Sreda, 19.08.2009.

06:19

Strateško partnerstvo sa Kinom

Zvaničnici Srbije predvođeni predsednikom Borisom Tadićem putuju u petodnevnu posetu Kini, gde će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje

Izvor: B92

Strateško partnerstvo sa Kinom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Tomislav

pre 14 godina

Zacudjen sam negativnim komentarima. Dobre politicke odnose Srbije i Kine sasvim je prirodno upotpuniti sto boljim ekonomskim odnosima. Unapredjivanje ekonomskih odnosa Srbije i Kine nije u suprotnosti sa nasim priblizavanjem EU; naprotiv Srbija postaje jos jedna od evropskih zemalja koja gradi dobre odnose sa Kinom. EU ce takodje pozitivnije gledati na aktivnu Srbiju nego ako samo kuka i trazi pomoc. Dakle veliki plus za nasu diplomatiju.

Voja

pre 14 godina

Umesto svih ovih demagoga treba poslati Batu Zivojinovica.
Narod bi ga docekao na ulicama i vise bi uradio nego sto ce ovi. Samo bi pripretio i povezao Rusiju i Kinu dok kazes Valter cime bi bili reseni inace ocajni odnosi ove dve zemlje, u trenutku.

Joca Pavlica

pre 14 godina

Ne tako davno tada jugoslovenska preduzeca gradila su mostove, puteve, aerodrome i elektrane po severnoj Africi, bliskom istoku pa i po Evropi. Umesto da nadjemo nacina da pospesimo razvoj domacih preduzeca i obezbedimo kapital za strateske infrastrukturne projekte, mi uzimamo zajam i posao dajemo onome ko nam nam je zajam i dao. Strateski - nema sta, ostaje jedino pitanje za koga.

Marsovac

pre 14 godina

Ovo je strašan zaokret zvanične politike.
Pa zar ova vlast nije uspostavljena na kritikama saradnje sa Kinom i Rusijom?
Šta li će nam se nuditi u sledećim izbornim kampanjama?

Ruhnama

pre 14 godina

A da napravite strahteško partnerstvo sa Turkmenistanom?! Kad mogu velike multinacionalne kompanije, po sistemu - cilj ne bira sredstva, to je za vas dušu dalo. Samo prevedete Ruhnamu na srpski, i eto posla. Doduše, novi klon predsednik Turkmenistana je, čujem, napisao svoje lično "vjeruju". Ne znate o čemu pričam? Znaju političari, znaju.

sta znam

pre 14 godina

Secam se kako nas je njihova publika bodrila na olimpijadi, bolje od nase. Odakle ta srbofilija u Kini, ne znam ali jasno se vidi da postoji.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Iako sam iskrenog misljenja da sa svima u svetu treba imati dobre odnose i ekonomsku saradnju STRASNO MI SMETA "VELICANJE" ovog "prosjackog puta" u Kinu i "prisljamcivanje" uz Kinu, kao za Srbiju nekakvog "strateskog partnera" ! Dok Srbija "KASNI" dobrih 50 godina za zapadom Preds, Tadic "objasnjava" gradjanima Srbije kako je "provalio" koliko ce Kina za 20-25 god. biti Ekonomski znacajna zemlja ! Covece ! Predsednice ! Spusti se na zemlju, to sto Vi sad "znate" u Svetu ZNAJU vec 50 god. Srbija je mala "komunisticka zemljica" i osim od Mire Markovic uvezenih Kineza i jeftine "nekvalitetne" robe kojom je preplavljena Srbija i kojom su UNISTENE tekstilna i jos par industriskih grana u Srbiji, NIKAKVE KORISTI Mi od Kine nemamo niti cemo imati, "KAJMAK" su odavno DRUGI POKUPILI ! Srbiju koja ko zna dali ce i KAD postati clanica EU "predstavljati" kao "vaznog partnera" Kine u EU je zaista SMESNO I "NEOZBILJNO" !

Nikola Vucinic

pre 14 godina

Nego sta nego uspostavljati sto bolje odnose sa Kinom i ici u susret dogadjajima.Ako se gleda geografski ni SAD nam nisu blize i okean nas razdvaja,pa to nije smetalo da Amerika presudno utice na status srpskog naroda.Svima je jasno da ako je SAD svetski policajac danasnjice,onda ce Kina biti svetski super policajac buducnosti globalnog sveta u kome zivimo.

mario

pre 14 godina

"poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji"
Kakav most i prema kome, pa Kina odavno ima odlične odnose sa EU, Rusijom i USA. Kojem regionu, pa nedavno je Kineski predsjednik bio u Hrvatskoj i uspostavljeni su odlični odnosi bez ičijeg mosta.

bezimena

pre 14 godina

Srbija sa svega 7,5 miliona stanovnika i ovako siromašna, može da bude partner samo sebi sličnima!

Ponižavajuće je što nas vlast nekima nudi kao monetu za potkusurivanje!

Dejan, FFM

pre 14 godina

Odlično! Koja inventivnost naših političara! Za ovoliko državničko vizionarstvo treba da im se dodeli neka medalja. Pored ruske gubernije postaćemo i kineska provincija. A članstvo u EU? E, to je bila samo predizborna priča za unutrašnju upotrebu. Političari jedno govore a sasvim drugo rade.

The Blue

pre 14 godina

Lagano naslućujem da se od koalicije za evropsku Srbiju približavamo koaliciji za kinesku Srbiju.
Evropska unija će, verovatno, sa "oduševljenjem" pozdraviti ovo strateško partnerstvo!
Boris me sve više iznenađuje, počev od sudbonosne koalicije sa miloševićevom strankom, ustupanja monopola Rusima i sada novim potezom sa Kinom.
Ovo postaje zemlja čuda koja umesto da bude sve bliža sve je dalja od Evrope!

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 14 godina

A mi cemo im, jelte, biti most ka Ruskoj federaciji? Kinezima je za taj kontakt potreban posrednik? Rece covek i ostade ziv.

