Utorak, 29.06.2010.

12:52

Cene evropske, standard ni blizu

Cene hrane u Srbiji iznose 70 odsto proseka, alkohola čak 90 procenata, a cigareta svega 30 odsto u odnosu na prosečne cene u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Cene evropske, standard ni blizu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 13 godina

Sve se moze dokazati i pokazati, pa cak i da zivimo dobro, ali samo ako se precute druge relevantne cinjenice. Mozda bi pravo pitanje bilo koliki procenat plate u Luksemburgu morate odvojiti za ishranu. Koliki je procenat zaposlenih? Koliko je onih koji po evropskim merilima zive na i ispod granice siromastva? A ovo bas nista ne znaci, jer vecina ljudi jedva placa i ove cene hrane.

Bojan

pre 13 godina

To mozemo da zahvalimo pljackaskoj privatizaciji sprovedenoj od strane tajkuna i politickog vrha. Sada se svadjaju Miskovic i Forcanka oko podele plena za njen deo sto je njen tatica namestao privatizaciju Jugohemije.

Kvalitet

pre 13 godina

Reći samo "cena hrane", a ne povesti računa o kvalitetu nema mnogo smisla, naročito kod prerađevina i izvedenih proizvoda.

Hoćemo da vidimo kakvi su sirevi? Svi isti, bez obzira na natpis. Neko će u Segedinu kupiti edamer ili trapis za 250 dinara (i po ukusu tačno znate koji je koji), ovde ćete kupiti jedan isti, nikakav, a na njemu barem tri različite nalepnice: trapist, gauda, edamer. I taj košta 450, 500, 600 dinara, kako koji.

Hoćemo salame da vidimo kakve su? Mislim da je ovo najbesmisleniji primer poređenja. Jer ovo što kod vas uvaljuju kao salame u bilo kojoj drugoj zemlji se prodaje kao hrana za mačke i pse. Takve kupite u Segedinu za 80 dinara po kilogramu. I ta bar ima neki ukus.

Da uporedimo hleb? Jeste 1€, ali za kilogram. I taj vam bude tri dana mekan. Ovde kad kupim ujutru, taj je već uveče suv i raspada se.

Šta hoću da kažem - ako su navedeni procenti tačni, a nije u obzir uzet kvalitet, onda dolazimo do toga da smo najskuplji u svetu. Gde je najskuplje? Švajcarska? U redu, odite tamo i kupite najjeftiniju salamu. Zatim dođite ovamo i kupite takvu, taj sastav, procenat mesa taj, taj ukus. Pa onda vidite pošto to ovde bude.

Ovakve besmislice su prosto zamajavanje naroda i žao mi onih što su dalje od granice, pa su osuđeni na bofl robu koja je, eto, jeftinija od tamo neke Švajcarske.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@rema
a ti, brate, živi od hleba za 30 din i paradajza! gospode bože! srbija je beeeeedna zemlja sa armijom gladnih i siromašnih koje lažu i kradu decenijama! može li se to isto reći za italiju gde je hleb 3 evra (a nije!) i gde je skupo izaći?

mx

pre 13 godina

Hrana u Srbiji je preskupa, loseg kvaliteta, a izbor iste je veoma siromasan, dok su uvozni proizvodi uglavnom namenjeni trzistima levih zemalja poput nase, sto verovatno povlaci i razliku u kvalitetu istih. Jedino sto je bilje u srbiji su domace voce i povrce, koje je i kvalitetnije od ovoga sto se srece na rafovima u EU a i jeftinije. No krajnji rezultat he da na svoju prosecnu korpu u Srbiji se sigurno potrosi 20 do 30 vise nego li recimo u Nemackoj ili Holandiji.
Za cigarete u Srbiji mislim da je super sto su jeftine, i da bi to mogla biti prednost Srbije da ostane jedina pusacka oaza u EVropi, te tako privlaci "pusacke turiste" poput Hilandije koja prima turiste lake narkose.

Turista

pre 13 godina

Odgovor :(Pamet u glavu, 29. jun 2010 19:10)
Ja sam bio u Zagrebu za vikend, video sam nase proizvode u nekim hiper marketima i nini marketima i nije tacno da ih bas nema.To sto nema svuda jer je vas Todoric i nas Miskovic napravili Skandale u mlekarskoj i mesnoj industriji,pa iste kupovali po bagatelnim cenama, kao i svi ostali.Kupuju imovinu, ne gledajuci u katastar nepokretnosti cija je,ulazu u nesto a neznaju cija je imovina i posle ce obojica ,a ima ih oko 30-tak da traze svoje pare nazad.To tadasnje drzave nece zanimati, jer imaju potpisnike ugovora pa lepo citav lanac koji je ugovarao i pregovarao kao i kupce kao glavne organizatore u zatvor i konfiskacija Mafijaske imovine,pa makar mi bio i rodjeni brat.Tu su stvari ciste, nego kod vas postoji problem straha i sovinizma, imamo ga i mi ali u razlicitom obliku,ali cilj imaju isti da narodu bacaju patriotizam kao prasinu u oci dok oni posteno zaradjuju svoj novac.za 10 godina ako budemo strpljivi doci ce i takvi kpitalisti na red.Pouzdano znam da je vas todoric bio na tapetu ali neko iz Bezbednosti "drzavne"(politicke,sudske) prisilom i pretnjom to spreci.Ni jedna imperija nije trajala vecno kroz istoriju stare civilizacije, pa nece ni njihova.Urusavaju nam ekonomije u totalu,na sovinisticki nacin dolaze u fotelje, ali niko novi, sve u krug.
Moja srbija umesto da ulaze u proizvodnju i prisili tajkune da plate poreze isplati plate, kao Ruski Putin sto je uradio,oni podrzavaju takve privrednike,placa kojekave satelite i politicke igre, provizije za potpisivace ugovora da bi im se punili privatni racuni.******.A sto se tice cena pa u skladu sa prosecnim zaradama kad se izvuku procenti jasno je svima da smo tu negde po standardu(osnovnih zivotnih namernica, ali i delimicno tehnike(ne u potpunosti)

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Alkoholna pića u Srbiji koštaju 90 odsto od prosečne cene u EU.

Koja je to cena? Čega? Uvoznog viskija? Domaćeg piva? Nabavna ili kad izađeš u pab i naručiš pivo?

Pouzdano znam da je krigla piva u veleprodaji kad uzimaš na bure za svoj birc od 16-19 dinara za 500ml (Jelen, Lav). Gde to ima?

Nema teorije da je igde jeftinije popiti pivo i kupiti kutiju cigareta nego u Srbiji. Za pivo i paklu Marlbora ti treba 2,50 evra, a to je nemoguće bilo gde gde sam ja nogom kročio van Srbije.

U sev. Americi je čaša piva (pint/450ml) minimum 5 dolara (400 din), dok je realnija cena oko 6-7$. U prodavnici je 6-pack od 9 do 14 dolara (x 82 din), u zavisnosti od piva.

Čak i kad se uzmu u obzir naše mizerne plate, i dalje smo smešno jeftini što se tiče alkohola i duvana. Pogotovu cigarete--a to je nedopustivo. U Finskoj i Norveškoj je skup alkohol zato što je kultura takva.

zeleni

pre 13 godina

Prosčna primanja u Srbiji su negde oko 250 evra, kada se pravilno primeni statistika.
Rešenje za sve probleme je da poskupe cigarete odmah, a da pojevtine rolnice za fiskalne kasice.

Pamet u glavu

pre 13 godina

Pa normalno da vam je standard slabiji od Slovenije i Hrvatske kad im sluzite kao trgovacki deponij! U Hrvatskoj sve izvozno orijentirane firme koje nisu propale imaju predstavnistvo ili distributivni centar u Srbiji a sa druge strane srpske nesmiju prismrditi u hrvatskoj, zasto se suti, ne reagira! Nedavno sam procitao intervju sa nekim direktorom Konzuma(trgovacki lanac u Hr) gdje covjek javno tvrdi da na njihovim policama nece biti srpskih proizvoda...Konzum je inacica srpskoj Idei, isti vlasnik Ivica Todoric, inace Idea je drugi lanac po prometu u Srbiji stvarno zalosno!Za vikend sam bio u Beogradu i frapirao sam se kad sam vidio u ducanu da su i cackalice iz Benkovca, pa to je mrtav grad nisam ni znao da se tamo bilo sta proizvodi a iz Hrvatske sam!! Ne treba biti reciprociteta ali kad ti netko otvoreno kaze da nece Maxi ili Tempo u Zagrebu ili Ljubljani a s druge strane kod tebe moze proc sve e onda to treba javno rec. Kad odem u Italiju nigdje ne vidim neki slovenski ili hrvatski proizvod a kamoli neke trgovacke centre a nikad ni necu jer to uopce nisu nesto ekstra kvalitetni proizvodi! Jedine dvije zemje na kugli zemaljskoj sa kojima Hrvatska ima suficit u robnoj razmijeni su Bosna( jer dole ce Hrvati radije pojest jednu cokoladu u mjesec dana ako je iz hrvatske nego svaki dan po jednu cokoladu a da nije hrvatska) i druga je naravno Srbija(?????????...)! Pozdrav iz Rijeke, ja i moji kolege imamo placu 400-450 eura sa fakultetima a radimo u jednoj jacoj Hr firmi koja pogadjate izvozi u Srbiju!!

ekonomist

pre 13 godina

Umjesto da ucite od Hrvatske kako ne treba provoditi privatizaciju vi radite potpuno istu stvar!¨Sad sam bio u Beogradu i stvarno imate nize place al opet sa druge strane kad prodje kriza u zapadnoj Europi to ce biti jedino mjerilo za investiranje u istocnu i jugoistocnu Europu, ja sam uvijeren da ce velika vecina investicija ici u Srbiju to je jedini nacin da se Srbija digne.

demos

pre 13 godina

Ne razumem odakle hrabrosti vise opoziciji da iznose ovakve neistine o losem standardu u Srbiji.Pa mi nikad bolje nismo ziveli sto je rezultat naravno vladajuce koalicije i naseg predsednika.Zivela demokratska vlast i nas b92.

Dexterijus

pre 13 godina

Na predizbornim skupovima ima da se i dalje cuje od nashih "gromovnika".......
....."setite se kada ste imali plate 50 maraka ili oko 25 eura, a gledajte danas 10(i recima -DESET) puta smo vam uvecali zarade, setite se kako ste ziveli kada smo mi dosli na vlast.....".
EEEEEE.....Srbijo....stavi narode prst na celo!!!
Ko je ovde u ovo Srbiji lud, a ko glup?!!
Trebalo bi sve do jednog, ko je ucetsvovao u ovom "svemogucem" ostvarenju na podizanju standrda, na optuzenicku klupu, pa da ih vidim gde su i kako procerdali 10 god ovom narodu, a gde su pare koje su dobili iz privatizacije????!!!!

Mario Bros

pre 13 godina

Ako su nam cene previsoke, znaci da je profit prodavaca ili uvoznika visok. A gde je profit visok, dolaze i drugi da to isto rade i profit pada zbog konkurencije. Nje kod nas iz nekog razloga nema.
Isto tako ako su nam plate jako male, zasto se masovno ne otvaraju firme da zaposle te jeftine radnike i profitiraju na toj razlici? Zasto radnici ne osnuju firmu pa sebi daju vise plate a proizvode prodaju po nizim cenama ako je sve tacno kao u ovom tekstu. Osnuju firmu sa 500$ kapitala, uzmu kredit i pocnu.

Krediti su preskupi u Srbiji i vezani za evro naspram kog dinar stalno pada, tako da banke i krupni kapitalisti drze ostale gradjane zakovane tu gde su. Krupnije mere drzave koje bi stanje promenile oni sabotiraju mitom. Na zalost nista pre ulaska u EU ne mozemo, a oni ce nas tesko tamo pustiti upravo zbog sebe i polozaja koji sada imaju

Propali

pre 13 godina

"paradoks predstavlja što se bez obzira na to, dosta novca izdvaja za duvan i alkohol." Pa naravno, mora nas covek da sebi pruzi malo oduska!

quintus tertullianius

pre 13 godina

Мислим, да је чланак препун некоректних тврдњи читајући паде ми на памет поређење статистике са бикинијем"показује све али оно најважније сакрива".овог пута сакривена је истина.Храна у Србији је скупља него у Великој Британији можда и више од тих 18%vat тј.pdv-a,који се на храну овде не наплаћују.Ко тврди другачије или је лажов или политичар или обоје.

dule

pre 13 godina

@(Katarina, 29. jun 2010 14:32)
Znači po tebi plate nisu trošak i ne ulaze u cenu proizvoda.
I još na ovakvu glupost 6+ i 1- preporuka. Pa nije ni čudo da nam je zemlja ovakva.

Ispumpane gume

pre 13 godina

@Katarina
Nece biti draga Katarina, sve zavisi ko uvozi taj zlatni sat.
Primer : Krueger sumeci vitamini su u Nemackoj 50-70 Centi, u Maxiju su preko 200 dinara. Da Misko uvozi Vas zlatni sat sta mislite koliko bi kostao ?

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

Odavno nisam procitao vise lazi na manjoj duzini teksta!

