Ponedeljak, 08.04.2013.

10:11

"Naš izlaz - da dotaknemo dno"

Nažalost, Srbija još nije dotakla dno, jer da jeste, iluzije bi se raspršile, prioriteti bi se promenili, reforme bi konačno mogle da počnu, kaže Boris Begović.

Izvor: B92

"Naš izlaz - da dotaknemo dno" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

Stevica S.

pre 11 godina

Šta oce ovaj strani placenik i domaci izdajnik, nesto imputira kao mi smo krivi za bedu nedace i kriminal? Pa svi znaju da je najkrivlja amerika i japan izrael a onda engleska nemacka italija hrvatska albanija rumunija bugarska austrija i madjarska. Oni nemogu da nam oproste sto smo ponositi i cestiti pa ceo zivot posvete unistenju Srbije. I to im nije dosta nego vojvodina i kosovo razbijaju Srbiju iznutra.

Nece mene niko naterati u roblje da radim u fabrici bez pauze bez sindikata! Ako treba ratovacemo opet ali ja u roblje necu!
(Ja, 8. april 2013 11:04)

Bravo!
U nekoliko recenica sumirani svi razlozi propasti Srbije! Takvo nakaradno misljenje poput tvog dakle postoji. Postoje ljudi koji misle kao ti. Ja to vidim kao cudo 21 veka i objasnjenje katastrofalne pozicije Srbije.
Pa covece, Zulu ratnik zna o svetu vise od tebe.
Kako si samo to uspeo?

obi van

pre 11 godina

ako su ovo vodeci intelektualci danas, onda je Toma sa pravom magistar. Kakve su to nebuloze o fleksibilnoj radnoj snazi koja brzo uci? U Srbiji je radna snaga u prosjeku stara, ne govori engleski i nije bas spremna da nesto novo nauci i da se po potrebi brzo prekvalifikuje. Plus sto se autoriteti ne postuju po tradiciji. Ko ce tu da dodje i ulozi milione samo zbog toboze kvalitetne radne snage? Cista demagogija- proizvoljne tvrdnje i uopstena kritika bez i jedne jedine svjeze ideje.

vlad

pre 11 godina

Ako ste nam vi učili advokate i sudije onda nam je sadašnje stanje pravnog sistema u direktnoj vezi sa vašim znanjem gospodine profesore. Znači, sudije nam sude kako drugi odredjuju baš kako i vi komentarišete kako drugi zacrtaju.

Kole

pre 11 godina

I kad dodjemo do dna , vlastodršci neće priznati da smo na dnu !!! Ali iz tog blata iskočiće Mladja sa povikom : Ja ću vas izbaviti iz ovog blata u koji su vas drugi bacili !!!
E onda treba pustiti plin pa da vidimo koga će onda Mladja da spašava !!! Jedino tako se on može zaustaviti !!!

Kurakao

pre 11 godina

1. Ono sto poanvljam vec vise godina rekao je sada i profesor. Vlasti u Srbiji namecu nam temu Kosova jer nemaju sta da nam kazu u pogledu ekonomije pa je potrebno skrenuti paznju naroda.
2. Politicari ne zele sustinske reforme jer im je bolje da se medijski eksponiraju i da kazu evo sta hocete doveli smo vam FIAT doveli smo vam seika umesto da urede sistem pa da FIAT i seici sami dodju (ali tada se politicari ne bi slikali)
3. Pre neki dan sam u jednom postu rekao tehnologija je ono sto razlikuje siromasne od bogatih (ekonomisti su culi za Solow model) treba podrzati dolazak novih tehnologija koje ce nas uciniti produktivnijim.
4. Tacno je sto profesor kaze da od EU ne treba da ocekujemo puno u finansijskom smislu i da treba da vidimo sami sta mozemo da uradimo ali ima tu jos jedna stvar ulaskom u EU verovatno bi nam porastao kreditni rejting cime bi ustedeli znatne pare. Treba staviti na papir da li nam se vise isplati bolji kreditni rejting+malo para EU ili gubitak trzista Rusije mozda jos neke zemlje (Turske). Kad se podvuce crta i vidi sta je isplatljivije i na kratak i na dugi rok onda doneti odluku a ne ovako seli Toma, Aca i Pacic (moze i Boris, predsednik sveta i Trivanka) pa oni rekli eto mi razmisljali i doneli odluku. Odluka se donosi na osnovu detaljnih analiza a ne na osnovu "mozganja" par "velicina". E zato smo neozbiljni.

uskok

pre 11 godina

Profesore Pravnog fakulteta, pa to je strasno sto ste izjavili. Mesto da se potrudite da se poboljsa stanje u Srbiji vi agitujete (propagirate) unistenje Srbije. Pretpostavljam da imate dovoljno para za vrlo lagodan zivot cim tako rezonujete.
Znachi li to da je profesorska plata velika ili da su vam veliki honorari ili da su velika primanja od DS-a?
Da vas obavestimo, prethodni rezim je doveo normalne ljude do SIROMASTVA, dok ste se vi i takvi kao vi bogatili. Okrenite se oko sebe...

Student

pre 11 godina

Profesoru svaka cast na ideologiji! E pa dragi profesore "poboljsanje poslovnog okruzenja" sa sobom nosi manje poreze sto Srbija ne moze da priusti, jeftinije kredite sto banke danas niti sutra nece da daju i izgradjenu infrastrukturu za sta Srbija nema sredstava. Kada se to stavi na terazije sa subvencijama koje drzava da stranom investitoru jasno se da zakljuciti da subvencije iziskuju mnogostruko manje sredstava. U "sahu" vuces iznudjene poteze.

Miki

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski
Citao sam Adama Smita (kao pretpostavljam i vi cim ga uzimate u svoju izjavu), ali se nesto ne secam u kom delu on to pominje drzavu kao nosioca napretka.

Hvala

PS: Samo da pojasnim, procitao sam samo "Bogatstvo nacija", tako da ako je to u nekom drugoj knjizi, preporucite mi rado cu pogledati

Odakle si ti to izvukao?!

pre 11 godina

Nemačka je posle rata dignuta iz pepela kroz Maršalov plan i radnu etiku nemačkog naroda. ovde niti radne etike, niti jasnog plana. Pogotovo ga neće biti bez evropske perspektive Srbije odnosno demonopolizacije i detajkunizacije zemlje. A prvo se neće desiti bez drugog i obrnuto.
(Zemlja mogućnosti, 8. april 2013 18:16)

Nemačku je podigla Rusija,Amerika,Evropa i deo kapitala koji su Nemci pokrali okupacijom zemalja!Jel tebi jasno da je Amer do"juče sedeo"u Nemačkoj i dirigirao Vladom?!I taj Maršalov plan je Američki plan a ne plan Nemaca!Koliko ovde napucanih"pametnjakovića"ima da je to strašno!

Марко

pre 11 godina

Много коментара, ставова и мишљења, а то је некако логично за „нас“. Можемо о проф. Беговићу мислити ово или оно, желети и тражити мало оптимизма у ово „јесење пролеће“, али... О неким ставовима проф. ваља дискутовати, али је сурово реална и тачна теза о позитивним ефектима достизања дна. Поменуто „дно“ нису неки ратови, глад и сл. као што неки коментатори истичу, већ дно у смислу тзв. државног банкрота у смислу да држава не може да сервисира своје обавезе, да су дефицити високи, неодрживи и да се не могу више финансирати на начин на који се то ради већ дужи низ година. Дилеме око штедње и сличности с Кипром, не брините, тако се нешто сигурно неће догодити у Србији, и без панике молим, није потребна, верујте. О предлозима за планску привреду и „фабрике радницима“, то је модел који никада није био ефикасан и који никада нигде ни је дао адекватне резултате и у данашње време је до те мере нереалан да не заслужује коментаре. Ни модел „невидљиве руке тржишта“ није модел који је негде постојао/постоји као такав, у свим декларисаним тржишним привредама држава није само креатор пословне климе већ је у зависности од државе, учесник на различите начине.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

nisi ti obavesten izgleda. ako ona inflacija nije bila dno onda zaista ne znam sta jeste. ne vredi, mozemo mi da dotaknemo sta hoces - bolje biti nece. takav smo narod.

Бобан

pre 11 godina

А господин је власник које велике компаније? Колико радника упошљава његова компанија и колики порез плаћа овој држави? Молим? Он је професор је ли то на буџету? Како све неко ког држава рани нађе да се прави паметан?

mattko

pre 11 godina

G.Begovic, euroskeptik , da bi opravdao svoju tvrdnju zasto je dosao FIAT, poziva se na mogucnost bescarinskog izvoza u EU, a ta cinjenica upravo proizilazi iz teznje Srbije da postane clan ove organnizacije.
Zar to nije konradiktorni i samoobmanjujuci stav koji dolazi iz dubine duse ovog gospodina koji pod pritiskom svoje politicke opcije ne moze da kaze ono sto stvarno misli?

Zemlja mogućnosti

pre 11 godina

@John Smith, Nemačka je posle rata dignuta iz pepela kroz Maršalov plan i radnu etiku nemačkog naroda. ovde niti radne etike, niti jasnog plana. Pogotovo ga neće biti bez evropske perspektive Srbije odnosno demonopolizacije i detajkunizacije zemlje. A prvo se neće desiti bez drugog i obrnuto.

Deki

pre 11 godina

O da, dotakli smo dno onda kad su ovi dosli na vlast. Al je problem u tome sto je na dnu toliko muljevito da smo se toliko zaglibili da nas tesko sta moze izvuci

John Smith

pre 11 godina

Profesor je upravu, pogledajte Nemačku, oni su dotakli dno 1945. izgubili gomilu teritorije, milioni žrtava, zemlja u ruševinama, okupirana, podeljena ali su stali i rekli ovako više ne može... Pogledajte ih danas. Nažalost moraće ovaj narod još jako dugo da udara glavom o beton dok se ne opameti, za to vreme ne znam šta će uopšte ostati od ove zemlje. Ali što smo tražili to ćemo i dobiti...

mladen

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa citavim komentarom Vesne Rajic-Kosteski,8.4.13.11:37,
samo bih jos tome dodao: s kojim pravom nam profesor Begovic uopste komentarise nasu tesku situaciju,kada je on licno ,kao savetnik profesora Labusa u vladi Djindjica, bio izraziti pristalica neoliberalne teorije i prakse u meedjunarodnoj trgovini,koja je citav svet gurnula u danasnju krizu,a Srbiju posebno,zbog takve politike.
Mladen

z

pre 11 godina

A gde je dno? Jel da pozurimo dole da bi ovakvi strucnjaci mogli da kazu, e pa bio sam u pravu? Jel neka velika mudrost da se kaze da sa dna ne moze gore, nego samo isto ili bolje? Bolje neka covek da konkretnije savete, a ne, reforma bla bla. Ako je toliko upucen, zasto ne sastavi plan za poboljsanje? Ovakve izjave nikome ne koriste.

M.

pre 11 godina

Dotakli smo dno kada ovakvi ' strucnjaci ' mogu javno da iznose razne netacne i provokativne tekstove. Sta smo mi tu recimo gori od nasih " dragih" nam komsija ili naprimer Nato snaga (na celu sa sjedinjenim americkim drzavama) koje su pre neki dan u Avganistanu pobile decu tokom bombardovanja i koji su krivi za ostale zlocine protiv covecanstva... i svetska kriza je izazvana nezasitim i pohlepnim zapadnim bankarskim sistemom. Nismo mi provocirali ratove na Balkanu. Zna se dobro ko je i zasto umesao svoje krvave prste, rasturio Jugoslaviju i doprineo ovom stanju u nasoj zemlji. Ja se kao Srpkinja neosecam krivom za nesto sto su drugi itekako zamutili. E, pa sada neka oni i ramisljaju o tome. Ali krivica je negde drugde profesore. Ne u mom domu !!!

blond

pre 11 godina

Kakvo dno? Pa u padu je najbolje. Niste vi profesore skontali da su Srbi inteligentan narod. Provalili su oni sve to, zamislili buducnost brzih vozova. Zato oni sada sjede u svojoj umjereno-kontinetalnoj klimi i pijuckaju kafe i ladne sokove, toneci u foteljama kafica. 200 kilemetara na sat je prosecna brzina tela u slobodnom padu.

Milos

pre 11 godina

Ok, ne razumem se u ekonomiju i ne zanima me posebno, ali mogu da prepoznam propagandu kojom nas pumapju vec 25 godina. Propaganda koja Srbiju predstavlja kao zrtvu EU i zapada. U pocetku sam pomislio da ce nesto pametno reci, a na kraju se prica stopila sa horom koji pevaju nacionalisti.
O kakvoj ekonomiji mozemo pricati kad u Srbiji apsolutno vlada organizovan kriminal pod okriljem nacionalizma i pravoslavlja? Isti kriminal koji je tu jos od pocetka 90-ih. E, to treba ljudi da shvate!
Rece neko u komentarima da se ovi politicari potajno nadaju da pregovori s EU nece uspeti jer ce im zakoni EU ograniciti moc. Potpuno se slazem s tim komentarom. Zato je i vazno uci u EU. Jasno je kao dan da ne mozemo sami da se izborimo zato sto ce politicar koji ima 10 afera i dize tri prsta i ljubi noge crkvi dobiti vise glasova od politicara koji ima jednu aferu i ne dize tri prsta i zalaze se za odvajanje crkve od drzave.

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Profesor je u pravu!Već trinaest godina ,a pogotovo ,period od 2008.do danas,politikanstvo odlično kontroliše agoniju, nemaštinu, besciljnost, koristeći ovaj period za lično bogaćenje i održavanje GLASAČKOG APARATA,NA NEKOM NIVOU "SREDNJE KLASE",GDE ONI ZADOVOLJNI ,u proseku duplo boljim standardom od prosečnog,ĆUTE,ODOBRAVAJU,ZAOKRUŽUJU DIREKTIVE I AKTIVNO UČESTVUJU U MEDIJKO-VIRTUELNOJ KONTROLI IZBEZUMLJENIH I NAPLAŠENIH-"OBIČNIH" SRBA!
DOK SISTEM NE BUDE TOTALNO URUŠEN,DOK I TAJ SLOJ "POLITIKANSKIH DODVORAČA"NE OSETI TEŽINU,OVOG SISTEMATSKOG VIŠEGODIŠNJEG NERADA, UNIŠTAVANJA PRIVREDE,PREZADUŽIUVANJA,UBIJANJA PROSVETE, ZDRAVSTVA, UPROPAŠTAVANJE JAČINE I KVALITETA VOJNOG I POLICIJSKOG APARATA ,neće doći do promena.Da je drugačije,narod bi na izborima,ili bar legitimnim protestima promenila SISTEM!
OVAKO UPLAŠENI I VOĐENI NAMETNUTOM PAROLOM"MOŽE I GORE",SAMO PRODUŽAVAJU ŽIVOTNU AGONIJU!

Petar Filipovic

pre 11 godina

Sadasni kapitalisticki sistem se mora menjati.Ceo svet je ziveo krizu Volstrita.Pljacke preko Banaka i Berze u svetu pa i u Srbiji.Koncept
liberalnog kapitalizma koji je zapoceo primenjivati Regan a Bus ga doveo
do samog ruba dna.Prazna retokrika ovog a i drugih profesora koji su
se odlico "snasli" aktivirajuci se politicki - daje do znanja da se
nastoji odrzati sve status kvo - kako bi se sacuvalo i sakrilo opljackano.Ali kako je ovo vreme istina ICIJ je objavio podatke iz 170 zemalja ( offshore kompanija i fondova ) s 2,5 miliona poruka elektronske poste i 130.ooo osoba, njihovih internih memoranduma, racunovodstvenih dokumenata,kopije pasosa...Politicari i njihovi savetnici,simpatizeri koji su ih iskoristili,tajkuni,bankari iz Srbije
su na listi koja je verovatno vec dostavljena nadleznim orgnima.Postavlja
se pitanje: Odakle im tolike pare? Drzava i gradjani siromasni a oni bogati.Odgovor je u sledecem: trzisna ekonomija im je bas odgovarala.
Uskoro ce odgovarati i oni.Zivi bili pa videli !

