Utorak, 28.09.2010.

13:03

Vlada zajmi 250 mil. evra za budžet

Vlada Srbije odobrila je komercijalni zajam od četvrt milijardi evra od poslovnih banaka za finansiranje budžetskog deficita i dugova.

Izvor: B92

Vlada zajmi 250 mil. evra za budžet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Dusan Silni

pre 13 godina

Kineske devizne rezerve od 6000milijardi $ su za vas sitna para.Kakvih 250miliona do polovine Oktobra pa naićiće neko drugi za prošnju kako bi još koji dan mučili svoje fotelje debeloguzani.
Ni manje i siromašnije zemlje,ni većih trošadžija u evropi.

bogatas

pre 13 godina

Ovo je posledica Njihove dvogodisnje stednje!
Gradjanim su zivot upropastili,hrana i osnovne zivotne namernice su otisle za 35% a oni do kraja godine napravili rupu u budzetu od preko 1,1milardu eu!
To je ta stednja!
Samo da mi je znati na sta verovatno na kafucino i plate koje se same od sebe povecavaju u vreme kada su kako kazu sve zaledili zbog nasega boljitaka i bolje bududjnosti!
Sram ih bilo,neka se srame!

Jura

pre 13 godina

Često čitam vijesti na B92, a ova me jednostavno natjerala i da je prokomentiram. Naime već duže vrijeme u rubrici biz b92 i nezavisni ekonomski stručnjaci i ministri vaše vlade i čelnici NBS govore o potrebi deevrizacije. Pitam se, pitam se, da li će itko od vas postaviti nekom od njih (ili u krajnjoj liniji samome sebi) pitanje što se vlada ne zaduži u dinarima i tako konkretno podrži proces deevrizacije? Ukratko, meni se čini da ni vaša vlada, a ni NBS više ne vjeruju u dinar. Moj komentar/savjet bi bio: O'ma u mjenjačnicu ili švercru i drž'te ga dok je na 105

nik

pre 13 godina

Ova vlada cim je dosla na vlast prvo nas je zaduzila kod mmf-a preko 3mlrd, zatim spominju 1mlrd od rusa pa ceka se kineski kredit, pa svakodnevna zaduzivanja za obilaznice, mostove .. kod EIB-a, isad kod komercijalnih banaka.Iza ovih nece ostati ni telekom ni EPS a izgleda ni vode i sume.A stvarno ne vidim nista da je napravljeno samo ce jednom da nam dodje nato kad ne budemo mogli da vratimo pare.

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

Pored ovih zaduživanja država stalno prodaje Državne zapise, radi krpačine budžeta...Idite na sajt Ministarstva finansije pa pogledajte koliko je bilo aukcija samo u periodu od 21.09-28.09.Prodaju se tromesečni,dvanaestomesečni,dvadesetčetvoromesečni zapisi...Ma samo da se pregura nekako.Naravno ovo sve ide uz odgovarajuću kamatu.A onda se pojavi Dinkić da nam objasni kako smo ostvarili manji gubitak (ali gubitak) od planiranog,pa da imamo lufta da podižemo plate u javnom sektoru.Ludilo...

Dejan

pre 13 godina

Zeznuli smo Kineze za jednu investiciju, sporimo se sa njima oko druge, bacićemo 50 miliona evra u JAT i svo sranje ćemo pokriti zaduživanjem od četvrt milijardi kod komercijalnih banaka.

Jedino sa čime smo u korak sa svetom je da odlazeći političari ne haju toliko za glupostima koje ostavljaju za sobom jer znaju da će to neko drugi posle sređivati.

Aleksandar

pre 13 godina

Nije to za budzet, to je za glasove...
2.7 miliona ovisnika o budzetsku sisu (drzavni neradnici + penzioneri) x 5000 RSD = 130 miliona evra.
Najavljena povecanja plata i penzija u januaru ce pojesti ostatak parica, plus sto ce neko i da se ogrebe za proviziju, a uzrocno-posledicno ce se te parice preseliti u Miskove, Bekove i ostale trezore.

A mi cemo morati sve to da zaradimo i sa kamatom vratimo. Pa i treba kad ne umemo da se pobunimo protiv drzavnih parazita i belosvetskih lopova. Kako bese islo ono: Nije Sloba kriv, mi smo g....

dejan

pre 13 godina

Kako je to dobro. Zajmish, na pocek od 2-3-4god i onda kredite vraca neko drugi.

Drago mi je samo sto kad te pare ne budemo mogli da vratimo, a necemo moci banke ce popucati.

Milanche

pre 13 godina

Da li je ovo moguce!! Pa nas treba da bombarduju svakih mesec dana dok god se ne prizovemo pameti. I onda da se jednog dana spusti neki ciko padobranom i kaze "od danas sam ja sef i bice kako ja kazem"

Dr.M.Cirovic

pre 13 godina

Uobicajeno je da drzava uzima kredite za popunjavanje odgovarajucih,gorucih rupa u budzetu, a ito je jasno da drzava kao svaki pojedinac mora da vrati kredit jer banke nisu drzavne nego privatne sto zanci svaki akcionar moze da se raduje ako ima takog jednog klijenta kao sto je drzava ali sto je interesantno drzavni minstar za ekonomiju g-din Dinkic trazi povecanje budzeta kakao bidrzavni sluzbenici dobili povecanje dohotka u smislu ozivljavanja potrosnje na trzistu,ja se sada pitam ko je u takvoj drzavi pametan ako on drzi tako jedan ozbiljan resor,ja sam poslanik morao bi u skupstini da objasni iz kojih izvora dati taj novac u svakom slucaju ne od kredita.Da se dzrava zaduzila za koridor 10,za novu hidro-elktranu,za otvaranje novor rentabilnog mineralima rudnika to razumem ali podizati budzetske plate penzije to zasluzije jedno veliko objasnjenje.
Hvala na paznji.

Gibbs

pre 13 godina

Za taj iznos biti će kreditno uskraćena preduzeća koja treba da pripreme naredni ciklus proizvodnje kao i građani koji žele uzeti kredite. Posledica ovoga je: pošto će na tržištu biti manje novca, oni koji ga žele morati će da plate veće kamate.
Ekspertima koji ovako vode državu šta reći osim: "Svi odmah u osnovnu ekonomsku školu".

Nenad

pre 13 godina

Svidela mi se prva rečenica teksta:
"Vlada Srbije odobrila je komercijalni zajam od četvrt milijardi evra od poslovnih banaka za finansiranje budžetskog deficita i dugova."

Svakako lepše zvuči od:
"Vlada Srbije zadužila je sve građane za četvrt milijardi evra"

Bankarska mafija

pre 13 godina

Obrada kredita 1.250.000 EUR!!! E moji ministri i Vlado, kad bi se radilo o vašim privatnim parama, sigurno ne bi ovoliko platili obradu kredita koji je već obrađen u celosti.

aleksandra

pre 13 godina

Jad i beda od drzave (cuj drzave hehehe). Zajmili smo nekih 5 milijardi evra za 2 godine (gde je to otislo?) i sad zajmimo za budzet (od banaka!!!), zajmimo za obilaznicu po hiljaditi put a kada sam videla sliku juce sta je uradjeno, sto ne a sta je u planu presamitila sam se od smeha (ili od muke) jer nije uradjena ni cetvrtina. Bitno je samo da smo na *putu za Evropu* pa kad stignemo.... jednoga dana ( a mozda i nikad), sve ce to EU pozlatiti

Aleks

pre 13 godina

Evo od ovog viska u buzetu ( odnosno kredita ) ce se isplatiti onih demagoskih 5000 din penzionerima.

A kada se uzima komercijalni kredit kod banaka po vise od 5% i jos 0.5% za OBRADU, onda to znaci:
- da se podmazuju banke
- da nam rusi, kinezi, mmf, eu, ibrd ... vise ne daju novac ili nam ne daju novac u prazno, odnosno bez projekata.

Trotter

pre 13 godina

Vidi se da našu ekonomiju vode sve sami eksperti(za zaduživanje,obmane i pljačku)
Uh kako bih tek ja znao da se zadužim(kao pravi ekspert) samo kad bi neko drugi hteo da vraća kredit.

patriot

pre 13 godina

@aleks

A koji rejting ima Nemacka?
Ne znam koliko recimo Grcka place kamate za takav kredit. Sigurno nista manje od nas.

U pravu si sa tim 0,5%.

maestro

pre 13 godina

Bravo za eksperte! Najvise novca povlace po najvisoj kamatnoj stopi a najmanje od banke sa najnizom kamatom. Sasvim u skladu sa G-logikom. Hocu i ja da uzmem kredit a da ga drugi vracaju ali nisam ekspert tog kalibra.

po starom...

pre 13 godina

Ništa novo,zajam pa opet zajam!Tako se domaćinska kuća ne vodi!Nebitno je ko državom vlada bitno je da ima 5mil.ovaca za šišanje od kojih će PROBATI ako ima više šta UZETI da bi vratili zajam,a kao 2 rešenje jeste prodaćemo sve u državi misli se na TELEKOM i EPS pa ćemo vratiti novac.Zaključak svega ovoga je taj da nas radnici DRŽAVNOG SEKTORA koštaju ko petra kajgana!Šta da se radi kad su to glasači vlade i potrebni su za nove 4 god vlasti.Teško SRBIJI!

Jaroslav

pre 13 godina

Država je preduzeće koje ne može da propadne ma kako loše radilo. Krediti će se vratiti uz kamate a sve će to platiti radnik i privatnik. Oni koji rade 4 sata dnevno su problem.

alexs

pre 13 godina

korupcija! naime, 0,5% za obradu kredita je neuobicajeno visoko, vecinom se radi ili o jednokratnoj naknadi (fee) ili je to dzabe, pogotovo kod kredita sa tako visokim iznosima.
Primer: ovde je nemacka vlada uzela od DB kredit po stopi 2,3% (nesto preko inflacije) i bez dodatnih troskova.

NS

pre 13 godina

Kako sad deficit? Zar neki ministri ne rekose da postoji visak, i da to treba podeliti kao bonus gradjanima (ispravka, delu gradjanstva) da se podstakne potrosnja.

sai baba

pre 13 godina

zasto zajam u evrima? i zasto zajam uopste - da se isplacuju naduvane budzetske zarade? a ti nezaposleni i besposleni narode cuti ...

larva

pre 13 godina

Dok ne prodaju telekom. Dali vam je sada jasno zasto je NIS otisao za te pare? pa zato sto su jedino Rusi hteli u tom momentu da plate kes pare. Bez toga bi Srbija bila mrtva, kao i sada sto se kupuje skupa pauza do prodaje Telekoma.

ion

pre 13 godina

podelili ste nedavno trutovima u js 100 miliona evra,a sada se dodatno zaduzujete.
najpravicnije resenje je da taj kredit otplacuju "zaposleni" u js.
jeli to taj visak para koje je spominjala ona karikatura ministra od trosenja para.

Samouk

pre 13 godina

Koliko vidim, najmanje tj. samo jedna partija se povlači od banaka koje imaju najmanju maržu!? Da li zato što te banke nemaju dovoljno novca ili...?

NS

pre 13 godina

Kako sad deficit? Zar neki ministri ne rekose da postoji visak, i da to treba podeliti kao bonus gradjanima (ispravka, delu gradjanstva) da se podstakne potrosnja.

larva

pre 13 godina

Dok ne prodaju telekom. Dali vam je sada jasno zasto je NIS otisao za te pare? pa zato sto su jedino Rusi hteli u tom momentu da plate kes pare. Bez toga bi Srbija bila mrtva, kao i sada sto se kupuje skupa pauza do prodaje Telekoma.

sai baba

pre 13 godina

zasto zajam u evrima? i zasto zajam uopste - da se isplacuju naduvane budzetske zarade? a ti nezaposleni i besposleni narode cuti ...

alexs

pre 13 godina

korupcija! naime, 0,5% za obradu kredita je neuobicajeno visoko, vecinom se radi ili o jednokratnoj naknadi (fee) ili je to dzabe, pogotovo kod kredita sa tako visokim iznosima.
Primer: ovde je nemacka vlada uzela od DB kredit po stopi 2,3% (nesto preko inflacije) i bez dodatnih troskova.

Jaroslav

pre 13 godina

Država je preduzeće koje ne može da propadne ma kako loše radilo. Krediti će se vratiti uz kamate a sve će to platiti radnik i privatnik. Oni koji rade 4 sata dnevno su problem.

ion

pre 13 godina

podelili ste nedavno trutovima u js 100 miliona evra,a sada se dodatno zaduzujete.
najpravicnije resenje je da taj kredit otplacuju "zaposleni" u js.
jeli to taj visak para koje je spominjala ona karikatura ministra od trosenja para.

Trotter

pre 13 godina

Vidi se da našu ekonomiju vode sve sami eksperti(za zaduživanje,obmane i pljačku)
Uh kako bih tek ja znao da se zadužim(kao pravi ekspert) samo kad bi neko drugi hteo da vraća kredit.

Samouk

pre 13 godina

Koliko vidim, najmanje tj. samo jedna partija se povlači od banaka koje imaju najmanju maržu!? Da li zato što te banke nemaju dovoljno novca ili...?

po starom...

pre 13 godina

Ništa novo,zajam pa opet zajam!Tako se domaćinska kuća ne vodi!Nebitno je ko državom vlada bitno je da ima 5mil.ovaca za šišanje od kojih će PROBATI ako ima više šta UZETI da bi vratili zajam,a kao 2 rešenje jeste prodaćemo sve u državi misli se na TELEKOM i EPS pa ćemo vratiti novac.Zaključak svega ovoga je taj da nas radnici DRŽAVNOG SEKTORA koštaju ko petra kajgana!Šta da se radi kad su to glasači vlade i potrebni su za nove 4 god vlasti.Teško SRBIJI!

Milanche

pre 13 godina

Da li je ovo moguce!! Pa nas treba da bombarduju svakih mesec dana dok god se ne prizovemo pameti. I onda da se jednog dana spusti neki ciko padobranom i kaze "od danas sam ja sef i bice kako ja kazem"

Nenad

pre 13 godina

Svidela mi se prva rečenica teksta:
"Vlada Srbije odobrila je komercijalni zajam od četvrt milijardi evra od poslovnih banaka za finansiranje budžetskog deficita i dugova."

Svakako lepše zvuči od:
"Vlada Srbije zadužila je sve građane za četvrt milijardi evra"

Aleksandar

pre 13 godina

Nije to za budzet, to je za glasove...
2.7 miliona ovisnika o budzetsku sisu (drzavni neradnici + penzioneri) x 5000 RSD = 130 miliona evra.
Najavljena povecanja plata i penzija u januaru ce pojesti ostatak parica, plus sto ce neko i da se ogrebe za proviziju, a uzrocno-posledicno ce se te parice preseliti u Miskove, Bekove i ostale trezore.

A mi cemo morati sve to da zaradimo i sa kamatom vratimo. Pa i treba kad ne umemo da se pobunimo protiv drzavnih parazita i belosvetskih lopova. Kako bese islo ono: Nije Sloba kriv, mi smo g....

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

Pored ovih zaduživanja država stalno prodaje Državne zapise, radi krpačine budžeta...Idite na sajt Ministarstva finansije pa pogledajte koliko je bilo aukcija samo u periodu od 21.09-28.09.Prodaju se tromesečni,dvanaestomesečni,dvadesetčetvoromesečni zapisi...Ma samo da se pregura nekako.Naravno ovo sve ide uz odgovarajuću kamatu.A onda se pojavi Dinkić da nam objasni kako smo ostvarili manji gubitak (ali gubitak) od planiranog,pa da imamo lufta da podižemo plate u javnom sektoru.Ludilo...

aleksandra

pre 13 godina

Jad i beda od drzave (cuj drzave hehehe). Zajmili smo nekih 5 milijardi evra za 2 godine (gde je to otislo?) i sad zajmimo za budzet (od banaka!!!), zajmimo za obilaznicu po hiljaditi put a kada sam videla sliku juce sta je uradjeno, sto ne a sta je u planu presamitila sam se od smeha (ili od muke) jer nije uradjena ni cetvrtina. Bitno je samo da smo na *putu za Evropu* pa kad stignemo.... jednoga dana ( a mozda i nikad), sve ce to EU pozlatiti

Bankarska mafija

pre 13 godina

Obrada kredita 1.250.000 EUR!!! E moji ministri i Vlado, kad bi se radilo o vašim privatnim parama, sigurno ne bi ovoliko platili obradu kredita koji je već obrađen u celosti.

