Četvrtak, 24.09.2015.

12:58

"Smejali se srpskom mercedesu, a sad je tu" FOTO

U Beogradu je obavljena primopredaja 10 novih solo niskopodnih autobusa GSP-u "Beograd", proizvedenih u fabrici "Ikarbus".

Izvor: Tanjug

"Smejali se srpskom mercedesu, a sad je tu" FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

BUBILI

pre 8 godina

Očekujem da predstavnici opozicije ne ulaze u gradske autobuse mercedes jer oni za njih ne postoje i ne vide ih, a to što ih vidi i njima se vozi nemački ambasador, to njih jako boli!

Mantis

pre 8 godina

Za 3 godine ovo je tek prva i to bas velika(10 komada) isporuka
tzv.mercedesovih autobusa, a zapravo ikarbusovih na mercedesovoj
sasiji. Ovo nije komicno,vec tragikomicno!
(goran, 24. septembar 2015 17:24)

Opet, isto kao i s FIJAT-om ~ sem motora, mjenjača i šasije,
sve je srpsko (voda za brisače, zrak u gumama, kiselina u akumulatorima) :-))))

zigi

pre 8 godina

moze li mi neko reci koliko je placena ta sasija za jedan bus i da li je mercedes dozvolio da se takav bus ikome izveze ?
Mislim da smo mogli za manje para kupiti prave mercedesove buseve sa vecom garancijom( valjda ovi sada imaju )...
koliko mi se cini pre godinu i po dana bila je rec da mercedes ulaze njihov kapital ovde kod nas a ne da nam prodaje sasiju....malo sam zbunjen od svega ovoga

PV

pre 8 godina

Čitam ovu vest i kažem da je jako žalosno. I pored razvoja komunikacija danas je moguće manipulisati informacijama više nego ikada. Ikarbus je imao 1300 radnika ali u staroj Jugoslaviji, pre 30 godina, kada su izvozili 1000 autobusa u Poljsku. Smanjenje na 300 radnika 2009. je najbolji potez Dinkića u karijeri, jer je time fabrika dimenzionisana za smanjeno tržište. Sledeće četiri godine fabrika je poslovala pozitivno i značajno unapredila svoj proizvodni program. Spoljni i unutrašnji izgled ovog autobusa rezultat je upravo rada iz tog perioda, a može se videti da je autobus istovetan sa serijama iz 2011 i 2012 gidine. Ikarbusovu šasiju "ukrao" je italijanski proizvođač Bredamenarinibus (videti na internetu).
Ali, onda dolazi prvo besmisleni uvoz 200 autobusa iz Poljske i još besmisleniji projekat karosiranja low-entry (sa unutrašnjim stepenikom) Mercedesove šasije u predizborne svrhe. To je godina u kojoj je proizveden samo taj jedan jedini autobus, uz remonte nekih krševa. Iz toga sledi da je upravo premijer krivac za prošlogodišnjih 1,5 miliona evra prihoda uz ogromne rashode. Nakon toga sledi ukidanje uredbe o zabrani takvih autobusa u gradskom saobraćaju i namešteni tender za 30 vozila. Inače Ikarbus od ovog autobusa nema nikakvu zaradu, jer od tih 5,5 miliona 3 je odmah otišlo samo na kupovinu šasija.
Još da dodam da je privatnik Ristić u Prilikama kod Ivanjice karosirao na stotine Mercedesovih šasija i ti minibusevi se odavno voze po Beogradu i drugim mestima.

Hemera

pre 8 godina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je to pokazatelj da Srbija može ozbiljno da razvija svoju industriju i bude konkurentna u svetu. Ovo je najbolji mogući potez koji premijer uradio, u predizbornoj kampanji, a vidimo da posle dve godine autobusi novi su izašli iz fabrike.

Samson

pre 8 godina

Ovo je definitivno dobra vest i veliki uspeh naše zemlje, u to nema sumnje. Saradnju sa stranim kompanijama definitivno moramo nastaviti da razvijamo i u budućnosti.

BG

pre 8 godina

Bravo Vucicu,hvalis se "japanskom "produktivnoscu ,i oni bi da ti pozavide ,10 autobusa za 3 god ,to nema nigde u svetu ,samo u Vucicevoj masti,voli covek da se vozi autobusom i da se slika,Jadna li si Srbijo sa ovakvim premijerom.

артиљерац

pre 8 godina

@ gabrijela Драга моја,нема ту никаквог страног капитала,то није никакав
joint venture(заједнички подухват,посао,кооперација).ИКАРБУС просто купује
од Мерцедеса шасију са мотором и мењачем и склапа аутобус.Купује седишта,рукохвате,ма све.Наше су РУКЕ и нешто алата.Колико су их дуго
правили,ваљда су их правили по двориштима и гаражама.2 године,10 бусева.Еј.

goran

pre 8 godina

Za 3 godine ovo je tek prva i to bas velika(10 komada) isporuka tzv.mercedesovih autobusa, a zapravo ikarbusovih na mercedesovoj sasiji. Ovo nije komicno,vec tragikomicno!

Dragana

pre 8 godina

Lepa vest za Beogradjane. Novo ispunjeno obecanje od strane Beogradske vlasti. Nadamo se da ce do kraja oktobra biti isporuceno jos 20 novih autobusa.

nasmejani lik

pre 8 godina

malo mi smesno sto se svi slikaju u zbog 10 autobusa, kao da su kupili 10 boing-747
:)
da li je 10 autobusa toliko bitno da se jedan premijer neke drzave slika u istim...ne znam, procenite sami, nesto mislim da je za ekonomiju par miliona ljudi bitnije nesto drugo ;) ovo je sica

CZ&SNS bot koalicija

pre 8 godina

smejemo se mi i dalje (osmeh nam jedino nemozete uprljati, uskratiti i oteti), jedino sto vise nista ovde za vreme tvoje vladavine nije smesno vec vise tuzno i potresno.

Aska

pre 8 godina

Beograd, a i gradjani iz unutrasnjosti su zasluzili bolji prevoz. Saradnja Mercedesa i Ikarbusa je ozivela domaceg proizvodjaca i dokaz je da se ne mora unistiti i raspodati sve sto je domace,vec je moguce kroz saradnju sa inopartnerom ,kako tehnicke, tako i ekonomske performanse popraviti.

Joca

pre 8 godina

Sad cekamo reakcije onih koji nisu verovali i ismevali!
(E, 24. septembar 2015 15:12)

Sine, ako ti i dalje ne kapiras vec cekas da ti neko objasni nesto prilicno jednostavno i providno do banalnosti, onda tebi nema pomoci.

Бот исток

pre 8 godina

Бар су ми лепши ови црвени од оних одвратних украјинских жуто плавих! А шта рећи 10 аутобуса за преко 2 године, ма иди бегај дно дна!

qwert

pre 8 godina

Sve je to lepo, na stranu što je prošlo godinu i po dana od promocije autobusa. Zanima me samo jedno, a to je kolika je garancija na ove autobuse. Vreme će pokazati kakav im je kvalitet i to vrlo brzo.

