Sreda, 16.04.2014.

12:38

Prenos broja: Već je pošlo naopako

Iako je "bezbolni" prenos fiksnog broja telefona omogućen od 1. aprila ove godine, sprovođenje u praksi naišlo je na probleme već prvih dana, saopštava APOS.

Izvor: Tanjug

Prenos broja: Veæ je pošlo naopako IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Orion

pre 10 godina

E sad čujte ovo. Kupio sam fixni kod Oriona. Nisam zadovoljan i odem da se raspitam koja je procedura da prenesem broj. Oni padnu u nesvest, kome to uopšte pada na pamet i kažu ne može, može samo da se prenese broj od Telekoma. Pa zar zakon ne važi i za njih?

cc

pre 10 godina

ljuovo je izmisljeno da se propasti jos jedna dobra firma.

tamo gde telekom nema kabla nema ni ostali operateri.probajte u selima :)

mudrac

pre 10 godina

E a mene zanima po kom osnovu tj.zakonu su UKINULI MIROVANJE broja tel. Ili da preneseš na novu adresu ili da ga demontiraju!!! Ma-ne-moj...debelo su plaćene sve te "parice",monteri do kojih se teže dolazi nego do premijera,i još da poklonim??!! VRATITE MIROVANJE BROJA!!!!!!!

!.

pre 10 godina

Kabl operateri su najveca organizovana divlja gradnja u Srbiji u poslednjih 10 godina. Bez ikakve kontrole! Ustvari sva za to prethodno nadlezna ministarstva su saucestvovala u tome, plus regulator Ratel kao zaprska.
I umesto da imamo liberalizovano trziste i uredjenu telekomunikacionu infrastrukturu mi imamo cirkuse sa bandere na banderu, sa krova na krov i paucine od kablova po hodnicima stambenih zgrada. SBB 60% trzista u kablovskoj i 85% u satelitskoj TV.
Sramota za drzavu i regulatornu struku koja je dozvolila takvu gradnju.
Ko je profitirao?
Gradjani, koji su od pretplate za kablovsku od 100 oterani na 1000 dinara. Za koje poboljsanje?
A tek uslovljavanje internet ili tel.prikljucka i pretplatom za kablovsku - pa sta radi regulator?
Koji to procenat zgrada ima pristup vise kabl operatera istovremeno?

Nije ni cudo zasto se i ex direktor CIA prikljucio na srpsku zlatnu koku i jos plus u sred priprema za novu vladu trazi prijem na najvisem nivou!
E Srbijo, imas li drzavu?

ICT

pre 10 godina

Ne vidim kako bi moglo tehnički da se izvede da npr. kod kablovskog operatera samo uzmem fiksni telefon, a da mi blokira analogne kablovske kanale, koje još uvek ima svaki kablovski operater. Zato i mora da traži da uzmete i osnovni paket TV kanala pored telefona. Nasuprot tome ja ne moram da imam fiksni telefon kod Telekoma Srbija, ali mogu da imam ADSL, dovoljno je samo da imam telefonsku liniju, ali Telekom tu uslugu ipak uslovljava fiksnim telefonskim priključkom. Prema tome neke usluge još uvek moraju biti uslovljene ali neke ne. Najgore od svega je što ovde nema države da uredi telekomunikaciono trežište. Iskreno rečleno muka mi je kada vidim lijane po zgradama kao da smo u džungli, umesto da država omoguči korišćenje kanalizacije svim operaterima uz godišnju naknadu. Tako bi i usluge operatera bile bolje jer bi mnogi postavljali optiku diretkno do korisnika. S obzirom da je ovo Srbija, dugo vremena če proći dok se ovde stvari po tom pitanju ne urede. Jedino će se možda stvari ubrzati ako prodaju Telekom...

Niko

pre 10 godina

Zar to jos neko koristi? Em ne placas harac krkobabicu od 500 dinara mesecno po broju, em vise ne mogu da te zovu jos samo razni akviziteri i anketari!

Kupujmo domaće

pre 10 godina

A zašto bi prenosio broj? Suvim zlatom sam platio priključak za telefon pre 30 godina i ne pada mi na pamet da ga nekom prenosim ili poklanjam.

marko

pre 10 godina

@korisnik,

И шта кажеш, одеш ти у СББ и они ти за седам дана доделе фиксни телефон, а и остало. Друже, и ти и ја знамо да то није истина. А ако би то била истина, ја сам спреман да поједем тај твој фиксни телефон са све кабловима до прве бандере. Па не постоји гора фирма од тог СББ-а. Ја да сам могао, рад би им забранио. Толико су спори, кварови редовни које не стижу да поправе, предуго чекаш мајсторе, одеш да рекламираш и тамо останеш два сата под условом да се прво не угушиш пошто је просторија висока једва 2 метра и препуна људи, запослени преоптерећени-нервозни-нељубазни и нису у стању ништа да објасне а камоли реше осим да евидентирају. Катастрофа од фирме. У ствари ја гору фирму у животу нисам видео, а скоро 20 година сам приватник. Да разбијају лову то је истина, али да су тотална пропаст и аматеризам за клијенте потврђујем својом главом и својим животом. У сваком случају ја сам се њих откачио, и ево скоро сам превалио 20 месец код другог оператера, и за то време нисам имао ама ниједан могући квар и застој. А ти друже настави да радиш, али батали маркетинг за своју фирму, јер знам гомилу људи који су са СББ-а прешли код других, а обрнуто још ни једном нисам чуо. Што се мене тиче, смем овде и да отворим кладионицу, да ће СББ врло брзо успети да поквари и фиксне линије, и ако успешно раде преко једног века. Таква је то фирма, и шраф ће да покваре.

unuk

pre 10 godina

nekada su se po selima, mestani dogovarali i udruzivali se za uvodjenje vode,struje,put telefona. Moj deda je preskupo platio uvodjenje tel. do bandere u dvoristu, a naknadno platio kablove do kuce.zamalo da moj otac izgubi tel jer nije bio u ostavinskoj raspravi, jer nije lednostavno bilo prebaciti sa oca na sina! i sad prave problem oko prelaska! ama ljudi cvaknuce klesta na banderi.

PatriJota

pre 10 godina

Pa kada je na celu drzave radikal prestolonaslednik, kalif, car, kralj, sultan, seik...Aleksandar Vucic sa svojim expertskim Megatrend timom to je sasvim normalno!!! Kada na to dodate i ministra telekomunikacija Rasima Ljajica, po zanimanju lekara (covek za sve funkcije i sva vremena) onda je slika jos jasnija!!!
Ali, cekajte! Za sta je ova zemlja glupaka glasala; pa za to sto trenutno ima??? I sta se onda bunite? Sedite i cekajte bolje sutra i gledajte sta se desava i sta ce tek biti??? Polako, ovo je samo pocetak totalne propasti ove septicke jame od drzave kojoj predstoji krvavi gradjanski rat!!!???

