Ponedeljak, 17.02.2020.

11:59

Državni lekari rade privatno: Da li je to legalizovani sukob interesa? VIDEO

Mnogi građani trude se da uz redovan posao zarade još neki dinar sa strane. I za te "tezge" ih niko ne osuđuje.

Izvor: B92, Prva TV

Državni lekari rade privatno: Da li je to legalizovani sukob interesa? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Dr Udo Brinkman

pre 4 godine

Predlažem da ministar otupsti iz državnih bolnica i domova zdravlja sve doktore i medicinske sestre koji rad kod privatnika.

Ionako fi imate fišak medicinskog kadra a mi manjak.

Trol

pre 4 godine

Lekar koji radi u državnoj instituciji zaradi manje nego taksista u Beogradu. Lekar se školovao i ginuo godinama i odgovara za ljudsko zdravlje i život, taksista vozi automobil od tačke A do tačke B, pored toga zna kako se zovu ulice u gradu i 10 rečenica na engleskom. Da lekari imaju lobi i znaju da ucenjuju i stvore sopstvenu bitnost kao taksisti i advokati, ne bi ni početnici imali platu ispod 2000 EUR. A od pomenutih tu platu lekari jedino i zaslužuju.

Student Medicine

pre 4 godine

Problem u zdravstvu je veoma veliki jer nam zdravstvo nema dovoljno zaposlenih, jer drzavni budzet ne moze da plati vise. Nase zdravstvo, kao i nasa drzava bi bili savrseni kada bi svako kretao od sebe. Pacijenta, pa makar i na kontroli, ne mozes ispod 30 min da kvalitetno "odradis". Sadasnji prosek je 10-15 minuta, u vrh glave. Problemi u zdravstvu su multifaktorski, ali i porazavajuci, jer zdravstvo je jedan od najvaznijih delova sistema koji je kod nas sistematski unistavan. Plate u zdravstvu su male, ali naspram proseka plate u Srbiji - su i dalje dobri. Eh sada sto bismo mi zeleli 1000e kao lekari opste prakse, 2000 kao specijalisti je druga prica. Ono sto mene porazava jeste razlika izmedju lekara opste prakse u Domovima Zdravlja i obicnih kursadzija policajaca koji sustinski imaju skoro pa istu platu (bez par hiljada dinara). Takodje mi smeta sto se ovaj poziv vidi kao prilika za bogacenje, jer je izgubio humanu komponentu sto je izrazito sramotno (vazi i za tehnicare/sestre). Jedva cekam da diplomiram i da pobegnem odavde, jer bi me bilo sramota da necije najmilije vidim kako uslovljavaju za mito, ili se "brinu" o njima u nehumanim uslovima od strane nehumanog osoblja. Profesionalizma je vecito falilo na svim stupnjevima mog skolovanja, ali ovo me plasi da dostize epidemijske mere u nasoj zemlji.

bager

pre 4 godine

Treba da rade privatno,,ali u bolnici,,odvojiti par sati u dva tri puta nedeljno ,,manji procenat zarade ide za bolnicu , to je i mogucnost da se zadrze specijalisti u bolnicma i u Srbiji

Ujka Vasa

pre 4 godine

Sva nesreća,haos i korupcija u sistemu zdravstva su nastali omogućavanjem lekarima da legalno rade privatno pored redovnog posla u Državnom sektoru.
Država hitno mora ovo promeni u varijantu ili/ili.
Privatni sektor mora da nađe novu ulogu usaglašenu sa Fondom zdravstva gde bi ova delatnost bila alternativa plaćenog zdravstvenog osiguranja,a ne uhlebije za najpohlepije lekare koji više nemaju nikakve veze sa Hipokratova i zakletvom!

shadow

pre 4 godine

lično mislim da bi svaki lekar vise voleo da popodne ide na pecanje ili da provodi vreme sa porodicom i druzi se nego da ide da radi privatno i da pregleda pacijente al....ne moze mu biti.Treba placati racune skolovati decu otici na odmor....Usput kako nasi ministri i piskanici imaju po 7 ili 10 funkcija i oni su u debelom sukobu interesa ali...sta ces tako je to u Srbiji sve su nas naterali da budemo po malo s one strane zakona da bi oni mogli da rade sto rade.

endokrinolog

pre 4 godine

Kažu da nema para za lekare a ima 250 miliona evra za nacionalni stadion. Možda bi plate od 2500-3500 evra za lekare koji nose zdravstvo uspela da ih nateraju da razmisle da li da ostanu. U suprotnom realnost je sledeća. Lekari sa 20-30 godina staža napuštaju državno zdravstvo i prelaze u privatne klinike za barem duplo veće plate za manju odgovornost. Mnogi odlaze u inostranstvo gde se traži samo znanje jezika bez nostrifikacija diploma. Kao primer uzeću Gradsku bolnicu na Zvezdari gde su za godinu dana ostali bez 5 vrhunskih gastroenterologa, urologija je u jednom momentu ostala bez ijednog lekara i da ne nabrajam dalje. A vi pitate da li im treba dozvoliti da rade posle 7-8 sati rada u državnoj bolnici u nekoj privatnoj poliklinici gde pacijent zove i traži pregled baš kod tog lekara jer ne želi da čeka u državnoj ambulanti ili pak ne može da zakaže pregled kod njega u državnoj ambulanti. Ponižavajuće je to pitanje.

Stuttgarter

pre 4 godine

Dragi moji Sugradjani,
samo se vi i dalje (ne)argumentovano raspravljajte o tome ko je u pravu ili ne, a istina je svima veoma jasna. Ali niko nece da je prepozna i jano kaze, a nedaj Boze da pokusa da resi problem.
Pozdrav iz privatne Klinike (ali u DE), nakon 27 godina rada u drzavnom i u privatnom zdravstvu u Srbiji.

Branko Matić

pre 4 godine

Radio sam do skoro kao projektant u privatnoj firmi. Zamislite situaciju u kojoj dodje potencijalni klijent a ja mu kazem " dodjite popodne kod mene, ja ću Vam privatno uraditi projekat za manje novca"... Lično sam imao situaciju u Klinici Dragiša Mišović gde je urolog bio ljut na mene jer nisam uradio ultra zvuk abdomena u privatnoj klinici koju mi je on rekao već sam uradio snimak u drugoj klinici koja je bliža mom radnom mestu rečima: " drugi da Vas pregleda a ja da Vas lečim"... Mislim da je to legalizovana korupcija... Nama inženjerima ako je mala plata ili nam se ne svidjaju uslovi rada promenimo posao... Lekari koji rade ove stvari neće da napuste državnu službu jer to im je izvor potencijalnih pacijenata. Da rade samo u privatnoj klinici plata bi im zavisila od broja ljudi koji dodju na lečenje u tu kliniku a na to oni ne mogu da utiču. Mislim da je sve ovo sramota.

krlja

pre 4 godine

Branko,
stani malo doktore, nije isto kad neko posle posla ode da molerise, i ti kad prefledas moje dete i za to uzmes 3000 rsd i kazes da se sutra preko reda pojavim u bolnici da ga tamo detaljno pregledas, izvadis krv, rengen i ostalo! Tako da malo koci doktore, nego se odluci, hoces da budes privtna praksa ili drzavna! A da su vam plate male, istina jesu, ali i pacijentima su, to se seti!

C i n i k

pre 4 godine

Vrhunski strucnjaci i treba da budu vrhunski placeni e sad druga je stvar kako to sistemski urediti na ovom brdovitom Balkanu?
(slobodni strelac, 17. februar 2020 15:24)

Vrhunski strucnjaci?
Ti mislis da su nasi lekari "vrhunski strucnjaci"?
Mnogo su te slagali tj.zivis u teskoj zabludi!

čovek sa torbom

pre 4 godine

Apsolutno nema problema, samo isplaćujte zaposlenima bruto plate uz obavezu da propisani deo uplaćuju u neki fond, bilo privatni ili državni, neka izaberu. Nakon toga, tržište će samo urediti statuse zaposlenih verujte mi.

slobodni strelac

pre 4 godine

Postovani sugradjani, naravno da u svakoj bransi ima onih koji stosta zloupotrebljavaju, sve je stvar kucnog vaspitanja. Ako jos niste shvatili za 10-tak godina ne samo lekare nego bilo koju profesiju a ko vredi. cemo ne puskom nego mitraljezom traziti uzalud. Ne ocekuje niko platu jednaku onoj na zapadu ali ovdasnja mora obezbediti da skolujete decu, letujete, zimujete i konstantno ulazete u svoje znanje inace se ne moze biti vrhunski. I jos nesto da vam niko ne vredja inteligenciju. Vrhunski strucnjaci i treba da budu vrhunski placeni e sad druga je stvar kako to sistemski urediti na ovom brdovitom Balkanu?

dr

pre 4 godine

Ne uzimam mito. Radim privatno, jer mi je plata mala, a za to placam porez. Da je veca ne bih sigurno radio citav dan, vec bih bio sa porodicom.
Ne prevodim drzavne pacijente sebi privatno, nisam besan i alav, fin sam na SVIM radnim mestima i UMORAN. Na drzavnom poslu su pacijenti kivni i na mene zbog nekih kolega koji traze novac. Isto je i sa drustvom gde zivim, a posle 20 godina rada kao supspecijalista nemam nista vise nego prosecan prosvetar, sem sto me jos svi pljuju, jer su ljuti na medicinare, a za to su krivi MEDIJI i DRZAVA.
Stvarno je najbolji plan za buducnost da se odselimo odavde.

paja

pre 4 godine

javna je tajna da lekari uzimaju velike pare za operacije, “prodaju” krevete, pacijente šalju u apoteke po skupe lekove koje kasnije vraćaju pa opet prodaju itd.. odgovornost je vrlo mala a nega slaba, ne dao Bog nikom da dodje u situaciju da mu je neophodno bolnicko lecenje !! njima ne treba inostranstvo, veće ladovine od ove u srbiji sa legalizovanom korupcijom nema ..

gugl

pre 4 godine

Prvo dozvoliti Im rad u privatnim klinikama, pod pretnjom zatvorom ako preusmeravaju pacijente. Drugo, dužni su 8 godina staža u Srbiji pre nego odu preko (kao vojna škola) uz garancije. Inače neće imati ko da nas leči
(VP, 17. februar 2020 13:42)
misliš mi smo S.Koreja? Ja sam lekar specijalista i hoću platu da imam kao majstor. Neću da se bunim,koji god majstor. Komšinice će da leče,ne brinite,mi nećemo za 360 dinara koliko fond plaća specijalistički pregled.

C i n i k

pre 4 godine

Da se sve plaća. Ne treba nam državno zdravstvo. Pa,kada stigne račun za 7 dana bolničkog lečenja pola miliona dinara da se ne iznenadi niko. Porodjaj je 300.000,00 dinara npr.
(Amadeus, 17. februar 2020 13:23

Moze,ok.
Ali naravno i za vas lekare da vazi da placate,el moze?
Sem toga, da je 300 000 porodjaj ko bi se poradjao?
O cemu ti pises?
Ako bi se vratile pare svakom coveku koliko je do sada placao za zdravstvo,ako bi se uvela osiguranja u zdravstvu onda nema razloga niko da placa nista u kešu,raspitaj se ti malo kako funkcionise sve to,nemoj da si u oblacima i pises gluposti,naivan si brate ko francuska sobarica.

KOSINGAS

pre 4 godine

Što onda ne bi i policajci radini privatno obezbeđenja, bez zgražavanja i osude javnosti, na primer? Znam da ima onij koji rade, ali je to u suprotnosti sa zakonom i pravilom službe. Oduzeti licencu svakom lekaru koji radi u državnoj i privatnoj ustanovi uporedo, a isterati svakog policajca iz policije koji radi obezbeđenja privatno. Isto pravilo uvesti i za sudije, tužioce, profesore, nastavnike, finasijske policajce, carinike, i sve ostale državne službenike, koji primaju plate iz budžeta, a rade sa strane. E sada, da li je i koliko to izvodljivo?

EU

pre 4 godine

nije pozvan na taj razgovor NI JEDAN LEKAR PRIMARNE ZDRAVSTVENE USTANOVE koji inače pregledaju najveći deo ovog naroda.Nije jer njihovo mišljenje niti plata nisu bitni.Pricali su kolika treba da bude plata nekih izuzetnih lekara kao da ce se svi gradjani ove zemlje lečiti samo kod tih"izuzetnih".lekar specijalista u Domu zdravlja MORA da primi sve one koji dodju zakazane,prioritetne i hitne.Većina komentatora ovde nema pojma kako sistem u zdravstvu funkcioniše A oni koji imaju njih niko javno ne pita ništa .Kad bi ojacali primarnu zdravstvenu zaštitu i imali dovoljan broj kvalitetnog kadra i opreme na lokalu u domovima zdravlja,mnogo bi manje pacijenata morali na sekundarni i tercijarni nivo klinika i bolnica .I plata specijaliste sa 27god staza je sad oko 90000 Malo ili mnogo prosudite sami.

Ekonomista

pre 4 godine

Nego sta,najgora zloupotreba profesije.Na drzavnom poslu besni i otaljavaju,a na privatno,ljubazni i fini,ali uzimaju velike pare od jadnog naroda.

maf

pre 4 godine

Lekari u držvnoj bolnici ako nemate pare da im date neće ni da vas leče.
Zna se tarifa za porodjaj kako vam ženj ne bi maltretirali. A kad dodju Albanci sa parama trče oko njih sramota

VP

pre 4 godine

Prvo dozvoliti Im rad u privatnim klinikama, pod pretnjom zatvorom ako preusmeravaju pacijente. Drugo, dužni su 8 godina staža u Srbiji pre nego odu preko (kao vojna škola) uz garancije. Inače neće imati ko da nas leči

đole

pre 4 godine

Treba da idem u Holandiju uskoro, zbog promene posla. Radim u IT sektoru, da ne idem u detalje, ali je pozicija koja inače ima mnogo veće plate od proseka samog sektora. I pričam o platama sa drugarom koji je tamo već dve godine. Kaže mi, tvoja i moja plata su ogromne, daleko iznad nacionalnog i industrijskog proseka Holandija, ali treba da znaš da nikada nećemo imati veću platu od lekara. Tako se tamo cene ljudi koji rade u zdravstvu.

mirko

pre 4 godine

Biti lekar je odgovoran posao, kao i vozac autobusa ili kamiona (naravno nije isto ima neke slicnosti). Kako profesionalni vozaci smeju da voze samo 8 sati, da ne bi ugrozavali druge isto tako lekar bi trebalo isto samo toliko da radi u toku dana bilo privatno ili drzavno. Kako bi bio koncentrisan da cuje sve simtome pacijenta i bolje mu se posvetio. A oni koji sada rade drzavno i privatno, drzavno gledaju samo da odrade i zabusavaju kao bi posle bili orni za privatan rad. Resenje su vece plate i zabrana rada lekara u oba sketora.

икодије

pre 4 godine

Ako je to dozvoljeno onda trebaju dda dozvole i da ljudi sami odlucuju gde i kome ce uplacivati zdravstveno osiguranje. Kad to počne, onda se treba pozdraviti sa zdravstvom kao u americi!

Jovan M.

pre 4 godine

У реду је, сви ми радимо за новац. Али зашто ти лекари који толико кукају на тежак и слабо плаћен рад у државном здравству, лепо не напусте државне установе и потпуно пређу на тај диван и леп рад у приватним ординацијама? Имам 30 година стажа, све код приватника. Никада нисам кукао на приватнике. Када ми се не свиђа, ја лепо дам отказ и одем. Никада нисам радио на два места. Тако и лекари, треба да иду тамо где им је боље. А не да кукају и да отаљаваљу свој рад у државним установама и да га користе за рекламу свог приватног рада.

Amadeus

pre 4 godine

Da se sve plaća. Ne treba nam državno zdravstvo. Pa,kada stigne račun za 7 dana bolničkog lečenja pola miliona dinara da se ne iznenadi niko. Porodjaj je 300.000,00 dinara npr.

Seljak

pre 4 godine

I treba da rade privatno. Dokle god država ne podigne plate na nivo adekvatan njihovom znanju i stručnosti. Znači lekar pripravnik 1000 evra pa onda naviše. Podrška doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima.subspecijalista treba da bije 5000 evra. I da radi osam sati u državnoj bolnici. Sat dvadeset evra. Nije puno. Ima država para. Zdravstvo je temelj države. I prosveta.

Profesor

pre 4 godine

Ja kao profesor, ako bih drzao svojim učenicima privatno časove odmah bi zglajzao s' posla. A lekarima je zakon dozvolio da privatno leče svoje pacijente. Izem to državu i pravdu!!!

NesviL

pre 4 godine

Ovde u Krusevcu, oni lekari koji imaju privatne klinike i ordinacije su doveli sebe i svoj ego do tog stadijuma da im pregled izgleda u fazonu dobro, sta je tu je, imate vi godine. A ako ste mladi kao ja i suprotstavite im se, onda vide da niste hipnotisani djed i baba i da ste tu dosli da bolest otklonite fundametalno(iz korena), ako je moguce ili bar na najmanju mogucu meru. Ja mislim da je to i svrha doktora. Takodje mislim da je ooodavno trebala biti smena starih za mladje doktore. Cisto da vam kazem, od kada sam doktora opste prakse zamenio i uzeo mladju doktorku preporodio sam se. Pozdrav dr. Bojani Stojanović !

u 1500 tačkica ne može bolje

pre 4 godine

Ako nije vlasnik klinike sukoba interesa nema. To može tako da se uzme, jer lekar može da odgovara za nešto teže, rad na štetu pacijenta, ili za postupanje koje nije u interesu pacijenta, a za to može da ostane bez licence, pa i na robiju. Taj prostor mora da bude uredjen standardima i etikom kao delom lekarske prakse koju su i oni sami dužni da brane i dokazuju, jer život čoveka nije roba, a njihov rad ga se dotiče daleko više nego autodelovi, pogrešno je stoga o ovome kao o sukobu interesa. Lekar može da radi i privatno, ali ne može da bude i vlasnik klinike i da radi u državnoj praksi, a najmanje sme da radi na štetu pacijenta. I tu treba da se traži mera. A to koliko će lekar da radi i koliko energije ima da svoju uslugu i veštine učini dostupnom, stvarno nije na mestu pregradjivati pravilima za autodelove. Ono što tu treba zakon da ima, jeste osetljivost i smisao za nijanse i strogost standarda. To može da se postigne digitalizacijom praćenja ishoda i putanje pacijenta kroz lečenje. Ovo bi pomoglo lekarskoj praksi, sprečilo da se šminkom nešto prodaje za kliniku i znalo bi se šta deluje u svakom trenutku, jer to se traži, uvek najbolje. Širi rad lekara mora tome da služi. Ako se već priznalo da će kancer biti hronična bolest, to mora da bude stvarno tako, a ne da se godinama upisuje pacijent je bolje, a u stvarnosti rapsad. U ovom našem delu sveta lekar mora da postane zvezda.