Bruno

pre 8 godina

@ (Gabrijela, 24. septembar 2015 14:51)

Gabrijela duso nema tu nista stranog kapitala! Mercedesu su placene sasije 5.500.000,00 evra, i to odredjen broj. A to su sasije koje su ima stajale u magacinu kao zastarele jer je zadnji deo uzdignut i nije pogodan za koriscenje na zapadu jer se tamo to smatra nefunkcionalnim i zastarelim sto ce svako preko 1.60m shvatiti kada kroci u zadnji deo.

Dakle i znak napred je placen a pored tih sasija su placeni i radnici koji su ih montirali. Sve u svemu ovde nema stranog kapitala niti proizvodnje, ovo je klasicno mazanje ociju, mutljavina i rad na stetu naroda jer su za te pare mogli da kupe modernije, funkcionalnije i naprednije autobuse.

Milos

pre 8 godina

Sve je to lepo ali unapredjenje gradskog prevoza se poboljsava ne samo novim vozilima vec i novim vozacima. Ono je sramota kakvi sve diletanti voze po Beogradu. Ne sumnjam da je isto i u drugim gradovima, kadrovske promene pod hitno, a ne da nam zivoti budu u rukama nevaspitanih i besnih vozaca.

only fools and horses

pre 8 godina

Ako Nemcima plaćamo za 50% delova 5.500.000 €, znači ukupno 11 miliona evra za 30 autobusa. Plus 300 Ikarbusovih radnika i njihove zarade. Pa koliko koštaju ti autobusi, jel 500 hiljada evra?

mile sumar

pre 8 godina

IK 112LE ili IK-113 je bus zbog kojeg je menjan pravilnik grada Beograda, vezan za karakteristike koje mora da ispunjava autobus, da bi mogao da se uključi u javni gradski prevoz. Da li menjan pravilnik star 30 godina zbog toga što je autobus mnogo dobar ili...??? Baš teško pitanje :-)
Ko je ne strpljiv, taj autobus može da vidi na liniji 75. Prvi primerak tog tipa autobusa (to je onaj sivi bus koji je bio izložen na sajmu automobila u Beogradu), kupila je privatna firma Arriva Luv i već neko vreme saobraća na relaciji Zeleni venac - Bežanijska kosa. Bus ko bus, rekao bi neko. Ali nije to baš tako. Usred autobusa nalazi se poprilično visoka tri stpenika, tako da je samo pitanje dana, kada će neka baba/deda/dete da strada u tom autobusu, jer u slučaju naglog kočenja i pada neke osobe, ta osoba ima duuuuugo da putuje, dok ne udari u pod. Baš iz tog razloga, dok smešni čika sa naočarima nije promenio pravilnik, takvi autobusi nisu mogli da saobraćaju u gradskom javnom saobraćaju. Ako tome dodamo da poslednja vrata autobusa nisu dupla (majstori iz ikarbusa nisu mogli da nabudže, jer nema mesta za dupla vrata) i da se još ne mogu skroz ni da otvore, biće vam jasno zašto sve slike iz autobusa su takve kakve jesu. Ako je slikan autobus spolja, onda se vidi samo prednji deo (da se ne vide zadnja vrata). Ako je slikano iznutra, onda se opet ne vidi zadnji deo autobusa, da se ne bi videli stepenici. Sve u svemu začin C :D

Miroslav Ivić

pre 8 godina

Ja mislim da, ako ništa drugo ono bar zbog tih deset autobusa, naš voljeni predsednik vlade Aleksandar Vučić treba da dobije još jedan mandat. Nek mu je nazdravlje. Svaka čast.

pegi

pre 8 godina

Nisu pricane bajke da se zamazu oci gradjanima. Sve sto se obeca bude i ostvareno i to je jedini nacin da se odrzi poverenje gradjana u rad premijera i vlade.

PROPAO NA SVIM DRZAVNIM, DOKTORIRAO NA PRIVATNOM, MINISTAR

pre 8 godina

Kao Srbin voleo bih da uspe bilo koja fabrika pa makar i pod Vucicem.Ali svakom normalnom coveku je jasno da se ovo radi po Vucicevoj direktivi i da ovi autobusi ne mogu da konkurisu autobusima iz Turske, Poljske....
Da li je moguce da je ovaj narod toliko glup da ne vidi o cemu se ovde radi.

Cvijovicka

pre 8 godina

Nadam se da ce se ovako lepa vest uskoro cuti i iz FAP-a iz Priboja,jer i ta fabrika zasluzuje da se vrati u stari kolosek sto se proizvodnje tice.

Neko spolja

pre 8 godina

Vučiću, zašto ste se zaboga okružili nesposobnjakovićima? Da je vreme koje trošite na svoj posao malo pametnije, stručnije raspoređeno, mogli biste svašta da uradite u ovoj, inače divnoj, nedođiji. Ma, oprostio bi vam i period do 2008.

Lemi

pre 8 godina

Godinu dana im je trebalo da na silu uvale 10 autobusa, i to javnom preduzecu koje se bavi gradskim prevozom, a kom uopste taj tip autobusa nije potreban jer je dizajniran za vangradsku voznju. Sramota.
Premijer evropske drzave objavljuje na svom zvanicnom tviteru isporuku citavih 10 autobusa i degradira svoju funkciju prisustvom cirkusu. Neverovatan blam za ovu drzavu, samo nema ko to da shvati iz trenutne ekipe jer ih sve zabljesne i oslepi sama pojava TV kamera.

bot92

pre 8 godina

Au ljudi pa Djilas kupovao po 200 autobusa i niko se nije slikao i pravio festu a ovi za 10 ikarbusa koji ce da se raspadnu za 6 meseci prave spektakl kao da su zavrsili ceo projekat BGnaH2O. Ali dobro kad pogledas od koga je, to je za njih megauspeh cim je i megabot tu.

Marinko

pre 8 godina

Lepa vest za Beogradjane. Novo ispunjeno obecanje od strane Beogradske vlasti. Nadamo se da ce do kraja oktobra biti isporuceno jos 20 novih autobusa.

pljacka

pre 8 godina

Deset Ikarbusovih autnbusa 5,5 mil evra? Znaci jedan kosta 550.000? A izgledaju isto kao modelima od pre 6-7 godina koji su tada kostali oko 300.000 evra?! Znaci kamere i wifi kostaju 200.000 evra!
Ispada da su ovi autobusi skuplji od zglobnih Solarisa.

pekinska patka

pre 8 godina

Ovim je ispunjeno obećanje grada da će se do kraja septembra na beogradskim ulicama naći novi autobusi, ado kraja oktobra ce biti isporučeno još 20 autobusa.

mile

pre 8 godina

Radio sam u firmi koja je prepravljala Iveco kombije, smestala u njih neku unutrasnjost i na kraju ih prodavala kao minibuseve sa sopstvenom nalepnicom. To jeste bio Iveco kombi ali je isto tako bio i minibus, Iveco nije imao nista sa time. Takvom proizvodnjom moze svako da se bavi sa omanjom garazom kao radionicom. I time se mi hvalimo pred skupstionom. Pimp my bus.

grekos

pre 8 godina

Smejali smo semi i na tadasnju izjavu Premijera da ce zemlje u regionu da kupuju taj autobus.Niko do sada nije kupio. Kupuju nasi po direktivi Vucica.Ajde da vidim da li ce neka lokalna samouprava da kuo MAN iz Turske, ili neki iz Belorusije ili Poljske.Cak ni privatni auto prevoznici nece Ikarbus .Da li je grad Beograd u celosti isplatio autobuse? Ili je bilo na dodjem tijer je moralo da se pokaze gradjanima kako je ikrbus "uspesna'firma

Rade kornjaca

pre 8 godina

Kupis sasiju od mercedesa, napravis autobus u drzavnoj firmi Ikarbus i prodas taj isti autobus GSP-u koji takodje pripada drzavi. I onda se pojavi gospodin demagog sa pricom o srpskom mercedesu.

sandu

pre 8 godina

E, sad smo skroz prsli! Sledecih 6 meseci ce i vlas' i botovi na usi da nam izadju sa pricom 'jel' smo vam govorili...' Isporuceno 10 autobusa, procvetala nam privreda...

Aleksandar

pre 8 godina

Znate kad ce Vucko da izgubi izbore? NIKAD! To vam kazem kao zakleti demokrata - kad vidim face i ideje na nasoj strani scene, a u kom kontekstu se Vucko pojavljuje i sta prica, sve mi je jasno. Opalite po minusima, cujemo se posle izbora. Laku noc, prijatno.

Haralampije

pre 8 godina

Vučić se rastrčao po Srbiji, otvara neke fabričice, stižu novi autobusi, sve radi samo da bi prikrio ovaj fiasko na međunarodnom planu!

zmaj70

pre 8 godina

Radio sam u atp Pancevo to je kao gsp samo u Pancevu imali smo ikarbuse sa rabinim motorima i sasijom pa posle sa manovim motorima sad je mercedesova sasija ne znam za motor verovatno mecka. Sve je to u redu al ima jedan problem veliki kao kuca za uspeh ove firme treba da pocne da prodaje autobuse privatnicima i da ih izvozi ako ce samo gsp citaj budjet da ih kupuje onda oni i ne moraju da se zovu ikarbus vec mogu da budu deo gsp kao sto je Nis ekspres imao proizvodnju autobusa za svoje potrebe. Znaci gospodo napredni kad prodate taj autobus nekom drugom sem firmama gde ste postavili direktore onda otvorite sampanjac dotle nista.

milan

pre 8 godina

Nebi trebalo preterivati ne samo zbog toga što Mercedes nije što je nekad bio nego i zbog toga što ga mi samo sastavljamo, ali opet radnicima svaka čast da Nemci traže korektan i čist posao.

student med

pre 8 godina

smejemo se još više, pa niko neće da ga kupi, u pitanju su stare mercedesove šasije koje mercedes nikome nije mogao da proda a Vučiću dobrodošlo za predizbornu kampanju

Gabrijela

pre 8 godina

Strani kapital pomesan sa nasom radnom snagom i voljom za brzi napredak nase zemlje uvek donese ovako dobar rezultat.Ponos Srbije kao sto je i Er Srbija i jos par ovakvih kompanija.

Krimov

pre 8 godina

Lepo je redakcijo sto ste se, stavljajuci navodnike, ogradili od ove izjave koja nstavlja ono sto nam politicari rade decenijama, a od 2012. posebno - prave nas maloumnima, da se suptilnije izrazim. Cesto se i navodi pisu bez navodnika, ovde je ipak mnogo korisno da stoje zbog ugleda vaseg medija.

Dusan00

pre 8 godina

Krajnje je vreme bilo da se dobiju novi autobusi, super vest kako za gradjane koji se voze javnim prevozom tako i za nasu privredu za koju ovo predstavlja veliki podsticaj.

Mixa

pre 8 godina

Sve je to lepo, za pohvalu. Ostaje samo pitanje da li ce se proizvoditi samo ti 200 komada za GSP ili ce se nesto izvoziti.
Ako jedini kupac ostane GSP dzaba ste krecili.

Sladjan

pre 8 godina

Sta je u "srpskom mercedesu" srpsko. Sta? kada ce se prodavati u svetu a ne samo u BG. Vidite kako nam okruzenje vraca, jos gore nego 90-ih godina.

Dejan

pre 8 godina

Ako je Mercedes, zasto izgleda identicno kao Ikarbusov model od pre oko 5-6 godina? Ako vec moramo da se glupiramo pa uopste razgovaramo o tome. FAP kamioni su bili mnogo blize tome, pa su se i dalje zvali FAP.

Cool

pre 8 godina

Svaka cast za ovo. Mislim da je upravo bas ova primopredaja pokazatelj da Ikarbusu ide bolje, tako da se vise ne moze reci da je propao. Bitno je da se radi, zaista i jeste tako.

Bosko71

pre 8 godina

Necu da bacam politicke komentare,ali video sam buseve kada su prolazili pored Hrama,lepo izgledaju bas,mozda zato sto su novi,lepa je i boja,a sad sto se tice privrede i politike o tome necu.

Miloš

pre 8 godina

Malo smo čekali, ali i dočekali da naša fabrika proizvodi Mercedesove autobuse. Neki nisu verovali da će se to desiti, ali na sreću nisu bili u pravu.

zmaj70

pre 8 godina

Radio sam u atp Pancevo to je kao gsp samo u Pancevu imali smo ikarbuse sa rabinim motorima i sasijom pa posle sa manovim motorima sad je mercedesova sasija ne znam za motor verovatno mecka. Sve je to u redu al ima jedan problem veliki kao kuca za uspeh ove firme treba da pocne da prodaje autobuse privatnicima i da ih izvozi ako ce samo gsp citaj budjet da ih kupuje onda oni i ne moraju da se zovu ikarbus vec mogu da budu deo gsp kao sto je Nis ekspres imao proizvodnju autobusa za svoje potrebe. Znaci gospodo napredni kad prodate taj autobus nekom drugom sem firmama gde ste postavili direktore onda otvorite sampanjac dotle nista.

Gabrijela

pre 8 godina

Strani kapital pomesan sa nasom radnom snagom i voljom za brzi napredak nase zemlje uvek donese ovako dobar rezultat.Ponos Srbije kao sto je i Er Srbija i jos par ovakvih kompanija.

Miloš

pre 8 godina

Malo smo čekali, ali i dočekali da naša fabrika proizvodi Mercedesove autobuse. Neki nisu verovali da će se to desiti, ali na sreću nisu bili u pravu.

Rade kornjaca

pre 8 godina

Kupis sasiju od mercedesa, napravis autobus u drzavnoj firmi Ikarbus i prodas taj isti autobus GSP-u koji takodje pripada drzavi. I onda se pojavi gospodin demagog sa pricom o srpskom mercedesu.

Bosko71

pre 8 godina

Necu da bacam politicke komentare,ali video sam buseve kada su prolazili pored Hrama,lepo izgledaju bas,mozda zato sto su novi,lepa je i boja,a sad sto se tice privrede i politike o tome necu.

sandu

pre 8 godina

E, sad smo skroz prsli! Sledecih 6 meseci ce i vlas' i botovi na usi da nam izadju sa pricom 'jel' smo vam govorili...' Isporuceno 10 autobusa, procvetala nam privreda...

Dejan

pre 8 godina

Ako je Mercedes, zasto izgleda identicno kao Ikarbusov model od pre oko 5-6 godina? Ako vec moramo da se glupiramo pa uopste razgovaramo o tome. FAP kamioni su bili mnogo blize tome, pa su se i dalje zvali FAP.

Mixa

pre 8 godina

Sve je to lepo, za pohvalu. Ostaje samo pitanje da li ce se proizvoditi samo ti 200 komada za GSP ili ce se nesto izvoziti.
Ako jedini kupac ostane GSP dzaba ste krecili.

Haralampije

pre 8 godina

Vučić se rastrčao po Srbiji, otvara neke fabričice, stižu novi autobusi, sve radi samo da bi prikrio ovaj fiasko na međunarodnom planu!

milan

pre 8 godina

Nebi trebalo preterivati ne samo zbog toga što Mercedes nije što je nekad bio nego i zbog toga što ga mi samo sastavljamo, ali opet radnicima svaka čast da Nemci traže korektan i čist posao.

Dusan00

pre 8 godina

Krajnje je vreme bilo da se dobiju novi autobusi, super vest kako za gradjane koji se voze javnim prevozom tako i za nasu privredu za koju ovo predstavlja veliki podsticaj.

student med

pre 8 godina

smejemo se još više, pa niko neće da ga kupi, u pitanju su stare mercedesove šasije koje mercedes nikome nije mogao da proda a Vučiću dobrodošlo za predizbornu kampanju

pljacka

pre 8 godina

Deset Ikarbusovih autnbusa 5,5 mil evra? Znaci jedan kosta 550.000? A izgledaju isto kao modelima od pre 6-7 godina koji su tada kostali oko 300.000 evra?! Znaci kamere i wifi kostaju 200.000 evra!
Ispada da su ovi autobusi skuplji od zglobnih Solarisa.

BG

pre 8 godina

Bravo Vucicu,hvalis se "japanskom "produktivnoscu ,i oni bi da ti pozavide ,10 autobusa za 3 god ,to nema nigde u svetu ,samo u Vucicevoj masti,voli covek da se vozi autobusom i da se slika,Jadna li si Srbijo sa ovakvim premijerom.

Cool

pre 8 godina

Svaka cast za ovo. Mislim da je upravo bas ova primopredaja pokazatelj da Ikarbusu ide bolje, tako da se vise ne moze reci da je propao. Bitno je da se radi, zaista i jeste tako.

mile

pre 8 godina

Radio sam u firmi koja je prepravljala Iveco kombije, smestala u njih neku unutrasnjost i na kraju ih prodavala kao minibuseve sa sopstvenom nalepnicom. To jeste bio Iveco kombi ali je isto tako bio i minibus, Iveco nije imao nista sa time. Takvom proizvodnjom moze svako da se bavi sa omanjom garazom kao radionicom. I time se mi hvalimo pred skupstionom. Pimp my bus.

mile sumar

pre 8 godina

IK 112LE ili IK-113 je bus zbog kojeg je menjan pravilnik grada Beograda, vezan za karakteristike koje mora da ispunjava autobus, da bi mogao da se uključi u javni gradski prevoz. Da li menjan pravilnik star 30 godina zbog toga što je autobus mnogo dobar ili...??? Baš teško pitanje :-)
Ko je ne strpljiv, taj autobus može da vidi na liniji 75. Prvi primerak tog tipa autobusa (to je onaj sivi bus koji je bio izložen na sajmu automobila u Beogradu), kupila je privatna firma Arriva Luv i već neko vreme saobraća na relaciji Zeleni venac - Bežanijska kosa. Bus ko bus, rekao bi neko. Ali nije to baš tako. Usred autobusa nalazi se poprilično visoka tri stpenika, tako da je samo pitanje dana, kada će neka baba/deda/dete da strada u tom autobusu, jer u slučaju naglog kočenja i pada neke osobe, ta osoba ima duuuuugo da putuje, dok ne udari u pod. Baš iz tog razloga, dok smešni čika sa naočarima nije promenio pravilnik, takvi autobusi nisu mogli da saobraćaju u gradskom javnom saobraćaju. Ako tome dodamo da poslednja vrata autobusa nisu dupla (majstori iz ikarbusa nisu mogli da nabudže, jer nema mesta za dupla vrata) i da se još ne mogu skroz ni da otvore, biće vam jasno zašto sve slike iz autobusa su takve kakve jesu. Ako je slikan autobus spolja, onda se vidi samo prednji deo (da se ne vide zadnja vrata). Ako je slikano iznutra, onda se opet ne vidi zadnji deo autobusa, da se ne bi videli stepenici. Sve u svemu začin C :D

Sladjan

pre 8 godina

Sta je u "srpskom mercedesu" srpsko. Sta? kada ce se prodavati u svetu a ne samo u BG. Vidite kako nam okruzenje vraca, jos gore nego 90-ih godina.

Aleksandar

pre 8 godina

Znate kad ce Vucko da izgubi izbore? NIKAD! To vam kazem kao zakleti demokrata - kad vidim face i ideje na nasoj strani scene, a u kom kontekstu se Vucko pojavljuje i sta prica, sve mi je jasno. Opalite po minusima, cujemo se posle izbora. Laku noc, prijatno.

bot92

pre 8 godina

Au ljudi pa Djilas kupovao po 200 autobusa i niko se nije slikao i pravio festu a ovi za 10 ikarbusa koji ce da se raspadnu za 6 meseci prave spektakl kao da su zavrsili ceo projekat BGnaH2O. Ali dobro kad pogledas od koga je, to je za njih megauspeh cim je i megabot tu.

goran

pre 8 godina

Za 3 godine ovo je tek prva i to bas velika(10 komada) isporuka tzv.mercedesovih autobusa, a zapravo ikarbusovih na mercedesovoj sasiji. Ovo nije komicno,vec tragikomicno!

CZ&SNS bot koalicija

pre 8 godina

smejemo se mi i dalje (osmeh nam jedino nemozete uprljati, uskratiti i oteti), jedino sto vise nista ovde za vreme tvoje vladavine nije smesno vec vise tuzno i potresno.

артиљерац

pre 8 godina

@ gabrijela Драга моја,нема ту никаквог страног капитала,то није никакав
joint venture(заједнички подухват,посао,кооперација).ИКАРБУС просто купује
од Мерцедеса шасију са мотором и мењачем и склапа аутобус.Купује седишта,рукохвате,ма све.Наше су РУКЕ и нешто алата.Колико су их дуго
правили,ваљда су их правили по двориштима и гаражама.2 године,10 бусева.Еј.

nasmejani lik

pre 8 godina

malo mi smesno sto se svi slikaju u zbog 10 autobusa, kao da su kupili 10 boing-747
:)
da li je 10 autobusa toliko bitno da se jedan premijer neke drzave slika u istim...ne znam, procenite sami, nesto mislim da je za ekonomiju par miliona ljudi bitnije nesto drugo ;) ovo je sica

Bruno

pre 8 godina

@ (Gabrijela, 24. septembar 2015 14:51)

Gabrijela duso nema tu nista stranog kapitala! Mercedesu su placene sasije 5.500.000,00 evra, i to odredjen broj. A to su sasije koje su ima stajale u magacinu kao zastarele jer je zadnji deo uzdignut i nije pogodan za koriscenje na zapadu jer se tamo to smatra nefunkcionalnim i zastarelim sto ce svako preko 1.60m shvatiti kada kroci u zadnji deo.

