"Nastavljamo da slavimo Oluju"

Hrvatska će nastaviti da obeležava "Oluju" bez obzira na presudu Tribunala generalima Gotovini i Markaču, kaže hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.03.2012.

21:38

Default images

U razgovoru za lokalni radio Saundset, Kotromanović je rekao da će se "'Oluja' slaviti jer je bez ikakve dileme bila najvažnija operacija u hrvatskoj istoriji".

Slavićemo je uvek časno, važno i pošteno, a za hrvatsku vojsku ćemo uvek moći reći da je bila pobednička vojska", odgovorio je Kotromanović na pitanje hoće li Hrvatska slaviti "Oluju" ako Haški sud potvrdi osuđujuću prvostepenu presudu Gotovini i Markaču.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc juče je za internet portal H-Alter.hr izjavio da je na odgovornima na državnom nivou da odluče da li bi taj dan i dalje trebalo obeležavati na državnom nivou, ali da bi celo društvo trebalo da znati šta se stvarno desilo za vreme te operacije. "Van sumnje je da je u toj operaciji počinjen određeni broj zločina", rekao je Bramerc.

Za ratne zločine za vreme i nakon "Oluje" Gotovine je 15. aprila 2011. osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora. U toku je žalbeni postupak.
Kotromanović je najavio i drastično smanjenje administracije u Ministarstvu odbrane.

U narednih pola godine otići će 200 ljudi, a do 2014. još 200, pa će sa sadašnjih 1.115 zaposlenih broj spasti na 700, što bi učinilo ministarstvo efikasnijim, rekao je i Kotromanović i najavio i smanjenje broja generala sa 38 na 27.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: