Utorak, 13.10.2020.

11:13

Država "udara" na jutjubere, influensere: Platite sami porez pre pokretanja postupka

Fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, a nisu izmirila obaveze vezane za plaćanje poreza i doprinosa na zarade, trebalo bi to sama da urade.

Izvor: Tanjug

Država "udara" na jutjubere, influensere: Platite sami porez pre pokretanja postupka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

128 Komentari

Sortiraj po:

Lemi

pre 3 godine

Citam i neverujem.
Pa kakvi ste vi biznismeni kad se u osnove biznisa ne razumete.
Evo ja imam firmu i plata nam je oporezovana 63%. I sta sad treba da zatvorim i radim na crno jer mi je preveliki porez??? Jos ako nesto zaradim kao preduzetnik i podignem dobit otprilike moram da dam drzavi jos 30%. Sta, opet cu da zatvorim i radim na crno???
I da i ja kao i vi (kako god se zvali) ulozio sam svoje znanje, svoje pare, svoje vreme, svoje zivce, svoje "kratke rokove" u biznis.
Ovde dolazimo do pdv-a koji placam na zaradjenu vrednost stim sto ako kupujem nesto za firmu umanjuje mi se taj pdv. (o ovome pojma nemate ocigkedno)
Znaci ajmo bahatlije i siva zono, shvatite da radite na crno a pare primate preko zvanicnih kanala (banaka). I sad kad je doslo do toga da drzava hoće da izjednaci vas i mene (kao i mnoge druge preduzetnike), vama je mnogo da platite 50% poreza.
Pa jeste mnogo ali ja zbog poreza nisam odustao od biznisa nego radim jos vise da zaradim sebi, radnicima a boga mi i drzavi.
Po cemu ste vi bolji od nas preduzetnika koji te poreze vec placamo.
Po tome sto unosite novac iz i inostranstva, po tome sto ste ulozili vase znanje, kupili racunar i mobilni...???
Daleko ce Vam biznis dogurati sa takvim razmisljanjem.
Slazem se da su u nekim državama bolji poreski sistemi i da je kod nas porez preveliki ali mozda kad ga SVI budu placali mozda i bude manji.

Bre!

pre 3 godine

Svaka delatnost izvrsena u drzavi se oporezuje u toj istoj drzavi. Dvanaestogodisnjaci u komentarima preskocite moje pisanije ionako nemate pojma o cemu pricate. Mislite da je Jutub neki iskljucak od pravila a nije.

Abrakadabra

pre 3 godine

Ako sam dobro razumeo nameru:
-Vlast hoće da oporezuje svakojaku sitnu boraniju, jer uspeva iz inostranstva da ostvari nekakav prihod...
-Vlast VEĆ ZNA koga će da klepne najnovijom vrstom izmišljenog harača...
Baš dirljivo.
Nije jasno, da li postoji namera da se oporezuju i raznorazne tzv. starlete, pratilice, kol-gerle i ostali šljam, koji "proizvodi" najgledanije emisije u ružičastoj produkciji, sportisti koji pikaju manje ili veće lopte po belom svetu, kao i političari koji se godinama "ugrađuju" u sve moguće projekte, tendere, akcije i tranakcije...?
U ovoj nejasnoj (sivkastoj) zoni, valjaju se mnogo veće pare!

Sss

pre 3 godine

Slažem se da jutjuberi i influenseri treba da plate porez jer realno ne rade ništa! Ali oporezivati ljude koji daju časove na internetu ili freelensere, pa gde ćete dalje??? A pevači? Da li njima proveravate kofercice? Ovo je jedna sramota od države!

Jos jedan dizajner

pre 3 godine

Gospodo,
kao jos jedan na koga se ovo odnosi odmah da kazem da ne placam porez ali iz meni sasvim opravdanog razloga. Radim kao freelancer i zaradjujem od 1000 do 3000e mesecno, takodje imam i firmu u Srbiji koja se vodi na mene sa zaposlenim radnicima gde uredno placam sve svoje poreze, doprinose i ostale dazbine (drugi posao je u pitanju).
Ja, kao zaposleni, jedino nemam obavezu da platim zdravstveno osiguranje, posto ga vec placam u preko firme ali moram da platim 25% od oporezovanog iznosa za samodoprinose (iako vec placam u firmi u Srbiji) i jos 20% na ime poreza na dohodak, sto je 45% a sto je preterano.
Druskane, ti koji god mislis drugacije, ni jedna drzava ne zasluzuje da mi uzme gotovo polovinu, mukom, zaradjenog novca.
Mogao bih da prihvatim da platim 20% na ime dohodka i nista vise jer penzijsko sam uplacujem (a vec ga uplacujem i drzavi) a da bih imao vecu drzavnu penziju morao bih da freelanceujem do 65 godine i radim u firmi u Srbiji, sto nije realno.
Da, ako niste znali, 45% iznosi taj porez koji mora da se plati drzavi ako ste zaposleni, oko 50% ako ste ne zaposleni zbog ove razlike kod zdravstvenog.
Dok se to ne resi i porez ne smanji necu da placam a i ako tako treba onda nemam vise ni razloga da radim.
Oni koji koriste Pay Pal mogu nikad da ne povuku novac i da ga trose u inostranstvu a da drzava to nikad ne sazna. I tako ce biti, taj novac vise necu povlaciti na racune u zemlji, kupovacu robu i putovanja u inostranstvu.

zok1

pre 3 godine

Uh... Ne treba izmišljati toplu vodu, potrebna je reforma poreskog sistema i uvođenje progresivnog oporezivanja i poreskih prijava za sve građane. Minimalni iznosi neophodni za život se ne oporezuju, ne one iznad njih se plaća po stopama u zavisnosti od visine prihoda. Oporezuje se razlika između prihoda i rashoda, ako je influenser potrošio 1000 evra na računar, 1000 evra na mobilni telefon i 500 evra na internet - prihod koji se oporezuje je manji za 2500 evra. Potrebno je naći balans u visini poreza, on ne sme da bude toliko velik da se ljudima isplati da hvataju krivine (registruju firme u inostranstvu itd.). Određene delatnosti (npr. IT) i određena geografska područja (npr. opustele opštine na jugu Srbije) se mogu stimulisati poreskim povlasticama.

jadibedus

pre 3 godine

Jutjuberi, influenseri, rijaliti persone, starlete NISU isto sto i PROGRAMERI koji s teskom mukom i uz velike pritiske zaradjuju novac i tako izdrzavaju porodice.

dule

pre 3 godine

prvo zakon o poreklu imovine.
da se sve bestravno stečeno oduzme političarima i njihovim pajacima pa tek onda svi možemo da platimo porez

z

pre 3 godine

Ovo podseća na one patetične opomene pred utuženje RTS-a.

Po kom osnovu to država zahteva da neko ko radi neprijavljeno, pa još za nekog iz inostranstva pa preko strane internet platforme, plaća porez? Ko je legalno zaposlen taj plaća porez, ko radi na crno ništa ne duguje državi - jer država ništa i ne nudi zauzvrat; ne ide mu taj porez za penzijsko, socijalno ili zdravstvenu zaštitu. Znači, država ne prepoznaje to radno mesto kao iole legalno a ovamo traži porez? Pa to je šizofreno.

Svako ima pravo da proda šta hoće putem oglasa, uključujući i usluge. I da zaradi na taj način. A da li legalno duguje nešto državi, pa to valjda polazi od toga da li postoji papir (ugovor) koji vezuje dotičnu osobu sa bilo kojom karikom u lancu (od poslodavca do katastra nepokretnosti) u ovoj državi. A ne od pustih želja države da još više zelenaši.

Pametnije bi joj bilo da, kad već ne može da obezbedi tim ljudima legalan posao (mir i stabilnost, vučić se rodi) onda bar može da ih ohrabri da i dalje zarađuju taj bedni novac jer će valjda u ovoj državi i da ga potroše.

Ali da ova zemlja ima tradiciju pametnih ljudi na vlasti zar bismo bili ovde gde jesmo...

DrBre

pre 3 godine

Pa isto je svuda. Austrija je cak blokirala booking, air bnb, i sve sajtove za freelance ako im ne dostave sve podatke o pruzaocima usluga u toj zemlji.

Марко Краљевић

pre 3 godine

Кад би ставили нормалну стопу пореза од нпр 5% људи би плаћали. Овако да плаћам држави 50% а да заузврат немам здравствено и пензионо? Само ће нас отерати у суседне земље, а држава ће да изгуби. Сву памет сте отерали, хоћете и ово мало људи са мозгом да отерате. Србија ће постати рај са ботовима и пензионерима.

advokat

pre 3 godine

A da oporezujete malo estradu...to nista a???
A da oporezujete malo ove iz Parova,?
A da oporezujete malo ove sto voze Bembare ,a zvanicno imaju minimalac?
A da oporezujete one sto su kao pausalci ,a puni gotovine do grla..?I sta je to pausalac,to je posten narod,obucare,zanatlije....?
A da oporezujete advokate?
A da oporezujete svercere ?
A da malo ostavite sirotinju?
(Surovoiskrenaosoba tzv.realista, 13. oktobar 2020 15:46)

Ko li vas slaga da advokati ne placaju porez. Aman vise. Placamo i uvek smo placali. Ako je bilo pojedinaca koji nisu to ne znaci da nemamo zakonsku obavezu da placamo. Placamo i to bez obzira na to da li smo taj mesec zaradili jedan jedini dinar, po unapred odredjenim iznosima od strane drzave. Samo nam stigne resenje u kome lepo pise koliko treba da platimo svaki mesec. Ne znam sta vam nije jasno.

Pan5er

pre 3 godine

Sam naučio, sam kupio računar, sam usavršio engleski jezik, sam našao posao, sam ga obavljam s klijentima koji nisu državljani Srbije. Nemam penziju, nemam zdrvastveno, kad idem kod lekara plaćam sam... Gde je tačno tu Srbija i čemu je doprinela? Zaista me nije briga, sad već imam iskustva i znanja i mogu raditi iz bilo koje države, pa ako Srbija ne namerava da sačini pošten i fer zakon lepo kofer i ajd uzdravlje!

Mojo

pre 3 godine

Najpametnije je ne raditi apsolutno ništa po ovom pitanju. Ko uzima novac, neka ga uzima i dalje i nek se ne javlja. Ova država je apsolutno nesposobna za bilo šta i računa na to da će pošten čovek sam doći njima na prag da ga klepe po ušima. Svim kolegama frilenserima pozdrav i želja za što više posla u vremenu koje dolazi.

spartanac

pre 3 godine

Mora da imaš tri prijavljene adrese u inostranstvu, ako se ne zadršavaš više od 6 meseci u jednoj državi nisi obavezan da platiš porez. To važi u Nemačkoj i za nemačkog državljanina ima raznih caka!

strucnjak

pre 3 godine

Nekorektno je stavljati programere u istu korpu sa ovom decurlijom sto se igra na Tiktoku. Programeri svoj hleb zaradjuju izuzetno tesko, od njih se trazi da isporuce ogromne projekte u veoma tesnim rokovima, sto zahteva sedenje od po 12 sati dnevno minimum. Takodje, programeri su sve do prosle godine legalno placali sve sto je drzava od njih trazila, u vidu pausalnog poreza. Problem je nastao kada je drzava ukinula pausalno oporezivanje, sto je ljude gurnulo u ilegalne tokove, jer je legalni freelance FINANSIJSKI NEISPLATIV ako nemas odobren pausal. Da vam nacrtam: na svaki prihod placate 15% poreza (to je u redu) i cak 25% doprinosa za PIO (sto nije u redu), plus 2% za RFZO (zdravstveno). Pritom, ako hocu da kao freelancer overim knjizicu - ne moze. Ako odem u PIO da proverim koliki mi je radni staz - dobijem rezultat NULA. Napravite reformu poreskog sistema, uvedite progresivnu skalu poreza na zbirni porodicni prihod kao u Nemackoj, doprinose za penziju svedite na minimum koji garantuje penziju u visini minimalca - ko zeli vise neka sebi sam uplacuje u PIO ako zeli. I to je to. Ljudi ce biti ohrabreni da ponovo predju da rade na belo, radnici ce dobijati vise neto para, poslodavci ce biti zadovoljni jer ce imati manje nameta, drzava ce dobiti vise para od poreza i svima dobro. Zasto je to toliko tesko? Zasto maltretirate ljude?!

Hmh...

pre 3 godine

Potpuno pogrešan pristup i još gori naslov. Svako ko ima prihod, mora da plati porez - nije to eksluzivno napravljeno za nekakve jutjubere i influensere, i to baš za Srbiju. I vidim da su se svi uprli da ne plate, što razumem, ko još voli da plaća - samo ne razumem zašto očekujete opštu podršku?! Ja dobijam platu u Srbiji, firmu koštam 3500 evra mesečno, a kući odnesem 2300. Svake godine platim 14 hiljada evra poreza i doprinosa, pa još plaćam i ekstra godišnji porez kao "milioner" - i nikom ništa. Plaćam škole, plaćam lekare, sve kao da ne dajem ništa u budžet. Sutra ćete tražiti da imamo "iste penzije", jer "svi su isto radili" i "šta će nekome 1000 evra kad je penzos". Platite ili (što je veća verovatnoća) sačekajte da vas ova lenja i neuka država nekako oslobodi većine obaveza, samo nemojte da nam trubite o ugroženosti, lošim zakonima i "šta ja dobijam za te pare". Ako već kradete državu, budite mangupi, a ne seljačine koje em kradu, em lopovluk pravdaju glupostima. Glasate za SNS, a mislite da zakoni koje su oni doneli ne valjaju; kritikujete druge i prebrojavate im imovinu, a i sami kradete - sve to skupa nema nikakvog smisla.

ja

pre 3 godine

Sve dok se svi budu bavili pronalaženjem načina da zakinu državu za porez, umesto time kako da se i njihov glas čuje prilikom utvrđivanja za šta će taj porez da se troši, bićemo zemlja 3. sveta...

На мечију жалост или радост

pre 3 godine

Све је то за људе да се краде па ко омасти конопац омасти. Закон постоји ал се селекривно тумачи па ком опанци ком обојци. Ево један случај који сигурно није усамљен. Мој директор сам себи давао плату подизо човек кад априла му дође решење да плати порез на пробијени лимит од 1000000дин. Мртав ладан сазове управни одбор са једином тачком дневног реда да му фирма плати порез.......

Klin

pre 3 godine

Većina onih koji zarađuju na taj način ima samo te prihode i oni često ne prelaze ni 200-300 eur. Kad bi platili porez i doprinose po zakonima ove države ostalo bi im 80-150 eur. Kad bi otvorili firmu, morali bi praktično celu zaradu da daju na doprinose. Kod nas ne postoji normalan neoporeziv minimum definisan kao osnova za biološki opstanak, a svi znamo kolika je to suma otprilike. Mislim da je u Hrvatskoj do 500 eur mesečno neoporezivo. Zna da je u Americi još pre dvadeset godina to bilo 600 dolara.

PorezDaAli

pre 3 godine

Pravac bugarska - otvori firmu. em imaju reseno dvostruko oporezivanje sa usa (sto mi nemamo), plus 5% porez (u srbiji 50% porez za frilensere) pa se jednom mesecno provozas do sofije da popijes kafu i poneses platu kuci. ja sam srbiji platio 20.000 evra u prethodnih 3-4 godine na ime poreza i morao da pauziram nazalost. stao posao zbog korone. kada ponovo krene, uradicu ovo. Ovi sto pricaju “probaj da kupis stan sa unetim parama”, da im odgovorim da je najgora stvar koju mozes da uradis sa novcem - da kupis nekretninu u srbiji. Skup kvadrat a mala renta. Skoro jednako kosta kvadrat na kipru ili u bugarskoj, a renta 3-4x veca. Sa novcem sa firminog racuna ovo se legalno radi. Tako se meri vrednost nekretnine.

Treba da stimulisu frilensere da udju u legalne vode sa niskom stopom poreza koja bi se postepeno dizala i tako dati svakom prostora da samostalno razvije posao kao sto rade druge zemlje. Ovakvim pristupom babaroge ce da saseku noge preduzetnistvu i da oteraju sposobne. Za zluradnike - ne radi se ovde o izbegavanju placanja poreza, nego nije normalno da otkines pola frilenseru koji ti em unosi pare u zemlju em u proseku zaradi 500-600 dolara bruto. osim ako im nije cilj da svi umesto da rade na upworku, beru karton...

Milan

pre 3 godine

Drzava Srbija je odavno ukinula pravo na bilo kakvu privatnost izmedju vas i banke. Moja zena je bankar i vrlo dobro znam da banka sve transakcije prijavljuje poreskoj.
Drugo, Srbija je potpisala automatsku razmenu podataka sa OECD i to poceti da se primenjuje za maks 2 godine.
Znaci da ce u BG da vide sve vase Estonske i Payoneer bilanse ako ste se registrovali kao SRB rezidenti. Problem je sto prave krim. cuva drzava, to jest deo su drzave pa ce sve ovo da se koristi samo protiv boranije.

Aleksandar

pre 3 godine

Ljudi svaki dinar koji zaradite dok zivite ovde i radite odavde, duzni ste po zakonu da platite, u bilo kojoj drzavi. Cime se bavite, da li je 100 ili 100k evra nije vazno, mora da se plati, tako je oduvek.

MixerVpN

pre 3 godine

Zamislite ovu situaciju : Drzava salje privatnoj banci depesu da "odvade" pare od doticnog sto im nije posalo pare koji oni hoce za sebe hahaha Pivatnoj banci koja nije u vlasnistvu ove zemlje da trazis pare hahahaha
OK,ovo nije despotija ovo je i debilenija lvl 1000 . Naravno da mogu da blokiraju racun i to je najdalje sto mogu da urade. Ali to znaci i gubitak klijenata u banci . To je jasno ko dan , sto banka nece na kraju raditi . Moze uvek raditi "medijacija" i to je opet izmedju klijenta/korisnika banke i banke. A drzava mora da "juri" po celoj Srbiji hiljade ljudi za 1-100 e porezne dazbine hahahahaha E zivote , tugo . Poreska vam je birokratska rupa bez dan i ljudi koji nece to raditi . To oni znaju i mi to znamo, zato i "pozivate" . Racunica je jasna , vise vas kosta da trazite uterivace poreza nego bilo sta drugo . I zato je ovo veliki status quo vec deceniju , od kad se sporadnicno sve ovo spominje.

alisa

pre 3 godine

Samo sam cekala kad ce ovo da smisle.Ja radim u firmi legalno,placam poreze i doprinose ,ali izdajem stan .Prijavim porez svaki mesec uzmu mi 5250 dinara ,onda mi dodje za ovu godinu 12500 hiljada veci porez na stan ,i jos me kroz porez za dohodak jos jednom oporezuju.Ugrubo ako si posten 4 kirije minimum odu drzavi.Da je mnogo ,mnogo je ...luda posla

Sa90

pre 3 godine

Zasto ovde ljudi konstantno komentarisu stvari u koje nisu upuceni. Kakve veze ima kasirka u Maxiju, kao sto je neko pomenuo, sa ljudima koji zaradjuju novac online?

Bilo koji programer, dizajner, cak i influenser sam ulaze u svoju opremu, svoje znanje, sam trazi klijente konstantno, sam placa racune za struju, internet i sl. Da se mozda za neku od stavki dobija neki odbitak od poreza? Dobije da ne kazem sta...

Niko ne zaradjuje od starta neke ogromne pare, pa koliko god da je dobar. Treba napraviti listu ili bazu klijenata, pratilaca ili sta vec. Za to treba vremena... A vi sto pljujete one koji ne plate porez, raspitajte se samo koliko iznosi porez za fizicko lice koje ostvaruje profit online, pa recite da li se isplati...
Oni koji su i hteli polako da se legalizuju, drzava se lepo popi.... na njih sa ovim novim testom samostalnosti i gde vecina stvari podleze slobodnoj proceni poreskog inspektora.
Svi bismo mi placali porez da imamo barem neku zastitu od drzave ili barem fer tretman, a ne da placamo nenormalne svote samo zato sto smo resili da zaradjujemo sami i da probamo da zivimo normalno. To je novac koji se cisto unosi u zemlju. Niti smo nekome uzeli radno mesto, niti smetamo bilo kome, ali daj samo da se otima.

I malo ljudi olabavite sa zaradama od nekoliko hiljada evra. To zaradjuje mali broj ljudi, a verujte da se vecina njih vec nekako legalizovala...

Jug Bogdan

pre 3 godine

Znači kao freelancer plaćam penziono i zdravstveno, koje ne mogu da iskoristim? Stvarno? Znate šta, ima da registrujem firmu kao versku organizaciju i rešim se svih briga, još ću da konkurišem svake godine za subvencije.

Nepodoban jer sam posten

pre 3 godine

Objavite jedan normalan pogled na situaciju u Srbiji. Da pokusam da poredjam od dna ka vrhu neke (ne)objasnjive pojave. Prodavci duvana u BG na zadnjoj stanici ili bilo gde drugde ne placaju porez, Policija, KP, Inspekcija prolazi pored njega kao da ne postoje, znaci organizator posla ih stiti. Mehanicari koji ne kucaju racune kazu malo li je sto imam prijavljene radnike? Skoro svaka ulica ima jednog mehanicara na crno, svaki kraj jednog metalostrugara, izradu kljuceva, limara glodaca, obucara pa i frizera (licno znam jednu koja se osmelila i lokal da iznajmi i da radi skroz na crno kao i kod kuce). Svako od njih zna da se i stanovi izdaju na crno pa sto on sitan da placa porez i doprinose? Licno znam coveka koji je napravio na drzavnoj zemlji, lokal na sprat, pored pijace i izdaje ga godinama u nazad za prodaju voca i povrca opet bez racuna se sve prodaje a nocu se na spratu kockaju gde uzima pikslu. Opet on kaze Tetke u Kanadi i plagijatori diploma koji kao rade za platu od 1000 eura a kupuju stanove od cetvrt miliona eura (a kamo namestaj, umetnicke slike i kes na tajnom racunu) upiru prst u one koji su vladali pre 9-10 godina a ni jednom nisu oduzeli imovinu. Muvacu sve dok mogu. Na kraju jedini koji nastradaju u ovoj zemlji su ulicni prodavci krpica i drangulija koji verovatno najmanje zarade od svih nabrojanih. Svaka zgrada ima svog dilera a svako naselje bosa. Zakon o poreklu imovine ce se selektivno primenjivati na neposlusne. Ko je bre lud da placa porez?

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 3 godine

A da oporezujete malo estradu...to nista a???
A da oporezujete malo ove iz Parova,?
A da oporezujete malo ove sto voze Bembare ,a zvanicno imaju minimalac?
A da oporezujete one sto su kao pausalci ,a puni gotovine do grla..?I sta je to pausalac,to je posten narod,obucare,zanatlije....?
A da oporezujete advokate?
A da oporezujete svercere ?
A da malo ostavite sirotinju?

Programer

pre 3 godine

Bugarska, od skoro i Rumunija imaju minimalni ili 0 porez na IT. Grcki programeri odavno imaju firme u Bugarskoj, Bugarski racun daju kad primaju novac i onda ga u Grcku prebacuju minimalno ili na druge nacine. Zvanicno rade za Bugarsku firmu koja ima jednog jedinog zaposlenog - vlasnika. Nacin postoji, programeri u okruzenju su uspeli da rese probleme bez krsenja zakona. Ko trpi u tom slucaju? Pa Grcka drzava jer je ostala zakinuta za dodatne poreze ali sami su krivi sto su alavi. Sto se tice onog "imate socijalnu zastitu i zdravstvo" - nemamo druze jer kod drzavnog lekara cekamo isti red i istu proceduru kao i oni koji placaju manje (a vremena za cekanje nema). Vecina sa dobrim platama se ionako leci privatno (lekari koji "tezgare" i privatno fino zaradjuju pa je i to benefit za drzavu i zdravstvo). Ista stvar za socijalno: Da zavisim od drzave koja ce mi za 30 godina govoriti da li mi je penzija prevelika ili nije kao sto danas radi penzionerima? Ne pada mi na pamet - samo privatno, sve!

niko i ništa

pre 3 godine

A da malo udarite na pevaljke i one iz rialitia???? Ne smete, jer posle neće da zabavljaju narod na dočeku nove godine? E pa ni taj izgovor nećete više imati zbog Kovida!!!

Vlada

pre 3 godine

Kako se svi, koji se oglušuju o zakone, prave fantastično blesavi, i ovi što prihoduju online i stanodavci i IT... Šatro ne razumeju zašto treba da plate porez kad oni već troše zarađeni novac u svojoj zemlji, kad stanodavci već plaćaju porez na nekretninu,te država im ništa nije dala.... Ne razumem šta da im da država, ne razumem zašto oni misle da su mnogo pametniji od mene koji legalno poslujem, izdajem svakom fiskalni račun, uredno 15.-tog u mesecu uplaćujem doprinose jer ostvarujem prihode kao i oni i sasvim pristojno od toga živim. Da su nameti astronomsko, za naše prilike, jesu. Zarad ovih u sivoj zoni onoj manjini koja uredno posluje izdaci upravo i jesu toliki. Ja cu biti prvi koji ću redom da prijavim svakog prevaranta koji ne izmiruje obaveze parazitirajući lagodno na mojoj grbači!

UžaSrbija

pre 3 godine

Zbog tendencioznog nalsova ljudi tripuju da se radi o oporezivanju novikompanpvanih internet bogataœa koji vrše utaju poreza, ali ovde se u većini radi o onima koji imaju neki mini zaradu iz inostranstva! Ima masa ljudi koji drže časove engleskog, pišu ili ilustruju za dodatnu zaradu u slobodno vreme, i zarade toliko da skrpe kraj s krajem. Kako se meni tačno isplati da sa 300$ mesečno iz inostranstva pustim da me razrežu procentualno, ili joœ gore fiksno kao pauœalca, a ja ne znam da li ću dobaciti do tihh 30000 din zarade sveukupno? Ali, država se ponaša kao da ako smo frilens znači da svi zarađujemo kao programeri ili Baka Prase. Bukvalno smo nevidljivi. Mora da postoji posebna kategorija za male prihode

max

pre 3 godine

U sustini sve zavisi od visine prihoda. Ukoliko neko prihoduje npr do 1000 evra i time obezbedjuje minimalne uslove za zivot sebe i porodice ne treba ga dirati. Ali ukoliko neko ostvaruje takozvani ekstra profit od nekoliko hiljada evra ne trebalo biti problem da malo odvoji u drzavnu kasu tj. jeste problem da npr nekome ko uzme 800 evra otkines 200 evra ali ne bi trebalo da je problem kad neko uzme 3000 evra da mu otkines 200 evra.

Maksa

pre 3 godine

Najvise kukaju oni koji dobro zaradjuju a ne placaju porez. Sto vise para imas, to vise zelis. Kad bi svi placali porez, kako i treba, svi bi ziveli bolje. Ali jok. Neka ja zivim dobro a komsije nek crknu. Zato smo tu gde jesmo.

csc

pre 3 godine

Drzava je jedino duzna da obezbedi 3 prava svojim gradjanima: pravo na slobodne izbore, pravo na zastitu zivota i zdravlja i pravo na neprikosnovenost privatne imovine. Ako ova tri prava nisu obezbedjena, onda se gradjani bore protestima. Ako jesu, za sva dodatna prava, bori se preko preko prvog prava - izbora. Mi smo to pravo imali priliku da iskoristimo i glasali smo kako smo glasali. Sad cutite i placajte.

Ivan

pre 3 godine

Racun u ino banci, prebacis na racun domace pid doznakom honorara. Kapiram. Alu, racun u ino banci, ino kartica i povlacis novac na vankomatu bez ikakve doznake, kako su oni zamislili to da oporezu? Ne mozes oporezivati novac koji podignem, vec novac koji zaradim, al ako sam ga pidigao bez doznake, aj ti dokazi da je to od honorara.

đak iz zadnje klupe

pre 3 godine

Evo brzog odgovora za ove što im država "nije obezbedila ništa" a hoće porez. Obezbedila vam je puteve, pruge, bolnice, vojsku i policiju da vas čuva.... Jesmo li mi budale da plaćamo poreze i doprinose i za sebe iza svoje radnike, a vi ćete za džaba da arčite puteve, da se lečite, da mirno spavate... Ako ti ne odgovara bajo lap top pod mišku pa u USA. Pokušaj tamo da ne platiš porez. Dosta bre više.
p.s. Imam u kući fri lensera koji takođe ne plaća porez.I dalje smatram da vas se mora oporezovat. Ali sve vas. I po istoj stopi.

Brkajlo

pre 3 godine

Nažalost većina počinje od pogrešne premise i posmatra to kao da im neko nešto otima.. A ekonomska stvarnost je drugačija, odnosno oni su oteli od države i zajednice u prethodnom periodu značajan iznos ne prijavljujući svoje prihode iz inostranstva koji su oporezivi u Srbiji iz prostog razloga jer je usluga ovde izvršena. Na te prihode Poreska uprava može da izrekne najnepovoljnije moguće rešenje, retroaktivno, u kombinaciji sa podacima dobijenim iz banke. To što se to dosad nije sprovodilo ne znači da je bilo legitimno. Ukratko, budite srećni što ste ućarili to što jeste, prijavite se i samooporezujte i čim počnete nešto da uplaćujete mala je šansa da će vas neko kasnije istraživati.
Na stranu to što deluje pravedno ne dati državi "ni dinara" jer zajednica od toga skoro da ne vidi ništa, ali možda je i to zato što svi gledaju kako da ućare. I naravno da je nepravda što su mnogi izuzeti od pravila, ali ako je neko drugi lopov da li je pravedno da i vi postanete?
Za one koji bi to i dalje sve da izbegnu neka probaju sa tim novcem bez porekla da kupe bilo šta značajno u državama odakle ostvaruju prihode.. Teško da može. Posmatrajte to kao naknadu za mirnu savest, jer ako već zarađujete natprosečno, što vam je teško dati caru carevo i spavati mirno?

Програмер

pre 3 godine

Није проблем платити порез, проблем је коме плаћамо порез.
Сецикесама и лоповима без дана школе, који тим новцем онда купују мерцедес, плаћају баханалије, а рупе на путевима зјапе, децу лечимо СМС порукама, болнице изгедају као из хорор филма...
Динар један им не треба дати!

Šerif od Notinghema

pre 3 godine

Ukoliko je zakon nerazuman sam po sebi (polovina plate za porez pa nemaš od čega da zivis), ne može se smatrati legitimnim.

Hm

pre 3 godine

A gde se nalazi zvanicna informacija o tome, na zvanicnom sajtu Poreske uprave??? Ovo na fejsbuku se ne priznaje kao zvanicna informacija. Gde su uputstva? Koji formular se popunjava, po kom osnovu, gde je tacka zakona na osnovu koje se primenjuje naplata poreza po ovom osnovu i jos mnogo toga?

Ana

pre 3 godine

To ste utvrdili.

A niste utvrdili ono što za 5 minuta možeš na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre kako se lažno prijavljuje umanjeni profit i kako je gomila kompanija u Srbiji u vlasništvu offshore kompanija iz inostranstva kako bi se na lak način sav novac izvlačio iz Srbije, ne plaćao porez i na taj način oprale velike količnine novca.

Zašto državni organi i poresko štite najveće utajivače poreza u Srbiji?

Ili će zakoni biti jednaki za sve ili neće važiti ni za koga.

Shvatite da uskoro niko više neće plaćati poreze jer ne želite da naplatite porez od onih koji su najbogatiji pa za njih zakoni države Srbije očigledno ne važe dok narod plaća sve kako bi ti isti bogataši još bolje živeli.

Dosta je bilo !

Papillon

pre 3 godine

Evo nas opet.
Svako ko privredjuje, zaradjuje mora da plati porez.
Ako neko pita "šta mi je država dala", pa dala ti je školu, ulicu, zdravstvo ...
Recimo odeš sad u usa i kažeš meni USA ništa nije dala, sam sam uližio u sebe, da li bi to prošlo tamo?

Ahtung

pre 3 godine

Internet klađenja!? Ne dozvoljavaju nam ni loto da igramo. Blokirali su me prošle godine kad sam hteo da uplatim 5 evra za Euromilions. Rekoše mi iz banke, ne može, to je klađenje.

mirko DE

pre 3 godine

Probajte u Nemackoj ili bilo kojoj zemlji EU ili jos gore USA da ne platite porez na makar i 10evra prihoda, samo vam stigne kazna na adresu, a probajte da ne platite kaznu - pravac zatvor... Nema preterane diskusije...

Podrzavam. Uvodjenje ozbiljne poreske politike i postovanje iste je samo jedan od koraka ka normalnom drustvu i sistemu, takodje sudstvo i policija treba da rade svoj posao i pohapse sve te kriminalce pocevsi od svojih redova.

Kad jednog lepog dana sve to bude odradjeno bicemo i normalna zemlja i ljudi nece vise bezati glavom bez obzira, do tad...

nebesky

pre 3 godine

Došao mi pre par godina jedan koji je uzeo 30.000 dolara za godinu dana od prodaje nekih klipova za 1-2 dolara komad... Da plati porez. Ajde druže, da platiš porez, i još koješta, uzeli bi ti najmanjanje trećinu.
Pretpostavljam da je ovo tapkanje u mraku.
Na osnovu čega oni imaju prava na uvid u tvoj račun? Banke nisu smele da im daju podatke zbog zagarantovane tajnosti računa. Mogu da te tuže za nešto, pa tek Sud da naredi da te banka ofira. Ako znaju tvoja primanja samo ovako, kao rekla Poreska daj stanje, ti možeš da tužiš banku!
Ako primaš od fizičkih lica - poslala ti tetka iz Kanade.
Ako primaš od pravnih lica - oni su platili porez.
Dosta je to komplikovano i cela materija nije regulisana zakonima!
Najbolje je konsultovati nekog advokata, tek da znaš šta te (možda) čeka.

Eto

pre 3 godine

Ok, slažem se da porez treba da se plaća.

Ali u Srbiji, gde nikom nije jasno šta te čeka iza ugla i koji namet ćeš morati da platiš u roku od 5 dana, ne mili se nikom.

Ubog takvih stvari se nedavno primio deo mase i platio onu orevaru koja im je stigla na vrata. Niko ne zna šta sve treba da plati, a nikome se ne dolaze izvršitelji na vrata.

Zamislite da imate državu, otvorite firmu, dobijete jasan spisak šta su vaše obaveze, vi to plaćate, sve ostalo je vaše. Zamislite samo...

Ovo će masu tih da otera u bugarsku i mađarsku da se tamo registruju. Ali našima na vlasti to ništa ne znači, njima je bitno da i od tih što ostanu uzmu bar nešto.

Tuga.

Pero

pre 3 godine

Ako su reklame naplaćuju od domaćih kompanija Yutjuberi, Blogeri..... treba da plate porez jer se zarada ostvaruje od domaćih korisnika ali ako se novac zaradjuje po drugim osnovama bez veze sa domaćim potrošačima mislim da je to čista suludost i pljačka.Nisu pravni subjekti pa da plaćaju porez.

Građanin

pre 3 godine

Radiš, uplate na payoneer, mastercardom digneš pare do 9000 evra keša na bankomatu bilo gde u okruženju. Staviš pare u džep (do toliko legalno možeš da uneseš u Srbiju bez prijavljivanja) i vratiš se kući

Pera

pre 3 godine

Koliko ja shvatam problem je samo u onima čije prihode mogu da evidentiraju jer dolaze preko računa. Postoje brojne druge profesije gde se plaćanje odvija u gotovini pa je sve u redu. Iznajmljivanje stanova, isplata radnika na ruke a samo minimalac preko računa, pevači i pevačice, svadbarski fotografi, prodavci na buvljacima koji prodaju proizvode proizvedene u srbiji, prodavci po pijacama švercovane robe, nakupci po kvantaškim pijacama... redom izbegavaju porez a koriste sve blagodeti države (zdravstvo, školstvo, socijalnu pomoć..)
. Da bi naplatili porez od takvih morali bi da radite a ovako spisak sam dođe od banke. Genijalci.

goveda su to

pre 3 godine

Radiš, uplate na payoneer, mastercardom digneš pare do 9000 evra keša na bankomatu bilo gde u okruženju. Staviš pare u džep (do toliko legalno možeš da uneseš u Srbiju bez prijavljivanja) i vratiš se kući
(Građanin, 13. oktobar 2020 14:08)

Danas sam influenser i zaista ne volim da placam porez. Pre ovog posla prodavao sam duvan i motane cigarete za jednog lika koji mi je uvek govori, ne boj se nista onaj ko sve organizuje taj nas i stiti. I stvarno nikad nas komunalna nije dirala a kamo li inspekcija. Pre toga sam prodavao sve i svasta oko pijaca pa i na oglasima KP, Limundo i uvek se pitao zasto nas juri komunalna? Najmanje zaradjujemo i bezimo a recimo svako od nas zna bar 3 mehanicara, limara, strugara itd koji rade na crno i ostvaruju dve do tri prosecne plate mesecno. Njih niko ne dira a znam neke koji tako rade vec cetvrt veka. mozda ima i drasticnijih primera? Po nekad dodje pandur i popravi mu auto gratis i mirna backa. Ne!dokle god mogu da ne placam necu placati.

Dum dum bum

pre 3 godine

E to vam je napredna drzava, a tamo gde se nabacuju poslovi od 40 i kusur miloiona eura, to je uredu, a ovo nije i udri na intelektualce koji nisu cekali pomoc drzave i sami zaradili pare prodajuci svoju pamet ??

Sram da je drzavu
(sale, 13. oktobar 2020 12:23)

Nama porezi i to bi bilo u redu kada bi... Ispitali 24 (240) sporne privatizacije a posebno ovu njihovu od prošle godine. Ikarbus Yilong. Nema od Kineza ni traga ni glasa a svi su se viđeniji političari uslikali. Znači u dilu su sa pravim kupcem, nekim njihovim tajkunom koji je odma podelio otkaze svim radnicima. Korona možda napravi rasulo u svetu pa ćemo i političarima i tajkunima suditi kratko, o istom trošku. I onako su ista ekipa i igraju u istom timu.

Westy

pre 3 godine

Sramotno! Jel to to zlatno doba? Medjunarodne internet platforme su dali vise sansi mladima nego bilo koja vlada Srbije, ne samo mladima vec i obicnom stanovnistvu putem Air BnB i slicnih. Imam praksu da redovno putujem preko Air BnB i sticem nova poznanstva divnih domacina po Srbiji koji se nevjerovatno trude da ostave dobar utisak ali i sami su dobri po prirodi. Drago mi je kad nekom platim 20 evra za nocenje i vidim da mu to znaci mnogo, a usluga da i ne pricam, samo pticijeg mlijeka ne jos da ostave. Drzava im je legla na vrat, a sad i youtubere. Doci ce do toga da ce pootvarati racune u off shore zonama, na kraju i odseliti. Umjesto da se podrze, pohvale i stimulisu dolasci takvih iz cijelog svijeta kao zemlja koja prepoznaje trendove i nudi sve, dzaba... Poznajem mnogo mladjih koji zive od ponude i servisa megakorporacija i zive high life i DRAGO MI JE! Konacno inteligencijom da su postali atraktivniji od tatinih sinova politickih tajkuna. Ocekujem Anu Brnabic da se oglasi o ovome, navodno premijerka ima sluha za ovu tematiku. Hajde da vidimo...

Vivid

pre 3 godine

"Realno svako ko ima prihod iz inostranstva treba barem da ima registrovanu agenciju u APR makar i pausalno i da placa porez na dobit."

Ajme, vidi se da ste upućeni. To je moglo dok država nije uvela test samostalnosti i satrla paušalce koji su hteli da rade legalno. Sad je sistem takav da traži da se gubi vreme za svaku uplatu a plaća se oko 48% prihoda kao porez. Nemam ništa protiv da se plaća porez, ali kad je drug pitao za olakšice pri otvaranju firme, makar samo par meseci da razvije posao, da vidi da li će da krene, da ima od čega da plati, rekli su ne može. Otvori firmu i odmah plaćaj sve. Odustao je.

Savet za državu, olakšajte procedure, dajte grejs period novim firmama na 6 meseci ili za prihod do određenog iznosa, pomozite ljudima da imaju od čega da vam plate. Najlakše je samo reći "plati". Tako pilićarski se ne radi.

Država agresivno otežava paušalcima i novim firmama, umesto da im pomaže i tako pomogne sebi (veći prihodi, veći porez). To je pametan i snalažljiv soj ljudi. Ako im ne ponudite dobro, pokupiće se ili će plaćati drugde. To nije dobro rešenje za državu, pogotovo za onu u koju građani nemaju skoro nimalo poverenja.

Mamma mia !!!!

pre 3 godine

Vidim da su se najvise uzrujali i pljuju po državi oni koji se bave radom u informatici generalno ....
Pa bar ste vi informatičari i kompjuterasi visoko obrazovani i svetski ljudi , jer radite u inostrantvu! Vi bi trebalo da znate da SVAKA država na svetu ima iste zakone i oporezuje svoje građane bez obzira gde oni prihod ostvaruju . Ima nešto sto zovu WWT iliti World wide taxation , sto bi rekli , brale radi ti gde hoćeš ali mi ćemo porez da ti naplatimo sve jedno ....
Ja živim i radim u Italiji već 25 godina . Pa vi braćo Srbi nemate pojma šta je banditska država ...pa ovi su u stanju iz oka da ti izvade i naplate i porez na vazduh koji dišeš .
E sad to sto je Italija broj jedan u svetu po utaji poreza i to sto se svi trude da ne plate to je nešto drugo . Zakon je zakon i on postoji ali realizacija je nešto sasvim drugo ....

miki

pre 3 godine

radim u Srbiji, sve po zakonu, i llqfam enormne poreze i doprinose. Primanja mi nisu ni priblizno kao mom komsiji ispod,koji je programer i za koji dan se seli j svoj novi stan u BG na vodi. Kada smo.pricali, reko mi je da radi "preko agemcije" i da drzavi placa minkmalne poreze i doprinose, a zbog toha mj osyaje mnooogo vise kesha. Ispadaju budale oni koji sve placaju posteno, kao ja...

