Petak, 10.05.2013.

16:35

Vozači, pazite na bicikliste!

Izvor: B92

Vozaèi, pazite na bicikliste! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Andreja

pre 10 godina

Biciklista je dužan da se kreće što je moguće bliže desnoj ivici SVOJE saobraćajne trake. Kada se prestrojava levo u raskrnici DUŽAN je da pređe u levu traku, kao i bilo koje drugo vozilo.
Takođe kada naiđe na rupu na putu u koju može da propadne i autobus, vozač bicikla (i mopeda) je DUŽAN da sačuva svoju i bezbednost svog vozila te da uz migavac (davanje leve ruke) obiđe oštećenje na kolovozu.

Takođe prema novom zakonu o saobraćaju maksimalna dozvoljena brzina kretanja za sva vozila u gradskim sredinama je 50 km/h. Ovo pravilo naravno niko ne poštuje.

Ajd u zdravlje.

Mrgud

pre 10 godina

Ne mogu biciklisti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.
(Veljko, 12. maj 2013 03:22)

Ocigledno nikad nisi mrdnuo iz Srbije... Tuzno sta pises

Igor

pre 10 godina

"Ne mogu biciklosti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Veljko, 12. maj 2013 03:22)"

@Veljko- jes vala brate,stvarno nema smisla da automobili zakrcuju biciklisticki saobracaj. Krenu, pa stanu. Preteknem/obidjem ih,a oni onda opet krenu, pa stanu.I tako u krug, i tako svaki dan. Pa dosta vise! Il vozite, ili stojte, odlucite se vec jednom :-))

Ne znam kako to biciklisti "ugrozavaju" saobracaj, valjda si hteo reci usporavaju ?
Inace podsetio bih da su ucesnici u saobracaju svi, od pesaka, preko biciklista i traktora, do automobila i autobusa,
i svi imaju jednako pravo da koriste javne saobracajnice.
Saobracaj ne znaci automobilski saobracaj, nego saobracaj svih tih kategorija zajedno.

Sad ne znam kako bi to biciklisti usporavali saobracaj, kad biciklista u gradu, od tacke A do tacke B ima vecu prosecnu brzinu kretanja.
Sam vozim istu trasu, nekad biciklom, nekad autom, i biciklom imam prosek 29km/h, a autom 25km/h na tih 6.5km od Goce Delceva gde stanujem, do Vuka gde radim.To je oko tri minuta krace biciklom.I tu ne racunam vreme za pronalazanje slobodnog parking mesta.
Kamo srece da je vise biciklista, pa da kad nekad krenem autom mogu to brze da obavim.

ivanza

pre 10 godina

Slažem se da su biciklisti ugroženi ali i neke od njih (bojim se većinu) treba edukovati - ima onih koji nisu svesni da i oni sami sebe ugrožavaju.... Ima dosta onih koji voze bez prednjih i zadnjih svetala čak i bez "mačijih očiju" - prsluk je pojam; ruka da se podigne kada se skreće to je misaona imenica; pravo mesto da se okači ceger s pijace su ručice; kada voze u paru voze paralelno... Dosta ovakvih primera sam video i užasavaju me i nerviraju u saobraćaju, onima koji pak poštuju propise i brinu o bezbednosti- svaka čast!

andro bg

pre 10 godina

novi beograd je primer kako treba urediti biciklisticke staze.onde gde to nije izvodljivo,treba da postoje neka pravila.nisu motociklisti problem vec vozaci kola koji nista ne gledaju.tek kad vozaci kola budu u vecem broju vozili bicikle i motore bice bolje

Cepidlaka

pre 10 godina

Slažem se sa svima koji pričaju o problemima biciklista u gradskom saobraćaju, samo bih vam dobronamerno skrenuo pažnju na jednu stvar: ne postoji bicikla, biciklo, ni bicikli. Bicikl, ljudi. Ajd u zdravlje.

kele

pre 10 godina

Ovaj motorista je garant bio na nekim drogama. Niti je bila neka krivina, nije išao brže od 60, biciklista u bijeloj majici po sunčanom danu. Prazna cesta za obilaženje. Samo kreten, ništa drugo. Ispade kao da su testirali kacige.

Polip

pre 10 godina

(the ugly truth, 11. maj 2013 12:36) Biciklisti imaju puno pravo da voze sredinom trake, sta vise tako i treba da rade! Ako se biciklista sabije krajnje desno vozaci automobila se ga obrijati bez smanjenja brzine i bez premestanja u drugu traku. To moze da bude jako opasno. Ovako kad je biciklista u sred trake nece ti pasti na pamet da prodjes pored njega kao da ga nisi ni primetio, nego ces lepo usporiti, dati levi migavac, preci u levu traku i preteci ga. Pokazite malo razumevanja za druge i budite strpljivi!

automobilanko

pre 10 godina

Samo jedno mi nije jasno - zasto se stalno gura ta prica da bicikliste (i motoriste) "niko ne vidi", tojest tesko ih je uociti,bla bla.
Prelazim 20-25kkm godisnje autom po nasim drumovima a i sire, i nikad mi se nije desilo da nisam blagovremeno uocio ni zeca, ni psa, ni macku, ni jeza.
Koliko god taj zec/pas/macka bio neosvetljen, bez neon-zelenog prsluka i kacige.
O neosvetljenim biciklistima iz ruralnih sredina - sve najgore mislim.
Ali koliko god da su nindze, jos nijednom se nije desilo da ih nisam priemtio.
Kako to !? A mozda samo gledam gde vozim, i krecem se propisanom maksimalnom brzinom ?
Kada se skine cigla s gasa, svasta covek moze da primeti, zaista,
pa cak i nevidljivog biciklistu koji jurca (eej, trideset jure!!)
Vozim i motor ponekad, i kako rece jedan kolega ovde, nikad bez kacige,
jer vetar, prasina, musice, ma sve zavrsi u licu, i to je jedini razlog zasto nosim kacigu, uvek.
Dal ce mi ona spasiti zivot u slucaju da s motora spadnem, to treba da je samo moja licna odluka, a ne obaveza.
Kaciga na biciklu? Radi cega? Da bi vozaci vozili jos brze i bezobzirnije,
jer kao ima kacigu pa mu nece nista biti ako ga malo neko cukne i baci u jendek ?
Takodje ne postoji ni jedna Evropska drzava u kojoj je nosenje kacige na biciklu obavezno, pa zasto bi bila i kod nas?
O pardon, obavezna je u Spaniji. Doduse samo van naselja(gle apsurda!) doduse nije obavezna kada se vozi uzbrdo, ili je vrucina

Veljko

pre 10 godina

Ne mogu biciklosti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.

trifun

pre 10 godina

@emilija
ne trazi nista jer vec je nasao vitalnost. a tvoj komentar je veoma bezobrazan i pokazuje veliko nepostovanje i netoleranciju prema starijim sugradjanima. bilo bi ti draze da ne moze da hoda bez stapa?

svesno

pre 10 godina

Da grad misli na biciklo kao alternativno prevozno sredstvo napravio bi biciklisticku stazu na bulevaru K. A. Ovako rizikujemo zivot vozeci biciklo starim delom grada. Sve je lepo do nearecnog slucaja...

Emilija

pre 10 godina

Postovanje godinama starosti ali zelim da postavim pitanje,STA TRAZI COVEK OD 75-80 GODINA NA DVA TOCKA???Mislim da je tu sve jasno zar ne.

ludak

pre 10 godina

neka biciklisti nauce saobracajna pravila pod hitno po sapcu ih ima dosta i obozavaju da se ukucavaju poread automobila koji signaliziraju da idu desno a oni hoce pravo, takodje da nauce da ne idu u suprotnom smeru kroz jednosmerne ulice, kaznjavajte ih malo jer su nenormalno bahati...

