Nedelja, 21.09.2014.

16:55

Overa izjave ipak jeftinija

Cene notarskih usluga za sačinjavanje založne izjave koja se daje banci za hipoteku da bi se dobio stambeni kredit smanjiće se od sledeće nedelje za 60 odsto.

Izvor: Novosti

Overa izjave ipak jeftinija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Flojd

pre 9 godina

Narod se trezni i sve je vise ogorcenih i razocaranih ovom sega-mega vladom. Da se izbori sutra raspisu SNS u Beogradu neni dobio vise od 35% onih koji su glasali na zadnjim izborima. Sa onima koji bi se zbog haosa koji pravi vlast mobilisali za izbore, procenat bi bio i manji. Zadatak vlade je da stvori uslove da se novac zaradjuje i da zivotni standard raste, a ne da preskupu drzavu finansira pljackom i otimanjem od gradjana koji cuvaju po neku crkavicu za crne dane.

F16

pre 9 godina

Prvo digneš cene 45X (4500%), pa ih onda smanjiš 60% što je povećanje 27puta (2700%).


Školovano na Braća Daltons univerzitetu, svaka čast prevazišli su i svoje učitelje.

Žeks

pre 9 godina

Увек кукамо на постојеће стање, а када се промени схватимо да је тада било боље.

Mikac

pre 9 godina

Ovo je idealna prilika da vladajuća garnitura zaposli svoje ljude kao notare i napuni im džepove, a građanima isprazni. Ali nije toliki problem u notarima, nego je problem u bezrazložnom nametanju visokih taksi. Čemu to? Na primer, neko je dobio nasledstvo pa kupuje stan ili je uštedeo pare radeći godinama pa kupuje nekretninu. A oni kažu, aha ovaj ima pare, ajde da ga oderemo sad. Samo nek mi neko opet kaže da oni žele da građanima bude bolje. Ovde je najbolje biti mentalno zaostao u razvoju

providno

pre 9 godina

Sramotno je sve ovo-smanjili cenu za 60% pa misle sve je u redu. Ništa nije u redu, a narod nije glup i vrlo dobro vidi šta se radi. Advokatima se ne može niko dodvoriti ovim jadnim i providnim pokušajem odvraćanja od štrajka. Suština je važna, a to je da Ministarstvo pravde ne radi dobro i da za loš rad mora da snosi odgovarajuće konsekvence. Podržavam advokate i sve njihove zahteve!!!

quid pro quo

pre 9 godina

Jedan sam od onih koji su platili overu založne izjave kod notara. Umesto 550 din koliko se do 1 septembra plaćala overa ovakve izjave u sudu, platio sam 25.520 dinara. Obzirom da banka nije uspela da pripremi založnu izjavu do 1 septembra, bio sam prinuđen da je "overim" kod notara. Prvo sam se lično uverio koliko fantastično funkcionišu, 03.09 sam bio u tri kancelarije koje se nalaze u Ustaničkoj ulici, jedan je renovirao kancelariju iako su notari zvanično počeli sa radom 3 dana ranije, drugi nije mogao da ne primi narednih 7 dana a treći je mogao da mi zakaže tek za 3 nedelje (da sam zakazao tad overio bih tek ove nedelje koja je pred nama). Banka je uspela da zakaže ranije i overio sam izjavu 10 septembra.
Možete zamisliti kako se osećam sad kad sam pročitao ovu vest.
Očigledno svi mi koji smo overili predstavljali smo neki probni balon, ako prođe i niko se ne pobuni nastavljaćemo da gulimo ljudina kožu s leđa a ako se pokrene pitanje visine tarife za overu izjave (koja je bez obzira na visinu iznosa kredita pred sudom koštala 550 din a ha sam platio 50 puta veći iznos) komora i resorni ministar će shvatiti da ipak overa takve izjave ne bi trebalo da toliko košta pa će izaći u susret i smanjiti taj iznos za 60% kako ne bi smetali prometu nepokretnosti.
Ali propis na osnovu kojeg će tarifa biti umanhena NEĆE VAŽITI RETROAKTIVNO.
Drugim rečima da mi tek predstoji overa platio bih je 10.000 din a ne 25.000. A šta ćemo za 15.000 din razlike? Bacio u vodu?
Da li je to pravna sigurnost i vladavina prava na delu?
Da li se tako vodi računa o pravima i interesima svojih građana?
Svako ko je upisivao hipoteku zna da se nakon overe a prilikom upisa hipoteke u RGZ plaća nemala naknada za upis. U ovom slučaju 20.000 din.
Umesto 20.550 din koje bih platio da sam izjavu overio pred sudom platio sam sve vezano za hipoteku 45.520 din.
Kad ministar kaže da su notari tu da unesu pravnu sigurnost - ja mu verujem iz svih napred navedenih razloga. A vi?

Milan

pre 9 godina

Navedite mi jednu državu u Evropi gde ISKLJUČIVO javni beležnik može da sastavi založnu izjavu? Odgovor je - samo u Srbiji.
A to je zbog toga da bi Selakovićevi drugari kontrolisali tržište nekretnina zajedno sa bankama.
Kod advokata koliko god da je koštala založna izjava uvek ste mogli da izaberete drugog advokata koji će je sačiniti jeftinije. Kod notara toga nema jer je njihov broj ograničen i nemate drugog notara da izaberete.

Zoran

pre 9 godina

Dok sam placao overu potpisa sudu pa je islo u neke drzavne takse, nije mi bio problem. Sada sav taj novac ide SNS poslusnicima za NAGRADU, kako oni kazu. Koju nagradu? Sto ja skuplje platim stan, njihova nagrada sve veca? Strasno. I zasto ne dozvole konkurenciju u bransi pa nek bude notara kao menjacnica? Ovo je smisljena pljacka, jasno kao dan. Pazi, za overu zalozne izjave 4000 dinara. Pa taj nesretnik sto kupuje stan na kredit za 4000 dinara radi 4 dana. A notar mu to uzme za minut. Pa bolje biti notar nego predsednik drzave.

dare 011

pre 9 godina

Isto kao i u RGZ-u PLJAČKA. I tamo imaju skalu za upis hipoteke u teretni list...pa ako ti je nekretnina skuplja veća je tarifa!!!
Upis je upis, pustite nas da plaćamo poreze veće ili manje u zavisnosti od vrednosti nekretnine ali overa potpisa i upis u katastar treba da imaju jedinstvenu cenu!!!
Založna izjava ili izjava...koga briga šta unutra piše? Ima li cifre ili ne? Otimačina po zakonu...eto to je pravi naziv!!!
Ja pozajmljujem pare od banke, ja plaćam kamatu, ja zalažem sve što imam na 25 godina, ja ću deci da ukradem od patika, JA, JA, JA SAM BITAN!!! A vi ste paraziti koji ste sebi izmislili posao i DERETE MI KOŽU S LEĐA!!!

Staki

pre 9 godina

Koji lopovluk. Pa u Americi to kosta svega par dolara. A vecina banaka ce to da urade besplatno ako imas racun u toj banci. Vecina vecih kompanija ima svoje "Notary" koji ce to da zaposlene da urade besplatno.
Odredjivati cenu overe prema ceni nekretnine je cista kradja. Da ne govorinm gluposti da nece da overe potpis na dokumentu koji je na stranom jeziku. Idioti ne shvataju da ne overavaaju dokument nego potpis.
Hteo sam da se vratim kad se penzionisem, ali posle nekoliko zadnjih poseta shvatio sam da, ako se izuzme nekoliko zemalja treceg sveta, Srbija najgora po vecini parametara vaznih coveku za normalan zivot.

branko

pre 9 godina

polako se odmotava klupko kriminalnog plana da se putem administrativnih odredbi stvori nova kasta bogatih ljudi poslušnički nastrojenih prema političkoj eliti. narod nije ni svestan o koliko velikom novcu je reč. umesto u državnu kasu - brdo para je usmereno u džepove notara. a smanjuju plate i penzije?!

Ex sns

pre 9 godina

Kako ih nije sramota? Ta je izjava kostala 550 d i nema veze kolika je vrednost stana ili kredita,to parce papira i pecat koji potvrdjuje da sam ja to potpisao,treba sad da kosta min 3.600 a najvise 56.000 din? Selakovicu,ne znam sta je s tobom? Gde ti mislis da zivis?

adv

pre 9 godina

Ovo je jedna smejurija od države. Ispalo je kao cenkanje...Malo se narod pobunio i oni odmah spuste 60%. Igraju se sa nama. E poštovani građani ove naše jadne države isto se dešava i sa našim porezima. Znam da narod boli kada se udari po džepu, ali problem je znatno dublji. Javni beležnici sa ovakvim ovlašćenjima nisu smeli ni da otpočnu sa radom. Svi propisi koji prate njihovo uspostavljanje su protivni ustavu RS. Pa tako i ovo što je nastalo kao posledica je takođe suprotno ustavu. Odnosno, što se grbo rodi, vreme ne ispravi (V.B.). U cilju rešavanja ovog pitanja advokatura je podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti ovih propisa. Međutim, dok Ustavni sud o tome odluči, posledice po slobode i prava građana ove države biće velika. Više informacija o ovome možete da pronađete na sajtu AKS i AKB. Tu ćete razjasniti sve nedoumice koje imate o notarima i porezima. Advokati Srbije stali su u odbranu građana ove države (pojedni od građana nesvesno i nepoznajući situaciju učestvuju u rafalnoj paljbi na advokaturu). O tome svedoči i jučerašnja skupština AKB. Ko je prisustvovao (mediji nisu), nije se govorilo o tome što se advokatima nameću porezi, uzima deo posla i sl., već da je naša borba usmerena protiv nezakonitog, protivustavnog, nestručnog, političkog, polupismenog i poluintelektualnog ponašanju ove vlasti prema građanima ove zemlje.

Petko

pre 9 godina

Pored novoustanovljenih notara zaboravljamo da i katastar nepokretnosti žestoko dere. Na poklon od brata sam dobio jedan pomoćni objekat (upisan u katastar nepokretnosti, što je takođe debelo koštalo).Za promenu jednog imena i prezimena u katastru nepokretnosti treba da dam oko 10.000 dinara (ne znam tačno jer je pre više od godinu dana trebalo preko 9.000 din.). Hoće li se naći neki dobri ministar da i ovo smanji za 60% pa da ga onda hvalimo. Platio sam sudsku taksu za ugovor o poklonu (srećom pre pojave notara), platio porez na poklon pa još dok platim katastru,... Da li i taj objekat vredi svih tih državnih nameta?

Zagor

pre 9 godina

Ocigledno mnogima nije jasno da se notar ne bavi samo autenticnoscu potpisa, vec sustinski stiti interese potpisnika ugovora. Nazalost, kada sam kupovao deo shume u Darkwood-u, Ugovor mi je pravio nesolidni advokat.. Dakle, verujte Notariusu, da Vas ne leci Primarius advokat, na beskonacnoj parnici pred ovdasnjim sudstvom...

Dikh tu kava

pre 9 godina

Apstrahujući lični interes (on svuda postoji), ovo je kristalno jasan dokaz da su advokati u pravu. Btw, dokle će overa kupoprodajnog ugovora sa većom cenom nepokretnosti, više da košta? Da se možda ne overava zlatnim pečatom? Kakva dijagnoza od države..

lukavi

pre 9 godina

Ova rečenica je živi dokaz za šta nas smatraju:
""Postigli smo dogovor da izađemo u susret građanima i učinimo promet nekretnina pristupačnijim. Svaki put kad se pojave slične situacije, reagovaćemo u korist građana"
za ovce i debile, pa se još i sprdaju sa nama!
Verovatno će sutra slavodobitno da osvane po naslovnicama dnevne štampe: " Vučić lično naredio da se takse za overu založne izjave snize za 60% rečima " ne može ovaj narod niko da pljačka i ništa neće da poskupi dok se ja pitam""

Ko ce kome ako ne svoj svome

pre 9 godina

Da sam ja, kao elektroinzenjer, predsednik Vlade uveo bih tehnicki pregled za televizore, na primer svake druge godine. Ovlasteni elektroinzinjeri bi to radili. Pregled od 1000 za starije, do 5000 dinara za nove velike plazme. Drzavi PDV, naravno.
A sta bih tek smislio da sam lekar !!!!

Sale

pre 9 godina

Čekajte za JEDAN posao notar može da zaradi šest hiljada evra!? Koliko treba da radi lekar da bi zaradio ove pare, da li se vi igrate sa građanima Srbije?

Bojan

pre 9 godina

Pljačka i maltretiranje koje je prešlos ve granice razuma. Ali za koju mesec kad narodu prekipi nemogućnost da išta završe na vreme i zbog arognatne pljačkaške tarife, pa kada budu učestale vesti o incidentima posle kojih cenjeni notari budu završavali u bolnicama, očas posla će tarife da se vrate na ono što je bilo pre, a i opametiće se pa će zakon dozvoljabvati overe i kod advokata i po sudovima i po opštinama.

Ja

pre 9 godina

takse i dalje u potpunosti idu drzavi, ne brini se
notar ima deo od overe

"ja i dalje ne razumem zasto se drzava odrekla dela para od taksi za ugovore na racun notara, a samo 20% pdv ide drzavi. Da li drzava misli da ce sa tarifnikom notara tih 20% pdv-a biti vece ili jednake dosadasnjem iznosu cele takse. Ako je tako a izgleda da jeste onda ovo nije uradjeno iz nesposobnosti vec iz velike licne sposobnosti. Koliko vlast tali sa notarima onda. Neka drzava onda propise ko moze samo da pravi hleb, obucu odecu ... po cemu se te usluge razlikuju od usluge overe."

milek

pre 9 godina

Ja sam pre godinu dana kupio stan na kredit, i overa ove izjave me je kostala 250 dinara (iznos kredita 25000€). Dakle, hvala svima koji su spasili buduce korisnike kredita, pa je minimalno povecanje samo 15-ak puta, a ne jos vise... Mada, mislim da dok se god trpi i cuti (svakodnevna poskupljenja, skok kursa, a istovremeno smanjenja plata i penzija), u stvari i nije mnogo i treba jos...

Vlasan

pre 9 godina

Ma kakvi crni notari. To je bukvalno jedna pljackaska druzina. Pre nedelju dana sam prodavao sluzbenog jugica. Skinuo s neta kupoprodajni ugovor, popunio ga, uradio 5 kopija i sa kupcem, fizicko lice, otisao da ih overim kod notara...overa je kostala 5.000 din, a jugo je inace prodat za 600 Eur!!! Znaci kad smo culi cifru i kupac i ja smo im sasuli sve po spisku u lice...i u vezi njih i u vezi lopovske drzave koja im je to omogucila...nasa "paljba" je trajala jedno 5min...notar i njegova ekipa su cutali i nemusto se peavdali...zlo je sto su jos tri stranke koje su cekale na red i videle celu pljacku cutale ko zalivene i mirno cekale da i one dodju na red za cerupanje...e dokle god cutimo bice ovako i jos gore...ja bi im se sigurno pridruzio u verbalnom napadu da je prica bila obrnuta...samo 6. Oktobar nas spasava!!!

ili smanjujte ili razlaz bando ukinite notare

pre 9 godina

Smanjicete vi i tu smanjenu jos za 70-80%. Overa NE SME da bude skuplja od 500-1000 dinara, nikad. A sastavljanje (izjave, ugovora, ...) + overa, e to moze da bude 3600 (pa i vise, zavisno od vrednosti, kompleksnosti, itd.)

Jbt, pa u USA i EU overa oko 10$/10€ a u Srbiji "smanjena" povoljna varijanta 30€. More m'rs

Srdjan

pre 9 godina

Na osnovu cega se uopste odredjuju cene usluga notara? I o kakvim nagradama se govori? Ovo je klasican monopolski polozaj notara koji na osnovu toga odredjuju monopolske cene...

Silver Surfer

pre 9 godina

Umesto da se stvori ambijent u kojem bi ljudi lakse resavali stambeno pitanje ova vlast se odlucila da onome ko se drzne da kupi stan nabije dodatni trosak. Opet postavljam pitanje: koji je interes, meni kao gradjaninu, da placam javne beleznike? Ako ce usluge da budu i do 500 puta skuplje, onda, meni, a verujem i drugima, beleznici nisu potrebni. A jel su sudovi radili sa gubitkom kada su im takse bile toliko niske?
Ovde se sve stvara da bi se bogatila privilegovana grupa ljudi koja ce posle nekog vremena svima soliti pamet kako je sve postigla svojim znanjem. Dulic je uveo obaveznih 20% ucesca, ovi notare, videcemo sta ce jos da smisle.
Za dve i po godine vlasti naprednjaci, osim globljenja obicnih gradjana, nisu nista uradili. Ali, ocekujem da ce za dve godine nesto poceti da rade.

, 21. septembar 2014 17:35

pre 9 godina

neverovatno stvarno. tek kada se uplase od moguceg strajka advokata, onda pristaju da popuste malo i kao smanje nagrade za njihov cenjeni pecat.
ma ne moze tako, podrska strajku do kraja!!