Dex

pre 3 godine

Sta drzava pruza zauzvrat? Ako nije dala doprinos poslu kojim je zaradjen novac, ne vidim cime zasluzuje (i odakle joj drskost) da trazi neki svoj imaginarni udeo?

suki

pre 3 godine

Kao programer ovo je sprdacina teška, “gospodo” ako vas tako mogu nazvati, vi imate sreće sto ovakvi ljudi iole unose novac u ovu državu, ne igrajte se sa jedim od sigurnijih prihoda koje imate kao država.

bo

pre 3 godine

oce li da mi daju plac da napravim firmu, 10 000 evra da se samozaposlim kao sto su dali belosvetskim "investitorima" za svako radno mesto otvoreno u srbiji, i to radno mesto kakvo je tekstilac na sivacoj masini ili onaj sto plete kablove, i pluss da mi daju poreske olaksice jedno deset godina... mozda ako mi to omoguce i pristanem na to sto traze... ajde bre cist bezobrazluk

Ne dam novce!

pre 3 godine

Ti novci su moji, i uglavnom ih potrosim kod nas, toliko od mene. Drzava meni nista nije obezbedila, a vec placam poreze na sve i svasta. U normalnoj zemlji gde se ne kradu milioni iz budzeta, i od para poresnih obveznika se ne kupuju medijske kuce bi sigurno placao sve uredno.

Сораб

pre 3 godine

Исто као што је ударила на интернет продавце свега и свачега. Ово је једна неспособна, неефикасна и понајвише неозбиљна држава. 600 година вам треба да урадите најпростије могуће ствари. Генерације су протраћиле животе чекајући државу да им омогућу да живе нормално. Србијо - црна рупо!

Макса

pre 3 godine

Данас се праве паметни и избегавају порезе и доприносе. Сутра кад добију децу слаће их у школе и пљуваће по држави како су школе распале јер нико не улаже у њих. А када се озбиљно разболе и схвате да немају оверену здравствену књижицу вриштаће до неба трдећи да им по некаквом ко зна ком уставу и закону припада бесплатна здравствена нега јер су држављани Србије. А за неких 30-40 година ће стајати са транспарентима у Немањиној да траже од те исте државе да им да пензије и опет ће се позивати на то да су рођени у Србији и да им због тога припадају пензије. Живи били, па видели ... А ако у међувремену оду у Немачку - тамо ће бити мирни као бубице и плаћаће све што од њих Немци траже до последњег цента, још ће и хвалити Немачку као уређену земљу у којој мора да се плати порез. Наша посла!

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

po logici dosta komentatora ovde niko ne bi trebalo da placa drzavi porez na dodhodak, jer u principu sama drzava ne obezbedjuje nikome tacno nista za posao kojim se bave ... izuzev sto svi oni zaboravljaju da svaka drzava pored prava gradjanima uvodi istima i neke obaveze koje idu zajedno sa tim pravima, pa samim tim ti gradjani su duzni da ih ispunjavaju, a jedna od tih obaveza je placanje poreza na dohodak kao i dodatno oporezivanje ekstra prihoda, kako kod nas tako i u svakoj drugoj drzavi u svetu, jedino se ralikuje visina istog ali svuda postoji

koronarius

pre 3 godine

Necu da platim! I da naravno, postoje nacini da dobijam novac od stranog poslodavca, bez da drzava ima uvid u to. Dakle, za sistem ove drzave ja sam socijani slucaj, sa zdravstvenim osiguranjem preko biroa i sa 0 dinara prihoda. U stvarnosti, letujem na Maldivima, skijam u Norveskoj i vozim auto koji kosta kao stan. I, sta mi mozete?

Petar

pre 3 godine

Pitanje: Kakav porez dugujem u Srbiji ako delatnost obavljam van Srbije? Instagram, YouTube i ostale platforme nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom. Ja u suštini radim u inostranstvu, a prihode koje ostvarim, već su tamo oporezovani...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dobrivoje, 13. oktobar 2020 11:56)

Ne, nisu.

Apsolutno svuda u svetu za ovaj vid odnosa novac isplacuje bruto a porez je na teret onoga ko prima. Youtube i Instagram nisu platili ni cent poreza na tebe a cak i da jesu (ponavljam, nisu), Srbija i SAD nemaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Trol

pre 3 godine

Moze li mi neko objasniti sistem plaćanja poreza ukoliko hipotetički razvijem igricu ili softver u svojoj sobi, za playstore pri čemu ona napreduje i ljudi krenu masovno da kupuju 'in game' dodatke preko Google play storea i eventualno krene veća zarada?

ogorčen

pre 3 godine

Mislim da ne bi trebalo da stavljate u isti koš YouTube, influensere i honorarne radnike u mayi, 3ds maxu ili programere. To je poređenje baba i žaba.
Neko je uložio mnogo vremena, novca i krvavog rada da bi naučio neki softver ili dizajn i počeo da zarađuje od toga.
I pored tog truda i rada, ne može kupiti porše kao neko ko je tu da se glupira, srozava moral i zaglupljuje decu.
I sad za ovaj drugi deo, ja ne znam šta je meni država omogućila da zarađujem na taj način? Uložio sam lično novce u tone i tone online kurseva da bi učio dve tri godine i počeo da zarađujem od toga, opet i ne previše novca. Nijedan vid od te zarade, znanja, država nije implementirala u moj lični razvoj.

Goran Loznica

pre 3 godine

Država je i izmislila dotičnu elitu da zamlaćuju decu.Njih oporezovati 60% na dobit i povećati dečiji dodatak,dati veću socijalnu pomoć samohranim majkama i za bolesnu decu koju lečimo na tviteru sms porukama!

bvb

pre 3 godine

Apsolutno sve u ovoj drzavi je namesteno tqko da radi orotiv svojih gradjana. Bukvalno nista nije smisljeno da nam olaksa zivot vec suprotno toga.

Kod nas sve kontra

pre 3 godine

Umesto da budu srećni što su ti ljudi i dalje u Srbiji, što te svoje zarađene pare koje stižu iz inostranstva troše u Srbiji, oni hoće dodatno da oporezuju njihov prihod...
Deluje mi da mnoge stvari koje se ovde dešavaju govore samo jedno: "Mladi, idite odavde! Pogotovo školovani, sposobni i koji misle svojom glavom, jer takvi su potencijalna pretnja režimu".

Pr

pre 3 godine

“Iz PU pozivaju građane da sami izmire obaveze, pre pokretanja postupaka od strane poreskih organa, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.”

Odlično, kad me uhvatiš na delu prodjem sa plati brate da ne pokrenemo prekršajnu, a meni koji imam firmu i placam redovno, samo ako zakasnim duze od 30 dana ide blokada, naknada (citaj kazna), provizija NBS-a i sve pratece lepote poreskog sistema.
Sta reci bravo za PU!!!

Шумадинац 100%

pre 3 godine

Нису ни зарадили новац у Србији, тако да од....те. Те паре ће свакако бити потрошене у Србији. Порез на нешто што се није зарадило у матичној држави, не мора ни да се плати. Ћао!

Asd

pre 3 godine

Ja probao pre dve godine, knjigovodje me gledaju kao da sam pao sa tresnje, u poreskoj tek show, gledaju me kao da sam pao sa marsa... U sustini nemaju kapacitet da proveravaju uplate svim fizickim licima tako da opusteno :)

Alek

pre 3 godine

Drzava nije dala srpskim programerima da rade elektronski dnevnik, nego hrvatima , kao i ko zna koliko drugih drzavnih projekata koje je otislo stranicma a onda ista hoce da naplati srpsku pamet koju cene stranci.

Sta to pokusava da drzava naplati, to sto nasi ljudi prodaju svoje znanje pri cemu ne treba nista osim laptopa?

Pa sta je to drzava dala njima ???? SRAMOTA

Woo

pre 3 godine

Ako neko radi za strance, šta tačno ovoj državi treba da plati? Šta je ta država njemu pomogla? Porez na stan već plaća, internet već plaća, svoj zarađeni novac troši ovde. Ako želi penziju, plaća i doprinose, ako želi može i zdravstveno. Ovo je reket, baš kao i prinudni upravnici koje ste na silu nakačili stanarima zgrada, a ne rade ništa. Samo reket, samo jako, bravo, bravo. Ostaćete upamćeni, kao okupatori.

Bosanac

pre 3 godine

Kod nas u BIH je to vec ustaljena praksa. Nekad davno su usvojili taj zakon o oporezivanju infuensera i ostalih ljudi koji zaradjuju novac online. Sustina je da je Porezna uprava poslala dopise komercijalnim bankama da prate priliv novaca fizickih lica i sve sumnjive transakcije da dojave Poreznoj upravi. Cini mi se da je sve preko 1.000,00 KM na godisnjem nivou oporezivo. Najveca glupost u svemu tome je da idu retroaktivno i provjeravaju prilive novca od ranije od kad je zakon usvojen. Jos veci nonsens je u tome da glavnicu oporezuju sa 10% poreza na dobit i 4% za zdravstvenu zastitu, koju uzgred ne mozes koristiti nikako ako se oslanjas na taj fond, ondosno ako nisi negdje vec prijavljen ili nisi na birou za nezaposlene

Марко Краљевић

pre 3 godine

Држава ће свесно да отера свакога ко вреди и ко је способан да сам ради. Остаће у Србији ботови и пензионери. Живо ме занима да ли певаљке плаћају порез? Или неки којима тетке шаљу паре из Канаде?

MarkoDE

pre 3 godine

To nije samo nepoštovanje propisa, nego utaja poreza i krivično delo! Dok je za državu ta oblast u rangu naučne fantastike, većina tih jutubera/influencera izbegava porez i još se vrlo bahato ponaša.

sad

pre 3 godine

Ima da bude Surprised Pikachu kad vide da treba da plate drzavi pola od onoga sto su zaradili. A onda ce drzava da se iznenadi za 6 meseci kad vidi da niko vise ne prima uplate iz inostranstva jer je najlakse preseliti internet biznis iz zemlje.

odgovori na jednom mestu

pre 3 godine

Odgovoricu na par pitanja a vezano za ovu temu.

Ako napravis softwer u svojoj sobi i otvoris developer racun kod Apple ili Google i pocne app da ti zaradjuje 1.000 evra mesecno ili 100.000, i ti postavis da ti novac stize u Srbiju u lokalnu banku, ti si duzan u roku od 15 dana da sam prijavis i platis 15% poreza na taj prihod. Ako na kraju godine zarada ti bude veca od 10 prosecnih godisnjih plata ( veca od 40.000evra ) duzan si da prijavis i porez na dodatnu zaradu ili kako se vec zove do marta naredne godine i on je jos 10%. Dakle ukupno kao fizicko lice placas oko 25%.

Mnogi su mislili da ce da ovo izbegnu tako sto su otvorili payoneer ali ocito da drzava preko bankomata ima taj uvid.

Od juna ove godine donet je zakon da je banka duzna da prijavi uplate iz inostranstva poreskoj i verovatno da kontrolisu payoneer kartice.

Neko je rekao da se otvori offshore racun. To ne moze bas online i tu su postreni zakoni godinama. Ali generalno jeste resenje da se ima racun u nekoj stranoj banci ali to kosta hiljade eura godisnje i sam proces otvaranja je zakomplikovan.

Ako drzava moze da kontrolise bankomate i ima uvid u kartice onda je resenje da se ima firma offshore sa karticom kompanije i da se tako funkcionise.

Drzava je sistem koji ne radi u korist pojedinca. Mi odavno imamo razloga za proteste, od duplih poreza, do oduzimanja dece, maski, vakcina,
registracija vozila...

Ali Godo cuti i ceka da ga neko drugi spase...

zoki

pre 3 godine

Aha a sta cemo sa krsenjem propisa politicara i raznih tajkuna ? Prvo njih uvedite u red da ne mogu da imaju 5 funkcija i plata i da i najbogatiji placaju porez onda se obratite youtuberima i ostalim. Ovako cete sipak da dobijete.

SLUšamrok sa Nolanom Smithom

pre 3 godine

Uvedide obavezan ovim pevacima i kvazi pevacima sto kukaju da nemaju kako da prezive od korone a zarade i do 100.000€ na koncertima...

poruka poreskoj

pre 3 godine

5-6 milijardi eura udje u Srbiju od iseljenika i preko internet zarade. Ovo ako izgubite dinar ce devalvirati. Ne dirajte te ljude jer realno taj novac drzi stabilnost valute.

sale

pre 3 godine

E to vam je napredna drzava, a tamo gde se nabacuju poslovi od 40 i kusur miloiona eura, to je uredu, a ovo nije i udri na intelektualce koji nisu cekali pomoc drzave i sami zaradili pare prodajuci svoju pamet ??

Sram da je drzavu

majstor

pre 3 godine

deri narod! samo deri! ljudi bre rade online i unose pare u zemlju a vi biste kozu s ledja da im skinete... a koje beneficije imaju ti ljudi? sta im drzava omogucava pa hoce da im otme pare?

P

pre 3 godine

Pa drzava nije sposobna ni u firmama u zemlji da sprovede poresku politiku, a ovde cackaju na zarade iz inostranstva. Komedija. Ko vas shvati za ozbiljno taj je budala.

Dejan

pre 3 godine

Znači jutjuber i influenser plaća redovno sve obaveze državi i kada sa 65 godina ode u penziju kolika će mu biti penzija? Mislim čisto da pitam. Ako ga spondiloza ne ubije pre 65.

Ajme

pre 3 godine

Odlicna inicijativa. Cilj je smanjiti sivu ekonomiju.
Realno svi ljudi koji se bave delatnostima i ostvaruju profit treba da rade na "belo" i da placaju porez na dobit.
Samo od Youtube i Facebook-a mogu milioni da se sliju u budzet i da napravimo metro na primer ko od sale. Da li znate koliko pevaci i producentske kuce koje objavljuju spotove na YT zaradjuju?!
Nemojte mnogo da se prenemazete nego prijavite prihode, Srbija je skoro pa poreski raj, porez na dobit je samo 15% sto nije slucaj u vecini EU i u Americi.
Realno svako ko ima prihod iz inostranstva treba barem da ima registrovanu agenciju u APR makar i pausalno i da placa porez na dobit.
Nadam se da ce drzava da oformi centralni registar i da sve bude transparentno.

Marko Kraljevic

pre 3 godine

Da sam jutjuber ne bi nikakve prihode imao preko domaćih banaka. Samo ofšor banke, pa podižem na bankomatu. Bolje 1% provizije nego 20% poreza. A u ofšor bankama se račun otvori online.

Ovo pokazuje da država ne želi da prikupi porez već samo da zadovolji formu.

Rob Sinji

pre 3 godine

Rešili stručnjaci da otmu još neki dinar. Student drži on line časove engleskog a država misli da ima pravo na deo zato što mu je obezbedila tačno šta ?

XXL

pre 3 godine

Sad će oporezovati i onaj novac koji građani Srbije dobijaju za puko preživljavanje od svoje dece ili rodbine, a ne obavljaju nikakvu delatnost.

Dobrivoje

pre 3 godine

Pitanje: Kakav porez dugujem u Srbiji ako delatnost obavljam van Srbije? Instagram, YouTube i ostale platforme nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom. Ja u suštini radim u inostranstvu, a prihode koje ostvarim, već su tamo oporezovani...

Rob Sinji

pre 3 godine

Rešili stručnjaci da otmu još neki dinar. Student drži on line časove engleskog a država misli da ima pravo na deo zato što mu je obezbedila tačno šta ?

ogorčen

pre 3 godine

Mislim da ne bi trebalo da stavljate u isti koš YouTube, influensere i honorarne radnike u mayi, 3ds maxu ili programere. To je poređenje baba i žaba.
Neko je uložio mnogo vremena, novca i krvavog rada da bi naučio neki softver ili dizajn i počeo da zarađuje od toga.
I pored tog truda i rada, ne može kupiti porše kao neko ko je tu da se glupira, srozava moral i zaglupljuje decu.
I sad za ovaj drugi deo, ja ne znam šta je meni država omogućila da zarađujem na taj način? Uložio sam lično novce u tone i tone online kurseva da bi učio dve tri godine i počeo da zarađujem od toga, opet i ne previše novca. Nijedan vid od te zarade, znanja, država nije implementirala u moj lični razvoj.

sad

pre 3 godine

Ima da bude Surprised Pikachu kad vide da treba da plate drzavi pola od onoga sto su zaradili. A onda ce drzava da se iznenadi za 6 meseci kad vidi da niko vise ne prima uplate iz inostranstva jer je najlakse preseliti internet biznis iz zemlje.

SLUšamrok sa Nolanom Smithom

pre 3 godine

Uvedide obavezan ovim pevacima i kvazi pevacima sto kukaju da nemaju kako da prezive od korone a zarade i do 100.000€ na koncertima...

XXL

pre 3 godine

Sad će oporezovati i onaj novac koji građani Srbije dobijaju za puko preživljavanje od svoje dece ili rodbine, a ne obavljaju nikakvu delatnost.

Asd

pre 3 godine

Ja probao pre dve godine, knjigovodje me gledaju kao da sam pao sa tresnje, u poreskoj tek show, gledaju me kao da sam pao sa marsa... U sustini nemaju kapacitet da proveravaju uplate svim fizickim licima tako da opusteno :)

Макса

pre 3 godine

Данас се праве паметни и избегавају порезе и доприносе. Сутра кад добију децу слаће их у школе и пљуваће по држави како су школе распале јер нико не улаже у њих. А када се озбиљно разболе и схвате да немају оверену здравствену књижицу вриштаће до неба трдећи да им по некаквом ко зна ком уставу и закону припада бесплатна здравствена нега јер су држављани Србије. А за неких 30-40 година ће стајати са транспарентима у Немањиној да траже од те исте државе да им да пензије и опет ће се позивати на то да су рођени у Србији и да им због тога припадају пензије. Живи били, па видели ... А ако у међувремену оду у Немачку - тамо ће бити мирни као бубице и плаћаће све што од њих Немци траже до последњег цента, још ће и хвалити Немачку као уређену земљу у којој мора да се плати порез. Наша посла!

sale

pre 3 godine

E to vam je napredna drzava, a tamo gde se nabacuju poslovi od 40 i kusur miloiona eura, to je uredu, a ovo nije i udri na intelektualce koji nisu cekali pomoc drzave i sami zaradili pare prodajuci svoju pamet ??

Sram da je drzavu

poruka poreskoj

pre 3 godine

5-6 milijardi eura udje u Srbiju od iseljenika i preko internet zarade. Ovo ako izgubite dinar ce devalvirati. Ne dirajte te ljude jer realno taj novac drzi stabilnost valute.

Woo

pre 3 godine

Ako neko radi za strance, šta tačno ovoj državi treba da plati? Šta je ta država njemu pomogla? Porez na stan već plaća, internet već plaća, svoj zarađeni novac troši ovde. Ako želi penziju, plaća i doprinose, ako želi može i zdravstveno. Ovo je reket, baš kao i prinudni upravnici koje ste na silu nakačili stanarima zgrada, a ne rade ništa. Samo reket, samo jako, bravo, bravo. Ostaćete upamćeni, kao okupatori.

majstor

pre 3 godine

deri narod! samo deri! ljudi bre rade online i unose pare u zemlju a vi biste kozu s ledja da im skinete... a koje beneficije imaju ti ljudi? sta im drzava omogucava pa hoce da im otme pare?

Dobrivoje

pre 3 godine

Pitanje: Kakav porez dugujem u Srbiji ako delatnost obavljam van Srbije? Instagram, YouTube i ostale platforme nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom. Ja u suštini radim u inostranstvu, a prihode koje ostvarim, već su tamo oporezovani...

Alek

pre 3 godine

Drzava nije dala srpskim programerima da rade elektronski dnevnik, nego hrvatima , kao i ko zna koliko drugih drzavnih projekata koje je otislo stranicma a onda ista hoce da naplati srpsku pamet koju cene stranci.

Sta to pokusava da drzava naplati, to sto nasi ljudi prodaju svoje znanje pri cemu ne treba nista osim laptopa?

Pa sta je to drzava dala njima ???? SRAMOTA

zoki

pre 3 godine

Aha a sta cemo sa krsenjem propisa politicara i raznih tajkuna ? Prvo njih uvedite u red da ne mogu da imaju 5 funkcija i plata i da i najbogatiji placaju porez onda se obratite youtuberima i ostalim. Ovako cete sipak da dobijete.

Dejan

pre 3 godine

Znači jutjuber i influenser plaća redovno sve obaveze državi i kada sa 65 godina ode u penziju kolika će mu biti penzija? Mislim čisto da pitam. Ako ga spondiloza ne ubije pre 65.

Vivid

pre 3 godine

"Realno svako ko ima prihod iz inostranstva treba barem da ima registrovanu agenciju u APR makar i pausalno i da placa porez na dobit."

Ajme, vidi se da ste upućeni. To je moglo dok država nije uvela test samostalnosti i satrla paušalce koji su hteli da rade legalno. Sad je sistem takav da traži da se gubi vreme za svaku uplatu a plaća se oko 48% prihoda kao porez. Nemam ništa protiv da se plaća porez, ali kad je drug pitao za olakšice pri otvaranju firme, makar samo par meseci da razvije posao, da vidi da li će da krene, da ima od čega da plati, rekli su ne može. Otvori firmu i odmah plaćaj sve. Odustao je.

Savet za državu, olakšajte procedure, dajte grejs period novim firmama na 6 meseci ili za prihod do određenog iznosa, pomozite ljudima da imaju od čega da vam plate. Najlakše je samo reći "plati". Tako pilićarski se ne radi.

Država agresivno otežava paušalcima i novim firmama, umesto da im pomaže i tako pomogne sebi (veći prihodi, veći porez). To je pametan i snalažljiv soj ljudi. Ako im ne ponudite dobro, pokupiće se ili će plaćati drugde. To nije dobro rešenje za državu, pogotovo za onu u koju građani nemaju skoro nimalo poverenja.