Djura NS

pre 10 godina

Ziva je istina da su biciklisti najugrozeniji u saobracaju. Nas ne postuju ni pesaci ni vozaci automobila. Pesaci redovno hodaju po biciklistickim stazama, a pesacka je uglavnom 5-10 puta sira od biciklisticke. Stvarno mi nekada nije jasno, jel u ovoj drzavi ljudima hobi da nerviraju jedni druge i rade stvari koje se kose sa osnovnom logikom. Secenje grane na kojoj sedis se ovde usadjuje od malih nogu.

trifun

pre 10 godina

idem bajsem s novog beograda do palilulske pijace na posao, svaki dan kad vremenski uslovi dozvoljavaju. idem trotoarom, jer ne smem putem, vozaci automobila ne obracaju paznju ni na motore, a kamoli na bicikle. najteze mi je od Brankove do palilulske pijace, iako milim trotoarom, pesaci nemaju ni malo obzira, a na ulici su u dva reda parkirani taksisti. i sta sad?
izmislite neke biciklisticke staze u centru ili bar kaznite sve koji se nepropisno parkiraju na ionako malim trotoarima. a posle - svima smeta guzva na Brankovom, a kad vide biciklistu muka im je. sledeci put me zamislite na traktoru ili sa pik apom kako manevrisem po centru pa budite zahvalni sto idem biciklom.

dule

pre 10 godina

Pitanje: Ceo Novi Beograd je u stazama za bicikliste a
2/3 vozi ulicom. Zašto? Napominjem, pitanje se odnosi na Novi Beograd, ne na delove grada koji nemaju staze...

the ugly truth

pre 10 godina

problem je u tome sto policija uopste ne kaznjava niti proverava bicikliste!

tako se na primer desava da umobolne seljacine voze bajseve nocu bez prsluka pa cak i bez svetala, neretko ih voze i mrtvi pijani (stariji ljudi), a o bezobrazluku voznje po sredini puta da i ne govorim...

ali vrhunac bezobrazluka, bahatosti i mentalne bolesti je voznja bicikla po kolovozu iako postoji uredno sredjena i obelezena biciklisticka staza sa strane!!!!!!
znaci takve treba debelo kazniti!!!

Aleksandar

pre 10 godina

za (svetozar, 11. maj 2013 09:46)

U Holandiji koja ima bicikala koliko stanovnika, ne viđaju se baš često oni koji nose prsluke i kacige. Ali se tamo poštuju propisi i pešaci i bicklisti su zakon!

Drugo je kada se vozite noću ili van naselja.
Ja vozim bicikl stazama ili trotoarima (uglavnom po Novom Beogradu), kolovoz izbegavam zbog sumanutih vozača.

A da se stave svetla na bicikl, ni ja ne mogu da razumem tu odbojnost.

BokiPirot

pre 10 godina

Da ne ureknem ali neko ovde spomenu Pirot i kako su biciklisti ovde bezbedni.Tacno ali to mozemo da zahvalimo tome sto u Pirotu svi voze bicikle i oni sto voze automobile vrlo cesto i sami voze bajsove.To je oduvek tako,ovde je bicikla prevozno sredstvo a zasto je to tako ja ne znam.Valjda zato sto je teren ravan a velicina grada je takva da za pola sata mozete biciklom stici u bilo koji deo varosi.Nama na svu srecu nisu potrebne nikakve akcije koje pozivaju na vecu upotrebu bicikla u saobracaju.

Banat

pre 10 godina

U Beogradu samo na NBG strani mozete skoro pa normalno voziti bicikl jer je ceo NBG opremljen posebnim stazama za bajseve. Kad gledam ljude da sa NBG strane idu u stari deo grada preko Brankovog mosta, pitam se da li su normalni...

U mnogim gradovima Srbije se na biciklizam i bicikliste gleda kao na neki hobi. Kao, evo, vikend je idem da se vozam po nekoj livadi ili slepoj ulici ili da se vozim oko jezera u centru ZR-a (a ni to ne mogu pun krug).

NE.

Bicikl je prevozno sredstvo i ima pravo na jednak tretman kao motor ili auto.

U Zrenjaninu, odakle sam, postoje staze van grada odnosno od grada do obliznjih sela (ka Aradcu, Eckoj, Kleku...). To je ekstra za rekreaciju. Ali sta sa biciklom kao prevoznim sredstvom - do posla, skole, za obaveze...?

U samom gradu nema staza, ako se izuzmu staze na magistrali/bulevaru M. Milankovica i bul. Oslobodjenja. Ali cim skrenete sa bulevara, a skrenucete jer su bulevari samo tranziti ka vasoj destinaciji, gotovo je. Ne postoji nikakva infrastruktura, vec se na uskim i ponegde jako losim putevima gurate sa SLEPERIMA (kojima samo u Zrenjaninu nije zabranjen prolaz kroz centar), autobusima, automobilima...

Sramota koliko nam je svest na niskom nivou u vezi bicikala, ekologije, zdrave sredine...

stefan

pre 10 godina

prvo treba da se uvede da i za taj bicikl polaze psp! nije uopste bezazlenije voziti bicikl nego motor iz perspektive ostalih vozaca...

toni

pre 10 godina

Najgori su biciklisti penzioneri po selima sto krivudaju kao da idu iz nocnog provoda pa moram da ih preticem sa dobraaano prostora. Neki dan, put sirok, neki cica krivuda levo desno ja na kocnicu i izderem se na njega on kao vetar me nosi ovo ono... posle mi bilo zao al sta drugo da radim, treba da robijam zbog njegove nepaznje. Sto se tice kaciga, je ne mogu na motocikl bez nje, jednostavno mi smeta vetar, prasina od automobila ispred, musice itd, i stekao sam naviku da je nosim. Dok cale i tast kada bih im dao da stave kacigu dobio bi dobro poznati odgovor :D

Pera

pre 10 godina

Vožnja bickla po beogradskim ulicama je samoubilački čin. U starom delu grada ne postoji infrastruktura, kao ni uslovi da se naprave biciklističke staze, tako da je za sve najbolje da se zabrani vožnja bicikala van biciklističke staze. S druge strane, tamo gde postoje biciklističke staze (Novi Beograd, Ada Ciganlija...), treba omogućiti bezbedno funkcionisanje saobraćaja, prvenstveno informisanjem i edukacijom svih učesnika, ali i kažnjavanjem pešaka koji se kreću biciklističkom stazom, kao i biciklista koji se kreću pešačkom ili kolovoznom trakom. Što se tiče propisa za bicikliste, neophodno je da poseduju adekvatnu signalizaciju, kacigu i retrovizor.
Jednostavno, nemoguće je bezbedno voziti bicikl beogradskim ulicama, naročito kada na njih izađu potpuno neopremljeni biciklisti koji veruju da za njih nikakva pravila ne važe.

Che

pre 10 godina

zabraniti im učešće u saobraćaju,pod hitno..kad ne znaju normalno da voze!!divljaju po ulici kao po autoputu!! (Brzzi Gonzzalles, 10. maj 2013 17:34)
Vozacima kola?Da, slazem se.

