Nedelja, 07.01.2007.

10:00

Pravoslavni vernici slave Božić

Pravoslavni vernici, koji poštuju Julijanski kalendar, danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista.

Izvor: B92

Pravoslavni vernici slave Božiæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Vernik

pre 17 godina

Zasto se mi razlikujemo od Grka sto se vere tice? Zasto je nasa crkva drugacija i zasto se ne prilagoditi vremenima u kojima zivimo, pa zar nismo i mi HRISCANI??? Stvarno ne razumem ovu tvrdoglavost crkve.

Darko

pre 17 godina

Demokratija i slobodno drustvo podrazumeva toleranciju. Reci da "normalan svet" slavi Bozic 25. 12 po gregorijanskom kalendaru, znaci da su milioni onih u Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Etiopiji, Srbiji, Albaniji i ostali koji sirom sveta slave 7.1. - "nenormalan svet"? To je onda vec govor mrznje, netolerancija i fasizam.

Srba

pre 17 godina

Ja ne znam koiko puta treba ponoviti da su Srbi dobili pravoslvalje i hriscanstvo od Grka, a pravoslavni Grci slave kao i sav normalan svet. Dokle vise da Srbija bude crna ovca u svem tome, ugledajte se na parvoslavne Grke, a SPC i 21 vek.

Mile

pre 17 godina

Pravoslavci ne slave Bozic 7. januara, nego 25. decembra po Julijanskom kalendaru. Dakle, danas nije 7. januar nego 25. decembar.
Doista mi nije jasno zasto tolika rasprava koji ce kalendar koristiti Pravoslavna crkva ... o tome izgleda najvise brinu oni koji u crkvu idu dva puta godisnje. Za crkvu je danas 25. decembar, svidelo se to nekome ili ne. Ni Kinezi novu godinu ne slave 1. januara pa sta im fali. Pustimo kalendare i bar JEDNOM razmislimo o tome sta zapravo znaci biti hriscanin, i kako treba da se ponasamo jedni prema drugima u hriscanskom duhu.

Bane

pre 17 godina

Ma najbolje da kao ovcice se odreknemo svake posebnosti, tradicije i da prekopiramo "sav ostali svet" i njihove obicaje, i da se nipocemu ne razlikujemo niotkoga, i da cela Evropa bude jedno te isto - bez razlika. Cekaj... pa zar to nije komunizam?! Hristos se rodi!

Nikola

pre 17 godina

Ja i moja porodica slavimo bozic 7. januara.Ako za sto godina taj dan bude jos netacniji nema veze i dalje cu slaviti 7. januara jer to je tradicija ovoga naroda. Nije bitno da li je to kalendarski tacno ili netacno. Pa katolicka crkva jos uvek ne priznaje da je zemlja okrugla i to je zaista OK. Niko oko toga ne pravi problem, zatim nepostojanje mogucnosti da zena postaje svestenik niko ne pominje ali je zato problem sto nasa crkva koristi stari kalendar. Od svih crkvi kao najmasovnijih mogucih institucija ne moze se ocekivati da budu bas preterano fleksibilne pustite ih da rade svoj posao, slavite i kada ili ne to je nasa individualna stvar ali ne gurajmo nos u stvari koje su crkvine. Ostavimo ih na miru. Niko nas nista ne prisiljava. Budimo demokrate. Postujmo tudje misljenje.

Nezir-Hamburg

pre 17 godina

Svim Srbima i Albancima u Albaniji pravoslavne vere srdacno
cestitam bozic po julianskom kalendaru,rodjenje Isusa Hrista.
I molim da nova 2007 godina donese mir i ljubavi na Balkanu,posebno medju Albancima i Srbima.

Svake godine ista priča

pre 17 godina

1. "Tradicija je da se Božić slavi 7. januara", ali ako se SPC i dalje bude držala pogrešnog julijanskog kalendara, Božić će od 2101. godine slaviti 8. januara.
2. Ne vidim razlog zašto SPC ne želi da prihvati kalendar Milutina Milankovića. Crkva je upravo od njega 1923. i naručila reformu julijanskog kalendara, kao izgovor da ne prihvati gregorijanski. Milanković je to genijalno izveo i njegovo rešenje se sastoji u tome da se od 1923. kalendari dovedu na zajednički datum, a Milankovićev kalendar - uzgred, najtačniji mogući - od gregorijanskog bi se razišao tek 2800. godine. SPC je ovo rešenje najpre usvojila, ali zbog čega nije sprovela u delo, ostala je misterija.

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

E, da mi je videti pojedine slicne komentare upucene katolickoj crkvi 25.decembra. A tek njih ima kritikovati za mnoga nedela poput inkvizicije, saucesnistva u holokaustu i umesanosti u trgovinu kokainom u Latinskoj americi. Julijanski kalendar SPC barem nikome zlo ne nanosi i to je totalno unutrasnja stvar crkvene organizacije.

Aca

pre 17 godina

Hristos se rodi. Svim ljudima i redakciji B92 zelim srecan Bozic. Bozic slavimo 7. januara i to je neka nasa jedinstvenost (sa jos nekoliko naroda) a sve jedinstvenosti i osobenosti su bogatstvo koje treba ocuvati. Slusajuci sta se dogadja ispada da novokomponovani ( vrlo originalno ime, slusamo ga od sredine osamdesetih) slave sedmog januara a pravi vernici 25.decembra. To naravno nema blage veze sa istinom. Neka slavi kad ko hoce ali neka ne kritikuje i omalozava onog drugog. SPC kao tradicionalna ustanova primenjuje julijanski kalendar i to je njeno pravo i njena stvar. I muslimani svoj kalendar racunaju od prelaska Muhameda iz meke u Medinu, i to je sasvim u redu. Ostavimo verske organizacije da rade svoj posao a mi sami odlucimo da li cemo ih slediti. Meni licno 7. januar ne smeta, cak mi pomalo i imponuje i ne primecujem da je ikakav problem u tome sto nam je verski kalendar malo drugaciji. Ne verujem da ce to praviti smetnju i EU jednom kada bude odlucila da nas primi u svoje redove.

Linchpin

pre 17 godina

Neka Gospod sa nebesa vama kupi Mercedesa, a po želji dragog Hrista neka bude Dizel 300, jer je Merdža još u modi, MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Na srecu SPC je institucija kojoj nas narod najvise veruje i kojoj se sve vise vraca. Tako da cemo uvek da slavimo Bozic istog datuma kao i nasi pradedovi.
Ruzno je koristiti bas ovaj sveti dan za napad na nasu crkvu.
Neka je srecan Bozic svima koji ga slave!

Nele

pre 17 godina

Srecan Bozic svima. Samo bih voleo da slavimo Bozic kad i sav normalan svet. Neko kaze da su generacije slavile 7. januara pa zasto bi menjali. Znaci, znamo da je pogresno ali nema veze jer su tako slavile generacije. Zasto onda SPC ne radi sve po Julijanskom kalendaru? Sajt im je po Gregorijanskom, neka odluce kako ce nadalje, ili sve po jednom ili sve po drugom kalebdaru.

Nenad

pre 17 godina

Hrositos se rodi, i neka zaista SPC zivi u 21 veku, i vrati normalan datum 25 decembra za slavljenje Bozica, kao i GRCKA PRAVOSLANVA CRKVA!!

Obren

pre 17 godina

Bozic nema nikakve veze sa Hristom i njegovim rodjenjem. On svoje korene i svoj smisao vuce iz paganskog obozavanja sunca. Datum Hristovom rodjenja je nepoznat, a morao je biti negde na jesen, jer su tada pastiri sa stadom jos uvek na polju.

Jova

pre 17 godina

Mir Božiji. Hristos se rodi! Danas je dan za praštanje i izmirenje među ljudima ma koje vere ili nacije bili. Zato svima sve najbolje i puno sreće i ljubavi. Živeli!

mile

pre 17 godina

A zasto da koriguje. Generacije su slavile Bozic 7 Januara neka tako i ostane. Da nam nece mozda nametnuti i to kao uslov za ulazak u EU ?

Srecan Bozic Svim Pravoslavcima !!

Stanko

pre 17 godina

Srecan Bozic svima i samo da dodam: Bozic danas slave i pravoslavci u Gruziji, gde cine vecinu, eto njih ste zaboravili...Sutra cu da cestitam Bozic mome drugu Georgiju iz Gruzije.

pantelija

pre 17 godina

Svim ljudima zelim srecan bozi. Mislim da bi u ovome vremenu globalizacije kao mali narod trebali da se potrudimo da sacuvamo neku nasu autenticnost i osobenost a to je u ovom slucaju julijanski kalendar. Kao sto postujem bozic 25. decembra, ramazan, bar micvah tako postujem i slavim bozic 7.januara. Mislim da je krajnje deplasirano pitanje tacnosti kalendara kada su u pitanju verski praznici, to je pitanje tradicije koju treba sacuvati kao sto amerikanci jedu curku na dan zahvalnosti, englezi voze suprotnom stranom, indusi kremiraju pokojnike. Svi se trude da ocuvaju svoju tradiciju i obicaje pa cak su ujedinjene nacije ybog takvih i slicnih stvari osnovale UNESCO (nije samo ocuvanje kulturne bastine). Bozic bi trebao da se nalazi svima nama u srcu. Kalendar nij ebitan.

Dejan

pre 17 godina

Da ne budem Grinch, ali stvarno bih voleo da religiozne ljude počnemo već jednom da tretiramo kao odrasle.

Poštujem njihovo pravo da veruju u šta hoće, ali ne mogu da poštujem i to u šta veruju, bilo to nekakvi bogovi ili ružičasti jednorozi.

A pogotovu me nervira što je RTS najgora pravoslavna televizija i što svi mi što ne slavimo Božić ispadosmo glupi, ludi i zatucani u medijima.

Dajte, dosta više s tim pomodarstvima!

Sretan Bozic!

pre 17 godina

Hristos se rodi!
Samo ne vidim ni jedan razlog zasto SPC i dalje se drzi pogresnog kalendara koji kasni, uskoro ce kasniti jos jedan dan i ima da slave novu godinu 14 Januara. Neispravan kalendar nema nikakve veze sa verom.

from hr

pre 17 godina

S obzirom da sam cesto gost na Vasim stranicama, htio bi cestitati Bozic svim vjernicima Pravoslavne vjeroispovjesti i zazeliti im mir i veselje u zivtu.

Boza Bogdanovic

pre 17 godina

Svima vama u Redakciji B92, a takodje i ostalim sugradjanima u Srbiji i dijaspori cestitam Bozic, tradicionalnom porukom:
MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI!
Pravoslavni kalendar je sitnica u odnosu na sve ostalo. Srpski politicari i Pravoslavna crkva moraju rascistiti sami sa sobom. Sta dalje, u nezvanicnu uniju sa pravoslavcima "od Banja Luke do Vladivostoka", kao sto predlaze "drugarica sa cvetom u kosi", ili u Evropsku Uniju. Mislim da tako nesto ni sam Kostunica nije rascistio, a verovatno i mnogi iz vrha Pravoslavne crkve.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

Milan Rakic

pre 17 godina

Hristos se rodi...

Jos samo kada bi nasa crkva korigovala kalendar i prihvatila Gregorijanski koji je ceo moderni svet prihvatio.

Milan

cezar

pre 17 godina

Njegova svetost patrijarh Pavle u svojoj besedi povodom BOZICA izmedju ostalog kaze da nasilnici treba da se postide svojih dela. Potpuno se slazem sa ovom konstatcijom, ali nazalost stvarnst je sasvim drugacija. Niko do sada od onih koji su se proglasili za nasilnike tokom krvavog rata nije se pokajao, trazio oprost ili nesto slicno. To nije radila drzava Srbije za monstrumne zlocine koji su pocinjeni u ime srpstva, nije se pokajala ni SPC na cijem je celu uvazeni Ptrijarh (i ptice na grani znaju da je SPC od pocetka bila na strani jurisnika S. Milosevica-prisustvo patrijarha Germana na Gazimestanu uz Milosevica 1989.god.), nije se pokajala ni SANU sa svojim retrogradnim projektima koji su doveli do jugoslovenske katastrofe. Pridruzjujem se zeli Patrijahra da ce se svi gorepomenuti jednog dana pokajati. Pokajanje i trazenje oprosta za sva zlocinacka dela je jedini put za prociscenje duse, jedini put da se vrati poverenje medju ljudima, da se vrati mir i spokoj.

Milan Rakic

pre 17 godina

Hristos se rodi...

Jos samo kada bi nasa crkva korigovala kalendar i prihvatila Gregorijanski koji je ceo moderni svet prihvatio.

Milan

cezar

pre 17 godina

Njegova svetost patrijarh Pavle u svojoj besedi povodom BOZICA izmedju ostalog kaze da nasilnici treba da se postide svojih dela. Potpuno se slazem sa ovom konstatcijom, ali nazalost stvarnst je sasvim drugacija. Niko do sada od onih koji su se proglasili za nasilnike tokom krvavog rata nije se pokajao, trazio oprost ili nesto slicno. To nije radila drzava Srbije za monstrumne zlocine koji su pocinjeni u ime srpstva, nije se pokajala ni SPC na cijem je celu uvazeni Ptrijarh (i ptice na grani znaju da je SPC od pocetka bila na strani jurisnika S. Milosevica-prisustvo patrijarha Germana na Gazimestanu uz Milosevica 1989.god.), nije se pokajala ni SANU sa svojim retrogradnim projektima koji su doveli do jugoslovenske katastrofe. Pridruzjujem se zeli Patrijahra da ce se svi gorepomenuti jednog dana pokajati. Pokajanje i trazenje oprosta za sva zlocinacka dela je jedini put za prociscenje duse, jedini put da se vrati poverenje medju ljudima, da se vrati mir i spokoj.

Sretan Bozic!

pre 17 godina

Hristos se rodi!
Samo ne vidim ni jedan razlog zasto SPC i dalje se drzi pogresnog kalendara koji kasni, uskoro ce kasniti jos jedan dan i ima da slave novu godinu 14 Januara. Neispravan kalendar nema nikakve veze sa verom.

from hr

pre 17 godina

S obzirom da sam cesto gost na Vasim stranicama, htio bi cestitati Bozic svim vjernicima Pravoslavne vjeroispovjesti i zazeliti im mir i veselje u zivtu.

Boza Bogdanovic

pre 17 godina

Svima vama u Redakciji B92, a takodje i ostalim sugradjanima u Srbiji i dijaspori cestitam Bozic, tradicionalnom porukom:
MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI!
Pravoslavni kalendar je sitnica u odnosu na sve ostalo. Srpski politicari i Pravoslavna crkva moraju rascistiti sami sa sobom. Sta dalje, u nezvanicnu uniju sa pravoslavcima "od Banja Luke do Vladivostoka", kao sto predlaze "drugarica sa cvetom u kosi", ili u Evropsku Uniju. Mislim da tako nesto ni sam Kostunica nije rascistio, a verovatno i mnogi iz vrha Pravoslavne crkve.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

pantelija

pre 17 godina

Svim ljudima zelim srecan bozi. Mislim da bi u ovome vremenu globalizacije kao mali narod trebali da se potrudimo da sacuvamo neku nasu autenticnost i osobenost a to je u ovom slucaju julijanski kalendar. Kao sto postujem bozic 25. decembra, ramazan, bar micvah tako postujem i slavim bozic 7.januara. Mislim da je krajnje deplasirano pitanje tacnosti kalendara kada su u pitanju verski praznici, to je pitanje tradicije koju treba sacuvati kao sto amerikanci jedu curku na dan zahvalnosti, englezi voze suprotnom stranom, indusi kremiraju pokojnike. Svi se trude da ocuvaju svoju tradiciju i obicaje pa cak su ujedinjene nacije ybog takvih i slicnih stvari osnovale UNESCO (nije samo ocuvanje kulturne bastine). Bozic bi trebao da se nalazi svima nama u srcu. Kalendar nij ebitan.

Stanko

pre 17 godina

Srecan Bozic svima i samo da dodam: Bozic danas slave i pravoslavci u Gruziji, gde cine vecinu, eto njih ste zaboravili...Sutra cu da cestitam Bozic mome drugu Georgiju iz Gruzije.

mile

pre 17 godina

A zasto da koriguje. Generacije su slavile Bozic 7 Januara neka tako i ostane. Da nam nece mozda nametnuti i to kao uslov za ulazak u EU ?

Srecan Bozic Svim Pravoslavcima !!

Dejan

pre 17 godina

Da ne budem Grinch, ali stvarno bih voleo da religiozne ljude počnemo već jednom da tretiramo kao odrasle.

Poštujem njihovo pravo da veruju u šta hoće, ali ne mogu da poštujem i to u šta veruju, bilo to nekakvi bogovi ili ružičasti jednorozi.

A pogotovu me nervira što je RTS najgora pravoslavna televizija i što svi mi što ne slavimo Božić ispadosmo glupi, ludi i zatucani u medijima.

Dajte, dosta više s tim pomodarstvima!

Jova

pre 17 godina

Mir Božiji. Hristos se rodi! Danas je dan za praštanje i izmirenje među ljudima ma koje vere ili nacije bili. Zato svima sve najbolje i puno sreće i ljubavi. Živeli!

Obren

pre 17 godina

Bozic nema nikakve veze sa Hristom i njegovim rodjenjem. On svoje korene i svoj smisao vuce iz paganskog obozavanja sunca. Datum Hristovom rodjenja je nepoznat, a morao je biti negde na jesen, jer su tada pastiri sa stadom jos uvek na polju.

Nenad

pre 17 godina

Hrositos se rodi, i neka zaista SPC zivi u 21 veku, i vrati normalan datum 25 decembra za slavljenje Bozica, kao i GRCKA PRAVOSLANVA CRKVA!!

Nele

pre 17 godina

Srecan Bozic svima. Samo bih voleo da slavimo Bozic kad i sav normalan svet. Neko kaze da su generacije slavile 7. januara pa zasto bi menjali. Znaci, znamo da je pogresno ali nema veze jer su tako slavile generacije. Zasto onda SPC ne radi sve po Julijanskom kalendaru? Sajt im je po Gregorijanskom, neka odluce kako ce nadalje, ili sve po jednom ili sve po drugom kalebdaru.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Na srecu SPC je institucija kojoj nas narod najvise veruje i kojoj se sve vise vraca. Tako da cemo uvek da slavimo Bozic istog datuma kao i nasi pradedovi.
Ruzno je koristiti bas ovaj sveti dan za napad na nasu crkvu.
Neka je srecan Bozic svima koji ga slave!