Zemun Gardoš

pre 9 godina

Nešto što je koštalo 550 dinara, sada, posle dirljive intervencije g-dina Ministra, košta samo 3600 dinara, plus PDV, u najboljem slučaju??? I mi se sada divimo ministru što nam je to smanjio 60%??? Znači mi smo glup narod za medalju. I druga stvar koja mi nije jasna, a koju je neko pomenuo ovde, zašto se država odriče desetina hiljada dinara taksi u korist notara, a zarad 20% taksi?? Znači notari sada za overu ugovora o kupoprodaji stana dobijaju 400-500 EUR a drzava 20% od Toga?? Koju odgovornost imaju notari? Ako me neko predje, on će da isplati štetu? oće sigurno! Pre će se udružiti notari sa lažovskim investitorima kako bi lakše varali nardo, nego što će ga štititi. Obzirom da je trebala SNS veza da bi postao Notar, nema problema ni ako se udruže sa djavolom, srediće njihovi.
Evo, sada treba da se primi 7 ljudi u opštini Zemun, i SNS je pokazala demokratičnost tako što je 2 mesta dala SPS-u, čak 3 Palmi i samo 2 svojima. Ili je pala neka žešća razmena, ili SNS više i nema koga da zaposli iz stranke. Sve svoje nekvalifikovane kadrove su udomili a kvalifikovanih ionako nemaju!
SMešno!

kuruz

pre 9 godina

Mozda ne moze, ali evo gule vec vise od 25 godina a ljudi nisu mnogo blize tome da pocnu drugacije da razmisljaju. Moze to jos jako dugo, bar jos 25.

-----------------
mozes kako hoces, ali ne mozes dokle hoces....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (filatelista, 21. septembar 2014 17:01)

Miki

pre 9 godina

"Javnobeležnička komora je ponovo razmotrila tarife..."

Da li je još nekome ovo čudno. Oni su odlučili koliko će oni da naplaćuju i ispod toga ne može. To mu dođe kao da se skupe svi prodavci prehrambene robe i kažu jedna jabuka košta 1.000 dinara i to je to. Gde je tu slobodno tržište? Ako se nekom notaru isplati da spusti svoje cene kako bi imao više posla zašto mu se to ne dozvoli?

vldjuka

pre 9 godina

Ovo sa notarima je toliko bolesno da me plaši kuda ova država ide.

1.Čemu služi notar, da potvrdi indentitet osoba koje su potpisale dokument. Dakle, može da postoji samo jedna cena bez obzira šta piše na tim hartijama, koje su potpisane. U SAD banke pružaju usluge notara i ta uslga košta 10$, bez obzira na sadržinu overavanog dokumenta.

2. Skoro gledao na televiziji, u šumi tukli čoveka dok nije potpisao kupoprodajni ugovor, posle ga odveli u neki stan gde je došao notar iz suda i naterali čoveka da se potpiše i u onu njihovu knjigu. U ovakvoj državi, gde službenici suda varaju, prepuštanje ovog posla privatnicima će napraviti haos, imovinsku nesigurnost.

3. Neko je već pomenuo, država ima male prihode, višak zaposlenih a ovaj posao prepušta privatnicima.

4. Zbog ovakvih stvari ćemo skliznuti u praistoriju, zaboravićemo ugovore i pravnu sigurnost, svesti se na rukovanje pa isplata, a onda sekira ako neko prekrši dogovor.

as

pre 9 godina

lopovluk,šta njih zanima vrednost onoga šta overavaju,na papir se piše ili možda za vrednije urezuju slova u zlatne poluge.banda šta reći drugo.

Zoki

pre 9 godina

I 3600 dinara je preskupo. Posao notara bi trebao da bude samo da potvrdi da sam ja potpisao taj papir, a ne da se bavi time šta je na papiru napisano. I ne bi smelo da košta više od 10000 dinara.

Tanja

pre 9 godina

Važno da je ministar sagledao! Možda je i progledao! Uz pomoc Gis-a uveo je besmisleno rogobatnu formu koja u krajnjem ne znači ništa! I sa ranije, pred sudom overavanim zaloznim izjavama postizalo se isto - upis hipoteke. Hipoteka nije dobila veći značaj niti veću pravnu težinu sa zaloznom izjavom u formi javno beleznickog zapisa. SAMO JE SKUPLJE I MNOGO DUŽE TRAJE.
Zašto nije vratio na prethodno stanje ili na isti cenovnik?
UKINUTI CEO ZAKON!

V.B.

pre 9 godina

Imao sam prilike da se sretnem sa institucijom notara u Srbiji i moram da kazem da je to daleko najgore iskustvo posle duze vremena. Prvo se gospodja notar ne javlja tj nedostupna je. Pa onda ima razlicito vidjenje tarife od svog kolege. Pa sve em sto je skuplje traje 3 puta duze. Pride sto imam i trosak mobilnog telefona 5 puta dok nesto ne zavrsim.
Pravda je kod nas definitivno spora a dodatno i skupa.

KoLektor

pre 9 godina

Notari su, u normalnim okolnostima, značajna pomoć i rasterećenje administracije. Međutim, ovde je to još jedna monopolistička organizacija, poput Agencija, tj. nezavisnih regulatornih tela. Kako Agencije nisu regulatorne, a još manje nezavisne, tako i notari ne rasterećuju administraciju već opterećuju i građane i firme. Ovo ni Dinkić nije mogao ovako dobro da smisli...

nesa

pre 9 godina

A ostale usluge? Zakon o notarima je primer perfidnog kriminala koji drzava vodi protiv svojih gradjana.Oni koji sumnjaju uverice se prvom prilikom kad im notar zatreba. Kako je u sudu mogla taksa 550 din a kod notara 3600. Sta su smanjili? Da mozda ne kucaju izjavu.

Zoran

pre 9 godina

ja i dalje ne razumem zasto se drzava odrekla dela para od taksi za ugovore na racun notara, a samo 20% pdv ide drzavi. Da li drzava misli da ce sa tarifnikom notara tih 20% pdv-a biti vece ili jednake dosadasnjem iznosu cele takse. Ako je tako a izgleda da jeste onda ovo nije uradjeno iz nesposobnosti vec iz velike licne sposobnosti. Koliko vlast tali sa notarima onda. Neka drzava onda propise ko moze samo da pravi hleb, obucu odecu ... po cemu se te usluge razlikuju od usluge overe.

nesa

pre 9 godina

A ostale usluge? Zakon o notarima je primer perfidnog kriminala koji drzava vodi protiv svojih gradjana.Oni koji sumnjaju uverice se prvom prilikom kad im notar zatreba. Kako je u sudu mogla taksa 550 din a kod notara 3600. Sta su smanjili? Da mozda ne kucaju izjavu.

Zemun Gardoš

pre 9 godina

Nešto što je koštalo 550 dinara, sada, posle dirljive intervencije g-dina Ministra, košta samo 3600 dinara, plus PDV, u najboljem slučaju??? I mi se sada divimo ministru što nam je to smanjio 60%??? Znači mi smo glup narod za medalju. I druga stvar koja mi nije jasna, a koju je neko pomenuo ovde, zašto se država odriče desetina hiljada dinara taksi u korist notara, a zarad 20% taksi?? Znači notari sada za overu ugovora o kupoprodaji stana dobijaju 400-500 EUR a drzava 20% od Toga?? Koju odgovornost imaju notari? Ako me neko predje, on će da isplati štetu? oće sigurno! Pre će se udružiti notari sa lažovskim investitorima kako bi lakše varali nardo, nego što će ga štititi. Obzirom da je trebala SNS veza da bi postao Notar, nema problema ni ako se udruže sa djavolom, srediće njihovi.
Evo, sada treba da se primi 7 ljudi u opštini Zemun, i SNS je pokazala demokratičnost tako što je 2 mesta dala SPS-u, čak 3 Palmi i samo 2 svojima. Ili je pala neka žešća razmena, ili SNS više i nema koga da zaposli iz stranke. Sve svoje nekvalifikovane kadrove su udomili a kvalifikovanih ionako nemaju!
SMešno!

Zoki

pre 9 godina

I 3600 dinara je preskupo. Posao notara bi trebao da bude samo da potvrdi da sam ja potpisao taj papir, a ne da se bavi time šta je na papiru napisano. I ne bi smelo da košta više od 10000 dinara.

vldjuka

pre 9 godina

Ovo sa notarima je toliko bolesno da me plaši kuda ova država ide.

1.Čemu služi notar, da potvrdi indentitet osoba koje su potpisale dokument. Dakle, može da postoji samo jedna cena bez obzira šta piše na tim hartijama, koje su potpisane. U SAD banke pružaju usluge notara i ta uslga košta 10$, bez obzira na sadržinu overavanog dokumenta.

2. Skoro gledao na televiziji, u šumi tukli čoveka dok nije potpisao kupoprodajni ugovor, posle ga odveli u neki stan gde je došao notar iz suda i naterali čoveka da se potpiše i u onu njihovu knjigu. U ovakvoj državi, gde službenici suda varaju, prepuštanje ovog posla privatnicima će napraviti haos, imovinsku nesigurnost.

