Ponedeljak, 08.01.2007.

10:11

Želje Albanaca i demokratija Srbije

Angela Merkel kaže da rešenje statusa Kosova mora da pomiri želje Albanaca, a da ne poljulja demokratiju u Srbiji.

Izvor: B92

Želje Albanaca i demokratija Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

vasilije knezevic

pre 17 godina

Zloupotreba termina "demokratija" i sve kombinacije koje se sa tom rijeci upotrebljavaju je toliko rasirena medju politicarima i izvrsnim liderima Zapada da se mora prevoditi iz Orvelovog zvanicnog (za Zapad) recnika na prirodno znacenje ili jezik logike.Vjerovatno je svakome, ko ima malo vise od polovine mozga, razumljivo da zapadni politicari identifikuju demokratiju sa, apsolutno, prozapadnim idejama ili potpunoj pokornosti Zapadu ako se radi o zemljama i narodima izvan te sfere uticaja. U tim demokratijama koje projeciraju svoje ideje na druge, logicna demokratija ustvari i ne postoji. Nije nikakva tajna da americkog predsjednika bira, ponekad,manje nego cetvrtina glasaca ili ukupnog broja osoba koje mogu ili imaju pravo glasa. Veliki broj nije registrovan (ja sam jedan od tih)ili ako je to onda ne izlazi na izbore u broju koji je blizu 50%.Od oko 50% registrovanih glasaca koji izlaze na izbore, oko polovina (nesto malo vise) osiguravu predsjednicku fotelju, sto znaci manje nego ctvrtina ukupnog broja ako se uracunaju neregistrovani glasaci.
Ako je u pitanju Srbija onda je svakome poznato da je jedna ogromna vecina Srba protiv otcjepljenja Kosova od maticne drzave. To je apsolutno demokratski stav i tu nema sta drugo da se polemise. Zapad se, u medjuvremenu, nada da ce nekakvim manipulacijama i poznatim ekonomskim i politickim pritiscima promijeniti srpsku dusu i misao bilo kako se ona interpretirala. Kad je u pitanju Njemacka i njena kancelarka, tu nijesu potrebna nagadjanja. Stvarnost iz proslosti, cak i nedavne, svakome je dobro poznata. Kad je u pitanju njemacko "prijateljstvo" sa Rusijom ne treba zaboraviti da je Rusima potrebno vrijeme u istom onom znacenju kada su potpisali pakt sa Hitlerom. U ovim danima Rusija se ne prosiruje na zapad nego Njemacka na istok. Tu su i ekonomski razlozi (privremeni) koji to zahtijevaju.
(vasilije knezevic, 8Jan, 2007)

Deki, Berlin

pre 17 godina

Prevod je u redu. U tekstu migde ne pise "Veca autonomija", pa se pitam ko je to izmislio. Status Kosova je jasan samo treba politicke pripreme za konacno zatvaranje tog pitanja. Znaci kosovo ce dobiti "uslovna nezavisnost" bez suverenitet sto u prevodu znaci "veca autonomija"

Toni

pre 17 godina

Kako ja ovo provedem, Kosovo ne nezavisno a Srbiji pomoc prema demokratiji, kad god ona to resi. Znaci, Mladic i drugovi, pa sve drugo. Eh, sa srecom bilo pa videli se u mundijalu.

Dijaspora

pre 17 godina

Na Nemackom zvuci kao da je u pitanju relativan pojam
"nezasvisnost" u smislu kao sto su i mediji nezavisni (na primer veca nezavisnost medija= veca demokratija). U pitanju je najverovatnije takticka izjava, koja dosta ostavlja prostora.
Pozitivno za Srbe je, da u takvim izjavama ranije interes Srbije nije ni spomenut. To znaci, da je mozda veca sansa za kompromisno resenje.

alo

pre 17 godina

"Želje Albanaca i demokratija Srbije" tesko da s eovo moze isvesti. Mislim da politicari u EU jos neshvataju tezinu gordijevog cvora koje se zapetljao oko kosmeta.

Горан

pre 17 godina

Госпођа Меркел не сме и сигуран сам да неће да прекрши међународне законе. Због тога, г-ђа Меркел не сме да подржи отимање дела територије Србији.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Slab signal i kasno stize,maltretirali ste Srbiju do pre nekoliko dana,pretili joj nezavisnoscu Kosova i Metohije ne htevsi ni da cujete za istu RS a vlada je i dosad bila demokratska,pa kad se tako ponasate prema demokratskoj Srbiji onda to znaci da vam je svejedno ko je na vlasti u Srbiji...Cak se libim da pomoslim da ce vam biti TEZE da odvojite Kosovo i Metohiju ako je SRS na vlasti!

