Sreda, 01.10.2008.

01:17

Bezbednosni sporazum sa NATO-om

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, u ime Vlade Srbije, potpisao je Sporazum o bezbednosti informacija s NATO-om.

Izvor: B92

Bezbednosni sporazum sa NATO-om IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

dole

pre 15 godina

Samo ozbiljnom strategijom mozemo nadoknaditi izgubljeno vreme. Cini mi se da je Srbija konacno ima, i zato treba ocekivati jos konkretnije rezultate u daljem napretku zemlje i njenim integracija.
Srbija je odbacila stege proslosti, sanitarni kordon je nestao, a neka bolja vemena sigurno dolaze.

Nevena

pre 15 godina

Sporazum sa NAto organizacijom nikako nece narusiti deklaraciojom o neutralnosti utvrdjenu politiku zemlje.
1. Deklaracija ne obavezuje zakonski da se postuje
2. Sporazum je u skladu sa deklaracijom jer "deklaracija ne isključuje mogućnost saradnje Srbije sa drugim zemljama u interesu zajedničke i opšte bezbednosti"
Bravo za danasnji sporazum.

brko

pre 15 godina

poboljsanje odnosa sa zemljama NATO-a treba da bude od sustinske vaznosti zbog bezbednije buducnosti.
medjutim, treba skrenuti paznju da srbija ne saradjuje na pitanjima bezbednosti samo sa NATo. u nasoj zemlji je boravila najvisa kineska vojna delegacija, a srbija uspesno saradjuje i sa srbijom. takvu politiku i dalje trebastaviti, i treba podrzati srpske vlasti kako bi istrajali na tom pravcu.

pokusaj

pre 15 godina

ovo je odlicna vest. nekada mi se cini da ce srpska vojska pre uci u EU i u NATO od nase drzave.
Znam da je nasa vojska izuzetno cenjena u svetu. Vreme je da se ta vojska tehnoloski obezbedi i da zajedno sa zapadnim saveznicima pomogne sirenju demokratije u svetu. Btw, sve je to i dobro placenao, izmedju ostalog.
Ako moze srpska vojska da ucestvuje u misijama UN, zasto ne bi mogla i u misijama NATOa

historia

pre 15 godina

Srbija je uvek uzivala veliku pomoc od zapadnih zemalja u situacijama kada se zapad bojao jake Srbije.
Nadam se da je doslo vreme i jake Rusije, i znacajne pomoci Srbiji od strane zapada.

velimi

pre 15 godina

Vrlo znacajan korak ka EU! Veoma mudar i promisljen potez iako ima nesuglasica i neslaganja oko Kosova, ali se nadam da ce to pomoci da do dogovora i kompromisnog resenja oko Kosova ipak dodje. Znam da ima onih koji ovo ne odobravaju ali ipak nisu u pravu. Lako je negirati i ignorisati bitne stvari i ispasti nacionalista... Svaka cast ministru Sutanovcu i ljudima oko njega na ovom potezu!!! :)

Tinka

pre 15 godina

Ovoj je jos jedan korak ka EU, koji ce pored efekata koje direktno pruza, indirektno omoguciti kasnije bolje ekonomske odnose, a svakako je bio neminovnost.

iskreno

pre 15 godina

Prozapadno sam orjentisan, ali ne mogu da podrzim dalje priblizavanje NATO. Bezbednosni sporazum jeste koristan, ali treba da bude krajnji nivo priblizavanja NATO, kroz program partnerstvo za mir. NATO vise nema ulogu kakvu je ranije imao, i sistem kolektivne bezbednosti vise ne podrazumeva samo solidarnost zemalja clanica, medjusobnu zastitu i pomoc u slucaju agresije na teritorije zemalja clanica. Irak, Avganistan, pa i uloga NATO u Gruziji i Ukrajini prikazuje novu doktrinu koja podrazumeva obezbedjenje fizickog prisustva Saveza u zemljama koje raspolazu zalihama ruzda i energenata. mislim da nije casno ucestvovati u tome, i da to podseca na politiku nemacke 1938. godine. da li se ona sprovodi pod sloganom krvi i zemlje ili slobode i demokratije, sasvim je sve jedno, jer je efekat isti. neko uvek propati.

