Ponedeljak, 11.04.2011.

19:33

Gotovina počasni Vukovarac?

Haški optuženik, hrvatski general Ante Gotovina predložen je za počasnog građanina Vukovara.

Izvor: Beta

Gotovina poèasni Vukovarac? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Velibor, USA

pre 13 godina

@Marina, ne znam za Radeta, Milosa, Ivana, ali ja JESAM ITEKAKO proshao kroz okupaciju i bombardiranja od strane bivshe jna i velikosrpskih agresora na BiH. Ja sam sa cijelom mi srpskom porodicom bio ostao u Mostaru kao civili, dabome, da dijelimo istu sudbinu s svim ljudima civilima bilo koje nacije i vjere koji su bili ostali u Mostaru. Imao sam 1992-e 16 godina. Od aprila 1992-e do proljeca 1993-e Mostar je bio bjesomuchno granatiran od strane Perishiceve jna, rasho-karadzic-mladiceve vojske i shesheljevaca/arkanovaca. U podrumu smo proveli najvishe vremena. Bili smo ranjavani, kada su bombe vebera odn. vishekratnog bacacha raketa (ili kako se to vec zove) udarile chak i zid podruma koji se obrushio na nas, a da tog zida podruma nije bilo- svi bi bili iskomadani na komadice od gelera tih bombi i granata. Ovako, "samo" smo bili ranjeni. Samo zato shto smo ostali u Mostaru da nastavimo zivjeti u suzivotu s svima koji su zivjeli u Mostaru i jer nismo imali gdje ici i jer nismo poslushali rasho-karadziceve paranoje.
Medjutim, Marina, takodjer smo bili izlozeni i raznim oblicima shikaniranja, pretresanja i neosnovanih sumnjichenja od strane tvojih hrvatskih ekstremista - hvo i hos vojaka. Kao njihovi civilni taoci smo svjedochili pogotovo od 1993-e nadalje i njihovo unishtavanje mog rodnog grada Mostara, unishtavanje multinacionalnog suzivota, urbicid nad gradom kojeg su zdruzeno vrshili, protjerivanja civila i odvodjenja u logore Dretelj, Stolac, Chapljina....., zatim, da ne podsjecam samo na rushenje Starog Mosta itd...... Shta cemo s tim chinjenicama, Marina?
Niko ovdje nije ni rekao niti kaze da su Hrvati fashistoidni, ali da su odredjeni vashi hrvatski generali pochev od Praljka pa nadalje do Gotovine, Chermaka, Markacha, Bobetka i sl. takodjer vrshili agresije i zlochine, etnichka chishcenja, urbicide itd.... po BiH i Hrvatskoj- su chinjenice, Marina! Nije ispravna tudjmanova krilatica kako navodno u Domovinskom ratu nije moguce vrshiti zlochine. Obrana je jedna stvar, a zlochini su druga stvar, Marina, znash!
Budimo svi fer i objektivni i chistimo korov u vlastitom dvorishtu najprije, Marina!

duba

pre 13 godina

Ne razunijem da nikako nečete shvatiti poantu:Jedno je veličati generala okupatorske a drugo generala vojske koja je branila svoju državu ?! Malo pametnome dosta !

Marina

pre 13 godina

Rade,Ivan,Miloš,Velibor....vi osobno niste prošli okupaciju ni evakuaciju niti ste ugledali svjetlo slobode nakon godina mraka,podruma i skloništa. Zato vam opraštam što ne razumijete otkuda u nama poštovanje ratnika koji su nam izvojevali ovo sve što danas imamo- pogled u izvjesnu budućnost za sve građane RH, uz ogromnu podršku cijeloga svijeta,a ona se vidi u napretku RH prema EU integracijama. Da smo fašistoidni i da nam se politika novijeg doba ikada temeljila na agresiji i zločinu,sad bismo vjerojatno još čekali status kandidata.

Velibor, USA

pre 13 godina

Marina, evo ja ne smatram "oluju" nelegalnom i uglavnom se slazem s tim shto si rekla u tvom drugom komentaru ovde, ali, brate, jesi pretjerala s branjenjem i velichanjem Gotovine u tvom prvom komentaru ovde. Pogotovo reci, citiram te: " I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato..........."
ti je uzasno ruzno.

Podrshka komentarima radeta, Ivana i Milosa ovde!

neobavesten kg

pre 13 godina

Akciju oluja kada je isterano iz svojih domova 250.000 ljudi je znaci oslobadjanje.Ko je koga oslobodio isteravsi ih iz svojih kuca ,meni nije jasno.Pa Srbiju su bombardovali zbog slicnog oslobadjanja na Kosovu.

Marina

pre 13 godina

Dokle god budete smatrali OLUJU akcijom čišćenja,a ne oslobođenja,dotle je bespredmetno razglabati o generalu Gotovini. U startu ćemo imati suprotstavljena mišljenja. "Oluju" je podržala međunarodna zajednica,pomogla je logistikom i naoružanjem,i dala potom RH status kandidata za EU. Svi koji su bili na RH spisku osumnjičenih za ratni zločin,isporučeni su haškom sudu. Obraz RH ,ukaljan pojedinačnim ratnim zločinima ,sad je čist jer RH nije o svojim zločinima lagala niti sakrivala osumnjičene niti negirala da su se dogodili. I ogromna je stoga razlika između onoga o čemu su naše dvije zemlje (RH i RS) o događajima u ratu informirale svoje građane nakon rata.

Podsjetnik

pre 13 godina

@D: promaklo vam je da je haaska optuznica protiv generala Gotovine u medjuvremenu "spala" na vrlo klimavu optuzbu prekomjernog granatiranja Knina. Za sve ostale tocke nekadasnje optuznice je utvrdjeno da se tamo navedeni dogadjaji i incidenti nalaze daleko van vremenskog intervala u kojem je general Gotovina imao zapovjednu odgovornost. Ova "sitnica" se nazalost vec mjesecima presucuje u Srbiji - mislim da nije tesko ppogoditi zasto.

rade

pre 13 godina

Oh Marina evo pustio sam suzicu na tvoj tekst. :)))))))
Ajde molim te nemoj da patetišeš već pogledaj činjenice u oči. Znao je on dobro ko je ubijao, koliko je ubijao i zašto je ubijao. Ako mi daš jedan valjan razlog kojim ćeš me ubediti da su starci od 70.80.90 i više godina krivi za neku bunu onda svaka ti čast. Znaš, mnogi su voleli i Hitlera, Geringa, Himlera, Gebelsa i ostalu gamad za vreme i posle Nirnberškog procesa, a vole ih bogami i danas pa to ne znači da su oni junaci i heroji.

Ivan

pre 13 godina

I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato što je general Gotovina imao cilj osloboditi,a ne strti, zapaliti, istjerati,ubiti, zakopati.
(Marina, 12. april 2011 09:39)

Ako mu je cilj bio takav kakav kažeš, u njemu nije uspeo. Znači, od olakšavajućih okolnosti bi moglo ostati da "nije nameravao". Ali Marina, svi već znamo za Tuđmanov brifing pre početka akcije ... nemoguće je da su glavnokomandujućeg generala operacije izostavili iz njega. Prema tome, on je imao jasna naređenja koja je, na kraju, doslovce ispunio. Možemo nagađati da ustvari nije hteo da ih ispuni, ali se, eto, tako ipak desilo, samo to jako neuverljivo zvuči.

Marina

pre 13 godina

Svaki Vukovarac koji je hodao po svom spaljenom gradu , razrušenim do temelja, sravnjenim sa zemljom, gradu čije su ljude kao krtice stjerali pod zemlju u podrume, gradu kojemu su htjeli ubiti duh i dušu , osjeća poštovanje i ljubav prema svima onima koji su se suprotstavili zlu koje je gazilo i palilo sve pred sobom ,prema onima koji su branili zemlju i nisu strahovali za vlastiti život da bi obranili tuđi. General Gotovina je junak naših dana jer je oslobodio komad svoje zemlje za sve nas koji smo u njoj bili i ostali. General Gotovina nije naredio zločine ni likvidacije , iza njega nisu ostale masovne grobnice, ni ispremiješane kosti ubijenih u njima. General je poveo vojsku u oslobođenje zemlje i to je postigao u iznimno kratkom vremenu. Nitko ne osporava moguće zločine tijekom akcije ili poslije nje ,ali suditi generalu zbog neposlušnih pojedinaca, koji su se oteli zapovijedima, nije pravedno. Ako haški sud dokaže da je general u tome ipak imao svoje prste po zapovjednoj odgovornosti, jer nije spriječio ili nije kaznio počinitelje zločina, a znao je za njih, pravedno je da snosi posljedice i snosit će ih osobno on, a ne RH. Ipak,što god bude, general Gotovina ostaje u mislima i srcima građana Hrvatske najprije kao vojnik koji je briljantnom vojnom akcijom donio slobodu i mir, istjerao agresorsku vojsku i povezao zemlju podijeljenu granicama tzv.RSK.,a tek onda kao čovjek koji je,ako mu se dokaže, podlegao pobjedničkoj euforiji i možda dopustio da događaji izmaknu kontroli. I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato što je general Gotovina imao cilj osloboditi,a ne strti, zapaliti, istjerati,ubiti, zakopati.

D

pre 13 godina

Хашка оптужница терети Готовину за злочине током операције Олуја, од августа до новембра 1995. У оптужници се наводи да је као главнокомандујући операције у Крајини али и због индивидуалног ангажмана одговоран за депортације, прогон, убиства, пљачку и уништавање имовина Срба у општинама Шибеник, Задар, Книн, Бенковац, Обровац, Сињ, Грачац, Кореница, Госпић, Доњи Лапац и Дрниш.
Према наводима оптужнице, Готовина је одговоран за убиство најмање 150 Срба и прогон њих више од 150.000.

Sale

pre 13 godina

Da je neko slicnu stvar u Srbiji samo spomenuo, odmah bi nam zabrinili dalje evropske integracije i uveli nam sankcije dok se svima u regionu ne izvinimo.

canada

pre 13 godina

Nema veze ima njemu ko da sudi. Bog,Alah,Karma ne bitno sve lose se vrati u zivotu na jedan ili drugi nacin u to ne sumnjam. Neka ga tamo velicaju neki tamo mi smo bolji od toga zar ne?

Aleksandar

pre 13 godina

Eh cime se ljude sve ne bave, i samo inat teraju. Al hajde neka bude i ovo, pravi problemi cekaju resenja a u medjuvremenu svima spomenik da dignemo.

Sale

pre 13 godina

Da je neko slicnu stvar u Srbiji samo spomenuo, odmah bi nam zabrinili dalje evropske integracije i uveli nam sankcije dok se svima u regionu ne izvinimo.

Marina

pre 13 godina

Svaki Vukovarac koji je hodao po svom spaljenom gradu , razrušenim do temelja, sravnjenim sa zemljom, gradu čije su ljude kao krtice stjerali pod zemlju u podrume, gradu kojemu su htjeli ubiti duh i dušu , osjeća poštovanje i ljubav prema svima onima koji su se suprotstavili zlu koje je gazilo i palilo sve pred sobom ,prema onima koji su branili zemlju i nisu strahovali za vlastiti život da bi obranili tuđi. General Gotovina je junak naših dana jer je oslobodio komad svoje zemlje za sve nas koji smo u njoj bili i ostali. General Gotovina nije naredio zločine ni likvidacije , iza njega nisu ostale masovne grobnice, ni ispremiješane kosti ubijenih u njima. General je poveo vojsku u oslobođenje zemlje i to je postigao u iznimno kratkom vremenu. Nitko ne osporava moguće zločine tijekom akcije ili poslije nje ,ali suditi generalu zbog neposlušnih pojedinaca, koji su se oteli zapovijedima, nije pravedno. Ako haški sud dokaže da je general u tome ipak imao svoje prste po zapovjednoj odgovornosti, jer nije spriječio ili nije kaznio počinitelje zločina, a znao je za njih, pravedno je da snosi posljedice i snosit će ih osobno on, a ne RH. Ipak,što god bude, general Gotovina ostaje u mislima i srcima građana Hrvatske najprije kao vojnik koji je briljantnom vojnom akcijom donio slobodu i mir, istjerao agresorsku vojsku i povezao zemlju podijeljenu granicama tzv.RSK.,a tek onda kao čovjek koji je,ako mu se dokaže, podlegao pobjedničkoj euforiji i možda dopustio da događaji izmaknu kontroli. I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato što je general Gotovina imao cilj osloboditi,a ne strti, zapaliti, istjerati,ubiti, zakopati.

canada

pre 13 godina

Nema veze ima njemu ko da sudi. Bog,Alah,Karma ne bitno sve lose se vrati u zivotu na jedan ili drugi nacin u to ne sumnjam. Neka ga tamo velicaju neki tamo mi smo bolji od toga zar ne?

rade

pre 13 godina

Oh Marina evo pustio sam suzicu na tvoj tekst. :)))))))
Ajde molim te nemoj da patetišeš već pogledaj činjenice u oči. Znao je on dobro ko je ubijao, koliko je ubijao i zašto je ubijao. Ako mi daš jedan valjan razlog kojim ćeš me ubediti da su starci od 70.80.90 i više godina krivi za neku bunu onda svaka ti čast. Znaš, mnogi su voleli i Hitlera, Geringa, Himlera, Gebelsa i ostalu gamad za vreme i posle Nirnberškog procesa, a vole ih bogami i danas pa to ne znači da su oni junaci i heroji.

Marina

pre 13 godina

Dokle god budete smatrali OLUJU akcijom čišćenja,a ne oslobođenja,dotle je bespredmetno razglabati o generalu Gotovini. U startu ćemo imati suprotstavljena mišljenja. "Oluju" je podržala međunarodna zajednica,pomogla je logistikom i naoružanjem,i dala potom RH status kandidata za EU. Svi koji su bili na RH spisku osumnjičenih za ratni zločin,isporučeni su haškom sudu. Obraz RH ,ukaljan pojedinačnim ratnim zločinima ,sad je čist jer RH nije o svojim zločinima lagala niti sakrivala osumnjičene niti negirala da su se dogodili. I ogromna je stoga razlika između onoga o čemu su naše dvije zemlje (RH i RS) o događajima u ratu informirale svoje građane nakon rata.

Aleksandar

pre 13 godina

Eh cime se ljude sve ne bave, i samo inat teraju. Al hajde neka bude i ovo, pravi problemi cekaju resenja a u medjuvremenu svima spomenik da dignemo.

D

pre 13 godina

Хашка оптужница терети Готовину за злочине током операције Олуја, од августа до новембра 1995. У оптужници се наводи да је као главнокомандујући операције у Крајини али и због индивидуалног ангажмана одговоран за депортације, прогон, убиства, пљачку и уништавање имовина Срба у општинама Шибеник, Задар, Книн, Бенковац, Обровац, Сињ, Грачац, Кореница, Госпић, Доњи Лапац и Дрниш.
Према наводима оптужнице, Готовина је одговоран за убиство најмање 150 Срба и прогон њих више од 150.000.

Ivan

pre 13 godina

I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato što je general Gotovina imao cilj osloboditi,a ne strti, zapaliti, istjerati,ubiti, zakopati.
(Marina, 12. april 2011 09:39)

Ako mu je cilj bio takav kakav kažeš, u njemu nije uspeo. Znači, od olakšavajućih okolnosti bi moglo ostati da "nije nameravao". Ali Marina, svi već znamo za Tuđmanov brifing pre početka akcije ... nemoguće je da su glavnokomandujućeg generala operacije izostavili iz njega. Prema tome, on je imao jasna naređenja koja je, na kraju, doslovce ispunio. Možemo nagađati da ustvari nije hteo da ih ispuni, ali se, eto, tako ipak desilo, samo to jako neuverljivo zvuči.

Podsjetnik

pre 13 godina

@D: promaklo vam je da je haaska optuznica protiv generala Gotovine u medjuvremenu "spala" na vrlo klimavu optuzbu prekomjernog granatiranja Knina. Za sve ostale tocke nekadasnje optuznice je utvrdjeno da se tamo navedeni dogadjaji i incidenti nalaze daleko van vremenskog intervala u kojem je general Gotovina imao zapovjednu odgovornost. Ova "sitnica" se nazalost vec mjesecima presucuje u Srbiji - mislim da nije tesko ppogoditi zasto.

neobavesten kg

pre 13 godina

Akciju oluja kada je isterano iz svojih domova 250.000 ljudi je znaci oslobadjanje.Ko je koga oslobodio isteravsi ih iz svojih kuca ,meni nije jasno.Pa Srbiju su bombardovali zbog slicnog oslobadjanja na Kosovu.

Velibor, USA

pre 13 godina

Marina, evo ja ne smatram "oluju" nelegalnom i uglavnom se slazem s tim shto si rekla u tvom drugom komentaru ovde, ali, brate, jesi pretjerala s branjenjem i velichanjem Gotovine u tvom prvom komentaru ovde. Pogotovo reci, citiram te: " I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato..........."
ti je uzasno ruzno.

Podrshka komentarima radeta, Ivana i Milosa ovde!

duba

pre 13 godina

Ne razunijem da nikako nečete shvatiti poantu:Jedno je veličati generala okupatorske a drugo generala vojske koja je branila svoju državu ?! Malo pametnome dosta !

Velibor, USA

pre 13 godina

@Marina, ne znam za Radeta, Milosa, Ivana, ali ja JESAM ITEKAKO proshao kroz okupaciju i bombardiranja od strane bivshe jna i velikosrpskih agresora na BiH. Ja sam sa cijelom mi srpskom porodicom bio ostao u Mostaru kao civili, dabome, da dijelimo istu sudbinu s svim ljudima civilima bilo koje nacije i vjere koji su bili ostali u Mostaru. Imao sam 1992-e 16 godina. Od aprila 1992-e do proljeca 1993-e Mostar je bio bjesomuchno granatiran od strane Perishiceve jna, rasho-karadzic-mladiceve vojske i shesheljevaca/arkanovaca. U podrumu smo proveli najvishe vremena. Bili smo ranjavani, kada su bombe vebera odn. vishekratnog bacacha raketa (ili kako se to vec zove) udarile chak i zid podruma koji se obrushio na nas, a da tog zida podruma nije bilo- svi bi bili iskomadani na komadice od gelera tih bombi i granata. Ovako, "samo" smo bili ranjeni. Samo zato shto smo ostali u Mostaru da nastavimo zivjeti u suzivotu s svima koji su zivjeli u Mostaru i jer nismo imali gdje ici i jer nismo poslushali rasho-karadziceve paranoje.
Medjutim, Marina, takodjer smo bili izlozeni i raznim oblicima shikaniranja, pretresanja i neosnovanih sumnjichenja od strane tvojih hrvatskih ekstremista - hvo i hos vojaka. Kao njihovi civilni taoci smo svjedochili pogotovo od 1993-e nadalje i njihovo unishtavanje mog rodnog grada Mostara, unishtavanje multinacionalnog suzivota, urbicid nad gradom kojeg su zdruzeno vrshili, protjerivanja civila i odvodjenja u logore Dretelj, Stolac, Chapljina....., zatim, da ne podsjecam samo na rushenje Starog Mosta itd...... Shta cemo s tim chinjenicama, Marina?
Niko ovdje nije ni rekao niti kaze da su Hrvati fashistoidni, ali da su odredjeni vashi hrvatski generali pochev od Praljka pa nadalje do Gotovine, Chermaka, Markacha, Bobetka i sl. takodjer vrshili agresije i zlochine, etnichka chishcenja, urbicide itd.... po BiH i Hrvatskoj- su chinjenice, Marina! Nije ispravna tudjmanova krilatica kako navodno u Domovinskom ratu nije moguce vrshiti zlochine. Obrana je jedna stvar, a zlochini su druga stvar, Marina, znash!
Budimo svi fer i objektivni i chistimo korov u vlastitom dvorishtu najprije, Marina!