3. Neko je već pomenuo, država ima male prihode, višak zaposlenih a ovaj posao prepušta privatnicima.

4. Zbog ovakvih stvari ćemo skliznuti u praistoriju, zaboravićemo ugovore i pravnu sigurnost, svesti se na rukovanje pa isplata, a onda sekira ako neko prekrši dogovor.

V.B.

pre 9 godina

Imao sam prilike da se sretnem sa institucijom notara u Srbiji i moram da kazem da je to daleko najgore iskustvo posle duze vremena. Prvo se gospodja notar ne javlja tj nedostupna je. Pa onda ima razlicito vidjenje tarife od svog kolege. Pa sve em sto je skuplje traje 3 puta duze. Pride sto imam i trosak mobilnog telefona 5 puta dok nesto ne zavrsim.
Pravda je kod nas definitivno spora a dodatno i skupa.

as

pre 9 godina

lopovluk,šta njih zanima vrednost onoga šta overavaju,na papir se piše ili možda za vrednije urezuju slova u zlatne poluge.banda šta reći drugo.

Zoran

pre 9 godina

ja i dalje ne razumem zasto se drzava odrekla dela para od taksi za ugovore na racun notara, a samo 20% pdv ide drzavi. Da li drzava misli da ce sa tarifnikom notara tih 20% pdv-a biti vece ili jednake dosadasnjem iznosu cele takse. Ako je tako a izgleda da jeste onda ovo nije uradjeno iz nesposobnosti vec iz velike licne sposobnosti. Koliko vlast tali sa notarima onda. Neka drzava onda propise ko moze samo da pravi hleb, obucu odecu ... po cemu se te usluge razlikuju od usluge overe.

Miki

pre 9 godina

"Javnobeležnička komora je ponovo razmotrila tarife..."

Da li je još nekome ovo čudno. Oni su odlučili koliko će oni da naplaćuju i ispod toga ne može. To mu dođe kao da se skupe svi prodavci prehrambene robe i kažu jedna jabuka košta 1.000 dinara i to je to. Gde je tu slobodno tržište? Ako se nekom notaru isplati da spusti svoje cene kako bi imao više posla zašto mu se to ne dozvoli?

Tanja

pre 9 godina

Važno da je ministar sagledao! Možda je i progledao! Uz pomoc Gis-a uveo je besmisleno rogobatnu formu koja u krajnjem ne znači ništa! I sa ranije, pred sudom overavanim zaloznim izjavama postizalo se isto - upis hipoteke. Hipoteka nije dobila veći značaj niti veću pravnu težinu sa zaloznom izjavom u formi javno beleznickog zapisa. SAMO JE SKUPLJE I MNOGO DUŽE TRAJE.
Zašto nije vratio na prethodno stanje ili na isti cenovnik?
UKINUTI CEO ZAKON!

, 21. septembar 2014 17:35

pre 9 godina

neverovatno stvarno. tek kada se uplase od moguceg strajka advokata, onda pristaju da popuste malo i kao smanje nagrade za njihov cenjeni pecat.
ma ne moze tako, podrska strajku do kraja!!

quid pro quo

pre 9 godina

Jedan sam od onih koji su platili overu založne izjave kod notara. Umesto 550 din koliko se do 1 septembra plaćala overa ovakve izjave u sudu, platio sam 25.520 dinara. Obzirom da banka nije uspela da pripremi založnu izjavu do 1 septembra, bio sam prinuđen da je "overim" kod notara. Prvo sam se lično uverio koliko fantastično funkcionišu, 03.09 sam bio u tri kancelarije koje se nalaze u Ustaničkoj ulici, jedan je renovirao kancelariju iako su notari zvanično počeli sa radom 3 dana ranije, drugi nije mogao da ne primi narednih 7 dana a treći je mogao da mi zakaže tek za 3 nedelje (da sam zakazao tad overio bih tek ove nedelje koja je pred nama). Banka je uspela da zakaže ranije i overio sam izjavu 10 septembra.
Možete zamisliti kako se osećam sad kad sam pročitao ovu vest.
Očigledno svi mi koji smo overili predstavljali smo neki probni balon, ako prođe i niko se ne pobuni nastavljaćemo da gulimo ljudina kožu s leđa a ako se pokrene pitanje visine tarife za overu izjave (koja je bez obzira na visinu iznosa kredita pred sudom koštala 550 din a ha sam platio 50 puta veći iznos) komora i resorni ministar će shvatiti da ipak overa takve izjave ne bi trebalo da toliko košta pa će izaći u susret i smanjiti taj iznos za 60% kako ne bi smetali prometu nepokretnosti.
Ali propis na osnovu kojeg će tarifa biti umanhena NEĆE VAŽITI RETROAKTIVNO.
Drugim rečima da mi tek predstoji overa platio bih je 10.000 din a ne 25.000. A šta ćemo za 15.000 din razlike? Bacio u vodu?
Da li je to pravna sigurnost i vladavina prava na delu?
Da li se tako vodi računa o pravima i interesima svojih građana?
Svako ko je upisivao hipoteku zna da se nakon overe a prilikom upisa hipoteke u RGZ plaća nemala naknada za upis. U ovom slučaju 20.000 din.
Umesto 20.550 din koje bih platio da sam izjavu overio pred sudom platio sam sve vezano za hipoteku 45.520 din.
Kad ministar kaže da su notari tu da unesu pravnu sigurnost - ja mu verujem iz svih napred navedenih razloga. A vi?

Ex sns

pre 9 godina

Kako ih nije sramota? Ta je izjava kostala 550 d i nema veze kolika je vrednost stana ili kredita,to parce papira i pecat koji potvrdjuje da sam ja to potpisao,treba sad da kosta min 3.600 a najvise 56.000 din? Selakovicu,ne znam sta je s tobom? Gde ti mislis da zivis?

Ko ce kome ako ne svoj svome

pre 9 godina

Da sam ja, kao elektroinzenjer, predsednik Vlade uveo bih tehnicki pregled za televizore, na primer svake druge godine. Ovlasteni elektroinzinjeri bi to radili. Pregled od 1000 za starije, do 5000 dinara za nove velike plazme. Drzavi PDV, naravno.
A sta bih tek smislio da sam lekar !!!!

Milan

pre 9 godina

Navedite mi jednu državu u Evropi gde ISKLJUČIVO javni beležnik može da sastavi založnu izjavu? Odgovor je - samo u Srbiji.
A to je zbog toga da bi Selakovićevi drugari kontrolisali tržište nekretnina zajedno sa bankama.
Kod advokata koliko god da je koštala založna izjava uvek ste mogli da izaberete drugog advokata koji će je sačiniti jeftinije. Kod notara toga nema jer je njihov broj ograničen i nemate drugog notara da izaberete.

Mikac

pre 9 godina

Ovo je idealna prilika da vladajuća garnitura zaposli svoje ljude kao notare i napuni im džepove, a građanima isprazni. Ali nije toliki problem u notarima, nego je problem u bezrazložnom nametanju visokih taksi. Čemu to? Na primer, neko je dobio nasledstvo pa kupuje stan ili je uštedeo pare radeći godinama pa kupuje nekretninu. A oni kažu, aha ovaj ima pare, ajde da ga oderemo sad. Samo nek mi neko opet kaže da oni žele da građanima bude bolje. Ovde je najbolje biti mentalno zaostao u razvoju

Staki

pre 9 godina

Koji lopovluk. Pa u Americi to kosta svega par dolara. A vecina banaka ce to da urade besplatno ako imas racun u toj banci. Vecina vecih kompanija ima svoje "Notary" koji ce to da zaposlene da urade besplatno.
Odredjivati cenu overe prema ceni nekretnine je cista kradja. Da ne govorinm gluposti da nece da overe potpis na dokumentu koji je na stranom jeziku. Idioti ne shvataju da ne overavaaju dokument nego potpis.
Hteo sam da se vratim kad se penzionisem, ali posle nekoliko zadnjih poseta shvatio sam da, ako se izuzme nekoliko zemalja treceg sveta, Srbija najgora po vecini parametara vaznih coveku za normalan zivot.

Vlasan

pre 9 godina

Ma kakvi crni notari. To je bukvalno jedna pljackaska druzina. Pre nedelju dana sam prodavao sluzbenog jugica. Skinuo s neta kupoprodajni ugovor, popunio ga, uradio 5 kopija i sa kupcem, fizicko lice, otisao da ih overim kod notara...overa je kostala 5.000 din, a jugo je inace prodat za 600 Eur!!! Znaci kad smo culi cifru i kupac i ja smo im sasuli sve po spisku u lice...i u vezi njih i u vezi lopovske drzave koja im je to omogucila...nasa "paljba" je trajala jedno 5min...notar i njegova ekipa su cutali i nemusto se peavdali...zlo je sto su jos tri stranke koje su cekale na red i videle celu pljacku cutale ko zalivene i mirno cekale da i one dodju na red za cerupanje...e dokle god cutimo bice ovako i jos gore...ja bi im se sigurno pridruzio u verbalnom napadu da je prica bila obrnuta...samo 6. Oktobar nas spasava!!!

dare 011

pre 9 godina

Isto kao i u RGZ-u PLJAČKA. I tamo imaju skalu za upis hipoteke u teretni list...pa ako ti je nekretnina skuplja veća je tarifa!!!
Upis je upis, pustite nas da plaćamo poreze veće ili manje u zavisnosti od vrednosti nekretnine ali overa potpisa i upis u katastar treba da imaju jedinstvenu cenu!!!
Založna izjava ili izjava...koga briga šta unutra piše? Ima li cifre ili ne? Otimačina po zakonu...eto to je pravi naziv!!!
Ja pozajmljujem pare od banke, ja plaćam kamatu, ja zalažem sve što imam na 25 godina, ja ću deci da ukradem od patika, JA, JA, JA SAM BITAN!!! A vi ste paraziti koji ste sebi izmislili posao i DERETE MI KOŽU S LEĐA!!!

Zoran

pre 9 godina

Dok sam placao overu potpisa sudu pa je islo u neke drzavne takse, nije mi bio problem. Sada sav taj novac ide SNS poslusnicima za NAGRADU, kako oni kazu. Koju nagradu? Sto ja skuplje platim stan, njihova nagrada sve veca? Strasno. I zasto ne dozvole konkurenciju u bransi pa nek bude notara kao menjacnica? Ovo je smisljena pljacka, jasno kao dan. Pazi, za overu zalozne izjave 4000 dinara. Pa taj nesretnik sto kupuje stan na kredit za 4000 dinara radi 4 dana. A notar mu to uzme za minut. Pa bolje biti notar nego predsednik drzave.

branko

pre 9 godina

polako se odmotava klupko kriminalnog plana da se putem administrativnih odredbi stvori nova kasta bogatih ljudi poslušnički nastrojenih prema političkoj eliti. narod nije ni svestan o koliko velikom novcu je reč. umesto u državnu kasu - brdo para je usmereno u džepove notara. a smanjuju plate i penzije?!

adv

pre 9 godina

Ovo je jedna smejurija od države. Ispalo je kao cenkanje...Malo se narod pobunio i oni odmah spuste 60%. Igraju se sa nama. E poštovani građani ove naše jadne države isto se dešava i sa našim porezima. Znam da narod boli kada se udari po džepu, ali problem je znatno dublji. Javni beležnici sa ovakvim ovlašćenjima nisu smeli ni da otpočnu sa radom. Svi propisi koji prate njihovo uspostavljanje su protivni ustavu RS. Pa tako i ovo što je nastalo kao posledica je takođe suprotno ustavu. Odnosno, što se grbo rodi, vreme ne ispravi (V.B.). U cilju rešavanja ovog pitanja advokatura je podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti ovih propisa. Međutim, dok Ustavni sud o tome odluči, posledice po slobode i prava građana ove države biće velika. Više informacija o ovome možete da pronađete na sajtu AKS i AKB. Tu ćete razjasniti sve nedoumice koje imate o notarima i porezima. Advokati Srbije stali su u odbranu građana ove države (pojedni od građana nesvesno i nepoznajući situaciju učestvuju u rafalnoj paljbi na advokaturu). O tome svedoči i jučerašnja skupština AKB. Ko je prisustvovao (mediji nisu), nije se govorilo o tome što se advokatima nameću porezi, uzima deo posla i sl., već da je naša borba usmerena protiv nezakonitog, protivustavnog, nestručnog, političkog, polupismenog i poluintelektualnog ponašanju ove vlasti prema građanima ove zemlje.

Sale

pre 9 godina

Čekajte za JEDAN posao notar može da zaradi šest hiljada evra!? Koliko treba da radi lekar da bi zaradio ove pare, da li se vi igrate sa građanima Srbije?

lukavi

pre 9 godina

Ova rečenica je živi dokaz za šta nas smatraju:
""Postigli smo dogovor da izađemo u susret građanima i učinimo promet nekretnina pristupačnijim. Svaki put kad se pojave slične situacije, reagovaćemo u korist građana"
za ovce i debile, pa se još i sprdaju sa nama!
Verovatno će sutra slavodobitno da osvane po naslovnicama dnevne štampe: " Vučić lično naredio da se takse za overu založne izjave snize za 60% rečima " ne može ovaj narod niko da pljačka i ništa neće da poskupi dok se ja pitam""

providno

pre 9 godina

Sramotno je sve ovo-smanjili cenu za 60% pa misle sve je u redu. Ništa nije u redu, a narod nije glup i vrlo dobro vidi šta se radi. Advokatima se ne može niko dodvoriti ovim jadnim i providnim pokušajem odvraćanja od štrajka. Suština je važna, a to je da Ministarstvo pravde ne radi dobro i da za loš rad mora da snosi odgovarajuće konsekvence. Podržavam advokate i sve njihove zahteve!!!

Dikh tu kava

pre 9 godina

Apstrahujući lični interes (on svuda postoji), ovo je kristalno jasan dokaz da su advokati u pravu. Btw, dokle će overa kupoprodajnog ugovora sa većom cenom nepokretnosti, više da košta? Da se možda ne overava zlatnim pečatom? Kakva dijagnoza od države..

kuruz

pre 9 godina

Mozda ne moze, ali evo gule vec vise od 25 godina a ljudi nisu mnogo blize tome da pocnu drugacije da razmisljaju. Moze to jos jako dugo, bar jos 25.

-----------------
mozes kako hoces, ali ne mozes dokle hoces....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (filatelista, 21. septembar 2014 17:01)

ili smanjujte ili razlaz bando ukinite notare

pre 9 godina

Smanjicete vi i tu smanjenu jos za 70-80%. Overa NE SME da bude skuplja od 500-1000 dinara, nikad. A sastavljanje (izjave, ugovora, ...) + overa, e to moze da bude 3600 (pa i vise, zavisno od vrednosti, kompleksnosti, itd.)

Jbt, pa u USA i EU overa oko 10$/10€ a u Srbiji "smanjena" povoljna varijanta 30€. More m'rs

KoLektor

pre 9 godina

Notari su, u normalnim okolnostima, značajna pomoć i rasterećenje administracije. Međutim, ovde je to još jedna monopolistička organizacija, poput Agencija, tj. nezavisnih regulatornih tela. Kako Agencije nisu regulatorne, a još manje nezavisne, tako i notari ne rasterećuju administraciju već opterećuju i građane i firme. Ovo ni Dinkić nije mogao ovako dobro da smisli...

milek

pre 9 godina

Ja sam pre godinu dana kupio stan na kredit, i overa ove izjave me je kostala 250 dinara (iznos kredita 25000€). Dakle, hvala svima koji su spasili buduce korisnike kredita, pa je minimalno povecanje samo 15-ak puta, a ne jos vise... Mada, mislim da dok se god trpi i cuti (svakodnevna poskupljenja, skok kursa, a istovremeno smanjenja plata i penzija), u stvari i nije mnogo i treba jos...

Srdjan

pre 9 godina

Na osnovu cega se uopste odredjuju cene usluga notara? I o kakvim nagradama se govori? Ovo je klasican monopolski polozaj notara koji na osnovu toga odredjuju monopolske cene...

Silver Surfer

pre 9 godina

Umesto da se stvori ambijent u kojem bi ljudi lakse resavali stambeno pitanje ova vlast se odlucila da onome ko se drzne da kupi stan nabije dodatni trosak. Opet postavljam pitanje: koji je interes, meni kao gradjaninu, da placam javne beleznike? Ako ce usluge da budu i do 500 puta skuplje, onda, meni, a verujem i drugima, beleznici nisu potrebni. A jel su sudovi radili sa gubitkom kada su im takse bile toliko niske?
Ovde se sve stvara da bi se bogatila privilegovana grupa ljudi koja ce posle nekog vremena svima soliti pamet kako je sve postigla svojim znanjem. Dulic je uveo obaveznih 20% ucesca, ovi notare, videcemo sta ce jos da smisle.
Za dve i po godine vlasti naprednjaci, osim globljenja obicnih gradjana, nisu nista uradili. Ali, ocekujem da ce za dve godine nesto poceti da rade.