Srbija i dalje uvozi i uvozi i uvozice i to je to! Ja razumem da u Srbiji ne mozete da pravite Boeing avione ili cetvorojezgarne procesore ili nuklearne reaktore ili ultramoderne lokomotive ili hibridne motore ili ....! Ali, zar je moguce da ni pasulj, koji je u nasem narodu simbol elementarnosti (ima ona izreka "prosto kao pasulj") ne mozete da proizvedete u Srbiji, vec ga iz Kine uvozite!!!!!! Ovo probija sve granice zdravog razuma!

Sasa

pre 13 godina

Ovo uopšte nije tačno za namirnice. U to se uveravam svake dve nedelje jer kupujem u Segedinu i cene su od 10% do 30% niže. Za cigarete i alkohol je tačno ali pošto nepušim i ne pijem mene ovo ne pogađa. Država očigledno ima neki razlog zašto ne podigne cene cigareta i alkohola. Mislim i da znam koji je :)

Katarina

pre 13 godina

Plate nemaju nikakve veze sa cenama. Vrednost nekog proizvoda se ne menja u zavisnosti od toga koliko neko zarađuje.
Na primer: ako neki zlatni sat košta 20.000 evra, to ne znači da će se u siromašnoj zemlji prodavati za 1000.

nepušač

pre 13 godina

Pa kada bi država htela da pomogne građanima, smanjila bi akcize na gorivo i porez na osnovne prehrambene proizvode, a DRASTIČNO povećala akcize na cigarete. Korist dvostruka, zdraviji narod, manje para ide nalečenje, a od dodatnog prihoda puniji budžet. Nagradno pitanje je kakav je dogovor između države i proizvođača cigareta?

Prodajte to nekom drugom

pre 13 godina

Za hranu nije istina.
Zivim u Nemackoj i dolazim svake godine i hrana je skuplja u Srbiji.

A kvalitet nije ni za prineti proizvodima u Nemackoj.
Ovde strogo kontrolisu i redosled suhomesnatih proizvoda izlozenih u prodavnici, dok u Srbiji se moze proizvesti bilo sta i isto tako i napisati na deklaraciji.

MAZANJE OCIJU!

tatjana

pre 13 godina

cinjenice navedene u ovom clanku jednostavno nisu tacne. mogu vam to dokazati za 2 nedelje, kad se vratim iz italije, sa namirnicama koje se mogu naci i ovde, i koje ce sve odreda biti jeftinije za najmanje 10, a u proseku 30 posto.

rema

pre 13 godina

ovde se prica o proseku... znaci onda mozete da racunate i prosek plata koji nije preko 800 evra... u grckoj je i manje...
a ako racunate italiju onda su cene kod nas 40 %...
eto pa kome se svidja moze da zivi tamo i da placa hleb recimo 3 evra za kilo... ili paradaiz 2 evra za kilo...
o izlascima bolje da ne pricamo... to je za italijane pravi luxus!!!

Zlaja

pre 13 godina

Ovo uopste nije tacno. Vec dugo zivim na zapadu i svaki put se sokiram cenama hrane u Srbiji koje su cesto cetvorostruko vise nego na zapadu. Mislim da je ovaj clanak cista propaganda.

Zoran

pre 13 godina

Znaci, kad udjemo u EU, cena hrane jos 30%, a i cena struje skace. E pa fino, skace nam i standrad, izgleda. Zna li neko zasto mi ulazimo u EU?

z

pre 13 godina

A koliko su plate od proseka?
Sto se tice cigara, za to je kriva nagodba sa stranim investitorima u duvanskoj industriji, jer im je tad obecano da akcize nece rasti.

Dragan

pre 13 godina

Zaboravljaju se ogromne komparativne prednosti koje uzivaju proizvodjaci i trgovci u Srbiji koje i te kako uticu na obaranje prodajne cene. Tu pre svega mislim na platu zaposlenih. Uporedite kolika je plata tehnologa, radnika na pakovanju, vozaca, ekonomiste u zemljama EU u kompanijama kao sto su Parmalat, Nestle, ili Hajneken sa platama ljudi na istim poslovima kod nas. Razlika je ogromna sto prouzrokuje neuporedivo nize troskove proizvodnje i prostor za jos nize cene u odnosu na zemlje EU.

Svuda podji ali kuci dodji :)

pre 13 godina

Hranim se uglavnom ribom, niti pijem niti pusim i na posao idem biciklom ili gradskim prevozom ako je bas hladno.

Ziveo Mi Ja u Norveskoj...

јадни смо

pre 13 godina

А тамо је просечна плата 1500 евра код нас 350. Како мислите да изгурамо месец? Битанге лоповске !

јадни смо

pre 13 godina

А тамо је просечна плата 1500 евра код нас 350. Како мислите да изгурамо месец? Битанге лоповске !

Prodajte to nekom drugom

pre 13 godina

Za hranu nije istina.
Zivim u Nemackoj i dolazim svake godine i hrana je skuplja u Srbiji.

A kvalitet nije ni za prineti proizvodima u Nemackoj.
Ovde strogo kontrolisu i redosled suhomesnatih proizvoda izlozenih u prodavnici, dok u Srbiji se moze proizvesti bilo sta i isto tako i napisati na deklaraciji.

MAZANJE OCIJU!

Zlaja

pre 13 godina

Ovo uopste nije tacno. Vec dugo zivim na zapadu i svaki put se sokiram cenama hrane u Srbiji koje su cesto cetvorostruko vise nego na zapadu. Mislim da je ovaj clanak cista propaganda.

z

pre 13 godina

A koliko su plate od proseka?
Sto se tice cigara, za to je kriva nagodba sa stranim investitorima u duvanskoj industriji, jer im je tad obecano da akcize nece rasti.

tatjana

pre 13 godina

cinjenice navedene u ovom clanku jednostavno nisu tacne. mogu vam to dokazati za 2 nedelje, kad se vratim iz italije, sa namirnicama koje se mogu naci i ovde, i koje ce sve odreda biti jeftinije za najmanje 10, a u proseku 30 posto.

Svuda podji ali kuci dodji :)

pre 13 godina

Hranim se uglavnom ribom, niti pijem niti pusim i na posao idem biciklom ili gradskim prevozom ako je bas hladno.

Ziveo Mi Ja u Norveskoj...

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

Odavno nisam procitao vise lazi na manjoj duzini teksta!

