Utorak, 06.01.2015.

14:48

Volkswagen: Dugmići i prekidači su prošlost

Izvor: B92

Volkswagen: Dugmiæi i prekidaèi su prošlost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Djura mutavi

pre 9 godina

Vista: Za tvoju informaciju VW je poslednju uveo (Fijatov sistem) komon rejl ! Pre toga se tvrdoglavo držao svog izuma pumpe dize, koji je štektao i trzao kao poljski zetor (traktor)...

Djura mutavi

pre 9 godina

Za svaki dodir ekrana i izbor opcije mora da se gleda u ekran. To znači sklanjanje pogleda sa onoga što se dogadja na drumu i saobraćaju! Dok vozim, uopšte me ne interesuju cajgeri, osim brzinomera! Obrtaje čujem, sve ostalo mi zapišti ako ima problema. A kompjuter, tj. lap top imam kod kuće...
Ovaj galimatijas od ekrana je za malu decu. Zamisli kišu, Gazelu i gužvu, a svi jedan drugom u repu, kao obično. I onda ću ja da zevam u ekrane i tražim klimu, radio, brisače, svetla, šta li! Idi begaj...

Fabia

pre 9 godina

Sudeci po komentarima Srbi nisu mrdnuli dalje od 123-ke. Sporet na drva je bolji od onog sa ringlama, a ovaj je bolji od grejne ploce. Telefon sa brojcanikom je keva za smartphones, kuvana rakija leci sve, Najlepse zelje su premija za Lindt... Svet ide dalje a mi jos patimo za ognjistem i guslama. Poenta touchscreena je da ce mnoge stvari biti podesene na automatiku odnosno jednom kad se postave nece imati potrebe da se stalno nesto podesavaju. Vec sada postoje klime koje se same pale kada se zamagle stakla, brisaci su odavno automatski... Po nama je auto industrija i tehnoloski napredak trebao da stane pocetkom 80-ih. Sve sto valja do tada je smisljeno

HeadsUp

pre 9 godina

"svi vi imate touch telefon ! I shvatate koliko je bolje i lakse koristiti telefon sa touch screenom, tako ce biti biti bolje i lakse koristiti touch na kolima."

Jedino sto kola imaju tu neku nezgodnu naviku da se krecu dok ih koristis, a i nije isto kad nekog oceses ramenom u prolazu dok igras Flappy Bird i kad se skucas u sleper u suprotnoj traci jer u podmeniju trazis podesavanje visine farova.

nesh_bros

pre 9 godina

Citam komentare i ne verujem. Pod 1: Svi se zale kako hoce da osete dugme, da ste pritisnuli.. a svi vi imate touch telefon ! I shvatate koliko je bolje i lakse koristiti telefon sa touch screenom, tako ce biti biti bolje i lakse koristiti touch na kolima. Pod 2: ovi sto kazu, a sta ako se pokvari ? Kako su onda farove ili brisace da ukljucim ?! E pa NECE da se pokvari, to je vw a ne yugo. Golf 7 NEMA bravu !! Sto znaci ako se pokvari daljinac i sistem nema ulaska u auto, ali jel znate sta.. e pa NECE da se pokvari !

ein zwei

pre 9 godina

Isto tako ste se svi bunili i kad su počeli da ugradjuju touchscreen ekrane u automobile, kao u fazonu: "Šta će nam to!?", pa ste kasnije svi to prihvatili.

zoran sm

pre 9 godina

Touch screen 7" imam na Mondeu 2005 god. znači ništa novo. Kontroliše se klima, muzika, navigacija i telefon. Pročitao sam gomilu nedoumica i poneku glupost pa da probam neke da razrešim. Na zimi touch screen radi bolje nego kada je vruće u kolima (barem moj). Dugme na ekranu za podešavanje temperature je duplo veće i lakše se nađe tj. za manje vremena nego ono fizičko. Količinu svetlosti kontroliše senzor i ugrađen sat tako da kada je noć intezitet opada onoliko koliko ste podesili kada je dan treba više svetlosti i jačina se povećava. Ima 10 godina screen i ne pokazuje znake posustajanja ni delić, što se za dugmiće nemože tvrditi.

Бинср

pre 9 godina

Приватност више не постоји. Ти уређаји могу да се користе и злоупотребе на много начина. Биће лако пратити таква кола, није немогуће да иза екрана постоји и мала камера која може да снима кабину као што постоји у новим телевизорима, једним хакерским упадом у систем аута моћи ће да се преузме контрола над возилом...

Pravda za dugmice!

pre 9 godina

Ljudi, samo vezbe radi, probajte da pokrenete neku aplikaciju sa telefona bez da gledate u njega, a onda zamislite da jos vozite dok to radite.

Goran

pre 9 godina

@Pametnjakovic: ja sam primetio da taj 'uredjaj' mnogi koriste zajedno s volanom, dok skrecu, kao da nije od samog kretanja vozila ocigledno da vec skrecu. Takva upotreba zmigavca je potpuno besmislena - treba ga ukljuciti cim imate NAMERU da skrenete na sledecoj raskrsnici, kako bi ostali znali sta cete uciniti, a ne sta vec cinite.

Srđan

pre 9 godina

Neko se ponadao kako poslije ovoga Srbi više neće vozati polovne "Wagene" (naravno u skladu sa našom tradicijom "da komšiji crkne krava"). Načekaćemo se mi dok "touch" u ovom obliku zaživi u Golfu (ako uopšte i zaživi)...

Pametnjakovic

pre 9 godina

Ja na svom automobilu imam jednu ručku sa leve strane upravljača koju koristim kada želim da skrenem tako što je pomerim u pravcu okretanja upravljača. Tada se uključe svetla na odgovarajućoj strani vozila koja obaveštavaju druge učesnike u saobraćaju u kom pravcu će se kretati moje vozilo. Mnogo praktična stvar koja povećava bezbednost i smanjuje nervozu. Primećujem da mnogi automobili nemaju ovaj uređaj. Predlažem da se uvede kao standard.
Srećan Božić svima koji slave i prijatan dan.

cinik

pre 9 godina

Pa ovo je neminovnost. Cime putnici da se igraju u kabini dok autopilot vozi do zeljene destinacije :) Da su nase dede mogle da ostavljaju komentare siguran sam da bi bilo komentara u stilu "Muzika u kolima!? Pa kome to treba, ako hocu da slusam muziku, otici cu na koncert ili cu ukljuciti radio kod kuce".

novosadjan

pre 9 godina

Ajao, pa kako ce ovo podneti atavisticni ljubitelji dvojke? Nije analogni prekidac, vec digitalni? Pa to se kvari 100%, posto je poznato da se ovi prvi ne kvare uopste, jel tako? :D Toliko elektronike u motorima, ali se oni brinu da im ne odu prekidaci. Da nije tuzno, bilo bi smesno. I dobrodosli u 21. vek dragi atavisti.

Surovi

pre 9 godina

Obozavam nove tehnologije,ali sam i vozac vec dugo godina,tako da iako lako mogu da nadjem barem deset razloga zasto volim da koristim uredjaje na tac,u kolima im nije mesto.Vec sada u kolima posedujem fabricki radio sa tac skrinom i da nemam fizicke tastere na volanu,davno bih ga izbacio iz kola.Za sve sto bih zeleo da uradim na njemu,moram da skrenem pogled,pogotovo kada pozivam neki broj preko blututa,posto kreteni nisu omogucili da mozes da skrolujes kroz imenik sa fizickim tasterom.Ok,speed dial pomaze kod brojeva koje cesto zovem,ali to nije to.
Mogu samo da zamislim nocnu moru kada bi sve bilo na tac.Podesavanje klime,visine farova,zmigavci,ablednovanje bi bilo besmisleno komplikovano i opasno,posto bi trebalo da gledas u ekran .Takodje ,vec danas navigacija u kolima je veoma opasna ako se ne koristi glasovno navodjenje,koje je najbolje koristiti preko blututa na zvucnicima jer se tada cuje jasno i glasno i apsolutno ne morate da skidate pogled sa puta.
Iskreno,ja cu se drzati fizickih tastera jos dugo,a za ostale ne znam!

kele

pre 9 godina

Drugim riječima, Srbi zaboravite na polovne Golfove i Passate. Zar neko misli da će ovo raditi poslije 10 i više godina. Mi ćemo biti nešto kao Kuba danas.