Hoćemo staze!

pre 10 godina

Sa ulice me jure vozači automobila. Sa trotoara besni pešaci (iako vozim biciklu brzinom hoda po trotoaru). Hoćemo biciklističke staze u bulevaru!

svetozar

pre 10 godina

Nesreće se dešavaju.Naravno danas mnogo više zbog načina života i previše vozila u svetu.Zapostavljen je željeznički saobraćaj koji mi se čini i namerno čine skupim.No da se vratimo na nesreću obeležavanje vozača-biciklista priča se o tome 30-40 god i stvari su se pogoršale umesto obrnuto.Neverovatno kako svet ima odbojnost prema svetlima za bicikli (prednjim i zadnjim),fluo prslucima,kacigama,...ja sam se raspitivao da kupim kacigu za bicikli svi me ismejali,motoristi isti ništa bolji,autombilisti isto.Novina je mobilni kojeg ne da se ne odriču u vožnji nego se smatra cool telefonirati u toku vožnje...

Werp690

pre 10 godina

Dzabe kamere,dzabe zakoni kada se ne primenjuju tj.trajalo je dva dana i pojeo vuk magarca...Ja ga prvi krsim jer me tok saobracaja tera na to..Kamere sluze skoro pa nicemu(hvataju samo c.svetlo i zutu traku) Pod hitno strozije primenjivanje zakona bez selektivnog gledanja kroz prste.Znaci pojas,svetla 50 eur,prekoracenje brzine 100 eur,mobilni 100 eur..itd..Ovaj narod se po dzepu uci! Ne brze od zivota!
U ovakvoj dzungli od saobracaja,ja ne bih smeo ni da sednem na motor..I njima treba pisati takodje kazne za prekoracenje brzine,a ne samo za kacige..Znaci divljanje od semafora do semafora,prekoracenje 100 eura..Svi bi se za cas naucili da vozimo polako i u koloni bez divljanja.Bolje krenuti 30 min ranije na posao,a sacuvati stotine zivota.

novosadski biciklista

pre 10 godina

Išao sam jednom do Beograda i natrag bajsom, katastrofa, tačno od Banovaca kad krenu BG tablice i dokle sežu pančevačke tablice jeza me hvata na otvorenom putu, mada i u Novom Sadu ima bisera. Ono paušalno "vozač treba da prilagodi brzinu uslovima na putu" u konkretnom slučaju znači da motorista ne može da uleće 70 na sat u nepreglednu krivinu, mogao je da se zalepi i za kamion. Pogledajte malo statistiku u Pirotu, tamo biciklisti ne voze sa kacigom, pa nemate poginulih biciklista godinama... a onda recite da su biciklisti krivi.

Radomir R

pre 10 godina

Ako nista drugo bar se o biciklistima pise pa za sada bar i ovako. Nadam se da ce biciklisti ubuduce imati vise prostora u stampi i na TV kako bi se izborili za svoj status a naravno pre svega za saobracajnice.
Moj bi jedan od predloga bio da se pri kupivini delova ili pak bicikala 1din odvaja za puteve ovih dvotockasa sto znaci da bi biciklisti sami finansirali svoje puteve.

nomad_soul

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu i biciklom idem na posao. U jednom smeru ima oko 7.5 km, i sve po uredjenoj stazi. Biciklo mi nedeljno ustedi oko 20 evra, a ni razgibavanje nije na odmet. ;-)
Biciklo bi bilo jos popularnije, posebno u Beogradu da ima vise uredjenih staza i da ljudi mogu lakse da voze i stignu do zeljene destinacije.
Problem postoji u obliku pesaka koji zakorace na stazu bez da gledaju da li ide ko i u klincima na mopedima koji voze brze od dozvoljenih 30km/h.

n7

pre 10 godina

Ovo je sa kanala RNICKEYMOUSE. Covek ima mnogo odlicnih klipova. Snimljeni su na Mulholland-u,deo puta poznat kao i Snake. Svi bajkeri bi mogli da pogledaju njegov kanal. Ima odlicnih vozaca tamo, oldtimeri prolaze cesto. Pogledajte ako ugrabite vreme!

zo

pre 10 godina

!!!Apelujem na pesake da obrate paznju na bicikliste!!! Kada prvi put sednete na biciklo i krenete, recimo, na Adu shvaticete koliko smo zatrovan narod. Koliko za nas nikakva pravila ne vaze. Hodanje stazom za bicikle je sasvim normalna pojava iako postoji normalan put za pesake. Pesak na zvonjavu bicikla se skloni ali se odmah zatim i na biciklisticku stazu vrati. I nije mu tesko da to ponovi bezbroj puta... Ja definitivno gubim nadu u nas kao ljude jer bas na ovakvim sitnim i bezazlenim primerima se vidi koliko nama nema pomoci...

NBG

pre 10 godina

Kao neko ko koristi bicikl i za prevoz i za rekreaciju, mogu da kazem da se ne usudjujem da vozim po autoputu. A sto se tice biciklistickih staza, krcate su pesacima i decom koji se ni ne osvrnu da li bicikl nailazi (cast izuzecima), odjednom prelaze sa pesacke zone na biciklisticku stazu bez da se osvrnu ili parkiranim automobilima i drugim vozilima...

realna

pre 10 godina

Redovno vozim bicikl do posla,mi biciklisti svima smetamo,ako vozim po putu smetam automobilima sviraju,psuju,presecaju put itd. a kad vozim trotoarom psuju pesaci,a biciklisticke staze naravno nema!Volim i sina da provozam na biciklu,ali uz veliki oprez,sramota,a voziti bicikl je zdravo!

zo

pre 10 godina

!!!Apelujem na pesake da obrate paznju na bicikliste!!! Kada prvi put sednete na biciklo i krenete, recimo, na Adu shvaticete koliko smo zatrovan narod. Koliko za nas nikakva pravila ne vaze. Hodanje stazom za bicikle je sasvim normalna pojava iako postoji normalan put za pesake. Pesak na zvonjavu bicikla se skloni ali se odmah zatim i na biciklisticku stazu vrati. I nije mu tesko da to ponovi bezbroj puta... Ja definitivno gubim nadu u nas kao ljude jer bas na ovakvim sitnim i bezazlenim primerima se vidi koliko nama nema pomoci...

realna

pre 10 godina

Redovno vozim bicikl do posla,mi biciklisti svima smetamo,ako vozim po putu smetam automobilima sviraju,psuju,presecaju put itd. a kad vozim trotoarom psuju pesaci,a biciklisticke staze naravno nema!Volim i sina da provozam na biciklu,ali uz veliki oprez,sramota,a voziti bicikl je zdravo!

nomad_soul

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu i biciklom idem na posao. U jednom smeru ima oko 7.5 km, i sve po uredjenoj stazi. Biciklo mi nedeljno ustedi oko 20 evra, a ni razgibavanje nije na odmet. ;-)
Biciklo bi bilo jos popularnije, posebno u Beogradu da ima vise uredjenih staza i da ljudi mogu lakse da voze i stignu do zeljene destinacije.
Problem postoji u obliku pesaka koji zakorace na stazu bez da gledaju da li ide ko i u klincima na mopedima koji voze brze od dozvoljenih 30km/h.

Hoćemo staze!

pre 10 godina

Sa ulice me jure vozači automobila. Sa trotoara besni pešaci (iako vozim biciklu brzinom hoda po trotoaru). Hoćemo biciklističke staze u bulevaru!

NBG

pre 10 godina

Kao neko ko koristi bicikl i za prevoz i za rekreaciju, mogu da kazem da se ne usudjujem da vozim po autoputu. A sto se tice biciklistickih staza, krcate su pesacima i decom koji se ni ne osvrnu da li bicikl nailazi (cast izuzecima), odjednom prelaze sa pesacke zone na biciklisticku stazu bez da se osvrnu ili parkiranim automobilima i drugim vozilima...

Che

pre 10 godina

zabraniti im učešće u saobraćaju,pod hitno..kad ne znaju normalno da voze!!divljaju po ulici kao po autoputu!! (Brzzi Gonzzalles, 10. maj 2013 17:34)
Vozacima kola?Da, slazem se.

Djura NS

pre 10 godina

Ziva je istina da su biciklisti najugrozeniji u saobracaju. Nas ne postuju ni pesaci ni vozaci automobila. Pesaci redovno hodaju po biciklistickim stazama, a pesacka je uglavnom 5-10 puta sira od biciklisticke. Stvarno mi nekada nije jasno, jel u ovoj drzavi ljudima hobi da nerviraju jedni druge i rade stvari koje se kose sa osnovnom logikom. Secenje grane na kojoj sedis se ovde usadjuje od malih nogu.

BokiPirot

pre 10 godina

Da ne ureknem ali neko ovde spomenu Pirot i kako su biciklisti ovde bezbedni.Tacno ali to mozemo da zahvalimo tome sto u Pirotu svi voze bicikle i oni sto voze automobile vrlo cesto i sami voze bajsove.To je oduvek tako,ovde je bicikla prevozno sredstvo a zasto je to tako ja ne znam.Valjda zato sto je teren ravan a velicina grada je takva da za pola sata mozete biciklom stici u bilo koji deo varosi.Nama na svu srecu nisu potrebne nikakve akcije koje pozivaju na vecu upotrebu bicikla u saobracaju.

novosadski biciklista

pre 10 godina

Išao sam jednom do Beograda i natrag bajsom, katastrofa, tačno od Banovaca kad krenu BG tablice i dokle sežu pančevačke tablice jeza me hvata na otvorenom putu, mada i u Novom Sadu ima bisera. Ono paušalno "vozač treba da prilagodi brzinu uslovima na putu" u konkretnom slučaju znači da motorista ne može da uleće 70 na sat u nepreglednu krivinu, mogao je da se zalepi i za kamion. Pogledajte malo statistiku u Pirotu, tamo biciklisti ne voze sa kacigom, pa nemate poginulih biciklista godinama... a onda recite da su biciklisti krivi.

trifun

pre 10 godina

idem bajsem s novog beograda do palilulske pijace na posao, svaki dan kad vremenski uslovi dozvoljavaju. idem trotoarom, jer ne smem putem, vozaci automobila ne obracaju paznju ni na motore, a kamoli na bicikle. najteze mi je od Brankove do palilulske pijace, iako milim trotoarom, pesaci nemaju ni malo obzira, a na ulici su u dva reda parkirani taksisti. i sta sad?
izmislite neke biciklisticke staze u centru ili bar kaznite sve koji se nepropisno parkiraju na ionako malim trotoarima. a posle - svima smeta guzva na Brankovom, a kad vide biciklistu muka im je. sledeci put me zamislite na traktoru ili sa pik apom kako manevrisem po centru pa budite zahvalni sto idem biciklom.

Radomir R

pre 10 godina

Ako nista drugo bar se o biciklistima pise pa za sada bar i ovako. Nadam se da ce biciklisti ubuduce imati vise prostora u stampi i na TV kako bi se izborili za svoj status a naravno pre svega za saobracajnice.
Moj bi jedan od predloga bio da se pri kupivini delova ili pak bicikala 1din odvaja za puteve ovih dvotockasa sto znaci da bi biciklisti sami finansirali svoje puteve.

svetozar

pre 10 godina

Nesreće se dešavaju.Naravno danas mnogo više zbog načina života i previše vozila u svetu.Zapostavljen je željeznički saobraćaj koji mi se čini i namerno čine skupim.No da se vratimo na nesreću obeležavanje vozača-biciklista priča se o tome 30-40 god i stvari su se pogoršale umesto obrnuto.Neverovatno kako svet ima odbojnost prema svetlima za bicikli (prednjim i zadnjim),fluo prslucima,kacigama,...ja sam se raspitivao da kupim kacigu za bicikli svi me ismejali,motoristi isti ništa bolji,autombilisti isto.Novina je mobilni kojeg ne da se ne odriču u vožnji nego se smatra cool telefonirati u toku vožnje...

Werp690

pre 10 godina

Dzabe kamere,dzabe zakoni kada se ne primenjuju tj.trajalo je dva dana i pojeo vuk magarca...Ja ga prvi krsim jer me tok saobracaja tera na to..Kamere sluze skoro pa nicemu(hvataju samo c.svetlo i zutu traku) Pod hitno strozije primenjivanje zakona bez selektivnog gledanja kroz prste.Znaci pojas,svetla 50 eur,prekoracenje brzine 100 eur,mobilni 100 eur..itd..Ovaj narod se po dzepu uci! Ne brze od zivota!
U ovakvoj dzungli od saobracaja,ja ne bih smeo ni da sednem na motor..I njima treba pisati takodje kazne za prekoracenje brzine,a ne samo za kacige..Znaci divljanje od semafora do semafora,prekoracenje 100 eura..Svi bi se za cas naucili da vozimo polako i u koloni bez divljanja.Bolje krenuti 30 min ranije na posao,a sacuvati stotine zivota.

Banat

pre 10 godina

U Beogradu samo na NBG strani mozete skoro pa normalno voziti bicikl jer je ceo NBG opremljen posebnim stazama za bajseve. Kad gledam ljude da sa NBG strane idu u stari deo grada preko Brankovog mosta, pitam se da li su normalni...

U mnogim gradovima Srbije se na biciklizam i bicikliste gleda kao na neki hobi. Kao, evo, vikend je idem da se vozam po nekoj livadi ili slepoj ulici ili da se vozim oko jezera u centru ZR-a (a ni to ne mogu pun krug).

NE.

Bicikl je prevozno sredstvo i ima pravo na jednak tretman kao motor ili auto.

U Zrenjaninu, odakle sam, postoje staze van grada odnosno od grada do obliznjih sela (ka Aradcu, Eckoj, Kleku...). To je ekstra za rekreaciju. Ali sta sa biciklom kao prevoznim sredstvom - do posla, skole, za obaveze...?

U samom gradu nema staza, ako se izuzmu staze na magistrali/bulevaru M. Milankovica i bul. Oslobodjenja. Ali cim skrenete sa bulevara, a skrenucete jer su bulevari samo tranziti ka vasoj destinaciji, gotovo je. Ne postoji nikakva infrastruktura, vec se na uskim i ponegde jako losim putevima gurate sa SLEPERIMA (kojima samo u Zrenjaninu nije zabranjen prolaz kroz centar), autobusima, automobilima...

Sramota koliko nam je svest na niskom nivou u vezi bicikala, ekologije, zdrave sredine...

dule

pre 10 godina

Pitanje: Ceo Novi Beograd je u stazama za bicikliste a
2/3 vozi ulicom. Zašto? Napominjem, pitanje se odnosi na Novi Beograd, ne na delove grada koji nemaju staze...

Aleksandar

pre 10 godina

za (svetozar, 11. maj 2013 09:46)

U Holandiji koja ima bicikala koliko stanovnika, ne viđaju se baš često oni koji nose prsluke i kacige. Ali se tamo poštuju propisi i pešaci i bicklisti su zakon!

Drugo je kada se vozite noću ili van naselja.
Ja vozim bicikl stazama ili trotoarima (uglavnom po Novom Beogradu), kolovoz izbegavam zbog sumanutih vozača.

A da se stave svetla na bicikl, ni ja ne mogu da razumem tu odbojnost.

