Ponedeljak, 30.01.2017.

18:08

Savršen biznis: Hrvatska ideja osvaja i BG i Beč

Tomislav Zovko i Igor Kordić unajmljuju stare i oronule stanove, renoviraju ih i pretvaraju u apartmane koje iznajmljuju turistima.

Izvor: Veèernji list

Savršen biznis: Hrvatska ideja osvaja i BG i Beè IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Mauro

pre 7 godina

Što se tiče cijena u Istri, u Rovinju su svakako najviše. No, npr. u Puli iznajmljivanje stanova ide fantastično, tim više što se običan stan zimi može iznajmljivati studentima, a ljeti turistima kojih je krcato, posebno u vrijeme raznih festivala. Cijena kvadrata u Puli je od 900 do 1600 eura, a za 1800 još nisam čuo. Možda neka ekskluzivna zgrada. Moja susjeda je nedavno kupila stan og 65 kvadrata za 50.000 eura, renovirala ga za 10 i sad iznajmljuje. Itekako će joj to dobro doći - investicija je sjajna.

mr.potter

pre 7 godina

Vuk, 31. januar 2017 08:03:
Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative.

Pa u Hrvatskoj imamo Upravitelje zgrada od 1997, tako da malo kasnite sa regulativom (cca 20 godina.) Dakle, za zgrade postoji obaveza izbora Upravitelja (firma koja se brine o naplati i održavanju zgrade), a iznos se plaća po m2 prema dogovoru stanara (postoji minimalni). Iznos se određuje tako da pokriva sve troškove zgrade i osigura dodatnu rezervu. Svaka zgrada/ulaz ima svoj račun i zna se koliko je novaca na njemu. O ovom se brine predstavnik stanara. Za stanare koji ne plaćaju pričuvu može se izvršiti prisilna naplata.
Što radimo sa svojim stanom nije briga stanara (osim obaveze poštivanja kućnog reda), tj. nije zakonski uređeno.
Ovo mi je sa liftom bezveze, jer ako uredno pokrivam zajedničke troškove, što nekog briga tko se vozi liftom. Sigurno će gost platiti par stotina eura ne bi li se liftom vozikao gore dole.

Lunja

pre 7 godina

Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative. To je fin model, zarada nije velika, ali je doprinos turizmu neizmeran. 60 stanova ste sredili u srcu grada od 150m, svaka cast!
(Vuk, 31. januar 2017 08:03)

Hrvati imaju upravnike stambenih zgrada jos od 2013 godine, tj. upravitelje..

Enigma

pre 7 godina

U Svedskoj moze da se iznajmi stan od vlasnika stana ali on mora da trazi dozvolu od udruzenja stanara.
Moze isto da se iznajmi od velike firme kokji su vlasnici vise zgrada ali onda mora na red da se ceka 4-25godina zavisi ako je centat grada ili periferia.

bbb

pre 7 godina

Većina nije razumijela o čemu se tu radi. Recimo naslijedila sam derutni stan od bake koji bi rado iznajmljivala ali nemam novaca za uređenje stana. Tada pozovem ovu dvojicu i oni svojim novcem obnove taj stan i vode svu brigu vezanu uz iznajmljivanje stana, a meni mjesečno isplaćuju neku svotu. Za one koji nemaju para dovesti stan u prihvatljivo stanje za iznajmljivanje ovo je odlično.

Lunja

pre 7 godina

To je najlakse zaradjeni novac! Pozivam sve koji imaju nesto casha ili mogucnost kreditiranja da kupe stancic na moru koji ce se sam isplacivati putem iznajmljivanja. One 2-3 nedelje vl godisnjeg jednostavno stavite pod bukirano... Istra je idealna za nas Srbe, 2 x dnevno bus BG-Rovinj, aerodrom u Puli... Naravno, moze se sve i bez posrednickih agencija, stavite oglase privatno po portalima za oglasavanje...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 30. januar 2017 18:28)

Razmisljali smo o tome i svake godine dok boravimo u Istri, pogledamo par apartmana. Medjutim, nekretnine su tamo precenjene, pogotovo za ono sto nude, gradnja losa, basic opremljeni stanovi, gore nego kod nas. Cene se krecu od 1800 eura po m2 i to za apartmane udaljene od mora, pa navise. Ulozeno ne mozes da izvuces kroz rentanje ni za sto godina...

Vuk

pre 7 godina

Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative. To je fin model, zarada nije velika, ali je doprinos turizmu neizmeran. 60 stanova ste sredili u srcu grada od 150m, svaka cast!

Posetilac

pre 7 godina

Moj brat vec 15 godina u Beogradu iznajmi,adaptira pa rentira na dan apartmane.Uglavnom bira stanove koji su deljivi na više apartmana pa sazida i kupatila za svaki.Glavna caka je u tome sto bira pešačku zonu i okolinu i što kad nadje stan koji mu odgovara ponudi dosta više novca nego što je realno pa lako dodje do stana dugoročno.Trenutno radi sa 32 apartmana.Jedini problem je što ja sada cena najma nekoliko puta manja nego kada je počinjao,mislim da je tada bila oko 80 evra a sada je 25-30 za isti apartman.Svi krenuli u isti biznis ,nešto slično kao nekada sa apotekama i pekarama.

