Sreda, 31.07.2013.

00:38

Povređena deca, vrteška bez dozvole

Pao ringišpil u Salakovcu kod Požarevca, povređeno desetoro dece. Uhapšen vlasnik ringišpila koji nije imao dozvolu, kao ni vlasnik ringišpila u Sokobanji.

Izvor: B92

Povreðena deca, vrteška bez dozvole IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

novosadjanka

pre 10 godina

Pre nekih 18 godina, slucajno sam bila svedok borbe za zivot decaka koji je bio zrtva, da tako kazem, ringispila. U tom trenutku sam bila u decijoj bolnici u Novom Sadu i sigurna sam da te trenutke nikada necu zaboraviti. Decak je, na zalost preminuo, nakon duge i pozrtvovane borbe lekara za njegov zivot. Strasno, jedan od kraka ringispila pao je preko njega i takoreci prepolovio ga...
DOKLE VISE RINGISPILA? Da, svi smo se vrteli na njima kao deca, ali od tada su MALO OSTARELI!!! Neko sigurno zna koliko se takvih nesreca desilo pre dogadjaja kome sam bila svedok, a verovatno jos vise od tada jer su te skalamerije davno trebale zavrsiti na otpadu! KO DOZVOLJVA da one jos uvek ubijaju decu? Postoji li neka 'komunalna policija'? Hoce li odgovarati samo vlasnik skalmerije koji mozda tako prehranjuje viseclanu porodicu (sto nije opravdanje za nemar) ili bi trebalo da odgovaraju i ONI KOJI SU TO DOZVOLILI (tj, boli ih briga) da se to desava?

Petar

pre 10 godina

Neverovatno koliko ima lupetanja u komentarima i koliko amaterskih tekstova i vesti po srpskim medijima.

Da li IKO može da kaže KOJA je to dozvola potrebna za posedovanje i rad ringišpila?
Meni je to sve nedorečeno. Verovatno je ringišpil radio na crno, tj. vlasnik nije imao registrovanu preduzetničku radnju. Ali ko daje dozvole za ringišpil? Tj. jel postoji obavezni tehnički pregled i registracija ringišpila?
Sumnjam da postoji, pošto se na svim seoskim slavama kotrljaju neke sklepane krntije.
Ima li iko tačnu informaciju: KO JE ZADUŽEN ZA KONTROLU ili "DOZVOLE ZA RAD RINGIŠPILA"?????????????????????????

milojvladimir

pre 10 godina

Posto igrom slucaja radim na vasarima sa tezgom i znam kako se sklapaju i rasklapaju ringispili, i koliko se to puta uradi tokom jedne radne sezone nije ni cudo da dodje do zamora materijala i pucanja.Ne bih da pravdam vlasnike ringispila ali taj atest nista ne bi resio.

MunzeLjux

pre 10 godina

To sokocalo nije tu od juce,vec verovatno stoji mesecima na istom mestu.Kako je moguce da inspekcijski organi nisu pregledali papire o ispravnosti i atest za koriscenje. Ti isti inspektori svaki dan upadaju u STR prodavnice i gledaju sve do sitnih crevca,a onda izlaze sa punim torbama iz istih.Od vlasnika ringispila povremeno dobiju odredjenu novcanu nadoknadu,pa u krug.Hocu da neko konacno pohapsi one koji su stvarno odgovorni za opsti haos u zemlji,a ne neke jadnike koji samo koriste rupe u zakonu.

zoran

pre 10 godina

Kompletan sistem države Srbije funkcioniše po sistemu Ma NEĆE VALJDA. Nigde, ništa, nije sigurno. Od plate i penzije, do posete lekaru ili polaganja Male mature... Što je najgore, tako se ponašaju i ljudi koji se bave tehnikom a to je budalaština jer se uvek desi nešto nepredviđeno. ALI UVEK.

Na kraju i ova nova Vlada, od ranije poznata narodu, koja treba nešto da uradi po SVIM pitanjima radi po istom principu! Tako su radili i kada su prvi put bili na vlasti devedesetih godina i zato smo sada tu gde jesmo. Posvađani sa čitavim svetom. K'o Severna Koreja.

Uros

pre 10 godina

Na decijim balonima za skakanje kod hotela Jugoslavija na Novom Beogradu, pise da se koriste iskljucivo na odgovornost roditelja, i da vlasnik ne snosi nikakvu odgovornost u slucaju povrede dece. A pri tome se naplacuje koriscenje. Pa ko je tu lud? Kako sme tako nesto u nekom iole normalnom i zakonom uredjenom drustvo? Kako ti mozes da prodajes neku uslugu i da pri tome nisi ni malo odgovoran prema korisnicima, nego samo uzimas pare?

dll

pre 10 godina

zabranite vise uvoz polovnih,istrosenih skalamerija,uvedite red makar u ovoj oblasti,pa zar Srpska deca treba da nam ginu zarad toga da neko profitira,ko ima novac da kupi nove ringispile itd neka se uz redovno odrzavanje i bavi tim poslom a ne ovi sto kupuju na kilo po otpadima

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (krle - dron, 31. jul 2013 09:15)

Aha, opet nama je nekom drugi kriv! Pošto je Tito mrtav, onda imamo klonirane komunjare!?
To je samo jadan izgovor za još jadniji mentalitet ovog naroda. Nevezivanje pojasa, prelazak van pešačkog, bacanje smeća na svakom koraku, pljuvanje u liftovima i još mnogi primeri, kao i ovo s vrteskom su samo odraz nas samih.

Goran

pre 10 godina

Aman vise, ljudi. Koliko treba da nas izgine, teze ili lakse da se povredi, nazalost, kako bi NEKO, ako se pronadje odgovoran reagovao, bilo kako. Debele plate i raznorazne privilegije imate, za sve to sto nista ne radite.