Komentar za ime : "neko"

pre 11 godina

"neko" u komentaru kao eksponent vlasnika krupnog kapitala i kao jedan od njihovih piona ( dezurnih profesora opste prakse ) nas je i doveo do dna. Zbog cega iz vremena njegovog savetovanja celnika vlade Labusa nisu pokrenute strkturalne i institucinalne reforme i reforma javnog sektora?
Lako je general biti kada rat prodje.Istina je da mnogo zemalja u Evropi se vraca planskoj privredi! Nije primetio da smo se od dna odlepili i krenuli spora ali krenuli...Dali se varam, zar investicije iz Emirata nisu direktne investicije. Znaci poboljsao se poslovni ambijent u Srbiji.
Promeljen je Zakon o javnima nabavkama, vrsi se remont drugih zakona,na izradi su novi...Borba protiv korupcije se uspesno sprovodi...Mozda se tu
uskoro nadje i "neko"...Uskoro "neko" moze biti "niko"...

zoran

pre 11 godina

Mi imamo kao drzava tri perida posle komunizma,od 90e do 2000god tu smo dotakli dno dna,od 2000 do 2012,malo smo odskocili,a pojedinci su napunili sopstvene djepove nismo jos dotakli dno jer ovi vade prosek,a 80%naroda jad i beda,treci period sledi,sada kada treba da malo krene narod da bolje zivi ovi sto su napunili dzepove pocinju sa separatizmom i izmisljaju probleme gde ih nema,verovatno nisu dovoljno napunili svoje alave dzepove

Na zapadu nista novo

pre 11 godina

Koliko je komunizam bio liberalan u odnosu na ovo sada govori činjenica da su ljudi sa ovakvim razmišljanjima i stavovima mogli da postanu profesori univerziteta. Sada ne možeš biti ni kafe kuvarica u državnoj firmi ako nisi u stranci i ako ne misliš kako ti država kaže.

ringeee

pre 11 godina

Slusao sam ga pre 2 godine na malom seminaru (tridesetak ljudi) americke organizacije IRI koja je izmedju ostalog organizovala kampanju Djilasa.Pricao je sasvim drugu pricu, tako da njegove reci nemaju tezinu. Menja pricu kako vetar duva, odnosno, njegova prica se menja kao i odnos snaga SNS i DS. Tada sam kao i sada imao clansku kartu SNS-a i plasio sam se da mi ne ispadne iz novcanika, kada sam vadio neke papire, tada nije dao da se pomene nista osim DS-a.

netko

pre 11 godina

totalna glupost je misljenje da samo ako dotaknemo dno onda ce nam biti bolje..

ZASTO?

Zato sto sto vise propadamo to ce nam teze biti da ustanemo i da prihvatimo prikljucak sa ostalim svetom oko nas.

Gospodo ako cekate da dotaknemo dno jer ce nam onda biti bolje onda s varate.
Ako hocete promene onda ih treba zapoceti u roku od odmah a ne da se ceka jer
Srbija Nema vremena za gubljenje.

ps.
Promena nikada tu biti nece, jer ih narod ne zeli, a politicari jos manje..
O promenama kojima se dice neka stranke radija ne bih, to je cist sminkeraj, nema od toga leba..

bogdan

pre 11 godina

Da li je neko od ovih pametnjakovića ponudio rešenje?Najlakše je pljuvati a da sam nisi siguran da znaš rešenje.Bolje pomozite bez obzira iz koje ste opcije.Radi se o Srbiji,domovini a ne o nekom komšiji.

Nenad

pre 11 godina

Bilo bi lepo profesore da nam kazete malo vise o reformama koje zagovarate. Kakve su nam reforme potrebne da bismo stvorili kakvu-takvu industrijsku konfiguraciju u Srbiji? Molim vas da se pri tom pozivate na pozitivne primere i valjane empirijske podloge. Veliko hvala.

Fredy House

pre 11 godina

(Vesna Rajic-Kosteski, 8. april 2013 11:37)

Iskreno me zabrinjava broj pluseva koji ste dobili.
To sto ste napisali je u rangu tvrdnji da je Zemlja centar univerzuma.

Arpeggio

pre 11 godina

"Mene brine sta ce biti sa deviznom stednjom, imam neku crkavicu u evrima u banci, pa reko' da ne blokiraju rcune kao na Kipru, kad bankrotiramo?"
(Zabirnuta, 8. april 2013 12:48)

Odmah diži pare i štekuj u slamaricu! I neka ti ne bude žao kamate, mirnije ćeš spavati, a to nema cene! Veruj mi, govorim iz ličnog iskustva.

Posle ove "hrabre" odluke našeg bezm..og državnog "vrha" (koji trči kod patrijarha po svoje mišljenje) da se podvije rep i ne čini ništa konkretno da bi se problem rešio, u suludoj nadi da će se on možda sam od sebe rešiti, stvar je vrlo jasna: od Srbije nema ništa! Sad je već sasvim izvesno da brodu Srbija spasa nema i situacija je spasavaj se ko može! I ne, neće biti "prvo žene i deca", ovde će stampedo gaziti sve i svakoga pred sobom!
Oni slepi kod očiju će i dalje guslati "Kosovo, Kosovo!" (i Metohija), ali svakom pametnom je jasno da je ovo početak kraja ove sadašnje Srbije i da se ona sve brže kreće ka Beogradskom pašaluku.
Znamo kako su 90-ih godina građani opljačkani kroz deviznu štednju, apsolutno ništa ne sprečava da se sličan scenario ne ponovi i sada. Pitanje je samo koji će mehanizam izmisliti jer sistem Dafina/Jezda je provaljen. Ali ne brini, kad treba prevariti vlastite građane, mašta srpskih poliičara je nepresušna!

Ranko

pre 11 godina

Stručnjaci tipa kapitalizam je super,ali EU je zlo su predstavnici teorije:" može da bidne ne mora da znači".Da Begović objasni koji su to unutrašnji resursi koje mi možemo da iskoristimo bez investicija spolja ili bez prinude "datuma" i evropske agende.Sa zastarelom tehnologijom,sa zabludom o kvalifikovanoj radnoj snazi i halavošću menadžmenta ne vidim naćin da bez EU ne završimo kao Albanija u izolaciji.Priče da je narod dobar a političari ne valjaju ne pije vodu jer političari nisu sa Marsa.Hrabar političar kaže da narod treba da se menja i dobije metak na radnom mestu.Dobar deo srpske elite navija za EU integracije, zvanično,a moli Boga da se to desi što kasnije jer bi to ugrozilo njihove privilegije.Zato su ovakvi proroci opasniji od sektaša u DSS kada se govori o EU integracijama.

bulat92

pre 11 godina

Gde je profrsori prodao te svoje ideje i gde se one uspešno primenjuju.
Kao intelektualac bi morao da zna da nema dna. Kad god pomislimo da smo na dnu neko kuca odozdo!

kajganic

pre 11 godina

Jaoj Boze koliko prepametnih ljudi se ovde javlja, prosto da ne verujes da zivimo lose sa toliko strucnjaka.
Sto je nacrnje od vas svako misli da bas sve zna i ni malo ne ostavlja prostora da neko drugi zna vise...e to je u stvari najgore.
Dokon covek dobio internet.

Podsecanje

pre 11 godina

Pa lepo nam je to predocio nas PRECEDNIK DIPLOMAC, mi cemo biti crna rupa na tepihu Evrope. Tada jos nije bio Predsednik, izabran je posle te cuvene izjave. Pa sad, sta smo trazili, to i gledamo.

Prošao voz

pre 11 godina

Profesore, mi smo prošli dno. Sada raspodajemo zemlju i izvore vode jer drugo smo sve već prodali.

Kada ovde bude dominantna strana imovina, onda ćemo živeti za dlaku bolje. Ali ne mnogo, neće nas kapitalista plaćati previše.

Šteta što političari nemaju sluha za ljude koji znaju.

A u naše istorijske knjige moći ćemo da upišemo: jedan sloh oholih ljudi, nazivali su sebe "političari" su glavni razlog nestanka jedne male i siromašne zemlje. Naučili smo da se vlast ne sme davati svakoj budali. Samo, kasno.

petronije

pre 11 godina

"Od 2008. pa na ovamo stav države je pasivan i defanzivan".
Profesore samo od 2008? Srbija je sebi dala toliko autogolova i mnogo pre toga da je ne mozete braniti sa tom vremenskom odrednicom.Ili necete da se zamerite Labusu i Kostunici? A ove posle ne treba ni uzimati u usta, sami su se udavili.

Ljubivoje I

pre 11 godina

.
Hocu da pokusam da nesto sustinski kazem.
Nasi politicari su naslednici politike koja se samo razume u frakcionasku borbu kako se dolazi na vlast i do polozaja i kako ocuvati taj status.
Ovde se na najprimitivniji nacin siri mrznja protiv drzava i naroda koji ima para i znanja da pokrenu Srbiju. Pre neki dan su sve srpske novine isceprkale nekog engleskog lorda kako savetuje Srbiju da bezi od Evrope. Potom su u prvi plan izbacili Lepenovu cerku koja je rekla da je Evropa groblje. Da ne pricam o bombardovanju i o streljanju djaka u Kragujevcu. Svaki drugi dan se objavljuje koliko u procentima Srbi vole Nemacku a koliko neke nevazne drzave. I sto je najcudnije vecina stanovnika Srbije se cudi kako nas mrze drzave, koje mi normalno mrzimo. Ne razumen kako neko ocekuje da ga neko voli koga on priznaje da mrzi.Kako moze drzavni vrh, stampa, televizije i vecina stranaka da javo prica kako nas mrze drzave u kojima zivi i radi 4.500.000 Srba.
Konacno treba da se pitamo da drzave Poljska, Ceska,Slovacka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Grcka, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Hrvatska i Slovenije (oko 150 miliona stanovnika) imaju opredeljenje za zapadni nacin organizovanja ekonomije i da su svi promasili a da se nas 7 miliona pravi pametnim. Nas nema nigde ako imamo losije uslove privredjivanja od Hrvata, Madjara, Rumuna i Bugara.

nebojsa

pre 11 godina

problemi u srbiji su: ne kaznjavanje kradje i korumpiranost, ne postovanje obrazovanosti i primitivizam, nerad i licni interesi ispred zajednickih, obrezvedjen rad i malodusnost.
Dobijanje mogucnosti da se pocnu pregovori za pristupanje Eu nece resiti nista od ovoga.
Uslov koje su ispunile sve clacice EU su: otvaranje politickih dosijea, vracanje imovine (denacionalizacije), uredjenje zemljiske knjige ....

Datum za pocetak pregovora o pristupanju EU je u Srbiji samo politicki poen.

I shvatite da nece doci niko (0) da vam pokloni bolji zivot.
Ne postoji nikakva pilula ili sila koja ce vam doneti bolji zivot osim vas samih.

Milos

pre 11 godina

Ja sam davno rekao da bi trebalo da svi bojkotujemo izbore ili da izadjemo na ulice kao u Argentini,i da krenemo od nule..ja sam fakticki nezaposlen od kako sam zavrsio srednju skolu,ne kazem da mene treba drzava da zaposli to vreme je proslo i nikad se nece vratiti i ne treba da se vrati,ali Drzava treba da omoguci uslove za investitore..nasi pretci nisu razumeli kneza Mihajla Obrenovica,nisu razumeli kralja Aleksandra Karadjordjevica,a ni mi nismo razumeli dr.Zorana Djindjica...ali zato je vazno da smo razumeli: Milosevica sa svojom klikom,Kostunicu sa "Nasima",Tadica sa svojim satrapima,Dacica i Vucica sa Mrkonjama i Knezevicima..Srbima je uvek bilo vazno da komsiji bude krava ko` civava...E to smo mi...i uvek ocekujemo da ce nam pasti s` neba nesto...

kriza :)

pre 11 godina

Kažu kriza a po gradu se voze dobri automobili,dodje leto lep broj ljudi zapali na more..debele su naše slamarice(oko 10 milijrdi dolara)za vremne Broza svi napravili kuće,školovali se,putovali,za vreme Slobe 300,000 Beogradjana otkupilo stanove preko noći...Mnogo mi kukakmo,a realno ova starija generacija je imalo jako lep život,naživeli su se oni..a mladjima ostavili haos...tako to ide

Beca

pre 11 godina

Profesore, vi govorite o zemlji u kojoj je omiljeni moto: "Ne mogu mene toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim"!!! Mi smo lenj narod, navikao da mu drugi resavaju probleme, a da se mi usput jos i zalimo sto nam ne resavaju bolje!!!

XxX

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski
Ne bih zeleo da Vas uvredim,ali mislim da Vi jos niste culi da je Tito umor. Centralno planiranje je unistilo sve drzave koje su ga prihvatile, decenijama pre nego sto je trzisna privreda zaljulja kapitalisticke zemlje. Povratak u rani period 20. veka nije izlaz za Srbiju. Moramo biti moderna privreda, tehnoloski napredna, sa jakom institucijalnom i pravosudnom strukturom, sa brzim i efikasnim svim vidovima transporta, sa savremenim fakultetima i strucnjacima na svim nivoima. Sve to cemo imati ako podstaknemo medjusobnu konkurenciju i nateramo svih 7.500.000 ljudi da se takmice da svaki dan budu produktivniji i efikasniji od svojih kolega,komsija,prijatelja. Svako ko godinu ne zavrsi sa pozitivnom nulom a prosao je period prilgodjavanja trzistu i inicijalnog razvoja mora se likvidirati. Bez toga stagniramo,nazovimo taj sistem kako hocemo, ali bez obrazovanja,konkurencije i efikasnosti Srbija ce sve vise tonuti. Ne treba nam objasnjenje za to, proziveli smo 70 godina centralnog planiranja i drzavne intervencije pa vidimo i sami kako je to proslo.

miiki

pre 11 godina

Od ovih profesora mi je vec muka.Pa svi vi ste skolovali ove danasnje politicare,ili su kupili diplome,ali onda je to korupcija u kojoj ste ucestvovali i vi.Htedoh reci,svi znate sve samo to niste naucili djake.A da i oni koji su se skolovali preko a ne kod vas trebalo bi da poznaju mentore.Vreme je da se rodi neki manje pismen a da stvari zavrsi onako domacinski prosto.stvarno mi je vise dosta vas sto vazno vrtite palce i sve se zavrsava na tome.
miiki

Trixter

pre 11 godina

Gosp Begovic je u puno stvari u pravu i to je nepobitno tacno.
U Srbiji nikada nije ni napravljena ozbiljna racunica , kojim koracima, zasto i kako u EU? Oni nam daju neku mapu puta i onda radimo domaci, a oni napravili sebi pricu i pravila kako im odgovara. Naravno mi ta pravila ne mozemo menjati, ali mozemo da svoju dinamiku prilaska i ulaska u EU setujemo kako nama odgovara. Mi MORAMO u EU SASVIM POLAKO i promisljeno. Ne zbog Kosova* , sto je dodatni problem, nego zbog ekonomije. EU se menja , ne zna se cak ni kako ce uskoro izgledati, ne pojavno nego sustinski, pa je na nama da pratimo sta se zbiva, a da svoju ekonomsku politiku vodimo potpuno samostalno , reforme koje su antievropkse mi moramo sprovesti, a da bi potom mogli praviti institucije po EU uzoru. Dakle pred nama je dug put podizanja privrede na noge, stvaranje stabilnog domaceg trzista, a pre svega proizvodne elite. Samo elita koja nesto proizvodi, a ne nemilice trosi moze da domacinski vodi zemlju. Mislim da je SNS shvatila sta treba da se radi, Vucic narocito, razocaran je i sokiran odnosom EU prema nama, ali to nas ne sme omesti da nezavisno od EU menjamo svoju zemlju, to je vrlo tesko, ali moguce. Tipicnih primera suludog EU puta ima dosta a poslednji aflatoxin samo daje za pravo da se mora ka EU lagano i promisljeno. Gledati pre svega samo SVOJ interes, a inters drugih postovati, ali ne slediti.

Zoks

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski

Pa sve to sto vi predlazete je vec isporbano drugde u svetu, i nije dalo rezultata. Jos uvek samo trziste deluje.
A u globalizovanom svetu (a povratka na lokalne privrede nema), Srbija je suvise mala da ima neku svoju plansku (citaj ne-efikasnu) privredu. Mora se u svet i u efikasnost, a na to nas jos uvek samo trziste moze da natera.

drdreamer

pre 11 godina

Da bi pričali o nadi za bolji život, treba prvo da priznamo sebi koliko smo neradni i loši ljudi, jer svako gleda da "izvaćari", da prevari, ili ne radi ako to može.....a može se to u Srbiji jer nema nikakvih kontrola niti kažnjavanja......znam da ću dobiti više negativnih glasova, ali ja sam sebi priznao, A VI?

Ištvan

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski, 8. april 2013 11:37)

Taj vaš koncept je i Kina napustila (koja ima izrazito liberalne zakone u ekonomiji sa tipičnom kapitalističkom proizvodnjom). To što vi zagovarate, jeste dovelo do sloma srpske -jugoslovenske privrede.

Zabirnuta

pre 11 godina

Mene brine sta ce biti sa deviznom stednjom, imam neku crkavicu u evrima u banci, pa reko' da ne blokiraju rcune kao na Kipru, kad bankrotiramo?

sone

pre 11 godina

Gospodine, davno smo mi dotakli dno, jedino trebamo biti svesni da su nam isto tako davno dali lopate u ruke i svi zdusno kopamo. Duboko i dublje.

Mimica

pre 11 godina

ja vidim da je naša privreda kao da smo u periodu posle rata 45-te. Ako je tako a tako je, jednostavno treba prekopirati Tita. Mobilisati sve snage i resurse, udarnički i planski krenuti u osvajanje jednog po jednog problema u privredi i državi. Planska privreda i petoljetke. Plan mora da postoji. Obnova privrede ne može se prepustiti samo privatnoj inicijativi. To je shvatila i Amerika a Srbija je valda još jedina zemlja na svetu koja živi u iluziji potpunog liberalnog kapitalizma, što zagovara i ovaj profesor.

Sedis, sisas budzet i mudrujes

pre 11 godina

"Još nismo spremni za bolne, ali neophodne promene", kaže Begović."

Kakve promene ? Kakve reforme ? Ko to MI ? Ja sam 20 godina nezaposlen u ovoj drzavi.Sta da promenim ? Mogu da promenim samo carape i gace !

Aleksandar

pre 11 godina

za (Bob Rock, 8. april 2013 10:25)

na tim izborima je SPS dobio 123 mandata, znači manje od polovine. Da nije radikala, ne bi uspeli da sastave vladu.

A godinu dana pre, na predsedničkim izborima je Milošević imao 52%, što je malo u odnosi koliko je imao pre toga.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Dragi profesore dno bi znacilo da se mi pokoljemo izmedju sebe gradjanski rat drugim recima okrug protiv okruga Srem protiv Macve Sumadija Protim Pomoravlja i da vlada opsta anarhija...Ko zna mozda neko intervenise sa strane da nas spasi (Ja se nadam Japancima) onda ce da krene nabolje...

MIODRAG

pre 11 godina

dobro dokle vise
Taci nas sa EU ubija u pojam ali vi ste i njih prevazisli interesujeme zivo zasta se vi zalazete
znateli kada je bila 2000 godina sta se do sada radilo sad su svi pametni i drvlje i kamenje bacate na VLADU koja traje sest meseci sta bi predhodnih godina pa nepismen covek bi shvatio da nas Evropa nece ili hoce pod uslovom da stavi sapu na SRBIJU sto je pogubno
e moj profesore ukljucite malo sive celije i nestavljajte so na ranu ovom narodu Vi zivite mnogo dobro pa zato i fantazirate BRUKA

Zoks

pre 11 godina

Potpuno ste u pravu. Srbija se jos uvek bavi sporednim stvarima, a goruca pitanja ne dotice.
Na prvom mestu je nepovoljno privredno okruzenje, odsustvo stimulacije za prozivodnju, katastrofalno jak dinar, a o sunovratu obrazovanja i zdravstva da ne govorimo.

Z

pre 11 godina

"Još nismo spremni za bolne, ali neophodne promene", kaže Begović.

Tek kada nas dovedu do samog dna, možemo reći da su od nas napravili prave ROBOVE.
Ne hvala EU.

Mario

pre 11 godina

Ja, koji sam diplomirao u Srbiji, i ja, koji imam prijatelje koji su takodje diplomirali u Srbiji, ali i prijatelje koji su diplomirali u UK i Francuskoj, mogu reci da prakticno znanje koje nam daju nasi fakulteti je ravno nuli!
Tako da, profesore...ne talasaj.

Dragan

pre 11 godina

Bravo profesore, konacno neko da kaze nesto sto ima veze sa realnoscu!
Ne treba nama ni EU ni Rusija ni Kina, nama treba prvo BANKROT pa da svi shvatimo gde jesmo i krenemo u reforme i izgradnju privrede!

Ja

pre 11 godina

Šta oce ovaj strani placenik i domaci izdajnik, nesto imputira kao mi smo krivi za bedu nedace i kriminal? Pa svi znaju da je najkrivlja amerika i japan izrael a onda engleska nemacka italija hrvatska albanija rumunija bugarska austrija i madjarska. Oni nemogu da nam oproste sto smo ponositi i cestiti pa ceo zivot posvete unistenju Srbije. I to im nije dosta nego vojvodina i kosovo razbijaju Srbiju iznutra.

Nece mene niko naterati u roblje da radim u fabrici bez pauze bez sindikata! Ako treba ratovacemo opet ali ja u roblje necu!

Patrijota

pre 11 godina

Ne slazem se sa profesorom, jer on opet na kraju ima malo optimizma!
"Nas izlaz ne postoji, jer sa ovakvim narodom, koji proizvodi i dovodi na vlast ovakve politicare, to je jednostavno neizvodljivo ikada"!
Setite se sta je posle Dejtona rekao Stipe Mesic na konstataciju da je dosao duzi mir na Balkanu: "Ne, mir na Balkanu ce doci kada Srbi rasciste sami sa sobom"!? I onda sam znao da je u pravu i to mi je jasnije i ocitije iz dana u dan, gledajuci sta radimo i gde to idemo!
Bice krvi ovde neminovno; drugog izlaza nemamo!

Vesna Rajic-Kosteski

pre 11 godina

Profesor Begovic (bivsi savetnik) profesora Labusa kada je bio na vlasti a sada kolega na faklutetu - zaboravio je cinjenicu da je covek gospodar reci dok je ne izgovori.On obmanjuje gradjane koji imaju skromna ekonomska znanja sa svojom bajatom teorijom o trzisnoj privredi.To je koncept koji je dao carobnu moc i ulogu trzistu prosto receno koji je polazio od toga da drzava nema sta da se mesa,da ce trziste sve samo da regulise-samo od sebe.Neka se bogati kako ko hoce i koliko ko moze pa ce svima biti dobro.Taj koncept je srusio svet i traze se izlazi u novim modelima rasta.Spas za Srbiju je prelazak na plansku privredu.Svi mi znamo da drzava mora povecati kapitalna ulaganja kako bi pokrenula ekonomsku masinu.Kako kada je infrastruktura izgladnela a izgladneli su i gradjani? 1% ljudi na planeti ima 25% od ukupnih prihoda a 99% ljudi ima razloga za svetsku revoluciju - jer su ih osiromasili vlasnici krupnog kapitala koji su se obogatili na trzisnoj privredi.(a njihovi pioni koje su korumpirali-dobro nagradjeni -za bacanje prasine u oci gradjanima preko medija).Krajnje je vreme da nevidljivu ruku Adama Smita preuzme DRZAVA!Ponistiti privatizacije-fabrike radnicima!Profesore na fakultete! Nezavisni drzavni revizor mora biti otvoren za javnost,nezavistan,izvan svake politike i partije i saopstiti gradjanima koliku stetu su u raznim privatizacijama naneli Djelic,Vlahovic,Cvetkovic
(svesno ili nesvesno)Labus i drugi.Labus je 2008.na Kopaoniku dao izjavu
da Delta nije monopolista !

neko

pre 11 godina

Ovde se misli na dno u vidu bankrota.

I to ce se ocigledno desiti.
Jednostavno srljamo u bankrot.

Jos jednom da napisem, mada sam vec negde pisao: jedna Bugarska ima godisnji izvoz od 21 mlrd evra, a Srbija ce MOZDA ove godine imati 12 mlrd evra ukupno (FIAT uracunat). Uz to, Srbija nema more, a Bugarska ima kakvo takvo, pa je to dodatni priliv deviza. Uvoz nam je otprilike isti. Kako? Pa tako sto se zaduzujemo, a oni to NE RADE. Nas dug je 65% GDP-a, a njihov 20% GDP-a. Uz to, GDP nam je otprilike jednak, ali sa razlikom da je nas napumpan na dva nacina: prvi - tako sto se mnoge delatnosti pokrecu zaduzivanjem i drugi - tako sto je nasa valuta precenjena. Samom devalvacijom dinara GDP bi u evrima opao, a dug bi porastao u odnosu na GDP. O tome koliki deo privrede (usluge, trgovine, pa i banke) ce propasti prestankom zaduzivanja i koliko ce ljudi ostati bez posla ne bih. Osim toga, tu je i pocetni razlog posrtanja, a to je prenapumpan javni sektor. U Bugarskoj su plate javnog sektora 3 puta nize nego kod nas, a penzije duplo. E zato je njima GDP takav kakav je, ali je realan. Nas realan GDP je duplo nizi od trenutnog, ali ima i jedna caka, a to je da mi imamo DUG. A to znaci izdvajanje od 1 mlrd evra(a uskoro i 2 mlrd evra) godisnje samo za kamate, sto je 7% ovog sadasnjeg napumpanog GDP-a. Ili 15% realnog GDP-a. E to se vec zove bankrot. Siguran bankrot. Raspustanje celokupnog javnog sektora i pocetak od nule. Sa 60% nezaposlenih.

periskop

pre 11 godina

Covek koji je u stanju da kaze: Nažalost, Srbija još nije dotakla dno
Takav je covek definitivno na dnu.
Tuzno je sto su debelo placeni za ovu demagogiju...

No.

pre 11 godina

Oooooo Boze dragi, pa hocemo li onda ikad stici do tog dna ili je ova zemlja rupa bez dana, ili je ovo ona crna rupa koju su trazili u Cernu, a da nije je to ona rupa koju nam je nikolic obecao pre vise godina u jednoj predizbornoj kampanji pa sad resio da odrzi obecanje?! Dokle bre vise, dokleeeeeeee..... ?????

Aleksandar

pre 11 godina

Budala se uci na sopstvenim greskama, pametan na tudjim.
(Bob, 8. april 2013 10:50)

A idiot se ne uči ni na svojim, ni na tuđim greškama. Vi sami izvucite konkluziju gde se na toj lestvici nalazi Srbija.

Aleksandar

pre 11 godina

Srpski narod kad dodje do dna, uzme asov i pocne da kopa!
(Bob Rock, 8. april 2013 10:25)

Nije to najtragičnije - najtragičnije je što je to jedini put kad taj isti sprski narod samoinicijativno uzme 'ašov u ruke' i počne nešto da radi. U korist sopstvene štete, naravno.

Caki

pre 11 godina

Jedini nacin da dotaknemo dno, da bi se trgli, je da pustimo Mladju da nas vuce nizbrdo. Medjutim tu je problem sto ce se to dodirivanje dna otezati preostalim rasprodajama EPS, sume, obradiva zemlja ..., a tek onda nam niko nece moci pomoci.

Bob Rock

pre 11 godina

Ne vredi prijatelju... Seti se '93 i izbora na kojima je narod glasao za slobu kao jedinog koji je sposoban da izvuce zemlju iz krize..

Srpski narod kad dodje do dna, uzme asov i pocne da kopa!

Coda

pre 11 godina

Lepo kazu nasi ljudi iz inostranstva. Briga investitore sta kazu ambasdori, briga ih da li imamo datum ili ne, da li smo u Nato-u. Njima je bitno sta mi mozemo da im ponudimo(poslovno okruženje). Lukasenko je u očima evropskih zvaničnika đavo, ali on sa njima ostvaruje obrt od nekoliko milijardi dolara.

Bob Rock

pre 11 godina

Ne vredi prijatelju... Seti se '93 i izbora na kojima je narod glasao za slobu kao jedinog koji je sposoban da izvuce zemlju iz krize..

Srpski narod kad dodje do dna, uzme asov i pocne da kopa!

Caki

pre 11 godina

Jedini nacin da dotaknemo dno, da bi se trgli, je da pustimo Mladju da nas vuce nizbrdo. Medjutim tu je problem sto ce se to dodirivanje dna otezati preostalim rasprodajama EPS, sume, obradiva zemlja ..., a tek onda nam niko nece moci pomoci.

Coda

pre 11 godina

Lepo kazu nasi ljudi iz inostranstva. Briga investitore sta kazu ambasdori, briga ih da li imamo datum ili ne, da li smo u Nato-u. Njima je bitno sta mi mozemo da im ponudimo(poslovno okruženje). Lukasenko je u očima evropskih zvaničnika đavo, ali on sa njima ostvaruje obrt od nekoliko milijardi dolara.

neko

pre 11 godina

Ovde se misli na dno u vidu bankrota.

I to ce se ocigledno desiti.
Jednostavno srljamo u bankrot.

Jos jednom da napisem, mada sam vec negde pisao: jedna Bugarska ima godisnji izvoz od 21 mlrd evra, a Srbija ce MOZDA ove godine imati 12 mlrd evra ukupno (FIAT uracunat). Uz to, Srbija nema more, a Bugarska ima kakvo takvo, pa je to dodatni priliv deviza. Uvoz nam je otprilike isti. Kako? Pa tako sto se zaduzujemo, a oni to NE RADE. Nas dug je 65% GDP-a, a njihov 20% GDP-a. Uz to, GDP nam je otprilike jednak, ali sa razlikom da je nas napumpan na dva nacina: prvi - tako sto se mnoge delatnosti pokrecu zaduzivanjem i drugi - tako sto je nasa valuta precenjena. Samom devalvacijom dinara GDP bi u evrima opao, a dug bi porastao u odnosu na GDP. O tome koliki deo privrede (usluge, trgovine, pa i banke) ce propasti prestankom zaduzivanja i koliko ce ljudi ostati bez posla ne bih. Osim toga, tu je i pocetni razlog posrtanja, a to je prenapumpan javni sektor. U Bugarskoj su plate javnog sektora 3 puta nize nego kod nas, a penzije duplo. E zato je njima GDP takav kakav je, ali je realan. Nas realan GDP je duplo nizi od trenutnog, ali ima i jedna caka, a to je da mi imamo DUG. A to znaci izdvajanje od 1 mlrd evra(a uskoro i 2 mlrd evra) godisnje samo za kamate, sto je 7% ovog sadasnjeg napumpanog GDP-a. Ili 15% realnog GDP-a. E to se vec zove bankrot. Siguran bankrot. Raspustanje celokupnog javnog sektora i pocetak od nule. Sa 60% nezaposlenih.

Mario

pre 11 godina

Ja, koji sam diplomirao u Srbiji, i ja, koji imam prijatelje koji su takodje diplomirali u Srbiji, ali i prijatelje koji su diplomirali u UK i Francuskoj, mogu reci da prakticno znanje koje nam daju nasi fakulteti je ravno nuli!
Tako da, profesore...ne talasaj.

Aleksandar

pre 11 godina

Budala se uci na sopstvenim greskama, pametan na tudjim.
(Bob, 8. april 2013 10:50)

A idiot se ne uči ni na svojim, ni na tuđim greškama. Vi sami izvucite konkluziju gde se na toj lestvici nalazi Srbija.

drdreamer

pre 11 godina

Da bi pričali o nadi za bolji život, treba prvo da priznamo sebi koliko smo neradni i loši ljudi, jer svako gleda da "izvaćari", da prevari, ili ne radi ako to može.....a može se to u Srbiji jer nema nikakvih kontrola niti kažnjavanja......znam da ću dobiti više negativnih glasova, ali ja sam sebi priznao, A VI?

Sedis, sisas budzet i mudrujes

pre 11 godina

"Još nismo spremni za bolne, ali neophodne promene", kaže Begović."

Kakve promene ? Kakve reforme ? Ko to MI ? Ja sam 20 godina nezaposlen u ovoj drzavi.Sta da promenim ? Mogu da promenim samo carape i gace !

Vesna Rajic-Kosteski

pre 11 godina

Profesor Begovic (bivsi savetnik) profesora Labusa kada je bio na vlasti a sada kolega na faklutetu - zaboravio je cinjenicu da je covek gospodar reci dok je ne izgovori.On obmanjuje gradjane koji imaju skromna ekonomska znanja sa svojom bajatom teorijom o trzisnoj privredi.To je koncept koji je dao carobnu moc i ulogu trzistu prosto receno koji je polazio od toga da drzava nema sta da se mesa,da ce trziste sve samo da regulise-samo od sebe.Neka se bogati kako ko hoce i koliko ko moze pa ce svima biti dobro.Taj koncept je srusio svet i traze se izlazi u novim modelima rasta.Spas za Srbiju je prelazak na plansku privredu.Svi mi znamo da drzava mora povecati kapitalna ulaganja kako bi pokrenula ekonomsku masinu.Kako kada je infrastruktura izgladnela a izgladneli su i gradjani? 1% ljudi na planeti ima 25% od ukupnih prihoda a 99% ljudi ima razloga za svetsku revoluciju - jer su ih osiromasili vlasnici krupnog kapitala koji su se obogatili na trzisnoj privredi.(a njihovi pioni koje su korumpirali-dobro nagradjeni -za bacanje prasine u oci gradjanima preko medija).Krajnje je vreme da nevidljivu ruku Adama Smita preuzme DRZAVA!Ponistiti privatizacije-fabrike radnicima!Profesore na fakultete! Nezavisni drzavni revizor mora biti otvoren za javnost,nezavistan,izvan svake politike i partije i saopstiti gradjanima koliku stetu su u raznim privatizacijama naneli Djelic,Vlahovic,Cvetkovic
(svesno ili nesvesno)Labus i drugi.Labus je 2008.na Kopaoniku dao izjavu
da Delta nije monopolista !

