Sreda, 20.02.2013.

21:28

Ovo je najtraženiji posao u Srbiji

Poslodavce su svojim biografijama najviše ”bombardovali” razni menadžeri, poslovni sekretari, telefonski operateri, knjigovođe, magacioneri i kuriri.

Izvor: Novosti

Ovo je najtraženiji posao u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

ostali

pre 11 godina

Ovi iz IT-a, koji licitiraju sa svojim zaradama, zaboravljaju da postoje i druga zanimanja koja se ne mogu naučiti sedeći kući i kuckajući, pa ni na fakultetu, školi, već su potrebne godine i godine radnog iskustva, a da svi počnu da programiraju onda ni njima ne bi bilo tako sjajno. Što je država jadnija to je IT sektor uspešniji...

dule

pre 11 godina

@(@dule, 21. februar 2013 11:41)
Ok znači imaš bruto 1800, lepa plata, svaka čast, to je aj da kažemo realno.

Al kako si ti došao u poziciju da primaš toliku platu a nisi upoznao ni jednog kvalitetnog čoveka u Srbiji koji bi mogao da radi u tvojoj firmi - e to mi već nije jasno. Pa sa kim si ti to do sada radio u Srbiji?

A ovo što se tiče oglasa, batali to. U Srbiji većina oglasa je takva da kad bi i realno našli osobu kaoja zna sve što se traži u oglasu bez 5000 evra mesečno to ne bi prošlo (tako je barem bilo pre 4-5 godina kad sam ja malo to pratio). Tako da...

authentique1981@yahoo.com

pre 11 godina

Sto bi rekao SARS: 20 kinti tiket je, vaskrsao Sloba...
Voleo bi da mi javis kakva je to poljska kompanija u kojoj imas platu 1800e, ako ima sanse, rado bi' konkurisao i za pocetak radio za 10-i deo te plate. Meni ostaje da ti kazem svaka cast, a ukoliko je potrebno i znanje poljskog, tu sam, govorim poljski jezik veoma dobro, zato i postavljam ovo pitanje sa nadom da ce biti objavljeno. Inace, takodje imam preko 30 godina, drzavne skolice sam zavrsavao, nisam partijski obojen i jedini posao koji mi se nudio preko biroa je da budem agent za prodaju osiguranja, kao i da budem radnik na usisivacu kirbi kompanije. U sali mi prijatelji kazu, blago tebi, tebi su teletabisi u NSZ-u nesto i ponudili (crni humor).
Inace, izraz teletabis koriste zaposleni u NSZ-u i gradskim opstinama za nas NEzaposlene!

mr.ramone

pre 11 godina

Cini mi se da je jedino u IT-u je stanje ok, ja kao programer imam 1000e fixnu platu i nekad upadne neki projekat sa strane, a ona prica da neko zaradi 4000e kao programer mi iskreno zvuci malo prenaduvano.

I ja planiram da idem u inostranstvo iako sasvim lepo zivim ovde (imam svoj stan, svoj auto, solidnu platu) ali jednostavno ne vidim neku perspektivu u ovoj zemlji.. ne vidim da ce ovde biti bolje..

repus

pre 11 godina

сви би да раде неки посао лези лебу да те једем кад им понудите посао да раде за тридесерт еура дневно и храну цигаре и превоз сви вриште у глас па јасам завршио за менаџера да седим и ништа нерадим да имам ауто шофера и две секретарице и да паметујхем а кад их питам да дђу да раде кода косим купим сено вршем орезујем воће копам берем кукуруз и да их платим тридесет еура настане хистерија а што је чудно више хистеришу родитељи те деце како њихово дете са завршеним пиарум менаџером да ти бере кукуруз или купи сено а има послова у србији колико хоћете али родитељи самилосно кажу па нема он конституцију да ради физички а може да диже тегове у теретани никог нетреба жалити

Otv. Oc

pre 11 godina

Vi koji ste se uglavili negde imali-nemali fakultet i iskustvo, nemojte toliko da se busate. U ovoliko nerazradjenom sistemu to je vise nego bilo sta stvar srece. I ja spadam u vas 'uglavljene' pa kad vidim prosjaka na ulici razmisljam koliko je malo falilo da i ja tu zavrsim. Kad pricam sa likom u teskoj situaciji ne krivim iskljucivo njega za to.

Poenta clanka jeste skretanje paznje na to da nas jedan bahati lik u mecki kosta 41000 radno sposobnih koji trunu, ako je verovati podacima.

terabajt

pre 11 godina

Volim kada vidim ljubomorne i licemerne komentare o pljuvanju Megatrenda. To komentarisu ovi sto imaju jedva zavrsenu srednju skolu, sede po ceo dan kuci i komentarisu na raznim portalima, prave se pametni. Dok neki rade i zaradjuju oni zive na tudj racun i misle da su popili svu pamet sveta. Urazumite se vec jednom, vreme istice.

dule

pre 11 godina

@(Znanje!!, 21. februar 2013 01:16)
Ala si se ti nalago pa to je fest.

Znači ti tvrdiš da zarađuješ mesečno u Srbiji 4000 evra od programiranja ali kad si hteo da otvoriš firmu nisi znao ni jednog developera koji će ti valjati. Pa sa kim ti radiš čoveče?

Il recimo na početku kažeš da žališ što si napustio školu ("Imam samo osnovnu skolu, i 3 razreda gimnazije. Na zalost sam napusto jer...") da bi na kraju poentirao sa: "Jedna mana mog skolovanja je to sto oni koji zavide na tome ujedno i rade pored mene, pa ponekad bude naporno jer mrzim licemere."

A za ovo: "Demagoga na sve strane..." se apsolutno slažem sa tobom.

Zorana G.

pre 11 godina

Delimicno tacno. Ako se pogleda broj aplikacija po broju ponudjenih radnih mesta, najtrazeniji posao je - kontrolor letenja. Sa zavrsenim kursom, ulazi se u zatvorenu sredinu sa enormnom zaradom. Zanimljivo bi bilo procitati imena roditelja ucesnika konkursa.

@nexus

pre 11 godina

Ja pljuvao faks nisam, vec to da je ljudima cilj da steknu diplomu, na razne nacine od mita do prepisivanja, ovog i onog, a posle da cekaju da im mama i tata, stranka, komsija nadju posao, da radi u drzavnoj instituciji i ispijaju kafe po celi dan, zapravo mnogi prijatelji su postali takva sorta.

Puni sebe jer rade u drzavnoj instutuciji za nekih 500eura, a po celi dan baljezgaju po fb-u, i cesto ih vidim u sred radnog vremena po gradu

Moj najbolji prijatelj je upisao nekakav faks u vezi IT-a, a posle 4 godine skolovanja tj. jedno sto zna da instlira Win i to jedva, a prosek je imao preko 8, a faks koji je zavrsio nije bio mega-giga pa da ima bili kakvo opravdanje za nezanje sa kojim je zavrsio isto, i pitam se sada sta ce da radi, cemu skolovanje kad jedno moze da se zaposli da radi za nekih 300eura u IT shopu.
Ali zato isti prijatelj zna da mi drzi govor, kako bolje da sam nastavio skolovanje, faks sto vec, i da sad radim negde u drzavnoj firmi, jer "ovaj" posao mi je nesiguran itd, a u sebe mislim "zasto ti ne nadjes posao ako imas faks, nego vec 3-4 godine maltene ne radis u struci i to malo znja si zaboravio"

A sto se tice mene, ja sam realno 2x vise ucio nego 90% onih koji su zavrsili faks, jedno sto na kraju nemam papir sa pecatom )ali sa svojih 29 godina, imam 8-9 aplikacija, od kojih barem 5 i dalje dobro zaradjuju, tj. i dalje postoje, i jos barem desetak manjih projekata na kojima sam sam ili sa drugima radio, a meni je licno to drzaze nego 2 diplome da imam.

denis napast

pre 11 godina

Zalosno je i to da, kada sam pitao NSZ - filijala Kraljevo, da li planiraju kurseve dodatnog obrazovanja ili prekfalifikacije i koje, u nadi da oni imaju uvid u to sta poslodavcima treba, koji profili...jer ja kao masinski tehnicar vec 5 god. ne mogu da nadjem posao i zeleo bih da se prekfalifikujem za zanimanje koje je trazeno u mom gradu. Dobio sam odgovor nadlezne osobe za obuku da oni jos nisu DOBILI PLAN RADA za 2013 god. To "dobili" mi bode oci, od koga da dobiju - centrala u Beogradu zna sta Kraljevu treba? Zar filijala u Kraljevu sama ne organizuje kurseve, prema potrebama poslodavaca? To pitanje sam postavio i naravno nikakav odgovor nisam dobio. Nezaposlenost u Srbiji iznosi 25%, najveca u Evropi - a sluzba koja je posrednik izmedju nezaposlenih i poslodavaca jos nema PLAN RADA ZA 2013 god. Sramota

@dule

pre 11 godina

Plata mi je 1800Eura. poslodavac tj. firma je iz poljske. sam placam sebi doprinos tj. radni staz i zdravstveno osiguranje, porez ne, jer zapravo unosim novac u drzavu i ovde ga trosim, zar i za to da im placam jos?
A ujedno sam dobio ponudu da se preselim tamo, kao i par dobrih ponuda iz HR, ali jos nisam spreman napustati svoj grad zbog porodice.

Sto se tice strucnih ljudi, pa ne zivim u Geogradu, niti nekom velikom gradu, vec puno manjem, a sve koje sam hteo da zaposlim, tj. zajedno ortacki odradimo neke aplikacije su bili amateri, a portfolio na nivou "instalirao sam cms ovom i onom" cemu onda faks za taj nizak nivo znajna?

A sto se tice skolovanja, radio sam u lokalnoj firmi koja pravi aplikacije za finansije i knjigovodstvo, i jedni sam bio tamo bez faksa, ali sam ujedno bio sa platom vecom od gotovo svih zaposljenih, i uocio sam da me iza ledja ogovaraju i da kukaju odkud meni plata veca od njihove, iako sam realno najvise doprineo toj firmi dok sam tu radio nekih 3 godine, dok mi se nije ukazala bolja prilika, na to sam mislio zapravo kad sam napisao to.

Dok sam pratio oglase i poslovne ponude kod stanaca u 95% slucajeva su zahtevali znanje, tj. portfolio, cak i neke velike kompanije su imali u oglasu, recomended za faks, ali je uvek bilo znanje 10 stupnjeva iznad, dok je kod nas malo obrnuto na zalost, tj. faks > znanje, a diplome se stancaju kao taolet papir. Maltene ih svako ima a retki slucajevi imaju znanje. A to je upravo velika greska naseg skolstva.

ORHIDEJA

pre 11 godina

Trebalo bi sve nacionalne službe za zapošljavanje zatvoriti od njih nema nikakve vajde. Svi su na teretu napaćenog naroda, nerade ništa a plate su im enormno velike.

liberalizam

pre 11 godina

Ja imam 30 godina i vec 7 godina radnog iskustva u struci. I imam zavrsen drzavni fakultet (pravni). Ni jedan posao nisam dobila preko veze (niko u mojoj najsiroj familiji nije pravnik ni politicar) i ne radim u drzavnom sektoru. Samo znam pristojno da radim svoj posao. Nije mi jasno kako neko od 30-45 godina moze da nema radno iskustvo. Gospodo karijera se planira od 7 godine.

LJUBICICA

pre 11 godina

Tačno je da svi pribegavaju da rade tamo gde se plate dobijaju iz budžeta, tu su najsigurnije i najbolje plate ali je to propast za Srbiju, pitam se dokle će to samo da traje.

pobednik

pre 11 godina

@N
vidi se da si zavrsio Megatrend (sta uopste znaci rec megatrend?).