Linchpin

pre 17 godina

Neka Gospod sa nebesa vama kupi Mercedesa, a po želji dragog Hrista neka bude Dizel 300, jer je Merdža još u modi, MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Aca

pre 17 godina

Hristos se rodi. Svim ljudima i redakciji B92 zelim srecan Bozic. Bozic slavimo 7. januara i to je neka nasa jedinstvenost (sa jos nekoliko naroda) a sve jedinstvenosti i osobenosti su bogatstvo koje treba ocuvati. Slusajuci sta se dogadja ispada da novokomponovani ( vrlo originalno ime, slusamo ga od sredine osamdesetih) slave sedmog januara a pravi vernici 25.decembra. To naravno nema blage veze sa istinom. Neka slavi kad ko hoce ali neka ne kritikuje i omalozava onog drugog. SPC kao tradicionalna ustanova primenjuje julijanski kalendar i to je njeno pravo i njena stvar. I muslimani svoj kalendar racunaju od prelaska Muhameda iz meke u Medinu, i to je sasvim u redu. Ostavimo verske organizacije da rade svoj posao a mi sami odlucimo da li cemo ih slediti. Meni licno 7. januar ne smeta, cak mi pomalo i imponuje i ne primecujem da je ikakav problem u tome sto nam je verski kalendar malo drugaciji. Ne verujem da ce to praviti smetnju i EU jednom kada bude odlucila da nas primi u svoje redove.

Svake godine ista priča

pre 17 godina

1. "Tradicija je da se Božić slavi 7. januara", ali ako se SPC i dalje bude držala pogrešnog julijanskog kalendara, Božić će od 2101. godine slaviti 8. januara.
2. Ne vidim razlog zašto SPC ne želi da prihvati kalendar Milutina Milankovića. Crkva je upravo od njega 1923. i naručila reformu julijanskog kalendara, kao izgovor da ne prihvati gregorijanski. Milanković je to genijalno izveo i njegovo rešenje se sastoji u tome da se od 1923. kalendari dovedu na zajednički datum, a Milankovićev kalendar - uzgred, najtačniji mogući - od gregorijanskog bi se razišao tek 2800. godine. SPC je ovo rešenje najpre usvojila, ali zbog čega nije sprovela u delo, ostala je misterija.

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

E, da mi je videti pojedine slicne komentare upucene katolickoj crkvi 25.decembra. A tek njih ima kritikovati za mnoga nedela poput inkvizicije, saucesnistva u holokaustu i umesanosti u trgovinu kokainom u Latinskoj americi. Julijanski kalendar SPC barem nikome zlo ne nanosi i to je totalno unutrasnja stvar crkvene organizacije.

Nezir-Hamburg

pre 17 godina

Svim Srbima i Albancima u Albaniji pravoslavne vere srdacno
cestitam bozic po julianskom kalendaru,rodjenje Isusa Hrista.
I molim da nova 2007 godina donese mir i ljubavi na Balkanu,posebno medju Albancima i Srbima.

Bane

pre 17 godina

Ma najbolje da kao ovcice se odreknemo svake posebnosti, tradicije i da prekopiramo "sav ostali svet" i njihove obicaje, i da se nipocemu ne razlikujemo niotkoga, i da cela Evropa bude jedno te isto - bez razlika. Cekaj... pa zar to nije komunizam?! Hristos se rodi!

Nikola

pre 17 godina

Ja i moja porodica slavimo bozic 7. januara.Ako za sto godina taj dan bude jos netacniji nema veze i dalje cu slaviti 7. januara jer to je tradicija ovoga naroda. Nije bitno da li je to kalendarski tacno ili netacno. Pa katolicka crkva jos uvek ne priznaje da je zemlja okrugla i to je zaista OK. Niko oko toga ne pravi problem, zatim nepostojanje mogucnosti da zena postaje svestenik niko ne pominje ali je zato problem sto nasa crkva koristi stari kalendar. Od svih crkvi kao najmasovnijih mogucih institucija ne moze se ocekivati da budu bas preterano fleksibilne pustite ih da rade svoj posao, slavite i kada ili ne to je nasa individualna stvar ali ne gurajmo nos u stvari koje su crkvine. Ostavimo ih na miru. Niko nas nista ne prisiljava. Budimo demokrate. Postujmo tudje misljenje.

