Zurof ipak govori

Direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof zajedno će s patrijarhom Irinejem govoriti na obeležavanju godišnjice Novosadske racije.

Izvor: Beta

Subota, 21.01.2012.

09:59

Default images

Episkop bački Irinej je rekao da će Zurof prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice zločina, na poziv Eparhije bačke i Jevrejske zajednice.

Na pomen žrtvama Novosadske racije, koji će biti održan 23. januara na Keju žrtava racije kraj spomenika "Porodica", Zurof dolazi "s pozivom rabina i mojim i učestvovaće u programu", rekao je vladika Irinej na konferenciji za novinare.

To što će tih dana Zurof biti gost gradonačelnika Igora Pavličića i što je u dobrim i prijateljskim odnosima s gradonačelnikom "nikome ne može da smeta i nema nikakve veze sa našim ovdašnjim nesporazumima, kojih bolje i da nije bilo", istakao je episkop Irinej.

Povodom saopštenja, koje je pojedinim medijima prethodnog dana prosleđeno u ime Jevrejske opštine s potpisom Borisa Kopilovića kao predsednika te zajednice, episkop Irinej je rekao da ono ne predstavlja stav novosadske Jevrejske opštine i da je "podmetnuto kao jedna vrsta kukavičjeg jajeta".

Saopštenje u kome je, između ostalog, izraženo žaljenje što je Eparhija bačka istakla da neće Zurofu dozvoliti da se obrati na komemoraciji, poslao je čovek koji ne samo da nije predsednik novosadske Jevrejske opštine, nego nema ni ovlašćenja da govori o tome u njeno ime, rekao je Irinej.

Vladika bački je ponovo odbacio saopštenja gradonačelnika o tome da će 23. januara, u podne, biti održan zajednički pomen žrtvama Novosadske racije s predstavnicima Grada, jer je, kako je rekao, ranije samovoljno ukinut odbor za obeležavanje tog događaja i tako pokušano da se obeležavanje Racije pretvori u nečiju individualnu ili kolektivnu političku promociju. Jevrejska opština Novi Sad je prethodno izrazila žaljenje što se Eparhija bačka protivi mogućnosti da na pomenu žrtvama Novosadske racije govori i direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof.

U saopštenju je potvrđeno da su predstavnici eparhije Jevrejskoj opštini u više navrata saopštili da neće dozvoliti da Zurof govori, jer on u Novi Sad dolazi na poziv gradskih vlasti.

"Efraim Zurof je čovek koji na globalnom nivou predstavlja živi simbol borbe protiv nacizma. On je često, baš u Novom Sadu, širio poruku ljubavi i s njegovim građanima delio bol i borio se za procesuiranje preostalih ratnih zločinaca", navodi se u saopštenju Jevrejske opštine.

Ocenjuje se da stav bačke eparhije nije u duhu "zajedničkih patnji bratskih naroda, srpskog i jevrejskog" i izražava nada da će bački episkop Irinej "preinačiti svoju odluku o zabrani obraćanja Efraima Zurofa".

Efraim Zurof je proglašen za počasnog građanina Novog Sada 2008. godine, jer se zalagao za to da bivši mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro bude osuđen zbog svog učešća u Novosadskoj raciji, januara 1942. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: