Petak, 14.05.2021.

07:03

Šta bi bilo da Izrael nema gvozdenu kupolu; Palestinci napravili kompilaciju VIDEO/FOTO

Sukobi između Izraela i Palestine ušli su u peti dan. Kako je saopštila izraelska vojska - nema znakova da će popustiti.

Izvor: B92

Šta bi bilo da Izrael nema gvozdenu kupolu; Palestinci napravili kompilaciju VIDEO/FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Minimax

pre 2 godine

@(gulag, 15. maj 2021 10:56)

A zašto bi Izraelci formirali državu na drugom mestu, umesto na zemlji koju smatraju svojom postojbinom, gde je Izrael i bio i gde i arheologija pokazuju da su Jevreji autohtoni?

Izraelci ne smatraju Nemačku svojom postojbinom, pa da od Nemačke traže državu.

A Arapi itekako smatraju Arabiju svojom postojbinom, a Arabija je plus i jako slabo naseljena, a ima teritoriju veličine Indije, ako ne i više...

Ako si ti u nekom fazonu "A zašto ovi ne odu na neko drugo mesto da prave državu"... zašto onda oni Arapi separatisti koji ne žele da prihvate Izrael kao svoju državu ne bi otišli u Arabiju da traže od Saudijaca da im daju jedno parče ako im je kao stalo do zasebne države, nego traže na teritoriji gde nisu autohtoni, a dokaz da nisu autohtoni je i to što su više puta pokušavali da uništavaju vrlo stare istorijske objekte i hiljadama godina staro groblje na Maslinovoj Gori jer ih ono što nije njihova istorija nije ni zanimalo (potraži "Islamization of East Jerusalem").

Kako to da "Palestince" kao da uopšte nije ni zanimalo da imaju državu na tkz. "Zapadnoj Obali" pre 1967, nego kao da im je jedino bitno bilo da to samo bude u nekoj Arapskoj državi, nebitno u kojoj?

Zašto kada su Jordan i Egipat okupirali Judeju i Samariju i Gazu, zašto tada nekakvi "Palestinci" nisu tražil državu na tim tertorijama, nego je i Arafatov "PLO" pre 1967. imao u statutu da oni priznaju njihovu vlast i ne traže im suverenitet nad tim teritorijama?

gulag

pre 2 godine

”Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedeljka.”

Sta reci a ne zaplakati? Svet gleda i trazi razloge da opravda mucenje ovog jadnog naroda u zadnjih 60-70 godina. Pa sto napraviste Izrael tu, sto ga ne napraviste na Aljasci kao sto je i bio jedan od predloga tih godina? Ovako su svi izvrsili genocid nad jednim narodom.
(Ziki, 14. maj 2021 08:18)

Najpoštenije bi bilo da se Izrael formirao da dijelu teritorija današnje Njemačke.

igor

pre 2 godine

Cela suština sukoba je u snimku gde hodza zapeva dok lansiraju rakete na Izrael. Njima nije bitan Izrael. Kad budu mogli lansirace na svakog nevernika.

nikola

pre 2 godine

Da idem dalje? Ne bih zaista, ali podržavanjem Hamasa podržavate Iran, mudžahedine, koljače, glavoseče.
Treba li slikovitije da napišem koga podržavate?
(rebro, 14. maj 2021 22:44)

Dok ti podrzavas izraelski drzavni terorizam, etnicko ciscenje Palestinaca i izraelsku ekspanziju na teritorije koje Izraelu 1948 godine nisu date. Da bi upotpunio sliku o izraelskoj "politici" na bliskom Istoku mogao bi na jednom od svojih odmora u Egiptu da napravis izlet do Gaze, ne bi li se uverio kako Palestinci vec decenijama "lepo" zive u izbeglickim logorima. Svi oni su najureni sa svojih imanja i isterani iz svojih kuca da bi se pravila naselja za Jevreje iz uvoza. Ako nisi znao, takva politika se zove aperthejd sa elementima genocida, jer se pod genocidom ne podrazumeva samo ubijanje, u genocid spada i proterivanje. I posto Izraelu politika proterivanja i etnickog ciscenja nije strana, nije im ni albanski aperthejd prema Srbima na Kosovu bio smetnja za priznanje Kosova jer, kako su rekli, priznanjem Kosova stite izraelski nacionalni interes na Balkanu i da to priznanje nije upereno protiv Srbije vekovnog prijatelja jevrejskog naroda. Eto vidis, mozda je doslo vreme da mi zavolimo izraelske neprijatelje, posto se Izrael preko noci, zbog svojih interesa sliza sa srpskim neprijateljima.

hecking

pre 2 godine

Nisu svi Palestinci pripadnici Hamasa, daleko od toga. Cinjenica je da je Izrael dozvolio da Hamas pobedi levicarske i sekularne palestinske frakcije i da postane dominantna frakcija. Izrael ima itekako udela u stvaranju Hamasa, iz vise razloga. Jedna od njih je produzavanje konflikta da bi odredjene politicke grupe (nacionalisti, desnicari i esktremni desnicari) ostale na vlasti.

Jedan od velikih problema takodje je ogromna ekonomska razlika. Da Palestinci imaju posao, normalno da se ne bi radikalizovali. Ali Izrael namerno i krajnje cinicno produbljuje humanitarnu krizu u Gazi upravo da bi radikalizovali Palestince. Desnicari su bolesni u mozak.

Da nije Mongola mozda bi Bagdad i dalje bio svetski centar. Da nema hriscana ne bi bilo ni muslimana. Da nije bilo hriscanskih svetih ratova u kojem su, eto, "slucajno" opljackali Konstantinopolj i okupirali Jerusalim ko zna koliko puta, mozda ne bi bilo toliko radikalnih islamista. Da nisu Britanci zajedno sa ostalim kolonijalistima crtali linije po Africi, Srednjem Istoku, Balkanu, Juznoj Americi, ko zna gde bi danas bili. Da je Hitler upucan u Pivskom pucu, mozda ne bi bilo Drugog svetskog rata. Sta bi bilo kad bi bilo.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ako je istina ovo sa varkom oko tunela, svaka cast. Naterali su ih da budu tamo gde zele, na malom prostoru...samo je trebalo da budu dovoljno precizni.

Srbin

pre 2 godine

Ratno je stanje, raketira se iz Palestine. IDF najavljuje napade. U Palestini jedna cetvrtina stradalih deca. Setite se Bosne i Kosova. Videcete istu matricu. Zasto deca nisu sklanjana na bezbedno u ratu? Kakvi to "ljudi" zrtvuju decu? Kakvi to "ljudi" napadaju i onda se kriju iza civila, zrtvuju ih. I na to imamo odgovor u blizini. Vreme je pokazalo. U pozadini svega krije se vera kojoj je krajnji cilj dominacija u svetu. Evropu tek ceka dzihad koji je uveliko u pripremi. Vojnici svakodnevno pristizu. Umesto navijackog biranja strana, trebamo misliti o tome i uciti iz ovih desavanja kako bismo se mogli sacuvati.

kako je stvarno na licu mesta

pre 2 godine

Grci su u Atini na protestu pružili podršku Palestincima, kršćsni iz Palestine (tačnije, neki njihovi sveštenici) su pozvali ljude iz svojih redova da pomognu u odbrani džamije Al Akse (u sukobima od pre par dana).
Imate te vesti na internetu.
Nije ceo svet poverovao u priču Izraelaca i u njihovo izveštavanje (naprotiv). Ne želim ni da prenesem šta su sve neki strani novinari rekli da se od naoružanja i bombi protiv Palestinaca koristi (otuda valjda i toliki broj žrtava sa njihove strane).

rebro

pre 2 godine

Srbi podržavaju one koji nisu priznali Kosovo pa makar bili teroristi. to je bolesno.
Jedna Slovačka nije priznala Kosovo pa ima kancelariju za trgovinu na tom Kosovu, a Češka je priznala, ali nema. Rusija nije priznala, ali priznaje kosovski pasoš i sve kosovske sportiste.
Da idem dalje? Ne bih zaista, ali podržavanjem Hamasa podržavate Iran, mudžahedine, koljače, glavoseče.
Treba li slikovitije da napišem koga podržavate?

radetoronto

pre 2 godine

Izrael ima pravo da se brani, kaze Makron, sta je sa Palestinom koju vi ve 70g. polako ubijate ??????????
(Momci, 14. maj 2021 18:55)

Hamas nije Palestina. Hamas je islamisticka teror-organizacija, i njihova ideologija je mnogo sira nego samo prava Palestinaca. Pogledaj Hezbolah u Libanu. Zasto oni tamo imaju svoje oruzane jedinice? Izrael vise nije tamo prisutan, a Liban ima svoju legitimnu vojsku.

Sve dok Hamas "brani" Palestinaca, bice sve manje Palestinaca.

нс бој

pre 2 godine

Шта ради гвоздена купола,врх.Прејаки су Израелци,ако их изнервирају прегазиће Палестину.

PetarPancevo91

pre 2 godine

Ne mogu da verujem koliko vas navija za Palestince (hamasove dzihadiste - glavosece) samo jer ste u antijevrejskom fazonu, jer tripujete da su Jevreji krivi sto su nas Ameri bombardovali 1999. Sva nasa nacionalna nesreca proizilazi iz islamske (turske) okupacije Balkana. Da nije bilo Turaka, danas ne bi bilo ni Bosnjaka kao posebne nacije, ni Srebrenice, ni posebne crnogorske nacije, ni Albanaca kao vecine na Kosovu. Nama su panislamisti jedini suparnici za nase interese. Isti taj hamas se kukavicki krije u decijim vrticima i skolama, odakle raketira Izrael, time su upravo ti hamasovci i Palestinci krivi za smrt vlastite dece. Vi koji navijate za njih to podrzavate. Inace, Turska (Erdogan) je na fonu unistenja Izraela. Erdogan je izjavio da ce Turska vojno intervenisati na Balkanu ako bude potrebno (znaci ako budemo zeleli ikada da povratimo Kosovo ili odbranimo RS, mozemo imati turske udare po Srbiji). Izrael ima pravo da se brani od hamasovih ludaka koji su ga tek tako, iz puke mrznje, zasuli hiljadama raketa.
Podrska Izraelu da unisti hamasov ludacki i klerosovinisticki terorizam jednom za svagda!

jadan obicni narod na obe strane

pre 2 godine

Hteli bi Turci nije da ne bi, ali pređe li jedan turski vojnik na tlo Izraela mogu da računaju poravnatu Ankaru i Istanbul.
(rebro, 14. maj 2021 19:22)

pa nece turci u izrael oni ce samo u palestinu i postave svoje naoruzanje i izrael vise ne moze da zauzima nasilno teritoriju palestine kao sto dosad radi. svake godine porusi silu palestinskih kuca i gradi kuce za izraelce i svet cuti na tome.

Nikola

pre 2 godine

Hteli bi Turci nije da ne bi, ali pređe li jedan turski vojnik na tlo Izraela mogu da računaju poravnatu Ankaru i Istanbul.
(rebro, 14. maj 2021 19:22)

pa nece turci u izrael oni ce samo u palestinu i postave svoje naoruzanje i izrael vise ne moze da zauzima nasilno teritoriju palestine kao sto dosad radi. svake godine porusi silu palestinskih kuca i gradi kuce za izraelce i svet cuti na tome.
(jadan obicni narod na obe strane, 14. maj 2021 20:11)

Ajd baci pogled na kartu pa kazi kako ce doci do palestine, a da nije preko Izraela!

drvobradi

pre 2 godine

@666
Vec ostavih komentar, ali ne prodje. Verovao ili ne, vecina clanova izraelske vlade su vojni veterani, koji su u svoje doba bili u prvim borbenim redovima. Kao sto ce neku buducu vladu Izraela ciniti ljudi koji danas ratuju. Za razliku od nasih politicara, oni i idu i salju svoju decu u rat kada treba, ne guraju samo tudju.

srbin

pre 2 godine

Ovo je jako tužno, tužna je i besosjećajnost pojednih komentatora, bezosjećajnost nad nedužnim civilima, ženama i djecom, to je vrlo tužno i žalosno. To su ljudska bića kao i svi mi.
Izrael ima jednu od najmoćnijih armija na svijetu i plus Ameriku iza sebe, osim toga organizacijski i ustrojem jedna od najuređenijih država, sve naj, a Palestinsci jadni i bijedni koji su od cijelog svijta prepušteni sami sebi. Ova nesreća traje od samog priznanja države Izrael pa sve do danas, Izrael je na kraju "posla", palestinski narod nestaje. Izrael je priznao Kosovo ali uprkos tome imaju snažnu srpsku podršku.
U svijetu postoji samo goli interes i sila, sve ostalo su bajke. Jedina država koja može parirati Izraelu je Turska ali od toga nema ništa, Erdogan će uputiti nekoliko oštrih poruka i to će biti sve. Gledaju svoj interes, teško da će Turska ugroziti svoj napredak zbog "tamo nekih" Palestinaca.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, jutros sam neobično tužan zbog ljudske patnje koju svijet posmatra kao kino predstavu :(
(Bossanac, 14. maj 2021 09:57) 

Ne zavaravaj se da Turska nesto moze Izraelu, da moze uradila bi. Turska zamo laje, nije joj to Sirija. Egipat, Sirija, Jordan, Irak i Liban su probali '67 su za 6 dana dobili po usima i izgubili Golansku Visoravan, Zapadnu obalu i Pojas Gaze... Za sve ostalo si u pravu.

Prle

pre 2 godine

@A Turci ko klinci kad oće da se potuku, ali ne smeju, pa viču:"Drž'te me da ga ne razbijem."
Samo prete već 3 dana, a mrdnuli nisu. Jer nije Izrael isto što i jadna Sirija nad kojom su svi jačali mišiće.
(Pera Kojot, 14. maj 2021 18:44)

Sta mlatis? Citas li ti uopste tekst ili odma pocnes da benavis eto cisto da bi ostavio komentar? Vidis li sta su izjavili? Rekli su ”Da ovaj rat treba odma da se zaustavi i da ce podrzati UN u bilo kojoj soluciji samo da se ovo zaustavi”. Sta su drugo mogli izjaviti? Kako mi idu na nerve ljudi koji ni ne procitaju nesto a odma bi da izjave koju pametnu. Zbog takvih pametnjakovica i kaskamo 50 godina za EU zemljama, kao balavci neki. (molim vas objavite komentar)

Pera Kojot

pre 2 godine

A Turci ko klinci kad oće da se potuku, ali ne smeju, pa viču:"Drž'te me da ga ne razbijem."
Samo prete već 3 dana, a mrdnuli nisu. Jer nije Izrael isto što i jadna Sirija nad kojom su svi jačali mišiće.

Nik

pre 2 godine

Mi ne treba da se mešamo u ovaj sukob. Treba se služiti standardnim diplomatskim frazama tipa pozivamo sve strane na uzdržanost i obustavu nasilja, nadamo se skorom mirnom rešenju itd... ništa više, ni jedni ni drugi nam nisu prijatelji a sa druge strane i jedni i drugi su krivi za ovo što se sada dešava.
(Ph faktor, 14. maj 2021 11:04)

Podrzavam,najrealnije.Niko od njih se nije pretrgao da nas podrzava u nasoj borbi za nasu teritoriju, zalozi za nas u centrima moci,digne glas protiv stradanja naseg naroda i nepravde koja nam je cinjena,a nije da nisu mogli,samo gledali svoj interes.
U njihovom sukobu od nas samo stroga diplomatija.Vreme je i mi da naucimo taj jezik i postupanje.

shenlook

pre 2 godine

i opet deca. i uvek deca stradaju. i nije im bitno, samo rokaj. dokle god u bilo kojim sukobima deca stradaju, a drugi puste i cute na to, ova nasa civilizacija je na evolutivnoj nizbrdici.

Siniša

pre 2 godine

Svi komentari podržavaju jednu ili drugu stranu a još niko nije naveo dve bitne činjenice trenutka izbijanja neprijateljstva. Prvo Natanjahu gubi vlast i opozicija može uz arapske glasove da formira vlast posle dužeg vremena i drugo izbori u Gazi i najverovatnije Hamas gubi podršku i vlast. Zbog rata ni jedno ni drugo se neće desiti bar u dogledno vreme.

Zedd

pre 2 godine

Kako vidim, ovi Palestinci nisu impresionirani ni Gvozdenom kupolom ni superiornom izraelskom vojnom tehnikom. Zaista, ne znam da li je ova situacija za cudjenje ili plakanje.

Mikica

pre 2 godine

Najviše današnjih Izraelaca su poreklom iz Rusije. Polovina današnjih Izraelaca govori tečno Ruski jezik. Izrael je na neki način Rusko govorno područje. Naravno skoro svi znaju Engleski jezik.

peter

pre 2 godine

Ako njima Hamas, koji je po oruzanoj moci na nivou grupe gradjana, uspesno probija tu "savrsenu" PVO kupolu, neko sa ozbiljnim naoruzanjem bi ih polupao kao beba zvecku...
(ProkopijeElGrande, 14. maj 2021 12:40)

Ali taj niko ne postoji. Jel zivot nije skolko dvoriste kako ga ti razmisljas. I albanci su bili banda raspojasanih terorista pa su uz mudre poteze najurili JNA. Tako i izrael ima saveznika,kao sto su ga Hrvati imali itd. I uvek je isti.

pomorac

pre 2 godine

Palestinci su semitski narod, isto autohton na teritoriji danasnjeg Izraela kao i Jevreji...Palestinci su vecinom primili islam, ima ih i hriscana, ali mnogi mesaju religiju i etnicitet...Palestinci pricaju arapskim jezikom jer su arapi kroz islamsku religiju to prosirili, ali Palestinci nisu Arapi..Kao sto ni Sirijci nisu Arapi, vec poreklom stari Asirci...Sve su to autohtoni stanovnici tog podrucja, isto kao i Jevreji...

zakon i ljudska prava

pre 2 godine

(@, 14. maj 2021)

Osobe koje Izraelci danas prinudno iseljavaju imaju sve papire vezano za tu imovinu sa koje ih isteruju i tu imovinu su nasledili od svojih predaka (roditelja i dedova)? Kako bi vama bilo da vam danas neko traži da se odreknete onoga što su vam roditelji ostavili u nasledstvo i odete (nije bitno gde)?

Ljudi, ovde nije toliko akcenat na tome ko je koje vere - Palestincima se krše osnovna ljudska prava (na tu imovinu, npr.), koje međunarodno pravo garantuje (a i Izraelsko pravo (makar formalno) bi valjda trebalo da poštuje neka prava i principe).

Gledajte malo strane vesti.
Nije to zbog Hamasa (deo Palestinaca možda i simpatiše Hamas, ali velika većina NIJE time motivisana na proteste/ sukobe sa Izraelcima). Suština je u tome da se oni solidarišu zbog tog prinudnog i nezakonitog raseljavanja iz istočnog Jerusalima, jer se plaše da ako pristanu na to (ako se sada ne pobune), da se ni na tome neće završiti, već da će u budućnosti biti i novih raseljavanja... Oni se bore za svoje porodice, ne za Hamas i sl.

Samo se zamislite na njihovom mestu, odmah je jasno zašto oni (ako ih isele), mnogo manje imaju da izgube. Oni moraju da se bore (za svoje domove).

@

pre 2 godine

@Bojan
Posto je to "sveta zemlja" za Hriscane, Muslimane i Jevreje, onda je vrlo vazno ko je bio vecinski narod u vreme Hrista ili kasnije Muhameda.
Posto mnogi ovde uzimaju vreme posle II svetskog rata kao pocetak vremena i govore o nekoj otimacini teritorije Palestincima.
Kako Jevreji da otmu zemlju na kojoj su bili vecina pre vise od 2 000 godina, kada nisu postojali ni Hriscani ni Muslimani?
Nisu Jevreji ocistili to podrucje od starosedelaca, nego ga naselili.
Ovde su u pravu Izraelci.

Podrška za Izrael :)

pre 2 godine

@(Bojan, 14. maj 2021 16:03)

Jevreji su i pre Egipatskog ropstva živeli na tertoriji Izraela. Jevreji nikad Egipat nisu smatrali svojom domovinom ili postojbinom kao što Arapi smatraju Arabiju svojom postojbinom.

Reč Ivri (od koje potiče reč Jevrejin na Srpskom, a i Hebrejski jezik se na Hebrejskom kaže Ivrit) je korišćena i za Avrama.

Jakov (Isakov sin) je dobio ime Izrael i po njemu Izrael danas nosi ime.

Reč Judeja potiče od imena Yehuda... Yehuda je bio jedan od Jakovljevih (Izraelovih) sinova... pre Jordanske okupacije su umesto izraza "Zapadna obala" i Arapi koristili naziv "Judeja" ili "Yehuda", mada Arapi sebe nikad nisu nazivali "Yehudi" (što na Arapskom bukvalno znači "Jevrejin")... to je najverovatnije i glavni razlog zašto je Jordan hteo da promeni nazive toponima tokom okupacije.

Jevreji su autohtoni narod u Izraelu. Islam je došao iz Arabije i Arapski jezik koji se raširio uz Islam je "Quraish" dijalekt iz Meke (dijalekt kojim je Muhamed govorio).

Jordanska vladajuća dinastija zvanično smatra da su poreklom iz Meke... "Palestinska" zastava je skoro potpuno ista kao i Jordanska, samo što je Jordan dodao zvezdicu... inače takvu zastavu bez zvezdice je koristio vladar Meke, koji je bio predak Jordanskoj dinastiji.

whitefield

pre 2 godine

nekada davno, mnogo pre rimljana ta teritorija beše teritorija koju su naseljavala izraelska plemena. ta ista teritorija im je vremenom, parče po parče i oduzeta. jevreji nemaju kratku pamet pa i dalje tu teritoriju smatraju svojom i hoće je nazad. ne zanima ih sto je tu u medjuvremenu neko pustio korenje. šta tu nije jasno!? to je njihovo bilo i biće. imaju pameti, para, moći... i vratiće sve svoje nazad kad tad.

Bojan

pre 2 godine

Čiji je bio Jerusalim u vreme Hrista i Rimske okupacije? Ko je tu bio većinski narod?
(kira, 14. maj 2021 13:42)

Pa možemo to uzeti kao početak vremena (ali to nije) u tom slučaju, čiji su onda ovo prostori? U tom periodu taj prostor su Jevreji već očistili to područje od starosedeoca kada su napustili Egipat. Nema ovde strane koja je u pravu. Elite će dobiti šta žele, a sirotinja šta im sleduje. Mir

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Putin je u Siriji obuzdao Irance koji ne pomazu braci Palestincima,nema ih fa se ukljuce.Ni oni ni Hezbolah.Cudno je tu mnogo cega.

Živka

pre 2 godine

Kako se desilo da jevrejski narod bude rasut po celom svetu i da nema svoju državu? Kako se desilo da Palestinci, ko god oni bili, nemaju svoju državu? Očigledno je uvek problem u istoriji, koliko god neko negirao tu činjenicu. Ja pridajem značaj jedino onome što govore naši ambasadori, koji su tamo živeli ili naši ljudi koji su tamo radili. Možda grešim, a možda i ne.

ultrasrbin

pre 2 godine

(Ante, 14. maj 2021 09:17)
Ti , kao i mnogi drugi nisi shvatio uzrok trenutnog problema.
Palestincima otet veliki deo teritorije da bi se napravila drzava Izrael.
Sada je izraelski sud doneo odluku koja vodi ka novom otimanju i iseljavanju Palestinaca kako bi se tu naselili Izraelci.

Oskar de La Penja

pre 2 godine

(Bosanac, 14. maj 2021 11:19)
Oni su možda zaboravili ali mi nismo da smo stradali od iste kame,sudbine vezane krvlju,zajedno se umiralo.To što su neki od njih to zaboravili neka je njima na čast,ali srpski i jevrejski narod mora da stoji zajedno

Azbuka

pre 2 godine

Pa nije njima gvozdena kupola jedina odbrana, jel si normalan, imaju mnogo jače PVO sistene. Ali svakako mogu da budu naoružani i praćkama kad stoji iza njih Amerika.

ProkopijeElGrande

pre 2 godine

Ako njima Hamas, koji je po oruzanoj moci na nivou grupe gradjana, uspesno probija tu "savrsenu" PVO kupolu, neko sa ozbiljnim naoruzanjem bi ih polupao kao beba zvecku...

Samujilo

pre 2 godine

Ovaj sukob je istorijski, ali koliko dugo unazad gledamo pokazujemo i svoje znanje i obrazovanje, ali i kompleksnost ove situacije dolazi do izražaja!
Jerusalem kao grad koji je bio i Hrišćanski i Islamistički uvek je epicentar sukoba.
Ipak tvrditi da su Izraelci okupirali Palestini teritoriju, koja palestini nikada pripadala nije je apsurd. Palestina je prepravljala crkve u džamije, a čije crkve?
Sutra da Turka zarati sa nekim i da je proteraju iz Istambula, a Aja Sofija ponovo postane izvorno pravoslavna crkva, i onda Turci kukaju da im je teritorija okupirana!!
To je razlog zbog čega ne treba menjati religijske i kulturne spomenike, koji podsećaju na poreklo naroda na toj teritoriji, i to sila ne može promeniti.
Ukoliko ne mogu živeti zajedno, onda je ovo preko potrebna lekcija.

Ph faktor

pre 2 godine

Mi ne treba da se mešamo u ovaj sukob. Treba se služiti standardnim diplomatskim frazama tipa pozivamo sve strane na uzdržanost i obustavu nasilja, nadamo se skorom mirnom rešenju itd... ništa više, ni jedni ni drugi nam nisu prijatelji a sa druge strane i jedni i drugi su krivi za ovo što se sada dešava.

Bosanac

pre 2 godine

Balkan je leglo apsurda.
Srbi podržavaju Izrael koji je priznao Kosovo. Amerika,koja je bombardovala Srbiju, podržava Kosovo i Izrael .
Neka mi neko objasni.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Koliko moras da budes siguran u svoje pilotske vestine i preciznost svog oruzja, da bi mogao nocu da rutinski bombardujes tunele sirine 2 metra?

Kum

pre 2 godine

Shvatite jednu razliku: Izrael kad bi hteo sravnio bi Palestinu za dva dana. Palestinci, kad bi MOGLI, sravnili bi Izrael.


Bravo za komentar , sve stalo u jednu recenicu!

Borko

pre 2 godine

(Ante, 14. maj 2021 09:17)

Manje vise okej komentar, ali ovo da su ih rusi ubijali nije tacno. Sta vise jevreji su bili istaknuti komunisticki oficiri u sssr-u tokom rata. Mnogi od njih su emigrirali za izrael kad je napravljen i oni su bili jedina etnicka grupa kojoj je bilo dozvoljeno da napuste mesto prebivalista od 45 do 53. Tacno je da su jevreji masovno stradali kroz vekove u katolickim zemljama, jer katolici propovedaju da su jevreji gresan narod koji je ubio hrista. Totalna glupost, posebno zato sto su hrist, svi njegovi apostoli i naravno prvi hriscani bili jevreji. Kod pravoslavnih naroda kao i muslimana nije bilo takve sistemske mrznje. Mada iskreno danas neki i kod nas sire tu floskulu da su jevreji ubili hrista sto je pandan izjavi da su srbi ubili karadjordja.

Silvester

pre 2 godine

Ovo je problem star 1400 godina, kad je neko sanjao da je na krilatom magarcu leteo do srušenog hrama (nije znao da je hram srušen). Nikad tu mira neće biti i zna se ko ga i ne želi. Nema mira, samo primirja.

djidji

pre 2 godine

Problem palestine i palestinaca, koji nisu arapi da se razumemo, su fundametalisti iz irana i okolnih arapskih zemalja, hamas i hezbolah su neprijatelji izraela i oni su zauzeli gazu i terorisu i lokalce koji su im svojevrsni stit

Mile

pre 2 godine

Uz duzno postovanje i razumevanje za vas stav, zeleo bih samo da dodam par cinjenica. Prva je da na palestinskoj strani nema nijednog novinara niti televizije i da je konstantna prica o Palestincima kao losim momcima. Priznacete, ima tu nesto sumnjivo. Drugo, odgovor nasiljem na nasilje nije bas u duhu religioznih i politickih stavova koje zastupaju obe strane. Trece, jeste li mozda primetili uzrocno- posledicnu vezu izmedju Bajdenovog izbora i ovog sto se desava? Je li vam mozda palo na pamet da su provokacije instruirane i inscenirane spolja da bi Izraelcima dale opravdanje za otimanje palestinske teritorije? Stvari nikad nisu crno-bele kakvim se drugi upinju da ih predstave. Svedoci smo grubih prekrajanja granica i istorije covecanstva i stvaranja neceg drugoh, treba malo ukljuciti i mozak da bi shvatili sta se desava oko nas.

brm

pre 2 godine

Izrael je okupirao tuđe domovi poslednjih decenija, to je činjenica. Ali činjenica je i da Palestina ide kamenjem na tenk. Ispališ hiljadu raketa na nekoga za koga znaš da može da te zbriše sa lica zemlje...pa šta očekuješ kakav će biti odgovor. Fizička borba je poslednji vid borbe u koji Palestinci treba da ulaze sa Izraelom, to je jedini front na kojem ne mogu da ih dobiju.

nikola

pre 2 godine

Nacija koja je u II sv. ratu posle Rusa najvise stradala od nacisticke ruke vec decenijama izigrava malog nacistu na bliskom Istoku. Malo je reci da je to sto Izrael sa Palestincima radi aperthejd. Krajnji cilj i dugorocni plan Jevreja je da prvo anektiraju kompletnu zapadnu obalu Jordana, koju vec sada drze pod vojnom upravom, a dugorocno pripoje Izraelu. 2,5 miliona Palestinaca koji sada tamo zive planiraju verovatno da prognaju u Jordan, u veliku, a slabo naseljenu zemlju. Nece Izrael nikada dozvoliti da se zapadna obala etablira kao palestinska drzava, jer po jevrejskoj bajci o Izraelu i Judeji kao Jevrejima bogom danom teritorijom i ta zapadna obala Jordana, tj. na hebrejskom Judeja i Samarija pripadaju Jevrejima, a ne tamo nekim Palestincima. Izrael planira dugorocno genocid nad Palestincima, tj. etnicko ciscenje Judeje i Samarije i njihovo pripajanje danasnjem Izraelu. Tek posle toga ce se Izrael smiriti, jer bi pripajanjem Judeje i Samarije Izrael poprimio biblijske granice, tj. one koje im je kako pise u bajci o bozjem poklonu njihov licni i samo njihov Bog Jahve nactrao. Sa tom bajkom starom 3.5 hiljade godina svo to zlo je tamo pocelo i traje do danas.

Bossanac

pre 2 godine

Ovo je jako tužno, tužna je i besosjećajnost pojednih komentatora, bezosjećajnost nad nedužnim civilima, ženama i djecom, to je vrlo tužno i žalosno. To su ljudska bića kao i svi mi.
Izrael ima jednu od najmoćnijih armija na svijetu i plus Ameriku iza sebe, osim toga organizacijski i ustrojem jedna od najuređenijih država, sve naj, a Palestinsci jadni i bijedni koji su od cijelog svijta prepušteni sami sebi. Ova nesreća traje od samog priznanja države Izrael pa sve do danas, Izrael je na kraju "posla", palestinski narod nestaje. Izrael je priznao Kosovo ali uprkos tome imaju snažnu srpsku podršku.
U svijetu postoji samo goli interes i sila, sve ostalo su bajke. Jedina država koja može parirati Izraelu je Turska ali od toga nema ništa, Erdogan će uputiti nekoliko oštrih poruka i to će biti sve. Gledaju svoj interes, teško da će Turska ugroziti svoj napredak zbog "tamo nekih" Palestinaca.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, jutros sam neobično tužan zbog ljudske patnje koju svijet posmatra kao kino predstavu :(

Ljubisa livac

pre 2 godine

Srbi, u ovom sukobu treba jedino biti suzdrzan. Obe stane su se ogresile o nas, bili nam protivnici i odmagali nam. Tako da, neka oni ratuju, ne stavljajte se ni na ciju stranu.

Ante

pre 2 godine

Ne može ni Amerika da zaustavi Izrael, ako Izrael procijeni da su ugroženi.
Shvatite da imaju službu, kojoj je posao da traži najgoru soluciju koja ih može snači, u bilo kojoj situaciji. I da spreme odgovor na nju, bez obzira koliko su male šanse za tu soluciju.
Jedina država na svijetu koja ima nešto slično, ali ipak manje "katastrofično", uz Izrael je Južna Koreja.
Shvatite da ovdje nije pitanje rata. Ratovi počinju i završe, jako rijetko totalnim porazom nekoga, dakle, izgubiš teritoriju, ljude, utjecaj, političku vlast, ideologiju, ali nečeš da izgubiš baš sve.
IZRAEL I J.KOREJA će izgubiti SVE ako izgube rat. Dodajmo tome da je Izrael več doživio da postoji sistem koji ih želi izbrisati od postojanja, ne samo kao države, nego da ne postoje ni kao pojedinci. Jel znate da su čak i u Rusiji Židovi bili protjerivani i ubijani? I? Ko ih je zaštitio, dok su ih ne samo Arapi, ne samo Nijemci, nego što mnogi drugi, pa i moji "Hrvati", ubijali ko da nisu ljudska bića?
Ovo je pitanje OPSTANKA. Ne mogu Palestinci da gađaju raketama gradove, jer je netko ušao u njihovu crkvu. Ili jer deložiraju neke obitelji. Jeste možda nepravda, ali na nepravdu se ne odgovara terorom nad civilima, i to ovako? Izrael uzvrača, 10 puta jače, ružno je za gledati. Ali, to su i dalje precizni napadi, pokušaji da se uzvrati Hamasu, a ne narodu. Ajde da zamislimo, da Izrael krene da uzvrača kao Hamas, da im je cilj ubiti što više Palestinaca?
Palestina je taoc Hamasa i Hezbolaha.

Ice

pre 2 godine

Gaza ima oko 2 miliona ljudi, skoro polovina su deca, a hamas stavi rakete u sred grada i ispaljuje ih ka Izraelskim gradovima. U napadu na Tel Aviv pre neki dan su ispalili 130 raketa za par minuta i samo se mole da neka padne, niti znaju sta gadjaju niti imaju cilj, samo neka padne na grad, pa Izrael da vrati istom merom i ispali 130 raketa u par minuta na Gazu, sravnili bi ih sa zemljom i zavrsili bi rat.Naravno da bi zrtve bile ogromne i zato to i ne rade ali u tome je i razlike izmedju jednih i drugih.

Kun'-fu Panda

pre 2 godine

Izrael ce ratovati koliko hoce i kako hoce. Prvo imaju javnu podrsku SAD, i ako imalo osjete da su pritjerani uz zid, Amerika ulazi u rat. Pa ko ce ih to napasti. S. Arabiju i Egipat to ne zanima, Sirija ima svoje probleme, Liban umro, Turska bi uz Iran, a ovamo im prijete preko baze Indzirlik, tako i da od toga nema nista. A ustalom svi su zajedno pokusali '67, i sta je bilo. Svi dobili po usima. Izrael ce ratovati koliko im odgovara...

Ziki

pre 2 godine

”Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedeljka.”

Sta reci a ne zaplakati? Svet gleda i trazi razloge da opravda mucenje ovog jadnog naroda u zadnjih 60-70 godina. Pa sto napraviste Izrael tu, sto ga ne napraviste na Aljasci kao sto je i bio jedan od predloga tih godina? Ovako su svi izvrsili genocid nad jednim narodom.

Bgd

pre 2 godine

(Ziki, 14. maj 2021 08:18)

A zašto bi pravili Izrael na Aljasci? Samo zato što se Arapima ne sviđa postojanje nezavisne države Izrael? Ma nemoj. Jevreji su od pamtiveka na tom prostoru, imaju pravo na njega isto koliko i Arapi.

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Dok oni ratuju deca i nejač gine. Te rakete i bombe padaju na civile i nedužan narod. Šta prosečnog Jevreja ili Palestinca interesuje njihovi ratni profiti kada je izgubio majku, brata, oca, sestru ili dete?! Sve bi ja njih u zatvor!

Ljubisa livac

pre 2 godine

Srbi, u ovom sukobu treba jedino biti suzdrzan. Obe stane su se ogresile o nas, bili nam protivnici i odmagali nam. Tako da, neka oni ratuju, ne stavljajte se ni na ciju stranu.

Kun'-fu Panda

pre 2 godine

Izrael ce ratovati koliko hoce i kako hoce. Prvo imaju javnu podrsku SAD, i ako imalo osjete da su pritjerani uz zid, Amerika ulazi u rat. Pa ko ce ih to napasti. S. Arabiju i Egipat to ne zanima, Sirija ima svoje probleme, Liban umro, Turska bi uz Iran, a ovamo im prijete preko baze Indzirlik, tako i da od toga nema nista. A ustalom svi su zajedno pokusali '67, i sta je bilo. Svi dobili po usima. Izrael ce ratovati koliko im odgovara...

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Dok oni ratuju deca i nejač gine. Te rakete i bombe padaju na civile i nedužan narod. Šta prosečnog Jevreja ili Palestinca interesuje njihovi ratni profiti kada je izgubio majku, brata, oca, sestru ili dete?! Sve bi ja njih u zatvor!

Ante

pre 2 godine

Ne može ni Amerika da zaustavi Izrael, ako Izrael procijeni da su ugroženi.
Shvatite da imaju službu, kojoj je posao da traži najgoru soluciju koja ih može snači, u bilo kojoj situaciji. I da spreme odgovor na nju, bez obzira koliko su male šanse za tu soluciju.
Jedina država na svijetu koja ima nešto slično, ali ipak manje "katastrofično", uz Izrael je Južna Koreja.
Shvatite da ovdje nije pitanje rata. Ratovi počinju i završe, jako rijetko totalnim porazom nekoga, dakle, izgubiš teritoriju, ljude, utjecaj, političku vlast, ideologiju, ali nečeš da izgubiš baš sve.
IZRAEL I J.KOREJA će izgubiti SVE ako izgube rat. Dodajmo tome da je Izrael več doživio da postoji sistem koji ih želi izbrisati od postojanja, ne samo kao države, nego da ne postoje ni kao pojedinci. Jel znate da su čak i u Rusiji Židovi bili protjerivani i ubijani? I? Ko ih je zaštitio, dok su ih ne samo Arapi, ne samo Nijemci, nego što mnogi drugi, pa i moji "Hrvati", ubijali ko da nisu ljudska bića?
Ovo je pitanje OPSTANKA. Ne mogu Palestinci da gađaju raketama gradove, jer je netko ušao u njihovu crkvu. Ili jer deložiraju neke obitelji. Jeste možda nepravda, ali na nepravdu se ne odgovara terorom nad civilima, i to ovako? Izrael uzvrača, 10 puta jače, ružno je za gledati. Ali, to su i dalje precizni napadi, pokušaji da se uzvrati Hamasu, a ne narodu. Ajde da zamislimo, da Izrael krene da uzvrača kao Hamas, da im je cilj ubiti što više Palestinaca?
Palestina je taoc Hamasa i Hezbolaha.

Ph faktor

pre 2 godine

Mi ne treba da se mešamo u ovaj sukob. Treba se služiti standardnim diplomatskim frazama tipa pozivamo sve strane na uzdržanost i obustavu nasilja, nadamo se skorom mirnom rešenju itd... ništa više, ni jedni ni drugi nam nisu prijatelji a sa druge strane i jedni i drugi su krivi za ovo što se sada dešava.

Ice

pre 2 godine

Gaza ima oko 2 miliona ljudi, skoro polovina su deca, a hamas stavi rakete u sred grada i ispaljuje ih ka Izraelskim gradovima. U napadu na Tel Aviv pre neki dan su ispalili 130 raketa za par minuta i samo se mole da neka padne, niti znaju sta gadjaju niti imaju cilj, samo neka padne na grad, pa Izrael da vrati istom merom i ispali 130 raketa u par minuta na Gazu, sravnili bi ih sa zemljom i zavrsili bi rat.Naravno da bi zrtve bile ogromne i zato to i ne rade ali u tome je i razlike izmedju jednih i drugih.

Kum

pre 2 godine

Shvatite jednu razliku: Izrael kad bi hteo sravnio bi Palestinu za dva dana. Palestinci, kad bi MOGLI, sravnili bi Izrael.


Bravo za komentar , sve stalo u jednu recenicu!

PetarPancevo91

pre 2 godine

Ne mogu da verujem koliko vas navija za Palestince (hamasove dzihadiste - glavosece) samo jer ste u antijevrejskom fazonu, jer tripujete da su Jevreji krivi sto su nas Ameri bombardovali 1999. Sva nasa nacionalna nesreca proizilazi iz islamske (turske) okupacije Balkana. Da nije bilo Turaka, danas ne bi bilo ni Bosnjaka kao posebne nacije, ni Srebrenice, ni posebne crnogorske nacije, ni Albanaca kao vecine na Kosovu. Nama su panislamisti jedini suparnici za nase interese. Isti taj hamas se kukavicki krije u decijim vrticima i skolama, odakle raketira Izrael, time su upravo ti hamasovci i Palestinci krivi za smrt vlastite dece. Vi koji navijate za njih to podrzavate. Inace, Turska (Erdogan) je na fonu unistenja Izraela. Erdogan je izjavio da ce Turska vojno intervenisati na Balkanu ako bude potrebno (znaci ako budemo zeleli ikada da povratimo Kosovo ili odbranimo RS, mozemo imati turske udare po Srbiji). Izrael ima pravo da se brani od hamasovih ludaka koji su ga tek tako, iz puke mrznje, zasuli hiljadama raketa.
Podrska Izraelu da unisti hamasov ludacki i klerosovinisticki terorizam jednom za svagda!

Bgd

pre 2 godine

(Ziki, 14. maj 2021 08:18)

A zašto bi pravili Izrael na Aljasci? Samo zato što se Arapima ne sviđa postojanje nezavisne države Izrael? Ma nemoj. Jevreji su od pamtiveka na tom prostoru, imaju pravo na njega isto koliko i Arapi.

Mile

pre 2 godine

Uz duzno postovanje i razumevanje za vas stav, zeleo bih samo da dodam par cinjenica. Prva je da na palestinskoj strani nema nijednog novinara niti televizije i da je konstantna prica o Palestincima kao losim momcima. Priznacete, ima tu nesto sumnjivo. Drugo, odgovor nasiljem na nasilje nije bas u duhu religioznih i politickih stavova koje zastupaju obe strane. Trece, jeste li mozda primetili uzrocno- posledicnu vezu izmedju Bajdenovog izbora i ovog sto se desava? Je li vam mozda palo na pamet da su provokacije instruirane i inscenirane spolja da bi Izraelcima dale opravdanje za otimanje palestinske teritorije? Stvari nikad nisu crno-bele kakvim se drugi upinju da ih predstave. Svedoci smo grubih prekrajanja granica i istorije covecanstva i stvaranja neceg drugoh, treba malo ukljuciti i mozak da bi shvatili sta se desava oko nas.

Bosanac

pre 2 godine

Balkan je leglo apsurda.
Srbi podržavaju Izrael koji je priznao Kosovo. Amerika,koja je bombardovala Srbiju, podržava Kosovo i Izrael .
Neka mi neko objasni.

Ziki

pre 2 godine

”Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedeljka.”

Sta reci a ne zaplakati? Svet gleda i trazi razloge da opravda mucenje ovog jadnog naroda u zadnjih 60-70 godina. Pa sto napraviste Izrael tu, sto ga ne napraviste na Aljasci kao sto je i bio jedan od predloga tih godina? Ovako su svi izvrsili genocid nad jednim narodom.

drvobradi

pre 2 godine

@666
Vec ostavih komentar, ali ne prodje. Verovao ili ne, vecina clanova izraelske vlade su vojni veterani, koji su u svoje doba bili u prvim borbenim redovima. Kao sto ce neku buducu vladu Izraela ciniti ljudi koji danas ratuju. Za razliku od nasih politicara, oni i idu i salju svoju decu u rat kada treba, ne guraju samo tudju.

brm

pre 2 godine

Izrael je okupirao tuđe domovi poslednjih decenija, to je činjenica. Ali činjenica je i da Palestina ide kamenjem na tenk. Ispališ hiljadu raketa na nekoga za koga znaš da može da te zbriše sa lica zemlje...pa šta očekuješ kakav će biti odgovor. Fizička borba je poslednji vid borbe u koji Palestinci treba da ulaze sa Izraelom, to je jedini front na kojem ne mogu da ih dobiju.

nikola

pre 2 godine

Nacija koja je u II sv. ratu posle Rusa najvise stradala od nacisticke ruke vec decenijama izigrava malog nacistu na bliskom Istoku. Malo je reci da je to sto Izrael sa Palestincima radi aperthejd. Krajnji cilj i dugorocni plan Jevreja je da prvo anektiraju kompletnu zapadnu obalu Jordana, koju vec sada drze pod vojnom upravom, a dugorocno pripoje Izraelu. 2,5 miliona Palestinaca koji sada tamo zive planiraju verovatno da prognaju u Jordan, u veliku, a slabo naseljenu zemlju. Nece Izrael nikada dozvoliti da se zapadna obala etablira kao palestinska drzava, jer po jevrejskoj bajci o Izraelu i Judeji kao Jevrejima bogom danom teritorijom i ta zapadna obala Jordana, tj. na hebrejskom Judeja i Samarija pripadaju Jevrejima, a ne tamo nekim Palestincima. Izrael planira dugorocno genocid nad Palestincima, tj. etnicko ciscenje Judeje i Samarije i njihovo pripajanje danasnjem Izraelu. Tek posle toga ce se Izrael smiriti, jer bi pripajanjem Judeje i Samarije Izrael poprimio biblijske granice, tj. one koje im je kako pise u bajci o bozjem poklonu njihov licni i samo njihov Bog Jahve nactrao. Sa tom bajkom starom 3.5 hiljade godina svo to zlo je tamo pocelo i traje do danas.

Bossanac

pre 2 godine

Ovo je jako tužno, tužna je i besosjećajnost pojednih komentatora, bezosjećajnost nad nedužnim civilima, ženama i djecom, to je vrlo tužno i žalosno. To su ljudska bića kao i svi mi.
Izrael ima jednu od najmoćnijih armija na svijetu i plus Ameriku iza sebe, osim toga organizacijski i ustrojem jedna od najuređenijih država, sve naj, a Palestinsci jadni i bijedni koji su od cijelog svijta prepušteni sami sebi. Ova nesreća traje od samog priznanja države Izrael pa sve do danas, Izrael je na kraju "posla", palestinski narod nestaje. Izrael je priznao Kosovo ali uprkos tome imaju snažnu srpsku podršku.
U svijetu postoji samo goli interes i sila, sve ostalo su bajke. Jedina država koja može parirati Izraelu je Turska ali od toga nema ništa, Erdogan će uputiti nekoliko oštrih poruka i to će biti sve. Gledaju svoj interes, teško da će Turska ugroziti svoj napredak zbog "tamo nekih" Palestinaca.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, jutros sam neobično tužan zbog ljudske patnje koju svijet posmatra kao kino predstavu :(

Kobaja Grande

pre 2 godine

Koliko moras da budes siguran u svoje pilotske vestine i preciznost svog oruzja, da bi mogao nocu da rutinski bombardujes tunele sirine 2 metra?

Nik

pre 2 godine

Mi ne treba da se mešamo u ovaj sukob. Treba se služiti standardnim diplomatskim frazama tipa pozivamo sve strane na uzdržanost i obustavu nasilja, nadamo se skorom mirnom rešenju itd... ništa više, ni jedni ni drugi nam nisu prijatelji a sa druge strane i jedni i drugi su krivi za ovo što se sada dešava.
(Ph faktor, 14. maj 2021 11:04)

Podrzavam,najrealnije.Niko od njih se nije pretrgao da nas podrzava u nasoj borbi za nasu teritoriju, zalozi za nas u centrima moci,digne glas protiv stradanja naseg naroda i nepravde koja nam je cinjena,a nije da nisu mogli,samo gledali svoj interes.
U njihovom sukobu od nas samo stroga diplomatija.Vreme je i mi da naucimo taj jezik i postupanje.

Oskar de La Penja

pre 2 godine

(Bosanac, 14. maj 2021 11:19)
Oni su možda zaboravili ali mi nismo da smo stradali od iste kame,sudbine vezane krvlju,zajedno se umiralo.To što su neki od njih to zaboravili neka je njima na čast,ali srpski i jevrejski narod mora da stoji zajedno

rebro

pre 2 godine

Srbi podržavaju one koji nisu priznali Kosovo pa makar bili teroristi. to je bolesno.
Jedna Slovačka nije priznala Kosovo pa ima kancelariju za trgovinu na tom Kosovu, a Češka je priznala, ali nema. Rusija nije priznala, ali priznaje kosovski pasoš i sve kosovske sportiste.
Da idem dalje? Ne bih zaista, ali podržavanjem Hamasa podržavate Iran, mudžahedine, koljače, glavoseče.
Treba li slikovitije da napišem koga podržavate?

Pera Kojot

pre 2 godine

A Turci ko klinci kad oće da se potuku, ali ne smeju, pa viču:"Drž'te me da ga ne razbijem."
Samo prete već 3 dana, a mrdnuli nisu. Jer nije Izrael isto što i jadna Sirija nad kojom su svi jačali mišiće.

ultrasrbin

pre 2 godine

(Ante, 14. maj 2021 09:17)
Ti , kao i mnogi drugi nisi shvatio uzrok trenutnog problema.
Palestincima otet veliki deo teritorije da bi se napravila drzava Izrael.
Sada je izraelski sud doneo odluku koja vodi ka novom otimanju i iseljavanju Palestinaca kako bi se tu naselili Izraelci.

pomorac

pre 2 godine

Palestinci su semitski narod, isto autohton na teritoriji danasnjeg Izraela kao i Jevreji...Palestinci su vecinom primili islam, ima ih i hriscana, ali mnogi mesaju religiju i etnicitet...Palestinci pricaju arapskim jezikom jer su arapi kroz islamsku religiju to prosirili, ali Palestinci nisu Arapi..Kao sto ni Sirijci nisu Arapi, vec poreklom stari Asirci...Sve su to autohtoni stanovnici tog podrucja, isto kao i Jevreji...

Borko

pre 2 godine

(Ante, 14. maj 2021 09:17)

Manje vise okej komentar, ali ovo da su ih rusi ubijali nije tacno. Sta vise jevreji su bili istaknuti komunisticki oficiri u sssr-u tokom rata. Mnogi od njih su emigrirali za izrael kad je napravljen i oni su bili jedina etnicka grupa kojoj je bilo dozvoljeno da napuste mesto prebivalista od 45 do 53. Tacno je da su jevreji masovno stradali kroz vekove u katolickim zemljama, jer katolici propovedaju da su jevreji gresan narod koji je ubio hrista. Totalna glupost, posebno zato sto su hrist, svi njegovi apostoli i naravno prvi hriscani bili jevreji. Kod pravoslavnih naroda kao i muslimana nije bilo takve sistemske mrznje. Mada iskreno danas neki i kod nas sire tu floskulu da su jevreji ubili hrista sto je pandan izjavi da su srbi ubili karadjordja.

Silvester

pre 2 godine

Ovo je problem star 1400 godina, kad je neko sanjao da je na krilatom magarcu leteo do srušenog hrama (nije znao da je hram srušen). Nikad tu mira neće biti i zna se ko ga i ne želi. Nema mira, samo primirja.

Azbuka

pre 2 godine

Pa nije njima gvozdena kupola jedina odbrana, jel si normalan, imaju mnogo jače PVO sistene. Ali svakako mogu da budu naoružani i praćkama kad stoji iza njih Amerika.

Siniša

pre 2 godine

Svi komentari podržavaju jednu ili drugu stranu a još niko nije naveo dve bitne činjenice trenutka izbijanja neprijateljstva. Prvo Natanjahu gubi vlast i opozicija može uz arapske glasove da formira vlast posle dužeg vremena i drugo izbori u Gazi i najverovatnije Hamas gubi podršku i vlast. Zbog rata ni jedno ni drugo se neće desiti bar u dogledno vreme.

ProkopijeElGrande

pre 2 godine

Ako njima Hamas, koji je po oruzanoj moci na nivou grupe gradjana, uspesno probija tu "savrsenu" PVO kupolu, neko sa ozbiljnim naoruzanjem bi ih polupao kao beba zvecku...

radetoronto

pre 2 godine

Izrael ima pravo da se brani, kaze Makron, sta je sa Palestinom koju vi ve 70g. polako ubijate ??????????
(Momci, 14. maj 2021 18:55)

Hamas nije Palestina. Hamas je islamisticka teror-organizacija, i njihova ideologija je mnogo sira nego samo prava Palestinaca. Pogledaj Hezbolah u Libanu. Zasto oni tamo imaju svoje oruzane jedinice? Izrael vise nije tamo prisutan, a Liban ima svoju legitimnu vojsku.

Sve dok Hamas "brani" Palestinaca, bice sve manje Palestinaca.

peter

pre 2 godine

Ako njima Hamas, koji je po oruzanoj moci na nivou grupe gradjana, uspesno probija tu "savrsenu" PVO kupolu, neko sa ozbiljnim naoruzanjem bi ih polupao kao beba zvecku...
(ProkopijeElGrande, 14. maj 2021 12:40)

Ali taj niko ne postoji. Jel zivot nije skolko dvoriste kako ga ti razmisljas. I albanci su bili banda raspojasanih terorista pa su uz mudre poteze najurili JNA. Tako i izrael ima saveznika,kao sto su ga Hrvati imali itd. I uvek je isti.

Samujilo

pre 2 godine

Ovaj sukob je istorijski, ali koliko dugo unazad gledamo pokazujemo i svoje znanje i obrazovanje, ali i kompleksnost ove situacije dolazi do izražaja!
Jerusalem kao grad koji je bio i Hrišćanski i Islamistički uvek je epicentar sukoba.
Ipak tvrditi da su Izraelci okupirali Palestini teritoriju, koja palestini nikada pripadala nije je apsurd. Palestina je prepravljala crkve u džamije, a čije crkve?
Sutra da Turka zarati sa nekim i da je proteraju iz Istambula, a Aja Sofija ponovo postane izvorno pravoslavna crkva, i onda Turci kukaju da im je teritorija okupirana!!
To je razlog zbog čega ne treba menjati religijske i kulturne spomenike, koji podsećaju na poreklo naroda na toj teritoriji, i to sila ne može promeniti.
Ukoliko ne mogu živeti zajedno, onda je ovo preko potrebna lekcija.

Nikola

pre 2 godine

Hteli bi Turci nije da ne bi, ali pređe li jedan turski vojnik na tlo Izraela mogu da računaju poravnatu Ankaru i Istanbul.
(rebro, 14. maj 2021 19:22)

pa nece turci u izrael oni ce samo u palestinu i postave svoje naoruzanje i izrael vise ne moze da zauzima nasilno teritoriju palestine kao sto dosad radi. svake godine porusi silu palestinskih kuca i gradi kuce za izraelce i svet cuti na tome.
(jadan obicni narod na obe strane, 14. maj 2021 20:11)

Ajd baci pogled na kartu pa kazi kako ce doci do palestine, a da nije preko Izraela!

srbin

pre 2 godine

Ovo je jako tužno, tužna je i besosjećajnost pojednih komentatora, bezosjećajnost nad nedužnim civilima, ženama i djecom, to je vrlo tužno i žalosno. To su ljudska bića kao i svi mi.
Izrael ima jednu od najmoćnijih armija na svijetu i plus Ameriku iza sebe, osim toga organizacijski i ustrojem jedna od najuređenijih država, sve naj, a Palestinsci jadni i bijedni koji su od cijelog svijta prepušteni sami sebi. Ova nesreća traje od samog priznanja države Izrael pa sve do danas, Izrael je na kraju "posla", palestinski narod nestaje. Izrael je priznao Kosovo ali uprkos tome imaju snažnu srpsku podršku.
U svijetu postoji samo goli interes i sila, sve ostalo su bajke. Jedina država koja može parirati Izraelu je Turska ali od toga nema ništa, Erdogan će uputiti nekoliko oštrih poruka i to će biti sve. Gledaju svoj interes, teško da će Turska ugroziti svoj napredak zbog "tamo nekih" Palestinaca.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, jutros sam neobično tužan zbog ljudske patnje koju svijet posmatra kao kino predstavu :(
(Bossanac, 14. maj 2021 09:57) 

Ne zavaravaj se da Turska nesto moze Izraelu, da moze uradila bi. Turska zamo laje, nije joj to Sirija. Egipat, Sirija, Jordan, Irak i Liban su probali '67 su za 6 dana dobili po usima i izgubili Golansku Visoravan, Zapadnu obalu i Pojas Gaze... Za sve ostalo si u pravu.

Zedd

pre 2 godine

Kako vidim, ovi Palestinci nisu impresionirani ni Gvozdenom kupolom ni superiornom izraelskom vojnom tehnikom. Zaista, ne znam da li je ova situacija za cudjenje ili plakanje.

djidji

pre 2 godine

Problem palestine i palestinaca, koji nisu arapi da se razumemo, su fundametalisti iz irana i okolnih arapskih zemalja, hamas i hezbolah su neprijatelji izraela i oni su zauzeli gazu i terorisu i lokalce koji su im svojevrsni stit

Mikica

pre 2 godine

Najviše današnjih Izraelaca su poreklom iz Rusije. Polovina današnjih Izraelaca govori tečno Ruski jezik. Izrael je na neki način Rusko govorno područje. Naravno skoro svi znaju Engleski jezik.

Podrška za Izrael :)

pre 2 godine

@(Bojan, 14. maj 2021 16:03)

Jevreji su i pre Egipatskog ropstva živeli na tertoriji Izraela. Jevreji nikad Egipat nisu smatrali svojom domovinom ili postojbinom kao što Arapi smatraju Arabiju svojom postojbinom.

Reč Ivri (od koje potiče reč Jevrejin na Srpskom, a i Hebrejski jezik se na Hebrejskom kaže Ivrit) je korišćena i za Avrama.

Jakov (Isakov sin) je dobio ime Izrael i po njemu Izrael danas nosi ime.

Reč Judeja potiče od imena Yehuda... Yehuda je bio jedan od Jakovljevih (Izraelovih) sinova... pre Jordanske okupacije su umesto izraza "Zapadna obala" i Arapi koristili naziv "Judeja" ili "Yehuda", mada Arapi sebe nikad nisu nazivali "Yehudi" (što na Arapskom bukvalno znači "Jevrejin")... to je najverovatnije i glavni razlog zašto je Jordan hteo da promeni nazive toponima tokom okupacije.

Jevreji su autohtoni narod u Izraelu. Islam je došao iz Arabije i Arapski jezik koji se raširio uz Islam je "Quraish" dijalekt iz Meke (dijalekt kojim je Muhamed govorio).

Jordanska vladajuća dinastija zvanično smatra da su poreklom iz Meke... "Palestinska" zastava je skoro potpuno ista kao i Jordanska, samo što je Jordan dodao zvezdicu... inače takvu zastavu bez zvezdice je koristio vladar Meke, koji je bio predak Jordanskoj dinastiji.

whitefield

pre 2 godine

nekada davno, mnogo pre rimljana ta teritorija beše teritorija koju su naseljavala izraelska plemena. ta ista teritorija im je vremenom, parče po parče i oduzeta. jevreji nemaju kratku pamet pa i dalje tu teritoriju smatraju svojom i hoće je nazad. ne zanima ih sto je tu u medjuvremenu neko pustio korenje. šta tu nije jasno!? to je njihovo bilo i biće. imaju pameti, para, moći... i vratiće sve svoje nazad kad tad.

shenlook

pre 2 godine

i opet deca. i uvek deca stradaju. i nije im bitno, samo rokaj. dokle god u bilo kojim sukobima deca stradaju, a drugi puste i cute na to, ova nasa civilizacija je na evolutivnoj nizbrdici.

zakon i ljudska prava

pre 2 godine

(@, 14. maj 2021)

Osobe koje Izraelci danas prinudno iseljavaju imaju sve papire vezano za tu imovinu sa koje ih isteruju i tu imovinu su nasledili od svojih predaka (roditelja i dedova)? Kako bi vama bilo da vam danas neko traži da se odreknete onoga što su vam roditelji ostavili u nasledstvo i odete (nije bitno gde)?

Ljudi, ovde nije toliko akcenat na tome ko je koje vere - Palestincima se krše osnovna ljudska prava (na tu imovinu, npr.), koje međunarodno pravo garantuje (a i Izraelsko pravo (makar formalno) bi valjda trebalo da poštuje neka prava i principe).

Gledajte malo strane vesti.
Nije to zbog Hamasa (deo Palestinaca možda i simpatiše Hamas, ali velika većina NIJE time motivisana na proteste/ sukobe sa Izraelcima). Suština je u tome da se oni solidarišu zbog tog prinudnog i nezakonitog raseljavanja iz istočnog Jerusalima, jer se plaše da ako pristanu na to (ako se sada ne pobune), da se ni na tome neće završiti, već da će u budućnosti biti i novih raseljavanja... Oni se bore za svoje porodice, ne za Hamas i sl.

Samo se zamislite na njihovom mestu, odmah je jasno zašto oni (ako ih isele), mnogo manje imaju da izgube. Oni moraju da se bore (za svoje domove).

Bojan

pre 2 godine

Čiji je bio Jerusalim u vreme Hrista i Rimske okupacije? Ko je tu bio većinski narod?
(kira, 14. maj 2021 13:42)

Pa možemo to uzeti kao početak vremena (ali to nije) u tom slučaju, čiji su onda ovo prostori? U tom periodu taj prostor su Jevreji već očistili to područje od starosedeoca kada su napustili Egipat. Nema ovde strane koja je u pravu. Elite će dobiti šta žele, a sirotinja šta im sleduje. Mir

@

pre 2 godine

@Bojan
Posto je to "sveta zemlja" za Hriscane, Muslimane i Jevreje, onda je vrlo vazno ko je bio vecinski narod u vreme Hrista ili kasnije Muhameda.
Posto mnogi ovde uzimaju vreme posle II svetskog rata kao pocetak vremena i govore o nekoj otimacini teritorije Palestincima.
Kako Jevreji da otmu zemlju na kojoj su bili vecina pre vise od 2 000 godina, kada nisu postojali ni Hriscani ni Muslimani?
Nisu Jevreji ocistili to podrucje od starosedelaca, nego ga naselili.
Ovde su u pravu Izraelci.

jadan obicni narod na obe strane

pre 2 godine

Hteli bi Turci nije da ne bi, ali pređe li jedan turski vojnik na tlo Izraela mogu da računaju poravnatu Ankaru i Istanbul.
(rebro, 14. maj 2021 19:22)

pa nece turci u izrael oni ce samo u palestinu i postave svoje naoruzanje i izrael vise ne moze da zauzima nasilno teritoriju palestine kao sto dosad radi. svake godine porusi silu palestinskih kuca i gradi kuce za izraelce i svet cuti na tome.

нс бој

pre 2 godine

Шта ради гвоздена купола,врх.Прејаки су Израелци,ако их изнервирају прегазиће Палестину.

Prle

pre 2 godine

@A Turci ko klinci kad oće da se potuku, ali ne smeju, pa viču:"Drž'te me da ga ne razbijem."
Samo prete već 3 dana, a mrdnuli nisu. Jer nije Izrael isto što i jadna Sirija nad kojom su svi jačali mišiće.
(Pera Kojot, 14. maj 2021 18:44)

Sta mlatis? Citas li ti uopste tekst ili odma pocnes da benavis eto cisto da bi ostavio komentar? Vidis li sta su izjavili? Rekli su ”Da ovaj rat treba odma da se zaustavi i da ce podrzati UN u bilo kojoj soluciji samo da se ovo zaustavi”. Sta su drugo mogli izjaviti? Kako mi idu na nerve ljudi koji ni ne procitaju nesto a odma bi da izjave koju pametnu. Zbog takvih pametnjakovica i kaskamo 50 godina za EU zemljama, kao balavci neki. (molim vas objavite komentar)

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Putin je u Siriji obuzdao Irance koji ne pomazu braci Palestincima,nema ih fa se ukljuce.Ni oni ni Hezbolah.Cudno je tu mnogo cega.

Živka

pre 2 godine

Kako se desilo da jevrejski narod bude rasut po celom svetu i da nema svoju državu? Kako se desilo da Palestinci, ko god oni bili, nemaju svoju državu? Očigledno je uvek problem u istoriji, koliko god neko negirao tu činjenicu. Ja pridajem značaj jedino onome što govore naši ambasadori, koji su tamo živeli ili naši ljudi koji su tamo radili. Možda grešim, a možda i ne.

igor

pre 2 godine

Cela suština sukoba je u snimku gde hodza zapeva dok lansiraju rakete na Izrael. Njima nije bitan Izrael. Kad budu mogli lansirace na svakog nevernika.

nikola

pre 2 godine

Da idem dalje? Ne bih zaista, ali podržavanjem Hamasa podržavate Iran, mudžahedine, koljače, glavoseče.
Treba li slikovitije da napišem koga podržavate?
(rebro, 14. maj 2021 22:44)

Dok ti podrzavas izraelski drzavni terorizam, etnicko ciscenje Palestinaca i izraelsku ekspanziju na teritorije koje Izraelu 1948 godine nisu date. Da bi upotpunio sliku o izraelskoj "politici" na bliskom Istoku mogao bi na jednom od svojih odmora u Egiptu da napravis izlet do Gaze, ne bi li se uverio kako Palestinci vec decenijama "lepo" zive u izbeglickim logorima. Svi oni su najureni sa svojih imanja i isterani iz svojih kuca da bi se pravila naselja za Jevreje iz uvoza. Ako nisi znao, takva politika se zove aperthejd sa elementima genocida, jer se pod genocidom ne podrazumeva samo ubijanje, u genocid spada i proterivanje. I posto Izraelu politika proterivanja i etnickog ciscenja nije strana, nije im ni albanski aperthejd prema Srbima na Kosovu bio smetnja za priznanje Kosova jer, kako su rekli, priznanjem Kosova stite izraelski nacionalni interes na Balkanu i da to priznanje nije upereno protiv Srbije vekovnog prijatelja jevrejskog naroda. Eto vidis, mozda je doslo vreme da mi zavolimo izraelske neprijatelje, posto se Izrael preko noci, zbog svojih interesa sliza sa srpskim neprijateljima.

hecking

pre 2 godine

Nisu svi Palestinci pripadnici Hamasa, daleko od toga. Cinjenica je da je Izrael dozvolio da Hamas pobedi levicarske i sekularne palestinske frakcije i da postane dominantna frakcija. Izrael ima itekako udela u stvaranju Hamasa, iz vise razloga. Jedna od njih je produzavanje konflikta da bi odredjene politicke grupe (nacionalisti, desnicari i esktremni desnicari) ostale na vlasti.

Jedan od velikih problema takodje je ogromna ekonomska razlika. Da Palestinci imaju posao, normalno da se ne bi radikalizovali. Ali Izrael namerno i krajnje cinicno produbljuje humanitarnu krizu u Gazi upravo da bi radikalizovali Palestince. Desnicari su bolesni u mozak.

Da nije Mongola mozda bi Bagdad i dalje bio svetski centar. Da nema hriscana ne bi bilo ni muslimana. Da nije bilo hriscanskih svetih ratova u kojem su, eto, "slucajno" opljackali Konstantinopolj i okupirali Jerusalim ko zna koliko puta, mozda ne bi bilo toliko radikalnih islamista. Da nisu Britanci zajedno sa ostalim kolonijalistima crtali linije po Africi, Srednjem Istoku, Balkanu, Juznoj Americi, ko zna gde bi danas bili. Da je Hitler upucan u Pivskom pucu, mozda ne bi bilo Drugog svetskog rata. Sta bi bilo kad bi bilo.

Srbin

pre 2 godine

Ratno je stanje, raketira se iz Palestine. IDF najavljuje napade. U Palestini jedna cetvrtina stradalih deca. Setite se Bosne i Kosova. Videcete istu matricu. Zasto deca nisu sklanjana na bezbedno u ratu? Kakvi to "ljudi" zrtvuju decu? Kakvi to "ljudi" napadaju i onda se kriju iza civila, zrtvuju ih. I na to imamo odgovor u blizini. Vreme je pokazalo. U pozadini svega krije se vera kojoj je krajnji cilj dominacija u svetu. Evropu tek ceka dzihad koji je uveliko u pripremi. Vojnici svakodnevno pristizu. Umesto navijackog biranja strana, trebamo misliti o tome i uciti iz ovih desavanja kako bismo se mogli sacuvati.

gulag

pre 2 godine

”Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedeljka.”

Sta reci a ne zaplakati? Svet gleda i trazi razloge da opravda mucenje ovog jadnog naroda u zadnjih 60-70 godina. Pa sto napraviste Izrael tu, sto ga ne napraviste na Aljasci kao sto je i bio jedan od predloga tih godina? Ovako su svi izvrsili genocid nad jednim narodom.
(Ziki, 14. maj 2021 08:18)

Najpoštenije bi bilo da se Izrael formirao da dijelu teritorija današnje Njemačke.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ako je istina ovo sa varkom oko tunela, svaka cast. Naterali su ih da budu tamo gde zele, na malom prostoru...samo je trebalo da budu dovoljno precizni.

kako je stvarno na licu mesta

pre 2 godine

Grci su u Atini na protestu pružili podršku Palestincima, kršćsni iz Palestine (tačnije, neki njihovi sveštenici) su pozvali ljude iz svojih redova da pomognu u odbrani džamije Al Akse (u sukobima od pre par dana).
Imate te vesti na internetu.
Nije ceo svet poverovao u priču Izraelaca i u njihovo izveštavanje (naprotiv). Ne želim ni da prenesem šta su sve neki strani novinari rekli da se od naoružanja i bombi protiv Palestinaca koristi (otuda valjda i toliki broj žrtava sa njihove strane).

Minimax

pre 2 godine

@(gulag, 15. maj 2021 10:56)

A zašto bi Izraelci formirali državu na drugom mestu, umesto na zemlji koju smatraju svojom postojbinom, gde je Izrael i bio i gde i arheologija pokazuju da su Jevreji autohtoni?

Izraelci ne smatraju Nemačku svojom postojbinom, pa da od Nemačke traže državu.

A Arapi itekako smatraju Arabiju svojom postojbinom, a Arabija je plus i jako slabo naseljena, a ima teritoriju veličine Indije, ako ne i više...

Ako si ti u nekom fazonu "A zašto ovi ne odu na neko drugo mesto da prave državu"... zašto onda oni Arapi separatisti koji ne žele da prihvate Izrael kao svoju državu ne bi otišli u Arabiju da traže od Saudijaca da im daju jedno parče ako im je kao stalo do zasebne države, nego traže na teritoriji gde nisu autohtoni, a dokaz da nisu autohtoni je i to što su više puta pokušavali da uništavaju vrlo stare istorijske objekte i hiljadama godina staro groblje na Maslinovoj Gori jer ih ono što nije njihova istorija nije ni zanimalo (potraži "Islamization of East Jerusalem").

Kako to da "Palestince" kao da uopšte nije ni zanimalo da imaju državu na tkz. "Zapadnoj Obali" pre 1967, nego kao da im je jedino bitno bilo da to samo bude u nekoj Arapskoj državi, nebitno u kojoj?

Zašto kada su Jordan i Egipat okupirali Judeju i Samariju i Gazu, zašto tada nekakvi "Palestinci" nisu tražil državu na tim tertorijama, nego je i Arafatov "PLO" pre 1967. imao u statutu da oni priznaju njihovu vlast i ne traže im suverenitet nad tim teritorijama?

Bgd

pre 2 godine

(Ziki, 14. maj 2021 08:18)

A zašto bi pravili Izrael na Aljasci? Samo zato što se Arapima ne sviđa postojanje nezavisne države Izrael? Ma nemoj. Jevreji su od pamtiveka na tom prostoru, imaju pravo na njega isto koliko i Arapi.

Ziki

pre 2 godine

”Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedeljka.”

Sta reci a ne zaplakati? Svet gleda i trazi razloge da opravda mucenje ovog jadnog naroda u zadnjih 60-70 godina. Pa sto napraviste Izrael tu, sto ga ne napraviste na Aljasci kao sto je i bio jedan od predloga tih godina? Ovako su svi izvrsili genocid nad jednim narodom.

jadan obicni narod na obe strane

pre 2 godine

Hteli bi Turci nije da ne bi, ali pređe li jedan turski vojnik na tlo Izraela mogu da računaju poravnatu Ankaru i Istanbul.
(rebro, 14. maj 2021 19:22)

pa nece turci u izrael oni ce samo u palestinu i postave svoje naoruzanje i izrael vise ne moze da zauzima nasilno teritoriju palestine kao sto dosad radi. svake godine porusi silu palestinskih kuca i gradi kuce za izraelce i svet cuti na tome.

PetarPancevo91

pre 2 godine

Ne mogu da verujem koliko vas navija za Palestince (hamasove dzihadiste - glavosece) samo jer ste u antijevrejskom fazonu, jer tripujete da su Jevreji krivi sto su nas Ameri bombardovali 1999. Sva nasa nacionalna nesreca proizilazi iz islamske (turske) okupacije Balkana. Da nije bilo Turaka, danas ne bi bilo ni Bosnjaka kao posebne nacije, ni Srebrenice, ni posebne crnogorske nacije, ni Albanaca kao vecine na Kosovu. Nama su panislamisti jedini suparnici za nase interese. Isti taj hamas se kukavicki krije u decijim vrticima i skolama, odakle raketira Izrael, time su upravo ti hamasovci i Palestinci krivi za smrt vlastite dece. Vi koji navijate za njih to podrzavate. Inace, Turska (Erdogan) je na fonu unistenja Izraela. Erdogan je izjavio da ce Turska vojno intervenisati na Balkanu ako bude potrebno (znaci ako budemo zeleli ikada da povratimo Kosovo ili odbranimo RS, mozemo imati turske udare po Srbiji). Izrael ima pravo da se brani od hamasovih ludaka koji su ga tek tako, iz puke mrznje, zasuli hiljadama raketa.
Podrska Izraelu da unisti hamasov ludacki i klerosovinisticki terorizam jednom za svagda!

Ante

pre 2 godine

Ne može ni Amerika da zaustavi Izrael, ako Izrael procijeni da su ugroženi.
Shvatite da imaju službu, kojoj je posao da traži najgoru soluciju koja ih može snači, u bilo kojoj situaciji. I da spreme odgovor na nju, bez obzira koliko su male šanse za tu soluciju.
Jedina država na svijetu koja ima nešto slično, ali ipak manje "katastrofično", uz Izrael je Južna Koreja.
Shvatite da ovdje nije pitanje rata. Ratovi počinju i završe, jako rijetko totalnim porazom nekoga, dakle, izgubiš teritoriju, ljude, utjecaj, političku vlast, ideologiju, ali nečeš da izgubiš baš sve.
IZRAEL I J.KOREJA će izgubiti SVE ako izgube rat. Dodajmo tome da je Izrael več doživio da postoji sistem koji ih želi izbrisati od postojanja, ne samo kao države, nego da ne postoje ni kao pojedinci. Jel znate da su čak i u Rusiji Židovi bili protjerivani i ubijani? I? Ko ih je zaštitio, dok su ih ne samo Arapi, ne samo Nijemci, nego što mnogi drugi, pa i moji "Hrvati", ubijali ko da nisu ljudska bića?
Ovo je pitanje OPSTANKA. Ne mogu Palestinci da gađaju raketama gradove, jer je netko ušao u njihovu crkvu. Ili jer deložiraju neke obitelji. Jeste možda nepravda, ali na nepravdu se ne odgovara terorom nad civilima, i to ovako? Izrael uzvrača, 10 puta jače, ružno je za gledati. Ali, to su i dalje precizni napadi, pokušaji da se uzvrati Hamasu, a ne narodu. Ajde da zamislimo, da Izrael krene da uzvrača kao Hamas, da im je cilj ubiti što više Palestinaca?
Palestina je taoc Hamasa i Hezbolaha.

ProkopijeElGrande

pre 2 godine

Ako njima Hamas, koji je po oruzanoj moci na nivou grupe gradjana, uspesno probija tu "savrsenu" PVO kupolu, neko sa ozbiljnim naoruzanjem bi ih polupao kao beba zvecku...

Bosanac

pre 2 godine

Balkan je leglo apsurda.
Srbi podržavaju Izrael koji je priznao Kosovo. Amerika,koja je bombardovala Srbiju, podržava Kosovo i Izrael .
Neka mi neko objasni.

nikola

pre 2 godine

Nacija koja je u II sv. ratu posle Rusa najvise stradala od nacisticke ruke vec decenijama izigrava malog nacistu na bliskom Istoku. Malo je reci da je to sto Izrael sa Palestincima radi aperthejd. Krajnji cilj i dugorocni plan Jevreja je da prvo anektiraju kompletnu zapadnu obalu Jordana, koju vec sada drze pod vojnom upravom, a dugorocno pripoje Izraelu. 2,5 miliona Palestinaca koji sada tamo zive planiraju verovatno da prognaju u Jordan, u veliku, a slabo naseljenu zemlju. Nece Izrael nikada dozvoliti da se zapadna obala etablira kao palestinska drzava, jer po jevrejskoj bajci o Izraelu i Judeji kao Jevrejima bogom danom teritorijom i ta zapadna obala Jordana, tj. na hebrejskom Judeja i Samarija pripadaju Jevrejima, a ne tamo nekim Palestincima. Izrael planira dugorocno genocid nad Palestincima, tj. etnicko ciscenje Judeje i Samarije i njihovo pripajanje danasnjem Izraelu. Tek posle toga ce se Izrael smiriti, jer bi pripajanjem Judeje i Samarije Izrael poprimio biblijske granice, tj. one koje im je kako pise u bajci o bozjem poklonu njihov licni i samo njihov Bog Jahve nactrao. Sa tom bajkom starom 3.5 hiljade godina svo to zlo je tamo pocelo i traje do danas.

@

pre 2 godine

@Bojan
Posto je to "sveta zemlja" za Hriscane, Muslimane i Jevreje, onda je vrlo vazno ko je bio vecinski narod u vreme Hrista ili kasnije Muhameda.
Posto mnogi ovde uzimaju vreme posle II svetskog rata kao pocetak vremena i govore o nekoj otimacini teritorije Palestincima.
Kako Jevreji da otmu zemlju na kojoj su bili vecina pre vise od 2 000 godina, kada nisu postojali ni Hriscani ni Muslimani?
Nisu Jevreji ocistili to podrucje od starosedelaca, nego ga naselili.
Ovde su u pravu Izraelci.

Oskar de La Penja

pre 2 godine

(Bosanac, 14. maj 2021 11:19)
Oni su možda zaboravili ali mi nismo da smo stradali od iste kame,sudbine vezane krvlju,zajedno se umiralo.To što su neki od njih to zaboravili neka je njima na čast,ali srpski i jevrejski narod mora da stoji zajedno

ultrasrbin

pre 2 godine

(Ante, 14. maj 2021 09:17)
Ti , kao i mnogi drugi nisi shvatio uzrok trenutnog problema.
Palestincima otet veliki deo teritorije da bi se napravila drzava Izrael.
Sada je izraelski sud doneo odluku koja vodi ka novom otimanju i iseljavanju Palestinaca kako bi se tu naselili Izraelci.

Mile

pre 2 godine

Uz duzno postovanje i razumevanje za vas stav, zeleo bih samo da dodam par cinjenica. Prva je da na palestinskoj strani nema nijednog novinara niti televizije i da je konstantna prica o Palestincima kao losim momcima. Priznacete, ima tu nesto sumnjivo. Drugo, odgovor nasiljem na nasilje nije bas u duhu religioznih i politickih stavova koje zastupaju obe strane. Trece, jeste li mozda primetili uzrocno- posledicnu vezu izmedju Bajdenovog izbora i ovog sto se desava? Je li vam mozda palo na pamet da su provokacije instruirane i inscenirane spolja da bi Izraelcima dale opravdanje za otimanje palestinske teritorije? Stvari nikad nisu crno-bele kakvim se drugi upinju da ih predstave. Svedoci smo grubih prekrajanja granica i istorije covecanstva i stvaranja neceg drugoh, treba malo ukljuciti i mozak da bi shvatili sta se desava oko nas.

Ice

pre 2 godine

Gaza ima oko 2 miliona ljudi, skoro polovina su deca, a hamas stavi rakete u sred grada i ispaljuje ih ka Izraelskim gradovima. U napadu na Tel Aviv pre neki dan su ispalili 130 raketa za par minuta i samo se mole da neka padne, niti znaju sta gadjaju niti imaju cilj, samo neka padne na grad, pa Izrael da vrati istom merom i ispali 130 raketa u par minuta na Gazu, sravnili bi ih sa zemljom i zavrsili bi rat.Naravno da bi zrtve bile ogromne i zato to i ne rade ali u tome je i razlike izmedju jednih i drugih.

Ljubisa livac

pre 2 godine

Srbi, u ovom sukobu treba jedino biti suzdrzan. Obe stane su se ogresile o nas, bili nam protivnici i odmagali nam. Tako da, neka oni ratuju, ne stavljajte se ni na ciju stranu.

rebro

pre 2 godine

Srbi podržavaju one koji nisu priznali Kosovo pa makar bili teroristi. to je bolesno.
Jedna Slovačka nije priznala Kosovo pa ima kancelariju za trgovinu na tom Kosovu, a Češka je priznala, ali nema. Rusija nije priznala, ali priznaje kosovski pasoš i sve kosovske sportiste.
Da idem dalje? Ne bih zaista, ali podržavanjem Hamasa podržavate Iran, mudžahedine, koljače, glavoseče.
Treba li slikovitije da napišem koga podržavate?

Prle

pre 2 godine

@A Turci ko klinci kad oće da se potuku, ali ne smeju, pa viču:"Drž'te me da ga ne razbijem."
Samo prete već 3 dana, a mrdnuli nisu. Jer nije Izrael isto što i jadna Sirija nad kojom su svi jačali mišiće.
(Pera Kojot, 14. maj 2021 18:44)

Sta mlatis? Citas li ti uopste tekst ili odma pocnes da benavis eto cisto da bi ostavio komentar? Vidis li sta su izjavili? Rekli su ”Da ovaj rat treba odma da se zaustavi i da ce podrzati UN u bilo kojoj soluciji samo da se ovo zaustavi”. Sta su drugo mogli izjaviti? Kako mi idu na nerve ljudi koji ni ne procitaju nesto a odma bi da izjave koju pametnu. Zbog takvih pametnjakovica i kaskamo 50 godina za EU zemljama, kao balavci neki. (molim vas objavite komentar)

whitefield

pre 2 godine

nekada davno, mnogo pre rimljana ta teritorija beše teritorija koju su naseljavala izraelska plemena. ta ista teritorija im je vremenom, parče po parče i oduzeta. jevreji nemaju kratku pamet pa i dalje tu teritoriju smatraju svojom i hoće je nazad. ne zanima ih sto je tu u medjuvremenu neko pustio korenje. šta tu nije jasno!? to je njihovo bilo i biće. imaju pameti, para, moći... i vratiće sve svoje nazad kad tad.

нс бој

pre 2 godine

Шта ради гвоздена купола,врх.Прејаки су Израелци,ако их изнервирају прегазиће Палестину.

Kun'-fu Panda

pre 2 godine

Izrael ce ratovati koliko hoce i kako hoce. Prvo imaju javnu podrsku SAD, i ako imalo osjete da su pritjerani uz zid, Amerika ulazi u rat. Pa ko ce ih to napasti. S. Arabiju i Egipat to ne zanima, Sirija ima svoje probleme, Liban umro, Turska bi uz Iran, a ovamo im prijete preko baze Indzirlik, tako i da od toga nema nista. A ustalom svi su zajedno pokusali '67, i sta je bilo. Svi dobili po usima. Izrael ce ratovati koliko im odgovara...

radetoronto

pre 2 godine

Izrael ima pravo da se brani, kaze Makron, sta je sa Palestinom koju vi ve 70g. polako ubijate ??????????
(Momci, 14. maj 2021 18:55)

Hamas nije Palestina. Hamas je islamisticka teror-organizacija, i njihova ideologija je mnogo sira nego samo prava Palestinaca. Pogledaj Hezbolah u Libanu. Zasto oni tamo imaju svoje oruzane jedinice? Izrael vise nije tamo prisutan, a Liban ima svoju legitimnu vojsku.

Sve dok Hamas "brani" Palestinaca, bice sve manje Palestinaca.

brm

pre 2 godine

Izrael je okupirao tuđe domovi poslednjih decenija, to je činjenica. Ali činjenica je i da Palestina ide kamenjem na tenk. Ispališ hiljadu raketa na nekoga za koga znaš da može da te zbriše sa lica zemlje...pa šta očekuješ kakav će biti odgovor. Fizička borba je poslednji vid borbe u koji Palestinci treba da ulaze sa Izraelom, to je jedini front na kojem ne mogu da ih dobiju.

Bossanac

pre 2 godine

Ovo je jako tužno, tužna je i besosjećajnost pojednih komentatora, bezosjećajnost nad nedužnim civilima, ženama i djecom, to je vrlo tužno i žalosno. To su ljudska bića kao i svi mi.
Izrael ima jednu od najmoćnijih armija na svijetu i plus Ameriku iza sebe, osim toga organizacijski i ustrojem jedna od najuređenijih država, sve naj, a Palestinsci jadni i bijedni koji su od cijelog svijta prepušteni sami sebi. Ova nesreća traje od samog priznanja države Izrael pa sve do danas, Izrael je na kraju "posla", palestinski narod nestaje. Izrael je priznao Kosovo ali uprkos tome imaju snažnu srpsku podršku.
U svijetu postoji samo goli interes i sila, sve ostalo su bajke. Jedina država koja može parirati Izraelu je Turska ali od toga nema ništa, Erdogan će uputiti nekoliko oštrih poruka i to će biti sve. Gledaju svoj interes, teško da će Turska ugroziti svoj napredak zbog "tamo nekih" Palestinaca.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, jutros sam neobično tužan zbog ljudske patnje koju svijet posmatra kao kino predstavu :(

Borko

pre 2 godine

(Ante, 14. maj 2021 09:17)

Manje vise okej komentar, ali ovo da su ih rusi ubijali nije tacno. Sta vise jevreji su bili istaknuti komunisticki oficiri u sssr-u tokom rata. Mnogi od njih su emigrirali za izrael kad je napravljen i oni su bili jedina etnicka grupa kojoj je bilo dozvoljeno da napuste mesto prebivalista od 45 do 53. Tacno je da su jevreji masovno stradali kroz vekove u katolickim zemljama, jer katolici propovedaju da su jevreji gresan narod koji je ubio hrista. Totalna glupost, posebno zato sto su hrist, svi njegovi apostoli i naravno prvi hriscani bili jevreji. Kod pravoslavnih naroda kao i muslimana nije bilo takve sistemske mrznje. Mada iskreno danas neki i kod nas sire tu floskulu da su jevreji ubili hrista sto je pandan izjavi da su srbi ubili karadjordja.

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Dok oni ratuju deca i nejač gine. Te rakete i bombe padaju na civile i nedužan narod. Šta prosečnog Jevreja ili Palestinca interesuje njihovi ratni profiti kada je izgubio majku, brata, oca, sestru ili dete?! Sve bi ja njih u zatvor!

Samujilo

pre 2 godine

Ovaj sukob je istorijski, ali koliko dugo unazad gledamo pokazujemo i svoje znanje i obrazovanje, ali i kompleksnost ove situacije dolazi do izražaja!
Jerusalem kao grad koji je bio i Hrišćanski i Islamistički uvek je epicentar sukoba.
Ipak tvrditi da su Izraelci okupirali Palestini teritoriju, koja palestini nikada pripadala nije je apsurd. Palestina je prepravljala crkve u džamije, a čije crkve?
Sutra da Turka zarati sa nekim i da je proteraju iz Istambula, a Aja Sofija ponovo postane izvorno pravoslavna crkva, i onda Turci kukaju da im je teritorija okupirana!!
To je razlog zbog čega ne treba menjati religijske i kulturne spomenike, koji podsećaju na poreklo naroda na toj teritoriji, i to sila ne može promeniti.
Ukoliko ne mogu živeti zajedno, onda je ovo preko potrebna lekcija.

djidji

pre 2 godine

Problem palestine i palestinaca, koji nisu arapi da se razumemo, su fundametalisti iz irana i okolnih arapskih zemalja, hamas i hezbolah su neprijatelji izraela i oni su zauzeli gazu i terorisu i lokalce koji su im svojevrsni stit

Kum

pre 2 godine

Shvatite jednu razliku: Izrael kad bi hteo sravnio bi Palestinu za dva dana. Palestinci, kad bi MOGLI, sravnili bi Izrael.


Bravo za komentar , sve stalo u jednu recenicu!

Pera Kojot

pre 2 godine

A Turci ko klinci kad oće da se potuku, ali ne smeju, pa viču:"Drž'te me da ga ne razbijem."
Samo prete već 3 dana, a mrdnuli nisu. Jer nije Izrael isto što i jadna Sirija nad kojom su svi jačali mišiće.

srbin

pre 2 godine

Ovo je jako tužno, tužna je i besosjećajnost pojednih komentatora, bezosjećajnost nad nedužnim civilima, ženama i djecom, to je vrlo tužno i žalosno. To su ljudska bića kao i svi mi.
Izrael ima jednu od najmoćnijih armija na svijetu i plus Ameriku iza sebe, osim toga organizacijski i ustrojem jedna od najuređenijih država, sve naj, a Palestinsci jadni i bijedni koji su od cijelog svijta prepušteni sami sebi. Ova nesreća traje od samog priznanja države Izrael pa sve do danas, Izrael je na kraju "posla", palestinski narod nestaje. Izrael je priznao Kosovo ali uprkos tome imaju snažnu srpsku podršku.
U svijetu postoji samo goli interes i sila, sve ostalo su bajke. Jedina država koja može parirati Izraelu je Turska ali od toga nema ništa, Erdogan će uputiti nekoliko oštrih poruka i to će biti sve. Gledaju svoj interes, teško da će Turska ugroziti svoj napredak zbog "tamo nekih" Palestinaca.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, jutros sam neobično tužan zbog ljudske patnje koju svijet posmatra kao kino predstavu :(
(Bossanac, 14. maj 2021 09:57) 

Ne zavaravaj se da Turska nesto moze Izraelu, da moze uradila bi. Turska zamo laje, nije joj to Sirija. Egipat, Sirija, Jordan, Irak i Liban su probali '67 su za 6 dana dobili po usima i izgubili Golansku Visoravan, Zapadnu obalu i Pojas Gaze... Za sve ostalo si u pravu.

Nikola

pre 2 godine

Hteli bi Turci nije da ne bi, ali pređe li jedan turski vojnik na tlo Izraela mogu da računaju poravnatu Ankaru i Istanbul.
(rebro, 14. maj 2021 19:22)

pa nece turci u izrael oni ce samo u palestinu i postave svoje naoruzanje i izrael vise ne moze da zauzima nasilno teritoriju palestine kao sto dosad radi. svake godine porusi silu palestinskih kuca i gradi kuce za izraelce i svet cuti na tome.
(jadan obicni narod na obe strane, 14. maj 2021 20:11)

Ajd baci pogled na kartu pa kazi kako ce doci do palestine, a da nije preko Izraela!

peter

pre 2 godine

Ako njima Hamas, koji je po oruzanoj moci na nivou grupe gradjana, uspesno probija tu "savrsenu" PVO kupolu, neko sa ozbiljnim naoruzanjem bi ih polupao kao beba zvecku...
(ProkopijeElGrande, 14. maj 2021 12:40)

Ali taj niko ne postoji. Jel zivot nije skolko dvoriste kako ga ti razmisljas. I albanci su bili banda raspojasanih terorista pa su uz mudre poteze najurili JNA. Tako i izrael ima saveznika,kao sto su ga Hrvati imali itd. I uvek je isti.

Silvester

pre 2 godine

Ovo je problem star 1400 godina, kad je neko sanjao da je na krilatom magarcu leteo do srušenog hrama (nije znao da je hram srušen). Nikad tu mira neće biti i zna se ko ga i ne želi. Nema mira, samo primirja.

Podrška za Izrael :)

pre 2 godine

@(Bojan, 14. maj 2021 16:03)

Jevreji su i pre Egipatskog ropstva živeli na tertoriji Izraela. Jevreji nikad Egipat nisu smatrali svojom domovinom ili postojbinom kao što Arapi smatraju Arabiju svojom postojbinom.

Reč Ivri (od koje potiče reč Jevrejin na Srpskom, a i Hebrejski jezik se na Hebrejskom kaže Ivrit) je korišćena i za Avrama.

Jakov (Isakov sin) je dobio ime Izrael i po njemu Izrael danas nosi ime.

Reč Judeja potiče od imena Yehuda... Yehuda je bio jedan od Jakovljevih (Izraelovih) sinova... pre Jordanske okupacije su umesto izraza "Zapadna obala" i Arapi koristili naziv "Judeja" ili "Yehuda", mada Arapi sebe nikad nisu nazivali "Yehudi" (što na Arapskom bukvalno znači "Jevrejin")... to je najverovatnije i glavni razlog zašto je Jordan hteo da promeni nazive toponima tokom okupacije.

Jevreji su autohtoni narod u Izraelu. Islam je došao iz Arabije i Arapski jezik koji se raširio uz Islam je "Quraish" dijalekt iz Meke (dijalekt kojim je Muhamed govorio).

Jordanska vladajuća dinastija zvanično smatra da su poreklom iz Meke... "Palestinska" zastava je skoro potpuno ista kao i Jordanska, samo što je Jordan dodao zvezdicu... inače takvu zastavu bez zvezdice je koristio vladar Meke, koji je bio predak Jordanskoj dinastiji.