Petar

pre 14 godina

Kriza se koristi da se veliki poslovi dodeljuju bez tendera.
Prvo su prodali NIS bez tendera, zbog Kosova verovatno.
Sada ce Kinezi da grade most bez tendera, iako bi, u ovoj situaciji, svaka velika gradjevinska kompanija bila spremna da obezbedi finansiranje za takav drzavni projekat.
I tako redom.
Sutra ce, opet zbog krize, isto tako, bez tendera da se gradi metro (opet Rusi), prodaju Telekom i EPS.
A krediti moraju da se vrate, cak i kada ih daju Rusi i Kinezi.

L.S.

pre 14 godina

Kina je interesantna zemlja, predivan narod ali i veoma kontravezna po nekim pitanjima. Iskreno meni nesto drugo upada u oci, Nemacka, Austrija, Skandinavija i S.A.D. su zemlje koje najvise novca i resursa ulazu u Srbiju i Balkan, toliko mnogo da ostale zemlje regiona imaju sliku da Srbija ima povlasten status. Zar ne mozemo da pokazemo ni najmanje postovanja prema njima? Vucemo se izmedju zemalja koje ne postuju nase istinske saradnike, gotovo nikakvu podrsku nisu pruzili osim verbalnu, ne radimo na ispunjavanju odrednica za clanstvo E.U. vec se druzimo sa Rusima i Kinom dok Evropa i zemlje koje navise ulazu u nas razvoj cekaju, cekaju i cekaju. Pa pokazite barem malo zahvalnosti a kad nas saveznici napuste i budemo prepusteni Kini i Rusiji nemojte onda kriviti Evropu i S.A.D. jer mi smo ti koji im okrecemo ledja.

Kosooki Srbin

pre 14 godina

Svaka cast na ideji da se popravljaju i odrzavaju odnosi sa jednom silom u ekspanziji kakva je Kina, ali nemojmo ziveti u iluziji o tome da ce Kinezi saradjivati sa Srbijom da bi preko nas dosli do EU (sa njima rade vec 15 godina besprekorno), Rusije (sa kojom se Kina granici i saradjuje i u pruvrednom i u vojnom planu u neverovatnom obimu)... Sve zemlje su jos davnih dana (one jace i pametnije), a neke nesto kasnije (medju kojima smo i mi) otisle na noge Kini i mnogo truda ulozile da budu blize vatri kako bi se vise ogrejale. Sa Kinezima se mora raditi konkretno i ponuditi im ono malo sto imamo, a zauzvrat uzeti sve ono dobro sto oni imaju, pa ce rezultati uskoro biti vidljivi... Napred...

Памтим

pre 14 godina

Браво, царе! Ако вам је требало 10 година да схватите оно што је Слоба покушавао, колико ли ће нам тек бити потребно времена док га превазиђете?
Ја сам мислио да од оних нема горих, али они су макар разумели односе у свету, чак и дугорочно (мада глупо и наивно) планирали...
Браво, Србијо, увек си знала да изабереш! Није за нас демократија, не зна овај народ да бира!

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Srbijanska diplomacija je doslovno pobrkala "loncice". Umjesto da se stratesko partnerstvo stvara sa Sbiji najblizim susjednim zemljama, poboljsa odnos sa Hrvatskom, BIH ili Makedonijom, (o EU ili US necu nit govoriti), srbijanska diplomacija se izgleda nije izlijecila od starog kompleksa velicine. Kao da joj "stratesko partnerstvo" sa Kinom, Rusijom itd... nosi nesto dobro na duge staze? Na temelju cega diplomate u Beogradu misle da je Srbija nekakav faktor i jos k tome "strateski" za neku Kinu ili Rusiju? Bilo bi bolje da Srbija trezveno razmisli sto i tko su joj prioriteti i da se tako postavi. Nema nitko nista protiv dobrih veza ni sa Rusijom ni sa Kinom, ali ne treba pretjerivati i stvarati lazni dojam kao da je Srbija (inace puna problema) na istom nivo sa super silama Kinom i Rusijom. Izgleda da gospodin Jeremic zeli prikazati stvari u puno boljem svjetlu nego sto one stvarno jesu.

Walter

pre 14 godina

Страшно је колико је наша Влада изгубила додир са стварношћу! Покушавају да продају јавности причу о некаквој економској сарадњи, а уствари одлазе да моле за позајмицу којом ће да попуне све већи дефицит у буџету. Србија ће да буде "мост ка западу" земљи која са најразвијенијим западним привредама има робну размену која се мери стотинама милијарди долара! Србија да буде мост, а ни у Европску унију и НАТО не може да уђе јер није ухапсила оптужене за ратне злочине. На које инфраструктурне пројекте мисли г-дин Весовић и како мисли да их финансира, када Србија годишње изгради тек неколико десетина километара аутопута. Уместо да се уведе стриктна контрола трошења новца из буџета (Државна ревизија нема услове за рад), контрола јавних предузећа, смањење неефикасне администрације, ова земља се све више задужује. Како ће се тај новац враћати, није ми јасно, јер Србија има извоз као нека просечна под-сахарска афричка држава. Ако нас ова криза и неспособна власта не униште, ништа неће!

purenjak

pre 14 godina

Ne komentarisem text vec fotografiju.Primecujem da se sve vise izbegava koriscenje KRAVATE kod nasih nosilaca najvisih funkcija. Molim da se objasni da Boris Tadic kada ne bude Predsednik Srbije moze da se oblaci kako hoce ali dok je na toj poziciji nema pravo da na konferencije za novinare, skupove, savete itd dolazi neprimereno obucen. Kosulja, sako bez kravate. LEPO, ALI JEDAN PREDSEDNIK NE SME TAKO OBUCEN DA IZADJE PRED KAMERE!!!!!!
Ovo vazi i za sve druge sluzbenike administracije ove drzave.
P.S. ima nesto sto se zove "dres kod" (namerno na srpkom da bi me mozda lakse razumeli) koji predvidja norme i pravila oblacenja u svakoj ozbiljnijoj firmi. Zasto se to ne uvede-postuje u administraciji Republike Srbije?

Dragan Stankovic

pre 14 godina

Kinezima je svako trziste, bez obzira koliko malo, interesantno, sto se ne moze reci i za nas koji mislimo da mozemo sve prodati u bivsim jugoslovenskim republikama i zemljama EU.
Kina vec u ogromnoj meri saradjuje sa Rusijom i EU (dovoljno je pogledati cifre o ekonomskoj razmeni) pa im sigurno ne treba jedna Srbija da im prokrci put!
Vidi se da su jos Milosevicevske zablude o nasoj poziciji u svetu jos vrlo prisutne u domacoj javnosti.

Mihailo

pre 14 godina

"'Možemo i da im [Kini] poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji', rekao je Vesović."
Jel to misli ozbiljno ili se šalio?

Nidza

pre 14 godina

Evo ...Borci protiv krize...Malo Kina da ljuljne neki juan, malo ameri(MMF) neki dolar, malo EU neki evric(predpristupni fondovi u budzet), Medvedev stize u BG bice i od Rusije koja rublja...Sto moze da se iskuka moze, sto ne moze pozajmljuj, prodaj, sta god samo da se pokrpi jos koja godina...Kakva strategija, kakav dugorocni plan, kakva lucidnost nasega Borisa i njegovih savetnika...Nema brige, samo viska stanovnistva, pa otud i nezaposlenost...Sledece je kako da "izvezemo" penzionere, ako bi to uspeli kako bi se olaksalo nasoj zemljici...Ako nista drugo ima Tomica plan B...

GuC

pre 14 godina

Trgovina i investicije i sl su OK, pozdravljam, ali molim da se ne upotrebljavaju izrazi "strateško partnerstvo", prvo jer me odmah "strah", i drugo zato što Srbije i nema strategiju!!
Ali, naši politikanti žive negde u sedamdesetim godinama, jer ko još SME da odvali sledeće: "Mi smo njima značajni jer imamo dobre političke odnose sa njima, što može da im omogući učešće u ozbiljnim infrastrukturnim projektima koji nisu tako mali. Možemo i da im poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji"...pored logičkih grešaka, dakako i gramatičkih, mi nismo most nigde nikome, pogotovo ne jednoj Kini, i pogotovo ne ka Evropskoj Uniji.
Mi smo ti kojima HITNO treba most ka svima, prekinite sa reklamiranjem nepostojećeg imidža velike i snažne Srbije, toga jednostavno nema, dosta laži!!!

Aca

pre 14 godina

Cinjenica je da je pre neki mesec na Savetu bezbednosti Kina rekla da vidi Srbiju kako jednog od glavnih partnera u EU. Svaki glas u EU je bitan ma koliko mala drzava bila, a sa nama zaista imaju dobre odnose, zato i zele da podrze nas ulazak u EU i nas razvoj.

integracioni potencijal

pre 14 godina

Od pojma "stratesko partnerstvo" jedino me vise nervira pojam "institucionalni kapaciteti". Hoce li iko ikada pojasniti sustinu ovog pojma, ili smo svi srecni samo obrisima, projekcijama, kao oni iz Platonove Pecine?

Miks

pre 14 godina

Sta ce Kinezima "most prema Rusiji i Evropi". Kao da vec godinama ne rade uspesno direktno sa njima? Dokle ce nasi politicari misliti da mogu da izigravaju "nesvrstane Tite" i da bez malo rada dobro zivimo? Nema druge nego da zasucemo rukave i vec jednom pocnimo da radimo....kao sto uostalom rade i Kinezi.

3banchi

pre 14 godina

Pobogu, zar to nije ona Kina sto nam je onomad uvalila Aspirine u rinfuzi...pa svi smo se zgrazavali kad je DOS otkrio tu istinu.
Je li to ona zemlja koja se najcesce pominje zajedno sa Rusijom, Indijom...kod nas u pezorativnom smislu, a u svetu sa strahopostovanjem?
Nas narod kaze...doslo iz "bip" u glavu. Ako, bolje ikad nego nikad.

Miks

pre 14 godina

Sta ce Kinezima "most prema Rusiji i Evropi". Kao da vec godinama ne rade uspesno direktno sa njima? Dokle ce nasi politicari misliti da mogu da izigravaju "nesvrstane Tite" i da bez malo rada dobro zivimo? Nema druge nego da zasucemo rukave i vec jednom pocnimo da radimo....kao sto uostalom rade i Kinezi.

GuC

pre 14 godina

Trgovina i investicije i sl su OK, pozdravljam, ali molim da se ne upotrebljavaju izrazi "strateško partnerstvo", prvo jer me odmah "strah", i drugo zato što Srbije i nema strategiju!!
Ali, naši politikanti žive negde u sedamdesetim godinama, jer ko još SME da odvali sledeće: "Mi smo njima značajni jer imamo dobre političke odnose sa njima, što može da im omogući učešće u ozbiljnim infrastrukturnim projektima koji nisu tako mali. Možemo i da im poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji"...pored logičkih grešaka, dakako i gramatičkih, mi nismo most nigde nikome, pogotovo ne jednoj Kini, i pogotovo ne ka Evropskoj Uniji.
Mi smo ti kojima HITNO treba most ka svima, prekinite sa reklamiranjem nepostojećeg imidža velike i snažne Srbije, toga jednostavno nema, dosta laži!!!

Nidza

pre 14 godina

Evo ...Borci protiv krize...Malo Kina da ljuljne neki juan, malo ameri(MMF) neki dolar, malo EU neki evric(predpristupni fondovi u budzet), Medvedev stize u BG bice i od Rusije koja rublja...Sto moze da se iskuka moze, sto ne moze pozajmljuj, prodaj, sta god samo da se pokrpi jos koja godina...Kakva strategija, kakav dugorocni plan, kakva lucidnost nasega Borisa i njegovih savetnika...Nema brige, samo viska stanovnistva, pa otud i nezaposlenost...Sledece je kako da "izvezemo" penzionere, ako bi to uspeli kako bi se olaksalo nasoj zemljici...Ako nista drugo ima Tomica plan B...

