Sreda, 08.06.2011.

00:09

PIO u bankrotu bez uplate doprinosa

Neredovne uplate doprinosa glavni su krivac što je Penzijski fond Srbije sve bliži bankrotu, ali i dalje nema PIO načina da se izbori sa neažurnim poslodavcima.

Izvor: Novosti

PIO u bankrotu bez uplate doprinosa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 12 godina

za Čotrić, 8. jun 2011 15:05)

Visina nečije penzije zavisi od nečijih doprinosa na platu.
Ako ja na primer imam platu od 200.000din, plaćam još 140.000 din na ime doprinosa, dok neko ima platu od 20.000din, plaća 12.500din.

I kada odemo u penziju, taj koji je imao 20.000din platu, treba da ima istu penziju kao ja, koji sam znatno više izdvajao?

Te komunističke uravnilovke su pokazale svoje rezultate.

Nama je problem što imamo nisku stopu zaposlenosti, neracionalnu javnu potrošnju, i fond PIO koji je iskorišćen nenamenski (Sava Centar je izgrađen parama iz PIO, a pripada Gradu Beogradu)

Čotrić

pre 12 godina

Postiji način da se reši ovaj problem, ali niko neće da na sebe preuzme odgovornost. Prvo NIJEDNA PENZIJA NE SME BITI VEĆA OD PROSEČNE PLATE u Srbiji. Drugo PLATE ZAPOSLENIH U PIO FONDU SVESTI NA NIVO PLATA U KULTURI I PROSVETI. Treće SMANJITI PORESKE OBAVEZE ZAPOSLENIH, a onda drakonski kažnjavati poslodavce za neprijavljeivanje radnika.

aca

pre 12 godina

Pre nekoliko dana objavili ste vest po kojoj Miskovic,Beko i Drakulic duguju nekoliko milijardi neplacenih poreza i doprinosa,pa na tu vest nije bilo komentara a eto mozda gde je novac.Inace PIO ima vlasnicki udeo u mnogim drzavnim tj. drustvenim preduzecima.Niko nikada nekaze sta sve treba da bude vlasnistvo PIO fonda,recimo svi banjski centri po SRBIJI,gde je fond ulagao sredstva nije to jos propalo ali se radi na tome jer treba jos stosta PRIVATIZOVATI,uzeti proviziju i slicno.PIO fond ovakav kakav je je potpuno zastareo niko ne zeli ozbiljno da resi taj problem jer to je najtezi posao u ovoj zemlji,bez reforme PIO fonda nema kandidature za EU.Nije HAG najveci problem,mnogo veci problem su ekonomski uslovi koje MI NIKADA NECEMO ISPUNITI.Nece Evropa "slepe" hoce oni da pomognu ali ne davljeniku koji se davi vec neplivacu da okrpe slauf a mi slauf nemamo.STETA STO MNOGI NEMAJU DOVOLJNO INFORMACIJA U KAKVIM SMO MI USTVARI VELIKIM PROBLEMIMA,ZIVIMO OD DANAS DO SUTRA A VECINA VERUJE POLITICARIMA I NJIHOVIM OBECANJIMA-TO JE PROBLEM.PROBLEM JE I STO NIJEDAN POLITICAR ZA NEISTINE KOJE IZGOVARA NIJE KAZNJEN I STO NECE BITI KAZNJEN.(1000 E OBVEZNICE,300000 NOVIH RADNIH MESTA,MI CEMO PROFITIRATI OD SVETSKE EKONOMSKE KRIZE,.....)Ovo su samo neka obecanja i naravno ONI nisu krivi,tu su u pravu krivi smo MI,OBICAN SVET,mi zaboravljamo,mi prelazimo lako preko VELIKIH PROBLEMA a cenu ce platiti nazalost NASA DECA.

Svetlana

pre 12 godina

Nisu poslodavci zaboravni, nego su i oni u bankrotu. Ako je neko zaboravan, to su politicari. Zaboravili su da su privredi obecali reforme, obracun sa korupcijom, monopolima, a svim gradjanima bolji zivot. Nadajmo se da to gradjani nece zaboraviti na izborima i da ce politicari 'platiti svoje doprinose'.

Mashinovodja

pre 12 godina

Ja sam pre otprilike godinu dana otpušten posle skoro 20 godina rada za istog poslodavca. Imam još poprilično do penzije, ali za svaki slučaj, početkom februara otišao sam u swedište PIO na Novom Beogradu i ustanovio da mi za celu 2007. godinu fali staž. Pitao sam u kadrovskoj i oni su mi rekli da je sve uplaćeno, ali da postupak zvaničnog utvrđivanja treba da pokrene PIO, a ne ja. Otišao sam u PIO i podneo molbu a oni su mi rekli su da će oni po službenoj dužnosti ispitati da li je poslodavac uplatio doprinose. Po zakonu o upravnom postupku ovakve stvari dužni su da urade u roku od 60 dana od početka postupka. Prošlo je skoro 4 meseca i - ništa, iako je sedište firme u vazdušnoj liniji na oko 250 metara od sedišta PIO.
I onda mi tu kukaju, kao "država ne može ništa protiv nesavesnih poslodavaca". Možda bi i mogla nešto kad ne bi za činovnike postavljala isključivo nesposobne lenštine i neradnike po pratijskoj liniji. Mada, u mom slučaju, možda nešto znači i činjenica što se vlasnik firme ponekad svrstava među srpske tzv."tajkune". Nije jedan od poznatijih i njegovo (ne)cenjeno ime nije baš često u javnosti, ali nije ni sasvim nepoznat. Ali siguan sam da nema isti tretman kod države kao prosečan srpski preduzetnik.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

cast slovencima jer su dokazali da su se otreznili
pokazali su da vise ne veruju aktivistima.
zasto mi uvek moramo gore proci od bilo koga drugog?

aktivistima evo link ka tekstu o privatnim penzijama.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=06&dd=08&nav_id=517492

iz dunav fonda me zivkaju 2x nedeljno zato sto su dobili informaciju da sam sebi uplacujem pio.
uglavnom, nisu u stanju da izracunaju ni osnovicu, ni kamatu... ni jednu informaciju bitnu za npr 20g uplacivanja sredstava.

pa sada birajte privatni ili drzavni fond-koji je gori?