Aleksandar

pre 11 godina

Srpski narod kad dodje do dna, uzme asov i pocne da kopa!
(Bob Rock, 8. april 2013 10:25)

Nije to najtragičnije - najtragičnije je što je to jedini put kad taj isti sprski narod samoinicijativno uzme 'ašov u ruke' i počne nešto da radi. U korist sopstvene štete, naravno.

Ljubivoje I

pre 11 godina

.
Hocu da pokusam da nesto sustinski kazem.
Nasi politicari su naslednici politike koja se samo razume u frakcionasku borbu kako se dolazi na vlast i do polozaja i kako ocuvati taj status.
Ovde se na najprimitivniji nacin siri mrznja protiv drzava i naroda koji ima para i znanja da pokrenu Srbiju. Pre neki dan su sve srpske novine isceprkale nekog engleskog lorda kako savetuje Srbiju da bezi od Evrope. Potom su u prvi plan izbacili Lepenovu cerku koja je rekla da je Evropa groblje. Da ne pricam o bombardovanju i o streljanju djaka u Kragujevcu. Svaki drugi dan se objavljuje koliko u procentima Srbi vole Nemacku a koliko neke nevazne drzave. I sto je najcudnije vecina stanovnika Srbije se cudi kako nas mrze drzave, koje mi normalno mrzimo. Ne razumen kako neko ocekuje da ga neko voli koga on priznaje da mrzi.Kako moze drzavni vrh, stampa, televizije i vecina stranaka da javo prica kako nas mrze drzave u kojima zivi i radi 4.500.000 Srba.
Konacno treba da se pitamo da drzave Poljska, Ceska,Slovacka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Grcka, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Hrvatska i Slovenije (oko 150 miliona stanovnika) imaju opredeljenje za zapadni nacin organizovanja ekonomije i da su svi promasili a da se nas 7 miliona pravi pametnim. Nas nema nigde ako imamo losije uslove privredjivanja od Hrvata, Madjara, Rumuna i Bugara.

Kurakao

pre 11 godina

1. Ono sto poanvljam vec vise godina rekao je sada i profesor. Vlasti u Srbiji namecu nam temu Kosova jer nemaju sta da nam kazu u pogledu ekonomije pa je potrebno skrenuti paznju naroda.
2. Politicari ne zele sustinske reforme jer im je bolje da se medijski eksponiraju i da kazu evo sta hocete doveli smo vam FIAT doveli smo vam seika umesto da urede sistem pa da FIAT i seici sami dodju (ali tada se politicari ne bi slikali)
3. Pre neki dan sam u jednom postu rekao tehnologija je ono sto razlikuje siromasne od bogatih (ekonomisti su culi za Solow model) treba podrzati dolazak novih tehnologija koje ce nas uciniti produktivnijim.
4. Tacno je sto profesor kaze da od EU ne treba da ocekujemo puno u finansijskom smislu i da treba da vidimo sami sta mozemo da uradimo ali ima tu jos jedna stvar ulaskom u EU verovatno bi nam porastao kreditni rejting cime bi ustedeli znatne pare. Treba staviti na papir da li nam se vise isplati bolji kreditni rejting+malo para EU ili gubitak trzista Rusije mozda jos neke zemlje (Turske). Kad se podvuce crta i vidi sta je isplatljivije i na kratak i na dugi rok onda doneti odluku a ne ovako seli Toma, Aca i Pacic (moze i Boris, predsednik sveta i Trivanka) pa oni rekli eto mi razmisljali i doneli odluku. Odluka se donosi na osnovu detaljnih analiza a ne na osnovu "mozganja" par "velicina". E zato smo neozbiljni.

Z

pre 11 godina

"Još nismo spremni za bolne, ali neophodne promene", kaže Begović.

Tek kada nas dovedu do samog dna, možemo reći da su od nas napravili prave ROBOVE.
Ne hvala EU.

Dragan

pre 11 godina

Bravo profesore, konacno neko da kaze nesto sto ima veze sa realnoscu!
Ne treba nama ni EU ni Rusija ni Kina, nama treba prvo BANKROT pa da svi shvatimo gde jesmo i krenemo u reforme i izgradnju privrede!

XxX

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski
Ne bih zeleo da Vas uvredim,ali mislim da Vi jos niste culi da je Tito umor. Centralno planiranje je unistilo sve drzave koje su ga prihvatile, decenijama pre nego sto je trzisna privreda zaljulja kapitalisticke zemlje. Povratak u rani period 20. veka nije izlaz za Srbiju. Moramo biti moderna privreda, tehnoloski napredna, sa jakom institucijalnom i pravosudnom strukturom, sa brzim i efikasnim svim vidovima transporta, sa savremenim fakultetima i strucnjacima na svim nivoima. Sve to cemo imati ako podstaknemo medjusobnu konkurenciju i nateramo svih 7.500.000 ljudi da se takmice da svaki dan budu produktivniji i efikasniji od svojih kolega,komsija,prijatelja. Svako ko godinu ne zavrsi sa pozitivnom nulom a prosao je period prilgodjavanja trzistu i inicijalnog razvoja mora se likvidirati. Bez toga stagniramo,nazovimo taj sistem kako hocemo, ali bez obrazovanja,konkurencije i efikasnosti Srbija ce sve vise tonuti. Ne treba nam objasnjenje za to, proziveli smo 70 godina centralnog planiranja i drzavne intervencije pa vidimo i sami kako je to proslo.

John Smith

pre 11 godina

Profesor je upravu, pogledajte Nemačku, oni su dotakli dno 1945. izgubili gomilu teritorije, milioni žrtava, zemlja u ruševinama, okupirana, podeljena ali su stali i rekli ovako više ne može... Pogledajte ih danas. Nažalost moraće ovaj narod još jako dugo da udara glavom o beton dok se ne opameti, za to vreme ne znam šta će uopšte ostati od ove zemlje. Ali što smo tražili to ćemo i dobiti...

Patrijota

pre 11 godina

Ne slazem se sa profesorom, jer on opet na kraju ima malo optimizma!
"Nas izlaz ne postoji, jer sa ovakvim narodom, koji proizvodi i dovodi na vlast ovakve politicare, to je jednostavno neizvodljivo ikada"!
Setite se sta je posle Dejtona rekao Stipe Mesic na konstataciju da je dosao duzi mir na Balkanu: "Ne, mir na Balkanu ce doci kada Srbi rasciste sami sa sobom"!? I onda sam znao da je u pravu i to mi je jasnije i ocitije iz dana u dan, gledajuci sta radimo i gde to idemo!
Bice krvi ovde neminovno; drugog izlaza nemamo!

Milos

pre 11 godina

Ok, ne razumem se u ekonomiju i ne zanima me posebno, ali mogu da prepoznam propagandu kojom nas pumapju vec 25 godina. Propaganda koja Srbiju predstavlja kao zrtvu EU i zapada. U pocetku sam pomislio da ce nesto pametno reci, a na kraju se prica stopila sa horom koji pevaju nacionalisti.
O kakvoj ekonomiji mozemo pricati kad u Srbiji apsolutno vlada organizovan kriminal pod okriljem nacionalizma i pravoslavlja? Isti kriminal koji je tu jos od pocetka 90-ih. E, to treba ljudi da shvate!
Rece neko u komentarima da se ovi politicari potajno nadaju da pregovori s EU nece uspeti jer ce im zakoni EU ograniciti moc. Potpuno se slazem s tim komentarom. Zato je i vazno uci u EU. Jasno je kao dan da ne mozemo sami da se izborimo zato sto ce politicar koji ima 10 afera i dize tri prsta i ljubi noge crkvi dobiti vise glasova od politicara koji ima jednu aferu i ne dize tri prsta i zalaze se za odvajanje crkve od drzave.

No.

pre 11 godina

Oooooo Boze dragi, pa hocemo li onda ikad stici do tog dna ili je ova zemlja rupa bez dana, ili je ovo ona crna rupa koju su trazili u Cernu, a da nije je to ona rupa koju nam je nikolic obecao pre vise godina u jednoj predizbornoj kampanji pa sad resio da odrzi obecanje?! Dokle bre vise, dokleeeeeeee..... ?????

Ja

pre 11 godina

Šta oce ovaj strani placenik i domaci izdajnik, nesto imputira kao mi smo krivi za bedu nedace i kriminal? Pa svi znaju da je najkrivlja amerika i japan izrael a onda engleska nemacka italija hrvatska albanija rumunija bugarska austrija i madjarska. Oni nemogu da nam oproste sto smo ponositi i cestiti pa ceo zivot posvete unistenju Srbije. I to im nije dosta nego vojvodina i kosovo razbijaju Srbiju iznutra.

Nece mene niko naterati u roblje da radim u fabrici bez pauze bez sindikata! Ako treba ratovacemo opet ali ja u roblje necu!

Zemlja mogućnosti

pre 11 godina

@John Smith, Nemačka je posle rata dignuta iz pepela kroz Maršalov plan i radnu etiku nemačkog naroda. ovde niti radne etike, niti jasnog plana. Pogotovo ga neće biti bez evropske perspektive Srbije odnosno demonopolizacije i detajkunizacije zemlje. A prvo se neće desiti bez drugog i obrnuto.

Zoks

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski

Pa sve to sto vi predlazete je vec isporbano drugde u svetu, i nije dalo rezultata. Jos uvek samo trziste deluje.
A u globalizovanom svetu (a povratka na lokalne privrede nema), Srbija je suvise mala da ima neku svoju plansku (citaj ne-efikasnu) privredu. Mora se u svet i u efikasnost, a na to nas jos uvek samo trziste moze da natera.

kriza :)

pre 11 godina

Kažu kriza a po gradu se voze dobri automobili,dodje leto lep broj ljudi zapali na more..debele su naše slamarice(oko 10 milijrdi dolara)za vremne Broza svi napravili kuće,školovali se,putovali,za vreme Slobe 300,000 Beogradjana otkupilo stanove preko noći...Mnogo mi kukakmo,a realno ova starija generacija je imalo jako lep život,naživeli su se oni..a mladjima ostavili haos...tako to ide

Ištvan

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski, 8. april 2013 11:37)

Taj vaš koncept je i Kina napustila (koja ima izrazito liberalne zakone u ekonomiji sa tipičnom kapitalističkom proizvodnjom). To što vi zagovarate, jeste dovelo do sloma srpske -jugoslovenske privrede.

Zoks

pre 11 godina

Potpuno ste u pravu. Srbija se jos uvek bavi sporednim stvarima, a goruca pitanja ne dotice.
Na prvom mestu je nepovoljno privredno okruzenje, odsustvo stimulacije za prozivodnju, katastrofalno jak dinar, a o sunovratu obrazovanja i zdravstva da ne govorimo.

Zabirnuta

pre 11 godina

Mene brine sta ce biti sa deviznom stednjom, imam neku crkavicu u evrima u banci, pa reko' da ne blokiraju rcune kao na Kipru, kad bankrotiramo?

ringeee

pre 11 godina

Slusao sam ga pre 2 godine na malom seminaru (tridesetak ljudi) americke organizacije IRI koja je izmedju ostalog organizovala kampanju Djilasa.Pricao je sasvim drugu pricu, tako da njegove reci nemaju tezinu. Menja pricu kako vetar duva, odnosno, njegova prica se menja kao i odnos snaga SNS i DS. Tada sam kao i sada imao clansku kartu SNS-a i plasio sam se da mi ne ispadne iz novcanika, kada sam vadio neke papire, tada nije dao da se pomene nista osim DS-a.

Na zapadu nista novo

pre 11 godina

Koliko je komunizam bio liberalan u odnosu na ovo sada govori činjenica da su ljudi sa ovakvim razmišljanjima i stavovima mogli da postanu profesori univerziteta. Sada ne možeš biti ni kafe kuvarica u državnoj firmi ako nisi u stranci i ako ne misliš kako ti država kaže.

miiki

pre 11 godina

Od ovih profesora mi je vec muka.Pa svi vi ste skolovali ove danasnje politicare,ili su kupili diplome,ali onda je to korupcija u kojoj ste ucestvovali i vi.Htedoh reci,svi znate sve samo to niste naucili djake.A da i oni koji su se skolovali preko a ne kod vas trebalo bi da poznaju mentore.Vreme je da se rodi neki manje pismen a da stvari zavrsi onako domacinski prosto.stvarno mi je vise dosta vas sto vazno vrtite palce i sve se zavrsava na tome.
miiki

Milos

pre 11 godina

Ja sam davno rekao da bi trebalo da svi bojkotujemo izbore ili da izadjemo na ulice kao u Argentini,i da krenemo od nule..ja sam fakticki nezaposlen od kako sam zavrsio srednju skolu,ne kazem da mene treba drzava da zaposli to vreme je proslo i nikad se nece vratiti i ne treba da se vrati,ali Drzava treba da omoguci uslove za investitore..nasi pretci nisu razumeli kneza Mihajla Obrenovica,nisu razumeli kralja Aleksandra Karadjordjevica,a ni mi nismo razumeli dr.Zorana Djindjica...ali zato je vazno da smo razumeli: Milosevica sa svojom klikom,Kostunicu sa "Nasima",Tadica sa svojim satrapima,Dacica i Vucica sa Mrkonjama i Knezevicima..Srbima je uvek bilo vazno da komsiji bude krava ko` civava...E to smo mi...i uvek ocekujemo da ce nam pasti s` neba nesto...

Deki

pre 11 godina

O da, dotakli smo dno onda kad su ovi dosli na vlast. Al je problem u tome sto je na dnu toliko muljevito da smo se toliko zaglibili da nas tesko sta moze izvuci

Beca

pre 11 godina

Profesore, vi govorite o zemlji u kojoj je omiljeni moto: "Ne mogu mene toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim"!!! Mi smo lenj narod, navikao da mu drugi resavaju probleme, a da se mi usput jos i zalimo sto nam ne resavaju bolje!!!

sone

pre 11 godina

Gospodine, davno smo mi dotakli dno, jedino trebamo biti svesni da su nam isto tako davno dali lopate u ruke i svi zdusno kopamo. Duboko i dublje.

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Profesor je u pravu!Već trinaest godina ,a pogotovo ,period od 2008.do danas,politikanstvo odlično kontroliše agoniju, nemaštinu, besciljnost, koristeći ovaj period za lično bogaćenje i održavanje GLASAČKOG APARATA,NA NEKOM NIVOU "SREDNJE KLASE",GDE ONI ZADOVOLJNI ,u proseku duplo boljim standardom od prosečnog,ĆUTE,ODOBRAVAJU,ZAOKRUŽUJU DIREKTIVE I AKTIVNO UČESTVUJU U MEDIJKO-VIRTUELNOJ KONTROLI IZBEZUMLJENIH I NAPLAŠENIH-"OBIČNIH" SRBA!
DOK SISTEM NE BUDE TOTALNO URUŠEN,DOK I TAJ SLOJ "POLITIKANSKIH DODVORAČA"NE OSETI TEŽINU,OVOG SISTEMATSKOG VIŠEGODIŠNJEG NERADA, UNIŠTAVANJA PRIVREDE,PREZADUŽIUVANJA,UBIJANJA PROSVETE, ZDRAVSTVA, UPROPAŠTAVANJE JAČINE I KVALITETA VOJNOG I POLICIJSKOG APARATA ,neće doći do promena.Da je drugačije,narod bi na izborima,ili bar legitimnim protestima promenila SISTEM!
OVAKO UPLAŠENI I VOĐENI NAMETNUTOM PAROLOM"MOŽE I GORE",SAMO PRODUŽAVAJU ŽIVOTNU AGONIJU!

mladen

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa citavim komentarom Vesne Rajic-Kosteski,8.4.13.11:37,
samo bih jos tome dodao: s kojim pravom nam profesor Begovic uopste komentarise nasu tesku situaciju,kada je on licno ,kao savetnik profesora Labusa u vladi Djindjica, bio izraziti pristalica neoliberalne teorije i prakse u meedjunarodnoj trgovini,koja je citav svet gurnula u danasnju krizu,a Srbiju posebno,zbog takve politike.
Mladen

Aleksandar

pre 11 godina

za (Bob Rock, 8. april 2013 10:25)

na tim izborima je SPS dobio 123 mandata, znači manje od polovine. Da nije radikala, ne bi uspeli da sastave vladu.