Dakle i znak napred je placen a pored tih sasija su placeni i radnici koji su ih montirali. Sve u svemu ovde nema stranog kapitala niti proizvodnje, ovo je klasicno mazanje ociju, mutljavina i rad na stetu naroda jer su za te pare mogli da kupe modernije, funkcionalnije i naprednije autobuse.

Joca

pre 8 godina

Sad cekamo reakcije onih koji nisu verovali i ismevali!
(E, 24. septembar 2015 15:12)

Sine, ako ti i dalje ne kapiras vec cekas da ti neko objasni nesto prilicno jednostavno i providno do banalnosti, onda tebi nema pomoci.

Krimov

pre 8 godina

Lepo je redakcijo sto ste se, stavljajuci navodnike, ogradili od ove izjave koja nstavlja ono sto nam politicari rade decenijama, a od 2012. posebno - prave nas maloumnima, da se suptilnije izrazim. Cesto se i navodi pisu bez navodnika, ovde je ipak mnogo korisno da stoje zbog ugleda vaseg medija.

only fools and horses

pre 8 godina

Ako Nemcima plaćamo za 50% delova 5.500.000 €, znači ukupno 11 miliona evra za 30 autobusa. Plus 300 Ikarbusovih radnika i njihove zarade. Pa koliko koštaju ti autobusi, jel 500 hiljada evra?

PROPAO NA SVIM DRZAVNIM, DOKTORIRAO NA PRIVATNOM, MINISTAR

pre 8 godina

Kao Srbin voleo bih da uspe bilo koja fabrika pa makar i pod Vucicem.Ali svakom normalnom coveku je jasno da se ovo radi po Vucicevoj direktivi i da ovi autobusi ne mogu da konkurisu autobusima iz Turske, Poljske....
Da li je moguce da je ovaj narod toliko glup da ne vidi o cemu se ovde radi.

Lemi

pre 8 godina

Godinu dana im je trebalo da na silu uvale 10 autobusa, i to javnom preduzecu koje se bavi gradskim prevozom, a kom uopste taj tip autobusa nije potreban jer je dizajniran za vangradsku voznju. Sramota.
Premijer evropske drzave objavljuje na svom zvanicnom tviteru isporuku citavih 10 autobusa i degradira svoju funkciju prisustvom cirkusu. Neverovatan blam za ovu drzavu, samo nema ko to da shvati iz trenutne ekipe jer ih sve zabljesne i oslepi sama pojava TV kamera.

grekos

pre 8 godina

Smejali smo semi i na tadasnju izjavu Premijera da ce zemlje u regionu da kupuju taj autobus.Niko do sada nije kupio. Kupuju nasi po direktivi Vucica.Ajde da vidim da li ce neka lokalna samouprava da kuo MAN iz Turske, ili neki iz Belorusije ili Poljske.Cak ni privatni auto prevoznici nece Ikarbus .Da li je grad Beograd u celosti isplatio autobuse? Ili je bilo na dodjem tijer je moralo da se pokaze gradjanima kako je ikrbus "uspesna'firma

pekinska patka

pre 8 godina

Ovim je ispunjeno obećanje grada da će se do kraja septembra na beogradskim ulicama naći novi autobusi, ado kraja oktobra ce biti isporučeno još 20 autobusa.

Бот исток

pre 8 godina

Бар су ми лепши ови црвени од оних одвратних украјинских жуто плавих! А шта рећи 10 аутобуса за преко 2 године, ма иди бегај дно дна!

Marinko

pre 8 godina

Lepa vest za Beogradjane. Novo ispunjeno obecanje od strane Beogradske vlasti. Nadamo se da ce do kraja oktobra biti isporuceno jos 20 novih autobusa.

Cvijovicka

pre 8 godina

Nadam se da ce se ovako lepa vest uskoro cuti i iz FAP-a iz Priboja,jer i ta fabrika zasluzuje da se vrati u stari kolosek sto se proizvodnje tice.

qwert

pre 8 godina

Sve je to lepo, na stranu što je prošlo godinu i po dana od promocije autobusa. Zanima me samo jedno, a to je kolika je garancija na ove autobuse. Vreme će pokazati kakav im je kvalitet i to vrlo brzo.

Miroslav Ivić

pre 8 godina

Ja mislim da, ako ništa drugo ono bar zbog tih deset autobusa, naš voljeni predsednik vlade Aleksandar Vučić treba da dobije još jedan mandat. Nek mu je nazdravlje. Svaka čast.

PV

pre 8 godina

Čitam ovu vest i kažem da je jako žalosno. I pored razvoja komunikacija danas je moguće manipulisati informacijama više nego ikada. Ikarbus je imao 1300 radnika ali u staroj Jugoslaviji, pre 30 godina, kada su izvozili 1000 autobusa u Poljsku. Smanjenje na 300 radnika 2009. je najbolji potez Dinkića u karijeri, jer je time fabrika dimenzionisana za smanjeno tržište. Sledeće četiri godine fabrika je poslovala pozitivno i značajno unapredila svoj proizvodni program. Spoljni i unutrašnji izgled ovog autobusa rezultat je upravo rada iz tog perioda, a može se videti da je autobus istovetan sa serijama iz 2011 i 2012 gidine. Ikarbusovu šasiju "ukrao" je italijanski proizvođač Bredamenarinibus (videti na internetu).
Ali, onda dolazi prvo besmisleni uvoz 200 autobusa iz Poljske i još besmisleniji projekat karosiranja low-entry (sa unutrašnjim stepenikom) Mercedesove šasije u predizborne svrhe. To je godina u kojoj je proizveden samo taj jedan jedini autobus, uz remonte nekih krševa. Iz toga sledi da je upravo premijer krivac za prošlogodišnjih 1,5 miliona evra prihoda uz ogromne rashode. Nakon toga sledi ukidanje uredbe o zabrani takvih autobusa u gradskom saobraćaju i namešteni tender za 30 vozila. Inače Ikarbus od ovog autobusa nema nikakvu zaradu, jer od tih 5,5 miliona 3 je odmah otišlo samo na kupovinu šasija.
Još da dodam da je privatnik Ristić u Prilikama kod Ivanjice karosirao na stotine Mercedesovih šasija i ti minibusevi se odavno voze po Beogradu i drugim mestima.

Neko spolja

pre 8 godina

Vučiću, zašto ste se zaboga okružili nesposobnjakovićima? Da je vreme koje trošite na svoj posao malo pametnije, stručnije raspoređeno, mogli biste svašta da uradite u ovoj, inače divnoj, nedođiji. Ma, oprostio bi vam i period do 2008.

Milos

pre 8 godina

Sve je to lepo ali unapredjenje gradskog prevoza se poboljsava ne samo novim vozilima vec i novim vozacima. Ono je sramota kakvi sve diletanti voze po Beogradu. Ne sumnjam da je isto i u drugim gradovima, kadrovske promene pod hitno, a ne da nam zivoti budu u rukama nevaspitanih i besnih vozaca.

Dragana

pre 8 godina

Lepa vest za Beogradjane. Novo ispunjeno obecanje od strane Beogradske vlasti. Nadamo se da ce do kraja oktobra biti isporuceno jos 20 novih autobusa.

Samson

pre 8 godina

Ovo je definitivno dobra vest i veliki uspeh naše zemlje, u to nema sumnje. Saradnju sa stranim kompanijama definitivno moramo nastaviti da razvijamo i u budućnosti.

Aska

pre 8 godina

Beograd, a i gradjani iz unutrasnjosti su zasluzili bolji prevoz. Saradnja Mercedesa i Ikarbusa je ozivela domaceg proizvodjaca i dokaz je da se ne mora unistiti i raspodati sve sto je domace,vec je moguce kroz saradnju sa inopartnerom ,kako tehnicke, tako i ekonomske performanse popraviti.

Hemera

pre 8 godina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je to pokazatelj da Srbija može ozbiljno da razvija svoju industriju i bude konkurentna u svetu. Ovo je najbolji mogući potez koji premijer uradio, u predizbornoj kampanji, a vidimo da posle dve godine autobusi novi su izašli iz fabrike.

zigi

pre 8 godina

moze li mi neko reci koliko je placena ta sasija za jedan bus i da li je mercedes dozvolio da se takav bus ikome izveze ?
Mislim da smo mogli za manje para kupiti prave mercedesove buseve sa vecom garancijom( valjda ovi sada imaju )...
koliko mi se cini pre godinu i po dana bila je rec da mercedes ulaze njihov kapital ovde kod nas a ne da nam prodaje sasiju....malo sam zbunjen od svega ovoga

Mantis

pre 8 godina

Za 3 godine ovo je tek prva i to bas velika(10 komada) isporuka
tzv.mercedesovih autobusa, a zapravo ikarbusovih na mercedesovoj
sasiji. Ovo nije komicno,vec tragikomicno!
(goran, 24. septembar 2015 17:24)

Opet, isto kao i s FIJAT-om ~ sem motora, mjenjača i šasije,
sve je srpsko (voda za brisače, zrak u gumama, kiselina u akumulatorima) :-))))

pegi

pre 8 godina

Nisu pricane bajke da se zamazu oci gradjanima. Sve sto se obeca bude i ostvareno i to je jedini nacin da se odrzi poverenje gradjana u rad premijera i vlade.

BUBILI

pre 8 godina

Očekujem da predstavnici opozicije ne ulaze u gradske autobuse mercedes jer oni za njih ne postoje i ne vide ih, a to što ih vidi i njima se vozi nemački ambasador, to njih jako boli!

Gabrijela

pre 8 godina

Strani kapital pomesan sa nasom radnom snagom i voljom za brzi napredak nase zemlje uvek donese ovako dobar rezultat.Ponos Srbije kao sto je i Er Srbija i jos par ovakvih kompanija.

Miloš

pre 8 godina

Malo smo čekali, ali i dočekali da naša fabrika proizvodi Mercedesove autobuse. Neki nisu verovali da će se to desiti, ali na sreću nisu bili u pravu.

sandu

pre 8 godina

E, sad smo skroz prsli! Sledecih 6 meseci ce i vlas' i botovi na usi da nam izadju sa pricom 'jel' smo vam govorili...' Isporuceno 10 autobusa, procvetala nam privreda...

Sladjan

pre 8 godina

Sta je u "srpskom mercedesu" srpsko. Sta? kada ce se prodavati u svetu a ne samo u BG. Vidite kako nam okruzenje vraca, jos gore nego 90-ih godina.

student med

pre 8 godina

smejemo se još više, pa niko neće da ga kupi, u pitanju su stare mercedesove šasije koje mercedes nikome nije mogao da proda a Vučiću dobrodošlo za predizbornu kampanju

Aleksandar

pre 8 godina

Znate kad ce Vucko da izgubi izbore? NIKAD! To vam kazem kao zakleti demokrata - kad vidim face i ideje na nasoj strani scene, a u kom kontekstu se Vucko pojavljuje i sta prica, sve mi je jasno. Opalite po minusima, cujemo se posle izbora. Laku noc, prijatno.

Rade kornjaca

pre 8 godina

Kupis sasiju od mercedesa, napravis autobus u drzavnoj firmi Ikarbus i prodas taj isti autobus GSP-u koji takodje pripada drzavi. I onda se pojavi gospodin demagog sa pricom o srpskom mercedesu.

Krimov

pre 8 godina

Lepo je redakcijo sto ste se, stavljajuci navodnike, ogradili od ove izjave koja nstavlja ono sto nam politicari rade decenijama, a od 2012. posebno - prave nas maloumnima, da se suptilnije izrazim. Cesto se i navodi pisu bez navodnika, ovde je ipak mnogo korisno da stoje zbog ugleda vaseg medija.

Haralampije

pre 8 godina

Vučić se rastrčao po Srbiji, otvara neke fabričice, stižu novi autobusi, sve radi samo da bi prikrio ovaj fiasko na međunarodnom planu!

zmaj70

pre 8 godina

Radio sam u atp Pancevo to je kao gsp samo u Pancevu imali smo ikarbuse sa rabinim motorima i sasijom pa posle sa manovim motorima sad je mercedesova sasija ne znam za motor verovatno mecka. Sve je to u redu al ima jedan problem veliki kao kuca za uspeh ove firme treba da pocne da prodaje autobuse privatnicima i da ih izvozi ako ce samo gsp citaj budjet da ih kupuje onda oni i ne moraju da se zovu ikarbus vec mogu da budu deo gsp kao sto je Nis ekspres imao proizvodnju autobusa za svoje potrebe. Znaci gospodo napredni kad prodate taj autobus nekom drugom sem firmama gde ste postavili direktore onda otvorite sampanjac dotle nista.

Mixa

pre 8 godina

Sve je to lepo, za pohvalu. Ostaje samo pitanje da li ce se proizvoditi samo ti 200 komada za GSP ili ce se nesto izvoziti.
Ako jedini kupac ostane GSP dzaba ste krecili.

Dejan

pre 8 godina

Ako je Mercedes, zasto izgleda identicno kao Ikarbusov model od pre oko 5-6 godina? Ako vec moramo da se glupiramo pa uopste razgovaramo o tome. FAP kamioni su bili mnogo blize tome, pa su se i dalje zvali FAP.

Cool

pre 8 godina

Svaka cast za ovo. Mislim da je upravo bas ova primopredaja pokazatelj da Ikarbusu ide bolje, tako da se vise ne moze reci da je propao. Bitno je da se radi, zaista i jeste tako.

