Nedelja, 21.12.2014.

16:30

Siva ekonomija u pogrebnim uslugama

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije o plaćanju penala od 155.000 evra, zbog zloupotrebe položaja na tržištu, JKP „Pogrebne usluge“ smatra neopravdanom.

Izvor: Veèernje novosti

Siva ekonomija u pogrebnim uslugama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

izadje na videlo

pre 9 godina

Kad se sredi stanje u pogrebnim uslugama vise nece biti prereka nasem sveopstem napretku, zar ne?
U marketima nema sive ekonomije, nema ni u kamionskom prevozu, poljoprivredi ( mislim na preprodavce ), trgovini preduzecima.....!?
Grobari...nadrljali ste!!!

Nikica

pre 9 godina

Kamenoresci su već decenijama jedan od najbogatijih slojeva u Srbiji, naravno oni, koji nisu propili i prokockali zaradjeno. O njihovom oporezovanju nema nikakvog govora osim paušala. Jedna frizerka koja zaradi 100.000 dinara mesečno plaća isti paušalni porez kao kamenorezac koji postavi mesečno spomenike za 1.000.000 dinara.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Šta reći?

Međutim,ima ovde još nešto veoma zanimljivo (kada su u pitanju pogrebne usluge),naročito u manjim sredinama kada se vlasnici pogrebnih firmi poznaju sa većinom ljudi iz gradića,sela,kraja....Primetio sam to na primeru sahrane moje stare kume.Pogrebnik se poznaje sa njenim ćerkama i postavlja se kao neko ko želi da pomogne i da "odradi što više posla" vezanog za organizaciju sahrane.U takvim situacijama porodice imaju puno poverenje i prepuštaju pogrebniku da odluči o svemu (sanduku,cveću,krstu,....) i toplo mu zahvaljuju dižući u nebo njegove ljudske i moralne kvalitete,naročito kada im kaže:"NIŠTA NE BRINITE,SVE ĆU VAM JA TO ZAVRŠITI.NEMA POTREBE DA SE BAVITE I SA TIM STVARIMA JER IMATE DOVOLJNO MUKE I BOLA,I VI I VAŠA PORODICA".Šta se dešava dalje?Pogrebnik nijednog trenutka ne saopštava cenu bilo kog artikla.Nijednog trenutka se pogrebnik nije "setio" da ispostavi račun porodici pokojnika već kaže da račun prosleđuje PIO Fondu,niti porodica pokojnika,verujući svom "dobročinitelju",pita koliki je krajnji račun!(?)
Šta se desilo?Preko prijatelja saznajem koje su cene sanduka i ostale opreme a s obzirom da radim u PIO,od kolega saznajem koliko je isplaćeno na ime usluge....Troškovi sahrane su 21.400 din. a pogrebnik je od PIO naplatio maksimalnu sumu koju Fond isplaćuje u slučaju smrti penzionera-36.486 dinara!!....Razlika pripada porodici ali na ovakav način razlika ostaje u džepu "prepoštenog" pogrebnika!I,zamislite,sve je čisto.Kako dokazati prevaru?....

vladan

pre 9 godina

Samo kremacija, jedna mala ploca jedino s godinom rodjenja i godinom smrti i Vrt secanja...Nikakvi krstovi, petokrake, slike i ostale tako popularne a zapravo vrlo paganske budalastine.

Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez

pre 9 godina

Meni je jedna devojka koja radi u kancelariji sa izlozenom pogrebnom opremom na Novom Bezanijskom groblju otvoreno rekla da nam je bolje i isplativije da narucimo spomenik kod privatnika jer i za njih rade privatnici, a oni kao JKP se samo dodatno nakarikaju na tu cenu sa rasponom od 60% do 100% (zavisno od vrste kamena i izgleda spomenika). Takodje, jos ludji detalj je sto mi je rekla da taksa za postavljanje spomenika, koja kosta oko 10.500,oo din., mora da se plati dodatno preko cene samog spomenika i kada se taj spomenik narucuje kod njih ?!?!?!? Rekla je da taksa vazi za sve, bez obzira da li spomnik radi i postavlja privatnik, ili oni kao JKP. Dakle, taksa se placa u oba slucaja, jer prema njenim recima, to ide u neki od gradskih fondova (nije umela da mi kaze u koji tacno), a ne njima kao JKP Pogrebne usluge, pa je to razlog zasto se i u slucaju kad se spomenik radi preko njih ta taksa naplacuje, jer oni te pare ne zadrzavaju nego ih salju gradu.
Mozda jos jedna od potencijalnih tema za Insajder...