A godinu dana pre, na predsedničkim izborima je Milošević imao 52%, što je malo u odnosi koliko je imao pre toga.

Trixter

pre 11 godina

Gosp Begovic je u puno stvari u pravu i to je nepobitno tacno.
U Srbiji nikada nije ni napravljena ozbiljna racunica , kojim koracima, zasto i kako u EU? Oni nam daju neku mapu puta i onda radimo domaci, a oni napravili sebi pricu i pravila kako im odgovara. Naravno mi ta pravila ne mozemo menjati, ali mozemo da svoju dinamiku prilaska i ulaska u EU setujemo kako nama odgovara. Mi MORAMO u EU SASVIM POLAKO i promisljeno. Ne zbog Kosova* , sto je dodatni problem, nego zbog ekonomije. EU se menja , ne zna se cak ni kako ce uskoro izgledati, ne pojavno nego sustinski, pa je na nama da pratimo sta se zbiva, a da svoju ekonomsku politiku vodimo potpuno samostalno , reforme koje su antievropkse mi moramo sprovesti, a da bi potom mogli praviti institucije po EU uzoru. Dakle pred nama je dug put podizanja privrede na noge, stvaranje stabilnog domaceg trzista, a pre svega proizvodne elite. Samo elita koja nesto proizvodi, a ne nemilice trosi moze da domacinski vodi zemlju. Mislim da je SNS shvatila sta treba da se radi, Vucic narocito, razocaran je i sokiran odnosom EU prema nama, ali to nas ne sme omesti da nezavisno od EU menjamo svoju zemlju, to je vrlo tesko, ali moguce. Tipicnih primera suludog EU puta ima dosta a poslednji aflatoxin samo daje za pravo da se mora ka EU lagano i promisljeno. Gledati pre svega samo SVOJ interes, a inters drugih postovati, ali ne slediti.

nebojsa

pre 11 godina

problemi u srbiji su: ne kaznjavanje kradje i korumpiranost, ne postovanje obrazovanosti i primitivizam, nerad i licni interesi ispred zajednickih, obrezvedjen rad i malodusnost.
Dobijanje mogucnosti da se pocnu pregovori za pristupanje Eu nece resiti nista od ovoga.
Uslov koje su ispunile sve clacice EU su: otvaranje politickih dosijea, vracanje imovine (denacionalizacije), uredjenje zemljiske knjige ....

Datum za pocetak pregovora o pristupanju EU je u Srbiji samo politicki poen.

I shvatite da nece doci niko (0) da vam pokloni bolji zivot.
Ne postoji nikakva pilula ili sila koja ce vam doneti bolji zivot osim vas samih.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Dragi profesore dno bi znacilo da se mi pokoljemo izmedju sebe gradjanski rat drugim recima okrug protiv okruga Srem protiv Macve Sumadija Protim Pomoravlja i da vlada opsta anarhija...Ko zna mozda neko intervenise sa strane da nas spasi (Ja se nadam Japancima) onda ce da krene nabolje...

periskop

pre 11 godina

Covek koji je u stanju da kaze: Nažalost, Srbija još nije dotakla dno
Takav je covek definitivno na dnu.
Tuzno je sto su debelo placeni za ovu demagogiju...

Arpeggio

pre 11 godina

"Mene brine sta ce biti sa deviznom stednjom, imam neku crkavicu u evrima u banci, pa reko' da ne blokiraju rcune kao na Kipru, kad bankrotiramo?"
(Zabirnuta, 8. april 2013 12:48)

Odmah diži pare i štekuj u slamaricu! I neka ti ne bude žao kamate, mirnije ćeš spavati, a to nema cene! Veruj mi, govorim iz ličnog iskustva.

Posle ove "hrabre" odluke našeg bezm..og državnog "vrha" (koji trči kod patrijarha po svoje mišljenje) da se podvije rep i ne čini ništa konkretno da bi se problem rešio, u suludoj nadi da će se on možda sam od sebe rešiti, stvar je vrlo jasna: od Srbije nema ništa! Sad je već sasvim izvesno da brodu Srbija spasa nema i situacija je spasavaj se ko može! I ne, neće biti "prvo žene i deca", ovde će stampedo gaziti sve i svakoga pred sobom!
Oni slepi kod očiju će i dalje guslati "Kosovo, Kosovo!" (i Metohija), ali svakom pametnom je jasno da je ovo početak kraja ove sadašnje Srbije i da se ona sve brže kreće ka Beogradskom pašaluku.
Znamo kako su 90-ih godina građani opljačkani kroz deviznu štednju, apsolutno ništa ne sprečava da se sličan scenario ne ponovi i sada. Pitanje je samo koji će mehanizam izmisliti jer sistem Dafina/Jezda je provaljen. Ali ne brini, kad treba prevariti vlastite građane, mašta srpskih poliičara je nepresušna!

mattko

pre 11 godina

G.Begovic, euroskeptik , da bi opravdao svoju tvrdnju zasto je dosao FIAT, poziva se na mogucnost bescarinskog izvoza u EU, a ta cinjenica upravo proizilazi iz teznje Srbije da postane clan ove organnizacije.
Zar to nije konradiktorni i samoobmanjujuci stav koji dolazi iz dubine duse ovog gospodina koji pod pritiskom svoje politicke opcije ne moze da kaze ono sto stvarno misli?

Mimica

pre 11 godina

ja vidim da je naša privreda kao da smo u periodu posle rata 45-te. Ako je tako a tako je, jednostavno treba prekopirati Tita. Mobilisati sve snage i resurse, udarnički i planski krenuti u osvajanje jednog po jednog problema u privredi i državi. Planska privreda i petoljetke. Plan mora da postoji. Obnova privrede ne može se prepustiti samo privatnoj inicijativi. To je shvatila i Amerika a Srbija je valda još jedina zemlja na svetu koja živi u iluziji potpunog liberalnog kapitalizma, što zagovara i ovaj profesor.

Ranko

pre 11 godina

Stručnjaci tipa kapitalizam je super,ali EU je zlo su predstavnici teorije:" može da bidne ne mora da znači".Da Begović objasni koji su to unutrašnji resursi koje mi možemo da iskoristimo bez investicija spolja ili bez prinude "datuma" i evropske agende.Sa zastarelom tehnologijom,sa zabludom o kvalifikovanoj radnoj snazi i halavošću menadžmenta ne vidim naćin da bez EU ne završimo kao Albanija u izolaciji.Priče da je narod dobar a političari ne valjaju ne pije vodu jer političari nisu sa Marsa.Hrabar političar kaže da narod treba da se menja i dobije metak na radnom mestu.Dobar deo srpske elite navija za EU integracije, zvanično,a moli Boga da se to desi što kasnije jer bi to ugrozilo njihove privilegije.Zato su ovakvi proroci opasniji od sektaša u DSS kada se govori o EU integracijama.

netko

pre 11 godina

totalna glupost je misljenje da samo ako dotaknemo dno onda ce nam biti bolje..

ZASTO?

Zato sto sto vise propadamo to ce nam teze biti da ustanemo i da prihvatimo prikljucak sa ostalim svetom oko nas.

Gospodo ako cekate da dotaknemo dno jer ce nam onda biti bolje onda s varate.
Ako hocete promene onda ih treba zapoceti u roku od odmah a ne da se ceka jer
Srbija Nema vremena za gubljenje.

ps.
Promena nikada tu biti nece, jer ih narod ne zeli, a politicari jos manje..
O promenama kojima se dice neka stranke radija ne bih, to je cist sminkeraj, nema od toga leba..

Бобан

pre 11 godina

А господин је власник које велике компаније? Колико радника упошљава његова компанија и колики порез плаћа овој држави? Молим? Он је професор је ли то на буџету? Како све неко ког држава рани нађе да се прави паметан?

petronije

pre 11 godina

"Od 2008. pa na ovamo stav države je pasivan i defanzivan".
Profesore samo od 2008? Srbija je sebi dala toliko autogolova i mnogo pre toga da je ne mozete braniti sa tom vremenskom odrednicom.Ili necete da se zamerite Labusu i Kostunici? A ove posle ne treba ni uzimati u usta, sami su se udavili.

bulat92

pre 11 godina

Gde je profrsori prodao te svoje ideje i gde se one uspešno primenjuju.
Kao intelektualac bi morao da zna da nema dna. Kad god pomislimo da smo na dnu neko kuca odozdo!

Stevica S.

pre 11 godina

Šta oce ovaj strani placenik i domaci izdajnik, nesto imputira kao mi smo krivi za bedu nedace i kriminal? Pa svi znaju da je najkrivlja amerika i japan izrael a onda engleska nemacka italija hrvatska albanija rumunija bugarska austrija i madjarska. Oni nemogu da nam oproste sto smo ponositi i cestiti pa ceo zivot posvete unistenju Srbije. I to im nije dosta nego vojvodina i kosovo razbijaju Srbiju iznutra.

Nece mene niko naterati u roblje da radim u fabrici bez pauze bez sindikata! Ako treba ratovacemo opet ali ja u roblje necu!
(Ja, 8. april 2013 11:04)

Bravo!
U nekoliko recenica sumirani svi razlozi propasti Srbije! Takvo nakaradno misljenje poput tvog dakle postoji. Postoje ljudi koji misle kao ti. Ja to vidim kao cudo 21 veka i objasnjenje katastrofalne pozicije Srbije.
Pa covece, Zulu ratnik zna o svetu vise od tebe.
Kako si samo to uspeo?

Prošao voz

pre 11 godina

Profesore, mi smo prošli dno. Sada raspodajemo zemlju i izvore vode jer drugo smo sve već prodali.

Kada ovde bude dominantna strana imovina, onda ćemo živeti za dlaku bolje. Ali ne mnogo, neće nas kapitalista plaćati previše.

Šteta što političari nemaju sluha za ljude koji znaju.

A u naše istorijske knjige moći ćemo da upišemo: jedan sloh oholih ljudi, nazivali su sebe "političari" su glavni razlog nestanka jedne male i siromašne zemlje. Naučili smo da se vlast ne sme davati svakoj budali. Samo, kasno.

blond

pre 11 godina

Kakvo dno? Pa u padu je najbolje. Niste vi profesore skontali da su Srbi inteligentan narod. Provalili su oni sve to, zamislili buducnost brzih vozova. Zato oni sada sjede u svojoj umjereno-kontinetalnoj klimi i pijuckaju kafe i ladne sokove, toneci u foteljama kafica. 200 kilemetara na sat je prosecna brzina tela u slobodnom padu.

MIODRAG

pre 11 godina

dobro dokle vise
Taci nas sa EU ubija u pojam ali vi ste i njih prevazisli interesujeme zivo zasta se vi zalazete
znateli kada je bila 2000 godina sta se do sada radilo sad su svi pametni i drvlje i kamenje bacate na VLADU koja traje sest meseci sta bi predhodnih godina pa nepismen covek bi shvatio da nas Evropa nece ili hoce pod uslovom da stavi sapu na SRBIJU sto je pogubno
e moj profesore ukljucite malo sive celije i nestavljajte so na ranu ovom narodu Vi zivite mnogo dobro pa zato i fantazirate BRUKA

zoran

pre 11 godina

Mi imamo kao drzava tri perida posle komunizma,od 90e do 2000god tu smo dotakli dno dna,od 2000 do 2012,malo smo odskocili,a pojedinci su napunili sopstvene djepove nismo jos dotakli dno jer ovi vade prosek,a 80%naroda jad i beda,treci period sledi,sada kada treba da malo krene narod da bolje zivi ovi sto su napunili dzepove pocinju sa separatizmom i izmisljaju probleme gde ih nema,verovatno nisu dovoljno napunili svoje alave dzepove

Komentar za ime : "neko"

pre 11 godina

"neko" u komentaru kao eksponent vlasnika krupnog kapitala i kao jedan od njihovih piona ( dezurnih profesora opste prakse ) nas je i doveo do dna. Zbog cega iz vremena njegovog savetovanja celnika vlade Labusa nisu pokrenute strkturalne i institucinalne reforme i reforma javnog sektora?
Lako je general biti kada rat prodje.Istina je da mnogo zemalja u Evropi se vraca planskoj privredi! Nije primetio da smo se od dna odlepili i krenuli spora ali krenuli...Dali se varam, zar investicije iz Emirata nisu direktne investicije. Znaci poboljsao se poslovni ambijent u Srbiji.
Promeljen je Zakon o javnima nabavkama, vrsi se remont drugih zakona,na izradi su novi...Borba protiv korupcije se uspesno sprovodi...Mozda se tu
uskoro nadje i "neko"...Uskoro "neko" moze biti "niko"...

Odakle si ti to izvukao?!

pre 11 godina

Nemačka je posle rata dignuta iz pepela kroz Maršalov plan i radnu etiku nemačkog naroda. ovde niti radne etike, niti jasnog plana. Pogotovo ga neće biti bez evropske perspektive Srbije odnosno demonopolizacije i detajkunizacije zemlje. A prvo se neće desiti bez drugog i obrnuto.
(Zemlja mogućnosti, 8. april 2013 18:16)

Nemačku je podigla Rusija,Amerika,Evropa i deo kapitala koji su Nemci pokrali okupacijom zemalja!Jel tebi jasno da je Amer do"juče sedeo"u Nemačkoj i dirigirao Vladom?!I taj Maršalov plan je Američki plan a ne plan Nemaca!Koliko ovde napucanih"pametnjakovića"ima da je to strašno!

Fredy House

pre 11 godina

(Vesna Rajic-Kosteski, 8. april 2013 11:37)

Iskreno me zabrinjava broj pluseva koji ste dobili.
To sto ste napisali je u rangu tvrdnji da je Zemlja centar univerzuma.

Nenad

pre 11 godina

Bilo bi lepo profesore da nam kazete malo vise o reformama koje zagovarate. Kakve su nam reforme potrebne da bismo stvorili kakvu-takvu industrijsku konfiguraciju u Srbiji? Molim vas da se pri tom pozivate na pozitivne primere i valjane empirijske podloge. Veliko hvala.

uskok

pre 11 godina

Profesore Pravnog fakulteta, pa to je strasno sto ste izjavili. Mesto da se potrudite da se poboljsa stanje u Srbiji vi agitujete (propagirate) unistenje Srbije. Pretpostavljam da imate dovoljno para za vrlo lagodan zivot cim tako rezonujete.
Znachi li to da je profesorska plata velika ili da su vam veliki honorari ili da su velika primanja od DS-a?
Da vas obavestimo, prethodni rezim je doveo normalne ljude do SIROMASTVA, dok ste se vi i takvi kao vi bogatili. Okrenite se oko sebe...

Kole

pre 11 godina

I kad dodjemo do dna , vlastodršci neće priznati da smo na dnu !!! Ali iz tog blata iskočiće Mladja sa povikom : Ja ću vas izbaviti iz ovog blata u koji su vas drugi bacili !!!
E onda treba pustiti plin pa da vidimo koga će onda Mladja da spašava !!! Jedino tako se on može zaustaviti !!!

z

pre 11 godina

A gde je dno? Jel da pozurimo dole da bi ovakvi strucnjaci mogli da kazu, e pa bio sam u pravu? Jel neka velika mudrost da se kaze da sa dna ne moze gore, nego samo isto ili bolje? Bolje neka covek da konkretnije savete, a ne, reforma bla bla. Ako je toliko upucen, zasto ne sastavi plan za poboljsanje? Ovakve izjave nikome ne koriste.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Sadasni kapitalisticki sistem se mora menjati.Ceo svet je ziveo krizu Volstrita.Pljacke preko Banaka i Berze u svetu pa i u Srbiji.Koncept
liberalnog kapitalizma koji je zapoceo primenjivati Regan a Bus ga doveo
do samog ruba dna.Prazna retokrika ovog a i drugih profesora koji su
se odlico "snasli" aktivirajuci se politicki - daje do znanja da se
nastoji odrzati sve status kvo - kako bi se sacuvalo i sakrilo opljackano.Ali kako je ovo vreme istina ICIJ je objavio podatke iz 170 zemalja ( offshore kompanija i fondova ) s 2,5 miliona poruka elektronske poste i 130.ooo osoba, njihovih internih memoranduma, racunovodstvenih dokumenata,kopije pasosa...Politicari i njihovi savetnici,simpatizeri koji su ih iskoristili,tajkuni,bankari iz Srbije
su na listi koja je verovatno vec dostavljena nadleznim orgnima.Postavlja
se pitanje: Odakle im tolike pare? Drzava i gradjani siromasni a oni bogati.Odgovor je u sledecem: trzisna ekonomija im je bas odgovarala.
Uskoro ce odgovarati i oni.Zivi bili pa videli !