Mića

pre 15 godina

Konacno, trebalo je odmah i da trazimo pristup u NATO, jer ne postoji alternativa razvoju Srbije u okviru evroatlantskih integracija.

mJ

pre 15 godina

Potpisivanje sporazuma nece nauditi proglasenoj neutralnosti VS. Sporazum koji je Sutanovac danas potpisao pruzice dodatnu sigurnost nase zemlje od mogucih teroristickih napada,i zato treba pohvaliti danasnji dogadjaj, a ministru i trenutnoj vlasti pruziti podrsku kako bi nastavili u ovom pravcu.
Pravo pitanje nije da li treba Srbiji ovakav sporazum, vec zasto ga nije bilo do sada

fadil_h

pre 15 godina

"Smatramo da na Kosovu treba pre svega da se formiraju snage koje će se boriti protiv organizovanog kriminala koji ima transnacionalnu notu", rekao je srpski ministar odbrane.
OK, sasvim prihvatljiva ideja. No i Kosovske bezbednosne snage nece predstavljati nikakvu opasnost za nikoga. Bice multietnicke i pod potpunim nadzorom NATO-a. To su absolutno odbrambene snage. Rezolucija 1244 nigde ne zabranjuje formiranje kosovskih bezbednosnih snaga. U nijednom paragrafu rezolucija 1244 ne sprecava formiranje tih snaga. S druge strane paragrafom 9 (a) Savet Bezbednosti odlucio da medju zadacima medjunaordne bezbednosne misije na Kosovo je i sprecavanje povrataka srpskih vojnih, policijskih i parmilitarnih snaga. Pa neko mora da cuva Kosovo kada NATO ide s Kosova.

free voice

pre 15 godina

Sve zemlje Evrope imaju isti sporazum sa NATO-om. Vreme je da Srbija nastavi da se integrise u evroatlantske sisteme, i da se prekine sa kompromisnom deklaracijom o neutralnosti.
Srbija nema vremena da ceka, a kao sto je Boris rekao , u EU moramo uci kada i Hrvatska, inace ce vrata ostati dugo zakljucana

Evropejac

pre 15 godina

Priblizavanje NATO znaci vise poverenja svih bitnih faktora u svetu danas. Znaci da smo zemlja koja saradjuje sa najrazvijenijim i najstabinijim zemljama i ekonomijama. Najbolji primer su zemlje koje su usle u EU 2004. Sve su pre toga razvile jako bliske odnose sa NATO. Mislim da Sutanovac ide pravim putem.

Samo bez euforije!!!

pre 15 godina

Pa i nije bas nesto za:Bravo! No, ako je to tako obostrano super sporazum, ocekujem da isti takav potpisemo i sa Rusijom. Nije valjda da ce nam nesto smetati. Naprotiv. Uostalom, NATO sa Amerikom kakva je danas i sutra - finasijski, a izgleda uskoro i vojno i moralno (Irak) u teskom problemu - nama nista ne moze ponuditi. sta ce nam NATO? Nema od koga da nas brani, a napadati nas valjda vise nece. A nas je tako malo da ni jedan ministar vojni pocev od Sutanovca pa nadalje valjda nece poludeti sasvim da nasu decu salje kao topovsko meso NATO trupa u Irak, Avganistan, sutra Iran, Gruziju... ili sta ja znam kuda.

Bojan

pre 15 godina

Sporazum o bezbednosti je veoma korisna stvar,
I postoje razliciti partnerski odnosi sa NATO-om, (neke module koristi i Rusija).
E steta je sto nismo imali ovakvog ministra vojnog ranije,
Ko zna mozda bi izbegli i neki rat, nikad se ne zna?!

kosmopolita

pre 15 godina

Svaka cast nasoj diplomatiji i na nacinu kako nas predstavljaju, i na pametnim odlukama, i na uspehu u realizaciji istih! Naravno da ulazak u NATO nije samo vojna stvar i da moramo jednom izaci iz scenarija "neprijatelji-saveznici". ...

Aljosa

pre 15 godina

Da smo na vreme potpisivali ovakve sporazume verovatno nikad ne bi bili bombardovani i ne bi nam oduzimali teritoriju. Jer bi nas smatrali saveznicima, a ne pretnjom za bezbednost drzava koje nas okruzuje.

kale

pre 15 godina

Konacno potpisan sporazum koji smo trebali da potpisemo odavno. Bravo za ministra Sutanovca zato sto se trudi da podigne ugled i kapacitet Srbije!

JovanaNBGD

pre 15 godina

Za svako izuzetno vazno pitanje, medju kojima je i ulazak u NATO treba da se organizuje referendum. Srbija je vojno neutralna zemlja, zato ne bi smela da ulazi u bilo kakve alijanse, narocito ne u NATO, jer smo na svojoj kozi osetili da nisu bezbednosna nego ratna alijansa.

