Nedelja, 07.02.2016.

10:11

Ruski su-35 u pripravnosti u bazi u Latakiji VIDEO

Ruski borbeni avioni nove generacije "su-35" biće non-stop u pripravnosti u bazi u Latakiji kako bi bili spremni da polete u najkraćem roku.

Izvor: RTS

Ruski su-35 u pripravnosti u bazi u Latakiji VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Moskva 2009

pre 8 godina

Mig? Zadnji put u Moskvi sam vidio autobus sa tim znakom Mig! Mozda su ugasili neke fabrike i resurse preusmjerili u Suhoj?
Inace u tekstu pise Su-35 nevidljiv? To nije tacno, svi su itekako vidljivi. Eksperi vjeruju da je broj Su-35 nedovoljan ako se ozbiljno zaguzva, 5 komada tako da je vjerovatniji razlog da su oni tamo da "uhvate" emisiju aesa radara iz F-22 sa svojim naprednim senzorima. Opste je poznato da raptori lete iznad Sirije i da je rusima potrebno da prepoznaju radarski impuls sa F-22 koji ranije nisu imali priliku da analiziraju. Moguce je?

mihajlo

pre 8 godina

@prizrenac
Nemas ti pojma. Elektronika je unutra takva koja nema dodirne tacke sa zapadnom tehnologijo. Dobro da nisi reko da je unutra i cip od Intela i softwer od Microsofta :D

Iol

pre 8 godina

@andreas kisser
ID je samo najekstremnija medju ekstremnim pobunjenickim grupama. To su sve ekstremisti i religiozni fanatici. SAD i njeni sateliti ne bombarduju ID, jer da ih bimbarduju ne bi ID ojacala i prosirila teritoriju za godinu dana tog navodnog bombardovanja. Koliko glupav moras biti da pored svega sto su Amerikanci uradiki u Iraku i Libiji i dalje verujes da se oni bore za neku demokratiju u Siriji. Idi vidi kako se ponasa demokratska umerena ipozicija u Libiji pre nego pocnes opet da lupetas o "opoziciji" i mirnim pobunjenicima.

Vladimir

pre 8 godina

(bane sine, 7. februar 2016 10:24)

Mig-29 je recimo Call of Dutty, a Su-35s je Call of Duty: Advanced Warfare.

Eto, ne znam kako jednostavnije.

bukvasd

pre 8 godina

(andreas kisser, 7. februar 2016 11:20),
Tvrdite da ID izrasla iz ničega oružje i oruđe koje koriste isto. Inteligentno nema šta. I ukradenu naftu prodaju u bescenje i to sve toliko odgovara pokradenom Asadu i Rusima, koji svoju naftu ne mogu da prodaju skuplje zbog nafte pokradene u Siriji, a pre svega Iraku i Libiji. Vrlo je teško u "slobodnim" medijima na zapadu i Balkanu naći logično objašnjenje za nastanak ID, ali je moguće, makar i u satiričnim emisijama poput: http://www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/2512084/Die-Anstalt-vom-20-Oktober-2015. Od 29-tog minuta počinje skeč u kome je vrlo detaljno i logično objašnjeno skoro sve što se do tada (20.10.2015.) dešavalo u Siriji. ID je po njima nastalo od 100000 iračkih vojnika koji su otpušteni iz iračke vojske sa sve naoružanjem, a ponuđeno im je da umesto da uzmu naoružanje i odu u Siriju počnu da rade u vrtiću. Pošto imate ime i prezime koje liči na nemačko nadam se da vam jezik neće predstavljati barijeru...

МиГ-29

pre 8 godina

Овде многи мешају бабе и жабе. МиГ-29 је фронтовски ловац, Су-27/30/35 су ловци за доминацију у ваздушном простору. Тотално две различите ствари. МиГ-29 је био одговор на лаки амерички ловац Ф-16, Су-27 одговор на тешки ловац за превласт Ф-15.

МиГ-29, као фронтовски ловац има задатака да буде истурен буквално на првој линији фронта, са веома малим радијусом дејства (јер може да понесе малу количину горива). С друге стране Су-27 данас Су-35 су авиони прављени да остану дуго у ваздуху, због огромне количине горива које носе до 9т. Као што сам рекао један је тешки ловац, други лаки. Данас Русија нема потребе због величине своје територије више за МиГ-29, а то што ће увести МиГ-35 у наоружање то је само да би га могли продати и ништа више.

МиГ је пројектни биро (он не прави авионе већ их пројектује) ради на новом авиону који ће заменити МиГ-31, који је пресретач. МиГ-1,44/1,42 су прототипови који су били у трци за нови авион 5те генерације. У тој трци су изгубили од Сухој пројектног бироа са њиховим ПАК ФА.

МиГ-35 је потпуно нови авион, који више није фронтовски ловац, већ вишенаменски ловац (напада и циљеве на земљи, мору, ваздуху), исто као што је то и Су-35С. Чак је као двосем дожда и специјализованији за дејство по циљевима на копну, него ли Су-35С.

Пошто Руси немају МиГ-35 још у наоружању, није ни чудно што су послали Су-35С, као и Су-30СМ у Сирију. Иначе био би он и тамо, јер је то полигон за тестирање оружја...

Trokrilni u raljama zivota

pre 8 godina

Nisam ni zapadofil ni rusofil ali :

Rusi gomilaju avione
Rusi dovukli krstaricu
Rusi dovukli S-400, gadja 10 ciljeva
Rusi dovukli SU-35 gadja 6 ciljeva

Rusi ovo, Rusi ono, a jedino sto je sigurnoje da su im Turci prackom skunuli jedan avion, a oni gadjaju neke bradate na Tojotama u pidzamama !