gogi

pre 4 godine

Nema tu sukoba interesa.Lekari specijalisti primaju bedne plate i imaju katastrofalne uslove za rad.Rad privatno van radnog vremena im omogucava da zarade koliko bi trebalo ,obzirom na znanje ,ulozeno vreme i novac u ucenje ....Imamo situaciju da clanovi vlasti imaju privatne poslove koji su ditektno krsenje sukoba interesa...o tome pricajte a ne o lekarima koji pae pregleda urade u privatnim klinikama....tako da.

ime

pre 4 godine

Lekari, svetenstvo i prosveta.
Tu je komunizam najjace udario. I srozao.
Zato su te struke u narodu najomrazenije.

Niko se nece pozaliti na automehanicara ili advokata. Svako ce pljunuti po doktoru, popu ili nastavniku.

Jer smo tako odgajani 70 godina.

Aj u zdravlje

pre 4 godine

Nas lekar plata 100 k ako je specijalista. Nedostizni zapad BIH plata 360 k.
Tim ljudima sto dolaze na posao bih skinuo kapu i zahvalio se.
Jednako mislim za med sestre.

WAW

pre 4 godine

Gotovo svi lekari iz bolnice u kojoj radim, rade i privatno. Što u sopstvenim što u tuđim privatnim klinikama. Da li je legalno ili nije, u suštini me i ne zanima, do kraja godine ako sve bude kako treba - doviđenja Srbijo. Ti što su uvaljeni u državnu službu i imaju privatne poslove pride i ne odlaze, njima je super jer para ima dovoljno a u Srbiji niko živi od lekara ne odgovara kada napravi grešku prilikom lečenja. Ali zato masovno napuštaju radna mesta, i držvu uopšte, lekari koji ne mogu da dobiju pecijalizacije, medicinske sestre/tehničari, fiioterapeuti, radiološki tehničari...

zenska

pre 4 godine

A sta da rade? Da studiraju 10 godina za platu od 50 hiljada? Naravno da je sukob interesa, ali u nasoj zemlji opravdan. Da ste dali onima koji najvise i zasluzuju najbolje plate, niti bi imali potrebu da u ovom obimu rade privatno niti bi doslo do legalizovane korupcije u vidu "poklona" od 400e koliko lekari od skoro smeju da prime.

Abrakadabra

pre 4 godine

ČINJENICA:
Isti lekar, sa istim pacijentom, u vezi jednog istog obolenja, NE POSTUPA na identičan način, kada pacijent dođe u državnu ustanovu (ambulantu, bolnicu), ili kad zakaže pregled u privatnoj ordinaciji...
Niti je isti odnos, niti je ista predanost, niti je ista terapija!
Kaže narod: "Koliko para - toliko muzike!"... to je ovde apsolutno tačno.
Sukob interesa je ogroman!!!
Davanje mita je kažnjivo, i za davaoca i za primaoca, ali to u slučaju lekara koji radi u državnoj ustanovi, i ujedno ordinira privatno, u stvari je ozakonjenje "mitologije", jer to što ne može da se "naplati" u bolnici, može (legalno) u privatnoj ordinaciji...
Zakon koji to dopušta je LOŠ ZAKON, i trebalo bi ga ukinuti, isto kao i onu praksu da "trgovci lekovima" posećuju lekare, i (javna je tajna) dodeljuju visoke provizije za forsiranje upotrebe njihovih lekova, što je najčešće na štetu pacijenata.

Aleksandar

pre 4 godine

Sve bi to bilo u redu, da isti ti doktori ne koriste svoj polozaj za reklamiranje privatnih ordinacija I sluzi kao skretnicar u pomenute private ustanove.

sidgeronimo012@gmail.com

pre 4 godine

Zakazete u bolnici pregled. Cekate nekoliko sati. Udjete u ordinaciju i on vas pregleda i za 5 minuta vam kaze da morate privatno kod njih u ordinaciju da dodjete. Ili ako imaye jos neki problem onda kod kolege u drugu ordinaciju po njihovoj preporuci. Generalno dzabe idete u bolnicu za neke slucajeve.

Bojan

pre 4 godine

Ma jok. Posebno kad ti u drzavnoj ustanovi kaze u koju privatnu da odes. :D

A onda tamo isti lekar, samo mnooogo ljubazniji i posveceniji.

Nije samo problem u uslovima koje je drzava stvorila u zdravstvu, ti uslovi su neosporno losi. Problem je i u lekarima koji ne zele da se trude u drzavnim ustanovama. Naravno, ne govorim o svima...

Branko

pre 4 godine

Radim kao lekar subspecijalista u bolnici ali i po pozivu u privatnoj ustanovi,pod ugovorom, dakle legalno.
Trudim se maksimalno da i u bolnici i privatno svoj posao obavljam najbolje sto umem. U bolnici mi je na raspolaganju oko 9 min, po pacijentu,zbog ogromnog broja zakazanih kao i kontrolnih pregleda, a privatno minimum pola sata. Da li moze biti isto ? Pa ne moze dok se ne unormali maksimalni broj pregleda po lekaru.O uslovima rada da ne i govorim.
I jos nesto, izgleda da se samo od lekara ocekuje da zive od bedne plate, dok elektricari, kuvari, moleri i sl.tezgare gde god stignu posle drzavnog posla i zaradjuju ztano vise od lekara.A kako obovljaju drzavni posao, zna se. Isto tako drzavni posao je mnogima odmor od njive, stale i svega ostalog i savrseno im je svejedno jer gledaju samo svoj sitnosicardzijski interes,

goranh

pre 4 godine

Vozač kamiona zbog bezbednosti ima ograničeno vreme koliko dnevno može da radi (vozi). Biće da se doktori ne umaraju ili bezbednost pacijenata nije važna.

Branko

pre 4 godine

Radim kao lekar subspecijalista u bolnici ali i po pozivu u privatnoj ustanovi,pod ugovorom, dakle legalno.
Trudim se maksimalno da i u bolnici i privatno svoj posao obavljam najbolje sto umem. U bolnici mi je na raspolaganju oko 9 min, po pacijentu,zbog ogromnog broja zakazanih kao i kontrolnih pregleda, a privatno minimum pola sata. Da li moze biti isto ? Pa ne moze dok se ne unormali maksimalni broj pregleda po lekaru.O uslovima rada da ne i govorim.
I jos nesto, izgleda da se samo od lekara ocekuje da zive od bedne plate, dok elektricari, kuvari, moleri i sl.tezgare gde god stignu posle drzavnog posla i zaradjuju ztano vise od lekara.A kako obovljaju drzavni posao, zna se. Isto tako drzavni posao je mnogima odmor od njive, stale i svega ostalog i savrseno im je svejedno jer gledaju samo svoj sitnosicardzijski interes,

zenska

pre 4 godine

A sta da rade? Da studiraju 10 godina za platu od 50 hiljada? Naravno da je sukob interesa, ali u nasoj zemlji opravdan. Da ste dali onima koji najvise i zasluzuju najbolje plate, niti bi imali potrebu da u ovom obimu rade privatno niti bi doslo do legalizovane korupcije u vidu "poklona" od 400e koliko lekari od skoro smeju da prime.

Aleksandar

pre 4 godine

Sve bi to bilo u redu, da isti ti doktori ne koriste svoj polozaj za reklamiranje privatnih ordinacija I sluzi kao skretnicar u pomenute private ustanove.

ime

pre 4 godine

Lekari, svetenstvo i prosveta.
Tu je komunizam najjace udario. I srozao.
Zato su te struke u narodu najomrazenije.

Niko se nece pozaliti na automehanicara ili advokata. Svako ce pljunuti po doktoru, popu ili nastavniku.

Jer smo tako odgajani 70 godina.

goranh

pre 4 godine

Vozač kamiona zbog bezbednosti ima ograničeno vreme koliko dnevno može da radi (vozi). Biće da se doktori ne umaraju ili bezbednost pacijenata nije važna.

sidgeronimo012@gmail.com

pre 4 godine

Zakazete u bolnici pregled. Cekate nekoliko sati. Udjete u ordinaciju i on vas pregleda i za 5 minuta vam kaze da morate privatno kod njih u ordinaciju da dodjete. Ili ako imaye jos neki problem onda kod kolege u drugu ordinaciju po njihovoj preporuci. Generalno dzabe idete u bolnicu za neke slucajeve.

Abrakadabra

pre 4 godine

ČINJENICA:
Isti lekar, sa istim pacijentom, u vezi jednog istog obolenja, NE POSTUPA na identičan način, kada pacijent dođe u državnu ustanovu (ambulantu, bolnicu), ili kad zakaže pregled u privatnoj ordinaciji...
Niti je isti odnos, niti je ista predanost, niti je ista terapija!
Kaže narod: "Koliko para - toliko muzike!"... to je ovde apsolutno tačno.
Sukob interesa je ogroman!!!
Davanje mita je kažnjivo, i za davaoca i za primaoca, ali to u slučaju lekara koji radi u državnoj ustanovi, i ujedno ordinira privatno, u stvari je ozakonjenje "mitologije", jer to što ne može da se "naplati" u bolnici, može (legalno) u privatnoj ordinaciji...
Zakon koji to dopušta je LOŠ ZAKON, i trebalo bi ga ukinuti, isto kao i onu praksu da "trgovci lekovima" posećuju lekare, i (javna je tajna) dodeljuju visoke provizije za forsiranje upotrebe njihovih lekova, što je najčešće na štetu pacijenata.

dr

pre 4 godine

Ne uzimam mito. Radim privatno, jer mi je plata mala, a za to placam porez. Da je veca ne bih sigurno radio citav dan, vec bih bio sa porodicom.
Ne prevodim drzavne pacijente sebi privatno, nisam besan i alav, fin sam na SVIM radnim mestima i UMORAN. Na drzavnom poslu su pacijenti kivni i na mene zbog nekih kolega koji traze novac. Isto je i sa drustvom gde zivim, a posle 20 godina rada kao supspecijalista nemam nista vise nego prosecan prosvetar, sem sto me jos svi pljuju, jer su ljuti na medicinare, a za to su krivi MEDIJI i DRZAVA.
Stvarno je najbolji plan za buducnost da se odselimo odavde.

Seljak

pre 4 godine

I treba da rade privatno. Dokle god država ne podigne plate na nivo adekvatan njihovom znanju i stručnosti. Znači lekar pripravnik 1000 evra pa onda naviše. Podrška doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima.subspecijalista treba da bije 5000 evra. I da radi osam sati u državnoj bolnici. Sat dvadeset evra. Nije puno. Ima država para. Zdravstvo je temelj države. I prosveta.

đole

pre 4 godine

Treba da idem u Holandiju uskoro, zbog promene posla. Radim u IT sektoru, da ne idem u detalje, ali je pozicija koja inače ima mnogo veće plate od proseka samog sektora. I pričam o platama sa drugarom koji je tamo već dve godine. Kaže mi, tvoja i moja plata su ogromne, daleko iznad nacionalnog i industrijskog proseka Holandija, ali treba da znaš da nikada nećemo imati veću platu od lekara. Tako se tamo cene ljudi koji rade u zdravstvu.

gogi

pre 4 godine

Nema tu sukoba interesa.Lekari specijalisti primaju bedne plate i imaju katastrofalne uslove za rad.Rad privatno van radnog vremena im omogucava da zarade koliko bi trebalo ,obzirom na znanje ,ulozeno vreme i novac u ucenje ....Imamo situaciju da clanovi vlasti imaju privatne poslove koji su ditektno krsenje sukoba interesa...o tome pricajte a ne o lekarima koji pae pregleda urade u privatnim klinikama....tako da.

Jovan M.

pre 4 godine

У реду је, сви ми радимо за новац. Али зашто ти лекари који толико кукају на тежак и слабо плаћен рад у државном здравству, лепо не напусте државне установе и потпуно пређу на тај диван и леп рад у приватним ординацијама? Имам 30 година стажа, све код приватника. Никада нисам кукао на приватнике. Када ми се не свиђа, ја лепо дам отказ и одем. Никада нисам радио на два места. Тако и лекари, треба да иду тамо где им је боље. А не да кукају и да отаљаваљу свој рад у државним установама и да га користе за рекламу свог приватног рада.

Aj u zdravlje

pre 4 godine

Nas lekar plata 100 k ako je specijalista. Nedostizni zapad BIH plata 360 k.
Tim ljudima sto dolaze na posao bih skinuo kapu i zahvalio se.
Jednako mislim za med sestre.

Branko Matić

pre 4 godine

Radio sam do skoro kao projektant u privatnoj firmi. Zamislite situaciju u kojoj dodje potencijalni klijent a ja mu kazem " dodjite popodne kod mene, ja ću Vam privatno uraditi projekat za manje novca"... Lično sam imao situaciju u Klinici Dragiša Mišović gde je urolog bio ljut na mene jer nisam uradio ultra zvuk abdomena u privatnoj klinici koju mi je on rekao već sam uradio snimak u drugoj klinici koja je bliža mom radnom mestu rečima: " drugi da Vas pregleda a ja da Vas lečim"... Mislim da je to legalizovana korupcija... Nama inženjerima ako je mala plata ili nam se ne svidjaju uslovi rada promenimo posao... Lekari koji rade ove stvari neće da napuste državnu službu jer to im je izvor potencijalnih pacijenata. Da rade samo u privatnoj klinici plata bi im zavisila od broja ljudi koji dodju na lečenje u tu kliniku a na to oni ne mogu da utiču. Mislim da je sve ovo sramota.

Profesor

pre 4 godine

Ja kao profesor, ako bih drzao svojim učenicima privatno časove odmah bi zglajzao s' posla. A lekarima je zakon dozvolio da privatno leče svoje pacijente. Izem to državu i pravdu!!!

Bojan

pre 4 godine

Ma jok. Posebno kad ti u drzavnoj ustanovi kaze u koju privatnu da odes. :D

A onda tamo isti lekar, samo mnooogo ljubazniji i posveceniji.

Nije samo problem u uslovima koje je drzava stvorila u zdravstvu, ti uslovi su neosporno losi. Problem je i u lekarima koji ne zele da se trude u drzavnim ustanovama. Naravno, ne govorim o svima...

EU

pre 4 godine

nije pozvan na taj razgovor NI JEDAN LEKAR PRIMARNE ZDRAVSTVENE USTANOVE koji inače pregledaju najveći deo ovog naroda.Nije jer njihovo mišljenje niti plata nisu bitni.Pricali su kolika treba da bude plata nekih izuzetnih lekara kao da ce se svi gradjani ove zemlje lečiti samo kod tih"izuzetnih".lekar specijalista u Domu zdravlja MORA da primi sve one koji dodju zakazane,prioritetne i hitne.Većina komentatora ovde nema pojma kako sistem u zdravstvu funkcioniše A oni koji imaju njih niko javno ne pita ništa .Kad bi ojacali primarnu zdravstvenu zaštitu i imali dovoljan broj kvalitetnog kadra i opreme na lokalu u domovima zdravlja,mnogo bi manje pacijenata morali na sekundarni i tercijarni nivo klinika i bolnica .I plata specijaliste sa 27god staza je sad oko 90000 Malo ili mnogo prosudite sami.

paja

pre 4 godine

javna je tajna da lekari uzimaju velike pare za operacije, “prodaju” krevete, pacijente šalju u apoteke po skupe lekove koje kasnije vraćaju pa opet prodaju itd.. odgovornost je vrlo mala a nega slaba, ne dao Bog nikom da dodje u situaciju da mu je neophodno bolnicko lecenje !! njima ne treba inostranstvo, veće ladovine od ove u srbiji sa legalizovanom korupcijom nema ..

Ekonomista

pre 4 godine

Nego sta,najgora zloupotreba profesije.Na drzavnom poslu besni i otaljavaju,a na privatno,ljubazni i fini,ali uzimaju velike pare od jadnog naroda.

krlja

pre 4 godine

Branko,
stani malo doktore, nije isto kad neko posle posla ode da molerise, i ti kad prefledas moje dete i za to uzmes 3000 rsd i kazes da se sutra preko reda pojavim u bolnici da ga tamo detaljno pregledas, izvadis krv, rengen i ostalo! Tako da malo koci doktore, nego se odluci, hoces da budes privtna praksa ili drzavna! A da su vam plate male, istina jesu, ali i pacijentima su, to se seti!

mirko

pre 4 godine

Biti lekar je odgovoran posao, kao i vozac autobusa ili kamiona (naravno nije isto ima neke slicnosti). Kako profesionalni vozaci smeju da voze samo 8 sati, da ne bi ugrozavali druge isto tako lekar bi trebalo isto samo toliko da radi u toku dana bilo privatno ili drzavno. Kako bi bio koncentrisan da cuje sve simtome pacijenta i bolje mu se posvetio. A oni koji sada rade drzavno i privatno, drzavno gledaju samo da odrade i zabusavaju kao bi posle bili orni za privatan rad. Resenje su vece plate i zabrana rada lekara u oba sketora.