Cepidlaka

pre 10 godina

Slažem se sa svima koji pričaju o problemima biciklista u gradskom saobraćaju, samo bih vam dobronamerno skrenuo pažnju na jednu stvar: ne postoji bicikla, biciklo, ni bicikli. Bicikl, ljudi. Ajd u zdravlje.

the ugly truth

pre 10 godina

problem je u tome sto policija uopste ne kaznjava niti proverava bicikliste!

tako se na primer desava da umobolne seljacine voze bajseve nocu bez prsluka pa cak i bez svetala, neretko ih voze i mrtvi pijani (stariji ljudi), a o bezobrazluku voznje po sredini puta da i ne govorim...

ali vrhunac bezobrazluka, bahatosti i mentalne bolesti je voznja bicikla po kolovozu iako postoji uredno sredjena i obelezena biciklisticka staza sa strane!!!!!!
znaci takve treba debelo kazniti!!!

svesno

pre 10 godina

Da grad misli na biciklo kao alternativno prevozno sredstvo napravio bi biciklisticku stazu na bulevaru K. A. Ovako rizikujemo zivot vozeci biciklo starim delom grada. Sve je lepo do nearecnog slucaja...

automobilanko

pre 10 godina

Samo jedno mi nije jasno - zasto se stalno gura ta prica da bicikliste (i motoriste) "niko ne vidi", tojest tesko ih je uociti,bla bla.
Prelazim 20-25kkm godisnje autom po nasim drumovima a i sire, i nikad mi se nije desilo da nisam blagovremeno uocio ni zeca, ni psa, ni macku, ni jeza.
Koliko god taj zec/pas/macka bio neosvetljen, bez neon-zelenog prsluka i kacige.
O neosvetljenim biciklistima iz ruralnih sredina - sve najgore mislim.
Ali koliko god da su nindze, jos nijednom se nije desilo da ih nisam priemtio.
Kako to !? A mozda samo gledam gde vozim, i krecem se propisanom maksimalnom brzinom ?
Kada se skine cigla s gasa, svasta covek moze da primeti, zaista,
pa cak i nevidljivog biciklistu koji jurca (eej, trideset jure!!)
Vozim i motor ponekad, i kako rece jedan kolega ovde, nikad bez kacige,
jer vetar, prasina, musice, ma sve zavrsi u licu, i to je jedini razlog zasto nosim kacigu, uvek.
Dal ce mi ona spasiti zivot u slucaju da s motora spadnem, to treba da je samo moja licna odluka, a ne obaveza.
Kaciga na biciklu? Radi cega? Da bi vozaci vozili jos brze i bezobzirnije,
jer kao ima kacigu pa mu nece nista biti ako ga malo neko cukne i baci u jendek ?
Takodje ne postoji ni jedna Evropska drzava u kojoj je nosenje kacige na biciklu obavezno, pa zasto bi bila i kod nas?
O pardon, obavezna je u Spaniji. Doduse samo van naselja(gle apsurda!) doduse nije obavezna kada se vozi uzbrdo, ili je vrucina

Polip

pre 10 godina

(the ugly truth, 11. maj 2013 12:36) Biciklisti imaju puno pravo da voze sredinom trake, sta vise tako i treba da rade! Ako se biciklista sabije krajnje desno vozaci automobila se ga obrijati bez smanjenja brzine i bez premestanja u drugu traku. To moze da bude jako opasno. Ovako kad je biciklista u sred trake nece ti pasti na pamet da prodjes pored njega kao da ga nisi ni primetio, nego ces lepo usporiti, dati levi migavac, preci u levu traku i preteci ga. Pokazite malo razumevanja za druge i budite strpljivi!

ludak

pre 10 godina

neka biciklisti nauce saobracajna pravila pod hitno po sapcu ih ima dosta i obozavaju da se ukucavaju poread automobila koji signaliziraju da idu desno a oni hoce pravo, takodje da nauce da ne idu u suprotnom smeru kroz jednosmerne ulice, kaznjavajte ih malo jer su nenormalno bahati...

Mrgud

pre 10 godina

Ne mogu biciklisti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.
(Veljko, 12. maj 2013 03:22)

Ocigledno nikad nisi mrdnuo iz Srbije... Tuzno sta pises

toni

pre 10 godina

Najgori su biciklisti penzioneri po selima sto krivudaju kao da idu iz nocnog provoda pa moram da ih preticem sa dobraaano prostora. Neki dan, put sirok, neki cica krivuda levo desno ja na kocnicu i izderem se na njega on kao vetar me nosi ovo ono... posle mi bilo zao al sta drugo da radim, treba da robijam zbog njegove nepaznje. Sto se tice kaciga, je ne mogu na motocikl bez nje, jednostavno mi smeta vetar, prasina od automobila ispred, musice itd, i stekao sam naviku da je nosim. Dok cale i tast kada bih im dao da stave kacigu dobio bi dobro poznati odgovor :D

kele

pre 10 godina

Ovaj motorista je garant bio na nekim drogama. Niti je bila neka krivina, nije išao brže od 60, biciklista u bijeloj majici po sunčanom danu. Prazna cesta za obilaženje. Samo kreten, ništa drugo. Ispade kao da su testirali kacige.

Pera

pre 10 godina

Vožnja bickla po beogradskim ulicama je samoubilački čin. U starom delu grada ne postoji infrastruktura, kao ni uslovi da se naprave biciklističke staze, tako da je za sve najbolje da se zabrani vožnja bicikala van biciklističke staze. S druge strane, tamo gde postoje biciklističke staze (Novi Beograd, Ada Ciganlija...), treba omogućiti bezbedno funkcionisanje saobraćaja, prvenstveno informisanjem i edukacijom svih učesnika, ali i kažnjavanjem pešaka koji se kreću biciklističkom stazom, kao i biciklista koji se kreću pešačkom ili kolovoznom trakom. Što se tiče propisa za bicikliste, neophodno je da poseduju adekvatnu signalizaciju, kacigu i retrovizor.
Jednostavno, nemoguće je bezbedno voziti bicikl beogradskim ulicama, naročito kada na njih izađu potpuno neopremljeni biciklisti koji veruju da za njih nikakva pravila ne važe.

stefan

pre 10 godina

prvo treba da se uvede da i za taj bicikl polaze psp! nije uopste bezazlenije voziti bicikl nego motor iz perspektive ostalih vozaca...

ivanza

pre 10 godina

Slažem se da su biciklisti ugroženi ali i neke od njih (bojim se većinu) treba edukovati - ima onih koji nisu svesni da i oni sami sebe ugrožavaju.... Ima dosta onih koji voze bez prednjih i zadnjih svetala čak i bez "mačijih očiju" - prsluk je pojam; ruka da se podigne kada se skreće to je misaona imenica; pravo mesto da se okači ceger s pijace su ručice; kada voze u paru voze paralelno... Dosta ovakvih primera sam video i užasavaju me i nerviraju u saobraćaju, onima koji pak poštuju propise i brinu o bezbednosti- svaka čast!

trifun

pre 10 godina

@emilija
ne trazi nista jer vec je nasao vitalnost. a tvoj komentar je veoma bezobrazan i pokazuje veliko nepostovanje i netoleranciju prema starijim sugradjanima. bilo bi ti draze da ne moze da hoda bez stapa?

Igor

pre 10 godina

"Ne mogu biciklosti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Veljko, 12. maj 2013 03:22)"

@Veljko- jes vala brate,stvarno nema smisla da automobili zakrcuju biciklisticki saobracaj. Krenu, pa stanu. Preteknem/obidjem ih,a oni onda opet krenu, pa stanu.I tako u krug, i tako svaki dan. Pa dosta vise! Il vozite, ili stojte, odlucite se vec jednom :-))

Ne znam kako to biciklisti "ugrozavaju" saobracaj, valjda si hteo reci usporavaju ?
Inace podsetio bih da su ucesnici u saobracaju svi, od pesaka, preko biciklista i traktora, do automobila i autobusa,
i svi imaju jednako pravo da koriste javne saobracajnice.
Saobracaj ne znaci automobilski saobracaj, nego saobracaj svih tih kategorija zajedno.

