Sreda, 14.10.2015.

11:13

Bez atesta od 120 EUR nema registracije

Da li folije na staklima vašeg automobila ispunjavaju zadate propise ili ne saznaćete ukoliko uplatite Auto-moto savezu Srbije 4.800 dinara.

Izvor: Veèernje novosti

Bez atesta od 120 EUR nema registracije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

Djosa1982

pre 8 godina

kvalitetne folije smanjuju temperaturu u autu i za 10stepeni, zato sam ih postavio, to je i provereno na mome primeru!
a atest uradis danas sa folijama 30% i sutra stavis 100% i sve ok imas atest, glupost od atesta!!!

nn

pre 8 godina

3000din obrada zahteva!!! Kakva obrada? Sta tu ima da se obradjuje? Ne radi se o naucnoj analazi koje mora da sprovede visokoobrazovano lice vec o obicnom komadu papira kojem se izrazava zelja za uslugom. Ovaj zahtev ne bi smeo da kosta vise od 100din!

Slavisa

pre 8 godina

Skinite gospodo folije! Glumite neke opasne tipove pa sad platite. Sto placete? Trebalo bi tu jos povecati cenu! Cemu skupljanje potpisa? Skupljajte zajedno sa onima koji moraju atestirati vozila na gas pa ce vas biti vise ali opet ce te morati platiti!

Bill Gates

pre 8 godina

To bi trebalo zabraniti. Koja je funkcija zatamnjivanja stakala? Bolja vidljivost? Ko ima da baci 80€ da mu se to uradi imaće i 120 da plati atest, ubeđen sam.

Nemanja

pre 8 godina

malo im sto uzimaju za reatest 6000 din svake 5 god. za par slika na njihovoj dizalici jos nam i ovo fali. da neko ispituje folije, i to ce da izmisle da mora na 5 god.

zoran

pre 8 godina

Treba da uvedete i atest na sedista i volan...
(Majku vam lopovsku, 14. oktobar 2015 16:00)

Za sedišta već postoji. Naime, sebi sam kupio "Pandu" Telekom Italija koja je bila teretna a supruzi "Sei" iz iste serije. Oba auta su bila teretna, pa sam posle postavljanja zadnjih sedišta MORAO da spremim potvrdu o ispravnosti sa Instituta za motorna voila Maš. fakulteta. Nekoliko digitalnih fotografija i POPUNJAVANJE GOTOVOG FORMULARA (sve cca 10-ak minuta posla za majstora koji to radi) koštalo me 5500 RSD.
A ovo za volan gledaj samo pa ih podseti. Naime, i promena volana je isto "prepravka" na automobilu, koja bi, ako se Vlasi sete, mogla da potpadne pod udar zahteva za atestaciju...

anticenzura

pre 8 godina

Taksa za zauzexe javne povrsine,taksa za zahtev da dobijete resenje za taksu,taksa za grdjevinsko zemljiste,taksa za rts,taksa za isticanje firme....
Slobodno nek neko nastavi niz taksi za nista!
E da predlazem taksu za pomoc stranim investitorima,posto se njima daju pare,oalobode ih svih taksi...a nekom malo prrduzetniku,narokaju pet taksi...

Prvo najbitnije

pre 8 godina

@ (hiavata, 14. oktobar 2015 15:02)

Ne mogu covece da ti prave problem oko fabricki zatamnjenih stakala jer po zakonu ti mozes da nemas ta stakla iza B stuba, mozes ih obojiti neprovidnom farbom!

Ono sto je pravi problem su kineski ksenoni, skidanje svih mogucih filtera sa izduvnih sistema i koriscenje led traka za osvetljavanje tablica i slicne egzibicije.
Zamislite situaciju kada vas zaslepi "ksenonski far" i vi 3-5s nemate vid... Ili zamislite situaciju da 15-30 minuta vozite u koloni iza kombija koji je skinuo katalizator. Od kolicine CO2 vam moze vrlo lako pozliti i samim tim doci do nezgode.

Mitke

pre 8 godina

Mene su devedesetih terali da na licinom mestu skidam tamne folije sa polovnih opela koje su bile sa strana, ja ih nisam ni lepio, tako auto sam kupio. Nisam znao da se ne sme, a i kako da znam? Na tehničkom sam prošao bez primedbi. Naravno, i kaznu sam platio. Sutradan sam obratio pažnju i video u saobraćaju besne mašine sa zatamnjenim staklima koje niko nije dirao. Bio sam besan,, ali bes je s godinama splasnuo. Sad plaćam samo kad moram i ne postavljam pitanja, jer znam gde živim.

Pera

pre 8 godina

Ovo moze biti za prednja bocna stakla, za zadnja ne mogu traziti atest! Jednostavno vi na zadnja stakla mozete postaviti ploce celika i to je to, oni po zakonu ne smeju da ih diraju.

Poznavalac

pre 8 godina

Pravilnik je na snazi od pre dve-tri godine! Raspitajte se malo, tu pise da ako su stakla na vozilu zatamnjena fabricki mora postojati dokaz tj. sertifikat proizvodjaca, a ako su zatamnjena naknadno folijama, mora se uraditi atest kod AMSS-a, u protivnom sledi prekrsajna prijava od saobracajne policije prilikom kontrole. Do sada se nije striktno sprovodilo, ali mora se postovati zakon ako zelimo postati normalna drzava. I za one sto voze sa zatamnjenim staklima (i ako je u vozilu porodica) zapitajte se da li ce policija da vas zaustavlja mozda sa oruzjem u ruci iz predostroznosti, kao i da li ce neko ko je uradio neko krivicno delo da koristi zatamnjena stakla na autu, kako ga n.pr. ne bi prepoznali ili zabelezile kamere. Mislite o bezbednosti!

Milan

pre 8 godina

Kako da se traži potvrda od prodavca?
Razumem za nov auto ali kako misle za polovan,da mora da se pita i bivši vlasnik,koji nema više ništa sa autom a neko je zatamnio nazad stakla,prednja bočna 30%,uradio atest u Vinči?

hiavata

pre 8 godina

Mene samo zanima kako cu ja da dokazem da su mi stakla fabricki zatamnjena. Upravo sam ucitao cipovanu saobracajnu dozvolu i nigde ne pise da je fabricko zatamnjenje. Na sajtu proizvodjaca kad unesem broj sasije pise da je to deo dodatne opreme, ali to nije validan dokument.

Slobodan

pre 8 godina

Akcenat, kao i uvek, na placanju Vuciceve nesposobne administracije. Moraju se finansirati partijski poslusnici, pa se izmisljaju "takse". Sledeca je "taksa na antenu na krovu"...

Harun el Rašid

pre 8 godina

Povoljno atestiram cipele, patike, papuče, sandale. Cena atesta 100 evra po paru obuće, pošto ide zima, specijalni popust do kraja novembra za čizme 20%. Budite mirni i spokojni, ne dozvolite sebi da izgubite glavu ili polomite kičmu zbog neispravne obuće.

Tuzno, smesno, zamorno...

pre 8 godina

Kakvi neandertalski vacarosi. Radio sam u stranoj firmi, koja je zbog novousvojenog standarda poslovanja, nabavila uredjaj koji je tada bio vrh vrhova u tehnolgiji i koji zvanicni uvoznik za Srbiju jos nije ni uvozio. Moja firma je uvezla desetak komada za zaposlene. Alo hoces! Nije mogao da se uveze bez sertifikata koji izdeje Kvalitet Niš. I dan danas, posle mnogo godina, nije mi jasno, kako je neko ko nema blage veze sta je dobio da testira, mogao da izda sertfikat. Naravno, za pare moze sve.

Hvala Bogu

pre 8 godina

Napokon! Jeza me prodje kada vidim totalno zatamnjena kola,koja,gle cuda voze i nepropisnom brzinom i koja su naravno "nevidljiva" za saobracajnu policiju. Guli mafijase,sirotinju ostavite na miru!

mile

pre 8 godina

Zatamnio sam stakla pre 5 godina, ali ne zbog izgleda vec pre svega zbog zastite imovine. Par puta su mi razbijali staklo na autu zbog ranca sa znojavima patikama, jakne i sl. Dao sam oko 100e samo za nova dokumenta, a policija nikada nije nista uradila, jedva da su me i saslusali (steta manja od 500e, nista vredno nije ukradeno).

Zatamnjenje ne utice na voznju, svi koji pisu suprotno nikada nisu vozili automobil sa zatamnjenim staklima.

Ludilo

pre 8 godina

Uvezao nemacki auto sa zatamljenim staklima, od Generalnog zastupnika proizvodjaca u Francuskoj dobio "AUDI Übereinstimmungsbescheinigung" (Потврда о усаглашености) u kojoj lepo stoji da su na stakla FABRICKI stavljene folije i da je kao takav izasao iz fabrike. U toj potvrdi se nalazi gomila podataka koji opisuju vozilo i daju precizne podatke o njegovim tehnickim karakteristikama, na potvrdi se nalazi PECAT i POTPIS nekog baje iz Inglostada (gde je i sediste za ovaj auto).

I sad SKANDAL:
Drugari iz Agencije ne priznaju niti jednu stavku iz pomenute Potvrde.

Sada se ja pitam po kakvim Zakonima, Pravilnicima ili Upustvima rade gospoda iz Agencije? Da li moguce da oni znaju BOLJE i VISE od proizvodjaca? Ustvari sada kada razmislim o svemu tome shvatam da sam ustvari ja budala i da sam se zestoko zaje**o sto nisam na vreme pobegao iz ove ludare.

Holandija

pre 8 godina

Godisnji tehnicki pregledi auta se obavljaju u celom svetu, pa tako i ovde u Holandiji. Ako bi kojim slucajem, garaza koja ima drzavnu dozvolu za obavljanje tehnickih pregleda, ustanovila da je auto nepouzdan po nekoj od univerzalnih tacaka za ucesce u saobracaju, taj auto nebi dobio prolaznu ocenu i morao bi u roku do isteka proslogodisnjeg tehnickog , da se osposobi ili odjavi! radi se uglavnom o ; kocnicama, gumama, svetlima/ migavcima, ogledalo, i sl, ! Redovan pregled je podcinjen konkurenciji, pa moze da kosta od €25 - €50 zavisno od garaze, ali svaka garaza mora i da garantuje da je uradila taj pregled po zakonskim pravilima! Dali ce vlasnik, ukoliko nesto nije u redu, da popravi auto u toj garazi ili kod Milojka na cosku, to nije nicija briga, ali auto mora da prodje ponovo kroz tehnicki da bi dobilo dozvolu za upotrebu! Sve ovo sto se radi u Srbiji je obicno otimanje para ( to zapravo rade i ovde ali uglavnom kroz naplacivanje saobracajnih kazn, koje godisnje dostizu i do €6 milijardi ( sest milijardi eura!!!) i na parkiralistima koje u vecim gradovima kostaju ±€5 na sat! Medjutim, te pare su uglavnom pare koje se usmeruju na kvalitetne puteve, saobracajnice, policijska vozila... dok u Srbiji te pare idu u privatne djepove! U svakom slucaju €125 godisnje za tehnicki u Srbiji je zaista sramota a drustveni povracaj je grozota, uzimajuci u obzir vase tzv "auto puteve" saobracajnice, odrzavanje , obelezavanje, parkiralista...!/

steva

pre 8 godina

Što se tiče zatamnjivanja stakla,različiti su razlozi zatamnjivanja.Klinci to uglavnom stavljaju iz pomodarstava,a mi stariji iz praktičnih razloga,a to je: ako radiš nešto sa tim autom nemora baš svako da ti zaviruje u gepek i u vozilo i da vidi kakav alat nosiš,a drugi takođe bitan razlog je taj da u letnjem periodu ta folija treba da zaštiti enterijer u automobilu od uticaja sunčevih zraka

Ivan

pre 8 godina

Sreća moja pa ja imam fabrički zatamljena stakla, al definitivno AMSS dere da je to strašno! Ljudi moji 4800 dinara košta da uz staklo prilepiš onaj uređaj i na njemu ti kaže da li je sve po PS-u i sve to da se upiše na papir i da se lupi pečat ( posao 10 minuta ukupno) 4800 dinara, pa takvu dnevnicu nema bre niko u Srbiji ....

šta reći

pre 8 godina

Ja imam nov auto sa fabrički zatamnjenim staklima.Tokom leta je,kao i u svakom drugom autu,užasno vruće dok ne uključim klimu,tako da ne vidim neku svrhu tog zatamnjivanja.Nisam tražio zatamnjivanje,takav je bio paket opreme,pa se ta opcija nije mogla menjati.

Bajker

pre 8 godina

Interesuje me na osnovu čega su donjeli ovaj propis? Da li postoji neko stručno istraživanje na ovu temu kod nas ili se neko sjetio da nam uzme pare na osnovu prepisivanja zakona iz inostranstva.
@ivan
Bravo, ove skutere što skinu prigušivač pa jedan takva uspije da podigne pritisak čitavom naselju treba oduzimati i slati na uništavanje. Isto bih radio i za endure i krosere što skinu prigušivač - bez kazne, već oduzimanje motora.
Za ljepljenje folija na stop svjetla bih krivično gonio i vozače i radionice koje vrše takve usluge.
Na zatvorsku kaznu bih osudio predlagača zakona o upaljenim farovima po dnevnom svjetlu jer je time smanjen kontrast stop svjetla i pozicije, tj kada vozite iza nekoga po suncu skoro da se ne vidi razlika između pozicionih i kočionih svjetala. To se sigurno mora pokazati u statistici kada bi se uporedio broj udaraca ozada prije i poslije donošenja zakona o upaljenim svjetlima po danu.

