"Hrvatska da istraži ratne zločine"

Amnesti internešenal poziva novu vladu Hrvatske da istraži visoke državne i vojne funkcionere zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.12.2011.

20:24

Default images

Time bi ispravili greške koje su činile prethodne vlade koje su zbog svoje pasivnosti, žrtvama zločina i njihovim porodicama uskratili pravo na istinu, pravdu i odštetu, izjavio je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju Nikola Dakvort, a preneli su hrvatski elektronski mediji.

U izveštaju AI posebno je spomenut potpredsednik donedavno vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks o čijoj se komandnoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vreme suđenje Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Kao i u ranijim izveštajima te međunarodne organizacije navedeno je i ime bivšeg vojnog funkiconera, penzionisanog admirala Davora Domazeta, u vezi sa kojim su se pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine počinjene u akciji Medački džep.

Navladine organizacije traže da kao faktični naredbodavac ili posrednik u prenošenju komandi odgovara za zločine u kojima je u selima oko Gospića u okviru te operacije na najbrutalniji način pobijeno više od 30 civila i šest zarobljenika.
"I pored javno dostupnih sumnji da su odgovorni za ratne zločine, država nije pokrenula istrage protiv nekih visokih državnih i vojnih zvaničnika", kaže Dakvort dodajući da novoizabranoj hrvatskoj vladi glavni prioritet mora biti istraga zločina počinjenih u ratu. U odnosu na prošlogodišnji izveštaj, na spisku nisu imena Tomislava Merčepa i Đure Brodarca.

Merčep je 10. decembra 2010. uhapšen i sudiće mu se za likvidacije Srba po Zagrebu i Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji, ali ne i za masovne likvidacije srpskih civila po Vukovaru u leto 1991, pre ikakvih borbi za taj grad.
Brodarac, koga su kao komandanta odbrane i šefa policijskih snaga u Sisku teretili za više desetina ubistava srpskih civila po Sisku 1991. i 1992. godine uhapšen je 21. juna ove godine, a 13. jula je umro u zatvoru u Osijeku, čije je tužilaštvo vodilo istragu.
Optužnica je podignuta protiv Vladimira Milankovića, Brodarčevog zamenika i policajca Drage Bošnjaka.

Prema podacima AI, još 540 predmeta nije rešeno.
Kako se u Hrvatskoj u proseku godišnje reši samo 18 slučajeva vezanih za ratne zločine, većina odgovornih nikad neće biti izvedena pred lice pravde, navodi se u izjavi.
AI će postaviti pitanje da li je Hrvatska ispunila svoje obaveze vezane za zaštitu ljudskih prava ili uslove za članstvo u EU, ako hitno ne preduzme mere za rešavanje tih problema.

Da napomenemo, AI je već početkom ove godine pozvao hrvatske vlasti, na čelu s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, da istraži sve navedene tvrdnje.

Vladimir Šeks tada je oštro demantovao ocene AI, a izveštaj te organizacije oštro je kritikovalo i hrvatsko ministarstvo pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: