Sreda, 08.12.2010.

08:55

"Jukom": Promeniti odluku o bojkotu

Komitet pravnika za ljudska prava ,"Jukom", zatražio je od države Srbije da promeni svoju odluku o bojkotu ovogodišnje dodele Nobelove nagrade za mir.

Izvor: B92

"Jukom": Promeniti odluku o bojkotu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

geograf

pre 13 godina

Kako prepoznati da li vlada povlači ispravne poteze?

Odgovor je: ako ih u tome podržavaju radikali i ostala opozicija naravno da je pogrešan korak.
Pa kada je opozicija hvalila poziciju? Osim kada je ova radila nešto pogrešno...

Rodoljub

pre 13 godina

Ja ne znam koliko duboko se još možemo uvući EU, a da nam ostane prostora da se izvučemo. Za sada nam samo pertle vire, ali nema nikoga da nas povuče za iste.
Avladina agencija za proučavanje gluposti (mi smo profitabilna organizacija, primamo uplate)

mica

pre 13 godina

SUNCE IZLAZI NA ISTOKU A ZALAZI NA ZAPADU. 21.vek pripada istoku, Samo još najvećei luzeri misle da ovaj vek pripada i dalje zapadu???????

Apache

pre 13 godina

1989-Kina-Peking. Ubijeno vise od 1000 mladih ljudi zbog zahteva za elementarnim ljudskim pravima. Kulturna revolucija, spaljivanje "nepodobnih" knjiga,Tibet....
Svaka "cast" onima koji u takvoj opciji vide buducnost!!!

nemo

pre 13 godina

Prava odluka!
Prisustvo Srbije, ovakve kakva je, moglo bi da vređa nekoga kome je stalo do ljudskih prava. Isto se može reći za Rusiju, Kinu i ostale naše prijatelje sa spiska onih koji neće prisustvovati. Nesreća je jedino - što ni Amerikanci nisu mnogo bolji.

Zloba

pre 13 godina

Nije bas tako, kao sto se cini, kad "zapadnjaci" idu u Kinu da sklapaju poslove, niko ne pominje krsenje ljudskih prava. A sto se Nobelove nagrade tice i nagadjanja ko bi se radovao da je dobije ovaj ili onaj...
Cik pogodi ko je 1996 predlozen sa Nagradu kao mirotvorac i faktor stabilnosti u regionu.
Aj'

momabrazil

pre 13 godina

Ne vidim kakvom je miru doprineo kineski disident ako je vec doprineo ocekivanom krvoprolicu. Ako je Kina vec tako losa zasto SAD uzima njihove kredite ili kupuje njihovu robu? Kina niti nas je bombardovala niti ce i gle cuda daje nam kredite gradi mostove. Srbija se inache mnogo ponizava uzimajuci tkz pomoc od MMF, zato se necu nesto ni "loziti" da smo eto sad prava drzava i sta sve ne. Prvom prilikom dace nekom nasem politicaru mito i prebacice se na freneticnu podrsku EU i kako trenutno je presuila cesma eto sad smo prijatelji Kineza dok ne utvrdimo pazar. Bilo bi lepo kad bi postojala neka energija u Srbiji koja bi bespostedno trebila korupciju gde bi mladi zasita bili spremni da provedu par nedelja da radnim akcijima i gde bi se kriminal sukobljavao na svakom koraku pocevsi od onog sukoba interesa onih na vlasti pa do kradje kokoske komsiji. Ovako kad su nam plate na nivou Albanije svakavo "glozenje" sa EU ili SAD moze biti dobro za skretanje glavne teme a i kontraproduktivno. Mogli su jednostavno nasi da smisle neku pricu , pokvario se avion ili ambasadoru je pozlilo itd a medjuvremenu da se kaze Kini da necemo biti prisutni i da cemo tako reagovati, kao i Rusi onomad slicnim izgovorom, (a i Kina je bila neutralna kad su nam uveli sankcije) jer smo mali i jer zavisimo puno od EU. Jedino kad bi nas Kinezi "kupili" ,a ne bi , razumeli bi nasu poziciju i pohvalili nasu hrabrost, ovako radi se o prekomernom otporu. Ako smo vec zauzeli ovakav stav moramo da idemo do kraja pocevsi unutrasnje realne promene i onda pozdravljam tu odluku , al ako je samo odraz misljenja baziranog na pravdi i ne na realnoj snazi Srbije onda idemo ka opasnim vodama jer ce foliranje lako prepoznati a ocekuju nas jos mnoga iskusenja . I jos nesto prisutno ce biti 44 drzava a ne ceo svet manje 19 zemalja

Darko

pre 13 godina

Pa valjda je sada svima jasno da od EU nema nista.Predsednik je rekao da ce to biti 2020 a EU da je uslov priznanje Kosova sto u svojoj sustini znaci nikada.
Srbija mora odmah da napravi zaokret ka Rusiji i ostalim slobodnim drzavama sveta.
Jukom,Kacin kao i deo EU upravo i postavlja ovo pitanje oko nagrade na pijedestal ne bi li konacno isterala stvari na cistac.DS sada treba da pokaze svoju drzavotvornu ulogu u drustvu i jasno saopsti svoj stav.

mali radojica

pre 13 godina

... posle svega sta se desava ovih dana sa Wikileaks-om ali i proteklih godina u svetskoj ekonomiji, mogu reci po prvi put da je Jeremic povukao pravi potez.Kina uopste nije neko kome treba da se zameramo a da pri tome moljakamo za Kosovo, pa za pare. A ovo sa slobodama, ljudskim pravima,zatvorima sve to zbog Asanza i Wikija sad polako poprima sasvim drugi tok. Dosta bre sa ovim duplim standardima i licimerjem, svako nek gleda svoje interese i svoje dvoriste.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Odluka da se bojkotuje dodela Nobelove nagrada za "mir" (ako je Obamina nagrada za "mir" onda sam ja Sveta Pramajka Rahela), apsolutno je opravdana. Svaka odgovorna vlada mora da brine prvo i prevashodno o dobrobiti svog naroda, i Jeremicu treba skinuti kapu - bez obzira na njegovu licnu politicku kalkulaciju - sto je stavio svoj narod ispred jeftinog belosvetskog moralizatorstva. Mislim da je u ovom trenutku sasvim jasno i izvesno da EU ne predstavlja znacajniji izvor dobrobiti Srpskog naroda, za razliku od Kine, cija pomoc mu drzi glavu nad vodom. Ako gospoda iz EK hoce da to izmene, samo napred, mislim da im je put u Srbiju otvoren. Uz odredjene uslove, naravno.

Osim toga, Nobelov komitet bi morao dobro da objasni ostatku covecanstva koji su to kriterijumi kojima se doticni komitet navodi u dodeli ovih nagrada. Poslednjih nekoliko dobitnika bilo je da te Bog sacuva...

agim

pre 13 godina

Informacija za neupucene podrzavaoce Jeremica i Kine !Wikiliks je osnovan u najvecoj meri od tih istih kineskih disidenata. Zato ako vise volite Kinu i ostale diktature onda je smesno da ste misljenja da bi Wikiliks trebao da dobije nagradu za mir. To bi jos vise uvredilo vasu omiljenu diktaturu koja u 21 veku jos uvek ubija i zatvara politicke protivnike iz redova SVOG naroda. Ovi sto ovu preglupu odluku MSP Srbije podrzavaju siguno bi podrzavali da seNobelova nagrada za mir dodeli Milosevicu ili Mladicu. Bruka i sramota. P.S. Zasto se sada tkz "patriote" ne usprotive pritiscima iz Kine ? Il vazi ono. Kina i Rusija imaju pravo da vas ucenjuju i naredjuju a ostali ne ? I za kraj bi voleo da postavim pitanje Tadicu i Njegovoj partiji da li uopste znaju kakvo znacenje ima rec DEMOKRATSKA u njihovom nazivu ? Nije ni cudo kad cak i jedan Kostunica to zloupotrebljava u nazivu svoje klero-fasisticke stranke.

Vikilik fan

pre 13 godina

Čini mi se da ovaj Kinez nije jedini koji je ućutkan zatvorom, ima i neki lik u EU, zove se Džulijan Asanž, ne znam da li ste čuli.

men

pre 13 godina

Da, doprinos Asanža i njegovog WikiLeaksa za mir u svetu je neuporedivo veći od tog Kineza.
Neka me neko podseti šta je doprineo svetskom MIRU taj Kinez, verovatno isto kao i Dalaj lama, znači ništa.
Nobelove nagrade za književnost a naročito za mir su postale lakrdija. Bojkot je jedina stvar oko koje ova vlast nije savila kičmu, na svim drugim stvarima je pala.
I nemojmo previše potcenjivati Kinu, Rusiju i ostale, nisu to baš tako male niti zaostale zemlje kako nam tvrdi Jelko Kacin i ostali.

тоша

pre 13 godina

Каже Соња Лихт да ми нисмо толико значајни. Ма немој. Па кад нисмо толико значајни шта уопште брига САД и Европску Унију што нећемо доћи у Осло?

mik

pre 13 godina

Nobelova nagrada je deplasirana stvar, cista propaganda i obican tool. Zasto bi svi iz jednog drustva bili homogeni u svemu. Ako pijano drustvo trazi da i ti loces da bi pokazao solidarnost, a tebi se ne pije... Sto rece jedan komentator na netu: Da je Wikileaks svoju aktivnost usmerio na Kinu, a ne na USA, dobio bi Nobelovu nagradu. Tu ima puno istine tako da iako jedva cekam da vise ne gledam Jeremica, ovo sa bojkotom Nobelove nagrade podrzavam.

aleks

pre 13 godina

Apropos, kada se uzme u obzir da je bezmalo ceo zapadni svet izdigao vecinu svog stanovnistva na nivo da razmisljaju da li da kupe druga kola ili vikendicu a pri tom zastitila njihova ljudska pravo trideset klasa iznad Kineza, bez zatvaranja u kaveze, streljanja na stadionima, prinudnih abortusa u 8 mesecu i beskrajan broj drugih gadosti nepojmljivih ljudskom umu. Normalnom naravno. Ispada ipak da Kina nije svetski sampion u ljudskim pravima. Treba biti stvarno megacar da se to napise.

Dragan

pre 13 godina

Srbija treba da razmislja o svojim interesima i samo svojim. Ako nam se interesi poklapaju sa jos nekim drzavama, odlicno imamo saveznike. U odnosu na 90-te sada barem imamo neke koliko toliko cvrste saveznike.

Isto to treba da vazi za gradjane Srbije.
Puna podrska ovakvoj odluci.

Jeste svet je ruzan, licemeran i pun nepravde. Osvestite se i prestanite da se ponasate kao deca...

бт

pre 13 godina

Онај ко мисли да ће већ кроз 5 а најдаље 10 година везе са ЕУ и САД бити важније од веза са Кином врло мало се зна о правцу у коме се свет креће. Формулација "људских права", онако како нам је понуђена од стране западне "демократије" биће ревидирана исто онако како ће бити и погледи на ово труло друштво које нам Асанж и Викиликс на најбољи начин почињу да разголићују.

(Vlast)a

pre 13 godina

Tesko moze doci do izmene ove sramotne odluke, ukoliko konacno ne bude smenjen ministar Jeremic. Kao sto ne moze i Kosovo i EU, ne moze ni pozdrav dobitniku Nobela za mir i Jeremic! Ako prihvatimo Jeremica, proci cemo svi kao ovogodisnji laureat.

архонт Трибала

pre 13 godina

"Nastojanjem da bojkotuje ovogodišnju dodelu, Srbija još jednom potvrđuje da je daleko od iskrene borbe za poštovanje ljudskih prava i svih onih vrednosti koje su svojstvene modernom evropskom, demokratskom drštvu"...као што смо ових дана на делу могли видети поштовање тих вредности у случају г-дина Асанжа. Да ли је према мерилима ЈУКОМ-а и Форума писаца, поменути аустралијанац такође дисидент који заслужује Нобелову награду за мир? Лицемерје. Иначе што се тиче свих тих ненаведених вредности европског друштва, Срби су један од народа који је управо те вредности бранио током ратова у протеклом веку.
Ова два саопштења ме подсећају и на оцене комунистичких комитета о морално-политичкој подобности(да ли сте на линији, другови?).

Ejdan

pre 13 godina

...Kina je vrlo vazan faktor u buducoj raspodeli snagi tako da nije bas pametno zamerati im se.Osim toga smatram i da bez ovog poziva Kine ne bi barem mi tebali da ucestvujemo u tom cirkusu.
A sto se tice MMF, jedna informacija. Krajem prosle godine Kina je uplatila MMF-u 50 milijardi dolara koje je on prosledio dalje , normalno uz svoju proviziju.
Kina je svetska ekonomska velesila i onaj ko misli da im se treba zamerati ili ne zna mnogo o stanju u svetu ili ovo radi namerno.

Dragan

pre 13 godina

Ko je bre Jukom. WikiLeaks treba da dobije nobelovu nagradu a ne covek koji sedi u kineskom zatvoru. Ne podrzavam zatvarnje ljudi u Kini ali isto tako ne podrzavam zatvaranje ljudi na zapadu. Od USA nismo nista dobili a uskoro ce da bankrotiraju, Kina je jedina drzava koja ima para. Ispravna odluka vlade.

ajemsasa

pre 13 godina

Od ove odluke naše vlade jedino su gori i odvratniji komentari onih koji podržavaju takvu propalu politiku.
Baš me interesuje kako će vrla Kina kazniti Ameriku, Francusku,Nemačku ili Italiju . Da neće možda da prekine odnose sa nekom od njih i da izgubi masne pare? Drugo, da li Kina nama daje zajmove na poklon ili moramo da ih vraćamo uz kamatu?
Ako stvari stoje tako, da li mi imamo pravo na svoje mišljenje ili ćemo po njega odsad morati da idemo u Peking?
Na kraju, ako je jednopartijski komunistički režim, protiv koga se bori dobitnik Nobela, tako dobar, zašto smo ga mi poslali u istoriju?

Orvelovsko spinovanje

pre 13 godina

Posle onoliko politickih nagrada, u proteklih 30ak godina, posebno posle dodele nagrade Martiju Ahtisariju, Srbija treba da bojkotuje, i ovu i sve naredne dodele u buducnosti!
Nobel se "prevrce u grobu"!
Od jedne, od najprestiznijih nagrada na svetu, za dostignuca u nauci, uvodjenjem i "nagrade za mir", srozali su je na nivo pohvalnice, za odlican uspeh u osnovnoj skoli. Nagradu dobijaju ljudi, koji, ne sumnjam, imaju dobru nameru, ali zbog Ahtisarija je jedna drzava pocepana, sto ne priznaje vecina covecanstva, ipak, on je dobio nagradu. Sad se Nobelov komitet usresredio na Kinu, gde je stanje ljudskih prava daleko bolji, od recimo stanja u Saudijskoj Arabiji, ipak, Kina nije saveznik SAD.
Ovaj bojkot Srbije, ne shvatam kao solidarnost sa Kinom, nego principijelan stav.

Petar S.

pre 13 godina

Kategoricno sam protiv menjanja stava inostranih poslova Srbije.

Srbija je vec napravila "kompromis" sa Evropom po pitanju Srpske rezolucije u UN-u, i sta je dobila.

Vec sledeceg dana je stigla NEGATIVNA ocena Bramera u vezi saradnje sa sudom u Hagu iako su predhodne 3 bile pozitivne.

Uzgred od velike krize koja je pocela u SADu (zbog 20 godina ratovanja koje neko mora da plati), SAD, EU i MMF su na finansijskoj "infuziji" kod Kine, a energetskoj kod Rusije.

Mislite o tome kad razmisljate koga ne treba ljutiti.

vlada

pre 13 godina

Strasno je sto se narod neprestano buni protiv nacina na koji politicari razmisljaju - beskicmenjacko potkusurivanje, licemerje, demagogija i nerazmisljanje o cinjenju zaista ispravnih stvari. Medjutim, kada dodje do ovakvih situacija, u komentarima se apsolutno niko nije pitao sta je zaista moralna ispravna stvar koju moramo uciniti, nego svi politicarski razmisljaju o saginjanju zlu koje je jace.
Kina je diktatorsko drustvo cenzure u kojoj se guse sva ljudska prava, dok se svi slepo slazemo sa bojkotom nagrade coveku koji je ustao protiv toga. Sramota u cega smo se pretvorili...

Goran

pre 13 godina

Treba ostati po strani, mi smo isuvise mali da bi se petljali u celu pricu, zavisimo od Kine u SB, sve vise cemo zavisiti od Kineskih kredita u buducnosti, drugo ne smemo zaboraviti da je Kina po svim parametrima druga svetska sila, podrzavam odluku vlasti

Katarina

pre 13 godina

Prvi put podrzavam odluku Ministarstva za ino poslove svim srcem. Da je bilo pameti, trebalo je bojkotovati i ono dodeljivanje kada je nagradu dobio Ahtisri za sprovodjenje ideologije njegovog oca, kao i mozda proslogodisnju kada je simpaticni predsednik jedne drave dobio nagradu a nista. To bi bili pravi postupci, jer da je to ucinjeno tada, mozda bi nagrada Nobelovog komiteta imala sanse da vrati dostojanstvo koje je imala nekada. Danas, nesrecni dobitnik ce shvatiti da bojkot nije samo podilazenje Kini, vec i jasan stav prema nedostojnoj diplomatiji SAD-a u koju se iz dana u dan uveravamo.

Srbin

pre 13 godina

Kad nam je vrli JUKOM tako ažuran, što nisu branili Asanža tako promptno? Kad njemu dodele Nobelovu nagradu za mir onda ću znati da je ta nagrada prestala da bude sredstvo političkog pritiska ali samo na JEDNU stranu. Nemojmo se praviti blesavi, da ne vidimo ono što je iz aviona vidljivo. Jedna plemenita ideja se iz godinu u godinu izvrće u svoje ruglo.