Milan Kosanovic

pre 9 godina

Posto i dalje svi mi to ipak radimo... Pitanje jedno. Da li Vam je lakse bilo da kucate poruku na nekoj Nokiji ili sada na nekom touch screen ekranu??? Mislim da sam ovim pitanjem sve rekao.

darko

pre 9 godina

Gluposti menjaju i unapredjuju,a motore bas i ne.. Zasto npr touareg 4.2 tdi i dalje ima 340ks kad vecina iz konkurencije imaju bar 380 sa tim motorom..

ljubo

pre 9 godina

U touchscreen mora da se pogleda, u običan prekidač ne mora. Ukoliko su vam u toku vožnje oči više po kojekakvim ekranima umesto na putu vrlo lako ćete zavrsiti pored puta. Zar mislite da pametnim ljudima umesto onih "mehaničkih motkica" za duga svetla i žmigavce (pokazivače pravca) nije bilo lakse da stave neki taster? Razlozi postoje, a topla voda je već izmišljena.

Kljunar

pre 9 godina

Izgleda sve ovo mocno, ali nekako mislim da ovaj ogromni ekran mnogo odvlaci paznju.Ova ideja za menjanje boje enterijera je skroz cool.Pre bi bilo revolucionarno kad bi mozda sve mogli glasom da podesimo ali ne na nacin koji sad postoji (izgovoris po 100x dok te shvati sistem sta oces)

vista

pre 9 godina

da vas podsetim,da je vw poslednji izbacio common rail dizel motore..rezultat dugogodišnjeg ispitivanja i krpljenju mana koje su ti motori stvarali drugim proizvođačima..kada vw nešto ovako izbaci,,to sigurno znači da je mnogo rada truda i testova odrađeno pre nego što je uopšte i krenulo na poslednji ispit,komisiju koja će mu dozvoliti da uđe u mass produkciju..sigurno je vrh,iako ja na to gledam kao na windows8,,odlučan ali ne valja,dok se ne pojavi w10...znači,prelazno rešenje..
vizionarski

only fools and horses

pre 9 godina

Sedamdedtih godina prošlog veka smo zamišljali XXI vek sa automobilima koji lete, dalekim svemirskim putovanjima, robotima koji rade mesto ljudi, itd. A od sveg, kao napredak imamo samo dosta unapređene računare, mobilne komunikacije i zadnjih godina sve prisutnije ekrane koji reaguju na dodir.
I sad ih stavljaju svuda, i gde im je mesto i gde im nije mesto. Koja je svrha, ali realno, toucshscreen-a u automobilu? Šta se dobija, koja je to veća funkcionalnost u odnosu na klsične dugmiće?
Imam utisak da je jedini cilj iluzija o nekom velikom progresu. A imamo i dalje automobile koji rade na potpuno istim principima kao i pre 100 godina. Motor, upravljanje, prenos, sve isto samo puno savršenije. I sve to na benzin, normalno.

ID

pre 9 godina

Sve će to tržište progutati. Pogledajte šta je najvažnije automobilskim novinarima, kolika je dijagonala ekrana osetljivog na dodir?!? Sve je zvog toga što je ovo u osnovi jeftinije, kao i imotori sa tri cilindra, vozila bez rerervnog točka.
Prekidač mogu da pritisnem da ne skrećem pogled, čačkanje po meniju I drove i slična s.... traži koncentraciju kao da kucate SMS poruku. Vremenom se navikne,ali je problem. A i mene zanima kao to izlgeda u noćnoj vožnji?Oko ide prema svetlosti, ja na mom autu smanjujem osvetljenje(a nema te velike displeje).
Na kraju ću biti dinosaurus, koje ne voli nove stvari, a brzo će doći vozači koje ne znaju za drugi način.
P:S: Prekidači su bolji!!

Vozač

pre 9 godina

Vratite nam dugmad.Dugmad su uvek tamo gde su, pa ne mogu na auto putu da povlačim prste po ekranu i da gledam šta sam pipnuo pri brzini od 33 metra u sekundi(120km/h).Ili preskočite tu dodir fazu i pređite odmah na glasovne komande.

.apk

pre 9 godina

Naravo da izbacuju prekidace....lakse je uvaliti jedan lcd panel nego ergonomski oblikovati dugmice, pa podesavati onaj osecaj kvaliteta kad pritisnes dugme a ono klikne. Jos samo da ukinu oto motore da se svi vozimo na baterije koje se menjaju na 4-5 godina, kostaju ko pola auta i truju planetu vise nego benzin/dizel.
Dosta hejta ko je shvatio super ko nije neka igra flappy bird na brzinomeru automobila.

Klasičan tip

pre 9 godina

Meni se ovaj napredak sviđa. Pre ili kasnije, to će postati normalno. Nekada su se ljudi plašili vozova jer su mislili da će se u njima ugušiti od nedostatka vazduha, a krave će davati manje mleka.

Equilibrium

pre 9 godina

iPad je za krevet, kafić, wc šolju... ali stvarno za auto nije. Bolje da su napravili prekidače malo kvalitetnije. Najgore je što svi ostali prate golfa.

Duci0167

pre 9 godina

Mozda zato sto vozis auto star 20god Pa matori nekada je i tempomat bio kao ovo sto mislis da je previse. I najbanalnije stvar se ravija upravo konceptima i auto trkama

rsv

pre 9 godina

U svom autu svako dugme mogu da nadjem na slepo i bez skidanja pogleda sa puta. Kako to da uradim ako moram da ulazim u podmenije da bi na primer podesio grejanje ili upalio maglenke. Drugim recima ili mora da se zaustavi da se podesi sta treba ili rizikovati sletanje sa puta. Po meni se koriscenje ovakvih novotarija ne razlikuje od kucanja poruka za vreme voznje.

Dusan

pre 9 godina

Pogledao sam video, prvih desetak sekundi i kazem kakva glupost. Zamisli u bilo kojoj gradskoj voznji ti gledas u ekran dok vozis, pa ovo je po mom isto ko citanje poruke tokom voznje. još pre par meseci ili godinu izasao je zakon(ne mogu se stim imena i tačnih detalja) koji obavezuje proizvodjace da vozac u sto kracem vremenskom intervalu mora da pronadje svaki potreban taster da bi sto manje odvajao oci sa puta. Ali sa ovim ekranom ne vidim da se ispunjava zatati uslov.

Mladen

pre 9 godina

Jeftinije je napraviti ekran , nego gomilu mehanickih tastera do kojih vodi gomila zica . Jeftinije , ali ne bezbednije za vozaca . Meni je ponekad previse da ispratim i brzinomer u guzvi , a kamoli i gde treba da pipnem ekran .

Brenki

pre 9 godina

Ovo je na nivou koncepta, nece u skorije vreme krenuti u serijsku proizvodnju. Skeptican sam oko ovih ekrana, pipavo mi sve deluje, vec vidim tragove masnih prstiju na sve strane. Mada kazu da kamere prate pokrete i broj prstiju, nema potrebe za dodirivanjem, kao i da se gotovo sve komande mogu personalizovati po zelji vozaca... Ipak sam za klasiku.

glupost

pre 9 godina

Ovo je velika greska jer sad necete moci u voznji da podesavate grejanje ili radio bez skretanja pogleda sa puta. Ja tacno znam gde mi je sta u kolima i osetim pod prstima sta treba da pritisnem i bez gledanja. A ako stave touchscreen moracete svaki put da gledate sta pritiskate. da i ne pricamo o tome da sto vise elektronike imate vise se trosi struja (gorivo) i povecava se sansa da nesto zakaze. Po meni velika glupost. Mrzim i sto stvaljaju elektronske rucne kocnice umesto obicnih. P.S. Ako vam se nekad desilo da mora da se vuce bilo koji novi auto onda znate koja je to muka. Jedva da mozete da ukocite a volan je toliko tezak da se jedva okrece. Kad nestane struja (zbog npr. loseg akumulatora) u novijem automobilu sve prestane da radi. Aman ostavite bar neke stvari da ne zavise od struje. Samo fali jos da stavite i elektricni pojas pa da ljudi ne mogu da se izvuku posle udesa.

vuko-slo

pre 9 godina

i sta je to toliki novitet...tesla ima tako nesto vec par godina a ovi pokazali koncept... neka vise brinu folksvagen o enterijeru koji je iz 1990... ili naprimer kako prepoznati golfa izmedju ostalih folksvagena koji su kopija jednog te istog...

MunzeLjux

pre 9 godina

Mlade generacije na zapadu su sve manje zainteresovane za nabavku auta, pa je ovo nacin da se oni privuku, jer su im pametni telefoni ceo dan pred nosom. Ovi ekrani traze da gledate u njih, za razliku od dugmica koje napipavamo bez gledanja i vrsimo korekcije u temperaturi ili menjamo radio stanice. Ovaj trend bi morao da se uskladi sa savremenim sistemima koji sprecavaju da se zakucate u nekoga ko je ispred vas, jer ce mladi, rasejani japiji da ce poubijaju ko kamikaze. Radar daje signal kompjuteru da se opasno priblizavate prepreci na putu, a on kocnicama da se aktiviraju. Ja sam stara garda i uvek se sa odobravanjem setim Jeremije Klarksona koji kaze da vise voli da u terencu povuce metalnu polugu, cuje metalni zvuk "klonk", i krene u avanturu, nego da na nekom usminkanom SUVu pritisne plasticno dugmence, upali se crvena lampica i hajde ti sad kroz blato sa crvenom lampicom.

merkur

pre 9 godina

a obojica u golfu nose automatik satove? Ako se već toliko lože na sajber što ne nose one samsung/apple/lg igračkice?
Ove džidža bidže mogu se prodavati samo klincima - a da li su kod njih pare neka razmišljaju oni koji ove "trendove" forsiraju.

Miro

pre 9 godina

Ovo je totalno nepotrebno, svi ti meniji, podesavanja, slika auta koji rotira na ekranu!?

Jedino sto ikad podesavam u kolima je klima, muzika i tempomat (cruse control).

Mello

pre 9 godina

Od VW ništa bolje i ne može se očekivati, em kaskaju sa inovacijama za Volvom i Lexusom i Toyotom em i ono što drpe ne umeju da upotrebe.

..

pre 9 godina

Glupost.. U mom autu sve mogu da pritisnem i ukljucim bez gledanja.. Imam 7 incni tablet u kolima i uvek moram da skrecem pogled dal da pustim muziku za njega ili da pustim navivaciju.

winter soldier

pre 9 godina

cik ubodi prstom dok gledas u put ispred, a ako je napolju -20 sa rukavicama ti taj ekran ne sluzi nicemu. touch screen je nesto super ali ga nemojte stavljati gde mu mesto nije.
na primer kontrole klime u novoj insigniji, neupotrebljivo

Kol

pre 9 godina

Uvek podrzavam napredak ali bolje je neko pola-pola resenje da ima i ekran ali i par dugmica, jer dok se vozi ipak je lakse i bezbednije cackati dugme nego nabadati po ekranu!

petronije

pre 9 godina

S obzirom na to koliko je Wagen kao proizvodjac inovativan,bice ovoga tamo negde 2215 god...Pa njima su podizaci jos uvek dodatna oprema,a o klimi i da ne govorimo...bas lepo hladi za samo 99999e...

Steva

pre 9 godina

Ja mislim da je ta novotarija totalno bez veze jer se može desiti da vozač nehotice aktivira neku komandu.Sledeća stvar,crkne vam na pr.prekidač za svetlo,kako ćete ga promeniti? Moraćete da zamenite ceo sklop koji verovatno nije ispod 300-500.evra.I šta je sledeće od tih izuma? Konstruisaće vozačku kacigu koja će na viziru da ima mogućnost upravljanja pogledom ili glasom kao najmoderniji borbeni avioni.

Don Giovanni

pre 9 godina

Ne sumnjam da će ove šljašteće igračkice za dečicu predškolskog uzrasta oduševiti nekoga i da će on kupiti VW-ov auto samo zato da bi dodirom prstom na slici automobla palio farove jedan po jedan ili da pomeranjem prsta podešava grejanje.

Ali kad god vidim nešto ovakvo, uvek me nekako rastuži na koje se sve besmislice rasipa energija i kreativnost dizajnera i inženjera.

Koji ozbiljan problem ovo rešava?! Ili je samo opravdanje za podizanje cene novog modela auta jer, bože moj, u njega je "ugrađena poslednja reč tehnike" koje nema kod konkurencije, a to mora da se plati?!

winter soldier

pre 9 godina

cik ubodi prstom dok gledas u put ispred, a ako je napolju -20 sa rukavicama ti taj ekran ne sluzi nicemu. touch screen je nesto super ali ga nemojte stavljati gde mu mesto nije.
na primer kontrole klime u novoj insigniji, neupotrebljivo

petronije

pre 9 godina

S obzirom na to koliko je Wagen kao proizvodjac inovativan,bice ovoga tamo negde 2215 god...Pa njima su podizaci jos uvek dodatna oprema,a o klimi i da ne govorimo...bas lepo hladi za samo 99999e...

Miro

pre 9 godina

Ovo je totalno nepotrebno, svi ti meniji, podesavanja, slika auta koji rotira na ekranu!?

Jedino sto ikad podesavam u kolima je klima, muzika i tempomat (cruse control).

Don Giovanni

pre 9 godina

Ne sumnjam da će ove šljašteće igračkice za dečicu predškolskog uzrasta oduševiti nekoga i da će on kupiti VW-ov auto samo zato da bi dodirom prstom na slici automobla palio farove jedan po jedan ili da pomeranjem prsta podešava grejanje.

Ali kad god vidim nešto ovakvo, uvek me nekako rastuži na koje se sve besmislice rasipa energija i kreativnost dizajnera i inženjera.

Koji ozbiljan problem ovo rešava?! Ili je samo opravdanje za podizanje cene novog modela auta jer, bože moj, u njega je "ugrađena poslednja reč tehnike" koje nema kod konkurencije, a to mora da se plati?!

Kol

pre 9 godina

Uvek podrzavam napredak ali bolje je neko pola-pola resenje da ima i ekran ali i par dugmica, jer dok se vozi ipak je lakse i bezbednije cackati dugme nego nabadati po ekranu!

Steva

pre 9 godina

Ja mislim da je ta novotarija totalno bez veze jer se može desiti da vozač nehotice aktivira neku komandu.Sledeća stvar,crkne vam na pr.prekidač za svetlo,kako ćete ga promeniti? Moraćete da zamenite ceo sklop koji verovatno nije ispod 300-500.evra.I šta je sledeće od tih izuma? Konstruisaće vozačku kacigu koja će na viziru da ima mogućnost upravljanja pogledom ili glasom kao najmoderniji borbeni avioni.

