Četvrtak, 15.09.2011.

00:05

Ko je kriv - država i(li) malinari?

Malinari ne miruju. Posle neuspelih razgovora sa državom kreću u radikalizaciju protesta time što će blokirati puteve i pruge. Usput – žaliće se i Strazburu.

Izvor: Politika

Ko je kriv - država i(li) malinari? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

ib

pre 12 godina

Velika je zabluda ocekivati da se ovde mogu uspostaviti neki pravicni odnosi koji ce zastititi interese proizvodjaca.Cena je rezultat odnosa snaga bilo ko da je odredjuje.Potpuno svejedno,da li drzava ili trziste.Jaki ce uvek naci nacin da svoj interes nametnu kao dominantan.Bilo bliskim vezama sa politickim strukturama ili monopolizacijom trzista.Za proizvodjace je to potpuno isto.Za njih je najveci problem sto oni ne mogu svoj interes da izraze kao jedan, jedinstven .Ne mogu da na prirodan nacin pojacaju svoju poziciju.Razlozi su bezbrojni.I zbog toga visa otkupna cena moze biti samo posledica vise sile,nepovoljnih vremenskih uslova i velikih podbacaja u proizvodnji maline.U svim drugim situacijama imacemo to sto imamo.Samo jednako jaki mogu nesto podeliti pravicno.

Vladan R

pre 12 godina

Moze da se ovde diskutuje koliko je god koga volja ali je cinjenica da su malinari krajnje bezobrazni. Zasto prethodnih godina kada su imali odlicnu zaradu nisu deo te zarade ulozili da unaprede poslovanje, da podignu prenosu, kupe mehanizaciju za branje, odnosno da se odredjen broj njih udruzi kupi hladnjacu pa da je sami cuvaju i direktno prodaju kada za to bude najpovoljnija prilika. S obzirom da se u drugim drzavama proizvodjacima isplati cena od 0.7 evra, sto se ne zapitaju sta su oni ucinili i da se njima isplati. Ako je subvencionisanje osnovnih zivotnih namirnica neophodno sa malinom to svakako nije slucaj.

Sale

pre 12 godina

E da, Tadić je rekao da poljoprivreda treba da bude noslilac razvoja Srbije (tako nešto). Ko će tada malinarima, suncokretarima,.... i ostalima dodeliti subvencije. Verovatno će sami sebi. Tada će ovi iz Sartida, NIS-a, metalci,... blokirati puteve i tražiti da im država subvencioniše proizvodnju nafre, limova, kablova, nameštaja.... DA POLUDIŠ!!!!!

Poljoprivreda

pre 12 godina

@ Boba

Cena kuju ste naveli je u maloprodaji tj u radnji. Prema biltenu Vegetables&Fruits danas je cena za Poljsku malinu 0,70 evra/kg FCO isporucilac a za Chilensku 1,05 USD/kg FOB Rotterdam .Srpska malina se ne pojavljuje.Poljska i Cile su najveci proizvodjaci maline na svetu. A tostosmo mi umislili da je nasa najkvalitetnija to nikoga ne interesuje jer uglavnom malina ide u industrijsku proizvodnju a ne na izlozbe i u kolace kod domacica. Prema tonme ova drzava nije luda da placa 100 dinara za kg plus 26 dinara subvencije. Kome da seproda za 126 dinara.Sto se malinari ne udruze u zadruge i izgrade svoje hladnjace i onda niko nema da ih ucenjuje. Sami izlaze na svetsku pijacu i dobiju onoliko koliko trenutno vredi

Sale

pre 12 godina

Subvencije poljoprivredi (ili bilo kojoj grani) daje država to svi znamo. Ali odakle? Iz privrede, bar u normalnim i industrijski jakim državama. Odakle da subvencije daje Srbija? Iz koje privrede koja joj donosi profit? DA LI JE U OVOJ DRŽAVI BAR NEKO NORMALAN??????????????????????

mladen

pre 12 godina

Tacno je da se cena maline u svetu formira na trzistu i da na to ne moze mnogo da se utice. To nije problem. Ovde je problem u otkupnoj ceni koju izvoznici placaju proizvodjacima. Problem je u tome sto drzava stiti izvoznike (Miskovica), a ne stiti proizvodjace! Miskovic hoce da kao posrednik u trgovini zaradi tri puta vise od seljaka koji je tu malinu zasadio, ubrao... Pola zapadne Srbije prezivljava zahvaljujuci malini, u Srbiju zahvaljujuci malini se svake godine slivaju milioni evra, to sve povecava nas izvoz, stabilizuje kurs... Ne moze se reci da nije bitno i za drzavu i za sve ljude koji od toga zive! Ali to drzavu ne interesuje mnogo, bitniji je jedan izvoznik i njegovo dalje bogacenje!
Podrska svim malinarima, ne odustajte!

Troml

pre 12 godina

Tko je kriv - država i (li) malinari?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maline očito nisu u trendu, zato krenite sakupljati gljive
i ostalo gomolje!

Troml

pre 12 godina

Tko je kriv - država i (li) malinari?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maline očito nisu u trendu, zato krenite sakupljati gljive
i ostalo gomolje!

lkube

pre 12 godina

Novinaru nemaš pojma ! Kao prvo država kontroliše cene inputa u proizvodnju i direktno je povezana sa tržišnom cenom i zaradama... Kao drugo srpska malina je daleko kvalitetnija(više suve materije) nego ona iz Poljske i Čilea zato i ne treba niti ima istu cenu na tržištu ... Kao treće nije jasno zašto je subvencionisana proizvodnja zmrzivača, parketa i sl. a nije poljoprivredna proizvodnja ???
Mnogo ima toga što država može... Zašto nije tržišna cena u proizvodnji struje??? Ili proizvodnji hleba pa neka radi kome se isplati .....

Sitna riba u moru plavom

pre 12 godina

Nisam upucen u ovu problematiku, ali najbolji komentar na ovu temu sam procitao na sajtu naseg poznatog ekonomiste Branka Dragasa:
http://www.dragas.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=8658:malina&catid=104:komentari&Itemid=69

Predrag Cvetković

pre 12 godina

Zasto je malina najvaznije voce u Srbiji? Zasto drzava ne bi npr. subvencionisala softversku industriju od poreza koji naplate proizvodjacima malina?
Gospodo malinari, preuzmite svoj dio rizika proizvodnje malina, trziste formira cijenu a vi formirajte svoju poslovnu politiku. Ako vam se ne ispati proizvodnja maline vi radite nesto drugo. Socijalizam je na nasim prostorima imao svoju sansu i propao, pravila trzisne igre su jasna i ne trazite od vlade NASE pare za svoje lose poslovne odluke.
Hvala.

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Ljudi morate da shvatite da nemožete svake godine da zaradite na malinama.Jedne godine zaradite ekstra,druge godine manje, a nekad se desi da budete na gubitku...To je tržište.Pre četiri godine neko je prodavo stan za 2000 eur/m2, sad takav stan nemože da se prode ni po 1000 eur/m2...Šta treba da traži da mu država nadoknadi razliku.Pa svako ko uđe u neki biznis mora da očekuje i krizni periodi.Ako je cena maline na svetskom tržištu pala, normalno je i da proizvođač maline dobije manju cenu nego ranije.Isto je i sa ratarskim kulturama (kukuruz,žito,soja), svake godine se formira cena u zavisnosti od roda...Nekad se zaradi, nekad ne.Ne razumem ako Poljaci i Čilenaci prodaju svoju malinu po 70 din/kg,kako vi cenite svoju na 120 din/kg.Pa hladnjačaru se više isplati da uveze malinu iz Poljske, pa da prodaje u Evropi nego da našim malinarima isplaćuje 50 dinara više.Svaki biznis u kriznim vremenima trpi i zarađuje manje...Pa najbolje da sad svakom isplaćujemo subvanciju zato što ne zarađuje koliko je isplanirao.

Boba

pre 12 godina

Malina je u svetu u deficitu,tako da prica o punim hladnjacama maline od prosle godine i ne pije vodu.Cena maline u inostranstvu nije pala,u
Abu Dhabiju je i dalje 5eura 170g.
A o kvalitetu maline iz Srbije ne moram da pisem...zna se da smo uz broj 1.

shonex

pre 12 godina

....ODLICAN TEKST!!! Tacno je to sustina sto je u tekstu napisano...maline ove godine ima puno i proslogodisnja malina nije prodata i naravno da ce cena pasti i odmah nastaju protesti!!! A prosle godine kad je cena bila 160din ili 250din pre koju godinu onda su seljaci cutali kao zaliveni a hladnjacari protestovali...a najvise iritira ono cuveno pitanje "a koliko hladnjacari zaradju?" pa odogovor je vrlo jednostavan "Zavisi od trzista i potraznje za malinom u tom momentu"...hladnjacari su ove godine ostali sa 20.000 tona smrznute maline iz proslogodinsjeg roda koje nemaju kome da prodaju i spustili su cenu zestoko samo da dodju do para, a seljaci su za istu tu malinu prosle godine dobili svojih 160din/kg...to sad niko od njih nece da kaze!!! Tako da dolazimo na kraju do prostog zakljucka da su i malinari i hladnjacari u sustini isti...svako gleda da zaradi sto vise ali ono sto proizvodjaci u ovom trenutku nece da shvate je da je ove godine cena PALA pa i oni moraju svoju cenu da SNIZE shodno tome...isti taj malinar u Poljskoj je takodje morao da SNIZI svoju cenu ove godine jer je i tamo ista situacija a to isto vazi i za Poljske hladnjacare, i to je ono sto se, gospodo, naziva trzisnom utakmicom!!! E sad subvencije su jedna sasvim odvojena tema, gde u potpunosti dajem podrsku i malinarima i hladnjacarima jer bi drzava MORALA da subvencionise i jedne i druge za proizvod koji je jedan od nasih najvecih izvoznika....ali isto tako bi drzava MORALA da subvencionise proizvodnju maline i u godini kad je cena/potraznja visoka kao i u godini kad je cena/potraznja niska!!! I ako ce to biti povod malinarskih protesta imaju moju podrsku...a dokle god je povod Srpska bolesna zavist uz parolu "a koliko hladnjacari zaradjuju?" nemaju moju podrsku jer to ne zavisi od DRZAVE vec od TRZISTA!!!

insajder - Piztajte agenciju sta rade i gde su pare

pre 12 godina

http://www.arilje.org.rs/lokalna-samouprava/partneri/425-regionalna-razvojna-agencija-zlatibor-doo

Regionalna razvojna agencija Zlatibor d.o.o

Partnerski učestvujemo u realizaciji projekta "Ariljska malina", u okviru RDEPR 2 programa, koji finansira Evropska unija u iznosu od blizu 806.000 €, sa ciljem povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća aktivnih u proizvodnji i preradi maline u zapadnoj Srbiji. Rezultati koje treba postići tokom trajanja Projekta su: 200 poljoprivrednika u regionu Ariljske maline sertifikovano u skladu sa GLOBALG.A.P standardom, ustanovljen mehanizam za monitoring i kontrolu proizvodnje hrane bezbedne za potrošače (GLOBALG.A.P. standard predviđa obaveznu analizu vode, zemljišta i voća) i uspostavljanje komercijalnih veza za tržišta svežeg voća u 5 zemalja. Aktivno smo učestvovali u procesu identifikacije i dalje razrade projektne ideje.