Програмер

pre 3 godine

Није проблем платити порез, проблем је коме плаћамо порез.
Сецикесама и лоповима без дана школе, који тим новцем онда купују мерцедес, плаћају баханалије, а рупе на путевима зјапе, децу лечимо СМС порукама, болнице изгедају као из хорор филма...
Динар један им не треба дати!

bvb

pre 3 godine

Apsolutno sve u ovoj drzavi je namesteno tqko da radi orotiv svojih gradjana. Bukvalno nista nije smisljeno da nam olaksa zivot vec suprotno toga.

bo

pre 3 godine

oce li da mi daju plac da napravim firmu, 10 000 evra da se samozaposlim kao sto su dali belosvetskim "investitorima" za svako radno mesto otvoreno u srbiji, i to radno mesto kakvo je tekstilac na sivacoj masini ili onaj sto plete kablove, i pluss da mi daju poreske olaksice jedno deset godina... mozda ako mi to omoguce i pristanem na to sto traze... ajde bre cist bezobrazluk

Mojo

pre 3 godine

Najpametnije je ne raditi apsolutno ništa po ovom pitanju. Ko uzima novac, neka ga uzima i dalje i nek se ne javlja. Ova država je apsolutno nesposobna za bilo šta i računa na to da će pošten čovek sam doći njima na prag da ga klepe po ušima. Svim kolegama frilenserima pozdrav i želja za što više posla u vremenu koje dolazi.

Шумадинац 100%

pre 3 godine

Нису ни зарадили новац у Србији, тако да од....те. Те паре ће свакако бити потрошене у Србији. Порез на нешто што се није зарадило у матичној држави, не мора ни да се плати. Ћао!

odgovori na jednom mestu

pre 3 godine

Odgovoricu na par pitanja a vezano za ovu temu.

Ako napravis softwer u svojoj sobi i otvoris developer racun kod Apple ili Google i pocne app da ti zaradjuje 1.000 evra mesecno ili 100.000, i ti postavis da ti novac stize u Srbiju u lokalnu banku, ti si duzan u roku od 15 dana da sam prijavis i platis 15% poreza na taj prihod. Ako na kraju godine zarada ti bude veca od 10 prosecnih godisnjih plata ( veca od 40.000evra ) duzan si da prijavis i porez na dodatnu zaradu ili kako se vec zove do marta naredne godine i on je jos 10%. Dakle ukupno kao fizicko lice placas oko 25%.

Mnogi su mislili da ce da ovo izbegnu tako sto su otvorili payoneer ali ocito da drzava preko bankomata ima taj uvid.

Od juna ove godine donet je zakon da je banka duzna da prijavi uplate iz inostranstva poreskoj i verovatno da kontrolisu payoneer kartice.

Neko je rekao da se otvori offshore racun. To ne moze bas online i tu su postreni zakoni godinama. Ali generalno jeste resenje da se ima racun u nekoj stranoj banci ali to kosta hiljade eura godisnje i sam proces otvaranja je zakomplikovan.

Ako drzava moze da kontrolise bankomate i ima uvid u kartice onda je resenje da se ima firma offshore sa karticom kompanije i da se tako funkcionise.

Drzava je sistem koji ne radi u korist pojedinca. Mi odavno imamo razloga za proteste, od duplih poreza, do oduzimanja dece, maski, vakcina,
registracija vozila...

Ali Godo cuti i ceka da ga neko drugi spase...

P

pre 3 godine

Pa drzava nije sposobna ni u firmama u zemlji da sprovede poresku politiku, a ovde cackaju na zarade iz inostranstva. Komedija. Ko vas shvati za ozbiljno taj je budala.

Pan5er

pre 3 godine

Sam naučio, sam kupio računar, sam usavršio engleski jezik, sam našao posao, sam ga obavljam s klijentima koji nisu državljani Srbije. Nemam penziju, nemam zdrvastveno, kad idem kod lekara plaćam sam... Gde je tačno tu Srbija i čemu je doprinela? Zaista me nije briga, sad već imam iskustva i znanja i mogu raditi iz bilo koje države, pa ako Srbija ne namerava da sačini pošten i fer zakon lepo kofer i ajd uzdravlje!

Ne dam novce!

pre 3 godine

Ti novci su moji, i uglavnom ih potrosim kod nas, toliko od mene. Drzava meni nista nije obezbedila, a vec placam poreze na sve i svasta. U normalnoj zemlji gde se ne kradu milioni iz budzeta, i od para poresnih obveznika se ne kupuju medijske kuce bi sigurno placao sve uredno.

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 3 godine

A da oporezujete malo estradu...to nista a???
A da oporezujete malo ove iz Parova,?
A da oporezujete malo ove sto voze Bembare ,a zvanicno imaju minimalac?
A da oporezujete one sto su kao pausalci ,a puni gotovine do grla..?I sta je to pausalac,to je posten narod,obucare,zanatlije....?
A da oporezujete advokate?
A da oporezujete svercere ?
A da malo ostavite sirotinju?

UžaSrbija

pre 3 godine

Zbog tendencioznog nalsova ljudi tripuju da se radi o oporezivanju novikompanpvanih internet bogataœa koji vrše utaju poreza, ali ovde se u većini radi o onima koji imaju neki mini zaradu iz inostranstva! Ima masa ljudi koji drže časove engleskog, pišu ili ilustruju za dodatnu zaradu u slobodno vreme, i zarade toliko da skrpe kraj s krajem. Kako se meni tačno isplati da sa 300$ mesečno iz inostranstva pustim da me razrežu procentualno, ili joœ gore fiksno kao pauœalca, a ja ne znam da li ću dobaciti do tihh 30000 din zarade sveukupno? Ali, država se ponaša kao da ako smo frilens znači da svi zarađujemo kao programeri ili Baka Prase. Bukvalno smo nevidljivi. Mora da postoji posebna kategorija za male prihode

Marko Kraljevic

pre 3 godine

Da sam jutjuber ne bi nikakve prihode imao preko domaćih banaka. Samo ofšor banke, pa podižem na bankomatu. Bolje 1% provizije nego 20% poreza. A u ofšor bankama se račun otvori online.

Ovo pokazuje da država ne želi da prikupi porez već samo da zadovolji formu.

Сораб

pre 3 godine

Исто као што је ударила на интернет продавце свега и свачега. Ово је једна неспособна, неефикасна и понајвише неозбиљна држава. 600 година вам треба да урадите најпростије могуће ствари. Генерације су протраћиле животе чекајући државу да им омогућу да живе нормално. Србијо - црна рупо!

suki

pre 3 godine

Kao programer ovo je sprdacina teška, “gospodo” ako vas tako mogu nazvati, vi imate sreće sto ovakvi ljudi iole unose novac u ovu državu, ne igrajte se sa jedim od sigurnijih prihoda koje imate kao država.

Jos jedan dizajner

pre 3 godine

Gospodo,
kao jos jedan na koga se ovo odnosi odmah da kazem da ne placam porez ali iz meni sasvim opravdanog razloga. Radim kao freelancer i zaradjujem od 1000 do 3000e mesecno, takodje imam i firmu u Srbiji koja se vodi na mene sa zaposlenim radnicima gde uredno placam sve svoje poreze, doprinose i ostale dazbine (drugi posao je u pitanju).
Ja, kao zaposleni, jedino nemam obavezu da platim zdravstveno osiguranje, posto ga vec placam u preko firme ali moram da platim 25% od oporezovanog iznosa za samodoprinose (iako vec placam u firmi u Srbiji) i jos 20% na ime poreza na dohodak, sto je 45% a sto je preterano.
Druskane, ti koji god mislis drugacije, ni jedna drzava ne zasluzuje da mi uzme gotovo polovinu, mukom, zaradjenog novca.
Mogao bih da prihvatim da platim 20% na ime dohodka i nista vise jer penzijsko sam uplacujem (a vec ga uplacujem i drzavi) a da bih imao vecu drzavnu penziju morao bih da freelanceujem do 65 godine i radim u firmi u Srbiji, sto nije realno.
Da, ako niste znali, 45% iznosi taj porez koji mora da se plati drzavi ako ste zaposleni, oko 50% ako ste ne zaposleni zbog ove razlike kod zdravstvenog.
Dok se to ne resi i porez ne smanji necu da placam a i ako tako treba onda nemam vise ni razloga da radim.
Oni koji koriste Pay Pal mogu nikad da ne povuku novac i da ga trose u inostranstvu a da drzava to nikad ne sazna. I tako ce biti, taj novac vise necu povlaciti na racune u zemlji, kupovacu robu i putovanja u inostranstvu.

dule

pre 3 godine

prvo zakon o poreklu imovine.
da se sve bestravno stečeno oduzme političarima i njihovim pajacima pa tek onda svi možemo da platimo porez

Марко Краљевић

pre 3 godine

Држава ће свесно да отера свакога ко вреди и ко је способан да сам ради. Остаће у Србији ботови и пензионери. Живо ме занима да ли певаљке плаћају порез? Или неки којима тетке шаљу паре из Канаде?

Pr

pre 3 godine

“Iz PU pozivaju građane da sami izmire obaveze, pre pokretanja postupaka od strane poreskih organa, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.”

Odlično, kad me uhvatiš na delu prodjem sa plati brate da ne pokrenemo prekršajnu, a meni koji imam firmu i placam redovno, samo ako zakasnim duze od 30 dana ide blokada, naknada (citaj kazna), provizija NBS-a i sve pratece lepote poreskog sistema.
Sta reci bravo za PU!!!

Hmh...

pre 3 godine

Potpuno pogrešan pristup i još gori naslov. Svako ko ima prihod, mora da plati porez - nije to eksluzivno napravljeno za nekakve jutjubere i influensere, i to baš za Srbiju. I vidim da su se svi uprli da ne plate, što razumem, ko još voli da plaća - samo ne razumem zašto očekujete opštu podršku?! Ja dobijam platu u Srbiji, firmu koštam 3500 evra mesečno, a kući odnesem 2300. Svake godine platim 14 hiljada evra poreza i doprinosa, pa još plaćam i ekstra godišnji porez kao "milioner" - i nikom ništa. Plaćam škole, plaćam lekare, sve kao da ne dajem ništa u budžet. Sutra ćete tražiti da imamo "iste penzije", jer "svi su isto radili" i "šta će nekome 1000 evra kad je penzos". Platite ili (što je veća verovatnoća) sačekajte da vas ova lenja i neuka država nekako oslobodi većine obaveza, samo nemojte da nam trubite o ugroženosti, lošim zakonima i "šta ja dobijam za te pare". Ako već kradete državu, budite mangupi, a ne seljačine koje em kradu, em lopovluk pravdaju glupostima. Glasate za SNS, a mislite da zakoni koje su oni doneli ne valjaju; kritikujete druge i prebrojavate im imovinu, a i sami kradete - sve to skupa nema nikakvog smisla.

jadibedus

pre 3 godine

Jutjuberi, influenseri, rijaliti persone, starlete NISU isto sto i PROGRAMERI koji s teskom mukom i uz velike pritiske zaradjuju novac i tako izdrzavaju porodice.

PorezDaAli

pre 3 godine

Pravac bugarska - otvori firmu. em imaju reseno dvostruko oporezivanje sa usa (sto mi nemamo), plus 5% porez (u srbiji 50% porez za frilensere) pa se jednom mesecno provozas do sofije da popijes kafu i poneses platu kuci. ja sam srbiji platio 20.000 evra u prethodnih 3-4 godine na ime poreza i morao da pauziram nazalost. stao posao zbog korone. kada ponovo krene, uradicu ovo. Ovi sto pricaju “probaj da kupis stan sa unetim parama”, da im odgovorim da je najgora stvar koju mozes da uradis sa novcem - da kupis nekretninu u srbiji. Skup kvadrat a mala renta. Skoro jednako kosta kvadrat na kipru ili u bugarskoj, a renta 3-4x veca. Sa novcem sa firminog racuna ovo se legalno radi. Tako se meri vrednost nekretnine.

Treba da stimulisu frilensere da udju u legalne vode sa niskom stopom poreza koja bi se postepeno dizala i tako dati svakom prostora da samostalno razvije posao kao sto rade druge zemlje. Ovakvim pristupom babaroge ce da saseku noge preduzetnistvu i da oteraju sposobne. Za zluradnike - ne radi se ovde o izbegavanju placanja poreza, nego nije normalno da otkines pola frilenseru koji ti em unosi pare u zemlju em u proseku zaradi 500-600 dolara bruto. osim ako im nije cilj da svi umesto da rade na upworku, beru karton...

Марко Краљевић

pre 3 godine

Кад би ставили нормалну стопу пореза од нпр 5% људи би плаћали. Овако да плаћам држави 50% а да заузврат немам здравствено и пензионо? Само ће нас отерати у суседне земље, а држава ће да изгуби. Сву памет сте отерали, хоћете и ово мало људи са мозгом да отерате. Србија ће постати рај са ботовима и пензионерима.

Eto

pre 3 godine

Ok, slažem se da porez treba da se plaća.

Ali u Srbiji, gde nikom nije jasno šta te čeka iza ugla i koji namet ćeš morati da platiš u roku od 5 dana, ne mili se nikom.

Ubog takvih stvari se nedavno primio deo mase i platio onu orevaru koja im je stigla na vrata. Niko ne zna šta sve treba da plati, a nikome se ne dolaze izvršitelji na vrata.

Zamislite da imate državu, otvorite firmu, dobijete jasan spisak šta su vaše obaveze, vi to plaćate, sve ostalo je vaše. Zamislite samo...

Ovo će masu tih da otera u bugarsku i mađarsku da se tamo registruju. Ali našima na vlasti to ništa ne znači, njima je bitno da i od tih što ostanu uzmu bar nešto.

Tuga.

Jug Bogdan

pre 3 godine

Znači kao freelancer plaćam penziono i zdravstveno, koje ne mogu da iskoristim? Stvarno? Znate šta, ima da registrujem firmu kao versku organizaciju i rešim se svih briga, još ću da konkurišem svake godine za subvencije.

Sss

pre 3 godine

Slažem se da jutjuberi i influenseri treba da plate porez jer realno ne rade ništa! Ali oporezivati ljude koji daju časove na internetu ili freelensere, pa gde ćete dalje??? A pevači? Da li njima proveravate kofercice? Ovo je jedna sramota od države!

Petar

pre 3 godine

Pitanje: Kakav porez dugujem u Srbiji ako delatnost obavljam van Srbije? Instagram, YouTube i ostale platforme nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom. Ja u suštini radim u inostranstvu, a prihode koje ostvarim, već su tamo oporezovani...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dobrivoje, 13. oktobar 2020 11:56)

Ne, nisu.

Apsolutno svuda u svetu za ovaj vid odnosa novac isplacuje bruto a porez je na teret onoga ko prima. Youtube i Instagram nisu platili ni cent poreza na tebe a cak i da jesu (ponavljam, nisu), Srbija i SAD nemaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Šerif od Notinghema

pre 3 godine

Ukoliko je zakon nerazuman sam po sebi (polovina plate za porez pa nemaš od čega da zivis), ne može se smatrati legitimnim.

Kod nas sve kontra

pre 3 godine

Umesto da budu srećni što su ti ljudi i dalje u Srbiji, što te svoje zarađene pare koje stižu iz inostranstva troše u Srbiji, oni hoće dodatno da oporezuju njihov prihod...
Deluje mi da mnoge stvari koje se ovde dešavaju govore samo jedno: "Mladi, idite odavde! Pogotovo školovani, sposobni i koji misle svojom glavom, jer takvi su potencijalna pretnja režimu".

alisa

pre 3 godine

Samo sam cekala kad ce ovo da smisle.Ja radim u firmi legalno,placam poreze i doprinose ,ali izdajem stan .Prijavim porez svaki mesec uzmu mi 5250 dinara ,onda mi dodje za ovu godinu 12500 hiljada veci porez na stan ,i jos me kroz porez za dohodak jos jednom oporezuju.Ugrubo ako si posten 4 kirije minimum odu drzavi.Da je mnogo ,mnogo je ...luda posla

Abrakadabra

pre 3 godine

Ako sam dobro razumeo nameru:
-Vlast hoće da oporezuje svakojaku sitnu boraniju, jer uspeva iz inostranstva da ostvari nekakav prihod...
-Vlast VEĆ ZNA koga će da klepne najnovijom vrstom izmišljenog harača...
Baš dirljivo.
Nije jasno, da li postoji namera da se oporezuju i raznorazne tzv. starlete, pratilice, kol-gerle i ostali šljam, koji "proizvodi" najgledanije emisije u ružičastoj produkciji, sportisti koji pikaju manje ili veće lopte po belom svetu, kao i političari koji se godinama "ugrađuju" u sve moguće projekte, tendere, akcije i tranakcije...?
U ovoj nejasnoj (sivkastoj) zoni, valjaju se mnogo veće pare!

strucnjak

pre 3 godine

Nekorektno je stavljati programere u istu korpu sa ovom decurlijom sto se igra na Tiktoku. Programeri svoj hleb zaradjuju izuzetno tesko, od njih se trazi da isporuce ogromne projekte u veoma tesnim rokovima, sto zahteva sedenje od po 12 sati dnevno minimum. Takodje, programeri su sve do prosle godine legalno placali sve sto je drzava od njih trazila, u vidu pausalnog poreza. Problem je nastao kada je drzava ukinula pausalno oporezivanje, sto je ljude gurnulo u ilegalne tokove, jer je legalni freelance FINANSIJSKI NEISPLATIV ako nemas odobren pausal. Da vam nacrtam: na svaki prihod placate 15% poreza (to je u redu) i cak 25% doprinosa za PIO (sto nije u redu), plus 2% za RFZO (zdravstveno). Pritom, ako hocu da kao freelancer overim knjizicu - ne moze. Ako odem u PIO da proverim koliki mi je radni staz - dobijem rezultat NULA. Napravite reformu poreskog sistema, uvedite progresivnu skalu poreza na zbirni porodicni prihod kao u Nemackoj, doprinose za penziju svedite na minimum koji garantuje penziju u visini minimalca - ko zeli vise neka sebi sam uplacuje u PIO ako zeli. I to je to. Ljudi ce biti ohrabreni da ponovo predju da rade na belo, radnici ce dobijati vise neto para, poslodavci ce biti zadovoljni jer ce imati manje nameta, drzava ce dobiti vise para od poreza i svima dobro. Zasto je to toliko tesko? Zasto maltretirate ljude?!

Dex

pre 3 godine

Sta drzava pruza zauzvrat? Ako nije dala doprinos poslu kojim je zaradjen novac, ne vidim cime zasluzuje (i odakle joj drskost) da trazi neki svoj imaginarni udeo?

Sa90

pre 3 godine

Zasto ovde ljudi konstantno komentarisu stvari u koje nisu upuceni. Kakve veze ima kasirka u Maxiju, kao sto je neko pomenuo, sa ljudima koji zaradjuju novac online?

Bilo koji programer, dizajner, cak i influenser sam ulaze u svoju opremu, svoje znanje, sam trazi klijente konstantno, sam placa racune za struju, internet i sl. Da se mozda za neku od stavki dobija neki odbitak od poreza? Dobije da ne kazem sta...

Niko ne zaradjuje od starta neke ogromne pare, pa koliko god da je dobar. Treba napraviti listu ili bazu klijenata, pratilaca ili sta vec. Za to treba vremena... A vi sto pljujete one koji ne plate porez, raspitajte se samo koliko iznosi porez za fizicko lice koje ostvaruje profit online, pa recite da li se isplati...
Oni koji su i hteli polako da se legalizuju, drzava se lepo popi.... na njih sa ovim novim testom samostalnosti i gde vecina stvari podleze slobodnoj proceni poreskog inspektora.
Svi bismo mi placali porez da imamo barem neku zastitu od drzave ili barem fer tretman, a ne da placamo nenormalne svote samo zato sto smo resili da zaradjujemo sami i da probamo da zivimo normalno. To je novac koji se cisto unosi u zemlju. Niti smo nekome uzeli radno mesto, niti smetamo bilo kome, ali daj samo da se otima.

I malo ljudi olabavite sa zaradama od nekoliko hiljada evra. To zaradjuje mali broj ljudi, a verujte da se vecina njih vec nekako legalizovala...

Westy

pre 3 godine

Sramotno! Jel to to zlatno doba? Medjunarodne internet platforme su dali vise sansi mladima nego bilo koja vlada Srbije, ne samo mladima vec i obicnom stanovnistvu putem Air BnB i slicnih. Imam praksu da redovno putujem preko Air BnB i sticem nova poznanstva divnih domacina po Srbiji koji se nevjerovatno trude da ostave dobar utisak ali i sami su dobri po prirodi. Drago mi je kad nekom platim 20 evra za nocenje i vidim da mu to znaci mnogo, a usluga da i ne pricam, samo pticijeg mlijeka ne jos da ostave. Drzava im je legla na vrat, a sad i youtubere. Doci ce do toga da ce pootvarati racune u off shore zonama, na kraju i odseliti. Umjesto da se podrze, pohvale i stimulisu dolasci takvih iz cijelog svijeta kao zemlja koja prepoznaje trendove i nudi sve, dzaba... Poznajem mnogo mladjih koji zive od ponude i servisa megakorporacija i zive high life i DRAGO MI JE! Konacno inteligencijom da su postali atraktivniji od tatinih sinova politickih tajkuna. Ocekujem Anu Brnabic da se oglasi o ovome, navodno premijerka ima sluha za ovu tematiku. Hajde da vidimo...

