Sreda, 30.03.2011.

11:12

Model za sever Kosova - Slavonija

Potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović izjavio da severni deo Kosova treba urediti po modelu Istočne Slavonije u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Model za sever Kosova - Slavonija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

gambler

pre 13 godina

Neki, komentarisu da je Srbija vodila ratove. Ne sumnjam, ali ajde mi recite koji rat Srbija pobedila? Ni rat sa turcima,(u zadnje vreme) ni rat sa Hrvatskom, ni sa Bosnjacima, nit sa Albancima nisu pobedili. Svaki rat koji su Srbi vodili, izgubili.Ja se cudim da je jedini narod koji slavi svoje gubitke (mislimrat sa turcima). Dobrica Cosic je rekao, da laz je deo srbske istorije, bez koje ne moze da se gradi srbska istorija. U ovom komentaru ne postoji nikakva mrznja, jer ja svaki dan se vidjam sa srbima,pijemo kafu,pricamo normalo,ali to stoji.

Miloš Ilić

pre 13 godina

Zbog ovakvih i njemu sličnim i ide nam ovako kako ide. Tessko nama sa ovakvim (podobno biranim) predstanicima. Sateliti ostaju sateliti. Zavrte ih i tu su samo dok ne odlete.

mercedes sls

pre 13 godina

Koliko su pripadnici uck bili "heroji" kako tvrde dezurni albanski naci-komentatori vrlo jasno govori CINJENICA o 500 CIVILA koji su oteti POSLE zavrsetka sukoba i koji su prebaceni u Albaniju gde su muceni, drzani u logorima i na kraju ubijeni i to od strane te "herojske" uck koja se samo borila protiv "miloseviceve policije". Koliko su pripadnici uck bili "heroji" govori i optuznica protiv Haradinaja gde je optuzen za zlocine nad CIVILIMA koji su pocinjeni 1998. - mesecima pre navodne "humanitarne katastrofe". Niko ne brani albanskim nacionalistima da veruju u svoje propagande, lazi i mitove ili u to da su "narodnajstariji" ali sve to govori samo o njima samima i o relevantnosti stavova koje zastupaju. Albanska "drzava kosova" je shovinisticka tvorevina nastala na albanskim naci-mitovima,, teritorijalnim pretenzijama koji su generisani decenijama iz Albanije i uz veliku i presudnu pomoc americke administracije. Milosevic je samo odlican izgovor kojim se pravda i sminka albanski nacionalizma na Kosovu. O tome da je "drzava kosova" nekakva legitimna tvorevina nastala na pravu i pravdi mogu da Albanci pricaju samo medjusobno na svojim poselima, dok druge ta verzija tesko da moze da impresionira. Uostalom, imamo Makedoniju gde nije bilo ni Milosevica ni "miliona ubijenih Albanaca" pa su i tamo isti ovi "heroji" iz uck pokusali da ponove scenaro sa Kosova. Stvaranje albanske "drzave" na Kosovu nema nikakve veze sa ponasanjem Srbije jer bi albanski nacionalisti pokusali sa istim idejama i da je sama Majka Tereza bila predsednik Srbije. A sto se tice ovog "postenog srbina" iz sls-a tice i njegovih predloga, da li iko njega shvata ozbiljno i da li nekome jos nije jasno ko su ti likovi iz sls-a, ko ih je napravio, obukao u odela, naucio par fraza i postavio da glume neke ministre i gradonacelnike? Ako ovom "postenom srbinu" nije jasno, ali sama "drzava kosova" je nastala na etnickom principu i na podelama po etnickoj liniji i sa tim pricama o stetnosti podela po etnickoj liniji se trebalo razmisljati PRE nego sto se neko setio da stvara "drzavu kosova". Ako se Srbija mogla deliti po etnickoj liniji i ako su pripadnici albanske nacionalne manjine navodno dobili pravo da dele medjunarodno priznatu i demokratsku drzavu, onda to isto ili jos vece pravo imaju i Srbi na Kosovu kada je u pitanju sporna, nepriznata, nefunkcionalna, izdrzava, antidemokratska, kriminalna "drzava kosova" u kojoj vlast imaju likovi kao sto je Taci. Kapish?

george

pre 13 godina

Srbija bi trebalo pod hitno da nadje nekog slicnog "postenog Albanca", po mogucstvu magacionera ili neke slicne profesije, da ga obuce u odelo, da mu neki auto, nauci ga da koristi par fraza, stavi ga na neko ministarsko mesto (da li ima 25 ili 26 ministara nije bitno), zaposli mu familiju i onda ga pusti da prica o stetnosti stvaranja paradrzavica na etnickoj osnovi, o modelu Slavonije kao primeru za integraciju Kosova u Srbiju, o stetnosti iscrtavnja granica, o resavanju svakodnevnih problema, sopstvenom legimitetu baziranom na desetak glasova... bilo bi zanimljivo videti reakcije dezurnih Albanaca i da li bi velicali i te "postene Albance". Zaista je komicno da neko uopste moze da pomisli da bilo ko u Srbiji zaista smatra da ovi iz sls-a imaju bilo kakav legimitet ili da nekoga predstavljaju. Proizvodi albanske udbe, malo koga zanimaju u Srbiji a jos manje njihove sjajne ideje i paralele.

dxy

pre 13 godina

jedini ispravan model za celo Kosovo je mirna reintegracija poput Erdutskog sporazuma po kojem je reintegrisana Slavonija u Hrvatsku.
Druga opcija je opet kopija Hrvatskog rešenja, a to je Oluja, ali bolje da to izbegnemo ako je moguće, a ako ne, ameri ionako napuštaju Bondsteel.

Srbin sa Severa

pre 13 godina

Petrovic je legitimni predstavnik Srba na KiM-u, narocito nas na Severu, kao sto je legitiman marsovac koji zeli da predstavlja foke na Severnom polu ... Samo kratki Citat iz izvestaja Medjunarodne krizne grupe: 'In the North, however, Serbs reject both integration and independence. Only TWO Serbs voted in the December 2010 elections', dakle ako su ovo dvoje osnov legitimnosti onda sam ja Princ Albert... Malo ozbiljnosti, ipak je red. Drago mi je da se covek svrstao na onu stranu kojoj pripada iako iskreno zalim sto ce tim svojim ponasanjem samo stetiti Srbima juzno od Ibra. Sto se mene, a i ogromne vecine Srba i ostalih na severu Pokrajine tice, nikada necemo prihvatiti bilo sta sto ima veze sa nezavisnom Republikom Kokosovo. Ostaje jos samo da se nadje neki prihvatljivi modalitet koji ce garantovati evropsku buducnost Zapadnog Balkana, bilo to pripajanje severa Srbiji, ili neka nova nezavisnost koja ce svakako kao i u slucaju jednostranog proglasenja nezavisnosti Kosova biti slucaj jedinstven slucaj koji nece imati implikacije na regione koje ovaj zalutali i napaceni covek navodi. Pozdrav iz Kosovske Mitrovice

Marina

pre 13 godina

..."srbi u istocnoj slavoniji nemaju nikakva posebna prava u odnosu na srbe u istri, ili zagrebu, recimo... ".Pitam ja vas,zašto bi imali posebna prava? Imaju prava kao manjina,ali neki ne žele biti manjina u većini pa se glasaju drugačije.To je njihov izbor. Razumijete?

sale

pre 13 godina

@agim: Zapravo, sa Madjarskom je razgranicenje napravljeno po principu izjednacenja broja pripadnika manjina sa obe strane granice u trenutku kada je granica povucena: koliko Srba i Hrvata u Madjarskoj, toliko Madjara u Kraljevini SHS. E, sad, posle toga su Srbi masovno bezali na jug preko granice, a preostali su asimilovani i postali su Madjari, tako da je danas prilicna disproporcija.