Petko

pre 9 godina

Pored novoustanovljenih notara zaboravljamo da i katastar nepokretnosti žestoko dere. Na poklon od brata sam dobio jedan pomoćni objekat (upisan u katastar nepokretnosti, što je takođe debelo koštalo).Za promenu jednog imena i prezimena u katastru nepokretnosti treba da dam oko 10.000 dinara (ne znam tačno jer je pre više od godinu dana trebalo preko 9.000 din.). Hoće li se naći neki dobri ministar da i ovo smanji za 60% pa da ga onda hvalimo. Platio sam sudsku taksu za ugovor o poklonu (srećom pre pojave notara), platio porez na poklon pa još dok platim katastru,... Da li i taj objekat vredi svih tih državnih nameta?

Bojan

pre 9 godina

Pljačka i maltretiranje koje je prešlos ve granice razuma. Ali za koju mesec kad narodu prekipi nemogućnost da išta završe na vreme i zbog arognatne pljačkaške tarife, pa kada budu učestale vesti o incidentima posle kojih cenjeni notari budu završavali u bolnicama, očas posla će tarife da se vrate na ono što je bilo pre, a i opametiće se pa će zakon dozvoljabvati overe i kod advokata i po sudovima i po opštinama.

Ja

pre 9 godina

takse i dalje u potpunosti idu drzavi, ne brini se
notar ima deo od overe

"ja i dalje ne razumem zasto se drzava odrekla dela para od taksi za ugovore na racun notara, a samo 20% pdv ide drzavi. Da li drzava misli da ce sa tarifnikom notara tih 20% pdv-a biti vece ili jednake dosadasnjem iznosu cele takse. Ako je tako a izgleda da jeste onda ovo nije uradjeno iz nesposobnosti vec iz velike licne sposobnosti. Koliko vlast tali sa notarima onda. Neka drzava onda propise ko moze samo da pravi hleb, obucu odecu ... po cemu se te usluge razlikuju od usluge overe."

F16

pre 9 godina

Prvo digneš cene 45X (4500%), pa ih onda smanjiš 60% što je povećanje 27puta (2700%).


Školovano na Braća Daltons univerzitetu, svaka čast prevazišli su i svoje učitelje.

Žeks

pre 9 godina

Увек кукамо на постојеће стање, а када се промени схватимо да је тада било боље.

Zagor

pre 9 godina

Ocigledno mnogima nije jasno da se notar ne bavi samo autenticnoscu potpisa, vec sustinski stiti interese potpisnika ugovora. Nazalost, kada sam kupovao deo shume u Darkwood-u, Ugovor mi je pravio nesolidni advokat.. Dakle, verujte Notariusu, da Vas ne leci Primarius advokat, na beskonacnoj parnici pred ovdasnjim sudstvom...

Flojd

pre 9 godina

Narod se trezni i sve je vise ogorcenih i razocaranih ovom sega-mega vladom. Da se izbori sutra raspisu SNS u Beogradu neni dobio vise od 35% onih koji su glasali na zadnjim izborima. Sa onima koji bi se zbog haosa koji pravi vlast mobilisali za izbore, procenat bi bio i manji. Zadatak vlade je da stvori uslove da se novac zaradjuje i da zivotni standard raste, a ne da preskupu drzavu finansira pljackom i otimanjem od gradjana koji cuvaju po neku crkavicu za crne dane.

Zagor

pre 9 godina

Ocigledno mnogima nije jasno da se notar ne bavi samo autenticnoscu potpisa, vec sustinski stiti interese potpisnika ugovora. Nazalost, kada sam kupovao deo shume u Darkwood-u, Ugovor mi je pravio nesolidni advokat.. Dakle, verujte Notariusu, da Vas ne leci Primarius advokat, na beskonacnoj parnici pred ovdasnjim sudstvom...

nesa

pre 9 godina

A ostale usluge? Zakon o notarima je primer perfidnog kriminala koji drzava vodi protiv svojih gradjana.Oni koji sumnjaju uverice se prvom prilikom kad im notar zatreba. Kako je u sudu mogla taksa 550 din a kod notara 3600. Sta su smanjili? Da mozda ne kucaju izjavu.

Zoki

pre 9 godina

I 3600 dinara je preskupo. Posao notara bi trebao da bude samo da potvrdi da sam ja potpisao taj papir, a ne da se bavi time šta je na papiru napisano. I ne bi smelo da košta više od 10000 dinara.

, 21. septembar 2014 17:35

pre 9 godina

neverovatno stvarno. tek kada se uplase od moguceg strajka advokata, onda pristaju da popuste malo i kao smanje nagrade za njihov cenjeni pecat.
ma ne moze tako, podrska strajku do kraja!!

Zemun Gardoš

pre 9 godina

Nešto što je koštalo 550 dinara, sada, posle dirljive intervencije g-dina Ministra, košta samo 3600 dinara, plus PDV, u najboljem slučaju??? I mi se sada divimo ministru što nam je to smanjio 60%??? Znači mi smo glup narod za medalju. I druga stvar koja mi nije jasna, a koju je neko pomenuo ovde, zašto se država odriče desetina hiljada dinara taksi u korist notara, a zarad 20% taksi?? Znači notari sada za overu ugovora o kupoprodaji stana dobijaju 400-500 EUR a drzava 20% od Toga?? Koju odgovornost imaju notari? Ako me neko predje, on će da isplati štetu? oće sigurno! Pre će se udružiti notari sa lažovskim investitorima kako bi lakše varali nardo, nego što će ga štititi. Obzirom da je trebala SNS veza da bi postao Notar, nema problema ni ako se udruže sa djavolom, srediće njihovi.
Evo, sada treba da se primi 7 ljudi u opštini Zemun, i SNS je pokazala demokratičnost tako što je 2 mesta dala SPS-u, čak 3 Palmi i samo 2 svojima. Ili je pala neka žešća razmena, ili SNS više i nema koga da zaposli iz stranke. Sve svoje nekvalifikovane kadrove su udomili a kvalifikovanih ionako nemaju!
SMešno!

Ja

pre 9 godina

takse i dalje u potpunosti idu drzavi, ne brini se
notar ima deo od overe

"ja i dalje ne razumem zasto se drzava odrekla dela para od taksi za ugovore na racun notara, a samo 20% pdv ide drzavi. Da li drzava misli da ce sa tarifnikom notara tih 20% pdv-a biti vece ili jednake dosadasnjem iznosu cele takse. Ako je tako a izgleda da jeste onda ovo nije uradjeno iz nesposobnosti vec iz velike licne sposobnosti. Koliko vlast tali sa notarima onda. Neka drzava onda propise ko moze samo da pravi hleb, obucu odecu ... po cemu se te usluge razlikuju od usluge overe."

Zoran

pre 9 godina

ja i dalje ne razumem zasto se drzava odrekla dela para od taksi za ugovore na racun notara, a samo 20% pdv ide drzavi. Da li drzava misli da ce sa tarifnikom notara tih 20% pdv-a biti vece ili jednake dosadasnjem iznosu cele takse. Ako je tako a izgleda da jeste onda ovo nije uradjeno iz nesposobnosti vec iz velike licne sposobnosti. Koliko vlast tali sa notarima onda. Neka drzava onda propise ko moze samo da pravi hleb, obucu odecu ... po cemu se te usluge razlikuju od usluge overe.

vldjuka

pre 9 godina

Ovo sa notarima je toliko bolesno da me plaši kuda ova država ide.

1.Čemu služi notar, da potvrdi indentitet osoba koje su potpisale dokument. Dakle, može da postoji samo jedna cena bez obzira šta piše na tim hartijama, koje su potpisane. U SAD banke pružaju usluge notara i ta uslga košta 10$, bez obzira na sadržinu overavanog dokumenta.

2. Skoro gledao na televiziji, u šumi tukli čoveka dok nije potpisao kupoprodajni ugovor, posle ga odveli u neki stan gde je došao notar iz suda i naterali čoveka da se potpiše i u onu njihovu knjigu. U ovakvoj državi, gde službenici suda varaju, prepuštanje ovog posla privatnicima će napraviti haos, imovinsku nesigurnost.

3. Neko je već pomenuo, država ima male prihode, višak zaposlenih a ovaj posao prepušta privatnicima.

4. Zbog ovakvih stvari ćemo skliznuti u praistoriju, zaboravićemo ugovore i pravnu sigurnost, svesti se na rukovanje pa isplata, a onda sekira ako neko prekrši dogovor.

kuruz

pre 9 godina

Mozda ne moze, ali evo gule vec vise od 25 godina a ljudi nisu mnogo blize tome da pocnu drugacije da razmisljaju. Moze to jos jako dugo, bar jos 25.

-----------------
mozes kako hoces, ali ne mozes dokle hoces....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (filatelista, 21. septembar 2014 17:01)

as

pre 9 godina

lopovluk,šta njih zanima vrednost onoga šta overavaju,na papir se piše ili možda za vrednije urezuju slova u zlatne poluge.banda šta reći drugo.