Građanin

pre 3 godine

Radiš, uplate na payoneer, mastercardom digneš pare do 9000 evra keša na bankomatu bilo gde u okruženju. Staviš pare u džep (do toliko legalno možeš da uneseš u Srbiju bez prijavljivanja) i vratiš se kući

Milan

pre 3 godine

Drzava Srbija je odavno ukinula pravo na bilo kakvu privatnost izmedju vas i banke. Moja zena je bankar i vrlo dobro znam da banka sve transakcije prijavljuje poreskoj.
Drugo, Srbija je potpisala automatsku razmenu podataka sa OECD i to poceti da se primenjuje za maks 2 godine.
Znaci da ce u BG da vide sve vase Estonske i Payoneer bilanse ako ste se registrovali kao SRB rezidenti. Problem je sto prave krim. cuva drzava, to jest deo su drzave pa ce sve ovo da se koristi samo protiv boranije.

Bosanac

pre 3 godine

Kod nas u BIH je to vec ustaljena praksa. Nekad davno su usvojili taj zakon o oporezivanju infuensera i ostalih ljudi koji zaradjuju novac online. Sustina je da je Porezna uprava poslala dopise komercijalnim bankama da prate priliv novaca fizickih lica i sve sumnjive transakcije da dojave Poreznoj upravi. Cini mi se da je sve preko 1.000,00 KM na godisnjem nivou oporezivo. Najveca glupost u svemu tome je da idu retroaktivno i provjeravaju prilive novca od ranije od kad je zakon usvojen. Jos veci nonsens je u tome da glavnicu oporezuju sa 10% poreza na dobit i 4% za zdravstvenu zastitu, koju uzgred ne mozes koristiti nikako ako se oslanjas na taj fond, ondosno ako nisi negdje vec prijavljen ili nisi na birou za nezaposlene

Klin

pre 3 godine

Većina onih koji zarađuju na taj način ima samo te prihode i oni često ne prelaze ni 200-300 eur. Kad bi platili porez i doprinose po zakonima ove države ostalo bi im 80-150 eur. Kad bi otvorili firmu, morali bi praktično celu zaradu da daju na doprinose. Kod nas ne postoji normalan neoporeziv minimum definisan kao osnova za biološki opstanak, a svi znamo kolika je to suma otprilike. Mislim da je u Hrvatskoj do 500 eur mesečno neoporezivo. Zna da je u Americi još pre dvadeset godina to bilo 600 dolara.

nebesky

pre 3 godine

Došao mi pre par godina jedan koji je uzeo 30.000 dolara za godinu dana od prodaje nekih klipova za 1-2 dolara komad... Da plati porez. Ajde druže, da platiš porez, i još koješta, uzeli bi ti najmanjanje trećinu.
Pretpostavljam da je ovo tapkanje u mraku.
Na osnovu čega oni imaju prava na uvid u tvoj račun? Banke nisu smele da im daju podatke zbog zagarantovane tajnosti računa. Mogu da te tuže za nešto, pa tek Sud da naredi da te banka ofira. Ako znaju tvoja primanja samo ovako, kao rekla Poreska daj stanje, ti možeš da tužiš banku!
Ako primaš od fizičkih lica - poslala ti tetka iz Kanade.
Ako primaš od pravnih lica - oni su platili porez.
Dosta je to komplikovano i cela materija nije regulisana zakonima!
Najbolje je konsultovati nekog advokata, tek da znaš šta te (možda) čeka.

Mamma mia !!!!

pre 3 godine

Vidim da su se najvise uzrujali i pljuju po državi oni koji se bave radom u informatici generalno ....
Pa bar ste vi informatičari i kompjuterasi visoko obrazovani i svetski ljudi , jer radite u inostrantvu! Vi bi trebalo da znate da SVAKA država na svetu ima iste zakone i oporezuje svoje građane bez obzira gde oni prihod ostvaruju . Ima nešto sto zovu WWT iliti World wide taxation , sto bi rekli , brale radi ti gde hoćeš ali mi ćemo porez da ti naplatimo sve jedno ....
Ja živim i radim u Italiji već 25 godina . Pa vi braćo Srbi nemate pojma šta je banditska država ...pa ovi su u stanju iz oka da ti izvade i naplate i porez na vazduh koji dišeš .
E sad to sto je Italija broj jedan u svetu po utaji poreza i to sto se svi trude da ne plate to je nešto drugo . Zakon je zakon i on postoji ali realizacija je nešto sasvim drugo ....

Nepodoban jer sam posten

pre 3 godine

Objavite jedan normalan pogled na situaciju u Srbiji. Da pokusam da poredjam od dna ka vrhu neke (ne)objasnjive pojave. Prodavci duvana u BG na zadnjoj stanici ili bilo gde drugde ne placaju porez, Policija, KP, Inspekcija prolazi pored njega kao da ne postoje, znaci organizator posla ih stiti. Mehanicari koji ne kucaju racune kazu malo li je sto imam prijavljene radnike? Skoro svaka ulica ima jednog mehanicara na crno, svaki kraj jednog metalostrugara, izradu kljuceva, limara glodaca, obucara pa i frizera (licno znam jednu koja se osmelila i lokal da iznajmi i da radi skroz na crno kao i kod kuce). Svako od njih zna da se i stanovi izdaju na crno pa sto on sitan da placa porez i doprinose? Licno znam coveka koji je napravio na drzavnoj zemlji, lokal na sprat, pored pijace i izdaje ga godinama u nazad za prodaju voca i povrca opet bez racuna se sve prodaje a nocu se na spratu kockaju gde uzima pikslu. Opet on kaze Tetke u Kanadi i plagijatori diploma koji kao rade za platu od 1000 eura a kupuju stanove od cetvrt miliona eura (a kamo namestaj, umetnicke slike i kes na tajnom racunu) upiru prst u one koji su vladali pre 9-10 godina a ni jednom nisu oduzeli imovinu. Muvacu sve dok mogu. Na kraju jedini koji nastradaju u ovoj zemlji su ulicni prodavci krpica i drangulija koji verovatno najmanje zarade od svih nabrojanih. Svaka zgrada ima svog dilera a svako naselje bosa. Zakon o poreklu imovine ce se selektivno primenjivati na neposlusne. Ko je bre lud da placa porez?

Trol

pre 3 godine

Moze li mi neko objasniti sistem plaćanja poreza ukoliko hipotetički razvijem igricu ili softver u svojoj sobi, za playstore pri čemu ona napreduje i ljudi krenu masovno da kupuju 'in game' dodatke preko Google play storea i eventualno krene veća zarada?

ja

pre 3 godine

Sve dok se svi budu bavili pronalaženjem načina da zakinu državu za porez, umesto time kako da se i njihov glas čuje prilikom utvrđivanja za šta će taj porez da se troši, bićemo zemlja 3. sveta...

max

pre 3 godine

U sustini sve zavisi od visine prihoda. Ukoliko neko prihoduje npr do 1000 evra i time obezbedjuje minimalne uslove za zivot sebe i porodice ne treba ga dirati. Ali ukoliko neko ostvaruje takozvani ekstra profit od nekoliko hiljada evra ne trebalo biti problem da malo odvoji u drzavnu kasu tj. jeste problem da npr nekome ko uzme 800 evra otkines 200 evra ali ne bi trebalo da je problem kad neko uzme 3000 evra da mu otkines 200 evra.

Ana

pre 3 godine

To ste utvrdili.

A niste utvrdili ono što za 5 minuta možeš na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre kako se lažno prijavljuje umanjeni profit i kako je gomila kompanija u Srbiji u vlasništvu offshore kompanija iz inostranstva kako bi se na lak način sav novac izvlačio iz Srbije, ne plaćao porez i na taj način oprale velike količnine novca.

Zašto državni organi i poresko štite najveće utajivače poreza u Srbiji?

Ili će zakoni biti jednaki za sve ili neće važiti ni za koga.

Shvatite da uskoro niko više neće plaćati poreze jer ne želite da naplatite porez od onih koji su najbogatiji pa za njih zakoni države Srbije očigledno ne važe dok narod plaća sve kako bi ti isti bogataši još bolje živeli.

Dosta je bilo !

niko i ništa

pre 3 godine

A da malo udarite na pevaljke i one iz rialitia???? Ne smete, jer posle neće da zabavljaju narod na dočeku nove godine? E pa ni taj izgovor nećete više imati zbog Kovida!!!

Programer

pre 3 godine

Bugarska, od skoro i Rumunija imaju minimalni ili 0 porez na IT. Grcki programeri odavno imaju firme u Bugarskoj, Bugarski racun daju kad primaju novac i onda ga u Grcku prebacuju minimalno ili na druge nacine. Zvanicno rade za Bugarsku firmu koja ima jednog jedinog zaposlenog - vlasnika. Nacin postoji, programeri u okruzenju su uspeli da rese probleme bez krsenja zakona. Ko trpi u tom slucaju? Pa Grcka drzava jer je ostala zakinuta za dodatne poreze ali sami su krivi sto su alavi. Sto se tice onog "imate socijalnu zastitu i zdravstvo" - nemamo druze jer kod drzavnog lekara cekamo isti red i istu proceduru kao i oni koji placaju manje (a vremena za cekanje nema). Vecina sa dobrim platama se ionako leci privatno (lekari koji "tezgare" i privatno fino zaradjuju pa je i to benefit za drzavu i zdravstvo). Ista stvar za socijalno: Da zavisim od drzave koja ce mi za 30 godina govoriti da li mi je penzija prevelika ili nije kao sto danas radi penzionerima? Ne pada mi na pamet - samo privatno, sve!

Dum dum bum

pre 3 godine

E to vam je napredna drzava, a tamo gde se nabacuju poslovi od 40 i kusur miloiona eura, to je uredu, a ovo nije i udri na intelektualce koji nisu cekali pomoc drzave i sami zaradili pare prodajuci svoju pamet ??

Sram da je drzavu
(sale, 13. oktobar 2020 12:23)

Nama porezi i to bi bilo u redu kada bi... Ispitali 24 (240) sporne privatizacije a posebno ovu njihovu od prošle godine. Ikarbus Yilong. Nema od Kineza ni traga ni glasa a svi su se viđeniji političari uslikali. Znači u dilu su sa pravim kupcem, nekim njihovim tajkunom koji je odma podelio otkaze svim radnicima. Korona možda napravi rasulo u svetu pa ćemo i političarima i tajkunima suditi kratko, o istom trošku. I onako su ista ekipa i igraju u istom timu.

z

pre 3 godine

Ovo podseća na one patetične opomene pred utuženje RTS-a.

Po kom osnovu to država zahteva da neko ko radi neprijavljeno, pa još za nekog iz inostranstva pa preko strane internet platforme, plaća porez? Ko je legalno zaposlen taj plaća porez, ko radi na crno ništa ne duguje državi - jer država ništa i ne nudi zauzvrat; ne ide mu taj porez za penzijsko, socijalno ili zdravstvenu zaštitu. Znači, država ne prepoznaje to radno mesto kao iole legalno a ovamo traži porez? Pa to je šizofreno.

Svako ima pravo da proda šta hoće putem oglasa, uključujući i usluge. I da zaradi na taj način. A da li legalno duguje nešto državi, pa to valjda polazi od toga da li postoji papir (ugovor) koji vezuje dotičnu osobu sa bilo kojom karikom u lancu (od poslodavca do katastra nepokretnosti) u ovoj državi. A ne od pustih želja države da još više zelenaši.

Pametnije bi joj bilo da, kad već ne može da obezbedi tim ljudima legalan posao (mir i stabilnost, vučić se rodi) onda bar može da ih ohrabri da i dalje zarađuju taj bedni novac jer će valjda u ovoj državi i da ga potroše.

Ali da ova zemlja ima tradiciju pametnih ljudi na vlasti zar bismo bili ovde gde jesmo...

koronarius

pre 3 godine

Necu da platim! I da naravno, postoje nacini da dobijam novac od stranog poslodavca, bez da drzava ima uvid u to. Dakle, za sistem ove drzave ja sam socijani slucaj, sa zdravstvenim osiguranjem preko biroa i sa 0 dinara prihoda. U stvarnosti, letujem na Maldivima, skijam u Norveskoj i vozim auto koji kosta kao stan. I, sta mi mozete?

Pera

pre 3 godine

Koliko ja shvatam problem je samo u onima čije prihode mogu da evidentiraju jer dolaze preko računa. Postoje brojne druge profesije gde se plaćanje odvija u gotovini pa je sve u redu. Iznajmljivanje stanova, isplata radnika na ruke a samo minimalac preko računa, pevači i pevačice, svadbarski fotografi, prodavci na buvljacima koji prodaju proizvode proizvedene u srbiji, prodavci po pijacama švercovane robe, nakupci po kvantaškim pijacama... redom izbegavaju porez a koriste sve blagodeti države (zdravstvo, školstvo, socijalnu pomoć..)
. Da bi naplatili porez od takvih morali bi da radite a ovako spisak sam dođe od banke. Genijalci.

miki

pre 3 godine

radim u Srbiji, sve po zakonu, i llqfam enormne poreze i doprinose. Primanja mi nisu ni priblizno kao mom komsiji ispod,koji je programer i za koji dan se seli j svoj novi stan u BG na vodi. Kada smo.pricali, reko mi je da radi "preko agemcije" i da drzavi placa minkmalne poreze i doprinose, a zbog toha mj osyaje mnooogo vise kesha. Ispadaju budale oni koji sve placaju posteno, kao ja...

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

po logici dosta komentatora ovde niko ne bi trebalo da placa drzavi porez na dodhodak, jer u principu sama drzava ne obezbedjuje nikome tacno nista za posao kojim se bave ... izuzev sto svi oni zaboravljaju da svaka drzava pored prava gradjanima uvodi istima i neke obaveze koje idu zajedno sa tim pravima, pa samim tim ti gradjani su duzni da ih ispunjavaju, a jedna od tih obaveza je placanje poreza na dohodak kao i dodatno oporezivanje ekstra prihoda, kako kod nas tako i u svakoj drugoj drzavi u svetu, jedino se ralikuje visina istog ali svuda postoji

Goran Loznica

pre 3 godine

Država je i izmislila dotičnu elitu da zamlaćuju decu.Njih oporezovati 60% na dobit i povećati dečiji dodatak,dati veću socijalnu pomoć samohranim majkama i za bolesnu decu koju lečimo na tviteru sms porukama!

Ajme

pre 3 godine

Odlicna inicijativa. Cilj je smanjiti sivu ekonomiju.
Realno svi ljudi koji se bave delatnostima i ostvaruju profit treba da rade na "belo" i da placaju porez na dobit.
Samo od Youtube i Facebook-a mogu milioni da se sliju u budzet i da napravimo metro na primer ko od sale. Da li znate koliko pevaci i producentske kuce koje objavljuju spotove na YT zaradjuju?!
Nemojte mnogo da se prenemazete nego prijavite prihode, Srbija je skoro pa poreski raj, porez na dobit je samo 15% sto nije slucaj u vecini EU i u Americi.
Realno svako ko ima prihod iz inostranstva treba barem da ima registrovanu agenciju u APR makar i pausalno i da placa porez na dobit.
Nadam se da ce drzava da oformi centralni registar i da sve bude transparentno.

goveda su to

pre 3 godine

Radiš, uplate na payoneer, mastercardom digneš pare do 9000 evra keša na bankomatu bilo gde u okruženju. Staviš pare u džep (do toliko legalno možeš da uneseš u Srbiju bez prijavljivanja) i vratiš se kući
(Građanin, 13. oktobar 2020 14:08)

Danas sam influenser i zaista ne volim da placam porez. Pre ovog posla prodavao sam duvan i motane cigarete za jednog lika koji mi je uvek govori, ne boj se nista onaj ko sve organizuje taj nas i stiti. I stvarno nikad nas komunalna nije dirala a kamo li inspekcija. Pre toga sam prodavao sve i svasta oko pijaca pa i na oglasima KP, Limundo i uvek se pitao zasto nas juri komunalna? Najmanje zaradjujemo i bezimo a recimo svako od nas zna bar 3 mehanicara, limara, strugara itd koji rade na crno i ostvaruju dve do tri prosecne plate mesecno. Njih niko ne dira a znam neke koji tako rade vec cetvrt veka. mozda ima i drasticnijih primera? Po nekad dodje pandur i popravi mu auto gratis i mirna backa. Ne!dokle god mogu da ne placam necu placati.

MarkoDE

pre 3 godine

To nije samo nepoštovanje propisa, nego utaja poreza i krivično delo! Dok je za državu ta oblast u rangu naučne fantastike, većina tih jutubera/influencera izbegava porez i još se vrlo bahato ponaša.

Hm

pre 3 godine

A gde se nalazi zvanicna informacija o tome, na zvanicnom sajtu Poreske uprave??? Ovo na fejsbuku se ne priznaje kao zvanicna informacija. Gde su uputstva? Koji formular se popunjava, po kom osnovu, gde je tacka zakona na osnovu koje se primenjuje naplata poreza po ovom osnovu i jos mnogo toga?

csc

pre 3 godine

Drzava je jedino duzna da obezbedi 3 prava svojim gradjanima: pravo na slobodne izbore, pravo na zastitu zivota i zdravlja i pravo na neprikosnovenost privatne imovine. Ako ova tri prava nisu obezbedjena, onda se gradjani bore protestima. Ako jesu, za sva dodatna prava, bori se preko preko prvog prava - izbora. Mi smo to pravo imali priliku da iskoristimo i glasali smo kako smo glasali. Sad cutite i placajte.

mirko DE

pre 3 godine

Probajte u Nemackoj ili bilo kojoj zemlji EU ili jos gore USA da ne platite porez na makar i 10evra prihoda, samo vam stigne kazna na adresu, a probajte da ne platite kaznu - pravac zatvor... Nema preterane diskusije...

Podrzavam. Uvodjenje ozbiljne poreske politike i postovanje iste je samo jedan od koraka ka normalnom drustvu i sistemu, takodje sudstvo i policija treba da rade svoj posao i pohapse sve te kriminalce pocevsi od svojih redova.

Kad jednog lepog dana sve to bude odradjeno bicemo i normalna zemlja i ljudi nece vise bezati glavom bez obzira, do tad...

zok1

pre 3 godine

Uh... Ne treba izmišljati toplu vodu, potrebna je reforma poreskog sistema i uvođenje progresivnog oporezivanja i poreskih prijava za sve građane. Minimalni iznosi neophodni za život se ne oporezuju, ne one iznad njih se plaća po stopama u zavisnosti od visine prihoda. Oporezuje se razlika između prihoda i rashoda, ako je influenser potrošio 1000 evra na računar, 1000 evra na mobilni telefon i 500 evra na internet - prihod koji se oporezuje je manji za 2500 evra. Potrebno je naći balans u visini poreza, on ne sme da bude toliko velik da se ljudima isplati da hvataju krivine (registruju firme u inostranstvu itd.). Određene delatnosti (npr. IT) i određena geografska područja (npr. opustele opštine na jugu Srbije) se mogu stimulisati poreskim povlasticama.

Maksa

pre 3 godine

Najvise kukaju oni koji dobro zaradjuju a ne placaju porez. Sto vise para imas, to vise zelis. Kad bi svi placali porez, kako i treba, svi bi ziveli bolje. Ali jok. Neka ja zivim dobro a komsije nek crknu. Zato smo tu gde jesmo.

На мечију жалост или радост

pre 3 godine

Све је то за људе да се краде па ко омасти конопац омасти. Закон постоји ал се селекривно тумачи па ком опанци ком обојци. Ево један случај који сигурно није усамљен. Мој директор сам себи давао плату подизо човек кад априла му дође решење да плати порез на пробијени лимит од 1000000дин. Мртав ладан сазове управни одбор са једином тачком дневног реда да му фирма плати порез.......

MixerVpN

pre 3 godine

Zamislite ovu situaciju : Drzava salje privatnoj banci depesu da "odvade" pare od doticnog sto im nije posalo pare koji oni hoce za sebe hahaha Pivatnoj banci koja nije u vlasnistvu ove zemlje da trazis pare hahahaha
OK,ovo nije despotija ovo je i debilenija lvl 1000 . Naravno da mogu da blokiraju racun i to je najdalje sto mogu da urade. Ali to znaci i gubitak klijenata u banci . To je jasno ko dan , sto banka nece na kraju raditi . Moze uvek raditi "medijacija" i to je opet izmedju klijenta/korisnika banke i banke. A drzava mora da "juri" po celoj Srbiji hiljade ljudi za 1-100 e porezne dazbine hahahahaha E zivote , tugo . Poreska vam je birokratska rupa bez dan i ljudi koji nece to raditi . To oni znaju i mi to znamo, zato i "pozivate" . Racunica je jasna , vise vas kosta da trazite uterivace poreza nego bilo sta drugo . I zato je ovo veliki status quo vec deceniju , od kad se sporadnicno sve ovo spominje.

Papillon

pre 3 godine

Evo nas opet.
Svako ko privredjuje, zaradjuje mora da plati porez.
Ako neko pita "šta mi je država dala", pa dala ti je školu, ulicu, zdravstvo ...
Recimo odeš sad u usa i kažeš meni USA ništa nije dala, sam sam uližio u sebe, da li bi to prošlo tamo?