Uros

pre 10 godina

Dokle bre vise razni polusvet da zaradjuje od sumnjivog posla, sa neispravnim ringispilima, balonima-skakaonicama, neregistrovanim nazovi-vozilima koja samo sto se ne raspadnu u saobracaju? Sta me briga ako je to njima to jedini izvor prihoda... Ako nisu sposobni da to rade bez ugrozavanja drugih, neka idu da prose, bilo da su Srbi, Romi ili Svedjani, nebitno, nema to veze sa nacijom, nego sa stilom zivota "boli me uvo za sopstveni zivot, boli me uvo i za tudje zivote"... Sve takve skalamerije pod hitno zapleniti dok nekome ne odnesu zivot. A one koji ne zaradjuju za hleb, nego izigravaju neke biznismene, vlasnike luna parkova i sl. a utvrdi se da koriste neispravne i neodrzavane konstrukcije, uz zaplenu i novcana i zatvorska kazna, jer svesno ugrozavaju (uglavnom decije) zivote...

jablan

pre 10 godina

Milion plinskih uređaja u automobilima nije problem atestirati (i naplatiti), a problem je atestirati 100 ringišpila. To je ta Srbija.

duh

pre 10 godina

Te hala gala predstave treba ukinuti tj dozvoljavati ljudima koji imaju profesionalnu opremu i sa svim potrebnim Legalnim dozvolama za rad sa dosta obezbedjenja koje treba sve to stalno nadgledati bez obzira koliko vasar traje. Jer ova igra je opasna po zivot. Nego kao i svuda u nasoj zemlji daj malo kesa "opstinarima" i radi bre sta hoces. U normalnim zemljama ti koji dozvoljavaju ovakve stvari i pri tome naprave ovakav haos trebaju biti krivicno gonjeni jer pustanjem u rad takvih stvari oni postaju odgovorni za to.

krle - dron

pre 10 godina

Posto su klonirane komunjare jos uvek na vlasti u opstini i policiji gde na inspekcijskim sluzbama zaposljavaju iskljucivo rodjake TREBA SMENITI celnike i u opstini i u policiji i uputiti ih u Ljubicevo na edukaciju u podvijanju konjskih repova sa pogledom na ZABELU,sa primitivcima se nesme drugacije jer deca su nase dobro zbog cega zivot i ima uopste smisao i ona nesmeju biti prepustena da o njima brinu kojekakve kreature.

Ona

pre 10 godina

@(Dejan L, 31. jul 2013 08:57)

Ni moja kolena nisu bila cela zbog nemirluka, ali ovde to nije ni poenta. Na srecu upitanju su samo poderotinine, ali mogli su da poginu. Ovde je u pitanju NEMAR svih koji bi po sluzbenoj duznosti trebalo da odrade svoj posao. Ovde smo u pitanju i svi mi kad zarad licnog konformizma ne reagujemo kad treba jer ono sto mi vidimo kao nas interes nije ugrozeno. A kada se ovakve stvari desavaju poput lancanog efekta, zaprepasceno se pitamo u kakvoj zemlji zivimo.

Dejan L

pre 10 godina

Ja sam stalno padao, lomio se, bio u modricama, bio poderanih kolena. Pa šta? Ko je kriv? Asfalt? Da sad moji tuže asfalt što je tu gde jeste? Ma 'ajte molim vas, samo znate da osuđujete. Celog veka samo znamo da osuđujemo. Jel' vas neko tera da idete na ringišpil? Jel mene neko terao da padam sa bicikla? Ja sam sa 8 godina vežbao silazak biciklom niz stepenice, pao, sav se skršio, aj' sad da tužim JPKP što je stavilo stepenice baš tu.
Pazi Boga ti, sve zaraste i koža i kost i suze prođu, ožiljci se i ne vide. Nisu današnja deca ni kilava , ni smotana, ni tupava, niti smo mi bili supermen deca. To svakom može da se desi. Krivi su i roditelji, koliko i organizator, e nisu!!!!! Kriva je država, propisi o tehničkoj ipravnosti, inspektori i stručna komisija nadležna za nadzor mašinske ispravnosti. Znači država je kriva i svako razuman to treba da shvati.
Uvek nam je kriv neko drugi. E pa u ovom slučaju je državna inspekcija.

Ilija Čvorović

pre 10 godina

To je zato jer Romi mogu da imaju krševe od ringišpila,da voze neregistrovane!trocikle po gradu,da zapregama blokiraju saobraćaj u sred Novog Sada,da njihovi konji vrše nuždu u stambenim blokovima gde komunalci kažnjavaju poreske obveznike koji šetaju svoje čipovane kućne ljubimce,a slučajno su zaboravili da ponesu ličnu kartu ispred svoje zgrade.Mogai bih još da nabrajam,ali nemam vremena.Ovo nije govor mržnje,već lična iskustva koja mogu da dokumentujem.

icee

pre 10 godina

brz opravak deci želim ,moja deca su se samo sat vremena pre toga vozila na tom istom ringispilu,a za uzrok nesreće navode da je pukao lager na gornjoj kupoli

Airwalk

pre 10 godina

Ne mogu da verujem,isto se dogodilo pre par meseci ili god dana,jos ste koristili istu fotografiju za vest. Sve sto se desi jednom ne mora i drugi put,ako se desi drugi put desice se jos sto puta. Treba neko dete da izgubi zivot kako bi neko obratio paznju na vrteske smrti?

Rade

pre 10 godina

"Uzrok pada ringišpila još nije poznat."
Ajde da pogadjamo, neodgovornost, rasulo, bahatost kako vlasnika tako i nadleznih za kontrolu.

Sokobanjac

pre 10 godina

Deci zelim brz oporavak, odgovornima za nesrecu (vlasnicima, radnicma, inspektorima, institttima kojei izdaju ateste i vrse provere) najstrozu kaznu za gfenocid nad sopstvenim narodom jer su u pitanju deca, ta nevina stvorenja koja su htela samo malo zabave a nadam se da su prosli bez nekih vecih zdravstveih posledica. Kao neko ko se bavi bravarsko zavarivackim poslovima i pri tome sam iz Sokobanje i znam sta je gvozdje i sta je var i sta je farba i vido sam kako se cuvaju te skalamerije (po kisi, snegu, suncu, napolje nezasticene samo prekrivene cirradom do sledece sezone, dovoljna je mala ogrebotina i taogrebotina polse koja je preko vara ili profila na konstrukciji dolazi do oksidacije, truljenja materijala i na kraju eto pucanja i nesrece (ovo vazi i za pun materijal tj za profile ako se ne cuvaju u odgovarajucm uslovima dolazi do oksidacije, truljenja ...), dakle nije u pitanju starost opreme, moze ta oprema da bude stara i 30 godina ali ako se redovno odrava, farba i redovno atestira i cuva zimi i po kisi na odgovarajucem suvom mestu a ne samo prekirivene ciradom nema razloga za brigu, u pitanju je nemarnost, nedogovornost, alavost vlasnika ti skalamerija i jednostavn nemarnost inspekcijskih sluzbi ...