Srdjan

pre 7 godina

@zg232

To je onda mnogo lakse. Mi smo takodje placali porez i prijavljivali svakog turistu (turisti popune obrazac koji im dam pri predaji kljuceva). Nazalost mnogi gradovi su zabranili airbnb poput Njujorka ili Berlina, a Bec trenutno razmatra tu odluku i mislim da ce biti usvojena u aprilu ove godine.

hm

pre 7 godina

u svajcarskoj je prakticno nemoguce iznajmiti stan direktno od vlasnika a da bi iznajmljeni stan iznajmio nekom drugom moras dobiti saglasnost od firme koja upravlja zgradom sto je potpuno nemoguce

wrong

pre 7 godina

@Gastarbeiter je apsolutno u pravu. Evo ja imam nekoliko stanova u svojoj zgradi i planiram da ih izdajem. Problem mi je sto nemam vremena (zbog svog posla) da se cimam oko rezervacija, kada ko dolazi, odlazi, dal ima peškir ili nema, jel zaglavila sudopera...

Igor

pre 7 godina

Lako nije ali može se zaraditi iako ne velika lova. Troškovi režija, održavanja, plaćanja rate vlasniku, plaćanje poreza, borba sa popunjenosti, troškovi oglašavanja i bukinga, i koja godišnja popunjenost mora biti da bi bio u pristojnoj zaradi. Definitivno nije lako.

pero

pre 7 godina

Kako mozes da iznajmis drugome nesto sto si sam unajmio? Sigurno da prvo kupuju kuce, a onda ih daju u zakup...
(Srboo, 30. januar 2017 21:20)

U Londonu se to zove subletting. Iznajmis kucu i onda ti iznajmljujes parovima ili samcima sobe u toj kuci. Platis gazdi a sta ostane tebi (uglavnom pokrije tvoju rentu i jos ostane) Ima knjiga London for immigrant suckers, o Jugoslaviji i Londonu je ali dobar dio opisuje taj property market.

aleksa

pre 7 godina

Znači oni u stvari prave hotel u stambenoj zgradi. Divno. Stanari su sigurno oduševljeni. Ko ne bi poželeo da mu se po zgradi svakog dana vrzmaju stranci, da lift radi punom parom, i da ulazna kapija non stop bude otključana ili razvaljena. Milina jedna.

Jasno

pre 7 godina

Ja sam poceo sa stanom u BG. Sada imam stan u Becu, Parizu, Stokholmu, Amsterdamu, New Yorku i jos 20-tak apartmana po manjim gradovima ali frekventnim tipa Utreht, Dizeldorf itd...Da bi ste ovo radili potrebno je da znate 2 osnovna pravila. Prvo pravilo je da ne pricate sve sto znate

zg232

pre 7 godina

Pisem ovo cisto da se zna da to nije sve tako jednostavno, a mislim da je zakon u Hrvatskoj isti jer su dio EU. No, ti malo "jaci" ljudi, biznismeni, sigurno imaju veze i "izganjaju" svu papirologiju bez problema.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srdjan, 30. januar 2017 21:56)

U Hrvatskoj ne treba dozvola susjeda da bih iznajmila vlastiti stan, ali mora se stan registrirati za turističku djelatnost, kako bi bio omogućen nadzor turističkoj inspekciji i da bi se kontrolirala prijava i plaćanje poreza. Bez toga, slijedi kazna po nekoliko zakona.

White

pre 7 godina

Ja u Pragu tako iznajmljujem stan od dečka koji je iznajmio. I koliko vidim, prilično se isplati, dečko ima 27 godina, živi isključivo od toga, i poprilično zarađuje.

Dragan

pre 7 godina

Tomislav Zovko i Igor Kordić su napravili odličan posao u Zagrebu. Bio službeno, koristio jedan od njihovim apartmana u centru. Usluga savršena, a jeftinije od hotela. Bravo momci i dobrodošli u Beograd!

Srdjan

pre 7 godina

To je super, airbnb je tako i nastao ali u zapadnoj Evropi postoji mala zackoljica, koja i nije tako mala. Ja sam u Becu i imam stan od 40 kvadrata blizu centra (5 minuta podzemnom). Sve je bilo super 9 mjeseci dok ostali stanari zgrade nisu poceli da se bune jer ne zele turiste u zgradi. Ja i jos 3 ljudi u zgradi koji su izdavali tako stan smo naisli na zakonski problem (iza kog stoji hotelski lobi), moras imati potpise saglasnosti svih stanara zgrade. Ako samo jedan stanar (vlasnik stana tacnije) ne da sagalsnost onda te on moze tuziti i ti moras prestati da izdajes stan turisticki. Nama naravno nisu svi dali potpis i automatski smo prestali da izdajemo tako stan. Nije nas niko tuzio ali nismo zeljeli da rizikujemo.
Pisem ovo cisto da se zna da to nije sve tako jednostavno, a mislim da je zakon u Hrvatskoj isti jer su dio EU. No, ti malo "jaci" ljudi, biznismeni, sigurno imaju veze i "izganjaju" svu papirologiju bez problema.

Crnogorac

pre 7 godina

Ne kapiram sta je u ovome toliko posebno? U CG to radi bas dosta ljudi. Siguran sam da ih i u Srbiji, posebno u Novom Sadu,Beogradu,Kopaoniku i na Zlatiboru ima mnogo.

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

Meister Jakob, 30. januar 2017 19:28
Pa, kako prijatelju radis to odavno, a ne iznajmljujes tudje stanove. U tome i jeste poenta. Ja prvi put cujem da neko zakupi stan, sredi ga i doda par usluga i onda ga iznajmi nekom drugom. Mrzi me da sad preracunavam da li bi to stvarno bilo isplatljivo ovde, ali deluje kao zanimljiva ideja.

Gastarbeiter

pre 7 godina

Naravno da nisu otkrili toplu vodu, ali lijepo pise da nude kompletnu uslugu od rezervacije preko formalnosti sa gostima do ciscenja. Ima ljudi koji posjeduju stan koji bi iznajmljivali turistima ali iz nekog razloga ne mogu ili ne zele gubiti vrijeme na predaju kljuceva gostima, mijenjanje posteljine i slicno. Netko mozda privremeno zivi u inozemstvu a ima stan koji bi za to vrijeme iznajmljivao turistima pa mu je ovo optimalno.

Saša

pre 7 godina

Svašta, niti je savršena niti je hrvatska ideja, niti je nova pa sada osvaja Beč i Beograd... pun je grad agencija koje izdaju stanove na dva, tri, nedelju dana... za prijatelje sam već pravio rezervacije u takvima proslog juna i bilo je sve ok.

M.Popović

pre 7 godina

Baš me briga čija je ideja.
Samo napred, bitan je obrt: Jedan rentier , jedan iznajmljuje , jedan čisti, jedan održava, mušterija zadovoljna petorica profitiraju. Četiri ostala ovde- nisu otišli napolje jer pristojno žive.

Meister Jakob

pre 7 godina

Stvarno ne vidim po čemu je to tako revolucionarna ideja, ja to radim odavno.
Ne unajmljujem tuđe stanove, imam dvije garsonjere relativno u centru, nisu 150m od Trga bana Jelačića ali imaju direktne tramvajske linije sa glavne željezničke stanice i sa glavne autobusne stanice.
Stvar je prilično jednostavna, staviš oglas na booking.com i ljudi rade online rezervacije, stvarno su izmislili toplu vodu!

ja

pre 7 godina

Da, svakako da je hrvatska ideja. Pre njih dvojice, niko nikada u istoriji nije renovirao stanove. A tek kad su počeli da ih izdaju turistima, to je tek napravilo pravu revoluciju...

Zoran

pre 7 godina

To je najlakse zaradjeni novac! Pozivam sve koji imaju nesto casha ili mogucnost kreditiranja da kupe stancic na moru koji ce se sam isplacivati putem iznajmljivanja. One 2-3 nedelje vl godisnjeg jednostavno stavite pod bukirano... Istra je idealna za nas Srbe, 2 x dnevno bus BG-Rovinj, aerodrom u Puli... Naravno, moze se sve i bez posrednickih agencija, stavite oglase privatno po portalima za oglasavanje...

ja

pre 7 godina

Da, svakako da je hrvatska ideja. Pre njih dvojice, niko nikada u istoriji nije renovirao stanove. A tek kad su počeli da ih izdaju turistima, to je tek napravilo pravu revoluciju...

Meister Jakob

pre 7 godina

Stvarno ne vidim po čemu je to tako revolucionarna ideja, ja to radim odavno.
Ne unajmljujem tuđe stanove, imam dvije garsonjere relativno u centru, nisu 150m od Trga bana Jelačića ali imaju direktne tramvajske linije sa glavne željezničke stanice i sa glavne autobusne stanice.
Stvar je prilično jednostavna, staviš oglas na booking.com i ljudi rade online rezervacije, stvarno su izmislili toplu vodu!

Srdjan

pre 7 godina

To je super, airbnb je tako i nastao ali u zapadnoj Evropi postoji mala zackoljica, koja i nije tako mala. Ja sam u Becu i imam stan od 40 kvadrata blizu centra (5 minuta podzemnom). Sve je bilo super 9 mjeseci dok ostali stanari zgrade nisu poceli da se bune jer ne zele turiste u zgradi. Ja i jos 3 ljudi u zgradi koji su izdavali tako stan smo naisli na zakonski problem (iza kog stoji hotelski lobi), moras imati potpise saglasnosti svih stanara zgrade. Ako samo jedan stanar (vlasnik stana tacnije) ne da sagalsnost onda te on moze tuziti i ti moras prestati da izdajes stan turisticki. Nama naravno nisu svi dali potpis i automatski smo prestali da izdajemo tako stan. Nije nas niko tuzio ali nismo zeljeli da rizikujemo.
Pisem ovo cisto da se zna da to nije sve tako jednostavno, a mislim da je zakon u Hrvatskoj isti jer su dio EU. No, ti malo "jaci" ljudi, biznismeni, sigurno imaju veze i "izganjaju" svu papirologiju bez problema.

M.Popović

pre 7 godina

Baš me briga čija je ideja.
Samo napred, bitan je obrt: Jedan rentier , jedan iznajmljuje , jedan čisti, jedan održava, mušterija zadovoljna petorica profitiraju. Četiri ostala ovde- nisu otišli napolje jer pristojno žive.

Crnogorac

pre 7 godina

Ne kapiram sta je u ovome toliko posebno? U CG to radi bas dosta ljudi. Siguran sam da ih i u Srbiji, posebno u Novom Sadu,Beogradu,Kopaoniku i na Zlatiboru ima mnogo.

Gastarbeiter

pre 7 godina

Naravno da nisu otkrili toplu vodu, ali lijepo pise da nude kompletnu uslugu od rezervacije preko formalnosti sa gostima do ciscenja. Ima ljudi koji posjeduju stan koji bi iznajmljivali turistima ali iz nekog razloga ne mogu ili ne zele gubiti vrijeme na predaju kljuceva gostima, mijenjanje posteljine i slicno. Netko mozda privremeno zivi u inozemstvu a ima stan koji bi za to vrijeme iznajmljivao turistima pa mu je ovo optimalno.

Zoran

pre 7 godina

To je najlakse zaradjeni novac! Pozivam sve koji imaju nesto casha ili mogucnost kreditiranja da kupe stancic na moru koji ce se sam isplacivati putem iznajmljivanja. One 2-3 nedelje vl godisnjeg jednostavno stavite pod bukirano... Istra je idealna za nas Srbe, 2 x dnevno bus BG-Rovinj, aerodrom u Puli... Naravno, moze se sve i bez posrednickih agencija, stavite oglase privatno po portalima za oglasavanje...

Dragan

pre 7 godina

Tomislav Zovko i Igor Kordić su napravili odličan posao u Zagrebu. Bio službeno, koristio jedan od njihovim apartmana u centru. Usluga savršena, a jeftinije od hotela. Bravo momci i dobrodošli u Beograd!

Saša

pre 7 godina

Svašta, niti je savršena niti je hrvatska ideja, niti je nova pa sada osvaja Beč i Beograd... pun je grad agencija koje izdaju stanove na dva, tri, nedelju dana... za prijatelje sam već pravio rezervacije u takvima proslog juna i bilo je sve ok.

zg232

pre 7 godina

Pisem ovo cisto da se zna da to nije sve tako jednostavno, a mislim da je zakon u Hrvatskoj isti jer su dio EU. No, ti malo "jaci" ljudi, biznismeni, sigurno imaju veze i "izganjaju" svu papirologiju bez problema.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srdjan, 30. januar 2017 21:56)

U Hrvatskoj ne treba dozvola susjeda da bih iznajmila vlastiti stan, ali mora se stan registrirati za turističku djelatnost, kako bi bio omogućen nadzor turističkoj inspekciji i da bi se kontrolirala prijava i plaćanje poreza. Bez toga, slijedi kazna po nekoliko zakona.

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

Meister Jakob, 30. januar 2017 19:28
Pa, kako prijatelju radis to odavno, a ne iznajmljujes tudje stanove. U tome i jeste poenta. Ja prvi put cujem da neko zakupi stan, sredi ga i doda par usluga i onda ga iznajmi nekom drugom. Mrzi me da sad preracunavam da li bi to stvarno bilo isplatljivo ovde, ali deluje kao zanimljiva ideja.

White

pre 7 godina

Ja u Pragu tako iznajmljujem stan od dečka koji je iznajmio. I koliko vidim, prilično se isplati, dečko ima 27 godina, živi isključivo od toga, i poprilično zarađuje.

Lunja

pre 7 godina

To je najlakse zaradjeni novac! Pozivam sve koji imaju nesto casha ili mogucnost kreditiranja da kupe stancic na moru koji ce se sam isplacivati putem iznajmljivanja. One 2-3 nedelje vl godisnjeg jednostavno stavite pod bukirano... Istra je idealna za nas Srbe, 2 x dnevno bus BG-Rovinj, aerodrom u Puli... Naravno, moze se sve i bez posrednickih agencija, stavite oglase privatno po portalima za oglasavanje...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 30. januar 2017 18:28)

Razmisljali smo o tome i svake godine dok boravimo u Istri, pogledamo par apartmana. Medjutim, nekretnine su tamo precenjene, pogotovo za ono sto nude, gradnja losa, basic opremljeni stanovi, gore nego kod nas. Cene se krecu od 1800 eura po m2 i to za apartmane udaljene od mora, pa navise. Ulozeno ne mozes da izvuces kroz rentanje ni za sto godina...

Jasno

pre 7 godina

Ja sam poceo sa stanom u BG. Sada imam stan u Becu, Parizu, Stokholmu, Amsterdamu, New Yorku i jos 20-tak apartmana po manjim gradovima ali frekventnim tipa Utreht, Dizeldorf itd...Da bi ste ovo radili potrebno je da znate 2 osnovna pravila. Prvo pravilo je da ne pricate sve sto znate

mr.potter

pre 7 godina

Vuk, 31. januar 2017 08:03:
Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative.

Pa u Hrvatskoj imamo Upravitelje zgrada od 1997, tako da malo kasnite sa regulativom (cca 20 godina.) Dakle, za zgrade postoji obaveza izbora Upravitelja (firma koja se brine o naplati i održavanju zgrade), a iznos se plaća po m2 prema dogovoru stanara (postoji minimalni). Iznos se određuje tako da pokriva sve troškove zgrade i osigura dodatnu rezervu. Svaka zgrada/ulaz ima svoj račun i zna se koliko je novaca na njemu. O ovom se brine predstavnik stanara. Za stanare koji ne plaćaju pričuvu može se izvršiti prisilna naplata.
Što radimo sa svojim stanom nije briga stanara (osim obaveze poštivanja kućnog reda), tj. nije zakonski uređeno.
Ovo mi je sa liftom bezveze, jer ako uredno pokrivam zajedničke troškove, što nekog briga tko se vozi liftom. Sigurno će gost platiti par stotina eura ne bi li se liftom vozikao gore dole.

wrong

pre 7 godina

@Gastarbeiter je apsolutno u pravu. Evo ja imam nekoliko stanova u svojoj zgradi i planiram da ih izdajem. Problem mi je sto nemam vremena (zbog svog posla) da se cimam oko rezervacija, kada ko dolazi, odlazi, dal ima peškir ili nema, jel zaglavila sudopera...

Posetilac

pre 7 godina

Moj brat vec 15 godina u Beogradu iznajmi,adaptira pa rentira na dan apartmane.Uglavnom bira stanove koji su deljivi na više apartmana pa sazida i kupatila za svaki.Glavna caka je u tome sto bira pešačku zonu i okolinu i što kad nadje stan koji mu odgovara ponudi dosta više novca nego što je realno pa lako dodje do stana dugoročno.Trenutno radi sa 32 apartmana.Jedini problem je što ja sada cena najma nekoliko puta manja nego kada je počinjao,mislim da je tada bila oko 80 evra a sada je 25-30 za isti apartman.Svi krenuli u isti biznis ,nešto slično kao nekada sa apotekama i pekarama.

Lunja

pre 7 godina

Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative. To je fin model, zarada nije velika, ali je doprinos turizmu neizmeran. 60 stanova ste sredili u srcu grada od 150m, svaka cast!
(Vuk, 31. januar 2017 08:03)

Hrvati imaju upravnike stambenih zgrada jos od 2013 godine, tj. upravitelje..

Mauro

pre 7 godina

Što se tiče cijena u Istri, u Rovinju su svakako najviše. No, npr. u Puli iznajmljivanje stanova ide fantastično, tim više što se običan stan zimi može iznajmljivati studentima, a ljeti turistima kojih je krcato, posebno u vrijeme raznih festivala. Cijena kvadrata u Puli je od 900 do 1600 eura, a za 1800 još nisam čuo. Možda neka ekskluzivna zgrada. Moja susjeda je nedavno kupila stan og 65 kvadrata za 50.000 eura, renovirala ga za 10 i sad iznajmljuje. Itekako će joj to dobro doći - investicija je sjajna.

aleksa

pre 7 godina

Znači oni u stvari prave hotel u stambenoj zgradi. Divno. Stanari su sigurno oduševljeni. Ko ne bi poželeo da mu se po zgradi svakog dana vrzmaju stranci, da lift radi punom parom, i da ulazna kapija non stop bude otključana ili razvaljena. Milina jedna.

Igor

pre 7 godina

Lako nije ali može se zaraditi iako ne velika lova. Troškovi režija, održavanja, plaćanja rate vlasniku, plaćanje poreza, borba sa popunjenosti, troškovi oglašavanja i bukinga, i koja godišnja popunjenost mora biti da bi bio u pristojnoj zaradi. Definitivno nije lako.

bbb

pre 7 godina

Većina nije razumijela o čemu se tu radi. Recimo naslijedila sam derutni stan od bake koji bi rado iznajmljivala ali nemam novaca za uređenje stana. Tada pozovem ovu dvojicu i oni svojim novcem obnove taj stan i vode svu brigu vezanu uz iznajmljivanje stana, a meni mjesečno isplaćuju neku svotu. Za one koji nemaju para dovesti stan u prihvatljivo stanje za iznajmljivanje ovo je odlično.

pero

pre 7 godina

Kako mozes da iznajmis drugome nesto sto si sam unajmio? Sigurno da prvo kupuju kuce, a onda ih daju u zakup...
(Srboo, 30. januar 2017 21:20)

U Londonu se to zove subletting. Iznajmis kucu i onda ti iznajmljujes parovima ili samcima sobe u toj kuci. Platis gazdi a sta ostane tebi (uglavnom pokrije tvoju rentu i jos ostane) Ima knjiga London for immigrant suckers, o Jugoslaviji i Londonu je ali dobar dio opisuje taj property market.

