Četvrtak, 24.05.2018.

11:32

Da li je ovo konačno: MH17 ipak su oborili Rusi

Projektil koji je oborio malezijski avion sa leta MH17 iznad Ukrajine, 2014. kada je poginulo 298 ljudi, ispalila je Rusija, navode istražioci.

Izvor: B92

Da li je ovo konaèno: MH17 ipak su oborili Rusi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 5 godina

To je bilo ocigledno odma posle rusenja. Vojnici i simpatizeri DNR su proslavljali rusenje ovog aviona i hvalili se time. Kada su shvatili da to moze imati posledice po njih, poceli su da brisu postove, ali kasno. Da bi ih opravdala, a istovremeno vodila aktivnu ukrainofobnu histeriju zvanicna ruska propaganda je izasla sa desetak zakljucaka. Svaki put sa nepobitnim dokazima.

hrkljus

pre 5 godina

dakle prica da je putnicki avion oboren greskom je u najblazu ruku nebuloza. Svako ko se iole razume u vazduhoplovstvo zna da putnicki avioni imaju transponder, koj upravo sluzi za identifikaciju vazduhoplova. Drugo radarski odraz boinga 777 i nekog borbenog aviona je desetinama puta veci. Dakle, pravo pitanje je ko je imao motiv da obori taj avion, a to je 100% ukrainska strana. Sve te njihove nezavisne istrazivacke organizacije sluze samo prekrajanju istine. To je fakt, medjutim uvek im se potkrade taj motiv nekako. Isto kao sto im se pokrao motiv za Asada i bojnim otrovom. Uzgred Srbi se odlicno secaju " masakra " u Racku za koj se tek posle 15 godina saznalo da je bio izsceniran, svejedno citava Srbija je bombardovana za " kaznu " i ipak niko nije odgovarao za to. Kratko i jasno niti Rusi niti pobunjenici nisu imali motiv da obore avion, ali Ukrainci jesu, i tu pocinje i zavrsava se sva ta njihova bajka.

Vlada

pre 5 godina

Evo cisto primera kako se javno mnjenje formira lazima. Tekst kaze sledece: "Kasnije se ispostavilo da bi suhoj-25 mogao postići tu visinu samo ako bi odbacio sve svoje naoružanje. Osim toga, boing 777 brži je od suhoja-25 pa ni s te strane teorija ne drži vodu."
Ukraijinci imaju Suhoj 25-M1 cije su karakteristike 0.82 maha, sto je priblizno 1000 km/h i maksimalna visina od 10.000 metara. MH370 je bio boing 777-200ER cija je maksimalna visina letenja oko 13.000 metara i maksimalna brzina 0.84 maha. Ko god je ikada leteo avionom, a pogotovo interkontinentalnim letovima zna da avioni idu daleko manjim brzinama od maksimalne, uglavnom negde oko 750 km/h. Jedan od glavnih razloga je i usteda goriva pri manjim brzinama. Ono sto znamo je da se avion kretao na visini od oko 10.000 metara. Dakle mogucnost da je bio oboren od strane suhoja nikako ovime nisu opovrgnute.

Ilija

pre 5 godina

Po meni se stvar čini prilično jednostavnom: avion je oboren naoružanjem koje je ruska vojska 'dala na korišćenje' ukrajinskim pobunjenicima, možda slučajno možda namerno možda greškom svakako je krivica delimično njihova. Sa druge strane su krivi i Ukrajinci koji su dozvolili da civilni avion prolazi kroz ratnu zonu.

Političar-najprofitabilnije zanimanje

pre 5 godina

Meni je najbolja izjava komisije:
"We have more evidence and more information to back the conclusions made today, but we will not make them public at this time,”

U prevodu "imamo dokaze al' nećemo da Vam kažemo, za sada"...k'o deca u osnovnoj školi...
Na osnovu dosadašnjeg iskustva "zapad" i previše često i JAVNO optužuje Rusiju za mnoge stvari bez ikakvih dokaza... opravdanje za optužbe je "imamo dokaze al' nećemo da objavimo"...ko ne veruje u naše izjave taj nije demokrata i narušava celinu, zajedništvo i potpuno je protiv vrednosti (vekovima stvarane) zapadne civilizacije...

gus

pre 5 godina

Daleko najveći krivac za rušenje aviona su oni koji su putnički avion uputili u vazdušni prostor gde lete borbeni avioni i bacaju bombe na zemlju. Taman da su ga oborili i proruski pobunjenici, teško da bi krivica bila njihova. Po nebu lete avioni i bacaju bombe na tebe, ti se braniš tako što pokušavaš da ih oboriš. Navodno, putnički avion mogao je da se identifikuje zato što je leteo visoko. Kao da sa te visine ne mogu da se bacaju bombe. Osnovno pitanje u traženju krivca: ko je putnički avion usmerio na taj vazdušni prostor?

Ako PP

pre 5 godina

I jedni, i drugi, i treci. i ... su veliki ... mangupi.
Izginuse nevini ljudi!
Moguce je da u ga oborili rusi, ili prorusi ... Zasto bi to oni uradili?

Ono malo sto znam iz istorije obranja aviona (i putnickih), vant nekog ``zvanicnog`` rata, je da se to desava u situaciji kada se sumnja na spijuniranje.

Najkarakteristicniji je slucaj (juzno) koresjkog aviona koji oboren negde oko Sahalina `800ih godina proslog veka. Ako se dobro secam bio je opremljen spijusnkom opremom, i namerno je skrenuo sa medjunaordne rute aviona. Oborisli su ga rusko lovic, po naredbi. Nije se posle toga, kad je ``sve razjasnjeno`` monogo pricalo o tome.

Moze biti i javasluk - greska kod PVO? Kako bilo kad prodje jos nekoliko godina ili desteina, saznace se nesumnjiva istina.

ivan hrvat bunjevac

pre 5 godina

Pa to se od pocetka predpostavljalo sa velikom verovatnocom da je i tako. Slike sto su sami Rusi postavljali i kada su se izleteli i hvalili da su oborili avion podupire tu tezu. Ali oni su vojna supersila i sta onda, moze im se ko i amerikancima i kinezima. Mi mozmo eventulano da lajemo, u sebi i to tiho!

Ides

pre 5 godina

(Neko, 24. maj 2018 14:07) 

To za made date je dokazano demantovano jos isti dan kad se pojavilo. Samo jos jedan pokusaj ruske propagande da ublazi stetu.

CarloNS

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.
(Badji, 24. maj 2018 12:39)

Kad se popije pola litre vodke logika se obrne.

Šalu na stranu, besmisleno je pričati o logici kada je očigledno da je avion oboren greškom. Ni Rusi ni Ukrajinci nisu ludi da namerno obore putnički avion. Ni jedni ni durugi nisu teroristi i nikada nisu bili. Pitanje je samo čija je greška. Mislim da se polako nazire i da to ničija propaganda na kraju neće uspeti da sakrije.

LaleGator

pre 5 godina

Neće Srbin poverovati u ovo sve i da sam Putin izađe na televiziju i kaže "Jeste, mi smo ga oborili, ja sam lično naredio". 
Na to bi svakako usledili komentari "Ko zna zašto je on to rekao, mora da tu ima još nešto, nije to baš tako..."
(John, 24. maj 2018 12:07)
______________________

Tako je Brale
evo ja vec punih 18 godina pokusavam da ubedim ljude kako su nas 1999te Zapravo bombardovali Rusi ane Nato
Ali dzabe, niko nece cak ni da pomisli o tome

Neko

pre 5 godina

@ides
A jel ti znas da je navodni razgovor gde rusi objavljuju da su greskom oborili avion koji je objavljen na youtube-u imao "made date", ne "upload date" dan ranije?

Ili da su kad su pitali portparola state departmenta na konferenciji za novinare koji dokaz imaju da su to uradili rusi ona kaze "na osnovu social media"? novinar zabezeknut pita jel imate neke druge dokaze ona kaze "imamo razloga da verujemo da su ti social media izvestaji tacni". Nista cudno, jel tako?

MonteGringo

pre 5 godina

U timu sve same antiruski nastrojene drzave jos i Ukrajina. Ovo je komedija. Pa su bas sad nasli pred SP u fudbalu. Drugo, mjesto pada aviona i mjesto iz kojeg je navodno ispaljen projektil su udaljeni koliko Podgorica od Beograda, pa vi sad vidite da li je moguce da avion pogodjen raketom moze da preleti toliku razdaljinu. Ispravnom komercijalnom avionu bi trebali nekih sat do sat ipo vremena leta da preleti tu razdaljinu, zavisno od brzine leta. Ne tvrdim da Rusi nisu napravili gresku, to je rat i moguce je da je dezurni tim na sistemu BUK pogrijesio, a mozda se radilo i o sabotazi pojedinca pa je namjerno to uradjeno da bi se nanijela steta Rusiji jer iskusna PVO posada ne moze da napravi gresku i obori komercijalni avion. Ko se imalo razumije u PVO i aviatiku zna na sto mislim. Takodje nije mi poznato da ijedan BUK sistem moze da obara avione na toliku razdaljinu. BUK je sistem srednjeg dometa nikako antibalisticki da bi imao tolike domete. Radijus dejstva je do 45km u daljinu i 25km u visinu, a maksimalan let rakete je do 70 km. Sve i da je pogodjen na 70-om kilometru nemoguce da je avion nastavio da pada citavih 350km. Nesto mi tu ne pije vodu.

Aleksa

pre 5 godina

Posto je konkretni BUK koji je oborio Mh17 dosao iz Rusije, iz ruske baze, a posle obaranja se i vratio u Rusiju, onda je logicno i da je Rusija kriva, ili je uvek kriv neko drugi?
(Zoki011, 24. maj 2018 12:55)

Логика ти мало погрешна. Кад неко твојим аутом згази неког, а ауто ти врати, и не каже ти да је згазио неког, логично је да си ти крив?
Не кажем тиме да Русија јесте или није срушила авион, нити да је неко твојим аутом згазио неког, само да ти је аргументација фалична.

1244

pre 5 godina

Нијеконачно - оваква стручна комисија ,мислим на национални састав чланова комисије,НИКАД не може бити непристрасна ,чак да постоје непобитни материјални докази.

Gradjanska neposlusnost

pre 5 godina

Nazalost, za obaranje putnickog aviona kriva je Ukrajna. Dozvoliti prelet preko teritorije u sukobu je protivno svim medjunarodnim a i drzavnim zakonima. Ko je tacno oborio avion se verovatno nikad nece saznati.

obi van

pre 5 godina

Njemačka štampa kaže suzdržano da je utvrđeno da je bio Buk sistem ali ne prejudiciraju ko je kriv jer Buk ima i Ukrajina.
Mislim da se istina nikad neće saznati ali Rusiji je najmanje bilo u interesu da se ovo desi, tako da ne vjerujem da su oni krivi.

Don Kihot

pre 5 godina

Ne volim niti jednu silu,sve su iste,bahate,jer su sile! Medjutim,ovde se postavlja,kao i uvek,pitanje logike i motiva zlocina... Da li je zapad(koji je mentor Ukrajine) imao motiv da se ovo desi-IMAO JE! Da li je Rusiji ovo moglo biti bilo kako korisno-NIJE! Znaci,kao trece,ostaje samo mogucnost necije greske,ali je to danas jako tesko da se desi... Zakljucke izvucite sami,nemojte biti ograniceni...

Hogar Strasni

pre 5 godina

Interesantno...53 protiv vazdusna brigada koja je stacionirana u Kursku je znaci ušla u Ukrainu...Gde su im ti dokazi imaju li bilo kakve dokaze da je ta ista brigad bila na teritoriji pobubjenika? Satelitske snimke? Slike s terena? Ako vec znaju taj podatak onda moraju znati i sa kojeg je vozila ( lansirnog objekta) taj projektil ispaljen...Pa brigada nije igla u plastu sena, kog datuma su dosli na teritoriju pod kontrolom pobunjenika? ista prica i ista propaganda kao i u svemu sa njihove strane...i zasto su uopste slali avion u zonu ratnih desavnja?

Kinaski

pre 5 godina

Ukrajinci naveli proruske borce na tanak led. Krivi su Ukrajinci, nije bilo zabrane letenja u ratom zahvacenoj zemlji. Jos je dolazilo i do promene kursa samog aviona od strane kontrolnog tornja. Pogledajte aevionske nesrece na national geo. Obaranje MH-a.

Mita

pre 5 godina

Desava se.Nisu namerno.Kolateralna steta,kako bi to rekli ovi drugi samo je ovo greska.Nece Rusi to priznati jer oni kao ne ucestvuju u ratu u Ukrajini.Ono sto je tragikomicno je kada bi Rusi,greskom verovatno,bacili atomsku bombu na Srbiju,ovde bi se nasli neki koji bi i to opravdali...

@bora

pre 5 godina

Nije im prvi put da su oborili civilni avion a bogami ni poslednji .
Želeo bih da potsetim Rusofile da su i jedan naš avion oborili ( JAT-ov iznad tadašnje Čehoslovačke samo je Vesna Vulović preživela).

JaneDoe

pre 5 godina

Već odavno je prilično poznato i lako dokazivo da jeste DNR oborio predmetni avion (primera radi ta BUK raketa koju Ukrajina nema u svom naoružanju, raketa je došla iz pravca Donjecka, twiter objave Motorole da su oborili neki avion itd).

Međutim, takođe je poznato da apsolutno nema reči ni o kakvom terorizmu ili nameri, već naprotiv, Ukrajinski lovci su u nedeljama pred obaranje ovog aviona u više navrata dejstovali po Lugansku tako što su pratili civilni avion i koristili ga kao ljudski štit, a zatim bi se samo spustili i bacili rakete. Upravo zbog ovoga su tog tragičnog dana Rusi upali u paniku da će se to ponoviti i gađali avion misleći da je u pitanju lovac...

Dakle, jedna velika tragedija i ne više od toga.

Mrle

pre 5 godina

Ali ovo "Rusi cak i nasli pilota koji je vozio SU-25 koji se kasnije ubio..." Da bilo mu tesko da na dusi nosi tudje zrtve??? Ubijen samo pitanje ko. Smejurija. I bas Malezijski, najjaceg avioprevoznika do 2014. u Aziji. Posle toga su se raspali... Samo treba videti ko im je uzeo posao i to je pola odgovora

istina

pre 5 godina

Kad je Rusija izbacivala teorije o rusenju aviona, odmah mi je bilo jasno da su ga oni srusili.
To je njihova taktika, ubaci vise teorija, zavjera, par laznih dokaza, i gotovo.
Cak i da su proruski pobunjenici, odakle im Buk, odakle im radari, itd.
A najgore opravdanje im je, da su Ukrajinci namjerno usmjerili avion na njih. Glupost, da je toliko tesko razlikovati putnicki avion koji leti medjunarodnim rutama od vojnog aviona. Inace, preko Sirije jos uvijek lete stotine putnickih aviona, pa nijedan nije srusen.
Pogreska lose obucene posade, shvatljivo, ali neshvatljivo je da se Rusi nikad ne mijenjaju, uvijek lazu, nikad za niste nisu krivi.
(Ante, 24. maj 2018 12:16)

Ti tvrdis kako nad Sirijom lete avioni i nijedan nije oboren. A ovaj nad Ukrajinom je oboren. Ispada da je oboren sa namerom, a ne greskom. Jer da je greska, dogadjale bi se cesce, a ne samo jednom.

Pravo pitanje glasi - koji bi bio motiv? Sta Rusi dobijaju ako obore putnicki avion?

I pitanje broj 2 - kako to da Zapad ni posle 4 godine nije dokazao odakle je doletela raketa? Sateliti sve "vide". I americki i ruski. I jednako znaju sta je istina. Ne objavljuju nista. Meni lici da imaju precutni dogovor.

mali radojica

pre 5 godina

@boro taj mit o Rusima o Brežnjevu i o nasem avionu nad Čehoslovačkom je mit koji su pokušali da svetu prodaju dvojca Nemačkih novinara još pre 20 godina. Nije im uspelo jer su ih odmah demantovali sami Česi(koji sada vise nemaju interesa ili straha spram Rusa)iznevsi jasne dokaze da je avion eksplodirao u vazduhu a ne da je oboren. Ali najveci blam cele te podmetacine koju je smislila ekstremna Hr emigracija je taj da je Brežnjev sleteo dan ranije u Prag tako da faktor Ruje otpada. I da blam bude jos veci Šveđani su cak i priveli i sudili coveku koji se javno hvalio kako je on to izveo. Tek kada je shvatio da ce da zaglavi ozbiljnu robiju povukao je svoje priznanje.

T

pre 5 godina

@obi van Kada je izvestaj bio prvi put objavljen, u njemu je bila oznaka modela Buk-a, i to je bio noviji model koji ima samo Rusija. Model su saznali na osnovu ostataka rakete.

kisa

pre 5 godina

Kursk je nekih 450km vazdusnom linijom udaljen od mesta pada aviona, i na teritoriji Rusije. Sto bi Rusi gadjali iz svoje vojne baze toliko udaljene Malezijski putnicki avion na teritoriji druge drzave, koji cak ne ide ni u pravcu Rusije? Da bi napravili haos i uzeli Krim. Haos je vec bio u Ukrajini a za uzimanje Krima obaranje jednog putnickog aviona moglo je samo da nanese stete. Pogresili? Jeste kao sto su i toliko vojnih gresaka napravili u Siriji.

DenHaagistan

pre 5 godina

Pratim od pocetka sve napisano u vezi ovog slucaja.
Velika je i odgovornost holandske vlade koja je uopste dozvolila da avion leti iznad ratnog podrucja. Skoro svi su vec pre toga zaobilazili taj dei Ukrajine.
Najsumnjivije je u celoj prici sto su i svi Ukrajinski radari u to vreme bili "u kvaru" !?? Ubrzo posle toga su opet proradili.
Sve ostale teorije su moguce. I Ukrajinci imaju BUK sisteme. Pominje se i ukrajinski vojni avion koji je leteo ispod ovih nesrecnika i bio prava meta.
Ovo nije konacni nego privremeni zakljucak a takvih je do sada bilo vec nekoliko

Zoki011

pre 5 godina

Sastav komisije cine drzave ciji su gradjani najvise stradali u ovoj tragediji, plus Ukrajina koja je tu reda radi jer se ceo slucaj odigrao u njihovoj drzavi. Po rusofilskoj prici ako se desi neka tragedija u Rusiji, ili negde u inostranstvu strada veliki broj Rusa, Rusija nikako ne bi smela da vrsi istragu.

Tera

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Badji, 24. maj 2018 12:39)

Nije ovde bilo namere, pre bih rekao da je doslo do greske, ovi dole su mislili da je neki transporter verovatno... Problem je sto je dozvoljeno civilnim avionima da nadlecu to podrucje. Ali to ne brise odgovrnnost proruskih snaga dole.

Qwe

pre 5 godina

Ubi se covek ovde da objasni rusofilima, pa sta ako javlja BBC. On samo prenosi vest. A vi glupi to ne shvatate. Al nema ga da to isto objasni natofilima, kad vest prenosi Sputnjik. Da ima kaze koliko su glupi. I jos nesto. U Iraku su amerikanci ubili svojevremeno 400 civila greskom. Mada su to priznali. I nikom nista. Nista nece biti ni u ovom slucaju. Samo to Rusi ne priznaju, jer za javnost ne vode rat sa Ukrajincima oni, vec pobunjenici.

ides

pre 5 godina

Bilo je jasno odmah po obaranju aviona kada je vođa ruskih pobunjenika Strelkov objavio tweet pola sata nakon obaranja da su oborili ukrajinski transportni AN-26 avion. Kada je potvrđeno da je u pitanju putnički avion Boeing, tweet je odmah obrisan ali prekasno. Mediji su već prenijeli njegovu objavu. Time je misterija ovog događaja za mene bila završena prije nego je i postala misterija, a sve drugo što je uslijedilo je bio samo igrokaz da se zamagli činjenica oko neopreznog priznanja.

aj realno

pre 5 godina

Ni ja ne volim Putina jer ne volim diktatore a Putin to jeste. Medjutim, ako cemo da budemo realni , kakva je to nezavisna komisija koja bi trebalo da utvrdi da li su krivi Rusi ili Ukrajinci a u svom sastavu ima Ukrajince a nema i Ruse? Recice neko da mora biti Ukrajinaca jer je avion oboren u njihovom vazdusnom prostoru i to je u redu ali da bi sve bilo posteno i da bi se doslo do istine u komisiji su morali biti i Rusi jer je potpuno nerealno ocekivati da ce Ukrajinci optuziti sebe a ne Ruse. Ako se uzme da su druge clanice komisije zemlje koje se slobodno mogu oznaciti kao neprijateljski raspolozene prema Rusiji ostaje jedino Malezija kao jedina istinski zainteresovana za istinu ali potpuno nemocna da se suprotstavi velikim igracima koji koriste ubistvo tih neduznih ljudi za svoje ciljeve, a mora se uzeti u obzir i veliki uticaj koji SAD imaju na Maleziju pogotovo od kada su Obama i Tun Razak uspostavili "svestrane odnose partnerstva"...na svim poljima.

blek stena

pre 5 godina

"Zajednički istražni tim, u čijem sastavu su stručnjaci iz Holandija, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine"...pravo je cudo, s obzirom na sastav "komisije", da im je trebalo toliko vremena da "utvrde" da su Rusi odgovorni.

andreas kisser

pre 5 godina

..kako javlja BBC ....
(mak, 24. maj 2018 11:57)

jel ti razumes kako funkcionisu mediji!? BBC, CNN, RTL, sputnik, politika... prenose vesti. znaci neki tamo tim (ovo je vec toliko stara vest, da nisam ni znao da se istraga jos uvek vodi) donese zakljucak, napravi konferenciju za stampu gde saopsti reazultat istrage i onda to svetski mediji prenesu. kakve veze ima BBC sa time sto je medjunarodni istrazni tim okrivio ruse za obaranje aviona??? da li moguce da vam je rusofilija toliko pomutila um da niste u stanju da razumete najelementarnije stvari? ili je ovo u stvari intelektualni kapacitet prosecnog srpskog rusofila? sto bi zapravo objasnilo mnogo toga naopakog u srbiji u poslednjih 20ak godina!

Dejan

pre 5 godina

upravo sam gledao konferenciju za štampu preko holandske televizije a i ovde u tviter poruci sa bbc stoji. raketna instalacija je pripadala ruskoj vojsci, to jest ruskoj brigadi iz kusrka. niko nije reko ko je ispalio raketu!
istraga je još uvek u punom jeku a ova konferencija je samo jedna vrsta update da se vidi dokle se stiglo sa istragom.

Slucajni Prolaznik

pre 5 godina

"Istražni tim predvodio je Holanđanin Vilbert Paulisen, rekao je da je avion oboren raketom tipa BUK, ispaljenom sa teritorije Ukrajine koja je bila pod kontrolom pobunjenika." Da rezimiram, sa teritorije Ukrajine, ne sa teritorije Rusije, nego Ukrajine, koja je bila pod kontrolom pobunjenika, znaci neki pobunjenici, ne znamo koji tacno, jer u trenucima pobune sigurno ne mozes znati tacno ciji je koji naouruzani civil, vojnik, pripadnik paravojnih jedinica, raznih civilnih odbrana, lokalnih bandi i svega ostalog sto nastaje u trenucima pobune/rata?? Suma sumarum, raketa ispaljena sa teritorije Ukrajine, koju je ispalio neki pobunjenik ili pobunjenici, ne znamo koji tacno, i kriva je Rusija?!

John

pre 5 godina

Neće Srbin poverovati u ovo sve i da sam Putin izađe na televiziju i kaže "Jeste, mi smo ga oborili, ja sam lično naredio".
Na to bi svakako usledili komentari "Ko zna zašto je on to rekao, mora da tu ima još nešto, nije to baš tako..."

only fools and horses

pre 5 godina

Aman ljudi, mućnite malo svojom glavom. Motiv, pitanje motiva je uvek polazna tačka u svakoj istrazi. Ko je imao motiv i ko ima koristi od nečeg što se desilo. E sad zapitajte se zašto bi Rusi to uradili, koju korist imaju od toga. A onda pogledajte korist i medijsku histeriju koja je sledila u optuživanju Rusije i olakšavanje uvođenja sankcija. Olaksavanje u smislu da njihov narod prihvati sankcije koje im ne idu u korist.
I zar vam nije sumnjivo to "samoubistvo" nesrećnog Ukrajinskog pilota koji je naveden kao svedok od strane medija? Da, da, piloti su toliko psihološki mestabilni da se tek tako ubijaju zbog smešnih i nedokazanih tvrdnji.

maskirovka na visini

pre 5 godina

Suma sumarum, raketa ispaljena sa teritorije Ukrajine, koju je ispalio neki pobunjenik ili pobunjenici, ne znamo koji tacno, i kriva je Rusija?!
(Slucajni Prolaznik, 24. maj 2018 12:20)

odgovor je jednostavan..
buk ima vise vrsta raketa kao i raznih modifikacija i raznoraznih verzija , neke su prilicno stare a neke su novije.
ukri imaju zastarele jos iz sovjetskog saveza sto im je ostalo.

a ova sto je ispaljena (nadjeni delovi na avionu) nije te vrste sto ukri imaju.

Badji

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.

netko

pre 5 godina

Antiruska histerija u punom naletu.
(Madadana56, 24. maj 2018 12:11)

a zasto bi bila?
jel si citao tekst?
jel si citao te nazovi ruske teorije sa jurisnim avionom su25 koji obara putnicki avion na 10000 metara? ili onu ludu rusku nebulozu o spancskom navigatoru koji je na nagovor ukra namerno poslao avion iznad teritorije ratnih dejstava (sta ce spanac u ukraini a usput je i otkriveno da takav ne postoji).

vi kojima je preca rusija od sopstvene srbije a putin kralj i vladar nebeski verujete samo u ono sto rusi kazu. dzaba bilo sta, vama rusoljubcima su rusi bezgresni a ostali su budale i idioti (ono ti idiota na zapadu plata 2-3000 $ a u rusiji max 400-500$ a i to jedva zarade jer se ne ubijaju od votke pa umiru sa 50 godina).

rusi su sa tim teorijama koje su sve ispale smesne sami sebi napravili problem. niko im normalan u ovom slucaju ne veruje.

Vlada

pre 5 godina

Cim se to desilo tik uz rusku granicu znaci da Rusi sa svojom tehnologijom sigurno znaju tacno sta se dogodilo. A posto cute, znaci da su oni. Ne volim ni svedske policajce Amere ni ove kvazi-mirotvorce Ruse. Sve je to ista bagra...

DAVOR

pre 5 godina

Ako zbog ovoga novog otkrica istrage budu uvedene nove sankcije Moskvi, sve one zemlje koje im se ne pridruze mogu biti ili ce sigurno biti optuzene za podrzavanje drzanog terorizma protiv civila. Tako da ce i one snositi posledice, kao otpdnicke od medjunarodnog prava i same ce se suociti sa sankcijama ili bojkotom.

Zoki011

pre 5 godina

(Slucajni Prolaznik, 24. maj 2018 12:20)

Posto je konkretni BUK koji je oborio Mh17 dosao iz Rusije, iz ruske baze, a posle obaranja se i vratio u Rusiju, onda je logicno i da je Rusija kriva, ili je uvek kriv neko drugi?

Zoran

pre 5 godina

Mogu da razumem da ljudi navijaju za Ruse, Amerikance, Kineze... ali da do te mere odbijaju svaku inofmraciju koja je negativna u odnosu na Ruse, to je malo bezumno, fanatično. Zar vi stvarno mislite da Rusi vode računa o moralu, pravdi i ljudskim životima više od drugih? Kolika je cena ljudskog života u samoj Rusiji? Da li ste to nekad nekog pitali ko živi u Rusiji?

Ante

pre 5 godina

Kad je Rusija izbacivala teorije o rusenju aviona, odmah mi je bilo jasno da su ga oni srusili.
To je njihova taktika, ubaci vise teorija, zavjera, par laznih dokaza, i gotovo.
Cak i da su proruski pobunjenici, odakle im Buk, odakle im radari, itd.
A najgore opravdanje im je, da su Ukrajinci namjerno usmjerili avion na njih. Glupost, da je toliko tesko razlikovati putnicki avion koji leti medjunarodnim rutama od vojnog aviona. Inace, preko Sirije jos uvijek lete stotine putnickih aviona, pa nijedan nije srusen.
Pogreska lose obucene posade, shvatljivo, ali neshvatljivo je da se Rusi nikad ne mijenjaju, uvijek lazu, nikad za niste nisu krivi.

realno

pre 5 godina

Hajde da kazemo da se jesu zeznuli i oborili putnicki avion.Po cemu se to razlikuje od NATO gresaka prilikom bombardovanja punog voza ili kolone izbeglica.I jedni i drugi kada pogrese muljaju.Razlika je sto ce sada da se civilizivani svet zgrazava i uvodi nove sankcije dok njihova g....a ne smrde.Poginuli pravdu docekati nece

John

pre 5 godina

Neće Srbin poverovati u ovo sve i da sam Putin izađe na televiziju i kaže "Jeste, mi smo ga oborili, ja sam lično naredio".
Na to bi svakako usledili komentari "Ko zna zašto je on to rekao, mora da tu ima još nešto, nije to baš tako..."

blek stena

pre 5 godina

"Zajednički istražni tim, u čijem sastavu su stručnjaci iz Holandija, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine"...pravo je cudo, s obzirom na sastav "komisije", da im je trebalo toliko vremena da "utvrde" da su Rusi odgovorni.

Badji

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.

realno

pre 5 godina

Hajde da kazemo da se jesu zeznuli i oborili putnicki avion.Po cemu se to razlikuje od NATO gresaka prilikom bombardovanja punog voza ili kolone izbeglica.I jedni i drugi kada pogrese muljaju.Razlika je sto ce sada da se civilizivani svet zgrazava i uvodi nove sankcije dok njihova g....a ne smrde.Poginuli pravdu docekati nece

Ante

pre 5 godina

Kad je Rusija izbacivala teorije o rusenju aviona, odmah mi je bilo jasno da su ga oni srusili.
To je njihova taktika, ubaci vise teorija, zavjera, par laznih dokaza, i gotovo.
Cak i da su proruski pobunjenici, odakle im Buk, odakle im radari, itd.
A najgore opravdanje im je, da su Ukrajinci namjerno usmjerili avion na njih. Glupost, da je toliko tesko razlikovati putnicki avion koji leti medjunarodnim rutama od vojnog aviona. Inace, preko Sirije jos uvijek lete stotine putnickih aviona, pa nijedan nije srusen.
Pogreska lose obucene posade, shvatljivo, ali neshvatljivo je da se Rusi nikad ne mijenjaju, uvijek lazu, nikad za niste nisu krivi.

Zoran

pre 5 godina

Mogu da razumem da ljudi navijaju za Ruse, Amerikance, Kineze... ali da do te mere odbijaju svaku inofmraciju koja je negativna u odnosu na Ruse, to je malo bezumno, fanatično. Zar vi stvarno mislite da Rusi vode računa o moralu, pravdi i ljudskim životima više od drugih? Kolika je cena ljudskog života u samoj Rusiji? Da li ste to nekad nekog pitali ko živi u Rusiji?

LaleGator

pre 5 godina

Neće Srbin poverovati u ovo sve i da sam Putin izađe na televiziju i kaže "Jeste, mi smo ga oborili, ja sam lično naredio". 
Na to bi svakako usledili komentari "Ko zna zašto je on to rekao, mora da tu ima još nešto, nije to baš tako..."
(John, 24. maj 2018 12:07)
______________________

Tako je Brale
evo ja vec punih 18 godina pokusavam da ubedim ljude kako su nas 1999te Zapravo bombardovali Rusi ane Nato
Ali dzabe, niko nece cak ni da pomisli o tome

Slucajni Prolaznik

pre 5 godina

"Istražni tim predvodio je Holanđanin Vilbert Paulisen, rekao je da je avion oboren raketom tipa BUK, ispaljenom sa teritorije Ukrajine koja je bila pod kontrolom pobunjenika." Da rezimiram, sa teritorije Ukrajine, ne sa teritorije Rusije, nego Ukrajine, koja je bila pod kontrolom pobunjenika, znaci neki pobunjenici, ne znamo koji tacno, jer u trenucima pobune sigurno ne mozes znati tacno ciji je koji naouruzani civil, vojnik, pripadnik paravojnih jedinica, raznih civilnih odbrana, lokalnih bandi i svega ostalog sto nastaje u trenucima pobune/rata?? Suma sumarum, raketa ispaljena sa teritorije Ukrajine, koju je ispalio neki pobunjenik ili pobunjenici, ne znamo koji tacno, i kriva je Rusija?!

netko

pre 5 godina

Antiruska histerija u punom naletu.
(Madadana56, 24. maj 2018 12:11)

a zasto bi bila?
jel si citao tekst?
jel si citao te nazovi ruske teorije sa jurisnim avionom su25 koji obara putnicki avion na 10000 metara? ili onu ludu rusku nebulozu o spancskom navigatoru koji je na nagovor ukra namerno poslao avion iznad teritorije ratnih dejstava (sta ce spanac u ukraini a usput je i otkriveno da takav ne postoji).

vi kojima je preca rusija od sopstvene srbije a putin kralj i vladar nebeski verujete samo u ono sto rusi kazu. dzaba bilo sta, vama rusoljubcima su rusi bezgresni a ostali su budale i idioti (ono ti idiota na zapadu plata 2-3000 $ a u rusiji max 400-500$ a i to jedva zarade jer se ne ubijaju od votke pa umiru sa 50 godina).

rusi su sa tim teorijama koje su sve ispale smesne sami sebi napravili problem. niko im normalan u ovom slucaju ne veruje.

Vlada

pre 5 godina

Cim se to desilo tik uz rusku granicu znaci da Rusi sa svojom tehnologijom sigurno znaju tacno sta se dogodilo. A posto cute, znaci da su oni. Ne volim ni svedske policajce Amere ni ove kvazi-mirotvorce Ruse. Sve je to ista bagra...

andreas kisser

pre 5 godina

..kako javlja BBC ....
(mak, 24. maj 2018 11:57)

jel ti razumes kako funkcionisu mediji!? BBC, CNN, RTL, sputnik, politika... prenose vesti. znaci neki tamo tim (ovo je vec toliko stara vest, da nisam ni znao da se istraga jos uvek vodi) donese zakljucak, napravi konferenciju za stampu gde saopsti reazultat istrage i onda to svetski mediji prenesu. kakve veze ima BBC sa time sto je medjunarodni istrazni tim okrivio ruse za obaranje aviona??? da li moguce da vam je rusofilija toliko pomutila um da niste u stanju da razumete najelementarnije stvari? ili je ovo u stvari intelektualni kapacitet prosecnog srpskog rusofila? sto bi zapravo objasnilo mnogo toga naopakog u srbiji u poslednjih 20ak godina!

CarloNS

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.
(Badji, 24. maj 2018 12:39)

Kad se popije pola litre vodke logika se obrne.

Šalu na stranu, besmisleno je pričati o logici kada je očigledno da je avion oboren greškom. Ni Rusi ni Ukrajinci nisu ludi da namerno obore putnički avion. Ni jedni ni durugi nisu teroristi i nikada nisu bili. Pitanje je samo čija je greška. Mislim da se polako nazire i da to ničija propaganda na kraju neće uspeti da sakrije.

Dejan

pre 5 godina

upravo sam gledao konferenciju za štampu preko holandske televizije a i ovde u tviter poruci sa bbc stoji. raketna instalacija je pripadala ruskoj vojsci, to jest ruskoj brigadi iz kusrka. niko nije reko ko je ispalio raketu!
istraga je još uvek u punom jeku a ova konferencija je samo jedna vrsta update da se vidi dokle se stiglo sa istragom.

MonteGringo

pre 5 godina

U timu sve same antiruski nastrojene drzave jos i Ukrajina. Ovo je komedija. Pa su bas sad nasli pred SP u fudbalu. Drugo, mjesto pada aviona i mjesto iz kojeg je navodno ispaljen projektil su udaljeni koliko Podgorica od Beograda, pa vi sad vidite da li je moguce da avion pogodjen raketom moze da preleti toliku razdaljinu. Ispravnom komercijalnom avionu bi trebali nekih sat do sat ipo vremena leta da preleti tu razdaljinu, zavisno od brzine leta. Ne tvrdim da Rusi nisu napravili gresku, to je rat i moguce je da je dezurni tim na sistemu BUK pogrijesio, a mozda se radilo i o sabotazi pojedinca pa je namjerno to uradjeno da bi se nanijela steta Rusiji jer iskusna PVO posada ne moze da napravi gresku i obori komercijalni avion. Ko se imalo razumije u PVO i aviatiku zna na sto mislim. Takodje nije mi poznato da ijedan BUK sistem moze da obara avione na toliku razdaljinu. BUK je sistem srednjeg dometa nikako antibalisticki da bi imao tolike domete. Radijus dejstva je do 45km u daljinu i 25km u visinu, a maksimalan let rakete je do 70 km. Sve i da je pogodjen na 70-om kilometru nemoguce da je avion nastavio da pada citavih 350km. Nesto mi tu ne pije vodu.

Don Kihot

pre 5 godina

Ne volim niti jednu silu,sve su iste,bahate,jer su sile! Medjutim,ovde se postavlja,kao i uvek,pitanje logike i motiva zlocina... Da li je zapad(koji je mentor Ukrajine) imao motiv da se ovo desi-IMAO JE! Da li je Rusiji ovo moglo biti bilo kako korisno-NIJE! Znaci,kao trece,ostaje samo mogucnost necije greske,ali je to danas jako tesko da se desi... Zakljucke izvucite sami,nemojte biti ograniceni...

DenHaagistan

pre 5 godina

Pratim od pocetka sve napisano u vezi ovog slucaja.
Velika je i odgovornost holandske vlade koja je uopste dozvolila da avion leti iznad ratnog podrucja. Skoro svi su vec pre toga zaobilazili taj dei Ukrajine.
Najsumnjivije je u celoj prici sto su i svi Ukrajinski radari u to vreme bili "u kvaru" !?? Ubrzo posle toga su opet proradili.
Sve ostale teorije su moguce. I Ukrajinci imaju BUK sisteme. Pominje se i ukrajinski vojni avion koji je leteo ispod ovih nesrecnika i bio prava meta.
Ovo nije konacni nego privremeni zakljucak a takvih je do sada bilo vec nekoliko

Neko

pre 5 godina

@ides
A jel ti znas da je navodni razgovor gde rusi objavljuju da su greskom oborili avion koji je objavljen na youtube-u imao "made date", ne "upload date" dan ranije?

Ili da su kad su pitali portparola state departmenta na konferenciji za novinare koji dokaz imaju da su to uradili rusi ona kaze "na osnovu social media"? novinar zabezeknut pita jel imate neke druge dokaze ona kaze "imamo razloga da verujemo da su ti social media izvestaji tacni". Nista cudno, jel tako?

Mrle

pre 5 godina

Ali ovo "Rusi cak i nasli pilota koji je vozio SU-25 koji se kasnije ubio..." Da bilo mu tesko da na dusi nosi tudje zrtve??? Ubijen samo pitanje ko. Smejurija. I bas Malezijski, najjaceg avioprevoznika do 2014. u Aziji. Posle toga su se raspali... Samo treba videti ko im je uzeo posao i to je pola odgovora

Mita

pre 5 godina

Desava se.Nisu namerno.Kolateralna steta,kako bi to rekli ovi drugi samo je ovo greska.Nece Rusi to priznati jer oni kao ne ucestvuju u ratu u Ukrajini.Ono sto je tragikomicno je kada bi Rusi,greskom verovatno,bacili atomsku bombu na Srbiju,ovde bi se nasli neki koji bi i to opravdali...

Aleksa

pre 5 godina

Posto je konkretni BUK koji je oborio Mh17 dosao iz Rusije, iz ruske baze, a posle obaranja se i vratio u Rusiju, onda je logicno i da je Rusija kriva, ili je uvek kriv neko drugi?
(Zoki011, 24. maj 2018 12:55)

Логика ти мало погрешна. Кад неко твојим аутом згази неког, а ауто ти врати, и не каже ти да је згазио неког, логично је да си ти крив?
Не кажем тиме да Русија јесте или није срушила авион, нити да је неко твојим аутом згазио неког, само да ти је аргументација фалична.

ides

pre 5 godina

Bilo je jasno odmah po obaranju aviona kada je vođa ruskih pobunjenika Strelkov objavio tweet pola sata nakon obaranja da su oborili ukrajinski transportni AN-26 avion. Kada je potvrđeno da je u pitanju putnički avion Boeing, tweet je odmah obrisan ali prekasno. Mediji su već prenijeli njegovu objavu. Time je misterija ovog događaja za mene bila završena prije nego je i postala misterija, a sve drugo što je uslijedilo je bio samo igrokaz da se zamagli činjenica oko neopreznog priznanja.

aj realno

pre 5 godina

Ni ja ne volim Putina jer ne volim diktatore a Putin to jeste. Medjutim, ako cemo da budemo realni , kakva je to nezavisna komisija koja bi trebalo da utvrdi da li su krivi Rusi ili Ukrajinci a u svom sastavu ima Ukrajince a nema i Ruse? Recice neko da mora biti Ukrajinaca jer je avion oboren u njihovom vazdusnom prostoru i to je u redu ali da bi sve bilo posteno i da bi se doslo do istine u komisiji su morali biti i Rusi jer je potpuno nerealno ocekivati da ce Ukrajinci optuziti sebe a ne Ruse. Ako se uzme da su druge clanice komisije zemlje koje se slobodno mogu oznaciti kao neprijateljski raspolozene prema Rusiji ostaje jedino Malezija kao jedina istinski zainteresovana za istinu ali potpuno nemocna da se suprotstavi velikim igracima koji koriste ubistvo tih neduznih ljudi za svoje ciljeve, a mora se uzeti u obzir i veliki uticaj koji SAD imaju na Maleziju pogotovo od kada su Obama i Tun Razak uspostavili "svestrane odnose partnerstva"...na svim poljima.

obi van

pre 5 godina

Njemačka štampa kaže suzdržano da je utvrđeno da je bio Buk sistem ali ne prejudiciraju ko je kriv jer Buk ima i Ukrajina.
Mislim da se istina nikad neće saznati ali Rusiji je najmanje bilo u interesu da se ovo desi, tako da ne vjerujem da su oni krivi.

@bora

pre 5 godina

Nije im prvi put da su oborili civilni avion a bogami ni poslednji .
Želeo bih da potsetim Rusofile da su i jedan naš avion oborili ( JAT-ov iznad tadašnje Čehoslovačke samo je Vesna Vulović preživela).