Marina

pre 13 godina

Rade,Ivan,Miloš,Velibor....vi osobno niste prošli okupaciju ni evakuaciju niti ste ugledali svjetlo slobode nakon godina mraka,podruma i skloništa. Zato vam opraštam što ne razumijete otkuda u nama poštovanje ratnika koji su nam izvojevali ovo sve što danas imamo- pogled u izvjesnu budućnost za sve građane RH, uz ogromnu podršku cijeloga svijeta,a ona se vidi u napretku RH prema EU integracijama. Da smo fašistoidni i da nam se politika novijeg doba ikada temeljila na agresiji i zločinu,sad bismo vjerojatno još čekali status kandidata.

Marina

pre 13 godina

Svaki Vukovarac koji je hodao po svom spaljenom gradu , razrušenim do temelja, sravnjenim sa zemljom, gradu čije su ljude kao krtice stjerali pod zemlju u podrume, gradu kojemu su htjeli ubiti duh i dušu , osjeća poštovanje i ljubav prema svima onima koji su se suprotstavili zlu koje je gazilo i palilo sve pred sobom ,prema onima koji su branili zemlju i nisu strahovali za vlastiti život da bi obranili tuđi. General Gotovina je junak naših dana jer je oslobodio komad svoje zemlje za sve nas koji smo u njoj bili i ostali. General Gotovina nije naredio zločine ni likvidacije , iza njega nisu ostale masovne grobnice, ni ispremiješane kosti ubijenih u njima. General je poveo vojsku u oslobođenje zemlje i to je postigao u iznimno kratkom vremenu. Nitko ne osporava moguće zločine tijekom akcije ili poslije nje ,ali suditi generalu zbog neposlušnih pojedinaca, koji su se oteli zapovijedima, nije pravedno. Ako haški sud dokaže da je general u tome ipak imao svoje prste po zapovjednoj odgovornosti, jer nije spriječio ili nije kaznio počinitelje zločina, a znao je za njih, pravedno je da snosi posljedice i snosit će ih osobno on, a ne RH. Ipak,što god bude, general Gotovina ostaje u mislima i srcima građana Hrvatske najprije kao vojnik koji je briljantnom vojnom akcijom donio slobodu i mir, istjerao agresorsku vojsku i povezao zemlju podijeljenu granicama tzv.RSK.,a tek onda kao čovjek koji je,ako mu se dokaže, podlegao pobjedničkoj euforiji i možda dopustio da događaji izmaknu kontroli. I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato što je general Gotovina imao cilj osloboditi,a ne strti, zapaliti, istjerati,ubiti, zakopati.

Sale

pre 13 godina

Da je neko slicnu stvar u Srbiji samo spomenuo, odmah bi nam zabrinili dalje evropske integracije i uveli nam sankcije dok se svima u regionu ne izvinimo.

canada

pre 13 godina

Nema veze ima njemu ko da sudi. Bog,Alah,Karma ne bitno sve lose se vrati u zivotu na jedan ili drugi nacin u to ne sumnjam. Neka ga tamo velicaju neki tamo mi smo bolji od toga zar ne?

rade

pre 13 godina

Oh Marina evo pustio sam suzicu na tvoj tekst. :)))))))
Ajde molim te nemoj da patetišeš već pogledaj činjenice u oči. Znao je on dobro ko je ubijao, koliko je ubijao i zašto je ubijao. Ako mi daš jedan valjan razlog kojim ćeš me ubediti da su starci od 70.80.90 i više godina krivi za neku bunu onda svaka ti čast. Znaš, mnogi su voleli i Hitlera, Geringa, Himlera, Gebelsa i ostalu gamad za vreme i posle Nirnberškog procesa, a vole ih bogami i danas pa to ne znači da su oni junaci i heroji.