Obrazovanje je jako bitno i ne moze neko ko je zavrsio ETF da bude dobar menadzer ako nije pravilo edukovan.

To sto neko zavrsi ETF to samo znaci da je dovoljno zaljubljen u tu nauku, dovoljno uporan, vredaa i inteligentan da fakultet zavrsi. ne znaci da je snalazljiv, da ima sve menadzerske karakteristike.

menadzeri se radjaju, ali i edukuju. i to ne naravno na Megatrendu...tamo ides ako ti treba diploma, a ne ako ti treba znanje.

vladimir

pre 11 godina

Opet bobmardujete decu laznim informacijama ne bi li upisivala te kvai fakultete za marketing, medije, pr i ostala totalno neyaposljiva radna mesta u Srbiji.

dzabe ste krecili

pre 11 godina

A sta da radite kad nadjete posao,radite ga vrlo odgovorno godinama,trudite se maksimalno,volite da radite,brzo ucite sve novo sto vam daju, a ne napredujete niti cete, ne mora da bude napredak u tituli vec novcano,ipak se od toga zivi. I kad trazite povisicu na osnovu obimnog i odgovornog posla, a on vam kaze da "nema para" i da ima toliko nezaposlenih koji bi i za mnogo manju platu radili..

nexus

pre 11 godina

@Znanje!! Mnogo volim likove koji nemaju fax a zaradjuju i onda pljuju po onima sto imaju fax. I ja imam dobru platu i radim u programerskoj firmi gde 99% zaposljenih ima fakultet.

KOBRA

pre 11 godina

Sramota je to da u nacionalnim službama ima po nekoliko zaposlenih a radnici moraju da obijaju vrata kod preduzetnika i traže sami posao a oni samo sede i savetuju nas. Nerade ništa osim što primaju velike plate i uživaju svojim kancelarijama.

FENIKSS

pre 11 godina

Žalosno je to šta se radi sa ljudima, šta da rade oni koji imaju više godina ili nemogu iz zdravstvenih razloga da rade sve poslove. Znači li to da oni više netreba da žive.

FLAMINGO

pre 11 godina

Sve te neradnike trba skinuti sa leđa ovog napaćenog naroda, primaju velike plate, veliki su troškovi za zgrade u kojima su, to je samo šteta za državu.
Treba te pare ekonomski preusmeriti u nešto pametno a ne u ove štetočine i neradnike.

biljana

pre 11 godina

Zaista su diskriminisane osobe od 30 do 45 godina, a naročito ako su to žene koje imaju decu. Otpuštaju ih, a niko neće da ih primi. Ne samo da su takve postale suvišne u korporacijama, nego i u državnoj upravi. Ovo ne govorim slučajno, imam konkretne primere u neposrednom okruženju.

palančanin

pre 11 godina

Malo mesto.Prvi scenario:imaš diplomu,znaš da radiš na kompjuteru,znaš engleski ali nisi član nijedne stranke,ostaje ti da se zaposliš kod privatnika za bednu platu (zato što realno nema zarade za više) da radiš prekovremeno,pitanje koliki ti je GO..Drugi scenario:Ti nikad nisi ništa radio,samo si se u životu kockao i hvatao prečice,samo što ti se ova a to je stranački angažman,prvi put isplatila.Ništa ne radiš ali to na mestu na kome si i nije bitno.Konačno si postao gazda jer sad ti zapošljavaš ljude.Ko je poslušan i da pare dobiće radno mesto,u opštini i administraciji teže je da se nađe stolica da svi sednu nego da se otvori novo radno mesto.To mesto biće duplo bolje plaćeno nego ono kog privatnika,osim toga ne radiš vikende,državne praznike ideš ranije sa posla,dolaziš kasnije..A i nemaš nikakvu odgovornost i nikakav učinak ne treba da imaš,samo treba da si NAŠ.Imam 33 godine i ovo od kad sam ja politički svestan,nije se ništa promenilo..

Лимени 036

pre 11 godina

Сви би фине и чисте руке на измишњеним радним местима...........еманципација је чудо

coka

pre 11 godina

oglasi drzavnih firmi i ustanova koji idu preko NSZ su svi namesteni. radim u jednoj takvoj ustanovi i po nalogu direktora sastavljam i objavljujem oglase.za vreme mog dugogodisnjeg rada nije bio konkurs koji nije namesten. uzasava me ta nepravda, ali ako prijavim inspekciji , evo i mene na evidenciji NSZ.

Vlada

pre 11 godina

"dok su kandidati pokazivali najveće interesovanje za menadžerske pozicije u prodaji i izvozu, poslovnoj administraciji... "...ma je li, kandidati bi odmah u menadzere? E zato nam je drzava i u skripcu, kad imamo sve neke menaDJere; samo me zanima kime ce svi onu da "menadzuju". Inace, postoji savrsena rec u srpskom i znaci isto - rukovodilac. Sad ja pitam sve te nase "menadjere": jeste li spremni da rukovodite projektima i ljudima, znate li sta znaci i sta sve to sa sobom nosi???

Dzoni

pre 11 godina

Sto neko rece najtrazeniji ubeljivo je drzavni posao ali ne zbog plate vec pre svega zbog sigurnosti i normalnog radnog vremena..privatnik moze da zavori firmu ili da te odpusti kad hoce i sta da radis bez para ,racuni i dalje stizu a novi posao tesko naci..jos ako imas porodicu..ja sam radio kod dvoje privatnika i kad se zatvorili posle po godinu dana nisam mogao da nadjem posao ,sreca pa imam moje da mi pomazu ali sta bi radio da sam imao porodicu??

THE

pre 11 godina

Taman sam hteo da vas kritikujem kad primetih da ste ispravno napisali - najtraženiji, a ne najpoželjniji poslovi. Svake godine imamo hiljade menadžera koje štancaju razni Megatrendovi. I onda takvi uguše poslodavca prijavama i tim činom istisnu nekog sa npr ETF-a.
(No country for good men, 20. februar 2013 23:17)

Zalosno je kad neko ko je dovoljno inteligentan i dovoljno vredan da zavrsi ETF nije u stanju da sebi obezbedi posao i rad, vec ceka da mu neko drugi to sredi. Pravi programe, uzmi licencu i saradjuj sa gradjevinvima oko projektovanja objekata. Ono sto je javna tajna je da u Posti i Telekomu pored dece radnika moze da se zaposli jos jedino elektroinzenjer, naravno uz ludu srecu i pod uslovom da nema deteta radnika sa tom skolom na cekanju, ali eto ti par ideja...

apostoll

pre 11 godina

@no country for good man

Ne bi da ispadnem advokat megatrendu ali stvarno ne vidim kakve veze ima pozicija menadzer u prodaji sa ETF-om???

Nije problem u Megatrendu vec u poslovima kojih nema za skolovani kadar.

meskalin

pre 11 godina

Najgljupja je to fora da za neko mijesto se trazi VSS a posao uopce ne pripada tom zanimanju za koji je on dobio VSS.

Sto se tice toga bolje zaposlit SSS sa tim usmjerenjem nego VSS sa necim drugim jer taj VSS je beskoristan u tom podrucju.

Ali u srbiji je jos bitnija titula od samog znanja, dok se to ne promjeni i ekonomija ce ici u ambis jer krivi ljudi sa krivim strucnim znanjima sjede u krivim firmama.

I onda dobis poluproduktivne ljude koji nabadaju znanje a tamo di bi trebali biti sjedi netko isti takav sa krivim fakultetom/srednjom.

Nakraju krajeva 50% ljudi rade posao za koji nisu kvalificirani nego su tu upali jer su imali vezu za to ili ih opalila sreca kod poslodavca.

Druga stvar je ako posao zahtjeva da imas VSS u tom podrucju i tako treba biti ali natjecaji koji se trazi SSS iz recimo ekonomske dodje ti VSS sa tamo neke poljoprivredne je teska utopija.

Covjek se ne gleda po titulama koje ima nego po znanju i mogucnostima koje posjeduje, koje bi direktno tim firmama omogucilo kvalitetniju uslugu/iskoristivost samog pojedinca kojeg su zaposlili.

Ali opet nakraju krajeva u danasnje vrijeme je najgore dobit ikakav dokumentirani staz makar si ti to radio 10 godina ali nemas na papiru je isto koda skoro nisi ni radio nikada u ocima poslodavca i gledanjem u CV. (na kojem pise da si zelen).

Ako nista drugo dajte neke benificije kod zaposljenja ljudi bez staza da bar dobe godinu/dve staza pa da mogu otic van trazit posao kad su ovdje nepotrebni.

Nezaposleni muskarac koji je isto tako zrtva odredjenih diskriminacija

pre 11 godina

I ti poslovi koji se nude su uglavnom na odredjeno vreme od 3 ili 6 meseci a mozda neki imaju srece da im poslodavci ponude posao sa neplacenim probnim radom od 1,7,10,15 ili 30 dana ili vise meseci sa obecanjem ako se pokazu da ce ih primiti na odredjeno vreme od 3 li 6 meseci a ako se pokazu posle tih 3,6 meseci mogu dobiti cak i posao na neodredjeno vreme. Nazalost mnogi ne docekaju ugovor na odrejdon vrmee, jer ih poslodavci zamene sa novim zrtvama tj nezaposlenima koji ce im raditi opet tih 1,7,10,15,30 dana probno neplacneo, pa tako imaju obezbedjenu besplatnu radnu snagu citave godine a drzava i inspekcije se prave nevesti . A nacionalne sluzba se uvek hvali kako zaposli silne desetine hijada radnika godinej a stopa nezaposlenosti iz godine u godinu sve veca i veca i jedino se smnaji tako sto se obrisu sa evidencije oni kojima dosadi da se prijavljuju svaka 3 meseca u nacionalnu sluzbu. A da ne pricamo o diskrimniaciju u oglasima, gde se uglavnom traze radnici do 30 godina starosit negde i do 26 ako se trze prkeo studentskih zadruga i da se u vecini oglasa traze radnici sa dodatkom -ica. Tako je tesko da nezaposleni muskarac nadje neki konkurs za rad u trgovini (npr poslovi prodavca, kasira), adminstraciji (administrativni radik, blagajnik, sekretar) jer se obicno traze prodavacice,kasirke,administrativne radnice,blagajnice, sekretarice....gde je tu rodna ravnopravnost i kako takve oglase npr ne spreci poverenica za ravnopravnost .

socijalko

pre 11 godina

@ matrix

Pa oni u NSZ kukaju kako nemaju dovoljan broj zaposlenih, , jer u bogatim drzama na nekolio stotina nezaposleni dodje jedna radnik a koda nas dodje vise od hiljadu. Problem je sto je tamo stopa nezaposlneo do 10 % a kod nas skoro tri puta veca.

30 do 45

pre 11 godina

Čudno da se o diskriminaciju u zapošljavanju nezaposlenih od 30 do 45 godina malo govori u javnosti tj u medijima u Srbiji tj kao da je to zabranjena tema za novine,televizije. Jedina televizija koja je progovorila o toj temi je Prva koja je u okviru emisije Zene imala temu posvecenju ovoj problematici u kojoj je gosti bio direktor nacionalne službe i čini mi se predsednik unije poslodavaca Srbije a emitovan je i prilog sa povernicom za ravnopravnost u vezi te teme. Nažalost od te emisije se položaj nezaposlenih iz te grupacije starost se ništa nije poboljšao , vec se dodatno pogorđao jer je došla ekonomska kriza i pad u zapošavanju uz otpustanja vec zaposlenih radnika. Nadam se da će B92 napraviti neki prilog ili emisiju i u vezi ove diskriminacije , jer je poznata kao televizija koja se bori protiv svakog oblika diskriminicije,neravnpravnosti...

kad budem otisao odavde ostavicu ukljuceno svetlo i vodu cu da pustim da tece

pre 11 godina

samo da vas obavestim da je u smederevu prosle godine zaposljeno 60 ljudi preko sluzbe !!! znaci jednu osobu za nedelju dana!!! a za diskriminisanog: dal se secas pre par godina je bila akcija prva sansa posao za mladje od trideset godina ,odem ja tako lepo kod njih kad oni meni e pa nece moci imas 30 godina i jedan mesec.posle bilo u novinama kako su zaposljavali rodbinu od 50-60 godina
a sto se tice zaposljenja iz smedereva ode ogroman broj ljudi za katar konobarisanje i slicno

Ana-bg

pre 11 godina

Najgore prolazimo mi koji smo u kategoriji izmedju 30 i 45 god. starosti kao sto je naveo predhodni komentator. Odrasli a mladost ostavili u najgorim devedesetima a sada se od nas ocekuje da imamo pored fakulteta i iskustvo. Kao da je covek od 30, 35 godina prestar za rad, pa svuda u svetu to su najbolje godine. Covek treba da menja poslove, uci i napreduje celog zivota dok samo u Srbiji treba da ima debelu vezu i kupljenu diplomu !

Znanje!!

pre 11 godina

Imam samo osnovnu skolu, i 3 razreda gimnazije. Na zalost sam napusto jer sam bio maltene navucen na racunare.
Nisu me zanimale stranke, nije me nista zanimalo sem onog sto sam voleo, i tako sam uz pomoc literature, tutorijala, predavanja i seminara usavrsavao sebe, umesto da sam jurio diplomu i posle toga veze ovamo i onamo.

Sad imam platu blizu 2000 eura, plus na to freelence projekat gotovo svaki mesec od prilike negde iste sume, poslodavac zna da nemam fax ali zna da znam da radim za ono sto sam placen, i uvek sam spreman da ucim, zapravo u ovom poslu ako ne ucis i konstanto usavrsavas sebe odmah mozes da se pozdravis sa poslom.

Drugo, pokusao sam otvorim firmu, imam puno dobrij ideja za aplikacije koje bi u Srbiji imali velike koriste za korisnike ali na zalost sve koje sam kontaktirao za posao, su bili oni likovi imam 9 na faksu, komsija prica da sam haker a zapravo sve je u teoriji i to onoj od pre 10godina, dok je korisno znanje gotovo ravno nuli, i istima sigurno treba jedno 3-4godine da dostignu znanja koji treba za ovakav posao, i posle se pitam u cemu je svrha fakuleta ako nekog ne spremi za zivot i ne osposobi za posao?
Demagoga na sve strane, a sve lenstine i dizu sebi ego time sto imaju fax, a takve jedno zaposljavaju ovi iz stranaka ili mozda se nadje i neka budala koja zeli da unisti sebi posao zaposljavajuci takav kadar.

Jedna mana mog skolovanja je to sto oni koji zavide na tome ujedno i rade pored mene, pa ponekad bude naporno jer mrzim licemere.

N

pre 11 godina

(No country for good men, 20. februar 2013 23:17)
Ja sam privatnik i uopste me ne zanima koju diplomu ima zaposlen nego da li zna da radi. I uzasno mi je smesno da neko sa diplomom Megatrend opste moze da potisne nekog ko ima diplomu ETF. Mislim da je radna snaga ETF jako kvalitetna i oni uglavnom i ne rade na menadzerskim pozicijama ili su na menadzerskim ali jako visokim polzajima na koje neko sa Megatrend diplomom ne moze ni da pomisli da bude. Ko sa ETF diplomom ne moze da nadje posao taj pre svega ima problem sam sa sobom. I to vam, inace, kaze neko ko je diplomirao na Megatrendu.

Miša, Bgd

pre 11 godina

Primaju oni od 150 do 1500 prijava ali jedan klik i "delete all" jer su naravno već pre postavljanja oglasa primili Đurinog malog ili "onu" iz kafića od sinoć...
A i statistika je čudo... lepo zvuči zapslili 8000 ljudi. Ružna je istina da ih je 24000 za to vreme ostalo bez posla. Takođe je ustaljena rečenica "Posla ima za one koji hoće da rade". Ali slučajno ili namerno izostavljen dodatak "... koji hoće da rade I DA ZA TO BUDU PLAĆENI" menja sliku dramatično. Mrka kapa...

dragutin

pre 11 godina

Cesto su Megatrendovci na udaru kao da su oni krivi zasto nema posla za ove sa drzavnih fakulteta.Generalno sve je to isto,ucite beskorisnu skolu da radite posao koji moze da uradi jedan pentium 3 sa pravim programcicom od 2 mb ali ce te ga raditi vi zato sto je drzava subvencionisala poslodavca da vas zaposli umesto da se automatizuje sto je vise moguce.Stopa ne zaposlenosti je preko 30% i nema cak ni onih budjavih poslova u gradjevini ili neke slicne fizikalije koje mozete da rmbacite dok ne iskoci nesto vredno reci posao.Jedino pravo resenje je poceti nesto sam ili naci ozbiljnu vezu svi ti konkursi i sluzba za zaposljavanje je totalno gubljenje vremena.

No country for good men

pre 11 godina

Taman sam hteo da vas kritikujem kad primetih da ste ispravno napisali - najtraženiji, a ne najpoželjniji poslovi. Svake godine imamo hiljade menadžera koje štancaju razni Megatrendovi. I onda takvi uguše poslodavca prijavama i tim činom istisnu nekog sa npr ETF-a.

matrix

pre 11 godina

Interesuje me koliko zaposlenih ima u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje i koliko kvadrata poslovnog prostora zauzimaju u Srbiji ,te koliko kosta njihovo godisnje izdrzavanje i sa druge strane koliko su ljudi zaposlili prosle godine? Mislim da treba ukinuti tu sluzbu i nikome nebi nedostajala.

diskrminisanin nezaposleni gradjanini srbije iz kategorije do 30 do 45 godina starosti

pre 11 godina

Ni do ovih poslova ne mogu doci nezaposleni od 30 do 45 godina starosti, koji su sada najvece zrtve diskriminicije u zaposljavaju u Srbiji.A najbrojnija su grupa u Nacionalnoj sluzbi.Imamo neke uredbe,mere donete zakone kojima drzava podstice i/ili primorava poslodavce da zaposlene nezaposlene osobe do 30 godina starosti,preko 45 godina starosti i nezaposlene osobe sa invaliditetom.Pogledajte npr sajt nacionalne sluzbe i tu se vise paznje posvecuje zaposljavanju privilegovanih grupa tako da su i u toj sluzbi nezaposleni od 30 do 45 godina su nezaposelni drugog reda tj prioriteta. Nezaposleni preko 30 godina se ne mogu prijaviti ni u omladinske zadruge ,tako ne mogu doci ni do nekog bar privremenog posla, a sada dosta poslodavaca cak i neki lanci marketa,banke,naftne kompanije..samo tako primaju radnike.Uz to se sprema jos i zakon o socijalnom preduzetnistvu gde ce opet vrata u tim preduzecima koje ce dotirati drzava i gradovi biti otvoreni za privilegovane grupe nezaposlene a zatvorena veroavnot opet za one do 30 do 45 godina starosti.Nazalost nezaposleni od 30 do 45 godinau starosit su prepusteni sami sebi u ovoj drzavi i gradovima u kojam zive.Oni su najvece zrtve jer su svoje 20 i 30 te godine docekali u periodu 90 tih i pocetkom 2000 tih godina i kada je krenulo zaposljaavnje sredinom 2000 tih godina,vec su bili matori za nase poslodavace jer su bilu u kasnim 20 tih ili pocentim 30 tim godinama ili nisu imali silnog radnog iskustva koje nisu mogli steci 90 i pocetkom 2000

birov preko veze

pre 11 godina

Najtraženiji posao je Državni posao. Najnuđeniji je valjanje robe na procenat pod raznim eufemizmima - "komercijalista", "menadžer prodaje", "prodavac", "agent prodaje" i sl. Naravno uvek je poželjna i "devojka za sve" aka "administrativni radnik". A što se tiče biroa - tamo ima više savetnika od klijenata...

matrix

pre 11 godina

Interesuje me koliko zaposlenih ima u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje i koliko kvadrata poslovnog prostora zauzimaju u Srbiji ,te koliko kosta njihovo godisnje izdrzavanje i sa druge strane koliko su ljudi zaposlili prosle godine? Mislim da treba ukinuti tu sluzbu i nikome nebi nedostajala.

birov preko veze

pre 11 godina

Najtraženiji posao je Državni posao. Najnuđeniji je valjanje robe na procenat pod raznim eufemizmima - "komercijalista", "menadžer prodaje", "prodavac", "agent prodaje" i sl. Naravno uvek je poželjna i "devojka za sve" aka "administrativni radnik". A što se tiče biroa - tamo ima više savetnika od klijenata...

diskrminisanin nezaposleni gradjanini srbije iz kategorije do 30 do 45 godina starosti

pre 11 godina

Ni do ovih poslova ne mogu doci nezaposleni od 30 do 45 godina starosti, koji su sada najvece zrtve diskriminicije u zaposljavaju u Srbiji.A najbrojnija su grupa u Nacionalnoj sluzbi.Imamo neke uredbe,mere donete zakone kojima drzava podstice i/ili primorava poslodavce da zaposlene nezaposlene osobe do 30 godina starosti,preko 45 godina starosti i nezaposlene osobe sa invaliditetom.Pogledajte npr sajt nacionalne sluzbe i tu se vise paznje posvecuje zaposljavanju privilegovanih grupa tako da su i u toj sluzbi nezaposleni od 30 do 45 godina su nezaposelni drugog reda tj prioriteta. Nezaposleni preko 30 godina se ne mogu prijaviti ni u omladinske zadruge ,tako ne mogu doci ni do nekog bar privremenog posla, a sada dosta poslodavaca cak i neki lanci marketa,banke,naftne kompanije..samo tako primaju radnike.Uz to se sprema jos i zakon o socijalnom preduzetnistvu gde ce opet vrata u tim preduzecima koje ce dotirati drzava i gradovi biti otvoreni za privilegovane grupe nezaposlene a zatvorena veroavnot opet za one do 30 do 45 godina starosti.Nazalost nezaposleni od 30 do 45 godinau starosit su prepusteni sami sebi u ovoj drzavi i gradovima u kojam zive.Oni su najvece zrtve jer su svoje 20 i 30 te godine docekali u periodu 90 tih i pocetkom 2000 tih godina i kada je krenulo zaposljaavnje sredinom 2000 tih godina,vec su bili matori za nase poslodavace jer su bilu u kasnim 20 tih ili pocentim 30 tim godinama ili nisu imali silnog radnog iskustva koje nisu mogli steci 90 i pocetkom 2000

No country for good men

pre 11 godina

Taman sam hteo da vas kritikujem kad primetih da ste ispravno napisali - najtraženiji, a ne najpoželjniji poslovi. Svake godine imamo hiljade menadžera koje štancaju razni Megatrendovi. I onda takvi uguše poslodavca prijavama i tim činom istisnu nekog sa npr ETF-a.

N

pre 11 godina

(No country for good men, 20. februar 2013 23:17)
Ja sam privatnik i uopste me ne zanima koju diplomu ima zaposlen nego da li zna da radi. I uzasno mi je smesno da neko sa diplomom Megatrend opste moze da potisne nekog ko ima diplomu ETF. Mislim da je radna snaga ETF jako kvalitetna i oni uglavnom i ne rade na menadzerskim pozicijama ili su na menadzerskim ali jako visokim polzajima na koje neko sa Megatrend diplomom ne moze ni da pomisli da bude. Ko sa ETF diplomom ne moze da nadje posao taj pre svega ima problem sam sa sobom. I to vam, inace, kaze neko ko je diplomirao na Megatrendu.

Miša, Bgd

pre 11 godina

Primaju oni od 150 do 1500 prijava ali jedan klik i "delete all" jer su naravno već pre postavljanja oglasa primili Đurinog malog ili "onu" iz kafića od sinoć...
A i statistika je čudo... lepo zvuči zapslili 8000 ljudi. Ružna je istina da ih je 24000 za to vreme ostalo bez posla. Takođe je ustaljena rečenica "Posla ima za one koji hoće da rade". Ali slučajno ili namerno izostavljen dodatak "... koji hoće da rade I DA ZA TO BUDU PLAĆENI" menja sliku dramatično. Mrka kapa...

Znanje!!

pre 11 godina

Imam samo osnovnu skolu, i 3 razreda gimnazije. Na zalost sam napusto jer sam bio maltene navucen na racunare.
Nisu me zanimale stranke, nije me nista zanimalo sem onog sto sam voleo, i tako sam uz pomoc literature, tutorijala, predavanja i seminara usavrsavao sebe, umesto da sam jurio diplomu i posle toga veze ovamo i onamo.

Sad imam platu blizu 2000 eura, plus na to freelence projekat gotovo svaki mesec od prilike negde iste sume, poslodavac zna da nemam fax ali zna da znam da radim za ono sto sam placen, i uvek sam spreman da ucim, zapravo u ovom poslu ako ne ucis i konstanto usavrsavas sebe odmah mozes da se pozdravis sa poslom.

Drugo, pokusao sam otvorim firmu, imam puno dobrij ideja za aplikacije koje bi u Srbiji imali velike koriste za korisnike ali na zalost sve koje sam kontaktirao za posao, su bili oni likovi imam 9 na faksu, komsija prica da sam haker a zapravo sve je u teoriji i to onoj od pre 10godina, dok je korisno znanje gotovo ravno nuli, i istima sigurno treba jedno 3-4godine da dostignu znanja koji treba za ovakav posao, i posle se pitam u cemu je svrha fakuleta ako nekog ne spremi za zivot i ne osposobi za posao?
Demagoga na sve strane, a sve lenstine i dizu sebi ego time sto imaju fax, a takve jedno zaposljavaju ovi iz stranaka ili mozda se nadje i neka budala koja zeli da unisti sebi posao zaposljavajuci takav kadar.

Jedna mana mog skolovanja je to sto oni koji zavide na tome ujedno i rade pored mene, pa ponekad bude naporno jer mrzim licemere.

Ana-bg

pre 11 godina

Najgore prolazimo mi koji smo u kategoriji izmedju 30 i 45 god. starosti kao sto je naveo predhodni komentator. Odrasli a mladost ostavili u najgorim devedesetima a sada se od nas ocekuje da imamo pored fakulteta i iskustvo. Kao da je covek od 30, 35 godina prestar za rad, pa svuda u svetu to su najbolje godine. Covek treba da menja poslove, uci i napreduje celog zivota dok samo u Srbiji treba da ima debelu vezu i kupljenu diplomu !

coka

pre 11 godina

oglasi drzavnih firmi i ustanova koji idu preko NSZ su svi namesteni. radim u jednoj takvoj ustanovi i po nalogu direktora sastavljam i objavljujem oglase.za vreme mog dugogodisnjeg rada nije bio konkurs koji nije namesten. uzasava me ta nepravda, ali ako prijavim inspekciji , evo i mene na evidenciji NSZ.

ORHIDEJA

pre 11 godina

Trebalo bi sve nacionalne službe za zapošljavanje zatvoriti od njih nema nikakve vajde. Svi su na teretu napaćenog naroda, nerade ništa a plate su im enormno velike.

@dule

pre 11 godina

Plata mi je 1800Eura. poslodavac tj. firma je iz poljske. sam placam sebi doprinos tj. radni staz i zdravstveno osiguranje, porez ne, jer zapravo unosim novac u drzavu i ovde ga trosim, zar i za to da im placam jos?
A ujedno sam dobio ponudu da se preselim tamo, kao i par dobrih ponuda iz HR, ali jos nisam spreman napustati svoj grad zbog porodice.

Sto se tice strucnih ljudi, pa ne zivim u Geogradu, niti nekom velikom gradu, vec puno manjem, a sve koje sam hteo da zaposlim, tj. zajedno ortacki odradimo neke aplikacije su bili amateri, a portfolio na nivou "instalirao sam cms ovom i onom" cemu onda faks za taj nizak nivo znajna?

A sto se tice skolovanja, radio sam u lokalnoj firmi koja pravi aplikacije za finansije i knjigovodstvo, i jedni sam bio tamo bez faksa, ali sam ujedno bio sa platom vecom od gotovo svih zaposljenih, i uocio sam da me iza ledja ogovaraju i da kukaju odkud meni plata veca od njihove, iako sam realno najvise doprineo toj firmi dok sam tu radio nekih 3 godine, dok mi se nije ukazala bolja prilika, na to sam mislio zapravo kad sam napisao to.

Dok sam pratio oglase i poslovne ponude kod stanaca u 95% slucajeva su zahtevali znanje, tj. portfolio, cak i neke velike kompanije su imali u oglasu, recomended za faks, ali je uvek bilo znanje 10 stupnjeva iznad, dok je kod nas malo obrnuto na zalost, tj. faks > znanje, a diplome se stancaju kao taolet papir. Maltene ih svako ima a retki slucajevi imaju znanje. A to je upravo velika greska naseg skolstva.

Zorana G.

pre 11 godina

Delimicno tacno. Ako se pogleda broj aplikacija po broju ponudjenih radnih mesta, najtrazeniji posao je - kontrolor letenja. Sa zavrsenim kursom, ulazi se u zatvorenu sredinu sa enormnom zaradom. Zanimljivo bi bilo procitati imena roditelja ucesnika konkursa.

palančanin

pre 11 godina

Malo mesto.Prvi scenario:imaš diplomu,znaš da radiš na kompjuteru,znaš engleski ali nisi član nijedne stranke,ostaje ti da se zaposliš kod privatnika za bednu platu (zato što realno nema zarade za više) da radiš prekovremeno,pitanje koliki ti je GO..Drugi scenario:Ti nikad nisi ništa radio,samo si se u životu kockao i hvatao prečice,samo što ti se ova a to je stranački angažman,prvi put isplatila.Ništa ne radiš ali to na mestu na kome si i nije bitno.Konačno si postao gazda jer sad ti zapošljavaš ljude.Ko je poslušan i da pare dobiće radno mesto,u opštini i administraciji teže je da se nađe stolica da svi sednu nego da se otvori novo radno mesto.To mesto biće duplo bolje plaćeno nego ono kog privatnika,osim toga ne radiš vikende,državne praznike ideš ranije sa posla,dolaziš kasnije..A i nemaš nikakvu odgovornost i nikakav učinak ne treba da imaš,samo treba da si NAŠ.Imam 33 godine i ovo od kad sam ja politički svestan,nije se ništa promenilo..

kad budem otisao odavde ostavicu ukljuceno svetlo i vodu cu da pustim da tece

pre 11 godina

samo da vas obavestim da je u smederevu prosle godine zaposljeno 60 ljudi preko sluzbe !!! znaci jednu osobu za nedelju dana!!! a za diskriminisanog: dal se secas pre par godina je bila akcija prva sansa posao za mladje od trideset godina ,odem ja tako lepo kod njih kad oni meni e pa nece moci imas 30 godina i jedan mesec.posle bilo u novinama kako su zaposljavali rodbinu od 50-60 godina
a sto se tice zaposljenja iz smedereva ode ogroman broj ljudi za katar konobarisanje i slicno

dzabe ste krecili

pre 11 godina

A sta da radite kad nadjete posao,radite ga vrlo odgovorno godinama,trudite se maksimalno,volite da radite,brzo ucite sve novo sto vam daju, a ne napredujete niti cete, ne mora da bude napredak u tituli vec novcano,ipak se od toga zivi. I kad trazite povisicu na osnovu obimnog i odgovornog posla, a on vam kaze da "nema para" i da ima toliko nezaposlenih koji bi i za mnogo manju platu radili..

dule

pre 11 godina

@(Znanje!!, 21. februar 2013 01:16)
Ala si se ti nalago pa to je fest.

Znači ti tvrdiš da zarađuješ mesečno u Srbiji 4000 evra od programiranja ali kad si hteo da otvoriš firmu nisi znao ni jednog developera koji će ti valjati. Pa sa kim ti radiš čoveče?

Il recimo na početku kažeš da žališ što si napustio školu ("Imam samo osnovnu skolu, i 3 razreda gimnazije. Na zalost sam napusto jer...") da bi na kraju poentirao sa: "Jedna mana mog skolovanja je to sto oni koji zavide na tome ujedno i rade pored mene, pa ponekad bude naporno jer mrzim licemere."

A za ovo: "Demagoga na sve strane..." se apsolutno slažem sa tobom.

dragutin

pre 11 godina

Cesto su Megatrendovci na udaru kao da su oni krivi zasto nema posla za ove sa drzavnih fakulteta.Generalno sve je to isto,ucite beskorisnu skolu da radite posao koji moze da uradi jedan pentium 3 sa pravim programcicom od 2 mb ali ce te ga raditi vi zato sto je drzava subvencionisala poslodavca da vas zaposli umesto da se automatizuje sto je vise moguce.Stopa ne zaposlenosti je preko 30% i nema cak ni onih budjavih poslova u gradjevini ili neke slicne fizikalije koje mozete da rmbacite dok ne iskoci nesto vredno reci posao.Jedino pravo resenje je poceti nesto sam ili naci ozbiljnu vezu svi ti konkursi i sluzba za zaposljavanje je totalno gubljenje vremena.

KOBRA

pre 11 godina

Sramota je to da u nacionalnim službama ima po nekoliko zaposlenih a radnici moraju da obijaju vrata kod preduzetnika i traže sami posao a oni samo sede i savetuju nas. Nerade ništa osim što primaju velike plate i uživaju svojim kancelarijama.

nexus

pre 11 godina

@Znanje!! Mnogo volim likove koji nemaju fax a zaradjuju i onda pljuju po onima sto imaju fax. I ja imam dobru platu i radim u programerskoj firmi gde 99% zaposljenih ima fakultet.

Nezaposleni muskarac koji je isto tako zrtva odredjenih diskriminacija

pre 11 godina

I ti poslovi koji se nude su uglavnom na odredjeno vreme od 3 ili 6 meseci a mozda neki imaju srece da im poslodavci ponude posao sa neplacenim probnim radom od 1,7,10,15 ili 30 dana ili vise meseci sa obecanjem ako se pokazu da ce ih primiti na odredjeno vreme od 3 li 6 meseci a ako se pokazu posle tih 3,6 meseci mogu dobiti cak i posao na neodredjeno vreme. Nazalost mnogi ne docekaju ugovor na odrejdon vrmee, jer ih poslodavci zamene sa novim zrtvama tj nezaposlenima koji ce im raditi opet tih 1,7,10,15,30 dana probno neplacneo, pa tako imaju obezbedjenu besplatnu radnu snagu citave godine a drzava i inspekcije se prave nevesti . A nacionalne sluzba se uvek hvali kako zaposli silne desetine hijada radnika godinej a stopa nezaposlenosti iz godine u godinu sve veca i veca i jedino se smnaji tako sto se obrisu sa evidencije oni kojima dosadi da se prijavljuju svaka 3 meseca u nacionalnu sluzbu. A da ne pricamo o diskrimniaciju u oglasima, gde se uglavnom traze radnici do 30 godina starosit negde i do 26 ako se trze prkeo studentskih zadruga i da se u vecini oglasa traze radnici sa dodatkom -ica. Tako je tesko da nezaposleni muskarac nadje neki konkurs za rad u trgovini (npr poslovi prodavca, kasira), adminstraciji (administrativni radik, blagajnik, sekretar) jer se obicno traze prodavacice,kasirke,administrativne radnice,blagajnice, sekretarice....gde je tu rodna ravnopravnost i kako takve oglase npr ne spreci poverenica za ravnopravnost .

Vlada

pre 11 godina

"dok su kandidati pokazivali najveće interesovanje za menadžerske pozicije u prodaji i izvozu, poslovnoj administraciji... "...ma je li, kandidati bi odmah u menadzere? E zato nam je drzava i u skripcu, kad imamo sve neke menaDJere; samo me zanima kime ce svi onu da "menadzuju". Inace, postoji savrsena rec u srpskom i znaci isto - rukovodilac. Sad ja pitam sve te nase "menadjere": jeste li spremni da rukovodite projektima i ljudima, znate li sta znaci i sta sve to sa sobom nosi???

30 do 45

pre 11 godina

Čudno da se o diskriminaciju u zapošljavanju nezaposlenih od 30 do 45 godina malo govori u javnosti tj u medijima u Srbiji tj kao da je to zabranjena tema za novine,televizije. Jedina televizija koja je progovorila o toj temi je Prva koja je u okviru emisije Zene imala temu posvecenju ovoj problematici u kojoj je gosti bio direktor nacionalne službe i čini mi se predsednik unije poslodavaca Srbije a emitovan je i prilog sa povernicom za ravnopravnost u vezi te teme. Nažalost od te emisije se položaj nezaposlenih iz te grupacije starost se ništa nije poboljšao , vec se dodatno pogorđao jer je došla ekonomska kriza i pad u zapošavanju uz otpustanja vec zaposlenih radnika. Nadam se da će B92 napraviti neki prilog ili emisiju i u vezi ove diskriminacije , jer je poznata kao televizija koja se bori protiv svakog oblika diskriminicije,neravnpravnosti...

THE

pre 11 godina

Taman sam hteo da vas kritikujem kad primetih da ste ispravno napisali - najtraženiji, a ne najpoželjniji poslovi. Svake godine imamo hiljade menadžera koje štancaju razni Megatrendovi. I onda takvi uguše poslodavca prijavama i tim činom istisnu nekog sa npr ETF-a.
(No country for good men, 20. februar 2013 23:17)

Zalosno je kad neko ko je dovoljno inteligentan i dovoljno vredan da zavrsi ETF nije u stanju da sebi obezbedi posao i rad, vec ceka da mu neko drugi to sredi. Pravi programe, uzmi licencu i saradjuj sa gradjevinvima oko projektovanja objekata. Ono sto je javna tajna je da u Posti i Telekomu pored dece radnika moze da se zaposli jos jedino elektroinzenjer, naravno uz ludu srecu i pod uslovom da nema deteta radnika sa tom skolom na cekanju, ali eto ti par ideja...

pobednik

pre 11 godina

@N
vidi se da si zavrsio Megatrend (sta uopste znaci rec megatrend?).

Obrazovanje je jako bitno i ne moze neko ko je zavrsio ETF da bude dobar menadzer ako nije pravilo edukovan.

To sto neko zavrsi ETF to samo znaci da je dovoljno zaljubljen u tu nauku, dovoljno uporan, vredaa i inteligentan da fakultet zavrsi. ne znaci da je snalazljiv, da ima sve menadzerske karakteristike.

menadzeri se radjaju, ali i edukuju. i to ne naravno na Megatrendu...tamo ides ako ti treba diploma, a ne ako ti treba znanje.

biljana

pre 11 godina

Zaista su diskriminisane osobe od 30 do 45 godina, a naročito ako su to žene koje imaju decu. Otpuštaju ih, a niko neće da ih primi. Ne samo da su takve postale suvišne u korporacijama, nego i u državnoj upravi. Ovo ne govorim slučajno, imam konkretne primere u neposrednom okruženju.

Лимени 036

pre 11 godina

Сви би фине и чисте руке на измишњеним радним местима...........еманципација је чудо

FENIKSS

pre 11 godina

Žalosno je to šta se radi sa ljudima, šta da rade oni koji imaju više godina ili nemogu iz zdravstvenih razloga da rade sve poslove. Znači li to da oni više netreba da žive.

Dzoni

pre 11 godina

Sto neko rece najtrazeniji ubeljivo je drzavni posao ali ne zbog plate vec pre svega zbog sigurnosti i normalnog radnog vremena..privatnik moze da zavori firmu ili da te odpusti kad hoce i sta da radis bez para ,racuni i dalje stizu a novi posao tesko naci..jos ako imas porodicu..ja sam radio kod dvoje privatnika i kad se zatvorili posle po godinu dana nisam mogao da nadjem posao ,sreca pa imam moje da mi pomazu ali sta bi radio da sam imao porodicu??

LJUBICICA

pre 11 godina

Tačno je da svi pribegavaju da rade tamo gde se plate dobijaju iz budžeta, tu su najsigurnije i najbolje plate ali je to propast za Srbiju, pitam se dokle će to samo da traje.

apostoll

pre 11 godina

@no country for good man

Ne bi da ispadnem advokat megatrendu ali stvarno ne vidim kakve veze ima pozicija menadzer u prodaji sa ETF-om???

Nije problem u Megatrendu vec u poslovima kojih nema za skolovani kadar.

vladimir

pre 11 godina

Opet bobmardujete decu laznim informacijama ne bi li upisivala te kvai fakultete za marketing, medije, pr i ostala totalno neyaposljiva radna mesta u Srbiji.

FLAMINGO

pre 11 godina

Sve te neradnike trba skinuti sa leđa ovog napaćenog naroda, primaju velike plate, veliki su troškovi za zgrade u kojima su, to je samo šteta za državu.
Treba te pare ekonomski preusmeriti u nešto pametno a ne u ove štetočine i neradnike.

liberalizam

pre 11 godina

Ja imam 30 godina i vec 7 godina radnog iskustva u struci. I imam zavrsen drzavni fakultet (pravni). Ni jedan posao nisam dobila preko veze (niko u mojoj najsiroj familiji nije pravnik ni politicar) i ne radim u drzavnom sektoru. Samo znam pristojno da radim svoj posao. Nije mi jasno kako neko od 30-45 godina moze da nema radno iskustvo. Gospodo karijera se planira od 7 godine.

socijalko

pre 11 godina

@ matrix

Pa oni u NSZ kukaju kako nemaju dovoljan broj zaposlenih, , jer u bogatim drzama na nekolio stotina nezaposleni dodje jedna radnik a koda nas dodje vise od hiljadu. Problem je sto je tamo stopa nezaposlneo do 10 % a kod nas skoro tri puta veca.

meskalin

pre 11 godina

Najgljupja je to fora da za neko mijesto se trazi VSS a posao uopce ne pripada tom zanimanju za koji je on dobio VSS.

Sto se tice toga bolje zaposlit SSS sa tim usmjerenjem nego VSS sa necim drugim jer taj VSS je beskoristan u tom podrucju.

Ali u srbiji je jos bitnija titula od samog znanja, dok se to ne promjeni i ekonomija ce ici u ambis jer krivi ljudi sa krivim strucnim znanjima sjede u krivim firmama.

I onda dobis poluproduktivne ljude koji nabadaju znanje a tamo di bi trebali biti sjedi netko isti takav sa krivim fakultetom/srednjom.

Nakraju krajeva 50% ljudi rade posao za koji nisu kvalificirani nego su tu upali jer su imali vezu za to ili ih opalila sreca kod poslodavca.

Druga stvar je ako posao zahtjeva da imas VSS u tom podrucju i tako treba biti ali natjecaji koji se trazi SSS iz recimo ekonomske dodje ti VSS sa tamo neke poljoprivredne je teska utopija.

Covjek se ne gleda po titulama koje ima nego po znanju i mogucnostima koje posjeduje, koje bi direktno tim firmama omogucilo kvalitetniju uslugu/iskoristivost samog pojedinca kojeg su zaposlili.

Ali opet nakraju krajeva u danasnje vrijeme je najgore dobit ikakav dokumentirani staz makar si ti to radio 10 godina ali nemas na papiru je isto koda skoro nisi ni radio nikada u ocima poslodavca i gledanjem u CV. (na kojem pise da si zelen).

Ako nista drugo dajte neke benificije kod zaposljenja ljudi bez staza da bar dobe godinu/dve staza pa da mogu otic van trazit posao kad su ovdje nepotrebni.

denis napast

pre 11 godina

Zalosno je i to da, kada sam pitao NSZ - filijala Kraljevo, da li planiraju kurseve dodatnog obrazovanja ili prekfalifikacije i koje, u nadi da oni imaju uvid u to sta poslodavcima treba, koji profili...jer ja kao masinski tehnicar vec 5 god. ne mogu da nadjem posao i zeleo bih da se prekfalifikujem za zanimanje koje je trazeno u mom gradu. Dobio sam odgovor nadlezne osobe za obuku da oni jos nisu DOBILI PLAN RADA za 2013 god. To "dobili" mi bode oci, od koga da dobiju - centrala u Beogradu zna sta Kraljevu treba? Zar filijala u Kraljevu sama ne organizuje kurseve, prema potrebama poslodavaca? To pitanje sam postavio i naravno nikakav odgovor nisam dobio. Nezaposlenost u Srbiji iznosi 25%, najveca u Evropi - a sluzba koja je posrednik izmedju nezaposlenih i poslodavaca jos nema PLAN RADA ZA 2013 god. Sramota

authentique1981@yahoo.com

pre 11 godina

Sto bi rekao SARS: 20 kinti tiket je, vaskrsao Sloba...
Voleo bi da mi javis kakva je to poljska kompanija u kojoj imas platu 1800e, ako ima sanse, rado bi' konkurisao i za pocetak radio za 10-i deo te plate. Meni ostaje da ti kazem svaka cast, a ukoliko je potrebno i znanje poljskog, tu sam, govorim poljski jezik veoma dobro, zato i postavljam ovo pitanje sa nadom da ce biti objavljeno. Inace, takodje imam preko 30 godina, drzavne skolice sam zavrsavao, nisam partijski obojen i jedini posao koji mi se nudio preko biroa je da budem agent za prodaju osiguranja, kao i da budem radnik na usisivacu kirbi kompanije. U sali mi prijatelji kazu, blago tebi, tebi su teletabisi u NSZ-u nesto i ponudili (crni humor).
Inace, izraz teletabis koriste zaposleni u NSZ-u i gradskim opstinama za nas NEzaposlene!

Otv. Oc

pre 11 godina

Vi koji ste se uglavili negde imali-nemali fakultet i iskustvo, nemojte toliko da se busate. U ovoliko nerazradjenom sistemu to je vise nego bilo sta stvar srece. I ja spadam u vas 'uglavljene' pa kad vidim prosjaka na ulici razmisljam koliko je malo falilo da i ja tu zavrsim. Kad pricam sa likom u teskoj situaciji ne krivim iskljucivo njega za to.

Poenta clanka jeste skretanje paznje na to da nas jedan bahati lik u mecki kosta 41000 radno sposobnih koji trunu, ako je verovati podacima.

mr.ramone

pre 11 godina

Cini mi se da je jedino u IT-u je stanje ok, ja kao programer imam 1000e fixnu platu i nekad upadne neki projekat sa strane, a ona prica da neko zaradi 4000e kao programer mi iskreno zvuci malo prenaduvano.