Van Helsing

pre 12 godina

Firma treba da radniku plati bruto platu, a on sam neka plaća porez državi i ako želi zdravstveno i penziono osiguranje po izboru (privatno, državno, štednja u banci, nekretnine, ćup sa zlatom). Država neka dotira PIO fond sve dok oni koji su uplaćivali u taj fond primaju svoje penzije, a ne pokrivaju se dovoljno trenutnim uplatama u fond. Za nekih 30-ak godina neće više morati da dotira, osim za socijalne penzije.

Privrednik

pre 12 godina

Ma nece da uplacuju da bi njima ostalo vise. Ko sisa radnike. Zaposle nekog prvi mesec zaposleni na vreme dobije platu, drugi mesec nesto malo zakasni, treci vec se kasni mesec dana pod izgovorom da se ceka famozna uplata i to traje nekoliko meseci dok radnik ne digne sidro. Poslodavac onda zaposli novog i opet ista prica i stalno ima besplatnu radnu snagu. A gospodin biznismen se ceo dan vozika u dzipu od kafica do kafica kao sklapa poslove, kamioni, avioni, milioni. U pametnim zemljama kada se otvara firma polaze se ili novcani depozit ili bankarska garancija. I nema sanse da ostane duzan drzavi ili radnicima ili dobavljacima. A sto se tice nameta drzave u kojoj zemlji na svetu su niski

pa naravno

pre 12 godina

Kakva vlast takva i drzava, a kakav narod, takva i vlast! Pazi, ne mogu da uteraju duznike prema PIO! Nisu njima trn u oku veliki i mocni, oni treba i dalje da se bogate, nego mali privrednici i poslodavci koji ne mogu da podmite inspektore i drugu "balavurdiju" koja predstavlja vlast!
Lako je tako vladati - za neplacene racune prema drzavi nasli su nacin -prete i (medijski) pripremaju oduzimanje stanova i druge imovine gradjanima. To moze i tu nema problema..., jer dug je dug.A bata Misku i i drugim tajkunima subvencije i podsticaji za izvoz, subvencije stranim investitorima od 10.000 evra za zaposlenog radnika...Na drugoj strani privredu su "pojeli skakavci" pa je ni nema...Da ne rade fabrike slatkisa, uljare secerane, mlinovi, i jos ponesto vezano za proizvodnju hrane postojala bi izgleda samo mogucnost da kupimo punto..Zapravo, sipa se i presipa iz supljeg u prazno i nema ko da stvara dohodak, a tako trose i moje 40-godisnje (REDOVNE)uplate za PIO. Pa, mislim, stvarno - motka je iz raja izasla ...

b

pre 12 godina

Vlada i partijska administracija ne vode racuna o drzavnim nego o izbornim uspesima, ne o dugorocnoj stabilnosti i napretku nego od danas do sutra, od izbora do izbora. zato je sve ovako. Ne moze niko da me ubedi da se ove stvari ne mogu dovesti u red. Al se ostavljaju za "kasnije" nekom drugom, jer izbori su vrlo cesti u ovoj zemlji. Jadnici ne znaju da ako doteraju do kraja, to ne moze vise niko da popravi. Ovo vazi za sve sfere u kojima bi trebalo da bude vidljiv uticaj drzave (koje i koga nema. Nemaju oni nikakav patriotski ili bar tehnokratski duh, samo izborni, parttijski i licni

private

pre 12 godina

Šta ovi rade, pa nisu normalni.
A što država ne pomogne nas privatnike malo, naročito mi koji smo otvorili firme u zadnjih godinu, dve dana. Ja imam prijavljene sve radnike i sve plaćam redovno a da su mi nekad dali neku olakšicu mislim da bi crli. Podižem kredite koji imaju kamatnu stopu preko 20% jer subvencionisane kredite ne može da dobije svako, i onda naravno 2% za obradu kredita i odmah skidaju prvu ratu posle 3 dana.
E to je Srbija, ufff.

ja

pre 12 godina

...uz veliku napomenu da Drzava povezuje staz samo JAVNIM PREDUZECIMA....i da Srbija ima najveci procenat doprinosa u evropi, i da je pored ekonomske krize drzavna politika "naplati jos jednu taksu privatniku" dovela do gašenja Gomile privatnih kompanija, a da ostale grcaju u nelikvidnosti i blokiranim racunima...Ziveo avansni PDV, neograniceni rokovi placanja dugovanja, neažurno sudstvo i Država kao najveći dužnik privredi....šta ste očekivali....PROSPERITET? HAHAHAHA

ex demokrata 1

pre 12 godina

To nije tako jednostavno !
Privatnici ustvari glavu ne mogu da podignu od nameta ove drzave. Poslednji namet je povecanje svih poreza i doprinosa za 5.5% a za toliko su povecane plate u javnom sektoru i sada privatnici trebaju da finansiraju istu te neradnike iz raznih stranaka i da placaju porez za koji dobijaju prezir i oholost kada se pojave na bilo kom salteru !!?
Pravo je pitanje,sta privatnik dobija za placeni porez ?
Ujedno,treba PIO osiguranje da bude dobrovoljno,ko hoce neka plati imace penziju,ko nece,znace da nece imati penziju !

Peca i deca

pre 12 godina

Ne mogu da platim ni struju za radnju, a komali doprinose za sebe i zenu. Drzava oduzela sve sto moze, vise nije ni drpacina vec otvorena otimacina, a sada sam jos i nesavestan poslodavac... pa ce PIO da propadne. Pa neka propadne kada ni ja ne znam kako deci hleb da kupim.

placenik

pre 12 godina

Neko bi trebalo da podseti PIO da se penzijsko osiguranje uplacuje unapred, i da su pare koje sada treba da daju penzionerima vec uzeli. Mene kao radnika plasi cinjenica da su pare koje sam uplatio u PIO vec potrosene, tj da moj penzioni fond ne postoji.

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

aca

pre 12 godina

Čuj - zbog neažurnosti poslodavaca.

A niste se zapitali zašto su ti isti poslodavci neažurni? Pritiskate ih sa svih strana raznim nametima, a onda se čudite što vam niko ništa ne uplaćuje. Pa odakle više bre? Nemaju poslodavci štamparije novca da bi naštampali onoliko koliko vama treba i uvek vam je malo.

Novac dolazi tako što se zaradi. Ako se ne zaradi - nema ni novca. Na to ukazuje zdrava logika.