Mile

pre 17 godina

Pravoslavci ne slave Bozic 7. januara, nego 25. decembra po Julijanskom kalendaru. Dakle, danas nije 7. januar nego 25. decembar.
Doista mi nije jasno zasto tolika rasprava koji ce kalendar koristiti Pravoslavna crkva ... o tome izgleda najvise brinu oni koji u crkvu idu dva puta godisnje. Za crkvu je danas 25. decembar, svidelo se to nekome ili ne. Ni Kinezi novu godinu ne slave 1. januara pa sta im fali. Pustimo kalendare i bar JEDNOM razmislimo o tome sta zapravo znaci biti hriscanin, i kako treba da se ponasamo jedni prema drugima u hriscanskom duhu.

Srba

pre 17 godina

Ja ne znam koiko puta treba ponoviti da su Srbi dobili pravoslvalje i hriscanstvo od Grka, a pravoslavni Grci slave kao i sav normalan svet. Dokle vise da Srbija bude crna ovca u svem tome, ugledajte se na parvoslavne Grke, a SPC i 21 vek.

Darko

pre 17 godina

Demokratija i slobodno drustvo podrazumeva toleranciju. Reci da "normalan svet" slavi Bozic 25. 12 po gregorijanskom kalendaru, znaci da su milioni onih u Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Etiopiji, Srbiji, Albaniji i ostali koji sirom sveta slave 7.1. - "nenormalan svet"? To je onda vec govor mrznje, netolerancija i fasizam.

Vernik

pre 17 godina

Zasto se mi razlikujemo od Grka sto se vere tice? Zasto je nasa crkva drugacija i zasto se ne prilagoditi vremenima u kojima zivimo, pa zar nismo i mi HRISCANI??? Stvarno ne razumem ovu tvrdoglavost crkve.

Milan Rakic

pre 17 godina

Hristos se rodi...

Jos samo kada bi nasa crkva korigovala kalendar i prihvatila Gregorijanski koji je ceo moderni svet prihvatio.

Milan

cezar

pre 17 godina

Njegova svetost patrijarh Pavle u svojoj besedi povodom BOZICA izmedju ostalog kaze da nasilnici treba da se postide svojih dela. Potpuno se slazem sa ovom konstatcijom, ali nazalost stvarnst je sasvim drugacija. Niko do sada od onih koji su se proglasili za nasilnike tokom krvavog rata nije se pokajao, trazio oprost ili nesto slicno. To nije radila drzava Srbije za monstrumne zlocine koji su pocinjeni u ime srpstva, nije se pokajala ni SPC na cijem je celu uvazeni Ptrijarh (i ptice na grani znaju da je SPC od pocetka bila na strani jurisnika S. Milosevica-prisustvo patrijarha Germana na Gazimestanu uz Milosevica 1989.god.), nije se pokajala ni SANU sa svojim retrogradnim projektima koji su doveli do jugoslovenske katastrofe. Pridruzjujem se zeli Patrijahra da ce se svi gorepomenuti jednog dana pokajati. Pokajanje i trazenje oprosta za sva zlocinacka dela je jedini put za prociscenje duse, jedini put da se vrati poverenje medju ljudima, da se vrati mir i spokoj.

Sretan Bozic!

pre 17 godina

Hristos se rodi!
Samo ne vidim ni jedan razlog zasto SPC i dalje se drzi pogresnog kalendara koji kasni, uskoro ce kasniti jos jedan dan i ima da slave novu godinu 14 Januara. Neispravan kalendar nema nikakve veze sa verom.

from hr

pre 17 godina

S obzirom da sam cesto gost na Vasim stranicama, htio bi cestitati Bozic svim vjernicima Pravoslavne vjeroispovjesti i zazeliti im mir i veselje u zivtu.

Boza Bogdanovic

pre 17 godina

Svima vama u Redakciji B92, a takodje i ostalim sugradjanima u Srbiji i dijaspori cestitam Bozic, tradicionalnom porukom:
MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI!
Pravoslavni kalendar je sitnica u odnosu na sve ostalo. Srpski politicari i Pravoslavna crkva moraju rascistiti sami sa sobom. Sta dalje, u nezvanicnu uniju sa pravoslavcima "od Banja Luke do Vladivostoka", kao sto predlaze "drugarica sa cvetom u kosi", ili u Evropsku Uniju. Mislim da tako nesto ni sam Kostunica nije rascistio, a verovatno i mnogi iz vrha Pravoslavne crkve.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

pantelija

pre 17 godina

Svim ljudima zelim srecan bozi. Mislim da bi u ovome vremenu globalizacije kao mali narod trebali da se potrudimo da sacuvamo neku nasu autenticnost i osobenost a to je u ovom slucaju julijanski kalendar. Kao sto postujem bozic 25. decembra, ramazan, bar micvah tako postujem i slavim bozic 7.januara. Mislim da je krajnje deplasirano pitanje tacnosti kalendara kada su u pitanju verski praznici, to je pitanje tradicije koju treba sacuvati kao sto amerikanci jedu curku na dan zahvalnosti, englezi voze suprotnom stranom, indusi kremiraju pokojnike. Svi se trude da ocuvaju svoju tradiciju i obicaje pa cak su ujedinjene nacije ybog takvih i slicnih stvari osnovale UNESCO (nije samo ocuvanje kulturne bastine). Bozic bi trebao da se nalazi svima nama u srcu. Kalendar nij ebitan.

Stanko

pre 17 godina

Srecan Bozic svima i samo da dodam: Bozic danas slave i pravoslavci u Gruziji, gde cine vecinu, eto njih ste zaboravili...Sutra cu da cestitam Bozic mome drugu Georgiju iz Gruzije.

mile

pre 17 godina

A zasto da koriguje. Generacije su slavile Bozic 7 Januara neka tako i ostane. Da nam nece mozda nametnuti i to kao uslov za ulazak u EU ?

Srecan Bozic Svim Pravoslavcima !!

Dejan

pre 17 godina

Da ne budem Grinch, ali stvarno bih voleo da religiozne ljude počnemo već jednom da tretiramo kao odrasle.

Poštujem njihovo pravo da veruju u šta hoće, ali ne mogu da poštujem i to u šta veruju, bilo to nekakvi bogovi ili ružičasti jednorozi.

A pogotovu me nervira što je RTS najgora pravoslavna televizija i što svi mi što ne slavimo Božić ispadosmo glupi, ludi i zatucani u medijima.

Dajte, dosta više s tim pomodarstvima!

Jova

pre 17 godina

Mir Božiji. Hristos se rodi! Danas je dan za praštanje i izmirenje među ljudima ma koje vere ili nacije bili. Zato svima sve najbolje i puno sreće i ljubavi. Živeli!

Obren

pre 17 godina

Bozic nema nikakve veze sa Hristom i njegovim rodjenjem. On svoje korene i svoj smisao vuce iz paganskog obozavanja sunca. Datum Hristovom rodjenja je nepoznat, a morao je biti negde na jesen, jer su tada pastiri sa stadom jos uvek na polju.

Nenad

pre 17 godina

Hrositos se rodi, i neka zaista SPC zivi u 21 veku, i vrati normalan datum 25 decembra za slavljenje Bozica, kao i GRCKA PRAVOSLANVA CRKVA!!

Nele

pre 17 godina

Srecan Bozic svima. Samo bih voleo da slavimo Bozic kad i sav normalan svet. Neko kaze da su generacije slavile 7. januara pa zasto bi menjali. Znaci, znamo da je pogresno ali nema veze jer su tako slavile generacije. Zasto onda SPC ne radi sve po Julijanskom kalendaru? Sajt im je po Gregorijanskom, neka odluce kako ce nadalje, ili sve po jednom ili sve po drugom kalebdaru.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Na srecu SPC je institucija kojoj nas narod najvise veruje i kojoj se sve vise vraca. Tako da cemo uvek da slavimo Bozic istog datuma kao i nasi pradedovi.
Ruzno je koristiti bas ovaj sveti dan za napad na nasu crkvu.
Neka je srecan Bozic svima koji ga slave!

Linchpin

pre 17 godina

Neka Gospod sa nebesa vama kupi Mercedesa, a po želji dragog Hrista neka bude Dizel 300, jer je Merdža još u modi, MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Aca

pre 17 godina

Hristos se rodi. Svim ljudima i redakciji B92 zelim srecan Bozic. Bozic slavimo 7. januara i to je neka nasa jedinstvenost (sa jos nekoliko naroda) a sve jedinstvenosti i osobenosti su bogatstvo koje treba ocuvati. Slusajuci sta se dogadja ispada da novokomponovani ( vrlo originalno ime, slusamo ga od sredine osamdesetih) slave sedmog januara a pravi vernici 25.decembra. To naravno nema blage veze sa istinom. Neka slavi kad ko hoce ali neka ne kritikuje i omalozava onog drugog. SPC kao tradicionalna ustanova primenjuje julijanski kalendar i to je njeno pravo i njena stvar. I muslimani svoj kalendar racunaju od prelaska Muhameda iz meke u Medinu, i to je sasvim u redu. Ostavimo verske organizacije da rade svoj posao a mi sami odlucimo da li cemo ih slediti. Meni licno 7. januar ne smeta, cak mi pomalo i imponuje i ne primecujem da je ikakav problem u tome sto nam je verski kalendar malo drugaciji. Ne verujem da ce to praviti smetnju i EU jednom kada bude odlucila da nas primi u svoje redove.