Mihailo

pre 14 godina

"'Možemo i da im [Kini] poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji', rekao je Vesović."
Jel to misli ozbiljno ili se šalio?

integracioni potencijal

pre 14 godina

Od pojma "stratesko partnerstvo" jedino me vise nervira pojam "institucionalni kapaciteti". Hoce li iko ikada pojasniti sustinu ovog pojma, ili smo svi srecni samo obrisima, projekcijama, kao oni iz Platonove Pecine?

Aca

pre 14 godina

Cinjenica je da je pre neki mesec na Savetu bezbednosti Kina rekla da vidi Srbiju kako jednog od glavnih partnera u EU. Svaki glas u EU je bitan ma koliko mala drzava bila, a sa nama zaista imaju dobre odnose, zato i zele da podrze nas ulazak u EU i nas razvoj.

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 14 godina

A mi cemo im, jelte, biti most ka Ruskoj federaciji? Kinezima je za taj kontakt potreban posrednik? Rece covek i ostade ziv.

purenjak

pre 14 godina

Ne komentarisem text vec fotografiju.Primecujem da se sve vise izbegava koriscenje KRAVATE kod nasih nosilaca najvisih funkcija. Molim da se objasni da Boris Tadic kada ne bude Predsednik Srbije moze da se oblaci kako hoce ali dok je na toj poziciji nema pravo da na konferencije za novinare, skupove, savete itd dolazi neprimereno obucen. Kosulja, sako bez kravate. LEPO, ALI JEDAN PREDSEDNIK NE SME TAKO OBUCEN DA IZADJE PRED KAMERE!!!!!!
Ovo vazi i za sve druge sluzbenike administracije ove drzave.
P.S. ima nesto sto se zove "dres kod" (namerno na srpkom da bi me mozda lakse razumeli) koji predvidja norme i pravila oblacenja u svakoj ozbiljnijoj firmi. Zasto se to ne uvede-postuje u administraciji Republike Srbije?

3banchi

pre 14 godina

Pobogu, zar to nije ona Kina sto nam je onomad uvalila Aspirine u rinfuzi...pa svi smo se zgrazavali kad je DOS otkrio tu istinu.
Je li to ona zemlja koja se najcesce pominje zajedno sa Rusijom, Indijom...kod nas u pezorativnom smislu, a u svetu sa strahopostovanjem?
Nas narod kaze...doslo iz "bip" u glavu. Ako, bolje ikad nego nikad.

Памтим

pre 14 godina

Браво, царе! Ако вам је требало 10 година да схватите оно што је Слоба покушавао, колико ли ће нам тек бити потребно времена док га превазиђете?
Ја сам мислио да од оних нема горих, али они су макар разумели односе у свету, чак и дугорочно (мада глупо и наивно) планирали...
Браво, Србијо, увек си знала да изабереш! Није за нас демократија, не зна овај народ да бира!

Walter

pre 14 godina

Страшно је колико је наша Влада изгубила додир са стварношћу! Покушавају да продају јавности причу о некаквој економској сарадњи, а уствари одлазе да моле за позајмицу којом ће да попуне све већи дефицит у буџету. Србија ће да буде "мост ка западу" земљи која са најразвијенијим западним привредама има робну размену која се мери стотинама милијарди долара! Србија да буде мост, а ни у Европску унију и НАТО не може да уђе јер није ухапсила оптужене за ратне злочине. На које инфраструктурне пројекте мисли г-дин Весовић и како мисли да их финансира, када Србија годишње изгради тек неколико десетина километара аутопута. Уместо да се уведе стриктна контрола трошења новца из буџета (Државна ревизија нема услове за рад), контрола јавних предузећа, смањење неефикасне администрације, ова земља се све више задужује. Како ће се тај новац враћати, није ми јасно, јер Србија има извоз као нека просечна под-сахарска афричка држава. Ако нас ова криза и неспособна власта не униште, ништа неће!

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Srbijanska diplomacija je doslovno pobrkala "loncice". Umjesto da se stratesko partnerstvo stvara sa Sbiji najblizim susjednim zemljama, poboljsa odnos sa Hrvatskom, BIH ili Makedonijom, (o EU ili US necu nit govoriti), srbijanska diplomacija se izgleda nije izlijecila od starog kompleksa velicine. Kao da joj "stratesko partnerstvo" sa Kinom, Rusijom itd... nosi nesto dobro na duge staze? Na temelju cega diplomate u Beogradu misle da je Srbija nekakav faktor i jos k tome "strateski" za neku Kinu ili Rusiju? Bilo bi bolje da Srbija trezveno razmisli sto i tko su joj prioriteti i da se tako postavi. Nema nitko nista protiv dobrih veza ni sa Rusijom ni sa Kinom, ali ne treba pretjerivati i stvarati lazni dojam kao da je Srbija (inace puna problema) na istom nivo sa super silama Kinom i Rusijom. Izgleda da gospodin Jeremic zeli prikazati stvari u puno boljem svjetlu nego sto one stvarno jesu.

Dragan Stankovic

pre 14 godina

Kinezima je svako trziste, bez obzira koliko malo, interesantno, sto se ne moze reci i za nas koji mislimo da mozemo sve prodati u bivsim jugoslovenskim republikama i zemljama EU.
Kina vec u ogromnoj meri saradjuje sa Rusijom i EU (dovoljno je pogledati cifre o ekonomskoj razmeni) pa im sigurno ne treba jedna Srbija da im prokrci put!
Vidi se da su jos Milosevicevske zablude o nasoj poziciji u svetu jos vrlo prisutne u domacoj javnosti.

bezimena

pre 14 godina

Srbija sa svega 7,5 miliona stanovnika i ovako siromašna, može da bude partner samo sebi sličnima!

