Subota, 22.04.2017.

08:52

Sukobi u Varšavi zbog predstave Olivera Frljića

Poljska policija intervenisala je zbog aktivista krajnje desnice koji su sprečili ulaz u pozorište u Varšavi na predstavu "Prokletstvo" Olivera Frljića.

Izvor: Beta

Sukobi u Varšavi zbog predstave Olivera Frljiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

John

pre 7 godina

Kakva zloupotreba umetnosti. Gospodin Frljic mi je odavno ogadio izraz "gradjanska sloboda i slobodno izrazavanje kroz umetnost". Klasicna nus pojava slobode izrazavanja.
(Lav, 22. april 2017 11:10)

Je l' nus pojava bila i kada je isti ovaj Oliver Frljić pravio predstavu o Aleksandri Zec?

zoran đinđić u mreži mafije

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.
(only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Zna se kakva bi reakcija bila. Zar nisu omladinci demokratske stranke i građanskog saveza sprečili promociju knjige o đinđiću. U svemu tome najzanimljivija je činjenica da knjigu nisu ni pročitali. Naslov im se nije svideo. Iznenadilo bi me i da mi objave komentar. Ista je to sorta. Ipak moraš da ih razumeš. To su kardeljeva deca.

nista o nicemu

pre 7 godina

Ja nisam katolik ali mislim stvarno, "posle scene oralnog seksa, obešen je papa sa natpisom - zaštitnik pedofila". Kao u predstavi gde je mu finale bilo povraćanje po srpskoj zastavi... Čekaj prijatelju, sve ok, umetnička sloboda, izraz itd. ali vulgaran si mnogo. Ti ipak nisi Bunjuel, shvati.
(Saša, 22. april 2017 09:52)

Kad je pljuvao Hrvate zbog Oluje podrzavao si ga, pa nece moci tako momak. Ako ti mislis da je seksualno zlostavljanje okej, i da treba da zmurimo na to sta Pahomije i Kacavenda rade sa nasom decom onda ok, ja ne mislim.

Aleksandar

pre 7 godina

Neko je ovde pomenuo da se ovde vodi kulturni rat.Ok je napasti ismevati i pnizavati papu,Svetog Savu,Muhameda,Isusa ali samo jedan izbrani narod ne sme da se dira.Predstava u Francuskoj u kojoj je glavni glumac crnac je ukinuta zbog antisemitizma a njemu je unistena karijera.I dok je god gospodo u vasim kulturnim ratovima ok jedne napadati a cim se nesto pomene i u satiricnom kontekstu o drzugima to je zlocin bez presadana.To je kulturni marksizam.

komunjare ponovo jašu

pre 7 godina

Religija , bilo ona hriscanska ili muslimska, su zlo ovog sveta.
(dexter, 22. april 2017 13:13)

Znam dobro ljude sa tvojim pogledima na svet. Zar niste 1945. pod tom parolom otimali tuđu imovinu?

mirko

pre 7 godina

Vidim neki opravdavaju kleronacionaliste, smatrajući da oni imaju pravo na svoje versko ubeđenje i svoj pogled na svet.
Ja se u principu slažem, ali oni nemaju pravo braniti drugim ljudima, da tu predstavu pogledaju i donesu svoj sud o njoj. Niko njih ne tera da e oni gledaju, oni neka gledaju šta im odgovara. I oni koji žele videti predstavu imaju na to pravo, i niko ne može da im to zabrani.
Kada je u Iranu S.Ruždi osuđen zbog Satanskih stihova svi su se gražali, a kakva je razlika ovog čina?
Neko zamera Frljiću zbog izbora tema, pa predlažem mu da ne ide u pozorište, ima i drugih lepih mesta gde može da se zabavi.

SrbinSlovenPravoslavac

pre 7 godina

Poljaska je mozda jedna od najreligioznijih drzava na svetu. Sad, da li je to dobro ili nije vi procenite, mada ja ih postujem kao narod.

Aleksandar

pre 7 godina

@(only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Ne bi ni meni, jedino gde bi mi smetalo je da mene lično neko blati ali za to već postoje zakoni po kojima se može tužiti za uvredu i klevetanje, (s tim što bih ja uklonio to o uvredama jer šta god da neko kaže, neko drugi se može naći uvređenim). Dakle, dokle ja nisam subjekt zabole me o čemu pišu pesme, prave predstave, viču na trgu... onaj koga klevetaju (ako ga klevetaju) neka ih tuži, šta se to tiče mene ili bilo koga drugog?

Ne vidim nikakav problem u apsolutnoj slobodi govora, naprotiv.

realno

pre 7 godina

"da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Za slučajeve prikrivanja pedofilije se zna da je istina.

Korvin

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu. (only fools and horses, 22. april 2017 13:42)
# # # # #
Velika je razlika između vulgarnog prikazivanja istine i prikazivanja laži.

realno

pre 7 godina

(Дајте више доведите се у ред!, 22. april 2017 13:02)

Ne mogu, a dva puta sam pročitao, da pohvatam nit tvog komentara. Puno je kontradiktornosti da bih shvatio tvoj stav.

only fools and horses

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.

Дајте више доведите се у ред!

pre 7 godina

Добро, докле ће комунисти, фашисти и атеисти руку под руку да се понашају као што су то чинили готово 80 година? Докле?
Дајте им додатно образовање из грађанског васпитања: држава и црква су одвојене, то је бит секуларизма - оне су одвојене, као полиција и војска. Али и полиција и војска вам јасно стављају до знања шта у држави не ваља - оно што је криминал или оно што је напад на државу.

Црква и њени верници (која год да је црква) су Г Р А Ђ А Н И ! И не можете фашизмом спречити да ти грађани своје грађанске ставове (дакле своја права) остварују и штите из свог верског аспекта (право на абортус, право на брак итд). То је њихово УВЕРЕЊЕ! Не можете им то забранити под паролом - секуларизма. Секуларизам ви простаци тумачите као државни атеизам - држава не сме да буде религиозно усмерена. Ма немојте. Вас ће да пита? Ако Пољаци као католици желе да прогурају грађански закон који је у складу са њиховим моралним и верским начелима, онда ће демократски да изађу и гласају - ако је већина ЗА онда је то крај сваке приче. Или нема демократије.