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

Marko

pre 12 godina

Kraaaaaj! Bankrot! Drugačije i ne može...
Pa u mom malom gradu stotine je "lažnih" penzija, koštale su 3000 €, pukla je i velika afera, uhapšeno nekoliko doktora (proces stoji u mestu, a neki i oslobođeni...). Imamo desetine tridesetogodišnjaka u invalidskoj penziji... Najekstremniji je slučaj jednog kafedžije koji je u invalidskoj penziji jer navodno nema levu nogu (a ima)! Bruka živa. Kad je afera otkrivena, svi su mislili da će bar njemu, jer je okom očigledno, biti oduzeta, ali NE! Nije mu oduzeta, ali zato od tad ta kafana služi policiji i tužilaštvu za jelo, piće, bahanalije...
E Srbijo, tužna li si...!!!

kg062

pre 12 godina

Nije ni cudo sto su fondovi prazni kad "njihovi" tajkuni nista ne placaju a jadni inspektorcici takve firme izbegavaju u velikom luku.Ako se neko i "drzne" o nekog velikog odmah dobije packe ili premestaj.Nece fondove napuniti neki STR sa 4-5 zaposlenih nego onaj ko ima 200-300 zaposlenih pa navise.

s.nikolic

pre 12 godina

NEKA JE BUDUCIM PENZIONERIMA , A I NASOJ ZEMLJI UOPSTE , BOG NA POMOCI !!!!

bankrot je mislim cela drzava ne samo pio , jedino sto nema niko hrabrosti da nam to u oci i kaze ! ovde se , kao i kod priznaanja kosova , jednostavno izbegava da se koliko god gorkoj istini pogleda u oci i prizna cinjenica da nesto ne ide kako treba i vise se nema kud ! ova istina da je nas PIO maltene skroz prazan zabolece nas stvarno tek onda kada danasnji cetrdesetogodisnjaci za dvadesetak i vise godina dodju na red za penzije , a onda ce za te ljude verovatno biti kasno ! placajuci na crno pojedine firme ne uplaciju uopste , neke uplacuju minimalac a neke su i oslobodjene placanja pojedinih pa i obaveze uplacivanja u penzioni fond ! cinimi se da drzava nove investitore uz subvencije koje im dodeljuje oslobadjanjem placanja ovih obaveza DODATNO NAGRADJUJE te se i na taj nacin smanjuje mogucnost punjenja i dopunjavanja fonda zvanog PIO iz koga se u skorije vreme nece imati sta uzeti ! ali nije ni cudo kada i sam zakonodavac , iz bilo kog razloga , te obaveze krsi ili ih zatvarajuci oci ispred tih problema ignorise ne razmisljajuci o katastrofalnim posledicama koje ce nas u skorije vreme pogoditi ! ps // narodna jedinstvena penzija dok se privreda ne oporavi , i ako se ikad oporavi , inace nas ceka pravi kolaps ili jos veca zaduzivanja vecita ceka

izrod

pre 12 godina

Pa vi stvarno niste normalni.
Pozatvoriste sve Fabrike i Drzavne firme izbacise narod na ulicu,A Sada traze od Privatnika da Pune PIO fond ili ce da ih Hapse.
Spoiste PIO preduzetnika sa Drzavnim PIO njega izprazniste i sta sad.
Posao pao za 200% u zadnjih godina a oni i dalje pisaju u vetar ko da se nista ne dogadja
Dokle vise da secete granu na kojoj sedite.
Molim vas da nas privatnike kao sto ste nemce 1945 i 1946 pola pobijete a pola proterate iz Srbije.

žan

pre 12 godina

Evo ja bio juce na razgovoru,ispostavilo se da trebam opet da radim na crno,bivolski posao da zapnem i da odradim, a onda da mi se zahvale i da uzivaju u blagodetima mog rada.Ja naravno 400 evra platu,a njima nekoliko desetina hiljada.
Drzava, odnosno vlada to tolerise i dobro doslo joj je.Vlast za taj trenutak napuni budzet,a armiju vodi na crno.Boli ih uvo,nece oni resavati njihov problem i propuste.
PIO fond je bio drzavno penzijsko, zasnovano ma medjugeneracijskoj solidarnosti.Pljackali ga i cerupali kako je ko postavio direktora.Hoce neko odgovarati ikada krivicno?
Tomo Zoricu, kako ces da procesuiras sve unazad 20 godina?
******

žan

pre 12 godina

Evo ja bio juce na razgovoru,ispostavilo se da trebam opet da radim na crno,bivolski posao da zapnem i da odradim, a onda da mi se zahvale i da uzivaju u blagodetima mog rada.Ja naravno 400 evra platu,a njima nekoliko desetina hiljada.
Drzava, odnosno vlada to tolerise i dobro doslo joj je.Vlast za taj trenutak napuni budzet,a armiju vodi na crno.Boli ih uvo,nece oni resavati njihov problem i propuste.
PIO fond je bio drzavno penzijsko, zasnovano ma medjugeneracijskoj solidarnosti.Pljackali ga i cerupali kako je ko postavio direktora.Hoce neko odgovarati ikada krivicno?
Tomo Zoricu, kako ces da procesuiras sve unazad 20 godina?
******

izrod

pre 12 godina

Pa vi stvarno niste normalni.
Pozatvoriste sve Fabrike i Drzavne firme izbacise narod na ulicu,A Sada traze od Privatnika da Pune PIO fond ili ce da ih Hapse.
Spoiste PIO preduzetnika sa Drzavnim PIO njega izprazniste i sta sad.
Posao pao za 200% u zadnjih godina a oni i dalje pisaju u vetar ko da se nista ne dogadja
Dokle vise da secete granu na kojoj sedite.
Molim vas da nas privatnike kao sto ste nemce 1945 i 1946 pola pobijete a pola proterate iz Srbije.

ja

pre 12 godina

...uz veliku napomenu da Drzava povezuje staz samo JAVNIM PREDUZECIMA....i da Srbija ima najveci procenat doprinosa u evropi, i da je pored ekonomske krize drzavna politika "naplati jos jednu taksu privatniku" dovela do gašenja Gomile privatnih kompanija, a da ostale grcaju u nelikvidnosti i blokiranim racunima...Ziveo avansni PDV, neograniceni rokovi placanja dugovanja, neažurno sudstvo i Država kao najveći dužnik privredi....šta ste očekivali....PROSPERITET? HAHAHAHA

aca

pre 12 godina

Čuj - zbog neažurnosti poslodavaca.

A niste se zapitali zašto su ti isti poslodavci neažurni? Pritiskate ih sa svih strana raznim nametima, a onda se čudite što vam niko ništa ne uplaćuje. Pa odakle više bre? Nemaju poslodavci štamparije novca da bi naštampali onoliko koliko vama treba i uvek vam je malo.

Novac dolazi tako što se zaradi. Ako se ne zaradi - nema ni novca. Na to ukazuje zdrava logika.

Marko

pre 12 godina

Kraaaaaj! Bankrot! Drugačije i ne može...
Pa u mom malom gradu stotine je "lažnih" penzija, koštale su 3000 €, pukla je i velika afera, uhapšeno nekoliko doktora (proces stoji u mestu, a neki i oslobođeni...). Imamo desetine tridesetogodišnjaka u invalidskoj penziji... Najekstremniji je slučaj jednog kafedžije koji je u invalidskoj penziji jer navodno nema levu nogu (a ima)! Bruka živa. Kad je afera otkrivena, svi su mislili da će bar njemu, jer je okom očigledno, biti oduzeta, ali NE! Nije mu oduzeta, ali zato od tad ta kafana služi policiji i tužilaštvu za jelo, piće, bahanalije...
E Srbijo, tužna li si...!!!

private

pre 12 godina

Šta ovi rade, pa nisu normalni.
A što država ne pomogne nas privatnike malo, naročito mi koji smo otvorili firme u zadnjih godinu, dve dana. Ja imam prijavljene sve radnike i sve plaćam redovno a da su mi nekad dali neku olakšicu mislim da bi crli. Podižem kredite koji imaju kamatnu stopu preko 20% jer subvencionisane kredite ne može da dobije svako, i onda naravno 2% za obradu kredita i odmah skidaju prvu ratu posle 3 dana.
E to je Srbija, ufff.

ex demokrata 1

pre 12 godina

To nije tako jednostavno !
Privatnici ustvari glavu ne mogu da podignu od nameta ove drzave. Poslednji namet je povecanje svih poreza i doprinosa za 5.5% a za toliko su povecane plate u javnom sektoru i sada privatnici trebaju da finansiraju istu te neradnike iz raznih stranaka i da placaju porez za koji dobijaju prezir i oholost kada se pojave na bilo kom salteru !!?
Pravo je pitanje,sta privatnik dobija za placeni porez ?
Ujedno,treba PIO osiguranje da bude dobrovoljno,ko hoce neka plati imace penziju,ko nece,znace da nece imati penziju !

Peca i deca

pre 12 godina

Ne mogu da platim ni struju za radnju, a komali doprinose za sebe i zenu. Drzava oduzela sve sto moze, vise nije ni drpacina vec otvorena otimacina, a sada sam jos i nesavestan poslodavac... pa ce PIO da propadne. Pa neka propadne kada ni ja ne znam kako deci hleb da kupim.

kg062

pre 12 godina

Nije ni cudo sto su fondovi prazni kad "njihovi" tajkuni nista ne placaju a jadni inspektorcici takve firme izbegavaju u velikom luku.Ako se neko i "drzne" o nekog velikog odmah dobije packe ili premestaj.Nece fondove napuniti neki STR sa 4-5 zaposlenih nego onaj ko ima 200-300 zaposlenih pa navise.

placenik

pre 12 godina

Neko bi trebalo da podseti PIO da se penzijsko osiguranje uplacuje unapred, i da su pare koje sada treba da daju penzionerima vec uzeli. Mene kao radnika plasi cinjenica da su pare koje sam uplatio u PIO vec potrosene, tj da moj penzioni fond ne postoji.

pa naravno

pre 12 godina

Kakva vlast takva i drzava, a kakav narod, takva i vlast! Pazi, ne mogu da uteraju duznike prema PIO! Nisu njima trn u oku veliki i mocni, oni treba i dalje da se bogate, nego mali privrednici i poslodavci koji ne mogu da podmite inspektore i drugu "balavurdiju" koja predstavlja vlast!
Lako je tako vladati - za neplacene racune prema drzavi nasli su nacin -prete i (medijski) pripremaju oduzimanje stanova i druge imovine gradjanima. To moze i tu nema problema..., jer dug je dug.A bata Misku i i drugim tajkunima subvencije i podsticaji za izvoz, subvencije stranim investitorima od 10.000 evra za zaposlenog radnika...Na drugoj strani privredu su "pojeli skakavci" pa je ni nema...Da ne rade fabrike slatkisa, uljare secerane, mlinovi, i jos ponesto vezano za proizvodnju hrane postojala bi izgleda samo mogucnost da kupimo punto..Zapravo, sipa se i presipa iz supljeg u prazno i nema ko da stvara dohodak, a tako trose i moje 40-godisnje (REDOVNE)uplate za PIO. Pa, mislim, stvarno - motka je iz raja izasla ...

Svetlana

pre 12 godina

Nisu poslodavci zaboravni, nego su i oni u bankrotu. Ako je neko zaboravan, to su politicari. Zaboravili su da su privredi obecali reforme, obracun sa korupcijom, monopolima, a svim gradjanima bolji zivot. Nadajmo se da to gradjani nece zaboraviti na izborima i da ce politicari 'platiti svoje doprinose'.

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

Van Helsing

pre 12 godina

Firma treba da radniku plati bruto platu, a on sam neka plaća porez državi i ako želi zdravstveno i penziono osiguranje po izboru (privatno, državno, štednja u banci, nekretnine, ćup sa zlatom). Država neka dotira PIO fond sve dok oni koji su uplaćivali u taj fond primaju svoje penzije, a ne pokrivaju se dovoljno trenutnim uplatama u fond. Za nekih 30-ak godina neće više morati da dotira, osim za socijalne penzije.

b

pre 12 godina

Vlada i partijska administracija ne vode racuna o drzavnim nego o izbornim uspesima, ne o dugorocnoj stabilnosti i napretku nego od danas do sutra, od izbora do izbora. zato je sve ovako. Ne moze niko da me ubedi da se ove stvari ne mogu dovesti u red. Al se ostavljaju za "kasnije" nekom drugom, jer izbori su vrlo cesti u ovoj zemlji. Jadnici ne znaju da ako doteraju do kraja, to ne moze vise niko da popravi. Ovo vazi za sve sfere u kojima bi trebalo da bude vidljiv uticaj drzave (koje i koga nema. Nemaju oni nikakav patriotski ili bar tehnokratski duh, samo izborni, parttijski i licni