draco

pre 12 godina

EU od nastanka subvencionise svoju poljoprivrednu proizvodnju, pa je tako u ceni svakog pakovanja mozarelle ili EU- mleka bio odredjeni % budzetskih sredstava zemalja EU kojima su " doplatili" nisku otkupnu cenu proizvodjacima.
Ako neko zeli u takvu zajednicu, onda treba da primenjuje ista pravila igre kao i EU. Ovako, primena " liberalnog kapitaliza " na nasem seljaku a otvaranje domaceg trzista za " subvencionisanu " hranu iz EU i sveta izaziva jedini moguci efekat - propast srpske poljoprivrede i seoske populacije.
Nasoj nekonkurentnosti doprinosi i to sto se ovde hrana( i maline) proizvode sa mnogo manje hemije, GMO proizvoda, mehanizacije,i vise ljuskog rada.sto svakako poskupljuje proizvodnju.U svetu se takva hrana zove " organic food" i ima mnogo visu cenu.I druge zemlje se bore za promociju svojih proizvoda sa takvim brendovima.
Nije uobicajeno ni korektno da trazite dodatnu cenu nakon sto ste prodali i naplatili svoju robu.Ali ovo nije postena trgovina , jer proizvodjac nema prostor i argumente za pregovranje: jednostavno malina koja rodi, MORA se obrati i spakovati u hladnjace istog dana.Malinari u stvari imaju problem sa MONOPOLOM koji ih dovodi pred svrseni cin-prihvati il ostavi, a u stvari nemaju alternativu.Ali u borbi za opstanak - nuzda zakon menja.Malinar samo zele da drzava bude njihov partner koji ima veliki interes u tom poslu a ne samo fiskal.
" Do istine i pravde se ne moze stici puzeci".

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Malina strateški proizvod!!!!. To je isto kada bi drveno ralo proglasili za strateški proizvod. Malinu i sve ostale proizvode skuplajčke privrede, karakteristične za doba prvobitne zajednice, treba što pre zaboraviti. Maline nije i ne može biti perspektiva nikome pa ni Srbiji.

Don

pre 12 godina

Ono što je potpisnik ovog teksta izostavio kada analizira situaciju vezanu za tržišno poslovanje u Srbiji je svakako monopol.Danas i vrapci znaju da je izvoz strateških poljoprivrednih proizvoda kao i uvoz i distribucija poljoprivrednih preparata i veštačkog đubriva,privilegija jedne "group" varijante a u interesu jedne vladajuće stranke,pod budnim okom jedne udovice.Zaključak je da Srbija treba da stvori atmosferu istinske tržišne ekonomije,pa da malinu i višnju može da otkupljuje svako ko je zainteresovan i ko ispunjava zakonom predviđene uslove.Umesto toga država je spremna,kada su u pitanju interesi malobrojnih iza kojih stoji da čak I privremeno suspenduje neke zakone samo da bi se omogućio na primer uvoz nekog kontigenta(sećamo se uvoza veštačkog đubriva).Tako da priče da ponuda I potražnja formiraju cenu maline ne stoje,prava istina je da idu izbori I oligarhiji treba novca.Setite se depeše Vilkiliksa u kojoj ino - privrednici I činovnici stranih ambasada objašnjavaju kako je teška saradnja sa vladom srbije,najslikovitiji je jedan američki biznismen koji je bio zainteresovan za ulaganje u našoj zemlji:”saradnja sa vladom Srbije je kao da udaraš glavom u zid” I to dovoljno kazuje onom ko je pametan,država ne dozvoljava ulazak konkurenciji tamo gde ne odgovara njenim štićenicima,čitaj tajkunima.Rešenje je dakle jednostavno i glasi STOP MONOPOLU!

ded

pre 12 godina

Hehe..."pravila igre"... Pravila igre su sledeća: ako nemaš šta da jedeš - umireš od gladi. Ovi ljudi se ne bave uzgojem malina iz hobija. Oni žive od toga. Ako naiđe loša godina za njih, bilo da je u pitanju slab rod ili niska cena, oni ostaju bez osnovnih izvora prihoda. Tu država treba da interveniše subvencijom, jer jedne godine gubiš, ali naredne dve ili tri dobiješ, pa si na kraju ipak u plusu.Sa druge strane, malinari će zabataliti uzgoj ako im malina ne predstavlja stabilan izvor prihoda. Slično je bilo sa mlekom, samo zato što su proizvođači poklali svoje krave, pa smo na kraju uvozili mleko. Poljoprivreda se ne prepušta tržišnoj utakmici tek tako. Nije slučajno najveći deo budžeta EU namenjen upravo poljoprivredi. I konačno - koliko zarade oni koji izvoze malinu? To nikada nećemo saznati.

ded

pre 12 godina

Hehe..."pravila igre"... Pravila igre su sledeća: ako nemaš šta da jedeš - umireš od gladi. Ovi ljudi se ne bave uzgojem malina iz hobija. Oni žive od toga. Ako naiđe loša godina za njih, bilo da je u pitanju slab rod ili niska cena, oni ostaju bez osnovnih izvora prihoda. Tu država treba da interveniše subvencijom, jer jedne godine gubiš, ali naredne dve ili tri dobiješ, pa si na kraju ipak u plusu.Sa druge strane, malinari će zabataliti uzgoj ako im malina ne predstavlja stabilan izvor prihoda. Slično je bilo sa mlekom, samo zato što su proizvođači poklali svoje krave, pa smo na kraju uvozili mleko. Poljoprivreda se ne prepušta tržišnoj utakmici tek tako. Nije slučajno najveći deo budžeta EU namenjen upravo poljoprivredi. I konačno - koliko zarade oni koji izvoze malinu? To nikada nećemo saznati.

Don

pre 12 godina

Ono što je potpisnik ovog teksta izostavio kada analizira situaciju vezanu za tržišno poslovanje u Srbiji je svakako monopol.Danas i vrapci znaju da je izvoz strateških poljoprivrednih proizvoda kao i uvoz i distribucija poljoprivrednih preparata i veštačkog đubriva,privilegija jedne "group" varijante a u interesu jedne vladajuće stranke,pod budnim okom jedne udovice.Zaključak je da Srbija treba da stvori atmosferu istinske tržišne ekonomije,pa da malinu i višnju može da otkupljuje svako ko je zainteresovan i ko ispunjava zakonom predviđene uslove.Umesto toga država je spremna,kada su u pitanju interesi malobrojnih iza kojih stoji da čak I privremeno suspenduje neke zakone samo da bi se omogućio na primer uvoz nekog kontigenta(sećamo se uvoza veštačkog đubriva).Tako da priče da ponuda I potražnja formiraju cenu maline ne stoje,prava istina je da idu izbori I oligarhiji treba novca.Setite se depeše Vilkiliksa u kojoj ino - privrednici I činovnici stranih ambasada objašnjavaju kako je teška saradnja sa vladom srbije,najslikovitiji je jedan američki biznismen koji je bio zainteresovan za ulaganje u našoj zemlji:”saradnja sa vladom Srbije je kao da udaraš glavom u zid” I to dovoljno kazuje onom ko je pametan,država ne dozvoljava ulazak konkurenciji tamo gde ne odgovara njenim štićenicima,čitaj tajkunima.Rešenje je dakle jednostavno i glasi STOP MONOPOLU!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Malina strateški proizvod!!!!. To je isto kada bi drveno ralo proglasili za strateški proizvod. Malinu i sve ostale proizvode skuplajčke privrede, karakteristične za doba prvobitne zajednice, treba što pre zaboraviti. Maline nije i ne može biti perspektiva nikome pa ni Srbiji.

draco

pre 12 godina

EU od nastanka subvencionise svoju poljoprivrednu proizvodnju, pa je tako u ceni svakog pakovanja mozarelle ili EU- mleka bio odredjeni % budzetskih sredstava zemalja EU kojima su " doplatili" nisku otkupnu cenu proizvodjacima.
Ako neko zeli u takvu zajednicu, onda treba da primenjuje ista pravila igre kao i EU. Ovako, primena " liberalnog kapitaliza " na nasem seljaku a otvaranje domaceg trzista za " subvencionisanu " hranu iz EU i sveta izaziva jedini moguci efekat - propast srpske poljoprivrede i seoske populacije.
Nasoj nekonkurentnosti doprinosi i to sto se ovde hrana( i maline) proizvode sa mnogo manje hemije, GMO proizvoda, mehanizacije,i vise ljuskog rada.sto svakako poskupljuje proizvodnju.U svetu se takva hrana zove " organic food" i ima mnogo visu cenu.I druge zemlje se bore za promociju svojih proizvoda sa takvim brendovima.
Nije uobicajeno ni korektno da trazite dodatnu cenu nakon sto ste prodali i naplatili svoju robu.Ali ovo nije postena trgovina , jer proizvodjac nema prostor i argumente za pregovranje: jednostavno malina koja rodi, MORA se obrati i spakovati u hladnjace istog dana.Malinari u stvari imaju problem sa MONOPOLOM koji ih dovodi pred svrseni cin-prihvati il ostavi, a u stvari nemaju alternativu.Ali u borbi za opstanak - nuzda zakon menja.Malinar samo zele da drzava bude njihov partner koji ima veliki interes u tom poslu a ne samo fiskal.
" Do istine i pravde se ne moze stici puzeci".

insajder - Piztajte agenciju sta rade i gde su pare

pre 12 godina

http://www.arilje.org.rs/lokalna-samouprava/partneri/425-regionalna-razvojna-agencija-zlatibor-doo

Regionalna razvojna agencija Zlatibor d.o.o

Partnerski učestvujemo u realizaciji projekta "Ariljska malina", u okviru RDEPR 2 programa, koji finansira Evropska unija u iznosu od blizu 806.000 €, sa ciljem povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća aktivnih u proizvodnji i preradi maline u zapadnoj Srbiji. Rezultati koje treba postići tokom trajanja Projekta su: 200 poljoprivrednika u regionu Ariljske maline sertifikovano u skladu sa GLOBALG.A.P standardom, ustanovljen mehanizam za monitoring i kontrolu proizvodnje hrane bezbedne za potrošače (GLOBALG.A.P. standard predviđa obaveznu analizu vode, zemljišta i voća) i uspostavljanje komercijalnih veza za tržišta svežeg voća u 5 zemalja. Aktivno smo učestvovali u procesu identifikacije i dalje razrade projektne ideje.

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Ljudi morate da shvatite da nemožete svake godine da zaradite na malinama.Jedne godine zaradite ekstra,druge godine manje, a nekad se desi da budete na gubitku...To je tržište.Pre četiri godine neko je prodavo stan za 2000 eur/m2, sad takav stan nemože da se prode ni po 1000 eur/m2...Šta treba da traži da mu država nadoknadi razliku.Pa svako ko uđe u neki biznis mora da očekuje i krizni periodi.Ako je cena maline na svetskom tržištu pala, normalno je i da proizvođač maline dobije manju cenu nego ranije.Isto je i sa ratarskim kulturama (kukuruz,žito,soja), svake godine se formira cena u zavisnosti od roda...Nekad se zaradi, nekad ne.Ne razumem ako Poljaci i Čilenaci prodaju svoju malinu po 70 din/kg,kako vi cenite svoju na 120 din/kg.Pa hladnjačaru se više isplati da uveze malinu iz Poljske, pa da prodaje u Evropi nego da našim malinarima isplaćuje 50 dinara više.Svaki biznis u kriznim vremenima trpi i zarađuje manje...Pa najbolje da sad svakom isplaćujemo subvanciju zato što ne zarađuje koliko je isplanirao.