Deda Pera

pre 10 godina

Odma da sega mega žarko suspenduje odgovornog nastavnika koji nije izvršio tehnički pregled ringišpila, što mu je inače u obavezi.

Mita

pre 10 godina

Ne umemo ni ringišpil da pustimo u upotrebu,a da se neko ne povredi,a zato znamo svima da solimo pamet,kako smo najpametniji...U svakom slučaju,nadam se da su svi klinci ok,i želim im brz oporavak...

Ovo je Srbija

pre 10 godina

Strašno.
Drugi su rekli sve. Ja ću samo da poželim brz oporavak mališanima, nadajući se da nesreća neće ostaviti psihofizičke posledice po njihovo zdravlje.

Rurko

pre 10 godina

Kako nije poznat uzrok pada? Naravno da je u pitanju dotrajala konstrukcija i ko zna sta sve jos neispravno i raspalo, a sto je proslo "kontrolu" nadleznih lica. Sram vas bre bilo, dokle vise deca da stradaju, dokle!

Ja

pre 10 godina

Inspekcije su "odlicno" obavile posao od proslog incidenta! Nadam se brzom oporavku dece, nisu ona kriva sto onaj ko MORA da misli na njihovu bezbednost, sedi u kancelariji i prima platu za nerad.

Nislija

pre 10 godina

Pa dobro bre ,do kad ce se desavati ovakve stvari? Zar nisu naucili lekciju od prosle godine kada je pao ringispil u Soko banji. Pohapsite ih sve pa na robiju,jad je za ovu decicu mladu ,brz oporavak im zelim...

Sumadinac

pre 10 godina

Ukinuti sve parkove za zabavu po gradovima.Tolika opasnost za sve.Uvoze dotrajalu masineriju ko zna odakle za male pare.Nema ko da iskontrolise ispravnost istih i licencira rad.Gradovi hoce da naplate neku taksu a samo dozvoljavaju, uglavnom po zelenim povrsinama, da se postavlja ruglo od takozvanih zabavnih parkova i ugrozavaju zivote svih a pre svega dece.

Licemerje

pre 10 godina

Red je da se ovome stane na put. Nemam ništa protiv ringišpila, naprotiv, ali je njihovo tehničko stanje najčešće već na prvi pogled UŽASNO! Tužno je što je ovo mnogoj decu po selima i manjim mestima jedini vid zabave, sećam se sebe kada sam bio dete, razumem da su cene vožnji prilagođene šumarstvu koje vlada i Srbiji, ali to nikako nije opravdanje za ozbiljno ugrožavanje bezbednosti dece! Ozbiljna kontrola, standardi, kazne, hitno! Molim vas!

objaviti tender za protektorat nad Srbijom

pre 10 godina

Razlozi su verovatno u tome što je vlasnik "imao" urednu dozvolu tj. dokumentaciju, što su "stručna" lica postavila ringišpil i "još stručnija" lica ispitala ispravnost, ili što je država "propisala" ko i kada može da se bavi ovom delatnošću i pod kojim uslovima, kao i ko sprovodi kontrolu i koliko često i kakve su kazne za nečinjenje gore nabrojanog.
Ma bitno je da su se oni rešili Mlađe, već od sutra će svima (čitaj NJIMA) biti bolje, koga ovde briga za decu i narod. A i što bi Dačić brinuo o Srbiji kada mi ne brinemo i uporno glasamo za iste budale 20 godina.

josilenko

pre 10 godina

Hocete da vam kazem koji je uzrok pada - mi smo uzrok pada. Dozvolili smo da se sve okrene naopako, da razmiljamo od danas do sutra. A znate li ko najvise ispasta od stava zvanog od danas do sutra - oni koji ce ziveti sutra, nasa deca.
Da bi drzava funkcionisala nije potrebna nikakva magicna formula, potrebno je samo da uzmemo oprobane recepte razvijenih drzava i da svako savesno radi svoj posao. I da svi mi koji savesno radimo svoj posao zajedno za pocetak (dok se ne uspostavi poredak) lincujemo svakoga ko nije odradio posao savesno. Par njih, za primer.

Vlaja

pre 10 godina

Uzrok pada je lose odrzavanje ringispila, nije to nikakva mudrost. Ko zna koliko godina radi, a vlasnici gledaju maksimalno da ustede.

josilenko

pre 10 godina

Hocete da vam kazem koji je uzrok pada - mi smo uzrok pada. Dozvolili smo da se sve okrene naopako, da razmiljamo od danas do sutra. A znate li ko najvise ispasta od stava zvanog od danas do sutra - oni koji ce ziveti sutra, nasa deca.
Da bi drzava funkcionisala nije potrebna nikakva magicna formula, potrebno je samo da uzmemo oprobane recepte razvijenih drzava i da svako savesno radi svoj posao. I da svi mi koji savesno radimo svoj posao zajedno za pocetak (dok se ne uspostavi poredak) lincujemo svakoga ko nije odradio posao savesno. Par njih, za primer.

objaviti tender za protektorat nad Srbijom

pre 10 godina

Razlozi su verovatno u tome što je vlasnik "imao" urednu dozvolu tj. dokumentaciju, što su "stručna" lica postavila ringišpil i "još stručnija" lica ispitala ispravnost, ili što je država "propisala" ko i kada može da se bavi ovom delatnošću i pod kojim uslovima, kao i ko sprovodi kontrolu i koliko često i kakve su kazne za nečinjenje gore nabrojanog.
Ma bitno je da su se oni rešili Mlađe, već od sutra će svima (čitaj NJIMA) biti bolje, koga ovde briga za decu i narod. A i što bi Dačić brinuo o Srbiji kada mi ne brinemo i uporno glasamo za iste budale 20 godina.

Rurko

pre 10 godina

Kako nije poznat uzrok pada? Naravno da je u pitanju dotrajala konstrukcija i ko zna sta sve jos neispravno i raspalo, a sto je proslo "kontrolu" nadleznih lica. Sram vas bre bilo, dokle vise deca da stradaju, dokle!