Sad ne znam kako bi to biciklisti usporavali saobracaj, kad biciklista u gradu, od tacke A do tacke B ima vecu prosecnu brzinu kretanja.
Sam vozim istu trasu, nekad biciklom, nekad autom, i biciklom imam prosek 29km/h, a autom 25km/h na tih 6.5km od Goce Delceva gde stanujem, do Vuka gde radim.To je oko tri minuta krace biciklom.I tu ne racunam vreme za pronalazanje slobodnog parking mesta.
Kamo srece da je vise biciklista, pa da kad nekad krenem autom mogu to brze da obavim.

Emilija

pre 10 godina

Postovanje godinama starosti ali zelim da postavim pitanje,STA TRAZI COVEK OD 75-80 GODINA NA DVA TOCKA???Mislim da je tu sve jasno zar ne.

n7

pre 10 godina

Ovo je sa kanala RNICKEYMOUSE. Covek ima mnogo odlicnih klipova. Snimljeni su na Mulholland-u,deo puta poznat kao i Snake. Svi bajkeri bi mogli da pogledaju njegov kanal. Ima odlicnih vozaca tamo, oldtimeri prolaze cesto. Pogledajte ako ugrabite vreme!

Veljko

pre 10 godina

Ne mogu biciklosti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.

andro bg

pre 10 godina

novi beograd je primer kako treba urediti biciklisticke staze.onde gde to nije izvodljivo,treba da postoje neka pravila.nisu motociklisti problem vec vozaci kola koji nista ne gledaju.tek kad vozaci kola budu u vecem broju vozili bicikle i motore bice bolje

Andreja

pre 10 godina

Biciklista je dužan da se kreće što je moguće bliže desnoj ivici SVOJE saobraćajne trake. Kada se prestrojava levo u raskrnici DUŽAN je da pređe u levu traku, kao i bilo koje drugo vozilo.
Takođe kada naiđe na rupu na putu u koju može da propadne i autobus, vozač bicikla (i mopeda) je DUŽAN da sačuva svoju i bezbednost svog vozila te da uz migavac (davanje leve ruke) obiđe oštećenje na kolovozu.

Takođe prema novom zakonu o saobraćaju maksimalna dozvoljena brzina kretanja za sva vozila u gradskim sredinama je 50 km/h. Ovo pravilo naravno niko ne poštuje.

Ajd u zdravlje.

the ugly truth

pre 10 godina

problem je u tome sto policija uopste ne kaznjava niti proverava bicikliste!

tako se na primer desava da umobolne seljacine voze bajseve nocu bez prsluka pa cak i bez svetala, neretko ih voze i mrtvi pijani (stariji ljudi), a o bezobrazluku voznje po sredini puta da i ne govorim...

ali vrhunac bezobrazluka, bahatosti i mentalne bolesti je voznja bicikla po kolovozu iako postoji uredno sredjena i obelezena biciklisticka staza sa strane!!!!!!
znaci takve treba debelo kazniti!!!

Emilija

pre 10 godina

Postovanje godinama starosti ali zelim da postavim pitanje,STA TRAZI COVEK OD 75-80 GODINA NA DVA TOCKA???Mislim da je tu sve jasno zar ne.

Veljko

pre 10 godina

Ne mogu biciklosti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.

ludak

pre 10 godina

neka biciklisti nauce saobracajna pravila pod hitno po sapcu ih ima dosta i obozavaju da se ukucavaju poread automobila koji signaliziraju da idu desno a oni hoce pravo, takodje da nauce da ne idu u suprotnom smeru kroz jednosmerne ulice, kaznjavajte ih malo jer su nenormalno bahati...

stefan

pre 10 godina

prvo treba da se uvede da i za taj bicikl polaze psp! nije uopste bezazlenije voziti bicikl nego motor iz perspektive ostalih vozaca...

Che

pre 10 godina

zabraniti im učešće u saobraćaju,pod hitno..kad ne znaju normalno da voze!!divljaju po ulici kao po autoputu!! (Brzzi Gonzzalles, 10. maj 2013 17:34)
Vozacima kola?Da, slazem se.

Pera

pre 10 godina

Vožnja bickla po beogradskim ulicama je samoubilački čin. U starom delu grada ne postoji infrastruktura, kao ni uslovi da se naprave biciklističke staze, tako da je za sve najbolje da se zabrani vožnja bicikala van biciklističke staze. S druge strane, tamo gde postoje biciklističke staze (Novi Beograd, Ada Ciganlija...), treba omogućiti bezbedno funkcionisanje saobraćaja, prvenstveno informisanjem i edukacijom svih učesnika, ali i kažnjavanjem pešaka koji se kreću biciklističkom stazom, kao i biciklista koji se kreću pešačkom ili kolovoznom trakom. Što se tiče propisa za bicikliste, neophodno je da poseduju adekvatnu signalizaciju, kacigu i retrovizor.
Jednostavno, nemoguće je bezbedno voziti bicikl beogradskim ulicama, naročito kada na njih izađu potpuno neopremljeni biciklisti koji veruju da za njih nikakva pravila ne važe.

Polip

pre 10 godina

(the ugly truth, 11. maj 2013 12:36) Biciklisti imaju puno pravo da voze sredinom trake, sta vise tako i treba da rade! Ako se biciklista sabije krajnje desno vozaci automobila se ga obrijati bez smanjenja brzine i bez premestanja u drugu traku. To moze da bude jako opasno. Ovako kad je biciklista u sred trake nece ti pasti na pamet da prodjes pored njega kao da ga nisi ni primetio, nego ces lepo usporiti, dati levi migavac, preci u levu traku i preteci ga. Pokazite malo razumevanja za druge i budite strpljivi!

toni

pre 10 godina

Najgori su biciklisti penzioneri po selima sto krivudaju kao da idu iz nocnog provoda pa moram da ih preticem sa dobraaano prostora. Neki dan, put sirok, neki cica krivuda levo desno ja na kocnicu i izderem se na njega on kao vetar me nosi ovo ono... posle mi bilo zao al sta drugo da radim, treba da robijam zbog njegove nepaznje. Sto se tice kaciga, je ne mogu na motocikl bez nje, jednostavno mi smeta vetar, prasina od automobila ispred, musice itd, i stekao sam naviku da je nosim. Dok cale i tast kada bih im dao da stave kacigu dobio bi dobro poznati odgovor :D

automobilanko

pre 10 godina

Samo jedno mi nije jasno - zasto se stalno gura ta prica da bicikliste (i motoriste) "niko ne vidi", tojest tesko ih je uociti,bla bla.
Prelazim 20-25kkm godisnje autom po nasim drumovima a i sire, i nikad mi se nije desilo da nisam blagovremeno uocio ni zeca, ni psa, ni macku, ni jeza.
Koliko god taj zec/pas/macka bio neosvetljen, bez neon-zelenog prsluka i kacige.
O neosvetljenim biciklistima iz ruralnih sredina - sve najgore mislim.
Ali koliko god da su nindze, jos nijednom se nije desilo da ih nisam priemtio.
Kako to !? A mozda samo gledam gde vozim, i krecem se propisanom maksimalnom brzinom ?
Kada se skine cigla s gasa, svasta covek moze da primeti, zaista,
pa cak i nevidljivog biciklistu koji jurca (eej, trideset jure!!)
Vozim i motor ponekad, i kako rece jedan kolega ovde, nikad bez kacige,
jer vetar, prasina, musice, ma sve zavrsi u licu, i to je jedini razlog zasto nosim kacigu, uvek.
Dal ce mi ona spasiti zivot u slucaju da s motora spadnem, to treba da je samo moja licna odluka, a ne obaveza.
Kaciga na biciklu? Radi cega? Da bi vozaci vozili jos brze i bezobzirnije,
jer kao ima kacigu pa mu nece nista biti ako ga malo neko cukne i baci u jendek ?
Takodje ne postoji ni jedna Evropska drzava u kojoj je nosenje kacige na biciklu obavezno, pa zasto bi bila i kod nas?
O pardon, obavezna je u Spaniji. Doduse samo van naselja(gle apsurda!) doduse nije obavezna kada se vozi uzbrdo, ili je vrucina

dule

pre 10 godina

Pitanje: Ceo Novi Beograd je u stazama za bicikliste a
2/3 vozi ulicom. Zašto? Napominjem, pitanje se odnosi na Novi Beograd, ne na delove grada koji nemaju staze...