Vuk

pre 7 godina

Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative. To je fin model, zarada nije velika, ali je doprinos turizmu neizmeran. 60 stanova ste sredili u srcu grada od 150m, svaka cast!

Enigma

pre 7 godina

U Svedskoj moze da se iznajmi stan od vlasnika stana ali on mora da trazi dozvolu od udruzenja stanara.
Moze isto da se iznajmi od velike firme kokji su vlasnici vise zgrada ali onda mora na red da se ceka 4-25godina zavisi ako je centat grada ili periferia.

hm

pre 7 godina

u svajcarskoj je prakticno nemoguce iznajmiti stan direktno od vlasnika a da bi iznajmljeni stan iznajmio nekom drugom moras dobiti saglasnost od firme koja upravlja zgradom sto je potpuno nemoguce

Srdjan

pre 7 godina

@zg232

To je onda mnogo lakse. Mi smo takodje placali porez i prijavljivali svakog turistu (turisti popune obrazac koji im dam pri predaji kljuceva). Nazalost mnogi gradovi su zabranili airbnb poput Njujorka ili Berlina, a Bec trenutno razmatra tu odluku i mislim da ce biti usvojena u aprilu ove godine.

Zoran

pre 7 godina

To je najlakse zaradjeni novac! Pozivam sve koji imaju nesto casha ili mogucnost kreditiranja da kupe stancic na moru koji ce se sam isplacivati putem iznajmljivanja. One 2-3 nedelje vl godisnjeg jednostavno stavite pod bukirano... Istra je idealna za nas Srbe, 2 x dnevno bus BG-Rovinj, aerodrom u Puli... Naravno, moze se sve i bez posrednickih agencija, stavite oglase privatno po portalima za oglasavanje...

Meister Jakob

pre 7 godina

Stvarno ne vidim po čemu je to tako revolucionarna ideja, ja to radim odavno.
Ne unajmljujem tuđe stanove, imam dvije garsonjere relativno u centru, nisu 150m od Trga bana Jelačića ali imaju direktne tramvajske linije sa glavne željezničke stanice i sa glavne autobusne stanice.
Stvar je prilično jednostavna, staviš oglas na booking.com i ljudi rade online rezervacije, stvarno su izmislili toplu vodu!

ja

pre 7 godina

Da, svakako da je hrvatska ideja. Pre njih dvojice, niko nikada u istoriji nije renovirao stanove. A tek kad su počeli da ih izdaju turistima, to je tek napravilo pravu revoluciju...

Crnogorac

pre 7 godina

Ne kapiram sta je u ovome toliko posebno? U CG to radi bas dosta ljudi. Siguran sam da ih i u Srbiji, posebno u Novom Sadu,Beogradu,Kopaoniku i na Zlatiboru ima mnogo.

Dragan

pre 7 godina

Tomislav Zovko i Igor Kordić su napravili odličan posao u Zagrebu. Bio službeno, koristio jedan od njihovim apartmana u centru. Usluga savršena, a jeftinije od hotela. Bravo momci i dobrodošli u Beograd!

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

Meister Jakob, 30. januar 2017 19:28
Pa, kako prijatelju radis to odavno, a ne iznajmljujes tudje stanove. U tome i jeste poenta. Ja prvi put cujem da neko zakupi stan, sredi ga i doda par usluga i onda ga iznajmi nekom drugom. Mrzi me da sad preracunavam da li bi to stvarno bilo isplatljivo ovde, ali deluje kao zanimljiva ideja.

Saša

pre 7 godina

Svašta, niti je savršena niti je hrvatska ideja, niti je nova pa sada osvaja Beč i Beograd... pun je grad agencija koje izdaju stanove na dva, tri, nedelju dana... za prijatelje sam već pravio rezervacije u takvima proslog juna i bilo je sve ok.

Srdjan

pre 7 godina

To je super, airbnb je tako i nastao ali u zapadnoj Evropi postoji mala zackoljica, koja i nije tako mala. Ja sam u Becu i imam stan od 40 kvadrata blizu centra (5 minuta podzemnom). Sve je bilo super 9 mjeseci dok ostali stanari zgrade nisu poceli da se bune jer ne zele turiste u zgradi. Ja i jos 3 ljudi u zgradi koji su izdavali tako stan smo naisli na zakonski problem (iza kog stoji hotelski lobi), moras imati potpise saglasnosti svih stanara zgrade. Ako samo jedan stanar (vlasnik stana tacnije) ne da sagalsnost onda te on moze tuziti i ti moras prestati da izdajes stan turisticki. Nama naravno nisu svi dali potpis i automatski smo prestali da izdajemo tako stan. Nije nas niko tuzio ali nismo zeljeli da rizikujemo.
Pisem ovo cisto da se zna da to nije sve tako jednostavno, a mislim da je zakon u Hrvatskoj isti jer su dio EU. No, ti malo "jaci" ljudi, biznismeni, sigurno imaju veze i "izganjaju" svu papirologiju bez problema.