Dejan

pre 13 godina

Zeznuli smo Kineze za jednu investiciju, sporimo se sa njima oko druge, bacićemo 50 miliona evra u JAT i svo sranje ćemo pokriti zaduživanjem od četvrt milijardi kod komercijalnih banaka.

Jedino sa čime smo u korak sa svetom je da odlazeći političari ne haju toliko za glupostima koje ostavljaju za sobom jer znaju da će to neko drugi posle sređivati.

maestro

pre 13 godina

Bravo za eksperte! Najvise novca povlace po najvisoj kamatnoj stopi a najmanje od banke sa najnizom kamatom. Sasvim u skladu sa G-logikom. Hocu i ja da uzmem kredit a da ga drugi vracaju ali nisam ekspert tog kalibra.

patriot

pre 13 godina

@aleks

A koji rejting ima Nemacka?
Ne znam koliko recimo Grcka place kamate za takav kredit. Sigurno nista manje od nas.

U pravu si sa tim 0,5%.

Aleks

pre 13 godina

Evo od ovog viska u buzetu ( odnosno kredita ) ce se isplatiti onih demagoskih 5000 din penzionerima.

A kada se uzima komercijalni kredit kod banaka po vise od 5% i jos 0.5% za OBRADU, onda to znaci:
- da se podmazuju banke
- da nam rusi, kinezi, mmf, eu, ibrd ... vise ne daju novac ili nam ne daju novac u prazno, odnosno bez projekata.

Dr.M.Cirovic

pre 13 godina

Uobicajeno je da drzava uzima kredite za popunjavanje odgovarajucih,gorucih rupa u budzetu, a ito je jasno da drzava kao svaki pojedinac mora da vrati kredit jer banke nisu drzavne nego privatne sto zanci svaki akcionar moze da se raduje ako ima takog jednog klijenta kao sto je drzava ali sto je interesantno drzavni minstar za ekonomiju g-din Dinkic trazi povecanje budzeta kakao bidrzavni sluzbenici dobili povecanje dohotka u smislu ozivljavanja potrosnje na trzistu,ja se sada pitam ko je u takvoj drzavi pametan ako on drzi tako jedan ozbiljan resor,ja sam poslanik morao bi u skupstini da objasni iz kojih izvora dati taj novac u svakom slucaju ne od kredita.Da se dzrava zaduzila za koridor 10,za novu hidro-elktranu,za otvaranje novor rentabilnog mineralima rudnika to razumem ali podizati budzetske plate penzije to zasluzije jedno veliko objasnjenje.
Hvala na paznji.

nik

pre 13 godina

Ova vlada cim je dosla na vlast prvo nas je zaduzila kod mmf-a preko 3mlrd, zatim spominju 1mlrd od rusa pa ceka se kineski kredit, pa svakodnevna zaduzivanja za obilaznice, mostove .. kod EIB-a, isad kod komercijalnih banaka.Iza ovih nece ostati ni telekom ni EPS a izgleda ni vode i sume.A stvarno ne vidim nista da je napravljeno samo ce jednom da nam dodje nato kad ne budemo mogli da vratimo pare.

Jura

pre 13 godina

Često čitam vijesti na B92, a ova me jednostavno natjerala i da je prokomentiram. Naime već duže vrijeme u rubrici biz b92 i nezavisni ekonomski stručnjaci i ministri vaše vlade i čelnici NBS govore o potrebi deevrizacije. Pitam se, pitam se, da li će itko od vas postaviti nekom od njih (ili u krajnjoj liniji samome sebi) pitanje što se vlada ne zaduži u dinarima i tako konkretno podrži proces deevrizacije? Ukratko, meni se čini da ni vaša vlada, a ni NBS više ne vjeruju u dinar. Moj komentar/savjet bi bio: O'ma u mjenjačnicu ili švercru i drž'te ga dok je na 105

Gibbs

pre 13 godina

Za taj iznos biti će kreditno uskraćena preduzeća koja treba da pripreme naredni ciklus proizvodnje kao i građani koji žele uzeti kredite. Posledica ovoga je: pošto će na tržištu biti manje novca, oni koji ga žele morati će da plate veće kamate.
Ekspertima koji ovako vode državu šta reći osim: "Svi odmah u osnovnu ekonomsku školu".

dejan

pre 13 godina

Kako je to dobro. Zajmish, na pocek od 2-3-4god i onda kredite vraca neko drugi.