Pametnjakovic

pre 9 godina

Ja na svom automobilu imam jednu ručku sa leve strane upravljača koju koristim kada želim da skrenem tako što je pomerim u pravcu okretanja upravljača. Tada se uključe svetla na odgovarajućoj strani vozila koja obaveštavaju druge učesnike u saobraćaju u kom pravcu će se kretati moje vozilo. Mnogo praktična stvar koja povećava bezbednost i smanjuje nervozu. Primećujem da mnogi automobili nemaju ovaj uređaj. Predlažem da se uvede kao standard.
Srećan Božić svima koji slave i prijatan dan.

Surovi

pre 9 godina

Obozavam nove tehnologije,ali sam i vozac vec dugo godina,tako da iako lako mogu da nadjem barem deset razloga zasto volim da koristim uredjaje na tac,u kolima im nije mesto.Vec sada u kolima posedujem fabricki radio sa tac skrinom i da nemam fizicke tastere na volanu,davno bih ga izbacio iz kola.Za sve sto bih zeleo da uradim na njemu,moram da skrenem pogled,pogotovo kada pozivam neki broj preko blututa,posto kreteni nisu omogucili da mozes da skrolujes kroz imenik sa fizickim tasterom.Ok,speed dial pomaze kod brojeva koje cesto zovem,ali to nije to.
Mogu samo da zamislim nocnu moru kada bi sve bilo na tac.Podesavanje klime,visine farova,zmigavci,ablednovanje bi bilo besmisleno komplikovano i opasno,posto bi trebalo da gledas u ekran .Takodje ,vec danas navigacija u kolima je veoma opasna ako se ne koristi glasovno navodjenje,koje je najbolje koristiti preko blututa na zvucnicima jer se tada cuje jasno i glasno i apsolutno ne morate da skidate pogled sa puta.
Iskreno,ja cu se drzati fizickih tastera jos dugo,a za ostale ne znam!

kele

pre 9 godina

Drugim riječima, Srbi zaboravite na polovne Golfove i Passate. Zar neko misli da će ovo raditi poslije 10 i više godina. Mi ćemo biti nešto kao Kuba danas.

ID

pre 9 godina

Sve će to tržište progutati. Pogledajte šta je najvažnije automobilskim novinarima, kolika je dijagonala ekrana osetljivog na dodir?!? Sve je zvog toga što je ovo u osnovi jeftinije, kao i imotori sa tri cilindra, vozila bez rerervnog točka.
Prekidač mogu da pritisnem da ne skrećem pogled, čačkanje po meniju I drove i slična s.... traži koncentraciju kao da kucate SMS poruku. Vremenom se navikne,ali je problem. A i mene zanima kao to izlgeda u noćnoj vožnji?Oko ide prema svetlosti, ja na mom autu smanjujem osvetljenje(a nema te velike displeje).
Na kraju ću biti dinosaurus, koje ne voli nove stvari, a brzo će doći vozači koje ne znaju za drugi način.
P:S: Prekidači su bolji!!

ljubo

pre 9 godina

U touchscreen mora da se pogleda, u običan prekidač ne mora. Ukoliko su vam u toku vožnje oči više po kojekakvim ekranima umesto na putu vrlo lako ćete zavrsiti pored puta. Zar mislite da pametnim ljudima umesto onih "mehaničkih motkica" za duga svetla i žmigavce (pokazivače pravca) nije bilo lakse da stave neki taster? Razlozi postoje, a topla voda je već izmišljena.

Mladen

pre 9 godina

Jeftinije je napraviti ekran , nego gomilu mehanickih tastera do kojih vodi gomila zica . Jeftinije , ali ne bezbednije za vozaca . Meni je ponekad previse da ispratim i brzinomer u guzvi , a kamoli i gde treba da pipnem ekran .

Pravda za dugmice!

pre 9 godina

Ljudi, samo vezbe radi, probajte da pokrenete neku aplikaciju sa telefona bez da gledate u njega, a onda zamislite da jos vozite dok to radite.

.apk

pre 9 godina

Naravo da izbacuju prekidace....lakse je uvaliti jedan lcd panel nego ergonomski oblikovati dugmice, pa podesavati onaj osecaj kvaliteta kad pritisnes dugme a ono klikne. Jos samo da ukinu oto motore da se svi vozimo na baterije koje se menjaju na 4-5 godina, kostaju ko pola auta i truju planetu vise nego benzin/dizel.
Dosta hejta ko je shvatio super ko nije neka igra flappy bird na brzinomeru automobila.

Vozač

pre 9 godina

Vratite nam dugmad.Dugmad su uvek tamo gde su, pa ne mogu na auto putu da povlačim prste po ekranu i da gledam šta sam pipnuo pri brzini od 33 metra u sekundi(120km/h).Ili preskočite tu dodir fazu i pređite odmah na glasovne komande.

only fools and horses

pre 9 godina

Sedamdedtih godina prošlog veka smo zamišljali XXI vek sa automobilima koji lete, dalekim svemirskim putovanjima, robotima koji rade mesto ljudi, itd. A od sveg, kao napredak imamo samo dosta unapređene računare, mobilne komunikacije i zadnjih godina sve prisutnije ekrane koji reaguju na dodir.
I sad ih stavljaju svuda, i gde im je mesto i gde im nije mesto. Koja je svrha, ali realno, toucshscreen-a u automobilu? Šta se dobija, koja je to veća funkcionalnost u odnosu na klsične dugmiće?
Imam utisak da je jedini cilj iluzija o nekom velikom progresu. A imamo i dalje automobile koji rade na potpuno istim principima kao i pre 100 godina. Motor, upravljanje, prenos, sve isto samo puno savršenije. I sve to na benzin, normalno.

rsv

pre 9 godina

U svom autu svako dugme mogu da nadjem na slepo i bez skidanja pogleda sa puta. Kako to da uradim ako moram da ulazim u podmenije da bi na primer podesio grejanje ili upalio maglenke. Drugim recima ili mora da se zaustavi da se podesi sta treba ili rizikovati sletanje sa puta. Po meni se koriscenje ovakvih novotarija ne razlikuje od kucanja poruka za vreme voznje.

glupost

pre 9 godina

Ovo je velika greska jer sad necete moci u voznji da podesavate grejanje ili radio bez skretanja pogleda sa puta. Ja tacno znam gde mi je sta u kolima i osetim pod prstima sta treba da pritisnem i bez gledanja. A ako stave touchscreen moracete svaki put da gledate sta pritiskate. da i ne pricamo o tome da sto vise elektronike imate vise se trosi struja (gorivo) i povecava se sansa da nesto zakaze. Po meni velika glupost. Mrzim i sto stvaljaju elektronske rucne kocnice umesto obicnih. P.S. Ako vam se nekad desilo da mora da se vuce bilo koji novi auto onda znate koja je to muka. Jedva da mozete da ukocite a volan je toliko tezak da se jedva okrece. Kad nestane struja (zbog npr. loseg akumulatora) u novijem automobilu sve prestane da radi. Aman ostavite bar neke stvari da ne zavise od struje. Samo fali jos da stavite i elektricni pojas pa da ljudi ne mogu da se izvuku posle udesa.

HeadsUp

pre 9 godina

"svi vi imate touch telefon ! I shvatate koliko je bolje i lakse koristiti telefon sa touch screenom, tako ce biti biti bolje i lakse koristiti touch na kolima."

Jedino sto kola imaju tu neku nezgodnu naviku da se krecu dok ih koristis, a i nije isto kad nekog oceses ramenom u prolazu dok igras Flappy Bird i kad se skucas u sleper u suprotnoj traci jer u podmeniju trazis podesavanje visine farova.

Milan Kosanovic

pre 9 godina

Posto i dalje svi mi to ipak radimo... Pitanje jedno. Da li Vam je lakse bilo da kucate poruku na nekoj Nokiji ili sada na nekom touch screen ekranu??? Mislim da sam ovim pitanjem sve rekao.