Neko

pre 8 godina

Imam auto bez klime ali u odlicnom stanju i rrdovno odrzavan u ovlascenom servisu.Raspitivao sam se na vise mesta o ugradnji klime zbog malog deteta jer zesko podnosi toplotu ali su mi svi rekli da se uopste ne isplati i da je ogroman posao.Ugradio sam samo pozadi na tri stakla od svega 30% i mnogo je prijatnije znaci ne iz nekog luksuza vec jer mi dete nije izlozeno direktno suncu i nije vise mokro i nervozno.I sta sad zreba da ih skidam i da stedim pare dok dete ne bude punoletno da bi kupio nov auto sa klimom?Bezobrazluk

Samo kazem

pre 8 godina

Da vidimo kako to ide u normalnim zemljama. Odvezes auto na tehnicki koji platis u mom slucaju 40 eura (prosecna plata nesto vise od 2600 eura). Oni odrade pregled i ako nesto ne valja, uključujući zatamljena stakla i sve druge modifikacije, ljubazno te zamole da to ispraviš i dodjes ponovo na tehnicki koji ne placas u tom drugom slucaju kada dolaziš sa uradjenim ispravkama. Znaci oni u tih 40 eura sve provere pa i tu zatamljenost i slicne stvari... Tehnicki se na novim vozilima ne radi prve 4 godine jer garancija ukljucuje obavezne servise, a na polovnjacima starijim od 4 godine se radi na svake dve. Znaci u normalnim državama.

kako smo zaslužili dobro smo i prošli

pre 8 godina

Ne znam da li je gora otimačina na državnom nivou ili krezubava svetina oduševljena što će ljudi sa zatamljenim staklima imati problem. Neko to stavi da bi deca pozadi manje patila po vrućini. Nema veze sa "mafijom i davanjem važnosti". Džabe kad naš nebeski narod više zanima tudja muka od sopstvenog posla.

OF name

pre 8 godina

Ih,folija na autu me ne brine,nego sam je pomislio da se radi o atestu na motociklima skuterima,naime nedavno je u javnim sredstvima informisanja bio podatak da skuteri koji nemaju kilometar sat moraju ići na atest,pošto korisnik tog vozila nije bezbedan na njemu jer ne zna koliku brzinu može da razvije vozilo,a ta usluga će vlasnika da košta takođe 100 evra.Znači ako hoćeš da si bezbedan u saobraćaju plati 100 evra pa se vozi.

Saša

pre 8 godina

Nikad nisam kapirao zašto ludi zatamnjuju stakla? Šta je poenta, da izgledaju kao neko važan, opasan, šta? Odlepite to, pa se vozite ko sav normalan svet. Aj u zdravlje :)

Blake

pre 8 godina

@Nikola

Ne vidis nista kroz zatamnjena stakla pa dovodis sebe i druge u opasnost?! Onda ti lepo ostavi automobil posto po gradu ima mnogo vecih vozila npr. (kombi, kamion, autobus, trolejbus, tramvaj, pickup, dzipovi).
Kakav harac, nisu realni. Pa vi posle nemojte da glasate jer "vas glasne moze nista da promeni". Tako vas milion razmislja nazalost...

Mufljuz

pre 8 godina

Ovo se sve vise prelazi u diktaturu bahatosti. Bankrotirana drzava vise nema nacina kako da se odrzi na vlasti vec svakodnevno izmislja nove namete i nebuloze kako bi napunila budzet (od privrede u recesiji iz koje smo, inace izasli, ne moze, ocito). Atesta za plin (smanjen sa 10 na 5 godina), atest za prikolice, atest za zatamnjenje stakla, prva pomoc ne starija od 5 godina, pristanak kucnog saveta koji broji 100 ljudi da se otkacite od daljinskog grejanja, zabrana prodaje automobila 2 meseca zbog provere da li kraden ali tek posto ga vi kupite - pre toga ... nikako. Zimska oprema, upaljena svetla, podivljali parking servis, kradja od strane infostana preko osiguranja, RTV pretplata, pardon, taksa. Porezi, komunalije, privatni uterivaci dugova, kontrola bankovnih racuna, skidanje novca sa istih bez vaseg znanja, ......

VEB Sachsenring?

pre 8 godina

Vozim Trabanta 1.1 iz 1989. godine. Kupio sam ga pre deset godina od jednog starijeg čoveka koji je u međuvremenu umro. Proizvođač Trabanta u Istočnoj Nemačkoj prestao je da postoji 1991. godine. Hoću da zalepim tamne folije na zadnja stakla, pošto ovaj automobil ne poseduje klima-uređaj. Kome da se obratim da bih nabavio saglasnost proizvođača vozila da izvršim prepravku na vozilu?

Zoks

pre 8 godina

@petar
Petre, a kako gledas napred kroz autobus, kamion, kombi, pik-ap vozila? Ja sam folije stavio pozadi zbog dece i mnogo pomazu, temperatura je manja i ne osecaju kako sunce pece.

Zoks

pre 8 godina

@vozač
Netačno,atest sada mora da ima i onaj ko je zatamnio samo zadnja stakla,ne zbog stepena zatamljenosti koje je pozadi dozvoljeno i 100%,već zbog toga da bi utvrdili da li su lepljene homologovane folije(mora se pokazati papir o fabričkoj homologaciji),dok kineske i ostale nehomologovane ne prolaze...

cile

pre 8 godina

Ja ne zanam za vas ali moj auto nije video tehnički godinama. Imam drugara koji to završava. A sto se tice folija nema ih, ali zato furam zavesice. Bez zezanja, ova vlast dere narod. Dokle cemo to vise da trpimo. Hajde botine spasavajte!

sloba

pre 8 godina

Imam dve bebe i vrlo malo zatamljena stakla pozadi i to mi leti mnogo znači uopšte nerazumem čemu ovo maltretiranje građana. Neznam dali neko uopšte razmišlja o tome koliko je ovaj narod izmučen birokratijom.

REMA

pre 8 godina

e kako je lepo ziveti u Srbiji i samo se zaliti. Prvo za sta ce vam zatamljena stakla?
Drugo zivim u Italiji i godisnji troskovi registrascije su 1200 eura, za auto vredan 2 000. Ne daj boze da me neko cukne, sledece osiguranje su da platim koliko vredi auto. O uslovima u saobracaju, parkingu tehnickim pregledima i ostalim "pogodnostima", necu da pricam, BOLJE JER NE BI ZAVRSIO DO PREKOSUTRA.
Dakle sta ce vam zatamljeno staklo, a ko ga uzme, neka brate i plati.

zmau

pre 8 godina

Sad su mi jasnije izjave kojekakvih vozača automobila kako mu "pešak izleti niotkud na zebru", kako su "biciklisti nevidljivi" i tako to.

Zoks

pre 8 godina

Takodje ima jos novina, ovo ne vazi samo za folije vec za bilo kakve prepravke na vozilu (xenoni, dnevna svetla i ostalo),za koje ce takodje biti potreban atest ili se nece dozvoliti registracija takvih vozila.

Nenad

pre 8 godina

Kad kazu folije vecina odmah pomisli na crna stakla. Imam folije i na prednjim i na zadnjim staklima. Na prednjim staklima su cini mi se tek 5% zatamnjena tj. ko da ih i nema ali poenta je da zaustave toplotu i smanje temperaturu u vozilu tokom leta. Na zadnjim staklima je veca zatamnjenost ali i se dalje providi dovoljno na dnevnom svetlu. Jos jedna prednost je kada vozim nocu a pametnjakovic iza mene upali duga svetla...

Kenan

pre 8 godina

Nije mi jasno,za koga vazi ovo pravilo,kada svaki besni auto,se ne vidi ko ga vozi,kako su tamna stakla,a normalni ljudi,zatamnili stakla na zadnjem staklima,sa strane,i tu je problem.
Samo da kasiraju normalan narod,a kriminalci ce i dalje voziti u skroz zatamnjenim automobilima,gde ne vidite vozaca,ali njih niko ne sme da dira.

666

pre 8 godina

Briga me za folije, ali me ksenoni home made izludjuju. Zakonom je zabranjeno stavljati ksenone na vozila koja ih fabricki nemaju, zbog snopa farova koji se ne regulise na isti nacin. Samo me to zanima, da li je iko ikada to na tehnickom pregledu kontrolisao?

Miroslav

pre 8 godina

Naravno, ja sam protiv novih nameta ove drzave. Medjutim, kada su u pitanju zatamljena stakla, ja bih to zabranio. Zasto ja da platim kaznu kada u gradu zaboravim da stavim pojas u trenucima kada cesto ulazim i izlazim iz auta. Neki mangup ce sa zatamljenim staklima da se vozika po gradu, niti znas da li ima pojas, da li prica na mobilni, da li vozi malo dete na prednjem sedistu i slicno. Na kraju krajeva, zatamljena stakla treba da imaju samo mozda neka sluzbena vozila radi bezbednosti vaznih licnosti, a ne neka seljacina iz Buara, Pilatovica ili iz Kaone kod Sapca. Svaka cast ljudima iz ovog mesta, samo navodim kao primer sta sam vidjao.

Mladen

pre 8 godina

Znaci za radio u kolima - atest (mozda ispadne).
Za nefabricke felne isto atest.
Za naslon za ruku isto atest.
Za drzac za navigaciju obavezno.
Za presvlake.

A za ksenone, sirene, drecave auspuhe i skinute filtere- ne mora.

Petar

pre 8 godina

Jasno je da je ovde cilj (kao i uvek do sada) da se uzima novac bez rada,truda i klasicnim srednjovekovnim nametom. To je i maximalno koliko ova drzava moze, i to nije novina. Sa druge strane,sporedni efekat je dobar a to je da ce biti mnogo manje onih koji smanjuju vidljivost u soabracaju. Pravi vozac gleda i ispred onoga ko je ispred njega,a ne samo u stop svetla. Zatamnjivanje stakla je uzasno iritirajuc ai primitivna praksa koja dominira u primitivnim sredinama kao sto je balkan. Nisam toliko ruzan da bih morao da se krijem,a ako je sunce upalim klima uredjaj.

Srba

pre 8 godina

Samo gledam i pitam se kad bi vam u kuću došli po neki nametnuti harač da li bi ovaj narod nešto uradio ili bi mirno kao zombi sedeli i gledali vašu propast.

djedbozicnjak

pre 8 godina

srbija!
kod nas je sve moguce ,pa da se i nesto sprovodi retroaktivno!samo mi nije jasno kako englezi nisu problem ,oni i dalje bez problema produzuju registraciju,oni su bezbedni !neko ko je stavio folije ranije i jos ima i atest on ce morati ponovi da radi atest ,a anglezi i dalje mogu da produzavaju registaciju iako ne mogu vise da se uvoze!
komedijasi i lopovi
srbija!!!!!!

Filip Visnjic

pre 8 godina

Samo da se budzet napuni... uskoro ce i bicikle na atest ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (talicni tom, 14. oktobar 2015 11:21)

Bicikle? Ma i pendzeta i blokeje. Dahije su bile mala deca za ove.

Миле

pre 8 godina

У овом чланку није речена суштина а то је да се атести морају извршити за возила која на возачевом, сувозачевом и предњем стаклу имају затамљење. Значи да власници који су затамнили задња стакла неће морати да атестирају своја возила тј. стакла

JaVozimStelta117A

pre 8 godina

Platicu im sipak, ni registraciju vise necu platiti pa cemo videti! Registruju jugice i ostale krsine od 30 godina sa rdjom na vitalnim delovima sasije i to niko ne gleda, voze se auti bez kocnica, celavih guma, sa zimskim gumama leti, tehnicki neispravni gde se sve zivo klima, a bitno da gleda da li su folije ok. To je stvarno najvaznije.
Pa ljudi moji ovo stvarno nigde na svetu nema. Pricali su da ce se morati na tehnickom slikati auto i price za malu decu! Ni jednom mi niko nije slikao auto na tehnickom.
Zasto jednostavno ne uvedu da se moze registrovati bez ikakve kontrole kao u SAD putem interneta, ali ako se desi udes i neispravnost bude uzrok onda neka ozeze zestoko! Za svaki udes kod nas kriva je neprilagodjena brzina uslovima na putu, a mozda da je auto imao dobre gume ili letnje leti, mozda bi prosao krivinu npr i ne bi se zakucao u nekoga ili nesto tako da je fakticki uzrok tehnicka neispravnost ili ti izlizane gume.
Svaka metoda je pravilnija od ove. Tamna stakla nece nikoga ubiti a vozilo bez kocnica hoce.
Svake 2 nedelje menjaju regulative i gluposti. Najozbiljnije razmatram mogucnost da registrujem auto u susednoj drzavi da vise ne trpim ovu bedu.
SRAMOTA!

Maslačak

pre 8 godina

Srbija zemlja sa najbolesnijim zakonskim regulativama.......nevidjeno
(miljan)

A, jok, grešiš! Nema tu nikakve bolesti, nego samo nezasita želja da se na svaki mogući način ljudima izbije što više novca iz džepa!

Mogućnosti su mnogobrojne, naročito u slučaju vlasnika automobila jer je još iz vremena socijalizma u glavama državnih parazita ostala sačuvana ideja da je "automobil jednako luksuz" i "vlasnik automobila jednako debela guska za čerupanje".

Naravno, pošto se vremenom broj genijalnih ideja ipak iscrpio, neizbežno dolzimo do toga da se na kraju mora cediti i suva drenovina, što ovo sa folijama odlično pokazuje.

Pre nekoliko godina imali smo onaj idiotski cirkus sa zamenom kompleta za prvu pomoć (od kojih je vajda koiko i od rupe u glavi), onda su uveli obavezne zimske gume i reflektujuće prsluke, pa zaj***iju sa atestima za plin, a sad ovo sa atestim za folije, što samo pokazuje koliko su alavi (ili očajni) za pare. Treba i njih razumeti, odnekud se moraju namaknuti pare i za sendviče za armiju svaka-čast botova...

Šta bi moglo da bude sledeće? Pa, na primer, obavezan aparat za gašenje požara. Ili, aluminujumska termofolija za uvijanje povređenih u nesreći. Divna mala stvar, ne zauzima mnogo mesta u kolima, a c(ij)ena - prava sitnica!

Ako hoćemo neku kreativniju (i skuplju) ideju, to bi mogla da bude obavezna boca s kiseonikom u kolima. Jer, znate li vi koliko ljudi je spaseno pravovremenim udisanjem kiseonika?! Itd, itd...

ivan

pre 8 godina

Ovi nasi su légende,deru za bilo sta,ovde u fra te niko ne pita sa cim si i koliko zatamnio i ko je lepio niti cije su folije,to policiju ne interesuje,samo su u Srbiji pametni.

brankoL

pre 8 godina

@Nikola ti ili se nisi dobro izrazio ili si obaska lupio ....po tvome TI ne vidis nista kada izlazis sa parkinga a pored tebe je parkirano vozilo sa tamnim staklima ??!@ pa se 'bojis da ga ne te on ne udari' .. malo kontradiktorno ,zar ne?Uostalom ,nema to veze sa tamnim staklima - ima veze sa bahatim vozacima ( parkiranjem ,voznjom itd)

macro polo

pre 8 godina

ne znam koliko je folija rizicna za saobracaj ali znam sta jeste - naknadno ugradjeni xenoni, narocito oni bljestavo plavi, bez sociva. pa jos kad padne kisa a u susret vam ide jedan takav ne vidis nista ni put ni pesake nego se lepo prekrstis i nadas najboljem.

da li se ove izmene odnose i na te aftermarket xenone?
bice zanimljivo ako se oni provuku a ovi mucenici sa folijama izvuku deblji kraj.