Марко

pre 11 godina

Много коментара, ставова и мишљења, а то је некако логично за „нас“. Можемо о проф. Беговићу мислити ово или оно, желети и тражити мало оптимизма у ово „јесење пролеће“, али... О неким ставовима проф. ваља дискутовати, али је сурово реална и тачна теза о позитивним ефектима достизања дна. Поменуто „дно“ нису неки ратови, глад и сл. као што неки коментатори истичу, већ дно у смислу тзв. државног банкрота у смислу да држава не може да сервисира своје обавезе, да су дефицити високи, неодрживи и да се не могу више финансирати на начин на који се то ради већ дужи низ година. Дилеме око штедње и сличности с Кипром, не брините, тако се нешто сигурно неће догодити у Србији, и без панике молим, није потребна, верујте. О предлозима за планску привреду и „фабрике радницима“, то је модел који никада није био ефикасан и који никада нигде ни је дао адекватне резултате и у данашње време је до те мере нереалан да не заслужује коментаре. Ни модел „невидљиве руке тржишта“ није модел који је негде постојао/постоји као такав, у свим декларисаним тржишним привредама држава није само креатор пословне климе већ је у зависности од државе, учесник на различите начине.

Podsecanje

pre 11 godina

Pa lepo nam je to predocio nas PRECEDNIK DIPLOMAC, mi cemo biti crna rupa na tepihu Evrope. Tada jos nije bio Predsednik, izabran je posle te cuvene izjave. Pa sad, sta smo trazili, to i gledamo.

M.

pre 11 godina

Dotakli smo dno kada ovakvi ' strucnjaci ' mogu javno da iznose razne netacne i provokativne tekstove. Sta smo mi tu recimo gori od nasih " dragih" nam komsija ili naprimer Nato snaga (na celu sa sjedinjenim americkim drzavama) koje su pre neki dan u Avganistanu pobile decu tokom bombardovanja i koji su krivi za ostale zlocine protiv covecanstva... i svetska kriza je izazvana nezasitim i pohlepnim zapadnim bankarskim sistemom. Nismo mi provocirali ratove na Balkanu. Zna se dobro ko je i zasto umesao svoje krvave prste, rasturio Jugoslaviju i doprineo ovom stanju u nasoj zemlji. Ja se kao Srpkinja neosecam krivom za nesto sto su drugi itekako zamutili. E, pa sada neka oni i ramisljaju o tome. Ali krivica je negde drugde profesore. Ne u mom domu !!!

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

nisi ti obavesten izgleda. ako ona inflacija nije bila dno onda zaista ne znam sta jeste. ne vredi, mozemo mi da dotaknemo sta hoces - bolje biti nece. takav smo narod.

kajganic

pre 11 godina

Jaoj Boze koliko prepametnih ljudi se ovde javlja, prosto da ne verujes da zivimo lose sa toliko strucnjaka.
Sto je nacrnje od vas svako misli da bas sve zna i ni malo ne ostavlja prostora da neko drugi zna vise...e to je u stvari najgore.
Dokon covek dobio internet.

bogdan

pre 11 godina

Da li je neko od ovih pametnjakovića ponudio rešenje?Najlakše je pljuvati a da sam nisi siguran da znaš rešenje.Bolje pomozite bez obzira iz koje ste opcije.Radi se o Srbiji,domovini a ne o nekom komšiji.

obi van

pre 11 godina

ako su ovo vodeci intelektualci danas, onda je Toma sa pravom magistar. Kakve su to nebuloze o fleksibilnoj radnoj snazi koja brzo uci? U Srbiji je radna snaga u prosjeku stara, ne govori engleski i nije bas spremna da nesto novo nauci i da se po potrebi brzo prekvalifikuje. Plus sto se autoriteti ne postuju po tradiciji. Ko ce tu da dodje i ulozi milione samo zbog toboze kvalitetne radne snage? Cista demagogija- proizvoljne tvrdnje i uopstena kritika bez i jedne jedine svjeze ideje.

Miki

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski
Citao sam Adama Smita (kao pretpostavljam i vi cim ga uzimate u svoju izjavu), ali se nesto ne secam u kom delu on to pominje drzavu kao nosioca napretka.

Hvala

PS: Samo da pojasnim, procitao sam samo "Bogatstvo nacija", tako da ako je to u nekom drugoj knjizi, preporucite mi rado cu pogledati

Student

pre 11 godina

Profesoru svaka cast na ideologiji! E pa dragi profesore "poboljsanje poslovnog okruzenja" sa sobom nosi manje poreze sto Srbija ne moze da priusti, jeftinije kredite sto banke danas niti sutra nece da daju i izgradjenu infrastrukturu za sta Srbija nema sredstava. Kada se to stavi na terazije sa subvencijama koje drzava da stranom investitoru jasno se da zakljuciti da subvencije iziskuju mnogostruko manje sredstava. U "sahu" vuces iznudjene poteze.

vlad

pre 11 godina

Ako ste nam vi učili advokate i sudije onda nam je sadašnje stanje pravnog sistema u direktnoj vezi sa vašim znanjem gospodine profesore. Znači, sudije nam sude kako drugi odredjuju baš kako i vi komentarišete kako drugi zacrtaju.

Ja

pre 11 godina

Šta oce ovaj strani placenik i domaci izdajnik, nesto imputira kao mi smo krivi za bedu nedace i kriminal? Pa svi znaju da je najkrivlja amerika i japan izrael a onda engleska nemacka italija hrvatska albanija rumunija bugarska austrija i madjarska. Oni nemogu da nam oproste sto smo ponositi i cestiti pa ceo zivot posvete unistenju Srbije. I to im nije dosta nego vojvodina i kosovo razbijaju Srbiju iznutra.

Nece mene niko naterati u roblje da radim u fabrici bez pauze bez sindikata! Ako treba ratovacemo opet ali ja u roblje necu!

Z

pre 11 godina

"Još nismo spremni za bolne, ali neophodne promene", kaže Begović.

Tek kada nas dovedu do samog dna, možemo reći da su od nas napravili prave ROBOVE.
Ne hvala EU.

Mario

pre 11 godina

Ja, koji sam diplomirao u Srbiji, i ja, koji imam prijatelje koji su takodje diplomirali u Srbiji, ali i prijatelje koji su diplomirali u UK i Francuskoj, mogu reci da prakticno znanje koje nam daju nasi fakulteti je ravno nuli!
Tako da, profesore...ne talasaj.

Vesna Rajic-Kosteski

pre 11 godina

Profesor Begovic (bivsi savetnik) profesora Labusa kada je bio na vlasti a sada kolega na faklutetu - zaboravio je cinjenicu da je covek gospodar reci dok je ne izgovori.On obmanjuje gradjane koji imaju skromna ekonomska znanja sa svojom bajatom teorijom o trzisnoj privredi.To je koncept koji je dao carobnu moc i ulogu trzistu prosto receno koji je polazio od toga da drzava nema sta da se mesa,da ce trziste sve samo da regulise-samo od sebe.Neka se bogati kako ko hoce i koliko ko moze pa ce svima biti dobro.Taj koncept je srusio svet i traze se izlazi u novim modelima rasta.Spas za Srbiju je prelazak na plansku privredu.Svi mi znamo da drzava mora povecati kapitalna ulaganja kako bi pokrenula ekonomsku masinu.Kako kada je infrastruktura izgladnela a izgladneli su i gradjani? 1% ljudi na planeti ima 25% od ukupnih prihoda a 99% ljudi ima razloga za svetsku revoluciju - jer su ih osiromasili vlasnici krupnog kapitala koji su se obogatili na trzisnoj privredi.(a njihovi pioni koje su korumpirali-dobro nagradjeni -za bacanje prasine u oci gradjanima preko medija).Krajnje je vreme da nevidljivu ruku Adama Smita preuzme DRZAVA!Ponistiti privatizacije-fabrike radnicima!Profesore na fakultete! Nezavisni drzavni revizor mora biti otvoren za javnost,nezavistan,izvan svake politike i partije i saopstiti gradjanima koliku stetu su u raznim privatizacijama naneli Djelic,Vlahovic,Cvetkovic
(svesno ili nesvesno)Labus i drugi.Labus je 2008.na Kopaoniku dao izjavu
da Delta nije monopolista !

periskop

pre 11 godina

Covek koji je u stanju da kaze: Nažalost, Srbija još nije dotakla dno
Takav je covek definitivno na dnu.
Tuzno je sto su debelo placeni za ovu demagogiju...

uskok

pre 11 godina

Profesore Pravnog fakulteta, pa to je strasno sto ste izjavili. Mesto da se potrudite da se poboljsa stanje u Srbiji vi agitujete (propagirate) unistenje Srbije. Pretpostavljam da imate dovoljno para za vrlo lagodan zivot cim tako rezonujete.
Znachi li to da je profesorska plata velika ili da su vam veliki honorari ili da su velika primanja od DS-a?
Da vas obavestimo, prethodni rezim je doveo normalne ljude do SIROMASTVA, dok ste se vi i takvi kao vi bogatili. Okrenite se oko sebe...

MIODRAG

pre 11 godina

dobro dokle vise
Taci nas sa EU ubija u pojam ali vi ste i njih prevazisli interesujeme zivo zasta se vi zalazete
znateli kada je bila 2000 godina sta se do sada radilo sad su svi pametni i drvlje i kamenje bacate na VLADU koja traje sest meseci sta bi predhodnih godina pa nepismen covek bi shvatio da nas Evropa nece ili hoce pod uslovom da stavi sapu na SRBIJU sto je pogubno
e moj profesore ukljucite malo sive celije i nestavljajte so na ranu ovom narodu Vi zivite mnogo dobro pa zato i fantazirate BRUKA

M.

pre 11 godina

Dotakli smo dno kada ovakvi ' strucnjaci ' mogu javno da iznose razne netacne i provokativne tekstove. Sta smo mi tu recimo gori od nasih " dragih" nam komsija ili naprimer Nato snaga (na celu sa sjedinjenim americkim drzavama) koje su pre neki dan u Avganistanu pobile decu tokom bombardovanja i koji su krivi za ostale zlocine protiv covecanstva... i svetska kriza je izazvana nezasitim i pohlepnim zapadnim bankarskim sistemom. Nismo mi provocirali ratove na Balkanu. Zna se dobro ko je i zasto umesao svoje krvave prste, rasturio Jugoslaviju i doprineo ovom stanju u nasoj zemlji. Ja se kao Srpkinja neosecam krivom za nesto sto su drugi itekako zamutili. E, pa sada neka oni i ramisljaju o tome. Ali krivica je negde drugde profesore. Ne u mom domu !!!

Patrijota

pre 11 godina

Ne slazem se sa profesorom, jer on opet na kraju ima malo optimizma!
"Nas izlaz ne postoji, jer sa ovakvim narodom, koji proizvodi i dovodi na vlast ovakve politicare, to je jednostavno neizvodljivo ikada"!
Setite se sta je posle Dejtona rekao Stipe Mesic na konstataciju da je dosao duzi mir na Balkanu: "Ne, mir na Balkanu ce doci kada Srbi rasciste sami sa sobom"!? I onda sam znao da je u pravu i to mi je jasnije i ocitije iz dana u dan, gledajuci sta radimo i gde to idemo!
Bice krvi ovde neminovno; drugog izlaza nemamo!

miiki

pre 11 godina

Od ovih profesora mi je vec muka.Pa svi vi ste skolovali ove danasnje politicare,ili su kupili diplome,ali onda je to korupcija u kojoj ste ucestvovali i vi.Htedoh reci,svi znate sve samo to niste naucili djake.A da i oni koji su se skolovali preko a ne kod vas trebalo bi da poznaju mentore.Vreme je da se rodi neki manje pismen a da stvari zavrsi onako domacinski prosto.stvarno mi je vise dosta vas sto vazno vrtite palce i sve se zavrsava na tome.
miiki

Student

pre 11 godina

Profesoru svaka cast na ideologiji! E pa dragi profesore "poboljsanje poslovnog okruzenja" sa sobom nosi manje poreze sto Srbija ne moze da priusti, jeftinije kredite sto banke danas niti sutra nece da daju i izgradjenu infrastrukturu za sta Srbija nema sredstava. Kada se to stavi na terazije sa subvencijama koje drzava da stranom investitoru jasno se da zakljuciti da subvencije iziskuju mnogostruko manje sredstava. U "sahu" vuces iznudjene poteze.

Бобан

pre 11 godina

А господин је власник које велике компаније? Колико радника упошљава његова компанија и колики порез плаћа овој држави? Молим? Он је професор је ли то на буџету? Како све неко ког држава рани нађе да се прави паметан?

mladen

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa citavim komentarom Vesne Rajic-Kosteski,8.4.13.11:37,
samo bih jos tome dodao: s kojim pravom nam profesor Begovic uopste komentarise nasu tesku situaciju,kada je on licno ,kao savetnik profesora Labusa u vladi Djindjica, bio izraziti pristalica neoliberalne teorije i prakse u meedjunarodnoj trgovini,koja je citav svet gurnula u danasnju krizu,a Srbiju posebno,zbog takve politike.
Mladen

Bob Rock

pre 11 godina

Ne vredi prijatelju... Seti se '93 i izbora na kojima je narod glasao za slobu kao jedinog koji je sposoban da izvuce zemlju iz krize..

Srpski narod kad dodje do dna, uzme asov i pocne da kopa!

vlad

pre 11 godina

Ako ste nam vi učili advokate i sudije onda nam je sadašnje stanje pravnog sistema u direktnoj vezi sa vašim znanjem gospodine profesore. Znači, sudije nam sude kako drugi odredjuju baš kako i vi komentarišete kako drugi zacrtaju.

Mimica

pre 11 godina

ja vidim da je naša privreda kao da smo u periodu posle rata 45-te. Ako je tako a tako je, jednostavno treba prekopirati Tita. Mobilisati sve snage i resurse, udarnički i planski krenuti u osvajanje jednog po jednog problema u privredi i državi. Planska privreda i petoljetke. Plan mora da postoji. Obnova privrede ne može se prepustiti samo privatnoj inicijativi. To je shvatila i Amerika a Srbija je valda još jedina zemlja na svetu koja živi u iluziji potpunog liberalnog kapitalizma, što zagovara i ovaj profesor.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Dragi profesore dno bi znacilo da se mi pokoljemo izmedju sebe gradjanski rat drugim recima okrug protiv okruga Srem protiv Macve Sumadija Protim Pomoravlja i da vlada opsta anarhija...Ko zna mozda neko intervenise sa strane da nas spasi (Ja se nadam Japancima) onda ce da krene nabolje...

XxX

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski
Ne bih zeleo da Vas uvredim,ali mislim da Vi jos niste culi da je Tito umor. Centralno planiranje je unistilo sve drzave koje su ga prihvatile, decenijama pre nego sto je trzisna privreda zaljulja kapitalisticke zemlje. Povratak u rani period 20. veka nije izlaz za Srbiju. Moramo biti moderna privreda, tehnoloski napredna, sa jakom institucijalnom i pravosudnom strukturom, sa brzim i efikasnim svim vidovima transporta, sa savremenim fakultetima i strucnjacima na svim nivoima. Sve to cemo imati ako podstaknemo medjusobnu konkurenciju i nateramo svih 7.500.000 ljudi da se takmice da svaki dan budu produktivniji i efikasniji od svojih kolega,komsija,prijatelja. Svako ko godinu ne zavrsi sa pozitivnom nulom a prosao je period prilgodjavanja trzistu i inicijalnog razvoja mora se likvidirati. Bez toga stagniramo,nazovimo taj sistem kako hocemo, ali bez obrazovanja,konkurencije i efikasnosti Srbija ce sve vise tonuti. Ne treba nam objasnjenje za to, proziveli smo 70 godina centralnog planiranja i drzavne intervencije pa vidimo i sami kako je to proslo.

Sedis, sisas budzet i mudrujes

pre 11 godina

"Još nismo spremni za bolne, ali neophodne promene", kaže Begović."