Maxim

pre 13 godina

Zar neko misli da će se Kina, zbog naše solidarnosti u bojkotu, ozbiljno založiti za neki naš interes, a protiv ostatka sveta?
Oni koji su na strani Kine u ovom bojkotu, su na njenoj strani jer i sami drže ljude u kućnim pritvorima i dobro razumeju taj koncept ljudskih prava.
Ne znam samo da li će Tadić i ovu Jeremićevu brljotinu ispravljati, a morao bi. Između ostalog, to bi mu bila dobra reklama, a svi znamo da predsednik polaže na marketing.
Posle ovoga Jeremiću nije mesto u predsedništvu DS-a, nego u Centralnoj Otadžbinskoj Upravi SRS-a.
Možda je uvideo da je politički poražen, pa želi za sobom da ostavi što veću štetu.

koki

pre 13 godina

Mene licno je sramota sto se moja zemlja svrstala uz zaostale i diktatorske rezime u svetu. Nadam se da ce jednog dana ovaj rezim odgovarat za ovakve sumanute poteze i ponizavanje celokupnog naroda. Ako nam je Kina uzor, onda smo i Slobu trebali da sacuvamo, pa bi sve imalo nekog smisla. Nisam zaboravio kako "demokrate" zabranjuju film kineskog disidente pre neku godinu, pa ovako nesto i nije neko iznenadenje.

mlekadzija

pre 13 godina

"Jukom" je takođe zatražio i "da se javnosti objasni koju vrstu politike vodimo".

Bilo bo dobro da JUKOM objasni koju politiku oni stvarno vode odn. sprovode, za sve one koji to do sada jos nisu ukapirali.

JUKOM je ostao bez saopstenja mnogo puta do sada kada su bila ugrozavana prava mnogih drugih.
Vrlo su selektivni da ne kazem izbirljivi...ali nije za cudjenje

zoran

pre 13 godina

Svi vi ovde i šire koji ste za Kineze razmislite o tome da ova država i ovaj narod živi na infuziji MMF-a. A glavni u MMF-u nisu Kinezi, braćo moja mila. Ako MMF prelomi crevce naj...li smo.
Manite i JUKOM i Saudijsku Arabiju i Avganistan i ljudska prava. Koga je moliti nije ga ljutiti sem ako bandoglavo srljaš u propast i samoubistvo...

bane

pre 13 godina

Nobelova nagrada je skroz ispolitizovana i ne treba joj davati nikakav značaj u pogledu ljudskih prava. Ima mnogo gorih slučajeva od tog Kineza pa nisu dobili nagradu. Podsećam da je 2008 godine Ahtisari dobio Nobelovu nagradu a njegov plan za Kosovo je priznao etničko čišćenje donoseći patnje hiljadama porodica koji su morali da napuste Kosovo.
Američki saveznici neka prisustvuju a mi nismo dobili ništa od tih Amerikanaca. Jedna od retkih dobrih odluka sprske spoljne politike. Takođe nas pozivaju da poštujemo zajedničku politiku EU a nećemo u nju još barem 15 god a verovatno nikad.
Treba da poštujemo samo pravila onog kluba u kome smo redovni članovi a ne gde stojimo ispred vrata.

dusan,sabac

pre 13 godina

Kakvo licemerje.Kad je Ahtisari dobio tu nagradu izgubila je smisao.Bilo bi najbolje ukinuti je ili da su je ove godine dodelili Asanzu i portalu Vikiliks.

Milan

pre 13 godina

Kina je poznata da koristi sredstva koja su joj na raspolaganju da kazni drzave koje joj stanu na zulj prvom mogucom prilikom. Koliko ja vidim od prisustva toj ceremoniji mozemo imati samo stete.

Darko

pre 13 godina

Ruku na srce ta nagrada je i dodeljena kineskim disidentu vise kao provokacija Kine nego kao stvarna zasluga...
Bez obzira na politicku "obavezu" Srbije prema Kini takvu odluku ove ,kao i prosle godine uostalom , trebalo bi svi da bojkutuju.
Sama Nobelova nagrada odavno je uveliko politicki alat ..i zaista je sustinski sramno sto civilizovan svet razvijene drzave podrzavaju takvu politikanstvo sa dodelom nagrade.
Jukom trazi svaki nacin da nasteti ugledu drzave Srbije ali zapravo pravi sebi i drugima medvedju usugu u vremenu koje dolazi.

sima i jakov

pre 13 godina

Ako se uzme u obzir, da je Kina, u poslednjih par decenija, uspela da nekoliko stotina miliona svojih gradjana podigne iz nama nezamislivog siromastva do nivoa da danas razmisljaju da li ce kupiti motocikl ili automobil onda je Kina svetski sampion u ljudskim pravima. Naravno, to ovim likovima iz Jukoma i slicnih organizacija nikada nece biti jasno jer prodajuci svoje misljenje nikada nisu ni bili u sitaciji da posteno zarade jedan jedini dinar.

Aleksandar

pre 13 godina

Više je nego očigledno da je Nobelova nagrada za mir postala još jedan vid nastavka delovanja Stejt Departmenta. Shodno tome, svaka država ima pravo da se o ovom međunardnom , pre svega političkom pitanju, odnosi posmatrajući svoje interese. Srpski interes, za razliku od američkog, nije rušenje državnog uređenja u Kini pa je ova odluka Ministarstva opravdana. Svako ko misli da su u pitanju ljudska prava, treba da se zapita šta je sa ljudskim pravima stotina hiljada mrtvih građana Iraka, Avganistana i ostalih, ko je zato odgovoran, i dali bi neko, umesto da bude nagrađen, možda mogao i da odgovara za te silne zločine. Nisam siguran da sam video da se JUKOM oglasio po ovom pitanju.

realnost

pre 13 godina

Kao što se moglo reći za komunizam: "Fantastična teorija, samo šteta što nije primenjiva u praksi", tako važi i za želje JUKOMA. Ni SAD ne dira zemlje koje su joj saveznici (npr. Saudijsku Arabiju, Pakistan, ...) iako se nisu baš ubile od građanskih sloboda, a da ne pominjem njenu politiku u Južnoj Americi tokom hladnog rata. I još nešto: "Koga je moliti nije ga kuditi"

realno

pre 13 godina

Razumem ljude iz Jukoma, ali zar ne bi bilo licemerno da Srbija ovaka kakva jeste glumi državu koja ceni ljudska prava i nečiju borbu za ista? Pa ovde se po ljudskim pravima gazi svakodnevno, sem oligarhije političkih stranaka, klera i mafije ljudkska prava nekoliko miliona građana Srbije su svakodnevno gažena od te iste Srbije, i zašto onda da neko sa zapada stiče lažni utisak kako je Srbija zabrinuta za ljudksa prava u Kini kada to nije i kada podržava dikaturu kineske komunističke partije?

Aleksandar

pre 13 godina

Više je nego očigledno da je Nobelova nagrada za mir postala još jedan vid nastavka delovanja Stejt Departmenta. Shodno tome, svaka država ima pravo da se o ovom međunardnom , pre svega političkom pitanju, odnosi posmatrajući svoje interese. Srpski interes, za razliku od američkog, nije rušenje državnog uređenja u Kini pa je ova odluka Ministarstva opravdana. Svako ko misli da su u pitanju ljudska prava, treba da se zapita šta je sa ljudskim pravima stotina hiljada mrtvih građana Iraka, Avganistana i ostalih, ko je zato odgovoran, i dali bi neko, umesto da bude nagrađen, možda mogao i da odgovara za te silne zločine. Nisam siguran da sam video da se JUKOM oglasio po ovom pitanju.

realnost

pre 13 godina

Kao što se moglo reći za komunizam: "Fantastična teorija, samo šteta što nije primenjiva u praksi", tako važi i za želje JUKOMA. Ni SAD ne dira zemlje koje su joj saveznici (npr. Saudijsku Arabiju, Pakistan, ...) iako se nisu baš ubile od građanskih sloboda, a da ne pominjem njenu politiku u Južnoj Americi tokom hladnog rata. I još nešto: "Koga je moliti nije ga kuditi"

sima i jakov

pre 13 godina

Ako se uzme u obzir, da je Kina, u poslednjih par decenija, uspela da nekoliko stotina miliona svojih gradjana podigne iz nama nezamislivog siromastva do nivoa da danas razmisljaju da li ce kupiti motocikl ili automobil onda je Kina svetski sampion u ljudskim pravima. Naravno, to ovim likovima iz Jukoma i slicnih organizacija nikada nece biti jasno jer prodajuci svoje misljenje nikada nisu ni bili u sitaciji da posteno zarade jedan jedini dinar.

mlekadzija

pre 13 godina

"Jukom" je takođe zatražio i "da se javnosti objasni koju vrstu politike vodimo".

Bilo bo dobro da JUKOM objasni koju politiku oni stvarno vode odn. sprovode, za sve one koji to do sada jos nisu ukapirali.

JUKOM je ostao bez saopstenja mnogo puta do sada kada su bila ugrozavana prava mnogih drugih.
Vrlo su selektivni da ne kazem izbirljivi...ali nije za cudjenje

dusan,sabac

pre 13 godina

Kakvo licemerje.Kad je Ahtisari dobio tu nagradu izgubila je smisao.Bilo bi najbolje ukinuti je ili da su je ove godine dodelili Asanzu i portalu Vikiliks.

Srbin

pre 13 godina

Kad nam je vrli JUKOM tako ažuran, što nisu branili Asanža tako promptno? Kad njemu dodele Nobelovu nagradu za mir onda ću znati da je ta nagrada prestala da bude sredstvo političkog pritiska ali samo na JEDNU stranu. Nemojmo se praviti blesavi, da ne vidimo ono što je iz aviona vidljivo. Jedna plemenita ideja se iz godinu u godinu izvrće u svoje ruglo.