Inace, samo da znas, tvoji podaci o broju i pripadnosti zrtava, narocito o broju srpskih zrtava, se razlikuju od podataka prikupljenih u Wikipediji.

Takodje moglo bi se raspravljati i o tome da li ste ili niste imali mogucnost da pobijete 15.000 Srba - sa nase tacke gledista, ratovali smo upravo zato da tu mogucnost sprecimo.

Radoznao

pre 13 godina

Agime,

Iz takve vizure, ako je sila jedini princip vlasti nad teritorijom, onda ce Srbija moci jednom, i sa punim pravom, na primer kad se povuce Nato, povratiti vlast nad Kosovom. Rat sa Srbijom za Kosovo je dobio upravo Nato, a ne Albanci, pa kad se Nato povuce ili izgubi interes Srbija ce se moci ponovo vratiti. Tako kao vi misle i svi oni u Srbiji koji prizeljkuju jos jedan rat na Kosovu i i vama i njima ostaje jedino da se nadate da ce se Nato povuci ili ostati na Kosovu.

Iz drugacije pak vizure, gde je pravo osnovni princip, gde teritorija pripada narodu i gde narod ima pravo na samoopredeljenje (dakle sve ono sto su Albanci godinama trazili da im se prizna na Kosovu, a sto je po vama izgleda bio samo ples, dok se ne privuce Nato koji ce dobiti Kosovo i pokloniti ga Albancima), Albanci nemaju pravo na Kosovo kao takvo, koje je bilo administrativna jedinica u okvirima Srbije, nego na one teritorije na kojima su vecina, a to Severno Kosovo nije.

Zato se ja i pitam da li je neko objasnio zasto su ipak granice Kosova nedodirljive dok granice Srbije nisu i po kom se principu Kosovo odvojilo ako Severno Kosovo ne moze.

Pozdrav!

komsija

pre 13 godina

Ja licno mislim da uporedjenje sa drugim slucajevima je primitivizam. Cim uslovi su drugaciji i resenje ne moze da bude isto. Ovde se radi o principima i reciprocnosti. Principi ljudsih prava Srba koji zive na Kosovu i Albanaca u Srbiji moraju da bude postovani i svko resenje mora da bude u skladu tim principima, jer to pojaca demokratiju. Kratko: Sve sto Kosovo radi za Srbe Kosova, to na prvom radu radi za buducnost Kosova i sve sto Srbija radi za Albance Srbije, to radi za buducnost Srbije...
Reciprocnost nije pojam profita "druge strane"(kako obicno se podrazumeva na Balkanu) ali profit demokratije uopste...

Djuka

pre 13 godina

@agim
Srbiji je pokonjena Vojvodina, zato što je Austro-ugarska izazvala 1. svetski rat izvršivši invaziju na Srbiju, tada međunarodno priznatu suverenu državu, i kasnije u tom ratu bila poražena, između ostalog i od Srbije. Nisam nešto primetio da je Srbija izvršila napad na Albaniju, niti da je Albanija u tom nekom tvom ratu porazila Srbiju, tako da tvoja paralela nema blage veze sa mozgom.
Takođe, podatke koje iznosiš nemaju veze s mozgom (800 Srba ubijenih na Kosovu u poslednjih 20 godina!!!) Ranih 80-ih godina nije bilo Miloševića, a Srbi su se iseljavali sa Kosova i Metohije zbog velikoalbanskog fašizma. Da je tako kao što tvrdiš, ne bi se Srbi sa Kosova i Metohije iseljavali, a Albanci doseljavali, već bi bilo obrnuto, a svako ide tamo gde mu je bolje i beži od lošijeg.
OVK je do NATO agresije na Srbiju bio beznačajna sila sa vojnog aspekta, tako da, srećom, ratujući protiv srpske policije nije ni mogao da ubije 15.000 civila, i to samo zahvaljujuci toj istoj policiji, inače bi se mart 2004. godine desio pre NATO agresije.

Safet Cara

pre 13 godina

Bas me interesuje koliko cu minusa ili plusa dobiti na ovaj moj predlog: Severni dio Kosova gdje zive Srbi, Srbiji; Presevska dolina gdje zive Albanci, Kosovu; Sandzak gdje zive Muslimani, Bosni; Republika Srpska, Srbiji; Zapadna Makedonija gdje zive Albanci, Albaniji. Mislim da bi svi bili sretni, a na kraju krajeva, cemo svi biti u EU, a granica nece biti svakako.

kaktus

pre 13 godina

srbiji niko ne oduzima teritoriju kao sto to misle u Srbiji,Kosovo je samo vraceno silom 1999 god.jer drugacije nije islo.Granice Srbije su nepromenjene samo sto Srbija zeli malo da ih prosiri sve od 1990 pa do danas i hvala bogu sto nikada ne uspava.Da je Srbija recimo u snu kao Nemacka oberucke bih prihvatio Srbiju kao svoju domovinu - ovako nema sanse.Srbi treba da budu srecni sto danas jos ima ljudi razmisljanja kao Zoran Djindjic.
Srbi na severu Kosova i da misle drugacije to nikako nesmeju da kazu jer su ortaci Legije i Arkana tu da ih srede.Ne znam da li se secate kako je izgledao Bulevar Revolucije negde 1993-1999 ako se ne secate prodjite severnom Mitrovicom i osvezite memoriju i potom uporedite napredak izmedju severnog Kosova i recimo Gracanice.Razlika je ocigledna Mitrovica,Leposavic i Zubin Potok izgledaju kao Banglades dok nekada selo Gracanica sve vise izgleda na neke varosi u Vojvodini e o tome vam govori SLS.
Svaka ti cast ja kao Albanac ti se divim.

agim

pre 13 godina

@Radoznao
Jesi li vec zaboravio da je Srbiji promenjena granica zbog izgubljenog rata posle kojeg su sve vojne snage Srbije morale da se povuku preko ovih granica koje pominjes.To je taj isti princip po kojemu je Srbiji "poklonjena" Vojvodina.Cudim se da ovi sto se pozivaju na principe nikada ne pominju taj princip gde je Madjarskoj "oteta" teritorija.A tebi radoznali niko nije branio da pre 11 godina sacuvas te granice Srbije na koje se pozivas,ako ti je bas toliko stalo do Kosova.Lako je biti patriota u pisanju komentara,mi Albanci smo platili sa skoro 15.000 ubijenih i masakriranih sugradjana i to 90 % civila ukljucujuci i veliki broj zene i dece.Da uporedim, 800 Srba je na Kosovu u zadnjih 20 godina ubijeno i to velika vecina NE civili vec vojnopolicijske i paravojne jedinice koje su pravile stravicne zlocine,a i jedan deo od tih 800 ubijenih su i od strane NATO raketa.Da je OVK bila teroristicka kako mnogi navode nebi bilo toliko malo zrtava srpskih civila i oni su imali isto tako mogucnosti da pobiju i 15.000 Srba ALI NISU jer su ratovali protiv srpske vojske i policije a ne kao Srbi koji su "ratovali" protiv civila zene i dece.

Radoznao

pre 13 godina

Da li je neko nekad negde objasnio zasto su granice Kosova nepromenljive a granice Srbije ne? Po kom se tacno principu Kosovo odvojilo od Srbije ako Sever Kosova ne moze da se odvoji po etnickom?