Predrag Cvetković

pre 12 godina

Zasto je malina najvaznije voce u Srbiji? Zasto drzava ne bi npr. subvencionisala softversku industriju od poreza koji naplate proizvodjacima malina?
Gospodo malinari, preuzmite svoj dio rizika proizvodnje malina, trziste formira cijenu a vi formirajte svoju poslovnu politiku. Ako vam se ne ispati proizvodnja maline vi radite nesto drugo. Socijalizam je na nasim prostorima imao svoju sansu i propao, pravila trzisne igre su jasna i ne trazite od vlade NASE pare za svoje lose poslovne odluke.
Hvala.

shonex

pre 12 godina

....ODLICAN TEKST!!! Tacno je to sustina sto je u tekstu napisano...maline ove godine ima puno i proslogodisnja malina nije prodata i naravno da ce cena pasti i odmah nastaju protesti!!! A prosle godine kad je cena bila 160din ili 250din pre koju godinu onda su seljaci cutali kao zaliveni a hladnjacari protestovali...a najvise iritira ono cuveno pitanje "a koliko hladnjacari zaradju?" pa odogovor je vrlo jednostavan "Zavisi od trzista i potraznje za malinom u tom momentu"...hladnjacari su ove godine ostali sa 20.000 tona smrznute maline iz proslogodinsjeg roda koje nemaju kome da prodaju i spustili su cenu zestoko samo da dodju do para, a seljaci su za istu tu malinu prosle godine dobili svojih 160din/kg...to sad niko od njih nece da kaze!!! Tako da dolazimo na kraju do prostog zakljucka da su i malinari i hladnjacari u sustini isti...svako gleda da zaradi sto vise ali ono sto proizvodjaci u ovom trenutku nece da shvate je da je ove godine cena PALA pa i oni moraju svoju cenu da SNIZE shodno tome...isti taj malinar u Poljskoj je takodje morao da SNIZI svoju cenu ove godine jer je i tamo ista situacija a to isto vazi i za Poljske hladnjacare, i to je ono sto se, gospodo, naziva trzisnom utakmicom!!! E sad subvencije su jedna sasvim odvojena tema, gde u potpunosti dajem podrsku i malinarima i hladnjacarima jer bi drzava MORALA da subvencionise i jedne i druge za proizvod koji je jedan od nasih najvecih izvoznika....ali isto tako bi drzava MORALA da subvencionise proizvodnju maline i u godini kad je cena/potraznja visoka kao i u godini kad je cena/potraznja niska!!! I ako ce to biti povod malinarskih protesta imaju moju podrsku...a dokle god je povod Srpska bolesna zavist uz parolu "a koliko hladnjacari zaradjuju?" nemaju moju podrsku jer to ne zavisi od DRZAVE vec od TRZISTA!!!

Boba

pre 12 godina

Malina je u svetu u deficitu,tako da prica o punim hladnjacama maline od prosle godine i ne pije vodu.Cena maline u inostranstvu nije pala,u
Abu Dhabiju je i dalje 5eura 170g.
A o kvalitetu maline iz Srbije ne moram da pisem...zna se da smo uz broj 1.

Sale

pre 12 godina

Subvencije poljoprivredi (ili bilo kojoj grani) daje država to svi znamo. Ali odakle? Iz privrede, bar u normalnim i industrijski jakim državama. Odakle da subvencije daje Srbija? Iz koje privrede koja joj donosi profit? DA LI JE U OVOJ DRŽAVI BAR NEKO NORMALAN??????????????????????

lkube

pre 12 godina

Novinaru nemaš pojma ! Kao prvo država kontroliše cene inputa u proizvodnju i direktno je povezana sa tržišnom cenom i zaradama... Kao drugo srpska malina je daleko kvalitetnija(više suve materije) nego ona iz Poljske i Čilea zato i ne treba niti ima istu cenu na tržištu ... Kao treće nije jasno zašto je subvencionisana proizvodnja zmrzivača, parketa i sl. a nije poljoprivredna proizvodnja ???
Mnogo ima toga što država može... Zašto nije tržišna cena u proizvodnji struje??? Ili proizvodnji hleba pa neka radi kome se isplati .....

Troml

pre 12 godina

Tko je kriv - država i (li) malinari?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maline očito nisu u trendu, zato krenite sakupljati gljive
i ostalo gomolje!

ib

pre 12 godina

Velika je zabluda ocekivati da se ovde mogu uspostaviti neki pravicni odnosi koji ce zastititi interese proizvodjaca.Cena je rezultat odnosa snaga bilo ko da je odredjuje.Potpuno svejedno,da li drzava ili trziste.Jaki ce uvek naci nacin da svoj interes nametnu kao dominantan.Bilo bliskim vezama sa politickim strukturama ili monopolizacijom trzista.Za proizvodjace je to potpuno isto.Za njih je najveci problem sto oni ne mogu svoj interes da izraze kao jedan, jedinstven .Ne mogu da na prirodan nacin pojacaju svoju poziciju.Razlozi su bezbrojni.I zbog toga visa otkupna cena moze biti samo posledica vise sile,nepovoljnih vremenskih uslova i velikih podbacaja u proizvodnji maline.U svim drugim situacijama imacemo to sto imamo.Samo jednako jaki mogu nesto podeliti pravicno.

mladen

pre 12 godina

Tacno je da se cena maline u svetu formira na trzistu i da na to ne moze mnogo da se utice. To nije problem. Ovde je problem u otkupnoj ceni koju izvoznici placaju proizvodjacima. Problem je u tome sto drzava stiti izvoznike (Miskovica), a ne stiti proizvodjace! Miskovic hoce da kao posrednik u trgovini zaradi tri puta vise od seljaka koji je tu malinu zasadio, ubrao... Pola zapadne Srbije prezivljava zahvaljujuci malini, u Srbiju zahvaljujuci malini se svake godine slivaju milioni evra, to sve povecava nas izvoz, stabilizuje kurs... Ne moze se reci da nije bitno i za drzavu i za sve ljude koji od toga zive! Ali to drzavu ne interesuje mnogo, bitniji je jedan izvoznik i njegovo dalje bogacenje!
Podrska svim malinarima, ne odustajte!

Sale

pre 12 godina

E da, Tadić je rekao da poljoprivreda treba da bude noslilac razvoja Srbije (tako nešto). Ko će tada malinarima, suncokretarima,.... i ostalima dodeliti subvencije. Verovatno će sami sebi. Tada će ovi iz Sartida, NIS-a, metalci,... blokirati puteve i tražiti da im država subvencioniše proizvodnju nafre, limova, kablova, nameštaja.... DA POLUDIŠ!!!!!