Dusan

pre 9 godina

Pogledao sam video, prvih desetak sekundi i kazem kakva glupost. Zamisli u bilo kojoj gradskoj voznji ti gledas u ekran dok vozis, pa ovo je po mom isto ko citanje poruke tokom voznje. još pre par meseci ili godinu izasao je zakon(ne mogu se stim imena i tačnih detalja) koji obavezuje proizvodjace da vozac u sto kracem vremenskom intervalu mora da pronadje svaki potreban taster da bi sto manje odvajao oci sa puta. Ali sa ovim ekranom ne vidim da se ispunjava zatati uslov.

..

pre 9 godina

Glupost.. U mom autu sve mogu da pritisnem i ukljucim bez gledanja.. Imam 7 incni tablet u kolima i uvek moram da skrecem pogled dal da pustim muziku za njega ili da pustim navivaciju.

merkur

pre 9 godina

a obojica u golfu nose automatik satove? Ako se već toliko lože na sajber što ne nose one samsung/apple/lg igračkice?
Ove džidža bidže mogu se prodavati samo klincima - a da li su kod njih pare neka razmišljaju oni koji ove "trendove" forsiraju.

Brenki

pre 9 godina

Ovo je na nivou koncepta, nece u skorije vreme krenuti u serijsku proizvodnju. Skeptican sam oko ovih ekrana, pipavo mi sve deluje, vec vidim tragove masnih prstiju na sve strane. Mada kazu da kamere prate pokrete i broj prstiju, nema potrebe za dodirivanjem, kao i da se gotovo sve komande mogu personalizovati po zelji vozaca... Ipak sam za klasiku.

Kljunar

pre 9 godina

Izgleda sve ovo mocno, ali nekako mislim da ovaj ogromni ekran mnogo odvlaci paznju.Ova ideja za menjanje boje enterijera je skroz cool.Pre bi bilo revolucionarno kad bi mozda sve mogli glasom da podesimo ali ne na nacin koji sad postoji (izgovoris po 100x dok te shvati sistem sta oces)

MunzeLjux

pre 9 godina

Mlade generacije na zapadu su sve manje zainteresovane za nabavku auta, pa je ovo nacin da se oni privuku, jer su im pametni telefoni ceo dan pred nosom. Ovi ekrani traze da gledate u njih, za razliku od dugmica koje napipavamo bez gledanja i vrsimo korekcije u temperaturi ili menjamo radio stanice. Ovaj trend bi morao da se uskladi sa savremenim sistemima koji sprecavaju da se zakucate u nekoga ko je ispred vas, jer ce mladi, rasejani japiji da ce poubijaju ko kamikaze. Radar daje signal kompjuteru da se opasno priblizavate prepreci na putu, a on kocnicama da se aktiviraju. Ja sam stara garda i uvek se sa odobravanjem setim Jeremije Klarksona koji kaze da vise voli da u terencu povuce metalnu polugu, cuje metalni zvuk "klonk", i krene u avanturu, nego da na nekom usminkanom SUVu pritisne plasticno dugmence, upali se crvena lampica i hajde ti sad kroz blato sa crvenom lampicom.

Goran

pre 9 godina

@Pametnjakovic: ja sam primetio da taj 'uredjaj' mnogi koriste zajedno s volanom, dok skrecu, kao da nije od samog kretanja vozila ocigledno da vec skrecu. Takva upotreba zmigavca je potpuno besmislena - treba ga ukljuciti cim imate NAMERU da skrenete na sledecoj raskrsnici, kako bi ostali znali sta cete uciniti, a ne sta vec cinite.

Equilibrium

pre 9 godina

iPad je za krevet, kafić, wc šolju... ali stvarno za auto nije. Bolje da su napravili prekidače malo kvalitetnije. Najgore je što svi ostali prate golfa.

vuko-slo

pre 9 godina

i sta je to toliki novitet...tesla ima tako nesto vec par godina a ovi pokazali koncept... neka vise brinu folksvagen o enterijeru koji je iz 1990... ili naprimer kako prepoznati golfa izmedju ostalih folksvagena koji su kopija jednog te istog...

Бинср

pre 9 godina

Приватност више не постоји. Ти уређаји могу да се користе и злоупотребе на много начина. Биће лако пратити таква кола, није немогуће да иза екрана постоји и мала камера која може да снима кабину као што постоји у новим телевизорима, једним хакерским упадом у систем аута моћи ће да се преузме контрола над возилом...

cinik

pre 9 godina

Pa ovo je neminovnost. Cime putnici da se igraju u kabini dok autopilot vozi do zeljene destinacije :) Da su nase dede mogle da ostavljaju komentare siguran sam da bi bilo komentara u stilu "Muzika u kolima!? Pa kome to treba, ako hocu da slusam muziku, otici cu na koncert ili cu ukljuciti radio kod kuce".

Mello

pre 9 godina

Od VW ništa bolje i ne može se očekivati, em kaskaju sa inovacijama za Volvom i Lexusom i Toyotom em i ono što drpe ne umeju da upotrebe.

Srđan

pre 9 godina

Neko se ponadao kako poslije ovoga Srbi više neće vozati polovne "Wagene" (naravno u skladu sa našom tradicijom "da komšiji crkne krava"). Načekaćemo se mi dok "touch" u ovom obliku zaživi u Golfu (ako uopšte i zaživi)...

novosadjan

pre 9 godina

Ajao, pa kako ce ovo podneti atavisticni ljubitelji dvojke? Nije analogni prekidac, vec digitalni? Pa to se kvari 100%, posto je poznato da se ovi prvi ne kvare uopste, jel tako? :D Toliko elektronike u motorima, ali se oni brinu da im ne odu prekidaci. Da nije tuzno, bilo bi smesno. I dobrodosli u 21. vek dragi atavisti.

nesh_bros

pre 9 godina

Citam komentare i ne verujem. Pod 1: Svi se zale kako hoce da osete dugme, da ste pritisnuli.. a svi vi imate touch telefon ! I shvatate koliko je bolje i lakse koristiti telefon sa touch screenom, tako ce biti biti bolje i lakse koristiti touch na kolima. Pod 2: ovi sto kazu, a sta ako se pokvari ? Kako su onda farove ili brisace da ukljucim ?! E pa NECE da se pokvari, to je vw a ne yugo. Golf 7 NEMA bravu !! Sto znaci ako se pokvari daljinac i sistem nema ulaska u auto, ali jel znate sta.. e pa NECE da se pokvari !

darko

pre 9 godina

Gluposti menjaju i unapredjuju,a motore bas i ne.. Zasto npr touareg 4.2 tdi i dalje ima 340ks kad vecina iz konkurencije imaju bar 380 sa tim motorom..

Fabia

pre 9 godina

Sudeci po komentarima Srbi nisu mrdnuli dalje od 123-ke. Sporet na drva je bolji od onog sa ringlama, a ovaj je bolji od grejne ploce. Telefon sa brojcanikom je keva za smartphones, kuvana rakija leci sve, Najlepse zelje su premija za Lindt... Svet ide dalje a mi jos patimo za ognjistem i guslama. Poenta touchscreena je da ce mnoge stvari biti podesene na automatiku odnosno jednom kad se postave nece imati potrebe da se stalno nesto podesavaju. Vec sada postoje klime koje se same pale kada se zamagle stakla, brisaci su odavno automatski... Po nama je auto industrija i tehnoloski napredak trebao da stane pocetkom 80-ih. Sve sto valja do tada je smisljeno

zoran sm

pre 9 godina

Touch screen 7" imam na Mondeu 2005 god. znači ništa novo. Kontroliše se klima, muzika, navigacija i telefon. Pročitao sam gomilu nedoumica i poneku glupost pa da probam neke da razrešim. Na zimi touch screen radi bolje nego kada je vruće u kolima (barem moj). Dugme na ekranu za podešavanje temperature je duplo veće i lakše se nađe tj. za manje vremena nego ono fizičko. Količinu svetlosti kontroliše senzor i ugrađen sat tako da kada je noć intezitet opada onoliko koliko ste podesili kada je dan treba više svetlosti i jačina se povećava. Ima 10 godina screen i ne pokazuje znake posustajanja ni delić, što se za dugmiće nemože tvrditi.

Duci0167

pre 9 godina

Mozda zato sto vozis auto star 20god Pa matori nekada je i tempomat bio kao ovo sto mislis da je previse. I najbanalnije stvar se ravija upravo konceptima i auto trkama

Klasičan tip

pre 9 godina

Meni se ovaj napredak sviđa. Pre ili kasnije, to će postati normalno. Nekada su se ljudi plašili vozova jer su mislili da će se u njima ugušiti od nedostatka vazduha, a krave će davati manje mleka.

vista

pre 9 godina

da vas podsetim,da je vw poslednji izbacio common rail dizel motore..rezultat dugogodišnjeg ispitivanja i krpljenju mana koje su ti motori stvarali drugim proizvođačima..kada vw nešto ovako izbaci,,to sigurno znači da je mnogo rada truda i testova odrađeno pre nego što je uopšte i krenulo na poslednji ispit,komisiju koja će mu dozvoliti da uđe u mass produkciju..sigurno je vrh,iako ja na to gledam kao na windows8,,odlučan ali ne valja,dok se ne pojavi w10...znači,prelazno rešenje..
vizionarski

ein zwei

pre 9 godina

Isto tako ste se svi bunili i kad su počeli da ugradjuju touchscreen ekrane u automobile, kao u fazonu: "Šta će nam to!?", pa ste kasnije svi to prihvatili.

Djura mutavi

pre 9 godina

Za svaki dodir ekrana i izbor opcije mora da se gleda u ekran. To znači sklanjanje pogleda sa onoga što se dogadja na drumu i saobraćaju! Dok vozim, uopšte me ne interesuju cajgeri, osim brzinomera! Obrtaje čujem, sve ostalo mi zapišti ako ima problema. A kompjuter, tj. lap top imam kod kuće...
Ovaj galimatijas od ekrana je za malu decu. Zamisli kišu, Gazelu i gužvu, a svi jedan drugom u repu, kao obično. I onda ću ja da zevam u ekrane i tražim klimu, radio, brisače, svetla, šta li! Idi begaj...

Djura mutavi

pre 9 godina

Vista: Za tvoju informaciju VW je poslednju uveo (Fijatov sistem) komon rejl ! Pre toga se tvrdoglavo držao svog izuma pumpe dize, koji je štektao i trzao kao poljski zetor (traktor)...

nesh_bros

pre 9 godina

Citam komentare i ne verujem. Pod 1: Svi se zale kako hoce da osete dugme, da ste pritisnuli.. a svi vi imate touch telefon ! I shvatate koliko je bolje i lakse koristiti telefon sa touch screenom, tako ce biti biti bolje i lakse koristiti touch na kolima. Pod 2: ovi sto kazu, a sta ako se pokvari ? Kako su onda farove ili brisace da ukljucim ?! E pa NECE da se pokvari, to je vw a ne yugo. Golf 7 NEMA bravu !! Sto znaci ako se pokvari daljinac i sistem nema ulaska u auto, ali jel znate sta.. e pa NECE da se pokvari !

winter soldier

pre 9 godina

cik ubodi prstom dok gledas u put ispred, a ako je napolju -20 sa rukavicama ti taj ekran ne sluzi nicemu. touch screen je nesto super ali ga nemojte stavljati gde mu mesto nije.
na primer kontrole klime u novoj insigniji, neupotrebljivo

petronije

pre 9 godina

S obzirom na to koliko je Wagen kao proizvodjac inovativan,bice ovoga tamo negde 2215 god...Pa njima su podizaci jos uvek dodatna oprema,a o klimi i da ne govorimo...bas lepo hladi za samo 99999e...

novosadjan

pre 9 godina

Ajao, pa kako ce ovo podneti atavisticni ljubitelji dvojke? Nije analogni prekidac, vec digitalni? Pa to se kvari 100%, posto je poznato da se ovi prvi ne kvare uopste, jel tako? :D Toliko elektronike u motorima, ali se oni brinu da im ne odu prekidaci. Da nije tuzno, bilo bi smesno. I dobrodosli u 21. vek dragi atavisti.

Duci0167

pre 9 godina

Mozda zato sto vozis auto star 20god Pa matori nekada je i tempomat bio kao ovo sto mislis da je previse. I najbanalnije stvar se ravija upravo konceptima i auto trkama

Don Giovanni

pre 9 godina

Ne sumnjam da će ove šljašteće igračkice za dečicu predškolskog uzrasta oduševiti nekoga i da će on kupiti VW-ov auto samo zato da bi dodirom prstom na slici automobla palio farove jedan po jedan ili da pomeranjem prsta podešava grejanje.

Ali kad god vidim nešto ovakvo, uvek me nekako rastuži na koje se sve besmislice rasipa energija i kreativnost dizajnera i inženjera.

Koji ozbiljan problem ovo rešava?! Ili je samo opravdanje za podizanje cene novog modela auta jer, bože moj, u njega je "ugrađena poslednja reč tehnike" koje nema kod konkurencije, a to mora da se plati?!

vista

pre 9 godina

da vas podsetim,da je vw poslednji izbacio common rail dizel motore..rezultat dugogodišnjeg ispitivanja i krpljenju mana koje su ti motori stvarali drugim proizvođačima..kada vw nešto ovako izbaci,,to sigurno znači da je mnogo rada truda i testova odrađeno pre nego što je uopšte i krenulo na poslednji ispit,komisiju koja će mu dozvoliti da uđe u mass produkciju..sigurno je vrh,iako ja na to gledam kao na windows8,,odlučan ali ne valja,dok se ne pojavi w10...znači,prelazno rešenje..
vizionarski

cinik

pre 9 godina

Pa ovo je neminovnost. Cime putnici da se igraju u kabini dok autopilot vozi do zeljene destinacije :) Da su nase dede mogle da ostavljaju komentare siguran sam da bi bilo komentara u stilu "Muzika u kolima!? Pa kome to treba, ako hocu da slusam muziku, otici cu na koncert ili cu ukljuciti radio kod kuce".

Miro

pre 9 godina

Ovo je totalno nepotrebno, svi ti meniji, podesavanja, slika auta koji rotira na ekranu!?

Jedino sto ikad podesavam u kolima je klima, muzika i tempomat (cruse control).

darko

pre 9 godina

Gluposti menjaju i unapredjuju,a motore bas i ne.. Zasto npr touareg 4.2 tdi i dalje ima 340ks kad vecina iz konkurencije imaju bar 380 sa tim motorom..

Klasičan tip

pre 9 godina

Meni se ovaj napredak sviđa. Pre ili kasnije, to će postati normalno. Nekada su se ljudi plašili vozova jer su mislili da će se u njima ugušiti od nedostatka vazduha, a krave će davati manje mleka.

Steva

pre 9 godina

Ja mislim da je ta novotarija totalno bez veze jer se može desiti da vozač nehotice aktivira neku komandu.Sledeća stvar,crkne vam na pr.prekidač za svetlo,kako ćete ga promeniti? Moraćete da zamenite ceo sklop koji verovatno nije ispod 300-500.evra.I šta je sledeće od tih izuma? Konstruisaće vozačku kacigu koja će na viziru da ima mogućnost upravljanja pogledom ili glasom kao najmoderniji borbeni avioni.

Бинср

pre 9 godina

Приватност више не постоји. Ти уређаји могу да се користе и злоупотребе на много начина. Биће лако пратити таква кола, није немогуће да иза екрана постоји и мала камера која може да снима кабину као што постоји у новим телевизорима, једним хакерским упадом у систем аута моћи ће да се преузме контрола над возилом...

