Četvrtak, 18.04.2019.

09:10

Zašto su u opasnosti generacije rođene nakon NATO bombardovanja

Predsednik Komisije za istraživanje posledice NATO bombardovanja Darko Laketić kaže da je sprovedeno istraživanje na generaciji dece rođenoj nakon agresije.

Izvor: RTS

Zašto su u opasnosti generacije roðene nakon NATO bombardovanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 5 godina

"NATO agresija izvršena protivpravno - bez saglasnosti Saveta bezbednosti. Zbog toga, dodaje, Srbija ima pravo da traži pomoć u lečenju, prevenciji, sanaciji životne sredine pre svega od zapadnih zemalja."
Ovo i jeste poenta price.

Pokupite im milione evra za to sto su radili.

A posle cemo im traziti i ratnu odstetu i za to bombardovanje ali i za I i II vsetski rat.

Nemacka nam je duzna po nekim procenama oko 400 milijardi evra !

To je dovoljno da vratimo odmah ceo dug drzave, vratimo besplatno skolstvo, zdravstvo, sport, nauku i ulozimo gomilu novca u poljoprivredu i industriju kao i u rudnike.

Takodje je dovoljno da sledecih 50 godina imamo plate od 1500 evra za svakog gradjanina koji radi u Srbiji.

Mislite o tome narode kada nemate sta da jedete. Treba se na silu izboriti za pravdu i ono sto nam s pravom pripada.

Marinos

pre 5 godina

Izuzetne posledice za devastaciju i zagađenje životne sredine u Srbiji imalo je bombardovanje industrijskih lokacija:

1 rafinerija nafte u Novom Sadu,
2 toplana „Novi Beograd“ u Beogradu,
3 TE „Kolubara“ – Veliki Crljeni u selu Poljane u okolini Beograda,
4 fabrika mineralnih đubriva „HIP – Azotara“,
5 „HIP Petrohemija“
6 „Rafinerija nafte“ u Pančevu,
7 skladište „Jugopetrol“ u Prahovu,
8 skladište naftnih derivata „Jugopetrol“
9 trafostanica „Elektroistok“ u Boru,
10 fabrika automobila „Zastava“ u Kragujevcu,
11 skladište „Beopetrol“ u Bogutovcu u okolini Kraljeva
12 trafostanica „Elektroistok“ u Nišu.

Ovo je samo deo glavinih unistenih objekata koji su prouzrokovali teske ekološke posledice po Srbiju, a da nisam ni spomenuo sa kakvom su municijom to gadjali.

Nazalost, samo ovi podaci ostavljaju teske posledice po ljude kroz - vazduh, zemlju i vodene tokove, cije posledice naknadno uticu na los kvalitet zivota u Srbiji, maligna oboljenja, sterilitet i niz drugih oboljena od posledica agresije NATO pakta.

Sam UMNIK je 2001 izvestio da je ispaljeno je oko 30 hiljada projektila sa OU

brainstorm

pre 5 godina

Deca su najugroženija od pašteta,viršli i parizera punih otrova i aditiva jer roditelji u siromaštvu ne mogu kvalitetnije da ih hrane,predpostavljam. Loš kvalitet života i ishrane je tu presudan

Aleks

pre 5 godina

Nema sumnje da je NATO napravio stetu, ali sta mi sami radimo nije za gledanje. Smece leti na sve strane, plastika pluta rekama, potoci zakrceni, kvalitet vazduha 0, medju najgorima u svetu. Lozi se sve, pale njive....Kad malo sagledas stvari objektivno ne znas ko je vecu stetu naneo ovoj zemlji mi ili oni.

Diridari

pre 5 godina

Kada u Vinči prskaju voće,ja u Topoli moram prozore da zatvaram,da se ugušiš.A,gde su još komšije sa Totalom i ostalim eliksirima.I to je skoro cele godine tako.Toliko.Pozdrav.

jaa

pre 5 godina

a aflatoksin, a prekomerna upotreba pesticida? a deponije na svakom cosku? zatrovsne reke, zagadjen vazduh? a siromastvo zbog koga se jede nekvalitetna hrana, meso iz brazila, argentine? a otpad polovnih automobila na ulicama? a unistavanje reka i prirode uopste zarad bogacenja interesne grupe povezane sa vlasti? a to sto vise od polovina stanovnistva pusi i to ne obaziruci se na prisutnu decu? a trovanje mozgova raznim pinkovima, hepijima, farmama, zadrugama?

lapidar

pre 5 godina

Veći je zločin počinjen sa aflatoksinom 2013! Udesetostručena je dozvoljena količina, uprli su se da nas ubede kako nije opasna. Nisu rekli da ta količina jeste opasna upravo po decu, a ona piju mleka nekoliko puta više nego stariji. Gde su studije i medijske hajke na tu temu?

hadžija

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!
(Kesić, 18. april 2019 09:56)
još samo da se doda UVOZ KANCEROGENOG HEMIJSKOG OTPADA koji je prosipan PROSIPANA DI SU STIGLI UZ DEBELU PROVIZIJU, pitam se kome i ko je to odobrio

Javni agent 000

pre 5 godina

Piši propalo! Čika Amer će da dodje i kaže da je sve to glupost i propaganda, a ako neki medjunarodni sud uzme u razmatranje slučaj - pripretiće sankcijama sudijama i odjednom će dokazi postati nedovoljni. Ne kažem da ne treba probati ali NATO i Amerika nikada nizašta neće biti krivi...
(Milojko bre!, 18. april 2019 09:34)

Pa jeste glupost i propaganda.
Osiromašeni uranijum je zanemarivo radioaktivan, emituje slabo alfa zračenje kratkog dometa i zaustavlja ga list papira, a kamo li ne koža.
Jeste otrovan ako uđe u telo, baš kao i olovo ili živa, ali moglu je da uđe u telo samo onda prilikom eksplozije ako si bio u blizini, sada nakon 20 godina nema šanse, potpuno je bezopasan.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

U Srbiji je svaki dan vest koja veze sa vezom nema. Lazi i obmane. Samo da se zataskavaju pravi krivci. Sve smo zatrovali i postali najzagadjenija zemlja Evrope. Deca su mi 91. i 93. godiste i ne plasim se os. uranijuma sto se njih tice. Plasim se svega ostalog u Srbiji.

natalija

pre 5 godina

@ opasnosti su od siromaštva i užasnog života, od Farme, Zadruge, Parova....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LX, 18. april 2019 09:55)
Naravno to traje već 30 godina (apsolutni haos u kome smo živeli). A postali smo Albanija iz doba Enver Hodze (bila u savezu s Rusijom i Kinom). Umesto hleba i normalnog života im izgradili 1 milion bunkera da ih zaštite od Evrope. 1/3 albanaca tada bila u zatvorila.... bili su prava Orvel država.
Ps. Srbiji svake godine već 30 god fali pola budzeta. to je oko 10 milijardi evra, 5 dođe od dijapore koja radi na Zapadu a 5 od kredita, donacija i poslova sa Zapadom.... Rusija i Kina nisu sposobne da na nam svake godine daju (poklone) 10 milijardi evra i za ovaj skroman i haotičan život... Sloba, Mira, šeki i & su vozSrbija 1990 stavili na pogrešan kolosek i sada su već 30 god sve stanice pogrešne.

nisliski mohikanac

pre 5 godina

meni kad pogledam neke vesti od vas Strucnjaka kao plutonijumski metak da mi je prosao kroz glavu,pa da me je neko udario uranijimskom motkom, eto tako se osecam od vas trovaca razuma...

portikla

pre 5 godina

Generacije rodjene posle bombardovanja su u velikoj opasnosti od ispiranja mozga, jer je u moru izvora „informacija“ i informacija tesko formirati kriticko misljenje.

a girl has no name

pre 5 godina

Ako su u ispitivanoj grupi bila deca od 5 do 9 godina rodjena nakon bombardovanja (na kom podrucju Srbije?), sta je bila kontrolna grupa? Bez precizno definisane kontrolne grupe ne moze se utvrditi uzrocno-posledicna veza izmedju bembardovanja i prisustva pomenutog toksina. Da li su rezultati pomenute studije prosli kroz proces revizije i da li su objavljeni u nekom naucno-istrazivackom casopisu? Ovo su kljucna pitanja, i kao naucnik savetujem citaocima da sa rezervom reaguju na ovakve tekstove. Pozdrav svim razumnim ljudima!

s.s

pre 5 godina

Narod umire u velikom broju od kancera,a vi samo dokazujte.U pitanju je grad i opština Kraljevo.Ne bira godine,kosi ljude ko travu.Inače imam decu rodjenu u tom periodu.Dosta više sa zaplašivanjem naroda,pogotovo ne sa decom.

istina

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!

Da se nadovezem na komentar, takodje sto termoelektrane Srbije zauzimaju 5 od 10 mesta zagadjivaca, primera radi, termoelektrana Kostolac B je na prvom mestu u Evropi sa 120 000 tona sumpor dioksida koji se izbaci u atmosferu.
Ali o tome se ne pise.

ivan

pre 5 godina

Samo reklamirajte kako nam je životna sredina zagađena pa ćete videti "pozitivne" efekte na izvoz poljoprivrednih proizvoda i turizam. U redu je studija, treba je napraviti ali pošteno bez političkih upliva. Ovo sve smrdi na politiku i te kako. Pored toga ja želim studiju o tome ko i kako nas sada truje. Pesticidi, smog, sumnjivi lekovi...

Gargamel

pre 5 godina

A kako utiče na generacije rođene posle NATO bombardovanja sledeće:

-zakopavanje buradi sa toksičnim otpadom u zemlju
-bacanje veš mašina,šporeta,frižidera u reke,kanale i sl
-raspadnuta dizel vozila na ulicama gradova bez katalizatora,DPF filtera i sl
-pušenje i duvanski dim gde kod se okrenete

itd,itd,itd

Milojko bre!

pre 5 godina

Piši propalo! Čika Amer će da dodje i kaže da je sve to glupost i propaganda, a ako neki medjunarodni sud uzme u razmatranje slučaj - pripretiće sankcijama sudijama i odjednom će dokazi postati nedovoljni. Ne kažem da ne treba probati ali NATO i Amerika nikada nizašta neće biti krivi...

Ja

pre 5 godina

Znači ako sam dobro razumeo kod onih rođenih pre bombardovanja definitivno nema posledica, čime se btw osporava presuda suda u Italiji. Kod onih rođenih nakon bombardovanja pretpostavljamo da biti, ali tek treba da se radi istraživanje. Iako još uvek nema nijednog dokaza, članovi komisije sve vreme daju izjave kao da je sve definitivno utvrđeno.
Uzgred, životni vek u Srbiji je od 1998. do danas produžen za 4 godine

BgHQ

pre 5 godina

Zahvalimo se S.Milosevicu i njegovoj sumanutoj politici kojom je zarad licne koristi i produzenja vlasti nas gurnuo u sukob gde nismo imali ni minimum sansi da se izvucemo.To nije patriotizam i briga za naciju.

Kosta

pre 5 godina

Moja generacija rođena sredinom osamdesetih bila je pod uticajem Černobiljske katastrofe. Sledeća generacija pod uticajem Nato bombardovanja. Okreni-obrni, zatrovani smo.

idiokratija

pre 5 godina

Prošlo je 20 godina, vreme je da se obavesti stanovništvo o tome koji su krajevi zagađeni i da se uzme kredit za sanaciju umesto za fontane.

Alex

pre 5 godina

Generacije nakon NATO bombardovanja su u velikoj opasnosti od trovanja mozga neprestanom kampanjom kako svi umiremo zbog bombardovanja. Japan se nakon Herosime i Nagasakija brze oporavio nego mi nakon 1999. To vecito samozaljenje, trazenje krivaca i konfrontacija sa najmocnijom zemljom na svetu i savezom u kome su skoro svi nasi susedi je ono sto ce dovesti do naseg nestanka.

Marko

pre 5 godina

Aman... Osiromašena nacija je pogubnija od osiromašenog uranijuma!


Niko ne spori uticaj teških elemenata i osir.uranijuma, ali koliko utiče licemerna politika o zdravstvenom sistemu, nedostatak standarda da se ljudi hrane i odevaju..

Možda osiromašeni uranijum ne možemo da eliminišemo ali duvanski dim i smog možemo a ništa ne radimo!!! Politički direktori u zdravstvenim ustanovama su isto "osiromašeni i pogubni" ..itd

Samo negativne vibracije i modulisanje glasača za dnevnopolitičku upotrebu... dosta više

nixonn

pre 5 godina

Gluposti. Dosavsi u Beograd nakon dve godine boravka preko bare prva tri dana sam setao sa majicom preko nosa jer nisao mogao disati od nekih zagadjivaca u vazduhu. Brazilsko meso u Zlatiborcu, aflatoksin u mleku, tone otpada u vodi koju koristite za pice, vinobran u mlevenom mesu i crni hleb sa bojom. Ne kazem da NATO municija sa A10 nije opasna, ali je vecinom ostala po Kosovu. Ako mozemo nesto da dokazemo presavijte papir i pre sud. Ali je vecina kancera uzrokovana nas drustvom.

Kesić

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!

lolcina

pre 5 godina

Hvala nasim politicarima koji su bili tako dobre diplomate da su zaratili sa polovinom sveta.. Hvala i ovom narodu cijom zaslugom je vecina njih i dalje na vlasti.

PrejakaREC

pre 5 godina

Jos kad bi neko rekao ko je doticni gospodin sem sto je perjanica SNS-a i lokalni lekar iz Prokuplja ili Kursumlije. Sta je tako blistavi um dovelo na mesto te komisije,koja je cisto foliranje,prodaje magle i uzimanje para i bogacenje clanova te komisije.Sve je ionako napisano,receno,studiozno od mnogih relevanntnijih institucija i pojedinaca. Generacije rodjene od 1991 i kasnije ubija napredan radikalizam Laketicu,glad i beda kao i sve ostale gradjane Srbije i vecita muka za prezivljavanjem.

nixonn

pre 5 godina

Gluposti. Dosavsi u Beograd nakon dve godine boravka preko bare prva tri dana sam setao sa majicom preko nosa jer nisao mogao disati od nekih zagadjivaca u vazduhu. Brazilsko meso u Zlatiborcu, aflatoksin u mleku, tone otpada u vodi koju koristite za pice, vinobran u mlevenom mesu i crni hleb sa bojom. Ne kazem da NATO municija sa A10 nije opasna, ali je vecinom ostala po Kosovu. Ako mozemo nesto da dokazemo presavijte papir i pre sud. Ali je vecina kancera uzrokovana nas drustvom.

Kesić

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!

Alex

pre 5 godina

Generacije nakon NATO bombardovanja su u velikoj opasnosti od trovanja mozga neprestanom kampanjom kako svi umiremo zbog bombardovanja. Japan se nakon Herosime i Nagasakija brze oporavio nego mi nakon 1999. To vecito samozaljenje, trazenje krivaca i konfrontacija sa najmocnijom zemljom na svetu i savezom u kome su skoro svi nasi susedi je ono sto ce dovesti do naseg nestanka.

Marko

pre 5 godina

Aman... Osiromašena nacija je pogubnija od osiromašenog uranijuma!


Niko ne spori uticaj teških elemenata i osir.uranijuma, ali koliko utiče licemerna politika o zdravstvenom sistemu, nedostatak standarda da se ljudi hrane i odevaju..

Možda osiromašeni uranijum ne možemo da eliminišemo ali duvanski dim i smog možemo a ništa ne radimo!!! Politički direktori u zdravstvenim ustanovama su isto "osiromašeni i pogubni" ..itd

Samo negativne vibracije i modulisanje glasača za dnevnopolitičku upotrebu... dosta više

PrejakaREC

pre 5 godina

Jos kad bi neko rekao ko je doticni gospodin sem sto je perjanica SNS-a i lokalni lekar iz Prokuplja ili Kursumlije. Sta je tako blistavi um dovelo na mesto te komisije,koja je cisto foliranje,prodaje magle i uzimanje para i bogacenje clanova te komisije.Sve je ionako napisano,receno,studiozno od mnogih relevanntnijih institucija i pojedinaca. Generacije rodjene od 1991 i kasnije ubija napredan radikalizam Laketicu,glad i beda kao i sve ostale gradjane Srbije i vecita muka za prezivljavanjem.

lolcina

pre 5 godina

Hvala nasim politicarima koji su bili tako dobre diplomate da su zaratili sa polovinom sveta.. Hvala i ovom narodu cijom zaslugom je vecina njih i dalje na vlasti.

BgHQ

pre 5 godina

Zahvalimo se S.Milosevicu i njegovoj sumanutoj politici kojom je zarad licne koristi i produzenja vlasti nas gurnuo u sukob gde nismo imali ni minimum sansi da se izvucemo.To nije patriotizam i briga za naciju.

a girl has no name

pre 5 godina

Ako su u ispitivanoj grupi bila deca od 5 do 9 godina rodjena nakon bombardovanja (na kom podrucju Srbije?), sta je bila kontrolna grupa? Bez precizno definisane kontrolne grupe ne moze se utvrditi uzrocno-posledicna veza izmedju bembardovanja i prisustva pomenutog toksina. Da li su rezultati pomenute studije prosli kroz proces revizije i da li su objavljeni u nekom naucno-istrazivackom casopisu? Ovo su kljucna pitanja, i kao naucnik savetujem citaocima da sa rezervom reaguju na ovakve tekstove. Pozdrav svim razumnim ljudima!

Kosta

pre 5 godina

Moja generacija rođena sredinom osamdesetih bila je pod uticajem Černobiljske katastrofe. Sledeća generacija pod uticajem Nato bombardovanja. Okreni-obrni, zatrovani smo.

jaa

pre 5 godina

a aflatoksin, a prekomerna upotreba pesticida? a deponije na svakom cosku? zatrovsne reke, zagadjen vazduh? a siromastvo zbog koga se jede nekvalitetna hrana, meso iz brazila, argentine? a otpad polovnih automobila na ulicama? a unistavanje reka i prirode uopste zarad bogacenja interesne grupe povezane sa vlasti? a to sto vise od polovina stanovnistva pusi i to ne obaziruci se na prisutnu decu? a trovanje mozgova raznim pinkovima, hepijima, farmama, zadrugama?

idiokratija

pre 5 godina

Prošlo je 20 godina, vreme je da se obavesti stanovništvo o tome koji su krajevi zagađeni i da se uzme kredit za sanaciju umesto za fontane.

lapidar

pre 5 godina

Veći je zločin počinjen sa aflatoksinom 2013! Udesetostručena je dozvoljena količina, uprli su se da nas ubede kako nije opasna. Nisu rekli da ta količina jeste opasna upravo po decu, a ona piju mleka nekoliko puta više nego stariji. Gde su studije i medijske hajke na tu temu?

Ja

pre 5 godina

Znači ako sam dobro razumeo kod onih rođenih pre bombardovanja definitivno nema posledica, čime se btw osporava presuda suda u Italiji. Kod onih rođenih nakon bombardovanja pretpostavljamo da biti, ali tek treba da se radi istraživanje. Iako još uvek nema nijednog dokaza, članovi komisije sve vreme daju izjave kao da je sve definitivno utvrđeno.
Uzgred, životni vek u Srbiji je od 1998. do danas produžen za 4 godine

Aleks

pre 5 godina

Nema sumnje da je NATO napravio stetu, ali sta mi sami radimo nije za gledanje. Smece leti na sve strane, plastika pluta rekama, potoci zakrceni, kvalitet vazduha 0, medju najgorima u svetu. Lozi se sve, pale njive....Kad malo sagledas stvari objektivno ne znas ko je vecu stetu naneo ovoj zemlji mi ili oni.

brainstorm

pre 5 godina

Deca su najugroženija od pašteta,viršli i parizera punih otrova i aditiva jer roditelji u siromaštvu ne mogu kvalitetnije da ih hrane,predpostavljam. Loš kvalitet života i ishrane je tu presudan

portikla

pre 5 godina

Generacije rodjene posle bombardovanja su u velikoj opasnosti od ispiranja mozga, jer je u moru izvora „informacija“ i informacija tesko formirati kriticko misljenje.

Gargamel

pre 5 godina

A kako utiče na generacije rođene posle NATO bombardovanja sledeće:

-zakopavanje buradi sa toksičnim otpadom u zemlju
-bacanje veš mašina,šporeta,frižidera u reke,kanale i sl
-raspadnuta dizel vozila na ulicama gradova bez katalizatora,DPF filtera i sl
-pušenje i duvanski dim gde kod se okrenete

itd,itd,itd

Milojko bre!

pre 5 godina

Piši propalo! Čika Amer će da dodje i kaže da je sve to glupost i propaganda, a ako neki medjunarodni sud uzme u razmatranje slučaj - pripretiće sankcijama sudijama i odjednom će dokazi postati nedovoljni. Ne kažem da ne treba probati ali NATO i Amerika nikada nizašta neće biti krivi...

Diridari

pre 5 godina

Kada u Vinči prskaju voće,ja u Topoli moram prozore da zatvaram,da se ugušiš.A,gde su još komšije sa Totalom i ostalim eliksirima.I to je skoro cele godine tako.Toliko.Pozdrav.

natalija

pre 5 godina

@ opasnosti su od siromaštva i užasnog života, od Farme, Zadruge, Parova....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LX, 18. april 2019 09:55)
Naravno to traje već 30 godina (apsolutni haos u kome smo živeli). A postali smo Albanija iz doba Enver Hodze (bila u savezu s Rusijom i Kinom). Umesto hleba i normalnog života im izgradili 1 milion bunkera da ih zaštite od Evrope. 1/3 albanaca tada bila u zatvorila.... bili su prava Orvel država.
Ps. Srbiji svake godine već 30 god fali pola budzeta. to je oko 10 milijardi evra, 5 dođe od dijapore koja radi na Zapadu a 5 od kredita, donacija i poslova sa Zapadom.... Rusija i Kina nisu sposobne da na nam svake godine daju (poklone) 10 milijardi evra i za ovaj skroman i haotičan život... Sloba, Mira, šeki i & su vozSrbija 1990 stavili na pogrešan kolosek i sada su već 30 god sve stanice pogrešne.

s.s

pre 5 godina

Narod umire u velikom broju od kancera,a vi samo dokazujte.U pitanju je grad i opština Kraljevo.Ne bira godine,kosi ljude ko travu.Inače imam decu rodjenu u tom periodu.Dosta više sa zaplašivanjem naroda,pogotovo ne sa decom.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

U Srbiji je svaki dan vest koja veze sa vezom nema. Lazi i obmane. Samo da se zataskavaju pravi krivci. Sve smo zatrovali i postali najzagadjenija zemlja Evrope. Deca su mi 91. i 93. godiste i ne plasim se os. uranijuma sto se njih tice. Plasim se svega ostalog u Srbiji.

hadžija

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!
(Kesić, 18. april 2019 09:56)
još samo da se doda UVOZ KANCEROGENOG HEMIJSKOG OTPADA koji je prosipan PROSIPANA DI SU STIGLI UZ DEBELU PROVIZIJU, pitam se kome i ko je to odobrio

istina

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!

Da se nadovezem na komentar, takodje sto termoelektrane Srbije zauzimaju 5 od 10 mesta zagadjivaca, primera radi, termoelektrana Kostolac B je na prvom mestu u Evropi sa 120 000 tona sumpor dioksida koji se izbaci u atmosferu.
Ali o tome se ne pise.

ivan

pre 5 godina

Samo reklamirajte kako nam je životna sredina zagađena pa ćete videti "pozitivne" efekte na izvoz poljoprivrednih proizvoda i turizam. U redu je studija, treba je napraviti ali pošteno bez političkih upliva. Ovo sve smrdi na politiku i te kako. Pored toga ja želim studiju o tome ko i kako nas sada truje. Pesticidi, smog, sumnjivi lekovi...

nisliski mohikanac

pre 5 godina

meni kad pogledam neke vesti od vas Strucnjaka kao plutonijumski metak da mi je prosao kroz glavu,pa da me je neko udario uranijimskom motkom, eto tako se osecam od vas trovaca razuma...

Javni agent 000

pre 5 godina

Piši propalo! Čika Amer će da dodje i kaže da je sve to glupost i propaganda, a ako neki medjunarodni sud uzme u razmatranje slučaj - pripretiće sankcijama sudijama i odjednom će dokazi postati nedovoljni. Ne kažem da ne treba probati ali NATO i Amerika nikada nizašta neće biti krivi...
(Milojko bre!, 18. april 2019 09:34)

Pa jeste glupost i propaganda.
Osiromašeni uranijum je zanemarivo radioaktivan, emituje slabo alfa zračenje kratkog dometa i zaustavlja ga list papira, a kamo li ne koža.
Jeste otrovan ako uđe u telo, baš kao i olovo ili živa, ali moglu je da uđe u telo samo onda prilikom eksplozije ako si bio u blizini, sada nakon 20 godina nema šanse, potpuno je bezopasan.

Marinos

pre 5 godina

Izuzetne posledice za devastaciju i zagađenje životne sredine u Srbiji imalo je bombardovanje industrijskih lokacija:

1 rafinerija nafte u Novom Sadu,
2 toplana „Novi Beograd“ u Beogradu,
3 TE „Kolubara“ – Veliki Crljeni u selu Poljane u okolini Beograda,
4 fabrika mineralnih đubriva „HIP – Azotara“,
5 „HIP Petrohemija“
6 „Rafinerija nafte“ u Pančevu,
7 skladište „Jugopetrol“ u Prahovu,
8 skladište naftnih derivata „Jugopetrol“
9 trafostanica „Elektroistok“ u Boru,
10 fabrika automobila „Zastava“ u Kragujevcu,
11 skladište „Beopetrol“ u Bogutovcu u okolini Kraljeva
12 trafostanica „Elektroistok“ u Nišu.

Ovo je samo deo glavinih unistenih objekata koji su prouzrokovali teske ekološke posledice po Srbiju, a da nisam ni spomenuo sa kakvom su municijom to gadjali.

Nazalost, samo ovi podaci ostavljaju teske posledice po ljude kroz - vazduh, zemlju i vodene tokove, cije posledice naknadno uticu na los kvalitet zivota u Srbiji, maligna oboljenja, sterilitet i niz drugih oboljena od posledica agresije NATO pakta.

Sam UMNIK je 2001 izvestio da je ispaljeno je oko 30 hiljada projektila sa OU

Nikola

pre 5 godina

"NATO agresija izvršena protivpravno - bez saglasnosti Saveta bezbednosti. Zbog toga, dodaje, Srbija ima pravo da traži pomoć u lečenju, prevenciji, sanaciji životne sredine pre svega od zapadnih zemalja."
Ovo i jeste poenta price.

Pokupite im milione evra za to sto su radili.

A posle cemo im traziti i ratnu odstetu i za to bombardovanje ali i za I i II vsetski rat.

Nemacka nam je duzna po nekim procenama oko 400 milijardi evra !

To je dovoljno da vratimo odmah ceo dug drzave, vratimo besplatno skolstvo, zdravstvo, sport, nauku i ulozimo gomilu novca u poljoprivredu i industriju kao i u rudnike.

Takodje je dovoljno da sledecih 50 godina imamo plate od 1500 evra za svakog gradjanina koji radi u Srbiji.

Mislite o tome narode kada nemate sta da jedete. Treba se na silu izboriti za pravdu i ono sto nam s pravom pripada.

Alex

pre 5 godina

Generacije nakon NATO bombardovanja su u velikoj opasnosti od trovanja mozga neprestanom kampanjom kako svi umiremo zbog bombardovanja. Japan se nakon Herosime i Nagasakija brze oporavio nego mi nakon 1999. To vecito samozaljenje, trazenje krivaca i konfrontacija sa najmocnijom zemljom na svetu i savezom u kome su skoro svi nasi susedi je ono sto ce dovesti do naseg nestanka.

Milojko bre!

pre 5 godina

Piši propalo! Čika Amer će da dodje i kaže da je sve to glupost i propaganda, a ako neki medjunarodni sud uzme u razmatranje slučaj - pripretiće sankcijama sudijama i odjednom će dokazi postati nedovoljni. Ne kažem da ne treba probati ali NATO i Amerika nikada nizašta neće biti krivi...

BgHQ

pre 5 godina

Zahvalimo se S.Milosevicu i njegovoj sumanutoj politici kojom je zarad licne koristi i produzenja vlasti nas gurnuo u sukob gde nismo imali ni minimum sansi da se izvucemo.To nije patriotizam i briga za naciju.

nixonn

pre 5 godina

Gluposti. Dosavsi u Beograd nakon dve godine boravka preko bare prva tri dana sam setao sa majicom preko nosa jer nisao mogao disati od nekih zagadjivaca u vazduhu. Brazilsko meso u Zlatiborcu, aflatoksin u mleku, tone otpada u vodi koju koristite za pice, vinobran u mlevenom mesu i crni hleb sa bojom. Ne kazem da NATO municija sa A10 nije opasna, ali je vecinom ostala po Kosovu. Ako mozemo nesto da dokazemo presavijte papir i pre sud. Ali je vecina kancera uzrokovana nas drustvom.

Kesić

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!

PrejakaREC

pre 5 godina

Jos kad bi neko rekao ko je doticni gospodin sem sto je perjanica SNS-a i lokalni lekar iz Prokuplja ili Kursumlije. Sta je tako blistavi um dovelo na mesto te komisije,koja je cisto foliranje,prodaje magle i uzimanje para i bogacenje clanova te komisije.Sve je ionako napisano,receno,studiozno od mnogih relevanntnijih institucija i pojedinaca. Generacije rodjene od 1991 i kasnije ubija napredan radikalizam Laketicu,glad i beda kao i sve ostale gradjane Srbije i vecita muka za prezivljavanjem.

Marko

pre 5 godina

Aman... Osiromašena nacija je pogubnija od osiromašenog uranijuma!


Niko ne spori uticaj teških elemenata i osir.uranijuma, ali koliko utiče licemerna politika o zdravstvenom sistemu, nedostatak standarda da se ljudi hrane i odevaju..

Možda osiromašeni uranijum ne možemo da eliminišemo ali duvanski dim i smog možemo a ništa ne radimo!!! Politički direktori u zdravstvenim ustanovama su isto "osiromašeni i pogubni" ..itd

Samo negativne vibracije i modulisanje glasača za dnevnopolitičku upotrebu... dosta više

lolcina

pre 5 godina

Hvala nasim politicarima koji su bili tako dobre diplomate da su zaratili sa polovinom sveta.. Hvala i ovom narodu cijom zaslugom je vecina njih i dalje na vlasti.

Ja

pre 5 godina

Znači ako sam dobro razumeo kod onih rođenih pre bombardovanja definitivno nema posledica, čime se btw osporava presuda suda u Italiji. Kod onih rođenih nakon bombardovanja pretpostavljamo da biti, ali tek treba da se radi istraživanje. Iako još uvek nema nijednog dokaza, članovi komisije sve vreme daju izjave kao da je sve definitivno utvrđeno.
Uzgred, životni vek u Srbiji je od 1998. do danas produžen za 4 godine

a girl has no name

pre 5 godina

Ako su u ispitivanoj grupi bila deca od 5 do 9 godina rodjena nakon bombardovanja (na kom podrucju Srbije?), sta je bila kontrolna grupa? Bez precizno definisane kontrolne grupe ne moze se utvrditi uzrocno-posledicna veza izmedju bembardovanja i prisustva pomenutog toksina. Da li su rezultati pomenute studije prosli kroz proces revizije i da li su objavljeni u nekom naucno-istrazivackom casopisu? Ovo su kljucna pitanja, i kao naucnik savetujem citaocima da sa rezervom reaguju na ovakve tekstove. Pozdrav svim razumnim ljudima!

Javni agent 000

pre 5 godina

Piši propalo! Čika Amer će da dodje i kaže da je sve to glupost i propaganda, a ako neki medjunarodni sud uzme u razmatranje slučaj - pripretiće sankcijama sudijama i odjednom će dokazi postati nedovoljni. Ne kažem da ne treba probati ali NATO i Amerika nikada nizašta neće biti krivi...
(Milojko bre!, 18. april 2019 09:34)

Pa jeste glupost i propaganda.
Osiromašeni uranijum je zanemarivo radioaktivan, emituje slabo alfa zračenje kratkog dometa i zaustavlja ga list papira, a kamo li ne koža.
Jeste otrovan ako uđe u telo, baš kao i olovo ili živa, ali moglu je da uđe u telo samo onda prilikom eksplozije ako si bio u blizini, sada nakon 20 godina nema šanse, potpuno je bezopasan.

Kosta

pre 5 godina

Moja generacija rođena sredinom osamdesetih bila je pod uticajem Černobiljske katastrofe. Sledeća generacija pod uticajem Nato bombardovanja. Okreni-obrni, zatrovani smo.

lapidar

pre 5 godina

Veći je zločin počinjen sa aflatoksinom 2013! Udesetostručena je dozvoljena količina, uprli su se da nas ubede kako nije opasna. Nisu rekli da ta količina jeste opasna upravo po decu, a ona piju mleka nekoliko puta više nego stariji. Gde su studije i medijske hajke na tu temu?

brainstorm

pre 5 godina

Deca su najugroženija od pašteta,viršli i parizera punih otrova i aditiva jer roditelji u siromaštvu ne mogu kvalitetnije da ih hrane,predpostavljam. Loš kvalitet života i ishrane je tu presudan

portikla

pre 5 godina

Generacije rodjene posle bombardovanja su u velikoj opasnosti od ispiranja mozga, jer je u moru izvora „informacija“ i informacija tesko formirati kriticko misljenje.

idiokratija

pre 5 godina

Prošlo je 20 godina, vreme je da se obavesti stanovništvo o tome koji su krajevi zagađeni i da se uzme kredit za sanaciju umesto za fontane.

nisliski mohikanac

pre 5 godina

meni kad pogledam neke vesti od vas Strucnjaka kao plutonijumski metak da mi je prosao kroz glavu,pa da me je neko udario uranijimskom motkom, eto tako se osecam od vas trovaca razuma...

jaa

pre 5 godina

a aflatoksin, a prekomerna upotreba pesticida? a deponije na svakom cosku? zatrovsne reke, zagadjen vazduh? a siromastvo zbog koga se jede nekvalitetna hrana, meso iz brazila, argentine? a otpad polovnih automobila na ulicama? a unistavanje reka i prirode uopste zarad bogacenja interesne grupe povezane sa vlasti? a to sto vise od polovina stanovnistva pusi i to ne obaziruci se na prisutnu decu? a trovanje mozgova raznim pinkovima, hepijima, farmama, zadrugama?

M. Radosavljevic

pre 5 godina

U Srbiji je svaki dan vest koja veze sa vezom nema. Lazi i obmane. Samo da se zataskavaju pravi krivci. Sve smo zatrovali i postali najzagadjenija zemlja Evrope. Deca su mi 91. i 93. godiste i ne plasim se os. uranijuma sto se njih tice. Plasim se svega ostalog u Srbiji.

Diridari

pre 5 godina

Kada u Vinči prskaju voće,ja u Topoli moram prozore da zatvaram,da se ugušiš.A,gde su još komšije sa Totalom i ostalim eliksirima.I to je skoro cele godine tako.Toliko.Pozdrav.

natalija

pre 5 godina

@ opasnosti su od siromaštva i užasnog života, od Farme, Zadruge, Parova....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LX, 18. april 2019 09:55)
Naravno to traje već 30 godina (apsolutni haos u kome smo živeli). A postali smo Albanija iz doba Enver Hodze (bila u savezu s Rusijom i Kinom). Umesto hleba i normalnog života im izgradili 1 milion bunkera da ih zaštite od Evrope. 1/3 albanaca tada bila u zatvorila.... bili su prava Orvel država.
Ps. Srbiji svake godine već 30 god fali pola budzeta. to je oko 10 milijardi evra, 5 dođe od dijapore koja radi na Zapadu a 5 od kredita, donacija i poslova sa Zapadom.... Rusija i Kina nisu sposobne da na nam svake godine daju (poklone) 10 milijardi evra i za ovaj skroman i haotičan život... Sloba, Mira, šeki i & su vozSrbija 1990 stavili na pogrešan kolosek i sada su već 30 god sve stanice pogrešne.

s.s

pre 5 godina

Narod umire u velikom broju od kancera,a vi samo dokazujte.U pitanju je grad i opština Kraljevo.Ne bira godine,kosi ljude ko travu.Inače imam decu rodjenu u tom periodu.Dosta više sa zaplašivanjem naroda,pogotovo ne sa decom.