Svake godine ista priča

pre 17 godina

1. "Tradicija je da se Božić slavi 7. januara", ali ako se SPC i dalje bude držala pogrešnog julijanskog kalendara, Božić će od 2101. godine slaviti 8. januara.
2. Ne vidim razlog zašto SPC ne želi da prihvati kalendar Milutina Milankovića. Crkva je upravo od njega 1923. i naručila reformu julijanskog kalendara, kao izgovor da ne prihvati gregorijanski. Milanković je to genijalno izveo i njegovo rešenje se sastoji u tome da se od 1923. kalendari dovedu na zajednički datum, a Milankovićev kalendar - uzgred, najtačniji mogući - od gregorijanskog bi se razišao tek 2800. godine. SPC je ovo rešenje najpre usvojila, ali zbog čega nije sprovela u delo, ostala je misterija.

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

E, da mi je videti pojedine slicne komentare upucene katolickoj crkvi 25.decembra. A tek njih ima kritikovati za mnoga nedela poput inkvizicije, saucesnistva u holokaustu i umesanosti u trgovinu kokainom u Latinskoj americi. Julijanski kalendar SPC barem nikome zlo ne nanosi i to je totalno unutrasnja stvar crkvene organizacije.

Nezir-Hamburg

pre 17 godina

Svim Srbima i Albancima u Albaniji pravoslavne vere srdacno
cestitam bozic po julianskom kalendaru,rodjenje Isusa Hrista.
I molim da nova 2007 godina donese mir i ljubavi na Balkanu,posebno medju Albancima i Srbima.

Bane

pre 17 godina

Ma najbolje da kao ovcice se odreknemo svake posebnosti, tradicije i da prekopiramo "sav ostali svet" i njihove obicaje, i da se nipocemu ne razlikujemo niotkoga, i da cela Evropa bude jedno te isto - bez razlika. Cekaj... pa zar to nije komunizam?! Hristos se rodi!

Nikola

pre 17 godina

Ja i moja porodica slavimo bozic 7. januara.Ako za sto godina taj dan bude jos netacniji nema veze i dalje cu slaviti 7. januara jer to je tradicija ovoga naroda. Nije bitno da li je to kalendarski tacno ili netacno. Pa katolicka crkva jos uvek ne priznaje da je zemlja okrugla i to je zaista OK. Niko oko toga ne pravi problem, zatim nepostojanje mogucnosti da zena postaje svestenik niko ne pominje ali je zato problem sto nasa crkva koristi stari kalendar. Od svih crkvi kao najmasovnijih mogucih institucija ne moze se ocekivati da budu bas preterano fleksibilne pustite ih da rade svoj posao, slavite i kada ili ne to je nasa individualna stvar ali ne gurajmo nos u stvari koje su crkvine. Ostavimo ih na miru. Niko nas nista ne prisiljava. Budimo demokrate. Postujmo tudje misljenje.

Mile

pre 17 godina

Pravoslavci ne slave Bozic 7. januara, nego 25. decembra po Julijanskom kalendaru. Dakle, danas nije 7. januar nego 25. decembar.
Doista mi nije jasno zasto tolika rasprava koji ce kalendar koristiti Pravoslavna crkva ... o tome izgleda najvise brinu oni koji u crkvu idu dva puta godisnje. Za crkvu je danas 25. decembar, svidelo se to nekome ili ne. Ni Kinezi novu godinu ne slave 1. januara pa sta im fali. Pustimo kalendare i bar JEDNOM razmislimo o tome sta zapravo znaci biti hriscanin, i kako treba da se ponasamo jedni prema drugima u hriscanskom duhu.

Srba

pre 17 godina

Ja ne znam koiko puta treba ponoviti da su Srbi dobili pravoslvalje i hriscanstvo od Grka, a pravoslavni Grci slave kao i sav normalan svet. Dokle vise da Srbija bude crna ovca u svem tome, ugledajte se na parvoslavne Grke, a SPC i 21 vek.

Darko

pre 17 godina

Demokratija i slobodno drustvo podrazumeva toleranciju. Reci da "normalan svet" slavi Bozic 25. 12 po gregorijanskom kalendaru, znaci da su milioni onih u Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Etiopiji, Srbiji, Albaniji i ostali koji sirom sveta slave 7.1. - "nenormalan svet"? To je onda vec govor mrznje, netolerancija i fasizam.

Vernik

pre 17 godina

Zasto se mi razlikujemo od Grka sto se vere tice? Zasto je nasa crkva drugacija i zasto se ne prilagoditi vremenima u kojima zivimo, pa zar nismo i mi HRISCANI??? Stvarno ne razumem ovu tvrdoglavost crkve.