Radomir R

pre 10 godina

Ako nista drugo bar se o biciklistima pise pa za sada bar i ovako. Nadam se da ce biciklisti ubuduce imati vise prostora u stampi i na TV kako bi se izborili za svoj status a naravno pre svega za saobracajnice.
Moj bi jedan od predloga bio da se pri kupivini delova ili pak bicikala 1din odvaja za puteve ovih dvotockasa sto znaci da bi biciklisti sami finansirali svoje puteve.

Hoćemo staze!

pre 10 godina

Sa ulice me jure vozači automobila. Sa trotoara besni pešaci (iako vozim biciklu brzinom hoda po trotoaru). Hoćemo biciklističke staze u bulevaru!

svetozar

pre 10 godina

Nesreće se dešavaju.Naravno danas mnogo više zbog načina života i previše vozila u svetu.Zapostavljen je željeznički saobraćaj koji mi se čini i namerno čine skupim.No da se vratimo na nesreću obeležavanje vozača-biciklista priča se o tome 30-40 god i stvari su se pogoršale umesto obrnuto.Neverovatno kako svet ima odbojnost prema svetlima za bicikli (prednjim i zadnjim),fluo prslucima,kacigama,...ja sam se raspitivao da kupim kacigu za bicikli svi me ismejali,motoristi isti ništa bolji,autombilisti isto.Novina je mobilni kojeg ne da se ne odriču u vožnji nego se smatra cool telefonirati u toku vožnje...

Djura NS

pre 10 godina

Ziva je istina da su biciklisti najugrozeniji u saobracaju. Nas ne postuju ni pesaci ni vozaci automobila. Pesaci redovno hodaju po biciklistickim stazama, a pesacka je uglavnom 5-10 puta sira od biciklisticke. Stvarno mi nekada nije jasno, jel u ovoj drzavi ljudima hobi da nerviraju jedni druge i rade stvari koje se kose sa osnovnom logikom. Secenje grane na kojoj sedis se ovde usadjuje od malih nogu.

realna

pre 10 godina

Redovno vozim bicikl do posla,mi biciklisti svima smetamo,ako vozim po putu smetam automobilima sviraju,psuju,presecaju put itd. a kad vozim trotoarom psuju pesaci,a biciklisticke staze naravno nema!Volim i sina da provozam na biciklu,ali uz veliki oprez,sramota,a voziti bicikl je zdravo!

novosadski biciklista

pre 10 godina

Išao sam jednom do Beograda i natrag bajsom, katastrofa, tačno od Banovaca kad krenu BG tablice i dokle sežu pančevačke tablice jeza me hvata na otvorenom putu, mada i u Novom Sadu ima bisera. Ono paušalno "vozač treba da prilagodi brzinu uslovima na putu" u konkretnom slučaju znači da motorista ne može da uleće 70 na sat u nepreglednu krivinu, mogao je da se zalepi i za kamion. Pogledajte malo statistiku u Pirotu, tamo biciklisti ne voze sa kacigom, pa nemate poginulih biciklista godinama... a onda recite da su biciklisti krivi.

Werp690

pre 10 godina

Dzabe kamere,dzabe zakoni kada se ne primenjuju tj.trajalo je dva dana i pojeo vuk magarca...Ja ga prvi krsim jer me tok saobracaja tera na to..Kamere sluze skoro pa nicemu(hvataju samo c.svetlo i zutu traku) Pod hitno strozije primenjivanje zakona bez selektivnog gledanja kroz prste.Znaci pojas,svetla 50 eur,prekoracenje brzine 100 eur,mobilni 100 eur..itd..Ovaj narod se po dzepu uci! Ne brze od zivota!
U ovakvoj dzungli od saobracaja,ja ne bih smeo ni da sednem na motor..I njima treba pisati takodje kazne za prekoracenje brzine,a ne samo za kacige..Znaci divljanje od semafora do semafora,prekoracenje 100 eura..Svi bi se za cas naucili da vozimo polako i u koloni bez divljanja.Bolje krenuti 30 min ranije na posao,a sacuvati stotine zivota.

trifun

pre 10 godina

@emilija
ne trazi nista jer vec je nasao vitalnost. a tvoj komentar je veoma bezobrazan i pokazuje veliko nepostovanje i netoleranciju prema starijim sugradjanima. bilo bi ti draze da ne moze da hoda bez stapa?

Cepidlaka

pre 10 godina

Slažem se sa svima koji pričaju o problemima biciklista u gradskom saobraćaju, samo bih vam dobronamerno skrenuo pažnju na jednu stvar: ne postoji bicikla, biciklo, ni bicikli. Bicikl, ljudi. Ajd u zdravlje.

Mrgud

pre 10 godina

Ne mogu biciklisti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.
(Veljko, 12. maj 2013 03:22)

Ocigledno nikad nisi mrdnuo iz Srbije... Tuzno sta pises

zo

pre 10 godina

!!!Apelujem na pesake da obrate paznju na bicikliste!!! Kada prvi put sednete na biciklo i krenete, recimo, na Adu shvaticete koliko smo zatrovan narod. Koliko za nas nikakva pravila ne vaze. Hodanje stazom za bicikle je sasvim normalna pojava iako postoji normalan put za pesake. Pesak na zvonjavu bicikla se skloni ali se odmah zatim i na biciklisticku stazu vrati. I nije mu tesko da to ponovi bezbroj puta... Ja definitivno gubim nadu u nas kao ljude jer bas na ovakvim sitnim i bezazlenim primerima se vidi koliko nama nema pomoci...

Igor

pre 10 godina

"Ne mogu biciklosti da se voze istim putem kojima se kreću automobili i ostala motorna vozila, jednostavno svojom sporoscu ugrožavaju saobraćaj. Moraju da se naprave staze za njih i ja mislim da je to moguće.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Veljko, 12. maj 2013 03:22)"

@Veljko- jes vala brate,stvarno nema smisla da automobili zakrcuju biciklisticki saobracaj. Krenu, pa stanu. Preteknem/obidjem ih,a oni onda opet krenu, pa stanu.I tako u krug, i tako svaki dan. Pa dosta vise! Il vozite, ili stojte, odlucite se vec jednom :-))

Ne znam kako to biciklisti "ugrozavaju" saobracaj, valjda si hteo reci usporavaju ?
Inace podsetio bih da su ucesnici u saobracaju svi, od pesaka, preko biciklista i traktora, do automobila i autobusa,
i svi imaju jednako pravo da koriste javne saobracajnice.
Saobracaj ne znaci automobilski saobracaj, nego saobracaj svih tih kategorija zajedno.