CCCC

pre 8 godina

pod hitno pohapsiti bagru iz Agencije. Prvo prikolice a sad tamna stakla. Za bezbednost u saobracaju najbitnije uplatiti 50 evra Agenciji!

Nikola

pre 8 godina

Ovi nisu normalni, kao da se folije lepe zbog luksuza!! Zatamnio sam stakla zbog dece, i definitivno ovo leto je bilo mnogo bolje, nazad vise ne przi. Bez njih, i sa klimom im je bilo mnogo toplo.
Ne dam ni dinara. Ili cu naci tehnicki koji ce mi progledati kroz prste, ili skidam i stavljam mrezice. Ni dinara drzavi!

Миле

pre 8 godina

@bane, Ви сте изгледа особа која има око 35 година и даље живите као самац са родитељима и зато сте кивни на све. Па не стављају људи фолије на стакла да би се показивали већ да би спречили улазак сунчеве светлости и повећања температуре унутар кола. То се односи на возила која немају климу или власници имају малу децу па и њих штите са тим

realno

pre 8 godina

pošto u ministarstvu za gubljenje vremena i premeštanje s guza na guz po ceo dan, izgleda, ništa drugo ne rade nego se pate smišljajući kako da otmu pare, hajde da im pomognemo!
evo par ideja:
* prilikom registracije auta:
1. 100 evrova za pravednu borbu za kosovo
2. 20 evrova takse za slušanje muzike
3. 50 evrova za ekološku taksu
4. 10 evrova za crvenu zvezdu
5. 100 evrova ko vozi na plin (jer oće da prevari državu i ne plaća
dažbine na benzin/dizel)
6. sve ove stavke moraju na posebnu uplatnicu da vas odere pošta/banka
za proviziju
* uvesti registraciju i tehnički pregled za biciklove:
1. obavezne obe zimske gume na bicikletu od 1.11 do 1.4.
2. obavezan komplet prve pomoći
.......
. itd .
.......
PS da pomognemo mučenicima - da im ostane više radnog vremena za pasijans i fb.

zex1

pre 8 godina

Odbiju liku atest za plin na 124, zato sto imao obrvice na farovima i zatamnjena stakla! Skidao na licu mesta da bi prosao... Drugom , na golfa 2, zato sto zaravnio gepek gde treba da je tablica, a nju stavio na branik! Rekli mu da stavi fabricki u istoj boji pa da dodje... to ni na tehnickom ne traze... i ko uopste drzi amss i agen.za bezb. saobracaja?! Oni ne znaju sta ce sa parama! Za sve u vezi automobila mora samo preko njih! Da bi ubacio drugi motor u auto, 18000 atest, plus odobrenje od proizvodjaca za ubacivanje manjeg ili veceg motora od istog automobila...

zoltan

pre 8 godina

“Lepljenje folija sam u ovlašćenom servisu, koji je imao sve potrebne papire i dozvole, platio 80 evra a sada mi treba 120 evra da ih legalizujem. Najverovatnije ću ih odlepiti”, kaže čitalac sa početka priče.

samo pazi da ti i skidanje folije ne naplate kao sto je slucaj sa gasom da ako hoces da izbacis gas uredjaj iz auta to ne mozes sam uraditi moras kod majstora da ti on izvadi gas uredjaj a za to normalno moras da platis e lopovska drzava ,,,,,

Glupan

pre 8 godina

Platio sam tehnički pregled motocikla 1500din. Koji je primarna stavka rekistracije, jer se na osnovu proverene tehničke ispravnosti, vozilu odobrava učešće u saobraćaju, zajedno sa polisom osiguranja. To je teorijski, a praktično je u stvari paravan, za reket na vožnju, koji se naplaćuje, bez ikakve suštinske saobraćajne prakse i podloge.
Tehnički je uradio čovek, koji ne razlikuje prednju i zadnju stranu motora, niti je svestan koji sistem kočnica poseduje moj model. I u kakvom stanju su mi pločice i diskovi, kakve gume koristim, u kakvom su stanju, nije proverio svetlosnu signalizaciju. Fotografisao mi motor nekom starom Nokiom, i upozorio me je da nosim kacigu i zaštitnu opremu, u koju je upućen manje od prednje ili zadnje strane motora. Platite taj reket, i tišina tamo, ako honte da vozite!

Calac

pre 8 godina

Ne lupaj. Zatamsni sam zadnja stakla zbog bebe zbog sunca I to 50% a po zakonu je dozvoljeno koliko mi se cini 100% na zadnjim staklima. Ovo je cist lopovluk od strane drzave.

Nikola

pre 8 godina

Znam da će moj komentar dobiti dosta minusa ali voleo bih da ga objavite...Srećan sam ako će ovo doprineti da na ulicama bude manje vozila sa zatamnjenim staklima jer kad se takav automobil u gradu parkira pored mene, ne vidim ništa kad izlazim kolima i dovodim sebe u veliki rizik da me udari neko i onda ću svakako ja biti kriv...

C i n i k

pre 8 godina

Vi se zezate?
Pa svaki osisani u Bmw-u ima zalepljene folije,maltene i na soferki, ko ih zaustavlja? Milicija? Daj bre ne budite smesni,kakav crni Amss? Lepite to ako vam treba, nikakvih problema nema,ovo je zemlja stvorena za kriminalce,pevaljke i politicare.

FCA

pre 8 godina

Vozim Punto Kargujevački i imam klimu ali to nije dovoljno kada pripeče zvezda u letnjim danima te sam dodatno zatamnio stakla pozadi. Slušao sam priče i za i protiv. Ima efekta. Leti je prijatnije sedeti u autu sa folijama. Meni lično prijaju i noću jer me niko više ne zaslepljuje svojim farovima i ksenonima. Žena dok je dojila decu bez problema je to činila ne bojeći se da je neko iz kola pored neće slikati ili blenuti u grudi. Napred nisam stavljao folije.

Bmw

pre 8 godina

@ (bane, 14. oktobar 2015 11:25)
Ugradnjom kvalitetnih folija smanjuje se zagrevanje unutrašnjost vozila koje je izloženo suncu,prilikom sudara stakla se ne asipaju jer ih drži folija.Koliko ima budala koji lupaju stakla po parkinzima,ovako kad naiđu na foliju uglavnom zaobilaze vozilo.Na kraju,šta ko ima da zagleda šta mi he u kolima,nekad zaboravim duks ili neku fasciklu,razbijali su mi kola zbog takvih stvari.Mi koji imamo tamna stakla nismo svi mafijaši,niti ih glumimo.Dal je realno da damo 6.300 din za obradu papira???Ok,atest ali ovo...koliko će ljudi zatvoriti radnji,koliko je to poreza manje,pa čak da rade i na crno opet to što zarade potroše na nešto pa i tu ide porez državi.

Alex

pre 8 godina

E, kao da neki lik stoji u ovoj zemlji sa nekim megafonom i urla u njega: Ajdeeee, bezite iz ove zemljeeee, vidite da vas teramo, sta trazite vise ovde! Ajdeee!
Takav neki utisak imam.

vladimir

pre 8 godina

Jos da mi objasnite kako se to atestira folija na staklu?? I sta je potrebno da folija obezbedi prolazak na testu a sta nije. To sto se tocak klati to je u redu al nedo bog da se folija odlepi cccc btw zar nije zabranjeno zatamljivati stakla??? Jos porez da uvedu i na lopove, ukrades platis porez i u redu je.

ledenjak

pre 8 godina

jos jedan nacin da se napredno puni budzet. imam lumar folije na oba auta i ne pada mi na pamet da ih skidam i zamlacujem sa AMSS od kojih sam odavno pobegao jer niti jednu stetu od njihovog osiguranja nisam mogao da naplatim.

NIkola NBG

pre 8 godina

Znam da će moj komentar dobiti dosta minusa ali voleo bih da ga objavite...Srećan sam ako će ovo doprineti da na ulicama bude manje vozila sa zatamnjenim staklima jer kad se takav automobil u gradu parkira pored mene, ne vidim ništa kad izlazim kolima i dovodim sebe u veliki rizik da me udari neko i onda ću svakako ja biti kriv...
(Nikola, 14. oktobar 2015 11:15

Kazes da ne vidis kroz zatamnjena stakla prilikom isparkiravanja a kada je kombi parkiran pored tebe jer vidis kroz njega? Ako nisi siguran u svoje sposobnosti ili svestan svoje nesposobnosti bolje ostavi volan.

Jovica

pre 8 godina

Pa svasta momci i devojke, odavno svi znamo da se na tehnicki ne mora ici. Sto se tice kola i atesta na stakla. Pa hajmo da izracunamo. 13.000 dinara jednako je 13 zaustavljanja od strane nadleznih organa. Slozicete se da se to ne desava skoro nikako. Tako da uzivajte u svojim staklima i ne brinite.

Posmatrac

pre 8 godina

Stavio sam folije na zadnja stakla I od servisa sam dobio papire overene pecatom na kojima sve lepo pise-od proizvodjaca folije,tipa I % zatamnjenosti...) Nego kada ce da uvedu taksu I na mirisljave "jelkice" I da li ce za njih trebati saglasnost prodavca\proizvodjaca. Zasto da ne I taksa na presvlake za sedista I patosnice.

Dragan

pre 8 godina

Ovo je pravi zakon za mangupe koji hoce da se prave vazni sa polovnim autima.Ko hoce da bude dzek taj neka kupi auto sa fabricki zatamnjenim staklom.

Sasa Bulatovic

pre 8 godina

A koliko kosta sertifikat za lepljenje nalepnice SRB na kolima i da li mora da se trazi saglasnost prodavca ili proizvodjaca automobila? Prodavac automboila je pokojni.

Alex

pre 8 godina

E, kao da neki lik stoji u ovoj zemlji sa nekim megafonom i urla u njega: Ajdeeee, bezite iz ove zemljeeee, vidite da vas teramo, sta trazite vise ovde! Ajdeee!
Takav neki utisak imam.

Glupan

pre 8 godina

Platio sam tehnički pregled motocikla 1500din. Koji je primarna stavka rekistracije, jer se na osnovu proverene tehničke ispravnosti, vozilu odobrava učešće u saobraćaju, zajedno sa polisom osiguranja. To je teorijski, a praktično je u stvari paravan, za reket na vožnju, koji se naplaćuje, bez ikakve suštinske saobraćajne prakse i podloge.
Tehnički je uradio čovek, koji ne razlikuje prednju i zadnju stranu motora, niti je svestan koji sistem kočnica poseduje moj model. I u kakvom stanju su mi pločice i diskovi, kakve gume koristim, u kakvom su stanju, nije proverio svetlosnu signalizaciju. Fotografisao mi motor nekom starom Nokiom, i upozorio me je da nosim kacigu i zaštitnu opremu, u koju je upućen manje od prednje ili zadnje strane motora. Platite taj reket, i tišina tamo, ako honte da vozite!

C i n i k

pre 8 godina

Vi se zezate?
Pa svaki osisani u Bmw-u ima zalepljene folije,maltene i na soferki, ko ih zaustavlja? Milicija? Daj bre ne budite smesni,kakav crni Amss? Lepite to ako vam treba, nikakvih problema nema,ovo je zemlja stvorena za kriminalce,pevaljke i politicare.

vladimir

pre 8 godina

Jos da mi objasnite kako se to atestira folija na staklu?? I sta je potrebno da folija obezbedi prolazak na testu a sta nije. To sto se tocak klati to je u redu al nedo bog da se folija odlepi cccc btw zar nije zabranjeno zatamljivati stakla??? Jos porez da uvedu i na lopove, ukrades platis porez i u redu je.

Mladen

pre 8 godina

Znaci za radio u kolima - atest (mozda ispadne).
Za nefabricke felne isto atest.
Za naslon za ruku isto atest.
Za drzac za navigaciju obavezno.
Za presvlake.

A za ksenone, sirene, drecave auspuhe i skinute filtere- ne mora.

ledenjak

pre 8 godina

jos jedan nacin da se napredno puni budzet. imam lumar folije na oba auta i ne pada mi na pamet da ih skidam i zamlacujem sa AMSS od kojih sam odavno pobegao jer niti jednu stetu od njihovog osiguranja nisam mogao da naplatim.

Posmatrac

pre 8 godina

Stavio sam folije na zadnja stakla I od servisa sam dobio papire overene pecatom na kojima sve lepo pise-od proizvodjaca folije,tipa I % zatamnjenosti...) Nego kada ce da uvedu taksu I na mirisljave "jelkice" I da li ce za njih trebati saglasnost prodavca\proizvodjaca. Zasto da ne I taksa na presvlake za sedista I patosnice.

NIkola NBG

pre 8 godina

Znam da će moj komentar dobiti dosta minusa ali voleo bih da ga objavite...Srećan sam ako će ovo doprineti da na ulicama bude manje vozila sa zatamnjenim staklima jer kad se takav automobil u gradu parkira pored mene, ne vidim ništa kad izlazim kolima i dovodim sebe u veliki rizik da me udari neko i onda ću svakako ja biti kriv...
(Nikola, 14. oktobar 2015 11:15

Kazes da ne vidis kroz zatamnjena stakla prilikom isparkiravanja a kada je kombi parkiran pored tebe jer vidis kroz njega? Ako nisi siguran u svoje sposobnosti ili svestan svoje nesposobnosti bolje ostavi volan.

666

pre 8 godina

Briga me za folije, ali me ksenoni home made izludjuju. Zakonom je zabranjeno stavljati ksenone na vozila koja ih fabricki nemaju, zbog snopa farova koji se ne regulise na isti nacin. Samo me to zanima, da li je iko ikada to na tehnickom pregledu kontrolisao?

Calac

pre 8 godina

Ne lupaj. Zatamsni sam zadnja stakla zbog bebe zbog sunca I to 50% a po zakonu je dozvoljeno koliko mi se cini 100% na zadnjim staklima. Ovo je cist lopovluk od strane drzave.