Drago mi je samo sto kad te pare ne budemo mogli da vratimo, a necemo moci banke ce popucati.

bogatas

pre 13 godina

Ovo je posledica Njihove dvogodisnje stednje!
Gradjanim su zivot upropastili,hrana i osnovne zivotne namernice su otisle za 35% a oni do kraja godine napravili rupu u budzetu od preko 1,1milardu eu!
To je ta stednja!
Samo da mi je znati na sta verovatno na kafucino i plate koje se same od sebe povecavaju u vreme kada su kako kazu sve zaledili zbog nasega boljitaka i bolje bududjnosti!
Sram ih bilo,neka se srame!

Dusan Silni

pre 13 godina

Kineske devizne rezerve od 6000milijardi $ su za vas sitna para.Kakvih 250miliona do polovine Oktobra pa naićiće neko drugi za prošnju kako bi još koji dan mučili svoje fotelje debeloguzani.
Ni manje i siromašnije zemlje,ni većih trošadžija u evropi.

alexs

pre 13 godina

korupcija! naime, 0,5% za obradu kredita je neuobicajeno visoko, vecinom se radi ili o jednokratnoj naknadi (fee) ili je to dzabe, pogotovo kod kredita sa tako visokim iznosima.
Primer: ovde je nemacka vlada uzela od DB kredit po stopi 2,3% (nesto preko inflacije) i bez dodatnih troskova.

larva

pre 13 godina

Dok ne prodaju telekom. Dali vam je sada jasno zasto je NIS otisao za te pare? pa zato sto su jedino Rusi hteli u tom momentu da plate kes pare. Bez toga bi Srbija bila mrtva, kao i sada sto se kupuje skupa pauza do prodaje Telekoma.

Jaroslav

pre 13 godina

Država je preduzeće koje ne može da propadne ma kako loše radilo. Krediti će se vratiti uz kamate a sve će to platiti radnik i privatnik. Oni koji rade 4 sata dnevno su problem.

sai baba

pre 13 godina

zasto zajam u evrima? i zasto zajam uopste - da se isplacuju naduvane budzetske zarade? a ti nezaposleni i besposleni narode cuti ...

ion

pre 13 godina

podelili ste nedavno trutovima u js 100 miliona evra,a sada se dodatno zaduzujete.
najpravicnije resenje je da taj kredit otplacuju "zaposleni" u js.
jeli to taj visak para koje je spominjala ona karikatura ministra od trosenja para.

po starom...

pre 13 godina

Ništa novo,zajam pa opet zajam!Tako se domaćinska kuća ne vodi!Nebitno je ko državom vlada bitno je da ima 5mil.ovaca za šišanje od kojih će PROBATI ako ima više šta UZETI da bi vratili zajam,a kao 2 rešenje jeste prodaćemo sve u državi misli se na TELEKOM i EPS pa ćemo vratiti novac.Zaključak svega ovoga je taj da nas radnici DRŽAVNOG SEKTORA koštaju ko petra kajgana!Šta da se radi kad su to glasači vlade i potrebni su za nove 4 god vlasti.Teško SRBIJI!

NS

pre 13 godina

Kako sad deficit? Zar neki ministri ne rekose da postoji visak, i da to treba podeliti kao bonus gradjanima (ispravka, delu gradjanstva) da se podstakne potrosnja.

Samouk

pre 13 godina

Koliko vidim, najmanje tj. samo jedna partija se povlači od banaka koje imaju najmanju maržu!? Da li zato što te banke nemaju dovoljno novca ili...?

patriot

pre 13 godina

@aleks

A koji rejting ima Nemacka?
Ne znam koliko recimo Grcka place kamate za takav kredit. Sigurno nista manje od nas.