Dejan

pre 17 godina

Jedini nacin da se Kosovo zadrzi je da se dozvoli jos veci priliv stanog kapitala. Niko nece traziti pogorsanje odnosa sa Srbijom u koju su ulozili 10 milijardi dolara zbog Kosova u koje su ulozili 500 miliona. Znaci treba da se stvori jos povoljnija klima za strana ulaganja i da se na taj nacin, pored poslovnih, stvaraju i licna prijateljstva koja sigurno mogu biti od koristi.
A sto se mene tice, podela Kosova je najbolje resenje.

Martin,Pirot

pre 17 godina

Angela je poznata kao vrlo lukava osoba a i sta je kosta da izjavi ovako nesto tik pred izbore kad znaju da ce sa demokratskom vladom lakse da se nagode oko nezavisnosti nego sa SRS...Ne varajte se,velike sile ne menjaju politiku preko noci ko sto radimo mi na Balkanu!

bluez

pre 17 godina

Jako je lepo sto konacno razmisljaju kako da pomognu demokratiji u Srbiji. A posebno sto ova izjava dolazi par dana posle njenog sastanka sa Busom.

"Obavešteni"

pre 17 godina

Pošto se svuda u svetu teritorije gube ili dobijaju ratom,to smo mi sopstvenu teritoriju izgubili onog trenutka,kad je glupi Miško rešio da ratuje sa NATO-om.On je to učinio namerno,a ne iz nekog patriotizma,jer je hteo da se reši Kosova.E sad,kome još uvek nije jasno o čemu se radi,pa trčka kroz Srbiju i zapomaže za Kosovom,a ni sam ne zna šta bi sa njim i da mu ga daju,to je ,na žalost stvar izborne kampanje "patriota" poput radikala,Koštunice i narodnjaka(čitaj seljaka).To naravno ne znači da treba Kosovo da nudimo Albancima,ali ako se već zapomaže,to ne treba raditi u Srbiji,nego medjunarodnoj zajednici,da bi smo što bolje prošli,nakon tog gubitka,koji je evidentan.

prevodac

pre 17 godina

autonomija=nezavisnost, ako se to prevodi iz engleskog. Drugo nesto je "autonomska pokrajina" dragi citaoci.. Merkelova je rekla da status nece nikako biti "manje nezavisnosti" od danasnjeg statusa Kosova. A zna se koliko veze ima Srbija s Kosovom sad. Osim neke linije u rezol.1244 ne znam sta drugo. Znaci jos neki dan, i ta linija ce se menjati, i svako na svome. Pozdrav! Komsa.

Astr0mania_KOSOVA

pre 17 godina

''Merkelova je dodala da ne bi bilo u redu da se nagađaju rešenja pre nego što Ahtisari podnese svoj predlog, ali je navela da ishod 'svakako neće biti manje nezavisnosti'''.
To je samo igra recima.
Znaci veca autonomija = nezavisnost.

Aleksandar

pre 17 godina

Nemacka ipak malo menja politiku. Ova evropska drzava je motor u EU, pa i u citavoj Evropi, i danas je u odlicnim odnosima sa Rusijom. Zbog svega toga se cini, da ce Nemacka postati i novi politicki lider Evrope, i da ce Engleska i Francuska ostati po strani *(oni ionako ne vide da Mladic nije jedini problem na Balkanu).
Konacno su Nemci uvideli da nije toliko nuzno da Albanci dobiju drugu drzavu u Evropi, kada ne mogu da imaju i jednu koja postuje evropska nacela.
Progledali su kroz prste Rumunima i Bugarima, a to ce vrlo brzo uciniti i sa Hrvatima.
Tako da Bosna i Srbiji mogu u EU mozda cak i 2011.godine.
Zivi bili pa videli.
Dok ce Albanija uci u EU kad i Turska, na sveti nikad!

Aleksandar

pre 17 godina

Izuzetno je vazan stav kancelarke Nemacke o ugrozenoj demokratiji u Srbiji jer to, s obzirom na znacaj ove zemlje i njeno predsedavanje EU, moze biti presudno za pozitivan odgovor sveta na probleme Kosova.

Marko S.

pre 17 godina

Uh, sada kad krenu radikali, Kostunicini – narodnjaci- i ostali »rodoljbi« da pljuju po »gnusnom neprijatelju« cak i kada nam pruza podrsku, gospodja Merkel che se brzo pokajati zbog ovako blagonaklone izjave.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Uh koliko je važno šta gospodja Merkel kaže o situaciji na KiM ? To je zaista od krucijalne važnosti. Ona se toliko potresa i sekira povodom "nerešene" situacije da, pretpostavljam, ne može ni da spava. Šta nju košta da daje bilo kakve izjave povodom jednog ili bilo kog dela Srbije ? Da li neko zaista misli da će ova dama razbijati glavu i tražiti kako da "reši" problem na KiM ? Ljudi pa to je zaista smešno. Mi tražimo potvrdu sa strane, kao da ne znamo šta hoćemo. Sudbina KiM ili kako neko to zove "konačan status" Kosova i Metohije, ako on nije jednom za uvek odredjen, zavisi samo od nas. Države Srbije i njenih gradjana. Gospodji Merkel je KiM zadnja "rupa na svirali" kako to lepo kaže srpska narodna poslovica.