Милован Миловановић

pre 13 godina

Тзв. Ердутским споразумом је предвиђено да се тадашња Српска област Славонија, Барања и Западни Срем реинтегрише у уставно-правни поредак Хрватске. Заузврат су обећана, само обећана, одређена права у виду посебне административне јединице, службене употребе језика и писма, посебних образовних институција и тсл. Од тога није добијено готово ништа, премда су гарант споразума били Амери (Клајн, а после Вокер су водили мисију УНТАЕС). Данас Срби у Вуковару чине мањину, не могу да се служе својим језиком и писмом у општењу са институцијама система, а о засебној административној јединици могу само да сањају. Јер Хрвати су тако организовали и поделили Осјечко-барањску и Вуковарско-сремску жупанију да Срби ни у једној не буду већина. Да не кажем и да су некадашње општине такође административно разбијене да Срби не би имали власт ни у већим местима, попут Вуковара и Белог Манастира. Косово и Метохија је саставни део Републике Србије и статус какав је имала Источна Славонија би требало дати Косову и Метохији у оквиру Србије. Жалосно је да неко ко се декларише као Србин седи у тзв. влади тзв. Косова и заједно са окупаторима покушава да насамари свој народ и државу.

Nije vazno

pre 13 godina

Pa kad znate bolje, vi gospodo komentatori,spakujte se i svoje familije pa preselite na Kosovo i budite bolji predstavnik Srba. Ako imate ..petlju.

pitam se

pre 13 godina

A, koji je to tacno model koji treba da se implementira u slucaju kosova? Srbi ce smjeti da drze ikonu svetog save u ucionici, i to samo dok se ne pobune albanci? jel' to?
Kako ja znam, a vrlo dobro znam, jer imam familiju koja zivi u vukovaru, srbi u istocnoj slavoniji nemaju nikakva posebna prava u odnosu na srbe u istri, ili zagrebu, recimo... Nacionalna manjina, kao i svaka druga, kojoj je dozvoljeno da pohadja nastavu na svom jeziku. To je ono isto sto su Albanci imali u srbiji, cak i manje, ako cemo iskreno, jer Albanci su imali i svoj univeritet, pa im nije odgovaralo. Zasto bi sad srbima odgovaralo nesto manje od toga?

agim

pre 13 godina

Pa ljudi boziji,covek zna sta se desavalo na Kosovu i sigurno zna i istinu o Kosovu pa prica tako.Nije naseo na foru kao Srbi sa severa Kosova kojima su vlasti u Srbiji obecali med i mleko ako "istraju". Kako je moguce da sa Srbima juznije od Ibra nemamo skoro NIKAD probleme ? A i te patriJote sa severa Kosova ne da se bore za srpske interese vec se bore da takvo stanje potraje sto duze moguce kako bi se jos vise bogatili jer skoro svaka srpska porodica pored "plata" i drugih primanja koje dobijaju ne radeci nista zaradjuju grdno i na svercu i drugim kriminalnim radnjama.Zasto se bas ti sa severa uvek bune kad euleks ili KPS zela da pojacaju prisustvo,a ovi juznije se nikada nisu bunili?Svaka cast nezavisnoj liberalnoj stranci.

jugo

pre 13 godina

Gospodin "ministar" Petrovic je bio portir u sportskom centru "Boro i Ramiz" u Pristini do 1999 godine. Cime se on okvalifikovao da bude strucnjak tog profila da zna sta je najbolje za Srbe i da pominje neke modele koje verovatno i ne razume a pri tome mu porodica zivi u Nisu?

Kako je moguce da neko zastupa srpske interese na KiM a pri tome sam ne veruje u to sta radi jer mu je porodica u centralnoj Srbiji?

Dule

pre 13 godina

Ni govora. Status istocne slavonije je bio takav kakav je bio samo da bi se ta teritorija na laksi nacin i bez konfilakata opet nasla u sastavu Hrvatske. Isto to bi se desilo i sa severom Kosova. Nasi politicari moraju biti realni. Ne mozemo zadrzati celo Kosovo bez rata, koji cak i ako pokrenemo,sto bi bilo suludo, necemo dobiti jer su najvece sile protiv nas. Ali mozemo da trampimo priznanje za sever. Price o presevskoj dolini nemaju veze s ovim. Srbija i Kosovo nisu dve ravnopravne drzave, clanice UN-a, pa da trampe teritoriju. Kosovo je teritorija (a ne drzava jer je UN ne priznaje) koja se odcepljuje od clanice UN i zato najvise sto treba da im damo je priznanje, a za uzvrat trazimo da se okanu dela Kosova koji mi naseljavamo. Srbija ce Kosovo morati da prizna kad tad. Ali ajde da izvucemo najvise sto mozemo. I to treba reci i nasem narodu, ovde i tamo, i predstavnicima Kosova. Siguran sam da bi bar 90% Srba podrzalo taj predlog jer svi znamo cemo neminovno izgubiti, dok nam podela bar omogucava da ne izgubimo bas sve.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Pametno ali mislim da će nažalost Model biti kao u Osetiji i Abhaziji.Rusi oće pošzo poto da budu prisutni na balkanu pa makar i po cenu sukoba.

sima

pre 13 godina

Preporucio bih Petrovicu da odrzi jedan miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici i gradjanima iznese svoj predlog, siguran sam da bi bio prihvacen ovacijama

pitam samo

pre 13 godina

U čije ime i za čiji račun govori, radi i deli otetu teritoriju na sever i jug ovaj čovek?
I ko je uopšte ovaj "najlegitimniji" predstavnik Srba na srpskom Kosmetu?!

sima

pre 13 godina

Preporucio bih Petrovicu da odrzi jedan miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici i gradjanima iznese svoj predlog, siguran sam da bi bio prihvacen ovacijama

pitam samo

pre 13 godina

U čije ime i za čiji račun govori, radi i deli otetu teritoriju na sever i jug ovaj čovek?
I ko je uopšte ovaj "najlegitimniji" predstavnik Srba na srpskom Kosmetu?!

agim

pre 13 godina

@Radoznao
Jesi li vec zaboravio da je Srbiji promenjena granica zbog izgubljenog rata posle kojeg su sve vojne snage Srbije morale da se povuku preko ovih granica koje pominjes.To je taj isti princip po kojemu je Srbiji "poklonjena" Vojvodina.Cudim se da ovi sto se pozivaju na principe nikada ne pominju taj princip gde je Madjarskoj "oteta" teritorija.A tebi radoznali niko nije branio da pre 11 godina sacuvas te granice Srbije na koje se pozivas,ako ti je bas toliko stalo do Kosova.Lako je biti patriota u pisanju komentara,mi Albanci smo platili sa skoro 15.000 ubijenih i masakriranih sugradjana i to 90 % civila ukljucujuci i veliki broj zene i dece.Da uporedim, 800 Srba je na Kosovu u zadnjih 20 godina ubijeno i to velika vecina NE civili vec vojnopolicijske i paravojne jedinice koje su pravile stravicne zlocine,a i jedan deo od tih 800 ubijenih su i od strane NATO raketa.Da je OVK bila teroristicka kako mnogi navode nebi bilo toliko malo zrtava srpskih civila i oni su imali isto tako mogucnosti da pobiju i 15.000 Srba ALI NISU jer su ratovali protiv srpske vojske i policije a ne kao Srbi koji su "ratovali" protiv civila zene i dece.

agim

pre 13 godina

Pa ljudi boziji,covek zna sta se desavalo na Kosovu i sigurno zna i istinu o Kosovu pa prica tako.Nije naseo na foru kao Srbi sa severa Kosova kojima su vlasti u Srbiji obecali med i mleko ako "istraju". Kako je moguce da sa Srbima juznije od Ibra nemamo skoro NIKAD probleme ? A i te patriJote sa severa Kosova ne da se bore za srpske interese vec se bore da takvo stanje potraje sto duze moguce kako bi se jos vise bogatili jer skoro svaka srpska porodica pored "plata" i drugih primanja koje dobijaju ne radeci nista zaradjuju grdno i na svercu i drugim kriminalnim radnjama.Zasto se bas ti sa severa uvek bune kad euleks ili KPS zela da pojacaju prisustvo,a ovi juznije se nikada nisu bunili?Svaka cast nezavisnoj liberalnoj stranci.