Ilija Čvorović

pre 10 godina

To je zato jer Romi mogu da imaju krševe od ringišpila,da voze neregistrovane!trocikle po gradu,da zapregama blokiraju saobraćaj u sred Novog Sada,da njihovi konji vrše nuždu u stambenim blokovima gde komunalci kažnjavaju poreske obveznike koji šetaju svoje čipovane kućne ljubimce,a slučajno su zaboravili da ponesu ličnu kartu ispred svoje zgrade.Mogai bih još da nabrajam,ali nemam vremena.Ovo nije govor mržnje,već lična iskustva koja mogu da dokumentujem.

Mita

pre 10 godina

Ne umemo ni ringišpil da pustimo u upotrebu,a da se neko ne povredi,a zato znamo svima da solimo pamet,kako smo najpametniji...U svakom slučaju,nadam se da su svi klinci ok,i želim im brz oporavak...

Vlaja

pre 10 godina

Uzrok pada je lose odrzavanje ringispila, nije to nikakva mudrost. Ko zna koliko godina radi, a vlasnici gledaju maksimalno da ustede.

Ja

pre 10 godina

Inspekcije su "odlicno" obavile posao od proslog incidenta! Nadam se brzom oporavku dece, nisu ona kriva sto onaj ko MORA da misli na njihovu bezbednost, sedi u kancelariji i prima platu za nerad.

jablan

pre 10 godina

Milion plinskih uređaja u automobilima nije problem atestirati (i naplatiti), a problem je atestirati 100 ringišpila. To je ta Srbija.

Licemerje

pre 10 godina

Red je da se ovome stane na put. Nemam ništa protiv ringišpila, naprotiv, ali je njihovo tehničko stanje najčešće već na prvi pogled UŽASNO! Tužno je što je ovo mnogoj decu po selima i manjim mestima jedini vid zabave, sećam se sebe kada sam bio dete, razumem da su cene vožnji prilagođene šumarstvu koje vlada i Srbiji, ali to nikako nije opravdanje za ozbiljno ugrožavanje bezbednosti dece! Ozbiljna kontrola, standardi, kazne, hitno! Molim vas!

Sumadinac

pre 10 godina

Ukinuti sve parkove za zabavu po gradovima.Tolika opasnost za sve.Uvoze dotrajalu masineriju ko zna odakle za male pare.Nema ko da iskontrolise ispravnost istih i licencira rad.Gradovi hoce da naplate neku taksu a samo dozvoljavaju, uglavnom po zelenim povrsinama, da se postavlja ruglo od takozvanih zabavnih parkova i ugrozavaju zivote svih a pre svega dece.

Nislija

pre 10 godina

Pa dobro bre ,do kad ce se desavati ovakve stvari? Zar nisu naucili lekciju od prosle godine kada je pao ringispil u Soko banji. Pohapsite ih sve pa na robiju,jad je za ovu decicu mladu ,brz oporavak im zelim...

Sokobanjac

pre 10 godina

Deci zelim brz oporavak, odgovornima za nesrecu (vlasnicima, radnicma, inspektorima, institttima kojei izdaju ateste i vrse provere) najstrozu kaznu za gfenocid nad sopstvenim narodom jer su u pitanju deca, ta nevina stvorenja koja su htela samo malo zabave a nadam se da su prosli bez nekih vecih zdravstveih posledica. Kao neko ko se bavi bravarsko zavarivackim poslovima i pri tome sam iz Sokobanje i znam sta je gvozdje i sta je var i sta je farba i vido sam kako se cuvaju te skalamerije (po kisi, snegu, suncu, napolje nezasticene samo prekrivene cirradom do sledece sezone, dovoljna je mala ogrebotina i taogrebotina polse koja je preko vara ili profila na konstrukciji dolazi do oksidacije, truljenja materijala i na kraju eto pucanja i nesrece (ovo vazi i za pun materijal tj za profile ako se ne cuvaju u odgovarajucm uslovima dolazi do oksidacije, truljenja ...), dakle nije u pitanju starost opreme, moze ta oprema da bude stara i 30 godina ali ako se redovno odrava, farba i redovno atestira i cuva zimi i po kisi na odgovarajucem suvom mestu a ne samo prekirivene ciradom nema razloga za brigu, u pitanju je nemarnost, nedogovornost, alavost vlasnika ti skalamerija i jednostavn nemarnost inspekcijskih sluzbi ...

Uros

pre 10 godina

Na decijim balonima za skakanje kod hotela Jugoslavija na Novom Beogradu, pise da se koriste iskljucivo na odgovornost roditelja, i da vlasnik ne snosi nikakvu odgovornost u slucaju povrede dece. A pri tome se naplacuje koriscenje. Pa ko je tu lud? Kako sme tako nesto u nekom iole normalnom i zakonom uredjenom drustvo? Kako ti mozes da prodajes neku uslugu i da pri tome nisi ni malo odgovoran prema korisnicima, nego samo uzimas pare?

Rade

pre 10 godina

"Uzrok pada ringišpila još nije poznat."
Ajde da pogadjamo, neodgovornost, rasulo, bahatost kako vlasnika tako i nadleznih za kontrolu.

Airwalk

pre 10 godina

Ne mogu da verujem,isto se dogodilo pre par meseci ili god dana,jos ste koristili istu fotografiju za vest. Sve sto se desi jednom ne mora i drugi put,ako se desi drugi put desice se jos sto puta. Treba neko dete da izgubi zivot kako bi neko obratio paznju na vrteske smrti?

Ovo je Srbija

pre 10 godina

Strašno.
Drugi su rekli sve. Ja ću samo da poželim brz oporavak mališanima, nadajući se da nesreća neće ostaviti psihofizičke posledice po njihovo zdravlje.

krle - dron

pre 10 godina

Posto su klonirane komunjare jos uvek na vlasti u opstini i policiji gde na inspekcijskim sluzbama zaposljavaju iskljucivo rodjake TREBA SMENITI celnike i u opstini i u policiji i uputiti ih u Ljubicevo na edukaciju u podvijanju konjskih repova sa pogledom na ZABELU,sa primitivcima se nesme drugacije jer deca su nase dobro zbog cega zivot i ima uopste smisao i ona nesmeju biti prepustena da o njima brinu kojekakve kreature.

Deda Pera

pre 10 godina

Odma da sega mega žarko suspenduje odgovornog nastavnika koji nije izvršio tehnički pregled ringišpila, što mu je inače u obavezi.