D

pre 13 godina

Хашка оптужница терети Готовину за злочине током операције Олуја, од августа до новембра 1995. У оптужници се наводи да је као главнокомандујући операције у Крајини али и због индивидуалног ангажмана одговоран за депортације, прогон, убиства, пљачку и уништавање имовина Срба у општинама Шибеник, Задар, Книн, Бенковац, Обровац, Сињ, Грачац, Кореница, Госпић, Доњи Лапац и Дрниш.
Према наводима оптужнице, Готовина је одговоран за убиство најмање 150 Срба и прогон њих више од 150.000.

Marina

pre 13 godina

Dokle god budete smatrali OLUJU akcijom čišćenja,a ne oslobođenja,dotle je bespredmetno razglabati o generalu Gotovini. U startu ćemo imati suprotstavljena mišljenja. "Oluju" je podržala međunarodna zajednica,pomogla je logistikom i naoružanjem,i dala potom RH status kandidata za EU. Svi koji su bili na RH spisku osumnjičenih za ratni zločin,isporučeni su haškom sudu. Obraz RH ,ukaljan pojedinačnim ratnim zločinima ,sad je čist jer RH nije o svojim zločinima lagala niti sakrivala osumnjičene niti negirala da su se dogodili. I ogromna je stoga razlika između onoga o čemu su naše dvije zemlje (RH i RS) o događajima u ratu informirale svoje građane nakon rata.

Ivan

pre 13 godina

I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato što je general Gotovina imao cilj osloboditi,a ne strti, zapaliti, istjerati,ubiti, zakopati.
(Marina, 12. april 2011 09:39)

Ako mu je cilj bio takav kakav kažeš, u njemu nije uspeo. Znači, od olakšavajućih okolnosti bi moglo ostati da "nije nameravao". Ali Marina, svi već znamo za Tuđmanov brifing pre početka akcije ... nemoguće je da su glavnokomandujućeg generala operacije izostavili iz njega. Prema tome, on je imao jasna naređenja koja je, na kraju, doslovce ispunio. Možemo nagađati da ustvari nije hteo da ih ispuni, ali se, eto, tako ipak desilo, samo to jako neuverljivo zvuči.

Marina

pre 13 godina

Rade,Ivan,Miloš,Velibor....vi osobno niste prošli okupaciju ni evakuaciju niti ste ugledali svjetlo slobode nakon godina mraka,podruma i skloništa. Zato vam opraštam što ne razumijete otkuda u nama poštovanje ratnika koji su nam izvojevali ovo sve što danas imamo- pogled u izvjesnu budućnost za sve građane RH, uz ogromnu podršku cijeloga svijeta,a ona se vidi u napretku RH prema EU integracijama. Da smo fašistoidni i da nam se politika novijeg doba ikada temeljila na agresiji i zločinu,sad bismo vjerojatno još čekali status kandidata.

Aleksandar

pre 13 godina

Eh cime se ljude sve ne bave, i samo inat teraju. Al hajde neka bude i ovo, pravi problemi cekaju resenja a u medjuvremenu svima spomenik da dignemo.

neobavesten kg

pre 13 godina

Akciju oluja kada je isterano iz svojih domova 250.000 ljudi je znaci oslobadjanje.Ko je koga oslobodio isteravsi ih iz svojih kuca ,meni nije jasno.Pa Srbiju su bombardovali zbog slicnog oslobadjanja na Kosovu.

duba

pre 13 godina

Ne razunijem da nikako nečete shvatiti poantu:Jedno je veličati generala okupatorske a drugo generala vojske koja je branila svoju državu ?! Malo pametnome dosta !