Orvelovsko spinovanje

pre 13 godina

Posle onoliko politickih nagrada, u proteklih 30ak godina, posebno posle dodele nagrade Martiju Ahtisariju, Srbija treba da bojkotuje, i ovu i sve naredne dodele u buducnosti!
Nobel se "prevrce u grobu"!
Od jedne, od najprestiznijih nagrada na svetu, za dostignuca u nauci, uvodjenjem i "nagrade za mir", srozali su je na nivo pohvalnice, za odlican uspeh u osnovnoj skoli. Nagradu dobijaju ljudi, koji, ne sumnjam, imaju dobru nameru, ali zbog Ahtisarija je jedna drzava pocepana, sto ne priznaje vecina covecanstva, ipak, on je dobio nagradu. Sad se Nobelov komitet usresredio na Kinu, gde je stanje ljudskih prava daleko bolji, od recimo stanja u Saudijskoj Arabiji, ipak, Kina nije saveznik SAD.
Ovaj bojkot Srbije, ne shvatam kao solidarnost sa Kinom, nego principijelan stav.

Goran

pre 13 godina

Treba ostati po strani, mi smo isuvise mali da bi se petljali u celu pricu, zavisimo od Kine u SB, sve vise cemo zavisiti od Kineskih kredita u buducnosti, drugo ne smemo zaboraviti da je Kina po svim parametrima druga svetska sila, podrzavam odluku vlasti

bane

pre 13 godina

Nobelova nagrada je skroz ispolitizovana i ne treba joj davati nikakav značaj u pogledu ljudskih prava. Ima mnogo gorih slučajeva od tog Kineza pa nisu dobili nagradu. Podsećam da je 2008 godine Ahtisari dobio Nobelovu nagradu a njegov plan za Kosovo je priznao etničko čišćenje donoseći patnje hiljadama porodica koji su morali da napuste Kosovo.
Američki saveznici neka prisustvuju a mi nismo dobili ništa od tih Amerikanaca. Jedna od retkih dobrih odluka sprske spoljne politike. Takođe nas pozivaju da poštujemo zajedničku politiku EU a nećemo u nju još barem 15 god a verovatno nikad.
Treba da poštujemo samo pravila onog kluba u kome smo redovni članovi a ne gde stojimo ispred vrata.

Katarina

pre 13 godina

Prvi put podrzavam odluku Ministarstva za ino poslove svim srcem. Da je bilo pameti, trebalo je bojkotovati i ono dodeljivanje kada je nagradu dobio Ahtisri za sprovodjenje ideologije njegovog oca, kao i mozda proslogodisnju kada je simpaticni predsednik jedne drave dobio nagradu a nista. To bi bili pravi postupci, jer da je to ucinjeno tada, mozda bi nagrada Nobelovog komiteta imala sanse da vrati dostojanstvo koje je imala nekada. Danas, nesrecni dobitnik ce shvatiti da bojkot nije samo podilazenje Kini, vec i jasan stav prema nedostojnoj diplomatiji SAD-a u koju se iz dana u dan uveravamo.

Petar S.

pre 13 godina

Kategoricno sam protiv menjanja stava inostranih poslova Srbije.

Srbija je vec napravila "kompromis" sa Evropom po pitanju Srpske rezolucije u UN-u, i sta je dobila.

Vec sledeceg dana je stigla NEGATIVNA ocena Bramera u vezi saradnje sa sudom u Hagu iako su predhodne 3 bile pozitivne.

Uzgred od velike krize koja je pocela u SADu (zbog 20 godina ratovanja koje neko mora da plati), SAD, EU i MMF su na finansijskoj "infuziji" kod Kine, a energetskoj kod Rusije.

Mislite o tome kad razmisljate koga ne treba ljutiti.

Darko

pre 13 godina

Ruku na srce ta nagrada je i dodeljena kineskim disidentu vise kao provokacija Kine nego kao stvarna zasluga...
Bez obzira na politicku "obavezu" Srbije prema Kini takvu odluku ove ,kao i prosle godine uostalom , trebalo bi svi da bojkutuju.
Sama Nobelova nagrada odavno je uveliko politicki alat ..i zaista je sustinski sramno sto civilizovan svet razvijene drzave podrzavaju takvu politikanstvo sa dodelom nagrade.
Jukom trazi svaki nacin da nasteti ugledu drzave Srbije ali zapravo pravi sebi i drugima medvedju usugu u vremenu koje dolazi.

Milan

pre 13 godina

Kina je poznata da koristi sredstva koja su joj na raspolaganju da kazni drzave koje joj stanu na zulj prvom mogucom prilikom. Koliko ja vidim od prisustva toj ceremoniji mozemo imati samo stete.

бт

pre 13 godina

Онај ко мисли да ће већ кроз 5 а најдаље 10 година везе са ЕУ и САД бити важније од веза са Кином врло мало се зна о правцу у коме се свет креће. Формулација "људских права", онако како нам је понуђена од стране западне "демократије" биће ревидирана исто онако како ће бити и погледи на ово труло друштво које нам Асанж и Викиликс на најбољи начин почињу да разголићују.

Dragan

pre 13 godina

Ko je bre Jukom. WikiLeaks treba da dobije nobelovu nagradu a ne covek koji sedi u kineskom zatvoru. Ne podrzavam zatvarnje ljudi u Kini ali isto tako ne podrzavam zatvaranje ljudi na zapadu. Od USA nismo nista dobili a uskoro ce da bankrotiraju, Kina je jedina drzava koja ima para. Ispravna odluka vlade.

Dragan

pre 13 godina

Srbija treba da razmislja o svojim interesima i samo svojim. Ako nam se interesi poklapaju sa jos nekim drzavama, odlicno imamo saveznike. U odnosu na 90-te sada barem imamo neke koliko toliko cvrste saveznike.

Isto to treba da vazi za gradjane Srbije.
Puna podrska ovakvoj odluci.

Jeste svet je ruzan, licemeran i pun nepravde. Osvestite se i prestanite da se ponasate kao deca...

тоша

pre 13 godina

Каже Соња Лихт да ми нисмо толико значајни. Ма немој. Па кад нисмо толико значајни шта уопште брига САД и Европску Унију што нећемо доћи у Осло?

Ejdan

pre 13 godina

...Kina je vrlo vazan faktor u buducoj raspodeli snagi tako da nije bas pametno zamerati im se.Osim toga smatram i da bez ovog poziva Kine ne bi barem mi tebali da ucestvujemo u tom cirkusu.
A sto se tice MMF, jedna informacija. Krajem prosle godine Kina je uplatila MMF-u 50 milijardi dolara koje je on prosledio dalje , normalno uz svoju proviziju.
Kina je svetska ekonomska velesila i onaj ko misli da im se treba zamerati ili ne zna mnogo o stanju u svetu ili ovo radi namerno.

архонт Трибала

pre 13 godina

"Nastojanjem da bojkotuje ovogodišnju dodelu, Srbija još jednom potvrđuje da je daleko od iskrene borbe za poštovanje ljudskih prava i svih onih vrednosti koje su svojstvene modernom evropskom, demokratskom drštvu"...као што смо ових дана на делу могли видети поштовање тих вредности у случају г-дина Асанжа. Да ли је према мерилима ЈУКОМ-а и Форума писаца, поменути аустралијанац такође дисидент који заслужује Нобелову награду за мир? Лицемерје. Иначе што се тиче свих тих ненаведених вредности европског друштва, Срби су један од народа који је управо те вредности бранио током ратова у протеклом веку.
Ова два саопштења ме подсећају и на оцене комунистичких комитета о морално-политичкој подобности(да ли сте на линији, другови?).

mik

pre 13 godina

Nobelova nagrada je deplasirana stvar, cista propaganda i obican tool. Zasto bi svi iz jednog drustva bili homogeni u svemu. Ako pijano drustvo trazi da i ti loces da bi pokazao solidarnost, a tebi se ne pije... Sto rece jedan komentator na netu: Da je Wikileaks svoju aktivnost usmerio na Kinu, a ne na USA, dobio bi Nobelovu nagradu. Tu ima puno istine tako da iako jedva cekam da vise ne gledam Jeremica, ovo sa bojkotom Nobelove nagrade podrzavam.

Vikilik fan

pre 13 godina

Čini mi se da ovaj Kinez nije jedini koji je ućutkan zatvorom, ima i neki lik u EU, zove se Džulijan Asanž, ne znam da li ste čuli.

ajemsasa

pre 13 godina

Od ove odluke naše vlade jedino su gori i odvratniji komentari onih koji podržavaju takvu propalu politiku.
Baš me interesuje kako će vrla Kina kazniti Ameriku, Francusku,Nemačku ili Italiju . Da neće možda da prekine odnose sa nekom od njih i da izgubi masne pare? Drugo, da li Kina nama daje zajmove na poklon ili moramo da ih vraćamo uz kamatu?
Ako stvari stoje tako, da li mi imamo pravo na svoje mišljenje ili ćemo po njega odsad morati da idemo u Peking?
Na kraju, ako je jednopartijski komunistički režim, protiv koga se bori dobitnik Nobela, tako dobar, zašto smo ga mi poslali u istoriju?

men

pre 13 godina

Da, doprinos Asanža i njegovog WikiLeaksa za mir u svetu je neuporedivo veći od tog Kineza.
Neka me neko podseti šta je doprineo svetskom MIRU taj Kinez, verovatno isto kao i Dalaj lama, znači ništa.
Nobelove nagrade za književnost a naročito za mir su postale lakrdija. Bojkot je jedina stvar oko koje ova vlast nije savila kičmu, na svim drugim stvarima je pala.
I nemojmo previše potcenjivati Kinu, Rusiju i ostale, nisu to baš tako male niti zaostale zemlje kako nam tvrdi Jelko Kacin i ostali.