Ona

pre 10 godina

@(Dejan L, 31. jul 2013 08:57)

Ni moja kolena nisu bila cela zbog nemirluka, ali ovde to nije ni poenta. Na srecu upitanju su samo poderotinine, ali mogli su da poginu. Ovde je u pitanju NEMAR svih koji bi po sluzbenoj duznosti trebalo da odrade svoj posao. Ovde smo u pitanju i svi mi kad zarad licnog konformizma ne reagujemo kad treba jer ono sto mi vidimo kao nas interes nije ugrozeno. A kada se ovakve stvari desavaju poput lancanog efekta, zaprepasceno se pitamo u kakvoj zemlji zivimo.

icee

pre 10 godina

brz opravak deci želim ,moja deca su se samo sat vremena pre toga vozila na tom istom ringispilu,a za uzrok nesreće navode da je pukao lager na gornjoj kupoli

Uros

pre 10 godina

Dokle bre vise razni polusvet da zaradjuje od sumnjivog posla, sa neispravnim ringispilima, balonima-skakaonicama, neregistrovanim nazovi-vozilima koja samo sto se ne raspadnu u saobracaju? Sta me briga ako je to njima to jedini izvor prihoda... Ako nisu sposobni da to rade bez ugrozavanja drugih, neka idu da prose, bilo da su Srbi, Romi ili Svedjani, nebitno, nema to veze sa nacijom, nego sa stilom zivota "boli me uvo za sopstveni zivot, boli me uvo i za tudje zivote"... Sve takve skalamerije pod hitno zapleniti dok nekome ne odnesu zivot. A one koji ne zaradjuju za hleb, nego izigravaju neke biznismene, vlasnike luna parkova i sl. a utvrdi se da koriste neispravne i neodrzavane konstrukcije, uz zaplenu i novcana i zatvorska kazna, jer svesno ugrozavaju (uglavnom decije) zivote...

duh

pre 10 godina

Te hala gala predstave treba ukinuti tj dozvoljavati ljudima koji imaju profesionalnu opremu i sa svim potrebnim Legalnim dozvolama za rad sa dosta obezbedjenja koje treba sve to stalno nadgledati bez obzira koliko vasar traje. Jer ova igra je opasna po zivot. Nego kao i svuda u nasoj zemlji daj malo kesa "opstinarima" i radi bre sta hoces. U normalnim zemljama ti koji dozvoljavaju ovakve stvari i pri tome naprave ovakav haos trebaju biti krivicno gonjeni jer pustanjem u rad takvih stvari oni postaju odgovorni za to.

Dejan L

pre 10 godina

Ja sam stalno padao, lomio se, bio u modricama, bio poderanih kolena. Pa šta? Ko je kriv? Asfalt? Da sad moji tuže asfalt što je tu gde jeste? Ma 'ajte molim vas, samo znate da osuđujete. Celog veka samo znamo da osuđujemo. Jel' vas neko tera da idete na ringišpil? Jel mene neko terao da padam sa bicikla? Ja sam sa 8 godina vežbao silazak biciklom niz stepenice, pao, sav se skršio, aj' sad da tužim JPKP što je stavilo stepenice baš tu.
Pazi Boga ti, sve zaraste i koža i kost i suze prođu, ožiljci se i ne vide. Nisu današnja deca ni kilava , ni smotana, ni tupava, niti smo mi bili supermen deca. To svakom može da se desi. Krivi su i roditelji, koliko i organizator, e nisu!!!!! Kriva je država, propisi o tehničkoj ipravnosti, inspektori i stručna komisija nadležna za nadzor mašinske ispravnosti. Znači država je kriva i svako razuman to treba da shvati.
Uvek nam je kriv neko drugi. E pa u ovom slučaju je državna inspekcija.

zoran

pre 10 godina

Kompletan sistem države Srbije funkcioniše po sistemu Ma NEĆE VALJDA. Nigde, ništa, nije sigurno. Od plate i penzije, do posete lekaru ili polaganja Male mature... Što je najgore, tako se ponašaju i ljudi koji se bave tehnikom a to je budalaština jer se uvek desi nešto nepredviđeno. ALI UVEK.

Na kraju i ova nova Vlada, od ranije poznata narodu, koja treba nešto da uradi po SVIM pitanjima radi po istom principu! Tako su radili i kada su prvi put bili na vlasti devedesetih godina i zato smo sada tu gde jesmo. Posvađani sa čitavim svetom. K'o Severna Koreja.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (krle - dron, 31. jul 2013 09:15)

Aha, opet nama je nekom drugi kriv! Pošto je Tito mrtav, onda imamo klonirane komunjare!?
To je samo jadan izgovor za još jadniji mentalitet ovog naroda. Nevezivanje pojasa, prelazak van pešačkog, bacanje smeća na svakom koraku, pljuvanje u liftovima i još mnogi primeri, kao i ovo s vrteskom su samo odraz nas samih.

dll

pre 10 godina

zabranite vise uvoz polovnih,istrosenih skalamerija,uvedite red makar u ovoj oblasti,pa zar Srpska deca treba da nam ginu zarad toga da neko profitira,ko ima novac da kupi nove ringispile itd neka se uz redovno odrzavanje i bavi tim poslom a ne ovi sto kupuju na kilo po otpadima

Goran

pre 10 godina

Aman vise, ljudi. Koliko treba da nas izgine, teze ili lakse da se povredi, nazalost, kako bi NEKO, ako se pronadje odgovoran reagovao, bilo kako. Debele plate i raznorazne privilegije imate, za sve to sto nista ne radite.

Petar

pre 10 godina

Neverovatno koliko ima lupetanja u komentarima i koliko amaterskih tekstova i vesti po srpskim medijima.

Da li IKO može da kaže KOJA je to dozvola potrebna za posedovanje i rad ringišpila?
Meni je to sve nedorečeno. Verovatno je ringišpil radio na crno, tj. vlasnik nije imao registrovanu preduzetničku radnju. Ali ko daje dozvole za ringišpil? Tj. jel postoji obavezni tehnički pregled i registracija ringišpila?
Sumnjam da postoji, pošto se na svim seoskim slavama kotrljaju neke sklepane krntije.
Ima li iko tačnu informaciju: KO JE ZADUŽEN ZA KONTROLU ili "DOZVOLE ZA RAD RINGIŠPILA"?????????????????????????