I ja planiram da idem u inostranstvo iako sasvim lepo zivim ovde (imam svoj stan, svoj auto, solidnu platu) ali jednostavno ne vidim neku perspektivu u ovoj zemlji.. ne vidim da ce ovde biti bolje..

repus

pre 11 godina

сви би да раде неки посао лези лебу да те једем кад им понудите посао да раде за тридесерт еура дневно и храну цигаре и превоз сви вриште у глас па јасам завршио за менаџера да седим и ништа нерадим да имам ауто шофера и две секретарице и да паметујхем а кад их питам да дђу да раде кода косим купим сено вршем орезујем воће копам берем кукуруз и да их платим тридесет еура настане хистерија а што је чудно више хистеришу родитељи те деце како њихово дете са завршеним пиарум менаџером да ти бере кукуруз или купи сено а има послова у србији колико хоћете али родитељи самилосно кажу па нема он конституцију да ради физички а може да диже тегове у теретани никог нетреба жалити

ostali

pre 11 godina

Ovi iz IT-a, koji licitiraju sa svojim zaradama, zaboravljaju da postoje i druga zanimanja koja se ne mogu naučiti sedeći kući i kuckajući, pa ni na fakultetu, školi, već su potrebne godine i godine radnog iskustva, a da svi počnu da programiraju onda ni njima ne bi bilo tako sjajno. Što je država jadnija to je IT sektor uspešniji...

@nexus

pre 11 godina

Ja pljuvao faks nisam, vec to da je ljudima cilj da steknu diplomu, na razne nacine od mita do prepisivanja, ovog i onog, a posle da cekaju da im mama i tata, stranka, komsija nadju posao, da radi u drzavnoj instituciji i ispijaju kafe po celi dan, zapravo mnogi prijatelji su postali takva sorta.

Puni sebe jer rade u drzavnoj instutuciji za nekih 500eura, a po celi dan baljezgaju po fb-u, i cesto ih vidim u sred radnog vremena po gradu

Moj najbolji prijatelj je upisao nekakav faks u vezi IT-a, a posle 4 godine skolovanja tj. jedno sto zna da instlira Win i to jedva, a prosek je imao preko 8, a faks koji je zavrsio nije bio mega-giga pa da ima bili kakvo opravdanje za nezanje sa kojim je zavrsio isto, i pitam se sada sta ce da radi, cemu skolovanje kad jedno moze da se zaposli da radi za nekih 300eura u IT shopu.
Ali zato isti prijatelj zna da mi drzi govor, kako bolje da sam nastavio skolovanje, faks sto vec, i da sad radim negde u drzavnoj firmi, jer "ovaj" posao mi je nesiguran itd, a u sebe mislim "zasto ti ne nadjes posao ako imas faks, nego vec 3-4 godine maltene ne radis u struci i to malo znja si zaboravio"

A sto se tice mene, ja sam realno 2x vise ucio nego 90% onih koji su zavrsili faks, jedno sto na kraju nemam papir sa pecatom )ali sa svojih 29 godina, imam 8-9 aplikacija, od kojih barem 5 i dalje dobro zaradjuju, tj. i dalje postoje, i jos barem desetak manjih projekata na kojima sam sam ili sa drugima radio, a meni je licno to drzaze nego 2 diplome da imam.

dule

pre 11 godina

@(@dule, 21. februar 2013 11:41)
Ok znači imaš bruto 1800, lepa plata, svaka čast, to je aj da kažemo realno.

Al kako si ti došao u poziciju da primaš toliku platu a nisi upoznao ni jednog kvalitetnog čoveka u Srbiji koji bi mogao da radi u tvojoj firmi - e to mi već nije jasno. Pa sa kim si ti to do sada radio u Srbiji?

A ovo što se tiče oglasa, batali to. U Srbiji većina oglasa je takva da kad bi i realno našli osobu kaoja zna sve što se traži u oglasu bez 5000 evra mesečno to ne bi prošlo (tako je barem bilo pre 4-5 godina kad sam ja malo to pratio). Tako da...

terabajt

pre 11 godina

Volim kada vidim ljubomorne i licemerne komentare o pljuvanju Megatrenda. To komentarisu ovi sto imaju jedva zavrsenu srednju skolu, sede po ceo dan kuci i komentarisu na raznim portalima, prave se pametni. Dok neki rade i zaradjuju oni zive na tudj racun i misle da su popili svu pamet sveta. Urazumite se vec jednom, vreme istice.

liberalizam

pre 11 godina

Ja imam 30 godina i vec 7 godina radnog iskustva u struci. I imam zavrsen drzavni fakultet (pravni). Ni jedan posao nisam dobila preko veze (niko u mojoj najsiroj familiji nije pravnik ni politicar) i ne radim u drzavnom sektoru. Samo znam pristojno da radim svoj posao. Nije mi jasno kako neko od 30-45 godina moze da nema radno iskustvo. Gospodo karijera se planira od 7 godine.

No country for good men

pre 11 godina

Taman sam hteo da vas kritikujem kad primetih da ste ispravno napisali - najtraženiji, a ne najpoželjniji poslovi. Svake godine imamo hiljade menadžera koje štancaju razni Megatrendovi. I onda takvi uguše poslodavca prijavama i tim činom istisnu nekog sa npr ETF-a.

Znanje!!

pre 11 godina

Imam samo osnovnu skolu, i 3 razreda gimnazije. Na zalost sam napusto jer sam bio maltene navucen na racunare.
Nisu me zanimale stranke, nije me nista zanimalo sem onog sto sam voleo, i tako sam uz pomoc literature, tutorijala, predavanja i seminara usavrsavao sebe, umesto da sam jurio diplomu i posle toga veze ovamo i onamo.

Sad imam platu blizu 2000 eura, plus na to freelence projekat gotovo svaki mesec od prilike negde iste sume, poslodavac zna da nemam fax ali zna da znam da radim za ono sto sam placen, i uvek sam spreman da ucim, zapravo u ovom poslu ako ne ucis i konstanto usavrsavas sebe odmah mozes da se pozdravis sa poslom.

Drugo, pokusao sam otvorim firmu, imam puno dobrij ideja za aplikacije koje bi u Srbiji imali velike koriste za korisnike ali na zalost sve koje sam kontaktirao za posao, su bili oni likovi imam 9 na faksu, komsija prica da sam haker a zapravo sve je u teoriji i to onoj od pre 10godina, dok je korisno znanje gotovo ravno nuli, i istima sigurno treba jedno 3-4godine da dostignu znanja koji treba za ovakav posao, i posle se pitam u cemu je svrha fakuleta ako nekog ne spremi za zivot i ne osposobi za posao?
Demagoga na sve strane, a sve lenstine i dizu sebi ego time sto imaju fax, a takve jedno zaposljavaju ovi iz stranaka ili mozda se nadje i neka budala koja zeli da unisti sebi posao zaposljavajuci takav kadar.

Jedna mana mog skolovanja je to sto oni koji zavide na tome ujedno i rade pored mene, pa ponekad bude naporno jer mrzim licemere.

pobednik

pre 11 godina

@N
vidi se da si zavrsio Megatrend (sta uopste znaci rec megatrend?).

Obrazovanje je jako bitno i ne moze neko ko je zavrsio ETF da bude dobar menadzer ako nije pravilo edukovan.

To sto neko zavrsi ETF to samo znaci da je dovoljno zaljubljen u tu nauku, dovoljno uporan, vredaa i inteligentan da fakultet zavrsi. ne znaci da je snalazljiv, da ima sve menadzerske karakteristike.

menadzeri se radjaju, ali i edukuju. i to ne naravno na Megatrendu...tamo ides ako ti treba diploma, a ne ako ti treba znanje.

@dule

pre 11 godina

Plata mi je 1800Eura. poslodavac tj. firma je iz poljske. sam placam sebi doprinos tj. radni staz i zdravstveno osiguranje, porez ne, jer zapravo unosim novac u drzavu i ovde ga trosim, zar i za to da im placam jos?
A ujedno sam dobio ponudu da se preselim tamo, kao i par dobrih ponuda iz HR, ali jos nisam spreman napustati svoj grad zbog porodice.

Sto se tice strucnih ljudi, pa ne zivim u Geogradu, niti nekom velikom gradu, vec puno manjem, a sve koje sam hteo da zaposlim, tj. zajedno ortacki odradimo neke aplikacije su bili amateri, a portfolio na nivou "instalirao sam cms ovom i onom" cemu onda faks za taj nizak nivo znajna?

A sto se tice skolovanja, radio sam u lokalnoj firmi koja pravi aplikacije za finansije i knjigovodstvo, i jedni sam bio tamo bez faksa, ali sam ujedno bio sa platom vecom od gotovo svih zaposljenih, i uocio sam da me iza ledja ogovaraju i da kukaju odkud meni plata veca od njihove, iako sam realno najvise doprineo toj firmi dok sam tu radio nekih 3 godine, dok mi se nije ukazala bolja prilika, na to sam mislio zapravo kad sam napisao to.

Dok sam pratio oglase i poslovne ponude kod stanaca u 95% slucajeva su zahtevali znanje, tj. portfolio, cak i neke velike kompanije su imali u oglasu, recomended za faks, ali je uvek bilo znanje 10 stupnjeva iznad, dok je kod nas malo obrnuto na zalost, tj. faks > znanje, a diplome se stancaju kao taolet papir. Maltene ih svako ima a retki slucajevi imaju znanje. A to je upravo velika greska naseg skolstva.

terabajt

pre 11 godina

Volim kada vidim ljubomorne i licemerne komentare o pljuvanju Megatrenda. To komentarisu ovi sto imaju jedva zavrsenu srednju skolu, sede po ceo dan kuci i komentarisu na raznim portalima, prave se pametni. Dok neki rade i zaradjuju oni zive na tudj racun i misle da su popili svu pamet sveta. Urazumite se vec jednom, vreme istice.

dragutin

pre 11 godina

Cesto su Megatrendovci na udaru kao da su oni krivi zasto nema posla za ove sa drzavnih fakulteta.Generalno sve je to isto,ucite beskorisnu skolu da radite posao koji moze da uradi jedan pentium 3 sa pravim programcicom od 2 mb ali ce te ga raditi vi zato sto je drzava subvencionisala poslodavca da vas zaposli umesto da se automatizuje sto je vise moguce.Stopa ne zaposlenosti je preko 30% i nema cak ni onih budjavih poslova u gradjevini ili neke slicne fizikalije koje mozete da rmbacite dok ne iskoci nesto vredno reci posao.Jedino pravo resenje je poceti nesto sam ili naci ozbiljnu vezu svi ti konkursi i sluzba za zaposljavanje je totalno gubljenje vremena.

nexus

pre 11 godina

@Znanje!! Mnogo volim likove koji nemaju fax a zaradjuju i onda pljuju po onima sto imaju fax. I ja imam dobru platu i radim u programerskoj firmi gde 99% zaposljenih ima fakultet.

vladimir

pre 11 godina

Opet bobmardujete decu laznim informacijama ne bi li upisivala te kvai fakultete za marketing, medije, pr i ostala totalno neyaposljiva radna mesta u Srbiji.

matrix

pre 11 godina

Interesuje me koliko zaposlenih ima u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje i koliko kvadrata poslovnog prostora zauzimaju u Srbiji ,te koliko kosta njihovo godisnje izdrzavanje i sa druge strane koliko su ljudi zaposlili prosle godine? Mislim da treba ukinuti tu sluzbu i nikome nebi nedostajala.