икодије

pre 4 godine

Ako je to dozvoljeno onda trebaju dda dozvole i da ljudi sami odlucuju gde i kome ce uplacivati zdravstveno osiguranje. Kad to počne, onda se treba pozdraviti sa zdravstvom kao u americi!

maf

pre 4 godine

Lekari u držvnoj bolnici ako nemate pare da im date neće ni da vas leče.
Zna se tarifa za porodjaj kako vam ženj ne bi maltretirali. A kad dodju Albanci sa parama trče oko njih sramota

C i n i k

pre 4 godine

Vrhunski strucnjaci i treba da budu vrhunski placeni e sad druga je stvar kako to sistemski urediti na ovom brdovitom Balkanu?
(slobodni strelac, 17. februar 2020 15:24)

Vrhunski strucnjaci?
Ti mislis da su nasi lekari "vrhunski strucnjaci"?
Mnogo su te slagali tj.zivis u teskoj zabludi!

endokrinolog

pre 4 godine

Kažu da nema para za lekare a ima 250 miliona evra za nacionalni stadion. Možda bi plate od 2500-3500 evra za lekare koji nose zdravstvo uspela da ih nateraju da razmisle da li da ostanu. U suprotnom realnost je sledeća. Lekari sa 20-30 godina staža napuštaju državno zdravstvo i prelaze u privatne klinike za barem duplo veće plate za manju odgovornost. Mnogi odlaze u inostranstvo gde se traži samo znanje jezika bez nostrifikacija diploma. Kao primer uzeću Gradsku bolnicu na Zvezdari gde su za godinu dana ostali bez 5 vrhunskih gastroenterologa, urologija je u jednom momentu ostala bez ijednog lekara i da ne nabrajam dalje. A vi pitate da li im treba dozvoliti da rade posle 7-8 sati rada u državnoj bolnici u nekoj privatnoj poliklinici gde pacijent zove i traži pregled baš kod tog lekara jer ne želi da čeka u državnoj ambulanti ili pak ne može da zakaže pregled kod njega u državnoj ambulanti. Ponižavajuće je to pitanje.

slobodni strelac

pre 4 godine

Postovani sugradjani, naravno da u svakoj bransi ima onih koji stosta zloupotrebljavaju, sve je stvar kucnog vaspitanja. Ako jos niste shvatili za 10-tak godina ne samo lekare nego bilo koju profesiju a ko vredi. cemo ne puskom nego mitraljezom traziti uzalud. Ne ocekuje niko platu jednaku onoj na zapadu ali ovdasnja mora obezbediti da skolujete decu, letujete, zimujete i konstantno ulazete u svoje znanje inace se ne moze biti vrhunski. I jos nesto da vam niko ne vredja inteligenciju. Vrhunski strucnjaci i treba da budu vrhunski placeni e sad druga je stvar kako to sistemski urediti na ovom brdovitom Balkanu?

WAW

pre 4 godine

Gotovo svi lekari iz bolnice u kojoj radim, rade i privatno. Što u sopstvenim što u tuđim privatnim klinikama. Da li je legalno ili nije, u suštini me i ne zanima, do kraja godine ako sve bude kako treba - doviđenja Srbijo. Ti što su uvaljeni u državnu službu i imaju privatne poslove pride i ne odlaze, njima je super jer para ima dovoljno a u Srbiji niko živi od lekara ne odgovara kada napravi grešku prilikom lečenja. Ali zato masovno napuštaju radna mesta, i držvu uopšte, lekari koji ne mogu da dobiju pecijalizacije, medicinske sestre/tehničari, fiioterapeuti, radiološki tehničari...

čovek sa torbom

pre 4 godine

Apsolutno nema problema, samo isplaćujte zaposlenima bruto plate uz obavezu da propisani deo uplaćuju u neki fond, bilo privatni ili državni, neka izaberu. Nakon toga, tržište će samo urediti statuse zaposlenih verujte mi.

C i n i k

pre 4 godine

Da se sve plaća. Ne treba nam državno zdravstvo. Pa,kada stigne račun za 7 dana bolničkog lečenja pola miliona dinara da se ne iznenadi niko. Porodjaj je 300.000,00 dinara npr.
(Amadeus, 17. februar 2020 13:23

Moze,ok.
Ali naravno i za vas lekare da vazi da placate,el moze?
Sem toga, da je 300 000 porodjaj ko bi se poradjao?
O cemu ti pises?
Ako bi se vratile pare svakom coveku koliko je do sada placao za zdravstvo,ako bi se uvela osiguranja u zdravstvu onda nema razloga niko da placa nista u kešu,raspitaj se ti malo kako funkcionise sve to,nemoj da si u oblacima i pises gluposti,naivan si brate ko francuska sobarica.

gugl

pre 4 godine

Prvo dozvoliti Im rad u privatnim klinikama, pod pretnjom zatvorom ako preusmeravaju pacijente. Drugo, dužni su 8 godina staža u Srbiji pre nego odu preko (kao vojna škola) uz garancije. Inače neće imati ko da nas leči
(VP, 17. februar 2020 13:42)
misliš mi smo S.Koreja? Ja sam lekar specijalista i hoću platu da imam kao majstor. Neću da se bunim,koji god majstor. Komšinice će da leče,ne brinite,mi nećemo za 360 dinara koliko fond plaća specijalistički pregled.

Stuttgarter

pre 4 godine

Dragi moji Sugradjani,
samo se vi i dalje (ne)argumentovano raspravljajte o tome ko je u pravu ili ne, a istina je svima veoma jasna. Ali niko nece da je prepozna i jano kaze, a nedaj Boze da pokusa da resi problem.
Pozdrav iz privatne Klinike (ali u DE), nakon 27 godina rada u drzavnom i u privatnom zdravstvu u Srbiji.

KOSINGAS

pre 4 godine

Što onda ne bi i policajci radini privatno obezbeđenja, bez zgražavanja i osude javnosti, na primer? Znam da ima onij koji rade, ali je to u suprotnosti sa zakonom i pravilom službe. Oduzeti licencu svakom lekaru koji radi u državnoj i privatnoj ustanovi uporedo, a isterati svakog policajca iz policije koji radi obezbeđenja privatno. Isto pravilo uvesti i za sudije, tužioce, profesore, nastavnike, finasijske policajce, carinike, i sve ostale državne službenike, koji primaju plate iz budžeta, a rade sa strane. E sada, da li je i koliko to izvodljivo?

NesviL

pre 4 godine

Ovde u Krusevcu, oni lekari koji imaju privatne klinike i ordinacije su doveli sebe i svoj ego do tog stadijuma da im pregled izgleda u fazonu dobro, sta je tu je, imate vi godine. A ako ste mladi kao ja i suprotstavite im se, onda vide da niste hipnotisani djed i baba i da ste tu dosli da bolest otklonite fundametalno(iz korena), ako je moguce ili bar na najmanju mogucu meru. Ja mislim da je to i svrha doktora. Takodje mislim da je ooodavno trebala biti smena starih za mladje doktore. Cisto da vam kazem, od kada sam doktora opste prakse zamenio i uzeo mladju doktorku preporodio sam se. Pozdrav dr. Bojani Stojanović !

Ujka Vasa

pre 4 godine

Sva nesreća,haos i korupcija u sistemu zdravstva su nastali omogućavanjem lekarima da legalno rade privatno pored redovnog posla u Državnom sektoru.
Država hitno mora ovo promeni u varijantu ili/ili.
Privatni sektor mora da nađe novu ulogu usaglašenu sa Fondom zdravstva gde bi ova delatnost bila alternativa plaćenog zdravstvenog osiguranja,a ne uhlebije za najpohlepije lekare koji više nemaju nikakve veze sa Hipokratova i zakletvom!

Amadeus

pre 4 godine

Da se sve plaća. Ne treba nam državno zdravstvo. Pa,kada stigne račun za 7 dana bolničkog lečenja pola miliona dinara da se ne iznenadi niko. Porodjaj je 300.000,00 dinara npr.

Trol

pre 4 godine

Lekar koji radi u državnoj instituciji zaradi manje nego taksista u Beogradu. Lekar se školovao i ginuo godinama i odgovara za ljudsko zdravlje i život, taksista vozi automobil od tačke A do tačke B, pored toga zna kako se zovu ulice u gradu i 10 rečenica na engleskom. Da lekari imaju lobi i znaju da ucenjuju i stvore sopstvenu bitnost kao taksisti i advokati, ne bi ni početnici imali platu ispod 2000 EUR. A od pomenutih tu platu lekari jedino i zaslužuju.

Student Medicine

pre 4 godine

Problem u zdravstvu je veoma veliki jer nam zdravstvo nema dovoljno zaposlenih, jer drzavni budzet ne moze da plati vise. Nase zdravstvo, kao i nasa drzava bi bili savrseni kada bi svako kretao od sebe. Pacijenta, pa makar i na kontroli, ne mozes ispod 30 min da kvalitetno "odradis". Sadasnji prosek je 10-15 minuta, u vrh glave. Problemi u zdravstvu su multifaktorski, ali i porazavajuci, jer zdravstvo je jedan od najvaznijih delova sistema koji je kod nas sistematski unistavan. Plate u zdravstvu su male, ali naspram proseka plate u Srbiji - su i dalje dobri. Eh sada sto bismo mi zeleli 1000e kao lekari opste prakse, 2000 kao specijalisti je druga prica. Ono sto mene porazava jeste razlika izmedju lekara opste prakse u Domovima Zdravlja i obicnih kursadzija policajaca koji sustinski imaju skoro pa istu platu (bez par hiljada dinara). Takodje mi smeta sto se ovaj poziv vidi kao prilika za bogacenje, jer je izgubio humanu komponentu sto je izrazito sramotno (vazi i za tehnicare/sestre). Jedva cekam da diplomiram i da pobegnem odavde, jer bi me bilo sramota da necije najmilije vidim kako uslovljavaju za mito, ili se "brinu" o njima u nehumanim uslovima od strane nehumanog osoblja. Profesionalizma je vecito falilo na svim stupnjevima mog skolovanja, ali ovo me plasi da dostize epidemijske mere u nasoj zemlji.

shadow

pre 4 godine

lično mislim da bi svaki lekar vise voleo da popodne ide na pecanje ili da provodi vreme sa porodicom i druzi se nego da ide da radi privatno i da pregleda pacijente al....ne moze mu biti.Treba placati racune skolovati decu otici na odmor....Usput kako nasi ministri i piskanici imaju po 7 ili 10 funkcija i oni su u debelom sukobu interesa ali...sta ces tako je to u Srbiji sve su nas naterali da budemo po malo s one strane zakona da bi oni mogli da rade sto rade.