Maxim

pre 13 godina

Zar neko misli da će se Kina, zbog naše solidarnosti u bojkotu, ozbiljno založiti za neki naš interes, a protiv ostatka sveta?
Oni koji su na strani Kine u ovom bojkotu, su na njenoj strani jer i sami drže ljude u kućnim pritvorima i dobro razumeju taj koncept ljudskih prava.
Ne znam samo da li će Tadić i ovu Jeremićevu brljotinu ispravljati, a morao bi. Između ostalog, to bi mu bila dobra reklama, a svi znamo da predsednik polaže na marketing.
Posle ovoga Jeremiću nije mesto u predsedništvu DS-a, nego u Centralnoj Otadžbinskoj Upravi SRS-a.
Možda je uvideo da je politički poražen, pa želi za sobom da ostavi što veću štetu.

koki

pre 13 godina

Mene licno je sramota sto se moja zemlja svrstala uz zaostale i diktatorske rezime u svetu. Nadam se da ce jednog dana ovaj rezim odgovarat za ovakve sumanute poteze i ponizavanje celokupnog naroda. Ako nam je Kina uzor, onda smo i Slobu trebali da sacuvamo, pa bi sve imalo nekog smisla. Nisam zaboravio kako "demokrate" zabranjuju film kineskog disidente pre neku godinu, pa ovako nesto i nije neko iznenadenje.

mali radojica

pre 13 godina

... posle svega sta se desava ovih dana sa Wikileaks-om ali i proteklih godina u svetskoj ekonomiji, mogu reci po prvi put da je Jeremic povukao pravi potez.Kina uopste nije neko kome treba da se zameramo a da pri tome moljakamo za Kosovo, pa za pare. A ovo sa slobodama, ljudskim pravima,zatvorima sve to zbog Asanza i Wikija sad polako poprima sasvim drugi tok. Dosta bre sa ovim duplim standardima i licimerjem, svako nek gleda svoje interese i svoje dvoriste.

realno

pre 13 godina

Razumem ljude iz Jukoma, ali zar ne bi bilo licemerno da Srbija ovaka kakva jeste glumi državu koja ceni ljudska prava i nečiju borbu za ista? Pa ovde se po ljudskim pravima gazi svakodnevno, sem oligarhije političkih stranaka, klera i mafije ljudkska prava nekoliko miliona građana Srbije su svakodnevno gažena od te iste Srbije, i zašto onda da neko sa zapada stiče lažni utisak kako je Srbija zabrinuta za ljudksa prava u Kini kada to nije i kada podržava dikaturu kineske komunističke partije?

momabrazil

pre 13 godina

Ne vidim kakvom je miru doprineo kineski disident ako je vec doprineo ocekivanom krvoprolicu. Ako je Kina vec tako losa zasto SAD uzima njihove kredite ili kupuje njihovu robu? Kina niti nas je bombardovala niti ce i gle cuda daje nam kredite gradi mostove. Srbija se inache mnogo ponizava uzimajuci tkz pomoc od MMF, zato se necu nesto ni "loziti" da smo eto sad prava drzava i sta sve ne. Prvom prilikom dace nekom nasem politicaru mito i prebacice se na freneticnu podrsku EU i kako trenutno je presuila cesma eto sad smo prijatelji Kineza dok ne utvrdimo pazar. Bilo bi lepo kad bi postojala neka energija u Srbiji koja bi bespostedno trebila korupciju gde bi mladi zasita bili spremni da provedu par nedelja da radnim akcijima i gde bi se kriminal sukobljavao na svakom koraku pocevsi od onog sukoba interesa onih na vlasti pa do kradje kokoske komsiji. Ovako kad su nam plate na nivou Albanije svakavo "glozenje" sa EU ili SAD moze biti dobro za skretanje glavne teme a i kontraproduktivno. Mogli su jednostavno nasi da smisle neku pricu , pokvario se avion ili ambasadoru je pozlilo itd a medjuvremenu da se kaze Kini da necemo biti prisutni i da cemo tako reagovati, kao i Rusi onomad slicnim izgovorom, (a i Kina je bila neutralna kad su nam uveli sankcije) jer smo mali i jer zavisimo puno od EU. Jedino kad bi nas Kinezi "kupili" ,a ne bi , razumeli bi nasu poziciju i pohvalili nasu hrabrost, ovako radi se o prekomernom otporu. Ako smo vec zauzeli ovakav stav moramo da idemo do kraja pocevsi unutrasnje realne promene i onda pozdravljam tu odluku , al ako je samo odraz misljenja baziranog na pravdi i ne na realnoj snazi Srbije onda idemo ka opasnim vodama jer ce foliranje lako prepoznati a ocekuju nas jos mnoga iskusenja . I jos nesto prisutno ce biti 44 drzava a ne ceo svet manje 19 zemalja

vlada

pre 13 godina

Strasno je sto se narod neprestano buni protiv nacina na koji politicari razmisljaju - beskicmenjacko potkusurivanje, licemerje, demagogija i nerazmisljanje o cinjenju zaista ispravnih stvari. Medjutim, kada dodje do ovakvih situacija, u komentarima se apsolutno niko nije pitao sta je zaista moralna ispravna stvar koju moramo uciniti, nego svi politicarski razmisljaju o saginjanju zlu koje je jace.
Kina je diktatorsko drustvo cenzure u kojoj se guse sva ljudska prava, dok se svi slepo slazemo sa bojkotom nagrade coveku koji je ustao protiv toga. Sramota u cega smo se pretvorili...

Darko

pre 13 godina

Pa valjda je sada svima jasno da od EU nema nista.Predsednik je rekao da ce to biti 2020 a EU da je uslov priznanje Kosova sto u svojoj sustini znaci nikada.
Srbija mora odmah da napravi zaokret ka Rusiji i ostalim slobodnim drzavama sveta.
Jukom,Kacin kao i deo EU upravo i postavlja ovo pitanje oko nagrade na pijedestal ne bi li konacno isterala stvari na cistac.DS sada treba da pokaze svoju drzavotvornu ulogu u drustvu i jasno saopsti svoj stav.

zoran

pre 13 godina

Svi vi ovde i šire koji ste za Kineze razmislite o tome da ova država i ovaj narod živi na infuziji MMF-a. A glavni u MMF-u nisu Kinezi, braćo moja mila. Ako MMF prelomi crevce naj...li smo.
Manite i JUKOM i Saudijsku Arabiju i Avganistan i ljudska prava. Koga je moliti nije ga ljutiti sem ako bandoglavo srljaš u propast i samoubistvo...

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Odluka da se bojkotuje dodela Nobelove nagrada za "mir" (ako je Obamina nagrada za "mir" onda sam ja Sveta Pramajka Rahela), apsolutno je opravdana. Svaka odgovorna vlada mora da brine prvo i prevashodno o dobrobiti svog naroda, i Jeremicu treba skinuti kapu - bez obzira na njegovu licnu politicku kalkulaciju - sto je stavio svoj narod ispred jeftinog belosvetskog moralizatorstva. Mislim da je u ovom trenutku sasvim jasno i izvesno da EU ne predstavlja znacajniji izvor dobrobiti Srpskog naroda, za razliku od Kine, cija pomoc mu drzi glavu nad vodom. Ako gospoda iz EK hoce da to izmene, samo napred, mislim da im je put u Srbiju otvoren. Uz odredjene uslove, naravno.

Osim toga, Nobelov komitet bi morao dobro da objasni ostatku covecanstva koji su to kriterijumi kojima se doticni komitet navodi u dodeli ovih nagrada. Poslednjih nekoliko dobitnika bilo je da te Bog sacuva...