Srbija i dalje uvozi i uvozi i uvozice i to je to! Ja razumem da u Srbiji ne mozete da pravite Boeing avione ili cetvorojezgarne procesore ili nuklearne reaktore ili ultramoderne lokomotive ili hibridne motore ili ....! Ali, zar je moguce da ni pasulj, koji je u nasem narodu simbol elementarnosti (ima ona izreka "prosto kao pasulj") ne mozete da proizvedete u Srbiji, vec ga iz Kine uvozite!!!!!! Ovo probija sve granice zdravog razuma!

nepušač

pre 13 godina

Pa kada bi država htela da pomogne građanima, smanjila bi akcize na gorivo i porez na osnovne prehrambene proizvode, a DRASTIČNO povećala akcize na cigarete. Korist dvostruka, zdraviji narod, manje para ide nalečenje, a od dodatnog prihoda puniji budžet. Nagradno pitanje je kakav je dogovor između države i proizvođača cigareta?

Sasa

pre 13 godina

Ovo uopšte nije tačno za namirnice. U to se uveravam svake dve nedelje jer kupujem u Segedinu i cene su od 10% do 30% niže. Za cigarete i alkohol je tačno ali pošto nepušim i ne pijem mene ovo ne pogađa. Država očigledno ima neki razlog zašto ne podigne cene cigareta i alkohola. Mislim i da znam koji je :)

Ispumpane gume

pre 13 godina

@Katarina
Nece biti draga Katarina, sve zavisi ko uvozi taj zlatni sat.
Primer : Krueger sumeci vitamini su u Nemackoj 50-70 Centi, u Maxiju su preko 200 dinara. Da Misko uvozi Vas zlatni sat sta mislite koliko bi kostao ?

Zoran

pre 13 godina

Znaci, kad udjemo u EU, cena hrane jos 30%, a i cena struje skace. E pa fino, skace nam i standrad, izgleda. Zna li neko zasto mi ulazimo u EU?

Pamet u glavu

pre 13 godina

Pa normalno da vam je standard slabiji od Slovenije i Hrvatske kad im sluzite kao trgovacki deponij! U Hrvatskoj sve izvozno orijentirane firme koje nisu propale imaju predstavnistvo ili distributivni centar u Srbiji a sa druge strane srpske nesmiju prismrditi u hrvatskoj, zasto se suti, ne reagira! Nedavno sam procitao intervju sa nekim direktorom Konzuma(trgovacki lanac u Hr) gdje covjek javno tvrdi da na njihovim policama nece biti srpskih proizvoda...Konzum je inacica srpskoj Idei, isti vlasnik Ivica Todoric, inace Idea je drugi lanac po prometu u Srbiji stvarno zalosno!Za vikend sam bio u Beogradu i frapirao sam se kad sam vidio u ducanu da su i cackalice iz Benkovca, pa to je mrtav grad nisam ni znao da se tamo bilo sta proizvodi a iz Hrvatske sam!! Ne treba biti reciprociteta ali kad ti netko otvoreno kaze da nece Maxi ili Tempo u Zagrebu ili Ljubljani a s druge strane kod tebe moze proc sve e onda to treba javno rec. Kad odem u Italiju nigdje ne vidim neki slovenski ili hrvatski proizvod a kamoli neke trgovacke centre a nikad ni necu jer to uopce nisu nesto ekstra kvalitetni proizvodi! Jedine dvije zemje na kugli zemaljskoj sa kojima Hrvatska ima suficit u robnoj razmijeni su Bosna( jer dole ce Hrvati radije pojest jednu cokoladu u mjesec dana ako je iz hrvatske nego svaki dan po jednu cokoladu a da nije hrvatska) i druga je naravno Srbija(?????????...)! Pozdrav iz Rijeke, ja i moji kolege imamo placu 400-450 eura sa fakultetima a radimo u jednoj jacoj Hr firmi koja pogadjate izvozi u Srbiju!!

Dragan

pre 13 godina

Zaboravljaju se ogromne komparativne prednosti koje uzivaju proizvodjaci i trgovci u Srbiji koje i te kako uticu na obaranje prodajne cene. Tu pre svega mislim na platu zaposlenih. Uporedite kolika je plata tehnologa, radnika na pakovanju, vozaca, ekonomiste u zemljama EU u kompanijama kao sto su Parmalat, Nestle, ili Hajneken sa platama ljudi na istim poslovima kod nas. Razlika je ogromna sto prouzrokuje neuporedivo nize troskove proizvodnje i prostor za jos nize cene u odnosu na zemlje EU.

quintus tertullianius

pre 13 godina

Мислим, да је чланак препун некоректних тврдњи читајући паде ми на памет поређење статистике са бикинијем"показује све али оно најважније сакрива".овог пута сакривена је истина.Храна у Србији је скупља него у Великој Британији можда и више од тих 18%vat тј.pdv-a,који се на храну овде не наплаћују.Ко тврди другачије или је лажов или политичар или обоје.

dule

pre 13 godina

@(Katarina, 29. jun 2010 14:32)
Znači po tebi plate nisu trošak i ne ulaze u cenu proizvoda.
I još na ovakvu glupost 6+ i 1- preporuka. Pa nije ni čudo da nam je zemlja ovakva.

rema

pre 13 godina

ovde se prica o proseku... znaci onda mozete da racunate i prosek plata koji nije preko 800 evra... u grckoj je i manje...
a ako racunate italiju onda su cene kod nas 40 %...
eto pa kome se svidja moze da zivi tamo i da placa hleb recimo 3 evra za kilo... ili paradaiz 2 evra za kilo...
o izlascima bolje da ne pricamo... to je za italijane pravi luxus!!!

zeleni

pre 13 godina

Prosčna primanja u Srbiji su negde oko 250 evra, kada se pravilno primeni statistika.
Rešenje za sve probleme je da poskupe cigarete odmah, a da pojevtine rolnice za fiskalne kasice.

Katarina

pre 13 godina

Plate nemaju nikakve veze sa cenama. Vrednost nekog proizvoda se ne menja u zavisnosti od toga koliko neko zarađuje.
Na primer: ako neki zlatni sat košta 20.000 evra, to ne znači da će se u siromašnoj zemlji prodavati za 1000.

Dexterijus

pre 13 godina

Na predizbornim skupovima ima da se i dalje cuje od nashih "gromovnika".......
....."setite se kada ste imali plate 50 maraka ili oko 25 eura, a gledajte danas 10(i recima -DESET) puta smo vam uvecali zarade, setite se kako ste ziveli kada smo mi dosli na vlast.....".
EEEEEE.....Srbijo....stavi narode prst na celo!!!
Ko je ovde u ovo Srbiji lud, a ko glup?!!
Trebalo bi sve do jednog, ko je ucetsvovao u ovom "svemogucem" ostvarenju na podizanju standrda, na optuzenicku klupu, pa da ih vidim gde su i kako procerdali 10 god ovom narodu, a gde su pare koje su dobili iz privatizacije????!!!!

ekonomist

pre 13 godina

Umjesto da ucite od Hrvatske kako ne treba provoditi privatizaciju vi radite potpuno istu stvar!¨Sad sam bio u Beogradu i stvarno imate nize place al opet sa druge strane kad prodje kriza u zapadnoj Europi to ce biti jedino mjerilo za investiranje u istocnu i jugoistocnu Europu, ja sam uvijeren da ce velika vecina investicija ici u Srbiju to je jedini nacin da se Srbija digne.

Mario Bros

pre 13 godina

Ako su nam cene previsoke, znaci da je profit prodavaca ili uvoznika visok. A gde je profit visok, dolaze i drugi da to isto rade i profit pada zbog konkurencije. Nje kod nas iz nekog razloga nema.
Isto tako ako su nam plate jako male, zasto se masovno ne otvaraju firme da zaposle te jeftine radnike i profitiraju na toj razlici? Zasto radnici ne osnuju firmu pa sebi daju vise plate a proizvode prodaju po nizim cenama ako je sve tacno kao u ovom tekstu. Osnuju firmu sa 500$ kapitala, uzmu kredit i pocnu.

Krediti su preskupi u Srbiji i vezani za evro naspram kog dinar stalno pada, tako da banke i krupni kapitalisti drze ostale gradjane zakovane tu gde su. Krupnije mere drzave koje bi stanje promenile oni sabotiraju mitom. Na zalost nista pre ulaska u EU ne mozemo, a oni ce nas tesko tamo pustiti upravo zbog sebe i polozaja koji sada imaju

Propali

pre 13 godina

"paradoks predstavlja što se bez obzira na to, dosta novca izdvaja za duvan i alkohol." Pa naravno, mora nas covek da sebi pruzi malo oduska!

demos

pre 13 godina

Ne razumem odakle hrabrosti vise opoziciji da iznose ovakve neistine o losem standardu u Srbiji.Pa mi nikad bolje nismo ziveli sto je rezultat naravno vladajuce koalicije i naseg predsednika.Zivela demokratska vlast i nas b92.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Alkoholna pića u Srbiji koštaju 90 odsto od prosečne cene u EU.

Koja je to cena? Čega? Uvoznog viskija? Domaćeg piva? Nabavna ili kad izađeš u pab i naručiš pivo?

Pouzdano znam da je krigla piva u veleprodaji kad uzimaš na bure za svoj birc od 16-19 dinara za 500ml (Jelen, Lav). Gde to ima?

Nema teorije da je igde jeftinije popiti pivo i kupiti kutiju cigareta nego u Srbiji. Za pivo i paklu Marlbora ti treba 2,50 evra, a to je nemoguće bilo gde gde sam ja nogom kročio van Srbije.

U sev. Americi je čaša piva (pint/450ml) minimum 5 dolara (400 din), dok je realnija cena oko 6-7$. U prodavnici je 6-pack od 9 do 14 dolara (x 82 din), u zavisnosti od piva.

Čak i kad se uzmu u obzir naše mizerne plate, i dalje smo smešno jeftini što se tiče alkohola i duvana. Pogotovu cigarete--a to je nedopustivo. U Finskoj i Norveškoj je skup alkohol zato što je kultura takva.

mx

pre 13 godina

Hrana u Srbiji je preskupa, loseg kvaliteta, a izbor iste je veoma siromasan, dok su uvozni proizvodi uglavnom namenjeni trzistima levih zemalja poput nase, sto verovatno povlaci i razliku u kvalitetu istih. Jedino sto je bilje u srbiji su domace voce i povrce, koje je i kvalitetnije od ovoga sto se srece na rafovima u EU a i jeftinije. No krajnji rezultat he da na svoju prosecnu korpu u Srbiji se sigurno potrosi 20 do 30 vise nego li recimo u Nemackoj ili Holandiji.
Za cigarete u Srbiji mislim da je super sto su jeftine, i da bi to mogla biti prednost Srbije da ostane jedina pusacka oaza u EVropi, te tako privlaci "pusacke turiste" poput Hilandije koja prima turiste lake narkose.

Kvalitet

pre 13 godina

Reći samo "cena hrane", a ne povesti računa o kvalitetu nema mnogo smisla, naročito kod prerađevina i izvedenih proizvoda.

Hoćemo da vidimo kakvi su sirevi? Svi isti, bez obzira na natpis. Neko će u Segedinu kupiti edamer ili trapis za 250 dinara (i po ukusu tačno znate koji je koji), ovde ćete kupiti jedan isti, nikakav, a na njemu barem tri različite nalepnice: trapist, gauda, edamer. I taj košta 450, 500, 600 dinara, kako koji.

Hoćemo salame da vidimo kakve su? Mislim da je ovo najbesmisleniji primer poređenja. Jer ovo što kod vas uvaljuju kao salame u bilo kojoj drugoj zemlji se prodaje kao hrana za mačke i pse. Takve kupite u Segedinu za 80 dinara po kilogramu. I ta bar ima neki ukus.

Da uporedimo hleb? Jeste 1€, ali za kilogram. I taj vam bude tri dana mekan. Ovde kad kupim ujutru, taj je već uveče suv i raspada se.

Šta hoću da kažem - ako su navedeni procenti tačni, a nije u obzir uzet kvalitet, onda dolazimo do toga da smo najskuplji u svetu. Gde je najskuplje? Švajcarska? U redu, odite tamo i kupite najjeftiniju salamu. Zatim dođite ovamo i kupite takvu, taj sastav, procenat mesa taj, taj ukus. Pa onda vidite pošto to ovde bude.

Ovakve besmislice su prosto zamajavanje naroda i žao mi onih što su dalje od granice, pa su osuđeni na bofl robu koja je, eto, jeftinija od tamo neke Švajcarske.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@rema
a ti, brate, živi od hleba za 30 din i paradajza! gospode bože! srbija je beeeeedna zemlja sa armijom gladnih i siromašnih koje lažu i kradu decenijama! može li se to isto reći za italiju gde je hleb 3 evra (a nije!) i gde je skupo izaći?

Turista

pre 13 godina

Odgovor :(Pamet u glavu, 29. jun 2010 19:10)
Ja sam bio u Zagrebu za vikend, video sam nase proizvode u nekim hiper marketima i nini marketima i nije tacno da ih bas nema.To sto nema svuda jer je vas Todoric i nas Miskovic napravili Skandale u mlekarskoj i mesnoj industriji,pa iste kupovali po bagatelnim cenama, kao i svi ostali.Kupuju imovinu, ne gledajuci u katastar nepokretnosti cija je,ulazu u nesto a neznaju cija je imovina i posle ce obojica ,a ima ih oko 30-tak da traze svoje pare nazad.To tadasnje drzave nece zanimati, jer imaju potpisnike ugovora pa lepo citav lanac koji je ugovarao i pregovarao kao i kupce kao glavne organizatore u zatvor i konfiskacija Mafijaske imovine,pa makar mi bio i rodjeni brat.Tu su stvari ciste, nego kod vas postoji problem straha i sovinizma, imamo ga i mi ali u razlicitom obliku,ali cilj imaju isti da narodu bacaju patriotizam kao prasinu u oci dok oni posteno zaradjuju svoj novac.za 10 godina ako budemo strpljivi doci ce i takvi kpitalisti na red.Pouzdano znam da je vas todoric bio na tapetu ali neko iz Bezbednosti "drzavne"(politicke,sudske) prisilom i pretnjom to spreci.Ni jedna imperija nije trajala vecno kroz istoriju stare civilizacije, pa nece ni njihova.Urusavaju nam ekonomije u totalu,na sovinisticki nacin dolaze u fotelje, ali niko novi, sve u krug.
Moja srbija umesto da ulaze u proizvodnju i prisili tajkune da plate poreze isplati plate, kao Ruski Putin sto je uradio,oni podrzavaju takve privrednike,placa kojekave satelite i politicke igre, provizije za potpisivace ugovora da bi im se punili privatni racuni.******.A sto se tice cena pa u skladu sa prosecnim zaradama kad se izvuku procenti jasno je svima da smo tu negde po standardu(osnovnih zivotnih namernica, ali i delimicno tehnike(ne u potpunosti)

Miki

pre 13 godina

Sve se moze dokazati i pokazati, pa cak i da zivimo dobro, ali samo ako se precute druge relevantne cinjenice. Mozda bi pravo pitanje bilo koliki procenat plate u Luksemburgu morate odvojiti za ishranu. Koliki je procenat zaposlenih? Koliko je onih koji po evropskim merilima zive na i ispod granice siromastva? A ovo bas nista ne znaci, jer vecina ljudi jedva placa i ove cene hrane.

Bojan

pre 13 godina

To mozemo da zahvalimo pljackaskoj privatizaciji sprovedenoj od strane tajkuna i politickog vrha. Sada se svadjaju Miskovic i Forcanka oko podele plena za njen deo sto je njen tatica namestao privatizaciju Jugohemije.

Katarina

pre 13 godina

Plate nemaju nikakve veze sa cenama. Vrednost nekog proizvoda se ne menja u zavisnosti od toga koliko neko zarađuje.
Na primer: ako neki zlatni sat košta 20.000 evra, to ne znači da će se u siromašnoj zemlji prodavati za 1000.

Zoran

pre 13 godina

Znaci, kad udjemo u EU, cena hrane jos 30%, a i cena struje skace. E pa fino, skace nam i standrad, izgleda. Zna li neko zasto mi ulazimo u EU?

rema

pre 13 godina

ovde se prica o proseku... znaci onda mozete da racunate i prosek plata koji nije preko 800 evra... u grckoj je i manje...
a ako racunate italiju onda su cene kod nas 40 %...
eto pa kome se svidja moze da zivi tamo i da placa hleb recimo 3 evra za kilo... ili paradaiz 2 evra za kilo...
o izlascima bolje da ne pricamo... to je za italijane pravi luxus!!!

demos

pre 13 godina

Ne razumem odakle hrabrosti vise opoziciji da iznose ovakve neistine o losem standardu u Srbiji.Pa mi nikad bolje nismo ziveli sto je rezultat naravno vladajuce koalicije i naseg predsednika.Zivela demokratska vlast i nas b92.

Zlaja

pre 13 godina

Ovo uopste nije tacno. Vec dugo zivim na zapadu i svaki put se sokiram cenama hrane u Srbiji koje su cesto cetvorostruko vise nego na zapadu. Mislim da je ovaj clanak cista propaganda.

Pamet u glavu

pre 13 godina

Pa normalno da vam je standard slabiji od Slovenije i Hrvatske kad im sluzite kao trgovacki deponij! U Hrvatskoj sve izvozno orijentirane firme koje nisu propale imaju predstavnistvo ili distributivni centar u Srbiji a sa druge strane srpske nesmiju prismrditi u hrvatskoj, zasto se suti, ne reagira! Nedavno sam procitao intervju sa nekim direktorom Konzuma(trgovacki lanac u Hr) gdje covjek javno tvrdi da na njihovim policama nece biti srpskih proizvoda...Konzum je inacica srpskoj Idei, isti vlasnik Ivica Todoric, inace Idea je drugi lanac po prometu u Srbiji stvarno zalosno!Za vikend sam bio u Beogradu i frapirao sam se kad sam vidio u ducanu da su i cackalice iz Benkovca, pa to je mrtav grad nisam ni znao da se tamo bilo sta proizvodi a iz Hrvatske sam!! Ne treba biti reciprociteta ali kad ti netko otvoreno kaze da nece Maxi ili Tempo u Zagrebu ili Ljubljani a s druge strane kod tebe moze proc sve e onda to treba javno rec. Kad odem u Italiju nigdje ne vidim neki slovenski ili hrvatski proizvod a kamoli neke trgovacke centre a nikad ni necu jer to uopce nisu nesto ekstra kvalitetni proizvodi! Jedine dvije zemje na kugli zemaljskoj sa kojima Hrvatska ima suficit u robnoj razmijeni su Bosna( jer dole ce Hrvati radije pojest jednu cokoladu u mjesec dana ako je iz hrvatske nego svaki dan po jednu cokoladu a da nije hrvatska) i druga je naravno Srbija(?????????...)! Pozdrav iz Rijeke, ja i moji kolege imamo placu 400-450 eura sa fakultetima a radimo u jednoj jacoj Hr firmi koja pogadjate izvozi u Srbiju!!