Vladan R

pre 12 godina

Moze da se ovde diskutuje koliko je god koga volja ali je cinjenica da su malinari krajnje bezobrazni. Zasto prethodnih godina kada su imali odlicnu zaradu nisu deo te zarade ulozili da unaprede poslovanje, da podignu prenosu, kupe mehanizaciju za branje, odnosno da se odredjen broj njih udruzi kupi hladnjacu pa da je sami cuvaju i direktno prodaju kada za to bude najpovoljnija prilika. S obzirom da se u drugim drzavama proizvodjacima isplati cena od 0.7 evra, sto se ne zapitaju sta su oni ucinili i da se njima isplati. Ako je subvencionisanje osnovnih zivotnih namirnica neophodno sa malinom to svakako nije slucaj.

Troml

pre 12 godina

Tko je kriv - država i (li) malinari?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maline očito nisu u trendu, zato krenite sakupljati gljive
i ostalo gomolje!

Poljoprivreda

pre 12 godina

@ Boba

Cena kuju ste naveli je u maloprodaji tj u radnji. Prema biltenu Vegetables&Fruits danas je cena za Poljsku malinu 0,70 evra/kg FCO isporucilac a za Chilensku 1,05 USD/kg FOB Rotterdam .Srpska malina se ne pojavljuje.Poljska i Cile su najveci proizvodjaci maline na svetu. A tostosmo mi umislili da je nasa najkvalitetnija to nikoga ne interesuje jer uglavnom malina ide u industrijsku proizvodnju a ne na izlozbe i u kolace kod domacica. Prema tonme ova drzava nije luda da placa 100 dinara za kg plus 26 dinara subvencije. Kome da seproda za 126 dinara.Sto se malinari ne udruze u zadruge i izgrade svoje hladnjace i onda niko nema da ih ucenjuje. Sami izlaze na svetsku pijacu i dobiju onoliko koliko trenutno vredi

Sitna riba u moru plavom

pre 12 godina

Nisam upucen u ovu problematiku, ali najbolji komentar na ovu temu sam procitao na sajtu naseg poznatog ekonomiste Branka Dragasa:
http://www.dragas.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=8658:malina&catid=104:komentari&Itemid=69

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Malina strateški proizvod!!!!. To je isto kada bi drveno ralo proglasili za strateški proizvod. Malinu i sve ostale proizvode skuplajčke privrede, karakteristične za doba prvobitne zajednice, treba što pre zaboraviti. Maline nije i ne može biti perspektiva nikome pa ni Srbiji.

Boba

pre 12 godina

Malina je u svetu u deficitu,tako da prica o punim hladnjacama maline od prosle godine i ne pije vodu.Cena maline u inostranstvu nije pala,u
Abu Dhabiju je i dalje 5eura 170g.
A o kvalitetu maline iz Srbije ne moram da pisem...zna se da smo uz broj 1.

shonex

pre 12 godina

....ODLICAN TEKST!!! Tacno je to sustina sto je u tekstu napisano...maline ove godine ima puno i proslogodisnja malina nije prodata i naravno da ce cena pasti i odmah nastaju protesti!!! A prosle godine kad je cena bila 160din ili 250din pre koju godinu onda su seljaci cutali kao zaliveni a hladnjacari protestovali...a najvise iritira ono cuveno pitanje "a koliko hladnjacari zaradju?" pa odogovor je vrlo jednostavan "Zavisi od trzista i potraznje za malinom u tom momentu"...hladnjacari su ove godine ostali sa 20.000 tona smrznute maline iz proslogodinsjeg roda koje nemaju kome da prodaju i spustili su cenu zestoko samo da dodju do para, a seljaci su za istu tu malinu prosle godine dobili svojih 160din/kg...to sad niko od njih nece da kaze!!! Tako da dolazimo na kraju do prostog zakljucka da su i malinari i hladnjacari u sustini isti...svako gleda da zaradi sto vise ali ono sto proizvodjaci u ovom trenutku nece da shvate je da je ove godine cena PALA pa i oni moraju svoju cenu da SNIZE shodno tome...isti taj malinar u Poljskoj je takodje morao da SNIZI svoju cenu ove godine jer je i tamo ista situacija a to isto vazi i za Poljske hladnjacare, i to je ono sto se, gospodo, naziva trzisnom utakmicom!!! E sad subvencije su jedna sasvim odvojena tema, gde u potpunosti dajem podrsku i malinarima i hladnjacarima jer bi drzava MORALA da subvencionise i jedne i druge za proizvod koji je jedan od nasih najvecih izvoznika....ali isto tako bi drzava MORALA da subvencionise proizvodnju maline i u godini kad je cena/potraznja visoka kao i u godini kad je cena/potraznja niska!!! I ako ce to biti povod malinarskih protesta imaju moju podrsku...a dokle god je povod Srpska bolesna zavist uz parolu "a koliko hladnjacari zaradjuju?" nemaju moju podrsku jer to ne zavisi od DRZAVE vec od TRZISTA!!!

draco

pre 12 godina

EU od nastanka subvencionise svoju poljoprivrednu proizvodnju, pa je tako u ceni svakog pakovanja mozarelle ili EU- mleka bio odredjeni % budzetskih sredstava zemalja EU kojima su " doplatili" nisku otkupnu cenu proizvodjacima.
Ako neko zeli u takvu zajednicu, onda treba da primenjuje ista pravila igre kao i EU. Ovako, primena " liberalnog kapitaliza " na nasem seljaku a otvaranje domaceg trzista za " subvencionisanu " hranu iz EU i sveta izaziva jedini moguci efekat - propast srpske poljoprivrede i seoske populacije.
Nasoj nekonkurentnosti doprinosi i to sto se ovde hrana( i maline) proizvode sa mnogo manje hemije, GMO proizvoda, mehanizacije,i vise ljuskog rada.sto svakako poskupljuje proizvodnju.U svetu se takva hrana zove " organic food" i ima mnogo visu cenu.I druge zemlje se bore za promociju svojih proizvoda sa takvim brendovima.
Nije uobicajeno ni korektno da trazite dodatnu cenu nakon sto ste prodali i naplatili svoju robu.Ali ovo nije postena trgovina , jer proizvodjac nema prostor i argumente za pregovranje: jednostavno malina koja rodi, MORA se obrati i spakovati u hladnjace istog dana.Malinari u stvari imaju problem sa MONOPOLOM koji ih dovodi pred svrseni cin-prihvati il ostavi, a u stvari nemaju alternativu.Ali u borbi za opstanak - nuzda zakon menja.Malinar samo zele da drzava bude njihov partner koji ima veliki interes u tom poslu a ne samo fiskal.
" Do istine i pravde se ne moze stici puzeci".