Privrednik

pre 12 godina

Ma nece da uplacuju da bi njima ostalo vise. Ko sisa radnike. Zaposle nekog prvi mesec zaposleni na vreme dobije platu, drugi mesec nesto malo zakasni, treci vec se kasni mesec dana pod izgovorom da se ceka famozna uplata i to traje nekoliko meseci dok radnik ne digne sidro. Poslodavac onda zaposli novog i opet ista prica i stalno ima besplatnu radnu snagu. A gospodin biznismen se ceo dan vozika u dzipu od kafica do kafica kao sklapa poslove, kamioni, avioni, milioni. U pametnim zemljama kada se otvara firma polaze se ili novcani depozit ili bankarska garancija. I nema sanse da ostane duzan drzavi ili radnicima ili dobavljacima. A sto se tice nameta drzave u kojoj zemlji na svetu su niski

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

s.nikolic

pre 12 godina

NEKA JE BUDUCIM PENZIONERIMA , A I NASOJ ZEMLJI UOPSTE , BOG NA POMOCI !!!!

bankrot je mislim cela drzava ne samo pio , jedino sto nema niko hrabrosti da nam to u oci i kaze ! ovde se , kao i kod priznaanja kosova , jednostavno izbegava da se koliko god gorkoj istini pogleda u oci i prizna cinjenica da nesto ne ide kako treba i vise se nema kud ! ova istina da je nas PIO maltene skroz prazan zabolece nas stvarno tek onda kada danasnji cetrdesetogodisnjaci za dvadesetak i vise godina dodju na red za penzije , a onda ce za te ljude verovatno biti kasno ! placajuci na crno pojedine firme ne uplaciju uopste , neke uplacuju minimalac a neke su i oslobodjene placanja pojedinih pa i obaveze uplacivanja u penzioni fond ! cinimi se da drzava nove investitore uz subvencije koje im dodeljuje oslobadjanjem placanja ovih obaveza DODATNO NAGRADJUJE te se i na taj nacin smanjuje mogucnost punjenja i dopunjavanja fonda zvanog PIO iz koga se u skorije vreme nece imati sta uzeti ! ali nije ni cudo kada i sam zakonodavac , iz bilo kog razloga , te obaveze krsi ili ih zatvarajuci oci ispred tih problema ignorise ne razmisljajuci o katastrofalnim posledicama koje ce nas u skorije vreme pogoditi ! ps // narodna jedinstvena penzija dok se privreda ne oporavi , i ako se ikad oporavi , inace nas ceka pravi kolaps ili jos veca zaduzivanja vecita ceka

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

aca

pre 12 godina

Pre nekoliko dana objavili ste vest po kojoj Miskovic,Beko i Drakulic duguju nekoliko milijardi neplacenih poreza i doprinosa,pa na tu vest nije bilo komentara a eto mozda gde je novac.Inace PIO ima vlasnicki udeo u mnogim drzavnim tj. drustvenim preduzecima.Niko nikada nekaze sta sve treba da bude vlasnistvo PIO fonda,recimo svi banjski centri po SRBIJI,gde je fond ulagao sredstva nije to jos propalo ali se radi na tome jer treba jos stosta PRIVATIZOVATI,uzeti proviziju i slicno.PIO fond ovakav kakav je je potpuno zastareo niko ne zeli ozbiljno da resi taj problem jer to je najtezi posao u ovoj zemlji,bez reforme PIO fonda nema kandidature za EU.Nije HAG najveci problem,mnogo veci problem su ekonomski uslovi koje MI NIKADA NECEMO ISPUNITI.Nece Evropa "slepe" hoce oni da pomognu ali ne davljeniku koji se davi vec neplivacu da okrpe slauf a mi slauf nemamo.STETA STO MNOGI NEMAJU DOVOLJNO INFORMACIJA U KAKVIM SMO MI USTVARI VELIKIM PROBLEMIMA,ZIVIMO OD DANAS DO SUTRA A VECINA VERUJE POLITICARIMA I NJIHOVIM OBECANJIMA-TO JE PROBLEM.PROBLEM JE I STO NIJEDAN POLITICAR ZA NEISTINE KOJE IZGOVARA NIJE KAZNJEN I STO NECE BITI KAZNJEN.(1000 E OBVEZNICE,300000 NOVIH RADNIH MESTA,MI CEMO PROFITIRATI OD SVETSKE EKONOMSKE KRIZE,.....)Ovo su samo neka obecanja i naravno ONI nisu krivi,tu su u pravu krivi smo MI,OBICAN SVET,mi zaboravljamo,mi prelazimo lako preko VELIKIH PROBLEMA a cenu ce platiti nazalost NASA DECA.

Čotrić

pre 12 godina

Postiji način da se reši ovaj problem, ali niko neće da na sebe preuzme odgovornost. Prvo NIJEDNA PENZIJA NE SME BITI VEĆA OD PROSEČNE PLATE u Srbiji. Drugo PLATE ZAPOSLENIH U PIO FONDU SVESTI NA NIVO PLATA U KULTURI I PROSVETI. Treće SMANJITI PORESKE OBAVEZE ZAPOSLENIH, a onda drakonski kažnjavati poslodavce za neprijavljeivanje radnika.

Aleksandar

pre 12 godina

za Čotrić, 8. jun 2011 15:05)

Visina nečije penzije zavisi od nečijih doprinosa na platu.
Ako ja na primer imam platu od 200.000din, plaćam još 140.000 din na ime doprinosa, dok neko ima platu od 20.000din, plaća 12.500din.

I kada odemo u penziju, taj koji je imao 20.000din platu, treba da ima istu penziju kao ja, koji sam znatno više izdvajao?

Te komunističke uravnilovke su pokazale svoje rezultate.

