B92 Lokal - Najnovije i najaktuelnije vesti iz vaših sredina
 1. Српски језик у себи има највише архаичних турцизама,многе речи ни данашњи Турци више не користи. Пешкир ,јорган,панталоне,јарак, итд.
  (Mile, 21. maj 2022 13:47)

  # Link komentara

 2. Cacak je super u prolece/leto/jesen ali je zato zima hard core, jos kad krenu zagadjenje, toksicna magla i smrdljiv vazduh bice veselo.
  (Xli, 21. maj 2022 13:46)

  # Link komentara

 3. Lepo i želim im sve najbolje ali je li možemo da prestanemo sa ovom pričom i “bratskim narodima”? To ne postoji, možemo da imamo prijateljske odnose ali da ne preterujemo u tome.
  (……., 21. maj 2022 10:59)

  To prosto nije tacno, postoje grupe naroda koji su veoma srodni medju sobom.

  Pa tako imamo, na primer, Germane - Engleze, Nemce, Holandjane, Norvezane, Svedjane i druge, kod svih njih se vec na prvi pogled vidi da su isti ili veoma slicni, njihove kulture su medjusobno slicne i povezane, kao i njihovi jezici.

  Opet, isto je sa Slovenima - Rusi, Poljaci, Srbi, Cesi i drugi, jako su slicni medjusobno, i kulturoloski i jezicki. I to je i dalje tako, uprkos razlicitim kulturoloskim uticajima sa strane.

  Postoji i jos mnogo takvih grupa naroda sirom sveta. Sama nauka sve te narode koji pripadaju odredjenoj grupi definise kao medjusobno veoma srodne, a znamo da imaju zajednicke korene!

  Kada su u pitanju Rusi i Srbi, ta bliskost, kao i medjusobna ljubav i saradnja, imaju jako dugu istoriju i veliki znacaj za oba naroda! Sam Zapad nas vekovima zove "mali Rusi".
  Uostalom, sve to nije ni vazno dokle god postoji osecaj bliskosti i postovanja medju nama, zar ne?

  Svi koji negiraju tu bliskost jednostavno ne poznaju dobro istoriju, niti su citali Ruske i Srpske pisce i istoricare, a materijala na tu temu je zaista mnogo! Mislim da ljudi danas imaju problem jer se "obrazuju" na Vikipediji i Tviteru, pa im je i znanje takvo, a ipak su ubedjeni da "znaju".
  (Milorad, 21. maj 2022 13:10)

  # Link komentara

 4. Štos tiče jezika, podjednako lako oni uče naš, kao i mi ruski. Ruski jezik međutim je u zadnjih 50ak godina mnogo modernizovan u odnosu na ostale srodne jezike (poljski, slovački, hrvacki, srpski, bugarski…). Pod uticajem zapada je nor Poljski otišao u smeru romanskih jezika, hrvatski (priznali ili ne!) je više naslonjen na pravila nemačkog. Srpski zaostaje čak i za Slovačkim i Češkim, koji mnogo mnogo više nego mi, drže do tradicije. Inače sam govorim tečno 9 jezika, a i bavim se njihovim razvojem već 25 godina. I niko vam to neće javno reći, ali psovke su takođe važan deo jezika! Pozdrav iz Nemačke
  (Dušožder, 21. maj 2022 12:29)

  # Link komentara

 5. Њихов долазак подржавам. Имамо позитивно искуство са њима. Потомци свих који су дошли након Октобарске револуције су се тако добро уклопили да данас за већину ни не знамо да су руског порекла, ако нам то сами не кажу.
  (Pantagruel, 21. maj 2022 12:12)

  # Link komentara

 6. Nisu mi braca ali ok dobrodosli su podjednako kao i Ukrajinci. Nema brace u svetu osim nase bioloske brace sve ostalo mogu biti partneri.
  (Kako je propao R’n’R, 21. maj 2022 11:47)

  # Link komentara

 7. Vidim mnogo automobila sa ruskim registarskih oznaka u NS. Mislim da se mnogi sele iz Rusije.
  (Si, 21. maj 2022 11:36)

  # Link komentara

 8. Srećno vam bilo u našoj lepoj Srbiji, braćo i sestre.
  (Istrebljivač Vonjevina, 21. maj 2022 11:13)

  # Link komentara

 9. Lepo i želim im sve najbolje ali je li možemo da prestanemo sa ovom pričom i “bratskim narodima”? To ne postoji, možemo da imamo prijateljske odnose ali da ne preterujemo u tome.
  (……., 21. maj 2022 10:59)

  # Link komentara

 10. dobrodosli braco
  (srbin, 21. maj 2022 10:16)

  # Link komentara

 11. I moji podstanari su stigli pre dva meseca, Rusi, IT stručnjaci. Moja mama ih je pitala da li su špijuni. :) Odgovorili su: "Samo ponekad!"
  (BG011, 21. maj 2022 09:58)

  # Link komentara