Bmw

pre 8 godina

@ (bane, 14. oktobar 2015 11:25)
Ugradnjom kvalitetnih folija smanjuje se zagrevanje unutrašnjost vozila koje je izloženo suncu,prilikom sudara stakla se ne asipaju jer ih drži folija.Koliko ima budala koji lupaju stakla po parkinzima,ovako kad naiđu na foliju uglavnom zaobilaze vozilo.Na kraju,šta ko ima da zagleda šta mi he u kolima,nekad zaboravim duks ili neku fasciklu,razbijali su mi kola zbog takvih stvari.Mi koji imamo tamna stakla nismo svi mafijaši,niti ih glumimo.Dal je realno da damo 6.300 din za obradu papira???Ok,atest ali ovo...koliko će ljudi zatvoriti radnji,koliko je to poreza manje,pa čak da rade i na crno opet to što zarade potroše na nešto pa i tu ide porez državi.

Sasa Bulatovic

pre 8 godina

A koliko kosta sertifikat za lepljenje nalepnice SRB na kolima i da li mora da se trazi saglasnost prodavca ili proizvodjaca automobila? Prodavac automboila je pokojni.

Samo kazem

pre 8 godina

Da vidimo kako to ide u normalnim zemljama. Odvezes auto na tehnicki koji platis u mom slucaju 40 eura (prosecna plata nesto vise od 2600 eura). Oni odrade pregled i ako nesto ne valja, uključujući zatamljena stakla i sve druge modifikacije, ljubazno te zamole da to ispraviš i dodjes ponovo na tehnicki koji ne placas u tom drugom slucaju kada dolaziš sa uradjenim ispravkama. Znaci oni u tih 40 eura sve provere pa i tu zatamljenost i slicne stvari... Tehnicki se na novim vozilima ne radi prve 4 godine jer garancija ukljucuje obavezne servise, a na polovnjacima starijim od 4 godine se radi na svake dve. Znaci u normalnim državama.

FCA

pre 8 godina

Vozim Punto Kargujevački i imam klimu ali to nije dovoljno kada pripeče zvezda u letnjim danima te sam dodatno zatamnio stakla pozadi. Slušao sam priče i za i protiv. Ima efekta. Leti je prijatnije sedeti u autu sa folijama. Meni lično prijaju i noću jer me niko više ne zaslepljuje svojim farovima i ksenonima. Žena dok je dojila decu bez problema je to činila ne bojeći se da je neko iz kola pored neće slikati ili blenuti u grudi. Napred nisam stavljao folije.

Mufljuz

pre 8 godina

Ovo se sve vise prelazi u diktaturu bahatosti. Bankrotirana drzava vise nema nacina kako da se odrzi na vlasti vec svakodnevno izmislja nove namete i nebuloze kako bi napunila budzet (od privrede u recesiji iz koje smo, inace izasli, ne moze, ocito). Atesta za plin (smanjen sa 10 na 5 godina), atest za prikolice, atest za zatamnjenje stakla, prva pomoc ne starija od 5 godina, pristanak kucnog saveta koji broji 100 ljudi da se otkacite od daljinskog grejanja, zabrana prodaje automobila 2 meseca zbog provere da li kraden ali tek posto ga vi kupite - pre toga ... nikako. Zimska oprema, upaljena svetla, podivljali parking servis, kradja od strane infostana preko osiguranja, RTV pretplata, pardon, taksa. Porezi, komunalije, privatni uterivaci dugova, kontrola bankovnih racuna, skidanje novca sa istih bez vaseg znanja, ......

Maslačak

pre 8 godina

Srbija zemlja sa najbolesnijim zakonskim regulativama.......nevidjeno
(miljan)

A, jok, grešiš! Nema tu nikakve bolesti, nego samo nezasita želja da se na svaki mogući način ljudima izbije što više novca iz džepa!

Mogućnosti su mnogobrojne, naročito u slučaju vlasnika automobila jer je još iz vremena socijalizma u glavama državnih parazita ostala sačuvana ideja da je "automobil jednako luksuz" i "vlasnik automobila jednako debela guska za čerupanje".

Naravno, pošto se vremenom broj genijalnih ideja ipak iscrpio, neizbežno dolzimo do toga da se na kraju mora cediti i suva drenovina, što ovo sa folijama odlično pokazuje.

Pre nekoliko godina imali smo onaj idiotski cirkus sa zamenom kompleta za prvu pomoć (od kojih je vajda koiko i od rupe u glavi), onda su uveli obavezne zimske gume i reflektujuće prsluke, pa zaj***iju sa atestima za plin, a sad ovo sa atestim za folije, što samo pokazuje koliko su alavi (ili očajni) za pare. Treba i njih razumeti, odnekud se moraju namaknuti pare i za sendviče za armiju svaka-čast botova...

Šta bi moglo da bude sledeće? Pa, na primer, obavezan aparat za gašenje požara. Ili, aluminujumska termofolija za uvijanje povređenih u nesreći. Divna mala stvar, ne zauzima mnogo mesta u kolima, a c(ij)ena - prava sitnica!

Ako hoćemo neku kreativniju (i skuplju) ideju, to bi mogla da bude obavezna boca s kiseonikom u kolima. Jer, znate li vi koliko ljudi je spaseno pravovremenim udisanjem kiseonika?! Itd, itd...

Jovica

pre 8 godina

Pa svasta momci i devojke, odavno svi znamo da se na tehnicki ne mora ici. Sto se tice kola i atesta na stakla. Pa hajmo da izracunamo. 13.000 dinara jednako je 13 zaustavljanja od strane nadleznih organa. Slozicete se da se to ne desava skoro nikako. Tako da uzivajte u svojim staklima i ne brinite.

Nikola

pre 8 godina

Znam da će moj komentar dobiti dosta minusa ali voleo bih da ga objavite...Srećan sam ako će ovo doprineti da na ulicama bude manje vozila sa zatamnjenim staklima jer kad se takav automobil u gradu parkira pored mene, ne vidim ništa kad izlazim kolima i dovodim sebe u veliki rizik da me udari neko i onda ću svakako ja biti kriv...

ivan

pre 8 godina

Ovi nasi su légende,deru za bilo sta,ovde u fra te niko ne pita sa cim si i koliko zatamnio i ko je lepio niti cije su folije,to policiju ne interesuje,samo su u Srbiji pametni.

realno

pre 8 godina

pošto u ministarstvu za gubljenje vremena i premeštanje s guza na guz po ceo dan, izgleda, ništa drugo ne rade nego se pate smišljajući kako da otmu pare, hajde da im pomognemo!
evo par ideja:
* prilikom registracije auta:
1. 100 evrova za pravednu borbu za kosovo
2. 20 evrova takse za slušanje muzike
3. 50 evrova za ekološku taksu
4. 10 evrova za crvenu zvezdu
5. 100 evrova ko vozi na plin (jer oće da prevari državu i ne plaća
dažbine na benzin/dizel)
6. sve ove stavke moraju na posebnu uplatnicu da vas odere pošta/banka
za proviziju
* uvesti registraciju i tehnički pregled za biciklove:
1. obavezne obe zimske gume na bicikletu od 1.11 do 1.4.
2. obavezan komplet prve pomoći
.......
. itd .
.......
PS da pomognemo mučenicima - da im ostane više radnog vremena za pasijans i fb.

Ludilo

pre 8 godina

Uvezao nemacki auto sa zatamljenim staklima, od Generalnog zastupnika proizvodjaca u Francuskoj dobio "AUDI Übereinstimmungsbescheinigung" (Потврда о усаглашености) u kojoj lepo stoji da su na stakla FABRICKI stavljene folije i da je kao takav izasao iz fabrike. U toj potvrdi se nalazi gomila podataka koji opisuju vozilo i daju precizne podatke o njegovim tehnickim karakteristikama, na potvrdi se nalazi PECAT i POTPIS nekog baje iz Inglostada (gde je i sediste za ovaj auto).

I sad SKANDAL:
Drugari iz Agencije ne priznaju niti jednu stavku iz pomenute Potvrde.

Sada se ja pitam po kakvim Zakonima, Pravilnicima ili Upustvima rade gospoda iz Agencije? Da li moguce da oni znaju BOLJE i VISE od proizvodjaca? Ustvari sada kada razmislim o svemu tome shvatam da sam ustvari ja budala i da sam se zestoko zaje**o sto nisam na vreme pobegao iz ove ludare.

Slobodan

pre 8 godina

Akcenat, kao i uvek, na placanju Vuciceve nesposobne administracije. Moraju se finansirati partijski poslusnici, pa se izmisljaju "takse". Sledeca je "taksa na antenu na krovu"...

macro polo

pre 8 godina

ne znam koliko je folija rizicna za saobracaj ali znam sta jeste - naknadno ugradjeni xenoni, narocito oni bljestavo plavi, bez sociva. pa jos kad padne kisa a u susret vam ide jedan takav ne vidis nista ni put ni pesake nego se lepo prekrstis i nadas najboljem.

da li se ove izmene odnose i na te aftermarket xenone?
bice zanimljivo ako se oni provuku a ovi mucenici sa folijama izvuku deblji kraj.

Nikola

pre 8 godina

Ovi nisu normalni, kao da se folije lepe zbog luksuza!! Zatamnio sam stakla zbog dece, i definitivno ovo leto je bilo mnogo bolje, nazad vise ne przi. Bez njih, i sa klimom im je bilo mnogo toplo.
Ne dam ni dinara. Ili cu naci tehnicki koji ce mi progledati kroz prste, ili skidam i stavljam mrezice. Ni dinara drzavi!

Harun el Rašid

pre 8 godina

Povoljno atestiram cipele, patike, papuče, sandale. Cena atesta 100 evra po paru obuće, pošto ide zima, specijalni popust do kraja novembra za čizme 20%. Budite mirni i spokojni, ne dozvolite sebi da izgubite glavu ili polomite kičmu zbog neispravne obuće.

JaVozimStelta117A

pre 8 godina

Platicu im sipak, ni registraciju vise necu platiti pa cemo videti! Registruju jugice i ostale krsine od 30 godina sa rdjom na vitalnim delovima sasije i to niko ne gleda, voze se auti bez kocnica, celavih guma, sa zimskim gumama leti, tehnicki neispravni gde se sve zivo klima, a bitno da gleda da li su folije ok. To je stvarno najvaznije.
Pa ljudi moji ovo stvarno nigde na svetu nema. Pricali su da ce se morati na tehnickom slikati auto i price za malu decu! Ni jednom mi niko nije slikao auto na tehnickom.
Zasto jednostavno ne uvedu da se moze registrovati bez ikakve kontrole kao u SAD putem interneta, ali ako se desi udes i neispravnost bude uzrok onda neka ozeze zestoko! Za svaki udes kod nas kriva je neprilagodjena brzina uslovima na putu, a mozda da je auto imao dobre gume ili letnje leti, mozda bi prosao krivinu npr i ne bi se zakucao u nekoga ili nesto tako da je fakticki uzrok tehnicka neispravnost ili ti izlizane gume.
Svaka metoda je pravilnija od ove. Tamna stakla nece nikoga ubiti a vozilo bez kocnica hoce.
Svake 2 nedelje menjaju regulative i gluposti. Najozbiljnije razmatram mogucnost da registrujem auto u susednoj drzavi da vise ne trpim ovu bedu.
SRAMOTA!

VEB Sachsenring?

pre 8 godina

Vozim Trabanta 1.1 iz 1989. godine. Kupio sam ga pre deset godina od jednog starijeg čoveka koji je u međuvremenu umro. Proizvođač Trabanta u Istočnoj Nemačkoj prestao je da postoji 1991. godine. Hoću da zalepim tamne folije na zadnja stakla, pošto ovaj automobil ne poseduje klima-uređaj. Kome da se obratim da bih nabavio saglasnost proizvođača vozila da izvršim prepravku na vozilu?

CCCC

pre 8 godina

pod hitno pohapsiti bagru iz Agencije. Prvo prikolice a sad tamna stakla. Za bezbednost u saobracaju najbitnije uplatiti 50 evra Agenciji!

Prvo najbitnije

pre 8 godina

@ (hiavata, 14. oktobar 2015 15:02)

Ne mogu covece da ti prave problem oko fabricki zatamnjenih stakala jer po zakonu ti mozes da nemas ta stakla iza B stuba, mozes ih obojiti neprovidnom farbom!

Ono sto je pravi problem su kineski ksenoni, skidanje svih mogucih filtera sa izduvnih sistema i koriscenje led traka za osvetljavanje tablica i slicne egzibicije.
Zamislite situaciju kada vas zaslepi "ksenonski far" i vi 3-5s nemate vid... Ili zamislite situaciju da 15-30 minuta vozite u koloni iza kombija koji je skinuo katalizator. Od kolicine CO2 vam moze vrlo lako pozliti i samim tim doci do nezgode.

Ivan

pre 8 godina

Sreća moja pa ja imam fabrički zatamljena stakla, al definitivno AMSS dere da je to strašno! Ljudi moji 4800 dinara košta da uz staklo prilepiš onaj uređaj i na njemu ti kaže da li je sve po PS-u i sve to da se upiše na papir i da se lupi pečat ( posao 10 minuta ukupno) 4800 dinara, pa takvu dnevnicu nema bre niko u Srbiji ....

zex1

pre 8 godina

Odbiju liku atest za plin na 124, zato sto imao obrvice na farovima i zatamnjena stakla! Skidao na licu mesta da bi prosao... Drugom , na golfa 2, zato sto zaravnio gepek gde treba da je tablica, a nju stavio na branik! Rekli mu da stavi fabricki u istoj boji pa da dodje... to ni na tehnickom ne traze... i ko uopste drzi amss i agen.za bezb. saobracaja?! Oni ne znaju sta ce sa parama! Za sve u vezi automobila mora samo preko njih! Da bi ubacio drugi motor u auto, 18000 atest, plus odobrenje od proizvodjaca za ubacivanje manjeg ili veceg motora od istog automobila...

Mitke

pre 8 godina

Mene su devedesetih terali da na licinom mestu skidam tamne folije sa polovnih opela koje su bile sa strana, ja ih nisam ni lepio, tako auto sam kupio. Nisam znao da se ne sme, a i kako da znam? Na tehničkom sam prošao bez primedbi. Naravno, i kaznu sam platio. Sutradan sam obratio pažnju i video u saobraćaju besne mašine sa zatamnjenim staklima koje niko nije dirao. Bio sam besan,, ali bes je s godinama splasnuo. Sad plaćam samo kad moram i ne postavljam pitanja, jer znam gde živim.