Gradjanska neposlusnost

pre 5 godina

Nazalost, za obaranje putnickog aviona kriva je Ukrajna. Dozvoliti prelet preko teritorije u sukobu je protivno svim medjunarodnim a i drzavnim zakonima. Ko je tacno oborio avion se verovatno nikad nece saznati.

istina

pre 5 godina

Kad je Rusija izbacivala teorije o rusenju aviona, odmah mi je bilo jasno da su ga oni srusili.
To je njihova taktika, ubaci vise teorija, zavjera, par laznih dokaza, i gotovo.
Cak i da su proruski pobunjenici, odakle im Buk, odakle im radari, itd.
A najgore opravdanje im je, da su Ukrajinci namjerno usmjerili avion na njih. Glupost, da je toliko tesko razlikovati putnicki avion koji leti medjunarodnim rutama od vojnog aviona. Inace, preko Sirije jos uvijek lete stotine putnickih aviona, pa nijedan nije srusen.
Pogreska lose obucene posade, shvatljivo, ali neshvatljivo je da se Rusi nikad ne mijenjaju, uvijek lazu, nikad za niste nisu krivi.
(Ante, 24. maj 2018 12:16)

Ti tvrdis kako nad Sirijom lete avioni i nijedan nije oboren. A ovaj nad Ukrajinom je oboren. Ispada da je oboren sa namerom, a ne greskom. Jer da je greska, dogadjale bi se cesce, a ne samo jednom.

Pravo pitanje glasi - koji bi bio motiv? Sta Rusi dobijaju ako obore putnicki avion?

I pitanje broj 2 - kako to da Zapad ni posle 4 godine nije dokazao odakle je doletela raketa? Sateliti sve "vide". I americki i ruski. I jednako znaju sta je istina. Ne objavljuju nista. Meni lici da imaju precutni dogovor.

only fools and horses

pre 5 godina

Aman ljudi, mućnite malo svojom glavom. Motiv, pitanje motiva je uvek polazna tačka u svakoj istrazi. Ko je imao motiv i ko ima koristi od nečeg što se desilo. E sad zapitajte se zašto bi Rusi to uradili, koju korist imaju od toga. A onda pogledajte korist i medijsku histeriju koja je sledila u optuživanju Rusije i olakšavanje uvođenja sankcija. Olaksavanje u smislu da njihov narod prihvati sankcije koje im ne idu u korist.
I zar vam nije sumnjivo to "samoubistvo" nesrećnog Ukrajinskog pilota koji je naveden kao svedok od strane medija? Da, da, piloti su toliko psihološki mestabilni da se tek tako ubijaju zbog smešnih i nedokazanih tvrdnji.

1244

pre 5 godina

Нијеконачно - оваква стручна комисија ,мислим на национални састав чланова комисије,НИКАД не може бити непристрасна ,чак да постоје непобитни материјални докази.

Ides

pre 5 godina

(Neko, 24. maj 2018 14:07) 

To za made date je dokazano demantovano jos isti dan kad se pojavilo. Samo jos jedan pokusaj ruske propagande da ublazi stetu.

Hogar Strasni

pre 5 godina

Interesantno...53 protiv vazdusna brigada koja je stacionirana u Kursku je znaci ušla u Ukrainu...Gde su im ti dokazi imaju li bilo kakve dokaze da je ta ista brigad bila na teritoriji pobubjenika? Satelitske snimke? Slike s terena? Ako vec znaju taj podatak onda moraju znati i sa kojeg je vozila ( lansirnog objekta) taj projektil ispaljen...Pa brigada nije igla u plastu sena, kog datuma su dosli na teritoriju pod kontrolom pobunjenika? ista prica i ista propaganda kao i u svemu sa njihove strane...i zasto su uopste slali avion u zonu ratnih desavnja?

Zoki011

pre 5 godina

(Slucajni Prolaznik, 24. maj 2018 12:20)

Posto je konkretni BUK koji je oborio Mh17 dosao iz Rusije, iz ruske baze, a posle obaranja se i vratio u Rusiju, onda je logicno i da je Rusija kriva, ili je uvek kriv neko drugi?

kisa

pre 5 godina

Kursk je nekih 450km vazdusnom linijom udaljen od mesta pada aviona, i na teritoriji Rusije. Sto bi Rusi gadjali iz svoje vojne baze toliko udaljene Malezijski putnicki avion na teritoriji druge drzave, koji cak ne ide ni u pravcu Rusije? Da bi napravili haos i uzeli Krim. Haos je vec bio u Ukrajini a za uzimanje Krima obaranje jednog putnickog aviona moglo je samo da nanese stete. Pogresili? Jeste kao sto su i toliko vojnih gresaka napravili u Siriji.

mali radojica

pre 5 godina

@boro taj mit o Rusima o Brežnjevu i o nasem avionu nad Čehoslovačkom je mit koji su pokušali da svetu prodaju dvojca Nemačkih novinara još pre 20 godina. Nije im uspelo jer su ih odmah demantovali sami Česi(koji sada vise nemaju interesa ili straha spram Rusa)iznevsi jasne dokaze da je avion eksplodirao u vazduhu a ne da je oboren. Ali najveci blam cele te podmetacine koju je smislila ekstremna Hr emigracija je taj da je Brežnjev sleteo dan ranije u Prag tako da faktor Ruje otpada. I da blam bude jos veci Šveđani su cak i priveli i sudili coveku koji se javno hvalio kako je on to izveo. Tek kada je shvatio da ce da zaglavi ozbiljnu robiju povukao je svoje priznanje.

Tera

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Badji, 24. maj 2018 12:39)

Nije ovde bilo namere, pre bih rekao da je doslo do greske, ovi dole su mislili da je neki transporter verovatno... Problem je sto je dozvoljeno civilnim avionima da nadlecu to podrucje. Ali to ne brise odgovrnnost proruskih snaga dole.

Kinaski

pre 5 godina

Ukrajinci naveli proruske borce na tanak led. Krivi su Ukrajinci, nije bilo zabrane letenja u ratom zahvacenoj zemlji. Jos je dolazilo i do promene kursa samog aviona od strane kontrolnog tornja. Pogledajte aevionske nesrece na national geo. Obaranje MH-a.

Qwe

pre 5 godina

Ubi se covek ovde da objasni rusofilima, pa sta ako javlja BBC. On samo prenosi vest. A vi glupi to ne shvatate. Al nema ga da to isto objasni natofilima, kad vest prenosi Sputnjik. Da ima kaze koliko su glupi. I jos nesto. U Iraku su amerikanci ubili svojevremeno 400 civila greskom. Mada su to priznali. I nikom nista. Nista nece biti ni u ovom slucaju. Samo to Rusi ne priznaju, jer za javnost ne vode rat sa Ukrajincima oni, vec pobunjenici.

Zoki011

pre 5 godina

Sastav komisije cine drzave ciji su gradjani najvise stradali u ovoj tragediji, plus Ukrajina koja je tu reda radi jer se ceo slucaj odigrao u njihovoj drzavi. Po rusofilskoj prici ako se desi neka tragedija u Rusiji, ili negde u inostranstvu strada veliki broj Rusa, Rusija nikako ne bi smela da vrsi istragu.

Političar-najprofitabilnije zanimanje

pre 5 godina

Meni je najbolja izjava komisije:
"We have more evidence and more information to back the conclusions made today, but we will not make them public at this time,”

U prevodu "imamo dokaze al' nećemo da Vam kažemo, za sada"...k'o deca u osnovnoj školi...
Na osnovu dosadašnjeg iskustva "zapad" i previše često i JAVNO optužuje Rusiju za mnoge stvari bez ikakvih dokaza... opravdanje za optužbe je "imamo dokaze al' nećemo da objavimo"...ko ne veruje u naše izjave taj nije demokrata i narušava celinu, zajedništvo i potpuno je protiv vrednosti (vekovima stvarane) zapadne civilizacije...

maskirovka na visini

pre 5 godina

Suma sumarum, raketa ispaljena sa teritorije Ukrajine, koju je ispalio neki pobunjenik ili pobunjenici, ne znamo koji tacno, i kriva je Rusija?!
(Slucajni Prolaznik, 24. maj 2018 12:20)

odgovor je jednostavan..
buk ima vise vrsta raketa kao i raznih modifikacija i raznoraznih verzija , neke su prilicno stare a neke su novije.
ukri imaju zastarele jos iz sovjetskog saveza sto im je ostalo.

a ova sto je ispaljena (nadjeni delovi na avionu) nije te vrste sto ukri imaju.

T

pre 5 godina

@obi van Kada je izvestaj bio prvi put objavljen, u njemu je bila oznaka modela Buk-a, i to je bio noviji model koji ima samo Rusija. Model su saznali na osnovu ostataka rakete.

JaneDoe

pre 5 godina

Već odavno je prilično poznato i lako dokazivo da jeste DNR oborio predmetni avion (primera radi ta BUK raketa koju Ukrajina nema u svom naoružanju, raketa je došla iz pravca Donjecka, twiter objave Motorole da su oborili neki avion itd).

Međutim, takođe je poznato da apsolutno nema reči ni o kakvom terorizmu ili nameri, već naprotiv, Ukrajinski lovci su u nedeljama pred obaranje ovog aviona u više navrata dejstovali po Lugansku tako što su pratili civilni avion i koristili ga kao ljudski štit, a zatim bi se samo spustili i bacili rakete. Upravo zbog ovoga su tog tragičnog dana Rusi upali u paniku da će se to ponoviti i gađali avion misleći da je u pitanju lovac...

Dakle, jedna velika tragedija i ne više od toga.

gus

pre 5 godina

Daleko najveći krivac za rušenje aviona su oni koji su putnički avion uputili u vazdušni prostor gde lete borbeni avioni i bacaju bombe na zemlju. Taman da su ga oborili i proruski pobunjenici, teško da bi krivica bila njihova. Po nebu lete avioni i bacaju bombe na tebe, ti se braniš tako što pokušavaš da ih oboriš. Navodno, putnički avion mogao je da se identifikuje zato što je leteo visoko. Kao da sa te visine ne mogu da se bacaju bombe. Osnovno pitanje u traženju krivca: ko je putnički avion usmerio na taj vazdušni prostor?

ivan hrvat bunjevac

pre 5 godina

Pa to se od pocetka predpostavljalo sa velikom verovatnocom da je i tako. Slike sto su sami Rusi postavljali i kada su se izleteli i hvalili da su oborili avion podupire tu tezu. Ali oni su vojna supersila i sta onda, moze im se ko i amerikancima i kinezima. Mi mozmo eventulano da lajemo, u sebi i to tiho!

DAVOR

pre 5 godina

Ako zbog ovoga novog otkrica istrage budu uvedene nove sankcije Moskvi, sve one zemlje koje im se ne pridruze mogu biti ili ce sigurno biti optuzene za podrzavanje drzanog terorizma protiv civila. Tako da ce i one snositi posledice, kao otpdnicke od medjunarodnog prava i same ce se suociti sa sankcijama ili bojkotom.

hrkljus

pre 5 godina

dakle prica da je putnicki avion oboren greskom je u najblazu ruku nebuloza. Svako ko se iole razume u vazduhoplovstvo zna da putnicki avioni imaju transponder, koj upravo sluzi za identifikaciju vazduhoplova. Drugo radarski odraz boinga 777 i nekog borbenog aviona je desetinama puta veci. Dakle, pravo pitanje je ko je imao motiv da obori taj avion, a to je 100% ukrainska strana. Sve te njihove nezavisne istrazivacke organizacije sluze samo prekrajanju istine. To je fakt, medjutim uvek im se potkrade taj motiv nekako. Isto kao sto im se pokrao motiv za Asada i bojnim otrovom. Uzgred Srbi se odlicno secaju " masakra " u Racku za koj se tek posle 15 godina saznalo da je bio izsceniran, svejedno citava Srbija je bombardovana za " kaznu " i ipak niko nije odgovarao za to. Kratko i jasno niti Rusi niti pobunjenici nisu imali motiv da obore avion, ali Ukrainci jesu, i tu pocinje i zavrsava se sva ta njihova bajka.

Ilija

pre 5 godina

Po meni se stvar čini prilično jednostavnom: avion je oboren naoružanjem koje je ruska vojska 'dala na korišćenje' ukrajinskim pobunjenicima, možda slučajno možda namerno možda greškom svakako je krivica delimično njihova. Sa druge strane su krivi i Ukrajinci koji su dozvolili da civilni avion prolazi kroz ratnu zonu.

jasdf

pre 5 godina

To je bilo ocigledno odma posle rusenja. Vojnici i simpatizeri DNR su proslavljali rusenje ovog aviona i hvalili se time. Kada su shvatili da to moze imati posledice po njih, poceli su da brisu postove, ali kasno. Da bi ih opravdala, a istovremeno vodila aktivnu ukrainofobnu histeriju zvanicna ruska propaganda je izasla sa desetak zakljucaka. Svaki put sa nepobitnim dokazima.

Vlada

pre 5 godina

Evo cisto primera kako se javno mnjenje formira lazima. Tekst kaze sledece: "Kasnije se ispostavilo da bi suhoj-25 mogao postići tu visinu samo ako bi odbacio sve svoje naoružanje. Osim toga, boing 777 brži je od suhoja-25 pa ni s te strane teorija ne drži vodu."
Ukraijinci imaju Suhoj 25-M1 cije su karakteristike 0.82 maha, sto je priblizno 1000 km/h i maksimalna visina od 10.000 metara. MH370 je bio boing 777-200ER cija je maksimalna visina letenja oko 13.000 metara i maksimalna brzina 0.84 maha. Ko god je ikada leteo avionom, a pogotovo interkontinentalnim letovima zna da avioni idu daleko manjim brzinama od maksimalne, uglavnom negde oko 750 km/h. Jedan od glavnih razloga je i usteda goriva pri manjim brzinama. Ono sto znamo je da se avion kretao na visini od oko 10.000 metara. Dakle mogucnost da je bio oboren od strane suhoja nikako ovime nisu opovrgnute.

Ako PP

pre 5 godina

I jedni, i drugi, i treci. i ... su veliki ... mangupi.
Izginuse nevini ljudi!
Moguce je da u ga oborili rusi, ili prorusi ... Zasto bi to oni uradili?

Ono malo sto znam iz istorije obranja aviona (i putnickih), vant nekog ``zvanicnog`` rata, je da se to desava u situaciji kada se sumnja na spijuniranje.

Najkarakteristicniji je slucaj (juzno) koresjkog aviona koji oboren negde oko Sahalina `800ih godina proslog veka. Ako se dobro secam bio je opremljen spijusnkom opremom, i namerno je skrenuo sa medjunaordne rute aviona. Oborisli su ga rusko lovic, po naredbi. Nije se posle toga, kad je ``sve razjasnjeno`` monogo pricalo o tome.

Moze biti i javasluk - greska kod PVO? Kako bilo kad prodje jos nekoliko godina ili desteina, saznace se nesumnjiva istina.

John

pre 5 godina

Neće Srbin poverovati u ovo sve i da sam Putin izađe na televiziju i kaže "Jeste, mi smo ga oborili, ja sam lično naredio".
Na to bi svakako usledili komentari "Ko zna zašto je on to rekao, mora da tu ima još nešto, nije to baš tako..."

Ante

pre 5 godina

Kad je Rusija izbacivala teorije o rusenju aviona, odmah mi je bilo jasno da su ga oni srusili.
To je njihova taktika, ubaci vise teorija, zavjera, par laznih dokaza, i gotovo.
Cak i da su proruski pobunjenici, odakle im Buk, odakle im radari, itd.
A najgore opravdanje im je, da su Ukrajinci namjerno usmjerili avion na njih. Glupost, da je toliko tesko razlikovati putnicki avion koji leti medjunarodnim rutama od vojnog aviona. Inace, preko Sirije jos uvijek lete stotine putnickih aviona, pa nijedan nije srusen.
Pogreska lose obucene posade, shvatljivo, ali neshvatljivo je da se Rusi nikad ne mijenjaju, uvijek lazu, nikad za niste nisu krivi.

netko

pre 5 godina

Antiruska histerija u punom naletu.
(Madadana56, 24. maj 2018 12:11)

a zasto bi bila?
jel si citao tekst?
jel si citao te nazovi ruske teorije sa jurisnim avionom su25 koji obara putnicki avion na 10000 metara? ili onu ludu rusku nebulozu o spancskom navigatoru koji je na nagovor ukra namerno poslao avion iznad teritorije ratnih dejstava (sta ce spanac u ukraini a usput je i otkriveno da takav ne postoji).

vi kojima je preca rusija od sopstvene srbije a putin kralj i vladar nebeski verujete samo u ono sto rusi kazu. dzaba bilo sta, vama rusoljubcima su rusi bezgresni a ostali su budale i idioti (ono ti idiota na zapadu plata 2-3000 $ a u rusiji max 400-500$ a i to jedva zarade jer se ne ubijaju od votke pa umiru sa 50 godina).

rusi su sa tim teorijama koje su sve ispale smesne sami sebi napravili problem. niko im normalan u ovom slucaju ne veruje.

andreas kisser

pre 5 godina

..kako javlja BBC ....
(mak, 24. maj 2018 11:57)

jel ti razumes kako funkcionisu mediji!? BBC, CNN, RTL, sputnik, politika... prenose vesti. znaci neki tamo tim (ovo je vec toliko stara vest, da nisam ni znao da se istraga jos uvek vodi) donese zakljucak, napravi konferenciju za stampu gde saopsti reazultat istrage i onda to svetski mediji prenesu. kakve veze ima BBC sa time sto je medjunarodni istrazni tim okrivio ruse za obaranje aviona??? da li moguce da vam je rusofilija toliko pomutila um da niste u stanju da razumete najelementarnije stvari? ili je ovo u stvari intelektualni kapacitet prosecnog srpskog rusofila? sto bi zapravo objasnilo mnogo toga naopakog u srbiji u poslednjih 20ak godina!

Zoran

pre 5 godina

Mogu da razumem da ljudi navijaju za Ruse, Amerikance, Kineze... ali da do te mere odbijaju svaku inofmraciju koja je negativna u odnosu na Ruse, to je malo bezumno, fanatično. Zar vi stvarno mislite da Rusi vode računa o moralu, pravdi i ljudskim životima više od drugih? Kolika je cena ljudskog života u samoj Rusiji? Da li ste to nekad nekog pitali ko živi u Rusiji?

Badji

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.

@bora

pre 5 godina

Nije im prvi put da su oborili civilni avion a bogami ni poslednji .
Želeo bih da potsetim Rusofile da su i jedan naš avion oborili ( JAT-ov iznad tadašnje Čehoslovačke samo je Vesna Vulović preživela).

blek stena

pre 5 godina

"Zajednički istražni tim, u čijem sastavu su stručnjaci iz Holandija, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine"...pravo je cudo, s obzirom na sastav "komisije", da im je trebalo toliko vremena da "utvrde" da su Rusi odgovorni.

Vlada

pre 5 godina

Cim se to desilo tik uz rusku granicu znaci da Rusi sa svojom tehnologijom sigurno znaju tacno sta se dogodilo. A posto cute, znaci da su oni. Ne volim ni svedske policajce Amere ni ove kvazi-mirotvorce Ruse. Sve je to ista bagra...

Slucajni Prolaznik

pre 5 godina

"Istražni tim predvodio je Holanđanin Vilbert Paulisen, rekao je da je avion oboren raketom tipa BUK, ispaljenom sa teritorije Ukrajine koja je bila pod kontrolom pobunjenika." Da rezimiram, sa teritorije Ukrajine, ne sa teritorije Rusije, nego Ukrajine, koja je bila pod kontrolom pobunjenika, znaci neki pobunjenici, ne znamo koji tacno, jer u trenucima pobune sigurno ne mozes znati tacno ciji je koji naouruzani civil, vojnik, pripadnik paravojnih jedinica, raznih civilnih odbrana, lokalnih bandi i svega ostalog sto nastaje u trenucima pobune/rata?? Suma sumarum, raketa ispaljena sa teritorije Ukrajine, koju je ispalio neki pobunjenik ili pobunjenici, ne znamo koji tacno, i kriva je Rusija?!

LaleGator

pre 5 godina

Neće Srbin poverovati u ovo sve i da sam Putin izađe na televiziju i kaže "Jeste, mi smo ga oborili, ja sam lično naredio". 
Na to bi svakako usledili komentari "Ko zna zašto je on to rekao, mora da tu ima još nešto, nije to baš tako..."
(John, 24. maj 2018 12:07)
______________________

Tako je Brale
evo ja vec punih 18 godina pokusavam da ubedim ljude kako su nas 1999te Zapravo bombardovali Rusi ane Nato
Ali dzabe, niko nece cak ni da pomisli o tome

Ides

pre 5 godina

(Neko, 24. maj 2018 14:07) 

To za made date je dokazano demantovano jos isti dan kad se pojavilo. Samo jos jedan pokusaj ruske propagande da ublazi stetu.

Mita

pre 5 godina

Desava se.Nisu namerno.Kolateralna steta,kako bi to rekli ovi drugi samo je ovo greska.Nece Rusi to priznati jer oni kao ne ucestvuju u ratu u Ukrajini.Ono sto je tragikomicno je kada bi Rusi,greskom verovatno,bacili atomsku bombu na Srbiju,ovde bi se nasli neki koji bi i to opravdali...

Zoki011

pre 5 godina

(Slucajni Prolaznik, 24. maj 2018 12:20)

Posto je konkretni BUK koji je oborio Mh17 dosao iz Rusije, iz ruske baze, a posle obaranja se i vratio u Rusiju, onda je logicno i da je Rusija kriva, ili je uvek kriv neko drugi?

realno

pre 5 godina

Hajde da kazemo da se jesu zeznuli i oborili putnicki avion.Po cemu se to razlikuje od NATO gresaka prilikom bombardovanja punog voza ili kolone izbeglica.I jedni i drugi kada pogrese muljaju.Razlika je sto ce sada da se civilizivani svet zgrazava i uvodi nove sankcije dok njihova g....a ne smrde.Poginuli pravdu docekati nece

Aleksa

pre 5 godina

Posto je konkretni BUK koji je oborio Mh17 dosao iz Rusije, iz ruske baze, a posle obaranja se i vratio u Rusiju, onda je logicno i da je Rusija kriva, ili je uvek kriv neko drugi?
(Zoki011, 24. maj 2018 12:55)

Логика ти мало погрешна. Кад неко твојим аутом згази неког, а ауто ти врати, и не каже ти да је згазио неког, логично је да си ти крив?
Не кажем тиме да Русија јесте или није срушила авион, нити да је неко твојим аутом згазио неког, само да ти је аргументација фалична.

Don Kihot

pre 5 godina

Ne volim niti jednu silu,sve su iste,bahate,jer su sile! Medjutim,ovde se postavlja,kao i uvek,pitanje logike i motiva zlocina... Da li je zapad(koji je mentor Ukrajine) imao motiv da se ovo desi-IMAO JE! Da li je Rusiji ovo moglo biti bilo kako korisno-NIJE! Znaci,kao trece,ostaje samo mogucnost necije greske,ali je to danas jako tesko da se desi... Zakljucke izvucite sami,nemojte biti ograniceni...

MonteGringo

pre 5 godina

U timu sve same antiruski nastrojene drzave jos i Ukrajina. Ovo je komedija. Pa su bas sad nasli pred SP u fudbalu. Drugo, mjesto pada aviona i mjesto iz kojeg je navodno ispaljen projektil su udaljeni koliko Podgorica od Beograda, pa vi sad vidite da li je moguce da avion pogodjen raketom moze da preleti toliku razdaljinu. Ispravnom komercijalnom avionu bi trebali nekih sat do sat ipo vremena leta da preleti tu razdaljinu, zavisno od brzine leta. Ne tvrdim da Rusi nisu napravili gresku, to je rat i moguce je da je dezurni tim na sistemu BUK pogrijesio, a mozda se radilo i o sabotazi pojedinca pa je namjerno to uradjeno da bi se nanijela steta Rusiji jer iskusna PVO posada ne moze da napravi gresku i obori komercijalni avion. Ko se imalo razumije u PVO i aviatiku zna na sto mislim. Takodje nije mi poznato da ijedan BUK sistem moze da obara avione na toliku razdaljinu. BUK je sistem srednjeg dometa nikako antibalisticki da bi imao tolike domete. Radijus dejstva je do 45km u daljinu i 25km u visinu, a maksimalan let rakete je do 70 km. Sve i da je pogodjen na 70-om kilometru nemoguce da je avion nastavio da pada citavih 350km. Nesto mi tu ne pije vodu.

kisa

pre 5 godina

Kursk je nekih 450km vazdusnom linijom udaljen od mesta pada aviona, i na teritoriji Rusije. Sto bi Rusi gadjali iz svoje vojne baze toliko udaljene Malezijski putnicki avion na teritoriji druge drzave, koji cak ne ide ni u pravcu Rusije? Da bi napravili haos i uzeli Krim. Haos je vec bio u Ukrajini a za uzimanje Krima obaranje jednog putnickog aviona moglo je samo da nanese stete. Pogresili? Jeste kao sto su i toliko vojnih gresaka napravili u Siriji.

istina

pre 5 godina

Kad je Rusija izbacivala teorije o rusenju aviona, odmah mi je bilo jasno da su ga oni srusili.
To je njihova taktika, ubaci vise teorija, zavjera, par laznih dokaza, i gotovo.
Cak i da su proruski pobunjenici, odakle im Buk, odakle im radari, itd.
A najgore opravdanje im je, da su Ukrajinci namjerno usmjerili avion na njih. Glupost, da je toliko tesko razlikovati putnicki avion koji leti medjunarodnim rutama od vojnog aviona. Inace, preko Sirije jos uvijek lete stotine putnickih aviona, pa nijedan nije srusen.
Pogreska lose obucene posade, shvatljivo, ali neshvatljivo je da se Rusi nikad ne mijenjaju, uvijek lazu, nikad za niste nisu krivi.
(Ante, 24. maj 2018 12:16)

Ti tvrdis kako nad Sirijom lete avioni i nijedan nije oboren. A ovaj nad Ukrajinom je oboren. Ispada da je oboren sa namerom, a ne greskom. Jer da je greska, dogadjale bi se cesce, a ne samo jednom.

Pravo pitanje glasi - koji bi bio motiv? Sta Rusi dobijaju ako obore putnicki avion?

I pitanje broj 2 - kako to da Zapad ni posle 4 godine nije dokazao odakle je doletela raketa? Sateliti sve "vide". I americki i ruski. I jednako znaju sta je istina. Ne objavljuju nista. Meni lici da imaju precutni dogovor.

DenHaagistan

pre 5 godina

Pratim od pocetka sve napisano u vezi ovog slucaja.
Velika je i odgovornost holandske vlade koja je uopste dozvolila da avion leti iznad ratnog podrucja. Skoro svi su vec pre toga zaobilazili taj dei Ukrajine.
Najsumnjivije je u celoj prici sto su i svi Ukrajinski radari u to vreme bili "u kvaru" !?? Ubrzo posle toga su opet proradili.
Sve ostale teorije su moguce. I Ukrajinci imaju BUK sisteme. Pominje se i ukrajinski vojni avion koji je leteo ispod ovih nesrecnika i bio prava meta.
Ovo nije konacni nego privremeni zakljucak a takvih je do sada bilo vec nekoliko

obi van

pre 5 godina

Njemačka štampa kaže suzdržano da je utvrđeno da je bio Buk sistem ali ne prejudiciraju ko je kriv jer Buk ima i Ukrajina.
Mislim da se istina nikad neće saznati ali Rusiji je najmanje bilo u interesu da se ovo desi, tako da ne vjerujem da su oni krivi.

Zoki011

pre 5 godina

Sastav komisije cine drzave ciji su gradjani najvise stradali u ovoj tragediji, plus Ukrajina koja je tu reda radi jer se ceo slucaj odigrao u njihovoj drzavi. Po rusofilskoj prici ako se desi neka tragedija u Rusiji, ili negde u inostranstvu strada veliki broj Rusa, Rusija nikako ne bi smela da vrsi istragu.

Qwe

pre 5 godina

Ubi se covek ovde da objasni rusofilima, pa sta ako javlja BBC. On samo prenosi vest. A vi glupi to ne shvatate. Al nema ga da to isto objasni natofilima, kad vest prenosi Sputnjik. Da ima kaze koliko su glupi. I jos nesto. U Iraku su amerikanci ubili svojevremeno 400 civila greskom. Mada su to priznali. I nikom nista. Nista nece biti ni u ovom slucaju. Samo to Rusi ne priznaju, jer za javnost ne vode rat sa Ukrajincima oni, vec pobunjenici.

JaneDoe

pre 5 godina

Već odavno je prilično poznato i lako dokazivo da jeste DNR oborio predmetni avion (primera radi ta BUK raketa koju Ukrajina nema u svom naoružanju, raketa je došla iz pravca Donjecka, twiter objave Motorole da su oborili neki avion itd).

Međutim, takođe je poznato da apsolutno nema reči ni o kakvom terorizmu ili nameri, već naprotiv, Ukrajinski lovci su u nedeljama pred obaranje ovog aviona u više navrata dejstovali po Lugansku tako što su pratili civilni avion i koristili ga kao ljudski štit, a zatim bi se samo spustili i bacili rakete. Upravo zbog ovoga su tog tragičnog dana Rusi upali u paniku da će se to ponoviti i gađali avion misleći da je u pitanju lovac...

Dakle, jedna velika tragedija i ne više od toga.

Gradjanska neposlusnost

pre 5 godina

Nazalost, za obaranje putnickog aviona kriva je Ukrajna. Dozvoliti prelet preko teritorije u sukobu je protivno svim medjunarodnim a i drzavnim zakonima. Ko je tacno oborio avion se verovatno nikad nece saznati.

Hogar Strasni

pre 5 godina

Interesantno...53 protiv vazdusna brigada koja je stacionirana u Kursku je znaci ušla u Ukrainu...Gde su im ti dokazi imaju li bilo kakve dokaze da je ta ista brigad bila na teritoriji pobubjenika? Satelitske snimke? Slike s terena? Ako vec znaju taj podatak onda moraju znati i sa kojeg je vozila ( lansirnog objekta) taj projektil ispaljen...Pa brigada nije igla u plastu sena, kog datuma su dosli na teritoriju pod kontrolom pobunjenika? ista prica i ista propaganda kao i u svemu sa njihove strane...i zasto su uopste slali avion u zonu ratnih desavnja?

ivan hrvat bunjevac

pre 5 godina

Pa to se od pocetka predpostavljalo sa velikom verovatnocom da je i tako. Slike sto su sami Rusi postavljali i kada su se izleteli i hvalili da su oborili avion podupire tu tezu. Ali oni su vojna supersila i sta onda, moze im se ko i amerikancima i kinezima. Mi mozmo eventulano da lajemo, u sebi i to tiho!

Neko

pre 5 godina

@ides
A jel ti znas da je navodni razgovor gde rusi objavljuju da su greskom oborili avion koji je objavljen na youtube-u imao "made date", ne "upload date" dan ranije?

Ili da su kad su pitali portparola state departmenta na konferenciji za novinare koji dokaz imaju da su to uradili rusi ona kaze "na osnovu social media"? novinar zabezeknut pita jel imate neke druge dokaze ona kaze "imamo razloga da verujemo da su ti social media izvestaji tacni". Nista cudno, jel tako?

maskirovka na visini

pre 5 godina

Suma sumarum, raketa ispaljena sa teritorije Ukrajine, koju je ispalio neki pobunjenik ili pobunjenici, ne znamo koji tacno, i kriva je Rusija?!
(Slucajni Prolaznik, 24. maj 2018 12:20)

odgovor je jednostavan..
buk ima vise vrsta raketa kao i raznih modifikacija i raznoraznih verzija , neke su prilicno stare a neke su novije.
ukri imaju zastarele jos iz sovjetskog saveza sto im je ostalo.

a ova sto je ispaljena (nadjeni delovi na avionu) nije te vrste sto ukri imaju.

DAVOR

pre 5 godina

Ako zbog ovoga novog otkrica istrage budu uvedene nove sankcije Moskvi, sve one zemlje koje im se ne pridruze mogu biti ili ce sigurno biti optuzene za podrzavanje drzanog terorizma protiv civila. Tako da ce i one snositi posledice, kao otpdnicke od medjunarodnog prava i same ce se suociti sa sankcijama ili bojkotom.

ides

pre 5 godina

Bilo je jasno odmah po obaranju aviona kada je vođa ruskih pobunjenika Strelkov objavio tweet pola sata nakon obaranja da su oborili ukrajinski transportni AN-26 avion. Kada je potvrđeno da je u pitanju putnički avion Boeing, tweet je odmah obrisan ali prekasno. Mediji su već prenijeli njegovu objavu. Time je misterija ovog događaja za mene bila završena prije nego je i postala misterija, a sve drugo što je uslijedilo je bio samo igrokaz da se zamagli činjenica oko neopreznog priznanja.

Mrle

pre 5 godina

Ali ovo "Rusi cak i nasli pilota koji je vozio SU-25 koji se kasnije ubio..." Da bilo mu tesko da na dusi nosi tudje zrtve??? Ubijen samo pitanje ko. Smejurija. I bas Malezijski, najjaceg avioprevoznika do 2014. u Aziji. Posle toga su se raspali... Samo treba videti ko im je uzeo posao i to je pola odgovora

1244

pre 5 godina

Нијеконачно - оваква стручна комисија ,мислим на национални састав чланова комисије,НИКАД не може бити непристрасна ,чак да постоје непобитни материјални докази.

CarloNS

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.
(Badji, 24. maj 2018 12:39)

Kad se popije pola litre vodke logika se obrne.

Šalu na stranu, besmisleno je pričati o logici kada je očigledno da je avion oboren greškom. Ni Rusi ni Ukrajinci nisu ludi da namerno obore putnički avion. Ni jedni ni durugi nisu teroristi i nikada nisu bili. Pitanje je samo čija je greška. Mislim da se polako nazire i da to ničija propaganda na kraju neće uspeti da sakrije.

Kinaski

pre 5 godina

Ukrajinci naveli proruske borce na tanak led. Krivi su Ukrajinci, nije bilo zabrane letenja u ratom zahvacenoj zemlji. Jos je dolazilo i do promene kursa samog aviona od strane kontrolnog tornja. Pogledajte aevionske nesrece na national geo. Obaranje MH-a.

aj realno

pre 5 godina

Ni ja ne volim Putina jer ne volim diktatore a Putin to jeste. Medjutim, ako cemo da budemo realni , kakva je to nezavisna komisija koja bi trebalo da utvrdi da li su krivi Rusi ili Ukrajinci a u svom sastavu ima Ukrajince a nema i Ruse? Recice neko da mora biti Ukrajinaca jer je avion oboren u njihovom vazdusnom prostoru i to je u redu ali da bi sve bilo posteno i da bi se doslo do istine u komisiji su morali biti i Rusi jer je potpuno nerealno ocekivati da ce Ukrajinci optuziti sebe a ne Ruse. Ako se uzme da su druge clanice komisije zemlje koje se slobodno mogu oznaciti kao neprijateljski raspolozene prema Rusiji ostaje jedino Malezija kao jedina istinski zainteresovana za istinu ali potpuno nemocna da se suprotstavi velikim igracima koji koriste ubistvo tih neduznih ljudi za svoje ciljeve, a mora se uzeti u obzir i veliki uticaj koji SAD imaju na Maleziju pogotovo od kada su Obama i Tun Razak uspostavili "svestrane odnose partnerstva"...na svim poljima.

T

pre 5 godina

@obi van Kada je izvestaj bio prvi put objavljen, u njemu je bila oznaka modela Buk-a, i to je bio noviji model koji ima samo Rusija. Model su saznali na osnovu ostataka rakete.

only fools and horses

pre 5 godina

Aman ljudi, mućnite malo svojom glavom. Motiv, pitanje motiva je uvek polazna tačka u svakoj istrazi. Ko je imao motiv i ko ima koristi od nečeg što se desilo. E sad zapitajte se zašto bi Rusi to uradili, koju korist imaju od toga. A onda pogledajte korist i medijsku histeriju koja je sledila u optuživanju Rusije i olakšavanje uvođenja sankcija. Olaksavanje u smislu da njihov narod prihvati sankcije koje im ne idu u korist.
I zar vam nije sumnjivo to "samoubistvo" nesrećnog Ukrajinskog pilota koji je naveden kao svedok od strane medija? Da, da, piloti su toliko psihološki mestabilni da se tek tako ubijaju zbog smešnih i nedokazanih tvrdnji.

Dejan

pre 5 godina

upravo sam gledao konferenciju za štampu preko holandske televizije a i ovde u tviter poruci sa bbc stoji. raketna instalacija je pripadala ruskoj vojsci, to jest ruskoj brigadi iz kusrka. niko nije reko ko je ispalio raketu!
istraga je još uvek u punom jeku a ova konferencija je samo jedna vrsta update da se vidi dokle se stiglo sa istragom.

hrkljus

pre 5 godina

dakle prica da je putnicki avion oboren greskom je u najblazu ruku nebuloza. Svako ko se iole razume u vazduhoplovstvo zna da putnicki avioni imaju transponder, koj upravo sluzi za identifikaciju vazduhoplova. Drugo radarski odraz boinga 777 i nekog borbenog aviona je desetinama puta veci. Dakle, pravo pitanje je ko je imao motiv da obori taj avion, a to je 100% ukrainska strana. Sve te njihove nezavisne istrazivacke organizacije sluze samo prekrajanju istine. To je fakt, medjutim uvek im se potkrade taj motiv nekako. Isto kao sto im se pokrao motiv za Asada i bojnim otrovom. Uzgred Srbi se odlicno secaju " masakra " u Racku za koj se tek posle 15 godina saznalo da je bio izsceniran, svejedno citava Srbija je bombardovana za " kaznu " i ipak niko nije odgovarao za to. Kratko i jasno niti Rusi niti pobunjenici nisu imali motiv da obore avion, ali Ukrainci jesu, i tu pocinje i zavrsava se sva ta njihova bajka.

Tera

pre 5 godina

Jer Rusi su imali dosta razloga da obore civilni putnički avion, a ne Ukrajinci ;) Samo treba gledati stvati sa logičke tačke gledišta i sve će vam biti jasno. Zapad je doktorirao lažnu propagandu, nema im ravnog.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Badji, 24. maj 2018 12:39)

Nije ovde bilo namere, pre bih rekao da je doslo do greske, ovi dole su mislili da je neki transporter verovatno... Problem je sto je dozvoljeno civilnim avionima da nadlecu to podrucje. Ali to ne brise odgovrnnost proruskih snaga dole.

Političar-najprofitabilnije zanimanje

pre 5 godina

Meni je najbolja izjava komisije:
"We have more evidence and more information to back the conclusions made today, but we will not make them public at this time,”

U prevodu "imamo dokaze al' nećemo da Vam kažemo, za sada"...k'o deca u osnovnoj školi...
Na osnovu dosadašnjeg iskustva "zapad" i previše često i JAVNO optužuje Rusiju za mnoge stvari bez ikakvih dokaza... opravdanje za optužbe je "imamo dokaze al' nećemo da objavimo"...ko ne veruje u naše izjave taj nije demokrata i narušava celinu, zajedništvo i potpuno je protiv vrednosti (vekovima stvarane) zapadne civilizacije...

gus

pre 5 godina

Daleko najveći krivac za rušenje aviona su oni koji su putnički avion uputili u vazdušni prostor gde lete borbeni avioni i bacaju bombe na zemlju. Taman da su ga oborili i proruski pobunjenici, teško da bi krivica bila njihova. Po nebu lete avioni i bacaju bombe na tebe, ti se braniš tako što pokušavaš da ih oboriš. Navodno, putnički avion mogao je da se identifikuje zato što je leteo visoko. Kao da sa te visine ne mogu da se bacaju bombe. Osnovno pitanje u traženju krivca: ko je putnički avion usmerio na taj vazdušni prostor?

Ilija

pre 5 godina

Po meni se stvar čini prilično jednostavnom: avion je oboren naoružanjem koje je ruska vojska 'dala na korišćenje' ukrajinskim pobunjenicima, možda slučajno možda namerno možda greškom svakako je krivica delimično njihova. Sa druge strane su krivi i Ukrajinci koji su dozvolili da civilni avion prolazi kroz ratnu zonu.

Vlada

pre 5 godina

Evo cisto primera kako se javno mnjenje formira lazima. Tekst kaze sledece: "Kasnije se ispostavilo da bi suhoj-25 mogao postići tu visinu samo ako bi odbacio sve svoje naoružanje. Osim toga, boing 777 brži je od suhoja-25 pa ni s te strane teorija ne drži vodu."
Ukraijinci imaju Suhoj 25-M1 cije su karakteristike 0.82 maha, sto je priblizno 1000 km/h i maksimalna visina od 10.000 metara. MH370 je bio boing 777-200ER cija je maksimalna visina letenja oko 13.000 metara i maksimalna brzina 0.84 maha. Ko god je ikada leteo avionom, a pogotovo interkontinentalnim letovima zna da avioni idu daleko manjim brzinama od maksimalne, uglavnom negde oko 750 km/h. Jedan od glavnih razloga je i usteda goriva pri manjim brzinama. Ono sto znamo je da se avion kretao na visini od oko 10.000 metara. Dakle mogucnost da je bio oboren od strane suhoja nikako ovime nisu opovrgnute.

Ako PP

pre 5 godina

I jedni, i drugi, i treci. i ... su veliki ... mangupi.
Izginuse nevini ljudi!
Moguce je da u ga oborili rusi, ili prorusi ... Zasto bi to oni uradili?

Ono malo sto znam iz istorije obranja aviona (i putnickih), vant nekog ``zvanicnog`` rata, je da se to desava u situaciji kada se sumnja na spijuniranje.

Najkarakteristicniji je slucaj (juzno) koresjkog aviona koji oboren negde oko Sahalina `800ih godina proslog veka. Ako se dobro secam bio je opremljen spijusnkom opremom, i namerno je skrenuo sa medjunaordne rute aviona. Oborisli su ga rusko lovic, po naredbi. Nije se posle toga, kad je ``sve razjasnjeno`` monogo pricalo o tome.

Moze biti i javasluk - greska kod PVO? Kako bilo kad prodje jos nekoliko godina ili desteina, saznace se nesumnjiva istina.

jasdf

pre 5 godina

To je bilo ocigledno odma posle rusenja. Vojnici i simpatizeri DNR su proslavljali rusenje ovog aviona i hvalili se time. Kada su shvatili da to moze imati posledice po njih, poceli su da brisu postove, ali kasno. Da bi ih opravdala, a istovremeno vodila aktivnu ukrainofobnu histeriju zvanicna ruska propaganda je izasla sa desetak zakljucaka. Svaki put sa nepobitnim dokazima.

mali radojica

pre 5 godina

@boro taj mit o Rusima o Brežnjevu i o nasem avionu nad Čehoslovačkom je mit koji su pokušali da svetu prodaju dvojca Nemačkih novinara još pre 20 godina. Nije im uspelo jer su ih odmah demantovali sami Česi(koji sada vise nemaju interesa ili straha spram Rusa)iznevsi jasne dokaze da je avion eksplodirao u vazduhu a ne da je oboren. Ali najveci blam cele te podmetacine koju je smislila ekstremna Hr emigracija je taj da je Brežnjev sleteo dan ranije u Prag tako da faktor Ruje otpada. I da blam bude jos veci Šveđani su cak i priveli i sudili coveku koji se javno hvalio kako je on to izveo. Tek kada je shvatio da ce da zaglavi ozbiljnu robiju povukao je svoje priznanje.