Sreda, 25.04.2018.

12:34

"Draža Mihailović bio otpadnik i dvostruki izdajnik"

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kritikovao je predlog POKS-a da Vojna akademija dobije ime Draže Mihailovića.

Izvor: Beta

"Draža Mihailoviæ bio otpadnik i dvostruki izdajnik" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Апоплекс

pre 6 godina

Осим што је најбоље да се зове "Војна академија Србије", једино долазе у обзир војводе из Великог рата.
А ви што кујете Кочу у звезде, због тога што је песник и надреалиста, о'ладите. Причамо о војсци, части и јунаштву, а не о свестраности и екстравагантности.

Slobodan

pre 6 godina

Ne vidim kakve veze imaju Šešelj, njegova banda i huliganski ološ (navijači) sa jednim časnim oficirom, junakom iz oba svetska rata i najvećom žrtvom komunističkih revolucionarnih vlasti. To što oni sebe nazivaju četnicima i navodno štite lik i delo Draže Mihajlovića uopšte ne umanjuje njihov fašizam i bitangizam. Kao demokrata i antifašista Draža bi prvo presudio tom ološu koji nemaju pojma o njegovom pokretu, ideji i ciljevima.

Jaroslav

pre 6 godina

@Szabo
I meni je otac bio partizan, a rođak mu je bio evangelistički sveštenik u Boljevcima za vreme onog rata. Dok su ga Nemci odvodili u SS zatvor u Zemun, jer se otvoreno protivio nacistima, gde je potom i umro u mukama, sina, dečačića mu je ubio ustaša jer je navodno gađao goluba na krovu pa je promašio. Velika tragedija. Devedesetih dolaze Šešeljevi na vlast u zemunsku opštinu i Surčin, kupuju masovno placeve pored nas, pevaju četničke pesme, i sve nas Slovake zovu "ustašama". Ove priče nikad neće čuti naši sugrađani većinske etničke grupe. Mnogi i ne žele da mi imamo glas. Vidi se po njihovim minusima. Oni žele da nas nema. Pitanje da li će i objaviti ovaj komentar pod izgovorom trolovanja. Ali sve ovo sa gen. Dražom je isti folklorni milje gde se mi stalno prilagođavamo i strepimo u isto vreme.

Szabo

pre 6 godina

Kakvu ja poruku ovde vidim kao gradjanin Srbije. Mehi Omerovicu je mesto gde treba da bude a meni gde ja trebam da budem. Samo da dodam, Madjar sam i pradeda mi je bio partizan, a niko iz familije nije ucesvovao u raciji 1942. Zasto moram da se opravdavam? Zato sto ne znam vise kuda da se orjentisem, volim ovu zemlju i tu sam odrastao ali pre neki dan su mi sestri dobacivali huligani- necu o sadrzaju al pominje se i moja etnicka pripadonst u nepristojnom kontekstu. To su isti oni koji po Vojvodini pisu grafite, presrecu starce, vrse nasilje i gle cuda, prozivaju se medju sobom cetnickim vojvodama. Vise od pola njihovih zrtava nisu Srbi. Kuda ide ova zemlja? Da li moja deca imaju ovde buducnost? Kakva im je sadasnjost? Ja volim i postujem svoje komsije, Srbe i druge ali ozbiljno razmisljam da uzmem drugi pasos kad mi se vec nudi.

1991 Dobio batine zboh Drazihuljenja i zbogom zohari

pre 6 godina

1991 u lokalnom kaficu na NBG sam popio takve batine jer me je jedan iz ekipe navijaca iz kraja cuo da sam iz zezanja rekao "Sto je dobro ispao Lenon na ovoj slici". Gazda kafica je drzao Drazinu sliku a ja nisam ni imao pojma ko je to jer nisam pridavao vaznost. Iz mesovitog braka sam, sta god da to znacilo, i jedina slika DM koje sam se secao je bila iz udzbenika istorije iz osnovne skole, pritom drugacija od ove sto je visila na zidu. Prisli su i besomucno me udarali nazivajuci me pogrdnim imenima: Ustaso i dalje da ne pominjem., a vecina iz ekipe koja me je tukla su bili deca oficira JNA, kao i ja uostalom. Hvala im jer su dodatno pomogli da emigriram i postanem ponosan gradjanin najvece sile na svetu. A tu koliko vidim i dalje mrak caruje.

soko ili pionir

pre 6 godina

Da kod kralja valja, ne bi bilo toliko komunista u Srbiji. Narod gladovao, radio ceo dan za 5 kg brašna. Oficiri lumpovali po kafanama i pijani se vozili fijakerima. Zbog toga se narod i okrenuo, a onda ta "narodna" vojska, pod Dražinom komandom, potegla nož. To je istina koju sirotinja kraljevine Jugoslavije i raspale te iste kraljevine u toku II svetskog rata zna i pamti. Zbog toga niko i neće ovog "prestolonaslednika"- kumče britanske kraljice, koja ga ne ferma 2%. Ne smete ni komentar da mi objavite, koliko vas boli istina!
(čika Boki, 25. april 2018 16:38)
Komunista u Srbiji posle 1941. i nemackih odmazdi 100 za 1, nije bilo u nekom vecem broju sve do septembra 1944. mada o nekom velikom broju pre 1941. je iluzorno pricati... A sto se tice oficira kraljevine Jugoslavije i oficira komunisticke Jugoslavije i uopste ustrojstva te drzave, dovoljno govori cinjenica da se "prva" Jugoslavija raspala napadom Nemacke, i njenih saveznika spolja, a "druga" Jugoslavija iznutra, bez ikakve strane vojne intervencije spolja!

I dalje ne pristajem

pre 6 godina

(27. mart, 25. april 2018 19:18)
Jos jedan pateticni izgovor, kao da saveznici nisu znali ko najvise pruza otpor u Jugoslaviji u to vreme. I kako to da smo izasli iz sovjetske interesne sfere nakon 1948 zbog cega, ako ni zbog cega drugog treba odati istorijsko priznnje Titu jer ja licno ne bih voleo da budem pod Rusima/Sovjetima ni jedan jedinin dan. Naravno da komunisti nisu bili cvecke vrsili su odmazde i zlocine , ali zanebesiti se posle masnog pecenja i rakije romantizovati kraljevo vreme i velicati gubitnike je zaista pateticno i krivo. Pre 2 sv rata su terali citava sela oko Topole da kopaju kraljeve vinograde da bi u smiraj dana dobili projinog brasna koliko stane u pregacu, pa su zene trcale kuci da im se brasno ne prospe usput. Tako da nije bilo bolje ni u kraljevo vreme ni pod komunistima posle rata ali mereno statisticki veci je bio napredak u FNRJ-SFRJ nego u svim tvorevinama pre ili posle nje izuzev Slovenije koju smo svi trebali da sledimo 1989 jer su jedini prepoznali kako u komadu mozemo da udjemo u EU i jos da dobijemo, al smo se onda busali u grudi i okretali mitskoj proslosti i i nekakvim zaslugama, a i sada to isto cinimo posle svih krvoprolica. Kao one primatolike kreature s pocetka Odiseje 2001. I zato i dalje nekima smeta sto Meho zaboga daje sebi za pravo da komentarise o "slavnim junacima". E zato nam je kako nam je. Srbija je raspad.

Zvezda/Partizan

pre 6 godina

Oba predloga su glupost i imaju za cilj da provociraju. Ako akademija uopšte mora da nosi ime, eno im 4 vojvode iz 1. svetskog rata pa neka biraju. Koča Popović je bio obrazovan čovek, ali nije bio profesionalni oficir sa akademije. Bio je u školi za rezervne oficire, u vojsci. Draža je bio školovan oficir ali ne vidim neke genijalne poteze po kojima bi bila poznata njegova vojna veština. Nego, kada smo kod imenovanja, imam ja jedan predlog. Hajde da preimenujemo prvu brigadu KOV u "Legio VII Claudia", a za ostale brigade ćemo se dogovoriti po kojim legijama da ih nazovemo :)

27. mart

pre 6 godina

(Ne pristajem, 25. april 2018 18:26)
A da li znate kako je prosao vojvoda Petar Bojovic od strane skojevaca 1945. i jos par desetina hiljada komunistickih neistomisljenika tokom a i posle rata? A sto se tice pobednika u gradjanskom ratu u Jugoslaviji, to je odluceno na Teheranskoj konferenciji 1943. od strane saveznika kad su podelili interesne sfere, a ne zbog neke vojne genijalnosti partizana, pa vecina oficira kraljevine Jugoslacije je bila u JVuO...

Nikola

pre 6 godina

Srbin sam i patriota koji 9 meseci vojske proveo na Kosovu kao 20togodosnjak 1998 i 1999 ali mi ovo veličanje četnika mnogo jadno..kao da Srbi stalno namerno pucaju sebi u nogu a i glavu...i ako su 80% partizana bili Srbi i ceo drugi svetski rat držali veliki deo teritorije van domašaja Nemaca ..jedini u Evropi kojima to uspevalo ovde se veliča pokret koji u najmanju ruku bežao od bilo kakvog sukoba sa okupatorom dok većinski deo zemlje se borio protiv njega.
Ne znam sve više ne razume narod kome pripadam pa se pitam da li mu uopšte i pripadam.