SUPER

pre 15 godina

Verujem da je samo ovo prvi korak koji omogucava da se kroz PZM vrsi postepeno uskladjivanje sa NATO standardima. Kao i za ulazak u EU za koji je potrebno odredjeno vreme da bi se sistem uskladio tako je to isto potrebno i za NATO. Treba pod hitno promeniti ovu idiotsko besmislenu strategiju neutralnosti koja ne znaci bas nista i doneti strategiju ubrzanog ukljucivanja u alijansu jer je to objektivvno najmanje losa varijanta. Manimo se gluposti i gubljenja vremena!

Zorba

pre 15 godina

Svaka cast ministru Sutanovcu! Hrabra i mudra odluka!Pa valjda je normalno da se integrisemo sa Evropom, da budemo deo normalnog, razvijenog sveta. Samo napred!

Zamisljena

pre 15 godina

Da smo se ranije prikljucili programu Partnerstva za mir, verovatno bi mnoge stvari u nasoj zemlji ,danas izgledale drugacije. Podrzavam potpisivanje sporazuma sa NATO-om i priblizavanje Evro-atlanskim integracijama!

IUSTITOR

pre 15 godina

sve vishe mislim da je danas uci u NATO *a to danas znaci za 5 godina da vas prime, isto kao uci u Varshavski pakt 1985.

Danas Amerika ide ka jednom problematicnom periodu za nju, a NATO bez AMERIKE je nishta, s druge strane Rusija, KIna i Indija se bude Vojno...

Treba razmisliti o svemu josh jednom i odluciti shta je najbolje za Srbiju, a niko nas u medjuvremenu ne sprecava da modernizujemo vosjku :)

shonyc

pre 15 godina

extra. to valjda znaci da smo i mi deo evrope a ne na medji. nadam se da ce se ovim potpisivanjem neke stvari brze i bolje razvijati za nas. samo napred i pravim putem pa neka bude i polako i postepeno!

Djura

pre 15 godina

Dobro je sto napredujemo u integracijama. Ovako se cuva drzava, dobrim diplomatskim aktivnostima, a ne velicanjem zlocinaca!
Sporazum je dobar i zato sto je predvidjeno da dve drzave mogu medjusobno da urede odnose, sto znaci da, ako postoji zajednicki interes, saradnja moze da bude veoma cvrsta.
Jeremic i Tadic u Njujorku, Sutanovac u Briselu, to je borba za Srbiju!
Bravo!

Aleksandar

pre 15 godina

Da li potpisivanje partnerskog sporazuma podrazumeva i "pomoc prijatelja" kod ocuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije?

sale

pre 15 godina

Znaci, to mu dodje nesto kao "Non-Disclosure Agreement" - sporazum o tajnosti uzajamne prepiske, da ne bi izvodi iz iste zavrsavali kod "trecih strana".

Nista posebno zanimljivo, to i firme izmedju sebe potpisuju kad god uspostave neki vid saradnje, cak i trivijalne.

Voleo bih ipak da znam kakvi su penali predvidjeni u slucaju nepostivanja istog?

Marko Nikolic

pre 15 godina

Ovo je sjajna vest, danas priblizavanje NATO alijansi znaci biti korak blizi EU.
Ja se iskreno vrlo radujem tome, a mislim da svaki normalan covek treba to da podrzi zbog bolje perspektive i boljeg zivota.

Aleksandar

pre 15 godina

Da li potpisivanje partnerskog sporazuma podrazumeva i "pomoc prijatelja" kod ocuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije?

IUSTITOR

pre 15 godina

sve vishe mislim da je danas uci u NATO *a to danas znaci za 5 godina da vas prime, isto kao uci u Varshavski pakt 1985.

Danas Amerika ide ka jednom problematicnom periodu za nju, a NATO bez AMERIKE je nishta, s druge strane Rusija, KIna i Indija se bude Vojno...

Treba razmisliti o svemu josh jednom i odluciti shta je najbolje za Srbiju, a niko nas u medjuvremenu ne sprecava da modernizujemo vosjku :)

Marko Nikolic

pre 15 godina

Ovo je sjajna vest, danas priblizavanje NATO alijansi znaci biti korak blizi EU.
Ja se iskreno vrlo radujem tome, a mislim da svaki normalan covek treba to da podrzi zbog bolje perspektive i boljeg zivota.

JovanaNBGD

pre 15 godina

Za svako izuzetno vazno pitanje, medju kojima je i ulazak u NATO treba da se organizuje referendum. Srbija je vojno neutralna zemlja, zato ne bi smela da ulazi u bilo kakve alijanse, narocito ne u NATO, jer smo na svojoj kozi osetili da nisu bezbednosna nego ratna alijansa.

sale

pre 15 godina

Znaci, to mu dodje nesto kao "Non-Disclosure Agreement" - sporazum o tajnosti uzajamne prepiske, da ne bi izvodi iz iste zavrsavali kod "trecih strana".