Gargamel

pre 5 godina

A kako utiče na generacije rođene posle NATO bombardovanja sledeće:

-zakopavanje buradi sa toksičnim otpadom u zemlju
-bacanje veš mašina,šporeta,frižidera u reke,kanale i sl
-raspadnuta dizel vozila na ulicama gradova bez katalizatora,DPF filtera i sl
-pušenje i duvanski dim gde kod se okrenete

itd,itd,itd

hadžija

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!
(Kesić, 18. april 2019 09:56)
još samo da se doda UVOZ KANCEROGENOG HEMIJSKOG OTPADA koji je prosipan PROSIPANA DI SU STIGLI UZ DEBELU PROVIZIJU, pitam se kome i ko je to odobrio

Aleks

pre 5 godina

Nema sumnje da je NATO napravio stetu, ali sta mi sami radimo nije za gledanje. Smece leti na sve strane, plastika pluta rekama, potoci zakrceni, kvalitet vazduha 0, medju najgorima u svetu. Lozi se sve, pale njive....Kad malo sagledas stvari objektivno ne znas ko je vecu stetu naneo ovoj zemlji mi ili oni.

istina

pre 5 godina

A to što smo decenijama bacali stare baterije i olovne akumulatore u divlje deponije i spaljivali staro motorno ulje, to nike uticalo na zdravlje?!!

Da se nadovezem na komentar, takodje sto termoelektrane Srbije zauzimaju 5 od 10 mesta zagadjivaca, primera radi, termoelektrana Kostolac B je na prvom mestu u Evropi sa 120 000 tona sumpor dioksida koji se izbaci u atmosferu.
Ali o tome se ne pise.

ivan

pre 5 godina

Samo reklamirajte kako nam je životna sredina zagađena pa ćete videti "pozitivne" efekte na izvoz poljoprivrednih proizvoda i turizam. U redu je studija, treba je napraviti ali pošteno bez političkih upliva. Ovo sve smrdi na politiku i te kako. Pored toga ja želim studiju o tome ko i kako nas sada truje. Pesticidi, smog, sumnjivi lekovi...

Marinos

pre 5 godina

Izuzetne posledice za devastaciju i zagađenje životne sredine u Srbiji imalo je bombardovanje industrijskih lokacija:

1 rafinerija nafte u Novom Sadu,
2 toplana „Novi Beograd“ u Beogradu,
3 TE „Kolubara“ – Veliki Crljeni u selu Poljane u okolini Beograda,
4 fabrika mineralnih đubriva „HIP – Azotara“,
5 „HIP Petrohemija“
6 „Rafinerija nafte“ u Pančevu,
7 skladište „Jugopetrol“ u Prahovu,
8 skladište naftnih derivata „Jugopetrol“
9 trafostanica „Elektroistok“ u Boru,
10 fabrika automobila „Zastava“ u Kragujevcu,
11 skladište „Beopetrol“ u Bogutovcu u okolini Kraljeva
12 trafostanica „Elektroistok“ u Nišu.

Ovo je samo deo glavinih unistenih objekata koji su prouzrokovali teske ekološke posledice po Srbiju, a da nisam ni spomenuo sa kakvom su municijom to gadjali.

Nazalost, samo ovi podaci ostavljaju teske posledice po ljude kroz - vazduh, zemlju i vodene tokove, cije posledice naknadno uticu na los kvalitet zivota u Srbiji, maligna oboljenja, sterilitet i niz drugih oboljena od posledica agresije NATO pakta.

Sam UMNIK je 2001 izvestio da je ispaljeno je oko 30 hiljada projektila sa OU

Nikola

pre 5 godina

"NATO agresija izvršena protivpravno - bez saglasnosti Saveta bezbednosti. Zbog toga, dodaje, Srbija ima pravo da traži pomoć u lečenju, prevenciji, sanaciji životne sredine pre svega od zapadnih zemalja."
Ovo i jeste poenta price.

Pokupite im milione evra za to sto su radili.

A posle cemo im traziti i ratnu odstetu i za to bombardovanje ali i za I i II vsetski rat.

Nemacka nam je duzna po nekim procenama oko 400 milijardi evra !

To je dovoljno da vratimo odmah ceo dug drzave, vratimo besplatno skolstvo, zdravstvo, sport, nauku i ulozimo gomilu novca u poljoprivredu i industriju kao i u rudnike.

Takodje je dovoljno da sledecih 50 godina imamo plate od 1500 evra za svakog gradjanina koji radi u Srbiji.

Mislite o tome narode kada nemate sta da jedete. Treba se na silu izboriti za pravdu i ono sto nam s pravom pripada.