Nama je problem što imamo nisku stopu zaposlenosti, neracionalnu javnu potrošnju, i fond PIO koji je iskorišćen nenamenski (Sava Centar je izgrađen parama iz PIO, a pripada Gradu Beogradu)

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

cast slovencima jer su dokazali da su se otreznili
pokazali su da vise ne veruju aktivistima.
zasto mi uvek moramo gore proci od bilo koga drugog?

aktivistima evo link ka tekstu o privatnim penzijama.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=06&dd=08&nav_id=517492

iz dunav fonda me zivkaju 2x nedeljno zato sto su dobili informaciju da sam sebi uplacujem pio.
uglavnom, nisu u stanju da izracunaju ni osnovicu, ni kamatu... ni jednu informaciju bitnu za npr 20g uplacivanja sredstava.

pa sada birajte privatni ili drzavni fond-koji je gori?

Mashinovodja

pre 12 godina

Ja sam pre otprilike godinu dana otpušten posle skoro 20 godina rada za istog poslodavca. Imam još poprilično do penzije, ali za svaki slučaj, početkom februara otišao sam u swedište PIO na Novom Beogradu i ustanovio da mi za celu 2007. godinu fali staž. Pitao sam u kadrovskoj i oni su mi rekli da je sve uplaćeno, ali da postupak zvaničnog utvrđivanja treba da pokrene PIO, a ne ja. Otišao sam u PIO i podneo molbu a oni su mi rekli su da će oni po službenoj dužnosti ispitati da li je poslodavac uplatio doprinose. Po zakonu o upravnom postupku ovakve stvari dužni su da urade u roku od 60 dana od početka postupka. Prošlo je skoro 4 meseca i - ništa, iako je sedište firme u vazdušnoj liniji na oko 250 metara od sedišta PIO.
I onda mi tu kukaju, kao "država ne može ništa protiv nesavesnih poslodavaca". Možda bi i mogla nešto kad ne bi za činovnike postavljala isključivo nesposobne lenštine i neradnike po pratijskoj liniji. Mada, u mom slučaju, možda nešto znači i činjenica što se vlasnik firme ponekad svrstava među srpske tzv."tajkune". Nije jedan od poznatijih i njegovo (ne)cenjeno ime nije baš često u javnosti, ali nije ni sasvim nepoznat. Ali siguan sam da nema isti tretman kod države kao prosečan srpski preduzetnik.

žan

pre 12 godina

Evo ja bio juce na razgovoru,ispostavilo se da trebam opet da radim na crno,bivolski posao da zapnem i da odradim, a onda da mi se zahvale i da uzivaju u blagodetima mog rada.Ja naravno 400 evra platu,a njima nekoliko desetina hiljada.
Drzava, odnosno vlada to tolerise i dobro doslo joj je.Vlast za taj trenutak napuni budzet,a armiju vodi na crno.Boli ih uvo,nece oni resavati njihov problem i propuste.
PIO fond je bio drzavno penzijsko, zasnovano ma medjugeneracijskoj solidarnosti.Pljackali ga i cerupali kako je ko postavio direktora.Hoce neko odgovarati ikada krivicno?
Tomo Zoricu, kako ces da procesuiras sve unazad 20 godina?
******

Privrednik

pre 12 godina

Ma nece da uplacuju da bi njima ostalo vise. Ko sisa radnike. Zaposle nekog prvi mesec zaposleni na vreme dobije platu, drugi mesec nesto malo zakasni, treci vec se kasni mesec dana pod izgovorom da se ceka famozna uplata i to traje nekoliko meseci dok radnik ne digne sidro. Poslodavac onda zaposli novog i opet ista prica i stalno ima besplatnu radnu snagu. A gospodin biznismen se ceo dan vozika u dzipu od kafica do kafica kao sklapa poslove, kamioni, avioni, milioni. U pametnim zemljama kada se otvara firma polaze se ili novcani depozit ili bankarska garancija. I nema sanse da ostane duzan drzavi ili radnicima ili dobavljacima. A sto se tice nameta drzave u kojoj zemlji na svetu su niski

Van Helsing

pre 12 godina

Firma treba da radniku plati bruto platu, a on sam neka plaća porez državi i ako želi zdravstveno i penziono osiguranje po izboru (privatno, državno, štednja u banci, nekretnine, ćup sa zlatom). Država neka dotira PIO fond sve dok oni koji su uplaćivali u taj fond primaju svoje penzije, a ne pokrivaju se dovoljno trenutnim uplatama u fond. Za nekih 30-ak godina neće više morati da dotira, osim za socijalne penzije.

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

Kibo

pre 12 godina

Ok, ako vam je ne godinama, nego decenijama *zao* da oduzmete penzije penzionerima koji su nezasluzeno otisli u penziju i time plackaju celu Srbiju, onda takva Srbija i ne zasluzuje nista bolje. 46% Srbija dotira penzije, a koliko decu? 1%, 2%? cccc, kakav narod

Čotrić

pre 12 godina

Postiji način da se reši ovaj problem, ali niko neće da na sebe preuzme odgovornost. Prvo NIJEDNA PENZIJA NE SME BITI VEĆA OD PROSEČNE PLATE u Srbiji. Drugo PLATE ZAPOSLENIH U PIO FONDU SVESTI NA NIVO PLATA U KULTURI I PROSVETI. Treće SMANJITI PORESKE OBAVEZE ZAPOSLENIH, a onda drakonski kažnjavati poslodavce za neprijavljeivanje radnika.

izrod

pre 12 godina

Pa vi stvarno niste normalni.
Pozatvoriste sve Fabrike i Drzavne firme izbacise narod na ulicu,A Sada traze od Privatnika da Pune PIO fond ili ce da ih Hapse.
Spoiste PIO preduzetnika sa Drzavnim PIO njega izprazniste i sta sad.
Posao pao za 200% u zadnjih godina a oni i dalje pisaju u vetar ko da se nista ne dogadja
Dokle vise da secete granu na kojoj sedite.
Molim vas da nas privatnike kao sto ste nemce 1945 i 1946 pola pobijete a pola proterate iz Srbije.

kg062

pre 12 godina

Nije ni cudo sto su fondovi prazni kad "njihovi" tajkuni nista ne placaju a jadni inspektorcici takve firme izbegavaju u velikom luku.Ako se neko i "drzne" o nekog velikog odmah dobije packe ili premestaj.Nece fondove napuniti neki STR sa 4-5 zaposlenih nego onaj ko ima 200-300 zaposlenih pa navise.

aca

pre 12 godina

Čuj - zbog neažurnosti poslodavaca.

A niste se zapitali zašto su ti isti poslodavci neažurni? Pritiskate ih sa svih strana raznim nametima, a onda se čudite što vam niko ništa ne uplaćuje. Pa odakle više bre? Nemaju poslodavci štamparije novca da bi naštampali onoliko koliko vama treba i uvek vam je malo.

Novac dolazi tako što se zaradi. Ako se ne zaradi - nema ni novca. Na to ukazuje zdrava logika.

ja

pre 12 godina

...uz veliku napomenu da Drzava povezuje staz samo JAVNIM PREDUZECIMA....i da Srbija ima najveci procenat doprinosa u evropi, i da je pored ekonomske krize drzavna politika "naplati jos jednu taksu privatniku" dovela do gašenja Gomile privatnih kompanija, a da ostale grcaju u nelikvidnosti i blokiranim racunima...Ziveo avansni PDV, neograniceni rokovi placanja dugovanja, neažurno sudstvo i Država kao najveći dužnik privredi....šta ste očekivali....PROSPERITET? HAHAHAHA

private

pre 12 godina

Šta ovi rade, pa nisu normalni.
A što država ne pomogne nas privatnike malo, naročito mi koji smo otvorili firme u zadnjih godinu, dve dana. Ja imam prijavljene sve radnike i sve plaćam redovno a da su mi nekad dali neku olakšicu mislim da bi crli. Podižem kredite koji imaju kamatnu stopu preko 20% jer subvencionisane kredite ne može da dobije svako, i onda naravno 2% za obradu kredita i odmah skidaju prvu ratu posle 3 dana.
E to je Srbija, ufff.

ex demokrata 1

pre 12 godina

To nije tako jednostavno !
Privatnici ustvari glavu ne mogu da podignu od nameta ove drzave. Poslednji namet je povecanje svih poreza i doprinosa za 5.5% a za toliko su povecane plate u javnom sektoru i sada privatnici trebaju da finansiraju istu te neradnike iz raznih stranaka i da placaju porez za koji dobijaju prezir i oholost kada se pojave na bilo kom salteru !!?
Pravo je pitanje,sta privatnik dobija za placeni porez ?
Ujedno,treba PIO osiguranje da bude dobrovoljno,ko hoce neka plati imace penziju,ko nece,znace da nece imati penziju !

s.nikolic

pre 12 godina

NEKA JE BUDUCIM PENZIONERIMA , A I NASOJ ZEMLJI UOPSTE , BOG NA POMOCI !!!!

bankrot je mislim cela drzava ne samo pio , jedino sto nema niko hrabrosti da nam to u oci i kaze ! ovde se , kao i kod priznaanja kosova , jednostavno izbegava da se koliko god gorkoj istini pogleda u oci i prizna cinjenica da nesto ne ide kako treba i vise se nema kud ! ova istina da je nas PIO maltene skroz prazan zabolece nas stvarno tek onda kada danasnji cetrdesetogodisnjaci za dvadesetak i vise godina dodju na red za penzije , a onda ce za te ljude verovatno biti kasno ! placajuci na crno pojedine firme ne uplaciju uopste , neke uplacuju minimalac a neke su i oslobodjene placanja pojedinih pa i obaveze uplacivanja u penzioni fond ! cinimi se da drzava nove investitore uz subvencije koje im dodeljuje oslobadjanjem placanja ovih obaveza DODATNO NAGRADJUJE te se i na taj nacin smanjuje mogucnost punjenja i dopunjavanja fonda zvanog PIO iz koga se u skorije vreme nece imati sta uzeti ! ali nije ni cudo kada i sam zakonodavac , iz bilo kog razloga , te obaveze krsi ili ih zatvarajuci oci ispred tih problema ignorise ne razmisljajuci o katastrofalnim posledicama koje ce nas u skorije vreme pogoditi ! ps // narodna jedinstvena penzija dok se privreda ne oporavi , i ako se ikad oporavi , inace nas ceka pravi kolaps ili jos veca zaduzivanja vecita ceka

placenik

pre 12 godina

Neko bi trebalo da podseti PIO da se penzijsko osiguranje uplacuje unapred, i da su pare koje sada treba da daju penzionerima vec uzeli. Mene kao radnika plasi cinjenica da su pare koje sam uplatio u PIO vec potrosene, tj da moj penzioni fond ne postoji.

Peca i deca

pre 12 godina

Ne mogu da platim ni struju za radnju, a komali doprinose za sebe i zenu. Drzava oduzela sve sto moze, vise nije ni drpacina vec otvorena otimacina, a sada sam jos i nesavestan poslodavac... pa ce PIO da propadne. Pa neka propadne kada ni ja ne znam kako deci hleb da kupim.

Marko

pre 12 godina

Kraaaaaj! Bankrot! Drugačije i ne može...
Pa u mom malom gradu stotine je "lažnih" penzija, koštale su 3000 €, pukla je i velika afera, uhapšeno nekoliko doktora (proces stoji u mestu, a neki i oslobođeni...). Imamo desetine tridesetogodišnjaka u invalidskoj penziji... Najekstremniji je slučaj jednog kafedžije koji je u invalidskoj penziji jer navodno nema levu nogu (a ima)! Bruka živa. Kad je afera otkrivena, svi su mislili da će bar njemu, jer je okom očigledno, biti oduzeta, ali NE! Nije mu oduzeta, ali zato od tad ta kafana služi policiji i tužilaštvu za jelo, piće, bahanalije...
E Srbijo, tužna li si...!!!

b

pre 12 godina

Vlada i partijska administracija ne vode racuna o drzavnim nego o izbornim uspesima, ne o dugorocnoj stabilnosti i napretku nego od danas do sutra, od izbora do izbora. zato je sve ovako. Ne moze niko da me ubedi da se ove stvari ne mogu dovesti u red. Al se ostavljaju za "kasnije" nekom drugom, jer izbori su vrlo cesti u ovoj zemlji. Jadnici ne znaju da ako doteraju do kraja, to ne moze vise niko da popravi. Ovo vazi za sve sfere u kojima bi trebalo da bude vidljiv uticaj drzave (koje i koga nema. Nemaju oni nikakav patriotski ili bar tehnokratski duh, samo izborni, parttijski i licni