N

pre 11 godina

(No country for good men, 20. februar 2013 23:17)
Ja sam privatnik i uopste me ne zanima koju diplomu ima zaposlen nego da li zna da radi. I uzasno mi je smesno da neko sa diplomom Megatrend opste moze da potisne nekog ko ima diplomu ETF. Mislim da je radna snaga ETF jako kvalitetna i oni uglavnom i ne rade na menadzerskim pozicijama ili su na menadzerskim ali jako visokim polzajima na koje neko sa Megatrend diplomom ne moze ni da pomisli da bude. Ko sa ETF diplomom ne moze da nadje posao taj pre svega ima problem sam sa sobom. I to vam, inace, kaze neko ko je diplomirao na Megatrendu.

repus

pre 11 godina

сви би да раде неки посао лези лебу да те једем кад им понудите посао да раде за тридесерт еура дневно и храну цигаре и превоз сви вриште у глас па јасам завршио за менаџера да седим и ништа нерадим да имам ауто шофера и две секретарице и да паметујхем а кад их питам да дђу да раде кода косим купим сено вршем орезујем воће копам берем кукуруз и да их платим тридесет еура настане хистерија а што је чудно више хистеришу родитељи те деце како њихово дете са завршеним пиарум менаџером да ти бере кукуруз или купи сено а има послова у србији колико хоћете али родитељи самилосно кажу па нема он конституцију да ради физички а може да диже тегове у теретани никог нетреба жалити

diskrminisanin nezaposleni gradjanini srbije iz kategorije do 30 do 45 godina starosti

pre 11 godina

Ni do ovih poslova ne mogu doci nezaposleni od 30 do 45 godina starosti, koji su sada najvece zrtve diskriminicije u zaposljavaju u Srbiji.A najbrojnija su grupa u Nacionalnoj sluzbi.Imamo neke uredbe,mere donete zakone kojima drzava podstice i/ili primorava poslodavce da zaposlene nezaposlene osobe do 30 godina starosti,preko 45 godina starosti i nezaposlene osobe sa invaliditetom.Pogledajte npr sajt nacionalne sluzbe i tu se vise paznje posvecuje zaposljavanju privilegovanih grupa tako da su i u toj sluzbi nezaposleni od 30 do 45 godina su nezaposelni drugog reda tj prioriteta. Nezaposleni preko 30 godina se ne mogu prijaviti ni u omladinske zadruge ,tako ne mogu doci ni do nekog bar privremenog posla, a sada dosta poslodavaca cak i neki lanci marketa,banke,naftne kompanije..samo tako primaju radnike.Uz to se sprema jos i zakon o socijalnom preduzetnistvu gde ce opet vrata u tim preduzecima koje ce dotirati drzava i gradovi biti otvoreni za privilegovane grupe nezaposlene a zatvorena veroavnot opet za one do 30 do 45 godina starosti.Nazalost nezaposleni od 30 do 45 godinau starosit su prepusteni sami sebi u ovoj drzavi i gradovima u kojam zive.Oni su najvece zrtve jer su svoje 20 i 30 te godine docekali u periodu 90 tih i pocetkom 2000 tih godina i kada je krenulo zaposljaavnje sredinom 2000 tih godina,vec su bili matori za nase poslodavace jer su bilu u kasnim 20 tih ili pocentim 30 tim godinama ili nisu imali silnog radnog iskustva koje nisu mogli steci 90 i pocetkom 2000

meskalin

pre 11 godina

Najgljupja je to fora da za neko mijesto se trazi VSS a posao uopce ne pripada tom zanimanju za koji je on dobio VSS.

Sto se tice toga bolje zaposlit SSS sa tim usmjerenjem nego VSS sa necim drugim jer taj VSS je beskoristan u tom podrucju.

Ali u srbiji je jos bitnija titula od samog znanja, dok se to ne promjeni i ekonomija ce ici u ambis jer krivi ljudi sa krivim strucnim znanjima sjede u krivim firmama.

I onda dobis poluproduktivne ljude koji nabadaju znanje a tamo di bi trebali biti sjedi netko isti takav sa krivim fakultetom/srednjom.

Nakraju krajeva 50% ljudi rade posao za koji nisu kvalificirani nego su tu upali jer su imali vezu za to ili ih opalila sreca kod poslodavca.

Druga stvar je ako posao zahtjeva da imas VSS u tom podrucju i tako treba biti ali natjecaji koji se trazi SSS iz recimo ekonomske dodje ti VSS sa tamo neke poljoprivredne je teska utopija.

Covjek se ne gleda po titulama koje ima nego po znanju i mogucnostima koje posjeduje, koje bi direktno tim firmama omogucilo kvalitetniju uslugu/iskoristivost samog pojedinca kojeg su zaposlili.

Ali opet nakraju krajeva u danasnje vrijeme je najgore dobit ikakav dokumentirani staz makar si ti to radio 10 godina ali nemas na papiru je isto koda skoro nisi ni radio nikada u ocima poslodavca i gledanjem u CV. (na kojem pise da si zelen).

Ako nista drugo dajte neke benificije kod zaposljenja ljudi bez staza da bar dobe godinu/dve staza pa da mogu otic van trazit posao kad su ovdje nepotrebni.

THE

pre 11 godina

Taman sam hteo da vas kritikujem kad primetih da ste ispravno napisali - najtraženiji, a ne najpoželjniji poslovi. Svake godine imamo hiljade menadžera koje štancaju razni Megatrendovi. I onda takvi uguše poslodavca prijavama i tim činom istisnu nekog sa npr ETF-a.
(No country for good men, 20. februar 2013 23:17)

Zalosno je kad neko ko je dovoljno inteligentan i dovoljno vredan da zavrsi ETF nije u stanju da sebi obezbedi posao i rad, vec ceka da mu neko drugi to sredi. Pravi programe, uzmi licencu i saradjuj sa gradjevinvima oko projektovanja objekata. Ono sto je javna tajna je da u Posti i Telekomu pored dece radnika moze da se zaposli jos jedino elektroinzenjer, naravno uz ludu srecu i pod uslovom da nema deteta radnika sa tom skolom na cekanju, ali eto ti par ideja...

dule

pre 11 godina

@(Znanje!!, 21. februar 2013 01:16)
Ala si se ti nalago pa to je fest.

Znači ti tvrdiš da zarađuješ mesečno u Srbiji 4000 evra od programiranja ali kad si hteo da otvoriš firmu nisi znao ni jednog developera koji će ti valjati. Pa sa kim ti radiš čoveče?

Il recimo na početku kažeš da žališ što si napustio školu ("Imam samo osnovnu skolu, i 3 razreda gimnazije. Na zalost sam napusto jer...") da bi na kraju poentirao sa: "Jedna mana mog skolovanja je to sto oni koji zavide na tome ujedno i rade pored mene, pa ponekad bude naporno jer mrzim licemere."

A za ovo: "Demagoga na sve strane..." se apsolutno slažem sa tobom.

Лимени 036

pre 11 godina

Сви би фине и чисте руке на измишњеним радним местима...........еманципација је чудо

Miša, Bgd

pre 11 godina

Primaju oni od 150 do 1500 prijava ali jedan klik i "delete all" jer su naravno već pre postavljanja oglasa primili Đurinog malog ili "onu" iz kafića od sinoć...
A i statistika je čudo... lepo zvuči zapslili 8000 ljudi. Ružna je istina da ih je 24000 za to vreme ostalo bez posla. Takođe je ustaljena rečenica "Posla ima za one koji hoće da rade". Ali slučajno ili namerno izostavljen dodatak "... koji hoće da rade I DA ZA TO BUDU PLAĆENI" menja sliku dramatično. Mrka kapa...

palančanin

pre 11 godina

Malo mesto.Prvi scenario:imaš diplomu,znaš da radiš na kompjuteru,znaš engleski ali nisi član nijedne stranke,ostaje ti da se zaposliš kod privatnika za bednu platu (zato što realno nema zarade za više) da radiš prekovremeno,pitanje koliki ti je GO..Drugi scenario:Ti nikad nisi ništa radio,samo si se u životu kockao i hvatao prečice,samo što ti se ova a to je stranački angažman,prvi put isplatila.Ništa ne radiš ali to na mestu na kome si i nije bitno.Konačno si postao gazda jer sad ti zapošljavaš ljude.Ko je poslušan i da pare dobiće radno mesto,u opštini i administraciji teže je da se nađe stolica da svi sednu nego da se otvori novo radno mesto.To mesto biće duplo bolje plaćeno nego ono kog privatnika,osim toga ne radiš vikende,državne praznike ideš ranije sa posla,dolaziš kasnije..A i nemaš nikakvu odgovornost i nikakav učinak ne treba da imaš,samo treba da si NAŠ.Imam 33 godine i ovo od kad sam ja politički svestan,nije se ništa promenilo..

Zorana G.

pre 11 godina

Delimicno tacno. Ako se pogleda broj aplikacija po broju ponudjenih radnih mesta, najtrazeniji posao je - kontrolor letenja. Sa zavrsenim kursom, ulazi se u zatvorenu sredinu sa enormnom zaradom. Zanimljivo bi bilo procitati imena roditelja ucesnika konkursa.

birov preko veze

pre 11 godina

Najtraženiji posao je Državni posao. Najnuđeniji je valjanje robe na procenat pod raznim eufemizmima - "komercijalista", "menadžer prodaje", "prodavac", "agent prodaje" i sl. Naravno uvek je poželjna i "devojka za sve" aka "administrativni radnik". A što se tiče biroa - tamo ima više savetnika od klijenata...

Dzoni

pre 11 godina

Sto neko rece najtrazeniji ubeljivo je drzavni posao ali ne zbog plate vec pre svega zbog sigurnosti i normalnog radnog vremena..privatnik moze da zavori firmu ili da te odpusti kad hoce i sta da radis bez para ,racuni i dalje stizu a novi posao tesko naci..jos ako imas porodicu..ja sam radio kod dvoje privatnika i kad se zatvorili posle po godinu dana nisam mogao da nadjem posao ,sreca pa imam moje da mi pomazu ali sta bi radio da sam imao porodicu??

Vlada

pre 11 godina

"dok su kandidati pokazivali najveće interesovanje za menadžerske pozicije u prodaji i izvozu, poslovnoj administraciji... "...ma je li, kandidati bi odmah u menadzere? E zato nam je drzava i u skripcu, kad imamo sve neke menaDJere; samo me zanima kime ce svi onu da "menadzuju". Inace, postoji savrsena rec u srpskom i znaci isto - rukovodilac. Sad ja pitam sve te nase "menadjere": jeste li spremni da rukovodite projektima i ljudima, znate li sta znaci i sta sve to sa sobom nosi???

FENIKSS

pre 11 godina

Žalosno je to šta se radi sa ljudima, šta da rade oni koji imaju više godina ili nemogu iz zdravstvenih razloga da rade sve poslove. Znači li to da oni više netreba da žive.

FLAMINGO

pre 11 godina

Sve te neradnike trba skinuti sa leđa ovog napaćenog naroda, primaju velike plate, veliki su troškovi za zgrade u kojima su, to je samo šteta za državu.
Treba te pare ekonomski preusmeriti u nešto pametno a ne u ove štetočine i neradnike.

Ana-bg

pre 11 godina

Najgore prolazimo mi koji smo u kategoriji izmedju 30 i 45 god. starosti kao sto je naveo predhodni komentator. Odrasli a mladost ostavili u najgorim devedesetima a sada se od nas ocekuje da imamo pored fakulteta i iskustvo. Kao da je covek od 30, 35 godina prestar za rad, pa svuda u svetu to su najbolje godine. Covek treba da menja poslove, uci i napreduje celog zivota dok samo u Srbiji treba da ima debelu vezu i kupljenu diplomu !

socijalko

pre 11 godina

@ matrix

Pa oni u NSZ kukaju kako nemaju dovoljan broj zaposlenih, , jer u bogatim drzama na nekolio stotina nezaposleni dodje jedna radnik a koda nas dodje vise od hiljadu. Problem je sto je tamo stopa nezaposlneo do 10 % a kod nas skoro tri puta veca.

