li to ponistava cinjenicu da su cetnici sa Drazom na celu bili izdajnici,da su saradjivali sa fasistima i da su ubijali i Srbe?

hehehehe

pre 10 godina

mislim da ne bi trebali dizatid frku oko ovoga. Seriju cu pogledati, ali moj stav o istoriji je jasan. Lose je sto mi i nakon 50 god se svadjamo I delimo a taj rat je zavrsen 45 god. Ljudi mi smo jedina nenormalna zemlja koja je imala gradjanski rat za vreme 2.s.t.
Znaci, cetnici su izgubili jer su imali manju podrsku naroda, a zverstva su cinile obe strane. Bio je RAT, I u ratu nema nista dobro. Druga stvar je ta da svi spominju zrtve koje su komunisti napravili nakon rata. To je strasno ali realno je da bi isto uradili I cetnici da su pobedili. Komunistima skidan kapu kakvu su zemlju napravili, sta su sve uradili. Pa valjda je svima jasno, ma koliko ih pljuvalu, da se pod njima zivelo I vise nego dobro. Verovatno nikad vise tako dobro na ovim prostorima.
Poenta je da iz istorije naucimo I to iskoristimo za bolju buducnost. Ali kako vidim nazalost nema nista od toga.
Videcemo kakvoj nas istoriji uci serija, ali za mene nema dileme da su komunisti bila bolja varijanta. Jer su imali vecinu u tom vremenu a jedino je to realno. Vecinu Srba, a ono sto su cetnici hteli je trebalo uraditi 1915...Mozemo mi sad da tupimo ovde do sutra. Istoriju su ispisali, ma koliko hteo neko da je menja sad je kasno. Bio on u Kanadi USA ili Srbiji :)

smrt fasizmu

pre 10 godina

Eto sta se desava kada se unisti skolstvo.
Onda proizvedete ljude koji nemaju veze sa vezom poput ovog naroda, necu ga nazvati gradjanstvom.
Docekali smo 2013 godine ne znamo ko je oslobodilac,a ko fasista.

Ali nama sve ne funkcionise jer smo neobrazovani, sujetni, mrzimo sve oko sebe, ne znamo da razlikujemo dobro od loseg, ne znamo sta su prioriteti jedne drzave u 21 veku kako bi jedno drustvo u njoj opstalo.

Za manje od 100 godina nas nece biti. Ziveli.

majstor

pre 10 godina

sta je sramota u prikazivanju serije koju jos niko nije video? ovo me podseca na histeriju katolicke crkve i muslimana u poslednjih nekoliko decenija povodom objavljovanja raznih knjiga karikatura filmova koji po misljenju ovih globalnih korporacija blate njihove religije. pri cemu ovde jos nije ni pocelo prikazivanje. Panika i histerija komunisticke dece i unuka ciji je nivo gradjanske tolerancije nizi od nivoa spanske inkvizicije i ajatolaha homeinija hitlera staljina i njima slicnim

Fred

pre 10 godina

Pa posle milion ,,nepristrasnih'' Mirko pazi metak filmova red je da vidimo i neke nepristrasne cetnicke.....
Ljudi, to je bio rat, veliki rat, svi su cinili zlocine, nista nije crno-belo.

Toni/Split

pre 10 godina

po meni su cetnici kao i ustase sramota za vas i sramota za moj narod...ponosit se s takvim ubojicama je sramotno u svakom pogledu...treba postovati i cijeniti ono sto su oartizani ucinili za nas i nikada zaboraviti....smrt fasizmu sloboda narodu!!!

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

(Kvazimodo Sorabius, 9. novembar 2013 22:34)

Sta kazes zlocin u Vranicu je grozniji od sto hiljada pobijenih Srba od strane Udbaske bande?
Jel to hoces da kazes?
Reci ti meni jednu bitku partizana i Nemaca ( sem iz Bulajicevih filmova o nepostojecoj bitki za ranjenike).
Ovo je zvanicna biografije vodje Udbasko -boljsevicke bande koja je nasilno upala u Srbiju uz pomoc Crvene Armije, zove se Josua Ambroz Mayer-Tito, poljak jevrejskog porekla, agent ruske Kominterne.
http://en.metapedia.org/wiki/Josua_Ambroz_Tito

Sa svojom bandom je napravio masakr po Srbiji, kotrljale su se glave gradjana srbije po ulicama.
Jel hoces da kazes da zvanicna drzavna komisija Srbije laze za dosad pronadjenih 50000 likvidiranih ljudi od strane bande Joshua Ambroz Mayer-Tita?
Jel to hoces da kazes?

Sta kazes Srba bilo samo milion u Srbiji ?
Saberi se malo sa ciframa, nije ovo 44-a i 45-a godina da ljudi padaju na Udbaske fore .

Uostalom dosijea UDBE cekaju , gradjani Srbije iz Srbije su sirom otvorili oci i spoznali sta je Udbaska banda radila po Srbiji i koliko su ljudi pobili, proterali i oteli imovine.

Alcale

pre 10 godina

@mirko kojotovski
Mirko, previše "kontaš" a slabo ti ide. Mark, Alan ford i Blek stena su likovi iz stripova a Đon Vejn je bio glumac. Sava Kovačević je bio čovek od krvi i mesa koji je učestvovao u NOB. Pa kada si nastavio da kontaš tek si se onda zapetljao! Kada smo ušli u ratove konusta poooodavno više nije bilo na političkoj sceni već su ulicama BGa već od 88 paradirale bradonje sa svom četničkom ikonografijom a po tezgama se uredno prodavali beđevi majce zastave šubare sa mrtvačkim glavama, dražom, kalabićem i krstovima.
A sada nas u EU GURAJU isti oni koji rehabilituju one koji su izdali kralja oglušivši se na naređenje istog, sarađivali sa okupatorom ubijali SVOJ narod i sprovodili jevreje i srbe nemcima na streljanje.
Tako da prijatelju pre nego što kreneš da kontaš, uzmi knjigu iz istorije (pazi kada ne moraš našu, jer je sada tako menjaju da će Draža svetac da postanje ,mi smo izgleda gladovali 40 godina pod Titom) pa ti to malo prouči pa kada nešto naučiš onda kreni da kontaš (razmišljaš).

Milan

pre 10 godina

Vecina komentara je u stilu "knjigu nijesam citao ali je kao nacionalisticku osudjujem." sto je svojevremen Vlado Segrt rekao za Noz, Vuka Draskovica. Ocekujem da Ravna Gora bude realna a ne "cetnicka" ili antipartizanska. Nama treba istina, koju ne poznajemo, a ne ideologiziranje kakve smo gledali u partizanskim filmovima.

dejan

pre 10 godina

Na jednom brdu,stoji komunista a na drugom fasista.Komunista vice fasisto a fasista vice komunisto.U dolini odjekuje,ISTO,ISTO...

Sto se tice nasih "junaka"isti je to narod i sve je isto,nazalost samo su im se ideologije razlikovale ali mentalitet i karakter isti.Kao, u sta smo se dobro uverili,komunisti - demokrate samo deklarativna ideologija.Niti su prvi komunisti niti ovi drugi demokrate. ISTO,ISTO.... nazalost jos dugo,dugo vremena.
(sila osovina, 9. novembar 2013 18:33)

Tvoj komentar brale uramiti pa u skole a i na sve bilborde duz puteva po Srbiji, kako magistralnih tako i onih regionalnih!

Bravo za komentar!!!

Bravo ti ga bate

pre 10 godina

Uopste necu da ulazim u partizansku propagandu o cetnicima kroz filmove, jer je verovatno i toga bilo, ali moj deda je bio svedok sta su cetnici radili, kada su maltene celo selo poklali i to srpsko, mada naravno isto strasno bi bilo i da je u pitanju bilo selo naseljeno nekom drugom nacijom, DECU su nabijali na bajonete i radili razne grozote. I da...svi su bili zabradjeni, prljavi i masni i to nije samo propaganda, vec je to svedocenje nekoga kome cu naravno mnogo vise verovati nego jednom neostvarenom glumcu Radosu Bajicu i njegovom tumacenju istorije. Istina je i da su partizani cinili zlocine, ali decu klati...to je van svake pameti i za mene to nisu ljudi i uvek ce biti zlocinci.
(Rodney, 9. novembar 2013 21:30)
BULAJIĆU TI LI SI? Vidiš, mog dedu su ubili komunjare, znaš li zašto, zato što dobrovoljno nije hteo da uđe u kolhoz...zadrugu sa svojom imovinom koju je počeo da stvara tako što je od države dobio posle prvog svetskog rata zemlju kao jedan od junaka prvog svetskog rata. Kako su Vam mozak isprali, pa koliko su komunjare pobile, pa svoje su istrebili s kojima su zajedno ratovalina istoj strani... ali nakit Кarađorđеvića su prvo pokrali kad su im Rusi oslobodili Beograd. Obična terorističko-razbojnička organizacija, lažno se predstavljajući kao komunisti, borci za radnička prava, ološ poslednji.
Samo veruj dedi... a kritiku ko je ostvaren glumac, ostavi onima koji su bili dva puta u bioskopu.

Gavra

pre 10 godina

Komunisti kao da žele neove sukobe i ovo mi izgleda kao raspirivanje mržnje u već dovoljno podeljenom narodu. Reči Gojkovića zvuče kao glas razuma!

Marija Simonović

pre 10 godina

Dobro, a kako bi bilo da prestanemo da se "prepucavamo", a da serija nije ni počela da se emituje??? Da stišamo strasti, odgledamo seriju i onda donesemo neki sud?! Ja čak verujem da ćemo biti iznenađeni i jedni i drugi...Šta ako nam ona isključivo donese sveži pogled na srpske muške glave i na njihove odluke donete na vetrometini nekih svetskih dešavanja uoči i u toku Drugog svetskog rata? Da se zapitamo i zašto je toliko srpskih intelektualaca, dama i gospode, streljano nakon rata jer su bili u četnicima?! Nisu valjda oni svi, masni i prljavi, sa kamama u zubima, ubijali civile?! Trenutno mogu samo da komentarišem ovo saopštenje SPO - smatram da ono baš ukazuje da se treba neostrašćeno otvoriti za činjenice i biti objektivan. Ali, mnogo puta sam se uverila da u Srbiji ništa nije nezahvalnije nego biti objektivan.

from hr

pre 10 godina

U životu, najvrijedniji savjeti koji me vode u životu, izrekla je moja baba. A stara partizanka je rekla ovo: "Ustaše i četnici su najgori zločinci i lopovi koja majka može roditi."
Rođena ličanka, čijoj je dio obitelji bio ustaški orjentiran, iako prvoborac i udovica palog borca, cijeli život je odživila skromno bez ikakvih privilegija boreći se da svoje potomke oplemeni vrjednostima NOB-a. Hvala joj !
A sve vas koje su didovi i babe odgajali suprotno - iskreno mi vas je žao.

Жељко

pre 10 godina

Да ли је могуће да још има оних који и сада верују у комунистичку пропаганду???

ujko

pre 10 godina

Ljudi, opustite se. Ovo je serija, dramatizacija istorije a ne njeno prekrajanje. Ne znam za vas, ali ja moram videti Dragana Bjelogrlića kao Tita...

ideoloski protivnik

pre 10 godina

Slute SKOJ-evci da ce im se uskoro oduzeti ono sto su im ocevi oteli od ideoloskih protivnika. Polovina ce morati da se vrati u Bosnu i Liku i Kordun a tamo bas i nisu raspolozeni prema partizanstini.

sila osovina

pre 10 godina

Na jednom brdu,stoji komunista a na drugom fasista.Komunista vice fasisto a fasista vice komunisto.U dolini odjekuje,ISTO,ISTO...

Sto se tice nasih "junaka"isti je to narod i sve je isto,nazalost samo su im se ideologije razlikovale ali mentalitet i karakter isti.Kao, u sta smo se dobro uverili,komunisti - demokrate samo deklarativna ideologija.Niti su prvi komunisti niti ovi drugi demokrate. ISTO,ISTO.... nazalost jos dugo,dugo vremena.

selogoriababaadažapečevola

pre 10 godina

@Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...

To je samo dokaz da većina četnika nije imala nikakav moralni stav o svojem ratovanju, a da su ustaše imale, ma kako se on nekome ne sviđa. Pa da su imali takav princip, ne bi valjda klali civile po Srbiji, Bosni,...Pobednici su im se osvetili time što su ih poništili. A onda su oni ubijali i zakopavali one koji su imali nekakav princip. Na tim terazijama od dva tasa ne može se izmeriti istorija i to je glavna greška R. Bajića. Istoriju ne može da piše prvi potomak seljaka.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Tobožnji "gospodine iz Srbije", i ako ti je dozvoljeno više poruka, nikako da se presabereš: KOJU, aman KOJU bitku su četnici vodili, a kamo li pobedili protiv fašista? NI JEDNU. Bilo je zavedenih patriota i mrdju četnicima, ali ako bi se pobunili protiv klanja - i sami bi bili zaklani.
Da su u ratu Partizani i jednu nevinu zrtvu utadili, osim zbog discipline svojih, bilo bi dezertitanja i odlazili u dične četnike, ali takvog slučaja NEMA. Obrnutih slučajeva ima bezbroj, i pojedinci i cele grupe.
I, šta je trebalo, da se oni koji su Nemcima i ostalim okupatorima, i četnicima izdavali SRBE, razbaškare po svojom vilama, stečenim profiterstvom, uživaju u slobodi koju su doneli oni koji su četiri godine po šumama ratovali? Deo ideologije je bio DIKTATURA PROLETERIJATA, i desila se: svi su bili jednaki, od bogatih je oduzeto a sirotinja, seljaci i radnici su imali dostojanstvo.
Brojke koje prosipaš su laž! Jugoslavija je iz rata izašla s nešto preko 4 miliona stanovnika, Srbija s milion - da je tačno šta pišeš, trebalo bi da je svaki drugi stanovnik ubijen?
Niko ne spori da je bilo osvete i odmazde, možda jedan broj i nevinih, ali sigurno ukupno manje od ubijenih u jednom pohodu na selo Vranic.
Istorija su činjenice a ne popis želja.

Dal si nekad bio...

pre 10 godina

Moramo smiriti strasti "iako smo Srbi". Zlocine su cinili i partizani i cetnici, saradnju sa Nemcima imali su i partizani i cetnici, o tome postoje istorijski dokazi, a i fotografije za one koji nicemu napisanom ne veruju.
Sto se mene licno tice ne volim ni jedne ni druge, odnosno, podjednako su odgovorni za nasu tragicnu istorijsku sudbinu.

Spasic

pre 10 godina

Pa treba biti mnogo naivan i pomisliti da ce rados bajic da bude objektivan, evo vec pola godine guraju tu cetnicku pricu, svako malo glogovac ili ristovski govore o svojim likovima i istorijskoj nepravdi. Bas mi se cini da ce serija nazvana ravna gora da miri zavadjene srbe. To kao kad bi snimili seriju koja ce da miri delije i grobare a nazvali je marakana. A naravno da je sama ideja pomirenja i izjednacavanja fasista i antifasista nedopustiv skandal.

tako nekako

pre 10 godina

Ravnogorski pokret je bio za kraljevinu, dakle za buržoaski sistem u kojem je uži krug bio bogat ili prosečnog standarda, a velika većina naroda siromašna.

Komunisitički pokret je bio više jugoslovenski nego srpski, pa je tako nakon rata podredio interese Jugoslaviji i to na štetu Srbije (stvaranje AP-a samo u Srbiji). Sa druge strane komunisti su izvukli narod iz bede, započeli industrijalizaciju itd.

Najbolje bi bilo da se komunistički pokret nije ujedinjavao, tj da je bio samo srpski, a sa drugima u okolini su mogli da sarađuju, nisu trebali posle da stvaraju Jugoslaviju.

SPOvac iz Zemuna

pre 10 godina

Zastupnici komunista bi trebali da zaćute i odgledaju seriju koja će biti neutralna i zasnovana na istorijskim činjenicama.
Njima ne smetaju Tihi i Prle koji u seriji pobiše stotine Nemaca u Beogradu gde je za vreme okupacije stradao samo jedan Nemac i to kockar. Ne smeta im ni lazni Valter kojeg nije bilo u Sarajevu, već se tim nadimkom služio Dražin major Žarko Todorovcić, ilegalac u Beogradu http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:396134-Valter-branio-Beograd . Samo u jednoj raciji prilikom potere za beogradskim Valterom ubijeno je ili u logor na Banjici odvedeno nekoliko desetina ravnogorskih ilegalaca iz Beograda.

doktor

pre 10 godina

Ako bi mene neko pitao za mišljenje, radije bih voleo da smo u drugom ratu bili hrabri i pametni poput Francuza, Belgijanaca ili Holandjana... manje bi naših majki, sestara, starih zaplakalo za svojim mrtvima, bilo bi nas više, bili bismo bolji i srećniji...a komunisti su potvrda da su tadašnju istoriju, kao i mnogo puta pre, pisali pobednici. To ne znači da je ta istorija tačna i jedina... mislim da su našu istoriju iz drugog i posle drugog rata komunisti iskoristili za opravdanje svojih ciljeva, a brojne žrtve iz bežanije po bosanskim gudurama, golobrada naivna deca pala na sremskom frontu, laka konjica iz ruske ofanzive na kraju rata, brojna gospoda, intelektualna elita koju je pojeo mrak posle rata, Goli otok, za koji neki drugi narodi sa ovih prostora gotovo nisu ni čuli... Sve te žrtve, najvećim delom srpske, nažalost su bile malo opravdane u decenijama koje su sledile. Ta ideja sa kojom su crveni krenuli na početku rata, a realizovali je kroz ćoravu kutiju na kraju rata, ispostavila se kao potpuni promašaj...zašto? Pa, i dalje smo za Nemce niži intelektualni nivo, Rusi nas drže na dugačkom štapu, a Englezi nam naravno nisu saveznici u našem dugom putovaju u Evropu, a Srbija od centralne balkanske države pre drugog rata, ostade samo jedna od tamo nekih...

Nemci, Mađari, Bugari...

pre 10 godina

Kakva serija, bre!
Gledajte Sulejmana i učite istoriju!
Gledali ste Otpisane?
I uživali.
I opet ćete gledajući četničku verziju!
Najvažnije je da rokamo Švabe, bre!

my way

pre 10 godina

Otpocni na belom platnu.
Grubim potezima nacrtaj figure
muskaraca zena i dece.

U mastionicu sopstvene
nepriznate tmine
umoci debelu cetkicu
i oboj neznance
u zlokobnu nijansu senke.

Nacrtaj na licu neprijatelja
pohlepu, mrznju, bezobzirnost
koje se ne usudjujes pripisati samom sebi.

Obrisi svaki trag bezbrojnih ljubavi,
nada, strahova koji poigravaju
u kaleidoskopu svakog smrtnog srca.

Krivi osmeh dok ga ne izvijes u luk okrutnosti.

Svlaci meso s kostiju sve dok ne ostane
samo apstraktni kostur smrti.

Preuvelicaj svaku crtu dok se covek
ne preobrazi u zver, gamad, insekt.

Oslikaj pozadinu zlocudnim prilikama
iz prastarih nocnih mora - djavolima,
demonima, slugama zla.

Kad dovrsis sliku neprijatelja,
moci ces da ubijas bez grize savesti,
masakriras bez stida.

Ono sto unistavas postace
tek neprijatelj Boga.


Jedna poema za sve, a pogotovo za ljude koji bi da za neku ideologiju monopolizuju dobrotu i antifasizam, ignorisuci njene brojne zlocine i grehove (i to pogotovo one u miru, koji su mnogo tezi od onih u ratnom vihoru i tragicnom vremenu smrti), a umnozavajuci i izmisljajuci tudje.

Relja

pre 10 godina

Ne znam sta je veći cirkus - SKOJ danas koji baštini laži komunista ili prevrtljivi SPO kojem niko u Srbiji ne veruje i koji nam potura sebe kao izdanak Četnika. Ni jedni ni drugi nemaju veze sa tim periodom, a istoriju treba ozbiljno tretirati, ne na osnovu partijskih stavova ili "kako nam je sada" ličnog emotivnog odnosa, da ne budem grub.

Istina je negde izmedju

pre 10 godina

Kao klinca me je zahvatilo ratno ludilo u bivsoj nam drzavi.. Poslednja sam generacija pionira,istoriju koju smo ucili u citanci, i tadasnjih serija i filmova je malo drugacija od ove danasnje koju ucimo (ali sada svaki bivsi komsija ima neku svoju istoriju).Sta je prava istina, zaista me jako zanima ali ne verujem da ce ovde iko ikada uspeti to da isprica na pravi nacin.U NOBu mi je ubijen deda, nekoliko rodjaka, spaljena oceva kuca gde se rodio, on je ostao siroce sa 3 godine. Ni dan danas nikada nikoga nije krivio za to,cak ni on ne zna pravu istinu sta se tu zapravo dogodilo. Jedino na gomile mojih pitanja sto mi zna reci je: Sine, ja jedino znam da kod nas u Crnoj Gori niko nemackog vojnika nikada nije video-izmedju sebe su ratovali samo cetnici, partizani i muslimani.
Cak i kao klinac nisam verovao da je zaista Titov pas skocio na avionsku bombu i spasio marsalu zivot, ali mi se taj film jako svideo. Po principu zabrane trebalo bi zabraniti svaki holivudski film jer i onaj dobar i onaj najgluplji imaju za smisao propagandu i blacenje suprotne strane.
Ova serija me je zaista zaintrigirala, pa kazem ajde prvo da je pogledam. Kao prvo ne zove se "Ravna Gora" neko WW2 Trilogija. Ovo je samo prvi serijal, drugi serijal se zove "Uzicka Republika" i obradjuje partizanski pokret.
Postojao je i treci pokret,koji je nama najvise zla naneo, rehabilitovan 90ih,i istina o njemu nije nikada ispricana zbog bratstva i jedinstva,ne verujem da ce i sada zbog "dobrosusedskih odnosa".

čovek

pre 10 godina

zabranjeno je snimati bilo kakav materijal koji daje pozitivnu ulogu osuđenim licima, pogotovo za krivicu koja je na DM ... da li je ta krivica, istina ili nije, je sasvim druga tema ali po zakonu tek nakon rehabilitacije DM, moguće je davati pozitivan kontekst ... videćemo šta serija pruža ali mislim da je ovo pravilo prekršeno što je jako loše

bojan

pre 10 godina

svaku svoju istoriju odbacujemo za neku drugu koja nam je kao iz interesa.
toliko desavanja iz davnih vekova do zadnjih par godina u srpskoj istoriji, bila tuzna bolna ili srecna to je nasa istorija i treba da de je zajedno cuvamo za nasu decu a ne da plujemo jedni na druge a svi smo isti...

Djordje

pre 10 godina

Mislim da će serija biti hit, ekranizovana socijalistička revolucija i narodno oslobodilačka borba. Objektivno govoreći iako sam ja iz partizanske porodice mislim da ni monarhisti a ni komunisti neće imati razloga da se ljute. Komunisti su pobednici a u toku svoje vladavine više su ličili na one protiv kojih su ratovali, pouka bi bila da pazimo koga biramo za suverena jer su na koncu naše sudbine u pitanju. Ravna gora je jos jedan Srpski mit i zabluda kojom se Srpski narod tesi za onakvu izdaju kneza Pavla od strane sopstvenih generala koji su na kraju prihvatili sve Hitlerove uslove a izvrsili puc i uveli drzavu u agoniju.

Plavi

pre 10 godina

Još ni prva epizoda nije emitovana, a našli su se neki da kritikuju. Mada samo je bilo pitanje vremena kada će se drugovi pobuniti, samo mislio sam da će smisliti neke nove parole pošto su im se ove stare već poprilično ofucale. Ovi napadi na seriju mi deluju kao nastavak represalija režima za koji sam mislio da je davano za nama. Poziv Gojkovića na uzdržavane od ishitrenih komentara samo govori o tome da su i on i njegova stranka duboko posvećeni demokratizaciji ovog društva, jer on ne osporava nikom prava na mišljnje ili na umetničko ozražavanje kao što to čini SKOJ ili kako već sebe nazivaju. Demokratija nije samo nešto o čemu se govori ona se i primenjuje u praksi što upravo Gojković i njegova Stranka čine.

Aleksandar I

pre 10 godina

(Gospodin iz Srbije, 09. novembar 2013 20:40)

ma naravno da znam ta to, znam da su se i partizani prerusavali u cetnike i takodje plasili narod,komunizam je najgore sto nam se desilo...

Aleksandar

pre 10 godina

Umesto da nam ideologije proslosti budu pokazatelj losih stvari i time da kreiramo bolju buducnost i dalje se stvara separatizam zasnovan na ko-je-sta-koga. Ako hocemo vec da se raspravljamo, najbolje je da krenemo od pocetka covecanstva, da uvidimo gde je sve to naopako krenulo. Po komentarima ovde, vidi se da se Srbi jos uvek nisu opametili. A bogami i svet.

Radoš će da bude Vojvoda!

pre 10 godina

Да ли је то све вама нормално да се сада расправа свела на неку нискобуџетну серију?
(Кривокапић, 9. novembar 2013 17:54)

Ko si bre, ti da ovo zoveš nisko budžetskom serijom?
Znaš li ti , bre, koje su pare u to uložene od preplate i iz budžeta?
Tihi i Prle pobiše više Nemaca no Rusi na istočnom frontu!
Red je i da četnici zakolju nekolicinu...

Ivan

pre 10 godina

Samo citam komentare i neznam zasto nisam iznenadjen.Jedni su za jedne ,a drugi su za druge.A ja kazem,aman ljudi,serija jos nije ni pocela da se prikazuje,a vec ste poceli da je ocenjujete pre vremena.Rados je lepo u nekoj emisiji da mu nije namera da staje na bilo ciju stranu,vec da pokaze dogadjaje onako kako su se desili,a to sto je mozda iskopao neki novi podatak koji ne odgovara pojedincima,to vec nije njegov problem.

BIP

pre 10 godina

Na jednom drvetu je 1942. urezano ,, necu ni Titi necu ni Drazi uzmi pusku pa me trazi ,, drvo poraslo sa njim i slova steta sto nije i ideja mozda se nebi ovako i danas delili.

Lazar

pre 10 godina

Ova tema je napravila trostruku podelu - na monarhiste i partizane i na monarhiste i monarhiste koji ne mogu da smisle Draškovića. To je kao kad npr. Velja Ilić kaže nešto sa čim se slažem, a meni muka! Prosto mi dodje da zauzmem kontra stav. Nego, živela Srbija (nadam se monarhija, jednog dana)!

Lale

pre 10 godina

Serijom će više biti razočarani današnje patriJote nego skojevci. iz prostog razloga što njihova vizura nema blage veze sa dražinom gerilom do proleća 43 i kolaboracijom od sredine 43. pa do kraja rata .

narod koji istoriju uci iz serije, buducnost moze imati samo u naucnofantasticnom filmu

pre 10 godina

Strani faktor je skinuo ozbiljne diktature kao Sadamovu i Gadafijevu, pa kako ne bi i jednu kraljevinu, i to u ratnom periodu koja kada je ocekivala pomoc od saveznika, dobila je noz u ledja...

ocajan

pre 10 godina

Mnogo buke oko serije zabavnog karaktera sa sumnivim istorijskim cinjenicama. Istina je da je za vreme antifasisticke borbe u bivsoj Jugoslaviji trajao i gradjanski rat izmedju dve struje. Pobednici su malo prilagodili istoriju sebi i to je to. Da je Draza surovao sa nemcima to je istina ali samo u cilju sputavanja partizana i zbog toga je proglasen za izdajnika. To sto je pravio dogovore sa svabama ne znaci i da nije vodio antifasisticku borbu vec je samo trazio nacin da on bude taj koji ce biti pobednik u gradjanskom ratu jer nije imao dovoljno pristalica. Kockao se i izgubio. Kraj price.

SirOliver

pre 10 godina

Stvar je veoma prosta za onog ko zeli da mu logika bude vodilja u ovoj stvari. Cinjenice su da je taj prvi antifasista saradjivao sa nemackom vojskom i u zdruzenim akcijama se borio protiv partizanskog pokreta,sledi da nije bio antifasista.Druga cinjenica da bi porazio komunizam bio je spreman da pobije onoliki broj svoga naroda ,koliko je potrebno da komunizma ne bude i on sacuva kraljevinu.Sacuvane fotografije najbolje govore o cetnickim zlocinima ,jer gde su oni prolazili malo je ostajalo svedoka.Na kraju cinjenica je da su izgubili gradjanski rat i da ih je pobednicka strana sa pravom postavila na sramno mesto nase istorije.

pre 10 godina

Ma ljudi,bitno je da porodica Bajić uzme pare isto kao i u onoj seriji za onu babu i ono selo.Ekipa glumaca ista.Usladila im se jevtina gluma za velike pare.A što li bogati Tadić tada išao u posetu na snimanju.Neki glumci nemaju ni za leba a ovaj doveo celu porodicu pa čak i onog dedu iz sela.ON ĆE DA MI KAŽE KAKO JE BILO U PROLEĆE 1941.na sud.

Gledalac

pre 10 godina

Kome se ne svidja serija, nije obavezan da je gleda ali nema pravo da uskracuje gledanje onome ko to zeli. To je jedan od osnovnih postulata demokratije.

Ciciban

pre 10 godina

Probudite se Srbi jednog dana i ostavite serije i razne zatupljujuce serije.Cudimo se sto nam je ovako?Sami smo krivi a ne KP,SPS,DOS,SNS?Sami!Hajde da se probudimo jednog dana i malo gledamo nasu kucu a ne tudje kuce na tv-u.Ljudi to je predstava a mi zivimo u realnosti,dok mi pogledamo svaku seriju,ode zivot.Ne moze sve!

boza

pre 10 godina

Dve vojske koje rade po diktatu interesa velikih sila, zrtve na jednoj i drugoj strani su zrtve istog naroda...!!! KO he pobedio?

Djifs

pre 10 godina

jos uvek postoje ovakve "PARTIJE" ? pa cemu to? to je bila proslost,sad cemo da snimamo serije I da se prisecamo kako je nekad bilo,ko je koga klao,it'd...ja nemam nista ni protiv hrvate iako ih neki I dalje mrze,ali sta je bilo bilo je..mora negde da se presece I krene od nule jer ce ovako samo da se mrzimo...nece biti neutralnih,ili si sa nama ili protiv nas...ostavimo nesuglasoce I provokacije iza nas!!

Marko

pre 10 godina

Nema tu neke mnoge razlike sa danasnjim vremnom, nacin i metodi borbe su razliciti, a ciljevi isti - borba za vlast!
Evropske sile iz onog vremena su manje vise iste u danasnje vreme i imaju manje vise slicne ciljeve, sfera uticaja na drzave koje su kontrolisale tada su skoro identicne, i danas jedni suruju sa Nemcima i kapitalistickim blokom sa jedne strane, drugi pokusavaju sa Rusima, i tad su postajali i treci i cetvrti sa svojim ideologijama koji predstavljaju krajnost jedne ili druge strane, imamo ih i dan danas
Jedino sto ni tada ni danas nije bilo moguce jeste a to je surovati i sa jednom i sa drugom stranom!

Miloš

pre 10 godina

Emitovanje te serije je velika sramota za Srbiju. Draža i Četnici su od 1943. godine bili saradnici okupatora i to je istorijska činjenica. SPO obmanjuje javnost, ali to nije ključni problem. Ključni problem je što je fašizam u velikom usponu u celoj Evropi a "Ravna gora" će stvoriti dodatne horde desničara.

Sheena

pre 10 godina

Da li je moguce da nesto kao SKOJ i dalje postoji?! Da li je moguce da ce se neko usuditi da protestvuje protiv neceg tako osvezavajuceg kao sto je serija "Ravna gora"? Sramno je, zaista jeste! Podrska SPO-u, oni se vec godinama bore za rehabilitaciju Draze Mihajlovica, imaju pravo da osude ovo sto danasnje pristalice komunizma rade!

majstori majstori

pre 10 godina

Steta sto ne mogu da gledam tu seriju…mozda ce biti gde na netu da se nadje..
Bas bih voleo da vidim kad se prvi gerilac Evrope svadja sa stabskim oficirima ko je naceo pecenje prije nego sto je skinuto sa raznja i ko je otkinuo slanine dok su drugi spavali.

Epizoda "ofenziva na sveze cvarke" sigurno obiluje dramaticnim scenama i dijalozima: "Gde je cvarak?" "Kakav cvarak?" "Znas dobro koji cvarak!"

O ti prvi gerilce u srcu Evrope, hrabri kobasicaru-tebi toliko dugujemo-aj sad jena rakiica-e u zdravlje!

Alex

pre 10 godina

Sta se snima nasim parama, bruka i sramota. Umesto da slavimo i da budemo ponosni na nasu antifasisticku proslost, mi rehabilitujemo cetnike. Sram te bilo Radose Bajicu sto prekrajas istoriju ili to bar pokusavas.

bruka i sramota!

pre 10 godina

Da,rehabilitujte sve izdajnike,zlocince i ratne profitere.To izgleda treba da se smatra "srpskom tradicijom".

Jel' vam jasno zasto Srbija MORA da propadne,da nestane nacisto?!

korto malteze

pre 10 godina

Koga boli uvo za čiču i njegovu ulogu,ljudi nemaju posla,sve se raspada u ovj Srbiji,huligani jači od države,na FB anonimusi objavljuju imena narko dilera,na Kosovu raskol-džaba smo krečili,mladi odlaze glavom bez obzira,ono što je nekad bilo sramota i nemoralno sad je IN...došli smo milimetar od dna,a ja treba da brinem o ulozi Draže,ma daj...