Dragana

pre 8 godina

Lepa vest za Beogradjane. Novo ispunjeno obecanje od strane Beogradske vlasti. Nadamo se da ce do kraja oktobra biti isporuceno jos 20 novih autobusa.

pegi

pre 8 godina

Nisu pricane bajke da se zamazu oci gradjanima. Sve sto se obeca bude i ostvareno i to je jedini nacin da se odrzi poverenje gradjana u rad premijera i vlade.

grekos

pre 8 godina

Smejali smo semi i na tadasnju izjavu Premijera da ce zemlje u regionu da kupuju taj autobus.Niko do sada nije kupio. Kupuju nasi po direktivi Vucica.Ajde da vidim da li ce neka lokalna samouprava da kuo MAN iz Turske, ili neki iz Belorusije ili Poljske.Cak ni privatni auto prevoznici nece Ikarbus .Da li je grad Beograd u celosti isplatio autobuse? Ili je bilo na dodjem tijer je moralo da se pokaze gradjanima kako je ikrbus "uspesna'firma

Aska

pre 8 godina

Beograd, a i gradjani iz unutrasnjosti su zasluzili bolji prevoz. Saradnja Mercedesa i Ikarbusa je ozivela domaceg proizvodjaca i dokaz je da se ne mora unistiti i raspodati sve sto je domace,vec je moguce kroz saradnju sa inopartnerom ,kako tehnicke, tako i ekonomske performanse popraviti.

Samson

pre 8 godina

Ovo je definitivno dobra vest i veliki uspeh naše zemlje, u to nema sumnje. Saradnju sa stranim kompanijama definitivno moramo nastaviti da razvijamo i u budućnosti.

Dusan00

pre 8 godina

Krajnje je vreme bilo da se dobiju novi autobusi, super vest kako za gradjane koji se voze javnim prevozom tako i za nasu privredu za koju ovo predstavlja veliki podsticaj.

Marinko

pre 8 godina

Lepa vest za Beogradjane. Novo ispunjeno obecanje od strane Beogradske vlasti. Nadamo se da ce do kraja oktobra biti isporuceno jos 20 novih autobusa.

pekinska patka

pre 8 godina

Ovim je ispunjeno obećanje grada da će se do kraja septembra na beogradskim ulicama naći novi autobusi, ado kraja oktobra ce biti isporučeno još 20 autobusa.

mile

pre 8 godina

Radio sam u firmi koja je prepravljala Iveco kombije, smestala u njih neku unutrasnjost i na kraju ih prodavala kao minibuseve sa sopstvenom nalepnicom. To jeste bio Iveco kombi ali je isto tako bio i minibus, Iveco nije imao nista sa time. Takvom proizvodnjom moze svako da se bavi sa omanjom garazom kao radionicom. I time se mi hvalimo pred skupstionom. Pimp my bus.

pljacka

pre 8 godina

Deset Ikarbusovih autnbusa 5,5 mil evra? Znaci jedan kosta 550.000? A izgledaju isto kao modelima od pre 6-7 godina koji su tada kostali oko 300.000 evra?! Znaci kamere i wifi kostaju 200.000 evra!
Ispada da su ovi autobusi skuplji od zglobnih Solarisa.

Hemera

pre 8 godina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je to pokazatelj da Srbija može ozbiljno da razvija svoju industriju i bude konkurentna u svetu. Ovo je najbolji mogući potez koji premijer uradio, u predizbornoj kampanji, a vidimo da posle dve godine autobusi novi su izašli iz fabrike.

milan

pre 8 godina

Nebi trebalo preterivati ne samo zbog toga što Mercedes nije što je nekad bio nego i zbog toga što ga mi samo sastavljamo, ali opet radnicima svaka čast da Nemci traže korektan i čist posao.

Bosko71

pre 8 godina

Necu da bacam politicke komentare,ali video sam buseve kada su prolazili pored Hrama,lepo izgledaju bas,mozda zato sto su novi,lepa je i boja,a sad sto se tice privrede i politike o tome necu.

Cvijovicka

pre 8 godina

Nadam se da ce se ovako lepa vest uskoro cuti i iz FAP-a iz Priboja,jer i ta fabrika zasluzuje da se vrati u stari kolosek sto se proizvodnje tice.

Miroslav Ivić

pre 8 godina

Ja mislim da, ako ništa drugo ono bar zbog tih deset autobusa, naš voljeni predsednik vlade Aleksandar Vučić treba da dobije još jedan mandat. Nek mu je nazdravlje. Svaka čast.

BG

pre 8 godina

Bravo Vucicu,hvalis se "japanskom "produktivnoscu ,i oni bi da ti pozavide ,10 autobusa za 3 god ,to nema nigde u svetu ,samo u Vucicevoj masti,voli covek da se vozi autobusom i da se slika,Jadna li si Srbijo sa ovakvim premijerom.

CZ&SNS bot koalicija

pre 8 godina

smejemo se mi i dalje (osmeh nam jedino nemozete uprljati, uskratiti i oteti), jedino sto vise nista ovde za vreme tvoje vladavine nije smesno vec vise tuzno i potresno.

goran

pre 8 godina

Za 3 godine ovo je tek prva i to bas velika(10 komada) isporuka tzv.mercedesovih autobusa, a zapravo ikarbusovih na mercedesovoj sasiji. Ovo nije komicno,vec tragikomicno!

Бот исток

pre 8 godina

Бар су ми лепши ови црвени од оних одвратних украјинских жуто плавих! А шта рећи 10 аутобуса за преко 2 године, ма иди бегај дно дна!

BUBILI

pre 8 godina

Očekujem da predstavnici opozicije ne ulaze u gradske autobuse mercedes jer oni za njih ne postoje i ne vide ih, a to što ih vidi i njima se vozi nemački ambasador, to njih jako boli!

артиљерац

pre 8 godina

@ gabrijela Драга моја,нема ту никаквог страног капитала,то није никакав
joint venture(заједнички подухват,посао,кооперација).ИКАРБУС просто купује
од Мерцедеса шасију са мотором и мењачем и склапа аутобус.Купује седишта,рукохвате,ма све.Наше су РУКЕ и нешто алата.Колико су их дуго
правили,ваљда су их правили по двориштима и гаражама.2 године,10 бусева.Еј.

Neko spolja

pre 8 godina

Vučiću, zašto ste se zaboga okružili nesposobnjakovićima? Da je vreme koje trošite na svoj posao malo pametnije, stručnije raspoređeno, mogli biste svašta da uradite u ovoj, inače divnoj, nedođiji. Ma, oprostio bi vam i period do 2008.

Milos

pre 8 godina

Sve je to lepo ali unapredjenje gradskog prevoza se poboljsava ne samo novim vozilima vec i novim vozacima. Ono je sramota kakvi sve diletanti voze po Beogradu. Ne sumnjam da je isto i u drugim gradovima, kadrovske promene pod hitno, a ne da nam zivoti budu u rukama nevaspitanih i besnih vozaca.

Bruno

pre 8 godina

@ (Gabrijela, 24. septembar 2015 14:51)

Gabrijela duso nema tu nista stranog kapitala! Mercedesu su placene sasije 5.500.000,00 evra, i to odredjen broj. A to su sasije koje su ima stajale u magacinu kao zastarele jer je zadnji deo uzdignut i nije pogodan za koriscenje na zapadu jer se tamo to smatra nefunkcionalnim i zastarelim sto ce svako preko 1.60m shvatiti kada kroci u zadnji deo.