VP

pre 4 godine

Prvo dozvoliti Im rad u privatnim klinikama, pod pretnjom zatvorom ako preusmeravaju pacijente. Drugo, dužni su 8 godina staža u Srbiji pre nego odu preko (kao vojna škola) uz garancije. Inače neće imati ko da nas leči

u 1500 tačkica ne može bolje

pre 4 godine

Ako nije vlasnik klinike sukoba interesa nema. To može tako da se uzme, jer lekar može da odgovara za nešto teže, rad na štetu pacijenta, ili za postupanje koje nije u interesu pacijenta, a za to može da ostane bez licence, pa i na robiju. Taj prostor mora da bude uredjen standardima i etikom kao delom lekarske prakse koju su i oni sami dužni da brane i dokazuju, jer život čoveka nije roba, a njihov rad ga se dotiče daleko više nego autodelovi, pogrešno je stoga o ovome kao o sukobu interesa. Lekar može da radi i privatno, ali ne može da bude i vlasnik klinike i da radi u državnoj praksi, a najmanje sme da radi na štetu pacijenta. I tu treba da se traži mera. A to koliko će lekar da radi i koliko energije ima da svoju uslugu i veštine učini dostupnom, stvarno nije na mestu pregradjivati pravilima za autodelove. Ono što tu treba zakon da ima, jeste osetljivost i smisao za nijanse i strogost standarda. To može da se postigne digitalizacijom praćenja ishoda i putanje pacijenta kroz lečenje. Ovo bi pomoglo lekarskoj praksi, sprečilo da se šminkom nešto prodaje za kliniku i znalo bi se šta deluje u svakom trenutku, jer to se traži, uvek najbolje. Širi rad lekara mora tome da služi. Ako se već priznalo da će kancer biti hronična bolest, to mora da bude stvarno tako, a ne da se godinama upisuje pacijent je bolje, a u stvarnosti rapsad. U ovom našem delu sveta lekar mora da postane zvezda.

bager

pre 4 godine

Treba da rade privatno,,ali u bolnici,,odvojiti par sati u dva tri puta nedeljno ,,manji procenat zarade ide za bolnicu , to je i mogucnost da se zadrze specijalisti u bolnicma i u Srbiji

Dr Udo Brinkman

pre 4 godine

Predlažem da ministar otupsti iz državnih bolnica i domova zdravlja sve doktore i medicinske sestre koji rad kod privatnika.

Ionako fi imate fišak medicinskog kadra a mi manjak.

VP

pre 4 godine

Prvo dozvoliti Im rad u privatnim klinikama, pod pretnjom zatvorom ako preusmeravaju pacijente. Drugo, dužni su 8 godina staža u Srbiji pre nego odu preko (kao vojna škola) uz garancije. Inače neće imati ko da nas leči

ime

pre 4 godine

Lekari, svetenstvo i prosveta.
Tu je komunizam najjace udario. I srozao.
Zato su te struke u narodu najomrazenije.

Niko se nece pozaliti na automehanicara ili advokata. Svako ce pljunuti po doktoru, popu ili nastavniku.

Jer smo tako odgajani 70 godina.

Ekonomista

pre 4 godine

Nego sta,najgora zloupotreba profesije.Na drzavnom poslu besni i otaljavaju,a na privatno,ljubazni i fini,ali uzimaju velike pare od jadnog naroda.

zenska

pre 4 godine

A sta da rade? Da studiraju 10 godina za platu od 50 hiljada? Naravno da je sukob interesa, ali u nasoj zemlji opravdan. Da ste dali onima koji najvise i zasluzuju najbolje plate, niti bi imali potrebu da u ovom obimu rade privatno niti bi doslo do legalizovane korupcije u vidu "poklona" od 400e koliko lekari od skoro smeju da prime.

Abrakadabra

pre 4 godine

ČINJENICA:
Isti lekar, sa istim pacijentom, u vezi jednog istog obolenja, NE POSTUPA na identičan način, kada pacijent dođe u državnu ustanovu (ambulantu, bolnicu), ili kad zakaže pregled u privatnoj ordinaciji...
Niti je isti odnos, niti je ista predanost, niti je ista terapija!
Kaže narod: "Koliko para - toliko muzike!"... to je ovde apsolutno tačno.
Sukob interesa je ogroman!!!
Davanje mita je kažnjivo, i za davaoca i za primaoca, ali to u slučaju lekara koji radi u državnoj ustanovi, i ujedno ordinira privatno, u stvari je ozakonjenje "mitologije", jer to što ne može da se "naplati" u bolnici, može (legalno) u privatnoj ordinaciji...
Zakon koji to dopušta je LOŠ ZAKON, i trebalo bi ga ukinuti, isto kao i onu praksu da "trgovci lekovima" posećuju lekare, i (javna je tajna) dodeljuju visoke provizije za forsiranje upotrebe njihovih lekova, što je najčešće na štetu pacijenata.

C i n i k

pre 4 godine

Vrhunski strucnjaci i treba da budu vrhunski placeni e sad druga je stvar kako to sistemski urediti na ovom brdovitom Balkanu?
(slobodni strelac, 17. februar 2020 15:24)

Vrhunski strucnjaci?
Ti mislis da su nasi lekari "vrhunski strucnjaci"?
Mnogo su te slagali tj.zivis u teskoj zabludi!

goranh

pre 4 godine

Vozač kamiona zbog bezbednosti ima ograničeno vreme koliko dnevno može da radi (vozi). Biće da se doktori ne umaraju ili bezbednost pacijenata nije važna.

Profesor

pre 4 godine

Ja kao profesor, ako bih drzao svojim učenicima privatno časove odmah bi zglajzao s' posla. A lekarima je zakon dozvolio da privatno leče svoje pacijente. Izem to državu i pravdu!!!

Seljak

pre 4 godine

I treba da rade privatno. Dokle god država ne podigne plate na nivo adekvatan njihovom znanju i stručnosti. Znači lekar pripravnik 1000 evra pa onda naviše. Podrška doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima.subspecijalista treba da bije 5000 evra. I da radi osam sati u državnoj bolnici. Sat dvadeset evra. Nije puno. Ima država para. Zdravstvo je temelj države. I prosveta.

sidgeronimo012@gmail.com

pre 4 godine

Zakazete u bolnici pregled. Cekate nekoliko sati. Udjete u ordinaciju i on vas pregleda i za 5 minuta vam kaze da morate privatno kod njih u ordinaciju da dodjete. Ili ako imaye jos neki problem onda kod kolege u drugu ordinaciju po njihovoj preporuci. Generalno dzabe idete u bolnicu za neke slucajeve.

Branko

pre 4 godine

Radim kao lekar subspecijalista u bolnici ali i po pozivu u privatnoj ustanovi,pod ugovorom, dakle legalno.
Trudim se maksimalno da i u bolnici i privatno svoj posao obavljam najbolje sto umem. U bolnici mi je na raspolaganju oko 9 min, po pacijentu,zbog ogromnog broja zakazanih kao i kontrolnih pregleda, a privatno minimum pola sata. Da li moze biti isto ? Pa ne moze dok se ne unormali maksimalni broj pregleda po lekaru.O uslovima rada da ne i govorim.
I jos nesto, izgleda da se samo od lekara ocekuje da zive od bedne plate, dok elektricari, kuvari, moleri i sl.tezgare gde god stignu posle drzavnog posla i zaradjuju ztano vise od lekara.A kako obovljaju drzavni posao, zna se. Isto tako drzavni posao je mnogima odmor od njive, stale i svega ostalog i savrseno im je svejedno jer gledaju samo svoj sitnosicardzijski interes,

maf

pre 4 godine

Lekari u držvnoj bolnici ako nemate pare da im date neće ni da vas leče.
Zna se tarifa za porodjaj kako vam ženj ne bi maltretirali. A kad dodju Albanci sa parama trče oko njih sramota

Amadeus

pre 4 godine

Da se sve plaća. Ne treba nam državno zdravstvo. Pa,kada stigne račun za 7 dana bolničkog lečenja pola miliona dinara da se ne iznenadi niko. Porodjaj je 300.000,00 dinara npr.

krlja

pre 4 godine

Branko,
stani malo doktore, nije isto kad neko posle posla ode da molerise, i ti kad prefledas moje dete i za to uzmes 3000 rsd i kazes da se sutra preko reda pojavim u bolnici da ga tamo detaljno pregledas, izvadis krv, rengen i ostalo! Tako da malo koci doktore, nego se odluci, hoces da budes privtna praksa ili drzavna! A da su vam plate male, istina jesu, ali i pacijentima su, to se seti!

gogi

pre 4 godine

Nema tu sukoba interesa.Lekari specijalisti primaju bedne plate i imaju katastrofalne uslove za rad.Rad privatno van radnog vremena im omogucava da zarade koliko bi trebalo ,obzirom na znanje ,ulozeno vreme i novac u ucenje ....Imamo situaciju da clanovi vlasti imaju privatne poslove koji su ditektno krsenje sukoba interesa...o tome pricajte a ne o lekarima koji pae pregleda urade u privatnim klinikama....tako da.

Jovan M.

pre 4 godine

У реду је, сви ми радимо за новац. Али зашто ти лекари који толико кукају на тежак и слабо плаћен рад у државном здравству, лепо не напусте државне установе и потпуно пређу на тај диван и леп рад у приватним ординацијама? Имам 30 година стажа, све код приватника. Никада нисам кукао на приватнике. Када ми се не свиђа, ја лепо дам отказ и одем. Никада нисам радио на два места. Тако и лекари, треба да иду тамо где им је боље. А не да кукају и да отаљаваљу свој рад у државним установама и да га користе за рекламу свог приватног рада.

Aleksandar

pre 4 godine

Sve bi to bilo u redu, da isti ti doktori ne koriste svoj polozaj za reklamiranje privatnih ordinacija I sluzi kao skretnicar u pomenute private ustanove.

paja

pre 4 godine

javna je tajna da lekari uzimaju velike pare za operacije, “prodaju” krevete, pacijente šalju u apoteke po skupe lekove koje kasnije vraćaju pa opet prodaju itd.. odgovornost je vrlo mala a nega slaba, ne dao Bog nikom da dodje u situaciju da mu je neophodno bolnicko lecenje !! njima ne treba inostranstvo, veće ladovine od ove u srbiji sa legalizovanom korupcijom nema ..

C i n i k

pre 4 godine

Da se sve plaća. Ne treba nam državno zdravstvo. Pa,kada stigne račun za 7 dana bolničkog lečenja pola miliona dinara da se ne iznenadi niko. Porodjaj je 300.000,00 dinara npr.
(Amadeus, 17. februar 2020 13:23

Moze,ok.
Ali naravno i za vas lekare da vazi da placate,el moze?
Sem toga, da je 300 000 porodjaj ko bi se poradjao?
O cemu ti pises?
Ako bi se vratile pare svakom coveku koliko je do sada placao za zdravstvo,ako bi se uvela osiguranja u zdravstvu onda nema razloga niko da placa nista u kešu,raspitaj se ti malo kako funkcionise sve to,nemoj da si u oblacima i pises gluposti,naivan si brate ko francuska sobarica.

mirko

pre 4 godine

Biti lekar je odgovoran posao, kao i vozac autobusa ili kamiona (naravno nije isto ima neke slicnosti). Kako profesionalni vozaci smeju da voze samo 8 sati, da ne bi ugrozavali druge isto tako lekar bi trebalo isto samo toliko da radi u toku dana bilo privatno ili drzavno. Kako bi bio koncentrisan da cuje sve simtome pacijenta i bolje mu se posvetio. A oni koji sada rade drzavno i privatno, drzavno gledaju samo da odrade i zabusavaju kao bi posle bili orni za privatan rad. Resenje su vece plate i zabrana rada lekara u oba sketora.

Bojan

pre 4 godine

Ma jok. Posebno kad ti u drzavnoj ustanovi kaze u koju privatnu da odes. :D

A onda tamo isti lekar, samo mnooogo ljubazniji i posveceniji.

Nije samo problem u uslovima koje je drzava stvorila u zdravstvu, ti uslovi su neosporno losi. Problem je i u lekarima koji ne zele da se trude u drzavnim ustanovama. Naravno, ne govorim o svima...

dr

pre 4 godine

Ne uzimam mito. Radim privatno, jer mi je plata mala, a za to placam porez. Da je veca ne bih sigurno radio citav dan, vec bih bio sa porodicom.
Ne prevodim drzavne pacijente sebi privatno, nisam besan i alav, fin sam na SVIM radnim mestima i UMORAN. Na drzavnom poslu su pacijenti kivni i na mene zbog nekih kolega koji traze novac. Isto je i sa drustvom gde zivim, a posle 20 godina rada kao supspecijalista nemam nista vise nego prosecan prosvetar, sem sto me jos svi pljuju, jer su ljuti na medicinare, a za to su krivi MEDIJI i DRZAVA.
Stvarno je najbolji plan za buducnost da se odselimo odavde.

Ujka Vasa

pre 4 godine

Sva nesreća,haos i korupcija u sistemu zdravstva su nastali omogućavanjem lekarima da legalno rade privatno pored redovnog posla u Državnom sektoru.
Država hitno mora ovo promeni u varijantu ili/ili.
Privatni sektor mora da nađe novu ulogu usaglašenu sa Fondom zdravstva gde bi ova delatnost bila alternativa plaćenog zdravstvenog osiguranja,a ne uhlebije za najpohlepije lekare koji više nemaju nikakve veze sa Hipokratova i zakletvom!

gugl

pre 4 godine

Prvo dozvoliti Im rad u privatnim klinikama, pod pretnjom zatvorom ako preusmeravaju pacijente. Drugo, dužni su 8 godina staža u Srbiji pre nego odu preko (kao vojna škola) uz garancije. Inače neće imati ko da nas leči
(VP, 17. februar 2020 13:42)
misliš mi smo S.Koreja? Ja sam lekar specijalista i hoću platu da imam kao majstor. Neću da se bunim,koji god majstor. Komšinice će da leče,ne brinite,mi nećemo za 360 dinara koliko fond plaća specijalistički pregled.

Aj u zdravlje

pre 4 godine

Nas lekar plata 100 k ako je specijalista. Nedostizni zapad BIH plata 360 k.
Tim ljudima sto dolaze na posao bih skinuo kapu i zahvalio se.
Jednako mislim za med sestre.

KOSINGAS

pre 4 godine

Što onda ne bi i policajci radini privatno obezbeđenja, bez zgražavanja i osude javnosti, na primer? Znam da ima onij koji rade, ali je to u suprotnosti sa zakonom i pravilom službe. Oduzeti licencu svakom lekaru koji radi u državnoj i privatnoj ustanovi uporedo, a isterati svakog policajca iz policije koji radi obezbeđenja privatno. Isto pravilo uvesti i za sudije, tužioce, profesore, nastavnike, finasijske policajce, carinike, i sve ostale državne službenike, koji primaju plate iz budžeta, a rade sa strane. E sada, da li je i koliko to izvodljivo?

đole

pre 4 godine

Treba da idem u Holandiju uskoro, zbog promene posla. Radim u IT sektoru, da ne idem u detalje, ali je pozicija koja inače ima mnogo veće plate od proseka samog sektora. I pričam o platama sa drugarom koji je tamo već dve godine. Kaže mi, tvoja i moja plata su ogromne, daleko iznad nacionalnog i industrijskog proseka Holandija, ali treba da znaš da nikada nećemo imati veću platu od lekara. Tako se tamo cene ljudi koji rade u zdravstvu.

WAW

pre 4 godine

Gotovo svi lekari iz bolnice u kojoj radim, rade i privatno. Što u sopstvenim što u tuđim privatnim klinikama. Da li je legalno ili nije, u suštini me i ne zanima, do kraja godine ako sve bude kako treba - doviđenja Srbijo. Ti što su uvaljeni u državnu službu i imaju privatne poslove pride i ne odlaze, njima je super jer para ima dovoljno a u Srbiji niko živi od lekara ne odgovara kada napravi grešku prilikom lečenja. Ali zato masovno napuštaju radna mesta, i držvu uopšte, lekari koji ne mogu da dobiju pecijalizacije, medicinske sestre/tehničari, fiioterapeuti, radiološki tehničari...

bager

pre 4 godine

Treba da rade privatno,,ali u bolnici,,odvojiti par sati u dva tri puta nedeljno ,,manji procenat zarade ide za bolnicu , to je i mogucnost da se zadrze specijalisti u bolnicma i u Srbiji

endokrinolog

pre 4 godine

Kažu da nema para za lekare a ima 250 miliona evra za nacionalni stadion. Možda bi plate od 2500-3500 evra za lekare koji nose zdravstvo uspela da ih nateraju da razmisle da li da ostanu. U suprotnom realnost je sledeća. Lekari sa 20-30 godina staža napuštaju državno zdravstvo i prelaze u privatne klinike za barem duplo veće plate za manju odgovornost. Mnogi odlaze u inostranstvo gde se traži samo znanje jezika bez nostrifikacija diploma. Kao primer uzeću Gradsku bolnicu na Zvezdari gde su za godinu dana ostali bez 5 vrhunskih gastroenterologa, urologija je u jednom momentu ostala bez ijednog lekara i da ne nabrajam dalje. A vi pitate da li im treba dozvoliti da rade posle 7-8 sati rada u državnoj bolnici u nekoj privatnoj poliklinici gde pacijent zove i traži pregled baš kod tog lekara jer ne želi da čeka u državnoj ambulanti ili pak ne može da zakaže pregled kod njega u državnoj ambulanti. Ponižavajuće je to pitanje.