Žeks

pre 9 godina

Увек кукамо на постојеће стање, а када се промени схватимо да је тада било боље.

V.B.

pre 9 godina

Imao sam prilike da se sretnem sa institucijom notara u Srbiji i moram da kazem da je to daleko najgore iskustvo posle duze vremena. Prvo se gospodja notar ne javlja tj nedostupna je. Pa onda ima razlicito vidjenje tarife od svog kolege. Pa sve em sto je skuplje traje 3 puta duze. Pride sto imam i trosak mobilnog telefona 5 puta dok nesto ne zavrsim.
Pravda je kod nas definitivno spora a dodatno i skupa.

Miki

pre 9 godina

"Javnobeležnička komora je ponovo razmotrila tarife..."

Da li je još nekome ovo čudno. Oni su odlučili koliko će oni da naplaćuju i ispod toga ne može. To mu dođe kao da se skupe svi prodavci prehrambene robe i kažu jedna jabuka košta 1.000 dinara i to je to. Gde je tu slobodno tržište? Ako se nekom notaru isplati da spusti svoje cene kako bi imao više posla zašto mu se to ne dozvoli?

Sale

pre 9 godina

Čekajte za JEDAN posao notar može da zaradi šest hiljada evra!? Koliko treba da radi lekar da bi zaradio ove pare, da li se vi igrate sa građanima Srbije?

providno

pre 9 godina

Sramotno je sve ovo-smanjili cenu za 60% pa misle sve je u redu. Ništa nije u redu, a narod nije glup i vrlo dobro vidi šta se radi. Advokatima se ne može niko dodvoriti ovim jadnim i providnim pokušajem odvraćanja od štrajka. Suština je važna, a to je da Ministarstvo pravde ne radi dobro i da za loš rad mora da snosi odgovarajuće konsekvence. Podržavam advokate i sve njihove zahteve!!!

Tanja

pre 9 godina

Važno da je ministar sagledao! Možda je i progledao! Uz pomoc Gis-a uveo je besmisleno rogobatnu formu koja u krajnjem ne znači ništa! I sa ranije, pred sudom overavanim zaloznim izjavama postizalo se isto - upis hipoteke. Hipoteka nije dobila veći značaj niti veću pravnu težinu sa zaloznom izjavom u formi javno beleznickog zapisa. SAMO JE SKUPLJE I MNOGO DUŽE TRAJE.
Zašto nije vratio na prethodno stanje ili na isti cenovnik?
UKINUTI CEO ZAKON!

Vlasan

pre 9 godina

Ma kakvi crni notari. To je bukvalno jedna pljackaska druzina. Pre nedelju dana sam prodavao sluzbenog jugica. Skinuo s neta kupoprodajni ugovor, popunio ga, uradio 5 kopija i sa kupcem, fizicko lice, otisao da ih overim kod notara...overa je kostala 5.000 din, a jugo je inace prodat za 600 Eur!!! Znaci kad smo culi cifru i kupac i ja smo im sasuli sve po spisku u lice...i u vezi njih i u vezi lopovske drzave koja im je to omogucila...nasa "paljba" je trajala jedno 5min...notar i njegova ekipa su cutali i nemusto se peavdali...zlo je sto su jos tri stranke koje su cekale na red i videle celu pljacku cutale ko zalivene i mirno cekale da i one dodju na red za cerupanje...e dokle god cutimo bice ovako i jos gore...ja bi im se sigurno pridruzio u verbalnom napadu da je prica bila obrnuta...samo 6. Oktobar nas spasava!!!

lukavi

pre 9 godina

Ova rečenica je živi dokaz za šta nas smatraju:
""Postigli smo dogovor da izađemo u susret građanima i učinimo promet nekretnina pristupačnijim. Svaki put kad se pojave slične situacije, reagovaćemo u korist građana"
za ovce i debile, pa se još i sprdaju sa nama!
Verovatno će sutra slavodobitno da osvane po naslovnicama dnevne štampe: " Vučić lično naredio da se takse za overu založne izjave snize za 60% rečima " ne može ovaj narod niko da pljačka i ništa neće da poskupi dok se ja pitam""

Dikh tu kava

pre 9 godina

Apstrahujući lični interes (on svuda postoji), ovo je kristalno jasan dokaz da su advokati u pravu. Btw, dokle će overa kupoprodajnog ugovora sa većom cenom nepokretnosti, više da košta? Da se možda ne overava zlatnim pečatom? Kakva dijagnoza od države..

Zoran

pre 9 godina

Dok sam placao overu potpisa sudu pa je islo u neke drzavne takse, nije mi bio problem. Sada sav taj novac ide SNS poslusnicima za NAGRADU, kako oni kazu. Koju nagradu? Sto ja skuplje platim stan, njihova nagrada sve veca? Strasno. I zasto ne dozvole konkurenciju u bransi pa nek bude notara kao menjacnica? Ovo je smisljena pljacka, jasno kao dan. Pazi, za overu zalozne izjave 4000 dinara. Pa taj nesretnik sto kupuje stan na kredit za 4000 dinara radi 4 dana. A notar mu to uzme za minut. Pa bolje biti notar nego predsednik drzave.

quid pro quo

pre 9 godina

Jedan sam od onih koji su platili overu založne izjave kod notara. Umesto 550 din koliko se do 1 septembra plaćala overa ovakve izjave u sudu, platio sam 25.520 dinara. Obzirom da banka nije uspela da pripremi založnu izjavu do 1 septembra, bio sam prinuđen da je "overim" kod notara. Prvo sam se lično uverio koliko fantastično funkcionišu, 03.09 sam bio u tri kancelarije koje se nalaze u Ustaničkoj ulici, jedan je renovirao kancelariju iako su notari zvanično počeli sa radom 3 dana ranije, drugi nije mogao da ne primi narednih 7 dana a treći je mogao da mi zakaže tek za 3 nedelje (da sam zakazao tad overio bih tek ove nedelje koja je pred nama). Banka je uspela da zakaže ranije i overio sam izjavu 10 septembra.
Možete zamisliti kako se osećam sad kad sam pročitao ovu vest.
Očigledno svi mi koji smo overili predstavljali smo neki probni balon, ako prođe i niko se ne pobuni nastavljaćemo da gulimo ljudina kožu s leđa a ako se pokrene pitanje visine tarife za overu izjave (koja je bez obzira na visinu iznosa kredita pred sudom koštala 550 din a ha sam platio 50 puta veći iznos) komora i resorni ministar će shvatiti da ipak overa takve izjave ne bi trebalo da toliko košta pa će izaći u susret i smanjiti taj iznos za 60% kako ne bi smetali prometu nepokretnosti.
Ali propis na osnovu kojeg će tarifa biti umanhena NEĆE VAŽITI RETROAKTIVNO.
Drugim rečima da mi tek predstoji overa platio bih je 10.000 din a ne 25.000. A šta ćemo za 15.000 din razlike? Bacio u vodu?
Da li je to pravna sigurnost i vladavina prava na delu?
Da li se tako vodi računa o pravima i interesima svojih građana?
Svako ko je upisivao hipoteku zna da se nakon overe a prilikom upisa hipoteke u RGZ plaća nemala naknada za upis. U ovom slučaju 20.000 din.
Umesto 20.550 din koje bih platio da sam izjavu overio pred sudom platio sam sve vezano za hipoteku 45.520 din.
Kad ministar kaže da su notari tu da unesu pravnu sigurnost - ja mu verujem iz svih napred navedenih razloga. A vi?

Milan

pre 9 godina

Navedite mi jednu državu u Evropi gde ISKLJUČIVO javni beležnik može da sastavi založnu izjavu? Odgovor je - samo u Srbiji.
A to je zbog toga da bi Selakovićevi drugari kontrolisali tržište nekretnina zajedno sa bankama.
Kod advokata koliko god da je koštala založna izjava uvek ste mogli da izaberete drugog advokata koji će je sačiniti jeftinije. Kod notara toga nema jer je njihov broj ograničen i nemate drugog notara da izaberete.

Mikac

pre 9 godina

Ovo je idealna prilika da vladajuća garnitura zaposli svoje ljude kao notare i napuni im džepove, a građanima isprazni. Ali nije toliki problem u notarima, nego je problem u bezrazložnom nametanju visokih taksi. Čemu to? Na primer, neko je dobio nasledstvo pa kupuje stan ili je uštedeo pare radeći godinama pa kupuje nekretninu. A oni kažu, aha ovaj ima pare, ajde da ga oderemo sad. Samo nek mi neko opet kaže da oni žele da građanima bude bolje. Ovde je najbolje biti mentalno zaostao u razvoju

Srdjan

pre 9 godina

Na osnovu cega se uopste odredjuju cene usluga notara? I o kakvim nagradama se govori? Ovo je klasican monopolski polozaj notara koji na osnovu toga odredjuju monopolske cene...

ili smanjujte ili razlaz bando ukinite notare

pre 9 godina

Smanjicete vi i tu smanjenu jos za 70-80%. Overa NE SME da bude skuplja od 500-1000 dinara, nikad. A sastavljanje (izjave, ugovora, ...) + overa, e to moze da bude 3600 (pa i vise, zavisno od vrednosti, kompleksnosti, itd.)