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Bio sam cvrsto ubedjen da je Rados Bajic u svojoj seriji "selo gori a baba se ceslja" koja se prikazivala "sa ponosom" vec uspeo da "docara" sav taj PRIMITIVIZAM "srpskoga bica", gde je svaki gradjanim mogao "sebe da prepozna" u nekom od likova iz te serije, da l' Radisin, da l' Milasin ili "sin Dragan" al' "'oces vraga" ocigledno ni to jos nije bilo "dovoljno duboko" kako bi se "docaralo to DNO DNA" ?

lokomotiva

pre 10 godina

Kada vidim ko se buni protiv emitovanje serije (za koju i ne znamo kakva je) prosto mi dodje da na slepo podrzim njeno emitovanje.


U ostalom, 70 godina nas neprekidno kljukaju raznoraznim parizanski, prokomunistickim, agitatorskim, propagandnim serijama i filmovima tako da je valjde krajnje vreme da vidimo i nesto sto se bavi "drugom stranom".
Ne smemo biti slepi i istoriju shvatati crno-belo. Cak su i De Gol i Truman odlikovalo Drazu za borbu protiv fasizma.
Da li iko moze da pomisli da dva predsednika nisu znali sta rade?

Husnija

pre 10 godina

E pa gospoda iz SPO, ne moze se na dve stolice, ne moze i jare i poare, ne moze i antifasisti i pristalice pukovnika Dragoslava-Draze Mihajlovica!!! Draza Mihajlovic je naneo mnogo stete svim narodima Jugoslavije a najvise srpskom narodu. Partizani su se birili protiv fasizma, a Mihaljovic se borio protiv njih. Znaci on je pomagao fasistima u Drugom Svetskom Ratu, ako vam je drago evo vam Draze i uzivajte ali vi se uvrstavate u stroju okuoatorskih saradnika.

Frojdmund Sig

pre 10 godina

Strah kod komunista,pogotovo u ovo vreme,nastao je pojavom romana Noz.To je vreme kad je porusen barjak na Ravnoj Gori zamenjen perom Vuka Draskovica.Danas smo svedoci da je knjizevno pero lidera Srpskog Pokreta Obnove nadvisilo ne samo polomljen barjak golgotske JVuO, nego je ozbiljno zapretilo da se komunisticki barjak slomi usled nadolazece istine,istine o Ravnoj Gori.

Cetnik

pre 10 godina

Nista gore od fasizma i komunizma! Sta taj Savez komunisticke omladine omladine Jugoslavije hoce? Odakle njima monopol na antifa? Iza tog monopola sprovode decenijama zatiranje srpstva...kakva bre omladina Jugoslavije, jos komunisticka. Nece oni braniti antifasizam u Srbiji, jer su komunisti ista posat kao i fasisti.

Bivsi vojnik JNA i JA

pre 10 godina

Preselo mi je danas ovih kvazi četnika. To što su četnici postali popularni sa Šešeljevom idejom "Velike Srbije" i srba kao uzvišene rase za vreme rata u Bosni meni je bilo strašno. Šešelj sa svojim Šešeljevicima je lepo proterao hrvate iz Srema a njegov kum Vuk Drašković sa svojim Belim Orlovima bio jedan od najvećih ratnih profitera. To što su nam trovali mozgove devedesetih ne znači da je verzija ljudi koji su proveli živote u zatvorima istina.
Istorija je diskutabilna, a pobednici pišu istoriju, i znam dok smo verovali u jedno svet nas je cenio, danas kad nam se poremetio sistem vrednosti ni ne znaju ko smo.

Umesto Prleta i Tihog, Bradonja i Nozonja.

pre 10 godina

Trebali su da naprave nove otpisane u kome su cetnici ilegalci u bg, i bore se protiv nemaca i partizana koji ubijaju neistomisljenike.

perungromovnik

pre 10 godina

U kojem vijeku (filmu) vi zivite. narod nema hljeba da jede a ne da lomi glavu oko Ravne gore i SKOJ-a. ko je bio u pravu Tito ili Draza? Kao da je bitno. Daj bombona da si...o

marko

pre 10 godina

Mislim da nasa scena filma i pozorista je toliko zasicena malogradjanima i svinjarijama da ne nabrajam serije zadnjih 20 godina,....traze nesto novo,ajmo drugi svetski rat i opet cetnici i partizani,a narod ne shvata da su i jedni i drugi nebitni.Rusi su porazili hitlera i nacizam,oni su pokorili berlin i sve ih pohvatali.Tako da mi i nemamo sta da slavimo,ni dan pobede ni dan poraza,to rusi treba da slave.A sto se tice serije,pa to je samo novo zamajavanje naroda!!

Jaa

pre 10 godina

Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...

A kad se već radi o nekakvoj ZONI, vlast ća da nam naplati i parking!

pre 10 godina

Šta je ovo - ZONA SUMRAKA?!! SKOJ?! Oni još postoje?!! SPO?! Oni još postoje?!!

Da se vidi i druga strana

pre 10 godina

Tesko je kad si sviknut na "istoriju narodnooslobodilacke borbe" koju pedeset godina obasjava stotine snimljenih filmova o partizanskoj borbi. Sad odjednom prvi film s one druge strane, iz ugla klasnog neprijatelja!?

Vladimir Atanackovic

pre 10 godina

Nije li fasizam ideja da svi koji ne misle isto budu ubijeni ili zatvoreni?!?! O kom onda antifasizmu, zlotvori komunisti, koji su imali Goli otok za neistomisljenike, imaju ikakvo pravo da govore?!?! Antihristi cija deca jos uvek vladaju Srbijom i unistavaju je. Sve nam je nizbrdo krenulo i kao narodu i kao naciji i svo propadanje je jer nas vode antihristi i ljudi koji nisu ni rodjeni u Srbiji! O kom moralu i postovanju pricaju ljudi koji ni u Boga ne veruju, oni su najvece zlo i posast koja je ikad zahvatila Srbiju! Prekrojili su istoriju jer su oni nule i niko i nista pre nego sto su nepismeni istrcali iz suma u kojima su se skrivali i gledali dok za njihove "ekskurzije", kad istrce i ubiju jednog nemca, fasisti pobiju pola sela, a oni takve koji su to radili proglasavali narodnim herojima! Stana narodni heroj gleda iz sume dok streljaju djake i nece da se preda jer je ona vaznija od 7000 dusa, ljudi bez morala i imalo hrabrosti. Sad i njihova deca i unuci i dalje unistavaju Srbiju i dokle god se ne resimo posasti nece nam krenuti na bolje!

Arcibald

pre 10 godina

Prvo koliko se ja secam vidjeni clanovi tog spo su bili Giska i njegov drug Beli dakle ljudi koji su lezali po evropskim zatvorima zbog pljacke i ko zna cega jos sve,da stvar bude gora draskovic je kasnije racunajuci valjda na srpsko pamcenje dostojne jedne barske musice izjavljivao da te ljude nije nikada upoznao elem video je ubio radio zvezdu.Kasnije iako je sloba pokusao da ih pocisti nije im smetalo da 99te ucestvuju sa njim u vlasti.Uzas i promiskuiteta i toliko o spo.Sto se tice cetnika ima gomila materijala na you tubu.Grupa bradatih ljudi koja marsira sa crnom gusarskom zastavom bilo bi smesno da nema poklanih ljudi po drugovcu okolini velike plane selo neko mislim tu kod beograda ima opet snimak na y.t.pitaju mihajlovica da li ste znali,zbunjen kaze da je cuo.Zrtve su uglavnom srbi civili uglavnom opet, elem,emigracija je konacnoi dosla kuci menjamo uloge kao cokula i todor u maloj pljacki vlaka oni sada ovde a mi bez napolje.Ono sledece sto mi je privuklo paznju je da ispod pomenutih videa ima uvek puno komentatora ,psovaci ,kletnici,prete svima i svacim ,zreo je za noz ko nija sa nama.Zao mi je ne zelim da budem deo takve druzine.Toliko o cetnicima i patriotizmu ziveo photoshop jer nam je dao da mozemo da isecemo nasmejanog nemackog oficira sa slike naseg omiljenog prvog gerilca u evropi mada sumnjam da evropu bas briga jer ga je na kraju i ona otpisal kao kvislinga i zlocinca.Nije bilo fotosopa tada.

Darko Zemun

pre 10 godina

Jako je mucno citati pojedine komentare koji su upuceni autoru ove serije, a pri tom nije ni pocelo emitovanje Ravne Gore. I orkestrirani napadi na Vuka i Spo koji je simbol borbe za evropsku i demokratsku Srbiju. Ovde se namece jedno pitanje svim komunistima koji komentarisu negativno. Dal im je smetao Rados Bajic kad je igrao u partizanskim filmovima? A sto se tice Draze i Ravne Gore, moze sa sigurnoscu da se kaze da nema nijednog dokaza da je bio kvisling, vec naprotiv, ima odlikovanja najvecih saveznika u drugom svetskom ratu. Uostalom neka SKOJ i mladi komunisti upute Americi i Francuskoj demars.

Милан Радомир

pre 10 godina

У потпуности подржава став господина Жике Гојковића, а истовремено се захваљујем Вуку Драшковићу и Српском покрету обнове, што су скинули комунистичку анатему са генерала Драгољуба Драже Михаиловића и његове антифашистичке гериле, а Равну Гору учинили планином националног ходочашћа.Z

Саша Митровић

pre 10 godina

Шта замишљају млади скојевци, није им ово ни 44. ни 45. Ми се убисмо да њима који не чују и не виде истину пред очима објаснимо како су се некад одвијале ствари. У комунистичкој историји коју они помињу нема ни 5% истине. Освестите се децо мало. Прочитајте нешто другачије, видећете да је истина на сасвим другој страни. СПО већ 23 године покушава да овом народу отвори очи, поприлично је у томе и успео, хвала Богу..

Kaiser Von Banovo brdo

pre 10 godina

Ne shvatam ove protivnike serije Ravna gora. Mozda je trebalo i danas da nas zatupljuju sa serijama Otpisani(Gde su Prle i Tihi u Bepgradu pobili na stotine nemaca a istorija kaze da je u Beogradusamo jedan nemac poginuo) , Valter brani Sarajevo,Partizanska eskadrila itd.Zasto ne prikazati idrugu dimenziju. Nema veze dali je podrska SPO ili nekog drugog.Scenario je pisan po verodostojnim dokumentima

Nikola , Vracar

pre 10 godina

SPO i SKOJ????


Postoji li nesto smesnije od njih?
SPO za koji niko vise i ne zna da li postoje i kakavo im je operedljenje i SKOJ se sveo na par boraca koji i dalje zive u 1945. godini i nekoliko njihovih bahatih, razmazenih i agresivnih unuka koji u zivotu nista teze od kasike nisu podigli.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

(Kvazimodo Sorabius, 9. novembar 2013 17:13)

Posto spinujes stvari ovde, reci ti nama ko je pobio 100000 gradjana Srbije metkom u potiljak i zatrpao u zivi krec i ko je proterao 450000 ljudi iz svojih domova?
Jel su to uradili Meksikanci, Portorikanci, Kinezi ili boljsevisko-partizanska banda koje je dosla u Srbiju 45-e godine?

Da ne bi spinovao puno, u Srbiji nije bilo partizana,postojao je samo cetnicki pokret u kome su pored Srba bili i Jevreji, Rusini, Slovaci i svi ostali zajedno , partizani su nastali u Sisku od Hrvata, kasnije su se prikljicili njima prekodrinski Srbi i Crnogorci, sa jedinim ciljem a to je bila Srbija i otimacina Srbije.
Da su bili pravi oslobodioci, oslobodili bi Srbiju i vratili se u svoj zavicaj, ali ne, dosli su u Srbiju uz pomoc Crvene Armije pobili ljude i uslu u njihovu imovinu.

Ili si naslednik SKOJ-evaca pa te zabrinjava zvanicna istorija drzave Srbije, ili ne poznajes bas istoriju Srbije jer si ucio istoriju iz laznih Udbaskih citanki za malu decu.

Vodja Udbasko-partizanske bande je bio Joshua Ambroz Mayer-Tito, poljak jevrejskog porekla , agent Kominterne pod pseudonimom kamarad Walter.
Upad Crvene Armije u Srbiju, Joshua Ambroz Mayer je docekao na ostrvu VIS , i tek kada je Crvena Armija prosla kroz Beograd i opustosila ga, onda je Joshua Ambroz Mayer-Tito upoa sa svojom Udbaskom bandom u Srbiju u zavodjenje boljseviske diktature, likvidacije i otimacine imovine.
Cisto da ne bi spinovao stvari po forumu.

Negotinac

pre 10 godina

Gospodine Gojkovicu u pravu ste neka oni protestuju protivu istine to je jedino sto znaju , a mi cemo uzivati u seriji koja je objektivna i snimana na temeljima istine za razliku od komunisticke kinematografije koja se temeljila na lazima i totalnoj degradaciji istine.

Алекса, ПО

pre 10 godina

Свака част господину Бајићу и честитам Вам на свему што сте истрпели и још увек трпите да серију снимите до краја. Серија ће, осећам то, бити феноменална. Морамо исправити грешке из прошлости да би кренули ка бољој будућности. Истина се мора истерати на чистац и зато госн Бајићу само напред. СПОовци су уз тебе.

Kao nekad na Poljudu...

pre 10 godina

Ne mogu vjerovat da ce se serija prikazati,po komentatorima sam zakljucio da su samo hrvati fasisti..
(Zigzag, 9. novembar 2013 12:43)

Ti ništa nisi razumio!
Mi smo partizani, a Srbi su ćetnici...

Radic

pre 10 godina

Uveren sam da ćemo imati prilike da gledamo sjajnu seriju, zasnovanu na objektivnim istorijskim činjenicama. Odlična ekipa predvođena fenomnalnim Radošem Bajićem to garantuje! A partizanski filmovi su bili jeftina komunistička propaganda! Ko da veruje skojevcima. Pa njihova partija se zalagala za društvo u kome postoji samo 1 (jedna) partija. Naravno - njihova. A sve druge zabranjivali... A sadašnja nervoza ih je uhvatila jer se boje da će se uskoro otvaranjem dosijea doznati i o komunističkim zločinima pri kraju i po završetku Drugog svetskog rata. Bravo za SPO, svi, svi, svi!!!

aco

pre 10 godina

Draža je imao napredne ideje koje nije sproveo u delo. Njegov cilj je bio da se čeka pravi trenutak , pa da se u jednom naletu oslobodimo Nemaca. Nije želeo da podiže česte ustanke zbog nemačke odmazde - sto za jednog. Svi saveznici su o Draži imali percepciju da je bio antifašista. Školovan na francuskoj vojnoj akademiji. Posle rata, u mirnodopskim uslovima ubijeno je 200 000 civila od strane komunističkog režima. Jasno je da su oni zločinci.

Nick

pre 10 godina

Ovo vam smeta iako ni jednu epizodu niste odgledali, a sva ona presmesna komunisticka propaganda vam ne smeta? E moji rumeni ko li vas samo dokotrlja u ovaj Beograd...Imena i prezimena vam srpska a mrzite sve srpsko. Vi ste nam najveci neprijatelji!

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Po ko zna koji put izneta laž neće biti istina!
1. U toku rata nije bilo nikakvog "Ravnogosrkog pokreta", ta izmišljotina malenog procenta Srba je sklepana nakon završetka rata.
2. Mihailović NIKADA nije bio general, čak mu je suđeno i presuđeno kao PUKOVNIKU.
3. Još negde "na pola rata u Srbiji" - Mihailovića se odrekla Privremena Vlada u izbeglištvu, a i izbegli "Kralj".
4. Niko i NIKAD nije Mihailovića odlikovao za doprinos borbi protiv fašizma, već za spasavanje pilota!
5. Pojam "ČETNICI" se NE SME uniformno posmatrati: u Lici, Dalmaciji, Hercegovini, Bosni, a donekle i u Južnoj Srbiji - četnici jesu bili zaštitnici Srpskog naroda, u centralnoj Srbiji su vodili bezakonje i bratoubilački rat, tesno sarađivali sa Nemcima - u borbi za ratne privilegije i posleratnu vlast.
I u toku rata Četnike je podržavalo MANJE od 10% stanovništva, otuda slobodarski duh Srba nije naseo ni u toku rata ni posle na bolećive laži o nekom herojstvu četnika - osim protiv nemoćnih u svom narodu.
Konačno - razdvojimo ČASNU, herojsku i besprimernu borbu Partizana u ratu od posleratnih zloupotreba.
SPO, dok ga je bilo, i komunistički četnik Drašković, su naneli teško zlo Srbiji, brisanjem ulice Generala Ždanova, oslobodioca Beograda - pa nas više nema NIGDE na proslavama Pobede nad fašizmom - ni u Moskvi ni u Parizu.

gosa

pre 10 godina

Rados Bajic i porodica Draskovic otvaraju oci Srbiji koja je zaspala davne 1944 i do dan danas pokusava da se probudi iz komunisticke kome koja se pokazala kao pogubna za srpsko nacionalno bice...