Srba

pre 8 godina

Samo gledam i pitam se kad bi vam u kuću došli po neki nametnuti harač da li bi ovaj narod nešto uradio ili bi mirno kao zombi sedeli i gledali vašu propast.

anticenzura

pre 8 godina

Taksa za zauzexe javne povrsine,taksa za zahtev da dobijete resenje za taksu,taksa za grdjevinsko zemljiste,taksa za rts,taksa za isticanje firme....
Slobodno nek neko nastavi niz taksi za nista!
E da predlazem taksu za pomoc stranim investitorima,posto se njima daju pare,oalobode ih svih taksi...a nekom malo prrduzetniku,narokaju pet taksi...

Kenan

pre 8 godina

Nije mi jasno,za koga vazi ovo pravilo,kada svaki besni auto,se ne vidi ko ga vozi,kako su tamna stakla,a normalni ljudi,zatamnili stakla na zadnjem staklima,sa strane,i tu je problem.
Samo da kasiraju normalan narod,a kriminalci ce i dalje voziti u skroz zatamnjenim automobilima,gde ne vidite vozaca,ali njih niko ne sme da dira.

mile

pre 8 godina

Zatamnio sam stakla pre 5 godina, ali ne zbog izgleda vec pre svega zbog zastite imovine. Par puta su mi razbijali staklo na autu zbog ranca sa znojavima patikama, jakne i sl. Dao sam oko 100e samo za nova dokumenta, a policija nikada nije nista uradila, jedva da su me i saslusali (steta manja od 500e, nista vredno nije ukradeno).

Zatamnjenje ne utice na voznju, svi koji pisu suprotno nikada nisu vozili automobil sa zatamnjenim staklima.

zoltan

pre 8 godina

“Lepljenje folija sam u ovlašćenom servisu, koji je imao sve potrebne papire i dozvole, platio 80 evra a sada mi treba 120 evra da ih legalizujem. Najverovatnije ću ih odlepiti”, kaže čitalac sa početka priče.

samo pazi da ti i skidanje folije ne naplate kao sto je slucaj sa gasom da ako hoces da izbacis gas uredjaj iz auta to ne mozes sam uraditi moras kod majstora da ti on izvadi gas uredjaj a za to normalno moras da platis e lopovska drzava ,,,,,

Filip Visnjic

pre 8 godina

Samo da se budzet napuni... uskoro ce i bicikle na atest ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (talicni tom, 14. oktobar 2015 11:21)

Bicikle? Ma i pendzeta i blokeje. Dahije su bile mala deca za ove.

Tuzno, smesno, zamorno...

pre 8 godina

Kakvi neandertalski vacarosi. Radio sam u stranoj firmi, koja je zbog novousvojenog standarda poslovanja, nabavila uredjaj koji je tada bio vrh vrhova u tehnolgiji i koji zvanicni uvoznik za Srbiju jos nije ni uvozio. Moja firma je uvezla desetak komada za zaposlene. Alo hoces! Nije mogao da se uveze bez sertifikata koji izdeje Kvalitet Niš. I dan danas, posle mnogo godina, nije mi jasno, kako je neko ko nema blage veze sta je dobio da testira, mogao da izda sertfikat. Naravno, za pare moze sve.

zoran

pre 8 godina

Treba da uvedete i atest na sedista i volan...
(Majku vam lopovsku, 14. oktobar 2015 16:00)

Za sedišta već postoji. Naime, sebi sam kupio "Pandu" Telekom Italija koja je bila teretna a supruzi "Sei" iz iste serije. Oba auta su bila teretna, pa sam posle postavljanja zadnjih sedišta MORAO da spremim potvrdu o ispravnosti sa Instituta za motorna voila Maš. fakulteta. Nekoliko digitalnih fotografija i POPUNJAVANJE GOTOVOG FORMULARA (sve cca 10-ak minuta posla za majstora koji to radi) koštalo me 5500 RSD.
A ovo za volan gledaj samo pa ih podseti. Naime, i promena volana je isto "prepravka" na automobilu, koja bi, ako se Vlasi sete, mogla da potpadne pod udar zahteva za atestaciju...

cile

pre 8 godina

Ja ne zanam za vas ali moj auto nije video tehnički godinama. Imam drugara koji to završava. A sto se tice folija nema ih, ali zato furam zavesice. Bez zezanja, ova vlast dere narod. Dokle cemo to vise da trpimo. Hajde botine spasavajte!

Bajker

pre 8 godina

Interesuje me na osnovu čega su donjeli ovaj propis? Da li postoji neko stručno istraživanje na ovu temu kod nas ili se neko sjetio da nam uzme pare na osnovu prepisivanja zakona iz inostranstva.
@ivan
Bravo, ove skutere što skinu prigušivač pa jedan takva uspije da podigne pritisak čitavom naselju treba oduzimati i slati na uništavanje. Isto bih radio i za endure i krosere što skinu prigušivač - bez kazne, već oduzimanje motora.
Za ljepljenje folija na stop svjetla bih krivično gonio i vozače i radionice koje vrše takve usluge.
Na zatvorsku kaznu bih osudio predlagača zakona o upaljenim farovima po dnevnom svjetlu jer je time smanjen kontrast stop svjetla i pozicije, tj kada vozite iza nekoga po suncu skoro da se ne vidi razlika između pozicionih i kočionih svjetala. To se sigurno mora pokazati u statistici kada bi se uporedio broj udaraca ozada prije i poslije donošenja zakona o upaljenim svjetlima po danu.

djedbozicnjak

pre 8 godina

srbija!
kod nas je sve moguce ,pa da se i nesto sprovodi retroaktivno!samo mi nije jasno kako englezi nisu problem ,oni i dalje bez problema produzuju registraciju,oni su bezbedni !neko ko je stavio folije ranije i jos ima i atest on ce morati ponovi da radi atest ,a anglezi i dalje mogu da produzavaju registaciju iako ne mogu vise da se uvoze!
komedijasi i lopovi
srbija!!!!!!

steva

pre 8 godina

Što se tiče zatamnjivanja stakla,različiti su razlozi zatamnjivanja.Klinci to uglavnom stavljaju iz pomodarstava,a mi stariji iz praktičnih razloga,a to je: ako radiš nešto sa tim autom nemora baš svako da ti zaviruje u gepek i u vozilo i da vidi kakav alat nosiš,a drugi takođe bitan razlog je taj da u letnjem periodu ta folija treba da zaštiti enterijer u automobilu od uticaja sunčevih zraka

Holandija

pre 8 godina

Godisnji tehnicki pregledi auta se obavljaju u celom svetu, pa tako i ovde u Holandiji. Ako bi kojim slucajem, garaza koja ima drzavnu dozvolu za obavljanje tehnickih pregleda, ustanovila da je auto nepouzdan po nekoj od univerzalnih tacaka za ucesce u saobracaju, taj auto nebi dobio prolaznu ocenu i morao bi u roku do isteka proslogodisnjeg tehnickog , da se osposobi ili odjavi! radi se uglavnom o ; kocnicama, gumama, svetlima/ migavcima, ogledalo, i sl, ! Redovan pregled je podcinjen konkurenciji, pa moze da kosta od €25 - €50 zavisno od garaze, ali svaka garaza mora i da garantuje da je uradila taj pregled po zakonskim pravilima! Dali ce vlasnik, ukoliko nesto nije u redu, da popravi auto u toj garazi ili kod Milojka na cosku, to nije nicija briga, ali auto mora da prodje ponovo kroz tehnicki da bi dobilo dozvolu za upotrebu! Sve ovo sto se radi u Srbiji je obicno otimanje para ( to zapravo rade i ovde ali uglavnom kroz naplacivanje saobracajnih kazn, koje godisnje dostizu i do €6 milijardi ( sest milijardi eura!!!) i na parkiralistima koje u vecim gradovima kostaju ±€5 na sat! Medjutim, te pare su uglavnom pare koje se usmeruju na kvalitetne puteve, saobracajnice, policijska vozila... dok u Srbiji te pare idu u privatne djepove! U svakom slucaju €125 godisnje za tehnicki u Srbiji je zaista sramota a drustveni povracaj je grozota, uzimajuci u obzir vase tzv "auto puteve" saobracajnice, odrzavanje , obelezavanje, parkiralista...!/

Neko

pre 8 godina

Imam auto bez klime ali u odlicnom stanju i rrdovno odrzavan u ovlascenom servisu.Raspitivao sam se na vise mesta o ugradnji klime zbog malog deteta jer zesko podnosi toplotu ali su mi svi rekli da se uopste ne isplati i da je ogroman posao.Ugradio sam samo pozadi na tri stakla od svega 30% i mnogo je prijatnije znaci ne iz nekog luksuza vec jer mi dete nije izlozeno direktno suncu i nije vise mokro i nervozno.I sta sad zreba da ih skidam i da stedim pare dok dete ne bude punoletno da bi kupio nov auto sa klimom?Bezobrazluk

Nemanja

pre 8 godina

malo im sto uzimaju za reatest 6000 din svake 5 god. za par slika na njihovoj dizalici jos nam i ovo fali. da neko ispituje folije, i to ce da izmisle da mora na 5 god.

Pera

pre 8 godina

Ovo moze biti za prednja bocna stakla, za zadnja ne mogu traziti atest! Jednostavno vi na zadnja stakla mozete postaviti ploce celika i to je to, oni po zakonu ne smeju da ih diraju.

sloba

pre 8 godina

Imam dve bebe i vrlo malo zatamljena stakla pozadi i to mi leti mnogo znači uopšte nerazumem čemu ovo maltretiranje građana. Neznam dali neko uopšte razmišlja o tome koliko je ovaj narod izmučen birokratijom.

kako smo zaslužili dobro smo i prošli

pre 8 godina

Ne znam da li je gora otimačina na državnom nivou ili krezubava svetina oduševljena što će ljudi sa zatamljenim staklima imati problem. Neko to stavi da bi deca pozadi manje patila po vrućini. Nema veze sa "mafijom i davanjem važnosti". Džabe kad naš nebeski narod više zanima tudja muka od sopstvenog posla.

Миле

pre 8 godina

@bane, Ви сте изгледа особа која има око 35 година и даље живите као самац са родитељима и зато сте кивни на све. Па не стављају људи фолије на стакла да би се показивали већ да би спречили улазак сунчеве светлости и повећања температуре унутар кола. То се односи на возила која немају климу или власници имају малу децу па и њих штите са тим

Zoks

pre 8 godina

@petar
Petre, a kako gledas napred kroz autobus, kamion, kombi, pik-ap vozila? Ja sam folije stavio pozadi zbog dece i mnogo pomazu, temperatura je manja i ne osecaju kako sunce pece.

Dragan

pre 8 godina

Ovo je pravi zakon za mangupe koji hoce da se prave vazni sa polovnim autima.Ko hoce da bude dzek taj neka kupi auto sa fabricki zatamnjenim staklom.

OF name

pre 8 godina

Ih,folija na autu me ne brine,nego sam je pomislio da se radi o atestu na motociklima skuterima,naime nedavno je u javnim sredstvima informisanja bio podatak da skuteri koji nemaju kilometar sat moraju ići na atest,pošto korisnik tog vozila nije bezbedan na njemu jer ne zna koliku brzinu može da razvije vozilo,a ta usluga će vlasnika da košta takođe 100 evra.Znači ako hoćeš da si bezbedan u saobraćaju plati 100 evra pa se vozi.

Petar

pre 8 godina

Jasno je da je ovde cilj (kao i uvek do sada) da se uzima novac bez rada,truda i klasicnim srednjovekovnim nametom. To je i maximalno koliko ova drzava moze, i to nije novina. Sa druge strane,sporedni efekat je dobar a to je da ce biti mnogo manje onih koji smanjuju vidljivost u soabracaju. Pravi vozac gleda i ispred onoga ko je ispred njega,a ne samo u stop svetla. Zatamnjivanje stakla je uzasno iritirajuc ai primitivna praksa koja dominira u primitivnim sredinama kao sto je balkan. Nisam toliko ruzan da bih morao da se krijem,a ako je sunce upalim klima uredjaj.

hiavata

pre 8 godina

Mene samo zanima kako cu ja da dokazem da su mi stakla fabricki zatamnjena. Upravo sam ucitao cipovanu saobracajnu dozvolu i nigde ne pise da je fabricko zatamnjenje. Na sajtu proizvodjaca kad unesem broj sasije pise da je to deo dodatne opreme, ali to nije validan dokument.

Миле

pre 8 godina

У овом чланку није речена суштина а то је да се атести морају извршити за возила која на возачевом, сувозачевом и предњем стаклу имају затамљење. Значи да власници који су затамнили задња стакла неће морати да атестирају своја возила тј. стакла

Nenad

pre 8 godina

Kad kazu folije vecina odmah pomisli na crna stakla. Imam folije i na prednjim i na zadnjim staklima. Na prednjim staklima su cini mi se tek 5% zatamnjena tj. ko da ih i nema ali poenta je da zaustave toplotu i smanje temperaturu u vozilu tokom leta. Na zadnjim staklima je veca zatamnjenost ali i se dalje providi dovoljno na dnevnom svetlu. Jos jedna prednost je kada vozim nocu a pametnjakovic iza mene upali duga svetla...

Hvala Bogu

pre 8 godina

Napokon! Jeza me prodje kada vidim totalno zatamnjena kola,koja,gle cuda voze i nepropisnom brzinom i koja su naravno "nevidljiva" za saobracajnu policiju. Guli mafijase,sirotinju ostavite na miru!

Milan

pre 8 godina

Kako da se traži potvrda od prodavca?
Razumem za nov auto ali kako misle za polovan,da mora da se pita i bivši vlasnik,koji nema više ništa sa autom a neko je zatamnio nazad stakla,prednja bočna 30%,uradio atest u Vinči?

Miroslav

pre 8 godina

Naravno, ja sam protiv novih nameta ove drzave. Medjutim, kada su u pitanju zatamljena stakla, ja bih to zabranio. Zasto ja da platim kaznu kada u gradu zaboravim da stavim pojas u trenucima kada cesto ulazim i izlazim iz auta. Neki mangup ce sa zatamljenim staklima da se vozika po gradu, niti znas da li ima pojas, da li prica na mobilni, da li vozi malo dete na prednjem sedistu i slicno. Na kraju krajeva, zatamljena stakla treba da imaju samo mozda neka sluzbena vozila radi bezbednosti vaznih licnosti, a ne neka seljacina iz Buara, Pilatovica ili iz Kaone kod Sapca. Svaka cast ljudima iz ovog mesta, samo navodim kao primer sta sam vidjao.

Zoks

pre 8 godina

Takodje ima jos novina, ovo ne vazi samo za folije vec za bilo kakve prepravke na vozilu (xenoni, dnevna svetla i ostalo),za koje ce takodje biti potreban atest ili se nece dozvoliti registracija takvih vozila.

Blake

pre 8 godina

@Nikola

Ne vidis nista kroz zatamnjena stakla pa dovodis sebe i druge u opasnost?! Onda ti lepo ostavi automobil posto po gradu ima mnogo vecih vozila npr. (kombi, kamion, autobus, trolejbus, tramvaj, pickup, dzipovi).
Kakav harac, nisu realni. Pa vi posle nemojte da glasate jer "vas glasne moze nista da promeni". Tako vas milion razmislja nazalost...

brankoL

pre 8 godina

@Nikola ti ili se nisi dobro izrazio ili si obaska lupio ....po tvome TI ne vidis nista kada izlazis sa parkinga a pored tebe je parkirano vozilo sa tamnim staklima ??!@ pa se 'bojis da ga ne te on ne udari' .. malo kontradiktorno ,zar ne?Uostalom ,nema to veze sa tamnim staklima - ima veze sa bahatim vozacima ( parkiranjem ,voznjom itd)

Bill Gates

pre 8 godina

To bi trebalo zabraniti. Koja je funkcija zatamnjivanja stakala? Bolja vidljivost? Ko ima da baci 80€ da mu se to uradi imaće i 120 da plati atest, ubeđen sam.

Saša

pre 8 godina

Nikad nisam kapirao zašto ludi zatamnjuju stakla? Šta je poenta, da izgledaju kao neko važan, opasan, šta? Odlepite to, pa se vozite ko sav normalan svet. Aj u zdravlje :)

Zoks

pre 8 godina

@vozač
Netačno,atest sada mora da ima i onaj ko je zatamnio samo zadnja stakla,ne zbog stepena zatamljenosti koje je pozadi dozvoljeno i 100%,već zbog toga da bi utvrdili da li su lepljene homologovane folije(mora se pokazati papir o fabričkoj homologaciji),dok kineske i ostale nehomologovane ne prolaze...

šta reći

pre 8 godina

Ja imam nov auto sa fabrički zatamnjenim staklima.Tokom leta je,kao i u svakom drugom autu,užasno vruće dok ne uključim klimu,tako da ne vidim neku svrhu tog zatamnjivanja.Nisam tražio zatamnjivanje,takav je bio paket opreme,pa se ta opcija nije mogla menjati.

Slavisa

pre 8 godina

Skinite gospodo folije! Glumite neke opasne tipove pa sad platite. Sto placete? Trebalo bi tu jos povecati cenu! Cemu skupljanje potpisa? Skupljajte zajedno sa onima koji moraju atestirati vozila na gas pa ce vas biti vise ali opet ce te morati platiti!

zmau

pre 8 godina

Sad su mi jasnije izjave kojekakvih vozača automobila kako mu "pešak izleti niotkud na zebru", kako su "biciklisti nevidljivi" i tako to.

Poznavalac

pre 8 godina

Pravilnik je na snazi od pre dve-tri godine! Raspitajte se malo, tu pise da ako su stakla na vozilu zatamnjena fabricki mora postojati dokaz tj. sertifikat proizvodjaca, a ako su zatamnjena naknadno folijama, mora se uraditi atest kod AMSS-a, u protivnom sledi prekrsajna prijava od saobracajne policije prilikom kontrole. Do sada se nije striktno sprovodilo, ali mora se postovati zakon ako zelimo postati normalna drzava. I za one sto voze sa zatamnjenim staklima (i ako je u vozilu porodica) zapitajte se da li ce policija da vas zaustavlja mozda sa oruzjem u ruci iz predostroznosti, kao i da li ce neko ko je uradio neko krivicno delo da koristi zatamnjena stakla na autu, kako ga n.pr. ne bi prepoznali ili zabelezile kamere. Mislite o bezbednosti!

REMA

pre 8 godina

e kako je lepo ziveti u Srbiji i samo se zaliti. Prvo za sta ce vam zatamljena stakla?
Drugo zivim u Italiji i godisnji troskovi registrascije su 1200 eura, za auto vredan 2 000. Ne daj boze da me neko cukne, sledece osiguranje su da platim koliko vredi auto. O uslovima u saobracaju, parkingu tehnickim pregledima i ostalim "pogodnostima", necu da pricam, BOLJE JER NE BI ZAVRSIO DO PREKOSUTRA.
Dakle sta ce vam zatamljeno staklo, a ko ga uzme, neka brate i plati.

nn

pre 8 godina

3000din obrada zahteva!!! Kakva obrada? Sta tu ima da se obradjuje? Ne radi se o naucnoj analazi koje mora da sprovede visokoobrazovano lice vec o obicnom komadu papira kojem se izrazava zelja za uslugom. Ovaj zahtev ne bi smeo da kosta vise od 100din!

Djosa1982

pre 8 godina

kvalitetne folije smanjuju temperaturu u autu i za 10stepeni, zato sam ih postavio, to je i provereno na mome primeru!
a atest uradis danas sa folijama 30% i sutra stavis 100% i sve ok imas atest, glupost od atesta!!!

Nikola

pre 8 godina

Znam da će moj komentar dobiti dosta minusa ali voleo bih da ga objavite...Srećan sam ako će ovo doprineti da na ulicama bude manje vozila sa zatamnjenim staklima jer kad se takav automobil u gradu parkira pored mene, ne vidim ništa kad izlazim kolima i dovodim sebe u veliki rizik da me udari neko i onda ću svakako ja biti kriv...

Dragan

pre 8 godina

Ovo je pravi zakon za mangupe koji hoce da se prave vazni sa polovnim autima.Ko hoce da bude dzek taj neka kupi auto sa fabricki zatamnjenim staklom.

Bill Gates

pre 8 godina

To bi trebalo zabraniti. Koja je funkcija zatamnjivanja stakala? Bolja vidljivost? Ko ima da baci 80€ da mu se to uradi imaće i 120 da plati atest, ubeđen sam.

Poznavalac

pre 8 godina

Pravilnik je na snazi od pre dve-tri godine! Raspitajte se malo, tu pise da ako su stakla na vozilu zatamnjena fabricki mora postojati dokaz tj. sertifikat proizvodjaca, a ako su zatamnjena naknadno folijama, mora se uraditi atest kod AMSS-a, u protivnom sledi prekrsajna prijava od saobracajne policije prilikom kontrole. Do sada se nije striktno sprovodilo, ali mora se postovati zakon ako zelimo postati normalna drzava. I za one sto voze sa zatamnjenim staklima (i ako je u vozilu porodica) zapitajte se da li ce policija da vas zaustavlja mozda sa oruzjem u ruci iz predostroznosti, kao i da li ce neko ko je uradio neko krivicno delo da koristi zatamnjena stakla na autu, kako ga n.pr. ne bi prepoznali ili zabelezile kamere. Mislite o bezbednosti!

Saša

pre 8 godina

Nikad nisam kapirao zašto ludi zatamnjuju stakla? Šta je poenta, da izgledaju kao neko važan, opasan, šta? Odlepite to, pa se vozite ko sav normalan svet. Aj u zdravlje :)

Slavisa

pre 8 godina

Skinite gospodo folije! Glumite neke opasne tipove pa sad platite. Sto placete? Trebalo bi tu jos povecati cenu! Cemu skupljanje potpisa? Skupljajte zajedno sa onima koji moraju atestirati vozila na gas pa ce vas biti vise ali opet ce te morati platiti!

Hvala Bogu

pre 8 godina

Napokon! Jeza me prodje kada vidim totalno zatamnjena kola,koja,gle cuda voze i nepropisnom brzinom i koja su naravno "nevidljiva" za saobracajnu policiju. Guli mafijase,sirotinju ostavite na miru!

REMA

pre 8 godina

e kako je lepo ziveti u Srbiji i samo se zaliti. Prvo za sta ce vam zatamljena stakla?
Drugo zivim u Italiji i godisnji troskovi registrascije su 1200 eura, za auto vredan 2 000. Ne daj boze da me neko cukne, sledece osiguranje su da platim koliko vredi auto. O uslovima u saobracaju, parkingu tehnickim pregledima i ostalim "pogodnostima", necu da pricam, BOLJE JER NE BI ZAVRSIO DO PREKOSUTRA.
Dakle sta ce vam zatamljeno staklo, a ko ga uzme, neka brate i plati.

Miroslav

pre 8 godina

Naravno, ja sam protiv novih nameta ove drzave. Medjutim, kada su u pitanju zatamljena stakla, ja bih to zabranio. Zasto ja da platim kaznu kada u gradu zaboravim da stavim pojas u trenucima kada cesto ulazim i izlazim iz auta. Neki mangup ce sa zatamljenim staklima da se vozika po gradu, niti znas da li ima pojas, da li prica na mobilni, da li vozi malo dete na prednjem sedistu i slicno. Na kraju krajeva, zatamljena stakla treba da imaju samo mozda neka sluzbena vozila radi bezbednosti vaznih licnosti, a ne neka seljacina iz Buara, Pilatovica ili iz Kaone kod Sapca. Svaka cast ljudima iz ovog mesta, samo navodim kao primer sta sam vidjao.

NIkola NBG

pre 8 godina

Znam da će moj komentar dobiti dosta minusa ali voleo bih da ga objavite...Srećan sam ako će ovo doprineti da na ulicama bude manje vozila sa zatamnjenim staklima jer kad se takav automobil u gradu parkira pored mene, ne vidim ništa kad izlazim kolima i dovodim sebe u veliki rizik da me udari neko i onda ću svakako ja biti kriv...
(Nikola, 14. oktobar 2015 11:15

Kazes da ne vidis kroz zatamnjena stakla prilikom isparkiravanja a kada je kombi parkiran pored tebe jer vidis kroz njega? Ako nisi siguran u svoje sposobnosti ili svestan svoje nesposobnosti bolje ostavi volan.

šta reći

pre 8 godina

Ja imam nov auto sa fabrički zatamnjenim staklima.Tokom leta je,kao i u svakom drugom autu,užasno vruće dok ne uključim klimu,tako da ne vidim neku svrhu tog zatamnjivanja.Nisam tražio zatamnjivanje,takav je bio paket opreme,pa se ta opcija nije mogla menjati.

zmau

pre 8 godina

Sad su mi jasnije izjave kojekakvih vozača automobila kako mu "pešak izleti niotkud na zebru", kako su "biciklisti nevidljivi" i tako to.

Petar

pre 8 godina

Jasno je da je ovde cilj (kao i uvek do sada) da se uzima novac bez rada,truda i klasicnim srednjovekovnim nametom. To je i maximalno koliko ova drzava moze, i to nije novina. Sa druge strane,sporedni efekat je dobar a to je da ce biti mnogo manje onih koji smanjuju vidljivost u soabracaju. Pravi vozac gleda i ispred onoga ko je ispred njega,a ne samo u stop svetla. Zatamnjivanje stakla je uzasno iritirajuc ai primitivna praksa koja dominira u primitivnim sredinama kao sto je balkan. Nisam toliko ruzan da bih morao da se krijem,a ako je sunce upalim klima uredjaj.

Миле

pre 8 godina

@bane, Ви сте изгледа особа која има око 35 година и даље живите као самац са родитељима и зато сте кивни на све. Па не стављају људи фолије на стакла да би се показивали већ да би спречили улазак сунчеве светлости и повећања температуре унутар кола. То се односи на возила која немају климу или власници имају малу децу па и њих штите са тим

mile

pre 8 godina

Zatamnio sam stakla pre 5 godina, ali ne zbog izgleda vec pre svega zbog zastite imovine. Par puta su mi razbijali staklo na autu zbog ranca sa znojavima patikama, jakne i sl. Dao sam oko 100e samo za nova dokumenta, a policija nikada nije nista uradila, jedva da su me i saslusali (steta manja od 500e, nista vredno nije ukradeno).

Zatamnjenje ne utice na voznju, svi koji pisu suprotno nikada nisu vozili automobil sa zatamnjenim staklima.

Bmw

pre 8 godina

@ (bane, 14. oktobar 2015 11:25)
Ugradnjom kvalitetnih folija smanjuje se zagrevanje unutrašnjost vozila koje je izloženo suncu,prilikom sudara stakla se ne asipaju jer ih drži folija.Koliko ima budala koji lupaju stakla po parkinzima,ovako kad naiđu na foliju uglavnom zaobilaze vozilo.Na kraju,šta ko ima da zagleda šta mi he u kolima,nekad zaboravim duks ili neku fasciklu,razbijali su mi kola zbog takvih stvari.Mi koji imamo tamna stakla nismo svi mafijaši,niti ih glumimo.Dal je realno da damo 6.300 din za obradu papira???Ok,atest ali ovo...koliko će ljudi zatvoriti radnji,koliko je to poreza manje,pa čak da rade i na crno opet to što zarade potroše na nešto pa i tu ide porez državi.

Zoks

pre 8 godina

@vozač
Netačno,atest sada mora da ima i onaj ko je zatamnio samo zadnja stakla,ne zbog stepena zatamljenosti koje je pozadi dozvoljeno i 100%,već zbog toga da bi utvrdili da li su lepljene homologovane folije(mora se pokazati papir o fabričkoj homologaciji),dok kineske i ostale nehomologovane ne prolaze...

Alex

pre 8 godina

E, kao da neki lik stoji u ovoj zemlji sa nekim megafonom i urla u njega: Ajdeeee, bezite iz ove zemljeeee, vidite da vas teramo, sta trazite vise ovde! Ajdeee!
Takav neki utisak imam.

ledenjak

pre 8 godina

jos jedan nacin da se napredno puni budzet. imam lumar folije na oba auta i ne pada mi na pamet da ih skidam i zamlacujem sa AMSS od kojih sam odavno pobegao jer niti jednu stetu od njihovog osiguranja nisam mogao da naplatim.

FCA

pre 8 godina

Vozim Punto Kargujevački i imam klimu ali to nije dovoljno kada pripeče zvezda u letnjim danima te sam dodatno zatamnio stakla pozadi. Slušao sam priče i za i protiv. Ima efekta. Leti je prijatnije sedeti u autu sa folijama. Meni lično prijaju i noću jer me niko više ne zaslepljuje svojim farovima i ksenonima. Žena dok je dojila decu bez problema je to činila ne bojeći se da je neko iz kola pored neće slikati ili blenuti u grudi. Napred nisam stavljao folije.

vladimir

pre 8 godina

Jos da mi objasnite kako se to atestira folija na staklu?? I sta je potrebno da folija obezbedi prolazak na testu a sta nije. To sto se tocak klati to je u redu al nedo bog da se folija odlepi cccc btw zar nije zabranjeno zatamljivati stakla??? Jos porez da uvedu i na lopove, ukrades platis porez i u redu je.