Nebojsa

pre 17 godina

Odlicno, samo sada da se ne javlja Kostunica da komentarise izjavu premijerke Nemacke, koja nam veoma odgovara, jer che, po obicaju, da oneredi motku kao sa gospodjom del Ponte.

Milan Rankovic, Nemacka

pre 17 godina

Nemojte se zanositi da je Kosovo i Srbija u centru evropske paznje. Ovde u Nemackoj nema ni reci o tome, jer to Nemce ne zanima. Imaju oni svoje probleme (povecanje poreza na dodatu vrednost (tzv. Mehrwehrtsteuer sa 16 na 19%), reforma zdravsta i zdravstvenog osiguranja, afera u Bayernu, Stiober ili Pauli). Svoje probleme moramo resavati sami.

Blažo VI. Njeguš

pre 17 godina

Jeste li se zapitali, zašto nije rekla "želja Albanaca" već "želja Kosovara". Samim tim činom je dala legitimitet nepostoječem kosovarskom narodu, što znači, da stvaraju državu Kosovo. A vi trabunjate o glupostima. Nije šija nego vrat!

GoeA

pre 17 godina

Prevodiocu se izmakla greska.Nemacka kancelarka nije spomenjala rec Autonomija nego Samostalnost.Text na Nemackom jeziku moze da se vidi u stranici Nemacke Vlade:
http://www.bundesregierung.de/nn_1264/Content/DE/Interview/2007/01/2006-01-07-merkel-zdf.html

Idriz Berisha

pre 17 godina

Samo da podsetim da "mehr Unabhängigkeit" je “vise nezavisnost” a ne “vise autonomia”, i to argument je potvrden u ovoj komentar od Angela Merkela "Es wird mit Sicherheit nicht weniger Unabhängigkeit sein" "sam siguran da to nema da bude manje nezavistnost". Hvala vam.

mrki

pre 17 godina

"Angel Merkel je rekla da bi rešenje za Kosovo moralo da zadovolji albanske zahteve za veću autonomiju" hmhmhm!! Jesam li ja nesto propustio? Zar albanci netraze podpunu nezavisnost? Jedino resenje koje bi zadovoljilo Beograd je ta veca autonomija koju spominje Angela Merkel.

Marko Jankovic

pre 17 godina

Bilo bi jako lepo ako bi EU, USA, UN i Albanci postovali medjunarodne zakone i povelju UN-a. Kad bi se, recimo, resenje trazilo u okviru vec definisanih medjunarodnih zakona i rezolucija. To bi bio veoma lep korak napred i poruka da zakoni ipak postoje za sve.

Vladimirr

pre 17 godina

VECA AUTONOMIJA! Same ove reci potvrdjuju moj nedavni komentar da ce Nemacka kao predsedavajuci Evropske unije imati daleko vise izbalansiran stav prema nasim pitanjima. No ipak, mozda se radi tek o lapsusu ili o losem prevodu. Zivi bili pa videli...

optimista

pre 17 godina

Pomoc demokratskim strankama kako se blize izbori bice sve veca.Ovakvih izjava sa zapada bice sve vise.Jos ako nase demokrate to budu znale da iskoriste Srbija pristaje u mirnu i sigurnu luku.

optimista

pre 17 godina

Pomoc demokratskim strankama kako se blize izbori bice sve veca.Ovakvih izjava sa zapada bice sve vise.Jos ako nase demokrate to budu znale da iskoriste Srbija pristaje u mirnu i sigurnu luku.

Vladimirr

pre 17 godina

VECA AUTONOMIJA! Same ove reci potvrdjuju moj nedavni komentar da ce Nemacka kao predsedavajuci Evropske unije imati daleko vise izbalansiran stav prema nasim pitanjima. No ipak, mozda se radi tek o lapsusu ili o losem prevodu. Zivi bili pa videli...

Idriz Berisha

pre 17 godina

Samo da podsetim da "mehr Unabhängigkeit" je “vise nezavisnost” a ne “vise autonomia”, i to argument je potvrden u ovoj komentar od Angela Merkela "Es wird mit Sicherheit nicht weniger Unabhängigkeit sein" "sam siguran da to nema da bude manje nezavistnost". Hvala vam.