Velibor, USA

pre 13 godina

Marina, evo ja ne smatram "oluju" nelegalnom i uglavnom se slazem s tim shto si rekla u tvom drugom komentaru ovde, ali, brate, jesi pretjerala s branjenjem i velichanjem Gotovine u tvom prvom komentaru ovde. Pogotovo reci, citiram te: " I ako bude uz dokaze kažnjen, ostat ćemo uz njega ne zato što bismo podržali razloge eventualnog kažnjavanja nego zato..........."
ti je uzasno ruzno.

Podrshka komentarima radeta, Ivana i Milosa ovde!

Podsjetnik

pre 13 godina

@D: promaklo vam je da je haaska optuznica protiv generala Gotovine u medjuvremenu "spala" na vrlo klimavu optuzbu prekomjernog granatiranja Knina. Za sve ostale tocke nekadasnje optuznice je utvrdjeno da se tamo navedeni dogadjaji i incidenti nalaze daleko van vremenskog intervala u kojem je general Gotovina imao zapovjednu odgovornost. Ova "sitnica" se nazalost vec mjesecima presucuje u Srbiji - mislim da nije tesko ppogoditi zasto.

Velibor, USA

pre 13 godina

@Marina, ne znam za Radeta, Milosa, Ivana, ali ja JESAM ITEKAKO proshao kroz okupaciju i bombardiranja od strane bivshe jna i velikosrpskih agresora na BiH. Ja sam sa cijelom mi srpskom porodicom bio ostao u Mostaru kao civili, dabome, da dijelimo istu sudbinu s svim ljudima civilima bilo koje nacije i vjere koji su bili ostali u Mostaru. Imao sam 1992-e 16 godina. Od aprila 1992-e do proljeca 1993-e Mostar je bio bjesomuchno granatiran od strane Perishiceve jna, rasho-karadzic-mladiceve vojske i shesheljevaca/arkanovaca. U podrumu smo proveli najvishe vremena. Bili smo ranjavani, kada su bombe vebera odn. vishekratnog bacacha raketa (ili kako se to vec zove) udarile chak i zid podruma koji se obrushio na nas, a da tog zida podruma nije bilo- svi bi bili iskomadani na komadice od gelera tih bombi i granata. Ovako, "samo" smo bili ranjeni. Samo zato shto smo ostali u Mostaru da nastavimo zivjeti u suzivotu s svima koji su zivjeli u Mostaru i jer nismo imali gdje ici i jer nismo poslushali rasho-karadziceve paranoje.
Medjutim, Marina, takodjer smo bili izlozeni i raznim oblicima shikaniranja, pretresanja i neosnovanih sumnjichenja od strane tvojih hrvatskih ekstremista - hvo i hos vojaka. Kao njihovi civilni taoci smo svjedochili pogotovo od 1993-e nadalje i njihovo unishtavanje mog rodnog grada Mostara, unishtavanje multinacionalnog suzivota, urbicid nad gradom kojeg su zdruzeno vrshili, protjerivanja civila i odvodjenja u logore Dretelj, Stolac, Chapljina....., zatim, da ne podsjecam samo na rushenje Starog Mosta itd...... Shta cemo s tim chinjenicama, Marina?
Niko ovdje nije ni rekao niti kaze da su Hrvati fashistoidni, ali da su odredjeni vashi hrvatski generali pochev od Praljka pa nadalje do Gotovine, Chermaka, Markacha, Bobetka i sl. takodjer vrshili agresije i zlochine, etnichka chishcenja, urbicide itd.... po BiH i Hrvatskoj- su chinjenice, Marina! Nije ispravna tudjmanova krilatica kako navodno u Domovinskom ratu nije moguce vrshiti zlochine. Obrana je jedna stvar, a zlochini su druga stvar, Marina, znash!
Budimo svi fer i objektivni i chistimo korov u vlastitom dvorishtu najprije, Marina!