30 do 45

pre 11 godina

Čudno da se o diskriminaciju u zapošljavanju nezaposlenih od 30 do 45 godina malo govori u javnosti tj u medijima u Srbiji tj kao da je to zabranjena tema za novine,televizije. Jedina televizija koja je progovorila o toj temi je Prva koja je u okviru emisije Zene imala temu posvecenju ovoj problematici u kojoj je gosti bio direktor nacionalne službe i čini mi se predsednik unije poslodavaca Srbije a emitovan je i prilog sa povernicom za ravnopravnost u vezi te teme. Nažalost od te emisije se položaj nezaposlenih iz te grupacije starost se ništa nije poboljšao , vec se dodatno pogorđao jer je došla ekonomska kriza i pad u zapošavanju uz otpustanja vec zaposlenih radnika. Nadam se da će B92 napraviti neki prilog ili emisiju i u vezi ove diskriminacije , jer je poznata kao televizija koja se bori protiv svakog oblika diskriminicije,neravnpravnosti...

apostoll

pre 11 godina

@no country for good man

Ne bi da ispadnem advokat megatrendu ali stvarno ne vidim kakve veze ima pozicija menadzer u prodaji sa ETF-om???

Nije problem u Megatrendu vec u poslovima kojih nema za skolovani kadar.

biljana

pre 11 godina

Zaista su diskriminisane osobe od 30 do 45 godina, a naročito ako su to žene koje imaju decu. Otpuštaju ih, a niko neće da ih primi. Ne samo da su takve postale suvišne u korporacijama, nego i u državnoj upravi. Ovo ne govorim slučajno, imam konkretne primere u neposrednom okruženju.

KOBRA

pre 11 godina

Sramota je to da u nacionalnim službama ima po nekoliko zaposlenih a radnici moraju da obijaju vrata kod preduzetnika i traže sami posao a oni samo sede i savetuju nas. Nerade ništa osim što primaju velike plate i uživaju svojim kancelarijama.

ORHIDEJA

pre 11 godina

Trebalo bi sve nacionalne službe za zapošljavanje zatvoriti od njih nema nikakve vajde. Svi su na teretu napaćenog naroda, nerade ništa a plate su im enormno velike.

dzabe ste krecili

pre 11 godina

A sta da radite kad nadjete posao,radite ga vrlo odgovorno godinama,trudite se maksimalno,volite da radite,brzo ucite sve novo sto vam daju, a ne napredujete niti cete, ne mora da bude napredak u tituli vec novcano,ipak se od toga zivi. I kad trazite povisicu na osnovu obimnog i odgovornog posla, a on vam kaze da "nema para" i da ima toliko nezaposlenih koji bi i za mnogo manju platu radili..

@nexus

pre 11 godina

Ja pljuvao faks nisam, vec to da je ljudima cilj da steknu diplomu, na razne nacine od mita do prepisivanja, ovog i onog, a posle da cekaju da im mama i tata, stranka, komsija nadju posao, da radi u drzavnoj instituciji i ispijaju kafe po celi dan, zapravo mnogi prijatelji su postali takva sorta.

Puni sebe jer rade u drzavnoj instutuciji za nekih 500eura, a po celi dan baljezgaju po fb-u, i cesto ih vidim u sred radnog vremena po gradu

Moj najbolji prijatelj je upisao nekakav faks u vezi IT-a, a posle 4 godine skolovanja tj. jedno sto zna da instlira Win i to jedva, a prosek je imao preko 8, a faks koji je zavrsio nije bio mega-giga pa da ima bili kakvo opravdanje za nezanje sa kojim je zavrsio isto, i pitam se sada sta ce da radi, cemu skolovanje kad jedno moze da se zaposli da radi za nekih 300eura u IT shopu.
Ali zato isti prijatelj zna da mi drzi govor, kako bolje da sam nastavio skolovanje, faks sto vec, i da sad radim negde u drzavnoj firmi, jer "ovaj" posao mi je nesiguran itd, a u sebe mislim "zasto ti ne nadjes posao ako imas faks, nego vec 3-4 godine maltene ne radis u struci i to malo znja si zaboravio"

A sto se tice mene, ja sam realno 2x vise ucio nego 90% onih koji su zavrsili faks, jedno sto na kraju nemam papir sa pecatom )ali sa svojih 29 godina, imam 8-9 aplikacija, od kojih barem 5 i dalje dobro zaradjuju, tj. i dalje postoje, i jos barem desetak manjih projekata na kojima sam sam ili sa drugima radio, a meni je licno to drzaze nego 2 diplome da imam.

kad budem otisao odavde ostavicu ukljuceno svetlo i vodu cu da pustim da tece

pre 11 godina

samo da vas obavestim da je u smederevu prosle godine zaposljeno 60 ljudi preko sluzbe !!! znaci jednu osobu za nedelju dana!!! a za diskriminisanog: dal se secas pre par godina je bila akcija prva sansa posao za mladje od trideset godina ,odem ja tako lepo kod njih kad oni meni e pa nece moci imas 30 godina i jedan mesec.posle bilo u novinama kako su zaposljavali rodbinu od 50-60 godina
a sto se tice zaposljenja iz smedereva ode ogroman broj ljudi za katar konobarisanje i slicno

LJUBICICA

pre 11 godina

Tačno je da svi pribegavaju da rade tamo gde se plate dobijaju iz budžeta, tu su najsigurnije i najbolje plate ali je to propast za Srbiju, pitam se dokle će to samo da traje.

denis napast

pre 11 godina

Zalosno je i to da, kada sam pitao NSZ - filijala Kraljevo, da li planiraju kurseve dodatnog obrazovanja ili prekfalifikacije i koje, u nadi da oni imaju uvid u to sta poslodavcima treba, koji profili...jer ja kao masinski tehnicar vec 5 god. ne mogu da nadjem posao i zeleo bih da se prekfalifikujem za zanimanje koje je trazeno u mom gradu. Dobio sam odgovor nadlezne osobe za obuku da oni jos nisu DOBILI PLAN RADA za 2013 god. To "dobili" mi bode oci, od koga da dobiju - centrala u Beogradu zna sta Kraljevu treba? Zar filijala u Kraljevu sama ne organizuje kurseve, prema potrebama poslodavaca? To pitanje sam postavio i naravno nikakav odgovor nisam dobio. Nezaposlenost u Srbiji iznosi 25%, najveca u Evropi - a sluzba koja je posrednik izmedju nezaposlenih i poslodavaca jos nema PLAN RADA ZA 2013 god. Sramota

Otv. Oc

pre 11 godina

Vi koji ste se uglavili negde imali-nemali fakultet i iskustvo, nemojte toliko da se busate. U ovoliko nerazradjenom sistemu to je vise nego bilo sta stvar srece. I ja spadam u vas 'uglavljene' pa kad vidim prosjaka na ulici razmisljam koliko je malo falilo da i ja tu zavrsim. Kad pricam sa likom u teskoj situaciji ne krivim iskljucivo njega za to.

Poenta clanka jeste skretanje paznje na to da nas jedan bahati lik u mecki kosta 41000 radno sposobnih koji trunu, ako je verovati podacima.

ostali

pre 11 godina

Ovi iz IT-a, koji licitiraju sa svojim zaradama, zaboravljaju da postoje i druga zanimanja koja se ne mogu naučiti sedeći kući i kuckajući, pa ni na fakultetu, školi, već su potrebne godine i godine radnog iskustva, a da svi počnu da programiraju onda ni njima ne bi bilo tako sjajno. Što je država jadnija to je IT sektor uspešniji...

Nezaposleni muskarac koji je isto tako zrtva odredjenih diskriminacija

pre 11 godina

I ti poslovi koji se nude su uglavnom na odredjeno vreme od 3 ili 6 meseci a mozda neki imaju srece da im poslodavci ponude posao sa neplacenim probnim radom od 1,7,10,15 ili 30 dana ili vise meseci sa obecanjem ako se pokazu da ce ih primiti na odredjeno vreme od 3 li 6 meseci a ako se pokazu posle tih 3,6 meseci mogu dobiti cak i posao na neodredjeno vreme. Nazalost mnogi ne docekaju ugovor na odrejdon vrmee, jer ih poslodavci zamene sa novim zrtvama tj nezaposlenima koji ce im raditi opet tih 1,7,10,15,30 dana probno neplacneo, pa tako imaju obezbedjenu besplatnu radnu snagu citave godine a drzava i inspekcije se prave nevesti . A nacionalne sluzba se uvek hvali kako zaposli silne desetine hijada radnika godinej a stopa nezaposlenosti iz godine u godinu sve veca i veca i jedino se smnaji tako sto se obrisu sa evidencije oni kojima dosadi da se prijavljuju svaka 3 meseca u nacionalnu sluzbu. A da ne pricamo o diskrimniaciju u oglasima, gde se uglavnom traze radnici do 30 godina starosit negde i do 26 ako se trze prkeo studentskih zadruga i da se u vecini oglasa traze radnici sa dodatkom -ica. Tako je tesko da nezaposleni muskarac nadje neki konkurs za rad u trgovini (npr poslovi prodavca, kasira), adminstraciji (administrativni radik, blagajnik, sekretar) jer se obicno traze prodavacice,kasirke,administrativne radnice,blagajnice, sekretarice....gde je tu rodna ravnopravnost i kako takve oglase npr ne spreci poverenica za ravnopravnost .

coka

pre 11 godina

oglasi drzavnih firmi i ustanova koji idu preko NSZ su svi namesteni. radim u jednoj takvoj ustanovi i po nalogu direktora sastavljam i objavljujem oglase.za vreme mog dugogodisnjeg rada nije bio konkurs koji nije namesten. uzasava me ta nepravda, ali ako prijavim inspekciji , evo i mene na evidenciji NSZ.

mr.ramone

pre 11 godina

Cini mi se da je jedino u IT-u je stanje ok, ja kao programer imam 1000e fixnu platu i nekad upadne neki projekat sa strane, a ona prica da neko zaradi 4000e kao programer mi iskreno zvuci malo prenaduvano.

I ja planiram da idem u inostranstvo iako sasvim lepo zivim ovde (imam svoj stan, svoj auto, solidnu platu) ali jednostavno ne vidim neku perspektivu u ovoj zemlji.. ne vidim da ce ovde biti bolje..

authentique1981@yahoo.com

pre 11 godina

Sto bi rekao SARS: 20 kinti tiket je, vaskrsao Sloba...
Voleo bi da mi javis kakva je to poljska kompanija u kojoj imas platu 1800e, ako ima sanse, rado bi' konkurisao i za pocetak radio za 10-i deo te plate. Meni ostaje da ti kazem svaka cast, a ukoliko je potrebno i znanje poljskog, tu sam, govorim poljski jezik veoma dobro, zato i postavljam ovo pitanje sa nadom da ce biti objavljeno. Inace, takodje imam preko 30 godina, drzavne skolice sam zavrsavao, nisam partijski obojen i jedini posao koji mi se nudio preko biroa je da budem agent za prodaju osiguranja, kao i da budem radnik na usisivacu kirbi kompanije. U sali mi prijatelji kazu, blago tebi, tebi su teletabisi u NSZ-u nesto i ponudili (crni humor).
Inace, izraz teletabis koriste zaposleni u NSZ-u i gradskim opstinama za nas NEzaposlene!

dule

pre 11 godina

@(@dule, 21. februar 2013 11:41)
Ok znači imaš bruto 1800, lepa plata, svaka čast, to je aj da kažemo realno.

Al kako si ti došao u poziciju da primaš toliku platu a nisi upoznao ni jednog kvalitetnog čoveka u Srbiji koji bi mogao da radi u tvojoj firmi - e to mi već nije jasno. Pa sa kim si ti to do sada radio u Srbiji?

A ovo što se tiče oglasa, batali to. U Srbiji većina oglasa je takva da kad bi i realno našli osobu kaoja zna sve što se traži u oglasu bez 5000 evra mesečno to ne bi prošlo (tako je barem bilo pre 4-5 godina kad sam ja malo to pratio). Tako da...