Ponižavajuće je što nas vlast nekima nudi kao monetu za potkusurivanje!

Kosooki Srbin

pre 14 godina

Svaka cast na ideji da se popravljaju i odrzavaju odnosi sa jednom silom u ekspanziji kakva je Kina, ali nemojmo ziveti u iluziji o tome da ce Kinezi saradjivati sa Srbijom da bi preko nas dosli do EU (sa njima rade vec 15 godina besprekorno), Rusije (sa kojom se Kina granici i saradjuje i u pruvrednom i u vojnom planu u neverovatnom obimu)... Sve zemlje su jos davnih dana (one jace i pametnije), a neke nesto kasnije (medju kojima smo i mi) otisle na noge Kini i mnogo truda ulozile da budu blize vatri kako bi se vise ogrejale. Sa Kinezima se mora raditi konkretno i ponuditi im ono malo sto imamo, a zauzvrat uzeti sve ono dobro sto oni imaju, pa ce rezultati uskoro biti vidljivi... Napred...

L.S.

pre 14 godina

Kina je interesantna zemlja, predivan narod ali i veoma kontravezna po nekim pitanjima. Iskreno meni nesto drugo upada u oci, Nemacka, Austrija, Skandinavija i S.A.D. su zemlje koje najvise novca i resursa ulazu u Srbiju i Balkan, toliko mnogo da ostale zemlje regiona imaju sliku da Srbija ima povlasten status. Zar ne mozemo da pokazemo ni najmanje postovanja prema njima? Vucemo se izmedju zemalja koje ne postuju nase istinske saradnike, gotovo nikakvu podrsku nisu pruzili osim verbalnu, ne radimo na ispunjavanju odrednica za clanstvo E.U. vec se druzimo sa Rusima i Kinom dok Evropa i zemlje koje navise ulazu u nas razvoj cekaju, cekaju i cekaju. Pa pokazite barem malo zahvalnosti a kad nas saveznici napuste i budemo prepusteni Kini i Rusiji nemojte onda kriviti Evropu i S.A.D. jer mi smo ti koji im okrecemo ledja.

Petar

pre 14 godina

Kriza se koristi da se veliki poslovi dodeljuju bez tendera.
Prvo su prodali NIS bez tendera, zbog Kosova verovatno.
Sada ce Kinezi da grade most bez tendera, iako bi, u ovoj situaciji, svaka velika gradjevinska kompanija bila spremna da obezbedi finansiranje za takav drzavni projekat.
I tako redom.
Sutra ce, opet zbog krize, isto tako, bez tendera da se gradi metro (opet Rusi), prodaju Telekom i EPS.
A krediti moraju da se vrate, cak i kada ih daju Rusi i Kinezi.

mario

pre 14 godina

"poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji"
Kakav most i prema kome, pa Kina odavno ima odlične odnose sa EU, Rusijom i USA. Kojem regionu, pa nedavno je Kineski predsjednik bio u Hrvatskoj i uspostavljeni su odlični odnosi bez ičijeg mosta.

Dejan, FFM

pre 14 godina

Odlično! Koja inventivnost naših političara! Za ovoliko državničko vizionarstvo treba da im se dodeli neka medalja. Pored ruske gubernije postaćemo i kineska provincija. A članstvo u EU? E, to je bila samo predizborna priča za unutrašnju upotrebu. Političari jedno govore a sasvim drugo rade.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Iako sam iskrenog misljenja da sa svima u svetu treba imati dobre odnose i ekonomsku saradnju STRASNO MI SMETA "VELICANJE" ovog "prosjackog puta" u Kinu i "prisljamcivanje" uz Kinu, kao za Srbiju nekakvog "strateskog partnera" ! Dok Srbija "KASNI" dobrih 50 godina za zapadom Preds, Tadic "objasnjava" gradjanima Srbije kako je "provalio" koliko ce Kina za 20-25 god. biti Ekonomski znacajna zemlja ! Covece ! Predsednice ! Spusti se na zemlju, to sto Vi sad "znate" u Svetu ZNAJU vec 50 god. Srbija je mala "komunisticka zemljica" i osim od Mire Markovic uvezenih Kineza i jeftine "nekvalitetne" robe kojom je preplavljena Srbija i kojom su UNISTENE tekstilna i jos par industriskih grana u Srbiji, NIKAKVE KORISTI Mi od Kine nemamo niti cemo imati, "KAJMAK" su odavno DRUGI POKUPILI ! Srbiju koja ko zna dali ce i KAD postati clanica EU "predstavljati" kao "vaznog partnera" Kine u EU je zaista SMESNO I "NEOZBILJNO" !

The Blue

pre 14 godina

Lagano naslućujem da se od koalicije za evropsku Srbiju približavamo koaliciji za kinesku Srbiju.
Evropska unija će, verovatno, sa "oduševljenjem" pozdraviti ovo strateško partnerstvo!
Boris me sve više iznenađuje, počev od sudbonosne koalicije sa miloševićevom strankom, ustupanja monopola Rusima i sada novim potezom sa Kinom.
Ovo postaje zemlja čuda koja umesto da bude sve bliža sve je dalja od Evrope!

Nikola Vucinic

pre 14 godina

Nego sta nego uspostavljati sto bolje odnose sa Kinom i ici u susret dogadjajima.Ako se gleda geografski ni SAD nam nisu blize i okean nas razdvaja,pa to nije smetalo da Amerika presudno utice na status srpskog naroda.Svima je jasno da ako je SAD svetski policajac danasnjice,onda ce Kina biti svetski super policajac buducnosti globalnog sveta u kome zivimo.

sta znam

pre 14 godina

Secam se kako nas je njihova publika bodrila na olimpijadi, bolje od nase. Odakle ta srbofilija u Kini, ne znam ali jasno se vidi da postoji.

Ruhnama

pre 14 godina

A da napravite strahteško partnerstvo sa Turkmenistanom?! Kad mogu velike multinacionalne kompanije, po sistemu - cilj ne bira sredstva, to je za vas dušu dalo. Samo prevedete Ruhnamu na srpski, i eto posla. Doduše, novi klon predsednik Turkmenistana je, čujem, napisao svoje lično "vjeruju". Ne znate o čemu pričam? Znaju političari, znaju.

Marsovac

pre 14 godina

Ovo je strašan zaokret zvanične politike.
Pa zar ova vlast nije uspostavljena na kritikama saradnje sa Kinom i Rusijom?
Šta li će nam se nuditi u sledećim izbornim kampanjama?

Joca Pavlica

pre 14 godina

Ne tako davno tada jugoslovenska preduzeca gradila su mostove, puteve, aerodrome i elektrane po severnoj Africi, bliskom istoku pa i po Evropi. Umesto da nadjemo nacina da pospesimo razvoj domacih preduzeca i obezbedimo kapital za strateske infrastrukturne projekte, mi uzimamo zajam i posao dajemo onome ko nam nam je zajam i dao. Strateski - nema sta, ostaje jedino pitanje za koga.

Voja

pre 14 godina

Umesto svih ovih demagoga treba poslati Batu Zivojinovica.
Narod bi ga docekao na ulicama i vise bi uradio nego sto ce ovi. Samo bi pripretio i povezao Rusiju i Kinu dok kazes Valter cime bi bili reseni inace ocajni odnosi ove dve zemlje, u trenutku.

Tomislav

pre 14 godina

Zacudjen sam negativnim komentarima. Dobre politicke odnose Srbije i Kine sasvim je prirodno upotpuniti sto boljim ekonomskim odnosima. Unapredjivanje ekonomskih odnosa Srbije i Kine nije u suprotnosti sa nasim priblizavanjem EU; naprotiv Srbija postaje jos jedna od evropskih zemalja koja gradi dobre odnose sa Kinom. EU ce takodje pozitivnije gledati na aktivnu Srbiju nego ako samo kuka i trazi pomoc. Dakle veliki plus za nasu diplomatiju.

3banchi

pre 14 godina

Pobogu, zar to nije ona Kina sto nam je onomad uvalila Aspirine u rinfuzi...pa svi smo se zgrazavali kad je DOS otkrio tu istinu.
Je li to ona zemlja koja se najcesce pominje zajedno sa Rusijom, Indijom...kod nas u pezorativnom smislu, a u svetu sa strahopostovanjem?
Nas narod kaze...doslo iz "bip" u glavu. Ako, bolje ikad nego nikad.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Srbijanska diplomacija je doslovno pobrkala "loncice". Umjesto da se stratesko partnerstvo stvara sa Sbiji najblizim susjednim zemljama, poboljsa odnos sa Hrvatskom, BIH ili Makedonijom, (o EU ili US necu nit govoriti), srbijanska diplomacija se izgleda nije izlijecila od starog kompleksa velicine. Kao da joj "stratesko partnerstvo" sa Kinom, Rusijom itd... nosi nesto dobro na duge staze? Na temelju cega diplomate u Beogradu misle da je Srbija nekakav faktor i jos k tome "strateski" za neku Kinu ili Rusiju? Bilo bi bolje da Srbija trezveno razmisli sto i tko su joj prioriteti i da se tako postavi. Nema nitko nista protiv dobrih veza ni sa Rusijom ni sa Kinom, ali ne treba pretjerivati i stvarati lazni dojam kao da je Srbija (inace puna problema) na istom nivo sa super silama Kinom i Rusijom. Izgleda da gospodin Jeremic zeli prikazati stvari u puno boljem svjetlu nego sto one stvarno jesu.

purenjak

pre 14 godina

Ne komentarisem text vec fotografiju.Primecujem da se sve vise izbegava koriscenje KRAVATE kod nasih nosilaca najvisih funkcija. Molim da se objasni da Boris Tadic kada ne bude Predsednik Srbije moze da se oblaci kako hoce ali dok je na toj poziciji nema pravo da na konferencije za novinare, skupove, savete itd dolazi neprimereno obucen. Kosulja, sako bez kravate. LEPO, ALI JEDAN PREDSEDNIK NE SME TAKO OBUCEN DA IZADJE PRED KAMERE!!!!!!
Ovo vazi i za sve druge sluzbenike administracije ove drzave.
P.S. ima nesto sto se zove "dres kod" (namerno na srpkom da bi me mozda lakse razumeli) koji predvidja norme i pravila oblacenja u svakoj ozbiljnijoj firmi. Zasto se to ne uvede-postuje u administraciji Republike Srbije?

L.S.

pre 14 godina

Kina je interesantna zemlja, predivan narod ali i veoma kontravezna po nekim pitanjima. Iskreno meni nesto drugo upada u oci, Nemacka, Austrija, Skandinavija i S.A.D. su zemlje koje najvise novca i resursa ulazu u Srbiju i Balkan, toliko mnogo da ostale zemlje regiona imaju sliku da Srbija ima povlasten status. Zar ne mozemo da pokazemo ni najmanje postovanja prema njima? Vucemo se izmedju zemalja koje ne postuju nase istinske saradnike, gotovo nikakvu podrsku nisu pruzili osim verbalnu, ne radimo na ispunjavanju odrednica za clanstvo E.U. vec se druzimo sa Rusima i Kinom dok Evropa i zemlje koje navise ulazu u nas razvoj cekaju, cekaju i cekaju. Pa pokazite barem malo zahvalnosti a kad nas saveznici napuste i budemo prepusteni Kini i Rusiji nemojte onda kriviti Evropu i S.A.D. jer mi smo ti koji im okrecemo ledja.

Памтим

pre 14 godina

Браво, царе! Ако вам је требало 10 година да схватите оно што је Слоба покушавао, колико ли ће нам тек бити потребно времена док га превазиђете?
Ја сам мислио да од оних нема горих, али они су макар разумели односе у свету, чак и дугорочно (мада глупо и наивно) планирали...
Браво, Србијо, увек си знала да изабереш! Није за нас демократија, не зна овај народ да бира!

The Blue

pre 14 godina

Lagano naslućujem da se od koalicije za evropsku Srbiju približavamo koaliciji za kinesku Srbiju.
Evropska unija će, verovatno, sa "oduševljenjem" pozdraviti ovo strateško partnerstvo!
Boris me sve više iznenađuje, počev od sudbonosne koalicije sa miloševićevom strankom, ustupanja monopola Rusima i sada novim potezom sa Kinom.
Ovo postaje zemlja čuda koja umesto da bude sve bliža sve je dalja od Evrope!

Nikola Vucinic

pre 14 godina

Nego sta nego uspostavljati sto bolje odnose sa Kinom i ici u susret dogadjajima.Ako se gleda geografski ni SAD nam nisu blize i okean nas razdvaja,pa to nije smetalo da Amerika presudno utice na status srpskog naroda.Svima je jasno da ako je SAD svetski policajac danasnjice,onda ce Kina biti svetski super policajac buducnosti globalnog sveta u kome zivimo.

Aca

pre 14 godina

Cinjenica je da je pre neki mesec na Savetu bezbednosti Kina rekla da vidi Srbiju kako jednog od glavnih partnera u EU. Svaki glas u EU je bitan ma koliko mala drzava bila, a sa nama zaista imaju dobre odnose, zato i zele da podrze nas ulazak u EU i nas razvoj.

Dejan, FFM

pre 14 godina

Odlično! Koja inventivnost naših političara! Za ovoliko državničko vizionarstvo treba da im se dodeli neka medalja. Pored ruske gubernije postaćemo i kineska provincija. A članstvo u EU? E, to je bila samo predizborna priča za unutrašnju upotrebu. Političari jedno govore a sasvim drugo rade.

Miks

pre 14 godina

Sta ce Kinezima "most prema Rusiji i Evropi". Kao da vec godinama ne rade uspesno direktno sa njima? Dokle ce nasi politicari misliti da mogu da izigravaju "nesvrstane Tite" i da bez malo rada dobro zivimo? Nema druge nego da zasucemo rukave i vec jednom pocnimo da radimo....kao sto uostalom rade i Kinezi.

GuC

pre 14 godina

Trgovina i investicije i sl su OK, pozdravljam, ali molim da se ne upotrebljavaju izrazi "strateško partnerstvo", prvo jer me odmah "strah", i drugo zato što Srbije i nema strategiju!!
Ali, naši politikanti žive negde u sedamdesetim godinama, jer ko još SME da odvali sledeće: "Mi smo njima značajni jer imamo dobre političke odnose sa njima, što može da im omogući učešće u ozbiljnim infrastrukturnim projektima koji nisu tako mali. Možemo i da im poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji"...pored logičkih grešaka, dakako i gramatičkih, mi nismo most nigde nikome, pogotovo ne jednoj Kini, i pogotovo ne ka Evropskoj Uniji.
Mi smo ti kojima HITNO treba most ka svima, prekinite sa reklamiranjem nepostojećeg imidža velike i snažne Srbije, toga jednostavno nema, dosta laži!!!

bezimena

pre 14 godina

Srbija sa svega 7,5 miliona stanovnika i ovako siromašna, može da bude partner samo sebi sličnima!

Ponižavajuće je što nas vlast nekima nudi kao monetu za potkusurivanje!

Petar

pre 14 godina

Kriza se koristi da se veliki poslovi dodeljuju bez tendera.
Prvo su prodali NIS bez tendera, zbog Kosova verovatno.
Sada ce Kinezi da grade most bez tendera, iako bi, u ovoj situaciji, svaka velika gradjevinska kompanija bila spremna da obezbedi finansiranje za takav drzavni projekat.
I tako redom.
Sutra ce, opet zbog krize, isto tako, bez tendera da se gradi metro (opet Rusi), prodaju Telekom i EPS.
A krediti moraju da se vrate, cak i kada ih daju Rusi i Kinezi.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Iako sam iskrenog misljenja da sa svima u svetu treba imati dobre odnose i ekonomsku saradnju STRASNO MI SMETA "VELICANJE" ovog "prosjackog puta" u Kinu i "prisljamcivanje" uz Kinu, kao za Srbiju nekakvog "strateskog partnera" ! Dok Srbija "KASNI" dobrih 50 godina za zapadom Preds, Tadic "objasnjava" gradjanima Srbije kako je "provalio" koliko ce Kina za 20-25 god. biti Ekonomski znacajna zemlja ! Covece ! Predsednice ! Spusti se na zemlju, to sto Vi sad "znate" u Svetu ZNAJU vec 50 god. Srbija je mala "komunisticka zemljica" i osim od Mire Markovic uvezenih Kineza i jeftine "nekvalitetne" robe kojom je preplavljena Srbija i kojom su UNISTENE tekstilna i jos par industriskih grana u Srbiji, NIKAKVE KORISTI Mi od Kine nemamo niti cemo imati, "KAJMAK" su odavno DRUGI POKUPILI ! Srbiju koja ko zna dali ce i KAD postati clanica EU "predstavljati" kao "vaznog partnera" Kine u EU je zaista SMESNO I "NEOZBILJNO" !