Marko Jankovic

pre 17 godina

Bilo bi jako lepo ako bi EU, USA, UN i Albanci postovali medjunarodne zakone i povelju UN-a. Kad bi se, recimo, resenje trazilo u okviru vec definisanih medjunarodnih zakona i rezolucija. To bi bio veoma lep korak napred i poruka da zakoni ipak postoje za sve.

mrki

pre 17 godina

"Angel Merkel je rekla da bi rešenje za Kosovo moralo da zadovolji albanske zahteve za veću autonomiju" hmhmhm!! Jesam li ja nesto propustio? Zar albanci netraze podpunu nezavisnost? Jedino resenje koje bi zadovoljilo Beograd je ta veca autonomija koju spominje Angela Merkel.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Uh koliko je važno šta gospodja Merkel kaže o situaciji na KiM ? To je zaista od krucijalne važnosti. Ona se toliko potresa i sekira povodom "nerešene" situacije da, pretpostavljam, ne može ni da spava. Šta nju košta da daje bilo kakve izjave povodom jednog ili bilo kog dela Srbije ? Da li neko zaista misli da će ova dama razbijati glavu i tražiti kako da "reši" problem na KiM ? Ljudi pa to je zaista smešno. Mi tražimo potvrdu sa strane, kao da ne znamo šta hoćemo. Sudbina KiM ili kako neko to zove "konačan status" Kosova i Metohije, ako on nije jednom za uvek odredjen, zavisi samo od nas. Države Srbije i njenih gradjana. Gospodji Merkel je KiM zadnja "rupa na svirali" kako to lepo kaže srpska narodna poslovica.

Aleksandar

pre 17 godina

Izuzetno je vazan stav kancelarke Nemacke o ugrozenoj demokratiji u Srbiji jer to, s obzirom na znacaj ove zemlje i njeno predsedavanje EU, moze biti presudno za pozitivan odgovor sveta na probleme Kosova.

Nebojsa

pre 17 godina

Odlicno, samo sada da se ne javlja Kostunica da komentarise izjavu premijerke Nemacke, koja nam veoma odgovara, jer che, po obicaju, da oneredi motku kao sa gospodjom del Ponte.

Marko S.

pre 17 godina

Uh, sada kad krenu radikali, Kostunicini – narodnjaci- i ostali »rodoljbi« da pljuju po »gnusnom neprijatelju« cak i kada nam pruza podrsku, gospodja Merkel che se brzo pokajati zbog ovako blagonaklone izjave.

Milan Rankovic, Nemacka

pre 17 godina

Nemojte se zanositi da je Kosovo i Srbija u centru evropske paznje. Ovde u Nemackoj nema ni reci o tome, jer to Nemce ne zanima. Imaju oni svoje probleme (povecanje poreza na dodatu vrednost (tzv. Mehrwehrtsteuer sa 16 na 19%), reforma zdravsta i zdravstvenog osiguranja, afera u Bayernu, Stiober ili Pauli). Svoje probleme moramo resavati sami.

Blažo VI. Njeguš

pre 17 godina

Jeste li se zapitali, zašto nije rekla "želja Albanaca" već "želja Kosovara". Samim tim činom je dala legitimitet nepostoječem kosovarskom narodu, što znači, da stvaraju državu Kosovo. A vi trabunjate o glupostima. Nije šija nego vrat!

GoeA

pre 17 godina

Prevodiocu se izmakla greska.Nemacka kancelarka nije spomenjala rec Autonomija nego Samostalnost.Text na Nemackom jeziku moze da se vidi u stranici Nemacke Vlade:
http://www.bundesregierung.de/nn_1264/Content/DE/Interview/2007/01/2006-01-07-merkel-zdf.html

Aleksandar

pre 17 godina

Nemacka ipak malo menja politiku. Ova evropska drzava je motor u EU, pa i u citavoj Evropi, i danas je u odlicnim odnosima sa Rusijom. Zbog svega toga se cini, da ce Nemacka postati i novi politicki lider Evrope, i da ce Engleska i Francuska ostati po strani *(oni ionako ne vide da Mladic nije jedini problem na Balkanu).
Konacno su Nemci uvideli da nije toliko nuzno da Albanci dobiju drugu drzavu u Evropi, kada ne mogu da imaju i jednu koja postuje evropska nacela.
Progledali su kroz prste Rumunima i Bugarima, a to ce vrlo brzo uciniti i sa Hrvatima.
Tako da Bosna i Srbiji mogu u EU mozda cak i 2011.godine.
Zivi bili pa videli.
Dok ce Albanija uci u EU kad i Turska, na sveti nikad!

Astr0mania_KOSOVA

pre 17 godina

''Merkelova je dodala da ne bi bilo u redu da se nagađaju rešenja pre nego što Ahtisari podnese svoj predlog, ali je navela da ishod 'svakako neće biti manje nezavisnosti'''.
To je samo igra recima.
Znaci veca autonomija = nezavisnost.

prevodac

pre 17 godina

autonomija=nezavisnost, ako se to prevodi iz engleskog. Drugo nesto je "autonomska pokrajina" dragi citaoci.. Merkelova je rekla da status nece nikako biti "manje nezavisnosti" od danasnjeg statusa Kosova. A zna se koliko veze ima Srbija s Kosovom sad. Osim neke linije u rezol.1244 ne znam sta drugo. Znaci jos neki dan, i ta linija ce se menjati, i svako na svome. Pozdrav! Komsa.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Slab signal i kasno stize,maltretirali ste Srbiju do pre nekoliko dana,pretili joj nezavisnoscu Kosova i Metohije ne htevsi ni da cujete za istu RS a vlada je i dosad bila demokratska,pa kad se tako ponasate prema demokratskoj Srbiji onda to znaci da vam je svejedno ko je na vlasti u Srbiji...Cak se libim da pomoslim da ce vam biti TEZE da odvojite Kosovo i Metohiju ako je SRS na vlasti!