Calac

pre 8 godina

Ne lupaj. Zatamsni sam zadnja stakla zbog bebe zbog sunca I to 50% a po zakonu je dozvoljeno koliko mi se cini 100% na zadnjim staklima. Ovo je cist lopovluk od strane drzave.

Glupan

pre 8 godina

Platio sam tehnički pregled motocikla 1500din. Koji je primarna stavka rekistracije, jer se na osnovu proverene tehničke ispravnosti, vozilu odobrava učešće u saobraćaju, zajedno sa polisom osiguranja. To je teorijski, a praktično je u stvari paravan, za reket na vožnju, koji se naplaćuje, bez ikakve suštinske saobraćajne prakse i podloge.
Tehnički je uradio čovek, koji ne razlikuje prednju i zadnju stranu motora, niti je svestan koji sistem kočnica poseduje moj model. I u kakvom stanju su mi pločice i diskovi, kakve gume koristim, u kakvom su stanju, nije proverio svetlosnu signalizaciju. Fotografisao mi motor nekom starom Nokiom, i upozorio me je da nosim kacigu i zaštitnu opremu, u koju je upućen manje od prednje ili zadnje strane motora. Platite taj reket, i tišina tamo, ako honte da vozite!

Blake

pre 8 godina

@Nikola

Ne vidis nista kroz zatamnjena stakla pa dovodis sebe i druge u opasnost?! Onda ti lepo ostavi automobil posto po gradu ima mnogo vecih vozila npr. (kombi, kamion, autobus, trolejbus, tramvaj, pickup, dzipovi).
Kakav harac, nisu realni. Pa vi posle nemojte da glasate jer "vas glasne moze nista da promeni". Tako vas milion razmislja nazalost...

Zoks

pre 8 godina

@petar
Petre, a kako gledas napred kroz autobus, kamion, kombi, pik-ap vozila? Ja sam folije stavio pozadi zbog dece i mnogo pomazu, temperatura je manja i ne osecaju kako sunce pece.

666

pre 8 godina

Briga me za folije, ali me ksenoni home made izludjuju. Zakonom je zabranjeno stavljati ksenone na vozila koja ih fabricki nemaju, zbog snopa farova koji se ne regulise na isti nacin. Samo me to zanima, da li je iko ikada to na tehnickom pregledu kontrolisao?

C i n i k

pre 8 godina

Vi se zezate?
Pa svaki osisani u Bmw-u ima zalepljene folije,maltene i na soferki, ko ih zaustavlja? Milicija? Daj bre ne budite smesni,kakav crni Amss? Lepite to ako vam treba, nikakvih problema nema,ovo je zemlja stvorena za kriminalce,pevaljke i politicare.

cile

pre 8 godina

Ja ne zanam za vas ali moj auto nije video tehnički godinama. Imam drugara koji to završava. A sto se tice folija nema ih, ali zato furam zavesice. Bez zezanja, ova vlast dere narod. Dokle cemo to vise da trpimo. Hajde botine spasavajte!

Neko

pre 8 godina

Imam auto bez klime ali u odlicnom stanju i rrdovno odrzavan u ovlascenom servisu.Raspitivao sam se na vise mesta o ugradnji klime zbog malog deteta jer zesko podnosi toplotu ali su mi svi rekli da se uopste ne isplati i da je ogroman posao.Ugradio sam samo pozadi na tri stakla od svega 30% i mnogo je prijatnije znaci ne iz nekog luksuza vec jer mi dete nije izlozeno direktno suncu i nije vise mokro i nervozno.I sta sad zreba da ih skidam i da stedim pare dok dete ne bude punoletno da bi kupio nov auto sa klimom?Bezobrazluk

Jovica

pre 8 godina

Pa svasta momci i devojke, odavno svi znamo da se na tehnicki ne mora ici. Sto se tice kola i atesta na stakla. Pa hajmo da izracunamo. 13.000 dinara jednako je 13 zaustavljanja od strane nadleznih organa. Slozicete se da se to ne desava skoro nikako. Tako da uzivajte u svojim staklima i ne brinite.

Posmatrac

pre 8 godina

Stavio sam folije na zadnja stakla I od servisa sam dobio papire overene pecatom na kojima sve lepo pise-od proizvodjaca folije,tipa I % zatamnjenosti...) Nego kada ce da uvedu taksu I na mirisljave "jelkice" I da li ce za njih trebati saglasnost prodavca\proizvodjaca. Zasto da ne I taksa na presvlake za sedista I patosnice.

brankoL

pre 8 godina

@Nikola ti ili se nisi dobro izrazio ili si obaska lupio ....po tvome TI ne vidis nista kada izlazis sa parkinga a pored tebe je parkirano vozilo sa tamnim staklima ??!@ pa se 'bojis da ga ne te on ne udari' .. malo kontradiktorno ,zar ne?Uostalom ,nema to veze sa tamnim staklima - ima veze sa bahatim vozacima ( parkiranjem ,voznjom itd)

Prvo najbitnije

pre 8 godina

@ (hiavata, 14. oktobar 2015 15:02)

Ne mogu covece da ti prave problem oko fabricki zatamnjenih stakala jer po zakonu ti mozes da nemas ta stakla iza B stuba, mozes ih obojiti neprovidnom farbom!

Ono sto je pravi problem su kineski ksenoni, skidanje svih mogucih filtera sa izduvnih sistema i koriscenje led traka za osvetljavanje tablica i slicne egzibicije.
Zamislite situaciju kada vas zaslepi "ksenonski far" i vi 3-5s nemate vid... Ili zamislite situaciju da 15-30 minuta vozite u koloni iza kombija koji je skinuo katalizator. Od kolicine CO2 vam moze vrlo lako pozliti i samim tim doci do nezgode.

zoran

pre 8 godina

Treba da uvedete i atest na sedista i volan...
(Majku vam lopovsku, 14. oktobar 2015 16:00)

Za sedišta već postoji. Naime, sebi sam kupio "Pandu" Telekom Italija koja je bila teretna a supruzi "Sei" iz iste serije. Oba auta su bila teretna, pa sam posle postavljanja zadnjih sedišta MORAO da spremim potvrdu o ispravnosti sa Instituta za motorna voila Maš. fakulteta. Nekoliko digitalnih fotografija i POPUNJAVANJE GOTOVOG FORMULARA (sve cca 10-ak minuta posla za majstora koji to radi) koštalo me 5500 RSD.
A ovo za volan gledaj samo pa ih podseti. Naime, i promena volana je isto "prepravka" na automobilu, koja bi, ako se Vlasi sete, mogla da potpadne pod udar zahteva za atestaciju...

Mladen

pre 8 godina

Znaci za radio u kolima - atest (mozda ispadne).
Za nefabricke felne isto atest.
Za naslon za ruku isto atest.
Za drzac za navigaciju obavezno.
Za presvlake.

A za ksenone, sirene, drecave auspuhe i skinute filtere- ne mora.

Nikola

pre 8 godina

Ovi nisu normalni, kao da se folije lepe zbog luksuza!! Zatamnio sam stakla zbog dece, i definitivno ovo leto je bilo mnogo bolje, nazad vise ne przi. Bez njih, i sa klimom im je bilo mnogo toplo.
Ne dam ni dinara. Ili cu naci tehnicki koji ce mi progledati kroz prste, ili skidam i stavljam mrezice. Ni dinara drzavi!

Sasa Bulatovic

pre 8 godina

A koliko kosta sertifikat za lepljenje nalepnice SRB na kolima i da li mora da se trazi saglasnost prodavca ili proizvodjaca automobila? Prodavac automboila je pokojni.

JaVozimStelta117A

pre 8 godina

Platicu im sipak, ni registraciju vise necu platiti pa cemo videti! Registruju jugice i ostale krsine od 30 godina sa rdjom na vitalnim delovima sasije i to niko ne gleda, voze se auti bez kocnica, celavih guma, sa zimskim gumama leti, tehnicki neispravni gde se sve zivo klima, a bitno da gleda da li su folije ok. To je stvarno najvaznije.
Pa ljudi moji ovo stvarno nigde na svetu nema. Pricali su da ce se morati na tehnickom slikati auto i price za malu decu! Ni jednom mi niko nije slikao auto na tehnickom.
Zasto jednostavno ne uvedu da se moze registrovati bez ikakve kontrole kao u SAD putem interneta, ali ako se desi udes i neispravnost bude uzrok onda neka ozeze zestoko! Za svaki udes kod nas kriva je neprilagodjena brzina uslovima na putu, a mozda da je auto imao dobre gume ili letnje leti, mozda bi prosao krivinu npr i ne bi se zakucao u nekoga ili nesto tako da je fakticki uzrok tehnicka neispravnost ili ti izlizane gume.
Svaka metoda je pravilnija od ove. Tamna stakla nece nikoga ubiti a vozilo bez kocnica hoce.
Svake 2 nedelje menjaju regulative i gluposti. Najozbiljnije razmatram mogucnost da registrujem auto u susednoj drzavi da vise ne trpim ovu bedu.
SRAMOTA!

Nenad

pre 8 godina

Kad kazu folije vecina odmah pomisli na crna stakla. Imam folije i na prednjim i na zadnjim staklima. Na prednjim staklima su cini mi se tek 5% zatamnjena tj. ko da ih i nema ali poenta je da zaustave toplotu i smanje temperaturu u vozilu tokom leta. Na zadnjim staklima je veca zatamnjenost ali i se dalje providi dovoljno na dnevnom svetlu. Jos jedna prednost je kada vozim nocu a pametnjakovic iza mene upali duga svetla...

Pera

pre 8 godina

Ovo moze biti za prednja bocna stakla, za zadnja ne mogu traziti atest! Jednostavno vi na zadnja stakla mozete postaviti ploce celika i to je to, oni po zakonu ne smeju da ih diraju.

Milan

pre 8 godina

Kako da se traži potvrda od prodavca?
Razumem za nov auto ali kako misle za polovan,da mora da se pita i bivši vlasnik,koji nema više ništa sa autom a neko je zatamnio nazad stakla,prednja bočna 30%,uradio atest u Vinči?

anticenzura

pre 8 godina

Taksa za zauzexe javne povrsine,taksa za zahtev da dobijete resenje za taksu,taksa za grdjevinsko zemljiste,taksa za rts,taksa za isticanje firme....
Slobodno nek neko nastavi niz taksi za nista!
E da predlazem taksu za pomoc stranim investitorima,posto se njima daju pare,oalobode ih svih taksi...a nekom malo prrduzetniku,narokaju pet taksi...

realno

pre 8 godina

pošto u ministarstvu za gubljenje vremena i premeštanje s guza na guz po ceo dan, izgleda, ništa drugo ne rade nego se pate smišljajući kako da otmu pare, hajde da im pomognemo!
evo par ideja:
* prilikom registracije auta:
1. 100 evrova za pravednu borbu za kosovo
2. 20 evrova takse za slušanje muzike
3. 50 evrova za ekološku taksu
4. 10 evrova za crvenu zvezdu
5. 100 evrova ko vozi na plin (jer oće da prevari državu i ne plaća
dažbine na benzin/dizel)
6. sve ove stavke moraju na posebnu uplatnicu da vas odere pošta/banka
za proviziju
* uvesti registraciju i tehnički pregled za biciklove:
1. obavezne obe zimske gume na bicikletu od 1.11 do 1.4.
2. obavezan komplet prve pomoći
.......
. itd .
.......
PS da pomognemo mučenicima - da im ostane više radnog vremena za pasijans i fb.

Миле

pre 8 godina

У овом чланку није речена суштина а то је да се атести морају извршити за возила која на возачевом, сувозачевом и предњем стаклу имају затамљење. Значи да власници који су затамнили задња стакла неће морати да атестирају своја возила тј. стакла

Kenan

pre 8 godina

Nije mi jasno,za koga vazi ovo pravilo,kada svaki besni auto,se ne vidi ko ga vozi,kako su tamna stakla,a normalni ljudi,zatamnili stakla na zadnjem staklima,sa strane,i tu je problem.
Samo da kasiraju normalan narod,a kriminalci ce i dalje voziti u skroz zatamnjenim automobilima,gde ne vidite vozaca,ali njih niko ne sme da dira.

Maslačak

pre 8 godina

Srbija zemlja sa najbolesnijim zakonskim regulativama.......nevidjeno
(miljan)

A, jok, grešiš! Nema tu nikakve bolesti, nego samo nezasita želja da se na svaki mogući način ljudima izbije što više novca iz džepa!

Mogućnosti su mnogobrojne, naročito u slučaju vlasnika automobila jer je još iz vremena socijalizma u glavama državnih parazita ostala sačuvana ideja da je "automobil jednako luksuz" i "vlasnik automobila jednako debela guska za čerupanje".

Naravno, pošto se vremenom broj genijalnih ideja ipak iscrpio, neizbežno dolzimo do toga da se na kraju mora cediti i suva drenovina, što ovo sa folijama odlično pokazuje.

Pre nekoliko godina imali smo onaj idiotski cirkus sa zamenom kompleta za prvu pomoć (od kojih je vajda koiko i od rupe u glavi), onda su uveli obavezne zimske gume i reflektujuće prsluke, pa zaj***iju sa atestima za plin, a sad ovo sa atestim za folije, što samo pokazuje koliko su alavi (ili očajni) za pare. Treba i njih razumeti, odnekud se moraju namaknuti pare i za sendviče za armiju svaka-čast botova...

Šta bi moglo da bude sledeće? Pa, na primer, obavezan aparat za gašenje požara. Ili, aluminujumska termofolija za uvijanje povređenih u nesreći. Divna mala stvar, ne zauzima mnogo mesta u kolima, a c(ij)ena - prava sitnica!