Дарко

pre 10 godina

Ови "скојевци" су смешни... Истина се не може сакрити... Па не би по завршетку Другог светског рата савезници и председници САД и Француске додељивали Дражи највиша војна одликовања да је био сарадник Хитлера! Као што самтрам највећим Дражиним патриотизмом што није хтео да сулудо просипа људске животе, као што су то чинили партизани. Браво за Радоша, али нарочито браво и за Вука Драшковића који је био најдоследнији у уклањању неправде којом је послератна пропаганда желела да осрамоти великог антифашисту генерала Михаиловића.

Ivan

pre 10 godina

Ne znam ko je bio sta u II sv. ratu ali znam da je komunizam i jugoslavija upropastila Srbiju. SKOJ, jel znate sta vam "J" znaci, jel vam postoji negde jugoslavija? Zasto Hrvatska u istoj nije imala pokrajine kao i Srbija. Jel znate koliko su komunisti ljudi pobili u Srbiji odmah posle rata?

my way

pre 10 godina

Muko moja, ni jedni ni drugi nisu dostojni Drazu Mihailovica i JVUO da uzmu u usta, a kamoli da ih osudjuju ili podrzavaju.
Nekad je sila bila u rukama skojevaca, vise nije i ne mogu nista da brane, niti da bilo koga ucutkuju. Njihovim se putem islo i sad lepo mozemo danas da uzivamo u tome dokle smo stigli. Svi koji bi da seju mrznju i pricaju kako je ova serija nekakva sramota i kako bi svi koji cene Drazu i JVUO trebalo da se stide, jer su valjda zli, primitivni, patriJote, sta li, treba prvo da sagledaju zlocine novih vlasti, koje su u miru, nakon svog stravicnog stradanja ovog naroda u ratu pobile desetine hiljada ljudi, ne zlocinaca, ne cak ni neistomisljenika, vec onih za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti neistomisljenici. A ne postoji jedan jedini pokret na svetu, koji je bio lojalan vladi u Londonu, krio se po sumama i dobio najvisa saveznicka ordenja, a da je nekako, samo ne znam kako, bio na strani Hitlera, pa to svakako nije bio ni cetnicki. Da jeste bili bi i mi kao svi nasi susedi satelit, ne bi Srbija bila rasparcana izmedju njih i direktne nemacke okupacije, ne bi toliko Srba stradalo u odmazdi zbog sveopste narodne antifasisticke borbe, a rehabilitacija Draze i JVUO je upravo rehabilitacija te borbe i apokalipticnih zrtava koje su zbog nje pale. To je rehabilitacija istine, pravde i casti i oni koji se tome protive, apsurdno podilazeci upravo onima koji su bili na strani nacista i fasista, treba to da znaju. Uostalom, Jevreji znaju sve, pitajte njih.

A.S.

pre 10 godina

Izuzev desetine hiljada domacih podunavskih Svaba civila, koje ste vi SKOJ-evci masаkrirali po oslobadjanju Srbije od strane Sovjeta odgovorite - koliko ste ukupno nemackih vojnika ubili tokom II Svetskog rata?

Garbage collector

pre 10 godina

Ja pre mislim da su nam '90 falsifikovali istoriju. Koliko su nas ubedjivali da su cetnici dobri, toliko smo pobedili u ratu u Bosni i ratu na Kosovu.

A ko je malo ziveo u devedesetih dobro zna politiku Radosa Bajica, i na kojim politickim mitinzima je govorio. Objektivnost serije bice 0.

major Gavrilović

pre 10 godina

Mučno je kada je čovek na istoj strani sa SPO-om. Nego, još mučnije je čitati komentare pojedinaca u kojima dominira nepoznavanje sopstvene istorije. Teško je, ali proćiće i to. Živela Kraljevina Srbija, a vi do tada ''lajte'', kako prestolonaslednik ne zna srpski i sl. Lično, ni meni se on ne dopada, ali to je najmanje bitno.

"Primitivno srpsko bice"

pre 10 godina

Cim ovaj Bucko sto razmislja, pa Salih i rkipa nesto pljunu, meni to bude milije - znaci da je srpsko! Ko vas pita sta vam smeta?! Nek se vijori zastava JVuO, od Topole pa nadalje!

racerx

pre 10 godina

Mala ispravka: Cetnici nisu usli u saradnju sa Fasistima od 1943, vec od zime 1941. Uglavnom su bili u saradnji sa Itlijanima i to u otvorenoj saradnji ( zajedno se borili protiv partizana), dok su sa Nacistima redje saradjivali tako da se zajedno bore, vec se vise baziralo na medjusobnom NENAPADANJU (dakle, nisu se borili protiv okupatora), pocinjeno je mnogo ratnih zlocina nad nesrpskim stanovnistvom i bili su otvorene ANTISEMITE i otvoreno protiv romske populacije. Ako je neko antisemita, protiv roma, ne bori se protiv nacista, u otvorenoj saradnji sa Italijanima, bori se protiv komunista, ima akcije etnickog ciscenja, onda je ta grupacija FASISTICKA. Inace dokumenta o saradnji sa Nemcima i Italijanima su u Nemackim i Italijanskim arhivama i dostupna su (naravno i u cetnickim), tako da je ova rehabilitacija onih koji ne zasluzuju nikakvu rehabilitaciju!

Alcale

pre 10 godina

Mi smo PRSLI KAO NAROD POODAVNO!!!

1. Najviše zločina na strani POBEDNIKA (naši partizani među njima, svidelo se to nekom ili ne) počinili su pripadnici crvene aarmije, iza njih ali na prvom mestu po zlocinima prema svojim sunardonicima je pokret otpora u FR, korak drže USA i VB.
2. Kada bi se neko u FR usudio da napravi seriju o zločinima pokreta otpora, i pokošao da opravda okupatorsku vlast odnosno one francuze koji su sarađivali sa nemcima, verujem da bi ponovo odobrili smrtnu kaznu.
3. Ljudi u svetu gledaju kako da unaprede socijalni sistem, zdrastvo, nauku a u Srbiji se još vodi bitka za ravnu goru
4. Istoriska nepobitna činjenica (ako neko smatra da su pokolji četnika nedokazani) je da bi u slučaju povratka kralja 46, Draža po svim zakonima (a pogotovo tadašnjim) završio ako ne pred zidom ono u 4 zida i to zbog neposlušnosti prema kralju koji je izdao naređenje da se četnici priključe NOB i partizanima.
Ono što je najzanimljivije meni je da mi srbi konstantno volimo da pravdamo i veličamo gubitnike, a Draža je jedan od največih. Svojim samovoljnim odbijanjem da se priključi partizanima na samo da se oglušio o naređenje sovog vrhovnog komandanta već je neneo za vekovnu štetu srbiji, jer če ovde još barem 200-300 godina da se raspravlja o masnim bradonjama i njihovoj pravdi.
I onda mi neko kaže da su partizani pobili previše ljudi, NISU jer da jesu danas NIKO nebi snimao, pričao i raspravljao o jednom GUBITNIKU koji je izdao SVOG kralja i Srbiju.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Naslednici prekodrinsko-crnogorske Udbasko-Skojevske bande koja je prilikom nasilnog upada u Srbiju 45-e godine uz pomoc Crvene Armije pobila preko 100000 gradjana Srbije metkom u potiljak i zatrpala u zivi krec, pocinju sa spinovanjem .
Ne svidja im se sto ce Srbija uskoro da dobije svoju zvanicnu istinu i zvanicnu istoriju o svim zlocinima prekodrinsko crnogorske Udbaske bande koja je napravila masakr po Srbiji, uz kasnije i nasilno proterivanje 450000 gradjana Srbije iz svojih imanja i kuca, kako bi se boljsevicka banda useljavala na silu u tudju imovinu po Srbiji prilikom kolonizacije Srbije.

Srbija je na korak od zvanicne istorije, da nam deca ne uce vise laznu istoriju koju je Udbaska banda napisala nakon 45-e godine.
Dosijea UDBE cekaju da budu otvorena, a time i procesuiranje Udbaske bande na tlu Srbije za sve zlocine, otimacine, likvidacije , pljacke i privatizacije koje je Udbaska banda sprovodila na tlu Srbije.

Smrt Fasizmu!

pre 10 godina

@ majstori majstori:

Care, svaka ti cast! Prvo sto sam procitao danas i odusevio se.

Veliki pozdrav iz Njujorka, tebi i svim antifasistima!

vesna

pre 10 godina

Sad je stvarno dosta!Neću više da plaćam pretplatu RTS-u,posle gomile glupih seria snimnjnih od naši para,ovo je vrhunac.Ja, potomak roditelja partizana,redovan platiša svega u ovoj državi,neka plaćaju potomci i simpatizeri najvećeg krvnika na ovim prostorima,neka Radoš Bajić prekraja istoriju,to je sad moderno.Mogu se koprcati koliko hoće i on i novokomponovani četnici,neka idu sa njih u selo i češljaju se zajedno,svet,istorijski dokazi,rekli su istinu.

Ravnogorke su gospodjice

pre 10 godina

Citajuci ove komentare samo potvrdjujem da su komunisti najvece zlo koje je zadesilo ovu zemlju! Ne samo da su otimali, ubijali, zatvarali, unizavali, vec su inficirali generacije i generacije. Osvesti se Srbijo!

David

pre 10 godina

Још није приказана ни једна епизода серије, а већ су се препали истине. Док су се снимале комунистичке лажи, све им је било у реду.

Toni/Split

pre 10 godina

po meni su cetnici kao i ustase sramota za vas i sramota za moj narod...ponosit se s takvim ubojicama je sramotno u svakom pogledu...treba postovati i cijeniti ono sto su oartizani ucinili za nas i nikada zaboraviti....smrt fasizmu sloboda narodu!!!

Alex

pre 10 godina

Srpski Pokret Obmane je rezultatima na nekoliko poslednjih izbora pokazao koliko je minorna stranka u Srbiji.Njihov lider , književnik Drašković ,uporno forsira temu četništva.On je umislio da bolje zna šta se dešavalo u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata od živih svedoka i istoričara.
Srbija je umorna od njega i njemu sličnih.

marko xxxx

pre 10 godina

Zasto je serija "Ravna Gora" vazna...
Nije istina kamen da se sakrije,istinu mozes pokopati poput hiljade stradalih izmedju 1944 i 1945.Ovaj masakar im je omogucila boljsevicka horda koja se sa istoka kretala kroz Srbiju, a Srbija je morala da plati cenu pomoci belogardejcima i pruzanju utocista ruskim emigrantima. Hiljade ljudi patriota, zanatlija, srednjeg i viseg staleza je stradalo na stratistima poput brda Kraljevice kod Zajecara, korita reke Jezave kod Smedereva. Istina kad tad izadje na videlo, jer iako je pokopna na povrsinu je teraju duse nevino stradalih, stradalih bez suda, bez prava na odbranu, samo zato sto su mislili drugacije..

Nikola , Vracar

pre 10 godina

@(Imamo i stvarne junake

Oprosti ali Draza NIJE bio odlikovan za specificni akt (spasavanje saveznickih pilota) vec je jasno i glasno naglaseno (imas na netu, pogledaj) da je odlikovan za doprinos borbi protiv fasizma.
Takodje, mora se naglasiti da je Draza odlikovan DVA puta za svoj antifasisticki doprinos
-1943 - Sarl De Gol
-1948 (posthumno) - Hari Truman

Branko V.

pre 10 godina

Ja sam bio komunista ali im nikad nisam verovao (komunista sam postao jer nisam hteo da im se zamerim). Sada kada je došla "demokratija" i puno istine je izašlo na videlo (pljčkanje svega i svačega, nemoralno sveštenstvo, siromaštvo koje je svakim danom sve veće i veće, bezdušnost novih gazdi.....) sramota me je što sam bio tolika budala jer komunistima nisam verovao (i nije mi uteha što nisam jedini). Zato sada ovaj "demokratski" pristup istoriji ne smatram realnim i smatram da je komunistička omladina upravu što protestuje protiv ove serije.

Alivio

pre 10 godina

Neka mi neko nabroji cuvene bitke cetnika i nemaca. Nema ih. Od 1942 pa do kraja rata oni su bili pod istim barjakom. Oni su najvece zlo koje se desilo ovom narodu, a zbog slicnih usijanih glava nam je i danas ovako. Postujem svakog cetnickog potomka, ali postujem i one ciji su se dedovi borili protiv fasizma. Cetnici nisu. Procitao sam o 2 ratu vise knjiga nego sto ih je Rados Bajic video u zivotu. Neka se baba i dalje ceslja, ali istorija ima trajnu frizuru. Ona se ne menja, da bi neciji deda postao pozitivac. Zlo je uvek zlo. Sramota me je ove serije i svih jeftinih lazi. Vuk i Rados. Sve je jasno. Uzas, horror. Morbidno.

SKOJEVAC za ravnogorce

pre 10 godina

Iz prepiske prvih gerilaca u Evropi izdvajam izveštaj komandanta 2. kosovskog korpusa od 8. aprila 1944. Draži Mihailoviću o stanju četničkih organizacija na Kosovu, pored ostalog, piše: »Pojedini korpusi učestvuju u zajednici sa okupatorom i sa satelitima u borbi protiv partizana. Po onome gde je pretežnija opasnost od partizana kao što je bio slučaj u Ibru, gde su se našli, na jednoj liniji jednovremeno Ljotićevci, Nedićevci, Arnautska Šuc policija, Bugari, Nemci i Javorski korpus (major Cvetić). To ima psiholoških reperkusija na narod. Treba, po mom mišljenju, raditi da se Nemci, Ljotićevci, Arnauti i drugi nađu u prvim linijama, a ne naši redovi... Cvetićevi vojnici slobodno šetaju po Raškoj i Ibarskom dolinom, a okupator to gleda«.
Arhiv VII, Ča, k. 101, reg. br. 10/3

vojislav

pre 10 godina

pa da sada kada trebaju srbi biti na srpskoj strani svi joj okrecu ledja,onda bolje je da podrzavamo gej paradu nego neku umerenu istinu o ravnoj gori i nasim precima,

ja sam uvek bio za srbe,srbiju i ravnu goru ,bojkujte protiv osoba koje su protiv ravne goreee

mlekadzija

pre 10 godina

Da je kojim slucajem Pokojnik ziv radovao bi se neizmerno kada bi video koliko je virus komunizma zarazio ljude ove zemlje. Kao ni u jednoj zemlji istocnog bloka. Tragicno...

Неутралан

pre 10 godina

Mихаиловић је отишао у шуму као део једног ширег плана, да се припреми устанак широм поробљене Европе, од Холандије и ФВранцуске па до Србије и Пољске. Тај устанак је требао да букне када се поново отвори фронт у Европи, а није се знало да ли ће то бити у Француској или на Балкану. Комунистички устанак, који је избио после напада на СССР је имао другачије циљеве, те је прислио и Михаиловића да се понаша другачије.
Стратешка грешка коју је Михаиловић направио је што се није 1941. пребацио у Босну, а оставио љотићевцима и недићевцима да се обрачунају са комунистичким бандама.
Комунистички устанак 1941, методе борбе, организација власти... све то није имало везе са везом. Циљ је био испровоцирати репресалије и тако отерати народ у шуму. Истовремено су палили општинске архиве и убијали виђеније људе, како би обезглавили народ и лакше наметнули власт својих народних одбора.
Додатни проблем ЈуВО је био недостатак чврсте организације и дисциплине. Било је јако пуно слободних стрелаца, али и одреда који са ЈуВО нису имали везе, али су себе називали четницима.
Ипак, није никаква тајна да су у раду ЈуВО били ангажовани и интелектуалци и студенти, и то не само међу Србима. Исто тако, није тајна да су поједине фотографије које "доказују" сарадњу четника са Немцима били комунистички фалсификати. У пар наврата је ово успешно доказано поређењем фалсификованих фотографија са оргиналима.

Lale

pre 10 godina

Partizani su obučeni u četničke uniforme poklale pola istočne hercegovine. zato su četnici i sarađivali sa italijanima da istrebe taj sovjetski korov. Ako je to kolaboracija onda neka je. Više mi se taj kamikaza patriotizam za mase, a privatno uletanje sa šmajserom u vile po Dedinju, popeo na vrh glave.

Ceva

pre 10 godina

Meni nista nije jasno. SPO daje podrsku i velica cetnicki pokret ciji je vodja Vuk Draskovic dosao u Vojvodinu iz Hercegovine u kojoj je tokom II s.r. cetnicki major Bosko Todorovic i Pop Momcilo Djujic (priznavali su Drazu za vrhovnog komandanta) saradjivao sa Italijanima i onako uzgred pobio na stotine muslimana i hrvata pa im to bilo malo pa napravili mali Jasenovac (selo Kosovo kod Knina) za Srbe antifasiste. Isti taj Vuk je bio clan KP i pisao govore Miki Spiljki. E sad da neko drugi trazi da se rasvetli taj deo istorije pa da razumem ali kako bre SPO ciji vodja vrlo dobro zna sve zlocine cetnika u Hercegovini.