NesviL

pre 4 godine

Ovde u Krusevcu, oni lekari koji imaju privatne klinike i ordinacije su doveli sebe i svoj ego do tog stadijuma da im pregled izgleda u fazonu dobro, sta je tu je, imate vi godine. A ako ste mladi kao ja i suprotstavite im se, onda vide da niste hipnotisani djed i baba i da ste tu dosli da bolest otklonite fundametalno(iz korena), ako je moguce ili bar na najmanju mogucu meru. Ja mislim da je to i svrha doktora. Takodje mislim da je ooodavno trebala biti smena starih za mladje doktore. Cisto da vam kazem, od kada sam doktora opste prakse zamenio i uzeo mladju doktorku preporodio sam se. Pozdrav dr. Bojani Stojanović !

slobodni strelac

pre 4 godine

Postovani sugradjani, naravno da u svakoj bransi ima onih koji stosta zloupotrebljavaju, sve je stvar kucnog vaspitanja. Ako jos niste shvatili za 10-tak godina ne samo lekare nego bilo koju profesiju a ko vredi. cemo ne puskom nego mitraljezom traziti uzalud. Ne ocekuje niko platu jednaku onoj na zapadu ali ovdasnja mora obezbediti da skolujete decu, letujete, zimujete i konstantno ulazete u svoje znanje inace se ne moze biti vrhunski. I jos nesto da vam niko ne vredja inteligenciju. Vrhunski strucnjaci i treba da budu vrhunski placeni e sad druga je stvar kako to sistemski urediti na ovom brdovitom Balkanu?

Branko Matić

pre 4 godine

Radio sam do skoro kao projektant u privatnoj firmi. Zamislite situaciju u kojoj dodje potencijalni klijent a ja mu kazem " dodjite popodne kod mene, ja ću Vam privatno uraditi projekat za manje novca"... Lično sam imao situaciju u Klinici Dragiša Mišović gde je urolog bio ljut na mene jer nisam uradio ultra zvuk abdomena u privatnoj klinici koju mi je on rekao već sam uradio snimak u drugoj klinici koja je bliža mom radnom mestu rečima: " drugi da Vas pregleda a ja da Vas lečim"... Mislim da je to legalizovana korupcija... Nama inženjerima ako je mala plata ili nam se ne svidjaju uslovi rada promenimo posao... Lekari koji rade ove stvari neće da napuste državnu službu jer to im je izvor potencijalnih pacijenata. Da rade samo u privatnoj klinici plata bi im zavisila od broja ljudi koji dodju na lečenje u tu kliniku a na to oni ne mogu da utiču. Mislim da je sve ovo sramota.

Stuttgarter

pre 4 godine

Dragi moji Sugradjani,
samo se vi i dalje (ne)argumentovano raspravljajte o tome ko je u pravu ili ne, a istina je svima veoma jasna. Ali niko nece da je prepozna i jano kaze, a nedaj Boze da pokusa da resi problem.
Pozdrav iz privatne Klinike (ali u DE), nakon 27 godina rada u drzavnom i u privatnom zdravstvu u Srbiji.

čovek sa torbom

pre 4 godine

Apsolutno nema problema, samo isplaćujte zaposlenima bruto plate uz obavezu da propisani deo uplaćuju u neki fond, bilo privatni ili državni, neka izaberu. Nakon toga, tržište će samo urediti statuse zaposlenih verujte mi.

u 1500 tačkica ne može bolje

pre 4 godine

Ako nije vlasnik klinike sukoba interesa nema. To može tako da se uzme, jer lekar može da odgovara za nešto teže, rad na štetu pacijenta, ili za postupanje koje nije u interesu pacijenta, a za to može da ostane bez licence, pa i na robiju. Taj prostor mora da bude uredjen standardima i etikom kao delom lekarske prakse koju su i oni sami dužni da brane i dokazuju, jer život čoveka nije roba, a njihov rad ga se dotiče daleko više nego autodelovi, pogrešno je stoga o ovome kao o sukobu interesa. Lekar može da radi i privatno, ali ne može da bude i vlasnik klinike i da radi u državnoj praksi, a najmanje sme da radi na štetu pacijenta. I tu treba da se traži mera. A to koliko će lekar da radi i koliko energije ima da svoju uslugu i veštine učini dostupnom, stvarno nije na mestu pregradjivati pravilima za autodelove. Ono što tu treba zakon da ima, jeste osetljivost i smisao za nijanse i strogost standarda. To može da se postigne digitalizacijom praćenja ishoda i putanje pacijenta kroz lečenje. Ovo bi pomoglo lekarskoj praksi, sprečilo da se šminkom nešto prodaje za kliniku i znalo bi se šta deluje u svakom trenutku, jer to se traži, uvek najbolje. Širi rad lekara mora tome da služi. Ako se već priznalo da će kancer biti hronična bolest, to mora da bude stvarno tako, a ne da se godinama upisuje pacijent je bolje, a u stvarnosti rapsad. U ovom našem delu sveta lekar mora da postane zvezda.

икодије

pre 4 godine

Ako je to dozvoljeno onda trebaju dda dozvole i da ljudi sami odlucuju gde i kome ce uplacivati zdravstveno osiguranje. Kad to počne, onda se treba pozdraviti sa zdravstvom kao u americi!

Trol

pre 4 godine

Lekar koji radi u državnoj instituciji zaradi manje nego taksista u Beogradu. Lekar se školovao i ginuo godinama i odgovara za ljudsko zdravlje i život, taksista vozi automobil od tačke A do tačke B, pored toga zna kako se zovu ulice u gradu i 10 rečenica na engleskom. Da lekari imaju lobi i znaju da ucenjuju i stvore sopstvenu bitnost kao taksisti i advokati, ne bi ni početnici imali platu ispod 2000 EUR. A od pomenutih tu platu lekari jedino i zaslužuju.

EU

pre 4 godine

nije pozvan na taj razgovor NI JEDAN LEKAR PRIMARNE ZDRAVSTVENE USTANOVE koji inače pregledaju najveći deo ovog naroda.Nije jer njihovo mišljenje niti plata nisu bitni.Pricali su kolika treba da bude plata nekih izuzetnih lekara kao da ce se svi gradjani ove zemlje lečiti samo kod tih"izuzetnih".lekar specijalista u Domu zdravlja MORA da primi sve one koji dodju zakazane,prioritetne i hitne.Većina komentatora ovde nema pojma kako sistem u zdravstvu funkcioniše A oni koji imaju njih niko javno ne pita ništa .Kad bi ojacali primarnu zdravstvenu zaštitu i imali dovoljan broj kvalitetnog kadra i opreme na lokalu u domovima zdravlja,mnogo bi manje pacijenata morali na sekundarni i tercijarni nivo klinika i bolnica .I plata specijaliste sa 27god staza je sad oko 90000 Malo ili mnogo prosudite sami.

Student Medicine

pre 4 godine

Problem u zdravstvu je veoma veliki jer nam zdravstvo nema dovoljno zaposlenih, jer drzavni budzet ne moze da plati vise. Nase zdravstvo, kao i nasa drzava bi bili savrseni kada bi svako kretao od sebe. Pacijenta, pa makar i na kontroli, ne mozes ispod 30 min da kvalitetno "odradis". Sadasnji prosek je 10-15 minuta, u vrh glave. Problemi u zdravstvu su multifaktorski, ali i porazavajuci, jer zdravstvo je jedan od najvaznijih delova sistema koji je kod nas sistematski unistavan. Plate u zdravstvu su male, ali naspram proseka plate u Srbiji - su i dalje dobri. Eh sada sto bismo mi zeleli 1000e kao lekari opste prakse, 2000 kao specijalisti je druga prica. Ono sto mene porazava jeste razlika izmedju lekara opste prakse u Domovima Zdravlja i obicnih kursadzija policajaca koji sustinski imaju skoro pa istu platu (bez par hiljada dinara). Takodje mi smeta sto se ovaj poziv vidi kao prilika za bogacenje, jer je izgubio humanu komponentu sto je izrazito sramotno (vazi i za tehnicare/sestre). Jedva cekam da diplomiram i da pobegnem odavde, jer bi me bilo sramota da necije najmilije vidim kako uslovljavaju za mito, ili se "brinu" o njima u nehumanim uslovima od strane nehumanog osoblja. Profesionalizma je vecito falilo na svim stupnjevima mog skolovanja, ali ovo me plasi da dostize epidemijske mere u nasoj zemlji.

shadow

pre 4 godine

lično mislim da bi svaki lekar vise voleo da popodne ide na pecanje ili da provodi vreme sa porodicom i druzi se nego da ide da radi privatno i da pregleda pacijente al....ne moze mu biti.Treba placati racune skolovati decu otici na odmor....Usput kako nasi ministri i piskanici imaju po 7 ili 10 funkcija i oni su u debelom sukobu interesa ali...sta ces tako je to u Srbiji sve su nas naterali da budemo po malo s one strane zakona da bi oni mogli da rade sto rade.

Dr Udo Brinkman

pre 4 godine

Predlažem da ministar otupsti iz državnih bolnica i domova zdravlja sve doktore i medicinske sestre koji rad kod privatnika.

Ionako fi imate fišak medicinskog kadra a mi manjak.