Nidza

pre 14 godina

Evo ...Borci protiv krize...Malo Kina da ljuljne neki juan, malo ameri(MMF) neki dolar, malo EU neki evric(predpristupni fondovi u budzet), Medvedev stize u BG bice i od Rusije koja rublja...Sto moze da se iskuka moze, sto ne moze pozajmljuj, prodaj, sta god samo da se pokrpi jos koja godina...Kakva strategija, kakav dugorocni plan, kakva lucidnost nasega Borisa i njegovih savetnika...Nema brige, samo viska stanovnistva, pa otud i nezaposlenost...Sledece je kako da "izvezemo" penzionere, ako bi to uspeli kako bi se olaksalo nasoj zemljici...Ako nista drugo ima Tomica plan B...

mario

pre 14 godina

"poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji"
Kakav most i prema kome, pa Kina odavno ima odlične odnose sa EU, Rusijom i USA. Kojem regionu, pa nedavno je Kineski predsjednik bio u Hrvatskoj i uspostavljeni su odlični odnosi bez ičijeg mosta.

integracioni potencijal

pre 14 godina

Od pojma "stratesko partnerstvo" jedino me vise nervira pojam "institucionalni kapaciteti". Hoce li iko ikada pojasniti sustinu ovog pojma, ili smo svi srecni samo obrisima, projekcijama, kao oni iz Platonove Pecine?

Dragan Stankovic

pre 14 godina

Kinezima je svako trziste, bez obzira koliko malo, interesantno, sto se ne moze reci i za nas koji mislimo da mozemo sve prodati u bivsim jugoslovenskim republikama i zemljama EU.
Kina vec u ogromnoj meri saradjuje sa Rusijom i EU (dovoljno je pogledati cifre o ekonomskoj razmeni) pa im sigurno ne treba jedna Srbija da im prokrci put!
Vidi se da su jos Milosevicevske zablude o nasoj poziciji u svetu jos vrlo prisutne u domacoj javnosti.

sta znam

pre 14 godina

Secam se kako nas je njihova publika bodrila na olimpijadi, bolje od nase. Odakle ta srbofilija u Kini, ne znam ali jasno se vidi da postoji.

Kosooki Srbin

pre 14 godina

Svaka cast na ideji da se popravljaju i odrzavaju odnosi sa jednom silom u ekspanziji kakva je Kina, ali nemojmo ziveti u iluziji o tome da ce Kinezi saradjivati sa Srbijom da bi preko nas dosli do EU (sa njima rade vec 15 godina besprekorno), Rusije (sa kojom se Kina granici i saradjuje i u pruvrednom i u vojnom planu u neverovatnom obimu)... Sve zemlje su jos davnih dana (one jace i pametnije), a neke nesto kasnije (medju kojima smo i mi) otisle na noge Kini i mnogo truda ulozile da budu blize vatri kako bi se vise ogrejale. Sa Kinezima se mora raditi konkretno i ponuditi im ono malo sto imamo, a zauzvrat uzeti sve ono dobro sto oni imaju, pa ce rezultati uskoro biti vidljivi... Napred...

Walter

pre 14 godina

Страшно је колико је наша Влада изгубила додир са стварношћу! Покушавају да продају јавности причу о некаквој економској сарадњи, а уствари одлазе да моле за позајмицу којом ће да попуне све већи дефицит у буџету. Србија ће да буде "мост ка западу" земљи која са најразвијенијим западним привредама има робну размену која се мери стотинама милијарди долара! Србија да буде мост, а ни у Европску унију и НАТО не може да уђе јер није ухапсила оптужене за ратне злочине. На које инфраструктурне пројекте мисли г-дин Весовић и како мисли да их финансира, када Србија годишње изгради тек неколико десетина километара аутопута. Уместо да се уведе стриктна контрола трошења новца из буџета (Државна ревизија нема услове за рад), контрола јавних предузећа, смањење неефикасне администрације, ова земља се све више задужује. Како ће се тај новац враћати, није ми јасно, јер Србија има извоз као нека просечна под-сахарска афричка држава. Ако нас ова криза и неспособна власта не униште, ништа неће!

Marsovac

pre 14 godina

Ovo je strašan zaokret zvanične politike.
Pa zar ova vlast nije uspostavljena na kritikama saradnje sa Kinom i Rusijom?
Šta li će nam se nuditi u sledećim izbornim kampanjama?

Ruhnama

pre 14 godina

A da napravite strahteško partnerstvo sa Turkmenistanom?! Kad mogu velike multinacionalne kompanije, po sistemu - cilj ne bira sredstva, to je za vas dušu dalo. Samo prevedete Ruhnamu na srpski, i eto posla. Doduše, novi klon predsednik Turkmenistana je, čujem, napisao svoje lično "vjeruju". Ne znate o čemu pričam? Znaju političari, znaju.

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 14 godina

A mi cemo im, jelte, biti most ka Ruskoj federaciji? Kinezima je za taj kontakt potreban posrednik? Rece covek i ostade ziv.

Joca Pavlica

pre 14 godina

Ne tako davno tada jugoslovenska preduzeca gradila su mostove, puteve, aerodrome i elektrane po severnoj Africi, bliskom istoku pa i po Evropi. Umesto da nadjemo nacina da pospesimo razvoj domacih preduzeca i obezbedimo kapital za strateske infrastrukturne projekte, mi uzimamo zajam i posao dajemo onome ko nam nam je zajam i dao. Strateski - nema sta, ostaje jedino pitanje za koga.

Mihailo

pre 14 godina

"'Možemo i da im [Kini] poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji', rekao je Vesović."
Jel to misli ozbiljno ili se šalio?

Voja

pre 14 godina

Umesto svih ovih demagoga treba poslati Batu Zivojinovica.
Narod bi ga docekao na ulicama i vise bi uradio nego sto ce ovi. Samo bi pripretio i povezao Rusiju i Kinu dok kazes Valter cime bi bili reseni inace ocajni odnosi ove dve zemlje, u trenutku.

Tomislav

pre 14 godina

Zacudjen sam negativnim komentarima. Dobre politicke odnose Srbije i Kine sasvim je prirodno upotpuniti sto boljim ekonomskim odnosima. Unapredjivanje ekonomskih odnosa Srbije i Kine nije u suprotnosti sa nasim priblizavanjem EU; naprotiv Srbija postaje jos jedna od evropskih zemalja koja gradi dobre odnose sa Kinom. EU ce takodje pozitivnije gledati na aktivnu Srbiju nego ako samo kuka i trazi pomoc. Dakle veliki plus za nasu diplomatiju.