Sad ne znam kako bi to biciklisti usporavali saobracaj, kad biciklista u gradu, od tacke A do tacke B ima vecu prosecnu brzinu kretanja.
Sam vozim istu trasu, nekad biciklom, nekad autom, i biciklom imam prosek 29km/h, a autom 25km/h na tih 6.5km od Goce Delceva gde stanujem, do Vuka gde radim.To je oko tri minuta krace biciklom.I tu ne racunam vreme za pronalazanje slobodnog parking mesta.
Kamo srece da je vise biciklista, pa da kad nekad krenem autom mogu to brze da obavim.

n7

pre 10 godina

Ovo je sa kanala RNICKEYMOUSE. Covek ima mnogo odlicnih klipova. Snimljeni su na Mulholland-u,deo puta poznat kao i Snake. Svi bajkeri bi mogli da pogledaju njegov kanal. Ima odlicnih vozaca tamo, oldtimeri prolaze cesto. Pogledajte ako ugrabite vreme!

NBG

pre 10 godina

Kao neko ko koristi bicikl i za prevoz i za rekreaciju, mogu da kazem da se ne usudjujem da vozim po autoputu. A sto se tice biciklistickih staza, krcate su pesacima i decom koji se ni ne osvrnu da li bicikl nailazi (cast izuzecima), odjednom prelaze sa pesacke zone na biciklisticku stazu bez da se osvrnu ili parkiranim automobilima i drugim vozilima...

Banat

pre 10 godina

U Beogradu samo na NBG strani mozete skoro pa normalno voziti bicikl jer je ceo NBG opremljen posebnim stazama za bajseve. Kad gledam ljude da sa NBG strane idu u stari deo grada preko Brankovog mosta, pitam se da li su normalni...

U mnogim gradovima Srbije se na biciklizam i bicikliste gleda kao na neki hobi. Kao, evo, vikend je idem da se vozam po nekoj livadi ili slepoj ulici ili da se vozim oko jezera u centru ZR-a (a ni to ne mogu pun krug).

NE.

Bicikl je prevozno sredstvo i ima pravo na jednak tretman kao motor ili auto.

U Zrenjaninu, odakle sam, postoje staze van grada odnosno od grada do obliznjih sela (ka Aradcu, Eckoj, Kleku...). To je ekstra za rekreaciju. Ali sta sa biciklom kao prevoznim sredstvom - do posla, skole, za obaveze...?

U samom gradu nema staza, ako se izuzmu staze na magistrali/bulevaru M. Milankovica i bul. Oslobodjenja. Ali cim skrenete sa bulevara, a skrenucete jer su bulevari samo tranziti ka vasoj destinaciji, gotovo je. Ne postoji nikakva infrastruktura, vec se na uskim i ponegde jako losim putevima gurate sa SLEPERIMA (kojima samo u Zrenjaninu nije zabranjen prolaz kroz centar), autobusima, automobilima...

Sramota koliko nam je svest na niskom nivou u vezi bicikala, ekologije, zdrave sredine...

Aleksandar

pre 10 godina

za (svetozar, 11. maj 2013 09:46)

U Holandiji koja ima bicikala koliko stanovnika, ne viđaju se baš često oni koji nose prsluke i kacige. Ali se tamo poštuju propisi i pešaci i bicklisti su zakon!

Drugo je kada se vozite noću ili van naselja.
Ja vozim bicikl stazama ili trotoarima (uglavnom po Novom Beogradu), kolovoz izbegavam zbog sumanutih vozača.

A da se stave svetla na bicikl, ni ja ne mogu da razumem tu odbojnost.

trifun

pre 10 godina

idem bajsem s novog beograda do palilulske pijace na posao, svaki dan kad vremenski uslovi dozvoljavaju. idem trotoarom, jer ne smem putem, vozaci automobila ne obracaju paznju ni na motore, a kamoli na bicikle. najteze mi je od Brankove do palilulske pijace, iako milim trotoarom, pesaci nemaju ni malo obzira, a na ulici su u dva reda parkirani taksisti. i sta sad?
izmislite neke biciklisticke staze u centru ili bar kaznite sve koji se nepropisno parkiraju na ionako malim trotoarima. a posle - svima smeta guzva na Brankovom, a kad vide biciklistu muka im je. sledeci put me zamislite na traktoru ili sa pik apom kako manevrisem po centru pa budite zahvalni sto idem biciklom.

svesno

pre 10 godina

Da grad misli na biciklo kao alternativno prevozno sredstvo napravio bi biciklisticku stazu na bulevaru K. A. Ovako rizikujemo zivot vozeci biciklo starim delom grada. Sve je lepo do nearecnog slucaja...

kele

pre 10 godina

Ovaj motorista je garant bio na nekim drogama. Niti je bila neka krivina, nije išao brže od 60, biciklista u bijeloj majici po sunčanom danu. Prazna cesta za obilaženje. Samo kreten, ništa drugo. Ispade kao da su testirali kacige.

andro bg

pre 10 godina

novi beograd je primer kako treba urediti biciklisticke staze.onde gde to nije izvodljivo,treba da postoje neka pravila.nisu motociklisti problem vec vozaci kola koji nista ne gledaju.tek kad vozaci kola budu u vecem broju vozili bicikle i motore bice bolje

ivanza

pre 10 godina

Slažem se da su biciklisti ugroženi ali i neke od njih (bojim se većinu) treba edukovati - ima onih koji nisu svesni da i oni sami sebe ugrožavaju.... Ima dosta onih koji voze bez prednjih i zadnjih svetala čak i bez "mačijih očiju" - prsluk je pojam; ruka da se podigne kada se skreće to je misaona imenica; pravo mesto da se okači ceger s pijace su ručice; kada voze u paru voze paralelno... Dosta ovakvih primera sam video i užasavaju me i nerviraju u saobraćaju, onima koji pak poštuju propise i brinu o bezbednosti- svaka čast!

nomad_soul

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu i biciklom idem na posao. U jednom smeru ima oko 7.5 km, i sve po uredjenoj stazi. Biciklo mi nedeljno ustedi oko 20 evra, a ni razgibavanje nije na odmet. ;-)
Biciklo bi bilo jos popularnije, posebno u Beogradu da ima vise uredjenih staza i da ljudi mogu lakse da voze i stignu do zeljene destinacije.
Problem postoji u obliku pesaka koji zakorace na stazu bez da gledaju da li ide ko i u klincima na mopedima koji voze brze od dozvoljenih 30km/h.

BokiPirot

pre 10 godina

Da ne ureknem ali neko ovde spomenu Pirot i kako su biciklisti ovde bezbedni.Tacno ali to mozemo da zahvalimo tome sto u Pirotu svi voze bicikle i oni sto voze automobile vrlo cesto i sami voze bajsove.To je oduvek tako,ovde je bicikla prevozno sredstvo a zasto je to tako ja ne znam.Valjda zato sto je teren ravan a velicina grada je takva da za pola sata mozete biciklom stici u bilo koji deo varosi.Nama na svu srecu nisu potrebne nikakve akcije koje pozivaju na vecu upotrebu bicikla u saobracaju.

Andreja

pre 10 godina

Biciklista je dužan da se kreće što je moguće bliže desnoj ivici SVOJE saobraćajne trake. Kada se prestrojava levo u raskrnici DUŽAN je da pređe u levu traku, kao i bilo koje drugo vozilo.
Takođe kada naiđe na rupu na putu u koju može da propadne i autobus, vozač bicikla (i mopeda) je DUŽAN da sačuva svoju i bezbednost svog vozila te da uz migavac (davanje leve ruke) obiđe oštećenje na kolovozu.

Takođe prema novom zakonu o saobraćaju maksimalna dozvoljena brzina kretanja za sva vozila u gradskim sredinama je 50 km/h. Ovo pravilo naravno niko ne poštuje.

Ajd u zdravlje.