krle

pre 9 godina

u xxi veku jp pogrebne usluge trazi da se njihove usluge placaju u cashu na njihovim salterima, umesto da daju instrukcije za uplatu u banci. naravno da se namece pomisao da to rade da bi olaksali zloupotrebe

spoiler

pre 9 godina

kremacija = kovceg i oprema kao za sahranu zbog rituala ispracaja pokojnika. sigurno ne bace kovceg vec jedan isti vrte mnogo puta.

sole

pre 9 godina

drze ucenjivacki monopol.ucenjuju stranke/naprimer ako kupite opremu kod nas a ne privatnika rezervisacemo vam termin i sa otpusnom listom/bez potvrde o smrti sto je protivzakonito/.privatni sektor ucenjuju.neubace pokojnike u kompjuter pre 14:50 da bi dali odobrenje za sahranu.ako se uzme njihova oprema iako pokojnik nije dovezen u deligradsku moze sve.po novom uz novo gr.mesto sa zakupom na 10 god naplacuju 14.600 din betoniranje staza kao uredjenje prostora oko gr.mesta.oko famoznih ekshumacija moze ako treba dve ekshumacije jedna gratis ako se kupi kod njih oprema.kao na pijaci a ne u javnom preduzecu.samovolja pojedinih sefova.NPK sahranjuje svoga roditelja/prva sahrana/ dokaz o srodstvu.hladnjaca na novom groblju-supa/druga od kamiona.o pisarnici da ne govorimo, za namanju sitnicu pisarnica.na saltru sedi jedan pravnik,stiklira pa kod rukovodioca/ako mu nije jasno/,kod drugog pravnika.neka otvore hladnjace na n.bez.groblju i nema problema.da se razumemo radnicima na salterima uteran strah u kosti.i ono sto znaju nesmeju da rade dok veliki gazda/strumf/ nepregleda ili mu se mora raportirati.boze moj on je bogom dan.nedaj boze da neko sahranjuje dete i kad ga pocnu setati/ppukne mu film/,stradace neposredni sluzbenik.grad treba da ugasi sve privatnike a samo jkp da radi kao i sto radi.drze monopol i moze im se.premijer kaze privatan sektor,porezi ajkp ucenjuje.

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Siva ekonomija je jedina koja postoji u Srbiji. Da nema ni nje sve bi bilo zamrznuto na minus 297,3 Celzija,nema kretanja,nema brzine.

Milinko

pre 9 godina

Oni su katastrofa i bruka za grad i gradjane ovog grada koji imaju posla s njima. Moj slucaj: hteo sam spomenik za preminulu suprugu da uradim kod njih i rekose da je cena 160-170 i vise hiljada dinara, a to sto sam video u ponudi nije nista drugacije nego kod privatnika. Na pitanje zasto su duplo skuplji od privatnika, odgovor je da oni (JKP) placaju PDV a privatnici ne. Nema logike jer je PDV 20% a ne 100%. Jedva su cekali da odem iz kancelarije (bilo neko sedenje u ofisu, kafica itd.), a iskreno i ja (bilo je to proletos na Orlovaci). Njima je dovoljno tih 10.000 dinara neke drzavne takse, jer izdaju dokument da sa privatnikom mozes uci da spomenik postavis. A sve sam platio sto se grobnog mesta tice za narednih 10 godina.
Posle cujem da i oni diluju, tj. onome ko je naivan da im plati njihovu paprenu cenu, isporucuju spomenik uradjen verovatno kod privatnika, tako da JKP duplo zaradjuje, a mozda se jos nesto podeli... nisam siguran, ali to je uglavnom tako u domovini nasoj. Nije to pomoc budzetu kako kazu, to je zaista reket, jer da je firma zaista trzisna i konkurentna, bila bi na potpunoj usluzi gradjanima, ona bi svojim cenama za izradu spomenika, morala biti cenovno povoljnija ili makar u istoj ravni sa privatnicima. Ovako, JKP je cist monopol najgore vrste.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

"Prema njihovim podacima, u periodu od 2009. do 2014. godine, od ukupno 18.519 postavljenih spomenika, privatni kamenoresci postavili su čak 93 odsto"

Prosta racunica: 93% od 18519 je 17.223 spomenika, puta 10.000din "takse" i dolazi se do sume od 1.4 miliona evra za 5 godina!!! A sve pod izgovorom da privatni kamonoresci rade u sivoj zoni i da drzava gubi pare, pa se jedno javno preduzece naslo pametno da spase drzavu i dozvolilo je sebi da svojim monopolistickim polozajem naplacuje te gubitke od gradjana a ne od onih koji rade u sivoj zoni.