САД смо у капитализму и демократији

pre 10 godina

ма ко их пита зар су они велики фактор....ако серија има продуцента и ТВ станица жели да прикаже промените канал ако вам се не свиђа...

Zemun grad SPO

pre 10 godina

...Zbog te bizarne namere, današnji dan borbe protiv fašizma čekamo, ne kao potomci jednog humanog egalitarističkog pokreta (partizana), nego kao ljudi koji veličaju de facto kvislinge.
(Imamo i stvarne junake, 9. novembar 2013 16:57)

Zašto ratove devedesetih vezujete za četnike. Milošević je bio Titov komunista, Tuđman i Mesić čak i Brozovi saborci u partizanima. Mladić, Delić, Dudaković i mnogi hrvatski generali školovani su u Titovoj JNA, a ne na Ravnoj Gori.
Taj ,,humani egalitaristički pokret partizana" je nakon ratnih dejstava samo u Srbiji prema podatcima komisije ministarstva Pravde Srbije http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/ , bez suđenja ubio 52 803 stanovnika. Masovne egzekucije sprovođene su i u drugim republikama bivše Jugoslavije.

JByO

pre 10 godina

Au,koliko partizanštine na svom omiljenom portalu (B92).
Seriju,inače,jedva čekam.Vala,dosta je bilo Bulajića,Mitrovića,Krvavaca i partizanskog westerna kojim su,i to veoma uspešno,ispirali mozak narodu pola veka.

Rodney

pre 10 godina

Uopste necu da ulazim u partizansku propagandu o cetnicima kroz filmove, jer je verovatno i toga bilo, ali moj deda je bio svedok sta su cetnici radili, kada su maltene celo selo poklali i to srpsko, mada naravno isto strasno bi bilo i da je u pitanju bilo selo naseljeno nekom drugom nacijom, DECU su nabijali na bajonete i radili razne grozote. I da...svi su bili zabradjeni, prljavi i masni i to nije samo propaganda, vec je to svedocenje nekoga kome cu naravno mnogo vise verovati nego jednom neostvarenom glumcu Radosu Bajicu i njegovom tumacenju istorije. Istina je i da su partizani cinili zlocine, ali decu klati...to je van svake pameti i za mene to nisu ljudi i uvek ce biti zlocinci.

Techno

pre 10 godina

Serija je pseudo-istorija smece i laz, napravljena tako da velica fasiste i izdajnike posto je sad u trendu da se menja istorija (kad mogu hrvati pa ajmo i mi) , primitivizam u ovoj drzavi uzima maha jos malo pa ce da mi namecu kako su cetnici oslobodili srbiju od nemaca ! UZAS LJUDI ! Zivela omladina SKOJ-a i zivela cela ANTI-FA internacionala u srbiji!

nemanja

pre 10 godina

Ha,ha,ha ja baš mislim da bi bilo sjajno da imamo miting i kontra miting povodom emitovanja televizijske serije, pa kad se skupe po sva tri člana obe grupacije ima da ispadnu ogromni neredi.

Imamo i stvarne junake

pre 10 godina

(Darko Zemun, 9. novembar 2013 15:25)
Darko, Draza je dobio odlikovanje za specificni akt, a ne za svoje delovanje koje je u velikoj meri bilo negativno ili barem saglasno sa politikom sila osovine. Četnici su nakon prvobitnog otpora sarađivali sa okupatorima (Italijanima), činili su za strašna zlodela prema pripadnicima drugih naroda, a na sve to je Mihajlović direktno odgovoran za ubistva srpskih porodica u okolini Beograda (zločini u Vraniću, Boleču).
Ja sam razumeo delovanje Vuka Draškovića kao (možda ne baš potpuno iskren) pokušaj da se taj pokret, koji je metastaza jedne pogubne nacionalističke ideje, reinterpretira - da mu se da jedan produhovljen karakter - da se akcenat stavi na ideal srpskog borca koji je human, pravedan, hrabar i koji se ne sveti, jedan narativ (ne nužno novi) koji tom starom srpskom mitu daje humano odličje i nudi model nacionalnog identiteta koji je prijemčiv za moderne društvene okolnosti.

Naravno, kao što znamo, rezultati su potpuno suprotni. Dobili smo jeftini revizionizam karakterističan za značajan deo bivših komunističkih država, poptuno obesmišljeno shvatanje antifašizma, insistiranja na praznoj formi (kako smo mi mogli da budemo fasisti pa mi mrzimo nemce?) i sve to da bi se ratovima devedestih dala jedna legitimna odbrana.
Zbog te bizarne namere, današnji dan borbe protiv fašizma čekamo, ne kao potomci jednog humanog egalitarističkog pokreta (partizana), nego kao ljudi koji veličaju de facto kvislinge.

Dal si nekad bio...

pre 10 godina

Moramo smiriti strasti "iako smo Srbi". Zlocine su cinili i partizani i cetnici, saradnju sa Nemcima imali su i partizani i cetnici, o tome postoje istorijski dokazi, a i fotografije za one koji nicemu napisanom ne veruju.
Sto se mene licno tice ne volim ni jedne ni druge, odnosno, podjednako su odgovorni za nasu tragicnu istorijsku sudbinu.

VUKOSAV LUKOVIC

pre 10 godina

Cica draza je olicenje postenja srpskog inelektualca tog vremena i olicenje rodoljuba i domacina.pustimo istoriji da da svoje strucno misljenje.

zaborav nas ubi

pre 10 godina

deda mi je bio partizan, 45. je pratio 8500 zarobljenih svaba, ustasa, cetnika... ali je bio patriota i 74. zamrzio je tita. zato podrzavam ovu serju, bolje da mi o nama snimamo, a ne amerikanci ili hrvati, jer znam sta bi prikazivali svetu

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Ako neko spinuje "gospodine" onda si to ti.
A taman i da sve budalastine i lazi koje si napisao jesu istinite kazi ti meni da li to ponistava cinjenicu da su cetnici sa Drazom na celu bili izdajnici,da su saradjivali sa fasistima i da su ubijali i Srbe?
(skripi kavez,ne znas ko ga ljulja..., 9. novembar 2013 18:54)

A gde si ti citao da je kraljeva vojska i cetnici ubijali Srpski narod?
To si gledao u partizanskim filmovima jel tako?
Jel ti znas da su u kraljevoj vojsci i centicima bili i Srbi i Jevreji, i Muslimani nasi gradjani .
Ili samo pamtis partizanske filmove gde cetnici imaju brade i nose kame u zubima.
Srpski narod su ubijali nemacki fasiti i kasnije Udbasko boljsevicka banda 45-e godine.
Samo do sada zvanicna drzavna komisija je registrovala oko 50000 likvidiranih gradjana Srbije od strane Udbaske bande .
Ostalih par desetina hiljada brutalno likvidiranih gradjana Srbije od strane Udbaske bande su negde ispod Ade Ciganlije , gde nasa deca i unuci voze bicikle.
Velika je panika nastala od istine koja ce uskoro doci u Srbiju , o zlocinima Boljsevicke bande.
Punih skoro 70 godina UDBA je sakrivala zvanicnu istoriju Srbije, sakrivala svoje zlocine po Srbiji.
450000 ljudi su proterali iz Srbije, iz svojih kuca i imanja.
Oko 250000 Dunavskih svaba i 200000 Srba iz Srbije.
To nisu uradili neki Kinezi, vec Udbasi komunisti koji su dosli u Srbiju 45-e godine.

Zao mi je ali istina kad tad dodje na videlo, a nasa srpska istina je vrlo surova.

Domovinsko cvijeće

pre 10 godina

Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...
(Jaa, 9. novembar 2013 13:58

Nisu, sinko, nisu...
Ima nas još...
Mi smo se još prije presvukli...

Smrt Fašizmu

pre 10 godina

Stalni pokusaji prekrajanja istorije i njenih tekovina su manir slabih i primitivnih naroda, a mozda treba reci i dovoljno dokonih da se ovakvim temama bave.
Na zalost svih obozavalaca lika i dela D.Mihailovica, utakmica u kojoj je ovaj gospodin ucestvovao je davno zavrsena. U toj utakmici se nasao skoro ceo svet. Gospodin se nalazio na strani gubitnika. Ne moze se sada menjati rezultat te utakmice!
Gospodi koja se iz raznih motiva bave rehabilitacijom ovog coveka bilo bi najbolje da ovu stvar zaborave, jer je Srbiji vec nanela i previse stete. Ne zaboravite da su EU, UN i Nato tekovine pobednika iz Drugog svetskog rata.

Darko

pre 10 godina

@Gospodin iz Srbije - A tebi su istoriju razjasnili Vuk i Šešelj (četnički vojvoda) Ubijali su po čitavoj Srbiji, ozloglašene crne trojke i crnokošuljaše pamti pola Srbije. Lično sam čuo od tridesetak starina iz svog kraja (Kosmaj) uključujući svoju babu i svog dedu. By the way, žao mi je što deda i ekipa iz Kosmajskog Odreda nije među živima jer bi Bajić sa svojim kvazi glumcima bežao sa tog istog Kosmaja (Nemenikuća) gde je snimao ovo sra.. i to sve nogama u d..e...

selogoriababaadažapečevola

pre 10 godina

@Moj deda je celog rata bio u cetnicima i na kraju rata se prikljucio partizanima. Da su cetnici bili zlocinci sigurno ne bi partizani dozvolili da im se masovno prikljucuju pred kraj rata. Sto to nisu dozvolili ustasama, nego su ih...

To je samo dokaz da većina četnika nije imala nikakav moralni stav o svojem ratovanju, a da su ustaše imale, ma kako se on nekome ne sviđa. Pa da su imali takav princip, ne bi valjda klali civile po Srbiji, Bosni,...Pobednici su im se osvetili time što su ih poništili. A onda su oni ubijali i zakopavali one koji su imali nekakav princip. Na tim terazijama od dva tasa ne može se izmeriti istorija i to je glavna greška R. Bajića. Istoriju ne može da piše prvi potomak seljaka.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Nisu mi jasni ovi što se bune. Pa partizani su snimili stotinu serija i filmova i veličali i izmišljali nepostojeće dogadjaje. Setimo se bitke na Neretvi, sutjeska, otpisanih, hvatanje Draže Mihajlovića.
Savetujem svakog srbina da se malo obavesti o svojoj istoriji. Da ne čita istoriju koju su pisali poltroni istoričari. Neka pročita šta su pisali akteri istoriskih dogadjaja. Navodim Dučića, Crnjanski, Milan Stijadinović, Nikolaj Velimirović,Slobodan Jovanović, Vladimir Ćorović, Mihajlo Ibrovac i drugi.
Čuveni film Katin, čuvenog režisera Vajde (koji još nije prikazan na RTS), završava se rečenicom NIŠTA SE NA LAŽIMA NE MOŽE STVORITI.

alibaba

pre 10 godina

@Bio sam cvrsto ubedjen da je Rados Bajic u svojoj seriji "selo gori a baba se ceslja" koja se prikazivala "sa ponosom" vec uspeo da "docara" sav taj PRIMITIVIZAM "srpskoga bica", gde je svaki gradjanim mogao "sebe da prepozna" u nekom od likova iz te serije, da l' Radisin, da l' Milasin ili "sin Dragan" al' "'oces vraga" ocigledno ni to jos nije bilo "dovoljno duboko" kako bi se "docaralo to DNO DNA" ?
(Bucko razmisljam, 9. novembar 2013 13:48)

Opa, neko je pratio babu! Aj' sto je pratio, nego se i prepoznao ;)

SQI

pre 10 godina

Draža i četnici su 1943. izgubili podršku saveznika zbog dokaza o saradnji sa fašistima. Partizani su proglašeni za jedini antifašistički pokret na teritoriji SFRJ. To je sve, kratko i jasno. Ali ne, Radoš nam je onako bahato poručio kako ćemo od našeg novca gledati njegove bajke o Draži...

kulak

pre 10 godina

@Jaa, 9. novembar 2013 13:58 Pa sto se prikljucivao partizanima?!
Da razmislis?
Ili zbog henocida nad srbima ili zbog privilegija.Izdao je cetnistvo da bi pristupio partizanima iz nekog interesa,ali kog?
Takvo lakrdijanje i povrsno je besmisleno.
Cutava vam se istorija zasniva na tim preletacima.
Ako si vetnik,dostojno pristupi cetnistvu,a ako ne znaci da ima mrlje.
Nije ti deda prvi ni poslednji koljac srba i hendikepiranik koji se prilonio pobvedniku.
Pogledaj film ozna sve dozna pa ces se sabrati i videti di si,a za di si,nisi.
PS:zlocini SHS za nepostovanje krune se ne pominju,a sta se desavalo sa genocidom pod patronatom SPS vladike nikolaja i nozevima je baz predmetno diskutovati.
Metak je humanije po meni od noza!

za izdajnike nema opravdanja

pre 10 godina

Izuzev desetine hiljada domacih podunavskih Svaba civila, koje ste vi SKOJ-evci masаkrirali po oslobadjanju Srbije od strane Sovjeta odgovorite - koliko ste ukupno nemackih vojnika ubili tokom II Svetskog rata?
(A.S., 9. novembar 2013 17:51)

Cemu ove lazi i zamena teza?!
Ti bi da prebrojavas mrtve?Pa moze i tako,ajde da se prebroje mrtvi Srbi koji su stradali od cetnicke ruke pa da vidimo.

skripi kavez,ne znas ko ga ljulja...

pre 10 godina

Cisto da ne bi spinovao stvari po forumu.
(Gospodin iz Srbije, 9. novembar 2013 17:47)

Ako neko spinuje "gospodine" onda si to ti.
A taman i da sve budalastine i lazi koje si napisao jesu istinite kazi ti meni da li to ponistava cinjenicu da su cetnici sa Drazom na celu bili izdajnici,da su saradjivali sa fasistima i da su ubijali i Srbe?

tako nekako

pre 10 godina

Ravnogorski pokret je bio za kraljevinu, dakle za buržoaski sistem u kojem je uži krug bio bogat ili prosečnog standarda, a velika većina naroda siromašna.

Komunisitički pokret je bio više jugoslovenski nego srpski, pa je tako nakon rata podredio interese Jugoslaviji i to na štetu Srbije (stvaranje AP-a samo u Srbiji). Sa druge strane komunisti su izvukli narod iz bede, započeli industrijalizaciju itd.

Najbolje bi bilo da se komunistički pokret nije ujedinjavao, tj da je bio samo srpski, a sa drugima u okolini su mogli da sarađuju, nisu trebali posle da stvaraju Jugoslaviju.

miroslav

pre 10 godina

Postavicu jedno pitanje, vezano za Drazu Mihailovica. Ako neko zna sa sigurnoscu neka mi odgovori. Pitanje glasi: Koju veliku bitku je vodio Draza, I tako pokazao da je veliki voskovodja i vojni komandant kome nove generacije mladih Srba treba da se dive"? A SPO-u bilo bi bolje da se bori za polozaj radnika( SRBA) koji rade kod brata od lidera te partije. Sledeci put kad budete hteli da izaberete nacionalnog junaka pitajte mene nepismenog Srbina da vam objasni koga da velicate. Ipak za kraj da vam kazem da su i partizani i cetnici bili dzelati obicnih Srba. Nase je samo da izmerimo ko je vise prosuo litara nevine SRPSKE krvi. Sram i stid nas bilo!!!

Жељко

pre 10 godina

Да ли је могуће да још има оних који и сада верују у комунистичку пропаганду???

Prva dalmatinska proleterska udarna brigada

pre 10 godina

Radoše da li će biti epizoda o Blajburgu, gde su maja 1945. ustaše i četnici uhvaćeni na gomili i postreljani? Ima li neki JVuO junoša da ospori činjenicu da su "antifašisti" bežali iz Jugoslavije zajedno sa najvećim krvnicima srpskog naroda? Uvek ćete biti gubitnička manjina, džaba vam i filmska trilogija. SF/SN

smrt fasizmu, sloboda narodu.

pre 10 godina

Da li je moguce da su ljudi toliko 'pametni' i upustaju se u ozbiljne price i rasprave za tv seriju jednog izmisljenog i samozvanog reditelja poput Bajica??? .. I to sve po nalogu Tijanica?
Alo ljudi, knjige u sake. Nije ni cudo sto ovakvu zemlju imamo.

Zna se ko je oslobodilac,a ko fasista.

acomurija

pre 10 godina

Nakaznost SPO-vine u Beogradu je što su ulice dobile imena po nepoznatim "kraljicama" - uglavnom iz "dinastije" Karađorđević.
Beograd je pod KRSTOM Obrenovića: Knez-Mihailova+Kralja Milana i Kneza Miloša+Takovska!
Radoš Bajić je trebao snimiti glavninu svojih PRANGIJA u Vraniću kraj Beograda, tamo su još sveži tragovi "četničkog antifašizma"! Celo selo ZATRTO...

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Nakon što su poubijali, proterali i pozatvarali svoje ideološke protivnike, potom se na Golom Otoku obračunali sa svojim saborcima i pola veka trošili i potrošili zapadne kredite, komunisti su uzeli nacionalne plaštove i započeli ratove devedesetih. Iste su im bile metode, od ratne propagande, preko uništavanja neprijatelja, do etiketiranja neistomišljenika kao izdajnika. Hrvatski komunisti su bili pametniji i približili su se Zapadu, dok je Milošević do poslednjeg trenutka žrtvovao Srbe, ostajući odan boljševističkim idejama.

Bravo ti ga bate

pre 10 godina

Uopste necu da ulazim u partizansku propagandu o cetnicima kroz filmove, jer je verovatno i toga bilo, ali moj deda je bio svedok sta su cetnici radili, kada su maltene celo selo poklali i to srpsko, mada naravno isto strasno bi bilo i da je u pitanju bilo selo naseljeno nekom drugom nacijom, DECU su nabijali na bajonete i radili razne grozote. I da...svi su bili zabradjeni, prljavi i masni i to nije samo propaganda, vec je to svedocenje nekoga kome cu naravno mnogo vise verovati nego jednom neostvarenom glumcu Radosu Bajicu i njegovom tumacenju istorije. Istina je i da su partizani cinili zlocine, ali decu klati...to je van svake pameti i za mene to nisu ljudi i uvek ce biti zlocinci.
(Rodney, 9. novembar 2013 21:30)
BULAJIĆU TI LI SI? Vidiš, mog dedu su ubili komunjare, znaš li zašto, zato što dobrovoljno nije hteo da uđe u kolhoz...zadrugu sa svojom imovinom koju je počeo da stvara tako što je od države dobio posle prvog svetskog rata zemlju kao jedan od junaka prvog svetskog rata. Kako su Vam mozak isprali, pa koliko su komunjare pobile, pa svoje su istrebili s kojima su zajedno ratovalina istoj strani... ali nakit Кarađorđеvića su prvo pokrali kad su im Rusi oslobodili Beograd. Obična terorističko-razbojnička organizacija, lažno se predstavljajući kao komunisti, borci za radnička prava, ološ poslednji.
Samo veruj dedi... a kritiku ko je ostvaren glumac, ostavi onima koji su bili dva puta u bioskopu.

VH

pre 10 godina

Moj pradeda je bio učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Njegov sin odnosno moj deda je bio u partizanima. Ono što ovde neko hoće da nametne a to je da su partizani bili komunisti, što je notorna laž. Partizanski pokret jesu predvodili komunisti ali učesnici NOB-a uglavnom nisu bili komunisti odnosno nisu se izjašnjavali kao komunisti ni posle rata.
Ovi što hoće kraljevinu Srbiju, nek pitaju Karađođeviće gde se dede ta kraljavina. Kokliko su se nakrali pojedinci posle Prvog svetskog posle tog rata pojedinci a posebno kraljevska porodica i njihov odnos prema narodu najbolje je opisao Arčibald Rajs.
Tačno je i to da ljude koji su pristupili četničkom pokretu ne smemo proglasiti zločincima. Međutim nema nikave sumlje da su četnici odnosno njihov vrh sarađivao sa okupatorom, to najbolje potvrđuju zarobljeni nemački dokumenti posle oslobođenja. Treba ipak imati u vidu da su svi koji su bili u tom pokretu bili pozvani da se priključe NOB-u. Što nije slučaj sa utašama i ostalim kvislinškim odredima.

hehehehe

pre 10 godina

mislim da ne bi trebali dizatid frku oko ovoga. Seriju cu pogledati, ali moj stav o istoriji je jasan. Lose je sto mi i nakon 50 god se svadjamo I delimo a taj rat je zavrsen 45 god. Ljudi mi smo jedina nenormalna zemlja koja je imala gradjanski rat za vreme 2.s.t.
Znaci, cetnici su izgubili jer su imali manju podrsku naroda, a zverstva su cinile obe strane. Bio je RAT, I u ratu nema nista dobro. Druga stvar je ta da svi spominju zrtve koje su komunisti napravili nakon rata. To je strasno ali realno je da bi isto uradili I cetnici da su pobedili. Komunistima skidan kapu kakvu su zemlju napravili, sta su sve uradili. Pa valjda je svima jasno, ma koliko ih pljuvalu, da se pod njima zivelo I vise nego dobro. Verovatno nikad vise tako dobro na ovim prostorima.
Poenta je da iz istorije naucimo I to iskoristimo za bolju buducnost. Ali kako vidim nazalost nema nista od toga.
Videcemo kakvoj nas istoriji uci serija, ali za mene nema dileme da su komunisti bila bolja varijanta. Jer su imali vecinu u tom vremenu a jedino je to realno. Vecinu Srba, a ono sto su cetnici hteli je trebalo uraditi 1915...Mozemo mi sad da tupimo ovde do sutra. Istoriju su ispisali, ma koliko hteo neko da je menja sad je kasno. Bio on u Kanadi USA ili Srbiji :)

Aleksandar I

pre 10 godina

Gospodin iz Srbije, 09. novembar 2013 19:51)

Veruj mi da sam i ja za Monarhiju,da sam za cetnicki pokret ali cetnici nisu ubijali srbe samo u filmovima,vec i u realnosti...Nadomak Beograda ima jedno selo Vranic,gde su cetnici pobili sve zivo cak i decu u kolevkama.Licno mislim da su krili komuniste, jel su cetnici i po celoj Srbiji ubijali one koji su krili komuniste.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Veruj mi da sam i ja za Monarhiju,da sam za cetnicki pokret ali cetnici nisu ubijali srbe samo u filmovima,vec i u realnosti...Nadomak Beograda ima jedno selo Vranic,gde su cetnici pobili sve zivo cak i decu u kolevkama.Licno mislim da su krili komuniste, jel su cetnici i po celoj Srbiji ubijali one koji su krili komuniste.
(Aleksandar I, 9. novembar 2013 20:12)

Rat je bio to, naravno da je bilo zlocina to niko ne spori.
Na celoj teritoriji tadasnje Jugoslavije je bio gradjanski rat.
Ali je cinjenica da opet napiminjem zvanicna drzavna komisija je do sada registrovala preko 50000 likvidiranih ljudi od strane komunisticke bande.
Trazi se jos nekoliko desetina hiljada ljudi koji su negde u zivom krecu.
450000 proteranih ljudi iz Srbije i svojih domova.
I to je sve bilo nakon rata bez sudjenja, metkom u potiljak.
Jedan jedini razlog - zavodjenje boljsevicke diktature u Srbiji i otimanje imovine.

Ko je napravio vise zlocina po Srbiji?
Kraljeva Vojska ili komunisticka banda?
Ovde pricamo o stotinama hiljada zrtava i progonjenih ljudi od strane komunisticke bande.
Sta su radili po Srbiji?
Dosli da oslobode Srbiju?
Na taj nacin sto su strelali ljude po Srbiji i otimali imovinu?
Jel to "oslobodjenje Srbije"?

Strasno je sta je komunisticna banda uradila u Srbiji tada a kasnije njihovi naslednici nastavili sa unistavanjem Srbije i boljevickim idejama.

Srbija mora dobiti zvanicnu istoriju i istinu.

from hr

pre 10 godina

U životu, najvrijedniji savjeti koji me vode u životu, izrekla je moja baba. A stara partizanka je rekla ovo: "Ustaše i četnici su najgori zločinci i lopovi koja majka može roditi."
Rođena ličanka, čijoj je dio obitelji bio ustaški orjentiran, iako prvoborac i udovica palog borca, cijeli život je odživila skromno bez ikakvih privilegija boreći se da svoje potomke oplemeni vrjednostima NOB-a. Hvala joj !
A sve vas koje su didovi i babe odgajali suprotno - iskreno mi vas je žao.

Posmatrač

pre 10 godina

Metro-četnici iz SPO su najbolja antireklama za bilo šta ravnogorsko i nije slučajno što jedan "montanjeros" (rođen u ravnici), vodi ovu bratiju...

IIPJ

pre 10 godina

(Zemun grad SPO, 9. novembar 2013 17:41)

Odgovor je mislim jednostavan: Milosevic (za koga stvarno ne mislim da je bio nacionalista) je dobio svekoliku podrsku upravo na ideji "pomirenja" partizana i cetnika gde bi retorika (barem SPSova) ostala "komunjarska" (govori partijskih aparatcika cinicno i populisticki, uvijeno u ideju ocuvanja SFRJ) a sadrzina zapravo bila nesto sto najblize moze da se opise kao cetnicka ideologija - ideologija okrenuta ka zacrtavanju granica prema etnickom principu, prema raseljavanju (ili nesto gore) drugih naroda i prema prici o istorijskoj zrtvi i posebnosti srpskog naroda (i navodnoj nezahvalnosti drugih).

"Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa...“
Mihailovićeva pismena "instrukcija" Pavlu Đurišiću Str. pov. br. 370 od 20. decembra 1941. godine

Sa druge strane, komunisticki rezim jeste bio totalitaran i zlocinacki, ali je ideologija koja govori o jednakosti svih ljudi i socijalnoj pravdi ipak nesto sto je mnogo humanije nego varijanta etnickog tribalizma!

SKOJEVAC za ravnogorce

pre 10 godina

Evo kako je Bata ZIvojinovic glumac cuveni Valter upamtio Drazine junake:
Kao dečak od deset, jedanaest godina, u svom dvorištu, u selu na Kosmaju gde sam odrastao, gledao sam kako četnici kolju mladića, partizanskog kurira. Na deset metara od njih, stajali su dečakovi roditelji i rodbina… Znate, ljudi misle da čoveka možete zaklati tako što mu stavite nož pod grlo i presečete vodoravno. Ne. Nožem morate da uđete u ovu rupu na vratu, između dve kosti i... Na mestu gde je mladić ubijen, moj deda je zasadio višnju. Bujala je, ali niko nikada sa tog drveta nije ploda ubrao. Evo, skoro sedamdeset godina je prošlo, a taj događaj ne mogu da izbacim iz glave. Pokušavao sam…
link: http://www.lupiga.com/vijesti/razgovor-velimir-bata-zivojinovic-nisam-ono-sto-sam-radio

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Tobožnji "gospodine iz Srbije", i ako ti je dozvoljeno više poruka, nikako da se presabereš: KOJU, aman KOJU bitku su četnici vodili, a kamo li pobedili protiv fašista? NI JEDNU. Bilo je zavedenih patriota i mrdju četnicima, ali ako bi se pobunili protiv klanja - i sami bi bili zaklani.
Da su u ratu Partizani i jednu nevinu zrtvu utadili, osim zbog discipline svojih, bilo bi dezertitanja i odlazili u dične četnike, ali takvog slučaja NEMA. Obrnutih slučajeva ima bezbroj, i pojedinci i cele grupe.
I, šta je trebalo, da se oni koji su Nemcima i ostalim okupatorima, i četnicima izdavali SRBE, razbaškare po svojom vilama, stečenim profiterstvom, uživaju u slobodi koju su doneli oni koji su četiri godine po šumama ratovali? Deo ideologije je bio DIKTATURA PROLETERIJATA, i desila se: svi su bili jednaki, od bogatih je oduzeto a sirotinja, seljaci i radnici su imali dostojanstvo.
Brojke koje prosipaš su laž! Jugoslavija je iz rata izašla s nešto preko 4 miliona stanovnika, Srbija s milion - da je tačno šta pišeš, trebalo bi da je svaki drugi stanovnik ubijen?
Niko ne spori da je bilo osvete i odmazde, možda jedan broj i nevinih, ali sigurno ukupno manje od ubijenih u jednom pohodu na selo Vranic.
Istorija su činjenice a ne popis želja.

ideoloski protivnik

pre 10 godina

Slute SKOJ-evci da ce im se uskoro oduzeti ono sto su im ocevi oteli od ideoloskih protivnika. Polovina ce morati da se vrati u Bosnu i Liku i Kordun a tamo bas i nisu raspolozeni prema partizanstini.

MARKOS

pre 10 godina

Punih 68 godina Srbija je u Udbasko-boljsevickoj okupaciji.
45-e smo se nekako oslobodili nemackih fasista , ali je onda upala Udbasko-boljevicka banda sa one strane Drine i Crne Gore i okupirala Srbiju i onda kolonizovala Srbiju .
I dalje masa njih zivi u otetoj imovini gradjana Srbije, Srba, Dunavskih Svaba, Madjara i svih ostalih koje je Udbasko-boljsevicka banda proterala iz Srbije.
45-e godine odman nakon likvidacija desetina hiljada ljudi po Srbiji metkom u potiljak,napisali su laznu falsifikovanu istoriju Srbije.
Vise su zlocina uradili po Srbiji nego nemacki fasisti.
Vreme je za istinu na videlo, za otvaranje dosijae UDBE i procesuiranja Udbasko-boljsevicke bande.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

...Znaci nemaju pojma, vec samo lupaju neke cifre, sto vece da budu da sto vise popljuju komunizma, nema veze sto za to nemaju nikakve dokaze, da imaju ne bi se razbacivali ciframa ovako, vec je vazno da se popljuje komunizma sto vise...i naravno time skrene paznja sa fasizma.
(vaske, 9. novembar 2013 18:21)

Ja ne lupan cifre. Zvanična državna komisija ministarstva Pravde Srbije je pronašla podatke i lokacije za 50 803 ubijena stanovnika Srbije http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/#00 i to ne računajući domaće Nemce koji su takođe bili masovno ubijani. Ubiti ljude u miru i bez suđenja je zločin.

neravna Gora

pre 10 godina

Jos jedna prilika da se Srbi podele! Pa cemu sluzi ova serija, razjasnjavanju istorije sigurno ne!? A mi, posto sa prosloscu nismo rascistili i svakoga tamo postavili gde mu je mesto, svadjacemo se jos dugo.

kalabic

pre 10 godina

Jedva cekam da gledam seriju i vidim kako su nam cetnici oslobodili Srbiju.
Necu nikada biti poklonik niti jedne ideologije, ali znam da dok su kod nasi bili komunjare, da bas one koje ceo svet mrzi, a pogotovo zapadna Evropa, nas su svi postovali.
Danas mi prekrajamo istoriju, ovi na zapadu to vide, kako oni nas da postuju kada mi sami nepostujemo nase pretke.
Slobodno idite i procitajte o II svetskom ratu i nasim prostorima u Ruskim, Francuskim, Nemackim, Austrijskim, Britanskim i Americkim arhivama. To su najmerodavnije i najrespektabilnije zemlje danas. Ako su komunjare lagale pa ne laze valjda ceo svet. Dovoljno mi je i to sto su mi dedovi bili u partizanima a nikada nisu bili clanovi partije. Kao i mnogi ljudi tada, jer se ipak znalo ko je na kojoj strani i ko se bori.
Danas su dosle nove generacije ispranih mozgova koje bi da promene istoriju, neznajuci da ce to biti samo za domacu upotrebu, za citav svet cetnici iz II svetkog rata su izdajnici i fasisti i to ce biti dok postoji ljudska civilizacija.

Bikan

pre 10 godina

Problem je sto su generacije nas bili u "the truman show"...50 godina smo ucili da su partizani/komunisti ovo i ono, a cetnici su u najvecu ruku da bi se "oprostilo" hrvatima izjednacavani sa ustasama.
Citam gomilu komentara - i ne mogu da verujem kakve gluposti pisemo. Kraljevina u ono vreme nije bila idealna, ali je bar 100 puta bolja od naseg socijalistickog sistema koji bazirao na ne-ekonomskim principima i po partijskim privilegijama...
Pocnite samo od ovog: iz kog razloga bi jedna imucna porodica u ono vreme izgubila kucu i svoje imanje samo sto je cinjenica da je bila dobro stjeca i da su godina posle rata tesko radili za sve ono sto su stekli...onda dodje rat, 4-5 godina prodju nekako, prezivi se - dodju komunisti i oduzmu ti sve bez razloga, bez suda, bez cinjenica...i ovih prica je na hiljadu i hiljadu, po svakom gradu i varosici u Srbiji. E sad ja vas pitam: kakvo bi ekonomsko stanje nase Srbije bilo da su te porodice ostali vlasnici svojih imovina u to vreme...da li bih se kralo po preduzecima i u privredi. Da li bi nam trebali danas strani "privatni" investitori?

Beogradjanin

pre 10 godina

(Rodney, 9. novembar 2013 21:30)

Cuj nabijali decu na bajonete.
Au pravi SKOJ-evski komentar o "nekakvim bradatim cetnicima".

Za tvoju informaciju komunisticka bagra se preoblacila u cetnicke uniforme i klali ljude kao bi navukli mrznju naroda ka cetnicima.
U Hercegovini je to bilo redovno, postojali su partizanski odredi koju su pustali vrade da bi glumili cetnike nekakve koljace.
Bagra boljsevicka nije prezala ni od cega.

Pricu o bajonetu pricaj kada pricas lovacke price za malu decu sa tvojim SKOJ-evcima.
Vidim zavladala panika od serije, od istine, od skorog otvaranje dosijea UDBE, krenule price o nabijanju neduzne dece na kolac.