ded

pre 12 godina

Hehe..."pravila igre"... Pravila igre su sledeća: ako nemaš šta da jedeš - umireš od gladi. Ovi ljudi se ne bave uzgojem malina iz hobija. Oni žive od toga. Ako naiđe loša godina za njih, bilo da je u pitanju slab rod ili niska cena, oni ostaju bez osnovnih izvora prihoda. Tu država treba da interveniše subvencijom, jer jedne godine gubiš, ali naredne dve ili tri dobiješ, pa si na kraju ipak u plusu.Sa druge strane, malinari će zabataliti uzgoj ako im malina ne predstavlja stabilan izvor prihoda. Slično je bilo sa mlekom, samo zato što su proizvođači poklali svoje krave, pa smo na kraju uvozili mleko. Poljoprivreda se ne prepušta tržišnoj utakmici tek tako. Nije slučajno najveći deo budžeta EU namenjen upravo poljoprivredi. I konačno - koliko zarade oni koji izvoze malinu? To nikada nećemo saznati.

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Ljudi morate da shvatite da nemožete svake godine da zaradite na malinama.Jedne godine zaradite ekstra,druge godine manje, a nekad se desi da budete na gubitku...To je tržište.Pre četiri godine neko je prodavo stan za 2000 eur/m2, sad takav stan nemože da se prode ni po 1000 eur/m2...Šta treba da traži da mu država nadoknadi razliku.Pa svako ko uđe u neki biznis mora da očekuje i krizni periodi.Ako je cena maline na svetskom tržištu pala, normalno je i da proizvođač maline dobije manju cenu nego ranije.Isto je i sa ratarskim kulturama (kukuruz,žito,soja), svake godine se formira cena u zavisnosti od roda...Nekad se zaradi, nekad ne.Ne razumem ako Poljaci i Čilenaci prodaju svoju malinu po 70 din/kg,kako vi cenite svoju na 120 din/kg.Pa hladnjačaru se više isplati da uveze malinu iz Poljske, pa da prodaje u Evropi nego da našim malinarima isplaćuje 50 dinara više.Svaki biznis u kriznim vremenima trpi i zarađuje manje...Pa najbolje da sad svakom isplaćujemo subvanciju zato što ne zarađuje koliko je isplanirao.

Predrag Cvetković

pre 12 godina

Zasto je malina najvaznije voce u Srbiji? Zasto drzava ne bi npr. subvencionisala softversku industriju od poreza koji naplate proizvodjacima malina?
Gospodo malinari, preuzmite svoj dio rizika proizvodnje malina, trziste formira cijenu a vi formirajte svoju poslovnu politiku. Ako vam se ne ispati proizvodnja maline vi radite nesto drugo. Socijalizam je na nasim prostorima imao svoju sansu i propao, pravila trzisne igre su jasna i ne trazite od vlade NASE pare za svoje lose poslovne odluke.
Hvala.

Troml

pre 12 godina

Tko je kriv - država i (li) malinari?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maline očito nisu u trendu, zato krenite sakupljati gljive
i ostalo gomolje!

Sale

pre 12 godina

E da, Tadić je rekao da poljoprivreda treba da bude noslilac razvoja Srbije (tako nešto). Ko će tada malinarima, suncokretarima,.... i ostalima dodeliti subvencije. Verovatno će sami sebi. Tada će ovi iz Sartida, NIS-a, metalci,... blokirati puteve i tražiti da im država subvencioniše proizvodnju nafre, limova, kablova, nameštaja.... DA POLUDIŠ!!!!!

Poljoprivreda

pre 12 godina

@ Boba

Cena kuju ste naveli je u maloprodaji tj u radnji. Prema biltenu Vegetables&Fruits danas je cena za Poljsku malinu 0,70 evra/kg FCO isporucilac a za Chilensku 1,05 USD/kg FOB Rotterdam .Srpska malina se ne pojavljuje.Poljska i Cile su najveci proizvodjaci maline na svetu. A tostosmo mi umislili da je nasa najkvalitetnija to nikoga ne interesuje jer uglavnom malina ide u industrijsku proizvodnju a ne na izlozbe i u kolace kod domacica. Prema tonme ova drzava nije luda da placa 100 dinara za kg plus 26 dinara subvencije. Kome da seproda za 126 dinara.Sto se malinari ne udruze u zadruge i izgrade svoje hladnjace i onda niko nema da ih ucenjuje. Sami izlaze na svetsku pijacu i dobiju onoliko koliko trenutno vredi

lkube

pre 12 godina

Novinaru nemaš pojma ! Kao prvo država kontroliše cene inputa u proizvodnju i direktno je povezana sa tržišnom cenom i zaradama... Kao drugo srpska malina je daleko kvalitetnija(više suve materije) nego ona iz Poljske i Čilea zato i ne treba niti ima istu cenu na tržištu ... Kao treće nije jasno zašto je subvencionisana proizvodnja zmrzivača, parketa i sl. a nije poljoprivredna proizvodnja ???
Mnogo ima toga što država može... Zašto nije tržišna cena u proizvodnji struje??? Ili proizvodnji hleba pa neka radi kome se isplati .....

mladen

pre 12 godina

Tacno je da se cena maline u svetu formira na trzistu i da na to ne moze mnogo da se utice. To nije problem. Ovde je problem u otkupnoj ceni koju izvoznici placaju proizvodjacima. Problem je u tome sto drzava stiti izvoznike (Miskovica), a ne stiti proizvodjace! Miskovic hoce da kao posrednik u trgovini zaradi tri puta vise od seljaka koji je tu malinu zasadio, ubrao... Pola zapadne Srbije prezivljava zahvaljujuci malini, u Srbiju zahvaljujuci malini se svake godine slivaju milioni evra, to sve povecava nas izvoz, stabilizuje kurs... Ne moze se reci da nije bitno i za drzavu i za sve ljude koji od toga zive! Ali to drzavu ne interesuje mnogo, bitniji je jedan izvoznik i njegovo dalje bogacenje!
Podrska svim malinarima, ne odustajte!