Brkajlo

pre 3 godine

Nažalost većina počinje od pogrešne premise i posmatra to kao da im neko nešto otima.. A ekonomska stvarnost je drugačija, odnosno oni su oteli od države i zajednice u prethodnom periodu značajan iznos ne prijavljujući svoje prihode iz inostranstva koji su oporezivi u Srbiji iz prostog razloga jer je usluga ovde izvršena. Na te prihode Poreska uprava može da izrekne najnepovoljnije moguće rešenje, retroaktivno, u kombinaciji sa podacima dobijenim iz banke. To što se to dosad nije sprovodilo ne znači da je bilo legitimno. Ukratko, budite srećni što ste ućarili to što jeste, prijavite se i samooporezujte i čim počnete nešto da uplaćujete mala je šansa da će vas neko kasnije istraživati.
Na stranu to što deluje pravedno ne dati državi "ni dinara" jer zajednica od toga skoro da ne vidi ništa, ali možda je i to zato što svi gledaju kako da ućare. I naravno da je nepravda što su mnogi izuzeti od pravila, ali ako je neko drugi lopov da li je pravedno da i vi postanete?
Za one koji bi to i dalje sve da izbegnu neka probaju sa tim novcem bez porekla da kupe bilo šta značajno u državama odakle ostvaruju prihode.. Teško da može. Posmatrajte to kao naknadu za mirnu savest, jer ako već zarađujete natprosečno, što vam je teško dati caru carevo i spavati mirno?

Ivan

pre 3 godine

Racun u ino banci, prebacis na racun domace pid doznakom honorara. Kapiram. Alu, racun u ino banci, ino kartica i povlacis novac na vankomatu bez ikakve doznake, kako su oni zamislili to da oporezu? Ne mozes oporezivati novac koji podignem, vec novac koji zaradim, al ako sam ga pidigao bez doznake, aj ti dokazi da je to od honorara.

đak iz zadnje klupe

pre 3 godine

Evo brzog odgovora za ove što im država "nije obezbedila ništa" a hoće porez. Obezbedila vam je puteve, pruge, bolnice, vojsku i policiju da vas čuva.... Jesmo li mi budale da plaćamo poreze i doprinose i za sebe iza svoje radnike, a vi ćete za džaba da arčite puteve, da se lečite, da mirno spavate... Ako ti ne odgovara bajo lap top pod mišku pa u USA. Pokušaj tamo da ne platiš porez. Dosta bre više.
p.s. Imam u kući fri lensera koji takođe ne plaća porez.I dalje smatram da vas se mora oporezovat. Ali sve vas. I po istoj stopi.

Pero

pre 3 godine

Ako su reklame naplaćuju od domaćih kompanija Yutjuberi, Blogeri..... treba da plate porez jer se zarada ostvaruje od domaćih korisnika ali ako se novac zaradjuje po drugim osnovama bez veze sa domaćim potrošačima mislim da je to čista suludost i pljačka.Nisu pravni subjekti pa da plaćaju porez.

advokat

pre 3 godine

A da oporezujete malo estradu...to nista a???
A da oporezujete malo ove iz Parova,?
A da oporezujete malo ove sto voze Bembare ,a zvanicno imaju minimalac?
A da oporezujete one sto su kao pausalci ,a puni gotovine do grla..?I sta je to pausalac,to je posten narod,obucare,zanatlije....?
A da oporezujete advokate?
A da oporezujete svercere ?
A da malo ostavite sirotinju?
(Surovoiskrenaosoba tzv.realista, 13. oktobar 2020 15:46)

Ko li vas slaga da advokati ne placaju porez. Aman vise. Placamo i uvek smo placali. Ako je bilo pojedinaca koji nisu to ne znaci da nemamo zakonsku obavezu da placamo. Placamo i to bez obzira na to da li smo taj mesec zaradili jedan jedini dinar, po unapred odredjenim iznosima od strane drzave. Samo nam stigne resenje u kome lepo pise koliko treba da platimo svaki mesec. Ne znam sta vam nije jasno.

Ahtung

pre 3 godine

Internet klađenja!? Ne dozvoljavaju nam ni loto da igramo. Blokirali su me prošle godine kad sam hteo da uplatim 5 evra za Euromilions. Rekoše mi iz banke, ne može, to je klađenje.

Aleksandar

pre 3 godine

Ljudi svaki dinar koji zaradite dok zivite ovde i radite odavde, duzni ste po zakonu da platite, u bilo kojoj drzavi. Cime se bavite, da li je 100 ili 100k evra nije vazno, mora da se plati, tako je oduvek.

spartanac

pre 3 godine

Mora da imaš tri prijavljene adrese u inostranstvu, ako se ne zadršavaš više od 6 meseci u jednoj državi nisi obavezan da platiš porez. To važi u Nemačkoj i za nemačkog državljanina ima raznih caka!

Vlada

pre 3 godine

Kako se svi, koji se oglušuju o zakone, prave fantastično blesavi, i ovi što prihoduju online i stanodavci i IT... Šatro ne razumeju zašto treba da plate porez kad oni već troše zarađeni novac u svojoj zemlji, kad stanodavci već plaćaju porez na nekretninu,te država im ništa nije dala.... Ne razumem šta da im da država, ne razumem zašto oni misle da su mnogo pametniji od mene koji legalno poslujem, izdajem svakom fiskalni račun, uredno 15.-tog u mesecu uplaćujem doprinose jer ostvarujem prihode kao i oni i sasvim pristojno od toga živim. Da su nameti astronomsko, za naše prilike, jesu. Zarad ovih u sivoj zoni onoj manjini koja uredno posluje izdaci upravo i jesu toliki. Ja cu biti prvi koji ću redom da prijavim svakog prevaranta koji ne izmiruje obaveze parazitirajući lagodno na mojoj grbači!

DrBre

pre 3 godine

Pa isto je svuda. Austrija je cak blokirala booking, air bnb, i sve sajtove za freelance ako im ne dostave sve podatke o pruzaocima usluga u toj zemlji.

Lemi

pre 3 godine

Citam i neverujem.
Pa kakvi ste vi biznismeni kad se u osnove biznisa ne razumete.
Evo ja imam firmu i plata nam je oporezovana 63%. I sta sad treba da zatvorim i radim na crno jer mi je preveliki porez??? Jos ako nesto zaradim kao preduzetnik i podignem dobit otprilike moram da dam drzavi jos 30%. Sta, opet cu da zatvorim i radim na crno???
I da i ja kao i vi (kako god se zvali) ulozio sam svoje znanje, svoje pare, svoje vreme, svoje zivce, svoje "kratke rokove" u biznis.
Ovde dolazimo do pdv-a koji placam na zaradjenu vrednost stim sto ako kupujem nesto za firmu umanjuje mi se taj pdv. (o ovome pojma nemate ocigkedno)
Znaci ajmo bahatlije i siva zono, shvatite da radite na crno a pare primate preko zvanicnih kanala (banaka). I sad kad je doslo do toga da drzava hoće da izjednaci vas i mene (kao i mnoge druge preduzetnike), vama je mnogo da platite 50% poreza.
Pa jeste mnogo ali ja zbog poreza nisam odustao od biznisa nego radim jos vise da zaradim sebi, radnicima a boga mi i drzavi.
Po cemu ste vi bolji od nas preduzetnika koji te poreze vec placamo.
Po tome sto unosite novac iz i inostranstva, po tome sto ste ulozili vase znanje, kupili racunar i mobilni...???
Daleko ce Vam biznis dogurati sa takvim razmisljanjem.
Slazem se da su u nekim državama bolji poreski sistemi i da je kod nas porez preveliki ali mozda kad ga SVI budu placali mozda i bude manji.

Bre!

pre 3 godine

Svaka delatnost izvrsena u drzavi se oporezuje u toj istoj drzavi. Dvanaestogodisnjaci u komentarima preskocite moje pisanije ionako nemate pojma o cemu pricate. Mislite da je Jutub neki iskljucak od pravila a nije.

Ajme

pre 3 godine

Odlicna inicijativa. Cilj je smanjiti sivu ekonomiju.
Realno svi ljudi koji se bave delatnostima i ostvaruju profit treba da rade na "belo" i da placaju porez na dobit.
Samo od Youtube i Facebook-a mogu milioni da se sliju u budzet i da napravimo metro na primer ko od sale. Da li znate koliko pevaci i producentske kuce koje objavljuju spotove na YT zaradjuju?!
Nemojte mnogo da se prenemazete nego prijavite prihode, Srbija je skoro pa poreski raj, porez na dobit je samo 15% sto nije slucaj u vecini EU i u Americi.
Realno svako ko ima prihod iz inostranstva treba barem da ima registrovanu agenciju u APR makar i pausalno i da placa porez na dobit.
Nadam se da ce drzava da oformi centralni registar i da sve bude transparentno.

Rob Sinji

pre 3 godine

Rešili stručnjaci da otmu još neki dinar. Student drži on line časove engleskog a država misli da ima pravo na deo zato što mu je obezbedila tačno šta ?

đak iz zadnje klupe

pre 3 godine

Evo brzog odgovora za ove što im država "nije obezbedila ništa" a hoće porez. Obezbedila vam je puteve, pruge, bolnice, vojsku i policiju da vas čuva.... Jesmo li mi budale da plaćamo poreze i doprinose i za sebe iza svoje radnike, a vi ćete za džaba da arčite puteve, da se lečite, da mirno spavate... Ako ti ne odgovara bajo lap top pod mišku pa u USA. Pokušaj tamo da ne platiš porez. Dosta bre više.
p.s. Imam u kući fri lensera koji takođe ne plaća porez.I dalje smatram da vas se mora oporezovat. Ali sve vas. I po istoj stopi.

Макса

pre 3 godine

Данас се праве паметни и избегавају порезе и доприносе. Сутра кад добију децу слаће их у школе и пљуваће по држави како су школе распале јер нико не улаже у њих. А када се озбиљно разболе и схвате да немају оверену здравствену књижицу вриштаће до неба трдећи да им по некаквом ко зна ком уставу и закону припада бесплатна здравствена нега јер су држављани Србије. А за неких 30-40 година ће стајати са транспарентима у Немањиној да траже од те исте државе да им да пензије и опет ће се позивати на то да су рођени у Србији и да им због тога припадају пензије. Живи били, па видели ... А ако у међувремену оду у Немачку - тамо ће бити мирни као бубице и плаћаће све што од њих Немци траже до последњег цента, још ће и хвалити Немачку као уређену земљу у којој мора да се плати порез. Наша посла!

Brkajlo

pre 3 godine

Nažalost većina počinje od pogrešne premise i posmatra to kao da im neko nešto otima.. A ekonomska stvarnost je drugačija, odnosno oni su oteli od države i zajednice u prethodnom periodu značajan iznos ne prijavljujući svoje prihode iz inostranstva koji su oporezivi u Srbiji iz prostog razloga jer je usluga ovde izvršena. Na te prihode Poreska uprava može da izrekne najnepovoljnije moguće rešenje, retroaktivno, u kombinaciji sa podacima dobijenim iz banke. To što se to dosad nije sprovodilo ne znači da je bilo legitimno. Ukratko, budite srećni što ste ućarili to što jeste, prijavite se i samooporezujte i čim počnete nešto da uplaćujete mala je šansa da će vas neko kasnije istraživati.
Na stranu to što deluje pravedno ne dati državi "ni dinara" jer zajednica od toga skoro da ne vidi ništa, ali možda je i to zato što svi gledaju kako da ućare. I naravno da je nepravda što su mnogi izuzeti od pravila, ali ako je neko drugi lopov da li je pravedno da i vi postanete?
Za one koji bi to i dalje sve da izbegnu neka probaju sa tim novcem bez porekla da kupe bilo šta značajno u državama odakle ostvaruju prihode.. Teško da može. Posmatrajte to kao naknadu za mirnu savest, jer ako već zarađujete natprosečno, što vam je teško dati caru carevo i spavati mirno?

mirko DE

pre 3 godine

Probajte u Nemackoj ili bilo kojoj zemlji EU ili jos gore USA da ne platite porez na makar i 10evra prihoda, samo vam stigne kazna na adresu, a probajte da ne platite kaznu - pravac zatvor... Nema preterane diskusije...

Podrzavam. Uvodjenje ozbiljne poreske politike i postovanje iste je samo jedan od koraka ka normalnom drustvu i sistemu, takodje sudstvo i policija treba da rade svoj posao i pohapse sve te kriminalce pocevsi od svojih redova.

Kad jednog lepog dana sve to bude odradjeno bicemo i normalna zemlja i ljudi nece vise bezati glavom bez obzira, do tad...

Aleksandar

pre 3 godine

Ljudi svaki dinar koji zaradite dok zivite ovde i radite odavde, duzni ste po zakonu da platite, u bilo kojoj drzavi. Cime se bavite, da li je 100 ili 100k evra nije vazno, mora da se plati, tako je oduvek.

MarkoDE

pre 3 godine

To nije samo nepoštovanje propisa, nego utaja poreza i krivično delo! Dok je za državu ta oblast u rangu naučne fantastike, većina tih jutubera/influencera izbegava porez i još se vrlo bahato ponaša.

Maksa

pre 3 godine

Najvise kukaju oni koji dobro zaradjuju a ne placaju porez. Sto vise para imas, to vise zelis. Kad bi svi placali porez, kako i treba, svi bi ziveli bolje. Ali jok. Neka ja zivim dobro a komsije nek crknu. Zato smo tu gde jesmo.

koronarius

pre 3 godine

Necu da platim! I da naravno, postoje nacini da dobijam novac od stranog poslodavca, bez da drzava ima uvid u to. Dakle, za sistem ove drzave ja sam socijani slucaj, sa zdravstvenim osiguranjem preko biroa i sa 0 dinara prihoda. U stvarnosti, letujem na Maldivima, skijam u Norveskoj i vozim auto koji kosta kao stan. I, sta mi mozete?

Dobrivoje

pre 3 godine

Pitanje: Kakav porez dugujem u Srbiji ako delatnost obavljam van Srbije? Instagram, YouTube i ostale platforme nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom. Ja u suštini radim u inostranstvu, a prihode koje ostvarim, već su tamo oporezovani...

miki

pre 3 godine

radim u Srbiji, sve po zakonu, i llqfam enormne poreze i doprinose. Primanja mi nisu ni priblizno kao mom komsiji ispod,koji je programer i za koji dan se seli j svoj novi stan u BG na vodi. Kada smo.pricali, reko mi je da radi "preko agemcije" i da drzavi placa minkmalne poreze i doprinose, a zbog toha mj osyaje mnooogo vise kesha. Ispadaju budale oni koji sve placaju posteno, kao ja...

Papillon

pre 3 godine

Evo nas opet.
Svako ko privredjuje, zaradjuje mora da plati porez.
Ako neko pita "šta mi je država dala", pa dala ti je školu, ulicu, zdravstvo ...
Recimo odeš sad u usa i kažeš meni USA ništa nije dala, sam sam uližio u sebe, da li bi to prošlo tamo?

poruka poreskoj

pre 3 godine

5-6 milijardi eura udje u Srbiju od iseljenika i preko internet zarade. Ovo ako izgubite dinar ce devalvirati. Ne dirajte te ljude jer realno taj novac drzi stabilnost valute.

Westy

pre 3 godine

Sramotno! Jel to to zlatno doba? Medjunarodne internet platforme su dali vise sansi mladima nego bilo koja vlada Srbije, ne samo mladima vec i obicnom stanovnistvu putem Air BnB i slicnih. Imam praksu da redovno putujem preko Air BnB i sticem nova poznanstva divnih domacina po Srbiji koji se nevjerovatno trude da ostave dobar utisak ali i sami su dobri po prirodi. Drago mi je kad nekom platim 20 evra za nocenje i vidim da mu to znaci mnogo, a usluga da i ne pricam, samo pticijeg mlijeka ne jos da ostave. Drzava im je legla na vrat, a sad i youtubere. Doci ce do toga da ce pootvarati racune u off shore zonama, na kraju i odseliti. Umjesto da se podrze, pohvale i stimulisu dolasci takvih iz cijelog svijeta kao zemlja koja prepoznaje trendove i nudi sve, dzaba... Poznajem mnogo mladjih koji zive od ponude i servisa megakorporacija i zive high life i DRAGO MI JE! Konacno inteligencijom da su postali atraktivniji od tatinih sinova politickih tajkuna. Ocekujem Anu Brnabic da se oglasi o ovome, navodno premijerka ima sluha za ovu tematiku. Hajde da vidimo...

XXL

pre 3 godine

Sad će oporezovati i onaj novac koji građani Srbije dobijaju za puko preživljavanje od svoje dece ili rodbine, a ne obavljaju nikakvu delatnost.

Vlada

pre 3 godine

Kako se svi, koji se oglušuju o zakone, prave fantastično blesavi, i ovi što prihoduju online i stanodavci i IT... Šatro ne razumeju zašto treba da plate porez kad oni već troše zarađeni novac u svojoj zemlji, kad stanodavci već plaćaju porez na nekretninu,te država im ništa nije dala.... Ne razumem šta da im da država, ne razumem zašto oni misle da su mnogo pametniji od mene koji legalno poslujem, izdajem svakom fiskalni račun, uredno 15.-tog u mesecu uplaćujem doprinose jer ostvarujem prihode kao i oni i sasvim pristojno od toga živim. Da su nameti astronomsko, za naše prilike, jesu. Zarad ovih u sivoj zoni onoj manjini koja uredno posluje izdaci upravo i jesu toliki. Ja cu biti prvi koji ću redom da prijavim svakog prevaranta koji ne izmiruje obaveze parazitirajući lagodno na mojoj grbači!

Шумадинац 100%

pre 3 godine

Нису ни зарадили новац у Србији, тако да од....те. Те паре ће свакако бити потрошене у Србији. Порез на нешто што се није зарадило у матичној држави, не мора ни да се плати. Ћао!

Asd

pre 3 godine

Ja probao pre dve godine, knjigovodje me gledaju kao da sam pao sa tresnje, u poreskoj tek show, gledaju me kao da sam pao sa marsa... U sustini nemaju kapacitet da proveravaju uplate svim fizickim licima tako da opusteno :)

majstor

pre 3 godine

deri narod! samo deri! ljudi bre rade online i unose pare u zemlju a vi biste kozu s ledja da im skinete... a koje beneficije imaju ti ljudi? sta im drzava omogucava pa hoce da im otme pare?

Woo

pre 3 godine

Ako neko radi za strance, šta tačno ovoj državi treba da plati? Šta je ta država njemu pomogla? Porez na stan već plaća, internet već plaća, svoj zarađeni novac troši ovde. Ako želi penziju, plaća i doprinose, ako želi može i zdravstveno. Ovo je reket, baš kao i prinudni upravnici koje ste na silu nakačili stanarima zgrada, a ne rade ništa. Samo reket, samo jako, bravo, bravo. Ostaćete upamćeni, kao okupatori.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

po logici dosta komentatora ovde niko ne bi trebalo da placa drzavi porez na dodhodak, jer u principu sama drzava ne obezbedjuje nikome tacno nista za posao kojim se bave ... izuzev sto svi oni zaboravljaju da svaka drzava pored prava gradjanima uvodi istima i neke obaveze koje idu zajedno sa tim pravima, pa samim tim ti gradjani su duzni da ih ispunjavaju, a jedna od tih obaveza je placanje poreza na dohodak kao i dodatno oporezivanje ekstra prihoda, kako kod nas tako i u svakoj drugoj drzavi u svetu, jedino se ralikuje visina istog ali svuda postoji

suki

pre 3 godine

Kao programer ovo je sprdacina teška, “gospodo” ako vas tako mogu nazvati, vi imate sreće sto ovakvi ljudi iole unose novac u ovu državu, ne igrajte se sa jedim od sigurnijih prihoda koje imate kao država.

Hmh...

pre 3 godine

Potpuno pogrešan pristup i još gori naslov. Svako ko ima prihod, mora da plati porez - nije to eksluzivno napravljeno za nekakve jutjubere i influensere, i to baš za Srbiju. I vidim da su se svi uprli da ne plate, što razumem, ko još voli da plaća - samo ne razumem zašto očekujete opštu podršku?! Ja dobijam platu u Srbiji, firmu koštam 3500 evra mesečno, a kući odnesem 2300. Svake godine platim 14 hiljada evra poreza i doprinosa, pa još plaćam i ekstra godišnji porez kao "milioner" - i nikom ništa. Plaćam škole, plaćam lekare, sve kao da ne dajem ništa u budžet. Sutra ćete tražiti da imamo "iste penzije", jer "svi su isto radili" i "šta će nekome 1000 evra kad je penzos". Platite ili (što je veća verovatnoća) sačekajte da vas ova lenja i neuka država nekako oslobodi većine obaveza, samo nemojte da nam trubite o ugroženosti, lošim zakonima i "šta ja dobijam za te pare". Ako već kradete državu, budite mangupi, a ne seljačine koje em kradu, em lopovluk pravdaju glupostima. Glasate za SNS, a mislite da zakoni koje su oni doneli ne valjaju; kritikujete druge i prebrojavate im imovinu, a i sami kradete - sve to skupa nema nikakvog smisla.

Marko Kraljevic

pre 3 godine

Da sam jutjuber ne bi nikakve prihode imao preko domaćih banaka. Samo ofšor banke, pa podižem na bankomatu. Bolje 1% provizije nego 20% poreza. A u ofšor bankama se račun otvori online.

Ovo pokazuje da država ne želi da prikupi porez već samo da zadovolji formu.

P

pre 3 godine

Pa drzava nije sposobna ni u firmama u zemlji da sprovede poresku politiku, a ovde cackaju na zarade iz inostranstva. Komedija. Ko vas shvati za ozbiljno taj je budala.

Kod nas sve kontra

pre 3 godine

Umesto da budu srećni što su ti ljudi i dalje u Srbiji, što te svoje zarađene pare koje stižu iz inostranstva troše u Srbiji, oni hoće dodatno da oporezuju njihov prihod...
Deluje mi da mnoge stvari koje se ovde dešavaju govore samo jedno: "Mladi, idite odavde! Pogotovo školovani, sposobni i koji misle svojom glavom, jer takvi su potencijalna pretnja režimu".