Idemo SKOJ-evci koji i dan danas zivite u otetim kucama vilama i stanovima gradjana Srbije.
Jos malo.

MaDajteKomentatori

pre 10 godina

Au, koliko komentatora kucka ovde iz otetih nekretnina i sa otetog zemljišta. Ko sme u oči da mi kaže da su moji preci bili fašisti? Svi su bili u četnicima, i naravno da sam ponosan na to, i svaki od njih je poginuo ili od Nemaca, ili od ustaša, a lep broj i od komunista. Jedom od njih su partizani čak i nudili da pređe u njihove redove zbog zasluga u zaštiti naroda od pokolja muslimana i ustaša u Bosni, ali je odbio pa je ubijen. I zato crveni, crknite od muke.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

(Kvazimodo Sorabius, 9. novembar 2013 22:34)

Sta kazes zlocin u Vranicu je grozniji od sto hiljada pobijenih Srba od strane Udbaske bande?
Jel to hoces da kazes?
Reci ti meni jednu bitku partizana i Nemaca ( sem iz Bulajicevih filmova o nepostojecoj bitki za ranjenike).
Ovo je zvanicna biografije vodje Udbasko -boljsevicke bande koja je nasilno upala u Srbiju uz pomoc Crvene Armije, zove se Josua Ambroz Mayer-Tito, poljak jevrejskog porekla, agent ruske Kominterne.
http://en.metapedia.org/wiki/Josua_Ambroz_Tito

Sa svojom bandom je napravio masakr po Srbiji, kotrljale su se glave gradjana srbije po ulicama.
Jel hoces da kazes da zvanicna drzavna komisija Srbije laze za dosad pronadjenih 50000 likvidiranih ljudi od strane bande Joshua Ambroz Mayer-Tita?
Jel to hoces da kazes?

Sta kazes Srba bilo samo milion u Srbiji ?
Saberi se malo sa ciframa, nije ovo 44-a i 45-a godina da ljudi padaju na Udbaske fore .

Uostalom dosijea UDBE cekaju , gradjani Srbije iz Srbije su sirom otvorili oci i spoznali sta je Udbaska banda radila po Srbiji i koliko su ljudi pobili, proterali i oteli imovine.

Alcale

pre 10 godina

@mirko kojotovski
Mirko, previše "kontaš" a slabo ti ide. Mark, Alan ford i Blek stena su likovi iz stripova a Đon Vejn je bio glumac. Sava Kovačević je bio čovek od krvi i mesa koji je učestvovao u NOB. Pa kada si nastavio da kontaš tek si se onda zapetljao! Kada smo ušli u ratove konusta poooodavno više nije bilo na političkoj sceni već su ulicama BGa već od 88 paradirale bradonje sa svom četničkom ikonografijom a po tezgama se uredno prodavali beđevi majce zastave šubare sa mrtvačkim glavama, dražom, kalabićem i krstovima.
A sada nas u EU GURAJU isti oni koji rehabilituju one koji su izdali kralja oglušivši se na naređenje istog, sarađivali sa okupatorom ubijali SVOJ narod i sprovodili jevreje i srbe nemcima na streljanje.
Tako da prijatelju pre nego što kreneš da kontaš, uzmi knjigu iz istorije (pazi kada ne moraš našu, jer je sada tako menjaju da će Draža svetac da postanje ,mi smo izgleda gladovali 40 godina pod Titom) pa ti to malo prouči pa kada nešto naučiš onda kreni da kontaš (razmišljaš).

istoricar amater

pre 10 godina

najveci uspesi komunista su ulazak u srbiju 44-te i streljanje zarobljenih cetnika bez pitanja da li su krivi ili ne nazovimo oslobodjenje beograda a rusa je bilo 10 puta vise preko 300000 i odmah ubijanje srpskih videnijih ljudi ne istomisljenika po celoj srbiji pa sremski front gde su satrli omladinu srbije od 17 pa navise godina poslali ih bez ikakve obuke u borbu a da ne pisem o progonu i streljanju na hiljade vojvodjanskih nemaca i madjara opet ne pitajuci ko je kriv a ko ne. pa goli otok koji si mogao da zaglavis i ako imas lepu zenu ili cerku a komesar bas bacio oko na njih. da zakljucim u jugoslaviji se vodio gradjanski rat i to ceo svet zna zato ni na jednoj stranoj televiziji a pogotovu onima koje se dave istorijom nema ni jedne emisije o borbi jugoslovenskih partizana protiv fasista jer njihovi gubici na teritoriji jugoslavije od 41--45 su zanemarljivi i nisu vredni spomena ko ne veruje ima internet pa neka malo prekopa po njemu a skoj neka ide u njihovu jugoslaviju i tamo dize bune demonstracije ili vec sta hoce srbiju neka ostave na miru

mirko kojotovski

pre 10 godina

Dok sam bio klinac uzivali smo u partizanima kako biju svabe, a i Dzon Vejnu kako tamani crvenokozce.Onda izadjemo van pa frka ko ce biti Dzon ili Sava Kovacevic.Zatim smo odrasli i postali malo svesniji ujedno nas rat natera da razmisljamo i tu se nadjemo u crnoj svemirskoj rupi!? Dzon Vejn je bio ubica i otimac zemlje Apacima Cejenima....Kako smo prevareni bili, a jedini istiniti likovi za slobodu su bili Zagor Blek Stena Komadant Mark...Kad sam dosao na zapad misleci da cu pronaci primerke ovih romana bio sam razocaran.Onda potrazim Alan Forda ali dzabe.Malo prokontas i skontas da su svi ti likovi bili u stvari borci za slobodu.Od koga?? Pa od tih istih koji nam prosipaju eu i nato kao super.To su kolonijalisti poput crvenih mundira i kauboja.E sad se pitam sta su partizani bili kad su nas ucili 50god.jednom i onda nas nahuskali na rat zajedno sa tim istim zlikovcima iz romana i sa tv.Zato verujem samo sebi i o serijama ili filmovima mogu da shvatim kao razonodu ili slicno.Sve ostalo pustam intelektu, a u knjigama i netu moze se dokuciti istina.Barem 5%

Lazar

pre 10 godina

Ova tema je napravila trostruku podelu - na monarhiste i partizane i na monarhiste i monarhiste koji ne mogu da smisle Draškovića. To je kao kad npr. Velja Ilić kaže nešto sa čim se slažem, a meni muka! Prosto mi dodje da zauzmem kontra stav. Nego, živela Srbija (nadam se monarhija, jednog dana)!

čovek

pre 10 godina

zabranjeno je snimati bilo kakav materijal koji daje pozitivnu ulogu osuđenim licima, pogotovo za krivicu koja je na DM ... da li je ta krivica, istina ili nije, je sasvim druga tema ali po zakonu tek nakon rehabilitacije DM, moguće je davati pozitivan kontekst ... videćemo šta serija pruža ali mislim da je ovo pravilo prekršeno što je jako loše

dejan

pre 10 godina

Na jednom brdu,stoji komunista a na drugom fasista.Komunista vice fasisto a fasista vice komunisto.U dolini odjekuje,ISTO,ISTO...

Sto se tice nasih "junaka"isti je to narod i sve je isto,nazalost samo su im se ideologije razlikovale ali mentalitet i karakter isti.Kao, u sta smo se dobro uverili,komunisti - demokrate samo deklarativna ideologija.Niti su prvi komunisti niti ovi drugi demokrate. ISTO,ISTO.... nazalost jos dugo,dugo vremena.
(sila osovina, 9. novembar 2013 18:33)

Tvoj komentar brale uramiti pa u skole a i na sve bilborde duz puteva po Srbiji, kako magistralnih tako i onih regionalnih!

Bravo za komentar!!!

Sofronije

pre 10 godina

E pa drugovi, ne mozete da budete i Srbi i komunisti u isto vreme. Dosta ste zla naneli ovom narodu, krajnje je vreme da konacno nestanete...

Geometar

pre 10 godina

Samo idiot i nepismen covek moze porediti cetnike i ustase. Pa cetnike ceo svet prihvata i prepoznaje kao antifasiste, tako jedino ne misle komunisti i ustase (verovatno zbog njihove saradnje i bliskosti vrhovnika). Najvecu operaciju u spasavanja saveznickih pilota su upravo izveli pripadnici Drazine gerile.

vaske

pre 10 godina

Vidi se da su cetnici bili saradnici fasizma. Sami to dokazuju svojim komentarima.
Gospodin iz Srbije @100 hiljada zrtava komunizma, Zemunac SPO@ 50 hiljada....tamo neki komentator 200 hiljada pominje, a ova SP-ovca iz clanka 450 hiljada zrtava komunizma.

Znaci nemaju pojma, vec samo lupaju neke cifre, sto vece da budu da sto vise popljuju komunizma, nema veze sto za to nemaju nikakve dokaze, da imaju ne bi se razbacivali ciframa ovako, vec je vazno da se popljuje komunizma sto vise...i naravno time skrene paznja sa fasizma.

Sta ces, tipicni antikomunisti, prikace ti nesto sto nisi uradio, pa te posle napadju zbog toga.
Nacisti su to izmislili optuzujuci Jevreje, Rome, komuniste itd. a cetnici preuzeli. Vidi da su cetnici bili saradnici nacista, cim toliko vole nacisticke metode obracuna sa neistomisljenicima.

A o tome da NIKO od antikomunistickih-procetnickih komentatora NE pominje naciste kao zlocince, vec samo partizane i Crvenu Armiju, nema se sta dodati vise na to da li su bili, ili nisu, saradnici nacista u borbi protiv komunizma.
Uostalom, procitajte komentare, pa proverite koliko cetnici sami pokazuju da nisu nikakvi antifasisti.
Pametnom dovoljno, cetnicima nije.

Кривокапић

pre 10 godina

Прво, ово је телевизијска серија у којој главне улоге играју глумци. Неко је написао причу, ту су сценариста и продуцент. Значи ово је фикција, а не документарац. Да је документарац, главне улоге би имали прави људи који су учествовали или бар били близу догађаја. Постоји још живих четника и партизана и људи који су у свему томе учествовали. Зашто нико њих нешто не пита.
Друго, земља грца у дуговима, губимо територије, путеви нсм пропадају, села се празне, хулугани продају дрогу и убијају по улицама, деца бацају коктеле на школе, у школама немамо сапун и папир, радници штрајкују итд. итд. А ви кош увек расправљате о Другом светском рату.
Треће, Србија и српски народ су током Другог светског рата страдали од фашиста. Данас ми не учествујемо на прославама победе над фашизмом. И још горе, у Србији постоје организације које величају Хитлера и фашизам. Да ли је то све вама нормално да се сада расправа свела на неку нискобуџетну серију?

Relja

pre 10 godina

Ne znam sta je veći cirkus - SKOJ danas koji baštini laži komunista ili prevrtljivi SPO kojem niko u Srbiji ne veruje i koji nam potura sebe kao izdanak Četnika. Ni jedni ni drugi nemaju veze sa tim periodom, a istoriju treba ozbiljno tretirati, ne na osnovu partijskih stavova ili "kako nam je sada" ličnog emotivnog odnosa, da ne budem grub.

SPOvac iz Zemuna

pre 10 godina

Zastupnici komunista bi trebali da zaćute i odgledaju seriju koja će biti neutralna i zasnovana na istorijskim činjenicama.
Njima ne smetaju Tihi i Prle koji u seriji pobiše stotine Nemaca u Beogradu gde je za vreme okupacije stradao samo jedan Nemac i to kockar. Ne smeta im ni lazni Valter kojeg nije bilo u Sarajevu, već se tim nadimkom služio Dražin major Žarko Todorovcić, ilegalac u Beogradu http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:396134-Valter-branio-Beograd . Samo u jednoj raciji prilikom potere za beogradskim Valterom ubijeno je ili u logor na Banjici odvedeno nekoliko desetina ravnogorskih ilegalaca iz Beograda.

antifa

pre 10 godina

pomirimo se sa cinjenicom da je fasizam konacno pobedio i svima ce nam biti lakse...
porazeni su se "promenama" usunjali na vlast i sada im se moze.
Kako bi rekao Sava iz Kikinde: Zbogom Srbijo na.... :D

fafa

pre 10 godina

Pa kad smo mogli decenijama da gledamo Prleta i Tihog kako izbegavaju 200 metaka u sekundi i ubijaju hiljade Nemaca ne znam zasto bi bio problem da odgledamo i jednu cetnicku verziju.

sila osovina

pre 10 godina

Na jednom brdu,stoji komunista a na drugom fasista.Komunista vice fasisto a fasista vice komunisto.U dolini odjekuje,ISTO,ISTO...

Sto se tice nasih "junaka"isti je to narod i sve je isto,nazalost samo su im se ideologije razlikovale ali mentalitet i karakter isti.Kao, u sta smo se dobro uverili,komunisti - demokrate samo deklarativna ideologija.Niti su prvi komunisti niti ovi drugi demokrate. ISTO,ISTO.... nazalost jos dugo,dugo vremena.

marija76

pre 10 godina

koliko ste ljudi pobili '44 kad ste usli u beograd i zasto....koliko ste ljudi pobili u srbiji do '47-48 i zasto....kome ste vi to sluzili i za koga ste to radili...cime ste se vi to bavili pre rata ,a sta ste postali posle rata....od gracanice ste konjusarnicu napravili...svestenike ste ubijali i po gradovima na lancu ih vodili....koju ste vi to zemlju i ciji narod voleli i sta je to ili ko je to koga danas volite i kome danas verujete....za one koji ne znaju...hari truman je Drazu posthumno modlikovao,U FRANCUSKOJ je de Gol nalozio minut cutanja....Dzord Orvel je posvetio ''zivotinjsku farmu'' Drazi Mihailovicu....

Markoni-bgd

pre 10 godina

SKOJ-evci, cime se sluzite i po forumima, a kuckate komentare iz otetih stanova i kuca Srba iz Srbije.
Fakture vas cekaju u Srbiji.
85000 streljanih gradjana Srbije.
450000 proteranih gradjana Srbije iz zemlje i sa svojim imanja i kuca.
Umetnine, zlato, nakit i sve sto ste oteli.
Sve do posldenjih privatizacija u Srbiju koje su bile u reziji dece i unuka Udbinih generala i SKOJ-evaca.

Fakture cekaju drugovi.

doktor

pre 10 godina

Ako bi mene neko pitao za mišljenje, radije bih voleo da smo u drugom ratu bili hrabri i pametni poput Francuza, Belgijanaca ili Holandjana... manje bi naših majki, sestara, starih zaplakalo za svojim mrtvima, bilo bi nas više, bili bismo bolji i srećniji...a komunisti su potvrda da su tadašnju istoriju, kao i mnogo puta pre, pisali pobednici. To ne znači da je ta istorija tačna i jedina... mislim da su našu istoriju iz drugog i posle drugog rata komunisti iskoristili za opravdanje svojih ciljeva, a brojne žrtve iz bežanije po bosanskim gudurama, golobrada naivna deca pala na sremskom frontu, laka konjica iz ruske ofanzive na kraju rata, brojna gospoda, intelektualna elita koju je pojeo mrak posle rata, Goli otok, za koji neki drugi narodi sa ovih prostora gotovo nisu ni čuli... Sve te žrtve, najvećim delom srpske, nažalost su bile malo opravdane u decenijama koje su sledile. Ta ideja sa kojom su crveni krenuli na početku rata, a realizovali je kroz ćoravu kutiju na kraju rata, ispostavila se kao potpuni promašaj...zašto? Pa, i dalje smo za Nemce niži intelektualni nivo, Rusi nas drže na dugačkom štapu, a Englezi nam naravno nisu saveznici u našem dugom putovaju u Evropu, a Srbija od centralne balkanske države pre drugog rata, ostade samo jedna od tamo nekih...

vesna

pre 10 godina

Jadni srpski narode!Čemu se radujete?!Još jednoj seriji koja magli vid i razum!Nije nama toliko loše,a najmanje loše je ovima koji snimaju serije poput ove i one o životu žena na Dedinju,čim vas ovo interesuje.Jedino mogu i moram da gledam šta se dešava i šta nas očekuje u ovoj jadnoj zemlji.Za ovakve budalaštine,jednostavno nemam ni strpljenja ni interesovanja.Vi,koji imate,očigledno vam dobro ide u životu ili ste se prepustili neradu i čekate spas od nekoga.Radoš Bajić i Vuk Drašković su dokazani presvlakači košulja,plivaju svim stilovima i dobro žive,razbuktavajući podele u narodu.

majstor

pre 10 godina

sta je sramota u prikazivanju serije koju jos niko nije video? ovo me podseca na histeriju katolicke crkve i muslimana u poslednjih nekoliko decenija povodom objavljovanja raznih knjiga karikatura filmova koji po misljenju ovih globalnih korporacija blate njihove religije. pri cemu ovde jos nije ni pocelo prikazivanje. Panika i histerija komunisticke dece i unuka ciji je nivo gradjanske tolerancije nizi od nivoa spanske inkvizicije i ajatolaha homeinija hitlera staljina i njima slicnim

šta je to?

pre 10 godina

Nije mi samo jasno zašto ti iz tog Saveza komunističke omladine Jugoslavije ne idu u tu Jugoslaviju, ma gde to bilo, pa neka tamo prave proteste...