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Maratonci trče počasni krug-film koji je malo ko razumeo. Istina ,svi su se smejali.Smejali smo se sopstvenoj nevolji-krug nema ni kraja ni početka,maratonaca je sve više pa je zanimanje grobar postalo najprofitabilnije i najperspektivnije u srpskom narodu.Ako niste grobar sigurno ste delija,ali to nije nikakva uteha-jedni bez drugih ne mogu postojati kao ni pozicija bez opozicije. To je sistem,Srbija.
*Kneževo-Skender Vakuf

Građanin

pre 9 godina

Pa kad korumpirana komisija daje Todoriću da vršlja po Srbiji ili mobilnim operatorima da se udružuju pa da razgovore tarifiraju 90+60 sekundi i internet saobraćaj 100+100kb onda ništa ne treba da čudi

tuzno i odvratno

pre 9 godina

Jedna od "fora" kako JKP "Pogrebne usluge" uzima lovu pre sahrane pokojnika je i nepotrebna ekshumacija prethodno sahranjenih. Promenili su program u racunarima i to im je izgovor da se naprave nevesti i ne znaju kada je sahranjen poslednji preminuli. Zato, u racunu, podvale po neku ekshumaciju viska, po ceni od oko 7000 RSD. Kada donesete racun i dokazete da je ekshumacija uradjena pre vise od 10 godina onda se izvinjavaju i ispravljaju racun uz tihu: "To je od kako je dosao novi direktor, nista me ne pitajte..." Ponasaju se gore nego kelneri u kafani jer igraju na kartu osecanja ozaloscenih.

Alan Ford

pre 9 godina

Samo napred, premijer je borbom protiv korupcije i kriminala sivu ekonomiju doveo na sam rub nestanka, od pogrebnih usluga samo jedan je korak do potpunog nestanka

Joca

pre 9 godina

Smanjite cenu kremaciji i popularizujete je. Sahranjivanje je postalo besmisleno, previse skupo i previse glupo. Mesta vise nema, groblja su vec prevelika. Znam da se tako uskace u posao mnogima, ali problemi su ocigledni.

Jack

pre 9 godina

Hahaha, lesinari (kud mi bas ova rec pade na pamet), pa nije u vasoj nadleznosti borba protiv sive ekonomije, bolje da cutite, nego da izdajete ovakva saopstenja!

charlie

pre 9 godina

Vid pomoći Beogradu,ha,ha,ha.Kada bi se metastaziranom tumoru zvanom mondenski Beograd otkinulo deset posto pipaka spao bi za godinu dana na nivo Crne Trave.

tuzno i odvratno

pre 9 godina

Jedna od "fora" kako JKP "Pogrebne usluge" uzima lovu pre sahrane pokojnika je i nepotrebna ekshumacija prethodno sahranjenih. Promenili su program u racunarima i to im je izgovor da se naprave nevesti i ne znaju kada je sahranjen poslednji preminuli. Zato, u racunu, podvale po neku ekshumaciju viska, po ceni od oko 7000 RSD. Kada donesete racun i dokazete da je ekshumacija uradjena pre vise od 10 godina onda se izvinjavaju i ispravljaju racun uz tihu: "To je od kako je dosao novi direktor, nista me ne pitajte..." Ponasaju se gore nego kelneri u kafani jer igraju na kartu osecanja ozaloscenih.

Joca

pre 9 godina

Smanjite cenu kremaciji i popularizujete je. Sahranjivanje je postalo besmisleno, previse skupo i previse glupo. Mesta vise nema, groblja su vec prevelika. Znam da se tako uskace u posao mnogima, ali problemi su ocigledni.

Jack

pre 9 godina

Hahaha, lesinari (kud mi bas ova rec pade na pamet), pa nije u vasoj nadleznosti borba protiv sive ekonomije, bolje da cutite, nego da izdajete ovakva saopstenja!

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Maratonci trče počasni krug-film koji je malo ko razumeo. Istina ,svi su se smejali.Smejali smo se sopstvenoj nevolji-krug nema ni kraja ni početka,maratonaca je sve više pa je zanimanje grobar postalo najprofitabilnije i najperspektivnije u srpskom narodu.Ako niste grobar sigurno ste delija,ali to nije nikakva uteha-jedni bez drugih ne mogu postojati kao ni pozicija bez opozicije. To je sistem,Srbija.
*Kneževo-Skender Vakuf

Građanin

pre 9 godina

Pa kad korumpirana komisija daje Todoriću da vršlja po Srbiji ili mobilnim operatorima da se udružuju pa da razgovore tarifiraju 90+60 sekundi i internet saobraćaj 100+100kb onda ništa ne treba da čudi

charlie

pre 9 godina

Vid pomoći Beogradu,ha,ha,ha.Kada bi se metastaziranom tumoru zvanom mondenski Beograd otkinulo deset posto pipaka spao bi za godinu dana na nivo Crne Trave.

Milinko

pre 9 godina

Oni su katastrofa i bruka za grad i gradjane ovog grada koji imaju posla s njima. Moj slucaj: hteo sam spomenik za preminulu suprugu da uradim kod njih i rekose da je cena 160-170 i vise hiljada dinara, a to sto sam video u ponudi nije nista drugacije nego kod privatnika. Na pitanje zasto su duplo skuplji od privatnika, odgovor je da oni (JKP) placaju PDV a privatnici ne. Nema logike jer je PDV 20% a ne 100%. Jedva su cekali da odem iz kancelarije (bilo neko sedenje u ofisu, kafica itd.), a iskreno i ja (bilo je to proletos na Orlovaci). Njima je dovoljno tih 10.000 dinara neke drzavne takse, jer izdaju dokument da sa privatnikom mozes uci da spomenik postavis. A sve sam platio sto se grobnog mesta tice za narednih 10 godina.
Posle cujem da i oni diluju, tj. onome ko je naivan da im plati njihovu paprenu cenu, isporucuju spomenik uradjen verovatno kod privatnika, tako da JKP duplo zaradjuje, a mozda se jos nesto podeli... nisam siguran, ali to je uglavnom tako u domovini nasoj. Nije to pomoc budzetu kako kazu, to je zaista reket, jer da je firma zaista trzisna i konkurentna, bila bi na potpunoj usluzi gradjanima, ona bi svojim cenama za izradu spomenika, morala biti cenovno povoljnija ili makar u istoj ravni sa privatnicima. Ovako, JKP je cist monopol najgore vrste.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

"Prema njihovim podacima, u periodu od 2009. do 2014. godine, od ukupno 18.519 postavljenih spomenika, privatni kamenoresci postavili su čak 93 odsto"

Prosta racunica: 93% od 18519 je 17.223 spomenika, puta 10.000din "takse" i dolazi se do sume od 1.4 miliona evra za 5 godina!!! A sve pod izgovorom da privatni kamonoresci rade u sivoj zoni i da drzava gubi pare, pa se jedno javno preduzece naslo pametno da spase drzavu i dozvolilo je sebi da svojim monopolistickim polozajem naplacuje te gubitke od gradjana a ne od onih koji rade u sivoj zoni.

Alan Ford

pre 9 godina

Samo napred, premijer je borbom protiv korupcije i kriminala sivu ekonomiju doveo na sam rub nestanka, od pogrebnih usluga samo jedan je korak do potpunog nestanka

Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez

pre 9 godina

Meni je jedna devojka koja radi u kancelariji sa izlozenom pogrebnom opremom na Novom Bezanijskom groblju otvoreno rekla da nam je bolje i isplativije da narucimo spomenik kod privatnika jer i za njih rade privatnici, a oni kao JKP se samo dodatno nakarikaju na tu cenu sa rasponom od 60% do 100% (zavisno od vrste kamena i izgleda spomenika). Takodje, jos ludji detalj je sto mi je rekla da taksa za postavljanje spomenika, koja kosta oko 10.500,oo din., mora da se plati dodatno preko cene samog spomenika i kada se taj spomenik narucuje kod njih ?!?!?!? Rekla je da taksa vazi za sve, bez obzira da li spomnik radi i postavlja privatnik, ili oni kao JKP. Dakle, taksa se placa u oba slucaja, jer prema njenim recima, to ide u neki od gradskih fondova (nije umela da mi kaze u koji tacno), a ne njima kao JKP Pogrebne usluge, pa je to razlog zasto se i u slucaju kad se spomenik radi preko njih ta taksa naplacuje, jer oni te pare ne zadrzavaju nego ih salju gradu.
Mozda jos jedna od potencijalnih tema za Insajder...