Kol

pre 9 godina

Uvek podrzavam napredak ali bolje je neko pola-pola resenje da ima i ekran ali i par dugmica, jer dok se vozi ipak je lakse i bezbednije cackati dugme nego nabadati po ekranu!

Milan Kosanovic

pre 9 godina

Posto i dalje svi mi to ipak radimo... Pitanje jedno. Da li Vam je lakse bilo da kucate poruku na nekoj Nokiji ili sada na nekom touch screen ekranu??? Mislim da sam ovim pitanjem sve rekao.

zoran sm

pre 9 godina

Touch screen 7" imam na Mondeu 2005 god. znači ništa novo. Kontroliše se klima, muzika, navigacija i telefon. Pročitao sam gomilu nedoumica i poneku glupost pa da probam neke da razrešim. Na zimi touch screen radi bolje nego kada je vruće u kolima (barem moj). Dugme na ekranu za podešavanje temperature je duplo veće i lakše se nađe tj. za manje vremena nego ono fizičko. Količinu svetlosti kontroliše senzor i ugrađen sat tako da kada je noć intezitet opada onoliko koliko ste podesili kada je dan treba više svetlosti i jačina se povećava. Ima 10 godina screen i ne pokazuje znake posustajanja ni delić, što se za dugmiće nemože tvrditi.

ein zwei

pre 9 godina

Isto tako ste se svi bunili i kad su počeli da ugradjuju touchscreen ekrane u automobile, kao u fazonu: "Šta će nam to!?", pa ste kasnije svi to prihvatili.

Pametnjakovic

pre 9 godina

Ja na svom automobilu imam jednu ručku sa leve strane upravljača koju koristim kada želim da skrenem tako što je pomerim u pravcu okretanja upravljača. Tada se uključe svetla na odgovarajućoj strani vozila koja obaveštavaju druge učesnike u saobraćaju u kom pravcu će se kretati moje vozilo. Mnogo praktična stvar koja povećava bezbednost i smanjuje nervozu. Primećujem da mnogi automobili nemaju ovaj uređaj. Predlažem da se uvede kao standard.
Srećan Božić svima koji slave i prijatan dan.

Mello

pre 9 godina

Od VW ništa bolje i ne može se očekivati, em kaskaju sa inovacijama za Volvom i Lexusom i Toyotom em i ono što drpe ne umeju da upotrebe.

kele

pre 9 godina

Drugim riječima, Srbi zaboravite na polovne Golfove i Passate. Zar neko misli da će ovo raditi poslije 10 i više godina. Mi ćemo biti nešto kao Kuba danas.

Surovi

pre 9 godina

Obozavam nove tehnologije,ali sam i vozac vec dugo godina,tako da iako lako mogu da nadjem barem deset razloga zasto volim da koristim uredjaje na tac,u kolima im nije mesto.Vec sada u kolima posedujem fabricki radio sa tac skrinom i da nemam fizicke tastere na volanu,davno bih ga izbacio iz kola.Za sve sto bih zeleo da uradim na njemu,moram da skrenem pogled,pogotovo kada pozivam neki broj preko blututa,posto kreteni nisu omogucili da mozes da skrolujes kroz imenik sa fizickim tasterom.Ok,speed dial pomaze kod brojeva koje cesto zovem,ali to nije to.
Mogu samo da zamislim nocnu moru kada bi sve bilo na tac.Podesavanje klime,visine farova,zmigavci,ablednovanje bi bilo besmisleno komplikovano i opasno,posto bi trebalo da gledas u ekran .Takodje ,vec danas navigacija u kolima je veoma opasna ako se ne koristi glasovno navodjenje,koje je najbolje koristiti preko blututa na zvucnicima jer se tada cuje jasno i glasno i apsolutno ne morate da skidate pogled sa puta.
Iskreno,ja cu se drzati fizickih tastera jos dugo,a za ostale ne znam!

Srđan

pre 9 godina

Neko se ponadao kako poslije ovoga Srbi više neće vozati polovne "Wagene" (naravno u skladu sa našom tradicijom "da komšiji crkne krava"). Načekaćemo se mi dok "touch" u ovom obliku zaživi u Golfu (ako uopšte i zaživi)...

Pravda za dugmice!

pre 9 godina

Ljudi, samo vezbe radi, probajte da pokrenete neku aplikaciju sa telefona bez da gledate u njega, a onda zamislite da jos vozite dok to radite.

vuko-slo

pre 9 godina

i sta je to toliki novitet...tesla ima tako nesto vec par godina a ovi pokazali koncept... neka vise brinu folksvagen o enterijeru koji je iz 1990... ili naprimer kako prepoznati golfa izmedju ostalih folksvagena koji su kopija jednog te istog...

.apk

pre 9 godina

Naravo da izbacuju prekidace....lakse je uvaliti jedan lcd panel nego ergonomski oblikovati dugmice, pa podesavati onaj osecaj kvaliteta kad pritisnes dugme a ono klikne. Jos samo da ukinu oto motore da se svi vozimo na baterije koje se menjaju na 4-5 godina, kostaju ko pola auta i truju planetu vise nego benzin/dizel.
Dosta hejta ko je shvatio super ko nije neka igra flappy bird na brzinomeru automobila.

glupost

pre 9 godina

Ovo je velika greska jer sad necete moci u voznji da podesavate grejanje ili radio bez skretanja pogleda sa puta. Ja tacno znam gde mi je sta u kolima i osetim pod prstima sta treba da pritisnem i bez gledanja. A ako stave touchscreen moracete svaki put da gledate sta pritiskate. da i ne pricamo o tome da sto vise elektronike imate vise se trosi struja (gorivo) i povecava se sansa da nesto zakaze. Po meni velika glupost. Mrzim i sto stvaljaju elektronske rucne kocnice umesto obicnih. P.S. Ako vam se nekad desilo da mora da se vuce bilo koji novi auto onda znate koja je to muka. Jedva da mozete da ukocite a volan je toliko tezak da se jedva okrece. Kad nestane struja (zbog npr. loseg akumulatora) u novijem automobilu sve prestane da radi. Aman ostavite bar neke stvari da ne zavise od struje. Samo fali jos da stavite i elektricni pojas pa da ljudi ne mogu da se izvuku posle udesa.

merkur

pre 9 godina

a obojica u golfu nose automatik satove? Ako se već toliko lože na sajber što ne nose one samsung/apple/lg igračkice?
Ove džidža bidže mogu se prodavati samo klincima - a da li su kod njih pare neka razmišljaju oni koji ove "trendove" forsiraju.

HeadsUp

pre 9 godina

"svi vi imate touch telefon ! I shvatate koliko je bolje i lakse koristiti telefon sa touch screenom, tako ce biti biti bolje i lakse koristiti touch na kolima."

Jedino sto kola imaju tu neku nezgodnu naviku da se krecu dok ih koristis, a i nije isto kad nekog oceses ramenom u prolazu dok igras Flappy Bird i kad se skucas u sleper u suprotnoj traci jer u podmeniju trazis podesavanje visine farova.

Dusan

pre 9 godina

Pogledao sam video, prvih desetak sekundi i kazem kakva glupost. Zamisli u bilo kojoj gradskoj voznji ti gledas u ekran dok vozis, pa ovo je po mom isto ko citanje poruke tokom voznje. još pre par meseci ili godinu izasao je zakon(ne mogu se stim imena i tačnih detalja) koji obavezuje proizvodjace da vozac u sto kracem vremenskom intervalu mora da pronadje svaki potreban taster da bi sto manje odvajao oci sa puta. Ali sa ovim ekranom ne vidim da se ispunjava zatati uslov.

rsv

pre 9 godina

U svom autu svako dugme mogu da nadjem na slepo i bez skidanja pogleda sa puta. Kako to da uradim ako moram da ulazim u podmenije da bi na primer podesio grejanje ili upalio maglenke. Drugim recima ili mora da se zaustavi da se podesi sta treba ili rizikovati sletanje sa puta. Po meni se koriscenje ovakvih novotarija ne razlikuje od kucanja poruka za vreme voznje.