Dakle i znak napred je placen a pored tih sasija su placeni i radnici koji su ih montirali. Sve u svemu ovde nema stranog kapitala niti proizvodnje, ovo je klasicno mazanje ociju, mutljavina i rad na stetu naroda jer su za te pare mogli da kupe modernije, funkcionalnije i naprednije autobuse.

nasmejani lik

pre 8 godina

malo mi smesno sto se svi slikaju u zbog 10 autobusa, kao da su kupili 10 boing-747
:)
da li je 10 autobusa toliko bitno da se jedan premijer neke drzave slika u istim...ne znam, procenite sami, nesto mislim da je za ekonomiju par miliona ljudi bitnije nesto drugo ;) ovo je sica

bot92

pre 8 godina

Au ljudi pa Djilas kupovao po 200 autobusa i niko se nije slikao i pravio festu a ovi za 10 ikarbusa koji ce da se raspadnu za 6 meseci prave spektakl kao da su zavrsili ceo projekat BGnaH2O. Ali dobro kad pogledas od koga je, to je za njih megauspeh cim je i megabot tu.

qwert

pre 8 godina

Sve je to lepo, na stranu što je prošlo godinu i po dana od promocije autobusa. Zanima me samo jedno, a to je kolika je garancija na ove autobuse. Vreme će pokazati kakav im je kvalitet i to vrlo brzo.

PROPAO NA SVIM DRZAVNIM, DOKTORIRAO NA PRIVATNOM, MINISTAR

pre 8 godina

Kao Srbin voleo bih da uspe bilo koja fabrika pa makar i pod Vucicem.Ali svakom normalnom coveku je jasno da se ovo radi po Vucicevoj direktivi i da ovi autobusi ne mogu da konkurisu autobusima iz Turske, Poljske....
Da li je moguce da je ovaj narod toliko glup da ne vidi o cemu se ovde radi.

only fools and horses

pre 8 godina

Ako Nemcima plaćamo za 50% delova 5.500.000 €, znači ukupno 11 miliona evra za 30 autobusa. Plus 300 Ikarbusovih radnika i njihove zarade. Pa koliko koštaju ti autobusi, jel 500 hiljada evra?

mile sumar

pre 8 godina

IK 112LE ili IK-113 je bus zbog kojeg je menjan pravilnik grada Beograda, vezan za karakteristike koje mora da ispunjava autobus, da bi mogao da se uključi u javni gradski prevoz. Da li menjan pravilnik star 30 godina zbog toga što je autobus mnogo dobar ili...??? Baš teško pitanje :-)
Ko je ne strpljiv, taj autobus može da vidi na liniji 75. Prvi primerak tog tipa autobusa (to je onaj sivi bus koji je bio izložen na sajmu automobila u Beogradu), kupila je privatna firma Arriva Luv i već neko vreme saobraća na relaciji Zeleni venac - Bežanijska kosa. Bus ko bus, rekao bi neko. Ali nije to baš tako. Usred autobusa nalazi se poprilično visoka tri stpenika, tako da je samo pitanje dana, kada će neka baba/deda/dete da strada u tom autobusu, jer u slučaju naglog kočenja i pada neke osobe, ta osoba ima duuuuugo da putuje, dok ne udari u pod. Baš iz tog razloga, dok smešni čika sa naočarima nije promenio pravilnik, takvi autobusi nisu mogli da saobraćaju u gradskom javnom saobraćaju. Ako tome dodamo da poslednja vrata autobusa nisu dupla (majstori iz ikarbusa nisu mogli da nabudže, jer nema mesta za dupla vrata) i da se još ne mogu skroz ni da otvore, biće vam jasno zašto sve slike iz autobusa su takve kakve jesu. Ako je slikan autobus spolja, onda se vidi samo prednji deo (da se ne vide zadnja vrata). Ako je slikano iznutra, onda se opet ne vidi zadnji deo autobusa, da se ne bi videli stepenici. Sve u svemu začin C :D

Joca

pre 8 godina

Sad cekamo reakcije onih koji nisu verovali i ismevali!
(E, 24. septembar 2015 15:12)

Sine, ako ti i dalje ne kapiras vec cekas da ti neko objasni nesto prilicno jednostavno i providno do banalnosti, onda tebi nema pomoci.

PV

pre 8 godina

Čitam ovu vest i kažem da je jako žalosno. I pored razvoja komunikacija danas je moguće manipulisati informacijama više nego ikada. Ikarbus je imao 1300 radnika ali u staroj Jugoslaviji, pre 30 godina, kada su izvozili 1000 autobusa u Poljsku. Smanjenje na 300 radnika 2009. je najbolji potez Dinkića u karijeri, jer je time fabrika dimenzionisana za smanjeno tržište. Sledeće četiri godine fabrika je poslovala pozitivno i značajno unapredila svoj proizvodni program. Spoljni i unutrašnji izgled ovog autobusa rezultat je upravo rada iz tog perioda, a može se videti da je autobus istovetan sa serijama iz 2011 i 2012 gidine. Ikarbusovu šasiju "ukrao" je italijanski proizvođač Bredamenarinibus (videti na internetu).
Ali, onda dolazi prvo besmisleni uvoz 200 autobusa iz Poljske i još besmisleniji projekat karosiranja low-entry (sa unutrašnjim stepenikom) Mercedesove šasije u predizborne svrhe. To je godina u kojoj je proizveden samo taj jedan jedini autobus, uz remonte nekih krševa. Iz toga sledi da je upravo premijer krivac za prošlogodišnjih 1,5 miliona evra prihoda uz ogromne rashode. Nakon toga sledi ukidanje uredbe o zabrani takvih autobusa u gradskom saobraćaju i namešteni tender za 30 vozila. Inače Ikarbus od ovog autobusa nema nikakvu zaradu, jer od tih 5,5 miliona 3 je odmah otišlo samo na kupovinu šasija.
Još da dodam da je privatnik Ristić u Prilikama kod Ivanjice karosirao na stotine Mercedesovih šasija i ti minibusevi se odavno voze po Beogradu i drugim mestima.

Lemi

pre 8 godina

Godinu dana im je trebalo da na silu uvale 10 autobusa, i to javnom preduzecu koje se bavi gradskim prevozom, a kom uopste taj tip autobusa nije potreban jer je dizajniran za vangradsku voznju. Sramota.
Premijer evropske drzave objavljuje na svom zvanicnom tviteru isporuku citavih 10 autobusa i degradira svoju funkciju prisustvom cirkusu. Neverovatan blam za ovu drzavu, samo nema ko to da shvati iz trenutne ekipe jer ih sve zabljesne i oslepi sama pojava TV kamera.

zigi

pre 8 godina

moze li mi neko reci koliko je placena ta sasija za jedan bus i da li je mercedes dozvolio da se takav bus ikome izveze ?
Mislim da smo mogli za manje para kupiti prave mercedesove buseve sa vecom garancijom( valjda ovi sada imaju )...
koliko mi se cini pre godinu i po dana bila je rec da mercedes ulaze njihov kapital ovde kod nas a ne da nam prodaje sasiju....malo sam zbunjen od svega ovoga

Mantis

pre 8 godina

Za 3 godine ovo je tek prva i to bas velika(10 komada) isporuka
tzv.mercedesovih autobusa, a zapravo ikarbusovih na mercedesovoj
sasiji. Ovo nije komicno,vec tragikomicno!
(goran, 24. septembar 2015 17:24)

Opet, isto kao i s FIJAT-om ~ sem motora, mjenjača i šasije,
sve je srpsko (voda za brisače, zrak u gumama, kiselina u akumulatorima) :-))))