Martin,Pirot

pre 17 godina

Angela je poznata kao vrlo lukava osoba a i sta je kosta da izjavi ovako nesto tik pred izbore kad znaju da ce sa demokratskom vladom lakse da se nagode oko nezavisnosti nego sa SRS...Ne varajte se,velike sile ne menjaju politiku preko noci ko sto radimo mi na Balkanu!

Dejan

pre 17 godina

Jedini nacin da se Kosovo zadrzi je da se dozvoli jos veci priliv stanog kapitala. Niko nece traziti pogorsanje odnosa sa Srbijom u koju su ulozili 10 milijardi dolara zbog Kosova u koje su ulozili 500 miliona. Znaci treba da se stvori jos povoljnija klima za strana ulaganja i da se na taj nacin, pored poslovnih, stvaraju i licna prijateljstva koja sigurno mogu biti od koristi.
A sto se mene tice, podela Kosova je najbolje resenje.

Горан

pre 17 godina

Госпођа Меркел не сме и сигуран сам да неће да прекрши међународне законе. Због тога, г-ђа Меркел не сме да подржи отимање дела територије Србији.

"Obavešteni"

pre 17 godina

Pošto se svuda u svetu teritorije gube ili dobijaju ratom,to smo mi sopstvenu teritoriju izgubili onog trenutka,kad je glupi Miško rešio da ratuje sa NATO-om.On je to učinio namerno,a ne iz nekog patriotizma,jer je hteo da se reši Kosova.E sad,kome još uvek nije jasno o čemu se radi,pa trčka kroz Srbiju i zapomaže za Kosovom,a ni sam ne zna šta bi sa njim i da mu ga daju,to je ,na žalost stvar izborne kampanje "patriota" poput radikala,Koštunice i narodnjaka(čitaj seljaka).To naravno ne znači da treba Kosovo da nudimo Albancima,ali ako se već zapomaže,to ne treba raditi u Srbiji,nego medjunarodnoj zajednici,da bi smo što bolje prošli,nakon tog gubitka,koji je evidentan.

bluez

pre 17 godina

Jako je lepo sto konacno razmisljaju kako da pomognu demokratiji u Srbiji. A posebno sto ova izjava dolazi par dana posle njenog sastanka sa Busom.

alo

pre 17 godina

"Želje Albanaca i demokratija Srbije" tesko da s eovo moze isvesti. Mislim da politicari u EU jos neshvataju tezinu gordijevog cvora koje se zapetljao oko kosmeta.

Dijaspora

pre 17 godina

Na Nemackom zvuci kao da je u pitanju relativan pojam
"nezasvisnost" u smislu kao sto su i mediji nezavisni (na primer veca nezavisnost medija= veca demokratija). U pitanju je najverovatnije takticka izjava, koja dosta ostavlja prostora.
Pozitivno za Srbe je, da u takvim izjavama ranije interes Srbije nije ni spomenut. To znaci, da je mozda veca sansa za kompromisno resenje.

Toni

pre 17 godina

Kako ja ovo provedem, Kosovo ne nezavisno a Srbiji pomoc prema demokratiji, kad god ona to resi. Znaci, Mladic i drugovi, pa sve drugo. Eh, sa srecom bilo pa videli se u mundijalu.

Deki, Berlin

pre 17 godina

Prevod je u redu. U tekstu migde ne pise "Veca autonomija", pa se pitam ko je to izmislio. Status Kosova je jasan samo treba politicke pripreme za konacno zatvaranje tog pitanja. Znaci kosovo ce dobiti "uslovna nezavisnost" bez suverenitet sto u prevodu znaci "veca autonomija"

vasilije knezevic

pre 17 godina

Zloupotreba termina "demokratija" i sve kombinacije koje se sa tom rijeci upotrebljavaju je toliko rasirena medju politicarima i izvrsnim liderima Zapada da se mora prevoditi iz Orvelovog zvanicnog (za Zapad) recnika na prirodno znacenje ili jezik logike.Vjerovatno je svakome, ko ima malo vise od polovine mozga, razumljivo da zapadni politicari identifikuju demokratiju sa, apsolutno, prozapadnim idejama ili potpunoj pokornosti Zapadu ako se radi o zemljama i narodima izvan te sfere uticaja. U tim demokratijama koje projeciraju svoje ideje na druge, logicna demokratija ustvari i ne postoji. Nije nikakva tajna da americkog predsjednika bira, ponekad,manje nego cetvrtina glasaca ili ukupnog broja osoba koje mogu ili imaju pravo glasa. Veliki broj nije registrovan (ja sam jedan od tih)ili ako je to onda ne izlazi na izbore u broju koji je blizu 50%.Od oko 50% registrovanih glasaca koji izlaze na izbore, oko polovina (nesto malo vise) osiguravu predsjednicku fotelju, sto znaci manje nego ctvrtina ukupnog broja ako se uracunaju neregistrovani glasaci.
Ako je u pitanju Srbija onda je svakome poznato da je jedna ogromna vecina Srba protiv otcjepljenja Kosova od maticne drzave. To je apsolutno demokratski stav i tu nema sta drugo da se polemise. Zapad se, u medjuvremenu, nada da ce nekakvim manipulacijama i poznatim ekonomskim i politickim pritiscima promijeniti srpsku dusu i misao bilo kako se ona interpretirala. Kad je u pitanju Njemacka i njena kancelarka, tu nijesu potrebna nagadjanja. Stvarnost iz proslosti, cak i nedavne, svakome je dobro poznata. Kad je u pitanju njemacko "prijateljstvo" sa Rusijom ne treba zaboraviti da je Rusima potrebno vrijeme u istom onom znacenju kada su potpisali pakt sa Hitlerom. U ovim danima Rusija se ne prosiruje na zapad nego Njemacka na istok. Tu su i ekonomski razlozi (privremeni) koji to zahtijevaju.
(vasilije knezevic, 8Jan, 2007)

optimista

pre 17 godina

Pomoc demokratskim strankama kako se blize izbori bice sve veca.Ovakvih izjava sa zapada bice sve vise.Jos ako nase demokrate to budu znale da iskoriste Srbija pristaje u mirnu i sigurnu luku.

Vladimirr

pre 17 godina

VECA AUTONOMIJA! Same ove reci potvrdjuju moj nedavni komentar da ce Nemacka kao predsedavajuci Evropske unije imati daleko vise izbalansiran stav prema nasim pitanjima. No ipak, mozda se radi tek o lapsusu ili o losem prevodu. Zivi bili pa videli...

Idriz Berisha

pre 17 godina

Samo da podsetim da "mehr Unabhängigkeit" je “vise nezavisnost” a ne “vise autonomia”, i to argument je potvrden u ovoj komentar od Angela Merkela "Es wird mit Sicherheit nicht weniger Unabhängigkeit sein" "sam siguran da to nema da bude manje nezavistnost". Hvala vam.

Marko Jankovic

pre 17 godina

Bilo bi jako lepo ako bi EU, USA, UN i Albanci postovali medjunarodne zakone i povelju UN-a. Kad bi se, recimo, resenje trazilo u okviru vec definisanih medjunarodnih zakona i rezolucija. To bi bio veoma lep korak napred i poruka da zakoni ipak postoje za sve.

mrki

pre 17 godina

"Angel Merkel je rekla da bi rešenje za Kosovo moralo da zadovolji albanske zahteve za veću autonomiju" hmhmhm!! Jesam li ja nesto propustio? Zar albanci netraze podpunu nezavisnost? Jedino resenje koje bi zadovoljilo Beograd je ta veca autonomija koju spominje Angela Merkel.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Uh koliko je važno šta gospodja Merkel kaže o situaciji na KiM ? To je zaista od krucijalne važnosti. Ona se toliko potresa i sekira povodom "nerešene" situacije da, pretpostavljam, ne može ni da spava. Šta nju košta da daje bilo kakve izjave povodom jednog ili bilo kog dela Srbije ? Da li neko zaista misli da će ova dama razbijati glavu i tražiti kako da "reši" problem na KiM ? Ljudi pa to je zaista smešno. Mi tražimo potvrdu sa strane, kao da ne znamo šta hoćemo. Sudbina KiM ili kako neko to zove "konačan status" Kosova i Metohije, ako on nije jednom za uvek odredjen, zavisi samo od nas. Države Srbije i njenih gradjana. Gospodji Merkel je KiM zadnja "rupa na svirali" kako to lepo kaže srpska narodna poslovica.

Aleksandar

pre 17 godina

Izuzetno je vazan stav kancelarke Nemacke o ugrozenoj demokratiji u Srbiji jer to, s obzirom na znacaj ove zemlje i njeno predsedavanje EU, moze biti presudno za pozitivan odgovor sveta na probleme Kosova.

Nebojsa

pre 17 godina

Odlicno, samo sada da se ne javlja Kostunica da komentarise izjavu premijerke Nemacke, koja nam veoma odgovara, jer che, po obicaju, da oneredi motku kao sa gospodjom del Ponte.

Marko S.

pre 17 godina

Uh, sada kad krenu radikali, Kostunicini – narodnjaci- i ostali »rodoljbi« da pljuju po »gnusnom neprijatelju« cak i kada nam pruza podrsku, gospodja Merkel che se brzo pokajati zbog ovako blagonaklone izjave.

Milan Rankovic, Nemacka

pre 17 godina

Nemojte se zanositi da je Kosovo i Srbija u centru evropske paznje. Ovde u Nemackoj nema ni reci o tome, jer to Nemce ne zanima. Imaju oni svoje probleme (povecanje poreza na dodatu vrednost (tzv. Mehrwehrtsteuer sa 16 na 19%), reforma zdravsta i zdravstvenog osiguranja, afera u Bayernu, Stiober ili Pauli). Svoje probleme moramo resavati sami.

Blažo VI. Njeguš

pre 17 godina

Jeste li se zapitali, zašto nije rekla "želja Albanaca" već "želja Kosovara". Samim tim činom je dala legitimitet nepostoječem kosovarskom narodu, što znači, da stvaraju državu Kosovo. A vi trabunjate o glupostima. Nije šija nego vrat!

GoeA

pre 17 godina

Prevodiocu se izmakla greska.Nemacka kancelarka nije spomenjala rec Autonomija nego Samostalnost.Text na Nemackom jeziku moze da se vidi u stranici Nemacke Vlade:
http://www.bundesregierung.de/nn_1264/Content/DE/Interview/2007/01/2006-01-07-merkel-zdf.html

Aleksandar

pre 17 godina

Nemacka ipak malo menja politiku. Ova evropska drzava je motor u EU, pa i u citavoj Evropi, i danas je u odlicnim odnosima sa Rusijom. Zbog svega toga se cini, da ce Nemacka postati i novi politicki lider Evrope, i da ce Engleska i Francuska ostati po strani *(oni ionako ne vide da Mladic nije jedini problem na Balkanu).
Konacno su Nemci uvideli da nije toliko nuzno da Albanci dobiju drugu drzavu u Evropi, kada ne mogu da imaju i jednu koja postuje evropska nacela.
Progledali su kroz prste Rumunima i Bugarima, a to ce vrlo brzo uciniti i sa Hrvatima.
Tako da Bosna i Srbiji mogu u EU mozda cak i 2011.godine.
Zivi bili pa videli.
Dok ce Albanija uci u EU kad i Turska, na sveti nikad!

Astr0mania_KOSOVA

pre 17 godina

''Merkelova je dodala da ne bi bilo u redu da se nagađaju rešenja pre nego što Ahtisari podnese svoj predlog, ali je navela da ishod 'svakako neće biti manje nezavisnosti'''.
To je samo igra recima.
Znaci veca autonomija = nezavisnost.

prevodac

pre 17 godina

autonomija=nezavisnost, ako se to prevodi iz engleskog. Drugo nesto je "autonomska pokrajina" dragi citaoci.. Merkelova je rekla da status nece nikako biti "manje nezavisnosti" od danasnjeg statusa Kosova. A zna se koliko veze ima Srbija s Kosovom sad. Osim neke linije u rezol.1244 ne znam sta drugo. Znaci jos neki dan, i ta linija ce se menjati, i svako na svome. Pozdrav! Komsa.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Slab signal i kasno stize,maltretirali ste Srbiju do pre nekoliko dana,pretili joj nezavisnoscu Kosova i Metohije ne htevsi ni da cujete za istu RS a vlada je i dosad bila demokratska,pa kad se tako ponasate prema demokratskoj Srbiji onda to znaci da vam je svejedno ko je na vlasti u Srbiji...Cak se libim da pomoslim da ce vam biti TEZE da odvojite Kosovo i Metohiju ako je SRS na vlasti!

Martin,Pirot

pre 17 godina

Angela je poznata kao vrlo lukava osoba a i sta je kosta da izjavi ovako nesto tik pred izbore kad znaju da ce sa demokratskom vladom lakse da se nagode oko nezavisnosti nego sa SRS...Ne varajte se,velike sile ne menjaju politiku preko noci ko sto radimo mi na Balkanu!

Dejan

pre 17 godina

Jedini nacin da se Kosovo zadrzi je da se dozvoli jos veci priliv stanog kapitala. Niko nece traziti pogorsanje odnosa sa Srbijom u koju su ulozili 10 milijardi dolara zbog Kosova u koje su ulozili 500 miliona. Znaci treba da se stvori jos povoljnija klima za strana ulaganja i da se na taj nacin, pored poslovnih, stvaraju i licna prijateljstva koja sigurno mogu biti od koristi.
A sto se mene tice, podela Kosova je najbolje resenje.

Горан

pre 17 godina

Госпођа Меркел не сме и сигуран сам да неће да прекрши међународне законе. Због тога, г-ђа Меркел не сме да подржи отимање дела територије Србији.