Nista posebno zanimljivo, to i firme izmedju sebe potpisuju kad god uspostave neki vid saradnje, cak i trivijalne.

Voleo bih ipak da znam kakvi su penali predvidjeni u slucaju nepostivanja istog?

iskreno

pre 15 godina

Prozapadno sam orjentisan, ali ne mogu da podrzim dalje priblizavanje NATO. Bezbednosni sporazum jeste koristan, ali treba da bude krajnji nivo priblizavanja NATO, kroz program partnerstvo za mir. NATO vise nema ulogu kakvu je ranije imao, i sistem kolektivne bezbednosti vise ne podrazumeva samo solidarnost zemalja clanica, medjusobnu zastitu i pomoc u slucaju agresije na teritorije zemalja clanica. Irak, Avganistan, pa i uloga NATO u Gruziji i Ukrajini prikazuje novu doktrinu koja podrazumeva obezbedjenje fizickog prisustva Saveza u zemljama koje raspolazu zalihama ruzda i energenata. mislim da nije casno ucestvovati u tome, i da to podseca na politiku nemacke 1938. godine. da li se ona sprovodi pod sloganom krvi i zemlje ili slobode i demokratije, sasvim je sve jedno, jer je efekat isti. neko uvek propati.

Zorba

pre 15 godina

Svaka cast ministru Sutanovcu! Hrabra i mudra odluka!Pa valjda je normalno da se integrisemo sa Evropom, da budemo deo normalnog, razvijenog sveta. Samo napred!

Samo bez euforije!!!

pre 15 godina

Pa i nije bas nesto za:Bravo! No, ako je to tako obostrano super sporazum, ocekujem da isti takav potpisemo i sa Rusijom. Nije valjda da ce nam nesto smetati. Naprotiv. Uostalom, NATO sa Amerikom kakva je danas i sutra - finasijski, a izgleda uskoro i vojno i moralno (Irak) u teskom problemu - nama nista ne moze ponuditi. sta ce nam NATO? Nema od koga da nas brani, a napadati nas valjda vise nece. A nas je tako malo da ni jedan ministar vojni pocev od Sutanovca pa nadalje valjda nece poludeti sasvim da nasu decu salje kao topovsko meso NATO trupa u Irak, Avganistan, sutra Iran, Gruziju... ili sta ja znam kuda.

kale

pre 15 godina

Konacno potpisan sporazum koji smo trebali da potpisemo odavno. Bravo za ministra Sutanovca zato sto se trudi da podigne ugled i kapacitet Srbije!

Djura

pre 15 godina

Dobro je sto napredujemo u integracijama. Ovako se cuva drzava, dobrim diplomatskim aktivnostima, a ne velicanjem zlocinaca!
Sporazum je dobar i zato sto je predvidjeno da dve drzave mogu medjusobno da urede odnose, sto znaci da, ako postoji zajednicki interes, saradnja moze da bude veoma cvrsta.
Jeremic i Tadic u Njujorku, Sutanovac u Briselu, to je borba za Srbiju!
Bravo!

Zamisljena

pre 15 godina

Da smo se ranije prikljucili programu Partnerstva za mir, verovatno bi mnoge stvari u nasoj zemlji ,danas izgledale drugacije. Podrzavam potpisivanje sporazuma sa NATO-om i priblizavanje Evro-atlanskim integracijama!

shonyc

pre 15 godina

extra. to valjda znaci da smo i mi deo evrope a ne na medji. nadam se da ce se ovim potpisivanjem neke stvari brze i bolje razvijati za nas. samo napred i pravim putem pa neka bude i polako i postepeno!

Bojan

pre 15 godina

Sporazum o bezbednosti je veoma korisna stvar,
I postoje razliciti partnerski odnosi sa NATO-om, (neke module koristi i Rusija).
E steta je sto nismo imali ovakvog ministra vojnog ranije,
Ko zna mozda bi izbegli i neki rat, nikad se ne zna?!

SUPER

pre 15 godina

Verujem da je samo ovo prvi korak koji omogucava da se kroz PZM vrsi postepeno uskladjivanje sa NATO standardima. Kao i za ulazak u EU za koji je potrebno odredjeno vreme da bi se sistem uskladio tako je to isto potrebno i za NATO. Treba pod hitno promeniti ovu idiotsko besmislenu strategiju neutralnosti koja ne znaci bas nista i doneti strategiju ubrzanog ukljucivanja u alijansu jer je to objektivvno najmanje losa varijanta. Manimo se gluposti i gubljenja vremena!

velimi

pre 15 godina

Vrlo znacajan korak ka EU! Veoma mudar i promisljen potez iako ima nesuglasica i neslaganja oko Kosova, ali se nadam da ce to pomoci da do dogovora i kompromisnog resenja oko Kosova ipak dodje. Znam da ima onih koji ovo ne odobravaju ali ipak nisu u pravu. Lako je negirati i ignorisati bitne stvari i ispasti nacionalista... Svaka cast ministru Sutanovcu i ljudima oko njega na ovom potezu!!! :)

Aljosa

pre 15 godina

Da smo na vreme potpisivali ovakve sporazume verovatno nikad ne bi bili bombardovani i ne bi nam oduzimali teritoriju. Jer bi nas smatrali saveznicima, a ne pretnjom za bezbednost drzava koje nas okruzuje.

kosmopolita

pre 15 godina

Svaka cast nasoj diplomatiji i na nacinu kako nas predstavljaju, i na pametnim odlukama, i na uspehu u realizaciji istih! Naravno da ulazak u NATO nije samo vojna stvar i da moramo jednom izaci iz scenarija "neprijatelji-saveznici". ...

Evropejac

pre 15 godina

Priblizavanje NATO znaci vise poverenja svih bitnih faktora u svetu danas. Znaci da smo zemlja koja saradjuje sa najrazvijenijim i najstabinijim zemljama i ekonomijama. Najbolji primer su zemlje koje su usle u EU 2004. Sve su pre toga razvile jako bliske odnose sa NATO. Mislim da Sutanovac ide pravim putem.

mJ

pre 15 godina

Potpisivanje sporazuma nece nauditi proglasenoj neutralnosti VS. Sporazum koji je Sutanovac danas potpisao pruzice dodatnu sigurnost nase zemlje od mogucih teroristickih napada,i zato treba pohvaliti danasnji dogadjaj, a ministru i trenutnoj vlasti pruziti podrsku kako bi nastavili u ovom pravcu.
Pravo pitanje nije da li treba Srbiji ovakav sporazum, vec zasto ga nije bilo do sada

free voice

pre 15 godina

Sve zemlje Evrope imaju isti sporazum sa NATO-om. Vreme je da Srbija nastavi da se integrise u evroatlantske sisteme, i da se prekine sa kompromisnom deklaracijom o neutralnosti.
Srbija nema vremena da ceka, a kao sto je Boris rekao , u EU moramo uci kada i Hrvatska, inace ce vrata ostati dugo zakljucana

brko

pre 15 godina

poboljsanje odnosa sa zemljama NATO-a treba da bude od sustinske vaznosti zbog bezbednije buducnosti.
medjutim, treba skrenuti paznju da srbija ne saradjuje na pitanjima bezbednosti samo sa NATo. u nasoj zemlji je boravila najvisa kineska vojna delegacija, a srbija uspesno saradjuje i sa srbijom. takvu politiku i dalje trebastaviti, i treba podrzati srpske vlasti kako bi istrajali na tom pravcu.

dole

pre 15 godina

Samo ozbiljnom strategijom mozemo nadoknaditi izgubljeno vreme. Cini mi se da je Srbija konacno ima, i zato treba ocekivati jos konkretnije rezultate u daljem napretku zemlje i njenim integracija.
Srbija je odbacila stege proslosti, sanitarni kordon je nestao, a neka bolja vemena sigurno dolaze.

Mića

pre 15 godina

Konacno, trebalo je odmah i da trazimo pristup u NATO, jer ne postoji alternativa razvoju Srbije u okviru evroatlantskih integracija.

Tinka

pre 15 godina

Ovoj je jos jedan korak ka EU, koji ce pored efekata koje direktno pruza, indirektno omoguciti kasnije bolje ekonomske odnose, a svakako je bio neminovnost.

fadil_h

pre 15 godina

"Smatramo da na Kosovu treba pre svega da se formiraju snage koje će se boriti protiv organizovanog kriminala koji ima transnacionalnu notu", rekao je srpski ministar odbrane.
OK, sasvim prihvatljiva ideja. No i Kosovske bezbednosne snage nece predstavljati nikakvu opasnost za nikoga. Bice multietnicke i pod potpunim nadzorom NATO-a. To su absolutno odbrambene snage. Rezolucija 1244 nigde ne zabranjuje formiranje kosovskih bezbednosnih snaga. U nijednom paragrafu rezolucija 1244 ne sprecava formiranje tih snaga. S druge strane paragrafom 9 (a) Savet Bezbednosti odlucio da medju zadacima medjunaordne bezbednosne misije na Kosovo je i sprecavanje povrataka srpskih vojnih, policijskih i parmilitarnih snaga. Pa neko mora da cuva Kosovo kada NATO ide s Kosova.

pokusaj

pre 15 godina

ovo je odlicna vest. nekada mi se cini da ce srpska vojska pre uci u EU i u NATO od nase drzave.
Znam da je nasa vojska izuzetno cenjena u svetu. Vreme je da se ta vojska tehnoloski obezbedi i da zajedno sa zapadnim saveznicima pomogne sirenju demokratije u svetu. Btw, sve je to i dobro placenao, izmedju ostalog.
Ako moze srpska vojska da ucestvuje u misijama UN, zasto ne bi mogla i u misijama NATOa

historia

pre 15 godina

Srbija je uvek uzivala veliku pomoc od zapadnih zemalja u situacijama kada se zapad bojao jake Srbije.
Nadam se da je doslo vreme i jake Rusije, i znacajne pomoci Srbiji od strane zapada.

Nevena

pre 15 godina

Sporazum sa NAto organizacijom nikako nece narusiti deklaraciojom o neutralnosti utvrdjenu politiku zemlje.
1. Deklaracija ne obavezuje zakonski da se postuje
2. Sporazum je u skladu sa deklaracijom jer "deklaracija ne isključuje mogućnost saradnje Srbije sa drugim zemljama u interesu zajedničke i opšte bezbednosti"
Bravo za danasnji sporazum.

Marko Nikolic

pre 15 godina

Ovo je sjajna vest, danas priblizavanje NATO alijansi znaci biti korak blizi EU.
Ja se iskreno vrlo radujem tome, a mislim da svaki normalan covek treba to da podrzi zbog bolje perspektive i boljeg zivota.

Zorba

pre 15 godina

Svaka cast ministru Sutanovcu! Hrabra i mudra odluka!Pa valjda je normalno da se integrisemo sa Evropom, da budemo deo normalnog, razvijenog sveta. Samo napred!

Djura

pre 15 godina

Dobro je sto napredujemo u integracijama. Ovako se cuva drzava, dobrim diplomatskim aktivnostima, a ne velicanjem zlocinaca!
Sporazum je dobar i zato sto je predvidjeno da dve drzave mogu medjusobno da urede odnose, sto znaci da, ako postoji zajednicki interes, saradnja moze da bude veoma cvrsta.
Jeremic i Tadic u Njujorku, Sutanovac u Briselu, to je borba za Srbiju!
Bravo!

kale

pre 15 godina

Konacno potpisan sporazum koji smo trebali da potpisemo odavno. Bravo za ministra Sutanovca zato sto se trudi da podigne ugled i kapacitet Srbije!

Zamisljena

pre 15 godina

Da smo se ranije prikljucili programu Partnerstva za mir, verovatno bi mnoge stvari u nasoj zemlji ,danas izgledale drugacije. Podrzavam potpisivanje sporazuma sa NATO-om i priblizavanje Evro-atlanskim integracijama!

shonyc

pre 15 godina

extra. to valjda znaci da smo i mi deo evrope a ne na medji. nadam se da ce se ovim potpisivanjem neke stvari brze i bolje razvijati za nas. samo napred i pravim putem pa neka bude i polako i postepeno!

Aljosa

pre 15 godina

Da smo na vreme potpisivali ovakve sporazume verovatno nikad ne bi bili bombardovani i ne bi nam oduzimali teritoriju. Jer bi nas smatrali saveznicima, a ne pretnjom za bezbednost drzava koje nas okruzuje.

SUPER

pre 15 godina

Verujem da je samo ovo prvi korak koji omogucava da se kroz PZM vrsi postepeno uskladjivanje sa NATO standardima. Kao i za ulazak u EU za koji je potrebno odredjeno vreme da bi se sistem uskladio tako je to isto potrebno i za NATO. Treba pod hitno promeniti ovu idiotsko besmislenu strategiju neutralnosti koja ne znaci bas nista i doneti strategiju ubrzanog ukljucivanja u alijansu jer je to objektivvno najmanje losa varijanta. Manimo se gluposti i gubljenja vremena!