Mikica

pre 2 godine

Najviše današnjih Izraelaca su poreklom iz Rusije. Polovina današnjih Izraelaca govori tečno Ruski jezik. Izrael je na neki način Rusko govorno područje. Naravno skoro svi znaju Engleski jezik.

zakon i ljudska prava

pre 2 godine

(@, 14. maj 2021)

Osobe koje Izraelci danas prinudno iseljavaju imaju sve papire vezano za tu imovinu sa koje ih isteruju i tu imovinu su nasledili od svojih predaka (roditelja i dedova)? Kako bi vama bilo da vam danas neko traži da se odreknete onoga što su vam roditelji ostavili u nasledstvo i odete (nije bitno gde)?

Ljudi, ovde nije toliko akcenat na tome ko je koje vere - Palestincima se krše osnovna ljudska prava (na tu imovinu, npr.), koje međunarodno pravo garantuje (a i Izraelsko pravo (makar formalno) bi valjda trebalo da poštuje neka prava i principe).

Gledajte malo strane vesti.
Nije to zbog Hamasa (deo Palestinaca možda i simpatiše Hamas, ali velika većina NIJE time motivisana na proteste/ sukobe sa Izraelcima). Suština je u tome da se oni solidarišu zbog tog prinudnog i nezakonitog raseljavanja iz istočnog Jerusalima, jer se plaše da ako pristanu na to (ako se sada ne pobune), da se ni na tome neće završiti, već da će u budućnosti biti i novih raseljavanja... Oni se bore za svoje porodice, ne za Hamas i sl.

Samo se zamislite na njihovom mestu, odmah je jasno zašto oni (ako ih isele), mnogo manje imaju da izgube. Oni moraju da se bore (za svoje domove).

Ph faktor

pre 2 godine

Mi ne treba da se mešamo u ovaj sukob. Treba se služiti standardnim diplomatskim frazama tipa pozivamo sve strane na uzdržanost i obustavu nasilja, nadamo se skorom mirnom rešenju itd... ništa više, ni jedni ni drugi nam nisu prijatelji a sa druge strane i jedni i drugi su krivi za ovo što se sada dešava.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Koliko moras da budes siguran u svoje pilotske vestine i preciznost svog oruzja, da bi mogao nocu da rutinski bombardujes tunele sirine 2 metra?

Bojan

pre 2 godine

Čiji je bio Jerusalim u vreme Hrista i Rimske okupacije? Ko je tu bio većinski narod?
(kira, 14. maj 2021 13:42)

Pa možemo to uzeti kao početak vremena (ali to nije) u tom slučaju, čiji su onda ovo prostori? U tom periodu taj prostor su Jevreji već očistili to područje od starosedeoca kada su napustili Egipat. Nema ovde strane koja je u pravu. Elite će dobiti šta žele, a sirotinja šta im sleduje. Mir

nikola

pre 2 godine

Da idem dalje? Ne bih zaista, ali podržavanjem Hamasa podržavate Iran, mudžahedine, koljače, glavoseče.
Treba li slikovitije da napišem koga podržavate?
(rebro, 14. maj 2021 22:44)

Dok ti podrzavas izraelski drzavni terorizam, etnicko ciscenje Palestinaca i izraelsku ekspanziju na teritorije koje Izraelu 1948 godine nisu date. Da bi upotpunio sliku o izraelskoj "politici" na bliskom Istoku mogao bi na jednom od svojih odmora u Egiptu da napravis izlet do Gaze, ne bi li se uverio kako Palestinci vec decenijama "lepo" zive u izbeglickim logorima. Svi oni su najureni sa svojih imanja i isterani iz svojih kuca da bi se pravila naselja za Jevreje iz uvoza. Ako nisi znao, takva politika se zove aperthejd sa elementima genocida, jer se pod genocidom ne podrazumeva samo ubijanje, u genocid spada i proterivanje. I posto Izraelu politika proterivanja i etnickog ciscenja nije strana, nije im ni albanski aperthejd prema Srbima na Kosovu bio smetnja za priznanje Kosova jer, kako su rekli, priznanjem Kosova stite izraelski nacionalni interes na Balkanu i da to priznanje nije upereno protiv Srbije vekovnog prijatelja jevrejskog naroda. Eto vidis, mozda je doslo vreme da mi zavolimo izraelske neprijatelje, posto se Izrael preko noci, zbog svojih interesa sliza sa srpskim neprijateljima.

pomorac

pre 2 godine

Palestinci su semitski narod, isto autohton na teritoriji danasnjeg Izraela kao i Jevreji...Palestinci su vecinom primili islam, ima ih i hriscana, ali mnogi mesaju religiju i etnicitet...Palestinci pricaju arapskim jezikom jer su arapi kroz islamsku religiju to prosirili, ali Palestinci nisu Arapi..Kao sto ni Sirijci nisu Arapi, vec poreklom stari Asirci...Sve su to autohtoni stanovnici tog podrucja, isto kao i Jevreji...

Živka

pre 2 godine

Kako se desilo da jevrejski narod bude rasut po celom svetu i da nema svoju državu? Kako se desilo da Palestinci, ko god oni bili, nemaju svoju državu? Očigledno je uvek problem u istoriji, koliko god neko negirao tu činjenicu. Ja pridajem značaj jedino onome što govore naši ambasadori, koji su tamo živeli ili naši ljudi koji su tamo radili. Možda grešim, a možda i ne.

Zedd

pre 2 godine

Kako vidim, ovi Palestinci nisu impresionirani ni Gvozdenom kupolom ni superiornom izraelskom vojnom tehnikom. Zaista, ne znam da li je ova situacija za cudjenje ili plakanje.

Siniša

pre 2 godine

Svi komentari podržavaju jednu ili drugu stranu a još niko nije naveo dve bitne činjenice trenutka izbijanja neprijateljstva. Prvo Natanjahu gubi vlast i opozicija može uz arapske glasove da formira vlast posle dužeg vremena i drugo izbori u Gazi i najverovatnije Hamas gubi podršku i vlast. Zbog rata ni jedno ni drugo se neće desiti bar u dogledno vreme.

Azbuka

pre 2 godine

Pa nije njima gvozdena kupola jedina odbrana, jel si normalan, imaju mnogo jače PVO sistene. Ali svakako mogu da budu naoružani i praćkama kad stoji iza njih Amerika.

Nik

pre 2 godine

Mi ne treba da se mešamo u ovaj sukob. Treba se služiti standardnim diplomatskim frazama tipa pozivamo sve strane na uzdržanost i obustavu nasilja, nadamo se skorom mirnom rešenju itd... ništa više, ni jedni ni drugi nam nisu prijatelji a sa druge strane i jedni i drugi su krivi za ovo što se sada dešava.
(Ph faktor, 14. maj 2021 11:04)

Podrzavam,najrealnije.Niko od njih se nije pretrgao da nas podrzava u nasoj borbi za nasu teritoriju, zalozi za nas u centrima moci,digne glas protiv stradanja naseg naroda i nepravde koja nam je cinjena,a nije da nisu mogli,samo gledali svoj interes.
U njihovom sukobu od nas samo stroga diplomatija.Vreme je i mi da naucimo taj jezik i postupanje.

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Putin je u Siriji obuzdao Irance koji ne pomazu braci Palestincima,nema ih fa se ukljuce.Ni oni ni Hezbolah.Cudno je tu mnogo cega.

shenlook

pre 2 godine

i opet deca. i uvek deca stradaju. i nije im bitno, samo rokaj. dokle god u bilo kojim sukobima deca stradaju, a drugi puste i cute na to, ova nasa civilizacija je na evolutivnoj nizbrdici.

igor

pre 2 godine

Cela suština sukoba je u snimku gde hodza zapeva dok lansiraju rakete na Izrael. Njima nije bitan Izrael. Kad budu mogli lansirace na svakog nevernika.

drvobradi

pre 2 godine

@666
Vec ostavih komentar, ali ne prodje. Verovao ili ne, vecina clanova izraelske vlade su vojni veterani, koji su u svoje doba bili u prvim borbenim redovima. Kao sto ce neku buducu vladu Izraela ciniti ljudi koji danas ratuju. Za razliku od nasih politicara, oni i idu i salju svoju decu u rat kada treba, ne guraju samo tudju.

kako je stvarno na licu mesta

pre 2 godine

Grci su u Atini na protestu pružili podršku Palestincima, kršćsni iz Palestine (tačnije, neki njihovi sveštenici) su pozvali ljude iz svojih redova da pomognu u odbrani džamije Al Akse (u sukobima od pre par dana).
Imate te vesti na internetu.
Nije ceo svet poverovao u priču Izraelaca i u njihovo izveštavanje (naprotiv). Ne želim ni da prenesem šta su sve neki strani novinari rekli da se od naoružanja i bombi protiv Palestinaca koristi (otuda valjda i toliki broj žrtava sa njihove strane).

Srbin

pre 2 godine

Ratno je stanje, raketira se iz Palestine. IDF najavljuje napade. U Palestini jedna cetvrtina stradalih deca. Setite se Bosne i Kosova. Videcete istu matricu. Zasto deca nisu sklanjana na bezbedno u ratu? Kakvi to "ljudi" zrtvuju decu? Kakvi to "ljudi" napadaju i onda se kriju iza civila, zrtvuju ih. I na to imamo odgovor u blizini. Vreme je pokazalo. U pozadini svega krije se vera kojoj je krajnji cilj dominacija u svetu. Evropu tek ceka dzihad koji je uveliko u pripremi. Vojnici svakodnevno pristizu. Umesto navijackog biranja strana, trebamo misliti o tome i uciti iz ovih desavanja kako bismo se mogli sacuvati.

hecking

pre 2 godine

Nisu svi Palestinci pripadnici Hamasa, daleko od toga. Cinjenica je da je Izrael dozvolio da Hamas pobedi levicarske i sekularne palestinske frakcije i da postane dominantna frakcija. Izrael ima itekako udela u stvaranju Hamasa, iz vise razloga. Jedna od njih je produzavanje konflikta da bi odredjene politicke grupe (nacionalisti, desnicari i esktremni desnicari) ostale na vlasti.

Jedan od velikih problema takodje je ogromna ekonomska razlika. Da Palestinci imaju posao, normalno da se ne bi radikalizovali. Ali Izrael namerno i krajnje cinicno produbljuje humanitarnu krizu u Gazi upravo da bi radikalizovali Palestince. Desnicari su bolesni u mozak.

Da nije Mongola mozda bi Bagdad i dalje bio svetski centar. Da nema hriscana ne bi bilo ni muslimana. Da nije bilo hriscanskih svetih ratova u kojem su, eto, "slucajno" opljackali Konstantinopolj i okupirali Jerusalim ko zna koliko puta, mozda ne bi bilo toliko radikalnih islamista. Da nisu Britanci zajedno sa ostalim kolonijalistima crtali linije po Africi, Srednjem Istoku, Balkanu, Juznoj Americi, ko zna gde bi danas bili. Da je Hitler upucan u Pivskom pucu, mozda ne bi bilo Drugog svetskog rata. Sta bi bilo kad bi bilo.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ako je istina ovo sa varkom oko tunela, svaka cast. Naterali su ih da budu tamo gde zele, na malom prostoru...samo je trebalo da budu dovoljno precizni.

gulag

pre 2 godine

”Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedeljka.”

Sta reci a ne zaplakati? Svet gleda i trazi razloge da opravda mucenje ovog jadnog naroda u zadnjih 60-70 godina. Pa sto napraviste Izrael tu, sto ga ne napraviste na Aljasci kao sto je i bio jedan od predloga tih godina? Ovako su svi izvrsili genocid nad jednim narodom.
(Ziki, 14. maj 2021 08:18)

Najpoštenije bi bilo da se Izrael formirao da dijelu teritorija današnje Njemačke.

Minimax

pre 2 godine

@(gulag, 15. maj 2021 10:56)

A zašto bi Izraelci formirali državu na drugom mestu, umesto na zemlji koju smatraju svojom postojbinom, gde je Izrael i bio i gde i arheologija pokazuju da su Jevreji autohtoni?

Izraelci ne smatraju Nemačku svojom postojbinom, pa da od Nemačke traže državu.

A Arapi itekako smatraju Arabiju svojom postojbinom, a Arabija je plus i jako slabo naseljena, a ima teritoriju veličine Indije, ako ne i više...

Ako si ti u nekom fazonu "A zašto ovi ne odu na neko drugo mesto da prave državu"... zašto onda oni Arapi separatisti koji ne žele da prihvate Izrael kao svoju državu ne bi otišli u Arabiju da traže od Saudijaca da im daju jedno parče ako im je kao stalo do zasebne države, nego traže na teritoriji gde nisu autohtoni, a dokaz da nisu autohtoni je i to što su više puta pokušavali da uništavaju vrlo stare istorijske objekte i hiljadama godina staro groblje na Maslinovoj Gori jer ih ono što nije njihova istorija nije ni zanimalo (potraži "Islamization of East Jerusalem").

Kako to da "Palestince" kao da uopšte nije ni zanimalo da imaju državu na tkz. "Zapadnoj Obali" pre 1967, nego kao da im je jedino bitno bilo da to samo bude u nekoj Arapskoj državi, nebitno u kojoj?

Zašto kada su Jordan i Egipat okupirali Judeju i Samariju i Gazu, zašto tada nekakvi "Palestinci" nisu tražil državu na tim tertorijama, nego je i Arafatov "PLO" pre 1967. imao u statutu da oni priznaju njihovu vlast i ne traže im suverenitet nad tim teritorijama?