Gastarbeiter

pre 7 godina

Naravno da nisu otkrili toplu vodu, ali lijepo pise da nude kompletnu uslugu od rezervacije preko formalnosti sa gostima do ciscenja. Ima ljudi koji posjeduju stan koji bi iznajmljivali turistima ali iz nekog razloga ne mogu ili ne zele gubiti vrijeme na predaju kljuceva gostima, mijenjanje posteljine i slicno. Netko mozda privremeno zivi u inozemstvu a ima stan koji bi za to vrijeme iznajmljivao turistima pa mu je ovo optimalno.

White

pre 7 godina

Ja u Pragu tako iznajmljujem stan od dečka koji je iznajmio. I koliko vidim, prilično se isplati, dečko ima 27 godina, živi isključivo od toga, i poprilično zarađuje.

M.Popović

pre 7 godina

Baš me briga čija je ideja.
Samo napred, bitan je obrt: Jedan rentier , jedan iznajmljuje , jedan čisti, jedan održava, mušterija zadovoljna petorica profitiraju. Četiri ostala ovde- nisu otišli napolje jer pristojno žive.

zg232

pre 7 godina

Pisem ovo cisto da se zna da to nije sve tako jednostavno, a mislim da je zakon u Hrvatskoj isti jer su dio EU. No, ti malo "jaci" ljudi, biznismeni, sigurno imaju veze i "izganjaju" svu papirologiju bez problema.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srdjan, 30. januar 2017 21:56)

U Hrvatskoj ne treba dozvola susjeda da bih iznajmila vlastiti stan, ali mora se stan registrirati za turističku djelatnost, kako bi bio omogućen nadzor turističkoj inspekciji i da bi se kontrolirala prijava i plaćanje poreza. Bez toga, slijedi kazna po nekoliko zakona.

Vuk

pre 7 godina

Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative. To je fin model, zarada nije velika, ali je doprinos turizmu neizmeran. 60 stanova ste sredili u srcu grada od 150m, svaka cast!

Lunja

pre 7 godina

To je najlakse zaradjeni novac! Pozivam sve koji imaju nesto casha ili mogucnost kreditiranja da kupe stancic na moru koji ce se sam isplacivati putem iznajmljivanja. One 2-3 nedelje vl godisnjeg jednostavno stavite pod bukirano... Istra je idealna za nas Srbe, 2 x dnevno bus BG-Rovinj, aerodrom u Puli... Naravno, moze se sve i bez posrednickih agencija, stavite oglase privatno po portalima za oglasavanje...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 30. januar 2017 18:28)

Razmisljali smo o tome i svake godine dok boravimo u Istri, pogledamo par apartmana. Medjutim, nekretnine su tamo precenjene, pogotovo za ono sto nude, gradnja losa, basic opremljeni stanovi, gore nego kod nas. Cene se krecu od 1800 eura po m2 i to za apartmane udaljene od mora, pa navise. Ulozeno ne mozes da izvuces kroz rentanje ni za sto godina...

Lunja

pre 7 godina

Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative. To je fin model, zarada nije velika, ali je doprinos turizmu neizmeran. 60 stanova ste sredili u srcu grada od 150m, svaka cast!
(Vuk, 31. januar 2017 08:03)

Hrvati imaju upravnike stambenih zgrada jos od 2013 godine, tj. upravitelje..

aleksa

pre 7 godina

Znači oni u stvari prave hotel u stambenoj zgradi. Divno. Stanari su sigurno oduševljeni. Ko ne bi poželeo da mu se po zgradi svakog dana vrzmaju stranci, da lift radi punom parom, i da ulazna kapija non stop bude otključana ili razvaljena. Milina jedna.

hm

pre 7 godina

u svajcarskoj je prakticno nemoguce iznajmiti stan direktno od vlasnika a da bi iznajmljeni stan iznajmio nekom drugom moras dobiti saglasnost od firme koja upravlja zgradom sto je potpuno nemoguce

Jasno

pre 7 godina

Ja sam poceo sa stanom u BG. Sada imam stan u Becu, Parizu, Stokholmu, Amsterdamu, New Yorku i jos 20-tak apartmana po manjim gradovima ali frekventnim tipa Utreht, Dizeldorf itd...Da bi ste ovo radili potrebno je da znate 2 osnovna pravila. Prvo pravilo je da ne pricate sve sto znate

Igor

pre 7 godina

Lako nije ali može se zaraditi iako ne velika lova. Troškovi režija, održavanja, plaćanja rate vlasniku, plaćanje poreza, borba sa popunjenosti, troškovi oglašavanja i bukinga, i koja godišnja popunjenost mora biti da bi bio u pristojnoj zaradi. Definitivno nije lako.