Zloba

pre 13 godina

Nije bas tako, kao sto se cini, kad "zapadnjaci" idu u Kinu da sklapaju poslove, niko ne pominje krsenje ljudskih prava. A sto se Nobelove nagrade tice i nagadjanja ko bi se radovao da je dobije ovaj ili onaj...
Cik pogodi ko je 1996 predlozen sa Nagradu kao mirotvorac i faktor stabilnosti u regionu.
Aj'

nemo

pre 13 godina

Prava odluka!
Prisustvo Srbije, ovakve kakva je, moglo bi da vređa nekoga kome je stalo do ljudskih prava. Isto se može reći za Rusiju, Kinu i ostale naše prijatelje sa spiska onih koji neće prisustvovati. Nesreća je jedino - što ni Amerikanci nisu mnogo bolji.

agim

pre 13 godina

Informacija za neupucene podrzavaoce Jeremica i Kine !Wikiliks je osnovan u najvecoj meri od tih istih kineskih disidenata. Zato ako vise volite Kinu i ostale diktature onda je smesno da ste misljenja da bi Wikiliks trebao da dobije nagradu za mir. To bi jos vise uvredilo vasu omiljenu diktaturu koja u 21 veku jos uvek ubija i zatvara politicke protivnike iz redova SVOG naroda. Ovi sto ovu preglupu odluku MSP Srbije podrzavaju siguno bi podrzavali da seNobelova nagrada za mir dodeli Milosevicu ili Mladicu. Bruka i sramota. P.S. Zasto se sada tkz "patriote" ne usprotive pritiscima iz Kine ? Il vazi ono. Kina i Rusija imaju pravo da vas ucenjuju i naredjuju a ostali ne ? I za kraj bi voleo da postavim pitanje Tadicu i Njegovoj partiji da li uopste znaju kakvo znacenje ima rec DEMOKRATSKA u njihovom nazivu ? Nije ni cudo kad cak i jedan Kostunica to zloupotrebljava u nazivu svoje klero-fasisticke stranke.

(Vlast)a

pre 13 godina

Tesko moze doci do izmene ove sramotne odluke, ukoliko konacno ne bude smenjen ministar Jeremic. Kao sto ne moze i Kosovo i EU, ne moze ni pozdrav dobitniku Nobela za mir i Jeremic! Ako prihvatimo Jeremica, proci cemo svi kao ovogodisnji laureat.

mica

pre 13 godina

SUNCE IZLAZI NA ISTOKU A ZALAZI NA ZAPADU. 21.vek pripada istoku, Samo još najvećei luzeri misle da ovaj vek pripada i dalje zapadu???????

Apache

pre 13 godina

1989-Kina-Peking. Ubijeno vise od 1000 mladih ljudi zbog zahteva za elementarnim ljudskim pravima. Kulturna revolucija, spaljivanje "nepodobnih" knjiga,Tibet....
Svaka "cast" onima koji u takvoj opciji vide buducnost!!!

aleks

pre 13 godina

Apropos, kada se uzme u obzir da je bezmalo ceo zapadni svet izdigao vecinu svog stanovnistva na nivo da razmisljaju da li da kupe druga kola ili vikendicu a pri tom zastitila njihova ljudska pravo trideset klasa iznad Kineza, bez zatvaranja u kaveze, streljanja na stadionima, prinudnih abortusa u 8 mesecu i beskrajan broj drugih gadosti nepojmljivih ljudskom umu. Normalnom naravno. Ispada ipak da Kina nije svetski sampion u ljudskim pravima. Treba biti stvarno megacar da se to napise.

Rodoljub

pre 13 godina

Ja ne znam koliko duboko se još možemo uvući EU, a da nam ostane prostora da se izvučemo. Za sada nam samo pertle vire, ali nema nikoga da nas povuče za iste.
Avladina agencija za proučavanje gluposti (mi smo profitabilna organizacija, primamo uplate)

geograf

pre 13 godina

Kako prepoznati da li vlada povlači ispravne poteze?

Odgovor je: ako ih u tome podržavaju radikali i ostala opozicija naravno da je pogrešan korak.
Pa kada je opozicija hvalila poziciju? Osim kada je ova radila nešto pogrešno...

koki

pre 13 godina

Mene licno je sramota sto se moja zemlja svrstala uz zaostale i diktatorske rezime u svetu. Nadam se da ce jednog dana ovaj rezim odgovarat za ovakve sumanute poteze i ponizavanje celokupnog naroda. Ako nam je Kina uzor, onda smo i Slobu trebali da sacuvamo, pa bi sve imalo nekog smisla. Nisam zaboravio kako "demokrate" zabranjuju film kineskog disidente pre neku godinu, pa ovako nesto i nije neko iznenadenje.

Maxim

pre 13 godina

Zar neko misli da će se Kina, zbog naše solidarnosti u bojkotu, ozbiljno založiti za neki naš interes, a protiv ostatka sveta?
Oni koji su na strani Kine u ovom bojkotu, su na njenoj strani jer i sami drže ljude u kućnim pritvorima i dobro razumeju taj koncept ljudskih prava.
Ne znam samo da li će Tadić i ovu Jeremićevu brljotinu ispravljati, a morao bi. Između ostalog, to bi mu bila dobra reklama, a svi znamo da predsednik polaže na marketing.
Posle ovoga Jeremiću nije mesto u predsedništvu DS-a, nego u Centralnoj Otadžbinskoj Upravi SRS-a.
Možda je uvideo da je politički poražen, pa želi za sobom da ostavi što veću štetu.

zoran

pre 13 godina

Svi vi ovde i šire koji ste za Kineze razmislite o tome da ova država i ovaj narod živi na infuziji MMF-a. A glavni u MMF-u nisu Kinezi, braćo moja mila. Ako MMF prelomi crevce naj...li smo.
Manite i JUKOM i Saudijsku Arabiju i Avganistan i ljudska prava. Koga je moliti nije ga ljutiti sem ako bandoglavo srljaš u propast i samoubistvo...

vlada

pre 13 godina

Strasno je sto se narod neprestano buni protiv nacina na koji politicari razmisljaju - beskicmenjacko potkusurivanje, licemerje, demagogija i nerazmisljanje o cinjenju zaista ispravnih stvari. Medjutim, kada dodje do ovakvih situacija, u komentarima se apsolutno niko nije pitao sta je zaista moralna ispravna stvar koju moramo uciniti, nego svi politicarski razmisljaju o saginjanju zlu koje je jace.
Kina je diktatorsko drustvo cenzure u kojoj se guse sva ljudska prava, dok se svi slepo slazemo sa bojkotom nagrade coveku koji je ustao protiv toga. Sramota u cega smo se pretvorili...

ajemsasa

pre 13 godina

Od ove odluke naše vlade jedino su gori i odvratniji komentari onih koji podržavaju takvu propalu politiku.
Baš me interesuje kako će vrla Kina kazniti Ameriku, Francusku,Nemačku ili Italiju . Da neće možda da prekine odnose sa nekom od njih i da izgubi masne pare? Drugo, da li Kina nama daje zajmove na poklon ili moramo da ih vraćamo uz kamatu?
Ako stvari stoje tako, da li mi imamo pravo na svoje mišljenje ili ćemo po njega odsad morati da idemo u Peking?
Na kraju, ako je jednopartijski komunistički režim, protiv koga se bori dobitnik Nobela, tako dobar, zašto smo ga mi poslali u istoriju?

realno

pre 13 godina

Razumem ljude iz Jukoma, ali zar ne bi bilo licemerno da Srbija ovaka kakva jeste glumi državu koja ceni ljudska prava i nečiju borbu za ista? Pa ovde se po ljudskim pravima gazi svakodnevno, sem oligarhije političkih stranaka, klera i mafije ljudkska prava nekoliko miliona građana Srbije su svakodnevno gažena od te iste Srbije, i zašto onda da neko sa zapada stiče lažni utisak kako je Srbija zabrinuta za ljudksa prava u Kini kada to nije i kada podržava dikaturu kineske komunističke partije?

(Vlast)a

pre 13 godina

Tesko moze doci do izmene ove sramotne odluke, ukoliko konacno ne bude smenjen ministar Jeremic. Kao sto ne moze i Kosovo i EU, ne moze ni pozdrav dobitniku Nobela za mir i Jeremic! Ako prihvatimo Jeremica, proci cemo svi kao ovogodisnji laureat.

agim

pre 13 godina

Informacija za neupucene podrzavaoce Jeremica i Kine !Wikiliks je osnovan u najvecoj meri od tih istih kineskih disidenata. Zato ako vise volite Kinu i ostale diktature onda je smesno da ste misljenja da bi Wikiliks trebao da dobije nagradu za mir. To bi jos vise uvredilo vasu omiljenu diktaturu koja u 21 veku jos uvek ubija i zatvara politicke protivnike iz redova SVOG naroda. Ovi sto ovu preglupu odluku MSP Srbije podrzavaju siguno bi podrzavali da seNobelova nagrada za mir dodeli Milosevicu ili Mladicu. Bruka i sramota. P.S. Zasto se sada tkz "patriote" ne usprotive pritiscima iz Kine ? Il vazi ono. Kina i Rusija imaju pravo da vas ucenjuju i naredjuju a ostali ne ? I za kraj bi voleo da postavim pitanje Tadicu i Njegovoj partiji da li uopste znaju kakvo znacenje ima rec DEMOKRATSKA u njihovom nazivu ? Nije ni cudo kad cak i jedan Kostunica to zloupotrebljava u nazivu svoje klero-fasisticke stranke.

sima i jakov

pre 13 godina

Ako se uzme u obzir, da je Kina, u poslednjih par decenija, uspela da nekoliko stotina miliona svojih gradjana podigne iz nama nezamislivog siromastva do nivoa da danas razmisljaju da li ce kupiti motocikl ili automobil onda je Kina svetski sampion u ljudskim pravima. Naravno, to ovim likovima iz Jukoma i slicnih organizacija nikada nece biti jasno jer prodajuci svoje misljenje nikada nisu ni bili u sitaciji da posteno zarade jedan jedini dinar.