Bojan

pre 10 godina

@drvobradi

To naprosto nije tačno. najopasnije je poznavati nešto delimično, kao npr, ovo napamet citiranje jednog člana zakona bez razumevanja suštine i posebno bez poznavanja same prirode usluge.

Kablovski operateri ne nude usluge fiksne, nego nude usluge kablovske televizije. To je osnovna usluga, sve ostale su dopunske i zavise od koriščenja te prve, koja obezbeđuje dovođenje kabla do korisnika.

Ne postoji obaveza pružanja usluge fiksne sama po sebi. Ko želi da koristi dopunske usluge (internet, D3, Fiksna9 kod kablovskog operatera, odlično, ko ne želi koristi samo osnovnu uslugu.

Tako i korisnici koji bi hteli ADSL ne razumeju da je ADSL zavistan od telefeonskih žica fiksne telefonije. A te žice, idu SAMo uz uslugu fiksne teelfonije, što je osnovna delatnost Telekoma. Pri tome zakon obezbeđuje da preko tih žica usluge nude i drugi provajderi, ali ako se otkaže osnovna usluga odlaze i žice, ne postoji obaveza telekoma ili bilo kog drugo provajdera da korisniku obezbedi te žice, osim (OSIM) ako koristi osnovnu uslugu kod njih.

Znači, nećeš SBB kabl? Ok, ali taj kabl ne može da koristi recimo IKOM. Nećeš fiksni kod telekoma (prelaziš na kablovsku fiksnu)? Ok, ali te žice koje su te spajale sa centralom nisu više u funkciji i to je po zakonu.

Bošnjanac

pre 10 godina

Cela poenta promene provajdera treba da ide na ruku krajnjim korisnicima, ali koga je za to briga. Krajnji korisnici služe samo za šišanje.

Pre svega nemojte da očekujete da vam tamo neki operater obeća fixni bez mesečne preplate a da vas ne obaveže na kablovsku televiziju ili internet. Nema logike. Priljučna taksa za Orion je npr 4000. Minut je dinar. Znači nije sve džabe kao što reklama kaže.

Druga stvar, pazite kod koga prelazite. Nisu svi provajderi, operateri dobri. Znam da su neki na području Beograda na centralama gde je optimalno 300 korisnika priključivali i po 3-4 puta više.

milorad

pre 10 godina

Ovde se nezna sta ko radi narodu.Evo primera kod nas u Omoljici je uvodjena podzemna gasna i kablovska TV,2009.godine.Nijedna nije privedena nameni,sto bi se reklo prikopcana.Prosle godine u jesen je pocelo uvodjenje kablovske TV preko niskonaponske elekricne mreze, od strane jedne firme evo ovaj mesec je gotovo sa radovima .Cena prikopcavanja je 38oo dinara .A nakon prikopcavanja biraj koji hoces paket.Sada imamo i MTS ,SBB bice da neznas gde da se opredelis.A uradjena podzemna kablovska i gasna mreza je napustena i verovatno zauvek propala.

drLaki

pre 10 godina

Nasmeja me jedan komentator sto je napisao da lokalne samouprave treba da iskopaju tunele. Pa nije njima cilj da ne kopaju, nego naprotiv, da svaku ulicu preoru po 2-3 puta godisnje. Onda naplate rad, gorivo,masine, zemlju,slunak, asfalt, kablove.... i tako vise puta.Tu se obrne silna lova !

drvobradi

pre 10 godina

@Začuđen
"A to oko uslovljavanja pri "ulasku" kod nekog operatera, pa, to je tržišna stvar - vi odaberite drugog provajdera koji vas ne uslovljava. "
Evo da ti pojasnim, da se manje cudis. Nudjenje usluge uslovljavanjem druge usluge nije dozvoljeno po clanu 16 Zakona o zastiti potrosaca. Samim tim svaki operater koji zeli da ponudi uslugu fiksne telefonije mora da omoguci da mozes da uzmes samo tu uslugu. Ako se to provajderu ne svidja, neka nadje drugu zemlju gde ce da pruza uslugu.

smuki

pre 10 godina

@Rascia
Lepo su to zelje ali samo su ipak zelje. Drzava drzi sapu svuda gde ima para i onaj ko pokusa da uzme deo kolaca odmah biva sapom udaren.

Perica

pre 10 godina

Ja bih hteo adsl a da ne placam fiksni jer ga ne koristim.To je proiblem kod nas jer nas uslovljavaju da je fiksni telefon obavezan a servisi su usput.

nema

pre 10 godina

Tužno je što nas ovakve vesti više i ne čude, živimo u zemlji u kojoj ne može nista da se uradi kako treba. Gradjani u ovoj zemlji služe kao robovska radna snaga ,koju svako od mesne zajednice preko javnih i privatnih preduzeća do političara, može da šikanira i pljačka kako mu se ćefne. Svi zakoni su pisani u stilu: Možda mora ,a možda i ne kako za koga.

korisnik

pre 10 godina

Dok zapadnije, zamenjaju broj u jednom danu, prenosivost broja 5€ uređeno zakonom, ovde izgleda nisu ustvari nečeju da budu sposobni, da prenesu broj ni za mesec dana. "Čuj" ostaješ bez adsl ako preneseš broj!? Koj pametni se je toga setijo kod tih opertera? Pa valjda je svakome jasno, da svako ide tamo kde mu je bolje ali to ne znači, da neče jednom se vratiti nazad ako bude korisnik ocenijo da se je šta popravilo. Ali ne ovi žele da zaoštre stvari, pa tako če samo postiči još veči revolt korisnika, da nikad u životu se više neče nazad vratiti a iszo tako ima da savetuje komsije, prijatelje, poznanike, forumaše itd. Da se vratim na ono ostačeš bez ADSL, smehoteka na kvadrat.

Dex

pre 10 godina

Ja sam sa Telekoma za 5 radnih dana preneo broj na SBB (posto kod njih vec imam paket). Sve je proslo bez problema (uslov je da se telefon vodi na vas, da imate digitalnu centralu i da je izmiren zandji racun). Usteda je tacno 300 dinara mesecno a imam 200 minuta besplatno ukljuceno u pretplatu, dok je kod Telekoma to bilo oko 130 minuta. Svako bira ono sto mu odgovara.

Petar

pre 10 godina

Moja iskusta su pozitivna. Kablovsku I internet imam kod SBB-a, telefonom sam im najavio da hoću fiksni broj iz Telekoma da prebacim kod njih, doneli su mi ugovor na potpis I čekam realizaciju. Ne znam ,možda nešto podje naopako,ali za sada je u redu. Generalno, imam vrlo dobro iskustvo sa SBB-om ,a s obzirom da im plaćam račun oko 4.500 za kablovsku, internet, full HD paket, HBO premium I sad fiksni telefon ništa manje I ne očekujem.

T

pre 10 godina

@Rascia Kod nas to pripada telekomu, zajedno sa telefonskom paricom iako su neki ljudi davali po nekoliko desetina hiljada maraka da se razvuce parica do njihove kuce, i sada je sve to vlasnistvno Telekoma. Na koju foru, nikada mi nece biti jasno.

Bosa

pre 10 godina

kao i uvek kod nas samo slovo na papiru.realizacija nula.što da bude jednostavno kad može komlikovano.narod uvek neko ucenjuje. sramota.

korisnik

pre 10 godina

Bilo bi lepo podeliti moje iskustvo, korisnik Telekom fiksnog priključka godinama unazad na jednoj lokaciji u unutrašnjosti Srbije. Podneo zahtev da se broj prebaci u SBB (uz nove usluge kod samog SBB). Dobio obaveštenje posle 7 (sedam) dana čekanja od Telekoma da "nemaju" tehničke uslove da prebace broj. Otišao u Telekom otkazao fiksni telefon i sve njihove usluge. Otišao u SBB rekao dodelite mi nov broj ne objavljujete ga nigde. I gotovo. E sada, bilo ib lepo da je ostao stari broj ali kao i sve ostalo nisam ni ovde očekivao revoluciju... Mislim da je i sama činjenica da Telekom više nije jedini fiksni operater pravi pomak gigantskih razmera u odnosu na pre koju godinu... Samo da se slične stvari dese i sa drugim "dobavljačima" Srbijagasom na primer...

Rascia

pre 10 godina

Lokalne samouprave trebaju investirati u izgradnju komunalnih tunela i cevi, cije kapacitete ce prodavati u najam. Bit ce manje kopanja i vece konkurencije u telekomunikacijama, a to ce svakako poboljsati opcije lokalnog stanovnistva, kao i lokalne prihode.

Začuđen

pre 10 godina

"ili ćete morati da se odreknete neke usluge koje vam pruža trenutni provajder, ili će novi od vas zahtevati da uz fiksnu telefoniju koristite još neku drugu uslugu - kablovski internet, televiziju...sve to, naravno, uz dodatni trošak, navodi se u saopštenju. "

A, izvinite, a šta biste vi hteli? Da ako Telekom pruža neki servis (jer tako hoće ili mu se može), taj isti servis dobijete kod drugog provajdera, plus prenet broj? Ne budite smešni.

A to oko uslovljavanja pri "ulasku" kod nekog operatera, pa, to je tržišna stvar - vi odaberite drugog provajdera koji vas ne uslovljava.

Jedina stvar koja moće biti sporna je pravljenje dogovora između provajdera.

zika

pre 10 godina

evropska unija zabranjuje da te operator veze svojim uredjajem za uslugu. ne znam da li brane i ucenjivanje (uslovljavanje) provajdera drugom uslugom. mislim da jeste ali nisam siguran.
mi smo srecom krenuli u proces usaglasavanja zakona (kada smo magarci pa mora neko drugi da nam prica sta da radimo - da se mi pitamo mi bi uvek dozvolili velikim korporacijama da rade musterijama sta hoce). kada se zatvori 10. poglavlje to vise nece biti dozvoljeno. i tacka. amerika je jedna prica a eu je druga. americki zakoni su uvek na strani velikih koorporacija i kapitalista. srecom da idemo ka pristupanju eu, ja sam alterglobalista i protivnik eu ali moram da podrzavam pristup eu jer su nasi zakoni (ma koliko to apsurdno zvucalo) kapitalisticki orijentisani. ko bi rekao da ce doci vreme da je zapadna evropa vise socijalisticka u odnosu na nas.

Bojan

pre 10 godina

Ako već želite da date neko korisno obaveštenje - za ono malo koji se zaista informišu čitajući po netu, objasnite da je prenos broja olakšica, pa da nije u obavezi onaj koji sa korisnikom nema zaključen ugovor.

U prevodu - i do sada su korisnici mogli da zaključe novi ugovor sa, npr. SBBom, za fiksnu telefoniju, ali samo ako već imaju ili ako ugovore osnovnu uslugu kablovske i internet. A tkao i mora jer ta SBB fiksna ide kroz njihov kabl.

E sada je jedino dodatak da umesto da dobiju novi broj, mogu da prenesu svoj postojeći. Svi drugi uslovi se ne menjaju a i ne treba da se menjaju, jer obaveza prenosa broja znači samo to - obaveza da prethodni pružalac usluge oslobodi taj broj novom provajderu, ne obavezuje tog novog provajdera da pruža usluge mimo svojih uslova.

nema

pre 10 godina

Tužno je što nas ovakve vesti više i ne čude, živimo u zemlji u kojoj ne može nista da se uradi kako treba. Gradjani u ovoj zemlji služe kao robovska radna snaga ,koju svako od mesne zajednice preko javnih i privatnih preduzeća do političara, može da šikanira i pljačka kako mu se ćefne. Svi zakoni su pisani u stilu: Možda mora ,a možda i ne kako za koga.

Bosa

pre 10 godina

kao i uvek kod nas samo slovo na papiru.realizacija nula.što da bude jednostavno kad može komlikovano.narod uvek neko ucenjuje. sramota.

Rascia

pre 10 godina

Lokalne samouprave trebaju investirati u izgradnju komunalnih tunela i cevi, cije kapacitete ce prodavati u najam. Bit ce manje kopanja i vece konkurencije u telekomunikacijama, a to ce svakako poboljsati opcije lokalnog stanovnistva, kao i lokalne prihode.

Bojan

pre 10 godina

Ako već želite da date neko korisno obaveštenje - za ono malo koji se zaista informišu čitajući po netu, objasnite da je prenos broja olakšica, pa da nije u obavezi onaj koji sa korisnikom nema zaključen ugovor.

U prevodu - i do sada su korisnici mogli da zaključe novi ugovor sa, npr. SBBom, za fiksnu telefoniju, ali samo ako već imaju ili ako ugovore osnovnu uslugu kablovske i internet. A tkao i mora jer ta SBB fiksna ide kroz njihov kabl.

E sada je jedino dodatak da umesto da dobiju novi broj, mogu da prenesu svoj postojeći. Svi drugi uslovi se ne menjaju a i ne treba da se menjaju, jer obaveza prenosa broja znači samo to - obaveza da prethodni pružalac usluge oslobodi taj broj novom provajderu, ne obavezuje tog novog provajdera da pruža usluge mimo svojih uslova.

Začuđen

pre 10 godina

"ili ćete morati da se odreknete neke usluge koje vam pruža trenutni provajder, ili će novi od vas zahtevati da uz fiksnu telefoniju koristite još neku drugu uslugu - kablovski internet, televiziju...sve to, naravno, uz dodatni trošak, navodi se u saopštenju. "

A, izvinite, a šta biste vi hteli? Da ako Telekom pruža neki servis (jer tako hoće ili mu se može), taj isti servis dobijete kod drugog provajdera, plus prenet broj? Ne budite smešni.

A to oko uslovljavanja pri "ulasku" kod nekog operatera, pa, to je tržišna stvar - vi odaberite drugog provajdera koji vas ne uslovljava.

Jedina stvar koja moće biti sporna je pravljenje dogovora između provajdera.

Perica

pre 10 godina

Ja bih hteo adsl a da ne placam fiksni jer ga ne koristim.To je proiblem kod nas jer nas uslovljavaju da je fiksni telefon obavezan a servisi su usput.

korisnik

pre 10 godina

Bilo bi lepo podeliti moje iskustvo, korisnik Telekom fiksnog priključka godinama unazad na jednoj lokaciji u unutrašnjosti Srbije. Podneo zahtev da se broj prebaci u SBB (uz nove usluge kod samog SBB). Dobio obaveštenje posle 7 (sedam) dana čekanja od Telekoma da "nemaju" tehničke uslove da prebace broj. Otišao u Telekom otkazao fiksni telefon i sve njihove usluge. Otišao u SBB rekao dodelite mi nov broj ne objavljujete ga nigde. I gotovo. E sada, bilo ib lepo da je ostao stari broj ali kao i sve ostalo nisam ni ovde očekivao revoluciju... Mislim da je i sama činjenica da Telekom više nije jedini fiksni operater pravi pomak gigantskih razmera u odnosu na pre koju godinu... Samo da se slične stvari dese i sa drugim "dobavljačima" Srbijagasom na primer...

PatriJota

pre 10 godina

Pa kada je na celu drzave radikal prestolonaslednik, kalif, car, kralj, sultan, seik...Aleksandar Vucic sa svojim expertskim Megatrend timom to je sasvim normalno!!! Kada na to dodate i ministra telekomunikacija Rasima Ljajica, po zanimanju lekara (covek za sve funkcije i sva vremena) onda je slika jos jasnija!!!
Ali, cekajte! Za sta je ova zemlja glupaka glasala; pa za to sto trenutno ima??? I sta se onda bunite? Sedite i cekajte bolje sutra i gledajte sta se desava i sta ce tek biti??? Polako, ovo je samo pocetak totalne propasti ove septicke jame od drzave kojoj predstoji krvavi gradjanski rat!!!???

T

pre 10 godina

@Rascia Kod nas to pripada telekomu, zajedno sa telefonskom paricom iako su neki ljudi davali po nekoliko desetina hiljada maraka da se razvuce parica do njihove kuce, i sada je sve to vlasnistvno Telekoma. Na koju foru, nikada mi nece biti jasno.

drLaki

pre 10 godina

Nasmeja me jedan komentator sto je napisao da lokalne samouprave treba da iskopaju tunele. Pa nije njima cilj da ne kopaju, nego naprotiv, da svaku ulicu preoru po 2-3 puta godisnje. Onda naplate rad, gorivo,masine, zemlju,slunak, asfalt, kablove.... i tako vise puta.Tu se obrne silna lova !

korisnik

pre 10 godina

Dok zapadnije, zamenjaju broj u jednom danu, prenosivost broja 5€ uređeno zakonom, ovde izgleda nisu ustvari nečeju da budu sposobni, da prenesu broj ni za mesec dana. "Čuj" ostaješ bez adsl ako preneseš broj!? Koj pametni se je toga setijo kod tih opertera? Pa valjda je svakome jasno, da svako ide tamo kde mu je bolje ali to ne znači, da neče jednom se vratiti nazad ako bude korisnik ocenijo da se je šta popravilo. Ali ne ovi žele da zaoštre stvari, pa tako če samo postiči još veči revolt korisnika, da nikad u životu se više neče nazad vratiti a iszo tako ima da savetuje komsije, prijatelje, poznanike, forumaše itd. Da se vratim na ono ostačeš bez ADSL, smehoteka na kvadrat.

drvobradi

pre 10 godina

@Začuđen
"A to oko uslovljavanja pri "ulasku" kod nekog operatera, pa, to je tržišna stvar - vi odaberite drugog provajdera koji vas ne uslovljava. "
Evo da ti pojasnim, da se manje cudis. Nudjenje usluge uslovljavanjem druge usluge nije dozvoljeno po clanu 16 Zakona o zastiti potrosaca. Samim tim svaki operater koji zeli da ponudi uslugu fiksne telefonije mora da omoguci da mozes da uzmes samo tu uslugu. Ako se to provajderu ne svidja, neka nadje drugu zemlju gde ce da pruza uslugu.

Dex

pre 10 godina

Ja sam sa Telekoma za 5 radnih dana preneo broj na SBB (posto kod njih vec imam paket). Sve je proslo bez problema (uslov je da se telefon vodi na vas, da imate digitalnu centralu i da je izmiren zandji racun). Usteda je tacno 300 dinara mesecno a imam 200 minuta besplatno ukljuceno u pretplatu, dok je kod Telekoma to bilo oko 130 minuta. Svako bira ono sto mu odgovara.

!.

pre 10 godina

Kabl operateri su najveca organizovana divlja gradnja u Srbiji u poslednjih 10 godina. Bez ikakve kontrole! Ustvari sva za to prethodno nadlezna ministarstva su saucestvovala u tome, plus regulator Ratel kao zaprska.
I umesto da imamo liberalizovano trziste i uredjenu telekomunikacionu infrastrukturu mi imamo cirkuse sa bandere na banderu, sa krova na krov i paucine od kablova po hodnicima stambenih zgrada. SBB 60% trzista u kablovskoj i 85% u satelitskoj TV.
Sramota za drzavu i regulatornu struku koja je dozvolila takvu gradnju.
Ko je profitirao?
Gradjani, koji su od pretplate za kablovsku od 100 oterani na 1000 dinara. Za koje poboljsanje?
A tek uslovljavanje internet ili tel.prikljucka i pretplatom za kablovsku - pa sta radi regulator?
Koji to procenat zgrada ima pristup vise kabl operatera istovremeno?

Nije ni cudo zasto se i ex direktor CIA prikljucio na srpsku zlatnu koku i jos plus u sred priprema za novu vladu trazi prijem na najvisem nivou!
E Srbijo, imas li drzavu?

marko

pre 10 godina

@korisnik,

И шта кажеш, одеш ти у СББ и они ти за седам дана доделе фиксни телефон, а и остало. Друже, и ти и ја знамо да то није истина. А ако би то била истина, ја сам спреман да поједем тај твој фиксни телефон са све кабловима до прве бандере. Па не постоји гора фирма од тог СББ-а. Ја да сам могао, рад би им забранио. Толико су спори, кварови редовни које не стижу да поправе, предуго чекаш мајсторе, одеш да рекламираш и тамо останеш два сата под условом да се прво не угушиш пошто је просторија висока једва 2 метра и препуна људи, запослени преоптерећени-нервозни-нељубазни и нису у стању ништа да објасне а камоли реше осим да евидентирају. Катастрофа од фирме. У ствари ја гору фирму у животу нисам видео, а скоро 20 година сам приватник. Да разбијају лову то је истина, али да су тотална пропаст и аматеризам за клијенте потврђујем својом главом и својим животом. У сваком случају ја сам се њих откачио, и ево скоро сам превалио 20 месец код другог оператера, и за то време нисам имао ама ниједан могући квар и застој. А ти друже настави да радиш, али батали маркетинг за своју фирму, јер знам гомилу људи који су са СББ-а прешли код других, а обрнуто још ни једном нисам чуо. Што се мене тиче, смем овде и да отворим кладионицу, да ће СББ врло брзо успети да поквари и фиксне линије, и ако успешно раде преко једног века. Таква је то фирма, и шраф ће да покваре.

zika

pre 10 godina

evropska unija zabranjuje da te operator veze svojim uredjajem za uslugu. ne znam da li brane i ucenjivanje (uslovljavanje) provajdera drugom uslugom. mislim da jeste ali nisam siguran.
mi smo srecom krenuli u proces usaglasavanja zakona (kada smo magarci pa mora neko drugi da nam prica sta da radimo - da se mi pitamo mi bi uvek dozvolili velikim korporacijama da rade musterijama sta hoce). kada se zatvori 10. poglavlje to vise nece biti dozvoljeno. i tacka. amerika je jedna prica a eu je druga. americki zakoni su uvek na strani velikih koorporacija i kapitalista. srecom da idemo ka pristupanju eu, ja sam alterglobalista i protivnik eu ali moram da podrzavam pristup eu jer su nasi zakoni (ma koliko to apsurdno zvucalo) kapitalisticki orijentisani. ko bi rekao da ce doci vreme da je zapadna evropa vise socijalisticka u odnosu na nas.

unuk

pre 10 godina

nekada su se po selima, mestani dogovarali i udruzivali se za uvodjenje vode,struje,put telefona. Moj deda je preskupo platio uvodjenje tel. do bandere u dvoristu, a naknadno platio kablove do kuce.zamalo da moj otac izgubi tel jer nije bio u ostavinskoj raspravi, jer nije lednostavno bilo prebaciti sa oca na sina! i sad prave problem oko prelaska! ama ljudi cvaknuce klesta na banderi.

Petar

pre 10 godina

Moja iskusta su pozitivna. Kablovsku I internet imam kod SBB-a, telefonom sam im najavio da hoću fiksni broj iz Telekoma da prebacim kod njih, doneli su mi ugovor na potpis I čekam realizaciju. Ne znam ,možda nešto podje naopako,ali za sada je u redu. Generalno, imam vrlo dobro iskustvo sa SBB-om ,a s obzirom da im plaćam račun oko 4.500 za kablovsku, internet, full HD paket, HBO premium I sad fiksni telefon ništa manje I ne očekujem.

Bojan

pre 10 godina

@drvobradi

To naprosto nije tačno. najopasnije je poznavati nešto delimično, kao npr, ovo napamet citiranje jednog člana zakona bez razumevanja suštine i posebno bez poznavanja same prirode usluge.

Kablovski operateri ne nude usluge fiksne, nego nude usluge kablovske televizije. To je osnovna usluga, sve ostale su dopunske i zavise od koriščenja te prve, koja obezbeđuje dovođenje kabla do korisnika.

Ne postoji obaveza pružanja usluge fiksne sama po sebi. Ko želi da koristi dopunske usluge (internet, D3, Fiksna9 kod kablovskog operatera, odlično, ko ne želi koristi samo osnovnu uslugu.

Tako i korisnici koji bi hteli ADSL ne razumeju da je ADSL zavistan od telefeonskih žica fiksne telefonije. A te žice, idu SAMo uz uslugu fiksne teelfonije, što je osnovna delatnost Telekoma. Pri tome zakon obezbeđuje da preko tih žica usluge nude i drugi provajderi, ali ako se otkaže osnovna usluga odlaze i žice, ne postoji obaveza telekoma ili bilo kog drugo provajdera da korisniku obezbedi te žice, osim (OSIM) ako koristi osnovnu uslugu kod njih.

Znači, nećeš SBB kabl? Ok, ali taj kabl ne može da koristi recimo IKOM. Nećeš fiksni kod telekoma (prelaziš na kablovsku fiksnu)? Ok, ali te žice koje su te spajale sa centralom nisu više u funkciji i to je po zakonu.

Orion

pre 10 godina

E sad čujte ovo. Kupio sam fixni kod Oriona. Nisam zadovoljan i odem da se raspitam koja je procedura da prenesem broj. Oni padnu u nesvest, kome to uopšte pada na pamet i kažu ne može, može samo da se prenese broj od Telekoma. Pa zar zakon ne važi i za njih?

Bošnjanac

pre 10 godina

Cela poenta promene provajdera treba da ide na ruku krajnjim korisnicima, ali koga je za to briga. Krajnji korisnici služe samo za šišanje.

Pre svega nemojte da očekujete da vam tamo neki operater obeća fixni bez mesečne preplate a da vas ne obaveže na kablovsku televiziju ili internet. Nema logike. Priljučna taksa za Orion je npr 4000. Minut je dinar. Znači nije sve džabe kao što reklama kaže.

Druga stvar, pazite kod koga prelazite. Nisu svi provajderi, operateri dobri. Znam da su neki na području Beograda na centralama gde je optimalno 300 korisnika priključivali i po 3-4 puta više.

Kupujmo domaće

pre 10 godina

A zašto bi prenosio broj? Suvim zlatom sam platio priključak za telefon pre 30 godina i ne pada mi na pamet da ga nekom prenosim ili poklanjam.

smuki

pre 10 godina

@Rascia
Lepo su to zelje ali samo su ipak zelje. Drzava drzi sapu svuda gde ima para i onaj ko pokusa da uzme deo kolaca odmah biva sapom udaren.

milorad

pre 10 godina

Ovde se nezna sta ko radi narodu.Evo primera kod nas u Omoljici je uvodjena podzemna gasna i kablovska TV,2009.godine.Nijedna nije privedena nameni,sto bi se reklo prikopcana.Prosle godine u jesen je pocelo uvodjenje kablovske TV preko niskonaponske elekricne mreze, od strane jedne firme evo ovaj mesec je gotovo sa radovima .Cena prikopcavanja je 38oo dinara .A nakon prikopcavanja biraj koji hoces paket.Sada imamo i MTS ,SBB bice da neznas gde da se opredelis.A uradjena podzemna kablovska i gasna mreza je napustena i verovatno zauvek propala.

mudrac

pre 10 godina

E a mene zanima po kom osnovu tj.zakonu su UKINULI MIROVANJE broja tel. Ili da preneseš na novu adresu ili da ga demontiraju!!! Ma-ne-moj...debelo su plaćene sve te "parice",monteri do kojih se teže dolazi nego do premijera,i još da poklonim??!! VRATITE MIROVANJE BROJA!!!!!!!

ICT

pre 10 godina

Ne vidim kako bi moglo tehnički da se izvede da npr. kod kablovskog operatera samo uzmem fiksni telefon, a da mi blokira analogne kablovske kanale, koje još uvek ima svaki kablovski operater. Zato i mora da traži da uzmete i osnovni paket TV kanala pored telefona. Nasuprot tome ja ne moram da imam fiksni telefon kod Telekoma Srbija, ali mogu da imam ADSL, dovoljno je samo da imam telefonsku liniju, ali Telekom tu uslugu ipak uslovljava fiksnim telefonskim priključkom. Prema tome neke usluge još uvek moraju biti uslovljene ali neke ne. Najgore od svega je što ovde nema države da uredi telekomunikaciono trežište. Iskreno rečleno muka mi je kada vidim lijane po zgradama kao da smo u džungli, umesto da država omoguči korišćenje kanalizacije svim operaterima uz godišnju naknadu. Tako bi i usluge operatera bile bolje jer bi mnogi postavljali optiku diretkno do korisnika. S obzirom da je ovo Srbija, dugo vremena če proći dok se ovde stvari po tom pitanju ne urede. Jedino će se možda stvari ubrzati ako prodaju Telekom...

Niko

pre 10 godina

Zar to jos neko koristi? Em ne placas harac krkobabicu od 500 dinara mesecno po broju, em vise ne mogu da te zovu jos samo razni akviziteri i anketari!

cc

pre 10 godina

ljuovo je izmisljeno da se propasti jos jedna dobra firma.

tamo gde telekom nema kabla nema ni ostali operateri.probajte u selima :)

Začuđen

pre 10 godina

"ili ćete morati da se odreknete neke usluge koje vam pruža trenutni provajder, ili će novi od vas zahtevati da uz fiksnu telefoniju koristite još neku drugu uslugu - kablovski internet, televiziju...sve to, naravno, uz dodatni trošak, navodi se u saopštenju. "

A, izvinite, a šta biste vi hteli? Da ako Telekom pruža neki servis (jer tako hoće ili mu se može), taj isti servis dobijete kod drugog provajdera, plus prenet broj? Ne budite smešni.

A to oko uslovljavanja pri "ulasku" kod nekog operatera, pa, to je tržišna stvar - vi odaberite drugog provajdera koji vas ne uslovljava.

Jedina stvar koja moće biti sporna je pravljenje dogovora između provajdera.

korisnik

pre 10 godina

Dok zapadnije, zamenjaju broj u jednom danu, prenosivost broja 5€ uređeno zakonom, ovde izgleda nisu ustvari nečeju da budu sposobni, da prenesu broj ni za mesec dana. "Čuj" ostaješ bez adsl ako preneseš broj!? Koj pametni se je toga setijo kod tih opertera? Pa valjda je svakome jasno, da svako ide tamo kde mu je bolje ali to ne znači, da neče jednom se vratiti nazad ako bude korisnik ocenijo da se je šta popravilo. Ali ne ovi žele da zaoštre stvari, pa tako če samo postiči još veči revolt korisnika, da nikad u životu se više neče nazad vratiti a iszo tako ima da savetuje komsije, prijatelje, poznanike, forumaše itd. Da se vratim na ono ostačeš bez ADSL, smehoteka na kvadrat.

PatriJota

pre 10 godina

Pa kada je na celu drzave radikal prestolonaslednik, kalif, car, kralj, sultan, seik...Aleksandar Vucic sa svojim expertskim Megatrend timom to je sasvim normalno!!! Kada na to dodate i ministra telekomunikacija Rasima Ljajica, po zanimanju lekara (covek za sve funkcije i sva vremena) onda je slika jos jasnija!!!
Ali, cekajte! Za sta je ova zemlja glupaka glasala; pa za to sto trenutno ima??? I sta se onda bunite? Sedite i cekajte bolje sutra i gledajte sta se desava i sta ce tek biti??? Polako, ovo je samo pocetak totalne propasti ove septicke jame od drzave kojoj predstoji krvavi gradjanski rat!!!???

Petar

pre 10 godina

Moja iskusta su pozitivna. Kablovsku I internet imam kod SBB-a, telefonom sam im najavio da hoću fiksni broj iz Telekoma da prebacim kod njih, doneli su mi ugovor na potpis I čekam realizaciju. Ne znam ,možda nešto podje naopako,ali za sada je u redu. Generalno, imam vrlo dobro iskustvo sa SBB-om ,a s obzirom da im plaćam račun oko 4.500 za kablovsku, internet, full HD paket, HBO premium I sad fiksni telefon ništa manje I ne očekujem.

korisnik

pre 10 godina

Bilo bi lepo podeliti moje iskustvo, korisnik Telekom fiksnog priključka godinama unazad na jednoj lokaciji u unutrašnjosti Srbije. Podneo zahtev da se broj prebaci u SBB (uz nove usluge kod samog SBB). Dobio obaveštenje posle 7 (sedam) dana čekanja od Telekoma da "nemaju" tehničke uslove da prebace broj. Otišao u Telekom otkazao fiksni telefon i sve njihove usluge. Otišao u SBB rekao dodelite mi nov broj ne objavljujete ga nigde. I gotovo. E sada, bilo ib lepo da je ostao stari broj ali kao i sve ostalo nisam ni ovde očekivao revoluciju... Mislim da je i sama činjenica da Telekom više nije jedini fiksni operater pravi pomak gigantskih razmera u odnosu na pre koju godinu... Samo da se slične stvari dese i sa drugim "dobavljačima" Srbijagasom na primer...

Kupujmo domaće

pre 10 godina

A zašto bi prenosio broj? Suvim zlatom sam platio priključak za telefon pre 30 godina i ne pada mi na pamet da ga nekom prenosim ili poklanjam.

Bojan

pre 10 godina

@drvobradi

To naprosto nije tačno. najopasnije je poznavati nešto delimično, kao npr, ovo napamet citiranje jednog člana zakona bez razumevanja suštine i posebno bez poznavanja same prirode usluge.

Kablovski operateri ne nude usluge fiksne, nego nude usluge kablovske televizije. To je osnovna usluga, sve ostale su dopunske i zavise od koriščenja te prve, koja obezbeđuje dovođenje kabla do korisnika.

Ne postoji obaveza pružanja usluge fiksne sama po sebi. Ko želi da koristi dopunske usluge (internet, D3, Fiksna9 kod kablovskog operatera, odlično, ko ne želi koristi samo osnovnu uslugu.

Tako i korisnici koji bi hteli ADSL ne razumeju da je ADSL zavistan od telefeonskih žica fiksne telefonije. A te žice, idu SAMo uz uslugu fiksne teelfonije, što je osnovna delatnost Telekoma. Pri tome zakon obezbeđuje da preko tih žica usluge nude i drugi provajderi, ali ako se otkaže osnovna usluga odlaze i žice, ne postoji obaveza telekoma ili bilo kog drugo provajdera da korisniku obezbedi te žice, osim (OSIM) ako koristi osnovnu uslugu kod njih.

Znači, nećeš SBB kabl? Ok, ali taj kabl ne može da koristi recimo IKOM. Nećeš fiksni kod telekoma (prelaziš na kablovsku fiksnu)? Ok, ali te žice koje su te spajale sa centralom nisu više u funkciji i to je po zakonu.

Niko

pre 10 godina

Zar to jos neko koristi? Em ne placas harac krkobabicu od 500 dinara mesecno po broju, em vise ne mogu da te zovu jos samo razni akviziteri i anketari!

Dex

pre 10 godina

Ja sam sa Telekoma za 5 radnih dana preneo broj na SBB (posto kod njih vec imam paket). Sve je proslo bez problema (uslov je da se telefon vodi na vas, da imate digitalnu centralu i da je izmiren zandji racun). Usteda je tacno 300 dinara mesecno a imam 200 minuta besplatno ukljuceno u pretplatu, dok je kod Telekoma to bilo oko 130 minuta. Svako bira ono sto mu odgovara.

marko

pre 10 godina

@korisnik,

И шта кажеш, одеш ти у СББ и они ти за седам дана доделе фиксни телефон, а и остало. Друже, и ти и ја знамо да то није истина. А ако би то била истина, ја сам спреман да поједем тај твој фиксни телефон са све кабловима до прве бандере. Па не постоји гора фирма од тог СББ-а. Ја да сам могао, рад би им забранио. Толико су спори, кварови редовни које не стижу да поправе, предуго чекаш мајсторе, одеш да рекламираш и тамо останеш два сата под условом да се прво не угушиш пошто је просторија висока једва 2 метра и препуна људи, запослени преоптерећени-нервозни-нељубазни и нису у стању ништа да објасне а камоли реше осим да евидентирају. Катастрофа од фирме. У ствари ја гору фирму у животу нисам видео, а скоро 20 година сам приватник. Да разбијају лову то је истина, али да су тотална пропаст и аматеризам за клијенте потврђујем својом главом и својим животом. У сваком случају ја сам се њих откачио, и ево скоро сам превалио 20 месец код другог оператера, и за то време нисам имао ама ниједан могући квар и застој. А ти друже настави да радиш, али батали маркетинг за своју фирму, јер знам гомилу људи који су са СББ-а прешли код других, а обрнуто још ни једном нисам чуо. Што се мене тиче, смем овде и да отворим кладионицу, да ће СББ врло брзо успети да поквари и фиксне линије, и ако успешно раде преко једног века. Таква је то фирма, и шраф ће да покваре.

ICT

pre 10 godina

Ne vidim kako bi moglo tehnički da se izvede da npr. kod kablovskog operatera samo uzmem fiksni telefon, a da mi blokira analogne kablovske kanale, koje još uvek ima svaki kablovski operater. Zato i mora da traži da uzmete i osnovni paket TV kanala pored telefona. Nasuprot tome ja ne moram da imam fiksni telefon kod Telekoma Srbija, ali mogu da imam ADSL, dovoljno je samo da imam telefonsku liniju, ali Telekom tu uslugu ipak uslovljava fiksnim telefonskim priključkom. Prema tome neke usluge još uvek moraju biti uslovljene ali neke ne. Najgore od svega je što ovde nema države da uredi telekomunikaciono trežište. Iskreno rečleno muka mi je kada vidim lijane po zgradama kao da smo u džungli, umesto da država omoguči korišćenje kanalizacije svim operaterima uz godišnju naknadu. Tako bi i usluge operatera bile bolje jer bi mnogi postavljali optiku diretkno do korisnika. S obzirom da je ovo Srbija, dugo vremena če proći dok se ovde stvari po tom pitanju ne urede. Jedino će se možda stvari ubrzati ako prodaju Telekom...

nema

pre 10 godina

Tužno je što nas ovakve vesti više i ne čude, živimo u zemlji u kojoj ne može nista da se uradi kako treba. Gradjani u ovoj zemlji služe kao robovska radna snaga ,koju svako od mesne zajednice preko javnih i privatnih preduzeća do političara, može da šikanira i pljačka kako mu se ćefne. Svi zakoni su pisani u stilu: Možda mora ,a možda i ne kako za koga.

!.

pre 10 godina

Kabl operateri su najveca organizovana divlja gradnja u Srbiji u poslednjih 10 godina. Bez ikakve kontrole! Ustvari sva za to prethodno nadlezna ministarstva su saucestvovala u tome, plus regulator Ratel kao zaprska.
I umesto da imamo liberalizovano trziste i uredjenu telekomunikacionu infrastrukturu mi imamo cirkuse sa bandere na banderu, sa krova na krov i paucine od kablova po hodnicima stambenih zgrada. SBB 60% trzista u kablovskoj i 85% u satelitskoj TV.
Sramota za drzavu i regulatornu struku koja je dozvolila takvu gradnju.
Ko je profitirao?
Gradjani, koji su od pretplate za kablovsku od 100 oterani na 1000 dinara. Za koje poboljsanje?
A tek uslovljavanje internet ili tel.prikljucka i pretplatom za kablovsku - pa sta radi regulator?
Koji to procenat zgrada ima pristup vise kabl operatera istovremeno?

Nije ni cudo zasto se i ex direktor CIA prikljucio na srpsku zlatnu koku i jos plus u sred priprema za novu vladu trazi prijem na najvisem nivou!
E Srbijo, imas li drzavu?

Bojan

pre 10 godina

Ako već želite da date neko korisno obaveštenje - za ono malo koji se zaista informišu čitajući po netu, objasnite da je prenos broja olakšica, pa da nije u obavezi onaj koji sa korisnikom nema zaključen ugovor.