MunzeLjux

pre 10 godina

To sokocalo nije tu od juce,vec verovatno stoji mesecima na istom mestu.Kako je moguce da inspekcijski organi nisu pregledali papire o ispravnosti i atest za koriscenje. Ti isti inspektori svaki dan upadaju u STR prodavnice i gledaju sve do sitnih crevca,a onda izlaze sa punim torbama iz istih.Od vlasnika ringispila povremeno dobiju odredjenu novcanu nadoknadu,pa u krug.Hocu da neko konacno pohapsi one koji su stvarno odgovorni za opsti haos u zemlji,a ne neke jadnike koji samo koriste rupe u zakonu.

novosadjanka

pre 10 godina

Pre nekih 18 godina, slucajno sam bila svedok borbe za zivot decaka koji je bio zrtva, da tako kazem, ringispila. U tom trenutku sam bila u decijoj bolnici u Novom Sadu i sigurna sam da te trenutke nikada necu zaboraviti. Decak je, na zalost preminuo, nakon duge i pozrtvovane borbe lekara za njegov zivot. Strasno, jedan od kraka ringispila pao je preko njega i takoreci prepolovio ga...
DOKLE VISE RINGISPILA? Da, svi smo se vrteli na njima kao deca, ali od tada su MALO OSTARELI!!! Neko sigurno zna koliko se takvih nesreca desilo pre dogadjaja kome sam bila svedok, a verovatno jos vise od tada jer su te skalamerije davno trebale zavrsiti na otpadu! KO DOZVOLJVA da one jos uvek ubijaju decu? Postoji li neka 'komunalna policija'? Hoce li odgovarati samo vlasnik skalmerije koji mozda tako prehranjuje viseclanu porodicu (sto nije opravdanje za nemar) ili bi trebalo da odgovaraju i ONI KOJI SU TO DOZVOLILI (tj, boli ih briga) da se to desava?

milojvladimir

pre 10 godina

Posto igrom slucaja radim na vasarima sa tezgom i znam kako se sklapaju i rasklapaju ringispili, i koliko se to puta uradi tokom jedne radne sezone nije ni cudo da dodje do zamora materijala i pucanja.Ne bih da pravdam vlasnike ringispila ali taj atest nista ne bi resio.

Dejan L

pre 10 godina

Ja sam stalno padao, lomio se, bio u modricama, bio poderanih kolena. Pa šta? Ko je kriv? Asfalt? Da sad moji tuže asfalt što je tu gde jeste? Ma 'ajte molim vas, samo znate da osuđujete. Celog veka samo znamo da osuđujemo. Jel' vas neko tera da idete na ringišpil? Jel mene neko terao da padam sa bicikla? Ja sam sa 8 godina vežbao silazak biciklom niz stepenice, pao, sav se skršio, aj' sad da tužim JPKP što je stavilo stepenice baš tu.
Pazi Boga ti, sve zaraste i koža i kost i suze prođu, ožiljci se i ne vide. Nisu današnja deca ni kilava , ni smotana, ni tupava, niti smo mi bili supermen deca. To svakom može da se desi. Krivi su i roditelji, koliko i organizator, e nisu!!!!! Kriva je država, propisi o tehničkoj ipravnosti, inspektori i stručna komisija nadležna za nadzor mašinske ispravnosti. Znači država je kriva i svako razuman to treba da shvati.
Uvek nam je kriv neko drugi. E pa u ovom slučaju je državna inspekcija.

Ilija Čvorović

pre 10 godina

To je zato jer Romi mogu da imaju krševe od ringišpila,da voze neregistrovane!trocikle po gradu,da zapregama blokiraju saobraćaj u sred Novog Sada,da njihovi konji vrše nuždu u stambenim blokovima gde komunalci kažnjavaju poreske obveznike koji šetaju svoje čipovane kućne ljubimce,a slučajno su zaboravili da ponesu ličnu kartu ispred svoje zgrade.Mogai bih još da nabrajam,ali nemam vremena.Ovo nije govor mržnje,već lična iskustva koja mogu da dokumentujem.

krle - dron

pre 10 godina

Posto su klonirane komunjare jos uvek na vlasti u opstini i policiji gde na inspekcijskim sluzbama zaposljavaju iskljucivo rodjake TREBA SMENITI celnike i u opstini i u policiji i uputiti ih u Ljubicevo na edukaciju u podvijanju konjskih repova sa pogledom na ZABELU,sa primitivcima se nesme drugacije jer deca su nase dobro zbog cega zivot i ima uopste smisao i ona nesmeju biti prepustena da o njima brinu kojekakve kreature.

josilenko

pre 10 godina

Hocete da vam kazem koji je uzrok pada - mi smo uzrok pada. Dozvolili smo da se sve okrene naopako, da razmiljamo od danas do sutra. A znate li ko najvise ispasta od stava zvanog od danas do sutra - oni koji ce ziveti sutra, nasa deca.
Da bi drzava funkcionisala nije potrebna nikakva magicna formula, potrebno je samo da uzmemo oprobane recepte razvijenih drzava i da svako savesno radi svoj posao. I da svi mi koji savesno radimo svoj posao zajedno za pocetak (dok se ne uspostavi poredak) lincujemo svakoga ko nije odradio posao savesno. Par njih, za primer.

Sumadinac

pre 10 godina

Ukinuti sve parkove za zabavu po gradovima.Tolika opasnost za sve.Uvoze dotrajalu masineriju ko zna odakle za male pare.Nema ko da iskontrolise ispravnost istih i licencira rad.Gradovi hoce da naplate neku taksu a samo dozvoljavaju, uglavnom po zelenim povrsinama, da se postavlja ruglo od takozvanih zabavnih parkova i ugrozavaju zivote svih a pre svega dece.