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Siva ekonomija je jedina koja postoji u Srbiji. Da nema ni nje sve bi bilo zamrznuto na minus 297,3 Celzija,nema kretanja,nema brzine.

spoiler

pre 9 godina

kremacija = kovceg i oprema kao za sahranu zbog rituala ispracaja pokojnika. sigurno ne bace kovceg vec jedan isti vrte mnogo puta.

sole

pre 9 godina

drze ucenjivacki monopol.ucenjuju stranke/naprimer ako kupite opremu kod nas a ne privatnika rezervisacemo vam termin i sa otpusnom listom/bez potvrde o smrti sto je protivzakonito/.privatni sektor ucenjuju.neubace pokojnike u kompjuter pre 14:50 da bi dali odobrenje za sahranu.ako se uzme njihova oprema iako pokojnik nije dovezen u deligradsku moze sve.po novom uz novo gr.mesto sa zakupom na 10 god naplacuju 14.600 din betoniranje staza kao uredjenje prostora oko gr.mesta.oko famoznih ekshumacija moze ako treba dve ekshumacije jedna gratis ako se kupi kod njih oprema.kao na pijaci a ne u javnom preduzecu.samovolja pojedinih sefova.NPK sahranjuje svoga roditelja/prva sahrana/ dokaz o srodstvu.hladnjaca na novom groblju-supa/druga od kamiona.o pisarnici da ne govorimo, za namanju sitnicu pisarnica.na saltru sedi jedan pravnik,stiklira pa kod rukovodioca/ako mu nije jasno/,kod drugog pravnika.neka otvore hladnjace na n.bez.groblju i nema problema.da se razumemo radnicima na salterima uteran strah u kosti.i ono sto znaju nesmeju da rade dok veliki gazda/strumf/ nepregleda ili mu se mora raportirati.boze moj on je bogom dan.nedaj boze da neko sahranjuje dete i kad ga pocnu setati/ppukne mu film/,stradace neposredni sluzbenik.grad treba da ugasi sve privatnike a samo jkp da radi kao i sto radi.drze monopol i moze im se.premijer kaze privatan sektor,porezi ajkp ucenjuje.

krle

pre 9 godina

u xxi veku jp pogrebne usluge trazi da se njihove usluge placaju u cashu na njihovim salterima, umesto da daju instrukcije za uplatu u banci. naravno da se namece pomisao da to rade da bi olaksali zloupotrebe

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Šta reći?

Međutim,ima ovde još nešto veoma zanimljivo (kada su u pitanju pogrebne usluge),naročito u manjim sredinama kada se vlasnici pogrebnih firmi poznaju sa većinom ljudi iz gradića,sela,kraja....Primetio sam to na primeru sahrane moje stare kume.Pogrebnik se poznaje sa njenim ćerkama i postavlja se kao neko ko želi da pomogne i da "odradi što više posla" vezanog za organizaciju sahrane.U takvim situacijama porodice imaju puno poverenje i prepuštaju pogrebniku da odluči o svemu (sanduku,cveću,krstu,....) i toplo mu zahvaljuju dižući u nebo njegove ljudske i moralne kvalitete,naročito kada im kaže:"NIŠTA NE BRINITE,SVE ĆU VAM JA TO ZAVRŠITI.NEMA POTREBE DA SE BAVITE I SA TIM STVARIMA JER IMATE DOVOLJNO MUKE I BOLA,I VI I VAŠA PORODICA".Šta se dešava dalje?Pogrebnik nijednog trenutka ne saopštava cenu bilo kog artikla.Nijednog trenutka se pogrebnik nije "setio" da ispostavi račun porodici pokojnika već kaže da račun prosleđuje PIO Fondu,niti porodica pokojnika,verujući svom "dobročinitelju",pita koliki je krajnji račun!(?)
Šta se desilo?Preko prijatelja saznajem koje su cene sanduka i ostale opreme a s obzirom da radim u PIO,od kolega saznajem koliko je isplaćeno na ime usluge....Troškovi sahrane su 21.400 din. a pogrebnik je od PIO naplatio maksimalnu sumu koju Fond isplaćuje u slučaju smrti penzionera-36.486 dinara!!....Razlika pripada porodici ali na ovakav način razlika ostaje u džepu "prepoštenog" pogrebnika!I,zamislite,sve je čisto.Kako dokazati prevaru?....