Turista

pre 13 godina

Odgovor :(Pamet u glavu, 29. jun 2010 19:10)
Ja sam bio u Zagrebu za vikend, video sam nase proizvode u nekim hiper marketima i nini marketima i nije tacno da ih bas nema.To sto nema svuda jer je vas Todoric i nas Miskovic napravili Skandale u mlekarskoj i mesnoj industriji,pa iste kupovali po bagatelnim cenama, kao i svi ostali.Kupuju imovinu, ne gledajuci u katastar nepokretnosti cija je,ulazu u nesto a neznaju cija je imovina i posle ce obojica ,a ima ih oko 30-tak da traze svoje pare nazad.To tadasnje drzave nece zanimati, jer imaju potpisnike ugovora pa lepo citav lanac koji je ugovarao i pregovarao kao i kupce kao glavne organizatore u zatvor i konfiskacija Mafijaske imovine,pa makar mi bio i rodjeni brat.Tu su stvari ciste, nego kod vas postoji problem straha i sovinizma, imamo ga i mi ali u razlicitom obliku,ali cilj imaju isti da narodu bacaju patriotizam kao prasinu u oci dok oni posteno zaradjuju svoj novac.za 10 godina ako budemo strpljivi doci ce i takvi kpitalisti na red.Pouzdano znam da je vas todoric bio na tapetu ali neko iz Bezbednosti "drzavne"(politicke,sudske) prisilom i pretnjom to spreci.Ni jedna imperija nije trajala vecno kroz istoriju stare civilizacije, pa nece ni njihova.Urusavaju nam ekonomije u totalu,na sovinisticki nacin dolaze u fotelje, ali niko novi, sve u krug.
Moja srbija umesto da ulaze u proizvodnju i prisili tajkune da plate poreze isplati plate, kao Ruski Putin sto je uradio,oni podrzavaju takve privrednike,placa kojekave satelite i politicke igre, provizije za potpisivace ugovora da bi im se punili privatni racuni.******.A sto se tice cena pa u skladu sa prosecnim zaradama kad se izvuku procenti jasno je svima da smo tu negde po standardu(osnovnih zivotnih namernica, ali i delimicno tehnike(ne u potpunosti)

Prodajte to nekom drugom

pre 13 godina

Za hranu nije istina.
Zivim u Nemackoj i dolazim svake godine i hrana je skuplja u Srbiji.

A kvalitet nije ni za prineti proizvodima u Nemackoj.
Ovde strogo kontrolisu i redosled suhomesnatih proizvoda izlozenih u prodavnici, dok u Srbiji se moze proizvesti bilo sta i isto tako i napisati na deklaraciji.

MAZANJE OCIJU!

tatjana

pre 13 godina

cinjenice navedene u ovom clanku jednostavno nisu tacne. mogu vam to dokazati za 2 nedelje, kad se vratim iz italije, sa namirnicama koje se mogu naci i ovde, i koje ce sve odreda biti jeftinije za najmanje 10, a u proseku 30 posto.

ekonomist

pre 13 godina

Umjesto da ucite od Hrvatske kako ne treba provoditi privatizaciju vi radite potpuno istu stvar!¨Sad sam bio u Beogradu i stvarno imate nize place al opet sa druge strane kad prodje kriza u zapadnoj Europi to ce biti jedino mjerilo za investiranje u istocnu i jugoistocnu Europu, ja sam uvijeren da ce velika vecina investicija ici u Srbiju to je jedini nacin da se Srbija digne.

јадни смо

pre 13 godina

А тамо је просечна плата 1500 евра код нас 350. Како мислите да изгурамо месец? Битанге лоповске !

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Alkoholna pića u Srbiji koštaju 90 odsto od prosečne cene u EU.

Koja je to cena? Čega? Uvoznog viskija? Domaćeg piva? Nabavna ili kad izađeš u pab i naručiš pivo?

Pouzdano znam da je krigla piva u veleprodaji kad uzimaš na bure za svoj birc od 16-19 dinara za 500ml (Jelen, Lav). Gde to ima?

Nema teorije da je igde jeftinije popiti pivo i kupiti kutiju cigareta nego u Srbiji. Za pivo i paklu Marlbora ti treba 2,50 evra, a to je nemoguće bilo gde gde sam ja nogom kročio van Srbije.

U sev. Americi je čaša piva (pint/450ml) minimum 5 dolara (400 din), dok je realnija cena oko 6-7$. U prodavnici je 6-pack od 9 do 14 dolara (x 82 din), u zavisnosti od piva.

Čak i kad se uzmu u obzir naše mizerne plate, i dalje smo smešno jeftini što se tiče alkohola i duvana. Pogotovu cigarete--a to je nedopustivo. U Finskoj i Norveškoj je skup alkohol zato što je kultura takva.

mx

pre 13 godina

Hrana u Srbiji je preskupa, loseg kvaliteta, a izbor iste je veoma siromasan, dok su uvozni proizvodi uglavnom namenjeni trzistima levih zemalja poput nase, sto verovatno povlaci i razliku u kvalitetu istih. Jedino sto je bilje u srbiji su domace voce i povrce, koje je i kvalitetnije od ovoga sto se srece na rafovima u EU a i jeftinije. No krajnji rezultat he da na svoju prosecnu korpu u Srbiji se sigurno potrosi 20 do 30 vise nego li recimo u Nemackoj ili Holandiji.
Za cigarete u Srbiji mislim da je super sto su jeftine, i da bi to mogla biti prednost Srbije da ostane jedina pusacka oaza u EVropi, te tako privlaci "pusacke turiste" poput Hilandije koja prima turiste lake narkose.

nepušač

pre 13 godina

Pa kada bi država htela da pomogne građanima, smanjila bi akcize na gorivo i porez na osnovne prehrambene proizvode, a DRASTIČNO povećala akcize na cigarete. Korist dvostruka, zdraviji narod, manje para ide nalečenje, a od dodatnog prihoda puniji budžet. Nagradno pitanje je kakav je dogovor između države i proizvođača cigareta?

Ispumpane gume

pre 13 godina

@Katarina
Nece biti draga Katarina, sve zavisi ko uvozi taj zlatni sat.
Primer : Krueger sumeci vitamini su u Nemackoj 50-70 Centi, u Maxiju su preko 200 dinara. Da Misko uvozi Vas zlatni sat sta mislite koliko bi kostao ?

Dragan

pre 13 godina

Zaboravljaju se ogromne komparativne prednosti koje uzivaju proizvodjaci i trgovci u Srbiji koje i te kako uticu na obaranje prodajne cene. Tu pre svega mislim na platu zaposlenih. Uporedite kolika je plata tehnologa, radnika na pakovanju, vozaca, ekonomiste u zemljama EU u kompanijama kao sto su Parmalat, Nestle, ili Hajneken sa platama ljudi na istim poslovima kod nas. Razlika je ogromna sto prouzrokuje neuporedivo nize troskove proizvodnje i prostor za jos nize cene u odnosu na zemlje EU.

Svuda podji ali kuci dodji :)

pre 13 godina

Hranim se uglavnom ribom, niti pijem niti pusim i na posao idem biciklom ili gradskim prevozom ako je bas hladno.

Ziveo Mi Ja u Norveskoj...