Posetilac

pre 7 godina

Moj brat vec 15 godina u Beogradu iznajmi,adaptira pa rentira na dan apartmane.Uglavnom bira stanove koji su deljivi na više apartmana pa sazida i kupatila za svaki.Glavna caka je u tome sto bira pešačku zonu i okolinu i što kad nadje stan koji mu odgovara ponudi dosta više novca nego što je realno pa lako dodje do stana dugoročno.Trenutno radi sa 32 apartmana.Jedini problem je što ja sada cena najma nekoliko puta manja nego kada je počinjao,mislim da je tada bila oko 80 evra a sada je 25-30 za isti apartman.Svi krenuli u isti biznis ,nešto slično kao nekada sa apotekama i pekarama.

Srdjan

pre 7 godina

@zg232

To je onda mnogo lakse. Mi smo takodje placali porez i prijavljivali svakog turistu (turisti popune obrazac koji im dam pri predaji kljuceva). Nazalost mnogi gradovi su zabranili airbnb poput Njujorka ili Berlina, a Bec trenutno razmatra tu odluku i mislim da ce biti usvojena u aprilu ove godine.

pero

pre 7 godina

Kako mozes da iznajmis drugome nesto sto si sam unajmio? Sigurno da prvo kupuju kuce, a onda ih daju u zakup...
(Srboo, 30. januar 2017 21:20)

U Londonu se to zove subletting. Iznajmis kucu i onda ti iznajmljujes parovima ili samcima sobe u toj kuci. Platis gazdi a sta ostane tebi (uglavnom pokrije tvoju rentu i jos ostane) Ima knjiga London for immigrant suckers, o Jugoslaviji i Londonu je ali dobar dio opisuje taj property market.

wrong

pre 7 godina

@Gastarbeiter je apsolutno u pravu. Evo ja imam nekoliko stanova u svojoj zgradi i planiram da ih izdajem. Problem mi je sto nemam vremena (zbog svog posla) da se cimam oko rezervacija, kada ko dolazi, odlazi, dal ima peškir ili nema, jel zaglavila sudopera...

bbb

pre 7 godina

Većina nije razumijela o čemu se tu radi. Recimo naslijedila sam derutni stan od bake koji bi rado iznajmljivala ali nemam novaca za uređenje stana. Tada pozovem ovu dvojicu i oni svojim novcem obnove taj stan i vode svu brigu vezanu uz iznajmljivanje stana, a meni mjesečno isplaćuju neku svotu. Za one koji nemaju para dovesti stan u prihvatljivo stanje za iznajmljivanje ovo je odlično.

mr.potter

pre 7 godina

Vuk, 31. januar 2017 08:03:
Drugovi iz Zagreba, mi cemo sad imati upravnike zgrada u Beogradu i zakon ce biti stroziji tako da verujem da, isto kao sto je problem u Austiji (kako je jedan komentar naveo) tako ce biti i ovde da se odobri airbnb sa par potpisa stanara. Ipak mozemo i mi malo biti ispred vas sto se tice regulative.

Pa u Hrvatskoj imamo Upravitelje zgrada od 1997, tako da malo kasnite sa regulativom (cca 20 godina.) Dakle, za zgrade postoji obaveza izbora Upravitelja (firma koja se brine o naplati i održavanju zgrade), a iznos se plaća po m2 prema dogovoru stanara (postoji minimalni). Iznos se određuje tako da pokriva sve troškove zgrade i osigura dodatnu rezervu. Svaka zgrada/ulaz ima svoj račun i zna se koliko je novaca na njemu. O ovom se brine predstavnik stanara. Za stanare koji ne plaćaju pričuvu može se izvršiti prisilna naplata.
Što radimo sa svojim stanom nije briga stanara (osim obaveze poštivanja kućnog reda), tj. nije zakonski uređeno.
Ovo mi je sa liftom bezveze, jer ako uredno pokrivam zajedničke troškove, što nekog briga tko se vozi liftom. Sigurno će gost platiti par stotina eura ne bi li se liftom vozikao gore dole.

Enigma

pre 7 godina

U Svedskoj moze da se iznajmi stan od vlasnika stana ali on mora da trazi dozvolu od udruzenja stanara.
Moze isto da se iznajmi od velike firme kokji su vlasnici vise zgrada ali onda mora na red da se ceka 4-25godina zavisi ako je centat grada ili periferia.

Mauro

pre 7 godina

Što se tiče cijena u Istri, u Rovinju su svakako najviše. No, npr. u Puli iznajmljivanje stanova ide fantastično, tim više što se običan stan zimi može iznajmljivati studentima, a ljeti turistima kojih je krcato, posebno u vrijeme raznih festivala. Cijena kvadrata u Puli je od 900 do 1600 eura, a za 1800 još nisam čuo. Možda neka ekskluzivna zgrada. Moja susjeda je nedavno kupila stan og 65 kvadrata za 50.000 eura, renovirala ga za 10 i sad iznajmljuje. Itekako će joj to dobro doći - investicija je sjajna.