Srbin sa Severa

pre 13 godina

Petrovic je legitimni predstavnik Srba na KiM-u, narocito nas na Severu, kao sto je legitiman marsovac koji zeli da predstavlja foke na Severnom polu ... Samo kratki Citat iz izvestaja Medjunarodne krizne grupe: 'In the North, however, Serbs reject both integration and independence. Only TWO Serbs voted in the December 2010 elections', dakle ako su ovo dvoje osnov legitimnosti onda sam ja Princ Albert... Malo ozbiljnosti, ipak je red. Drago mi je da se covek svrstao na onu stranu kojoj pripada iako iskreno zalim sto ce tim svojim ponasanjem samo stetiti Srbima juzno od Ibra. Sto se mene, a i ogromne vecine Srba i ostalih na severu Pokrajine tice, nikada necemo prihvatiti bilo sta sto ima veze sa nezavisnom Republikom Kokosovo. Ostaje jos samo da se nadje neki prihvatljivi modalitet koji ce garantovati evropsku buducnost Zapadnog Balkana, bilo to pripajanje severa Srbiji, ili neka nova nezavisnost koja ce svakako kao i u slucaju jednostranog proglasenja nezavisnosti Kosova biti slucaj jedinstven slucaj koji nece imati implikacije na regione koje ovaj zalutali i napaceni covek navodi. Pozdrav iz Kosovske Mitrovice

Nije vazno

pre 13 godina

Pa kad znate bolje, vi gospodo komentatori,spakujte se i svoje familije pa preselite na Kosovo i budite bolji predstavnik Srba. Ako imate ..petlju.

jugo

pre 13 godina

Gospodin "ministar" Petrovic je bio portir u sportskom centru "Boro i Ramiz" u Pristini do 1999 godine. Cime se on okvalifikovao da bude strucnjak tog profila da zna sta je najbolje za Srbe i da pominje neke modele koje verovatno i ne razume a pri tome mu porodica zivi u Nisu?

Kako je moguce da neko zastupa srpske interese na KiM a pri tome sam ne veruje u to sta radi jer mu je porodica u centralnoj Srbiji?

Safet Cara

pre 13 godina

Bas me interesuje koliko cu minusa ili plusa dobiti na ovaj moj predlog: Severni dio Kosova gdje zive Srbi, Srbiji; Presevska dolina gdje zive Albanci, Kosovu; Sandzak gdje zive Muslimani, Bosni; Republika Srpska, Srbiji; Zapadna Makedonija gdje zive Albanci, Albaniji. Mislim da bi svi bili sretni, a na kraju krajeva, cemo svi biti u EU, a granica nece biti svakako.

george

pre 13 godina

Srbija bi trebalo pod hitno da nadje nekog slicnog "postenog Albanca", po mogucstvu magacionera ili neke slicne profesije, da ga obuce u odelo, da mu neki auto, nauci ga da koristi par fraza, stavi ga na neko ministarsko mesto (da li ima 25 ili 26 ministara nije bitno), zaposli mu familiju i onda ga pusti da prica o stetnosti stvaranja paradrzavica na etnickoj osnovi, o modelu Slavonije kao primeru za integraciju Kosova u Srbiju, o stetnosti iscrtavnja granica, o resavanju svakodnevnih problema, sopstvenom legimitetu baziranom na desetak glasova... bilo bi zanimljivo videti reakcije dezurnih Albanaca i da li bi velicali i te "postene Albance". Zaista je komicno da neko uopste moze da pomisli da bilo ko u Srbiji zaista smatra da ovi iz sls-a imaju bilo kakav legimitet ili da nekoga predstavljaju. Proizvodi albanske udbe, malo koga zanimaju u Srbiji a jos manje njihove sjajne ideje i paralele.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Pametno ali mislim da će nažalost Model biti kao u Osetiji i Abhaziji.Rusi oće pošzo poto da budu prisutni na balkanu pa makar i po cenu sukoba.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Тзв. Ердутским споразумом је предвиђено да се тадашња Српска област Славонија, Барања и Западни Срем реинтегрише у уставно-правни поредак Хрватске. Заузврат су обећана, само обећана, одређена права у виду посебне административне јединице, службене употребе језика и писма, посебних образовних институција и тсл. Од тога није добијено готово ништа, премда су гарант споразума били Амери (Клајн, а после Вокер су водили мисију УНТАЕС). Данас Срби у Вуковару чине мањину, не могу да се служе својим језиком и писмом у општењу са институцијама система, а о засебној административној јединици могу само да сањају. Јер Хрвати су тако организовали и поделили Осјечко-барањску и Вуковарско-сремску жупанију да Срби ни у једној не буду већина. Да не кажем и да су некадашње општине такође административно разбијене да Срби не би имали власт ни у већим местима, попут Вуковара и Белог Манастира. Косово и Метохија је саставни део Републике Србије и статус какав је имала Источна Славонија би требало дати Косову и Метохији у оквиру Србије. Жалосно је да неко ко се декларише као Србин седи у тзв. влади тзв. Косова и заједно са окупаторима покушава да насамари свој народ и државу.

kaktus

pre 13 godina

srbiji niko ne oduzima teritoriju kao sto to misle u Srbiji,Kosovo je samo vraceno silom 1999 god.jer drugacije nije islo.Granice Srbije su nepromenjene samo sto Srbija zeli malo da ih prosiri sve od 1990 pa do danas i hvala bogu sto nikada ne uspava.Da je Srbija recimo u snu kao Nemacka oberucke bih prihvatio Srbiju kao svoju domovinu - ovako nema sanse.Srbi treba da budu srecni sto danas jos ima ljudi razmisljanja kao Zoran Djindjic.
Srbi na severu Kosova i da misle drugacije to nikako nesmeju da kazu jer su ortaci Legije i Arkana tu da ih srede.Ne znam da li se secate kako je izgledao Bulevar Revolucije negde 1993-1999 ako se ne secate prodjite severnom Mitrovicom i osvezite memoriju i potom uporedite napredak izmedju severnog Kosova i recimo Gracanice.Razlika je ocigledna Mitrovica,Leposavic i Zubin Potok izgledaju kao Banglades dok nekada selo Gracanica sve vise izgleda na neke varosi u Vojvodini e o tome vam govori SLS.
Svaka ti cast ja kao Albanac ti se divim.

Radoznao

pre 13 godina

Da li je neko nekad negde objasnio zasto su granice Kosova nepromenljive a granice Srbije ne? Po kom se tacno principu Kosovo odvojilo od Srbije ako Sever Kosova ne moze da se odvoji po etnickom?

Djuka

pre 13 godina

@agim
Srbiji je pokonjena Vojvodina, zato što je Austro-ugarska izazvala 1. svetski rat izvršivši invaziju na Srbiju, tada međunarodno priznatu suverenu državu, i kasnije u tom ratu bila poražena, između ostalog i od Srbije. Nisam nešto primetio da je Srbija izvršila napad na Albaniju, niti da je Albanija u tom nekom tvom ratu porazila Srbiju, tako da tvoja paralela nema blage veze sa mozgom.
Takođe, podatke koje iznosiš nemaju veze s mozgom (800 Srba ubijenih na Kosovu u poslednjih 20 godina!!!) Ranih 80-ih godina nije bilo Miloševića, a Srbi su se iseljavali sa Kosova i Metohije zbog velikoalbanskog fašizma. Da je tako kao što tvrdiš, ne bi se Srbi sa Kosova i Metohije iseljavali, a Albanci doseljavali, već bi bilo obrnuto, a svako ide tamo gde mu je bolje i beži od lošijeg.
OVK je do NATO agresije na Srbiju bio beznačajna sila sa vojnog aspekta, tako da, srećom, ratujući protiv srpske policije nije ni mogao da ubije 15.000 civila, i to samo zahvaljujuci toj istoj policiji, inače bi se mart 2004. godine desio pre NATO agresije.

Radoznao

pre 13 godina

Agime,

Iz takve vizure, ako je sila jedini princip vlasti nad teritorijom, onda ce Srbija moci jednom, i sa punim pravom, na primer kad se povuce Nato, povratiti vlast nad Kosovom. Rat sa Srbijom za Kosovo je dobio upravo Nato, a ne Albanci, pa kad se Nato povuce ili izgubi interes Srbija ce se moci ponovo vratiti. Tako kao vi misle i svi oni u Srbiji koji prizeljkuju jos jedan rat na Kosovu i i vama i njima ostaje jedino da se nadate da ce se Nato povuci ili ostati na Kosovu.

Iz drugacije pak vizure, gde je pravo osnovni princip, gde teritorija pripada narodu i gde narod ima pravo na samoopredeljenje (dakle sve ono sto su Albanci godinama trazili da im se prizna na Kosovu, a sto je po vama izgleda bio samo ples, dok se ne privuce Nato koji ce dobiti Kosovo i pokloniti ga Albancima), Albanci nemaju pravo na Kosovo kao takvo, koje je bilo administrativna jedinica u okvirima Srbije, nego na one teritorije na kojima su vecina, a to Severno Kosovo nije.

Zato se ja i pitam da li je neko objasnio zasto su ipak granice Kosova nedodirljive dok granice Srbije nisu i po kom se principu Kosovo odvojilo ako Severno Kosovo ne moze.

Pozdrav!

Marina

pre 13 godina

..."srbi u istocnoj slavoniji nemaju nikakva posebna prava u odnosu na srbe u istri, ili zagrebu, recimo... ".Pitam ja vas,zašto bi imali posebna prava? Imaju prava kao manjina,ali neki ne žele biti manjina u većini pa se glasaju drugačije.To je njihov izbor. Razumijete?

komsija

pre 13 godina

Ja licno mislim da uporedjenje sa drugim slucajevima je primitivizam. Cim uslovi su drugaciji i resenje ne moze da bude isto. Ovde se radi o principima i reciprocnosti. Principi ljudsih prava Srba koji zive na Kosovu i Albanaca u Srbiji moraju da bude postovani i svko resenje mora da bude u skladu tim principima, jer to pojaca demokratiju. Kratko: Sve sto Kosovo radi za Srbe Kosova, to na prvom radu radi za buducnost Kosova i sve sto Srbija radi za Albance Srbije, to radi za buducnost Srbije...
Reciprocnost nije pojam profita "druge strane"(kako obicno se podrazumeva na Balkanu) ali profit demokratije uopste...

gambler

pre 13 godina

Neki, komentarisu da je Srbija vodila ratove. Ne sumnjam, ali ajde mi recite koji rat Srbija pobedila? Ni rat sa turcima,(u zadnje vreme) ni rat sa Hrvatskom, ni sa Bosnjacima, nit sa Albancima nisu pobedili. Svaki rat koji su Srbi vodili, izgubili.Ja se cudim da je jedini narod koji slavi svoje gubitke (mislimrat sa turcima). Dobrica Cosic je rekao, da laz je deo srbske istorije, bez koje ne moze da se gradi srbska istorija. U ovom komentaru ne postoji nikakva mrznja, jer ja svaki dan se vidjam sa srbima,pijemo kafu,pricamo normalo,ali to stoji.

pitam se

pre 13 godina

A, koji je to tacno model koji treba da se implementira u slucaju kosova? Srbi ce smjeti da drze ikonu svetog save u ucionici, i to samo dok se ne pobune albanci? jel' to?
Kako ja znam, a vrlo dobro znam, jer imam familiju koja zivi u vukovaru, srbi u istocnoj slavoniji nemaju nikakva posebna prava u odnosu na srbe u istri, ili zagrebu, recimo... Nacionalna manjina, kao i svaka druga, kojoj je dozvoljeno da pohadja nastavu na svom jeziku. To je ono isto sto su Albanci imali u srbiji, cak i manje, ako cemo iskreno, jer Albanci su imali i svoj univeritet, pa im nije odgovaralo. Zasto bi sad srbima odgovaralo nesto manje od toga?

sale

pre 13 godina

@agim: Zapravo, sa Madjarskom je razgranicenje napravljeno po principu izjednacenja broja pripadnika manjina sa obe strane granice u trenutku kada je granica povucena: koliko Srba i Hrvata u Madjarskoj, toliko Madjara u Kraljevini SHS. E, sad, posle toga su Srbi masovno bezali na jug preko granice, a preostali su asimilovani i postali su Madjari, tako da je danas prilicna disproporcija.

Inace, samo da znas, tvoji podaci o broju i pripadnosti zrtava, narocito o broju srpskih zrtava, se razlikuju od podataka prikupljenih u Wikipediji.

Takodje moglo bi se raspravljati i o tome da li ste ili niste imali mogucnost da pobijete 15.000 Srba - sa nase tacke gledista, ratovali smo upravo zato da tu mogucnost sprecimo.

dxy

pre 13 godina

jedini ispravan model za celo Kosovo je mirna reintegracija poput Erdutskog sporazuma po kojem je reintegrisana Slavonija u Hrvatsku.
Druga opcija je opet kopija Hrvatskog rešenja, a to je Oluja, ali bolje da to izbegnemo ako je moguće, a ako ne, ameri ionako napuštaju Bondsteel.

Dule

pre 13 godina

Ni govora. Status istocne slavonije je bio takav kakav je bio samo da bi se ta teritorija na laksi nacin i bez konfilakata opet nasla u sastavu Hrvatske. Isto to bi se desilo i sa severom Kosova. Nasi politicari moraju biti realni. Ne mozemo zadrzati celo Kosovo bez rata, koji cak i ako pokrenemo,sto bi bilo suludo, necemo dobiti jer su najvece sile protiv nas. Ali mozemo da trampimo priznanje za sever. Price o presevskoj dolini nemaju veze s ovim. Srbija i Kosovo nisu dve ravnopravne drzave, clanice UN-a, pa da trampe teritoriju. Kosovo je teritorija (a ne drzava jer je UN ne priznaje) koja se odcepljuje od clanice UN i zato najvise sto treba da im damo je priznanje, a za uzvrat trazimo da se okanu dela Kosova koji mi naseljavamo. Srbija ce Kosovo morati da prizna kad tad. Ali ajde da izvucemo najvise sto mozemo. I to treba reci i nasem narodu, ovde i tamo, i predstavnicima Kosova. Siguran sam da bi bar 90% Srba podrzalo taj predlog jer svi znamo cemo neminovno izgubiti, dok nam podela bar omogucava da ne izgubimo bas sve.