pa naravno

pre 12 godina

Kakva vlast takva i drzava, a kakav narod, takva i vlast! Pazi, ne mogu da uteraju duznike prema PIO! Nisu njima trn u oku veliki i mocni, oni treba i dalje da se bogate, nego mali privrednici i poslodavci koji ne mogu da podmite inspektore i drugu "balavurdiju" koja predstavlja vlast!
Lako je tako vladati - za neplacene racune prema drzavi nasli su nacin -prete i (medijski) pripremaju oduzimanje stanova i druge imovine gradjanima. To moze i tu nema problema..., jer dug je dug.A bata Misku i i drugim tajkunima subvencije i podsticaji za izvoz, subvencije stranim investitorima od 10.000 evra za zaposlenog radnika...Na drugoj strani privredu su "pojeli skakavci" pa je ni nema...Da ne rade fabrike slatkisa, uljare secerane, mlinovi, i jos ponesto vezano za proizvodnju hrane postojala bi izgleda samo mogucnost da kupimo punto..Zapravo, sipa se i presipa iz supljeg u prazno i nema ko da stvara dohodak, a tako trose i moje 40-godisnje (REDOVNE)uplate za PIO. Pa, mislim, stvarno - motka je iz raja izasla ...

Svetlana

pre 12 godina

Nisu poslodavci zaboravni, nego su i oni u bankrotu. Ako je neko zaboravan, to su politicari. Zaboravili su da su privredi obecali reforme, obracun sa korupcijom, monopolima, a svim gradjanima bolji zivot. Nadajmo se da to gradjani nece zaboraviti na izborima i da ce politicari 'platiti svoje doprinose'.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

cast slovencima jer su dokazali da su se otreznili
pokazali su da vise ne veruju aktivistima.
zasto mi uvek moramo gore proci od bilo koga drugog?

aktivistima evo link ka tekstu o privatnim penzijama.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=06&dd=08&nav_id=517492

iz dunav fonda me zivkaju 2x nedeljno zato sto su dobili informaciju da sam sebi uplacujem pio.
uglavnom, nisu u stanju da izracunaju ni osnovicu, ni kamatu... ni jednu informaciju bitnu za npr 20g uplacivanja sredstava.

pa sada birajte privatni ili drzavni fond-koji je gori?

Mashinovodja

pre 12 godina

Ja sam pre otprilike godinu dana otpušten posle skoro 20 godina rada za istog poslodavca. Imam još poprilično do penzije, ali za svaki slučaj, početkom februara otišao sam u swedište PIO na Novom Beogradu i ustanovio da mi za celu 2007. godinu fali staž. Pitao sam u kadrovskoj i oni su mi rekli da je sve uplaćeno, ali da postupak zvaničnog utvrđivanja treba da pokrene PIO, a ne ja. Otišao sam u PIO i podneo molbu a oni su mi rekli su da će oni po službenoj dužnosti ispitati da li je poslodavac uplatio doprinose. Po zakonu o upravnom postupku ovakve stvari dužni su da urade u roku od 60 dana od početka postupka. Prošlo je skoro 4 meseca i - ništa, iako je sedište firme u vazdušnoj liniji na oko 250 metara od sedišta PIO.
I onda mi tu kukaju, kao "država ne može ništa protiv nesavesnih poslodavaca". Možda bi i mogla nešto kad ne bi za činovnike postavljala isključivo nesposobne lenštine i neradnike po pratijskoj liniji. Mada, u mom slučaju, možda nešto znači i činjenica što se vlasnik firme ponekad svrstava među srpske tzv."tajkune". Nije jedan od poznatijih i njegovo (ne)cenjeno ime nije baš često u javnosti, ali nije ni sasvim nepoznat. Ali siguan sam da nema isti tretman kod države kao prosečan srpski preduzetnik.

aca

pre 12 godina

Pre nekoliko dana objavili ste vest po kojoj Miskovic,Beko i Drakulic duguju nekoliko milijardi neplacenih poreza i doprinosa,pa na tu vest nije bilo komentara a eto mozda gde je novac.Inace PIO ima vlasnicki udeo u mnogim drzavnim tj. drustvenim preduzecima.Niko nikada nekaze sta sve treba da bude vlasnistvo PIO fonda,recimo svi banjski centri po SRBIJI,gde je fond ulagao sredstva nije to jos propalo ali se radi na tome jer treba jos stosta PRIVATIZOVATI,uzeti proviziju i slicno.PIO fond ovakav kakav je je potpuno zastareo niko ne zeli ozbiljno da resi taj problem jer to je najtezi posao u ovoj zemlji,bez reforme PIO fonda nema kandidature za EU.Nije HAG najveci problem,mnogo veci problem su ekonomski uslovi koje MI NIKADA NECEMO ISPUNITI.Nece Evropa "slepe" hoce oni da pomognu ali ne davljeniku koji se davi vec neplivacu da okrpe slauf a mi slauf nemamo.STETA STO MNOGI NEMAJU DOVOLJNO INFORMACIJA U KAKVIM SMO MI USTVARI VELIKIM PROBLEMIMA,ZIVIMO OD DANAS DO SUTRA A VECINA VERUJE POLITICARIMA I NJIHOVIM OBECANJIMA-TO JE PROBLEM.PROBLEM JE I STO NIJEDAN POLITICAR ZA NEISTINE KOJE IZGOVARA NIJE KAZNJEN I STO NECE BITI KAZNJEN.(1000 E OBVEZNICE,300000 NOVIH RADNIH MESTA,MI CEMO PROFITIRATI OD SVETSKE EKONOMSKE KRIZE,.....)Ovo su samo neka obecanja i naravno ONI nisu krivi,tu su u pravu krivi smo MI,OBICAN SVET,mi zaboravljamo,mi prelazimo lako preko VELIKIH PROBLEMA a cenu ce platiti nazalost NASA DECA.

Aleksandar

pre 12 godina

za Čotrić, 8. jun 2011 15:05)

Visina nečije penzije zavisi od nečijih doprinosa na platu.
Ako ja na primer imam platu od 200.000din, plaćam još 140.000 din na ime doprinosa, dok neko ima platu od 20.000din, plaća 12.500din.

I kada odemo u penziju, taj koji je imao 20.000din platu, treba da ima istu penziju kao ja, koji sam znatno više izdvajao?

Te komunističke uravnilovke su pokazale svoje rezultate.

Nama je problem što imamo nisku stopu zaposlenosti, neracionalnu javnu potrošnju, i fond PIO koji je iskorišćen nenamenski (Sava Centar je izgrađen parama iz PIO, a pripada Gradu Beogradu)