Ne pristajem

pre 6 godina

Nek neko iz POKS-a dodje i u lice to kaze prezivelim potomcima zrtava u Vranicu kraj Beograda. Zverski su ubijali, klali i silovali ti isti cetnici u sred Srbije. Deda mog prijatelja je bio pop u Sapcu, masakriran u svojoj kuci od tih istih cetnika. Covek sad radi pri srpkoj pravoslavnoj crkvi ovde u Cikagu i zapusi usta svim pro-cetnicima kad se se osile sa "argumentima". Moja baba pamti da su partizani bili svugde omiljeni jer su bili mladi i pristojni u poredjenju sa ovim "gerilcima" koji su pustosili. Draza se nije nicim vojno istakao kao strateg da bi njegovo ime nosila vojna akademija, to sto je bio francuski pitomac ne znaci nista. U II sv ratu sem par sporadicnih vojnih zasluga ukljucujuci nekoliko napada na Nemce i spasavanje americkih vojnih pilota on nije nista drugo znacajno ucinio. Naprotiv, nije imao potpunu komandnu kontrolu nad svojim jedinincama pa su horde divljale i cinile zlocine u njegovo ime. Neslavno za jednog vojskovodju. Postoji dokumentovano da je saradjivo s okupacionim snagama III rajha. On je u vojnom i nacionalnom smislu luzer svidjalo se to vama ili ne. I shvatite to da je sa NOP krenuo boljitak i napredak a ne sa cetnicima. Oni su luzeri i pateticni su svaki izgovori u pokusaju da ih opravdaju. Jesu li pobedili - nisu, dakle gubitnici su.

Ivan

pre 6 godina

Da bi dobio postovanje Srba (tradicionalnih autosovinista) Draza je trebao, kao Tito, da napada Nemce tako da ovi pobiju sto vise Srba u odmazdama.

Tipicni dokazi u njegovu korist su Francuska medalja, Americka medalja i Nemacka poternica. Dokazi protiv su "tetka od moje komsinice je rekla da su svi cetnici bili isti".

Ali i pored ovog ipak mislim da bi bilo prilagodnije nazvati je po Misicu.

LOris

pre 6 godina

Draža je naš vojnik sa najvišim odlikovanjima u istoriji srpske vojske, smešno je ovakve izjave komentarisati.
(Srki, 25. april 2018 12:46)

I Peten je kod francuza, ali nešto ne videh da francuzi rehabilituju izdajnike i kolaboracioniste, a kamoli da nazivaju vojne akademije po njima!

Bravo gospodine Omeroviću!

Milun

pre 6 godina

I ja sam se skolovao za vreme Tita i pitao se kao mali mnoge stvari:
kako je to Draza izdajnik, saradnik okupatora,a nalazi se na nemackoj poternici, kako to da su okupatori i saradnici okupatora masovno streljali pripadnike drazinog pokreta na Banjici, kako to da su svi u mome, sumadijskom selu, bili za Drazu a ne za Tita, zasto su saveznici bombardovali srpske gradove 44, kako to da neki saradnik okupatora spasi preko 500 americkih i engleskih pilota, kako taj saradnik okupatora nije pobegao sa okupatorom kao Nedic, Ljotic, Pavelic, kako to da su ga i posthumno odlikovali saveznici...
Nista mi to nije bilo jasno dok nisam poceo da izucavam istoriju iz nezavisnih izvora.
Al izgleda da ima jos Srba koji samo znaju za brozovu verziju istorije.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Зар господин Мехо Омеровић не зна да је знак који се налази на капама које носе припадници ВС заправо та кокарда о којој се он пежоративно изјашњава, као и да се налази на свим ратним заставама прослављене српске Војске?

Zoran Sretic

pre 6 godina

Zanimljivo je da su Nemci zatvarali pripadnike Drazinog pokreta na Banjici i streljali ih na Jajincima. Takav odnos prema "kolaboracionistima" jos nije zabelezen u uporednoj istoriji, osim naravno u komunistickoj istoriografiji. Mozda ne bi bilo lose da Meho poseti to stratiste na kojem pored komunista ima i onih koje zbirno zovemo "ostali rodoljubi" "da se vlasi ne dosete".

Nešo

pre 6 godina

Kakav draža, koča, tito kakvi bakrači, jednostavno Vojna Akademija vojvoda Živojin Mišić...veliki čovek i još veći vojskovođa i patriota...mi smo narod koji sebi komplikuje svaki aspetk svog života, pored 4 slavne vojvode iz velikog rata mi srbi biramo između draže i koče popovića...nije ni čudo što nas niko ne voli....

brok

pre 6 godina

Jel moze neko od ovih lumena da mi kaze zasto su saveznici, koji su se 40 godina nakon WW2 borili protiv komunizma i pokrenuli par ratova u tu svrhu, doveli na vlast Tita a ne Drazu "monarhistu i antifasista"?

čika Boki

pre 6 godina

Da kod kralja valja, ne bi bilo toliko komunista u Srbiji. Narod gladovao, radio ceo dan za 5 kg brašna. Oficiri lumpovali po kafanama i pijani se vozili fijakerima. Zbog toga se narod i okrenuo, a onda ta "narodna" vojska, pod Dražinom komandom, potegla nož. To je istina koju sirotinja kraljevine Jugoslavije i raspale te iste kraljevine u toku II svetskog rata zna i pamti. Zbog toga niko i neće ovog "prestolonaslednika"- kumče britanske kraljice, koja ga ne ferma 2%. Ne smete ni komentar da mi objavite, koliko vas boli istina!

bane

pre 6 godina

Могао би Омеровић да бар нешто каже о злочинима Ханџар дивизије. Мало је познато да је Дража имао у свом штабу и двојицу муслимана (Мустафа Мулалић и другом сам заборавио име), Хрвата, Словенаца, Јевреја.
(Никола)

Da li znas koliko je Pavelic imao Srba od poverenja u najvisiom polozajima u NDH cak licnim prijateljima. Najmanje 10 da ne navodim imena...jedan je streljan i umro uzvikujuci ime NDH ...Pa ga to ne cini manje zlocincem ili nekom mutinacionalnim pokretom - ne prasinara ....pa ako ne znas, sto nije cudno jer mi znamo samo sto zelimo da znamo, pokusaj da saznas.

Никола

pre 6 godina

Могао би Омеровић да бар нешто каже о злочинима Ханџар дивизије. Мало је познато да је Дража имао у свом штабу и двојицу муслимана (Мустафа Мулалић и другом сам заборавио име), Хрвата, Словенаца, Јевреја.

nb

pre 6 godina

Pa potpuno je logično da se vojna akademija nazove po Draži Mihailoviću.

On je sve zabrljao što je moglo da se zabrlja. Bio je katastrofalno loš i vojnik i strateg i politički činilac.

Prema tome, ništa logičnije od ideje da se naša vojna akademija nazove upravo po njemu.

Dali bocek

pre 6 godina

Deset poena za Mehu! Zaljubljenici u njega, uvek mogu da odu na Ravnu Goru, i lepo da nastave sa valjanjem po blatu, onako pijani, kao i do sada. Pa ni Vuk Draskovic ga vise i ne pominje, a kamoli da ide na Ravnu Goru.

BOBA

pre 6 godina

Slažem se da postoji više kandidata ako treba dati ime vojnoj akademiji, počev od Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, Radomira Putnika, do Draže Mihajlovića. Svi su oni heroji srpskog roda i junaci borbi za slobodu. Za razliku od svih ispred navedenih jedino je general Mihajlović od svog sopstvenog naroda sve ovo vreme nosio krst izdajnika, koljača, ubice, kvislinga itd. Sve te laži su za svakog razumnog Srbina razotkrivene i otkrivena je Dražina mučenička sudbina, ubijenog u lažiranom i falsifikovanom prtocesu bez groba, dok su Srbi kao svog najvećeg sina proglašavali izvesnog ,Josipa Broza, agenta kominterne kome se ne zna ni pravo ime ni da li je Poljak, Rus, Slovak ili šta god već. I sad nam dolazi izvesni Meho Omerović (apsolutno odbijam shvatanja da ovo pišem jer se radi o Bošnjaku - Muslimanu) da nam objasni i razjasni ko je i šta je pukovnik - djeneral Dragoljub Mihailović, da nam konačno zaokruži svu tragediju i nagovesti sudbinu.

evo mene

pre 6 godina

Hajde da stavimo sa strane da l' je bio izdajnik ili nije, ostaje činjenica da je bio loš komandant, ne postoji ni jedna njegova akcija vredna proučavanja, i zašto onda da jedna ovakva ustanova nosi njegovo ime? Bolje po vojvodi Mišiću, ili po nekom od vojskovođa is prvog srpskog ustanka

Maksim

pre 6 godina

Ne razumem zbog čega bi Vojna akademija nosila ime po istorijskoj ličnosti koja i dalje izaziva podele u narodu?Zašto se ne bi nazvala po nekom sposobnijem komandantu (posmatrajući sveukupnu našu vojnu istoriju) - -Ž.Mišiću, Stefanu Nemanji, caru Dušanu, Karađorđu...
P.S. Moj deda je uvek osticao da je tokom rata borcima važniji bio kralj nego Draža. Zato su bili kraljeva vojska. Zbog toga su moj deda i njegovi saborci postupili onako kako je kralj naredio. To su neke stvari zbog kojih su se četnici raspali - Dražu ne slušaju komandanti, Draža ne sluša kralja, a kralj sluša Čerčila. A kod partizana - ko ne sluš preki sud!

realno

pre 6 godina

Akademija bi mogla sa ponosom da nosi ime Koča Popović. On je ukratko rečeno faca! Diplomirao filozofiju na Sorboni, školovani oficir, pesnik nadrealista, vojskovođa, narodni heroj, diplomata svetskog kalibra sa svetskim manirima... Kamo sreće da sad imamo nekog u diplomatiji takvog kova. A za Dražu ne teba trošiti reči, savremena civilizacija je sve rekla. Na hiljade takvih ordenja što ih je dobio po svetu, ne može oprati prolivenu krv i ljagu nanetu srpskom rodu.

krpelj

pre 6 godina

@Neno, 25. april 2018 13:47- "Zašto bi jedna saveznička zemlja trebala da se srami svoje vojske iz 2. sv. rata"? A mene učili da je Crvena armija ušla u Srbiju da rasturi fašiste. Zar su se Rusi borili protiv četnika?

Shone

pre 6 godina

Sta fali nazivu Vojna akademija Banjica ili tako nekako? Nezavisno od svega, potpuno neozbiljan predlog :) Ko je i sta je Draža (na stranu što je kvisling) kao taktičar, strateg, vojskovodja u odnosu na Karadjordja, Stepu, Bojovica, Mišića, Dušana Silnog, pa i u odnosu na Kocu Popovica?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anbeast, 25. april 2018 13:43)
Prvo, nije bio kvisling. Da jeste dobio bi ordenje od Hitlera i Musolinija a ne od De Gola i Trumana.

A ovo drugo stoji, ima boljih i vecih junaka po kojima se moze nazvati neka institucija. Mada stoji i cinjenica je nelogicno da covek koji je imao dva najveca moguca odlikovanja saveznickih drzava nema bas nikakvo postovanje u svojoj zemlji.

Neno

pre 6 godina

Tužno je da je Draža dobio priznanja u svim savezničkim zemljama, osim u svojoj za koju se borio. Bratoubilačka borba između komunista i nekomunista je odavno prošla, treba odati priznanje svakome ko se borio protiv okupatora, a ponajpre tada zvaničnoj vojsci Jugoslavije koja je stupila u borbu odmah na početku napada, dok su partizani čekali ulazak Rusije u rat.

Zašto bi jedna saveznička zemlja trebala da se srami svoje vojske iz 2. sv. rata? Ubeđivali su vas godinama kako je isto biti ustaša i biti vojnik Jugoslavije, to je van svake pameti.

Goran

pre 6 godina

Zašto bi Vojna akademija trebala uopšte da dobije ime po nekoj ličnosti?

To je težak balkanski primitivizam, bez obzira koje ime je u pitanju.

mlekadzija

pre 6 godina

Vojna akademija, smatram da ne bi trebala da bude imenovana po Dragoljubu Mihailovicu. Ali isto tako ni po Koci Popovicu. Ime nekog od proslavljenih srpskih vojvoda iz Velikog rata bi bilo odgovarajuce za tu visoku vojnu skolu.

marko

pre 6 godina

Али Мехо кроји историју, није се Дража могао придружити партизанима јер је једно говор на радију а друго је суштина државе која је свим могућим законима забрањивала рад комуниста. Дакле Дража је радио по законима државе коју је поштовао и волео, а не по радијским говорима детета кога нико није чуо ни видео годинама уназад. Бесмислено је да се по Дражи зове било шта у Србији јер његова дела нису велика. То што му разни приписију свашта само је још увек одјек комунистичке упорне пропаганде којом у суштини желе да прикрију своје злочине које су починили посебно у Србији. Истрага је већ дошла до неких 30 хиљада убијених од стране комуниста после 1944, а да парадокс буде већи злочинци типа Пеке и Коче добише улице у последњих пар година.

anbeast

pre 6 godina

Sta fali nazivu Vojna akademija Banjica ili tako nekako? Nezavisno od svega, potpuno neozbiljan predlog :) Ko je i sta je Draža (na stranu što je kvisling) kao taktičar, strateg, vojskovodja u odnosu na Karadjordja, Stepu, Bojovica, Mišića, Dušana Silnog, pa i u odnosu na Kocu Popovica?!

Posmatrač

pre 6 godina

U potpunosti podržavam reči g-dina Omerovića. I da se razumemo Srbin sam koji je lično usta svojih predaka čuo o "hrabrosti I ljudskosti" četnika po Šumadiji. Baka mi je pričala kada je Kalabić došao da mobiliše u jednom selu ispod Kosmaja gde je živela da je govor zapoeo rečima: "Ko neće sa nama zaklaćemo ga" Četnici su najviše zla naneli Srbima iz Srbije. Pametnom dosta.

trile

pre 6 godina

Naravno da se nije pridružio Titu kad je ta naredba došla posle pritiska Londona da izbeglička vlada izda takvo naređenje! A London je to uradio odmah nakon samita u čerčil-Ruzvelt-Staljin u Teheranu 1943 kad je svet podeljen a Jugoslavija je dodeljena komunistima, mada ne cela, kako je dogovoreno u Jugoslaviji bi uticaj bio 50:50 (što je ostalo i zabeleženo na čuveno ''percentage paper'' kad su Čerčil i Staljin podelili Evropu 1941). papir i danas postoji! TAd je za predesenika izbegličke vlade Jugoslavije u londonu postavljen Šubašić, prvi ban Banovine Hrvatske-preteče NDH! No, ne podržavam da se po Draži nazove bilo šta-previše su ljudi zaklali i to 90% srba-komunista uključujući i moja dva strica!

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Vojna akademija po mom sudu ne bi trebalo da nosi ime po generalu Mihailovicu ! Ali ne radi besramnih kvaziargumenata koje u tom smislu iznosi poslanik Omerovic. Naime, ozbiljna istorija i istoricari, i domaci i strani, su odavno vec dali svoj sud o Ravnogorskom pokretu, njegovom vodji, i njihovoj tragici. Ali jos nisu dali sud o komunisxtima i njihovim zlocinima i nedelima, recimo o preko 50.000 ljudi koje su ubili na pravdu Boga samo u Srbiji nakon oslobodjenja. O tome svedoce nalazi Komisije Vlade Srbije, a ne bilo kakve pausalne ocene. Ko ce u Srbiji i Jugoslaviji "pobediti" u drugom Svetskom ratu nije odlucila nijedna voljska, niti jedan pokret. Odluka je doneta na Jalti i u Teheranu, imali jos nekoga pismenog a da mu to nije jasno !? Ali je ovde toliko lazi ispricano i napisano o generalu Mihailovicu, casnom vojniku i oficiru, inace levicaru i rusofilu, tako da njegovo ime u ovom trenutku u narodu izaziva oprecna misljenja. Otuda i nije prikladno kao naziv za vojnu akademiju. A ovih bruka ciji su argumenti mrznja i laz, me je sramota. Bez obzira kako se zvali i prezivali...

Mica

pre 6 godina

NIkakav izdajnik niti otpadnik, naprotiv, patriota, ali se slazem s time da Vojna akademija ne treba da nosi njegovo ime. Ako joj uopste treba nadevati bilo cije ime, onda treba uzeti nekog stvarno velikog vojskovodju, stratega, koje smo imali, na pretek. Ne znam zasto bi Draza bio znacajniji od Putnika, Bojovica, Stepe, Misica, i slicnih. A ne dolazi u obzir ni Koca Popovic, niti iko iz partizanske garniture, iz mnogo razloga, medju kojima je i onaj da je KPJ pocela ustanak tek na mig iz SSSR i da bi pomogla SSSR ali i izvela revoluciju u vlastitoj zemlji, sto je bilo apsolutno krsenje medjunarodnog, domaceg, pa i ratnog prava.

Svako ima svoje vidjenje

pre 6 godina

Omerovic prelazi granicu pristojnosti.
Ako je vec prihvatio da bude deo demokratskog sistema i za to bude placen, onda bi u najmanju ruku bio red da prihvati da postoje i druga vidjenja istine i pravde.
Ja ne mislim kao on, pogotovo kada je Draza Mihajlovic u pitanju. To ne znaci da cu Oemroviceve stavove zbog toga da ismevam, nipodastavam ili da ga vredjam.

Posmatrač

pre 6 godina

U potpunosti podržavam reči g-dina Omerovića. I da se razumemo Srbin sam koji je lično usta svojih predaka čuo o "hrabrosti I ljudskosti" četnika po Šumadiji. Baka mi je pričala kada je Kalabić došao da mobiliše u jednom selu ispod Kosmaja gde je živela da je govor zapoeo rečima: "Ko neće sa nama zaklaćemo ga" Četnici su najviše zla naneli Srbima iz Srbije. Pametnom dosta.

Goran

pre 6 godina

Zašto bi Vojna akademija trebala uopšte da dobije ime po nekoj ličnosti?

To je težak balkanski primitivizam, bez obzira koje ime je u pitanju.

mlekadzija

pre 6 godina

Vojna akademija, smatram da ne bi trebala da bude imenovana po Dragoljubu Mihailovicu. Ali isto tako ni po Koci Popovicu. Ime nekog od proslavljenih srpskih vojvoda iz Velikog rata bi bilo odgovarajuce za tu visoku vojnu skolu.

Svako ima svoje vidjenje

pre 6 godina

Omerovic prelazi granicu pristojnosti.
Ako je vec prihvatio da bude deo demokratskog sistema i za to bude placen, onda bi u najmanju ruku bio red da prihvati da postoje i druga vidjenja istine i pravde.
Ja ne mislim kao on, pogotovo kada je Draza Mihajlovic u pitanju. To ne znaci da cu Oemroviceve stavove zbog toga da ismevam, nipodastavam ili da ga vredjam.

Mica

pre 6 godina

NIkakav izdajnik niti otpadnik, naprotiv, patriota, ali se slazem s time da Vojna akademija ne treba da nosi njegovo ime. Ako joj uopste treba nadevati bilo cije ime, onda treba uzeti nekog stvarno velikog vojskovodju, stratega, koje smo imali, na pretek. Ne znam zasto bi Draza bio znacajniji od Putnika, Bojovica, Stepe, Misica, i slicnih. A ne dolazi u obzir ni Koca Popovic, niti iko iz partizanske garniture, iz mnogo razloga, medju kojima je i onaj da je KPJ pocela ustanak tek na mig iz SSSR i da bi pomogla SSSR ali i izvela revoluciju u vlastitoj zemlji, sto je bilo apsolutno krsenje medjunarodnog, domaceg, pa i ratnog prava.

realno

pre 6 godina

Akademija bi mogla sa ponosom da nosi ime Koča Popović. On je ukratko rečeno faca! Diplomirao filozofiju na Sorboni, školovani oficir, pesnik nadrealista, vojskovođa, narodni heroj, diplomata svetskog kalibra sa svetskim manirima... Kamo sreće da sad imamo nekog u diplomatiji takvog kova. A za Dražu ne teba trošiti reči, savremena civilizacija je sve rekla. Na hiljade takvih ordenja što ih je dobio po svetu, ne može oprati prolivenu krv i ljagu nanetu srpskom rodu.

Nešo

pre 6 godina

Kakav draža, koča, tito kakvi bakrači, jednostavno Vojna Akademija vojvoda Živojin Mišić...veliki čovek i još veći vojskovođa i patriota...mi smo narod koji sebi komplikuje svaki aspetk svog života, pored 4 slavne vojvode iz velikog rata mi srbi biramo između draže i koče popovića...nije ni čudo što nas niko ne voli....

Neno

pre 6 godina

Tužno je da je Draža dobio priznanja u svim savezničkim zemljama, osim u svojoj za koju se borio. Bratoubilačka borba između komunista i nekomunista je odavno prošla, treba odati priznanje svakome ko se borio protiv okupatora, a ponajpre tada zvaničnoj vojsci Jugoslavije koja je stupila u borbu odmah na početku napada, dok su partizani čekali ulazak Rusije u rat.

Zašto bi jedna saveznička zemlja trebala da se srami svoje vojske iz 2. sv. rata? Ubeđivali su vas godinama kako je isto biti ustaša i biti vojnik Jugoslavije, to je van svake pameti.

marko

pre 6 godina

Али Мехо кроји историју, није се Дража могао придружити партизанима јер је једно говор на радију а друго је суштина државе која је свим могућим законима забрањивала рад комуниста. Дакле Дража је радио по законима државе коју је поштовао и волео, а не по радијским говорима детета кога нико није чуо ни видео годинама уназад. Бесмислено је да се по Дражи зове било шта у Србији јер његова дела нису велика. То што му разни приписију свашта само је још увек одјек комунистичке упорне пропаганде којом у суштини желе да прикрију своје злочине које су починили посебно у Србији. Истрага је већ дошла до неких 30 хиљада убијених од стране комуниста после 1944, а да парадокс буде већи злочинци типа Пеке и Коче добише улице у последњих пар година.

trile

pre 6 godina

Naravno da se nije pridružio Titu kad je ta naredba došla posle pritiska Londona da izbeglička vlada izda takvo naređenje! A London je to uradio odmah nakon samita u čerčil-Ruzvelt-Staljin u Teheranu 1943 kad je svet podeljen a Jugoslavija je dodeljena komunistima, mada ne cela, kako je dogovoreno u Jugoslaviji bi uticaj bio 50:50 (što je ostalo i zabeleženo na čuveno ''percentage paper'' kad su Čerčil i Staljin podelili Evropu 1941). papir i danas postoji! TAd je za predesenika izbegličke vlade Jugoslavije u londonu postavljen Šubašić, prvi ban Banovine Hrvatske-preteče NDH! No, ne podržavam da se po Draži nazove bilo šta-previše su ljudi zaklali i to 90% srba-komunista uključujući i moja dva strica!

Dali bocek

pre 6 godina

Deset poena za Mehu! Zaljubljenici u njega, uvek mogu da odu na Ravnu Goru, i lepo da nastave sa valjanjem po blatu, onako pijani, kao i do sada. Pa ni Vuk Draskovic ga vise i ne pominje, a kamoli da ide na Ravnu Goru.

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Vojna akademija po mom sudu ne bi trebalo da nosi ime po generalu Mihailovicu ! Ali ne radi besramnih kvaziargumenata koje u tom smislu iznosi poslanik Omerovic. Naime, ozbiljna istorija i istoricari, i domaci i strani, su odavno vec dali svoj sud o Ravnogorskom pokretu, njegovom vodji, i njihovoj tragici. Ali jos nisu dali sud o komunisxtima i njihovim zlocinima i nedelima, recimo o preko 50.000 ljudi koje su ubili na pravdu Boga samo u Srbiji nakon oslobodjenja. O tome svedoce nalazi Komisije Vlade Srbije, a ne bilo kakve pausalne ocene. Ko ce u Srbiji i Jugoslaviji "pobediti" u drugom Svetskom ratu nije odlucila nijedna voljska, niti jedan pokret. Odluka je doneta na Jalti i u Teheranu, imali jos nekoga pismenog a da mu to nije jasno !? Ali je ovde toliko lazi ispricano i napisano o generalu Mihailovicu, casnom vojniku i oficiru, inace levicaru i rusofilu, tako da njegovo ime u ovom trenutku u narodu izaziva oprecna misljenja. Otuda i nije prikladno kao naziv za vojnu akademiju. A ovih bruka ciji su argumenti mrznja i laz, me je sramota. Bez obzira kako se zvali i prezivali...

nb

pre 6 godina

Pa potpuno je logično da se vojna akademija nazove po Draži Mihailoviću.

On je sve zabrljao što je moglo da se zabrlja. Bio je katastrofalno loš i vojnik i strateg i politički činilac.

Prema tome, ništa logičnije od ideje da se naša vojna akademija nazove upravo po njemu.

evo mene

pre 6 godina

Hajde da stavimo sa strane da l' je bio izdajnik ili nije, ostaje činjenica da je bio loš komandant, ne postoji ni jedna njegova akcija vredna proučavanja, i zašto onda da jedna ovakva ustanova nosi njegovo ime? Bolje po vojvodi Mišiću, ili po nekom od vojskovođa is prvog srpskog ustanka

Maksim

pre 6 godina

Ne razumem zbog čega bi Vojna akademija nosila ime po istorijskoj ličnosti koja i dalje izaziva podele u narodu?Zašto se ne bi nazvala po nekom sposobnijem komandantu (posmatrajući sveukupnu našu vojnu istoriju) - -Ž.Mišiću, Stefanu Nemanji, caru Dušanu, Karađorđu...
P.S. Moj deda je uvek osticao da je tokom rata borcima važniji bio kralj nego Draža. Zato su bili kraljeva vojska. Zbog toga su moj deda i njegovi saborci postupili onako kako je kralj naredio. To su neke stvari zbog kojih su se četnici raspali - Dražu ne slušaju komandanti, Draža ne sluša kralja, a kralj sluša Čerčila. A kod partizana - ko ne sluš preki sud!

BOBA

pre 6 godina

Slažem se da postoji više kandidata ako treba dati ime vojnoj akademiji, počev od Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, Radomira Putnika, do Draže Mihajlovića. Svi su oni heroji srpskog roda i junaci borbi za slobodu. Za razliku od svih ispred navedenih jedino je general Mihajlović od svog sopstvenog naroda sve ovo vreme nosio krst izdajnika, koljača, ubice, kvislinga itd. Sve te laži su za svakog razumnog Srbina razotkrivene i otkrivena je Dražina mučenička sudbina, ubijenog u lažiranom i falsifikovanom prtocesu bez groba, dok su Srbi kao svog najvećeg sina proglašavali izvesnog ,Josipa Broza, agenta kominterne kome se ne zna ni pravo ime ni da li je Poljak, Rus, Slovak ili šta god već. I sad nam dolazi izvesni Meho Omerović (apsolutno odbijam shvatanja da ovo pišem jer se radi o Bošnjaku - Muslimanu) da nam objasni i razjasni ko je i šta je pukovnik - djeneral Dragoljub Mihailović, da nam konačno zaokruži svu tragediju i nagovesti sudbinu.

čika Boki

pre 6 godina

Da kod kralja valja, ne bi bilo toliko komunista u Srbiji. Narod gladovao, radio ceo dan za 5 kg brašna. Oficiri lumpovali po kafanama i pijani se vozili fijakerima. Zbog toga se narod i okrenuo, a onda ta "narodna" vojska, pod Dražinom komandom, potegla nož. To je istina koju sirotinja kraljevine Jugoslavije i raspale te iste kraljevine u toku II svetskog rata zna i pamti. Zbog toga niko i neće ovog "prestolonaslednika"- kumče britanske kraljice, koja ga ne ferma 2%. Ne smete ni komentar da mi objavite, koliko vas boli istina!

anbeast

pre 6 godina

Sta fali nazivu Vojna akademija Banjica ili tako nekako? Nezavisno od svega, potpuno neozbiljan predlog :) Ko je i sta je Draža (na stranu što je kvisling) kao taktičar, strateg, vojskovodja u odnosu na Karadjordja, Stepu, Bojovica, Mišića, Dušana Silnog, pa i u odnosu na Kocu Popovica?!

Никола

pre 6 godina

Могао би Омеровић да бар нешто каже о злочинима Ханџар дивизије. Мало је познато да је Дража имао у свом штабу и двојицу муслимана (Мустафа Мулалић и другом сам заборавио име), Хрвата, Словенаца, Јевреја.

Ne pristajem

pre 6 godina

Nek neko iz POKS-a dodje i u lice to kaze prezivelim potomcima zrtava u Vranicu kraj Beograda. Zverski su ubijali, klali i silovali ti isti cetnici u sred Srbije. Deda mog prijatelja je bio pop u Sapcu, masakriran u svojoj kuci od tih istih cetnika. Covek sad radi pri srpkoj pravoslavnoj crkvi ovde u Cikagu i zapusi usta svim pro-cetnicima kad se se osile sa "argumentima". Moja baba pamti da su partizani bili svugde omiljeni jer su bili mladi i pristojni u poredjenju sa ovim "gerilcima" koji su pustosili. Draza se nije nicim vojno istakao kao strateg da bi njegovo ime nosila vojna akademija, to sto je bio francuski pitomac ne znaci nista. U II sv ratu sem par sporadicnih vojnih zasluga ukljucujuci nekoliko napada na Nemce i spasavanje americkih vojnih pilota on nije nista drugo znacajno ucinio. Naprotiv, nije imao potpunu komandnu kontrolu nad svojim jedinincama pa su horde divljale i cinile zlocine u njegovo ime. Neslavno za jednog vojskovodju. Postoji dokumentovano da je saradjivo s okupacionim snagama III rajha. On je u vojnom i nacionalnom smislu luzer svidjalo se to vama ili ne. I shvatite to da je sa NOP krenuo boljitak i napredak a ne sa cetnicima. Oni su luzeri i pateticni su svaki izgovori u pokusaju da ih opravdaju. Jesu li pobedili - nisu, dakle gubitnici su.

Zoran Sretic

pre 6 godina

Zanimljivo je da su Nemci zatvarali pripadnike Drazinog pokreta na Banjici i streljali ih na Jajincima. Takav odnos prema "kolaboracionistima" jos nije zabelezen u uporednoj istoriji, osim naravno u komunistickoj istoriografiji. Mozda ne bi bilo lose da Meho poseti to stratiste na kojem pored komunista ima i onih koje zbirno zovemo "ostali rodoljubi" "da se vlasi ne dosete".

LOris

pre 6 godina

Draža je naš vojnik sa najvišim odlikovanjima u istoriji srpske vojske, smešno je ovakve izjave komentarisati.
(Srki, 25. april 2018 12:46)

I Peten je kod francuza, ali nešto ne videh da francuzi rehabilituju izdajnike i kolaboracioniste, a kamoli da nazivaju vojne akademije po njima!

Bravo gospodine Omeroviću!

bane

pre 6 godina

Могао би Омеровић да бар нешто каже о злочинима Ханџар дивизије. Мало је познато да је Дража имао у свом штабу и двојицу муслимана (Мустафа Мулалић и другом сам заборавио име), Хрвата, Словенаца, Јевреја.
(Никола)

Da li znas koliko je Pavelic imao Srba od poverenja u najvisiom polozajima u NDH cak licnim prijateljima. Najmanje 10 da ne navodim imena...jedan je streljan i umro uzvikujuci ime NDH ...Pa ga to ne cini manje zlocincem ili nekom mutinacionalnim pokretom - ne prasinara ....pa ako ne znas, sto nije cudno jer mi znamo samo sto zelimo da znamo, pokusaj da saznas.

Shone

pre 6 godina

Sta fali nazivu Vojna akademija Banjica ili tako nekako? Nezavisno od svega, potpuno neozbiljan predlog :) Ko je i sta je Draža (na stranu što je kvisling) kao taktičar, strateg, vojskovodja u odnosu na Karadjordja, Stepu, Bojovica, Mišića, Dušana Silnog, pa i u odnosu na Kocu Popovica?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anbeast, 25. april 2018 13:43)
Prvo, nije bio kvisling. Da jeste dobio bi ordenje od Hitlera i Musolinija a ne od De Gola i Trumana.

A ovo drugo stoji, ima boljih i vecih junaka po kojima se moze nazvati neka institucija. Mada stoji i cinjenica je nelogicno da covek koji je imao dva najveca moguca odlikovanja saveznickih drzava nema bas nikakvo postovanje u svojoj zemlji.

Ivan

pre 6 godina

Da bi dobio postovanje Srba (tradicionalnih autosovinista) Draza je trebao, kao Tito, da napada Nemce tako da ovi pobiju sto vise Srba u odmazdama.

Tipicni dokazi u njegovu korist su Francuska medalja, Americka medalja i Nemacka poternica. Dokazi protiv su "tetka od moje komsinice je rekla da su svi cetnici bili isti".

Ali i pored ovog ipak mislim da bi bilo prilagodnije nazvati je po Misicu.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Зар господин Мехо Омеровић не зна да је знак који се налази на капама које носе припадници ВС заправо та кокарда о којој се он пежоративно изјашњава, као и да се налази на свим ратним заставама прослављене српске Војске?

Milun

pre 6 godina

I ja sam se skolovao za vreme Tita i pitao se kao mali mnoge stvari:
kako je to Draza izdajnik, saradnik okupatora,a nalazi se na nemackoj poternici, kako to da su okupatori i saradnici okupatora masovno streljali pripadnike drazinog pokreta na Banjici, kako to da su svi u mome, sumadijskom selu, bili za Drazu a ne za Tita, zasto su saveznici bombardovali srpske gradove 44, kako to da neki saradnik okupatora spasi preko 500 americkih i engleskih pilota, kako taj saradnik okupatora nije pobegao sa okupatorom kao Nedic, Ljotic, Pavelic, kako to da su ga i posthumno odlikovali saveznici...
Nista mi to nije bilo jasno dok nisam poceo da izucavam istoriju iz nezavisnih izvora.
Al izgleda da ima jos Srba koji samo znaju za brozovu verziju istorije.

brok

pre 6 godina

Jel moze neko od ovih lumena da mi kaze zasto su saveznici, koji su se 40 godina nakon WW2 borili protiv komunizma i pokrenuli par ratova u tu svrhu, doveli na vlast Tita a ne Drazu "monarhistu i antifasista"?

krpelj

pre 6 godina

@Neno, 25. april 2018 13:47- "Zašto bi jedna saveznička zemlja trebala da se srami svoje vojske iz 2. sv. rata"? A mene učili da je Crvena armija ušla u Srbiju da rasturi fašiste. Zar su se Rusi borili protiv četnika?

27. mart

pre 6 godina

(Ne pristajem, 25. april 2018 18:26)
A da li znate kako je prosao vojvoda Petar Bojovic od strane skojevaca 1945. i jos par desetina hiljada komunistickih neistomisljenika tokom a i posle rata? A sto se tice pobednika u gradjanskom ratu u Jugoslaviji, to je odluceno na Teheranskoj konferenciji 1943. od strane saveznika kad su podelili interesne sfere, a ne zbog neke vojne genijalnosti partizana, pa vecina oficira kraljevine Jugoslacije je bila u JVuO...

Szabo

pre 6 godina

Kakvu ja poruku ovde vidim kao gradjanin Srbije. Mehi Omerovicu je mesto gde treba da bude a meni gde ja trebam da budem. Samo da dodam, Madjar sam i pradeda mi je bio partizan, a niko iz familije nije ucesvovao u raciji 1942. Zasto moram da se opravdavam? Zato sto ne znam vise kuda da se orjentisem, volim ovu zemlju i tu sam odrastao ali pre neki dan su mi sestri dobacivali huligani- necu o sadrzaju al pominje se i moja etnicka pripadonst u nepristojnom kontekstu. To su isti oni koji po Vojvodini pisu grafite, presrecu starce, vrse nasilje i gle cuda, prozivaju se medju sobom cetnickim vojvodama. Vise od pola njihovih zrtava nisu Srbi. Kuda ide ova zemlja? Da li moja deca imaju ovde buducnost? Kakva im je sadasnjost? Ja volim i postujem svoje komsije, Srbe i druge ali ozbiljno razmisljam da uzmem drugi pasos kad mi se vec nudi.

Nikola

pre 6 godina

Srbin sam i patriota koji 9 meseci vojske proveo na Kosovu kao 20togodosnjak 1998 i 1999 ali mi ovo veličanje četnika mnogo jadno..kao da Srbi stalno namerno pucaju sebi u nogu a i glavu...i ako su 80% partizana bili Srbi i ceo drugi svetski rat držali veliki deo teritorije van domašaja Nemaca ..jedini u Evropi kojima to uspevalo ovde se veliča pokret koji u najmanju ruku bežao od bilo kakvog sukoba sa okupatorom dok većinski deo zemlje se borio protiv njega.
Ne znam sve više ne razume narod kome pripadam pa se pitam da li mu uopšte i pripadam.

Jaroslav

pre 6 godina

@Szabo
I meni je otac bio partizan, a rođak mu je bio evangelistički sveštenik u Boljevcima za vreme onog rata. Dok su ga Nemci odvodili u SS zatvor u Zemun, jer se otvoreno protivio nacistima, gde je potom i umro u mukama, sina, dečačića mu je ubio ustaša jer je navodno gađao goluba na krovu pa je promašio. Velika tragedija. Devedesetih dolaze Šešeljevi na vlast u zemunsku opštinu i Surčin, kupuju masovno placeve pored nas, pevaju četničke pesme, i sve nas Slovake zovu "ustašama". Ove priče nikad neće čuti naši sugrađani većinske etničke grupe. Mnogi i ne žele da mi imamo glas. Vidi se po njihovim minusima. Oni žele da nas nema. Pitanje da li će i objaviti ovaj komentar pod izgovorom trolovanja. Ali sve ovo sa gen. Dražom je isti folklorni milje gde se mi stalno prilagođavamo i strepimo u isto vreme.

soko ili pionir

pre 6 godina

Da kod kralja valja, ne bi bilo toliko komunista u Srbiji. Narod gladovao, radio ceo dan za 5 kg brašna. Oficiri lumpovali po kafanama i pijani se vozili fijakerima. Zbog toga se narod i okrenuo, a onda ta "narodna" vojska, pod Dražinom komandom, potegla nož. To je istina koju sirotinja kraljevine Jugoslavije i raspale te iste kraljevine u toku II svetskog rata zna i pamti. Zbog toga niko i neće ovog "prestolonaslednika"- kumče britanske kraljice, koja ga ne ferma 2%. Ne smete ni komentar da mi objavite, koliko vas boli istina!
(čika Boki, 25. april 2018 16:38)
Komunista u Srbiji posle 1941. i nemackih odmazdi 100 za 1, nije bilo u nekom vecem broju sve do septembra 1944. mada o nekom velikom broju pre 1941. je iluzorno pricati... A sto se tice oficira kraljevine Jugoslavije i oficira komunisticke Jugoslavije i uopste ustrojstva te drzave, dovoljno govori cinjenica da se "prva" Jugoslavija raspala napadom Nemacke, i njenih saveznika spolja, a "druga" Jugoslavija iznutra, bez ikakve strane vojne intervencije spolja!

Slobodan

pre 6 godina

Ne vidim kakve veze imaju Šešelj, njegova banda i huliganski ološ (navijači) sa jednim časnim oficirom, junakom iz oba svetska rata i najvećom žrtvom komunističkih revolucionarnih vlasti. To što oni sebe nazivaju četnicima i navodno štite lik i delo Draže Mihajlovića uopšte ne umanjuje njihov fašizam i bitangizam. Kao demokrata i antifašista Draža bi prvo presudio tom ološu koji nemaju pojma o njegovom pokretu, ideji i ciljevima.

1991 Dobio batine zboh Drazihuljenja i zbogom zohari

pre 6 godina

1991 u lokalnom kaficu na NBG sam popio takve batine jer me je jedan iz ekipe navijaca iz kraja cuo da sam iz zezanja rekao "Sto je dobro ispao Lenon na ovoj slici". Gazda kafica je drzao Drazinu sliku a ja nisam ni imao pojma ko je to jer nisam pridavao vaznost. Iz mesovitog braka sam, sta god da to znacilo, i jedina slika DM koje sam se secao je bila iz udzbenika istorije iz osnovne skole, pritom drugacija od ove sto je visila na zidu. Prisli su i besomucno me udarali nazivajuci me pogrdnim imenima: Ustaso i dalje da ne pominjem., a vecina iz ekipe koja me je tukla su bili deca oficira JNA, kao i ja uostalom. Hvala im jer su dodatno pomogli da emigriram i postanem ponosan gradjanin najvece sile na svetu. A tu koliko vidim i dalje mrak caruje.

I dalje ne pristajem

pre 6 godina

(27. mart, 25. april 2018 19:18)
Jos jedan pateticni izgovor, kao da saveznici nisu znali ko najvise pruza otpor u Jugoslaviji u to vreme. I kako to da smo izasli iz sovjetske interesne sfere nakon 1948 zbog cega, ako ni zbog cega drugog treba odati istorijsko priznnje Titu jer ja licno ne bih voleo da budem pod Rusima/Sovjetima ni jedan jedinin dan. Naravno da komunisti nisu bili cvecke vrsili su odmazde i zlocine , ali zanebesiti se posle masnog pecenja i rakije romantizovati kraljevo vreme i velicati gubitnike je zaista pateticno i krivo. Pre 2 sv rata su terali citava sela oko Topole da kopaju kraljeve vinograde da bi u smiraj dana dobili projinog brasna koliko stane u pregacu, pa su zene trcale kuci da im se brasno ne prospe usput. Tako da nije bilo bolje ni u kraljevo vreme ni pod komunistima posle rata ali mereno statisticki veci je bio napredak u FNRJ-SFRJ nego u svim tvorevinama pre ili posle nje izuzev Slovenije koju smo svi trebali da sledimo 1989 jer su jedini prepoznali kako u komadu mozemo da udjemo u EU i jos da dobijemo, al smo se onda busali u grudi i okretali mitskoj proslosti i i nekakvim zaslugama, a i sada to isto cinimo posle svih krvoprolica. Kao one primatolike kreature s pocetka Odiseje 2001. I zato i dalje nekima smeta sto Meho zaboga daje sebi za pravo da komentarise o "slavnim junacima". E zato nam je kako nam je. Srbija je raspad.

Zvezda/Partizan

pre 6 godina

Oba predloga su glupost i imaju za cilj da provociraju. Ako akademija uopšte mora da nosi ime, eno im 4 vojvode iz 1. svetskog rata pa neka biraju. Koča Popović je bio obrazovan čovek, ali nije bio profesionalni oficir sa akademije. Bio je u školi za rezervne oficire, u vojsci. Draža je bio školovan oficir ali ne vidim neke genijalne poteze po kojima bi bila poznata njegova vojna veština. Nego, kada smo kod imenovanja, imam ja jedan predlog. Hajde da preimenujemo prvu brigadu KOV u "Legio VII Claudia", a za ostale brigade ćemo se dogovoriti po kojim legijama da ih nazovemo :)

Апоплекс

pre 6 godina

Осим што је најбоље да се зове "Војна академија Србије", једино долазе у обзир војводе из Великог рата.
А ви што кујете Кочу у звезде, због тога што је песник и надреалиста, о'ладите. Причамо о војсци, части и јунаштву, а не о свестраности и екстравагантности.

Posmatrač

pre 6 godina

U potpunosti podržavam reči g-dina Omerovića. I da se razumemo Srbin sam koji je lično usta svojih predaka čuo o "hrabrosti I ljudskosti" četnika po Šumadiji. Baka mi je pričala kada je Kalabić došao da mobiliše u jednom selu ispod Kosmaja gde je živela da je govor zapoeo rečima: "Ko neće sa nama zaklaćemo ga" Četnici su najviše zla naneli Srbima iz Srbije. Pametnom dosta.

Svako ima svoje vidjenje

pre 6 godina

Omerovic prelazi granicu pristojnosti.
Ako je vec prihvatio da bude deo demokratskog sistema i za to bude placen, onda bi u najmanju ruku bio red da prihvati da postoje i druga vidjenja istine i pravde.
Ja ne mislim kao on, pogotovo kada je Draza Mihajlovic u pitanju. To ne znaci da cu Oemroviceve stavove zbog toga da ismevam, nipodastavam ili da ga vredjam.

realno

pre 6 godina

Akademija bi mogla sa ponosom da nosi ime Koča Popović. On je ukratko rečeno faca! Diplomirao filozofiju na Sorboni, školovani oficir, pesnik nadrealista, vojskovođa, narodni heroj, diplomata svetskog kalibra sa svetskim manirima... Kamo sreće da sad imamo nekog u diplomatiji takvog kova. A za Dražu ne teba trošiti reči, savremena civilizacija je sve rekla. Na hiljade takvih ordenja što ih je dobio po svetu, ne može oprati prolivenu krv i ljagu nanetu srpskom rodu.

Mica

pre 6 godina

NIkakav izdajnik niti otpadnik, naprotiv, patriota, ali se slazem s time da Vojna akademija ne treba da nosi njegovo ime. Ako joj uopste treba nadevati bilo cije ime, onda treba uzeti nekog stvarno velikog vojskovodju, stratega, koje smo imali, na pretek. Ne znam zasto bi Draza bio znacajniji od Putnika, Bojovica, Stepe, Misica, i slicnih. A ne dolazi u obzir ni Koca Popovic, niti iko iz partizanske garniture, iz mnogo razloga, medju kojima je i onaj da je KPJ pocela ustanak tek na mig iz SSSR i da bi pomogla SSSR ali i izvela revoluciju u vlastitoj zemlji, sto je bilo apsolutno krsenje medjunarodnog, domaceg, pa i ratnog prava.

Neno

pre 6 godina

Tužno je da je Draža dobio priznanja u svim savezničkim zemljama, osim u svojoj za koju se borio. Bratoubilačka borba između komunista i nekomunista je odavno prošla, treba odati priznanje svakome ko se borio protiv okupatora, a ponajpre tada zvaničnoj vojsci Jugoslavije koja je stupila u borbu odmah na početku napada, dok su partizani čekali ulazak Rusije u rat.

Zašto bi jedna saveznička zemlja trebala da se srami svoje vojske iz 2. sv. rata? Ubeđivali su vas godinama kako je isto biti ustaša i biti vojnik Jugoslavije, to je van svake pameti.

BOBA

pre 6 godina

Slažem se da postoji više kandidata ako treba dati ime vojnoj akademiji, počev od Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, Radomira Putnika, do Draže Mihajlovića. Svi su oni heroji srpskog roda i junaci borbi za slobodu. Za razliku od svih ispred navedenih jedino je general Mihajlović od svog sopstvenog naroda sve ovo vreme nosio krst izdajnika, koljača, ubice, kvislinga itd. Sve te laži su za svakog razumnog Srbina razotkrivene i otkrivena je Dražina mučenička sudbina, ubijenog u lažiranom i falsifikovanom prtocesu bez groba, dok su Srbi kao svog najvećeg sina proglašavali izvesnog ,Josipa Broza, agenta kominterne kome se ne zna ni pravo ime ni da li je Poljak, Rus, Slovak ili šta god već. I sad nam dolazi izvesni Meho Omerović (apsolutno odbijam shvatanja da ovo pišem jer se radi o Bošnjaku - Muslimanu) da nam objasni i razjasni ko je i šta je pukovnik - djeneral Dragoljub Mihailović, da nam konačno zaokruži svu tragediju i nagovesti sudbinu.

marko

pre 6 godina

Али Мехо кроји историју, није се Дража могао придружити партизанима јер је једно говор на радију а друго је суштина државе која је свим могућим законима забрањивала рад комуниста. Дакле Дража је радио по законима државе коју је поштовао и волео, а не по радијским говорима детета кога нико није чуо ни видео годинама уназад. Бесмислено је да се по Дражи зове било шта у Србији јер његова дела нису велика. То што му разни приписију свашта само је још увек одјек комунистичке упорне пропаганде којом у суштини желе да прикрију своје злочине које су починили посебно у Србији. Истрага је већ дошла до неких 30 хиљада убијених од стране комуниста после 1944, а да парадокс буде већи злочинци типа Пеке и Коче добише улице у последњих пар година.

Dali bocek

pre 6 godina

Deset poena za Mehu! Zaljubljenici u njega, uvek mogu da odu na Ravnu Goru, i lepo da nastave sa valjanjem po blatu, onako pijani, kao i do sada. Pa ni Vuk Draskovic ga vise i ne pominje, a kamoli da ide na Ravnu Goru.

Никола

pre 6 godina

Могао би Омеровић да бар нешто каже о злочинима Ханџар дивизије. Мало је познато да је Дража имао у свом штабу и двојицу муслимана (Мустафа Мулалић и другом сам заборавио име), Хрвата, Словенаца, Јевреја.

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Vojna akademija po mom sudu ne bi trebalo da nosi ime po generalu Mihailovicu ! Ali ne radi besramnih kvaziargumenata koje u tom smislu iznosi poslanik Omerovic. Naime, ozbiljna istorija i istoricari, i domaci i strani, su odavno vec dali svoj sud o Ravnogorskom pokretu, njegovom vodji, i njihovoj tragici. Ali jos nisu dali sud o komunisxtima i njihovim zlocinima i nedelima, recimo o preko 50.000 ljudi koje su ubili na pravdu Boga samo u Srbiji nakon oslobodjenja. O tome svedoce nalazi Komisije Vlade Srbije, a ne bilo kakve pausalne ocene. Ko ce u Srbiji i Jugoslaviji "pobediti" u drugom Svetskom ratu nije odlucila nijedna voljska, niti jedan pokret. Odluka je doneta na Jalti i u Teheranu, imali jos nekoga pismenog a da mu to nije jasno !? Ali je ovde toliko lazi ispricano i napisano o generalu Mihailovicu, casnom vojniku i oficiru, inace levicaru i rusofilu, tako da njegovo ime u ovom trenutku u narodu izaziva oprecna misljenja. Otuda i nije prikladno kao naziv za vojnu akademiju. A ovih bruka ciji su argumenti mrznja i laz, me je sramota. Bez obzira kako se zvali i prezivali...

anbeast

pre 6 godina

Sta fali nazivu Vojna akademija Banjica ili tako nekako? Nezavisno od svega, potpuno neozbiljan predlog :) Ko je i sta je Draža (na stranu što je kvisling) kao taktičar, strateg, vojskovodja u odnosu na Karadjordja, Stepu, Bojovica, Mišića, Dušana Silnog, pa i u odnosu na Kocu Popovica?!

čika Boki

pre 6 godina

Da kod kralja valja, ne bi bilo toliko komunista u Srbiji. Narod gladovao, radio ceo dan za 5 kg brašna. Oficiri lumpovali po kafanama i pijani se vozili fijakerima. Zbog toga se narod i okrenuo, a onda ta "narodna" vojska, pod Dražinom komandom, potegla nož. To je istina koju sirotinja kraljevine Jugoslavije i raspale te iste kraljevine u toku II svetskog rata zna i pamti. Zbog toga niko i neće ovog "prestolonaslednika"- kumče britanske kraljice, koja ga ne ferma 2%. Ne smete ni komentar da mi objavite, koliko vas boli istina!

nb

pre 6 godina

Pa potpuno je logično da se vojna akademija nazove po Draži Mihailoviću.

On je sve zabrljao što je moglo da se zabrlja. Bio je katastrofalno loš i vojnik i strateg i politički činilac.

Prema tome, ništa logičnije od ideje da se naša vojna akademija nazove upravo po njemu.

Goran

pre 6 godina

Zašto bi Vojna akademija trebala uopšte da dobije ime po nekoj ličnosti?

To je težak balkanski primitivizam, bez obzira koje ime je u pitanju.

LOris

pre 6 godina

Draža je naš vojnik sa najvišim odlikovanjima u istoriji srpske vojske, smešno je ovakve izjave komentarisati.
(Srki, 25. april 2018 12:46)

I Peten je kod francuza, ali nešto ne videh da francuzi rehabilituju izdajnike i kolaboracioniste, a kamoli da nazivaju vojne akademije po njima!

Bravo gospodine Omeroviću!

Shone

pre 6 godina

Sta fali nazivu Vojna akademija Banjica ili tako nekako? Nezavisno od svega, potpuno neozbiljan predlog :) Ko je i sta je Draža (na stranu što je kvisling) kao taktičar, strateg, vojskovodja u odnosu na Karadjordja, Stepu, Bojovica, Mišića, Dušana Silnog, pa i u odnosu na Kocu Popovica?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anbeast, 25. april 2018 13:43)
Prvo, nije bio kvisling. Da jeste dobio bi ordenje od Hitlera i Musolinija a ne od De Gola i Trumana.

A ovo drugo stoji, ima boljih i vecih junaka po kojima se moze nazvati neka institucija. Mada stoji i cinjenica je nelogicno da covek koji je imao dva najveca moguca odlikovanja saveznickih drzava nema bas nikakvo postovanje u svojoj zemlji.

Milun

pre 6 godina

I ja sam se skolovao za vreme Tita i pitao se kao mali mnoge stvari:
kako je to Draza izdajnik, saradnik okupatora,a nalazi se na nemackoj poternici, kako to da su okupatori i saradnici okupatora masovno streljali pripadnike drazinog pokreta na Banjici, kako to da su svi u mome, sumadijskom selu, bili za Drazu a ne za Tita, zasto su saveznici bombardovali srpske gradove 44, kako to da neki saradnik okupatora spasi preko 500 americkih i engleskih pilota, kako taj saradnik okupatora nije pobegao sa okupatorom kao Nedic, Ljotic, Pavelic, kako to da su ga i posthumno odlikovali saveznici...
Nista mi to nije bilo jasno dok nisam poceo da izucavam istoriju iz nezavisnih izvora.
Al izgleda da ima jos Srba koji samo znaju za brozovu verziju istorije.

Zoran Sretic

pre 6 godina

Zanimljivo je da su Nemci zatvarali pripadnike Drazinog pokreta na Banjici i streljali ih na Jajincima. Takav odnos prema "kolaboracionistima" jos nije zabelezen u uporednoj istoriji, osim naravno u komunistickoj istoriografiji. Mozda ne bi bilo lose da Meho poseti to stratiste na kojem pored komunista ima i onih koje zbirno zovemo "ostali rodoljubi" "da se vlasi ne dosete".

trile

pre 6 godina

Naravno da se nije pridružio Titu kad je ta naredba došla posle pritiska Londona da izbeglička vlada izda takvo naređenje! A London je to uradio odmah nakon samita u čerčil-Ruzvelt-Staljin u Teheranu 1943 kad je svet podeljen a Jugoslavija je dodeljena komunistima, mada ne cela, kako je dogovoreno u Jugoslaviji bi uticaj bio 50:50 (što je ostalo i zabeleženo na čuveno ''percentage paper'' kad su Čerčil i Staljin podelili Evropu 1941). papir i danas postoji! TAd je za predesenika izbegličke vlade Jugoslavije u londonu postavljen Šubašić, prvi ban Banovine Hrvatske-preteče NDH! No, ne podržavam da se po Draži nazove bilo šta-previše su ljudi zaklali i to 90% srba-komunista uključujući i moja dva strica!

bane

pre 6 godina

Могао би Омеровић да бар нешто каже о злочинима Ханџар дивизије. Мало је познато да је Дража имао у свом штабу и двојицу муслимана (Мустафа Мулалић и другом сам заборавио име), Хрвата, Словенаца, Јевреја.
(Никола)

Da li znas koliko je Pavelic imao Srba od poverenja u najvisiom polozajima u NDH cak licnim prijateljima. Najmanje 10 da ne navodim imena...jedan je streljan i umro uzvikujuci ime NDH ...Pa ga to ne cini manje zlocincem ili nekom mutinacionalnim pokretom - ne prasinara ....pa ako ne znas, sto nije cudno jer mi znamo samo sto zelimo da znamo, pokusaj da saznas.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Зар господин Мехо Омеровић не зна да је знак који се налази на капама које носе припадници ВС заправо та кокарда о којој се он пежоративно изјашњава, као и да се налази на свим ратним заставама прослављене српске Војске?

Ne pristajem

pre 6 godina

Nek neko iz POKS-a dodje i u lice to kaze prezivelim potomcima zrtava u Vranicu kraj Beograda. Zverski su ubijali, klali i silovali ti isti cetnici u sred Srbije. Deda mog prijatelja je bio pop u Sapcu, masakriran u svojoj kuci od tih istih cetnika. Covek sad radi pri srpkoj pravoslavnoj crkvi ovde u Cikagu i zapusi usta svim pro-cetnicima kad se se osile sa "argumentima". Moja baba pamti da su partizani bili svugde omiljeni jer su bili mladi i pristojni u poredjenju sa ovim "gerilcima" koji su pustosili. Draza se nije nicim vojno istakao kao strateg da bi njegovo ime nosila vojna akademija, to sto je bio francuski pitomac ne znaci nista. U II sv ratu sem par sporadicnih vojnih zasluga ukljucujuci nekoliko napada na Nemce i spasavanje americkih vojnih pilota on nije nista drugo znacajno ucinio. Naprotiv, nije imao potpunu komandnu kontrolu nad svojim jedinincama pa su horde divljale i cinile zlocine u njegovo ime. Neslavno za jednog vojskovodju. Postoji dokumentovano da je saradjivo s okupacionim snagama III rajha. On je u vojnom i nacionalnom smislu luzer svidjalo se to vama ili ne. I shvatite to da je sa NOP krenuo boljitak i napredak a ne sa cetnicima. Oni su luzeri i pateticni su svaki izgovori u pokusaju da ih opravdaju. Jesu li pobedili - nisu, dakle gubitnici su.

Ivan

pre 6 godina

Da bi dobio postovanje Srba (tradicionalnih autosovinista) Draza je trebao, kao Tito, da napada Nemce tako da ovi pobiju sto vise Srba u odmazdama.

Tipicni dokazi u njegovu korist su Francuska medalja, Americka medalja i Nemacka poternica. Dokazi protiv su "tetka od moje komsinice je rekla da su svi cetnici bili isti".

Ali i pored ovog ipak mislim da bi bilo prilagodnije nazvati je po Misicu.

mlekadzija

pre 6 godina

Vojna akademija, smatram da ne bi trebala da bude imenovana po Dragoljubu Mihailovicu. Ali isto tako ni po Koci Popovicu. Ime nekog od proslavljenih srpskih vojvoda iz Velikog rata bi bilo odgovarajuce za tu visoku vojnu skolu.

evo mene

pre 6 godina

Hajde da stavimo sa strane da l' je bio izdajnik ili nije, ostaje činjenica da je bio loš komandant, ne postoji ni jedna njegova akcija vredna proučavanja, i zašto onda da jedna ovakva ustanova nosi njegovo ime? Bolje po vojvodi Mišiću, ili po nekom od vojskovođa is prvog srpskog ustanka

brok

pre 6 godina

Jel moze neko od ovih lumena da mi kaze zasto su saveznici, koji su se 40 godina nakon WW2 borili protiv komunizma i pokrenuli par ratova u tu svrhu, doveli na vlast Tita a ne Drazu "monarhistu i antifasista"?

Nikola

pre 6 godina

Srbin sam i patriota koji 9 meseci vojske proveo na Kosovu kao 20togodosnjak 1998 i 1999 ali mi ovo veličanje četnika mnogo jadno..kao da Srbi stalno namerno pucaju sebi u nogu a i glavu...i ako su 80% partizana bili Srbi i ceo drugi svetski rat držali veliki deo teritorije van domašaja Nemaca ..jedini u Evropi kojima to uspevalo ovde se veliča pokret koji u najmanju ruku bežao od bilo kakvog sukoba sa okupatorom dok većinski deo zemlje se borio protiv njega.
Ne znam sve više ne razume narod kome pripadam pa se pitam da li mu uopšte i pripadam.

1991 Dobio batine zboh Drazihuljenja i zbogom zohari

pre 6 godina

1991 u lokalnom kaficu na NBG sam popio takve batine jer me je jedan iz ekipe navijaca iz kraja cuo da sam iz zezanja rekao "Sto je dobro ispao Lenon na ovoj slici". Gazda kafica je drzao Drazinu sliku a ja nisam ni imao pojma ko je to jer nisam pridavao vaznost. Iz mesovitog braka sam, sta god da to znacilo, i jedina slika DM koje sam se secao je bila iz udzbenika istorije iz osnovne skole, pritom drugacija od ove sto je visila na zidu. Prisli su i besomucno me udarali nazivajuci me pogrdnim imenima: Ustaso i dalje da ne pominjem., a vecina iz ekipe koja me je tukla su bili deca oficira JNA, kao i ja uostalom. Hvala im jer su dodatno pomogli da emigriram i postanem ponosan gradjanin najvece sile na svetu. A tu koliko vidim i dalje mrak caruje.

Maksim

pre 6 godina

Ne razumem zbog čega bi Vojna akademija nosila ime po istorijskoj ličnosti koja i dalje izaziva podele u narodu?Zašto se ne bi nazvala po nekom sposobnijem komandantu (posmatrajući sveukupnu našu vojnu istoriju) - -Ž.Mišiću, Stefanu Nemanji, caru Dušanu, Karađorđu...
P.S. Moj deda je uvek osticao da je tokom rata borcima važniji bio kralj nego Draža. Zato su bili kraljeva vojska. Zbog toga su moj deda i njegovi saborci postupili onako kako je kralj naredio. To su neke stvari zbog kojih su se četnici raspali - Dražu ne slušaju komandanti, Draža ne sluša kralja, a kralj sluša Čerčila. A kod partizana - ko ne sluš preki sud!

Nešo

pre 6 godina

Kakav draža, koča, tito kakvi bakrači, jednostavno Vojna Akademija vojvoda Živojin Mišić...veliki čovek i još veći vojskovođa i patriota...mi smo narod koji sebi komplikuje svaki aspetk svog života, pored 4 slavne vojvode iz velikog rata mi srbi biramo između draže i koče popovića...nije ni čudo što nas niko ne voli....

krpelj

pre 6 godina

@Neno, 25. april 2018 13:47- "Zašto bi jedna saveznička zemlja trebala da se srami svoje vojske iz 2. sv. rata"? A mene učili da je Crvena armija ušla u Srbiju da rasturi fašiste. Zar su se Rusi borili protiv četnika?

27. mart

pre 6 godina

(Ne pristajem, 25. april 2018 18:26)
A da li znate kako je prosao vojvoda Petar Bojovic od strane skojevaca 1945. i jos par desetina hiljada komunistickih neistomisljenika tokom a i posle rata? A sto se tice pobednika u gradjanskom ratu u Jugoslaviji, to je odluceno na Teheranskoj konferenciji 1943. od strane saveznika kad su podelili interesne sfere, a ne zbog neke vojne genijalnosti partizana, pa vecina oficira kraljevine Jugoslacije je bila u JVuO...

I dalje ne pristajem

pre 6 godina

(27. mart, 25. april 2018 19:18)
Jos jedan pateticni izgovor, kao da saveznici nisu znali ko najvise pruza otpor u Jugoslaviji u to vreme. I kako to da smo izasli iz sovjetske interesne sfere nakon 1948 zbog cega, ako ni zbog cega drugog treba odati istorijsko priznnje Titu jer ja licno ne bih voleo da budem pod Rusima/Sovjetima ni jedan jedinin dan. Naravno da komunisti nisu bili cvecke vrsili su odmazde i zlocine , ali zanebesiti se posle masnog pecenja i rakije romantizovati kraljevo vreme i velicati gubitnike je zaista pateticno i krivo. Pre 2 sv rata su terali citava sela oko Topole da kopaju kraljeve vinograde da bi u smiraj dana dobili projinog brasna koliko stane u pregacu, pa su zene trcale kuci da im se brasno ne prospe usput. Tako da nije bilo bolje ni u kraljevo vreme ni pod komunistima posle rata ali mereno statisticki veci je bio napredak u FNRJ-SFRJ nego u svim tvorevinama pre ili posle nje izuzev Slovenije koju smo svi trebali da sledimo 1989 jer su jedini prepoznali kako u komadu mozemo da udjemo u EU i jos da dobijemo, al smo se onda busali u grudi i okretali mitskoj proslosti i i nekakvim zaslugama, a i sada to isto cinimo posle svih krvoprolica. Kao one primatolike kreature s pocetka Odiseje 2001. I zato i dalje nekima smeta sto Meho zaboga daje sebi za pravo da komentarise o "slavnim junacima". E zato nam je kako nam je. Srbija je raspad.

soko ili pionir

pre 6 godina

Da kod kralja valja, ne bi bilo toliko komunista u Srbiji. Narod gladovao, radio ceo dan za 5 kg brašna. Oficiri lumpovali po kafanama i pijani se vozili fijakerima. Zbog toga se narod i okrenuo, a onda ta "narodna" vojska, pod Dražinom komandom, potegla nož. To je istina koju sirotinja kraljevine Jugoslavije i raspale te iste kraljevine u toku II svetskog rata zna i pamti. Zbog toga niko i neće ovog "prestolonaslednika"- kumče britanske kraljice, koja ga ne ferma 2%. Ne smete ni komentar da mi objavite, koliko vas boli istina!
(čika Boki, 25. april 2018 16:38)
Komunista u Srbiji posle 1941. i nemackih odmazdi 100 za 1, nije bilo u nekom vecem broju sve do septembra 1944. mada o nekom velikom broju pre 1941. je iluzorno pricati... A sto se tice oficira kraljevine Jugoslavije i oficira komunisticke Jugoslavije i uopste ustrojstva te drzave, dovoljno govori cinjenica da se "prva" Jugoslavija raspala napadom Nemacke, i njenih saveznika spolja, a "druga" Jugoslavija iznutra, bez ikakve strane vojne intervencije spolja!

Slobodan

pre 6 godina

Ne vidim kakve veze imaju Šešelj, njegova banda i huliganski ološ (navijači) sa jednim časnim oficirom, junakom iz oba svetska rata i najvećom žrtvom komunističkih revolucionarnih vlasti. To što oni sebe nazivaju četnicima i navodno štite lik i delo Draže Mihajlovića uopšte ne umanjuje njihov fašizam i bitangizam. Kao demokrata i antifašista Draža bi prvo presudio tom ološu koji nemaju pojma o njegovom pokretu, ideji i ciljevima.

Jaroslav

pre 6 godina

@Szabo
I meni je otac bio partizan, a rođak mu je bio evangelistički sveštenik u Boljevcima za vreme onog rata. Dok su ga Nemci odvodili u SS zatvor u Zemun, jer se otvoreno protivio nacistima, gde je potom i umro u mukama, sina, dečačića mu je ubio ustaša jer je navodno gađao goluba na krovu pa je promašio. Velika tragedija. Devedesetih dolaze Šešeljevi na vlast u zemunsku opštinu i Surčin, kupuju masovno placeve pored nas, pevaju četničke pesme, i sve nas Slovake zovu "ustašama". Ove priče nikad neće čuti naši sugrađani većinske etničke grupe. Mnogi i ne žele da mi imamo glas. Vidi se po njihovim minusima. Oni žele da nas nema. Pitanje da li će i objaviti ovaj komentar pod izgovorom trolovanja. Ali sve ovo sa gen. Dražom je isti folklorni milje gde se mi stalno prilagođavamo i strepimo u isto vreme.

Szabo

pre 6 godina

Kakvu ja poruku ovde vidim kao gradjanin Srbije. Mehi Omerovicu je mesto gde treba da bude a meni gde ja trebam da budem. Samo da dodam, Madjar sam i pradeda mi je bio partizan, a niko iz familije nije ucesvovao u raciji 1942. Zasto moram da se opravdavam? Zato sto ne znam vise kuda da se orjentisem, volim ovu zemlju i tu sam odrastao ali pre neki dan su mi sestri dobacivali huligani- necu o sadrzaju al pominje se i moja etnicka pripadonst u nepristojnom kontekstu. To su isti oni koji po Vojvodini pisu grafite, presrecu starce, vrse nasilje i gle cuda, prozivaju se medju sobom cetnickim vojvodama. Vise od pola njihovih zrtava nisu Srbi. Kuda ide ova zemlja? Da li moja deca imaju ovde buducnost? Kakva im je sadasnjost? Ja volim i postujem svoje komsije, Srbe i druge ali ozbiljno razmisljam da uzmem drugi pasos kad mi se vec nudi.

Zvezda/Partizan

pre 6 godina

Oba predloga su glupost i imaju za cilj da provociraju. Ako akademija uopšte mora da nosi ime, eno im 4 vojvode iz 1. svetskog rata pa neka biraju. Koča Popović je bio obrazovan čovek, ali nije bio profesionalni oficir sa akademije. Bio je u školi za rezervne oficire, u vojsci. Draža je bio školovan oficir ali ne vidim neke genijalne poteze po kojima bi bila poznata njegova vojna veština. Nego, kada smo kod imenovanja, imam ja jedan predlog. Hajde da preimenujemo prvu brigadu KOV u "Legio VII Claudia", a za ostale brigade ćemo se dogovoriti po kojim legijama da ih nazovemo :)

Апоплекс

pre 6 godina

Осим што је најбоље да се зове "Војна академија Србије", једино долазе у обзир војводе из Великог рата.
А ви што кујете Кочу у звезде, због тога што је песник и надреалиста, о'ладите. Причамо о војсци, части и јунаштву, а не о свестраности и екстравагантности.