Konan

pre 8 godina

Još jedno gledište u vezi sa dominantnim položajem Suhoja u odnosu na MiG u sadašnjem ruskom RV - kod Rusa je, kao i kod nas, vazda bilo od velikog značaja da li si miljenik vlasti. Jedan od osnivača biroa MiG, Artem Mikojan, je imao rodjenog brata (Anastas Mikojan) koji je decenijama bio u samom vrhu sovjetske države, tj. Komunističke partije. Njegov uticaj je i omogućio pozicioniranje MiG-a kao vodećeg sovjetskog biroa, a na račun do tada dominantnih Polikarpova, Lavočkina i Jakovljeva. Jednostavno, Partija naredi da se odredjene fabrike, poslovi, stručnjaci i ostali resursi dodele MiG-u i tako je to išlo. Nije tamo nikad bilo zdrave konkurencije. I tako onaj ko je favorizovan procveta, a onaj ko je lošije prošao u mešanju karata nestane (Lavočkin, Polikarpov). Danas je očigledno situacija takva da je Suhoj izvukao džek-pot u partiji sa državom, a MiG je u zapećku. Usput, MiG-29 i Su-27 (tj. 35) su različite kategorije aviona.

@

pre 8 godina

@bane sine
Pa, u sustini zbog toga sto je MiG ozbiljno zakazao. Oni jednostavno nisu na nivou Suhoja.
Suhoj proizvodi mnogo kvalitetnije avione, u tekstu pomenuti SU-35 je samo jedan od primera. S druge strane, MiG od cuvenog MiG-29 nije imao uspesan projekat. Tu je modernizovana varijanta tog aviona, MiG-35, 4+ generacija, ali taj avion je po kvalitetu dosta iza Suhoja.
E sad, posto je Suhoj taj cije avione kupuju druge drzave, logicno da ce poslati avione tipa Suhoj da se malo izreklamiraju u borbenim uslovima.
Uz to, od Migova je u aktivnoj upotrebi u Rusiji samo modernizovani MiG-29 M2, a on je lovac pre svega, takodje sa STELT karakteristikama, mnogo manje efikasan u napadu na kopnene ciljeve od Suhojevih jurisnika i visenamenskih aviona. Zato i nema potrebe za slanjem migova. Poslace ih sigurno ako se eventualno zakompliuje situacija sa Turcima ili nekim iz okruzenja. Jer prvenstvena namena MiG-29 aviona u ruskom RV je borba protiv drugih aviona.

Sleti i uzleti vertikalno posle otresanja

pre 8 godina

Ruski krševi neprecezini a mogu da padnu ljudima na glavu. Ali nema veze...
(BeKo, 7. februar 2016 10:44)

Bogami, kako ovaj SU-35S na videu skoro vertikalno uzlece i slece cini mi se da ljudima, i to onim odabranim, na glavu pada samo tovar koji ovaj avion nosi.

moj omiljeni avion

pre 8 godina

Mig je laki frontovski avion(manji dolet...) suhoji su teski frontovski avioni. Jednostavno je oduvek bila takva podela suhoj mig.

Aleksandar M.

pre 8 godina

(bane sine, 7. februar 2016 10:24)

Pokušaću da Vam odgovorim na pitanje, jednostavno korporacija "MIG" proizvodi isključivo lovce i lovce presretače kao što su ranije MIG-21, MIG-23, MIG 25, MIG-29, MIG-31 i zadnjih godina unapređene verzije MIG-29, ove godine bi trebalo da počne isporuka Ruskoj vojsci prvih MIG-ova-35 koji predstavljaju lovce "4++" generacije. Korporacija "SUHOJ" proizvodi na samo lovce kao što su napoznatiji SU-27 i SU-30 i najnoviji SU-35 nego i lovce bombardere i bombardere SU-24 i SU-25 i najnovije SU-34. Za izvršenje vazdušnih operacija u Siriji angažovani su logično lovci-bombarderi SU-24, SU-25 i SU-34. Za njihovu zaštitu u borbenim dejstvima su angažovani lovci SU-27, mora se priznati da je SU-27 u svakom pogledu bolji lovac od MIG-a-29, i u taktičko-tehničkom pogledu i pogledu naoružanja koji nosi, drugo verovatno su želeli da isprobaju SU-27 u ratnim uslovima, jer kao što znamo MIG-29 se već dosta puta oprobao u ratnim dejstvima, a i poseduju ga neke zemlje NATO posle raspada Varšavskog ugovora. Sada su iz istog razloga poslali SU-35 da vide kako se avion ponaša u pravim ratnim uslovima. Pretpostavljam da će tako isto uraditi i sa MIG-om-35. Pretpostavljam da je to razlog jer ipak MIG-29 je ralativno star avion bez obzira na unapredjenje njegovih perfomansi i elektronike.

да да

pre 8 godina

Порука турцима и саудијцима да им не падне на памет да нешто покушавају иначе их неће бити !!!

mikoyan

pre 8 godina

Mig nema novije avione. Projekat 1.42 je i dalje u fazi prototipa. To bi trebalo da bude ruski odgovor na američki YF22. MIG 31 je sjajan avion, sa najboljim radarom već nekih 30 godina u svetu borbene avijacije, i neverovatnom brzinom, medjutim teritoriju kao Sirija Rusi lako pokrivaju ostalim sredstvima. MIG-29 realno nema šta da traži pored Suhoja. I najrazvijenija verzija zaostaje za SU-35. Rusi ovde demonstriraju nova oružja potencijalnim kupcima širom sveta. Čekamo da izadju MiG 1.42 i 1.44 pa ćemo videti njihove prave karakteristike.

Marko

pre 8 godina

Ovaj avion je kao leteci tanjir verujte video sam sta radi na aeromitingu! Zastrasujuce izgleda!!! Nije preporucljivo upustati se u borbu sa njim ni najnovijim avionima f22 mogli bi izgubiti

Mig

pre 8 godina

Zasto ne koriste Migove?
Verovatno zato sto mnoge zemlje u okruzenju Sirije, pa i sama Sirijska vojska poseduju Migove a niko drugi nema Suhoje, i time se osiguravaju da ako neki mig uradi nesto, kazu nismo mi, niti je moguce da im neko podvali zvrcku tog tipa. Pre obaranja ruskog bombardera, prva tenzija sa turcima je bila kada je radar miga 29 drzao dva turska f16 ozracena na nisanu, za sta su turci optuzili ruse, ali nece da moze, jer ih u Siriji ne koriste, i ne zele nikome da dokazuju da nisu oni.Drugi razlog je sto se u Siriji mahom koriste bombarderi, a tu je mig tanak, odnosno zamenjeni su modernijim suhoj bombarderima koji su im uzgred i izvozni adut...

programer

pre 8 godina

(bane sine, 07. februar 2016 10:24)
Jer je Mig puko ko žeton, uvek su migovi bili nekvalitetniji, sada kada nisu dobili nijedan tender preti im gasenje. Mada se pominje novi mig kao zamena za mig 31.

andreas kisser

pre 8 godina

Odlicna ideja. Testirati mocno naurazanje u ratnim uslovima i privesti kraju eksperiment ISIS koji je stvorio NATO.
(grisha, 7. februar 2016 10:12)

koliko treba biti ostrascen i neobavesten u isto vreme da bi se ostavio ovakav komentar? niti rusi bombarduju ID, niti je na zalost ID pri kraju. 90 posto ruskih akcija je upereno protiv raznih frakcija sirijskih pobunjenika - a ID nisu ni pobunjenici, ni vlasti, ni opozicija, ID je snaga koja se bori za sebe protiv svih! naravno, ovakvo prizemno rezonovanje nije cudno za ljude koji ne znaju kako da organizuju sopstvenu drzavu (trenutno po svim parametrima na zalost najgoru za zivot u evropi), ali znaju kako ispraviti sve svetske krive drine. ID trenutno bombarduju amerikanci, francuzi i britanci, i to na istoku sirije (gde rusi nikada nisu leteli) i severu iraka. inace, koliko neinteligentan treba da budes da zaista pomislis da su rusi dosli u siriju da potrose par milijardi dolara, kojih inace sve manje imaju, da bi se borili za istinu i pravdu, a od cega nemaju apsolutno nikakve koristi!?

bb

pre 8 godina

nista nije nevidljivo samo je malo manje uocljivo padaju oni kao kruske,padali su i sa starim PVO sistemima a sa ovim novima pogotovo....ja nikada necu reci da je ovaj avion los,naprotiv jako je dobar ali najsavremeniju PVO odbranu nijedan nece proci to svima treba ovde da bude jasno,vide se oni i te kako...

Millennium

pre 8 godina

@bane sine

Bane, uglavnom zbog namene, dometa itd. MiG-29 je frontovski lovac, MiG-31 lovac presretač uglavnom namenjen za obaranje krstarećih i balističkih raketa, kao i zaustavljanje neprijateljskih aviona koji prodiru u vazdušni prostor na velikoj visini itd. Rusi u Siriji uglavnom koriste SU-30 koji je višenamenski avion, zatim jurišnika SU-25 sama reč ti kaže koja je namena. Imaju i taktičke bombardere SU-24 i razne vrste helikoptera. A nakon obaranja od strane Turaka poslali su i SU-27 koji je čistokrvni lovac, aždaja od mašine. Da ne dužim. Odgovor na tvoje pitanje je, zbog više namena, moderniji su, zahvataju veći radijus i obim dejstva i na kraju krajeva testiranje u realnim borbenim uslovima, usavršavanje taktike na svim nivoima. Letenje i dejstvo u noćnim, uslovima smanjene vidljivosti itd. Izviđanje i koordinacija sa trupama na zemlji. I na kraju propagandni i psihološki efekat na Zapad. Jednim delom su poslali i SU-35S zbog toga.

bane sine

pre 8 godina

Molim nekoga ko se zaista razume, a nije ostrašćen ni prema rusima ni prema bilo kome drugom, da mi objasni zašto rusi u ovom ratu koriste - barem prema ovoj vesti - isključivo avione koje proizvodi suhoj, a migovi se nigde ne spominju. Hvala na odgovoru i poz

Doca

pre 8 godina

@ bane sine

Iz nekoliko razloga:
1. Popunjavanje redova RV Rusije poslednjih godina intenzivno je vrseno avionima Suhoj proizvodnje pa su samim tim noviji od MiG-ova koje imaju
2. Proizilazi iz tacke 1 - SU avioni su moderniji i spremniji za dejstva
3. Imaju daleko veći dolet, domet i nose daleko vise tereta od MiG aviona (prilagodjeni ogromnim prostranstvima Rusije
4. Proizilazi iz prve tri tacke - daleko su spremniji za bliske susrete sa drugim avionima

MiG 31 BM je preveliki, odnosno Sirija je suviše mala za primenu ovog aviona (koji je po klasifikaciji presretač)

Nadam se da sam ti odgovorio.

bane sine

pre 8 godina

Molim nekoga ko se zaista razume, a nije ostrašćen ni prema rusima ni prema bilo kome drugom, da mi objasni zašto rusi u ovom ratu koriste - barem prema ovoj vesti - isključivo avione koje proizvodi suhoj, a migovi se nigde ne spominju. Hvala na odgovoru i poz

Doca

pre 8 godina

@ bane sine

Iz nekoliko razloga:
1. Popunjavanje redova RV Rusije poslednjih godina intenzivno je vrseno avionima Suhoj proizvodnje pa su samim tim noviji od MiG-ova koje imaju
2. Proizilazi iz tacke 1 - SU avioni su moderniji i spremniji za dejstva
3. Imaju daleko veći dolet, domet i nose daleko vise tereta od MiG aviona (prilagodjeni ogromnim prostranstvima Rusije
4. Proizilazi iz prve tri tacke - daleko su spremniji za bliske susrete sa drugim avionima

MiG 31 BM je preveliki, odnosno Sirija je suviše mala za primenu ovog aviona (koji je po klasifikaciji presretač)

Nadam se da sam ti odgovorio.

Aleksandar M.

pre 8 godina

(bane sine, 7. februar 2016 10:24)

Pokušaću da Vam odgovorim na pitanje, jednostavno korporacija "MIG" proizvodi isključivo lovce i lovce presretače kao što su ranije MIG-21, MIG-23, MIG 25, MIG-29, MIG-31 i zadnjih godina unapređene verzije MIG-29, ove godine bi trebalo da počne isporuka Ruskoj vojsci prvih MIG-ova-35 koji predstavljaju lovce "4++" generacije. Korporacija "SUHOJ" proizvodi na samo lovce kao što su napoznatiji SU-27 i SU-30 i najnoviji SU-35 nego i lovce bombardere i bombardere SU-24 i SU-25 i najnovije SU-34. Za izvršenje vazdušnih operacija u Siriji angažovani su logično lovci-bombarderi SU-24, SU-25 i SU-34. Za njihovu zaštitu u borbenim dejstvima su angažovani lovci SU-27, mora se priznati da je SU-27 u svakom pogledu bolji lovac od MIG-a-29, i u taktičko-tehničkom pogledu i pogledu naoružanja koji nosi, drugo verovatno su želeli da isprobaju SU-27 u ratnim uslovima, jer kao što znamo MIG-29 se već dosta puta oprobao u ratnim dejstvima, a i poseduju ga neke zemlje NATO posle raspada Varšavskog ugovora. Sada su iz istog razloga poslali SU-35 da vide kako se avion ponaša u pravim ratnim uslovima. Pretpostavljam da će tako isto uraditi i sa MIG-om-35. Pretpostavljam da je to razlog jer ipak MIG-29 je ralativno star avion bez obzira na unapredjenje njegovih perfomansi i elektronike.

Marko

pre 8 godina

Ovaj avion je kao leteci tanjir verujte video sam sta radi na aeromitingu! Zastrasujuce izgleda!!! Nije preporucljivo upustati se u borbu sa njim ni najnovijim avionima f22 mogli bi izgubiti

Millennium

pre 8 godina

@bane sine

Bane, uglavnom zbog namene, dometa itd. MiG-29 je frontovski lovac, MiG-31 lovac presretač uglavnom namenjen za obaranje krstarećih i balističkih raketa, kao i zaustavljanje neprijateljskih aviona koji prodiru u vazdušni prostor na velikoj visini itd. Rusi u Siriji uglavnom koriste SU-30 koji je višenamenski avion, zatim jurišnika SU-25 sama reč ti kaže koja je namena. Imaju i taktičke bombardere SU-24 i razne vrste helikoptera. A nakon obaranja od strane Turaka poslali su i SU-27 koji je čistokrvni lovac, aždaja od mašine. Da ne dužim. Odgovor na tvoje pitanje je, zbog više namena, moderniji su, zahvataju veći radijus i obim dejstva i na kraju krajeva testiranje u realnim borbenim uslovima, usavršavanje taktike na svim nivoima. Letenje i dejstvo u noćnim, uslovima smanjene vidljivosti itd. Izviđanje i koordinacija sa trupama na zemlji. I na kraju propagandni i psihološki efekat na Zapad. Jednim delom su poslali i SU-35S zbog toga.

да да

pre 8 godina

Порука турцима и саудијцима да им не падне на памет да нешто покушавају иначе их неће бити !!!

Mig

pre 8 godina

Zasto ne koriste Migove?
Verovatno zato sto mnoge zemlje u okruzenju Sirije, pa i sama Sirijska vojska poseduju Migove a niko drugi nema Suhoje, i time se osiguravaju da ako neki mig uradi nesto, kazu nismo mi, niti je moguce da im neko podvali zvrcku tog tipa. Pre obaranja ruskog bombardera, prva tenzija sa turcima je bila kada je radar miga 29 drzao dva turska f16 ozracena na nisanu, za sta su turci optuzili ruse, ali nece da moze, jer ih u Siriji ne koriste, i ne zele nikome da dokazuju da nisu oni.Drugi razlog je sto se u Siriji mahom koriste bombarderi, a tu je mig tanak, odnosno zamenjeni su modernijim suhoj bombarderima koji su im uzgred i izvozni adut...

mikoyan

pre 8 godina

Mig nema novije avione. Projekat 1.42 je i dalje u fazi prototipa. To bi trebalo da bude ruski odgovor na američki YF22. MIG 31 je sjajan avion, sa najboljim radarom već nekih 30 godina u svetu borbene avijacije, i neverovatnom brzinom, medjutim teritoriju kao Sirija Rusi lako pokrivaju ostalim sredstvima. MIG-29 realno nema šta da traži pored Suhoja. I najrazvijenija verzija zaostaje za SU-35. Rusi ovde demonstriraju nova oružja potencijalnim kupcima širom sveta. Čekamo da izadju MiG 1.42 i 1.44 pa ćemo videti njihove prave karakteristike.

bb

pre 8 godina

nista nije nevidljivo samo je malo manje uocljivo padaju oni kao kruske,padali su i sa starim PVO sistemima a sa ovim novima pogotovo....ja nikada necu reci da je ovaj avion los,naprotiv jako je dobar ali najsavremeniju PVO odbranu nijedan nece proci to svima treba ovde da bude jasno,vide se oni i te kako...

moj omiljeni avion

pre 8 godina

Mig je laki frontovski avion(manji dolet...) suhoji su teski frontovski avioni. Jednostavno je oduvek bila takva podela suhoj mig.

andreas kisser

pre 8 godina

Odlicna ideja. Testirati mocno naurazanje u ratnim uslovima i privesti kraju eksperiment ISIS koji je stvorio NATO.
(grisha, 7. februar 2016 10:12)

koliko treba biti ostrascen i neobavesten u isto vreme da bi se ostavio ovakav komentar? niti rusi bombarduju ID, niti je na zalost ID pri kraju. 90 posto ruskih akcija je upereno protiv raznih frakcija sirijskih pobunjenika - a ID nisu ni pobunjenici, ni vlasti, ni opozicija, ID je snaga koja se bori za sebe protiv svih! naravno, ovakvo prizemno rezonovanje nije cudno za ljude koji ne znaju kako da organizuju sopstvenu drzavu (trenutno po svim parametrima na zalost najgoru za zivot u evropi), ali znaju kako ispraviti sve svetske krive drine. ID trenutno bombarduju amerikanci, francuzi i britanci, i to na istoku sirije (gde rusi nikada nisu leteli) i severu iraka. inace, koliko neinteligentan treba da budes da zaista pomislis da su rusi dosli u siriju da potrose par milijardi dolara, kojih inace sve manje imaju, da bi se borili za istinu i pravdu, a od cega nemaju apsolutno nikakve koristi!?

bukvasd

pre 8 godina

(andreas kisser, 7. februar 2016 11:20),
Tvrdite da ID izrasla iz ničega oružje i oruđe koje koriste isto. Inteligentno nema šta. I ukradenu naftu prodaju u bescenje i to sve toliko odgovara pokradenom Asadu i Rusima, koji svoju naftu ne mogu da prodaju skuplje zbog nafte pokradene u Siriji, a pre svega Iraku i Libiji. Vrlo je teško u "slobodnim" medijima na zapadu i Balkanu naći logično objašnjenje za nastanak ID, ali je moguće, makar i u satiričnim emisijama poput: http://www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/2512084/Die-Anstalt-vom-20-Oktober-2015. Od 29-tog minuta počinje skeč u kome je vrlo detaljno i logično objašnjeno skoro sve što se do tada (20.10.2015.) dešavalo u Siriji. ID je po njima nastalo od 100000 iračkih vojnika koji su otpušteni iz iračke vojske sa sve naoružanjem, a ponuđeno im je da umesto da uzmu naoružanje i odu u Siriju počnu da rade u vrtiću. Pošto imate ime i prezime koje liči na nemačko nadam se da vam jezik neće predstavljati barijeru...

Iol

pre 8 godina

@andreas kisser
ID je samo najekstremnija medju ekstremnim pobunjenickim grupama. To su sve ekstremisti i religiozni fanatici. SAD i njeni sateliti ne bombarduju ID, jer da ih bimbarduju ne bi ID ojacala i prosirila teritoriju za godinu dana tog navodnog bombardovanja. Koliko glupav moras biti da pored svega sto su Amerikanci uradiki u Iraku i Libiji i dalje verujes da se oni bore za neku demokratiju u Siriji. Idi vidi kako se ponasa demokratska umerena ipozicija u Libiji pre nego pocnes opet da lupetas o "opoziciji" i mirnim pobunjenicima.

Sleti i uzleti vertikalno posle otresanja

pre 8 godina

Ruski krševi neprecezini a mogu da padnu ljudima na glavu. Ali nema veze...
(BeKo, 7. februar 2016 10:44)

Bogami, kako ovaj SU-35S na videu skoro vertikalno uzlece i slece cini mi se da ljudima, i to onim odabranim, na glavu pada samo tovar koji ovaj avion nosi.

МиГ-29

pre 8 godina

Овде многи мешају бабе и жабе. МиГ-29 је фронтовски ловац, Су-27/30/35 су ловци за доминацију у ваздушном простору. Тотално две различите ствари. МиГ-29 је био одговор на лаки амерички ловац Ф-16, Су-27 одговор на тешки ловац за превласт Ф-15.

МиГ-29, као фронтовски ловац има задатака да буде истурен буквално на првој линији фронта, са веома малим радијусом дејства (јер може да понесе малу количину горива). С друге стране Су-27 данас Су-35 су авиони прављени да остану дуго у ваздуху, због огромне количине горива које носе до 9т. Као што сам рекао један је тешки ловац, други лаки. Данас Русија нема потребе због величине своје територије више за МиГ-29, а то што ће увести МиГ-35 у наоружање то је само да би га могли продати и ништа више.

МиГ је пројектни биро (он не прави авионе већ их пројектује) ради на новом авиону који ће заменити МиГ-31, који је пресретач. МиГ-1,44/1,42 су прототипови који су били у трци за нови авион 5те генерације. У тој трци су изгубили од Сухој пројектног бироа са њиховим ПАК ФА.

МиГ-35 је потпуно нови авион, који више није фронтовски ловац, већ вишенаменски ловац (напада и циљеве на земљи, мору, ваздуху), исто као што је то и Су-35С. Чак је као двосем дожда и специјализованији за дејство по циљевима на копну, него ли Су-35С.

Пошто Руси немају МиГ-35 још у наоружању, није ни чудно што су послали Су-35С, као и Су-30СМ у Сирију. Иначе био би он и тамо, јер је то полигон за тестирање оружја...

@

pre 8 godina

@bane sine
Pa, u sustini zbog toga sto je MiG ozbiljno zakazao. Oni jednostavno nisu na nivou Suhoja.
Suhoj proizvodi mnogo kvalitetnije avione, u tekstu pomenuti SU-35 je samo jedan od primera. S druge strane, MiG od cuvenog MiG-29 nije imao uspesan projekat. Tu je modernizovana varijanta tog aviona, MiG-35, 4+ generacija, ali taj avion je po kvalitetu dosta iza Suhoja.
E sad, posto je Suhoj taj cije avione kupuju druge drzave, logicno da ce poslati avione tipa Suhoj da se malo izreklamiraju u borbenim uslovima.
Uz to, od Migova je u aktivnoj upotrebi u Rusiji samo modernizovani MiG-29 M2, a on je lovac pre svega, takodje sa STELT karakteristikama, mnogo manje efikasan u napadu na kopnene ciljeve od Suhojevih jurisnika i visenamenskih aviona. Zato i nema potrebe za slanjem migova. Poslace ih sigurno ako se eventualno zakompliuje situacija sa Turcima ili nekim iz okruzenja. Jer prvenstvena namena MiG-29 aviona u ruskom RV je borba protiv drugih aviona.

Konan

pre 8 godina

Još jedno gledište u vezi sa dominantnim položajem Suhoja u odnosu na MiG u sadašnjem ruskom RV - kod Rusa je, kao i kod nas, vazda bilo od velikog značaja da li si miljenik vlasti. Jedan od osnivača biroa MiG, Artem Mikojan, je imao rodjenog brata (Anastas Mikojan) koji je decenijama bio u samom vrhu sovjetske države, tj. Komunističke partije. Njegov uticaj je i omogućio pozicioniranje MiG-a kao vodećeg sovjetskog biroa, a na račun do tada dominantnih Polikarpova, Lavočkina i Jakovljeva. Jednostavno, Partija naredi da se odredjene fabrike, poslovi, stručnjaci i ostali resursi dodele MiG-u i tako je to išlo. Nije tamo nikad bilo zdrave konkurencije. I tako onaj ko je favorizovan procveta, a onaj ko je lošije prošao u mešanju karata nestane (Lavočkin, Polikarpov). Danas je očigledno situacija takva da je Suhoj izvukao džek-pot u partiji sa državom, a MiG je u zapećku. Usput, MiG-29 i Su-27 (tj. 35) su različite kategorije aviona.

Vladimir

pre 8 godina

(bane sine, 7. februar 2016 10:24)

Mig-29 je recimo Call of Dutty, a Su-35s je Call of Duty: Advanced Warfare.

Eto, ne znam kako jednostavnije.

Trokrilni u raljama zivota

pre 8 godina

Nisam ni zapadofil ni rusofil ali :

Rusi gomilaju avione
Rusi dovukli krstaricu
Rusi dovukli S-400, gadja 10 ciljeva
Rusi dovukli SU-35 gadja 6 ciljeva

Rusi ovo, Rusi ono, a jedino sto je sigurnoje da su im Turci prackom skunuli jedan avion, a oni gadjaju neke bradate na Tojotama u pidzamama !

programer

pre 8 godina

(bane sine, 07. februar 2016 10:24)
Jer je Mig puko ko žeton, uvek su migovi bili nekvalitetniji, sada kada nisu dobili nijedan tender preti im gasenje. Mada se pominje novi mig kao zamena za mig 31.

mihajlo

pre 8 godina

@prizrenac
Nemas ti pojma. Elektronika je unutra takva koja nema dodirne tacke sa zapadnom tehnologijo. Dobro da nisi reko da je unutra i cip od Intela i softwer od Microsofta :D

Moskva 2009

pre 8 godina

Mig? Zadnji put u Moskvi sam vidio autobus sa tim znakom Mig! Mozda su ugasili neke fabrike i resurse preusmjerili u Suhoj?
Inace u tekstu pise Su-35 nevidljiv? To nije tacno, svi su itekako vidljivi. Eksperi vjeruju da je broj Su-35 nedovoljan ako se ozbiljno zaguzva, 5 komada tako da je vjerovatniji razlog da su oni tamo da "uhvate" emisiju aesa radara iz F-22 sa svojim naprednim senzorima. Opste je poznato da raptori lete iznad Sirije i da je rusima potrebno da prepoznaju radarski impuls sa F-22 koji ranije nisu imali priliku da analiziraju. Moguce je?

andreas kisser

pre 8 godina

Odlicna ideja. Testirati mocno naurazanje u ratnim uslovima i privesti kraju eksperiment ISIS koji je stvorio NATO.
(grisha, 7. februar 2016 10:12)

koliko treba biti ostrascen i neobavesten u isto vreme da bi se ostavio ovakav komentar? niti rusi bombarduju ID, niti je na zalost ID pri kraju. 90 posto ruskih akcija je upereno protiv raznih frakcija sirijskih pobunjenika - a ID nisu ni pobunjenici, ni vlasti, ni opozicija, ID je snaga koja se bori za sebe protiv svih! naravno, ovakvo prizemno rezonovanje nije cudno za ljude koji ne znaju kako da organizuju sopstvenu drzavu (trenutno po svim parametrima na zalost najgoru za zivot u evropi), ali znaju kako ispraviti sve svetske krive drine. ID trenutno bombarduju amerikanci, francuzi i britanci, i to na istoku sirije (gde rusi nikada nisu leteli) i severu iraka. inace, koliko neinteligentan treba da budes da zaista pomislis da su rusi dosli u siriju da potrose par milijardi dolara, kojih inace sve manje imaju, da bi se borili za istinu i pravdu, a od cega nemaju apsolutno nikakve koristi!?

programer

pre 8 godina

(bane sine, 07. februar 2016 10:24)
Jer je Mig puko ko žeton, uvek su migovi bili nekvalitetniji, sada kada nisu dobili nijedan tender preti im gasenje. Mada se pominje novi mig kao zamena za mig 31.

Trokrilni u raljama zivota

pre 8 godina

Nisam ni zapadofil ni rusofil ali :

Rusi gomilaju avione
Rusi dovukli krstaricu
Rusi dovukli S-400, gadja 10 ciljeva
Rusi dovukli SU-35 gadja 6 ciljeva

Rusi ovo, Rusi ono, a jedino sto je sigurnoje da su im Turci prackom skunuli jedan avion, a oni gadjaju neke bradate na Tojotama u pidzamama !

Marko

pre 8 godina

Ovaj avion je kao leteci tanjir verujte video sam sta radi na aeromitingu! Zastrasujuce izgleda!!! Nije preporucljivo upustati se u borbu sa njim ni najnovijim avionima f22 mogli bi izgubiti

да да

pre 8 godina

Порука турцима и саудијцима да им не падне на памет да нешто покушавају иначе их неће бити !!!

bb

pre 8 godina

nista nije nevidljivo samo je malo manje uocljivo padaju oni kao kruske,padali su i sa starim PVO sistemima a sa ovim novima pogotovo....ja nikada necu reci da je ovaj avion los,naprotiv jako je dobar ali najsavremeniju PVO odbranu nijedan nece proci to svima treba ovde da bude jasno,vide se oni i te kako...

Doca

pre 8 godina

@ bane sine

Iz nekoliko razloga:
1. Popunjavanje redova RV Rusije poslednjih godina intenzivno je vrseno avionima Suhoj proizvodnje pa su samim tim noviji od MiG-ova koje imaju
2. Proizilazi iz tacke 1 - SU avioni su moderniji i spremniji za dejstva
3. Imaju daleko veći dolet, domet i nose daleko vise tereta od MiG aviona (prilagodjeni ogromnim prostranstvima Rusije
4. Proizilazi iz prve tri tacke - daleko su spremniji za bliske susrete sa drugim avionima

MiG 31 BM je preveliki, odnosno Sirija je suviše mala za primenu ovog aviona (koji je po klasifikaciji presretač)

Nadam se da sam ti odgovorio.

Mig

pre 8 godina

Zasto ne koriste Migove?
Verovatno zato sto mnoge zemlje u okruzenju Sirije, pa i sama Sirijska vojska poseduju Migove a niko drugi nema Suhoje, i time se osiguravaju da ako neki mig uradi nesto, kazu nismo mi, niti je moguce da im neko podvali zvrcku tog tipa. Pre obaranja ruskog bombardera, prva tenzija sa turcima je bila kada je radar miga 29 drzao dva turska f16 ozracena na nisanu, za sta su turci optuzili ruse, ali nece da moze, jer ih u Siriji ne koriste, i ne zele nikome da dokazuju da nisu oni.Drugi razlog je sto se u Siriji mahom koriste bombarderi, a tu je mig tanak, odnosno zamenjeni su modernijim suhoj bombarderima koji su im uzgred i izvozni adut...

mikoyan

pre 8 godina

Mig nema novije avione. Projekat 1.42 je i dalje u fazi prototipa. To bi trebalo da bude ruski odgovor na američki YF22. MIG 31 je sjajan avion, sa najboljim radarom već nekih 30 godina u svetu borbene avijacije, i neverovatnom brzinom, medjutim teritoriju kao Sirija Rusi lako pokrivaju ostalim sredstvima. MIG-29 realno nema šta da traži pored Suhoja. I najrazvijenija verzija zaostaje za SU-35. Rusi ovde demonstriraju nova oružja potencijalnim kupcima širom sveta. Čekamo da izadju MiG 1.42 i 1.44 pa ćemo videti njihove prave karakteristike.

bane sine

pre 8 godina

Molim nekoga ko se zaista razume, a nije ostrašćen ni prema rusima ni prema bilo kome drugom, da mi objasni zašto rusi u ovom ratu koriste - barem prema ovoj vesti - isključivo avione koje proizvodi suhoj, a migovi se nigde ne spominju. Hvala na odgovoru i poz

Sleti i uzleti vertikalno posle otresanja

pre 8 godina

Ruski krševi neprecezini a mogu da padnu ljudima na glavu. Ali nema veze...
(BeKo, 7. februar 2016 10:44)

Bogami, kako ovaj SU-35S na videu skoro vertikalno uzlece i slece cini mi se da ljudima, i to onim odabranim, na glavu pada samo tovar koji ovaj avion nosi.

Vladimir

pre 8 godina

(bane sine, 7. februar 2016 10:24)

Mig-29 je recimo Call of Dutty, a Su-35s je Call of Duty: Advanced Warfare.

Eto, ne znam kako jednostavnije.

bukvasd

pre 8 godina

(andreas kisser, 7. februar 2016 11:20),
Tvrdite da ID izrasla iz ničega oružje i oruđe koje koriste isto. Inteligentno nema šta. I ukradenu naftu prodaju u bescenje i to sve toliko odgovara pokradenom Asadu i Rusima, koji svoju naftu ne mogu da prodaju skuplje zbog nafte pokradene u Siriji, a pre svega Iraku i Libiji. Vrlo je teško u "slobodnim" medijima na zapadu i Balkanu naći logično objašnjenje za nastanak ID, ali je moguće, makar i u satiričnim emisijama poput: http://www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/2512084/Die-Anstalt-vom-20-Oktober-2015. Od 29-tog minuta počinje skeč u kome je vrlo detaljno i logično objašnjeno skoro sve što se do tada (20.10.2015.) dešavalo u Siriji. ID je po njima nastalo od 100000 iračkih vojnika koji su otpušteni iz iračke vojske sa sve naoružanjem, a ponuđeno im je da umesto da uzmu naoružanje i odu u Siriju počnu da rade u vrtiću. Pošto imate ime i prezime koje liči na nemačko nadam se da vam jezik neće predstavljati barijeru...

Aleksandar M.

pre 8 godina

(bane sine, 7. februar 2016 10:24)

Pokušaću da Vam odgovorim na pitanje, jednostavno korporacija "MIG" proizvodi isključivo lovce i lovce presretače kao što su ranije MIG-21, MIG-23, MIG 25, MIG-29, MIG-31 i zadnjih godina unapređene verzije MIG-29, ove godine bi trebalo da počne isporuka Ruskoj vojsci prvih MIG-ova-35 koji predstavljaju lovce "4++" generacije. Korporacija "SUHOJ" proizvodi na samo lovce kao što su napoznatiji SU-27 i SU-30 i najnoviji SU-35 nego i lovce bombardere i bombardere SU-24 i SU-25 i najnovije SU-34. Za izvršenje vazdušnih operacija u Siriji angažovani su logično lovci-bombarderi SU-24, SU-25 i SU-34. Za njihovu zaštitu u borbenim dejstvima su angažovani lovci SU-27, mora se priznati da je SU-27 u svakom pogledu bolji lovac od MIG-a-29, i u taktičko-tehničkom pogledu i pogledu naoružanja koji nosi, drugo verovatno su želeli da isprobaju SU-27 u ratnim uslovima, jer kao što znamo MIG-29 se već dosta puta oprobao u ratnim dejstvima, a i poseduju ga neke zemlje NATO posle raspada Varšavskog ugovora. Sada su iz istog razloga poslali SU-35 da vide kako se avion ponaša u pravim ratnim uslovima. Pretpostavljam da će tako isto uraditi i sa MIG-om-35. Pretpostavljam da je to razlog jer ipak MIG-29 je ralativno star avion bez obzira na unapredjenje njegovih perfomansi i elektronike.

Konan

pre 8 godina

Još jedno gledište u vezi sa dominantnim položajem Suhoja u odnosu na MiG u sadašnjem ruskom RV - kod Rusa je, kao i kod nas, vazda bilo od velikog značaja da li si miljenik vlasti. Jedan od osnivača biroa MiG, Artem Mikojan, je imao rodjenog brata (Anastas Mikojan) koji je decenijama bio u samom vrhu sovjetske države, tj. Komunističke partije. Njegov uticaj je i omogućio pozicioniranje MiG-a kao vodećeg sovjetskog biroa, a na račun do tada dominantnih Polikarpova, Lavočkina i Jakovljeva. Jednostavno, Partija naredi da se odredjene fabrike, poslovi, stručnjaci i ostali resursi dodele MiG-u i tako je to išlo. Nije tamo nikad bilo zdrave konkurencije. I tako onaj ko je favorizovan procveta, a onaj ko je lošije prošao u mešanju karata nestane (Lavočkin, Polikarpov). Danas je očigledno situacija takva da je Suhoj izvukao džek-pot u partiji sa državom, a MiG je u zapećku. Usput, MiG-29 i Su-27 (tj. 35) su različite kategorije aviona.