Deda Pera

pre 10 godina

Odma da sega mega žarko suspenduje odgovornog nastavnika koji nije izvršio tehnički pregled ringišpila, što mu je inače u obavezi.

dll

pre 10 godina

zabranite vise uvoz polovnih,istrosenih skalamerija,uvedite red makar u ovoj oblasti,pa zar Srpska deca treba da nam ginu zarad toga da neko profitira,ko ima novac da kupi nove ringispile itd neka se uz redovno odrzavanje i bavi tim poslom a ne ovi sto kupuju na kilo po otpadima

Uros

pre 10 godina

Na decijim balonima za skakanje kod hotela Jugoslavija na Novom Beogradu, pise da se koriste iskljucivo na odgovornost roditelja, i da vlasnik ne snosi nikakvu odgovornost u slucaju povrede dece. A pri tome se naplacuje koriscenje. Pa ko je tu lud? Kako sme tako nesto u nekom iole normalnom i zakonom uredjenom drustvo? Kako ti mozes da prodajes neku uslugu i da pri tome nisi ni malo odgovoran prema korisnicima, nego samo uzimas pare?

objaviti tender za protektorat nad Srbijom

pre 10 godina

Razlozi su verovatno u tome što je vlasnik "imao" urednu dozvolu tj. dokumentaciju, što su "stručna" lica postavila ringišpil i "još stručnija" lica ispitala ispravnost, ili što je država "propisala" ko i kada može da se bavi ovom delatnošću i pod kojim uslovima, kao i ko sprovodi kontrolu i koliko često i kakve su kazne za nečinjenje gore nabrojanog.
Ma bitno je da su se oni rešili Mlađe, već od sutra će svima (čitaj NJIMA) biti bolje, koga ovde briga za decu i narod. A i što bi Dačić brinuo o Srbiji kada mi ne brinemo i uporno glasamo za iste budale 20 godina.

Vlaja

pre 10 godina

Uzrok pada je lose odrzavanje ringispila, nije to nikakva mudrost. Ko zna koliko godina radi, a vlasnici gledaju maksimalno da ustede.

Nislija

pre 10 godina

Pa dobro bre ,do kad ce se desavati ovakve stvari? Zar nisu naucili lekciju od prosle godine kada je pao ringispil u Soko banji. Pohapsite ih sve pa na robiju,jad je za ovu decicu mladu ,brz oporavak im zelim...

Mita

pre 10 godina

Ne umemo ni ringišpil da pustimo u upotrebu,a da se neko ne povredi,a zato znamo svima da solimo pamet,kako smo najpametniji...U svakom slučaju,nadam se da su svi klinci ok,i želim im brz oporavak...

Rurko

pre 10 godina

Kako nije poznat uzrok pada? Naravno da je u pitanju dotrajala konstrukcija i ko zna sta sve jos neispravno i raspalo, a sto je proslo "kontrolu" nadleznih lica. Sram vas bre bilo, dokle vise deca da stradaju, dokle!

Sokobanjac

pre 10 godina

Deci zelim brz oporavak, odgovornima za nesrecu (vlasnicima, radnicma, inspektorima, institttima kojei izdaju ateste i vrse provere) najstrozu kaznu za gfenocid nad sopstvenim narodom jer su u pitanju deca, ta nevina stvorenja koja su htela samo malo zabave a nadam se da su prosli bez nekih vecih zdravstveih posledica. Kao neko ko se bavi bravarsko zavarivackim poslovima i pri tome sam iz Sokobanje i znam sta je gvozdje i sta je var i sta je farba i vido sam kako se cuvaju te skalamerije (po kisi, snegu, suncu, napolje nezasticene samo prekrivene cirradom do sledece sezone, dovoljna je mala ogrebotina i taogrebotina polse koja je preko vara ili profila na konstrukciji dolazi do oksidacije, truljenja materijala i na kraju eto pucanja i nesrece (ovo vazi i za pun materijal tj za profile ako se ne cuvaju u odgovarajucm uslovima dolazi do oksidacije, truljenja ...), dakle nije u pitanju starost opreme, moze ta oprema da bude stara i 30 godina ali ako se redovno odrava, farba i redovno atestira i cuva zimi i po kisi na odgovarajucem suvom mestu a ne samo prekirivene ciradom nema razloga za brigu, u pitanju je nemarnost, nedogovornost, alavost vlasnika ti skalamerija i jednostavn nemarnost inspekcijskih sluzbi ...

Ona

pre 10 godina

@(Dejan L, 31. jul 2013 08:57)

Ni moja kolena nisu bila cela zbog nemirluka, ali ovde to nije ni poenta. Na srecu upitanju su samo poderotinine, ali mogli su da poginu. Ovde je u pitanju NEMAR svih koji bi po sluzbenoj duznosti trebalo da odrade svoj posao. Ovde smo u pitanju i svi mi kad zarad licnog konformizma ne reagujemo kad treba jer ono sto mi vidimo kao nas interes nije ugrozeno. A kada se ovakve stvari desavaju poput lancanog efekta, zaprepasceno se pitamo u kakvoj zemlji zivimo.

duh

pre 10 godina

Te hala gala predstave treba ukinuti tj dozvoljavati ljudima koji imaju profesionalnu opremu i sa svim potrebnim Legalnim dozvolama za rad sa dosta obezbedjenja koje treba sve to stalno nadgledati bez obzira koliko vasar traje. Jer ova igra je opasna po zivot. Nego kao i svuda u nasoj zemlji daj malo kesa "opstinarima" i radi bre sta hoces. U normalnim zemljama ti koji dozvoljavaju ovakve stvari i pri tome naprave ovakav haos trebaju biti krivicno gonjeni jer pustanjem u rad takvih stvari oni postaju odgovorni za to.

jablan

pre 10 godina

Milion plinskih uređaja u automobilima nije problem atestirati (i naplatiti), a problem je atestirati 100 ringišpila. To je ta Srbija.

Goran

pre 10 godina

Aman vise, ljudi. Koliko treba da nas izgine, teze ili lakse da se povredi, nazalost, kako bi NEKO, ako se pronadje odgovoran reagovao, bilo kako. Debele plate i raznorazne privilegije imate, za sve to sto nista ne radite.

Petar

pre 10 godina

Neverovatno koliko ima lupetanja u komentarima i koliko amaterskih tekstova i vesti po srpskim medijima.