U pravu si sa tim 0,5%.

Trotter

pre 13 godina

Vidi se da našu ekonomiju vode sve sami eksperti(za zaduživanje,obmane i pljačku)
Uh kako bih tek ja znao da se zadužim(kao pravi ekspert) samo kad bi neko drugi hteo da vraća kredit.

Gibbs

pre 13 godina

Za taj iznos biti će kreditno uskraćena preduzeća koja treba da pripreme naredni ciklus proizvodnje kao i građani koji žele uzeti kredite. Posledica ovoga je: pošto će na tržištu biti manje novca, oni koji ga žele morati će da plate veće kamate.
Ekspertima koji ovako vode državu šta reći osim: "Svi odmah u osnovnu ekonomsku školu".

Milanche

pre 13 godina

Da li je ovo moguce!! Pa nas treba da bombarduju svakih mesec dana dok god se ne prizovemo pameti. I onda da se jednog dana spusti neki ciko padobranom i kaze "od danas sam ja sef i bice kako ja kazem"

Aleksandar

pre 13 godina

Nije to za budzet, to je za glasove...
2.7 miliona ovisnika o budzetsku sisu (drzavni neradnici + penzioneri) x 5000 RSD = 130 miliona evra.
Najavljena povecanja plata i penzija u januaru ce pojesti ostatak parica, plus sto ce neko i da se ogrebe za proviziju, a uzrocno-posledicno ce se te parice preseliti u Miskove, Bekove i ostale trezore.

A mi cemo morati sve to da zaradimo i sa kamatom vratimo. Pa i treba kad ne umemo da se pobunimo protiv drzavnih parazita i belosvetskih lopova. Kako bese islo ono: Nije Sloba kriv, mi smo g....

Jura

pre 13 godina

Često čitam vijesti na B92, a ova me jednostavno natjerala i da je prokomentiram. Naime već duže vrijeme u rubrici biz b92 i nezavisni ekonomski stručnjaci i ministri vaše vlade i čelnici NBS govore o potrebi deevrizacije. Pitam se, pitam se, da li će itko od vas postaviti nekom od njih (ili u krajnjoj liniji samome sebi) pitanje što se vlada ne zaduži u dinarima i tako konkretno podrži proces deevrizacije? Ukratko, meni se čini da ni vaša vlada, a ni NBS više ne vjeruju u dinar. Moj komentar/savjet bi bio: O'ma u mjenjačnicu ili švercru i drž'te ga dok je na 105

maestro

pre 13 godina

Bravo za eksperte! Najvise novca povlace po najvisoj kamatnoj stopi a najmanje od banke sa najnizom kamatom. Sasvim u skladu sa G-logikom. Hocu i ja da uzmem kredit a da ga drugi vracaju ali nisam ekspert tog kalibra.

Dr.M.Cirovic

pre 13 godina

Uobicajeno je da drzava uzima kredite za popunjavanje odgovarajucih,gorucih rupa u budzetu, a ito je jasno da drzava kao svaki pojedinac mora da vrati kredit jer banke nisu drzavne nego privatne sto zanci svaki akcionar moze da se raduje ako ima takog jednog klijenta kao sto je drzava ali sto je interesantno drzavni minstar za ekonomiju g-din Dinkic trazi povecanje budzeta kakao bidrzavni sluzbenici dobili povecanje dohotka u smislu ozivljavanja potrosnje na trzistu,ja se sada pitam ko je u takvoj drzavi pametan ako on drzi tako jedan ozbiljan resor,ja sam poslanik morao bi u skupstini da objasni iz kojih izvora dati taj novac u svakom slucaju ne od kredita.Da se dzrava zaduzila za koridor 10,za novu hidro-elktranu,za otvaranje novor rentabilnog mineralima rudnika to razumem ali podizati budzetske plate penzije to zasluzije jedno veliko objasnjenje.
Hvala na paznji.

Aleks

pre 13 godina

Evo od ovog viska u buzetu ( odnosno kredita ) ce se isplatiti onih demagoskih 5000 din penzionerima.