Jbt, pa u USA i EU overa oko 10$/10€ a u Srbiji "smanjena" povoljna varijanta 30€. More m'rs

Bojan

pre 9 godina

Pljačka i maltretiranje koje je prešlos ve granice razuma. Ali za koju mesec kad narodu prekipi nemogućnost da išta završe na vreme i zbog arognatne pljačkaške tarife, pa kada budu učestale vesti o incidentima posle kojih cenjeni notari budu završavali u bolnicama, očas posla će tarife da se vrate na ono što je bilo pre, a i opametiće se pa će zakon dozvoljabvati overe i kod advokata i po sudovima i po opštinama.

Ko ce kome ako ne svoj svome

pre 9 godina

Da sam ja, kao elektroinzenjer, predsednik Vlade uveo bih tehnicki pregled za televizore, na primer svake druge godine. Ovlasteni elektroinzinjeri bi to radili. Pregled od 1000 za starije, do 5000 dinara za nove velike plazme. Drzavi PDV, naravno.
A sta bih tek smislio da sam lekar !!!!

dare 011

pre 9 godina

Isto kao i u RGZ-u PLJAČKA. I tamo imaju skalu za upis hipoteke u teretni list...pa ako ti je nekretnina skuplja veća je tarifa!!!
Upis je upis, pustite nas da plaćamo poreze veće ili manje u zavisnosti od vrednosti nekretnine ali overa potpisa i upis u katastar treba da imaju jedinstvenu cenu!!!
Založna izjava ili izjava...koga briga šta unutra piše? Ima li cifre ili ne? Otimačina po zakonu...eto to je pravi naziv!!!
Ja pozajmljujem pare od banke, ja plaćam kamatu, ja zalažem sve što imam na 25 godina, ja ću deci da ukradem od patika, JA, JA, JA SAM BITAN!!! A vi ste paraziti koji ste sebi izmislili posao i DERETE MI KOŽU S LEĐA!!!

Staki

pre 9 godina

Koji lopovluk. Pa u Americi to kosta svega par dolara. A vecina banaka ce to da urade besplatno ako imas racun u toj banci. Vecina vecih kompanija ima svoje "Notary" koji ce to da zaposlene da urade besplatno.
Odredjivati cenu overe prema ceni nekretnine je cista kradja. Da ne govorinm gluposti da nece da overe potpis na dokumentu koji je na stranom jeziku. Idioti ne shvataju da ne overavaaju dokument nego potpis.
Hteo sam da se vratim kad se penzionisem, ali posle nekoliko zadnjih poseta shvatio sam da, ako se izuzme nekoliko zemalja treceg sveta, Srbija najgora po vecini parametara vaznih coveku za normalan zivot.

Petko

pre 9 godina

Pored novoustanovljenih notara zaboravljamo da i katastar nepokretnosti žestoko dere. Na poklon od brata sam dobio jedan pomoćni objekat (upisan u katastar nepokretnosti, što je takođe debelo koštalo).Za promenu jednog imena i prezimena u katastru nepokretnosti treba da dam oko 10.000 dinara (ne znam tačno jer je pre više od godinu dana trebalo preko 9.000 din.). Hoće li se naći neki dobri ministar da i ovo smanji za 60% pa da ga onda hvalimo. Platio sam sudsku taksu za ugovor o poklonu (srećom pre pojave notara), platio porez na poklon pa još dok platim katastru,... Da li i taj objekat vredi svih tih državnih nameta?

branko

pre 9 godina

polako se odmotava klupko kriminalnog plana da se putem administrativnih odredbi stvori nova kasta bogatih ljudi poslušnički nastrojenih prema političkoj eliti. narod nije ni svestan o koliko velikom novcu je reč. umesto u državnu kasu - brdo para je usmereno u džepove notara. a smanjuju plate i penzije?!

Flojd

pre 9 godina

Narod se trezni i sve je vise ogorcenih i razocaranih ovom sega-mega vladom. Da se izbori sutra raspisu SNS u Beogradu neni dobio vise od 35% onih koji su glasali na zadnjim izborima. Sa onima koji bi se zbog haosa koji pravi vlast mobilisali za izbore, procenat bi bio i manji. Zadatak vlade je da stvori uslove da se novac zaradjuje i da zivotni standard raste, a ne da preskupu drzavu finansira pljackom i otimanjem od gradjana koji cuvaju po neku crkavicu za crne dane.

KoLektor

pre 9 godina

Notari su, u normalnim okolnostima, značajna pomoć i rasterećenje administracije. Međutim, ovde je to još jedna monopolistička organizacija, poput Agencija, tj. nezavisnih regulatornih tela. Kako Agencije nisu regulatorne, a još manje nezavisne, tako i notari ne rasterećuju administraciju već opterećuju i građane i firme. Ovo ni Dinkić nije mogao ovako dobro da smisli...

milek

pre 9 godina

Ja sam pre godinu dana kupio stan na kredit, i overa ove izjave me je kostala 250 dinara (iznos kredita 25000€). Dakle, hvala svima koji su spasili buduce korisnike kredita, pa je minimalno povecanje samo 15-ak puta, a ne jos vise... Mada, mislim da dok se god trpi i cuti (svakodnevna poskupljenja, skok kursa, a istovremeno smanjenja plata i penzija), u stvari i nije mnogo i treba jos...

Silver Surfer

pre 9 godina

Umesto da se stvori ambijent u kojem bi ljudi lakse resavali stambeno pitanje ova vlast se odlucila da onome ko se drzne da kupi stan nabije dodatni trosak. Opet postavljam pitanje: koji je interes, meni kao gradjaninu, da placam javne beleznike? Ako ce usluge da budu i do 500 puta skuplje, onda, meni, a verujem i drugima, beleznici nisu potrebni. A jel su sudovi radili sa gubitkom kada su im takse bile toliko niske?
Ovde se sve stvara da bi se bogatila privilegovana grupa ljudi koja ce posle nekog vremena svima soliti pamet kako je sve postigla svojim znanjem. Dulic je uveo obaveznih 20% ucesca, ovi notare, videcemo sta ce jos da smisle.
Za dve i po godine vlasti naprednjaci, osim globljenja obicnih gradjana, nisu nista uradili. Ali, ocekujem da ce za dve godine nesto poceti da rade.

adv

pre 9 godina

Ovo je jedna smejurija od države. Ispalo je kao cenkanje...Malo se narod pobunio i oni odmah spuste 60%. Igraju se sa nama. E poštovani građani ove naše jadne države isto se dešava i sa našim porezima. Znam da narod boli kada se udari po džepu, ali problem je znatno dublji. Javni beležnici sa ovakvim ovlašćenjima nisu smeli ni da otpočnu sa radom. Svi propisi koji prate njihovo uspostavljanje su protivni ustavu RS. Pa tako i ovo što je nastalo kao posledica je takođe suprotno ustavu. Odnosno, što se grbo rodi, vreme ne ispravi (V.B.). U cilju rešavanja ovog pitanja advokatura je podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti ovih propisa. Međutim, dok Ustavni sud o tome odluči, posledice po slobode i prava građana ove države biće velika. Više informacija o ovome možete da pronađete na sajtu AKS i AKB. Tu ćete razjasniti sve nedoumice koje imate o notarima i porezima. Advokati Srbije stali su u odbranu građana ove države (pojedni od građana nesvesno i nepoznajući situaciju učestvuju u rafalnoj paljbi na advokaturu). O tome svedoči i jučerašnja skupština AKB. Ko je prisustvovao (mediji nisu), nije se govorilo o tome što se advokatima nameću porezi, uzima deo posla i sl., već da je naša borba usmerena protiv nezakonitog, protivustavnog, nestručnog, političkog, polupismenog i poluintelektualnog ponašanju ove vlasti prema građanima ove zemlje.

Ex sns

pre 9 godina

Kako ih nije sramota? Ta je izjava kostala 550 d i nema veze kolika je vrednost stana ili kredita,to parce papira i pecat koji potvrdjuje da sam ja to potpisao,treba sad da kosta min 3.600 a najvise 56.000 din? Selakovicu,ne znam sta je s tobom? Gde ti mislis da zivis?

F16

pre 9 godina

Prvo digneš cene 45X (4500%), pa ih onda smanjiš 60% što je povećanje 27puta (2700%).


Školovano na Braća Daltons univerzitetu, svaka čast prevazišli su i svoje učitelje.