Djifs

pre 10 godina

jos uvek postoje ovakve "PARTIJE" ? pa cemu to? to je bila proslost,sad cemo da snimamo serije I da se prisecamo kako je nekad bilo,ko je koga klao,it'd...ja nemam nista ni protiv hrvate iako ih neki I dalje mrze,ali sta je bilo bilo je..mora negde da se presece I krene od nule jer ce ovako samo da se mrzimo...nece biti neutralnih,ili si sa nama ili protiv nas...ostavimo nesuglasoce I provokacije iza nas!!

Gavra

pre 10 godina

Komunisti kao da žele neove sukobe i ovo mi izgleda kao raspirivanje mržnje u već dovoljno podeljenom narodu. Reči Gojkovića zvuče kao glas razuma!

ocajan

pre 10 godina

Mnogo buke oko serije zabavnog karaktera sa sumnivim istorijskim cinjenicama. Istina je da je za vreme antifasisticke borbe u bivsoj Jugoslaviji trajao i gradjanski rat izmedju dve struje. Pobednici su malo prilagodili istoriju sebi i to je to. Da je Draza surovao sa nemcima to je istina ali samo u cilju sputavanja partizana i zbog toga je proglasen za izdajnika. To sto je pravio dogovore sa svabama ne znaci i da nije vodio antifasisticku borbu vec je samo trazio nacin da on bude taj koji ce biti pobednik u gradjanskom ratu jer nije imao dovoljno pristalica. Kockao se i izgubio. Kraj price.

Zemunac

pre 10 godina

Moderna drustva idu napred dok se mi svadjamo oko necega sto se desilo pre naseg rodjenja i necega sto nece uticati na kvalitet nasih zivota. Zato i jesmo tu gde jesmo. Srbi budimo jedinstveni i pocnimo da gledamo napred i nase nacionalne interese.

boris67

pre 10 godina

molim ove sto su za cetnike, da mi odgovore samo na jedno pitanje
sta su cetnici radili na Neretvi 43. nemci, ustase, domobrani, italijani i cetnici. pitanje je bez ikakve zle namere, ali ovo je surova istina.

Spasic

pre 10 godina

Pa treba biti mnogo naivan i pomisliti da ce rados bajic da bude objektivan, evo vec pola godine guraju tu cetnicku pricu, svako malo glogovac ili ristovski govore o svojim likovima i istorijskoj nepravdi. Bas mi se cini da ce serija nazvana ravna gora da miri zavadjene srbe. To kao kad bi snimili seriju koja ce da miri delije i grobare a nazvali je marakana. A naravno da je sama ideja pomirenja i izjednacavanja fasista i antifasista nedopustiv skandal.

Aleksandar

pre 10 godina

Lepo je pre dve i po decenije pesnik otpevao:

Decu ubijaju na spavanju,
Plaši me da se ne podigne vampir četnički.
Šta vampir zna o iseljavanju?
I on sve vidi čisto etnički...
Nesreća jedna, jadna i bedna...

A onda je usledilo to što je usledilo... Sad bismo kanda malo ponovo?

Бојан Илић

pre 10 godina

Мени само није јасно како је господин ( одличан писац) Драшковић са оволико партиотизма и национализма "заобишао" Хаг, а његов Кум труне деценију за "говор мржње"?!

Radoš će da bude Vojvoda!

pre 10 godina

Да ли је то све вама нормално да се сада расправа свела на неку нискобуџетну серију?
(Кривокапић, 9. novembar 2013 17:54)

Ko si bre, ti da ovo zoveš nisko budžetskom serijom?
Znaš li ti , bre, koje su pare u to uložene od preplate i iz budžeta?
Tihi i Prle pobiše više Nemaca no Rusi na istočnom frontu!
Red je i da četnici zakolju nekolicinu...

Djordje

pre 10 godina

Mislim da će serija biti hit, ekranizovana socijalistička revolucija i narodno oslobodilačka borba. Objektivno govoreći iako sam ja iz partizanske porodice mislim da ni monarhisti a ni komunisti neće imati razloga da se ljute. Komunisti su pobednici a u toku svoje vladavine više su ličili na one protiv kojih su ratovali, pouka bi bila da pazimo koga biramo za suverena jer su na koncu naše sudbine u pitanju. Ravna gora je jos jedan Srpski mit i zabluda kojom se Srpski narod tesi za onakvu izdaju kneza Pavla od strane sopstvenih generala koji su na kraju prihvatili sve Hitlerove uslove a izvrsili puc i uveli drzavu u agoniju.

narod koji istoriju uci iz serije, buducnost moze imati samo u naucnofantasticnom filmu

pre 10 godina

Strani faktor je skinuo ozbiljne diktature kao Sadamovu i Gadafijevu, pa kako ne bi i jednu kraljevinu, i to u ratnom periodu koja kada je ocekivala pomoc od saveznika, dobila je noz u ledja...

bojan

pre 10 godina

svaku svoju istoriju odbacujemo za neku drugu koja nam je kao iz interesa.
toliko desavanja iz davnih vekova do zadnjih par godina u srpskoj istoriji, bila tuzna bolna ili srecna to je nasa istorija i treba da de je zajedno cuvamo za nasu decu a ne da plujemo jedni na druge a svi smo isti...

smrt fasizmu

pre 10 godina

Eto sta se desava kada se unisti skolstvo.
Onda proizvedete ljude koji nemaju veze sa vezom poput ovog naroda, necu ga nazvati gradjanstvom.
Docekali smo 2013 godine ne znamo ko je oslobodilac,a ko fasista.

Ali nama sve ne funkcionise jer smo neobrazovani, sujetni, mrzimo sve oko sebe, ne znamo da razlikujemo dobro od loseg, ne znamo sta su prioriteti jedne drzave u 21 veku kako bi jedno drustvo u njoj opstalo.

Za manje od 100 godina nas nece biti. Ziveli.

Aleksandar I

pre 10 godina

(Gospodin iz Srbije, 09. novembar 2013 20:40)

ma naravno da znam ta to, znam da su se i partizani prerusavali u cetnike i takodje plasili narod,komunizam je najgore sto nam se desilo...

Lale

pre 10 godina

Serijom će više biti razočarani današnje patriJote nego skojevci. iz prostog razloga što njihova vizura nema blage veze sa dražinom gerilom do proleća 43 i kolaboracijom od sredine 43. pa do kraja rata .

Ciciban

pre 10 godina

Probudite se Srbi jednog dana i ostavite serije i razne zatupljujuce serije.Cudimo se sto nam je ovako?Sami smo krivi a ne KP,SPS,DOS,SNS?Sami!Hajde da se probudimo jednog dana i malo gledamo nasu kucu a ne tudje kuce na tv-u.Ljudi to je predstava a mi zivimo u realnosti,dok mi pogledamo svaku seriju,ode zivot.Ne moze sve!

Fred

pre 10 godina

Pa posle milion ,,nepristrasnih'' Mirko pazi metak filmova red je da vidimo i neke nepristrasne cetnicke.....
Ljudi, to je bio rat, veliki rat, svi su cinili zlocine, nista nije crno-belo.

BIP

pre 10 godina

Na jednom drvetu je 1942. urezano ,, necu ni Titi necu ni Drazi uzmi pusku pa me trazi ,, drvo poraslo sa njim i slova steta sto nije i ideja mozda se nebi ovako i danas delili.

ujko

pre 10 godina

Ljudi, opustite se. Ovo je serija, dramatizacija istorije a ne njeno prekrajanje. Ne znam za vas, ali ja moram videti Dragana Bjelogrlića kao Tita...

Marija Simonović

pre 10 godina

Dobro, a kako bi bilo da prestanemo da se "prepucavamo", a da serija nije ni počela da se emituje??? Da stišamo strasti, odgledamo seriju i onda donesemo neki sud?! Ja čak verujem da ćemo biti iznenađeni i jedni i drugi...Šta ako nam ona isključivo donese sveži pogled na srpske muške glave i na njihove odluke donete na vetrometini nekih svetskih dešavanja uoči i u toku Drugog svetskog rata? Da se zapitamo i zašto je toliko srpskih intelektualaca, dama i gospode, streljano nakon rata jer su bili u četnicima?! Nisu valjda oni svi, masni i prljavi, sa kamama u zubima, ubijali civile?! Trenutno mogu samo da komentarišem ovo saopštenje SPO - smatram da ono baš ukazuje da se treba neostrašćeno otvoriti za činjenice i biti objektivan. Ali, mnogo puta sam se uverila da u Srbiji ništa nije nezahvalnije nego biti objektivan.

SirOliver

pre 10 godina

Stvar je veoma prosta za onog ko zeli da mu logika bude vodilja u ovoj stvari. Cinjenice su da je taj prvi antifasista saradjivao sa nemackom vojskom i u zdruzenim akcijama se borio protiv partizanskog pokreta,sledi da nije bio antifasista.Druga cinjenica da bi porazio komunizam bio je spreman da pobije onoliki broj svoga naroda ,koliko je potrebno da komunizma ne bude i on sacuva kraljevinu.Sacuvane fotografije najbolje govore o cetnickim zlocinima ,jer gde su oni prolazili malo je ostajalo svedoka.Na kraju cinjenica je da su izgubili gradjanski rat i da ih je pobednicka strana sa pravom postavila na sramno mesto nase istorije.

Ivan

pre 10 godina

Samo citam komentare i neznam zasto nisam iznenadjen.Jedni su za jedne ,a drugi su za druge.A ja kazem,aman ljudi,serija jos nije ni pocela da se prikazuje,a vec ste poceli da je ocenjujete pre vremena.Rados je lepo u nekoj emisiji da mu nije namera da staje na bilo ciju stranu,vec da pokaze dogadjaje onako kako su se desili,a to sto je mozda iskopao neki novi podatak koji ne odgovara pojedincima,to vec nije njegov problem.

Plavi

pre 10 godina

Još ni prva epizoda nije emitovana, a našli su se neki da kritikuju. Mada samo je bilo pitanje vremena kada će se drugovi pobuniti, samo mislio sam da će smisliti neke nove parole pošto su im se ove stare već poprilično ofucale. Ovi napadi na seriju mi deluju kao nastavak represalija režima za koji sam mislio da je davano za nama. Poziv Gojkovića na uzdržavane od ishitrenih komentara samo govori o tome da su i on i njegova stranka duboko posvećeni demokratizaciji ovog društva, jer on ne osporava nikom prava na mišljnje ili na umetničko ozražavanje kao što to čini SKOJ ili kako već sebe nazivaju. Demokratija nije samo nešto o čemu se govori ona se i primenjuje u praksi što upravo Gojković i njegova Stranka čine.

pre 10 godina

Ma ljudi,bitno je da porodica Bajić uzme pare isto kao i u onoj seriji za onu babu i ono selo.Ekipa glumaca ista.Usladila im se jevtina gluma za velike pare.A što li bogati Tadić tada išao u posetu na snimanju.Neki glumci nemaju ni za leba a ovaj doveo celu porodicu pa čak i onog dedu iz sela.ON ĆE DA MI KAŽE KAKO JE BILO U PROLEĆE 1941.na sud.

Milan

pre 10 godina

Vecina komentara je u stilu "knjigu nijesam citao ali je kao nacionalisticku osudjujem." sto je svojevremen Vlado Segrt rekao za Noz, Vuka Draskovica. Ocekujem da Ravna Gora bude realna a ne "cetnicka" ili antipartizanska. Nama treba istina, koju ne poznajemo, a ne ideologiziranje kakve smo gledali u partizanskim filmovima.

my way

pre 10 godina

Otpocni na belom platnu.
Grubim potezima nacrtaj figure
muskaraca zena i dece.

U mastionicu sopstvene
nepriznate tmine
umoci debelu cetkicu
i oboj neznance
u zlokobnu nijansu senke.

Nacrtaj na licu neprijatelja
pohlepu, mrznju, bezobzirnost
koje se ne usudjujes pripisati samom sebi.

Obrisi svaki trag bezbrojnih ljubavi,
nada, strahova koji poigravaju
u kaleidoskopu svakog smrtnog srca.

Krivi osmeh dok ga ne izvijes u luk okrutnosti.

Svlaci meso s kostiju sve dok ne ostane
samo apstraktni kostur smrti.

Preuvelicaj svaku crtu dok se covek
ne preobrazi u zver, gamad, insekt.

Oslikaj pozadinu zlocudnim prilikama
iz prastarih nocnih mora - djavolima,
demonima, slugama zla.

Kad dovrsis sliku neprijatelja,
moci ces da ubijas bez grize savesti,
masakriras bez stida.

Ono sto unistavas postace
tek neprijatelj Boga.


Jedna poema za sve, a pogotovo za ljude koji bi da za neku ideologiju monopolizuju dobrotu i antifasizam, ignorisuci njene brojne zlocine i grehove (i to pogotovo one u miru, koji su mnogo tezi od onih u ratnom vihoru i tragicnom vremenu smrti), a umnozavajuci i izmisljajuci tudje.

Nemci, Mađari, Bugari...

pre 10 godina

Kakva serija, bre!
Gledajte Sulejmana i učite istoriju!
Gledali ste Otpisane?
I uživali.
I opet ćete gledajući četničku verziju!
Najvažnije je da rokamo Švabe, bre!

Aleksandar

pre 10 godina

Umesto da nam ideologije proslosti budu pokazatelj losih stvari i time da kreiramo bolju buducnost i dalje se stvara separatizam zasnovan na ko-je-sta-koga. Ako hocemo vec da se raspravljamo, najbolje je da krenemo od pocetka covecanstva, da uvidimo gde je sve to naopako krenulo. Po komentarima ovde, vidi se da se Srbi jos uvek nisu opametili. A bogami i svet.

boza

pre 10 godina

Dve vojske koje rade po diktatu interesa velikih sila, zrtve na jednoj i drugoj strani su zrtve istog naroda...!!! KO he pobedio?

Istina je negde izmedju

pre 10 godina

Kao klinca me je zahvatilo ratno ludilo u bivsoj nam drzavi.. Poslednja sam generacija pionira,istoriju koju smo ucili u citanci, i tadasnjih serija i filmova je malo drugacija od ove danasnje koju ucimo (ali sada svaki bivsi komsija ima neku svoju istoriju).Sta je prava istina, zaista me jako zanima ali ne verujem da ce ovde iko ikada uspeti to da isprica na pravi nacin.U NOBu mi je ubijen deda, nekoliko rodjaka, spaljena oceva kuca gde se rodio, on je ostao siroce sa 3 godine. Ni dan danas nikada nikoga nije krivio za to,cak ni on ne zna pravu istinu sta se tu zapravo dogodilo. Jedino na gomile mojih pitanja sto mi zna reci je: Sine, ja jedino znam da kod nas u Crnoj Gori niko nemackog vojnika nikada nije video-izmedju sebe su ratovali samo cetnici, partizani i muslimani.
Cak i kao klinac nisam verovao da je zaista Titov pas skocio na avionsku bombu i spasio marsalu zivot, ali mi se taj film jako svideo. Po principu zabrane trebalo bi zabraniti svaki holivudski film jer i onaj dobar i onaj najgluplji imaju za smisao propagandu i blacenje suprotne strane.
Ova serija me je zaista zaintrigirala, pa kazem ajde prvo da je pogledam. Kao prvo ne zove se "Ravna Gora" neko WW2 Trilogija. Ovo je samo prvi serijal, drugi serijal se zove "Uzicka Republika" i obradjuje partizanski pokret.
Postojao je i treci pokret,koji je nama najvise zla naneo, rehabilitovan 90ih,i istina o njemu nije nikada ispricana zbog bratstva i jedinstva,ne verujem da ce i sada zbog "dobrosusedskih odnosa".

Gledalac

pre 10 godina

Kome se ne svidja serija, nije obavezan da je gleda ali nema pravo da uskracuje gledanje onome ko to zeli. To je jedan od osnovnih postulata demokratije.

Marko

pre 10 godina

Nema tu neke mnoge razlike sa danasnjim vremnom, nacin i metodi borbe su razliciti, a ciljevi isti - borba za vlast!
Evropske sile iz onog vremena su manje vise iste u danasnje vreme i imaju manje vise slicne ciljeve, sfera uticaja na drzave koje su kontrolisale tada su skoro identicne, i danas jedni suruju sa Nemcima i kapitalistickim blokom sa jedne strane, drugi pokusavaju sa Rusima, i tad su postajali i treci i cetvrti sa svojim ideologijama koji predstavljaju krajnost jedne ili druge strane, imamo ih i dan danas
Jedino sto ni tada ni danas nije bilo moguce jeste a to je surovati i sa jednom i sa drugom stranom!