"Obavešteni"

pre 17 godina

Pošto se svuda u svetu teritorije gube ili dobijaju ratom,to smo mi sopstvenu teritoriju izgubili onog trenutka,kad je glupi Miško rešio da ratuje sa NATO-om.On je to učinio namerno,a ne iz nekog patriotizma,jer je hteo da se reši Kosova.E sad,kome još uvek nije jasno o čemu se radi,pa trčka kroz Srbiju i zapomaže za Kosovom,a ni sam ne zna šta bi sa njim i da mu ga daju,to je ,na žalost stvar izborne kampanje "patriota" poput radikala,Koštunice i narodnjaka(čitaj seljaka).To naravno ne znači da treba Kosovo da nudimo Albancima,ali ako se već zapomaže,to ne treba raditi u Srbiji,nego medjunarodnoj zajednici,da bi smo što bolje prošli,nakon tog gubitka,koji je evidentan.

bluez

pre 17 godina

Jako je lepo sto konacno razmisljaju kako da pomognu demokratiji u Srbiji. A posebno sto ova izjava dolazi par dana posle njenog sastanka sa Busom.

alo

pre 17 godina

"Želje Albanaca i demokratija Srbije" tesko da s eovo moze isvesti. Mislim da politicari u EU jos neshvataju tezinu gordijevog cvora koje se zapetljao oko kosmeta.

Dijaspora

pre 17 godina

Na Nemackom zvuci kao da je u pitanju relativan pojam
"nezasvisnost" u smislu kao sto su i mediji nezavisni (na primer veca nezavisnost medija= veca demokratija). U pitanju je najverovatnije takticka izjava, koja dosta ostavlja prostora.
Pozitivno za Srbe je, da u takvim izjavama ranije interes Srbije nije ni spomenut. To znaci, da je mozda veca sansa za kompromisno resenje.

Toni

pre 17 godina

Kako ja ovo provedem, Kosovo ne nezavisno a Srbiji pomoc prema demokratiji, kad god ona to resi. Znaci, Mladic i drugovi, pa sve drugo. Eh, sa srecom bilo pa videli se u mundijalu.

Deki, Berlin

pre 17 godina

Prevod je u redu. U tekstu migde ne pise "Veca autonomija", pa se pitam ko je to izmislio. Status Kosova je jasan samo treba politicke pripreme za konacno zatvaranje tog pitanja. Znaci kosovo ce dobiti "uslovna nezavisnost" bez suverenitet sto u prevodu znaci "veca autonomija"

vasilije knezevic

pre 17 godina

Zloupotreba termina "demokratija" i sve kombinacije koje se sa tom rijeci upotrebljavaju je toliko rasirena medju politicarima i izvrsnim liderima Zapada da se mora prevoditi iz Orvelovog zvanicnog (za Zapad) recnika na prirodno znacenje ili jezik logike.Vjerovatno je svakome, ko ima malo vise od polovine mozga, razumljivo da zapadni politicari identifikuju demokratiju sa, apsolutno, prozapadnim idejama ili potpunoj pokornosti Zapadu ako se radi o zemljama i narodima izvan te sfere uticaja. U tim demokratijama koje projeciraju svoje ideje na druge, logicna demokratija ustvari i ne postoji. Nije nikakva tajna da americkog predsjednika bira, ponekad,manje nego cetvrtina glasaca ili ukupnog broja osoba koje mogu ili imaju pravo glasa. Veliki broj nije registrovan (ja sam jedan od tih)ili ako je to onda ne izlazi na izbore u broju koji je blizu 50%.Od oko 50% registrovanih glasaca koji izlaze na izbore, oko polovina (nesto malo vise) osiguravu predsjednicku fotelju, sto znaci manje nego ctvrtina ukupnog broja ako se uracunaju neregistrovani glasaci.
Ako je u pitanju Srbija onda je svakome poznato da je jedna ogromna vecina Srba protiv otcjepljenja Kosova od maticne drzave. To je apsolutno demokratski stav i tu nema sta drugo da se polemise. Zapad se, u medjuvremenu, nada da ce nekakvim manipulacijama i poznatim ekonomskim i politickim pritiscima promijeniti srpsku dusu i misao bilo kako se ona interpretirala. Kad je u pitanju Njemacka i njena kancelarka, tu nijesu potrebna nagadjanja. Stvarnost iz proslosti, cak i nedavne, svakome je dobro poznata. Kad je u pitanju njemacko "prijateljstvo" sa Rusijom ne treba zaboraviti da je Rusima potrebno vrijeme u istom onom znacenju kada su potpisali pakt sa Hitlerom. U ovim danima Rusija se ne prosiruje na zapad nego Njemacka na istok. Tu su i ekonomski razlozi (privremeni) koji to zahtijevaju.
(vasilije knezevic, 8Jan, 2007)