Troml

pre 12 godina

Tko je kriv - država i (li) malinari?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maline očito nisu u trendu, zato krenite sakupljati gljive
i ostalo gomolje!

Vladan R

pre 12 godina

Moze da se ovde diskutuje koliko je god koga volja ali je cinjenica da su malinari krajnje bezobrazni. Zasto prethodnih godina kada su imali odlicnu zaradu nisu deo te zarade ulozili da unaprede poslovanje, da podignu prenosu, kupe mehanizaciju za branje, odnosno da se odredjen broj njih udruzi kupi hladnjacu pa da je sami cuvaju i direktno prodaju kada za to bude najpovoljnija prilika. S obzirom da se u drugim drzavama proizvodjacima isplati cena od 0.7 evra, sto se ne zapitaju sta su oni ucinili i da se njima isplati. Ako je subvencionisanje osnovnih zivotnih namirnica neophodno sa malinom to svakako nije slucaj.

Don

pre 12 godina

Ono što je potpisnik ovog teksta izostavio kada analizira situaciju vezanu za tržišno poslovanje u Srbiji je svakako monopol.Danas i vrapci znaju da je izvoz strateških poljoprivrednih proizvoda kao i uvoz i distribucija poljoprivrednih preparata i veštačkog đubriva,privilegija jedne "group" varijante a u interesu jedne vladajuće stranke,pod budnim okom jedne udovice.Zaključak je da Srbija treba da stvori atmosferu istinske tržišne ekonomije,pa da malinu i višnju može da otkupljuje svako ko je zainteresovan i ko ispunjava zakonom predviđene uslove.Umesto toga država je spremna,kada su u pitanju interesi malobrojnih iza kojih stoji da čak I privremeno suspenduje neke zakone samo da bi se omogućio na primer uvoz nekog kontigenta(sećamo se uvoza veštačkog đubriva).Tako da priče da ponuda I potražnja formiraju cenu maline ne stoje,prava istina je da idu izbori I oligarhiji treba novca.Setite se depeše Vilkiliksa u kojoj ino - privrednici I činovnici stranih ambasada objašnjavaju kako je teška saradnja sa vladom srbije,najslikovitiji je jedan američki biznismen koji je bio zainteresovan za ulaganje u našoj zemlji:”saradnja sa vladom Srbije je kao da udaraš glavom u zid” I to dovoljno kazuje onom ko je pametan,država ne dozvoljava ulazak konkurenciji tamo gde ne odgovara njenim štićenicima,čitaj tajkunima.Rešenje je dakle jednostavno i glasi STOP MONOPOLU!

insajder - Piztajte agenciju sta rade i gde su pare

pre 12 godina

http://www.arilje.org.rs/lokalna-samouprava/partneri/425-regionalna-razvojna-agencija-zlatibor-doo

Regionalna razvojna agencija Zlatibor d.o.o

Partnerski učestvujemo u realizaciji projekta "Ariljska malina", u okviru RDEPR 2 programa, koji finansira Evropska unija u iznosu od blizu 806.000 €, sa ciljem povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća aktivnih u proizvodnji i preradi maline u zapadnoj Srbiji. Rezultati koje treba postići tokom trajanja Projekta su: 200 poljoprivrednika u regionu Ariljske maline sertifikovano u skladu sa GLOBALG.A.P standardom, ustanovljen mehanizam za monitoring i kontrolu proizvodnje hrane bezbedne za potrošače (GLOBALG.A.P. standard predviđa obaveznu analizu vode, zemljišta i voća) i uspostavljanje komercijalnih veza za tržišta svežeg voća u 5 zemalja. Aktivno smo učestvovali u procesu identifikacije i dalje razrade projektne ideje.

Sitna riba u moru plavom

pre 12 godina

Nisam upucen u ovu problematiku, ali najbolji komentar na ovu temu sam procitao na sajtu naseg poznatog ekonomiste Branka Dragasa:
http://www.dragas.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=8658:malina&catid=104:komentari&Itemid=69

Sale

pre 12 godina

Subvencije poljoprivredi (ili bilo kojoj grani) daje država to svi znamo. Ali odakle? Iz privrede, bar u normalnim i industrijski jakim državama. Odakle da subvencije daje Srbija? Iz koje privrede koja joj donosi profit? DA LI JE U OVOJ DRŽAVI BAR NEKO NORMALAN??????????????????????

ib

pre 12 godina

Velika je zabluda ocekivati da se ovde mogu uspostaviti neki pravicni odnosi koji ce zastititi interese proizvodjaca.Cena je rezultat odnosa snaga bilo ko da je odredjuje.Potpuno svejedno,da li drzava ili trziste.Jaki ce uvek naci nacin da svoj interes nametnu kao dominantan.Bilo bliskim vezama sa politickim strukturama ili monopolizacijom trzista.Za proizvodjace je to potpuno isto.Za njih je najveci problem sto oni ne mogu svoj interes da izraze kao jedan, jedinstven .Ne mogu da na prirodan nacin pojacaju svoju poziciju.Razlozi su bezbrojni.I zbog toga visa otkupna cena moze biti samo posledica vise sile,nepovoljnih vremenskih uslova i velikih podbacaja u proizvodnji maline.U svim drugim situacijama imacemo to sto imamo.Samo jednako jaki mogu nesto podeliti pravicno.