Ponedeljak, 02.01.2017.

10:08

Poslednji šef YU diplomatije: Irak abortus politike SAD

Poslednji jugoslovenski ministar inostranih poslova Budimir Lončar kaže da će 2017. biti godina najvećih iskušenja u 21. veku.

Izvor: Novilist

Poslednji šef YU diplomatije: Irak abortus politike SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Pavle

pre 7 godina

Budimir Loncar je prekaljeni skolovani diplomata. Njegov nivo je nedostizan za danasnje dnevno politicke sibicare. On i sam kaze da je tada bilo lakse biti diplomata i jeste bilo lakse jer je svet bio podeljen a on iza sebe imao drzavu koja je igrala vrlo konstruktivnu ulogu i toj podeli sveta, a i sam je ucestvovao u pravljenju strategije YU diplomatije.

UDBA

pre 7 godina

Pogled na svet visokog funkcionera komunisticke partije SFRJ i autokratskog rezima Josipa Broza.
(stara ljubav zaborava nema, 02. januar 2017 11:08)

- Bitno je da su nam tvoje nacional-demokrate, patriote i rodoljubi donijeli prosperitet. ;-)

Sjutra bih potpisao 10god zivota pod tim "autokratom" nego 200 godina ovakvog mrcvarenja pod vama "patriotama"!

Briselko

pre 7 godina

Politka ujedinjenja je jugoslavenska skola a to je propalo,kako ce US i Rusija biti ujedinjeni kad ima svatko svoj interes i ideale,nisu li oni takmicari na svetskoj sceni,Rusija ima sposobnost da cuva svoj suverenitet i pomaze svog saveznika,to je dovoljno,Srbija se uvek ujedinjuje po svaku cenu i sve manja.

Goran

pre 7 godina

Da, da. Sve tačno, samo što smo to mi znali i ranije a ovaj "gospodin" to tek sada priča, na samom kraju administracije čiji je rep bio Barak Obama. Valjda je prošla opasnost pa sada može da priča, pa nismo valjda svi mi glupi i blesavi pa da na kraju ne vidimo šta se desilo, političar mora da bude vizionar pa da nešto bude od njega. Lako je bilo biti politički maneken u izbalansiranom svetu, a videli smo ko se sve kačio za gaće američkoj politici prema ovom delu sveta, uključujući i zemlju ovog dotičnog. Lično nemam nikakvo pozitivno mišljenje o ministru u vladi Srbije koga ovde pominju u smislu nepristojnog diplopmate, ali je u pravu kada kaže da i Srbija treba na isti način da se postavi prema onima koji su se, kako bi rekao bivši lider u CG, "vodili svojim interesima" kada je trebalo glasati na štetu Srbije. Pa kada je BJRM svuda u svetu, neka bude i u Srbiji, to je zvaničan naziv ove zemlje od UN pa sve do poslednje zemlje. Pa neka i Srbija štiti svoje interese koliko god može.

sasa jokic

pre 7 godina

Forza@ likvidacija Causeskua je bila rezultat revolta izgladnelog i ugnjetavanog naroda, a ubistvo Gadafija je bila zavera zapada kako bi Libiji pokrali naftne resurse i zadrzali pare koje je Gadafi cuvao u njihovim zemljama, i ne vracanje dugova koje su imali prema Libiji.
Gadafi je kao sto je g. Loncar objasnio, bio autoritaran ali ne diktator. Narod Libije je imao besplatno skolovanje, obrazovanje i zdravstvo, mladi bracni parovi su dobijali stanove od drzave i tako dalje. Narod Rumunije nije imao nista, Causesku i Elena su bili klasicni diktatori, ubice, malo gora verzija Slobe i Mire.

boris

pre 7 godina

Komentari doticnog su vrlo ojektivni. Vrlo uman diplomata, sa velikom "kilometrazom" na Ist riveru, ali komentari tipa "covek" i "gospodin" nikako ne stoje. Zemlja koja ga je tamo postavila, nije zasluzila tokom 90,91 i 92 toliko lazi od doticnog. Treba da ga je sramota. Doduse, izdadose 18., 41., 45., 91., izdace isebe...

Musin jarac

pre 7 godina

""...Evropa ... ... mora biti partner SAD, a ne satelit."

Sa ovim se u potpunosti slažem. Samo ne znam kako EU to može da izvede.
(Školjić, 2. januar 2017 11:43) "
Ne moze u obliku Evropske Unije. Moze samo ako se raspadne, sto i sleduje. I u EU je zaboravljen obican covek (besmislene sankcije prema Rusiji, recimo), koji ce na izborima da kazni politicare, isto ako u USA.

Vik

pre 7 godina

'Citaj i divi se kako govori diplomata od ogromnog iskustva i karijere... Vec decenijama takvim kadrovima u Srbiji nema prolaza, predstavlja nas uglavnom krezuba boranija...
(tuga, 2. januar 2017 11:48)'
Ma sta rece? Pa video si dokle su te tvoje diplomate sa 'iskustvom i karijerom' dovele. Sada 'krezubi' moraju da popravljaju to sto su ovi sa 'iskustvom i karijerom' slucajno ili namerno pokvarili, a i sam Loncar kaze da je tada bilo jednostavnije. Hajde sad Mr.'tugo' zasuci rukave, kandiduj se, uradi nesto. Situacija za Srbiju je bila: ili se predaj ili propadni. U matematici se to zove jednacina bez resenja. To nije mogao ni Milosevic, ni bilo ko drugi da resi. Zatekli smo se u situaciji da svi koji su nam naklonjeni su takodje bili u velikim problemima, a oni koji nisu naklonjeni su bili u najjacoj poziciji u istoriji. Sada se stvari polako ali sigurno menjaju. Bilo i nadam se da nam se nikada se vise ne ponovilo.

sasa

pre 7 godina

srećom smo danas imali priliku da upoznamo stavove dva čoveka koji su na istoj funkciji bili...i pogledajte razliku u načinu saopštenja, manirima, objašnjenju, ralozima i rezultatima....dali trenutni ministar uopšte može da se poredi sa ovakvom veličinom od čoveka, gospodina i političara....ono što treba da zaboli je pitanje zašto trenutno ne postoji neko ovde da predstavlja srbiju na ovakav način neg posle 20 god mi imamo čoveka koji ovome ne bi mogao ni papire da pokupi posle sastanka ...

Spectator

pre 7 godina

@Rip Kirbi, daj mi molim te link, za tvoju tvrdnju da je Lončar pljuvao po Jugoslaviji! Čovijek, koji je bio partizan, ranjen u ratu a u danjašnoj Hrvatskoj je jedino bio savjetini Mesiću za vanjsku politiku, kad je ovaj bio predsjednik. Koliko je meni poznato, NIKADA Lončar ni riječi nije rekao protiv Jugoslavije, u smislu da pljuvao po njoj. Ako je imao kritički stav prema nekim temama, to je njegova stvar. Napomenuti ću samo jednu izreku, koja se pripusuje starom liscu Adenaueru. Kad ga je jedan mladac u Bundestagu pitao, kako je moguće da je do jučer tvrdio jedno a danas sasvim suprotno, on mu je samo odgovorio: mladi gospodine, da li bi Vi meni zabranili da postanem pametniji?
P.S. drago mi je da na ovom portalu ima dosta objektivnih i tolerantnih ljudi, koji hvala bogu, nemaju rupu među ušima.

City Girl

pre 7 godina

@ Srbin - Isis postoji u Libiji, ali se o tome ne prica toliko, jer su se svi skoncentrisali na Siriju i Irak. Posebno je zastupljen u Sirtu, bivšem uporistu Gadafija. Tamo tek moze da dođje do haosa. Sta misliš, gde ce pobeći preživeli pripadnici Isis-a, ako izgube teritorije u Iraku i Siriji?

Branko-Stockholm

pre 7 godina

U potpunosti sa slažem sa ovim gospodinom. O svim ovim problemima godinama diskutujem sa poznanicima i baš na ovaj način, a nisam diplomata samo Reformista.

forza

pre 7 godina

Kako to da likvidacija Čaušeskua nije izazvala kaos a likvidacija Gadafija i Sadama jeste? Kako to da svrgavanje diktatora u Španjolskoj i Grčkoj nije rezultiralo raspadom društva i migracijom milijuna ljudi?

Mihailo M

pre 7 godina

Lončara pamtim kao izuzetnog čoveka s kojim sam imao najzanimljiviji razgovor u životu, jos kada sam bio klinac. Zajedno smo čekali tri sata na jednoj terasi u Dubrovniku, a on je i tada jednako kao u ovom intervjuu davao lekciju iz korišćenja mozga. Izuzetan čovek i analitički um.

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

Evo mog predvidjanja razvoja dogadjaja.
Kapital sa sve gazdama seli za Kinu ili je vec komplet preseljen.
Establisment je izgubio podrsku gazda i USA je prepustena sebi.
Dolazi Tramp koji je svestan uloge Kine ali tesko da moze da ih zaustavi jer je to borba protiv vetrenjaca.
Ulogu svetskog policajca preuzima Rusija jer je njena vojska 10 puta jeftinija od zapadne.
Mi se mozda malo ogrebemo o takav raspored snaga.
USA nikad nece biti kakve su bile.
Kina i gazde ce vladati svetom

Mladen

pre 7 godina

Pročitah od jutros vest vezanu za ovog gospodina, ali i onu vezanu za trenutnog šefa dilomatije. Preskočiću onaj deo veza za transfer neprijatnosti prilikom čitanja vesti vezane za ovog drugog i prokomentarisaću samo da je razlika tolika, da se ne može opisati sa ovih 1500 ponuđenih karaktera. Kako smo došli dovde, nije mi jasno.

Rip Kirbi

pre 7 godina

S obzirom na "naknadnu pamet" i selektivno pljuvanje na bivšu državu u kojoj decenijama bio visoki funkcioner - kredibilitet g. Lončara je nula, mada se slažem s većinom njegovih stavova o trenutnim međunarodnim odnosima.

gandra

pre 7 godina

najveca zemlja na svetu ne moze biti istovremeno i sila i regionalna sila - to je ono sto najvise boli loncara - to sto je rusija postala sila broj jedan u svetu - ne mozda u kvantitativnom smislu - broj oruzja i snaga ekonomije - ali u kvalitativnom smislu (faktor putin) rusija to jeste - glavna sila na planeti

Srbin

pre 7 godina

U Libiji je deset puta manje zrtava nego u Siriji. Amerika nije prebrzo rusila Gadafija nego se uplasila u Siriji i pustila da rat sklizne u haos. Zato u Siriji imamo ISIS a u Libiji ne.

miki

pre 7 godina

Kakoje lepo cuti nekog normalnog i pametnog i ako jos ume tako jednostavno i jasno da govori o tako slozenoj situaciji kao sto su medjunarodni odnosi. Jedan od poslednjih diplomata svetskog formata. Zelim Vam svako dobro.

bgfd

pre 7 godina

Uporedite sad ovog ministra spoljnih poslova i njegovu kompetenciju i integritet sa npr. Dacicem. Pa ovaj drugi ne zna ko je predsednik Francuske... zna miljacku.. A tek ostali
ministri, strasno.. Zivela Srbija!!

tuga

pre 7 godina

Pogled na svet visokog funkcionera komunisticke partije SFRJ i autokratskog rezima Josipa Broza.
(stara ljubav zaborava nema, 02. januar 2017 11:08)

Citaj i divi se kako govori diplomata od ogromnog iskustva i karijere... Vec decenijama takvim kadrovima u Srbiji nema prolaza, predstavlja nas uglavnom krezuba boranija...

sky

pre 7 godina

Stvarno nisam ocekivao ovako realan pogled nekog "sa njihove strane". Zao mi je samo sto se nije osvrnuo i na ulogu NATO pakta koji u prethodnim decenijama kao i prosloj godini igra veoma negativan uticaj na smirivanje stanja u svetu.

bgfd

pre 7 godina

Uporedite sad ovog ministra spoljnih poslova i njegovu kompetenciju i integritet sa npr. Dacicem. Pa ovaj drugi ne zna ko je predsednik Francuske... zna miljacku.. A tek ostali
ministri, strasno.. Zivela Srbija!!

tuga

pre 7 godina

Pogled na svet visokog funkcionera komunisticke partije SFRJ i autokratskog rezima Josipa Broza.
(stara ljubav zaborava nema, 02. januar 2017 11:08)

Citaj i divi se kako govori diplomata od ogromnog iskustva i karijere... Vec decenijama takvim kadrovima u Srbiji nema prolaza, predstavlja nas uglavnom krezuba boranija...

miki

pre 7 godina

Kakoje lepo cuti nekog normalnog i pametnog i ako jos ume tako jednostavno i jasno da govori o tako slozenoj situaciji kao sto su medjunarodni odnosi. Jedan od poslednjih diplomata svetskog formata. Zelim Vam svako dobro.

Mihailo M

pre 7 godina

Lončara pamtim kao izuzetnog čoveka s kojim sam imao najzanimljiviji razgovor u životu, jos kada sam bio klinac. Zajedno smo čekali tri sata na jednoj terasi u Dubrovniku, a on je i tada jednako kao u ovom intervjuu davao lekciju iz korišćenja mozga. Izuzetan čovek i analitički um.

Mladen

pre 7 godina

Pročitah od jutros vest vezanu za ovog gospodina, ali i onu vezanu za trenutnog šefa dilomatije. Preskočiću onaj deo veza za transfer neprijatnosti prilikom čitanja vesti vezane za ovog drugog i prokomentarisaću samo da je razlika tolika, da se ne može opisati sa ovih 1500 ponuđenih karaktera. Kako smo došli dovde, nije mi jasno.

sky

pre 7 godina

Stvarno nisam ocekivao ovako realan pogled nekog "sa njihove strane". Zao mi je samo sto se nije osvrnuo i na ulogu NATO pakta koji u prethodnim decenijama kao i prosloj godini igra veoma negativan uticaj na smirivanje stanja u svetu.

sasa

pre 7 godina

srećom smo danas imali priliku da upoznamo stavove dva čoveka koji su na istoj funkciji bili...i pogledajte razliku u načinu saopštenja, manirima, objašnjenju, ralozima i rezultatima....dali trenutni ministar uopšte može da se poredi sa ovakvom veličinom od čoveka, gospodina i političara....ono što treba da zaboli je pitanje zašto trenutno ne postoji neko ovde da predstavlja srbiju na ovakav način neg posle 20 god mi imamo čoveka koji ovome ne bi mogao ni papire da pokupi posle sastanka ...

Spectator

pre 7 godina

@Rip Kirbi, daj mi molim te link, za tvoju tvrdnju da je Lončar pljuvao po Jugoslaviji! Čovijek, koji je bio partizan, ranjen u ratu a u danjašnoj Hrvatskoj je jedino bio savjetini Mesiću za vanjsku politiku, kad je ovaj bio predsjednik. Koliko je meni poznato, NIKADA Lončar ni riječi nije rekao protiv Jugoslavije, u smislu da pljuvao po njoj. Ako je imao kritički stav prema nekim temama, to je njegova stvar. Napomenuti ću samo jednu izreku, koja se pripusuje starom liscu Adenaueru. Kad ga je jedan mladac u Bundestagu pitao, kako je moguće da je do jučer tvrdio jedno a danas sasvim suprotno, on mu je samo odgovorio: mladi gospodine, da li bi Vi meni zabranili da postanem pametniji?
P.S. drago mi je da na ovom portalu ima dosta objektivnih i tolerantnih ljudi, koji hvala bogu, nemaju rupu među ušima.

sasa jokic

pre 7 godina

Forza@ likvidacija Causeskua je bila rezultat revolta izgladnelog i ugnjetavanog naroda, a ubistvo Gadafija je bila zavera zapada kako bi Libiji pokrali naftne resurse i zadrzali pare koje je Gadafi cuvao u njihovim zemljama, i ne vracanje dugova koje su imali prema Libiji.
Gadafi je kao sto je g. Loncar objasnio, bio autoritaran ali ne diktator. Narod Libije je imao besplatno skolovanje, obrazovanje i zdravstvo, mladi bracni parovi su dobijali stanove od drzave i tako dalje. Narod Rumunije nije imao nista, Causesku i Elena su bili klasicni diktatori, ubice, malo gora verzija Slobe i Mire.

Rip Kirbi

pre 7 godina

S obzirom na "naknadnu pamet" i selektivno pljuvanje na bivšu državu u kojoj decenijama bio visoki funkcioner - kredibilitet g. Lončara je nula, mada se slažem s većinom njegovih stavova o trenutnim međunarodnim odnosima.

forza

pre 7 godina

Kako to da likvidacija Čaušeskua nije izazvala kaos a likvidacija Gadafija i Sadama jeste? Kako to da svrgavanje diktatora u Španjolskoj i Grčkoj nije rezultiralo raspadom društva i migracijom milijuna ljudi?

gandra

pre 7 godina

najveca zemlja na svetu ne moze biti istovremeno i sila i regionalna sila - to je ono sto najvise boli loncara - to sto je rusija postala sila broj jedan u svetu - ne mozda u kvantitativnom smislu - broj oruzja i snaga ekonomije - ali u kvalitativnom smislu (faktor putin) rusija to jeste - glavna sila na planeti

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

Evo mog predvidjanja razvoja dogadjaja.
Kapital sa sve gazdama seli za Kinu ili je vec komplet preseljen.
Establisment je izgubio podrsku gazda i USA je prepustena sebi.
Dolazi Tramp koji je svestan uloge Kine ali tesko da moze da ih zaustavi jer je to borba protiv vetrenjaca.
Ulogu svetskog policajca preuzima Rusija jer je njena vojska 10 puta jeftinija od zapadne.
Mi se mozda malo ogrebemo o takav raspored snaga.
USA nikad nece biti kakve su bile.
Kina i gazde ce vladati svetom

Branko-Stockholm

pre 7 godina

U potpunosti sa slažem sa ovim gospodinom. O svim ovim problemima godinama diskutujem sa poznanicima i baš na ovaj način, a nisam diplomata samo Reformista.

boris

pre 7 godina

Komentari doticnog su vrlo ojektivni. Vrlo uman diplomata, sa velikom "kilometrazom" na Ist riveru, ali komentari tipa "covek" i "gospodin" nikako ne stoje. Zemlja koja ga je tamo postavila, nije zasluzila tokom 90,91 i 92 toliko lazi od doticnog. Treba da ga je sramota. Doduse, izdadose 18., 41., 45., 91., izdace isebe...

City Girl

pre 7 godina

@ Srbin - Isis postoji u Libiji, ali se o tome ne prica toliko, jer su se svi skoncentrisali na Siriju i Irak. Posebno je zastupljen u Sirtu, bivšem uporistu Gadafija. Tamo tek moze da dođje do haosa. Sta misliš, gde ce pobeći preživeli pripadnici Isis-a, ako izgube teritorije u Iraku i Siriji?

Goran

pre 7 godina

Da, da. Sve tačno, samo što smo to mi znali i ranije a ovaj "gospodin" to tek sada priča, na samom kraju administracije čiji je rep bio Barak Obama. Valjda je prošla opasnost pa sada može da priča, pa nismo valjda svi mi glupi i blesavi pa da na kraju ne vidimo šta se desilo, političar mora da bude vizionar pa da nešto bude od njega. Lako je bilo biti politički maneken u izbalansiranom svetu, a videli smo ko se sve kačio za gaće američkoj politici prema ovom delu sveta, uključujući i zemlju ovog dotičnog. Lično nemam nikakvo pozitivno mišljenje o ministru u vladi Srbije koga ovde pominju u smislu nepristojnog diplopmate, ali je u pravu kada kaže da i Srbija treba na isti način da se postavi prema onima koji su se, kako bi rekao bivši lider u CG, "vodili svojim interesima" kada je trebalo glasati na štetu Srbije. Pa kada je BJRM svuda u svetu, neka bude i u Srbiji, to je zvaničan naziv ove zemlje od UN pa sve do poslednje zemlje. Pa neka i Srbija štiti svoje interese koliko god može.

Musin jarac

pre 7 godina

""...Evropa ... ... mora biti partner SAD, a ne satelit."

Sa ovim se u potpunosti slažem. Samo ne znam kako EU to može da izvede.
(Školjić, 2. januar 2017 11:43) "
Ne moze u obliku Evropske Unije. Moze samo ako se raspadne, sto i sleduje. I u EU je zaboravljen obican covek (besmislene sankcije prema Rusiji, recimo), koji ce na izborima da kazni politicare, isto ako u USA.

Vik

pre 7 godina

'Citaj i divi se kako govori diplomata od ogromnog iskustva i karijere... Vec decenijama takvim kadrovima u Srbiji nema prolaza, predstavlja nas uglavnom krezuba boranija...
(tuga, 2. januar 2017 11:48)'
Ma sta rece? Pa video si dokle su te tvoje diplomate sa 'iskustvom i karijerom' dovele. Sada 'krezubi' moraju da popravljaju to sto su ovi sa 'iskustvom i karijerom' slucajno ili namerno pokvarili, a i sam Loncar kaze da je tada bilo jednostavnije. Hajde sad Mr.'tugo' zasuci rukave, kandiduj se, uradi nesto. Situacija za Srbiju je bila: ili se predaj ili propadni. U matematici se to zove jednacina bez resenja. To nije mogao ni Milosevic, ni bilo ko drugi da resi. Zatekli smo se u situaciji da svi koji su nam naklonjeni su takodje bili u velikim problemima, a oni koji nisu naklonjeni su bili u najjacoj poziciji u istoriji. Sada se stvari polako ali sigurno menjaju. Bilo i nadam se da nam se nikada se vise ne ponovilo.

Srbin

pre 7 godina

U Libiji je deset puta manje zrtava nego u Siriji. Amerika nije prebrzo rusila Gadafija nego se uplasila u Siriji i pustila da rat sklizne u haos. Zato u Siriji imamo ISIS a u Libiji ne.

Briselko

pre 7 godina

Politka ujedinjenja je jugoslavenska skola a to je propalo,kako ce US i Rusija biti ujedinjeni kad ima svatko svoj interes i ideale,nisu li oni takmicari na svetskoj sceni,Rusija ima sposobnost da cuva svoj suverenitet i pomaze svog saveznika,to je dovoljno,Srbija se uvek ujedinjuje po svaku cenu i sve manja.

UDBA

pre 7 godina

Pogled na svet visokog funkcionera komunisticke partije SFRJ i autokratskog rezima Josipa Broza.
(stara ljubav zaborava nema, 02. januar 2017 11:08)

- Bitno je da su nam tvoje nacional-demokrate, patriote i rodoljubi donijeli prosperitet. ;-)

Sjutra bih potpisao 10god zivota pod tim "autokratom" nego 200 godina ovakvog mrcvarenja pod vama "patriotama"!

Pavle

pre 7 godina

Budimir Loncar je prekaljeni skolovani diplomata. Njegov nivo je nedostizan za danasnje dnevno politicke sibicare. On i sam kaze da je tada bilo lakse biti diplomata i jeste bilo lakse jer je svet bio podeljen a on iza sebe imao drzavu koja je igrala vrlo konstruktivnu ulogu i toj podeli sveta, a i sam je ucestvovao u pravljenju strategije YU diplomatije.

Srbin

pre 7 godina

U Libiji je deset puta manje zrtava nego u Siriji. Amerika nije prebrzo rusila Gadafija nego se uplasila u Siriji i pustila da rat sklizne u haos. Zato u Siriji imamo ISIS a u Libiji ne.

gandra

pre 7 godina

najveca zemlja na svetu ne moze biti istovremeno i sila i regionalna sila - to je ono sto najvise boli loncara - to sto je rusija postala sila broj jedan u svetu - ne mozda u kvantitativnom smislu - broj oruzja i snaga ekonomije - ali u kvalitativnom smislu (faktor putin) rusija to jeste - glavna sila na planeti

Rip Kirbi

pre 7 godina

S obzirom na "naknadnu pamet" i selektivno pljuvanje na bivšu državu u kojoj decenijama bio visoki funkcioner - kredibilitet g. Lončara je nula, mada se slažem s većinom njegovih stavova o trenutnim međunarodnim odnosima.

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

Evo mog predvidjanja razvoja dogadjaja.
Kapital sa sve gazdama seli za Kinu ili je vec komplet preseljen.
Establisment je izgubio podrsku gazda i USA je prepustena sebi.
Dolazi Tramp koji je svestan uloge Kine ali tesko da moze da ih zaustavi jer je to borba protiv vetrenjaca.
Ulogu svetskog policajca preuzima Rusija jer je njena vojska 10 puta jeftinija od zapadne.
Mi se mozda malo ogrebemo o takav raspored snaga.
USA nikad nece biti kakve su bile.
Kina i gazde ce vladati svetom

Vik

pre 7 godina

'Citaj i divi se kako govori diplomata od ogromnog iskustva i karijere... Vec decenijama takvim kadrovima u Srbiji nema prolaza, predstavlja nas uglavnom krezuba boranija...
(tuga, 2. januar 2017 11:48)'
Ma sta rece? Pa video si dokle su te tvoje diplomate sa 'iskustvom i karijerom' dovele. Sada 'krezubi' moraju da popravljaju to sto su ovi sa 'iskustvom i karijerom' slucajno ili namerno pokvarili, a i sam Loncar kaze da je tada bilo jednostavnije. Hajde sad Mr.'tugo' zasuci rukave, kandiduj se, uradi nesto. Situacija za Srbiju je bila: ili se predaj ili propadni. U matematici se to zove jednacina bez resenja. To nije mogao ni Milosevic, ni bilo ko drugi da resi. Zatekli smo se u situaciji da svi koji su nam naklonjeni su takodje bili u velikim problemima, a oni koji nisu naklonjeni su bili u najjacoj poziciji u istoriji. Sada se stvari polako ali sigurno menjaju. Bilo i nadam se da nam se nikada se vise ne ponovilo.

forza

pre 7 godina

Kako to da likvidacija Čaušeskua nije izazvala kaos a likvidacija Gadafija i Sadama jeste? Kako to da svrgavanje diktatora u Španjolskoj i Grčkoj nije rezultiralo raspadom društva i migracijom milijuna ljudi?

boris

pre 7 godina

Komentari doticnog su vrlo ojektivni. Vrlo uman diplomata, sa velikom "kilometrazom" na Ist riveru, ali komentari tipa "covek" i "gospodin" nikako ne stoje. Zemlja koja ga je tamo postavila, nije zasluzila tokom 90,91 i 92 toliko lazi od doticnog. Treba da ga je sramota. Doduse, izdadose 18., 41., 45., 91., izdace isebe...

Goran

pre 7 godina

Da, da. Sve tačno, samo što smo to mi znali i ranije a ovaj "gospodin" to tek sada priča, na samom kraju administracije čiji je rep bio Barak Obama. Valjda je prošla opasnost pa sada može da priča, pa nismo valjda svi mi glupi i blesavi pa da na kraju ne vidimo šta se desilo, političar mora da bude vizionar pa da nešto bude od njega. Lako je bilo biti politički maneken u izbalansiranom svetu, a videli smo ko se sve kačio za gaće američkoj politici prema ovom delu sveta, uključujući i zemlju ovog dotičnog. Lično nemam nikakvo pozitivno mišljenje o ministru u vladi Srbije koga ovde pominju u smislu nepristojnog diplopmate, ali je u pravu kada kaže da i Srbija treba na isti način da se postavi prema onima koji su se, kako bi rekao bivši lider u CG, "vodili svojim interesima" kada je trebalo glasati na štetu Srbije. Pa kada je BJRM svuda u svetu, neka bude i u Srbiji, to je zvaničan naziv ove zemlje od UN pa sve do poslednje zemlje. Pa neka i Srbija štiti svoje interese koliko god može.

bgfd

pre 7 godina

Uporedite sad ovog ministra spoljnih poslova i njegovu kompetenciju i integritet sa npr. Dacicem. Pa ovaj drugi ne zna ko je predsednik Francuske... zna miljacku.. A tek ostali
ministri, strasno.. Zivela Srbija!!

tuga

pre 7 godina

Pogled na svet visokog funkcionera komunisticke partije SFRJ i autokratskog rezima Josipa Broza.
(stara ljubav zaborava nema, 02. januar 2017 11:08)

Citaj i divi se kako govori diplomata od ogromnog iskustva i karijere... Vec decenijama takvim kadrovima u Srbiji nema prolaza, predstavlja nas uglavnom krezuba boranija...

sky

pre 7 godina

Stvarno nisam ocekivao ovako realan pogled nekog "sa njihove strane". Zao mi je samo sto se nije osvrnuo i na ulogu NATO pakta koji u prethodnim decenijama kao i prosloj godini igra veoma negativan uticaj na smirivanje stanja u svetu.

miki

pre 7 godina

Kakoje lepo cuti nekog normalnog i pametnog i ako jos ume tako jednostavno i jasno da govori o tako slozenoj situaciji kao sto su medjunarodni odnosi. Jedan od poslednjih diplomata svetskog formata. Zelim Vam svako dobro.

Musin jarac

pre 7 godina

""...Evropa ... ... mora biti partner SAD, a ne satelit."

Sa ovim se u potpunosti slažem. Samo ne znam kako EU to može da izvede.
(Školjić, 2. januar 2017 11:43) "
Ne moze u obliku Evropske Unije. Moze samo ako se raspadne, sto i sleduje. I u EU je zaboravljen obican covek (besmislene sankcije prema Rusiji, recimo), koji ce na izborima da kazni politicare, isto ako u USA.

Mihailo M

pre 7 godina

Lončara pamtim kao izuzetnog čoveka s kojim sam imao najzanimljiviji razgovor u životu, jos kada sam bio klinac. Zajedno smo čekali tri sata na jednoj terasi u Dubrovniku, a on je i tada jednako kao u ovom intervjuu davao lekciju iz korišćenja mozga. Izuzetan čovek i analitički um.

Spectator

pre 7 godina

@Rip Kirbi, daj mi molim te link, za tvoju tvrdnju da je Lončar pljuvao po Jugoslaviji! Čovijek, koji je bio partizan, ranjen u ratu a u danjašnoj Hrvatskoj je jedino bio savjetini Mesiću za vanjsku politiku, kad je ovaj bio predsjednik. Koliko je meni poznato, NIKADA Lončar ni riječi nije rekao protiv Jugoslavije, u smislu da pljuvao po njoj. Ako je imao kritički stav prema nekim temama, to je njegova stvar. Napomenuti ću samo jednu izreku, koja se pripusuje starom liscu Adenaueru. Kad ga je jedan mladac u Bundestagu pitao, kako je moguće da je do jučer tvrdio jedno a danas sasvim suprotno, on mu je samo odgovorio: mladi gospodine, da li bi Vi meni zabranili da postanem pametniji?
P.S. drago mi je da na ovom portalu ima dosta objektivnih i tolerantnih ljudi, koji hvala bogu, nemaju rupu među ušima.

sasa jokic

pre 7 godina

Forza@ likvidacija Causeskua je bila rezultat revolta izgladnelog i ugnjetavanog naroda, a ubistvo Gadafija je bila zavera zapada kako bi Libiji pokrali naftne resurse i zadrzali pare koje je Gadafi cuvao u njihovim zemljama, i ne vracanje dugova koje su imali prema Libiji.
Gadafi je kao sto je g. Loncar objasnio, bio autoritaran ali ne diktator. Narod Libije je imao besplatno skolovanje, obrazovanje i zdravstvo, mladi bracni parovi su dobijali stanove od drzave i tako dalje. Narod Rumunije nije imao nista, Causesku i Elena su bili klasicni diktatori, ubice, malo gora verzija Slobe i Mire.

Branko-Stockholm

pre 7 godina

U potpunosti sa slažem sa ovim gospodinom. O svim ovim problemima godinama diskutujem sa poznanicima i baš na ovaj način, a nisam diplomata samo Reformista.

sasa

pre 7 godina

srećom smo danas imali priliku da upoznamo stavove dva čoveka koji su na istoj funkciji bili...i pogledajte razliku u načinu saopštenja, manirima, objašnjenju, ralozima i rezultatima....dali trenutni ministar uopšte može da se poredi sa ovakvom veličinom od čoveka, gospodina i političara....ono što treba da zaboli je pitanje zašto trenutno ne postoji neko ovde da predstavlja srbiju na ovakav način neg posle 20 god mi imamo čoveka koji ovome ne bi mogao ni papire da pokupi posle sastanka ...

Mladen

pre 7 godina

Pročitah od jutros vest vezanu za ovog gospodina, ali i onu vezanu za trenutnog šefa dilomatije. Preskočiću onaj deo veza za transfer neprijatnosti prilikom čitanja vesti vezane za ovog drugog i prokomentarisaću samo da je razlika tolika, da se ne može opisati sa ovih 1500 ponuđenih karaktera. Kako smo došli dovde, nije mi jasno.

Briselko

pre 7 godina

Politka ujedinjenja je jugoslavenska skola a to je propalo,kako ce US i Rusija biti ujedinjeni kad ima svatko svoj interes i ideale,nisu li oni takmicari na svetskoj sceni,Rusija ima sposobnost da cuva svoj suverenitet i pomaze svog saveznika,to je dovoljno,Srbija se uvek ujedinjuje po svaku cenu i sve manja.

City Girl

pre 7 godina

@ Srbin - Isis postoji u Libiji, ali se o tome ne prica toliko, jer su se svi skoncentrisali na Siriju i Irak. Posebno je zastupljen u Sirtu, bivšem uporistu Gadafija. Tamo tek moze da dođje do haosa. Sta misliš, gde ce pobeći preživeli pripadnici Isis-a, ako izgube teritorije u Iraku i Siriji?

UDBA

pre 7 godina

Pogled na svet visokog funkcionera komunisticke partije SFRJ i autokratskog rezima Josipa Broza.
(stara ljubav zaborava nema, 02. januar 2017 11:08)

- Bitno je da su nam tvoje nacional-demokrate, patriote i rodoljubi donijeli prosperitet. ;-)

Sjutra bih potpisao 10god zivota pod tim "autokratom" nego 200 godina ovakvog mrcvarenja pod vama "patriotama"!

Pavle

pre 7 godina

Budimir Loncar je prekaljeni skolovani diplomata. Njegov nivo je nedostizan za danasnje dnevno politicke sibicare. On i sam kaze da je tada bilo lakse biti diplomata i jeste bilo lakse jer je svet bio podeljen a on iza sebe imao drzavu koja je igrala vrlo konstruktivnu ulogu i toj podeli sveta, a i sam je ucestvovao u pravljenju strategije YU diplomatije.