Lemi

pre 3 godine

Citam i neverujem.
Pa kakvi ste vi biznismeni kad se u osnove biznisa ne razumete.
Evo ja imam firmu i plata nam je oporezovana 63%. I sta sad treba da zatvorim i radim na crno jer mi je preveliki porez??? Jos ako nesto zaradim kao preduzetnik i podignem dobit otprilike moram da dam drzavi jos 30%. Sta, opet cu da zatvorim i radim na crno???
I da i ja kao i vi (kako god se zvali) ulozio sam svoje znanje, svoje pare, svoje vreme, svoje zivce, svoje "kratke rokove" u biznis.
Ovde dolazimo do pdv-a koji placam na zaradjenu vrednost stim sto ako kupujem nesto za firmu umanjuje mi se taj pdv. (o ovome pojma nemate ocigkedno)
Znaci ajmo bahatlije i siva zono, shvatite da radite na crno a pare primate preko zvanicnih kanala (banaka). I sad kad je doslo do toga da drzava hoće da izjednaci vas i mene (kao i mnoge druge preduzetnike), vama je mnogo da platite 50% poreza.
Pa jeste mnogo ali ja zbog poreza nisam odustao od biznisa nego radim jos vise da zaradim sebi, radnicima a boga mi i drzavi.
Po cemu ste vi bolji od nas preduzetnika koji te poreze vec placamo.
Po tome sto unosite novac iz i inostranstva, po tome sto ste ulozili vase znanje, kupili racunar i mobilni...???
Daleko ce Vam biznis dogurati sa takvim razmisljanjem.
Slazem se da su u nekim državama bolji poreski sistemi i da je kod nas porez preveliki ali mozda kad ga SVI budu placali mozda i bude manji.

Dex

pre 3 godine

Sta drzava pruza zauzvrat? Ako nije dala doprinos poslu kojim je zaradjen novac, ne vidim cime zasluzuje (i odakle joj drskost) da trazi neki svoj imaginarni udeo?

Mojo

pre 3 godine

Najpametnije je ne raditi apsolutno ništa po ovom pitanju. Ko uzima novac, neka ga uzima i dalje i nek se ne javlja. Ova država je apsolutno nesposobna za bilo šta i računa na to da će pošten čovek sam doći njima na prag da ga klepe po ušima. Svim kolegama frilenserima pozdrav i želja za što više posla u vremenu koje dolazi.

sad

pre 3 godine

Ima da bude Surprised Pikachu kad vide da treba da plate drzavi pola od onoga sto su zaradili. A onda ce drzava da se iznenadi za 6 meseci kad vidi da niko vise ne prima uplate iz inostranstva jer je najlakse preseliti internet biznis iz zemlje.

Građanin

pre 3 godine

Radiš, uplate na payoneer, mastercardom digneš pare do 9000 evra keša na bankomatu bilo gde u okruženju. Staviš pare u džep (do toliko legalno možeš da uneseš u Srbiju bez prijavljivanja) i vratiš se kući

ogorčen

pre 3 godine

Mislim da ne bi trebalo da stavljate u isti koš YouTube, influensere i honorarne radnike u mayi, 3ds maxu ili programere. To je poređenje baba i žaba.
Neko je uložio mnogo vremena, novca i krvavog rada da bi naučio neki softver ili dizajn i počeo da zarađuje od toga.
I pored tog truda i rada, ne može kupiti porše kao neko ko je tu da se glupira, srozava moral i zaglupljuje decu.
I sad za ovaj drugi deo, ja ne znam šta je meni država omogućila da zarađujem na taj način? Uložio sam lično novce u tone i tone online kurseva da bi učio dve tri godine i počeo da zarađujem od toga, opet i ne previše novca. Nijedan vid od te zarade, znanja, država nije implementirala u moj lični razvoj.

Alek

pre 3 godine

Drzava nije dala srpskim programerima da rade elektronski dnevnik, nego hrvatima , kao i ko zna koliko drugih drzavnih projekata koje je otislo stranicma a onda ista hoce da naplati srpsku pamet koju cene stranci.

Sta to pokusava da drzava naplati, to sto nasi ljudi prodaju svoje znanje pri cemu ne treba nista osim laptopa?

Pa sta je to drzava dala njima ???? SRAMOTA

Mamma mia !!!!

pre 3 godine

Vidim da su se najvise uzrujali i pljuju po državi oni koji se bave radom u informatici generalno ....
Pa bar ste vi informatičari i kompjuterasi visoko obrazovani i svetski ljudi , jer radite u inostrantvu! Vi bi trebalo da znate da SVAKA država na svetu ima iste zakone i oporezuje svoje građane bez obzira gde oni prihod ostvaruju . Ima nešto sto zovu WWT iliti World wide taxation , sto bi rekli , brale radi ti gde hoćeš ali mi ćemo porez da ti naplatimo sve jedno ....
Ja živim i radim u Italiji već 25 godina . Pa vi braćo Srbi nemate pojma šta je banditska država ...pa ovi su u stanju iz oka da ti izvade i naplate i porez na vazduh koji dišeš .
E sad to sto je Italija broj jedan u svetu po utaji poreza i to sto se svi trude da ne plate to je nešto drugo . Zakon je zakon i on postoji ali realizacija je nešto sasvim drugo ....

UžaSrbija

pre 3 godine

Zbog tendencioznog nalsova ljudi tripuju da se radi o oporezivanju novikompanpvanih internet bogataœa koji vrše utaju poreza, ali ovde se u većini radi o onima koji imaju neki mini zaradu iz inostranstva! Ima masa ljudi koji drže časove engleskog, pišu ili ilustruju za dodatnu zaradu u slobodno vreme, i zarade toliko da skrpe kraj s krajem. Kako se meni tačno isplati da sa 300$ mesečno iz inostranstva pustim da me razrežu procentualno, ili joœ gore fiksno kao pauœalca, a ja ne znam da li ću dobaciti do tihh 30000 din zarade sveukupno? Ali, država se ponaša kao da ako smo frilens znači da svi zarađujemo kao programeri ili Baka Prase. Bukvalno smo nevidljivi. Mora da postoji posebna kategorija za male prihode

advokat

pre 3 godine

A da oporezujete malo estradu...to nista a???
A da oporezujete malo ove iz Parova,?
A da oporezujete malo ove sto voze Bembare ,a zvanicno imaju minimalac?
A da oporezujete one sto su kao pausalci ,a puni gotovine do grla..?I sta je to pausalac,to je posten narod,obucare,zanatlije....?
A da oporezujete advokate?
A da oporezujete svercere ?
A da malo ostavite sirotinju?
(Surovoiskrenaosoba tzv.realista, 13. oktobar 2020 15:46)

Ko li vas slaga da advokati ne placaju porez. Aman vise. Placamo i uvek smo placali. Ako je bilo pojedinaca koji nisu to ne znaci da nemamo zakonsku obavezu da placamo. Placamo i to bez obzira na to da li smo taj mesec zaradili jedan jedini dinar, po unapred odredjenim iznosima od strane drzave. Samo nam stigne resenje u kome lepo pise koliko treba da platimo svaki mesec. Ne znam sta vam nije jasno.

Sa90

pre 3 godine

Zasto ovde ljudi konstantno komentarisu stvari u koje nisu upuceni. Kakve veze ima kasirka u Maxiju, kao sto je neko pomenuo, sa ljudima koji zaradjuju novac online?

Bilo koji programer, dizajner, cak i influenser sam ulaze u svoju opremu, svoje znanje, sam trazi klijente konstantno, sam placa racune za struju, internet i sl. Da se mozda za neku od stavki dobija neki odbitak od poreza? Dobije da ne kazem sta...

Niko ne zaradjuje od starta neke ogromne pare, pa koliko god da je dobar. Treba napraviti listu ili bazu klijenata, pratilaca ili sta vec. Za to treba vremena... A vi sto pljujete one koji ne plate porez, raspitajte se samo koliko iznosi porez za fizicko lice koje ostvaruje profit online, pa recite da li se isplati...
Oni koji su i hteli polako da se legalizuju, drzava se lepo popi.... na njih sa ovim novim testom samostalnosti i gde vecina stvari podleze slobodnoj proceni poreskog inspektora.
Svi bismo mi placali porez da imamo barem neku zastitu od drzave ili barem fer tretman, a ne da placamo nenormalne svote samo zato sto smo resili da zaradjujemo sami i da probamo da zivimo normalno. To je novac koji se cisto unosi u zemlju. Niti smo nekome uzeli radno mesto, niti smetamo bilo kome, ali daj samo da se otima.

I malo ljudi olabavite sa zaradama od nekoliko hiljada evra. To zaradjuje mali broj ljudi, a verujte da se vecina njih vec nekako legalizovala...

DrBre

pre 3 godine

Pa isto je svuda. Austrija je cak blokirala booking, air bnb, i sve sajtove za freelance ako im ne dostave sve podatke o pruzaocima usluga u toj zemlji.

Bre!

pre 3 godine

Svaka delatnost izvrsena u drzavi se oporezuje u toj istoj drzavi. Dvanaestogodisnjaci u komentarima preskocite moje pisanije ionako nemate pojma o cemu pricate. Mislite da je Jutub neki iskljucak od pravila a nije.

Programer

pre 3 godine

Bugarska, od skoro i Rumunija imaju minimalni ili 0 porez na IT. Grcki programeri odavno imaju firme u Bugarskoj, Bugarski racun daju kad primaju novac i onda ga u Grcku prebacuju minimalno ili na druge nacine. Zvanicno rade za Bugarsku firmu koja ima jednog jedinog zaposlenog - vlasnika. Nacin postoji, programeri u okruzenju su uspeli da rese probleme bez krsenja zakona. Ko trpi u tom slucaju? Pa Grcka drzava jer je ostala zakinuta za dodatne poreze ali sami su krivi sto su alavi. Sto se tice onog "imate socijalnu zastitu i zdravstvo" - nemamo druze jer kod drzavnog lekara cekamo isti red i istu proceduru kao i oni koji placaju manje (a vremena za cekanje nema). Vecina sa dobrim platama se ionako leci privatno (lekari koji "tezgare" i privatno fino zaradjuju pa je i to benefit za drzavu i zdravstvo). Ista stvar za socijalno: Da zavisim od drzave koja ce mi za 30 godina govoriti da li mi je penzija prevelika ili nije kao sto danas radi penzionerima? Ne pada mi na pamet - samo privatno, sve!

sale

pre 3 godine

E to vam je napredna drzava, a tamo gde se nabacuju poslovi od 40 i kusur miloiona eura, to je uredu, a ovo nije i udri na intelektualce koji nisu cekali pomoc drzave i sami zaradili pare prodajuci svoju pamet ??

Sram da je drzavu

PorezDaAli

pre 3 godine

Pravac bugarska - otvori firmu. em imaju reseno dvostruko oporezivanje sa usa (sto mi nemamo), plus 5% porez (u srbiji 50% porez za frilensere) pa se jednom mesecno provozas do sofije da popijes kafu i poneses platu kuci. ja sam srbiji platio 20.000 evra u prethodnih 3-4 godine na ime poreza i morao da pauziram nazalost. stao posao zbog korone. kada ponovo krene, uradicu ovo. Ovi sto pricaju “probaj da kupis stan sa unetim parama”, da im odgovorim da je najgora stvar koju mozes da uradis sa novcem - da kupis nekretninu u srbiji. Skup kvadrat a mala renta. Skoro jednako kosta kvadrat na kipru ili u bugarskoj, a renta 3-4x veca. Sa novcem sa firminog racuna ovo se legalno radi. Tako se meri vrednost nekretnine.

Treba da stimulisu frilensere da udju u legalne vode sa niskom stopom poreza koja bi se postepeno dizala i tako dati svakom prostora da samostalno razvije posao kao sto rade druge zemlje. Ovakvim pristupom babaroge ce da saseku noge preduzetnistvu i da oteraju sposobne. Za zluradnike - ne radi se ovde o izbegavanju placanja poreza, nego nije normalno da otkines pola frilenseru koji ti em unosi pare u zemlju em u proseku zaradi 500-600 dolara bruto. osim ako im nije cilj da svi umesto da rade na upworku, beru karton...

Goran Loznica

pre 3 godine

Država je i izmislila dotičnu elitu da zamlaćuju decu.Njih oporezovati 60% na dobit i povećati dečiji dodatak,dati veću socijalnu pomoć samohranim majkama i za bolesnu decu koju lečimo na tviteru sms porukama!

csc

pre 3 godine

Drzava je jedino duzna da obezbedi 3 prava svojim gradjanima: pravo na slobodne izbore, pravo na zastitu zivota i zdravlja i pravo na neprikosnovenost privatne imovine. Ako ova tri prava nisu obezbedjena, onda se gradjani bore protestima. Ako jesu, za sva dodatna prava, bori se preko preko prvog prava - izbora. Mi smo to pravo imali priliku da iskoristimo i glasali smo kako smo glasali. Sad cutite i placajte.

Pan5er

pre 3 godine

Sam naučio, sam kupio računar, sam usavršio engleski jezik, sam našao posao, sam ga obavljam s klijentima koji nisu državljani Srbije. Nemam penziju, nemam zdrvastveno, kad idem kod lekara plaćam sam... Gde je tačno tu Srbija i čemu je doprinela? Zaista me nije briga, sad već imam iskustva i znanja i mogu raditi iz bilo koje države, pa ako Srbija ne namerava da sačini pošten i fer zakon lepo kofer i ajd uzdravlje!

Ne dam novce!

pre 3 godine

Ti novci su moji, i uglavnom ih potrosim kod nas, toliko od mene. Drzava meni nista nije obezbedila, a vec placam poreze na sve i svasta. U normalnoj zemlji gde se ne kradu milioni iz budzeta, i od para poresnih obveznika se ne kupuju medijske kuce bi sigurno placao sve uredno.

Klin

pre 3 godine

Većina onih koji zarađuju na taj način ima samo te prihode i oni često ne prelaze ni 200-300 eur. Kad bi platili porez i doprinose po zakonima ove države ostalo bi im 80-150 eur. Kad bi otvorili firmu, morali bi praktično celu zaradu da daju na doprinose. Kod nas ne postoji normalan neoporeziv minimum definisan kao osnova za biološki opstanak, a svi znamo kolika je to suma otprilike. Mislim da je u Hrvatskoj do 500 eur mesečno neoporezivo. Zna da je u Americi još pre dvadeset godina to bilo 600 dolara.

Dejan

pre 3 godine

Znači jutjuber i influenser plaća redovno sve obaveze državi i kada sa 65 godina ode u penziju kolika će mu biti penzija? Mislim čisto da pitam. Ako ga spondiloza ne ubije pre 65.

goveda su to

pre 3 godine

Radiš, uplate na payoneer, mastercardom digneš pare do 9000 evra keša na bankomatu bilo gde u okruženju. Staviš pare u džep (do toliko legalno možeš da uneseš u Srbiju bez prijavljivanja) i vratiš se kući
(Građanin, 13. oktobar 2020 14:08)

Danas sam influenser i zaista ne volim da placam porez. Pre ovog posla prodavao sam duvan i motane cigarete za jednog lika koji mi je uvek govori, ne boj se nista onaj ko sve organizuje taj nas i stiti. I stvarno nikad nas komunalna nije dirala a kamo li inspekcija. Pre toga sam prodavao sve i svasta oko pijaca pa i na oglasima KP, Limundo i uvek se pitao zasto nas juri komunalna? Najmanje zaradjujemo i bezimo a recimo svako od nas zna bar 3 mehanicara, limara, strugara itd koji rade na crno i ostvaruju dve do tri prosecne plate mesecno. Njih niko ne dira a znam neke koji tako rade vec cetvrt veka. mozda ima i drasticnijih primera? Po nekad dodje pandur i popravi mu auto gratis i mirna backa. Ne!dokle god mogu da ne placam necu placati.

Petar

pre 3 godine

Pitanje: Kakav porez dugujem u Srbiji ako delatnost obavljam van Srbije? Instagram, YouTube i ostale platforme nemaju apsolutno nikakve veze sa Srbijom. Ja u suštini radim u inostranstvu, a prihode koje ostvarim, već su tamo oporezovani...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dobrivoje, 13. oktobar 2020 11:56)

Ne, nisu.

Apsolutno svuda u svetu za ovaj vid odnosa novac isplacuje bruto a porez je na teret onoga ko prima. Youtube i Instagram nisu platili ni cent poreza na tebe a cak i da jesu (ponavljam, nisu), Srbija i SAD nemaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Pr

pre 3 godine

“Iz PU pozivaju građane da sami izmire obaveze, pre pokretanja postupaka od strane poreskih organa, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.”

Odlično, kad me uhvatiš na delu prodjem sa plati brate da ne pokrenemo prekršajnu, a meni koji imam firmu i placam redovno, samo ako zakasnim duze od 30 dana ide blokada, naknada (citaj kazna), provizija NBS-a i sve pratece lepote poreskog sistema.
Sta reci bravo za PU!!!

Pero

pre 3 godine

Ako su reklame naplaćuju od domaćih kompanija Yutjuberi, Blogeri..... treba da plate porez jer se zarada ostvaruje od domaćih korisnika ali ako se novac zaradjuje po drugim osnovama bez veze sa domaćim potrošačima mislim da je to čista suludost i pljačka.Nisu pravni subjekti pa da plaćaju porez.

max

pre 3 godine

U sustini sve zavisi od visine prihoda. Ukoliko neko prihoduje npr do 1000 evra i time obezbedjuje minimalne uslove za zivot sebe i porodice ne treba ga dirati. Ali ukoliko neko ostvaruje takozvani ekstra profit od nekoliko hiljada evra ne trebalo biti problem da malo odvoji u drzavnu kasu tj. jeste problem da npr nekome ko uzme 800 evra otkines 200 evra ali ne bi trebalo da je problem kad neko uzme 3000 evra da mu otkines 200 evra.

ja

pre 3 godine

Sve dok se svi budu bavili pronalaženjem načina da zakinu državu za porez, umesto time kako da se i njihov glas čuje prilikom utvrđivanja za šta će taj porez da se troši, bićemo zemlja 3. sveta...

Sss

pre 3 godine

Slažem se da jutjuberi i influenseri treba da plate porez jer realno ne rade ništa! Ali oporezivati ljude koji daju časove na internetu ili freelensere, pa gde ćete dalje??? A pevači? Da li njima proveravate kofercice? Ovo je jedna sramota od države!

nebesky

pre 3 godine

Došao mi pre par godina jedan koji je uzeo 30.000 dolara za godinu dana od prodaje nekih klipova za 1-2 dolara komad... Da plati porez. Ajde druže, da platiš porez, i još koješta, uzeli bi ti najmanjanje trećinu.
Pretpostavljam da je ovo tapkanje u mraku.
Na osnovu čega oni imaju prava na uvid u tvoj račun? Banke nisu smele da im daju podatke zbog zagarantovane tajnosti računa. Mogu da te tuže za nešto, pa tek Sud da naredi da te banka ofira. Ako znaju tvoja primanja samo ovako, kao rekla Poreska daj stanje, ti možeš da tužiš banku!
Ako primaš od fizičkih lica - poslala ti tetka iz Kanade.
Ako primaš od pravnih lica - oni su platili porez.
Dosta je to komplikovano i cela materija nije regulisana zakonima!
Najbolje je konsultovati nekog advokata, tek da znaš šta te (možda) čeka.

Šerif od Notinghema

pre 3 godine

Ukoliko je zakon nerazuman sam po sebi (polovina plate za porez pa nemaš od čega da zivis), ne može se smatrati legitimnim.

MixerVpN

pre 3 godine

Zamislite ovu situaciju : Drzava salje privatnoj banci depesu da "odvade" pare od doticnog sto im nije posalo pare koji oni hoce za sebe hahaha Pivatnoj banci koja nije u vlasnistvu ove zemlje da trazis pare hahahaha
OK,ovo nije despotija ovo je i debilenija lvl 1000 . Naravno da mogu da blokiraju racun i to je najdalje sto mogu da urade. Ali to znaci i gubitak klijenata u banci . To je jasno ko dan , sto banka nece na kraju raditi . Moze uvek raditi "medijacija" i to je opet izmedju klijenta/korisnika banke i banke. A drzava mora da "juri" po celoj Srbiji hiljade ljudi za 1-100 e porezne dazbine hahahahaha E zivote , tugo . Poreska vam je birokratska rupa bez dan i ljudi koji nece to raditi . To oni znaju i mi to znamo, zato i "pozivate" . Racunica je jasna , vise vas kosta da trazite uterivace poreza nego bilo sta drugo . I zato je ovo veliki status quo vec deceniju , od kad se sporadnicno sve ovo spominje.

zoki

pre 3 godine

Aha a sta cemo sa krsenjem propisa politicara i raznih tajkuna ? Prvo njih uvedite u red da ne mogu da imaju 5 funkcija i plata i da i najbogatiji placaju porez onda se obratite youtuberima i ostalim. Ovako cete sipak da dobijete.

odgovori na jednom mestu

pre 3 godine

Odgovoricu na par pitanja a vezano za ovu temu.

Ako napravis softwer u svojoj sobi i otvoris developer racun kod Apple ili Google i pocne app da ti zaradjuje 1.000 evra mesecno ili 100.000, i ti postavis da ti novac stize u Srbiju u lokalnu banku, ti si duzan u roku od 15 dana da sam prijavis i platis 15% poreza na taj prihod. Ako na kraju godine zarada ti bude veca od 10 prosecnih godisnjih plata ( veca od 40.000evra ) duzan si da prijavis i porez na dodatnu zaradu ili kako se vec zove do marta naredne godine i on je jos 10%. Dakle ukupno kao fizicko lice placas oko 25%.