A kada se uzima komercijalni kredit kod banaka po vise od 5% i jos 0.5% za OBRADU, onda to znaci:
- da se podmazuju banke
- da nam rusi, kinezi, mmf, eu, ibrd ... vise ne daju novac ili nam ne daju novac u prazno, odnosno bez projekata.

aleksandra

pre 13 godina

Jad i beda od drzave (cuj drzave hehehe). Zajmili smo nekih 5 milijardi evra za 2 godine (gde je to otislo?) i sad zajmimo za budzet (od banaka!!!), zajmimo za obilaznicu po hiljaditi put a kada sam videla sliku juce sta je uradjeno, sto ne a sta je u planu presamitila sam se od smeha (ili od muke) jer nije uradjena ni cetvrtina. Bitno je samo da smo na *putu za Evropu* pa kad stignemo.... jednoga dana ( a mozda i nikad), sve ce to EU pozlatiti

Nenad

pre 13 godina

Svidela mi se prva rečenica teksta:
"Vlada Srbije odobrila je komercijalni zajam od četvrt milijardi evra od poslovnih banaka za finansiranje budžetskog deficita i dugova."

Svakako lepše zvuči od:
"Vlada Srbije zadužila je sve građane za četvrt milijardi evra"

Bankarska mafija

pre 13 godina

Obrada kredita 1.250.000 EUR!!! E moji ministri i Vlado, kad bi se radilo o vašim privatnim parama, sigurno ne bi ovoliko platili obradu kredita koji je već obrađen u celosti.

dejan

pre 13 godina

Kako je to dobro. Zajmish, na pocek od 2-3-4god i onda kredite vraca neko drugi.

Drago mi je samo sto kad te pare ne budemo mogli da vratimo, a necemo moci banke ce popucati.

Dejan

pre 13 godina

Zeznuli smo Kineze za jednu investiciju, sporimo se sa njima oko druge, bacićemo 50 miliona evra u JAT i svo sranje ćemo pokriti zaduživanjem od četvrt milijardi kod komercijalnih banaka.

Jedino sa čime smo u korak sa svetom je da odlazeći političari ne haju toliko za glupostima koje ostavljaju za sobom jer znaju da će to neko drugi posle sređivati.

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

Pored ovih zaduživanja država stalno prodaje Državne zapise, radi krpačine budžeta...Idite na sajt Ministarstva finansije pa pogledajte koliko je bilo aukcija samo u periodu od 21.09-28.09.Prodaju se tromesečni,dvanaestomesečni,dvadesetčetvoromesečni zapisi...Ma samo da se pregura nekako.Naravno ovo sve ide uz odgovarajuću kamatu.A onda se pojavi Dinkić da nam objasni kako smo ostvarili manji gubitak (ali gubitak) od planiranog,pa da imamo lufta da podižemo plate u javnom sektoru.Ludilo...

nik

pre 13 godina

Ova vlada cim je dosla na vlast prvo nas je zaduzila kod mmf-a preko 3mlrd, zatim spominju 1mlrd od rusa pa ceka se kineski kredit, pa svakodnevna zaduzivanja za obilaznice, mostove .. kod EIB-a, isad kod komercijalnih banaka.Iza ovih nece ostati ni telekom ni EPS a izgleda ni vode i sume.A stvarno ne vidim nista da je napravljeno samo ce jednom da nam dodje nato kad ne budemo mogli da vratimo pare.

bogatas

pre 13 godina

Ovo je posledica Njihove dvogodisnje stednje!
Gradjanim su zivot upropastili,hrana i osnovne zivotne namernice su otisle za 35% a oni do kraja godine napravili rupu u budzetu od preko 1,1milardu eu!
To je ta stednja!
Samo da mi je znati na sta verovatno na kafucino i plate koje se same od sebe povecavaju u vreme kada su kako kazu sve zaledili zbog nasega boljitaka i bolje bududjnosti!
Sram ih bilo,neka se srame!

Dusan Silni

pre 13 godina

Kineske devizne rezerve od 6000milijardi $ su za vas sitna para.Kakvih 250miliona do polovine Oktobra pa naićiće neko drugi za prošnju kako bi još koji dan mučili svoje fotelje debeloguzani.
Ni manje i siromašnije zemlje,ni većih trošadžija u evropi.