Sasa

pre 13 godina

Ovo uopšte nije tačno za namirnice. U to se uveravam svake dve nedelje jer kupujem u Segedinu i cene su od 10% do 30% niže. Za cigarete i alkohol je tačno ali pošto nepušim i ne pijem mene ovo ne pogađa. Država očigledno ima neki razlog zašto ne podigne cene cigareta i alkohola. Mislim i da znam koji je :)

dule

pre 13 godina

@(Katarina, 29. jun 2010 14:32)
Znači po tebi plate nisu trošak i ne ulaze u cenu proizvoda.
I još na ovakvu glupost 6+ i 1- preporuka. Pa nije ni čudo da nam je zemlja ovakva.

Kvalitet

pre 13 godina

Reći samo "cena hrane", a ne povesti računa o kvalitetu nema mnogo smisla, naročito kod prerađevina i izvedenih proizvoda.

Hoćemo da vidimo kakvi su sirevi? Svi isti, bez obzira na natpis. Neko će u Segedinu kupiti edamer ili trapis za 250 dinara (i po ukusu tačno znate koji je koji), ovde ćete kupiti jedan isti, nikakav, a na njemu barem tri različite nalepnice: trapist, gauda, edamer. I taj košta 450, 500, 600 dinara, kako koji.

Hoćemo salame da vidimo kakve su? Mislim da je ovo najbesmisleniji primer poređenja. Jer ovo što kod vas uvaljuju kao salame u bilo kojoj drugoj zemlji se prodaje kao hrana za mačke i pse. Takve kupite u Segedinu za 80 dinara po kilogramu. I ta bar ima neki ukus.

Da uporedimo hleb? Jeste 1€, ali za kilogram. I taj vam bude tri dana mekan. Ovde kad kupim ujutru, taj je već uveče suv i raspada se.

Šta hoću da kažem - ako su navedeni procenti tačni, a nije u obzir uzet kvalitet, onda dolazimo do toga da smo najskuplji u svetu. Gde je najskuplje? Švajcarska? U redu, odite tamo i kupite najjeftiniju salamu. Zatim dođite ovamo i kupite takvu, taj sastav, procenat mesa taj, taj ukus. Pa onda vidite pošto to ovde bude.

Ovakve besmislice su prosto zamajavanje naroda i žao mi onih što su dalje od granice, pa su osuđeni na bofl robu koja je, eto, jeftinija od tamo neke Švajcarske.

Dexterijus

pre 13 godina

Na predizbornim skupovima ima da se i dalje cuje od nashih "gromovnika".......
....."setite se kada ste imali plate 50 maraka ili oko 25 eura, a gledajte danas 10(i recima -DESET) puta smo vam uvecali zarade, setite se kako ste ziveli kada smo mi dosli na vlast.....".
EEEEEE.....Srbijo....stavi narode prst na celo!!!
Ko je ovde u ovo Srbiji lud, a ko glup?!!
Trebalo bi sve do jednog, ko je ucetsvovao u ovom "svemogucem" ostvarenju na podizanju standrda, na optuzenicku klupu, pa da ih vidim gde su i kako procerdali 10 god ovom narodu, a gde su pare koje su dobili iz privatizacije????!!!!

zeleni

pre 13 godina

Prosčna primanja u Srbiji su negde oko 250 evra, kada se pravilno primeni statistika.
Rešenje za sve probleme je da poskupe cigarete odmah, a da pojevtine rolnice za fiskalne kasice.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@rema
a ti, brate, živi od hleba za 30 din i paradajza! gospode bože! srbija je beeeeedna zemlja sa armijom gladnih i siromašnih koje lažu i kradu decenijama! može li se to isto reći za italiju gde je hleb 3 evra (a nije!) i gde je skupo izaći?

z

pre 13 godina

A koliko su plate od proseka?
Sto se tice cigara, za to je kriva nagodba sa stranim investitorima u duvanskoj industriji, jer im je tad obecano da akcize nece rasti.

Mr Milan Jugovic

pre 13 godina

Odavno nisam procitao vise lazi na manjoj duzini teksta!

Srbija i dalje uvozi i uvozi i uvozice i to je to! Ja razumem da u Srbiji ne mozete da pravite Boeing avione ili cetvorojezgarne procesore ili nuklearne reaktore ili ultramoderne lokomotive ili hibridne motore ili ....! Ali, zar je moguce da ni pasulj, koji je u nasem narodu simbol elementarnosti (ima ona izreka "prosto kao pasulj") ne mozete da proizvedete u Srbiji, vec ga iz Kine uvozite!!!!!! Ovo probija sve granice zdravog razuma!

quintus tertullianius

pre 13 godina

Мислим, да је чланак препун некоректних тврдњи читајући паде ми на памет поређење статистике са бикинијем"показује све али оно најважније сакрива".овог пута сакривена је истина.Храна у Србији је скупља него у Великој Британији можда и више од тих 18%vat тј.pdv-a,који се на храну овде не наплаћују.Ко тврди другачије или је лажов или политичар или обоје.

Propali

pre 13 godina

"paradoks predstavlja što se bez obzira na to, dosta novca izdvaja za duvan i alkohol." Pa naravno, mora nas covek da sebi pruzi malo oduska!

Mario Bros

pre 13 godina

Ako su nam cene previsoke, znaci da je profit prodavaca ili uvoznika visok. A gde je profit visok, dolaze i drugi da to isto rade i profit pada zbog konkurencije. Nje kod nas iz nekog razloga nema.
Isto tako ako su nam plate jako male, zasto se masovno ne otvaraju firme da zaposle te jeftine radnike i profitiraju na toj razlici? Zasto radnici ne osnuju firmu pa sebi daju vise plate a proizvode prodaju po nizim cenama ako je sve tacno kao u ovom tekstu. Osnuju firmu sa 500$ kapitala, uzmu kredit i pocnu.

Krediti su preskupi u Srbiji i vezani za evro naspram kog dinar stalno pada, tako da banke i krupni kapitalisti drze ostale gradjane zakovane tu gde su. Krupnije mere drzave koje bi stanje promenile oni sabotiraju mitom. Na zalost nista pre ulaska u EU ne mozemo, a oni ce nas tesko tamo pustiti upravo zbog sebe i polozaja koji sada imaju

Bojan

pre 13 godina

To mozemo da zahvalimo pljackaskoj privatizaciji sprovedenoj od strane tajkuna i politickog vrha. Sada se svadjaju Miskovic i Forcanka oko podele plena za njen deo sto je njen tatica namestao privatizaciju Jugohemije.

Miki

pre 13 godina

Sve se moze dokazati i pokazati, pa cak i da zivimo dobro, ali samo ako se precute druge relevantne cinjenice. Mozda bi pravo pitanje bilo koliki procenat plate u Luksemburgu morate odvojiti za ishranu. Koliki je procenat zaposlenih? Koliko je onih koji po evropskim merilima zive na i ispod granice siromastva? A ovo bas nista ne znaci, jer vecina ljudi jedva placa i ove cene hrane.