Kljunar

pre 9 godina

Izgleda sve ovo mocno, ali nekako mislim da ovaj ogromni ekran mnogo odvlaci paznju.Ova ideja za menjanje boje enterijera je skroz cool.Pre bi bilo revolucionarno kad bi mozda sve mogli glasom da podesimo ali ne na nacin koji sad postoji (izgovoris po 100x dok te shvati sistem sta oces)

Goran

pre 9 godina

@Pametnjakovic: ja sam primetio da taj 'uredjaj' mnogi koriste zajedno s volanom, dok skrecu, kao da nije od samog kretanja vozila ocigledno da vec skrecu. Takva upotreba zmigavca je potpuno besmislena - treba ga ukljuciti cim imate NAMERU da skrenete na sledecoj raskrsnici, kako bi ostali znali sta cete uciniti, a ne sta vec cinite.

Fabia

pre 9 godina

Sudeci po komentarima Srbi nisu mrdnuli dalje od 123-ke. Sporet na drva je bolji od onog sa ringlama, a ovaj je bolji od grejne ploce. Telefon sa brojcanikom je keva za smartphones, kuvana rakija leci sve, Najlepse zelje su premija za Lindt... Svet ide dalje a mi jos patimo za ognjistem i guslama. Poenta touchscreena je da ce mnoge stvari biti podesene na automatiku odnosno jednom kad se postave nece imati potrebe da se stalno nesto podesavaju. Vec sada postoje klime koje se same pale kada se zamagle stakla, brisaci su odavno automatski... Po nama je auto industrija i tehnoloski napredak trebao da stane pocetkom 80-ih. Sve sto valja do tada je smisljeno

Djura mutavi

pre 9 godina

Za svaki dodir ekrana i izbor opcije mora da se gleda u ekran. To znači sklanjanje pogleda sa onoga što se dogadja na drumu i saobraćaju! Dok vozim, uopšte me ne interesuju cajgeri, osim brzinomera! Obrtaje čujem, sve ostalo mi zapišti ako ima problema. A kompjuter, tj. lap top imam kod kuće...
Ovaj galimatijas od ekrana je za malu decu. Zamisli kišu, Gazelu i gužvu, a svi jedan drugom u repu, kao obično. I onda ću ja da zevam u ekrane i tražim klimu, radio, brisače, svetla, šta li! Idi begaj...

MunzeLjux

pre 9 godina

Mlade generacije na zapadu su sve manje zainteresovane za nabavku auta, pa je ovo nacin da se oni privuku, jer su im pametni telefoni ceo dan pred nosom. Ovi ekrani traze da gledate u njih, za razliku od dugmica koje napipavamo bez gledanja i vrsimo korekcije u temperaturi ili menjamo radio stanice. Ovaj trend bi morao da se uskladi sa savremenim sistemima koji sprecavaju da se zakucate u nekoga ko je ispred vas, jer ce mladi, rasejani japiji da ce poubijaju ko kamikaze. Radar daje signal kompjuteru da se opasno priblizavate prepreci na putu, a on kocnicama da se aktiviraju. Ja sam stara garda i uvek se sa odobravanjem setim Jeremije Klarksona koji kaze da vise voli da u terencu povuce metalnu polugu, cuje metalni zvuk "klonk", i krene u avanturu, nego da na nekom usminkanom SUVu pritisne plasticno dugmence, upali se crvena lampica i hajde ti sad kroz blato sa crvenom lampicom.

Mladen

pre 9 godina

Jeftinije je napraviti ekran , nego gomilu mehanickih tastera do kojih vodi gomila zica . Jeftinije , ali ne bezbednije za vozaca . Meni je ponekad previse da ispratim i brzinomer u guzvi , a kamoli i gde treba da pipnem ekran .

Equilibrium

pre 9 godina

iPad je za krevet, kafić, wc šolju... ali stvarno za auto nije. Bolje da su napravili prekidače malo kvalitetnije. Najgore je što svi ostali prate golfa.

Vozač

pre 9 godina

Vratite nam dugmad.Dugmad su uvek tamo gde su, pa ne mogu na auto putu da povlačim prste po ekranu i da gledam šta sam pipnuo pri brzini od 33 metra u sekundi(120km/h).Ili preskočite tu dodir fazu i pređite odmah na glasovne komande.

ljubo

pre 9 godina

U touchscreen mora da se pogleda, u običan prekidač ne mora. Ukoliko su vam u toku vožnje oči više po kojekakvim ekranima umesto na putu vrlo lako ćete zavrsiti pored puta. Zar mislite da pametnim ljudima umesto onih "mehaničkih motkica" za duga svetla i žmigavce (pokazivače pravca) nije bilo lakse da stave neki taster? Razlozi postoje, a topla voda je već izmišljena.

Djura mutavi

pre 9 godina

Vista: Za tvoju informaciju VW je poslednju uveo (Fijatov sistem) komon rejl ! Pre toga se tvrdoglavo držao svog izuma pumpe dize, koji je štektao i trzao kao poljski zetor (traktor)...

..

pre 9 godina

Glupost.. U mom autu sve mogu da pritisnem i ukljucim bez gledanja.. Imam 7 incni tablet u kolima i uvek moram da skrecem pogled dal da pustim muziku za njega ili da pustim navivaciju.

Brenki

pre 9 godina

Ovo je na nivou koncepta, nece u skorije vreme krenuti u serijsku proizvodnju. Skeptican sam oko ovih ekrana, pipavo mi sve deluje, vec vidim tragove masnih prstiju na sve strane. Mada kazu da kamere prate pokrete i broj prstiju, nema potrebe za dodirivanjem, kao i da se gotovo sve komande mogu personalizovati po zelji vozaca... Ipak sam za klasiku.

only fools and horses

pre 9 godina

Sedamdedtih godina prošlog veka smo zamišljali XXI vek sa automobilima koji lete, dalekim svemirskim putovanjima, robotima koji rade mesto ljudi, itd. A od sveg, kao napredak imamo samo dosta unapređene računare, mobilne komunikacije i zadnjih godina sve prisutnije ekrane koji reaguju na dodir.
I sad ih stavljaju svuda, i gde im je mesto i gde im nije mesto. Koja je svrha, ali realno, toucshscreen-a u automobilu? Šta se dobija, koja je to veća funkcionalnost u odnosu na klsične dugmiće?
Imam utisak da je jedini cilj iluzija o nekom velikom progresu. A imamo i dalje automobile koji rade na potpuno istim principima kao i pre 100 godina. Motor, upravljanje, prenos, sve isto samo puno savršenije. I sve to na benzin, normalno.

ID

pre 9 godina

Sve će to tržište progutati. Pogledajte šta je najvažnije automobilskim novinarima, kolika je dijagonala ekrana osetljivog na dodir?!? Sve je zvog toga što je ovo u osnovi jeftinije, kao i imotori sa tri cilindra, vozila bez rerervnog točka.
Prekidač mogu da pritisnem da ne skrećem pogled, čačkanje po meniju I drove i slična s.... traži koncentraciju kao da kucate SMS poruku. Vremenom se navikne,ali je problem. A i mene zanima kao to izlgeda u noćnoj vožnji?Oko ide prema svetlosti, ja na mom autu smanjujem osvetljenje(a nema te velike displeje).
Na kraju ću biti dinosaurus, koje ne voli nove stvari, a brzo će doći vozači koje ne znaju za drugi način.
P:S: Prekidači su bolji!!