Bojan

pre 15 godina

Sporazum o bezbednosti je veoma korisna stvar,
I postoje razliciti partnerski odnosi sa NATO-om, (neke module koristi i Rusija).
E steta je sto nismo imali ovakvog ministra vojnog ranije,
Ko zna mozda bi izbegli i neki rat, nikad se ne zna?!

kosmopolita

pre 15 godina

Svaka cast nasoj diplomatiji i na nacinu kako nas predstavljaju, i na pametnim odlukama, i na uspehu u realizaciji istih! Naravno da ulazak u NATO nije samo vojna stvar i da moramo jednom izaci iz scenarija "neprijatelji-saveznici". ...

Evropejac

pre 15 godina

Priblizavanje NATO znaci vise poverenja svih bitnih faktora u svetu danas. Znaci da smo zemlja koja saradjuje sa najrazvijenijim i najstabinijim zemljama i ekonomijama. Najbolji primer su zemlje koje su usle u EU 2004. Sve su pre toga razvile jako bliske odnose sa NATO. Mislim da Sutanovac ide pravim putem.

Mića

pre 15 godina

Konacno, trebalo je odmah i da trazimo pristup u NATO, jer ne postoji alternativa razvoju Srbije u okviru evroatlantskih integracija.

Aleksandar

pre 15 godina

Da li potpisivanje partnerskog sporazuma podrazumeva i "pomoc prijatelja" kod ocuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije?

mJ

pre 15 godina

Potpisivanje sporazuma nece nauditi proglasenoj neutralnosti VS. Sporazum koji je Sutanovac danas potpisao pruzice dodatnu sigurnost nase zemlje od mogucih teroristickih napada,i zato treba pohvaliti danasnji dogadjaj, a ministru i trenutnoj vlasti pruziti podrsku kako bi nastavili u ovom pravcu.
Pravo pitanje nije da li treba Srbiji ovakav sporazum, vec zasto ga nije bilo do sada

IUSTITOR

pre 15 godina

sve vishe mislim da je danas uci u NATO *a to danas znaci za 5 godina da vas prime, isto kao uci u Varshavski pakt 1985.

Danas Amerika ide ka jednom problematicnom periodu za nju, a NATO bez AMERIKE je nishta, s druge strane Rusija, KIna i Indija se bude Vojno...

Treba razmisliti o svemu josh jednom i odluciti shta je najbolje za Srbiju, a niko nas u medjuvremenu ne sprecava da modernizujemo vosjku :)

JovanaNBGD

pre 15 godina

Za svako izuzetno vazno pitanje, medju kojima je i ulazak u NATO treba da se organizuje referendum. Srbija je vojno neutralna zemlja, zato ne bi smela da ulazi u bilo kakve alijanse, narocito ne u NATO, jer smo na svojoj kozi osetili da nisu bezbednosna nego ratna alijansa.

Tinka

pre 15 godina

Ovoj je jos jedan korak ka EU, koji ce pored efekata koje direktno pruza, indirektno omoguciti kasnije bolje ekonomske odnose, a svakako je bio neminovnost.

fadil_h

pre 15 godina

"Smatramo da na Kosovu treba pre svega da se formiraju snage koje će se boriti protiv organizovanog kriminala koji ima transnacionalnu notu", rekao je srpski ministar odbrane.
OK, sasvim prihvatljiva ideja. No i Kosovske bezbednosne snage nece predstavljati nikakvu opasnost za nikoga. Bice multietnicke i pod potpunim nadzorom NATO-a. To su absolutno odbrambene snage. Rezolucija 1244 nigde ne zabranjuje formiranje kosovskih bezbednosnih snaga. U nijednom paragrafu rezolucija 1244 ne sprecava formiranje tih snaga. S druge strane paragrafom 9 (a) Savet Bezbednosti odlucio da medju zadacima medjunaordne bezbednosne misije na Kosovo je i sprecavanje povrataka srpskih vojnih, policijskih i parmilitarnih snaga. Pa neko mora da cuva Kosovo kada NATO ide s Kosova.

Nevena

pre 15 godina

Sporazum sa NAto organizacijom nikako nece narusiti deklaraciojom o neutralnosti utvrdjenu politiku zemlje.
1. Deklaracija ne obavezuje zakonski da se postuje
2. Sporazum je u skladu sa deklaracijom jer "deklaracija ne isključuje mogućnost saradnje Srbije sa drugim zemljama u interesu zajedničke i opšte bezbednosti"
Bravo za danasnji sporazum.

sale

pre 15 godina

Znaci, to mu dodje nesto kao "Non-Disclosure Agreement" - sporazum o tajnosti uzajamne prepiske, da ne bi izvodi iz iste zavrsavali kod "trecih strana".

Nista posebno zanimljivo, to i firme izmedju sebe potpisuju kad god uspostave neki vid saradnje, cak i trivijalne.

Voleo bih ipak da znam kakvi su penali predvidjeni u slucaju nepostivanja istog?

iskreno

pre 15 godina

Prozapadno sam orjentisan, ali ne mogu da podrzim dalje priblizavanje NATO. Bezbednosni sporazum jeste koristan, ali treba da bude krajnji nivo priblizavanja NATO, kroz program partnerstvo za mir. NATO vise nema ulogu kakvu je ranije imao, i sistem kolektivne bezbednosti vise ne podrazumeva samo solidarnost zemalja clanica, medjusobnu zastitu i pomoc u slucaju agresije na teritorije zemalja clanica. Irak, Avganistan, pa i uloga NATO u Gruziji i Ukrajini prikazuje novu doktrinu koja podrazumeva obezbedjenje fizickog prisustva Saveza u zemljama koje raspolazu zalihama ruzda i energenata. mislim da nije casno ucestvovati u tome, i da to podseca na politiku nemacke 1938. godine. da li se ona sprovodi pod sloganom krvi i zemlje ili slobode i demokratije, sasvim je sve jedno, jer je efekat isti. neko uvek propati.

free voice

pre 15 godina

Sve zemlje Evrope imaju isti sporazum sa NATO-om. Vreme je da Srbija nastavi da se integrise u evroatlantske sisteme, i da se prekine sa kompromisnom deklaracijom o neutralnosti.
Srbija nema vremena da ceka, a kao sto je Boris rekao , u EU moramo uci kada i Hrvatska, inace ce vrata ostati dugo zakljucana

pokusaj

pre 15 godina

ovo je odlicna vest. nekada mi se cini da ce srpska vojska pre uci u EU i u NATO od nase drzave.
Znam da je nasa vojska izuzetno cenjena u svetu. Vreme je da se ta vojska tehnoloski obezbedi i da zajedno sa zapadnim saveznicima pomogne sirenju demokratije u svetu. Btw, sve je to i dobro placenao, izmedju ostalog.
Ako moze srpska vojska da ucestvuje u misijama UN, zasto ne bi mogla i u misijama NATOa

historia

pre 15 godina

Srbija je uvek uzivala veliku pomoc od zapadnih zemalja u situacijama kada se zapad bojao jake Srbije.
Nadam se da je doslo vreme i jake Rusije, i znacajne pomoci Srbiji od strane zapada.

velimi

pre 15 godina

Vrlo znacajan korak ka EU! Veoma mudar i promisljen potez iako ima nesuglasica i neslaganja oko Kosova, ali se nadam da ce to pomoci da do dogovora i kompromisnog resenja oko Kosova ipak dodje. Znam da ima onih koji ovo ne odobravaju ali ipak nisu u pravu. Lako je negirati i ignorisati bitne stvari i ispasti nacionalista... Svaka cast ministru Sutanovcu i ljudima oko njega na ovom potezu!!! :)

dole

pre 15 godina

Samo ozbiljnom strategijom mozemo nadoknaditi izgubljeno vreme. Cini mi se da je Srbija konacno ima, i zato treba ocekivati jos konkretnije rezultate u daljem napretku zemlje i njenim integracija.
Srbija je odbacila stege proslosti, sanitarni kordon je nestao, a neka bolja vemena sigurno dolaze.

Samo bez euforije!!!

pre 15 godina

Pa i nije bas nesto za:Bravo! No, ako je to tako obostrano super sporazum, ocekujem da isti takav potpisemo i sa Rusijom. Nije valjda da ce nam nesto smetati. Naprotiv. Uostalom, NATO sa Amerikom kakva je danas i sutra - finasijski, a izgleda uskoro i vojno i moralno (Irak) u teskom problemu - nama nista ne moze ponuditi. sta ce nam NATO? Nema od koga da nas brani, a napadati nas valjda vise nece. A nas je tako malo da ni jedan ministar vojni pocev od Sutanovca pa nadalje valjda nece poludeti sasvim da nasu decu salje kao topovsko meso NATO trupa u Irak, Avganistan, sutra Iran, Gruziju... ili sta ja znam kuda.

brko

pre 15 godina

poboljsanje odnosa sa zemljama NATO-a treba da bude od sustinske vaznosti zbog bezbednije buducnosti.
medjutim, treba skrenuti paznju da srbija ne saradjuje na pitanjima bezbednosti samo sa NATo. u nasoj zemlji je boravila najvisa kineska vojna delegacija, a srbija uspesno saradjuje i sa srbijom. takvu politiku i dalje trebastaviti, i treba podrzati srpske vlasti kako bi istrajali na tom pravcu.