Kakve promene ? Kakve reforme ? Ko to MI ? Ja sam 20 godina nezaposlen u ovoj drzavi.Sta da promenim ? Mogu da promenim samo carape i gace !

Coda

pre 11 godina

Lepo kazu nasi ljudi iz inostranstva. Briga investitore sta kazu ambasdori, briga ih da li imamo datum ili ne, da li smo u Nato-u. Njima je bitno sta mi mozemo da im ponudimo(poslovno okruženje). Lukasenko je u očima evropskih zvaničnika đavo, ali on sa njima ostvaruje obrt od nekoliko milijardi dolara.

Trixter

pre 11 godina

Gosp Begovic je u puno stvari u pravu i to je nepobitno tacno.
U Srbiji nikada nije ni napravljena ozbiljna racunica , kojim koracima, zasto i kako u EU? Oni nam daju neku mapu puta i onda radimo domaci, a oni napravili sebi pricu i pravila kako im odgovara. Naravno mi ta pravila ne mozemo menjati, ali mozemo da svoju dinamiku prilaska i ulaska u EU setujemo kako nama odgovara. Mi MORAMO u EU SASVIM POLAKO i promisljeno. Ne zbog Kosova* , sto je dodatni problem, nego zbog ekonomije. EU se menja , ne zna se cak ni kako ce uskoro izgledati, ne pojavno nego sustinski, pa je na nama da pratimo sta se zbiva, a da svoju ekonomsku politiku vodimo potpuno samostalno , reforme koje su antievropkse mi moramo sprovesti, a da bi potom mogli praviti institucije po EU uzoru. Dakle pred nama je dug put podizanja privrede na noge, stvaranje stabilnog domaceg trzista, a pre svega proizvodne elite. Samo elita koja nesto proizvodi, a ne nemilice trosi moze da domacinski vodi zemlju. Mislim da je SNS shvatila sta treba da se radi, Vucic narocito, razocaran je i sokiran odnosom EU prema nama, ali to nas ne sme omesti da nezavisno od EU menjamo svoju zemlju, to je vrlo tesko, ali moguce. Tipicnih primera suludog EU puta ima dosta a poslednji aflatoxin samo daje za pravo da se mora ka EU lagano i promisljeno. Gledati pre svega samo SVOJ interes, a inters drugih postovati, ali ne slediti.

Milos

pre 11 godina

Ok, ne razumem se u ekonomiju i ne zanima me posebno, ali mogu da prepoznam propagandu kojom nas pumapju vec 25 godina. Propaganda koja Srbiju predstavlja kao zrtvu EU i zapada. U pocetku sam pomislio da ce nesto pametno reci, a na kraju se prica stopila sa horom koji pevaju nacionalisti.
O kakvoj ekonomiji mozemo pricati kad u Srbiji apsolutno vlada organizovan kriminal pod okriljem nacionalizma i pravoslavlja? Isti kriminal koji je tu jos od pocetka 90-ih. E, to treba ljudi da shvate!
Rece neko u komentarima da se ovi politicari potajno nadaju da pregovori s EU nece uspeti jer ce im zakoni EU ograniciti moc. Potpuno se slazem s tim komentarom. Zato je i vazno uci u EU. Jasno je kao dan da ne mozemo sami da se izborimo zato sto ce politicar koji ima 10 afera i dize tri prsta i ljubi noge crkvi dobiti vise glasova od politicara koji ima jednu aferu i ne dize tri prsta i zalaze se za odvajanje crkve od drzave.

Dragan

pre 11 godina

Bravo profesore, konacno neko da kaze nesto sto ima veze sa realnoscu!
Ne treba nama ni EU ni Rusija ni Kina, nama treba prvo BANKROT pa da svi shvatimo gde jesmo i krenemo u reforme i izgradnju privrede!

Ištvan

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski, 8. april 2013 11:37)

Taj vaš koncept je i Kina napustila (koja ima izrazito liberalne zakone u ekonomiji sa tipičnom kapitalističkom proizvodnjom). To što vi zagovarate, jeste dovelo do sloma srpske -jugoslovenske privrede.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Sadasni kapitalisticki sistem se mora menjati.Ceo svet je ziveo krizu Volstrita.Pljacke preko Banaka i Berze u svetu pa i u Srbiji.Koncept
liberalnog kapitalizma koji je zapoceo primenjivati Regan a Bus ga doveo
do samog ruba dna.Prazna retokrika ovog a i drugih profesora koji su
se odlico "snasli" aktivirajuci se politicki - daje do znanja da se
nastoji odrzati sve status kvo - kako bi se sacuvalo i sakrilo opljackano.Ali kako je ovo vreme istina ICIJ je objavio podatke iz 170 zemalja ( offshore kompanija i fondova ) s 2,5 miliona poruka elektronske poste i 130.ooo osoba, njihovih internih memoranduma, racunovodstvenih dokumenata,kopije pasosa...Politicari i njihovi savetnici,simpatizeri koji su ih iskoristili,tajkuni,bankari iz Srbije
su na listi koja je verovatno vec dostavljena nadleznim orgnima.Postavlja
se pitanje: Odakle im tolike pare? Drzava i gradjani siromasni a oni bogati.Odgovor je u sledecem: trzisna ekonomija im je bas odgovarala.
Uskoro ce odgovarati i oni.Zivi bili pa videli !

mattko

pre 11 godina

G.Begovic, euroskeptik , da bi opravdao svoju tvrdnju zasto je dosao FIAT, poziva se na mogucnost bescarinskog izvoza u EU, a ta cinjenica upravo proizilazi iz teznje Srbije da postane clan ove organnizacije.
Zar to nije konradiktorni i samoobmanjujuci stav koji dolazi iz dubine duse ovog gospodina koji pod pritiskom svoje politicke opcije ne moze da kaze ono sto stvarno misli?

Odakle si ti to izvukao?!

pre 11 godina

Nemačka je posle rata dignuta iz pepela kroz Maršalov plan i radnu etiku nemačkog naroda. ovde niti radne etike, niti jasnog plana. Pogotovo ga neće biti bez evropske perspektive Srbije odnosno demonopolizacije i detajkunizacije zemlje. A prvo se neće desiti bez drugog i obrnuto.
(Zemlja mogućnosti, 8. april 2013 18:16)

Nemačku je podigla Rusija,Amerika,Evropa i deo kapitala koji su Nemci pokrali okupacijom zemalja!Jel tebi jasno da je Amer do"juče sedeo"u Nemačkoj i dirigirao Vladom?!I taj Maršalov plan je Američki plan a ne plan Nemaca!Koliko ovde napucanih"pametnjakovića"ima da je to strašno!

ringeee

pre 11 godina

Slusao sam ga pre 2 godine na malom seminaru (tridesetak ljudi) americke organizacije IRI koja je izmedju ostalog organizovala kampanju Djilasa.Pricao je sasvim drugu pricu, tako da njegove reci nemaju tezinu. Menja pricu kako vetar duva, odnosno, njegova prica se menja kao i odnos snaga SNS i DS. Tada sam kao i sada imao clansku kartu SNS-a i plasio sam se da mi ne ispadne iz novcanika, kada sam vadio neke papire, tada nije dao da se pomene nista osim DS-a.

John Smith

pre 11 godina

Profesor je upravu, pogledajte Nemačku, oni su dotakli dno 1945. izgubili gomilu teritorije, milioni žrtava, zemlja u ruševinama, okupirana, podeljena ali su stali i rekli ovako više ne može... Pogledajte ih danas. Nažalost moraće ovaj narod još jako dugo da udara glavom o beton dok se ne opameti, za to vreme ne znam šta će uopšte ostati od ove zemlje. Ali što smo tražili to ćemo i dobiti...

obi van

pre 11 godina

ako su ovo vodeci intelektualci danas, onda je Toma sa pravom magistar. Kakve su to nebuloze o fleksibilnoj radnoj snazi koja brzo uci? U Srbiji je radna snaga u prosjeku stara, ne govori engleski i nije bas spremna da nesto novo nauci i da se po potrebi brzo prekvalifikuje. Plus sto se autoriteti ne postuju po tradiciji. Ko ce tu da dodje i ulozi milione samo zbog toboze kvalitetne radne snage? Cista demagogija- proizvoljne tvrdnje i uopstena kritika bez i jedne jedine svjeze ideje.

Zoks

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski

Pa sve to sto vi predlazete je vec isporbano drugde u svetu, i nije dalo rezultata. Jos uvek samo trziste deluje.
A u globalizovanom svetu (a povratka na lokalne privrede nema), Srbija je suvise mala da ima neku svoju plansku (citaj ne-efikasnu) privredu. Mora se u svet i u efikasnost, a na to nas jos uvek samo trziste moze da natera.

Ljubivoje I

pre 11 godina

.
Hocu da pokusam da nesto sustinski kazem.
Nasi politicari su naslednici politike koja se samo razume u frakcionasku borbu kako se dolazi na vlast i do polozaja i kako ocuvati taj status.
Ovde se na najprimitivniji nacin siri mrznja protiv drzava i naroda koji ima para i znanja da pokrenu Srbiju. Pre neki dan su sve srpske novine isceprkale nekog engleskog lorda kako savetuje Srbiju da bezi od Evrope. Potom su u prvi plan izbacili Lepenovu cerku koja je rekla da je Evropa groblje. Da ne pricam o bombardovanju i o streljanju djaka u Kragujevcu. Svaki drugi dan se objavljuje koliko u procentima Srbi vole Nemacku a koliko neke nevazne drzave. I sto je najcudnije vecina stanovnika Srbije se cudi kako nas mrze drzave, koje mi normalno mrzimo. Ne razumen kako neko ocekuje da ga neko voli koga on priznaje da mrzi.Kako moze drzavni vrh, stampa, televizije i vecina stranaka da javo prica kako nas mrze drzave u kojima zivi i radi 4.500.000 Srba.
Konacno treba da se pitamo da drzave Poljska, Ceska,Slovacka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Grcka, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Hrvatska i Slovenije (oko 150 miliona stanovnika) imaju opredeljenje za zapadni nacin organizovanja ekonomije i da su svi promasili a da se nas 7 miliona pravi pametnim. Nas nema nigde ako imamo losije uslove privredjivanja od Hrvata, Madjara, Rumuna i Bugara.

Zemlja mogućnosti

pre 11 godina

@John Smith, Nemačka je posle rata dignuta iz pepela kroz Maršalov plan i radnu etiku nemačkog naroda. ovde niti radne etike, niti jasnog plana. Pogotovo ga neće biti bez evropske perspektive Srbije odnosno demonopolizacije i detajkunizacije zemlje. A prvo se neće desiti bez drugog i obrnuto.

Komentar za ime : "neko"

pre 11 godina

"neko" u komentaru kao eksponent vlasnika krupnog kapitala i kao jedan od njihovih piona ( dezurnih profesora opste prakse ) nas je i doveo do dna. Zbog cega iz vremena njegovog savetovanja celnika vlade Labusa nisu pokrenute strkturalne i institucinalne reforme i reforma javnog sektora?
Lako je general biti kada rat prodje.Istina je da mnogo zemalja u Evropi se vraca planskoj privredi! Nije primetio da smo se od dna odlepili i krenuli spora ali krenuli...Dali se varam, zar investicije iz Emirata nisu direktne investicije. Znaci poboljsao se poslovni ambijent u Srbiji.
Promeljen je Zakon o javnima nabavkama, vrsi se remont drugih zakona,na izradi su novi...Borba protiv korupcije se uspesno sprovodi...Mozda se tu
uskoro nadje i "neko"...Uskoro "neko" moze biti "niko"...

drdreamer

pre 11 godina

Da bi pričali o nadi za bolji život, treba prvo da priznamo sebi koliko smo neradni i loši ljudi, jer svako gleda da "izvaćari", da prevari, ili ne radi ako to može.....a može se to u Srbiji jer nema nikakvih kontrola niti kažnjavanja......znam da ću dobiti više negativnih glasova, ali ja sam sebi priznao, A VI?

Zabirnuta

pre 11 godina

Mene brine sta ce biti sa deviznom stednjom, imam neku crkavicu u evrima u banci, pa reko' da ne blokiraju rcune kao na Kipru, kad bankrotiramo?

Fredy House

pre 11 godina

(Vesna Rajic-Kosteski, 8. april 2013 11:37)

Iskreno me zabrinjava broj pluseva koji ste dobili.
To sto ste napisali je u rangu tvrdnji da je Zemlja centar univerzuma.

z

pre 11 godina

A gde je dno? Jel da pozurimo dole da bi ovakvi strucnjaci mogli da kazu, e pa bio sam u pravu? Jel neka velika mudrost da se kaze da sa dna ne moze gore, nego samo isto ili bolje? Bolje neka covek da konkretnije savete, a ne, reforma bla bla. Ako je toliko upucen, zasto ne sastavi plan za poboljsanje? Ovakve izjave nikome ne koriste.

Arpeggio

pre 11 godina

"Mene brine sta ce biti sa deviznom stednjom, imam neku crkavicu u evrima u banci, pa reko' da ne blokiraju rcune kao na Kipru, kad bankrotiramo?"
(Zabirnuta, 8. april 2013 12:48)

Odmah diži pare i štekuj u slamaricu! I neka ti ne bude žao kamate, mirnije ćeš spavati, a to nema cene! Veruj mi, govorim iz ličnog iskustva.

Posle ove "hrabre" odluke našeg bezm..og državnog "vrha" (koji trči kod patrijarha po svoje mišljenje) da se podvije rep i ne čini ništa konkretno da bi se problem rešio, u suludoj nadi da će se on možda sam od sebe rešiti, stvar je vrlo jasna: od Srbije nema ništa! Sad je već sasvim izvesno da brodu Srbija spasa nema i situacija je spasavaj se ko može! I ne, neće biti "prvo žene i deca", ovde će stampedo gaziti sve i svakoga pred sobom!
Oni slepi kod očiju će i dalje guslati "Kosovo, Kosovo!" (i Metohija), ali svakom pametnom je jasno da je ovo početak kraja ove sadašnje Srbije i da se ona sve brže kreće ka Beogradskom pašaluku.
Znamo kako su 90-ih godina građani opljačkani kroz deviznu štednju, apsolutno ništa ne sprečava da se sličan scenario ne ponovi i sada. Pitanje je samo koji će mehanizam izmisliti jer sistem Dafina/Jezda je provaljen. Ali ne brini, kad treba prevariti vlastite građane, mašta srpskih poliičara je nepresušna!

Beca

pre 11 godina

Profesore, vi govorite o zemlji u kojoj je omiljeni moto: "Ne mogu mene toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim"!!! Mi smo lenj narod, navikao da mu drugi resavaju probleme, a da se mi usput jos i zalimo sto nam ne resavaju bolje!!!

kajganic

pre 11 godina

Jaoj Boze koliko prepametnih ljudi se ovde javlja, prosto da ne verujes da zivimo lose sa toliko strucnjaka.
Sto je nacrnje od vas svako misli da bas sve zna i ni malo ne ostavlja prostora da neko drugi zna vise...e to je u stvari najgore.
Dokon covek dobio internet.

Caki

pre 11 godina

Jedini nacin da dotaknemo dno, da bi se trgli, je da pustimo Mladju da nas vuce nizbrdo. Medjutim tu je problem sto ce se to dodirivanje dna otezati preostalim rasprodajama EPS, sume, obradiva zemlja ..., a tek onda nam niko nece moci pomoci.

neko

pre 11 godina

Ovde se misli na dno u vidu bankrota.

I to ce se ocigledno desiti.
Jednostavno srljamo u bankrot.

Jos jednom da napisem, mada sam vec negde pisao: jedna Bugarska ima godisnji izvoz od 21 mlrd evra, a Srbija ce MOZDA ove godine imati 12 mlrd evra ukupno (FIAT uracunat). Uz to, Srbija nema more, a Bugarska ima kakvo takvo, pa je to dodatni priliv deviza. Uvoz nam je otprilike isti. Kako? Pa tako sto se zaduzujemo, a oni to NE RADE. Nas dug je 65% GDP-a, a njihov 20% GDP-a. Uz to, GDP nam je otprilike jednak, ali sa razlikom da je nas napumpan na dva nacina: prvi - tako sto se mnoge delatnosti pokrecu zaduzivanjem i drugi - tako sto je nasa valuta precenjena. Samom devalvacijom dinara GDP bi u evrima opao, a dug bi porastao u odnosu na GDP. O tome koliki deo privrede (usluge, trgovine, pa i banke) ce propasti prestankom zaduzivanja i koliko ce ljudi ostati bez posla ne bih. Osim toga, tu je i pocetni razlog posrtanja, a to je prenapumpan javni sektor. U Bugarskoj su plate javnog sektora 3 puta nize nego kod nas, a penzije duplo. E zato je njima GDP takav kakav je, ali je realan. Nas realan GDP je duplo nizi od trenutnog, ali ima i jedna caka, a to je da mi imamo DUG. A to znaci izdvajanje od 1 mlrd evra(a uskoro i 2 mlrd evra) godisnje samo za kamate, sto je 7% ovog sadasnjeg napumpanog GDP-a. Ili 15% realnog GDP-a. E to se vec zove bankrot. Siguran bankrot. Raspustanje celokupnog javnog sektora i pocetak od nule. Sa 60% nezaposlenih.