U prevodu - i do sada su korisnici mogli da zaključe novi ugovor sa, npr. SBBom, za fiksnu telefoniju, ali samo ako već imaju ili ako ugovore osnovnu uslugu kablovske i internet. A tkao i mora jer ta SBB fiksna ide kroz njihov kabl.

E sada je jedino dodatak da umesto da dobiju novi broj, mogu da prenesu svoj postojeći. Svi drugi uslovi se ne menjaju a i ne treba da se menjaju, jer obaveza prenosa broja znači samo to - obaveza da prethodni pružalac usluge oslobodi taj broj novom provajderu, ne obavezuje tog novog provajdera da pruža usluge mimo svojih uslova.

T

pre 10 godina

@Rascia Kod nas to pripada telekomu, zajedno sa telefonskom paricom iako su neki ljudi davali po nekoliko desetina hiljada maraka da se razvuce parica do njihove kuce, i sada je sve to vlasnistvno Telekoma. Na koju foru, nikada mi nece biti jasno.

drvobradi

pre 10 godina

@Začuđen
"A to oko uslovljavanja pri "ulasku" kod nekog operatera, pa, to je tržišna stvar - vi odaberite drugog provajdera koji vas ne uslovljava. "
Evo da ti pojasnim, da se manje cudis. Nudjenje usluge uslovljavanjem druge usluge nije dozvoljeno po clanu 16 Zakona o zastiti potrosaca. Samim tim svaki operater koji zeli da ponudi uslugu fiksne telefonije mora da omoguci da mozes da uzmes samo tu uslugu. Ako se to provajderu ne svidja, neka nadje drugu zemlju gde ce da pruza uslugu.

Perica

pre 10 godina

Ja bih hteo adsl a da ne placam fiksni jer ga ne koristim.To je proiblem kod nas jer nas uslovljavaju da je fiksni telefon obavezan a servisi su usput.

milorad

pre 10 godina

Ovde se nezna sta ko radi narodu.Evo primera kod nas u Omoljici je uvodjena podzemna gasna i kablovska TV,2009.godine.Nijedna nije privedena nameni,sto bi se reklo prikopcana.Prosle godine u jesen je pocelo uvodjenje kablovske TV preko niskonaponske elekricne mreze, od strane jedne firme evo ovaj mesec je gotovo sa radovima .Cena prikopcavanja je 38oo dinara .A nakon prikopcavanja biraj koji hoces paket.Sada imamo i MTS ,SBB bice da neznas gde da se opredelis.A uradjena podzemna kablovska i gasna mreza je napustena i verovatno zauvek propala.

mudrac

pre 10 godina

E a mene zanima po kom osnovu tj.zakonu su UKINULI MIROVANJE broja tel. Ili da preneseš na novu adresu ili da ga demontiraju!!! Ma-ne-moj...debelo su plaćene sve te "parice",monteri do kojih se teže dolazi nego do premijera,i još da poklonim??!! VRATITE MIROVANJE BROJA!!!!!!!

cc

pre 10 godina

ljuovo je izmisljeno da se propasti jos jedna dobra firma.

tamo gde telekom nema kabla nema ni ostali operateri.probajte u selima :)

Bosa

pre 10 godina

kao i uvek kod nas samo slovo na papiru.realizacija nula.što da bude jednostavno kad može komlikovano.narod uvek neko ucenjuje. sramota.

zika

pre 10 godina

evropska unija zabranjuje da te operator veze svojim uredjajem za uslugu. ne znam da li brane i ucenjivanje (uslovljavanje) provajdera drugom uslugom. mislim da jeste ali nisam siguran.
mi smo srecom krenuli u proces usaglasavanja zakona (kada smo magarci pa mora neko drugi da nam prica sta da radimo - da se mi pitamo mi bi uvek dozvolili velikim korporacijama da rade musterijama sta hoce). kada se zatvori 10. poglavlje to vise nece biti dozvoljeno. i tacka. amerika je jedna prica a eu je druga. americki zakoni su uvek na strani velikih koorporacija i kapitalista. srecom da idemo ka pristupanju eu, ja sam alterglobalista i protivnik eu ali moram da podrzavam pristup eu jer su nasi zakoni (ma koliko to apsurdno zvucalo) kapitalisticki orijentisani. ko bi rekao da ce doci vreme da je zapadna evropa vise socijalisticka u odnosu na nas.

Bošnjanac

pre 10 godina

Cela poenta promene provajdera treba da ide na ruku krajnjim korisnicima, ali koga je za to briga. Krajnji korisnici služe samo za šišanje.

Pre svega nemojte da očekujete da vam tamo neki operater obeća fixni bez mesečne preplate a da vas ne obaveže na kablovsku televiziju ili internet. Nema logike. Priljučna taksa za Orion je npr 4000. Minut je dinar. Znači nije sve džabe kao što reklama kaže.

Druga stvar, pazite kod koga prelazite. Nisu svi provajderi, operateri dobri. Znam da su neki na području Beograda na centralama gde je optimalno 300 korisnika priključivali i po 3-4 puta više.

unuk

pre 10 godina

nekada su se po selima, mestani dogovarali i udruzivali se za uvodjenje vode,struje,put telefona. Moj deda je preskupo platio uvodjenje tel. do bandere u dvoristu, a naknadno platio kablove do kuce.zamalo da moj otac izgubi tel jer nije bio u ostavinskoj raspravi, jer nije lednostavno bilo prebaciti sa oca na sina! i sad prave problem oko prelaska! ama ljudi cvaknuce klesta na banderi.

drLaki

pre 10 godina

Nasmeja me jedan komentator sto je napisao da lokalne samouprave treba da iskopaju tunele. Pa nije njima cilj da ne kopaju, nego naprotiv, da svaku ulicu preoru po 2-3 puta godisnje. Onda naplate rad, gorivo,masine, zemlju,slunak, asfalt, kablove.... i tako vise puta.Tu se obrne silna lova !

Rascia

pre 10 godina

Lokalne samouprave trebaju investirati u izgradnju komunalnih tunela i cevi, cije kapacitete ce prodavati u najam. Bit ce manje kopanja i vece konkurencije u telekomunikacijama, a to ce svakako poboljsati opcije lokalnog stanovnistva, kao i lokalne prihode.

smuki

pre 10 godina

@Rascia
Lepo su to zelje ali samo su ipak zelje. Drzava drzi sapu svuda gde ima para i onaj ko pokusa da uzme deo kolaca odmah biva sapom udaren.

Orion

pre 10 godina

E sad čujte ovo. Kupio sam fixni kod Oriona. Nisam zadovoljan i odem da se raspitam koja je procedura da prenesem broj. Oni padnu u nesvest, kome to uopšte pada na pamet i kažu ne može, može samo da se prenese broj od Telekoma. Pa zar zakon ne važi i za njih?