Da li IKO može da kaže KOJA je to dozvola potrebna za posedovanje i rad ringišpila?
Meni je to sve nedorečeno. Verovatno je ringišpil radio na crno, tj. vlasnik nije imao registrovanu preduzetničku radnju. Ali ko daje dozvole za ringišpil? Tj. jel postoji obavezni tehnički pregled i registracija ringišpila?
Sumnjam da postoji, pošto se na svim seoskim slavama kotrljaju neke sklepane krntije.
Ima li iko tačnu informaciju: KO JE ZADUŽEN ZA KONTROLU ili "DOZVOLE ZA RAD RINGIŠPILA"?????????????????????????

novosadjanka

pre 10 godina

Pre nekih 18 godina, slucajno sam bila svedok borbe za zivot decaka koji je bio zrtva, da tako kazem, ringispila. U tom trenutku sam bila u decijoj bolnici u Novom Sadu i sigurna sam da te trenutke nikada necu zaboraviti. Decak je, na zalost preminuo, nakon duge i pozrtvovane borbe lekara za njegov zivot. Strasno, jedan od kraka ringispila pao je preko njega i takoreci prepolovio ga...
DOKLE VISE RINGISPILA? Da, svi smo se vrteli na njima kao deca, ali od tada su MALO OSTARELI!!! Neko sigurno zna koliko se takvih nesreca desilo pre dogadjaja kome sam bila svedok, a verovatno jos vise od tada jer su te skalamerije davno trebale zavrsiti na otpadu! KO DOZVOLJVA da one jos uvek ubijaju decu? Postoji li neka 'komunalna policija'? Hoce li odgovarati samo vlasnik skalmerije koji mozda tako prehranjuje viseclanu porodicu (sto nije opravdanje za nemar) ili bi trebalo da odgovaraju i ONI KOJI SU TO DOZVOLILI (tj, boli ih briga) da se to desava?

Licemerje

pre 10 godina

Red je da se ovome stane na put. Nemam ništa protiv ringišpila, naprotiv, ali je njihovo tehničko stanje najčešće već na prvi pogled UŽASNO! Tužno je što je ovo mnogoj decu po selima i manjim mestima jedini vid zabave, sećam se sebe kada sam bio dete, razumem da su cene vožnji prilagođene šumarstvu koje vlada i Srbiji, ali to nikako nije opravdanje za ozbiljno ugrožavanje bezbednosti dece! Ozbiljna kontrola, standardi, kazne, hitno! Molim vas!

Ja

pre 10 godina

Inspekcije su "odlicno" obavile posao od proslog incidenta! Nadam se brzom oporavku dece, nisu ona kriva sto onaj ko MORA da misli na njihovu bezbednost, sedi u kancelariji i prima platu za nerad.

Ovo je Srbija

pre 10 godina

Strašno.
Drugi su rekli sve. Ja ću samo da poželim brz oporavak mališanima, nadajući se da nesreća neće ostaviti psihofizičke posledice po njihovo zdravlje.

Rade

pre 10 godina

"Uzrok pada ringišpila još nije poznat."
Ajde da pogadjamo, neodgovornost, rasulo, bahatost kako vlasnika tako i nadleznih za kontrolu.

Airwalk

pre 10 godina

Ne mogu da verujem,isto se dogodilo pre par meseci ili god dana,jos ste koristili istu fotografiju za vest. Sve sto se desi jednom ne mora i drugi put,ako se desi drugi put desice se jos sto puta. Treba neko dete da izgubi zivot kako bi neko obratio paznju na vrteske smrti?

icee

pre 10 godina

brz opravak deci želim ,moja deca su se samo sat vremena pre toga vozila na tom istom ringispilu,a za uzrok nesreće navode da je pukao lager na gornjoj kupoli

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (krle - dron, 31. jul 2013 09:15)

Aha, opet nama je nekom drugi kriv! Pošto je Tito mrtav, onda imamo klonirane komunjare!?
To je samo jadan izgovor za još jadniji mentalitet ovog naroda. Nevezivanje pojasa, prelazak van pešačkog, bacanje smeća na svakom koraku, pljuvanje u liftovima i još mnogi primeri, kao i ovo s vrteskom su samo odraz nas samih.

Uros

pre 10 godina

Dokle bre vise razni polusvet da zaradjuje od sumnjivog posla, sa neispravnim ringispilima, balonima-skakaonicama, neregistrovanim nazovi-vozilima koja samo sto se ne raspadnu u saobracaju? Sta me briga ako je to njima to jedini izvor prihoda... Ako nisu sposobni da to rade bez ugrozavanja drugih, neka idu da prose, bilo da su Srbi, Romi ili Svedjani, nebitno, nema to veze sa nacijom, nego sa stilom zivota "boli me uvo za sopstveni zivot, boli me uvo i za tudje zivote"... Sve takve skalamerije pod hitno zapleniti dok nekome ne odnesu zivot. A one koji ne zaradjuju za hleb, nego izigravaju neke biznismene, vlasnike luna parkova i sl. a utvrdi se da koriste neispravne i neodrzavane konstrukcije, uz zaplenu i novcana i zatvorska kazna, jer svesno ugrozavaju (uglavnom decije) zivote...

zoran

pre 10 godina

Kompletan sistem države Srbije funkcioniše po sistemu Ma NEĆE VALJDA. Nigde, ništa, nije sigurno. Od plate i penzije, do posete lekaru ili polaganja Male mature... Što je najgore, tako se ponašaju i ljudi koji se bave tehnikom a to je budalaština jer se uvek desi nešto nepredviđeno. ALI UVEK.

Na kraju i ova nova Vlada, od ranije poznata narodu, koja treba nešto da uradi po SVIM pitanjima radi po istom principu! Tako su radili i kada su prvi put bili na vlasti devedesetih godina i zato smo sada tu gde jesmo. Posvađani sa čitavim svetom. K'o Severna Koreja.

MunzeLjux

pre 10 godina

To sokocalo nije tu od juce,vec verovatno stoji mesecima na istom mestu.Kako je moguce da inspekcijski organi nisu pregledali papire o ispravnosti i atest za koriscenje. Ti isti inspektori svaki dan upadaju u STR prodavnice i gledaju sve do sitnih crevca,a onda izlaze sa punim torbama iz istih.Od vlasnika ringispila povremeno dobiju odredjenu novcanu nadoknadu,pa u krug.Hocu da neko konacno pohapsi one koji su stvarno odgovorni za opsti haos u zemlji,a ne neke jadnike koji samo koriste rupe u zakonu.

milojvladimir

pre 10 godina

Posto igrom slucaja radim na vasarima sa tezgom i znam kako se sklapaju i rasklapaju ringispili, i koliko se to puta uradi tokom jedne radne sezone nije ni cudo da dodje do zamora materijala i pucanja.Ne bih da pravdam vlasnike ringispila ali taj atest nista ne bi resio.