@

pre 8 godina

@bane sine
Pa, u sustini zbog toga sto je MiG ozbiljno zakazao. Oni jednostavno nisu na nivou Suhoja.
Suhoj proizvodi mnogo kvalitetnije avione, u tekstu pomenuti SU-35 je samo jedan od primera. S druge strane, MiG od cuvenog MiG-29 nije imao uspesan projekat. Tu je modernizovana varijanta tog aviona, MiG-35, 4+ generacija, ali taj avion je po kvalitetu dosta iza Suhoja.
E sad, posto je Suhoj taj cije avione kupuju druge drzave, logicno da ce poslati avione tipa Suhoj da se malo izreklamiraju u borbenim uslovima.
Uz to, od Migova je u aktivnoj upotrebi u Rusiji samo modernizovani MiG-29 M2, a on je lovac pre svega, takodje sa STELT karakteristikama, mnogo manje efikasan u napadu na kopnene ciljeve od Suhojevih jurisnika i visenamenskih aviona. Zato i nema potrebe za slanjem migova. Poslace ih sigurno ako se eventualno zakompliuje situacija sa Turcima ili nekim iz okruzenja. Jer prvenstvena namena MiG-29 aviona u ruskom RV je borba protiv drugih aviona.

Millennium

pre 8 godina

@bane sine

Bane, uglavnom zbog namene, dometa itd. MiG-29 je frontovski lovac, MiG-31 lovac presretač uglavnom namenjen za obaranje krstarećih i balističkih raketa, kao i zaustavljanje neprijateljskih aviona koji prodiru u vazdušni prostor na velikoj visini itd. Rusi u Siriji uglavnom koriste SU-30 koji je višenamenski avion, zatim jurišnika SU-25 sama reč ti kaže koja je namena. Imaju i taktičke bombardere SU-24 i razne vrste helikoptera. A nakon obaranja od strane Turaka poslali su i SU-27 koji je čistokrvni lovac, aždaja od mašine. Da ne dužim. Odgovor na tvoje pitanje je, zbog više namena, moderniji su, zahvataju veći radijus i obim dejstva i na kraju krajeva testiranje u realnim borbenim uslovima, usavršavanje taktike na svim nivoima. Letenje i dejstvo u noćnim, uslovima smanjene vidljivosti itd. Izviđanje i koordinacija sa trupama na zemlji. I na kraju propagandni i psihološki efekat na Zapad. Jednim delom su poslali i SU-35S zbog toga.

Iol

pre 8 godina

@andreas kisser
ID je samo najekstremnija medju ekstremnim pobunjenickim grupama. To su sve ekstremisti i religiozni fanatici. SAD i njeni sateliti ne bombarduju ID, jer da ih bimbarduju ne bi ID ojacala i prosirila teritoriju za godinu dana tog navodnog bombardovanja. Koliko glupav moras biti da pored svega sto su Amerikanci uradiki u Iraku i Libiji i dalje verujes da se oni bore za neku demokratiju u Siriji. Idi vidi kako se ponasa demokratska umerena ipozicija u Libiji pre nego pocnes opet da lupetas o "opoziciji" i mirnim pobunjenicima.

moj omiljeni avion

pre 8 godina

Mig je laki frontovski avion(manji dolet...) suhoji su teski frontovski avioni. Jednostavno je oduvek bila takva podela suhoj mig.

МиГ-29

pre 8 godina

Овде многи мешају бабе и жабе. МиГ-29 је фронтовски ловац, Су-27/30/35 су ловци за доминацију у ваздушном простору. Тотално две различите ствари. МиГ-29 је био одговор на лаки амерички ловац Ф-16, Су-27 одговор на тешки ловац за превласт Ф-15.

МиГ-29, као фронтовски ловац има задатака да буде истурен буквално на првој линији фронта, са веома малим радијусом дејства (јер може да понесе малу количину горива). С друге стране Су-27 данас Су-35 су авиони прављени да остану дуго у ваздуху, због огромне количине горива које носе до 9т. Као што сам рекао један је тешки ловац, други лаки. Данас Русија нема потребе због величине своје територије више за МиГ-29, а то што ће увести МиГ-35 у наоружање то је само да би га могли продати и ништа више.

МиГ је пројектни биро (он не прави авионе већ их пројектује) ради на новом авиону који ће заменити МиГ-31, који је пресретач. МиГ-1,44/1,42 су прототипови који су били у трци за нови авион 5те генерације. У тој трци су изгубили од Сухој пројектног бироа са њиховим ПАК ФА.

МиГ-35 је потпуно нови авион, који више није фронтовски ловац, већ вишенаменски ловац (напада и циљеве на земљи, мору, ваздуху), исто као што је то и Су-35С. Чак је као двосем дожда и специјализованији за дејство по циљевима на копну, него ли Су-35С.

Пошто Руси немају МиГ-35 још у наоружању, није ни чудно што су послали Су-35С, као и Су-30СМ у Сирију. Иначе био би он и тамо, јер је то полигон за тестирање оружја...

mihajlo

pre 8 godina

@prizrenac
Nemas ti pojma. Elektronika je unutra takva koja nema dodirne tacke sa zapadnom tehnologijo. Dobro da nisi reko da je unutra i cip od Intela i softwer od Microsofta :D

Moskva 2009

pre 8 godina

Mig? Zadnji put u Moskvi sam vidio autobus sa tim znakom Mig! Mozda su ugasili neke fabrike i resurse preusmjerili u Suhoj?
Inace u tekstu pise Su-35 nevidljiv? To nije tacno, svi su itekako vidljivi. Eksperi vjeruju da je broj Su-35 nedovoljan ako se ozbiljno zaguzva, 5 komada tako da je vjerovatniji razlog da su oni tamo da "uhvate" emisiju aesa radara iz F-22 sa svojim naprednim senzorima. Opste je poznato da raptori lete iznad Sirije i da je rusima potrebno da prepoznaju radarski impuls sa F-22 koji ranije nisu imali priliku da analiziraju. Moguce je?