vladan

pre 9 godina

Samo kremacija, jedna mala ploca jedino s godinom rodjenja i godinom smrti i Vrt secanja...Nikakvi krstovi, petokrake, slike i ostale tako popularne a zapravo vrlo paganske budalastine.

Nikica

pre 9 godina

Kamenoresci su već decenijama jedan od najbogatijih slojeva u Srbiji, naravno oni, koji nisu propili i prokockali zaradjeno. O njihovom oporezovanju nema nikakvog govora osim paušala. Jedna frizerka koja zaradi 100.000 dinara mesečno plaća isti paušalni porez kao kamenorezac koji postavi mesečno spomenike za 1.000.000 dinara.

izadje na videlo

pre 9 godina

Kad se sredi stanje u pogrebnim uslugama vise nece biti prereka nasem sveopstem napretku, zar ne?
U marketima nema sive ekonomije, nema ni u kamionskom prevozu, poljoprivredi ( mislim na preprodavce ), trgovini preduzecima.....!?
Grobari...nadrljali ste!!!

Alan Ford

pre 9 godina

Samo napred, premijer je borbom protiv korupcije i kriminala sivu ekonomiju doveo na sam rub nestanka, od pogrebnih usluga samo jedan je korak do potpunog nestanka

charlie

pre 9 godina

Vid pomoći Beogradu,ha,ha,ha.Kada bi se metastaziranom tumoru zvanom mondenski Beograd otkinulo deset posto pipaka spao bi za godinu dana na nivo Crne Trave.

Joca

pre 9 godina

Smanjite cenu kremaciji i popularizujete je. Sahranjivanje je postalo besmisleno, previse skupo i previse glupo. Mesta vise nema, groblja su vec prevelika. Znam da se tako uskace u posao mnogima, ali problemi su ocigledni.

Građanin

pre 9 godina

Pa kad korumpirana komisija daje Todoriću da vršlja po Srbiji ili mobilnim operatorima da se udružuju pa da razgovore tarifiraju 90+60 sekundi i internet saobraćaj 100+100kb onda ništa ne treba da čudi

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Maratonci trče počasni krug-film koji je malo ko razumeo. Istina ,svi su se smejali.Smejali smo se sopstvenoj nevolji-krug nema ni kraja ni početka,maratonaca je sve više pa je zanimanje grobar postalo najprofitabilnije i najperspektivnije u srpskom narodu.Ako niste grobar sigurno ste delija,ali to nije nikakva uteha-jedni bez drugih ne mogu postojati kao ni pozicija bez opozicije. To je sistem,Srbija.
*Kneževo-Skender Vakuf

sole

pre 9 godina

drze ucenjivacki monopol.ucenjuju stranke/naprimer ako kupite opremu kod nas a ne privatnika rezervisacemo vam termin i sa otpusnom listom/bez potvrde o smrti sto je protivzakonito/.privatni sektor ucenjuju.neubace pokojnike u kompjuter pre 14:50 da bi dali odobrenje za sahranu.ako se uzme njihova oprema iako pokojnik nije dovezen u deligradsku moze sve.po novom uz novo gr.mesto sa zakupom na 10 god naplacuju 14.600 din betoniranje staza kao uredjenje prostora oko gr.mesta.oko famoznih ekshumacija moze ako treba dve ekshumacije jedna gratis ako se kupi kod njih oprema.kao na pijaci a ne u javnom preduzecu.samovolja pojedinih sefova.NPK sahranjuje svoga roditelja/prva sahrana/ dokaz o srodstvu.hladnjaca na novom groblju-supa/druga od kamiona.o pisarnici da ne govorimo, za namanju sitnicu pisarnica.na saltru sedi jedan pravnik,stiklira pa kod rukovodioca/ako mu nije jasno/,kod drugog pravnika.neka otvore hladnjace na n.bez.groblju i nema problema.da se razumemo radnicima na salterima uteran strah u kosti.i ono sto znaju nesmeju da rade dok veliki gazda/strumf/ nepregleda ili mu se mora raportirati.boze moj on je bogom dan.nedaj boze da neko sahranjuje dete i kad ga pocnu setati/ppukne mu film/,stradace neposredni sluzbenik.grad treba da ugasi sve privatnike a samo jkp da radi kao i sto radi.drze monopol i moze im se.premijer kaze privatan sektor,porezi ajkp ucenjuje.