Aleksandar

pre 11 godina

Budala se uci na sopstvenim greskama, pametan na tudjim.
(Bob, 8. april 2013 10:50)

A idiot se ne uči ni na svojim, ni na tuđim greškama. Vi sami izvucite konkluziju gde se na toj lestvici nalazi Srbija.

Deki

pre 11 godina

O da, dotakli smo dno onda kad su ovi dosli na vlast. Al je problem u tome sto je na dnu toliko muljevito da smo se toliko zaglibili da nas tesko sta moze izvuci

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

nisi ti obavesten izgleda. ako ona inflacija nije bila dno onda zaista ne znam sta jeste. ne vredi, mozemo mi da dotaknemo sta hoces - bolje biti nece. takav smo narod.

bogdan

pre 11 godina

Da li je neko od ovih pametnjakovića ponudio rešenje?Najlakše je pljuvati a da sam nisi siguran da znaš rešenje.Bolje pomozite bez obzira iz koje ste opcije.Radi se o Srbiji,domovini a ne o nekom komšiji.

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Profesor je u pravu!Već trinaest godina ,a pogotovo ,period od 2008.do danas,politikanstvo odlično kontroliše agoniju, nemaštinu, besciljnost, koristeći ovaj period za lično bogaćenje i održavanje GLASAČKOG APARATA,NA NEKOM NIVOU "SREDNJE KLASE",GDE ONI ZADOVOLJNI ,u proseku duplo boljim standardom od prosečnog,ĆUTE,ODOBRAVAJU,ZAOKRUŽUJU DIREKTIVE I AKTIVNO UČESTVUJU U MEDIJKO-VIRTUELNOJ KONTROLI IZBEZUMLJENIH I NAPLAŠENIH-"OBIČNIH" SRBA!
DOK SISTEM NE BUDE TOTALNO URUŠEN,DOK I TAJ SLOJ "POLITIKANSKIH DODVORAČA"NE OSETI TEŽINU,OVOG SISTEMATSKOG VIŠEGODIŠNJEG NERADA, UNIŠTAVANJA PRIVREDE,PREZADUŽIUVANJA,UBIJANJA PROSVETE, ZDRAVSTVA, UPROPAŠTAVANJE JAČINE I KVALITETA VOJNOG I POLICIJSKOG APARATA ,neće doći do promena.Da je drugačije,narod bi na izborima,ili bar legitimnim protestima promenila SISTEM!
OVAKO UPLAŠENI I VOĐENI NAMETNUTOM PAROLOM"MOŽE I GORE",SAMO PRODUŽAVAJU ŽIVOTNU AGONIJU!

sone

pre 11 godina

Gospodine, davno smo mi dotakli dno, jedino trebamo biti svesni da su nam isto tako davno dali lopate u ruke i svi zdusno kopamo. Duboko i dublje.

Na zapadu nista novo

pre 11 godina

Koliko je komunizam bio liberalan u odnosu na ovo sada govori činjenica da su ljudi sa ovakvim razmišljanjima i stavovima mogli da postanu profesori univerziteta. Sada ne možeš biti ni kafe kuvarica u državnoj firmi ako nisi u stranci i ako ne misliš kako ti država kaže.

zoran

pre 11 godina

Mi imamo kao drzava tri perida posle komunizma,od 90e do 2000god tu smo dotakli dno dna,od 2000 do 2012,malo smo odskocili,a pojedinci su napunili sopstvene djepove nismo jos dotakli dno jer ovi vade prosek,a 80%naroda jad i beda,treci period sledi,sada kada treba da malo krene narod da bolje zivi ovi sto su napunili dzepove pocinju sa separatizmom i izmisljaju probleme gde ih nema,verovatno nisu dovoljno napunili svoje alave dzepove

Aleksandar

pre 11 godina

za (Bob Rock, 8. april 2013 10:25)

na tim izborima je SPS dobio 123 mandata, znači manje od polovine. Da nije radikala, ne bi uspeli da sastave vladu.

A godinu dana pre, na predsedničkim izborima je Milošević imao 52%, što je malo u odnosi koliko je imao pre toga.

kriza :)

pre 11 godina

Kažu kriza a po gradu se voze dobri automobili,dodje leto lep broj ljudi zapali na more..debele su naše slamarice(oko 10 milijrdi dolara)za vremne Broza svi napravili kuće,školovali se,putovali,za vreme Slobe 300,000 Beogradjana otkupilo stanove preko noći...Mnogo mi kukakmo,a realno ova starija generacija je imalo jako lep život,naživeli su se oni..a mladjima ostavili haos...tako to ide

blond

pre 11 godina

Kakvo dno? Pa u padu je najbolje. Niste vi profesore skontali da su Srbi inteligentan narod. Provalili su oni sve to, zamislili buducnost brzih vozova. Zato oni sada sjede u svojoj umjereno-kontinetalnoj klimi i pijuckaju kafe i ladne sokove, toneci u foteljama kafica. 200 kilemetara na sat je prosecna brzina tela u slobodnom padu.

Miki

pre 11 godina

@Vesna Rajic-Kosteski
Citao sam Adama Smita (kao pretpostavljam i vi cim ga uzimate u svoju izjavu), ali se nesto ne secam u kom delu on to pominje drzavu kao nosioca napretka.

Hvala

PS: Samo da pojasnim, procitao sam samo "Bogatstvo nacija", tako da ako je to u nekom drugoj knjizi, preporucite mi rado cu pogledati

Aleksandar

pre 11 godina

Srpski narod kad dodje do dna, uzme asov i pocne da kopa!
(Bob Rock, 8. april 2013 10:25)

Nije to najtragičnije - najtragičnije je što je to jedini put kad taj isti sprski narod samoinicijativno uzme 'ašov u ruke' i počne nešto da radi. U korist sopstvene štete, naravno.

netko

pre 11 godina

totalna glupost je misljenje da samo ako dotaknemo dno onda ce nam biti bolje..

ZASTO?

Zato sto sto vise propadamo to ce nam teze biti da ustanemo i da prihvatimo prikljucak sa ostalim svetom oko nas.

Gospodo ako cekate da dotaknemo dno jer ce nam onda biti bolje onda s varate.
Ako hocete promene onda ih treba zapoceti u roku od odmah a ne da se ceka jer
Srbija Nema vremena za gubljenje.

ps.
Promena nikada tu biti nece, jer ih narod ne zeli, a politicari jos manje..
O promenama kojima se dice neka stranke radija ne bih, to je cist sminkeraj, nema od toga leba..

Milos

pre 11 godina

Ja sam davno rekao da bi trebalo da svi bojkotujemo izbore ili da izadjemo na ulice kao u Argentini,i da krenemo od nule..ja sam fakticki nezaposlen od kako sam zavrsio srednju skolu,ne kazem da mene treba drzava da zaposli to vreme je proslo i nikad se nece vratiti i ne treba da se vrati,ali Drzava treba da omoguci uslove za investitore..nasi pretci nisu razumeli kneza Mihajla Obrenovica,nisu razumeli kralja Aleksandra Karadjordjevica,a ni mi nismo razumeli dr.Zorana Djindjica...ali zato je vazno da smo razumeli: Milosevica sa svojom klikom,Kostunicu sa "Nasima",Tadica sa svojim satrapima,Dacica i Vucica sa Mrkonjama i Knezevicima..Srbima je uvek bilo vazno da komsiji bude krava ko` civava...E to smo mi...i uvek ocekujemo da ce nam pasti s` neba nesto...

Podsecanje

pre 11 godina

Pa lepo nam je to predocio nas PRECEDNIK DIPLOMAC, mi cemo biti crna rupa na tepihu Evrope. Tada jos nije bio Predsednik, izabran je posle te cuvene izjave. Pa sad, sta smo trazili, to i gledamo.

Ranko

pre 11 godina

Stručnjaci tipa kapitalizam je super,ali EU je zlo su predstavnici teorije:" može da bidne ne mora da znači".Da Begović objasni koji su to unutrašnji resursi koje mi možemo da iskoristimo bez investicija spolja ili bez prinude "datuma" i evropske agende.Sa zastarelom tehnologijom,sa zabludom o kvalifikovanoj radnoj snazi i halavošću menadžmenta ne vidim naćin da bez EU ne završimo kao Albanija u izolaciji.Priče da je narod dobar a političari ne valjaju ne pije vodu jer političari nisu sa Marsa.Hrabar političar kaže da narod treba da se menja i dobije metak na radnom mestu.Dobar deo srpske elite navija za EU integracije, zvanično,a moli Boga da se to desi što kasnije jer bi to ugrozilo njihove privilegije.Zato su ovakvi proroci opasniji od sektaša u DSS kada se govori o EU integracijama.

No.

pre 11 godina

Oooooo Boze dragi, pa hocemo li onda ikad stici do tog dna ili je ova zemlja rupa bez dana, ili je ovo ona crna rupa koju su trazili u Cernu, a da nije je to ona rupa koju nam je nikolic obecao pre vise godina u jednoj predizbornoj kampanji pa sad resio da odrzi obecanje?! Dokle bre vise, dokleeeeeeee..... ?????

bulat92

pre 11 godina

Gde je profrsori prodao te svoje ideje i gde se one uspešno primenjuju.
Kao intelektualac bi morao da zna da nema dna. Kad god pomislimo da smo na dnu neko kuca odozdo!

petronije

pre 11 godina

"Od 2008. pa na ovamo stav države je pasivan i defanzivan".
Profesore samo od 2008? Srbija je sebi dala toliko autogolova i mnogo pre toga da je ne mozete braniti sa tom vremenskom odrednicom.Ili necete da se zamerite Labusu i Kostunici? A ove posle ne treba ni uzimati u usta, sami su se udavili.

Stevica S.

pre 11 godina

Šta oce ovaj strani placenik i domaci izdajnik, nesto imputira kao mi smo krivi za bedu nedace i kriminal? Pa svi znaju da je najkrivlja amerika i japan izrael a onda engleska nemacka italija hrvatska albanija rumunija bugarska austrija i madjarska. Oni nemogu da nam oproste sto smo ponositi i cestiti pa ceo zivot posvete unistenju Srbije. I to im nije dosta nego vojvodina i kosovo razbijaju Srbiju iznutra.

Nece mene niko naterati u roblje da radim u fabrici bez pauze bez sindikata! Ako treba ratovacemo opet ali ja u roblje necu!
(Ja, 8. april 2013 11:04)

Bravo!
U nekoliko recenica sumirani svi razlozi propasti Srbije! Takvo nakaradno misljenje poput tvog dakle postoji. Postoje ljudi koji misle kao ti. Ja to vidim kao cudo 21 veka i objasnjenje katastrofalne pozicije Srbije.
Pa covece, Zulu ratnik zna o svetu vise od tebe.
Kako si samo to uspeo?

Zoks

pre 11 godina

Potpuno ste u pravu. Srbija se jos uvek bavi sporednim stvarima, a goruca pitanja ne dotice.
Na prvom mestu je nepovoljno privredno okruzenje, odsustvo stimulacije za prozivodnju, katastrofalno jak dinar, a o sunovratu obrazovanja i zdravstva da ne govorimo.

nebojsa

pre 11 godina

problemi u srbiji su: ne kaznjavanje kradje i korumpiranost, ne postovanje obrazovanosti i primitivizam, nerad i licni interesi ispred zajednickih, obrezvedjen rad i malodusnost.
Dobijanje mogucnosti da se pocnu pregovori za pristupanje Eu nece resiti nista od ovoga.
Uslov koje su ispunile sve clacice EU su: otvaranje politickih dosijea, vracanje imovine (denacionalizacije), uredjenje zemljiske knjige ....

Datum za pocetak pregovora o pristupanju EU je u Srbiji samo politicki poen.

I shvatite da nece doci niko (0) da vam pokloni bolji zivot.
Ne postoji nikakva pilula ili sila koja ce vam doneti bolji zivot osim vas samih.

Марко

pre 11 godina

Много коментара, ставова и мишљења, а то је некако логично за „нас“. Можемо о проф. Беговићу мислити ово или оно, желети и тражити мало оптимизма у ово „јесење пролеће“, али... О неким ставовима проф. ваља дискутовати, али је сурово реална и тачна теза о позитивним ефектима достизања дна. Поменуто „дно“ нису неки ратови, глад и сл. као што неки коментатори истичу, већ дно у смислу тзв. државног банкрота у смислу да држава не може да сервисира своје обавезе, да су дефицити високи, неодрживи и да се не могу више финансирати на начин на који се то ради већ дужи низ година. Дилеме око штедње и сличности с Кипром, не брините, тако се нешто сигурно неће догодити у Србији, и без панике молим, није потребна, верујте. О предлозима за планску привреду и „фабрике радницима“, то је модел који никада није био ефикасан и који никада нигде ни је дао адекватне резултате и у данашње време је до те мере нереалан да не заслужује коментаре. Ни модел „невидљиве руке тржишта“ није модел који је негде постојао/постоји као такав, у свим декларисаним тржишним привредама држава није само креатор пословне климе већ је у зависности од државе, учесник на различите начине.

Nenad

pre 11 godina

Bilo bi lepo profesore da nam kazete malo vise o reformama koje zagovarate. Kakve su nam reforme potrebne da bismo stvorili kakvu-takvu industrijsku konfiguraciju u Srbiji? Molim vas da se pri tom pozivate na pozitivne primere i valjane empirijske podloge. Veliko hvala.

Kurakao

pre 11 godina

1. Ono sto poanvljam vec vise godina rekao je sada i profesor. Vlasti u Srbiji namecu nam temu Kosova jer nemaju sta da nam kazu u pogledu ekonomije pa je potrebno skrenuti paznju naroda.
2. Politicari ne zele sustinske reforme jer im je bolje da se medijski eksponiraju i da kazu evo sta hocete doveli smo vam FIAT doveli smo vam seika umesto da urede sistem pa da FIAT i seici sami dodju (ali tada se politicari ne bi slikali)
3. Pre neki dan sam u jednom postu rekao tehnologija je ono sto razlikuje siromasne od bogatih (ekonomisti su culi za Solow model) treba podrzati dolazak novih tehnologija koje ce nas uciniti produktivnijim.
4. Tacno je sto profesor kaze da od EU ne treba da ocekujemo puno u finansijskom smislu i da treba da vidimo sami sta mozemo da uradimo ali ima tu jos jedna stvar ulaskom u EU verovatno bi nam porastao kreditni rejting cime bi ustedeli znatne pare. Treba staviti na papir da li nam se vise isplati bolji kreditni rejting+malo para EU ili gubitak trzista Rusije mozda jos neke zemlje (Turske). Kad se podvuce crta i vidi sta je isplatljivije i na kratak i na dugi rok onda doneti odluku a ne ovako seli Toma, Aca i Pacic (moze i Boris, predsednik sveta i Trivanka) pa oni rekli eto mi razmisljali i doneli odluku. Odluka se donosi na osnovu detaljnih analiza a ne na osnovu "mozganja" par "velicina". E zato smo neozbiljni.

Kole

pre 11 godina

I kad dodjemo do dna , vlastodršci neće priznati da smo na dnu !!! Ali iz tog blata iskočiće Mladja sa povikom : Ja ću vas izbaviti iz ovog blata u koji su vas drugi bacili !!!
E onda treba pustiti plin pa da vidimo koga će onda Mladja da spašava !!! Jedino tako se on može zaustaviti !!!

Prošao voz

pre 11 godina

Profesore, mi smo prošli dno. Sada raspodajemo zemlju i izvore vode jer drugo smo sve već prodali.

Kada ovde bude dominantna strana imovina, onda ćemo živeti za dlaku bolje. Ali ne mnogo, neće nas kapitalista plaćati previše.

Šteta što političari nemaju sluha za ljude koji znaju.

A u naše istorijske knjige moći ćemo da upišemo: jedan sloh oholih ljudi, nazivali su sebe "političari" su glavni razlog nestanka jedne male i siromašne zemlje. Naučili smo da se vlast ne sme davati svakoj budali. Samo, kasno.