Тако и ви који хоћете да опет будемо комуњаре или атеистичка држава попут Камбоџе под Црвеним Кмерима, схватите да је ваше време прошло. Побеђени сте 1945 и упристојите се више. Прочитајте шта подразумева појам грађанства, шта је секуларизам и која су људска права по питању религизоности и демократије.

Представа је обично смеће и као и свако смеће привлачи само оне којима је ту пријатно.

Oliver

pre 7 godina

@NK,
Na privatnoj da, na drzavnoj sceni ne. Problem je sto je ovo drzavno pozoriste,finansirano novcem svih poreskih obveznika,ukljucujuci ove demonstrante i vecinske Poljake katolike.A to ne moze,jer je vecina Poljaka protiv.Oni odlucuju gde ide njihov novac.U privatnom pak pozoristu,mogu da rade sta hoce.To je isto kao sa drzavnom i privatnom televizijom ili novinama.

banat uber alles

pre 7 godina

poljaci...muka mi je više od tih bivših ruskih kolonija, čuvari hrišćanstva i kaptalizma...preporučujem film *spotlight* iz 2015., po istinitom događaju, nažalost...

dexter

pre 7 godina

Podsetimo se samo 90tih kada su izvodili predstavu o Sv. Savi koji je, kako su tada tvrdili Seselavi radikali, prikazan kao homoseksualac. Predstava je odigrana jedanput i posle toga zabranjena. Religija , bilo ona hriscanska ili muslimska, su zlo ovog sveta.

realno

pre 7 godina

Pitam se uvek kako u Poljskoj i Srbiji, zemljama sa toliko žrtava, mogu da izniknu fašističke organizacije.
Kako li bi ovde bilo da napravi predstavu gde proziva pravoslavnu crkvu za prikrivanje pedofilije?

neca

pre 7 godina

Kritika je jedno, prostakluk nesto sasvim drugo. Podrvrgnuti nesto lupi javnosti, skrenuti paznju, osuditi lose svakako je i pozeljno i dobro. Ali ciniti to na prostacki nacin je svodjenje samog sebe na istu ravan sa onim cije postupke ne odobravate. Umetnost i prostakluk ne idu ruku pod ruku. Ovo nije umetnost i nije sloboda govora i izrazavanja. Zrtvama ovakvim istupima ne pomazete.

Felix

pre 7 godina

To šta je bilo u Varšavi je ništa šta će biti u Splitu za par dana ne otkažu li predstavu. Veteranske udruge i Katolička crkva neće ni pod koju cjenu dozvolit da se ovo Bogohuljenje održi. Ovo je svetogrđe a ne umjetnost. Frljić ako mu je zanimljivo skidanje žena i sprdanje s Majkom Božjom nek predstavu prikaže u rodnom selu i pred svojom mamom.

electric_mojo

pre 7 godina

Ko misli da je tema pogresna i da su scene preterane, neka pogleda film Spotlight sa Michael-om Keaton-om u glavnoj ulozi. A mislim da i u svom dvoristu moramo da se osvrnemo, to sto se za "samo" jednog svestenika nesto culo ne znaci da seksualnog zlostavljanja devojcica i decaka nema i od strane nasih "bogoudnika".

banat

pre 7 godina

Forma pre suštine. Poistovećivanje s verom na ovaj način je pogrešno. S jedne strane, naše matične vere i organizacije koje upravljaju njima (crkve) su nas dobrim delom i oblikovale kao narode. Ali "organizacije" su činile mnoge gadosti, od raznih stvari u srednjem veku, do npr. učešća "Crkve u Hrvata" u genocidu NDH i učešća SPC u ratovima 90-ih (ono kad pop blagosilja razne "škorpione" pre rušenja džamije ili nasilja nad civilima). Konkretno, katolička crkva je na globalnom nivou činila sve da zataška rasprostranjenu pedofiliju i zlostavljanje (kao i SPC na lokalnom]. Ja to Frljićevo ne bih mogao da gledam, ali pitanje je sloboda u sekularnoj državi i kritike dešavanja... Institucije čine sve da zadrže svoje klijente, dogmatične su i sporo se menjaju. (Kod Poljaka je katolička crkva jedan od čuvara identiteta, a Poljaci slovenski narod koji je najviše stradao u istoriji, više i od Srba; slično Srbima, najviše su stradali od strane "braće suseda").

Lola

pre 7 godina

Ono što Frljić radi nije umetnost već kvazi umetnost, zapravo čist egzibicionizam. Takoreći "pali se" na reakcije jedne krajnje političke struje zagovarajući drugu krajnju političku struju. Nema tu ni u od umetnosti, samo javno ispoljavanje ličnih frustracija deteta iz mešovitog braka. Nažalost mnogo je takvih razočaranih koji pate od potrebe za izgradnjom nekog novog identiteta, ubijajući onaj svoj i sve slične njemu, što je opet svojevrsni fašizam. Frljić se ne bavi umetnošću već politikom i tako ga treba i posmatrati.

Evandjelizam bilo religijski ili demokratski je mrtav

pre 7 godina

Svaka čast za predstavu, odlično rešeno kulturno oružje. Podseća na igranja sa muslimanima kada im crtaju muhameda pa maltene izbije gradjanski rat u islamskim zemljama. Verujem da se čovek zabavio i pokazao da su ljudi ljudi ili bubašvabe.

Nenad

pre 7 godina

Možete vi da smatrate Frljića vulgarnim, da vam se ne dopada njegov rad, da se ne slažete sa njegovim stavovima, itd, itd... Ukratko, budite onoliko oštar kritičar njegovih predstava koliko su i te predstave same oštre. Ali bilo kakva zabrana, formalna ili ovakva, u vidu sabotiranja, je odraz primitivnosti.

Nemus

pre 7 godina

Sad će gomila Srba da podrži ovoga jer jelte...ipak nije naš a da je naš konzervativni Srbi kojih u Srbiji ima 90% takvog bi spalili na lomači po več ustaljenom običaju ali ajte....malo da prkos teramo Hrvatima...

od men' toliko

pre 7 godina

interesantno kako je stav crkve prema pedofiliji kod svestenika pomirljiv "bog ce da im sudi", a po pitanju javnog ukazivanja na to isto idu sa stavom "mi cemo da im sudimo". posle se jos cude sto je ateizam u porastu...

Tomy

pre 7 godina

SašaTa vulgarnost je realnost. Gledaj malo iz ugla žrtava. Ako je tebi lepo da kupuješ u nekom supermarketu, nije lepo da šef supermarketa sprovodi pedofiliju. To je krivično delo, pa i za generalnog direktora ako je znao šta šef radi.
(Nikola, 22. april 2017 11:13)
Generalni direktor je to javno priznao i izvinio se svim žrtvama ali sem toga ništa vise se nije desilo ka nekom pomaku.

Nebojša Gojnić

pre 7 godina

Nisu svi ljudi zecovi i mišovi.
Frlić radi dobro osmišljenu akciju čiji je cilj i bio da dobije razlog za obraćanje evropskoj komisiji ili već bilo kojem telu u EU. To je dobro što uradio, mada je zasigurno trebalo naglasiti ime upravnika pozorišta. Poljskom upravniku i poljskim glumcima je sigurno mnogo teže nege drugu Frljiću.

Nikola

pre 7 godina

@Saša
Ta vulgarnost je realnost. Gledaj malo iz ugla žrtava. Ako je tebi lepo da kupuješ u nekom supermarketu, nije lepo da šef supermarketa sprovodi pedofiliju. To je krivično delo, pa i za generalnog direktora ako je znao šta šef radi.

Miro

pre 7 godina

Bez obzira koliko neki misle da je covek preterao,on je hrabro dokazao koliko je mocna katolicka crkva i dokle je kler spreman da stigne da bi zastitio svoju moc i privilegije.
Ne verujem da bi kler kritikovao bilo kakvu pozorisnu predstavu koju bi predstavljao neki diktatorsko fasisticki rezim bilo gde u svetu, ma koliko to bilo vulgarno ili uvredljivo za druge veroispovesti.
Ti isti extremisti su bili skoro na ulicama protestujuci protiv radikalnog islamizma i paleci cevapdzinice po celoj Poljskoj samo zato sto su gazde tih restorana imali tamniju kozu. Jel se secate?

Miloš

pre 7 godina

Čovjek je umjetnik. Oni koji ga napadaju su protiv umjetnosti. Tačka.
Nitko vam ne brani da napravite svoju predstavu.
Tko baci petardu na moje dijete može očekivati da ću uzvratiti. Tačka.
Crkve su u mnogim slučajevima zaštitnice pedofila, ili će netko reći da to nije istina?
Povraćanje na jednu zastavu je povraćanje na sve zastave, ili je samo srpska nedodirljiva?
Ako ne razumijete što pisac ima za reći obrazujte se. Tačka.

побро

pre 7 godina

Када те у Пољској нападају,знај да си на истинитом путу...а нису се бунили против педофилије у цркви!

Lav

pre 7 godina

Kakva zloupotreba umetnosti. Gospodin Frljic mi je odavno ogadio izraz "gradjanska sloboda i slobodno izrazavanje kroz umetnost". Klasicna nus pojava slobode izrazavanja.

SVD

pre 7 godina

Pročitao sam dosta članaka o reditelju Frljiću nisam neophodno podržavalac njegovih stavova, ali mislim da primena sile i zakona o "blasfemiji" atakuje na demokratske slobode jednog društva. Mi se zgražamo nad muslimanskom blasfemijom i fatwom protiv Salman Ruždija a onda čitamo o sličnoj reakciji katolika. Teško crkvi koja mora da se zakonom i fizičkim nasiljem štiti od kritika, opravdanih ili neopravdanih, u nekom društvu. Tako su se samo štitili diktatori i njihovi režimi.

Saša

pre 7 godina

Ja nisam katolik ali mislim stvarno, "posle scene oralnog seksa, obešen je papa sa natpisom - zaštitnik pedofila". Kao u predstavi gde je mu finale bilo povraćanje po srpskoj zastavi... Čekaj prijatelju, sve ok, umetnička sloboda, izraz itd. ali vulgaran si mnogo. Ti ipak nisi Bunjuel, shvati.

Saša

pre 7 godina

Ja nisam katolik ali mislim stvarno, "posle scene oralnog seksa, obešen je papa sa natpisom - zaštitnik pedofila". Kao u predstavi gde je mu finale bilo povraćanje po srpskoj zastavi... Čekaj prijatelju, sve ok, umetnička sloboda, izraz itd. ali vulgaran si mnogo. Ti ipak nisi Bunjuel, shvati.

SVD

pre 7 godina

Pročitao sam dosta članaka o reditelju Frljiću nisam neophodno podržavalac njegovih stavova, ali mislim da primena sile i zakona o "blasfemiji" atakuje na demokratske slobode jednog društva. Mi se zgražamo nad muslimanskom blasfemijom i fatwom protiv Salman Ruždija a onda čitamo o sličnoj reakciji katolika. Teško crkvi koja mora da se zakonom i fizičkim nasiljem štiti od kritika, opravdanih ili neopravdanih, u nekom društvu. Tako su se samo štitili diktatori i njihovi režimi.

od men' toliko

pre 7 godina

interesantno kako je stav crkve prema pedofiliji kod svestenika pomirljiv "bog ce da im sudi", a po pitanju javnog ukazivanja na to isto idu sa stavom "mi cemo da im sudimo". posle se jos cude sto je ateizam u porastu...

Miro

pre 7 godina

Bez obzira koliko neki misle da je covek preterao,on je hrabro dokazao koliko je mocna katolicka crkva i dokle je kler spreman da stigne da bi zastitio svoju moc i privilegije.
Ne verujem da bi kler kritikovao bilo kakvu pozorisnu predstavu koju bi predstavljao neki diktatorsko fasisticki rezim bilo gde u svetu, ma koliko to bilo vulgarno ili uvredljivo za druge veroispovesti.
Ti isti extremisti su bili skoro na ulicama protestujuci protiv radikalnog islamizma i paleci cevapdzinice po celoj Poljskoj samo zato sto su gazde tih restorana imali tamniju kozu. Jel se secate?

Nikola

pre 7 godina

@Saša
Ta vulgarnost je realnost. Gledaj malo iz ugla žrtava. Ako je tebi lepo da kupuješ u nekom supermarketu, nije lepo da šef supermarketa sprovodi pedofiliju. To je krivično delo, pa i za generalnog direktora ako je znao šta šef radi.

побро

pre 7 godina

Када те у Пољској нападају,знај да си на истинитом путу...а нису се бунили против педофилије у цркви!

Miloš

pre 7 godina

Čovjek je umjetnik. Oni koji ga napadaju su protiv umjetnosti. Tačka.
Nitko vam ne brani da napravite svoju predstavu.
Tko baci petardu na moje dijete može očekivati da ću uzvratiti. Tačka.
Crkve su u mnogim slučajevima zaštitnice pedofila, ili će netko reći da to nije istina?
Povraćanje na jednu zastavu je povraćanje na sve zastave, ili je samo srpska nedodirljiva?
Ako ne razumijete što pisac ima za reći obrazujte se. Tačka.

Lav

pre 7 godina

Kakva zloupotreba umetnosti. Gospodin Frljic mi je odavno ogadio izraz "gradjanska sloboda i slobodno izrazavanje kroz umetnost". Klasicna nus pojava slobode izrazavanja.

dexter

pre 7 godina

Podsetimo se samo 90tih kada su izvodili predstavu o Sv. Savi koji je, kako su tada tvrdili Seselavi radikali, prikazan kao homoseksualac. Predstava je odigrana jedanput i posle toga zabranjena. Religija , bilo ona hriscanska ili muslimska, su zlo ovog sveta.

banat uber alles

pre 7 godina

poljaci...muka mi je više od tih bivših ruskih kolonija, čuvari hrišćanstva i kaptalizma...preporučujem film *spotlight* iz 2015., po istinitom događaju, nažalost...

Nebojša Gojnić

pre 7 godina

Nisu svi ljudi zecovi i mišovi.
Frlić radi dobro osmišljenu akciju čiji je cilj i bio da dobije razlog za obraćanje evropskoj komisiji ili već bilo kojem telu u EU. To je dobro što uradio, mada je zasigurno trebalo naglasiti ime upravnika pozorišta. Poljskom upravniku i poljskim glumcima je sigurno mnogo teže nege drugu Frljiću.

nista o nicemu

pre 7 godina

Ja nisam katolik ali mislim stvarno, "posle scene oralnog seksa, obešen je papa sa natpisom - zaštitnik pedofila". Kao u predstavi gde je mu finale bilo povraćanje po srpskoj zastavi... Čekaj prijatelju, sve ok, umetnička sloboda, izraz itd. ali vulgaran si mnogo. Ti ipak nisi Bunjuel, shvati.
(Saša, 22. april 2017 09:52)

Kad je pljuvao Hrvate zbog Oluje podrzavao si ga, pa nece moci tako momak. Ako ti mislis da je seksualno zlostavljanje okej, i da treba da zmurimo na to sta Pahomije i Kacavenda rade sa nasom decom onda ok, ja ne mislim.

only fools and horses

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.

electric_mojo

pre 7 godina

Ko misli da je tema pogresna i da su scene preterane, neka pogleda film Spotlight sa Michael-om Keaton-om u glavnoj ulozi. A mislim da i u svom dvoristu moramo da se osvrnemo, to sto se za "samo" jednog svestenika nesto culo ne znaci da seksualnog zlostavljanja devojcica i decaka nema i od strane nasih "bogoudnika".

realno

pre 7 godina

Pitam se uvek kako u Poljskoj i Srbiji, zemljama sa toliko žrtava, mogu da izniknu fašističke organizacije.
Kako li bi ovde bilo da napravi predstavu gde proziva pravoslavnu crkvu za prikrivanje pedofilije?

Felix

pre 7 godina

To šta je bilo u Varšavi je ništa šta će biti u Splitu za par dana ne otkažu li predstavu. Veteranske udruge i Katolička crkva neće ni pod koju cjenu dozvolit da se ovo Bogohuljenje održi. Ovo je svetogrđe a ne umjetnost. Frljić ako mu je zanimljivo skidanje žena i sprdanje s Majkom Božjom nek predstavu prikaže u rodnom selu i pred svojom mamom.

Evandjelizam bilo religijski ili demokratski je mrtav

pre 7 godina

Svaka čast za predstavu, odlično rešeno kulturno oružje. Podseća na igranja sa muslimanima kada im crtaju muhameda pa maltene izbije gradjanski rat u islamskim zemljama. Verujem da se čovek zabavio i pokazao da su ljudi ljudi ili bubašvabe.

Дајте више доведите се у ред!

pre 7 godina

Добро, докле ће комунисти, фашисти и атеисти руку под руку да се понашају као што су то чинили готово 80 година? Докле?
Дајте им додатно образовање из грађанског васпитања: држава и црква су одвојене, то је бит секуларизма - оне су одвојене, као полиција и војска. Али и полиција и војска вам јасно стављају до знања шта у држави не ваља - оно што је криминал или оно што је напад на државу.

Црква и њени верници (која год да је црква) су Г Р А Ђ А Н И ! И не можете фашизмом спречити да ти грађани своје грађанске ставове (дакле своја права) остварују и штите из свог верског аспекта (право на абортус, право на брак итд). То је њихово УВЕРЕЊЕ! Не можете им то забранити под паролом - секуларизма. Секуларизам ви простаци тумачите као државни атеизам - држава не сме да буде религиозно усмерена. Ма немојте. Вас ће да пита? Ако Пољаци као католици желе да прогурају грађански закон који је у складу са њиховим моралним и верским начелима, онда ће демократски да изађу и гласају - ако је већина ЗА онда је то крај сваке приче. Или нема демократије.

Тако и ви који хоћете да опет будемо комуњаре или атеистичка држава попут Камбоџе под Црвеним Кмерима, схватите да је ваше време прошло. Побеђени сте 1945 и упристојите се више. Прочитајте шта подразумева појам грађанства, шта је секуларизам и која су људска права по питању религизоности и демократије.

Представа је обично смеће и као и свако смеће привлачи само оне којима је ту пријатно.

neca

pre 7 godina

Kritika je jedno, prostakluk nesto sasvim drugo. Podrvrgnuti nesto lupi javnosti, skrenuti paznju, osuditi lose svakako je i pozeljno i dobro. Ali ciniti to na prostacki nacin je svodjenje samog sebe na istu ravan sa onim cije postupke ne odobravate. Umetnost i prostakluk ne idu ruku pod ruku. Ovo nije umetnost i nije sloboda govora i izrazavanja. Zrtvama ovakvim istupima ne pomazete.

komunjare ponovo jašu

pre 7 godina

Religija , bilo ona hriscanska ili muslimska, su zlo ovog sveta.
(dexter, 22. april 2017 13:13)

Znam dobro ljude sa tvojim pogledima na svet. Zar niste 1945. pod tom parolom otimali tuđu imovinu?

mirko

pre 7 godina

Vidim neki opravdavaju kleronacionaliste, smatrajući da oni imaju pravo na svoje versko ubeđenje i svoj pogled na svet.
Ja se u principu slažem, ali oni nemaju pravo braniti drugim ljudima, da tu predstavu pogledaju i donesu svoj sud o njoj. Niko njih ne tera da e oni gledaju, oni neka gledaju šta im odgovara. I oni koji žele videti predstavu imaju na to pravo, i niko ne može da im to zabrani.
Kada je u Iranu S.Ruždi osuđen zbog Satanskih stihova svi su se gražali, a kakva je razlika ovog čina?
Neko zamera Frljiću zbog izbora tema, pa predlažem mu da ne ide u pozorište, ima i drugih lepih mesta gde može da se zabavi.

Lola

pre 7 godina

Ono što Frljić radi nije umetnost već kvazi umetnost, zapravo čist egzibicionizam. Takoreći "pali se" na reakcije jedne krajnje političke struje zagovarajući drugu krajnju političku struju. Nema tu ni u od umetnosti, samo javno ispoljavanje ličnih frustracija deteta iz mešovitog braka. Nažalost mnogo je takvih razočaranih koji pate od potrebe za izgradnjom nekog novog identiteta, ubijajući onaj svoj i sve slične njemu, što je opet svojevrsni fašizam. Frljić se ne bavi umetnošću već politikom i tako ga treba i posmatrati.

Nenad

pre 7 godina

Možete vi da smatrate Frljića vulgarnim, da vam se ne dopada njegov rad, da se ne slažete sa njegovim stavovima, itd, itd... Ukratko, budite onoliko oštar kritičar njegovih predstava koliko su i te predstave same oštre. Ali bilo kakva zabrana, formalna ili ovakva, u vidu sabotiranja, je odraz primitivnosti.

Nemus

pre 7 godina

Sad će gomila Srba da podrži ovoga jer jelte...ipak nije naš a da je naš konzervativni Srbi kojih u Srbiji ima 90% takvog bi spalili na lomači po več ustaljenom običaju ali ajte....malo da prkos teramo Hrvatima...

Tomy

pre 7 godina

SašaTa vulgarnost je realnost. Gledaj malo iz ugla žrtava. Ako je tebi lepo da kupuješ u nekom supermarketu, nije lepo da šef supermarketa sprovodi pedofiliju. To je krivično delo, pa i za generalnog direktora ako je znao šta šef radi.
(Nikola, 22. april 2017 11:13)
Generalni direktor je to javno priznao i izvinio se svim žrtvama ali sem toga ništa vise se nije desilo ka nekom pomaku.

realno

pre 7 godina

"da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Za slučajeve prikrivanja pedofilije se zna da je istina.

Aleksandar

pre 7 godina

Neko je ovde pomenuo da se ovde vodi kulturni rat.Ok je napasti ismevati i pnizavati papu,Svetog Savu,Muhameda,Isusa ali samo jedan izbrani narod ne sme da se dira.Predstava u Francuskoj u kojoj je glavni glumac crnac je ukinuta zbog antisemitizma a njemu je unistena karijera.I dok je god gospodo u vasim kulturnim ratovima ok jedne napadati a cim se nesto pomene i u satiricnom kontekstu o drzugima to je zlocin bez presadana.To je kulturni marksizam.

banat

pre 7 godina

Forma pre suštine. Poistovećivanje s verom na ovaj način je pogrešno. S jedne strane, naše matične vere i organizacije koje upravljaju njima (crkve) su nas dobrim delom i oblikovale kao narode. Ali "organizacije" su činile mnoge gadosti, od raznih stvari u srednjem veku, do npr. učešća "Crkve u Hrvata" u genocidu NDH i učešća SPC u ratovima 90-ih (ono kad pop blagosilja razne "škorpione" pre rušenja džamije ili nasilja nad civilima). Konkretno, katolička crkva je na globalnom nivou činila sve da zataška rasprostranjenu pedofiliju i zlostavljanje (kao i SPC na lokalnom]. Ja to Frljićevo ne bih mogao da gledam, ali pitanje je sloboda u sekularnoj državi i kritike dešavanja... Institucije čine sve da zadrže svoje klijente, dogmatične su i sporo se menjaju. (Kod Poljaka je katolička crkva jedan od čuvara identiteta, a Poljaci slovenski narod koji je najviše stradao u istoriji, više i od Srba; slično Srbima, najviše su stradali od strane "braće suseda").

Korvin

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu. (only fools and horses, 22. april 2017 13:42)
# # # # #
Velika je razlika između vulgarnog prikazivanja istine i prikazivanja laži.

zoran đinđić u mreži mafije

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.
(only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Zna se kakva bi reakcija bila. Zar nisu omladinci demokratske stranke i građanskog saveza sprečili promociju knjige o đinđiću. U svemu tome najzanimljivija je činjenica da knjigu nisu ni pročitali. Naslov im se nije svideo. Iznenadilo bi me i da mi objave komentar. Ista je to sorta. Ipak moraš da ih razumeš. To su kardeljeva deca.

John

pre 7 godina

Kakva zloupotreba umetnosti. Gospodin Frljic mi je odavno ogadio izraz "gradjanska sloboda i slobodno izrazavanje kroz umetnost". Klasicna nus pojava slobode izrazavanja.
(Lav, 22. april 2017 11:10)

Je l' nus pojava bila i kada je isti ovaj Oliver Frljić pravio predstavu o Aleksandri Zec?

Oliver

pre 7 godina

@NK,
Na privatnoj da, na drzavnoj sceni ne. Problem je sto je ovo drzavno pozoriste,finansirano novcem svih poreskih obveznika,ukljucujuci ove demonstrante i vecinske Poljake katolike.A to ne moze,jer je vecina Poljaka protiv.Oni odlucuju gde ide njihov novac.U privatnom pak pozoristu,mogu da rade sta hoce.To je isto kao sa drzavnom i privatnom televizijom ili novinama.

Aleksandar

pre 7 godina

@(only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Ne bi ni meni, jedino gde bi mi smetalo je da mene lično neko blati ali za to već postoje zakoni po kojima se može tužiti za uvredu i klevetanje, (s tim što bih ja uklonio to o uvredama jer šta god da neko kaže, neko drugi se može naći uvređenim). Dakle, dokle ja nisam subjekt zabole me o čemu pišu pesme, prave predstave, viču na trgu... onaj koga klevetaju (ako ga klevetaju) neka ih tuži, šta se to tiče mene ili bilo koga drugog?

Ne vidim nikakav problem u apsolutnoj slobodi govora, naprotiv.

realno

pre 7 godina

(Дајте више доведите се у ред!, 22. april 2017 13:02)

Ne mogu, a dva puta sam pročitao, da pohvatam nit tvog komentara. Puno je kontradiktornosti da bih shvatio tvoj stav.

SrbinSlovenPravoslavac

pre 7 godina

Poljaska je mozda jedna od najreligioznijih drzava na svetu. Sad, da li je to dobro ili nije vi procenite, mada ja ih postujem kao narod.

Lav

pre 7 godina

Kakva zloupotreba umetnosti. Gospodin Frljic mi je odavno ogadio izraz "gradjanska sloboda i slobodno izrazavanje kroz umetnost". Klasicna nus pojava slobode izrazavanja.

Saša

pre 7 godina

Ja nisam katolik ali mislim stvarno, "posle scene oralnog seksa, obešen je papa sa natpisom - zaštitnik pedofila". Kao u predstavi gde je mu finale bilo povraćanje po srpskoj zastavi... Čekaj prijatelju, sve ok, umetnička sloboda, izraz itd. ali vulgaran si mnogo. Ti ipak nisi Bunjuel, shvati.

Miloš

pre 7 godina

Čovjek je umjetnik. Oni koji ga napadaju su protiv umjetnosti. Tačka.
Nitko vam ne brani da napravite svoju predstavu.
Tko baci petardu na moje dijete može očekivati da ću uzvratiti. Tačka.
Crkve su u mnogim slučajevima zaštitnice pedofila, ili će netko reći da to nije istina?
Povraćanje na jednu zastavu je povraćanje na sve zastave, ili je samo srpska nedodirljiva?
Ako ne razumijete što pisac ima za reći obrazujte se. Tačka.

Felix

pre 7 godina

To šta je bilo u Varšavi je ništa šta će biti u Splitu za par dana ne otkažu li predstavu. Veteranske udruge i Katolička crkva neće ni pod koju cjenu dozvolit da se ovo Bogohuljenje održi. Ovo je svetogrđe a ne umjetnost. Frljić ako mu je zanimljivo skidanje žena i sprdanje s Majkom Božjom nek predstavu prikaže u rodnom selu i pred svojom mamom.

Дајте више доведите се у ред!

pre 7 godina

Добро, докле ће комунисти, фашисти и атеисти руку под руку да се понашају као што су то чинили готово 80 година? Докле?
Дајте им додатно образовање из грађанског васпитања: држава и црква су одвојене, то је бит секуларизма - оне су одвојене, као полиција и војска. Али и полиција и војска вам јасно стављају до знања шта у држави не ваља - оно што је криминал или оно што је напад на државу.

Црква и њени верници (која год да је црква) су Г Р А Ђ А Н И ! И не можете фашизмом спречити да ти грађани своје грађанске ставове (дакле своја права) остварују и штите из свог верског аспекта (право на абортус, право на брак итд). То је њихово УВЕРЕЊЕ! Не можете им то забранити под паролом - секуларизма. Секуларизам ви простаци тумачите као државни атеизам - држава не сме да буде религиозно усмерена. Ма немојте. Вас ће да пита? Ако Пољаци као католици желе да прогурају грађански закон који је у складу са њиховим моралним и верским начелима, онда ће демократски да изађу и гласају - ако је већина ЗА онда је то крај сваке приче. Или нема демократије.

Тако и ви који хоћете да опет будемо комуњаре или атеистичка држава попут Камбоџе под Црвеним Кмерима, схватите да је ваше време прошло. Побеђени сте 1945 и упристојите се више. Прочитајте шта подразумева појам грађанства, шта је секуларизам и која су људска права по питању религизоности и демократије.

Представа је обично смеће и као и свако смеће привлачи само оне којима је ту пријатно.

dexter

pre 7 godina

Podsetimo se samo 90tih kada su izvodili predstavu o Sv. Savi koji je, kako su tada tvrdili Seselavi radikali, prikazan kao homoseksualac. Predstava je odigrana jedanput i posle toga zabranjena. Religija , bilo ona hriscanska ili muslimska, su zlo ovog sveta.

SVD

pre 7 godina

Pročitao sam dosta članaka o reditelju Frljiću nisam neophodno podržavalac njegovih stavova, ali mislim da primena sile i zakona o "blasfemiji" atakuje na demokratske slobode jednog društva. Mi se zgražamo nad muslimanskom blasfemijom i fatwom protiv Salman Ruždija a onda čitamo o sličnoj reakciji katolika. Teško crkvi koja mora da se zakonom i fizičkim nasiljem štiti od kritika, opravdanih ili neopravdanih, u nekom društvu. Tako su se samo štitili diktatori i njihovi režimi.

only fools and horses

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.

komunjare ponovo jašu

pre 7 godina

Religija , bilo ona hriscanska ili muslimska, su zlo ovog sveta.
(dexter, 22. april 2017 13:13)

Znam dobro ljude sa tvojim pogledima na svet. Zar niste 1945. pod tom parolom otimali tuđu imovinu?

Miro

pre 7 godina

Bez obzira koliko neki misle da je covek preterao,on je hrabro dokazao koliko je mocna katolicka crkva i dokle je kler spreman da stigne da bi zastitio svoju moc i privilegije.
Ne verujem da bi kler kritikovao bilo kakvu pozorisnu predstavu koju bi predstavljao neki diktatorsko fasisticki rezim bilo gde u svetu, ma koliko to bilo vulgarno ili uvredljivo za druge veroispovesti.
Ti isti extremisti su bili skoro na ulicama protestujuci protiv radikalnog islamizma i paleci cevapdzinice po celoj Poljskoj samo zato sto su gazde tih restorana imali tamniju kozu. Jel se secate?

побро

pre 7 godina

Када те у Пољској нападају,знај да си на истинитом путу...а нису се бунили против педофилије у цркви!

banat uber alles

pre 7 godina

poljaci...muka mi je više od tih bivših ruskih kolonija, čuvari hrišćanstva i kaptalizma...preporučujem film *spotlight* iz 2015., po istinitom događaju, nažalost...

Nemus

pre 7 godina

Sad će gomila Srba da podrži ovoga jer jelte...ipak nije naš a da je naš konzervativni Srbi kojih u Srbiji ima 90% takvog bi spalili na lomači po več ustaljenom običaju ali ajte....malo da prkos teramo Hrvatima...

Lola

pre 7 godina

Ono što Frljić radi nije umetnost već kvazi umetnost, zapravo čist egzibicionizam. Takoreći "pali se" na reakcije jedne krajnje političke struje zagovarajući drugu krajnju političku struju. Nema tu ni u od umetnosti, samo javno ispoljavanje ličnih frustracija deteta iz mešovitog braka. Nažalost mnogo je takvih razočaranih koji pate od potrebe za izgradnjom nekog novog identiteta, ubijajući onaj svoj i sve slične njemu, što je opet svojevrsni fašizam. Frljić se ne bavi umetnošću već politikom i tako ga treba i posmatrati.

neca

pre 7 godina

Kritika je jedno, prostakluk nesto sasvim drugo. Podrvrgnuti nesto lupi javnosti, skrenuti paznju, osuditi lose svakako je i pozeljno i dobro. Ali ciniti to na prostacki nacin je svodjenje samog sebe na istu ravan sa onim cije postupke ne odobravate. Umetnost i prostakluk ne idu ruku pod ruku. Ovo nije umetnost i nije sloboda govora i izrazavanja. Zrtvama ovakvim istupima ne pomazete.

od men' toliko

pre 7 godina

interesantno kako je stav crkve prema pedofiliji kod svestenika pomirljiv "bog ce da im sudi", a po pitanju javnog ukazivanja na to isto idu sa stavom "mi cemo da im sudimo". posle se jos cude sto je ateizam u porastu...

Nikola

pre 7 godina

@Saša
Ta vulgarnost je realnost. Gledaj malo iz ugla žrtava. Ako je tebi lepo da kupuješ u nekom supermarketu, nije lepo da šef supermarketa sprovodi pedofiliju. To je krivično delo, pa i za generalnog direktora ako je znao šta šef radi.

Evandjelizam bilo religijski ili demokratski je mrtav

pre 7 godina

Svaka čast za predstavu, odlično rešeno kulturno oružje. Podseća na igranja sa muslimanima kada im crtaju muhameda pa maltene izbije gradjanski rat u islamskim zemljama. Verujem da se čovek zabavio i pokazao da su ljudi ljudi ili bubašvabe.

Nebojša Gojnić

pre 7 godina

Nisu svi ljudi zecovi i mišovi.
Frlić radi dobro osmišljenu akciju čiji je cilj i bio da dobije razlog za obraćanje evropskoj komisiji ili već bilo kojem telu u EU. To je dobro što uradio, mada je zasigurno trebalo naglasiti ime upravnika pozorišta. Poljskom upravniku i poljskim glumcima je sigurno mnogo teže nege drugu Frljiću.

realno

pre 7 godina

Pitam se uvek kako u Poljskoj i Srbiji, zemljama sa toliko žrtava, mogu da izniknu fašističke organizacije.
Kako li bi ovde bilo da napravi predstavu gde proziva pravoslavnu crkvu za prikrivanje pedofilije?

Nenad

pre 7 godina

Možete vi da smatrate Frljića vulgarnim, da vam se ne dopada njegov rad, da se ne slažete sa njegovim stavovima, itd, itd... Ukratko, budite onoliko oštar kritičar njegovih predstava koliko su i te predstave same oštre. Ali bilo kakva zabrana, formalna ili ovakva, u vidu sabotiranja, je odraz primitivnosti.

banat

pre 7 godina

Forma pre suštine. Poistovećivanje s verom na ovaj način je pogrešno. S jedne strane, naše matične vere i organizacije koje upravljaju njima (crkve) su nas dobrim delom i oblikovale kao narode. Ali "organizacije" su činile mnoge gadosti, od raznih stvari u srednjem veku, do npr. učešća "Crkve u Hrvata" u genocidu NDH i učešća SPC u ratovima 90-ih (ono kad pop blagosilja razne "škorpione" pre rušenja džamije ili nasilja nad civilima). Konkretno, katolička crkva je na globalnom nivou činila sve da zataška rasprostranjenu pedofiliju i zlostavljanje (kao i SPC na lokalnom]. Ja to Frljićevo ne bih mogao da gledam, ali pitanje je sloboda u sekularnoj državi i kritike dešavanja... Institucije čine sve da zadrže svoje klijente, dogmatične su i sporo se menjaju. (Kod Poljaka je katolička crkva jedan od čuvara identiteta, a Poljaci slovenski narod koji je najviše stradao u istoriji, više i od Srba; slično Srbima, najviše su stradali od strane "braće suseda").

nista o nicemu

pre 7 godina

Ja nisam katolik ali mislim stvarno, "posle scene oralnog seksa, obešen je papa sa natpisom - zaštitnik pedofila". Kao u predstavi gde je mu finale bilo povraćanje po srpskoj zastavi... Čekaj prijatelju, sve ok, umetnička sloboda, izraz itd. ali vulgaran si mnogo. Ti ipak nisi Bunjuel, shvati.
(Saša, 22. april 2017 09:52)

Kad je pljuvao Hrvate zbog Oluje podrzavao si ga, pa nece moci tako momak. Ako ti mislis da je seksualno zlostavljanje okej, i da treba da zmurimo na to sta Pahomije i Kacavenda rade sa nasom decom onda ok, ja ne mislim.

Oliver

pre 7 godina

@NK,
Na privatnoj da, na drzavnoj sceni ne. Problem je sto je ovo drzavno pozoriste,finansirano novcem svih poreskih obveznika,ukljucujuci ove demonstrante i vecinske Poljake katolike.A to ne moze,jer je vecina Poljaka protiv.Oni odlucuju gde ide njihov novac.U privatnom pak pozoristu,mogu da rade sta hoce.To je isto kao sa drzavnom i privatnom televizijom ili novinama.

zoran đinđić u mreži mafije

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.
(only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Zna se kakva bi reakcija bila. Zar nisu omladinci demokratske stranke i građanskog saveza sprečili promociju knjige o đinđiću. U svemu tome najzanimljivija je činjenica da knjigu nisu ni pročitali. Naslov im se nije svideo. Iznenadilo bi me i da mi objave komentar. Ista je to sorta. Ipak moraš da ih razumeš. To su kardeljeva deca.

Korvin

pre 7 godina

Ma u redu je to, mislim "umetnost", " umetničke slobode" i tako to. Ali hteo bih da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu. (only fools and horses, 22. april 2017 13:42)
# # # # #
Velika je razlika između vulgarnog prikazivanja istine i prikazivanja laži.

Aleksandar

pre 7 godina

Neko je ovde pomenuo da se ovde vodi kulturni rat.Ok je napasti ismevati i pnizavati papu,Svetog Savu,Muhameda,Isusa ali samo jedan izbrani narod ne sme da se dira.Predstava u Francuskoj u kojoj je glavni glumac crnac je ukinuta zbog antisemitizma a njemu je unistena karijera.I dok je god gospodo u vasim kulturnim ratovima ok jedne napadati a cim se nesto pomene i u satiricnom kontekstu o drzugima to je zlocin bez presadana.To je kulturni marksizam.

SrbinSlovenPravoslavac

pre 7 godina

Poljaska je mozda jedna od najreligioznijih drzava na svetu. Sad, da li je to dobro ili nije vi procenite, mada ja ih postujem kao narod.

electric_mojo

pre 7 godina

Ko misli da je tema pogresna i da su scene preterane, neka pogleda film Spotlight sa Michael-om Keaton-om u glavnoj ulozi. A mislim da i u svom dvoristu moramo da se osvrnemo, to sto se za "samo" jednog svestenika nesto culo ne znaci da seksualnog zlostavljanja devojcica i decaka nema i od strane nasih "bogoudnika".

mirko

pre 7 godina

Vidim neki opravdavaju kleronacionaliste, smatrajući da oni imaju pravo na svoje versko ubeđenje i svoj pogled na svet.
Ja se u principu slažem, ali oni nemaju pravo braniti drugim ljudima, da tu predstavu pogledaju i donesu svoj sud o njoj. Niko njih ne tera da e oni gledaju, oni neka gledaju šta im odgovara. I oni koji žele videti predstavu imaju na to pravo, i niko ne može da im to zabrani.
Kada je u Iranu S.Ruždi osuđen zbog Satanskih stihova svi su se gražali, a kakva je razlika ovog čina?
Neko zamera Frljiću zbog izbora tema, pa predlažem mu da ne ide u pozorište, ima i drugih lepih mesta gde može da se zabavi.

Tomy

pre 7 godina

SašaTa vulgarnost je realnost. Gledaj malo iz ugla žrtava. Ako je tebi lepo da kupuješ u nekom supermarketu, nije lepo da šef supermarketa sprovodi pedofiliju. To je krivično delo, pa i za generalnog direktora ako je znao šta šef radi.
(Nikola, 22. april 2017 11:13)
Generalni direktor je to javno priznao i izvinio se svim žrtvama ali sem toga ništa vise se nije desilo ka nekom pomaku.

realno

pre 7 godina

"da pitam ove koji misle da je sve dozvoljeno i u okviru slobode, kako bi reagovali na predstavu gde se na primer blati pokojni Đinđić. Da se prikaže kao najgori izdajnik i kriminalac? Da li bi im smetalo, meni ne bi, doživeo bih to kao umetničku slobodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Za slučajeve prikrivanja pedofilije se zna da je istina.

John

pre 7 godina

Kakva zloupotreba umetnosti. Gospodin Frljic mi je odavno ogadio izraz "gradjanska sloboda i slobodno izrazavanje kroz umetnost". Klasicna nus pojava slobode izrazavanja.
(Lav, 22. april 2017 11:10)

Je l' nus pojava bila i kada je isti ovaj Oliver Frljić pravio predstavu o Aleksandri Zec?

Aleksandar

pre 7 godina

@(only fools and horses, 22. april 2017 13:42)

Ne bi ni meni, jedino gde bi mi smetalo je da mene lično neko blati ali za to već postoje zakoni po kojima se može tužiti za uvredu i klevetanje, (s tim što bih ja uklonio to o uvredama jer šta god da neko kaže, neko drugi se može naći uvređenim). Dakle, dokle ja nisam subjekt zabole me o čemu pišu pesme, prave predstave, viču na trgu... onaj koga klevetaju (ako ga klevetaju) neka ih tuži, šta se to tiče mene ili bilo koga drugog?

Ne vidim nikakav problem u apsolutnoj slobodi govora, naprotiv.

realno

pre 7 godina

(Дајте више доведите се у ред!, 22. april 2017 13:02)

Ne mogu, a dva puta sam pročitao, da pohvatam nit tvog komentara. Puno je kontradiktornosti da bih shvatio tvoj stav.