spoiler

pre 9 godina

kremacija = kovceg i oprema kao za sahranu zbog rituala ispracaja pokojnika. sigurno ne bace kovceg vec jedan isti vrte mnogo puta.

tuzno i odvratno

pre 9 godina

Jedna od "fora" kako JKP "Pogrebne usluge" uzima lovu pre sahrane pokojnika je i nepotrebna ekshumacija prethodno sahranjenih. Promenili su program u racunarima i to im je izgovor da se naprave nevesti i ne znaju kada je sahranjen poslednji preminuli. Zato, u racunu, podvale po neku ekshumaciju viska, po ceni od oko 7000 RSD. Kada donesete racun i dokazete da je ekshumacija uradjena pre vise od 10 godina onda se izvinjavaju i ispravljaju racun uz tihu: "To je od kako je dosao novi direktor, nista me ne pitajte..." Ponasaju se gore nego kelneri u kafani jer igraju na kartu osecanja ozaloscenih.

Jack

pre 9 godina

Hahaha, lesinari (kud mi bas ova rec pade na pamet), pa nije u vasoj nadleznosti borba protiv sive ekonomije, bolje da cutite, nego da izdajete ovakva saopstenja!

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Siva ekonomija je jedina koja postoji u Srbiji. Da nema ni nje sve bi bilo zamrznuto na minus 297,3 Celzija,nema kretanja,nema brzine.

Nikica

pre 9 godina

Kamenoresci su već decenijama jedan od najbogatijih slojeva u Srbiji, naravno oni, koji nisu propili i prokockali zaradjeno. O njihovom oporezovanju nema nikakvog govora osim paušala. Jedna frizerka koja zaradi 100.000 dinara mesečno plaća isti paušalni porez kao kamenorezac koji postavi mesečno spomenike za 1.000.000 dinara.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

"Prema njihovim podacima, u periodu od 2009. do 2014. godine, od ukupno 18.519 postavljenih spomenika, privatni kamenoresci postavili su čak 93 odsto"

Prosta racunica: 93% od 18519 je 17.223 spomenika, puta 10.000din "takse" i dolazi se do sume od 1.4 miliona evra za 5 godina!!! A sve pod izgovorom da privatni kamonoresci rade u sivoj zoni i da drzava gubi pare, pa se jedno javno preduzece naslo pametno da spase drzavu i dozvolilo je sebi da svojim monopolistickim polozajem naplacuje te gubitke od gradjana a ne od onih koji rade u sivoj zoni.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Šta reći?

Međutim,ima ovde još nešto veoma zanimljivo (kada su u pitanju pogrebne usluge),naročito u manjim sredinama kada se vlasnici pogrebnih firmi poznaju sa većinom ljudi iz gradića,sela,kraja....Primetio sam to na primeru sahrane moje stare kume.Pogrebnik se poznaje sa njenim ćerkama i postavlja se kao neko ko želi da pomogne i da "odradi što više posla" vezanog za organizaciju sahrane.U takvim situacijama porodice imaju puno poverenje i prepuštaju pogrebniku da odluči o svemu (sanduku,cveću,krstu,....) i toplo mu zahvaljuju dižući u nebo njegove ljudske i moralne kvalitete,naročito kada im kaže:"NIŠTA NE BRINITE,SVE ĆU VAM JA TO ZAVRŠITI.NEMA POTREBE DA SE BAVITE I SA TIM STVARIMA JER IMATE DOVOLJNO MUKE I BOLA,I VI I VAŠA PORODICA".Šta se dešava dalje?Pogrebnik nijednog trenutka ne saopštava cenu bilo kog artikla.Nijednog trenutka se pogrebnik nije "setio" da ispostavi račun porodici pokojnika već kaže da račun prosleđuje PIO Fondu,niti porodica pokojnika,verujući svom "dobročinitelju",pita koliki je krajnji račun!(?)
Šta se desilo?Preko prijatelja saznajem koje su cene sanduka i ostale opreme a s obzirom da radim u PIO,od kolega saznajem koliko je isplaćeno na ime usluge....Troškovi sahrane su 21.400 din. a pogrebnik je od PIO naplatio maksimalnu sumu koju Fond isplaćuje u slučaju smrti penzionera-36.486 dinara!!....Razlika pripada porodici ali na ovakav način razlika ostaje u džepu "prepoštenog" pogrebnika!I,zamislite,sve je čisto.Kako dokazati prevaru?....