Mnogi su mislili da ce da ovo izbegnu tako sto su otvorili payoneer ali ocito da drzava preko bankomata ima taj uvid.

Od juna ove godine donet je zakon da je banka duzna da prijavi uplate iz inostranstva poreskoj i verovatno da kontrolisu payoneer kartice.

Neko je rekao da se otvori offshore racun. To ne moze bas online i tu su postreni zakoni godinama. Ali generalno jeste resenje da se ima racun u nekoj stranoj banci ali to kosta hiljade eura godisnje i sam proces otvaranja je zakomplikovan.

Ako drzava moze da kontrolise bankomate i ima uvid u kartice onda je resenje da se ima firma offshore sa karticom kompanije i da se tako funkcionise.

Drzava je sistem koji ne radi u korist pojedinca. Mi odavno imamo razloga za proteste, od duplih poreza, do oduzimanja dece, maski, vakcina,
registracija vozila...

Ali Godo cuti i ceka da ga neko drugi spase...

Програмер

pre 3 godine

Није проблем платити порез, проблем је коме плаћамо порез.
Сецикесама и лоповима без дана школе, који тим новцем онда купују мерцедес, плаћају баханалије, а рупе на путевима зјапе, децу лечимо СМС порукама, болнице изгедају као из хорор филма...
Динар један им не треба дати!

Eto

pre 3 godine

Ok, slažem se da porez treba da se plaća.

Ali u Srbiji, gde nikom nije jasno šta te čeka iza ugla i koji namet ćeš morati da platiš u roku od 5 dana, ne mili se nikom.

Ubog takvih stvari se nedavno primio deo mase i platio onu orevaru koja im je stigla na vrata. Niko ne zna šta sve treba da plati, a nikome se ne dolaze izvršitelji na vrata.

Zamislite da imate državu, otvorite firmu, dobijete jasan spisak šta su vaše obaveze, vi to plaćate, sve ostalo je vaše. Zamislite samo...

Ovo će masu tih da otera u bugarsku i mađarsku da se tamo registruju. Ali našima na vlasti to ništa ne znači, njima je bitno da i od tih što ostanu uzmu bar nešto.

Tuga.

Ivan

pre 3 godine

Racun u ino banci, prebacis na racun domace pid doznakom honorara. Kapiram. Alu, racun u ino banci, ino kartica i povlacis novac na vankomatu bez ikakve doznake, kako su oni zamislili to da oporezu? Ne mozes oporezivati novac koji podignem, vec novac koji zaradim, al ako sam ga pidigao bez doznake, aj ti dokazi da je to od honorara.

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 3 godine

A da oporezujete malo estradu...to nista a???
A da oporezujete malo ove iz Parova,?
A da oporezujete malo ove sto voze Bembare ,a zvanicno imaju minimalac?
A da oporezujete one sto su kao pausalci ,a puni gotovine do grla..?I sta je to pausalac,to je posten narod,obucare,zanatlije....?
A da oporezujete advokate?
A da oporezujete svercere ?
A da malo ostavite sirotinju?

Trol

pre 3 godine

Moze li mi neko objasniti sistem plaćanja poreza ukoliko hipotetički razvijem igricu ili softver u svojoj sobi, za playstore pri čemu ona napreduje i ljudi krenu masovno da kupuju 'in game' dodatke preko Google play storea i eventualno krene veća zarada?

bvb

pre 3 godine

Apsolutno sve u ovoj drzavi je namesteno tqko da radi orotiv svojih gradjana. Bukvalno nista nije smisljeno da nam olaksa zivot vec suprotno toga.

bo

pre 3 godine

oce li da mi daju plac da napravim firmu, 10 000 evra da se samozaposlim kao sto su dali belosvetskim "investitorima" za svako radno mesto otvoreno u srbiji, i to radno mesto kakvo je tekstilac na sivacoj masini ili onaj sto plete kablove, i pluss da mi daju poreske olaksice jedno deset godina... mozda ako mi to omoguce i pristanem na to sto traze... ajde bre cist bezobrazluk

Марко Краљевић

pre 3 godine

Држава ће свесно да отера свакога ко вреди и ко је способан да сам ради. Остаће у Србији ботови и пензионери. Живо ме занима да ли певаљке плаћају порез? Или неки којима тетке шаљу паре из Канаде?

z

pre 3 godine

Ovo podseća na one patetične opomene pred utuženje RTS-a.

Po kom osnovu to država zahteva da neko ko radi neprijavljeno, pa još za nekog iz inostranstva pa preko strane internet platforme, plaća porez? Ko je legalno zaposlen taj plaća porez, ko radi na crno ništa ne duguje državi - jer država ništa i ne nudi zauzvrat; ne ide mu taj porez za penzijsko, socijalno ili zdravstvenu zaštitu. Znači, država ne prepoznaje to radno mesto kao iole legalno a ovamo traži porez? Pa to je šizofreno.

Svako ima pravo da proda šta hoće putem oglasa, uključujući i usluge. I da zaradi na taj način. A da li legalno duguje nešto državi, pa to valjda polazi od toga da li postoji papir (ugovor) koji vezuje dotičnu osobu sa bilo kojom karikom u lancu (od poslodavca do katastra nepokretnosti) u ovoj državi. A ne od pustih želja države da još više zelenaši.

Pametnije bi joj bilo da, kad već ne može da obezbedi tim ljudima legalan posao (mir i stabilnost, vučić se rodi) onda bar može da ih ohrabri da i dalje zarađuju taj bedni novac jer će valjda u ovoj državi i da ga potroše.

Ali da ova zemlja ima tradiciju pametnih ljudi na vlasti zar bismo bili ovde gde jesmo...

jadibedus

pre 3 godine

Jutjuberi, influenseri, rijaliti persone, starlete NISU isto sto i PROGRAMERI koji s teskom mukom i uz velike pritiske zaradjuju novac i tako izdrzavaju porodice.

Сораб

pre 3 godine

Исто као што је ударила на интернет продавце свега и свачега. Ово је једна неспособна, неефикасна и понајвише неозбиљна држава. 600 година вам треба да урадите најпростије могуће ствари. Генерације су протраћиле животе чекајући државу да им омогућу да живе нормално. Србијо - црна рупо!

Марко Краљевић

pre 3 godine

Кад би ставили нормалну стопу пореза од нпр 5% људи би плаћали. Овако да плаћам држави 50% а да заузврат немам здравствено и пензионо? Само ће нас отерати у суседне земље, а држава ће да изгуби. Сву памет сте отерали, хоћете и ово мало људи са мозгом да отерате. Србија ће постати рај са ботовима и пензионерима.

Jos jedan dizajner

pre 3 godine

Gospodo,
kao jos jedan na koga se ovo odnosi odmah da kazem da ne placam porez ali iz meni sasvim opravdanog razloga. Radim kao freelancer i zaradjujem od 1000 do 3000e mesecno, takodje imam i firmu u Srbiji koja se vodi na mene sa zaposlenim radnicima gde uredno placam sve svoje poreze, doprinose i ostale dazbine (drugi posao je u pitanju).
Ja, kao zaposleni, jedino nemam obavezu da platim zdravstveno osiguranje, posto ga vec placam u preko firme ali moram da platim 25% od oporezovanog iznosa za samodoprinose (iako vec placam u firmi u Srbiji) i jos 20% na ime poreza na dohodak, sto je 45% a sto je preterano.
Druskane, ti koji god mislis drugacije, ni jedna drzava ne zasluzuje da mi uzme gotovo polovinu, mukom, zaradjenog novca.
Mogao bih da prihvatim da platim 20% na ime dohodka i nista vise jer penzijsko sam uplacujem (a vec ga uplacujem i drzavi) a da bih imao vecu drzavnu penziju morao bih da freelanceujem do 65 godine i radim u firmi u Srbiji, sto nije realno.
Da, ako niste znali, 45% iznosi taj porez koji mora da se plati drzavi ako ste zaposleni, oko 50% ako ste ne zaposleni zbog ove razlike kod zdravstvenog.
Dok se to ne resi i porez ne smanji necu da placam a i ako tako treba onda nemam vise ni razloga da radim.
Oni koji koriste Pay Pal mogu nikad da ne povuku novac i da ga trose u inostranstvu a da drzava to nikad ne sazna. I tako ce biti, taj novac vise necu povlaciti na racune u zemlji, kupovacu robu i putovanja u inostranstvu.

Vivid

pre 3 godine

"Realno svako ko ima prihod iz inostranstva treba barem da ima registrovanu agenciju u APR makar i pausalno i da placa porez na dobit."

Ajme, vidi se da ste upućeni. To je moglo dok država nije uvela test samostalnosti i satrla paušalce koji su hteli da rade legalno. Sad je sistem takav da traži da se gubi vreme za svaku uplatu a plaća se oko 48% prihoda kao porez. Nemam ništa protiv da se plaća porez, ali kad je drug pitao za olakšice pri otvaranju firme, makar samo par meseci da razvije posao, da vidi da li će da krene, da ima od čega da plati, rekli su ne može. Otvori firmu i odmah plaćaj sve. Odustao je.

Savet za državu, olakšajte procedure, dajte grejs period novim firmama na 6 meseci ili za prihod do određenog iznosa, pomozite ljudima da imaju od čega da vam plate. Najlakše je samo reći "plati". Tako pilićarski se ne radi.

Država agresivno otežava paušalcima i novim firmama, umesto da im pomaže i tako pomogne sebi (veći prihodi, veći porez). To je pametan i snalažljiv soj ljudi. Ako im ne ponudite dobro, pokupiće se ili će plaćati drugde. To nije dobro rešenje za državu, pogotovo za onu u koju građani nemaju skoro nimalo poverenja.

Dum dum bum

pre 3 godine

E to vam je napredna drzava, a tamo gde se nabacuju poslovi od 40 i kusur miloiona eura, to je uredu, a ovo nije i udri na intelektualce koji nisu cekali pomoc drzave i sami zaradili pare prodajuci svoju pamet ??

Sram da je drzavu
(sale, 13. oktobar 2020 12:23)

Nama porezi i to bi bilo u redu kada bi... Ispitali 24 (240) sporne privatizacije a posebno ovu njihovu od prošle godine. Ikarbus Yilong. Nema od Kineza ni traga ni glasa a svi su se viđeniji političari uslikali. Znači u dilu su sa pravim kupcem, nekim njihovim tajkunom koji je odma podelio otkaze svim radnicima. Korona možda napravi rasulo u svetu pa ćemo i političarima i tajkunima suditi kratko, o istom trošku. I onako su ista ekipa i igraju u istom timu.

alisa

pre 3 godine

Samo sam cekala kad ce ovo da smisle.Ja radim u firmi legalno,placam poreze i doprinose ,ali izdajem stan .Prijavim porez svaki mesec uzmu mi 5250 dinara ,onda mi dodje za ovu godinu 12500 hiljada veci porez na stan ,i jos me kroz porez za dohodak jos jednom oporezuju.Ugrubo ako si posten 4 kirije minimum odu drzavi.Da je mnogo ,mnogo je ...luda posla

На мечију жалост или радост

pre 3 godine

Све је то за људе да се краде па ко омасти конопац омасти. Закон постоји ал се селекривно тумачи па ком опанци ком обојци. Ево један случај који сигурно није усамљен. Мој директор сам себи давао плату подизо човек кад априла му дође решење да плати порез на пробијени лимит од 1000000дин. Мртав ладан сазове управни одбор са једином тачком дневног реда да му фирма плати порез.......

SLUšamrok sa Nolanom Smithom

pre 3 godine

Uvedide obavezan ovim pevacima i kvazi pevacima sto kukaju da nemaju kako da prezive od korone a zarade i do 100.000€ na koncertima...

Bosanac

pre 3 godine

Kod nas u BIH je to vec ustaljena praksa. Nekad davno su usvojili taj zakon o oporezivanju infuensera i ostalih ljudi koji zaradjuju novac online. Sustina je da je Porezna uprava poslala dopise komercijalnim bankama da prate priliv novaca fizickih lica i sve sumnjive transakcije da dojave Poreznoj upravi. Cini mi se da je sve preko 1.000,00 KM na godisnjem nivou oporezivo. Najveca glupost u svemu tome je da idu retroaktivno i provjeravaju prilive novca od ranije od kad je zakon usvojen. Jos veci nonsens je u tome da glavnicu oporezuju sa 10% poreza na dobit i 4% za zdravstvenu zastitu, koju uzgred ne mozes koristiti nikako ako se oslanjas na taj fond, ondosno ako nisi negdje vec prijavljen ili nisi na birou za nezaposlene

strucnjak

pre 3 godine

Nekorektno je stavljati programere u istu korpu sa ovom decurlijom sto se igra na Tiktoku. Programeri svoj hleb zaradjuju izuzetno tesko, od njih se trazi da isporuce ogromne projekte u veoma tesnim rokovima, sto zahteva sedenje od po 12 sati dnevno minimum. Takodje, programeri su sve do prosle godine legalno placali sve sto je drzava od njih trazila, u vidu pausalnog poreza. Problem je nastao kada je drzava ukinula pausalno oporezivanje, sto je ljude gurnulo u ilegalne tokove, jer je legalni freelance FINANSIJSKI NEISPLATIV ako nemas odobren pausal. Da vam nacrtam: na svaki prihod placate 15% poreza (to je u redu) i cak 25% doprinosa za PIO (sto nije u redu), plus 2% za RFZO (zdravstveno). Pritom, ako hocu da kao freelancer overim knjizicu - ne moze. Ako odem u PIO da proverim koliki mi je radni staz - dobijem rezultat NULA. Napravite reformu poreskog sistema, uvedite progresivnu skalu poreza na zbirni porodicni prihod kao u Nemackoj, doprinose za penziju svedite na minimum koji garantuje penziju u visini minimalca - ko zeli vise neka sebi sam uplacuje u PIO ako zeli. I to je to. Ljudi ce biti ohrabreni da ponovo predju da rade na belo, radnici ce dobijati vise neto para, poslodavci ce biti zadovoljni jer ce imati manje nameta, drzava ce dobiti vise para od poreza i svima dobro. Zasto je to toliko tesko? Zasto maltretirate ljude?!

Jug Bogdan

pre 3 godine

Znači kao freelancer plaćam penziono i zdravstveno, koje ne mogu da iskoristim? Stvarno? Znate šta, ima da registrujem firmu kao versku organizaciju i rešim se svih briga, još ću da konkurišem svake godine za subvencije.

zok1

pre 3 godine

Uh... Ne treba izmišljati toplu vodu, potrebna je reforma poreskog sistema i uvođenje progresivnog oporezivanja i poreskih prijava za sve građane. Minimalni iznosi neophodni za život se ne oporezuju, ne one iznad njih se plaća po stopama u zavisnosti od visine prihoda. Oporezuje se razlika između prihoda i rashoda, ako je influenser potrošio 1000 evra na računar, 1000 evra na mobilni telefon i 500 evra na internet - prihod koji se oporezuje je manji za 2500 evra. Potrebno je naći balans u visini poreza, on ne sme da bude toliko velik da se ljudima isplati da hvataju krivine (registruju firme u inostranstvu itd.). Određene delatnosti (npr. IT) i određena geografska područja (npr. opustele opštine na jugu Srbije) se mogu stimulisati poreskim povlasticama.

Pera

pre 3 godine

Koliko ja shvatam problem je samo u onima čije prihode mogu da evidentiraju jer dolaze preko računa. Postoje brojne druge profesije gde se plaćanje odvija u gotovini pa je sve u redu. Iznajmljivanje stanova, isplata radnika na ruke a samo minimalac preko računa, pevači i pevačice, svadbarski fotografi, prodavci na buvljacima koji prodaju proizvode proizvedene u srbiji, prodavci po pijacama švercovane robe, nakupci po kvantaškim pijacama... redom izbegavaju porez a koriste sve blagodeti države (zdravstvo, školstvo, socijalnu pomoć..)
. Da bi naplatili porez od takvih morali bi da radite a ovako spisak sam dođe od banke. Genijalci.

Ahtung

pre 3 godine

Internet klađenja!? Ne dozvoljavaju nam ni loto da igramo. Blokirali su me prošle godine kad sam hteo da uplatim 5 evra za Euromilions. Rekoše mi iz banke, ne može, to je klađenje.

spartanac

pre 3 godine

Mora da imaš tri prijavljene adrese u inostranstvu, ako se ne zadršavaš više od 6 meseci u jednoj državi nisi obavezan da platiš porez. To važi u Nemačkoj i za nemačkog državljanina ima raznih caka!

Milan

pre 3 godine

Drzava Srbija je odavno ukinula pravo na bilo kakvu privatnost izmedju vas i banke. Moja zena je bankar i vrlo dobro znam da banka sve transakcije prijavljuje poreskoj.
Drugo, Srbija je potpisala automatsku razmenu podataka sa OECD i to poceti da se primenjuje za maks 2 godine.
Znaci da ce u BG da vide sve vase Estonske i Payoneer bilanse ako ste se registrovali kao SRB rezidenti. Problem je sto prave krim. cuva drzava, to jest deo su drzave pa ce sve ovo da se koristi samo protiv boranije.

dule

pre 3 godine

prvo zakon o poreklu imovine.
da se sve bestravno stečeno oduzme političarima i njihovim pajacima pa tek onda svi možemo da platimo porez

Abrakadabra

pre 3 godine

Ako sam dobro razumeo nameru:
-Vlast hoće da oporezuje svakojaku sitnu boraniju, jer uspeva iz inostranstva da ostvari nekakav prihod...
-Vlast VEĆ ZNA koga će da klepne najnovijom vrstom izmišljenog harača...
Baš dirljivo.
Nije jasno, da li postoji namera da se oporezuju i raznorazne tzv. starlete, pratilice, kol-gerle i ostali šljam, koji "proizvodi" najgledanije emisije u ružičastoj produkciji, sportisti koji pikaju manje ili veće lopte po belom svetu, kao i političari koji se godinama "ugrađuju" u sve moguće projekte, tendere, akcije i tranakcije...?
U ovoj nejasnoj (sivkastoj) zoni, valjaju se mnogo veće pare!

Ana

pre 3 godine

To ste utvrdili.

A niste utvrdili ono što za 5 minuta možeš na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre kako se lažno prijavljuje umanjeni profit i kako je gomila kompanija u Srbiji u vlasništvu offshore kompanija iz inostranstva kako bi se na lak način sav novac izvlačio iz Srbije, ne plaćao porez i na taj način oprale velike količnine novca.

Zašto državni organi i poresko štite najveće utajivače poreza u Srbiji?

Ili će zakoni biti jednaki za sve ili neće važiti ni za koga.

Shvatite da uskoro niko više neće plaćati poreze jer ne želite da naplatite porez od onih koji su najbogatiji pa za njih zakoni države Srbije očigledno ne važe dok narod plaća sve kako bi ti isti bogataši još bolje živeli.

Dosta je bilo !

niko i ništa

pre 3 godine

A da malo udarite na pevaljke i one iz rialitia???? Ne smete, jer posle neće da zabavljaju narod na dočeku nove godine? E pa ni taj izgovor nećete više imati zbog Kovida!!!

Nepodoban jer sam posten

pre 3 godine

Objavite jedan normalan pogled na situaciju u Srbiji. Da pokusam da poredjam od dna ka vrhu neke (ne)objasnjive pojave. Prodavci duvana u BG na zadnjoj stanici ili bilo gde drugde ne placaju porez, Policija, KP, Inspekcija prolazi pored njega kao da ne postoje, znaci organizator posla ih stiti. Mehanicari koji ne kucaju racune kazu malo li je sto imam prijavljene radnike? Skoro svaka ulica ima jednog mehanicara na crno, svaki kraj jednog metalostrugara, izradu kljuceva, limara glodaca, obucara pa i frizera (licno znam jednu koja se osmelila i lokal da iznajmi i da radi skroz na crno kao i kod kuce). Svako od njih zna da se i stanovi izdaju na crno pa sto on sitan da placa porez i doprinose? Licno znam coveka koji je napravio na drzavnoj zemlji, lokal na sprat, pored pijace i izdaje ga godinama u nazad za prodaju voca i povrca opet bez racuna se sve prodaje a nocu se na spratu kockaju gde uzima pikslu. Opet on kaze Tetke u Kanadi i plagijatori diploma koji kao rade za platu od 1000 eura a kupuju stanove od cetvrt miliona eura (a kamo namestaj, umetnicke slike i kes na tajnom racunu) upiru prst u one koji su vladali pre 9-10 godina a ni jednom nisu oduzeli imovinu. Muvacu sve dok mogu. Na kraju jedini koji nastradaju u ovoj zemlji su ulicni prodavci krpica i drangulija koji verovatno najmanje zarade od svih nabrojanih. Svaka zgrada ima svog dilera a svako naselje bosa. Zakon o poreklu imovine ce se selektivno primenjivati na neposlusne. Ko je bre lud da placa porez?

Hm

pre 3 godine

A gde se nalazi zvanicna informacija o tome, na zvanicnom sajtu Poreske uprave??? Ovo na fejsbuku se ne priznaje kao zvanicna informacija. Gde su uputstva? Koji formular se popunjava, po kom osnovu, gde je tacka zakona na osnovu koje se primenjuje naplata poreza po ovom osnovu i jos mnogo toga?