Ako hoćemo neku kreativniju (i skuplju) ideju, to bi mogla da bude obavezna boca s kiseonikom u kolima. Jer, znate li vi koliko ljudi je spaseno pravovremenim udisanjem kiseonika?! Itd, itd...

kako smo zaslužili dobro smo i prošli

pre 8 godina

Ne znam da li je gora otimačina na državnom nivou ili krezubava svetina oduševljena što će ljudi sa zatamljenim staklima imati problem. Neko to stavi da bi deca pozadi manje patila po vrućini. Nema veze sa "mafijom i davanjem važnosti". Džabe kad naš nebeski narod više zanima tudja muka od sopstvenog posla.

zex1

pre 8 godina

Odbiju liku atest za plin na 124, zato sto imao obrvice na farovima i zatamnjena stakla! Skidao na licu mesta da bi prosao... Drugom , na golfa 2, zato sto zaravnio gepek gde treba da je tablica, a nju stavio na branik! Rekli mu da stavi fabricki u istoj boji pa da dodje... to ni na tehnickom ne traze... i ko uopste drzi amss i agen.za bezb. saobracaja?! Oni ne znaju sta ce sa parama! Za sve u vezi automobila mora samo preko njih! Da bi ubacio drugi motor u auto, 18000 atest, plus odobrenje od proizvodjaca za ubacivanje manjeg ili veceg motora od istog automobila...

ivan

pre 8 godina

Ovi nasi su légende,deru za bilo sta,ovde u fra te niko ne pita sa cim si i koliko zatamnio i ko je lepio niti cije su folije,to policiju ne interesuje,samo su u Srbiji pametni.

Holandija

pre 8 godina

Godisnji tehnicki pregledi auta se obavljaju u celom svetu, pa tako i ovde u Holandiji. Ako bi kojim slucajem, garaza koja ima drzavnu dozvolu za obavljanje tehnickih pregleda, ustanovila da je auto nepouzdan po nekoj od univerzalnih tacaka za ucesce u saobracaju, taj auto nebi dobio prolaznu ocenu i morao bi u roku do isteka proslogodisnjeg tehnickog , da se osposobi ili odjavi! radi se uglavnom o ; kocnicama, gumama, svetlima/ migavcima, ogledalo, i sl, ! Redovan pregled je podcinjen konkurenciji, pa moze da kosta od €25 - €50 zavisno od garaze, ali svaka garaza mora i da garantuje da je uradila taj pregled po zakonskim pravilima! Dali ce vlasnik, ukoliko nesto nije u redu, da popravi auto u toj garazi ili kod Milojka na cosku, to nije nicija briga, ali auto mora da prodje ponovo kroz tehnicki da bi dobilo dozvolu za upotrebu! Sve ovo sto se radi u Srbiji je obicno otimanje para ( to zapravo rade i ovde ali uglavnom kroz naplacivanje saobracajnih kazn, koje godisnje dostizu i do €6 milijardi ( sest milijardi eura!!!) i na parkiralistima koje u vecim gradovima kostaju ±€5 na sat! Medjutim, te pare su uglavnom pare koje se usmeruju na kvalitetne puteve, saobracajnice, policijska vozila... dok u Srbiji te pare idu u privatne djepove! U svakom slucaju €125 godisnje za tehnicki u Srbiji je zaista sramota a drustveni povracaj je grozota, uzimajuci u obzir vase tzv "auto puteve" saobracajnice, odrzavanje , obelezavanje, parkiralista...!/

hiavata

pre 8 godina

Mene samo zanima kako cu ja da dokazem da su mi stakla fabricki zatamnjena. Upravo sam ucitao cipovanu saobracajnu dozvolu i nigde ne pise da je fabricko zatamnjenje. Na sajtu proizvodjaca kad unesem broj sasije pise da je to deo dodatne opreme, ali to nije validan dokument.

Slobodan

pre 8 godina

Akcenat, kao i uvek, na placanju Vuciceve nesposobne administracije. Moraju se finansirati partijski poslusnici, pa se izmisljaju "takse". Sledeca je "taksa na antenu na krovu"...

sloba

pre 8 godina

Imam dve bebe i vrlo malo zatamljena stakla pozadi i to mi leti mnogo znači uopšte nerazumem čemu ovo maltretiranje građana. Neznam dali neko uopšte razmišlja o tome koliko je ovaj narod izmučen birokratijom.

VEB Sachsenring?

pre 8 godina

Vozim Trabanta 1.1 iz 1989. godine. Kupio sam ga pre deset godina od jednog starijeg čoveka koji je u međuvremenu umro. Proizvođač Trabanta u Istočnoj Nemačkoj prestao je da postoji 1991. godine. Hoću da zalepim tamne folije na zadnja stakla, pošto ovaj automobil ne poseduje klima-uređaj. Kome da se obratim da bih nabavio saglasnost proizvođača vozila da izvršim prepravku na vozilu?

steva

pre 8 godina

Što se tiče zatamnjivanja stakla,različiti su razlozi zatamnjivanja.Klinci to uglavnom stavljaju iz pomodarstava,a mi stariji iz praktičnih razloga,a to je: ako radiš nešto sa tim autom nemora baš svako da ti zaviruje u gepek i u vozilo i da vidi kakav alat nosiš,a drugi takođe bitan razlog je taj da u letnjem periodu ta folija treba da zaštiti enterijer u automobilu od uticaja sunčevih zraka

OF name

pre 8 godina

Ih,folija na autu me ne brine,nego sam je pomislio da se radi o atestu na motociklima skuterima,naime nedavno je u javnim sredstvima informisanja bio podatak da skuteri koji nemaju kilometar sat moraju ići na atest,pošto korisnik tog vozila nije bezbedan na njemu jer ne zna koliku brzinu može da razvije vozilo,a ta usluga će vlasnika da košta takođe 100 evra.Znači ako hoćeš da si bezbedan u saobraćaju plati 100 evra pa se vozi.

Bajker

pre 8 godina

Interesuje me na osnovu čega su donjeli ovaj propis? Da li postoji neko stručno istraživanje na ovu temu kod nas ili se neko sjetio da nam uzme pare na osnovu prepisivanja zakona iz inostranstva.
@ivan
Bravo, ove skutere što skinu prigušivač pa jedan takva uspije da podigne pritisak čitavom naselju treba oduzimati i slati na uništavanje. Isto bih radio i za endure i krosere što skinu prigušivač - bez kazne, već oduzimanje motora.
Za ljepljenje folija na stop svjetla bih krivično gonio i vozače i radionice koje vrše takve usluge.
Na zatvorsku kaznu bih osudio predlagača zakona o upaljenim farovima po dnevnom svjetlu jer je time smanjen kontrast stop svjetla i pozicije, tj kada vozite iza nekoga po suncu skoro da se ne vidi razlika između pozicionih i kočionih svjetala. To se sigurno mora pokazati u statistici kada bi se uporedio broj udaraca ozada prije i poslije donošenja zakona o upaljenim svjetlima po danu.

Samo kazem

pre 8 godina

Da vidimo kako to ide u normalnim zemljama. Odvezes auto na tehnicki koji platis u mom slucaju 40 eura (prosecna plata nesto vise od 2600 eura). Oni odrade pregled i ako nesto ne valja, uključujući zatamljena stakla i sve druge modifikacije, ljubazno te zamole da to ispraviš i dodjes ponovo na tehnicki koji ne placas u tom drugom slucaju kada dolaziš sa uradjenim ispravkama. Znaci oni u tih 40 eura sve provere pa i tu zatamljenost i slicne stvari... Tehnicki se na novim vozilima ne radi prve 4 godine jer garancija ukljucuje obavezne servise, a na polovnjacima starijim od 4 godine se radi na svake dve. Znaci u normalnim državama.

Harun el Rašid

pre 8 godina

Povoljno atestiram cipele, patike, papuče, sandale. Cena atesta 100 evra po paru obuće, pošto ide zima, specijalni popust do kraja novembra za čizme 20%. Budite mirni i spokojni, ne dozvolite sebi da izgubite glavu ili polomite kičmu zbog neispravne obuće.

Tuzno, smesno, zamorno...

pre 8 godina

Kakvi neandertalski vacarosi. Radio sam u stranoj firmi, koja je zbog novousvojenog standarda poslovanja, nabavila uredjaj koji je tada bio vrh vrhova u tehnolgiji i koji zvanicni uvoznik za Srbiju jos nije ni uvozio. Moja firma je uvezla desetak komada za zaposlene. Alo hoces! Nije mogao da se uveze bez sertifikata koji izdeje Kvalitet Niš. I dan danas, posle mnogo godina, nije mi jasno, kako je neko ko nema blage veze sta je dobio da testira, mogao da izda sertfikat. Naravno, za pare moze sve.

macro polo

pre 8 godina

ne znam koliko je folija rizicna za saobracaj ali znam sta jeste - naknadno ugradjeni xenoni, narocito oni bljestavo plavi, bez sociva. pa jos kad padne kisa a u susret vam ide jedan takav ne vidis nista ni put ni pesake nego se lepo prekrstis i nadas najboljem.

da li se ove izmene odnose i na te aftermarket xenone?
bice zanimljivo ako se oni provuku a ovi mucenici sa folijama izvuku deblji kraj.

zoltan

pre 8 godina

“Lepljenje folija sam u ovlašćenom servisu, koji je imao sve potrebne papire i dozvole, platio 80 evra a sada mi treba 120 evra da ih legalizujem. Najverovatnije ću ih odlepiti”, kaže čitalac sa početka priče.

samo pazi da ti i skidanje folije ne naplate kao sto je slucaj sa gasom da ako hoces da izbacis gas uredjaj iz auta to ne mozes sam uraditi moras kod majstora da ti on izvadi gas uredjaj a za to normalno moras da platis e lopovska drzava ,,,,,

CCCC

pre 8 godina

pod hitno pohapsiti bagru iz Agencije. Prvo prikolice a sad tamna stakla. Za bezbednost u saobracaju najbitnije uplatiti 50 evra Agenciji!

Srba

pre 8 godina

Samo gledam i pitam se kad bi vam u kuću došli po neki nametnuti harač da li bi ovaj narod nešto uradio ili bi mirno kao zombi sedeli i gledali vašu propast.

Ludilo

pre 8 godina

Uvezao nemacki auto sa zatamljenim staklima, od Generalnog zastupnika proizvodjaca u Francuskoj dobio "AUDI Übereinstimmungsbescheinigung" (Потврда о усаглашености) u kojoj lepo stoji da su na stakla FABRICKI stavljene folije i da je kao takav izasao iz fabrike. U toj potvrdi se nalazi gomila podataka koji opisuju vozilo i daju precizne podatke o njegovim tehnickim karakteristikama, na potvrdi se nalazi PECAT i POTPIS nekog baje iz Inglostada (gde je i sediste za ovaj auto).

I sad SKANDAL:
Drugari iz Agencije ne priznaju niti jednu stavku iz pomenute Potvrde.

Sada se ja pitam po kakvim Zakonima, Pravilnicima ili Upustvima rade gospoda iz Agencije? Da li moguce da oni znaju BOLJE i VISE od proizvodjaca? Ustvari sada kada razmislim o svemu tome shvatam da sam ustvari ja budala i da sam se zestoko zaje**o sto nisam na vreme pobegao iz ove ludare.

Ivan

pre 8 godina

Sreća moja pa ja imam fabrički zatamljena stakla, al definitivno AMSS dere da je to strašno! Ljudi moji 4800 dinara košta da uz staklo prilepiš onaj uređaj i na njemu ti kaže da li je sve po PS-u i sve to da se upiše na papir i da se lupi pečat ( posao 10 minuta ukupno) 4800 dinara, pa takvu dnevnicu nema bre niko u Srbiji ....

Mitke

pre 8 godina

Mene su devedesetih terali da na licinom mestu skidam tamne folije sa polovnih opela koje su bile sa strana, ja ih nisam ni lepio, tako auto sam kupio. Nisam znao da se ne sme, a i kako da znam? Na tehničkom sam prošao bez primedbi. Naravno, i kaznu sam platio. Sutradan sam obratio pažnju i video u saobraćaju besne mašine sa zatamnjenim staklima koje niko nije dirao. Bio sam besan,, ali bes je s godinama splasnuo. Sad plaćam samo kad moram i ne postavljam pitanja, jer znam gde živim.

Filip Visnjic

pre 8 godina

Samo da se budzet napuni... uskoro ce i bicikle na atest ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (talicni tom, 14. oktobar 2015 11:21)

Bicikle? Ma i pendzeta i blokeje. Dahije su bile mala deca za ove.

Mufljuz

pre 8 godina

Ovo se sve vise prelazi u diktaturu bahatosti. Bankrotirana drzava vise nema nacina kako da se odrzi na vlasti vec svakodnevno izmislja nove namete i nebuloze kako bi napunila budzet (od privrede u recesiji iz koje smo, inace izasli, ne moze, ocito). Atesta za plin (smanjen sa 10 na 5 godina), atest za prikolice, atest za zatamnjenje stakla, prva pomoc ne starija od 5 godina, pristanak kucnog saveta koji broji 100 ljudi da se otkacite od daljinskog grejanja, zabrana prodaje automobila 2 meseca zbog provere da li kraden ali tek posto ga vi kupite - pre toga ... nikako. Zimska oprema, upaljena svetla, podivljali parking servis, kradja od strane infostana preko osiguranja, RTV pretplata, pardon, taksa. Porezi, komunalije, privatni uterivaci dugova, kontrola bankovnih racuna, skidanje novca sa istih bez vaseg znanja, ......

Nemanja

pre 8 godina

malo im sto uzimaju za reatest 6000 din svake 5 god. za par slika na njihovoj dizalici jos nam i ovo fali. da neko ispituje folije, i to ce da izmisle da mora na 5 god.

djedbozicnjak

pre 8 godina

srbija!
kod nas je sve moguce ,pa da se i nesto sprovodi retroaktivno!samo mi nije jasno kako englezi nisu problem ,oni i dalje bez problema produzuju registraciju,oni su bezbedni !neko ko je stavio folije ranije i jos ima i atest on ce morati ponovi da radi atest ,a anglezi i dalje mogu da produzavaju registaciju iako ne mogu vise da se uvoze!
komedijasi i lopovi
srbija!!!!!!

Zoks

pre 8 godina

Takodje ima jos novina, ovo ne vazi samo za folije vec za bilo kakve prepravke na vozilu (xenoni, dnevna svetla i ostalo),za koje ce takodje biti potreban atest ili se nece dozvoliti registracija takvih vozila.

nn

pre 8 godina

3000din obrada zahteva!!! Kakva obrada? Sta tu ima da se obradjuje? Ne radi se o naucnoj analazi koje mora da sprovede visokoobrazovano lice vec o obicnom komadu papira kojem se izrazava zelja za uslugom. Ovaj zahtev ne bi smeo da kosta vise od 100din!

Djosa1982

pre 8 godina

kvalitetne folije smanjuju temperaturu u autu i za 10stepeni, zato sam ih postavio, to je i provereno na mome primeru!
a atest uradis danas sa folijama 30% i sutra stavis 100% i sve ok imas atest, glupost od atesta!!!