izadje na videlo

pre 9 godina

Kad se sredi stanje u pogrebnim uslugama vise nece biti prereka nasem sveopstem napretku, zar ne?
U marketima nema sive ekonomije, nema ni u kamionskom prevozu, poljoprivredi ( mislim na preprodavce ), trgovini preduzecima.....!?
Grobari...nadrljali ste!!!

Milinko

pre 9 godina

Oni su katastrofa i bruka za grad i gradjane ovog grada koji imaju posla s njima. Moj slucaj: hteo sam spomenik za preminulu suprugu da uradim kod njih i rekose da je cena 160-170 i vise hiljada dinara, a to sto sam video u ponudi nije nista drugacije nego kod privatnika. Na pitanje zasto su duplo skuplji od privatnika, odgovor je da oni (JKP) placaju PDV a privatnici ne. Nema logike jer je PDV 20% a ne 100%. Jedva su cekali da odem iz kancelarije (bilo neko sedenje u ofisu, kafica itd.), a iskreno i ja (bilo je to proletos na Orlovaci). Njima je dovoljno tih 10.000 dinara neke drzavne takse, jer izdaju dokument da sa privatnikom mozes uci da spomenik postavis. A sve sam platio sto se grobnog mesta tice za narednih 10 godina.
Posle cujem da i oni diluju, tj. onome ko je naivan da im plati njihovu paprenu cenu, isporucuju spomenik uradjen verovatno kod privatnika, tako da JKP duplo zaradjuje, a mozda se jos nesto podeli... nisam siguran, ali to je uglavnom tako u domovini nasoj. Nije to pomoc budzetu kako kazu, to je zaista reket, jer da je firma zaista trzisna i konkurentna, bila bi na potpunoj usluzi gradjanima, ona bi svojim cenama za izradu spomenika, morala biti cenovno povoljnija ili makar u istoj ravni sa privatnicima. Ovako, JKP je cist monopol najgore vrste.

Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez

pre 9 godina

Meni je jedna devojka koja radi u kancelariji sa izlozenom pogrebnom opremom na Novom Bezanijskom groblju otvoreno rekla da nam je bolje i isplativije da narucimo spomenik kod privatnika jer i za njih rade privatnici, a oni kao JKP se samo dodatno nakarikaju na tu cenu sa rasponom od 60% do 100% (zavisno od vrste kamena i izgleda spomenika). Takodje, jos ludji detalj je sto mi je rekla da taksa za postavljanje spomenika, koja kosta oko 10.500,oo din., mora da se plati dodatno preko cene samog spomenika i kada se taj spomenik narucuje kod njih ?!?!?!? Rekla je da taksa vazi za sve, bez obzira da li spomnik radi i postavlja privatnik, ili oni kao JKP. Dakle, taksa se placa u oba slucaja, jer prema njenim recima, to ide u neki od gradskih fondova (nije umela da mi kaze u koji tacno), a ne njima kao JKP Pogrebne usluge, pa je to razlog zasto se i u slucaju kad se spomenik radi preko njih ta taksa naplacuje, jer oni te pare ne zadrzavaju nego ih salju gradu.
Mozda jos jedna od potencijalnih tema za Insajder...

krle

pre 9 godina

u xxi veku jp pogrebne usluge trazi da se njihove usluge placaju u cashu na njihovim salterima, umesto da daju instrukcije za uplatu u banci. naravno da se namece pomisao da to rade da bi olaksali zloupotrebe

vladan

pre 9 godina

Samo kremacija, jedna mala ploca jedino s godinom rodjenja i godinom smrti i Vrt secanja...Nikakvi krstovi, petokrake, slike i ostale tako popularne a zapravo vrlo paganske budalastine.