mercedes sls

pre 13 godina

Koliko su pripadnici uck bili "heroji" kako tvrde dezurni albanski naci-komentatori vrlo jasno govori CINJENICA o 500 CIVILA koji su oteti POSLE zavrsetka sukoba i koji su prebaceni u Albaniju gde su muceni, drzani u logorima i na kraju ubijeni i to od strane te "herojske" uck koja se samo borila protiv "miloseviceve policije". Koliko su pripadnici uck bili "heroji" govori i optuznica protiv Haradinaja gde je optuzen za zlocine nad CIVILIMA koji su pocinjeni 1998. - mesecima pre navodne "humanitarne katastrofe". Niko ne brani albanskim nacionalistima da veruju u svoje propagande, lazi i mitove ili u to da su "narodnajstariji" ali sve to govori samo o njima samima i o relevantnosti stavova koje zastupaju. Albanska "drzava kosova" je shovinisticka tvorevina nastala na albanskim naci-mitovima,, teritorijalnim pretenzijama koji su generisani decenijama iz Albanije i uz veliku i presudnu pomoc americke administracije. Milosevic je samo odlican izgovor kojim se pravda i sminka albanski nacionalizma na Kosovu. O tome da je "drzava kosova" nekakva legitimna tvorevina nastala na pravu i pravdi mogu da Albanci pricaju samo medjusobno na svojim poselima, dok druge ta verzija tesko da moze da impresionira. Uostalom, imamo Makedoniju gde nije bilo ni Milosevica ni "miliona ubijenih Albanaca" pa su i tamo isti ovi "heroji" iz uck pokusali da ponove scenaro sa Kosova. Stvaranje albanske "drzave" na Kosovu nema nikakve veze sa ponasanjem Srbije jer bi albanski nacionalisti pokusali sa istim idejama i da je sama Majka Tereza bila predsednik Srbije. A sto se tice ovog "postenog srbina" iz sls-a tice i njegovih predloga, da li iko njega shvata ozbiljno i da li nekome jos nije jasno ko su ti likovi iz sls-a, ko ih je napravio, obukao u odela, naucio par fraza i postavio da glume neke ministre i gradonacelnike? Ako ovom "postenom srbinu" nije jasno, ali sama "drzava kosova" je nastala na etnickom principu i na podelama po etnickoj liniji i sa tim pricama o stetnosti podela po etnickoj liniji se trebalo razmisljati PRE nego sto se neko setio da stvara "drzavu kosova". Ako se Srbija mogla deliti po etnickoj liniji i ako su pripadnici albanske nacionalne manjine navodno dobili pravo da dele medjunarodno priznatu i demokratsku drzavu, onda to isto ili jos vece pravo imaju i Srbi na Kosovu kada je u pitanju sporna, nepriznata, nefunkcionalna, izdrzava, antidemokratska, kriminalna "drzava kosova" u kojoj vlast imaju likovi kao sto je Taci. Kapish?

Miloš Ilić

pre 13 godina

Zbog ovakvih i njemu sličnim i ide nam ovako kako ide. Tessko nama sa ovakvim (podobno biranim) predstanicima. Sateliti ostaju sateliti. Zavrte ih i tu su samo dok ne odlete.

pitam samo

pre 13 godina

U čije ime i za čiji račun govori, radi i deli otetu teritoriju na sever i jug ovaj čovek?
I ko je uopšte ovaj "najlegitimniji" predstavnik Srba na srpskom Kosmetu?!

Marina

pre 13 godina

..."srbi u istocnoj slavoniji nemaju nikakva posebna prava u odnosu na srbe u istri, ili zagrebu, recimo... ".Pitam ja vas,zašto bi imali posebna prava? Imaju prava kao manjina,ali neki ne žele biti manjina u većini pa se glasaju drugačije.To je njihov izbor. Razumijete?

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Pametno ali mislim da će nažalost Model biti kao u Osetiji i Abhaziji.Rusi oće pošzo poto da budu prisutni na balkanu pa makar i po cenu sukoba.

agim

pre 13 godina

@Radoznao
Jesi li vec zaboravio da je Srbiji promenjena granica zbog izgubljenog rata posle kojeg su sve vojne snage Srbije morale da se povuku preko ovih granica koje pominjes.To je taj isti princip po kojemu je Srbiji "poklonjena" Vojvodina.Cudim se da ovi sto se pozivaju na principe nikada ne pominju taj princip gde je Madjarskoj "oteta" teritorija.A tebi radoznali niko nije branio da pre 11 godina sacuvas te granice Srbije na koje se pozivas,ako ti je bas toliko stalo do Kosova.Lako je biti patriota u pisanju komentara,mi Albanci smo platili sa skoro 15.000 ubijenih i masakriranih sugradjana i to 90 % civila ukljucujuci i veliki broj zene i dece.Da uporedim, 800 Srba je na Kosovu u zadnjih 20 godina ubijeno i to velika vecina NE civili vec vojnopolicijske i paravojne jedinice koje su pravile stravicne zlocine,a i jedan deo od tih 800 ubijenih su i od strane NATO raketa.Da je OVK bila teroristicka kako mnogi navode nebi bilo toliko malo zrtava srpskih civila i oni su imali isto tako mogucnosti da pobiju i 15.000 Srba ALI NISU jer su ratovali protiv srpske vojske i policije a ne kao Srbi koji su "ratovali" protiv civila zene i dece.

agim

pre 13 godina

Pa ljudi boziji,covek zna sta se desavalo na Kosovu i sigurno zna i istinu o Kosovu pa prica tako.Nije naseo na foru kao Srbi sa severa Kosova kojima su vlasti u Srbiji obecali med i mleko ako "istraju". Kako je moguce da sa Srbima juznije od Ibra nemamo skoro NIKAD probleme ? A i te patriJote sa severa Kosova ne da se bore za srpske interese vec se bore da takvo stanje potraje sto duze moguce kako bi se jos vise bogatili jer skoro svaka srpska porodica pored "plata" i drugih primanja koje dobijaju ne radeci nista zaradjuju grdno i na svercu i drugim kriminalnim radnjama.Zasto se bas ti sa severa uvek bune kad euleks ili KPS zela da pojacaju prisustvo,a ovi juznije se nikada nisu bunili?Svaka cast nezavisnoj liberalnoj stranci.

Srbin sa Severa

pre 13 godina

Petrovic je legitimni predstavnik Srba na KiM-u, narocito nas na Severu, kao sto je legitiman marsovac koji zeli da predstavlja foke na Severnom polu ... Samo kratki Citat iz izvestaja Medjunarodne krizne grupe: 'In the North, however, Serbs reject both integration and independence. Only TWO Serbs voted in the December 2010 elections', dakle ako su ovo dvoje osnov legitimnosti onda sam ja Princ Albert... Malo ozbiljnosti, ipak je red. Drago mi je da se covek svrstao na onu stranu kojoj pripada iako iskreno zalim sto ce tim svojim ponasanjem samo stetiti Srbima juzno od Ibra. Sto se mene, a i ogromne vecine Srba i ostalih na severu Pokrajine tice, nikada necemo prihvatiti bilo sta sto ima veze sa nezavisnom Republikom Kokosovo. Ostaje jos samo da se nadje neki prihvatljivi modalitet koji ce garantovati evropsku buducnost Zapadnog Balkana, bilo to pripajanje severa Srbiji, ili neka nova nezavisnost koja ce svakako kao i u slucaju jednostranog proglasenja nezavisnosti Kosova biti slucaj jedinstven slucaj koji nece imati implikacije na regione koje ovaj zalutali i napaceni covek navodi. Pozdrav iz Kosovske Mitrovice

Radoznao

pre 13 godina

Da li je neko nekad negde objasnio zasto su granice Kosova nepromenljive a granice Srbije ne? Po kom se tacno principu Kosovo odvojilo od Srbije ako Sever Kosova ne moze da se odvoji po etnickom?

sima

pre 13 godina

Preporucio bih Petrovicu da odrzi jedan miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici i gradjanima iznese svoj predlog, siguran sam da bi bio prihvacen ovacijama

Djuka

pre 13 godina

@agim
Srbiji je pokonjena Vojvodina, zato što je Austro-ugarska izazvala 1. svetski rat izvršivši invaziju na Srbiju, tada međunarodno priznatu suverenu državu, i kasnije u tom ratu bila poražena, između ostalog i od Srbije. Nisam nešto primetio da je Srbija izvršila napad na Albaniju, niti da je Albanija u tom nekom tvom ratu porazila Srbiju, tako da tvoja paralela nema blage veze sa mozgom.
Takođe, podatke koje iznosiš nemaju veze s mozgom (800 Srba ubijenih na Kosovu u poslednjih 20 godina!!!) Ranih 80-ih godina nije bilo Miloševića, a Srbi su se iseljavali sa Kosova i Metohije zbog velikoalbanskog fašizma. Da je tako kao što tvrdiš, ne bi se Srbi sa Kosova i Metohije iseljavali, a Albanci doseljavali, već bi bilo obrnuto, a svako ide tamo gde mu je bolje i beži od lošijeg.
OVK je do NATO agresije na Srbiju bio beznačajna sila sa vojnog aspekta, tako da, srećom, ratujući protiv srpske policije nije ni mogao da ubije 15.000 civila, i to samo zahvaljujuci toj istoj policiji, inače bi se mart 2004. godine desio pre NATO agresije.

Nije vazno

pre 13 godina

Pa kad znate bolje, vi gospodo komentatori,spakujte se i svoje familije pa preselite na Kosovo i budite bolji predstavnik Srba. Ako imate ..petlju.

Dule

pre 13 godina

Ni govora. Status istocne slavonije je bio takav kakav je bio samo da bi se ta teritorija na laksi nacin i bez konfilakata opet nasla u sastavu Hrvatske. Isto to bi se desilo i sa severom Kosova. Nasi politicari moraju biti realni. Ne mozemo zadrzati celo Kosovo bez rata, koji cak i ako pokrenemo,sto bi bilo suludo, necemo dobiti jer su najvece sile protiv nas. Ali mozemo da trampimo priznanje za sever. Price o presevskoj dolini nemaju veze s ovim. Srbija i Kosovo nisu dve ravnopravne drzave, clanice UN-a, pa da trampe teritoriju. Kosovo je teritorija (a ne drzava jer je UN ne priznaje) koja se odcepljuje od clanice UN i zato najvise sto treba da im damo je priznanje, a za uzvrat trazimo da se okanu dela Kosova koji mi naseljavamo. Srbija ce Kosovo morati da prizna kad tad. Ali ajde da izvucemo najvise sto mozemo. I to treba reci i nasem narodu, ovde i tamo, i predstavnicima Kosova. Siguran sam da bi bar 90% Srba podrzalo taj predlog jer svi znamo cemo neminovno izgubiti, dok nam podela bar omogucava da ne izgubimo bas sve.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Тзв. Ердутским споразумом је предвиђено да се тадашња Српска област Славонија, Барања и Западни Срем реинтегрише у уставно-правни поредак Хрватске. Заузврат су обећана, само обећана, одређена права у виду посебне административне јединице, службене употребе језика и писма, посебних образовних институција и тсл. Од тога није добијено готово ништа, премда су гарант споразума били Амери (Клајн, а после Вокер су водили мисију УНТАЕС). Данас Срби у Вуковару чине мањину, не могу да се служе својим језиком и писмом у општењу са институцијама система, а о засебној административној јединици могу само да сањају. Јер Хрвати су тако организовали и поделили Осјечко-барањску и Вуковарско-сремску жупанију да Срби ни у једној не буду већина. Да не кажем и да су некадашње општине такође административно разбијене да Срби не би имали власт ни у већим местима, попут Вуковара и Белог Манастира. Косово и Метохија је саставни део Републике Србије и статус какав је имала Источна Славонија би требало дати Косову и Метохији у оквиру Србије. Жалосно је да неко ко се декларише као Србин седи у тзв. влади тзв. Косова и заједно са окупаторима покушава да насамари свој народ и државу.

Safet Cara

pre 13 godina

Bas me interesuje koliko cu minusa ili plusa dobiti na ovaj moj predlog: Severni dio Kosova gdje zive Srbi, Srbiji; Presevska dolina gdje zive Albanci, Kosovu; Sandzak gdje zive Muslimani, Bosni; Republika Srpska, Srbiji; Zapadna Makedonija gdje zive Albanci, Albaniji. Mislim da bi svi bili sretni, a na kraju krajeva, cemo svi biti u EU, a granica nece biti svakako.

kaktus

pre 13 godina

srbiji niko ne oduzima teritoriju kao sto to misle u Srbiji,Kosovo je samo vraceno silom 1999 god.jer drugacije nije islo.Granice Srbije su nepromenjene samo sto Srbija zeli malo da ih prosiri sve od 1990 pa do danas i hvala bogu sto nikada ne uspava.Da je Srbija recimo u snu kao Nemacka oberucke bih prihvatio Srbiju kao svoju domovinu - ovako nema sanse.Srbi treba da budu srecni sto danas jos ima ljudi razmisljanja kao Zoran Djindjic.
Srbi na severu Kosova i da misle drugacije to nikako nesmeju da kazu jer su ortaci Legije i Arkana tu da ih srede.Ne znam da li se secate kako je izgledao Bulevar Revolucije negde 1993-1999 ako se ne secate prodjite severnom Mitrovicom i osvezite memoriju i potom uporedite napredak izmedju severnog Kosova i recimo Gracanice.Razlika je ocigledna Mitrovica,Leposavic i Zubin Potok izgledaju kao Banglades dok nekada selo Gracanica sve vise izgleda na neke varosi u Vojvodini e o tome vam govori SLS.
Svaka ti cast ja kao Albanac ti se divim.

pitam se

pre 13 godina

A, koji je to tacno model koji treba da se implementira u slucaju kosova? Srbi ce smjeti da drze ikonu svetog save u ucionici, i to samo dok se ne pobune albanci? jel' to?
Kako ja znam, a vrlo dobro znam, jer imam familiju koja zivi u vukovaru, srbi u istocnoj slavoniji nemaju nikakva posebna prava u odnosu na srbe u istri, ili zagrebu, recimo... Nacionalna manjina, kao i svaka druga, kojoj je dozvoljeno da pohadja nastavu na svom jeziku. To je ono isto sto su Albanci imali u srbiji, cak i manje, ako cemo iskreno, jer Albanci su imali i svoj univeritet, pa im nije odgovaralo. Zasto bi sad srbima odgovaralo nesto manje od toga?

Radoznao

pre 13 godina

Agime,

Iz takve vizure, ako je sila jedini princip vlasti nad teritorijom, onda ce Srbija moci jednom, i sa punim pravom, na primer kad se povuce Nato, povratiti vlast nad Kosovom. Rat sa Srbijom za Kosovo je dobio upravo Nato, a ne Albanci, pa kad se Nato povuce ili izgubi interes Srbija ce se moci ponovo vratiti. Tako kao vi misle i svi oni u Srbiji koji prizeljkuju jos jedan rat na Kosovu i i vama i njima ostaje jedino da se nadate da ce se Nato povuci ili ostati na Kosovu.

Iz drugacije pak vizure, gde je pravo osnovni princip, gde teritorija pripada narodu i gde narod ima pravo na samoopredeljenje (dakle sve ono sto su Albanci godinama trazili da im se prizna na Kosovu, a sto je po vama izgleda bio samo ples, dok se ne privuce Nato koji ce dobiti Kosovo i pokloniti ga Albancima), Albanci nemaju pravo na Kosovo kao takvo, koje je bilo administrativna jedinica u okvirima Srbije, nego na one teritorije na kojima su vecina, a to Severno Kosovo nije.

Zato se ja i pitam da li je neko objasnio zasto su ipak granice Kosova nedodirljive dok granice Srbije nisu i po kom se principu Kosovo odvojilo ako Severno Kosovo ne moze.

Pozdrav!

jugo

pre 13 godina

Gospodin "ministar" Petrovic je bio portir u sportskom centru "Boro i Ramiz" u Pristini do 1999 godine. Cime se on okvalifikovao da bude strucnjak tog profila da zna sta je najbolje za Srbe i da pominje neke modele koje verovatno i ne razume a pri tome mu porodica zivi u Nisu?

Kako je moguce da neko zastupa srpske interese na KiM a pri tome sam ne veruje u to sta radi jer mu je porodica u centralnoj Srbiji?

sale

pre 13 godina

@agim: Zapravo, sa Madjarskom je razgranicenje napravljeno po principu izjednacenja broja pripadnika manjina sa obe strane granice u trenutku kada je granica povucena: koliko Srba i Hrvata u Madjarskoj, toliko Madjara u Kraljevini SHS. E, sad, posle toga su Srbi masovno bezali na jug preko granice, a preostali su asimilovani i postali su Madjari, tako da je danas prilicna disproporcija.

Inace, samo da znas, tvoji podaci o broju i pripadnosti zrtava, narocito o broju srpskih zrtava, se razlikuju od podataka prikupljenih u Wikipediji.

Takodje moglo bi se raspravljati i o tome da li ste ili niste imali mogucnost da pobijete 15.000 Srba - sa nase tacke gledista, ratovali smo upravo zato da tu mogucnost sprecimo.

dxy

pre 13 godina

jedini ispravan model za celo Kosovo je mirna reintegracija poput Erdutskog sporazuma po kojem je reintegrisana Slavonija u Hrvatsku.
Druga opcija je opet kopija Hrvatskog rešenja, a to je Oluja, ali bolje da to izbegnemo ako je moguće, a ako ne, ameri ionako napuštaju Bondsteel.

mercedes sls

pre 13 godina

Koliko su pripadnici uck bili "heroji" kako tvrde dezurni albanski naci-komentatori vrlo jasno govori CINJENICA o 500 CIVILA koji su oteti POSLE zavrsetka sukoba i koji su prebaceni u Albaniju gde su muceni, drzani u logorima i na kraju ubijeni i to od strane te "herojske" uck koja se samo borila protiv "miloseviceve policije". Koliko su pripadnici uck bili "heroji" govori i optuznica protiv Haradinaja gde je optuzen za zlocine nad CIVILIMA koji su pocinjeni 1998. - mesecima pre navodne "humanitarne katastrofe". Niko ne brani albanskim nacionalistima da veruju u svoje propagande, lazi i mitove ili u to da su "narodnajstariji" ali sve to govori samo o njima samima i o relevantnosti stavova koje zastupaju. Albanska "drzava kosova" je shovinisticka tvorevina nastala na albanskim naci-mitovima,, teritorijalnim pretenzijama koji su generisani decenijama iz Albanije i uz veliku i presudnu pomoc americke administracije. Milosevic je samo odlican izgovor kojim se pravda i sminka albanski nacionalizma na Kosovu. O tome da je "drzava kosova" nekakva legitimna tvorevina nastala na pravu i pravdi mogu da Albanci pricaju samo medjusobno na svojim poselima, dok druge ta verzija tesko da moze da impresionira. Uostalom, imamo Makedoniju gde nije bilo ni Milosevica ni "miliona ubijenih Albanaca" pa su i tamo isti ovi "heroji" iz uck pokusali da ponove scenaro sa Kosova. Stvaranje albanske "drzave" na Kosovu nema nikakve veze sa ponasanjem Srbije jer bi albanski nacionalisti pokusali sa istim idejama i da je sama Majka Tereza bila predsednik Srbije. A sto se tice ovog "postenog srbina" iz sls-a tice i njegovih predloga, da li iko njega shvata ozbiljno i da li nekome jos nije jasno ko su ti likovi iz sls-a, ko ih je napravio, obukao u odela, naucio par fraza i postavio da glume neke ministre i gradonacelnike? Ako ovom "postenom srbinu" nije jasno, ali sama "drzava kosova" je nastala na etnickom principu i na podelama po etnickoj liniji i sa tim pricama o stetnosti podela po etnickoj liniji se trebalo razmisljati PRE nego sto se neko setio da stvara "drzavu kosova". Ako se Srbija mogla deliti po etnickoj liniji i ako su pripadnici albanske nacionalne manjine navodno dobili pravo da dele medjunarodno priznatu i demokratsku drzavu, onda to isto ili jos vece pravo imaju i Srbi na Kosovu kada je u pitanju sporna, nepriznata, nefunkcionalna, izdrzava, antidemokratska, kriminalna "drzava kosova" u kojoj vlast imaju likovi kao sto je Taci. Kapish?

komsija

pre 13 godina

Ja licno mislim da uporedjenje sa drugim slucajevima je primitivizam. Cim uslovi su drugaciji i resenje ne moze da bude isto. Ovde se radi o principima i reciprocnosti. Principi ljudsih prava Srba koji zive na Kosovu i Albanaca u Srbiji moraju da bude postovani i svko resenje mora da bude u skladu tim principima, jer to pojaca demokratiju. Kratko: Sve sto Kosovo radi za Srbe Kosova, to na prvom radu radi za buducnost Kosova i sve sto Srbija radi za Albance Srbije, to radi za buducnost Srbije...
Reciprocnost nije pojam profita "druge strane"(kako obicno se podrazumeva na Balkanu) ali profit demokratije uopste...

george

pre 13 godina

Srbija bi trebalo pod hitno da nadje nekog slicnog "postenog Albanca", po mogucstvu magacionera ili neke slicne profesije, da ga obuce u odelo, da mu neki auto, nauci ga da koristi par fraza, stavi ga na neko ministarsko mesto (da li ima 25 ili 26 ministara nije bitno), zaposli mu familiju i onda ga pusti da prica o stetnosti stvaranja paradrzavica na etnickoj osnovi, o modelu Slavonije kao primeru za integraciju Kosova u Srbiju, o stetnosti iscrtavnja granica, o resavanju svakodnevnih problema, sopstvenom legimitetu baziranom na desetak glasova... bilo bi zanimljivo videti reakcije dezurnih Albanaca i da li bi velicali i te "postene Albance". Zaista je komicno da neko uopste moze da pomisli da bilo ko u Srbiji zaista smatra da ovi iz sls-a imaju bilo kakav legimitet ili da nekoga predstavljaju. Proizvodi albanske udbe, malo koga zanimaju u Srbiji a jos manje njihove sjajne ideje i paralele.

Miloš Ilić

pre 13 godina

Zbog ovakvih i njemu sličnim i ide nam ovako kako ide. Tessko nama sa ovakvim (podobno biranim) predstanicima. Sateliti ostaju sateliti. Zavrte ih i tu su samo dok ne odlete.

gambler

pre 13 godina

Neki, komentarisu da je Srbija vodila ratove. Ne sumnjam, ali ajde mi recite koji rat Srbija pobedila? Ni rat sa turcima,(u zadnje vreme) ni rat sa Hrvatskom, ni sa Bosnjacima, nit sa Albancima nisu pobedili. Svaki rat koji su Srbi vodili, izgubili.Ja se cudim da je jedini narod koji slavi svoje gubitke (mislimrat sa turcima). Dobrica Cosic je rekao, da laz je deo srbske istorije, bez koje ne moze da se gradi srbska istorija. U ovom komentaru ne postoji nikakva mrznja, jer ja svaki dan se vidjam sa srbima,pijemo kafu,pricamo normalo,ali to stoji.