Aleksandar

pre 13 godina

Više je nego očigledno da je Nobelova nagrada za mir postala još jedan vid nastavka delovanja Stejt Departmenta. Shodno tome, svaka država ima pravo da se o ovom međunardnom , pre svega političkom pitanju, odnosi posmatrajući svoje interese. Srpski interes, za razliku od američkog, nije rušenje državnog uređenja u Kini pa je ova odluka Ministarstva opravdana. Svako ko misli da su u pitanju ljudska prava, treba da se zapita šta je sa ljudskim pravima stotina hiljada mrtvih građana Iraka, Avganistana i ostalih, ko je zato odgovoran, i dali bi neko, umesto da bude nagrađen, možda mogao i da odgovara za te silne zločine. Nisam siguran da sam video da se JUKOM oglasio po ovom pitanju.

aleks

pre 13 godina

Apropos, kada se uzme u obzir da je bezmalo ceo zapadni svet izdigao vecinu svog stanovnistva na nivo da razmisljaju da li da kupe druga kola ili vikendicu a pri tom zastitila njihova ljudska pravo trideset klasa iznad Kineza, bez zatvaranja u kaveze, streljanja na stadionima, prinudnih abortusa u 8 mesecu i beskrajan broj drugih gadosti nepojmljivih ljudskom umu. Normalnom naravno. Ispada ipak da Kina nije svetski sampion u ljudskim pravima. Treba biti stvarno megacar da se to napise.

mlekadzija

pre 13 godina

"Jukom" je takođe zatražio i "da se javnosti objasni koju vrstu politike vodimo".

Bilo bo dobro da JUKOM objasni koju politiku oni stvarno vode odn. sprovode, za sve one koji to do sada jos nisu ukapirali.

JUKOM je ostao bez saopstenja mnogo puta do sada kada su bila ugrozavana prava mnogih drugih.
Vrlo su selektivni da ne kazem izbirljivi...ali nije za cudjenje

Goran

pre 13 godina

Treba ostati po strani, mi smo isuvise mali da bi se petljali u celu pricu, zavisimo od Kine u SB, sve vise cemo zavisiti od Kineskih kredita u buducnosti, drugo ne smemo zaboraviti da je Kina po svim parametrima druga svetska sila, podrzavam odluku vlasti

Petar S.

pre 13 godina

Kategoricno sam protiv menjanja stava inostranih poslova Srbije.

Srbija je vec napravila "kompromis" sa Evropom po pitanju Srpske rezolucije u UN-u, i sta je dobila.

Vec sledeceg dana je stigla NEGATIVNA ocena Bramera u vezi saradnje sa sudom u Hagu iako su predhodne 3 bile pozitivne.

Uzgred od velike krize koja je pocela u SADu (zbog 20 godina ratovanja koje neko mora da plati), SAD, EU i MMF su na finansijskoj "infuziji" kod Kine, a energetskoj kod Rusije.

Mislite o tome kad razmisljate koga ne treba ljutiti.

realnost

pre 13 godina

Kao što se moglo reći za komunizam: "Fantastična teorija, samo šteta što nije primenjiva u praksi", tako važi i za želje JUKOMA. Ni SAD ne dira zemlje koje su joj saveznici (npr. Saudijsku Arabiju, Pakistan, ...) iako se nisu baš ubile od građanskih sloboda, a da ne pominjem njenu politiku u Južnoj Americi tokom hladnog rata. I još nešto: "Koga je moliti nije ga kuditi"

Katarina

pre 13 godina

Prvi put podrzavam odluku Ministarstva za ino poslove svim srcem. Da je bilo pameti, trebalo je bojkotovati i ono dodeljivanje kada je nagradu dobio Ahtisri za sprovodjenje ideologije njegovog oca, kao i mozda proslogodisnju kada je simpaticni predsednik jedne drave dobio nagradu a nista. To bi bili pravi postupci, jer da je to ucinjeno tada, mozda bi nagrada Nobelovog komiteta imala sanse da vrati dostojanstvo koje je imala nekada. Danas, nesrecni dobitnik ce shvatiti da bojkot nije samo podilazenje Kini, vec i jasan stav prema nedostojnoj diplomatiji SAD-a u koju se iz dana u dan uveravamo.

Srbin

pre 13 godina

Kad nam je vrli JUKOM tako ažuran, što nisu branili Asanža tako promptno? Kad njemu dodele Nobelovu nagradu za mir onda ću znati da je ta nagrada prestala da bude sredstvo političkog pritiska ali samo na JEDNU stranu. Nemojmo se praviti blesavi, da ne vidimo ono što je iz aviona vidljivo. Jedna plemenita ideja se iz godinu u godinu izvrće u svoje ruglo.

Milan

pre 13 godina

Kina je poznata da koristi sredstva koja su joj na raspolaganju da kazni drzave koje joj stanu na zulj prvom mogucom prilikom. Koliko ja vidim od prisustva toj ceremoniji mozemo imati samo stete.

Darko

pre 13 godina

Ruku na srce ta nagrada je i dodeljena kineskim disidentu vise kao provokacija Kine nego kao stvarna zasluga...
Bez obzira na politicku "obavezu" Srbije prema Kini takvu odluku ove ,kao i prosle godine uostalom , trebalo bi svi da bojkutuju.
Sama Nobelova nagrada odavno je uveliko politicki alat ..i zaista je sustinski sramno sto civilizovan svet razvijene drzave podrzavaju takvu politikanstvo sa dodelom nagrade.
Jukom trazi svaki nacin da nasteti ugledu drzave Srbije ali zapravo pravi sebi i drugima medvedju usugu u vremenu koje dolazi.

Orvelovsko spinovanje

pre 13 godina

Posle onoliko politickih nagrada, u proteklih 30ak godina, posebno posle dodele nagrade Martiju Ahtisariju, Srbija treba da bojkotuje, i ovu i sve naredne dodele u buducnosti!
Nobel se "prevrce u grobu"!
Od jedne, od najprestiznijih nagrada na svetu, za dostignuca u nauci, uvodjenjem i "nagrade za mir", srozali su je na nivo pohvalnice, za odlican uspeh u osnovnoj skoli. Nagradu dobijaju ljudi, koji, ne sumnjam, imaju dobru nameru, ali zbog Ahtisarija je jedna drzava pocepana, sto ne priznaje vecina covecanstva, ipak, on je dobio nagradu. Sad se Nobelov komitet usresredio na Kinu, gde je stanje ljudskih prava daleko bolji, od recimo stanja u Saudijskoj Arabiji, ipak, Kina nije saveznik SAD.
Ovaj bojkot Srbije, ne shvatam kao solidarnost sa Kinom, nego principijelan stav.

Apache

pre 13 godina

1989-Kina-Peking. Ubijeno vise od 1000 mladih ljudi zbog zahteva za elementarnim ljudskim pravima. Kulturna revolucija, spaljivanje "nepodobnih" knjiga,Tibet....
Svaka "cast" onima koji u takvoj opciji vide buducnost!!!

dusan,sabac

pre 13 godina

Kakvo licemerje.Kad je Ahtisari dobio tu nagradu izgubila je smisao.Bilo bi najbolje ukinuti je ili da su je ove godine dodelili Asanzu i portalu Vikiliks.

бт

pre 13 godina

Онај ко мисли да ће већ кроз 5 а најдаље 10 година везе са ЕУ и САД бити важније од веза са Кином врло мало се зна о правцу у коме се свет креће. Формулација "људских права", онако како нам је понуђена од стране западне "демократије" биће ревидирана исто онако како ће бити и погледи на ово труло друштво које нам Асанж и Викиликс на најбољи начин почињу да разголићују.

bane

pre 13 godina

Nobelova nagrada je skroz ispolitizovana i ne treba joj davati nikakav značaj u pogledu ljudskih prava. Ima mnogo gorih slučajeva od tog Kineza pa nisu dobili nagradu. Podsećam da je 2008 godine Ahtisari dobio Nobelovu nagradu a njegov plan za Kosovo je priznao etničko čišćenje donoseći patnje hiljadama porodica koji su morali da napuste Kosovo.
Američki saveznici neka prisustvuju a mi nismo dobili ništa od tih Amerikanaca. Jedna od retkih dobrih odluka sprske spoljne politike. Takođe nas pozivaju da poštujemo zajedničku politiku EU a nećemo u nju još barem 15 god a verovatno nikad.
Treba da poštujemo samo pravila onog kluba u kome smo redovni članovi a ne gde stojimo ispred vrata.

Dragan

pre 13 godina

Srbija treba da razmislja o svojim interesima i samo svojim. Ako nam se interesi poklapaju sa jos nekim drzavama, odlicno imamo saveznike. U odnosu na 90-te sada barem imamo neke koliko toliko cvrste saveznike.

Isto to treba da vazi za gradjane Srbije.
Puna podrska ovakvoj odluci.

Jeste svet je ruzan, licemeran i pun nepravde. Osvestite se i prestanite da se ponasate kao deca...

Dragan

pre 13 godina

Ko je bre Jukom. WikiLeaks treba da dobije nobelovu nagradu a ne covek koji sedi u kineskom zatvoru. Ne podrzavam zatvarnje ljudi u Kini ali isto tako ne podrzavam zatvaranje ljudi na zapadu. Od USA nismo nista dobili a uskoro ce da bankrotiraju, Kina je jedina drzava koja ima para. Ispravna odluka vlade.

Ejdan

pre 13 godina

...Kina je vrlo vazan faktor u buducoj raspodeli snagi tako da nije bas pametno zamerati im se.Osim toga smatram i da bez ovog poziva Kine ne bi barem mi tebali da ucestvujemo u tom cirkusu.
A sto se tice MMF, jedna informacija. Krajem prosle godine Kina je uplatila MMF-u 50 milijardi dolara koje je on prosledio dalje , normalno uz svoju proviziju.
Kina je svetska ekonomska velesila i onaj ko misli da im se treba zamerati ili ne zna mnogo o stanju u svetu ili ovo radi namerno.

архонт Трибала

pre 13 godina

"Nastojanjem da bojkotuje ovogodišnju dodelu, Srbija još jednom potvrđuje da je daleko od iskrene borbe za poštovanje ljudskih prava i svih onih vrednosti koje su svojstvene modernom evropskom, demokratskom drštvu"...као што смо ових дана на делу могли видети поштовање тих вредности у случају г-дина Асанжа. Да ли је према мерилима ЈУКОМ-а и Форума писаца, поменути аустралијанац такође дисидент који заслужује Нобелову награду за мир? Лицемерје. Иначе што се тиче свих тих ненаведених вредности европског друштва, Срби су један од народа који је управо те вредности бранио током ратова у протеклом веку.
Ова два саопштења ме подсећају и на оцене комунистичких комитета о морално-политичкој подобности(да ли сте на линији, другови?).

men

pre 13 godina

Da, doprinos Asanža i njegovog WikiLeaksa za mir u svetu je neuporedivo veći od tog Kineza.
Neka me neko podseti šta je doprineo svetskom MIRU taj Kinez, verovatno isto kao i Dalaj lama, znači ništa.
Nobelove nagrade za književnost a naročito za mir su postale lakrdija. Bojkot je jedina stvar oko koje ova vlast nije savila kičmu, na svim drugim stvarima je pala.
I nemojmo previše potcenjivati Kinu, Rusiju i ostale, nisu to baš tako male niti zaostale zemlje kako nam tvrdi Jelko Kacin i ostali.

mali radojica

pre 13 godina

... posle svega sta se desava ovih dana sa Wikileaks-om ali i proteklih godina u svetskoj ekonomiji, mogu reci po prvi put da je Jeremic povukao pravi potez.Kina uopste nije neko kome treba da se zameramo a da pri tome moljakamo za Kosovo, pa za pare. A ovo sa slobodama, ljudskim pravima,zatvorima sve to zbog Asanza i Wikija sad polako poprima sasvim drugi tok. Dosta bre sa ovim duplim standardima i licimerjem, svako nek gleda svoje interese i svoje dvoriste.

mica

pre 13 godina

SUNCE IZLAZI NA ISTOKU A ZALAZI NA ZAPADU. 21.vek pripada istoku, Samo još najvećei luzeri misle da ovaj vek pripada i dalje zapadu???????

Darko

pre 13 godina

Pa valjda je sada svima jasno da od EU nema nista.Predsednik je rekao da ce to biti 2020 a EU da je uslov priznanje Kosova sto u svojoj sustini znaci nikada.
Srbija mora odmah da napravi zaokret ka Rusiji i ostalim slobodnim drzavama sveta.
Jukom,Kacin kao i deo EU upravo i postavlja ovo pitanje oko nagrade na pijedestal ne bi li konacno isterala stvari na cistac.DS sada treba da pokaze svoju drzavotvornu ulogu u drustvu i jasno saopsti svoj stav.

momabrazil

pre 13 godina

Ne vidim kakvom je miru doprineo kineski disident ako je vec doprineo ocekivanom krvoprolicu. Ako je Kina vec tako losa zasto SAD uzima njihove kredite ili kupuje njihovu robu? Kina niti nas je bombardovala niti ce i gle cuda daje nam kredite gradi mostove. Srbija se inache mnogo ponizava uzimajuci tkz pomoc od MMF, zato se necu nesto ni "loziti" da smo eto sad prava drzava i sta sve ne. Prvom prilikom dace nekom nasem politicaru mito i prebacice se na freneticnu podrsku EU i kako trenutno je presuila cesma eto sad smo prijatelji Kineza dok ne utvrdimo pazar. Bilo bi lepo kad bi postojala neka energija u Srbiji koja bi bespostedno trebila korupciju gde bi mladi zasita bili spremni da provedu par nedelja da radnim akcijima i gde bi se kriminal sukobljavao na svakom koraku pocevsi od onog sukoba interesa onih na vlasti pa do kradje kokoske komsiji. Ovako kad su nam plate na nivou Albanije svakavo "glozenje" sa EU ili SAD moze biti dobro za skretanje glavne teme a i kontraproduktivno. Mogli su jednostavno nasi da smisle neku pricu , pokvario se avion ili ambasadoru je pozlilo itd a medjuvremenu da se kaze Kini da necemo biti prisutni i da cemo tako reagovati, kao i Rusi onomad slicnim izgovorom, (a i Kina je bila neutralna kad su nam uveli sankcije) jer smo mali i jer zavisimo puno od EU. Jedino kad bi nas Kinezi "kupili" ,a ne bi , razumeli bi nasu poziciju i pohvalili nasu hrabrost, ovako radi se o prekomernom otporu. Ako smo vec zauzeli ovakav stav moramo da idemo do kraja pocevsi unutrasnje realne promene i onda pozdravljam tu odluku , al ako je samo odraz misljenja baziranog na pravdi i ne na realnoj snazi Srbije onda idemo ka opasnim vodama jer ce foliranje lako prepoznati a ocekuju nas jos mnoga iskusenja . I jos nesto prisutno ce biti 44 drzava a ne ceo svet manje 19 zemalja

тоша

pre 13 godina

Каже Соња Лихт да ми нисмо толико значајни. Ма немој. Па кад нисмо толико значајни шта уопште брига САД и Европску Унију што нећемо доћи у Осло?

Vikilik fan

pre 13 godina

Čini mi se da ovaj Kinez nije jedini koji je ućutkan zatvorom, ima i neki lik u EU, zove se Džulijan Asanž, ne znam da li ste čuli.

mik

pre 13 godina

Nobelova nagrada je deplasirana stvar, cista propaganda i obican tool. Zasto bi svi iz jednog drustva bili homogeni u svemu. Ako pijano drustvo trazi da i ti loces da bi pokazao solidarnost, a tebi se ne pije... Sto rece jedan komentator na netu: Da je Wikileaks svoju aktivnost usmerio na Kinu, a ne na USA, dobio bi Nobelovu nagradu. Tu ima puno istine tako da iako jedva cekam da vise ne gledam Jeremica, ovo sa bojkotom Nobelove nagrade podrzavam.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Odluka da se bojkotuje dodela Nobelove nagrada za "mir" (ako je Obamina nagrada za "mir" onda sam ja Sveta Pramajka Rahela), apsolutno je opravdana. Svaka odgovorna vlada mora da brine prvo i prevashodno o dobrobiti svog naroda, i Jeremicu treba skinuti kapu - bez obzira na njegovu licnu politicku kalkulaciju - sto je stavio svoj narod ispred jeftinog belosvetskog moralizatorstva. Mislim da je u ovom trenutku sasvim jasno i izvesno da EU ne predstavlja znacajniji izvor dobrobiti Srpskog naroda, za razliku od Kine, cija pomoc mu drzi glavu nad vodom. Ako gospoda iz EK hoce da to izmene, samo napred, mislim da im je put u Srbiju otvoren. Uz odredjene uslove, naravno.

Osim toga, Nobelov komitet bi morao dobro da objasni ostatku covecanstva koji su to kriterijumi kojima se doticni komitet navodi u dodeli ovih nagrada. Poslednjih nekoliko dobitnika bilo je da te Bog sacuva...

nemo

pre 13 godina

Prava odluka!
Prisustvo Srbije, ovakve kakva je, moglo bi da vređa nekoga kome je stalo do ljudskih prava. Isto se može reći za Rusiju, Kinu i ostale naše prijatelje sa spiska onih koji neće prisustvovati. Nesreća je jedino - što ni Amerikanci nisu mnogo bolji.

Zloba

pre 13 godina

Nije bas tako, kao sto se cini, kad "zapadnjaci" idu u Kinu da sklapaju poslove, niko ne pominje krsenje ljudskih prava. A sto se Nobelove nagrade tice i nagadjanja ko bi se radovao da je dobije ovaj ili onaj...
Cik pogodi ko je 1996 predlozen sa Nagradu kao mirotvorac i faktor stabilnosti u regionu.
Aj'

Rodoljub

pre 13 godina

Ja ne znam koliko duboko se još možemo uvući EU, a da nam ostane prostora da se izvučemo. Za sada nam samo pertle vire, ali nema nikoga da nas povuče za iste.
Avladina agencija za proučavanje gluposti (mi smo profitabilna organizacija, primamo uplate)

geograf

pre 13 godina

Kako prepoznati da li vlada povlači ispravne poteze?

Odgovor je: ako ih u tome podržavaju radikali i ostala opozicija naravno da je pogrešan korak.
Pa kada je opozicija hvalila poziciju? Osim kada je ova radila nešto pogrešno...